A gerelyhajítás oktatása középiskolában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A gerelyhajítás oktatása középiskolában"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás oktatása középiskolában Készítette: Reidl Rita I7DZJO

2 Gerelyhajítás technikája A gerely fogása Cél: a gerely biztos fogásával az ujjak hajító erejének a kihasználása. A gerelyfogásnak többféle módját ismerjük. Jelenleg az úgynevezett "Jarvinen" fogás a legelterjedtebb. E fogásmód biztosítja a legjobban hajításkor a legerősebb ujjak közös munkáját, és a gerely irányítását. A gerely fogása a kötésnél történik, a fölfelé fordított, enyhén hajlított tenyér vájulatában, gödrében (hegedűt fogó kézfejre emlékeztet). A középső és a hüvelykujj a kötés végénél egymással szemben ráfonódnak a gerelyre, ezek nagyon fontosak. A mutatóujj oldalról támasztva biztosítja a két ujj fogását. A gyűrűs és a kisujj a kötést fogják, lazán. A gerely tartása, hordmódja Cél: elősegíteni a gerely megfelelő tartásával a lendületes nekifutást, és a gerely könnyű irányításával a kidobás előkészítését. A gerely tartása a vállövezetben ne váltson ki felesleges izomfeszülést, elmerevedést. A halánték magasságában kell tartani úgy, hogy a gerely hegye rézsutosan előre, kissé lefelé befelé irányuljon. (Harmati és mtsi., 1980) A gerelyhajítás fázisai a lendületszerzés, nekifutás; a nekifutás összekapcsolása a hajítással; az ívképzés, hajítás; a hajítás utáni helyzet. Lendületszerzés, nekifutás Cél: optimális lendületszerzéssel vízszintes irányú sebességet adni a szernek és kialakítani a kedvező kidobó helyzetet. Ezt a dobó egyénenként a képességeinek megfelelő távolságról, kb m-ről végrehajtott nekifutással éri el. (Harmati és mtsi., 1980)

3 A nekifutó mozgás két részre osztható: 1. az első szakasz az indulástól a gerely hátrakészítés kezdetéig tart: A nekifutás első szakaszát a dobó alapállásból, járással vagy könnyű futással kezdi meg. Majd fokozatosan felgyorsuló futással folytatódik. A nekifutás alatt a gerelyt tartó kéz a gerely hordmódjánál ismertetett tartással, a futás ritmusának megfelelő kis mozgással, előre hátra mozgatja a gerelyt. Fontos, hogy a gerely vitele és a futás ritmusa összhangban legyen. 2. a második szakasz a dobást előkészítő lépések megkezdésétől, a kidobó lépésbe érkezésig tart. A nekifutás második szakasza alatt történik a gerely hátrakészítése. A dobó a gerelyt egyenes vonalú tartással hátratolja a váll fölött. A váll jobbra fordulása a csípő kismértékű elfordulását eredményezi. A fej a dobás irányába marad. E közben a jobb láb előre lép a futóhelyzetnek megfelelő előrenéző lábfejjel. A bal váll a dobásirányba fordul, a kar kissé hajlítottan a test elé lendül, előre néző tenyérrel. A következő lépéskor, a jobb lábon átgördülve, a b et biztosít a dobólépés törzshelyzetéhez. Fontos, hogy a csípő ne előzze meg a törzset, a törzs és a támasztó láb egy vonalba legyen. A bal láb mérsékelt térdhajlítással. A gerelyt tartó kéz fölfelé néző tenyérrel, váll vonala alatt fokozottabb hátranyújtással könyökben nyújtott karral fogja a gerelyt. A gerely szinte hozzásimul az alkarhoz, a hegye a dobó arcánál van. A jobb láb előre lépése kissé magas ívű, szökkenés szerű. Amikor a bal láb elhagyja a talajt, a jobb láb talajfogása még nem történhet meg. A jobb láb talajra érkezésekor gyorsított mozdulattal megelőzi a súlyvonalát. Miközben a jobbra csavart vállvonal teljesen a dobás irányától elfordul. A bal kar könyökben hajlítva előre néző tenyérrel felemelkedik a mélyebb helyzetéből a gerellyel párhuzamos. Ez a helyzet elősegíti a bal váll magas a jobb váll mélyen tartását. Egyenes vonalat kell alkotni. A jobb láb talajra érkezésekor előre néző lábfej, külső saroktalp része érintkezik először a talajjal. Az egész talp lenyomódik. A talajfogáskor a jobb láb kissé kifelé fordítása. (Harmati és mtsi., 1980) A nekifutás összekapcsolása a hajítással Cél: a nekifutással szerzett lendület átadása a gerelynek.

4 A hajítás előkészítése, ívképzés A hajítás előkészítése, ívképzés a mozgás célja. A jobb láb a talajfogást követően térdből azonnal puhán utánaenged. A már csökkenő sebességet engedi tovább a jobb láb, a bal láb kemény, határozott kitámasztásáig. A jobb térdet a dobó a talajfogás után előre lefelé nyomja, miközben a jobb csípő megkezdi előre irányuló munkáját. Ebben az előreforgató mozgásban támaszt ki a bal láb, lehetőleg laposan, gyorsan. A bal láb kitámasztásakor a bal kar nyitó, a mellkast dobóirányba fordító, a mellizmokat megnyújtó munkája félúton jár, tehát még nem nyitott teljesen. A gerelyt tartó kar nyújtva, hátul a váll mögött. A bal láb letétele megállítja a bal, felgyorsítja a jobb csípő előrehaladó mozgását. Ekkor már a jobb lábfej kifelé fordított helyzetben csúszik előre. A jobb csípő megnyújtotta a törzs izmait, a bal kar befejezte a nyitó mozdulatát, a mellkas a dobás irányába fordult, míg a jobb kar enyhén hajlított könyökizülettel a váll síkja felett, hátul helyezkedik el. Ez maga az ívhelyzet. Hajítás Amint az izmok elérték legnagyobb feszülésüket úgy, hogy az egyes izomcsoportok a mozgás folyamán megnyújtották a mozgásba később kapcsolódó izmokat, kezdődik meg a tulajdonképpeni hajítás, fentiekben leírt előfeszített helyzetből. Mint láttuk, a hajítást a jobb csípő kezdi meg, megnyújtva a törzsizmokat. A törzsizmok már gyorsulva megnyújtják a vállizület izmait. A már nagy sebességgel előremozgó váll tovább nyújtja a karfeszítőket, amely tovább gyorsulva nyújtja az alkarhajlítókat. A jobb testrész gyorsuló munkájához elengedhetetlen a bal oldali testrész fékező és a bal láb emelő munkája. A talajfogás után a bal láb térde kissé behajlik, de a dobás során kinyúlik. A túlzott térdhajlítást kerülni kell, csakúgy, mint az előreforduló bal oldalt. Ezek károsan befolyásolják a dobás távolságát. A testnek át kell haladnia a bal láb felett, így a legkedvezőbb a vertikális erőkomponens kihasználása. A gerely sebessége tehát több testrész közös munkájának eredménye. A gerely pályára állításáért viszont főleg a kar és a kéz felelős. Fontos, hogy amennyire lehet a kar és a kéz egyenes vonalon, haladjon előre (fülhöz közeli pályán), és a kiengedés pillanatában a tenyér kifelé fordul, így biztosítva a helyes erőközlést.

