A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Lukács Gábor C5K06R

2 Tantervi előírás: Az emeltszintű érettségin, egy dobószám szabadon választott technikával való bemutatása az előírás. A középszintű érettségin a dobószámok közül a gerelyhajítás nem választható. 1. A gerelyhajítás középiskolában oktatott technikájának leírása Az atlétika dobószámai közül a legősibb eredetű versenyszám. Látványos, sajátos mozgás: nekifutással ötvözött váll feletti hajítás. Technikai szempontból három fő részre bontható: nekifutás dobóhelyzet előkészítése tényleges dobás A középső mozgásszakaszt (dobóhelyzet előkészítése) további két részre oszthatjuk. Az első előkészítő lépesek során a dobó egyenes vonalú előrehaladás közben az addig fejmagasságban hordozott gerelyt lekészíti. A második szakasz előkésztő lépései a legfontosabbak, itt dől el ugyanis, hogy milyen helyzetet biztosítunk a gerely hajításához. Az ízületek helyzete a második szakaszban: a jobb alsó végtag (lendítő) bokában igen enyhén lábháti irányban, térdben, csípőben enyhén hajlítva, kissé kifelé forgatva előre lendül. A jobb alsó végtag enyhe kifelé forgatása a jobb váll, illetve a törzs helyzetéből következik. A gerelyhajítóknak tudatosan törekedniük kell arra, hogy ez a forgatási szög a lehető legkisebb legyen, és a lendítő végtag talajfogása ne térjen el túlzottan a nekifutás irányának megfelelő egyenestől. A bal alsó végtag (a volt támasztó végtag) ízületei a futás elrugaszkodási fázisának megfelelő helyzetben vannak: bokában erőteljes talpi hajlítás, térdben csípőben feszítés. A törzs kissé hátrafelé döntött a jobb oldal a középsíkig hátra,a bal oldal előreforgatott. Ideális az elfordulási szög akkor, ha a dobó testének oldala vezeti a mozgást. A fej a bal váll felé forgatott, az arc előre, a dobás irányában néz. A jobb felső végtag hordozza a gerelyt. Ez a kar vállban távolított hátrafelé lendített, erőteljesen kifelé forgatott helyzetben van. A könyök maximálisan kifeszítve,az alkar enyhén hanyitott. A gerely a tenyér vájulatába simul. (Dr. Miltényi Márta: A sportmozgások anatómiai alapjai Kner Nyomda, Gyoma )

3 A gerely fogása: A gerelyt az atléták az ún. Järvinen fogással tartják. A középsőés/vagy a mutatóujj úgy fogja körbe a gerelyt, hogy az közben a kötés végéhez nyomódik. A hüvelykujj, szemben a középső ujjal, szintén a gerelyre, ill. a kötésre fonódik. A gyűrűs- és a kisujjak a középső ujj mellett, a kötésen fogják körbe a gerelyt. A mutatóujj nem nyúlhat hátra a gerely vége felé, mert az a kidobást károsan befolyásolhatja. A gerely kötése belefekszik a tenyérbe, és a hüvelykujj izompárnájához támaszkodik. A gerely kihajításánál az erő átadását, a középső-, a hüvelyk- és a mutatóujj végzi, a gyűrűsujj- és a kisujj csak irányít. (Polgár Tibor Béres Sándor Dialóg Campus Kiadó Szerzői jog 2011 Dialóg Campus Kiadó Copyright 2011., Polgár Tibor, Béres Sándor 2011) A bal felső végtag helyzete a gerellyel szinte párhuzamos. Vállban a közelített, előrelendített, befelé forgatott helyzetet foglal el: a könyök hajlítva, az alkar borintva, a csukló középállásban, az ujjak lazán hajlítva, enyhén ökölbe szorítva. A dobólépés: a gerelyhajítás e mozzanata a bal alsó végtag talajfogásával indul. Ez technikailag akkor helyes, ha kissé rézsutosan, enyhén befelé fordított lábbal történik. A térd szintén kissé hajlított. A jó bal lábtámasz azért döntő mozzanata a gerelyhajításnak, mert a hajítás függőleges összetevőjét jelenti. Ha a dobó előrenéző lábujjakkal, feszített térddel fog talajt, fölöslegesen megemeli a testét, és ez technikailag helytelen mozdulat a térd számára is hatalmas megterhelés. A bal alsó végtag támasza tehát sohasem lehet merev. A talajjal való ütközést főleg a térd rugózza ki, a térd megfelelően választott hajlásszöge tehát kulcskérdés. A nagymértékű térdhajlítás (a dobó térde berogy) megtöri a dobó lendületét, mert a súlypont esését eredményezi. A térd hajlásszögének megfelelően a dobólépés hossza sem közömbös. Ha e lépés rövid, a versenyző gyorsan áthalad rajta, a bal alsó végtag munkája kihasználatlan marad, szaknyelven: a dobólépés üres lesz. A hosszú és mély dobólépésbe általában beleragad a dobó, nem tudja a hajítást bal alsó végtaggal megemelni. Ha a dobólépésben a bal alsó végtag támasza már megkezdődött, a jobb alsó végtag fokozatosan elrugaszkodik a talajtól. Bokában erőteljes talpi hajlítás, illetve térdben, csípőben feszítő mozgás észlelhető, miközben a comb befelé forog. A térd a dobás irányában néz. A bal alsó végtag talajfogása előtt a bal kar a vállban távolított helyzetét megtartva a könyök vezetésével oldalra, majd hátra lendül a nyitó munka miközben a még mindig hátradöntött törzs bal oldala fokozatosan hátrafordul.

