1.2. Ütközés Ütközési modell, alapfeltevések Ütközés 3

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1.2. Ütközés Ütközési modell, alapfeltevések Ütközés 3"

Átírás

1 .2. Ütközés 3 alkalmazásához azoba szükséges a kiematika ismerete, a kietikus és poteciális eergia megfelelő kifejezése és a tehetetleségi yomaték számítása, valamit helyese kell alkalmazi a differeciálási szabályokat (pl. összetett függvéy deriválása). A feti példába láthattuk, hogy mozgás (rezgés) csak akkor jö létre, ha kitérítjük a redszert a stabil egyesúlyi helyzetéből és/vagy kezdeti sebességet aduk a hasábak. Ez utóbbi gyakra ütközéssel érhető el. Az ütközés tárgyalása azért is illeszkedik jól a Rezgésta taayagába, mert a következő,.2 fejezetbe bemutatadó ütközési modell a rezgésta eszköztárát felhaszálva potosítható ezt a részletesebb modellt a fejezetbe mutatjuk be..2. Ütközés.2.. Ütközési modell, alapfeltevések Az ütközés sorá megváltozik az ütköző testek sebességállapota. A legegyszerűbb modell amit ebbe a fejezetbe ismertetük em foglalkozik az ütközés időtartama alatt lejátszódó folyamatokkal, csak egy számítási algoritmust ad, mellyel az ütközés előtti sebességállapot és az ütközést jellemző C R ütközési téyező ismeretébe kiszámítható az ütközésbe résztvevő testek ütközés utái sebességállapota. Csak két test ütközésével foglalkozuk, azaz kizárjuk azt az esetet, amikor három vagy több test egyszerre vesz részt az ütközésbe. A továbbiakba [Ω ; c S ] S és [Ω 2 ; c S2 ] S2 a két test ütközés előtti, míg [ω ; v S ] S és [ω 2 ; v S2 ] S2 a testek ütközés utái sebességállapotát jellemző vektorkettősöket jelöli, ahol S és S 2 a két test súlypotja. Akkor jöhet létre ütközés, ha a két test éritkezik és a testek éritkezési potjaiak a sebessége eltérő. c S Ω A Ω 2 S S 2 c S2.2. ábra. Két test ütközése. Az ábrá a testek ütközés előtti sebességállapotát ábrázoltuk; a közös éritőre merőleges ütközési ormálist jelöli. A modell felállítása sorá az alábbi feltevésekből iduluk ki:. Az ütközés olya rövid idő alatt játszódik le, hogy a testek közbe em mozdulak el (három vagy több test együttes ütközését is ezért zárjuk ki). 2. Az ütközés sorá olya agy erők lépek fel, hogy közbe mide más erő elhayagolható. Kivételt képezhetek a test valamely potját a helytálló köryezethez rögzítő kéyszerekbe ébredő reakcióerők.

2 4. FEJEZET. BEVEZETÉS 3. Az ütköző testek az éritkezési pot köryéké (lokálisa) deformálódak. Ettől a pottól távolabb már elhayagolhatóak tekitjük a deformációkat, ezért alkalmazhatjuk a sebességállapot számítására a merev testek kiematikája keretébe tault összefüggéseket. A tehetetleségi yomaték változását is elhayagoljuk, ugyaebből az okból. 4. Az ütközést a C R ütközési téyezővel jellemezzük, amiből következteti lehet az ütközés sorá bekövetkező mechaikai eergiaveszteségre. Az ütközési téyező a testek ayagi tulajdoságaitól és az ütközés körülméyeitől függőe a következő értékeket veheti fel: rugalmas testek: C R =, tökéletese rugalmas ütközés, képlékey testek: C R = 0, tökéletese rugalmatla ütközés, részbe rugalmasa, részbe képlékeye deformálódó testek: 0 < C R <. Az ütközés sorá fellépő erők agyságát em vizsgáljuk ebbe a modellbe, azoba maga az ütközési téyező függhet az átadódó erő agyságától. Godoljuk például egy gépkocsi karosszériájára, mely kis erők hatására rugalmasa, agy erők hatására képlékeye deformálódik (behorpad). 5. Az éritkezési potba fellépő súrlódási erőt elhayagoljuk. Következésképpe, em adódik át erő a közös éritő síkkal párhuzamosa, csak az éritő síkra merőleges ütközési ormális iráyába. Sima felszíű testek vagy egy sima és egy csúcsos (éles) felszíű test közös éritősíkja egyértelműe meghatározható az éritkezési potba. Két csúcs éritkezése ahol em defiiálható a közös éritő csak ulla valószíűséggel következhet be. 6. Síkbeli ütközésekre korlátozóduk, tehát feltesszük, hogy az ütközési ormális midkét test súlypoti tehetetleségi fősíkjába 2 esik és a testek az ütközés előtt is ezzel a síkkal párhuzamos síkmozgást végezek. Az ütközés utái sebességállapot számítási algoritmusa külöböző ütközés típusok eseté más és más lehet. Fotos, hogy még egymással ütköző testek esetébe is előfordulhat, hogy a két test szempotjából külöböző típusú az ütközés! A legegyszerűbb ütközés típus a cetrikus ütközés, az összes többi ütközési problémát is erre vezetjük vissza Cetrikus ütközés Egy test szempotjából cetrikus az ütközés, ha a test egyik potja sem rögzített és a súlypotja rajta va az ütközési ormális hatásvoalá. Vizsgáljuk meg azt az esetet, amikor midkét test szempotjából cetrikus az ütközés. Ilye pl. két szabado mozgó homogé golyó vagy korog ütközése, amit az.3 ábra szemléltet. Mivel az ütközés erejéhez képest mide más erő elhayagolható, az ütközés ereje pedig belső erő, két test cetrikus ütközése sorá a teljes impulzus (ledület) megmarad: m v S + m 2 v S2 = m c S + m 2 c S2. (.) 2 A tehetetleségi fősík két főtehetetleségi iráy által kifeszített sík. A harmadik főiráy erre a síkra merőleges, ugyaúgy, mit az ütközés sorá átadódó yomaték. Így a feltevésből következőe mid kiematikai, mid diamikai értelembe síkmozgást végez az ütköző test.

3 .2. Ütközés 5 c S c S m m 2 c S v S c S v S2 c S2 Ütközés előtt Ütközés közbe Ütközés utá.3. ábra. Két golyó ütközése. Csak az iráyú sebességkompoesek változak, a közös súlypot c S sebessége álladó marad, azaz c S = v S. A két testből álló redszer közös súlypotjáak helyvektora defiíció szerit r S = m r S + m 2 r S2 m + m 2, tehát a közös súlypot sebessége az ütközés előtt, illetve az ütközés utá eek idő szeriti differeciálásával kapható: Ebből következik, hogy c S = m c S + m 2 c S2 m + m 2 és v S = m v S + m 2 v S2 m + m 2. c S (m + m 2 ) = m c S + m 2 c S2 és v S (m + m 2 ) = m v S + m 2 v S2. (.2) A feti képleteket összevetve az impulzusmegmaradást kifejező (.) egyelettel, arra jutuk, hogy a két test közös súlypotjáak a sebessége em változik az ütközés sorá: c S = v S. (.3) Az ütköző testekre ható erő em ismert. Feltéve, hogy eek az erőek a agysága egy F (t) függvéy szerit változik és az ütközés a t 0 pillaattól a t 0 + τ pillaatig tart, az egyes testek impulzusáak megváltozása ami szité párhuzamos az ütközési ormálissal, az 5. feltevés miatt az erőimpulzussal vagy más éve erőlökéssel fejezhető ki: Z t0 +τ I m v S m c S = F dt és I 2 m 2 v S2 m 2 c S2 = Z t0 +τ F dt. (.4) t 0 t 0 A feti egyelet felírása sorá feltételeztük, hogy az ütközési ormális az -es test felől a 2-es test felé mutat. Természetese fordított iráyba is felvehető az ütközési ormális; az vektor tulajdoképpe a sebességek számításához haszált koordiáta-tegelyt defiiálja. Az ütközés erejéek hatásvoala egybeesik az ütközési ormális hatásvoalával, ezért a testek súlypotjaiak iráyú sebességkompoesei megváltozak. Cetrikus ütközés eseté a súlypotok rajta vaak hatásvoalá, tehát az ütközés sorá fellépő erő yomatéka midkét test súlypotjára ulla. Mivel a modellbe elhayagolhatóak tekitjük az ütközés ideje alatt ható más erőket, a testek perdülete megmarad, szögsebességük em változik: ω = Ω, ω 2 = Ω 2.