5 A hajítás utáni helyzet Cél: kidobás folyamatában a gerely minél hosszabb úton történő kísérése és a kilépés elkerülése. A hajítás után a gerely elhagyja a kezet, a kar tehetetlenségénél fogva előre csapódik. A jobb láb hosszan előre lép, felhúzott térddel, hogy a test lendületét fékezze. Abban az esetben, ha a hajítás jól sikerült, a dobó a nekifutással szerzett lendületét át tudja adni a gerely gyorsítására, akkor a test hajítás után igen kevés lendülettel rendelkezik. A legjobb dobóknál kb. 2-2,5 m szükséges ahhoz, hogy a bal lábtól a dobó vonaláig a kilépést elkerülhesse. Manapság sok dobónál tapasztalhatunk ugyan fekvőtámasz helyzetig való elhelyezkedést, mégis igen távolra sikerül elhajítaniuk a szert (Tero Pitkämäki, finn) A gerelyhajítás oktatása Ezt a dobószámot csak középiskolában oktatjuk, általános iskolában a kislabdahajítás előzi meg a gerelyhajítást. A gerely fogása A dobókéz középső ujja ráfonódik a gerely fa vagy fém testére, közvetlenül a kötés felett és a kötésbe kapaszkodik. Vele szemben a hüvelykujj támaszkodik a gerely testre. A mutatóujj a középsőujj mellett simul a gerelytestre, és támaszával biztosítja a középső ujj fogását. A gyűrűs- és a kisujj lazán fekszik a kötésen. Az egész kézfejhelyzet emlékeztet a hegedülő kézfejre. A gerely kötése a tenyérvájatba fekszik. A fogást úgy gyakoroltassuk, hogy a tanítványok a gerelyt bal kézzel, valamivel a vashegy felett megfogva tartsák maguk előtt. Jobb kézzel az előbb elmondottak szerint fogjanak rá a kötésre, s a bal kézzel igyekezzenek a fogásból kitolni a gerelyt. (Harmati és mtsi., 1980)

6 A gerely tartása, hordmódja A gerelyt - laza, mégis biztos fogással - a gerelyt fogó kézfej a halánték környékén tartja, a gerely hegye rézsutosan lefelé - előre kb. a mell magasságáig, s kissé a testközép felé irányul. Gyakorlásnál az sem baj, ha esetleg a homlok piszkos lesz. A tengely tartását is a célszerűség határozza meg, s így végső fokon az egyén adottságaitól függően eltéréseket tapasztalhatunk. A gerely fogása olyan legyen, hogy biztosítsa a dobó számára a legjobb nekifutási lehetőséget, ne okozzon merevséget egyik izületben sem, feszültséget a fogásban és a kidobásban átmenetkor a tanítvány könnyen tudja irányítani a gerelyt. A helyből hajítás felépítése, rávezető gyakorlatai Már az első alkalommal oktatnunk kell a gerely kidobását. Megfelelő bemelegítés után - elsősorban a váll- és a könyökizületet, valamint a törzset mozgatassuk át - a hajítás pontosabb végrehajtására a következő fokozatokat alkalmazhatjuk rávezetésül. Már a legelső dobásoknál is ügyeljünk a következőkre: bal lábfej ne nyitottan, inkább rézsutosan befelé fordítva támasszon a talajon; a jobb lábfej a gerely hátratolásakor ne forduljon hátrafelé, hanem amennyire merev feszülés nélkül lehetséges, rézsutosan előre nézzen; a hajítást ne a kar dobómozdulata, hanem a jobb testoldal előremozgásával a jobb váll előretörése indítsa meg. A helyből hajítással kapcsolatban néhány szem előtt tartandó dolog: a kiinduló helyzetben a bal kar könyöke és tenyere a dobás irányba nézzen. Ezzel elősegíthető a bal váll magasabb és a jobb váll mélyebb elhelyezkedése. az ívképzés végén és a kidobás kezdeti szakaszában a dobó kar könyöke magasabb legyen, mint a kézfej. Enélkül igazi feszülést nem lehet elérni a váll-, a kar-, és a kézizmokban.

7 A tanár által kiválasztott rávezető gyakorlatok során elsősorban a következő feladatok megoldását kell elősegíteni: a dobó tudjon a gerellyel jól "bánni", ne okozzon nehézséget számára a gerellyel futás, a gerely dobóhelyzetbe vitele és az előkészítő lépések végrehajtása; a dobó hajítás közbeni erőkifejtése, a "vonalban" tartott gerely hossztengelyének irányában hasson, s ennek következtében a gerely a megfelelő pályán repüljön. Gerely súlya a diákolimpia versenyrendszerében I., II., III., IV. korcsoportnál csak kislabdahajítás szerepel. A szer tömege V. korcsoportnál még különbözik a felnőtt versenyeken használt szerektől (fiú 700gr, lány 600 gr). VI. korcsoportnál már a fiúk 800 gr-os, a lányok 600gr-os szert használnak.