4 A jobb felső végtag ( a gerelytartó kéz) e mozgások alatt lehetőleg ne változtassa a helyzetét. Különösen ajánlott a csuklóra ügyelni. Ha a csukló betörik (kézháti hajlítás), a gerely hegye az ideális helyzet fölé billen. (Dr. Miltényi Márta: A sportmozgások anatómiai alapjai Kner Nyomda, Gyoma ) A gerelyhajítást a versenyzők öt vagy hétlépéses dobóritmusból végzik, amely azt jelenti, hogy a kar hátranyújtását és a kidobóhelyzetbe kerülést öt, illetve hét lépés alatt hajtják végre. Ötlépéses dobóritmus esetén a jobbkezes dobónak a második, azaz jobblábas lépése során kell a törzsét jobbra fordítani és a gerelyt tartó karját hátranyújtani. A következő ballábas lépés gyorsított, de átlagos hosszúságú, a negyedik (jobblábas) lépés szökkenésszerű, gyors és hosszú. Ezáltal a dobó levegőbe kerül. Ezt nevezzük impulzuslépésnek. Az ötödik, azaz ballábas lépés rövid és gyorsan előre lendülő kitámasztás. A dobó jobb lába dobásirányba fordul és nyúlik, ezáltal a csípő előretolódik, kialakul az ívfeszülés. (Dr. Béres Sándor Atlétika oktatása testnevelő asszisztenseknek Eszterházy Károly Főiskola) Az ívhelyzet: a gerelyhajítás egyik legszebb és legkritikusabb pontja az ívhelyzet. A többi részhelyzethez hasonlóan ez is pillanatok alatt játszódik le, lényege: a hajításban részt vevő izmok úgynevezett előfeszítése. A mozdulat kezdetén a jobb alsó végtag befejezte az elrugaszkodást. A térd a csípő a dobás irányába fordult. A testsúly még nincs teljesen a bal alsó végtagon. A törzs a dobás irányával szembe fordul,kissé még hátrahajlik, ív alakot képezve. A törzs helyzete a kar kifelé forgása miatt a jobb vállízületben még erőteljesebb feszülési érzést eredményez. A dobó szinte a gerely alá bújik. A jobb felső végtag megtartja eredeti könyök-, csukló- és kézhelyzetét. Ez a mozdulat akkor jó, ha a jobb váll szinte maga után húzza a szert tartó végtagot. A bal felső végtag a törzs forgatását támogatva tovább nyit, hátra- és oldal felé lendülve. (Dr. Miltényi Márta: A sportmozgások anatómiai alapjai Kner Nyomda, Gyoma ) 2. A gerelyhajítás legfontosabb versenyszabályai A gerelyt a kötésnél kell fogni és a váll, illetve a dobó felkar fölött kell eldobni. A gerelyt nem szabad forgó mozgással elhajítani.

5 A dobás akkor érvényes, ha a gerely egyéb részeit megelőzően, a fémhegy éri először a földet. A versenyző a dobásra való felkészülés és a kidobás között nem fordulhat meg a tengelye körül úgy, hogy a kidobás irányának háttal legyen. Nem érvényes a dobás, ha a versenyző kidobáskor testének bármely részével érinti a körívet vagy a körív végeitől párhozamos vonalakra húzott merőleges vonalakat, illetve az ezeken túl lévő területet. Tilos bármely olyan eszköz alkalmazása - két vagy több ujj egymáshoz kötése is, amely valamilyen módon segítheti a versenyzőt a dobás végrehajtásában. A versenyző mindaddig nem hagyhatja el a nekifutót, amíg a szer a talajra nem érkezett. A szer leesése után hátrafele kell elhagyni a kidobó ívet. (MASZ Atlétikai Szabálykönyv, 2010) 3. A gerelyhajításban az alábbi izmok vesznek részt dominánsan a technika kivitelezésében: A gerelyhajítók, az egész testüket használják a lábujjtól a kézhegyig. Fontos a laza, ruganyos izomzat, a gyorsaság és gyorsulás, valamint a dobásban résztvevő izmok erejének fejlesztése. A technika kivitelezésében dominánsan részt vevő izmok: Deltaizom (musculus deltoideus) Fűrészizom (jobb oldali elülső) (musculus serratus anterior) Kétfejű felkarizom (musculus biceps brachii) Háromfejű felkarizom (musculus triceps brachii) Nagy mellizom (musculus pectoralis major) Kis mellizom (musculus pectoralis minor) Rekeszizom (diaphragma) Egyenes hasizom (musculus rectus abdominis) Trapéz vagy csuklyás izom (musculus trapesius) Széles hátizom (musculus latissimus dorsi) Rombuszizom (musculus rhomboideus) Csípőhorpaszizom (musculus iliopsoas) Négyfejű combizom (musculus quadriceps femoris)

