A hitelértékelési kiigazítás tőketartalékolásának új szabályozása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A hitelértékelési kiigazítás tőketartalékolásának új szabályozása"

Átírás

1 Tanulmányok Közgazdaság Szemle, LXV. évf., 18. febuá ( o.) Boos Péte A htelétékelés kgazítás tőketatalékolásának ú szabályozása A htelétékelés kgazításból (cedt valuaton adustment, CVA) adódó veszteségek ellen tőketatalékolás szabályozása elentős efomon megy keesztül. Az ú szabályozásban a elenleg hatályos standadzált módszet egy ú, hvatalos nevén alap-cva-fomula válta fel. Tanulmányunkban ezt a módszet smetetük és elemezzük. Bemutatuk a szabályozó egyenlet mögött meghúzódó modellt, és kemelük a Bázel III. szabályozástól vett eltééseket. Az ú előíás által adott tőkeszükségletet numekus példákon keesztül hasonlítuk a modell eedményehez. Rámutatunk, hogy a avaslat ellemzően konzevatívabb tőketatalékolást vá el, mnt előde. Továbbá bemutatuk, hogy a tökéletesen fedezett potfóló és a nulla tőkeszükségletű potfóló továbba s elté egymástól.* Jounal of Economc Lteatue (JEL) kód: C1, C3, G1, G13, G3, G33. Bevezetés A htelétékelés kgazítás (cedt valuaton adustment, CVA) szakodalmában az egyk legtöbbet dézett mondat a Bázel Bankfelügyelet Bzottságtól számazk: A globáls pénzügy válság soán a patnekockázathoz kapcsolódó veszteségek közel kéthamada a htelétékelés kgazítás étékének megváltozásából adódott, és csupán egyhamaduk volt tényleges csődeseményeknek betudható. 1 A mondat ól llusztála a htelétékelés kgazítás elevancáát, ezt szokás dézn a CVA számítását elemző munkákban. Ee az dézete támaszkodk az a gyako évelés s, hogy a CVA pontos meghatáozása a hozzá kapcsolódó veszteségek matt különös fontosságú, eedetleg a Bázel. szabályozó keetendsze publkálásako * A tanulmányban kfetett nézetek kzáólag a szező személyes véleményét tüközk. 1 Dung the global fnancal css, howeve, oughly two-thds of losses attbuted to countepaty cedt sk wee due to CVA losses and only about one-thd wee due to actual defaults. Boos Péte PhD-hallgató, Budapest Covnus Egyetem, Befektetések és Vállalat Pénzügy Tanszék (e-mal: boospete9@gmal.com). A kézat első változata 17. úlus 8-án ékezett szekesztőségünkbe. do:

2 16 Boos Péte a Bázel Bankfelügyelet Bzottság ezzel ndokolta a CVA változásából adódó veszteségek ellen szabályozó tőkeszükséglet bevezetését. A CVA szent tőkeképzés máa má általánosan elfogadott eláássá vált. A elenleg hatályban lévő endsze szent egy felett és egy standad fomula alapán kell tőkét képezn. A Bázel Bankfelügyelet Bzottság 1 úlusában azonban kadott egy tevezetet a övőbel CVA-tőkeképzés keetéől. A BCBS [1] avaslata annak ellenée, hogy számos ponton kegészít, valamnt avíta elődét, mégsem aatott felhőtlen sket. A válság óta óás tőkebevonáson átesett és gyakan má túlszabályozottnak kkáltott bankendsze éthetően nagy óvatossággal fogada a tőkeszükségleteket éntő ú szabályokat. Így nem meglepő például az sda vezetőnek levelét olvasn, amelyben az ú módszet ktzálva többek között az alább követelményeket fogalmazták meg: 3 a szabályozó CVA számvtel tásával töténő obb összeegyeztetése, a fedezet ügyletek és tovább ákgazítások fgyelembevétele a tőkeszükséglet szabályozásában, az alap CVA-módsze (basc, BA-CVA) kockázat súlyanak és paaméteenek úakalbálása és htelkockázat ézékenységük avítása, tovább, a belső modellen alapuló számítás telesítményének teszteléséhez kapcsolódó magyaázat és a modellkockázat paaméte úakalbálása. Az ú CVA-tőkeszabályozás köülött feszültségeket a Bázel Bankfelügyelet Bzottság úabb lépésevel csak tovább fűtötte. 16 febuáában egy valamelyest átdolgozott szabályozás hatásat szeették volna vzsgáln a bzottság standad kvanttatív hatásvzsgálatának (Quanttatve Impact Study, QIS) keetében. A QIS soán háom módsze állt endelkezése: egy belső modellezésen alapuló felett módsze (ntenal model-based appoach, CVA-IMA), egy ézékenységen alapuló, standadzált fomula (standadsed appoach, SA-CVA), valamnt egy, a ksbankoknak célzott alap- (standadzált) megközelítés. Egy hónappal később egy ú közleményben váatlanul eltöölték a CVA-ma felett módszet, aa hvatkozva, hogy az ú kötelező kétoldalú letét szabályozás és a központ klíng csökkent a CVA-kockázatot, így nncs szükség bonyolult belső modellezésen alapuló szabályozása (BCBS [16b]). A döntés paág fogadtatása smét negatív volt, hszen a standadzált súlyok sokkal konzevatívabbak, mnt a kockázata ténylegesen ézékeny belső modell alapán töténő megközelítés. Voltak, akk kemelték, hogy a Bázel Bankfelügyelet Bzottság által hozott év valóában nem mévadó, hszen a potfólóuk elentős észét nem ént a kétoldalú kötelező letét szabályozás (Wood [16]). Édekes módon a kvanttatív hatásvzsgálathoz kadott BCBS [16c] dokumentumban továbba s azt kéték, hogy a észtvevők a CVA-ma módszehez tatozó észeket s töltsék k. Jelen pllanatban két megközelítés maadt a szabályozók eszköztáában: az ézékenységen alapuló sa-cva és az alap ba-cva megközelítés. Feltételezhető, hogy az A elenleg Bázel. néven emlegetett szabályozást a BCBS [11] dokumentuma észletez. 3 A nemzetköz csee- és számaztatott ügyletek szövetségének (Intenatonal Swaps and Devatve Assocaton, ISDA) levele eléhető az alább lnken: d3/g.pdf.

3 A CVA tőketatalékolásának ú szabályozása 163 ézékenységen alapuló módsze a keeskedés könyv váható ú szabályozása matt, 4 az alap CVA-módsze pedg a kevésbé felett bankok koláta matt észe lesz a BCBS végső avaslatának (Shef [16]). Jelen munka tágya az alap CVA-módsze. A bázel avaslat az alap CVA-módszee a standad módsze avított vezóaként hvatkozk. Valóában az ú alap CVA-módsze mögött a koább standadzált módsze húzódk meg. Pykhtn [1] munkáa egy általános modellkeetet ad meg, amelyből a standad módszehez tatozó szabályozó fomulák számaztathatók. Ebben a tanulmányban elsőként bemutatuk az ú módszet, és megvzsgáluk, hogy pontosan mely pontokon s avított elődén. Ezután Pykhtn [1] módszetanából kndulva, mad kegészítve azt, ámutatunk, hogy pontosan mlyen analtkus modell s áll az alap CVA-fomula mögött. Végül numekus póbákon vzsgáluk a két módszet, és néhány példán keesztül kemelünk számos fontos eedményt. Rámutatunk, hogy az ú alap CVA-szabályozás bzonyos helyzetekben konzevatívabbnak teknthető elődénél, és az eltéés szntét a koelácós paaméte függvényében elemezzük. Továbbá kemelten vzsgáluk a fedezet ügyletek szeepét. Ugyan az ú szabályozás közelebb hozza a tökéletesen fedezett potfólót a nulla tőkeszükségletű potfólóhoz, azonban ezek még mndg nem esnek egybe. Ebből adódóan vszont bzonyos helyzetekben az alap CVA-módsze ksebb tőkeszükségletet ad eedményül, mnt azt a knduló modell tenné. A tanulmány felépítése a következő: bemutatuk a bázel CVA-tőkeszükséglet alapfogalmat, mad smetetük az alap CVA-módszet. Ezután Pykhtn [1] munkáát felhasználva megmutatuk, hogy egy egyszeű faktomodellből kndulva, hogyan s uthatunk el a szabályozó fomulág. Mad numekus teszteket futtatva hpotetkus potfólókon, megvzsgáluk a fomula vselkedését és az alapmodelltől való eltéésének okat. Az utolsó észben összefoglaluk a tapasztalatokat. tatalékolás az alap CVA-módsze szent A tőkeszükséglet ú CVA-számításának bemutatása előtt övd bevezetést adunk a patnekockázat tőketatalékolás legfontosabb fogalmaba. Előszö a patnekockázat-kezelés soán használt ktettség fogalmát vezetük be. Tegyük fel, hogy B és C megköt egy T-edk dőpontban leáó devatív szeződést. Ha övd dőe feltételezzük, hogy B és C patnekockázat-mentesek, azaz sohasem csődölhetnek be, akko elöle Π(t, T) az általuk kötött devatív ügylet t és T között dszkontált pénzáamanak az összegét B szemszögéből. Nevezzük ezt kockázatmentes dszkontált nettó pénzáamnak. A kockázatmentes dszkontált nettó pénzáam alapán a következőképpen defnálhatuk a devatív ügylet t-ben vett áát: V(t) = E t [Π(t, T)], (1) 4 A avaslatot gyakan FRTB néven szokás említen az angol címe alapán: Fundamental Revew of the Tadng Book (BCBS [16a]). Bgo és szezőtása [13] nagyszeű összefoglalást ad a patnekockázat alapfogalmaól.

4 164 Boos Péte ahol E t [. ] = E t [. F t ] azaz az F t fltácóa vett, kockázatsemleges méték szent feltételes váható éték. Most vezessük be a patnekockázatot a modellbe azzal a feltételezéssel, hogy mndkét fél a devatíva élettatama soán fzetésképtelenné válhat. Csőd esetén a devatív szeződést azonnal záák, ekko a túlélő fél köteles mnden tatozását megfzetn a fzetésképtelen patnenek, míg követelésen veszteséget fog elszenvedn. A veszteség a fzetésképtelen patnetől vsszaszeezhető étéken múlk, a vsszaszeezhető éték aányát endszent REC -vel elölk, ahol {B, C} és REC 1. A tanulmányban a megtéülés helyett a veszteséget foguk használn, azaz gyakan az LGD = 1 REC elölést vezetük be. Így amko patnekockázatól beszélünk, leggyakabban csak a patneünk által fennálló tatozás métékée vagyunk kíváncsak, hszen altenatív esetben nem veszítünk az ügylet étékén. Ez a ktettség fogalmának az alapa: E(t) = max {, V(t)}. () Tehát a t-edk dőpontban fennálló ktettség a devatíva pac étékének poztív észe. Ezt felhasználva defnálhatuk a váható poztív ktettség poflát: EE(t) = E. [E(t)] = E. [(E t [Π(t, T)] ) + ], (3) ahol (x) + = max {, x}. A számítás célától függően a külső E. váható éték ebben az esetben elenthet a kockázatsemleges és a valós méték alatt vett váható étéket s. Így például patnelmtek meghatáozásához a valós méték alatt, míg a htelétékelés kgazítás számításako a kockázatsemleges méték alatt kell számoln. Most má megadhatuk az így kapott pofl leáatg vett ntegálának az átlagát, amelyet szokás htel-egyenétékesnek s hívn. EPE 1 T T EE tdt = (). (4) A gyakolatban szokás egy = T < T 1 < T < < T m 1 < T m = T felosztást használn és az EPE-t a következőképpen közelíten: EPE 1 T m = ( ) = 1 EE T T T ( ) 1. () A szabályozó tőketatalékolásban felhasznált nemtelesítésko ktettséghez az első évhez tatozó, nemcsökkenő EE(t) poflt kell használn, így kapuk az effektív váható poztív ktettség fogalmát: m = { ( )}( ) EEPE max EET T T 1, (6) = 1 ahol T m = 1. A bázel szabályok tőkeszükséglet-képletének egyk fontos bemenet paamétee a nemtelesítésko ktettség (EAD), amely a fentek alapán a következő fomában áll elő:

