A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry Kata Testnevelő egészségfejlesztő tanár MsC QSPGUO 2015.

2 1. A dobásokról általában Az atlétikai dobásokat három alapmozdulatra tudjuk felbontani, ezek a következők: - hajítás - lökés - vetés, s mindhárom az ember természetes mozgásából ered. A súlylökés és a diszkoszvetés eredményét a dobás távolságának és magasságának az összeadásával állapították meg, így a helyezéseket is ennek alapján döntötték el. (Koltai, Szécsényi, 1988) Izmok, amik a végrehajtás szempontjából fontosak Alsóvégtag, csípő izmai Ízület Oldal Mozgás Működő izmok Csípő Jobb Csökkenő flexio Nagy farizom (m. Befelé rotáció gluteus maximus) Középső farizom (m. gluteus maximus) Kis farizom (m. gluteus minimus) Bal Abdukció, Kifelé Nagy farizom, Kis rotáció farizom Térd Jobb Extenzió Négyfejű combizom (m. quadriceps femoris) Bal Flexio Térdhajlító izmok (m. flexores femoris) Boka Jobb Plantárflexió Lábikraizom (m. triceps surae) Bal Dorzálflexió Elülső sípizom (m. tibialis anterior)

3 Felső végtag izmai Ízület Oldal Mozgás Működő izmok Váll Jobb Előre és a váll síkja Deltaizom (m. fölé emelés deltoideus) Elülső fűrészizom (m. serratus anterior) Könyök Jobb Extenzió Háromfejű karizom (m. triceps brachii) Csukló Kéz Flexió Alkarhajlítók (m. flexores antibrachii) Törzsizmok Nagy mellizom Kis mellizom Egyenes hasizom Csuklyásizom Széles hátizom m. pectoralis major m. pectoralis minor m. rectus abdominis m. trapesius m. latissimus dorsi (Dr. Koltai J., Dr. Szécsényi J. Az atlétika versenyszámok technikája - Dobások oldal) Néhány kép a súlylökésről:

4 A súlylökés általános iskolában oktatott technikája Helyből súlylökés: Felállás, a golyó tartása A dobókörbe oldalt felállás, vállszéles dobóterpeszbe. A dobókarral azonos láb sarka, s a másik láb lábujja oldalról érinti a dobásirányba elképzelt körátlót. A súlygolyó a dobókéz enyhén nyitott ujjainak tenyéri ízesülésén helyezkedik el a középső ujj tövére nehezedve. A dobókar könyöke oldalt, rézsútosan, kissé előre lefele mutat. A súlygolyó a vállgödörnél majdhogynem érinti az állat, a másik kar lazán rézsútos magas tartásban, nyújtva. A testsúly mindkét lábon, a törzs pedig egyenes. A lökő helyzet előkészítése A törzs jobbra fordításával és visszafelé döntésével a teljes testsúly áthelyezése a jobb lábra a jobb láb térdének behajlításával (jobbkezes dobónál). A törzs fokozatosan elindul felfele, s a bal kar felfelé balra nyitó mozgása. A kilökés A hajlított jobb láb, s a kevésbé hajlított bal láb együttes emelő-, és forgatómunkájával folytatódik a törzs felemelése, s a bal kar nyitómunkája a leghosszabb a leghosszabb lökési útra törekedve. A lábfejek és a térdek enyhén széttartó helyzetben. A mellkas, dobás irányába fordulásával indul a súlygolyó karral lökése. A cél az, hogy minél hosszabb úton, minél gyorsabban, minél magasabbról röppályára juttatni a golyót. A jobb váll lendületes előre felfelé mozgásával, a könyök ízület teljes kinyújtásával, majd a csuklóízület és az ujjak csapómozdulatával a golyó kiröpítése minél távolabbra, a tenyér kifele néz.

5 A véghelyzet A kilökés befejeztével a dobó a levegőbe kerülhet, lábtartás cserét végezhet, jobb láb előre a bástya közelébe, a bal láb pedig hátra, a kör közepe felé kerül. A jobb láb a talajfogás után, hajlítva. A súlypont pedig süllyed. Súlylökés szökkenő lépéssel dobóterpeszbe: Felállás, a golyó tartása A dobókörbe oldal felállás a dobásirányú körátlóra a kör hátsó pereméhez. A súlygolyó szintén a dobókézben van, az újjak enyhén nyitottak, s a tenyérnek az ízesülésén helyezkedik el a középső ujj tövére nehezedve. A dobókar könyöke oldalt van, rézsútosan, kissé előre lefele mutat. A golyó körülbelül a vállgödörnél érinti az állat, legalábbis közelít hozzá. A másik kar lazán rézsútos magas tartásban, könyök hajlítva. A testsúly mindkét lábon van, és a törzs pedig egyenes. Indulási helyzet A törzs jobbra fordításával és visszafelé döntésével a teljes testsúly áthelyezése a jobb lábra a jobb láb térdének behajlításával (jobbkezes dobó esetén) Beszökkenés A dobó bal lábbal kilép balra, a jobb lábával pedig gyorsított lapos szökkenésekkel kétlábas támaszhelyzetbe érkezik. A talp nem emelkedik el nagyon a talajtól. Lökőhelyzet előkészítése A vállvonal és a medence egymáshoz viszonyított torziós helyzetéből elindul a törzs fokozatos emelkedése, s a bal kar felfele irányuló mozgása. A kilökés A hajlított jobb láb, s a kevéssé hajlított bal láb együttes emelő- és forgatómunkája mellett folytatódik a törzs felegyenesedése, miközben a bal kar nyitómunkája a leghosszabb kilökési útra készül fel. A lábfejek és térdek enyhén széttartó helyzetben. A mellkas dobás irányában való elfordulása harmadánál indul a súlygolyó karral lökése. Cél, hogy minél hosszabb úton, minél gyorsabban, s minél magasabb röppályára lökni a golyót.