6 Kétfejű combizom (musculus biceps femoris) Háromfejű lábikraizom (musculus triceps surae) A gerelyhajítás előkészítő gyakorlatai A gerelyhajítás oktatásának előfeltételei: Feladatként jelentkezik, a koordinatív, a gyorsasági, a lazaság mozgékonyság, a robbanékony erő képességek fejlesztése. Céltudatos, megalapozott tevékenységet kell folytatni a gerelyhajításban résztvevő láb-,törzs-, és karizmok robbanékony erőkifejtő képességek magas szintre emelése érdekében. Előkészítő gyakorlatok: A gyakorlat száma:1 A gyakorlat megnevezése: Szánkózás Forrás megjelölés: Horváth Zoltán JÁTÉK ÉS SZABADIDŐ-SPORT Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Erőfejlesztés: ujjak, kar, törzs, láb izomzatának fejlesztése. Eszközök: parkettás padló, zsámoly 4db, húzókötél 4db A résztvevők száma: 4x5 fős csoportok. A gyakorlat leírása: A csapat egyik tagja kb. 4-6 m-re az oszloppal szemben, a célvonal mögött áll, kezében a zsámolyra erősített kötéllel. A sor első játékosa a felfordított zsámolyba ül. Rajtjelre a szembelévő játékos a kötéllel áthúzza a zsámolyban ülő társát a pályán. Amikor a zsámoly érinti a célvonalat, a zsámolyban ülő játékos kiszáll, átveszi a kötelet. Aki húzta, visszacsúsztatja a zsámolyt a rajtvonalig. A játék kezdődik előröl, és mindaddig tart, amíg mindenki az induló helyére ér vissza. Kritikus momentum: váltani csak akkor szabad, ha zsámoly érinti a vonalakat. Megjegyzés: télen, havazáskor szabadtéren is játszható. Változatok: a terhelést tudom növelni, ha a húzópálya hosszát növelem, továbbá a húzó játékos, húzhat ülő testhelyzetben így más izomcsoportokat terhel, mint mikor állva húz.

7 A gyakorlat száma:2 A gyakorlat megnevezése: Hangya Forrás megjelölés: Horváth Zoltán JÁTÉK ÉS SZABADIDŐ-SPORT Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Erőfejlesztés: ujjak, kar, törzs, láb izomzatának fejlesztése. Eszközök:kb.20 m hosszúságú pálya,3 db tornapad A résztvevők száma: osztálylétszám, 3 csapatra bontva A gyakorlat leírása: Szembeváltás párosával, kb.20 m-es pályán. A tornapadot a rajtvonal előtt helyezzük el. Rajtjelre az első páros elindul és terpeszben a pad két végén lévő csavarok elé, illetve mögé áll. Ráfognak a pad ülőrészére, megemelik és így viszik át a túlsó oldalra. Amikor a pad eleje eléri a vonalat, lerakják azt, és váltják a szemben lévő párost,akik visszaviszik a padot. Kritikus momentum: mindkét játékosnak,a pad fölött kell elhelyezkedni Megjegyzés: fontos a szabályok betartatása Változatok: a terhelés fokozható, ha egy tanulót a padra ültetünk. A gyakorlat száma:3 A gyakorlat megnevezése: Kötélhúzás Forrás megjelölés: Pásztory, Rákos iskolai és népi játékok Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Erőfejlesztés: ujjak, kar, törzs, láb izomzatának fejlesztése. Eszközök:2 db húzókötél

8 A résztvevők száma: osztálylétszám, 4 csapatra bontva A gyakorlat leírása: a kötél közepétől jobbra és balra 1 méter távolságra egy-egy jelet teszünk. A kötél a földön kihúzva fekszik, középjelzése a játéktér középvonalán van. A két csapat a kötél két oldalán egymással szemben helyezkedik el. Vezényszóra a csapat tagjai megfogják a kötelet úgy, hogy a csapatok első emberei a jelnél kezdjék a fogást. Sípjelre mindkét csapat arra törekszik, hogy ellenfelét a felezővonalon túlra húzza. Győztes az a csapat, amelyik a középvonalig el tudja húzni ellenfelét. Kritikus momentum: próbáljunk meg azonos erősségű csapatokat kialakítani Megjegyzés: fontos a szabályok betartatása Változatok: 3-4 főre csökkentem a csapatok létszámát, így tudom növelni a terhelést. A gyakorlat száma:4 A gyakorlat megnevezése: Rönkhajítás Forrás megjelölés: Horváth Zoltán JÁTÉK ÉS SZABADIDŐ-SPORT Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Erőfejlesztés: ujjak, kar, törzs, láb izomzatának fejlesztése, robbanékonyság. Eszközök: Játéktér szabadtéren kb. 30 m hosszú 4-5 m széles dobófolyosó kijelölése, 1 db rönk, 1db gerenda A résztvevők száma: az egész osztály A gyakorlat leírása: Mindenki szabad fogásmóddal, egyéni technikával hajíthat. A feladatban az egyik legnehezebb rész a jó fogás kialakítása. Célszerű a dobóvonalra egy kb. 1,5-2 m gerendát tenni. Mindenkinek három dobása van. A legjobb eredmény adja a végső sorrendet. Érdekes virtuskodásra adhat módot, döntő a robbanékonyság. Sokszor nem várt eredmény alakul ki ebben a játékos erőpróbában. Kritikus momentum: A feladatban az egyik legnehezebb rész a jó fogás kialakítása. Megjegyzés: Fontos felhívni a figyelmet a balesetveszélyre! Változatok: Hátrafele történő hajítással kell minél messzebb jutatni a rönköt, fokozza a törzs hajlékonyságát.

