A lizing cash flow elemzés tökéletesen versenyz és tökéletlen piaci környezetben valamint inflációs gazdaságban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A lizing cash flow elemzés tökéletesen versenyz és tökéletlen piaci környezetben valamint inflációs gazdaságban"

Átírás

1 1 ZSUPANEKNÉ DR. PALÁNYI ILDIKÓ A lizig cash flow elemzés ökéleese verseyz és ökélele piaci köryezebe valami iflációs gazdaságba Az elmúl évekbe gyakra alálkozhauk a hazai irodalomba és a gyakorlaba is a cash flow elemzés alkalmazásával. A ke-kölségveési folyamaokál, a vállalai projekek közöi válaszásokál, a külöböz fiaszírozási leheségek mérlegelésekor leheség yílik a pézáramokkal (cash flow-kal) végezheő elemzésekre. A ovábbiakba a cash flow elemzés jellemzi veszem vizsgála alá ökélees, majd em ökélees piaco, illeve apjaik gazdaságáak egyik leggyakoribb és legjelesebb ismérve : az ifláció melle. Ez kövee vizsgálaom árgyá egy speciális lízigfaja: a "sale ad lease back" ( ismerebbe : érékesíés és visszlízig ) képezi majd. Bevezeés a cash flow elemzéshez A cash flow elemzésekél kiemel figyelme kell fordíai egyrész arra, hogy a vizsgála szempojából foos ( relevás ) pézáramokkal dolgozzuk csak. E pézáramok kéiráyúak leheek: - pézbeáramlás (cash iflow ), - pézkiáramlás (cash ouflow). Ameyibe a cash flow elemzés aleraívák közöi válaszásál alkalmazzuk, akkor az opporuiy coské jelekez éeleke is be kell kapcsoluk a vizsgálaba. Másrész ügyeli kell arra, hogy a jövbei pézáramok becsléséél körülekie járjuk el! Eek a pézáram-kockázaok megfelel kezelésébe kell megyilváulia. Így azoka a pézáramoka, amelyek bizoyalasága agyobb magasabb diszkoráa segíségével kell diszkoáli, mi azoka, amelyek elrejelzésébe agyobb bizoyossággal bíruk. A pézáramok külöböz idpookba való megjeleése eszi szükségessé a "közös evezre" hozaal, ami a diszkoálás segíségével végezhe el. Harmadsorba figyelük kell az adózás haásaiak korrek kezelésére. Az adózás eli cash flow-ka a sajá kockázai szijükek megfelel adózás eli

2 2 diszkoráával, míg az adózás uái cash flow-ka az adózás uái diszkoláb segíségével célszer1 leszámíoli. A lízig ökélees piaco Az alábbiakba arra a kérdésre keresem a válasz, hogy yújha-e a lízig ely egyszerre a lízigbe adóak és a lízigbe vevek, s ha ige, akkor miké. A lízig ökélees piaco megvalósuló elemzéséhez elegedheele aak defiiálása, hogy mi is jele a ökélees piac. A ökélees piac (kompeiív piac) a piaci formák egyik széls esee, amely az alábbi jellemzkkel bír: - a piaco sok szerepl evékeykedik, amelyek gazdasági szerepe viszoylag azoos, - a piaco megjele ermékek homogéek, - a gazdasági szereplk árelfogadók, - a piacra való be- és kilépés szabad, az örvéyek, admiiszraív és egyéb iézkedések em gáolják, - a piaci szereplk iformálsága ökélees. A lízig ökélees piaci vizsgálaáál a kövekez feléelek bírak jeles súllyal: - em léezek razakciós kölségek (ügyöki, jogi és egyéb díjak), - az adókulcsok, adóörvéyek mideki számára azoosak, - ics külöbség az egyes gazdasági szereplk iformációs elláoságába (vagyis az iformációhoz való hozzáférés kölségmees, ahhoz mideki hozzájuha). E jellemzk feléelezése melle vizsgálom a lízigbe vev illeve a lízigbe adó piaci helyzeé cash flow éelek segíségével. 1.) A lízigbe vev szempojából ekive a kövekez pézáramokkal jár a lízig: Pézbeáramlás: - a lízigárgy beszerzési kölsége (CLA0): ez em kell kiadia a lízigbevevek, így eze kölség kifizeésél megmeekül. Pézkiáramlás:

3 3 - az adózás uái lízigfizeés: (1-T) L, ahol 1,..., - az amorizáció mia jelekez adókedvezméy (TD), ahol l,.., 1 - a kama mia jelekez adókedvezméy TZ, ahol 1,..., 2. E éelek az ú. "adózás eli formulába" va szerepe. 3 2.) A lízigbe adóál jelekez pézáramok a lízigbe vev pézáramaival elleées iráyúak, így: Pézbeáramlás: - az adózás uái lízigdíj (1-T) L, ahol 1,..., - amorizáció mia jelekez adómegakaríás (TD), ahol 1,..., - kama miai adókedvezméy (TZ) 1,..., eseé. Pézkiáramlás: - a lízigárgy beszerzési kölsége (CLA0) Tökélees piaci viszoyok eseé a versey a lízigdíjfizeéseke leszoríja arra a szire, amely melle a lízigbe adó a kompeiív megérülési ráá kapja. A lízigbe adó addig a poig mehe el a lízigdíj csökkeésével - ami a piaci versey kéyszerí ki -, ameddig legalább akkora haszo realizál, mi más evékeység folyaása eseé (ha e szi alá csökkee a lízigdíj, akkor a lízigbe adó em foglalkoza líziggel, haem más m1ködési erülee válaszaa). Tökélees piaco a lízigbe vev és a lízigbe adó adókulcsa megegyezik egymással. Mivel az egyes pézáramok ugyaakkora agyságred1ek midké félél (csak a pézáramok iráya elleées), így egyik fél sem egyeze bele olya lízigmegállapodásba, amely csak az egyik félek yúj éréke, a másikak pedig em. (Pl.: lízigbe vevél az ügyle eó jeleéréke poziív lee, míg a lízigbe adóál a lízig eó jeleéréke egaív lee, miközbe a ké félél kiszámío NPV abszolú éréke azoos lee.) 1 El a pézáramól akkor esik el a vállala, ha lízigel az eszköz vásárlása helye. Ez a éel a lízigbe vevél opporuiy coské jelekezik. 2 A kama mia jelekez adómegakaríás ( ieres ax shield ) adóvédelem, "adópajzs éve is ismerees. Ez az adókedvezméy azálal érhe el, hogy hielbl öré eszközvásárlás eseé a kama csökkei az adózás eli jövedelme, s ezálal az adó is. E pézáram a lízigbevevél opporuiy coské érelmezhe. 3 Az " adózás eli formula " és az "adózás uái formula" ekvivaleciájá a cikk uolsó részébe muaom be.

4 4 Ebbl kövekeze ökélees piaco a lízigbe vev és a lízigbe adó csak olya lízigszerzdés ír alá, amely egyikükek sem ad haszo, de veszesége sem (vagyis midké félél a lízig ügyle eó jeleéréke zérus). Ha midké félél a lízig eó jeleéréke zérus, akkor ez az is jelei egybe, hogy mid a lízigbe vev, mid a lízigbe adó közömbös azirá, hogy foglalkozzo-e líziggel vagy sem. A fei kövekezeés megfogalmazhaó másképpe is. Kompeiív piaco feléelezve a lízig illeve a kölcsöbl megvalósuló vásárlás egymással egyeérék1 lee. Ebbl kövekeze a lízigbe vevek eljese egyforma lee, hogy kölcsöbl vagy lízigbl fiaszírozza eszközbeszerzésé (hisz a kölcsö és lízigfiaszírozás kölségei megegyezek). Az eszköz haszálója az alábbi cselekvési módok közül válaszha: 1.) lízigeli az eszköz és fize uáa egy "fair" lízigdíja, ami a lízigbe adó számára egy elfogadhaó haszo (verseypiaci megérülés) bizosí. 2.) megveszi az eszköz és ugyaakkora kölségek eszi ki magá, mi az 1.) esebe. Ez kövee bemuaok egy példá a lízig ökélees piaco való m1ködésére. A felada adaai eljes amorizációs lízigszerzdés, lieáris leírás és fix lízigdíja feléelezve az alábbiak: T 40 % rb 15 %, amelybl kövekeze ri (1-0,4) 15 % 9 % CLA $ 5 D $ ( L ) ( PVIFA95, ) ( 1 04, )( PVIFA95, ) $ 0, $ L 2951, 5$ Eze kiiduló adaok melle vizsgálom a lízigrazakció haásá a lízigbe adó és lízigbe vev vállala érékére. 5 (A kama mia jelekez adókedvezméy a vizsgálaba em szerepel, mer az "adózás uái formulá" haszálom.) 4 4 A képle levezeése megalálhaó a szerz " Vásárlás vagy lízig? " c. cikkébe ( Bakszemle 1996/ 6 ) 5 A példa megoldásáál köyebbsége jele az auiás jeleérék-fakoráak alkalmazása ( PVIFA i, )

5 5 Ha a lízigbe részvev felek 2951,5 $ éves lízigdíjfizeésbe állapodak meg, akkor: a.) a lízig NPV-je a lízigbe vevél CLA 0 ( 1 TL ) TD ( 1+ r ) ( 1+ r ) 1 i 1 5 ( 1 0, 4) , 5$ $ 1 ( 1+ 0, 09) $ $ $ 0 i , $ ( 1+ 0, 09) b.) a lízig NPV-je a lízigbe adóál CLA $ T L TD i , , 5$ , i 5 0, $ , 09 A feladaba szerepl feléelek melle sem a lízigbe vev, sem a lízigbe adó em yer, de em is veszí a lízigügylee. Így számukra a lízigszerzdés aláírása vagy "alá em" írása eljese közömbös. A 9 %-os adózás uái megérülés, ami egybe a verseypiaci megérülés is jelzi a líziggel illeve más ugyailye megérüléssel bíró ügyleel is elérhe. A lízig ökélele piaco, a lízig em "fair" idíékai, adóelikolási szádékok A ovábbiakba áérek az ú. "em ökélees" piac vizsgálaára, amelyek jellemzi a ökélees piaci ismérvek elleéjei. Nem ökélees piaco - a lízigrazakcióba szereplk külöböz adókaegóriákba esheek, - léezek razakciós kölségek, - a gazdasági szereplk iformáció-elláosága em ökélees, az iformáció-szerzések kölségei vaak. Nem ökélees piaco az alábbi ese áll el, ha a lízigbe vev és a lízigbe adó külöböz adókaegóriába arozik: midké félek lehesége va arra, hogy yerjeek a lízigügyle révé (vagyis midkejükél a lízigügyle eó jeleéréke poziív legye). Ez esebe midké cég részvéyesei haszo húzak a lízigmegállapodásból, hisz aak révé a vállalauk éréke övekszik, a részvéyeseik jövedéke gyarapodik.

