A Mozilla ThunderBird levelezőprogram haszálata (Készítette: Abonyi-Tóth Zsolt, SZIE ÁOTK, , Version 1.1)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Mozilla ThunderBird levelezőprogram haszálata (Készítette: Abonyi-Tóth Zsolt, SZIE ÁOTK, 2004-04-15, Version 1.1)"

Átírás

1 A Mozilla ThundrBird lvlzőprogram haszálata (Készíttt: Abonyi-Tóth Zsolt, SZIE ÁOTK, , Vrsion 1.1) Tartalomjgyzék Tartalomjgyzék...1 A Központi Lvlző Szrvr használata... 1 A ThundrBird lvlzőprogram tlpítés... 1 Ltöltés...1 Tlpítés... 2 A program használatba vétl... 5 A kiszolgáló bállítása... 5 Nylvi bállítások...6 Lvlk áttöltés az lőző lvlzőprogramból... 7 Címtár bállítása... 8 A címtár használata címkigészítés... 9 A címtár használata krsés Törölt lvlk ltávolítása...10 A lvlk archiválása Spam-szűrés bállítása A Központi Lvlző Szrvr használata Azok, akik valamilyn lvlzőklinst használnak azok számára IMAP ill. IMAPS protokollon krsztül lht kapcsolódni a szrvrhz. Az Informatikai Hivatal a jlnlg lérhtő lvlzőklinsk közül többk között a Mozilla ThundrBird program használatát tudja támogatni, amly gyszrűn kzlhtő, stabilan gyüttműködik a szrvrrl, és alkalmas a kértln rklámüzntk hatékony szűrésér is. A lvlzőklins használatától függtlnül illtv azzal párhuzamosan a Központi Lvlző Szrvr wbs flültn (HTTP, HTTPS) is lérhtő a világ bármly pontjáról, a lvlk olvasásához és új lvlk írásához lég bármilyn intrnt kapcsolattal rndlkző számítógép. A használattal kapcsolatos további általános fltétlkt a wboldalon található Tájékoztató a központi lvlzésrõl című dokumntum ismrtti. A ThundrBird lvlzőprogram tlpítés Ltöltés A program a címről ingynsn ltölthtő. A honlapot lég a lap alja flé gördítni, hogy a kövtkzőt lássuk:

2 Válasszuk ki a mi számítógépünkön futó oprációs rndszrnk mgfllő linkt:: A windows vrzióra kattintva mgkzdődik a tömöríttt állomány ltöltés, mlyt a mrvlmzn bárhova lhlyzhtünk. Amnnyibn magyarul szrtnénk használni a programot, akkor az Othr Languags hivatkozást is kövtni kll. A hivatkozásra kattintva mgjlnik gy lírás a nylvi modul tlpítéséről. A jlztt hivatkozásra kll kattintani az állomány ltöltéséhz. Ha z nm működn, akkor az alábbi címn érhtő l az állomány: Itt válasszuk a: thundrbird-0.5-huhu-langpack.xpi fájlt. A hivatkozáson kattintva az állományt l kll mntni a saját mrvlmzünkr. Ezzl a szükségs állományok ltöltés bfjződött. Tlpítés A program tlpítés viccsn zajlik, ugyanis nm kll tlpítni. Elgndő a tömöríttt állományt kicsomagolni. XP alatt z nagyon gyszrű: az Intézőbn duplán rákattintunk az állomány nvér, rr a program bmgy a tömöríttt állományba, mintha csak gy alkönyvtár lnn. Itt találunk gy Thundrbird nvű mappát, amit gyszrűn csak át kll másolni a mgfllő hlyr, például a C:\Program Fils mappába. Ezt kövtőn a Thundrbird mappába b kll másolni a ltöltött nylvi állományt is.

