Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kislabda hajítás, általános iskola felső tagozat Atlétika SMDLTE2202 Csipszer Péter Testnevelő - Egészségfejlesztő Msc - Levelező MYYQVD

2 1, Az atlétikai dobások jellemzése Az atlétikai dobások alapmozdulatai hajítás, lökés, vetés az ember természetes, ősi mozgásaiból erednek. A kisgyermekek játékos mozgásaiban ma is megtalálhatók a különböző dobómozdulatok. A könnyű tárgyakat váll feletti hajítással, a közepeseket vető mozdulattal, a nehezeket lökő mozdulattal dobják el. Az atlétikai dobások egyszerű formái amellett, hogy szórakoztató (távolba és célba dobó) versengésekre igen alkalmasak, a szervezet sokoldalú foglalkoztatásával jól szolgálják a képességek harmonikus fejlesztését is. Rendszeres, tervszerű gyakorlással nagyon jó hatásfokkal arányos testalkat alakítható ki, erőt, gyorsaságot, robbanékonyságot, ügyességet, komplex koordinációs képességet fejleszt. Az atlétikai dobások közvetlen célja, a dobószer minél távolabbra juttatása. A dobások elvégezhetők helyből, illetve előzetes lendületből. 2, Kislabda hajítás ( Dr. Koltai Jenő, Dr. Oros Ferenc, Az Atlétika oktatása o.) A kislabda hajítás elsődleges célja a hajító mozdulat elsajátítása, beidegzése. A gyerekek játékos, szabad dobálgatása, a technikailag helyes váll feletti hajító mozgástól legtöbbször eltérő, hibás mozdulatok beidegzését eredményezi. Függ ez elsősorban attól, mi a dobások célja (pl. lapos kővel a vízen kacsáztatás, vagy célba dobás, stb). A célokból adódóan sokan hajlított karhelyzetből indítják a hajítást s nem a váll felett, hanem, nagyrészt oldalt dobják ki a szert. Mint minden dobószámnál a kislabda hajításnál is a közvetlen feladat: minél messzebbre hajítani a labdát, s ennek érdekében a képességek fejlesztése. Technikai végrehajtása megegyezik a gerelyhajításéval, csak könnyebb feltételek mellett, ugyanis itt nem kell külön gondot fordítani a szer vonalban tartására és elsajátítása is sokkal rövidebb időt igényel. Nem véletlen tehát, hogy a kislabda hajítást a gerelyhajítás előiskolájának nevezzük. ( Dr. Koltai Jenő, Dr. Oros Ferenc, Az Atlétika oktatása o.

3 3. A kislabda hajítás technikája: a, A labda fogása a kislabdát az egymáshoz közel tartott mutató és középső ujjra helyezzük, a hüvelyk a gyűrűs és a kisujjoldalról támasztják a labdát. Kétujjas fogás. a kislabdát az egymáshoz közel tartott három ujjon ( mutató, középső, gyűrűsujj ) helyezzük el. A hüvelyk és kisujj csak támasztják a labdát, biztosítják a fogást. Sportfogás.

4 b, A kislabda hajítás oktatásának felépítése A helyes fogás ellenőrzése Helyből hajítás Lendületből hajítás, kezdetben járásból, később futásból c, Hajítás helyből Harántterpeszállás, (vagy egyéb kiinduló helyzetek) dobókézzel ellentétes láb elöl. Szabályosan fogott labda váll fölött, fejmagasságban. Kis hátrahajlítás, elfordulás, kar hátranyújtása. Váll fölött, fül mellett és fölött kis ívben a labda átdobása társnak. Felsőtest (törzs) jobbra fordítása (jobb kezes), dobókar hátra, enyhén lefele. Bal kar kissé hajlítva a test előtt emelkedik. Törzs balra fordítása, bal kar nyitómozdulata (felfele balra), dobás. Előző kiinduló helyzetből jobb láb kismértékű hajlítása, testsúly ezen a lábon, felsőtest rézsutosan hátradől, dobás. Dobóterpesz, helyből hajítás.

5 Kislabda hajítás helyből, elfordulás nélkül. Kislabda hajítás helyből, a felsőtest jobbra fordítása után. d, Hajítás lendületből Ha a helyből dobás kritériumát a tanulók megfelelően elsajátították, át lehet lépni a mozgásból végrehajtott hajításokra. Alsó tagozatban a hármas lépésritmust oktatjuk, felső tagozatban térünk át az ötös és a hetes lépésritmus tanítására. Igazán eredményesen hajítani csak a nekifutás által szerzett lendület felhasználásával képes a dobó. A lendület összekapcsolása a kidobással az előkészítő lépések alatt történik. Az előkészítő lépések végrehajthatók hármas, ötös vagy hetes lépésritmussal. A kislabda hajításnál elsősorban az ötlépéses formát alkalmazzák. A tapasztalat szerint ez felel meg legjobban a dobás ritmusának. (Koltai Jenő: Atlétika II. Budapest o.) A lendületszerzésből történő kislabda hajítás szakaszai: - Lendületszerzés, nekifutás, - A nekifutás összekapcsolása a hajítással - A hajítás előkészítése, ívképzés, - Hajítás - A hajítás utáni helyzet (Koltai Jenő: Az atlétika oktatása o.)