4 6. FEJEZET. BEVEZETÉS A kísérleti tapasztalatok szerit a a súlypotok sebességeiek iráyú kompoeseiből képzett C R = v Si v S v S c Si, i =, 2 (.5) ütközési téyező egy adott ayagpárra midig közelítőleg ugyaakkora értékű 3, bármelyik test sebességeit helyettesítjük is be. Itt c Si és v Si (i =, 2) a két test S illetve S 2 súlypotjáak iráyú sebességkompoesét jelöli az ütközés előtt és utá, míg v S = c S a közös súlypot sebességéek iráyú kompoese. Az ütközési téyezőek egy adott ayagpárra törtéő kísérleti meghatározása utá az ilye ayagokból készült testek ütközés utái sebessége az alábbi képletekkel számítható: v S = v S + C R (v S c S ) és (.6) v S2 = v S + C R (v S c S2 ). A feti képletek alapjá a következő módo képzelhetjük el az ütközés folyamatát: a testek az ütközés első szakaszába beyomódak és sebességük ormális kompoese megváltozik. Ez addig tart, amíg el em érik a közös súlypot v S sebességét, azaz sebességváltozásuk ezalatt v S c Si, i =, 2. Az ütközés második szakaszába a beyomódott testek részbe visszayerik eredeti alakjukat. Mivel a testek között az ütközés teljes időtartama alatt csak yomóerő hathat, a sebességük továbbra is ugyaolya értelembe változik (ő vagy csökke) mit az ütközés első szakaszába, de a em tökéletese rugalmas deformáció miatt már em következik be ugyaakkora sebességváltozás, csak aak a C R -szerese. Maxwell-ábrák Az (.6) képletek megjegyzése helyett javasolt egy egyszerűe áttekithető grafikus szerkesztési eljárás alkalmazása, az ú. Maxwell-ábra rajzolása. A Maxwell-ábra agy előye, hogy szemléletese ábrázolja az ütközés két szakaszába lejátszódó folyamatokat. A szerkesztés lépései az.4 ábra alapjá a következők: Felvesszük az ütközési ormálist és egy O potjából (mit origóból) felmérjük a súlypotok ütközés előtti sebességvektorait: c S, c S2. A vektorok végpotjait M -gyel és M 2 -vel jelöljük. (.2) alapjá kiszámítjuk a közös súlypot c S v S sebességét és szité berajzoljuk az ábrába. A vektor végpotja az S pot. A c S és c S2 vektorok M és M 2 végpotjai át párhuzamosokat húzuk -el, az S poto keresztül pedig merőlegest állítuk -re. A behúzott egyeesek metszéspotjait jelöljük P -gyel és P 2 -vel. Az ütközés sorá a sebességvektorok -re merőleges iráyú kompoesei em változhatak, tehát az ütközés utái sebességvektorok végpotjai is rajta leszek az - el párhuzamos egyeeseke, a Q és Q 2 potokba. Mivel P M = v S c S és Q P = v S v S, az ütközési téyező értelmezése alapjá Q P = C R P M és Q 2 P 2 = C R P 2 M 2, tehát az ütközés utái sebességvektorok végpotjai meghatározhatók. 3 Az ütközési téyező számos téyezőtől függhet (például az ütközés erejétől), de ezt sok esetbe elhayagolhatjuk.

5 .2. Ütközés 7 C R C R C R Q P M m 2 O v S C R c S Q P M v S c S S c S S c S m O c S2 v S2 Q 2 P 2 M 2 2 C R 2 O 2 c S2 M 2 v S2 2 P 2 C R 2 Q 2 C R C R.4. ábra. Maxwell-ábra és egyszerűsített Maxwell-ábra szerkesztése. Mivel a sebességvektorokak csak az iráyú kompoesei változak, gyakra csak egy egyszerűsített Maxwell-ábrát rajzolak. Ehhez az ütközési ormálissal párhuzamosa két segédegyeest kell rajzoli, melyeke a két test megfelelő sebességkompoeseit tütetjük fel. A szerkesztés lépései megegyezek az általáos eset lépéseivel. Ha a két segédegyees -től mért távolsága aráyos az m és m 2 tömegekkel és a c S, v S sebességeket az m 2 -vel (!) aráyos távolságba felvett egyeesre, a c S2, v S2 sebességeket pedig az m -gyel aráyos távolságba felvett egyeesre rajzoljuk fel, akkor az ütközés előtti- és utái sebességvektorok végpotjait összekötő egyeesek éppe a közös súlypot sebességét megadó vektor S végpotjába metsződek. A fejezetbe ismertetett eljárások akkor is haszálhatók, ha az ütközésbe részt vevő egyik test tömegét végteleül agyak tekithetjük például ha falak vagy a talajak ütközik egy test. Ekkor a agy tömegű test sebessége em változik, így akár el is hagyható a Maxwell-ábra arra voatkozó része. Az ütközési téyező mérése Az ütközési téyező méréséhez lapot és m tömegű golyót készítük az ütköző testek ayagából. A lapot végtele agy m 2 tömegűek tekithető alapra helyezzük és a golyót H magasságból leejtjük, mely h magasságig patta vissza. A mukatétel alapjá m gh = 2 m c 2, (.7) amiből a golyó becsapódásáak sebessége c = 2gH. Ehhez hasolóa, a visszapattaás sebessége v = 2gh.

6 8. FEJEZET. BEVEZETÉS Mivel az álló alap tömegét végtele agyak tekitjük (m 2 és c 2 = 0), a közös súlypot sebessége is ulla: v S = 0. Felhaszálva az (.6) képletet, a golyó visszapattaásáak sebessége kifejezhető az ütközési téyezővel is: azaz v = 0 + C R (0 c ) = C R c, (.8) C R = v c = ÁBRA: Maxwell-ábra ehhez az esethez. s 2gh h = 2gH H. (.9).. megjegyzés: A golyó leeséséek ideje a magasság gyökével aráyos: 2 gt2 H = H t H = s 2H g (.0) és hasolóa számítható a felpattaás t h ideje is. Ebből következik, hogy a leesés és a rákövetkező felpattaás idejéek aráya s t h h = t H H = C R. (.) A felpattaás utá újra leesik a test, ami szité t h ideig tart. Az egymás utái idők mértai sorozatot alkotak C R háyadossal. Figyelembe véve, hogy a leesés ideje t H, az utáa következő i-edik felpattaás és újabb leesés együttes ideje pedig 2t H CR i, a modell szerit végtele sok ütközés játszódik le véges idő alatt: t össz = X i= 2t H C i R + t H = 2t H C R + t H. (.2) Ezt a jeleséget tapasztalhatjuk, amikor pig-pog labdát pattogtatuk egy asztalo: a folyamat végé jól hallhatóa sűrűsödek az ütközések. Speciális esetek Érdemes megvizsgáli a tökéletese rugalmas (C R = ) és a tökéletese rugalmatla (C R = 0) ütközések eseteit az.6 képletek alapjá. Ha C R =, akkor v S = v S + (v S c S ) 2v S c S v S2 = 2v S c S2. és Következésképpe, tökéletese rugalmas ütközés eseté v S v S2 = c S2 c S, (.3) azaz a két test ütközés előtti és utái relatív sebessége ugyaakkora agyságú, de elletétes iráyú. Ha a két tökéletese rugalmas test tömege egyelő, akkor (.2) miatt v S = (c S + c S2 )/2, amiből v S = c S2 illetve v S2 = c S. Tehát ebbe a speciális esetbe a két test sebességet cserél.

7 .2. Ütközés 9 Ha az ütközés tökéletese rugalmatla, azaz C R = 0, akkor v S = v S + 0(v S c S ) v S v S2 = v S. és Ez azt jeleti, hogy midkét test ütközés utái sebessége megegyezik a közös súlypot sebességével, a két test szorosa egymás mellett marad. Fotos speciális eset az ú. egyees ütközés esete, amikor a súlypotok sebességéek ics éritő iráyú összetevője, azaz pl. c S = c S és v S = v S. Ekkor a testek ütközés előtti kietikus eergiája összese T e = 2 a tökéletese rugalmatla ütközés utá pedig m c 2 S + m 2c 2 S2 T u = 2 (m + m 2 ) v 2 S 2, (.4) (m c S + m 2 c S2 ) 2. (.5) (m + m 2 ) A feti két egyelet alapjá meghatározható az ütközés sorá bekövetkező eergiaveszteség: E = T u T e = m m 2 (c S c S2 ) 2. (.6) 2 m + m 2 Ebből a képletből látható, hogy ha a 2-es idexű test az ütközés előtt yugalomba volt (c S2 = 0), akkor E = T u T e = m 2 m + m 2 2 m c 2 S m 2 m + m 2 T e, (.7) azaz a maradó alakváltozásra jutó eergia a testek tömegaráyától függ, amit a műszaki alkalmazásokba a célak megfelelőe választhatuk meg. Például ha a szög-kalapács ütközést tökéletese rugalmatlaak tekitjük, akkor a feti formula szerit miél agyobb m tömegű kalapácsot érdemes haszáluk, ha az a céluk, hogy miél kisebb legye az m 2 tömegű szög maradó deformációja (e görbüljö el). Ezzel szembe kovácsoláskor éppe a mukadarab deformációjára szereték fordítai az ütközés előtti mozgási eergia miél agyobb részét. Mivel a mukadarab tömege általába em változtatható, azt agy tömegű üllőre helyezve érhető el a megfelelő tömegaráy Álló tegely körül elforduló test ütközése Számos ütközési problémába az egyik vagy midkettő test egy rögzített tegely körül képes elforduli. Ebbe az esetbe em alkalmazható közvetleül az (.6) képlet, hisze az ütközés sorá a csuklóba is az ütközési erőek megfelelő agyságredű erő alakulhat ki, ami em hagyható figyelme kívül. Ezt az esetet is szereték visszavezeti cetrikus ütközésre. Tegyük fel, hogy a vizsgált test az O csukló körül tud elforduli. Ütközés előtti szögsebessége Ω ez meghatározza sebességállapotát, hisze v O = 0, az O poto átmeő, Ω -gyel párhuzamos tegelyre számított tehetetleségi yomatéka pedig Θ o. Céluk az ütközés utái szögsebesség meghatározása.

