A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék és szabadidő szervezés II. évfolyam

2 I. A diszkoszvetés technikájának leírása. A diszkoszvetés szakaszai A diszkoszvetés folyamatában jól elkülöníthető szakaszokat különböztethetünk meg. Ezek a szakaszok nem csak a mozgás fázisai alapján, hanem dinamikájukban, sebességük alapján és az energia felhasználás szempontjából is megkülönböztethetőek. (Polgár Tibor Béres Sándor, 2011) Ezek a szakaszok a következők: Szer fogása. Felállás. Előlengetés. Forgásba indulás. Pördület egy lábon. Pördület a levegőben. Kidobás. Véghelyzet. (Polgár Tibor Béres Sándor, 2011) A továbbiakban ezeket a szakaszokat fogom részletesebben elemezni. A szer fogása A szer helyes fogása azért nagyon fontos, mert a tenyerünkben elhelyezett diszkoszt a mozgás során egész a kidobásig fogni kell. A különböző erőhatások miatt, ha nem megfelelően fogjuk, akkor nem tudjuk dobásunkat optimálisan végrehajtani. Helyes fogásnál figyelembe kell venni a tenyér méretét, hiszen az ujjak elhelyezkedése döntő fontosságú. A diszkoszt úgy kell a tenyérbe helyezni, hogy a szer peremét az ujjak (mutató-, középső-, gyűrűs- és kisujj) behajlított utolsó percének tövéhez kell nyomni. A diszkosznak a felező vonala lehetőleg a mutató, és a középső ujj közé essék. E két ujj lehetőleg közel helyezkedjen el egymáshoz és legyen párhuzamos a diszkosznak a felező tengelyével. (Polgár Tibor Béres Sándor, 2011) Felállás A diszkoszvetés első szakasza mely tulajdonképpen a kiinduló helyzet. Ebből fogja a sportoló a mozgását elkezdeni. Itt fontos a stabil állóhelyet. Továbbá ebben a szakaszban kell a sportolónak abba mentális állapotba kerülni, ami által a dobása sikeres lehet. Leggyakrabban a dobás irányával, háttal állnak fel a dobók. Előlengetés Előlengetés során folytatódik a mentális ráhangolódás. A sportoló továbbá próbálja elérni a legoptimálisabb helyzetet, hogy el tudja indítani a forgó mozgást. Láb helyzet dobonként változik. Egyik talp végig a talajon marad, a másik talpával lábujjhegyre áll. Térdek kissé behajlítva vannak, így stabil marad az álló helyzetünk. A diszkosz fogó kezünk a testünk előtt alulról felfelé végző mozgást végez keresztirányba. Forgásba/ pördületbe indulás. Az előlengetés holtponthelyzete után a bal kar nyitómozdulatával egy időben a jobb láb erőteljes forgató-toló munkájától a baloldali csípő a bal térd és a bal boka is a dobás irányába kezd fordulni. (Polgár Tibor Béres Sándor, 2011) Nagyon fontos, hogy az dobónak itt el kell érnie kedvező forgási sebességet, ami fontos feltétele a következő szakaszoknak, így az egész dobásnak is. A dobó súlypontja ekkor eltolódik a támaszkodó láb irányába.

