Bevezető analízis II. példatár

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Bevezető analízis II. példatár"

Átírás

1 Bevezető aalízis II. példatár Gémes Margit, Szetmiklóssy Zoltá Eötvös Lorád Tudomáyegyetem Természettudomáyi Kar Matematikai Itézet 06. ovember 3.

2 Tartalomjegyzék. Bizoyítási módszerek, valós számok 3.. Állítások, tagadások, logikai műveletek, halmazok Direkt bizoyítás, idirekt bizoyítás, teljes idukció Nevezetes közepek Valós számok, számhalmazok Becslések Sorozatok 9.. A határérték fogalma, koverges sorozatok, diverges sorozatok Határérték és műveletek, határérték és redezés Mooto sorozatok, részsorozatok Nagyságredek, evezetes sorozatok Végtele sorok Végtele sorok kovergeciája Pozitív tagú sorok kovergeciakritériumai Feltételes és abszolút kovergecia Függvéyek globális tulajdoságai Grafiko, periódus, paritás, mootoitás Korlátosság, szélsőérték Kovexitás Megoldások 57

3 . Bizoyítási módszerek, valós számok 3. Bizoyítási módszerek, valós számok Biztatásul közlöm, hogy tévesek bizoyult a cáfolata aak a híresztelések, mely szerit mégsem hazugság azt tagadi, hogy lesz olya hallgató, akiek egy aalízis feladatot sem kell megoldaia ahhoz, hogy e bukjo meg. (Barayai Zsolt).. Állítások, tagadások, logikai műveletek, halmazok Balkezes Bedegúz a bal kezével midig igaz, a jobb kezével midig hamis állításokat írt. Melyik kezével írta a következő állításokat? Fogalmazzuk meg az állítások tagadását! Dötsük el az állításokról is, és a tagadásokról is, hogy igazak-e! Mide választ idokoljuk!.. Ha =, akkor = 3... Ha =, akkor = Ha az f függvéy mooto csökke R-e, akkor ( f) mooto ő R-e..4. Tetszőleges f : R R függvéy eseté f páros..5. Tetszőleges f : R R függvéy eseté f 3 páratla..6. Ha az f függvéy páratla, akkor f páros..7. Ha az f függvéy páros, akkor f 3 páratla..8. Ha az f függvéy periodikus, akkor f is periodikus..9. Az f : R R függvéy potosa akkor periodikus, ha az f is periodikus..0. Ezt a modatot a bal kezemmel írtam.

4 . Bizoyítási módszerek, valós számok 4.. Mide ( )-él kisebb pozitív szám szereti a tökfőzeléket... Va olya ( )-él kisebb pozitív szám, amelyik szereti a tökfőzeléket. Balkezes Bedegúz a bal kezével midig igaz, a jobb kezével midig hamis állításokat ír..3. Va-e olya modat, amelyiket egyik kezével sem tud leíri?.4. Va-e olya állítás, amelyiket midkét kezével le tud íri?.5. Va-e olya állítás, amit le tud íri bal kézzel, és az állítás tagadását is le tudja íri bal kézzel?.6. Va-e olya állítás, amit le tud íri jobb kézzel, és az állítás tagadását is le tudja íri jobb kézzel?.7. A terembe hallgatók ülek, az asztalo yalókák vaak. Ugyaazt jeleti-e a következő két modat? (a) Mide hallgatóhoz va olya yalóka, amelyiket szopogatott. (b) Va olya yalóka, amelyiket mide hallgató szopogatott..8. Ha esik az eső, akkor em találsz rám. Melyik modat jeleti ugyaezt? (a) Ha em esik az eső, akkor rám találsz. (b) Ha rám találsz, akkor em esik az eső. Írjuk le a következő modatok tagadását!.9. Mide medve szereti a mézet..0. Va olya tegerész, aki ismer olya kikötőt, ahol mide kocsmába járt... Va olya méz, amit em mide medve szeret. Tagadjuk a következő modatokat!.. Ha itt a yár, akkor meleg az idő.

5 . Bizoyítási módszerek, valós számok 5.3. Ha a agyéikémek kerekei leéek, akkor ő lee a miskolci gyors. Tudjuk, hogy az (a ) és (b ) olya sorozatok, hogy ha a > 50, akkor b > 50. Mire következtethetük abból, hogy.4. a > 50?.5. a 50? Egy udvarba kecskék és bolhák vaak. Azt, hogy egy bolha megcsípett egy kecskét, a Φ(B, K) formulával jelöljük. Olvassuk fel a következő állításokat, és írjuk is le őket szöveggel! Dötsük el, hogy melyik állításból melyik állítás következik!.6. ( K) ( B) Φ(B, K).7. ( K) ( B) Φ(B, K).8. ( K) ( B) Φ(B, K).9. ( K) ( B) Φ(B, K).30. ( B) ( K) Φ(B, K).3. ( B) ( K) Φ(B, K) Egy udvarba kecskék és bolhák vaak. Azt, hogy egy bolha megcsípett egy kecskét, a Φ(B, K) formulával jelöljük. Írjuk le a következő állítások tagadását formulákkal is, és szöveggel is!.3. ( K) ( B) Φ(B, K).33. ( K) ( B) Φ(B, K).34. ( K) ( B) Φ(B, K).35. ( K) ( B) Φ(B, K).36. ( B) ( K) Φ(B, K).37. ( B) ( K) Φ(B, K) Egy buliba 5 fiú és láy volt. Azt, hogy egy fiú tácolt egy láyal, a T (F, L) formulával jelöljük. Vizsgáljuk meg, hogy következik-e az A állításból a B állítás, illetve, hogy következik-e a B állításból az A állítás!.38. A: ( F ) ( L) T (F, L) B: ( L) ( F ) T (F, L).39. A: ( F ) ( L) T (F, L) B: ( F ) ( L) T (F, L).40. A: ( L) ( F ) T (F, L) B: ( L) ( F ) T (F, L).4. A: ( L) ( F ) T (F, L) B: ( F ) ( L) T (F, L)

6 . Bizoyítási módszerek, valós számok 6 Egy buliba 5 fiú és láy volt. Azt, hogy egy fiú tácolt egy láyal, a T (F, L) formulával jelöljük. Írjuk le a következő állításokat formulákkal, és vizsgáljuk meg, hogy következik-e az A állításból a B állítás, illetve, hogy következik-e a B állításból az A állítás!.4. A: Va olya láy, aki mide fiúval tácolt. B: Va olya fiú, aki mide láyal tácolt..43. A: Va olya láy, aki tácolt valamelyik fiúval. B: Va olya fiú, aki tácolt valamelyik láyal..44. A: Mide fiú tácolt valamelyik láyal. B: Mide láy tácolt valamelyik fiúval..45. A: Mide fiú tácolt mide láyal. B: Va olya láy, aki mide fiúval tácolt..46. Bizoyítsuk be, hogy tetszőleges A, B, C halmazokra A (B C) = (A B) (A C). Vezessük be jelöléseket, és írjuk fel formulákkal a következő állításokat, amelyek egy teiszbajokságról szólak!.47. Volt olya verseyző, aki sekit em vert meg..48. Volt olya verseyző, aki midekit megvert..49. Mide verseyző yert is, és veszített is játékot..50. Egyetle verseyző sem vert meg midekit. Legyeek A, B, és C halmazok. Írjuk fel A, B, C és a halmazműveletek segítségével, azaz olya jellegű formulával, mit például (A\B) C, az alábbi halmazokat!.5. Azo elemek halmaza, amelyek A-ba bee vaak, de B-be és C-be icseek bee.

7 . Bizoyítási módszerek, valós számok 7.5. Azo elemek halmaza, amelyek A, B és C közül potosa kettőbe vaak bee. Igazak-e a következő állítások?.53. (x B) (B C) = x C,.54. (x B) (B C) = x C,.55. (A B) (B C) = A C,.56. (A B) (B C) = A C,.57. (A B) = A B?.58. (A B) = A B? Igaz-e tetszőleges A, B és C halmazokra, hogy.59. ha A B és B C, akkor A C..60. ha a A és A B, akkor a B..6. ha A B = C, akkor C \ B = A..6. ha A \ B =, akkor A = B..63. ha A B = C, akkor A C. Igaz-e tetszőleges A és B halmazokra, hogy.64. A\B = A B,.65. (A B)\B = A,.66. (A\B) B = A,.67. A\B = A\B? Legyeek A, B, C halmazok. Írjuk fel A, B, C és a halmazműveletek segítségével, azaz olya jellegű formulával, mit például (A\B) C, az alábbi halmazokat!.68. Azo elemek halmaza, amelyek A, B és C közül potosa egybe vaak bee..69. Azo elemek halmaza, amelyek A, B és C közül potosa kettőbe vaak bee..70. Azo elemek halmaza, amelyek midhárom halmazba bee vaak.

8 . Bizoyítási módszerek, valós számok 8.7. Bizoyítsuk be, hogy tetszőleges A, B halmazokra A B = A B..7. Bizoyítsuk be a De Morga azoosságokat: A i = i= i= A i és A i = A i. i= i=.. Direkt bizoyítás, idirekt bizoyítás, teljes idukció Bizoyítsuk be a következő egyelőtleségeket, ha a és b pozitív számok!.73. a + b /a + /b.74. a + b /a + /b a + b a + b a + b.76. ab.78. a 3 + b 3 3 ab /a + /b a + b Legye A, A, A 3,... állítások egy sorozata. Mely állításokról tudjuk biztosa, hogy igazak, illetve mely állításokról tudjuk biztosa, hogy hamisak, ha.79. A igaz, és ha A igaz, akkor A + igaz..80. A igaz, és ha A igaz, akkor A igaz..8. A igaz, és ha A igaz, akkor A igaz..8. A igaz, és ha A hamis, akkor A hamis..83. A igaz, és ha A hamis, akkor A + hamis..84. A 0 hamis, és ha A igaz, akkor A igaz..85. A 7 igaz, és 5 eseté ha A igaz, akkor A + igaz.

9 . Bizoyítási módszerek, valós számok A 3 igaz, és 5 eseté ha A igaz, akkor A + igaz..87. A igaz és A igaz, és ha A igaz, és A + igaz, akkor A + igaz..88. A 0 igaz és A igaz, és ha A igaz, és A + igaz, akkor A + igaz..89. A 0 igaz és A igaz, és > 0 eseté ha A igaz, és A + igaz, akkor A + igaz. Bizoyítsuk be a következő állításokat tetszőleges pozitív egész eseté! ( + ) = = ( + )( + ) 6 ( + )( + ) 3.9. Fejezzük ki közvetleül -el az ( + ) meg az eredméyt, majd bizoyítsuk be! összeget! Először sejtsük.93. Fejezzük ki közvetleül -el az ( + ) összeget! Először sejtsük meg az eredméyt, majd bizoyítsuk is be! Bizoyítsuk be a következő állításokat! A feladatokba pozitív egész számokat jelöl..94. >, ha > > 3, ha > Állítás: Ha N + ( + ) =, akkor mide pozitív egész szám. Bizoyítás teljes idukcióval: Az állítás = -re igaz. Most iduljuk ki abból, hogy N + ( + ) eseté =. Ha, akkor írjuk fel az előbbi azoosságot helyett ( )-gyel: ( ) =.

10 . Bizoyítási módszerek, valós számok 0 ( ) Adjuk midkét oldalhoz -et: = +. ( ) ( + ) Tehát + =, amiből következik, hogy =. Keressük meg a hibát!.00. Állítás: Mide ló egyszíű. Bizoyítás: Teljes idukcióval belátjuk, hogy bármely ló egyszíű. Az állítás = -re yilvávaló. Tegyük fel, hogy igaz -re, és ebből fogjuk +-re beláti: adott + ló közül az idukciós feltevés miatt az.,.,...,. is egyszíű és a.,...,., ( + ). is egyszíű, tehát mid az + ló egyszíű. Keressük meg a hibát!.0. Állítás: Ha G egy olya egyszerű véges gráf (azaz G-be ics hurokél és ics többszörös él), amelybe mide csúcs foka, akkor G kör. Bizoyítás a gráf csúcsaiak számára voatkozó teljes idukcióval. Iduljuk ki = 3-ból, akkor a feltételeket csak a K 3 teljes gráf elégíti ki, ami valóba kör. Tegyük fel, hogy az csúcsú, a feltételekek eleget tevő gráfra igaz az állítás, és tegyük fel, hogy > 3. Legye u a gráf egy csúcsa. Mivel u foka, u-ak potosa szomszédja va, legyeek ezek v és w. Hagyjuk el a gráfból az u csúcsot a hozzátartozó élekkel együtt, és húzzuk be egy élt v és w között. Ekkor megit mide csúcs foka lesz, viszot a gráfak most csúcsa va, tehát az idukciós feltevés miatt kör. Ha u-t beillesztjük v és w közé, akkor a gráfak csúcsa lesz, és továbbra is kör. Keressük meg a hibát!.0. Állítás: Ha va valameyi egyformáak látszó pézérmék, de az egyik hamis, és így köyebb, mit a többi, akkor egy kétkarú mérleg segítségével egyetle méréssel kiválaszthatjuk a hamisat. Bizoyítás: Iduljuk ki darab érméből, ekkor mérés elég. Tegyük fel, hogy N + darab érme eseté is elég mérés. Vegyük most + érmét! Egyet tegyük félre! A maradék érméből az idukciós feltétel miatt méréssel ki tudjuk választai a hamisat, illetve, ha ics köztük a hamis, akkor a félretett érme a hamis. Tehát + érme eseté is elég volt mérés. Keressük meg a hibát! Legye u a Fiboacci-sorozat -edik tagja, azaz Bizoyítsuk be, hogy u 0 = 0, u =, és u + = u + u +.