8 A gerelyhajító pálya

9 Gerelyhajítás szabályai o A versenyzők dobásának sorrendjét sorsolással kell megállapítani, a rendező teszi ezt meg, a jegyzőkönyv ez alapján készül el. o semmilyen forgás, lökés vagy lengetés nem engedélyezett o A versenyzőknek max. 2 bemelegítő dobásuk van, amit szólítási sorrendben végezhetnek el. o A verseny megkezdése után nem gyakorolhatnak a dobóhelyen. o Ha a versenyzők száma nyolcnál több, mindegyik versenyzőnek három kísérlete van, és a nyolc legnagyobb dobást elért versenyző három további kísérletet tehet. Ha a nyolcadik helyen holtverseny alakul ki, a holtversenyben állók mind jogosultak további három kísérletre. Ha a versenyzők száma nyolc vagy annál kevesebb, mindegyik versenyzőnek hat kísérlete van. o a versenyző testének semmilyen része nem érintheti a kidobó ívet vagy azon túl a talajt. o A gerelyt a kötésnél kell fogni, a kidobás a váll, illetve a felkar felett történik. o Tilos bármely olyan eszköz alkalmazása - két vagy több ujj egymáshoz kötése is -, amely valamilyen módon segítheti a versenyzőt a dobás végrehajtásában. o Amíg a szer el nem hagyja a dobó kezét, a kidobó ívnek nem fordíthat hátat a versenyző(nem foroghat). o Nem lehet kesztyűt használni o A versenyzőnek a nekifutón kell megvárnia a gerely leérkezését. o A versenyző mindaddig nem hagyhatja el a nekifutót, amíg a szer a talajra nem érkezett. A szer leesése után hátrafele kell elhagyni a kidobó ívet. o A dobást a gerely leérkezése után azonnal le kell mérni, attól a ponttól, ahol a fémhegy először érinti a talajt, a kidobó ív belső széléig.

10 o Ahhoz, hogy a kísérlet érvényes legyen, a fémhegy végének a gerely többi része előtt kell érnie a talajt. A gerelynek nem kell beleállnia a földbe, de szektoron belül kell leérkeznie. o Bármikor félbeszakítható a kísérlet. o A dobást 90 mp-en belül kell megkezdeni és egy versenyző két dobása között minimum három perc pihenőidőnek kell lenni. (MASZ Atlétikai Szabálykönyv, 2010) A gerely A gerely három részből, a hegyből, a testből és a kötésből áll. A testnek egészében fémből kell készülnie, melyhez hegyben végződő fejet erősítenek. A test felületén nem lehetnek gödröcskék vagy szemcsék, barázdák vagy vájatok, kiszögellések vagy lyukak. A felület nem lehet durva, a festéknek mindenhol simának és egyenletesnek kell lennie. A kötést, amelyen semmiféle bőrpánt vagy vájat nem lehet, körülbelül a súlypont fölé kell helyezni. A kötés olyan vastag lehet, hogy a kötésnél mért átmérő legfeljebb 8 mm-rel haladhatja meg a gerely legvastagabb pontját. A gerely keresztmetszetének mindenhol szabályos kör alakúnak kell lennie. A gerelyen sehol sem lehet mozgatható rész. Az elvékonyodás mértékének a fémhegy végén olyannak kell lennie, hogy a szög nagysága ne haladja meg a 40 -ot. A fémhegy csúcsától 150 mm-re az átmérő nem haladhatja meg a nyél legnagyobb átmérőjének 80%-át. A gerely méretei tömege kötéssel együtt legalább férfi 800g nõi 600g versenyen használjató g g szer tömege hossza fémhegy hossza mm mm mm mm

11 fémhegy és a súlypont közötti távolság mm test legvastagabb 25-30mm pontjának átmérõje kötés hossza mm 20-25mm mm mm A gerelyhajítás előkészítő gyakorlatai 1. gyakorlat: Kidobó Gyakorlat célja: Játékos gyakorlattal a célzókészség és a hajítókészség fejlesztése, valamint gyorsaság fejlesztés. Eszközök: pad, gumilabdák A résztvevők száma: az egész osztály, két csapatra bontva. A gyakorlat leírása: szórt alakzatban a pad két felén elhelyezkedve az ellenfél csapat tagjait eltalálni. Kritikus momentum: hajító karjával azonos láb előre helyezése dobás közben. Megjegyzés: fejre való célzást tiltjuk, mert balesetveszélyes, labdával a kézben csak 2-3 lépést tehet. Változatok: célzó felület csökkentésével lehet nehezíteni a gyakorlatot, illetve a labdával való haladás tiltása.

12 2. gyakorlat: Kidobó-fogó játék Gyakorlat célja: célzó képesség fejlesztése, láberő fejlesztés Eszközök: a fogó(k)nál gumilabda A résztvevők száma: az egész osztály A gyakorlat leírása: KH: a fogóval szemben helyezkedjenek el szórt alakzatban, majd sípszó után kezdjék meg a játékot. A fogó páros lábon szökdelve kerülhet közelebb az egy lábon szökdelő menekülőkhöz, hogy a gumilabdával ki tudja őket dobni. Kritikus momentum: a pontos célzás, illetve szökdelés közben a csípő hátrafele domborítása nem tesz jót a gerinc lumbális szakaszának. Megjegyzés: Érvényes találatnak számít, ha a csípő vonala alatt találja el a menekülő játékost. Akit kidobtak ő lesz a fogó. A gyakorlatot bemelegítés céljából a legmegfelelőbb alkalmazni. Változatok: több fogóval, egyéb szökdelési fajtákkal (terpesz-zár, harántterpesz, 2x bal lábon, 2x jobb lábon szökdelés). 3. gyakorlat: Célbadobás Gyakorlat célja: vállöv izomzatának erősítése medicinlabda gyakorlattal, illetve a célzókészség fejlesztése. Eszközök: karika, 3kg-os medicinlabda A résztvevők száma: az egész osztály, csoportokra bontva A gyakorlat leírása: KH: szögállás, labda magastartásban. Egy kilépéssel és a könyök enyhe fokú hajlításával a medicinlabda hajítása a karikába.

13 Kritikus momentum: kilépő láb behajlítása (későbbi támasz láb) nem célravezető a további technikai elemek elsajátítása szempontjából, könyök túlzott szétnyitása hajítás közben, csípő domborítása kidobáskor. Megjegyzés: a gyakorlat nem versenyszerű, fejenként három próbálkozási lehetőség Változatok: nehezíthető a feladat, ha növelem a távolságot a hajítás megkezdése és a karika között. 4. gyakorlat: Felülésből medicinlabda hajítás a zsámolyba Gyakorlat célja: has, kar izmainak erősítése, erőadagolóképesség fejlesztése Eszközök: zsámoly, 2-3 kg-os medicinlabdák A résztvevők száma: az egész osztály, 5 csapatra bontva. A gyakorlat leírása: KH: hanyattfekvés, medicinlabda magastartásban, lábak talptámaszban. Felülés közben labda emelése majd hajítása a zsámolyba. Kritikus momentum: a könyök túlzott hajlítása kidobás előtt. Megjegyzés: Az a csapat nyer, aki előbb éri el a 10 pontot. Az a játékos, aki eldobta a medicint, elfut a zsámolyhoz és visszagurítja a medicint a társának. Változatok: eltérő lábtartásokkal, labda súlyának variálásával, egy kezes hajítás. 5. gyakorlat: Medicinlabda hajítás fekvésből