3 Pördület egy lábon A kétlábtámaszos helyzet megszűnte után a jobb láb elemelkedik a talajtól. A talajon maradó bal láb sarka, már a jobb láb elemelkedése előtt megemelkedik. A lendítőláb által forgás gyorsul. (Polgár Tibor Béres Sándor, 2011). A törzs a dobó irányába mozdul. Karunk nyitó mozdulatot végez, amivel kezdeték veszi a pördülő mozgás. Pördület a levegőben Az ideális végrehajtás esetén a dobó a levegőben történő pördülő mozgás a lehető leggyorsabban hajtja végre. Ennek oka, hogy megszerzett gyorsaság elveszik, ha sokáig tart a repülő fázis. Ebben a fázisban készítjük a kidobást. A törzsünk rotáló mozgást végez, a kar kisé lemaradva követi ezt mozgást, hogy a kidobásnál nagyobb erőt tudjon kifejteni. Kidobás Egylábtámaszos helyzet A jobb láb talajfogásakor a diszkosz az egész forgás alatt a legmagasabb ponton helyezkedik el. A jobb láb előfeszített állapotba kerül, talajt fog miközben a test forgása nem áll meg. (Polgár Tibor Béres Sándor, 2011) Ez azért fontos, mert lábmunkának köszönhetően mozgásunk felgyorsul. Kétlábtámaszos helyzet A mozgás legfontosabb szakasz. Mozgás gyorsasága ekkor éri el csúcspontot. Láb izmainak ekkor használjuk fel leginkább, amitől nő a dobás várható távolsága. Karunk ami pördület során lemaradt (ekkor az erőkarnak köszönhetően tovább növeli a kirepülés gyorsaságát) dobás irányba lendül. A lábak a térdnyújtás végeznek forgás során. A kidobás A levegőben repülő diszkosz lapos alakja miatt csekély stabilitással rendelkezik. A forgási sebesség biztosítja a diszkosz állásszögét, illetve növeli a felhajtóerőt. (Polgár Tibor Béres Sándor, 2011) A véghelyzet Ez biztosítja a dobókörben maradást. Ez egy gyors mozdulattal történő lábváltás. Az egyensúly megőrzése érdekében a talajfogó láb térdből behajlik, az elöl levő láb visszalendül. (Polgár Tibor Béres Sándor, 2011) Domináns izmok a diszkoszvetés során Hát izmai: széles hátizom (musculus latissmimus dorsi), lapockaemelő izom (musculus levator scapule), delta izom (musculus deltoideus). Has izmai: ferde hasizom (musculus oblicuus abdominis), ferde hasizom (musculus oblicuus abdominis externus, belső ferde hasizom (musculus oblicuus abdominis internus) Nagy mellizom (musculus pectoralis major) Láb izmai: négyfejű combizom (musculus quadratus femoris), kétfejű combizom (musculus biceps femoris), nagy farizom (musculus gluteus maximus), háromfejű lábszár izom (musculus tricepsz surae)

4 II. A diszkoszvetés legfontosabb versenyszabályai 1. A versenyzők dobásának sorrendjét sorsolással kell megállapítani. 2. A versenyzőknek max. 2 bemelegítő dobásuk van, amit szólítási sorrendben végezhetnek el. 3. A verseny megkezdése után nem gyakorolhatnak a dobóhelyen. 4. Ha a versenyzők száma nyolcnál több, mindegyik versenyzőnek három kísérlete van, és a nyolc legnagyobb dobást elért versenyző három további kísérletet tehet. Ha a nyolcadik helyen holtverseny alakul ki, a holtversenyben állók mind jogosultak további három kísérletre. Ha a versenyzők száma nyolc vagy annál kevesebb, mindegyik versenyzőnek hat kísérlete van. 5. A dobókörben nyugalmi helyzetből kell megkezdeni a dobást. 6. Nem lehet olyan eszközt használni, ami segítheti a dobást. 7. Érvénytelen a dobás, ha a dobás megkezdése után a versenyző érinti a kör peremének tetejét, vagy a körön kívül a talajt. 8. A dobás akkor érvényes, ha a szer a teljes terjedelmével a szektoron belül esett le. 9. Bármikor félbeszakítható a kísérlet. 10. A versenyző addig nem léphet ki a körből, amíg a diszkosz le nem esett, akkor is csak a dobókörön kívül húzott fehér vonal mögött. 11.Minden dobást azonnal le kell mérni, a nyom dobóhely felőli részétől a dobókör belő pereméig. Mérés közben a mérőszalagnak át kell haladni a dobókör középpontján. Ha az eredmény páratlan vagy nem egész centiméter, akkor lefelé az első páros cm-ig kel kerekíteni. 12. A végső sorrend megállapításakor a legjobb dobást kell figyelembe venni. Holtverseny esetén a második legjobb eredmény dönt és így tovább. 13. A dobást 90 mp-en belül kell megkezdeni és egy versenyző két dobása között minimum három perc pihenőidőnek kell lenni. 14. A szert visszadobni tilos! (Bokor Judit: Sportági szabályok, 2005)

5 A diszkoszvető kör méretei (Polgár Tibor Béres Sándor, 2011) A diszkosz méretei (Polgár Tibor Béres Sándor, 2011) Diszkosz védőketrec (Polgár Tibor Béres Sándor, 2011)

