MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ"

Átírás

1 Matematika emelt szit 1611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. május 9. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

2 Fotos tudivalók Formai előírások: 1. Kérjük, hogy a dolgozatot a vizsgázó által haszált szíűtől eltérő szíű tollal, olvashatóa javítsa ki.. A feladatok mellett található szürke téglalapok közül az elsőbe a feladatra adható maximális potszám va, a javító által adott potszám a mellette levő téglalapba kerüljö. 3. Kifogástala megoldás eseté kérjük, hogy a maximális potszám feltütetése mellett kipipálással jelezze, hogy az adott godolati egységet látta, és jóak miősítette. 4. Hiáyos/hibás megoldás eseté kérjük, hogy a hiba jelzése mellett az egyes részpotszámokat is írja rá a dolgozatra. Ha a dolgozat javítását jobba követhetővé teszi, akkor a vizsgázó által elvesztett részpotszámok jelzése is elfogadható. Ne maradjo olya részlet a megoldásba, amelyről a javítás utá em yilvávaló, hogy helyes, hibás vagy fölösleges. 5. A javítás sorá alkalmazza az alábbi jelöléseket. helyes lépés: kipipálás elvi hiba: kétszeres aláhúzás számolási hiba vagy más, em elvi hiba: egyszeres aláhúzás rossz kiiduló adattal végzett helyes lépés: szaggatott vagy áthúzott kipipálás hiáyos idoklás, hiáyos felsorolás vagy más hiáy: hiáyjel em érthető rész: kérdőjel és/vagy hullámvoal 6. Az ábrá kívül ceruzával írt részeket e értékelje. Tartalmi kérések: 1. Egyes feladatokál több megoldás potozását is megadtuk. Ameyibe azoktól eltérő megoldás születik, keresse meg eze megoldásokak az útmutató egyes részleteivel egyeértékű részeit, és eek alapjá potozzo.. A potozási útmutató potjai tovább bothatók, hacsak az útmutató másképp em redelkezik. Az adható potszámok azoba csak egész potok lehetek. 3. Ha a megoldásba számolási hiba, potatlaság va, akkor csak arra a részre em jár pot, ahol a tauló a hibát elkövette. Ha a hibás részeredméyel helyes godolatmeet alapjá tovább dolgozik, és a megoldadó probléma léyegébe em változik meg, akkor a következő részpotszámokat meg kell adi. 4. Elvi hibát követőe egy godolati egysége belül (ezeket az útmutatóba kettős voal jelzi) a formálisa helyes matematikai lépésekre sem jár pot. Ha azoba a tauló az elvi hibával kapott rossz eredméyel mit kiiduló adattal helyese számol tovább a következő godolati egységekbe vagy részkérdésekbe, akkor ezekre a részekre kapja meg a maximális potot, ha a megoldadó probléma léyegébe em változott meg. 5. Ha a megoldási útmutatóba zárójelbe szerepel egy megjegyzés vagy mértékegység, akkor eek hiáya eseté is teljes értékű a megoldás írásbeli vizsga / május 9.

3 k 6. Egy feladatra adott többféle megoldási próbálkozás közül a vizsgázó által megjelölt változat értékelhető. A javítás sorá egyértelműe jelezze, hogy melyik változatot értékelte, és melyiket em. 7. A megoldásokért jutalompot (az adott feladatra vagy feladatrészre előírt maximális potszámot meghaladó pot) em adható. 8. Egy feladatra vagy részfeladatra adott összpotszám em lehet egatív. 9. Az olya részszámításokért, részlépésekért em jár potlevoás, melyek hibásak, de amelyeket a feladat megoldásához a vizsgázó téylegese em haszál fel. 10. A godolatmeet kifejtése sorá a zsebszámológép haszálata további matematikai idoklás élkül a következő műveletek elvégzésére fogadható el: összeadás, kivoás, szorzás, osztás, hatváyozás, gyökvoás,!, kiszámítása, a függvéytáblázatba fellelhető táblázatok helyettesítése (si, cos, tg, log és ezek iverzei), a π és az e szám közelítő értékéek megadása, ullára redezett másodfokú egyelet gyökeiek meghatározása. További matematikai idoklás élkül haszálhatók a számológépek az átlag és a szórás kiszámítására abba az esetbe, ha a feladat szövege kifejezette em követeli meg az ezzel kapcsolatos részletszámítások bemutatását is. Egyéb esetekbe a géppel elvégzett számítások idoklás élküli lépésekek számítaak, így azokért em jár pot. 11. Az ábrák bizoyító erejű felhaszálása (például adatok leolvasása méréssel) em elfogadható. 1. Valószíűségek megadásáál (ha a feladat szövege másképp em redelkezik) a százalékba megadott helyes válasz is elfogadható. 13. Ha egy feladat szövege em ír elő kerekítési kötelezettséget, akkor az útmutatóba megadottól eltérő, észszerű és helyes kerekítésekkel kapott rész- és végeredméy is elfogadható. 14. A vizsgafeladatsor II. részébe kitűzött 5 feladat közül csak 4 feladat megoldása értékelhető. A vizsgázó az erre a célra szolgáló égyzetbe feltehetőleg megjelölte aak a feladatak a sorszámát, amelyek értékelése em fog beszámítai az összpotszámába. Eek megfelelőe a megjelölt feladatra esetlegese adott megoldást em is kell javítai. Ha a vizsgázó em jelölte meg, hogy melyik feladat értékelését em kéri, és a választás téye a dolgozatból sem derül ki egyértelműe, akkor a em értékeledő feladat automatikusa a kitűzött sorred szeriti utolsó feladat lesz írásbeli vizsga 3 / május 9.