3 Hozzunk létr gy parancsikont az asztalon a program használatához: Kattintsunk a jobb gérgombbal a windows asztal szabad flültén, a mgjlnő mnüből válasszuk az Új, majd zt kövtőn a Parancsikon mnüpontot. A tallózás gombbal mg kll krsni a thundrbird.x programot, mly az alábbi hlyn van, ha az ddigikt kövttük: "C:\Program Fils\thundrbird\thundrbird.x" A Tovább gomb lnyomása után mg kll adni, milyn névn szrtnénk látni a programot az asztalunkon. A név ízlés szrint bállítható: A Bfjzés gomb hatására a program használatra kész állapotba krül. Indítsuk l a programot! Először átállítjuk a programot magyar nylvr, zért az lőször flbukkanó ablakban a Cancl gombot nyomjuk mg, ugyanis a bállításokat már magyarul szrtnénk lvégzni. A programnak z nm ttszik, visszakérdz. Ezt kövtőn a program arról érdklődik, hogy a jövőbn ő lsz- az alapértlmztt lvlzőprogram. Ízlés kérdés, a lgtöbb stbn az Ign a mgfllő válasz.

4 A mnüből a Tools->Options parancsot válasszuk, és a bal oldalon jlöljük ki az Extnsions ábrát. Az Install Nw Extnsion gombra kattintva mgkrshtjük a ltöltött nylvi állományt, mly lvilg abban a könyvtárban van, ami most lv mgnyílik. Ezt kövtőn az XP csinos hibaüzntt jlnít mg: A kövtkző ablakokkal találkozunk még a továbbiakban:

5 A képrnyőn látható ablakot is bzárjuk az OK gomb lnyomásával, majd kilépünk a programból. Ezt kövtőn mgnyomjuk a képrnyő bal alsó sarkában lhlyzkdő gombot és a Futtatás mnüpontot választjuk. A Tallózás gomb sgítségévl krssük mg azt a könyvtárat, ahová bmásoltuk a kitömöríttt thundrbird könyvtárat majd válasszuk ki a thundrbird.x fájlt. Az alábbi szövgt pdig írjuk az x után: -UIlocal hu-hu -contntlocal HU Példa: Ha C főkönyvtárban a Program Fils könyvtáron blől a thundrbird könyvtárban van a thundrbird.x akkor az alábbi szövgt kll pontosan bgéplni, figylv arra is, hogy mikor kll kisbtűkt és nagybtűkt írni: C:\Program Fils\thundrbird\thundrbird.x -UILocal hu-hu -contntlocal HU Ezután jöht az OK gomb. A lgközlbbi indításkor a program már magyarul jlnik mg. A program használatba vétl A kiszolgáló bállítása A tlpítés után a programot b kll állítani a szrvrrl való gyüttműködésr. Az indításkor mgjlnik a már látott Postafiók Varázsló, d magyarul. Szrncsér épp lvlző postafiókot szrtnénk létrhozni, zért lég a Kövtkző> gombot mgnyomni. A kövtkző ablakot az alábbiak szrint kll kitöltni:

6 A kövtkző ablakot az alábbiak szrint KELL kitöltni akkor, ha gytmn blüli gépről van szó bb bltartozhatnak spciális modms kapcsolatok is. Külső gép stén pl. ADSL kapcsolat a SZIE szrvr nm továbbítja a lvlkt, olyankor az intrntszolgáltató szrvrét kll bállítani a kimnő lvlkhz. (Nagyon fontos átkapcsolni az IMAP-ra!): A kövtkző ablakban a tőlünk kapott flhasználónvt kll mgadni: A kövtkző ablakot így érdms kitöltni: A kövtkző ablakban llnőrizzük, hogy nm gépltünk- l valamit, és a Bfjzés gombbal létrhozhatjuk a postafiókunkat. Néhány másodprc múlva az alábbi ablak jlnik mg: Itt kll mgadni az általunk adott jlszót.. (A jlszó a wbs flültn módosítható, zzl kapcsolatos dokumntáció a címn található.) A nyíllal jlztt hlyn b lht állítani, hogy a jlszót n klljn többt mgadni. A kövtkző ablakban a tartalom lolvasása után csak az OK gomb lnyomása van hátra. Ezzl a program használatra kész. Nylvi bállítások A lvlzőprogramokban gondot okozhat a magyar ékzts karaktrk használata. A ThundrBird ismri az összs fontosabb kódolást, így a bérkző lvlk döntő többségébn hlysn jlníti mg a btűkt. Az lküldött lvlkkl azonban gond lht, ugyanis például a frmail nm ismri az UTF-8 (Unicod) kódolást, így az oda küldött lvlk olvashatatlanul érkzhtnk mg a címztthz. Célszrű zért az alábbi bállításokat lvégzni:

7 Válasszuk a Fladatok->Bállítások mnüpontot, és innét a bal oldalon a Btűk fliratú gombot. A jobb oldalon az alábbi bállításokat érdms használni: Ebből a kimnő lvlk kódolása a fontos. Ha z nm így van bállítva, akkor a program nm ngdi lküldni a lvlkt, csak Unicod kódolással, ami a régbbi programokkal olvashatatlan lht. (Az Unicod ugyanis gy viszonylag új szabvány ) A nyíllal jlölt kapcsoló arra jó, hogy ha gy lvélr válaszolunk, vagy azt továbbítjuk, akkor a program n vgy figylmb, hogy az rdti fladó milyn nylvi bállításokat használt, hanm mindnképp az általunk bállítottakat vgy figylmb. Érdms bkapcsolni. Lvlk áttöltés az lőző lvlzőprogramból Az stk többségébn szrtnénk mgtartani az lőző program adatbázisában lvő lvlkt. Ennk módja: Válasszuk a Fladatok->Importálás mnüpontot: A fnti ablakban kiválasztjuk az importálni kívánt dolgot, és mgnyomjuk a Kövtkző> gombot. A mgjlnő ablakban választhatjuk ki, milyn programot használtunk ddig:

8 Ismét a Kövtkző> gombot kll mgnyomni. Ha az adott program a gépn mgtalálható, akkor a konvrtálás mgkzdődik, majd az alábbi fliratot látjuk: Egyébként gy hibaüznt jlnik mg. Mindkét stbn a Bfjzés gomb lnyomásával térhtünk vissza a programhoz. Címtár bállítása Az új lvlzőrndszr LDAP alapú, a flhasználók címadatai bnn vannak az NIIF címtárában. Ez azt jlnti, hogy néhány gombnyomással bármly SZIE dolgozó -mail címét mg lht találni. Ha az adatbázis fltöltés bfjződik, akkor az összs flsőoktatási és akadémiai intézmény címlistája lérhtő lsz. (A címtár bállítása nm kötlző, a program nélkül is működik). FONTOS! A SZIE dolgozóinak adatai nagyjából fltöltésr krültk és zzl párhuzamosan valamnnyi dolgozónak autómatikusan mail cím is ltt gnrálva. Ez azt jlnti, hogy a címtárban való krsés során mindn SZIE dolgozó mlltt mg fog jlnni gy mail cím, d lhtségs, hogy az adott cím még nm aktív, azért mrt a munkát 2004 márciusában kzdtük l és több zr új mailcím kiosztása, aktivizálása úgy, hogy közbn mindn ddigi mail címr is mgérkzznk a lvlk mglhtősn össztttt flaldat. Folyamatosan tsszük aktivvá az új mail címkt, kdvző stbn néhány hónap múlva már mindgyik aktív, élő cím lsz. A Fladatok->Bállítások mnüpontból válasszuk az gombot a bal oldalon, majd a jobb oldalon állítsuk b a nyíllal jlztt kapcsolót, majd nyomjuk mg a mgjlölt gombot: (Mgjgyzés: a nyíllal jlztt kapcsoló kll ahhoz, hogy a kiszolgálót mgadhassuk. Miután zt mgtttük, a kapcsoló ismét kikapcsolható.) A mgjlnő ablakban a Hozzáadás gombbal létrhozunk gy új sort a listában:

9 A kövtkző ablakot az alábbiak szrint töltjük ki: Ezután mindn ablakban az OK gombot nyomjuk mg. Ha az o=szi,o=niif,c=hu hlytt csak az o=niif,c=hu szövgt adjuk mg, akkor nm csak a SZIE, hanm a tljs akadémiai szféra címlistájában tudunk krsni. A SZIE gödöllői tlphlyén érdms a dirctory.godollo.hbon.hu gépnvt mgadni (a többi adatot változatlanul hagyjuk), mrt gy fizikai kapcsolatmgszakadás stén a szolgáltatás továbbra is lérhtő marad. (Ennk késöbb sokkal nagyobb jlntőség lsz, amikor több szolgáltatás is az LDAP adatbázist fogja használni.) A címtár használata címkigészítés Ha az automatikus kigészítést bkapcsoltuk (lásd piros nyilacska a címtár bállításánál), akkor ha gy üzntbn gépljük a címztt nvét, a kzdőbtűk alapján a program mgpróbálja a cím végét az LDAP adatbázis alapján kitalálni, hogy kvsbbt klljn géplni.

10 A címtár használata krsés Az automatikus kigészítés kikapcsolt állapotában is használható a Fladatok->Címk krsés mnüpont: Krsési hlynk bállítjuk az LDAP-t, mgadjuk a krstt név gy részét, és néhány másodprcn blül mgkapjuk a krstt -mail cím(k)t. Törölt lvlk ltávolítása A program a törölt lvlkt nm távolítja l véglgsn a szrvrről (hasonlóan több más IMAP alapon kapcsolódó lvlzőprogramhoz). A wbs flültn a törölt lvlk továbbra is látszanak, csak mg vannak jlölv. Emiatt gy idő után akkor is túllépi a kvótáját a flhasználó, ha rndszrsn törli a lvlkt. A Fájl->Mappák tömörítés parancsot választva a program véglgsn ltávolítja a szrvrről a törölt anyagokat.

11 A lvlk archiválása Mivl a program a szrvrn tárolja a lvlkt, ahol a tártrült korlátozott, lőbb-utóbb gondoskodni kll az anyagok archiválásáról. A program jlnlgi vrziója rr nm képs, kézzl viszont gyszrűn mgoldható, hogy a szrvrről a lvlk átkrüljnk a saját gép mrvlmzér. Ehhz létr kll hozni a szrvrn lvő alkönyvtárszrkztt a hlyi mappáknál. A képrnyő bal oldalán látszik a könyvtárszrkzt, flül a szrvr, alul a hlyi mappák. Ha a szrvrn nm hoztunk létr külön könyvtárakat, akkor az összs bjövő és kimnő lvél a fnt jlztt hlyn található. A hlyi mappáknál hasonló képt látunk: Az lküldött lmk mappa mgvan, csak ürs. (A lista alján lht látni a korábbi lvlzőprogramból importált lvlkt.) A Bérkztt üzntknk létr kll hozni gy könyvtárat. Ennk mnt: Jobb klikk a Hlyi mappák fliraton, majd válasszuk az Új mappa mnüpontot. A mgjlnő ablakot így töltjük ki:

12 Ennk hatására létrjön az új alkönyvtár. Ha a szrvrn már létrhoztunk külön alkönyvtárakat, akkor a fntihz hasonló módon mgtsszük itt is. Ezt gyszr kll mgcsinálni, innntől maga az archiválás már gyszrű. A szrvrn blépünk abba a könyvtárba, amlynk a tartalmát l akarjuk mntni. A <CTRL>+<A> billntyűkombinációval kijlöljük az összs üzntt. Kattintunk az gér jobb gombjával, majd Átmásolás->Hlyi mappák->mappanév, ha a szrvrről még nm akarjuk törölni, vagy pdig Áthlyzés->Hlyi mappák->mappanév,ha a szrvrn már nincs szükség az üzntkr, a kövtkző ábrának mgfllőn: Trmésztsn nm kötlző az összs üzntt kijlölni. Az archiváláskor pdig célszrű az áthlyzést választani, hogy gy lvél s szrpljn mindkét hlyn. (Ha véltlnül sikrül ugyanis ugyanazokat a lvlkt kétszr is bmásolni a hlyi mappákba, akkor azok ott két példányban fognak szrplni.) Spam-szűrés bállítása Sokunknál sajnos égtőn fontos a kértln lvlk kiszűrés. Ez részbn már a szrvrn mgtörténik, d biztonsági okokból a lvlk többség csak jlölést kap, d mgérkzik a postafiókba. A ThundrBird képs arra, hogy a bérkző lvlkt saját hatáskörbn osztályozza a tőlünk tanult szabályok alapján. Ezt a funkciót célszrű bkapcsolni, d vigyázat: nélkül a program csak a lvlk fjlécét tölti l, zzl a funkcióval viszont tljs gészébn ltölti a lvlkt. Modms kapcsolat stén z hosszú idig tarthat (széls sávú kapcsolatnál is igényb vht akár gy prct is). A program az lső indításkor még nm alkalmas a spamk azonosítására, nkünk kll mgtanítani. Onnantól kzdv automatikusan lmzi a lvlkt, és a spamnk ítéltkt külön mappába hlyzi át. Az ott lvő lvlkt lég ritkábban llnőrizni, nhogy véltlnül fontos is lgyn közöttük, aztán a könyvtár tartalmát törölni kll, hogy n foglalja a hlyt. A programot az alábbiak szrint lht rávnni a szűrésr:

13 A Fladatok->Lvélszmét kzlés mnüpont használata után mgjlnik gy információs ablak, majd az OK gomb lnyomása után a bállító képrnyőhöz jutunk. Ezt szmély szrint az alábbiak szrint látom célszrűnk bállítani, d nm állítom, hogy nnél jobb bállítás nm létzik. Először át kll lépni az Adaptív szűrők fülr, és ngdélyzni az Adaptív lvélszmétkzlést. Ezt kövtőn vissza lht mnni a Bállítások fülr, ahol most már élnk a bállítási lhtőségk. A címjgyzékmbn szrplő mbrktől nyilván nm kapok spamt, zért azokat a lvlkt bngdm. A szmétnk minősíttt lvlkt áthlyzttm a lvlzőszrvrn rr a célra létrhozandó mappába, hogy a normál lvlk között n is lássam őkt, majd ha lsz időm, azért rájuk nézk. Ha zt nm tszm mg két hétn blül, akkor flszabadítom a szrvrn a tárhlyt. A kézzl szmétnk jlölt lvlkt pdig nm törölttm azonnal, mrt néha mllé szoktam kattintani A HTML kód tisztítása kipucolja a képkt és hasonló objktumokat a lvlkből. Van olyan hírlvél vagy kért rklámanyag, ahol z kifjzttn káros lht.

14 Szükség stén b lht állítani a naplózást, d átlagos flhasználót figylmb vév z a funkció nm kll. Ezt kövtőn már csak b kll tanítani a programot. Az általunk szmétnk minősíttt lvlknél kattintsunk a nyíllal jlölt pöttyr. Ezzl a program mgtanulja, hogy ahhoz hasonló lvlt a továbbiakban nm kívánunk látni. Hasonló az ljárás akkor is, ha fontos lvél krül a lvélszmét közé. Akkor a jlztt hlyn nm pöttyöt, hanm gy szmétkosarat látunk. Arra kattintva a program mgtanulja, hogy az érinttt lvlt mg szrttük volna kapni. VIGYÁZAT! Az lső néhány lvél bjlölés után a program nkiáll, és kitakarítja a bjövő lvlkt. Eközbn óhatatlanul kipusztít néhány fontosat is. Ezért az lső használatkor fltétlnül mg kll nézni a Junk (vagy Szmét) nvű mappát, és ami szükségs, azt visszavnni blől. A kzdti időkbn sajnos napi gy-két hasznos lvél bcsúszik id.

