3.9. A sebességi egyenlet értelmezései

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3.9. A sebességi egyenlet értelmezései"

Átírás

1 Fjzt a fiziai émiából.9. sbsségi gynlt értlmzési int az lőbbibn láttu, a raciósbsségi gynltt l lht írni úgy gyirányú racióra, mint gynsúlyi racióra. émiában és a bioémiában vanna omplxbb rnszr, amlybn a céltrmé gy bonyolult mchanizmus rmény. zn omplx rnszr lírására, a mchanizmus értlmzésér és a sbsségt mghatározó ració nvsítésébn fontos lépés a intiai vizsgálat..9.. lmi racióból álló folyamat Lgtöbb trmé lőállítása lmi transzformáció sorozatából tvői össz. zbn az lmi ració mingyiébn gy vagy több omponns vsz részt. Ilyn lmi racióval találoztun a brómhirogén lőállításaor, ( H Br HBr Br ), mior is gy hirogén atom ütözi a bróm molulával, és gy brómhirogén mg gy bróm gyö ltzi. Látható, hogy a brómhirogén létrjöttéhz ét részcs ütözés szüségs. Épp zért zt a raciót bimolulárisna nvzzü. z unimoluláris ració stébn csa gy részcs, a trimoluláris stébn három részcs ütözés szüségs [8,9,]. ració molularitását a racióban szrplő részcsé száma határozza mg. íg a raciórnűségt mérésr alapozva határozzu mg, a ració molularitását a racióban ütöző részcsé száma határozza mg. gy unimoluláris lmi ració sbsségi gynlt minig lsőrnű, és a övtzőéppn van jlölv: P, - (.6) τ bomlási ració sbsség minig arányos a részcsé számával, vagy az gységnyi térfogatban lévő mól-mnnyiségül. gy bimoluláris ració minig másornű sbsséggynlttl van lírva, hisz sbsség attól függ, hogy mora a ratánso hasznos ütözésén a száma. B P, (.6) B 7

2 Kintia Ha valamly ració gy bimoluláris lmi lépésbn valósul mg, aor a sbsségi gynlt másornű, ami nm jlnti azt, hogy ha mérésből gy ració másornűn bizonyult, aor az minig bimoluláris. tljs ració mchanizmusána flrítés bonyolult flaat. Ismrni ll nm csa a trmé oncntráció változását, hanm a öztitrméét is. Ugyanaor szüségs tuni az lmi ració molularitását és azo sbsséggynltit..9.. gymást ővtő lmi ració Lgyn az alábbi lmi racióból álló folyamat: I P (.6) z omponns bomlásána a sbsség: (.6) int látható, a öztitrmé (I) -ból épzői, és P-r bomli, thát változásána sbsség: I I (.64) céltrmé az I öztitrméből ltzi monomoluláris mchanizmus utján: P I (.65) z omponns bomlásából fl lht írni: (.66) Bhlyttsítv a öztitrmé mérlgéb, övtzi: (.67) I I I I bből az lsőfoú iffrnciálgynltből övtzi, ha =, és = I = I : I ( ) (.68) zti oncntrációra fl lht írni: (.69) I P honnan, bhlyttsítv az és az I oncntrációat övtzi : 8 I

3 Fjzt a fiziai émiából 9 P (.7) Ha mgfigyljü az.. ábrát, ahol a három omponns iőbli változása van fltünttv látható, hogy míg az és P folyamatosan változi, az gyi csön, a mási nő, aig az I omponns változása maximumot mutat. érés az, mior éri l a maximumát? gy függvény maximumát úgy tuju mghatározni, ha lső riváltját zéróval tsszü gynlővé. Írju fl az I omponns oncntrációjána iőszrinti iffrnciálját: (.7) vagyis: (.7) Innn: vagy, amlyből flírható: ln t ax (.7) Tétlzzü fl, hogy a másoi ració sbsségi gyütthatója jóval túlszárnyalja az gys racióét ( ). z azt jlnti, hogy bármnnyi öztitrmé is ltzi, z hamar átalaul céltrméé (P). or fl lht írni: és (.74) Innn apju a P omponns oncntrációváltozását: ) ( P (.75) Jól látható, hogy bbn az stbn a P épzőését a isbb sbsségi gyüttható határozza mg. Thát a céltrmé ltzését nm a öztitrmé céltrméé alaulásána a sbsség, hanm a lgisbb sbsségű ració határozza mg... ábra. oncntráció változása az iő függvényébn[8,9,6].

4 Kintia ig is látható volt, hogy a intiai gynlt gyr bonyolultabbá váli, ahogy nő az lmi ració száma. matmatiai pontos mgolás olyor lhttlnné váli, így csa numrius vagy mgözlítő mgolásoat használhatun. Ilyn mgözlítő mgolás az állanósult vagy angol szóval stay stat mgözlítés [9]. z fltétlzi, hogy a ració nagy részébn a öztitrmé oncntrációváltozása nulla. fltétlt figylmb vév fl tuju írni: I I (.76) Innn övtzi: I (.77) Bhlyttsítv a P trmé ltzési sbsséggynltéb, fl lht írni: p I (.78) Innn is jól látható, hogy a P ltzésén a sbsségét az fogyása határozza mg, és nm a nagy sbsségű I átalaulása. Ha bhlyttsítjü az omponns változását ( ), aor övtzi: P Innn: p (.79) ( ) (.8) ami mggyzi az lőbbi összfüggéssl. Lgyn a övtző ración még bonyolultabb, éspig a öztitrmé ltzését tintsü gynsúlyi racióna: +B I P (.8) Lgyn a irt ració sbsség-gyütthatója, míg a visszaforított racióé. mchanizmusból jól látható, hogy a öztitrmé a ració lfolyása alatt minig gynsúlyban van a iinuló anyagoal. z a mchanizmus aor alaulhat i, amior fnnáll az alábbi gynlőtlnség: (.8)

5 Fjzt a fiziai émiából ivl a öztitrmé trméé való átalaulása lassú folyamat, minn pillanatban az lső gynsúlyt tljsn tinthtjü. z azt jlnti, hogy fl lht írni: I K (.8) B innn, i lht fjzni a I -t: K (.84) I B Thát a P trmé ltzési sbsség: P I K B * B (.85) ahol: * K (.86) Jól látható, hogy z a bonyolultabb mchanizmusú folyamat, gy másornű sbsséggynlttl irható l, ahol az gyüttható bonyolultabb, mint szoásos. Ha a mchanizmusban szrplő lső raciót rvrzibilisn, míg a másoiat gyirányúna vsszü, aor fl lht írni: I B I I (.87) Innn nulla sbsség stébn: I ( ) B I (.88) honnan: B I (.89) Ismrv a I -t fl lht írni: P I " B B ahol (.9) z összttt mchanizmusú émiai ració stébn a ració gyütthatót minn gys raciónál az rrhnius összfüggés írja l. z lőbbi pélát vév alapul, ahol az összttt ració állanót flírhatju a három ració állanó sgítségévl, aor övtző összfüggést apju:

6 Kintia () () a a * () () ( ) a * RT RT a a a * RT RT vagyis ( ) a RT (.9) Innn, látható, hogy: * () () () *, a a a a (.9) bban az stbn, amior () a () a () a és a sbsség nő a hőmérsélt növésévl. mior az, aor az ativálási nrgia pozitív, () a () a () a, bár minn ativálási nrgia pozitív marat, a látszólagos ativálási nrgia isbb, mint nulla, és így a hőmérsélt növésévl sbsség csön. hőmérsélt hatás bcslés az összttt ració stébn nagyon nhéz, a mérésr alapozott bcslés a lgmgfllőbb..9.. z unimoluláris ració intiája z unimoluláris ració intiáját Linmann és Hinshlwoo vztt l gy moll alapján. L H mchanizmus-moll abból inul i, hogy az gázmolula ütözi gy mási gázmolulával, és így gy nagyobb nrgiájú gázmolula alaul i [9]: ) * (.9) övtző pillanatban az ativált molula lvszíthti plusz nrgiáját úgy, hogy visszaalaul a zti állapotba, vagy trméé alaul: ) * (.94) ) * P (.95) íg a ét lső ració ét részcs találozását és ütözését fltétlzi, a harmai valóban unimoluláris ració, hisz csa az ativált molula szétrzgését fltétlzi. bban az stbn, ha a harmai lépés a lglassúbb, aor z lsz a sbsség mghatározó gynlt. Írju fl a három lépés intiai gynltét: * (.96) * * (.97)

7 Fjzt a fiziai émiából * * (.98) lalmazva az * ra a stay stat özlítést, fl tuju írni: * * * (.99) Innn övtzi: * (.) trmé ltzésén a sbsség pig: * P (.) Ha a másoi ració jóval gyorsabb, mint a trmé ltzésén a raciója, vagyis a nvzőből l lht hanyagolni a -t, aor a ració valóban lsőrnűvé alaul: Ha aor, (.) ahonnan: P *, ahol * (.) z általános összfüggést alalmazva, fl lht írni: g P, ahol g (.4) Innn apju: g (.5) Ha a mérési rményt g oorináta rnszrbn ábrázolju, aor gy gynst apun, amlyn mrség az. tapasztalato azt mutatjá, hogy míg alacsonyabb oncntrációnál az rmény lsőrnű mchanizmusra mutatna, a oncntráció növésévl a mchanizmus ltér az lsőrnűtől, ami a.. ábráról látható.

