Alkotmányjog 3. Smuk Péter

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alkotmányjog 3. Smuk Péter"

Átírás

1 Alktmányjg 3. Smuk Péter

2 PPJNE 18. Cikk 1. Mindenkinek jga van a gndlat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára. Ez a jg magában fglalja a vallás vagy meggyőződés szabad megválasztását vagy elfgadását és azt a szabadságt, hgy vallását vagy meggyőződését valláss cselekmények és szertartásk végzése útján akár egyénileg, akár máskkal együttesen nyilvánsan vagy magánkörben kinyilváníthassa, gyakrlhassa és taníthassa. 2. Senkit sem lehet lyan kényszernek alávetni, amely csrbítaná azt a szabadságát, hgy saját vallása vagy meggyőződése legyen, vagy hgy ilyent elfgadjn. 3. A vallás vagy meggyőződés kinyilvánításának szabadságát csak a törvényben megállapíttt lyan krlátzásknak lehet alávetni, amelyek a közbiztnság, a rend, a közegészség, az erkölcs, vagy másk alapvető jgai és szabadságai védelmének érdekében szükségesek. 4. Az Egyezségkmány részes államai kötelezik magukat a szülők és adtt esetben a törvényes gyámk ama szabadságának tiszteletben tartására, hgy - gyermekeik valláss és erkölcsi nevelését saját meggyőződésüknek megfelelően biztsítsák.

3 EJEE 9. Cikk - Gndlat-, lelkiismeret- és vallásszabadság 1. Mindenkinek jga van a gndlat-, a lelkiismeret- és vallásszabadsághz; ez a jg magában fglalja a vallás vagy meggyőződés megváltztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánsság előtt, mind a magánéletben istentisztelet, ktatás és szertartásk végzése útján való kifejezésre juttatásának jgát. 2. A vallás vagy meggyőződés kifejezésre juttatásának szabadságát csak a törvényben meghatárztt, lyan krlátzásknak lehet alávetni, amelyek egy demkratikus társadalmban a közbiztnság, a közrend, közegészség vagy az erkölcsök, illetőleg másk jgainak és szabadságainak védelme érdekében szükségesek. EU Alapjgi Charta 10. cikk - A gndlat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadság (1) Mindenkinek jga van a gndlat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadsághz. Ez a jg magában fglalja a vallás vagy a meggyőződés megváltztatásának szabadságát, valamint a vallásnak vagy meggyőződésnek mind egyénileg, mind együttesen, mind a nyilvánsság előtt, mind a magánéletben, istentisztelet, ktatás és szertartásk végzése útján való kifejezésre juttatását. (2) A katnai szlgálat lelkiismereti kból történő megtagadásáhz való jgt, az e jg gyakrlását szabályzó nemzeti törvények szerint, el kell ismerni.

4 Alaptörvény Nemzeti hitvallás Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét. Becsüljük rszágunk különböző vallási hagymányait. Valljuk, hgy együttélésünk legfntsabb keretei a család és a nemzet, összetartzásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet. Valljuk, hgy a huszadik század erkölcsi megrendüléshez vezető évtizedei után múlhatatlanul szükségünk van a lelki és szellemi megújulásra.

5 Alaptörvény VII. Cikk (1) Mindenkinek jga van a gndlat, a lelkiismeret és a vallás szabadságáhz. Ez a jg magában fglalja a vallás vagy más meggyőződés szabad megválasztását vagy megváltztatását és azt a szabadságt, hgy vallását vagy más meggyőződését mindenki valláss cselekmények, szertartásk végzése útján vagy egyéb módn, akár egyénileg, akár máskkal együttesen, nyilvánsan vagy a magánéletben kinyilvánítsa vagy kinyilvánítását mellőzze, gyakrlja vagy tanítsa. (2) Az azns hitelveket követők vallásuk gyakrlása céljából sarkalats törvényben meghatárztt szervezeti frmában működő vallási közösséget hzhatnak létre. (3) Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek. A vallási közösségek önállóak. (4) Az állam és a vallási közösségek a közösségi célk elérése érdekében együttműködhetnek. Az együttműködésről a vallási közösség kérelme alapján az Országgyűlés dönt. Az együttműködésben részt vevő vallási közösségek bevett egyházként működnek. A bevett egyházaknak a közösségi célk elérését szlgáló feladatkban való részvételükre tekintettel az állam sajáts jgsultságkat biztsít. (5) A vallási közösségekre vnatkzó közös szabálykat, valamint az együttműködés feltételeit, a bevett egyházakat és a rájuk vnatkzó részletes szabálykat sarkalats törvény határzza meg.

6 2011. évi CCVI. törvény a lelkiismereti és vallásszabadság jgáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jgállásáról 295/2013. (VII. 29.) Krm. rendelet az egyházi elismerésről és az egyházi jgi személyek jgállásának és működésének sajáts szabályairól 6/2013. (III. 1.) AB határzat

7 gndlat, lelkiismeret, vallás, meggyőződés szabad megválasztása gyermek nevelése egyéni v. közösségi gyakrlás, kinyilvánítás tanítás, tartózkdás

8 vallási közösség az Országgyűlés által elismert egyház és a vallási tevékenységet végző szervezet. Az Országgyűlés által elismert egyház bevett egyház. vallási tevékenység lyan világnézethez kapcslódó tevékenység, amely természetfelettire irányul, rendszerbe fglalt hitelvekkel rendelkezik, tanai a valóság egészére irányulnak, valamint sajáts magatartáskövetelményekkel az emberi személyiség egészét átfgja A vallási közösség kizárólag lyan vallási tevékenységet gyakrlhat, amely az Alaptörvénnyel nem ellentétes, jgszabályba nem ütközik és nem sérti más közösségek jgait és szabadságát. (Ehtv. 6. ) Alaptv.: azns hitelveket követők vallásuk gyakrlása céljából sarkalats törvényben meghatárztt szervezeti frmában működő vallási közösséget hzhatnak létre.