8 0. FEJEZET. BEVEZETÉS l S O Ω c S m, Θ s m T T R t0 +τ t 0 F(t) dt.5. ábra. Álló tegely körül elforduló test ütközése. Ha az ütközésbe résztvevő másik testről az.5 ábráak megfelelőe F(t) erő adódik át az ütközés τ ideje alatt, akkor a perdülettétel miatt az O potra számított perdület megváltozása az F(t) erő O poto átmeő tegelyre számított yomatékáak idő szeriti itegrálja Z t0 +τ Π o Θ o ω Θ o Ω = l F (t) dt, (.8) t 0 ahol l az F(t) erő hatásvoaláak (azaz az ütközési ormálisak) az O csuklótól mért távolsága. A egatív előjel aak felel meg, hogy az.5 ábrá az óramutató járásával elletétes forgásiráyú Ω szögsebességgel elletétes a yomatéklökés iráya. A levezetés egyszerűsítése érdekébe vegyük fel egy T -gyel jelölt, ú. ütközési talppotot, melyet az O pot -re törtéő merőleges vetítésével kapuk, tehát OT = l. Az (.8) egyelet átírható a következő alakba: Θ o l 2 (lω ) Θ o l 2 Z (lω t0 +τ ) = F (t) dt. (.9) t 0 A zárójeles kifejezések a talppot ütközés előtti és utái sebességét adják meg, hisze c T = lω és v T = lω. Bevezetve az redukált tömeget, az m T = Θ o l 2 Z t0 +τ m T v T m T c T = F (t) dt (.20) t 0 egyeletre jutuk, ami ugyaolya alakú, mit a cetrikus ütközésre kapott (.4) egyeletek. Következésképpe, az álló tegely körül elforduló testet egy T potba lévő, m T tömegű potszerű testtel helyettesíthetjük, ami már cetrikusa ütközik. Eek a helyettesítő testek ugyaakkora az O potra számított tehetetleségi yomatéka, mit a valódi testek, ezért azt tökéletese helyettesíti a perdülettételbe. A kiematikai számítások sorá természetese figyelembe kell veük azt is, hogy az O pot sebessége ulla marad. A fetiek alapjá a feladat megoldásáak algoritmusa a következő:. A T talppot meghatározása: az O tegelytől merőlegest bocsátuk az ütközési ormálisra. 2. Az m T = Θ o /l 2 redukált tömeg meghatározása, ahol l a talppot távolsága a tegelytől.

9 .2. Ütközés 3. A talppot ütközés előtti sebességéek meghatározása: c T = lω. 4. Ha a másik test is álló tegely körül tud elforduli, akkor értelemszerűe meg kell határozi a megfelelő T 2 talppotját, m T 2 redukált tömegét és a c T 2 sebességet. 5. Most már visszavezettük a feladatot két m T illetve m T 2 tömegű, c T illetve c T 2 sebességű test cetrikus ütközésére. A közös súlypot sebességét a képlet segítségével határozzuk meg. c S = m T c T + m T 2 c T 2 m T + m T 2 6. A cetrikus ütközési feladat megoldása Maxwell-ábrával vagy az (.6) képlettel. Eredméykét megkapjuk a talppot ütközés utái v T sebességét. 7. Az ütközés utái szögsebesség számítása: ω = v T /l Excetrikus ütközés Ha a test egyik potja sem rögzített és az ütközési ormális em megy át a test súlypotjá, akkor az ütközés excetrikus. Ahogy korábba már említettük, ez a besorolás em magát az ütközést, haem az abba részt vevő test szerepét jellemzi. Például egy teiszütőek csapódó teiszlabda szempotjából az ütközés cetrikus, az ütő szempotjából pedig excetrikus. Egy hitára felugró kisgyerek esetébe pedig a hita szempotjából álló tegely körül elforduló test ütközéséről, a gyerek szempotjából pedig excetrikus ütközésről beszélhetük. Ezért a továbbiakba csak egy darab testre írjuk fel a megfelelő egyeleteket, így a fizikai meyiségek idexeit is elhagyjuk. Síkbeli ütközésekre korlátozóduk, tehát feltesszük, hogy az ütközési ormális a test súlypoti tehetetleségi fősíkjába esik. Ezúttal ics a testek rögzített potja, ezért mid az impulzustételt, mid a súlypotra felírt perdülettételt fel kell haszáluk: I mv S mc S = Z t0 +τ Π S Θ S ω Θ S Ω = r SA t 0 F(t) dt, (.2) Z t0 +τ t 0 F(t) dt r SA I, (.22) ahol r SA a súlypotból az F(t) erő támadáspotjába mutató vektor. Ez az erő adódik át az ütközésbe részt vevő másik testről. A fetiek szerit v S c S = I és (.23) m ω Ω = Θ s r SA I. (.24) Most is hasolóa járuk el, mit az álló tegely körül elforduló testek vizsgálata sorá: egy helyettesítő testet keresük, mellyel visszavezethető az ütközés a cetrikus ütközés esetére. Ehhez a testek egy olya potját kell megkeresük, amiek a sebessége az átadódó I erőlökéssel aráyosa változik, ahol az aráyossági téyező a megfelelő egyelőre ismeretle m T redukált tömeg reciproka, ugyaúgy, mit az (.20) képletbe. A keresett T potot most is ütközési talppotak evezzük.

10 2. FEJEZET. BEVEZETÉS Omega K p S q T Thull ck cs t vt erolokes A T pot ütközés előtti és utái sebessége kifejezhető a súlypot sebességével és a szögsebességgel: Ie a sebesség megváltozása Az (.23) és (.24) egyeletek alapjá A hármas vektoriális szorzatot kifejtve, v T c T = c T = c S + Ω r ST, (.25) v T = v S + ω r ST. (.26) v T c T = v S c S + (ω Ω) r ST. (.27) v T c T = m I + Θ s (r SA I) r ST. (.28) m + (r SA r ST ) I r SA (r ST I). (.29) Θs Θ s Ez a kifejezés akkor lesz aráyos a I erőlökéssel, ha a második tag ulla, azaz ha r ST I. Mivel az erőlökés az ütközési ormálissal párhuzamos, az ütközés talppotját a súlypoto átmeő, ütközési ormálisra merőleges egyeese kell keresük. A redukált tömeg pedig m T = m + Θ s (r SA r ST ) m T = m Θ s Θ s + m r SA r ST = m Θ s Θ s + m q t, (.30) ahol t a talppot súlypottól mért távolságát, q pedig az ütközési ormális súlypottól mért (ismert) távolságát adja meg. A talppot helyéek meghatározásához figyelembe kell veük, hogy egy szabado mozgó merev test diamikailag em helyettesíthető egyetle tömegpottal. Ezért egy olya helyettesítő testet kostruáluk, ami két darab, m T és m K tömegű tömegpotból áll, úgy, hogy a teljes tömege, tehetetleségi yomatéka és súlypotjáak helye megegyezze az eredeti testével. Egy ilye test diamikailag egyeértékű az eredeti testtel. A helyettesítő test súlypotja csak akkor eshet egybe az eredetivel, ha az m K tömegű testet is a súlypoto átmeő, -re merőleges egyeese keressük. Eek a K potak a

11 .2. Ütközés 3 súlypottól mért távolságát p-vel jelölve, a fetiek alapjá az alábbi egyeletredszer írható fel: m Θ s m T = Θ s + m q t, m T + m K = m, m T t 2 + m K p 2 = Θ s, (.3) m T t m K p = 0. Az (.3) egyeletredszert megoldva, a következő eredméyek adódak az ismeretle m T, m K, t és p meyiségekre: m T = m Θ s Θ s + m q 2, t = q, m K = m2 q 2 Θ s + m q 2, p = Θ s mq. (.32) Ebből következik, hogy az ütközés talppotja az ütközési ormáliso helyezkedik el (t = q). Az ütközési talppot mellett bevezetett K potot lökésközéppotak evezik. Ez a pot azzal a külöleges tulajdosággal redelkezik, hogy ütközés előtti és utái sebessége megegyezik. Eek belátásához alkalmazzuk a K potra az (.29) képletet (a második tag itt is ulla, mert r SK I): v K c K = m + (r SA r SK ) I. (.33) Θs Mivel r SA r SK = qp és p = Θs mq, v K c K = m qp I = Θs m q Θ! s I = 0. (.34) Θ s mq A lökésközéppot megkereséséek számos műszaki alkalmazása lehetséges. Például ha azt szereték, hogy egy tegely körül elforduló test ütközése sorá az ütközésből csapágyerők e keletkezzeek, akkor célszerű a tegelyt a lökésközépotba helyezi. Ugyaezt az elvet haszálhatjuk ki a kalapács haszálata sorá, mikor a szerszám yelét ott fogjuk meg, ahol a kezükre lökések em adódak át. A feladat megoldásáak algoritmusa (most -es idexszel jelölve az excetrikusa ütköző testet) a következő:. A T talppot meghatározása: az S súlypotból merőlegest bocsátuk az ütközési ormálisra. 2. Az m T = Θ S /q 2 redukált tömeg meghatározása, ahol q a talppot távolsága a tegelytől. 3. A talppot ütközés előtti ormális sebességkompoeséek meghatározása: c T = c S + qω. 4. A lökésközéppot ormális sebességkompoeséek meghatározása: c K = c S pω. 5. Ha a másik test szempotjából is excetrikus az ütközés, akkor értelemszerűe meg kell határozi a megfelelő T 2 talppotját, m T 2 redukált tömegét és a c T 2, c K2 sebességeket.

