A Kreps Scheinkman-állítás érvényessége lineáris keresletű vegyes duopóliumok esetén

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Kreps Scheinkman-állítás érvényessége lineáris keresletű vegyes duopóliumok esetén"

Átírás

1 Közgazaság Szemle, LXI. évf., 04. május ( o.) akó arna Tasná ttla Kres Shenkman-állítás érvényessége lneárs keresletű vegyes uoólumok esetén Vegyes olgoólumoknak nevezzük az olyan aszerkezeteket, amelyek esetében a magánvállalatok mellett állam vállalatok s tevékenykenek. vegyes olgoólumokban az állam vállalatok részben vagy egészében a társaalm többletet kívánják maxmalzáln. Olyan vegyes uoólumot vzsgálunk, amelyben a vállalatok előbb kéítk kaatásakat, maj meghatározzák termékük kínálat árát. Kres Shenkman [983] tsztán magánvállalatos uoólumokra vzsgált lyen két őszakos moellt, és megállaította, hogy az első őszak egyensúly kaatások megegyeznek az azonos költségszerkezetű és kínálat vszonyú Cournot-uoólum egyensúly kbosátásaval. Tanulmányunkban Kres Shenkman [983] ereményét kterjesztjük a vegyes uoólumok lneárs kereslet görbe és konstans egységköltségek mellett esetére. Journal of Eonom Lterature (JEL) kó: D43, L3. z olgoolumok elméletének egyk legnészerűbb ereménye a Cournot-uo ó lum Kres Shenkman [983] által megalaozása. z eremény jelentőségét a Cournotmoell gyakor alkalmazása és abban az egyensúly árak vállalat öntésektől közvetett móon való függésének roblematkája aja. Nevezetesen a vállalatok az oututjakról öntenek, és ezek után a termékük a árát a kereslet görbe határozza meg. Kres Shenkman [983] egy két őszakos, előbb kaatást, maj árat meghatározó játék segítségével felolotta az exlt ármeghatározás folyamat hányát. Állításuk szernt mnen Cournot-uoólumnak megfeleltethető egy olyan szekvenáls játék, amelyben a vállalatok előbb nem kooeratív móon, egyejűleg határozzák meg termelés kaatásakat, maj ezeket megfgyelve egy ertran-tíusú árversenyben vesznek részt. * akó arna kutatása a TÁMOP 4..4./ azonosító számú Nemzet Kválóság Program Haza hallgató, lletve kutató személy támogatást bztosító renszer kolgozása és műkötetése konvergena rogram ímű kemelt rojekt keretében zajlott. rojekt az Euróa Unó támogatásával, az Euróa Szoáls la társfnanszírozásával valósul meg. Tasná ttla kutatásat az OTK K-04. számú ályázat támogatta. szerzők köszönk egy anonm bíráló hasznos megjegyzéset. akó arna, uaest Corvnus Egyetem Mkroökonóma Tanszék és MT CE Lenület Stratéga Interakók Kutatósoort (e-mal: barna.bako@un-orvnus.hu). Tasná ttla, uaest Corvnus Egyetem Matematka Tanszék és MT CE Lenület Stratéga Interakók Kutatósoort (e-mal: attla.tasna@un-orvnus.hu).

2 534 akó arna Tasná ttla Kres Shenkman [983] fontos ereményének érvényesség határát több kutatás térkéezte fel. Wu és szerzőtársa [0] a kereslet és költségfüggvényre vonatkozó feltételeket enyhítette. Davson Denekere [986] rámutatott, hogy az úgynevezett árhuzamos vagy más néven hatékony aagolás szabály bármlyen más aagolás szabályra történő serélése elrontja Kres Shenkman [983] Cournotmoellt megalaozó ereményét. Reynols Wlson [000] megmutatta, hogy a kereslet bzonytalansága s elronthatja Kres Shenkman [983] ereményét. Reynols Wlson [000] moelljében a keresletbzonytalanság felolók a kaatáskéítés szakasz után, tehát a szerelők az árazás részjátékot már etermnsztkus kereslet mellett játsszák. Ezzel szemben e Frutos Fabra [0] elemzésében a vállalatok még a mások őszak árazás játékot követően s bzonytalan kereslettel szembesülnek, amely esetén bzonyos feltételek mellett a Cournot-megolással ekvvalens társaalm többlet aók, annak ellenére, hogy az első őszak egyensúly kaatások aszmmetrkusak. Kres Shenkman [983] többszerelős kterjesztését aja oar Wauthy [000] és [004] azonos költségfüggvények és hatékony aagolás feltételezése mellett. Hasonló feltételekkel Loertsher [008] egyszerre nut- és oututaon versenyző vállalatokra erősít meg Kres Shenkman [983] ereményét. Kutatásunkkal Kres Shenkman [983] ereményét kterjesztjük olyan uo olaokra, amelyekben egy magánvállalat egy állam vállalattal versenyez. z lyen uo olaokat vegyes uoólumoknak hívják. Jelentőségüket az állam aktív a szerevállalásán keresztül társaalm többlet növelésének lehetősége aja. z állam tulajonú vállalat a a szabályozására használható, és több aon s megfgyelhető, lletve várható (részben) állam és magánvállalatok egyejű jelenléte, mnt élául a Mol; a Kwbank, amely egy új-zélan állam tulajonú kereskeelm bank; az mtrak az Egyesült Államok távolság vasút személyszállításért felelő zrt.; az Inan Drugs an Pharmaeutuals állam tulajonú gyógyszerar vállalat; a Statol, amely egy 60 százalékos állam tulajonban lévő norvég energaar társaság; a Gazrom a vlág legnagyobb fölgázktermelője és az eroflot, az r New-Zealan, a Fnnar vagy a Qatar rways többség állam tulajonban lévő légtársaságok. Megjegyzenő, hogy Merrll Shneer [966] vetette fel a vegyes olgoólumot mnt az állam szabályozás egy lehetséges eszközét. Kres Shenkman [983] két őszakos játék mások őszak árazás részjátékának vegyes uoolváltozatát alogh Tasná [0] olotta meg. Cournot-moell vegyes változatával foglalkozott többek között Harrs Wens [980], eato Mas-Colell [984], Cremer és szer- két leggyakrabban alkalmazott aagolás szabály a árhuzamos, lletve az arányos. Tovább részleteket lletően lás Vves [999]. Leore [0] az aagolás szabályok és a keresletbzonytalanság jellegét tekntve általánosítja Reynols Wlson [000] ereményet.

3 Kres Shenkman-állítás érvényessége lneárs zőtársa [989] és e Fraja Delbono [989]. Ezért Kres Shenkman [983] ereményének kterjesztése vegyes uoólumokra lényegében még a kaatáskéítés szakasz megolását gényl. hátralévő részben bemutatjuk a moellkeretet, megoljuk a vegyes Cournotuoólumot, smertetjük a mások őszak árjátékra vonatkozó ereményeket, és végül megoljuk a kaatáskéítés szakaszt. moell Egy homogén termék aán két vállalat, az és a verseng egymással, amelyek közül az magánvállalat, és mnt lyen, roftját maxmalzálja, míg a állam vállalat, és elsőleges élja a társaalm többlet maxmalzálása. a kereslet az () lneárs függvénnyel aott: P(q) = q, () ahol q a vállalatok által termelt össza mennységet, P(q) az ezen mennység mellett kalakuló egyensúly (atsztító) árat jelöl. Feltesszük, hogy mnkét vállalat termelés tehnológája lneárs költségfüggvénnyel jellemezhető, azaz C (q ) = q és C (q ) = q, ahol > > 0. 3 Továbbá feltesszük, hogy < /, am bztosítja az állam vállalat aon maraását (beléését). Megjegyzenő, hogy az ereményünk, mnt ellenőrzhető, / esetén s fennáll, sak ekkor, mn a Cournot-játékban, mn a két őszakos előbb kaatás, maj árjátékban a magánvállalat monoolstaként fog tevékenyken. Vegyes Cournot-uoólum Moellkeretünkben a vegyes Cournot-uoólumban a magánvállalat ( )= ( ) () π q, q q q q q roftfüggvénye hagyományosan bevétel mínusz költségként aók, lletve az állam vállalat π ( q, q )= q q q q q q + ( + ) ( + ) (3) kfzetőfüggvénye az. ábrán szürkére színezett területtel azonos társaalm többlet. 3 költségfüggvényekre tett feltevésenkkel azt feltételezzük, hogy a magánvállalat költséghatékonyabban termel, mnt az állam vállalat, amely egybeseng az roalomban elterjet feltételezéssel. Lás élául: George La Manna [996].

