3.1. Halmazok számossága

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "3.1. Halmazok számossága"

Átírás

1 38 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/ Mérték- és integrálelmélet 3.1. Hlmzok számosság Azt mondjuk, hogy egy véges A hlmz számosság n, h z A hlmz n db elemből áll. z zzl ekvivlens, hogy hlmz elemeit egy 1,..., n véges soroztb tudjuk rendezni, más szóvl megdhtó z {1, 2,..., n} és z A hlmz elemei között egy kölcsönösen egyértelmű hozzárendelés (bijekció. Végtelen hlmzokr ily módon tudjuk számosság foglmát áltlánosítni. lőször tekintsük természetes számok hlmzánk számosságát. Jelölje N természetes számok, zz pozitív egész számok hlmzát Definíció. gy végtelen A hlmz megszámlálhtó vgy megszámlálhtó számosságú, h létezik természetes számok hlmz és z A hlmz között egy kölcsönösen egyértelmű hozzárendelés Megjegyzés. Más szóvl fenti definíció zt jelenti, hogy z A hlmz megszámlálhtó számosságú, h z elemei egy 1, 2,..., n,... végtelen soroztb rendezhetők, hol z A hlmz minden eleme pontosn egyszer szerepel soroztbn. Tegyük fel most, hogy dott egy tetszőleges ( n sorozt. kkor egy elem többször is előfordulht soroztbn. Megmuttjuk, hogy mindig tlálhtó soroztnk egy olyn (esetleg véges részsorozt, melyben minden elem már csk egyszer fordul elő: legyen b 1 = 1. Tekintsük 2 -t. H 2 b 1, kkor legyen b 2 = 2, egyébként kihgyjuk 2 -t, és tekintsük 3 -t. Tegyük fel, hogy már z 1,..., n tgokt átnézve kiválsztottuk b 1,..., b m (m n számokból álló részsoroztot úgy, hogy bbn b 1,..., b m páronként különböző. kkor n+1 -t véve ellenőrizzük, hogy z előfordul-e b 1,..., b m számok között. H nem, kkor z n+1 számml folyttjuk b 1,..., b m soroztot, zz legyen b m+1 = n+1, egyéként nem bővítjük b 1,..., b m soroztot, hnem ismételjük ezt z eljárást z n+2 számml. Íly módon egyértelműen definiálhtó b 1, b 2,... (esetleg véges sorozt, hogy bbn z elemek már nem ismétlődnek. zért z A = { 1, 2,...} hlmz megszámlálhtó számosságú, h vn végtelen sok páronként különböző eleme, egyébként véges számosságú Péld. A nemnegtív egész számok hlmz (N 0 megszámlálhtó, hiszen φ(n = n + 1 egy bijekció N 0 és N között Péld. Az egész számok hlmz (Z megszámlálhtó, hiszen egy lehetséges sorbrendezése Z-nek 0, 1, 1, 2, 2,.... A { 0, n = 0, φ: N Z, φ(n = k, k, n = 2k, k N, n = 2k + 1, k N leképezés tehát egy bijekció N és Z között Péld. A [0, 1] intervllumb eső rcionális számokt következő végtelen háromszög lkú tábláztbn lehet felsorolni:

2 3. Mérték- és integrálelmélet 39 H ezen táblázton soronként megyünk végig, kkor felsorolhtjuk z összes rcionális számot egy soroztbn: 1 1, 1 2, 2 2, 1 3, 2 3, 3 3,... kkor persze néhány rcionális számot többször (sőt végtelen sokszor is felsorolunk. De fenti soroztból 3.2. Megjegyzésben leírt módon kiválszthtunk egy olyn részsoroztot, melyben már minden 0 és 1 közötti rcionális szám pontosn egyszer szerepel, tehát [0, 1] intervllumb eső rcionális számok hlmz megszámlálhtó számosságú Péld. Megmuttjuk, hogy [0, 1] intervllum nem megszámlálhtó számosságú. Tegyük fel, hogy z összes 0 és 1 közötti vlós számot z 1, 2,..., n,... soroztb rendeztük. Vegyük z n szám tizedes tört előállítását, hol tizedes jegyeket jelölje: n = 0, (n 1 (n 2 (n 3 (n Ismert, hogy véges sok tizedesjeggyel leírhtó vlós számok megdhtók végtelen sok tizedesjegygyel is (például 0,5 = 0, Ilyen vlós számokr fenti felírásbn mindig vegyük z n végtelen tizedestörtes lkját. kkor egyértelműen hozzárendeltük 0 és 1 közötti vlós számokhoz végtelen tizedestörtes lkját. Tekintsük ezután zt z x = 0, x 1 x 2 x 3... vlós számot, melynek n-edik tizedesjegye x n = { 2, h (n n = 1, 1, h (n n 1. kkor x nem írhtó fel véges tizedestört lkbn (nem végződhet csup 0-r vgy csup 9-re, és x nem egyezik meg egyik n vlós számml sem, hiszen x és n tizedestört felírás z n-edik tizedesjegyben eltér. z z ellentmondás muttj, hogy [0, 1] hlmz nem megszámlálhtó számosságú. A [0, 1] intervllum számosságát kontinuum számosságnk hívjuk. Megmutthtó, hogy vlós számok hlmz és [0, 1] intervllum között létezik bijekció, zz R számosság is kontinuum Állítás. 1. gy megszámlálhtó hlmz minden végtelen részhlmz is megszámlálhtó. 2. Minden végtelen hlmznk létezik megszámlálhtó részhlmz. 3. Legyen A 1 megszámlálhtó és A 2 véges hlmz. kkor A 1 A 2 is megszámlálhtó. 4. Legyen A 1 és A 2 megszámlálhtó hlmzok. kkor A 1 A 2 is megszámlálhtó. 5. Legyen A 1 és A 2 megszámlálhtó hlmzok. kkor z A 1 A 2 = {( 1, 2 : 1 A 1, 2 A 2 } hlmz is megszámlálhtó. 6. Legyen A i megszámlálhtó hlmz minden i N-re. kkor A i is megszámlálhtó.

3 40 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/2007 Bizonyítás: Csk z utolsó állítást látjuk be, többi hsonló módon igzolhtó. Rendezzük z A i hlmz elemeit z (i 1, (i 2, (i 3,... soroztb. kkor z A = A i hlmz elemeit (1 1 (1 2 (1 3 (1 4 (2 1 (2 2 (2 3 (2 4 (3 1 (3 2 (3 3 (3 4 (4 1 (4 2 (4 3 ( (jobbr és lefele is végtelen tábláztbn lehet felsorolni. kkor z összes elemet egy soroztbn fel tudjuk sorolni, h táblázt átlói mentén nyilk irányábn kezdjük felsorolni z elemeket: (1 1, (2 1, (1 2, (1 3, (2 2, (3 1, (4 1, (3 2, (2 3, (1 4, (1 5, (2 4, (3 3, (4 2, (5 1,.... zután fenti soroztból z zonos tgokt elhgyv kphtunk egy olyn részsoroztot, mely z A hlmz összes elemeit pontosn egyszer trtlmzz Péld. A 3.5. Péld és 3.7. Állítás 6. pontj lpján rcionális számok hlmz (Q is megszámlálhtó, mivel Q felírhtó megszámlálhtó sok megszámlálhtó számosságú hlmz uniójként: Q = i=+ i= B i, hol B i = Q [i, i + 1]. Megjegyezzük, hogy fenti végtelen unió megszámlálhtó sok hlmz uniój, mivel 3.4. Péld szerint z egész számok hlmz megszámlálhtó számosságú Péld. Az előző péld és 3.7. pontok hlmz is megszámlálhtó. Állítás 5. pontj lpján síkon rcionális koordinátájú 3.2. Hlmzgyűrűk és hlmzfüggvények bben szkszbn feltesszük, hogy z itt szereplő hlmzok egy X lphlmz részhlmzi (pl. X = R, R n, stb., és H-vl jelöljük z X lphlmz részhlmzink egy hlmzát, vgy más szóvl, hlmzrendszerét. A szokásos jelölést hsználjuk hlmzműveletekre: Legyen A, B H, ekkor A B = {x: x A vgy x B}, A B = {x: x A és x B}, és A \ B = {x: x A és x / B}, z A hlmz komplementere z X \ A hlmz. Jelölje z üreshlmzt. Az A és B hlmzt diszjunktnk nevezzük, h A B =. gy A 1, A 2,... hlmzrendszert páronként diszjunktnk nevezünk, h A i A j = minden i j-re Definíció. A H hlmzrendszert hlmzgyűrűnek vgy röviden gyűrűnek nevezzük, h zárt z unió és különbség hlmzműveletekre, zz tetszőleges A, B H esetén A B H és A \ B H.

4 3. Mérték- és integrálelmélet Állítás. Legyen H egy gyűrű. kkor 1. H zárt metszet műveletre is, 2. H. Bizonyítás: 1. H A, B H, kkor A \ B H, és ezért A B = A \ (A \ B H. 2. Legyen A H. kkor = A \ A H Péld. Legyen H = { R: véges} (z üres hlmzt is véges hlmznk tekintjük. kkor nyilván H gyűrű, hiszen véges hlmzok uniój és különbsége is véges Péld. Legyen H = { N: véges vgy komplementere véges}. Mutssuk meg, hogy H gyűrű! lőször megmuttjuk, hogy H zárt z unió műveletre. Legyen A, B H. Két esetet különböztetünk meg: 1. H A és B is véges, kkor A B is véges. 2. H leglább z egyik hlmz, például B nem véges, de B véges, kkor A B nem véges, de komplementere, A B = A B B véges, függetlenül A számosságától. Most legyen A, B H, és megmuttjuk, hogy A \ B H. Három esetet különböztetünk meg: 1. H A véges, kkor A \ B is véges, függetlenül B számosságától. 2. H A nem véges, de komplementere véges, és B véges, kkor A \ B = A B véges. 3. H A és B nem végesek, de A és B végesek, kkor A \ B B, így A \ B véges. Mindhárom esetben tehát kptuk, hogy A \ B H Definíció. A H hlmzgyűrűt σ-gyűrűnek nevezzük, h zárt megszámlálhtó unióképzésre, zz h A 1, A 2,... H, kkor A n H. A H σ-gyűrűt σ-lgebránk nevezzük, h z lphlmz is hozzátrtozik H-hoz, zz X H Péld. Az X hlmz összes részhlmzink hlmz mindig σ-lgebr Péld. Legyen H = { R : véges vgy megszámlálhtó számosságú}. kkor H σ-lgebr 3.7. Állítás szerint Péld. Tekintsük Példábn definiált H hlmzrendszert. z gyűrű, de nem σ-gyűrű, hiszen hlmzrendszer nem zárt megszámlálhtó uniór. Hsonlón, Példábn definiált H hlmzrendszer is csk gyűrű, de nem σ-gyűrű, hiszen például rcionális számok Q hlmz megszámlálhtó, ezért előáll véges hlmzok megszámlálhtó uniójként, de Q H, hiszen sem Q sem komplementere nem véges Megjegyzés. gy H σ-gyűrű zárt megszámlálhtó metszetképzésre is, mivel h A n H (n = 1, 2,..., kkor A n = A 1 \ (A 1 \ A n H. n=2