9 A gyakorlat száma:5 A gyakorlat megnevezése: Gyorsan és okosan Forrás megjelölés: Horváth Zoltán JÁTÉK ÉS SZABADIDŐ-SPORT Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Gyorsaság, erőfejlesztés: láb, törzs izomzatának fejlesztése. Eszközök: Játéktér 5 m széless 25 m hosszú pálya kijelölése.1 db zsámoly,6-8 kislabda A résztvevők száma: az egész osztály A gyakorlat leírása: a játéktér különböző pontjaira 6-8 kislabdát, az induló helyhez egy zsá- Az a játékos molyt teszünk. A labdákat egyesével kell összeszedni és belerakni a kosárba. nyer, aki a legrövidebb idő alatt szedi össze a labdákat. A labdákat csak egyesével szabad vinni. Az útvonalat minden játékos maga választja meg. Kritikus momentum: Szabályok betartása. Megjegyzés: - Változatok: Erőfejlesztés fokozására a kislabdák helyet, játszhatjuk 3 kg-os medicinlabdák- kal is. A gyakorlat száma:6 A gyakorlat megnevezése: Labda pakoló Forrás megjelölés: saját

10 Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Gyorsaság, erőfejlesztés: láb, törzs izomzatának fejlesztése. Eszközök: Játéktér kézilabda pálya, 30 db 5kg-os medicinlabda A résztvevők száma: az egész osztály két csapatra bontva A gyakorlat leírása: Játéktér a kézilabda pálya. Az osztályból két egyenlőszámú csapatot alakítok ki. A pálya egyik 6-os vonalán belül lepakoljuk random a 30 db 5 kg-os medicinlabdát. Az első csapat a pálya ellentétes hatos vonalán felsorakozik. Jelre kifutnak és összegyűjtik a medicinlabdákat. Az összegyűjtés szabálya a következő: egy tanuló egyszerre csak egy labdát vihet. A saját térfelén lévő kapuba kell bejutatni a labdát, úgy hogy a tanulók kifutnak, a labdáért majd visszafutnak. A hatos vonalról be kell dobnia a labdát a kapuba, úgy hogy a labda nem érhet le a talajra csak a gólvonal mögött. Ha előbb lepattan, vagy kapu mellé megy, újra kell próbálkozni a dobással hatosról. Az a csapat győz, aki rövidebb idő alatt teljesíti a feladatot. Kritikus momentum: Szabályok betartása. Megjegyzés: - Változatok: Ha a lehetőségek, adottak növelhetem a labdák számát 50 db-ra. Ha nem az osztályból kell 3 vagy 4 csapatot kialakítanom, a terhelés fokozása végett. A gyakorlat száma:7 A gyakorlat megnevezése: Sót vegyenek! Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Ízületi lazaság fokozása erőfejlesztés: láb, törzs izomzatának fejlesztése. Eszközök: Tornabot vagy seprűnyél A résztvevők száma: az egész osztály párokban A gyakorlat leírása: A tanulók egymásnak háttal állnak terpeszállásban. Mindketten megfogják a tornabotot magastartásban. Majd A tanuló törzshajlítást végez elére B tanuló emelésével, B tanuló közben zárja a lábát. Visszatérés kiinduló helyzetbe majd szerepcsere.

11 Kritikus momentum: Kerülni a hirtelen mozdulatokat! Megjegyzés: Azonos fizikumú és termetű tanulók alkossanak párokat. Változatok: A tornabot helyettesíthető seprűnyéllel, vagy magával a gerellyel is. A gyakorlat száma: 8 A gyakorlat megnevezése: Add a labdát! Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Ízületi lazaság fokozása erőfejlesztés: kar, törzs, láb izomzatának fejlesztése. Eszközök: páronként egy 2kg-os medicinlabda A résztvevők száma: az egész osztály párokban A gyakorlat leírása: A tanulók egymásnak háttal állnak terpeszállásban, majd törzshajlítás előre és A labdaátadás a láb alatt B-nek törzsnyújtással törzshajlítás hátra és B labdaátadás magastartásban A-nak, ellenkező irányban is. Kritikus momentum: gyakorlat pontos végrehajtása Megjegyzés: Azonos fizikumú és termetű tanulók alkossanak párokat. Változatok: A terhelés fokozható, ha növelem a medicinlabda súlyát 3kg-os ra. A gyakorlat száma:9 A gyakorlat megnevezése: Vállforgatás Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Váll ízületi lazaságának fokozása. Erő- fejlesztés: kar, törzs izomzatának fejlesztése.

12 Eszközök: gumikötél A résztvevők száma: az egész osztály, egyénileg A gyakorlat leírása:a tanulók terpeszállásban állnak,a gumikötelet vállszéles fogással mély- mélytartásba. tartásban fogják,majd a gumikötelet húzással átlendítik magastartáson át hátsó Kritikus momentum: gyakorlat pontos végrehajtása Megjegyzés:A gumikötél helyet, magával a gerellyel is végrehajtható a feladat. Változatok: A terhelés fokozható, ha növelem a fogás szélességét. A gyakorlat terpeszülés- ben is végezhető. A gyakorlat száma:10 A gyakorlat megnevezése: Gumikötél húzás! Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Váll ízületi lazaságának fokozása. Erő- 2 m távol- fejlesztés: kar, törzs, láb izomzatának fejlesztése. Eszközök: 2db gumikötél páronként A résztvevők száma: az egész osztály, párokban A gyakorlat leírása: A tanulók egymásnak háttal állnak terpeszállásba egymástól ságba. A gumiköteleket két-ké szárán megfogják hátsó rézsútos mélytartásban. Gyakorlat: a gumikötélhúzása oldalsó középtartásba, majd vissza kiinduló helyzetbe. Kritikus momentum: gyakorlat pontos végrehajtása, lassan nyújtani és ernyeszteni a gumi- megfeszített kötelet. Megjegyzés: Felhívni a tanulók figyelmét, hogy ne engedjék el a gumikötelet állapotban Változatok: A gyakorlat terpeszülésben is végezhető.