12 4. FEJEZET. BEVEZETÉS 6. Most már visszavezettük a feladatot két m T illetve m T 2 tömegű, c T illetve c T 2 sebességű test cetrikus ütközésére. A közös súlypot ormális iráyú sebességkompoesét a c S = m T c T + m T 2 c T 2 m T + m T 2 képlet segítségével határozzuk meg. 7. A cetrikus ütközési feladat megoldása Maxwell-ábrával vagy az (.6) képlettel. Eredméykét megkapjuk a talppot ütközés utái v T sebességét. 8. Az ütközés utái szögsebesség számítása sorá azt haszálhatjuk ki, hogy a lökésközéppot sebessége em változik: ω = (v T c K )/(p + q). Hirtele rögzítés A műszaki gyakorlatba olya ütközési esetekkel is találkozhatuk, amikor egy mozgó test valamely A potját hirtele rögzítjük például beleakad valamibe a test vagy ekiütközik a helytálló köryezetek. Síkbeli ütközések esetébe azt haszálhatjuk ki, hogy a rögzítés sorá fellépő erő A poto átmeő tegelyre számított yomatéka ulla. Következésképpe, az A potra számított D A kietikai yomaték is ulla. A kietikai yomaték és a perdület derivált közötti összefüggés szerit D A = Π A + v A mv S, (.35) tehát ulla yomaték eseté Π A = v A mv S. (.36) Az ütközés sorá rövid idő alatt ullára csökke a v A sebesség. Ha az ütközés sorá végig v A k v S ez az alkalmazások sorá gyakori, akkor a perdület derivált végig ulla marad, azaz az A potra számított perdület álladó, ami alapjá meghatározható a test rögzítés utái szögsebessége. Ameyibe em párhuzamos az A pot sebessége a súlypot sebességével, a perdület derivált em lesz ulla az ütközés időtartama alatt. Azoba figyelembe véve, hogy az ütközés általába agyo rövid idő alatt játszódik le, a perdület megváltozása elhayagolhatóak tekithető, így ebbe az esetbe is kihaszálható az A potra számított perdület megmaradása..3. Mechaikai legőredszerek A fizikai világ boyolultsága miatt a jeleségek leírásához modelleket kell felállítauk, melyek a vizsgálataik szempotjából léyeges tulajdoságokat ragadják meg. A mechaika korábba vizsgált fejezeteibe számos modellt ismertük meg, pl. a rúd-, lemez-, ayagi pot- és merev test modellt. A rezgéstaba talá még absztraktabbak a modellek, mit a mechaika más területei, ezért általába a mozgásegyelet felírása azaz a modell paramétereiek a meghatározása a legehezebb a feladatok megoldása sorá. A mozgásegyelet megoldása már számos a gyakorlatba fotos modell esetébe egyszerű végképletekkel megadható. A fetiek alapjá a rezgéstai feladatok méröki megoldása az alábbi lépésekbe törtéik (lásd.6 ábra):

8.1. A rezgések szétcsatolása harmonikus közelítésben. Normálrezgések. = =q n és legyen itt a potenciál nulla. q i j. szimmetrikus. q k.

8.1. A rezgések szétcsatolása harmonikus közelítésben. Normálrezgések. = =q n és legyen itt a potenciál nulla. q i j. szimmetrikus. q k. 8. KIS REZGÉSEK STABIL EGYENSÚLYI HELYZET KÖRÜL 8.. A rezgések szétcsatolása harmoikus közelítésbe. Normálrezgések Egyesúlyi helyzet: olya helyzet, amelybe belehelyezve a redszert (ulla kezdősebességgel),

Részletesebben

V. Deriválható függvények

V. Deriválható függvények Deriválható függvéyek V Deriválható függvéyek 5 A derivált fogalmához vezető feladatok A sebesség értelmezése Legye az M egy egyees voalú egyeletes mozgást végző pot Ez azt jeleti, hogy a mozgás pályája

Részletesebben

A FUNDAMENTÁLIS EGYENLET KÉT REPREZENTÁCIÓBAN. A függvény teljes differenciálja, a differenciális fundamentális egyenlet: U V S U + dn 1

A FUNDAMENTÁLIS EGYENLET KÉT REPREZENTÁCIÓBAN. A függvény teljes differenciálja, a differenciális fundamentális egyenlet: U V S U + dn 1 A FUNDAMENÁLIS EGYENLE KÉ REPREZENÁCIÓBAN A differeciális fudametális egyelet A fudametális egyelet a belső eergiára: UU (S V K ) A függvéy teljes differeciálja a differeciális fudametális egyelet: U S

Részletesebben

(1) Definiálja a mechanizmus fogalmát! Mechanizmuson gépek, berendezések mechanikai elven működő részeinek együttesét értjük.

(1) Definiálja a mechanizmus fogalmát! Mechanizmuson gépek, berendezések mechanikai elven működő részeinek együttesét értjük. ZÉCHENYI ITVÁN EGYETEM MECHANIZMUOK ALKALMAZOTT MECHANIKA TANZÉK Elméleti kédések és válaszok egyetemi alapképzésbe (Bc képzésbe) észtvevő méökhallgatók számáa () Defiiálja a mechaizmus fogalmát! Mechaizmuso

Részletesebben

Kalkulus II., második házi feladat

Kalkulus II., második házi feladat Uger Tamás Istvá FTDYJ Név: Uger Tamás Istvá Neptu: FTDYJ Web: http://maxwellszehu/~ugert Kalkulus II, második házi feladat pot) Koverges? Abszolút koverges? ) l A feladat teljese yilvávalóa arra kívácsi,

Részletesebben

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése A határozatla esetek kiküszöbölése 9 VII A határozatla esetek kiküszöbölése 7 A l Hospital szabály A véges övekedések tétele alapjá egy függvéy értékét egy potba közelíthetjük az köryezetébe felvett valamely

Részletesebben

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet):

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet): A umerikus sorozatok fogalma, határértéke (A TÁMOP-4-8//A/KMR-9-8 számú projekt keretébe írt egyetemi jegyzetrészlet): Koverges és diverges sorozatok Defiíció: A természetes számoko értelmezett N R sorozatokak

Részletesebben

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő.

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő. 3. SOROZATOK 3. Sorozatok korlátossága, mootoitása, kovergeciája Defiíció. Egy f : N R függvéyt valós szám)sorozatak evezük. Ha A egy adott halmaz és f : N A, akkor f-et A-beli értékű) sorozatak evezzük.

Részletesebben

9. HAMILTON-FÉLE MECHANIKA

9. HAMILTON-FÉLE MECHANIKA 9. HAMILTON-FÉLE MECHANIKA 9.. Legedre-éle traszormáció x x h x, p= p x x Milye x-él maximális? pl.= x alulról kovex h x =0: d p= dx x=x p a példába: p=x ; h= p x x Mekkora a maximuma? g p= p x p x p g=

Részletesebben

Diszkrét matematika II., 3. előadás. Komplex számok

Diszkrét matematika II., 3. előadás. Komplex számok 1 Diszkrét matematika II., 3. előadás Komplex számok Dr. Takách Géza NyME FMK Iformatikai Itézet takach@if.yme.hu http://if.yme.hu/ takach/ 2007. február 22. Komplex számok Szereték kibővítei a valós számtestet,

Részletesebben

Koordinátageometria összefoglalás. d x x y y

Koordinátageometria összefoglalás. d x x y y Koordiátageometria összefoglalás Vektorok A helyvektor hossza Két pot távolsága r x y d x x y y AB A két potot összekötő vektort megkapjuk, ha a végpot koordiátáiból kivojuk a kezdőpot koordiátáit. Vektor

Részletesebben

2. Hatványsorok. A végtelen soroknál tanultuk, hogy az. végtelen sort adja: 1 + x + x x n +...

2. Hatványsorok. A végtelen soroknál tanultuk, hogy az. végtelen sort adja: 1 + x + x x n +... . Függvéysorok. Bevezetés és defiíciók A végtele sorokál taultuk, hogy az + x + x + + x +... végtele összeg x < eseté koverges. A feti végtele összegre úgy is godolhatuk, hogy végtele sok függvéyt aduk

Részletesebben

2. Az együttműködő villamosenergia-rendszer teljesítmény-egyensúlya

2. Az együttműködő villamosenergia-rendszer teljesítmény-egyensúlya II RÉZ 2 EJEZE 2 Az együttműködő vllamoseerga-redszer teljesítméy-egyesúlya 2 A frekveca és a hatásos teljesítméy között összefüggés A fogyasztó alredszerbe a fogyasztók hatásos wattos teljesítméyt lletve

Részletesebben

Sorozatok október 15. Határozza meg a következ sorozatok határértékeit!

