Több piacra épülő webáruház térbeli árversenye

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Több piacra épülő webáruház térbeli árversenye"

Átírás

1 Közgazdaság Szemle, LXIV. évf., 207. júus ( o.) Keleme József Több pacra épülő webáruház érbel árverseye aulmáy a érbel árversey Ljese [20] álal ovábbfejlesze modelljé és aak egy olya válozaá muaja be, amely jobba alkalmazhaó érbel jeleségekre. Ljese modellje amely a rezervácós ára haározza meg egy képzelebel városba, és amely egy külső paco s jele va a Hoellg-féle kereredszer egy webáruházzal egészí k. Modellük a külső pac helye darab Hoellgípusú paco feléelez, ahol a webáruház szé érékesíhe a erméké. Eredméyek szer az árak alacsoyabbak leszek, és a hagyomáyos azaz a érbe fzka üzleel redelkező bolokokak megva a leheőségük, hogy érbe jobba elkülöüljeek egymásól. Modellük arra s rávlágí, hogy a vzsgál pacoko a versey öszözése és a szállíás kölségek csökkeése a fogyaszóka előyösebb helyzebe hozhaja azzal, hogy a ermékek beszerzése számukra olcsóbbá válha.* Joural of Ecoomc Leraure (JEL) kód: D4, L, L. webáruházak övekvő száma és egyre agyobb érékesíés forgalma megerősí az erees kereskedelem jeleőségé, ezér egyre öbb aulmáy foglalkozk ezzel a erüleel. éma azoba em ekheő eljese újak, mvel a korábba megjeleő kaalógusáruházak az erees áruházak elődjéek ekheők. webáruházak segíeek abba, hogy a pacok áláhaóbbak legyeek, és a agyobb verseyek köszöheőe az áraka s lejjebb kéyszerík. bba az érelembe s külölegesek, hogy köyebbe és gyorsabba lehe őke elér, m a hagyomáyos boloka. Maapság már a fogyaszók döő része hozzáfér az erehez, így számukra yva áll az e-kereskedelem leheősége. Ezálal kéyelmesebbé válk a vásárlás, az uazás kölsége és fáradsága elkerülheő. Ez azoba em jele az, hogy a szállíás kölségek eljese elűéek, ez valamlye módo ovábbra s meg kell fze. szállíás kölségek külöböző formá leheek: például f kölség az egész országba vagy külöböző régók szer díjak, eseleg az árba elrejve sb. * Köszöe lle a évele bíráló a haszos megjegyzésekér. Keleme József, a Magyar emze Bak, Budapes Corvus Egyeem. kézra első válozaa 207. jauár 22-é érkeze szerkeszőségükbe. DOI: hp://d.do.org/0.844/ksz

2 Több pacra épülő webáruház érbel árverseye 6 z erees kereskedelem mára már ge komple gazdaság jeleséggé vál, ezér a frsse megjele aulmáyok s agyo szereágazók a émába. Hu és szerzőársa [204] egy olya modell muao be, ahol a bolok egyszerre kereskedheek ole és offle. fogyaszók fgyelembe veszk a bol eléréséhez szükséges uazás kölsége, a ermék kézbesíés kölségé és a megredelések várakozás dejé. Ezek a paraméerek md befolyásolják a bolok ára. Dukes Lu [205] az ole vásárlás olya közveíő szíeréek a szerepé elemeze, amely összehozza a vásárlóka az eladókkal. vevők eldök, háy eladó érékeljeek, és mlye mélységbe öréje az érékelés. z eredméyek az muaják, hogy a fogyaszók em veszek számba úl sok eladó. Blazewcz és szerzőársa [204] az erees kereskedelem szerepé vzsgála az árérzékey leárazások eseébe. vásárlók örekszeek arra, hogy megvegyék az összes szükséges erméke, mközbe próbálják elér a legalacsoyabb kedvezméyes ára. szerzők ké számíógépes algormus s bemuaak a probléma megoldására. Brg [205] a webáruházakkal kapcsolaba az országhaároko áyúló adóverseyel foglalkozo. z adózaásba a redeleés hely elve mérsékl az adóversey, míg a származás hely elve erősí. érbel árversey Hoellg [929]-féle modelljéek kereredszeréhez Ljese [20] llesze egy, a rezervácós ára meghaározó webáruháza. ké hagyomáyos bol melle léezk egy harmadk egy webáruház, amely emcsak a képzelebel városba va jele, haem külső paco s, ahol a keresle leárs függvéyel írhaó le. ké hagyomáyos bol em verseyez egymással, csak a webáruházzal. szerző kemele a szakrodalomhoz való ké foos hozzájárulásá. Egyrész a rezervácós alapú érbel modelleke (Ecoomdes [984], Böckem [994], Hloope va Marrewjk [999], Woeckeer [2002]) fejleszee ovább azzal, hogy az eddg eogé rezervácós ár a modellbe edogé. Másrész ez az első webáruházmodell, amely Salop [979] körmodellje helye a leárs város felevésé alapszk. Eek a aulmáyak az a célja, hogy az erede Ljese [20] modell amelybe em eljese vlágos, hogy a külső pac hoa származk, és mér lehe egy leárs keresle függvéyel leír más megközelíésbe helyezze, kább érbel magyarázaá adja, és eek megfelelőe módosísa. Ha smerjük a poos vselkedésé egy pacak, akkor ehhez hasoló pacokak kellee kalakuluk, ezér a webáruház külső kereslee helye darab Hoellg-ípusú paco feléelezük, 2 hagyomáyos bolal, vszo csak egy webáruházzal, amely az összes paco rész vesz. Először az erede modell muajuk be, majd a módosío válozaá. Ezek uá az erede és a módosío modell közö hasolóságokról és külöbségekről lesz szó, majd a modell egyesúlyá vzsgáljuk. Végül pedg a aulmáy összegzéssel zárjuk. Hoellg-féle kereredszere az erede modell érjük, de em aak hbás eredméyével (d spremo és szerzőársa [979]).

3 64 Keleme József z erede modell Ljese modellje Hoellg [929] kereredszerére épül: egy egységy hosszúságú képzelebel városba ké hagyomáyos vállala kereskedk, és B. Erre a pacra lép be egy webáruház (0-val jelöljük), amely edogé módo olya alacsoy ára képes meghaároz, hogy és B egymásól elszgeele vselkedk, azaz Ecoomdes [984] alapjá em verseyezek egymással. Egy kélépcsős jáék sorá először és B meghaározzák elhelyezkedésüke (, B ) a képzelebel városba, majd ezuá a ké bol és a webáruház s döeek az árakról (p, p B és p 0 ). fogyaszók számára, ha a hagyomáyos vállalaokál vásárolak, akkor szállíás vagy uazás kölség ( > 0) merül fel, míg ha a webáruházól redelek, akkor fuvardíja (θ > 0) s kell a ermék árá felül fzeük. fogyaszó o vásárol, ahol olcsóbba kapja meg a erméke. pac széle és a közepé s a webáruház helyezkedk el az alacsoy áraak köszöheőe. 2 Így ehá balról jobbra haladva a bolok a kövekezőképpe brokolják a paco (. ábra): webáruház, hagyomáyos bol, webáruház, B hagyomáyos bol és smé a webáruház.. ábra pac és a vállalaok kereslee Ár p 0 θ p = p B 0 B Pac 0 0 0B B 0 égy közömbös fogyaszó haározhaó meg. legelső közömbös fogyaszó eseébe, ak az vállala bal oldalá va, feáll, hogy az vállalaak fzeedő ár és az uazás kölség megegyezk a webáruház álal meghaározo ár és a fuvardíj összegével. z uazás vagy szállíás kölség akkor merül fel, amkor a közömbös fogyaszó a lakhelyéről ( 0 ) elju az hagyomáyos bolba és vssza. Formalzála ez a kövekező jele: 2 Ez egy echka egyszerűsíés, amely em váloza az eredméyeke, csak aalkusa ehezebb lee a probléma megoldása. hagyomáyos bolok a profmamalzálás sorá em érzékelék a webáruház jeleléé.

4 Több pacra épülő webáruház érbel árverseye 65 p 0 θ = p ( 0 ). () Ez a feléel aalóg módo meghaározhaó a másk három közömbös fogyaszóra s. Ha az egyeleeke áredezzük, akkor megkapjuk a közömbös fogyaszók elhelyezkedésé az árak, a szállíás kölség és a fuvardíj függvéyébe: = ( p p θ ), (2) 0 0 = ( p θ p ), () 0 0 = ( p p θ ), (4) 0B B B 0 = ( p θ p ). (5) B0 0 B B webáruház emcsak a képzelebel városba, haem egy aleraív paco s kereskedk, ez egy leárs keresle függvéyel írhaó le. Feleheőe e mögö a feléelezés mögö az áll, hogy ké külöböző fogyaszó csopor va a modellbe. z egyk csopor amelyről már korábba szó vol vagy a webáruházba, vagy pedg a hagyomáyos bolokba vásárol. másk csopor azoba csak a webáruházba hajladó vásárol, mer úlságosa elfoglal ahhoz, hogy bolba járjo. Tegyük fel, hogy a haszosság függvéyük a kövekező alako öl: u() = p 0, ahol egy poja a b épsűrűségű [a, a/b] szakaszak. Így azok a fogyaszók vásárolak a webáruházól, akkre eljesül, hogy 0 u(), azaz p 0, és az ő keresleük így: q 0 ab = bd. p0 Kfejve ez az jele, hogy q0 = a bp0. Ezekből a felevésekből kövekezk az. és a 2. állíás. (6). állíás (Ljese I.) Léezk az árak ash-egyesúlya, ha θ < 2 a, b 2 és ha ez feáll, akkor p 0 = 2 a 2b 6 ( θ ), p p = B = ( 4θ a 2bθ ). 4b 2 2. állíás (Ljese II.) ash-egyesúlybel elhelyezkedések aromáya az vállalara:

5 66 Keleme József 2 4 a 2b 9 2 4b a 6b θ θ θ, θ 4 b 4 b, míg B-re: 2 2 a 6b 4 4b a 2b θ θ θ θ, 4 b 4 b. z új modell Ugyaazoka a szereplőke ugyaazokkal a movácókkal feléelezzük, m az előzőkbe. köyebb érheőség kedvéér a vállalaok érbel elhelyezkedésé s feléelek ekjük, am a későbbekbe felolduk. külöbség a korábbakhoz képes az, hogy az új modellbe a webáruházak cs aleraív kereslee, ehelye egymás melle párhuzamosa öbb Hoellg-ípusú pac működk. Tehá léezk számú, külöböző méreű képzelebel város, ahol egyrész az összes paco jele va a webáruház, valam mde -edk városba vagy paco ké hagyomáyos bol s va. z első bol, a másodk pedg B. z első bol rá kereslee az -edk paco az hagyomáyos bolhoz arozó közömbös fogyaszók közö szakasz muaja, amely a kövekezőképpe írhaó fel: 2 q = = p p 0 0 ( 0 θ ), (7) ahol álaláosíva a (2)- és a ()- p p = 0 ( 0 θ ), (8) = p p 0 ( 0 θ ). (9) (7) az fejez k, hogy egy ado paco lévő hagyomáyos bolak ksebb ára kell meghaároza ahhoz, hogy pozív kereslee legye, m a webáruházak, amelyek fgyelembe kell vee a fuvardíja s. Ezzel aalóg a B vállala kereslee, valam megfgyelheő, hogy a hagyomáyos bolok keresleé em befolyásolja a sajá elhelyezkedésük. prof a kövekezőképpe írhaó fel ulla kölségeke feléelezve: 2 π = p q = p p0 θ p. (0) ( ) Ez alapjá az elsőredű feléel meghaározhaó: π 2 2 = ( p0 θ p ) p ( )= 0. () p Majd áredezve a ()-e megkapjuk az vállala profmamalzáló árá a webáruház áráak függvéyébe:

6 Több pacra épülő webáruház érbel árverseye 67 p p = 0 θ. 2 vállala az árá úgy haározza meg, hogy a fele legye a rezervácós árak, azaz később megado defícók szer aak az árak, am a vásárló akkor fze, ha a webáruházál vásárol. ké vállala, és B problémája az -edk paco megegyezk, mer egymással szmmerkusak. Ez jól muaja az árazás mechazmus s, am csak a webáruház ára és a fuvardíj paraméere befolyásol. Továbbá ezekre az eredméyekre cs haással a pacok méree, ehá az összes hagyomáyos vállala vselkedése azoos, így keresleük és az áruk s megegyezk mde paco. Ehhez azoba ermészeese szükség va arra a feléelre, hogy a pacok elég agyok ahhoz, hogy a vállalaok ez megehessék. Vlágos, hogy ez alapjá az -edk paco összese 2q keresleük lesz, a öbb marad a webáruházak, am pozívak éelezük fel. Ez a feléel később elleőrzzük, hogy a paraméerek mlye feléele melle eljesül. z -edk pac méree d, ez alapjá rezduálsa meghaározhaó a webáruház profja az összes (mde ) paco: 4 π0 = 0 ( 2 ) p q = p 0 ( p0 θ p ). () = = webáruház profjáak elsőredű feléele: = ( π0 4 4 p ) 0 θ p p0 = 0. (4) p0 = = Behelyeesíve a (2) összefüggés, kszámíhaó a webáruház álal szabhaó opmáls ár: p 0 = (2) 2θ θ =. (5) 6 6 = = Felhaszálva a (2) és a (5) összefüggés, megkapjuk a hagyomáyos bolok álal szabhaó opmáls ára s: p p = p = B 0 θ θ = θ = θ = =. (6) Végül a hagyomáyos bolok keresleé s meghaározhajuk: 2 = θ = θ q = θ = θ = (7) 2 z eredméyek egyrész a pacok álagos méreéől függek amely súlyozva va az uazás kölséggel, másrész a fuvardíjól s. z vlágos, hogy a kölségek befolyásolják az áraka és a kereslee, azoba az álagos pacmére szerepe első pllaásra em űk egyérelműek. webáruház profmamalzálásakor egységese kezel a pacoka, amek kövekezébe a pacok álagos méree válk számára foossá. Ha a uazás kölség ő, akkor az a hagyomáyos boloka egaíva ér. fogyaszók ksebb része juha el a hagyomáyos bolokba, ezér egy részük a webáruháza

7 68 Keleme József válaszja. webáruház ema magasabb ára ud meghaároz, am köveek a hagyomáyos bolok s. Ez az áremelkedés a fogyaszók ovább lemorzsolódásához veze, ovább csökkeve a hagyomáyos bolok keresleé. pacok méreéek (vagy az álagos pacméreek a) bővüléséből mde bol profál, am pozív haással va az árakra. Mdez úgy örék, hogy a hagyomáyos bolok kereslee még őhe s, mer a webáruház jobba övel az ára, m a hagyomáyos bolok. fuvardíj emelkedése roja a webáruház leheősége, ezér kompezáláské csökke az árá oly módo, hogy a kölségek övekedésé em eljese háríja á a fogyaszókra, azaz (p 0 θ)/ θ <. Ez a hagyomáyos bolokak kedvez, mer ára udak emel, és közbe még a keresleük s ő. z egyesúly szükséges feléele z előző eredméyek léezéséhez elleőrz kell, hogy poosa mlye körülméyek közö eljesülek a feléelek. Egyrész mde pacak elég agyak kell lee, hogy a feléeleze pac srukúra megvalósíhaó legye: a pac legye akkora, hogy a ké hagyomáyos bol melle a webáruházak s legye helye. Ehhez a ké hagyomáyos bol együes keresleéek együvéve ksebbek kell lee, m a eljes pac, azaz 2 > 0, vagy máské fogalmazva: legalább ké hagyomáyos bolak az q opmáls kereslee kelégíheő legye az ado paco, q > 2. Ez evezzük a pacmérekorláak, amely az opmum szükséges feléele. Ekkor a (7) felhaszálásával mde -re gazak kell lee, hogy = 4 θ >. Kompakabb formába a pacmérekorlá: θ = m. 4 > Ez a feléel az bzosíja, hogy a fuvardíj elég alacsoy legye az uazás kölséghez képes a pacoko, így a webáruházak megér belép az összes pacra. Ebből azoba az s kövekezk, hogy a bal oldal pozív a fuvardíj és az uazás kölség pozvása ma, ekkor a zárójeles agak s pozívak kell lee: = m >, (20) azaz a (9) kövekezméye, hogy a legksebb pac háromszoros méreéek agyobbak kell lee, m az összes pac álagos méree. (8) (9) levezeések egy része a Függelékbe alálhaó.

8 Több pacra épülő webáruház érbel árverseye 69 Ezekívül még szükséges feléel az árak emegavása s. z a (2) alapjá köye láhaó, hogy ha a webáruház ára pozív, akkor a hagyomáyos bol ára s pozív lesz. hhoz, hogy belássuk, a webáruház ára pozív, haszáljuk fel a kövekező egyelőlesége: = p0 > 4 m. (2) Mvel eszőleges pozív számok álaga em ksebb, m azok mmuma, így a másodk ag a zárójele belül pozív vagy ulla, így a webáruház ára pozív, s a (9) feállása eseé az árak pozívak. Ezek alapjá ehá csak a pacmérekorlá szükséges pólólagos felevés a modellbe. Elhelyezkedés Mde paco vagy városba a hagyomáyos bolok egy elkülöül, q hosszúságú szakaszo elégík k a vásárlók keresleé. másk bolal em verseyezek, ezér ké oldalról a webáruház bzosíja a vásárlók kszolgálásá. poos elhelyezkedésük em haározhaó meg, csak ervallumoka lehe megad. Ez az jele, hogy mde hagyomáyos bol elég agy keresleel redelkezk md a ké oldalá, am a profmamalzálás sorá a másk hagyomáyos vállala és a város végpoja em befolyásolak. Így egyrész a webáruház a város széle és a ké bol közö szolgálja k a vásárlóka, másrész az álala kíál ár plusz a fuvardíj szolgál rezervácós árké a modellbe. Ez uóbb megakadályozza a hagyomáyos boloka, hogy úl magas áraka szabjaak. Eek kövekezébe a hagyomáyos bolok egymásól elszgeele működheek, és ebbe a helyzebe semm sem öszöz őke arra, hogy új helye válasszaak. z előbb godolameere épíkezve számísuk k a (8) és a (9) egyesúly éréké! Láhaó, hogy a vállala mdké oldalá ugyaakkora a keresle, q 2, azaz együese q. p p q θ = 0 ( = 0 θ)= =, (22) 2 2 = q θ = p p 0 ( 0 θ )= =. (2) 2 2 Áredezve a (22) összefüggés, megkaphajuk az ervallum bal oldalá, ahol az vállala elhelyezkedhe. Ezek az elhelyezkedések bzosíják számára, hogy a szükséges kereslee meglegye a bal oldalo, felhaszálva, hogy a közömbös fogyaszók elhelyezkedése em lehe egaív, azaz > 0. 0 q θ = θ = = = >. (24)

9 620 Keleme József z vállalao a jobb oldalá korláozza a B vállala, ezér vállalaak legalább q 2 ávolságra kell lee a B vállala bal oldalá lévő leguolsó fogyaszóól, hogy mdké vállala számára redelkezésre álljo a szükséges keresle. De udjuk, hogy a szmmera ma B vállalaak s q kereslee va, így jobboldal az vállalaak a legvégső elhelyezkedése a 2 q poól balra va. Így a leheséges helyek ervallumáak jobb oldala az vállala számára a kövekező: = q θ = = q =. (25) 0B másk vállala elhelyezkedése az vállalahoz hasolóa meghaározhaó. végső eredméyek így: B q q = θ 2 2,, 2 θ = = q q = θ, 2 2, 4 θ 4 = = 2, (26). (27) z elhelyezkedések leheséges ervallumá befolyásolja az ado pac méree, az álagos pacmére, valam a fuvardíj és az uazás kölség aráya. fuvardíj emelkedése, az uazás kölségek csökkeése vagy az álagos pacmére bővülése ma a vállalaokak ksebb leheőségük va egymásól elkülöül, azálal hogy ő a hagyomáyos bolok kereslee. z eredméyek összehasolíása z. ábláza segí összehasolía a ké modell. z erede modellbe az a paraméer fejez k a külső pac méreé. Ha öveljük az a paraméer éréké, akkor az árak emelkedek, azoba a pacmérekorlá ma felső korlába üközük. Ha az aleraív pac elég agy, akkor a webáruházak megér csak azzal foglalkoza, és a ksebb paco a hagyomáyos bolokra hagya. módosío modellbe ez kssé máshogy működk. hhoz, hogy övel udjuk a eljes pac vagy keresle méreé a webáruház számára, a paraméereke kell övel. Ez emel az áraka, mvel azok a pac álagos méreéől függek. Ha feléelezük egy f méree az egyk pacra legye például az első pac kereslee egységy, azaz =, m az erede modellbe, akkor szé felső korláal kell szembesül majd a pacmérekorlá ma, hogy a webáruház e hagyja el a paco. ovábbakba s éljük az egységy hosszúságú pac felevésével. Ez felhaszálva áredezzük az eredméyeke (2. ábláza). z egyszerűség kedvéér együk fel a pac méreére voakozó paraméerekre, hogy megegyezek, azaz a = = 2, ovábbá az árérzékeység paraméerekre s: b/ = vagy másképpe: b = ( )/ (b = 0 = ). Vlágos, hogy ebbe az esebe a hagyomáyos bolok ára az új

10 Több pacra épülő webáruház érbel árverseye 62. ábláza modellek főbb eredméye Erede modell (Ljese [20]) Pacmérekorlá θ < a 2 b 2 Webáruház ár a 2θ 2b 6 Új modell θ< = m 4 = θ 6 Hagyomáyos bol ár elhelyezkedése (balról) elhelyezkedése (jobbról) a 4θ 2bθ = θ 4b 2 2 a 4 2b θ θ = θ 4b b 9 a 2θ 6bθ θ 4b 2 = 4 2. ábláza Áír válozók ( = ) Webáruház ár Hagyomáyos bol ár Erede modell (Ljese [20]) a θ b b b 6 6 a 4θ 2b θ b b b Új modell = 2 θ 6 6 = 2 θ 2 2 elhelyezkedése (balról) elhelyezkedése (jobbról) a 4 2b θ θ b b b a 4θ 2 bθ 4 b 4 b 2 b = 2 θ 2 2 = 2 θ 4 4