13 A gerelyhajítás cél- és rávezető gyakorlatai A gyakorlat száma: 1 A gyakorlat megnevezése: dobás iskolázása zsámollyal Forrás megjelölés: Dieter Kruber: Az atlétika oktatása tornateremben Dialóg Alkalmazási területe: Középiskola osztály, dobások iskolázása, ívképzés és hajítás oktatása, javítása. Eszközök: dobó páronként 3 db zsámoly, kislabda A résztvevők száma: egész osztály párokba A gyakorlat leírása: A kiindulóhelyzet javításához a dobókart egy kb. csípőmagasságában lévő szekrényre helyeztetjük. Kritikus momentum: törekedjünk a dobás helyes kivitelezésére, helyes lábtartás Megjegyzés: - Változatok: zsámoly helyet alkalmazhatunk ugrószekrényt is forrás: Az atlétika oktatása tornateremben

14 A gyakorlat száma:2 A gyakorlat megnevezése: Gyakorlatok a helyből dobás iskolázásához, ívképzés Forrás megjelölés: Dieter Kruber: Az atlétika oktatása tornateremben Dialóg Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Dobótechnika javítása, ívképzés és hajítás oktatása, javítása. Eszközök: tornaterem, a falra felakasztott 3db hulahoppkarika a falra felfüggesztve 3 m magasságba, fütyülős labda 3 db A résztvevők száma: egész osztály A gyakorlat leírása: Dobópályát alakítunk ki a tornateremben. A falra felasztok 3 db hulahoppkarikát 3 m magasságba. A faltól 15 m kijelölöm a dobóvonalat, ide sorakoznak fel a tanulók. Az oszlop első tanulói a fütyülős labdákkal célba dobnak a karikára, dobás után, összeszedik a szert és átadják a mögöttük állónak. Amelyik tanuló beletalál, a karikába pontot kap. Az a csapat nyer, aki több pontot szerez. Kritikus momentum: bal kéz nyitása ne maradjon el a mellkas és a csípő előretolása eldobásakor könyök a dobás irányába néz Megjegyzés: Pontszerzésre játsszuk, a játékot ne gyorsaságra, mert a kivitelezés hatásfoka csökken. Változatok: A fütyülős labda helyet, játszhatjuk, turbojavval, szivacsgerellyel forrás: Az atlétika oktatása tornateremben A gyakorlat száma: 3 A gyakorlat megnevezése: Gyakorlat az impulzuslépés iskolázásához Forrás megjelölés: Dieter Kruber: Az atlétika oktatása tornateremben Dialóg Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Impulzuslépés technikájának oktatása, gyakorlása. Eszközök: dobópálya felvonalazva

15 A résztvevők száma: egész osztály A gyakorlat leírása: A tornaterem első harmadában négy vonalat rajzolunk a talajra, egymástól kb. egy-egy méter távolságra. Az utolsó vonalon 6-8 tanuló áll fel. Nyújtott dobókarral gyakorolják a keresztlépés hármas ütemét: jobbkezesek esetén: bal jobb - bal (dobás). A berajzolt vonalak a helyes lépésvezetés kidolgozására szolgálnak. Dobóeszközként megfelel a legfeljebb 40 dkg súlyú kislabdák. Kritikus momentum: az első lépését követően szökkenéssel egybekötött keresztlépéssel, harmadik lépésre kitámasztással, a csípő beforgatásával történik a hajítás. Megjegyzés: Ha csökkentem a dobók számát, jobban tudom a hibákat javítani. Változatok: Ha a tanulók már ráéreznek, a 3-mas lépésritmusra, tovább mehetünk a két keresztlépést tartalmazó ötös lépésritmus kialakítására. forrás: Az atlétika oktatása tornateremben A gyakorlat száma: 4 A gyakorlat megnevezése: gerely helyes fogásának kialakítása Forrás megjelölés: Az atlétika története, technikája, oktatása, szabályai Polgár Tibor Béres Sándor Dialóg Campus Kiadó Alkalmazási területe: Középiskola osztály. A gerely helyes fogásának kialakítása. Eszközök: gyakorló gerely tanulóként A résztvevők száma: egész osztály A gyakorlat leírása: A középső- és/vagy a mutatóujj úgy fogja körbe a gerelyt, hogy az közben a kötés végéhez nyomódik. A hüvelykujj, szemben a középső ujjal, szintén a gerelyre, ill. a kötésre fonódik. A gyűrűs- és a kisujjak a középső ujj mellett, a kötésen fogják körbe a gerelyt. A mutatóujj nem nyúlhat hátra a gerely vége felé, mert az a kidobást károsan befolyásolhatja. A gerely kötése belefekszik a tenyérbe, és a hüvelykujj izompárnájához támaszkodik. A gerely kihajításánál az erő átadását, a középső-, a hüvelyk- és a mutatóujj végzi, a gyűrűsujj- és a kisujj csak irányít. Kritikus momentum: balesetveszélyre felhívni a figyelmet.