5 A CVA tőketatalékolásának ú szabályozása 16 EAD = αeepe, (7) ahol α egy szabályozó paaméte, ellemzően α = 1,4. A ktettség poflok alapán a leáatot s átsúlyozhatuk, így elutva az effektív leáat fogalmához: M eff m EE T T T DFT k> m 1 = 1+, (8) m 1 max{ EE( T) }( T T 1) DFT ( ) = ( ) ( ) ( ) ahol DF(.) elöl a dszkontfaktot. Végül defnáluk a htelétékelés kgazítást! A bázel szabályok az egyoldalú htelétékelés kgazítást fogadák el, amely szent a kgazítást számító fél csődkockázatát fgyelmen kívül kell hagyn. A fentek alapán a htelétékelés kgazítást az alább komplex fomában defnálhatuk, amt célszeű ögtön egy obban átteknthető alaka egyszeűsíten: CVA= E LGD DF( ) ( T) 1 τ E t T ( < τ ) τ Π τ, m E LGD1 DF ( T ( T) ( ) 1 < ) = 1 τ T V T = m = 1 m = 1 LGDE ( 1 T 1 τ < T ( 1 ) ( ) E ) DF T + = + ( ) V( T ) ( ) = = LGDQ T < τ T EE T, (9) ahol első lépésként a fent megadott = T < T 1 < T < < T m 1 < T m = T dőfelosztáson közelítettük a számítást, mad feltételeztük a csődesemény és ktettség függetlenségét. Végül bevezettük a kockázatmentes csődvalószínűség [Q (T 1 τ < T )] és a dszkontált ktettség pofl [ EE * ( T ) ] elöléseket. Az így kapott mennysége szokás számvtel CVA-ként hvatkozn, hszen ez a tényező a kockázatmentes áat csökkent. A Bázel Bankfelügyelet Bzottság (BCBS [1]) avaslata alapán az ú standadzált, hvatalos nevén alap CVA-tőkeszámítás módszet választó ntézményeknek az alább fomula szent kell tőkét képeznük a htelétékelés kgazítás mozgásából adódó veszteségeke: K = K spead + K EE, (1) ahol K elent a szabályozó tőke nagyságát és SN nd Kspead = Sc S hc h S c h ρ + + ( 1 ) SN + 1 ρ Sc hcs h hc S c h c h + 1 ( )( ) SN h, (11)

6 166 Boos Péte valamnt 1 KEE = Sc Sc c + (, ρ 1 ρ ). (1) c A szabályozó tőkeszükséglet tehát két tagból tevődk össze. Ahogy azt hamaosan megmutatuk, az első tag (K spead ) a patneek htelfeláának elmozdulásából adódó veszteség ellen tőkésít. A másodk tagnak (K EE ) számszeűsítene kellene az egyoldalú htelétékelés kgazítás másk fontos nputának, a ktettség poflok megváltozásának hatását, azonban sokkal közelebb áll az első taghoz. A fomulák megétéséhez vegyük végg az egyenletben szeeplő egyes tagokat! A patneeket c, a fedezeteket (hedge-eket) h és az ndexfedezeteket ndexek elölk. Az S c a c patneel szemben fennálló ktettség nagyságát számszeűsít az alább fomában: S c RW = α bc () ns c M EAD ns ns, (13) ahol M ns és EAD ns a c patnehez tatozó ns nettósítás csopothoz endelt effektív leáat és nemtelesítésko ktettség. Egy nettósítás csopot a patneel kötött olyan ügyletek összessége, amelyeknek az egymással töténő nettósítása engedélyezett. A tanulmányban az egyszeűség kedvéét patneenként egy ügyletet tételezünk fel. Így nncs szükség a nettósítás csopot defnícóáa, de az általunk leít eedmények ugyanúgy gazak több ügylet esetén s. Végül az RW egy a szabályozó által előít súly, amelyet hamaosan smetetünk, és az α a má koábban bevezetett szabályozó paaméte. A ktettséget és így a tőkeszükségletet két típusú lehetséges fedezet eszközzel csökkenthetük: egy efeencanéve szóló htelmulasztás ügylettel (CDS) vagy ndexfedezet segítségével. A h vállalata szóló htelmulasztás cseeügylet által kínált védelem S h fomában elenk meg, ahol: SN SN SN S = RW ( ) M B. (14) h bh h h A (14) fomulában M h SN elent a CDS leáatát és B h SN a dszkontált névétékét, azaz B SN h e = B, 1, M SN Mh SN h, (1) ahol B a Cds névétéke. A htelndexeke vásáolt fedezet a (14) egyenlethez telesen hasonló fomában íható fel, azzal a különbséggel, hogy a leáat és a névéték paamétee a Cds-ndexe vonatkoznak. A tanulmányban eltekntünk az lyen típusú fedezet ügyletektől, azaz a (11) egyenletben S nd = választással élünk. A ρ és hc szabályozó koelácós paaméteek, amelyek étékét az 1. táblázatban közölük. Ennél a pontnál má vlágosan látszk, hogy K EE =,K spead, feltéve, hogy nem használunk fedezet ügyleteket.

7 A CVA tőketatalékolásának ú szabályozása táblázat Koelácós paaméteek Paaméte A fedezet és a patne kapcsolata A paaméte étéke (százalék) hc A patnee vásáolt fedezet esetén 1 A fedezet egy másk féle szól, de annak og 8 kapcsolata van a patneel A fedezet egy másk féle szól, de az eedet patneel megegyező szektoban és égóban tevékenykedk ρ A fomula ugyan hasonló a elenleg hatályban lévő standadzált képlethez, azonban sok tekntetben különbözk attól. A bázel avaslat s a standad módsze avított vezóaként hvatkozk az alap CVA-fomuláa. 6 A legszembetűnőbb változás, hogy a htelfeláak mozgásából adódó változások mellett má a ktettség étékének megváltozásáa s tőkét (K EE ) kell képezn. A ktettség mozgásából adódó veszteség eddg fgyelmen kívül hagyott tényező volt, így az ú CVA-fomula valóban avíthatott volna az elődén, ha a ktettség változását megfelelően tőkésítk. Valóában azonban egy, a ktettség pofl tényleges változásáa egyáltalán nem ézékeny, konzevatív éték szeepel a avaslatban. A másodk legfontosabb eltéés, hogy a fgyelembe vehető fedezet ügyletek halmaza bővült. Szemben a koább gyakolattal, amely szent csak a patnee szóló htelmulasztás ügyletek az elfogadottak, most a patneel egy szektoban és égóban tevékenykedő vállalatoka szóló, poxy fedezetek s beszámíthatók a tőkeszámításba. Az ezekből számazó előny ételemszeűen büntetve, az hc faktoon keesztül elenk meg a fomulában. A K EE fomula ellegéből adódóan a ktettség pofl mozgását fedező tanzakcók továbba sem áulnak hozzá a CVAtőkeszükséglet csökkentéséhez. Továbbá a (13) egyenletben az α faktoal osztott EAD elenk meg, am elentős lépés a szabályozó és a számvtel CVA-összehangolása felé. Ennek a fedezés szempontából különös a szeepe, hszen a koább keetendsze mellett a tőketatalékot képző felek, ha a szabályozó tőkeszükségletük szent fedezték a htelétékelés kgazítást, akko nagyobb veszteséget geneálhattak maguknak, met a két módsze nem volt összehangolva. Cave [13] alapán láthatuk, hogy nem csupán elmélet poblémáól van szó, hszen a Deutsche Bank tőkeszükségletenek csökkentése matt volt kénytelen elszenvedn egy 94 mlló euós veszteséget. Ahogy hamaosan megmutatuk, az ú módsze avítása nem olda meg telesen ezt a poblémát. Az ú CVA-tőketatalékolás keetendsze egyk céla, hogy a mostanában gyakan előtébe keülő a keeskedés könyv átfogó efomának nevezett ú szabályozással összhangban álló módszetant teemtsen (BCBS [16a]). A efom ugyan számos téen elentős úításokat vezet be, de talán az egyk leggyakabban 6 The Basc CVA famewok conssts of a sngle Basc CVA appoach (BA-CVA) that s essentally an mpoved veson of the cuent Standadsed CVA method. (BCBS [1])

8 168 Boos Péte emlegetett változás a kockáztatott éték (VaR) cseée a VaR-on túl váható veszteség (expected shotfall, ES) kockázat métékée. Ezzel összhangban a CVA-tőke s egy váhatóveszteség-alapú mutató eedménye lesz, amelynek szgnfkancaszntét 97, százalékos étéknél hatáozták meg. Végül, a standadzált RW paaméteeket s úakalbálták. Így má nem közvetlenül a patne htelmnősítés osztálya ada meg a fomulában használandó súlyt, hanem egy kettős, a befektetés mnősítésen és a patne tevékenységét leíó szektoon alapuló hozzáendelés dönt el annak nagyságát. A fomula egyes elemenek megsmeése után a következőkben a szabályozó fomula mögött meghúzódó modell levezetésével foglalkozunk. Az alapfomula modellkeete A (11) egyenletben szeeplő kfeezések valóában egy egyszeű modellből kapott veszteségek, a szabályozók által megadott szgnfkancasznt mellett kockázat météke. Az ú CVA-tőkeszabályozás alapa a elenleg hatályban lévő standad szabály mögött meghúzódó modellen nyugszanak, amelyet Pykhtn [1] vázolt fel észletesen. Ebben a észben ezét eősen támaszkodunk Pykhtn [1] munkááa, és néhány ponton kegészítük azt, hogy végül az ú szabályozás mögött modellkeethez ussunk el. Az ú tőkeszükséglet-szabályozás továbba s csak az egyoldalú htelétékelés kgazítást használa, amely az áat számoló felet kockázatmentesnek teknt. Előszö szükségünk van a (9) egyenletben használt csődvalószínűségek fomalzálásáa. Ehhez használhatunk egy egyszeű edukált fomáú modellt, ahol Q(τ > t) = e ht, (16) ahol h a τ csőddőponthoz tatozó ntenztás vagy kockázat aány. Az olvasó a edukált fomáú csődmodellekől a Bgo és szezőtása [13] könyvben talál észletes leíást. Tegyük fel, hogy az -edk patneel kötött devatívák közül a leghosszabb leáata T. Ekko a = t < t1< < tn = T közelítéssel a patnehez tatozó egyoldalú htelétékelés kgazítást az alább fomában számolhatuk: N CVA LGD t t EE t ht k k k LGD e k 1 ht k = Q 1 < τ e EE ( t k )= k = 1 ( ) N ( ) ( )= N k ( k 1 k ) = LGD e e e k = 1 ht h t t ht k EE k = 1 ( t )= k N ht h t k ( k) LGD e e EE tk 1 ( ). (17) = ( ) k = 1 A fent egyenletet Pykhtn [1] az egyenlet elsőendű Taylo-közelítésével helyettesít, és ezt a mennységet teknt a tőketatalékolás szabály alapának. Ha felhasználuk, hogy s /LGD h, ahol s a patne htelfeláa, akko az egyszeűsített htelétékelés kgazítást az alább fomában adhatuk meg:

9 A CVA tőketatalékolásának ú szabályozása 169 N = ( ) CVA s EE t t e k k = 1 st k LGD k. (18) A bázel szabályozással összhangban feltételezzük, hogy a htelétékelés kgazítás fedezésée htelmulasztás ügyletet köthetünk. Ha a fedezet leáata T ˆ, akko az étékét = t < t1 < < t = Tˆ ntevallumfelosztás mellett Pykhtn [1] alapán a következő fomában adhatuk N meg: N ( ) ( k ) k = 1 cont CDS = B s s DF t t e st k LGD k, (19) ahol s cont elöl a szeződéskötésko megállapított fx htelfeláat. A elenleg hatályban lévő CVA-tőkeszabályozás csaks a patnee szóló htelmulasztás ügyleteket fogada el, azaz a fent Cds csak akko elfogadható fedezet, ha az = a fent két egyenletben. Mvel az ú avaslat enyhít ezen a szabályozáson, és nem tökéletes, poxy fedezeteket s elfogad, ezét m külön ndexet használunk a patnee, lletve a efeencafedezet nevée. Egy patnet többféle eszközzel s fedezhetünk, így elöle CDS potfóló () az -edk fedezésée használt htelmulasztás ügyletek potfólóának étékét. Azaz ha Hedge() az -edk patne fedezésée használt nevek ndexe, akko: CDS potfóló () = Hedge() CDS. () A htelétékelés kgazítás a kockázatmentes ából levont mennység, tehát növekedése veszteséget elent a félnek. 7 Így a fedezett CVA endelkezk azzal a tuladonsággal, hogy megváltozását a fedező a Cds-potfóló megváltozásával ellensúlyozza. A tőketatalék meghatáozásako a fent devatívákból és a CVA-ból álló teles potfóló összes patnee aggegált étékee vagyunk kíváncsak. Tehát a szabályozó tőkét a ΔCVA ΔCDS potfóló () (1) mennység összes patnee vett étéke hatáozza meg. Tökéletes fedezés esetén a potfóló megváltozása nulla: ΔCVA ΔCDS potfóló () =. () Ilyen esetben tehát a tőketatalékolás fomulának elváható tuladonsága lenne, hogy egy lyen potfólóhoz nulla tőkeszükségletet endelen. Pykhtn [1] ámutat, hogy a hatályos Bázel. szabályozásban szeeplő standad képlet az így felít potfóló megváltozásának elsőendű közelítése egy egyfaktoos modell mellett. Kövessük most ezt az elemzést, és íuk fel az elsőendű közelítést, azonban engedük meg a poxy fedezeteket a modellben! Az elsőendű közelítést alkalmazva a potfóló megváltozása a következő lesz: fedezett CVA = A s B ˆ s, (3) 7 A htelétékelés kgazítást szokás egy önálló, komplex devatívaként s kezeln.