11 622 Keleme József modellbe alacsoyabbak, és egyszerű számíásokkal gazolhaó, hogy ez feáll a webáruház árazására s. Továbbá az s gaz, hogy a hagyomáyos bolok elhelyezkedéséek ervalluma szélesebbek. Ezek gazolásához eksük az uolsó ago a webáruház áráál és az elhelyezkedésél a 2. áblázaba. Ekkor a ké modell közö feáll a kövekező egyelőleség: 4θ 2bθ θ >. (28) 2 b Ezeke az eredméyeke szemléle a 2. ábra, ahol a külső keresle rögzíe, és a pacok száma válozó. 2. ábra Árak az erede, valam a módosío modellbe, rögzíe keresle melle ( = 2, θ = 0,, a = 00) Ár Webáruház (erede modell) Webáruház (új modell) Hagyomáyos bol (erede modell) Szokváyos bol (új modell) z egyesúlyról Pacmérekorlá kövekezőkbe feloldjuk az a pac srukúrájáak szerkezeére voakozó felevésüke, hogy a ké hagyomáyos bol elkülöüle működk a webáruház melle. Eközbe a modellek foos ulajdosága smerhejük meg. Ehhez először s rövde eksük á a Hoellg-féle kereredszer eredméye Hloope va Marrewjk [999] összefoglaló aulmáya alapjá. modellbe ké vállalao vzsgáluk, amelyek egymással verseyezek egy hosszúságú városba ugyaazzal

12 Több pacra épülő webáruház érbel árverseye 62 a ermékkel. fogyaszókak va egy rezervácós áruk (v): mamum ey hajladók ado ermékér kad, és uazás kölsége hajladók vállal. ermékből vagy egy egysége vásárolak, vagy semey. kérdés ekkor az, hogy hol fog elhelyezked a ké bol a városba, és mlye áraka ad a modell eze kduló feléelezések melle. Defáljuk az α = /(v/) éréke, a pacméree az effekív rezervácós ár aráyába, am a rvalzácó méréké ükröz. bba az esebe, ha eek az éréke 2 vagy aál agyobb, akkor Ecoomdes [984] eredméyé kapjuk meg. Ekkor a rezervácós ár olya alacsoy, hogy ha egy vállala moopólumké vselkedk, akkor s csak legfeljebb a pac felé fed le. Így ha mdké vállala moopolsa árazás alkalmaz, akkor az álaluk kszolgál fogyaszók po aya vaak, vagy kevesebbe, m az egész város. Ema a profjuk mamalzálásához hajladók érbe elkülöül. Ha egymással verseyezéek, akkor csökkee a profjuk. Eek kövekezébe a poos elhelyezkedésük em haározhaó meg. Vzsgáljuk meg, hogy a aulmáy keree közö mekkora α éréke. rezervácós ár (a webáruház ára) és a fuvardíj összege: p 0 θ, így α = /[(p 0 θ)/]. Ekkor láhaó, hogy a (9) alapjá po az éelezzük fel α -ről, hogy agyobb, m 2. 4 Tehá ez a felevés közveee bzosíja az, hogy a vállalaok számára az az opmáls, ha elkülöülek, és lokáls moopólumké evékeykedek. Így a vállalaok érbel elhelyezkedése profmamalzáló vselkedésük eredméye, em csupá egy elméle felevés. Először eksük az a specáls esee, amkor csak egy pac va! Ekkor a (9) összefüggésbe szereplő pacmérekorlá egyszerű alako öl: /2 > θ/, azaz /(θ/) > 2. E szer a forma szer úgy űk, mha a webáruház fuvardíja öleé be a modellbe a rezervácós ár szerepé. Valójába csak arról va szó, hogy a webáruház az ado paco gazdaságosa ud működ, hsze a legksebb ár, am meg ud haároz, a p 0 = 0, és ekkor v = θ. Mvel azoba szgorú egyelőleség áll fe, így va ér arra s, hogy pozív ára haározzo meg. Szóval α > 2 bzosíja, hogy a f fuvardíj e legye úl magas, és a webáruház s beléphesse a pacra. Ekkor az árak pozívak, és az vállala valahol az 2, 4 aromáyba helyezkedk el, míg a B vállala az 4, 2 aromáyba. Eek köszöheőe a vállalaokak elegedő helyük va az opmáls keresle számára. Ha (9) sérüle, azaz α 2, akkor csak a ké hagyomáyos bol evékeykede a paco, a webáruház élkül. Ez a modell keree úlmua, mer a webáruház szempojából érdekele lee. Egyelőség eseé a ké hagyomáyos bol ovábbra s lokáls moopólum lee, ahol a webáruház pacra való eseleges belépése feyegeeségké jelek meg, am ma a hagyomáyos bolok em kíváak magasabb ára megszab. Egyébké, ha α < 2, akkor ké ese áll fe, aól függőe, hogy α meyvel ksebb éréke vesz fel. Ekkor vsszakapjuk a Hoellg-kereredszer egyéb esee: először a közes dfferecálás, ha még ksebb az érék, akkor pedg az erede Hoellg-modell. 5 z álaláos esebe, amkor öbb pac va, és a (9) eljesül, akkor a webáruház mde pacra belép. Ez a feléel azoba em ekvvales azzal, m ha mde 4 Lásd az F2. állíás bzoyíásá a Függelékbe. 5 z erede Hoellg-modellbe em szerepel rezervácós ár.

13 624 Keleme József pacra feleék, hogy /(θ/) > 2, az előbbből kövekezk az uóbb. Eek megéréséhez vegyük egy képacos esee, ahol a paraméerek éréke a kövekezők: = 5, 2 = 20, =, θ = 2. Ekkor a webáruház külö-külö be ud lép mdké pacra, mvel a pacoko feáll, hogy α 2 (α = 5/2, α 2 = 0), azoba a (9) összefüggés sérül. Ekkor a webáruházak jobba megér csak a agyobb pacra kocerála a magasabb prof ma, a ksebbel em foglalkoz. Foos feléel egy pacra voakozóa, hogy /(θ/) > 2, de ez csak az jele, hogy a webshop képes belép a pacra és profo ermel. Ha azoba öbb olya pac va, amelyre ez az egyelőleség feáll, akkor lehe, hogy a ksebb méreű pacoka a webáruház elhayagolja, mer a agyobb pacoko magasabb ár meghaározásával öbb profo képes elér. Egyválozós esebe ermészeese cs lye megkülöbözeés, a ké egyelőleség megegyezk. I felmerülhe az a jogos kérdés, hogy mér e haszálá k egy másk webáruház ez a helyzee. Rövd godolakísérle erejég egedjük meg, hogy egy másk webáruház s belépje, amely hajladó kszolgál az első paco. Ekkor a másodk pac vásárló s eől a webáruházól vásároláak, így az első webáruházak ára kell csökkeee. Eek érelmébe hosszú ávo em fearhaó ez a kválságos helyze. Tovább folyava a godolakísérlee, és edogé vállalaszámo feléelezve a webáruházakra, arra juuk, hogy az egymással való versegés sorá a θ fuvardíj lesz az álaluk kíál ár. Összesíve az előzőke, a pacmérekorlá az jele, hogy ha vaak külöböző méreű pacok amelyek mdegykére be ud lép a webáruház az alacsoy fuvardíja ma, akkor a webáruház olya ára haároz meg, hogy a ksebb méreű pacoko eseleg már em fogak vásárol, mer az oa fogyaszók a hagyomáyos bolokál maradak. Tesz ez azér, hogy a öbb, agyobb méreű paco, ahol jele va, magasabb árral agyobb profo érje el, m egy alacsoyabbal, ehhez vszo em kell mde paco kszolgála. Ha azoba öbb webáruház működk, akkor a versey ma ez már em lehe mege. Hagyomáyos bolok edogé vállalaszáma pacoké rögzíe vállalaszám kapcsá felmerülhe, hogy vajo em leheséges-e felolda ez a feléel. Ha ugyas egy pac méree olya agy, hogy akár öbb m ké hagyomáyos bol keresleé kelégíse, akkor mér em lép be egy új vállala a pacra az eddgekbe bemuao logka alapjá. Erre a problémára az első leheőség egy korlá bevezeése, am bzosíja, hogy mamálsa ké hagyomáyos bol legye jele a paco. Ez alapjá mde -re gazak kell lee, hogy <. Ez ekvvales azzal, hogy = 2θ ma <. 2 q Va azoba a θ paraméerek egy felső korlája (9). (9) és a (29) összefüggés együ az bzosíja, hogy mde paco poosa csak ké vállala fér el: (29)

14 Több pacra épülő webáruház érbel árverseye 625 = 2θ ma < < m. (0) 2 2 másk leheőség az, hogy a modell rövd ávo érelmezzük, ahol a vállalaok száma eogé. Ebbe az esebe a modellek kell egy hosszú ávú válozaáak s lee, amelybe a vállalaok edogé módo lépheek be a pacra, mvel például a épességszám dővel válozk. Mos em céluk ez a modell részleese bemua, mer eek a kompleása úlmua a modell keree. hagyomáyos bolok opmáls száma em folyoos válozó, így számíógépes módszerekre lee szükség. rra azoba vállalkozuk, hogy megsejsük eek a hosszú ávú modellek a működés mechazmusa. z eredméyek hasolók leheek az eddgekhez, ha hosszú ávo a vállalaok száma edogé módo kalakulha. webáruház mdg a rezduáls keresleel szembesül, azaz a pac méreéből le kell vo a hagyomáyos bolok számá, am mmár em övelheő eszőlegese, feléelezve a pacok rögzíe számá. Ha az egyk pac olya mérékbe megő, hogy beléphe egy új vállala, az ér a webáruház rezduáls keresleé. Teksük a módosío modell egy olya rövd ávú válozaá, amelybe smerjük az opmáls vállalaszámo mde pacra, így a megoldás egybe s esk a hosszú ávú megoldással: = θ pl0 =, () p L = = θ = 6. (2) = evező válozk a korábbakhoz képes, de ha felesszük, hogy = 2 mde pacra, akkor vsszakapjuk a korább megoldásoka. z eredméyek az muaják, hogy a webáruház és a hagyomáyos bolok ára csökkeek a hagyomáyos vállalaok számáak övekedésével. rövd ávhoz képes így öbb vállala léphe be, am öszöz a versey. Továbbá a (7) szer ez a versey csökke a hagyomáyos bolok keresleé. Másrészről ez ahhoz s veze, hogy a hagyomáyos bolok eljes kereslee övekszk, így a rezduáls kereslee a webáruházak álladóa csökke. Kövekezésképp az eredméyek sokkal agyobb versey muaak a vállalaok agyobb száma ma. Gazdaságpolka kövekezeések modell gazdaságpolka kövekezeésekkel s szolgál. Egyrész aláámaszja az a ézs, hogy célszerű a pac korláoka leboa 6 legalábbs ezeke a pacoko. Ez agyobb verseyre kéyszerí md a hagyomáyos boloka, md a webáruházaka, mvel egyre öbb szereplő ud belép, amből a fogyaszók az árak csökkeésé kereszül yerek. Láuk, hogy ha öbb webáruház va jele, akkor 6 Beleérve akár a külföld webáruházaka s.