11 . Bizoyítási módszerek, valós számok.03. u és u + relatív prímek!.04. u <, u u u + = ( ) +, ha..06. u >,5, ha Legye a = 0, a = és a + = a + a +. Határozzuk meg a 0 értékét!.08. Kivágjuk egy sakktáblából az egyik átlójáak két végé levő égyzeteket (az A és a H8 mezőket). Le lehet-e fedi a megmaradó sakktáblát 3 darab -es lappal (domióval)? (Egy lap mezőt tud lefedi.).09. Kivágjuk egy sakktáblából az egyik átlójáak egyik végé levő égyzetet (az A mezőt). Le lehet-e fedi a megmaradó sakktáblát darab 3 -es lappal? (Egy lap 3 egymás melletti mezőt tud lefedi.).0. Egy 5 5-ös sakktábla mide mezőjé áll egy bolha. Amikor az óra éjfélt üt, mide bolha átugrik valamelyik oldalszomszédos mezőre. Tudak-e úgy ugrai, hogy az ugrás utá is mide mező bolha legye?.. Bizoyítsuk be, hogy két racioális szám összege racioális!.. Bizoyítsuk be, hogy irracioális! Bizoyítsuk be, hogy a következő számok irracioálisak! Lehet-e két irracioális szám összege racioális?.0. Lehet-e két racioális szám háyadosa irracioális?.. Igaz-e, hogy egy racioális és egy irracioális szám összege irracioális?

12 . Bizoyítási módszerek, valós számok.. Állítás: Az a legagyobb szám. Bizoyítás: Idirekt módo. Tegyük fel, hogy em az a legagyobb szám, haem A. Ekkor A > > 0, így a pozitív A-val szorozva A > A, tehát találtuk A-ál agyobb számot (A -et), ami elletmodás. Keressük meg a hibát!.3. Legye a = és a + = a + a. Bizoyítsuk be, hogy a sorozatak va 00-ál agyobb tagja!.4. Legye a = 0,9 és a + = a a. Bizoyítsuk be, hogy a sorozatak va tagja! -él kisebb Nevezetes közepek.5. Bizoyítsuk be, hogy az a, a,..., a pozitív számok számtai, mértai és harmoikus közepe a számok legkisebbike és legagyobbika közé esik! Tudjuk, hogy a, b, c > 0 és a + b + c = 8. Határozzuk meg a, b és c értékét úgy, hogy a következő kifejezések értéke maximális legye:.6. abc,.7. a 3 b c. Tudjuk, hogy a, b, c > 0 és abc = 8. Határozzuk meg a, b és c értékét úgy, hogy a következő kifejezések értéke miimális legye:.8. a + b + c,.9. a + b + c. Tudjuk, hogy a, b, c > 0 és abc = 8. Határozzuk meg a, b és c értékét úgy, hogy a következő kifejezések értéke miimális legye:.30. a + b + c,.3. 3a + b + c..3. Egy kereskedőek em potos a kétkarú mérlege, mert a karok hossza em egyelő. Miutá tudja ezt, mide vásárlóál az áru egyik felét a mérleg egyik serpeyőjébe, a másik felét a mérleg másik serpeyőjébe méri, godolvá, hogy ezzel kiküszöböli a mérleg potatlaságát. Valóba ez a helyzet?

13 . Bizoyítási módszerek, valós számok Egy kereskedőek em potos a kétkarú mérlege, mert a karok hossza em egyelő. Adjuk meg olya módszert, amellyel ezzel a mérleggel is potosa le tudja méri az áruk súlyát!.34. Egy motorcsóak motorja a csóakot állóvízbe v sebességgel hajtja. A csóak az u sebességű folyóba s utat tesz meg a folyás iráyába, majd visszamegy a kiidulási helyéhez. Meyi lesz az átlagsebessége a teljes úto v-hez képest: v-vel egyelő, v-él agyobb vagy v-él kisebb?.35. Legye egy téglalap két éle a és b, átlója pedig c. Ekkor a téglalap területe T = ab, és a téglalap kerülete K = (a + b). Tehát: Így: Mivel 0 < a < c, ezért: T K = T K a ab (a + b) c = ( T K ab a + b c c ) ( ab < c a + b c ) Beszorzás utá: T és K helyébe írjuk ab-t és (a + b)-t: Redezés utá: Kiemelés utá: Osztuk (a c)-vel, de a c < 0: Négyzet eseté b = a és c = a : T a K ac < a b (a + b) ac < abc a + b c abc a + b c a b (a + b) abc a + b < ac c ab (a c) < c a + b ab a + b > c a a > a (a c) Egyszerűsítés és redezés utá: > Keressük meg a hibát!.36. Melyik az egységkörbe írható maximális területű téglalap?.37. Melyik az egységgömbbe írható maximális térfogatú egyees körheger?

14 . Bizoyítási módszerek, valós számok Meyi a maximuma a g(x) = x( x) 3 függvéyek a [0, ] itervallumo?.39. Határozzuk meg az x ( x) függvéy legagyobb értékét a [0, ] zárt itervallumo..40. Tudjuk, hogy a < b és x < y. Melyik agyobb: ax + by vagy ay + bx? Bizoyítsuk be a következő egyelőtleségeket! (.4. (a + b) a + ) 4, ha a, b > 0 b.4. (a + b)(b + c)(c + a) 8abc, ha a, b, c > a b + c + a b + b c + c a b a + c + c a + b 3, ha a, b, c > 0 3, ha a, b, c > 0.4. Valós számok, számhalmazok Bizoyítsuk be a következő állításokat!.45. A {0, } halmaz a mod -vel vett műveletekkel testet alkot,.46. A {0,, } halmaz a mod 3-mal vett műveletekkel testet alkot,.47. A {0,,, 3} halmaz a mod 4-gyel vett műveletekkel em alkot testet!.48. Bizoyítsuk be, hogy a komplex számok teste em redezhető! Bizoyítsuk be az axiómák alapjá, hogy az a, b valós számokra igazak a következő állítások!.49. Ha a < b, akkor a > b,.50. Ha a és b pozitív, és a < b, akkor a > b.

15 . Bizoyítási módszerek, valós számok 5 Igazak-e a valós számok körébe következő állítások? Az igaz állításokat az axiómák alapjá bizoyítsuk, a hamis állításokál mutassuk ellepéldát!.5. Ha a < b és b < c, akkor a < c..5. Ha a > b és b < c, akkor a < c..53. Ha a > b és b < c, akkor a > c..54. Ha a > b, a < d és b > e, akkor d > e..55. Ha a > b, a < d és b > e, akkor d < e..56. Ha a > b, a > d és b > e, akkor d > e..57. Ha a > b, a > d és b > e, akkor d < e..58. Ha a > b, a < d és b < e, akkor d > e..59. Ha a > b, a < d és b < e, akkor d < e. Igazak-e a valós számok körébe következő állítások? Az igaz állításokat az axiómák alapjá bizoyítsuk, a hamis állításokál mutassuk ellepéldát!.60. Ha a < b és c < 0, akkor a c > b c..6. Ha a, b 0, és a < b, akkor a > b..6. Ha a és b azoos előjelűek, és egyik sem ulla, továbbá a < b, akkor a > b..63. Ha a < b, akkor a < b..64. Ha a < b, akkor a 3 < b Ha a és b azoos előjelűek, továbbá a < b, akkor a < b..66. Ha a és b azoos előjelűek, továbbá a < b, akkor a 3 < b 3.

16 . Bizoyítási módszerek, valós számok Ha a < b és c < d, akkor a + c < b + d..68. Ha a < b és c < d, akkor a c < b d..69. Ha a < b és c < d, akkor a c > b d..70. Ha a < b és c < d, akkor a c < b d..7. Ha a < b és c < d, akkor a c > b d..7. Ha a < b és c < d, akkor d a < b c..73. Ha a < b és c < d, akkor d a > b c..74. Ha a b > 0, és a < c és b > d, akkor a b > c d..75. Ha a b < 0, és a < c és b > d, akkor a b > c d. Bizoyítsuk be, hogy tetszőleges a, b valós számokra teljesülek a következő egyelőtleségek!.76. a + b a + b.77. a b a b a + b.78. a b a b..79. Bizoyítsuk be, hogy tetszőleges a, a,..., a valós számokra igaz, hogy a + a + + a a + a + + a. Melyik állításból következik a másik?.80. P: a < b Q: a < b

17 . Bizoyítási módszerek, valós számok 7.8. P: a < b Q: a b, ahol a, b 0.8. P: a < b Q: a + b < a + b.83. P: a < b Q: a + b a + b.84. P: a < b Q: ab < ab.85. P: a < b Q: ab ab.86. Bizoyítsuk be, hogy mide pozitív a valós számhoz va olya pozitív egész, amelyre teljesül, hogy < a..87. Bizoyítsuk be az Archimédeszi axiómából, hogy ( b, c < 0) ( N) b < c!.88. Bizoyítsuk be, hogy bármely két külöböző valós szám között va irracioális szám! Szemléltessük a következő számhalmazokat számegyeese! Dötsük el, hogy melyik itervallum, és melyik em az! Az itervallumok esetébe dötsük el, hogy melyik zárt, melyik yílt, és melyik se em zárt, se em yílt!.89. A = {,, 3}.90. B = {5, 6}.9. C = {x R : < x 6}.9. D = {x R : x < 6}.93. E = {x R : x 6}.94. F = {x Q : < x < 6} Legye H a valós számok egy em üres részhalmaza. Mit jeleteek a következő állítások?.95. x H y H (y < x).96. y H x H (y < x).97. x H y H (y x).98. y H x H (y x) Legye H = {h R : 3 < h } és H = {h R : 3 h < }. Melyik állítás igaz, ha H = H, illetve ha H = H?

18 . Bizoyítási módszerek, valós számok x H y H (y < x).00. y H x H (y < x).0. x H y H (y x).0. y H x H (y x) Határozzuk meg a következő itervallumsorozatok metszetét! (Például rajz segítségével sejtsük meg a metszetet! Ha a sejtés szerit a metszet M, akkor bizoyítsuk be, hogy x M eseté teljesül, hogy x I, továbbá ha y / M akkor k y / I k. (Itt k és pozitív egész számok.).03. I =.05. I =.07. I =.09. I = [, ] [, 3 + ] [ 0, ] [ 0, ).04. I =.06. I =.08. I =.0. I = (, ) (, 3 + ) ( 0, ) ( 0, ] Határozzuk meg a következő itervallumsorozatok metszetét! Mely itervallumsorozatokra teljesülek a Cator-axióma feltételei? [.. I = +, 3 ].. I = [ ), [.3. I =, ] [.4. I =, ] [.5. I =, + ].6. I = (, ) Melyik állítás igaz? (A választ midig idokoljuk!).7. Ha egy egymásba skatulyázott itervallumsorozat metszete em üres, akkor az itervallumok zártak..8. Ha egy egymásba skatulyázott itervallumsorozat metszete üres, akkor az itervallumok yíltak..9. Egy egymásba skatulyázott, zárt itervallumsorozat metszete egyetle pot.

19 . Bizoyítási módszerek, valós számok 9.0. Ha egy egymásba skatulyázott itervallumsorozat metszete üres, akkor va az itervallumok között yílt... Ha egy egymásba skatulyázott itervallumsorozat metszete üres, akkor va az itervallumok között em zárt... Ha egy zárt itervallumsorozat metszete em üres, akkor az itervallumok egymásba vaak skatulyázva..3. Lehet-e egy egymásba skatulyázott, zárt itervallumsorozat metszete egyetle pot?.4. Lehet-e egy egymásba skatulyázott, yílt itervallumsorozat metszete em üres?.5. Lehet-e egy egymásba skatulyázott, yílt itervallumsorozat metszete üres?.6. Lehet-e egy egymásba skatulyázott, zárt itervallumsorozat metszete valódi itervallum (em csak egy pot)?.7. Lehet-e egy egymásba skatulyázott, yílt itervallumsorozat metszete valódi itervallum?.8. Lehet-e egy egymásba skatulyázott, zárt itervallumsorozat metszete valódi yílt itervallum?.9. Lehet-e egy egymásba skatulyázott, yílt itervallumsorozat metszete valódi yílt itervallum?.30. A valós számok axiómái közül melyek teljesülek és melyek em a racioális számok halmazára (a szokásos műveletekkel és redezéssel)?.3. Bizoyítsuk be, hogy bármely két valós szám között va véges tizedes tört!.3. Mi a kapcsolat a véges tizedestört alakba felírható számok halmaza és a racioális számok halmaza között?.33. Bizoyítsuk be, hogy egy valós szám tizedestört-alakja akkor és csak akkor periodikus, ha a szám racioális..34. Fordítsuk le a végtele tizedestörtékről taultakat kettes számredszerre, azaz defiiáljuk a véges és végtele biáris (kettedes) törteket és modjuk ki a tételeik megfelelőit!.35. Elleőrizzük, hogy a Cator-axióma állítása em marad igaz, ha bármelyik feltételét elhagyjuk!