6 III. A diszkoszvetés előkészítő gyakorlatai A diszkoszvetés előkészítő feladatai kiválasztása során nagyon fontos szempont, hogy dobásnál használt izmokat erősítsük illetve az ízületeket, szalagokat felkészítsük a diszkoszvetéshez szükséges specifikus mozgásra. Célunk, hogy a nehezített körülmény által testünk olyan állapotba kerüljön, amivel képes lesz a jó teljesítmény elérésére. Előkészítés során fizikai állapot fejlesztésén van a fő hangsúly. A technikai végrehajtás minőségének a rávezető gyakorlatoknál lesz nagyobb szerepe. Cél gyakorlatok kiválóan alkalmazhatóak bemelegítésnél, illetve erőfejlesztés során. Feladat kiválasztás során fontos felmérni az életkori sajátosságokat, a munkavégzés során a tanulónak erőkifejtést kell tennie, így különböző képességek miatt fontos, hogy differenciáljuk tehát el kell érnünk, hogy minden tanulónak kihívás legyen a gyakorlat. A kézi szerrel végzett gyakorlatoknál érdemes különböző súlyú szereket használnunk. A diszkoszvetés helyes elsajátításához szükséges koordinációs képességek: Gyorskoordinációs képesség, ami azért fontos, hogy a diszkoszvetés mozdulatsorát a leghatékonyabb mozgással és megfelelő gyorsasággal hajtsuk végre. Ritmus érzék: A mozgást az ideális tempóban történjen. Kiemelten szerepe van a mozgás gyorsításánál és pördülő mozgásnál. Egyensúly érzék: A jó egyensúlynak az egy lábon történő mozgásnál van fontos szerepe, a sikeres végrehajtáshoz elengedhetetlen, hogy a sportoló az instabil helyzetben is hatékonyan végrehajtsa a mozgást. Térbeli tájékozódás: Pördülő mozgás és rövid végrehajtási idő miatt gyakori probléma lehet a nem megfelelő tájékozódás, ami a kidobási helyzethez, rossz dobási szöghöz, rossz véghelyzethez vezethet. A diszkoszvetés helyes elsajátításához szükséges kondicionális képességek: Erő: A sikeres dobás egyik alapfeltétele, hogy megfelelő erővel hajtsuk végre. A mozgás során a lábunk, törzsünk és a karunk erejét használjuk fel. Fontos, hogy mindkét oldalunkra ugyanúgy kell erősítést végezni. Gyorserő: diszkoszvetésnél, a mozdulatsor és erőkifejtés során nagy szerepe van annak, hogy a végrehajtás gyors legyen. A gyorserő fejlesztésnek fontos szerepe van a lendületszerzés, pördülés és kidobásnál, amikor erősnek és gyorsnak kell lennie a mozgásnak.

7 1. feladat A gyakorlat megnevezése: Fekvőtámasz verseny zsámolyon. Cél: Erőfejlesztés Eszközök: 24 db zsámoly. A gyakorlat leírása: Kiinduló helyzet fekvőtámasz. A zsámoly a tenyérrel szemben helyezkedik el. A tanulók karhajlítás-nyújtást végeznek majd a kezükkel fellépnek a zsámolyra és ott is karhajlítás nyújtás végeznek. 3 sorozatot végeznek. 10, 20, 30 másodperces időtartam alatt kell a lehető legtöbb szabályos gyakorlatot végrehajtani. Az eredményeket összeadják és a legtöbb pontot szerző fiú illetve lány tanuló kap 1-1 ötös érdemjegyet. Kritikus momentum: Szabályos végrehajtás. Pontos eredmény követése. Változatok: Gyakorlat végrehajtása változó időtartamban. 2. feladat A gyakorlat megnevezése: Váltott karú fekvőtámasz Medicinlabdával. Cél: Erőfejlesztés, egyensúlyfejlesztés. Eszközök: 24 db Medicinlabda. A gyakorlat leírása: Kiinduló helyzet fekvőtámasz helyzet. Jobb tenyér a medicinlabdán helyezkedik el. 3 sorozatot végeznek. 10, 20, 30 másodperces időtartam alatt kell a lehető legtöbb szabályos gyakorlatot végrehajtani. Az eredményeket összeadják és a legtöbb pontot szerző fiú illetve lány tanuló kap 1-1 ötös érdemjegyet. Kritikus momentum: Szabályos végrehajtás. Pontos eredmény követése. Változatok: Gyakorlat végrehajtása változó időtartamban.