6 A véghelyzet A kilökés befejeztével a dobó levegőbe kerülhet, ezért a jó egyensúlyi helyzet érdekében lábtartás cserét végez, a jobb láb előre a bástya közelébe, a bal láb pedig hátra, a kör közepe felé kerül. A jobb láb talajfogás után fokozottan hajlítva, súlypont ismét csökkent. Néhány pont a súlylökés szabályairól Versenyzési szabályok: A súlygolyót a válltól egy kézzel kell lökni, mikor a versenyző feláll a dobókörbe, amelyik kezébe fogja a golyót, annak érintenie kell a dobó állát. Dobás során a kéz nem süllyedhet ennél a pozíciónál lentebb, végig itt kell tartania, a súlyt pedig nem szabad a vállak vonala mögé vinni. Bástya 1) anyaga és elhelyezése: A bástya fehérre festett fából vagy akár más erre megfelelő anyagból készül, körív alakú. A bástyát a szektorvonalak között középen, szilárdan kell a talajhoz erősíteni. 2) méretei: belső hossza 1,22 m, szélessége 11,2-30,0 cm, magassága 10 cm. 3) anyaga és szerkezete: A súlygolyó anyaga vas vagy sárgaréz, illetve lehet bármilyen fém, csak ne legyen vékonyabb a sárgaréznél. Alakja gömb, felülete nem lehet durva anyagú, simára kell kiképezni. Dobószektor 1) A súlygolyó talajra érési helyének olyan anyagból kell lennie, amelyen a golyó nyomot hagy, de minimális a felpattanása. 2) A talajraérés helyét a távolabb eső végén és a két szélén, olyan hálóval vagy ráccsal kell elhatárolni, amely meg tudja állítani a súlygolyót akár repülés közben, akár felpattanásnál. Súlygolyó A súlygolyó talajra érési helytől függően, vagy szilárd fémből illetve lágy műanyaggal bevont anyagból készülhet. Egyazon versenyen ugyanaz a súlygolyó használható. Méretek versenyen használható súlygolyó minimális tömege FÉRFI: 7,260 NŐ: 4,000 A súlylökés megjelenése az iskolai oktatásban A súlylökést általános iskola felső tagozatában kezdjük oktatni, de már alsó tagozatban kezdhetünk előkészítő gyakorlatokkal ismertetni a diákokat. Legfontosabb előfeltételek: - Testalkat, előnyös a magas termet, mély súlypont, széles váll, hosszú kar, mert megnöveli az erőközlés útját - Mozgékony hajlékony ízületek, izomzat és szalagok szükségesek a rövid ideig tartó erőteljes terhelés és az előfeszített testhelyzet miatt - Az eredményes dobáshoz nagy erőre, gyorsaságra, robbanékonyságra, s gazdaságos dobótechnikára van szükség. A jó dobótechnika elsajátítása, gazdaságos végrehajtása nagyfokú ügyességet, jó kinesztétikus, ritmus- és egyensúlyérzékelést kíván meg

7 - Erős és gyors lábakra, a törzs és a felső végtag (váll-kar) erős és gyors izmaira van szükség - Az eredményhez elengedhetetlen a jó mozgáskoordináció mellett, az akaraterő és szorgalom - Sorozatos dobásokhoz állóképesség is szükséges - Biomechanikai háttér: A ferde hajítás képlete alapján a dobástávolság legnagyobb mértékben kirepülési sebesség, kisebb mértékben a kirepülési szög, és a kidobási magasság befolyásolja. Az optimális kidobási szög súlylökésben fok. Ha a dobó növelni szeretné a dobás távolságát, a dobó valamennyi mozdulatának, erőkifejtésének összehangolt végrehajtásával oldhatja meg. A súlylökés előkészítő gyakorlatai 1. gyakorlat Megnevezés: Pókfoci Alkalmazási terület: bemelegítő játék gimnasztika után, mindenki számára Gyakorlat célja: több gólt szerezni az ellenfélnél Eszközök: 2 kapu kialakítása, 1 db labda Gyakorlat leírása: 2 csapat kialakítása, minél több gól szerzése az ellenféllel szemben Kritikus momentum: pókjárás betartása Változatok: Játék izgalmasabbá tétele, ha a kapukat közelebb hozzuk egymáshoz, vagy minden csapatból bizonyos emberek lőhetnek csak kapura. Őket külön jelző mezzel tüntetjük fel.

8 2. gyakorlat Megnevezés: Páros fekvőtámasz Alkalmazási terület: általános iskola felső tagozat Gyakorlat célja: vállöv izmainak erősítése, erő állóképesség fejlesztése Eszközök: - Résztvevők száma: az egész osztály Gyakorlat leírása: A tanulók párokban helyezkednek el fekvőtámasz helyzetben, egymással szemben. Cél, ki tud többször rácsapni társa kezére, miközben tartja a fekvőtámasz helyzetet. Kritikus momentum: beesik a medence Megjegyzés: tanulók kartávolságnyira legyenek egymástól. Változatok: - 3. gyakorlat Megnevezés: Páros átadások lábbal Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: Comb, lábizom erő fejlesztése Eszközök: páronként 1 db medicinlabda (2 kg-os) Résztvevők száma: az egész osztály Gyakorlat leírása: A páros egymással szemben helyezkednek el. A pár egyik tagja a bokája közé szorítja a medicinlabdát és felugrás közben igyekszik azt átadni társa kezébe. Kritikus momentum: a gyakorlat során kézzel megfogni a labdát nem lehet. Megjegyzés együttműködés, fontos, hogy a társ pontosan passzolja a labdát. Változatok: -

