ORSZÁGOS MAGYAR MATEMATIKA OLIMPIA XXVIII. EMMV Szováta, január 31. február 4. V. osztály

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ORSZÁGOS MAGYAR MATEMATIKA OLIMPIA XXVIII. EMMV Szováta, január 31. február 4. V. osztály"

Átírás

1 V. osztály. feladat Árgyélus királyfi a hétfejű sárkáyal küzd. Ha levágja a sárkáy egy fejét, három fej ő helyette. Első ap a királyfi fejet vág le, második ap fejet, harmadik ap 3 fejet és így tovább. a. Háy feje lesz a sárkáyak a 7. ap végé? b. Háyadik vágás utá lesz potosa 08 feje a sárkáyak?. feladat A 08 egy olya égyjegyű természetes szám, amelyek számjegyei között a -es és a 8-as számjegy potosa egyszer szerepel. a. Számítsd ki a legagyobb és a legkisebb ilye típusú égyjegyű szám külöbségét! b. Háy ilye égyjegyű szám va? 3. feladat A hódok kiszámították, hogy a család 0 tagja 8 api keméy mukával tudja megépítei a hódvárukat védő gátat. A második ap végé észrevették, hogy már csak két apjuk maradt a mukára, mert jö az ár. Háy hódot hívjaak segítségül, hogy a még hátralevő két ap alatt elkészüljeek a gáttal? 4. feladat Rosszcsot Peti összetörte malacperselyét. Háromszor ayi 5 lejest talált bee, mit lejest, és ötször ayit, mit 50 baist. lejesekből kétszer ayi va, mit 0 baisokból, és az 5 lejesekből kevesebb, mit 50 darab. Meyi megspórolt péze volt Rosszcsot Petiek a perselybe? 5. feladat Egy égyzet oldalhossza 6 egység. A égyzetet az oldalakkal párhuzamos vágásokkal kilec téglalapra vágtuk az alábbi ábra szerit. A téglalapok kerületeiek agyságát sorba redezve kilec egymást követő számot kapuk. Mekkora a legagyobb kerület? 6. feladat Frédi és Béi, a két kőkorszaki szaki, eddig ismeretle kőtáblára bukkat, amelye a összeg utolsó éháy számjegye szerepelt. Miközbe a kőtáblával a helyi múzeum felé száguldottak, a kőtábla egyik sarka letörött, így az utolsó számjegy elveszett. Határozd meg az utolsó számjegyet, hogy restaurálhassák a táblát! Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

2 VI. osztály. feladat Határozd meg az a, b és c számjegyeket úgy, hogy ab, ba, számtai közepe legye. c0c számok közül az egyik a másik kettő. feladat Egy motorkerékpáros és egy kerékpáros egyidőbe idult el egymás felé két helységből. A találkozás pillaatába a motorkerékpáros 60 km-rel többet tett meg, mit a kerékpáros. A találkozás utá a motorkerékpáros a távolság 3. feladat 5 4 -ed részét kell még megtegye. a) Számítsd ki a két helység közötti távolságot! b) Háyszorosa a motorkerékpáros sebessége a kerékpáros sebességéek? Adottak az A x x 3 és B y y 3 halmazak va több eleme? halmazok. Melyik 4. feladat Neveics király udvarába három almafa va: egy arayalmafa, egy ezüstalmafa és egy brozalmafa. Az almafák apota teremek egy-egy almát. Az almafákat a tolvajok elle három királyfi védi meg, a agyobbik mide ötödik, a középső mide hatodik, a kisebbik pedig mide hetedik éjszaka őrzi. A király a következőképpe jutalmazza meg őket: amikor az almafákat egy királyfi őrzi, akkor ad eki egy arayalmát, amikor kette őrzik, akkor midkettőek ad egy-egy ezüstalmát, amikor pedig midhárma őrzik, akkor midegyik egy-egy brozalmát kap. Háy almával jutalmazza meg a király a királyfikat a 08-as évbe, midegyik almafajtából? 5. feladat Egy égyzet oldaláak hossza 06. A égyzetet az oldalakkal párhuzamos egyeesekkel az ábrá látható módo 9 téglalapra osztottuk. A téglalapok kerületeiek agyságát sorba redezve kilec egymást követő számot kaptuk. a) Mekkora a legagyobb kerület? b) Számítsd ki a 9 téglalap területéek számtai közepét! Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

3 6. feladat Adottak az A, O és E kollieáris potok, ebbe a sorredbe. Vedd fel az AE egyees ugyaazo oldalá az (OB, (OC és (OD félegyeeseket úgy, hogy maoc 40 szög szögfelezője. a) Számítsd ki az AOB, BOC, COD és DOE szögek mértékeit. m BOD 50és (OD a COE, b) Határozd meg az AOB és COD szögek szögfelezői által közrezárt szög mértékét. c) Legye F egy olya pot, amelyre a B és F potok az AE egyees külöböző oldalá vaak. Tudva azt, hogy az AOF szög mértékéek fele egyelő az (OC és (OF elletétes félegyeesek. FOE szög mértékéek hetedével, igazold, hogy Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

4 XXVIII.EMMV VII. osztály. feladat Egy 4x4-es égyzetrács első soráak mide égyzetébe beírtam egy-egy pozitív egész számot, a második sor égyzeteibe pedig az első sor bármelyik három számáak összegét. Hasolóképpe töltöttem ki a harmadik és egyedik sor égyzeteit, midig az előző sor bármelyik három számáak összegét írva az egyik égyzetbe. Így a egyedik sorba a 3, 33, 37 és 38 számok kerültek. Melyek az első sorba írt számok?. feladat Adott az M x x x,,..., valós számokból álló halmaz, melyek elemeire feáll a következő összefüggés: x x x x x3... x x x3... x x x... x Határozd meg az M halmaz elemeiek a számát. 3. feladat a) A gyökvoás elvégzése élkül igazold, hogy b) Bizoyítsd be, hogy létezik végtele sok olya y, amelyre y. c) Mutasd ki, hogy létezik olya x \, amelyre x \. Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

5 XXVIII.EMMV 4. feladat Az ABC háromszögbe mbˆ 90 D (AC), a (CG szögfelező metszi a BD magasságot ( G (AB), ) és az EF középvoalat ( E (BC), F (AB) ) a H illetve I potokba. A BI egyees J potba metszi az AC oldalt. a) Mutasd ki, hogy CJ CB. b) Igazold, hogy a BHJG égyszög rombusz. 5. feladat Egy buszo az utasok közül bármelyik potosa 4 másikat em ismer a többiek közül, és bármely két ismerősek potosa egy közös ismerőse va. Melyik az a legkisebb számú utas, amely eseté teljesülek ezek a feltételek, ha tudjuk, hogy vaak az utasok között ismerősök? Miért em lehet kevesebb? (Az ismeretségek kölcsöösek, azaz ha Marci ismeri Mátét, akkor Máté is ismeri Marcit.) 6. feladat Az ABC háromszögbe a BC oldal tetszőleges D potjá át párhuzamosokat húzuk az AB illetve AC oldalakkal, melyek az AC oldalt az F, az ABoldalt az E potokba metszik. a) Igazold, hogy ha EF párhuzamos BC vel, akkor T EDF = 4 T ABC b) Mutasd ki, hogy a D pot bármely helyzetére, EDF háromszög területe egyelő az EBD és FDC háromszögek területeiek mértai közepével. Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

6 VIII. osztály. feladat Darabolj fel egy kockát 5 síkkal (vágással) em feltétleül egybevágó részre! Háy olya sík va, amely az adott kocka csúcsai közül legalább háromra illeszkedik?. feladat Felírtuk a táblára külöböző pozitív egész számokat úgy, hogy közülük bárhogya választuk három számot, azok között va két olya szám, melyek összege prímszám. Legfeljebb háy számot írhattuk a táblára? 3. feladat Határozd meg azokat a kétjegyű természetes számokat, amelyekek a harmadik hatváya ugyaazzal a kétjegyű számmal végződik, mit maga a szám! 4. feladat a) Igazold, hogy ha * m, N és m, akkor b) Bizoyítsd, hogy összetett szám! 4 4 m 4 em lehet prímszám! 5. feladat Igazold, hogy:. ab a ab b bármely a b 6. feladat. ab bc ca a b b c c a 3 a,b bármely pozitív számra! a, b, c pozitív számra! Az ABCD paralelogramma átlóira megszerkesztjük az ACM és BDN egyelő oldalú háromszögeket. a) Ha Més N az (ABC) síko kívüli potok, igazold, hogy MN szakasz hossza akkor a lehető legkisebb, vagy a lehető legagyobb, ha MN merőleges az (ABC) síkra! b) Bizoyítsd, hogy ha M, N (ABC), akkor MN merőleges a paralelogramma egyik oldalára! Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

7 IX. osztály I. forduló. feladat Adott A x R [ x] { x} halmazt, ahol [ ] természetes szám eseté értelmezzük az valós szám egész részét, {} a) Határozd meg az x A pedig a tört részét jelöli. halmaz elemeit b) Igazold, hogy ha és m külöböző természetes számok, akkor A Am x az x. feladat Igazold, hogy az értelmezett a és... a, bármely a a a a a a 3 a pozitív tagú sorozat teljesíti az összefüggést. a a k k k, összefüggésekkel 3. feladat Az ABC háromszög köré írt körö jelölje M, N, P az AB, illetve C csúcsok átmérőse elletett potjait. Igazold, hogy az ABC háromszög akkor és csakis akkor egyelő oldalú, ha AM BN CP feladat Az ABC háromszög oldalaiak hossszúságai az AB, BC, CA sorredbe egy övekvő számtai haladváy egymásutái tagjai. A BC oldalo felvesszük a következő potokat: M az oldal felezőpotja, D a BAC szög szögfelezőjéek és a BC oldalak a metszéspotja, E a háromszögbe írt kör és BC oldal éritési potja, F az A csúcsból húzott magasság talppotja. Igazold, hogy az MD, ME és az MF szakaszok hosszai mértai haladváyt alkotak! Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

8 IX. osztály I. forduló Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

9 Szováta, 08 jauár 3. február 4. X. osztály I. forduló. feladat Határozd meg az x, y, zvalós számhármast úgy, hogy:. feladat 3 x y 3z 4 y z 5 8 x z 50. a) Oldd meg a komplex számok halmazá a következő egyeletet: z z z z z 0. b) Igazold, hogy tetszőleges z, z, z 3 C eseté feáll a következő egyelőtleség: z + z + z 3 Re(z z + z z 3 + z z 3 ) 3. feladat Az ABCD kovex égyszögbe jelölje G az ABD háromszög súlypotját, valamit H az ABC háromszög magasságpotját. Mutasd ki, hogy H, G, D, C potok (ebbe a sorredbe) egy paralelogramma csúcsai akkor és csakis akkor, ha G megegyezik az ABC háromszög köré írt kör középpotjával! 4. feladat O Legye az ABC háromszög egy tetszőleges belső potja, valamit M, P AB, S, Q BC és N, T AC potok úgy, hogy MN BC, PQ AC, ST AB és MN PQ ST O. Jelölje R A, R B,, redre az AMN, BPQ, CST és ABC háromszögek köré írt körök sugarait. Igazold, hogy R C R R R R R. A B C Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

10 XI. osztály I. forduló. feladat a a a,, Adott az a a) Igazold, hogy! k ak. ak b) Számítsd ki lim értékét! a k k összefüggéssel értelmezett sorozat.. feladat Adott két, AB mátrix, amelyekre A B B A a) Igazold, hogy det A 08 det B., b) Ha det és A B AB, bizoyítsd be, hogy det A 08A B B osztható det B -tel. 3. feladat Az x sorozatot az x, x x x x x 4. feladat a) Igazold, hogy lim x. x b) Számítsd ki a lim határértéket. x lim k c) Határozd meg a határértéket, ahol * k. rekurzióval értelmezzük. Adottak az A, B M mátrixok és 0 valós szám. Igazold, hogy: a) Bármely X, Y M eseté det X Y det X Y det X det Y. b) det A B det AB BA det A B det A B és det A B det AB BA det A B det A B c) det A B det AB BA det A det B det A B det AB BA.. Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

11 XII. osztály I. forduló. feladat Egy egyelő oldalú ABC háromszög midhárom csúcsa rajta va az grafikus képé.. feladat f :, f x függvéy x a) Határozd meg az ABC háromszög területét, ha súlypotjáak koordiátái b) Ha az ABC háromszög két csúcsa az első egyedbe, harmadik csúcsa pedig a harmadik egyedbe va, akkor igazold, hogy a háromszög súlypotja midig az f függvéy grafikus képé va. Számítsd ki az I tg arccos si arctg dx és I tg arcsi cos arcctg dx itegrálokat, ha x 0,. 3. feladat G a, a a,, a 0 halmazo adott a összetevési szabály, amelyre feáll: A logb x y a logb x alogb y a, b0,,, x, y G. a) Igazold, hogy G, Abel-féle csoport. b) Legyeek az xk a, k,,..., számok és jelölje,,..., x x x halmazak egy permutációját.,,..., Igazold, hogy b xk yk a b xk a log log. k k y y y az,. 4. feladat Oldd meg a valós számok halmazá a 3 x 4x 6x x cos egyeletet! Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

12 V. osztály Javítókulcs. feladat Árgyélus királyfi a hétfejű sárkáyal küzd. Ha levágja a sárkáy egy fejét, három fej ő helyette. Első ap a királyfi fejet vág le, második ap fejet, harmadik ap 3 fejet és így tovább. a. Háy feje lesz a sárkáyak a 7. ap végé? b. Háyadik vágás utá lesz potosa 08 feje a sárkáyak? a) 4p Nap Fejek 7+=9 9+4=3 3+6=9 9+8=7 7+0=37 37+= =63 b) Mide ap az adott ap sorszámáak kétszeresével ő a sárkáyfejek száma, vagyis midig páros számmal ő. 3p Mivel kezdetbe 7 fej volt, ezért sosem lesz páros számú fej, így 08 sem. p. feladat A 08 egy olya égyjegyű természetes szám, amelyek számjegyei között a -es és a 8-as számjegy potosa egyszer szerepel. a. Számítsd ki a legagyobb és a legkisebb ilye típusú égyjegyű szám külöbségét! b. Háy ilye égyjegyű szám va? a).. A legagyobb ilye égyjegyű szám a 998, p a legkisebb 08, p így a külöbség p b).. abc alakúak 8 b c, a 8 c, a b 8 formájúak, melyekből 3x64=9 db va p abc alakúak 8 b c, a 8 c, a b 8 formájúak, melyekből 64+x56=76 db va p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

13 abc alakúak 8 a c, a 8 c, a b 8 formájúak, melyekből 64+x56=76 db va p abc alakúak 8b c, a 8 c, a b 8 formájúak, melyekből 64+x56=76 db va p Így összese 70 ilye égyjegyű szám va. p 3. feladat A hódok kiszámították, hogy a család 0 tagja 8 api keméy mukával tudja megépítei a hódvárukat védő gátat. A második ap végé észrevették, hogy már csak két apjuk maradt a mukára, mert jö az ár. Háy hódot hívjaak segítségül, hogy a még hátralevő két ap alatt elkészüljeek a gáttal? Mivel a hódok a 8 api mukából már api mukát elvégeztek, ezért megépítették a gát egyed részét, így megmaradt a muka háromegyed része. 4p Ezt a háromegyed részt szité két ap alatt kell elvégezzék, ezért háromszor ayi hódra va szükség, mit ameyi eddig dolgozott, azaz 30-ra. 4p Tehát még 0 hódot kell hívi segítségül. p 4. feladat Rosszcsot Peti összetörte malacperselyét. Háromszor ayi 5 lejest talált bee, mit lejest, és ötször ayit, mit 50 baist. lejesekből kétszer ayi va, mit 0 baisokból, és az 5 lejesekből kevesebb, mit 50 darab. Meyi megspórolt péze volt Rosszcsot Petiek a perselybe? Mivel háromszor ayi 5 lejes va, mit lejes, és ötször ayi 5 lejes, mit 50 bais, ezért az 5 lejesek száma 5 többszöröse. De kevesebb, mit 50, így 5, 30 vagy 45 darab. 3p Mivel lejes kétszer ayi va, mit 0 bais, ezért az lejesek száma páros, így az 5 lejeseké is az, így 30 darab 5 lejes va. 3p Így 0 db lejes, 6 db 50 bais és 5 db 0 bais va. p Tehát összese 63 lej 50 bai volt Peti perselyébe. p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