8 3. feladat A gyakorlat megnevezése: Guggolás- felállás Kettle bell-el. Cél: Gyorserő, ritmus érzék fejlesztés. Eszközök: 12 db Kettle bell. A gyakorlat leírása: Páros gyakorlat. Párok felváltva végzik a gyakorlatot. Kiinduló helyzet, guggoló állás, a szert lábaink között a két kezünkkel tartjuk. Sípszóra állásba emelkedéssel a szert a fejünk fölé lendítjük. Miután a szer elérte a legmagasabb pontot leengedjük a kiinduló helyzetbe. A mozdulatsort 8x kell végrehajtani majd a társ is végrehajtja a feladatot. 3 sorozat van. Kritikus momentum: A szer fellendítése a legmagasabb pontig. Láb- törzs- karmunka összekapcsolása. Változatok: Gyakorlat végrehajtása különböző nehézségű szerrel. 4. feladat A gyakorlat megnevezése: Karlendítés Kettle bell-el. Cél: Gyorserő, egyensúly fejleszté.s Eszközök: 12 db Kettle bell. A gyakorlat leírása: Páros gyakorlat. Párok felváltva végzik a gyakorlatot. Kiinduló helyzet, alapállás. A szer a jobb kézben tarjuk. Sípszóra a jobb kar magas tartásba lendül, majd nyújtott karral megtartjuk pár másodpercig és leengedjük a kiinduló helyzetbe. A

9 mozdulatsort 8-8 alkalommal kell végrehajtani jobb és bal kézzel. Ezután a társ is végrehajtja a feladatot. 3 sorozat van. Kritikus momentum: Nyújtott kar megtartása magas tartásban. Egyenes háttal való végrehajtás. Változatok: Gyakorlat végrehajtása különböző nehézségű szerrel. 5. feladat A gyakorlat megnevezése: Függeszkedés bordásfalon. Eszközök: 12db bordásfal. Cél: Erő, térérzékelés fejlesztés. A gyakorlat leírása: Páros gyakorlat. Párok felváltva végzik a gyakorlatot. Kiinduló helyzet, függeszkedés bordásfalon, arccal a bordásfal felé, lábak hajlítva. Sípszóra mászás a legfelső fok irányába, lábak a gyakorlat végre hajtása során végig hajlítva vannak. Kritikus momentum: Hajlított láb megtartása. Változatok: Gyakorlat végrehajtása időre vagy váltó versenyszerűen. 6. feladat A gyakorlat megnevezése: Lengetés Medicin labdával Cél: Gyorserő, egyensúly, ritmus fejlesztés. Eszközök: 24db 1kg-os Medicinlabdával. A gyakorlat leírása: Diszkoszvetés lengetés végrehajtása Medicin labdával.

10 Kritikus momentum: Helyes karmunka. Lendítés végrehajtása a lehető legnagyobb mozgásterjedelemben. Láb hajlítás- nyújtás helyes ritmusának kialakítása. Változatok: Gyakorlat végrehajtása mindkét oldalra. 7. feladat A gyakorlat megnevezése: Medicinlabda vetés párokban. Cél: Gyorserő, gyorskoordináció, térérzékelés, ritmusfejlesztés. Eszközök: 12db 1kg-os Medicinlabda. A gyakorlat leírása: Páros gyakorlat. Párok egymással szemben helyezkednek el, folyamatos átadásokkal végzik a gyakorlatot. A tanulók 2-3 lengetés után (a tanult lábmunkával) átdobják a labdát a társnak, aki elkapja azt és végrehajtva ugyanazt a feladatot. Kritikus momentum: Helyes kar és lábmunka nehezített körülmények között. Változatok: Gyakorlat végrehajtása időre, versenyszerűen. 8. feladat A gyakorlat megnevezése: Medicin röplabda. Cél: Erő, térérzékelés. Eszközök: 4db 4kg-os Medicinlabda. 2 db röplabdaháló. A gyakorlat leírása: Azt osztály 8 3 fős csoportra osztjuk. Két röplabda pályán 4-4 csapat játszik egy időben így 4 mérkőzés fog egy időben zajlani speciális szabályokkal. A labdát kötelező elkapni, lépni a labdával nem szabad, kötelező minden játékos passzolni, a második