10 17 Boos Péte ahol CVA A = s és ˆB CDS = s N st LGD = ( k) k k = 1 ( k ) k EE t t e 1 s t LGD, (4) N st k LGD B DFtk te k ( 1 st k LGD s cont t k LGD ). () = ( ) + k = 1 A fent egyenletben az eedet B névétéket B -e cseéltük, hogy elezzük, hogy a -edk patnee vásáolt htelmulasztás ügyletből menny s szolgált az -edk patne fedezésée. Ebből adódóan ˆB s ˆB -e változk. Jellemzően a fent egyenletben szeeplő szumma madnem összes taga nulla, hszen egy patne fedezésée nem vesszük fgyelembe az összes patnee szóló fedezet ügyleteket, de az általános felíás kedvéét mégs ezt a elölést alkalmazzuk. Tételezzük fel, hogy az s htelfelá az alább lognomáls eloszlás szent változk, ahogy azt Pykhtn [1] s feltételezte:, σ H+ σ HX s = s e 1 s σ HX, (6) és ( ) (), σ H+ σ HW ( ) s = s e 1 s σ HW, (7) ahol X és W nomáls valószínűség változók, σ és σ pedg a megfelelő volatltások. Vegyük észe, hogy ennél a pontnál má eltéünk Pykhtn [1] munkáától, hszen poxy fedezeteket s megengedünk a modellben. Tételezzük fel, hogy a htelfelá mozgását meghatáozó tényezők az alább faktomodell szent változnak: W = ξx + 1 ξ V, (8) és X = ρz+ 1 ρ Z, (9) ahol V, Z és Z független standad nomáls változók. A fent felíással összekötük a patne és a fedezet ügylet efeencaneve htelfeláanak mozgását. Ételemszeűen = esetén ξ = 1 kkötéssel élünk. Ezt a (3) egyenletbe vsszahelyettesítve és az összes patnee aggegálva az alább egyenletet kapuk: fedezett fedezett CVA = CVA = As σ HX Bs ˆ σ HW = = H As σ ξ B s σ ˆ X 1 ξ Bs ˆ σv =

11 A CVA tőketatalékolásának ú szabályozása 171 = H ρ As σ ξ ˆB sσ Z ρ As σ Bs Z ξˆ σ Bs V ξ ˆ 1 σ. (3) Vegyük észe, hogy az így kapott egyenlet független, standad nomáls változók lneás kombnácóa. A szögletes záóelen belül (N + N hedge + 1) daab független nomáls valószínűség változó szeepel. Ez alapán tehát a (3) egyenlet előáll a következő alakban: CVA fedezett = Hβ Y, (31) ahol β = ρ σ ξ σ As Bs ˆ + + ( ) + ( 1 ρ As σ ξbs σ 1 ξ ) B ˆ ˆ ( s σ ), (3) és Y egy standad nomáls valószínűség változó. A bázel szabályozás összhangban a nemfzetés kockázat módszetanával egyéves peódus alatt veszteségeke hatáozza meg a tőkeszükségletet, így a fent képletet át kell skáláznunk egy 1 H faktoal. Továbbá az ú CVA-tőkeszabályozás gyekszk összehangoln a követelményeket az ú keeskedés könyv szabályozás keetendszeével, így kockáztatott éték (VaR) helyett váható veszteség (ES) kockázat météket használ α =,7 százalékos szgnfkancasznt mellett. Megmutatható, hogy egy X ~ N(μ, σ) nomáls eloszlású valószínűség változó váható veszteség (ES) météke az alábbak szent számolható: ES ( α X µ φ )= Φ 1 ( α ) 1 α σ. (33) Amből az következk, hogy φ 1, 97 ES, 97( βy )= Φ ( ) β = 34, β. (34), Így defnálhatuk az elsőendű közelítéssel kapott, 97, százalékos szgnfkancasznt mellett CVA-tőkeszükségletet: tőke CVA = As 34, ρ Bs σ ξˆ σ + + ( 1 ρ ) As σ ξbsσ + ˆ ( 1 )( ) ξ ˆ Bs σ. 1 (3)

12 17 Boos Péte Az így kapott fomula hasonló az előző feezetben közölt, szabályozó tőkét meghatáozó fomula K spead komponensével, azonban láthatuk, hogy azzal nem teles métékben egyezk meg. Az eltéések főképpen a szabályozó standadzálásból és a bázel fomula konzevatvzmusából adódnak, ahogy aa Pykhtn [1] s ámutatott. A standadzálás legszembetűnőbben a koelácós és a volatltáspaaméteeket ént. A ρ paaméte a bázel fomulában, étéket vesz fel, míg a fedezetekhez tatozó htelfeláaknak a efeencanév feláával való koelácóa (ξ) az 1. táblázat alapán változk. Ahogy aa má Pykhtn [1] s ámutatott, a standadzált fomula esetében a kezdet felá és a koelácós paaméte együtt egy standad szabályozó súlya cseélődk. A standadzált súlyok az ú alap CVA-módszeben megváltoztak, és a,34-os szozót s magukban foglalák. Ú étéküket a. táblázat tatalmazza.. táblázat Kockázat súlyok (százalék) Szekto Befektetése aánlott (g) Befektetése nem aánlott (Ng) Államok, központ bankok, multlateáls felesztés bankok 8,8,4 Pénzügy, deétve kományzat által gaantált pénzügy 1, 17,3 Alapanyagok, enega, pa, mezőgazdaság, gyátás, bányászat, 7,1 13, Fogyasztás ckkek és szolgáltatások, szállítás és táolás, 6,1 14,4 admnsztatív és ügyfélszolgálat tevékenységek Technológa és távközlés,1 13, Egészségügy, önkományzat, kományzat által gaantált nem 4,1 8,7 pénzügy, oktatás, közszolgálat, műszak tevékenységek Indexek 4,1 8,7 A (3) egyenletben szeeplő CVA-ézékenységet a szabályozás az alább egyenlőtlenséggel becsül felül: N N st k LGD A EE tk te k st = ( ) ( 1 k LGD) EE ( t k ) tk = k = = M1 H EE ( tk) tk M1 H EE( tk) tk = MEPE = M EAD tk < H tk < H α. (36) Az első egyenlőtlenségnél elhagytuk az ( 1 st k LGD ) egynél ksebb tényezőt. A (36) obb oldalán lévő egyenletet úgy kaptuk, hogy az effektív leáat képletében megfeleltettük egymásnak a valód és az effektív ktettség poflt. Végül a dszkontált poflt a valódval becsülük felül, és Pykhtn [1]-t követve eltekntünk a kockázat semleges és a valód méték alatt számolt váható ktettség pofl különbségétől. A másk oldalon, Pykhtn [1] megada a fedezet közelítésének módát s. Ha feltételezzük, hogy s = s, cont akko: k = N Bˆ B DF t N st LGD t e TB ˆ 1 k = ( k ) k DF t t T ˆ ( k ) k = k = k ˆ 1 TB T ˆ Tˆ () DF tdt. (37)

13 A CVA tőketatalékolásának ú szabályozása 173 Tehát az (37) egyenletben megelenk a leáat és a dszkontált névéték szozata, amt még a bázel fomula tovább egyszeűsít, mvel egy százalékos sznten konstans hozamgöbét tételez fel. Ezzel az átalakítással elutottunk a CVA-tőketatalék szabályozó fomuláához. Numekus eedmények Ebben a feezetben numekus példákon keesztül vzsgáluk tovább az ú módszet. Összehasonlítuk a standad és az alap CVA-fomulák eedményét különböző feltételek mellett. Hasonlóan ámutatunk az elmélet modell és a szabályozó fomula közelítések által okozott eltéésee. Előszö a ρ paaméte hatását vzsgáluk egy fedezetlen potfólón. Példánkban 1 patnet tételezünk fel, mközben Pykhtn [1] munkáát követve mndegykhez egységny sznten konstans ktettség poflt endelünk. Az egyes ügyletek leáatát az egy és öt év között ntevallumból egyenletes eloszlással választuk. Célunk, hogy összehasonlítsuk az alap CVA-módsze mögött levezetett egyenlet (3) által adott tőkeszükségletet és a szabályozó fomulából kapott étéket. A számítást háom különböző mnőségű potfólón végezzük el. Mndháom esetben a [ 1, 1] ntevallumon futtatuk a ρ paamétet. Mnden számolásko 1 szmulácót végzünk, ahol előszö a patneek htelmnősítését, valamnt szektobeosztását hatáoztuk meg, mad a htelfelá-volatltásukat. A szektookat a. táblázat. és 6. soa között étékek közül, míg a volatltáspaaméteeket Pykhtn [1] munkáához hasonlóan a [,,,4] ntevallumból egyenletes eloszlás szent választuk. A háom eset a htelmnősítések tekntetében különbözk egymástól. Az első esetben [AA, A, BBB, BB, B, CCC] patneeket szmulálunk. A másodk esettel egy ó mnőségű potfólót llusztálunk, így [AA, A, BBB, BB] mnősítésű patneeket tételeztünk fel. Az utolsó esetben a [BBB, BB, B, CCC] étékekből választva egy osszabb mnőségű potfólót szemléltetünk. A kezdet htelfelászntek ezen paaméteek alapán má adódnak, hszen a (11) és a (3) egyenletek alapán RW = 34, s σ. Az így kapott potfólót futtatuk mndkét módszetan mellett. Az eedményeket az 1 3. ábán közölük. Mnden ába két észből áll. A felső észen ρ különböző étéke mellett az ú alap- és a Bázel. szabályozás standadzált módszeenek analtkus közelítésével számított tőkeszükséglet étékét aduk meg. Ezekhez az Alap analtkus és a Standad analtkus neveket endeltük a elmagyaázatban. Ezzel páhuzamosan kszámoltuk a szabályozó fomulák által előít tőketatalék nagyságát s. Az így kapott eedményeket a Bázel alap és a Bázel standad egyenes vonalak epezentálák. 8 A szabályozó tőkeszükséglet nem ézékeny a ρ változásáa, hszen a bázel fomulában a ρ =, választással éltek a BCBS döntéshozó. 8 A Bázel alap csak a htelfelá-kockázat ellen tőkésítés, azaz a K spead tag. A teles tőkenagyság elen példában ennek pontosan a másfélszeese.

14 174 Boos Péte 1. ába A koelácó hatása átlagos potfóló esetén 1 1 Bázel alap Alap analtkus Bázel standad Standad analtkus 1,,, 1, 1 1 K spead -aány K-aány K standad -aány 1,,, 1,. ába A koelácó hatása ó mnőségű potfóló esetén 1 1 Bázel alap Alap analtkus Bázel standad Standad analtkus 1,,, 1, 1 1 K spead -aány K-aány K standad -aány 1,,, 1,

15 A CVA tőketatalékolásának ú szabályozása ába A koelácó hatása ossz mnőségű potfóló esetén 1 1 Bázel alap Alap analtkus Bázel standad Standad analtkus 1,,, 1, 1 1 K spead -aány K-aány K standad -aány 1,,, 1, A tőketatalékok sznte mellett édemes a modellhez vszonyított konze va t v tásukat s elemezn, ezét megvzsgáltuk a szabályozó fomula és a modell által adott szükséges tőkeszntek hányadosat. Az így kapott eedményeket az ábák alsó felében mutatuk be. A K spead -aány mutata a htelfelá mozgásából adódó kockázata számolt szabályozó és analtkus közelítés aányát. A K-aány számítása a K spead - aányhoz hasonló, de fgyelembe vettük az alap CVA-módsze teles tőkeszükségletét, amelyet a (1) egyenlet alapán számoltunk. Végül a K standad -aány elent a elenleg módsze alapán vett hányadost. Mndháom potfóló esetében, ha ρ =, a valód tőkeszükséglet mnmáls, és a szabályozó fomula fölülbecslése maxmáls. Ilyen helyzetben ugyans a potfólót semmlyen közös fakto nem vezél, így ellemzően az eloszlás fakában a potfólószntű veszteségek ksebbek lesznek, hszen az egyes patneekhez endelt veszteségeket gyakan ellensúlyozzák nyeeségek, így azok kolták egymást. Az ábákon az s ól kvehető, hogy a két módsze analtkus közelítésével kapott eedmények a fedezetlen potfólóka sznte egybeesnek. Ez a koább levezetés tükében nem meglepő, hszen láthattuk, hogy az ú fomula főképpen a fedezet ügyletek kezelésében té el elődétől. A szabályozó egyenlet legobban a vzsgált ntevallum szélen becsül alul. Ilyen esetben ugyans távol keülünk a szabályozó ρ =, paamétetől, és a fomula ellemzően má nem képes az abszolút étékben szélsőségesen nagy koelácóval áó magasabb veszteségeket kezeln. Az átlagos potfóló esetében a htelfelá mozgásából adódó veszteség ellen szabályozó tőkeszükséglet szgoít a Bázel. követelményen, mvel má a Bázel alap