14 Gyakorlat célja: megéreztetni a váll hátrafele mozdítását hajítás közben. Eszközök: 1-2 kg-os medicinlabda, 3-4 kg-os medicinlabda A résztvevők száma: az egész osztály, párokat kialakítva A gyakorlat leírása: KH: lapocka alatt nagyobb medicinlabda, hanyattfekvésben, labda magastartásban, lábak talptámaszban. Váll hátra engedése után hajítás a társ kezébe. Kritikus momentum: a könyök túlzott hajlítása, váll ízület mozdulatlansága Megjegyzés: nem a dobás erőssége a lényeg, hanem a váll ízület mozgásának megéreztetése. Változatok: talptámasszal megemelt csípővel, terpeszben, egy lábbal, különböző lábtartásokkal. 6. gyakorlat: Hárman-fogójáték Gyakorlat célja: állóképesség fejlesztés, ügyességfejlesztés Eszközök: - A résztvevők száma: az egész osztály, párokat alkotva A gyakorlat leírása: Párban, egymás előtt-mögött a két ember, állva, szórt alakzatban helyezkednek el a diákok. A kijelölt fogó és egy üldözött játékos szabadon futhatnak a párok között. Ha az üldözött játékos a sípszóra beáll a páros mögé és az elől álló tag feleslegessé válik, ő egy szerepcserével üldözővé válik, és aki addig üldöző volt, ő menekül. Kritikus momentum: figyelni a szerepcserékre, koncentrálás növelése. Megjegyzés: nem lehet sokáig hagyni, hogy kergetőzzenek, mert a többiek megunják a játékot, ezért kell sípszóval befolyásolni a játékot. Változatok: több fogó, több menekülő, térlátás fejlesztése (térlátás a lekészítő jel figyelése szempontjából fontos).

15 7. gyakorlat: Erősítés gumikötéllel Gyakorlat célja: vállöv izomzatának erősítése gumikötél segítségével, emellett a támaszláb statikus erősítése. Eszközök: fejenként egy gumikötél és bordásfal. A résztvevők száma: az egész osztály párokat kialakítva. A gyakorlat leírása: KH: harántterpesz állás háttal a bordásfalnak, gumikötél magastartásban, könyök enyhe hajlításával. Könyök nyújtásával a gumikötélnek köszönhetően ellenállással erősítjük a vállövet. Kritikus momentum: Ügyeljünk az elől lévő láb folyamatos nyújtott helyzetére (támaszláb későbbi funkciója miatt), illetve mindkét oldalra végezzük el a feladatot. Megjegyzés: Az osztály másik fele, akik nem ezt a feladatot végzik, kiegészítő gyakorlatot végeznek (hasizom, hátizom erősítés). Változatok: az ellenállás növelésével lehet variálni a gyakorlatot.

16 8. gyakorlat: Talicskaváltó Gyakorlat célja: Vállöv erőfejlesztése Eszközök: bóják A résztvevők száma: egész osztály, párokban 3 csoportot alkotva (létszámnak megfelelően) A gyakorlat leírása: A páros egyik tagja mellső fekvőtámasz helyzetben, a társ a bokájánál fogva tartja, mélyfekvőtámasz helyzetben. Sípszóra a bója megkerülésével visszatalicskázni a rajthoz, tenyérre csapással indul a csapaton belül a következő páros. Kritikus momentum: csípő beejtése haladás közben, veszélyes lehet a lumbalis gerinc szakaszra. Megjegyzés: a távolság ne legyen túl hosszú, inkább pörgős verseny legyen. Változatok: kihelyezett bója távolságával lehet nehezíteni a feladatot. 9. gyakorlat: Békafogó Gyakorlat célja: láberő fejlesztése Eszközök: 2 kg-os medicinlabda A résztvevők száma: az egész osztály A gyakorlat leírása: A fogó térde között 2 kg-os medicin labda van, a menekülő játékosoknál szintén. Békaugrással lehet haladni a fogó közben. Akit megfogtak szerepcserével folytatja a játékot.

17 Kritikus momentum: szökdelésnél nem nyúlik ki a comb és lábszár teljesen, nem hatékony a munka. Megjegyzés: kiegészítő feladatokkal lehet motiválni a diákokat. Pl.: kevesebbet kell végeznie annak, akit nem fogtak meg, vagy kevésszer. Változatok: medicinlabda súlyának növelése, kijelölt terület növelése, ahol folyik a játék. 10. gyakorlat: Kínai sárkány Gyakorlat célja: vállöv erősítés, együttműködés erősítés Eszközök: pályát jelölő bója A résztvevők száma: az egész osztály, csapatokra bontva A gyakorlat leírása: a csapatok az osztálylétszámnak megfelelően elosztva, egymás mögött egyes oszlopban helyezkednek el, majd mellsőfekvőtámasz helyzetében a mögötte ugyanígy elhelyezkedő társának a vállára kell helyeznie a lábfejét. Így alakítjuk ki a sárkányt. Sípszóra a bója megkerülésével vissza kell érni a lehető leggyorsabban a starthoz. Az a csapat nyer, aki előbb visszaér. Kritikus momentum: csípő helyzete mozgás közben (ne lógjon, és ne is domborodjon ki túlságosan) Megjegyzés: a vállöv izomzatán kívül fejleszti az együttműködést osztályon belül, csapatszellem alakító gyakorlat. Változatok: teljesítendő táv növelésével nehezítem a gyakorlatot. Irányváltoztatásokkal szintén bonyolíthatom (pl.: szlalomban haladjanak a bóják között).