11 passz után átkell juttatni a túl oldalra úgy, hogy másik csak ne tudja elkapni. A nyertes csapat az amelyik, előbb szerez két pontot. Kritikus momentum: Megfelelő erőkifejtés az átadások során. Változatok: Kétkezes vagy egykezes átadás a csapattársaknak, vetőmozdulattal történő átadás az ellenfélnek. 9. feladat A gyakorlat megnevezése: Felülés Medicin labdával. Cél: Gyorserő, ritmus fejlesztés. Eszközök: 12db 1kg-os Medicinlabda. A gyakorlat leírása: Páros gyakorlat. Párok egymással szemben helyezkednek el hanyattfekvésben, hajlított lábbakkal, egyikük a feje felett nyújtott karral tartja a Medicin labdát. A labdás hanyattfekvésből felül és átdobja a labdát a szintén felülést végző társnak, az elkapás után visszadől hanyattfekvésbe majd mindketten végrehatják ugyanazt a gyakorlatot, amit előzőleg a társuk végzett. Kritikus momentum: Nyújtott kar megtartása a gyakorlat végrehajtása során. Változatok: Gyakorlat végrehajtása időre, versenyszerűen.

12 10. feladat A gyakorlat megnevezése: Szumó birkózás. Cél: Erő, térérzékelés, egyensúly fejlesztés. Eszközök: A gyakorlat leírása: A tornaterem lévő 3 kosárlabdakörben 2-2 tanuló helyezkedik el. Párok egymással szemben helyezkednek el, karjukat nyújtva keresztezik, majd megfogják a társ kezét. Sípszóra megpróbálják a társukat kihúzni a körből. A győztes 1 pont kap. Kritikus momentum: Lábmunka az erőkifejtés során. Szabályok betartása. Változatok: Gyakorlat végrehajtása magasabb- alacsonyabb illetve könnyebb- nehezebb testsúlyú ellenféllel szemben.

13 IV. A diszkoszvetés cél- és rávezető gyakorlatai Rávezető gyakorlatok során olyan feladatokat használunk, amik formailag és dinamikájában is hasonlítanak az atlétikai dobásokhoz vagy azok részmozdulataihoz. Képességfejlesztés mellett segítik a helyes a mozgás könnyebb tanulását, rávezetik a helyes dobómozgásra. 1. Feladat. A gyakorlat megnevezése: Feldobás, elkapás frizbivel.. Eszközök: 12 db frizbi. Cél: Frizbi fogásának gyakorlása, a szer megfelelő irányba pörgetés dobáskor. A gyakorlat leírása: Jobb kézzel a tanuló feldobja a frizbit fejmagasság fölé, úgy, hogy az előre forogjon, majd a másik kezével elkapja. Kritikus momentum: Megfelelő magasság fölé dobni. Előre forogjon, ne kezdjen el kilengeni. Változatok: Gyakorlat végrehajtása ellenkező oldalra, majd futás közben. 2. Feladat. A gyakorlat megnevezése: Feldobás, elkapás diszkosszal.. Cél: Diszkosz fogásának gyakorlása, a szer megfelelő irányba pörgetés dobáskor. Eszközök: 12 db diszkosz. A gyakorlat leírása: Jobb kézzel a tanuló feldobja a diszkoszt fejmagasság fölé, úgy, hogy az előre forogjon, majd a másik kezével elkapja.

14 Kritikus momentum: Megfelelő magasság fölé dobni. Előre forogjon, ne kezdjen el kilengeni. Változatok: Gyakorlat végrehajtása ellenkező oldalra, majd futás közben. 3. feladat A gyakorlat megnevezése: Diszkosz gurítása párosával Cél: Diszkosz fogásának, pörgetésének gyakorlása. Eszközök: 12 db diszkosz. A gyakorlat leírása: A tanulók párokban dolgoznak. 10 métere állnak egymással szemben. Egymásnak gurítják a diszkoszt. Kritikus momentum: A diszkosz megfelelő elhelyezése a tenyérben. Helyes gurító technika. Megfelelő erő használat a gurítás során. Változatok: Gyakorlat végrehajtása növekvő távolságban. 4. feladat A gyakorlat megnevezése: Diszkosz bowling Cél: Diszkosz fogásának gyakorlása, pörgetése, irányítása a gurítás során. Eszközök: 8 db diszkosz. 24 db nagy bója, 8 db kis bója.