14 5. feladat Egy égyzet oldalhossza 6 egység. A égyzetet az oldalakkal párhuzamos vágásokkal kilec téglalapra vágtuk az alábbi ábra szerit. A téglalapok kerületeiek agyságát sorba redezve kilec egymást követő számot kapuk. Mekkora a legagyobb kerület? Legyeek az oldalako keletkező szakaszok hosszai x, y, z, illetve abc.,, (Lásd az ábrá.) A kilec téglalap kerületéek kiszámításakor a égyzet oldalai levő szakaszok hosszát egyszer, míg a belső szakaszok hosszát kétszer számoljuk. Ezért a kerületek összege 6 x y z 6 ( a b c ) 6 p Másrészt a 9 téglalap kerületéek mérőszámai egymásutái számok, így összegük 9m. p Tehát 9m 6, ahoa m 88. p A legagyobb kerület egység. p 3p 6. feladat Frédi és Béi, a két kőkorszaki szaki, eddig ismeretle kőtáblára bukkat, amelye a összeg utolsó éháy számjegye szerepelt. Miközbe a kőtáblával a helyi múzeum felé száguldottak, a kőtábla egyik sarka letörött, így az utolsó számjegy elveszett. Határozd meg az utolsó számjegyet, hogy restaurálhassák a táblát! Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

15 Taulmáyozzuk 08 külöböző hatváyaiak utolsó számjegyét. k u 08 k Látható, hogy az utolsó számjegyek égyesével ismétlődek, 08 a 08 4-gyel való osztási maradéka, ezért u u 08 u 08 u u (8 4 6) (8 4 6) 8 4 3p u. p u p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

16 . feladat: VI. osztály Javítókulcs Határozd meg az a, b és c számjegyeket úgy, hogy ab, ba, számtai közepe legye. c0c számok közül az egyik a másik kettő Hivatalból... p A számtai közép em lehet a legagyobb szám, c0c háromjegyű, ezért csak ab és ba felel meg... I. 0 ma ab ba c c... p 0a b 0b a 0c... 9a 8b 0c p b 0c 00 c... p 9a 8b 0 a páratla a 7;9... p Ha a 7 b = 4 és c... p Ha a 9 8b =70 ics megoldás... p II. ab c0c ma ba b =7; a = 4 és c =... p Polcz Zita, Szatmárémeti p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

17 . feladat: Egy motorkerékpáros és egy kerékpáros egyidőbe idult el egymás felé két helységből. A találkozás pillaatába a motorkerékpáros 60 km-rel többet tett meg, mit a kerékpáros. A találkozás utá a motorkerékpáros a távolság 5 4 -ed részét kell még megtegye. a) Számítsd ki a két helység közötti távolságot! b) Háyszorosa a motorkerékpáros sebessége a kerékpáros sebességéek? Simo József, Csíkszereda a. b. Hivatalból...p A motorkerékpáros a találkozásig megtette az út A kerékpáros megtette az út ét. részét... A 60 km-es külöbség egyelő az út részével... p Az út 7 része 60: 30 km.. p Az egész út hossza egyelő km.. p A sebességek aráya egyelő a megtett utak aráyával. p p p :,8... p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

18 3. feladat: Adottak az A x x 3 és B y y 3 halmazak va több eleme? 4. feladat: halmazok. Melyik Hivatalból...p Az A halmaz elemeiek száma A B halmaz elemeiek száma Igazoljuk, hogy 4 37 a... p b... p a b...,5p p p p Az A halmazak va több eleme 0,5p Mátéfi Istvá, Marosvásárhely Neveics király udvarába három almafa va: egy arayalmafa, egy ezüstalmafa és egy brozalmafa. Az almafákapota teremek egy-egy almát. Az almafákat a tolvajok elle három királyfivédi meg, a agyobbik mide ötödik, a középső mide hatodik, a kisebbik pedig mide hetedik éjszaka őrzi. A király a következőképpe jutalmazza meg őket: amikor az almafákat egy királyfi őrzi,akkor ad eki egy arayalmát, amikor kette őrzik, akkor midkettőek ad egy-egy ezüstalmát, amikor pedig midhárma őrzik, akkor midegyik egy-egy brozalmát kap. Háy almával jutalmazza meg a király a királyfikat a 08-as évbe, midegyik almafajtából? Hivatalból.. p A 08-as év 365 apból áll.. 0,5p A agyobbik királyfi 365:5 = 73 ap őrködött.. A középső királyfi 365:6 = 60, m=5, így 60 ap őrködött A kisebbik királyfi 365:7 = 5, m=, így 5ap őrködött Zajzo Csaba, Barót p 0,5p 0,5p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

19 A agyobbik és a középső királyfi 365:30 =, m=5, így ap őrködtek együtt. A agyobbik és a kisebbik királyfi 365:35 = 0, m=5, így 0 ap őrködtek együtt. A középső és a kisebbik királyfi 365:4 = 8, m=9, így 8 ap őrködtek együtt... Midhárma 365:0 =, m=55, így ap őrködtek együtt... Brozalma jutalmat kapak ap. Ezüstalma jutalmat kapak (-)+ (0-)+ (8-)=+9+7=7 ap Arayalma jutalmat kapak (73--9-)+ (60--7-)+ (5-9-7-)= =5+4+35=8 ap. p p p 0,5p 0,5p p p Arayalma: 8, ezüstalma: 7 54, brozalma ,5p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

20 5. feladat: Egy égyzet oldaláak hossza 06. A égyzetet az oldalakkal párhuzamos egyeesekkel az ábrá látható módo 9 téglalapra osztottuk. A téglalapok kerületeiek agyságát sorba redezve kilec egymást követő számot kaptuk. a) Mekkora a legagyobb kerület? b) Számítsd ki a 9 téglalap területéek számtai közepét! Hivatalból...p a. A téglalapok kerületei x, x+,,x+8. p x x... x 8 06 p... 9x p x p x p b. A 9 téglalap területéek összege A 9 téglalap számtai közepe p p Róka Sádor, Nyíregyháza Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

21 6. feladat: Adottak az A, O és E kollieáris potok, ebbe a sorredbe. Vedd fel az AE egyees ugyaazo oldalá az (OB, (OC és (OD félegyeeseket úgy, hogy maoc 40, szögfelezője. a) Számítsd ki az AOB, BOC, COD és DOE szögek mértékeit. m BOD 50és (OD a b) Határozd meg az AOB és COD szögekszögfelezői által közrezárt szög mértékét. c) Legye F egy olya pot, amelyre a B és F potok az AE egyees külöböző oldalá vaak. Tudva azt, hogy az AOFszög mértékéek fele egyelő az igazold, hogy (OC és (OF elletétes félegyeesek. FOE COE szög szög mértékéek hetedével, Simo József, Csíkszereda Hivatalból... p a. mcoe 80 maoc p mcod mdoe 0... p m p m p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

22 b. (OM az AOB és (ON az COD szögfelezője m MOB 5és m CON 0... p m MON p c. maof mfoe maof mfoe... 7 maof 80 maof... maof mfoc OC ésofelletétes félegyeesek 0,5p 0,5 p 0,5p 0,5 p... p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

23 XXVIII.EMMV VII. osztály Javítókulcs. Egy 4x4-es égyzetrács első soráak mide égyzetébe beírtam egy-egy pozitív egész számot, a második sor égyzeteibe pedig az első sor bármelyik három számáak összegét. Hasolóképpe töltöttem ki a harmadik és egyedik sor égyzeteit, midig az előző sor bármelyik három számáak összegét írva az egyik égyzetbe. Így a egyedik sorba a 3, 33, 37 és 38 számok kerültek. Melyek az első sorba írt számok? Császár Sádor - Csíkmadaras Hivatalból... pot Jelöljük a égyzet első égy számát a, b, c, d-vel. Négy számot hármasával 4 féle módo tuduk csoportosítai. A számhármasok összege külöböző az utolsó sorba, tehát ics az előző sorba levő számok között két egyforma. (Négy szám a, b, c, d eseté, ha ugyaazt a számhármast veszem kétszer: a + b + c = a + b + c, két egyelő számot kapok; ha a égy szám közül kettő egyelő, például a és b, akkor a + c + d = b + c + d) Általáosítva az előző sorokra is, elmodhatjuk, hogy a égyzetekbe írt számok külöbözőek. Ez arra is következtet, hogy ugyaak a számhármasak az összegét em írtuk kétszer be valamelyik sorba.... pot Jelöljük a égyzet első égy számát a, b, c, d-vel. Ekkor az első sorba levő számok összege: a + b + c + d, a második sorba levő számok összege (a + b + c) + ( a + b + d) +(a + c + d)+ (b + c + d) = 3(a + b + c + d)... pot Hasolóa a harmadik sorba levő számok összege 3 3(a + b + c + d)... pot A egyedik sor számaiak összege pedig 7(a + b + c + d), ahoa a + b + c + d = ( ): 7 = 540: 7 = 0. (lásd az ábrát)...pot Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

24 XXVIII.EMMV Tehát elmodhatjuk, hogy az első sor számaiak összege 0, a másodiké 60, a harmadiké 80. Ha a harmadik sor számjegyeiek összegéből kivoom a egyedik sor számait, sorra megkapom a harmadik sorba levőket, (80-38=4, 80-37=43, 80-33=47, 80-3=48), hisz a egyedik sorba levő számok a harmadikba levők hármasával vett összegei.... pot Hasoló módo eljárva kapjuk meg a égyzetbe írt összes számot. Növekvő sorredbe redezve őket:. Adott az M x x x...pot,,..., valós számokból álló halmaz, melyek elemeire feáll a következő összefüggés: x x x x x3... x x x3... x x x... x Határozd meg az M halmaz elemeiek a számát. Oláh Miklós - Krasza Hivatalból... pot Mide evezőt közös evezőre hozva és az emeletes törtet átalakítva kapjuk, hogy: x x3... x x x3... x x x... x x x x... x x x x... x x x x... x ()... 4 pot Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

25 XXVIII.EMMV Haszálva az S x x x3... x jelölést, az ()-es összefüggés S x S x S x alakba írható pot S S S S S S pot S S 3. a) A gyökvoás elvégzése élkül igazold, hogy: a) b) Bizoyítsd be, hogy létezik végtele sok olya c) Mutasd ki, hogy létezik olya x \ y, amelyre y., amelyre x \. Becze Mihály - Bukarest Hivatalból... pot pot b) 0809 k 0809 y k... pot Tehát az összes y k k alakú szám megoldás, ahol pot Például k y 09 y k x l c) a Jelöljük: x b a k b l... pot b 08 b 08 a k. Egy lehetséges megoldás, ha b l l bésb 08 b 08 a k Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

26 XXVIII.EMMV Keressük egy k b08 a alakú számot k b 08 a k k k b 08 a b 08 a b 08 a b08 b a 08 a, ahoa a b 08 b 08 b 4 b b a b a x... pot \ pot 4. Az ABC háromszögbe mbˆ 90, a (CG szögfelező metszi a BD magasságot ( G (AB), D (AC) ) és az EF középvoalat ( E (BC), F (AB) ) a H illetve I potokba. A BI egyees J potba metszi az AC oldalt. a) Mutasd ki, hogy CJ CB. a) Igazold, hogy a BHJG égyszög rombusz. Zajzo Csaba - Barót Hivatalból... pot Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

27 XXVIII.EMMV a) ABC be EF AC EF középvoal ABJ be FI AJ JI BI... pot AF FB JBC be (CI szögfelező JBC egyelő szárú CI oldalfelező()... pot CJ... pot CB b) JBC egyelő szárú CI BJ 3 3 GH a BJ felezőmerőlegese BH HJ4 és BG GJ5... pot Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

28 XXVIII.EMMV CHD be m DCH mdhc 90 6 m CDH 90 CGB be m BCG mcgb 90 7 m CBG pot m DCH m DHC 90 6 m BCG m CGB 90 7 DHC CGB 8 DCH BCG F... pot GHB CGB BGH egyelő szárú BG BH9... pot GHBcsúcsszögek DHC CGB 8 DHC BH HJ4 BG BH9 BG GJ 5 BH HJ BG GJ BHJG paralelogramma 3 BHJG rombusz... pot 5. Egy buszo az utasok közül bármelyik potosa 4 másikat em ismer a többiek közül, és bármely két ismerősek potosa egy közös ismerőse va. Melyik az a legkisebb számú utas, amely eseté teljesülek ezek a feltételek, ha tudjuk, hogy vaak az utasok között ismerősök? Miért em lehet kevesebb? (Az ismeretségek kölcsöösek, azaz ha Marci ismeri Mátét, akkor Máté is ismeri Marcit.) Róka Sádor - Nyíregyháza Hivatalból... pot Mivel bármely két ismerősek potosa egy közös ismerőse va, ezért az egymást ismerők hármas csoportokat alkotak. Va két ismerős az utasok között, ezért va 3 ember, akik ismerik egymást. Tudjuk, hogy mideki 4 másikat em ismer. Tehát va még legalább 4 utas, összese legalább utas.... pot Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

29 XXVIII.EMMV Ha az utasok száma 7, akkor mideki a többiek közül 4-et em ismer, -t ismer, és ez a két ismerős ismeri egymást, együtt egy háromszöget alkotak.... pot Az utasokat most fel lehete osztai hármas (egymást ismerő) csoportokba, ahol két csoportak ics közös tagja. Ezt a felosztást 7 utas eseté em tehetjük meg... pot Az utasok száma legalább 8. Ha 8 utas va, akkor midegyikük 4-et em ismer, és 3-at ismer a jelelévők közül. Egy utasak em lehet 3 ismerőse, hisze tudjuk, hogy az ismerősök hármas csoportokat alkotak. Ha erre figyelük, láthatjuk, hogy midekiek páros számú ismerőse va, tehát - ismerőse va egy-egy olya háromszögbe, melyek ő az egyik csúcsa.... pot Emiatt az utasok száma legalább 9. Az ábra mutatja, hogy ez lehetséges. Az utasokat megszámoztuk az,, 3,, 9 számokkal, és ha két utas ismeri egymást, akkor őket összekötöttük. Mideki 4 másik utast em ismer, és 4 utast ismer. Ha két utas ismeri egymást, akkor va egy és csak egy közös ismerősük pot 6. Az ABC háromszögbe a BC oldal tetszőleges D potjá át párhuzamosokat húzuk az AB illetve AC oldalakkal, melyek az AC oldalt az F, az AB oldalt az E potokba metszik. a) Igazold, hogy ha EF párhuzamos BC vel, akkor T EDF TABC. 4 b) Mutasd ki, hogy az EDF háromszög területe egyelő az EBD és FDC háromszögek területeiek mértai közepével. Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

30 XXVIII.EMMV Hivatalból... pot a) ha EF BC BEFD, DEFC paralelogrammák,... pot BD EF DC, tehát D a BC középpotja, ahoa következik, hogy EF, FD és DE középvoalak.... pot A középvoalak égy kogrues háromszöget határozak meg: T EDF TABC... pot 4 b) Meghúzzuk a EDF háromszög m és m magasságait. E két magasság az BED és DFC háromszögek egy-egy magasságával megegyezik, tehát felírható: TEBD EB m EB illetve T FD m FD FED TFCD FC m FC T ED m ED FED... pot ED AF és FD AE AEDF paralelogramma ED AF (3) és FD AE (4)... pot (4) () T EBD (5) T FED EB AE TFCD FC (3) () (6)... pot T AF FED ED BE BD AC EA DC (Thalesz tétele alapjá) (7) Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

31 XXVIII.EMMV FD CD CF BD AF AB (8)... pot BD FA CD FC TEBD BD (5),(7) T DC (9) EDF (6),(8) T FCD (0)... pot T EDF DC DB (9),(0) T T EBD EDF TEDF TEBD TFDC TEDF TEBD TFDC T EDF T... pot FDC Császár Sádor - Csíkmadaras Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

32 VIII. osztály Javítókulcs. Feladat. Darabolj fel egy kockát 5 síkkal (vágással) em feltétleül egybevágó részre!. Háy olya sík va, amely az adott kocka csúcsai közül legalább háromra illeszkedik? Kovács Lajos, Székelyudvarhely Róka Sádor. 4 db, az egyik alap síkjára merőleges síkkal a kocka feldarabolható részre. pot Ha például az ötödik síkot ugyaezzel az alappal párhuzamosa fektetjük, megduplázzuk ezzel a részek számát. Így egy kockát 5 síkkal részre daraboltuk. pot.felülézet. térbe pot Megoldás(). A térbe 3 em egy egyeese fekvő pot felfeszít (meghatároz) egy síkot, azt a síkot, amely erre a három potra illeszkedik. A kocka 8 csúcsa közül hármat 56-féleképpe tuduk Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