15 626 Keleme József a verseyük a fuvardíj szjére csökke az áraka, amre a hagyomáyos bolok még ksebb árral reagálak. Másrész a érbel gazdasága azo alapveő ézse s feáll, hogy érdemes a szállíás kölségek csökkeésé öszööz. Ez ugyaúgy agyobb árverseyhez veze, m a pac korláok leboása. fogyaszók uazás kölsége mérséklődk, így a ermékek köyebbe beszerezheővé válak. Ezzel párhuzamosa csökke a fuvardíj s, am a rezervácós áro kereszül befolyásolja az áraka. hagyomáyos bolok ára egyérelműe csökkeek az álaluk a (6) összefüggés alapjá szabhaó opmáls árak érvéyesülésekor. webáruházak eseé em egyérelmű a helyze, az áraka a fuvardíj és az uazás kölség vszoya befolyásolja. Mvel em ud, hogy ez a keő hogya függ az álaláos szállíás kölségekől, ugyas függvéyformájuka em smerjük, így ehéz bárm s moda. Eől függeleül az magáól éreődőek űk, hogy a webáruházak a fajlagos egy személyre voakozó szállíás kölsége agyobb mérékbe csökkehe, m a fogyaszók uazás kölsége. Ema a fuvardíj/uazás kölség (θ/) aráy s csökkehe, am álal a korábba elszgeel pacok elérheővé válak. Eek köszöheőe ezeke a pacoko s agyobb versey alakulha k. Mdezek érelmébe azok a beruházások haszosak, amelyek a szállíás kölségek csökkeésé célozzák. Így például az fra srukúrafejleszések foos szerepe öleek be a fogyaszók helyzeéek javíásába a gazdaság fejleszésé úl. Összegzés aulmáy Ljese [20] modelljéek módosío válozaá muaa be. z új modell kább a érbelségre helyez a hagsúly, így alkalmasabb lehe bzoyos problémák megéréséhez. leárs külső keresle felevése helye az új modell számú és külöböző méreű paco vezee be, hogy más megközelíésből vlágísa meg a problémá. ké modell eredméye hasolók, de va éháy apróbb külöbség. megfelelő áalakíások uá az árak, a leheséges elhelyezkedések ervalluma és a pacmérekorláok hasolók. külső pac övekedése vagy a verseyző vállalaok számáak csökkeése övel mdké esebe az áraka. z új modell srukúrája azoba sokkal kompeívebb, az árak alacsoyabbak, és a hagyomáyos bolokak javul a leheőségük, hogy érbe jobba el udjaak külöül egymásól. z új modellbe foos szerepe kap a pacmérekorlá, amely meghaározza, hogy a webáruház melyk pacoka akarja kszolgál, és melyek azok, amelyeke a hagyomáyos bolokak hagy. Továbbá a rögzíe vállalaszám felevéséek a feloldása agyobb verseyre öszööz azzal, hogy új szereplők lépheek be. Érdekes eredméyekkel szolgál, hogy ha megegedjük a webáruházak árverseyé, akkor a kszállíás díj szjére csökke az ár. Ha vszo a hagyomáyos bolok száma edogé, akkor elmodhaó, hogy a bemuao modellhez képes szé ovább erősödk a versey, és alacsoyabb áraka kapuk. Gazdaságpolka kövekezeésekkel s szolgál a modell. Ezek egyrész ámogaják az e-kereskedelem eljes lberalzácójá, am az árak mérséklődéséhez veze.

16 Több pacra épülő webáruház érbel árverseye 627 Másrész a szállíás kölségek csökkeése például az frasrukúrafejleszés s foos eszköz, mvel megerem aak a leheőségé, hogy öbb pacra jusso el az e-kereskedelem, a webáruházak szolgálaása, így csökkeve a pacoko az áraka. Hvakozások Brg, L. [205]: Cross-border or ole: Ta compeo wh moble cosumers uder desao ad org prcple. CEGE, DP 265. hps://do.org/0.29/ssr Blazewcz, J. Bouvry, P. Kovalyov, M. Musal, J. [204]: Iere shoppg wh prce sesve dscous. 4OR, Vol. 2. o o. hps://do.org/0.007/s Böckem, S. [994]: geeralzed model of horzoal produc dffereao. The Joural of Idusral Ecoomcs, Vol. 42. o o. hps://do.org/0.207/ d spremo, C. Gabszewcz, J. Thsse, J. [979]: O hoellg s sably compeo. Ecoomerca, Vol. 47. o o. hps://do.org/0.207/9955. Dukes,. Lu, L. [205]: Ole shoppg ermedares: The sraegc desg of search evromes. Maageme Scece, Vol. 62. o o. hps://do.org/0.287/ msc Ecoomdes,. [984]: The prcple of mmum dffereao revsed. Europea Ecoomc Revew, Vol. 24. o o. hps://do.org/0.06/ (84) Hloope, J. va Marrewjk, C. [999]: O he lms ad possbles of he prcple of mmum dffereao. Ieraoal Joural of Idusral Orgazao, Vol. 7. o o. hps://do.org/0.06/s (97) Hoellg, H. [929]: Sably compeo. The Ecoomc Joural, Vol. 9. o o. hps://do.org/0.207/ Hu, Z.-H. We, C. L, Q. Xao, F. [204]: Compeo wh ole ad offle demads cosderg logscs coss based o he Hoellg model. Mahemacal Problems Egeerg, 2. o. hps://do.org/0.55/204/ Ljese, M. [20]: Hoellg s webshop. Joural of Ecoomcs, Vol. 09. o o. hps://do.org/0.007/s Salop, S. C. [979]: Moopolsc Compeo wh Ousde Goods. The Bell Joural of Ecoomcs, Vol. 0. o o. hps://do.org/0.207/002. Woeckeer, B. [2002]: Spaal compeo wh a ousde good ad dsrbued reservao prces. Joural of Ecoomcs, Vol. 77. o o. hps://do.org/0.007/ s Függelék Foosabb levezeések F. állíás Ha θ, b, > 0, akkor 4 θ 2 bθ θ >. 2 b

17 628 Keleme József Bzoyíás 4θ 2bθ 4θ 2 θ = b θ θ = b = b b b b > = θ θ F2. állíás Ha 0 < 2q, akkor θ = 4 >. Bzoyíás Haszáljuk fel a (7) és a (2) összefüggés az áalakíásokhoz: 4 p θ 0< 2q = ( p0 θ p )= 2 0. Ez az alak jól muaja, hogy a rezervácós ár a p 0 θ, és a (9) feléel az jele, hogy α > 2. Ezuá helyeesísük be a webáruház áráak opmáls éréké, a (5) összefüggés: θ 2 = 2 = 4 θ =, 6 így = 4 θ >. F. állíás Ha feáll a (9) összefüggés, akkor a webáruház pozív ára haároz meg. Bzoyíás = θ = = = p0 = > m = 6 = = m = m = = m F4. állíás Ha feáll a (9) összefüggés, akkor eseé /(θ/) > 2. Bzoyíás Mde egyes eseé feáll, hogy = 4 Áredezve θ >. θ = > 4.

18 Több pacra épülő webáruház érbel árverseye 629 Vegyük a legksebb méreű paco: θ = 2m m > 4. = Ekkor a m 0, ezér elhagyhaó, hogy az egyelőleség ovábbra s gaz legye: θ 2m > 4, azaz θ m > 2. Ez gaz a legksebb pacmérere, így vszo az eél agyobbakra s. F5. állíás Ha gaz, eseé, hogy 2 < <, akkor = θ ma < 2 m. 2 < 2 Bzoyíás Először redezzük á a feléel jobb oldalá, és haszáljuk fel az opmáls kereslee. Ebből már adódk a bzoyíás másodk fele: 2θ < = 2. q Ezuá pedg alkalmazzuk a 4. állíás az effekív fuvardíjra, azaz: θ 2 = = = < < = 2.

Tiszta és kevert stratégiák

Tiszta és kevert stratégiák sza és kever sraégák sza sraéga: Az -edk áékos az sraégá és ez alkalmazza. S sraégahalmazból egyérelműen válasz k egy eknsük a kövekező áéko. Ké vállala I és II azonos erméke állí elő. Azon gondolkodnak,

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK 5. Beruházások

GYAKORLÓ FELADATOK 5. Beruházások 1. felada Egymás kölcsööse kizáró beruházások közöi válaszás. Ké külöböző ípusú gépe szerezheük be egyazo művele elvégzésére. A ké egymás kölcsööse kizáró projek pézáramlásai ($) a kövekező ábláza muaja:

Részletesebben

Helyettesítéses-permutációs iteratív rejtjelezők

Helyettesítéses-permutációs iteratív rejtjelezők Helyeesíéses-peruációs ieraív rejjelezők I. Shao-i elv: kofúzió/diffúzió Erős iverálhaó raszforáció előállíhaó egyszerű, köye aalizálhaó és ipleeálhaó, de öagába gyege raszforációk sokszori egyás uái alkalazásával.

Részletesebben

PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK

PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK Eegeikai gazdasága MKEE. gyakola PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK A gyakola célja, hogy a hallgaók A. megismejék az alapveő közgazdaságai muaóka; B. egyszeű pojekéékelési számíásoka udjaak elvégezi. A. KÖZGAZDASÁGTANI

Részletesebben

A határokon átnyúló egyesülések adóvonatkozásai és azok hatásai a vállalat beruházásainak értékére

A határokon átnyúló egyesülések adóvonatkozásai és azok hatásai a vállalat beruházásainak értékére 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 3. SZÁM 267 CSOMÓS BALÁZS A haároko áyúló egyesülések adóvoakozásai és azok haásai a vállala beruházásaiak érékére Egy emzeközi cégcsopor ásrukurálása vagy egy M&A-razakció sorá

Részletesebben

A lizing cash flow elemzés tökéletesen versenyz és tökéletlen piaci környezetben valamint inflációs gazdaságban

A lizing cash flow elemzés tökéletesen versenyz és tökéletlen piaci környezetben valamint inflációs gazdaságban 1 ZSUPANEKNÉ DR. PALÁNYI ILDIKÓ A lizig cash flow elemzés ökéleese verseyz és ökélele piaci köryezebe valami iflációs gazdaságba Az elmúl évekbe gyakra alálkozhauk a hazai irodalomba és a gyakorlaba is

Részletesebben

Feladatok és megoldások a 11. heti gyakorlathoz

Feladatok és megoldások a 11. heti gyakorlathoz Feladatok és megoldások a. het gyakorlathoz dszkrét várható érték Építőkar Matematka A. Egy verseye öt ő és öt férf verseyző dul. Tegyük fel, hogy cs két azoos eredméy, és md a 0! sorred egyformá valószíű.