9 Alaptv. Az állam és a vallási közösségek különváltan működnek. A vallási közösségek önállóak. Ehtv. Az állam a vallási közösségek irányítására, felügyeletére szervet nem működtethet és nem hzhat létre. A vallási közösség hitelvei, belső törvénye, alapján hztt határzat érvényre juttatására állami kényszer nem alkalmazható; belső szabályn alapuló döntését állami szerv nem módsíthatja vagy bírálhatja felül, a jgszabályban nem szabályztt belső jgvisznykból eredő jgviták elbírálására állami szervnek nincs hatásköre; egyházak közhatalmat nem gyakrlnak (demkr. legitimáció hiánya) vita: OGY általi elismerés, együttműködés egyes egyházakkal

10 Alaptv. a közösségi célk elérése érdekében; az együttműködésről a vallási köz. kérelme alapján az OGY dönt; az együttműködő vallási közösségek: bevett egyházak; sajáts jgsultságk bevett egyházaknak a közösségi célk elérését szlgáló feladatkban való részvételükre tekintettel Közösségi célk, támgatásk nevelési, szciális, közművelődési intézmények, tábri lelkészi szlg., stb. céltámgatás még: fakultatív hitktatás, zsidó temetők, külhni magyark paszt. nrmatív támgatásk, céltámgatásk

11 Ehtv. 9. (1) A jelentős társadalmi támgatttsággal rendelkező, történelmi és kulturális értékeket megőrző, nevelési-ktatási, felsőktatási, egészségügyi, karitatív, szciális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális vagy sprttevékenységet önmaga vagy intézménye útján ellátó vallási közösséggel - működése biztsítása érdekében - a Krmány megállapdást köthet. (2) A vallási közösségek tényleges társadalmi szerepét, az általuk elláttt (1) bekezdés szerinti tevékenységet az állam a vallási közösségek társadalmi szerepéhez kapcslódó tvábbi jgszabályk megalktásánál és a velük való kapcslattartás srán figyelembe veheti. vita: diszkrimináció? (XV. cikk)

12 Alaptv. VII. cikk (4) vallási közösség kérelme alapján az Országgyűlés dönt Ehtv. A vallási tevékenységet végző szervezet lyan egyesület, amelynek tagjai azns hitelveket valló természetes személyek, és amelynek alapszabályában meghatárztt célja vallási tevékenység végzése. (9/A. ) A bevett egyház azns hitelveket valló természetes személyekből álló, önkrmányzattal rendelkező autnóm szervezet, amelynek ezt a közjgi jgállást az Országgyűlés a közösségi célk érdekében történő együttműködés céljából biztsítja. (11. ) egyházi jgi személy ( ) 6/2013. (III. 1.) AB hat. az Alaptörvény VII. és XV. cikkéből eredő alktmánys követelmény, hgy az állam a vallási csprtk önálló működését lehetővé tevő sajáts egyházi jgállás, valamint az egyházak számára hzzáférhető tvábbi jgsultságk megszerzését a vallásszabadsághz való jghz, illetve az adtt jgsultsághz igazdó, tárgyilags és ésszerű feltételek alapján, az Alaptörvény XXIV., illetve XXVIII. cikkének megfelelően, tisztességes eljárásban, jgrvslati lehetőség mellett biztsítsa. Ld. még: 8/1993. (II. 27.) AB hat.

13 Ehtv. kezdeményezés: miniszternél benyújtani, szakértő közreműködése feltételek: a) elsődlegesen vallási tevékenységet végez, b) tanításának lényegét tartalmazó hitvallása és rítusa van, c) legalább 100 év nemzetközi vagy 20 év M-i működéssel rendelkezik (és M. laksság 0,1 % taglétszám) d) elfgadtt belső szabálya van, e) ügyintéző és képviseleti szerveit megválaszttta vagy kijelölte, f) tevékenység nem ellentétes az Ehtv. 6. (4) és (5) bekezdésével, g) tanai és tevékenységei nem sértik az ember testi-lelki egészséghez való jgát, az élet védelmét, az emberi méltóságt, h) a vallási tevékenységet végző szervezettel szemben - működése srán - nemzetbiztnsági kckázat nem merült fel és i) a közösségi célk érdekében történő együttműködés iránti szándékát és képességét tevékenysége biznyítja. OGY dönt, AB-hz panasz, Min. nyilvántartásba vesz (27 ilyen van)

14 Ehtv. 1. sz. melléklet 1 Magyar Katlikus Egyház 2 Magyarrszági Refrmátus Egyház 3 Magyarrszági Evangélikus Egyház 4 Magyarrszági Zsidó Hitközségek Szövetsége 5 Egységes Magyarrszági Izraelita Hitközség (Statusqu Ante) 6 Magyarrszági Autnóm Orthdx Izraelita Hitközség 7 Budai Szerb Ortdx Egyházmegye 8 Knstantináplyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarrszági Ortdx Exarchátus 9 Magyarrszági Blgár Ortdx Egyház 10 Magyarrszági Rmán Ortdx Egyházmegye 11 Orsz Ortdx Egyház Magyar Egyházmegyéje (Mszkvai Patriarchátus) 12 Magyar Unitárius Egyház Magyarrszági Egyházkerülete (Magyarrszági Unitárius Egyház) 13 Magyarrszági Baptista Egyház 14 HIT Gyülekezete 15 Magyarrszági Metdista Egyház 16 Magyar Pünkösdi Egyház 17 Szent Margit Anglikán/Episzkpális Egyház 18 Erdélyi Gyülekezet 19 Hetednapi Adventista Egyház 20 Magyarrszági Kpt Ortdx Egyház 21 Magyarrszági Iszlám Tanács 22 Krisztusban Hívő Nazarénus Gyülekezetek 23 Magyarrszági Krisna-tudatú Hívők Közössége 24 Az Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarrszág 25 Az Utlsó Napk Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 26 Magyarrszági Jehva Tanúi Egyház 27 Buddhista vallási közösségek

15 47/2009. AB határzat köztisztviselői eskü 39/2007. AB határzat kötelező védőltás 22/1997. AB határzat kiegészítő állami támgatás egyházi intézménynek 46/1994. AB határzat fegyver nélküli katnai szlgálat vagy plgári szlgálat 970/B/1994. AB határzat tábri lelkészi szlgálat 10/1993. AB határzat vasárnapi pihenőnap 8/1993. AB határzat egyházak bejegyzése, egyenjgúság 4/1993. AB határzat lelkiismereti és vallásszabadság átfgó értelmezése állam és egyház elválasztása, állam (vallási) semlegessége

Tájékoztató a hit-és erkölcstan oktatásról a 2014-2015-ös tanévben

Tájékoztató a hit-és erkölcstan oktatásról a 2014-2015-ös tanévben Tájékoztató a hit-és erkölcstan oktatásról a 2014-2015-ös tanévben Kedves Szülők! A 2014-2015-ös tanévben a Kerék Általános Iskola és Gimnáziumban a következő egyházak tartanak hit-és erkölcstan oktatást:

Részletesebben

Jogszabályi háttér. 1. sz. melléklet évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 3. (3) /A. 35/B. 32. (1) h) 46. (3) e) 97.

Jogszabályi háttér. 1. sz. melléklet évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 3. (3) /A. 35/B. 32. (1) h) 46. (3) e) 97. 1. sz. melléklet Jogszabályi háttér 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 3. (3) 35. 35/A. 35/B. 32. (1) h) 46. (3) e) 97. (7) 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 182/A. 182/B. 229/2012. (VIII.