6 6 A lízigbe vev és a lízigbe adó csak akkor yerhe a lízige, ha léezik egy olya harmadik fél, aki a lízigügylee veszí. Ez a harmadik fél az adóhaóság. Az adóhaóság veszesége abból adódik, hogy kevesebb adóbevéel fog befolyi lízig eseé, mi lízig élkül. A lízigbevev és a lízigbeadó számára akkor léezik ez az ely, ha az egyik fél (aki alacsoyabb adókaegóriába arozik és em udja haszosíai a ulajdoosi joghoz kapcsolódó adókedvezméyeke) lízigbe vevké szerepel a lízigügylebe és az adókedvezméyeke (kama miai adókedvezméy, amorizációból fakadó adómegakaríás) áegedi a másik félek (lízigbe adó), aki a magasabb adókaegória mia éli is ud velük. Az adóelyök álal a lízigbeadó kölségei csökkeek, így lehesége va arra, hogy a lízigbevev számára alacsoyabb lízigdíja állapíso meg. A pézügyi lízig léezésé ez az adókedvezméy-áegedés, adóelikolás idokolja, vagyis ez jelei a lízig "em fair" idíéká. Tekisük ezuá egy példá az adókedvezméy-áegedési maverre. Példa: Milye "eredméyel" jár a lízig a lízigbe vev és a lízigbe adó számára, ha az adaok az alábbiak? CLA $ 5 év T 40 %, mely midké félre voakozik. D $ L $ rb 15 % ri (1-0,4) 15 % 9 % 1,..., (A feladaba lieáris leírás, fix lízigdíj szerepel és eljes amorizációs lízigszerzdésrl va szó.) a.) Lízigbe vevél a lízig eó jeleéréke CLA 0 ( 1 T) L TD 1 ( 1+ r ) 1 ( 1+ r ) i $ $ 3, $ 3, $ Lízigbe adóál a lízig eó jeleéréke i

7 7 CLA + 0 ( 1 T) L TD + 1 ( 1+ r ) 1 ( 1+ r ) i i $ $ 3, $ 3, $ A kapo eredméyek az muaják, hogy a lízigbe adó ayi yer (113 $) a lízigügylee, mi ameyi a lízigbe vev veszí (-113 $). A lízigbe adó yeresége valójába a lízigbe vev veszeségébl származik. Ilye kodíciók melle a lízigbe vevek em érdeke a lízigmegállapodás megköése. b.) Nézzük meg, mi öréik akkor, ha a lízigbe vev vállala em fize adó (mer ics adózahaó jövedelme) és az éves lízigfizeéseke lecsökkeik 3000 $-ról 2960 $-ra, vagyis a ovábbiakba L 2960 $! Lízigbe vev helyzeéek vizsgálaakor a kövekezkre kell figyeli: - a lízigbe vevél T0, hisz a vállala em fize adó, így az amorizációs adókedvezméyel (TD) em kell számoli, - mivel az adózásak ics haása a cash flow éelekre 6, ezér diszkoálásához az adózás eli kamalába kell haszáli. A lízigbe adóál végze számíásokál em jelekezik a lízigdíj agyságá kívül egyéb válozás. A fei ké éyez figyelembe véve a lízigbe vev szempojából a lízigügyle eó jeleéréke meghaározhaó az alábbi módo: NPV $ $ 1 ( , ) $ $ 77$ A lízigbe adóál a lízigrazakció eó jele éréke: NPV $ + 5 ( 1 0, 4) $ 5,. + 1 ( , ) 1 ( , ) $ $. 3, $ 3, $ $ A külöböz adókulcsok kövekezébe (lízigbe vevél T0 %; lízigbe adóál: T40 %.) a lízigbe vev yer a lízigügylee 77 $-, míg a lízigbe adó szié yer 20 $-. A veszes az adóhaóság lesz. Ez a helyze azér állhao el, mer a lízigmegállapodás révé a lízigbe adó kihaszálhaja azo ulajdoosi joghoz ársuló adóelyöke, melyeke a lízigbe vev - elégele jövedelme kövekezébe - em ud kiakázi. 6 Kövekezve abból, hogy a vállala em fize adó.

8 8 A lízigbe adó abból az "adóyereségbl", amelyhez az adókedvezméyek álal juo valameyi a lízigbe vevhöz ovábbí alacsoyabb lízigdíjfizeések formájába. Ilye kodíciók melle bizosak 1ik - szembe az a.) poal - a lízigszerzdés megköése. Cash flow elemzés iflációs gazdaságba Koruk gazdaságaiba az ifláció szie álaláos jeleség, gazdasági beegség. Az árszívoal arós övekedése haással va a vállalai döéshozaalra is. Ifláció eseé a omiál és reáléyezk elérése apaszalhaó. Miél agyobb az ifláció méréke, aál jobba külöbözik egymásól az elbb emlíe ké kaegória. Iflációs feléelek eseé a cash flow elemzésél figyeli kell a várhaó ifláció megfelel " beépíésére a számíások sorá, hisz " a befekek számára a legfoosabb aács, hogy a befekeési döéseke megalapozó számíásokba kezeljék koziszese az ifláció." (9/73) Az ifláció figyelembe véelére ké leheség va: 1.) " A omiális pézáramo reálérékre redukáli, majd diszkoáli a reálkekölséggel " (3/111) 2.) " Ugyailye eredméy kaphaó, ha omiális kekölséggel diszkoálják a omiális pézáramo." (3/112) A omiális és a reálkekölség kapcsolaá az alábbi képle muaja: k N k R + h + k R. h, ahol, k N : omiálkekölség, k R : reálkekölség, h : az árszívoal övekedési ráája. 7 Az ifláció figyelembevéeléek midké módja ugyaaz az eredméy hozza, így a külöböz döési leheségek mérlegeléséél bármelyik módszer alkalmazhaó. 7 Lásd bvebbe Bélyácz Ivá: Vállalai kefiaszírozás old.

9 9 A ovábbiakba egy olya lízigipus elemzek, amelyek kiüee szerepe va iflációs gazdaságba. Ez a lizigipus az "érékesíés és visszlízig", az ismer agol elevezéssel: "Sale ad lease back" E lízigfajáról akkor beszélheük, ha egy eszköz ulajdoosa eladja a ulajdoába lév eszköz egy másik félek, és azoal visszalízigeli az. Ez a lízigipus akkor alkalmazzák a vállalaok, ha öveli szereék likvidiásuka az ado akíva eladása révé, ugyaakkor meghaározo ideig még haszáli kiváják a kérdéses eszköz. Ebbe a razakcióba a lízigbeadó (vev) a vagyoárgy valós piaci érékéhez közeli ára fize a lízigbevevek (eladóak). A lízigdíj agyságá e kosrukcióba is úgy haározzák meg, hogy az visszaéríse a eljes véelára (azaz az az összege, melye a lízigbeadó fizee a lízigbevevek) és azo felül egy megfelel megérülés is bizosíso. Érékesíés és visszlízig eseé a lízigárgy felei redelkezés az új ulajdoosál marad, így érvéyesíhei a ulajdojoghoz kapcsolódó elyöke (pl. az érékcsökkeéshez kapcsolódó adókedvezméyeke ). "Sale ad lease back " eseé ulajdoképpe egy adásvéeli és egy lízigszerzdés jö lére a ké fél közö. Mivel vizsgálaom ovábbi árgyá az képezi, hogy egy vállala (mi poeciális érékesí és visszalízigel )miér válaszja a fei lízigfajá, összefoglalám azoka az elyöke amelyeke e módszer yúj a lízigbevev számára: - a lízigbevev készpéz kap a vagyoárgy érékesíésekor, amelye újra befekehe s amellyel övelhei likvidiásá, - a lízigbevev akkor is haszálhaja a vagyoárgya ( poosabba) folyahaja aak haszálaá ), ha az már em a ulajdoa, - a lízigbevev az eszközzel kapcsolaos kockázao ( pl. erkölcsi avulás ) áhelyezi a lízigbeadóhoz, - e razakció aélkül zajlik le, hogy az ado eszközhöz hozzá kellee yúli, így a ermelés folyamaosa végezhe, - visszlíziggel a fizeési godokkal küszköd vállalalkozások gyorsa juhaak pézhez. Mibe áll a "Sale ad lease back" lizigípus külöleges szerepe iflációs viszoyok közö? A válaszadáshoz segíségül hivaó a cash flow elemzés, vagyis a visszlízig eseé jelekez pézáramok vizsgálaa.

10 10 A vizsgálaál közpoi szerep ju - a bevezebe már emlíe - relevás pézáramok meghaározásáak, valami az aleraív leheségek (s ezálal opporuiy cos-ok) figyelembevéeléek. A fizeési ehézségekkel küszköd vállala számára a kövekez döési aleraívák merülek fel: 1. az eszköz ovábbi haszálaa, vagy 2. az eszköz érékesíése és visszalízigelése. Nézzük milye pézáramokkal jár e ké leheség! Eek bemuaására szolgál az alábbi ábláza, amelybe a pézbeáramlásoka "+", míg a pézkiáramlásoka "-" eljellel veem figyelembe. Pézáramok az eszköz ovábbi haszálaa és Sale ad lease back eseé Megevezés Eszköz ovábbi haszálaa Sale ad lease back Termékérékesíési bevéel + + Termelési kölségek (ag., - - bér sb.) Amorizációs + adókedvezméy Eszközérékesíési bevéel + Tkeyereségadó - Lízigdíj - 1. sz. ábláza A döési aleraívák elemzéséél csak azoka a cash flow éeleke célszer1 figyelembe vei, amelyekbe elér egymásól a ké leheség (ezzel egyszer1síhe a vizsgála). Ezek a éelek a külöbözei (icremeális) cash flow elemei jeleik egybe. Melyek ezek? 1.) Amorizációs adókedvezméy 2.) Eszközérékesíési bevéel 3.) Tkeyereség adó 4.) Lízigdíj.