16 Megjegyzés: - Változatok: A gyakorló gerely helyet, gerellyel is gyakorolhatunk. forrás: Az atlétikai versenyszámok technikája A gyakorlat száma:5 A gyakorlat megnevezése: Gerely tartása, hord módja Forrás megjelölés: Baracs Ferencné: Atlétika Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Gerely tartásának, hord módjának kialakítása, gyakorlása. Eszközök: gerely, léggömb A résztvevők száma: egész osztály A gyakorlat leírása: A gyakorlat célja, elősegíteni a gerely megfelelő tartásával a lendületes nekifutást és a gerely könnyű irányításával a kidobás előkészítését. A szert halánték magasságban kell tartani, úgy hogy a gerely hegye rézsútosan előre, kissé lefele befele irányuljon. Kényszerítő eszközként a gerely és a halánték közé egy felfújt, léggömböt helyezhetünk. Ha járásban már elsajátították a feladatot, lehet futással is próbálkozni. Kritikus momentum: A gerely tartása legyen könnyed, görcsösségtől mentes. Fontos, hogy a kidobás előtti helyzetbe hozás könnyen történhessék. Megjegyzés: A gerely tartása egyénektől függően változhat. Változatok: Ha járásban már elsajátították a feladatot, lehet futással is próbálkozni.

17 forrás: Baracs Ferencné, Atlétika A gyakorlat száma:6 A gyakorlat megnevezése: szurkálás Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Helyes gerelyfogás, hordmód gyakorlása, hajítás előkészítése. Eszközök: gerely,gumikülső, dobópálya A résztvevők száma: egész osztály A gyakorlat leírása: Helyes gerelyfogással és hord helyzettel séta, az eldobó vonalig a szer előre kissé lefele néz. Dobóterpeszben jobb hajlított kar könyökben előrenéz. A bal kart felemeljük, a tenyér a dobás irányába néz. Dobás a jobb kar hátra vitele után. Egy előre kihelyezet gumikülsőbe szúrják, majd később hajítják a tanulók a gerelyt. A gumi külső helyzetét egyre távolítom az eldobó vonaltól. Kritikus momentum: jobb könyök dobás irányába néz, nyújtott karú kiengedés Megjegyzés: Felhívni a tanulók figyelmét a balesetveszélyre Változatok: helyből végrehajtani a dobást, nekifutással 3-mas, 5-ös lépésritmussal. forrás: Baracs Ferencné, Atlétika A gyakorlat száma:7 A gyakorlat megnevezése: Ívképzés, hajítás gerellyel Forrás megjelölés: Baracs Ferencné: Atlétika Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Ívképzés és hajítása technikájának kialakítása, gyakorlása. Eszközök: tanulóként egy gerely

18 A résztvevők száma: egész osztály A gyakorlat leírása: A feszült ívhelyzet kialakítása a tanulóknál. A teljes ívfeszültség kialakítását a dobás irányába fordult jobb sarok emeléssel a térdből enyhén hajlított jobb láb segíti, a jobb csípő előre mozgatásával. Majd a bal láb mint támasztó szerkezet lefékezi a bal csípőt. A bal kar nyitása és a dobó kar elmaradása a mell izmait kinyújtja, amit a mély hátizmok és a lapocka izmainak összehúzódása segít. Amikor a tanulónál az ív a legnagyobb feszülést elérte, megkezdődik a tulajdonképpeni hajítás. A leírt módon, tartással kell a tanulóknak elhajítani a gerelyt. Kritikus momentum: kihajításnál az optimális os szög elérése Megjegyzés: a feladatot egyenként hajtsák végre a tanulók. Változatok: A gyakorlat kezdetekor a gerely helyet alkalmazhatunk szivacsgerelyt, tanuló gerelyt. forrás: Baracs Ferencné, Atlétika A gyakorlat száma:8 A gyakorlat megnevezése: Lendületszerzés, nekifutás a gerellyel Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Lendületszerzés, nekifutás a gerellyel, helyes technika kialakítása, gyakorlása. Eszközök: egy-egy gerely tanulóként, vagy páronként A résztvevők száma: egész osztály A gyakorlat leírása: A tanulók dobó alapállásból, járással vagy könnyű futással fokozatosan felgyorsulnak. A nekifutás alatt a gerelyt tartó kéz a gerely hord módjánál ismert tartásban van. A mási kar természetes futó karmozgást végez. Kritikus momentum: Fontos, hogy a gerely vitele és a futás ritmusa összhangban legyen Megjegyzés: Felhívni a tanulók figyelmét a balesetveszélyre.