18 A gerelyhajítás rávezető gyakorlatai 1. gyakorlat: Gerely fogása Alkalmazási terület: Középiskola osztály A gyakorlat célja: A helyes fogásmód kialakítása, stabil, biztonságos tartása a szernek. Eszközök: fejenként egy gerely, lányoknak 600g, fiúknak V. korosztályig 700g, utána 800g. A résztvevők száma: az egész osztály. A gyakorlat leírása: K.h.: dobókézzel a kötés felett a középső és hüvelyujj zárása, a gyűrűs és kisujj lazán fonódik rá a kötésre, a mutatóujj oldalt támasztja a szert. Bal kézzel a kötés alatt tartjuk függőlegesen a szert. Az összezáródott középső és hüvelykujj, valamint a többi ujjak elhelyezése után feljebb toljuk bal kézzel a gerelyt, majd a jobb kézzel ráfogunk a kötésre, megakasztjuk a középső és hüvelykujjunkat rajta. Kritikus momentum: nem jól fogja a kötést, markolja a szert, mutatóujj kisujj felőli része támasztja a gerelyt. Megjegyzés: aprólékos technikai elem, de nagyon fontos a későbbiekben a hajítás befejezésében a szer pontos fogása. Változatok: -

19 A gerely fogása 2. gyakorlat: szer tartása (előkészítés a szurkálásra) A gyakorlat célja: összekötni a szer fogását a szurkálás mozdulatával, a szer súlyának megéreztetése. Eszközök: fejenként egy gerely, lányoknak 600g, fiúknak V. korosztályig 700g, utána 800g. A résztvevők száma: az egész osztály A gyakorlat leírása: K.h.: dobóterpesz (támasz láb feszes, támasz lábfej rézsútosan befelé, jobb láb enyhén hajlítva, testsúly jobb lábon, jobb kézben a szer, tenyér felfelé néz, könyökben hajlítva, fül mellett szorosan zár a kar, fej felett tartva a szert, bal kar rézsútosan magunk előtt, tenyérrel kifelé mutat, a szer hegye 45 fokos szögben lefelé mutat. Kritikus momentum: a támasz lábfej nem rézsútos, behajlik (nem feszes), a szert nem tartja biztonságosan (billeg), csukló megtörik (felfelé néz a szer), könyök nem zár a fül mellett, bal kar mélytartásban Megjegyzés: a rendellenes támaszláb tartást (rézsútosan befelé-kacsázó mozdulat) már ekkor szoktatni kell, hogy dinamikus sztereotípiává váljon a későbbiekben, mint maga a hajító mozdulat is, illetve a támaszláb feszessége is fontos, hogy a hajítás során átkerüljön majd felette. Változatok: ha nem tehetjük meg, hogy a szabadban legyünk (nem is szükséges feltétlenül ehhez még a tér), akkor falnál is gyakoroltathatjuk a gyerekekkel. 3. gyakorlat: Szurkálás A gyakorlat célja: A hajítás gyakorolása, szerrel való ismerkedés, lábmunka stabilizálása.

20 Eszközök: fejenként egy gerely, lányoknak 600g, fiúknak V. korosztályig 700g, utána 800g. A résztvevők száma: az egész osztály A gyakorlat leírása: K.h.: dobóterpeszből (szemben, nem oldalt) hajítás magunk elé 4-5 m-re. A szer 45 fokban lefelé néz, tenyér felfelé, könyökben hajlítva, támaszláb elől, bal kar lazán enyhén hajlítva törzs előtt, váll enyhe hátra engedésével hajító mozdulat végrehajtása. Kritikus momentum: bal kar ne essen le, támaszláb feszes maradjon, jobb láb nyúljon ki, jobb kéz-ujjak aktív munkája. Megjegyzés: figyelni kell, hogy a szert ne húzza magára hajítás közben, hogy csapódjon az alkar és a kézfej, a későbbiekben ez is kell a hajítás tökéletes végrehajtásához. Változatok: nem dobóterpeszből hajtjuk végre, hanem kilépéssel helyből bal lábbal (ez inkább megfelelő számú gyakorlás után alkalmas). 4. gyakorlat: Reptetés A gyakorlat célja: a hajítás ívének kialakítása, megéreztetése a tanulókkal. Eszközök: fejenként egy gerely, lányoknak 600g, fiúknak V. korosztályig 700g, utána 800g. A résztvevők száma: az egész osztály. A gyakorlat leírása: K.h.: a dobás iránynak oldalt helyezkedik el a dobó, jobb lábán a testsúly, hajlított, kacsázó tartása a lábfejnek (rézsútosan előre néz), támasz láb feszes, lábfej rézsútosan befelé néz, bal kar könyökben kissé hajlítva, tenyérrel a dobás irányának néz, arccal a dobásirányba nézünk, jobb kar nyújtva, a szer szinte rásimul az

21 alkarra, homlokmagasságban a gerely, szinte hozzá is ér. Kissé bal vállal ráfordulunk a gerelyre, eldugjuk, nem feszített helyzetben van a mellkas izomzata. Jobb láb forgatással megindítjuk a hajító mozdulatot (talppárnán a testsúly, nem telitalpon!), térd, csípő befordul a dobás irányába, törzsizmok megfeszülnek, a kar még mindig hátul, majd a könyök hajlításával ívképzés, közben bal kar nyitó mozdulata engedi a törzs forgását, ugyanakkor fékezi is, hogy ne forogjon ki a hajításból a dobó, szer emelése, húzása és az alkar, majd a csukló ostor szerű mozdulata, a szer elhajítása. Kritikus momentum: könyök nem emel, csak húz előre, sorrend fontos az előfeszített helyzet miatt (lábtól felfelé), bal kar nyitó mozdulata, Megjegyzés: az ívképzés megjelenése itt történik először, érezze a dobó, hogy mit jelent az előfeszített helyzet. Változatok: helyből egy kilépéssel előre, vagy hátra egy lépést. Ezek a változatok is több helyben gyakorlás után hajthatóak végre hatékonyan. Reptetés

22 5. gyakorlat: 3 lépésből hajítás (egy keresztlépéssel) helyből indítva A gyakorlat célja: lendületszerzés a hajításhoz, teljes hajító mozdulat egyik elemének tanítása. Eszközök: fejenként egy gerely, lányoknak 600g, fiúknak V. korosztályig 700g, utána 800g. A résztvevők száma: az egész osztály A gyakorlat leírása: K.h.: dobásiránynak oldalt helyezkedünk el, gerely lekészítve (hátul, nyújtott kar), bal kar könyökben kissé hajlítva, tenyér dobásiránynak néz, zárt állás, de a testsúly a jobb lábon, ami kis mértékben hajlítva van. Bal lábbal kilépünk, majd egy gyors szökkenő mozdulattal keresztezzük jobb lábunkkal a balt, és lépünk tovább bal lábbal, ami szintén nagyon gyors. Ritmusa a következő ennek a három lépésnek: tá-titi, tehát bal-jobb-bal, az első bal lépés után gyors jobb-bal lépés. Majd hajítás a Reptetés pontnál leírtak szerint. Kritikus momentum: nem sajátítják el a ritmust, a támaszlábfej és a jobb lábfej nem rézsútos tartásban érkezik (nincs kacsázás), ami az eredményes dobáshoz szintén fontos, mivel lassabban tudja megindítani a beforgatást a dobó. Valamint a támaszláb hajlítása is probléma, bal kar nyisson! Megjegyzés: a hajító mozdulatra is ugyanúgy kell figyelni, mint az előbbiekben, a hajításnak nem kell max erővel történnie, csak megfelelő számú reptetés után, de meg kell találni a megfelelő egyensúlyt ahhoz, hogy ne szokjon hozzá a dobó a lágy dobásokhoz. Változatok: lekészített gerellyel járásból szökkenéseket végezni, figyelve a lábfej tartására. 6. gyakorlat: 5 lépésből hajítás (2 keresztlépéssel) helyből indítva