9 4. gyakorlat Megnevezés: Célba dobás zsámolyra Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: labdás ügyesség fejlesztése Eszközök: 4db zsámoly, 8 db medicinlabda Résztvevők száma: az egész osztály Gyakorlat leírása: Két csapat kialakítása, vonal mögött sorakozó. Csoportonként négy medicinlabda, egy tanulót választunk, aki visszagurítja a labdát. Cél a zsámoly eltalálása, egyik zsámoly közelebb, másik távolabb. Közelebbiért 1, távolabbi zsámolyért, ha eltalálják 2 pont jár. Fej fölüli dobás érvényes. Amelyik csapatnak több pontja lesz, az nyer. Kritikus momentum: vonal mögül dobni, találat, csak ha eltalálta Változatok: labda súlya, zsámolyok távolsága, játék időre 5. gyakorlat Megnevezés: Talicskázás Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: vállöv és a törzs izmainak erősítése

10 Eszközök: csapatonként 2 db labda Résztvevők száma: az egész osztály Gyakorlat leírása: Két csapatot alakítunk, majd azon belül párok alakítása, lehetőleg azonos súlycsoportúak legyenek együtt. Váltóverseny, hogy izgalmasabb legyen a gyakorlat, boják megkerülése miközben a labdát terelgetni kell előre. Csere félúton van, amit piros jelzőszalaggal jelzek, ott a párosok cserélnek és úgy érkeznek a következő pároshoz, akik akkor indulhatnak, mikor társaik beértek. Kritikus momentum: fontos, hogy a vonal mögött legyen váltás, másik labdáját nem ér elütni, illetve ha nagyon elgurul a labda, érte menni és ott folytatni a talicskázást, ahol abbamaradt Megjegyzés: A gyorsaság mellett figyeljenek a tanulók a helyes végrehajtásra is. Ne essen be a derekuk. Változatok: vonal és bója közötti távolság, labda nagysága, vagy még nehezebbé, hogy csak egyik kézzel lehet terelgetni a labdát 6. gyakorlat Megnevezés: Fogójáték Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: láberő fejlesztése Eszközök: játékhoz szükséges terület, 1 db szalag Résztvevők száma: az egész osztály Gyakorlat leírása: Fogójáték, a kinevezett fogó valamilyen meghatározott szökdelési formában (páros láb, 1 láb, stb.) kergeti a többieket, akik szintén úgy menekülnek. Akit elkap, az lesz a fogó, s akit egyszer sem sikerül, az lesz a nyertes. Fogónál egy piros szalag van, átadása elkapás esetén. Kritikus momentum: Nem szabad kilépni a meghatározott területen belül, ha pedig egy lábas fogójáték van, a másik lábukat ne tegyék le Változatok: Fogók számának növelése, vagy játéktér szabályozása. Minél kisebb helyen jelöljük a játékteret, annál nehezebb a menekülők dolga.

11 7. gyakorlat Megnevezés: Távolugró verseny Alkalmazási terület: általános iskola 7.-8 évfolyam Gyakorlat célja: lábizomzat erősítése Eszközök: mérőszalag, kréta Gyakorlat leírása: Helyből egylábas távolugrás a feladat. Ugyanarra a lábra kell érkeznie minden tanulónak, amelyikről elugrott, karral lendületszerzés. Csapatversenyben még izgalmasabb, 4-6 fős csapatok, ahova érkezett valaki onnét folytatja a társa, és így tovább. Az a csapat nyer, akik minél távolabb jutottak. Lehet két körös is, három. Kritikus momentum: Ugyanarra a lábra érkezés, szigorúan helyből ugrani, nem nekifutásból, illetve a kéz letétele tilos. Változatok: a gyakorlat végrehajtása ügyetlenebbik lábbal, egyéni verseny kialakítása 8. gyakorlat Megnevezés: Páros küzdő feladatok Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: láb, törzs, vállöv izmainak az erősítése

12 Eszközök: páronként egy medicinlabda (2kg) Résztvevők száma: az egész osztály Gyakorlat leírása: 1) párosával, egymással szemben, támadó állásban egymás vállának megfogása és tolása előre. 2) medicinlabdát tolva a mellkas magasságában Kritikus momentum: ügyelni arra, hogy ne sérüljön a vállöv Megjegyzés: a gyorsaság helyett a pontos kivitelezésre koncentráljanak a tanulók Változatok: - 9. gyakorlat Megnevezés: Páros erősítő Alkalmazási terület: általános iskola 7. osztály Gyakorlat célja: váll, törzs, hasizom erősítése Résztvevők száma: az egész osztály Eszközök: páronként 1db medicinlabda, zsámoly Gyakorlat leírása: Párosával egymás szemben leülnek a tanulók, egyik társ kezében a medicinlabda, közöttük állítva egy zsámoly. Cél, hanyattfekvésből, felülésen keresztül a zsámoly felett a medicinlabda átdobása a társnak. Kritikus momentum: fontos az együttműködés, a gyakorlat biztonságos végrehajtása, egymásra odafigyelés. Megjegyzés: Aki nem felülésen keresztül hajtja végre a feladatot, az ismétel.