Sorozatok október 15. Határozza meg a következ sorozatok határértékeit! Sorozatok 20. október 5. Határozza meg a következ sorozatok határértékeit!. Zh feladat:vizsgálja meg mootoitás és korlátosság szerit az alábbi sorozatot! a + ha ; 2; 5 Mootoitás eldötéséhez vizsgáljuk

Részletesebben

Nevezetes sorozat-határértékek

Nevezetes sorozat-határértékek Nevezetes sorozat-határértékek. Mide pozitív racioális r szám eseté! / r 0 és! r +. Bizoyítás. Jelöljük p-vel, illetve q-val egy-egy olya pozitív egészt, melyekre p/q r, továbbá legye ε tetszőleges pozitív

Részletesebben

BIOMATEMATIKA ELŐADÁS

BIOMATEMATIKA ELŐADÁS BIOMATEMATIKA ELŐADÁS 10. A statisztika alapjai Debrecei Egyetem, 2015 Dr. Bérczes Attila, Bertók Csaád A diasor tartalma 1 Bevezetés 2 Statisztikai függvéyek Defiíció, empirikus várható érték Empirikus

Részletesebben

1. A radioaktivitás statisztikus jellege

1. A radioaktivitás statisztikus jellege A radioaktivitás időfüggése 1. A radioaktivitás statisztikus jellege Va N darab azoos radioaktív atomuk, melyekek az atommagja spotá átalakulásra képes. tegyük fel, hogy ezek em bomlaak tovább. Ekkor a

Részletesebben

f (M (ξ)) M (f (ξ)) Bizonyítás: Megjegyezzük, hogy konvex függvényekre mindig létezik a ± ben

f (M (ξ)) M (f (ξ)) Bizonyítás: Megjegyezzük, hogy konvex függvényekre mindig létezik a ± ben Propositio 1 (Jese-egyelőtleség Ha f : kovex, akkor tetszőleges ξ változóra f (M (ξ M (f (ξ feltéve, hogy az egyelőtleségbe szereplő véges vagy végtele várható értékek létezek Bizoyítás: Megjegyezzük,

Részletesebben

Komplex számok. d) Re(z 4 ) = 0, Im(z 4 ) = 1 e) Re(z 5 ) = 0, Im(z 5 ) = 2 f) Re(z 6 ) = 1, Im(z 6 ) = 0

Komplex számok. d) Re(z 4 ) = 0, Im(z 4 ) = 1 e) Re(z 5 ) = 0, Im(z 5 ) = 2 f) Re(z 6 ) = 1, Im(z 6 ) = 0 Komplex számok 1 Adjuk meg az alábbi komplex számok valós, illetve képzetes részét: a + i b i c z d z i e z 5 i f z 1 A z a + bi komplex szám valós része: Rez a, képzetes része Imz b Ez alapjá a megoldások

Részletesebben

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA)

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) O k t a t á s i H i v a t a l A 5/6 taévi Országos Középiskolai Taulmáyi Versey első forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató A 5 olya égyjegyű szám, amelyek számjegyei

Részletesebben

Matematika B4 I. gyakorlat

Matematika B4 I. gyakorlat Matematika B4 I. gyakorlat 2006. február 16. 1. Egy-dimeziós adatredszerek Va valamilye adatredszer (számsorozat), amelyről szereték kiszámoli bizoyos dolgokat. Az egyes értékeket jelöljük z i -vel, a

Részletesebben

A figurális számokról (IV.)

A figurális számokról (IV.) A figurális számokról (IV.) Tuzso Zoltá, Székelyudvarhely A továbbiakba külöféle számkombiációk és összefüggések reprezetálásáról, és bizoyos összegek kiszámolásáról íruk. Sajátos összefüggések Az elekbe

Részletesebben

Kényszereknek alávetett rendszerek

Kényszereknek alávetett rendszerek Kéyszerekek alávetett redszerek A koordátákak és sebességekek előírt egyeleteket kell kelégítee a mozgás olyamá. (Ezeket a eltételeket, egyeleteket s ayag kölcsöhatások bztosítják, de ezek a kölcsöhatások

Részletesebben

Stabilitás Irányítástechnika PE MI_BSc 1

Stabilitás Irányítástechnika PE MI_BSc 1 Stabilitás 2008.03.4. Stabilitás egyszerűsített szemlélet példa zavarás utá a magára hagyott redszer visszatér a yugalmi állapotába kvázistacioárius állapotba kerül végtelebe tart alapjelváltás Stabilitás/2

Részletesebben

EGYENLETEK ÉS EGYENLETRENDSZEREK MEGOLDÁSA A Z n HALMAZON. egyenletrendszer megoldása a

EGYENLETEK ÉS EGYENLETRENDSZEREK MEGOLDÁSA A Z n HALMAZON. egyenletrendszer megoldása a Az érettségi vizsgára előkészülő taulók figyelmébe! 4. Az EGYENLETEK ÉS EGYENLETRENDSZEREK MEGOLDÁSA A Z HALMAZON a1 x + b1 y = c1 egyeletredszer megoldása a a x + b y = c Z halmazo (. rész) Ebbe a részbe

Részletesebben

Komplex számok (el adásvázlat, 2008. február 12.) Maróti Miklós

Komplex számok (el adásvázlat, 2008. február 12.) Maróti Miklós Komplex számok el adásvázlat, 008. február 1. Maróti Miklós Eek az el adásak a megértéséhez a következ fogalmakat kell tudi: test, test additív és multiplikatív csoportja, valós számok és tulajdoságaik.

Részletesebben

Emlékeztető: az n-dimenziós sokaság görbültségét kifejező mennyiség a Riemann-tenzor (Riemann, 1854): " ' #$ * $ ( ' $* " ' #µ

Emlékeztető: az n-dimenziós sokaság görbültségét kifejező mennyiség a Riemann-tenzor (Riemann, 1854):  ' #$ * $ ( ' $*  ' #µ Emlékeztető: az -dimeziós sokaság görbültségét kifejező meyiség a Riema-tezor (Riema, 1854: ' ( ' $ ' #µ $ µ# ahol a ú. koexiós koefficiesek (vagy Christoffel-szimbólumok a metrikus tezor g # x $ kompoeseiből

Részletesebben

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo SZÁMELMÉLET Vasile Beride, Filippo Spagolo A számelmélet a matematika egyik legrégibb ága, és az egyik legagyobb is egybe Eek a fejezetek az a célja, hogy egy elemi bevezetést yújtso az első szite lévő

Részletesebben

Sorozatok, határérték fogalma. Függvények határértéke, folytonossága

Sorozatok, határérték fogalma. Függvények határértéke, folytonossága Sorozatok, határérték fogalma. Függvéyek határértéke, folytoossága 1) Végtele valós számsorozatok Fogalma, megadása Defiíció: A természetes számok halmazá értelmezett a: N R egyváltozós valós függvéyt

Részletesebben

1.1 Példa. Polinomok és egyenletek. Jaroslav Zhouf. Első rész. Lineáris egyenletek. 1 A lineáris egyenlet definíciója

1.1 Példa. Polinomok és egyenletek. Jaroslav Zhouf. Első rész. Lineáris egyenletek. 1 A lineáris egyenlet definíciója Poliomok és egyeletek Jaroslav Zhouf Első rész Lieáris egyeletek A lieáris egyelet defiíciója A következő formájú egyeleteket: ahol a, b valós számok és a + b 0, a 0, lieáris egyeletek hívjuk, az ismeretle

Részletesebben

1. Adatok közelítése. Bevezetés. 1-1 A közelítő függvény

1. Adatok közelítése. Bevezetés. 1-1 A közelítő függvény Palácz Béla - Soft Computig - 11-1. Adatok közelítése 1. Adatok közelítése Bevezetés A természettudomáyos feladatok megoldásához, a vizsgált jeleségek, folyamatok főbb jellemzői közötti összefüggések ismeretére,

Részletesebben

1. A KOMPLEX SZÁMTEST A természetes, az egész, a racionális és a valós számok ismeretét feltételezzük:

1. A KOMPLEX SZÁMTEST A természetes, az egész, a racionális és a valós számok ismeretét feltételezzük: 1. A KOMPLEX SZÁMTEST A természetes, az egész, a raioális és a valós számok ismeretét feltételezzük: N = f1 ::: :::g Z = f::: 3 0 1 3 :::g p Q = j p q Z és q 6= 0 : q A valós szám értelmezése végtele tizedestörtkét

Részletesebben

Folytonos idejű rendszerek stabilitása

Folytonos idejű rendszerek stabilitása Folytoos idejű redszerek stabilitása Összeállította: dr. Gerzso Miklós egyetemi doces PTE MIK Műszaki Iformatika Taszék 205.2.06. Itelliges redszerek I. PTE MIK Mérök iformatikus BSc szak Stabilitás egyszerűsített

Részletesebben

3.1. A Poisson-eloszlás

3.1. A Poisson-eloszlás Harmadik fejezet Nevezetes valószíűségi változók Valamely valószíűségi változóhoz kapcsolódó kérdésekre akkor tuduk potos választ adi, ha a változó eloszlása ismert, vagy megközelítőleg ismert. Ebbe a

Részletesebben

Szemmegoszlási jellemzők

Szemmegoszlási jellemzők Szemmegoszlási jellemzők Németül: Agolul: Charakteristike er Korgrößeverteilug Characteristics of particle size istributio Fraciául: Caractéristique e compositio graulométrique Kutatási, fejlesztési és

Részletesebben

Számsorozatok. 1. Alapfeladatok december 22. sorozat határértékét, ha. 1. Feladat: Határozzuk meg az a n = 3n2 + 7n 5n létezik.

