Országgyűlés I október 2. ELŐADÁSVÁZLAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Országgyűlés I október 2. ELŐADÁSVÁZLAT"

Átírás

1 Országgyűlés I któber 2. ELŐADÁSVÁZLAT 1. Alktmányjgi kntextus - A hatalmmegsztás rendszerében: A törvényhzó hatalmi ágnak felel meg, amely száms hatáskörrel összefüggésben kapcslódik más hatalmi ágakhz és állami szervekhez. A plitikai hatalmi ágakhz srlható. - A krmányzati rendszerben: A parlamentáris krmányfrma sajátsságaiból következően a közhatalmi döntések centrumában áll. A végrehajtó hatalm gyakrlása csak a parlamenti többség támgatásával lehetséges. - A választási rendszerrel összefüggésben: Az rszággyűlési képviselőket a választóplgárk általáns és egyenlő választójg alapján, közvetlen és titks szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztsító választásn, sarkalats törvényben meghatárztt módn választják. /Alaptörvény 2. cikk (1) bekezdés/ Az rszággyűlési képviselőket vegyes választási rendszerben választjuk. 2. Az Országgyűlés funkciója - törvényalktás: Valamennyi életvisznyt és társadalmi visznyt szabályzó, általánsan kötelező magatartási szabályk, amelyek köre (a kizárólags törvényhzási tárgyak mellett) rendkívül széles az alktmánys keretek között. Az Alaptörvény elfgadása vagy módsítása srán az Országgyűlés alktmányzó vagy alktmánymódsító hatalmként jár el. Az állami költségvetés (költségvetési törvény) és a költségvetés végrehajtásáról szóló beszámló (zárszámadási törvény) elfgadása klasszikus parlamenti hatáskör. - a végrehajtó hatalm ellenőrzése: Az ellenőrzés klasszikus parlamenti funkció, amelynek címzettje parlamentáris krmányzati rendszerekben elsősrban a végrehajtó hatalm. Az ellenőrzési funkció gyakrlását több jgintézmény teszi lehetővé, az megvalósulhat a parlament plenáris ülésén, a parlamenti bizttságk tevékenysége srán és a parlament szaksíttt ellenőrző szervei útján. - közjgi tisztségviselők megválasztása: A népszuverenitás elvéből következően minden közhatalmat gyakrló állami szerv és lyan személy, aki az állam nevében jár el, a választóplgárk közösségétől származó felhatalmazással kell, hgy rendelkezzen. E követelmény elsősrban a demkratikus legitimációs lánclatn keresztül (választásk és kinevezések lánclata) valósul meg. E követelménynek megfelelően a közvetlenül választtt Országgyűlés választja meg a legjelentősebb alktmánys intézmények vezetőit (pl. köztársasági elnök, miniszterelnök, Kúria elnöke, alktmánybírák, stb.). - plitikai funkció: A parlament képviseleti szerv, amely tekintettel arra, hgy az alktmánys rendszerben az elsődleges hatalmgyakrlási frma a képviselet a választóplgárk Az Alktmányjgi Tanszék előadásvázlatai Frrás:

2 Jgfrrásk közössége nevében jár el. A közvetlen demkrácia kivételes megvalósulása eseteiben ugyanakkr (pl. érvényes és eredményes népszavazás) a választóplgári akarat közvetlen végrehajtása is a feladata. A parlament egyúttal tanácskzó szerv, amely a közügyek megvitatásának és a plitikai viták leflytatásának legfntsabb fóruma. "A parlamenti aréna az egyik legfntsabb kncentrálódási pntja egy plurális társadalm vitáinak és knfliktusainak." /Klaus vn Beyme/ A jelöltek (jelölő szervezetek) plitikai versenyben (a választás srán) nyerik el parlamenti mandátumaikat, ennek megfelelően működésüket is elsősrban az őket megválasztó választóplgárk irányában fennálló plitikai felelősség határzza meg. Az Országgyűlés a fenti funkcióknak megfelelően gyakrlja feladat- és hatásköreit, amelyeket elsősrban a következő jgfrrásk szabályznak: - az Alaptörvény, - az Országgyűlésről szóló évi XXXVI. törvény, - az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határzat. (A törvény egyes részei és az OGY határzat alktják együttesen a házszabályi rendelkezéseket.) 3. Az Országgyűlés működését meghatárzó alapelvek - legitimitás: szabad és rendszeres választásn kifejezett, közvetlenül a választóplgárktól származó felhatalmazás - rendszeres ülésezés: a fenti funkciók flyamats ellátásának biztsítása - nyilvánsság: a plitikai viták és a közhatalmi döntéseket megalapzó indkk megismerhetősége - deliberatív vita: a parlamenti döntéseket megelőző vitában a többségitől eltérő álláspntk megismerésére és megvitatására is egyenlő lehetőséget kell biztsítani - többségi elv: a parlament többségi alapn hzza döntéseit. Az ettől eltérő (minősített) többség funkciója a szélesebb körű támgatttság biztsítása. - parlamenti kisebbségi jgk: a parlamenti eljáráskban a parlamenti kisebbség is rendelkezik kezdeményezési, esetenként döntési jggal - nemzetiségek képviselete: a nemzetiségek képviselői részt vehetnek az Országgyűlés munkájában - szabad mandátum: a képviselők tevékenységüket a köz érdekében végzik, nem utasíthatók sem a választóplgárk, sem pedig pártjuk részéről - egyenlő mandátum: valamennyi képviselő azns jgsítványkkal rendelkezik - függetlenség: elsősrban az összeférhetetlenségi szabályk és a törvényben rögzített javadalmazás támgatják a függetlenséget - a képviselők védettsége: a mentelmi jg védettséget biztsít a képviselők számára, hgy tevékenységüket ne lehetetlenítse el a végrehajtó hatalm - együttműködés európai uniós ügyekben: az Európai Unió döntéshzatali eljárásaihz kapcslódóan az Országgyűlés és a Krmány szrsan együttműködnek 4. Az Országgyűlés megalakulása - Az Országgyűlés megbízatása alakuló üléstől alakuló ülésig tart. Az Alktmányjgi Tanszék előadásvázlatai Frrás:

3 - Az alakuló ülést a köztársasági elnök hívja össze. A megválaszttt képviselők a megbízólevelüket az Országgyűlés alakuló ülését megelőzően a köztársasági elnöknek nyújtják be. - Az alakuló ülést a köztársasági elnök nyitja meg, tájékztatást ad a megbízólevelek átvételéről. - Az alakuló ülést az Országgyűlés tisztségviselőinek megválasztásáig a krjegyzők közreműködésével krelnök vezeti. - Az NVB és az NVI elnöke beszáml a választásról. - A krelnök és a krjegyzők megvizsgálják a képviselők megbízólevelének szabályszerűségét. - A mandátumkat az Országgyűlés vita nélkül igazlja. - A képviselők esküt tesznek. - Az Országgyűlés határz a választással kapcslats (NVB, NVI) beszámlók elfgadásáról. - Bejelentik a képviselőcsprtk megalakulását. - Az Országgyűlés megválasztja a parlamenti tisztségviselőket (a házelnököt a képviselőcsprtk indítványára titks szavazással, a többi tisztségviselőt a házelnök indítványára nyílt szavazással). - Az Országgyűlés létrehzza az állandó bizttságkat (a képviselőcsprtk megállapdása szerint a házelnök javaslatára). - Az Országgyűlés megválasztja a miniszterelnököt (a köztársasági elnök javaslatára). 5. Az Országgyűlés megbízatásának megszűnése - A megbízatás megszűnésének rendes esete : az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában megtarttt választás után, az újnnan megválaszttt Országgyűlés alakuló ülésével (eddig az időpntig a krábban megválaszttt Országgyűlés gyakrlja a parlamenti funkciókat és hatásköröket). - A megbízatás megszűnésének rendkívüli esetei: Ha az Országgyűlés kimndja felszlását (az általáns döntéshzatali szabály szerint, a jelenlévő képviselők többségének szavazatával). Ha a köztársasági elnök (a választásk egyidejű kitűzése mellett) felszlatja az Országgyűlést, amennyiben a Krmány megbízatásának megszűnése esetén a köztársasági elnök által miniszterelnöknek javaslt személyt az Országgyűlés az első személyi javaslat megtételének napjától számíttt negyven napn belül nem választja meg, vagy az Országgyűlés az adtt évre vnatkzó közpnti költségvetést március 31-ig nem fgadja el. - Az Országgyűlés megbízatási idejének lehetséges meghsszabbdása: rendkívüli állapt vagy szükségállapt idején nem tarthatók meg a választásk, az Országgyűlés nem mndhatja ki felszlását és nem szlatható fel. 6. Az Országgyűlés szervezete - Az Országgyűlés tisztségviselői az Országgyűlés elnöke (házelnök) az Országgyűlés képviselete az ülésszakk és az ülések összehívása az ülések vezetése a Házbizttság elnökölése javaslattétel a tisztségviselők személyére és a bizttságk kialakítására Az Alktmányjgi Tanszék előadásvázlatai Frrás:

4 rendészeti és fegyelmi jgkör az Országgyűlés alelnöke a házelnök által meghatárztt srrendben a házelnök helyettesítése a köztársasági elnököt helyettesítő házelnök feladatát ellátó alelnök kijelöléséről az Országgyűlés dönt a törvényalktásért felelős alelnök önálló feladatköre az Országgyűlés háznagya azkat a feladat- és hatásköröket gyakrlja, amelyeket részére a házelnök az Országgyűlés Hivatala Szervezeti és Működési Szabályzatában ad át rszággyűlési képviselő és képviselői mandátummal nem rendelkező személy is betöltheti a tisztséget az Országgyűlés jegyzője közreműködik az ülések vezetésében összeszámlja a szavazatkat előlvassa a szövegeket hitelesíti a jegyzőkönyvet - A tisztségviselők megbízatása az adtt parlamenti ciklusra szól. - A tisztségviselők megbízatása megszűnik (többek között) a képviselőcsprtból történő kilépéssel vagy kizárással. - Az Országgyűlés bizttságai a bizttságk típusai állandó bizttságk, törvényalktási bizttság, nemzetiségi bizttság ideiglenes bizttságk eseti bizttság vizsgálóbizttság a bizttságk összetétele a képviselőcsprtk közötti létszámaránynak megfelelően paritáss alapn (krmánypárti és ellenzéki képviselők azns száma) állandó bizttságk az Országgyűlés kezdeményező, javaslattévő, véleményező, meghatárztt esetekben ügydöntő, valamint a krmányzati munka ellenőrzésében közreműködő szervei az állandó bizttság a parlamenti ciklus idejére jön létre az állandó bizttságk feladatköre a krmányzati feladatkhz igazdik a bizttság tagja az üléseken személyesen vagy helyettese útján vehet részt a bizttság létrehzhat albizttságt a bizttság saját elhatárzása alapján vizsgálati tevékenységet flytathat kötelezően létrehzandó bizttságk: mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló (paritáss bizttság); alktmányügyi; költségvetési; külügyi; európai uniós; hnvédelmi; nemzetbiztnsági; nemzetplitikai Házbizttság az Országgyűlés döntés-előkészítő testülete elnöke a házelnök, tagjai az alelnökök, a háznagy és a képviselőcsprtk vezetői csak a képviselőcsprtk vezetői rendelkeznek szavazati jggal, döntéseit egyhangúan hzza Az Alktmányjgi Tanszék előadásvázlatai Frrás:

5 egyhangú döntés hiányában (ügytípustól függően) az Országgyűlés vagy a házelnök dönt törvényalktási bizttság az Országgyűlés jgalktási tevékenysége srán eljáró, javaslattévő, véleményező, meghatárztt esetekben ügydöntő bizttsága kötelező létrehzni a nemzetiségeket képviselő bizttság a nemzetiségek érdekeit, jgait érintően az Országgyűlés kezdeményező, javaslattévő, véleményező és a krmányzati munka ellenőrzésében közreműködő szerve tagjai a nemzetiségi listáról mandátumt szerző képviselők valamint a nemzetiségi szószólók eseti bizttságk az Országgyűlés a bizttságt létrehzó határzatában megjelölt ügynek meghatárztt ideig történő intézésére hzza létre az eseti bizttság tagjainak legfeljebb fele nem képviselő is lehet (nem rendelkeznek szavazati jggal) vizsgálóbizttságk az Országgyűlés bármely, az Országgyűlés ellenőrzési feladatkörében felmerülő, közérdekű, interpellációval vagy kérdéssel nem tisztázható ügy megvizsgálására hzza létre nem hzható létre egyedi jgi felelősség megállapítására és lyan ügyben, amely bírósági vagy hatósági eljárás tárgya létrehzását a képviselők egyötöde kezdeményezheti paritáss bizttság elnöke az adtt krmány ellenzékéhez tartzó képviselő együttműködésre kötelezheti a vizsgálatba bevnt szervezetet vagy személyt (adatszlgáltatás, megjelenés, nyilatkzattétel) - Az rszággyűlési képviselőcsprtk (frakciók) az ugyanazn párthz tartzó képviselők csprtja hzza létre, parlamenti tevékenységük összehanglására minden képviselő csak egy frakció tagja lehet frakcióalakítás rszágs listát állító párthz tartzó, bármely 5 képviselő önálló listáról listás mandátumt szerző legalább 3 képviselő a közös listát állító pártkhz tartzó képviselők közös és önálló képviselőcsprtt is létrehzhatnak a képviselőcsprt független képviselők csatlakzását is elfgadhatja [a kapcslódó alktmánys követelmények meghatárzása a 27/1998. (VI. 16.) és 10/2013. (IV. 25.) AB határzatkban] frakciótagság megszűnése kilépés kizárás a frakcióból kilépett vagy kizárt képviselő 6 hónapig függetlenként tevékenykedik, csak azt követően csatlakzhat másik képviselőcsprthz a frakciók megszűnése Az Alktmányjgi Tanszék előadásvázlatai Frrás:

6 a tagk létszáma 5 vagy 3 fő alá csökken (kivéve, ha a megüresedett képviselői mandátum betölthető az rszágs listáról, vagy ha a képviselőcsprthz más képviselő csatlakzik) a képviselőcsprt kimndhatja saját megszűnését megszűnik a képviselőcsprt, amennyiben megszűnik a párt, amelyikhez a képviselői tartznak a frakciók jelentősége a frakcióvezetők a Házbizttság szavazati jgú tagjai a frakciók jelöltjeiből lesznek az Országgyűlés tisztségviselői az egyes parlamenti eljáráskban és a tanácskzási rend keretében önálló jgsítványkkal rendelkeznek az Országgyűlés felszlatása előtt a köztársasági elnök köteles kikérni a frakcióvezetők véleményét a frakcióvezetők a Hnvédelmi Tanács tagjai - A képviselők az Országgyűlés működéséhez kapcslódóan más csprtkat is létrehzhatnak. 7. Az Országgyűlés működése - Ülésezés rendes ülésszakk (február 1. június 15., szeptember 1. december 15.), ülésszakkn belül ésszerű időtartamban egymást követő ülések, üléseken belül ülésnapk rendkívüli ülésszakk és ülések: a köztársasági elnök, a Krmány, vagy a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére a házelnök összehívja az Országgyűlést elnaplás: a köztársasági elnök az Országgyűlés ülését egy ülésszak alatt egy alkalmmal legfeljebb harminc napra elnaplhatja. Az elnaplás tartama alatt a képviselők egyötödének írásbeli kérelmére a házelnök nylc napnál nem távlabbi időpntra köteles összehívni az Országgyűlés ülését - Határzatképesség az Országgyűlés határzatképes, ha az ülésen a képviselők több mint fele jelen van bizttságk: a helyettesítési megbízást adó bizttsági tagt jelenlévőnek kell tekinteni tanácskzóképesség: a bizttságk esetében a tagk egyharmadának jelenlétében - Az ülések vezetése házelnök és alelnökök szavazás a napirendi javaslatról képviselőcsprtk és független képviselők felszólalásának kötött rendje napirenden kívüli felszólalásk / ügyrendi javaslatk / megszólalásk személyes érintettség kapcsán / anyanyelvhasználat rendészeti jgkör (rendreutasítás, szómegvnás, kizárás, kivezettetés, tiszteletdíj csökkentése, képviselői jgk gyakrlásának felfüggesztése), az ülés berekesztése - Indítványk önálló indítványk (önállóan tárgysrzatba vehetők): törvényjavaslat, határzati javaslat, plitikai nyilatkzat-tervezet, interpelláció, kérdés, beszámló, plitikai vita kezdeményezése, személyi döntés kezdeményezése, népszavazás kezdeményezése nem önálló indítványk (önálló indítványkhz kapcslódóan nyújthatók be): módsításra irányuló szándék, tárgyalásra vnatkzó javaslat Az Alktmányjgi Tanszék előadásvázlatai Frrás:

7 - Döntéshzatal főszabály: az Országgyűlés a határzatait a jelen lévő képviselők több mint felének szavazatával hzza meg (az Alaptörvény eltérően rendelkezhet, a házszabályi rendelkezések minősített többséget írhatnak elő). minősített többségi döntéshzatal tipikus esetei négyötöd: eltérés a házszabályi rendelkezésektől az összes képviselő kétharmada: az Alaptörvény módsítása, egyes közjgi tisztségviselők megválasztása, zárt ülés elrendelése a jelen lévő képviselők kétharmada: törvényalktás sarkalats tárgykörben, képviselői mentelmi jg felfüggesztése az összes képviselő több mint fele: miniszterelnök megválasztása, bizalmatlansági indítvány, előterjesztéshez nem kötött bizalmi szavazás a szavazás módja igen / nem / tartózkdás nyílt szavazás kézfelemeléssel szavazatszámláló gép alkalmazásával, név szerint titks szavazás (Alaptörvényben, törvényben, határzati házszabályban meghatárztt esetekben) - Nyilvánsság Nyilváns plenáris és bizttsági ülések a karzat nyilvánssága média tartalm-szlgáltatók jelenléte, kijelölt helyek zártláncú audivizuális rendszer törvényalktáshz kapcslódó dkumentumk nyilvánssága jegyzőkönyvek nyilvánssága Zárt ülés plenáris ülés: a Krmány, vagy bármely rszággyűlési képviselő kérelmére az Országgyűlés a képviselők kétharmadának szavazatával zárt ülés tartásáról határzhat bizttsági ülés: bizttsági tag kérelmére a bizttság határz a nyilváns ülés egy részének zárttá nyilvánítása minősített jegyzőkönyvek tárgyi, képi vagy hanghrdzó útján történő szemléltetés a képviselők részéről: Házbizttság / bizttság előzetes engedélyével, az álláspnt kifejtéséhez szükséges mértékben [vö. Karácsny and Others v. Hungary and Szél and Others v. Hungary (applicatins ns /13 and 44357/13)] 8. Az rszággyűlési képviselők jgállása - A képviselői jgk gyakrlása alakuló üléstől (mandátumigazlás, eskü) alakuló ülésig képviselői jgait személyesen gyakrlja jga és kötelessége, hgy kezdeményezően vegyen részt az Országgyűlés munkájában köteles a szavazáskn jelen lenni indklással elláttt határzati javaslatkat terjeszthet elő Az Alktmányjgi Tanszék előadásvázlatai Frrás:

8 a nemzetiségi szószóló csak a nemzetiségeket képviselő bizttságban rendelkezik szavazati jggal, egyébként tanácskzási és mentelmi jggal rendelkezik - A képviselői megbízatás megszűnésének esetei az Országgyűlés megbízatásának megszűnése halál összeférhetetlenség (az Országgyűlés a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával állapítja meg) lemndás a megválasztáshz szükséges feltételek nem állnak fenn (az Országgyűlés a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával állapítja meg) egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában (az Országgyűlés a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával állapítja meg) - A szabad és egyenlő mandátum követelménye a képviselő nem utasítható (sem pártja, sem pedig a választóplgárk részéről) a képviselő nem hívható vissza (sem pártja, sem pedig a választóplgárk részéről) a képviselők jgai egyenlők - Összeférhetetlenség a beflyásmentes működés biztsítéka a képviselői megbízatás összeegyeztethetetlen minden más állami, önkrmányzati és gazdasági tisztséggel vagy megbízatással (kivéve Krmány tagja és államtitkár) A képviselő szakmai vagy üzleti ügyben képviselői minőségére nem hivatkzhat. - Mentelmi jg funkciója védettség biztsítása a képviselők számára tevékenységük ellehetetlenítésével szemben a végrehajtó hatalm részéről a védettségnek két eleme van felelősségmentesség (tartalmi alapú megközelítés) a képviselő nem vnható felelősségre leadtt szavazata, képviselői minőségében kifejtett véleménye miatt (a közösség elleni uszítás, a nemzeti jelkép megsértése, a nemzetiszcialista és kmmunista rendszerek bűneinek nyilváns tagadása, a visszaélés minősített adattal nem tartznak a védettséget élvező közlések körébe) a felelősségmentességhez kapcslódó védettség a képviselői tisztség megszűnése után is védi a képviselőt sérthetetlenség (eljárási alapú megközelítés) minden esetben csak az Országgyűlés előzetes hzzájárulásával lehet büntető- vagy szabálysértési eljárást indítani, kényszerintézkedést alkalmazni a képviselővel szemben tettenérés esetén a képviselőt őrizetbe kell venni, de a büntetőeljárás megindításáhz ilyen esetben is szükség van az Országgyűlés hzzájárulására csak a képviselői megbízatás ideje alatt védi a képviselőt a mentelmi jg biztsíttta védettségről csak szabálysértési ügyekben lehet lemndani (büntetőügyekben nem) a mentelmi jg felfüggesztésére irányuló eljárás a legfőbb ügyész vagy a bíróság indítványának előterjesztése a házelnökhöz Az Alktmányjgi Tanszék előadásvázlatai Frrás:

9 az érintett képviselő és az Országgyűlés tájékztatása, az indítvány tvábbítása a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizttsághz a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizttság vizsgálata a mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló javaslata a mentelmi jg felfüggesztésével kapcslatban az Országgyűlés döntése a mentelmi jg felfüggesztésével kapcslatban (felfüggesztéshez a jelenlévő képviselők kétharmadának támgató szavazata szükséges) a mentelmi jg felfüggesztése mindig csak adtt ügyre szól az rszággyűlési választásn induló képviselő-jelöltek is rendelkeznek mentelmi jggal, annak felfüggesztéséről a Nemzeti Választási Bizttság dönt több más közjgi tisztségviselő is az rszággyűlési képviselőkéhez hasnló mentelmi jgt élvez 9. Ajánltt irdalm - Erdős Csaba: Parlamenti autnómia Aktustani elemzések az Országgyűlés jgállásáról és hatásköreiről. Gndlat, Budapest, Kukrelli István Smuk Péter: A magyar Országgyűlés Öt parlamenti ciklus története. Országgyűlés Hivatala, Budapest, Smuk Péter: Ellenzéki jgk a parlamenti jgban. Gndlat, Budapest, KULCSFOGALMAK demkratikus legitimáció * népképviselet * képviseleti hatalmgyakrlás * alakuló ülés * a parlament megbízatási ideje * a parlament felszlása és felszlatása * házszabályi rendelkezések * rendes és rendkívüli ülés, ülésszak * elnaplás * többségi döntéshzatal * kisebbségi jgsítványk * nyilváns és érdemi vita * parlamenti bizttságk fajtái * Házbizttság * az Országgyűlés tisztségviselői * rszággyűlési képviselőcsprtk (frakciók) * képviselői jgk és kötelességek * szabad és egyenlő mandátum * mentelmi jg * összeférhetetlenség * a képviselői megbízatás megszűnése * nemzetiségi szószóló Pzsár-Szentmiklósy Zltán pzsarz@ajk.elte.hu Az Alktmányjgi Tanszék előadásvázlatai Frrás:

A KORMÁNY október 16. ELŐADÁSVÁZLAT. 1. A Kormány funkciója, helye a hatalommegosztás rendszerében és a kormányzati rendszerben

A KORMÁNY október 16. ELŐADÁSVÁZLAT. 1. A Kormány funkciója, helye a hatalommegosztás rendszerében és a kormányzati rendszerben A KORMÁNY 2017. któber 16. ELŐADÁSVÁZLAT 1. A Krmány funkciója, helye a hatalmmegsztás rendszerében és a krmányzati rendszerben A Krmány a végrehajtó hatalm általáns szerve, amelynek feladat- és hatásköre