5 42 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/2007 Nyilván egy H σ-lgebr zárt komplementer képzésre is Definíció. Az F : H R b def = {+, } R függvényt hlmzfüggvénynek hívjuk, h + és egyidejűleg nem eleme F értékkészletének, és vn olyn A H, melyre F (A +. F -et dditív hlmzfüggvénynek nevezzük, h F (A B = F (A + F (B, h A, B H és A B =. H F (A 0 minden A H-r, kkor F -et nemnegtív hlmzfüggvénynek nevezzük. Megmuttjuk z dditív hlmzfüggvények lábbi tuljdonságit Állítás. Legyen F : H R b egy dditív hlmzfüggvény. kkor 1. F ( = 0; 2. F (A 1 A n = F (A F (A n, h A 1,..., A n H páronként diszjunkt, zz A i A j = minden i j-re; 3. F (A 2 \ A 1 = F (A 2 F (A 1, h A 1 A 2, A 1, A 2 H és F (A 1 < ; 4. h F nemnegtív, kkor monoton is, zz F (A 1 F (A 2, h A 1 A 2, A 1, A 2 H; 5. h F nemnegtív, kkor F (A 1 A n F (A 1 + +F (A n minden A 1,..., A n H-r. Bizonyítás: 1. Az F ( = F ( = F ( + F ( = 2F ( összefüggésekből következik, hogy F ( = 0 vgy F ( = + vgy F ( =. H F ( = +, kkor F (A = F (A = F (A + F ( = +, minden A H -r, mi ellentmond hlmzfüggvény definíciójánk. Az F ( = esetben hsonló módon kpunk ellentmondást. 2. Az összefüggés teljes indukcióvl rögtön következik z dditivitási tuljdonságból. 3. Legyen A 1 A 2. kkor A 2 = A 1 (A 2 \ A 1 és A 1 (A 2 \ A 1 =, így z dditivitás mitt F (A 2 = F (A 1 + F (A 2 \ A 1, miből következik z állítás. 4. Legyen A 1 A 2. kkor z előzőhöz hsonló módon F (A 2 = F (A 1 +F (A 2 \A 1 F (A Legyen B 1 = A 1, B i = A i \ (A 1 A i 1. kkor B 1, B 2,..., B n páronként diszjunkt, B i A i és A 1 A n = B 1 B n. zért 2. és 4. tuljdonság szerint F (A 1 A n = F (B 1 B n = F (B F (B n F (A F (A n Péld. Legyen F egy dditív hlmzfüggvény egy H gyűrűn. Mutssuk meg, hogy tetszőleges A, B H-r F (A B + F (A B = F (A + F (B! Mivel A B = (A \ B (A B (B \ A páronként diszjunkt hlmzok uniój, ezért F dditivitás mitt F (A B = F (A \ B + F (A B + F (B \ A. Hsonlón, F (A = F (A \ B + F (A B és F (B = F (B \ A + F (A B, mikből következik z állítás.

6 3. Mérték- és integrálelmélet Definíció. A H gyűrűn értelmezett F hlmzfüggvényt σ-dditívnk vgy megszámlálhtón dditívnk nevezzük, h minden olyn páronként diszjunkt A 1, A 2,... H esetén, melyre A n H, ( F A n = F (A n teljesül. H H σ-lgebr, és F egy σ-dditív hlmzfüggvény H-n, kkor F -et előjeles mértéknek nevezzük. H pedig F nemnegtív is ezen felül, kkor F -et egyszerűen mértéknek nevezzük Megjegyzés. A fenti összefüggés bl oldl hlmzok átrendezésétől független, ezért h F (A n sor konvergens, kkor bszolút konvergens is. gyébként divergens, és divergál + -hez vgy -hez Tétel. Tegyük fel, hogy F σ-dditív egy H σ-gyűrűn. Legyen továbbá A n H (n 1 úgy, hogy A 1 A 2 A 3 A n..., és jelölje A = A n H. kkor F (A n F (A, n + esetén. Bizonyítás: Legyen B 1 = A 1, és n = 2, 3,...-re legyen B n = A n \ A n 1. kkor B 1, B 2,... hlmzok páronként diszjunktk, zz B i B j =, vlmint Mivel F σ-dditív, ezért A n = B 1 B 2 B n és A = F (A = F (A n = F (B 1 B 2 B n = F (B j = j=1 lim n + j=1 F (B j = B n, F (B j. j=1 lim F (A n. n + i j, továbbá Péld. Legyen H z X hlmz összes részhlmzink hlmz, x 0 X rögzített. Minden A X-re legyen { 1, x0 A, µ(a = 0, x 0 A. Mutssuk meg, hogy µ egy σ-dditív hlmzfüggvény H-n! Legyen A 1, A 2,... páronként diszjunkt részhlmz X-nek. Két esetet különböztetünk meg: 1. H x 0 eleme vlmilyen n-re A n -nek, kkor µ(a n = 1 és µ(a k = 0 minden k n-re. 2. H x 0 nem eleme egyik A n hlmznk sem, kkor pedig µ(a n = 0 minden n-re. Mindkét esetben teljesül tehát ( µ A n = µ(a n.

7 44 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/ Péld. Legyen H Példábn definiált hlmzrendszer, és { 0, h A véges, µ: H R, µ(a = 1, h A végtelen, de A véges. Mutssuk meg, hogy µ dditív, de nem σ-dditív! Három esetet különböztetünk meg: 1. H A és B véges hlmzok, kkor µ(a = 0, µ(b = 0 és µ(a B = 0, hiszen A B is véges. 2. H z egyik hlmz véges, másik végtelen, pl. A véges és B végtelen, de B véges, kkor, hogy zt Példábn láttuk, A B nem véges, de komplementere z. zért µ(a = 0, µ(b = 1 és µ(a B = 1. Végül, 3. legyen A és B mindkettő végtelen, és komplementerük véges. kkor A B = nem teljesülhet, hiszen ekkor B A, zz B nem lehet végtelen. Azz minden olyn esetben, mikor A B =, µ(a B = µ(a + µ(b is teljesül. Legyen A n = {n}, n = 1, kkor A 1, A 2,... páronként diszjunkt, µ(a n = 0, de 0 = ( µ(a n µ A n = 1, hiszen A n = N végtelen hlmz, de komplementere z üres hlmz, zz véges Definíció. A vlós számegyenes egy I R részhlmzát (véges intervllumnk nevezzük, h I = vgy következő hlmzok vlmelyikével egyenlő: (α, β, [α, β, (α, β], [α, β], hol α β, α, β R. (3.1 H α = β, kkor [α, β] z egy pontból álló hlmzt, (α, α, [α, α és (α, α] pedig z üreshlmzt jelöli. Az R p vektortér egy I részhlmzát p-dimenziós intervllumnk nevezzük, h I = I 1 I p = {(x 1,..., x p R p : x i I i, i = 1,..., p}, hol I i (i = 1,..., p R-beli intervllumok Definíció. Az R p vektortér zon részhlmzink hlmzát, melyek p-dimenziós intervllumok véges sok egyesítéseként állnk elő, elemi hlmzoknk nevezzük. Jelölje p z R p vektortér összes elemi hlmzink hlmzát. A definíció lpján könnyen ellenőrizhetők z elemi hlmzok lábbi tuljdonsági: Állítás. 1. p gyűrű (de nem σ-gyűrű. 2. H A p, kkor A előáll véges sok diszjunkt intervllum egyesítéseként. Bizonyítás: 1. Az p hlmzrendszer uniór vló zártság közvetlenül következik definícióból. A különbségre vontkozó zártságot csk 2 dimenzióbn vizsgáljuk. Legyen I = [ 1, 2 ] [b 1, b 2 ] és J = [c 1, c 2 ] [d 1, d 2 ], és tegyük fel például, hogy 1 < c 1 < 2 < c 2 és d 1 < b 1 < d 2 < b 2, zz tégllpok elhelyezkedése:

8 3. Mérték- és integrálelmélet 45 b 2 d 2 b 1 d 1 kkor például I \ J = ( [ 1, c 1 [b 1, b 2 ] 1 c1 2 c2 ( [c 1, 2 ] (d 2, b 2 ], ezért I \ J p. Végig lehet gondolni, hogy bárhogy is helyezkedik el egymáshoz viszonyítv két tégllp, és bárhogy is válsztjuk zártnk illetve nyíltnk Descrtes-szorztbn szereplő egydimenziós intervllumok végpontjit, különbség mindig felbonthtó diszjunkt kétdimenziós intervllumok uniójár. 2. Legyen például A = I J, hol I és J intervllumok. kkor A = (I \ J (I J (J \ I, és hlmzok páronként diszjunktk. Nyilván I J intervllum. Az 1. pont bizonyítás szerint pedig I \ J és J \ I is felbonthtó diszjunkt intervllumok uniójár. hhez hsonló módon igzolhtó z állítás kettőnél több hlmz uniójár is Definíció. Az elemi hlmzok térfogtán következő m hlmzfüggvényt értjük: gy I p-dimenziós intervllumr legyen m(i = 0, h I =, h pedig I = I 1 I p, hol I i egy (3.1 lkú intervllum, melynek végpontji α i és β i, kkor legyen H z A p elemi hlmz m(i = (β 1 α 1 (β 2 α 2 (β p α p. A = I (1 I (n lkbn írhtó fel p-dimenziós intervllumok diszjunkt uniójként, kkor legyen m(a = m(i (1 + + m(i (n. A definícióból látszik, hogy egydimenziós, síkbeli ill. térbeli intervllumokr m(i z intervllum hosszát, területét ill. térfogtát dj vissz Állítás. 1. H A p, kkor z m(a definíciój nem függ z A felbontásától. 2. m dditív hlmzfüggvény p -n. Bizonyítás: 1. Tegyük fel, hogy z A hlmzt kétféleképpen állítottuk elő páronként diszjunkt p-dimenziós intervllumok uniójként: A = I (1 I (n = Ĩ(1 Ĩ(k. kkor z i,j = I (i Ĩ(j hlmzok (i = 1,..., n, j = 1,..., k is intervllumok, sőt páronként diszjunktk, továbbá k n I (i = i,j és Ĩ (j = i,j, j=1

9 46 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/2007 így m dditivitását lklmzv m(a = k m(i (i = m j=1 ( k n k = m i,j = j=1 j=1 i,j = m(ĩ(j. k k m( i,j = m( i,j j=1 j=1 2. Legyen A és B diszjunkt elemi hlmzok. Írjuk fel hlmzokt diszjunkt intervllumok uniójként: A = I (1 I (n, B = J (1 J (m. kkor z I (1,..., I (n, J (1,..., J (m hlmzok is páronként diszjunktk, és így A B = I (1 I (n J (1 J (m diszjunkt felbontás A B-nek. zért m(a B = m m(i (i + m(j (i = m(a + m(b Péld. A kockdobás lehetséges kimenetelei: 1, 2, 3, 4, 5, 6. Homogén kock esetén nnk vlószínűsége, hogy lehetséges kimenetek vlmelyike teljesül: p = 1 6. Legyen Ω = {1, 2, 3, 4, 5, 6}, és H jelölje Ω összes lehetséges részhlmzink hlmzát. kkor H elemeit eseményeknek nevezzük. Definiáljuk z események vlószínűségét következő hlmzfüggvénnyel: P : H [0, 1], P (A = z A hlmz elemeinek szám, (P ( = 0. 6 kkor könnyen láthtó, hogy H gyűrű, és P egy nemnegtív, dditív hlmzfüggvény. Áltlánosbbn, legyen Ω = {ω 1, ω 2,..., ω i,...} z állpottér, hol z {ω i } hlmzokt elemi eseményeknek nevezzük, és egy {ω i } elemi esemény vlószínűsége legyen p i (i = 1, 2,..., hol p i 0, (i = 1, 2..., és p i = 1. Legyen most is H z események hlmzrendszere, zz Ω összes lehetséges részhlmzink hlmz. kkor H σ-gyűrű, P (A = p i, A H i: ω i A függvény egy nemnegtív, σ-dditív hlmzfüggvény H-n, P (Ω = 1 és P ( = 0. A P függvényt vlószínűségi mértéknek nevezzük, z (Ω, H, P hármst pedig klsszikus vlószínűségi mezőnek hívjuk Definíció. Azt mondjuk, hogy R p Borel-hlmz, h előállíthtó nyílt intervllumokból kiindulv, megszámlálhtón sok művelettel, melyek z egyesítés, metszet, különbség képzés és komplementum képzés műveletek soroztából áll.