4 1. a) A lg függvéy szigorúa mooto övekedő, ezért x < 100. (A lg függvéy értelmezési tartomáya miatt) x > 0. Tehát 0 < x < 100. I. Ezek a potok járak egy megfelelő ábráért is. 3 pot A megoldáshalmaz: ]0; 100[ 1. b) Nullára redezve: x 4x 5 0. Az x 4x 5 0 egyelet gyökei 1 és 5. Mivel a égyzetes tag együtthatója pozitív, ezért 5 < x < 1. 4 pot Ez a pot jár egy megfelelő ábráért vagy az (x + 5)(x 1) < 0 alakért. 1. c) x3 0,5 0,5 A 0,5 alapú expoeciális függvéy szigorúa mooto csökke, így x 3 >. Ez akkor teljesül, ha x 3 > vagy x 3 <, azaz x > 5 vagy x < 1. 5 pot Megjegyzés: Ha a vizsgázó az x 3 < egyelőtleséget oldja meg, akkor legfeljebb 3 potot kaphat.. a) (Ha Noémi szóbeli vizsgájáak eredméye x százalékos, akkor) a vizsga végeredméye ez a godolat csak a meg x Ez a pot akkor is jár, ha 5 3 oldásból derül ki. százalékos x A feladat szövege szerit: x 78 Noémiek legalább 78%-os szóbeli eredméyre va szüksége. 4 pot Megjegyzés: Ha a vizsgázó egyelőtleség helyett egyeletet old meg, és helyese válaszol, akkor teljes potszámot kapjo írásbeli vizsga 4 / május 9.

5 . b) első megoldás (Ha az első évfolyamo összese vizsgázó volt, akkor) a fiúk száma 75, a em kollégista hallgatók száma ( 75) 6 Az átlag egyrészt, 4071 ( 40) 65 másrészt. Megoldadó tehát a ( 75) ( 40) 65 egyelet. = 10 Tehát 10 hallgató vizsgázott az évfolyamo. Elleőrzés a szöveg alapjá (a 10 vizsgázó átlagára midkét csoportosítás esetébe 67% adódik). pot 7 pot Ezek a potok akkor is járak, ha ezek a godolatok csak a megoldásból derülek ki. Ez a pot az egyelet megoldásárért jár.. b) második megoldás Ha a fiúk száma f, a em kollégisták száma k, akkor a 7570 f 6 vizsgaeredméyek átlaga egyrészt, f k 65 másrészt. k 40 A feladat szövege szerit f + 75 = k + 40, 7570 f k 65 továbbá. f 75 k 40 f = 45 (és k = 80). pot Összese ( =) 10 hallgató vizsgázott az első évfolyamról. Elleőrzés a szöveg alapjá (a 10 vizsgázó átlagára midkét csoportosítás esetébe 67% adódik). 7 pot Ez a pot akkor is jár, ha ez a godolat csak a megoldásból derül ki. Ez a pot az egyeletredszer megoldásárért jár írásbeli vizsga 5 / május 9.

6 3. a) A mediá: 83,5 (kg), az átlag: 79,75 (kg), a szórás:,5 + 5,75 +10,5 + 8,5 5,5 +16,75 + 8,75 8 ( 77, 9375 ) 8,83 (kg). 4 pot Ez a pot akkor is jár, ha a vizsgázó számológéppel számolva, idoklás élkül helyese válaszol. 3. b) Mivel = 178, = 30 és = 30, ezért a három forduló valóba elegedő. 3 pot 3. c) (Bármelyik 3 személy együttes tömege kisebb 300 kg-ál.) Vagy midegyik fordulóba személy megy fel (égy forduló), vagy egy fordulóba, és további két fordulóba még 3-3 személy (három forduló). Ha midegyik fordulóba két ember megy fel, akkor a külöböző lehetőségek száma: (= 50). Ha három fordulóba meek fel, akkor a liftbe utazó személyek száma , vagy , vagy lehet Midegyik eset (= 560) külöböző módo valósulhat meg, vagyis 3 (= 1680) ilye eset lehetséges. 3 3 A lehetőségek száma összese: = 3 3 = pot Ez a pot akkor is jár, ha ez a godolat csak a megoldásból derül ki. Sorba állítjuk a 8 embert, a égy darab -es csoporto belül a sorred em számít. A lehetőségek száma: 8! (= 50). 4 (!) Ez a pot akkor is jár, ha ez a godolat csak a megoldásból derül ki. 8!! (3!) 1611 írásbeli vizsga 6 / május 9.

7 4. a) A parabola és az egyees metszéspotjait az y x x 6 egyeletredszer megoldásaikét 0 x y kapjuk. A második egyeletből y kifejezésével: x x 6 x (Redezve: x 4, ahoa) x és x. 1 (Mivel a parabolaív a [ ; ] itervallumo az egyees felett helyezkedik el, ezért) T ( x x 6) ( x ) dx * ( x 4) dx * 3 x 4x 3 * 3 3 ( ) ( ) * 3 3 * 8 pot Megjegyzés: A *-gal jelölt 5 potot az alábbi godolatmeetért is megkaphatja a vizsgázó: 3 x x ( x x 6) dx 6x x ( x ) dx x = 6 ( ) = 8 (Mivel a parabolaív a [ ; ] itervallumo az egyees felett helyezkedik el, ezért) T = írásbeli vizsga 7 / május 9.

8 4. b) Az x tegellyel való metszéspotba y = 0, így x x 6 0. Ie x 1,. Mivel a B pot első koordiátája pozitív, B(3; 0). Az f ( x) x x 6 (x R) függvéy deriváltfüggvéye f '( x) x 1 (x R). * A B potba húzott éritő meredeksége f '(3) = * (= 3 + 1) = 5. * 6 pot Megjegyzés: A *-gal jelölt 3 potot az alábbi godolatmeetért is megkaphatja a vizsgázó: A B poto átmeő, a parabola tegelyével em párhuzamos, m meredekségű egyees egyelete felírható y = mx 3m alakba is. Eek az egyeesek potosa akkor va egy közös potja a parabolával, ha az x ( m 1) x 3( m ) 0 egyelet diszkrimiása 0-val egyelő. A diszkrimiás ( m 1) 1( m ) ( m 5), tehát az éritő meredeksége a) II. Az ABE háromszög derékszögű és egyelő szárú, ezért ABE = 45. Ha egy egység oldalú szabályos háromszöget az egyik szimmetriategelyével kettéváguk, akkor az így kapott háromszögek egybevágók a BCD háromszöggel (két oldalukba és az ezek által közbezárt szögükbe megegyezek), ezért DBC = 30. A két átló által bezárt szög tehát: EBD = ABC ABE DBC = pot A BC oldal felezőpotját kössük össze a D csúccsal! Ez a szakasz a BCD háromszöget egy egységyi oldalú szabályos háromszögre és egy egyelő szárú háromszögre botja írásbeli vizsga 8 / május 9.