Részletesebben

A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ÉS INTÉZMÉNYEI április 21. ELŐADÁSVÁZLAT

A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ÉS INTÉZMÉNYEI április 21. ELŐADÁSVÁZLAT A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA ÉS INTÉZMÉNYEI 2017. április 21. ELŐADÁSVÁZLAT Alapfgalmak. A képviseleti és a közvetlen hatalmgyakrlás visznya - a közvetlen hatalmgyakrlás klasszikus intézményei népszavazás: döntéshzatal

Részletesebben

VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG A KÉPVISELETI ÉS A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA INTÉZMÉNYEI november 17. ELŐADÁSVÁZLAT

VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG A KÉPVISELETI ÉS A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA INTÉZMÉNYEI november 17. ELŐADÁSVÁZLAT VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG A KÉPVISELETI ÉS A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA A KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA INTÉZMÉNYEI 2017. nvember 17. ELŐADÁSVÁZLAT A VÁLASZTÓJOGOSULTSÁG 1. Kiindulópntk A demkratikus hatalmgyakrlás fgalmi

Részletesebben

JOGFORRÁSOK I-II február 25. és március 3. ELŐADÁSVÁZLAT

JOGFORRÁSOK I-II február 25. és március 3. ELŐADÁSVÁZLAT JOGFORRÁSOK I-II. 2016. február 25. és március 3. ELŐADÁSVÁZLAT 1. A jgalktási tevékenység mint közhatalm-gyakrlás népszuverenitás és demkratikus legitimáció hatalmmegsztás a jgalktásban alktmányzó ~ törvényhzó

Részletesebben

JOGFORRÁSOK I-II március 2. és 9. ÖSSZEVONT ELŐADÁSVÁZLAT

JOGFORRÁSOK I-II március 2. és 9. ÖSSZEVONT ELŐADÁSVÁZLAT JOGFORRÁSOK I-II. 2017. március 2. és 9. ÖSSZEVONT ELŐADÁSVÁZLAT 1. A jgalktási tevékenység mint közhatalm-gyakrlás népszuverenitás és demkratikus legitimáció hatalmmegsztás a jgalktásban alktmányzó ~

Részletesebben

JOGFORRÁSOK I-II. (összevont előadásvázlat) október 2. és 9.

JOGFORRÁSOK I-II. (összevont előadásvázlat) október 2. és 9. Alktmányjg 1. előadásk Eötvös Lránd Tudmányegyetem Állam- és Jgtudmányi Kar 2017/18. tanév őszi szemeszter Az Alktmányjgi Tanszék előadásvázlatai http://alkjg.elte.hu/ JOGFORRÁSOK I-II. (összevnt előadásvázlat)

Részletesebben

Alkotmány, alkotmányosság szeptember 22. ELŐADÁSVÁZLAT LEVELEZŐ TAGOZAT

Alkotmány, alkotmányosság szeptember 22. ELŐADÁSVÁZLAT LEVELEZŐ TAGOZAT Alktmány, alktmánysság 2017. szeptember 22. ELŐADÁSVÁZLAT LEVELEZŐ TAGOZAT 1. Bevezetés, alapfgalmak A jgág különböző elnevezései és azk történelmi meghatárzttsága - közjg - államjg - alktmányjg Az alktmányjg,

Részletesebben

Kormányzati rendszerek szeptember 18. ELŐADÁSVÁZLAT

Kormányzati rendszerek szeptember 18. ELŐADÁSVÁZLAT Krmányzati rendszerek 2017. szeptember 18. ELŐADÁSVÁZLAT 1. Alapvető fgalmak - Államfrma: az államfői hatalm jellegét és az állam külső megjelenési frmáját, elnevezését mutatja. - Krmányzati tevékenység

Részletesebben

Országgyűlés II. Törvényalkotás, parlamenti ellenőrzés október 9. ELŐADÁSVÁZLAT

Országgyűlés II. Törvényalkotás, parlamenti ellenőrzés október 9. ELŐADÁSVÁZLAT Országgyűlés II. Törvényalktás, parlamenti ellenőrzés 2017. któber 9. ELŐADÁSVÁZLAT A TÖRVÉNYALKOTÁSI ELJÁRÁS 1. Alktmányjgi kntextus - A hatalmmegsztás rendszerében: A törvényhzó hatalmi ág legjellemzőbb

Részletesebben

ÁLLAM ÉS POLGÁR I-II március 31. és április 7. ELŐADÁSVÁZLAT

ÁLLAM ÉS POLGÁR I-II március 31. és április 7. ELŐADÁSVÁZLAT ÁLLAM ÉS POLGÁR I-II. 2016. március 31. és április 7. ELŐADÁSVÁZLAT A népszuverenitás elve és alanyi köre - a nép, mint a közhatalm frrása plitikai közösség és demkratikus hatalmgyakrlás az alktmányzás

Részletesebben

ALAPSZABÁLY. Általános Rendelkezések

ALAPSZABÁLY. Általános Rendelkezések ALAPSZABÁLY Általáns Rendelkezések AZ EGYESÜLET NEVE: Pestszentimrei Nagycsaláds Egyesület AZ EGYESÜLET RÖVID NEVE: PNE. AZ EGYESÜLET SZÉKHELYE: Budapest XVIII. Kerület, Slymász u. 3 AZ EGYESÜLET LEVELEZÉSI

Részletesebben

Államszervezet. Hatalommegosztás szeptember 11. ELŐADÁSVÁZLAT

Államszervezet. Hatalommegosztás szeptember 11. ELŐADÁSVÁZLAT 1. Az állam szervezeti sajátsságai Államszervezet. Hatalmmegsztás 2017. szeptember 11. ELŐADÁSVÁZLAT - az állam, mint intézményesített hatalmi szervezet - különböző tudmányterületek eltérő megközelítései

Részletesebben

A legfontosabb állami szervek

A legfontosabb állami szervek A legfontosabb állami szervek Az Országgyűlés 2012-től: Alaptörvény 1. cikk Házszabály Az Országgyűlés Magyarország legfelsőbb (államhatalmi és) népképviseleti szerve. Biztosítja a társadalom alkotmányos

Részletesebben

ALAPSZABÁLY. A Fővárosi Törvényszék 9.Pk.60.002/2012./1. számú végzésének megfelelően módosított és azzal egységes szerkezetbe foglalt szövege

ALAPSZABÁLY. A Fővárosi Törvényszék 9.Pk.60.002/2012./1. számú végzésének megfelelően módosított és azzal egységes szerkezetbe foglalt szövege ALAPSZABÁLY A Fővársi Törvényszék 9.Pk.60.002/2012./1. számú végzésének megfelelően módsíttt és azzal egységes szerkezetbe fglalt szövege 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Az Egyesület neve: Blue Dlphin -

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS MÁJUS 6-I (KEDDI) ALAKULÓ ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE

AZ ORSZÁGGYŰLÉS MÁJUS 6-I (KEDDI) ALAKULÓ ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE AZ ORSZÁGGYŰLÉS 2014. MÁJUS 6-I (KEDDI) ALAKULÓ ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE 2014. május 6-án 10 45 órai állapot szerint MÁJUS 6. (KEDD) üléskezdés: 10 00 óra ülés befejezése: kb. 14 00 óra, illetve a napirendi

Részletesebben

A Biblia Szövetség alapszabálya

A Biblia Szövetség alapszabálya A Biblia Szövetség alapszabálya I. Bevezető rész 1.. Az alapítók az egyesület céljának elérése végett azkat a keresztyén hitre juttt egyháztagkat kívánják a szervezetbe összefgni, - akik készek munkálni

Részletesebben

CIN-BORA túracsoport Alapszabálya

CIN-BORA túracsoport Alapszabálya CIN-BORA túracsprt Alapszabálya 1. Általáns rendelkezések 1) A társadalmi szervezet neve: CIN-BORA túracsprt Rövidített neve: CIN-BORA. 2) Székhelye: BKV Zrt. Cinkta Autóbusz telephely 1165- Budapest,

Részletesebben

21.SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

21.SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 21.SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA DIÁKÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Misklc, 2012. december 1. Nagy Varga Dezsőné igazgató Diákönkrmányzat Szervezeti és Működési Szabályzat 2. ldal Tartalm I.