4 536 akó arna Tasná ttla. ábra Társaalm többlet vegyes Cournot-uoólumban P(q) = q C C C q q + q q Egyensúlyban a vállalatok olyan mennységeket termelnek, amelyek kelégítk a (4) elsőrenű feltételek által aott egyenletrenszert: π ( q, q ) q π ( q, q ) q = q q = 0, = q q = 0. z egyenletrenszer megolásából kajuk a következő ereményt.. állítás Lneárs kereslettel jellemezhető aszmmetrkus vegyes uoólum Cournot-egyensúlyában a vállalatok termelése: q* = és q* = +, az egyensúly ár eg: P* =. Tehát a Cournot-egyensúlyban az egyensúly ár az állam vállalat határköltsége. (4) Vegyes Kres Shenkman-játék kaatásválasztással továbbakban feltesszük, hogy a vállalatok a következő szekvenáls játékot játsszák: kezetben mnkét vállalat szmultán, nem kooeratív móon meghatározza termelés kaatását, amely öntés köztuott tuássá válása után a vállalatok ertran-tíusú

5 Kres Shenkman-állítás érvényessége lneárs árversenyt játszanak. Összhangban a fentekkel feltesszük, hogy egységny kaatás kéítése az állam vállalat számára költségesebb, mnt a magánvállalat számára, azaz feltételezzük, hogy (k) > (k) > 0. Feltesszük továbbá, hogy a vállalatok a kéített kaatásg nulla határköltséggel kéesek termeln a mások őszakban, azonban ezt meghalava a termelés határköltsége végtelenül nagy. 4 játékot vsszagöngyölítéssel oljuk meg. ottnak tekntve a kaatásöntéseket, előbb megvzsgáljuk a vállalatok áröntését, maj ezt követően meghatározzuk a vállalatok otmáls kaatásválasztását. Tegyük fel tehát, hogy az első léésben a vállalatok a k, lletve a k kaatásokat éítk k. z általánosság megszorítása nélkül feltehető, hogy k, k [0, ], mvel az aott lneárs kereslet görbe mellett -nél többet úgysem lehet értékesíten. kaatásöntéseket aottnak tekntve, a vállalatok nem kooeratívan, szmultán móon olyan [0, P(0)] ( =, ) áröntéseket hoznak, amelyek kfzetéseket maxmalzálják. Térjünk rá a vállalatok kereslet és roftfüggvényenek megaására! 5 z alasonyabb kínálat árat megállaító vállalat kereslete a a kereslet, a magasabb kínálat árat megállaító vállalat kereslete a hatékony aagolás szabály segítségével meghatározott D ( ) = max{ 0, D ( r ) kj} rezuáls kereslet, és áregyezőség esetén a vállalatok kereslete egy első ránézésre megleő törés szabály alaján határozók meg. vegyes uoólumban alkalmazott törés szabály egy később meghatározásra kerülő ár fölött a a kaatásarányos felosztását írja elő. 6 Vszont -nál nem nagyobb árak esetén a társaalm többlet növelése érekében az állam vállalat hajlanó a magánvállalat kaatáskorlátja erejég a aot átengen, ezzel ösztönözve a magánvállalatot alasonyabb árak megállaítására. 7 Ezek alaján a vállalatok értékesítéset a következőkéen efnáljuk: { } < mn k, D( ), ha j r mn{ k, D ( ) }, ha > j k q = (, j)= mn k k k D, ( ), ha = j > + j mn{ k, D( ) } ha = j és = r mn{ k, D ( ) }, ha = j és =. (5) 4 Ezzel azt feltételezzük, hogy az aott részjátékban a vállalatok kaatása nem változtatható. 5 z elemzés során azt feltételezzük, hogy a magasabb áron kínáló vállalat rezuáls kereslete megkaható a kereslet görbe balra történő árhuzamos eltolásával, ahol az eltolás mértéke megegyezk az alasonyabb áron értékesített termékmennységgel. Ezt a szakroalom hatékony aagolás szabálynak nevez. elátható, hogy ezen aagolás szabály aott árak és kbosátások mellett maxmalzálja a fogyasztó többletet. ővebben az aagolás szabályokról lás Vves [999]. 6 felett árakra más törés szabályt s alkalmazhattunk volna. lényeges ont, hogy egyk vállalat se vgye el a teljes aot. Tehát tt a Kres Shenman [983] által alkalmazott törés szabály s megfelelt volna a élnak. z tt látható törés szabályt többek között alogh Tasná [0] s alkalmazza. 7 tovább részleteket lletően lás alogh Tasná [0].

6 538 akó arna Tasná ttla kfzetőfüggvények eg a következők: π (, ) = q (6) valamnt { ( ) } ( )= mn max mn{ k, R ( q) } q + Pqq, k, 0, D k j j π, j 0 ( ) (7) r ahol 0 j és Rj() q = ( D j ) ( q). Feltéve, hogy a kaatáskéítés költség már elsüllyet, j esetén a. ábrán a legvlágosabb szürke terület a magasabb áron kínáló vállalat fogyasztó körének többlete, az ennél kst sötétebb vlágosszürke terület az alasonyabb áron kínáló vállalat fogyasztó körének többlete, a vlágosabb sötétszürke terület a magasabb áron kínáló vállalat termelő többlete, a legsötétebb szürke terület az alasonyabb áron kínáló vállalat termelő többlete. Vegyük még észre, hogy a társaalm többlet általában a magasabb kínálat ár függvénye, kvéve, ha a magasabb ár túl magas, azaz a magasabb áron nnsen már rezuáls kereslet.. ábra Társaalm többlet az árjátékban 0 R j (q) = q k magasabb áron kínáló vállalat fogyasztó körének többlete z alasonyabb áron kínáló vállalat fogyasztó körének többlete magasabb áron kínáló vállalat termelő többlete z alasonyabb áron kínáló vállalat termelő többlete j P(q) = q C k k + k q Jelöljük m r m -vel az egyensúly mn { k, D ( árat )} és = -mel D ( az ), -ek vállalat rezuáls kereslete mellett maxmáls roftot ereményező árat, azaz ( ) = ( ) m r = P k + k és arg max D. 0, P() 0 m r m m r m Legyen az mn a { legksebb k, D ( )} ár, = amely D mellett ( ), mn { k, D ( )} = D ( ), azaz egy mn{ k, D ( )} = olyan ár, amely a rezuáls monoolmennységet meghalaó kaatás kárusítása

7 Kres Shenkman-állítás érvényessége lneárs mellett ugyanakkora roftot ereményez a vállalat számára, mntha az a rezuáls kereslete mellett roftmaxmalzáló árat választaná. 8 z árazás részjáték megolása z árazás részjátékban aottnak vesszük a uoolsták első őszak k és k kaatásválasztását. alogh Tasná [0] ereménye alaján smert, * = hogy * = jól m efnált, ha. Ekkor a vállalatok az alábbak szernt áraznak: * = * = vagy * m = és *. (9) (8) Sőt ha k k és k D( M ), ahol M a kaatáskorlát-mentes monoólum által választanó roftmaxmalzáló ár, akkor a (0) árak s az egyensúly részét kéezk: * M M = max, Pk és * max, Pk. (0) { ( ) } > ( ) { } m Ha azonban <, akkor egyensúlyban a vállalatok a atsztító áron áraznak, azaz: * = * =. () m továbbakban az első esetre ( ) mnt az erős magánvállalat esetére, míg az m utóbbra ( < ) mnt a gyenge magánvállalat esetére hvatkozunk. Ezen a onton már megahatjuk az (5) kfejezésben szerelő értéket: legyen az erős magánvállalat esetén = és a gyenge magánvállalat esetén = 0. z erős magánvállalatra aott egyensúlyok közül a (8) egyensúly Pareto-omnálja a (9) egyensúlyt, és a nem mng létező (0) egyensúly az állam vállalat naktvtását jelentené, ezért a továbbakban a szmmetrkus egyensúlyt tekntjük az aott részjáték megolásának. 9 Így a vállalatok egyensúly értékesítését a következőkéen ahatjuk meg: q* r = mn k, D( ) és q* mn{ k, D * }. () { } = ( ) hhoz, * hogy * m = = -t meghatározzuk, szükségünk van <értékére. Ezt azonban könynyen kszámolhatjuk a [D() k ] maxmumhelyének meghatározásával. Ekkor ugyans: 8 m r m jelölések egyszerűsítése érekében k -t és k -t mn nem { kszereeltetjük, D ( k )} D = D,(, D), r m m r m mn {, ( )} = mn, ({ k, ) és D, ( )} argumentuma között. Tartsuk azonban mng szem előtt, hogy a kéréses függvények és változók mng = D ( ), függnek az első őszak kaatásválasztástól! 9 ővebben lás alogh Tasná [0].