10 3. Mérték- és integrálelmélet Péld. Bármely [, b] zárt intervllum egydimenziós Borel-hlmz, hiszen ( [, b] = 1 n, b + 1. n Hsonló módon, z egy pontból álló {} hlmz is Borel-hlmz, mivel ( {} = 1 n, + 1. n A végtelen ill. félig végtelen intervllumok is Borel-hlmzok, mivel pl. ( ( [, = 1 n n (, + 1 ( + 1 n, + n. n= Állítás. Legyen A R p. A következő állítások teljesülnek. 1. A Borel-hlmzok osztály legszűkebb olyn σ-lgebr, mely trtlmzz z p elemi hlmzokt (zz Borel-hlmzok osztályánk vlódi részhlmzi már nem rendelkeznek ezzel tuljdonsággl. 2. H A megszámlálhtó vgy véges számosságú, kkor A Borel-hlmz. 3. H A nyílt hlmz, kkor A Borel-hlmz. 4. H A zárt hlmz, kkor A Borel-hlmz. Bizonyítás: 1. Az állítás Borel-hlmzok definíciójából és z előbbi példábn látott ötletek segítségével könnyen dódik. A részleteket nem muttjuk meg. 2. Az állítás következik bból, hogy z egy pontból álló hlmz Borel-hlmz, és A előáll A = { i} lkbn. 3. H A nyílt hlmz, kkor előáll megszámlálhtó sok nyílt intervllum uniójként, mivel minden A-hoz tlálhtó olyn I nyílt intervllum, melyre I A, és I végpontji rcionális számok. Az ilyen intervllumokból 3.7. Állítás 5. pontjából következően megszámlálhtó sok vn, ezek uniój visszdj A-t, így következik z állítás. 4. Az állítás bból következik, hogy h A zárt, kkor R p \A nyílt hlmz, ezért Borel-hlmz, így A is z Reguláris, dditív, nemnegtív hlmzfüggvények kiterjesztése Definíció. Az I = (α 1, β 1 (α p, β p p-dimenziós intervllumot nyílt intervllumnk, z I = [α 1, β 1 ] [α p, β p ] p-dimenziós intervllumot pedig zárt intervllumnk nevezzük Definíció. Az p -n értelmezett vlmely F 0 hlmzfüggvényt regulárisnk nevezzük, h minden A p és ε > 0 esetén vn olyn H p zárt és G p nyílt hlmz, hogy H A G és F (G ε < F (A < F (H + ε. H A intervllum, kkor H és G is intervllumok.

11 48 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/ Állítás. Az m elemi hlmzok térfogt hlmzfüggvény (lásd definíciót reguláris. Bizonyítás: Legyen A p és ε > 0 rögzített. kkor A = I (1 I (n, hol I (i I (j = (i j, és z I (i p-dimenziós intervllum előllítás I (i = I (i 1 I p (i, hol z I (i j (3.1 egyenletben felsorolt vlmelyik típusú egydimenziós intervllum, hol z intervllum végpontjit jelölje α (i j és β (i j. kkor m(i (i = p k=1 ( β (i k α(i k. Nyilván minden i = 1,..., n-re (kicsit csökkentve z I (i intervllum méreteit tlálhtó olyn Ĩ (i p-dimenziós zárt intervllum, hogy Ĩ (i I (i, Ĩ (i Ĩ (j =, (i j, és m(ĩ (i > m(i (i ε n. Legyen H = Ĩ(1 Ĩ(n. kkor nyilván H A, H zárt hlmz, és m(h = m(ĩ(i > ( m(i (i ε = m(a ε. n Hsonló módon, minden i = 1,..., n-re tlálhtó olyn Î(i p-dimenziós nyílt intervllum, hogy I (i Î(i, és m(î(i < m(i (i + ε n. Megjegyezzük, hogy z Î(i hlmzok már nem biztos, hogy páronként diszjunktk lesznek. Legyen G = Î(1 Î(n. kkor A G, G nyílt hlmz, és Állítás 5. pontj szerint ( n m(g = m Î (i (Î(i ( ( m < m I (i + ε = m(a + ε. n gy reguláris hlmzfüggvény tehát bizonyos értelemben z m hlmzfüggvény áltlánosításánk tekinthető. A következő példábn megdunk egy z m függvénytől eltérő reguláris hlmzfüggvényt Péld. Legyen g : R R egy rögzített monoton növekvő függvény. Definiáljuk µ g függvényt z egydimenziós intervllumokr következő módon: µ g ( = 0, µ g ([α, β = g (β g (α, µ g ([α, β] = g (β+ g (α, µ g ((α, β] = g (β+ g (α+, µ g ((α, β = g (β g (α+. zután µ g -t Definícióhoz hsonló módon egyértelműen kiterjeszthetjük 1 -re, zz z egydimenziós elemi hlmzokr. Világos, hogy µ g egy nemnegtív és dditív hlmzfüggvény 1 -n. H g folytonos, kkor µ g ([α, β = µ g ([α, β] = µ g ((α, β] = µ g ((α, β = g(β g(α, és ekkor µ g reguláris is. Másrészt, h g olyn monoton növő függvény, mely nem folytonos egy α pontbn, kkor µ g ({α} > 0.

12 3. Mérték- és integrálelmélet 49 Megmuttjuk, hogy minden reguláris hlmzfüggvény kiterjeszthető egy z elemi hlmzokt trtlmzó σ-gyűrűre úgy, hogy kiterjesztés σ-dditív legyen. Szükségünk lesz következő foglmkr Definíció. Legyen R p dott hlmz. Az U = {U γ R p : γ Γ} hlmzrendszer z lefedése, h γ Γ U γ. H minden U γ nyílt intervllum, kkor U-t nyílt lefedésnek hívjuk. H Γ indexhlmz megszámlálhtó, kkor zt mondjuk, hogy U megszámlálhtó lefedése -nek, h pedig Γ véges hlmz, kkor U-t véges lefedésnek nevezzük Definíció. gy A hlmzt kompktnk hívunk, h bármely nyílt lefedéséből kiválszthtó véges lefedése is. Az nlízisben lpvető fontosságú következő állítás Tétel. gy A R p hlmz kkor és csk kkor kompkt, h korlátos és zárt Definíció. Legyen µ egy dditív, reguláris, nemnegtív és véges hlmzfüggvény p -n. kkor µ áltl generált külső mértéken { } µ ( = inf µ(a n : A n p-dimenziós nyílt intervllum, A n, R p hlmzfüggvényt értjük, hol z infimumot z összes lehetséges megszámlálhtó, nyílt intervllumokkl történő {A n } n 1 lefedéseire kell venni. A külső mérték tehát z R p tér bármely részhlmzán definiált, értéke lehet + is Állítás. µ egy nemnegtív monoton hlmzfüggvény, zz minden 1 2 -re 0 µ ( 1 µ ( 2. Bizonyítás: Az állítás bból következik, hogy 2 bármely megszámlálhtó lefedése egyben z 1 hlmznk is megszámlálhtó lefedése, így µ ( 1 kiszámításkor bővebb hlmznk kell z infimumát venni, mint µ ( 2 -nél Péld. Tekintsük z m áltl generált m egydimenziós külső mértéket. Megmuttjuk, hogy rcionális számok Q hlmzánk külső mértéke null, zz m (Q = 0. A 3.8. Péld szerint Q elemei egy r 1, r 2,... soroztb rendezhetők. Rögzítsünk egy ε > 0 számot, és definiáljuk z A i = ( r i ε 2 i+1, r i + ε 2 i+1 nyílt intervllumokt i = 1, 2,...-re. kkor nyilván {A n : n = 1, 2...} nyílt lefedése Q-nk, és m (Q m(a n = ε 2 i = ε.

13 50 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/2007 Mivel ε > 0 tetszőleges volt, ezért m (Q = 0. hhez hsonló módon be lehet látni, hogy bármely megszámlálhtó R p hlmz m külső mértéke mindig null Definíció. Legyen F egy hlmzfüggvény, mely R p összes részhlmzán értelmezve vn. kkor F -et szubdditív hlmzfüggvénynek nevezzük, h ( F n F ( n Tétel. Legyen µ egy dditív, nemnegtív, reguláris véges hlmzfüggvény p -n, µ z áltl generált külső mérték R p -n. kkor 1. µ µ kiterjesztése, zz minden A p -re µ (A = µ(a; 2. µ egy szubdditív hlmzfüggvény. Bizonyítás: 1. Legyen A p tetszőleges rögzített hlmz. kkor legyen A = I 1 I n, hol I 1, I n páronként diszjunkt p-dimenziós intervllumok. kkor µ dditivitás mitt µ(a = µ(i µ(i n. Legyen ε > 0 rögzített. Mivel µ reguláris, ezért minden i = 1,..., n-re létezik olyn J i p- dimenziós nyílt intervllum, hogy Másrészt µ definíciój szerint miből I i J i, µ(i i µ(j i < µ(i i + ε n. µ (A µ(j i < ( µ(i i + ε, n µ (A < µ(a + ε (3.2 dódik. Másrészt ugyncsk µ definíciój lpján vn olyn nyílt intervllumokból álló (A n sorozt, hogy A és A n µ(a n < µ (A + ε. (3.3 A µ mérték reguláris, ezért A trtlmz olyn F zárt elemi hlmzt, melyre µ(f > µ(a ε. Mivel F korlátos és zárt, ezért Tétel lpján z {A n : n = 1, 2,...} lefedéséből kiválszthtó egy véges lefedés is, zz léteznek olyn k 1,..., k N indexek, hogy F A k1 A kn. Tehát Állítás 5. pontj és (3.3 lpján ( N N µ(a < µ(f + ε µ A kn + ε µ(a kn + ε µ(a n + ε < µ (A + 2ε.