33 kiválasztai. A síkok száma eél kevesebb. Ha például a kocka valamelyik oldallapjáak síkját ézem, azo 4 kockacsúcs va, ezért ezt a síkot 4-szer vettem számításba (ebből a 4 csúcsból hármat 4-féleképp választhatuk) amikor 56 lehetőséget számoltam. pot Az olya síkok száma, amelye 4 csúcs va, legye x. Vaak olya síkok, amelye csak 3 csúcs va, ilye például az, amelyik az A, B, C csúcsokra illeszkedik. Az A, B, C és D csúcsokból hármat választva, olya síkot kapuk, melye csak 3 kockacsúcs va. Ez 4 sík. Ha a kocka másik égy (az A, B, C és D csúcsoktól külöböző) csúcsát választom, azokra is 4 olya sík illeszkedik, melyeke csak 3 csúcs va. Összese 8 olya sík va, amely potosa 3 csúcsot tartalmaz. pot Ez a kétféle sík lehetséges: vagy 3, vagy 4 csúcsot tartalmaz egy sík. Az 56 lehetőség így, ie. (Ezt a db 4 potot tartalmazó síkot megszámolhatom úgy is, hogy tekitem a kocka 6 oldallapjáak síkját, és azokat a síkokat, melyek a kocka két szemközti élére illeszkedek. A kocka éléből 6 pár képezhető így, tehát ez 6 síkot jelet. 6 6 ilye sík va.) 8 4 x x ( pot) Azokak a síkokak a száma, melyek a kockáak legalább 3 csúcsára illeszkedek: 8 0. pot Megoldás(). A kocka hat lapja pot Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

34 A kocka átlós metszetei, melyből hat külöböző va Potosa három csúcso áthaladó külöböző metszete, melyből összese 8 darab va. Összese: 6+6+8=0 pot pot pot Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

35 . Feladat Felírtuk a táblára külöböző pozitív egész számokat úgy, hogy közülük bárhogya választuk három számot, azok között va két olya szám, melyek összege prímszám. Legfeljebb háy számot írhattuk a táblára? Megoldás Öt szám között midig va vagy három páros szám, vagy három páratla szám. Róka Sádor 3 pot Ebből a három számból bármely két szám összege -él agyobb páros szám, azaz összetett szám. 4 pot Tehát a táblára legfeljebb égy számot írhatuk, eyit lehet is, például írhatjuk az,, 3, 4 számokat. Ezek teljesítik a feltételt, mert ha választuk közülük három számot, akkor a három szám között ott va vagy az és 4, vagy a és 3, és a két szám összege prímszám: 4 5, 3 5. pot Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

36 3. Feladat Határozd meg azokat a kétjegyű természetes számokat, amelyekek a harmadik hatváya ugyaazzal a kétjegyű számmal végződik. Kovács Béla, Szatmárémeti A feladat olya számokat kér, amelyek köbéből kivova az eredeti számot, 00-zal osztható lesz. Vagyis: 3 ab ab, ahol a, b számjegyek és a 0 00 pot 3 ab ab 000a 00 0a 3a 3 300a b 30ab 00 3ab a b b b b 3 0a b pot Először b b kell osztható legye 0 el. pot ha b 0, akkor em kapuk megfelelő számot. ha b, akkor 3 ab ab 0a a a 0, ie kapjuk, hogy a 5 és a keresett szám: 5. ha b 4, akkor szám: 4 3 ab ab 0a 00 3 a 47a 0 6 0, ie kapjuk, hogy a és a keresett ab ab ha b 5, akkor 0a 00 keresett számok: 5 és a 74a 0 0, ie kapjuk, hogy a vagy a 7 és a Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

37 ha b 6 szám: 76, akkor 3 ab ab 0a a 07a, ie kapjuk, hogy 0 0 a 7 és a keresett ab ab ha, akkor 0a 00 a keresett számok: 49 és 99. b a 4a 7, ie kapjuk, hogy 0 0 a 4 vagy a 9 4 pot és Több lehetőség ics. Tehát összese 7 ilye szám va: 4, 5, 49, 5, 75, 76 és 99. pot Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

38 4. Feladat a) Igazold, hogy ha * m, N és m, akkor b) Igazold, hogy összetett szám. 4 4 m 4 em lehet prímszám. Becze Mihály, Bukarest a) m 4 m 4m 4 4m de m m m m mm m b) Ha m m m és m m akkor 3 4 m m m m 5. Feladat. Igazold, hogy: ab a ab b bármely a b. Igazold, hogy: ab bc ca a b b c c a 3 a,b bármely pozitív számra! a, b, c pozitív számra! 3 pot pot 4 pot Igazold, hogy: ( a b ) 0 a + b ab 0 () Polcz Zita és Kocziger Éva, Szatmárémeti (a + b) ab ab Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

39 ab ab (a + b) ()-ből következik, hogy (a+b) ab. Bármely Hasolóa a, b 0 bc b c eseté az. alapjá () és ca c a ab a b (3) () = a b ( pot) Az (), (), (3) egyelőtleségeket összeadva, következik az.-be kért egyelőtleség. (3 pot) 3. Az összeg tagjaira alkalmazva az () összefüggést, következik: = 08darab 009 Nem áll fe egyelőség, mert (4 pot) Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

40 6. Feladat Az ABCD paralelogramma átlóira megszerkesztjük az ACM és BDN egyelő oldalú háromszögeket. a) Ha Més N az (ABC) síko kívüli potok, igazold, hogy MN szakasz hossza akkor a lehető legkisebb, vagy a lehető legagyobb, ha MN merőleges az (ABC) síkra! b) Bizoyítsd, hogy ha M, N (ABC), akkor MN merőleges a paralelogramma egyik oldalára! Megoldás Császár Sádor, Csíkmadaras Rajz: pot b) Legye AC DB = {O}. Ekkor MO AC, NO DB. Megszerkesztjük az MON háromszöget. MN a lehető legkisebb, ha m(mon ) =0, vagy a lehető legagyobb, ha m(mon ) =80. Ekkor az M,N és O potok kollieárisak, MO = NO tehát MO DB, mivel MO AC (felt.), MO (ABC). pot c) Ha M, N (ABC). Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

41 I. eset, ha M, Naz ACegyees ugyaazo félsíkjába helyezkedek. Legye BC MN = {P} Az AOD = 90 DOM = MON, valamit a AOMés DON háromszögek hasolóságából: AO = MO AO, ahoa = DO. Az első hasolósági esetből, (OSZO), AOD DO NO MO NO és MON háromszögek hasoló háromszögek. Tehát OCB + OCP = OMN + OCP = 80. MOCP égyszög körbeírható, tehát m(mpc )=m(moc )=90 (vagy csak simá MOC + MCP = MCP = 80. MOC = 90 ) 3 (++) pot II. eset, ha M, N az ACegyees két külöböző félsíkjába helyezkedek. Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

42 Legye O az (ABC) egy olya potja, melyre AOMO égyszög téglalap, valamit Legye AB MN = {T}. Az AOB = 90 + MOB = MON, mivel MO és NO merőlegesek az AC, illetve DBátlókra. valamit a AOMés BON háromszögek hasolóságából: AO = BO MO NO, ahoa az első hasolósági esetből AOB és MON háromszögek hasoló háromszögek. Ie: OAT OMT, Az ATMO égyszögbe a szembe fekvő szögek összege, O MT + O AT = 90 + OMT + 90 OAT = 80, valamit AO M = 90, ahoa ATM = (++) pot Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

43 IX. osztály Javítókulcs. feladat Adott [ x] az x Hivatalból pot. a) A x R [ x] { x} halmazt, ahol természetes szám eseté értelmezzük az valós szám egész részét, {} a. Határozd meg az A x halmaz elemeit. pedig a tört részét jelöli. b. Igazold, hogy ha és m külöböző természetes számok, akkor A Am. Ha [ x]{ x}, akkor [ x] 0 és { x} [0,), tehát x[ x] és [ x] [ x] [ x] Legye [ x] k, ahoa következik, hogy. x k, ahol k, k, k mely értékek teljesítik a megadott feltételeket, tehát A k k, k k p 3p b) Tegyük fel, hogy m és A Am. Akkor létezik x A Amvagyis m létezik kl, úgy, hogy k x l k l és k, lm Ahoa azt kapjuk, hogy m m k l. De (,), tehát kl 0, l k l k azaz k l, tehát m, ami elletmodás. p p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

44 . feladat Igazoljuk, hogy az a és összefüggésekkel értelmezett összefüggést.... a, bármely a a a a a a 3 a pozitív tagú sorozat teljesíti az a a k k k, Megoldás. Hivatalból p. a a a a a 0 a a a a a a a a 3 a3 a3 a a a a3 p Észrevesszük, hogy a, p Igazoljuk a matematikai idukció módszerével a sejtésüket: Nyilvávaló, hogy eseté az állítás igaz. Feltételezzük, hogy k : a k k. Igazoli kell, hogy k eseté a k k. Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

45 a k... a a k k a a a a3 ak ak ak ak k ak a a k k k ak k a k 4p Ie kifejezve az ak -et azt kapjuk, hogy a k k a a k( k ) k k k k k k k p 3. feladat Az ABC háromszög köré írt körö jelölje elletett potjait. Igazold, hogy az ABC ha AM BN CP 0. M, N, P az AB, illetve C csúcsok átmérőse háromszög akkor és csakis akkor egyelő oldalú, Hivatalból pot. A Sylvester tétele alapjá OH OA OB OC, ahol a O és H a háromszög magasságpotja. a köré írt kör középpotja 3p AM BN CP OA OB OC. 3p A feltétel alapjá azt kapjuk, hogy OH 0, vagyis az O csak az egyelőoldalú háromszögbe igaz. és H egybeeső potok, ami 3p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

46 4. feladat Az ABC háromszög oldalaiak hossszúságai AB, BC, CA sorredbe egy övekvő számtai haladváy egymásutái tagjai. A BC oldalo felvesszük a következő potokat: M az oldal felezőpotja, D a BAC szög szögfelezőjéek és a BC oldalak a metszéspotja, E a háromszögbe írt kör és BC éritési potja, F az A csúcsból húzott magasság talppotja. Igazold, hogy az MD, ME és MF szakaszok hosszai mértai haladváyt alkotak! Hivatalból pot. A c AB, a BC, b CA jelölésekkel a feltétel alapjá c a b és bc a. p A szögfelező tételéből (). b c BD ac ac c a c, c b c MD MB BD b c a 4 p A körhöz valamely külső potból húzott éritők egyelőségéből levezethető, hogy a c b a a c b b c BE, ME MB BE (). p a ac a c a c MD BM BD b c. Az ABD háromszögbe BI szögfelező, következik, hogy c ID BD. IA BA c Az AFD háromszögbe IE AF következik, hogy DE EF. b c a c Következik, hogy EF ED b a. 3p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

47 b c FM FE EM b a b c. (3) (), () és (3)-ból következik, hogy MD, ME és MF mértai haladváyt alkot. p Megjegyzés: A kövekező képpe is okoskodhatuk: az ABF derékszögű háromszögbe a c b a c b BF c cos B c, (3). ac a (), () és (3)-ból következik, hogy MD, ME és MF mértai haladváyt alkot. Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

48 XXVIII.EMMV. feladat Határozd meg az x, y, z X. osztály I. forduló valós számhármast úgy, hogy: 3 x y 3z 4 y z 5 8 x z 50. Mátéfi Istvá, Marosvásárhely. Legye a x y 3 z, b y z, c 8 x z, az adott egyeletet átírva kapjuk, hogy: 3a 4b 5c 50. Kiszámítva az ahoa a b c 3a 4b 5c 50. Vagyis a a b b c c a b c a b c kapjuk, hogy: a 3, b 4, c 5. Tehát x y 3z 9, y z 3 x z 3 x y. Legye z. Így y és z 3. 3x 3z 9 z 3 x Tehát x, y, z,,3. A kapott x, y, z teljesíti a feltételeket. a b c 50, 4p 3p p. Cauchy-Bujakovszkij-féle egyelőtleség alapjá: x y + x y + x 3 y 3 x + x + x 3 y + y + y 3. Egyelőség csak akkor állhat fe, ha y x = y x = y 3 x 3. Alkalmazva a feladatra, azt kapjuk, hogy 3 x + y + 3z + 4 (y + z) (x + z) (x + y + 3z) + ( y z) + (8 x z) = 50. p 4p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

49 XXVIII.EMMV Egyelőség csak akkor állhat fet, ha x+y+3z 3 = z y 4 = 8 x z 5 = = = Tehát x y 3z 9, y z 3 xz3 Így y és z 3 Tehát x, y, z,,3.. A kapott x y 3x 3z 9 z 3 x x, y, z teljesíti a feltételeket.. Legye z. 3p. feladat a) Oldd meg a komplex számok halmazá a következő egyeletet: z z z z z 0. b) Igazold, hogy tetszőleges z, z, z 3 C eseté feáll a következő egyelőtleség: z + z + z 3 Re(z z + z z 3 + z z 3 ) Bíró Béla, Sepsiszetgyörgy dr. Becze Mihály, Bukarest a) A z z (ahol z ) képlet felhaszálásával, az adott egyelet így alakul: z z z z z z 0, vagyis z z zz z () Az () be vegyük midkét oldal modulusát: z z z z z ie pedig z z 0 z z 0 () vagy z (3) p p i 3 A () es egyelet gyökei az () ek is gyökei, ezek pedig z,. A továbbiakba keressük az adott egyelet azo megoldásait, melyekre z azaz megoldjuk a z z egyeletredszert, ami egyeértékű a redszerrel 3 z z z 0 z z z 0 p p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

50 XXVIII.EMMV z I. vagy II. redszerekkel. z z 0 Az I. es redszerek a megoldása, míg a II. es redszer ugyaazokat a z z 0 z 3 megoldásokat adja, mit a () es egyelet. Következésképpe az adott egyelet megoldásai : i 3 i 3 z ; z és z3. b) Ismeretes, hogy Re(z) = z + z, ha z C () Másrészt: 0 z z + z z 3 + z 3 z = (z z )(z z ) + (z z 3)(z z 3 ) + (z 3 z )(z 3 z ) = (z z + z z z z z z ) + (z z + z 3 z 3 z z 3 z z 3) + (z 3 z 3 + z z z z 3 z z 3 ) = z + z + z 3 [z z + z z 3 + z z 3 + () (z )] = ( z + z + z 3 ) Re(z z + z z 3 + z z 3 ), ahoa p p z + z + z 3 Re(z z + z z 3 + z z 3 ) 3. feladat Az ABCD kovex égyszögbe jelölje G az ABD háromszög súlypotját, valamit H az ABC háromszög magasságpotját. Mutasd ki, hogy H, G, D, C potok (ebbe a sorredbe ) egy paralelogramma csúcsai akkor és csakis akkor, ha G megegyezik az ABC háromszög köré írt kör középpotjával! Zákáy Móika, Nagybáya Megválasztjuk a koordiáta redszer kezdőpotjáak az ABC háromszög köré írt köréek középpotját. Jelölje a, b, c, d, g, h a feladatba szereplő agybetűvel jelölt potok affixumait. A súlypot, illetve az ortocetrum affixumáak képleteit alkalmazzuk: a b d () g,. 3 p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

51 XXVIII.EMMV h a b c p HGDC égyszög akkor és csakis akkor, paralelogramma ha feáll: g c d h g c d a b c Ez egyeértékű azzal, hogy: g a b d. () Az () és () összefüggésből kapjuk: g 3g g 0 Ez azt jeleti, hogy G megegyezik az ABC háromszög köré írt kör középpotjával. p 3p 4.feladat O az ABC háromszög egy tetszőleges belső potja, valamit,, Legye N, T AC potok úgy, hogy MN BC, poto. Jelölje R A, R B, R C, R Igazold, hogy R R R R. A B C PQ AC ST AB M P AB S, Q BC, és ezek a párhuzamosok átmeek az O redre az AMN, BPQ, CST és ABC háromszögek köré írt körök sugarait. és dr. Becze Mihály, Bukarest Rajz p Az oldalak párhuzamosságából következik, hogy AMN Δ ~ABC D AM Hasolóa BQP Δ ~BCA Δ BP BA = PQ AC = BQ BC, illetve CTS Δ~CAB Δ CT CA = TS AB = CS CB. = MN = AN AB BC AC 3p MN BC + PQ AC + TS AB = MN BC + BQ BC + CS BC BSOM és QCNO paralelogrammák MO = BS; ON = QC. Tehát MN = BS + QC () BS+QC BC + BQ + CS = BS+SC + BQ+QC = BC = BC BC BC BC BC () p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

52 XXVIII.EMMV. Alkalmazzuk a sziusztételt az AMN, BQP, CTS és ABC háromszögekbe. MN = R A si(a ) ; PQ = R B si(b ) ; ST = R C si(c ) valamit BC = R si(a ) ; AC = R si(b ) ; AB = R si(c ) p R A si(a ) R si(a ) + R B si(b ) R si(b ) + R C si(ĉ) R si(ĉ) = R A + R B + R c = R. p Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