8 540 akó arna Tasná ttla ( ) k = 0, azaz m k =. Ennek smeretében megahatjuk az erős és a gyenge magánvállalat esetét elhatároló egyenes egyenletét: k = = k k k = k. (3) m m r m mn efníójából { k, D ( )} aók, = Dhogy: ( ), k k { k }= mn, k Ha k, akkor k =, k k =. míg ellenkező * esetben * k = = -t a ( )= kfejezés efnálja, amelynek megolásaként (4) k = 4 (5) aók. Egy kst előreszalava már tt megjegyezzük, hogy az első őszak egyensúly kaatásválasztás * = esetén * = -t nem a (5) kélet határozza meg, ugyans egy a k > feltételnek eleget tevő egyensúly megolás esetén a magánvállalat jobban járna egy első őszak k = k ε > kaatás választásával, mvel a (5) által * = aott * = ár az érvényesség tartományán belül független a k értékétől, és így mások őszak ársökkenés nélkül a felesleges kaatáskéítés költség megtakarításán keresztül a magánvállalat egyolalúan növelhetné a roftját. Tehát az erős magánvállalat tartományában lévő egyensúly megolásra szükségszerűen k. Meg kell jegyeznünk, hogy az erős magánvállalat és k > tartományban lévő kaatások halmaza K = ( k, k) 0, k k és k k + 4 ( ) > 4, amely az egységnégyzetből egy háromszög és egy ellszs által kvágott terület. Jelölje K = ( k, k) 0, k k és k k + 4 ( ) 4

9 k Kres Shenkman-állítás érvényessége lneárs a kaatások azon tartományát, amelyen a (4) szernt határozók meg az egyensúly ár, valamnt { } K = ( k, k ) 0, k < k a gyenge magánvállalatot ereményező kaatások tartományát. három tartományt a 3. ábra szemléltet. 3. ábra Kaatástartományok K K C K k Egyensúly kaatások meghatározása z árazás részjáték megolását fgyelembe véve, a (k, k ) első őszak kaatásválasztás esetén k k, ha ( k, k ) K K, π ( k, k )= (6) k k, ha ( k, k ) K a magánvállalat roftfüggvénye, és ( )( ) ( ) + k k ha k k K K π k, k,,, ( )= + k k, ha k, k K ( )( ) ( ) az állam vállalat kfzetőfüggvénye. rövség kevéért a vállatok kfzető függ vénye be még nem helyettesítettük * = be * = a és a helyébe a kaatásoktól függő előző szakaszban levezetett kfejezéseket. (7)

10 54 akó arna Tasná ttla Mvel az előző szakaszban megmutattuk, hogy a K -bel kaatások nem lesznek egyensúlyak, ezért a kfzetőfüggvényeket e tartományokon nem értékeljük k. Mnt a 3. ábrából látható, a K és a K tartományok határa egy ontra reukálónak. Mvel a K -bel megolások omnálják a K -bel megolásokat, elegenő a K és K tartományokkal foglalkoznunk. (6) és (7) kfzetőfüggvények 0 k k, k, k K, π k k ha ( ) (, )= ( ) π k, k k k k k ha ( k k) K,,, 4 k k k k k ( ),, k 6 ( )= ha ( ) K, k k k k k k K ( ), ha (, ) és a aráls erváltjak k k ( )=, ha ( k, k ) nt( K ), k k k k, ha ( k, k ) nt( K ), π, 3 ( k ), ha ( k, k ) nt( K ), π ( k, k )= 8k k k, ha ( k, k) nt( K ) a K és K tartományokon. Mvel a π a K -ben bármely rögzített k -re, a fent meghatározott / k negatvtása matt k -ban szgorúan sökkenő, ezért következk, hogy az állam vállalat tetszőleges k kaatás választása esetén sem választ a magánvállalat olyan k kaatást, amellyel ( k, k) nt ( K ). Ezért az egyensúly ka atásárnak K -belnek kell lenne. Megolva az k k = 0 és k k = 0 elsőrenű feltételeket, a k* = és k* = + kaatások aónak, amelyek valóban K -belek. Vegyük észre, hogy az egyensúly kaatások ontosan a korábban meghatározott vegyes Cournot-uoólum egyensúly oututjaval egyeznek meg. Tehát gaz a következő tétel: 0 Megjegyzenő, hogy (k, k ) K esetén szükségszerűen k k > 0. z [0,] halmaz belső ontjanak halmazát nt() jelöl.

11 Kres Shenkman-állítás érvényessége lneárs tétel Lneárs kereslettel és konstans egységköltséggel jellemezhető aszmmetrkus vegyes uoólumban érvényes Kres Shenkman [983] tsztán magánvállalatos uoólumokra kaott ereménye. Hvatkozások alogh Tamás László Tasná ttla [0]: Does tmng of esons n a mxe uooly matter? Journal of Eonoms, Vol. 06. No o. eato, P. Mas-Colell,. [984]: The margnal ost rng as a regulaton mehansm n mxe markets. Megjelent: Marhan, M. Pesteau, P. Tulkens, H. (szerk.): The Performane of Publ Enterrses. North-Hollan, mszteram, o. oar, N. Wauthy, X. [000]: ertran ometton an Cournot outomes: further results. Eonoms Letters, Vol. 68. No o. oar, N. Wauthy, X. [004]: ertran ometton an Cournot outomes: a orreton. Eonoms Letters, Vol. 84. No o. Cremer, H. Marhan, M. Thsse, J.-F. [989]: The Publ Frm as an Instrument for Regulatng an Olgoolst Market. Oxfor Eonom Paers, 4. No o. Davson, C. Denekere, R. [986]: Long-Run Cometton n Caaty, Short-Run Cometton n Pre, an the Cournot Moel. Ran Journal of Eonoms, Vol. 7. No o. e Fraja, G. Delbono, F. [989]: lternatve Strateges of a Publ Enterrse n Olgooly. Oxfor Eonom Paers, Vol. 4. No o. e Frutos, M.-. Fabra, N. [0]: The role of eman unertanty. Internatonal Journal of Inustral Organzaton, Vol. 9. No o. George, K. La Manna, M. M.. [996]: Mxe Duooly, Ineffeny, an Publ Ownersh. Revew of Inustral Organzaton, Vol.. No o. Harrs, R. G. Wens, E. G. [980]: Government enterrse: an nstrument for the nternal regulaton of nustry. Canaan Journal of Eonoms, Vol. 3. No o. Kres, D. M. Shenkman, J.. [983]: Quantty Preommtment an ertran Cometton Yels Cournot Outomes. ell Journal of Eonoms, Vol. 4. No o. Leore, J. J. [0]: Cournot outomes uner ertran-egeworth ometton wth eman unertanty. Journal of Mathematal Eonoms, Vol. 48. No o. Loertsher, S. [008]: Market Makng Olgooles. Journal of Inustral Eonoms, Vol. 56. No o. Merrll, W. C. Shneer, N. [966]: Government Frms n Olgooly Inustres: Shortrun nalyss. Quarterly Journal of Eonoms, Vol. 80. No o. Reynols, S. S. Wlson,. J. [000]: ertran-egeworth Cometton, Deman Unertanty, an symmetr Outomes. Journal of Eonom Theory, Vol. 9. No.. 4. o. Vves, X. [999]: Olgooly Prng: Ol Ieas an New Tools. MIT Press, Cambrge M. Wu, X.-w. Zhu, Q.-t. Sun, L. [0]: On equvalene between Cournot ometton an the Kres Shenkman game. Internatonal Journal of Inustral Organzaton, Vol. 30. No o.

A kompetitív piac közelítése sokszereplős Cournot-oligopóliumokkal

A kompetitív piac közelítése sokszereplős Cournot-oligopóliumokkal A kompetitív piac közelítése sokszereplős Cournot-oligopóliumokkal Tasnádi Attila Kivonat Mikroökonómia tankönyvekből és példatárakból ismert, hogy egy homogén termékű Cournot-oligopol piacon a termelők

Részletesebben

Az elektromos kölcsönhatás

Az elektromos kölcsönhatás TÓTH.: lektrosztatka/ (kbővített óravázlat) z elektromos kölcsönhatás Rég tapasztalat, hogy megdörzsölt testek különös erőket tudnak kfejten. Így pl. megdörzsölt műanyagok (fésű), megdörzsölt üveg- vagy

Részletesebben

FOKOZAT NÉLKÜLI KAPCSOLT BOLYGÓMŰVES

FOKOZAT NÉLKÜLI KAPCSOLT BOLYGÓMŰVES ISKOLCI EGYETE GÉÉSZÉRNÖKI- ÉS INFORATIKAI KAR FOKOZAT NÉLKÜLI KACSOLT BOLYGÓŰVES SEBESSÉGVÁLTÓK TERVEZÉSI KÉRDÉSEI.D. ÉRTEKEZÉS KÉSZÍTETTE: Czégé Levente Ol. géészménö SÁLYI ISTVÁN GÉÉSZETI TUDOÁNYOK

Részletesebben

A mágneses tér energiája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek

A mágneses tér energiája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek A mágneses tér energája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek A mágneses tér energája Egy koncentrált paraméterű, ellenállással és nduktvtással jellemzett tekercs Uáll feszültségre kapcsolásakor az

Részletesebben

Nyeregetetős csarnokszerkezetek terhei az EN 1991 alapján

Nyeregetetős csarnokszerkezetek terhei az EN 1991 alapján BME Hdak és Szerkezetek Tanszék Magasépítés acélszerkezetek tárgy Gyakorlat útmutató Nyeregetetős csarnokszerkezetek terhe az EN 1991 alapján Összeállította: Dr. Papp Ferenc tárgyelőadó Budapest, 2006.