14 3. Mérték- és integrálelmélet 51 Megmutttuk tehát, hogy µ (A ε < µ(a < µ (A + 2ε minden rögzített pozitív ε-r. H most ε 0+, kkor µ (A µ(a µ (A dódik, és ezzel bebizonyítottuk, hogy µ(a = µ (A minden A p -re. 2. Legyen = n és tegyük fel, hogy µ ( n < minden n 1-re. llenkező esetben nincs mit bizonyítnunk, ugynis szubdditivitás triviálisn teljesül. Legyen ε > 0 tetszőlegesen rögzített. kkor µ definíciój lpján vn z n hlmznk olyn elemi nyílt intervllumokból álló {A n,k : k N} lefedése, hogy µ(a n,k µ ( n + 2 n ε, n N. (3.4 k=1 kkor ( = n A n,k. k=1 Másrészt µ ( definíció szerint lehetséges lefedések áltl generált összegek infimum, ezért ( µ ( µ(a n,k. k=1 z z egyenlőtlenség összevetve (3.4 becsléssel zt jelenti, hogy µ ( (µ ( n + 2 n ε = µ ( n + 2 n ε = µ ( n + ε minden ε > 0 -r. H most ε 0+, kkor kívánt µ ( µ ( n egyenlőtlenséget kpjuk és ezzel tétel bizonyítás teljes Definíció. Tetszőleges A, B R p hlmzok szimmetrikus differenciáját A B-vel jelöljük és z A B def = (A \ B (B \ A képlettel definiáljuk. Könnyen ellenőrizhetők szimmetrikus különbség hlmzművelet lábbi tuljdonsági: Állítás. Legyen A, B, C, A 1, A 2, B 1, B 2 X tetszőleges. kkor 1. A B =, kkor és csk kkor, h A = B, 2. A B = B A, 3. A B (A C (C B,

15 52 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/ (A 1 A 2 (B 1 B 2 (A 1 B 1 (A 2 B 2, 5. (A 1 A 2 (B 1 B 2 (A 1 B 1 (A 2 B 2, 6. (A 1 \ A 2 (B 1 \ B 2 (A 1 B 1 (A 2 B Definíció. Legyen µ egy dditív, nemnegtív, reguláris véges hlmzfüggvény p -n, µ z áltl generált külső mérték R p -n. Az A és B hlmzok µ áltl generált távolságát d(a, B-vel jelöljük és definíciój: d(a, B def = µ (A B. Azt mondjuk, hogy z (A n hlmzsorozt konvergál A-hoz (A n A, h d(a n, A = µ (A n A 0, h n Állítás. Legyen A, B, C, A 1, A 2, A n, B 1, B 2 R p. kkor 1. d(a, B = 0, kkor és csk kkor, h µ (A \ B = 0 és µ (B \ A = 0; 2. d(a, B = d(b, A; 3. d(a, B d(a, C + d(c, B; 4. µ (A µ (B µ (A B. 5. Legyen A n A. kkor µ (A n µ (A. 6. d(a 1 A 2, B 1 B 2 d(a 1, B 1 + d(a 2, B d(a 1 A 2, B 1 B 2 d(a 1, B 1 + d(a 2, B d(a 1 \ A 2, B 1 \ B 2 d(a 1, B 1 + d(a 2, B 2. Bizonyítás: 1. A µ szubdditivitásából és z A B definíciójából következik. 2. A Állítás 2. pontjából rögtön következik. 3. A Állítás 3. pontj, vlmint µ monotonitás és szubdditivitás lpján µ (A B µ ( (A C (C B µ (A C + µ (C B. 4. Az előbbihez hsonló módon µ (A µ (B (A B µ (B + µ (A B, és ugynígy µ (B µ (A + µ (A B is teljesül, miből következik z állítás. 5. A 4. pont következménye. 6. A Állítás 4. pontját, vlmint µ monotonitását és szubdditivitását felhsználv teljesül. A 7. és 8. pontok bizonyítás hsonló. Megjegyezzük, hogy d nem távolság z Definíció értelemében (lásd z 5.7. szkszt, hiszen, Állítás 1. pontj szerint d(a, B lehet 0 kkor is, h A és B nem zonos. Az Definíció többi pontj viszont teljesül. nnek következtében konvergenci fenti definíciój szerint egy konvergens hlmzsorozt htárértéke nem egyértelmű: Például, h A n A, és h B és A egy olyn pontbn különbözik egymástól, melynek külső mértéke null, kkor könnyen ellenőrizhető, hogy A n B is teljesül Definíció. Legyen µ egy dditív, nemnegtív, reguláris véges hlmzfüggvény p -n, µ z áltl generált külső mérték R p -n. H z A R p hlmzhoz vn olyn elemi hlmzokból álló (A n sorozt, melyre A n A, kkor zt mondjuk, hogy A végesen µ-mérhető. A végesen µ-mérhető hlmzok osztályát M F (µ jelöli.

16 3. Mérték- és integrálelmélet Tétel. Legyen µ egy dditív, nemnegtív, reguláris véges hlmzfüggvény p -n, µ z áltl generált külső mérték R p -n, M F (µ végesen µ-mérhető hlmzok osztály. kkor M F (µ gyűrű R p -n és µ z M F (µ-n értelmezett dditív nemnegtív hlmzfüggvény. Bizonyítás: Legyen A, B M F (µ. kkor léteznek olyn elemi hlmzokból álló (A n és (B n hlmzsoroztok, hogy A n A és B n B. A Állítás 6. pontj lpján d(a B, A n B n d(a, A n + d(b, B n 0, és mivel A n B n elemi hlmz, ezért A B M F (µ. A Állítás 8. pontj mitt d(a \ B, A n \ B n d(a, A n + d(b, B n. zért A n \ B n A \ B, és így A \ B M F (µ. Beláttuk tehát, hogy M F (µ gyűrű. Megmuttjuk, hogy µ dditív M F (µ-n. Legyen A, B M F (µ diszjunkt hlmzok, és legyen A n A és B n B, hol A n és B n elemi hlmzok. kkor A n B n = (A n \ B n (B n \ A n (A n B n, és z utóbbi három hlmz páronként diszjunkt. Mivel z elemi hlmzokon µ = µ, és µ dditív, ezért µ (A n B n = µ (A n \ B n + µ (B n \ A n + µ (A n B n = µ (A n + µ (B n µ (A n B n. Mivel A B =, ezért A n B n = (A B (A n B n, és így Állítás 5. pontját és µ monotonítását felhsználv µ (A n B n = µ ( (A B (A n B n µ ( (A A n (B B n µ (A A n +µ (B B n 0. zért µ (A B = lim n µ (A n B n ( = lim µ (A n + µ (B n µ (A n B n n = lim n µ (A n + lim n µ (B n lim n µ (A n B n = µ (A + µ (B, zz µ dditív M F (µ-n Megjegyzés. Az M F (µ gyűrű áltlábn nem σ-gyűrű. hhez tekintsük R-en z m hlmzfüggvényt és z M F (m gyűrűt. Tegyük fel, hogy R M F (m. kkor létezik olyn elemi hlmz, hogy m (R <. Viszont R = R \, ezért m (R = m ( (R \ m ( + m (R \ <, emi ellentmond nnk, hogy m (R m ([ n, n] = 2n tetszőleges n-re. zért R M F (m. Másrészt R = ( n, n és ( n, n M F (m. A következő eredmény szerint µ σ-dditív z M F (µ gyűrűn (mely z előző péld szerint nem σ-gyűrű Tétel. Az µ külső mérték σ-dditív z M F (µ gyűrűn.

17 54 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/2007 Bizonyítás: Legyen A i M F (µ (i = 1, 2,... páronként diszjunkt, legyen A = A i, és tegyük fel, hogy A M F (µ. Mivel µ szubdditív, ezért µ (A µ (A i. Megmuttjuk, hogy fordított egyenlőtlenség is teljesül. µ monotonitás mitt, és mivel µ dditív M F (µ-n, ezért minden n-re ( n µ (A µ A i = µ (A i, tehát zz µ σ-dditív M F (µ-n. µ (A µ (A i, A következő tétel szerint M F (µ zárt hlmzok htártéréke műveletre Tétel. Legyen (A n olyn sorozt, melyre A n M F (µ minden n-re, és A n A. kkor A M F (µ. Bizonyítás: Legyen ε > 0 tetszőleges. kkor létezik olyn N, hogy d(a, A N < ε 2. Mivel A N M F (µ, ezért létezik olyn N p elemi hlmz, hogy De ekkor Állítás 3. pontját felhsználv d(a N, N < ε 2. d(a, N d(a, A N + d(a N, N < ε, miből következik, hogy A M F (µ Definíció. H A = B n, hol B n végesen µ-mérhető minden n-re, kkor A-t µ- mérhetőnek nevezzük. A µ-mérhető hlmzok osztályát M(µ jelöli. A következő tétel szerint µ-mérhető hlmzok között pontosn z M F (µ hlmzhoz trtozóknk véges µ külső mértéke Tétel. M F (µ = {A M(µ: µ (A < } Bizonyítás: Tegyük fel először, hogy A M F (µ. kkor bármely ε > 0-hoz létezik olyn p, hogy µ (A < ε. De ekkor A (A, ezért µ szubdditivitás mitt µ (A µ ( + µ (A <.

18 3. Mérték- és integrálelmélet 55 Most fordítv, tegyük fel, hogy A M(µ és µ (A <. Legyen A = A n, hol A n M F (µ. Legyen B 1 = A 1, és B n = A n \ ( n 1 A i, n = 2, 3,.... kkor A = B n, és B 1, B 2,... hlmzok páronként diszjunkt végesen µ-mérhető hlmzok. Mivel m B n A, M F zárt véges uniór, és µ dditív z M F gyűrűn, ezért ( m m µ (B n = µ B n µ (A. A fenti becslés minden m-re teljesül, így µ (B n <. Legyen C N = N B n. kkor C N M F (µ, és ( d(a, C N = µ (A C N = µ B n n=n+1 zért Tételből következik, hogy A M F (µ. n=n+1 Most már kimondhtjuk ennek szksznk fő tételét: µ (B n 0, h N Tétel. Legyen µ egy dditív, nemnegtív, reguláris véges hlmzfüggvény p -n, µ z áltl generált külső mérték R p -n, M(µ µ-mérhető hlmzok osztály. kkor M(µ σ-lgebr R p -n és µ z M(µ-n értelmezett mérték. Bizonyítás: 1. Legyen A i M(µ (i = 1, 2,..., és legyen A = A i. kkor minden i-re léteznek olyn A ij M F (µ hlmzok, hogy A i = j=1 A ij. De ekkor A = j=1 A ij, és mivel z unió megszámlálhtó, ezért A M(µ. zzel beláttuk, hogy M(µ σ-gyűrű. 2. Most zt indokoljuk, hogy M(µ zárt különbség képzésre. Legyen A, B M(µ. kkor léteznek olyn A i, B i M F (µ hlmzok, hogy A = A i és B = B i. De ekkor ( A \ B = A i \ B = (A i \ B. Megmuttjuk, hogy A i \ B M F (µ minden i-re, miből következik, hogy A \ B M(µ. Legyen ( j 1 C i1 = A i B 1, C ij = A i B j \ B k, j = 2, 3,.... kkor C ij A i minden j-re, C i1, C i2, C i3,... hlmzok páronként diszjunktk, és k=1 ( A i \ B = A i \ C ij. Legyen N 1 tetszőleges. Mivel ( N (A i \ B A i \ j=1 j=1 C ij = j=n+1 C ij,