20 . Bizoyítási módszerek, valós számok 0 Melyik állítások igazak?.36. Az I = [a, b ] itervallumsorozat metszetéek potosa egy eleme va, ha ( ε > 0) ( 0 N + ) ( > 0 ) b a < ε..37. Az I = (a, b ) itervallumsorozat metszetéek potosa egy eleme va, ha ( ε > 0) ( 0 N + ) ( > 0 ) b a < ε..38. Az I = [a, b ] itervallumsorozat metszetéek egyél több eleme va, ha ( N + ) b a >..39. Az I = (a, b ) itervallumsorozat metszetéek egyél több eleme va, ha ( N + ) b a >..40. Az I = (a, b ) egymásba skatulyázott itervallumsorozat metszetéek egyél több eleme va, ha ( N + ) b a >..4. Az I = (a, b ) egymásba skatulyázott itervallumsorozat metszetéek potosa egy eleme va, ha ( ε > 0) ( 0 N + ) ( > 0 ) b a < ε..4. Az I = [a, b ] egymásba skatulyázott itervallumsorozat metszetéek potosa egy eleme va, ha ( ε > 0) ( N + ) b a < ε. Dötsük el az alábbi halmazokról, hogy alulról korlátosak-e, felülről korlátosak-e, korlátosak-e, és hogy va-e legkisebb, illetve legagyobb elemük?.43. {x R : x 73}.44. {x Q : x 73}.45. {x R : x }.46. {x Q : x } Dötsük el az alábbi halmazokról, hogy alulról korlátosak-e, felülről korlátosak-e, korlátosak-e, és hogy va-e legkisebb illetve legagyobb elemük?.47. prímszámok halmaza.48. pozitív számok halmaza.49. [ 5, ).50. { } : N+ Határozzuk meg a következő halmazok miimumát, maximumát, ifimumát és szuprémumát, ha vaak!

21 . Bizoyítási módszerek, valós számok.5. { } : N +.5. { + : N +}.53. { + + : N + }.54. { + : N+ } { } : N+ { } k :, k N { + : N + } { k :, k N + }.59. { + k :, k N + }.60. { k :, k N+ }.6. Legye H a valós számok egy em üres részhalmaza. Mi a következő állítások logikai kapcsolata? (a) H alulról em korlátos. (b) H-ak ics legkisebb eleme. (c) ( x H) ( y H) y < x. (d) ( y H) ( x H) y < x..6. Va-e olya olya em üres valós számhalmaz, amelyik felülről korlátos, de ics legagyobb eleme?.63. Írjuk fel logikai jelekkel a következő állítást: Az A halmazak ics legkisebb eleme..64. Va-e olya a, a,... számsorozat, amelyre az {a, a,...} halmaz korlátos, de ics se maximuma, se miimuma?.65. Adjuk példát olya em üres valós számhalmazra, amelyik korlátos, de ics legkisebb eleme! Tegyük fel, hogy a H R halmaz em üres. Mi a következő állításpárok logikai kapcsolata, azaz melyikből következik a másik?.66. P: H-ak ics miimuma. Q: ( a R + ) ( b H) b < a.67. P: H-ak ics miimuma. Q: ( a H) ( b H) b < a.68. P: H-ak ics maximuma. Q: ( a R) ( b H) b > a

22 . Bizoyítási módszerek, valós számok.69. P: H-ak ics maximuma. Q: ( a H) ( b H) b > a.70. Mi a kapcsolat az alábbi két állítás között, azaz melyikből következik a másik? P: Az A halmaz véges (azaz véges sok eleme va). Q: Az A halmaz korlátos. Írjuk fel logikai jelekkel az alábbi állításokat!.7. Az A halmaz egyik felső korlátja Az A halmaz felülről korlátos..73. Az A halmaz korlátos..74. Az A halmazak a 3 em alsó korlátja..75. Az A halmaz alulról em korlátos..76. Az A halmaz em korlátos..77. Egy számhalmazak háy maximuma, illetve háy felső korlátja lehet?.78. Mi a kapcsolat az alábbi két állítás között, azaz melyikből következik a másik? P: Az A halmazak va legkisebb eleme. Q: Az A halmaz alulról korlátos. Határozzuk meg a következő halmazok miimumát, maximumát, ifimumát és szuprémumát, ha vaak!.79. [, ].80. (, ).8. Q.8. { + } :, k N+ k.83. Tudjuk, hogy H-ak ics c-él kisebb felső korlátja. Következik-e ebből, hogy sup H = c?.84. Tudjuk, hogy c felső korlátja H-ak. Következik-e ebből, hogy sup H = c?

23 . Bizoyítási módszerek, valós számok 3.5. Becslések Bizoyítsuk be, hogy va olya pozitív N egész szám, amelyre teljesül, hogy mide > N eseté.85. 0, > 000 4,.86. 0, > ,.87. 0, > ,.88. 0, > , > , < 0, < 0, < 0, Tegyük fel, hogy va olya N +, hogy a > 4. Következik-e ebből, hogy a + > 4? Következik-e az, hogy a < 4?.94. Tegyük fel, hogy a 0 > b 0, a > b, a > b. Következik-e ebből, hogy a 3 > b 3?.95. Tegyük fel, hogy ha > 4, akkor a > Következik-e ebből, hogy ha < 4, akkor a 3500?.96. Tegyük fel, hogy va olya N N +, hogy > N eseté a > b. Következik-e ebből, hogy a b csak véges sok -re teljesül?.97. Tegyük fel, hogy va olya N N +, hogy > N eseté a > b. Lehet-e olya M N + hogy ( > M) eseté a b?.98. Tegyük fel, hogy hogy va olya N N +, hogy > N eseté a > b. Következik-e ebből, > 9 eseté a > b?

24 . Bizoyítási módszerek, valós számok Tegyük fel, hogy egyetle N N + eseté sem teljesül, hogy ( > N) eseté a > b. Következik-e ebből, hogy va olya M N + hogy ( > M) eseté a b? Va-e a következő sorozatokak 00-ál agyobb tagjuk? Va-e olya N N +, amelyre teljesül, hogy mide > N eseté a > 00? Va-e a sorozatokak 0-él kisebb tagjuk? Va-e olya M N +, amelyre teljesül, hogy mide > M eseté a < 0?.300. a =.30. a =.30. a = a = a = 0 ( ).305. a = a = 0 ( ).307. a = Sorozatok verseyfutása: Azt modjuk, hogy az (a ) sorozat a verseyfutásba legyőzi a (b ) sorozatot, ha va olya N N +, hogy mide > N eseté a > b. Határozzuk meg, hogy a következő feladatokba melyik sorozat yeri a verseyfutást!.308. a = , b = a = , b = a = , b = a = +, b = 0,000

25 . Bizoyítási módszerek, valós számok 5.3. a = +, b =.33. a = +, b =.34. a = +, b =.35. a =,00, b = a =, b = + (.37. a = + ) 50, b = a =, b =.39. a =, b =.30. a =, b = 3.3. a =, b = 0.3. Vaak-e olya (a ) és (b ) végtele sok tagba külöböző sorozatok, amelyek közül egyik sem győzi le a másikat?.33. Vaak-e olya (a ) és (b ) végtele sok tagba külöböző sorozatok, amelyek közül midkettő legyőzi le a másikat?.34. Vaak-e olya (a ) és (b ) végtele sok tagba külöböző sorozatok, amelyek közül midegyik legyőzi a c = sorozatot, de (a ) és (b ) verseyfutásába ics győztes?.35. Legye (a ) és (b ) két pozitív tagú sorozat! Határozzuk meg a verseyfutás lehetséges eredméyeit a és b, illetve a + b és a b között..36. Tegyük fel, hogy va olya K N +, hogy mide > K eseté a > b, és hogy va olya L N +, hogy mide > L eseté x > y. Melyik sorozat yeri a verseyfutást: a x + b y vagy a y + b x?

26 . Bizoyítási módszerek, valós számok 6 Tegyük fel, hogy va olya N N +, hogy mide > N eseté a > b. Következek-e ebből a következő feladatok állításai?.37. Mide < N eseté a < b..38. Va olya < N, hogy a < b..39. Az a > b egyelőtleség megoldása az egész számok halmazá > N. Vaak-e olya (a ) és (b ) sorozatok, amelyekre igaz, hogy va olya N N +, hogy mide > N eseté a > b, és igazak a következő feladatok állításai?.330. Mide < N eseté a < b..33. Va olya < N, hogy a < b..33. Az a > b egyelőtleség megoldása az egész számok halmazá > N. Mi a következő állítások logikai kapcsolata, azaz melyikből következik a másik?.333. P: A verseyfutásba az (a ) sorozat legyőzi a (b ) sorozatot. Q: Végtele sok N + eseté a > b P: A verseyfutásba az (a ) sorozat legyőzi a (b ) sorozatot. Q: Az a < b egyelőtleség csak véges sok N + eseté teljesül. Bizoyítsuk be, hogy va olya pozitív egész szám, amelyre.335.,000 > 000, ,999 < 000,.337.,0 >,.338. <,0000, ,000 > 0,9,.340. <,000.

27 . Bizoyítási módszerek, valós számok Adjuk meg olya N számot, amelyre igaz, hogy ha > N, akkor Háy megoldása va a feladatak? < 000. Bizoyítsuk be, hogy va olya pozitív egész szám, amelyre.34. 0,9 < 00,.343. <,0, , > 0, Bizoyítsuk be, hogy.346. Melyik agyobb: vagy ? ( + ) k < + k + k, ha k, pozitív egészek, és k < Melyik agyobb: vagy ?.348. Bizoyítsuk be, hogy az a =, a + = a rekurzióval megadott sorozat mooto ő!.349. Bizoyítsuk be, hogy az a = 0, a + = ő! 3 a rekurzióval megadott sorozat mooto Bizoyítsuk be, hogy mide pozitív ε-hoz va olya N N +, hogy ha > N, akkor < ε, < ε,.35. < + ε, ,000 > ε. Bizoyítsuk be, hogy mide pozitív ε-hoz va olya N N +, hogy ha > N, akkor.354. < ε, < ε, < ε. Bizoyítsuk be, hogy mide K R eseté va olya N N +, hogy ha > N, akkor

28 . Bizoyítási módszerek, valós számok > K, > K, > K, > K > K > K > K > K Bizoyítsuk be, hogy mide K R eseté va olya N N +, hogy ha > N, akkor.365. < K,.366. < K, < K, , < K < K < K < K < K > K < K < K < K Bizoyítsuk be, hogy mide K R eseté va olya N N +, hogy ha > N, akkor a = > K, a = > K,.379. a = > K.

29 . Sorozatok 9. Sorozatok.. A határérték fogalma, koverges sorozatok, diverges sorozatok Legye az (a ) sorozat a következőképp megadva: a szereplő és 0 jelek pozitív egész számokat jelölek. =. A feladatokba.. Adjuk meg olya 0 számot, hogy > 0 eseté teljesüljö, hogy (a) a < 0,, (b) a < 0,0... Va-e olya 0 szám, hogy > 0 eseté teljesül, hogy a < 0,00?.3. Igaz-e, hogy (a) ε > 0 0 > 0 ( a < ε)? (c) ε > 0 0 > 0 ( a < ε)? (e) ε > ( a < ε)? (b) 0 ε > 0 > 0 ( a < ε)? (d) ε > 0 0 > 0 ( a > ε)? (f) ε > ( a > ε)? Legye az (a ) sorozat a következőképp megadva: a = +. A feladatokba szereplő és 0 jelek pozitív egész számokat jelölek..4. Adjuk meg olya 0 számot, hogy > 0 eseté teljesüljö, hogy (a) a < 0,, (b) a < 0,0..5. Va-e olya 0 szám, hogy > 0 eseté teljesül, hogy a < 0,00?.6. Igaz-e, hogy

30 . Sorozatok 30 (a) ε > 0 0 > 0 ( a < ε)? (c) ε > 0 0 > 0 ( a < ε)? (e) ε > ( a < ε)? (b) 0 ε > 0 > 0 ( a < ε)? (d) ε > 0 0 > 0 ( a > ε)? (f) ε > ( a > ε)? Legye az (a ) sorozat a következőképp megadva: a = + ( ). A feladatokba szereplő és 0 jelek pozitív egész számokat jelölek..7. Adjuk meg olya 0 számot, hogy > 0 eseté teljesüljö, hogy (a) a < 0,, (b) a < 0,0..8. Va-e olya 0 szám, hogy > 0 eseté teljesül, hogy a < 0,00?.9. Igaz-e, hogy (a) ε > 0 0 > 0 ( a < ε)? (c) ε > 0 0 > 0 ( a < ε)? (e) ε > ( a < ε)? (b) 0 ε > 0 > 0 ( a < ε)? (d) ε > 0 0 > 0 ( a > ε)? (f) ε > ( a > ε)? Keressük olya N számot, hogy > N eseté teljesüljö, hogy.0.,0 > 000;.. 0,9 < <,0..3. <,000. Mutassuk meg, hogy va olya 0 szám, amelyre igaz, hogy mide > 0 eseté.4. + < 0,0, < 0, < 0, < 0,0,

31 . Sorozatok 3 Igaz-e, hogy b potosa akkor határértéke az (a ) sorozatak, ha teljesülek a következő állítások?.8. bármely ε > 0-ra az (a ) sorozatak végtele sok tagja va ε-ál közelebb b-hez?.9. bármely ε > 0-ra az (a ) sorozatak csak véges sok tagja va b-től legalább ε távolságra?.0. va olya ε > 0, amelyre az (a ) sorozatak végtele sok tagja va ε-ál közelebb b-hez?.. va olya ε > 0, amelyre az (a ) sorozatak végtele sok tagja va b-től legalább ε távolságba? Melyik állításból következik, hogy a?.. K eseté a (K, ) itervallumo kívül az (a ) sorozatak csak véges sok tagja va..3. K esete a (K, ) itervallumba az (a ) sorozatak végtele sok tagja va. Tegyük fel, hogy lim a =. Melyik állítás következik ebből? Melyik állításból következik, hogy lim a =?.4. Az (a ) sorozatak ics legagyobb tagja..5. Az (a ) sorozatak va legkisebb tagja..6. A (3, ) itervallumo kívül az (a ) sorozatak csak véges sok tagja va..7. K eseté a (K, ) itervallumo kívül az (a ) sorozatak csak véges sok tagja va..8. A (3, ) itervallumba az (a ) sorozatak végtele sok tagja va..9. K eseté a (K, ) itervallumba az (a ) sorozatak végtele sok tagja va. Tegyük fel, hogy lim a =. Melyik állítás következik ebből? Melyik állításból következik, hogy lim a =?.30. Az (a ) sorozatak va legagyobb tagja.

