Kormányzati rendszerek szeptember 18. ELŐADÁSVÁZLAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kormányzati rendszerek szeptember 18. ELŐADÁSVÁZLAT"

Átírás

1 Krmányzati rendszerek szeptember 18. ELŐADÁSVÁZLAT 1. Alapvető fgalmak - Államfrma: az államfői hatalm jellegét és az állam külső megjelenési frmáját, elnevezését mutatja. - Krmányzati tevékenység (tág értelemben): állami és társadalmi visznyk alakítása, prgramk kezdeményezése, végrehajtása, jgalktási, igazgatási tevékenység (több állami szereplő vesz benne részt). - Krmányzati rendszer: alktmánys elrendezés, amely szerint a leginkább meghatárzó állami szervek (rendszerint: parlament, államfő, krmány) működnek. A krmányzati rendszerek a hatalmmegsztás fgalmi keretében értelmezendőek. - Krmányfrma: a leginkább meghatárzó állami szervek hatásköreinek jellemző elrendezése alapján a krmányzati rendszerek egyes típusai. 2. Milyen a jó krmányfrma? - Megóv a gyakri krmányválságktól, vagyis lehetővé teszi a krmányzhatóságt, egyúttal lehetőséget teremt az alkalmatlan tisztségviselőkkel szemben a felelősség érvényesítésére, azk eltávlítására. (A két célkitűzés adtt esetben egymás ellen is hathat.) - Adtt rszág krmányzati rendszerének működésére a választási rendszer és a pártrendszer is hatással van. - Lényeges, hgy a választtt krmányfrma igazdjn az adtt rszág közjgi hagymánykhz. 3. A parlamentáris krmányfrma - Gyökerek: Anglia (1689, Bill f Rights); 1830: Belgium, Franciarszág; a parlamentarizmus kialakulásának tvábbi hullámai ( , , ). - A parlamentek térnyerésének eszközei a történelem srán az uralkdóval szemben: miniszterek felelősségre vnása a költségvetés elfgadása hadviselés megszavazása - A parlamentáris rendszerekben a parlament áll a közhatalmi döntések centrumában (Bageht: Az angl parlament mindent megtehet, kivéve, hgy nőt férfivé és férfit nővé váltztassn. ). - A krmány mindig plitikai felelősséggel tartzik a törvényhzó szerv irányában. A krmányzáshz a parlament többségének támgatására van szükség. - A krmány (kabinet) tagjai plitikai értelemben szlidárisak egymás iránt. - Parlamenti képviselők is lehetnek krmánytagk, a krmányfő jellemzően egyúttal parlamenti képviselő is.

2 - Kétpártrenszer (Anglia) és többpártrendszer (kntinens) működési különbsége: kalíciós krmányk esetén a miniszterek nem egymással, hanem elsősrban pártjukkal vállalnak szlidaritást. - A krmány bizalmi szavazást kezdeményezhet a parlamentben: amennyiben a képviselők többsége nem támgatja, nem maradhat a helyén. - A bizalmi szavazás lehet valamely krmányzati előterjesztéshez kötött is. - A bizalmatlansági indítványt a parlamenti képviselők kezdeményezik a krmánnyal szemben. Többféle szabályzási frmája ismeretes. Amennyiben a képviselők többsége nem szavaz bizalmat a krmánynak, az nem maradhat helyén. - A bizalmi kérdés szabályzásának eltérő megldásaiban váltzó a krmány felelőssége és pzíciójának stabilitása (a következő felsrlásban a felelősség csökken és a stabilitás erősödik): westminsteri mdell (minden szavazás bizalmi szavazás) kiemelt előterjesztésekről (pl. költségvetés) szóló szavazás bizalmi szavazás egyszerű bizalmatlansági indítvány knstruktív bizalmatlansági indítvány (szükségképpen van másik miniszterelnök-jelölt) felelősség westminsteri mdell kiemelt javaslathz kötött bizalmi szavazás egyszerű bizalmatlansági indítvány stabilitás knstruktív bizalmatlansági indítvány - Az államfői hatalm a gyakrlatban elválik a végrehajtó hatalmtól. - Az államfőt általában nem közvetlenül a választóplgárk választják. - Az államfői hatalm általában reprezentatív, döntéseiért a miniszterek vállalják át a plitikai felelősséget (ellenjegyzés). A választtt államfők jgi felelősséggel rendelkeznek. - Az államfő szerepe leginkább válsághelyzetek idején értékelődik fel. - Az államfő krlátztt hatást tud gyakrlni a krmányalakításra. A krmány megbízatását nem szüntetheti meg a parlamenti többség akarata ellenében. - Az államfő meghatárztt (alktmánykban szabályztt) esetekben felszlathatja a parlamentet. - Az államfő és a parlamenti többség eltérő pártállása (támgatttsága) közjgilag nem prblematikus. - Tendencia a végrehajtó hatalm erősödésének flyamata a parlamentáris rendszerekben (a parlamentarizmus racinalizálása). A skála a klasszikus, brit parlamentarizmustól a racinalizált parlamentarizmusn keresztül a félprezidenciális rendszerekig terjed. 4. A prezidenciális krmányfrma - Gyökerek: az USA alktmánya (1787), később szinte kizárólagsan elterjed Dél-Amerikában. - A törvényhzó szerv a kétkamarás Kngresszus (Képviselőház: 435 fő, Szenátus: 100 fő), amely kétéves cikluskban működik. (A képviselők kétéves mandátummal rendelkeznek, a szenátrk hatéves mandátummal, egyharmaduk kétévente rtálódik.) - Az államfői és a krmányfői hatalm egy kézben összpntsul, a plgárk (elektrk útján) választják az elnököt.

3 - Az elnök plitikailag nem felelős a Kngresszus előtt, a végrehajtó hatalm gyakrlása nem függ a törvényhzó szerv bizalmától. Alktmány- vagy törvénysértés esetén az elnök jgi felelőssége vizsgálható az impeachment eljárásban. - A krmányzás adtt területeit az államtitkárk irányítják, akik kizárólag az elnöknek felelősek. - A hatalmi ágak merev elválasztása (separatin f pwers) érvényesül, erőteljes szervezeti és személyi elkülönítéssel (pl. az elnök és államtitkárk nem lehetnek egyidejűleg képviselők vagy szenátrk). Emellett a végrehajtó és a törvényhzó hatalm egymás kölcsönös ellenőrzésére szlgáló hatáskörökkel is rendelkezik (pl. az elnök vétó jga, a Szenátus egyetértési jga az elnöki kinevezésékhez kapcslódóan). - A hatalmmegsztás szövetségi tagállami dimenzióban is értelmezhető (vertikális hatalmmegsztás). - Kétpártrendszer működik, gyenge pártfegyelemmel a törvényhzás nem feltétlenül szlidáris a végrehajtó hatalmmal. 5. A félprezidenciális krmányfrma - Gyökerek: Franciarszág (1958), az V. Köztársaság krmányfrmája. - A közvetlenül választtt államfő a végrehajtó hatalm része, részt vesz (vehet) a krmányzásban. Az államfő nevezi ki a miniszterelnököt és a krmány tagjait ( kétfejű végrehajtó hatalm). - A krmány (a miniszterelnök) a parlamentnek és az elnöknek is felelősséggel tartzik. - A államfő csak a választóplgárk felé tartzik plitikai felelősséggel. 1. közvetlenül választtt államfő (csak a választóplgárk felé tartzik felelősséggel) 2. államfő által kinevezett krmány A krmány az elnöknek és a parlamentnek is felelősséggel tartzik. - - A parlamenti többség megbuktathatja a krmányt, az elnöknek pedig jgában áll felszlatni a Nemzetgyűlést. - Khabitáció: az elnök és a miniszterelnök eltérő pártállása. Ilyen időszakban nagybb a kckázata az alktmánys intézmények knfliktuskkal terhelt együttműködésének. Khabitáció időszakában különösen fnts az alktmányban rögzített hatásköri szabályk pnts betartása. Ilyenkr rendszerint a parlamentáris krmányfrma karakterjegyei is erősödnek. A khabitáció elkerülése érdekében csökkentette egy alktmánymódsítás 2000-ben az elnöki mandátumt 7 évről 5 évre (a Nemzetgyűlés mandátumával megegyezően) Franciarszágban. - Mivel a félprezidenciális rendszerben is jelen van a parlamentáris rendszerek meghatárzó sajátssága (a krmány plitikai felelőssége a parlament irányában), a félprezidenciális rendszer a parlamentáris krmányfrma módsíttt váltzataként is értékelhető.