53 XI. osztály I.forduló Javítóklucs a a a,,. Adott az a ) Igazold, hogy! k ak. ) Számítsd ki lim a értékét! k k ak összefüggéssel értelmezett sorozat. dr. Becze Mihály, Bukarest ) A megadott összefüggés az ekvivales alakra hozható, tehát: a a a a a3 a... a a. pot Ezeket összeadva kapjuk: a () pot Ie írhatjuk, hogy: k k! pot a k k k Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

54 ) Az () összefüggésből írhatjuk: a a k k k ak a k k pot pot Ie következik, hogy:. Adott két, lim k ak a k lim AB mátrix, amelyekre igaz, hogy A B B A ) Igazold, hogy det A 08 det B. AB, bizoyítsd be, hogy det A 08A B B ) Ha, pot det és A B osztható det B -tel. Pálhegyi-Farkas László, Nagyvárad és Mészár Juliaa, Nagyszalota ) A B A B A B A B A B A B vagy A B det 08 0 det det 08 det 08 0 det 08 0 det 08 0 Ha A B det 08 0, alkalmazva a pot det A x B det B x x det A (*) összefüggést, x eseté, AB ), ( mivel, következik, hogy det B08 08 det A 0 08 det B det A pot 08 det Bdet A0 det A 08 det B 0 (**) Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

55 Hasoló következtetésre jutuk, ha A B ) Szorzattá alakítva az A 08A B B kifejezést, kapjuk det pot A 08A B B A x B A x B A x x A B x x B xx 08 és xx, tehát x, x az x 08x 0 egyelet valós gyökei pot A (*) összefüggésbe behelyettesítve 0 értéket, majd haszálva a (**) t, következik det A x B det B x det A det B x Tehát det A 08A B B det A x B A x B 08det B det B x 08. pot det B x 08 x 08 B x x B det det det B det A 08A B B. pot 3. Az x sorozatot az x, x x x x x ) Igazold, hogy lim x. x ) Számítsd ki: lim. 3) Ha x lim k * k, határozd meg a határértéket! rekurzióval értelmezzük. dr. Szász Róbert, Marosvásárhely ) Matematikai idukcióval köye igazolható, hogy x * 0, és így yilvávalóa az sorozat szigorúa övekvő.... pot A rekurzióból x x x x x Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár. x, ezt beszorozva x x -el:

56 x x x x x x, azaz... pot x x x x x x x x x x x x 3. Mivel lim 3 x és pozitív tagú, a feti egyelőtleség alapjá lim x.... pot ) A Cesaro-Stolz tételt kétszer alkalmazva x x x lim lim lim lim lim x x x x x x x lim pot x 3) Szité a Cesaro-Stolz tétel alapjá: k k x x x lim k lim k k lim k k x x x k k p p p x x x x x x p k lim lim p.... pot Másrészt - k p p k 0 lim lim lim lim 0 x x x x x x x x x x Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

57 Tehát: x lim k pot 0 4. Legyeek A, B M mátrixok és valós szám. Igazold, hogy: ) X, Y M eseté det X Y det X Y det X det Y. ) det A B det AB BA det A B det A B és A B AB BA A B A B det det det det 3) det A B det AB BA det A det B det A B det AB BA. dr. Becze Mihály, Bukarest a b u v ) Legye X és Y. Akkor c d w t a u b v det( X Y) ad at ud ut bc cv wb wv c w d t a u b v det( X Y) ad at ud ut bc cv wb wv, tehát c w d t det X Y det X Y ad ut bc vw (det X det Y)... pot ) Az első potba szereplő egyelőségbe végezzük el a következő helyettesítéseket: Y AB BA. Kapjuk, hogy A B AB BA A B AB BA det det det A B AB BA det A A B B A B det A B det A B. X A B, det A A B B A B det A B A B det A B A B det. Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

58 azaz A B AB BA A B A B det det det det ()...3 pot Az első potba szereplő egyelőségbe legye most:, Y AB BA X A B det és akkor kapjuk, hogy A B AB BA det A B AB BA det A B AB BA, ie det A B AB BA det A B AB BA det A B AB BA det A A B B A B det A A B B A B A B A B det det ()...3 pot 3) Ha det A B u és det det det A B AB BA uv és u v, A B det AB BA det A B v, akkor a (). és (). összefüggésekből u v u v másrészt ismert, hogy uv, u, v egyelőtleségeket kapjuk: amelyet átírva a bizoyítadó A B AB BA A B A B AB BA det det det det det det.... pot Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

59 XII. osztály Javítókulcs.feladat Egy egyelő oldalú ABC háromszög midhárom csúcsa rajta va az f :, f x x függvéy grafikus képé. a) Határozd meg az ABC háromszög területét, ha súlypotjáak koordiátái,. b) Ha az ABC háromszög két csúcsa az első egyedbe, harmadik csúcsa pedig a harmadik egyedbe va, akkor igazold, hogy a háromszög súlypotja midig az f függvéy grafikus képé va. Zsombori Gabriella, Csíkszereda Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

60 függvéy páratla, szimmetriategelye az egyeletű első x lim f x, lim f x 0, ezért a koordiáta-tegelyek aszimptotái. Így f grafikus a) Az f :, f x szögfelező, x 0 x y x képéek egyik ága az első egyedbe, másik ága pedig a harmadik egyedbe va. Mivel az ABC háromszög G, súlypotja rajta va a függvéy grafikus képé, ezért a háromszög midhárom csúcsa em lehet f-ek ugyaazo ágá, sőt két csúcspot azo az ágo kell legye, amelyike a G pot va. Legyeek ezek A és B. Mivel GA GB és a G pot rajta va az első szögfelező, ezért az A pot tükörképe az első szögfelezőre ézve a B pot. Így, ha például Ax0, x 0, akkor B, x 0,0 x 0. Viszot így a C pot rajta kell legye az első szögfelező x0 C,. x0 xa xb xc x0 Mivel G súlypot xg x0 4x0 0 x0 3, 3 3 mivel 0 x0. Tehát A 3, 3, B 3, 3...(3p) Ekkor TABC D, ahol x A A 3 3 D x y 3 3 3, x B C y y B C tehát TABC (p) Megjegyzés: Nyilvá a csúcsok koordiátáiak ismeretébe a területet többféleképpe is ki lehet számítai. b) Legyeek az A, B, C potok affixumai redre z j x j i, j,,3. x j Mivel az ABC háromszög egyelő oldalú, ezért z z z z z z z z z...(p) Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

61 Ekkor pedig x x x 6i x x x x x x x x x3 xx xx3 x3x x x x x x x i. 3 3 x x x3 x x x3 Tehát egyrészt x x x x 3 x3 x 6. x x x x x x 3 3 Másrészt, ha G rajta lee f grafikus képé, akkor y G y y y3, azaz x 3 G x x x 3 3, így pedig x x x3 9, tehát x x x3 x x x x 3 x3 x 6...(3p) x x x x x x 3 3 Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

62 . feladat Számítsd ki az I tg arccos si arctgx dx és I tg arcsi cos arctgx dx itegrálokat, ha x 0,. Dr. Becze Mihály, Bukarest I. Módszer: I tg arccos siarctgxdx tg arcsi siarctgxdx..(3p) tg arctgx dx tg arcctgx dx dx l x c x...(p) I tg arcsi cos arcctgx dx tg arccos cos arcctgx dx.....(p) x tg arcctgx dx tg arctgxdx xdx c...(p) II.Módszer: Legye arccossiarctgx t siarctgx cost si t arctgx t x tg t ctgt dx dt si t Tehát I tg arccos siarctgxdx tgt dt ctgt ' dt l ctgt c l x c si t ctgt Hasolóa számítjuk ki az I itegrált is.. Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

63 3.feladat A G a, a a,, a 0 logb x y a logb x alogb y a, b0,,, x, y G. a) Igazold, hogy Abel-féle csoport. b) Legyeek az xk a, k,,..., számok és jelölje,,..., x x x halmazak egy permutációját. halmazo adott a összetevési szabály, amelyre feáll:,,..., G, Igazold, hogy b xk yk a b xk a log log. k k a) ) logb x y a logb x alogb y a x y a x a ahol y y y az Dr. Becze Mihály, Bukarest logb y a, x y a és x y x y G, x, y G.(p) ) Mivel 3) logb ya logb xa x y a x a a y a y x, x, y G, ezért a művelet kommutatív. logb za x y z a x a a x a a x a...(p) log log log b b za za b ya logb ya logb za x y z a x y a a a x a a a x a logb y z a logb a ya a logb ya logb za x y z x y z, x, y, z G ezért a művelet asszociatív....(p) 4) logb e a x e x, x G x a x a, x G e a bg semleges elem a műveletre voatkoztatva.....(p) 5) log b x a x x' a b log x a log x' a x' a b G, x G...(p) b b) Az adott feltételek mellett a logaritmusos kifejezések értelmezettek. Alkalmazva a Cauchy-Schwarz egyelőtleséget kapjuk, hogy: b Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

64 x y a x a y a log log log b k k b k b k k k...(p) logb xk alogb yk a logb xk alogb xk a k k k k...(3p) log b xk a. k 4.feladat Oldd meg a valós számok halmazá a 3 x 4x 6x x cos egyeletet! Oláh-Ilkei Árpád, Barót cos Alkalmazva a cos képletet kapjuk, hogy...(p) cos 3 cos x x x x x x x x. Belátható, hogy x, x 3, x3 megoldásai az egyeletek...(3p) Igazolom, hogy ics több valós megoldás. 3 x Legye az f :, f x 4x 6x x cos függvéy. Feltételezem, hogy az f függvéyek va legalább 4 valós gyöke. Alkalmazva Rolle tételét, és azt egymásutá megismételve, következik, hogy az függvéyek va legalább 3 valós gyöke, az f '' függvéyek legalább valós gyöke és az f ''' függvéyek legalább valós gyöke va (3p) f ' De 3 f ''' x 4 si x 0, x, így elletmodáshoz jutuk. Tehát a megoldáshalmaz: 3 M,, (p) Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

65 Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

66 IX. osztály II. forduló. feladat Íjászok lőek egy m sugarú céltáblába. Mivel kedvelik a mágikus számokat, mide alkalommal hét vessző kilövése utá értékelik az eredméyt. Profik lévé az összes vessző beletalál a táblába, és hosszú gyakorlás sorá figyelek fel rá, hogy midig va két olya találat, amelyek közt a távolság em haladja meg az métert. Arra kérik matematikus barátjukat, hogy állapítsa meg, midig lesz-e ilye találatpár, vagy csak esetlegesség a megfigyelésük. Az is érdekelé őket, hogy lehet-e úgy lői, hogy bármely két találat közti távolság legalább méter legye. Adj választ az íjászok kérdéseire!. feladat Igazold, hogy em létezek olya a, b, c, * számok, amelyekre az a b c a b c szám égyzetszám legye! 3. feladat Adott az ABCD égyzet, F a CD oldal felezőpotja, H a BC oldalak B -hez közelebb eső harmadoló potja. Legye P az AF és BD egyeesek metszéspotja. Igazold, hogy PH AF! 4. feladat Egy derékszögű háromszög oldalaiak mértékszámai kétjegyű egész számok. Az átfogó mértékszáma ugyaazo számjegyekkel írható, mit az egyik befogóé, csak fordított sorredbe. Meyi lehet a mértékszáma egy ilye háromszög oldaláak? 5. feladat Az A -ba derékszögű ABC háromszögbe AD BC, D BC. Az AD átmérőjű kör az AB befogót K -ba, az AC befogót M -be metszi, és az L a KM és az AD metszéspotja. Tudva, hogy az AL szakasz hossza az AK és az AM szakaszok hosszáak mértai középaráyosa, határozd meg az ABC háromszög szögeiek mértékét! 6. feladat Müchhause báróak volt yolc darab azoos külsejű golyója, amelyek súlyai gramm, gramm, 3gramm,, 8gramm. Ezek egyikét gróf Szkleróz kölcsökérte, de elfelejtette visszaadi. Egy kétkarú mérlege egy méréssel a báró rájött, hogy melyik golyó hiáyzik. Vajo melyik golyó va Szkleróz grófál? Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

67 Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

68 X. osztály II. forduló feladat a) Határozd meg az összes p prímszámot, amelyre b) Határozd meg az összes q prímszámot, amelyre. feladat p 4, p 6 q 4, 4, q is prímek. q 0, q 34 is prímek. Etele és Márk kavicsozak. Ez a játék abból áll, hogy a kezdőjátékos feltesz valaháy kavicsot az asztalra, majd elvesz legalább egyet, de em többet, mit a kavicsok felét; aztá a másik játékos vesz el az asztalo maradt kavicsok közül éháyat, az előbbi szabály szerit. A játék addig tart, amíg el em fogyak a kavicsok az asztalról. Az veszít, aki az utolsó kavicsot veszi el. Va-e olya stratégia, amellyel Márk, a kezdőjátékos biztosa yeri fog? 3. feladat Adottak az ABC és ABC háromszögek úgy, hogy m(b A C ) = m(b A C ) = 90 0, valamit D (B C ), D (B C ) úgy, hogy A D B C, A D B C. Igazold, hogy A D A D A B A B + A C A C. 4. feladat Oldd meg a valós számok halmazá az c 4bc b c 4 a 3b c 4a b egyeletredszert! Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

69 5. feladat Egy táblára felírjuk az összes a k k számot, ahol k,,3,, k. A felírt a k számokból ab letörlük tetszőlegese kettőt, az a illetve b számokat, és visszaírjuk a táblára az x a b, illetve ab y a b számokat. Igazold, hogy az eljárás 08-szoros megismétlése utá a táblá maradt számok reciprokaiak összege kisebb, mit. 6. feladat Egy ABC háromszögbe legyeek redre talppotjai. Igazold, hogy : BC TBRP a) AC T ARS BC BR RP b). AC AR RS S, P, R az A, B, C csúcsokból húzott magasságok Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

70 XI-XII. osztály II. forduló. feladat Helyezz el egymás mellé valaháy üveggolyót. Tekitsd ezt első sorak. Alakíts ki belőlük párokat, így golyó pár élkül marad. Ezt a pár élküli golyót helyezd a. sorba, majd helyezd mellé az előző sor mide párjáak egy-egy golyóját. Majd csoportosítsd a. sorba levő golyókat hármasával, ekkor golyó megmarad. Ezt a kettőt helyezd a harmadik sorba, majd helyezd melléjük az előző sor mide hármasáak egy-egy golyóját. Így folytatva az eljárást, a k. sorba a csoportosítás utá éppe k darab golyó marad meg, és a 08. sorba potosa 08 üveggolyó lesz. Határozd meg az üveggolyók számát!. feladat Egy p 5 prímszámot pitagoraszi prímszámak evezük, ha felírható két égyzetszám összegekét. Igazold, hogy ha p, p,, p pitagoraszi prímszámok, akkor égyzetszám! p p p em 3. feladat Az ABC háromszög belsejébe adott egy P pot. Az AP egyees a BC oldalt D-be, a BP egyees az AC oldalt E-be, és a CP egyees az AB oldalt F-be metszi. Ha PD PE PF 3, és PA PB PC 43, meyi a PAPB PC szorzat értéke? 4. feladat Egy méter oldalhosszúságú szabályos hatszög belsejébe található egy 50 oldalú K kovex sokszög. Igazold, hogy a K csúcsai közül kiválasztható három úgy, hogy az általuk meghatározott háromszög területe legfeebb 7 égyzetcetiméter! 5. feladat Adott az 00 páros természetes szám. Egy vágj le egy-egy 5 -es téglalapot. Lefedhető-e az így kapott alakzat 5 -ös téglalappal, tudva azt, hogy a téglalapok em forgathatók el? 0 -es tábláak bal felső és jobb alsó sarkából darab 5 -es és darab 6. feladat Az ABC hegyesszögű háromszög köré írt körö jelölje M, illetve N az AC és AB körívek felezőpotját. Igazold, hogy az MN szakasz akkor és csakis akkor ériti a háromszögbe írt kört, ha az A szög mértéke 60. Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

71 Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

72 IX. osztály Javítókulcs, II. forduló. feladat Íjászok lőek egy m sugarú céltáblába. Mivel kedvelik a mágikus számokat, mide alkalommal hét vessző kilövése utá értékelik az eredméyt. Profik lévé az összes vessző beletalál a táblába, és hosszú gyakorlás sorá figyelek fel rá, hogy midig va két olya találat, amelyek közt a távolság em haladja meg az métert. Arra kérik matematikus barátjukat, hogy állapítsa meg, midig lesz-e ilye találatpár, vagy csak esetlegesség a megfigyelésük. Az is érdekelé őket, hogy lehet-e úgy lői, hogy bármely két találat közti távolság legalább méter legye. Adj választ az íjászok kérdéseire! Hivatalból A kört osszuk fel 6 egyelő körcikkre. A skatulyaelv alapjá biztosa lesz olya körcikk, melybe két vessző kerül. Ezek távolsága em lehet agyobb m-él, hisze a cikkek kerületi potjai közt is maximum m a távolság Tegyük fel, hogy az AOB körcikkbe található két pot. Jelöljük ezeket. G -vel és H - val. G és H a körcikk belsejébe vagy legfeljebb a határá található. A GOH háromszögbe GOH szög mértéke em agyobb 60 -ál, így az OGH vagy az OHG szögek közül az egyikek a mértéke, a agyobbikak, em kisebb 60 -ál. Mivel egy háromszögbe a agyobb szöggel szembe fekvő oldal hossza agyobb, mit a kisebb szöggel szembe fekvő, ezért max( OH, OG) HG Megvalósítható a potosa m-es távolság, hisze ehhez az kell, hogy valamely beírható pot. 3 pot pot pot pot

73 szabályos hatszög csúcsaiba és a céltábla közepébe lőjük.. feladat Igazold, hogy em létezek olya a, b, c, * számok, amelyekre az a b c a b c szám égyzetszám legye! Megoldás. Hivatalból Észrevehető, hogy pot 4 pot a b c a b c a b c a b c a b c a b c a b c a b c. a b c a b c a b c a b c a b c a b c a b c a b c. Tehát az a b c a b c szám két egymásutái égyzetszám között va, ezért em lehet égyzetszám. 3pot pot 3. feladat Adott az ABCD égyzet, F a CD oldal felezőpotja, H a BC oldalak B -hez közelebb eső harmadoló potja. Legye P az AF és BD egyeesek metszéspotja. Igazold, hogy PH AF!