11 11 A külöbözei cash flow defiiálása uá figyeli kell - mi ahogy a bevezebe is ualam rá - az adózás haásaiak poos kezelésére, ezér elemzésemél az adózás uái pézáramoka az adózás uái kamaláb segíségével diszkoálom. Vizsgálaomál a külöbözei cash flow éeleiek kockázaosságá egyformáak ekiem (az egyszer1bb kezelheség vége), így valameyi pézáramo ugyaazzal a diszkoéyezvel számíolom le. 8 Mivel e éelek " bizos " pézáramokak 1ek, az adózás uái kamaláb jól alkalmazhaó a jelere való ászámíásál. Az elemzés elkezdése el már csak egyele dolog szorul iszázásra, ez az ifláció kezelése. A korábba már emlíe kezelési módok közül az a megoldás válaszom, hogy a omiális pézáramoka a omiális diszkoéyezvel hozom jelere.. Az elemzés valameyi feléeléek iszázása uá sor kerülhe az aleraívák közöi válaszásra, a Sale ad lease back lizigipus szerepéek bemuaására. Ez egy példa segíségével szemléleem. Példa: Tegyük fel, hogy egy vállala 4 évvel ezel vásárol egy gépe $-ér. A gép gazdasági élearama 8 év, a vállala lieáris leírás alkalmaz. Jeleleg a gép már 50 %-ba amorizálódo, így köyv szerii éréke (bruó érék - elszámol érékcsökkeés) $. A vállalai yereségadó kulcsa: 40 %. A kockáza élküli omiális adózás uái kamaláb, amelye már hozzáigazíoak az iflációhoz 15 %. Tegyük fel, hogy az eszköz érékesíése eseé az érékesíési ár és a köyv szerii érék külöbözee uá 25 %-os keyereség adó (Tg) kell fizei! Téelezzük fel ovábbá az, hogy az eszköz piaci éréke mos magasabb, mi a köyv szerii érék, s így a vállala $-ér érékesíei udja az eszköz! E feléelek eseé miké cselekedhe a vállala? Vizsgáljuk meg a vállala számára kíálkozó leheségeke! 1.) A vállala ovábbra is haszálja az eszköz, és mi ulajdoos válozalaul élvezi a ulajdoosi joghoz kapcsolódó adóelyöke. (Ebbe az esebe a vállala em él az eszköz-érékesíés leheségével.) Így a vállala az elkövekez égy évbe is részesül az amorizáció mia jelekez adókedvezméybl. 8 A külöböz kockázaú pézáramok jelere számíásáál haszálhaó diszkoéyezkre a jelölésmuaóba - lásd cikk végé - ualok.

12 12 Az amorizációs adókedvezméy jeleéréke (a kövekez voakozóa): égy évre TD 4,. 1 ( 1+ r ) 1, i $ $ 115 Az eszköz ovábbi haszálaa és ulajdolása eseé a vállala 2885 $ adókedvezméyhez ju az amorizáció elszámolása mia. 2.) A vállala számára leheségké kíálkozik az eszköz eladása és azoali visszalízigelése. Tegyük fel, hogy a lízig idarama 4 év (ez a 4 m1ködésbe már elölö évvel együ kiadja a gép gazdasági élearamá, a 8 éve)! Téelezzük fel ovábbá, hogy a lízigdíj éves összege álladó: $! Visszlízig eseé a vállala (mi lízigbe vev) adózás uái cash flow-ja a kövekez éelekbl áll: (érékesíési bevéell, m1ködési kölségekl elekiek, mivel azok ugyaúgy jelekezek az eszköz ulajdolása eseé is, így az 1., 2. leheség összehasolíása szempojából e pézáramok em misülek relevásak.) Pézbeáramlás: - az eszköz eladásából származó bevéel: $ (e pézáram a 0. évbe elekezik ) Pézkiáramlás: - keyereség adó: ( $ $) 0, $ ( szié a 0. évbe) - adózás uái lízigfizeés, melyek jeleéréke: 4 ( ) 1 1 0, $ $ 115, A lízigbe vev számára a "sale ad lease back" ügyle NPV-je az alábbi: NPV $ $ $ $ Ameyibe vállala mi ulajdoos haszálja az eszköz, akkor az amorizációs adókedvezméy révé jelere számíva $ haszohoz ju, míg a "sale ad lease back" ügylebe való részvéelbl mi lízigbe vev $ haszo húz. Ez az muaja, hogy az "eladi és visszalízigeli" módszer elyösebb a vizsgál vállalaak, mi a ovábbi ulajdolás.

13 13 Felmerül a kérdés: azér juha a vállala, mi lízigbe vev ehhez a haszohoz, mer "úl alacsoy" a lízigszerzdésbe megállapío lízigdíj? A kérdés megválaszolásához az elemzésbe be kell voi a lízigbe adó is. Lízigbe adóál jelekez pézáramok: Péz beáramlás: - a 4 éve kereszül kapo lízigdíj, amelyek adózás uái jeleéréke, ha a lízigbe adó vállalai yereségadó kulcsa 40 % a kövekez: 4 ( ) 1 1 0, $ $ 115, - amorizáció mia jelekez adókedvezméy, melyek jelelegi éréke: 4 0, $ $ 1 115, (az amorizáció mia jelekez adómegakaríás jeleérékéek kiszámíásáál ügyeli kell arra, hogy a lízigbe adó $-ér szereze be az eszköz, s így eze érék uá számolja el az érékcsökkeés. Az éves érékcsökkeés a lieáris leírás feléelezése mia $ : $) Pézkiáramlás: - az eszköz beszerzési ára: $ A feiekbl kövekeze a lízigbeadóál a lízigügyle eó jeleéréke: NPV $ $ $ 158 $ A kapo eredméyek: - lízigbe vevél:.2981 $ - lízigbe adóál: 158 $ az muaják, hogy midké fél haszo húz a "sale ad lease back" razakcióból. Így a lízigbe vev em azér ju poziív eó jeleérékhez, mer úl kicsi a lízigszerzdésbe foglal lízigdíj. A kölcsöös haszo magyarázaá ebbe az esebe is az adja, hogy léezik olya fél, aki veszí az elbbi razakció álal. Ez a fél i is az adóhaóság. Miér veszí az adóhaóság? Egyrész a keyereség adó (Tg 25 %) alacsoyabb, mi a vállalai yereségadó (T40 %), ezér a vállala kisebb ráá fize azo keyereség uá, ami az eszköz érékesíése mia kelekezik.

14 14 Ugyaakkor a lízigfizeés mia jelekez adókedvezméy (TL, ahol 1,...,4) magasabb adókulccsal kerül kiszámíásra. Másrész a lízigbe adó az eszköz érékcsökkeésé aak piaci éréke (18.000$) uá számolja el és em aak "öréelmi" éréke ( $) uá. Ezálal az igéybevehe amorizációs adókedvezméy jeleéréke magasabb. Amikor az iflációs ráa magas, akkor agyobb a rés az eszköz köyv szerii éréke és a piaci éréke közö. Ez öszöözhei az üzlei vállalkozásoka arra, hogy kihaszálják a "sale ad lease back" ügylebe rejl leheségeke. A fe bemuao példa segísége yúj az "eladi és visszalízigeli" módszer övekv épszer1ségéek magyarázaához iflációs idszakba. Az "adózás eli" és az "adózás uái formula" ismereése, ekvivaleciájuk A vállalai eszközbeszerzésél aleraívá jele az eszköz vásárlása és lízigelése. A vásárlás és lízig külöböz kockázaáak semlegesíésére olya vásárlás célszer1 elemezi, amelye kölcsöbl fiaszírozak. Mivel kölcsö eseé a kama az adózás eli jövedelme csökkei, ezér a pólólagos adósság okoza kama miai adókedvezméy is be kell voi az elszámolásba. A kérdés: Milye módo? A kama mia jelekez adókedvezméy számbavéelére ké leheség ismer: 1.) "Adózás eli formula" E formula feléelezi, hogy a kölcsöve összeg uá fizei kell a örleszés és az adózás eli kamao, de uáa az adóhaóságól megkapja a kama miai adókedvezméy. Így az "adózás eli" formula alkalmazása eseé a külöbözei cash flow égy elembl evdik ki: 9 - eszköz beszerzési kölsége (CLA0) 9 E éelek fejezik ki azoka a pézáramoka, amelyekbe elér egymásól a ké eszközbeszerzési leheség. Mid vásárlás, mid lízig eseé léezik bevéel a ermékek érékesíésébl, merül fel kölség a ermeléssel kapcsolaba. Mivel e éelek ugyaolya agyságred1ek és eljelüke ekive is egyformák a ovábbi elemzésbl kihagyhaók.

15 15 - az adózás uái lízigdíj (1-T) L - amorizáció mia jelekez adókedvezméy TD - kama miai adómegakaríás TZ ahol 1,...,. Amikor ez a égy pézáramo haszáljuk fel a külöbözei cash flow jeleérékéek kiszámíásához, akkor az adózás eli kamalábbal (rb) kell diszkoáli. Ez a formulá alkalmazam már a ökélees versey vizsgálaakor az L* kiszámíásakor. ( 1 ) ( 1+ r ) TD + T L + TZ 1 b CLA 0 Az adózás eli formula álaláos alakja. évre voakozóa: TD+(1- T)L+TZ, ahol 1,... 2.) "Adózás uái formula" Ez a formula az feléelezi, hogy fizeési köelezeség a örleszés és az adózás uái kama. Az adózás uái kamaláb diszkoráaké való haszálaával az "adózás eli formulába" szerepl kama miai adókedvezméy bevoásra kerül az elszámolásba. Vagyis az adózás uái kamalába, mi diszkoráá alkalmazva a külöbözei cash flow elemeiek száma lecsökke égyrl háromra. Ez a három pézáraméel az alábbi: - eszköz beszerzési kölség (CLA0) - adózás uái lízigdíj (1-T) L - amorizáció miai adókedvezméy TD, ahol 1,...,. E módszer alkalmazam a ökélees piac vizsgálaáál, alkalmazva az alábbi képlee: ( 1 ) ( Tr ) TD + T L b CLA 0 Álaláosíva az "adózás uái formula". évre (1,...,) voakozóa: TD + (1-T) L Az egyszer1bb alkalmazhaóság mia elemzésemél az adózás uái formulá haszálam. Nagyo foosak arom aak rögzíésé, hogy a ké formula közö em az az elérés, hogy az egyik figyelembe veszi az adó, a másik pedig em. A külöbség abba jelekezik, hogy a ké módszer másképpe báik az adóval.