4 6. Kllegiális krmányfrma - Svájcban alakult ki, más államban nem ismert. A négy évre választtt Szövetségi Gyűlés tölti be a törvényhzó szerv funkcióját. A végrehajtó hatalm gyakrlására a Szövetségi Gyűlés négy évre hét tagú Szövetségi Tanácst választ saját tagjai srából. A Szövetségi Tanács tagjai plitikai értelemben nem szlidárisak egymás iránt együttműködésükre a kllegialitás jellemző. - Az államfői tisztséget rtációs rendszerben a Szövetségi Tanács tagjai töltik be, egy-egy évre. 7. Magyarrszág krmányzati rendszerének jellemzése - Magyarrszág parlamentáris krmányzati rendszerének mdern történelmi előzményei: az évi III tc. a miniszteri felelősségről és az évi I. tv. Magyarrszág államfrmájáról. - Az 1989-es alktmányzás srán a tiszta (angl) parlamentarizmus karakterjegyei erősödtek ben erős parlamenti jgkörök mellett a krmány stabilitása erősödött (kancellárdemkrácia), világssá vált, hgy az államfő nem részese a végrehajtó hatalmnak. - Az Alaptörvény (2011) szabályzási rendszere szintén a parlamentáris krmányfrma és a kancellárdemkrácia intézményi megldásait követi, a végrehajtó hatalm egyúttal erősödik. - A magyar krmányfrma jellemző karakterjegyeit kirajzló szabályzási megldásk: a miniszterelnök megválasztásának és a Krmány megalakításának szabályzása a bizalmi szavazás intézményének szabályzása a bizalmatlansági indítvány szabályzása az Országgyűlés felszlásának szabályzása az Országgyűlés államfő általi felszlatásának szabályzása 8. A krmányzati rendszerek tervezésének típushibái - Erős parlamenti ellenőrzési jgkörök mellett a krmány stabilitását szlgáló intézményi megldásk hiánya. Egy ilyen szabályzási knstrukció elsősrban abban az esetben kckázats, ha egyébként a pártrendszerből és a választási rendszerből adódóan skpárti parlamentek és krmánykalíciók jönnek létre. (Pl. Olaszrszágban a gyakri krmányválságk következtében Alcide de Gasperi nylcszr, Silvi Berluscni négyszer vlt miniszterelnök). - Az is prblematikus, ha maga a krmányfrma és az egyes alktmánys intézmények hatáskörei nincsenek kellőképpen tisztázva az alktmányban. Rmánia krmányfrmáját parlamentárisnak és félprezidenciálisnak is lehet tekinteni, a végrehajtó hatalmhz srlható hatáskörök egy részénél pedig nem tisztáztt, hgy azk az államfőhöz vagy a miniszterelnökhöz tartznak-e. Khabitációs időszakkban (Traian Băsescu elnök mandátuma alatt és között) ez a helyzet kmly alktmánys válságkhz vezetett. 9. Stabilitás és dinamika a krmányzati rendszerekben - Stabilitást erősítő tényezők kherens (a saját törvényszerűségei szerint működő) rendszer kialakítása illeszkedés a nemzeti közjgi hagymánykhz

5 illeszkedés a társadalmi visznykhz szerves kapcslat a választási rendszerrel és a pártrendszerrel világs demkratikus legitimáció felelősséggel pársuló krmányzati stabilitás - A krmányzati rendszerek működésére ható tényezők plitikai kultúra skasdó krmányzati feladatk, ami parlamentáris rendszerekben a parlamentarizmus racinalizálásáhz (pl. megnehezített bizalmatlansági indítvány) vezet új (alktmánys rendszeren kívüli) hatalmi tényezők EU: demkrácia-deficit paradxn (törekvés a döntéshzó szervek demkratikus legitimációjának erősítésére) Európán kívüli világ: a knszciális demkráciáhz tartzó intézményi megldásk térnyerése (az adtt államban élő etnikai, vallási csprtk paritáss/rtációs képviselete az alktmánys intézményekben) "A parlamenti aréna az egyik legfntsabb kncentrálódási pntja egy plurális társadalm vitáinak és knfliktusainak." /Klaus vn Beyme/ "A parlamentáris demkrácia a legrsszabb krmányzati rendszer az összes többi kivételével." /Winstn Churchill/ 10. Ajánltt irdalm - Givanni Sartri: Összehasnlító alktmánymérnökség. Akadémiai Kiadó, Budapest, Chrnwski Nóra Drinóczi Tímea (szerk.): Európai krmányfrmák rendszertana. HVG-ORAC, Budapest, Kukrelli István: A magyar állam- és krmányfrma stabilizátrai és demkráciadeficitjei KULCSFOGALMAK államfrma krmányzati rendszer krmányfrma parlamentáris krmányfrma plitikai felelősség bizami szavazás bizalmatlansági indítvány racinalizált parlamentarizmus prezidenciális krmányfrma impeachment félprezidenciális krmányfrma kétfefű végrehajtó hatalm khabitáció kllegiális krmányfrma knszciális krmányzati mdell magyar parlamentáris közjgi hagymányk Pzsár-Szentmiklósy Zltán pzsarz@ajk.elte.hu

Államszervezet. Hatalommegosztás szeptember 11. ELŐADÁSVÁZLAT

Államszervezet. Hatalommegosztás szeptember 11. ELŐADÁSVÁZLAT 1. Az állam szervezeti sajátsságai Államszervezet. Hatalmmegsztás 2017. szeptember 11. ELŐADÁSVÁZLAT - az állam, mint intézményesített hatalmi szervezet - különböző tudmányterületek eltérő megközelítései

Részletesebben

A KORMÁNY október 16. ELŐADÁSVÁZLAT. 1. A Kormány funkciója, helye a hatalommegosztás rendszerében és a kormányzati rendszerben