8 Kintia.9.4. z összttt ració intiája Nagyon so ració játszói l lmi raciót tartalmazó mchanizmus alapján. ár láttu, hogy a brómhirogén lmből való szintézisor gy lég omplx, gyaorlatilag mghatározott sbsség gynlt volt flállítva. mlítttü azt is, hogy a moll omplxitása minig gy több racióból álló mchanizmusra utal. zt is mgfogalmaztu, hogy a maro-intiailag lirt globális gynlt gy bonyolult láncracióna az rmény. láncració több lépésbn valósulna mg. Van gy, un. láncinító lépés, amior a hő (trmolizis) vagy más nrgia-bhatásra, mint a fénynrgia (fotolizis) a láncvivő részcsé (gyöö) ltzn. zt övti a lánctrjő lépés, és végül a lánclzáró lépés. láncvivő szaaszban lhtségs olyan ració is, amly éslltti a folyamatot, ilynor a trmé újra visszaalaul ragnssé. Figyljü mg, hogyan valósul mg a brómhirogén szintézis: globális ració: H Br HBr (.6) ( g) ( g) ( g).. ábra. oncntráció növésén hatása a mchanizmusváltozásra. rr a racióra a gyaorlatilag mghatározott sbsséggynlt: HBr H Br,5 Br HBr (.7) globális racióra a övtző mchanizmus javasolt [8, 9]: 4

9 Fjzt a fiziai émiából lmi folyamat mgnvzés Láncinítás Lánctrjés /propagálás Késllttés Láncvégzőés lmi folyamat gynlt bsséggynlt Br Br Br Br Br H H Br HBr H HBr Br v v v Br H H Br H HBr H Br v 4 4 H HBr Br Br Br v Br 5 5 mchanizmusban az lht bróm molula, hirogén molula vagy inrt anyag, olyan, mint a raciótrt bzáró szrzti anyag. z a szrpü, hogy átvgyé a flszabault nrgiát. int látható, az oncntrációja állanó, és így bármior b lht olvasztani a sbsség gyütthatóba. Írju fl a brómhirogén oncntráció változásána sbsségét: HBr BrH HBr 4HHBr (.8) Írju fl a ét öztitrmé oncntráció-változásána sbsséggynltét: H BrH HBr 4HHBr (.9) Br Br 4 BrH HBr HHBr 5 (.) Br öztitrmé oncntrációját úgy apju mg, hogy a oncntrációváltozást nullána vsszü. Innn apju:,5 (.) Br Br 5 H Br 5 H 4.5 Br HBr 5 (.) Hlyttsítsü b zt ifjzést a brómhirogén ltzésén az gynltéb: HBr Br H 5 4 HBr,5 Br (.)

10 Bvztv a ővtző jlölést: Kintia (.4a) 5 4 és (.4b) a gyaorlatilag mghatározott (.7) sbsséggynltt apju láncració és a robbanás z lőbbi összttt racióból látható, hogy a láncració általában három lépésbn valósulna mg: iniciálás, lánctrjés és lánczárás. Igaz létzn ésllttési ració is, mior a trmé gy gyöl való ütözésor lbomli. láncracióna gy vésbé óhajtott állapota a robbanás, amlyn ét oa lhtségs a hőltzés- és hőtranszport sbsség özti ülönbség és a lánclágazás. Trmius robbanás azért szoott történni, mrt a racióból ltztt hőt nm vonju l a ltzési sbsséggl arányosan. Így a racióvré hőmérsélt mgnő, amly xponnciálisan növli a ració sbsség gyütthatóját, ami a hőltzés mértéét még jobban mgnövli, a ració flgyorsul, és végül gy trmius robbanás alaul i. lánclágazásra alapuló robbanás aor övtzi b, amior a folyamatban olyan ració mnn végb, amly mgnövli a láncvivő omponns oncntrációját. Pélául a hirogén égés oxigénbn történht úgy trmius robbanással, mint láncrobbanással. láncvivő omponns száma lég nagy:.. ábra. robbanási határo váltaozása a nyomás függvényébn[9]. 6 O, O H H, O, OH, így so lhtőség van az lágazásra. bonyolult láncracióna néhány lépés:

11 Fjzt a fiziai émiából Iniciálás: H O OH (.5) Lánctrjés H OH H O H (.6) H O HO * (.7) Lánclágazás O H O (.8) OH O H O OH OH (.9) robbanási határo a nyomás és a hőmérsélt függvényébn változna... ábrán a görb jobb olali trült a robbanással végbmnő raciót, a balolali trült a robbanás nélüli raciót ábrázoljá. Pélául a T hőmérséltn és nagyon is nyomáson a rnszr a robbanási határon ívül van. Ilyn örülmény özött a lánclágazásból ltztt láncvivő lérhti a falat, nrgiát vszítn, maj visszaérv gysüln, és láll a robbanás vszély. nyomás növésévl a rnszr léri az lső robbanási határt. Itt a részcsé oly özl vanna, hogy a láncvivő nm éri l a falat, hanm útjuban találozna más részcsél, és az lágazás során so részcs ltzi, amly a ració flgyorsulásához vzt. iután túlhalaun a másoi robbanási határon, a ració simán hala tovább, hisz most a nagyobb oncntrációjú térbn a láncvivő több olyan részcsévl találozna, amly nm vztn lágazáshoz ( H O HO ). robbanásmntsség fltétl a hármas ütözés, amior a harmai omponns lviszi a flszabault nrgiát. Ha nyomást még jobban mljü, aor oly nagy oncntrációt apun, hogy most a hő ltzés jóval túlszárnyalja a hő-transzportot. Ilynor a trmius robbanás áll b. Ha a folyamatot, tins javaslatára [9], csa lénygi vonásaira ábrázolju, aor flírható: Láncinítás: R( ratáns ) X ( öztitrmé ) v I (.) Trjés: X X trmé v X (.) Láncvégzőés: X lfogy v X (.) gyöö oncntrációjána iőbli változása: X I ( ) X X (.) zt flírhatju: 7

12 Kintia X I X I X (.4) golva a iffrnciálgynltt, flírhatju: I X (.5) Ha isbb, mint nulla, vagyis övtző összfüggést apju: 8, aor bhlyttsítv a -t a (.6) X I Innn látszi, ha, aor a X gy állanó érté flé tart: I X (.7) mior a nagyobb mint nulla, vagyis a lánctrjés és az lágazás omináns, aor gyöoncntráció xponnciálisan nő: (.8) X I z a ét hlyzt jól látható a.4. ábrán is. z lső stbn, amior a láncvégzőés ominál, aor a gyöö oncntrációja gy állanó érté flé tart, a másoi stbn llnbn, a gyöö oncntrációja tart a végtlnb, thát a másoi stbn bszélhtün robbanásos láncracióról. int már szó volt róla, a láncració stébn a láncinításhoz szüségs nrgiát a hő vagy a más nrgiaforrás szolgáltatja, öztü a fénynrgia vagy vantumnrgia ( h ). Ha a vantumot raciópartnrn tintjü, épp úgy, mint az ltront a rox folyamatoban, aor rr a partnrr is mghatározhatun gy X Iő, s.4. ábra. gyöö oncntrációjána változása a raciót mghatározó lmi folyamat függvényébn: - lánczárás, - lánctrjés és lágazás.

13 Fjzt a fiziai émiából hasznosítási tényzőt, amit vantumhatásfona is nvzün. vantumhatásfo azt fjzi i, hogy gy lnylt foton hány lsőlgs trmét gnrált. sirs fotoémiai iniciálás so ragns molula lfogyását is rményzi. Ha láncració lép fl, aor a vantum-hasznosítási tényző mgnőht, hisz gy vantum sirs ütözését a láncració mgsoszorosítja. Épp zért a vantumhatásfo nagyobb is lht gynél, lérhti a értét is. brómhirogént lő lht állítani fotoémiai iniciálással, bár nm ajánlott, mrt a vantumhatásfoa alacsony. Ilynor az ismrt trmoémiai mchanizmus most a övtzőéppn változi [9]: Láncinítás: Br h Br Br bsséggynlt: v I abs (.9a) Lánctrjés /propagálás Br H HBr H bsséggynlt: v Br (.9b) H Br HBr Br bsséggynlt: 9 v H H Br (.9c) Késllttés: H HBr H Br bsséggynlt: v 4 4 H HBr (.9) Láncvégzőés Br Br Br bsséggynlt: v 5 5 Br (.9) Látható, hogy csa az iniciálás változott, a többi lmi ració mgmarat. bbn az stbn a raciósbsségi gynlt a övtző alaot ölti: HBr 5 Br 4 H Br HBr I as (.) z azt jlnti, hogy a brómhirogén ltzésén a sbsség az iniciálási sbsség négyztgyöévl fog nőni. Láttu, hogy a láncracióban létzi gy lánczáró folyamat. Ilynor valamilyn részcs lhasználja a gyööt. fotoémiai ració stébn is, ha valamivl lhasználju a grjszttt részcsét, aor a raciót ioltju. inét stbn célra a gyöfogóat, illtv a grjszttt részcs fogóat használun. gyöfogó vagy grjszttt részcs fogó olyan anyago, amly éps bavatozni a folyamatba, a gyööt vagy a grjszttt részcsét lhasználva. z ilyn anyagona nagy szrpü van az élő szrvztbn, hisz tuott, hogy