Részletesebben

ELVÉTELES KONDENZÁCIÓS ÉS ELLENNYOMÁSÚ GŐZTURBINÁS ERŐMŰEGYSÉGEK MEGBÍZHATÓSÁGI MODELLEZÉSE

ELVÉTELES KONDENZÁCIÓS ÉS ELLENNYOMÁSÚ GŐZTURBINÁS ERŐMŰEGYSÉGEK MEGBÍZHATÓSÁGI MODELLEZÉSE EVÉEES KONENZÁCIÓS ÉS EENNYOMÁSÚ GŐZURBINÁS ERŐMŰEGYSÉGEK MEGBÍZHAÓSÁGI MOEEZÉSE r. Fazekas Anrás Isván Magyar Vllamos Művek Zr. / Buapes Buapes Műszak és Gazaságuomány Egyeem Energeka Gépek és Renszerek

Részletesebben

Jövedelem és szubjektív jóllét: az elemzési módszer megválasztásának hatása a levonható következtetésekre

Jövedelem és szubjektív jóllét: az elemzési módszer megválasztásának hatása a levonható következtetésekre Tanulmányok Jövedelem és szubjektív jóllét: az elemzés módszer megválasztásának hatása a levonható következtetésekre Hajdu Tamás, az MTA Közgazdaságés Regonáls Tudomány Kutatóközpont Közgazdaságtudomány

Részletesebben

Fuzzy rendszerek. A fuzzy halmaz és a fuzzy logika

Fuzzy rendszerek. A fuzzy halmaz és a fuzzy logika Fuzzy rendszerek A fuzzy halmaz és a fuzzy logka A hagyományos kétértékű logka, melyet évezredek óta alkalmazunk a tudományban, és amelyet George Boole (1815-1864) fogalmazott meg matematkalag, azon a

Részletesebben

Darupályák ellenőrző mérése

Darupályák ellenőrző mérése Darupályák ellenőrző mérése A darupályák építésére, szerelésére érvényes 15030-58 MSz szabvány tartalmazza azokat az előírásokat, melyeket a tervezés, építés, műszak átadás során be kell tartan. A geodéza

Részletesebben

A Sturm-módszer és alkalmazása

A Sturm-módszer és alkalmazása A turm-módszer és alalmazása Tuzso Zoltá, zéelyudvarhely zámtala szélsőérté probléma megoldása, vagy egyelőtleség bzoyítása agyo gyara, már a matemata aalízs eszözere szorítoz, mt például a Jese-, Hölderféle

Részletesebben

A pályázat címe: Új elméleti és numerikus módszerek tartószerkezetek topológiaoptimálására

A pályázat címe: Új elméleti és numerikus módszerek tartószerkezetek topológiaoptimálására 00. év OKA zárójelentés: Vezetı kutató:lóó János A pályázat címe: Új elmélet és numerkus módszerek tartószerkezetek topolóaoptmálására determnsztkus és sztochasztkus feladatok esetén. (Részletes jelentés)

Részletesebben

Békefi Zoltán. Közlekedési létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vizsgálati módszereinek fejlesztése. PhD Disszertáció

Békefi Zoltán. Közlekedési létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vizsgálati módszereinek fejlesztése. PhD Disszertáció Közlekedés létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vzsgálat módszerenek fejlesztése PhD Dsszertácó Budapest, 2006 Alulírott kjelentem, hogy ezt a doktor értekezést magam készítettem, és abban

Részletesebben

Elosztott rendszerek játékelméleti elemzése: tervezés és öszönzés. Toka László

Elosztott rendszerek játékelméleti elemzése: tervezés és öszönzés. Toka László adat Távközlés és Médanformatka Tanszék Budapest Műszak és Gazdaságtudomány Egyetem Eurecom Telecom Pars Elosztott rendszerek játékelmélet elemzése: tervezés és öszönzés Toka László Tézsfüzet Témavezetők:

Részletesebben

2. Piaci modellek. 2.1. Oligopóliumok

2. Piaci modellek. 2.1. Oligopóliumok 2. Piaci modellek 5 2. Piaci modellek A piac tanulmányozásának legalább két fontos megközelítése létezik, melyek a szerkezet-magatartás-teljesítmény paradigma és az árelmélet. Az első szerint egy iparág

Részletesebben

Schlüter -KERDI-BOARD. Közvetlenűl burkolható felületű építőlemez, többrétegű vízszigetelés

Schlüter -KERDI-BOARD. Közvetlenűl burkolható felületű építőlemez, többrétegű vízszigetelés Schlüter -KERDI-BOARD Közvetlenűl burkolható felületű építőlemez, többrétegű vízszgetelés Schlüter -KERDI-BOARD Schlüter -KERDI-BOARD A csempeburkolat készítésének unverzáls alapfelülete Pontosan, ahogy

Részletesebben

A bankközi jutalék (MIF) elő- és utóélete a bankkártyapiacon. A bankközi jutalék létező és nem létező versenyhatásai a Visa és a Mastercard ügyek

A bankközi jutalék (MIF) elő- és utóélete a bankkártyapiacon. A bankközi jutalék létező és nem létező versenyhatásai a Visa és a Mastercard ügyek BARA ZOLTÁN A bankköz utalék (MIF) elő- és utóélete a bankkártyapacon. A bankköz utalék létező és nem létező versenyhatása a Vsa és a Mastercard ügyek Absztrakt Az előadás 1 rövden átteknt a két bankkártyatársasággal

Részletesebben

RENDSZERSZINTŰ TARTALÉK TELJESÍTŐKÉPESSÉG TERVEZÉSE MARKOV-MODELL ALKALMAZÁSÁVAL I. Rendszerszintű megfelelőségi vizsgálat

RENDSZERSZINTŰ TARTALÉK TELJESÍTŐKÉPESSÉG TERVEZÉSE MARKOV-MODELL ALKALMAZÁSÁVAL I. Rendszerszintű megfelelőségi vizsgálat ENDSZESZINTŰ TATALÉK TELJESÍTŐKÉPESSÉG TEVEZÉSE MAKOV-MODELL ALKALMAZÁSÁVAL I. endszerszntű megfelelőség vzsgálat Dr. Fazekas András István okl. gépészmérnök Magyar Vllamos Művek Zrt. Budapest Műszak és

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK FELVÁSÁRLÁSI FOLYAMATÁNAK SZIMULÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A CUKORRÉPÁRA OTKA

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK FELVÁSÁRLÁSI FOLYAMATÁNAK SZIMULÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A CUKORRÉPÁRA OTKA MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK FELVÁSÁRLÁSI FOLYAMATÁNAK SZIMULÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A CUKORRÉPÁRA OTKA Kutatás téma 2002 2005. Nylvántartás szám: T0 37555 TARTALOMJEGYZÉK 1. Kutatás célktűzések... 2 2.

Részletesebben

* Modern piacelmélet. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. Tárgyfelelős neve * Modern piacelmélet Összejátszás, kartell

* Modern piacelmélet. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. Tárgyfelelős neve * Modern piacelmélet Összejátszás, kartell * Modern piacelmélet ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Tárgyfelelős neve * Modern piacelmélet Összejátszás, kartell ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Készítette: Hidi János * Verseny és versenyellenesség

Részletesebben

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára Szerelés útmutató FKC- síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára 604975.00-.SD 6 70649 HU (006/04) SD Tartalomjegyzék Általános..................................................