Részletesebben

Statisztika. Eloszlásjellemzők

Statisztika. Eloszlásjellemzők Statsztka Eloszlásjellemzők Statsztka adatok elemzése A sokaság jellemzése középértékekkel A sokaság jellemzéséek szempotja A sokaság jellemzéséek szempotja: A sokaság tpkus értékéek meghatározása. Az

Részletesebben

MAGYAR ÉPÜLETGÉPÉSZET

MAGYAR ÉPÜLETGÉPÉSZET w : u T UL N.h ÚJ P U le EG A M N L po e O H epg w. w MAGYAR ÉPÜLETGÉPÉSZET 6 9 É P Ü L E T G É P É S Z E T I A D Ó F T. S T R O B E L-V E R L A G A olyadékhûõk új geerácója: Arwell AQTL (csak hűős és

Részletesebben

Gazdasági és megbízhatósági elemzések

Gazdasági és megbízhatósági elemzések Budapesi Mőszaki és Gazdaságudomáyi Egyeem Gazdaság- és Társadalomudomáyi Kar Üzlei Tudomáyok Iéze Meedzsme és Vállalagazdasága Taszék Dr. Kövesi Jáos Erdei Jáos Dr. Tóh Zsuzsaa Eszer Gazdasági és megbízhaósági

Részletesebben

Vezetéki termikus védelmi funkció

Vezetéki termikus védelmi funkció Budapes, 016. auguszus Bevezeés A vezeéki ermikus védelmi fukció alapveőe a három miavéeleze fázisáramo méri. Kiszámolja az effekív érékeke, és a hőmérsékle számíásá a fázisáramok effekív érékére alapozza.

Részletesebben

Azonos névleges értékű, hitelesített súlyokból alkotott csoportok együttes mérési bizonytalansága

Azonos névleges értékű, hitelesített súlyokból alkotott csoportok együttes mérési bizonytalansága Azoos évleges értékű, htelesített súlyokból alkotott csoportok együttes mérés bzoytalasága Zeleka Zoltá* Több mérés feladatál alkalmazak súlyokat. Sokszor ezek em egyekét, haem külöböző társításba kombácókba

Részletesebben

Síkalapok vizsgálata - az EC-7 bevezetése

Síkalapok vizsgálata - az EC-7 bevezetése Szilvágyi László - Wolf Ákos Síkalapok vizsgálaa - az EC-7 bevezeése Síkalapozási feladaokkal a geoehnikus mérnökök szine minden nap alálkoznak annak ellenére, hogy mosanában egyre inkább a mélyépíés kerül

Részletesebben

HF1. Határozza meg az f t 5 2 ugyanabban a koordinátarendszerben. Mi a lehetséges legbővebb értelmezési tartománya és

HF1. Határozza meg az f t 5 2 ugyanabban a koordinátarendszerben. Mi a lehetséges legbővebb értelmezési tartománya és Házi feladaok megoldása 0. nov. 6. HF. Haározza meg az f 5 ugyanabban a koordináarendszerben. Mi a leheséges legbővebb érelmezési arománya és érékkészlee az f és az f függvényeknek? ( ) = függvény inverzé.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 4.3 Alkalmazás: sorozatgyártású tűgörgő átmérőjének jellemzése

Tartalomjegyzék. 4.3 Alkalmazás: sorozatgyártású tűgörgő átmérőjének jellemzése 3 4 Tartalomegyzék. BEVEZETÉS 5. A MÉRÉS 8. A mérés mt folyamat, fogalmak 8. Fotosabb mérés- és műszertechka fogalmak 4.3 Mérés hbák 8.3. Mérés hbák csoportosítása eredetük szert 8.3. A hbák megeleítés

Részletesebben

Beruházási lehetőségek tőke-költségvetési és kockázati elemzése

Beruházási lehetőségek tőke-költségvetési és kockázati elemzése Beruházási és fiaszírozási döések Levelező 3. kozuláció Beruházási leheőségek őke-kölségveési és kockázai elemzése Tőkekölségveési kérdések, elemzések 1. rész 1 Beruházási proekek érékelése A B proek proek

Részletesebben

Dinamikus optimalizálás és a Leontief-modell

Dinamikus optimalizálás és a Leontief-modell MÛHELY Közgazdasági Szemle, LVI. évf., 29. január (84 92. o.) DOBOS IMRE Dinamikus opimalizálás és a Leonief-modell A anulmány a variációszámíás gazdasági alkalmazásaiból ismere hárma. Mind három alkalmazás

Részletesebben

A BIZOTTSÁG MUNKADOKUMENTUMA

A BIZOTTSÁG MUNKADOKUMENTUMA AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2007. május 23. (25.05) (OR. en) Inézményközi dokumenum: 2006/0039 (CNS) 9851/07 ADD 2 FIN 239 RESPR 5 CADREFIN 32 FELJEGYZÉS AZ I/A NAPIRENDI PONTHOZ 2. KIEGÉSZÍTÉS Küldi:

Részletesebben

LINEÁRIS TRANSZFORMÁCIÓ

LINEÁRIS TRANSZFORMÁCIÓ 16..8. LINEÁRIS TRANSZFORMÁCIÓ (MÁTRIX) SAJÁTÉRTÉKE, SAJÁTVEKTORA BSc. Maemaika II. BGRMAHNND, BGRMAHNNC LINEÁRIS TRANSZFORMÁCIÓ Egy A: R R függvéy lieáris raszformációak evezük, ha eljesülek az alábbi

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin 3 ÉETTSÉG VZSG 04. május 0. EEKTONK PSMEETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍÁSBE ÉETTSÉG VZSG JVÍTÁS-ÉTÉKEÉS ÚTMTTÓ EMBE EŐFOÁSOK MNSZTÉM Egyszerű, rövid feladaok Maximális ponszám: 40.)

Részletesebben

A mérce, mely mozgásban tartja a világot. Az Eta a KSB-től.

A mérce, mely mozgásban tartja a világot. Az Eta a KSB-től. A mérce, mely mozgásba arja a világo. Az Ea a KSB-ől. Bevezeés Sokoldalú és sikeres: az Ea a KSB-ől Sajá érdemeik dícséree em a mi aszaluk. Ea-szivayúikkal azoba szívese eszük kivéel: szere a világo öbb,

Részletesebben

Oktatási segédlet. Hegesztett szerkezetek költségszámítása. Dr. Jármai Károly. Miskolci Egyetem

Oktatási segédlet. Hegesztett szerkezetek költségszámítása. Dr. Jármai Károly. Miskolci Egyetem Okaás segédle Hegesze szerkezeek kölségszámíása a Léesímények acélszerkezee árgy hallgaónak Dr. Járma Károly Mskolc Egyeem 013 1 Kölségszámíás Az opmálás első sádumában és alkalmazásakor álalában a ömeg,

Részletesebben

Fourier-sorok konvergenciájáról

Fourier-sorok konvergenciájáról Fourier-sorok konvergenciájáról A szereplő függvényekről mindenü felesszük, hogy szerin periodikusak. Az ilyen függvények megközelíésére (nem a polinomok, hanem) a rigonomerikus polinomok űnnek ermészees

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS ÜZLETI STATISZTIKA jegyzet ÜZLETI ELŐREJELZÉSI MÓDSZEREK

GAZDASÁGI ÉS ÜZLETI STATISZTIKA jegyzet ÜZLETI ELŐREJELZÉSI MÓDSZEREK BG PzK Módszerani Inézei Tanszéki Oszály GAZDAÁGI É ÜZLETI TATIZTIKA jegyze ÜZLETI ELŐREJELZÉI MÓDZEREK A jegyzee a BG Módszerani Inézei Tanszékének okaói készíeék 00-ben. Az idősoros vizsgálaok legfonosabb

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin ÉETTSÉG VZSGA 0. május. ELEKTONKA ALAPSMEETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍÁSBEL ÉETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉTÉKELÉS ÚTMTATÓ EMBE EŐFOÁSOK MNSZTÉMA Egyszerű, rövid feladaok Maximális ponszám:

Részletesebben

6. szemináriumi. Gyakorló feladatok. Tőkekínálat. Tőkekereslet. Várható vs váratlan esemény tőkepiaci hatása. feladatok

6. szemináriumi. Gyakorló feladatok. Tőkekínálat. Tőkekereslet. Várható vs váratlan esemény tőkepiaci hatása. feladatok 6. szemináriumi Gyakorló feladaok. Tőkekínála. Tőkekeresle. Várhaó vs váralan esemény őkepiaci haása. feladaok A feladaok megoldása során ahol lehe, írjon MATLAB scripe!!! Figyelem, a MATLAB a gondolkodás

Részletesebben

Numerikus módszerek 2. Nemlineáris egyenletek közelítő megoldása

Numerikus módszerek 2. Nemlineáris egyenletek közelítő megoldása Numerius módszere. Nemlieáris egyelee özelíő megoldása Egyelemegoldás iervallumelezéssel A Baach-ipo-ierációs módszer A Newo-módszer és válozaai Álaláosío Newo-módszer Egyelemegoldás iervallumelezéssel

Részletesebben

Járműelemek I. Tengelykötés kisfeladat (A típus) Szilárd illesztés

Járműelemek I. Tengelykötés kisfeladat (A típus) Szilárd illesztés BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Járműelemek I. (KOJHA 7) Tengelyköés kisfelada (A ípus) Szilárd illeszés Járműelemek és Hajások Tanszék Ssz.: A/... Név:...................................

Részletesebben

DIPLOMADOLGOZAT Varga Zoltán 2012

DIPLOMADOLGOZAT Varga Zoltán 2012 DIPLOMADOLGOZAT Varga Zolán 2012 Szen Isván Egyeem Gazdaság- és Társadalomudományi Kar Markeing Inéze Keresle-előrejelzés a vállalai logiszikában Belső konzulens neve, beoszása: Dr. Komáromi Nándor, egyeemi

Részletesebben

A pénz tartva tenyész, költögetve vész!

A pénz tartva tenyész, költögetve vész! VÁLLALAT ÉNZÜGYEK. A KÖTVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) Összeállíoa: Naár Jáos okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-aár A péz arva eyész, kölögeve vész! Dugoics Adrás: Magyar példa beszédek és jeles modások 8 Kövéy:

Részletesebben

A paramétereket kísérletileg meghatározott yi értékekre támaszkodva becsülik. Ha n darab kisérletet (megfigyelést, mérést) végeznek, n darab

A paramétereket kísérletileg meghatározott yi értékekre támaszkodva becsülik. Ha n darab kisérletet (megfigyelést, mérést) végeznek, n darab öbbváltozós regresszók Paraméterbecslés-. A paraméterbecslés.. A probléma megfogalmazása A paramétereket kísérletleg meghatározott y értékekre támaszkodva becsülk. Ha darab ksérletet (megfgyelést, mérést

Részletesebben

Aggregált termeléstervezés

Aggregált termeléstervezés Aggregál ermeléservezés Az aggregál ermeléservezés feladaa az opimális ermékszerkeze valamin a gyáráshoz felhasználhaó erőforrások opimális szinjének meghaározása. Termékek aggregálása. Erőforrások aggregálása.

Részletesebben

Előszó. 1. Rendszertechnikai alapfogalmak.