16 176 Boos Péte tőkeszükséglet s magasabb étéket vesz fel a koábbnál. Fgyelembe véve a pofl változásának a kockázatát s, a tényleges tőkekövetelmény még magasabb lesz. A K standad - aány és a K-aány összehasonlításával óvatosnak kell lennünk. A K standad -aány tsztán a htelfelá változásából adódó veszteségeket mutata, míg a K-aány esetén helyesebb lenne a nevezőben a pofl változásának hatását s szeepeltetn. Másészt azonban a szabályozó fomula sem a pofl változásának kockázatát számszeűsít, hanem a htelfelá egyenletét használa fel úa. Így egy ú szemléletmóddal az alap CVA-tőkeszükségletet a elen helyzetben úgy s teknthetük, mntha a htelfelá mozgását másfélszeesen tőkésítené. Ezét a K standad -aány és a K-aány összehasonlításnak egy lyen altenatív megközelítés mellett van ételme: az 1. ábán láthatuk, hogy az ú módsze elentősen magasabb aányt endel a potfólóhoz tetszőleges ρ esetén, am azt elent, hogy a htelfelá mozgását sokkal szgoúbban tőkésít. Az eedmények észben hasonlók, ha megváltoztatuk a patneek htelmnősítését, de édemes ámutatn két fontos eltéése. Egyészt a obb potfólót (. ába) tekntve az ú módsze sokkal szgoúbb, mnt az átlagos potfóló esetében. Ilyenko ugyans má a Bázel alap sznte s többszööse a Bázel standad tőkeszükségletének. Ugyan láthatuk, hogy az előző fomula az ntevallum nagy észén alulbecsült, de ekkoa métékű szgoítása nehéz magyaázatot találn. Másészt a ossz mnőségű potfóló (3. ába) esetén az abszolút tőkeszükséglet és az aányszámok magasabbak, de a koább megfgyelésenk továbba s gazak. Magasabb aányszám ellemzően konzevatívabb standadzálást elent, hszen lyen esetben a szabályozó fomula obban elté a modell által előelzett étéktől. 3. táblázat Kockázat súlyok az paág felméés keetében (százalék) Szekto 1. változat. változat befektetése aánlott (g) befektetése nem aánlott (Ng) befektetése aánlott (g) befektetése nem aánlott (Ng) Államok, központ bankok,, 3,,9 3,7 multlateáls felesztés bankok Önkományzat, kományzat által 1, 4, 1,, 4, gaantált nem pénzügy, oktatás és közszolgálat Pénzügy, deétve kományzat által, 1, 6,1 1, gaantált pénzügy Alapanyagok, enega, pa, 3, 7, 3,7 7, mezőgazdaság, gyátás, bányászat Fogyasztás ckkek és szolgáltatások, 3, 8,, 3,7 8, szállítás és táolás, admnsztatív és ügyfélszolgálat tevékenységek Technológa és távközlés,,,4, Egészségügy, műszak tevékenységek 1,, 1,8,

17 A CVA tőketatalékolásának ú szabályozása ába A koelácó hatása átlagos potfóló esetén, QIS-súlyokkal ,,, 1, 1,,, 1, Bázel alap Alap analtkus Bázel standad Standad analtkus ,,, 1, 1,,, 1, K spead -aány K-aány K standad -aány A Bázel Bankfelügyelet Bzottság 16 febuáában egy paág szntű gyakolat keetében egy kssé módosított szabályozást adott k. A módosítás nem éntette az alap CVA-módszetant, vszont a paaméteet úakalbálták. Így a kockázat súlyok s megváltoztak. Standad kvanttatív hatásvzsgálatának (QIS) nstukcóában a Bázel Bankfelügyelet Bzottság aa kéte a észt vevő bankokat, hogy végezzenek teszteket a saát potfólóukon két különböző paamétehalmazt s felhasználva. Az ú kockázat súlyokat a 3. táblázatban közölük. A fent smetetett elemzést az ú kockázat súlyokkal s elvégezve valamelyest eltéő képet kapunk. A 4 6. ába felső észén a legszembetűnőbb változás, hogy a szabályozó fomula és az analtkus közelítés metszésponta alacsonyabba keültek. Ez azt mutatná, hogy a szabályozó fomula kevésbé szélsőséges koelácó mellett s képes alulbecsüln a modell szent elvát tőkeszükségletet, azonban a másfélszees szozó alkalmazása után ez a lehetőség eltűnk. Továbbá megállapíthatuk, hogy a tőkeszükséglet abszolút sznte mndháom típusú potfóló esetében csökkent. Fontos megegyezn, hogy az előző ábákkal való összehasonlításnál fgyelembe kell vennünk, hogy dőközben a potfóló s megváltozott. Ugyan a htelmnősítés és a htelfelá-volatltás ugyanaz, mnt koábban, de a htelfeláak knduló sznte az RW = 34, s σ összefüggés matt megváltoztak, hszen ú kockázat súlyokat használunk. A bázel fomula nem használa a htelfeláakat, így bázel szemüvegen keesztül a két potfóló megegyezk. Ezét az abszolút tőkeszükséglet nagyságának összehasonlítását megtehetük, de a modell által adott eedmények eltééseko fgyelembe kell vennünk a lehetséges potfólóhatásokat s. Ha az ábák alsó

18 178 Boos Péte. ába A koelácó hatása ó mnőségű potfóló esetén, QIS-súlyokkal ,,, 1, 1,,, 1, Bázel alap Alap analtkus Bázel standad Standad analtkus ,,, 1, 1,,, 1, K spead -aány K-aány K standad -aány 6. ába A koelácó hatása ossz mnőségű potfóló esetén, QIS-súlyokkal ,,, 1, 1,,, 1, Bázel alap Alap analtkus Bázel standad Standad analtkus ,,, 1, 1,,, 1, K spead -aány K-aány K standad -aány

19 A CVA tőketatalékolásának ú szabályozása 179 észée tekntünk, akko láthatuk, hogy a K spead -aány vagy a K-aány má nem mnden esetben a legmagasabb. A fedezés hatásának teszteléséhez egy egyetlen patneből álló potfólót tételezünk fel, ahol mnden egyes számításhoz 1 szmulácót futtatunk. Célunk a tökéletes fedezéshez szükséges potfóló megtalálása, mközben megvzsgáluk, hogy mekkoa tőkeszükséglettel á egy lyen potfóló. Így azt feltételezzük, hogy a htelétékelés kgazítást számoló fél patneée vásáolt fedezet ügyletet azaz mnd az analtkus közelítésben, mnd pedg a szabályozó fomulában a ξ = 1 étéket használhatuk. Mvel a standadzált kockázat súlyok, a htelfelá knduló étéke és annak volatltása összekötk az analtkus közelítést és a bázel fomulát, ezét ezek étéket nem választhatuk meg egymástól függetlenül. A elen példában két htelmnősítést [AA (IG), B (NIG)] vzsgálunk alacsony ( százalékos) és magas (4 százalékos) htelfelá-volatltást feltételezve. Az analtkus közelítés (3) képletéből láthatuk, hogy az =, és így a ξ = 1 esetekben a fedezet tökéletes, ha A = B ˆ. Ennek elééséhez a fedezet leáatát, valamnt névétékét kell ól beállítanunk, fgyelembe véve az eedet ügylet leáatát, valamnt a dszkontált pofl alakát. Hasonló témát vzsgál Bens [16] s, amely a hatályos standadzált CVA-tőkefomula esetén a nulla tőkekövetelményű és a tökéletesen fedezett potfóló eltéését elemz. Bens [16] alapán a számvtel CVA fedezéséhez egy B = EE() t dt 1 M M névétékű htelmulasztás ügyletet kell vásáoln, míg a standadzált CVA-szabályozás szent egy nulla tőkekövetelményű potfólóhoz B = EAD névétékű Cds-e van szükség. Ez alapán könnyen adódna, hogy az alap CVA-szabályozás szent B = EAD/α mellett kapnánk nulla tőkekövetelményt, feltéve, hogy a leáatokat összeegyeztettük. Míg Bens [16] közelítése bzonyos esetekben gaz, vegyük észe, hogy számos egyszeűsítése matt nem ad tökéletes leíást, ugyans fgyelmen kívül hagya a Cds-felá lábának a htelfeláak mozgásából adódó étékmegváltozását, a htelétékelés kgazítást az effektív leáatg vett ntegálként ía fel, és megkülönböztetés nélkül használa a fedezet ügylet dszkontált és a valód névétékét. Az általunk koábban felít modellkeet mellett pontosabb elemzést tudunk elvégezn, ezét folytassuk a numekus eedmények bemutatásával. Példánkban a konstans ktettség pofl szntét, az eedet ügylet leáatát és a fedezet névétékét s egységnynek választottuk, és így a fedezet leáata az egyetlen változó paaméte. 9 Így a tökéletes fedezetet meghatáozó leáatot keessük, mközben a bázel tőkeszükségletet s számoluk. Eedményenket a 7. és a 8. ábán szemléltetük: a leáatok függvényében mutatuk a tőkeszükséglet nagyságát. Első ánézése a vízszntes tengelymetszetek eltéése a legszembetűnőbb. Láthatuk, hogy a bázel fomula szempontából tökéletesen fedezett potfóló valóában nem kockázatmentes, és hasonlóan a ténylegesen 9 Nem szabad elfeletenünk, hogy egy fedezés céllal kötött CDS-ügylet úabb ktettséget geneálhat. Ez megváltoztathata a potfólószntű htelétékelés kgazítás étékét, így a tökéletesen fedezett CVA nem mnden esetben eléhető. Egységny ktettség pofl választásával ezt a kapcsolatot fgyelmen kívül hagyuk a numekus példában. Ez az egyszeűsítő feltételezés azonban valós pac helyzetben s elképzelhető, hszen ugyanlyen eedményhez utunk, ha a fedezet ügyleteket klíngházon keesztül kötük.

20 18 Boos Péte fedezett potfóló tőkeszükséglete nem nulla. Ez a megfgyelés a elenleg hatályban lévő standadzált fomuláa s gaz, ezét az ú módsze céla volt, hogy obban összehangola a számvtel és a szabályozó htelétékelés kgazítást, és avítsa a fedezet ügyletek felsmeését. Az α tényezővel töténő osztás a (13) egyenletben segített ezen, azonban ahogy az ábán láthatuk, a tökéletes egyezés továbba sem áll fenn. 7. ába Befektetése aánlott potfóló,3, Alacsony volatltás BCBS-fomula Analtkus közelítés,1,3,,7,8,9 1,1 1,1 1, 1,3 1,4 Magas volatltás Leáat BCBS-fomula Analtkus közelítés,1,7,8,9 1,1 1,1 1, 1,3 1,4 Leáat Jellemzően a fedezet ügylet leáatának övdítésével éhetünk el tökéletes fedezetet a (3) egyenlet alapán, amt elsősoban a Cds-felá lábával magyaázhatunk. A htelfelá változása ugyans a Cds fx és változó lábáa s hatással van. Növekedő feláak mellett a csőd esetén fzető láb többet é. Ezzel szemben a csődg tató feláfzetés kevesebbet fog én, hszen a túlélés valószínűsége csökken. Így a Cds étéke két okból s változk: obban ellensúlyozza a CVA változását, és csökkent a tökéletes fedezethez szükséges leáatot. Ksebb htelfelá-volatltás mellett nagyobb kezdet feláól ndulunk, mvel RW = 34, s σ. Így az s cont tag szeepe a () egyenletben s nagyobb lesz, ezét láthatuk, hogy a ksebb volatltás mellett a fedezet leáata tovább csökkenthető. Másészt a fent egyszeű potfóló mellett az alap CVA-fomulát s leegyszeűsíthetük, hogy megtaláluk a tökéletes fedezetet. Hszen amíg SN Sc = Sh, (38) azaz RWbc () M ns EAD ns RW bc M SN = () h B α SN h (39)