Részletesebben

VALLALKQZÁSf SZERZ Ő DES ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia és a három kistérség i energetikai koncepció kidolgozása tárgyban "

VALLALKQZÁSf SZERZ Ő DES ESPAN Nyugat-dunántúli Regionális Energia Stratégia és a három kistérség i energetikai koncepció kidolgozása tárgyban VALLALKQZÁSf SZERZ Ő DES ESPAN Nyugat-dunántúl Regonáls Energa Stratéga és a három kstérség energetka koncepcó kdolgozása tárgyban " Amely létrejött egyrészrő l a Nyugat-dunántúl Regonáls Fejlesztés Ügynökség

Részletesebben

METROLÓGIA ÉS HIBASZÁMíTÁS

METROLÓGIA ÉS HIBASZÁMíTÁS METROLÓGIA ÉS HIBASZÁMíTÁS Metrológa alapfogalmak A metrológa a mérések tudománya, a mérésekkel kapcsolatos smereteket fogja össze. Méréssel egy objektum valamlyen tulajdonságáról számszerű értéket kapunk.

Részletesebben

8. Programozási tételek felsoroló típusokra

8. Programozási tételek felsoroló típusokra 8. Programozás tételek felsoroló típusokra Ha egy adatot elem értékek csoportja reprezentál, akkor az adat feldolgozása ezen értékek feldolgozásából áll. Az lyen adat típusának lényeges jellemzője, hogy

Részletesebben

Kutatás és fejlesztés. Kutatás és fejlesztés. Kutatás és fejlesztés. Kutatás és fejlesztés. Modern piacelmélet

Kutatás és fejlesztés. Kutatás és fejlesztés. Kutatás és fejlesztés. Kutatás és fejlesztés. Modern piacelmélet Moern pacelmélet Moern pacelmélet ELE ák Közgazaságtuomány anszék Sele Arenn ELE ák Közgazaságtuomány anszék Készítette: H János A tananyag a Gazaság Versenyhvatal Versenykultúra Központja és a uás-ökonóma

Részletesebben

Mátrix-vektor feladatok Összeállította dr. Salánki József egyetemi adjunktus Begépelte Dr. Dudás László és Bálint Gusztáv

Mátrix-vektor feladatok Összeállította dr. Salánki József egyetemi adjunktus Begépelte Dr. Dudás László és Bálint Gusztáv Mátrx-vektor feldtok Összeállított dr. Slánk József egyetem djunktus Begépelte Dr. Dudás László és Bálnt Gusztáv 1. feldt Adottk z n elemű, b vektorok. Képezn kell c vektort, hol c = b / Σ( ), ( = 0,1,,

Részletesebben

The Kreps and Scheinkman result remains valid for mixed duopolies with linear demand

The Kreps and Scheinkman result remains valid for mixed duopolies with linear demand MPRA Munich Personal RePEc Archive The Kreps and Scheinkman result remains valid for mixed duopolies with linear demand Barna Bakó and Attila Tasnádi Corvinus University of Budapest 6. January 014 Online

Részletesebben

4 205 044-2012/11 Változtatások joga fenntartva. Kezelési útmutató. UltraGas kondenzációs gázkazán. Az energia megőrzése környezetünk védelme

4 205 044-2012/11 Változtatások joga fenntartva. Kezelési útmutató. UltraGas kondenzációs gázkazán. Az energia megőrzése környezetünk védelme HU 4 205 044-2012/11 Változtatások joga fenntartva Kezelés útmutató UltraGas kondenzácós gázkazán Az energa megőrzése környezetünk védelme Tartalomjegyzék UltraGas 15-1000 4 205 044 1. Kezelés útmutató

Részletesebben

Statisztikai. Statisztika Sportszervező BSc képzés (levelező tagozat) Témakörök. Statisztikai alapfogalmak. Statisztika fogalma. Statisztika fogalma

Statisztikai. Statisztika Sportszervező BSc képzés (levelező tagozat) Témakörök. Statisztikai alapfogalmak. Statisztika fogalma. Statisztika fogalma Témakörök Statsztka Sortszerező BSc kézés (leelező tagozat) 2-2-es tané félé Oktató: Dr Csáfor Hajnalka főskola docens Vállalkozás-gazdaságtan Tsz E-mal: hcsafor@ektfhu Statsztka fogalmak Statsztka elemzések

Részletesebben

Költségvetési korlát és költségvetési egyenes

Költségvetési korlát és költségvetési egyenes (C) htt://kgt.bme.hu/ ikroökonómia Elıadásvázlat. október 4. I. Rövid elmélettörténeti visszatekintés - Klasszikus közgazdaságtan (dam Smithtıl egészen a XIX. század második feléig) kínálatorientált közgazdaságtan

Részletesebben

Philosophiae Doctores. A sorozatban megjelent kötetek listája a kötet végén található

Philosophiae Doctores. A sorozatban megjelent kötetek listája a kötet végén található Phlosophae Doctores A sorozatban megjelent kötetek lstája a kötet végén található Benedek Gábor Evolúcós gazdaságok szmulácója AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST 3 Kadja az Akadéma Kadó, az 795-ben alapított Magyar

Részletesebben

VEZÉRIGAZGATÓI UTASÍTÁS

VEZÉRIGAZGATÓI UTASÍTÁS Követeléskezelés Szabályzat Sgma Követeléskezelı Zrt. A Sgma Követeléskezelı Zrt. tevékenység köre A Sgma Követeléskezelı Zrt. 1923-ban, részvénytársaság formában került bejegyzésre, magánosítására 1988.

Részletesebben

Lineáris programozás. Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok Szimplex módszer

Lineáris programozás. Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok Szimplex módszer Lineáris programozás Modellalkotás Grafikus megoldás Feladattípusok Szimplex módszer Feladat: Egy gyár kétféle terméket gyárt (A, B): /db Eladási ár 1000 800 Technológiai önköltség 400 300 Normaóraigény

Részletesebben

Szennyvíztisztítási technológiai számítások és vízminőségi értékelési módszerek

Szennyvíztisztítási technológiai számítások és vízminőségi értékelési módszerek Szennyvíztsztítás technológa számítások és vízmnőség értékelés módszerek Segédlet a Szennyvíztsztítás c. tantárgy gyakorlat foglalkozásahoz Dr. Takács János ME, Eljárástechnka Tsz. 00. BEVEZETÉS Áldjon,

Részletesebben

1. Az ajánlatkérő neve és címe: Pannonhalma Város Önkormányzata 9090 Pannonhalma, Dózsa György út 10.

1. Az ajánlatkérő neve és címe: Pannonhalma Város Önkormányzata 9090 Pannonhalma, Dózsa György út 10. 9. elléklet a 92./2011. (XII.30.) NFM rendelethez 1. Az ajánlatkérő neve és cíe: Pannonhala Város Önkorányzata 9090 Pannonhala, Dózsa György út 10. Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 2.A közbeszerzés

Részletesebben

NKFP6-BKOMSZ05. Célzott mérőhálózat létrehozása a globális klímaváltozás magyarországi hatásainak nagypontosságú nyomon követésére. II.

NKFP6-BKOMSZ05. Célzott mérőhálózat létrehozása a globális klímaváltozás magyarországi hatásainak nagypontosságú nyomon követésére. II. NKFP6-BKOMSZ05 Célzott mérőhálózat létrehozása a globáls klímaváltozás magyarország hatásanak nagypontosságú nyomon követésére II. Munkaszakasz 2007.01.01. - 2008.01.02. Konzorcumvezető: Országos Meteorológa

Részletesebben

Biostatisztika e-book Dr. Dinya Elek

Biostatisztika e-book Dr. Dinya Elek TÁMOP-4../A/-/-0-005 Egészségügy Ügyvtelszervező Szakrány: Tartalomfejlesztés és Elektronkus Tananyagfejlesztés a BSc képzés keretében Bostatsztka e-book Dr. Dnya Elek Tartalomjegyzék. Bevezetés a mátrok

Részletesebben

III. Áramkör számítási módszerek, egyenáramú körök

III. Áramkör számítási módszerek, egyenáramú körök . Árakör száítás ódszerek, egyenáraú körök A vllaos ára a vllaos töltések rendezett áralása (ozgása) a fellépő erők hatására. Az áralás ránya a poztív töltéshordozók áralásának ránya, aelyek a nagyobb

Részletesebben

III. rész: A VÁLLALATI MAGATARTÁS

III. rész: A VÁLLALATI MAGATARTÁS III. rész: A VÁAATI MAGATARTÁS Az árupiacon a kínálati oldalon a termelőegységek, a vállalatok állnak. A vállalatok különböznek tevékenységük, méretük, tulajdonformájuk szerint. Különböző vállalatok közös

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. Napkollektorok üzemi jellemzőinek modellezése

MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. Napkollektorok üzemi jellemzőinek modellezése MŰSZAKI TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA Napkollektorok üzem jellemzőnek modellezése Doktor (PhD) értekezés tézse Péter Szabó István Gödöllő 015 A doktor skola megnevezése: Műszak Tudomány Doktor Iskola tudományága:

Részletesebben

IT jelű DC/DC kapcsolóüzemű tápegységcsalád

IT jelű DC/DC kapcsolóüzemű tápegységcsalád IT jelű DC/DC kapcsolóüzemű tápegységcsalád BALOGH DEZSŐ BHG BEVEZETÉS A BHG Híradástechnka Vállalat kutató és fejlesztő által kdolgozott napjankban gyártásban levő tárolt programvezérlésű elektronkus

Részletesebben

The original laser distance meter. The original laser distance meter

The original laser distance meter. The original laser distance meter Leca Leca DISTO DISTO TM TM D510 X310 The orgnal laser dstance meter The orgnal laser dstance meter Tartalomjegyzék A műszer beállítása - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2 Bevezetés - -

Részletesebben

Konfidencia-intervallumok

Konfidencia-intervallumok Konfdenca-ntervallumok 1./ Egy 100 elemű mntából 9%-os bztonság nten kéített konfdenca ntervallum: 177,;179,18. Határozza meg a mnta átlagát és órását, feltételezve, hogy az egé sokaság normáls elolású

Részletesebben

Optikai elmozdulás érzékelő illesztése STMF4 mikrovezérlőhöz és robot helyzetérzékelése. Szakdolgozat

Optikai elmozdulás érzékelő illesztése STMF4 mikrovezérlőhöz és robot helyzetérzékelése. Szakdolgozat Mskolc Egyetem Gépészmérnök és Informatka Kar Automatzálás és Infokommunkácós Intézet Tanszék Optka elmozdulás érzékelő llesztése STMF4 mkrovezérlőhöz és robot helyzetérzékelése Szakdolgozat Tervezésvezető:

Részletesebben

Fizika II. (Termosztatika, termodinamika)

Fizika II. (Termosztatika, termodinamika) Fzka II. (Termosztatka, termodnamka) előadás jegyzet Élelmszermérnök, Szőlész-borász mérnök és omérnök hallgatóknak Dr. Frtha Ferenc. árls 4. Tartalom evezetés.... Hőmérséklet, I. főtétel. Ideáls gázok...3

Részletesebben

Hitelderivatívák árazása sztochasztikus volatilitás modellekkel

Hitelderivatívák árazása sztochasztikus volatilitás modellekkel Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudomány Kar Budapest Corvnus Egyetem Közgazdaságtudomány Kar Hteldervatívák árazása sztochasztkus volatltás modellekkel Bztosítás és pénzügy matematka MSc Kvanttatív

Részletesebben

ALAKOS KÖRKÉS PONTOSSÁGI VIZSGÁLATA EXCEL ALAPÚ SZOFTVERREL OKTATÁSI SEGÉDLET. Összeállította: Dr. Szabó Sándor

ALAKOS KÖRKÉS PONTOSSÁGI VIZSGÁLATA EXCEL ALAPÚ SZOFTVERREL OKTATÁSI SEGÉDLET. Összeállította: Dr. Szabó Sándor MISKOLCI EGYETEM Gépgyártástechnológa Tanszék Mskolc - Egyetemváros ALAKOS KÖRKÉS PONTOSSÁGI VIZSGÁLATA EXCEL ALAPÚ SZOFTVERREL OKTATÁSI SEGÉDLET Összeállította: Dr. Szabó Sándor A orgácsoló megmunkálásokhoz

Részletesebben

13. Tárcsák számítása. 1. A felületszerkezetek. A felületszerkezetek típusai

13. Tárcsák számítása. 1. A felületszerkezetek. A felületszerkezetek típusai Tárcsák számítása A felületszerkezetek A felületszerkezetek típusa A tartószerkezeteket geometra méretek alapjá osztálozzuk Az eddg taulmáakba szereplı rúdszerkezetek rúdjara az a jellemzı hog a hosszuk

Részletesebben

2. személyes konzultáció. Széchenyi István Egyetem

2. személyes konzultáció. Széchenyi István Egyetem Makroökonóma 2. személyes konzultácó Szécheny István Egyetem Gazdálkodás szak e-learnng képzés Összeállította: Farkas Péter 1 A tananyag felépítése (térkép) Ön tt áll : MAKROEGENSÚL Inflácó, munkanélkülség,

Részletesebben

Véletlenszám generátorok. 5. előadás

Véletlenszám generátorok. 5. előadás Véletlenszám generátorok 5. előadás Véletlenszerű változók, valószínűség véletlen, véletlen változók valószínűség fogalma egy adott esemény bekövetkezésének esélye értékét 0 és között adjuk meg az összes

Részletesebben

Szerelési és beüzemelési útmutató

Szerelési és beüzemelési útmutató Mndg az Ön oldalán Szerelés és beüzemelés útmutató Napkollektorok SRD. H Vízszntes elhelyezés teraszon és ferde tetőn, karbantartás TRTLOMJEGYZÉK BEVEZETÉS Műszak leírás.... dokumentácó....... készülék

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ELMÉLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

Ahol mindig Ön az első! www.eon.hu/ugyintezes. Segítünk online ügyféllé válni Kisokos

Ahol mindig Ön az első! www.eon.hu/ugyintezes. Segítünk online ügyféllé válni Kisokos Ahol mndg Ön az első! www.eon.hu/ugyntezes Segítünk onlne ügyféllé váln Ksokos Kedves Ügyfelünk! Szeretnénk, ha Ön s megsmerkedne Onlne ügyfélszolgálatunkkal (www.eon.hu/ugyntezes), amelyen keresztül egyszerűen,

Részletesebben

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 2014. november 06. A közgazdaságtan játékelméleti megközelítései

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 2014. november 06. A közgazdaságtan játékelméleti megközelítései Műzak folyamatok közgazdaág elemzée Előadávázlat 04. november 06. A közgazdaágtan átékelmélet megközelítée a Története: - Táraátékok elmélete (Zermelo - Neumann Jáno (mnmax-tétel, azaz mkor létezk megoldá

Részletesebben

oktatási segédlet Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi tanszék 2007. október

oktatási segédlet Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi tanszék 2007. október Fogyasztók a tõkepacon oktatás segédlet Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudomány tanszék 007. október Költségvetés egyenes kamatláb esetén. dõszak fogyasztása A. év fogyasztásának maxmuma költségvetés egyenes

Részletesebben

Die Sensation in der Damenhygiene Hasznos információk a tamponokról www.123goodbye.com

Die Sensation in der Damenhygiene Hasznos információk a tamponokról www.123goodbye.com nokról tampo a k ácó form n s no Hasz Mért használnak tamponokat? A tampon szó francául és a szó szernt fordításban dugó. Már a szó s sokat mond. A tamponok körülbelül öt centméteres rudak, amely közel

Részletesebben

A800. Az eredeti használati utasítás fordítása. Kávéfőző gép: FCS4050 - Hűtőegység: FCS4053

A800. Az eredeti használati utasítás fordítása. Kávéfőző gép: FCS4050 - Hűtőegység: FCS4053 A800 Az eredet használat utasítás fordítása Kávéfőző gép: FCS050 - Hűtőegység: FCS053 A készülék használata előtt olvassa el a használat utasítást és a «Bztonság tudnvalók» című fejezetet. Tartsa a használat

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A monopólium, oligopólium és monopolisztikus verseny 7. lecke Piaci szerkezetek

Részletesebben

LEKÉRDEZÉSEK SQL-BEN. A relációs algebra A SELECT utasítás Összesítés és csoportosítás Speciális feltételek

LEKÉRDEZÉSEK SQL-BEN. A relációs algebra A SELECT utasítás Összesítés és csoportosítás Speciális feltételek LEKÉRDEZÉSEK SQL-BEN A relációs algebra A SELECT utasítás Összesítés és csoportosítás Speciális feltételek RELÁCIÓS ALGEBRA A relációs adatbázisokon végzett műveletek matematikai alapjai Halmazműveletek:

Részletesebben

d(f(x), f(y)) q d(x, y), ahol 0 q < 1.

d(f(x), f(y)) q d(x, y), ahol 0 q < 1. Fxponttétel Már a hétköznap életben s gyakran tapasztaltuk, hogy két pont között a távolságot nem feltétlenül a " kettő között egyenes szakasz hossza" adja Pl két település között a távolságot közlekedés

Részletesebben

Termékdifferenciálás. Modellek. Helyettesíthetıség és verseny. 13.elıadás: Monopolisztikus verseny és monopolista viselkedés