6 4. A kislabda hajítás legfontosabb versenyszabályai A kislabda hajításnál a gerelyhajításnál alkalmazott szabályok érvényesek. a, Gerelyhajító nekifutó A gerelyhajításnál a nekifutónak minden esetben legalább 30 méter hosszúnak kell lennie. Ha a körülmények engedik a nekifutó legalább 33,5 m legyen. A nekifutót két egymástól 4 m-re lévő 5 cm széles párhuzamos vonallal kell megjelölni. A kidobástól egy 8 m-es sugárral húzott 7 cm széles körív mögül kell végrehajtani. Körívet lehet festeni, készülhet fából vagy fémből, de minden esetben fehér színűnek kell lennie, és a talajjal egy szintbe kell süllyeszteni. A körív mindkét végpontjából a nekifutót jelző párhuzamos vonalakra merőlegesen 7 cm széles, 75 cm hosszú vonalakat kell húzni. A nekifutó megengedett legnagyobb lejtése keresztirányban 1:100-hoz, a nekifutás irányában az utolsó 20 m-en 1:1000-hez. b, Dobószektor A dobószektor talaja salak, fű, vagy más alkalmas anyag, amelyen a szer nyomot hagy. A dobószektor legnagyobb lejtése a dobás irányában nem lehet több mint, 1:1000-hez. A gerelyhajításnál a dobószektort 5 cm széles, egymással mintegy 29 fokot bezáró fehér vonalak határolják. A vonalak belső éleinek meghosszabbításain haladjanak át a kidobót határoló vonalak belső éleinek metszéspontjain, és annak a körnek a középpontjába vezessenek, amelynek része a kidobó ív. c, Kísérletek A kislabda hajítást nekifutóról végzik. Érvénytelen a kísérlet, ha a kislabda hajításnál a dobás megkezdése után testének bármely részével érinti a kidobó helyet határoló vonalakat vagy ezeken kívül a talajt. A versenyző ha a kísérlete közben nem sértette meg a dobó számára vonatkozó szabályokat- félbeszakíthatja megkezdett kísérletét a nekifutón, akkor azokon kívül leteheti a szert, és elhagyhatja a nekifutót. Újrakezdheti a kísérletet, ha a szabályok szerint hagyta el a nekifutót. Nem érvényes a dobás, ha a kislabda a talajjal való első érintkezéskor érinti szektorvonalat, vagy azon kívül a talajt. A versenyző mindaddig nem hagyhatja el a nekifutót, amíg a szer talajt nem ért. A kislabda hajításnál a versenyző a nekifutót szabályosan úgy hagyhatja el, ha az első érintkezés a párhuzamos vonalakkal vagy a nekifutón kívüli területtel teljes mértékben a kidobó ív fehér vonala, illetve az annak végpontjaiból a nekifutót jelző párhuzamos vonalakra merőlegesen húzott egyenesek mögött történik. Miután a szer talajt ért, a nekifutó helyes felhagyásának kell tekinteni azt is, ha a versenyző a kidobó ív végpontjaitól 4 m-re lévő jelzésnél, vagy azon túl van a nekifutón, úgy kell tekinteni, hogy már helyesen elhagyta a nekifutót. A dobások után a szereket vissza kell vinni a dobóhelyre. Visszadobni tilos!

7 d, Mérések A dobószámoknál, ha a mérés eredménye nem egész centiméter, a jegyzőkönyvbe a legközelebbi egész centiméterre lefelé kerekített értéket kell feljegyezni. A gerelyhajításnál attól a ponttól, ahol a kislabda először érintette a lajt, a kidobó ív belső éléig úgy, hogy a mérőszalag áthalad annak a körnek a központján, amelynek része a kidobó ív. e, Jelzések A versenyzők legjobb eredményét a szektorvonalak mellett, azokon kívül elhelyezett zászlóval, vagy táblával lehet jelölni. f, Diákolimpián A kislabda hajítás, mint versenyszám, már az I. korcsoporttól megjelenik, egészen a IV. korcsoportig. Rendeznek belőle egyéni versenyt is és az összetett verseny egyik versenyszáma is. Ezen kívül ügyességi csapatbajnokság is van kislabda hajításból. A kislabda hajítás (plasoball) (12dkg) kislabdával történik. Egyéni versenyen: a gerelyhajítás általános szabályai szerint történi, valamennyi résztvevőnek 3 kísérletet, a 8 legjobb versenyző számára további három dobás a döntőben. Összegtett versenyeken: az atlétikai dobószámok szabálya szerint. (MASZ Atlétikai Szabálykönyv o.) október 19.