Előszó. 1. Rendszertechnikai alapfogalmak. Plel Álalános áekinés, jel és rendszerechnikai alapfogalmak. Jelek feloszása (folyonos idejű, diszkré idejű és folyonos érékű, diszkré érékű, deerminiszikus és szochaszikus. Előszó Anyagi világunkban,

Részletesebben

KOMBINATORIKA ELŐADÁS osztatlan matematikatanár hallgatók számára. Szita formula J = S \R,

KOMBINATORIKA ELŐADÁS osztatlan matematikatanár hallgatók számára. Szita formula J = S \R, KOMBINATORIKA ELŐADÁS osztatla matematkataár hallgatók számára Szta formula Előadó: Hajal Péter 2018 1. Bevezető példák 1. Feladat. Háy olya sorbaállítása va a {a,b,c,d,e} halmazak, amelybe a és b em kerül

Részletesebben

2.10. Az elegyek termodinamikája

2.10. Az elegyek termodinamikája Kéma termodamka.1. z elegyek termodamkája fzka kéma több féle elegyekkel foglakozk, kezdve az deáls elegyektől a reáls elegyekg. Ha az deáls elegyek esetébe az alkotók közt kölcsöhatásokat elhayagoljuk,

Részletesebben

Finanszírozás, garanciák

Finanszírozás, garanciák 29..9. Fiaszíozás, gaaciák D. Fakas Szilvesze egyeemi doces SZE Gazdálkodásudomáyi Taszék fakassz@sze.hu hp://d.fakasszilvesze.hu/ Fiaszíozás émaköei. A péz idıééke, jövıéék és jeleéék, speciális pézáamlások

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! i 7-5'33/07 A Fovárosi Íéloábla 2.Kf.27.561/2006/8.szám "\"?,', " R ".,--.ic-" i" lvöj.bul.lape" evlcz,,-.'{i-.)., Erkze:.. 2007 JúN 1 :szám:......,;.?:j.or; lvi\:dekleek:,""" : Ekiira ik szam ' m.:...,.

Részletesebben

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA)

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Okaási Hivaal A 015/016 anévi Országos Közéiskolai Tanulmányi Verseny dönő forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javíási-érékelési úmuaó 1 Ado három egymásól és nulláól különböző számjegy, melyekből

Részletesebben

Ismérvek közötti kapcsolatok szorosságának vizsgálata. 1. Egy kis ismétlés: mérési skálák (Hunyadi-Vita: Statisztika I. 25-26. o)

Ismérvek közötti kapcsolatok szorosságának vizsgálata. 1. Egy kis ismétlés: mérési skálák (Hunyadi-Vita: Statisztika I. 25-26. o) Ismérvek között kapcsolatok szorosságáak vzsgálata 1. Egy ks smétlés: mérés skálák (Huyad-Vta: Statsztka I. 5-6. o) A külöböző smérveket, eltérő mérés sztekkel (skálákkal) ellemezhetük. a. évleges (omáls)

Részletesebben

Statisztika II. előadás és gyakorlat 1. rész

Statisztika II. előadás és gyakorlat 1. rész Saiszika II. Saiszika II. előadás és gyakorla 1. rész T.Nagy Judi Ajánlo irodalom: Ilyésné Molnár Emese Lovasné Avaó Judi: Saiszika II. Feladagyűjemény, Perfek, 2006. Korpás Ailáné (szerk.): Álalános Saiszika

Részletesebben

Egyszerűen ALM1. Az eszköz-forrás menedzsment nemzetközi modelljei. és gyakorlati alkalmazása. Tanulmány és modell

Egyszerűen ALM1. Az eszköz-forrás menedzsment nemzetközi modelljei. és gyakorlati alkalmazása. Tanulmány és modell Egyszerűe ALM Az eszköz-forrás meedzsme emzeköz modellje és gyakorla alkalmazása Taulmáy és modell Budapes, 004. ovember A megvalósíáshoz pézügy ámogaás a Pézügy Szervezeek Állam Felügyelee yújo, a haályos

Részletesebben

II. Egyenáramú generátorokkal kapcsolatos egyéb tudnivalók:

II. Egyenáramú generátorokkal kapcsolatos egyéb tudnivalók: Bolizsár Zolán Aila Enika -. Eyenáramú eneráorok (NEM ÉGLEGES EZÓ, TT HÁNYOS, HBÁT TATALMAZHAT!!!). Eyenáramú eneráorokkal kapcsolaos eyé univalók: a. alós eneráorok: Természeesen ieális eneráorok nem

Részletesebben

Rudas Tamás: A hibahatár a becsült mennyiség függvényében a mért pártpreferenciák téves értelmezésének egyik forrása

Rudas Tamás: A hibahatár a becsült mennyiség függvényében a mért pártpreferenciák téves értelmezésének egyik forrása Rudas Tamás: A hibahatár a becsült meyiség függvéyébe a mért ártrefereciák téves értelmezéséek egyik forrása Megjelet: Agelusz Róbert és Tardos Róbert szerk.: Mérésről mérésre. A választáskutatás módszertai

Részletesebben

4. Fejezet BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE Beruházási pénzáramok értékelése Infláció hatása a beruházási projektekre

4. Fejezet BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE Beruházási pénzáramok értékelése Infláció hatása a beruházási projektekre . Fejeze Pénzáramok (euróban) 0. év. év. év. év. év. év 0 000 9000 900 0 000 000 000 BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE... Saikus beruházás gazdaságossági számíások: Neó pénzáramok álaga ARR = Kezdõ pénzáram

Részletesebben

Radnai Márton. Határidős indexpiacok érési folyamata

Radnai Márton. Határidős indexpiacok érési folyamata Radnai Máron Haáridős indexpiacok érési folyamaa Budapesi Közgazdaságudományi és Államigazgaási Egyeem Pénzügy anszék émavezeő: Dr. Száz János Minden jog fennarva Budapesi Közgazdaságudományi és Államigazgaási

Részletesebben

Negyedik gyakorlat: Szöveges feladatok, Homogén fokszámú egyenletek Dierenciálegyenletek, Földtudomány és Környezettan BSc

Negyedik gyakorlat: Szöveges feladatok, Homogén fokszámú egyenletek Dierenciálegyenletek, Földtudomány és Környezettan BSc Negyedik gyakorla: Szöveges feladaok, Homogén fokszámú egyenleek Dierenciálegyenleek, Földudomány és Környezean BSc. Szöveges feladaok A zikában el forduló folyamaok nagy része széválaszhaó egyenleekkel

Részletesebben

Bertrand-duopólium. Profitmaximum a Bertrand-modellben. Az árak egyenlõk és megegyeznek a. Kovács Norbert SZE KGYK, GT

Bertrand-duopólium. Profitmaximum a Bertrand-modellben. Az árak egyenlõk és megegyeznek a. Kovács Norbert SZE KGYK, GT 6. Elõadás Saikus Jáékok folyaás Az árverseny: Berrand, Berrand hiái, éreli Berrand Dinaikus Jáékok: Sakelerg-odell Kovás orer SZE KGYK, GT Berrand-duoóliu A. vállala erékei iráni keresle Berrand versenyen

Részletesebben

Ingatlanbefektetések elemzése

Ingatlanbefektetések elemzése Igalabefekeések elemzése Elıadás Igalavagyo-érékelı és közveíı Szakképzés, Igalakezelı Szakképzés A-V. modul Cash flow modell (ıkekölségveés): Leheséges eljes bevéel - Kihaszálalaságból eredı veszeség

Részletesebben

) (11.17) 11.2 Rácsos tartók párhuzamos övekkel

) (11.17) 11.2 Rácsos tartók párhuzamos övekkel Rácsos arók párhuzamos övekkel Azér, hog a sabiliási eléelek haásá megvizsgáljuk, eg egszerű síkbeli, saikailag haározo, K- rácsozású aró vizsgálunk párhuzamos övekkel és hézagos csomóponokkal A rúdelemek

Részletesebben

2014.11.18. SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK: Gazdasági ösztönzők jellemzői. GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK (economic instruments) típusai. Környezetterhelési díjak

2014.11.18. SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK: Gazdasági ösztönzők jellemzői. GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK (economic instruments) típusai. Környezetterhelési díjak SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK: 10. hé: A Pigou-éelen alapuló környezei szabályozás: gazdasági öszönzők alapelvei és ípusai 1.A ulajdonjogok (a szennyezési jogosulság) allokálása 2.Felelősségi szabályok (káréríés)

Részletesebben

Elméleti közgazdaságtan I. A korlátozott piacok elmélete (folytatás) Az oligopólista piaci szerkezet formái. Alapfogalmak és Mikroökonómia

Elméleti közgazdaságtan I. A korlátozott piacok elmélete (folytatás) Az oligopólista piaci szerkezet formái. Alapfogalmak és Mikroökonómia Elmélei közgazdaságan I. Alafogalmak és Mikroökonómia A korláozo iacok elmélee (folyaás) Az oligoólisa iaci szerkeze formái Homogén ermék ökélees összejászás Az oligool vállalaok vagy megegyeznek az árban

Részletesebben

A NEMEK KÖZÖTTI BÉRKÜLÖNBSÉGEK ELEMZÉSÉNEK STATISZTIKAI MÓDSZEREI*

A NEMEK KÖZÖTTI BÉRKÜLÖNBSÉGEK ELEMZÉSÉNEK STATISZTIKAI MÓDSZEREI* MÓDSZERTANI TANULMÁNYOK A NEMEK KÖZÖTTI BÉRKÜLÖNBSÉGEK ELEMZÉSÉNEK STATISZTIKAI MÓDSZEREI* A vlág sze de országába ser eleség az, hogy a ér és a ő uka pac egíélése, és ebből adódóa díazása elérő. Mvel

Részletesebben

Horizontális termékdifferenciálás a. Statikus Játékok Dinamikus Játékok

Horizontális termékdifferenciálás a. Statikus Játékok Dinamikus Játékok ' 5. Elõdás Horoáls ermékdffereálás Csomg öréõ érékesíés Skus Jáékok Dmkus Jáékok Kovás orer SZE KGYK GT Horoáls ermékdffereálás földrj ére Köo helye érékesí: rm város ö helye: MDold s Kereskedelm kok

Részletesebben

Makroökonómiai modellépítés monetáris politika

Makroökonómiai modellépítés monetáris politika Makroökonómiai modellépíés moneáris poliika Szabó-Bakos Eszer 200. ½oszi félév Téelezzük fel, hogy az álalunk vizsgál gazdaságban a reprezenaív fogyaszó hasznossági függvénye az X U = ln C +! v M+ L +

Részletesebben

A sebességállapot ismert, ha meg tudjuk határozni bármely pont sebességét és bármely pont szögsebességét. Analógia: Erőrendszer

A sebességállapot ismert, ha meg tudjuk határozni bármely pont sebességét és bármely pont szögsebességét. Analógia: Erőrendszer Kinemaikai egyensúly éele: Téel: zár kinemaikai lánc relaív szögsebesség-vekorrendszere egyensúlyi. Mechanizmusok sebességállapoa a kinemaikai egyensúly éelével is meghaározhaó. sebességállapo ismer, ha

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin Javíási-érékelési úmaó 09 ÉETTSÉGI VIZSG 00. májs 4. ELEKTONIKI LPISMEETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍÁSBELI ÉETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ OKTTÁSI ÉS KULTUÁLIS MINISZTÉIUM

Részletesebben

Portfóliókezelési szabályzat

Portfóliókezelési szabályzat A szabályza ípusa: A szabályza jóváhagyója: A szabályza haályba lépeője: Működési Igazgaóság Igazgaóság elnöke Porfóliókezelési szabályza Szabályza száma: 9/015 erziószám: 1.7 Budapes, 015. auguszus 7.