32 . Sorozatok 3.3. Az (a ) sorozatak ics legkisebb tagja..3. A (, 3) itervallumo kívül az (a ) sorozatak csak véges sok tagja va..33. K eseté a (, K) itervallumo kívül az (a ) sorozatak csak véges sok tagja va..34. A (, 3) itervallumba az (a ) sorozatak végtele sok tagja va..35. K eseté a (, K) itervallumba az (a ) sorozatak végtele sok tagja va. Lehet-e az (a ) sorozat határértéke, vagy egy valós szám, ha.36. a sorozatak va legagyobb tagja?.37. a sorozatak ics legagyobb tagja?.38. Mi a P és a Q állítások logikai kapcsolata, azaz melyikből következik a másik? P: Az (a ) sorozat szigorúa mooto ő. Q: Az (a ) sorozat tart a végtelehez. Mi a P és a Q állítások logikai kapcsolata, azaz melyikből következik a másik?.39. P: a Q: ( N + ) a a P: a Q: ( N + ) a > a +.4. P: a Q: ( N N + ) ( > N) a > a +.4. P: ( K R + ) ( N + ) a < K Q: ( N N + ) ( > N) a > a P: ( K R + ) ( N N + ) ( > N) a > K Q: ( N + ) a < a + Lehet-e az (a ) sorozat határértéke, vagy egy valós szám, ha.44. a sorozatak végtele sok 3-ál agyobb tagja va?

33 . Sorozatok a sorozatak végtele sok 3-ál kisebb tagja va?.46. a sorozatak végtele sok 3-ál kisebb, és végtele sok 3-ál agyobb tagja va?.47. Egy sorozatak végtele sok pozitív és végtele sok egatív tagja va. Lehet-e a sorozat koverges? Tarthat-e a sorozat végtelehez vagy míusz végtelehez? Va-e olya oszcillálva diverges sorozat, amelyik.48. korlátos.49. em korlátos? Sejtsük meg a következő sorozatok határértékét, és bizoyítsuk be a sejtést a határérték defiíciója alapjá! ( ) ( ).6. ( ) 3 + Bizoyítsuk be, hogy a következő sorozatok végtelehez tartaak, azaz keressük küszöbidexet a következő sorozatokhoz!

34 . Sorozatok !!.7.!.73.! Bizoyítsuk be, hogy a következő sorozatok míusz végtelehez tartaak, azaz keressük küszöbidexet a következő sorozatokhoz! !.83.! Kovergesek-e vagy divergesek-e a következő sorozatok? Határozzuk meg a határértékeket, ha vaak! { { 3, ha páros 3, ha páros.86. a =.87. a = 4, ha páratla { 3, ha a = 4, ha > 00 {.90. a = + 0, ha páros, ha páratla 4, {, ha páros ha páratla.89. a = 0, ha páratla {.9. a =, ha páros, ha páratla Va-e határértékük a következő sorozatokak? Ha ige, bizoyítsuk be a defiíciók alapjá! Melyik sorozat koverges?

35 . Sorozatok Bizoyítsuk be, hogy az sorozat em tart 7-hez!.99. Bizoyítsuk be, hogy az sorozat em tart -hez!.00. Bizoyítsuk be, hogy a ( ) sorozat diverges!.0. Bizoyítsuk be, hogy a ( ) sorozatak ics határértéke!.. Határérték és műveletek, határérték és redezés Határozzuk meg a következő sorozatok határértékét a műveletekkel kapcsolatos tételek alkalmazásával! ( ) /5 + 3/

36 . Sorozatok / / , Határozzuk meg a következő sorozatok határértékét! Adjuk meg ε-tól függő küszöbidexet! Adjuk példát arra, hogy a b 0 de a b..9. Bizoyítsuk be, hogy ha a a > 0, akkor a a..30. Legye a = ( tagú az összeg). Mivel a tagokat alkotó sorozatok 0-hoz tartaak, ezért az a sorozat tart 0-hoz. Másrészt mide -re a = =, ezért a. Melyik következtetés a hibás, és mi a hiba bee?.3. Tudjuk, hogy + (, továbbá =, ezért + ). Másrészt a Beroulli-egyelőtleség felhaszálásával bizoyíthatjuk, hogy tehát ( + ) határértéke em lehet kisebb -él. Melyik következtetés a hibás, és mi a hiba bee?.3. Adjuk példát olya (a ) és (b ) sorozatokra, amelyekre teljesül, hogy a b, de a b Mutassuk példákat az a sorozat lehetséges viselkedésére, ha b lim a = és lim b =. ( + ),

37 . Sorozatok 37 Mi a következő állítások logikai kapcsolata az a a állítással?.34. a a.35. a 3 a 3 Mi a következő állításpárok logikai kapcsolata, azaz melyikből következik a másik?.36. P: (a ) koverges és (b ) koverges Q: (a + b ) koverges.37. P: a + b Q: a és b.38. P: a + b Q: a vagy b.39. P: a b 0 Q: a 0 vagy b P: (a ) és (b ) korlátos Q: (a + b ) korlátos.4. P: (a ) és (b ) korlátos Q: (a b ) korlátos.4. Tegyük fel, hogy a és b. Mi a P és a Q állítások logikai kapcsolata, azaz melyikből következik a másik? P: a b Q: a b Bizoyítsuk be, hogy ha lim a a + = 0, akkor (a ) koverges és lim a =..44. Mutassuk példákat az (a + b ) sorozat lehetséges viselkedésére, ha lim a = és lim b =..45. Mutassuk példákat az (a b ) sorozat lehetséges viselkedésére, ha lim a = 0 és lim b =..46. Mutassuk példákat az ( a b lim a = 0 és lim b = 0. ) sorozat lehetséges viselkedésére, ha

38 . Sorozatok Tegyük fel, hogy a b sorozat egyetle tagja sem 0. Mi a P és a Q állítások logikai kapcsolata, azaz melyikből következik a másik? P: b Q: b Mi a P és a Q állítások logikai kapcsolata, azaz melyikből következik a másik? P: a b Q: a b Tegyük fel, hogy a 0 és b 0. Mi a P és a Q állítások logikai kapcsolata, azaz melyikből következik a másik? P: a b Q: a b Tegyük fel, hogy az (a ) sorozatra teljesül, hogy a 5 a + 3 a Bizoyítsuk be, hogy 3.5. Tegyük fel, hogy az (a ) sorozatak va határértéke. Mi a következő állítások logikai kapcsolata? P: Mide elég agy -re a Q: lim a > 0.5. Igaz-e, hogy ha (a b ) koverges és (b ) diverges, akkor (a ) is diverges?.53. Igaz-e, hogy ha (a /b ) koverges és (b ) diverges, akkor (a ) is diverges? Tegyük fel, hogy az (a ) és (b ) sorozatak va határértéke. Mi a következő állítások logikai kapcsolata?.54. P: Mide elég agy -re a < b. Q: lim a < lim b.55. P: Mide elég agy -re a b. Q: lim a lim b Melyik állításokból következik, hogy az (a ) sorozatak va határértéke? Melyik állításokból következik, hogy (a ) koverges? Melyik állításokból következik, hogy (a ) diverges?.56. (b ) koverges és a > b mide elég agy -re..57. lim b = és a > b mide elég agy -re.

39 . Sorozatok (b ) és (c ) koverges és b a c mide elég agy -re..59. lim b = és a > b mide elég agy -re..60. lim b = és a < b mide elég agy -re..6. Korlátos-e felülről a sorozat?.6. Bizoyítsuk be, hogy ha a >, akkor a..63. Bizoyítsuk be, hogy ha a, akkor a oszcillálva diverges! Adjuk példát olya (a ) sorozatra, amelyikre teljesül, hogy.64. a.65. a.66. a a Mutassuk példát olya a sorozatra, amelyre igaz, hogy lim a + a.68. lim a =.69. lim a =.70. lim a = 0.7. lim a = 7 =, és.7. Bizoyítsuk be, hogy ha a, akkor a..73. Bizoyítsuk be, hogy ha a, akkor a 0. Mit modhatuk a lim a határértékről, ha.74. a?.75. a?.76. a? Mit modhatuk a lim a határértékről, ha

40 . Sorozatok a?.78. a?.79. a? Va-e olya (a ) sorozat, amelyikre igaz, hogy.80. a és a?.8. a 0 és a?.8. a és a 3?.83. a és a?.84. a 3 és a?.85. a 3 és a? Kovergesek-e vagy divergesek-e a következő sorozatok? Határozzuk meg a határértékeket, ha vaak!.86. {}.87. [].88. { }.89. [] ( ) Mooto sorozatok, részsorozatok.98. Legye (a ) és (b ) két mooto sorozat. Mit tuduk modai a mootoitás szempotjából az (a + b ) sorozatról?.99. Legye (a ) és (b ) két mooto sorozat. Mit tuduk modai a mootoitás szempotjából az (a b ) sorozatról?.00. Legye a =, és eseté a + = a. Bizoyítsuk be, hogy az (a ) sorozat mooto övő!

41 . Sorozatok 4.0. Legye a =, és eseté a + = a. Bizoyítsuk be, hogy a sorozat mide tagja pozitív, továbbá, hogy a sorozat mooto csökkeő!.0. Legye a = 0,9, és eseté a + = a a. Bizoyítsuk be, hogy a sorozat mide tagja pozitív, továbbá, hogy a sorozat mooto csökkeő! Mutassuk meg, hogy va olya N +, amelyre igaz, hogy a < 0 6, és adjuk példát ilye számra!.03. Legye a > 0, és mide N + eseté a + a >,. Mutassuk meg, hogy va olya N +, amelyre igaz, hogy a > 0 6, és adjuk példát ilye számra!.04. Legye a = a > 0 tetszőleges, a + = ) (a + aa. Mutassuk meg, hogy a a..05. Legye a 0 = 0, a =, és > eseté a = a + a. Határozzuk meg az (a ) sorozat határértékét! sorozat határér-.06. Tegyük fel, hogy lim a k = A. Határozzuk meg a b = a + a + + a k tékét! Mi a következő állítások logikai kapcsolata, azaz melyikből következik a másik?.07. P: Az (a ) sorozat mooto ő. Q: Az (a ) sorozat végtelehez tart..08. P: Az (a ) sorozat mooto csökke. Q: Az (a ) sorozat míusz végtelehez tart. Határozzuk meg a következő rekurzív sorozatok határértékét, ha va! A rekurzív képletekbe..09. a =, a + = a + a.0. a =,5, a + = a +.. a = 3, a + = a + 5 a ) ( + a.. a = 6, a + = a + 5 a ) (a + 3a.3. a =, a + =.4. a = 3, a + =.5. a = 0, a + = + a.6. a =, a + = a + a 3 +

42 . Sorozatok 4 ( + 3a ) (a + a ).7. a =, a + =.8. a =, a + = Korlátosak-e, illetve mootook-e a következő sorozatok? Határozzuk meg a határértékeket, ha vaak! (.9. + ) + (.0. ) (.. + ).. Korlátos-e, illetve mooto-e az vaak! ( + ) sorozat? Határozzuk meg a határértékeket, ha Mi a következő állításpárok logikai kapcsolata, azaz melyikből következik a másik?.3. P: (a ), (a + ) és (a 3 ) koverges Q: (a ) koverges.4. P: a 5 Q: a 5.5. P: (a ) és (a + ) koverges Q: (a ) koverges Dötsük el az alábbi sorozatokról, hogy va-e koverges részsorozatuk!.6. ( ) ( ).30. Bizoyítsuk be, hogy ha az (a ) sorozatak ics koverges részsorozata, akkor a..4. Nagyságredek, evezetes sorozatok.3. Bizoyítsuk be, hogy! igaz!