16 16 - az "adózás eli formula": - szerepelei a kama miai adókedvezméy és - az adózás eli kamalábbal diszkoál. - az "adózás uái formula": - em szerepelei külö éelké a cash flow áramok közö a kamaból fakadó adómegakaríás - mivel az adózás uái kamaláb diszkoráaké öré haszálaával már figyelembe vee az. Az "adózás eli" és az "adózás uái formula" ekvivaleciája 10 A ké formula ekvivaleciájáak levezeése egybe az is eredméyezi, hogy a ké módszer közül bármelyik alkalmazhaó a lízig cash flow elemzés kapcsá. Jelölje B a kölcsö kifizeele összegé a. idszak végé. Eél fogva "" számú periódus feléelezve B 0 és B jelöli a kölcsöve eljes összege. A feiekbe már ualam arra, hogy a vásárlás és a lízig kockázaaiak kiegyelíése mia vásárláso kölcsöbl (hielbl) megvalósuló vásárlás érelmezek. A vállalaak olya összege kell kölcsöveie, amely ugyaaz a fizeési áramo eredméyezi (örleszés + adózás uái kama), mi a lízig, vagyis (1-T) L + TD (1) A külöböz kockázaok közömbösíése a. idszakba egybe az is jelei, hogy a kövekez viszoyak kell feállia: ( ) ( ) B B + 1 T r B 1 T L + TD, 1 b 1 ahol r b jelöli az adózás eli kamalába. (2) A fei összefüggés az muaja, hogy a örleszés bb 1 Bgés az adózás uái kamafizeés ( 1 TrB ) b 1 egyel kell hogy legye az adózás uái lízigfizeés ( 1 TL ) és az amorizáció mia jelekez adómegakaríással ( TD ). A (2) egyelebl származahaó az alábbi összefüggés: B 1 ( 1 ) T L + TD + r TB 1 + B 1 + r b b Mivel a defiíció szeri B 0, ezér " " eseé érvéyes a kövekez forma: B 1 ( 1 ) T L + TD + r TB 1 + r b 1 b (4) (3) 10 A ké formula ekvivaleviájá Haim Levy-Marshall Sara: Capial ivesme ad fiacial decisio, Chaper 21 - The lease or buy decisio old feldolgozása alapjá muaom be.

17 17 A (3) és (4) egyelség felhaszálásával a kövekez állapíhaó meg ( -1 eseé ): B 2 ( 1 ) T L 1 + TD1 + rbtb2 + B1 1 + rb T L 1 + TD1 + rbtb2 B r 1 + r ( 1 ) b A (4) egyelség jobb oldalá behelyeesíve B 1 helyébe kaphaó meg az alábbi összefüggés: L1( 1 T) + TD1 + TB2rb B rb L( 1 T) + TD + TB1rb + 2 ( 1+ rb ) amely felírhaó egyszer1bb alakba is: B 2 1 L ( 1 T) + TD + TB r 1 b 2 ( 1 rb ) b ( ) (5) A behelyeesíési eljárás ovábbra is alkalmazva a kövekez eredméyhez juuk: L 1 T + TD + TB1rb B0 ( ) (6) 1 ( 1 + r) Ahhoz, hogy megkapjuk az a kriikus lízigdíja (L*), amely melle az eszközbeszerzés foolgaó vállalaak közömbös a vásárlás és a lízig, egyszer1e be kell helyeesíei B0 helyére "CLA0"- és az egyelség áredezésével meghaározhaó a lízigdíjfizeés kriikus szije (L*). E behelyeesíés elvégezve kapjuk meg az alábbi összefüggés: L 1 T + TD + TB1rb CLA 0 ( ) 1 1+ r (7) ( b ) Mivel TB-1, azoos "TZ"-vel, ahol Z a kölcsö uá fizeed kamao jelöli a. év végé, így a (7) egyele egy az egybe megfelel a dolgozaomba már bemuao "adózás eli formulával". Az "adózás eli formula" és az "adózás uái formula" ekvivaleciájáak bemuaásához felírhaó a (2) egyelség - kis áredezés uá - a kövekez formába: B 1+ r TB r L 1 T + TD + B (8) ( ) ( ) 1 b 1 b A kifejezés B-1-re redezve az alábbi összefüggés kapjuk:

18 18 B 1 ( 1 ) 1+ ( 1 ) L T + TD + B Tr b (9) Ugyaaz a behelyeesíési eljárás alkalmazva, mi korábba és felidézve az, hogy B 0 a lízigdijfizeés kriikus szije meghaározhaó a kövekez egyelebl: B CLA 0 0 ( 1 T) L + 1+ ( 1 ) TD (10) 1 [ Trb ] A (10) kifejezés ekvivales a dolgozaba szerepl "adózás uái formulával". Mivel mid az "adózás eli formula", mid az "adózás uái formula" alkalmazásával megbecsülhe a lízigdíjfizeés kriikus szije (L*), így a ké formula - ekvivaleciájuk mia - ugyaahhoz a döéshez veze a "vásárlás vagy lízig" kefiaszírozási aleraívák közi válaszás eseé. Összefoglalás A feiekbe cash flow elemzés leheségeiek egy szeleé muaam be lízig eseé. A megfelel pézáramok kiválaszásával, az adózás kövekezméyeiek figyelembevéelével jól elemezhe a lízig a ökélees illeve em ökélees versey modelljébe. A modellek ermészeese leegyszerüsiéseke aralmazak, de ez em voja maga uá az, hogy a gyakorlaba e lehee áülei azoka. Az elemzésbl ki1ik, hogy a lízig vizsgálaakor érdemes figyelme fordíai az adómegkerülésre, mi a lízig egyik f moiváló erejére. Iflációs idszakba a lízig vizsgálaakor elegedheele az árszivoalválozás korrek kezelése is. Nem szabad azoba elfelejei az a éy, hogy az elemzésekél felhaszál pézáramok becsléseke alapulak, amelyek bizoyalasági elemeke hordozak magukba. Jelölésmuaó Az elemzés sorá az agol yelv1 szakirodalom jelölései alkalmazom. L. idszakba fizeed lízigdíj. D. idszakba elszámolásra kerül amorizáció 1,...,, ahol "" a lízig fuamidejé jelöli. CLA0 az eszköz beszerzési ára. Ez a pézáram a 0. idszakba merül fel.

19 19 T a vállalai yereségadó kulcsa (ovábbiakba adókulcs). Valameyi elemzésél felesszük, hogy az adókulcs az elemzés idarama ala em válozik. TL. idszakba a lízigdíjfizeéshez kapcsolódó adómegakaríás. E pézáram abból fakad, hogy a lízigdíj a lízigbe vevél kölségké számolhaó el, így az csökkei a vállalai yereségadó alapjá. TL muaja az az adómegakaríás, ameyivel kevesebb adó kell fizei a lízigdíj mia. TD. idszakba az amorizációból kövekez adómegakaríás. Z. idszakba fizeed kama agysága. A kama a hieladósál kölségké számolhaó el, agysága csökkei az adózás eli jövedelme. TZ. idszakba a kamafizeés mia jelekez adómegakaríás. kb a vállala adózás eli kekölsége, melye súlyozo kekölségek is evezek, ualva kiszámíásáak módjára. Nagyságá ké éyez befolyásolja: - az egyes keforrások (kövéy, részvéy, sb) kölsége illeve - az egyes keforrások összké belüli aráya. Ez a kekölség a vállala álagos kockázai szijé ükrözi. Azoka a pézáramoka, melyek kockázaa a vállala álagos kockázaával azoos e éyezvel célszer1 diszkoáli. ki a vállala adózás uái kekölsége, amely a kövekez formába haározhaó meg: ki (1-) kb Ez a kekölség is a vállala álagos kockázai szijé muaja, de már adózás uái báziso. rb kockázamees kamaláb, kölcsöráa (ovábbiakba adózás eli kamaláb). Ilyeek ekihe pl. az államkövéyek kamalába, hisz az államkövéy "bizos" hozamo bizosí. E éyez lehe alkalmazi a kockázamees pézáramok diszkoálásáál. ri adózás uái kamaláb, amely az alábbi formulával haározhaó meg: ri (1-T) rb a kölcsö kifizeele összege a. idszak végé B T g keyereségadó kulcsa

20 20 Irodalomjegyzék 1.) Bélyácz Ivá: Vállalai kefiaszírozás Jaus Paoius Egyeemi Kiadó, Pécs, ) Bodár Jáosé dr.: A lízigfiaszírozás gyakorlai apaszalaai az NSZK-ba Pézügyi Szemle, szám 3.) Bodáré Rabóczki Mária: A gazdasági ársaságok pézügyi megíélése, emzeközi számvieli és elemzési eljárások KJK, Budapes, ) Brealey/Myers: Moder vállalai pézügyek Paem Kf, Budapes, ) Forrásbvíés leheségei Figyel, április ) Gellér Ador: Baküzleek KJK, Budapes, ) Illés Isváé dr.: Vállalaok, ársaságok pézügyei Pézügyi és Számvieli Fiskola jegyzee Budapes, 1991,. Fsz ) Kaoa Sádor-Szabó Zsuzsa: Lízig A-ól Z-ig VERZÁL, ) A lízig gyakorlai kéziköyve, Uió Köyvkiadó, ) A lízig és ellerzése évekbe, Módszerai segédle 105/b, Saldó, Budapes, ) Eugee F.Brigham: Fudameals of Fiacial Maageme Drde Press pp. 12.) Haim Levy: Capial Ivesme ad Fiacial Decisios Preice Hall Ieracioal pp. 13.) Mayer-McGuiga-Krelew: Coemporary Fiacial Maageme Wes Publishig Compay pp. 14.) Ross-Weserfield: Corporae Fiace Mosby College Publishig pp.

GYAKORLÓ FELADATOK 5. Beruházások

GYAKORLÓ FELADATOK 5. Beruházások 1. felada Egymás kölcsööse kizáró beruházások közöi válaszás. Ké külöböző ípusú gépe szerezheük be egyazo művele elvégzésére. A ké egymás kölcsööse kizáró projek pézáramlásai ($) a kövekező ábláza muaja:

Részletesebben

Finanszírozás, garanciák

Finanszírozás, garanciák 29..9. Fiaszíozás, gaaciák D. Fakas Szilvesze egyeemi doces SZE Gazdálkodásudomáyi Taszék fakassz@sze.hu hp://d.fakasszilvesze.hu/ Fiaszíozás émaköei. A péz idıééke, jövıéék és jeleéék, speciális pézáamlások

Részletesebben

Portfóliókezelési szolgáltatásra vonatkozó szerzıdéskötést megelızı tájékoztatás lakossági partnerbesorolású ügyfelek részére

Portfóliókezelési szolgáltatásra vonatkozó szerzıdéskötést megelızı tájékoztatás lakossági partnerbesorolású ügyfelek részére Bevezeés rfóliókezelési szlgálaásra vakzó szerzıdésköés megelızı ájékzaás lakssági parerbesrlású ügyfelek részére A 2007. évi CXXXVIII. örvéy a befekeési vállalkzáskról és az áruızsdei szlgálaókról, valami

Részletesebben

A pénz tartva tenyész, költögetve vész!