14 Kintia bár a növésnél a gyöö szrp fontos, so stbn jó, ha zt szabályozni lht, áros hatásuat lhárítva Olatban végbmnő ració intiája int jól ismrt, a onnzált rnszrbn a részcsé mozgása orlátozott, hisz a özvtln özlüb nagyon so olyan részcs található, amllyl ütözv lvszíti többlt nrgiájuat. Ha a csppfolyós állapotban még mgmarat a transzlációs mozgási lhtőség, szilár állapotban a részcs mozgása lgtöbb stbn csa az oszcillációra orlátozói, úgy partnr találozási lhtőség még isbb. Ha az olatoban végbmnő racióra gonolun, aor mgállapítható, hogy ott a ragns találozását mggátolhatja az olószr molula. Így az olatban a hasznos ütözés száma jóval isbb lsz, mint gázfázisban. zonban, mivl a ragns részcsé mozgási lhtőség valamlyst orlátozott, így nagyobb iőt tölthtn gymás mlltt. z iő alatt nrgiájuat gyarapíthatjá az olat részcséivl való ütözéssl úgy, hogy annyi nrgiára thtn szrt, mint amnnyi szüségs a hasznos ütözéshz. z olatban végbmnő ració ativálási nrgia fogalma is soal össztttbb, mint a gázo stébn. z olatban a részcsé szolvatált állapotban vanna. szolvátburo lég nagy llnállást fjt i a mozgásban, hát még a hasznos ütözésbn. nagyon bonyolult ració mchanizmust szoás lgyszrűsítni, így a sbsséggynlt fölállítása is gyszrűbbé váli. Lgyn gy olatban lbonyolítható ració, amlyn ragnsi az, illtv a B omponns. ét omponns ütözéséből ltztt B omplx sbsségi gynltébn vgyü min a ét omponns rnjét gyn. Így fl lht írni: B B sbsséggynlt: v B (.) Itt a sbsség gyütthatót a ét omponns iffúziós tulajonságai határozzá mg. z B omplx ét racióban tu lbomlani. z gyi a ragns visszaalaulása, a mási a trmé épzés: B B sbsséggynlt: v (.) B B P sbsséggynlt: v (.) B omplx oncntrációjána iőbli változását fl lht írni: B B B B (.4) 4

15 Fjzt a fiziai émiából stay stat mószrt alalmazva, vagyis ha a oncntrációváltozás zéró, fl lht írni: B B (.5) Thát a trmé ltzésén a sbsséggynlt: p B B * B ahol: * (.6) bban az stbn, amior aor * ami azt jlnti, hogy a trmé ltzését a iffúzió gátolja. Ilyn stbn a raciósbsségi gyüttható nagyobb, mint 9 L/(mol. s) mási stbn, amior: aor * K, amlybn a K c a +B=B ració gynsúlyi állanója. Ilyn stbn a ració nrgtiailag gátolt, hisz mgvalósítása számottvő ativálási nrgiát igényl ichalis-ntn fél összttt ració intiája bioémiában nagyon fontos a ichalis ntn fél összttt racióra érvénys mchanizmus. -vl jlölv az nzimt, -l a szubsztrátumot, -sl a öztitrmét és P-vl a trmét, a raciót a övtzőéppn írhatju fl [9]: P (.7) int látható, a mchanizmus tartalmaz gy gyors gynsúlyi öztitrmé épzőési raciót és gy lassú öztitrmé bomlási raciót [7]. Figylmb vév a stay stat mószrt, az a öztitrmé oncntrációja flírható: (.8) z nzim, atalizátor lévén, bvitt mnnyiség nagyon icsi (több nagyságrnl isbb, mint a szubsztrátumé). gy bizonyos pillanatban a bvitt mnnyiség ötött és szaba állapotban található, thát fl lht írni: ivl a szubsztrátum soal nagyobb oncntrációban van jln, a pillanatnyi oncntrációját nm bfolyásolja a mgötött mnnyiség. zt figylmb vév flírható: 4 (.9)

16 Kintia 4 ) ( (.4) Innn: ) ( (.4) vagyis: K (.4) ost hlyttsítsü b a t a P trmé ltzésén sbsséggynltéb: P K (.4) Bvztv a övtző jlölést K vagy K, flírható: P (.44) lmzv az nzim ració sbsségét líró gynltt, mgfigylhtő, hogy a trmé ltzésén sbsség ( P K ) gyns arányban van az nzim oncntrációval és bonyolultabb arányban a szubsztrátum oncntrációval. bban az stbn, amior a szubsztrátum oncntráció túlszárnyalja a ntn állanót ( K ), aor az gynlt a szubsztrátumra nullarnűvé, az nzimr pig lsőrnűvé alaul: P (.45) bbn az stbn a sbsség állanó, hisz olyan so szubsztrátum van jln, hogy nincs szaba nzim. mlv az oncntrációt nm érjü l a sbsség növlést. Ilynor a sbsség is maximális, épp zért a szorzatot maximális sbsségn is nvzzü [9,7]. Ha vés a szubsztrátum oncntrációja, aor az összfüggés flírható:

17 Fjzt a fiziai émiából P K (.46) ost a ració sbsségét gy másornű sbsséggynlt írja l. int látható a intiai gynlt ét intiai tag ismrtét fltétlzi, a maximális sbsség értéét ( r ), amly függ az nzim zti max oncntrációjától, és az un. K ( - ) értét. zn érté mghatározására úgy választju mg a ísérlti aato flolgozásaor a oorinátáat, hogy a mérési rmény gy gynst rményzzn. Itt ét változat honosult mg, éspig az ai-hofst mószr [9], amly a (.47) összfüggésr épül (vagy Linwavr-Bur gynlt [7]): K (.47) r r r max max Ábrázolva az rményt oorináta rnszrbn, a apott gyns r mrségéből mghatározzu a K, értéét, a tnglymtsztből pig a maximális sbsség értéét ( r max ). másoi Woolf mószr [9] ugyanazt az összfüggést alalmazza, csa a szubsztrátum oncntrációt ( ) vszi i a nvzőből: K (.48) r r max r max Így az rmény flolgozására az oorináta rnszr hlytt a r oorináta rnszrt alalmazza. apott gyns mrségéből r mghatározható az r max és tnglymtsztéből a K érté. Nagyon so stbn az rmax hlytt az anna mgfllő gynltt alalmazzá. Így a intiai gynlt alaja a övtző is lht: ( at ) r K (.49) at (.5) r K 4

18 Innn látható, hogy is K érté stén Kintia r r max osztun K -l, aor a övtző gynltt apju: at K r K. Ha az összfüggésbn végig (.5) mior a soal isbb, mint a K érté, aor van ly szrint, gy lsőrnű intiána mgfllőn lht flírni a mollt: at r K * (.5) z nzim atalizált racióintiáról bővbbn a Lhningr Principls of Biochmistry bn olvashatun iffúzió hatása a sbsségr Nézzü mg, hogyan lht figylmb vnni iffúziót a ració lbonyolításban. zért írju fl gy homogén lmi térfogatban, iőgység alatt végbmnő változás mérlgét [8,]: Változás Diffúzió Konvció R ació (.5) jlöljü -val a résztvvő molulát és -l anna oncntrációját: D wx (.54) x x Thát az lső tag az iőgység alatt végbmnő változást, a jobbolali lső tag a iffúziót, a másoi a onvciót, a harmai a raciót jlépzi. Ha ltintün a onvcióna öszönhtő omponnsáramlástól, aor fl lht írni: D (.55) x zn gynlt jól türözi a iffúzió szrpét az omponns változásában. iffúzió hatás mélybb tárgyalása a Ratoro tanána a tárgyör és ott lsz lmélyítv. 44

Országos Szilárd Leó fizikaverseny feladatai

Országos Szilárd Leó fizikaverseny feladatai Országos Szilárd Ló fizikavrsny fladatai I katgória döntő, 5 április 9 Paks A fladatok mgoldásáoz 8 prc áll rndlkzésr Mindn sgédszköz asználató Mindn fladatot külön lapra írjon, s mindn lapon lgyn rajta

Részletesebben

Villamos érintésvédelem

Villamos érintésvédelem Villamos érintésvédlm A villamos nrgia ipari mértű flhasználása a század ljén kzdtt gyr nagyobb mértékbn ltrjdni és zzl gyidőbn jlntkztk az áramütésből rdő balstk is. Ennk kövtkztébn nagyarányú kutatás

Részletesebben

SIKALAKVÁLTOZÁSI FELADAT MEGOLDÁSA VÉGESELEM-MÓDSZERREL

SIKALAKVÁLTOZÁSI FELADAT MEGOLDÁSA VÉGESELEM-MÓDSZERREL SIKALAKVÁLTOZÁSI FELADAT MEGOLDÁSA VÉGESELEM-MÓDSZERREL ADOTT: Az ábrán látható db végslmből álló tartószrkzt gomtriája, mgfogása és trhlés. A négyzt alakú síkalakváltozási végslmk mért 0 X 0 mm. p Anyagjllmzők:

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem. Alkalmazott Mechanika Tanszék

Széchenyi István Egyetem. Alkalmazott Mechanika Tanszék Széchnyi István Egytm Alkalmazott Mchanika Tanszék Végslm analízis Elmélti kérdésk gytmi mstrképzésbn (MSc) résztvv járm mérnöki, mchatronikai mérnök és logisztikai mérnök szakos hallgatók számára 0. októbr

Részletesebben

4. Differenciálszámítás

4. Differenciálszámítás . Diffrnciálszámítás.. Írja fl a diffrnciahányadost a mgadott pontban és határozza mg a határértékét!... f...... f..7. f, f,,..9. f... f... f... f...... f..7...9. f...... f... f... f...,..6. f,,,, f,..8.