8 5. A kislabda hajítás oktatásának előfeltételei: a tanuló értelmi szintje a feladatok megértéséhez a tanulók koordinációs szintje a technika elsajátításához A kislabda hajítás oktatásához szükséges tárgyi feltételek: hely a nekifutáshoz kislabdák sportcipő A kislabda hajítás oktatásához szükséges legfontosabb képességek: gyorsaság lazaság ritmusérzék Az eredményes kislabda hajításhoz legszükségesebb kondicionális képességek: erő (váll, könyök, csukló, tenyér és ujjak ízületeiben ebben a sorrendben és támaszkodva az előzőleg használt izmokra: az izmok előfeszítése sorozatrakéta elv, azaz a dobószer folyamatos gyorsítása) Az erő fejlesztése alapvető feladat. gyorserő - a legfontosabb fejlesztési terület dobó-állóképesség (Elsősorban gyakorláskor és edzéseken van rá szükség) Ennek van a legkisebb a szerepe a kislabda hajítás eredményességére. Az eredményes kislabda hajításhoz legszükségesebb koordinációs képességek: egyensúlyérzék (A lendületszerzés végén, a stabil kidobó helyzet kialakításakor a dobóláb a test tömegközpontja haladási irányának függőleges síkjában, illetve ahhoz közel támaszkodjon a talajra. A dobást követően nem lép ki a kidobó helyről.) Fejleszthető az egyéni adottságoknak megfelelően kinesztetikus érzék (saját mozgás izmok, ízületek, testrészek munkájánakellenőrzése és hibajavítása) térbeli és időbeli tájékozódó képesség reakcióképesség ritmusképesség, mely a kislabda hajítás oktatásához nagyon fontos képesség ügyesség Az eredményes kislabda hajításhoz kiemelkedően fontos motoros képesség a hajlékonyság. (A motoros képességek csoportosítása Nádori L: Az edzés elmélete és módszertana (1991) szerint lett taglalva.)

9 6. A kislabda hajításban résztvevő izmok: Törzs izmai közül: - nagy mellizom - m. pectoralis major - kis mellizom - m. pectoralis minor - egyenes hasizom - m. rectus abdominis - haránt hasizom - m.transversus abdominis - külső ferde hasizom - m. obliquus externus abdominis - belső ferde hasizom - m. obliquus internus abdominis - négyszögű ágyékizom m. quadratus lumborum Vállöv izmai közül - delta izom - m. deltoideus - tövis feletti izom - m. supraspinatus - tövis alatti izom - m. infraspinatus - nagygörgeteg izom - m. teres major - lapocka alatti izom m. subscapularis Felkar izmai közül: - kétfejű karhajlító izom - m. biceps brachii - karizom - m. brachialis Alkar izmai közül: - hengeres borító izom - m. pronator teres - csuklóhajlító izmok - musculus flexor carpi ulnaris, radialis - ujjakat hajlító izmok - m. flexor digiturum superficalis Láb- és csípőizmok közül: - hosszú combközelítő - m. adductor longus - rövid combközelítő - m. adductor brevis - fésüizom m. pectineus - négyfejű combizom - m. quadriceps femoris - nagy-, közép és kis farizom - m. gluteus maximus, medius, minimus - csípőhorpasz izom - m. iliopsoas (Barton, 1981) (Eckschmiedt, 1999) A kislabda hajításnál a működésbe lépő izmok optimális előfeszítés, vagy előfeszülés után kezdik meg munkájukat. A dobómozgást a nagyobb tömegű, erősebb izmok, izomcsoportok kezdik, s a kisebb tömegű, gyengébb, de gyorsabb működésre képes izmok fokozatosan kapcsolódnak a dobásfolyamatba Az újonnan bekapcsolódó izom-összehúzódások által kiváltott sebesség hozzáadódik a már meglévő mozgási sebességéhez. Ez az úgynevezett rakéta elv. (Eckschmiedt, 1999)

10 7. A kislabda hajítás fontosabb előkészítő gyakorlatai: Nyújtó-lazító gyakorlatok: karkörzések, karhúzások vállízület lazítása törzshajlítások oldalt, előre, hátra törzskörzések csípőkörzések láblendítések, lábkörzések Erősítő hatású gyakorlatok: szökdelések lépcsőn, zsámolyok, gátak felett mellizom erősítése kisebb vasgolyó és vasrúd dobása súlyzórúddal forgatás Medicinlabda dobások: kétkezes mellső átadás kétkezes alsó átadás kétkezes felső átadás kétkezes felső átadás hátra kétkezes vetés oldalra

11 A kislabda hajítás előkészítő gyakorlatai: Gyakorlat száma: 1. Gyakorlat megnevezése: Malomkörzés Forrás: saját Alkalmazási területe: 5-8. osztály, a vállöv ízületének lazítása, nyújtása. Eszközök: kis kézi súlyzó, babzsák. A résztvevők száma: 1 < A gyakorlat leírása: Kiinduló helyzet: alapállás, karok magas tartásban, karkörzés előre, hátra, 8 ütemen keresztül. Kritikus momentum: Figyelni kell, hogy a törzse ne dölöngéljen, tartsa feszesen. Megjegyzés: - Változatok: Egykezes karkörzés, előre-hátra. Kétkezes karkörzés, előre-hátra. Ellentétes irányú karkörzés.

12 Gyakorlat száma: 2. Gyakorlat megnevezése: Halászfogó Forrás: Horváth Tihamér: Játékgyűjtemény (Testnevelési és népi játékok 1-6. osztály) Apáczai Kiadó Alkalmazási területe: Általános iskola felső tagozat 5-8. osztály. A láb erejének fejlesztésére szolgál. Alap állóképesség és a robbanékonyság fejlesztése a cél. Eszközök: - A résztvevők száma: Az egész osztály A gyakorlat leírása: A gyerekek szétszórtan helyezkednek el. Az osztály tanulói közül kiválasztunk egyet, ő lesz a fogó. Ha a fogó megfog valakit, akkor kézfogással kergetik tovább társaikat. Amikor már hárman, vagy annál több vannak, akkor már csak a szélső gyerekek foghatnak meg valakit. A győztes aki utoljára marad, akit nem tudtak megfogni. Kritikus momentum: Hívjuk fel a figyelmet a balesetveszélyre, nehogy a gyerekek összeszaladjanak, vagy elrántsák egymást. Megjegyzés: (a váll és a kar izmainak előkészítése) Ügyeljük arra, hogy a gyerekek ne essenek el, ne szakadjon szét a kézfogás. A játék sípszóra kezdődik. Változatok: Játszhatjuk úgy is, hogy nem ketten fogják meg egymás kezét, hanem hárman, de akkor sokkal jobban figyelni kell a balesetveszélyre, nehogy a gyerekek elrántsák egymást.