Számsorozatok. 1. Alapfeladatok december 22. sorozat határértékét, ha. 1. Feladat: Határozzuk meg az a n = 3n2 + 7n 5n létezik. Számsorozatok 2015. december 22. 1. Alapfeladatok 1. Feladat: Határozzuk meg az a 2 + 7 5 2 + 4 létezik. sorozat határértékét, ha Megoldás: Mivel egy tört határértéke a kérdés, ezért vizsgáljuk meg el

Részletesebben

Matematika I. 9. előadás

Matematika I. 9. előadás Matematika I. 9. előadás Valós számsorozat kovergeciája +-hez ill. --hez divergáló sorozatok A határérték és a műveletek kapcsolata Valós számsorozatok mootoitása, korlátossága Komplex számsorozatok kovergeciája

Részletesebben

2. fejezet. Számsorozatok, számsorok

2. fejezet. Számsorozatok, számsorok . fejezet Számsorozatok, számsorok .. Számsorozatok és számsorok... Számsorozat megadása, határértéke Írjuk fel képlettel az alábbi sorozatok -dik elemét! mooto, korlátos, illetve koverges-e! Vizsgáljuk

Részletesebben

5. SZABAD PONTRENDSZEREK MECHANIKAI ALAPELVEI, N-TESTPROBLÉMA, GALILEI-

5. SZABAD PONTRENDSZEREK MECHANIKAI ALAPELVEI, N-TESTPROBLÉMA, GALILEI- 5. SZABAD PONTRENDSZEREK MECHANIKAI ALAPELVEI, N-TESTPROBLÉMA, GALILEI- FÉLE RELATIVITÁSI ELV m, m,,m r, r,,r r, r,, r 6 db oordáta és sebességompoes 5.. Dama Mozgásegyelete: m r = F F, ahol F jelöl a

Részletesebben

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21.

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21. Statisztika 1 zárthelyi dolgozat 011 március 1 1 Legye X = X 1,, X 00 függetle mita b paraméterű Poisso-eloszlásból b > 0 Legye T 1 X = X 1+X ++X 100, T 100 X = X 1+X ++X 00 00 a Milye a számra igaz, hogy

Részletesebben

1 k < n(1 + log n) C 1n log n, d n. (1 1 r k + 1 ) = 1. = 0 és lim. lim n. f(n) < C 3

1 k < n(1 + log n) C 1n log n, d n. (1 1 r k + 1 ) = 1. = 0 és lim. lim n. f(n) < C 3 Dr. Tóth László, Fejezetek az elemi számelméletből és az algebrából (PTE TTK, 200) Számelméleti függvéyek Számelméleti függvéyek értékeire voatkozó becslések A τ() = d, σ() = d d és φ() (Euler-függvéy)

Részletesebben

Gyakorló feladatok II.

Gyakorló feladatok II. Gyakorló feladatok II. Valós sorozatok és sorok Közgazdász szakos hallgatókak a Matematika B című tárgyhoz 2005. október Valós sorozatok elemi tulajdoságai F. Pozitív állítás formájába fogalmazza meg azt,

Részletesebben

I. Függelék. A valószínűségszámítás alapjai. I.1. Alapfogalamak: A valószínűség fogalma: I.2. Valószínűségi változó.

I. Függelék. A valószínűségszámítás alapjai. I.1. Alapfogalamak: A valószínűség fogalma: I.2. Valószínűségi változó. I. Függelék A valószíűségszámítás alapjai I.1. Alapfogalamak: Véletle jeleség: létrejöttét befolyásoló összes téyezőt em ismerjük. Tömegjeleség: a jeleség adott feltételek mellett akárháyszor megismételhető.

Részletesebben

Egy lehetséges tételsor megoldásokkal

Egy lehetséges tételsor megoldásokkal Egy lehetséges tételsor megoldásokkal A vizsgatétel I része a IX és X osztályos ayagot öleli fel, 6 külöböző fejezetből vett feladatból áll, összese potot ér A közzétett tétel-variások és az előző évekbe

Részletesebben

VTŠ Subotica / VTŠ Szabadka Ispitni zadatak iz MAŠINSKIH ELEMENATA 2 / Vizsga feladatsor GÉPELEMEK 2-ből Datum ispita / Vizsga időpontja:

VTŠ Subotica / VTŠ Szabadka Ispitni zadatak iz MAŠINSKIH ELEMENATA 2 / Vizsga feladatsor GÉPELEMEK 2-ből Datum ispita / Vizsga időpontja: VTŠ Subotica / VTŠ Szabadka Ispiti zadatak iz MAŠINSKIH ELEMENATA 2 / Vizsga feladatsor GÉPELEMEK 2-ből Datum ispita / Vizsga időpotja: 2015-06-17 Za preosik, prikaza a crtežu, koji radi miro bez udara:

Részletesebben

Populáció. Történet. Adatok. Minta. A matematikai statisztika tárgya. Valószínűségszámítás és statisztika előadás info. BSC/B-C szakosoknak

Populáció. Történet. Adatok. Minta. A matematikai statisztika tárgya. Valószínűségszámítás és statisztika előadás info. BSC/B-C szakosoknak Valószíűségszámítás és statisztika előadás ifo. BSC/B-C szakosokak 6. előadás október 16. A matematikai statisztika tárgya Következtetések levoása adatok alapjá Ipari termelés Mezőgazdaság Szociológia

Részletesebben

Kvantum párhuzamosság Deutsch algoritmus Deutsch-Jozsa algoritmus

Kvantum párhuzamosság Deutsch algoritmus Deutsch-Jozsa algoritmus LOGO Kvatum párhuzamosság Deutsch algoritmus Deutsch-Jozsa algoritmus Gyögyösi László BME Villamosméröki és Iormatikai Kar Bevezető Kvatum párhuzamosság Bármilye biáris üggvéyre, ahol { } { } : 0, 0,,

Részletesebben

Bizonyítások. 1) a) Értelmezzük a valós számok halmazán az f függvényt az képlettel! (A k paraméter valós számot jelöl).

Bizonyítások. 1) a) Értelmezzük a valós számok halmazán az f függvényt az képlettel! (A k paraméter valós számot jelöl). ) a) Értelmezzük a valós számok halmazá az f függvéyt az f x = x + kx + 9x képlettel! (A k paraméter valós számot jelöl) ( ) Számítsa ki, hogy k mely értéke eseté lesz x = a függvéyek lokális szélsőértékhelye

Részletesebben

Innen. 2. Az. s n = 1 + q + q 2 + + q n 1 = 1 qn. és q n 0 akkor és csak akkor, ha q < 1. a a n végtelen sor konvergenciáján nem változtat az, ha

Innen. 2. Az. s n = 1 + q + q 2 + + q n 1 = 1 qn. és q n 0 akkor és csak akkor, ha q < 1. a a n végtelen sor konvergenciáján nem változtat az, ha . Végtele sorok. Bevezetés és defiíciók Bevezetéskét próbáljuk meg az 4... végtele összegek értelmet adi. Mivel végtele sokszor em tuduk összeadi, emiatt csak az első tagot adjuk össze: legye s = 4 8 =,

Részletesebben

A műszaki rezgéstan alapjai

A műszaki rezgéstan alapjai A műszaki rezgéstan alapjai Dr. Csernák Gábor - Dr. Stépán Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műszaki Mechanikai Tanszék 2012 Előszó Ez a jegyzet elsősorban gépészmérnök hallgatóknak

Részletesebben

Kétoldali hibás Monte Carlo algoritmus: mindkét válasz esetén hibázhat az algoritmus, de adott alsó korlát a hibázás valószínűségére.

Kétoldali hibás Monte Carlo algoritmus: mindkét válasz esetén hibázhat az algoritmus, de adott alsó korlát a hibázás valószínűségére. Véletleített algoritmusok Tegyük fel, hogy va két doboz (A,B), amely egyike 1000 Ft-ot tartalmaz, a másik üres. 500 Ft-ért választhatuk egy dobozt, amelyek a tartalmát megkapjuk. A feladat megoldására

Részletesebben

A biostatisztika alapfogalmai, konfidenciaintervallum. Dr. Boda Krisztina PhD SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

A biostatisztika alapfogalmai, konfidenciaintervallum. Dr. Boda Krisztina PhD SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet A biostatisztika alapfogalmai, kofideciaitervallum Dr. Boda Krisztia PhD SZTE ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Iformatikai Itézet Mitavétel ormális eloszlásból http://www.ruf.rice.edu/~lae/stat_sim/idex.html

Részletesebben

Függvényhatárérték-számítás

Függvényhatárérték-számítás Függvéyhatárérték-számítás I Függvéyek véges helye vett véges határértéke I itervallumo, ha va olya k valós szám, melyre az I itervallumo, ha va olya K valós szám, melyre I itervallumo, ha alulról és felülről

Részletesebben

18. Differenciálszámítás

18. Differenciálszámítás 8. Differeciálszámítás I. Elméleti összefoglaló Függvéy határértéke Defiíció: Az köryezetei az ] ε, ε[ + yílt itervallumok, ahol ε > tetszőleges. Defiíció: Az f függvéyek az véges helye vett határértéke

Részletesebben

NUMERIKUS SOROK II. Ebben a részben kizárólag a konvergencia vizsgálatával foglalkozunk.

NUMERIKUS SOROK II. Ebben a részben kizárólag a konvergencia vizsgálatával foglalkozunk. NUMERIKUS SOROK II. Ebbe a részbe kizárólag a kovergecia vizsgálatával foglalkozuk. SZÜKSÉGES FELTÉTEL Ha pozitív (vagy em egatív) tagú umerikus sor, akkor a kovergecia szükséges feltétele, hogy lim a

Részletesebben

ALGEBRA. egyenlet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 198.

ALGEBRA. egyenlet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 198. ALGEBRA MÁSODFOKÚ POLINOMOK. Határozzuk meg az + p + q = 0 egyelet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 98.. Határozzuk meg az összes olya pozitív egész p és q számot, amelyre az

Részletesebben

Optika. sin. A beeső fénysugár, a beesési merőleges és a visszavert, illetve a megtört fénysugár egy síkban van.