Részletesebben

Az ökotérképezés. Az ökotérképezés. Milyen térkép. A térképezés végzésének fázisai. Települési elhelyezkedés. Települési elhelyezkedés

Az ökotérképezés. Az ökotérképezés. Milyen térkép. A térképezés végzésének fázisai. Települési elhelyezkedés. Települési elhelyezkedés Az ökoérképezés Az ökoérképezés Az öko-érképezés az ayagáram elemzése alapuló módszer a köryezei éyezık haásaiak grafikus megjeleíésére a köryezei iformációk megjeleíéséek egyszerő módja viszoylag köye

Részletesebben

Erőmű-beruházások értékelése a liberalizált piacon

Erőmű-beruházások értékelése a liberalizált piacon AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.3 2.5 Erőmű-beruházások érékelése a liberalizál piacon Tárgyszavak: erőmű-beruházás; piaci ár; kockáza; üzelőanyagár; belső kama. Az elmúl évek kaliforniai apaszalaai az

Részletesebben

Számsorozatok. 1. Alapfeladatok december 22. sorozat határértékét, ha. 1. Feladat: Határozzuk meg az a n = 3n2 + 7n 5n létezik.

Számsorozatok. 1. Alapfeladatok december 22. sorozat határértékét, ha. 1. Feladat: Határozzuk meg az a n = 3n2 + 7n 5n létezik. Számsorozatok 2015. december 22. 1. Alapfeladatok 1. Feladat: Határozzuk meg az a 2 + 7 5 2 + 4 létezik. sorozat határértékét, ha Megoldás: Mivel egy tört határértéke a kérdés, ezért vizsgáljuk meg el

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról Összegezés az ajánlaok elbírálásáról 9. mellékle a 92/211. (XII. 3.) NFM rendelehez 1. Az ajánlakérő neve és címe: Budesi Távhőszolgálaó Zárkörűen Működő Részvényársaság (FŐTÁV Zr.) 1116 Budes Kaloaszeg

Részletesebben

A sztochasztikus idősorelemzés alapjai

A sztochasztikus idősorelemzés alapjai A szochaszikus idősorelemzés alapjai Ferenci Tamás BCE, Saiszika Tanszék amas.ferenci@medsa.hu 2011. december 19. Taralomjegyzék 1. Az idősorelemzés fogalma, megközelíései 2 1.1. Az idősor fogalma...................................

Részletesebben

A heteroszkedaszticitásról egyszerûbben

A heteroszkedaszticitásról egyszerûbben Mûhely Huyad László kaddátus, egyetem taár, a Statsztka Szemle főszerkesztője A heteroszkedasztctásról egyszerûbbe E-mal: laszlo.huyad@ksh.hu A heteroszkedasztctás az ökoometra modellezés egyk kulcsfogalma,

Részletesebben

( r) t. Feladatok 1. Egy betét névleges kamatlába évi 20%, melyhez negyedévenkénti kamatjóváírás tartozik. Mekkora hozamot jelent ez éves szinten?

( r) t. Feladatok 1. Egy betét névleges kamatlába évi 20%, melyhez negyedévenkénti kamatjóváírás tartozik. Mekkora hozamot jelent ez éves szinten? Feladaok 1. Egy beé névleges kamalába évi 20%, melyhez negyedévenkéni kamajóváírás arozik. Mekkora hozamo jelen ez éves szinen? 21,5% a) A névleges kamalába időarányosan szokák számíani, ehá úgy veszik,

Részletesebben

Piaci részesedések eloszlásának előrejelzése Markovmodellel a biztosítási piacon Kovács Norbert 1

Piaci részesedések eloszlásának előrejelzése Markovmodellel a biztosítási piacon Kovács Norbert 1 Piaci részesedések eloszlásáak előreelzése Markomodellel a bizosíási iaco Koács Norber Abszrak: A iaci ersey kérdésköréel foglalkozó szakirodalom számos módszer aál a iaci erő közee és közele mérésére.

Részletesebben

OTDK-dolgozat. Váry Miklós BA

OTDK-dolgozat. Váry Miklós BA OTDK-dolgoza Váry iklós BA 203 EDOGÉ KORRUPCIÓ EGY EOKLASSZIKUS ODELLBE EDOGEOUS CORRUPTIO I A EOCLASSICAL ODEL Kézira lezárása: 202. április 6. TARTALOJEGYZÉK. BEVEZETÉS... 2. A KORRUPCIÓ BEVEZETÉSE EGY

Részletesebben

Numerikus módszerek 2. Nemlineáris egyenletek közelítő megoldása

Numerikus módszerek 2. Nemlineáris egyenletek közelítő megoldása umerius módszere. emlieáris egyelee özelíő megoldása Egyelemegoldás iervallumelezéssel Legye :[ a, b] R olyoos, a, b, és eressü az egyele egy [ a, b] -beli megoldásá. Bolzao éele: Legye olyoos a véges,

Részletesebben

1. Előadás: Készletezési modellek, I-II.

1. Előadás: Készletezési modellek, I-II. . Előadás: Készleezési modellek, I-II. Készleeke rendszerin azér arunk hogy, valamely szükséglee, igény kielégísünk. A szóban forgó anyag, cikk iráni igény, keresle a készle fogyásá idézi elő. Gondoskodnunk

Részletesebben

A T LED-ek "fehér könyve" Alapvetõ ismeretek a LED-ekrõl

A T LED-ek fehér könyve Alapvetõ ismeretek a LED-ekrõl A T LED-ek "fehér könyve" Alapveõ ismereek a LED-ekrõl Bevezeés Fényemiáló dióda A LED félvezeõ alapú fényforrás. Jelenõs mérékben különbözik a hagyományos fényforrásokól, amelyeknél a fény izzószál vagy

Részletesebben

1. Feladatkör: nemzeti számvitel. Mikro- és makroökonómia

1. Feladatkör: nemzeti számvitel. Mikro- és makroökonómia Mikro- és makroökonómia Felada: hielpénzrendszer működése (egyszerűsíe Rosier-modell) Tekinsünk egy zár isza hielpénz-gazdaságo, ahol minden arozás a kövekező időszakban kell visszaadni és a bank egyálalán

Részletesebben

1. ábra A hagyományos és a JIT-elvű beszállítás összehasonlítása

1. ábra A hagyományos és a JIT-elvű beszállítás összehasonlítása hagyományos beszállíás JIT-elvû beszállíás az uolsó echnikai mûvele a beszállíás minõségellenõrzés F E L H A S Z N Á L Ó B E S Z Á L L Í T Ó K csomagolás rakározás szállíás árubeérkezés minõségellenõrzés

Részletesebben

A Sturm-módszer és alkalmazása

A Sturm-módszer és alkalmazása A turm-módszer és alalmazása Tuzso Zoltá, zéelyudvarhely zámtala szélsőérté probléma megoldása, vagy egyelőtleség bzoyítása agyo gyara, már a matemata aalízs eszözere szorítoz, mt például a Jese-, Hölderféle

Részletesebben

PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK

PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK Eegeikai gazdasága MKEE. gyakola PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK A gyakola célja, hogy a hallgaók A. megismejék az alapveő közgazdaságai muaóka; B. egyszeű pojekéékelési számíásoka udjaak elvégezi. A. KÖZGAZDASÁGTANI

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin Javíási-érékelési úmuaó 063 ÉETTSÉG VZSG 006. okóber 4. EEKTONK PSMEETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍÁSE ÉETTSÉG VZSG JVÍTÁS-ÉTÉKEÉS ÚTMTTÓ OKTTÁS ÉS KTÁS MNSZTÉM Elekronikai alapismereek

Részletesebben

A tudás szerepe a gazdasági növekedésben az alapmodellek bemutatása*

A tudás szerepe a gazdasági növekedésben az alapmodellek bemutatása* A udás szerepe a gazdasági növekedésben az alapmodellek bemuaása* Jankó Balázs, az ECOSTAT közgazdásza E-mail: Balazs.Janko@ecosa.hu A anulmányban azoka a nemzeközi közgazdasági irodalomban fellelheő legfonosabb

Részletesebben

Miért pont úgy kombinálja kétfokozatú legkisebb négyzetek módszere (2SLS) az instrumentumokat, ahogy?

Miért pont úgy kombinálja kétfokozatú legkisebb négyzetek módszere (2SLS) az instrumentumokat, ahogy? Mért pot úgy kombálja kétfokozatú legksebb égyzetek módszere (2SLS az strumetumokat, ahogy? Kézrat A Huyad László 60. születésapjára készülő köyvbe Kézd Gábor 2004. júlus A Budapest Corvus Egyetem rövd

Részletesebben

13. Tárcsák számítása. 1. A felületszerkezetek. A felületszerkezetek típusai

13. Tárcsák számítása. 1. A felületszerkezetek. A felületszerkezetek típusai Tárcsák számítása A felületszerkezetek A felületszerkezetek típusa A tartószerkezeteket geometra méretek alapjá osztálozzuk Az eddg taulmáakba szereplı rúdszerkezetek rúdjara az a jellemzı hog a hosszuk

Részletesebben

Az árfolyamsávok empirikus modelljei és a devizaárfolyam sávon belüli elõrejelezhetetlensége

Az árfolyamsávok empirikus modelljei és a devizaárfolyam sávon belüli elõrejelezhetetlensége Az árfolyamsávok empirikus modelljei 507 Közgazdasági Szemle, XLVI. évf., 1999. június (507 59. o.) DARVAS ZSOLT Az árfolyamsávok empirikus modelljei és a devizaárfolyam sávon belüli elõrejelezheelensége

Részletesebben

GEOFIZIKA / 4. GRAVITÁCIÓS ANOMÁLIÁK PREDIKCIÓJA, ANALITIKAI FOLYTATÁSOK MÓDSZERE, GRAVITÁCIÓS ANOMÁLIATEREK SZŰRÉSE

GEOFIZIKA / 4. GRAVITÁCIÓS ANOMÁLIÁK PREDIKCIÓJA, ANALITIKAI FOLYTATÁSOK MÓDSZERE, GRAVITÁCIÓS ANOMÁLIATEREK SZŰRÉSE MSc GEOFIZIKA / 4. BMEEOAFMFT3 GRAVITÁCIÓS ANOMÁLIÁK REDIKCIÓJA, ANALITIKAI FOLYTATÁSOK MÓDSZERE, GRAVITÁCIÓS ANOMÁLIATEREK SZŰRÉSE A gravtácós aomálák predkcója Külöböző feladatok megoldása sorá - elsősorba