9 5. b) első megoldás cos 75 cos (30 45) cos 30 cos 45 si30si45 = 3 1 = 6 = (tehát az állítás igaz). 4 3 pot Megjegyzés: Közelítő értékekkel való számolás em fogadható el. 5. b) második megoldás 1 cos 150 cos Mivel 4, 16 4 ezért az állítás igaz (hisze cos 75º > 0). 3 pot Megjegyzés: Közelítő értékekkel való számolás em fogadható el. 5. c) BE BD 3 Az EBD háromszögbe a kosziusztétel szerit: 6 DE = 3. Tehát valóba DE 3. 5 pot 5. d) ( 3 1) 3 1 Midkét megadott szám pozitív, és a égyzetük 6 egyelő, tehát az állítás igaz. 3 pot Megjegyzés: Ha a vizsgázó idoklásához közelítő értéket is haszál, akkor 0 potot kapjo írásbeli vizsga 9 / május 9.

10 6. a) (1) igaz () hamis (3) igaz (4) igaz (5) hamis 3 pot 3 pot 4 jó válaszért pot, 3 jó válaszért jár. 3-ál kevesebb jó válasz eseté em jár pot. 6. b) Az állítás hamis. Bármilye megfelelő ellepélda (kört tartalmazó tízpotú egyszerű gráf legfeljebb 8 éllel). 6. c) A megfordítás: Ha egy (tízpotú egyszerű) gráf em tartalmaz kört, akkor a gráfak legfeljebb 8 éle va. A megfordított állítás hamis. Bármilye megfelelő ellepélda (tízpotú fa). pot 3 pot pot 4 pot 6. d) első megoldás 109 A 10 potú teljes gráfak 45 éle va. 45 A három él kiválasztása (= ) külöböző 3 módo lehetséges (ezek midegyike azoos valószíűségű). Háromélű kört akkor kapuk, ha a kiválasztott élek végpotjai a gráfak összese 3 csúcsát jeletik, ezért a gráf bármely 3 csúcsáak kiválasztása potosa egy háromélű kör kiválasztásáak felel meg. 10 A kedvező esetek száma (= 10) A kérdezett valószíűség: , pot 1611 írásbeli vizsga 10 / május 9.

11 6. d) második megoldás 109 A 10 potú teljes gráfak 45 éle va. Az első kiválasztott él legye ezek közül bármelyik. Kell, hogy a második kiválasztott élek legye az elsővel közös végpotja. Az első kiválasztott él midkét végpotjából még 8-8 él idul, a maradék 44 él közül ezek valamelyikét kell kiválasztauk, tehát a jó választás valószíűsége ebbe a lépésbe Harmadik lépésbe a maradék 43 él közül mideképpe a már kiválasztott két él em közös végpotjait összekötő élt kell kiválasztauk, tehát a jó választás valószíűsége ebbe a lépésbe (Mivel a három választás egymástól függetle,) 16 1 a kérdezett valószíűség , pot 6. d) harmadik megoldás 109 A 10 potú teljes gráfak 45 éle va. 45 A három él kiválasztása (= ) külöböző 3 módo lehetséges (ezek midegyike azoos valószíűségű). Rajzoljuk meg egy élt! Ezt 45-féleképpe tehetjük meg. A kiválasztott él végpotjaiból a maradék 8 csúcs közül bármelyikhez húzott két él a kiválasztott éllel együtt a gráfak egy körét határozza meg. A gráfba összese 45 8 (= 360) darab három élű kört rajzolhatuk meg ilye módo, de ekkor mide kört potosa háromszor rajzoltuk meg. Tehát a külöböző háromélű körök száma A kérdezett valószíűség: , pot 1611 írásbeli vizsga 11 / május 9.

12 7. a) A feltételek miatt elegedő a háromszög szögeit vizsgáli. A háromszög középső szögét a-val, a sorozat differeciáját d-vel (d > 0) jelölve, a három szög a d, a és a + d fokos (a és d egészek). (a d) + a + (a + d) = 180, ahoa a = 60 (a háromszög középső szöge). Ha a háromszög hegyesszögű (és d pozitív egész), akkor a legagyobb szöge legalább 61, legfeljebb 89 fokos. Tehát 9 külöböző, a feltételekek megfelelő háromszög va. 4 pot Ez a pot akkor is jár, ha ez a godolat csak a megoldásból derül ki. 7. b) első megoldás Egy ilye szög belső szögeiek összege fokba mérve, így ( ) ( N és 3). A másodfokú egyelet megoldásai em egészek ( 177,98, illetve,0). Tehát valóba ics a feltételek megfelelő -szög. 4 pot 7. b) második megoldás Ha egy szabályos sokszög egy belső szöge 179º, akkor 360 oldala va (és em 179), tehát 179. Ha egy szabályos sokszög egy belső szöge 178º, akkor 180 oldala va (és em 178), tehát 178, hasolóképpe, ha egy szabályos sokszög egy belső szöge 177º, akkor 10 oldala va (és em 177), tehát Az oldalú szabályos sokszög külső szöge fordította aráyos az -el. Ha tehát a belső szög csökke, akkor (mivel a külső szög övekszik) az oldalszám is csökke, ha pedig az oldalszám övekszik, akkor a belső szög is övekszik. Ezért < 10 lehete csak, de 10º-ál kisebb belső szögei csak a szabályos három-, égy- és ötszögek vaak. Ezek sem felelek meg, tehát a feladat állítása igaz. 4 pot Megjegyzés: Ha a vizsgázó (megfelelő idoklással) az összes olya szabályos sokszög oldalszámát felsorolja, melyek szögei fokba mérve egészek, és ez alapjá helyese megállapítja, hogy ics a feltételek megfelelő sokszög, akkor teljes potszámot kapjo. (A 7.c feladat megoldásához fűzve megtalálható az a táblázat, amely tartalmazza a lehetséges eseteket.) 1611 írásbeli vizsga 1 / május 9.