19 56 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/2007 ezért Másrészt és így ( N d A i \ B, A i \ µ ( j=n+1 j=1 j=n+1 C ij = µ ( C ij A i, j=n+1 C ij µ (A i <, C ij. ezért Tétel szerint j=n+1 C ij M F (µ, tehát Tételt lklmzv bből viszont következik, hogy µ ( ( N d A i \ B, A i \ j=n+1 j=1 C ij = C ij = j=n+1 j=n+1 µ (C ij <. µ (C ij 0, h N, ( N így Tétel szerint A i \ B M F (µ, hiszen A i \ j=1 C ij M F (µ. 3. Másrészt R p = [ n, n] [ n, n], ezért Rp M(µ, zz M(µ σ-lgebr. 4. Megmuttjuk, hogy µ σ-dditív. Legyen A i M(µ (i = 1, 2,... páronként diszjunkt, A = A i. H A M F (µ, kkor Tétel szerint µ (A <, de ekkor µ (A i µ (A <, és így A i M F (µ minden i-re. De ekkor µ (A = µ (A i (3.5 következik Tételből. H A M F (µ, kkor Tétel szerint µ (A =. zért µ szubdditívitás mitt = µ (A µ (A i, így (3.5 most is teljesül Megjegyzés. bben szkszbn kiindulv z elemi hlmzokon értelmezett µ hlmzfüggvényből, vettük z áltl generált µ külső mértéket, melyet M(µ σ-lgebrár megszorítv mértéket kptunk. zt mértéket is µ-vel jelöljük, ezzel is hngsúlyozv zt, hogy ez µ hlmzfüggvény kiterjesztése. A mérhető hlmzok körét következő lépésekben bővítettük ki egyre bővebb hlmzrendszerekre:

20 3. Mérték- és integrálelmélet intervllumok 2. elemi hlmzok gyűrűje: p (intervllumok véges uniói 3. végesen mérhető hlmzok gyűrűje: M F (µ (elemi hlmzok htárértékei 4. mérhető hlmzok σ-lgebráj: M(µ (végesen mérhető hlmzok megszámlálhtó uniói 3.4. A Lebesgue-mérték Definíció. Az m (p-dimenziós elemi hlmzok térfogt hlmzfüggvény kitejesztését z M(m σ-lgebrár p-dimenziós Lebesgue-mértéknek nevezzük, és z M(m σ-lgebr elemeit Lebesgue-mérhető hlmzoknk nevezzük Definíció. Az R p hlmzt µ-nullmértékű, ill. µ = m esetben egyszerűen csk nullmértékű hlmznk nevezzük, h µ ( = 0. A µ definíciójából következik: Állítás. gy R p hlmz µ-nullmértékű kkor és csk kkor, h bármely ε > 0 számhoz léteznek olyn {I 1, I 2,...} nyílt intervllumok, hogy I i és µ (I i < ε. A következő állítás segítséget nyújt nnk elképzeléséhez, hogy milyen hlmzok Lebesguemérhetők Állítás. Legyen m Lebesgue-mérték R p -n, M(m p-dimenziós Lebesgue-mérhető hlmzok σ-lgebráj. kkor: 1. Minden véges és megszámlálhtó hlmz Lebesgue-mérhető és mértéke H A Borel-hlmz, kkor A M(m, zz A Lebesgue-mérhető. 3. Minden nullmértékű hlmz Lebesgue-mérhető, zz h m (A = 0, kkor A M(m. 4. H A Lebesgue-mérhető és B nullmértékű hlmz, kkor A B is Lebesgue-mérhető.

21 58 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/ H A M(m és ε > 0, kkor vn olyn zárt H és nyílt G hlmz, melyre H A G és m(g \ A < ε, m(a \ H < ε. 6. H A M(m, kkor léteznek olyn H és G Borel-hlmzok, hogy H A G és m(g \ A = m(a \ H = H A Lebesgue-mérhető, kkor minden b R p -re z A + b def = { + b R p : A} hlmz is Lebesgue-mérhető és m(a = m(a + b (zz Lebesgue-mérték invriáns z eltolásr. Bizonyítás: 1. Legyen = ( 1,..., p R p, és ( n = 1 1 n, n ( p 1 n, p + 1. n kkor n p-dimenziós nyílt intervllum, melyre m( n = (2/n p. zért d({}, n = m ({} n m( n 0, h n, zz {} M F (m M(m és m({} = lim n m( n = 0. H A megszámlálhtó, kkor elemeit rendezzük egy ( n soroztb. kkor A = { n}, ezért A M(m. Másrészt ( m(a = m { n } = m({ n } = Az állítás Állítás 1. pontjából következik. 3. Legyen A olyn, hogy m (A = 0. Mivel p, ezért d(a, = m (A = m (A = 0, és így A M F (m. 4. A 3. pont szerint B Lebesgue-mérhető, ezért A B is z. 5. Tegyük fel először, hogy A M F (m, zz m (A <, és rögzítsünk egy tetszőleges ε > 0-t. A külső mérték definíciój szerint léteznek olyn I 1, I 2,... nyílt p-dimenziós intervllumok, hogy A és m(i i < m (A + ε. Legyen G = I i. kkor G nyílt hlmz, I i A G és m (G m(i i < m (A + ε. kkor, hsználv, hogy m = m Lebesgue-mérhető hlmzokon, következik z állítás. Legyen ezután A M(m, és A = A i, hol A i M F (m minden i-re. kkor z előző eredmény mitt minden i-re létezik olyn G i nyílt hlmz, hogy Legyen G = A i. kkor G nyílt hlmz, A i G i és m(g i \ A i < ε 2 i. ( A G és m(g \ A m (G i \ A i m(g i \ A i < ε 2 i = ε.

22 3. Mérték- és integrálelmélet 59 A zárt hlmzokr vontkozó állítást visszvezethetjük nyílt hlmzokr igzolt eredményre: Legyen A M(m. kkor Ā M(m, ezért z előbbi eredmény szerint tetszőleges ε > 0-hoz létezik olyn G nyílt hlmz, hogy Legyen H = Ḡ. kkor H zárt hlmz, Legyen Ā G és m(g \ Ā < ε. H A és m(a \ H = m(g \ Ā < ε. 6. Az 5. pont szerint minden n-re léteznek olyn G n nyílt és H n zárt hlmzok, hogy H n A G n és m(a \ H n < 1 n, m(g n \ A < 1 n. H = H n és G = G n. kkor H és G Borel-hlmzok, melyekre teljesül z állítás. 7. Az állítás intervllumokr nyilván teljesül. zután lépésenként megmutthtó, hogy elemi hlmzokr, végesen mérhető és végül mérhető hlmzokr is teljesül z eltolásr vontkozó invrinci. A részleteket itt elhgyjuk Megjegyzés. Az előbbi állítás 2., 4. és 6. pontj szerint tehát Lebesgue-mérhető hlmzok és Borel-hlmzok nullmértékű hlmzokbn térnek el egymástól. Az előbbi állítás szerint minden megszámlálhtó hlmz Lebesgue-mérhető (és mértéke 0. Most megmuttjuk, hogy létezik olyn nullmértékű végtelen hlmz, mely nem megszámlálhtó számosságú Péld. Az 0 = [0, 1] intervllumból kiindulv definiálunk egy ( n hlmzsoroztot: Legyen 1 = 0 \ (1/3, 2/3. kkor 1 két, 1/3 hosszú zárt intervllum( uniój. zután hgyjuk el 1 -ből is két intervllum középső hrmdát: legyen 2 = 1 \ (1/9, 2/9 (7/9, 8/9. kkor 2 4 db 1/9 hosszú zárt intervllum uniój. zután újr mindegyik intervllum középső (nyílt hrmdát elhgyv kpjuk 3 -t, mely 8 db 1/27 hosszú zárt intervllum uniój lesz. Így definiáljuk z n hlmzsoroztot, melyben n 2 n db 1/3 n hosszú zárt intervllum uniój lesz. Nyilván n Lebesgue-mérhető, és m( n = (2/3 n. Definiáljuk C = n hlmzt, melyet Cntor-hlmznk nevezünk. nnek legfontosbb tuljdonsági: 1. C Borel-hlmz. 2. C mérhető és nullmértékű hlmz. 3. C zárt hlmz. 4. C kontinuum számosságú. Az 1. tuljdonság nyilvánvló Cntor-hlmz definíciójából. Mivel C Borel-hlmz, ezért mérhető is (mit definíciójából is nyilván láthtunk. Jelölje F n z n komplementerét [0, 1] intervllumr, zz F n = [0, 1] \ n. Mivel 1 2, ezért F 1 F 2. De ekkor Tétel szerint ( m F n = lim m(f n, n

23 60 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/2007 és ezért ( ( ( ( ( m(c = m n = m ([0, 1] \ F n = m [0, 1] \ F n = 1 m F n = 1 lim n m(f n = 1 lim n m([0, 1] \ n = lim n m( n = 0. zzel 2. állítást is beláttuk. A 3. állítás következik bból, hogy végtelen sok zárt hlmz metszete is zárt hlmz. A 4. tuljdonság vázltos indoklás következő: Úgy mint tizes számrendszerben (lásd 3.6. Példát, hárms számrendszerben is felírhtunk minden x [0, 1] számot z x = (0, x 1 x 2 x = x x x (3.6 végtelen tört lkbn, hol x i {0, 1, 2}. Akár tizes számrendszerben, itt is vnnk olyn számok, melyeket felírhtunk véges sok (nem null tört jeggyel és végtelen sok tört jeggyel is. Például (0,1 3 = (0, Ilyen esetekben mindig vegyük végtelen tört jeggyel felírhtó lkját számnk. kkor egy kölcsönösen egyértelmű megfeleltetést dtunk [0, 1] intervllum pontji és (3.6 lkú végtelen törtek között. Az 1 hlmz definíciójából következik, hogy pontosn zok [0, 1]-beli számok nem trtoznk 1 -hez, melyek (3.6 előállításábn x 1 = 1, zz z 1 -beli számokr x 1 = 0 vgy 2. Hsonlón, zokt számokt hgyjuk el 1 -ből z 2 generáláskor, melyekre x 2 = 1. Megmutthtó tehát, hogy zon [0, 1]-beli számok trtoznk Cntor-hlmzhoz, melyekre (3.6-ben x i = 0 vgy 2 minden i-re. Megdunk most egy kölcsönösen egyértelmű leképezést C és [0, 1] között: z x C számhoz rendeljük hozzá zt kettes számrendszerben felírt y = (0,y 1 y 2 y számot, melyre y i = 0, h x i = 0 és y i = 1 h x i = 2. Könnyen ellenőrizhető, hogy ez egy kölcsönösen egyértelmű leképezés lesz, zz C számosság megegyezik [0, 1] számosságávl, zz kontinuum számosságú. A következő pélábn megmuttjuk, hogy nem minden R p -beli hlmz Lebesgue-mérhető, zz hossz, terület ill. térfogt foglmát nem lehet természetes módon kiterjeszteni z összes R-beli, síkbeli ill. térbeli hlmzr Péld. Megmuttjuk, hogy létezik olyn részhlmz [0, 1 intervllumnk, mely nem Lebesgue-mérhető. Vezessük be [0, 1-en z összedás modulo 1 műveletet: legyen tetszőleges x, y [0, 1-re { x + y, h x + y < 1, x y = x + y 1, h x + y 1. [0, 1-re jelölje y def = {x y [0, 1 : x }. Legyen [0, 1 mérhető, y [0, 1, és definiáljuk z 1 = [0, 1 y és 2 = [1 y, 1 hlmzokt. kkor = 1 2, 1 és 2 diszjunkt és mérhető, így m( = m( 1 + m( 2. Mivel 1 y = 1 +y és 2 y = 2 +(y 1 és mivel Lebesgue-mérték eltolás invriáns (3.64. Állítás 7. pont, ezért 1 y és 2 y is mérhető és diszjunkt hlmzok, és m( 1 = m( 1 y, m( 2 = m( 2 y. Másrészt y = ( 1 y ( 2 y, így y is mérhető, továbbá m( y = m( 1 y + m( 2 y = m( 1 + m( 2 = m(. Vezessük be következő ekvivlencirelációt. Jelölje x y, h x y Q. nnek segítségével ekvivlenciosztályokr bontjuk [0, 1 hlmzt: egy osztályb zok számok trtoznk, melyek ekvivlensek, zz különbségük egy rcionális szám. Legyen P [0, 1 olyn hlmz, mely