Részletesebben

JOGFORRÁSOK I-II február 25. és március 3. ELŐADÁSVÁZLAT

JOGFORRÁSOK I-II február 25. és március 3. ELŐADÁSVÁZLAT JOGFORRÁSOK I-II. 2016. február 25. és március 3. ELŐADÁSVÁZLAT 1. A jgalktási tevékenység mint közhatalm-gyakrlás népszuverenitás és demkratikus legitimáció hatalmmegsztás a jgalktásban alktmányzó ~ törvényhzó

Részletesebben

A gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadsága. Szekularizált állam és világnézeti semlegesség

A gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadsága. Szekularizált állam és világnézeti semlegesség A gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadsága Szekularizált állam és világnézeti semlegesség 1 2 Gondolat, lelkiismeret, vallás 3 Gondolat, lelkiismeret, vallás 4 5 Gondolat, lelkiismeret, vallás 6

Részletesebben

Alkotmány, alkotmányosság szeptember 22. ELŐADÁSVÁZLAT LEVELEZŐ TAGOZAT

Alkotmány, alkotmányosság szeptember 22. ELŐADÁSVÁZLAT LEVELEZŐ TAGOZAT Alktmány, alktmánysság 2017. szeptember 22. ELŐADÁSVÁZLAT LEVELEZŐ TAGOZAT 1. Bevezetés, alapfgalmak A jgág különböző elnevezései és azk történelmi meghatárzttsága - közjg - államjg - alktmányjg Az alktmányjg,

Részletesebben

JOGFORRÁSOK I-II március 2. és 9. ÖSSZEVONT ELŐADÁSVÁZLAT

JOGFORRÁSOK I-II március 2. és 9. ÖSSZEVONT ELŐADÁSVÁZLAT JOGFORRÁSOK I-II. 2017. március 2. és 9. ÖSSZEVONT ELŐADÁSVÁZLAT 1. A jgalktási tevékenység mint közhatalm-gyakrlás népszuverenitás és demkratikus legitimáció hatalmmegsztás a jgalktásban alktmányzó ~

Részletesebben

Név 1. 0011 MAGYAR KATOLIKUS EGYHÁZ 2 836 815 021 498 267 2. 0066 MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ 971 096 107 162 978

Név 1. 0011 MAGYAR KATOLIKUS EGYHÁZ 2 836 815 021 498 267 2. 0066 MAGYARORSZÁGI REFORMÁTUS EGYHÁZ 971 096 107 162 978 2. ú melléklet Kimutatás a 2007. évi Szja 1 %-ának adózói rendelkezéséről az egyházak és a kiemelt költségvetési előirányzatok ára a felajánlott összeg szerint csökkenő sorrendben Sor 1. 0011 MAGYAR KATOLIKUS

Részletesebben

1.1 A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény alapján (továbbiakban

1.1 A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény alapján (továbbiakban 1. Jogszabályi háttér 1.1 A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény alapján (továbbiakban Nkt.): 35. (1) Az állami általános iskolában az erkölcstan óra vagy az ehelyett választható, az egyházi

Részletesebben

JOGFORRÁSOK I-II. (összevont előadásvázlat) október 2. és 9.

JOGFORRÁSOK I-II. (összevont előadásvázlat) október 2. és 9. Alktmányjg 1. előadásk Eötvös Lránd Tudmányegyetem Állam- és Jgtudmányi Kar 2017/18. tanév őszi szemeszter Az Alktmányjgi Tanszék előadásvázlatai http://alkjg.elte.hu/ JOGFORRÁSOK I-II. (összevnt előadásvázlat)

Részletesebben

2011. évi C. törvény a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról*

2011. évi C. törvény a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról* 25102 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 85. szám 2011. évi C. törvény a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról* PREAMBULUM

Részletesebben

ÁLLAM ÉS POLGÁR I-II március 31. és április 7. ELŐADÁSVÁZLAT

ÁLLAM ÉS POLGÁR I-II március 31. és április 7. ELŐADÁSVÁZLAT ÁLLAM ÉS POLGÁR I-II. 2016. március 31. és április 7. ELŐADÁSVÁZLAT A népszuverenitás elve és alanyi köre - a nép, mint a közhatalm frrása plitikai közösség és demkratikus hatalmgyakrlás az alktmányzás

Részletesebben

Tájékoztató a személyi jövedelemadó 1+1 %-ról rendelkező nyilatkozat (13EGYSZA) kitöltéséhez

Tájékoztató a személyi jövedelemadó 1+1 %-ról rendelkező nyilatkozat (13EGYSZA) kitöltéséhez Tájékoztató a személyi jövedelemadó 1+1 %-ról rendelkező nyilatkozat (13EGYSZA) kitöltéséhez 2014. A Mozdonyvezetők a Biztonságos és Egészséges Életért Alapítvány (adószám:18174432-1-42) ebben az évben

Részletesebben

Ékezte X11 Júl. Q 7, Tisztelt Elnök Úr!

Ékezte X11 Júl. Q 7, Tisztelt Elnök Úr! Ékezte X11 Júl. Q 7, ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Zárószavazás előtti módosító javaslat! Kövér László ú r az Országgyűlés elnöke részér e Helyben Tisztelt Elnök Úr! A Házszabály 107. -ának (1) bekezdése alapján

Részletesebben

bizottsági módosító javaslato t

bizottsági módosító javaslato t Az Országgyűlési képvisel ő Dr. Kövér László az Országgy űlés Elnöke részére Helyben É :-;.ozefi : 2 1 29. Bizottsági módosító javaslat! Tisztelt Elnök Úr! Az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi

Részletesebben

Magyar joganyagok - 128/1995. (XII. 28.) OGY határozat - az egyházak közvetlen állam 2. oldal Zsidó Hitközségek ,0 Szövetsége (MAZSIHISZ) Budape

Magyar joganyagok - 128/1995. (XII. 28.) OGY határozat - az egyházak közvetlen állam 2. oldal Zsidó Hitközségek ,0 Szövetsége (MAZSIHISZ) Budape Magyar joganyagok - 128/1995. (XII. 28.) OGY határozat - az egyházak közvetlen állam 1. oldal 128/1995. (XII. 28.) OGY határozat az egyházak közvetlen állami támogatására jóváhagyott 1996. évi költségvetési

Részletesebben

Az Önkormányzat Képviselő-testületének évi Munkaterve

Az Önkormányzat Képviselő-testületének évi Munkaterve Tárgy: Az Önkrmányzat Képviselő-testületének 2016. évi Munkaterve Előterjesztő: Bdrkós Ferenc plgármester Összeállíttta: Dr. Görög István jegyző Melléklet: A Képviselő-testület 2016. évi Munkaterve A tárgyalás

Részletesebben

ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT

ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT Az adatkezelő személye, a szabályzat célja Az adatkezelő neve: Szalay és Társa Kft. (a tvábbiakban Badacsny Ingatlanirda) Székhelye: 8261 Badacsny, Római út 142.