Termékdifferenciálás. Modellek. Helyettesíthetıség és verseny. 13.elıadás: Monopolisztikus verseny és monopolista viselkedés 1 /8 13.elıadás: Monopolisztikus verseny és monopolista viselkedés Termékdifferenciálás A termékek azért differenciáltak, mert a fogyasztók úgy gondolják, hogy különböznek egymástól A fogyasztónak mindig

Részletesebben

Oktatási segédlet REZGÉSCSILLAPÍTÁS. Dr. Jármai Károly, Dr. Farkas József. Miskolci Egyetem

Oktatási segédlet REZGÉSCSILLAPÍTÁS. Dr. Jármai Károly, Dr. Farkas József. Miskolci Egyetem Oktatási segélet REZGÉSCSILLAPÍTÁS a Nemzetközi Hegesztett Szerkezettervező mérnök képzés hallgatóinak Dr. Jármai Károly, Dr. Farkas József Miskolci Egyetem 4 - - A szerkezeteket különböző inamikus hatások

Részletesebben

Környezetvédelmi analitika

Környezetvédelmi analitika Az anyag a TÁMOP-4...A/- /--89 téma keretében készült a Pannon Egyetemen. Környezetmérnök Tudástár Sorozat szerkesztő: Dr. Domokos Endre XXXIV. kötet Környezetvédelm analtka Rezgés spektroszkópa Blles

Részletesebben

Leica DISTOTMD510. X310 The original laser distance meter. The original laser distance meter

Leica DISTOTMD510. X310 The original laser distance meter. The original laser distance meter TM Leca DISTO Leca DISTOTMD510 X10 The orgnal laser dstance meter The orgnal laser dstance meter Tartalomjegyzék A műszer beállítása - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2 Bevezetés - - -

Részletesebben

lks~71 ~~ Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző ,~ LU:Lll ;rejl Faragón'é Széles Andrea Jegyzői kabinet vezetője q GAZDÁLKODÁSI FŐOSZTÁLY

lks~71 ~~ Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző ,~ LU:Lll ;rejl Faragón'é Széles Andrea Jegyzői kabinet vezetője q GAZDÁLKODÁSI FŐOSZTÁLY Ügyratszám7092-10/2011.v1l1. Ügyntéző: Ferenczné NYíREGYHÁZA MEGYE JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTER HVATALA GAZDÁLKODÁS FŐOSZTÁLY 4401 Nyíregyháza, Kossuth tér 1. Pf.: 83. Telefon: (42) 524-524, (42) 524-540; Fax:

Részletesebben

A poliolefinek bemutatása

A poliolefinek bemutatása A pololefnek bemutatása Poletlén és polproplén 1. Szntetkus polmerek 1.1. Osztályozás 1.2. Globáls termelés 2. Pololefnek 2.1. A pololefnek családja 2.2. PE típusok és szerkezetek 2.3. PP típusok és szerkezetek

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június KÖZGAZDASÁGTAN I. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Gráfelmélet/Diszkrét Matematika MSc hallgatók számára. Párosítások

Gráfelmélet/Diszkrét Matematika MSc hallgatók számára. Párosítások Gráfelmélet/Diszkrét Matematika MSc hallgatók számára Párosítások 2012. november 19. Előadó: Hajnal Péter 1. Alapfogalmak Emlékeztető. Legyen G egy gráf, E(G) a G élhalmaza, V (G) gráfunk csúcshalmaza.

Részletesebben

Bevezetés a kémiai termodinamikába

Bevezetés a kémiai termodinamikába A Sprnger kadónál megjelenő könyv nem végleges magyar változata (Csak oktatás célú magánhasználatra!) Bevezetés a kéma termodnamkába írta: Kesze Ernő Eötvös Loránd udományegyetem Budapest, 007 Ez az oldal

Részletesebben

Egy negyedrendű rekurzív sorozatcsaládról

Egy negyedrendű rekurzív sorozatcsaládról Egy negyedrendű rekurzív sorozatcsaládról Pethő Attla Emlékül Kss Péternek, a rekurzív sorozatok fáradhatatlan kutatójának. 1. Bevezetés Legyenek a, b Z és {1, 1} olyanok, hogy a 2 4b 2) 0, b 2 és ha 1,

Részletesebben

1.Tartalomjegyzék 1. 1.Tartalomjegyzék

1.Tartalomjegyzék 1. 1.Tartalomjegyzék 1.Tartalomjegyzék 1 1.Tartalomjegyzék 1.Tartalomjegyzék...1.Beezetés... 3.A matematka modell kálasztása...5 4.A ékony lap modell...7 5.Egy más módszer a matematka modell kálasztására...10 6.A felületet

Részletesebben

Megjegyzések a mesterséges holdak háromfrekvenciás Doppler-mérésének hibaelemzéséhez

Megjegyzések a mesterséges holdak háromfrekvenciás Doppler-mérésének hibaelemzéséhez H E L L E R MÁRTA DR. FERENCZ CSABA Megjegyzések esteséges holdk háofekvencás Dopple-éésének hbelezéséhez ETO 62.396.962.33.8.46: 629.783: 88.3.6 Mnt z á előző ckkünkből [] s set, kuttás bn és esteséges

Részletesebben

Az ALL YOU CAN MOVE sportkártya működése

Az ALL YOU CAN MOVE sportkártya működése Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Versenypolitika (Mikroökonómia) szekció Tudományos Diákköri Dolgozat Az ALL YOU CAN MOVE sportkártya működése Selmeczi-Tóth Anna Alkalmazott közgazdaságtan

Részletesebben

11. előadás PIACI KERESLET (2)

11. előadás PIACI KERESLET (2) . előadás PIACI KERESLET (2) Kertes Gábor Varan 5. feezete erősen átdolgozva . Állandó rugalmasságú kereslet görbe Olyan kereslet görbe, amt technkalag könnyű kezeln. Ezért szeretk a közgazdászok. Hogyan

Részletesebben

2. MODUL Gazdasági és pénzügyi ismeretek Elméleti rész

2. MODUL Gazdasági és pénzügyi ismeretek Elméleti rész 2. MODUL Gazdasági és pénzügyi ismeretek Elméleti rész Tökéletes verseny A tökéletes verseny fogalma egy olyan, versenyalapú piac feltételezéséből indul ki, amelyben: megfelelően magas számú vásárló és

Részletesebben

HORVÁTH GÉZÁNÉ * A hazai készletmodellezés lehetőségei az Európai Unióban

HORVÁTH GÉZÁNÉ * A hazai készletmodellezés lehetőségei az Európai Unióban HORVÁTH GÉZÁNÉ * A hazai készletmodellezés lehetőségei az Európai Unióban Possibilities of Hungarian Inventory Modelling in European Union The Economic Order Quantity (EOQ) Model was the first inventory

Részletesebben

4 2 lapultsági együttható =

4 2 lapultsági együttható = Leíró statsztka Egy kísérlet végeztével általában tetemes mennységű adat szokott összegyűln. Állandó probléma, hogy mt s kezdjünk - lletve mt tudunk kezden az adatokkal. A statsztka ebben segít mnket.

Részletesebben

FELADATOK MIKROÖKONÓMIÁBÓL

FELADATOK MIKROÖKONÓMIÁBÓL FELADATOK MIKROÖKONÓMIÁBÓL Az alábbiakban példamegoldaásra javasolt feladatok találhatók mikroökonómiából. Az összeállítás formailag nem úgy épül fel, mint a dolgozat, célja, hogy segítse a vizsgára való

Részletesebben

A REGIONÁLIS ÁRAMPIACI INTEGRÁCIÓ HATÁSA AZ ERŐMŰVEK PIACI ERŐFÖLÉNYÉRE

A REGIONÁLIS ÁRAMPIACI INTEGRÁCIÓ HATÁSA AZ ERŐMŰVEK PIACI ERŐFÖLÉNYÉRE Kiss András A REGIONÁLIS ÁRAMPIACI INTEGRÁCIÓ HATÁSA AZ ERŐMŰVEK PIACI ERŐFÖLÉNYÉRE Tanulmányunkban a közép- és kelet-európai térség villamosenergia-nagykereskedelmi piacának rövid távú közgazdasági modellezésével

Részletesebben

Tartóprofilok Raktári program

Tartóprofilok Raktári program Tartóproflok Raktár program ThenKrupp Ferroglou ThenKrupp Nolcadk kadá 6. áprl Ötvözetlen é alacon ötvözéú lemeztermékek Betonacélok Szerzámacélok Melegen hengerelt rúdacélok Könnú - é zínefémek Rozdamente

Részletesebben

járta, aprít ó é s tuskófuró a NEFA G fejlesztésében

járta, aprít ó é s tuskófuró a NEFA G fejlesztésében ható, max. 140 cm munkaszélességre és 15 25 cm-es munkamélységre készült. A gép üzem próbájára ez évben kerül sor. A műveletcentrkus egyed gépkalakítások mellett nem mondtunk le egy bázsgép rendszerű csemetekert