A KORMÁNY október 16. ELŐADÁSVÁZLAT. 1. A Kormány funkciója, helye a hatalommegosztás rendszerében és a kormányzati rendszerben A KORMÁNY 2017. któber 16. ELŐADÁSVÁZLAT 1. A Krmány funkciója, helye a hatalmmegsztás rendszerében és a krmányzati rendszerben A Krmány a végrehajtó hatalm általáns szerve, amelynek feladat- és hatásköre

Részletesebben

A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ÉS INTÉZMÉNYEI április 21. ELŐADÁSVÁZLAT

A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ÉS INTÉZMÉNYEI április 21. ELŐADÁSVÁZLAT A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ÉS INTÉZMÉNYEI 2017. április 21. ELŐADÁSVÁZLAT Alapfgalmak. A képviseleti és a közvetlen hatalmgyakrlás visznya - a közvetlen hatalmgyakrlás klasszikus intézményei népszavazás: döntéshzatal

Részletesebben

Alkotmány, alkotmányosság szeptember 22. ELŐADÁSVÁZLAT LEVELEZŐ TAGOZAT

Alkotmány, alkotmányosság szeptember 22. ELŐADÁSVÁZLAT LEVELEZŐ TAGOZAT Alktmány, alktmánysság 2017. szeptember 22. ELŐADÁSVÁZLAT LEVELEZŐ TAGOZAT 1. Bevezetés, alapfgalmak A jgág különböző elnevezései és azk történelmi meghatárzttsága - közjg - államjg - alktmányjg Az alktmányjg,

Részletesebben

VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG A KÉPVISELETI ÉS A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA INTÉZMÉNYEI november 17. ELŐADÁSVÁZLAT

VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG A KÉPVISELETI ÉS A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA INTÉZMÉNYEI november 17. ELŐADÁSVÁZLAT VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG A KÉPVISELETI ÉS A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA INTÉZMÉNYEI 2017. nvember 17. ELŐADÁSVÁZLAT A VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG 1. Kiindulópntk A demkratikus hatalmgyakrlás fgalmi

Részletesebben

JOGFORRÁSOK I-II március 2. és 9. ÖSSZEVONT ELŐADÁSVÁZLAT

JOGFORRÁSOK I-II március 2. és 9. ÖSSZEVONT ELŐADÁSVÁZLAT JOGFORRÁSOK I-II. 2017. március 2. és 9. ÖSSZEVONT ELŐADÁSVÁZLAT 1. A jgalktási tevékenység mint közhatalm-gyakrlás népszuverenitás és demkratikus legitimáció hatalmmegsztás a jgalktásban alktmányzó ~

Részletesebben

JOGFORRÁSOK I-II február 25. és március 3. ELŐADÁSVÁZLAT

JOGFORRÁSOK I-II február 25. és március 3. ELŐADÁSVÁZLAT JOGFORRÁSOK I-II. 2016. február 25. és március 3. ELŐADÁSVÁZLAT 1. A jgalktási tevékenység mint közhatalm-gyakrlás népszuverenitás és demkratikus legitimáció hatalmmegsztás a jgalktásban alktmányzó ~ törvényhzó

Részletesebben

Országgyűlés I október 2. ELŐADÁSVÁZLAT

Országgyűlés I október 2. ELŐADÁSVÁZLAT Országgyűlés I. 2017. któber 2. ELŐADÁSVÁZLAT 1. Alktmányjgi kntextus - A hatalmmegsztás rendszerében: A törvényhzó hatalmi ágnak felel meg, amely száms hatáskörrel összefüggésben kapcslódik más hatalmi

Részletesebben

JOGFORRÁSOK I-II. (összevont előadásvázlat) október 2. és 9.

JOGFORRÁSOK I-II. (összevont előadásvázlat) október 2. és 9. Alktmányjg 1. előadásk Eötvös Lránd Tudmányegyetem Állam- és Jgtudmányi Kar 2017/18. tanév őszi szemeszter Az Alktmányjgi Tanszék előadásvázlatai http://alkjg.elte.hu/ JOGFORRÁSOK I-II. (összevnt előadásvázlat)

Részletesebben

Európai alkotmány- és integrációtörténet 1

Európai alkotmány- és integrációtörténet 1 Európai alkotmány- és integrációtörténet 1 VIII. Kormányformák 18. A westminsteri típusú kabinetkormányzás. A klasszikus francia (törvényhozás központú parlamentarizmus 19. A koalíciós (többpárti) parlamentarizmus.

Részletesebben

ÁLLAM ÉS POLGÁR I-II március 31. és április 7. ELŐADÁSVÁZLAT

ÁLLAM ÉS POLGÁR I-II március 31. és április 7. ELŐADÁSVÁZLAT ÁLLAM ÉS POLGÁR I-II. 2016. március 31. és április 7. ELŐADÁSVÁZLAT A népszuverenitás elve és alanyi köre - a nép, mint a közhatalm frrása plitikai közösség és demkratikus hatalmgyakrlás az alktmányzás

Részletesebben

Alkotmányjog 3. Smuk Péter

Alkotmányjog 3. Smuk Péter Alktmányjg 3. Smuk Péter PPJNE 18. Cikk 1. Mindenkinek jga van a gndlat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára. Ez a jg magában fglalja a vallás vagy meggyőződés szabad megválasztását vagy elfgadását

Részletesebben

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kötelező irodalom: Előadásvázlat(http://alkjog.elte.hu/?page_id=7016) Kijelölt joganyag(ld. az előadásvázlat végén) 2017. október 27. ELTE ÁJK

Részletesebben

AZ ÁLLAMFŐ SZEREPE A KORMÁNYZATI A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK JOGÁLLÁSA ÉS RENDSZEREKBEN. HATÁSKÖREI. Alkotmányjog 2. nappali tagozat november 6.

AZ ÁLLAMFŐ SZEREPE A KORMÁNYZATI A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK JOGÁLLÁSA ÉS RENDSZEREKBEN. HATÁSKÖREI. Alkotmányjog 2. nappali tagozat november 6. AZ ÁLLAMFŐ SZEREPE A KORMÁNYZATI RENDSZEREKBEN. A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK JOGÁLLÁSA ÉS HATÁSKÖREI Alkotmányjog 2. nappali tagozat 2017. november 6. dr. Milánkovich András Tanársegéd ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék

Részletesebben

A legfontosabb állami szervek

A legfontosabb állami szervek A legfontosabb állami szervek Az Országgyűlés 2012-től: Alaptörvény 1. cikk Házszabály Az Országgyűlés Magyarország legfelsőbb (államhatalmi és) népképviseleti szerve. Biztosítja a társadalom alkotmányos

Részletesebben

A köztársasági elnök. Kötelező irodalom: Előadásvázlat ( Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén)

A köztársasági elnök. Kötelező irodalom: Előadásvázlat (  Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) A köztársasági elnök Kötelező irodalom: Előadásvázlat (http://alkjog.elte.hu/?page_id=7016) Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) 2017. november 10. ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Lukonits Ádám,

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.11.12. COM(2010) 662 végleges 2010/0325 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA a külső határk átlépésére jgsító és vízummal ellátható úti kmányk listájáról,

Részletesebben

Jogi alapismeretek szept. 21.