43 . Sorozatok 43 Tegyük az alábbi sorozatokat agyságred szerit sorba!.3. ( 7 ), ( + ), (00 ( )! ), 0 ( ).33. ( 7 + ), (! + ), ( ), 0 ( ) ( )! ( 7 ), (! ),, Illesszük be az 3 3! sorba a megfelelő helyre -et, 3 -et,..., k -et! Keressük meg az alábbi sorozatok között az összes aszimptotikusa egyelő párt!.36. ( 7 + ), ( ), ( + 5 ), ( + 5 ), ( 7 ), ( + 3 ), ( ).37. (!), ( ), (! + ), ( ), ( ), ( + ), ( ).38. (! + ), (! ), ( + ), ( ), ( ), ( ), (3 ) Bizoyítsuk be, hogy mide elég agy N + eseté.39.! <.40. < 0, 5.4. < < < < 0,000 Kovergesek-e vagy divergesek-e a következő sorozatok? Határozzuk meg a határértékeket, ha vaak! (.47. (,) ) 5

44 . Sorozatok (,) ( 3).5. 0! (,).55.! ,!.59. (3,0) (0,99) ! ! 3 0 (,0) ( 7).67. Bizoyítsuk be, hogy mide k pozitív egész szám eseté +! +! + + k! e. (.68. Bizoyítsuk be, hogy lim +! +! + + ) = e k!.69. Bizoyítsuk be, hogy az e szám irracioális!.70. Adottak az a és b pozitív számok. Legye a = a és b = b, továbbá a + = a + b és b + = a b. Bizoyítsuk be, hogy az (a ) és (b ) sorozatok kovergesek, és hogy a két sorozat határértéke megegyezik!

45 3. Végtele sorok Végtele sorok 3.. Végtele sorok kovergeciája Írjuk fel a következő sorok -edik részletösszegét! Határozzuk meg a részletösszegek határértékét! Adjuk meg a sorok összegét! k k (k + ) (3k ) (3k + ) + Írjuk fel a következő sorok -edik részletösszegét! Határozzuk meg a részletösszegek határértékét! Adjuk meg a sorok összegét! k k (k + 3) Legye S = = + ( ). Tehát S = + S, amiből S =. Hol a hiba? Határozzuk meg a következő sorok összegét, ha kovergesek! ( 9)

46 3. Végtele sorok ( 3) 3.3. Koverges-e a ( ) sor? Igaz-e, hogy ha 3.4. a koverges, akkor a 0? 3.5. a, akkor a diverges? 3.6. a diverges, akkor a? 3.7. a 0, akkor a koverges? Hova tartaak a következő sorok tagjaiból álló sorozatok? Kovergesek-e a sorok? Pozitív tagú sorok kovergeciakritériumai Dötsük el a majorás kritérium segítségével, hogy kovergesek-e a következő sorok!

47 3. Végtele sorok Dötsük el a háyadoskritérium segítségével, hogy kovergesek-e a következő sorok! ! ! 3.33.!! Tegyük fel, hogy mide pozitív egész -re a > 0. Mit állíthatuk a kovergeciáját illetőe biztosa, ha a sor lim a >, lim a <, lim a =? Dötsük el a gyökkritérium segítségével, hogy kovergesek-e a következő sorok! ( 3 ) ( + ) 3.4. Legye a = és a 3 = 3. Vizsgáljuk meg a a sor kovergeciáját háyadoskritériummal is, és gyökkritériummal is! Mit tapasztaluk? 3.4. Bizoyítsuk be, hogy ha egy végtele sor kovergeciáját el lehet dötei háyadoskritériummal, akkor el lehet dötei gyökkritériummal is!

48 3. Végtele sorok Tegyük fel, hogy b > 0 ( =,, 3,... ), továbbá lim állíthatuk a a sor kovergeciáját illetőe biztosa, ha b koverges a b b diverges. = c > 0. Mit Dötsük el ismert sorok agyságredjével való összehasolítással, hogy kovergesek-e a következő sorok! Dötsük el, hogy kovergesek-e a következő sorok! ( ) 3.5. ( ) ( 3) ! ( ) ( 3 ) 3.6. ( ) = 3 ( )! l ( ( ) ) ( )

49 3. Végtele sorok ( ) + ( + ) Tegyük fel, hogy a = A R és Következek-e ebből az alábbi állítások? (a) (c) (e) c a = c A b (b) (a b ) = A B (d) a b = A B (b 0) (f) = B R, valamit c egy valós szám. (a + b ) = A + B (a b ) = AB a = A 3.3. Feltételes és abszolút kovergecia Igaz-e, hogy ha egy végtele sorba a tagokból álló sorozat mooto csökke, akkor a sor koverges? 3.7. Igaz-e, hogy ha egy végtele sorba a tagok előjele váltakozik, akkor a sor koverges? 3.7. Igaz-e, hogy ha egy végtele sorba a tagok előjele váltakozik, és a tagok abszolút értékeiből álló sorozat mooto csökke, akkor a sor koverges? Igaz-e, hogy ha egy végtele sorba a tagokból álló sorozat mooto csökkeve 0-hoz tart, akkor a sor koverges? Igaz-e, hogy ha egy végtele sorba a tagok előjele váltakozik, és a tagok abszolút értékeiből álló sorozat 0-hoz tart, akkor a sor koverges?

50 3. Végtele sorok 50 Melyik sor Leibiz-sor? Melyik sor koverges? Kovergesek-e a következő sorok? Igaz-e, hogy Leibiz-sorok? a, ahol a = és a = 3 a, ahol a = és a = 3 Dötsük el, hogy kovergesek-e, illetve abszolút kovergesek-e a következő sorok! ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) si Adjuk meg olya diverges sorokat, amelyekre teljesül, hogy a tagok előjele váltakozik, és a tagokból álló sorozat 0-hoz tart! a tagok előjele váltakozik, és a tagok abszolút-értékeiek a sorozata mooto csökke! 3.9. a tagokból álló sorozat mooto csökkeve 0-hoz tart!

51 4. Függvéyek globális tulajdoságai 5 4. Függvéyek globális tulajdoságai 4.. Grafiko, periódus, paritás, mootoitás Határozzuk meg a következő függvéyek lehető legbővebb értelmezési tartomáyát! Ábrázoljuk a következő függvéyeket! Határozzuk meg a mootoitási szakaszokat! Melyik függvéy páros? Melyik függvéy pártala? 4.. x 4.. x x x x x 4.7. [x] 4.8. [x] 4.9. [x ] [ ] x x 4.7. { } x [ ] x 4.. [x] 4.. x [x] 4.4. {x} 4.5. {x} 4.6. {x } 4.8. {x} 4.9. x {x} 4.0. x { } x Lehet-e periodikus, lehet-e mooto, lehet-e páros az a függvéy, amelyikek az értelmezési tartomáya 4.. ( 3, 3). 4.. [ 3, 3] ( 4, 5) (, ). Írjuk fel kvatorok segítségével (a tagadás jelét és áthúzást em haszálhatuk), hogy az f : R R függvéy 4.5. periodikus em periodikus páros em páratla se em páros, se em páratla mooto övő.

52 4. Függvéyek globális tulajdoságai em mooto csökkeő em mooto Melyik állításból következik, hogy az f : R R függvéy mooto? (a) ( a) ( b > a) f(a) < f(b) (c) ( a) ( b > a) f(a) f(b) (b) ( a) ( b > a) f(a) f(b) (d) ( a) ( b > a) f(a) f(b) Melyik állítás következik abból, hogy az f : R R függvéy mooto? (a) ( a) ( b > a) f(a) < f(b) (c) ( a) ( b > a) f(a) f(b) (b) ( a) ( b > a) f(a) f(b) (d) ( a) ( b > a) f(a) f(b) Adjuk példát olya függvéyre, amelyik semmilye itervallumo em mooto! Adjuk példát olya periodikus függvéyre, amelyikek ics legkisebb pozitív periódusa! Adjuk példát olya periodikus függvéyre, amelyikek mide em ulla valós szám periódusa! Adjuk példát olya periodikus függvéyre, amelyikek periódusa mide em ulla racioális szám, de egyetle irracioális szám sem periódusa! Va-e olya periodikus függvéy, amelyik mooto? Va-e olya periodikus függvéy, amelyikek va legagyobb periódusa? 4.4. Igaz-e, hogy két mooto függvéy összege mooto? 4.4. Igaz-e, hogy két periodikus függvéy összege periodikus? Melyik állításból következik a másik az f : R R függvéy eseté? P: f periodikus Q: f periodikus P: f mooto Q: f mooto

53 4. Függvéyek globális tulajdoságai P: f páros Q: f páros P: f páratla Q: f páratla 4.. Korlátosság, szélsőérték Melyik függvéy korlátos alulról? Melyik függvéy korlátos felülről? Melyik függvéy korlátos? Melyik függvéyek va miimuma? Melyik függvéyek va maximuma? x x x x 4.5. [ x] 4.5. [x] [ x ] [ ] x [x] x [ ] x x [x] {x} {x} {x } 4.6. x {x} 4.6. [x] {x} { } x {x} x {x} x { } x Írjuk fel kvatorok segítségével (a tagadás jelét és áthúzást em haszálhatuk), hogy az f : R R függvéyek a maximumhelye a miimum helye em a maximuma a miimuma em va miimuma ics maximuma a 3 alsó korlátja a 3 em felső korlátja va alsó és felső korlátja is ics sem alsó, sem felső korlátja. Melyik állításból következik, hogy az f : R R függvéy korlátos?

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar. Analízis 1. Írásbeli beugró kérdések. Készítette: Szántó Ádám Tavaszi félév

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar. Analízis 1. Írásbeli beugró kérdések. Készítette: Szántó Ádám Tavaszi félév Eötvös Lorád Tudomáyegyetem Iformatikai Kar Aalízis 1. Írásbeli beugró kérdések Készítette: Szátó Ádám 2011. Tavaszi félév 1. Írja le a Dedekid-axiómát! Legyeek A R, B R. Ekkor ha a A és b B : a b, akkor

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar. Analízis 1. Írásbeli tételek. Készítette: Szántó Ádám Tavaszi félév

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar. Analízis 1. Írásbeli tételek. Készítette: Szántó Ádám Tavaszi félév Eötvös Lorád Tudomáyegyetem Iformatikai Kar Aalízis. Írásbeli tételek Készítette: Szátó Ádám 20. Tavaszi félév . Archimedes tétele. Tétel: a > 0 és b R : N : b < a. Bizoyítás: Idirekt úto tegyük fel, hogy

Részletesebben

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő.

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő. 3. SOROZATOK 3. Sorozatok korlátossága, mootoitása, kovergeciája Defiíció. Egy f : N R függvéyt valós szám)sorozatak evezük. Ha A egy adott halmaz és f : N A, akkor f-et A-beli értékű) sorozatak evezzük.

Részletesebben

Gyakorló feladatok II.

Gyakorló feladatok II. Gyakorló feladatok II. Valós sorozatok és sorok Közgazdász szakos hallgatókak a Matematika B című tárgyhoz 2005. október Valós sorozatok elemi tulajdoságai F. Pozitív állítás formájába fogalmazza meg azt,

Részletesebben

A tárgy címe: ANALÍZIS 1 A-B-C (2+2). 1. gyakorlat

A tárgy címe: ANALÍZIS 1 A-B-C (2+2). 1. gyakorlat A tárgy címe: ANALÍZIS A-B-C + gyakorlat Beroulli-egyelőtleség Legye N, x k R k =,, és tegyük fel, hogy vagy x k 0 k =,, vagy pedig x k 0 k =,, Ekkor + x k + x k Speciális Beroulli-egyelőtleség Ha N és

Részletesebben

Sorozatok, határérték fogalma. Függvények határértéke, folytonossága

Sorozatok, határérték fogalma. Függvények határértéke, folytonossága Sorozatok, határérték fogalma. Függvéyek határértéke, folytoossága 1) Végtele valós számsorozatok Fogalma, megadása Defiíció: A természetes számok halmazá értelmezett a: N R egyváltozós valós függvéyt

Részletesebben

Innen. 2. Az. s n = 1 + q + q 2 + + q n 1 = 1 qn. és q n 0 akkor és csak akkor, ha q < 1. a a n végtelen sor konvergenciáján nem változtat az, ha

Innen. 2. Az. s n = 1 + q + q 2 + + q n 1 = 1 qn. és q n 0 akkor és csak akkor, ha q < 1. a a n végtelen sor konvergenciáján nem változtat az, ha . Végtele sorok. Bevezetés és defiíciók Bevezetéskét próbáljuk meg az 4... végtele összegek értelmet adi. Mivel végtele sokszor em tuduk összeadi, emiatt csak az első tagot adjuk össze: legye s = 4 8 =,

Részletesebben

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet):

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet): A umerikus sorozatok fogalma, határértéke (A TÁMOP-4-8//A/KMR-9-8 számú projekt keretébe írt egyetemi jegyzetrészlet): Koverges és diverges sorozatok Defiíció: A természetes számoko értelmezett N R sorozatokak

Részletesebben

ANALÍZIS I. TÉTELBIZONYÍTÁSOK ÍRÁSBELI VIZSGÁRA

ANALÍZIS I. TÉTELBIZONYÍTÁSOK ÍRÁSBELI VIZSGÁRA ANALÍZIS I. TÉTELBIZONYÍTÁSOK ÍRÁSBELI VIZSGÁRA Szerkesztette: Balogh Tamás 202. július 2. Ha hibát találsz, kérlek jelezd a ifo@baloghtamas.hu e-mail címe! Ez a Mű a Creative Commos Nevezd meg! - Ne add

Részletesebben

1 n. 8abc (a + b) (b + c) (a + c) 8 27 (a + b + c)3. (1 a) 5 (1 + a)(1 + 2a) n + 1