13 7. c) Az oldalú ( 3) szabályos sokszög egy belső szögéek agysága fokba mérve:, ( ) 180 és ez egy k pozitív egész számmal egyelő. * Tehát k , * Ha az oldalú szabályos sokszög egy belső szöge fokba mérve k (k N + ), akkor egy külső szöge 180 k. A külső szögek összege , így 180 k. 360 amiből k 180. * Mivel 3, ezért a 360 pozitív osztói közül a -él agyobbak mid megfelelek (mert ezekbe az esetekbe k-ra 180-ál kisebb pozitív egész szám adódik). * Ez a pot akkor is jár, ha ez a godolat csak a megoldásból derül ki. A 360 osztópárjai: (1; 360), (; 180), (3; 10), (4; 90), (5; 7), (6; 60), pot** Mivel 3 3 5, ezért a 360 pozitív osztóiak száma (8; 45), (9; 40), (10; 36), (1; 30), (15; 4), (18; 0). A 360-ak 4 pozitív osztója va. (Az osztók közül az 1 és a em felel meg, ezért) -féleképpe választható meg az értéke. 8 pot Megjegyzések: 1. Az alábbi táblázat tartalmazza az lehetséges értékeit és a hozzájuk tartozó k értékeket. k (fok) k (fok) k (fok) k (fok) k (fok) Ha a vizsgázó legfeljebb 9 osztópárt talál meg, akkor a **-gal jelölt potból 0 potot, ha 10 vagy 11 osztópárt talál meg, akkor ot kapjo. 3. A *-gal jelölt 4 potot a következő godolatmeetért is megkaphatja a vizsgázó: Egy szabályos sokszög egy belső szöge fokba mérve potosa akkor egész szám, amikor ez egy külső szögére is igaz. Vizsgáljuk ezért a sokszög egy külső szögét. Az oldalú ( 3) szabályos sokszög egy külső 360 szöge fokos, egy belső szöge tehát fokba mérve akkor lesz egész, 360 amikor értéke (180-ál kisebb) egész szám. Mivel 3, ezért a 360 pozitív osztói közül a -él agyobbak mid megfelelek. Ez a pot akkor is jár, ha ez a godolat csak a megoldásból derül ki írásbeli vizsga 13 / május 9.

14 8. a) első megoldás Aak a valószíűsége, hogy egy véletleszerűe kiválasztott lakos em fertőzött: 0,998. P(80 ember közt va legalább 1 fertőzött) = = 1 P(seki em fertőzött) = 80 = 10,998 0,15. 4 pot Ez a pot em jár, ha a vizsgázó em kerekít vagy rosszul kerekít. 8. a) második megoldás Aak a valószíűsége, hogy egy véletleszerűe kiválasztott lakos em fertőzött: 0, P(1 fertőzött) = 0,000,998 0, Hasolóa P( fertőzött) 0,0108, P(3 fertőzött) 0,0006. Mivel P(4 fertőzött) 0,0000 (és a további valószíűségek értékei gyorsa csökkeek), ezért az összeg további tagjai (a kért potosság eseté) elhayagolhatók. Így P(80 ember közt va legalább 1 fertőzött) 0, , ,0006 0,15. 4 pot Ez a pot em jár, ha a vizsgázó em kerekít vagy rosszul kerekít. 8. b) A fertőzöttek aráya a teljes lakosságo belül mide ap az előző api aráy 1,05-szorosára ő. A keresett apok számát jelölje x, ekkor x 0,1, ,05 x 5 Ez a pot akkor is jár, ha ez a godolat csak a megoldásból derül ki. lg5 x 3,99 x log 5 lg1,05 1, 05 (Mivel a fertőzöttek száma övekszik, ezért) körülbelül 33 ap alatt éré el a fertőzöttek száma az összlakosság 1%-át. 5 pot Megjegyzés: A vizsgázó teljes potszámot kaphat, ha egyelet helyett egyelőtleséggel jól dolgozik írásbeli vizsga 14 / május 9.

15 8. c) első megoldás Ha a város lakóiak száma, akkor a fertőzöttek száma 0,00, a em fertőzöttek száma 0,998. Ha mide lakost teszteléek, akkor a 0,00 fertőzött között 0,00 0, 99 = 0,00198 pozitív, 0,0000 egatív, a 0,998 em fertőzött között pedig 0,998 0,04 = 0,0399 pozitív, 0,95808 egatív teszteredméy lee. A pozitív teszteredméyek száma 0, ,0399 = 0,0419, közülük 0,00198 fertőzött. 0, ,0473, 0,0419 azaz valóba 0,05-ál kisebb a fertőzöttség valószíűsége pozitív teszteredméy eseté. 7 pot A kiidulásul választott lélekszámtól em függ a feladat kérdésére adott válasz. Legye például = Ekkor a lakosok közül 000 fertőzött, em fertőzött. A 000 fertőzött esetébe ( 000 0,99 ) 1980 pozitív, 0 egatív eredméyt ada a teszt, míg a em fertőzött ember közül ( ,04 ) pozitív, egatív eredméyt kapa. A pozitív teszteredméyek száma = = , közülük 1980 fertőzött , írásbeli vizsga 15 / május 9.