Részletesebben

53. sz. mérés. Hurokszabályozás vizsgálata

53. sz. mérés. Hurokszabályozás vizsgálata 53. sz. mérés Hurokszaályozás vizsgálata nagyszültségű alap- illtv losztóhálózat (4,, kv a hálózatok unkcióáól kövtkzőn hurkolt (töszörösn hurkolt kialakítású. sok csomóponttal, tö táplálási illtv ogyasztási

Részletesebben

Mágneses anyagok elektronmikroszkópos vizsgálata

Mágneses anyagok elektronmikroszkópos vizsgálata Mágnss anyagok lktronmikroszkópos vizsgálata 1. Transzmissziós lktronmikroszkóp 1.1. A mágnss kontraszt rdt a TEM-bn Az lktronmikroszkópban 100-200 kv-os (stlg 1 MV-os) gyorsítófszültséggl gyorsított lktronok

Részletesebben

A mérőjel terjedéséhez kapcsolódó hibák (troposzféra). A jelek vételéhez kapcsolódó hibák (ciklusugrás, fáziscentrum-külpontosság, többutas terjedés)

A mérőjel terjedéséhez kapcsolódó hibák (troposzféra). A jelek vételéhez kapcsolódó hibák (ciklusugrás, fáziscentrum-külpontosság, többutas terjedés) Áám J. ózsa Sz. aács B.: GSS lmélt és alalmazása. lőaás. lőaás: A mérőjl trjéséhz acsolóó hibá (trooszféra). A jl vétléhz acsolóó hibá (cilusugrás, fáziscntrum-ülontosság, többutas trjés) A légör flső

Részletesebben

Szerző: Böröcz Péter János H-9026, Egyetem tér 1. Győr, Magyarország

Szerző: Böröcz Péter János H-9026, Egyetem tér 1. Győr, Magyarország In: Kóczy L, éánczos L, Bakó A, Prznszki J, Szgdi Z, Várlaki P (szrk.) Játéklmélt alkalmazási lhtőségi a logisztikai rndszrkbn - az gy- és többutas szállítási csomagolási szközök közötti döntéslmélti probléma

Részletesebben

FÉLVEZETŐK VEZETÉSI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA

FÉLVEZETŐK VEZETÉSI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA FÉLVEZETŐK VEZETÉSI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA FÉLVEZETŐK VEZETÉSI TULAJDONSÁGAINAK VIZSGÁLATA. BEVEZETÉS A szilárd tstkbn a töltés, az nrgia vagy más mnnyiség áramlását vztési (transzport) folyamatnak

Részletesebben

Modern piacelmélet. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. Selei Adrienn

Modern piacelmélet. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. Selei Adrienn Modrn piaclmélt ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Sli Adrinn A tananyag a Gazdasági Vrsnyhiatal Vrsnykultúra Központja és a Tudás-Ökonómia Alapítány támogatásáal készült az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A szelepre ható érintkezési erő meghatározása

A szelepre ható érintkezési erő meghatározása A szlpr ható érintkzési rő mghatározása Az [ 1 ] műbn az alábbi fladatot találtuk. A fladat: Adott az ábra szrinti szlpmlő szrkzt. Az a xcntricitással szrlt R sugarú bütyök / körtárcsa ω 1 állandó szögsbsséggl

Részletesebben

Az Integrációs Pedagógiai Rendszer projektelemeinek beépülése

Az Integrációs Pedagógiai Rendszer projektelemeinek beépülése Az Intgrációs Pdagógiai Rndszr projtlmin bépülés a Fsttics Kristóf Általános Művlődési Központ Póaszpti 1-8. évfolyamos és a Paodi 1-4. évfolyamos Általános Isola tagintézményin otató-nvlő munájába 2011/2012.

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem. Alkalmazott Mechanika Tanszék

Széchenyi István Egyetem. Alkalmazott Mechanika Tanszék Széchnyi István Egytm Alkalmazott Mchanika Tanszék Végslm analízis Elmélti kérdésk gytmi mstrképzésbn MSc) résztvv járm mérnöki, mchatronikai mérnök és logisztikai mérnök szakos hallgatók számára. Mit

Részletesebben

Operatív döntéstámogatás módszerei

Operatív döntéstámogatás módszerei ..4. MSKOLC YM azaságtuomáyi Kar Üzlti formációgazálkoási és Mószrtai tézt Számvitl tézti aszék Opratív ötéstámogatás mószri Dr. Musiszki Zoltá Opratív ötéstámogatás mószri Statisztikai, matmatikai mószrk

Részletesebben

5. MECHANIKA STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Szabó Tamás egy. doc., Triesz Péter egy. ts.

5. MECHANIKA STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Szabó Tamás egy. doc., Triesz Péter egy. ts. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETE GÉPSZERKEZETTAN ÉS ECHANIKA TANSZÉK. ECHANIKA STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Szabó Tamás g. doc., Trisz Pétr g. ts. Erőrndszr rdő vtorttős, párhuzamos rőrndszr, vonal mntén mgoszló

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. novmbr. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai szrint,

Részletesebben

A radioaktív bomlás kinetikája. Összetett bomlások

A radioaktív bomlás kinetikája. Összetett bomlások A radioakív bomlás kinikája Össz bomlások Össz bomlások: lágazó bomlás B A B 40 K,EX 40 40 Ca Ar 0 B B Lvzés mgalálhaó az Izoópia I. 4. fjzébn! U-38 bomlási sor fonosabb agjai U-38 Th-34 Pa-34 U-34 Th-30

Részletesebben

X Au. Mag- és neutronfizika 2. elıadás. + +υ ~ R = r 0 A 1/3. δ 3. He β részecskék: nagy energiájú elektronok. ε = E/A = B/A

X Au. Mag- és neutronfizika 2. elıadás. + +υ ~ R = r 0 A 1/3. δ 3. He β részecskék: nagy energiájú elektronok. ε = E/A = B/A Mag- és nuronfizia. lıadás Emlézı: ) z aommago proonoból és nuronoból állna. Jlölés: l. 97 X u vgyjl 79 hol a proono száma, + nulonszám (ömgszám), a nurono száma. ) ommago mér R r 0 / ) Enrgia és öési

Részletesebben

22. előadás OLIGOPÓLIUM

22. előadás OLIGOPÓLIUM . lőadás OLIGOPÓLIUM Krtsi Gábor Varró László Varian 7. fjzt átdolgozva. Varian 7.-7.3 és 7.0-7. alfjzti nm részi a tananyagnak. . Bvztő Az lmúlt lőadásokon áttkintttük a piaci struktúrák két szélső stét:

Részletesebben

Bohr úgy oldotta meg a kérdést, hogy új posztulátumokat vezetett be:

Bohr úgy oldotta meg a kérdést, hogy új posztulátumokat vezetett be: . FEJEZET Korai vanummcania.1. A Bor moll Rurfor ísérli nyomán világossá vál, ogy az aom oziív ölés gy nagyon is érfogaban, az aommagban ll lgyn bsűrív. A bolygómoll szrin zn oziív aommag örül ringn az

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Lap: 1/145 AZ INCZÉDY GYÖRGY KÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI E AZ MSZ EN ISO 9001 SZABVÁNY ALAPJÁN, ILLETVE MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA A KÖZOK-TATÁSI TÖR- VÉNY (1993. ÉVI LXXIX.)

Részletesebben

13. gyakorlat Visszacsatolt műveletierősítők. A0=10 6 ; ω1=5r/s, ω2 =1Mr/s R 1. Kérdések: uki/ube=?, ha a ME ideális!

13. gyakorlat Visszacsatolt műveletierősítők. A0=10 6 ; ω1=5r/s, ω2 =1Mr/s R 1. Kérdések: uki/ube=?, ha a ME ideális! . gyakorlat Visszacsatolt művltirősítők.) Példa b (s) 6 ; r/s, Mr/s kω, 9 kω, kω, ( s )( s ) Kérdésk: /b?, ha a ME ális! Mkkora lgyn érték ahhoz, hogy az /b rősítés maximális lapos lgyn ( ξ ). Mkkora a

Részletesebben

Cikória szárítástechnikai tulajdonságainak vizsgálata modellkísérlettel

Cikória szárítástechnikai tulajdonságainak vizsgálata modellkísérlettel Cikória szárítástchnikai tulajdonságainak vizsgálata modllkísérlttl Kacz Károly Stépán Zsolt Kovács Attila Józsf Nményi Miklós Nyugat-Magyarországi Egytm Mzőgazdaság- és Éllmiszrtudományi Kar Agrárműszaki,

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 08 ÉRETTSÉGI VIZSGA 010. május 18. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utasításai

Részletesebben

H + H + X H 2 + X 2 NO + O 2 = 2 NO 2

H + H + X H 2 + X 2 NO + O 2 = 2 NO 2 ÖSSZETETT REAKCIÓK MECHANIZMUSA I. Györeació - Gyöö, atomo ombinációja, reombinációja semleges moleuláá. - Gyaorlatilag nem igényel ativálási energiát. - Azonban az ütözésü inetius energiája ismét szétlöheti

Részletesebben

ELTE I.Fizikus 2004/2005 II.félév. KISÉRLETI FIZIKA Elektrodinamika 13. (IV.29 -V.3.) Interferencia II. = A1. e e. A e 2 = A e A e * = = A.