15 A gyakorlat leírása: A tanulók 3 fő csoportokban dolgoznak. 10 métere a csoportok helyét jelölő kis bójától elhelyezünk 3 nagy bóját. Cél, hogy minél gyorsabban eltalálják a bójákat a guruló diszkosszal. Kritikus momentum: A diszkosz megfelelő elhelyezése a tenyérben. Helyes gurító technika. Megfelelő erő használat a gurítás során. Változatok: Gyakorlat végrehajtása növekvő távolságban. 5. feladat A gyakorlat megnevezése: Diszkosz golf. Cél: Előlengetés, fordulatból kidobás gyakorlása. Eszközök: 12db gumi karika (diszkosz. 12 zsámoly. A gyakorlat leírása: A tanulók párokban dolgoznak. A nagy focipályán elhelyezünk az alapvonaltól 80 méter távolságban 12 db zsámolyt. A dobásokat 2-3 előlengetés után, fordulásból kell elvégezniük. Minden párnak van egy cél zsámolya ahová a lehető legkevesebb kísérletből el kell jutnia. a párok egymással versenyeznek és felváltva dobnak. Kritikus momentum: Helyes forduló, kidobó technika alkalmazása. Változatok: Gyakorlat végrehajtása növekvő távolságban.

16 6. feladat A gyakorlat megnevezése: Diszkoszdobás a kézilabda kapu fölé. Eszközök: 12db kölyök(gumi) diszkosz. Cél: Előlengetés, fordulatból, kidobás gyakorlása. A gyakorlat leírása: A tanulók párokban dolgoznak. 10 métere állnak a kaputól. Cél, hogy előlengetés után fordulással a kapu fölé dobják a diszkoszt. Kritikus momentum: Megfelelő technikai végrehajtás. Gyors mozdulattal jó szögben dobjanak. Változatok: Gyakorlat végrehajtása ellenkező oldalra. Távolság növelése. 7. feladat A gyakorlat megnevezése: Távolság becslése. Cél: Fél pördület gyakorlása. Eszközök: 12db kölyök diszkosz (gumi). Mérőszalag. A gyakorlat leírása: A tanulók párokban dolgoznak. A dobásokat kadetugrással kell elvégezniük. Dobások után meg becsülniük a távolságot 1 méteres intervallumban. Amennyiben tévesen tippelnek. 10 db fekvőtámaszt kell végezniük. Kritikus momentum: Helyes fél pördület, kidobó technika alkalmazása. Pontos becslés. Változatok: Különböző büntető feladatok. Dobás gyengébbik kézzel.

17 8. feladat A gyakorlat megnevezése: Diszkosz célba dobás a kézilabda kapura. Eszközök: 12db gumi karika. 4 db gumikötél, szükség esetén több amennyiben össze kell őket kötni, hogy átérjenek a túlsó kapufához. Cél: Előlengetés, pördület, kidobás gyakorlása. A gyakorlat leírása: A tanulók párokban dolgoznak. 10 métere állnak a kaputól. A kapufákat keresztbe összekötjük gumikötéllel. A felső kapufához is kötünk köteleket, amik lelógva alkotják a függőleges vonalakat. A feladatot 2-3 előlengetés után pördületlen át kell végrehajtani. Cél a kialakított négyzetekbe betalálni. Párok egymás ellen versenyeznek, több pontot szerzett tanuló a nyertes. Kritikus momentum: Megfelelő technikai végrehajtás. Gyors mozdulattal jó szögben dobjanak. Változatok: Távolság növelése. 9. feladat A gyakorlat megnevezése: Diszkosz golf II. Cél: Előlengetés, pördület, kidobás gyakorlása. Eszközök: 12db kölyök (gumi) diszkosz. 12 zsámoly. A gyakorlat leírása: A tanulók párokban dolgoznak. A pályán elhelyezünk az alapvonaltól 15 méter távolságban 12 db zsámolyt. A feladatot 2-3 előlengetés után pördületlen át kell végrehajtani. Minden pár rendelkezik egy cél zsámollyal, amibe bele kell találnia. A párok egymással versenyeznek és felváltva dobnak. Kritikus momentum: Helyes forduló, kidobó technika alkalmazása. Változatok: Gyakorlat végrehajtása növekvő távolságban.