13 Gyakorlat száma: 3. Gyakorlat megnevezése: Erősítő gyakorlat bordásfalnál Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: általános iskola felső tagozata, a kar és a törzs izmainak erősítése Eszközök: bordásfal, gumikötél, 2 vagy 3 kg-os medicinlabda az osztály erőnléti állapotának megfelelően és a nemek szerint. A résztvevők száma: teljes osztálylétszám (párokban) A gyakorlat leírása: Az egyik tanuló befűzi a gumikötelet fejmagasságban a bordásfal fokába és a gumikötelet a felénél megkötve háttal a bordásfalnak előrelép annyit, hogy a gumikötél feszüljön. A kötelet erősen fogja mellhez tartással. Társa vele szemben áll két karnyújtásnyira, kezében mellső középtartásban tartva a medicinlabdát. Feladat: A bordásfalnál álló tanuló boxolással igyekszik kiütni társa kezéből a medicinlabdát. A társ igyekszik a medicinlabdát olyan erősen tartani, hogy a boxoló tanulónak ez ne sikerüljön. Három sikeres kiütést követően szerepcsere. Kritikus momentum: A medicinlabdát tartó tanulónak figyelnie kell, ha a labdát társának sikerül kiütnie, akkor nehogy sérülés történjen. Megjegyzés: A feladat akkor éri el a megfelelő hatásfokát, ha a tanulók a feladatot szabályosan hajtják végre. Lehetőleg azonos magasságú és erőnlétű párokat válasszunk társaknak. Változatok: A két kar, a boxolást a gumikötéllel egyszerre végzi. A medicinlabdát tartó tanuló a medicinlabdát nem oldalt, hanem alul és felül fogja. A medicinlabdát tartó tanuló a medicinlabdát bal, majd jobb oldalsó tartásban fogja.

14 Gyakorlat száma: 4. Gyakorlat megnevezése: Tolongás Forrás: saját Alkalmazási területe: Általános iskola felső tagozat 5-8. osztály. A láb, a törzs és a kar izmainak erősítése. Eszközök: Kosárlabda pálya kezdő köre A résztvevők száma: Párosával az egész osztály A gyakorlat leírása: A párok a kijelölt körön belül helyezkednek el karnyújtásnyi távolságra. A vezényszót követően próbálják egymást megfogni és kitolni a körből. Akinek a körön kívül éri a talajt a lába, az kiesett. Kritikus momentum: Fel kell hívni a figyelmet a sportszerű játékra. Megjegyzés: Erőfejlesztés, térérzék fejlesztése, kar, vállizom és lábizmokat fejlesztő, erősítő gyakorlat. Változatok: Egy karikából kell kitolni a társat.

15 A gyakorlat száma: 5. A gyakorlat megnevezése: Labdafogó Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: általános iskola 5-8. osztály, térbeli tájékozódó képesség, a törzs és a kar izmainak erő-állóképessége, reakciógyorsaság, kinesztetikus érzék fejlesztése Eszközök: csapatonként 1-1 medicinlabda, melynek súlya a játékot játszó korosztálytól függ A résztvevők száma: teljes osztálylétszám azonos számú csapatokra osztva. Ideális csapatlétszám: 8-10 fő A gyakorlat leírása: A két csapat körben helyezkedik el, úgy hogy a az azonos csapatban szereplők között mindig egy ellenfél helyezkedik el. A medicinlabda kb. egymással szemben helyezkedik el, sípszóra indul a játék. Mindkét csapat jobbra kezdi el átadni a labdát, arra ügyelve, hogy ne akadályozza az ellenfél átadását. Kritikus momentum: A labdát minden játékosnak érintenie és dobnia kell a következő játékosnak. Senkit nem szabad kihagyni az adogatásból. Ha elgurul a labda, attól a játékostól kell folytatni, aki még nem dobta a labdát. A csapatok közelsége ne zavarja a játék menetét! Megjegyzés: A kezdés a két csapat legközelebbi pontján álló játékosnál kezdődjön, hogy jól követhető legyen, ha a labdával elérik az ellenfél labdáját. Változatok: Változtatható a labda átadás módja (pl. kétkezes mellső, kétkezes alsó, kétkezes felső, dobás egy kézzel akár az ügyetlenebbel is). Növelhető a játékosok közti távolság vagy a lejátszott körök száma.