23 A gyakorlat célja: lendületszerzés, hajítás nehezebb technikájának elsajátítása. Eszközök: fejenként egy gerely, lányoknak 600g, fiúknak V. korosztályig 700g, utána 800g. A résztvevők száma: teljes osztály A gyakorlat leírása: K.h.: ugyanaz, mint a fentiekben említett három lépésnél (5.gyakorlatban leírtak szerint). Két plusz lépéssel lett megtoldva a mozdulat, ami egy bal és egy jobb lábas lépést jelent. Ennek a bal lábas lépésnek hangsúlyosnak kell lennie, mert a lekészítés ezzel kezdjük meg. Szintén gyors mozdulatnak kell lennie ezeknek a lépéseknek is, de a fő hangsúly az utolsó három lépésen (B-J-B) van, a hajítás erőssége folyamatosan növekedjen, bal kar nyitó mozdulata is jelenjen meg. Kritikus momentum: Lábfejek helyzete (rézsútos), ritmus megtartása az utolsó három lépésnél (tá-titi), kar-szer ne essen le a váll vonala alá, hajítás mozdulatait megfelelően kivitelezni. Megjegyzés: hangsúlyosnak kell lennie a bal lábnak, hogy a lekészítés pontos legyen, és mindig ugyanakkor történjen. Nem megfeledkezni a karmunkáról sem! Változatok: gyakoroltatni lehet járásból a hangsúlyos bal lábas lépést, lekészítéssel egybekötve, ami már a következő gyakorlathoz előkészítés. Folyamatos keresztlépések gerellyel a kézben, lendületesen is. 7. gyakorlat: járás gerellyel A gyakorlat célja: előkészíteni a lekészítést, gerely hordmódjának megtanítása. Eszközök: fejenként egy gerely, lányoknak 600g, fiúknak V. korosztályig 700g, utána 800g. A résztvevők száma: teljes osztály A gyakorlat leírása: K.h.: bal kar könyökben hajlítva, tenyér kifelé néz, szer fej fölött, mint a szurkálásnál, járásban minden jobb lábas lépésre a vállizület hátrafele tolása, de még nem kell lekészíteni a szert. Folyamatosan mehet tovább a járás.

24 Kritikus momentum: jobb lábra történjen a váll mozdítása hátra, de csak könnyedén, a bal láb hangsúlyos lépése indítja majd meg a lekészítést. Bal kar nem esik le közben, tartani kell, mert fontos szerepe van a hajítás befejezésénél, hogy a törzs ne forduljon ki a dobás irányából, ne nyelje el a vízszintes energiát. Megjegyzés: Ne feszüljön meg ennél a mozdulatsornál túlságosan meg a vállizület, törzs izomzat, illetve a lábak sem. Ezt a gyakorlatot könnyedén kell végrehajtani. A gerely hegye közben ne lengedezzen fel le, csukó tartson. Változatok: járás frekvenciáján lehet változtatni, növelni, a végén már futásban is lehet gyakorolni. 8. gyakorlat: lekészítés gyakorlása (hajítás nélkül dobóterpeszig) A gyakorlat célja: a lendületszerzés összekötése a keresztlépésekkel, előkészítés a teljes hajító mozdulatra. Eszközök: fejenként egy gerely, lányoknak 600g, fiúknak V. korosztályig 700g, utána 800g. A résztvevők száma: teljes osztály A gyakorlat leírása: K.h.: lassú kocogással indulva, pár lépés után, hangsúlyos bal lábas lépés (mintha váltott lábú szökdelés lenne) után jobb kar nyújtás és elfordulás oldalra a dobásiránynak, majd a két keresztlépés végrehajtása, megérkezés dobóterpeszbe. Kritikus momentum: nem jó lábra történik a lekészítés, erre fokozottan figyelni. Bal kar tart, nem forog el a törzs. Megjegyzés: a mozdulatsor dobóterpeszig történik, még nincs összekötve a hajítással. Itt még észrevehető könnyen a lábak helytelen tartása, amit korrigálni kell mielőbb. Változatok: lépés frekvencia növelése, nehezítve a lendület megállítását. Jel (hang) használata, hogy mikor történjen a lekészítés.

25 A lekészítés 9. gyakorlat: futás összekapcsolása (lekészítés) a keresztlépésekkel (hajítással) A gyakorlat célja: a nekifutással szerzett lendület továbbítása keresztlépésekkel egészen a hajításig, a teljes hajító mozdulat megtanulása. Eszközök: fejenként egy gerely, lányoknak 600g, fiúknak V. korosztályig 700g, utána 800g. A résztvevők száma: teljes osztály A gyakorlat leírása: K.h.: közepes tempójú nekifutással, lekészítés (hangsúlyos bal láb után jobb lábra történik), majd két keresztlépés, ívképzés, hajítás. Vízszintesen megszerzett lendület átadása a szernek. Kritikus momentum: lekészítés nem jókor, támaszláb nem képes megakasztani a mozdulatot, nem feszes (behajlik-> képességfejlesztés, láberő, m. quadriceps femoris), kifordul a dobásból (bal oldal nem tart, has-törzsizom fejlesztés), Megjegyzés: megjelenhetnek a képességbeli hiányok, amik megfelelő fejlesztéssel (erő, gyorsaság, állóképességgel) orvosolhatók. A hajítás ereje közepes, fontos, hogy jól rögzüljön a lekészítés nagyobb tempójú futásnál is, de éreztetni kell az erőt is, amit ki lehet majd fejteni a szerre. Változatok: frekvencián lehet változtatni (növelni, csökkenteni), jelet használni, hogy mikor történjen a lekészítés. 10. gyakorlat: teljes hajító mozdulat (lendületes nekifutás, max erő) A gyakorlat célja: minél messzebbre történő gerelyhajítás.