18 10. feladat A gyakorlat megnevezése: Frizbi átadás párokban. Cél: Előlengetés, fordulatból kidobás gyakorlása. Eszközök: 12 db frizbi. A gyakorlat leírása: A tanulók párokban dolgoznak. 15 métere állnak egymással szemben. A dobó megfordul majd néhány lengetés után fordulattal át dobja a társ felé a frízbit. Cél, az adott idő a legtöbb sikeres átadás. Kritikus momentum: A diszkosz megfelelő elhelyezése a tenyérben. A szer sajátosságának megfelelő erő közlése. Mozdulatok gyorsasága. Változatok: Gyakorlat végrehajtása növekvő távolságban.

19 V. Irodalomjegyzék Dr. Koltai Lajos, Dr. Oros Ferenc: Atlétika oktatása Polgár Tibor Béres Sándor: Az atlétika története, technikája, oktatása, szabályai. (Online jegyzet. A diszkoszvetés technikája rész) Bokor Judit: Sportági szabályok. A dolgozatban szereplő gyakorlatokat én találtam ki, egyezés más könyvekben, dolgozatban lévő gyakorlatokkal vagy más szakemberek szellemi termékével a véletlen műve!

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette:

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

A diszkoszvetés oktatása középiskolában

A diszkoszvetés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés oktatása középiskolában (SMANTE 2302) Készítette: Szóka Orsolya GA5B0D

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

A diszkoszvetés oktatásához szükséges gyakorlatok középiskolában.

A diszkoszvetés oktatásához szükséges gyakorlatok középiskolában. Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézeti Tanszék Szombathely A diszkoszvetés oktatásához szükséges gyakorlatok középiskolában. Az atlétika gyakorlata és módszertana

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika SMDLTE2202. Diszkoszvetés középiskola

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika SMDLTE2202. Diszkoszvetés középiskola Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE2202 Diszkoszvetés középiskola Bosnyák Róbert Testnevelés msc 2010/2011. I. félév Szabályok

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógus Képző Kar Sport Tudományi Intézet

Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógus Képző Kar Sport Tudományi Intézet Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógus Képző Kar Sport Tudományi Intézet Diszkoszvetés oktatása a középiskolában (Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202) Forrás: www.mozaweb.hu/lecke-tor-tortenelem_5-az_okori_olimpiak-101711

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz

Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz 9. osztály: Minimum követelmények testnevelés tantárgyból 9-12. évfolyamon a továbbhaladáshoz Kondicionális képességszintek: - iskolakör futás: 4 perc 51mp - Cooper-teszt: 1550m - Tömöttlabda dobás (hátra

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához,

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, Termékek Alacsony fekvőtámasz állvány Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, változatosabbá tételéhez nyújt segítséget. A saját testsúlyos edzés egyik legfontosabb

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

A diszkoszvetés oktatása a középiskolában

A diszkoszvetés oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés oktatása a középiskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Rajos Zoltán testnevelő tanár msc CP6W9E

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Dr. Koltai Miklós Név: Konrád Hajnalka

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Tanár: Dr. Koltai Miklós Készítette:

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

Vitorlázás 10. évfolyam

Vitorlázás 10. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése;

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Lakatos Gábor IJL15N I. évf. levelező tagozat

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

Kézilabda. történő teljesítése 65 mp történ teljesítése. sorozatterhelések közben is. kiinduló helyzetekből 20 m-es Helyes futótechnika távon

Kézilabda. történő teljesítése 65 mp történ teljesítése. sorozatterhelések közben is. kiinduló helyzetekből 20 m-es Helyes futótechnika távon Évfolyam: 5-8. Kézilabda Korosztály: Cél A korosztálynak megfelelő kondicionális képességek kialakítása. A hozott kézilabdás mozgásminták megerősítése, ill. felülvizsgálata alapján jó technikai alapok

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I.

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Vitorlázás 12. évfolyam

Vitorlázás 12. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A megszerzett állóképesség továbbfejlesztése; Korosztályos válogatottak képzése; A tantárgyhoz fűződő pozitív érzelem fenntartása; Az edzéshatások növelése (terjedelem,

Részletesebben

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium 1. számú melléklet Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium A tanulók fizikai állapotfelmérésének terve A tanulók fizikai állapotának mérését eszköznek tekintjük, melyet egyfelől a

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Fizikai képességek felmérése az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Közoktatási típusú sportiskola A közoktatási típusú sportiskola