16 A gyakorlat száma: 6. A gyakorlat megnevezése: Alkartámasz Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Általános iskola 7-8. osztály. Statikus törzs erősítő gyakorlat. Eszközök: A résztvevők száma: Az egész osztály A gyakorlat leírása: Mindenki elhelyezkedik alkartámasz helyzetében, sípszóra indul a gyakorlat. A gyakorlatot lehet végeztetni 30, majd 60 másodpercig, a tanulók állapotától függően. Kritikus momentum: Figyelni kell a tanulóknál, h ne legyen a törzsük homorú tartásban, mert sérülhet a gerinc és környéke. Megjegyzés: Erősítő, váll és törzs Változatok: A gyakorlat könnyebbik változata, ha fekvőtámasz helyzetben vannak a tanulók.

17 A gyakorlat száma: 7. A gyakorlat megnevezése: Törzsfordítás Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Általános iskola 7-8. osztály. Törzs (hát, has) erősítő gyakorlat. Eszközök: medicinlabda, kézi súlyzó A résztvevők száma: Az egész osztály A gyakorlat leírása: Mindenki elhelyezkedik szórtan a terem területén. Biztonságos távolságra egymástól. A fej felé emelik a medicinlabdát, és törzsfordítást végeznek, jobbra majd balra is. Folyamatosan. Ha kézi súlyzóval dolgoznak, akkor karok oldaltartásban, és úgy végzik a törzsfordítást. Kritikus momentum: Figyelni kell a tanulóknál a biztonságra, egymástól 2-3m távolságra helyezkedjenek el. Megjegyzés: Lányoknak lehet könnyebb szereket is használni. Pl.: babzsák, kisebb labda. Erősítő, váll és törzs. Erősítő, váll és törzs. Változatok: A gyakorlatot lehet végezni különböző kartartásokban is.

18 A gyakorlat száma: 8. A gyakorlat megnevezése: Labdagurítás a gyerekek által formált alagúton át Forrás megjelölés: Horváth Zoltán (2005), Szabadidősport, játékmix, Szombathely, Balogh és Társa Kft. Alkalmazási területe: Általános iskola 7-8. osztály. Statikus törzs és vállöv erősítő gyakorlat. Eszközök: csapatonként 1-1 medicinlabda A résztvevők száma: Az egész osztály A gyakorlat leírása: A csapat tagjai mellső fekvőtámaszban helyezkednek el a vonal mögött. Egy játékos az oszlop előtt, medicinlabdával a kezében áll. Jelzésre átgurítja a labdát társai által képzett hátsó fekvőtámaszos alagút alatt, amit az utolsó fog meg, miután átgurult alatta. Majd ő fogja meg a nagylabdát kifut és átgurítja ugyan úgy, ahogy a társa tette. Eközben a kinn álló játékos a csapat elé helyezkedik el ugyan abba a testhelyzetbe, úgy hogy a csapat folyamatosan halad előre. A játék addig tart, amíg a csapat első tagja nem éri el a következő vonalat. Kritikus momentum: Fontos, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a labdát szigorúan csak gurítani lehet. A fekvőtámasz helyzetét folyamatosan meg kell tartani, aki lerakja pont levonás. Megjegyzés: Gyengébb képességű osztályoknál, megengedhetjük, hogy amíg a játékos kifut a labdával a fekvőtámaszban levő játékosok lefeküdhessenek. Változatok: Mellső fekvőtámasz helyzetben.

19 A gyakorlat száma: 9. A gyakorlat megnevezése: Fekvőtámasz helyzetben végzet pacsizás. Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Általános iskola 7-8. osztály. Törzs és vállöv erősítő gyakorlat. Eszközök: tömött labda A résztvevők száma: Az egész osztály, párokban. A gyakorlat leírása: A gyerekek elhelyezkednek a terem egész területén párokban, fekvőtámasz helyzetben. Sípszóra, elkezdenek jobb, majd bal kézzel pacsikat adni egymásnak, amit annyiszor megismételnek, ahányszor csak bírják 1 percen belül. Verseny, hogy melyik páros tud a legtöbb pacsizást végrehajtani. Kritikus momentum: Hívjuk fel a figyelmet a balesetveszélyre! Figyelni kell, hogy nehogy összefejeljenek. Az ütés nem lehet túl nagy! Megjegyzés: Erősítő, a váll és törzs izmok részére. Változatok: A támaszkodó kéz, egy tömött labdán van.

20 A gyakorlat száma: 10. A gyakorlat megnevezése: Társhordásos feladatok Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Általános iskola 5-8. osztály. Erősítő hatású gyakorlatok (láb, váll, has). Eszközök: - A résztvevők száma: Az egész osztály, párokban dolgoznak. A gyakorlat leírása: Párokban elhelyezkednek az oldalvonalon. A páros egyik tagja felveszi a hátára, az ölébe a másik társat. Átviszi a másik oldalra, majd csere és visszajönnek a kezdő pontra. További feladatként, talicskázás. Kritikus momentum: A tanulóknak mindig figyelni kell a helyes testtartásra, legfőképpen a gerinc körüli területek a veszélyesek ezeknél a feladatoknál. Megjegyzés: A gyakorlat célja, hogy a diákok megerősítsék a váll, törzs, és láb izmait, ízületeit. Láb, törzs, karerősítő gyakorlatok.