Részletesebben

Kérem, hogy a évi beiratkozásakor az alábbi eljárásrendet betartani és a csatolt mellékleteket használni szíveskedjen. Jogszabályi háttér

Kérem, hogy a évi beiratkozásakor az alábbi eljárásrendet betartani és a csatolt mellékleteket használni szíveskedjen. Jogszabályi háttér Eljárásrend a jogi személyiségű szervezeti egységeiként működő köznevelési intézményekben az etika és a hit- és erkölcstan oktatás megszervezéséhez 2017. Az állami fenntartású iskolákban a 2013-2014. tanévtől

Részletesebben

2012. évi... törvény

2012. évi... törvény L3a' zu yule tiih.e t Iromarysrárn :j I Ső ~ EMBERI JOGI, KISEBBSÉGI, CIVIL- ÉS Érkezett : 2C12 FEBR 1 O. VALLÁSÜGYI BIZOTTSÁG Bizottsági önálló indítván y 2012. évi.... törvény a lelkiismereti és vallásszabadság

Részletesebben

VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG A KÉPVISELETI ÉS A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA INTÉZMÉNYEI november 17. ELŐADÁSVÁZLAT

VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG A KÉPVISELETI ÉS A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA INTÉZMÉNYEI november 17. ELŐADÁSVÁZLAT VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG A KÉPVISELETI ÉS A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA INTÉZMÉNYEI 2017. nvember 17. ELŐADÁSVÁZLAT A VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG 1. Kiindulópntk A demkratikus hatalmgyakrlás fgalmi

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester. Dr. Görög István jegyző Kissné Sághi Rita igazgatási előadó

Bodorkós Ferenc polgármester. Dr. Görög István jegyző Kissné Sághi Rita igazgatási előadó Beszámló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatk 2015. évi ellátásáról Bdrkós Ferenc plgármester Dr. Görög István jegyző Kissné Sághi Rita igazgatási előadó A beszámlót figyelemmel Magyarrszág helyi

Részletesebben

A KORMÁNY október 16. ELŐADÁSVÁZLAT. 1. A Kormány funkciója, helye a hatalommegosztás rendszerében és a kormányzati rendszerben

A KORMÁNY október 16. ELŐADÁSVÁZLAT. 1. A Kormány funkciója, helye a hatalommegosztás rendszerében és a kormányzati rendszerben A KORMÁNY 2017. któber 16. ELŐADÁSVÁZLAT 1. A Krmány funkciója, helye a hatalmmegsztás rendszerében és a krmányzati rendszerben A Krmány a végrehajtó hatalm általáns szerve, amelynek feladat- és hatásköre

Részletesebben

CIN-BORA túracsoport Alapszabálya

CIN-BORA túracsoport Alapszabálya CIN-BORA túracsprt Alapszabálya 1. Általáns rendelkezések 1) A társadalmi szervezet neve: CIN-BORA túracsprt Rövidített neve: CIN-BORA. 2) Székhelye: BKV Zrt. Cinkta Autóbusz telephely 1165- Budapest,

Részletesebben

Államszervezet. Hatalommegosztás szeptember 11. ELŐADÁSVÁZLAT

Államszervezet. Hatalommegosztás szeptember 11. ELŐADÁSVÁZLAT 1. Az állam szervezeti sajátsságai Államszervezet. Hatalmmegsztás 2017. szeptember 11. ELŐADÁSVÁZLAT - az állam, mint intézményesített hatalmi szervezet - különböző tudmányterületek eltérő megközelítései

Részletesebben

A Zsadányi Református Egyházközség presbitériuma

A Zsadányi Református Egyházközség presbitériuma A Zsadányi Refrmátus Egyházközség, a Zsadányi Refrmátus Általáns Iskla, mint ktatási intézménynek 15/2012. Számú presbitériumi alapító határzat alapján Alapító Okiratát az alábbiak szerint állapítja meg:

Részletesebben

AZ ÁLLAM ÉS AZ EGYHÁZAK KAPCSOLATÁNAK JOGI SZABÁLYAI jogszabály-kivonatok I. AZ ÁLLAMI EGYHÁZJOG LEGFONTOSABB SZABÁLYAI

AZ ÁLLAM ÉS AZ EGYHÁZAK KAPCSOLATÁNAK JOGI SZABÁLYAI jogszabály-kivonatok I. AZ ÁLLAMI EGYHÁZJOG LEGFONTOSABB SZABÁLYAI AZ ÁLLAM ÉS AZ EGYHÁZAK KAPCSOLATÁNAK JOGI SZABÁLYAI jogszabály-kivonatok I. AZ ÁLLAMI EGYHÁZJOG LEGFONTOSABB SZABÁLYAI 1./ MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNY (2011. április 25.) Új, hatályos 2012. január 1-től

Részletesebben

ÁKR tájékoztató kérelemre indult eljárások esetén Budapest Főváros Kormányhivatala

ÁKR tájékoztató kérelemre indult eljárások esetén Budapest Főváros Kormányhivatala ÁKR tájékztató kérelemre indult eljárásk esetén Budapest Fővárs Krmányhivatala KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-00041 A szlgáltató krmányhivatali és közigazgatási mdell bevezetése Ügyintézési határidőt beflyásló,

Részletesebben

Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény. Glatz Gyula Idősek Klubja HÁZIREND

Komárom-Esztergom Megyei Integrált Szociális Intézmény. Glatz Gyula Idősek Klubja HÁZIREND Kmárm-Esztergm Megyei Integrált Szciális Intézmény Glatz Gyula Idősek Klubja HÁZIREND Megnevezés: Kmárm-Esztergm Megyei Integrált Szciális Intézmény Glatz Gyula Idősek Klubja Működési helye: 2509 Esztergm-Kertvárs,

Részletesebben

EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA MÁSODIK SZEKCIÓ. MAGYAR KERESZTÉNY MENNONITA EGYHÁZ ÉS MÁSOK kontra MAGYARORSZÁG ÜGY

EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA MÁSODIK SZEKCIÓ. MAGYAR KERESZTÉNY MENNONITA EGYHÁZ ÉS MÁSOK kontra MAGYARORSZÁG ÜGY EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA MÁSODIK SZEKCIÓ MAGYAR KERESZTÉNY MENNONITA EGYHÁZ ÉS MÁSOK kontra MAGYARORSZÁG ÜGY (70945/11, 23611/12, 26998/12, 41150/12, 41155/12, 41463/12, 41553/12, 54977/12 és 56581/12

Részletesebben

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ Jelen adatvédelmi tájékztató (Tájékztató) célja azn szabályk megállapítása, amelyek biztsítják, hgy a Cégnév: Best Cntakt Hungary Kft. SZÉKHELY:8200 Veszprém, Pipacs u. 14. ADÓSZÁM:22705813-2-19

Részletesebben

A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ÉS INTÉZMÉNYEI április 21. ELŐADÁSVÁZLAT

A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ÉS INTÉZMÉNYEI április 21. ELŐADÁSVÁZLAT A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ÉS INTÉZMÉNYEI 2017. április 21. ELŐADÁSVÁZLAT Alapfgalmak. A képviseleti és a közvetlen hatalmgyakrlás visznya - a közvetlen hatalmgyakrlás klasszikus intézményei népszavazás: döntéshzatal

Részletesebben

Az Országgyűlés /2012 ( ) OGY. határozata. egyházkénti elismerés elutasításáról

Az Országgyűlés /2012 ( ) OGY. határozata. egyházkénti elismerés elutasításáról Az Országgyűlés /2012 ( ) OGY határozata 1`d% s Hivatala tromán zm : il 5dsij / 2012 FFOR 13, egyházkénti elismerés elutasításáról 1.Az Országgyűlés a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint

Részletesebben

Előterjesztő: Dr. Görög István jegyző. Összeállította: Dr. Görög István jegyző. Melléklet: Partnerségi Egyeztetési Szabályzat

Előterjesztő: Dr. Görög István jegyző. Összeállította: Dr. Görög István jegyző. Melléklet: Partnerségi Egyeztetési Szabályzat ELŐTERJESZTÉS Gencsapáti Község Önkrmányzata 9721 Gencsapáti, Hunyadi út 229. Tel.: (94) 510-225 Fax: (94) 511-542 gencsapati@savaria.hu Tárgy: Gencsapáti Község Önkrmányzata Képviselő-testületének 2016.