13 10. gyakorlat Megnevezés: Akadálypálya Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: láberő fejlesztése Eszközök: zsámolyok, pad, bója Gyakorlat leírása: 2 csapat kialakítása, váltóverseny. Akadálypályán kell végigmenni. Zsámolyok felett szökdelés páros lábbal, csípőre tett kézzel; hosszába tett padon terpesz zár szökdelés; bójánál 3 db guggolásból történő felugrás, majd megkerülik a bóját, futás vissza, következő akkor indul, ha társa beért mellette. Kritikus momentum: Fontos, hogy vonal mögött váltsanak a tanulók, szabályos guggolásból felugrás, bóját megkerülni. Megjegyzés: Itt a gyorsaság fontos elsősorban a verseny miatt, de a pontos, szabályos végrehajtás is Változatok: Egy lábon szökdelés, padon pók vagy rákjárás (nyuszi, béka,stb.) A súlylökés rávezető gyakorlatai 1. gyakorlat Megnevezés: Becsúszás Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: becsúszáshoz rávezető gyakorlat Eszközök: tanulókként 1 db medicinlabda

14 Gyakorlat leírása: Nyújtott karral tartja mindenki a medicinlabdát a test előtt, lábak haránt terpeszállásban. Támaszkodó lábra ráejtik a medicint, úgy, hogy az ne érje el a lábat, tehát el kell kapni, húzni a támasz lábat, hogy ne érje a medicinlabda. Kritikus momentum: labda ejtése, nem dobása. Változatok: váltott lábbal is lehet 2. gyakorlat Megnevezés: Hegyátdobás Alkalmazási terület: Általános iskola felső tagozat Gyakorlat célja: Ívhelyzet képzésének gyakorlása Eszközök: 2 db magasugró állvány, 1 db magasugróléc, tanulónként 1 db medicinlabda Résztvevők száma: Egész osztály Gyakorlat leírása: A tanulók szemben ülnek a magasugró léc előtt, a feladat, hogy a tanulónak vállgödörből kell átdobni a medicinlabdát a léc fölött. Kritikus momentum: Fontos, hogy a lökést a vállgödörből indítsák a tanulók Megjegyzés: A gyorsabb haladás érdekében, kettesével is végrehajtható a feladat Változatok: Változtatható a szer súlya a képességekhez mérten, emelhető a léc magassága, valamint a feladat különböző testhelyzetből is végrehajtható 3. gyakorlat Megnevezés: Lökés a magasba egy kézzel Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: lökő mozdulat gyakorlása Eszközök: tanulónként 1 db medicinlabda

15 Gyakorlat leírása: Tanulók fej fölé lökik a labdát, cél minél magasabbra, majd elkapják két kézzel, bekíséréssel. A gyakorlat többszöri megismétlése. Kritikus momentum: lökés szabályos végrehajtása Változatok: lehet gyakorolni az ügyetlenebbik kézzel is. 4. gyakorlat Megnevezés: Célba lökés karikába Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: Lökés gyakorlása Eszközök: karika, magas fal, medicinlabda Gyakorlat leírása: A tanuló a fallal szemben oldalt helyezkedik el. Vállgödörben tartva a medicinlabdát. Ebből a helyzetből indítja a lökést a karikába. A karikát egyre magasabbra tesszük, aki kiesik, az kiegészítő feladatot fog végezni. Kritikus momentum: lökés legyen, ne dobás, karika eltalálása Változatok: ügyetlenebbik kézzel is, medicinlabda súlyának változtatása

16 5. gyakorlat Megnevezés: Osztály verseny Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: A versenyhelyzet megtanulása, dobás, majd a kört elhagyni hátul, szabály betartása Eszközök: súlygolyó, mérőszalag, dobókör Gyakorlat leírása: A tanuló feláll a dobókörbe, három kísérlete van, mint a versenyeken Kritikus momentum: lökés szabályos végrehajtása, ne lépjen ki a dobókörből Változatok: ügyetlenebbik kézzel is végeztessük el a feladatot, súlygolyó súlyának változtatása, súlylökés helyből, oldalfelállásból, háttal felállásból, szökkenéssel 6. gyakorlat Megnevezés: Célhoz lökés Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: lökő mozdulat gyakorlása Eszközök: súlygolyók, piros jelző szalag, füves pálya Gyakorlat leírása: Két csapat alakítása, egymással versenyeznek, melyik csapat tud több golyót a piros szalag mellé lökni. Kritikus momentum: lökés legyen, ne dobás, golyók figyelése, hogy melyik csapat lökte oda Változatok: ügyetlenebb kézzel is, szalag és vonal közötti távolság változtatása, súlygolyó méretének változtatása, technika megszabása.

17 7. gyakorlat Megnevezés: Medicin kosár Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: lökés mozdulatának elősegítése Eszközök: fejenként 1 db labda Gyakorlat leírása: Osztály felsorakozik a kosárlabda palánkkal szemben egyes oszlopban. Az első tanuló a gyűrű alá lép úgy, hogy a palánkhoz képest a gyűrű legtávolabbi íve alatt álljon. Behelyezi a labdát az álla alá a nyakhoz, másik kar magas tartásban. Lábak kis terpeszben. Labdás kéz ellentétes lába elől helyezkedik el. Sípszóra megpróbálja lökő mozdulattal a kosárba juttatni a labdát. Kritikus momentum: labda legyen a nyaknál a vállgödörben Változatok: labda súlyának változtatása 8. gyakorlat Megnevezés: Vándorlökés Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: lökő mozdulat gyakorlása