Jogi alapismeretek szept. 21. Jogi alapismeretek 2017. szept. 21. II. Állam- és kormányformák az állam fogalmának a meghatározása két fő szempontból fontos legitimációs és normatív szerep elhatárolás, megértés definíció! A definíciónak

Részletesebben

KOMPLEX INTÉZMÉNYÉRTÉKELÉS A GYAKORLATBAN

KOMPLEX INTÉZMÉNYÉRTÉKELÉS A GYAKORLATBAN KOMPLEX INTÉZMÉNYÉRTÉKELÉS A GYAKORLATBAN Dunai Rita tanár, Székesfehérvár Szent Imre Általáns Iskla és Óvda Hajdúszbszló, 2010. któber 20. 1. Az előadás felépítése 1. Az intézmény bemutatása 2. Az intézményértékelés

Részletesebben

A Szociális Unió parlamentáris alkotmánykoncepciójának elemei

A Szociális Unió parlamentáris alkotmánykoncepciójának elemei A Szciális Unió parlamentáris alktmánykncepciójának elemei 1 A Szciális Unió célja az alktmányzás kapcsán a 49. évi, a rendszerváltáskr is mindössze ideiglenesnek szánt módsításkkal elláttt magyar alaptörvény

Részletesebben

A HAND Szövetség válaszai a 2015 utáni globális fejlesztési/fenntartható fejlődési agendára vonatkozó külügyminisztériumi konzultációs kérdésekre

A HAND Szövetség válaszai a 2015 utáni globális fejlesztési/fenntartható fejlődési agendára vonatkozó külügyminisztériumi konzultációs kérdésekre A HAND Szövetség válaszai a 2015 utáni glbális fejlesztési/fenntartható fejlődési agendára vnatkzó külügyminisztériumi knzultációs kérdésekre 2013.09.10. A HAND Szövetség az alábbi kérdések megválaszlásában

Részletesebben

Európai modellek Kontinentális modell Angolszász model Mediterrán model Skandináv modell A közpénzügyek Pénzügyi politika:

Európai modellek Kontinentális modell Angolszász model Mediterrán model Skandináv modell A közpénzügyek Pénzügyi politika: 02.26. Európai mdellek 4 fő mdell: - Kntinentális, német-francia mdell - Liberális, anglszász mdell - Mediterrán, déli mdell - Skandináv mdell Kntinentális mdell - Nagyvnalú ellátás - Szigrú munkajgi szabályk

Részletesebben

A képzés célja. A képzés jellemzői

A képzés célja. A képzés jellemzői 1 Intézményvezetők felkészítése az intézményi önértékeléshez, a tanfelügyeleti ellenőrzéshez és a pedagógus-minősítéshez kapcslódó intézményvezetői feladatk ellátására A TÁMOP 3.1.15-14-2014-001 Köznevelési

Részletesebben

NYITOK Hálózat a Társadalmi befogadásért program bemutatása

NYITOK Hálózat a Társadalmi befogadásért program bemutatása NYITOK Hálózat a Társadalmi befgadásért prgram bemutatása A Nyittt Tanulási Közpntk (NYITOK) kncepciójának kidlgzója, a prgram szakmai fejlesztő- és támgató partnere: A SZETT bemutatása A 20 éves múltra

Részletesebben

A modern demokráciák működése

A modern demokráciák működése A modern demokráciák működése 1. A modern demokrácia fogalma ókor: démosz+ krátosz = néphatalom modern jelentés: demokrácia = államtípus 2 féle államforma: monarchia (élén: uralkodó) vagy köztársaság (köztársasági

Részletesebben

Nagyvárosi térségek és regionalizmus Izraelben

Nagyvárosi térségek és regionalizmus Izraelben A kutatás a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 aznsítószámú Nemzeti Kiválóság Prgram Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támgatást biztsító rendszer kidlgzása és működtetése rszágs prgram című kiemelt

Részletesebben

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Közjogi berendezkedés Államforma: köztársaság Kormányforma: parlamentáris köztársaság Végrehajtó hatalom legfőbb szerve a kormány A törvényhozó hatalom letéteményese

Részletesebben

CIN-BORA túracsoport Alapszabálya

CIN-BORA túracsoport Alapszabálya CIN-BORA túracsprt Alapszabálya 1. Általáns rendelkezések 1) A társadalmi szervezet neve: CIN-BORA túracsprt Rövidített neve: CIN-BORA. 2) Székhelye: BKV Zrt. Cinkta Autóbusz telephely 1165- Budapest,

Részletesebben

A nyilvános tér, művészet és társadalom viszonyrendszere

A nyilvános tér, művészet és társadalom viszonyrendszere Oktató: Fleischer Tamás Kurzus: Várs, közlekedés, társadalm A nyilváns tér, művészet és társadalm visznyrendszere Árvay Orslya Szcilógia III. Dlgzatmmal a 2003. március 3-i, A vársi köztérről, a vársi

Részletesebben

Varga Gyula Észak-Alföldi Regionális Folklórszövetség

Varga Gyula Észak-Alföldi Regionális Folklórszövetség A Varga Gyula Észak-Alföldi Reginális Flklórszövetség ALAPSZABÁLYA Debrecen 2005. július 11. ALAPSZABÁLY Az alapító tagk a Hajdú-Bihar Megyei Néptáncszövetség Alapszabályának módsításáról döntöttek, így

Részletesebben

Kiindulási pontok: kommunikáció elméletéből. folyamatokból. 1. A pedagógia. 1. Az andragógiai

Kiindulási pontok: kommunikáció elméletéből. folyamatokból. 1. A pedagógia. 1. Az andragógiai , Kiindulási pntk: 1. A pedagógia kmmunikáció elméletéből 1. Az andragógiai flyamatkból A tanítási tanulási flyamat rendszeres és módszeres tudásközvetítés (a tanár közöl, bemutat, a tanulók felelnek,

Részletesebben

Szakács Tamás. 22.A kormány parlamenti felelőssége

Szakács Tamás. 22.A kormány parlamenti felelőssége 22.A kormány parlamenti felelőssége - a magyar alkotmányos berendezkedés az európai főszabályt követve a központi állami szervezeti rendszert egyetlen pontnál, a parlamentnél kötötte az állampolgárok választásához,

Részletesebben

A Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium Szervezeti és Működési Szabályzata

A Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium Szervezeti és Működési Szabályzata A Makói Oktatási Közpnt, Szakképző Iskla és Kllégium 1 A Szervezeti és Működési Szabályzat célja...4 2 A szervezeti és működési szabályzat jgszabályi alapjai, hatálya...4 3 A Szervezeti és Működési Szabályzat

Részletesebben

Jogi környezet, városfejlesztés, területi tervezés, rendezési kérdések

Jogi környezet, városfejlesztés, területi tervezés, rendezési kérdések Jgi környezet, vársfejlesztés, területi tervezés, rendezési kérdések Előadás felépítése 1. Alapfgalmak 2. Helyi jgrendszer 3. Jgi és tervi hierarchia bemutatása 4. Tervfajták tartalma 5. Szabályzási terv

Részletesebben

Az ember személyiségének kialakulása elképzelhetetlen szociális hatások nélkül, e hatások érvényesülésének folyamatát nevezzük szocializációnak.