16 8. c) második megoldás Jelölje A azt az eseméyt, hogy a teszt pozitív, B pedig azt az eseméyt, hogy a vizsgált személy fertőzött. Meghatározadó a P(BA) valószíűség. Aak a valószíűsége, hogy egy fertőzött embere végezték el a tesztet, és az pozitív lett: P(AB) = 0,00 0, 99 (= 0,00198). Aak a valószíűsége, hogy egy em fertőzött embere végezték el a tesztet, és az pozitív lett: P ( AB) 0,9980,04 (= 0,0399). (Az AB és az A B egymást kizáró eseméyek, ezért aak a valószíűsége, hogy egy a városba lakó, véletleszerűe kiválasztott ember pozitív teszteredméyt kap, a két eseméy valószíűségéek öszszege:) P(A) = 0,998 0,04 0,000, 99 (= 0,0419). P( AB) P(BA) = = P( A) 0,000,99 = 0,0473, 0,000,99 0,9980,04 azaz valóba 0,05-ál kisebb a fertőzöttség valószíűsége pozitív teszteredméy eseté. 7 pot Ez a pot akkor is jár, ha ez a godolat csak a megoldásból derül ki. 0, ,0473 0, a) első megoldás Ha az egyik rész tömege x toa (0 < x < 350), akkor a másik részé 350 x, és ekkor a szállítási költség x (350 x) k ( x) (euró) A zárójel felbotása és redezés utá: 1 k ( x) ( x 350x ). 5 1 k ( x) ( x 175) 6535 (vagy k (175) = 0) miatt 5 a k függvéy értéke potosa akkor miimális, ha x = 175, tehát az állítás igaz. 1 k ( x) (x 350) 5 pot 4 pot 1611 írásbeli vizsga 16 / május 9.

17 9. a) második megoldás Ha az egyik rész tömege 175 x toa (0 x < 175), akkor a másik részé x, és ekkor a szállítási költség (175 x) (175 x) k ( x) (euró) A zárójelek felbotása és redezés utá: 1 k ( x) x Ez potosa akkor miimális, ha x = 0, tehát az állítás igaz. 9. a) harmadik megoldás Ha az egyik rész tömege x toa (0 < x < 350), akkor a szállítási költség x (350 x) k ( x) (euró) Ez potosa akkor miimális, ha az x ( 350 x) összeg miimális. A égyzetes és a számtai közép közötti egyelőtleség miatt: x (350 x). ( x 350 x) Egyelőség potosa akkor lehetséges, ha x = 350 x, tehát az állítás igaz. 9. b) A vasúti szállításért fizetedő összeg: A égyzetre emelést és az osztást elvégezve kapjuk, 1 50 hogy ez valóba 05 -el egyelő. pot 4 pot 4 pot pot 3 pot Az összeg midkét tagjáért 1- jár írásbeli vizsga 17 / május 9.

18 9. c) első megoldás A szállítás és a szétosztás tervezett együttes költsége: ( 1) ( N + ). (Vizsgáljuk a pozitív valós számok halmazá értelmezett f függvéyt, ha) f ( x) 605x x 1 50 Az f deriválható, és f ( x) 605. x (Ott lehet szélsőértéke f-ek, ahol f -ek zérushelye 1 50 va:) x (Mivel x > 0, ezért) x 1 50 ( 4,4998) Mivel f ( x) (x R + ) mideütt pozitív, 3 x 1 50 ezért a az f-ek abszolút miimumhelye. 605 A kapott miimumhely azoba em egész szám, ezért (az f függvéy mootoitási tulajdoságai miatt) két lehetőség va: 4 vagy 5 részre kell osztai az elszállítadó árut. Ha = 4, akkor a költség 508,5 euró, ha = 5, akkor pedig 5075 euró. Tehát 5 egyelő részre osztva legolcsóbb a 350 toa áru elfuvaroztatása. 9 pot 9. c) második megoldás f (1) = 1 455, f () = 6935, f (3) 5498, f (4) = 508,5, f (5) = 5075, f (6) 57. Azt sejtjük, hogy az 5 egyelő részre botáshoz tartozik a legkisebb költség. pot Vizsgáljuk ezért (a valós számok halmazá) 1 50 pot a egyelőtleséget, amely ( > 0 miatt) ekvivales a egyelőtleséggel. 490 Eek a megoldáshalmaza ; 5 11, de ebbe a halmazba ics egész szám. Tehát 5 egyelő részre osztva legolcsóbb a 350 toa áru elfuvaroztatása. 9 pot Egyéb helyes idoklások is elfogadhatók, például az első derivált előjelváltására való hivatkozás. A ]0; 4,4997[-o szigorúa mooto csökke, a ]4,4998; + [-o szigorúa mooto ő az f. Ez a pot akkor is jár, ha ez a godolat csak a megoldásból derül ki írásbeli vizsga 18 / május 9.

Minta JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI 2. FELADATSORHOZ

Minta JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI 2. FELADATSORHOZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI. FELADATSORHOZ Formai előírások: A dolgozatot a vizsgázó által haszált szíűtől eltérő szíű tollal kell javítai, és a taári gyakorlatak megfelelőe

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szit 09 ÉRETTSÉGI VIZSGA 0 május 8 MATEMATIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fotos tudivalók Formai előírások: A dolgozatot

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szit 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 013. május 7. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Formai előírások: Fotos tudivalók

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szit 5 ÉRETTSÉGI VIZSGA 05. május 5. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika emelt szit Fotos tudivalók

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI MATEMATIKA ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA EMELT SZINT% ÍRÁSBELI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 16. MINISZTÉRIUMA EMBERI ERFORRÁSOK

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI MATEMATIKA ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA EMELT SZINT% ÍRÁSBELI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 16. MINISZTÉRIUMA EMBERI ERFORRÁSOK Matematika emelt szit Javítási-értékelési útmutató MATEMATIKA EMELT SZINT% ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ÉRETTSÉGI VIZSGA 0. október. Fotos tudivalók

Részletesebben

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA)

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) O k t a t á s i H i v a t a l A 5/6 taévi Országos Középiskolai Taulmáyi Versey első forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató A 5 olya égyjegyű szám, amelyek számjegyei

Részletesebben

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 83 ÉRETTSÉGI VIZSGA 09. május 7. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:. Kérjük,

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 05 ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 10. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május 5. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Formai előírások: Fontos tudnivalók

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 061 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. május 9. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások: A dolgozatot

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 063 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. február. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások: A dolgozatot

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. május 3. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 131 ÉRETTSÉGI VIZSGA 013. október 15. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 171 ÉRETTSÉGI VIZSGA 018. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások: 1. Kérjük,

Részletesebben

3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató és Fejlesztő Itézet TÁMOP-3.1.1-11/1-01-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordiáció) II. szakasz MATEMATIKA 3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT 015 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 1414 ÉRETTSÉGI VIZSGA 014. május 6. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 1911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 019. május 7. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások: 1. Kérjük,

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint ÉRETTSÉGI VIZSGA 0. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:. A dolgozatot

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 6. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

ALGEBRA. egyenlet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 198.