21 A kislabda hajítás rávezető gyakorlatai: A gyakorlat száma: 1. A gyakorlat megnevezése: Ívképzés bordásfalnál Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: általános iskola 5-8. osztály, a hajítás ívképzésének kialakítása Eszközök: tanulónként 1db gumikötél és bordásfal A résztvevők száma: teljes osztálylétszám, vagy kevés eszköz esetén az osztály fele A gyakorlat leírása: A tanuló a feje felett, magas tartásával megegyező magasságban fűzze be a gumikötelet, és fogja mindkét végét dobókarjának kezében alsó fogással. Álljon a bordásfaltól olyan messze a bordásfalnak háttal szögállásban, hogy a gumikötél kifeszüljön hátsó középtartásban. Törzse forduljon el a hátranyújtott kar felé, de arca nézzen előre. Fordítsa először csípőjét, majd a mellkasát arcirányba, miközben karja behajlik előre néző könyökkel. Kritikus momentum: Ügyelni kell a helyes kiinduló helyzetre, hogy a gyakorlat elérje célját. Megjegyzés: A gyakorlatot először lassan, majd lendületesen végeztessük meghatározva az ismétlésszámot. Mindkét karral végrehajtható. Változatok: A gyakorlatot végeztessük el a karral ellentétes támadóállásba lépéssel is.

22 A gyakorlat száma: 2. A gyakorlat megnevezése: Keresztező futás Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Általános iskola 5-8. osztály. A lendületszerzés és a hármas lépés technikájának kialakítása. Eszközök: - A résztvevők száma: Az egész osztály A gyakorlat leírása: A tanulók elhelyezkednek a tornaterem oldalvonalán, keresztező futással haladnak a másik oldalra, majd vissza. Kritikus momentum: - Megjegyzés: A gyakorlat célja, hogy elsajátítsák a tanulók a keresztező lépés alapjait.

23 A gyakorlat száma: 3 A gyakorlat megnevezése: Fogó játék labdával Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Általános iskola 5-8. osztály. A lendületszerzés, és hajító mozdulat technikájának kialakítása. Eszközök: 3 db gumilabda A résztvevők száma: Az egész osztály A gyakorlat leírása: Választunk egy fogót, kinek a kezébe adunk egy gumilabdát. Úgy tudja megfogni a többi személyt, hogy egy kezes felső dobással eltalálja az illető személyek lábát. Miután eltalált valakit, végrehajt egy fekvőtámaszban karhajlítást. A játék sípszóra kezdődik és sípszóra ér véget. Kritikus momentum: Figyelni kell nagyon arra, hogy a fogó ne dobjon a felső testrészre, vagy az arcra. Megjegyzés: A gyakorlatot lehet több fogóval is játszani, lehet a fekvőtámaszban karhajlításon kívül guggolást, törzsemelést, felülést is csinálni. A gyakorlat célja: az egykezes dobás helyes technikájának elsajátítása.

24 A gyakorlat száma: 4 A gyakorlat megnevezése: Pontszerző Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Általános iskola 7-8. osztály. A lendületszerzés, nekifutás. A nekifutás összekapcsolása a hajítással. A hajítás előkészítése, ívképzés. A hajítás technikájának elsajátítása egyaránt elsajátítható. Eszközök: 1 db kézilabda A résztvevők száma: Az egész osztály A gyakorlat leírása: Két csapatot alakítunk, megkülönböztetjük az egyik csapatot jelölő trikóval. A játékot teljesen mindegy melyik csapat kezdi, mert a következőt a másik fogja. A játékban egykezes felső átadásokkal végeznek átadásokat a csapattársainak, úgy hogy közben azt az ellenfél ne tudja megakadályozni. Szabálytalankodni nem szabad. Csak a labdára irányul a mozgás. Közben tetszés szerint futnak a tanulók a félpályán. Az a csapat nyer, aki előbb eléri a 10 átadást úgy, hogy a másik csapat ne érjen bele a labdába. Kritikus momentum: Vigyázni kell a tanulóknak, hogy ne fussanak össze. Megjegyzés: A játék közben figyelni kell a helyes technika elsajátítására.

25 A gyakorlat száma: 5 A gyakorlat megnevezése: Tereld a labdát! Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Általános iskola 5-8. osztály. A kitámasztás, az ívképzés és a hajítás technikájának alkalmazása. Eszközök: 1 db fittball labda, továbbá minden tanulónál egy gumilabda A résztvevők száma: Az egész osztály A gyakorlat leírása: Két csapatot alakítunk vegyesen. Kialakítunk egy tetszőleges pályaméretet padokból. A pálya közepére elhelyezzük a fittball labdát, sípszóra a két csapat célba veszi a labdát. A cél az, hogy áttereljük a labdát az ellenfél csapat területére és érintse a hozzá közelebb eső padot. Kritikus momentum: Vigyázni kell, hogy ne találjunk el másokat. Megjegyzés: A játékot lehet medicinlabdával is játszani, ami középen helyezkedik el. Lehet kislabdával is dobálni a belső nagy labdára.