Optika. sin. A beeső fénysugár, a beesési merőleges és a visszavert, illetve a megtört fénysugár egy síkban van. Optika Mi a féy? Látható elektromágeses sugárzás. Geometriai optika (modell) Féysugár: ige vékoy párhuzamos féyyaláb Ezt a modellt haszálva az optikai jeleségek széles köréek magyarázata egyszerű geometriai

Részletesebben

dr. CONSTANTIN NĂSTĂSESCU egyetemi tanár a Román Akadémia levelező tagja dr. CONSTANTIN NIŢĂ egyetemi tanár

dr. CONSTANTIN NĂSTĂSESCU egyetemi tanár a Román Akadémia levelező tagja dr. CONSTANTIN NIŢĂ egyetemi tanár dr. CONSTANTIN NĂSTĂSESCU egyetemi taár a Romá Akadémia levelező tagja dr. CONSTANTIN NIŢĂ egyetemi taár I. VALÓS SZÁMOK. VALÓS GYÖKÖKKEL RENDELKEZŐ MÁSODFOKÚ EGYENLETEK II. A MATEMATIKAI LOGIKA ELEMEI.

Részletesebben

Rudas Tamás: A hibahatár a becsült mennyiség függvényében a mért pártpreferenciák téves értelmezésének egyik forrása

Rudas Tamás: A hibahatár a becsült mennyiség függvényében a mért pártpreferenciák téves értelmezésének egyik forrása Rudas Tamás: A hibahatár a becsült meyiség függvéyébe a mért ártrefereciák téves értelmezéséek egyik forrása Megjelet: Agelusz Róbert és Tardos Róbert szerk.: Mérésről mérésre. A választáskutatás módszertai

Részletesebben

A HŐMÉRSÉKLETI SUGÁRZÁS

A HŐMÉRSÉKLETI SUGÁRZÁS A HŐMÉRSÉKLETI SUGÁRZÁS 1. Törtéeti összefoglaló A tizekilecedik század végé a fizikát lezárt tudomáyak tartották. A sikeres Newto-i mechaika és gravitációs elmélet alapjá a Napredszer bolygóiak mozgása

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar. Analízis 1. Írásbeli beugró kérdések. Készítette: Szántó Ádám Tavaszi félév

Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar. Analízis 1. Írásbeli beugró kérdések. Készítette: Szántó Ádám Tavaszi félév Eötvös Lorád Tudomáyegyetem Iformatikai Kar Aalízis 1. Írásbeli beugró kérdések Készítette: Szátó Ádám 2011. Tavaszi félév 1. Írja le a Dedekid-axiómát! Legyeek A R, B R. Ekkor ha a A és b B : a b, akkor

Részletesebben

24. tétel A valószínűségszámítás elemei. A valószínűség kiszámításának kombinatorikus modellje.

24. tétel A valószínűségszámítás elemei. A valószínűség kiszámításának kombinatorikus modellje. 24. tétel valószíűségszámítás elemei. valószíűség kiszámításáak kombiatorikus modellje. GYORISÁG ÉS VLÓSZÍŰSÉG meyibe az egyes adatok a sokaságo belüli részaráyát adjuk meg (törtbe vagy százalékba), akkor

Részletesebben

Izolált rendszer falai: sem munkavégzés, sem a rendszer állapotának munkavégzés nélküli megváltoztatása nem lehetséges.

Izolált rendszer falai: sem munkavégzés, sem a rendszer állapotának munkavégzés nélküli megváltoztatása nem lehetséges. ERMODINMIK I. FÉELE els eergia: megmaraó meyiség egy izolált reszerbe (eergiamegmaraás törvéye) mikroszkóikus kifejezését láttuk Izolált reszer falai: sem mukavégzés sem a reszer állaotáak mukavégzés élküli

Részletesebben

Minta JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI 2. FELADATSORHOZ

Minta JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI 2. FELADATSORHOZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI. FELADATSORHOZ Formai előírások: A dolgozatot a vizsgázó által haszált szíűtől eltérő szíű tollal kell javítai, és a taári gyakorlatak megfelelőe

Részletesebben

3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató és Fejlesztő Itézet TÁMOP-3.1.1-11/1-01-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordiáció) II. szakasz MATEMATIKA 3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT 015 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató

Részletesebben

5. Kombinatorika. 8. Legfeljebb hány pozitív egész számot adhatunk meg úgy, hogy semelyik kettő összege és különbsége se legyen osztható 2015-tel?

5. Kombinatorika. 8. Legfeljebb hány pozitív egész számot adhatunk meg úgy, hogy semelyik kettő összege és különbsége se legyen osztható 2015-tel? 5. Kombiatorika I. Feladatok. Háyféleképpe olvashatók ki az alábbi ábrákról a PAPRIKAJANCSI, a FELADAT és a MATEMATIKASZAKKÖR szavak, ha midig a bal felső sarokból kell iduluk, és mide lépésük csak jobbra

Részletesebben

1. Írd fel hatványalakban a következõ szorzatokat!

1. Írd fel hatványalakban a következõ szorzatokat! Számok és mûveletek Hatváyozás aaaa a a darab téyezõ a a 0 0 a,ha a 0. Írd fel hatváyalakba a következõ szorzatokat! a) b),,,, c) (0,6) (0,6) d) () () () e) f) g) b b b b b b b b h) (y) (y) (y) (y) (y)

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szit 1611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. május 9. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fotos tudivalók Formai előírások: 1. Kérjük,

Részletesebben

IMPULZUS MOMENTUM. Impulzusnyomaték, perdület, jele: N

IMPULZUS MOMENTUM. Impulzusnyomaték, perdület, jele: N IPULZUS OENTU Impulzusnyomaték, perdület, jele: N Definíció: Az (I) impulzussal rendelkező test impulzusmomentuma egy tetszőleges O pontra vonatkoztatva: O I r m Az impulzus momentum vektormennyiség: két

Részletesebben

VASBETON ÉPÜLETEK MEREVÍTÉSE

VASBETON ÉPÜLETEK MEREVÍTÉSE BUDAPET MŰZAKI É GAZDAÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Építőméröki Kar Hidak és zerkezetek Taszéke VABETON ÉPÜLETEK MEREVÍTÉE Oktatási segédlet v. Összeállította: Dr. Bódi Istvá - Dr. Farkas György Budapest,. máus

Részletesebben

10.M ALGEBRA < <

10.M ALGEBRA < < 0.M ALGEBRA GYÖKÖS KIFEJEZÉSEK. Mutassuk meg, hogy < + +... + < + + 008 009 + 009 008 5. Mutassuk meg, hogy va olya pozitív egész szám, amelyre 99 < + + +... + < 995. Igazoljuk, hogy bármely pozitív egész

Részletesebben

Az átlagra vonatkozó megbízhatósági intervallum (konfidencia intervallum)

Az átlagra vonatkozó megbízhatósági intervallum (konfidencia intervallum) Az átlagra voatkozó megbízhatósági itervallum (kofidecia itervallum) Határozzuk meg körül azt az itervallumot amibe előre meghatározott valószíűséggel esik a várható érték (µ). A várható értéket potosa

Részletesebben

2.1. A sorozat fogalma, megadása és ábrázolása

2.1. A sorozat fogalma, megadása és ábrázolása 59. Számsorozatok.. A sorozat fogalma, megadása és ábrázolása.. Defiíció. Azokat az f : N R valós függvéyeket, melyek mide természetes számhoz egy a valós számot redelek hozzá, végtele számsorozatokak,

Részletesebben

( a b)( c d) 2 ab2 cd 2 abcd 2 Egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn

( a b)( c d) 2 ab2 cd 2 abcd 2 Egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn Feladatok közepek közötti egyelőtleségekre (megoldások, megoldási ötletek) A továbbiakba szmk=számtai-mértai közép közötti egyelőtleség, szhk=számtaiharmoikus közép közötti egyelőtleség, míg szk= számtai-égyzetes

Részletesebben

A G miatt (3tagra) Az egyenlőtlenségek két végét továbbvizsgálva, ha mindkét oldalt hatványozzuk:

A G miatt (3tagra) Az egyenlőtlenségek két végét továbbvizsgálva, ha mindkét oldalt hatványozzuk: Kocsis Júlia Egyelőtleségek 1. Feladat: Bizoytsuk be, hogy tetszőleges a, b, c pozitv valósakra a a b b c c (abc) a+b+c. Megoldás: Tekitsük a, b és c számok saját magukkal súlyozott harmoikus és mértai

Részletesebben

Méréstani összefoglaló

Méréstani összefoglaló PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FIZIKAI INTÉZET Méréstai összefoglaló (köryezettudomáyi szakos hallgatók laboratóriumi mérési gyakorlataihoz) Összeállította: Dr. Német Béla Pécs 2008 1 Bevezetés

Részletesebben

Lineáris programozás

Lineáris programozás Lieáris progrmozás Lieáris progrmozás Lieáris progrmozás 2 Péld Egy üzembe 4 féle terméket állítk elő 3 féle erőforrás felhszálásávl. Ismert z erőforrásokból redelkezésre álló meyiség (kpcitás), termékek

Részletesebben

SOROK Feladatok és megoldások 1. Numerikus sorok

SOROK Feladatok és megoldások 1. Numerikus sorok SOROK Feladatok és megoldások. Numerikus sorok I. Határozza meg az alábbi, mértai sorra visszavezethető sorok esetébe az S -edik részletösszeget és a sor S összegét! )...... k 5 5 5 5 )...... 5 5 5 5 )......