26 Eszközök: fejenként egy gerely, lányoknak 600g, fiúknak V. korosztályig 700g, utána 800g. A résztvevők száma: teljes osztály A gyakorlat leírása: a gerelyhajítás összes mozdulata a nekifutástól, lekészítéstől, keresztlépéseken át a hajításig. Kritikus momentum: mivel a teljes mozdulatsor jelen van, ezért a lehető legnagyobb hibát orvosoljuk először, majd fokozatosan mindent. Fontos a stabil lábmunka, erre jól lehet építeni. Megjegyzés: miután dinamikus sztereotípiává fejlődött a mozgás, egyre nehezebb hibákat javítani, ezért az oktatás során nem szabad elkapkodni a részleteket. A türelem nagyon fontos mind a tanár mind pedig a diák számára. Változatok: sebesség növelésével nehezítjük a mozdulatsort. A teljes hajítás lépései Forrás: Harmati és mtsi: Atlétika II., Sport, Budapest, 1980 Riba Balázs: Atlétika. Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához. Testnevelő tanár MSc, NymE SEK.

27

GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN

GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN GERELYHAJÍTÁS A KÖZÉPISKOLÁBAN KÉSZÍTETTE: MIHALECZ PÉTER TESTNEVELŐ-TANÁR MSC LEVELEZŐ TAGOZATOS HALLGATÓ I.FÉLÉV 1 Gerelyhajítás története: A dobó számok közül, a gerelyhajítás tekinthet vissza a legrégibb

Részletesebben

Atlétika (SMALTE2202) Készítette: Szabó Péter. Testnevelőtanár MSC december 19. Dr. Koltai Miklós Neptun kód: BURIGS

Atlétika (SMALTE2202) Készítette: Szabó Péter. Testnevelőtanár MSC december 19. Dr. Koltai Miklós Neptun kód: BURIGS NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika (SMALTE2202) Készítette: Szabó Péter Testnevelőtanár MSC 2010. december 19.

Részletesebben

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához.

ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás középiskolai oktatásához. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) Gyakorlatok a gerelyhajítás

Részletesebben

A gerelyhajítás oktatása középiskolában

A gerelyhajítás oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás oktatása középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kertész Áron

Részletesebben

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Németh Szilvia Testnevelő tanár

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Atlétika. Gerelyhajítás oktatása középiskolában. Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar

Atlétika. Gerelyhajítás oktatása középiskolában. Nyugat-magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Főiskolai docens Atlétika Gerelyhajítás

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Lakatos Gábor IJL15N I. évf. levelező tagozat

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak

Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Váll-, hát-, és mellizom fejlesztő gyakorlatok nemcsak kismamáknak Nagyon fontos, hogy szülés után erős legyen a váll és hátizmod, mert a gyereket sokat kell majd cipelned, a mellizom gyakorlatok pedig

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika

Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Kölyökatlétika Nyugat Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Kölyökatlétika Készítette: Mikos Patricia egészségfejlesztő tanár testnevelő tanár MSC levelező

Részletesebben

Atlétika SMDLTE 2202. A gerelyhajítás oktatása középiskolában

Atlétika SMDLTE 2202. A gerelyhajítás oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Atlétika SMDLTE 2202 A gerelyhajítás oktatása középiskolában Készítette: Szabó Róbert Testnevelés levelező(ma/msc)

Részletesebben

SÚLYLÖKÉS. Készítette: Péringer Balázs

SÚLYLÖKÉS. Készítette: Péringer Balázs Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet SÚLYLÖKÉS Készítette: Péringer Balázs ABO2RV A súlylökés általános iskolában oktatott

Részletesebben

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok

Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok Tartásjavító gyógytestnevelés gyakorlatok A gyakorlatokat a talajon egy tornamatracon végezzük! 1. Medence mobilizálás Kiinduló helyzet: Hanyatt fekvés, térdhajlítás, terpesz talptámasz. Tarkóra tartás.

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT

ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM, SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT, MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR ATLÉTIKA KISLABDAHAJÍTÁS, ÁLTALÁNOS ISKOLA ALSÓ TAGOZAT Készítette: Straub Irén, tanár T/D testnevelő

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

Atlétika. Gerelyhajítás. Lappints Regős SLC5GL történelem-testnevelés

Atlétika. Gerelyhajítás. Lappints Regős SLC5GL történelem-testnevelés Atlétika Gerelyhajítás Lappints Regős SLC5GL történelem-testnevelés A gerelyhajítás technikája, szabályai A gerelyhajítás technikáját több ponton is befolyásolják a versenyszabályok: - a gerelyt a kötésnél

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban, megállás

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Air Walker Rendelési kód: OFC-02 Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak is, hiszen javítja

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

TANMENET. Eltérő kiinduló helyzetek, és rajt gyakorlatok ezekből. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása. szeptember TANMENET október I. osztály Az irányok tisztázása. Ugrások egy, páros lábon. Eltérő testhelyzetek felvétele. 6-7 évesek Futás, járás technikája. Az alakzatok (oszlop, sor, kör) kialakítása.

Részletesebben

Sport XXI versenyrendszer Pályaverseny az U13 korosztály számára

Sport XXI versenyrendszer Pályaverseny az U13 korosztály számára Sport XXI versenyrendszer Pályaverseny az U13 korosztály számára Általános szabályok A verseny lebonyolítása: A három versenyszám csoportból az alábbi rendszerben kell a versenyszámokat megrendezni: Sport

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok

STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok STEP UP BOARD Cikk szám: 1132 Használati utasítás és ajánlott gyakorlatok Minden amire szüksége lehet egy tökeletes edzéshez! Az Aerobic Step az egyetlen tréningeszköz, amire szüksége lehet. Ideális cardovaszkuláris

Részletesebben

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS

CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS CIKK SZÁM: 1241 HASZNÁLATI UTASÍTÁS TARTALOM FELHASZNÁLÓI FIGYELMEZTETÉS ALKATRÉSZEK LISTÁJA FELÜLNÉZETI RAJZ SZERELÉSE ÚTMUTATÓ HASZNÁLAT ELÖTTI BEMELEGÍTÉS ÉS NYÚJTÁSI TIPPEK NEHÉZSÉG BEÁLLÍTÁSA TRÉNING

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ

FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ FIZIKAI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAM, AZ ÉLVONALBELI TELJESÍTMÉNYHEZ Időszak: 1. és 2. felkészülési fázis Ízületi mozgékonyság Lazaság - Erő-Állóképesség FIGYELEM Erőfejlesztés, kondicionálás gumiszalag segítségével.