Részletesebben

Zsembery Levente VOLATILITÁS KOCKÁZAT ÉS VOLATILITÁS KERESKEDÉS

Zsembery Levente VOLATILITÁS KOCKÁZAT ÉS VOLATILITÁS KERESKEDÉS Zsembery Levene VOLATILITÁS KOCKÁZAT ÉS VOLATILITÁS KERESKEDÉS PÉNZÜGYI INTÉZET BEFEKTETÉSEK TANSZÉK TÉMAVEZETŐ: DR. SZÁZ JÁNOS Zsembery Levene BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM

Részletesebben

Túlgerjesztés elleni védelmi funkció

Túlgerjesztés elleni védelmi funkció Túlgerjeszés elleni védelmi unkció Budapes, 2011. auguszus Túlgerjeszés elleni védelmi unkció Bevezeés A úlgerjeszés elleni védelmi unkció generáorok és egységkapcsolású ranszormáorok vasmagjainak úlzoan

Részletesebben

Bevezetés 2. Az igény összetevői 3. Konstans jellegű igény előrejelzése 5. Lineáris trenddel rendelkező igény előrejelzése 14

Bevezetés 2. Az igény összetevői 3. Konstans jellegű igény előrejelzése 5. Lineáris trenddel rendelkező igény előrejelzése 14 Termelésmenedzsmen lőrejelzés módszerek Bevezeés Az gény összeevő 3 Konsans jellegű gény előrejelzése 5 lőrejelzés mozgó álaggal 6 Mozgó álaggal előre jelze gény 6 Gyakorló felada 8 Megoldás 9 lőrejelzés

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek emel szin Javíási-érékelési úmuaó ÉETTSÉGI VIZSG 0. okóber. ELEKTONIKI LPISMEETEK EMELT SZINTŰ ÍÁSELI ÉETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ EMEI EŐFOÁSOK MINISZTÉIUM Elekronikai

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI INTÉZET ELEKTROTECHNIKAI- ELEKTRONIKAI TANSZÉK DR. KOVÁCS ERNŐ ELEKTRONIKA II/2. (ERŐSÍTŐK) ELŐADÁS JEGYZET 2003.

MISKOLCI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI INTÉZET ELEKTROTECHNIKAI- ELEKTRONIKAI TANSZÉK DR. KOVÁCS ERNŐ ELEKTRONIKA II/2. (ERŐSÍTŐK) ELŐADÁS JEGYZET 2003. MSKOL GYTM VLLMOSMÉNÖK NTÉZT LKTOTHNK- LKTONK TNSZÉK D. KOVÁS NŐ LKTONK /. (ŐSÍTŐK) LŐDÁS JGYZT 3. Mskolc gyeem lekroechnka-lekronka Tanszék.6. rősíők z erősíők az erősíő ípsú dszkré félvezeők és negrál

Részletesebben

Folytonosidejű időinvariáns lineáris rendszerek

Folytonosidejű időinvariáns lineáris rendszerek Folyoosdejű dővarás leárs redszerek A Folyoosdejű dővarás leárs redszerek LTI (Lear Te Ivara Syses) öbbféleképp bevezeheők. Vegyük egy ódosío Drac függvéy: Végezzük el a kövekező közelíés: És végül: ahol

Részletesebben

MNB-tanulmányok 50. A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk CZETI TAMÁS HOFFMANN MIHÁLY

MNB-tanulmányok 50. A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk CZETI TAMÁS HOFFMANN MIHÁLY MNB-anulmányok 5. 26 CZETI TAMÁS HOFFMANN MIHÁLY A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk Czei Tamás Hoffmann Mihály A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk 26. január

Részletesebben

r e h a b BUDAPEST IX. KERÜLET KÖZÉPSŐ-FERENCVÁROS REHABILITÁCIÓS TERÜLET KERÜLETI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA EGYEZTETÉSI ANYAG

r e h a b BUDAPEST IX. KERÜLET KÖZÉPSŐ-FERENCVÁROS REHABILITÁCIÓS TERÜLET KERÜLETI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA EGYEZTETÉSI ANYAG A rendeleerveze és a szabályozás irányelvei és koncepciója, OTÉK-ól való egyedi elérések Jelen ervezés és a rendele készíése során elsődleges szempon vol, hogy a rehabiliációs erüle haályos szabályozása

Részletesebben

Az új építőipari termelőiár-index részletes módszertani leírása

Az új építőipari termelőiár-index részletes módszertani leírása Az új építőipari termelőiár-idex részletes módszertai leírása. Előzméyek Az elmúlt évekbe az építőipari árstatisztikába egy új, a korábba haszálatos költségalapú áridextől eltérő termelői ár alapú idexmutató

Részletesebben

Folyamatszemléleti lehetőségek az agro-ökoszisztémák modellezésében

Folyamatszemléleti lehetőségek az agro-ökoszisztémák modellezésében Folyamaszemléle leheőségek az agro-ökoszszémák modellezésében Dokor (D) érekezés ézse Ladány Mára Témavezeő: Dr. Harnos Zsol, MHAS, egyeem anár BCE, Kerészeudomány Kar, Maemaka és Informaka Tanszék Szakma

Részletesebben

Tőkeköltségvetési kérdések, elemzések

Tőkeköltségvetési kérdések, elemzések Tőkekölségveési kérdések, elemzések Fő émakörök 7. Az egymás kölcsööse kizáró proekek őke-kölségveési elemzése 8. Kockázai elemzés a őke-kölségveésbe 9. Porfolió modellek a őke-kölségveési döésekbe 1 7.1.

Részletesebben

STATISZTIKA 2. KÉPLETGYŰJTEMÉNY. idősorok statisztikai becslések hipotézisvizsgálat regressziószámítás

STATISZTIKA 2. KÉPLETGYŰJTEMÉNY. idősorok statisztikai becslések hipotézisvizsgálat regressziószámítás SAISZIKA. KÉPLEGŰJEMÉN dőoro aza beclée hpoézvzgála regrezózámíá www.maeg.hu SAISZIKA. KÉPLEGŰJEMÉN fo@maeg.hu el:675447 6. IDŐSOROK 6..Állapodőor é aramdőor ÁLLAPOIDŐSOR ARAMIDŐSOR Válozá mérée d d d

Részletesebben

Portfóliókezelési szolgáltatásra vonatkozó szerzıdéskötést megelızı tájékoztatás lakossági partnerbesorolású ügyfelek részére

Portfóliókezelési szolgáltatásra vonatkozó szerzıdéskötést megelızı tájékoztatás lakossági partnerbesorolású ügyfelek részére Bevezeés rfóliókezelési szlgálaásra vakzó szerzıdésköés megelızı ájékzaás lakssági parerbesrlású ügyfelek részére A 2007. évi CXXXVIII. örvéy a befekeési vállalkzáskról és az áruızsdei szlgálaókról, valami

Részletesebben

2.2.45. SZUPERKRITIKUS FLUID KROMATOGRÁFIA 2.2.46. KROMATOGRÁFIÁS ELVÁLASZTÁSI TECHNIKÁK

2.2.45. SZUPERKRITIKUS FLUID KROMATOGRÁFIA 2.2.46. KROMATOGRÁFIÁS ELVÁLASZTÁSI TECHNIKÁK 2.2.45. Szuperkriikus fluid kromaográfia Ph. Hg. VIII. Ph. Eur. 4, 4.1 és 4.2 2.2.45. SZUPEKITIKUS FLUID KOATOGÁFIA A szuperkriikus fluid kromaográfia (SFC) olyan kromaográfiás elválaszási módszer, melyben

Részletesebben

ÁLLAPOTELLENÕRZÉS. Abstract. Bevezetés. A tönkremeneteli nyomások becslése a valós hibamodell alapján

ÁLLAPOTELLENÕRZÉS. Abstract. Bevezetés. A tönkremeneteli nyomások becslése a valós hibamodell alapján Végeselemes módszer alkalmazása csõvezeékekben lévõ korróziós hibák veszélyességének érékelésére enkeyné dr. Biró Gyöngyvér 1 Balogh Zsol 1 r. Tóh ászló 1 Harmai Isván ÁAPOTEENÕRZÉS Absrac anger analysis

Részletesebben

Vizsgainformációk A vizsgán 2 elméleti tételt kell kidolgozni (15 pont / tétel), a példamegoldási rész 20 pont (1 nagyobb és 1 kisebb feladat), míg a

Vizsgainformációk A vizsgán 2 elméleti tételt kell kidolgozni (15 pont / tétel), a példamegoldási rész 20 pont (1 nagyobb és 1 kisebb feladat), míg a Vizsgaiformációk A vizsgá elmélei éel kell kidolgozi (5 po / éel), a példamegoldási rész 0 po ( agyobb és kisebb felada), míg a godolkodaó kérdés 0 po. A kiado kidolgozo éelek csak egy javasol megoldás

Részletesebben

2. gyakorlat: Z épület ferdeségmérésének mérése

2. gyakorlat: Z épület ferdeségmérésének mérése . gyakorla: Z épüle ferdeségének mérése. gyakorla: Z épüle ferdeségmérésének mérése Felada: Épíésellenőrzési feladakén egy 1 szines épüle függőleges élének érbeli helyzeé kell meghaározni, majd az 1986-ban

Részletesebben

Kamat átgyűrűzés Magyarországon

Kamat átgyűrűzés Magyarországon Kama ágyűrűzés Magyarországon Horváh Csilla, Krekó Judi, Naszódi Anna 4. február Összefoglaló Elemzésünkben hiba-korrekciós modellek segíségével vizsgáljuk a piaci hozamok és a banki forin hiel- és beéi

Részletesebben

A pályázat címe: Rugalmas-képlékeny tartószerkezetek topológiai optimalizálásának néhány különleges feladata

A pályázat címe: Rugalmas-képlékeny tartószerkezetek topológiai optimalizálásának néhány különleges feladata 6. év OTKA zárójeletés: Vezető kutató:kalszky Sádor OTKA ylvátartás szám T 4993 A pályázat címe: Rugalmas-képlékey tartószerkezetek topológa optmalzálásáak éháy külöleges feladata (Részletes jeletés) Az

Részletesebben

W W W. A U t O S O f t. h U. Pörög az idei év.

W W W. A U t O S O f t. h U. Pörög az idei év. S f h Pörög az idei év Remélem, Önnél is jól haladnak a dolgok Mi gőzerővel dolgozunk Készülnek a szofverek újabb és újabb verziói, folyamaosan arjuk a ovábbképzéseke és i van a magazin újabb száma is

Részletesebben

IFFK 2013 Budapest, 2013. augusztus 28-30. Vasúti járművek energiafogyasztásának csökkentése prediktív optimalizáció alkalmazásával

IFFK 2013 Budapest, 2013. augusztus 28-30. Vasúti járművek energiafogyasztásának csökkentése prediktív optimalizáció alkalmazásával IFFK 13 Budapes, 13. auguszus 8-3. Vasúi járművek eergiafogyaszásáak csökkeése predikív opimalizáció alkalmazásával Bécsi Tamás, Aradi Szilárd, Tarai Géza, Sághi Balázs, Cseh Aila Budapesi Műszaki és Gazdaságudomáyi

Részletesebben