ALGEBRA. egyenlet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 198. ALGEBRA MÁSODFOKÚ POLINOMOK. Határozzuk meg az + p + q = 0 egyelet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 98.. Határozzuk meg az összes olya pozitív egész p és q számot, amelyre az

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 007. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 5. EMELT SZINT I.

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 5. EMELT SZINT I. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 05. május 5. EMELT SZINT I. ) Oldja meg a valós számok halmazá az alábbi egyeleteket! a) si x cos x (6 pot) b) x x x (7 pot) a) cos x si x helyettesítése. Nullára redezve: si x si

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 9. 8:00. Időtartam: 240 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 9. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 9. 8:00. Időtartam: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 9. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 9. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika írásbeli

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 09 ÉRETTSÉGI VIZSGA 20 május MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások: A dolgozatot

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 1511 ÉRETTSÉGI VIZSGA 018. május 8. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások: 1. Kérjük,

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 014. október 14. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI MATEMATIKA ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 21. OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI MATEMATIKA ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 21. OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Matematika középszint Javítási-értékelési útmutató 063 MATEMATIKA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. február. OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 181 ÉRETTSÉGI VIZSGA 018. október 16. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások: 1. Kérjük,

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 1512 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 5. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 091 ÉRETTSÉGI VIZSGA 011. május 3. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 1613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. május 9. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások: 1. Kérjük,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI 1. FELADATSORHOZ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI 1. FELADATSORHOZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI 1. FELADATSORHOZ Formai előírások: A dolgozatot a vizsgázó által használt színűtől eltérő színű tollal kell javítani, és a tanári gyakorlatnak

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0815 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 4. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 171 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. október 17. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások: 1.

Részletesebben

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 7 ÉRETTSÉGI VIZSGA 07. május 9. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:. Kérjük, hogy

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 161 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. október 18. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 009. május 5. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. május 9. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások: A dolgozatot

Részletesebben

Egy lehetséges tételsor megoldásokkal

Egy lehetséges tételsor megoldásokkal Egy lehetséges tételsor megoldásokkal A vizsgatétel I része a IX és X osztályos ayagot öleli fel, 6 külöböző fejezetből vett feladatból áll, összese potot ér A közzétett tétel-variások és az előző évekbe

Részletesebben

I. rész. c) Az m valós paraméter értékétől függően hány megoldása van a valós számok halmazán az alábbi egyenletnek?

I. rész. c) Az m valós paraméter értékétől függően hány megoldása van a valós számok halmazán az alábbi egyenletnek? Fazakas Tüde, 05 ovember Emelt szitű érettségi feladatsorok és megoldásaik Összeállította: Fazakas Tüde; dátum: 05 ovember I rész feladat a) Egymillió forit összegű jelzálogkölcsöt veszük fel évre 5%-os

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 11 ÉRETTSÉGI VIZSGA 01. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások: 1.

Részletesebben

Mőbiusz Nemzetközi Meghívásos Matematika Verseny Makó, március 26. MEGOLDÁSOK

Mőbiusz Nemzetközi Meghívásos Matematika Verseny Makó, március 26. MEGOLDÁSOK Mőbiusz Nemzetözi Meghívásos Matematia Versey Maó, 0. március 6. MEGOLDÁSOK 5 700. Egy gép 5 óra alatt = 000 alatt 000 csavart. 000 csavart észít, így = gép észít el 5 óra 000. 5 + 6 = = 5 + 5 6 5 6 6.

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 051 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 9. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

Matematika B4 I. gyakorlat

Matematika B4 I. gyakorlat Matematika B4 I. gyakorlat 2006. február 16. 1. Egy-dimeziós adatredszerek Va valamilye adatredszer (számsorozat), amelyről szereték kiszámoli bizoyos dolgokat. Az egyes értékeket jelöljük z i -vel, a

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 010. október 19. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése A határozatla esetek kiküszöbölése 9 VII A határozatla esetek kiküszöbölése 7 A l Hospital szabály A véges övekedések tétele alapjá egy függvéy értékét egy potba közelíthetjük az köryezetébe felvett valamely

Részletesebben

P R Ó B A É R E T T S É G I 2 0 0 4. m á j u s KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

P R Ó B A É R E T T S É G I 2 0 0 4. m á j u s KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ P R Ó B A É R E T T S É G I 0 0 4. m á j u s MATEMATIKA KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Formai előírások: A dolgozatot a vizsgázó által használt színűtől eltérő színű tollal kell javítani, és a

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0631 É RETTSÉGI VIZSGA 006. október 5. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Formai előírások: Fontos tudnivalók

Részletesebben

10.M ALGEBRA < <

10.M ALGEBRA < < 0.M ALGEBRA GYÖKÖS KIFEJEZÉSEK. Mutassuk meg, hogy < + +... + < + + 008 009 + 009 008 5. Mutassuk meg, hogy va olya pozitív egész szám, amelyre 99 < + + +... + < 995. Igazoljuk, hogy bármely pozitív egész

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA február 10.

PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA február 10. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 08. február 0. STUDIUM GENERALE MATEMATIKA SZEKCIÓ MATEMATIKA EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA Javítási útmutató 08. február 0. STUDIUM GENERALE MATEMATIKA SZEKCIÓ Matematika Írásbeli

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 051 É RETTSÉGI VIZSGA 005. október 5. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások: A dolgozatot

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI 2. FELADATSORHOZ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI 2. FELADATSORHOZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI. FELADATSORHOZ Formai előírások: A dolgozatot a vizsgázó által használt színűtől eltérő színű tollal kell javítani, és a tanári gyakorlatnak

Részletesebben

Bizonyítások. 1) a) Értelmezzük a valós számok halmazán az f függvényt az képlettel! (A k paraméter valós számot jelöl).