Részletesebben

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kötelező irodalom: Előadásvázlat(http://alkjog.elte.hu/?page_id=7016) Kijelölt joganyag(ld. az előadásvázlat végén) 2017. október 27. ELTE ÁJK

Részletesebben

AZ ÁLLAMFŐ SZEREPE A KORMÁNYZATI A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK JOGÁLLÁSA ÉS RENDSZEREKBEN. HATÁSKÖREI. Alkotmányjog 2. nappali tagozat november 6.

AZ ÁLLAMFŐ SZEREPE A KORMÁNYZATI A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK JOGÁLLÁSA ÉS RENDSZEREKBEN. HATÁSKÖREI. Alkotmányjog 2. nappali tagozat november 6. AZ ÁLLAMFŐ SZEREPE A KORMÁNYZATI RENDSZEREKBEN. A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK JOGÁLLÁSA ÉS HATÁSKÖREI Alkotmányjog 2. nappali tagozat 2017. november 6. dr. Milánkovich András Tanársegéd ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék

Részletesebben

Varga Gyula Észak-Alföldi Regionális Folklórszövetség

Varga Gyula Észak-Alföldi Regionális Folklórszövetség A Varga Gyula Észak-Alföldi Reginális Flklórszövetség ALAPSZABÁLYA Debrecen 2005. július 11. ALAPSZABÁLY Az alapító tagk a Hajdú-Bihar Megyei Néptáncszövetség Alapszabályának módsításáról döntöttek, így

Részletesebben

A választási bizottságra vonatkozó általános szabályok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján

A választási bizottságra vonatkozó általános szabályok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján A választási bizottságra vonatkozó általános szabályok a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján II. FEJEZET A VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁGOK 10. A választási bizottság 14. (1) A választási

Részletesebben

A l a p s z a b á l y a

A l a p s z a b á l y a A Magyar Senir Glfzók Társaságának A l a p s z a b á l y a 1. A Magyar Senir Glfzók Társasága (a tvábbiakban: Társaság) a hatálys magyar jg szerint létrehztt civil szervezet (egyesület). 2.1. A Társaság

Részletesebben

TERVEZETT NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (II. rész) Európa épület, Brüsszel november 8. (10.00)

TERVEZETT NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (II. rész) Európa épület, Brüsszel november 8. (10.00) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. nvember 7. 13975/1/17 REV 1 OJ CRP2 37 COMIX 740 TERVEZETT NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (II. rész) Európa épület, Brüsszel 2017. nvember 8. (10.00)

Részletesebben

ADATLAP a szavazatszámláló bizottság választott tagjainak, póttagjainak adatairól

ADATLAP a szavazatszámláló bizottság választott tagjainak, póttagjainak adatairól ADATLAP a szavazatszámláló bizottság választott tagjainak, póttagjainak adatairól Név:.... Lakcím : Debrecen,.. utca szám em. ajtó Levelezési cím: Debrecen,. utca szám em. ajtó (Amennyiben a levelezési

Részletesebben

ÜGYVITELI SZABÁLYZAT

ÜGYVITELI SZABÁLYZAT ÜGYVITELI SZABÁLYZAT Az Internatinal Plice Assciatin (Nemzetközi Rendőrszövetség) Magyar Szekció Elnöksége (tvábbiakban Elnökség) az Egyesületekről szóló 1989. évi II. tv. és Alapszabályának rendelkezéseire

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET. Munkavédelmi képviselő választás 2008. november 17-28. Választási segédanyag

VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET. Munkavédelmi képviselő választás 2008. november 17-28. Választási segédanyag VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET Munkavédelmi képviselő választás 2008. nvember 17-28. Választási segédanyag 1 MUNKAVÉDELMI KÉPVISELŐ VÁLASZTÁS 2008. nvember 17-28. Választás ajánltt időpntja:

Részletesebben

Az Önkormányzat Képviselő-testületének évi Munkaterve

Az Önkormányzat Képviselő-testületének évi Munkaterve Tárgy: Az Önkrmányzat Képviselő-testületének 2016. évi Munkaterve Előterjesztő: Bdrkós Ferenc plgármester Összeállíttta: Dr. Görög István jegyző Melléklet: A Képviselő-testület 2016. évi Munkaterve A tárgyalás

Részletesebben

ÖSSZEHASONLÍTÓ ADATOK AZ ORSZÁGGYŰLÉS TEVÉKENYSÉGÉRŐL 2009., 2013., I. félév

ÖSSZEHASONLÍTÓ ADATOK AZ ORSZÁGGYŰLÉS TEVÉKENYSÉGÉRŐL 2009., 2013., I. félév ÖSSZEHASONLÍTÓ ADATOK AZ ORSZÁGGYŰLÉS TEVÉKENYSÉGÉRŐL 2009., 2013., ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA, 2017 Készült a Tájékoztatási és Iromány-nyilvántartó Iroda Tájékoztatási és Módszertani Osztályán, az Informatikai

Részletesebben

Alkotmányjog 3. Smuk Péter

Alkotmányjog 3. Smuk Péter Alktmányjg 3. Smuk Péter PPJNE 18. Cikk 1. Mindenkinek jga van a gndlat, a lelkiismeret és a vallás szabadságára. Ez a jg magában fglalja a vallás vagy meggyőződés szabad megválasztását vagy elfgadását

Részletesebben

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától

Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye Ingyenes, megbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi tartalomszolgáltatójától A jelek a bekezdések múltbeli és jövőbeli változásait jelölik.

Részletesebben

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség Csemadok alapszabálya

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség Csemadok alapszabálya A Szlvákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség Csemadk alapszabálya I. cikkely A Szövetség neve, szimbóluma, pecsétje és hatásköre A Szövetség neve: Szlvákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA JE GYZŐKÖNYV

BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA JE GYZŐKÖNYV 1 Budapest Fővárs. kerület Kőbányai Önkrmányzat Ké pvise I ő-testü I ete BUDAPEST FŐVÁROS. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA JE GYZŐKÖNYV Készült a Gazdasági

Részletesebben

ANGYALFÖLDI SPORTISKOLA ÉS DIÁKSPORT EGYESÜLET

ANGYALFÖLDI SPORTISKOLA ÉS DIÁKSPORT EGYESÜLET 1 ANGYALFÖLDI SPORTISKOLA ÉS DIÁKSPORT EGYESÜLET EGYSÉGES SZERKEZETŰ ALAPSZABÁLYA Az egyesülési jgról, a közhasznú jgállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támgatásáról 2011. évi CLXXV.

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

Előterjesztés Medina Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. április 2-án tartandó ülésére

Előterjesztés Medina Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. április 2-án tartandó ülésére Előterjesztés Medina Község Önkrmányzat Képviselő-testülete 2015. április 2-án tartandó ülésére Tárgy: Helyi civil szervezetek számára 2015. évi működési pályázat meghirdetése Előterjesztő és előadó: Vén

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOG 2. Jogász szak, nappali tagozat 2017/2018. tanév I. félév I. A VIZSGA RENDSZERE ÉS A VIZSGÁZTATÁS RENDJE

VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOG 2. Jogász szak, nappali tagozat 2017/2018. tanév I. félév I. A VIZSGA RENDSZERE ÉS A VIZSGÁZTATÁS RENDJE VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOG 2. Jogász szak, nappali tagozat 2017/2018. tanév I. félév I. A VIZSGA RENDSZERE ÉS A VIZSGÁZTATÁS RENDJE A vizsga írásbeli. Szóbeli vizsga csak utó- és javítóvizsgáztatás

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA JEGYZŐKÖNYV

BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA JEGYZŐKÖNYV 1 Budapest Főv ár s X kerület Kő b á n ya i Önkrmányzat Képviselő -testülete BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK GAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA JEGYZŐKÖNYV Készült

Részletesebben

A Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium Szervezeti és Működési Szabályzata