A pénz tartva tenyész, költögetve vész! VÁLLALAT ÉNZÜGYEK. A KÖTVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) Összeállíoa: Naár Jáos okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-aár A péz arva eyész, kölögeve vész! Dugoics Adrás: Magyar példa beszédek és jeles modások 8 Kövéy:

Részletesebben

PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK

PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK Eegeikai gazdasága MKEE. gyakola PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK A gyakola célja, hogy a hallgaók A. megismejék az alapveő közgazdaságai muaóka; B. egyszeű pojekéékelési számíásoka udjaak elvégezi. A. KÖZGAZDASÁGTANI

Részletesebben

Ingatlanbefektetések elemzése

Ingatlanbefektetések elemzése Igalabefekeések elemzése Elıadás Igalavagyo-érékelı és közveíı Szakképzés, Igalakezelı Szakképzés A-V. modul Cash flow modell (ıkekölségveés): Leheséges eljes bevéel - Kihaszálalaságból eredı veszeség

Részletesebben

Beruházási lehetőségek tőke-költségvetési és kockázati elemzése

Beruházási lehetőségek tőke-költségvetési és kockázati elemzése Beruházási és fiaszírozási döések Levelező 3. kozuláció Beruházási leheőségek őke-kölségveési és kockázai elemzése Tőkekölségveési kérdések, elemzések 1. rész 1 Beruházási proekek érékelése A B proek proek

Részletesebben

A határokon átnyúló egyesülések adóvonatkozásai és azok hatásai a vállalat beruházásainak értékére

A határokon átnyúló egyesülések adóvonatkozásai és azok hatásai a vállalat beruházásainak értékére 2010. KILENCEDIK ÉVFOLYAM 3. SZÁM 267 CSOMÓS BALÁZS A haároko áyúló egyesülések adóvoakozásai és azok haásai a vállala beruházásaiak érékére Egy emzeközi cégcsopor ásrukurálása vagy egy M&A-razakció sorá

Részletesebben

4. Fejezet BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE Beruházási pénzáramok értékelése Infláció hatása a beruházási projektekre

4. Fejezet BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE Beruházási pénzáramok értékelése Infláció hatása a beruházási projektekre . Fejeze Pénzáramok (euróban) 0. év. év. év. év. év. év 0 000 9000 900 0 000 000 000 BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE... Saikus beruházás gazdaságossági számíások: Neó pénzáramok álaga ARR = Kezdõ pénzáram

Részletesebben

Tőkeköltségvetési kérdések, elemzések

Tőkeköltségvetési kérdések, elemzések Tőkekölségveési kérdések, elemzések Fő émakörök 7. Az egymás kölcsööse kizáró proekek őke-kölségveési elemzése 8. Kockázai elemzés a őke-kölségveésbe 9. Porfolió modellek a őke-kölségveési döésekbe 1 7.1.

Részletesebben

Az ökotérképezés. Az ökotérképezés. Milyen térkép. A térképezés végzésének fázisai. Települési elhelyezkedés. Települési elhelyezkedés

Az ökotérképezés. Az ökotérképezés. Milyen térkép. A térképezés végzésének fázisai. Települési elhelyezkedés. Települési elhelyezkedés Az ökoérképezés Az ökoérképezés Az öko-érképezés az ayagáram elemzése alapuló módszer a köryezei éyezık haásaiak grafikus megjeleíésére a köryezei iformációk megjeleíéséek egyszerő módja viszoylag köye

Részletesebben

( r) t. Feladatok 1. Egy betét névleges kamatlába évi 20%, melyhez negyedévenkénti kamatjóváírás tartozik. Mekkora hozamot jelent ez éves szinten?

( r) t. Feladatok 1. Egy betét névleges kamatlába évi 20%, melyhez negyedévenkénti kamatjóváírás tartozik. Mekkora hozamot jelent ez éves szinten? Feladaok 1. Egy beé névleges kamalába évi 20%, melyhez negyedévenkéni kamajóváírás arozik. Mekkora hozamo jelen ez éves szinen? 21,5% a) A névleges kamalába időarányosan szokák számíani, ehá úgy veszik,

Részletesebben

Erőmű-beruházások értékelése a liberalizált piacon

Erőmű-beruházások értékelése a liberalizált piacon AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.3 2.5 Erőmű-beruházások érékelése a liberalizál piacon Tárgyszavak: erőmű-beruházás; piaci ár; kockáza; üzelőanyagár; belső kama. Az elmúl évek kaliforniai apaszalaai az

Részletesebben

Képletgyûjtemény. Dr. Horváth Zsuzsanna. Pénzügy I. A vállalkozások általános pénzügyei Pénzügy II. Vállalkozásfinanszírozás. címû tankönyveihez

Képletgyûjtemény. Dr. Horváth Zsuzsanna. Pénzügy I. A vállalkozások általános pénzügyei Pénzügy II. Vállalkozásfinanszírozás. címû tankönyveihez Képlegyûjeméy Dr. Horváh Zsuzsaa Pézügy I. A vállalkozások álaláos pézügyei Pézügy II. Vállalkozásfiaszírozás címû aköyveihez a PM pézügyi-számvieli és vállalkozási ügyiézõ szakképesíése számára Nemzei

Részletesebben

Tiszta és kevert stratégiák

Tiszta és kevert stratégiák sza és kever sraégák sza sraéga: Az -edk áékos az sraégá és ez alkalmazza. S sraégahalmazból egyérelműen válasz k egy eknsük a kövekező áéko. Ké vállala I és II azonos erméke állí elő. Azon gondolkodnak,

Részletesebben

Síkalapok vizsgálata - az EC-7 bevezetése

Síkalapok vizsgálata - az EC-7 bevezetése Szilvágyi László - Wolf Ákos Síkalapok vizsgálaa - az EC-7 bevezeése Síkalapozási feladaokkal a geoehnikus mérnökök szine minden nap alálkoznak annak ellenére, hogy mosanában egyre inkább a mélyépíés kerül

Részletesebben

PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK

PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK Eegeikai gazdasága MKEE. gyakola PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK A gyakola célja, hogy a hallgaók A. megismejék az alapveő közgazdaságai muaóka; B. egyszeű pojekéékelési számíásoka udjaak elvégezi. A. KÖZGAZDASÁGTANI

Részletesebben

A BIZOTTSÁG MUNKADOKUMENTUMA

A BIZOTTSÁG MUNKADOKUMENTUMA AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2007. május 23. (25.05) (OR. en) Inézményközi dokumenum: 2006/0039 (CNS) 9851/07 ADD 2 FIN 239 RESPR 5 CADREFIN 32 FELJEGYZÉS AZ I/A NAPIRENDI PONTHOZ 2. KIEGÉSZÍTÉS Küldi:

Részletesebben

Elméleti közgazdaságtan I. A korlátozott piacok elmélete (folytatás) Az oligopólista piaci szerkezet formái. Alapfogalmak és Mikroökonómia

Elméleti közgazdaságtan I. A korlátozott piacok elmélete (folytatás) Az oligopólista piaci szerkezet formái. Alapfogalmak és Mikroökonómia Elmélei közgazdaságan I. Alafogalmak és Mikroökonómia A korláozo iacok elmélee (folyaás) Az oligoólisa iaci szerkeze formái Homogén ermék ökélees összejászás Az oligool vállalaok vagy megegyeznek az árban

Részletesebben

Hitelkérelmi adatlap egyéni vállalkozások részére Útdíj Hitelprogram

Hitelkérelmi adatlap egyéni vállalkozások részére Útdíj Hitelprogram Hielkérelmi adalap egyéni vállalkozások részére Údíj Hielprogram (a hielkérő egyéni vállalkozás elnevezése) A hielkérelmi adalap ávéele nem köelezi a KAVOSZ Vállalkozásfejleszési Zr.- a hielnyújásra! Az

Részletesebben

1. Feladatkör: nemzeti számvitel. Mikro- és makroökonómia

1. Feladatkör: nemzeti számvitel. Mikro- és makroökonómia Mikro- és makroökonómia Felada: hielpénzrendszer működése (egyszerűsíe Rosier-modell) Tekinsünk egy zár isza hielpénz-gazdaságo, ahol minden arozás a kövekező időszakban kell visszaadni és a bank egyálalán

Részletesebben

Gazdasági és megbízhatósági elemzések

Gazdasági és megbízhatósági elemzések Budapesi Mőszaki és Gazdaságudomáyi Egyeem Gazdaság- és Társadalomudomáyi Kar Üzlei Tudomáyok Iéze Meedzsme és Vállalagazdasága Taszék Dr. Kövesi Jáos Erdei Jáos Dr. Tóh Zsuzsaa Eszer Gazdasági és megbízhaósági

Részletesebben

Számsorozatok. 1. Alapfeladatok december 22. sorozat határértékét, ha. 1. Feladat: Határozzuk meg az a n = 3n2 + 7n 5n létezik.

Számsorozatok. 1. Alapfeladatok december 22. sorozat határértékét, ha. 1. Feladat: Határozzuk meg az a n = 3n2 + 7n 5n létezik. Számsorozatok 2015. december 22. 1. Alapfeladatok 1. Feladat: Határozzuk meg az a 2 + 7 5 2 + 4 létezik. sorozat határértékét, ha Megoldás: Mivel egy tört határértéke a kérdés, ezért vizsgáljuk meg el

Részletesebben

Radnai Márton. Határidős indexpiacok érési folyamata

Radnai Márton. Határidős indexpiacok érési folyamata Radnai Máron Haáridős indexpiacok érési folyamaa Budapesi Közgazdaságudományi és Államigazgaási Egyeem Pénzügy anszék émavezeő: Dr. Száz János Minden jog fennarva Budapesi Közgazdaságudományi és Államigazgaási

Részletesebben

Több piacra épülő webáruház térbeli árversenye

Több piacra épülő webáruház térbeli árversenye Közgazdaság Szemle, LXIV. évf., 207. júus (62 629. o.) Keleme József Több pacra épülő webáruház érbel árverseye aulmáy a érbel árversey Ljese [20] álal ovábbfejlesze modelljé és aak egy olya válozaá muaja

Részletesebben

Kamat átgyűrűzés Magyarországon

Kamat átgyűrűzés Magyarországon Kama ágyűrűzés Magyarországon Horváh Csilla, Krekó Judi, Naszódi Anna 4. február Összefoglaló Elemzésünkben hiba-korrekciós modellek segíségével vizsgáljuk a piaci hozamok és a banki forin hiel- és beéi

Részletesebben

Numerikus módszerek 2. Nemlineáris egyenletek közelítő megoldása

Numerikus módszerek 2. Nemlineáris egyenletek közelítő megoldása Numerius módszere. Nemlieáris egyelee özelíő megoldása Egyelemegoldás iervallumelezéssel A Baach-ipo-ierációs módszer A Newo-módszer és válozaai Álaláosío Newo-módszer Egyelemegoldás iervallumelezéssel

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS ÜZLETI STATISZTIKA jegyzet ÜZLETI ELŐREJELZÉSI MÓDSZEREK

GAZDASÁGI ÉS ÜZLETI STATISZTIKA jegyzet ÜZLETI ELŐREJELZÉSI MÓDSZEREK BG PzK Módszerani Inézei Tanszéki Oszály GAZDAÁGI É ÜZLETI TATIZTIKA jegyze ÜZLETI ELŐREJELZÉI MÓDZEREK A jegyzee a BG Módszerani Inézei Tanszékének okaói készíeék 00-ben. Az idősoros vizsgálaok legfonosabb

Részletesebben

Vezetéki termikus védelmi funkció

Vezetéki termikus védelmi funkció Budapes, 016. auguszus Bevezeés A vezeéki ermikus védelmi fukció alapveőe a három miavéeleze fázisáramo méri. Kiszámolja az effekív érékeke, és a hőmérsékle számíásá a fázisáramok effekív érékére alapozza.