Az ember személyiségének kialakulása elképzelhetetlen szociális hatások nélkül, e hatások érvényesülésének folyamatát nevezzük szocializációnak. Az ember személyiségének kialakulása elképzelhetetlen szciális hatásk nélkül, e hatásk érvényesülésének flyamatát nevezzük szcializációnak. A szcializáció tartalma: maga a kultúra, vagyis mindazknak az

Részletesebben

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete Humánpolitikai Bizottságának PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete Humánpolitikai Bizottságának PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA Paks Várs Önkrmányzata Képviselő-testülete Humánplitikai Bizttságának PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA Paks Várs Képviselő-testületének Humánplitikai Bizttsága a 15/2004. (V.25.) önkrmányzati rendelet alapján, valamint

Részletesebben

A Szociális Műhely ajánlásai

A Szociális Műhely ajánlásai A Szciális Műhely ajánlásai - a közösségi társadalm megteremtésének elősegítésével kapcslatban A műhelymunka résztvevői szciális munkás, szciálpedagógus és pedagógus (andragógus) képzések ktatói és hallgatói,

Részletesebben

Előterjesztés Medina Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. április 2-án tartandó ülésére

Előterjesztés Medina Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. április 2-án tartandó ülésére Előterjesztés Medina Község Önkrmányzat Képviselő-testülete 2015. április 2-án tartandó ülésére Tárgy: Helyi civil szervezetek számára 2015. évi működési pályázat meghirdetése Előterjesztő és előadó: Vén

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM Némann Valéria Általános Iskola 5932 Gádoros, Iskola u. 4. 2004.

PEDAGÓGIAI PROGRAM Némann Valéria Általános Iskola 5932 Gádoros, Iskola u. 4. 2004. PEDAGÓGIAI PROGRAM Némann Valéria Általáns Iskla 5932 Gádrs, Iskla u. 4. 2004. 2 TARTALOMJEGYZÉK NEVELÉSI PROGRAM I. Pedagógiai alapelvek...3 II. Az isklában flyó nevelő és ktató munka céljai feladatai,

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Jóváhagyta Ellenőrizte Készítette Név Aláírás Dátum TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 1. MINŐSÉG POLITIKA...4 2. AZ ISKOLA BEMUTATÁSA 5 2.1. LEÍRÁS 5 2.2. SZERVEZETI FELÉPÍTÉS.5

Részletesebben

A KÓS KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A KÓS KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KÓS KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Tartalmjegyzék 1. Az iskla nevelési prgramja... 5 1.1. A nevelő-ktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 5 1.1.1. Az

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról

HIRDETMÉNY. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról HIRDETMÉNY A pénzmsás és a terrrizmus finanszírzása megelőzéséről és megakadályzásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról Az Erste Bank Hungary Zrt. (tvábbiakban Bank), mint a pénzmsás és a terrrizmus

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajs király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 felnttkepzes@bkf.hu BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Tartalmjegyzék

Részletesebben

ALAPSZABÁLY. Általános Rendelkezések

ALAPSZABÁLY. Általános Rendelkezések ALAPSZABÁLY Általáns Rendelkezések AZ EGYESÜLET NEVE: Pestszentimrei Nagycsaláds Egyesület AZ EGYESÜLET RÖVID NEVE: PNE. AZ EGYESÜLET SZÉKHELYE: Budapest XVIII. Kerület, Slymász u. 3 AZ EGYESÜLET LEVELEZÉSI

Részletesebben

Bevezetés. 1.) Bemutatkozás

Bevezetés. 1.) Bemutatkozás 2007. december 19. Bevezetés A minségirányítási prgram az intézmény minségirányítási rendszerét rögzíti, amely az intézmény vezetése, tanáraink, a pedagógiai munkát segít munkatársaink és partnereink számára

Részletesebben

A l a p s z a b á l y a

A l a p s z a b á l y a A Magyar Senir Glfzók Társaságának A l a p s z a b á l y a 1. A Magyar Senir Glfzók Társasága (a tvábbiakban: Társaság) a hatálys magyar jg szerint létrehztt civil szervezet (egyesület). 2.1. A Társaság

Részletesebben

ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSA CÉLJÁBÓL

ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSA CÉLJÁBÓL ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSA CÉLJÁBÓL Besztás Besrlási csprt/fkzat AD 8 Szerződés típusa Hivatkzás A pályázatk benyújtásának határideje A munkavégzés helye A tartaléklista érvényességének ideje

Részletesebben

POLITIKAI PÁRTOK MA KURZUS 2014-2015. ŐSZ

POLITIKAI PÁRTOK MA KURZUS 2014-2015. ŐSZ POLITIKAI PÁRTOK MA KURZUS 2014-2015 ŐSZ CÉL ÉS JELLEG A Plitikai pártk c MA kurzus célja, hgy a magyar plitikai rendszerrel, a közvéleménykutatással, a plitikai szcilógiával és a pártk és pártrendszerekkel

Részletesebben

A népfőiskola a szó megszokott értelmében sem nem iskola, sem nem főiskola. Itt nem a tanároknak kell kérdezgetniük, feleltetniük a tanulókat.

A népfőiskola a szó megszokott értelmében sem nem iskola, sem nem főiskola. Itt nem a tanároknak kell kérdezgetniük, feleltetniük a tanulókat. A népfőiskla a szó megszktt értelmében sem nem iskla, sem nem főiskla. Itt nem a tanárknak kell kérdezgetniük, feleltetniük a tanulókat. Éppen ellenkezőleg: a tanulóknak kell kérdéseket föltenniük a tanárknak,

Részletesebben

"A BEFOGADÓ TÁRSADALOM ALAPJA A DISZKRIMINÁCIÓ-MENTESSÉGGEL PÁROSULÓ POZITÍV CSELEKVÉS."

A BEFOGADÓ TÁRSADALOM ALAPJA A DISZKRIMINÁCIÓ-MENTESSÉGGEL PÁROSULÓ POZITÍV CSELEKVÉS. MADRIDI NYILATKOZAT "A BEFOGADÓ TÁRSADALOM ALAPJA A DISZKRIMINÁCIÓ-MENTESSÉGGEL PÁROSULÓ POZITÍV CSELEKVÉS." Mi, a Madridban összegyűlt Európai Fgyatéksügyi Kngresszus több mint 400 résztvevője melegen

Részletesebben

Etikai Kódex Dometic Csoport

Etikai Kódex Dometic Csoport Etikai Kódex Dmetic Csprt 1. Alapelvek és általáns követelmények 1.1 Alapelvek Levél az Elnöktől A Dmetic Csprt tevékenységét bővítő multinacinális vállalatként elkötelezte magát amellett, hgy felelős

Részletesebben

BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY

BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY Illendő dlg az, sőt szükség, hgy az, ki az idegen rszágkat akarja meglátni, elsőben tudja az maga Hazáját. Bd Péter BOD PÉTER KÖNYVTÁRHASZNÁLATI VERSENY MEGYEI DÖNTŐ II. kategória 2006/2007 A versenyző