21 A CVA tőketatalékolásának ú szabályozása ába A tőkeszükséglet nagysága, befektetése nem aánlott potfóló,6,4 Alacsony volatltás BCBS-fomula Analtkus közelítés,,6,4,7,8,9 1,1 1,1 1, 1,3 1,4 Magas volatltás Leáat BCBS-fomula Analtkus közelítés,,7,8,9 1,1 1,1 1, 1,3 1,4 Leáat telesül, addg a tőkeszükséglet étéke nulla lesz. Egyszeűsítve a fent egyenletet és behelyettesítve az eedet ügylet effektív leáatát és a fedezet ügylet dszkontált névétékét, az alább egyenlőséget kapuk: SN SN SN 1 M M EEPE M B DF tdt B DF tdt. (4) M ns = () = () h SN A példában egységny névétéket és EEPE-t feltételeztünk, így adódk, hogy a ellemzően egységnél ksebb dszkontfaktookat valamvel egy éven túl kell ntegáln, hogy telesülön a fent feltétel. Ez látszk a 7. és a 8. ábán s, hszen mnden esetben valamvel egy év felett leáatú fedezet esetén kapuk meg a nulla tőkeszükségletet. Édekes látn, hogy az ábázolt szabályozó tőkeszükséglet ugyan függ a potfóló htelmnőségétől, annak mnmuma ettől független. Az analtkus közelítés és a szabályozó fomula eltéése az ézékenység paaméteek előzőkben megadott átalakításaból adódnak. A fentek alapán láthatuk, hogy ha nagyon magas volatltást tételezünk fel, akko az analtkus közelítés mnmuma közelebb keül a szabályozóhoz. Ebből azonban adódk egy úabb, az ábákon s ól látható megfgyelés: a példánkhoz hasonló esetekben a szabályozó fomula bzonyos ntevallumokon alulbecsülhet a tényleges tőkeszükségletet. Láthatuk, hogy az alulbecslés a szabályozó függvény meedek növekedése matt csupán egy övd ntevallumon áll fenn, és a météke sem túl elentős, ez azonban fontos észevétel, hszen ámutat a koábban közölt átalakítások mellékhatásáa. A tökéletes fedezete vonatkozó tesztünket a QIS-súlyok alapán s úafuttattuk. Az eedményeket a 9. és a 1. ábán szemléltetük. Bá a tökéletesen fedezett és a

22 18 Boos Péte 9. ába Befektetése aánlott potfóló 1. változat. változat,1 Alacsony volatltás Alacsony volatltás,1,1,1,,,7,8,9 1, 1,1 1, 1,3 1,4 Leáat,7,8,9 1, 1,1 1, 1,3 1,4 Leáat,1 Magas volatltás Magas volatltás,1,1,,7,8,9 1, 1,1 1, 1,3 1,4 Leáat BCBS-fomula,1, Analtkus közelítés,7,8,9 1, 1,1 1, 1,3 1,4 Leáat 1. ába Befektetése nem aánlott potfóló 1. változat. változat,4,3,,1,4,3,,1 Alacsony volatltás Alacsony volatltás,7,8,9 1, 1,1 1, 1,3 1,4 Leáat,7,8,9 1, 1,1 1, 1,3 1,4 Leáat,4,3,,1,4,3,,1,7,8,9 1, 1,1 1, 1,3 1,4 Leáat Magas volatltás Magas volatltás BCBS-fomula Analtkus közelítés,7,8,9 1, 1,1 1, 1,3 1,4 Leáat

23 A CVA tőketatalékolásának ú szabályozása 183 nulla tőkeszükségletű potfólók továbba sem esnek egybe, a tesztpotfólónkon avulást láthatunk mndkét változat mellett. A két potfóló közeledésének az oka, hogy az ú kockázat súlyok sznte alacsonyabbak. Ilyen feltétel mellett a tesztpotfólónkhoz alacsonyabb knduló htelfeláat endelünk, am a koábban leítak matt közelebb vsz a két potfólót. Összegzés A bankok és a tőketatalékolás szabályozása az elmúlt évek egyk legfontosabb és legtöbbet elemzett pénzügy témáa lett. A gazdaság vlágválság után bevezetett ú keetendsze ú dőszak kezdetét elent. A szabályozás météke és fomáa azonban folyamatosan evízóa szoul, amelynek ó példáa a htelétékelés kgazítás mozgásából adódó veszteségek ellen tőketatalékolás. Mvel az ú szabályozás avaslatok bankok ezet s énthetk, ezét édemes azokat mnél alaposabban elemezn. Ugyan a tényleges hatás elemzését a bankok aktuáls potfólóán kell elvégezn, célszeű mndg elmélet szempontból s megvzsgáln az ú avaslatokat. Alapos megétésük és tuladonságak elemzése elengedhetetlen a szabályozás avítása édekében. Jelen tanulmány a htelétékelés kgazítás témaköée szoítkozva ehhez a feladathoz kívánt hozzááuln. A Bázel Bankfelügyelet Bzottság 1 úlusában kadott avaslata egy ú CVAtőketatalékolás endszet aánl. Ebben a tanulmányban az ú htelétékelés kgazítás szabályozásban leít alap CVA-módszet vzsgáltuk meg. Elsőként bemutattuk a bázel fomula mögött meghúzódó matematka modellt és az attól való szabályozó eltééseket. Levezetésünk alapán látható, hogy az ú szabályozó fomula az egyes patneekhez endelt htelétékelés kgazításból és a hozzáuk tatozó fedezet ügyletekből álló potfóló váható veszteség (ES) alapú kockázat météke. A modell dnamkáát a htelfeláak változása ada, amelynek a hátteében egy specáls nomáls faktomodell áll. A levezetés magában foglala a közvetlenül nem a patnee vonatkozó, úgynevezett poxy fedezeteket s. Az ú fomula néhány tuladonságát és a elenleg hatályos változatával való összehasonlítását numekus példákon keesztül s llusztáltuk. Ennek soán egy hpotetkus potfólót fedezettel és a nélkül teszteltünk. Rámutattunk, hogy az eedetleg avasolt ú kockázat súlyok ndokolatlanul magas tőketatalékolást eedményeznek, mközben a módosított avaslatban má bzonyos szntű enyhítést láthatunk. A koelácó hatásának elemzésénél láthattuk, hogy a szabályozó fomula felülbecslése a ρ = esetben a közös fakto hánya matt alacsony veszteségek mellett a legmagasabb. Ez a megfgyelés az eedet kockázat súlyokkal számolt obb mnőségű potfóló esetében még nkább fennáll. Numekus szemléltetésünk másodk észében megmutattuk, hogy a szabályozó és a számvtel htelétékelés kgazítás teles összeegyeztetése továbba sem töténk meg, így a két nézőpont szent tökéletesen fedezett potfólók s eltének egymástól. Mellékesen az s kdeült, hogy a szabályozó fomula bzonyos ntevallumokon alulbecsül a tényleges tőkeszükségletet. Az általunk elvégzett elemzések mnd a bankok kockázatkezelő, mnd a szabályozók számáa s hasznos lehet.

24 184 A CVA tőketatalékolásának ÚJ szabályozása Hvatkozások BCBS [11]: Basel : A global egulatoy famewok fo moe eslent banks and bankng systems. Basel Commttee on Bankng Supevson, Bank fo Intenatonal Settlements, BCBS [1]: Revew of the cedt valuaton adustment sk famewok. Basel Commttee on Bankng Supevson, Bank fo Intenatonal Settlements, publ/d3.pdf. BCBS [16a]: Mnmum captal equements fo maket sk. Basel Commttee on Bankng Supevson, Bank fo Intenatonal Settlements, BCBS [16b]: Reducng vaaton n cedt sk-weghted assets constants on the use of ntenal model appoaches. Basel Commttee on Bankng Supevson, Bank fo Intenatonal Settlements, BCBS [16c]: Fequently asked questons on the CVA QIS execse. Basel Commttee on Bankng Supevson, Bank fo Intenatonal Settlements, faq_cva_qis.pdf. Bens, C. [16]: Smultaneous hedgng of egulatoy and accountng CVA. Megelent: Gla, K. Gbac, Z. Schee, M. Zagst, R. (szek.): Innovatons n Devatves Makets Spnge o. Bgo, D. Mon, M. Pallavcn, A. [13]: Countepaty cedt sk, collateal and fundng: Wth pcng cases fo all asset classes. John Wley & Sons, og/1.1%f Cave, L. [13]: Captal o P&L. Deutsche Bank losses hghlght CVA tade-off. Rsk. net, októbe Pykhtn, M. [1]: Model foundatons of the Basel standadsed CVA chage. Rsk, Vol.. No o. Shef, N. [16]: Basel consdeed axng standadsed appoach to CVA calculaton. Rsk. net, novembe Wood, D. [16]: Cyng wolf on CVA? Rsk.net, mácus 3. basel-commttee/4746/cyng-wolf-cva.

Békefi Zoltán. Közlekedési létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vizsgálati módszereinek fejlesztése. PhD Disszertáció

Békefi Zoltán. Közlekedési létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vizsgálati módszereinek fejlesztése. PhD Disszertáció Közlekedés létesítmények élettartamra vonatkozó hatékonyság vzsgálat módszerenek fejlesztése PhD Dsszertácó Budapest, 2006 Alulírott kjelentem, hogy ezt a doktor értekezést magam készítettem, és abban

Részletesebben

10. előadás: Vonalas létesítmény tegelyvonalának kitűzése. (Egyenes, körív, átmeneti ív) *

10. előadás: Vonalas létesítmény tegelyvonalának kitűzése. (Egyenes, körív, átmeneti ív) * 10. előadás: Vonalas létesítmény tegelyvonalának ktűzése. (Egyenes, köív, átmenet ív)* 10. előadás: Vonalas létesítmény tegelyvonalának ktűzése. (Egyenes, köív, átmenet ív) * 10.1. Vonalas létesítmények

Részletesebben

Portfóliók képzése és a portfólió értékelés mértékei. A portfóliókockázat. elemzése. Az arbitrázs-értékelés modellje és alkalmazása.

Portfóliók képzése és a portfólió értékelés mértékei. A portfóliókockázat. elemzése. Az arbitrázs-értékelés modellje és alkalmazása. Beuházás és fnanszíozás döntések Levelező. konzultácó Potfólók kézése és a otfóló étékelés météke. A otfólókockázat secáls esetenek elemzése. Az abtázs-étékelés modellje és alkalmazása. A otfolók kézése,

Részletesebben

Elektrokémia 03. (Biologia BSc )

Elektrokémia 03. (Biologia BSc ) lektokéma 03. (Bologa BSc ) Cellaeakcó potencálja, elektódeakcó potencálja, Nenst-egyenlet Láng Győző Kéma Intézet, Fzka Kéma Tanszék ötvös Loánd Tudományegyetem Budapest Cellaeakcó Közvetlenül nem méhető

Részletesebben

Az entrópia statisztikus értelmezése

Az entrópia statisztikus értelmezése Az entrópa statsztkus értelmezése A tapasztalat azt mutatja hogy annak ellenére hogy egy gáz molekulá egyed mozgást végeznek vselkedésükben mégs szabályszerűségek vannak. Statsztka jellegű vselkedés szabályok

Részletesebben

d(f(x), f(y)) q d(x, y), ahol 0 q < 1.

d(f(x), f(y)) q d(x, y), ahol 0 q < 1. Fxponttétel Már a hétköznap életben s gyakran tapasztaltuk, hogy két pont között a távolságot nem feltétlenül a " kettő között egyenes szakasz hossza" adja Pl két település között a távolságot közlekedés

Részletesebben

A piaci (egytényezős) modellek és portfóliók képzése

A piaci (egytényezős) modellek és portfóliók képzése 0/9/05 A ac (egytényezős) modellek és otfólók kézése Beuházás és fnanszíozás döntések. konzultácó A ac (egytényezős) modellek szeee a befektetések étékelésében. Bevezetés az egytényezős modellek áttekntése.

Részletesebben

A bankközi jutalék (MIF) elő- és utóélete a bankkártyapiacon. A bankközi jutalék létező és nem létező versenyhatásai a Visa és a Mastercard ügyek

A bankközi jutalék (MIF) elő- és utóélete a bankkártyapiacon. A bankközi jutalék létező és nem létező versenyhatásai a Visa és a Mastercard ügyek BARA ZOLTÁN A bankköz utalék (MIF) elő- és utóélete a bankkártyapacon. A bankköz utalék létező és nem létező versenyhatása a Vsa és a Mastercard ügyek Absztrakt Az előadás 1 rövden átteknt a két bankkártyatársasággal

Részletesebben

4 2 lapultsági együttható =

4 2 lapultsági együttható = Leíró statsztka Egy kísérlet végeztével általában tetemes mennységű adat szokott összegyűln. Állandó probléma, hogy mt s kezdjünk - lletve mt tudunk kezden az adatokkal. A statsztka ebben segít mnket.

Részletesebben

9. ábra. A 25B-7 feladathoz

9. ábra. A 25B-7 feladathoz . gyakolat.1. Feladat: (HN 5B-7) Egy d vastagságú lemezben egyenletes ρ téfogatmenti töltés van. A lemez a ±y és ±z iányokban gyakolatilag végtelen (9. ába); az x tengely zéuspontját úgy választottuk meg,

Részletesebben

Statisztikai próbák. Ugyanazon problémára sokszor megvan mindkét eljárás.