Részletesebben

1997. évi LXXXI. törvény. a társadalombiztosítási nyugellátásról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm.

1997. évi LXXXI. törvény. a társadalombiztosítási nyugellátásról, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. 1997. évi LXXXI. örvény a ársadalombizosíási nyugelláásról, egységes szerkezeben a végrehajásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendeleel [A vasag beűs szöveg az 1997. évi LXXXI. örvény (a ovábbiakban:

Részletesebben

MNB-tanulmányok 50. A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk CZETI TAMÁS HOFFMANN MIHÁLY

MNB-tanulmányok 50. A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk CZETI TAMÁS HOFFMANN MIHÁLY MNB-anulmányok 5. 26 CZETI TAMÁS HOFFMANN MIHÁLY A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk Czei Tamás Hoffmann Mihály A magyar államadósság dinamikája: elemzés és szimulációk 26. január

Részletesebben

6. szemináriumi. Gyakorló feladatok. Tőkekínálat. Tőkekereslet. Várható vs váratlan esemény tőkepiaci hatása. feladatok

6. szemináriumi. Gyakorló feladatok. Tőkekínálat. Tőkekereslet. Várható vs váratlan esemény tőkepiaci hatása. feladatok 6. szemináriumi Gyakorló feladaok. Tőkekínála. Tőkekeresle. Várhaó vs váralan esemény őkepiaci haása. feladaok A feladaok megoldása során ahol lehe, írjon MATLAB scripe!!! Figyelem, a MATLAB a gondolkodás

Részletesebben

OTDK-dolgozat. Váry Miklós BA

OTDK-dolgozat. Váry Miklós BA OTDK-dolgoza Váry iklós BA 203 EDOGÉ KORRUPCIÓ EGY EOKLASSZIKUS ODELLBE EDOGEOUS CORRUPTIO I A EOCLASSICAL ODEL Kézira lezárása: 202. április 6. TARTALOJEGYZÉK. BEVEZETÉS... 2. A KORRUPCIÓ BEVEZETÉSE EGY

Részletesebben

Izzítva, h tve... Látványos kísérletek vashuzallal és grafitceruza béllel

Izzítva, h tve... Látványos kísérletek vashuzallal és grafitceruza béllel kísérle, labor Izzíva, h ve... Láványos kísérleek vashuzallal és graficeruza béllel Az elekromos, valamin az elekronikus áramköröknél is, az áfolyó elekromos áram h"haása mia az egyes áramköri alkoóelemek

Részletesebben

Portfóliókezelési szabályzat

Portfóliókezelési szabályzat A szabályza ípusa: A szabályza jóváhagyója: A szabályza haályba lépeője: Működési Igazgaóság Igazgaóság elnöke Porfóliókezelési szabályza Szabályza száma: 9/015 erziószám: 1.7 Budapes, 015. auguszus 7.

Részletesebben

Módszertani megjegyzések a hitelintézetek összevont mérlegének alakulásáról szóló közleményhez

Módszertani megjegyzések a hitelintézetek összevont mérlegének alakulásáról szóló közleményhez Módszerani megjegyzések a hielinézeek összevon mérlegének alakulásáról szóló közleményhez 1. A forinosíás és az elszámolás kezelése a moneáris saiszikákban Az egyes fogyaszói kölcsönszerződések devizanemének

Részletesebben

Túlgerjesztés elleni védelmi funkció

Túlgerjesztés elleni védelmi funkció Túlgerjeszés elleni védelmi unkció Budapes, 2011. auguszus Túlgerjeszés elleni védelmi unkció Bevezeés A úlgerjeszés elleni védelmi unkció generáorok és egységkapcsolású ranszormáorok vasmagjainak úlzoan

Részletesebben

Zsembery Levente VOLATILITÁS KOCKÁZAT ÉS VOLATILITÁS KERESKEDÉS

Zsembery Levente VOLATILITÁS KOCKÁZAT ÉS VOLATILITÁS KERESKEDÉS Zsembery Levene VOLATILITÁS KOCKÁZAT ÉS VOLATILITÁS KERESKEDÉS PÉNZÜGYI INTÉZET BEFEKTETÉSEK TANSZÉK TÉMAVEZETŐ: DR. SZÁZ JÁNOS Zsembery Levene BUDAPESTI KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGATÁSI EGYETEM

Részletesebben

Ingatlanfinanszírozás és befektetés

Ingatlanfinanszírozás és befektetés Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoiformatikai Kar Igatlameedzser 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakiráyú Továbbképzési Szak Igatlafiaszírozás és befektetés 2. Gazdasági matematikai alapok Szerzı:

Részletesebben

Dinamikus optimalizálás és a Leontief-modell

Dinamikus optimalizálás és a Leontief-modell MÛHELY Közgazdasági Szemle, LVI. évf., 29. január (84 92. o.) DOBOS IMRE Dinamikus opimalizálás és a Leonief-modell A anulmány a variációszámíás gazdasági alkalmazásaiból ismere hárma. Mind három alkalmazás

Részletesebben

IFFK 2013 Budapest, 2013. augusztus 28-30. Vasúti járművek energiafogyasztásának csökkentése prediktív optimalizáció alkalmazásával

IFFK 2013 Budapest, 2013. augusztus 28-30. Vasúti járművek energiafogyasztásának csökkentése prediktív optimalizáció alkalmazásával IFFK 13 Budapes, 13. auguszus 8-3. Vasúi járművek eergiafogyaszásáak csökkeése predikív opimalizáció alkalmazásával Bécsi Tamás, Aradi Szilárd, Tarai Géza, Sághi Balázs, Cseh Aila Budapesi Műszaki és Gazdaságudomáyi

Részletesebben

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! i 7-5'33/07 A Fovárosi Íéloábla 2.Kf.27.561/2006/8.szám "\"?,', " R ".,--.ic-" i" lvöj.bul.lape" evlcz,,-.'{i-.)., Erkze:.. 2007 JúN 1 :szám:......,;.?:j.or; lvi\:dekleek:,""" : Ekiira ik szam ' m.:...,.

Részletesebben

A mérce, mely mozgásban tartja a világot. Az Eta a KSB-től.

A mérce, mely mozgásban tartja a világot. Az Eta a KSB-től. A mérce, mely mozgásba arja a világo. Az Ea a KSB-ől. Bevezeés Sokoldalú és sikeres: az Ea a KSB-ől Sajá érdemeik dícséree em a mi aszaluk. Ea-szivayúikkal azoba szívese eszük kivéel: szere a világo öbb,

Részletesebben

Rudas Tamás: A hibahatár a becsült mennyiség függvényében a mért pártpreferenciák téves értelmezésének egyik forrása

Rudas Tamás: A hibahatár a becsült mennyiség függvényében a mért pártpreferenciák téves értelmezésének egyik forrása Rudas Tamás: A hibahatár a becsült meyiség függvéyébe a mért ártrefereciák téves értelmezéséek egyik forrása Megjelet: Agelusz Róbert és Tardos Róbert szerk.: Mérésről mérésre. A választáskutatás módszertai

Részletesebben

Portfóliókezelési keretszerződés

Portfóliókezelési keretszerződés Porfóliókezelési kereszerződés Válaszo befekeési poliika Jelen szerződés lérejö alulíro helyen és napon a Random Capial Broker Zárkörűen Működő Részvényársaság (székhely: H-1053 Budapes, Szép u.2., nyilvánarja

Részletesebben

2014.11.18. SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK: Gazdasági ösztönzők jellemzői. GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK (economic instruments) típusai. Környezetterhelési díjak

2014.11.18. SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK: Gazdasági ösztönzők jellemzői. GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK (economic instruments) típusai. Környezetterhelési díjak SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK: 10. hé: A Pigou-éelen alapuló környezei szabályozás: gazdasági öszönzők alapelvei és ípusai 1.A ulajdonjogok (a szennyezési jogosulság) allokálása 2.Felelősségi szabályok (káréríés)

Részletesebben

A PÉNZ IDİÉRTÉKE. Egy jövıbeni pénzösszeg jelenértéke:

A PÉNZ IDİÉRTÉKE. Egy jövıbeni pénzösszeg jelenértéke: A PÉNZ IDİÉRTÉKE A péz értéke többek között az idı függvéye. Ha idıbe késıbb jutuk hozzá egy jövedelemhez, akkor elveszítjük aak lehetıségét, hogy az eltelt idıbe azt befektessük, azaz elesük aak hozamától,

Részletesebben

Helyettesítéses-permutációs iteratív rejtjelezők

Helyettesítéses-permutációs iteratív rejtjelezők Helyeesíéses-peruációs ieraív rejjelezők I. Shao-i elv: kofúzió/diffúzió Erős iverálhaó raszforáció előállíhaó egyszerű, köye aalizálhaó és ipleeálhaó, de öagába gyege raszforációk sokszori egyás uái alkalazásával.

Részletesebben

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet):

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet): A umerikus sorozatok fogalma, határértéke (A TÁMOP-4-8//A/KMR-9-8 számú projekt keretébe írt egyetemi jegyzetrészlet): Koverges és diverges sorozatok Defiíció: A természetes számoko értelmezett N R sorozatokak

Részletesebben

Piaci részesedések eloszlásának előrejelzése Markovmodellel a biztosítási piacon Kovács Norbert 1

Piaci részesedések eloszlásának előrejelzése Markovmodellel a biztosítási piacon Kovács Norbert 1 Piaci részesedések eloszlásáak előreelzése Markomodellel a bizosíási iaco Koács Norber Abszrak: A iaci ersey kérdésköréel foglalkozó szakirodalom számos módszer aál a iaci erő közee és közele mérésére.