Részletesebben

Alkotmányjog. előadó: dr. Szalai András

Alkotmányjog. előadó: dr. Szalai András Alkotmányjog előadó: dr. Szalai András 1 A jog fogalma, a magyar jogrendszer tagozódása KÖZJOG MAGÁNJOG Alkotmány, Alaptörvény az alkotmány fogalma és típusai az 1949. évi XX. törvény Alaptörvény jellemzői

Részletesebben

FOGYATÉKOS ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODOTT FIATALOK PÁLYAORIENTÁCIÓJÁNAK HELYZETE. Elemző tanulmány

FOGYATÉKOS ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODOTT FIATALOK PÁLYAORIENTÁCIÓJÁNAK HELYZETE. Elemző tanulmány FOGYATÉKOS ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODOTT FIATALOK PÁLYAORIENTÁCIÓJÁNAK HELYZETE Elemző tanulmány Készült a JÖVŐFORMÁLÓ Pályaválasztást támgató rendszer kialakítása fgyatéks és egészségkársdtt fiatalk számára című

Részletesebben

Előterjesztés. a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására

Előterjesztés. a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS és KÖZNEVELÉSI OSZTÁLY 4401 NYíREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. PF.: 83. TElI:FON: +36 42 S24-S8Si FAX: +3642524-586 E-MAil: NYHSZOC@NYIREGYHAZA.HU

Részletesebben

HALÁSZTELKI TÜNDÉRKERT ÓVODA

HALÁSZTELKI TÜNDÉRKERT ÓVODA HALÁSZTELKI TÜNDÉRKERT ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAM TARTALOM Intézményünk pedagógiai prgramjának elkészítésénél figyelembe vett dkumentumk:... 5 1.AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI... 5 1.1. Az óvda alaptevékenysége:...

Részletesebben

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia Pályázati felhívás az EGT Finanszírzási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia prgram keretében megjelenő HU-03 ----- jelű Megújuló energiafrrásk fenntartható hasznsításával kapcslats

Részletesebben

Nyilvános konzultáció a as időszakra szóló európai fogyatékosságügyi stratégia felülvizsgálatáról

Nyilvános konzultáció a as időszakra szóló európai fogyatékosságügyi stratégia felülvizsgálatáról Nyilváns knzultáció a 2010 2020-as időszakra szóló európai fgyatéksságügyi stratégia felülvizsgálatáról Az Európai Unióban 80 millióra tehető azknak a plgárknak a száma, akik valamilyen fgyatékssággal

Részletesebben

Stratégiai tervezés a közigazgatásban

Stratégiai tervezés a közigazgatásban Stratégiai tervezés a közigazgatásban (Kádár Krisztián) Tartalm I. Bevezetés... 3 II. A stratégiák helye a krmányzás flyamatában... 3 1. A stratégia és stratégiai tervezés fgalma... 3 2. A krmányzás fgalma...

Részletesebben

Pénzügyi jogi alapismeretek

Pénzügyi jogi alapismeretek 1 dr. Kertész Gábr Pénzügyi jgi alapismeretek Lektrálta: Prf. Dr. Sárközy Tamás egy. tanár Kézirat lezárva: 2009. december Budapest, 2009. 2. átdlgztt kiadás 2 I. fejezet: Bevezetés a pénzügyi jgba...

Részletesebben

3. prioritás: A minıségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek

3. prioritás: A minıségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM 3. priritás: A minıségi ktatás és hzzáférés biztsítása mindenkinek Akcióterv 2007-2008. 2008. július 1. A priritás bemutatása 1.1. A priritás tartalma Priritás száma

Részletesebben

Etikai kódex Erkölcsi szabály és normagyűjtemény

Etikai kódex Erkölcsi szabály és normagyűjtemény A erkölcsi szabály és nrmagyűjtemény PROFORM Kft. 2012 évi kiadás Jelen dkumentum érvényessége kiterjed a PROFORM Kft. által végzett Kereskedelmi, tervezési, fejlesztési, értékesítési illetve ezekkel összefüggő

Részletesebben

Országgyűlés II. Törvényalkotás, parlamenti ellenőrzés október 9. ELŐADÁSVÁZLAT

Országgyűlés II. Törvényalkotás, parlamenti ellenőrzés október 9. ELŐADÁSVÁZLAT Országgyűlés II. Törvényalktás, parlamenti ellenőrzés 2017. któber 9. ELŐADÁSVÁZLAT A TÖRVÉNYALKOTÁSI ELJÁRÁS 1. Alktmányjgi kntextus - A hatalmmegsztás rendszerében: A törvényhzó hatalmi ág legjellemzőbb

Részletesebben

Tantárgyi tematika (nappali tagozat) Piac-konform korszerűsített változat, (2010.jun.25).

Tantárgyi tematika (nappali tagozat) Piac-konform korszerűsített változat, (2010.jun.25). Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajs király útja 1-9. Tel.: 06-1-2733090 Fax: 06-1-2733099 E-mail: mail@bkf.hu Tantárgyi tematika (nappali tagzat) Piac-knfrm krszerűsített váltzat, (2010.jun.25). A tantárgy adatai:

Részletesebben

Kraiciné Szokoly Mária: Az andragógus szakma kulcskompetenciái és a képzés lehetőségei I. Durkó Mátyás Emlékkonferencia Debrecen 2006. szeptember 28.

Kraiciné Szokoly Mária: Az andragógus szakma kulcskompetenciái és a képzés lehetőségei I. Durkó Mátyás Emlékkonferencia Debrecen 2006. szeptember 28. Kraiciné Szkly Mária: Az andragógus szakma kulcskmpetenciái és a képzés lehetőségei I. Durkó Mátyás Emlékknferencia Debrecen 2006. szeptember 28. A TÉMA KUTATÁSÁNAK ELŐZMÉNYEI A LLL gndlat és EU dkumentumk

Részletesebben

VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOG 2. Jogász szak, nappali tagozat 2017/2018. tanév I. félév I. A VIZSGA RENDSZERE ÉS A VIZSGÁZTATÁS RENDJE

VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOG 2. Jogász szak, nappali tagozat 2017/2018. tanév I. félév I. A VIZSGA RENDSZERE ÉS A VIZSGÁZTATÁS RENDJE VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOG 2. Jogász szak, nappali tagozat 2017/2018. tanév I. félév I. A VIZSGA RENDSZERE ÉS A VIZSGÁZTATÁS RENDJE A vizsga írásbeli. Szóbeli vizsga csak utó- és javítóvizsgáztatás

Részletesebben

A magyar politikai rendszer 10/8/12. A kormány

A magyar politikai rendszer 10/8/12. A kormány A kormány 1 A kormányokról általában az egész politikai intézményrendszer és az állami döntéshozatal központi szereplője több mint végrehajtás nehéz lenne az állami tevékenységnek olyan területét kiragadni,

Részletesebben

Az Alsózsolcai 2. sz. Óvoda önértékelése

Az Alsózsolcai 2. sz. Óvoda önértékelése Alsózslcai 2. sz. Óvda Az Alsózslcai 2. sz. Óvda önértékelése Beszámló a 2015/2016 nevelési évünk működéséről Bevezető: Az önértékelés célja, hgy segítséget adjn az intézmény pedagógiai-szakmai munkájának

Részletesebben

MELLÉKLET: Az államfő megválasztása. Felelősségre vonása politikai. EU-tagállam. Eljárások. jogi. politikai -- jogi.