A Makói Oktatási Központ, Szakképző Iskola és Kollégium Szervezeti és Működési Szabályzata A Makói Oktatási Közpnt, Szakképző Iskla és Kllégium 1 A Szervezeti és Működési Szabályzat célja...4 2 A szervezeti és működési szabályzat jgszabályi alapjai, hatálya...4 3 A Szervezeti és Működési Szabályzat

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Kari Doktori és Habilitációs Tanácsának Ügyrendje A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (továbbiakban BTK) Doktori és Habilitációs Tanácsa

Részletesebben

AZ ÜLÉS ELSŐ HETE: szünet: szükség szerint

AZ ÜLÉS ELSŐ HETE: szünet: szükség szerint AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS 2018. ÉVI ŐSZI ÜLÉSSZAKA SZEPTEMBER 17-18. (HÉTFŐ-KEDD) ÉS SZEPTEMBER 24-I (HÉTFŐ) ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE 2018. szeptember 14-én 11 00 órai állapot szerint

Részletesebben

Közgyűlés lebonyolításának rendje és választási szabályzata

Közgyűlés lebonyolításának rendje és választási szabályzata SzMSz 3. sz. melléklete Közgyűlés lebonyolításának rendje és választási szabályzata Érvényes: 2012. május 24-től visszavonásig 1 Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetsége tisztújító/választó közgyűlés

Részletesebben

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 14/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 14/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete A Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 14/2016. (XII. 1.) önkormányzati rendelete A Veszprém Megyei Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 1/2013. (II. 20.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola Deutsche Nationalitätenschule Ödenburg

Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola Deutsche Nationalitätenschule Ödenburg Sprni Német Nemzetiségi Általáns Iskla Deutsche Natinalitätenschule Ödenburg SOPRON Szervezetiés Működési Szabályzat SZMSZ 2009. 1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT BEVEZETÉSE 1.1. Általáns rendelkezések,

Részletesebben

Összehasonlító adatok 2006., 2010., évekről

Összehasonlító adatok 2006., 2010., évekről AZ ORSZÁGGYŰLÉS TEVÉKENYSÉGE 215. január 26. Összehasonlító adatok 26., 21., 214. évekről Készítette: Tájékoztatási és Módszertani Osztály Tartalomjegyzék oldal Az országgyűlési ülésszakok, ülések és ülésnapok

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS FELADATAI

AZ ORSZÁGGYŰLÉS FELADATAI ff r AZ ORSZÁGGYŰLÉS FELADATAI SUB Göttingen 7 215 853 075 2003 A 4374 2002 3 TARTALOM ELŐSZÓ 13 AZ ORSZÁGGYŰLÉS, A TISZTSÉGVISELŐK, A BIZOTTSÁGOK, A KÉPVISELŐCSOPORTOK, A KÉPVISELŐK FELADATAI Az Országgyűlés

Részletesebben

1.1 Üt6J;5/ö IzofLt j /X.

1.1 Üt6J;5/ö IzofLt j /X. ",.. ",.. )~(~,>~\;,/:~~~:;-~.. :- BUDAPEST FOV AROS X. KERULET KOBANY AI ONKORMANYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK PÉNZÜGYI BIZOTTSÁGA JEGYZŐKÖNYV Készült a Pénzügyi Bizttság 2014. március 18-án megtarttt ülésén,

Részletesebben

ÖSSZEHASONLÍTÓ ADATOK AZ ORSZÁGGYŰLÉS TEVÉKENYSÉGÉRŐL 2011., 2015., I. félévek

ÖSSZEHASONLÍTÓ ADATOK AZ ORSZÁGGYŰLÉS TEVÉKENYSÉGÉRŐL 2011., 2015., I. félévek ÖSSZEHASONLÍTÓ ADATOK AZ ORSZÁGGYŰLÉS TEVÉKENYSÉGÉRŐL 211., 215., 219. I. félévek ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA, 219 Készült a Tájékoztatási és Iromány-nyilvántartó Iroda Tájékoztatási és Módszertani Osztályán,

Részletesebben

Összehasonlító adatok 2006., 2010., I. félévek

Összehasonlító adatok 2006., 2010., I. félévek AZ ORSZÁGGYŰLÉS TEVÉKENYSÉGE 214. július 4. Összehasonlító adatok 26., 21., 214. I. ek Készítette: Tájékoztatási és Módszertani Osztály A 214. július 4-ei ülés számított adataival. Tartalomjegyzék oldal

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS JÚLIUS 2-3. (HÉTFŐ-KEDD) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS JÚLIUS 2-3. (HÉTFŐ-KEDD) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS 2018. JÚLIUS 2-3. (HÉTFŐ-KEDD) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE 2018. június 29-én 11 00 órai állapot szerint JÚLIUS 2. HÉTFŐ üléskezdés: 13 00 óra határozathozatalok:

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzatáról (Módosításokkal egységes szerkezetben)

Szervezeti és Működési Szabályzatáról (Módosításokkal egységes szerkezetben) DÖMSÖD NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2007. (IV.26.), 16/2007. (XI.5.), 1/2008. (I.31.), 12/2008. (VI.26.), 13/2009. (IX.17.), 10/2010. (X.19.), 12/2010. (XI.25.), 1/2011. (I.21.) és

Részletesebben

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete Humánpolitikai Bizottságának PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA

Paks Város Önkormányzata Képviselő-testülete Humánpolitikai Bizottságának PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA Paks Várs Önkrmányzata Képviselő-testülete Humánplitikai Bizttságának PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA Paks Várs Képviselő-testületének Humánplitikai Bizttsága a 15/2004. (V.25.) önkrmányzati rendelet alapján, valamint

Részletesebben

II. A VIZSGA ELSŐ RÉSZÉHEZ KIJELÖLT TANKÖNYVI RÉSZEK ÉS JOGI DOKUMENTUMOK

II. A VIZSGA ELSŐ RÉSZÉHEZ KIJELÖLT TANKÖNYVI RÉSZEK ÉS JOGI DOKUMENTUMOK VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOG 2. Jogász szak, nappali tagozat 2016/2017. tanév I. félév I. A VIZSGA RENDSZERE ÉS A VIZSGÁZTATÁS RENDJE A vizsga írásbeli. Szóbeli vizsga csak utó- és javítóvizsgáztatás

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÉVI ŐSZI ÜLÉSSZAKA SZEPTEMBER (HÉTFŐ-KEDD) ÉS SZEPTEMBER 24-I (HÉTFŐ) ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÉVI ŐSZI ÜLÉSSZAKA SZEPTEMBER (HÉTFŐ-KEDD) ÉS SZEPTEMBER 24-I (HÉTFŐ) ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE AZ ORSZÁGGYŰLÉS 2018. ÉVI ŐSZI ÜLÉSSZAKA SZEPTEMBER 17-18. (HÉTFŐ-KEDD) ÉS SZEPTEMBER 24-I (HÉTFŐ) ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE 2018. szeptember 17-én 16 10 órai állapot szerint AZ ÜLÉS ELSŐ HETE: SZEPTEMBER 17.

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.11.12. COM(2010) 662 végleges 2010/0325 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA a külső határk átlépésére jgsító és vízummal ellátható úti kmányk listájáról,

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 26. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 26. szám MAGYAR KÖZLÖNY 26. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2014. február 24., hétfő Tartalomjegyzék 2014. évi XIV. törvény Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény és azzal összefüggő egyéb törvények

Részletesebben

A VÖLGY VIDÉK VIDÉKFEJLESZTÉSI KÖZÖSSÉG KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

A VÖLGY VIDÉK VIDÉKFEJLESZTÉSI KÖZÖSSÉG KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA A VÖLGY VIDÉK VIDÉKFEJLESZTÉSI KÖZÖSSÉG KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA A jelen alapszabályt elfgadó tagk az egyesülési jgról szóló 1989. évi II. törvény (a tvábbiakban: Etv.), illetőleg a Magyar Köztársaság

Részletesebben

KONCEPCIÓ. Az egyes törvények mentelmi jogra vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló törvényhez

KONCEPCIÓ. Az egyes törvények mentelmi jogra vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló törvényhez KONCEPCIÓ Az egyes törvények mentelmi jogra vonatkozó rendelkezéseinek módosításáról szóló törvényhez A mentelmi jog a törvény előtti egyenlőség alkotmányos elve alóli kivétel, amelyet a közjogi hagyományaink