18 Eszközök: páronként, tanulónként, csapatonként egy medicinlabda Gyakorlat leírása: A tanulók különböző kiinduló helyzetekből lökik egy kézzel a medicinlabdát. A cél minél messzebbre eljutni. A lökések távolságai összeadódnak. Ahol leesik a labda onnan indul a következő kiinduló helyzet. Kiinduló helyzetek: ülés, térdelés, állás. Lehet egyéni, páros vagy sorverseny is. Kritikus momentum: lökés legyen, ne dobás, és ne csaljanak a távolsággal Változatok: ügyetlenebbik kézzel is végrehajtatni, medicinlabda súlyának változtatásával. 9. gyakorlat Megnevezés: Bombázó medicinlabdával Alkalmazási terület: általános iskola osztály Eszközök: tornapad, 6 db medicinlabda, amik nehezebbek, medicinlabdák csapatonként mindenkinek egy Gyakorlat leírása: Két csapat egymással szemben feláll, helyből lökéssel kell a padról a medicinlabdákat eltalálni, s az a csapat nyer, akinek az oldalán kevesebb nehezebb medicinlabda van. Kritikus momentum: Szigorúan lökés csak a vonal mögül ér. Változatok: ügyetlenebbik kézzel is, vonal és a pad közötti távolság növelése, labda súlyának a növelése

19 10. gyakorlat Megnevezés: Forgatás társ segítségével Alkalmazási terület: általános iskola osztály Gyakorlat célja: az egész mozdulatsor kialakítása és rögzítése Eszközök: párok Gyakorlat leírása: A dobókéz könyöke vállmagasságig emelve, innen indítja a mozgást először lábbal, majd csípővel és a végén vállal. Háttal áll a társhoz, indítja a kar lökését, a társ pedig szépen fokozatosan ellen tart, engedi ki. Ezután ugyanez a feladat, csak szerepcserével. Kritikus momentum: Összehangolt mozgás a társsal, sok múlik a segítő társon Változatok: Ügyetlenebbik kézzel is, úgy, hogy valami legyen a tenyérben Felhasznált irodalom: Kerettanterv 2013, testnevelés és sport évfolyam Koltai Jenő, Szécsényi József Az Atlétikai versenyszámok technikája,dobások,budapest,1998 Magyar Atlétika Szövetség Atlétika szabálykönyv, 2010 Takács László: Atlétika- technika, oktatás, edzés, Budapest, 2004

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Dr. Koltai Miklós Név: Konrád Hajnalka

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai

A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás általános iskola alsó tagozatának oktatási gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 1 Benki Tamás Tartalom: 1.

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA

JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA JÁTÉKOS SPORTVERSENY GYAKORLATANYAGA Érvényes 2005-től visszavonásig MAGYAR DIÁKSPORT SZÖVETSÉG DIÁKOLIMPIA JÁTÉKOS SPORTVERSENY Gyakorlatanyaga Érvényes 2005-től visszavonásig A versenyszámokat összeállította:

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok

Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok Észak-Alföldi Régió, Sport XXI. Terematlétika Bajnokság 2016. január 16.-án szombat 11. 00 Nyíregyháza atlétikai sportcsarnok I. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétikai szakosztályában

Részletesebben

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. U11 és U13 korosztály számára Sport XXI program Terematlétikai verseny 2013.12.08. T1 U11 és U13 korosztály számára 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) áll fel a futás irányával megegyezően, egy oszlopban. 2. A

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

A flop magasugrás oktatása a középiskolában

A flop magasugrás oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Oktató: Dr. Koltai Miklós A flop magasugrás oktatása a középiskolában

Részletesebben

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Döbröntei Máté Szak: Testnevelő

Részletesebben

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév

NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév NYME-SEK MNSK 2011/12-es tanév, tavaszi félév SMANTE2202 Atlétika Magasugrás Koloszár Balázs I.évfolyam Testnevelő-egészségfejlesztő tanár Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz

Részletesebben

HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA

HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA HELYI TANTERV TESTNEVELÉS TÖMÖRKÉNY ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA A testnevelés és sport műveltségtartalma a középiskolában tovább mélyíti és bővíti a sportolás, aktív pihenés alkalmazásához

Részletesebben

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára

Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára 1.sz. melléklet Sport XXI program 2016. Terematlétikai versenyrendszer U11 és U13 korosztály számára T1 Futások 1. Sprint váltó 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT A közoktatás kimeneti szakaszához közeledve a tudatos, rendszeres képzésben megjelenik a testkultúrához tartozó, az általános műveltséget fejlesztő szabály-, élettani, anatómiai, illetve

Részletesebben

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a.

Használati utasítás. Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. TM Használati utasítás 2 Technogym, The Wellness Company és Multipla (figuratív) a Technogym s.p.a. tulajdonában lévő védjegyek Olaszországban és más országokban. Szerzői jogok fenntartva Technogym s.p.a.,

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Vízi fejlesztő program Módszertani segédlet TÁMOP 6.1.5

Vízi fejlesztő program Módszertani segédlet TÁMOP 6.1.5 Szent-Györgyi Albert:"Milyen embert is akarunk formálni? A válasz egyszerű: egészséges testű, akaraterős, jó ítéletű, értelmes, tettrekész, szép célokért hevülő és áldozó embereket, akik meg tudják érteni

Részletesebben

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője.

ÚSZÁS. A sport a modern életvitel kialakításának egyik eszköze, egészségmegőrző szerepének hangsúlyozása későbbi életének alakító tényezője. ÚSZÁS A sportág nevelési célrendszere Ki kell alakítani az általános szokásrendet, és kapcsolatrendszert. Irányítással és figyelem felkeltéssel viselkedési normákat kell elfogadtatni, melyek közösségre

Részletesebben

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai

A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai I 2. SZ. MELLÉKLET A MAZSORETT MOZGÁSANYAGA I. A gimnasztika, a talajtorna elemei és a ritmikus gimnasztika ugrásai Szerkesztette: Geisztné Gogolák Éva, Szurominé Balogh Adrienn Bevezetés A Magyar Majorette

Részletesebben

TANTERV : 5-8. osztály. Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola

TANTERV : 5-8. osztály. Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola TANTERV : 5-8. osztály Balassagyarmati Szabó Lőrinc Általános Iskola NAT műveltségterület: Éves óraszám: Heti óraszám: Testnevelés és sport 185 5 ÉVF O- LY AM: A TANTÁRGY NEVE: 5. Testnevelés 6. Testnevelés

Részletesebben

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013.

Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. 2030 Érd, Fácán köz 1. Sportiskolai helyi tanterv 2013. Sportiskolai Általános Iskola 1 Úszás 1.-8. évf. HELYI TANTERV ÚSZÁS 1.-8. évfolyam KÖZNEVELÉSI TÍPUSÚ SPORTISKOLAI OSZTÁLYOK RÉSZÉRE Összeállította: Pécz Imre Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános

Részletesebben

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához.

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

Tollaslabda. Bevezetés

Tollaslabda. Bevezetés Tollaslabda Bevezetés A tollaslabda tanterv célja, olyan versenyzők felnevelése, akik választott sportágukat magas szinten művelik és egyben megfelelnek a klasszikus értelemben vett sportember" eszményének.

Részletesebben

Torna (férfi) Cél: Előképző szakasz

Torna (férfi) Cél: Előképző szakasz Torna (férfi) Évfolyam: 1-2. Korosztály: gyermek: 6-8. év Előképző szakasz Cél: A sportág megszerettetése. Sokoldalú képzés. Előkészítő mozgások megismertetése: rendgyakorlatok, szabadgyakorlatok, szabadgyakorlat

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500

Blood Circulatory Massager. Termék száma: 1500 Blood Circulatory Massager Termék száma: 1500 Kérjük figyelmesen olvassa el a mellékelt leírást mielőtt ezt a terméket használatba venné. A későbbi időkre is tartalmaz információkat, abban az esetben,

Részletesebben

http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna

http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna http://www.50plusz.hu/praktikak/mozgassor/gerinctorna Gerinctorna A gerinctorna segíti a gerinc épségének fenntartását, tehát nemcsak a gerincbántalmak kezelésének, hanem azok megelőzésének fontos eszköze.

Részletesebben

Gyakorlatsor. 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe.

Gyakorlatsor. 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe. Gyakorlatsor 1. Alapállás, labdafogással jobb kézben. 2. Karemelés oldalsó középtartásba. 3. Kar leengedés mélytartásba labda átadással a bal kézbe. 4. Karemelés oldalsó középtartásba. 5. Kar leengedés

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

Croquet. A Croquetnek számos variációja létezik. Most megpróbáljuk a legelfogadottabb változatot ismertetni.

Croquet. A Croquetnek számos variációja létezik. Most megpróbáljuk a legelfogadottabb változatot ismertetni. Croquet A Croquetnek számos variációja létezik. Most megpróbáljuk a legelfogadottabb változatot ismertetni. A játékhoz mindenekelőtt szükség van egy Croquet készletre. Ez többnyire 6 különböző színű fa

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN

GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN KÉSZÍTETTE: MIHALECZ PÉTER TESTNEVELŐ-TANÁR MSC LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓ I.FÉLÉV 1 Gerelyhajítás története: A dobó számok közül, a gerelyhajítás tekinthet vissza a legrégibb

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET

TESTNEVELÉS TANMENET TESTNEVELÉS TANMENET A tanmenet heti 3 órában dolgozza fel a kötelezô tartalmakat. Ezen belül számos lehetôség kínálkozik az egyes témák súlyozására, a hagyományoknak megfelelô testnevelést tanító nevelôi

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll

Kezdő íjászok kézikönyve ARANY. Toll ARANY Toll 1 A FITA ARANY TOLL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 8m Lövésszám: 15 (5x3 vessző) Elérendő teljesítmény: 12 találat 80 cm-es lőlapra (találat = 6-10-es

Részletesebben

Testnevelés és sport. Alapozó és fejlesztő szakasz 5-8. évfolyam

Testnevelés és sport. Alapozó és fejlesztő szakasz 5-8. évfolyam Testnevelés és sport Alapozó és fejlesztő szakasz 5-8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5-8. ÉVFOLYAM 1. CÉLOK ÉS FELADATOK BEVEZETÉS Alapozó és fejlesztő szakasz (5-8. évfolyamok) Az iskolai testnevelés

Részletesebben

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei. A kézi anyagmozgatás értékelése

Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei. A kézi anyagmozgatás értékelése Ipari munkahelyek ergonómiai értékelésének módszerei A kézi anyagmozgatás értékelése Név Személyi kód Dátum Idő Egység neve Beosztás Műszak jele Vizsgálatvezető Gondoljon arra, hogyan érzi magát ebben

Részletesebben

Kató Csaba Kaczur Kinga, 2015 konzulens

Kató Csaba Kaczur Kinga, 2015 konzulens Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Ápolás és betegellátás Gyógytornász szakirány Gyorsasági görkorcsolyázók erőfejlesztése az alapozási időszakban és erőnléti állapotuk összehasonlítása sportoló és nem

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1200X540X1500 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

Fekvekezelés, négykezes kezelés

Fekvekezelés, négykezes kezelés Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Konzerváló Fogászati Klinika Fekvekezelés, négykezes kezelés Dr. Bonczföldi-Pozsgay Sarolta Hogyan képzeled el magad ~20-30 év fogorvosi munka után? Fogorvosi tevékenység

Részletesebben

A középszintű gyakorlati érettségi vizsga

A középszintű gyakorlati érettségi vizsga Forrás: Oktatási Hivatal A középszintű gyakorlati érettségi vizsga A középszintű gyakorlati érettségi vizsgán az érettségizőnek az elégséges osztályzat megszerzéséért legalább 10%-os eredményt kell elérnie.