Részletesebben

KAPILLÁRIS NYOMÁS GÖRBE MEGHATÁROZÁSA HIGANYTELÍTÉSES POROZITÁSMÉRÉS ADATAIBÓL DETERMINATION OF CAPILLARY PRESSURE CURVE FROM MERCURY POROSIMETRY DATA

KAPILLÁRIS NYOMÁS GÖRBE MEGHATÁROZÁSA HIGANYTELÍTÉSES POROZITÁSMÉRÉS ADATAIBÓL DETERMINATION OF CAPILLARY PRESSURE CURVE FROM MERCURY POROSIMETRY DATA Műszak Földtudomány Közlemények, 84. kötet,. szám (03), pp. 63 69. KAPILLÁRIS NYOMÁS GÖRBE MEGHATÁROZÁSA HIGANYTELÍTÉSES POROZITÁSMÉRÉS ADATAIBÓL DETERMINATION OF CAPILLARY PRESSURE CURVE FROM MERCURY

Részletesebben

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 2016. április 5. Piaci szerkezetek, piaci koncentráció: tökéletes verseny monopólium

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 2016. április 5. Piaci szerkezetek, piaci koncentráció: tökéletes verseny monopólium Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 206. április 5. Piaci szerkezetek, piaci koncentráció: tökéletes verseny monopólium. Optimális (maximális profitot biztosító) termelési mennyiség

Részletesebben

Az indukció. Azáltal, hogy ezt az összefüggést felírtuk, ezúttal nem bizonyítottuk, ez csak sejtés!

Az indukció. Azáltal, hogy ezt az összefüggést felírtuk, ezúttal nem bizonyítottuk, ez csak sejtés! Az indukció A logikában indukciónak nevezzük azt a következtetési módot, amelyek segítségével valamely osztályon belül az egyes esetekb l az általánosra következtetünk. Például: 0,, 804, 76, 48 mind oszthatóak

Részletesebben

vállalatok esetén Technológia és költségek, Árdiszkrimináció és monopólium: A vállalati árbevétel megoszlása Számviteli költségek + számviteli profit

vállalatok esetén Technológia és költségek, Árdiszkrimináció és monopólium: A vállalati árbevétel megoszlása Számviteli költségek + számviteli profit 3. Elõadás Technológa és költségek, Árdszkrmnácó és monopólum: lneárs árképzés Kovács Norbert SZE KGYK, GT vállalat árbevétel megoszlása Gazdaság költség + gazdaság proft Számvtel költségek + számvtel

Részletesebben

MIKROÖKONÓMIA I. B. Készítette: K hegyi Gergely, Horn Dániel és Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június

MIKROÖKONÓMIA I. B. Készítette: K hegyi Gergely, Horn Dániel és Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június MIKROÖKONÓMIA I. B Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN

JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN JOG ÉS KÖZGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Az elektrosztatika törvényei anyag jelenlétében, dielektrikumok

Az elektrosztatika törvényei anyag jelenlétében, dielektrikumok TÓTH.: Dielektrikumok (kibővített óravázlat) 1 z elektrosztatika törvényei anyag jelenlétében, dielektrikumok z elektrosztatika alatörvényeinek vizsgálata a kezdeti időkben levegőben történt, és a különféle

Részletesebben

Mikroökonómia I. feladatok

Mikroökonómia I. feladatok Mikroökonómia I. feladatok 2014 december Írta: Rózemberczki Benedek András Alkalmazott közgazdaságtan szak Got It! konzultáció 2014 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 1. Preferenciák 3 2.

Részletesebben

Valószínűségszámítás

Valószínűségszámítás Eszterházy Károly Főiskola Matematikai és Informatikai Intézet Tómács Tibor Valószínűségszámítás programtervező informatikusok részére Eger, 010. szeptember 0. Tartalomjegyzék 1. Véletlen események...............................

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR DOKTORI ISKOLA VEZETŐ: MTA rendes tagja TÉMACSOPORT VEZETŐ: MTA rendes tagja TÉMAVEZETŐ: egyetemi docens

MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR DOKTORI ISKOLA VEZETŐ: MTA rendes tagja TÉMACSOPORT VEZETŐ: MTA rendes tagja TÉMAVEZETŐ: egyetemi docens MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR ÚJ ELJÁRÁS AUTOKLÁV GÉPCSOPORTOK EXPOZÍCIÓJÁNAK MEGHATÁROZÁSÁRA PhD értekezés KÉSZÍTETTE: Szees L. Gábor okleveles géészmérnök SÁLYI ISTVÁN GÉPÉSZETI TUDOMÁNYOK DOKTORI

Részletesebben

Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom. A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak

Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom. A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak Közbeszerzési referens képzés Gazdasági és pénzügyi ismeretek modul 1. alkalom A közgazdaságtan alapfogalmai Makro- és mikroökonómiai alapfogalmak ALAPKÉRDÉSEK TISZTÁZÁSA I. A gazdasági törvények lényege:

Részletesebben

Makroökonómiai fogalmak, meghatározások

Makroökonómiai fogalmak, meghatározások Makroökonóma fogalmak, meghatározások Tartalom 1. A MAKROÖKONÓMIA ALAPÖSSZEFÜGGÉSEI 2 2. A MAKROGAZDASÁG ÁRUPIACA 5 3. A MAKROGAZDAÁG PÉNZPIACA 6 4. A MAKROGAZDASÁGI EGYENSÚLY 8 Makrogazdaág kereslet 8

Részletesebben

* Modern piacelmélet. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. Tárgyfelelős neve * Modern piacelmélet Horizontális stratégiák II.

* Modern piacelmélet. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. Tárgyfelelős neve * Modern piacelmélet Horizontális stratégiák II. * Modern piacelmélet ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Tárgyfelelős neve * Modern piacelmélet Horizontális stratégiák II. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Készítette:Hidi János * Horizontális

Részletesebben

Vasbetontartók vizsgálata az Eurocode és a hazai szabvány szerint

Vasbetontartók vizsgálata az Eurocode és a hazai szabvány szerint Vasbetontartók vizsgálata az Eurocoe és a hazai szabvány szerint Dr. Kiss Zoltán Kolozsvári Műszaki Egyetem 1. Bevezetés A méretezési előírasok betartása minenhol kötelező volt régen is, kötelező ma is.

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fıiskola. Pataki Gábor. STATISZTIKA I. Jegyzet

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fıiskola. Pataki Gábor. STATISZTIKA I. Jegyzet II. Rákócz Ferenc Kárátalja Magyar Fıskola Patak Gábor STATISZTIKA I. Jegyzet 23 Tartalomjegyzék evezetés... 3 I. Statsztka alafogalmak... 4. Statsztka kalakulása, tudománytörténet összefüggése... 4.2

Részletesebben

Piaci szerkezetek VK. Gyakorló feladatok a 4. anyagrészhez

Piaci szerkezetek VK. Gyakorló feladatok a 4. anyagrészhez Piaci szerkezetek VK Gyakorló feladatok a 4. anyagrészhez Cournot-oligopólium Feladatgyűjtemény 259./1. teszt Egy oligopol piacon az egyensúlyban A. minden vállalat határköltsége ugyanakkora; B. a vállalatok

Részletesebben

A MAGYAR KIEGYENLÍTŐENERGIA-PIACI ÁRKÉPZÉSI RENDSZER VIZSGÁLATA

A MAGYAR KIEGYENLÍTŐENERGIA-PIACI ÁRKÉPZÉSI RENDSZER VIZSGÁLATA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Villamos Energetika Tanszék Kondor Máté András A MAGYAR KIEGYENLÍTŐENERGIA-PIACI ÁRKÉPZÉSI RENDSZER VIZSGÁLATA Tudományos

Részletesebben

8. előadás EGYÉNI KERESLET

8. előadás EGYÉNI KERESLET 8. előadás EGYÉNI KERESLET Kertesi Gábor Varian 6. fejezete, enyhe változtatásokkal 8. Bevezető megjegyzések Az elmúlt héten az optimális egyéni döntést elemeztük grafikus és algebrai eszközökkel: a preferenciatérkép

Részletesebben

Merev test mozgása. A merev test kinematikájának alapjai

Merev test mozgása. A merev test kinematikájának alapjai TÓTH : Merev test (kbővített óraválat) Merev test mogása Eddg olyan dealált "testek" mogását vsgáltuk, amelyek a tömegpont modelljén alapultak E aal a előnnyel járt, hogy nem kellett foglalkon a test kterjedésével

Részletesebben