Zoopedagógiai módszerek

Zoopedagógiai módszerek 59 III. fjzt Trvzz rugalmasan! Zoopdagógiai módszrk Állatkrtb készülünk a gyrmkcsoportunkkal. Gyrkk! Mgnézzük az oroszlánt, a jgsmdvét, a zsiráfot, a gorillát és a tigrist. mondhatjuk a gyrkknk, akik ttől

Részletesebben

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. február 2. évfolyam 2. szám

heves megyei a média eger Nonprofit kft. ingyenes kiadványa 2011. február 2. évfolyam 2. szám hvs mgyi PÉNZVILÁG a média gr Nonprofit kft. ingyns kiadványa 2011. fbruár 2. évfolyam 2. szám Takarékos és környzttudatos mgyi költségvtés Hosszú évk után takarékos és környzttudatos költségvtés lht a

Részletesebben

FEJER LAP. Az '56-os hősökre emlékeztek. FEJÉR MEGYEI havilap. Egy világbajnok ábécéje. Puskás-díj jár a legszebb gólért

FEJER LAP. Az '56-os hősökre emlékeztek. FEJÉR MEGYEI havilap. Egy világbajnok ábécéje. Puskás-díj jár a legszebb gólért FEJER LAP FEJÉR MEGYEI havilap www.fjrlap.hu 2009. NOVEMBER, III. ÉV FO LYAM, 11. SZÁM Az '56-os hősökr mlékztk BESZÁMOLÓNK AZ ESEMÉNYRŐL A 4 6. OLDALON Az új mgyi főépítész Ismét van Fjér mgyénk főépítész,

Részletesebben

Napsugár Óvoda és Bölcsőde

Napsugár Óvoda és Bölcsőde Napsugár Óvoda és Bölcsőd (4090 Polgár, Bssnyi út 4-5) Szrvzti és Működési Szabályzata Hatálybalépés időpontja: 2014. novmbr 27. Érvénysség: visszavonásig A Szrvzti és Működés Szabályzat tartalomjgyzék

Részletesebben

ismerd meg! A kicsi... a nagyhoz,... a nagy az egészhez Hol bujkál az aranymetszés az iskolában? I. rész

ismerd meg! A kicsi... a nagyhoz,... a nagy az egészhez Hol bujkál az aranymetszés az iskolában? I. rész ismrd mg! A kicsi... a nagyoz,... a nagy az gészz Hol bujkál az aranymtszés az iskolában? I. rész Az iskolában tanult matmatika lgtöbbször száraz, a zsúfolt iskolai tantrv, a rndlkzésr álló idő rövidség

Részletesebben

FEJER LAP. Újra zakatol a vonat. FEJÉR MEGYEI havilap. Csíksomlyói zarándokok a Megyeházán. Újabb félmillió az árvízkárosultaknak

FEJER LAP. Újra zakatol a vonat. FEJÉR MEGYEI havilap. Csíksomlyói zarándokok a Megyeházán. Újabb félmillió az árvízkárosultaknak FEJER LAP FEJÉR MEGYEI havilap www.fjrlap.hu 2010. AUGUSZTUS, IV. ÉV FO LYAM, 8. SZÁM Újra zakatol a vonat BESZÁMOLÓ A 2. OLDALON Újabb félmillió az árvízkárosultaknak A martonvásári Brunszvik-kastély

Részletesebben

A MOKKA szoftver telepítése és használata

A MOKKA szoftver telepítése és használata A MOKKA szoftver telepítése és használata Windows XP, Vista és Windows 7, 8, 8.1 rendszeren Cégbírósági eljárásokban történő felhasználás esetén 1(38) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető...

Részletesebben

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT Netre fel! BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT www.facebook.com/barhacs www.barhacs.hu Az Internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, amely felhasználók milliárdjait kapcsolja össze Az

Részletesebben

Hivatalos Jogszabálytár Prémium telepítési segédlet

Hivatalos Jogszabálytár Prémium telepítési segédlet Hivatalos Jogszabálytár Prémium telepítési segédlet Intézmények részére Jelen dokumentációt főként azon intézményeknek készítettük, ahol szolgáltatásunk korlátlan számú felhasználói változata kerül telepítésre.