Részletesebben

Zipernowsky Károly Általános Iskola TESTNEVELÉS. Testnevelés tanterv

Zipernowsky Károly Általános Iskola TESTNEVELÉS. Testnevelés tanterv Zipernowsky Károly Általános Iskola Testnevelés tanterv TESTNEVELÉS Az alsó tagozatos testnevelésben a tanulók alapvető mozgásmintáinak és mozgáskészségeinek kialakítása, formálása, illetve a szabályozott

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Helyi tanterv

TESTNEVELÉS ÉS SPORT Helyi tanterv TESTNEVELÉS ÉS SPORT Helyi tanterv Az alsó tagozatos testnevelésben a tanulók alapvető mozgásmintáinak és mozgáskészségeinek kialakítása, formálása, illetve a szabályozott mozgásvégrehajtás alapjainak

Részletesebben

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG

MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG MAGYAR TORNA SZÖVETSÉG NŐ I T O R N A Melléklet a Magyar Köztársaság 2 0 1 6. évi versenykiírásához NŐI SZABADONVÁLASZTOTT GYAKORLATOK ANYAGERŐSSÉGE: BAJNOKI EGYÉNI SZERENKÉNTI CSAPATBAJNOKSÁG OSZTÁLY

Részletesebben

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél

7. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél 7. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra A gyakorláshoz szükséges alakzatok

Részletesebben

XI. Kecskemét Kupa. Országos Ju-Jitsu Verseny Versenykiírás. 2005 november 26. Kecskemét, Városi Sportcsarnok, Olimpia u. 1.

XI. Kecskemét Kupa. Országos Ju-Jitsu Verseny Versenykiírás. 2005 november 26. Kecskemét, Városi Sportcsarnok, Olimpia u. 1. XI. Kecskemét Kupa Országos Ju-Jitsu Verseny Versenykiírás 2005 november 26. Kecskemét, Városi Sportcsarnok, Olimpia u. 1. XI. Kecskemét Kupa Országos Ju-Jitsu Verseny 2005 november 26. Kecskemét, Városi

Részletesebben

2. évfolyam. Előkészítő és preventív mozgásformák

2. évfolyam. Előkészítő és preventív mozgásformák 2. évfolyam Előkészítő és preventív mozgásformák 10 óra + folyamatos A testnevelés optimális tanulási környezetének kialakítása. Az elemi kommunikációs szabályok, formák és jelek megismertetése. A testi

Részletesebben

X. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Szabályzata 2013/2014 tanév

X. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Szabályzata 2013/2014 tanév X. Országos Középiskolai Rendészeti Csapatverseny Szabályzata 2013/2014 tanév VERSENYKATEGÓRIA: CSAPATVERSENY A verseny célja a belügyi rendészeti ismeretek tantárgyat tanuló középiskolások rendészeti

Részletesebben

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek

11. Testnevelés tanterv-kiegészítés. 11.1 Célok és alapelvek 299 11. Testnevelés tanterv-kiegészítés 11.1 Célok és alapelvek Az Európai Unió által megfogalmazott kulcskompetenciák hatékony fejlesztése érdekében a műveltségterület számára megfogalmazott fejlesztési

Részletesebben

Balassi Bálint Gimnázium. helyi tanterve

Balassi Bálint Gimnázium. helyi tanterve A Balassi Bálint Gimnázium helyi tanterve Testnevelés és sport AJTP előkészítő Balassi Bálint Gimnázium Balassagyarmat Készítette: Horváthné Vagra Ildikó; Lavaj Andrea; Tihanyi Róbert; Széles Zoltán A

Részletesebben

TRIGGER- ÉS TENDERPONT

TRIGGER- ÉS TENDERPONT TRIGGER- ÉS TENDERPONT - SPECIÁLIS MANUÁLIS TERÁPIA - Írta: Kanyó Ildikó, gyógytornász, manuálterapeuta, sportfizioterapeuta Kanyó Ildikó - 2015.05.20. - Dornterápia - Speciális gerincterápia PhysioVit

Részletesebben

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Tisztelt Vásárló, gratulálunk Önnek, hogy megvásárolta az új ENERGETICS fitnesz berendezést. A testgyakorlások elvégzésekor kellemes szórakozást és sok sikert

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT A testnevelés és sport műveltségtartalma - már a kritikus gondolkodásra alapozva a 9 12. évfolyamon tovább mélyíti és bővíti a sportolás, aktív pihenés alkalmazásához szükséges ismereteket

Részletesebben

folyamatában a komplexebb, nehezített körülmények közötti végrehajtások válnak uralkodóvá. A már elsajátított készségek, fogalmak, kategóriák

folyamatában a komplexebb, nehezített körülmények közötti végrehajtások válnak uralkodóvá. A már elsajátított készségek, fogalmak, kategóriák TESTNEVELÉS Az alsó tagozatos testnevelésben a tanulók alapvető mozgásmintáinak és mozgáskészségeinek kialakítása, formálása, illetve a szabályozott mozgásvégrehajtás alapjainak az elsajátítása a legfontosabb

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

CLEANSANITY BOOTY CAMP EDZÉSTERV

CLEANSANITY BOOTY CAMP EDZÉSTERV LÁBNAP Bemelegítés: 8 perc kardió (bicikli vagy futás) 1. Sétáló kitörés csak saját testsúllyal. 2x40 CLEANSANITY BOOTY CAMP EDZÉSTERV 2. Combfeszítő gépen, közepes terhelést választva 4x20 3. Guggoló

Részletesebben

Általános 1. évf. Testnevelés és sport. 1. évfolyam

Általános 1. évf. Testnevelés és sport. 1. évfolyam Általános 1. évf. Testnevelés és sport 1. évfolyam Az alsó tagozatos testnevelésben a tanulók alapvető mozgásmintáinak és mozgáskészségeinek kialakítása, formálása, illetve a szabályozott mozgásvégrehajtás

Részletesebben

Országos favágó verseny és találkozó Bükkzsérc Agit-tető 2011. augusztus 27.