24 3. Mérték- és integrálelmélet 61 minden ekvivlenciosztályból pontosn egy számot trtlmz. Indirekt bizonyítássl megmuttjuk, hogy P hlmz nem Lebesgue-mérhető. Tegyük fel tehát, hogy P Lebesgue-mérhető. Legyen r 1, r 2,... rcionális számok egy soroztb rendezése, és tekintsük P i = P r i hlmzokt (i = 1, 2,.... Legyen x P i P j vlmely i j-re. kkor x = p i + r i = p j + r j lkú, hol p i P i, p j P j, miből következik, hogy p i p j = r j r i Q, mi ellentmond nnk, hogy P minden ekvivlenciosztályból csk egy elemet trtlmz. zért P 1, P 2,... hlmzok páronként diszjunktk. De mivel [0, 1 = P i, ezért ( 1 = m([0, 1 = m P i = m(p i = m(p, mi ellentmondás. zért P nem lehet Lebesgue-mérhető Mértékterek A 3.3. szkszbn p-dimenziós vektortér elemi hlmzi gyűrűjén megdott µ nemnegtív, dditív, reguláris hlmzfüggvényeit terjesztettük ki z M(µ σ-lgebrár úgy, hogy kiterjesztett függvény mérték legyen M(µ-n. Az ilyen mértékeknek legfontosbb példáj Lebesgue-mérték volt. Más kiindulási feltételekkel (pl. nem z R p tér részhlmzin megdott hlmzfüggvényből, vgy például nem reguláris hlmzfüggvényből kiindulv is lehet z lphlmz vlmely σ-lgebrájár kiterjesztve mértékeket definiálni, illetve bizonyos esetekben direkt módon is meg tudunk dni egy σ-lgebrát és zon egy σ-dditív hlmzfüggvényt (lásd pl Példát. zért tekintsük következő definíciót Definíció. Legyen X tetszőleges hlmz, M z X részhlmziból álló σ-lgebr és µ z M-n értelmezett nemnegtív σ-dditív hlmzfüggvény. kkor z (X, M, µ hármst mértéktérnek nevezzük, és z M hlmz elemeit mérhető hlmzoknk nevezzük. A következőkben rr dunk egyszerű példákt, hogy tetszőleges hlmzon definiálhtunk mértékteret Péld. Legyen X egy tetszőleges hlmz, M z X összes részhlmzink hlmz és legyen tetszőleges véges A X esetén µ(a = z A elemeinek szám, h pedig A végtelen számosságú hlmz, kkor legyen µ(a =. kkor ellenőrizhető direkt módon, hogy µ mérték (z ú.n. számosság mérték, és így (X, M, µ mértéktér Péld. Legyen X egy tetszőleges hlmz, x 0 X rögzített. Legyen M z X összes részhlmzink hlmz, és µ Példábn vizsgált { 1, x0 A, µ(a = 0, x 0 A σ-dditív hlmzfüggvény. kkor (X, M, µ egy mértéktér. zt µ mértéket triviális mértéknek nevezzük. A vlószínűségszámítás elméletében vlószínűségi mező ismeretében tudunk következtetéseket levonni, zz feltesszük, hogy dott egy (Ω, H, P mértéktér, hol H z Ω részhlmziból

25 62 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/2007 álló σ-lgebr, P : H [0, 1] mérték, zz σ-dditív nemnegtív hlmzfüggvény, és melyre P (Ω = 1, P ( = 0. Megjegyezzük, hogy ebben z áltlános esetben Ω nem minden részhlmz mérhető, zz nem minden részhlmzhoz (eseményhez rendelhetünk vlószínűséget Definíció. Adott egy (X, M, µ mértéktér. Legyen T egy pontbeli tuljdonság vlmely hlmzon (például: egy függvény z dott pontbn folytonos, vgy egy függvény z dott pontbn nem zéró. Azt mondjuk, hogy T tuljdonság egy dott hlmzon µ-mjdnem mindenütt teljesül, h zoknk pontoknk hlmz, hol T nem teljesül vgy hol T nincs értelmezve, µ-mérhető hlmz és µ-mértéke null. Pl.: Azt mondjuk, hogy z f, g X R függvények z A X hlmzon µ-mjdnem mindenütt egyenlőek (rövidítve f = g µ-m.m., h z {x A : f(x g(x} hlmz µ-mérhető és µ-mértéke null. (H f és/vgy g egy dott pontbn nincsen értelmezve, kkor zt úgy tekintjük, hogy f és g nem egyenlő ebben pontbn. H fenti definíciókbn µ = m, kkor z m-mjdnem mindenütt helyett egyszerűen mjdnem mindenütt kifejezést hsználjuk Péld. H f és g definíciój közös értelmezési trtományukon véges sok pontbn tér csk el egymástól, kkor f mjdnem mindenütt megegyezik g-vel, mert véges sok pontból álló hlmz Lebesgue-mértéke 0. Legyen most { 1, h x [0, 1] rcionális, f(x = 0, h x [0, 1] irrcionális, és legyen g z zonosn null függvény [0, 1]-en. kkor f mjdnem mindenütt egyenlő g-vel, mert z {x [0, 1]: f(x g(x} = Q [0, 1] hlmz nullmértékű Mérhető függvények bben szkszbn feltesszük, hogy dott egy (X, M, µ mértéktér, így mérhető hlmzokon mindig z M elemeit, mérhetőségen µ-mérhetőséget, mértéken pedig µ mértéket értjük. Olyn függvényeket vizsgálunk, melyek X-en értelmezettek és értékeiket kibővített vlós számok def hlmzából, R b = R {, }-ből veszik fel Definíció. Legyen f : X R b. Azt mondjuk, hogy f mérhető függvény, h z hlmz minden vlós esetén mérhető. {x X : f(x > } Tétel. A következő állítások ekvivlensek: 1. {x X : f(x > } M minden R-re, 2. {x X : f(x } M minden R-re, 3. {x X : f(x < } M minden R-re, 4. {x X : f(x } M minden R-re.

26 3. Mérték- és integrálelmélet 63 Bizonyítás: Az egyes implikációk következnek z lábbi összefüggésekből: 1. 2.: {x X : f(x } = { x X : f(x > 1 n} ; 2. 3.: {x X : f(x < } = X \ {x X : f(x }; 3. 4.: {x X : f(x } = { x X : f(x < + 1 n} ; 4. 1.: {x X : f(x > } = X \ {x X : f(x } Tétel. H f mérhető, kkor f is mérhető. Bizonyítás: Az állítás következik z {x X : f(x > } = {x X : f(x > } {x X : f(x < } összefüggésből Tétel. H f és g mérhető függvények, c R, kkor cf, f, mx {f, g}, min {f, g}, f + g, f g függvények szintén mérhetők. H µ({x X : g(x = 0} = 0, kkor 1/g és f/g is mérhető. Bizonyítás: Tekintsük például z f + g függvény mérhetőségét. Legyen r 1, r 2,... rcionális számok egy soroztb rendezése (lásd 3.8. Példát. kkor {x X : f(x + g(x > } = ( {x X : f(x > r i } {x X : g(x > r i } M Tétel. Legyen f, g : X R mérhető, vlós értékű függvények, és legyen F vlós és folytonos függvény R 2 -n, és legyen kkor h mérhető. h(x = F (f(x, g(x, x X Tétel. Legyen {f n } mérhető függvények sorozt. kkor z sup f n, n 1 függvények szintén mérhetők. inf f n, n 1 lim sup f n és lim inf f n n 1 n 1 Bizonyítás: Legyen például g(x = sup n 1 f n (x. kkor supremum definíciój mitt {x: g (x > } = {x: f n (x > }, így g mérhető. Legyen például h(x = lim sup n 1 f n (x. kkor így z előbbiekből következik z állítás. h(x = inf sup f n (x, m 1 n m

27 64 Győri István, Hrtung Ferenc: MA1114f és MA6116 elődásjegyzet, 2006/ Következmény. 1. H f és g mérhető, kkor mx {f, g} és min {f, g} szintén mérhető. Speciálisn h kkor f + és f mérhető. f + def = mx {f, 0} f def = min {f, 0}, 2. Mérhető függvények konvergens soroztánk htárértéke is mérhető Tétel. H X R p, f : X R folytonos, kkor Lebesgue-mérhető. Bizonyítás: Legyen R tetszőlegesen rögzített, és tekintsük z {x : f(x > } hlmzt. z nyílt hlmz, hiszen h egy tetszőleges x 0 {x : f(x > } pontot veszünk, f folytonosságából következik, hogy létezik olyn δ > 0, hogy f(x > teljesül minden x-re, melyre x x 0 < δ, hol z euklideszi távolság R n -en. A Állítás szerint minden nyílt hlmz Lebesguemérhető, hiszen nyílt hlmzok Borel-hlmzok is, tehát f Lebesgue-mérhető függvény Tétel. Legyen X R p, f, g : X R, f Lebesgue-mérhető és f = g mjdnem mindenütt. kkor g is Lebesgue-mérhető. Bizonyítás: A mjdnem mindenütt definíciójából következik, hogy z {x: g(x f(x} hlmz Lebesgue-mérhető, és m({x : g(x f(x} = 0. kkor persze z {x : g(x = f(x} hlmz is Lebesgue-mérhető lesz. Mivel {x: g(x > } {x: g(x f(x} {x: g(x f(x}, és minden m-nullmértékű hlmz részhlmz is Lebesgue-mérhető, ezért z ( ( {x: g(x > } = {x: f(x > } {x: f(x = g(x} {x: g(x > } {x: g(x f(x} hlmz is Lebesgue-mérhető Megjegyzés. Megjegyezzük, hogy z előbbi tétel áltlánosíthtó olyn (X, M, µ mértékterekre is, hol minden olyn M hlmznk, melynek µ-mértéke 0, bármely részhlmz is mérhető hlmz. Az ilyen tuljdonságú mértéktereket teljes mértéktérnek nevezzük. Például Lebesgue-mértékhez trtozó (R p, M(m, m mértéktér teljes (lásd Állítást Megjegyzés. A mérhető függvények osztály csk z M σ-gyűrűtől függ ( konkrét mértéknek nincs szerepe definícióbn. Például R p -n beszélhetünk Borel-mérhető függvényekről: Azt mondjuk, hogy f Borel-mérhető, h bármely R-re z {x: f(x > } hlmz Borel-hlmz Péld. Legyen P [0, Példábn definiált olyn hlmz, mely nem Lebesguemérhető, és legyen { 1, h x [0, 1 P, f(x = 0, h x [0, 1 \ P. kkor f nem Lebesgue-mérhető függvény, mivel pl. z {x [0, 1 : f(x > 0, 5} = P hlmz nem Lebesgue-mérhető.