Részletesebben

Labdarúgás Fejlesztési Terv

Labdarúgás Fejlesztési Terv Labdarúgás Fejlesztési Terv A sport összeköt testvériskolai kapcsolat kiépítése a Boglári Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola között TÁMOP -3.3.14.A-12/1-2013-0033 Készítette: Koszics Gábor Pétervására,

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás általános iskolai alsó tagozat oktatása, annak előkészítő -és rávezető gyakorlatai Atlétika gyakorlata

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam

Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam Tartásjavító torna gyerekeknek 1-4. évfolyam 1. évfolyam 1-5 Szökdelések ugrások - Szigetről szigetre /ugrálás karikába/ - Mocsár -szökdelések, akadályok fölött 6-10 Egyensúly-gyakorlatok -gyakorlatok

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában A súlylökés oktatása középiskolában Az atlétika oktatásmódszertana Név: Viola Vivien Szak: testnevelő-gyógytestnevelő Neptun kód: A9MNU6 1 Tartalomjegyzék: 1. A súlylökés technikájának leírása..3. oldal

Részletesebben

Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat)

Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Szombathely Összetett versenyek (általános iskola-alsó tagozat) Készítette: Szántó Sándor Szak: Testnevelés-földrajz Msc. Neptun-kód: DTDQ2L A Magyar

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kislabda hajítás, általános iskola felső tagozat Atlétika SMDLTE2202 Csipszer Péter Testnevelő - Egészségfejlesztő

Részletesebben

Vitorlázás 9. évfolyam

Vitorlázás 9. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; Országos

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JANUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana

Az atlétika gyakorlata és módszertana Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző kar Földrajz Testnevelő Msc Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202) Dombi Gábor Földrajz - Testnevelő Msc. 1. évfolyam HXZFIE 2016.

Részletesebben

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül

UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely. Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül Cél: UEFA B TOVÁBBKÉPZÉS (Gyakorlati anyag) 2014.02.05. Szombathely Oktatási lépések, kulcspontok bemutatása 1:1, 2:1, 4:2 elleni kis játékokon keresztül (Korosztály: 12 év Létszám: 12+2 fő Bemutató ideje:

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

1005 röplabda játék és gyakorlat

1005 röplabda játék és gyakorlat 1005 röplabda játék és gyakorlat lõszó Sokszor mondjuk gyerekeinknek és tanítványainknak az egyesületi edzéseken vagy az iskolában, hogy elõször a röplabda technikáját kell megtanulniuk, mielõtt játszani

Részletesebben

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga 2019/20 1. Bevezető A vizsga szempontjait az általános iskolai tananyag és az osztályprofil célrendszere határozza meg. Eszerint a sportágismereti

Részletesebben

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél 7. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra A gyakorláshoz szükséges alakzatok

Részletesebben

Atlétika. Gerelyhajítás oktatása középiskolában. Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar

Atlétika. Gerelyhajítás oktatása középiskolában. Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Atlétika Gerelyhajítás

Részletesebben

Vitorlázás 6. évfolyam

Vitorlázás 6. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: Vízbiztonság továbbfejlesztése; A sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; A serdülőkori fiziológiás elváltozások (végtaghossz-, testmagasság növekedés) miatt

Részletesebben

JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015

JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015 JÁTÉKSZABÁLYOK B33 2015 A Torna mérkőzéseit az MKOSZ által meghatározott 3 3 kosárlabda mérkőzések az alábbi szabályai szerint kell játszani. A Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok előírásai érvényesek

Részletesebben

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Szalay Ákos 1. A magasugrás oktatása általános

Részletesebben

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202. A súlylökés oktatása általános iskolában

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202. A súlylökés oktatása általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE2202 A súlylökés oktatása általános iskolában KÉSZÍTETTE: EGYED ÁKOS

Részletesebben

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer

Magyar Népi Küzdelmi Játékok. Futárméta. Versenyrendszer Magyar Népi Küzdelmi Játékok Futárméta Versenyrendszer A versenyszabályokat az Országos Baranta Szövetség adja ki, azok felhasználása, sokszorosítása, felhasználása csak a Szövetség engedélyével történhet.

Részletesebben

A középszintű gyakorlati érettségi vizsga

A középszintű gyakorlati érettségi vizsga Forrás: Oktatási Hivatal A középszintű gyakorlati érettségi vizsga A középszintű gyakorlati érettségi vizsgán az érettségizőnek az elégséges osztályzat megszerzéséért legalább 10%-os eredményt kell elérnie.

Részletesebben