74 Hivatalból Az ábra a a Haszáljuk a következő jelöléseket: AD a, DF, BH. 3 pot pot pot a DF AB PDF PD DF PF PBA. PB AB PA a PD PD PB PD BD, hasolóa 3 PF AF 3 () Megszerkesztjük: PT DC és PS BC DS DC 3, illetve CT CB a SC, 3 3 pot De mivel mc ( ) 90, PSCT téglalap, tehát a TH BC BH TC 3 a TC ebből következik, hogy 3 A THP derékszögű háromszögbe Pitagorasz tétele alapjá képpe a HCF háromszögbe FH 5a 6 a 5 PH 3, hasoló 3 pot Az ABF háromszögbe a 5 AF és így az ()-es összefüggés alapjá a 5 PF 6 A PHF háromszögbe alapjá HP PF. 5a PF PH FH, így Pitagorasz fordított tétele 36 pot 4. feladat Egy derékszögű háromszög oldalaiak mértékszámai kétjegyű egész számok. Az átfogó mértékszáma ugyaazo számjegyekkel írható, mit az egyik befogóé, csak fordított sorredbe. Meyi lehet a mértékszáma egy ilye háromszög oldaláak? Hivatalból pot

75 Legye az átfogó mértékszáma xy 0x y,így az egyik befogóé yx 0y x, ahol x és y 0-tól és egymástól külöböző számjegyek és x > y. A másik befogó mértékszáma legye z. Nyilvá 0 z 00. Pitágorász tételét alkalmazva 0 y x z 0x y pot pot ami egyeértékű az alábbival: z x - y x yx y A jobboldal osztható a prímszámmal, ezért a z is osztható vele. Mivel égyzetszámot külöböző prímszámok hatváyaiak szorzatakét felírva, bee mide kitevő páros, ezért Azoba Ugyaakkor z osztható -gyel. Így x y x y osztható -gyel. x ylegalább és legfeljebb 8, ezért csakis x ylehet osztható -gyel. x megfelelő, tehát x y =. ylegalább 3 és legfeljebb 7 lehet, így e két határ között csak maga a Most már tudjuk, hogy z 3 x y. E szerit x y égyzetszám, éspedig páratla, mert egész számok összege és külöbsége párosságra ézve megegyező, és x ypáratla. Így csak x y = lehetséges. E két feltételből 6, 5, z= 3, tehát az oldalak mértékszámai 33, 56 és 65. x= y = másrészt 3 pot 3 pot 5. feladat Az A -ba derékszögű ABC háromszögbe AD BC, D BC. Az AD átmérőjű kör az AB befogót K -ba, az AC befogót M -be metszi, és az L a KM és az AD metszéspotja. Tudva, hogy az AL szakasz hossza az AK és az AM szakaszok hosszáak mértai középaráyosa, határozd meg az ABC háromszög szögeiek mértékét!

76 Hivatalból Az ábra AKDM égyszög körbeírható ( K és M átmérő yugvó kerületi szögek), és a égyszögbe három szög derékszög, tehát AKDM téglalap az átlók metszéspotja L a téglalap középpotja, AL LD ML LK. Legye AP MK, P MK. pot pot pot 5pot Tudjuk, hogy AL AK AM T AKM KM AP AL AP AL AP ALP P -be derékszögű háromszögbe m ALP 30 az ALK egyelő szárú háromszög külső szöge AKM -be mk mm 5, 75 ADC -be m A mc mc 5, mb 75 75, 5, ezért az ABC szögeiek mértéke: pot 6. feladat Müchhause báróak volt yolc darab azoos külsejű golyója, amelyek súlyai gramm, gramm, 3gramm,, 8gramm. Ezek egyikét gróf Szkleróz kölcsökérte, de elfelejtette visszaadi. Egy kétkarú mérlege egy méréssel a báró rájött, hogy melyik golyó hiáyzik. Vajo melyik golyó va Szkleróz grófál? Hivatalból pot Ha a megmaradó golyókat felteszi a két serpeyőbe és ics egyesúly, abból em yer haszálható iformációt Müchhause. Csak akkor jöhet rá a hiáyzó golyó súlyára, ha

77 a két tálca között egyesúly va. pot Egyesúly akkor lehet, ha a megmaradt 7 golyó összsúlya (a mérőszám) páros =36. Tehát a hiáyzó golyó súlya is páros:, 4, 6 vagy 8 gramm. Ha a grammos hiáyzik, a megmaradt golyók között egyesúly úgy lesz, ha midkét tálcá 7 gramm lesz az összsúly. Ehhez legalább 3 golyót kell tei midkét serpeyőbe, és ez megvalósítható. 3 pot Ha a 4 grammos hiáyzik, a megmaradt golyók között egyesúly úgy lesz, ha midkét tálcá 6 gramm lesz az összsúly. Ehhez is legalább 3 golyót kell tei midkét serpeyőbe. Ez is megvalósítható. Ha a 8 grammos hiáyzik, a megmaradt golyók között egyesúly úgy lesz, ha midkét tálcá 4 gramm lesz az összsúly. Ehhez is legalább 3 golyót kell tei midkét serpeyőbe. Ez is megvalósítható Ha a 6 grammos hiáyzik, a megmaradt golyók között egyesúly úgy lesz, ha midkét tálcá 5 gramm lesz az összsúly. Ez lehet úgy is, ha az egyik tálcába a 7 és 8 grammos kerül, a másikba pedig az,, 3, 4 és 5 grammos golyó. Tehát ez az egy eset olya a lehetőségek közül, amelyél csak úgy mérhető egyesúly, hogy az egyik tálcába csak két golyót teszük. Ha Müchhause szerecsés, akkor az egyik tálcába golyót, a másikba pedig 5 golyót tesz, és a mérleg egyesúlyt mutat. Ez csak a legutoljára vizsgált esetbe fordulhat elő, amikor a Szkleróz grófál lévő golyó 6 grammos. pot pot

78 XXVIII.EMMV Szováta, 08 jauár 3. február 4. X. osztály II. forduló feladat a) Határozd meg az összes p prímszámot, amelyre p 4, p 6 is prímek. b) Határozd meg az összes q prímszámot, amelyre q 4, q 4, q 0, q 34 is prímek. dr. Becze Mihály, Bukarest a) Jelölje u a az a szám utolsó számjegyét. Ha u p, akkor u p akkor u p akkor u p akkor Ha 3 Ha 7 Ha 9 u p 4 5 és így u p 6 5 és így u p 6 5 és így u p 4 5 és így p p p p 4em prím. 6 em prím. 6 em prím. 4 em prím. p Egyedüli megoldás p 5 amelyre p 4 9 és p 6 3 prímek. p a) q 7 megoldás. p Ha k természetes szám, akkor q 7k em prímszám. Ha k természetes szám, akkor a következő esetek lehetségesek: Ha q 7k akkor q 34 M 7 0, tehát em prím. Ha q 7k akkor q 0 M 7 0, tehát em prím. Ha q 7k 3 akkor q 4 M 7 0, tehát em prím. Ha q 7k 4 akkor q 4 M 7 0, tehát em prím. Ha q 7k 5 akkor q Ha q 7k 6 akkor q 0 M 7 0, tehát em prím. 34 M 7 0, tehát em prím. Egyedüli megoldás q 7, q 4, q 4 3, q 0 59, 4p q p Megjegyzések Mukaidő 4 óra; Mide feladat helyes megoldása 0 potot ér; Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár

79 XXVIII.EMMV Szováta, 08 jauár 3. február 4.. feladat Etele és Márk kavicsozak. Ez a játék abból áll, hogy a kezdőjátékos feltesz valaháy kavicsot az asztalra, majd elvesz legalább egyet, de em többet, mit a kavicsok felét; aztá a másik játékos vesz el az asztalo maradt kavicsok közül éháyat, az előbbi szabály szerit. A játék addig tart, amíg el em fogyak a kavicsok az asztalról. Az veszít, aki az utolsó kavicsot veszi el. Va-e olya stratégia, amellyel Márk, a kezdőjátékos biztosa yeri fog? Komá Attila, Budapest Aki az utolsót kéytele elvei az veszít, tehát,aki akkor kerül sorra amikor kavics va az asztalo, az yer, aki előtt három kavics va, az veszít. Tehát ha elérheted, hogy a lépésed utá 3 kavics maradjo, akkor yertél. Ez utóbbi akkor lehetséges, ha 4, 5, vagy 6 kavics va az asztalo, amikor rád kerül a sor. Ha viszot 7 kavicsál kerülsz sorra, akkor lépésed utá kizárólag 4, 5 va 6 kavics maradhat az asztalo, tehát veszítei fogsz. Ha a játékos egy alakú számál következik, akkor a megtett lépés utá legtöbb, legkevesebb kavics maradhat az asztalo (mivel = 0,5, ezért legtöbb kavicsot vehet el, ez esetbe marada), a soro következő játékos viszot mideképp el tud ayit vei, hogy kavics maradjo, ami azt jeleti, hogy a két játékos együttese számú kavicsot kell elvegye egy-egy lépés sorá. ). (mivel Ezt a stratégiát folytatva a következőek midig számú kavicsból kell elveie, így jut majd 3-hoz, ami. Márk számára a yerő stratégia a következő: kezdetbe akármeyi kavicsot feltehet az asztalra, kivéve számút, aztá pedig midig ayit vegye el, hogy az asztalo Etele számára számú kavics maradjo. Tehát a k vesztes szám. 3p 4p p Megjegyzések Mukaidő 4 óra; Mide feladat helyes megoldása 0 potot ér; Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár

80 XXVIII.EMMV Szováta, 08 jauár 3. február feladat Adottak az A B C és A B C háromszögek úgy, hogy = = 90, valamit ( ), ( ) úgy, hogy,. Igazold, hogy +. dr. Becze Mihály, Bukarest Vezessük be a következő jelöléseket: =, =, = h, =, =, = h, 3p Ezekkel a jelölésekkel írhatjuk, hogy: h = h = Így a bizoyítadó egyelőtleség egyeértékű a következőkkel: 3p + + ( + )( + ) + ( ) 0, ami yilvávalóa igaz. 3p Megjegyzések Mukaidő 4 óra; Mide feladat helyes megoldása 0 potot ér; Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár

81 XXVIII.EMMV Szováta, 08 jauár 3. február feladat Oldd meg a valós számok halmazá az c 4 bc b c 4 a 3b c 4a b redszert. Bíró Béla, Sepsiszetgyörgy 4 a 3b c 4a b () c 4 bc () b c (3) (3) c 0 () b 0, sőt ha c 0 vagy b 0 b 0 és c 0 esetbe kaphatuk megoldást. () c 4 0 elletmodás. Tehát csak p Az () -ből adódik, hogy ha a, b, c számhármas egy megoldás, akkor a, b, c számhármas is megoldás (4). A továbbiakba feltételezhetjük, hogy b 0 és c 0 (5). A () -es és (3) -as összefüggések felhaszálásával és a számtai mértai közepek közötti egyelőtleség alkalmazásával írhatjuk, hogy bc c 4 4c b c b (6). Másrészt: az () es egyelet átredezésével a következőhőz jutuk: a b b c 0 b c (5) b c (7). a b b c 0 azaz A (6) os és (7)-es egybevetéséből adódik, hogy b c. A b c feltétel mellett a () és (3) egyeletet csak a (, ) számpár elégíti ki. Ezt figyelembe véve az () es egyelet az a 8a 6 0 egyelethez vezet a 4 0 a. Tehát a (,, ) és (,, ) 4 számhármasok a megoldások. p 3p 3p Egy másik lehetséges megoldás: Az utolsó egyelőtleség kétszeresét hozzáadva az első két egyelethez az a b b c c 0 egyelőtleséghez jutuk, stb. Megjegyzések Mukaidő 4 óra; Mide feladat helyes megoldása 0 potot ér; Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár

82 XXVIII.EMMV Szováta, 08 jauár 3. február feladat Egy táblára felírjuk az összes a k k számot, ahol k,,3,, k. A felírt ak számokból ab letörlük tetszőlegese kettőt, az a illetve b számokat, és visszaírjuk a táblára az x a b illetve ab y a b számokat. Igazold, hogy az eljárás 08-szoros megismétlése utá a táblá maradt számok reciprokaiak összege kisebb, mit. Mátéfi Istvá, Marosvásárhely A táblá található számok reciprokaiak összege p A továbbiakba igazoljuk, hogy a feltételbe leírt, művelet sorá az összeg értéke em változik. Legyeek aés b a letörölt számok, ezek a feti összegbe az összegkét jeleek meg, a b ab A táblára visszaírt x a b és ab y a b számok reciprokaiak összege a b a b a b, vagyis a visszaírt számok reciprokaiak összege x y ab ab ab a b egyelő a letörölt számok reciprokaiak összegével. Tehát a táblá található számok reciprokaiak összege változatla marad mide törlés utá. Az eljárás 08-ik megismétlése utá is a táblá található számok reciprokaiak összege változatla marad, tehát kisebb, mit. 5p p Megjegyzések Mukaidő 4 óra; Mide feladat helyes megoldása 0 potot ér; Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár

83 XXVIII.EMMV Szováta, 08 jauár 3. február feladat Egy ABC háromszögbe legyeek az S, P, R potok redre az A, B, C csúcsokból húzott magasságok talppotjai. Igazold, hogy : BC TBRP a) AC T ARS BC BR RP b). AC AR RS Pálhegyi-Farkas László, Nagyvárad Rajz a) Ismert, hogy a talppoti háromszögbe az eredeti háromszög magasságai szögfelezők. Valóba, ha tekitjük a BRHS és ARHP körbeírható égyszögeket, akkor BRS BHS és ARP AHP. De AHP BHS mert csúcsszögek. Ezért BRS ARP és mivel CR magasság, következik, hogy SRH HRP. Hasolóa igazolható a többi is. Igazoljuk, hogy az ARP és ACB háromszögek hasolóak. Mivel ARHP körbeírható égyszög, ARP AHP, de AHP BHS mert csúcsszögek. BCA BHS mert merőleges szárú szögek. Hasolóa APR ABC. Ie következik, hogy az ARP és ACB háromszögek hasolóak. A többi esetbe hasoló az eljárás. Mivel az ARP és ACB háromszögek, illetve az BRS és BCA háromszögek hasolóak, AR RP BR RS következik, hogy: és. Eze relációkból kapjuk, hogy: AC BC BC AC AR BC RP AC BC BR RP, majd átredezve. AC BR BC RS AC AR RS De az előbbiekből következik, hogy BRP SRA, legye ezek mértéke. Akkor az előbbi BC BR RP si TBRP TBRP összefüggés átírható úgy, hogy:. AC AR RS si T T ARS ARS p p p p p b) Mivel BR RP BR RP következik a kért összefüggés: T BR RP T AR RS BRP p ARS Megjegyzések Mukaidő 4 óra; Mide feladat helyes megoldása 0 potot ér; Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár

84 XI-XII. osztály Javítókulcs. feladat Helyezz el egymás mellé valaháy üveggolyót. Tekitsd ezt első sorak. Alakíts ki belőlük párokat, így golyó pár élkül marad. Ezt a pár élküli golyót helyezd a. sorba, majd helyezd mellé az előző sor mide párjáak egy-egy golyóját. Majd csoportosítsd a. sorba levő golyókat hármasával, ekkor golyó megmarad. Ezt a kettőt helyezd a harmadik sorba, majd helyezd melléjük az előző sor mide hármasáak egy-egy golyóját. Így folytatva az eljárást, a k. sorba a csoportosítás utá éppe k darab golyó marad meg, és a 08. sorba potosa 08 üveggolyó lesz. Határozd meg az üveggolyók számát! Mészár Juliaa, Nagyszalota, Pálhegyi-Farkas László, Nagyvárad Legye a golyók száma. Ekkor. sor: g. sor: g 3g 3. sor: g 4g sor: 06 g06 08g sor: 07 g (4p) Tehát g07. Ekkor a. sortól kezdődőe mide sorba vigyük át a baloldalról a szabadtagokat a jobb oldalra, majd ezutá a jelzett meyiséggel szorozzuk be a sorokat, a második sortól kezdve: g g 3g! g 4g 3! 3 Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

85 g g 07g 06! g 07!...(3p) Összeadva a sorok megfelelő oldalait, majd leegyszerűsítve, azt kapjuk, hogy:!! 3! 08!...(p). feladat Egy prímszámot pitagoraszi prímszámak evezük, ha felírható két égyzetszám összegekét. Igazold, hogy ha p, p,, p pitagoraszi prímszámok, akkor p 5 p p p em égyzetszám! Ha * m, akkor m M 4, M 4 a b M M M Ha, eszerit ha * ab, akkor Dr. Becze Mihály, Bukarest 4, 4, 4...(3p) p k prímszám, akkor p M4 k bármely k,,, eseté....(3p) Akkor p p p M 4 M 4 M 4, M 4 3 Ebből következik, hogy az...(3p) p p p szám em lehet teljes égyzet. 3.feladat Az ABC háromszög belsejébe adott egy P pot. Az AP egyees a BC oldalt D-be, a BP egyees az AC oldalt E-be, és a CP egyees az AB oldalt F-be metszi. Ha PD PE PF 3és PA PB PC 43, meyi a PAPB PC szorzat értéke? Róka Sádor, Nyíregyháza Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

86 Legye h és h c redre az APB háromszög P- ből húzott, illetve az ABC háromszög C-ből húzott magassága. h FP 3 hasolóak, akkor h FC 3 PC...(p) c Ekkor t t PAB ABC AB h h....(p) AB hc hc Mivel az FPM és FCN háromszögek Tehát t t PAB ABC 3. Hasolóa kapjuk, hogy: 3 PC t t PBC ABC 3 3 PA és t t PCA ABC 3....(p) 3 PB Adjuk össze az egyelőségeket:,...(p) 3 PC 3 PA 3 PB 54 9 PA PB PC PA PB. Mivel PA PB PC 43 PA PB PC (p) redezés utá: PC 4. feladat Egy méter oldalhosszúságú szabályos hatszög belsejébe található egy 50 oldalú K kovex sokszög. Igazold, hogy a K csúcsai közül kiválasztható három, úgy hogy az általuk meghatározott háromszög területe legfeebb 7 égyzetcetiméter! Dr. Becze Mihály, Bukarest Mivel a K sokszög bee va a hatszög belsejébe, a kerülete legfeebb 600 cm lehet....(p) Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

87 Legyeek a K sokszög csúcsai A, A, A50, és képezzük az A A A A, A A A A,..., A A A A, A A A A számokat....(p) Eze 50 szám összege a K sokszög kerületéek kétszerese, vagyis legtöbb 00 cm lehet,...(p) tehát va közöttük legalább egy, amely kisebb vagy egyelő, mit 4 cm (ellekező esetbe az összeg agyobb lee mit 00 cm )....(p) Legye ez Ai Ai Ai Ai, i i i i i i i TA i Ai Ai A A A A si A A A A A A A i i i i...(p), majd haszálva a mértai és számtai középaráyosok egyelőtleségét kapjuk, hogy i i i Ai Ai Ai Ai 4 TA A A 7...(p) feladat Adott az 00 páros természetes szám. Egy 0 -es tábláak bal felső és jobb alsó sarkából vágj le egy-egy 5 -es téglalapot. Lefedhető-e az így kapott alakzat darab 5 -es és -ös téglalappal, tudva azt, hogy a téglalapok em forgathatók el? darab 5 Róka Sádor, Nyíregyháza Szíezzük felváltva az alakzat sorait fehér, illetve fekete szíel, az első sor legye fehér. Így sor fekete, tehát 0 4 fekete égyzet lesz....(p) Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

88 Tegyük fel, hogy a lefedés lehetséges. Akkor egy 5 -ös téglalap midig 5 fekete égyzetet takar le, tehát az -ös téglalap összese fekete égyzetet fed...(p) darab 5 5 Másrészt egy 5 -es téglalap midig 4 vagy 6 fekete égyzetet takar, tehát az ilye típusú téglalapok által lefedett fekete égyzetek száma páros.....(p) Tehát a téglalapok által összese lefedett fekete égyzetek száma M 5( ) alakú, ami páratla figyelembe véve, hogy páros, ami elletmod aak,hogy 0 4páros...(p) Tehát a lefedés lehetetle....(p) 6.feladat Az ABC hegyesszögű háromszög köré írt körö jelölje M, illetve N az AC és AB körívek felezőpotját. Igazold, hogy az MN szakasz akkor és csakis akkor ériti a háromszögbe írt kört, ha az A szög mértéke 60. Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

89 Bizoyítás: Dávid Géza, Székelyudvarhely Jelöljük I -vel a háromszögbe írt kör középpotját. A BI szögfelező a köré írt kört az M -be, a CI szögfelező pedig az N -be metszi. Először lássuk be, hogy és. Mivel A B IAM IAB BAM és következik, hogy az AMI háromszögbe A B AIM, tehát az....(3p) IM MA IN NA IM MA AMI C AMIN égyszög deltoid, az NM Az IN NA egyelőség hasolóa igazolható. A fetiekből következik, hogy az felezi az AI szakaszt és merőleges rá....(p) Jelöljük Q -val az NM és AI szakaszok metszéspotját. Az NM akkor és csakis akkor ériti a háromszögbe írt kört, ha IQ r, ahol r az ABC háromszögbe írt kör sugara....(p) Jelöljük L -lel a beírt kör és az AC oldal éritési potját. Tehát az NM akkor és csakis akkor ériti a háromszögbe írt kört, ha AI r, azaz ha az ALI derékszögű háromszögbe IAL 30, vagyis ha az A szög 60 -os....(p) Léyeges általáosításokért és az elsőtől külöböző megoldásokért egy feladatra legfeljebb 5 pluszpot jár.

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február II.forduló -10. osztály

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február II.forduló -10. osztály Miisterul Educaţiei Națioale și Cercetării Știițifice Subiecte petru Etapa aţioală a Cocursului de Matematică al Liceelor Maghiare di Româia XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaversey Zilah, 016. február 11

Részletesebben

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA)

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) O k t a t á s i H i v a t a l A 5/6 taévi Országos Középiskolai Taulmáyi Versey első forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató A 5 olya égyjegyű szám, amelyek számjegyei

Részletesebben

ALGEBRA. egyenlet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 198.

ALGEBRA. egyenlet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 198. ALGEBRA MÁSODFOKÚ POLINOMOK. Határozzuk meg az + p + q = 0 egyelet megoldásait, ha tudjuk, hogy egész számok, továbbá p + q = 98.. Határozzuk meg az összes olya pozitív egész p és q számot, amelyre az

Részletesebben

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február osztály -- I. forduló

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február osztály -- I. forduló Miisterul Educaţiei Națioale și Cercetării Știițifice Subiecte petru Etapa aţioală a Cocursului de Matematică al Liceelor Maghiare di Româia XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaversey Zilah, 06. február 4..

Részletesebben

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február Miisterul Educaţiei Națioale și Cercetării Știițifice Subiecte petru Etapa aţioală a Cocursului de Matematică al Liceelor Maghiare di Româia XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaversey Zilah, 06. február 4..

Részletesebben

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február I. forduló 9. osztály. feladat: Mikor áll fe az egyelőség? a) Igazold, hogy + b) Igazold, hogy. feladat: Az..., bármely > 0 és eseté! +, bármely * eseté! sorozatot a következőképpe értelmezzük: és, bármely

Részletesebben

10.M ALGEBRA < <

10.M ALGEBRA < < 0.M ALGEBRA GYÖKÖS KIFEJEZÉSEK. Mutassuk meg, hogy < + +... + < + + 008 009 + 009 008 5. Mutassuk meg, hogy va olya pozitív egész szám, amelyre 99 < + + +... + < 995. Igazoljuk, hogy bármely pozitív egész

Részletesebben

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo SZÁMELMÉLET Vasile Beride, Filippo Spagolo A számelmélet a matematika egyik legrégibb ága, és az egyik legagyobb is egybe Eek a fejezetek az a célja, hogy egy elemi bevezetést yújtso az első szite lévő

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. Tekintsük az alábbi szabályos hatszögben a következő vektorokat: a = AB és b = AF. Add meg az FO, DC, AO, AC, BE, FB, CE, DF vektorok koordinátáit az (a ; b ) koordinátarendszerben! Alkalmazzuk

Részletesebben

Bizonyítások. 1) a) Értelmezzük a valós számok halmazán az f függvényt az képlettel! (A k paraméter valós számot jelöl).

Bizonyítások. 1) a) Értelmezzük a valós számok halmazán az f függvényt az képlettel! (A k paraméter valós számot jelöl). ) a) Értelmezzük a valós számok halmazá az f függvéyt az f x = x + kx + 9x képlettel! (A k paraméter valós számot jelöl) ( ) Számítsa ki, hogy k mely értéke eseté lesz x = a függvéyek lokális szélsőértékhelye

Részletesebben

A G miatt (3tagra) Az egyenlőtlenségek két végét továbbvizsgálva, ha mindkét oldalt hatványozzuk:

A G miatt (3tagra) Az egyenlőtlenségek két végét továbbvizsgálva, ha mindkét oldalt hatványozzuk: Kocsis Júlia Egyelőtleségek 1. Feladat: Bizoytsuk be, hogy tetszőleges a, b, c pozitv valósakra a a b b c c (abc) a+b+c. Megoldás: Tekitsük a, b és c számok saját magukkal súlyozott harmoikus és mértai

Részletesebben

XXIII. Vályi Gyula Emlékverseny május 13. V. osztály

XXIII. Vályi Gyula Emlékverseny május 13. V. osztály XXIII. Vályi Gyula Emlékverseny Marosvásárhely 207. május 3. V. osztály. Sári néni a piacon 00 db háromféle tojást vásárolt 00 RON értékben. Tudva azt, hogy a tyúktojás ára 50 bani, a libatojás 5 RON és

Részletesebben

Hajós György Versenyre javasolt feladatok SZIE.YMÉTK 2011

Hajós György Versenyre javasolt feladatok SZIE.YMÉTK 2011 1 Molár-Sáska Gáboré: Hajós György Verseyre javasolt feladatok SZIE.YMÉTK 011 1. Írja fel a számokat 1-tıl 011-ig egymás utá! Határozza meg az így kapott agy szám 0-cal való osztási maradékát!. Az { }

Részletesebben

3 függvény. Számítsd ki az f 4 f 3 f 3 f 4. egyenlet valós megoldásait! 3 1, 3 és 5 3 1

3 függvény. Számítsd ki az f 4 f 3 f 3 f 4. egyenlet valós megoldásait! 3 1, 3 és 5 3 1 Érettségi, M, I-es feladatsor, természettudomány.. Számítsd ki a C! összeget! log 4. Határozd meg a. Számítsd ki az egyenlet valós megoldásait! összeg értékét, ha és az 4. Adott az f : 0,, f. Adottak az

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. Határozd meg a szakasz hosszát, ha a végpontok koordinátái: A ( 1; ) és B (5; )! A szakasz hosszához számítsuk ki a két pont távolságát: d AB = AB = (5 ( 1)) + ( ) = 6 + 1 = 7 6,08.. Határozd

Részletesebben

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése A határozatla esetek kiküszöbölése 9 VII A határozatla esetek kiküszöbölése 7 A l Hospital szabály A véges övekedések tétele alapjá egy függvéy értékét egy potba közelíthetjük az köryezetébe felvett valamely

Részletesebben

I. rész. c) Az m valós paraméter értékétől függően hány megoldása van a valós számok halmazán az alábbi egyenletnek?

I. rész. c) Az m valós paraméter értékétől függően hány megoldása van a valós számok halmazán az alábbi egyenletnek? Fazakas Tüde, 05 ovember Emelt szitű érettségi feladatsorok és megoldásaik Összeállította: Fazakas Tüde; dátum: 05 ovember I rész feladat a) Egymillió forit összegű jelzálogkölcsöt veszük fel évre 5%-os

Részletesebben

( a b)( c d) 2 ab2 cd 2 abcd 2 Egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn

( a b)( c d) 2 ab2 cd 2 abcd 2 Egyenlőség akkor és csak akkor áll fenn Feladatok közepek közötti egyelőtleségekre (megoldások, megoldási ötletek) A továbbiakba szmk=számtai-mértai közép közötti egyelőtleség, szhk=számtaiharmoikus közép közötti egyelőtleség, míg szk= számtai-égyzetes

Részletesebben

XXII. Vályi Gyula Emlékverseny április 8. V. osztály

XXII. Vályi Gyula Emlékverseny április 8. V. osztály V. osztály 1. Egy anya éveinek száma ugyanannyi, mint a lánya életkora hónapokban kifejezve. Mennyi idősek külön-külön, ha az anya 23 évvel és 10 hónappal idősebb a lányánál? 2. Melyek azok a 2016-nál

Részletesebben

Mőbiusz Nemzetközi Meghívásos Matematika Verseny Makó, március 26. MEGOLDÁSOK

Mőbiusz Nemzetközi Meghívásos Matematika Verseny Makó, március 26. MEGOLDÁSOK Mőbiusz Nemzetözi Meghívásos Matematia Versey Maó, 0. március 6. MEGOLDÁSOK 5 700. Egy gép 5 óra alatt = 000 alatt 000 csavart. 000 csavart észít, így = gép észít el 5 óra 000. 5 + 6 = = 5 + 5 6 5 6 6.