MELLÉKLET: Az államfő megválasztása. Felelősségre vonása politikai. EU-tagállam. Eljárások. jogi. politikai -- jogi. MELLÉKLET: EU-tagállam Ausztria Bulgária Ciprus Csehország Észtország Az államfő megválasztása közvetlen, 6 év parlament (2013-tól közvetlen), 5 év Felelősségre vonása Eljárások Népszavazás útján, javaslatot

Részletesebben

ALAPSZABÁLY. A Fővárosi Törvényszék 9.Pk.60.002/2012./1. számú végzésének megfelelően módosított és azzal egységes szerkezetbe foglalt szövege

ALAPSZABÁLY. A Fővárosi Törvényszék 9.Pk.60.002/2012./1. számú végzésének megfelelően módosított és azzal egységes szerkezetbe foglalt szövege ALAPSZABÁLY A Fővársi Törvényszék 9.Pk.60.002/2012./1. számú végzésének megfelelően módsíttt és azzal egységes szerkezetbe fglalt szövege 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Az Egyesület neve: Blue Dlphin -

Részletesebben

Cooper Center Irodaház Fax: (1) 288-8533 1135 Budapest, Lehel út 61. III. / 302-305. E-mail: info@prospera.hu

Cooper Center Irodaház Fax: (1) 288-8533 1135 Budapest, Lehel út 61. III. / 302-305. E-mail: info@prospera.hu VEKOP-1.2.1-16 Mikr-, kis- és középvállalkzásk termelési kapacitásainak bővítése Ügyféltájékztató I. A TÁMOGATÁS CÉLJA A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen felhívás célja a hazai mikr-, kis- és középvállalkzásk

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mkelnk@vpmegye.hu Szám: 02/303-11/2013. ELŐTERJESZTÉS A Veszprém Megyei Önkrmányzat

Részletesebben

Pénzügyi folyamatok felülvizsgálata

Pénzügyi folyamatok felülvizsgálata BUDAPEST XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA ÁROP Pénzügyi flyamatk felülvizsgálata (WP3) 2010.02.11. Pénzügyi flyamatk felülvizsgálata ÁROP 3.A.1/B pályázat - szervezetfejlesztés

Részletesebben

Témakör EA. TK. Jogszabályi rendelkezések. TK o. TK o. 1. pillérhez: TK o.; + figyelembe véve a hatályba lépett új törvényeket

Témakör EA. TK. Jogszabályi rendelkezések. TK o. TK o. 1. pillérhez: TK o.; + figyelembe véve a hatályba lépett új törvényeket Értékpapírjg levelező tagzat dr. Baks-Kvács Kitti tudmánys segédmunkatárs ÉRTÉKPAPÍRJOG LEVELEZŐ TAGOZAT (JLS; JL8; JLK) TANANYAG ÁTTEKINTŐ TÁBLÁZAT 1. Az értékpapírk közös szabályai Témakör EA. TK. Jgszabályi

Részletesebben

Megfelelési teszt jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére

Megfelelési teszt jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére e-mail: inf@randmcapital.hu www.randmcapital.hu Megfelelési teszt jgi személyek és jgi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére Felhívjuk Tisztelt Ügyfelünk figyelmét, hgy a Randm Capital Zrt.

Részletesebben

30. A hidegháború. Előzmény:

30. A hidegháború. Előzmény: 30. A hideghábrú Előzmény: II. világhábrú (1939-1945) szövetséges hatalmak tengelyhatalmak A világhábrú alatt az Egyesült Államk (USA) és a Szvjetunió (SZU) még együttműködik, mindkettő tagja a szövetséges

Részletesebben

Olimpiai Rögbi Nemzetközi versenyeztetési terv

Olimpiai Rögbi Nemzetközi versenyeztetési terv Olimpiai Rögbi Nemzetközi versenyeztetési terv Tisztelt Elnökség! Kérem engedjék meg, hgy röviden vázljam elképzelésemet a Magyar Nemzeti Olimpiai rögbi válgatttak nemzetközi felkészítésével és a versenyeztetéssel

Részletesebben

A fogyasztói tudatosság növelése. az elektronikus hírközlési piacon

A fogyasztói tudatosság növelése. az elektronikus hírközlési piacon A fgyasztói tudatsság növelése az elektrnikus hírközlési piacn A Nemzeti Hírközlési Hatóság szakmai tájékztató anyaga 2008. szeptember A fgyasztók körébe meghatárzás szerint valamennyien beletartzunk,

Részletesebben

Üi.: Dancsecs Roland Tel. szám: 06-96-516-232

Üi.: Dancsecs Roland Tel. szám: 06-96-516-232 Dr. Szakács Imre úr elnök Győr-Msn-Sprn Megyei Önkrmányzat Győr Árpád u. 32. 9021 Iktatószám: Üi.: Dancsecs Rland Tel. szám: 06-96-516-232 Tárgy: Nyugat-dunántúli Reginális Energia Stratégia és Sprn-Fertőd

Részletesebben

BGE TUDOMÁNYOS HÍRLEVÉL

BGE TUDOMÁNYOS HÍRLEVÉL KEDVES KOLLÉGÁNK! 2018. ÁPRILIS 5-6-ÁN RENDEZZÜK MEG ISMÉT A KUTATÓI NAPOKAT. Tavaly nagyn jól sikerült ez a rendezvény, hiszen több, mint 30 általatk javaslt prgramn 800 résztvevő (egyetemi plgárk és

Részletesebben

SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A TUTORÁLT BEVÁLOGATÁS FOLYAMATÁHOZ

SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A TUTORÁLT BEVÁLOGATÁS FOLYAMATÁHOZ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A TUTORÁLT BEVÁLOGATÁS FOLYAMATÁHOZ A tutrhálózat legfntsabb szlgáltatása a tutr maga, egy tehetségsegítő szakember. A prgram két fnts szereplője a tutr és a tutrált. A tutr az a tehetséggndzó

Részletesebben

A GWP közép- és kelet-európai régió aszályútmutatója. dr. Gayer József GWP Magyarország

A GWP közép- és kelet-európai régió aszályútmutatója. dr. Gayer József GWP Magyarország A GWP közép- és kelet-európai régió aszályútmutatója dr. Gayer József GWP Magyarrszág KIVONAT A Glbal Water Partnership (GWP) közép - és kelet-európai régiója a Meterlógiai Világszervezettel (WMO) közösen

Részletesebben

Közigazgatási jog 3 Különös rész by Doki You ll never walk alone!!!!