19 Változatok: Változtassuk a futás tempóját, mivel a túl gyors nekifutás következménye az elkapkodott kidobás, lassú nekifutással pedig nem lehet megfelelő lendületet szerezni. Érezzenek rá a tanulók a ritmusra. forrás: Baracs Ferencné, Atlétika A gyakorlat száma:9 A gyakorlat megnevezése: Gerely hátrakészítése Forrás megjelölés: Baracs Ferencné, Atlétika Alkalmazási területe: Középiskola osztály. A gerely hátra készítésének technikájának kialakítása, gyakorlása. Eszközök: tanulóként, vagy páronként egy gerely A résztvevők száma: egész osztály A gyakorlat leírása: Segédvonalat jelölök ki. A segédvonalat a tanulók a 8. gyakorlatban megismert módon futással érik el. A megjelölt segédvonaltól kezdi meg a tanuló az utolsó öt lépés végrehajtását, a hajítás előkészítését. A tanuló a segédvonalat bal lábbal érje el, a törzs jobbra fordításával a gerelyt vivő kéz szinte megáll az előre mozgásban. A tanuló a gerelyt egyenes vonalú tartással hátratolja a váll fölött. A jobb váll visszamaradásával a törzs fokozatosan felegyenesedik, kissé hátra dől. Lépésritmus bal- jobb- bal- jobb- bal. (két keresztlépést végeznek a tanulók) Kritikus momentum: A fej a dobás irányába marad. Megjegyzés: Felhívni a tanulók figyelmét, a ritmusos mozgásra, ne gyorsan, kapkodva hajtsák végre a feladatot, hanem legyen ritmusa a mozgásnak. Változatok: kezdetben a tanulók, csak szivacsgerellyel végezzék a gyakorlatot, majd ha a technikát elsajátítják, próbálkozhatnak gerellyel is. Nem feltétlenül kell, hogy a kidobás is megtörténjen, itt a fő technikai feladat a gerely hátrakészítése.

20 forrás: Az atlétikai versenyszámok technikája A gyakorlat száma: 10 A gyakorlat megnevezése: Gerely hajítása lendületből, ötös lépésből Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Középiskola osztály. Gerely hajításának lendületből, ötös lépésből történő technikájának kialakítása, gyakorlása. Eszközök: tanulóként egy gerely A résztvevők száma: egész osztály A gyakorlat leírása: Segédvonalat jelölök ki. A segédvonalat a tanulók a 8. gyakorlatban megismert módon futással érik el. A megjelölt segédvonaltól kezdi meg a tanuló az utolsó öt lépés végrehajtását, a hajítás előkészítését. A tanuló a segédvonalat bal lábbal érje el, a törzs jobbra fordításával a gerelyt vivő kéz szinte megáll az előre mozgásban. A tanuló a gerelyt egyenes vonalú tartással hátratolja a váll fölött. A jobb váll visszamaradásával a törzs fokozatosan felegyenesedik, kissé hátra dől. Megtörtént a lekészítés, ahogy a 9. gyakorlatban megtanulták. Innét jön az ötös lépésritmus bal- jobb- baljobb- bal, két keresztlépést végeznek a tanulók. Majd ívképzés, támasz láb stabil kitámasztása, bal kar nyitó mozdulat indítja el a kihajítást. Kritikus momentum: Fontos hogy ritmusa legyen a mozgásnak, a támaszláb legyen stabilan kitámasztva. A bal kar nyitása. A keresztező lépések gyorsak, szökkenés szerűek legyenek. Megjegyzés: Fontos felhívni a tanulók, figyelmét a balesetveszélyre,a Szabályok fokozott betartására! A dobószektorba senki nem tartózkodhat! Változatok: Ha a technikát a tanulók tökéletesen elsajátították, lehet házi versenyt rendezni, célra, szektorra dobni a gerelyt.

21 forrás: Baracs Ferencné, Atlétika Irodalomjegyzék dr. Koltai Jenő, dr.szécsényi József: Az atlétikai versenyszámok technikája,dobások Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest 1998 Baracs Ferencné: Atlétika, Tankönyvkiadó,Budapest,1982 Dieter Kruber: Az atlétika oktatása tornateremben Dialóg Campus,2000 Dr. Miltényi Márta: A sportmozgások anatómiai alapjai Kner Nyomda, Gyoma Polgár Tibor Béres Sándor Dialóg Campus Kiadó Szerzői jog 2011 Dialóg Campus Kiadó Dr. Béres Sándor Atlétika oktatása testnevelő asszisztenseknek Eszterházy Károly Főiskola

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Lakatos Gábor IJL15N I. évf. levelező tagozat

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Atlétika. Gerelyhajítás oktatása középiskolában. Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar

Atlétika. Gerelyhajítás oktatása középiskolában. Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Atlétika Gerelyhajítás

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Németh Szilvia Testnevelő tanár

Részletesebben

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana (SOANTE7313) Szeiler Bálint HUDRVE

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

Atlétika. Gerelyhajítás. Lappints Regős SLC5GL történelem-testnevelés

Atlétika. Gerelyhajítás. Lappints Regős SLC5GL történelem-testnevelés Atlétika Gerelyhajítás Lappints Regős SLC5GL történelem-testnevelés A gerelyhajítás technikája, szabályai A gerelyhajítás technikáját több ponton is befolyásolják a versenyszabályok: - a gerelyt a kötésnél

Részletesebben

A gerelyhajítás oktatása középiskolában

A gerelyhajítás oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás oktatása középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kertész Áron

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

Atlétika SMDLTE 2202. A gerelyhajítás oktatása középiskolában

Atlétika SMDLTE 2202. A gerelyhajítás oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE 2202 A gerelyhajítás oktatása középiskolában Készítette: Szabó Róbert Testnevelés levelező(ma/msc)

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana

Az atlétika gyakorlata és módszertana Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző kar Földrajz Testnevelő Msc Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202) Dombi Gábor Földrajz - Testnevelő Msc. 1. évfolyam HXZFIE 2016.