Részletesebben

A Biblia Szövetség alapszabálya

A Biblia Szövetség alapszabálya A Biblia Szövetség alapszabálya I. Bevezető rész 1.. Az alapítók az egyesület céljának elérése végett azkat a keresztyén hitre juttt egyháztagkat kívánják a szervezetbe összefgni, - akik készek munkálni

Részletesebben

NYEREMÉNYJÁTÉK-SZABÁLYZAT DIGI. Irány Bázel! Európa Liga nyereményjáték

NYEREMÉNYJÁTÉK-SZABÁLYZAT DIGI. Irány Bázel! Európa Liga nyereményjáték NYEREMÉNYJÁTÉK-SZABÁLYZAT DIGI Irány Bázel! Európa Liga nyereményjáték A DIGI Távközlési és Szlgáltató Krlátlt Felelősségű Társaság ( Szervező vagy DIGI ) a szlgáltatásával kapcslats nyereményjátékt (a

Részletesebben

Varga Gyula Észak-Alföldi Regionális Folklórszövetség

Varga Gyula Észak-Alföldi Regionális Folklórszövetség A Varga Gyula Észak-Alföldi Reginális Flklórszövetség ALAPSZABÁLYA Debrecen 2005. július 11. ALAPSZABÁLY Az alapító tagk a Hajdú-Bihar Megyei Néptáncszövetség Alapszabályának módsításáról döntöttek, így

Részletesebben

AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA MÁSODIK SZEKCIÓ A MAGYAR KERESZTÉNY MENNONITA EGYHÁZ ÉS TÁRSAI KONTRA MAGYARORSZÁG

AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA MÁSODIK SZEKCIÓ A MAGYAR KERESZTÉNY MENNONITA EGYHÁZ ÉS TÁRSAI KONTRA MAGYARORSZÁG AZ EMBERI JOGOK EURÓPAI BÍRÓSÁGA MÁSODIK SZEKCIÓ A MAGYAR KERESZTÉNY MENNONITA EGYHÁZ ÉS TÁRSAI KONTRA MAGYARORSZÁG (70945/11, 23611/12, 26998/12, 41150/12, 41155/12, 41463/12, 41553/12, 54977/12 és 56581/12

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékztató Az adatkezelési tájékztató a WebEye Magyarrszág Kft. (székhely: 1043 Budapest, Dugnics utca 11.; cégjegyzékszáma: 01-09-860532) WebEye Szlgáltatás nyújtása tárgyában létrejött Előfizetési

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI KERETSZERZŐDÉS

VÁLLALKOZÁSI KERETSZERZŐDÉS &-3 ag/ 20/5 VÁLLALKOZÁSI KERETSZERZŐDÉS amely létrejött egyrészről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (1015 Budapest, Ostrm utca 23-25.; adószáma: 15775883-2- 41; MÁK pénzfrgalmi számlaszáma: 10032000-00300939-00000017,

Részletesebben

GENCSAPÁTI MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS KÖZSÉGI-ISKOLAI KÖNYVTÁR

GENCSAPÁTI MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS KÖZSÉGI-ISKOLAI KÖNYVTÁR GENCSAPÁTI MŰVELŐDÉSI HÁZ ÉS KÖZSÉGI-ISKOLAI KÖNYVTÁR Szervezeti és Működési Szabályzata A Szervezeti és Működési Szabályzatt Gencsapáti Község Önkrmányzata Képviselő-testülete a 29/2017. (II.23.) számú

Részletesebben

Dr. Görög István jegyző Kissné Sághi Rita igazgatási előadó Kovács Zoltánné igazgatási előadó

Dr. Görög István jegyző Kissné Sághi Rita igazgatási előadó Kovács Zoltánné igazgatási előadó Beszámló a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatk 2016. évi ellátásáról Dr. Görög István jegyző Dr. Görög István jegyző Kissné Sághi Rita igazgatási előadó Kvács Zltánné igazgatási előadó a beszámlót

Részletesebben

Budapest Főváros X. Kőbányai Önkormányzat Kékvirág Óvoda Házirendje. Kőbányai Önkormányzat Kékvirág Óvoda

Budapest Főváros X. Kőbányai Önkormányzat Kékvirág Óvoda Házirendje. Kőbányai Önkormányzat Kékvirág Óvoda Budapest Fővárs X. Kőbányai Önkrmányzat Kékvirág Óvda Házirendje Bevezetés: Az intézmény neve: Budapest Fővárs X. kerület Kőbányai Önkrmányzat Kékvirág Óvda Székhelye, címe: 1107 Budapest X. Kékvirág u.

Részletesebben

Adatkezelési adatvédelmi tájékoztató

Adatkezelési adatvédelmi tájékoztató Jelen adatvédelmi - adatkezelési tájékztató célja, hgy a Adatkezelési adatvédelmi tájékztató Rejtett Kincsek Dwn Egyesület, Székhely: 4400 Nyíregyháza, Közép utca 17. Telephelyek: 4400 Nyíregyháza, Bcskai

Részletesebben

MÓDSZERTANI JAVASLAT ÉS SEGÉDANYAG SZABÁLYOZÓ DOKUMENTUM FELÜLVIZSGÁLATÁSOZ

MÓDSZERTANI JAVASLAT ÉS SEGÉDANYAG SZABÁLYOZÓ DOKUMENTUM FELÜLVIZSGÁLATÁSOZ MÓDSZERTANI JAVASLAT ÉS SEGÉDANYAG SZABÁLYOZÓ DOUMENTUM FELÜLVIZSGÁLATÁSOZ edves llégák! SZMSZ-HÁZIREND-PEDAGÓGIAI PROGRAM RÉSZLETES TARTALOMJEGYZÉ TÖRVÉNYI HIVATOZÁSSAL ÓVODÁ ÉS ISOLÁ SZÁMÁRA Segédanyag

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.11.12. COM(2010) 662 végleges 2010/0325 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA a külső határk átlépésére jgsító és vízummal ellátható úti kmányk listájáról,