Részletesebben

Koordinátageometria összefoglalás. d x x y y

Koordinátageometria összefoglalás. d x x y y Koordiátageometria összefoglalás Vektorok A helyvektor hossza Két pot távolsága r x y d x x y y AB A két potot összekötő vektort megkapjuk, ha a végpot koordiátáiból kivojuk a kezdőpot koordiátáit. Vektor

Részletesebben

3. Számelmélet. 1-nek pedig pontosan három. Hány pozitív osztója van az n számnak? OKTV 2012/2013; I. kategória, 1. forduló

3. Számelmélet. 1-nek pedig pontosan három. Hány pozitív osztója van az n számnak? OKTV 2012/2013; I. kategória, 1. forduló . Számelmélet I. Feladatok 1. Háy égyzetszám osztója va a 7 5 5 7 számak?. Az pozitív egész számak potosa két pozitív osztója va, az + 1-ek pedig potosa három. Háy pozitív osztója va az + 01 számak? OKTV

Részletesebben

Gyakorló feladatok javítóvizsgára szakközépiskola matematika 9. évfolyam

Gyakorló feladatok javítóvizsgára szakközépiskola matematika 9. évfolyam Gyakorló feladatok javítóvizsgára szakközépiskola matematika 9. évfolyam Halmazok:. Adott két halmaz: A = kétjegyű pozitív, 4-gyel osztható számok B = 0-nél nagyobb, de 0-nál nem nagyobb pozitív egész

Részletesebben

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február II. forduló osztály

XXVI. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Zilah, február II. forduló osztály . feladat: Szupercsiga egy függőleges falon mászik felfelé. Első nap 4 cm-t tesz meg, éjszaka cm-t visszacsúszik. Második napon 9 cm-t tesz meg, éjszaka 4 cm-t csúszik vissza, harmadik napon 6 cm-t mászik,

Részletesebben

2. Hatványsorok. A végtelen soroknál tanultuk, hogy az. végtelen sort adja: 1 + x + x x n +...

2. Hatványsorok. A végtelen soroknál tanultuk, hogy az. végtelen sort adja: 1 + x + x x n +... . Függvéysorok. Bevezetés és defiíciók A végtele sorokál taultuk, hogy az + x + x + + x +... végtele összeg x < eseté koverges. A feti végtele összegre úgy is godolhatuk, hogy végtele sok függvéyt aduk

Részletesebben

Komplex számok. d) Re(z 4 ) = 0, Im(z 4 ) = 1 e) Re(z 5 ) = 0, Im(z 5 ) = 2 f) Re(z 6 ) = 1, Im(z 6 ) = 0

Komplex számok. d) Re(z 4 ) = 0, Im(z 4 ) = 1 e) Re(z 5 ) = 0, Im(z 5 ) = 2 f) Re(z 6 ) = 1, Im(z 6 ) = 0 Komplex számok 1 Adjuk meg az alábbi komplex számok valós, illetve képzetes részét: a + i b i c z d z i e z 5 i f z 1 A z a + bi komplex szám valós része: Rez a, képzetes része Imz b Ez alapjá a megoldások

Részletesebben

1. Legyen egy háromszög három oldalának a hossza a, b, c. Bizonyítsuk be, hogy Mikor állhat fenn egyenlőség? Kántor Sándorné, Debrecen

1. Legyen egy háromszög három oldalának a hossza a, b, c. Bizonyítsuk be, hogy Mikor állhat fenn egyenlőség? Kántor Sándorné, Debrecen 10. osztály 1. Legyen egy háromszög három oldalának a hossza a, b, c. Bizonyítsuk be, hogy ( a + b + c) 3 4 ab + bc + ca Mikor állhat fenn egyenlőség? Kántor Sándorné, Debrecen A feladatban szereplő kettős

Részletesebben

XVIII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny

XVIII. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny 9. osztály 1. feladat: Oldjuk meg a természetes számok halmazán az 1 1 1 egyenletet? x y 009 Kántor Sándor (Debrecen). feladat: B Az ABCD deltoidban az A és C csúcsnál derékszög van, és a BD átló 1 cm.

Részletesebben

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet):

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet): A umerikus sorozatok fogalma, határértéke (A TÁMOP-4-8//A/KMR-9-8 számú projekt keretébe írt egyetemi jegyzetrészlet): Koverges és diverges sorozatok Defiíció: A természetes számoko értelmezett N R sorozatokak

Részletesebben

INJEKTIVITÁS ÉS EGYÉB TULAJDONSÁGOK MEGOLDOTT FELADATOK

INJEKTIVITÁS ÉS EGYÉB TULAJDONSÁGOK MEGOLDOTT FELADATOK Megoldott feladatok Ijektivitás és egyéb tulajdoságok 59 ) INJEKTIVITÁS ÉS EGYÉB TULAJDONSÁGOK MEGOLDOTT FELADATOK Határozd meg azt az f:r R függvéyt, amelyre f ( f ( ) x R és a g:r R g ( = x f ( függvéy

Részletesebben

V. GYAKORLATOK ÉS FELADATOK ALGEBRÁBÓL

V. GYAKORLATOK ÉS FELADATOK ALGEBRÁBÓL 86 Összefoglaló gyaorlato és feladato V GYAKORLATOK ÉS FELADATOK ALGEBRÁBÓL 5 Halmazo, relácó, függvéye Bzoyítsd be, hogy ha A és B ét tetszőleges halmaz, aor a) P( A) P( B) P( A B) ; b) P( A) P ( B )

Részletesebben

B1 teszt 87. 1, x = 0 sorozat határértéke

B1 teszt 87. 1, x = 0 sorozat határértéke B teszt 87 B teszt A világot csak hat szám vezérli. (Marti Rees) Ezt a köyvet öt betű.. Az = + +,, = sorozat határértéke ( + ) a) ; b) ; c) d) ; e) em létezik.. A lim{ e } határérték ({ } az törtrésze)

Részletesebben

XXVII. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Nagyvárad, február I. forduló - 9. osztály

XXVII. Erdélyi Magyar Matematikaverseny Nagyvárad, február I. forduló - 9. osztály Nagvárad, 07. február 3 6.. feladat: Két játékos a következő játékot játssza: Az,,3,...,07 véges számsorozatból váltakozva kiválasztanak eg-eg számot, és azt törlik a sorozatból. Bármelikük látja, hog

Részletesebben

Kardos Montágh verseny Feladatok

Kardos Montágh verseny Feladatok Krdos Motágh versey Feldtok Az ABC háromszög hozzáírt köreiek középpotji O, P, Q, beírt köréek középpotj K Melyik állítás igz z lábbik közül? K z OPQ háromszög A) súlypotj B) mgsságpotj C) szögfelezőiek

Részletesebben

1. Gyökvonás komplex számból

1. Gyökvonás komplex számból 1. Gyökvoás komplex számból Gyökvoás komplex számból. Ismétlés: Ha r, s > 0 valós, akkor rcos α + i siα) = scos β + i siβ) potosa akkor, ha r = s, és α β a 360 egész számszorosa. Moivre képlete scos β+i

Részletesebben

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal 04/0 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MTEMTIK I KTEGÓRI (SZKKÖZÉPISKOL) Javítási-értékelési útmutató Határozza meg a tízes számrendszerbeli x = abba és y =

Részletesebben

2. fejezet. Számsorozatok, számsorok

2. fejezet. Számsorozatok, számsorok . fejezet Számsorozatok, számsorok .. Számsorozatok és számsorok... Számsorozat megadása, határértéke Írjuk fel képlettel az alábbi sorozatok -dik elemét! mooto, korlátos, illetve koverges-e! Vizsgáljuk

Részletesebben

(d) x 6 3x 2 2 = 0, (e) x + x 2 = 1 x, (f) 2x x 1 = 8, 2(x 1) a 1

(d) x 6 3x 2 2 = 0, (e) x + x 2 = 1 x, (f) 2x x 1 = 8, 2(x 1) a 1 . Bevezető. Oldja meg az alábbi egyeleteket: (a cos x + si x + cos x si x = (b π si x = x π 4 x 3π 4 cos x (c cos x + si x = si x (d x 6 3x = 0 (e x + x = x (f x + 5 + x = 8 (g x + + x + + x + x + =..

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 5. EMELT SZINT I.

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI május 5. EMELT SZINT I. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI 05. május 5. EMELT SZINT I. ) Oldja meg a valós számok halmazá az alábbi egyeleteket! a) si x cos x (6 pot) b) x x x (7 pot) a) cos x si x helyettesítése. Nullára redezve: si x si

Részletesebben

Debreceni Egyetem, Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar. Feladatok a Gazdasági matematika I. tárgy gyakorlataihoz. Halmazelmélet

Debreceni Egyetem, Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar. Feladatok a Gazdasági matematika I. tárgy gyakorlataihoz. Halmazelmélet Debrecei Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudomáyi Kar Feladatok a Gazdasági matematika I. tárgy gyakorlataihoz a megoldásra feltétleül ajálott feladatokat jelöli e feladatokat a félév végére megoldottak

Részletesebben

1 n. 8abc (a + b) (b + c) (a + c) 8 27 (a + b + c)3. (1 a) 5 (1 + a)(1 + 2a) n + 1

1 n. 8abc (a + b) (b + c) (a + c) 8 27 (a + b + c)3. (1 a) 5 (1 + a)(1 + 2a) n + 1 A tárgy címe: ANALÍZIS A-B-C + gyakorlat Beroulli-egyelőtleség Ha N és h R, akkor + h + h Mikor va itt egyelőség? Léyeges-e a h feltétel? Számtai-mértai közép Bármely N és,, R, k 0 k =,, választással k

Részletesebben

2004_02/10 Egy derékszögű trapéz alapjainak hossza a, illetve 2a. A rövidebb szára szintén a, a hosszabb b hosszúságú.

2004_02/10 Egy derékszögű trapéz alapjainak hossza a, illetve 2a. A rövidebb szára szintén a, a hosszabb b hosszúságú. Geometria háromszögek, négyszögek 2004_01/10 Az ABC háromszög C csúcsánál derékszög van. A derékszöget a CT és CD szakaszok három egyenlő részre osztják. A CT szakasz a háromszög egyik magassága is egyben.

Részletesebben

18. Differenciálszámítás

18. Differenciálszámítás 8. Differeciálszámítás I. Elméleti összefoglaló Függvéy határértéke Defiíció: Az köryezetei az ] ε, ε[ + yílt itervallumok, ahol ε > tetszőleges. Defiíció: Az f függvéyek az véges helye vett határértéke

Részletesebben

Diszkrét matematika II., 3. előadás. Komplex számok

Diszkrét matematika II., 3. előadás. Komplex számok 1 Diszkrét matematika II., 3. előadás Komplex számok Dr. Takách Géza NyME FMK Iformatikai Itézet takach@if.yme.hu http://if.yme.hu/ takach/ 2007. február 22. Komplex számok Szereték kibővítei a valós számtestet,

Részletesebben

V. Deriválható függvények

V. Deriválható függvények Deriválható függvéyek V Deriválható függvéyek 5 A derivált fogalmához vezető feladatok A sebesség értelmezése Legye az M egy egyees voalú egyeletes mozgást végző pot Ez azt jeleti, hogy a mozgás pályája

Részletesebben

Az egyenlőtlenség mindkét oldalát szorozzuk meg 4 16-al:

Az egyenlőtlenség mindkét oldalát szorozzuk meg 4 16-al: Bevezető matematika kémikusoknak., 04. ősz. feladatlap. Ábrázoljuk számegyenesen a következő egyenlőtlenségek megoldáshalmazát! (a) x 5 < 3 5 x < 3 x 5 < (d) 5 x

Részletesebben

HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK. 5 cm 3 cm. 2,4 cm

HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK. 5 cm 3 cm. 2,4 cm HASONLÓSÁGGAL KAPCSOLATOS FELADATOK Egyszerű, hasonlósággal kapcsolatos feladatok 1. Határozd meg az x, y és z szakaszok hosszát! y cm cm z x 2, cm 2. Határozd meg az x, y, z és u szakaszok hosszát! x

Részletesebben

III. Vályi Gyula Emlékverseny december

III. Vályi Gyula Emlékverseny december III. Vályi Gyula Emlékverseny 1996. december 14 15. VI osztály A feladatok szövege után öt lehetséges válasz (A, B, C, D és E) található, amelyek közül csak pontosan egy helyes. A helyes válasz betűjelét

Részletesebben

(d) a = 5; c b = 16 3 (e) b = 13; c b = 12 (f) c a = 2; c b = 5. Számítsuk ki minden esteben a háromszög kerületét és területét.

(d) a = 5; c b = 16 3 (e) b = 13; c b = 12 (f) c a = 2; c b = 5. Számítsuk ki minden esteben a háromszög kerületét és területét. Euklidész tételei megoldások c = c a + c b a = c c a b = c c b m c = c a c b 1. Számítsuk ki az derékszögű ABC háromszög hiányzó oldalainak nagyságát, ha adottak: (a) c a = 1,8; c b =, (b) c = 10; c a

Részletesebben

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova Első rész Matematikai tréfák Matematikai játékok Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova A következő matematikai játékokba matematikai tréfákba a végső eredméy a játék kiidulási feltételeitől függ, és em a

Részletesebben

ANALITIKUS MÉRTAN I. VEKTORALGEBRA. 1. Adott egy ABCD tetraéder. Határozzuk meg az alábbi összegeket: a) AD + BC = BD + AC.

ANALITIKUS MÉRTAN I. VEKTORALGEBRA. 1. Adott egy ABCD tetraéder. Határozzuk meg az alábbi összegeket: a) AD + BC = BD + AC. ANALITIKUS MÉRTAN INFORMATIKA CSOPORT I. VEKTORALGEBRA 1. Feladatlap Műveletek vektorokkal 1. Adott egy ABCD tetraéder. Határozzuk meg az alábbi összegeket: a) AB + BD + DC; b) AD + CB + DC; c) AB + BC

Részletesebben

Kalkulus I. Első zárthelyi dolgozat 2014. szeptember 16. MINTA. és q = k 2. k 2. = k 1l 2 k 2 l 1. l 1 l 2. 5 2n 6n + 8

Kalkulus I. Első zárthelyi dolgozat 2014. szeptember 16. MINTA. és q = k 2. k 2. = k 1l 2 k 2 l 1. l 1 l 2. 5 2n 6n + 8 Név, Neptu-kód:.................................................................... 1. Legyeek p, q Q tetszőlegesek. Mutassuk meg, hogy ekkor p q Q. Tegyük fel, hogy p, q Q. Ekkor létezek olya k 1, k 2,

Részletesebben

Megoldások. Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma)

Megoldások. Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások 1. Határozd meg az a és b vektor skaláris szorzatát, ha a = 5, b = 4 és a közbezárt szög φ = 55! Alkalmazzuk a megfelelő képletet: a b = a b cos φ = 5 4 cos 55 11,47. 2. Határozd meg a következő

Részletesebben

3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató és Fejlesztő Itézet TÁMOP-3.1.1-11/1-01-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordiáció) II. szakasz MATEMATIKA 3. MINTAFELADATSOR EMELT SZINT 015 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatáskutató

Részletesebben

Matematika I. 9. előadás

Matematika I. 9. előadás Matematika I. 9. előadás Valós számsorozat kovergeciája +-hez ill. --hez divergáló sorozatok A határérték és a műveletek kapcsolata Valós számsorozatok mootoitása, korlátossága Komplex számsorozatok kovergeciája

Részletesebben

A tárgy címe: ANALÍZIS 1 A-B-C (2+2). 1. gyakorlat

A tárgy címe: ANALÍZIS 1 A-B-C (2+2). 1. gyakorlat A tárgy címe: ANALÍZIS A-B-C + gyakorlat Beroulli-egyelőtleség Legye N, x k R k =,, és tegyük fel, hogy vagy x k 0 k =,, vagy pedig x k 0 k =,, Ekkor + x k + x k Speciális Beroulli-egyelőtleség Ha N és

Részletesebben

4. Vektorok. I. Feladatok. vektor, ha a b, c vektorok által bezárt szög 60? 1. Milyen hosszú a v = a+

4. Vektorok. I. Feladatok. vektor, ha a b, c vektorok által bezárt szög 60? 1. Milyen hosszú a v = a+ 4 Vektorok I Feladatok Milyen hosszú a v a b c vektor, ha a b, c vektorok által bezárt szög 60? c b, a, b, c és az a és Mit állíthatunk az BCD konvex négyszögről, ha B D B BC CB CD DC D 0? Igaz-e, hogy

Részletesebben

1. megold s: A keresett háromjegyű szám egyik számjegye a 3-as, a két ismeretlen számjegyet jelölje a és b. A feltétel szerint

1. megold s: A keresett háromjegyű szám egyik számjegye a 3-as, a két ismeretlen számjegyet jelölje a és b. A feltétel szerint A 004{005. tan vi matematika OKTV I. kateg ria els (iskolai) fordul ja feladatainak megold sai 1. feladat Melyek azok a 10-es számrendszerbeli háromjegyű pozitív egész számok, amelyeknek számjegyei közül

Részletesebben

FELVÉTELI VIZSGA, szeptember 12.