Bizonyítások. 1) a) Értelmezzük a valós számok halmazán az f függvényt az képlettel! (A k paraméter valós számot jelöl). ) a) Értelmezzük a valós számok halmazá az f függvéyt az f x = x + kx + 9x képlettel! (A k paraméter valós számot jelöl) ( ) Számítsa ki, hogy k mely értéke eseté lesz x = a függvéyek lokális szélsőértékhelye

Részletesebben

3. A megoldóképletből a gyökök: x 1 = 7 és x 2 = Egy óra 30, így a mutatók szöge: 150º. 3 pont. Az éves kamat: 6,5%-os. Összesen: 2 pont.

3. A megoldóképletből a gyökök: x 1 = 7 és x 2 = Egy óra 30, így a mutatók szöge: 150º. 3 pont. Az éves kamat: 6,5%-os. Összesen: 2 pont. . 3650 =,065 0000 Az éves kamat: 6,5%-os I.. D C b A a B AC = a + b BD = b a 3. A megoldóképletből a gyökök: x = 7 és x = 5. Ellenőrzés 4. Egy óra 30, így a mutatók szöge: 50º. írásbeli vizsga 05 3 / 007.

Részletesebben

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 018. május 8. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások: 1. Kérjük,

Részletesebben

( a b)( c d) 2 ab2 cd 2 abcd 2 Egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn

( a b)( c d) 2 ab2 cd 2 abcd 2 Egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn Feladatok közepek közötti egyelőtleségekre (megoldások, megoldási ötletek) A továbbiakba szmk=számtai-mértai közép közötti egyelőtleség, szhk=számtaiharmoikus közép közötti egyelőtleség, míg szk= számtai-égyzetes

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 111 É RETTSÉGI VIZSGA 011. október 18. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 1313 ÉRETTSÉGI VIZSGA 013. május 7. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

Diszkrét matematika II., 3. előadás. Komplex számok

Diszkrét matematika II., 3. előadás. Komplex számok 1 Diszkrét matematika II., 3. előadás Komplex számok Dr. Takách Géza NyME FMK Iformatikai Itézet takach@if.yme.hu http://if.yme.hu/ takach/ 2007. február 22. Komplex számok Szereték kibővítei a valós számtestet,

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 11 ÉRETTSÉGI VIZSGA 01. október 16. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 1013 ÉRETTSÉGI VIZSGA 013. május 7. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 0813 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. május 6. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 1713 ÉRETTSÉGI VIZSGA 017. október 17. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások: 1.

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 101 ÉRETTSÉGI VIZSGA 010. május 4. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 161 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. október 18. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

7. 17 éves 2 pont Összesen: 2 pont

7. 17 éves 2 pont Összesen: 2 pont 1. { 3;4;5} { 3; 4;5;6;7;8;9;10} A B = B C = A \ B = {1; }. 14 Nem bontható. I. 3. A) igaz B) hamis C) igaz jó válasz esetén, 1 jó válasz esetén 0 pont jár. 4. [ ; ] Más helyes jelölés is elfogadható.

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 11 ÉRETTSÉGI VIZSGA 014. május 6. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

Hajós György Versenyre javasolt feladatok SZIE.YMÉTK 2011

Hajós György Versenyre javasolt feladatok SZIE.YMÉTK 2011 1 Molár-Sáska Gáboré: Hajós György Verseyre javasolt feladatok SZIE.YMÉTK 011 1. Írja fel a számokat 1-tıl 011-ig egymás utá! Határozza meg az így kapott agy szám 0-cal való osztási maradékát!. Az { }

Részletesebben

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő.

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő. 3. SOROZATOK 3. Sorozatok korlátossága, mootoitása, kovergeciája Defiíció. Egy f : N R függvéyt valós szám)sorozatak evezük. Ha A egy adott halmaz és f : N A, akkor f-et A-beli értékű) sorozatak evezzük.

Részletesebben

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21.

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21. Statisztika 1 zárthelyi dolgozat 011 március 1 1 Legye X = X 1,, X 00 függetle mita b paraméterű Poisso-eloszlásból b > 0 Legye T 1 X = X 1+X ++X 100, T 100 X = X 1+X ++X 00 00 a Milye a számra igaz, hogy

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 0814 ÉRETTSÉGI VIZSGA 010 május 4 MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

2. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-.1.1-11/1-01-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz MATEMATIKA. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 015 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 161 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. május. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI MATEMATIKA ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 6. MINISZTÉRIUMA EMBERI ERFORRÁSOK

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI MATEMATIKA ÚTMUTATÓ ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI. ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 6. MINISZTÉRIUMA EMBERI ERFORRÁSOK Matematika középszint Javítási-értékelési útmutató MATEMATIKA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA ÉRETTSÉGI VIZSGA 04. május 6. Fontos tudnivalók

Részletesebben

2. fejezet. Számsorozatok, számsorok

2. fejezet. Számsorozatok, számsorok . fejezet Számsorozatok, számsorok .. Számsorozatok és számsorok... Számsorozat megadása, határértéke Írjuk fel képlettel az alábbi sorozatok -dik elemét! mooto, korlátos, illetve koverges-e! Vizsgáljuk

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI 1. FELADATSORHOZ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI 1. FELADATSORHOZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI 1. FELADATSORHOZ Formai előírások: A dolgozatot a vizsgázó által használt színűtől eltérő színű tollal kell javítani, és a tanári gyakorlatnak

Részletesebben

A G miatt (3tagra) Az egyenlőtlenségek két végét továbbvizsgálva, ha mindkét oldalt hatványozzuk:

A G miatt (3tagra) Az egyenlőtlenségek két végét továbbvizsgálva, ha mindkét oldalt hatványozzuk: Kocsis Júlia Egyelőtleségek 1. Feladat: Bizoytsuk be, hogy tetszőleges a, b, c pozitv valósakra a a b b c c (abc) a+b+c. Megoldás: Tekitsük a, b és c számok saját magukkal súlyozott harmoikus és mértai

Részletesebben

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február II.forduló -10. osztály

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február II.forduló -10. osztály Miisterul Educaţiei Națioale și Cercetării Știițifice Subiecte petru Etapa aţioală a Cocursului de Matematică al Liceelor Maghiare di Româia XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaversey Zilah, 016. február 11

Részletesebben

V. Deriválható függvények

V. Deriválható függvények Deriválható függvéyek V Deriválható függvéyek 5 A derivált fogalmához vezető feladatok A sebesség értelmezése Legye az M egy egyees voalú egyeletes mozgást végző pot Ez azt jeleti, hogy a mozgás pályája

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 05 ÉRETTSÉGI VIZSGA 005. május 0. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 40 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 5.