ELTE I.Fizikus 2004/2005 II.félév. KISÉRLETI FIZIKA Elektrodinamika 13. (IV.29 -V.3.) Interferencia II. = A1. e e. A e 2 = A e A e * = = A. omplx lírás: ELTE I.izius 004/005 II.félév + cos ϕ R ϕ KISÉRLETI IZIK Eltrodinamia 3. (IV.9 -V.3.) Intrfrncia II. [ ]; sin ϕ Im [ ] * i cosϕ + i sinϕ ; cosϕ isinϕ * ; cos ϕ R [ ] f cos ( ω t + ϕ) ; f cos

Részletesebben

Dugattyús szivattyú általános beépítési körülményei (szívó- és nyomóoldali légüsttel) Vegyipari- és áramlástechnikai gépek. 2.

Dugattyús szivattyú általános beépítési körülményei (szívó- és nyomóoldali légüsttel) Vegyipari- és áramlástechnikai gépek. 2. gypar és áramlástchnka gépk.. lőaás Készíttt: r. ára Sánor Buapst Műszak és Gazaságtuomány Egytm Gépészmérnök Kar Hronamka nszrk Tanszék 1111, Buapst, Műgytm rkp. 3. D ép. 334. Tl: 463-16-80 Fax: 463-30-91

Részletesebben

Teherhordó üveg födémszerkezet: T gerenda ragasztott öv-gerinc kapcsolatának numerikus vizsgálata

Teherhordó üveg födémszerkezet: T gerenda ragasztott öv-gerinc kapcsolatának numerikus vizsgálata Tudományos Diákköri Konrncia Thrhordó üvg ödémszrkzt: T grnda ragasztott öv-grinc kapcsolatának numrikus vizsgálata Készíttt: Gál Tamás F17JCS építőmérnök hallgató Konzulns: Dr. Vigh László Grgly Egytmi

Részletesebben

- 1 - A következ kben szeretnénk Önöknek a LEGO tanítási kultúráját bemutatni.

- 1 - A következ kben szeretnénk Önöknek a LEGO tanítási kultúráját bemutatni. Játékok a tanításhoz? - 1 - Tanító játékok? A Lgo kockák gészn biztosan fontos szívügyi gy gész sor gyrk és szül gnráció éltébn. Mi köz van a Lgo kockáknak a tanuláshoz? Vagy lht gyáltalán tanítani /órákat

Részletesebben

CSŐVEZETÉK ELLENÁLLÁSÁNAK MÉRÉSE VÍZZEL

CSŐVEZETÉK ELLENÁLLÁSÁNAK MÉRÉSE VÍZZEL Hiroinamikai Rnrk Tanék Elfogaa: Kéíttt:... kurzus Dátum:...é...hó...nap CSŐVEZETÉK ELLENÁLLÁSÁNAK MÉRÉSE VÍZZEL 1. A jlölésk jgyzék. A mérés célja f q R g pi hi hi i a cső blsőátmérőj csősúrlóási tényző

Részletesebben

KOD: B377137. 0, egyébként

KOD: B377137. 0, egyébként KOD: 777. Egy csomagológép kilogrammos zacskókat tölt. A zacskóba töltött cukor mnnyiség normális loszlású valószínûségi változó kg várható értékkl és.8 kg szórással. A zacskó súlyra nézv lsõ osztályú,

Részletesebben

A vállalati likviditáskezelés szerepe eszközfedezettel rendelkező hitelszerződésekben

A vállalati likviditáskezelés szerepe eszközfedezettel rendelkező hitelszerződésekben VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS Közgazdasági Szml LVIII. évf. 2011. július augusztus (633 652. o.) Havran Dánil A vállalati likviditáskzlés szrp szközfdzttl rndlkző hitlszrződéskbn Az alkun alapuló mgközlítés rdményi

Részletesebben

A fotometria alapjai

A fotometria alapjai A fotomtria alapjai Mdicor Training Cntr for Maintnanc of Mdical Equipmnt Budapst, 198 Írta: Porubszky Tamás okl. fizikus Lktorálta: Bátki László és Fillingr László Szrkszttt: Török Tibor 1. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A művészeti galéria probléma

A művészeti galéria probléma A műészti galéria probléma A műészti galéria probléma (art galry problm): A műészti galéria mgfigylés kamrákkal / őrökkl. Hálózattrzés Alapjai 2007 8: Műészti Galéria Probléma Őrzési / Mgilágítási problémák

Részletesebben

MATEMATIKA FELADATLAP a 8. évfolyamosok számára

MATEMATIKA FELADATLAP a 8. évfolyamosok számára 2009. jnuár 29. MATEMATIKA FELADATLAP 8. évfolymosok számár 2009. jnuár 29. 15:00 ór NÉV: SZÜLETÉSI ÉV: HÓ: NAP: Tolll olgozz! Zsszámológépt nm hsználhtsz. A fltokt ttszés szrinti sorrnn olhto mg. Minn

Részletesebben

Arculati Kézikönyv. website branding print

Arculati Kézikönyv. website branding print Arculati Kézikönyv wbsit branding print 22 2. A logó 23 A logó gy cég, szrvzt vagy szolgáltatás gydi, jól flismrhtő, azonosításra szolgáló vizuális jl. A logó lsődlgs célja a mgkülönbözttés, az gyértlmű

Részletesebben

Mágneses momentum, mágneses szuszceptibilitás

Mágneses momentum, mágneses szuszceptibilitás Mágnss ontu, ágnss szuszcptibilitás A olkuláknak (atooknak, ionoknak) lktronszrkztüktől függőn lht pranns (állandóan glévő) ágnss ontua. Ha ágnss térb krülnk, a tér hatására indig ágnss ontu jön létr az

Részletesebben

Néhány pontban a függvény értéke: x -4-2 -1-0.5 0.5 1 2 4 f (x) -0.2343-0.375 0 6-6 0 0.375 0.2343

Néhány pontban a függvény értéke: x -4-2 -1-0.5 0.5 1 2 4 f (x) -0.2343-0.375 0 6-6 0 0.375 0.2343 Házi ladatok mgoldása 0. nov.. HF. Elmzz az ( ) = üggvényt (értlmzési tartomány, olytonosság, határérték az értlmzési tartomány véginél és a szakadási pontokban, zérushly, y-tnglymtszt, monotonitás, lokális

Részletesebben

Szervomotor sebességszabályozása

Szervomotor sebességszabályozása Srvomotor sbsségsabályoása. A gyaorlat célja Egynáramú srvomotor sbsségsabályoásána trvés. A motorsabályoás programváána flépítés. A sbsség rányítás algortms mgvalósítása valós dbn. 2. Elmélt bvt A motor

Részletesebben

Kisfeszültség villamosenergia-elosztó rendszer vezetékeinek méretezése (szükséges keresztmetszet meghatározása)

Kisfeszültség villamosenergia-elosztó rendszer vezetékeinek méretezése (szükséges keresztmetszet meghatározása) Kisfszütség viamosrgia-osztó rdszr vztéi mértzés (szüségs rsztmtszt mghatározása) vzté mértzés iiduásaor ismrt ftétzzü: a btápáás fszütségét (), az áti ívát fogyasztó áramfvétét (), a fogyasztóra jmz fázistéyzt

Részletesebben

Az elektromágneses sugárzás kölcsönhatása az anyaggal

Az elektromágneses sugárzás kölcsönhatása az anyaggal Az lktromágnss sugárzás kölcsönhatása az anyaggal A fény kölcsönhatása az anyaggal visszavrődés A fény kölcsönhatása az anyaggal 2. törés szórás lnylődés Elnylődés 1 2 3 4 Δ Az intzitás gyngülésénk törvény

Részletesebben

3. Lokális approximáció elve, végeselem diszkretizáció egydimenziós feladatra

3. Lokális approximáció elve, végeselem diszkretizáció egydimenziós feladatra SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM AAMAZOTT MECHANIA TANSZÉ 5. MECHANIA-VÉGESEEM MÓDSZER EŐADÁS (kidolgozta: Szül Vronika g. ts.) V. lőadás. okális aroimáció lv végslm diszkrtizáció gdimnziós fladatra Amint azt

Részletesebben

DR. JUHÁSZ MÁRTA BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék 1111 Budapest, Egry J. u. 1. Email: juhaszm@erg.bme.hu Tel: 1/463 40 22 www.erg.bme.