Részletesebben

Intézmény neve, címe: Szervezeti és működési szabályzat

Intézmény neve, címe: Szervezeti és működési szabályzat Baptista Szeretetszlgálat Egyházi Jgi Személy Intézmény neve, címe: Szervezeti és működési szabályzat 1. Alapdkumentumk vizsgálata 1. Köznevelési intézet működése, belső-, külső kapcslatai - Nkt. 25. (1)

Részletesebben

KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT MUNKAANYAG

KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT MUNKAANYAG KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT MUNKAANYAG A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ eljárásrendje a jogi személyiségű szervezeti egységeiként működő köznevelési intézményekben az erkölcstan és a

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné Szentes Várs Plgármesterétől U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándrné Tárgy: Tájékztató az önkrmányzati adósságátvállalásról Mell.: 1 db nyilatkzat Szentes Várs Önkrmányzata Képviselő-testülete Szentes

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3378/2018. (XII. 5.) AB HATÁROZATA

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3378/2018. (XII. 5.) AB HATÁROZATA 2170 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3378/2018. (XII. 5.) AB HATÁROZATA alkotmányjogi panasz elutasításáról Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő

Részletesebben

Adatkezelési Szabályzat A Játékosok hozzájárulása alapján a Játékosok személyes adatait a Játékszabály és adatkezelési szabályzat során megadott

Adatkezelési Szabályzat A Játékosok hozzájárulása alapján a Játékosok személyes adatait a Játékszabály és adatkezelési szabályzat során megadott Adatkezelési Szabályzat A Játéksk hzzájárulása alapján a Játéksk személyes adatait a Játékszabály és adatkezelési szabályzat srán megadtt tájékztatás, az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 Rendelete

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere. Javaslat a térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcsolatos döntés meghozatalára

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm es tere. Javaslat a térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcsolatos döntés meghozatalára Ügyszám: 24967 /2016. Salgótarján Megyei Jgú Várs Plgárm es tere Javaslat a térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcslats döntés meghzatalára Tisztelt Közgyűlés! Salgótarján Megyei Jgú Várs Közgyűlése

Részletesebben

Országgyűlés I október 2. ELŐADÁSVÁZLAT

Országgyűlés I október 2. ELŐADÁSVÁZLAT Országgyűlés I. 2017. któber 2. ELŐADÁSVÁZLAT 1. Alktmányjgi kntextus - A hatalmmegsztás rendszerében: A törvényhzó hatalmi ágnak felel meg, amely száms hatáskörrel összefüggésben kapcslódik más hatalmi

Részletesebben

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT GYAKORNOKI SZABÁLYZAT Liszt Ferenc Ének - zenei Általáns Iskla 2013. Készítette: Frrainé Kószó Györgyi Érvényes: 2013. szeptember 1. napjától Tartalm 1. Fgalmak... 3 2. A szabályzat területi hatálya...

Részletesebben

Adatkezelési adatvédelmi tájékoztató

Adatkezelési adatvédelmi tájékoztató Adatkezelési adatvédelmi tájékztató Jelen adatvédelmi - adatkezelési tájékztató célja, hgy az INTERNATIONAL LANGUAGE SCHOOL Nyíregyházi Nyelviskla Krlátlt Felelősségű Társaság Rövid név: ILS Nyelviskla

Részletesebben

HÁZIREND. Hort, 2013. július 1.

HÁZIREND. Hort, 2013. július 1. HÁZIREND Hrt, 2013. július 1. Kedves Olvasó! Kérem Önt, hgy ezen Házirendet, mely a Hrti Szciális Ellátó Intézmény belső életének rendjét tartalmazza, szíveskedjen figyelmesen ellvasni, megismerni és lyan

Részletesebben

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő

Az Alkotmánybíróság tanácsa alkotmányjogi panasz tárgyában meghozta a következő Az Alkotmánybíróság döntésének tájékoztató jelleggel közzétett, nem hivatalos szövege. A hivatalos közzétételre a Magyar Közlönyben, illetve az Alkotmánybíróság Határozatai című hivatalos lapban kerül

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékztató Jelen dkumentum tartalmazza a Patika Platfrm Kft. (a tvábbiakban: Adatkezelő) tájékztatását a www.daxa.hu és www.patikaplatfrm.hu dmain nevek alatt elérhető internetes ldal (a tvábbiakban:

Részletesebben

tárgy: alkotmányjogi panasz törvény közvetlen hatályosulása folytán bekövetkezett alaptörvényellenessége

tárgy: alkotmányjogi panasz törvény közvetlen hatályosulása folytán bekövetkezett alaptörvényellenessége Magyarország Alkotmánybírósága 1015 Budapest Donáti u. 35-45. tárgy: alkotmányjogi panasz törvény közvetlen hatályosulása folytán bekövetkezett alaptörvényellenessége miatt Tisztelt Alkotmánybíróság! X,

Részletesebben

Öröklés: az ember vagyonában halála esetén bekövetkező egyetemes jogutódlás.

Öröklés: az ember vagyonában halála esetén bekövetkező egyetemes jogutódlás. 1. MI AZ ÖRÖKLÉS? Öröklés: az ember vagynában halála esetén bekövetkező egyetemes jgutódlás. 598. Az ember halálával hagyatéka mint egész száll az örökösre (öröklés). Az öröklés kizárólag az emberhez,

Részletesebben

A l a p s z a b á l y a

A l a p s z a b á l y a A Magyar Senir Glfzók Társaságának A l a p s z a b á l y a 1. A Magyar Senir Glfzók Társasága (a tvábbiakban: Társaság) a hatálys magyar jg szerint létrehztt civil szervezet (egyesület). 2.1. A Társaság

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékztató Jelen dkumentum tartalmazza az Aristn Therm Hungary Kft. tájékztatását tartalmazza a My Aristn prgramban megvalósuló adatkezelésekről. Az adatkezelési tájékztató a 2016/679 számú

Részletesebben

A hazai egyházak és más vallási szervezetek jogi helyzetéről

A hazai egyházak és más vallási szervezetek jogi helyzetéről 354 ÁDÁM ANTAL ÁDÁM ANTAL A hazai egyházak és más vallási szervezetek jogi helyzetéről Baráti nagyrabecsüléssel köszöntöm, Tóth Károly Kolléga Urat, és szívből kívánom, hogy munkásságát jó egészségben,

Részletesebben

Gyakornoki Szabályzat

Gyakornoki Szabályzat SZENT GELLÉRT KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Gyakrnki Szabályzat Tóth Ferenc, intézményvezető 2014.09.01. Tartalm 1. Fgalmak... 2 2. A szabályzat területi hatálya... 2 3. A szabályzat személyi

Részletesebben

Autizmus Alapítvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Alapító Okirata

Autizmus Alapítvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Alapító Okirata Autizmus Alapítvány Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Alapító Okirata 2005. január 25. (módsításkkal egységes szerkezetben) 1. Az intézmény neve: Autizmus Alapítvány Egységes Gyógypedagógiai