Részletesebben

GYÖMRŐ 2000 KÖR KULTURÁLIS EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

GYÖMRŐ 2000 KÖR KULTURÁLIS EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA GYÖMRŐ 2000 KÖR KULTURÁLIS EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA melyet a Gyömrő 2000 Kör tagjai a 2010. május 14. napján megtartott közgyűlésen az alábbiak szerint fogadtak el. 1. AZ EGYESÜLET ELNEVEZÉSE: Gyömrő 2000

Részletesebben

Az IPA Magyar Szekció Elnökségének Ügyrendje

Az IPA Magyar Szekció Elnökségének Ügyrendje Az IPA Magyar Szekció Elnökségének Ügyrendje I. Az Elnökség és tagjai 1.1 Az IPA Magyar Szekció (a tvábbiakban: Magyar Szekció) Elnöksége (a tvábbiakban: Elnökség) a Magyar Szekció ügyintéző és képviseleti

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉSRŐL SZÓLÓ ÉVI XXXVI. TÖRVÉNY

AZ ORSZÁGGYŰLÉSRŐL SZÓLÓ ÉVI XXXVI. TÖRVÉNY AZ ORSZÁGGYŰLÉSRŐL SZÓLÓ 2012. ÉVI XXXVI. TÖRVÉNY HÁZSZABÁLYI RENDELKEZÉSEI ELSŐ RÉSZ AZ ORSZÁGGYŰLÉS SZERVEZETE I. Fejezet Az Országgyűlés tisztségviselői 1. Az Országgyűlés tisztségviselője a) az Országgyűlés

Részletesebben

2012. évi... törvény. tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény módosítása

2012. évi... törvény. tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény módosítása É kozett: 202 DE 21. 2012. évi... törvény egyes törvényeknek, az.országgy űléssel, valamint az önkormányzatokkal összefügg ő módosításáról * 1. A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÉVI ŐSZI ÜLÉSSZAKA SZEPTEMBER (HÉTFŐ-KEDD- SZERDA) ÉS SZEPTEMBER 19-I (HÉTFŐ) ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÉVI ŐSZI ÜLÉSSZAKA SZEPTEMBER (HÉTFŐ-KEDD- SZERDA) ÉS SZEPTEMBER 19-I (HÉTFŐ) ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE AZ ORSZÁGGYŰLÉS 2016. ÉVI ŐSZI ÜLÉSSZAKA SZEPTEMBER 12-13-14. (HÉTFŐ-KEDD- SZERDA) ÉS SZEPTEMBER 19-I (HÉTFŐ) ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE 2016. szeptember 12-én 16 00 órai állapot szerint AZ ÜLÉS ELSŐ HETE: SZEPTEMBER

Részletesebben

VAGYONÉPITŐ KLUB ALAPSZABÁLYA

VAGYONÉPITŐ KLUB ALAPSZABÁLYA VAGYONÉPITŐ KLUB ALAPSZABÁLYA Alulírott Alapítók létrehozták a Vagyonépítő Klubot. A Vagyonépítő Klub 2008. március 29 -i Klubgyűlése az alábbi alapszabályt fogadta el. I. A Klub adatai 1 A Klub neve:

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS JÚLIUS 6-I (HÉTFŐI) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE

AZ ORSZÁGGYŰLÉS JÚLIUS 6-I (HÉTFŐI) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE AZ ORSZÁGGYŰLÉS 2015. JÚLIUS 6-I (HÉTFŐI) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE 2015. július 6-án 10 15 órai állapot szerint JÚLIUS 6. HÉTFŐ üléskezdés: 9 00 óra határozathozatalok: legkorábban: 9 50 órától (napirend

Részletesebben

A közvetlen demokrácia és intézményei előadásvázlat 2015. április 23.

A közvetlen demokrácia és intézményei előadásvázlat 2015. április 23. A közvetlen demokrácia és intézményei előadásvázlat 2015. április 23. Alapfogalmak. A képviseleti és a közvetlen hatalomgyakorlás viszonya - a közvetlen hatalomgyakorlás intézményei o népszavazás: döntéshozatal

Részletesebben

Békés Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A Fórum üléseinek helyszíne: 5600 Békéscsaba, Árpád sor 18. Békés Megye Önkormányzat Közgyűlésének

Békés Megyei Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A Fórum üléseinek helyszíne: 5600 Békéscsaba, Árpád sor 18. Békés Megye Önkormányzat Közgyűlésének A BÉKÉS MEGYEI KÁBÍTÓSZERÜGYI EGYEZTETŐ FÓRUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. A Fórum adatai A Fórum neve: A Fórum rövidített neve: Békés Megyei Kábítószerügyi Egyeztető

Részletesebben

A L A P S Z A B Á L Y

A L A P S Z A B Á L Y A L A P S Z A B Á L Y a módsításkkal egységes szerkezetben I. A kamara jgi frmája, neve és székhelye 1. A kamara az egyesülési jgról, a közhasznú jgállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és

Részletesebben

A L A P S Z A B Á L Y

A L A P S Z A B Á L Y A L A P S Z A B Á L Y a módsításkkal egységes szerkezetben I. A kamara jgi frmája, neve és székhelye 1. A kamara az egyesülési jgról, a közhasznú jgállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és

Részletesebben

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló

A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló A Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés 3/2014. (III.7.) önkormányzati rendelete a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2007. (III. 29.) számú önkormányzati

Részletesebben

EGYSÉGES JA VASLA T. zárószavazásához

EGYSÉGES JA VASLA T. zárószavazásához ORSZÁGGYÜLÉSI KÉPVISELŐ Ellenjegyezte : 19zk'S I A Érkezett:?~ Z DE 14. T/9243/. sz. EGYSÉGES JA VASLA T egyes törvényeknek az Országgyűléssel, valamint az önkormányzatokkal összefüggő módosításáról szóló

Részletesebben

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének valamint Nagyrév Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének valamint Nagyrév Község Önkormányzat Képviselő-testületének Cibakháza Nagyközség Önkrmányzata Képviselő-testületének valamint Nagyrév Község Önkrmányzat Képviselő-testületének 2008. július 30. napján megtarttt rendkívüli együttes nyílt ülésének JEGYZŐKÖNYVE Tartalmból:

Részletesebben

Ikt.szám:42-46/2014. NÓGRÁD MEGYEI SZLOVÁK NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐKÖNYV

Ikt.szám:42-46/2014. NÓGRÁD MEGYEI SZLOVÁK NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT JEGYZŐKÖNYV Ikt.szám:42-46/2014. JEGYZŐKÖNYV Készült: : a Nógrád Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat 2014. október 27-én, a Megyeháza Hadady-Hargitay termében tartott alakuló ülésén. Jelen vannak: Gyöngyösi Sándorné,

Részletesebben

II. Tagság 7. A Nőszervezet rendes és társult tagokból áll.

II. Tagság 7. A Nőszervezet rendes és társult tagokból áll. I. Általános rendelkezések II. Tagság III. Szerveze6 felépítés a. Helyi szervezet b. Megyei/terüle3 szervezet IV. Országos Küldö?gyűlés V. Országos Elnökség VI. Záró rendelkezések I. Általános rendelkezések

Részletesebben

RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS

RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS munkaerő-tbrzáshz kapcslódó adatkezelésről 1. Ki kicsda a jelen Adatvédelmi Szabályzatban? Mi, azaz az AmRest Kft. (székhely: 1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6. 3. trny 2. emelet) Ön, azaz az a természetes

Részletesebben

RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS munkaerő-toborzáshoz kapcsolódó adatkezelésről

RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS munkaerő-toborzáshoz kapcsolódó adatkezelésről RÉSZLETES ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS munkaerő-tbrzáshz kapcslódó adatkezelésről 1. Ki kicsda a jelen Adatvédelmi Szabályzatban? 2. Mi a jelen Adatvédelmi Szabályzat célja? 3. Ki az Ön személyes adatainak

Részletesebben

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje

Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány. Kuratórium Ügyrendje Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány Kuratórium Ügyrendje TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 2. A KURATÓRIUM ÖSSZETÉTELE... 3 3. A KURATÓRIUM TAGJAINAK JOGAI ÉS KÖTELEZETTSÉGEI... 3 4.