DR. JUHÁSZ MÁRTA BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék 1111 Budapest, Egry J. u. 1. Email: juhaszm@erg.bme.hu Tel: 1/463 40 22 www.erg.bme. DR. JUHÁSZ MÁRTA BME Ergonómia és Pszichológia Tanszék 1111 Budapst, Egry J. u. 1. Email: juhaszm@rg.bm.hu Tl: 1/463 40 22 www.rg.bm.hu A KIVÁLASZTÁS ÉS A MUNKAKÖRI ALKALMASSÁG PSZICHOLÓGIÁJA II. Az lızı

Részletesebben

A Mozilla ThunderBird levelezőprogram haszálata (Készítette: Abonyi-Tóth Zsolt, SZIE ÁOTK, 2004-04-15, Version 1.1)

A Mozilla ThunderBird levelezőprogram haszálata (Készítette: Abonyi-Tóth Zsolt, SZIE ÁOTK, 2004-04-15, Version 1.1) A Mozilla ThundrBird lvlzőprogram haszálata (Készíttt: Abonyi-Tóth Zsolt, SZIE ÁOTK, 2004-04-15, Vrsion 1.1) Tartalomjgyzék Tartalomjgyzék...1 A Központi Lvlző Szrvr használata... 1 A ThundrBird lvlzőprogram

Részletesebben

FELVÉTELI FELADATOK 8. osztályosok számára M 1 feladatlap

FELVÉTELI FELADATOK 8. osztályosok számára M 1 feladatlap 200. jnuár-fruár FELVÉTELI FELADATOK 8. osztályosok számár M 1 fltlp Név:... Szültési év: hó: np: A fltokt ttszés szrinti sorrnn olhto mg. Minn próálkozást fltlpon végzz! Mllékszámításokr z utolsó, ürs

Részletesebben

RSA. 1. Véletlenszerűen választunk két "nagy" prímszámot: p1, p2

RSA. 1. Véletlenszerűen választunk két nagy prímszámot: p1, p2 RS z algoritmus. Véltlnszrűn választunk két "nagy" prímszámot: p, p, p p. m= pp, φ ( m) = ( p -)( p -)., < φ( m), ( φ( m ),) = - 3. d = ( mod φ( m) ) 4. k p s = ( m,), = ( d, p, p ) k. Kódolás: y = x (

Részletesebben

FIZIKAI KÉMIA III FÉNY. szerda 10:00-11:30 Általános és Fizikai Kémiai Tanszék, szemináriumi terem. fehér fénynyaláb

FIZIKAI KÉMIA III FÉNY. szerda 10:00-11:30 Általános és Fizikai Kémiai Tanszék, szemináriumi terem. fehér fénynyaláb FIZIKAI KÉMIA III szrda 10:00-11:30 Általános és Fizikai Kémiai Tanszék, szmináriumi trm FÉNY fhér fénynyaláb FÉNY fhér fénynyaláb prizma színs fénynyalábok fény = hullám (mint a víz flszínén látható hullámok)

Részletesebben

(2) A d(x) = 2x + 2 függvénynek van véges határértéke az x0 = 1 helyen, így a differenciálhányados: lim2x

(2) A d(x) = 2x + 2 függvénynek van véges határértéke az x0 = 1 helyen, így a differenciálhányados: lim2x DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS MINTAPÉLDÁK.. Példa. Határozzuk mg az f = függvénnk az = hlhz tartozó diffrnciahánados függvénét, majd vizsgáljuk mg, hog f diffrnciálható- az -ban adjuk mg az = hlhz tartozó diffrnciálhánadost.

Részletesebben

A szeretet tanúi. 2013. március 31. 18. évfolyam, 1. szám. Az algy i egyházközség kiadványa KRISZTUS FELTÁMADT! ÚJ PÁPÁNK

A szeretet tanúi. 2013. március 31. 18. évfolyam, 1. szám. Az algy i egyházközség kiadványa KRISZTUS FELTÁMADT! ÚJ PÁPÁNK 2013. március 31. 18. évfolyam, 1. szám A szrtt tanúi Az algy i gyházközség kiadványa KRISZTUS FELTÁMADT! A Húsvét a Fltámadás - és nm a nyuszi - ünnp Ádám és Éva az s-b nnl vszíttt l az örök éltt. Az

Részletesebben

Életkor (Age) és szisztolés vérnyomás (SBP)

Életkor (Age) és szisztolés vérnyomás (SBP) Lináris rgrsszió Éltkor (Ag) és szisztolés vérnyomás (SBP) Ag SBP Ag SBP Ag SBP 22 131 41 139 52 128 23 128 41 171 54 105 24 116 46 137 56 145 27 106 47 111 57 141 28 114 48 115 58 153 29 123 49 133 59

Részletesebben

6. INTEGRÁLSZÁMÍTÁS. Írjuk fel a következő függvények primitív függvényeit ( ): 6.1. f: f ( x) = f: f ( x) = 4x f: f x x x.

6. INTEGRÁLSZÁMÍTÁS. Írjuk fel a következő függvények primitív függvényeit ( ): 6.1. f: f ( x) = f: f ( x) = 4x f: f x x x. 5 6 INTEGRÁLSZÁMÍTÁS Írjuk fl a kövtkző függvényk primitív függvényit (6-67): 6 f: f ( ) = 6 f: f ( ) = 6 f: + f, R 6 f: f ( ) = 65 f: f ( ) = + 66 f: 67 f: f 68 f: f 69 f: 6 f: f +, R, R + f f +, R 6

Részletesebben

2011. évi intézmény-felújítás,intézményi javaslatok

2011. évi intézmény-felújítás,intézményi javaslatok agasépítési csoport PRIORITÁSOK: BRH=biztonságos és rndlttésszrű használat, =állagmgóvás, = műszak iés funkcionális szükség, =gyéb 13 Holdfény Utcai Óvoda Kincskrső Tagóvodája Prioritás gjgyzés 13.1 Krt

Részletesebben

1. Testmodellezés. 1.1. Drótvázmodell. Testmodellezés 1

1. Testmodellezés. 1.1. Drótvázmodell. Testmodellezés 1 Tstmodllzés 1 1. Tstmodllzés Egy objktum modlljén az objktumot rprzntáló adatrndszrt értjük. Egy tstmodll gy digitális rprzntációja gy létz vagy lképzlt objktumnak. trvzés, a modllzés során mgadjuk a objktum

Részletesebben

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS

Város Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Város Polgármstr 251 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Tlfon: 6 23 31-174/233 mllék Fax: 6 23 31-135 E-mail: bruhazas@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Budapst Balaton közötti krékpárút nyomvonalával

Részletesebben

Fizikai geodézia és gravimetria / 12. VONATKOZTATÁSI RENDSZER PARAMÉTEREINEK MEGHATÁROZÁSA g MÉRÉSEK ALAPJÁN.

Fizikai geodézia és gravimetria / 12. VONATKOZTATÁSI RENDSZER PARAMÉTEREINEK MEGHATÁROZÁSA g MÉRÉSEK ALAPJÁN. MSc Fzka godéza és gravmtra / 1. BMEEOAFML01 VONATKOZTATÁSI RENDSZER PARAMÉTEREINEK MEGHATÁROZÁSA g MÉRÉSEK ALAPJÁN. Godéza vonatkoztatás rndszrnk (Godtc Rfrnc Systm = GRS) a godéza földmodllt matmatkalag

Részletesebben

5. MECHANIKA STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár)

5. MECHANIKA STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár) SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETE ALKALAZOTT ECHANIKA TANSZÉK. ECHANIKA STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Trisz Pétr, g. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár) Síkbli rőrndszr rdő vktorkttős, vonal mntén mgoszló rőrndszrk..

Részletesebben

10 Nemlineáris irányítási algoritmusok

10 Nemlineáris irányítási algoritmusok Nmliáris iráítási algoritmso Az ig bmtatott iráítási algoritmso fltétlzté, hog a rszrt líró moll liáris. Állapottrs moll sté z azt jlti, hog a rszr összs állapotáa ibli változása riváltja flírható az állapoto

Részletesebben

A központos furnérhámozás néhány alapösszefüggése

A központos furnérhámozás néhány alapösszefüggése A közpotos furérhámozás éháy alapösszfüggés 1. ábra: A hámozás jllmző myiségi Az 1. ábra forrása: Dr. Lugosi Armad ( szrk. ) : Faipari szrszámok és gépk kéziköyv Műszaki Köyvkiadó, Budapst, 1987, 57. oldal.

Részletesebben

Helyszükséglet összehasonlítás

Helyszükséglet összehasonlítás Hlyszükséglt összhsonlítás Hgyományos riálvntilátor A VAR rnszr összhsonlítás Hlios RADAX VAR Systm A VAR rnszr z lsony nyomás növkésű xiálvntilátorok és riál vntilátorok közötti szükségltkt légíti ki.

Részletesebben

Ábrahám Gábor: Az f -1 (x)=f(x) típusú egyenletekről. típusú egyenletekről, Megoldás: (NMMV hivatalos megoldása) 6 x.

Ábrahám Gábor: Az f -1 (x)=f(x) típusú egyenletekről. típusú egyenletekről, Megoldás: (NMMV hivatalos megoldása) 6 x. Ábrahám Gábor: Az f - ()=f() típusú gynltkről Az f ( ) = f( ) típusú gynltkről, avagy az írástudók fllősség és gyéb érdksségk Az alábbi cikk a. évi Rátz László Vándorgyűlésn lhangzott lőadásom alapján

Részletesebben

Koordinátageometria. 3 B 1; Írja fel az AB szakasz felezőpontjának 2 ( ) = vektorok. Adja meg a b vektort a

Koordinátageometria. 3 B 1; Írja fel az AB szakasz felezőpontjának 2 ( ) = vektorok. Adja meg a b vektort a 1) Adott két pont: 1 A 4; és 2 3 B 1; Írja fl az AB szakasz flzőpontjának 2 2) Egy kör sugarának hossza 4, középpontja a B ( 3;5) pont. írja fl a kör gynltét! 3) Írja fl a ( 2;7 ) ponton átmnő, ( 5;8)

Részletesebben

Béta bomlás és a neutrínó

Béta bomlás és a neutrínó Béta bomlás és a nutrínó béta-bomlás alapjai (Dr. Süösd Csaba) Három téma: béta-bomlás nrgtiai viszonyaina tisztázása (lásd. KisMagFiz) ibosátott ltron/pozitron (folytonos) nrgiasptruma (átmnti valószínűség

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Koordináta-geometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Koordináta-geometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Koordináta-gomtria A szürkíttt háttrű fladatrészk nm tartoznak az érinttt témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érinttt fladatrészk mgoldásához!