Közigazgatási jog 3 Különös rész by Doki You ll never walk alone!!!! 2008. Közigazgatási jg 3 Különös rész by Dki Yu ll never walk alne!!!! Tételek kidlgzva (előző évi tételsr alapján csináltam, azóta annyi váltzás vlt, hgy 2 tételt kivettek és néhányat összevntak, úgyhgy

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT Szám: 56/2013. (XII. 19.) MÖK határzat Tárgy: A Veszprém Megyei Önkrmányzat 2014-2017. évekre vnatkzó stratégiai ellenőrzési tervének és a 2014. évi belső

Részletesebben

A felmenők és az oldalrokonok törvényes öröklése: a parentéláris öröklés

A felmenők és az oldalrokonok törvényes öröklése: a parentéláris öröklés A felmenők és az ldalrknk törvényes öröklése: a parentéláris öröklés A Ptk. a felmenő egyenes ági rknk törvényes öröklési jgát krlátlanul elismeri. Az ldalrknk törvényes öröklési jgát a nagyszülői leszármazók

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. komplex vállalati technológia fejlesztés kis- és középvállalkozások számára

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. komplex vállalati technológia fejlesztés kis- és középvállalkozások számára PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Prgram keretében kmplex vállalati technlógia fejlesztés kis- és középvállalkzásk számára Kódszám: GOP-2007-2.1.1/B Tartalm A. A TÁMOGATÁS CÉLJA, RENDELKEZÉSRE

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Szent András Katolikus Általános Iskola

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Szent András Katolikus Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Szent András Katlikus Általáns Iskla Jóváhagyta:,. év. hónap. nap. fenntartó Szent András Katlikus Általáns Iskla Tartalm 1. Bevezető... 5 1.1. Jgszabályi háttér... 5

Részletesebben

A területi közigazgatás reformját elősegítő tanácsadás a modern kori járások központjainak és lehatárolásának tárgyában

A területi közigazgatás reformját elősegítő tanácsadás a modern kori járások központjainak és lehatárolásának tárgyában Az államt közel kell hzni az államplgárkhz, a közigazgatásnak «emberarcúvá» kell válnia. (Magyary Zltán) A területi közigazgatás refrmját elősegítő tanácsadás a mdern kri járásk közpntjainak és lehatárlásának

Részletesebben

IV. rész. Az élettársi kapcsolat

IV. rész. Az élettársi kapcsolat IV. rész Az élettársi kapcslat Napjaink egyik leggyakrabban vitattt jgintézménye úgy tűnik kimzdult az évtizedeken át tartó jgi szabályzatlanságból, sőt az újnnan megjelenő jgszabályk és az azk által generált

Részletesebben

Az írásbeliség szerepe, eszközei, jellemző kapcsolattartási formái

Az írásbeliség szerepe, eszközei, jellemző kapcsolattartási formái 0BAz írásbeli kmmunikáció jellemzői A közvetlen (élőszóbeli) kmmunikáció - beszélgetés, előadás srán a hallgatóság metakmmunikációs jelzéseiből aznnal meggyőződhetünk róla, hgy megfelelően fejeztük-e ki

Részletesebben

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM GÉPJÁRMŰ-KÖZLEKEDÉSI ÉS VASÚTI SZABÁLYOZÁSI FŐOSZTÁLY

NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM GÉPJÁRMŰ-KÖZLEKEDÉSI ÉS VASÚTI SZABÁLYOZÁSI FŐOSZTÁLY NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM GÉPJÁRMŰ-KÖZLEKEDÉSI ÉS VASÚTI SZABÁLYOZÁSI FŐOSZTÁLY E/2015/0305 Barna Péter Fősztályvezető Tárgy: javaslat RID/ADR belföldi előíráskra Tisztelt Fősztályvezető úr! A Biztnsági

Részletesebben

II. A VIZSGA ELSŐ RÉSZÉHEZ KIJELÖLT TANKÖNYVI RÉSZEK ÉS JOGI DOKUMENTUMOK

II. A VIZSGA ELSŐ RÉSZÉHEZ KIJELÖLT TANKÖNYVI RÉSZEK ÉS JOGI DOKUMENTUMOK VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOG 2. Jogász szak, nappali tagozat 2016/2017. tanév I. félév I. A VIZSGA RENDSZERE ÉS A VIZSGÁZTATÁS RENDJE A vizsga írásbeli. Szóbeli vizsga csak utó- és javítóvizsgáztatás

Részletesebben

TERVEZETT NAPIREND 1. FELÜLVIZSGÁLT VÁLTOZAT Ülés: Az ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGÁNAK (II. rész) ülése

TERVEZETT NAPIREND 1. FELÜLVIZSGÁLT VÁLTOZAT Ülés: Az ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGÁNAK (II. rész) ülése AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. któber 24. (25.10) (OR. fr) 15883/1/11 REV 1 OJ/CRP2 36 COMIX 657 TERVEZETT NAPIREND 1. FELÜLVIZSGÁLT VÁLTOZAT Ülés: Az ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGÁNAK (II. rész)

Részletesebben

Beruházási alapismeretek

Beruházási alapismeretek Beruházási alapismeretek Beruházási alapismeretek Dr. Papp Péter Dr. habil. Szűcs Edit TERC Kft. Budapest, 2013 Dr. Papp Péter Dr. habil. Szűcs Edit, 2013 Kézirat lezárva: 2012. december 14. ISBN 978-963-9968-59-2

Részletesebben

Állam és kormányformák Magyarország állam és kormányformája az Alaptörvény értelmezésében

Állam és kormányformák Magyarország állam és kormányformája az Alaptörvény értelmezésében Állam és kormányformák Magyarország állam és kormányformája az Alaptörvény értelmezésében Az állam és kormányforma szorosan összefügg egymással, de nem azonos fogalmak, jóllehet a köznyelv gyakran keveri

Részletesebben

Aktív idõskor Generációk egészsége

Aktív idõskor Generációk egészsége MEGHÍVÓ Az Egészséges Vársk Magyarrszági Szövetsége XXIV. Szimpóziuma Aktív idõskr Generációk egészsége Zalaegerszeg, 2012. nvember 6-7-8. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégeink! Zalaegerszeg Megyei

Részletesebben

Közbeszerzés zöldebben. Beszerzés és éghajlatvédelem. Haladó tréning módszertani útmutató

Közbeszerzés zöldebben. Beszerzés és éghajlatvédelem. Haladó tréning módszertani útmutató Közbeszerzés zöldebben Beszerzés és éghajlatvédelem Haladó tréning módszertani útmutató 1 A kiadvány a Green PrcA Green Public Prcurement in Eurpe Közbeszerzés zöldebben prjekt keretében készült az Intelligent

Részletesebben

ALAPÍTÓ OKIRAT ( módosításokkal egységes szerkezetben )

ALAPÍTÓ OKIRAT ( módosításokkal egységes szerkezetben ) ALAPÍTÓ OKIRAT ( módsításkkal egységes szerkezetben ) Amely abból a célból készült, hgy az 1. pntban megjelölt alapítók az 1959. évi IV. törvény a Plgári Törvénykönyv 74/A -a és a közhasznú szervezetekről

Részletesebben

L E V E G Ő M U N K A C S O P O R T

L E V E G Ő M U N K A C S O P O R T L E V E G Ő M U N K A C S O P O R T S T R A T É G I A 2 0 1 2 15 Budapest, 2012. május 24. IFUA Nnprfit Partner Közhasznú Nnprfit Kft. H-1119 Budapest Fehérvári út 79. A prjekt megvalósulását az IFUA Hrváth

Részletesebben