Statisztikai próbák. Ugyanazon problémára sokszor megvan mindkét eljárás. Statsztka próbák Paraméteres. A populácó paraméteret becsüljük, ezekkel számolunk.. Az alapsokaság eloszlására van kkötés. Nem paraméteres Nncs lyen becslés Nncs kkötés Ugyanazon problémára sokszor megvan

Részletesebben

Hipotézis vizsgálatok. Egy példa. Hipotézisek. A megfigyelt változó eloszlása Kérdés: Hatásos a lázcsillapító gyógyszer?

Hipotézis vizsgálatok. Egy példa. Hipotézisek. A megfigyelt változó eloszlása Kérdés: Hatásos a lázcsillapító gyógyszer? 01.09.18. Hpotézs vzsgálatok Egy példa Kérdések (példa) Hogyan adhatunk választ? Kérdés: Hatásos a lázcsllapító gyógyszer? Hatásos-e a gyógyszer?? rodalomból kísérletekből Hpotézsek A megfgyelt változó

Részletesebben

A pénzügyi számítások alapjai II. Az értékpapírok csoportosítása. Az értékpapírok csoportosítása. értékpapírok

A pénzügyi számítások alapjai II. Az értékpapírok csoportosítása. Az értékpapírok csoportosítása. értékpapírok A pénzügyi számítások alapjai II. étékpapíok Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Ka Pénzügyi Tanszék Galbács Péte doktoandusz Az étékpapíok csopotosítása Tulajdonosi jogot (észesedési viszonyt) megtestesítő

Részletesebben

SZOLVENCIATŐKE MINT FIXPONT

SZOLVENCIATŐKE MINT FIXPONT SZÜLE BORBÁLA SZOLVENCIATŐKE MINT FIXPONT A tanulmányban a szező a fixpont-iteáció témájával foglalkozik egy elméleti modellben, a biztosítók szolvenciatőkéjének számolásával kapcsolatban. A téma aktualitását

Részletesebben

MNB Füzetek 2003/12. Móré Csaba - Nagy Márton: 2003. December

MNB Füzetek 2003/12. Móré Csaba - Nagy Márton: 2003. December MNB Füzetek 2003/12 Móé Csaba - Nagy Máton: A PIACI STRUKTÚRA HATÁSA A BANKOK TEJESÍTMÉNYÉRE: EMPIRIKUS VIZSGÁAT KÖZÉP-KEET EURÓPÁRA 1 2003. Decembe 1 A szezők köszönttel tatoznak Kátay Gábonak és Méő

Részletesebben

Rugalmas hullámok terjedése. A hullámegyenlet és speciális megoldásai

Rugalmas hullámok terjedése. A hullámegyenlet és speciális megoldásai Rugalmas hullámok tejedése. A hullámegyenlet és speciális megoldásai Milyen hullámok alakulhatnak ki ugalmas közegben? Gázokban és folyadékokban csak longitudinális hullámok tejedhetnek. Szilád közegben

Részletesebben

Balogh Edina Árapasztó tározók működésének kockázatalapú elemzése PhD értekezés Témavezető: Dr. Koncsos László egyetemi tanár

Balogh Edina Árapasztó tározók működésének kockázatalapú elemzése PhD értekezés Témavezető: Dr. Koncsos László egyetemi tanár Balogh Edna Árapasztó tározók működésének kockázatalapú elemzése PhD értekezés Témavezető: Dr. Koncsos László egyetem tanár Budapest Műszak és Gazdaságtudomány Egyetem Építőmérnök Kar 202 . Bevezetés,

Részletesebben

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése. Kevert stratégiák és evolúciós játékok

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése. Kevert stratégiák és evolúciós játékok Műszak folyamatok közgazdaság elemzése Kevert stratégák és evolúcós átékok Fogalmak: Példa: 1 szta stratéga Vegyes stratéga Ha m tszta stratéga létezk és a 1 m annak valószínűsége hogy az - edk átékos

Részletesebben

,...,q 3N és 3N impulzuskoordinátával: p 1,

,...,q 3N és 3N impulzuskoordinátával: p 1, Louvlle tétele Egy tetszőleges klasszkus mechanka rendszer állapotát mnden t dőpllanatban megadja a kanónkus koordnáták összessége. Legyen a rendszerünk N anyag pontot tartalmazó. Ilyen esetben a rendszer

Részletesebben

s n s x A m és az átlag Standard hiba A m becslése Információ tartalom Átlag Konfidencia intervallum Pont becslés Intervallum becslés

s n s x A m és az átlag Standard hiba A m becslése Információ tartalom Átlag Konfidencia intervallum Pont becslés Intervallum becslés A m és az átlag Standard hba Mnta átlag 1 170 Az átlagok szntén ngadoznak a m körül. s x s n Az átlagok átlagos eltérése a m- től! 168 A m konfdenca ntervalluma. 3 166 4 173 x s x ~ 68% ~68% annak a valószínűsége,

Részletesebben

Elektrokémia 02. (Biologia BSc )

Elektrokémia 02. (Biologia BSc ) Elektokéma 02. (Bologa BSc ) Elektokéma cella, Kapocsfeszültség, Elektódpotencál, Elektomotoos eő Láng Győző Kéma Intézet, Fzka Kéma Tanszék Eötvös Loánd Tudományegyetem Budapest Temodnamka paaméteek TERMODINAMIKAI

Részletesebben

8. Programozási tételek felsoroló típusokra

8. Programozási tételek felsoroló típusokra 8. Programozás tételek felsoroló típusokra Ha egy adatot elem értékek csoportja reprezentál, akkor az adat feldolgozása ezen értékek feldolgozásából áll. Az lyen adat típusának lényeges jellemzője, hogy

Részletesebben

Mikroökonómi.a Elıadásvázlat november 29. Termelési tényezık piacai

Mikroökonómi.a Elıadásvázlat november 29. Termelési tényezık piacai Mikoökonómia Elıadásvázlat novembe 9 emelési tényezık piacai emelési tényezık emelési tényezı: a temelés soán használt jószág emelési tényezık (igénybevételük töténelmi soendje szeint): - Föld, illetve

Részletesebben

Philosophiae Doctores. A sorozatban megjelent kötetek listája a kötet végén található

Philosophiae Doctores. A sorozatban megjelent kötetek listája a kötet végén található Phlosophae Doctores A sorozatban megjelent kötetek lstája a kötet végén található Benedek Gábor Evolúcós gazdaságok szmulácója AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST 3 Kadja az Akadéma Kadó, az 795-ben alapított Magyar

Részletesebben

Basel II, avagy a tőkekövetelmények és azok számítása a pénz- és tőkepiaci szervezeteknél - számítás gyakorlati

Basel II, avagy a tőkekövetelmények és azok számítása a pénz- és tőkepiaci szervezeteknél - számítás gyakorlati Basel II, avagy a tőkekövetelmények és azok számítása a pénz- és tőkepiaci szervezeteknél - számítás gyakorlati példákon Dr. Pálosi-Németh Balázs, Tamás Sándor Budapest, 18 November 2010 A Bank tőkemegfelelésének

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen a következő kérdéseket, állításokat, s karikázza be a helyesnek vélt választ.

Olvassa el figyelmesen a következő kérdéseket, állításokat, s karikázza be a helyesnek vélt választ. Feleletválasztós kédések 1. Hosszú távú modell Pénz Olvassa el figyelmesen a következő kédéseket, állításokat, s kaikázza be a helyesnek vélt választ. 1. Kédés A pénz olyan pénzügyi eszköz, amely betölti

Részletesebben

Boros Daniella Nappali tagozat Kereskedelem és marketing 2. évfolyam Gödöllő Neptun kód: OIPGB9

Boros Daniella Nappali tagozat Kereskedelem és marketing 2. évfolyam Gödöllő Neptun kód: OIPGB9 Szent István Egetem Gazdaság- és Tásadalomtudomán Ka -------------------------------------------------------------------------------------------- Koelácó- és egesszó analízs ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Az elektromos kölcsönhatás

Az elektromos kölcsönhatás TÓTH.: lektrosztatka/ (kbővített óravázlat) z elektromos kölcsönhatás Rég tapasztalat, hogy megdörzsölt testek különös erőket tudnak kfejten. Így pl. megdörzsölt műanyagok (fésű), megdörzsölt üveg- vagy

Részletesebben

Variancia-analízis (ANOVA) Mekkora a tévedés esélye? A tévedés esélye Miért nem csinálunk kétmintás t-próbákat?

Variancia-analízis (ANOVA) Mekkora a tévedés esélye? A tévedés esélye Miért nem csinálunk kétmintás t-próbákat? Varanca-analízs (NOV Mért nem csnálunk kétmntás t-próbákat? B Van különbség a csoportok között? Nncs, az eltérés csak véletlen! Ez a nullhpotézs. és B nncs különbség Legyen, B és C 3 csoport! B és C nncs

Részletesebben

Mozgás centrális erőtérben

Mozgás centrális erőtérben Mozgás centális eőtében 1. A centális eő Válasszunk egy olyan potenciális enegia függvényt, amely csak az oigótól való távolságtól függ: V = V(). A tömegponta ható eő a potenciális enegiája gaiensének

Részletesebben

Szárítás során kialakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval

Szárítás során kialakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval Szárítás során kalakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval Rajkó Róbert 1 Eszes Ferenc 2 Szabó Gábor 1 1 Szeged Tudományegyetem, Szeged Élelmszerpar Főskola Kar Élelmszerpar Műveletek és Környezettechnka

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK FELVÁSÁRLÁSI FOLYAMATÁNAK SZIMULÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A CUKORRÉPÁRA OTKA

MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK FELVÁSÁRLÁSI FOLYAMATÁNAK SZIMULÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A CUKORRÉPÁRA OTKA MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK FELVÁSÁRLÁSI FOLYAMATÁNAK SZIMULÁCIÓJA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A CUKORRÉPÁRA OTKA Kutatás téma 2002 2005. Nylvántartás szám: T0 37555 TARTALOMJEGYZÉK 1. Kutatás célktűzések... 2 2.

Részletesebben

Algoritmusok és adatszerkezetek gyakorlat 09 Rendezések

Algoritmusok és adatszerkezetek gyakorlat 09 Rendezések Algortmusok és adatszerkezetek gyakorlat 09 Rendezések Néhány órával ezelőtt megsmerkedtünk már a Merge Sort rendező algortmussal. A Merge Sort-ról tuduk, hogy a legrosszabb eset dőgénye O(n log n). Tetszőleges

Részletesebben

( X ) 2 összefüggés tartalmazza az induktív és a kapacitív reaktanciát, amelyek értéke a frekvenciától is függ.

( X ) 2 összefüggés tartalmazza az induktív és a kapacitív reaktanciát, amelyek értéke a frekvenciától is függ. 5.A 5.A 5.A Szinszos mennyiségek ezgıköök Ételmezze a ezgıköök ogalmát! ajzolja el a soos és a páhzamos ezgıköök ezonanciagöbéit! Deiniálja a ezgıköök hatáekvenciáit, a ezonanciaekvenciát, és a jósági

Részletesebben

Regresszió. Fő cél: jóslás Történhet:

Regresszió. Fő cél: jóslás Történhet: Fő cél: jóslás Történhet: Regresszó 1 változó több változó segítségével Lépések: Létezk-e valamlyen kapcsolat a 2 változó között? Kapcsolat természetének leírása (mat. egy.) A regresszós egyenlet alapján

Részletesebben

Az új bázeli tõkeszabályozás és a belsõ minõsítésen alapuló megközelítés

Az új bázeli tõkeszabályozás és a belsõ minõsítésen alapuló megközelítés Közgazdaság Szemle, L évf, 003 október (881 890 o) SZABÓ-MORVAI ÁGNES Az új bázel tõkeszabályozás és a belsõ mnõsítésen alapuló megközelítés A tanulmány a Bázel Bankfelügyelet Bzottság legújabb ajánlásának

Részletesebben

7. Mágneses szuszceptibilitás mérése

7. Mágneses szuszceptibilitás mérése 7. Mágneses szuszceptbltás mérése PÁPICS PÉTER ISTVÁN csllagász, 3. évfolyam 5.9.. Beadva: 5.9.9. 1. A -ES MÉRHELYEN MÉRTEM. Elször a Hall-szondát kellett htelesítenem. Ehhez RI H -t konstans (bár a mérés

Részletesebben

Minősítéses mérőrendszerek képességvizsgálata

Minősítéses mérőrendszerek képességvizsgálata Mnősítéses mérőrendszerek képességvzsgálata Vágó Emese, Dr. Kemény Sándor Budapest Műszak és Gazdaságtudomány Egyetem Kéma és Környezet Folyamatmérnök Tanszék Az előadás vázlata 1. Mnősítéses mérőrendszerek

Részletesebben

Példák ekvivalencia relációra (TÉTELként kell tudni ezeket zárthelyin, vizsgán):

Példák ekvivalencia relációra (TÉTELként kell tudni ezeket zárthelyin, vizsgán): F NIK INÁRIS RLÁIÓK INÁRIS RLÁIÓK (és hasonló mátrxok s tt!) Defnícó: z R bnárs relácó, ha R {( a, b) a, b } nárs relácók lehetséges tuladonsága:. Reflexív ha ( x,.(a). Szmmetrkus ha ( x, y) ( y,.(b).