Részletesebben

Makroökonómiai modellépítés monetáris politika

Makroökonómiai modellépítés monetáris politika Makroökonómiai modellépíés moneáris poliika Szabó-Bakos Eszer 200. ½oszi félév Téelezzük fel, hogy az álalunk vizsgál gazdaságban a reprezenaív fogyaszó hasznossági függvénye az X U = ln C +! v M+ L +

Részletesebben

Váltakozóáramú hajtások Dr. TARNIK István 2006

Váltakozóáramú hajtások Dr. TARNIK István 2006 AUTOMATIZÁLT VILLAMOS HAJTÁSOK Válakozóáramú hajások Pollack Mihály Műszaki Kar Villamos Hálózaok Taszék Dr. TARNIK Isvá doces Válakozó áramú hajások 1. Aszikro gépek elvi felépíése. 1.1. Az aszikro gépek

Részletesebben

3. Gyakorlat. A soros RLC áramkör tanulmányozása

3. Gyakorlat. A soros RLC áramkör tanulmányozása 3. Gyakorla A soros áramkör anlmányozása. A gyakorla célkiőzései Válakozó áramú áramkörökben a ekercsek és kondenzáorok frekvenciafüggı reakív ellenállással ún. reakanciával rendelkeznek. Sajáságos lajdonságaik

Részletesebben

Az új építőipari termelőiár-index részletes módszertani leírása

Az új építőipari termelőiár-index részletes módszertani leírása Az új építőipari termelőiár-idex részletes módszertai leírása. Előzméyek Az elmúlt évekbe az építőipari árstatisztikába egy új, a korábba haszálatos költségalapú áridextől eltérő termelői ár alapú idexmutató

Részletesebben

A figurális számokról (IV.)

A figurális számokról (IV.) A figurális számokról (IV.) Tuzso Zoltá, Székelyudvarhely A továbbiakba külöféle számkombiációk és összefüggések reprezetálásáról, és bizoyos összegek kiszámolásáról íruk. Sajátos összefüggések Az elekbe

Részletesebben

DOI 10.14267/phd.2015011 MORVAY ENDRE A MUNKAERŐPIAC SZTOCHASZTIKUS DINAMIKAI VIZSGÁLATA ELMÉLET ÉS GYAKORLAT

DOI 10.14267/phd.2015011 MORVAY ENDRE A MUNKAERŐPIAC SZTOCHASZTIKUS DINAMIKAI VIZSGÁLATA ELMÉLET ÉS GYAKORLAT MORVAY ENDRE A MUNKAERŐPIAC SZTOCHASZTIKUS DINAMIKAI VIZSGÁLATA ELMÉLET ÉS GYAKORLAT Maemaikai Közgazdaságan és Gazdaságelemzés Tanszék Témavezeő: Móczár József egyeemi anár, az MTA-dokora Morvay Endre

Részletesebben

Gáz szilárd rendszerek szétválasztása (Gáztisztítás)

Gáz szilárd rendszerek szétválasztása (Gáztisztítás) áz szilád edszeek széálaszása (áziszíás) áziszíás ala gáz halmazállapoú ayagoka le szilád agy folyékoy szeyezdések eláolíásá éjük. Az ee alkalmas készülékeke gáziszíóak agy egyszee poleálaszókak eezzük.

Részletesebben

OKTATÁSGAZDASÁGTAN. Készítette: Varga Júlia Szakmai felelős: Varga Júlia június

OKTATÁSGAZDASÁGTAN. Készítette: Varga Júlia Szakmai felelős: Varga Júlia június OKTATÁSGAZDASÁGTAN Készül a TÁMOP-4..2-08/2/A/KMR-2009-004pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáTK Közgazdaságudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék az MTA Közgazdaságudományi

Részletesebben

KAMATPOLITIKA HATÁRAI

KAMATPOLITIKA HATÁRAI Pécsi Tudományegyeem Közgazdaságudományi Kar Gazdálkodásani Dokori Iskola Koppány Kriszián JEGYBANKI HITELESSÉG ÉS A KAMATPOLITIKA HATÁRAI Likvidiási csapda és deflációs spirál: elméle és realiás Dokori

Részletesebben

A vállalati tıkeszerkezet-elméletek tesztelése

A vállalati tıkeszerkezet-elméletek tesztelése XIII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia Kolozsvár, 2010. május 14-16. A vállalai ıkeszerkeze-elméleek eszelése Szerzı: Beder Róber, Babeş-Bolyai Tudományegyeem, Közgazdaság- és Gazdálkodásudományi

Részletesebben

Képlékenyalakítás elméleti alapjai. Feszültségi állapot. Dr. Krállics György

Képlékenyalakítás elméleti alapjai. Feszültségi állapot. Dr. Krállics György Képlékeyalakíás elmélei alapjai Feszülségi állapo Dr. Krállics György krallics@eik.bme.hu Az előadás sorá megismerjük: A érfogai és felülei erőke, a feszülség ezor. A feszülség ezor főérékei és főiráyai;

Részletesebben

Portfóliókezelési keretszerződés

Portfóliókezelési keretszerződés Széchenyi Kereskedeli Bank Zr. Befekeési Szolgálaási Üzleág Porfóliókezelési kereszerződés A Befekeési Szolgálaási Üzleág Üzleszabályzaának 18.sz. elléklee Porfóliókezelési kereszerződés Jelen szerződés

Részletesebben

BEFEKTETÉSI POLITIKA TARTALMI KIVONATA

BEFEKTETÉSI POLITIKA TARTALMI KIVONATA BEFEKTETÉS POLTKA TARTALM KVONATA haályos: 2016.06.02-ől A Pénzár befekeési evékenységének célja a Pénzár agjai álal illeve javára eljesíe befizeések, ezen belül pedig elsősorban a pénzáragok egyéni számláin

Részletesebben

DIPLOMADOLGOZAT Varga Zoltán 2012

DIPLOMADOLGOZAT Varga Zoltán 2012 DIPLOMADOLGOZAT Varga Zolán 2012 Szen Isván Egyeem Gazdaság- és Társadalomudományi Kar Markeing Inéze Keresle-előrejelzés a vállalai logiszikában Belső konzulens neve, beoszása: Dr. Komáromi Nándor, egyeemi

Részletesebben

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA)

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) O k t a t á s i H i v a t a l A 5/6 taévi Országos Középiskolai Taulmáyi Versey első forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató A 5 olya égyjegyű szám, amelyek számjegyei

Részletesebben

Villamos gépek tantárgy tételei

Villamos gépek tantárgy tételei Villamos gépek tatárgy tételei 7. tétel Mi a szerepe az áram- és feszültségváltókak? Hogya kapcsolódak a hálózathoz, milye előírások voatkozak a biztoságos üzemeltetésükre, kiválasztásukál milye adatot

Részletesebben

HF1. Határozza meg az f t 5 2 ugyanabban a koordinátarendszerben. Mi a lehetséges legbővebb értelmezési tartománya és

HF1. Határozza meg az f t 5 2 ugyanabban a koordinátarendszerben. Mi a lehetséges legbővebb értelmezési tartománya és Házi feladaok megoldása 0. nov. 6. HF. Haározza meg az f 5 ugyanabban a koordináarendszerben. Mi a leheséges legbővebb érelmezési arománya és érékkészlee az f és az f függvényeknek? ( ) = függvény inverzé.

Részletesebben

A Ptk. 201. (2) bekezdése védelmében.

A Ptk. 201. (2) bekezdése védelmében. -- 1998. 8. szám FÓRUM 403 J...,. ~ Dr. Kovács Kázmér ÜGYVÉD. A BUDAPEST ÜGYVÉD KAMARA ALELNÖKE A Pk. 201. (2) bekezdése védelmében. (Feluno arányalanság és az auópálya-használai szerzodések) Vékás Lajos

Részletesebben

Járműelemek I. Tengelykötés kisfeladat (A típus) Szilárd illesztés

Járműelemek I. Tengelykötés kisfeladat (A típus) Szilárd illesztés BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Járműelemek I. (KOJHA 7) Tengelyköés kisfelada (A ípus) Szilárd illeszés Járműelemek és Hajások Tanszék Ssz.: A/... Név:...................................

Részletesebben

Mérések, hibák. 11. mérés. 1. Bevezető

Mérések, hibák. 11. mérés. 1. Bevezető 11. méré Méréek, hibák 1. evezető laboratóriumi muka orá gyakra mérük külöböző fizikai meyiégeket. Ezeket a méréeket bármeyire ügyeek vagyuk i, bármeyire moder digitáli mérőezköz gombjait yomogatjuk i

Részletesebben

II. Egyenáramú generátorokkal kapcsolatos egyéb tudnivalók:

II. Egyenáramú generátorokkal kapcsolatos egyéb tudnivalók: Bolizsár Zolán Aila Enika -. Eyenáramú eneráorok (NEM ÉGLEGES EZÓ, TT HÁNYOS, HBÁT TATALMAZHAT!!!). Eyenáramú eneráorokkal kapcsolaos eyé univalók: a. alós eneráorok: Természeesen ieális eneráorok nem

Részletesebben

Piacmeghatározás. Hipotetikus monopolista teszt. Hipotetikus monopolista teszt alkalmazása. Hipotetikus monopolista teszt alkalmazása

Piacmeghatározás. Hipotetikus monopolista teszt. Hipotetikus monopolista teszt alkalmazása. Hipotetikus monopolista teszt alkalmazása Moder iacelmélet Moder iacelmélet A iaci erő mérése ELTE TáTK Közgazdaságtudomáyi Taszék Selei Adrie ELTE TáTK Közgazdaságtudomáyi Taszék Készítette: Hidi Jáos A taayag a Gazdasági Verseyhivatal Verseykultúra

Részletesebben

A személyi jövedelemadó reformjának hatása a társadalombiztosítási nyugdíjakra

A személyi jövedelemadó reformjának hatása a társadalombiztosítási nyugdíjakra Közgazdasági Szemle, LVIII. évf., 20. december (029 044. o.) Cseres-Gergely Zsombor Simonovis András A személyi jövedelemadó reformjának haása a ársadalombizosíási nyugdíjakra 2009 és 203 közö a magyar

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Pemutáció 5 Ismétléses permutáció 8 Variáció 9 Ismétléses variáció 11 Kombináció 12 Ismétléses kombináció 13

Tartalomjegyzék. Pemutáció 5 Ismétléses permutáció 8 Variáció 9 Ismétléses variáció 11 Kombináció 12 Ismétléses kombináció 13 Tartalomjegyzék I Kombiatorika Pemutáció Ismétléses permutáció 8 Variáció 9 Ismétléses variáció Kombiáció Ismétléses kombiáció II Valószíségszámítás M/veletek eseméyek között 6 A valószí/ség fogalma 8

Részletesebben

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA)

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Okaási Hivaal A 015/016 anévi Országos Közéiskolai Tanulmányi Verseny dönő forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javíási-érékelési úmuaó 1 Ado három egymásól és nulláól különböző számjegy, melyekből

Részletesebben

RÖVID TÁVÚ ELİREJELZİ MODELL MAGYARORSZÁGRA

RÖVID TÁVÚ ELİREJELZİ MODELL MAGYARORSZÁGRA Közgazdasági és Regionális Tudományok Inézee Pécsi Tudományegyeem Közgazdaságudományi Kar MŐHELYTANULMÁNYOK RÖVID TÁVÚ ELİREJELZİ MODELL MAGYARORSZÁGRA Balaoni András - Mellár Tamás 2011/3 2011. szepember