Részletesebben

1. A program bemutatása

1. A program bemutatása XXIV. A Total Commander XXIIV.. A Totall Commander G yakorlatilag szinte minden gépen megtalálható valamilyen Commander program, igaz nagyon gyakran nem legálisan. Az ebbe a kategóriába tartozó programok

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_17: Cégénél az Ön feladata a hálózati és lokális alkalmazások üzemeltetése és felügyelete. Ismertesse, ezzel kapcsolatosan milyen teendői vannak a böngésző programokkal, az e-mail kliens programokkal,

Részletesebben

Real Soft 2000 Ügyviteli Programcsomag 4.36 /Használati útmutató/ /Digitális kártya olvasó és tachográfkorong kiértékelı rendszer/

Real Soft 2000 Ügyviteli Programcsomag 4.36 /Használati útmutató/ /Digitális kártya olvasó és tachográfkorong kiértékelı rendszer/ Real Soft 2000 Ügyviteli Programcsomag 4.36 /Használati útmutató/ /Digitális kártya olvasó és tachográfkorong kiértékelı rendszer/ I. Áttekintés A Real Soft 2000 Ügyviteli Programcsomaghoz tartozó kiértékelı

Részletesebben

Start. Gyors telepítési útmutató MFC-J5910DW. készülék kicsomagolása FIGYELEM VIGYÁZAT FIGYELEM

Start. Gyors telepítési útmutató MFC-J5910DW. készülék kicsomagolása FIGYELEM VIGYÁZAT FIGYELEM Gyors tlpítési útmuttó Strt MFC-J5910DW A készülék üzm hlyzés lőtt olvss át Trmékiztonsági útmuttót. Ezt kövtőn olvss l zt Gyors tlpítési útmuttót állítás és tlpítés szkszrű lvégzés érkén. FIGYELEM VIGYÁZAT

Részletesebben

E107 kézikönyv 2 Kezdőtől a haladó szintig

E107 kézikönyv 2 Kezdőtől a haladó szintig E107 kézikönyv 2 Kezdőtől a haladó szintig Szerkesztőség, könyv: A kézikönyv az e107 Magyarország kiadásában készült. A kézikönyv engedély nélküli terjesztése, felhasználása nem megengedett. Az első kézikönyvet

Részletesebben

Egyszerű számlázó program kezdő vállalkozások részére

Egyszerű számlázó program kezdő vállalkozások részére PENCART ZRT. Egyszerű számlázó program kezdő vállalkozások részére Használati útmutató Tartalomjegyzék Bevezetés... 2 1. A számlázó program telepítése, regisztrálása, rendszerkövetelmények... 3 2. Funkciók

Részletesebben

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6 PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor Felhasználói kézikönyv V1.6 1 Tartalomjegyzék: 1. A PROGRAM RÖVID LEÍRÁSA... 4 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 5 2.1. PC OLDALI HARDVER ÉS SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK...

Részletesebben

SuliX programcsalád. Tanári kézikönyv

SuliX programcsalád. Tanári kézikönyv SuliX programcsalád Tanári kézikönyv A kézikönyv elkészítésekor az ULX Kft. a lehető legnagyobb gondossággal és körültekintéssel járt el, ennek ellenére nem zárható ki hibák, tévedések előfordulásat. '

Részletesebben

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása Bevezetés A táblázatkezelő szoftvereket az az igény hívta életre, hogy gyakran ábrázolunk olyan számokat táblázatokban, amelyeknek azután oszloponként vagy soronként fel kell tüntetni az összegét és például

Részletesebben

ECDL operációs rendszer segédlet II..