28 3. Mérték- és integrálelmélet gyszerű függvények Definíció. Legyen s z X-en értelmezett vlós értékű függvény. H s értékkészlete véges hlmz, kkor zt mondjuk, hogy s egyszerű függvény Definíció. Legyen X. Az hlmz krkterisztikus függvényének nevezzük { 1, x χ (x = 0, x / egyszerű függvényt. Az egyszerű függvényeket mindig felírhtjuk krkterisztikus függvények lineáris kombinációjként. Legyenek z s egyszerű függvény értékkészletének z elemei c 1,..., c n, és legyen i = {x: s(x = c i } (i = 1,..., n. kkor s = c i χ i Állítás. Az s egyszerű függvény kkor és csk kkor mérhető, h z 1,..., n hlmzok mérhetők. Bizonyítás: Az állítás z és vlmely kis ε > 0-r z {x: s(x > } = i: c i > i i = {x: s(x > c i ε} {x: s(x < c i + ε} összefüggésekből rögtön következik. A következő tétel szerint bármely függvény közelíthető egyszerű függvényekkel Tétel. Legyen f : X R b. kkor létezik olyn egyszerű függvényekből álló (s n sorozt, hogy minden x X-re s n (x f(x, h n +. H f mérhető, kkor (s n mérhető függvényekből álló soroztnk válszthtó. H f 0, kkor (s n monoton növekvő soroztnk válszthtó. Bizonyítás: Legyen n,i = f 0 és { x: i 1 2 n f(x < i 2 n n = 1, 2,...; i = 1, 2,..., n2 n. Definiáljuk z s n függvényt z s n = n2 n }, F n = {x: f(x n}, i 1 2 n χ n,i + nχ Fn képlettel. kkor s n egyszerű függvény minden n-re, s n s n+1, és s n 0, n 1. H z f függvény mérhető, kkor z n,i és F n hlmzok mérhetők, így s n is mérhető függvény Tétel szerint.

Mérték- és integrálelmélet

Mérték- és integrálelmélet Debreceni Egyetem Mérték- és integrálelmélet Jegyzet Készítette: Ngy Gergő Dr. Molnár Ljos elődási lpján Trtlomjegyzék Bevezetés 3 1. Mértékterek, mértékek 3 1.1. Alpfoglmk 3 1.2. Mértékek konstruálás,

Részletesebben

Kalkulus II. Beugró kérdések és válaszok 2012/2013 as tanév II. félév

Kalkulus II. Beugró kérdések és válaszok 2012/2013 as tanév II. félév Klkulus II. Beugró kérdések és válszok 2012/2013 s tnév II. félév 1. Legyen ], b[ R nemüres, nyílt intervllum, f :], b[ R függvény. Hogyn vn értelmezve z f függvény primitív függvénye? Válsz. Legyen ],

Részletesebben

Vektortér fogalma vektortér lineáris tér x, y x, y x, y, z x, y x + y) y; 7.)

Vektortér fogalma vektortér lineáris tér x, y x, y x, y, z x, y x + y) y; 7.) Dr. Vincze Szilvi Trtlomjegyzék.) Vektortér foglm.) Lineáris kombináció, lineáris függetlenség és lineáris függőség foglm 3.) Generátorrendszer, dimenzió, bázis 4.) Altér, rng, komptibilitás Vektortér

Részletesebben

GAZDASÁGI MATEMATIKA I.

GAZDASÁGI MATEMATIKA I. GAZDASÁGI MATEMATIKA I.. A HALMAZELMÉLET ALAPJAI. Hlmzok A hlmz, hlmz eleme lpfoglom (nem deniáljuk ket). Szokásos jelölések: hlmzok A, B, C (ngy bet k), elemek, b, c (kis bet k), trtlmzás B ( eleme z

Részletesebben

Laplace-transzformáció. Vajda István február 26.

Laplace-transzformáció. Vajda István február 26. Anlízis elődások Vjd István 9. február 6. Az improprius integrálok fjtái Tegyük fel, hogy egy vlós-vlós függvényt szeretnénk z I intervllumon integrálni, de függvény nincs értelmezve I minden pontjábn,

Részletesebben

Absztrakt vektorterek

Absztrakt vektorterek Absztrkt vektorterek Összeállított: dr. Leitold Adrien egyetemi docens 213. 1. 8. Absztrkt vektorterek /1. Absztrkt vektortér definíciój Legyen V egy hlmz, egy test (pl. vlós vgy komplex számtest), és

Részletesebben

FELVÉTELI VIZSGA, július 15.

FELVÉTELI VIZSGA, július 15. BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA KAR FELVÉTELI VIZSGA, 8. július. Írásbeli vizsg MATEMATIKÁBÓL FONTOS TUDNIVALÓK: ) A feleletválsztós feldtok (,,A rész) esetén egy vgy

Részletesebben

Matematika A1a - Analízis elméleti kérdései

Matematika A1a - Analízis elméleti kérdései Mtemtik A1 - Anlízis elméleti kérdései (műszki menedzser szk, 2018. ősz) Kör egyenlete Az (x 0, y 0 ) középpontú, R sugrú kör egyenlete síkon (x x 0 ) 2 + (y y 0 ) 2 = R 2. Polinom Az x n x n + n 1 x n

Részletesebben

A Riemann-integrál intervallumon I.

A Riemann-integrál intervallumon I. A Riemnn-integrál intervllumon I. A htározott integrál foglm és kiszámítás Boros Zoltán Debreceni Egyetem, TTK Mtemtiki Intézet, Anĺızis Tnszék Debrecen, 2017. március 6. Zárt intervllum felosztási A továbbikbn,

Részletesebben

Határozott integrál. Newton -Leibniz szabály. alkalmazások. improprius integrál

Határozott integrál. Newton -Leibniz szabály. alkalmazások. improprius integrál Htározott integrál definíció folytonos függvények esetén definíció korlátos függvények esetén Newton -Leibniz szbály integrálási szbályok lklmzások improprius integrál Legyen z f függvény [, b]-n értelmezett

Részletesebben

VI. Deriválható függvények tulajdonságai

VI. Deriválható függvények tulajdonságai 1 Deriválhtó függvének tuljdonsági VI Deriválhtó függvének tuljdonsági Ebben fejezetben zt vizsgáljuk, hog deriválhtó függvének esetén derivált milen összefüggésben vn függvén más tuljdonságivl, és hogn

Részletesebben

Mérhetőség, σ-algebrák, Lebesgue Stieltjes-integrál, véletlen változók és eloszlásfüggvényeik

Mérhetőség, σ-algebrák, Lebesgue Stieltjes-integrál, véletlen változók és eloszlásfüggvényeik Mérhetőség, σ-algebrák, Lebesgue Stieltjes-integrál, véletlen változók és eloszlásfüggvényeik Az A halmazrendszer σ-algebra az Ω alaphalmazon, ha Ω A; A A A c A; A i A, i N, i N A i A. Az A halmazrendszer

Részletesebben

5. Logaritmus. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 125 -öt kapjunk. A 3 5 -nek a 3. hatványa 5, log. x Mennyi a log kifejezés értéke?

5. Logaritmus. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 125 -öt kapjunk. A 3 5 -nek a 3. hatványa 5, log. x Mennyi a log kifejezés értéke? . Logritmus I. Nulldik ZH-bn láttuk:. Mennyi kifejezés értéke? (A) Megoldás I.: BME 0. szeptember. (7B) A feldt ritmus definíciójából kiindulv gykorltilg fejben végiggondolhtó. Az kérdés, hogy -öt hánydik

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2010/2011 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) Az 1. forduló feladatainak megoldása

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2010/2011 Matematika I. kategória (SZAKKÖZÉPISKOLA) Az 1. forduló feladatainak megoldása Okttási Hivtl Országos Középiskoli Tnulmányi Verseny 00/0 Mtemtik I ktegóri (SZAKKÖZÉPISKOLA) Az forduló feldtink megoldás Az x vlós számr teljesül hogy Htározz meg sin x értékét! 6 sin x os x + 6 = 0

Részletesebben

2014/2015-ös tanév II. féléves tematika

2014/2015-ös tanév II. féléves tematika Dr Vincze Szilvi 24/25-ös tnév II féléves temtik Mátrix foglm, speciális mátrixok Műveletek mátrixokkl, mátrix inverze 2 A determináns foglm és tuljdonsági 3 Lineáris egyenletrendszerek és megoldási módszereik

Részletesebben

2010/2011 es tanév II. féléves tematika

2010/2011 es tanév II. féléves tematika 2 február 9 Dr Vincze Szilvi 2/2 es tnév II féléves temtik Mátrix foglm, speciális mátrixok Műveletek mátrixokkl, mátrix inverze 2 A determináns foglm és tuljdonsági 3 Lineáris egyenletrendszerek és megoldási

Részletesebben

4. Hatványozás, gyökvonás

4. Hatványozás, gyökvonás I. Nulldik ZH-bn láttuk:. Htványozás, gyökvonás. Válssz ki, hogy z lábbik közül melyikkel egyezik meg következő kifejezés, h, y és z pozitív számok! 7 y z z y (A) 7 8 y z (B) 7 8 y z (C) 9 9 8 y z (D)

Részletesebben

9. HATÁROZATLAN INTEGRÁL

9. HATÁROZATLAN INTEGRÁL 9. HATÁROZATLAN INTEGRÁL 9. Definíció és lpintegrálok. Definíció. Legyen f : I R dott függvény (I R egy intervllum). A F : I R függvényt f függvény primitív függvényének nevezzük I-n, h F differenciálhtó

Részletesebben

1. feladat Oldja meg a valós számok halmazán a következő egyenletet: 3. x log3 2

1. feladat Oldja meg a valós számok halmazán a következő egyenletet: 3. x log3 2 A 004/005 tnévi Országos Középiskoli Tnulmányi Verseny második fordulójánk feldtmegoldási MATEMATIKÁBÓL ( I ktegóri ) feldt Oldj meg vlós számok hlmzán következő egyenletet: log log log + log Megoldás:

Részletesebben

0.1 Deníció. Egy (X, A, µ) téren értelmezett mérhet függvényekb l álló valamely (f α ) α egyenletesen integrálhatónak mondunk, ha

0.1 Deníció. Egy (X, A, µ) téren értelmezett mérhet függvényekb l álló valamely (f α ) α egyenletesen integrálhatónak mondunk, ha Vegyük észre, hogy egy mérhet f függvény pontosn kkor integrálhtó, h f dµ =. lim N Ez indokolj következ deníciót. { f α >N}. Deníció. Egy X, A, µ téren értelmezett mérhet függvényekb l álló vlmely f α

Részletesebben

Gyökvonás. Hatvány, gyök, logaritmus áttekintés

Gyökvonás. Hatvány, gyök, logaritmus áttekintés Htvány, gyök, logritmus áttekintés. osztály Gyökvonás Négyzetgyök: Vlmely nem negtív vlós szám négyzetgyöke olyn nem negtív vlós szám, melynek négyzete z szám. Mgj.: R = Azonosságok: b ; b k ;, h, b R