Részletesebben

Demográfia és fiskális fenntarthatóság DSGE-OLG modellkeretben

Demográfia és fiskális fenntarthatóság DSGE-OLG modellkeretben Demográfia és fiskális fennarhaóság DSGE-OLG modellkereben Baksa Dániel* és Munkácsi Zsuzsa** 2. szepember 24. Absrac A hagyományos dinamikus szochaszikus álalános egyensúlyi DSGE modellkere jellegéb l

Részletesebben

PORTFÓLIÓ KEZELÉSI SZERZŐDÉS

PORTFÓLIÓ KEZELÉSI SZERZŐDÉS PORTFÓLIÓ KEZELÉSI SZERZŐDÉS aely lérejö a STRATEGON Érékpapír Zárkörűen Működő Részvényársaság Székhely: 1034 Budapes Bécsi ú 165. III. eele Cégjegyzékszá: 01-10-045641 a ovábbiakban in Sraegon, valain

Részletesebben

Üzemszervezés A BMEKOKUA180

Üzemszervezés A BMEKOKUA180 udapesi Műszai és Gazdaságudomáyi Egyeem Közleedésméröi és Járműméröi Kar Közleedésméröi Sza Üzemszervezés A MEKOKUA180 A ermelési apaciás araléo Dr. Juhász Jáos egyeemi doces A ermelési apaciás araléo

Részletesebben

Negyedik gyakorlat: Szöveges feladatok, Homogén fokszámú egyenletek Dierenciálegyenletek, Földtudomány és Környezettan BSc

Negyedik gyakorlat: Szöveges feladatok, Homogén fokszámú egyenletek Dierenciálegyenletek, Földtudomány és Környezettan BSc Negyedik gyakorla: Szöveges feladaok, Homogén fokszámú egyenleek Dierenciálegyenleek, Földudomány és Környezean BSc. Szöveges feladaok A zikában el forduló folyamaok nagy része széválaszhaó egyenleekkel

Részletesebben

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM MUNKAANYAG A KÖLTSÉGVETÉSI RENDSZER MEGÚJÍTÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEIRŐL SZÓLÓ KONCEPCIÓ RÉSZLETES BEMUTATÁSA

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM MUNKAANYAG A KÖLTSÉGVETÉSI RENDSZER MEGÚJÍTÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEIRŐL SZÓLÓ KONCEPCIÓ RÉSZLETES BEMUTATÁSA PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM MUNKAANYAG A KÖLTSÉGVETÉSI RENDSZER MEGÚJÍTÁSÁNAK EGYES KÉRDÉSEIRŐL SZÓLÓ KONCEPCIÓ RÉSZLETES BEMUTATÁSA Függelék 2007. június Taralomjegyzék FÜGGELÉK. számú függelék: Az Országgyűlés

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani Doktori Iskola. Ács Attila

Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani Doktori Iskola. Ács Attila Szegedi Tudományegyeem Gazdaságudományi Kar Közgazdaságani Dokori Iskola Ács Aila LIKVIDITÁS ÉS REÁLGAZDASÁG KAPCSOLATA Az Egyesül Államok példáján Dokori érekezés Témavezeő: Dr. Boos Kaalin Dr. Pap Gyula

Részletesebben

Előszó. 1. Rendszertechnikai alapfogalmak.

Előszó. 1. Rendszertechnikai alapfogalmak. Plel Álalános áekinés, jel és rendszerechnikai alapfogalmak. Jelek feloszása (folyonos idejű, diszkré idejű és folyonos érékű, diszkré érékű, deerminiszikus és szochaszikus. Előszó Anyagi világunkban,

Részletesebben

Statisztikai hipotézisvizsgálatok

Statisztikai hipotézisvizsgálatok Statisztikai hipotézisvizsgálatok. Milye problémákál haszálatos? A gyakorlatba agyo gyakra szükségük lehet arra, hogy mitákból származó iformációk alapjá hozzuk sokaságra voatkozó dötéseket. Például egy

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Technikai kivetítés és a költségvetési szabályok számszerűsítése 2011-2012

TÁJÉKOZTATÓ Technikai kivetítés és a költségvetési szabályok számszerűsítése 2011-2012 TÁJÉKOZTATÓ Technikai kiveíés és a kölségveési szabályok számszerűsíése 2011-2012 2009. okóber 21. Az elemzés szerzői: Baksa Dániel, Benk Szilárd, Berki Tamás, Draban Béla, Fehér Csaba, Gerner Vikória,

Részletesebben

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21.

Statisztika 1. zárthelyi dolgozat március 21. Statisztika 1 zárthelyi dolgozat 011 március 1 1 Legye X = X 1,, X 00 függetle mita b paraméterű Poisso-eloszlásból b > 0 Legye T 1 X = X 1+X ++X 100, T 100 X = X 1+X ++X 00 00 a Milye a számra igaz, hogy

Részletesebben

73OME MÉRLEG-Eszközök

73OME MÉRLEG-Eszközök Sorsz ám Sorkód Megnevezés 73OME MÉRLEG-Eszközök lapío eléré ál Nagyságrend: ezer forin lapío eléré ál c d e f g h z 001 73OME1 ESZKÖZÖK (AKTÍVÁK) ÖSSZESEN 6 754 026 0 6 754 026 6 992 272 0 6 992 272 002

Részletesebben

Azonos névleges értékű, hitelesített súlyokból alkotott csoportok együttes mérési bizonytalansága

Azonos névleges értékű, hitelesített súlyokból alkotott csoportok együttes mérési bizonytalansága Azoos évleges értékű, htelesített súlyokból alkotott csoportok együttes mérés bzoytalasága Zeleka Zoltá* Több mérés feladatál alkalmazak súlyokat. Sokszor ezek em egyekét, haem külöböző társításba kombácókba

Részletesebben

5. Differenciálegyenlet rendszerek

5. Differenciálegyenlet rendszerek 5 Differenciálegyenle rendszerek Elsőrendű explici differenciálegyenle rendszer álalános alakja: d = f (, x, x,, x n ) d = f (, x, x,, x n ) (5) n d = f n (, x, x,, x n ) ömörebben: d = f(, x) Definíció:

Részletesebben

A tôkemérés néhány alapproblémája

A tôkemérés néhány alapproblémája A ôkemérés néhány alapproblémája Hül Anónia, a KOPINT-TÁRKI Konjunkúrakuaó Inéze Zr. udományos anácsadója E-mail: anonia.hul@kopinarki.hu A reálőke és ezen belül a őkeszolgála mérése a nemzei számlák módszerani

Részletesebben

Numerikus módszerek 2. Nemlineáris egyenletek közelítő megoldása

Numerikus módszerek 2. Nemlineáris egyenletek közelítő megoldása umerius módszere. emlieáris egyelee özelíő megoldása Egyelemegoldás iervallumelezéssel Legye :[ a, b] R olyoos, a, b, és eressü az egyele egy [ a, b] -beli megoldásá. Bolzao éele: Legye olyoos a véges,

Részletesebben

Megtelt-e a konfliktuskonténer?

Megtelt-e a konfliktuskonténer? Közpoliikai kihívások az új évizedben Vigvári András Megel-e a konflikuskonéner? Néhány pénzügyi szempon a helyzeérékeléshez és a rendszer áalakíásához KKözhelynek és öbb oldalról bizonyíonak 1 számí az

Részletesebben

Demográfiai átmenet, gazdasági növekedés és a nyugdíjrendszer fenntarthatósága

Demográfiai átmenet, gazdasági növekedés és a nyugdíjrendszer fenntarthatósága Közgazdasági Szemle LXI évf 204 november (279 38 o) Varga Gergely Demográfiai ámene gazdasági növekedés és a nyugdírendszer fennarhaósága Magyarországon a ársadalombizosíási nyugdírendszer finanszírozása

Részletesebben

Projekt adatlap. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Nemzetiségi tanulók nevelésének és oktatásának segítése c. pályázati felhívásához

Projekt adatlap. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. Nemzetiségi tanulók nevelésének és oktatásának segítése c. pályázati felhívásához I. Projek adalap a Társadalmi Megújulás Operaív Program Nemzeiségi anulók nevelésének és okaásának segíése c. pályázai felhívásához Kódszám: TÁMOP-3.4.1.A-08/2 A projekek az Európai Unió ámogaásával, az

Részletesebben

ÉLETTARTAM KOCKÁZAT A nyugdíjrendszerre nehezedő egyik teher

ÉLETTARTAM KOCKÁZAT A nyugdíjrendszerre nehezedő egyik teher ÉLETTARTAM KOCKÁZAT A nyudíjrendszerre nehezedő eyik eher Májer Isván - Kovács Erzsébe i.majer@erasmusmc.nl Taralom. Várhaó élearam alakulása 2. A moraliás modellezése a Lee-Carer modell 3. Alkalmazás

Részletesebben

képzetes t. z = a + bj valós t. a = Rez 5.2. Műveletek algebrai alakban megadott komplex számokkal

képzetes t. z = a + bj valós t. a = Rez 5.2. Műveletek algebrai alakban megadott komplex számokkal 5. Komplex számok 5.1. Bevezetés Taulmáyaik sorá többször volt szükség az addig haszált számfogalom kiterjesztésére. Először csak természetes számokat ismertük, később haszáli kezdtük a törteket, illetve

Részletesebben

Rövid távú elôrejelzésre használt makorökonometriai modell*

Rövid távú elôrejelzésre használt makorökonometriai modell* Tanulmányok Rövid ávú elôrejelzésre használ makorökonomeriai modell* Balaoni András, a Századvég Gazdaságkuaó Zr. kuaási igazgaója E-mail: balaoni@szazadveg-eco.hu Mellár Tamás, az MTA dokora, a Pécsi

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó június GAZDASÁGSTATISZTIKA GAZDASÁGSTATISZTIKA Készül a TÁMOP-4..2-08/2/A/KMR-2009-004pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáK Közgazdaságudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék, az

Részletesebben

18. Differenciálszámítás

18. Differenciálszámítás 8. Differeciálszámítás I. Elméleti összefoglaló Függvéy határértéke Defiíció: Az köryezetei az ] ε, ε[ + yílt itervallumok, ahol ε > tetszőleges. Defiíció: Az f függvéyek az véges helye vett határértéke

Részletesebben

1. Előadás: Készletezési modellek, I-II.

1. Előadás: Készletezési modellek, I-II. . Előadás: Készleezési modellek, I-II. Készleeke rendszerin azér arunk hogy, valamely szükséglee, igény kielégísünk. A szóban forgó anyag, cikk iráni igény, keresle a készle fogyásá idézi elő. Gondoskodnunk

Részletesebben