1 n. 8abc (a + b) (b + c) (a + c) 8 27 (a + b + c)3. (1 a) 5 (1 + a)(1 + 2a) n + 1 A tárgy címe: ANALÍZIS A-B-C + gyakorlat Beroulli-egyelőtleség Ha N és h R, akkor + h + h Mikor va itt egyelőség? Léyeges-e a h feltétel? Számtai-mértai közép Bármely N és,, R, k 0 k =,, választással k

Részletesebben

min{k R K fels korlátja H-nak} a A : a ξ : ξ fels korlát A legkisebb fels korlát is:

min{k R K fels korlátja H-nak} a A : a ξ : ξ fels korlát A legkisebb fels korlát is: . A szupréum elv. = H R felülr l körlátos H fels korlátai között va legkisebb, azaz A és B a A és K B : a K Ekkor ξ-re: mi{k R K fels korlátja H-ak} } a A : a ξ : ξ fels korlát A legkisebb fels korlát

Részletesebben

Kalkulus I. Első zárthelyi dolgozat 2014. szeptember 16. MINTA. és q = k 2. k 2. = k 1l 2 k 2 l 1. l 1 l 2. 5 2n 6n + 8

Kalkulus I. Első zárthelyi dolgozat 2014. szeptember 16. MINTA. és q = k 2. k 2. = k 1l 2 k 2 l 1. l 1 l 2. 5 2n 6n + 8 Név, Neptu-kód:.................................................................... 1. Legyeek p, q Q tetszőlegesek. Mutassuk meg, hogy ekkor p q Q. Tegyük fel, hogy p, q Q. Ekkor létezek olya k 1, k 2,

Részletesebben

ANALÍZIS I. DEFINÍCIÓK, TÉTELEK

ANALÍZIS I. DEFINÍCIÓK, TÉTELEK ANALÍZIS I. DEFINÍCIÓK, TÉTELEK Szerkesztette: Balogh Tamás 2012. július 2. Ha hibát találsz, kérlek jelezd a ifo@baloghtamas.hu e-mail címe! Ez a Mű a Creative Commos Nevezd meg! - Ne add el! - Így add

Részletesebben

Határértékszámítás. 1 Határátmenet Tétel. (Nevezetes sorozatok) (a) n, n 2,... n α (α > 0), 1 n 0, 1. 0 (α > 0), (b) n 2 0,... 1.

Határértékszámítás. 1 Határátmenet Tétel. (Nevezetes sorozatok) (a) n, n 2,... n α (α > 0), 1 n 0, 1. 0 (α > 0), (b) n 2 0,... 1. Határátmeet Határértékszámítás.. Tétel. (Nevezetes sorozatok) 005..5 Készítette: Dr. Toledo Rodolfo (a)... α (α > 0) (b) (c) 0 0... 0 (α > 0) α q (d) c (c > 0) ha q > = ha q = 0 ha q < diverges korlátos

Részletesebben

1 h. 3. Hogyan szól a számtani és a mértani közép közötti összefüggést kifejező tétel?

1 h. 3. Hogyan szól a számtani és a mértani közép közötti összefüggést kifejező tétel? 1. Fogalmazza meg az R -beli háromszög-egyelőtleségeket!,y R (i) +y + y (ii) -y - y 2. Mit mod ki a Beroulli-egyelőtleség? (i) (1+h) 1+ h ( h>-1) ( N*) (ii) (1+h) 1+2 h 1 ( N*) h 2 3. Hogya szól a számtai

Részletesebben

Matematika I. 9. előadás

Matematika I. 9. előadás Matematika I. 9. előadás Valós számsorozat kovergeciája +-hez ill. --hez divergáló sorozatok A határérték és a műveletek kapcsolata Valós számsorozatok mootoitása, korlátossága Komplex számsorozatok kovergeciája

Részletesebben

(d) x 6 3x 2 2 = 0, (e) x + x 2 = 1 x, (f) 2x x 1 = 8, 2(x 1) a 1

(d) x 6 3x 2 2 = 0, (e) x + x 2 = 1 x, (f) 2x x 1 = 8, 2(x 1) a 1 . Bevezető. Oldja meg az alábbi egyeleteket: (a cos x + si x + cos x si x = (b π si x = x π 4 x 3π 4 cos x (c cos x + si x = si x (d x 6 3x = 0 (e x + x = x (f x + 5 + x = 8 (g x + + x + + x + x + =..

Részletesebben

Nevezetes sorozat-határértékek

Nevezetes sorozat-határértékek Nevezetes sorozat-határértékek. Mide pozitív racioális r szám eseté! / r 0 és! r +. Bizoyítás. Jelöljük p-vel, illetve q-val egy-egy olya pozitív egészt, melyekre p/q r, továbbá legye ε tetszőleges pozitív

Részletesebben

2. Hatványsorok. A végtelen soroknál tanultuk, hogy az. végtelen sort adja: 1 + x + x x n +...

2. Hatványsorok. A végtelen soroknál tanultuk, hogy az. végtelen sort adja: 1 + x + x x n +... . Függvéysorok. Bevezetés és defiíciók A végtele sorokál taultuk, hogy az + x + x + + x +... végtele összeg x < eseté koverges. A feti végtele összegre úgy is godolhatuk, hogy végtele sok függvéyt aduk

Részletesebben

2. fejezet. Számsorozatok, számsorok

2. fejezet. Számsorozatok, számsorok . fejezet Számsorozatok, számsorok .. Számsorozatok és számsorok... Számsorozat megadása, határértéke Írjuk fel képlettel az alábbi sorozatok -dik elemét! mooto, korlátos, illetve koverges-e! Vizsgáljuk

Részletesebben

10.M ALGEBRA < <

10.M ALGEBRA < < 0.M ALGEBRA GYÖKÖS KIFEJEZÉSEK. Mutassuk meg, hogy < + +... + < + + 008 009 + 009 008 5. Mutassuk meg, hogy va olya pozitív egész szám, amelyre 99 < + + +... + < 995. Igazoljuk, hogy bármely pozitív egész

Részletesebben

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése A határozatla esetek kiküszöbölése 9 VII A határozatla esetek kiküszöbölése 7 A l Hospital szabály A véges övekedések tétele alapjá egy függvéy értékét egy potba közelíthetjük az köryezetébe felvett valamely

Részletesebben

ALGEBRA. egyenlet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 198.

ALGEBRA. egyenlet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 198. ALGEBRA MÁSODFOKÚ POLINOMOK. Határozzuk meg az + p + q = 0 egyelet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 98.. Határozzuk meg az összes olya pozitív egész p és q számot, amelyre az

Részletesebben

Lajkó Károly Kalkulus I. példatár mobidiák könyvtár

Lajkó Károly Kalkulus I. példatár mobidiák könyvtár Lajkó Károly Kalkulus I. példatár mobidiák köyvtár Lajkó Károly Kalkulus I. példatár mobidiák köyvtár SOROZATSZERKESZTŐ Fazekas Istvá Lajkó Károly Kalkulus I. példatár programozó és programtervező matematikus

Részletesebben

I. rész. Valós számok

I. rész. Valós számok I. rész Valós számok Feladatok 3 4 Teljes idukció Igazolja a teljes idukcióval a következ állítások helyességét!.. k 2 = k= ( + )(2 + ). 6.2. 4 + 2 7 + + (3 + ) = ( + ) 2..3. a) b) ( + ) = +. k ( ) =

Részletesebben

NUMERIKUS SOROK II. Ebben a részben kizárólag a konvergencia vizsgálatával foglalkozunk.

NUMERIKUS SOROK II. Ebben a részben kizárólag a konvergencia vizsgálatával foglalkozunk. NUMERIKUS SOROK II. Ebbe a részbe kizárólag a kovergecia vizsgálatával foglalkozuk. SZÜKSÉGES FELTÉTEL Ha pozitív (vagy em egatív) tagú umerikus sor, akkor a kovergecia szükséges feltétele, hogy lim a

Részletesebben

Sorozatok október 15. Határozza meg a következ sorozatok határértékeit!

Sorozatok október 15. Határozza meg a következ sorozatok határértékeit! Sorozatok 20. október 5. Határozza meg a következ sorozatok határértékeit!. Zh feladat:vizsgálja meg mootoitás és korlátosság szerit az alábbi sorozatot! a + ha ; 2; 5 Mootoitás eldötéséhez vizsgáljuk

Részletesebben

Debreceni Egyetem. Kalkulus példatár. Gselmann Eszter

Debreceni Egyetem. Kalkulus példatár. Gselmann Eszter Debrecei Egyetem Természettudomáyi és Techológiai Kar Kalkulus példatár Gselma Eszter Debrece, 08 Tartalomjegyzék. Valós számsorozatok Elméleti áttekités........................................................

Részletesebben

1. feladatlap megoldása. Analízis II. 1. Vizsgálja meg az alábbi sorokat konvergencia szempontjából! a) n 2 n = 1 1X 1

1. feladatlap megoldása. Analízis II. 1. Vizsgálja meg az alábbi sorokat konvergencia szempontjából! a) n 2 n = 1 1X 1 . feladatlap megoldása Aalízis II.. Vizsgálja meg az alábbi sorokat kovergecia szempotjából! a) X Alkalmazva a gyökkritériumot ("egyszer½usített változatát"): Azaz a sor koverges. b) p a!! p < : X 000

Részletesebben

Analízis I. gyakorlat

Analízis I. gyakorlat Aalízis I. gyakorlat Kocsis Albert Tihamér, Németh Adriá 06. március 4. Tartalomjegyzék Előszó.................................................... Sorozatok és sorok.............................................

Részletesebben

Numerikus sorok. Kónya Ilona. VIK, Műszaki Informatika ANALÍZIS (1) Oktatási segédanyag

Numerikus sorok. Kónya Ilona. VIK, Műszaki Informatika ANALÍZIS (1) Oktatási segédanyag VIK, Műszaki Iformatika ANALÍZIS Numerikus sorok Oktatási segédayag A Villamosméröki és Iformatikai Kar műszaki iformatikus hallgatóiak tartott előadásai alapjá összeállította: Fritz Józsefé dr. Kóya Iloa

Részletesebben

Analízis feladatgy jtemény II.

Analízis feladatgy jtemény II. Oktatási segédayag a Programtervez matematikus szak Aalízis I. tatárgyához (003004. taév szi félév) Aalízis feladatgy jteméy II. Összeállította Szili László 003 Tartalomjegyzék I. Feladatok 3. Valós sorozatok.......................................

Részletesebben

A függvénysorozatok olyanok, mint a valós számsorozatok, csak éppen a tagjai nem valós számok,

A függvénysorozatok olyanok, mint a valós számsorozatok, csak éppen a tagjai nem valós számok, l.ch FÜGGVÉNYSOROZATOK, FÜGGVÉNYSOROK, HATVÁNYSOROK Itt egy függvéysorozat: f( A függvéysorozatok olyaok, mit a valós számsorozatok, csak éppe a tagjai em valós számok, 5 haem függvéyek, f ( ; f ( ; f

Részletesebben

1. gyakorlat - Végtelen sorok

1. gyakorlat - Végtelen sorok . gyakorlat - Végtele sorok 06. március.. Határozza meg az alábbi végtele sorok összegét! a) e e e 3 = e e = e e e e = e e = e e b) c) 4 = 4 + 5 6 + = 6 ) 4 + 6 6 + ) = lim N ) 5 = 6 6 + 5 6 = 7 6 N )

Részletesebben

SOROK Feladatok és megoldások 1. Numerikus sorok

SOROK Feladatok és megoldások 1. Numerikus sorok SOROK Feladatok és megoldások. Numerikus sorok I. Határozza meg az alábbi, mértai sorra visszavezethető sorok esetébe az S -edik részletösszeget és a sor S összegét! )...... k 5 5 5 5 )...... 5 5 5 5 )......