Részletesebben

1. ábra. r v. 2. ábra A soros RL-kör fázorábrái (feszültség-, impedancia- és teljesítmény-) =tg ϕ. Ez a meredekség. r

1. ábra. r v. 2. ábra A soros RL-kör fázorábrái (feszültség-, impedancia- és teljesítmény-) =tg ϕ. Ez a meredekség. r A VAÓÁO TEKE É A VAÓÁO KONDENÁTO A JÓÁ A soos -modell vizsgálata A veszteséges tekecs egy tiszta induktivitással, valamint a veszteségi teljesítményből számaztatható ellenállással modellezhető. Ez utóbbi

Részletesebben

VÁROS- ÉS INGATLANGAZDASÁGTAN

VÁROS- ÉS INGATLANGAZDASÁGTAN VÁROS- ÉS INGATLANGAZDASÁGTAN Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázat projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudomány Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudomány Tanszék az MTA

Részletesebben

Segédlet a Tengely gördülő-csapágyazása feladathoz

Segédlet a Tengely gördülő-csapágyazása feladathoz Segélet a Tengely göülő-csaágyazása felaathoz Összeállította: ihai Zoltán egyetemi ajunktus Tengely göülő-csaágyazása Aott az. ábán egy csaágyazott tengely kinematikai vázlata. A ajz szeint az A jelű csaágy

Részletesebben

Statisztika I. 3. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 3. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statsztka I. 3. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Vszonyszámok Statsztka munka: adatgyűjtés, rendszerezés, összegzés, értékelés. Vszonyszámok: Két statsztka adat arányát kfejező számok, Az un. leszármaztatott

Részletesebben

Lineáris regresszió. Statisztika I., 4. alkalom

Lineáris regresszió. Statisztika I., 4. alkalom Lneárs regresszó Statsztka I., 4. alkalom Lneárs regresszó Ha két folytonos változó lneárs kapcsolatban van egymással, akkor az egyk segítségével elıre jelezhetjük a másk értékét. Szükségünk van a függı

Részletesebben

Bé ni. Barna 5. Benc e. Boton d

Bé ni. Barna 5. Benc e. Boton d Egy asztalon háom halomban 009 db kavics van Egyet eldobok belőle, és a többit két kupacba osztom Ezután megint eldobok egyet az egyik halomból (amelyikben egynél több kavics van) és az egyik halmot ismét

Részletesebben

Adatsorok jellegadó értékei

Adatsorok jellegadó értékei Adatsorok jellegadó értéke Varga Ágnes egyetem tanársegéd varga.ag14@gmal.com Terület és térnformatka kvanttatív elemzés módszerek BCE Geo Intézet Terület elemzés forgatókönyve vacsora hasonlat Terület

Részletesebben

Fuzzy rendszerek. A fuzzy halmaz és a fuzzy logika

Fuzzy rendszerek. A fuzzy halmaz és a fuzzy logika Fuzzy rendszerek A fuzzy halmaz és a fuzzy logka A hagyományos kétértékű logka, melyet évezredek óta alkalmazunk a tudományban, és amelyet George Boole (1815-1864) fogalmazott meg matematkalag, azon a

Részletesebben

462 Trigonometrikus egyenetek II. rész

462 Trigonometrikus egyenetek II. rész Tigonometikus egyenetek II ész - cosx N cosx Alakítsuk át az egyenletet a következô alakúa: + + N p O O Ebbôl kapjuk, hogy cos x $ p- Ennek az egyenletnek akko és csak akko van valós megoldása, ha 0 #

Részletesebben

20 PONT Aláírás:... A megoldások csak szöveges válaszokkal teljes értékőek!

20 PONT Aláírás:... A megoldások csak szöveges válaszokkal teljes értékőek! SPEC 2009-2010. II. félév Statsztka II HÁZI dolgozat Név:... Neptun kód: 20 PONT Aláírás:... A megoldások csak szöveges válaszokkal teljes értékőek! 1. példa Egy üzemben tejport csomagolnak zacskókba,

Részletesebben

2 Wigner Fizikai Kutatóintézet augusztus / 17

2 Wigner Fizikai Kutatóintézet augusztus / 17 Táguló sqgp tűzgömb többkomponensű kéma kfagyása Kasza Gábor 1 és Csörgő Tamás 2,3 1 Eötvös Loránd Tudományegyetem 2 Wgner Fzka Kutatóntézet 3 Károly Róbert Főskola 2015. augusztus 17. Gyöngyös - KRF 1

Részletesebben

A TŐKE KÖLTSÉGE. 7. Fejezet. 7.1. Források tőkeköltsége. 7.1.2 Saját tőke költsége. 7.1.1. Hitel típusú források tőkeköltsége DIV DIV

A TŐKE KÖLTSÉGE. 7. Fejezet. 7.1. Források tőkeköltsége. 7.1.2 Saját tőke költsége. 7.1.1. Hitel típusú források tőkeköltsége DIV DIV 7. Fejezet A TŐKE KÖLTSÉGE 7.1.2 Saját tőke költsége D =hitel tőkeköltsége. i =névleges kamatláb, kötvény esetén n. P n =a kötvény névétéke. =a kötvény áfolyama. P 0 Hitel típusú foások tőkeköltsége, (T

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2009/2010 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló feladatainak megoldása

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2009/2010 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló feladatainak megoldása Oktatási Hivatal Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny / Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) 2. forduló feladatainak megoldása. Oldja meg a valós számok legbővebb részhalmazán a egyenlőtlenséget!

Részletesebben

Pénzügyi ismeretek. Dülk Marcell 2012/2013/2

Pénzügyi ismeretek. Dülk Marcell 2012/2013/2 Pénzügyi ismeetek Dülk Macell 2012/2013/2 Rövid ismetető Dülk Macell, dulk@finance.bme.hu, QA337 Jegyzetek, diák Számonkéés Miől lesz szó? Nettó jelenéték fogalma és számítása Pénzáamlások becslése Tőkeköltség

Részletesebben

METROLÓGIA ÉS HIBASZÁMíTÁS

METROLÓGIA ÉS HIBASZÁMíTÁS METROLÓGIA ÉS HIBASZÁMíTÁS Metrológa alapfogalmak A metrológa a mérések tudománya, a mérésekkel kapcsolatos smereteket fogja össze. Méréssel egy objektum valamlyen tulajdonságáról számszerű értéket kapunk.

Részletesebben

Méréselmélet: 5. előadás,

Méréselmélet: 5. előadás, 5. Modellllesztés (folyt.) Méréselmélet: 5. előadás, 03.03.3. Út az adaptív elárásokhoz: (85) és (88) alapán: W P, ( ( P). Ez utóbb mndkét oldalát megszorozva az mátrxszal: W W ( ( n ). (9) Feltételezve,

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS 14. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI DTBÁZIS Összegez az ajánlatok elbírálásáról I. szakasz: kérő I.1) Név címek 1 (jelölje meg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt) Hvatalos

Részletesebben

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat október 17. A technológia és a költségek dualitása

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat október 17. A technológia és a költségek dualitása Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 3 októbe 7 technológia és a költségek dualitása oábban beláttuk az alábbi összefüggéseket: a) Ha a munka hatáteméke nő akko a hatáköltség csökken

Részletesebben

IV x. 2,18 km magasan van a hôlégballon.

IV x. 2,18 km magasan van a hôlégballon. 8 Hegyesszögû tigonometiai alapfeladatok 8 9 8,8 km magasan van a hôlégballon Egyészt = tg és = tg 0, másészt a Pitagoasz-tételt alkalmazva kapjuk, hogy a b a + b = Ezen egyenletendszebôl meghatáozhatjuk

Részletesebben

Változók közötti kapcsolatok vizsgálata

Változók közötti kapcsolatok vizsgálata ) Eseméek függetlesége: p(ab) p(a) p(b) ) Koelácó: vö. az tutív tatalommal Változók között kapcsolatok vzsgálata Akko poztív, ha és átlagosa ugaaa az áa té el a saját váható étékétől, egatív ha elletétes

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2017/2018-as tanév 1. forduló Haladók III. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2017/2018-as tanév 1. forduló Haladók III. kategória Bolyai János Matematikai Tásulat Aany Dániel Matematikai Tanulóveseny 017/018-as tanév 1. foduló Haladók III. kategóia Megoldások és javítási útmutató 1. Anna matematika házi feladatáa áfolyt a tinta.

Részletesebben

Merev testek kinematikája

Merev testek kinematikája Mechanka BL0E- 3. előadás 00. októbe 5. Meev testek knematkáa Egy pontendszet meev testnek tekntünk, ha bámely két pontának távolsága állandó. (f6, Eule) A meev test tetszőleges mozgása leíható elem tanszlácók

Részletesebben

II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés

II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés Nagyon könnyen megfigyelhetjük, hogy akármilyen két számmal elindítunk egy Fibonacci sorozatot, a sorozat egymást követő tagjainak

Részletesebben

Partnerkockázat a pénzügyi piacok átalakulásának origója 1

Partnerkockázat a pénzügyi piacok átalakulásának origója 1 01. TIZENEGYEDIK ÉVFOLYAM 6. SZÁM 479 PÁLOSI-NÉMETH BALÁZS Partnerkockázat a pénzügy pacok átalakulásának orgója 1 A tanulmány a pénzügy válság során egyértelművé vált problémák hatására a partnerkockázat

Részletesebben

2011. november 2. Dr. Vincze Szilvia

2011. november 2. Dr. Vincze Szilvia 20. novembe 2. D. Vincze Szilvia Tatalomjegyzék.) Számtani és métani soozatok Métani soozatok alkalmazásai: 2.) Kamatos kamat számítás a.) Egyszeű kamatszámítás b.) Kamatos kamat számítás c.) Kamatszámítás

Részletesebben

Hely és elmozdulás - meghatározás távolságméréssel

Hely és elmozdulás - meghatározás távolságméréssel Hely és elmozdulás - meghatározás távolságméréssel Bevezetés A repülő szerkezetek repülőgépek, rakéták, stb. helyének ( koordnátának ) meghatározása nem új feladat. Ezt a szakrodalom részletesen taglalja

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE ( )

A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE ( ) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.6.1. C(2018) 3302 fnal A BIZOTTSÁG (EU).../... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE (2018.6.1.) az (EU) 2015/35 felhatalmazáson alapuló rendeletnek a bztosítók és vszontbztosítók

Részletesebben

Numerikus módszerek. A. Egyenletek gyökeinek numerikus meghatározása

Numerikus módszerek. A. Egyenletek gyökeinek numerikus meghatározása Numeikus módszeek A. Egyenletek gyökeinek numeikus meghatáozása A1) Hatáozza meg az x 3 + x = egyenlet (egyik) gyökét éintı módszeel. Kezdje a számítást az x = helyen! Megoldás: x 1, Megoldás 3 A függvény

Részletesebben

14 A Black-Scholes-Merton modell. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull

14 A Black-Scholes-Merton modell. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 14 A Black-choles-Merton modell Copyright John C. Hull 01 1 Részvényárak viselkedése (feltevés!) Részvényár: μ: elvárt hozam : volatilitás Egy rövid Δt idő alatt a hozam normális eloszlású véletlen változó:

Részletesebben

q=h(termékek) H(Kiindulási anyagok) (állandó p-n) q=u(termékek) U(Kiindulási anyagok) (állandó V-n)

q=h(termékek) H(Kiindulási anyagok) (állandó p-n) q=u(termékek) U(Kiindulási anyagok) (állandó V-n) ERMOKÉMIA A vzsgált általános folyaatok és teodnaka jellezésük agyjuk egy pllanata az egysze D- endszeeket, s tekntsük azokat a változásokat, elyeket kísé entalpa- (ll. bels enega-) változásokkal á koább

Részletesebben

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan alapjai Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 4. Előadás Az árupiac és az IS görbe IS-LM rendszer A rövidtávú gazdasági ingadozások modellezésére használt legismertebb modell az úgynevezett

Részletesebben

Neoklasszikus növekedési modellek

Neoklasszikus növekedési modellek Neoklasszikus egionális növekedési modellek Regionális gazdaságtan 2007/2008. tanév Regionális növekedési modellek Neoklasszikus növekedési modellek Robet Solow, kínálati tényezők Endogén növekedési modellek

Részletesebben

Megoldások. ξ jelölje az első meghibásodásig eltelt időt. Akkor ξ N(6, 4; 2, 3) normális eloszlású P (ξ

Megoldások. ξ jelölje az első meghibásodásig eltelt időt. Akkor ξ N(6, 4; 2, 3) normális eloszlású P (ξ Megoldások Harmadik fejezet gyakorlatai 3.. gyakorlat megoldása ξ jelölje az első meghibásodásig eltelt időt. Akkor ξ N(6, 4;, 3 normális eloszlású P (ξ 8 ξ 5 feltételes valószínűségét (.3. alapján számoljuk.