Részletesebben

Kutatói pályára felkészítı modul

Kutatói pályára felkészítı modul Kutatói pályára felkészítı modul Kutatói pályára felkészítı kutatási ismeretek modul Tudomáyos kutatási alapayag feldolgozása, elemzési ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI

Részletesebben

KÜLSŐGERJESZTÉSŰ EGYENÁRAMÚ MOTOR MECHANIKAI JELLEGGÖRBÉJÉNEK FELVÉTELE

KÜLSŐGERJESZTÉSŰ EGYENÁRAMÚ MOTOR MECHANIKAI JELLEGGÖRBÉJÉNEK FELVÉTELE KÜLSŐGERJESZTÉSŰ EGYENÁRAÚ OTOR ECHANIKAI JELLEGGÖRBÉJÉNEK FELVÉTELE A mérés célja: az egyik leggyakraa alkalmazott egyeáramú géptípus =f() jelleggöréiek megismerése és méréssel törtéő felvétele: A felkészüléshez

Részletesebben

A matematikai statisztika elemei

A matematikai statisztika elemei A matematikai statisztika elemei Mikó Teréz, dr. Szalkai Istvá szalkai@almos.ui-pao.hu Pao Egyetem, Veszprém 2014. március 23. 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 3 Bevezetés................................

Részletesebben

Sorozatok A.: Sorozatok általában

Sorozatok A.: Sorozatok általában 200 /2002..o. Fakt. Bp. Sorozatok A.: Sorozatok általába tam_soroz_a_sorozatok_altalaba.doc Sorozatok A.: Sorozatok általába Ad I. 2) Z/IV//a-e, g-m (CD II/IV/ Próbálj meg róluk miél többet elmodai. 2/a,

Részletesebben

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 06/07 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I KATEGÓRIA Javítási-értékelési útmutató feladat Három azonos méretű, pontszerűnek tekinthető, m, m, m tömegű

Részletesebben

Tömegmérés stopperrel és mérőszalaggal

Tömegmérés stopperrel és mérőszalaggal Tömegmérés stopperrel és mérőszalaggal 1. Általános tudnivalók Mérőhelyén egy játékpisztolyt, négy lövedéket, valamint egy jól csapágyazott, fatalpra erősített fémlemezt talál. A lentebb közölt utasítások

Részletesebben

Integrálás sokaságokon

Integrálás sokaságokon Itegrálás sokaságoko I. Riema-itegrál R -e Jorda-mérték haszálható ehhez: A R eseté c(a)=0, ha 0 eseté létezek C 1,,C s kockák hogy A C1 Cs és s i 1 c C i defiíció: D ullmértékű R itegrálási tartomáy,

Részletesebben

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova Matematikai játékok Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova 1. rész Matematikai tréfák A következő matematikai játékokba matematikai tréfákba a végső eredméy a játék kiidulási feltételeitől függ, és em a játékosok

Részletesebben

Ingatlanfinanszírozás és befektetés

Ingatlanfinanszírozás és befektetés Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoiformatikai Kar Igatlameedzser 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakiráyú Továbbképzési Szak Igatlafiaszírozás és befektetés 2. Gazdasági matematikai alapok Szerzı:

Részletesebben

1. Gyökvonás komplex számból

1. Gyökvonás komplex számból 1. Gyökvoás komplex számból Gyökvoás komplex számból Ismétlés: Ha r,s > 0 valós, akkor r(cosα+isiα) = s(cosβ+isiβ) potosa akkor, ha r = s, és α β a 360 egész számszorosa. Moivre képlete: ( s(cosβ+isiβ)

Részletesebben

2. LOGIKAI FÜGGVÉNYEK MEGADÁSI MÓDSZEREI. A tananyag célja: a többváltozós logikai függvények megadási módszereinek gyakorlása.

2. LOGIKAI FÜGGVÉNYEK MEGADÁSI MÓDSZEREI. A tananyag célja: a többváltozós logikai függvények megadási módszereinek gyakorlása. . LOGIKI ÜGGVÉNYEK EGÁSI ÓSZEREI taayag célja: a többváltozós logikai függvéyek egadási ódszereiek gyakorlása. Eléleti iseretayag: r. jtoyi Istvá: igitális redszerek I.... pot. Eléleti áttekités.. i jellezi

Részletesebben

6. Számsorozat fogalma és tulajdonságai

6. Számsorozat fogalma és tulajdonságai 6. Számsorozat fogalma és tulajdoságai Taulási cél: A számsorozat fogalmáak és elemi tulajdoságaiak megismerése. A mootoitás, korlátosság vizsgálatáak elsajátítása. Nevezetes sorozatok határértékéek megismerése.

Részletesebben

Fizika II. tantárgy 4. előadásának vázlata MÁGNESES INDUKCIÓ, VÁLTÓÁRAM, VÁLTÓÁRAMÚ HÁLÓZATOK 1. Mágneses indukció: Mozgási indukció

Fizika II. tantárgy 4. előadásának vázlata MÁGNESES INDUKCIÓ, VÁLTÓÁRAM, VÁLTÓÁRAMÚ HÁLÓZATOK 1. Mágneses indukció: Mozgási indukció Fizika. tatárgy 4. előadásáak vázlata MÁGNESES NDKÓ, VÁLÓÁAM, VÁLÓÁAMÚ HÁLÓAOK. Mágeses idukció: Mozgási idukció B v - Vezetőt elmozdítuk mágeses térbe B-re merőlegese, akkor a vezetőbe áram keletkezik,

Részletesebben

KAOTIKUS VAGY CSAK ÖSSZETETT? Labdák pattogása lépcsôn

KAOTIKUS VAGY CSAK ÖSSZETETT? Labdák pattogása lépcsôn A FIZIKA TANÍTÁSA KAOTIKUS VAGY CSAK ÖSSZETETT? Labdák pattogása lépcsô Griz Márto ELTE Elméleti Fizikai Taszék Meszéa Tamás Ciszterci Red Nagy Lajos Gimázima Pécs, a Fizika taítása PhD program hallgatója

Részletesebben

1. konferencia: Egyenáramú hálózatok számítása

1. konferencia: Egyenáramú hálózatok számítása 1. konferencia: Egyenáramú hálózatok számítása 1.feladat: 20 1 kω Határozzuk meg az R jelű ellenállás értékét! 10 5 kω R z ellenállás értéke meghatározható az Ohm-törvény alapján. Ehhez ismernünk kell

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szit 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 013. május 7. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Formai előírások: Fotos tudivalók

Részletesebben

Kétváltozós függvények

Kétváltozós függvények Kétváltozós függvéek Tartalomjegzék Többváltozós függvéek... Kétváltozós függvéek... Nevezetes felületek... 3 Forgásfelületek... 3 Kétváltozós függvé határértéke... 4 Foltoos kétváltozós függvéek... 6

Részletesebben

4. Test feletti egyhatározatlanú polinomok. Klasszikus algebra előadás NE KEVERJÜK A POLINOMOT A POLINOMFÜGGVÉNNYEL!!!

4. Test feletti egyhatározatlanú polinomok. Klasszikus algebra előadás NE KEVERJÜK A POLINOMOT A POLINOMFÜGGVÉNNYEL!!! 4. Test feletti egyhatározatlaú poliomok Klasszikus algebra előadás Waldhauser Tamás 2013 április 11. Eddig a poliomokkal mit formális kifejezésekkel számoltuk, em éltük azzal a lehetőséggel, hogy x helyébe

Részletesebben

Mérések, hibák. 11. mérés. 1. Bevezető

Mérések, hibák. 11. mérés. 1. Bevezető 11. méré Méréek, hibák 1. evezető laboratóriumi muka orá gyakra mérük külöböző fizikai meyiégeket. Ezeket a méréeket bármeyire ügyeek vagyuk i, bármeyire moder digitáli mérőezköz gombjait yomogatjuk i

Részletesebben

2. gyakorlat - Hatványsorok és Taylor-sorok

2. gyakorlat - Hatványsorok és Taylor-sorok . gyakorlat - Hatváysorok és Taylor-sorok 9. március 3.. Adjuk meg az itt szereplő sorok kovergeciasugarát és kovergeciaitervallumát! + a = + Azaz a hatváysor kovergeciasugara. Az biztos, hogy a (-,) yílt

Részletesebben

Hosszmérés finomtapintóval 2.

Hosszmérés finomtapintóval 2. Mechatroika, Optika és Gépészeti Iformatika Taszék kiadva: 0.0.. Hosszmérés fiomtapitóval. A mérések helyszíe: D. épület 53-as terem. Az aktuális mérési segédletek a MOGI Taszék holapjá érhetők el, a www.mogi.bme.hu

Részletesebben

VILLAMOS ENERGETIKA Vizsgakérdések (BSc. 2011. tavaszi félév)

VILLAMOS ENERGETIKA Vizsgakérdések (BSc. 2011. tavaszi félév) 1 VILLAMOS ENERGETIKA Vizsgaérdése (BSc. 2011. tavaszi félév) 1. Isertesse a villaoseergia-hálózat feladatr szeriti felosztását a jellegzetes feszültségsziteet és az azohoz tartozó átvihető teljesítéye

Részletesebben