Részletesebben

Sorozatok. [a sorozat szigorúan monoton nő] (b) a n = n+3. [a sorozat szigorúan monoton csökken] (c) B a n = n+7

Sorozatok. [a sorozat szigorúan monoton nő] (b) a n = n+3. [a sorozat szigorúan monoton csökken] (c) B a n = n+7 Bodó Beáta 1 Sorozatok 1. Írja fel az a = 1 +4 sorozat 10. és ( + 1)-edik elemét! [a 10 = 4 14, a +1 = 4 +. Írja fel az a = +4 1 sorozat ( + 1)-edik és ( )-edik tagját! [a +1 = +7 +4, a = 11. Vizsgálja

Részletesebben

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA)

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) O k t a t á s i H i v a t a l A 5/6 taévi Országos Középiskolai Taulmáyi Versey első forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató A 5 olya égyjegyű szám, amelyek számjegyei

Részletesebben

2.1. A sorozat fogalma, megadása és ábrázolása

2.1. A sorozat fogalma, megadása és ábrázolása 59. Számsorozatok.. A sorozat fogalma, megadása és ábrázolása.. Defiíció. Azokat az f : N R valós függvéyeket, melyek mide természetes számhoz egy a valós számot redelek hozzá, végtele számsorozatokak,

Részletesebben

Matematika B4 I. gyakorlat

Matematika B4 I. gyakorlat Matematika B4 I. gyakorlat 2006. február 16. 1. Egy-dimeziós adatredszerek Va valamilye adatredszer (számsorozat), amelyről szereték kiszámoli bizoyos dolgokat. Az egyes értékeket jelöljük z i -vel, a

Részletesebben

Kalkulus II., második házi feladat

Kalkulus II., második házi feladat Uger Tamás Istvá FTDYJ Név: Uger Tamás Istvá Neptu: FTDYJ Web: http://maxwellszehu/~ugert Kalkulus II, második házi feladat pot) Koverges? Abszolút koverges? ) l A feladat teljese yilvávalóa arra kívácsi,

Részletesebben

( a b)( c d) 2 ab2 cd 2 abcd 2 Egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn

( a b)( c d) 2 ab2 cd 2 abcd 2 Egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn Feladatok közepek közötti egyelőtleségekre (megoldások, megoldási ötletek) A továbbiakba szmk=számtai-mértai közép közötti egyelőtleség, szhk=számtaiharmoikus közép közötti egyelőtleség, míg szk= számtai-égyzetes

Részletesebben

Kalkulus szigorlati tételsor Számítástechnika-technika szak, II. évfolyam, 2. félév

Kalkulus szigorlati tételsor Számítástechnika-technika szak, II. évfolyam, 2. félév Kalkulus szigorlati tételsor Számítástechika-techika szak, II. évfolyam,. félév Sorozatok: 1. A valós számoko értelmezett műveletek és reláció tulajdoságai. Számok abszolút értéke, itervallumok. Számhalmazok

Részletesebben

A primitív függvény létezése. Kitűzött feladatok. határérték, és F az f egy olyan primitívje, amelyre F(0) = 0. Bizonyítsd be,

A primitív függvény létezése. Kitűzött feladatok. határérték, és F az f egy olyan primitívje, amelyre F(0) = 0. Bizonyítsd be, 6 A primitív üggvéy létezése A primitív üggvéy létezése Kitűzött eladatok. Határozd meg az a és b valós paraméterek értékét úgy hogy az : R ae + b üggvéyek létezze primitív üggvéye! >. Az : [ + [ + olytoos

Részletesebben

Számsorozatok. 1. Alapfeladatok december 22. sorozat határértékét, ha. 1. Feladat: Határozzuk meg az a n = 3n2 + 7n 5n létezik.

Számsorozatok. 1. Alapfeladatok december 22. sorozat határértékét, ha. 1. Feladat: Határozzuk meg az a n = 3n2 + 7n 5n létezik. Számsorozatok 2015. december 22. 1. Alapfeladatok 1. Feladat: Határozzuk meg az a 2 + 7 5 2 + 4 létezik. sorozat határértékét, ha Megoldás: Mivel egy tört határértéke a kérdés, ezért vizsgáljuk meg el

Részletesebben

6. Számsorozat fogalma és tulajdonságai

6. Számsorozat fogalma és tulajdonságai 6. Számsorozat fogalma és tulajdoságai Taulási cél: A számsorozat fogalmáak és elemi tulajdoságaiak megismerése. A mootoitás, korlátosság vizsgálatáak elsajátítása. Nevezetes sorozatok határértékéek megismerése.

Részletesebben

ANALÍZIS 1. I. VIZSGA január 11. Mérnök informatikus szak α-variáns Munkaidő: 90 perc., vagyis z 2 1p = i 1p = ( cos 3π 2 2

ANALÍZIS 1. I. VIZSGA január 11. Mérnök informatikus szak α-variáns Munkaidő: 90 perc., vagyis z 2 1p = i 1p = ( cos 3π 2 2 ANALÍZIS. I. VIZSGA. jauár. Mérök iformatikus szak α-variás Mukaidő: perc. feladat pot) Adja meg az z 4 i)z i egyelet összes megoldását. i + i) + 4i + 4 i +, vagyis z p i p cos 3 + i si ) 3 vagy z p i

Részletesebben

FELADATOK A KALKULUS C. TÁRGYHOZ

FELADATOK A KALKULUS C. TÁRGYHOZ FELADATOK A KALKULUS C. TÁRGYHOZ. HALMAZOK RELÁCIÓK FÜGGVÉNYEK. Bizoyítsuk be a halmaz-műveletek alapazoosságait! 2. Legye adott az X halmaz legye A B C X. Ha A B := (A B) (B A) akkor bizoyítsuk be hogy

Részletesebben

Debreceni Egyetem, Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar. Feladatok a Gazdasági matematika I. tárgy gyakorlataihoz. Halmazelmélet

Debreceni Egyetem, Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar. Feladatok a Gazdasági matematika I. tárgy gyakorlataihoz. Halmazelmélet Debrecei Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudomáyi Kar Feladatok a Gazdasági matematika I. tárgy gyakorlataihoz a megoldásra feltétleül ajálott feladatokat jelöli e feladatokat a félév végére megoldottak

Részletesebben

Hajós György Versenyre javasolt feladatok SZIE.YMÉTK 2011

Hajós György Versenyre javasolt feladatok SZIE.YMÉTK 2011 1 Molár-Sáska Gáboré: Hajós György Verseyre javasolt feladatok SZIE.YMÉTK 011 1. Írja fel a számokat 1-tıl 011-ig egymás utá! Határozza meg az így kapott agy szám 0-cal való osztási maradékát!. Az { }

Részletesebben

Határértékszámítás. (szerkesztés alatt) Dr. Toledo Rodolfo április A határátmenet és a műveletek 12

Határértékszámítás. (szerkesztés alatt) Dr. Toledo Rodolfo április A határátmenet és a műveletek 12 Határértékszámítás szerkesztés alatt) Dr. Toledo Rodolfo 207. április 23. Tartalomjegyzék. Bevezetés 2 2. Segédállítások 3 3. Nevezetes sorozatok 7 4. A határátmeet és a műveletek 2 5. Az e szám fogalma

Részletesebben

megoldásvázlatok Kalkulus gyakorlat Fizika BSc I/1, 1. feladatsor 1. Rajzoljuk le a számegyenesen az alábbi halmazokat!

megoldásvázlatok Kalkulus gyakorlat Fizika BSc I/1, 1. feladatsor 1. Rajzoljuk le a számegyenesen az alábbi halmazokat! megoldásvázlatok Fizika BSc I/,. feladatsor. Rajzoljuk le a számegyeese az alábbi halmazokat! a { R < 5}, b { R 4}, c { Z 4}, d { Q < 4 6}, e { N 3 }.. Igazak-e az alábbi állítások? Adjuk meg az állítások

Részletesebben

BSc Analízis I. előadásjegyzet

BSc Analízis I. előadásjegyzet BSc Aalízis I. előadásjegyzet 2009/200. őszi félév Sikolya Eszter ELTE TTK Alkalmazott Aalízis és Számításmatematikai Taszék 200. április 30. ii Tartalomjegyzék Előszó v. Bevezetés.. Logikai állítások,

Részletesebben

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo SZÁMELMÉLET Vasile Beride, Filippo Spagolo A számelmélet a matematika egyik legrégibb ága, és az egyik legagyobb is egybe Eek a fejezetek az a célja, hogy egy elemi bevezetést yújtso az első szite lévő

Részletesebben

Feladatok megoldása. Diszkrét matematika I. Beadandó feladatok. Bujtás Ferenc (CZU7KZ) December 14, feladat: (A B A A \ C = B)

Feladatok megoldása. Diszkrét matematika I. Beadandó feladatok. Bujtás Ferenc (CZU7KZ) December 14, feladat: (A B A A \ C = B) Diszkrét matematika I. Beadadó feladatok Bujtás Ferec (CZU7KZ) December 14 014 Feladatok megoldása 1..1-6. feladat: (A B A A \ C = B) A B A = A \ C = B igazolása: A B A = B \A = Ø = B = A B (Mivel a B-ek

Részletesebben

18. Differenciálszámítás

18. Differenciálszámítás 8. Differeciálszámítás I. Elméleti összefoglaló Függvéy határértéke Defiíció: Az köryezetei az ] ε, ε[ + yílt itervallumok, ahol ε > tetszőleges. Defiíció: Az f függvéyek az véges helye vett határértéke

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar

Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Eötvös Lorád Tudomáyegyetem Természettudomáyi Kar Végtele sorokkal kapcsolatos tételek és ellepéldák Szakdolgozat Készítette: Csala Mátyás Matematika Bsc Matematikai elemző szakiráy Témavezető: Gémes Margit

Részletesebben

1. Gyökvonás komplex számból

1. Gyökvonás komplex számból 1. Gyökvoás komplex számból Gyökvoás komplex számból. Ismétlés: Ha r, s > 0 valós, akkor rcos α + i siα) = scos β + i siβ) potosa akkor, ha r = s, és α β a 360 egész számszorosa. Moivre képlete scos β+i

Részletesebben

Draft version. Use at your own risk!

Draft version. Use at your own risk! BME Matematika Itézet Aalízis Taszék Adai Attila Bevezető aalízispéldák példatár éháy BSc-s órához 8 Tartalomjegyzék. Halmazalgebra. Teljes idukció 3. Relációk, függvéyek 3 4. Számosságok 6 5. A valós

Részletesebben

V. Deriválható függvények

V. Deriválható függvények Deriválható függvéyek V Deriválható függvéyek 5 A derivált fogalmához vezető feladatok A sebesség értelmezése Legye az M egy egyees voalú egyeletes mozgást végző pot Ez azt jeleti, hogy a mozgás pályája

Részletesebben

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21.

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21. Statisztika 1 zárthelyi dolgozat 011 március 1 1 Legye X = X 1,, X 00 függetle mita b paraméterű Poisso-eloszlásból b > 0 Legye T 1 X = X 1+X ++X 100, T 100 X = X 1+X ++X 00 00 a Milye a számra igaz, hogy

Részletesebben

Végtelen sorok. (szerkesztés alatt) Dr. Toledo Rodolfo március Mértani és teleszkopikus sorok 8

Végtelen sorok. (szerkesztés alatt) Dr. Toledo Rodolfo március Mértani és teleszkopikus sorok 8 Végtele sorok (szerkesztés alatt) Dr. Toledo Rodolfo 207. március 25. Tartalomjegyzék. Bevezetés 2 2. A sor fogalma 3 3. Mértai és teleszkopikus sorok 8 4. Abszolút és feltételese koverges sorok 4 5. Sorok

Részletesebben

VÉLETLENÍTETT ALGORITMUSOK. 1.ea.

VÉLETLENÍTETT ALGORITMUSOK. 1.ea. VÉLETLENÍTETT ALGORITMUSOK 1.ea. 1. Bevezetés - (Mire jók a véletleített algoritmusok, alap techikák) 1.1. Gyorsredezés Vegyük egy ismert példát, a redezések témaköréből, méghozzá a gyorsredezés algoritmusát.

Részletesebben

Analízis I. Vizsgatételsor

Analízis I. Vizsgatételsor Analízis I. Vizsgatételsor Programtervező Informatikus szak 2008-2009. 2. félév Készítette: Szabó Zoltán SZZNACI.ELTE zotyo@bolyaimk.hu v.0.6 RC 004 Forrás: Oláh Gábor: ANALÍZIS I.-II. VIZSGATÉTELSOR 2006-2007-/2

Részletesebben

(f) f(x) = x2 x Mutassa meg, hogy ha f(x) dx = F (x) + C, akkor F (ax + b) a 3. Számolja ki az alábbi határozatlan integrálokat: 1.

(f) f(x) = x2 x Mutassa meg, hogy ha f(x) dx = F (x) + C, akkor F (ax + b) a 3. Számolja ki az alábbi határozatlan integrálokat: 1. PROGRAMTERVEZŐ MATEMATIKUS SZAK II. ÉVF. III. FÉLÉV GYAKORLÓ FELADATOK AZ II. ANALÍZIS ZH-RA Primitívfüggvéy keresés. Adja meg az f függvéy egy primitívfüggvéyét: f) = 6 8 + 3 b) f) = + 3 f) = + 5 ) /

Részletesebben

Sorozatok A.: Sorozatok általában

Sorozatok A.: Sorozatok általában 200 /2002..o. Fakt. Bp. Sorozatok A.: Sorozatok általába tam_soroz_a_sorozatok_altalaba.doc Sorozatok A.: Sorozatok általába Ad I. 2) Z/IV//a-e, g-m (CD II/IV/ Próbálj meg róluk miél többet elmodai. 2/a,

Részletesebben

A G miatt (3tagra) Az egyenlőtlenségek két végét továbbvizsgálva, ha mindkét oldalt hatványozzuk:

A G miatt (3tagra) Az egyenlőtlenségek két végét továbbvizsgálva, ha mindkét oldalt hatványozzuk: Kocsis Júlia Egyelőtleségek 1. Feladat: Bizoytsuk be, hogy tetszőleges a, b, c pozitv valósakra a a b b c c (abc) a+b+c. Megoldás: Tekitsük a, b és c számok saját magukkal súlyozott harmoikus és mértai

Részletesebben

Kitűzött feladatok Injektivitás és egyéb tulajdonságok 69 KITŰZÖTT FELADATOK

Kitűzött feladatok Injektivitás és egyéb tulajdonságok 69 KITŰZÖTT FELADATOK Kitűzött feladatok Ijektivitás és egyéb tulajdoságok 69 1. KITŰZÖTT FELADATOK Határozd meg az összes szigorúa mooto f:z Z függvéyt, amely teljesíti az f ( xy) = f ( y), x, y Z összefüggést és létezik k

Részletesebben

GAZDASÁGI MATEMATIKA 1. ANALÍZIS

GAZDASÁGI MATEMATIKA 1. ANALÍZIS SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁGI, AGRÁR- ÉS EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR Dr. Szakács Attila GAZDASÁGI MATEMATIKA. ANALÍZIS Segédlet öálló mukához. átdolgozott, bővített kiadás Békéscsaba, Lektorálták: DR. PATAY

Részletesebben

3.4. gyakorlat. Matematika B1X február 1819.