Országos favágó verseny és találkozó Bükkzsérc Agit-tető 2011. augusztus 27. Országos favágó verseny és találkozó Bükkzsérc Agit-tető 2011. augusztus 27. Versenyszabályzat I. CSAPATVERSENY: I/1. Lánckímélő darabolás: Feladat: A sík lapra helyezett fából egy 5-8 cm-es korongot úgy

Részletesebben

Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1.

Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1. Sport XXI. alapprogram Dél- alföldi Régió teremverseny 1. Kecskemét, 2016. január 24. VASÁRNAP 09.30 A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a gyermek korosztály számára a téli időszakban teremverseny

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGTERÜLET

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGTERÜLET MŰVELTSÉGTERÜLET TESTNEVELÉS 1-8. ÉVFOLYAM SZANDASZŐLŐSI ÁLTALÁNOS ISKOLA, MŰVELŐSDÉSI HÁZ ÉS ALAPFOKÓ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY 2010 Ajánlás A testnevelés tanterv a Mozaik Kiadó kerettantervének kiegészített

Részletesebben

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét 11. évfolyam Évi óraszám: 108 3 óra/hét Sportjátékok 20 óra Torna jellegű feladatok 15 óra Atlétika jellegű feladatok 20 óra Alternatív és szabadidős mozgásrendszerek 15 óra Önvédelem és küzdősportok 8

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT

TESTNEVELÉS ÉS SPORT TESTNEVELÉS ÉS SPORT Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve valósul

Részletesebben

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január

Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag. Budapest 2016. január Magyar Floorball Szakszövetség 1146 Budapest, Istvánmezei út 13. Jegyzőkönyvvezető (zsűri) tananyag Budapest 2016. január A dokumentum a floorball sportág jegyzőkönyvvezetői tudnivalók leírását tartalmazza.

Részletesebben

8. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret 17 óra. Természetes és nem természetes mozgásformák

8. évfolyam. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret 17 óra. Természetes és nem természetes mozgásformák 8. évfolyam Tematikai egység/ Fejlesztési cél Természetes és nem természetes mozgásformák Órakeret 17 óra Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai 8 10 gyakorlattal önállóan bemelegítés

Részletesebben

Alsó végtag csontjai

Alsó végtag csontjai Alsó végtag csontjai medenceöv: szabad alsó végtag: medencecsont (os coxae) keresztcsont (os sacrum) comb (femur) combcsont (femur) lábszár (crus) sípcsont (tibia) szárkapocs (fibula) láb (pes) lábtő (tarsus)

Részletesebben

TESTNEVELÉS TANMENET. 4. osztály Évi óraszám: 109

TESTNEVELÉS TANMENET. 4. osztály Évi óraszám: 109 TESTNEVELÉS TANMENET A tanmenet heti 3 órában dolgozza fel a kötelezô tartalmakat. Ezen belül számos lehetôség kínálkozik az egyes témák súlyozására, a hagyományoknak megfelelô testnevelést tanító nevelôi

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam

TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam TESTNEVELÉS ÉS SPORT 5 8. évfolyam Ezen az iskolafokon a tanulók a mozgástanulás magasabb szintjére lépnek. Az alapokat az 1 4. évfolyamon megvalósuló céltudatos fejlesztési folyamat biztosítja. Erre építve

Részletesebben

2. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i SZKC_102_15. A modul szerzõi: Andóné Nagy Katalin, Petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin

2. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i SZKC_102_15. A modul szerzõi: Andóné Nagy Katalin, Petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin JÁTSSZUNK LDÁVL! SZKC_102_15 a z é n d i m e n z i ó i modul szerzõi: ndóné Nagy Katalin, Petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári Játsszunk

Részletesebben

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGI TERÜLET

TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGI TERÜLET TESTNEVELÉS ÉS SPORT MŰVELTSÉGI TERÜLET Bevezetés Jelenleg Magyarországon ugyan különböző szervezeti keretek között, de több oktatási intézmény foglalkozik sportoló fiatalok oktatásával, nevelésével. Működik

Részletesebben

TEK-SPÁRTA 300 MEGHÍVÁSOS NEMZETKÖZI ERŐNLÉTI VERSENY VERSENYKIÍRÁS

TEK-SPÁRTA 300 MEGHÍVÁSOS NEMZETKÖZI ERŐNLÉTI VERSENY VERSENYKIÍRÁS TEK-SPÁRTA 300 MEGHÍVÁSOS NEMZETKÖZI ERŐNLÉTI VERSENY VERSENYKIÍRÁS 2016-ban immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Spárta 300 verseny. 2013-ban háziversenynek indult, csak hazai csapatok részvételével,

Részletesebben

Testnevelés és sport 1-8. évfolyam

Testnevelés és sport 1-8. évfolyam Testnevelés és sport 1-8. évfolyam Alapelvek, célok: A testnevelés és sport mozgásanyagának segítségével az eddiginél nagyobb hatékonysággal fejlesztendık a közoktatásban résztvevı korosztályok fizikai

Részletesebben