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Tanár: Dr. Koltai Miklós Készítette:

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása az általános iskola alsó tagozatában

A kislabdahajítás oktatása az általános iskola alsó tagozatában Nyugat - Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása az általános iskola alsó tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Vass Galambos Krisztina Testnevelő tanár

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

Atlétika (SMALTE2202) Készítette: Szabó Péter. Testnevelőtanár MSC december 19. Dr. Koltai Miklós Neptun kód: BURIGS

Atlétika (SMALTE2202) Készítette: Szabó Péter. Testnevelőtanár MSC december 19. Dr. Koltai Miklós Neptun kód: BURIGS NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMALTE2202) Készítette: Szabó Péter Testnevelőtanár MSC 2010. december 19.

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ. Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ. Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA Kislabdahajítás oktatása az általános iskola 7-8. osztályában KÉSZÍTETTE: VARGA EDIT TESTNEVELŐ TANÁR

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Juhász Tamás H5JNT5 Tartalom: 1.

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához.

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

Atlétika Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat

Atlétika Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Pedagógia Intézeti Tanszék Atlétika SMDLTE 2202 Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat 1 Bellovics Diána Testnevelő tanár MA Levelező tagozat

Részletesebben

Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A kislabda hajítás oktatásának módszere és gyakorlatai általános iskolában Mestery Andrea eha: JIJULI 2013.05.10.

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kislabda hajítás, általános iskola felső tagozat Atlétika SMDLTE2202 Csipszer Péter Testnevelő - Egészségfejlesztő

Részletesebben

A gerelyhajítás oktatása középiskolában

A gerelyhajítás oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás oktatása középiskolában Készítette: Reidl Rita I7DZJO Gerelyhajítás

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202. A súlylökés oktatása általános iskolában

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202. A súlylökés oktatása általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202 A súlylökés oktatása általános iskolában KÉSZÍTETTE: EGYED ÁKOS

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Dr. Koltai Miklós Név: Konrád Hajnalka

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása

Nyugat- Magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Nyugat- Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Magasugrás középiskolai gyakorlatainak az oktatása Flop magasugrás Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202

Részletesebben

Kislabdahajítás. Az atlétika gyakorlata és módszertana 2012.

Kislabdahajítás. Az atlétika gyakorlata és módszertana 2012. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás 2012. dr. Koltai Miklós Készítette: Oreoveczné

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás általános iskolai alsó tagozat oktatása, annak előkészítő -és rávezető gyakorlatai Atlétika gyakorlata

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN

GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN KÉSZÍTETTE: MIHALECZ PÉTER TESTNEVELŐ-TANÁR MSC LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓ I.FÉLÉV 1 Gerelyhajítás története: A dobó számok közül, a gerelyhajítás tekinthet vissza a legrégibb

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

SÚLYLÖKÉS. Készítette: Péringer Balázs

SÚLYLÖKÉS. Készítette: Péringer Balázs Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet SÚLYLÖKÉS Készítette: Péringer Balázs ABO2RV A súlylökés általános iskolában oktatott

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

A kislabdahajítás alsó tagozatban oktatott gyakorlatai

A kislabdahajítás alsó tagozatban oktatott gyakorlatai ELTE PPK Sporttudományi Intézet Szombathely A kislabdahajítás alsó tagozatban oktatott gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Zsargó Lilla H88BPK A kislabdahajítás általános iskolában oktatott technikája A kislabdahajítás

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Répási Hajnalka Előadó: Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 1 Benki Tamás Tartalom: 1.

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga 2019/20 1. Bevezető A vizsga szempontjait az általános iskolai tananyag és az osztályprofil célrendszere határozza meg. Eszerint a sportágismereti

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

ATLÉTIKA SMDLTE 2202. Kislabdahajítás. Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar.

ATLÉTIKA SMDLTE 2202. Kislabdahajítás. Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar SMDLTE 2202 ATLÉTIKA Kislabdahajítás Molnár László Testnevelőtanár MC levelező 2010/2011 I. félév Neptun

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll.

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. NS 1 Normális lábfej Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. Hossz: (Pternion-Akropodion): 24 cm. Magasság: 13 cm., Szélesség: 26 cm., Mélység: 10 cm., Súly: 450

Részletesebben

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok Minden amire szüksége lehet egy tökeletes edzéshez! Az Aerobic Step az egyetlen tréningeszköz, amire szüksége lehet. Ideális cardovaszkuláris

Részletesebben

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Szalay Ákos 1. A magasugrás oktatása általános

Részletesebben

Atlétika (SMDLTE2202)

Atlétika (SMDLTE2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Pedagógia Intézeti Tanszék Atlétika (SMDLTE2202) Kislabdahajítás általános iskola felső tagozat Czeininger Margit Testnevelő tanár MA Levelező tagozat

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Testmozgással az egészségért Hogyan sportoljunk? Gyógytorna program Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

KAPKODD A LÁBAD! sor-, váltó- és ügyességi verseny GYAKORLATANYAGA

KAPKODD A LÁBAD! sor-, váltó- és ügyességi verseny GYAKORLATANYAGA KAPKODD A LÁBAD! sor-, váltó- és ügyességi verseny GYAKORLATANYAGA Érvényes 2011-től visszavonásig. A versenyszámokat összeállította: Árva János gyógypedagógus Barta Szilvia gyógytestnevelő Szerkesztette:

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Készítette: Szalay Ferenc Máté Neptun kód: F3GK6A A közép és hosszútávfutás

Részletesebben