Részletesebben

A hőmérsékleti sugárzás

A hőmérsékleti sugárzás A hőmérséklt sugárzás (Dr. Parpás Béla lőadása alapján ljgyzték a Mskolc gytm harmadévs nformatkus hallgató) Alapjlnségk Mndnnap tapasztalat, hogy a mlgíttt tstk hősugárzást (nfravörös sugárzást) bocsátanak

Részletesebben

Ha a csővezeték falán hőt nem viszünk át és nem végzünk a közegen munkát, akkor az ideális gáz h ö összentalpiája és amiatt T

Ha a csővezeték falán hőt nem viszünk át és nem végzünk a közegen munkát, akkor az ideális gáz h ö összentalpiája és amiatt T 6 Állndósult gázármlás állndó krsztmtsztű csőn Egy hosszú csőztékn ármló gáz nyomássését nm csk fli csúszttófszültség szj mg, hnm csőflon átdott hő mnnyiség is Hő flétl szmontól két ltő stt tárgylunk ktkző

Részletesebben

KORLÁTOS. mateking.hu BINOMIÁLIS ELOSZLÁS. Egy úton hetente átlag 3 balesetes nap van. Mi a valószínűsége, hogy egy adott héten 2 balesetes nap van?

KORLÁTOS. mateking.hu BINOMIÁLIS ELOSZLÁS. Egy úton hetente átlag 3 balesetes nap van. Mi a valószínűsége, hogy egy adott héten 2 balesetes nap van? NEVEZETES DISZKRÉT ÉS FOLYTONOS OK HIPERGEO. BINOM. POISSON VAN ITT EGY FELADAT ISMERTHOGY MENNYI AZ ÖSSZES ELEM ÉS AZ ÖSSZES SELEJT VAGYIS N K ILLETVE n k. CSAK VALAMI %-OS IZÉ ISMERT A VÁRHATÓ AZ ÁTLAG

Részletesebben

ELSÔ FEJEZET St. Ives-ház Grosvenor Square, London

ELSÔ FEJEZET St. Ives-ház Grosvenor Square, London ELSÔ FEJEZET St. Ivs-ház Grosvnor Squar, London Ez így gyszrűn nm tisztsségs. Elizabth Margurit Cynstr, akit mindnki csak Elizának hívott, alig hallhatóan méltatlankodott. Egydül állt köpönygbn gy hatalmas

Részletesebben

5. MECHANIKA STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár)

5. MECHANIKA STATIKA GYAKORLAT (kidolgozta: Triesz Péter, egy. ts.; Tarnai Gábor, mérnöktanár) SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETE ALKALAZOTT ECHANIKA TANSZÉK. ECHANIKA STATIKA GYAKORLAT (idolgozt: Trisz Pétr, g. ts.; Trni Gábor, mérnötnár) Erőrndszr rdő vtorttős, vonl mntén mgoszló rőrndszr.. Péld Adott: z

Részletesebben

Az aranymetszés a fenti ábrát követve, a következő szakasz-aránynak felel meg

Az aranymetszés a fenti ábrát követve, a következő szakasz-aránynak felel meg 1 X. QFIZIKA II QFIZIKA: ARANYMETSZÉS A FIZIKÁBAN 1. BEVEZETÉS Az aranymtszés matmatikai fogalma lőször Pitagorász és Euklidsz művibn jlnt mg, a középkorban is divatos volt a vizsgálata, d nm csak a matmatikában,

Részletesebben

6. Határozatlan integrál

6. Határozatlan integrál . Határozatlan intgrál.. Alkalmazza a hatványfüggvény intgrálására vonatkozó szabályt! d... d... d... d 8...... d... d... d..8. d..9. d..0. d... d... d 8... d... 8... d...... d..8...9. d..0. d d 8 d d..

Részletesebben

Elorejelzés (predikció vagy extrapoláció) Adatpótlás (interpoláció)

Elorejelzés (predikció vagy extrapoláció) Adatpótlás (interpoláció) lorjlzés (prdikció vagy xrapoláció) Adapólás (inrpoláció) kompozíciós vagy drminiszikus modllk. A rndfüggvény A ciklikus haás A szzonális haás A zaj (hibaag) 3-3 4 5 6 7 8 9 Az idõsor 3 - - - 3 4 5 6 7

Részletesebben

1. AZ MI FOGALMA. I. Bevezetés ELIZA. Első szakasz (60-as évek) Második szakasz (70-es évek) Harmadik szakasz (80-as évek)

1. AZ MI FOGALMA. I. Bevezetés ELIZA. Első szakasz (60-as évek) Második szakasz (70-es évek) Harmadik szakasz (80-as évek) 1. AZ MI FOGALMA I. Bvztés 1956 nyár. Darthmouth Collg-i konfrncia Kzdti cél: Az mbri gondolkodás számítógép sgítségévl történő rprodukálása. Grgorics Tibor Bvztés a mstrségs intllignciába 1 Grgorics Tibor

Részletesebben

LÁTÓTÁVOLSÁG ÉS LÉGSZENNYEZETTSÉG BEVEZETÉS

LÁTÓTÁVOLSÁG ÉS LÉGSZENNYEZETTSÉG BEVEZETÉS Molnár Ágns Gácsr Vra LÁTÓTÁVOLSÁG ÉS LÉGSZENNYEZETTSÉG BEVEZETÉS A légsznnyző anyagok légköri mnnyiség, illtv koncntrációjuk változása fontos szrpt játszik mindnnapi éltünkbn, bfolyásolja éltminőségünkt.

Részletesebben

Növekedés és felzárkózás Magyarországon,

Növekedés és felzárkózás Magyarországon, Növkés és flzárkózás Magyarországon, 1995-2010 Kónya István Magyar Nmzti Bank és Közép-urópai Egytm 2010 szptmbr Kivonat A tanulmány célja az, hogy a magyar makrogazaság lmúlt 15 événk lgfőbb változóit

Részletesebben

Mezőszimuláció végeselem-módszerrel házi feladat HANGSZÓRÓ LENGŐTEKERCSÉRE HATÓ ERŐ SZÁMÍTÁSA

Mezőszimuláció végeselem-módszerrel házi feladat HANGSZÓRÓ LENGŐTEKERCSÉRE HATÓ ERŐ SZÁMÍTÁSA Mősimuláció végslm-módsl hái fladat HNGSZÓRÓ LENGŐTEKERCSÉRE HTÓ ERŐ SZÁMÍTÁS Késíttt: Gaamvölgyi Zsolt, 2007 visgált nds ábán látható fogássimmtikus nds komponnsi a kövtkők: állandómágns gyűű fémlmk tkcs

Részletesebben

Ezt kell tudni a 2. ZH-n

Ezt kell tudni a 2. ZH-n Ezt ell tudni a. ZH-n Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet A sebességi együttható nyomásfüggése 1 Sebességi együttható nyomásfüggése 1. unimoleulás bomlás mintareació: H O bomlása H O + M = OH + M uni is

Részletesebben

10. Aggregált kínálat

10. Aggregált kínálat Univrsität Miskolci Miskolc, Egytm, Fakultät für Gazdaságtudományi Wirtschaftswissnschaftn, Kar, Gazdaságlmélti Institut für Wirtschaftsthori 10. Aggrgált kínálat Univrsität Miskolci Miskolc, Egytm, Fakultät

Részletesebben

Kazincbarcikai ÁPRILIS 6-ÁN PARLAMENTI VÁLASZTÁS HUSZONEGY EGYÉNI JELÖLT INDUL A VÁLASZTÓ- KERÜLETBEN 2014. MÁRCIUS 28.

Kazincbarcikai ÁPRILIS 6-ÁN PARLAMENTI VÁLASZTÁS HUSZONEGY EGYÉNI JELÖLT INDUL A VÁLASZTÓ- KERÜLETBEN 2014. MÁRCIUS 28. Kazincbarcikai 2014. MÁRCIUS 28. Facbook: Barcika Art Kft www.barcikaart.hu/kommunikacio/ ÁPRILIS 6-ÁN PARLAMENTI VÁLASZTÁS HUSZONEGY EGYÉNI JELÖLT INDUL A VÁLASZTÓ- KERÜLETBEN Választás 2014 Fotó: Barcika

Részletesebben

Számok tízezerig. ezer forint. ezer forint. ezer forint. ezer forint. ezer forint. ezer forint. ezer forint. ezer forint

Számok tízezerig. ezer forint. ezer forint. ezer forint. ezer forint. ezer forint. ezer forint. ezer forint. ezer forint Számok tízzrig 1. Vásároltatok olyan holmit tanévkzdésr, ami több mint -ba krült? Mnnyi volt az érték? Mondd l! 2. Írd a számgyns mgfllő pontjához, amnnyi forintot fölött látsz! Hasonlítsd össz az gymás

Részletesebben

MATEMATIKAI STATISZTIKAI ESZKÖZÖK. Tartalomjegyzék.