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok

A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás oktatása felső tagozatban, előkészítő és rávezető gyakorlatok Tanár: Dr. Koltai Miklós Készítette:

Részletesebben

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gerelyhajítás középiskolai oktatásának gyakorlatai Az atlétika oktatásmódszertana (SOANTE7313) Szeiler Bálint HUDRVE

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A kislabdahajítás általános iskolai alsó tagozat oktatása, annak előkészítő -és rávezető gyakorlatai Atlétika gyakorlata

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Dr. Koltai Miklós Név: Konrád Hajnalka

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Atlétika Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat

Atlétika Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Pedagógia Intézeti Tanszék Atlétika SMDLTE 2202 Kislabdahajítás általános iskola alsó tagozat 1 Bellovics Diána Testnevelő tanár MA Levelező tagozat

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Testmozgással az egészségért Hogyan sportoljunk? Gyógytorna program Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga

Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga Á ltala nos sporta gismereti oszta ly alkalmassa gi vizsgaanyaga 2019/20 1. Bevezető A vizsga szempontjait az általános iskolai tananyag és az osztályprofil célrendszere határozza meg. Eszerint a sportágismereti

Részletesebben

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2.

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. Bemelegítő gyakorlatok 1 HÁTONFEKVÉSBEN Híd Feküdj hanyatt, a lábadat húzd talpra, a lábfejed legyen majdnem pontosan a térd alatt. Nyomd le a sarkad, és emeld fel a feneked a talajról. Húzd be a hasad,

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana

Az atlétika gyakorlata és módszertana Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző kar Földrajz Testnevelő Msc Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202) Dombi Gábor Földrajz - Testnevelő Msc. 1. évfolyam HXZFIE 2016.

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium

Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium 1. számú melléklet Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és Gimnázium A tanulók fizikai állapotfelmérésének terve A tanulók fizikai állapotának mérését eszköznek tekintjük, melyet egyfelől a

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal

Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Tartásjavító program, törzsizom erősítő gyakorlatokkal Ez a fejezet elsősorban azoknak szól, akiknek bár vannak gerinc (nyaki, háti, deréktáji) problémáik, panaszaik, azonban diagnosztizált deformitásuk

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA

AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA NYUGAT - MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT MŰVÉSZETI, NEVELÉS ÉS SPORTTUDOMÁNYI KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET AZ ATLÉTIKA GYAKORLATA ÉS MÓDSZERTANA SMDLTE 2202 A gerelyhajítás oktatása középiskolában

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Az ökölvívás nyílt mozgáskészségére utalva döntő szerepet kap a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság. Ezeket a tulajdonságokat a felkészülésnek is követnie kell.

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8

Tartalom. Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 Tartalom Figyelmeztetés 6 Ajánlás 7 Ismertető 8 I. ELŐSZÓ 1.1. Gyógytorna létjogosultsága 9 1.2. Gyógytorna kompromisszumokkal vagy zéró gyógytorna 10 1.3. Szakszerű gyógytorna a csípőprotézissel műtött

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben

1. Próba: Aerob állóképesség mérése

1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1. Próba: Aerob állóképesség mérése 1-4. évfolyam: 6 perc futás Leírás: A megadott idő alatt a lehető legnagyobb táv megtételére kell ösztönözni a diákokat. Fontos, hogy igyekezzenek egyenletes futótempóban,

Részletesebben

14-1b Szabály bevezetése Ütő rögzítése

14-1b Szabály bevezetése Ütő rögzítése 14-1b Szabály bevezetése Ütő rögzítése Tájékoztatás a játékosok, klubvezetők és versenyszervezők részére A Golf Szabálykönyv új kiadásának részeként, 2016. január 1-től lép érvénybe a 14-1b szabály, amely

Részletesebben

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához

Fizikai képességek felmérése. 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Fizikai képességek felmérése az egri Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium és Kollégium 2017/2018. tanévi középiskolai felvételi eljárásához Közoktatási típusú sportiskola A közoktatási típusú sportiskola

Részletesebben

Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A kislabda hajítás oktatásának módszere és gyakorlatai általános iskolában Mestery Andrea eha: JIJULI 2013.05.10.

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Máté Szilárd Msc uwrlyo 1. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE

1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE ENERGIA MEDICINA GIMNASZTIKAI GYAKORLATOK Dr. Lángfy György www.medandlife.hu info@viofor.hu 1. KETYEGŐ ÓRA 2. MÉRLEG gyakorlat 3. GURULÓ MEDENCE KETYEGŐ ÓRA cél: - csípőízület ki- és be-forgatásának megőrzése

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) SL101 KAR ÉS MELLKAS ERŐSÍTŐ 1600x750x2050 19,1 (4,16 x 4,58 m) 155 440 700 Ft 559 689 Ft Mire jó? Felső végtagok,

Részletesebben

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is!

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 2. Házi feladat Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 1) Reakciógyorsaság fejlesztése és téri tájékozódás fejlesztése: Fekete-Fehér (nappal-éjszaka

Részletesebben

Pótvizsga Feladatsor 9. évf.

Pótvizsga Feladatsor 9. évf. Pótvizsga Feladatsor 9. évf. A pótvizsga feladatsora a tanév tananyaga és a tanév során tanultakból áll. A feladatok sorrendjét a szaktanár jelöli ki a pótvizsga napján. A tanuló a pótvizsgát akkor kezdheti

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG. Gimnasztika I. tantárgyhoz. (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA COMENIUS KAR GIMNASZTIKA OKTATÁSI SEGÉDANYAG Gimnasztika I. tantárgyhoz (tanító és óvodapedagógus szak) KŐSZEGI FERENC Sárospatak, 2014 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék... 1 Gimnasztika...

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

Atlétika (SMDLTE2202)

Atlétika (SMDLTE2202) Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Pedagógia Intézeti Tanszék Atlétika (SMDLTE2202) Kislabdahajítás általános iskola felső tagozat Czeininger Margit Testnevelő tanár MA Levelező tagozat

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

JUMPING JACK! THE AEROBIC GYMNASTICS NEWSLETTER N 4 October 2014

JUMPING JACK! THE AEROBIC GYMNASTICS NEWSLETTER N 4 October 2014 Antibes (FRA), Sunday, 5th October 201 Kedves Barátok, A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) Aerobik Technikai Bizottsága az alábbi információkról értesíti a Tagszövetségeket. COP MÓDOSÍTÁSAI és PONTOSÍTÁSAI,

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása

Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Egyszerű szabályos forduló a hátúszásban, és annak oktatása Az úszó fekvő testhelyzetben, háton megközelíti a falat. Ne engedje le a csípőjét, megemelt állal hajtsa végre a fordulást. Fejjel is megközelíti

Részletesebben