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékztató Jelen dkumentum tartalmazza a Tarr Kft. (Székhely: 7100 Szekszárd, Kadarka utca 18.; Cégjegyzékszám: 17-09-000720; a tvábbiakban: "Adatkezelő") tájékztatását a webldalán leadható

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2014. január 23-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2014. január 23-i ülésére Budapest Fővárs IX. Kerület Ferencvárs Önkrmányzata Iktató szám: 14/2014. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2014. január 23-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Javaslat az önkrmányzat adósságának

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3257/2015. (XII. 22.) AB HATÁROZATA. nemzetközi szerződésbe ütköző rendelkezések alkalmazhatóságának kizárásáról

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3257/2015. (XII. 22.) AB HATÁROZATA. nemzetközi szerződésbe ütköző rendelkezések alkalmazhatóságának kizárásáról 3257/2015. (XII. 22.) AB határozat 3053 AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG 3257/2015. (XII. 22.) AB HATÁROZATA nemzetközi szerződésbe ütköző rendelkezések alkalmazhatóságának kizárásáról Az Alkotmánybíróság tanácsa jogszabály

Részletesebben

SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Ruzsai Hétszínvirág Óvda és Bölcsőde 6786 Ruzsa, Alktmány tér 3 sz. Intézmény OM aznsítója: 029583 Készítette: Sádtné Papp Iblya intézményvezető Legitimációs eljárás -

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékztató Jelen dkumentum tartalmazza a Patika Platfrm Kft. (a tvábbiakban: Adatkezelő) tájékztatását az általa közzétett álláshirdetéssel összefüggő adatkezeléssel kapcslatban. Elérhetőségeink:

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékztató Jelen dkumentum tartalmazza az evisit Kft. (a tvábbiakban: Adatkezelő) www.evisit.hu hnlapján megvalósuló adatkezeléssel kapcslats tájékztatást. Az adatkezelési tájékztató a 2016/679

Részletesebben

Adatkezelési szabályzat

Adatkezelési szabályzat Adatkezelési szabályzat 1.) Bevezetés Adatkezelő személye a www.hungargumi.hu Dmain névhez tartzó webldaln Cég név: Tp-Tyre Kft. Székhely: 2072 Zsámbék Petőfi u. 20. Telephelyeink: - 1158 Budapest Késmárk

Részletesebben

4. Közfoglalkoztatás

4. Közfoglalkoztatás 4. Közfglalkztatás 4.2 Járási startmunka mintaprgram Hatáskörrel rendelkező szerv megnevezése: Pest Megyei Krmányhivatal járási hivatala Az ügyintézéshez szükséges dkumentumk, kmányk: Kérelem Önkrmányzatk,

Részletesebben

Monori Tankerületi Központ

Monori Tankerületi Központ által fenntarott köznevelési intézményekben az etika és a hit- és erkölcstan oktatás megszervezésének eljárásrendje Belső használatra 2019. 1. Jogszabályi háttér 1.1 A nemzeti köznevelésről szóló 2011.

Részletesebben

A Magyar Telekom Nyrt. Hello Mol! elnevezésű nyereményjátékának játékszabálya

A Magyar Telekom Nyrt. Hello Mol! elnevezésű nyereményjátékának játékszabálya A Magyar Telekm Nyrt. Hell Ml! elnevezésű nyereményjátékának játékszabálya 1. A jelen nyereményjáték szabályzat ( Szabályzat ) vnatkzik a Magyar Telekm Nyrt. (Cg. 01-10-041928, 1013 Budapest, Krisztina

Részletesebben

Előterjesztő: Bodorkós Ferenc polgármester. Összeállította: Dr. Görög István jegyző. Melléklet: Pályázati felívás

Előterjesztő: Bodorkós Ferenc polgármester. Összeállította: Dr. Görög István jegyző. Melléklet: Pályázati felívás Tárgy: Gencsapáti Idősek Klubja intézményvezetői álláshelyére vnatkzó pályázati kiírás jóváhagyása Előterjesztő: Bdrkós Ferenc plgármester Összeállíttta: Dr. Görög István jegyző Melléklet: Pályázati felívás

Részletesebben

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT GYÓGYFÜRDŐ

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT GYÓGYFÜRDŐ 1 ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT DEBRECENI GYÓGYFÜRDŐ KFT. Hatályba lépés időpntja: 2012. július 1. Az infrmációs önrendelkezési jgról és az infrmációszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 24 (3) bekezdés

Részletesebben

A fedezetre vonatkozó feltételek a következők:

A fedezetre vonatkozó feltételek a következők: Tájékztató a Nemzeti Eszközkezelő (NET) prgramjáról A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. (NET) feladata, hgy a súlysan eladósdtt, szciálisan rászrult hiteladóstól illetve zálgkötelezettől az állam részére megvásárlja

Részletesebben

KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT

KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT KÉZENFOGVA ALAPÍTVÁNY JOGSEGÉLYSZOLGÁLAT ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ Az alábbi tájékztató célja, hgy segítségével Ön a Kézenfgva Alapítvány Jgsegély Szlgálata (A tvábbiakban: Szlgáltató) (http://kezenfgva.hu/jgsegely-szlgalat)

Részletesebben

Kormányzati rendszerek szeptember 18. ELŐADÁSVÁZLAT

Kormányzati rendszerek szeptember 18. ELŐADÁSVÁZLAT Krmányzati rendszerek 2017. szeptember 18. ELŐADÁSVÁZLAT 1. Alapvető fgalmak - Államfrma: az államfői hatalm jellegét és az állam külső megjelenési frmáját, elnevezését mutatja. - Krmányzati tevékenység

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET. Munkavédelmi képviselő választás 2008. november 17-28. Választási segédanyag

VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET. Munkavédelmi képviselő választás 2008. november 17-28. Választási segédanyag VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET Munkavédelmi képviselő választás 2008. nvember 17-28. Választási segédanyag 1 MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ VÁLASZTÁS 2008. nvember 17-28. Választás ajánltt időpntja:

Részletesebben

T/3507/86. szám. Az Országgyűlés. Oktatási, tudományos és kutatási bizottságána k

T/3507/86. szám. Az Országgyűlés. Oktatási, tudományos és kutatási bizottságána k ORSZÁGGYÜLÉS HIVATAL A T/3507/86. szám Érkezett : 2011 JuN.3 O. Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civilés vallásügyi bizottságának Alkotmányügyi, igazságügy i és ügyrendi bizottságána k Oktatási,

Részletesebben

(2) A továbbképzésre kötelezettnek egy továbbképzési időszak alatt szakképesítésenként legalább 250 pontot kell teljesítenie.