26 A gyakorlat száma: 6 A gyakorlat megnevezése: Egész pályás célbadobás Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Általános iskola 8. osztály. A keresztező lépés, a kitámasztás, az ívképzés és a hajítás technikájának alkalmazása. Eszközök: minden tanulónál egy kislabda A résztvevők száma: Az egész osztály A gyakorlat leírása: Két csapatot osztunk vegyesen. Mindkét csapat elhelyezkedik a saját térfelén. A kézilabda pálya kapuelőteréből lehet dobni, a cél pedig az, hogy bedobjuk a másik térfél kapujába a labdánkat. Az érvényes kísérlet, amikor a labdánk a gólvonalon túl érkezik a kapuba. Először az egyik csapat dob, majd a másik. Kritikus momentum: Ügyeljünk arra, hogy csak akkor dobjunk, amikor az ellenfél csapata figyel, és nem tartózkodik senki sem a célterületen (kapuban). Megjegyzés: Lehet játszani, kézilabdával is. A kísérleteket lehet felváltva is végezni. Lányoknak a félpályától is lehet dobni, könnyítés képpen.

27 A gyakorlat száma: 7 A gyakorlat megnevezése: Falra végzett átadások párokban Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Általános iskola 7-8. osztály. A kitámasztás, ívképzés és hajítás helyes technikájának alkalmazása. Eszközök: páronként 1 db kézilabda A résztvevők száma: Az egész osztály A gyakorlat leírása: A páros elhelyezkedik a fal felé fordulva, kb. 2-3 m távolságban. A páros első tagja, egykezes felső lövéssel passzol a társának, úgy hogy az visszapattanjon a társa kezébe, vagy annak közelébe. A páros második tagja visszapasszol ugyan úgy, ahogy a társa tette. Kritikus momentum: Ügyeljünk, hogy pozíció cserénél ne fussanak össze a páros tagjai. Megjegyzés: Lehet végezni időre, mennyiségre, versenyre. Nehezítésként el lehet távolodni a faltól nagyobb távolságra.

28 A gyakorlat száma: 8 A gyakorlat megnevezése: A helyes technika elsajátítása Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Általános iskola 7-8. osztály. Az ívképzés és hajítás helyes technikájának alkalmazása. Eszközök: mindenkinél 1 db kislabda A résztvevők száma: Az egész osztály A gyakorlat leírása: A helyes technika elsajátításához, ebben a feladatban a csípő, a törzs és a váll szerepe a legfontosabb. Építünk egy emelvényt a tanulók elé, hogy kényszerítő helyzetet alakítsunk ki számukra. Minden tanuló elhelyezkedik páros térdelő állásba. Ebben a testhelyzetben egykezes felső dobással próbáljuk minél folyékonyabban végrehajtani a feladatot, és minél jobban elsajátítsuk a helyes technikát. Kritikus momentum: A tanuló nem végzi sorrendben a helyes technikai elemeket. Megjegyzés: Nehezíteni lehet, távolabbról vagy magasabbra kell hajítani.

29 A gyakorlat száma: 9 A gyakorlat megnevezése: Páros átadások Forrás megjelölés: saját Alkalmazási területe: Általános iskola 5-8. osztály. A kitámasztás és hajítás helyes technikai elsajátítása. Eszközök: Páronként 1 kislabda, vagy kézilabda. A résztvevők száma: Az egész osztály A gyakorlat leírása: A tanulók párokban helyezkednek el egymással szembe úgy, hogy jobbról-balról mellettük is legyen elegendő hely az esetleges ütközések elkerülése érdekében. A páros 3-4 m távolságban helyezkedik el. Az átadások közben helyben futást végeznek. Az átadások lehetnek egykezes felső, kétkezes felső, kétkezes mellső. Kritikus momentum: Törekedjünk minél pontosabban a társunknak passzolni, úgy hogy közben a helyes technikát használjuk. Megjegyzés: Lehet a feladatot nagyobb távolságból is végezni.

30 A gyakorlat száma: 10 A gyakorlat megnevezése: A kiinduló helyzet javítása Forrás megjelölés: Dieter Kruber: Az atlétika oktatása tornateremben, Alkalmazási területe: Általános iskola 7-8. osztály. Kitámasztásból az ívképzés helyes technikájának elsajátítása. Eszközök: mindenkinek 1 db kislabda, 2db zsámoly A résztvevők száma: Az egész osztály, egyéni gyakorlással A gyakorlat leírása: A dobókart a csípő mögött zsámolyon helyezzük el, kézben a kislabdával. Ebből a helyzetből indítjuk a dobást a befordítás után. Kritikus momentum: Ügyelni kell a helyes technika elsajátítására, ne pedig a rossz technikát sulykoljuk. Megjegyzés: Folyamatos végrehajtás szükséges. Ne legyen darabos a mozdulat.

31 Irodalomjegyzék: Koltai Jenő: Atlétika II. Budapest 1980 Koltai Jenő: Az atlétika oktatása MASZ Atlétikai Szabálykönyv 2010 Dr. Koltai Jenő, Dr. Oros Ferenc, Az Atlétika oktatása 2001

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ. Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ. Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria egyetemi központ Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA Kislabdahajítás oktatása az általános iskola 7-8. osztályában KÉSZÍTETTE: VARGA EDIT TESTNEVELŐ TANÁR

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

Atlétika Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat

Atlétika Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Pedagógia Intézeti Tanszék Atlétika SMDLTE 2202 Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat 1 Bellovics Diána Testnevelő tanár MA Levelező tagozat

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Lakatos Gábor IJL15N I. évf. levelező tagozat

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás általános iskolai alsó tagozat oktatása, annak előkészítő -és rávezető gyakorlatai Atlétika gyakorlata

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana

Az atlétika gyakorlata és módszertana Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző kar Földrajz Testnevelő Msc Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202) Dombi Gábor Földrajz - Testnevelő Msc. 1. évfolyam HXZFIE 2016.