FELVÉTELI VIZSGA, szeptember 12. BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA KAR FELVÉTELI VIZSGA, 08. szeptember. Írásbeli vizsga MATEMATIKÁBÓL FONTOS TUDNIVALÓK: A feleletválasztós feladatok,,a rész esetén egy

Részletesebben

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova Matematikai játékok Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova 1. rész Matematikai tréfák A következő matematikai játékokba matematikai tréfákba a végső eredméy a játék kiidulási feltételeitől függ, és em a játékosok

Részletesebben

A1 teszt 7. kifejezés értéke (x,

A1 teszt 7. kifejezés értéke (x, A teszt 7 A teszt (Algebra IX. osztály) Szeretük és ápoluk kell a tévedést, mert ő a megismerés ayaöle. (Nietzsche). Az E y y = + + y + y kifejezés értéke (, y ) a), y, ; b) függ -től és y -tól; c) csak

Részletesebben

KockaKobak Országos Matematikaverseny 9. osztály

KockaKobak Országos Matematikaverseny 9. osztály KockaKobak Országos Matematikaverseny 9. osztály 204. november 27. A feladatsort készítette: RÓKA SÁNDOR Lektorálta: DR. KISS GÉZA Anyanyelvi lektor: ASZÓDINÉ KOVÁCS MÁRIA www.kockakobak.hu A válaszlapról

Részletesebben

4 = 0 egyenlet csak. 4 = 0 egyenletből behelyettesítés és egyszerűsítés után. adódik, ennek az egyenletnek két valós megoldása van, mégpedig

4 = 0 egyenlet csak. 4 = 0 egyenletből behelyettesítés és egyszerűsítés után. adódik, ennek az egyenletnek két valós megoldása van, mégpedig Oktatási Hivatal Az forduló feladatainak megoldása (Szakközépiskola) Melyek azok az m Z számok, amelyekre az ( m ) x mx = 0 egyenletnek legfeljebb egy, az m x + 3mx 4 = 0 egyenletnek legalább egy valós

Részletesebben

Síkgeometria 12. évfolyam. Szögek, szögpárok és fajtáik

Síkgeometria 12. évfolyam. Szögek, szögpárok és fajtáik Szögek, szögpárok és fajtáik Szögfajták: Jelölés: Mindkét esetben: α + β = 180 Pótszögek: Olyan szögek, amelyeknek összege 90. Oldalak szerint csoportosítva A háromszögek Általános háromszög: Minden oldala

Részletesebben

2015. évi Bolyai János Megyei Matematikaverseny MEGOLDÁSI ÉS ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 9. osztály

2015. évi Bolyai János Megyei Matematikaverseny MEGOLDÁSI ÉS ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 9. osztály A közölt megoldási utak a feladatoknak nem az egyetlen helyes megoldási módját adják meg, több eltérő megoldás is lehetséges. Az útmutatótól eltérő megoldásokat a kialakult tanári gyakorlat alapján, az

Részletesebben

Az 1. forduló feladatainak megoldása

Az 1. forduló feladatainak megoldása Az 1. forduló feladatainak megoldása 1. Bizonyítsa be, hogy a kocka éléből, lapátlójából és testátlójából háromszög szerkeszthető, és ennek a háromszögnek van két egymásra merőleges súlyvonala! Megoldás:

Részletesebben

Matematika B4 I. gyakorlat

Matematika B4 I. gyakorlat Matematika B4 I. gyakorlat 2006. február 16. 1. Egy-dimeziós adatredszerek Va valamilye adatredszer (számsorozat), amelyről szereték kiszámoli bizoyos dolgokat. Az egyes értékeket jelöljük z i -vel, a

Részletesebben

1 k < n(1 + log n) C 1n log n, d n. (1 1 r k + 1 ) = 1. = 0 és lim. lim n. f(n) < C 3

1 k < n(1 + log n) C 1n log n, d n. (1 1 r k + 1 ) = 1. = 0 és lim. lim n. f(n) < C 3 Dr. Tóth László, Fejezetek az elemi számelméletből és az algebrából (PTE TTK, 200) Számelméleti függvéyek Számelméleti függvéyek értékeire voatkozó becslések A τ() = d, σ() = d d és φ() (Euler-függvéy)

Részletesebben

XX. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny

XX. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny XX. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny Bonyhád, 011. március 11 15. 10. osztály 1. feladat: Legyen egy háromszög három oldalának a hossza a, b és c. Bizonyítsuk be, hogy 3 (a+b+c) ab+bc+ca 4 Mikor állhat

Részletesebben

1. A KOMPLEX SZÁMTEST A természetes, az egész, a racionális és a valós számok ismeretét feltételezzük:

1. A KOMPLEX SZÁMTEST A természetes, az egész, a racionális és a valós számok ismeretét feltételezzük: 1. A KOMPLEX SZÁMTEST A természetes, az egész, a raioális és a valós számok ismeretét feltételezzük: N = f1 ::: :::g Z = f::: 3 0 1 3 :::g p Q = j p q Z és q 6= 0 : q A valós szám értelmezése végtele tizedestörtkét

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2010/2011-es tanév 1. forduló haladók III. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2010/2011-es tanév 1. forduló haladók III. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Oktatásért Közalapítvány támogatásával Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2010/2011-es tanév 1. forduló haladók III. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. Határozzuk

Részletesebben

MATEK-INFO UBB verseny április 6.

MATEK-INFO UBB verseny április 6. BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA KAR MATEK-INFO UBB verseny 219. április 6. Írásbeli próba matematikából FONTOS MEGJEGYZÉS: 1) Az A. részben megjelenő feleletválasztós

Részletesebben

Valós számok 5. I. Valós számok. I.1. Természetes, egész és racionális számok

Valós számok 5. I. Valós számok. I.1. Természetes, egész és racionális számok Valós számok 5 I Valós számok I Természetes, egész és racioális számok I Feladatok (8 oldal) Fogalmazz meg és bizoyíts be egy-egy oszthatósági kritériumot a -vel, -mal, 5-tel, 7-tel, 9-cel, -gyel való

Részletesebben

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő.

3. SOROZATOK. ( n N) a n+1 < a n. Egy sorozatot (szigorúan) monotonnak mondunk, ha (szigorúan) monoton növekvő vagy csökkenő. 3. SOROZATOK 3. Sorozatok korlátossága, mootoitása, kovergeciája Defiíció. Egy f : N R függvéyt valós szám)sorozatak evezük. Ha A egy adott halmaz és f : N A, akkor f-et A-beli értékű) sorozatak evezzük.

Részletesebben

NÉMETH LÁSZLÓ VÁROSI MATEMATIKA VERSENY 2013 HÓDMEZŐVÁSÁRHELY OSZTÁLY ÁPRILIS 8.

NÉMETH LÁSZLÓ VÁROSI MATEMATIKA VERSENY 2013 HÓDMEZŐVÁSÁRHELY OSZTÁLY ÁPRILIS 8. . feladat: Eg 5 fős osztálba va fiú és 4 lá. z iskolai bálo (fiú-lá) pár fog tácoli. Háféleképpe tehetik ezt meg? párok sorredje em számít, viszot az, hog ki kivel tácol, az már ige. (0 pot) Válasszuk

Részletesebben

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MATEMATIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Matematika emelt szit 1011 ÉRETTSÉGI VIZSGA 013. május 7. MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Formai előírások: Fotos tudivalók

Részletesebben

5. Kombinatorika. 8. Legfeljebb hány pozitív egész számot adhatunk meg úgy, hogy semelyik kettő összege és különbsége se legyen osztható 2015-tel?

5. Kombinatorika. 8. Legfeljebb hány pozitív egész számot adhatunk meg úgy, hogy semelyik kettő összege és különbsége se legyen osztható 2015-tel? 5. Kombiatorika I. Feladatok. Háyféleképpe olvashatók ki az alábbi ábrákról a PAPRIKAJANCSI, a FELADAT és a MATEMATIKASZAKKÖR szavak, ha midig a bal felső sarokból kell iduluk, és mide lépésük csak jobbra

Részletesebben

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2005-2006. tanévi első fordulójának feladatmegoldásai. 81f 2 + 90l 2 f 2 + l 2

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2005-2006. tanévi első fordulójának feladatmegoldásai. 81f 2 + 90l 2 f 2 + l 2 Az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2005-2006. tanévi első fordulójának feladatmegoldásai matematikából, a II. kategória számára 1. Két iskola tanulói műveltségi vetélkedőn vettek részt. A 100

Részletesebben

Bevezetés a matematikába (2009. ősz) 1. röpdolgozat

Bevezetés a matematikába (2009. ősz) 1. röpdolgozat Bevezetés a matematikába (2009. ősz) 1. röpdolgozat 1. feladat. Fogalmazza meg a következő ítélet kontrapozícióját: Ha a sorozat csökkenő és alulról korlátos, akkor konvergens. 2. feladat. Vezessük be

Részletesebben

1.1 Példa. Polinomok és egyenletek. Jaroslav Zhouf. Első rész. Lineáris egyenletek. 1 A lineáris egyenlet definíciója

1.1 Példa. Polinomok és egyenletek. Jaroslav Zhouf. Első rész. Lineáris egyenletek. 1 A lineáris egyenlet definíciója Poliomok és egyeletek Jaroslav Zhouf Első rész Lieáris egyeletek A lieáris egyelet defiíciója A következő formájú egyeleteket: ahol a, b valós számok és a + b 0, a 0, lieáris egyeletek hívjuk, az ismeretle

Részletesebben

Számelméleti alapfogalmak

Számelméleti alapfogalmak Számelméleti alapfogalma A maradéos osztás tétele Legye a és b ét természetes szám, b, és a>b Aor egyértelme léteze q és r természetes számo, amelyere igaz: a b q r, r b Megevezés: a osztadó b osztó q

Részletesebben

Számelmélet Megoldások

Számelmélet Megoldások Számelmélet Megoldások 1) Egy számtani sorozat második tagja 17, harmadik tagja 1. a) Mekkora az első 150 tag összege? (5 pont) Kiszámoltuk ebben a sorozatban az első 111 tag összegét: 5 863. b) Igaz-e,

Részletesebben

Síkbeli egyenesek Egy egyenes az x = 1 4t, y = 2 + t parméteres egyenletekkel adott. Határozzuk meg

Síkbeli egyenesek Egy egyenes az x = 1 4t, y = 2 + t parméteres egyenletekkel adott. Határozzuk meg Analitikus mértan 5. FELADATLAP Síkbeli egyenesek 5.1. Írjuk fel annak az egyenesnek a paraméteres egyenleteit, amely (i) áthalad az M 0 (1, 2) ponton és párhuzamos a a(3, 1) vektorral; (ii) áthalad az

Részletesebben

egyenletrendszert. Az egyenlő együtthatók módszerét alkalmazhatjuk. sin 2 x = 1 és cosy = 0.

egyenletrendszert. Az egyenlő együtthatók módszerét alkalmazhatjuk. sin 2 x = 1 és cosy = 0. Magyar Ifjúság. X. TRIGONOMETRIKUS FÜGGVÉNYEK A trigonometrikus egyenletrendszerek megoldása során kísérletezhetünk új változók bevezetésével, azonosságok alkalmazásával, helyettesítő módszerrel vagy más,

Részletesebben

XXIV. NEMZETKÖZI MAGYAR MATEMATIKAVERSENY Szabadka, április 8-12.

XXIV. NEMZETKÖZI MAGYAR MATEMATIKAVERSENY Szabadka, április 8-12. XXIV. NEMZETKÖZI MGYR MTEMTIKVERSENY Szabadka, 05. április 8-. IX. évfolyam. Egy -as négyzetháló négyzeteibe a bal felső mezőből indulva soronként sorra beirjuk az,,3,,400 pozitív egész számokat. Ezután

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2012/2013 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) Döntő Megoldások

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2012/2013 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) Döntő Megoldások Országos Középiskolai Tanulmáni Versen / Matematika I kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) Döntő Megoldások Eg papírlapra felírtuk a pozitív egész számokat n -től n -ig Azt vettük észre hog a felírt páros számok

Részletesebben

Pályázat címe: Pályázati azonosító: Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. www.u-szeged.hu www.palyazat.gov.

Pályázat címe: Pályázati azonosító: Kedvezményezett: Szegedi Tudományegyetem Cím: 6720 Szeged, Dugonics tér 13. www.u-szeged.hu www.palyazat.gov. Pályázat címe: Új geerációs sorttudomáyi kézés és tartalomfejlesztés, hazai és emzetközi hálózatfejlesztés és társadalmasítás a Szegedi Tudomáyegyeteme Pályázati azoosító: TÁMOP-4...E-5//KONV-05-000 Sortstatisztika

Részletesebben

Nevezetes sorozat-határértékek

Nevezetes sorozat-határértékek Nevezetes sorozat-határértékek. Mide pozitív racioális r szám eseté! / r 0 és! r +. Bizoyítás. Jelöljük p-vel, illetve q-val egy-egy olya pozitív egészt, melyekre p/q r, továbbá legye ε tetszőleges pozitív

Részletesebben

Nagy András. Feladatok a koordináta-geometria, egyenesek témaköréhez 11. osztály 2010.

Nagy András. Feladatok a koordináta-geometria, egyenesek témaköréhez 11. osztály 2010. Nagy András Feladatok a koordináta-geometria, egyenesek témaköréhez 11. osztály 010. Feladatok a koordináta-geometria, egyenesek témaköréhez 11. osztály 1) Döntsd el, hogy a P pont illeszkedik-e az e egyenesre

Részletesebben

Minta JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI 2. FELADATSORHOZ

Minta JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI 2. FELADATSORHOZ JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A MATEMATIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI. FELADATSORHOZ Formai előírások: A dolgozatot a vizsgázó által haszált szíűtől eltérő szíű tollal kell javítai, és a taári gyakorlatak megfelelőe

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT. Koordináta-geometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT. Koordináta-geometria MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT 1) Adott két pont: A 4; 1 felezőpontjának koordinátáit! AB felezőpontja legyen F. Koordináta-geometria és B 3 1; Írja fel az AB szakasz 1 3 4

Részletesebben

9. Írjuk fel annak a síknak az egyenletét, amely átmegy az M 0(1, 2, 3) ponton és. egyenessel;

9. Írjuk fel annak a síknak az egyenletét, amely átmegy az M 0(1, 2, 3) ponton és. egyenessel; Síkok és egyenesek FELADATLAP Írjuk fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely átmegy az M 0(,, ) ponton és a) az M(,, 0) ponton; b) párhuzamos a d(,, 5) vektorral; c) merőleges a x y + z 0 = 0 síkra;

Részletesebben

FELADATOK A KALKULUS C. TÁRGYHOZ

FELADATOK A KALKULUS C. TÁRGYHOZ FELADATOK A KALKULUS C. TÁRGYHOZ. HALMAZOK RELÁCIÓK FÜGGVÉNYEK. Bizoyítsuk be a halmaz-műveletek alapazoosságait! 2. Legye adott az X halmaz legye A B C X. Ha A B := (A B) (B A) akkor bizoyítsuk be hogy

Részletesebben

Koordináta-geometria feladatok (emelt szint)

Koordináta-geometria feladatok (emelt szint) Koordináta-geometria feladatok (emelt szint) 1. (ESZÉV Minta (2) 2004.05/7) Egy ABC háromszögben CAB = 30, az ACB = 45. A háromszög két csúcsának koordinátái: A(2; 2) és C(4; 2). Határozza meg a harmadik

Részletesebben

, D(-1; 1). A B csúcs koordinátáit az y = + -. A trapéz BD

, D(-1; 1). A B csúcs koordinátáit az y = + -. A trapéz BD Kör és egyenes kölcsönös helyzete Kör érintôje 7 9 A húr hossza: egység 9 A ( ) ponton átmenô legrövidebb húr merôleges a K szakaszra, ahol K az adott kör középpontja, feltéve, hogy a kör belsejében van

Részletesebben

Kitűzött feladatok Injektivitás és egyéb tulajdonságok 69 KITŰZÖTT FELADATOK

Kitűzött feladatok Injektivitás és egyéb tulajdonságok 69 KITŰZÖTT FELADATOK Kitűzött feladatok Ijektivitás és egyéb tulajdoságok 69 1. KITŰZÖTT FELADATOK Határozd meg az összes szigorúa mooto f:z Z függvéyt, amely teljesíti az f ( xy) = f ( y), x, y Z összefüggést és létezik k

Részletesebben

Megyei matematikaverseny évfolyam 2. forduló

Megyei matematikaverseny évfolyam 2. forduló Megyei matematikaverseny 0. 9. évfolyam. forduló. különbözı pozitív egész szám átlaga. Legfeljebb mekkora lehet ezen számok közül a legnagyobb? (A) (B) 8 (C) 9 (D) 78 (E) 44. 00 009 + 008 007 +... + 4

Részletesebben

Megyei matematikaverseny évfolyam 2. forduló

Megyei matematikaverseny évfolyam 2. forduló Megyei matematikaverseny 0. 9. évfolyam. forduló. Mennyi a tizenkilencedik prím és a tizenkilencedik összetett szám szorzata? (A) 00 (B) 0 (C) 0 (D) 04 (E) Az előző válaszok egyike sem helyes.. Az 000

Részletesebben

Vektorgeometria (1) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit

Vektorgeometria (1) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit Vektorgeometria (1) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit 1. A térbeli irányított szakaszokat vektoroknak hívjuk. Két vektort egyenlőnek tekintünk, ha párhuzamos eltolással fedésbe hozhatók.

Részletesebben

Oktatási Hivatal. 1 pont. A feltételek alapján felírhatók az. összevonás után az. 1 pont

Oktatási Hivatal. 1 pont. A feltételek alapján felírhatók az. összevonás után az. 1 pont Oktatási Hivatal Öt pozitív egész szám egy számtani sorozat első öt eleme A sorozatnak a különbsége prímszám Tudjuk hogy az első négy szám köbének összege megegyezik az ezen öt tag közül vett páros sorszámú

Részletesebben