3.4. gyakorlat. Matematika B1X február 1819. 3.4. gyakorlat Matematika B1X 2003. február 1819. 1. A harmadik el adás (II. 17.) 1.1. Számosság Egyel számosságú halmazok. Véges, megszámlálhatóa végtele és kotiuum számosságú halmazok. Hatváyhalmaz számossága

Részletesebben

Feladatok valós számsorozatokkal és sorokkal. 1.Feladatok valós számsorozatokkal

Feladatok valós számsorozatokkal és sorokkal. 1.Feladatok valós számsorozatokkal Simo Iloa: Feladatok valós számsorozatokkal Feladatok valós számsorozatokkal és sorokkal Írta és szerkesztette: Simo Iloa Lektorálta: Dr. Pap Margit.Feladatok valós számsorozatokkal A feladatgyűjteméy

Részletesebben

(a n A) 0 < ε. A két definícióbeli feltétel ugyanazt jelenti (az egyenlőtlenség mindkettőben a n A < ε), ezért a n A a n A 0.

(a n A) 0 < ε. A két definícióbeli feltétel ugyanazt jelenti (az egyenlőtlenség mindkettőben a n A < ε), ezért a n A a n A 0. Földtudomáy lpszk 006/07 félév Mtemtik I gykorlt IV Megoldások A bármely ε R + számhoz v oly N N küszöbidex, hogy mide N, >N eseté A < ε A 0 bármely ε R + számhoz v oly N N küszöbidex, hogy mide N, > N

Részletesebben

minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének mondjuk, f(x 0 )-at pedig az (abszolút) maximumértékének.

minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének mondjuk, f(x 0 )-at pedig az (abszolút) maximumértékének. Függvények határértéke és folytonossága Egy f: D R R függvényt korlátosnak nevezünk, ha a függvényértékek halmaza korlátos. Ha f(x) f(x 0 ) teljesül minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének

Részletesebben

24. tétel A valószínűségszámítás elemei. A valószínűség kiszámításának kombinatorikus modellje.

24. tétel A valószínűségszámítás elemei. A valószínűség kiszámításának kombinatorikus modellje. 24. tétel valószíűségszámítás elemei. valószíűség kiszámításáak kombiatorikus modellje. GYORISÁG ÉS VLÓSZÍŰSÉG meyibe az egyes adatok a sokaságo belüli részaráyát adjuk meg (törtbe vagy százalékba), akkor

Részletesebben

Analízis I. beugró vizsgakérdések

Analízis I. beugró vizsgakérdések Analízis I. beugró vizsgakérdések Programtervező Informatikus szak 2008-2009. 2. félév Készítette: Szabó Zoltán SZZNACI.ELTE zotyo@bolyaimk.hu v1.7 Forrás: Dr. Weisz Ferenc: Prog. Mat. 2006-2007 definíciók

Részletesebben

A1 Analízis minimumkérdések szóbelire 2014

A1 Analízis minimumkérdések szóbelire 2014 A1 Aalízis miimumkérdések szóbelire 2014 Halmazelmélet és komplex számok 1. Halmaz, metszet, uió, külöbség halmaz: em defiiált alapfogalom o jelölés: A, B halmazok; a A; a em B (em defiiáljuk) o üreshalmaz:

Részletesebben

Véges matematika 1. feladatsor megoldások

Véges matematika 1. feladatsor megoldások Véges matematika 1 feladatsor megoldások 1 Háy olya hosszúságú kockadobás-sorozat va, melybe a csak 1-es és 2-es va; Egymástól függetleül döthetük a külöböző dobások eredméyéről, így a taultak szerit a

Részletesebben

Egy lehetséges tételsor megoldásokkal

Egy lehetséges tételsor megoldásokkal Egy lehetséges tételsor megoldásokkal A vizsgatétel I része a IX és X osztályos ayagot öleli fel, 6 külöböző fejezetből vett feladatból áll, összese potot ér A közzétett tétel-variások és az előző évekbe

Részletesebben

f (M (ξ)) M (f (ξ)) Bizonyítás: Megjegyezzük, hogy konvex függvényekre mindig létezik a ± ben

f (M (ξ)) M (f (ξ)) Bizonyítás: Megjegyezzük, hogy konvex függvényekre mindig létezik a ± ben Propositio 1 (Jese-egyelőtleség Ha f : kovex, akkor tetszőleges ξ változóra f (M (ξ M (f (ξ feltéve, hogy az egyelőtleségbe szereplő véges vagy végtele várható értékek létezek Bizoyítás: Megjegyezzük,

Részletesebben

Metrikus terek. továbbra is.

Metrikus terek. továbbra is. Metrius tere továbbra is. Defiíció: Legye X egy halmaz, d : X X R egy függvéy. Azt modju, hogy d metria (távolság), ha.. 3. 4. d d d d x, x 0, x, y 0 x y, x, y dy, x, x, z dx, y dy, z. Az X halmazt a d

Részletesebben

INJEKTIVITÁS ÉS EGYÉB TULAJDONSÁGOK MEGOLDOTT FELADATOK

INJEKTIVITÁS ÉS EGYÉB TULAJDONSÁGOK MEGOLDOTT FELADATOK Megoldott feladatok Ijektivitás és egyéb tulajdoságok 59 ) INJEKTIVITÁS ÉS EGYÉB TULAJDONSÁGOK MEGOLDOTT FELADATOK Határozd meg azt az f:r R függvéyt, amelyre f ( f ( ) x R és a g:r R g ( = x f ( függvéy

Részletesebben

Mőbiusz Nemzetközi Meghívásos Matematika Verseny Makó, március 26. MEGOLDÁSOK

Mőbiusz Nemzetközi Meghívásos Matematika Verseny Makó, március 26. MEGOLDÁSOK Mőbiusz Nemzetözi Meghívásos Matematia Versey Maó, 0. március 6. MEGOLDÁSOK 5 700. Egy gép 5 óra alatt = 000 alatt 000 csavart. 000 csavart észít, így = gép észít el 5 óra 000. 5 + 6 = = 5 + 5 6 5 6 6.

Részletesebben

Pályázat címe: Pályázati azonosító: Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. www.u-szeged.hu www.palyazat.gov.

Pályázat címe: Pályázati azonosító: Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. www.u-szeged.hu www.palyazat.gov. Pályázat címe: Új geerációs sorttudomáyi kézés és tartalomfejlesztés, hazai és emzetközi hálózatfejlesztés és társadalmasítás a Szegedi Tudomáyegyeteme Pályázati azoosító: TÁMOP-4...E-5//KONV-05-000 Sortstatisztika

Részletesebben

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova Matematikai játékok Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova 1. rész Matematikai tréfák A következő matematikai játékokba matematikai tréfákba a végső eredméy a játék kiidulási feltételeitől függ, és em a játékosok

Részletesebben

1/1. Házi feladat. 1. Legyen p és q igaz vagy hamis matematikai kifejezés. Mutassuk meg, hogy

1/1. Házi feladat. 1. Legyen p és q igaz vagy hamis matematikai kifejezés. Mutassuk meg, hogy /. Házi feladat. Legyen p és q igaz vagy hamis matematikai kifejezés. Mutassuk meg, hogy mindig igaz. (p (( p) q)) (( p) ( q)). Igazoljuk, hogy minden A, B és C halmazra A \ (B C) = (A \ B) (A \ C) teljesül.

Részletesebben

Taylor-sorok alkalmazása numerikus sorok vizsgálatára

Taylor-sorok alkalmazása numerikus sorok vizsgálatára Eötvös Lorád Tudomáyegyetem Természettudomáyi Kar Alkalmazott Aalízis és Számításmatematikai Taszék Taylor-sorok alkalmazása umerikus sorok vizsgálatára Szakdolgozat Készítette: Témavezet : Walter Petra

Részletesebben

Függvények határértéke 69. III. Függvények határértéke

Függvények határértéke 69. III. Függvények határértéke Függvéyek határértéke 69 A határérték értelmezése III Függvéyek határértéke Ebbe a fejezetbe taulmáyozi fogjuk a függvéy határértékét egy potba A feladat így fogalmazható meg: Ha adott az f : D valós változójú

Részletesebben

Függvényhatárérték-számítás

Függvényhatárérték-számítás Függvéyhatárérték-számítás I Függvéyek véges helye vett véges határértéke I itervallumo, ha va olya k valós szám, melyre az I itervallumo, ha va olya K valós szám, melyre I itervallumo, ha alulról és felülről

Részletesebben

Minden x > 0 és y 0 valós számpárhoz létezik olyan n természetes szám, hogy y nx.

Minden x > 0 és y 0 valós számpárhoz létezik olyan n természetes szám, hogy y nx. 1. Archimedesz tétele. Minden x > 0 és y 0 valós számpárhoz létezik olyan n természetes szám, hogy y nx. Legyen y > 0, nx > y akkor és csak akkor ha n > b/a. Ekkor elég megmutatni, hogy létezik minden

Részletesebben

Az analízis megalapozása példatár

Az analízis megalapozása példatár Az analízis megalapozása példatár Gémes Margit, Keleti Tamás, Szentmiklóssy Zoltán Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Matematikai Intézet 205. június 24. Tartalomjegyzék. A logika alapjai

Részletesebben

Andai Attila: november 13.

Andai Attila: november 13. Adai Attila: Aalízis éháy fejezete bizoyításokkal Óravázlat 006. ovember 13. Ebbe az óravázlatba az órá elhagzott defiíciókat és a bizoyított tételeket gyűjtöttem össze. i Elemi sorok és függvéyek 1 1.

Részletesebben

Valós függvények tulajdonságai és határérték-számítása

Valós függvények tulajdonságai és határérték-számítása EL 1 Valós függvények tulajdonságai és határérték-számítása Az ebben a részben szereplő függvények értelmezési tartománya legyen R egy részhalmaza. EL 2 Definíció: zérushely Az f:d R függvénynek zérushelye

Részletesebben

4. Test feletti egyhatározatlanú polinomok. Klasszikus algebra előadás NE KEVERJÜK A POLINOMOT A POLINOMFÜGGVÉNNYEL!!!

4. Test feletti egyhatározatlanú polinomok. Klasszikus algebra előadás NE KEVERJÜK A POLINOMOT A POLINOMFÜGGVÉNNYEL!!! 4. Test feletti egyhatározatlaú poliomok Klasszikus algebra előadás Waldhauser Tamás 2013 április 11. Eddig a poliomokkal mit formális kifejezésekkel számoltuk, em éltük azzal a lehetőséggel, hogy x helyébe

Részletesebben

3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató és Fejlesztő Itézet TÁMOP-3.1.1-11/1-01-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordiáció) II. szakasz MATEMATIKA 3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT 015 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató

Részletesebben

2. gyakorlat - Hatványsorok és Taylor-sorok

2. gyakorlat - Hatványsorok és Taylor-sorok . gyakorlat - Hatváysorok és Taylor-sorok 9. március 3.. Adjuk meg az itt szereplő sorok kovergeciasugarát és kovergeciaitervallumát! + a = + Azaz a hatváysor kovergeciasugara. Az biztos, hogy a (-,) yílt

Részletesebben

1. Írd fel hatványalakban a következõ szorzatokat!

1. Írd fel hatványalakban a következõ szorzatokat! Számok és mûveletek Hatváyozás aaaa a a darab téyezõ a a 0 0 a,ha a 0. Írd fel hatváyalakba a következõ szorzatokat! a) b),,,, c) (0,6) (0,6) d) () () () e) f) g) b b b b b b b b h) (y) (y) (y) (y) (y)

Részletesebben

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova Első rész Matematikai tréfák Matematikai játékok Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova A következő matematikai játékokba matematikai tréfákba a végső eredméy a játék kiidulási feltételeitől függ, és em a

Részletesebben

Analízis előadás és gyakorlat vázlat

Analízis előadás és gyakorlat vázlat Analízis előadás és gyakorlat vázlat Készült a PTE TTK GI szakos hallgatóinak Király Balázs 2010-11. I. Félév 2 1. fejezet Számhalmazok és tulajdonságaik 1.1. Nevezetes számhalmazok ➀ a) jelölése: N b)

Részletesebben

Számelméleti alapfogalmak

Számelméleti alapfogalmak Számelméleti alapfogalma A maradéos osztás tétele Legye a és b ét természetes szám, b, és a>b Aor egyértelme léteze q és r természetes számo, amelyere igaz: a b q r, r b Megevezés: a osztadó b osztó q

Részletesebben

Prímszámok a Fibonacci sorozatban

Prímszámok a Fibonacci sorozatban www.titokta.hu D é e s T a m á s matematikus-kriptográfus e-mail: tdeest@freemail.hu Prímszámok a Fiboacci sorozatba A továbbiakba Fiboacci sorozato az alapsorozatot (u,,,3,5,...), Fiboacci számo az alapsorozat

Részletesebben

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Számsorozatok, vektorsorozatok konvergenciája Def.: Számsorozatok értelmezése:

Részletesebben