(2) A továbbképzésre kötelezettnek egy továbbképzési időszak alatt szakképesítésenként legalább 250 pontot kell teljesítenie. A nemzeti erőfrrás miniszter 64/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelete az rvsk, fgrvsk, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfkú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők flyamats tvábbképzéséről Az egészségügyről

Részletesebben

A duális felsőfokú képzés alapelvei

A duális felsőfokú képzés alapelvei A duális felsőfkú képzés alapelvei 1. A duális felsőfkú képzés definíciója A duális képzés definícióját az Nftv. 108. 1.a. bekezdése tartalmazza. Eszerint duális képzés: a műszaki, infrmatika, agrár, természettudmány

Részletesebben

Az IPA Magyar Szekció Elnökségének Ügyrendje

Az IPA Magyar Szekció Elnökségének Ügyrendje Az IPA Magyar Szekció Elnökségének Ügyrendje I. Az Elnökség és tagjai 1.1 Az IPA Magyar Szekció (a tvábbiakban: Magyar Szekció) Elnöksége (a tvábbiakban: Elnökség) a Magyar Szekció ügyintéző és képviseleti

Részletesebben

Adatkezelési szabályzat

Adatkezelési szabályzat Adatkezelési szabályzat ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ Süveges Kft. Ez az adatkezelési tájékztató a természetes személyek személyes adatai védelméről és az adatk szabad áramlásáról az Európai Parlament és a

Részletesebben

A Szociális Műhely ajánlásai

A Szociális Műhely ajánlásai A Szciális Műhely ajánlásai - a közösségi társadalm megteremtésének elősegítésével kapcslatban A műhelymunka résztvevői szciális munkás, szciálpedagógus és pedagógus (andragógus) képzések ktatói és hallgatói,

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS Nappali Ellátás szolgáltatásról,

MEGÁLLAPODÁS Nappali Ellátás szolgáltatásról, Ikt. szám: /2018- MEGÁLLAPODÁS Nappali Ellátás szlgáltatásról, amely létrejött egyrészről a Mzgássérült Emberek Rehabilitációs Közpntja (1022 Budapest, Marczibányi tér 3.), mint szlgáltatást nyújtó intézmény

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI 2013. március 14. 2013. 7. szám AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HIVATALOS LAPJA TARTALOM 6/2013. (III. 1.) AB határozat a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak,

Részletesebben

RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS

RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS munkaerő-tbrzáshz kapcslódó adatkezelésről 1. Ki kicsda a jelen Adatvédelmi Szabályzatban? Mi, azaz az AmRest Kft. (székhely: 1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6. 3. trny 2. emelet) Ön, azaz az a természetes

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZOCIÁLIS ÉS GYÁMHIVATALA. Tisztelt Jegyző Asszony/Tisztelt Jegyző Úr!

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZOCIÁLIS ÉS GYÁMHIVATALA. Tisztelt Jegyző Asszony/Tisztelt Jegyző Úr! KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL SZOCIÁLIS ÉS GYÁMHIVATALA Ügyszám: 09/101-1/2011. Ügyintéző: Körtvélyfáyné dr. Sztán Kinga Elérhetőség: 34/515-185 Tárgy: Tájékztatás jgszabály módsításról Valamennyi

Részletesebben

RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS munkaerő-toborzáshoz kapcsolódó adatkezelésről

RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS munkaerő-toborzáshoz kapcsolódó adatkezelésről RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS munkaerő-tbrzáshz kapcslódó adatkezelésről 1. Ki kicsda a jelen Adatvédelmi Szabályzatban? 2. Mi a jelen Adatvédelmi Szabályzat célja? 3. Ki az Ön személyes adatainak

Részletesebben

b,f-o [Co É & : 2011 Jül QQ. EGYSÉGES JAVASLAT zárószavazásához

b,f-o [Co É & : 2011 Jül QQ. EGYSÉGES JAVASLAT zárószavazásához ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Ellenjegyezte : s 1-Livaa.l. b,f-o [Co É & : 2011 Jül QQ. EGYSÉGES JAVASLAT a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek é s vallási közösségek

Részletesebben

K i v o n a t. 2. Szociális rászorultak részére adomány osztás, valamint karácsonyi támogatás megállapítása

K i v o n a t. 2. Szociális rászorultak részére adomány osztás, valamint karácsonyi támogatás megállapítása K i v n a t a képviselő-testület 2014. szeptember 18-ai ülésének jegyzőkönyvéből 170/2014. (IX.18.) Kvt.h. a nyilváns ülés napirendjéről Kaba Várs Önkrmányzat Képviselő-testülete a 2014. szeptember 18-ai

Részletesebben

I. FEJEZET A LELKIISMERETI ÉS VALLÁSSZABADSÁG JOGA

I. FEJEZET A LELKIISMERETI ÉS VALLÁSSZABADSÁG JOGA A lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvény a tervezett módosításokkal egységes szerkezetben A Magyarországon

Részletesebben

A Nemzetközi panaszok kezelése a lloyd s-nál

A Nemzetközi panaszok kezelése a lloyd s-nál Panaszk, Július 2017 A Nemzetközi panaszk kezelése a llyd s-nál A nemzetközi panaszk kezelése a Llyd's-nál: Útmutató a biztsítási ügynökök és képviselőik számára Ez az útmutató ismerteti a Llyd s kötvénytulajdnsaitól

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYTÚRÁZÓK TÁRSASÁGA TTT

TELJESÍTMÉNYTÚRÁZÓK TÁRSASÁGA TTT TELJESÍTMÉNYTÚRÁZÓK TÁRSASÁGA TTT Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat 2018. Készítette: Dr. Lengvári Tibr 1 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS... 3 1. Vnatkzó jgszabályk... 3 2. Fgalmak... 4 II. ADATKEZELÉSI

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékztató Jelen dkumentum tartalmazza a Lmex Kft. (a tvábbiakban: Adatkezelő) által a vásárlóit érintő adatkezelésekkel kapcslats tájékztatást. Az adatkezelési tájékztató a 2016/679 számú

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékztató Jelen dkumentum tartalmazza a Participati Kft. és az AON Magyarrszág Kft. által a HR Fest elnevezésű rendezvénnyel kapcslatban megvalósuló adatkezelésekkel kapcslats tájékztatást.

Részletesebben

PRIVACY POLICY. 1. Ki kicsoda a jelen Adatvédelmi Szabályzatban?

PRIVACY POLICY. 1. Ki kicsoda a jelen Adatvédelmi Szabályzatban? PRIVACY POLICY 1. Ki kicsda a jelen Adatvédelmi Szabályzatban? 2. Mi a jelen Adatvédelmi Szabályzat célja? 3. Ki az Ön személyes adatainak kezelője és milyen elérhetőségeken keresheti az adatkezelőt? 4.

Részletesebben

Testületi ülés. 2015. március 23. Rendelet:--ig. Határozat:17-19-ig

Testületi ülés. 2015. március 23. Rendelet:--ig. Határozat:17-19-ig -- - ----- Testületi ülés 2015. március 23. Rendelet:--ig Határzat:17-19-ig Tartalmjegyzék Testületi ülés 1 Tartalmjegyzék 2 17/2015(111.23.) számú Határzat a napirend elfgadásáról 3 2015. évi Parlagfű-mentesítési

Részletesebben