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A kislabda hajítás oktatásának módszere és gyakorlatai általános iskolában Mestery Andrea eha: JIJULI 2013.05.10.

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása az általános iskola alsó tagozatában

A kislabdahajítás oktatása az általános iskola alsó tagozatában Nyugat - Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása az általános iskola alsó tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Vass Galambos Krisztina Testnevelő tanár

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Tanár: Dr. Koltai Miklós Készítette:

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék

Részletesebben

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához,

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, Termékek Alacsony fekvőtámasz állvány Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, változatosabbá tételéhez nyújt segítséget. A saját testsúlyos edzés egyik legfontosabb

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Atlétika (SMDLTE2202)

Atlétika (SMDLTE2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Pedagógia Intézeti Tanszék Atlétika (SMDLTE2202) Kislabdahajítás általános iskola felső tagozat Czeininger Margit Testnevelő tanár MA Levelező tagozat

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT:

JÁTÉKGYŰJTEMÉNY LABDAADOGATÓ VERSENY FELADAT: JÁTÉKGYŰJTEMÉNY 1. LABDAADOGATÓ VERSENY A kezdő játékos a zsámolyon áll. A labda a kezdő játékos kezében van. Jelre a kezdő játékos átadja a labdát a mellette lévőnek, tetszőleges módon. Mindenki továbbadja

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Németh Szilvia Testnevelő tanár

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

Kislabdahajítás. Az atlétika gyakorlata és módszertana 2012.

Kislabdahajítás. Az atlétika gyakorlata és módszertana 2012. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás 2012. dr. Koltai Miklós Készítette: Oreoveczné

Részletesebben

A kislabdahajítás alsó tagozatban oktatott gyakorlatai

A kislabdahajítás alsó tagozatban oktatott gyakorlatai ELTE PPK Sporttudományi Intézet Szombathely A kislabdahajítás alsó tagozatban oktatott gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Zsargó Lilla H88BPK A kislabdahajítás általános iskolában oktatott technikája A kislabdahajítás

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Dr. Koltai Miklós Név: Konrád Hajnalka

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

A gerelyhajítás oktatása középiskolában

A gerelyhajítás oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás oktatása középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kertész Áron

Részletesebben

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana (SOANTE7313) Szeiler Bálint HUDRVE

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához.

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat)

Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szombathely Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat) Készítette: Szántó Sándor Szak: Testnevelés-földrajz Msc. Neptun-kód: DTDQ2L A Magyar

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202. A súlylökés oktatása általános iskolában

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202. A súlylökés oktatása általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202 A súlylökés oktatása általános iskolában KÉSZÍTETTE: EGYED ÁKOS

Részletesebben

Kézilabda. történő teljesítése 65 mp történ teljesítése. sorozatterhelések közben is. kiinduló helyzetekből 20 m-es Helyes futótechnika távon

Kézilabda. történő teljesítése 65 mp történ teljesítése. sorozatterhelések közben is. kiinduló helyzetekből 20 m-es Helyes futótechnika távon Évfolyam: 5-8. Kézilabda Korosztály: Cél A korosztálynak megfelelő kondicionális képességek kialakítása. A hozott kézilabdás mozgásminták megerősítése, ill. felülvizsgálata alapján jó technikai alapok

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

TRIGGER- ÉS TENDERPONT

TRIGGER- ÉS TENDERPONT TRIGGER- ÉS TENDERPONT - SPECIÁLIS MANUÁLIS TERÁPIA - Írta: Kanyó Ildikó, gyógytornász, manuálterapeuta, sportfizioterapeuta Kanyó Ildikó - 2015.05.20. - Dornterápia - Speciális gerincterápia PhysioVit

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Atlétika. Gerelyhajítás oktatása középiskolában. Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar

Atlétika. Gerelyhajítás oktatása középiskolában. Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Atlétika Gerelyhajítás

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Juhász Tamás H5JNT5 Tartalom: 1.

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

Atlétika SMDLTE 2202. A gerelyhajítás oktatása középiskolában

Atlétika SMDLTE 2202. A gerelyhajítás oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE 2202 A gerelyhajítás oktatása középiskolában Készítette: Szabó Róbert Testnevelés levelező(ma/msc)

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

SÚLYLÖKÉS. Készítette: Péringer Balázs

SÚLYLÖKÉS. Készítette: Péringer Balázs Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet SÚLYLÖKÉS Készítette: Péringer Balázs ABO2RV A súlylökés általános iskolában oktatott

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

Kislabdahajítás. Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana

Kislabdahajítás. Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás Készítette: Fábiánné Réti Anett Neptun kód:

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I.

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban

Részletesebben

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA Érvényes 2005-től visszavonásig MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG DIÁKOLIMPIA JÁTÉKOS SPORTVERSENY Gyakorlatanyaga Érvényes 2005-től visszavonásig A versenyszámokat összeállította:

Részletesebben

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Döbröntei Máté Szak: Testnevelő

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga 2019/20 1. Bevezető A vizsga szempontjait az általános iskolai tananyag és az osztályprofil célrendszere határozza meg. Eszerint a sportágismereti

Részletesebben

Vitorlázás 10. évfolyam

Vitorlázás 10. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése;

Részletesebben