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 5. MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 5. I. rész Fontos tudnivalók A megoldások sorrendje tetszőleges. A feladatok megoldásához szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika középszint 081 É RETTSÉGI VIZSGA 009. október 0. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI. ÉRETTSÉGI VIZSGA május 7. jár pont. 2 pont

ÉRETTSÉGI VIZSGA KÖZÉPSZINT% ÍRÁSBELI. ÉRETTSÉGI VIZSGA május 7. jár pont. 2 pont 8 b) Összesen (=76+09+40) db kenyeret rendeltek és 4 db-ot küldtek vissza, ez a megrendelt mennyiség,9%-a Összesen 69 (=4+8) péksüteményt rendeltek és 4 db-ot küldtek vissza, ez a megrendelt mennyiség

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 7. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 7. 8:00. Időtartam: 240 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 7. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 7. 8:00. Időtartam: 240 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2019. május 7. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2019. május 7. 8:00 Időtartam: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA írásbeli vizsga 1912

Részletesebben

Komplex számok. d) Re(z 4 ) = 0, Im(z 4 ) = 1 e) Re(z 5 ) = 0, Im(z 5 ) = 2 f) Re(z 6 ) = 1, Im(z 6 ) = 0

Komplex számok. d) Re(z 4 ) = 0, Im(z 4 ) = 1 e) Re(z 5 ) = 0, Im(z 5 ) = 2 f) Re(z 6 ) = 1, Im(z 6 ) = 0 Komplex számok 1 Adjuk meg az alábbi komplex számok valós, illetve képzetes részét: a + i b i c z d z i e z 5 i f z 1 A z a + bi komplex szám valós része: Rez a, képzetes része Imz b Ez alapjá a megoldások

Részletesebben

EGYENLETEK ÉS EGYENLETRENDSZEREK MEGOLDÁSA A Z n HALMAZON. egyenletrendszer megoldása a

EGYENLETEK ÉS EGYENLETRENDSZEREK MEGOLDÁSA A Z n HALMAZON. egyenletrendszer megoldása a Az érettségi vizsgára előkészülő taulók figyelmébe! 4. Az EGYENLETEK ÉS EGYENLETRENDSZEREK MEGOLDÁSA A Z HALMAZON a1 x + b1 y = c1 egyeletredszer megoldása a a x + b y = c Z halmazo (. rész) Ebbe a részbe

Részletesebben

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo SZÁMELMÉLET Vasile Beride, Filippo Spagolo A számelmélet a matematika egyik legrégibb ága, és az egyik legagyobb is egybe Eek a fejezetek az a célja, hogy egy elemi bevezetést yújtso az első szite lévő

Részletesebben

Függvények Megoldások

Függvények Megoldások Függvények Megoldások ) Az ábrán egy ; intervallumon értelmezett függvény grafikonja látható. Válassza ki a felsoroltakból a függvény hozzárendelési szabályát! a) x x b) x x + c) x ( x + ) b) Az x függvény

Részletesebben

NÉMETH LÁSZLÓ VÁROSI MATEMATIKA VERSENY 2013 HÓDMEZŐVÁSÁRHELY OSZTÁLY ÁPRILIS 8.

NÉMETH LÁSZLÓ VÁROSI MATEMATIKA VERSENY 2013 HÓDMEZŐVÁSÁRHELY OSZTÁLY ÁPRILIS 8. . feladat: Eg 5 fős osztálba va fiú és 4 lá. z iskolai bálo (fiú-lá) pár fog tácoli. Háféleképpe tehetik ezt meg? párok sorredje em számít, viszot az, hog ki kivel tácol, az már ige. (0 pot) Válasszuk

Részletesebben

Matematika I. 9. előadás

Matematika I. 9. előadás Matematika I. 9. előadás Valós számsorozat kovergeciája +-hez ill. --hez divergáló sorozatok A határérték és a műveletek kapcsolata Valós számsorozatok mootoitása, korlátossága Komplex számsorozatok kovergeciája

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 113 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. május 3. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

PRÓBAÉRETTSÉGI MATEMATIKA. 2003. május-június KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Vizsgafejlesztő Központ

PRÓBAÉRETTSÉGI MATEMATIKA. 2003. május-június KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ. Vizsgafejlesztő Központ PRÓBAÉRETTSÉGI 00. május-június MATEMATIKA KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI ÚTMUTATÓ Vizsgafejlesztő Központ Kedves Kolléga! Kérjük, hogy a dolgozatok javítását a javítási útmutató alapján végezze, a következők figyelembevételével.

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet):

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet): A umerikus sorozatok fogalma, határértéke (A TÁMOP-4-8//A/KMR-9-8 számú projekt keretébe írt egyetemi jegyzetrészlet): Koverges és diverges sorozatok Defiíció: A természetes számoko értelmezett N R sorozatokak

Részletesebben

4. A kézfogások száma pont Összesen: 2 pont

4. A kézfogások száma pont Összesen: 2 pont I. 1. A páros számokat tartalmazó részhalmazok: 6 ; 8 ; 6 ; 8. { } { } { }. 5 ( a ) 17 Összesen: t = = a a Összesen: ot kaphat a vizsgázó, ha csak két helyes részhalmazt ír fel. Szintén jár, ha a helyes

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szint 1613 ÉRETTSÉGI VIZSGA 016. május 3. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók Formai előírások:

Részletesebben

1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-01-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz MATEMATIKA 1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 015 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató

Részletesebben

Nevezetes sorozat-határértékek

Nevezetes sorozat-határértékek Nevezetes sorozat-határértékek. Mide pozitív racioális r szám eseté! / r 0 és! r +. Bizoyítás. Jelöljük p-vel, illetve q-val egy-egy olya pozitív egészt, melyekre p/q r, továbbá legye ε tetszőleges pozitív

Részletesebben