Részletesebben

Összegzés a 92/2011.(XII.30.) NFM rendelet 9. melléklete alapján

Összegzés a 92/2011.(XII.30.) NFM rendelet 9. melléklete alapján NEMZETBIZTONSÁGI SZAKSZOLGÁLAT GAZDASÁGI VEZETŐ 1399 Budapest 62. Pf.: 710/4-2. Ikt.sz.: 30700/21293- /2015. 1. számú példány Összegzés a 92/2011.(XII.30.) NFM rendelet 9. melléklete alapján 1. Az ajánlatkérő

Részletesebben

Hódmezővásárhelyi Városi Matematikaverseny április 14. A osztályosok feladatainak javítókulcsa

Hódmezővásárhelyi Városi Matematikaverseny április 14. A osztályosok feladatainak javítókulcsa Hódmezővásárhelyi Városi Matematikaverseny 2003. április 14. A 11-12. osztályosok feladatainak javítókulcsa 1. feladat Egy számtani sorozatot az első eleme és különbsége egyértelműen meghatározza, azt

Részletesebben

Tiszta és kevert stratégiák

Tiszta és kevert stratégiák sza és kever sraégák sza sraéga: Az -edk áékos az sraégá és ez alkalmazza. S sraégahalmazból egyérelműen válasz k egy eknsük a kövekező áéko. Ké vállala I és II azonos erméke állí elő. Azon gondolkodnak,

Részletesebben

Egy forgáskúp metszéséről. Egy forgáskúpot az 1. ábra szerint helyeztünk el egy ( OXYZ ) derékszögű koordináta - rendszerben.

Egy forgáskúp metszéséről. Egy forgáskúpot az 1. ábra szerint helyeztünk el egy ( OXYZ ) derékszögű koordináta - rendszerben. Egy forgáskúp metszéséről Egy forgáskúpot az 1. ábra szerint helyeztünk el egy ( OXYZ ) derékszögű koordináta - rendszerben. Az O csúcsú, O tengelyű, γ félnyílásszögű kúpot az ( XY ) sík itt két alkotóban

Részletesebben

IV.2 Az elektrosztatika alaptörvényei felületi töltéseloszlás esetén

IV.2 Az elektrosztatika alaptörvényei felületi töltéseloszlás esetén IV Az elektosztatka alaptövénye felület töltéseloszlás esetén Az előző paagafusban láttuk, hogy a töltések a vezető felületén helyezkednek el, gyakolatlag kétdmenzós vagy más szóval felület töltéseloszlást

Részletesebben

felületi divergencia V n (2) V n (1), térfogati töltéseloszlás esetében

felületi divergencia V n (2) V n (1), térfogati töltéseloszlás esetében IV Az elektosztatka alaptövénye felület töltéseloszlás esetén Az előző paagafusban láttuk, hogy a töltések a vezető felületén helyezkednek el, gyakolatlag kétdmenzós vagy más szóval felület töltéseloszlást

Részletesebben

(KOJHA 125) Kisfeladatok

(KOJHA 125) Kisfeladatok GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésménöki Ka Jámű- és hajtáselemek I. (KOJHA 25) Kisfeladatok Jáműelemek és Hajtások Ssz.:...... Név:......................................... Neptun kód.:......... ADATVÁLASZTÉK

Részletesebben

ÖSSZEFÜGGÉSEK A LINEÁRIS REGRESSZIÓS MODELLBEN

ÖSSZEFÜGGÉSEK A LINEÁRIS REGRESSZIÓS MODELLBEN MÓDSETANI TANULMÁNOK ÖSSEFÜGGÉSEK A LINEÁIS EGESSIÓS MODELLBEN D HAJDU OTTÓ A tanulmány a lineáis egessziós modell alavető mutatóit tágyala E mutatókat egymásból vezeti le olymódon hogy azok statisztikai

Részletesebben

Eseményalgebra. Esemény: minden amirl a kísérlet elvégzése során eldönthet egyértelmen hogy a kísérlet során bekövetkezett-e vagy sem.

Eseményalgebra. Esemény: minden amirl a kísérlet elvégzése során eldönthet egyértelmen hogy a kísérlet során bekövetkezett-e vagy sem. Eseményalgebra. Esemény: minden amirl a kísérlet elvégzése során eldönthet egyértelmen hogy a kísérlet során bekövetkezett-e vagy sem. Elemi esemény: a kísérlet egyes lehetséges egyes lehetséges kimenetelei.

Részletesebben

e (t µ) 2 f (t) = 1 F (t) = 1 Normális eloszlás negyedik centrális momentuma:

e (t µ) 2 f (t) = 1 F (t) = 1 Normális eloszlás negyedik centrális momentuma: Normális eloszlás ξ valószínűségi változó normális eloszlású. ξ N ( µ, σ 2) Paraméterei: µ: várható érték, σ 2 : szórásnégyzet (µ tetszőleges, σ 2 tetszőleges pozitív valós szám) Normális eloszlás sűrűségfüggvénye:

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás SZÉHENYI ISTVÁN EGYETE GÉPSZERKEZETTN ÉS EHNIK TNSZÉK 6. EHNIK-STTIK GYKORLT Kidolgozta: Tiesz Péte egy. ts. Négy eő egyensúlya ulmann-szekesztés Ritte-számítás 6.. Példa Egy létát egy veembe letámasztunk

Részletesebben

Gazdaság és környezet kapcsolódási pontjai. Nem megújuló erőforrások kitermelése. Környezetgazdaságtan. 1. rész

Gazdaság és környezet kapcsolódási pontjai. Nem megújuló erőforrások kitermelése. Környezetgazdaságtan. 1. rész Könyezetgazdaságtan 11. előadás: A temészeti eőfoások otimális használata és a temészeti tőke étékelése 1. ész A temészeti eőfoások otimális használata 2012 BME Könyezetgazdaságtan Tanszék Gazdaság és

Részletesebben

Tanult nem paraméteres próbák, és hogy milyen probléma megoldására szolgálnak.

Tanult nem paraméteres próbák, és hogy milyen probléma megoldására szolgálnak. 8. GYAKORLAT STATISZTIKAI PRÓBÁK ISMÉTLÉS: Tanult nem paraméteres próbák, és hogy mlyen probléma megoldására szolgálnak. Név Illeszkedésvzsgálat Χ próbával Illeszkedésvzsgálat grafkus úton Gauss papírral

Részletesebben

1. Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel.

1. Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel. . Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel.. Az x exp x + t )) függvény az x, t tartományon folytonos, és nem negatív, ezért alkalmazható rá a Fubini-tétel. I x exp x + t )) dxdt + t dt π 4. [ exp x +

Részletesebben

Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához

Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához Izsák Ferenc 2007. szeptember 17. Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához 1 Vázlat Bevezetés: a vizsgált egyenlet,

Részletesebben

Elektromos töltés helyzeti energiája, elektromos potenciál, az elektrosztatika I. alaptörvénye

Elektromos töltés helyzeti energiája, elektromos potenciál, az elektrosztatika I. alaptörvénye Tóth : lektosztatka/2 lektomos töltés helyzet enegája, elektomos potencál, az elektosztatka I alaptövénye mechankában láttuk, hogy konzevatív eőtében helyzet enega vezethető be zt a kédést, hogy az elektosztatkus

Részletesebben

6. Kérdés A kormányzati kiadások növelése hosszú távon az alábbi folyamaton keresztül vezet a kamat változásához: (a)

6. Kérdés A kormányzati kiadások növelése hosszú távon az alábbi folyamaton keresztül vezet a kamat változásához: (a) Feleletválasztós kédések 1. Hosszú távú modell 02 Olvassa el figyelmesen az alábbi állításokat és kaikázza be a helyes válasz előtt álló betűjelet. 1. Kédés Egy zát gazdaság áupiacán akko van egyensúly,

Részletesebben

É É É é é é é é í ű ó é É ö á ó é ő ő í ó á ö ő é ö ö é ó í í ú í é é í íú ó í ó é ő é ö é í é é ó é á á é á á ó ő ű é é ő ő ő í ó é é é í é é ó á Ű é

É É É é é é é é í ű ó é É ö á ó é ő ő í ó á ö ő é ö ö é ó í í ú í é é í íú ó í ó é ő é ö é í é é ó é á á é á á ó ő ű é é ő ő ő í ó é é é í é é ó á Ű é É É É ű É ö á ő ő á ö ő ö ö ú ú ő ö á á á á ő ű ő ő ő á Ű á á á ű ö á á á Ű Á á áú ű á ú ő ü á á ő á á ü ő á á ú ö Á ő á á ő ő á ö á á ű á ü á á ö á á ü ő ü á ö á ö ű á á á ő ű ü á ö á ő á ü á ö ő á ő

Részletesebben

Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1

Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1 Készlete - Rendelési tételnagyság számítása -1 A endelési tételnagyság meghatáozása talán a legészletesebben tágyalt édésö a észletgazdálodási szaiodalomban. Enne nagyészt az az oa, hogy mind az egyszee

Részletesebben

Volatilitási tőkepuffer a szolvencia IIes tőkekövetelmények megsértésének kivédésére

Volatilitási tőkepuffer a szolvencia IIes tőkekövetelmények megsértésének kivédésére Volatilitási tőkepuffer a szolvencia IIes tőkekövetelmények megsértésének kivédésére Zubor Zoltán MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály MAT Tavaszi Szimpózium 2016. május 7. 1 Háttér Bit. 99. : folyamatos

Részletesebben

oktatási segédlet Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi tanszék 2007. október

oktatási segédlet Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudományi tanszék 2007. október Fogyasztók a tõkepacon oktatás segédlet Kovács Norbert SZE, Gazdálkodástudomány tanszék 007. október Költségvetés egyenes kamatláb esetén. dõszak fogyasztása A. év fogyasztásának maxmuma költségvetés egyenes

Részletesebben

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus.

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus. Valószín ségelméleti és matematikai statisztikai alapfogalmak összefoglalása (Kemény Sándor - Deák András: Mérések tervezése és eredményeik értékelése, kivonat) Véletlen jelenség: okok rendszere hozza

Részletesebben

Kidolgozott feladatok a nemparaméteres statisztika témaköréből

Kidolgozott feladatok a nemparaméteres statisztika témaköréből Kdolgozott feladatok a nemparaméteres statsztka témaköréből A táékozódást mndenféle színkódok segítk. A feladatok eredet szövege zöld, a megoldások fekete, a fgyelmeztető, magyarázó elemek pros színűek.

Részletesebben

Mechanizmusok vegyes dinamikájának elemzése

Mechanizmusok vegyes dinamikájának elemzése echanzmuso vegyes dnamáána elemzése ntonya Csaba ranslvana Egyetem, nyagsmeret Kar, Brassó. Bevezetés Komple mechanzmuso nemata és dnama mozgásvszonyana elemzése nélülözhetetlen a termétervezés első szaaszaban.

Részletesebben

a domború tükörrıl az optikai tengellyel párhuzamosan úgy verıdnek vissza, meghosszabbítása

a domború tükörrıl az optikai tengellyel párhuzamosan úgy verıdnek vissza, meghosszabbítása α. ömbtükök E gy gömböt síkkal elmetszve egy gömbsüveget kapunk (a sík a gömböt egy köben metsz). A gömbtükök gömbsüveg alakúak, lehetnek homoúak (konkávok) vagy domboúak (konvexek) annak megfelelıen,

Részletesebben

7.2 Az infláció okozta jóléti veszteség

7.2 Az infláció okozta jóléti veszteség 7.2 Az infláció okozta jóléti veszteség Elemezésünk kiindulópontja a pénzügytanból jól ismet Fishe-tétel, amelynek ételmében a nominális kamatláb () megközelítőleg egyenlő a eálkamatláb ( ) és az inflációs

Részletesebben

Diverzifikáció Markowitz-modell MAD modell CAPM modell 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

Diverzifikáció Markowitz-modell MAD modell CAPM modell 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 11. Előadás Portfólió probléma Portfólió probléma Portfólió probléma Adott részvények (kötvények,tevékenységek,

Részletesebben

BUDAPESTI MŰ SZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR VASÚTI JÁRMŰVEK ÉS JÁRMŰRENDSZERANALÍZIS TANSZÉK

BUDAPESTI MŰ SZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR VASÚTI JÁRMŰVEK ÉS JÁRMŰRENDSZERANALÍZIS TANSZÉK BUDAPESTI MŰ SZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR VASÚTI JÁRMŰVEK ÉS JÁRMŰRENDSZERANALÍZIS TANSZÉK MÉRNÖKI MATAMATIKA Segédlet a Bessel-függvények témaköréhez a Közlekedésmérnök

Részletesebben