Részletesebben

A köztársasági elnök. Kötelező irodalom: Előadásvázlat ( Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén)

A köztársasági elnök. Kötelező irodalom: Előadásvázlat (  Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) A köztársasági elnök Kötelező irodalom: Előadásvázlat (http://alkjog.elte.hu/?page_id=7016) Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) 2017. november 10. ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Lukonits Ádám,

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékztató Az adatkezelési tájékztató a WebEye Magyarrszág Kft. (székhely: 1043 Budapest, Dugnics utca 11.; cégjegyzékszáma: 01-09-860532) WebEye Szlgáltatás nyújtása tárgyában létrejött Előfizetési

Részletesebben

Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 5. hét

Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 5. hét Bevezetés az egészségügyi jogi ismeretekbe I. 5. hét A köztársasági elnök képviseli Magyarországot; részt vehet és felszólalhat az Országgyűlés ülésein; törvényt, országos népszavazást kezdeményezhet;

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné Szentes Várs Plgármesterétől U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándrné Tárgy: Tájékztató az önkrmányzati adósságátvállalásról Mell.: 1 db nyilatkzat Szentes Várs Önkrmányzata Képviselő-testülete Szentes

Részletesebben

Alkotmányjog. előadó: dr. Szalai András

Alkotmányjog. előadó: dr. Szalai András Alkotmányjog előadó: dr. Szalai András 1 A jog fogalma, a magyar jogrendszer tagozódása KÖZJOG MAGÁNJOG Alkotmány, Alaptörvény az alkotmány fogalma és típusai az 1949. évi XX. törvény Alaptörvény jellemzői

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékztató Jelen dkumentum tartalmazza a Tarr Kft. (Székhely: 7100 Szekszárd, Kadarka utca 18.; Cégjegyzékszám: 17-09-000720; a tvábbiakban: "Adatkezelő") tájékztatását a webldalán leadható

Részletesebben

A NOVEMBER 23-I, HÉTFŐI ÜLÉS (10.00)

A NOVEMBER 23-I, HÉTFŐI ÜLÉS (10.00) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2015. nvember 19. (OR. fr) 14009/15 TERVEZETT NAPIREND Tárgy: OJ CONS 65 EDUC 295 JEUN 106 CULT 80 AUDIO 30 SPORT 60 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSÁNAK 3428. ülése (Oktatás, Ifjúság,

Részletesebben

Közlemény a évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásáról

Közlemény a évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásáról Közlemény a 2014. évi helyi önkrmányzati képviselők és plgármesterek általáns választásáról Tisztelt Választóplgárk! A Tiszalöki Helyi Választási Irda vezetőjeként a 2014. évi helyi önkrmányzati képviselők

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 27. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 27. szám MAGYAR KÖZLÖNY 27. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2014. február 24., hétfő Tartalomjegyzék 10/2014. (II. 24.) OGY határozat Egyes házszabályi rendelkezésekről 2834 2834 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014.

Részletesebben

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ

ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ Jelen adatvédelmi tájékztató (Tájékztató) célja azn szabályk megállapítása, amelyek biztsítják, hgy a Cégnév: Best Cntakt Hungary Kft. SZÉKHELY:8200 Veszprém, Pipacs u. 14. ADÓSZÁM:22705813-2-19

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS JÚLIUS 6-I (HÉTFŐI) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS JÚLIUS 6-I (HÉTFŐI) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS 2015. JÚLIUS 6-I (HÉTFŐI) RENDKÍVÜLI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE A napirendi javaslat a rendkívüli ülésre vonatkozó kezdeményezés(ek)re figyelemmel módosulhat!

Részletesebben

HÁZSZABÁLYI RENDELKEZÉSEK

HÁZSZABÁLYI RENDELKEZÉSEK HÁZSZABÁLYI RENDELKEZÉSEK Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvényben és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozatban foglalt HÁZSZABÁLYI RENDELKEZÉSEK egységes

Részletesebben

ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG

ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG ISKOLAI DIÁKBIZOTTSÁG Szervezeti és Működési Szabályzat 2012. október 1. A Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Iskolai Diákbizottságának Szervezeti és Működési Jelen Szervezeti és

Részletesebben

Megvitatandó napirendi pontok (II.)

Megvitatandó napirendi pontok (II.) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2019. július 2. (OR. en) 10824/1/19 REV 1 OJ CRP2 25 IDEIGLENES NAPIREND AZ ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGA (II. rész) Európa épület, Brüsszel 2019. július 3. és 4. (10.00,

Részletesebben

Előterjesztő: Dr. Görög István jegyző. Összeállította: Dr. Görög István jegyző. Melléklet: Partnerségi Egyeztetési Szabályzat

Előterjesztő: Dr. Görög István jegyző. Összeállította: Dr. Görög István jegyző. Melléklet: Partnerségi Egyeztetési Szabályzat ELŐTERJESZTÉS Gencsapáti Község Önkrmányzata 9721 Gencsapáti, Hunyadi út 229. Tel.: (94) 510-225 Fax: (94) 511-542 gencsapati@savaria.hu Tárgy: Gencsapáti Község Önkrmányzata Képviselő-testületének 2016.

Részletesebben

6. számú melléklet. A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje. A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság feladata és hatásköre

6. számú melléklet. A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje. A kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság feladata és hatásköre 6. számú melléklet A juttatási ügyekben eljáró bizottságok ügyrendje 1. A melléklet hatálya kiterjed a kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság, valamint a kari Pályá-zati és Ösztöndíj Bizottság (továbbiakban

Részletesebben

Az új magyar választási rendszer

Az új magyar választási rendszer Az új magyar választási rendszer Dr. Smuk Péter, egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Győr a demokratikus rendszer "a politikai döntéshozatal céljával létrehozott olyan intézményes berendezkedés,

Részletesebben

TERVEZETT NAPIREND 1. MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT II.

TERVEZETT NAPIREND 1. MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT II. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. július 19. (OR. en) 11367/1/16 REV 1 OJ CRP2 27 COMIX 535 TERVEZETT NAPIREND Tárgy: Az ÁLLANDÓ KÉPVISELŐK BIZOTTSÁGÁNAK (II. rész) 2595. ülése Időpnt: 2016. július

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÉVI TAVASZI ÜLÉSSZAKA MÁJUS I, HÉTFŐ-KEDDI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE

AZ ORSZÁGGYŰLÉS ÉVI TAVASZI ÜLÉSSZAKA MÁJUS I, HÉTFŐ-KEDDI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE AZ ORSZÁGGYŰLÉS 2014. ÉVI TAVASZI ÜLÉSSZAKA MÁJUS 12-13-I, HÉTFŐ-KEDDI ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJE 2014. május 12. 14 30 órai állapot szerint MÁJUS 12. HÉTFŐ üléskezdés: 13 00 óra ülés befejezése: kb. 21 00 óra,

Részletesebben

A L A P S Z A B Á L Y

A L A P S Z A B Á L Y A L A P S Z A B Á L Y I. A kamara jgi frmája, neve és székhelye 1. A kamara az egyesülési jgról, a közhasznú jgállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támgatásáról alkttt 2011. évi CLXXV.

Részletesebben

Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató Adatkezelési tájékztató Jelen dkumentum tartalmazza a Patika Platfrm Kft. (a tvábbiakban: Adatkezelő) tájékztatását az általa közzétett álláshirdetéssel összefüggő adatkezeléssel kapcslatban. Elérhetőségeink:

Részletesebben

AZ ÜLÉS ELSŐ HETE: szünet: szükség szerint. SZEPTEMBER 27. KEDD üléskezdés: 9 00 óra határozathozatalok: legkorábban: 9 50 órától

AZ ÜLÉS ELSŐ HETE: szünet: szükség szerint. SZEPTEMBER 27. KEDD üléskezdés: 9 00 óra határozathozatalok: legkorábban: 9 50 órától AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKÉNEK JAVASLATA AZ ORSZÁGGYŰLÉS 2016. ÉVI ŐSZI ÜLÉSSZAKA SZEPTEMBER 26-27. (HÉTFŐ-KEDD) ÉS OKTÓBER 3-I (HÉTFŐ) ÜLÉSÉNEK NAPIRENDJÉRE 2016. szeptember 23-án 12 00 órai állapot szerint

Részletesebben