ECDL operációs rendszer segédlet II.. Nagyon sok esetben előfordul, hogy háttértártárainkon nem találunk bizonyos fájlokat (Nem emlékszünk melyik mappában van, esetleg arra nem, hogy mi a fájl neve, vagy egyéb tulajdonságaira.), vagy épp bizonyos

Részletesebben

Előszó FIGYELMEZTETÉS

Előszó FIGYELMEZTETÉS Előszó Köszönjük, hogy használja az EXR-E 2 Studio szoftvertermékünket! A szoftver lehetővé teszi az Ön számára a stílusok, dalok, és felhasználói programok cseréjét egy Roland EXR-E 2 kíséretautomatikás

Részletesebben

Nem technikai összefoglaló

Nem technikai összefoglaló A V r s p a t a k P r o j k t Lgislaţi Română Riscuri Proictul Roşia Montană chnologis BAT bl Practics BAP Bst Availabl Tchnologis BAT sponsibl Mining Bst Availabl Practics BAP Rsponsibl Mining Economi

Részletesebben

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1

KIRA. KIRA rendszer. Telepítési útmutató v1 KIRA rendszer Telepítési útmutató v1 1. Bevezetés A dokumentáció, illetve a dokumentáció mellékleteként megtalálható állományok segítségével készíthető fel a kliens oldali számítógép a KIRA rendszer működtetésére.

Részletesebben

ELEKTRONIKUS LEVELEZÉS

ELEKTRONIKUS LEVELEZÉS ELEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus levelezés a legrégebbi Internet-szolgáltatás. Segítségével percek alatt küldhetünk szöveges üzenetet akár egy másik földrészre. Az üzenetekhez különféle állományokat

Részletesebben

Végel János: Internet és intranet 2011-2012. (Jegyzet az ECDL 7. moduljához)

Végel János: Internet és intranet 2011-2012. (Jegyzet az ECDL 7. moduljához) Végel János: Internet és intranet 2011-2012 (Jegyzet az ECDL 7. moduljához) Jegyzet Internet és intranet 1. oldal 0. BEVEZETÉS, FOGALMAK A tárgy keretében információs hálózatokkal foglalkozunk, nagy hangsúlyt

Részletesebben

infotéka Napló kézikönyv

infotéka Napló kézikönyv kézikönyv I Tartalomjegyzék 3 Fejezet I Kezdő lépések 1 Kezdő lépések... 3 Fejezet II Nézet 8 1 Ikonsor... 8 8 Fejezet III Paraméterezések 1 Felhasználók... és jogok 8 2 Évnyitás... 12 3 Vezérlő rekord...

Részletesebben

RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató

RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató Az alkalmazás elindítása után a következő képernyőről kétféleképpen tud továbblépni. 1. A szinkronizációs adatok beállítása Amennyiben Ön még nem használta

Részletesebben

Microsec e-szignó Archívum Kliens. Archiváló alkalmazás

Microsec e-szignó Archívum Kliens. Archiváló alkalmazás Microsec e-szignó Archívum Kliens Archiváló alkalmazás Tartalomjegyzék 1. Bevezetı... 3 2. Hardver és szoftver követelmények... 4 3. Az alkalmazás felületének felépítése... 5 3.1. Fımenü... 5 3.2. Ikonsor...

Részletesebben

"KATTINTS RÁ, NAGYI! "

KATTINTS RÁ, NAGYI! "KATTINTS RÁ, NAGYI! " -internet használatának elsajátítása idıs korban- Tanfolyami segédanyag Budapesti Mővelıdési Központ 1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2876, Fax: 06/1/371-2761. E-mail:

Részletesebben

Üdvözöljük a SpeedPC Informatika ügyfelei között!

Üdvözöljük a SpeedPC Informatika ügyfelei között! Üdvözöljük a SpeedPC Informatika ügyfelei között! Szeretnénk, ha cégbemutatkozó oldala elkészítése és frissítése során ki tudná használni a program által kínált összes lehetőséget. Leírásunkkal igyekszünk

Részletesebben

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék

WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék WORDPRESS ALAP SMARTSECTOR ÜGYFELEKNEK Tartalomjegyzék Szakzsargon...1 Hozzáférés a kezelői felülethez...1 Bejegyzések és oldalak szerkesztése, hozzáadása, törlése, stb...2 Szövegszerkesztési doboz...3

Részletesebben