MATEMATIKAI STATISZTIKAI ESZKÖZÖK. Tartalomjegyzék. MATEMATIKAI STATISZTIKAI ESZKÖZÖK Tartalomjgyzék../Bvztés...3./Néhány nvzts loszlástípus...3../normális loszlás... 3../A logaritmikus normális loszlás... 5.3./Wibull loszlás... 7 3./Spciális matmatikai

Részletesebben

M7 KÖNYÖKIDOM ÁRAMKÉPÉNEK VIZSGÁLATA ÉS VESZTESÉGTÉNYEZŐJÉNEK MEGHATÁROZÁSA

M7 KÖNYÖKIDOM ÁRAMKÉPÉNEK VIZSGÁLATA ÉS VESZTESÉGTÉNYEZŐJÉNEK MEGHATÁROZÁSA M7 KÖNYÖKIDOM ÁRAMKÉPÉNEK VIZSGÁLATA ÉS VESZTESÉGTÉNYEZŐJÉNEK MEGHATÁROZÁSA. A mérés célja A csőztébn az áramlás rányáltozását önyödomoal, csőíl oldjá mg. Az rányáltozás jlntős áramlás sztségl jár, amlyn

Részletesebben

FELVÉTELI FELADATOK 4. osztályosok számára M 1 feladatlap

FELVÉTELI FELADATOK 4. osztályosok számára M 1 feladatlap 2004. jnuár-fruár FELVÉTELI FELADATOK 4. osztályosok számár M 1 fltlp Név:... Szültési év: hó: np: A fltokt ttszés szrinti sorrnn olhto mg. Minn próálkozást fltlpon végzz! Mllékszámításokr z utolsó, ürs

Részletesebben

1. FELADATLAP TUDNIVALÓ

1. FELADATLAP TUDNIVALÓ 0851 modul: GEOMETRII ISMÉTLÉS z alakzatokról tanultak ismétlés 135 TUDNIVLÓ Egy alakzatot akkor nvzünk tnglysn szimmtrikusnak, ha létzik lgalá gy olyan gyns, amlyr az alakzatot tnglysn tükrözv önmagát

Részletesebben

ANYANYELVI FELADATLAP a 8. évfolyamosok számára

ANYANYELVI FELADATLAP a 8. évfolyamosok számára 2006. jnuár 28. ANYANYELVI FELADATLAP 8. évfolymosok számár 2006. jnuár 28. 10:00 ór NÉV: SZÜLETÉSI ÉV: HÓ: NAP: A fltokt ttszés szrinti sorrnn olhto mg. Ügylj mgfllő iőosztásr és küllkr! Tolll olgozz!

Részletesebben

pszeudoplasztikus folyadékra

pszeudoplasztikus folyadékra MISKOLI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT Hőmérséklt loszlás vizsgálata pszudoplasztikus folyadékra sáti Zoltán II. évs gépészmérnök hallgató Konzulns: Vadászné dr.

Részletesebben

A neutrínó sztori Miről lesz szó. Korai történet, sérülő (?) megmaradási tételek Neutrínó, antineutrínó A leptonok családja

A neutrínó sztori Miről lesz szó. Korai történet, sérülő (?) megmaradási tételek Neutrínó, antineutrínó A leptonok családja Miről lsz szó Korai történt, sérülő (?) mgmaradási tétlk utrínó, antinutrínó A lptonok családja A nutrínó sztori A lptontöltés mgmaradása utrínó közvtln kimutatása kísérlttl ap nutrínó rjtély, és magyarázási

Részletesebben

Improprius integrálás

Improprius integrálás Improprius intgrálás Tnulási cél Htározott intgrál foglmánk kitrjsztés végtln intrvllumr. Dfiníciók lklmzás konkrét fldtok stén. Motivációs péld Eddig htározott intgrált csk végs zárt intrvllumon számoltunk.

Részletesebben

Integrált Intetnzív Matematika Érettségi

Integrált Intetnzív Matematika Érettségi tgrált ttzív Matmatika Érttségi. Adott az f : \ -, f függvéy. a) Számítsd ki az f függvéy driváltját! b) Határozd mg az f függvéy mootoitási itrvallumait! c) gazold, hogy f ( ) bármly sté!. Adott az f

Részletesebben

1. ábra A rádiócsatorna E négypólus csillapítása a szakaszcsillapítás, melynek definíciója a következő: (1)

1. ábra A rádiócsatorna E négypólus csillapítása a szakaszcsillapítás, melynek definíciója a következő: (1) Az antnna Adó- és vvőantnna Az antnna lktomágnss hullámok kisugázásáa és vétlé szolgáló szköz. A ádióndszkbn btöltött szp alapján az antnna a tápvonal és a szabad té közötti tanszfomáto, mly a tápvonalon

Részletesebben

Módosítások: a) 22/2005. (IX. 19.) ör. b) 48/2006. (XII. 22.) ör. c) 7/2007. (II. 23.) ör. /2007.III. 1-

Módosítások: a) 22/2005. (IX. 19.) ör. b) 48/2006. (XII. 22.) ör. c) 7/2007. (II. 23.) ör. /2007.III. 1- 1 Módosítások: Budapst Főváros Trézváros Önkormányzat Képvislő-tstülténk 34/1996. (XII. 16.) rndlt az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérlőink lakbértámogatásáról a) 22/2005. (IX. 19.) ör. b) 48/2006.

Részletesebben

JT 379 www.whirlpool.com

JT 379 www.whirlpool.com JT 379.hirlpool.com A HÁLÓZATRA CSATLAKOZTATÁS ELŐTT ÜZEMBE HELYEZÉS ELLENŐRIZZE, HOGY A TÖRZSLAPON jlztt fszültség mggyzik- a lakás fszültségévl. NE TÁVOLÍTSA EL A MIKROLLÁM-BEVEZETÉST VÉDŐ LEMEZEKET,

Részletesebben

ISO 9000 és ISO 20000, minőségmenedzsment és információtechnológiai szolgáltatások menedzsmentje egy szervezeten belül

ISO 9000 és ISO 20000, minőségmenedzsment és információtechnológiai szolgáltatások menedzsmentje egy szervezeten belül ISO 9000 és ISO 20000, minőségmndzsmnt és információtchnológiai szolgáltatások mndzsmntj gy szrvztn blül dr. Vondrviszt Lajos, Vondrviszt.Lajos@nhh.hu Nmzti Hírközlési Hatóság Előzményk A kormányzati intézményk

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK 3. A pénzügyi eszközök értékelése

GYAKORLÓ FELADATOK 3. A pénzügyi eszközök értékelése GYAKORLÓ FELADATOK 3. A pénzügyi szközök étéklés. fladat (kötvény) A vállalat 2 millió fointos buházása mgvalósításának finanszíozásához kötvénykibocsátást tvz, 5 Millió Ft étékbn. A jgyzést lbonyolító

Részletesebben

Feladatok megoldással

Feladatok megoldással Fladatok mgoldással. sztmbr 6.. Halmazrdszrk. Igazoljuk! A \ B A r (A r B) (A [ B) r ((A r B) [ (B r A)) Mgoldás. A r (A r B) A \ A \ B A \ A [ B A \ A [ (A \ B) A \ B (A [ B) r ((A r B) [ (B r A)) (A

Részletesebben

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató Otatási Hivatal A 015/016 tanévi Országos Középisolai Tanulmányi Verseny másodi forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értéelési útmutató 1 Egy adott földterület felásását három munás

Részletesebben

VT 265 www.whirlpool.com

VT 265 www.whirlpool.com VT 265.hirlpool.com 1 BEÜZEMELÉS A HÁLÓZATRA CSATLAKOZTATÁS ELŐTT ELLENŐRIZZE, HOGY A TÖRZSLAPON jlztt fszültség mggyzik- a lakás fszültségévl. NE TÁVOLÍTSA EL A MIKROLLÁM-BEVEZETÉST VÉDŐ LE- MEZEKET,

Részletesebben

Reakciókinetika. aktiválási energia. felszabaduló energia. kiindulási állapot. energia nyereség. végállapot

Reakciókinetika. aktiválási energia. felszabaduló energia. kiindulási állapot. energia nyereség. végállapot Reakiókinetika aktiválási energia kiindulási állapot energia nyereség felszabaduló energia végállapot Reakiókinetika kinetika: mozgástan reakiókinetika (kémiai kinetika): - reakiók időbeli leírása - reakiómehanizmusok

Részletesebben

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS. Leonardo da Vinci Innováció transzfer projektekre. Az Egész életen át tartó tanulás program 1 keretében

TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS. Leonardo da Vinci Innováció transzfer projektekre. Az Egész életen át tartó tanulás program 1 keretében TÁMOGATÁSI SZERZŐDÉS Lonardo da Vinci Innováció transzfr projktkr Az Egész éltn át tartó tanulás program 1 krtébn amlyt gyrészről a Tmpus Közalapítvány Hivatalos jogi forma: közalapítvány Nyilvántartási

Részletesebben

Lineáris egyenletrendszerek. Készítette: Dr. Ábrahám István

Lineáris egyenletrendszerek. Készítette: Dr. Ábrahám István Lináris gynltrndszrk Készíttt: Dr. Ábrhám István A lináris gynltrndszrkt kitrjdtn hsználják optimumszámítási fldtokbn. A tém tárgylásához lőkészültt kll tnni. Mátri fktorizáció A fktorizáció mátri szorzttá

Részletesebben