Részletesebben

f(x) vagy f(x) a (x x 0 )-t használjuk. lim melyekre Mivel itt ɛ > 0 tetszőlegesen kicsi, így a a = 0, a = a, ami ellentmondás, bizonyítva

f(x) vagy f(x) a (x x 0 )-t használjuk. lim melyekre Mivel itt ɛ > 0 tetszőlegesen kicsi, így a a = 0, a = a, ami ellentmondás, bizonyítva 6. FÜGGVÉNYEK HATÁRÉRTÉKE ÉS FOLYTONOSSÁGA 6.1 Függvény határértéke Egy D R halmaz torlódási pontjainak halmazát D -vel fogjuk jelölni. Definíció. Legyen f : D R R és legyen x 0 D (a D halmaz torlódási

Részletesebben

1. Halmazelméleti alapok

1. Halmazelméleti alapok 1. Hlmzelméleti lpok A Mtemtiki kislexikonbn hlmz foglmár következ deníciót tláljuk: A hlmz tetsz leges természet dolgoknk vlmilyen módon összegy jtött összessége. Ez deníció zonbn nem hsználhtó, ugynis

Részletesebben

Határozzuk meg, hogy a következő függvényeknek van-e és hol zérushelye, továbbá helyi szélsőértéke és abszolút szélsőértéke (

Határozzuk meg, hogy a következő függvényeknek van-e és hol zérushelye, továbbá helyi szélsőértéke és abszolút szélsőértéke ( 9 4 FÜGGVÉNYVIZSGÁLAT Htározzuk meg, hogy következő függvényeknek vn-e és hol zérushelye, továbbá helyi szélsőértéke és bszolút szélsőértéke (41-41): 41 f: f, R 4 f: 4 f: f 5, R f 5 44 f: f, 1, 1 1, R

Részletesebben

4. Absztrakt terek elmélete

4. Absztrakt terek elmélete 56 MAM112M elődásjegyzet, 2008/2009 4. Absztrkt terek elmélete 4.1. Lineáris terek 4.1. Definíció. Az X hlmzt lineáris térnek vgy vektortérnek nevezzük vlós számtest (komplex számtest) felett, h bármely

Részletesebben

Funkcionálanalízis. n=1. n=1. x n y n. n=1

Funkcionálanalízis. n=1. n=1. x n y n. n=1 Funkcionálanalízis 2011/12 tavaszi félév - 2. előadás 1.4. Lényeges alap-terek, példák Sorozat terek (Folytatás.) C: konvergens sorozatok tere. A tér pontjai sorozatok: x = (x n ). Ezen belül C 0 a nullsorozatok

Részletesebben

GAZDASÁGI MATEMATIKA I.

GAZDASÁGI MATEMATIKA I. GAZDASÁGI MATEMATIKA I. LOSONCZI LÁSZLÓ ANYAGAINAK FELHASZNÁLÁSÁVAL. A HALMAZELMÉLET ALAPJAI. Hlmzok A hlmz, hlmz eleme lpfoglom (nem deniáljuk ket). Szokásos jelölések: hlmzok A, B, C (ngy bet k), elemek,

Részletesebben

Algebrai struktúrák, mátrixok

Algebrai struktúrák, mátrixok A számítástudomány mtemtiki lpji Algebri struktúrák, mátrixok ef.: Algebri struktúrán olyn nemüres hlmzt értünk melyen leglább egy művelet vn definiálv. ef.: A H nemüres hlmzon értelmezett kétváltozós

Részletesebben

ANALÍZIS II. TÉTELBIZONYÍTÁSOK ÍRÁSBELI VIZSGÁRA

ANALÍZIS II. TÉTELBIZONYÍTÁSOK ÍRÁSBELI VIZSGÁRA ANALÍZIS II. TÉTELBIZONYÍTÁSOK ÍRÁSBELI VIZSGÁRA Szerkesztette: Blogh Tmás 2013. jnuár 16. H hibát tlálsz, kérlek jelezd info@bloghtms.hu e-mil címen! Ez Mű Cretive Commons Nevezd meg! - Ne dd el! - Így

Részletesebben

Bevezetés a funkcionálanalízisbe

Bevezetés a funkcionálanalízisbe Bevezetés funkcionálnlízisbe Krátson János elődási lpján írt: Kurics Tmás Trtlomjegyzék Előszó 3 1. Normált terek 5 1.1. Normált terek és tuljdonságik............................ 5 1.2. Metrikus és normált

Részletesebben

Néhány szó a mátrixokról

Néhány szó a mátrixokról VE 1 Az Néhány szó mátrixokról A : 11 1 m1 1 : m......... 1n n : mn tábláztot, hol ij H (i1,,m, j1,,n) H elemeiből képzett m n típusú vlós mátrixnk nevezzük. Továbbá zt mondjuk, hogy A-nk m sor és n oszlop

Részletesebben

f (ξ i ) (x i x i 1 )

f (ξ i ) (x i x i 1 ) Villmosmérnök Szk, Távokttás Mtemtik segédnyg 4. Integrálszámítás 4.. A htározott integrál Definíció Az [, b] intervllum vlmely n részes felosztásán (n N) z F n ={,,..., n } hlmzt értjük, melyre = <

Részletesebben

Matematikai analízis. Editura Didactică şi Pedagogică

Matematikai analízis. Editura Didactică şi Pedagogică András Szilárd Mureşn Mrin Mtemtiki nlízis és lklmzási Editur Didctică şi Pedgogică Bucureşti, 2005 Descriere CIP Bibliotecii Nţionle României ANDRÁS SZILÁRD, MARIAN MUREŞAN Mtemtiki nlízis és lklmzási/

Részletesebben

Metrikus terek, többváltozós függvények

Metrikus terek, többváltozós függvények Metrikus terek, többváltozós függvények 2003.10.15 Készítette: Dr. Toledo Rodolfo és Dr. Blahota István 1. Metrikus terek, metrika tulajdonságai 1.1. A valós, komplex, racionális, természetes és egész

Részletesebben

GAZDASÁGI MATEMATIKA I.

GAZDASÁGI MATEMATIKA I. GAZDASÁGI MATEMATIKA I. ÖSSZEÁLLÍTOTTA: LOSONCZI LÁSZLÓ. A HALMAZELMÉLET ALAPJAI. Hlmzok A hlmz, hlmz eleme lpfoglom (nem deniáljuk ket). Szokásos jelölések: hlmzok A, B, C (ngy bet k), elemek, b, c (kis

Részletesebben

Vektorok. Vektoron irányított szakaszt értünk.

Vektorok. Vektoron irányított szakaszt értünk. Vektorok Vektoron irányított szkszt értünk A definíció értelmében tehát vektort kkor ismerjük, h ismerjük hosszát és z irányát A vektort kövér kis betűkkel (, b stb) jelöljük, megkülönböztetve z, b számoktól,

Részletesebben

minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének mondjuk, f(x 0 )-at pedig az (abszolút) maximumértékének.

minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének mondjuk, f(x 0 )-at pedig az (abszolút) maximumértékének. Függvények határértéke és folytonossága Egy f: D R R függvényt korlátosnak nevezünk, ha a függvényértékek halmaza korlátos. Ha f(x) f(x 0 ) teljesül minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének

Részletesebben

Analízis jegyzet. Sikolya Eszter ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszék augusztus 31.

Analízis jegyzet. Sikolya Eszter ELTE TTK Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszék augusztus 31. Anlízis jegyzet Sikoly Eszter ELTE TTK Alklmzott Anlízis és Számításmtemtiki Tnszék 207. ugusztus 3. Trtlomjegyzék. Bevezetés.. Logiki állítások, műveletek, tgdás.....................2. Bizonyítási módszerek............................

Részletesebben

Analízis jegyzet Matematikatanári Szakosok részére

Analízis jegyzet Matematikatanári Szakosok részére Anlízis jegyzet Mtemtiktnári Szkosok részére Sikoly Eszter ELTE TTK Alklmzott Anlízis és Számításmtemtiki Tnszék 203. július 2. Előszó Ez jegyzet elsősorbn z áltlános iskoli és középiskoli Mtemtiktnári

Részletesebben

Minta feladatsor I. rész

Minta feladatsor I. rész Mint feldtsor I. rész. Írj fel z A számot htványként! A / pont/. Mekkor hosszúságú dróttl lehet egy m m-es tégllp lkú testet z átlój mentén felosztni két derékszögű háromszögre? Adj meg hosszúságot mértékegységgel!

Részletesebben

Házi feladatok megoldása. Automaták analízise, szintézise és minimalizálása. Házi feladatok megoldása. Házi feladatok megoldása

Házi feladatok megoldása. Automaták analízise, szintézise és minimalizálása. Házi feladatok megoldása. Házi feladatok megoldása Automták nlízise, szintézise és minimlizálás Formális nyelvek, 11. gykorlt Célj: Az utomták nlízisének és szintézisének gykorlás, utomt minimlizáió Foglmk: Anlízis és szintézis, nyelvi egyenlet és egyenletrendszer

Részletesebben

Els gyakorlat. vagy más jelöléssel

Els gyakorlat. vagy más jelöléssel Els gykorlt Egyszer egyenletek, EHL PDE A gykorlt elején megismerkedünk prciális dierenciálegyenletek (mostntól: PDE-k) lpfoglmivl. A félév során sokt fog szerepelni z ún. multiindex jelöl, melynek lényege,

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Exponenciális és Logaritmusos feladatok

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Exponenciális és Logaritmusos feladatok MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Eponenciális és Logritmusos feldtok A szürkített hátterű feldtrészek nem trtoznk z érintett témkörhöz, zonbn szolgálhtnk fontos információvl z

Részletesebben

Formális nyelvek. Aszalós László, Mihálydeák Tamás. Számítógéptudományi Tanszék. December 6, 2017

Formális nyelvek. Aszalós László, Mihálydeák Tamás. Számítógéptudományi Tanszék. December 6, 2017 Formális nyelvek Aszlós László, Mihálydeák Tmás Számítógéptudományi Tnszék Deember 6, 2017 Aszlós, Mihálydeák Formális nyelvek Deember 6, 2017 1 / 17 Problémfelvetés Az informtikábn ngyon gykori feldt

Részletesebben

Lajk o K aroly Kalkulus II. Debreceni Egyetem Matematikai es Informatikai Int ezet 2003 1

Lajk o K aroly Kalkulus II. Debreceni Egyetem Matematikai es Informatikai Int ezet 2003 1 Ljkó Károly Klkulus II. Debreceni Egyetem Mtemtiki és Informtiki Intézet 2003 1 c Ljkó Károly ljko @ mth.klte.hu Amennyiben hibát tlál jegyzetben, kérjük jelezze szerzőnek! A jegyzet dvi, pdf és ps formátumbn

Részletesebben

AZ INTEGRÁLELMÉLET FEJLŐDÉSE RIEMANN ÓTA

AZ INTEGRÁLELMÉLET FEJLŐDÉSE RIEMANN ÓTA ÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYGYTM TRMÉSZTTUDOMÁNY KAR LTTNR TÍMA AZ NTGRÁLLMÉLT FJLŐDÉS RMANN ÓTA BSc szkdolgozt ALKALMAZOTT MATMATKUS SZAKRÁNY TÉMAVZTŐ: LÓCZ LAJOS ADJUNKTUS, NUMRKUS ANALÍZS TANSZÉK 1 TARTALOM

Részletesebben

Heves Megyei Középiskolák Palotás József és Kertész Andor Matematikai Emlékversenye évfolyam (a feladatok megoldása)

Heves Megyei Középiskolák Palotás József és Kertész Andor Matematikai Emlékversenye évfolyam (a feladatok megoldása) Okttási Hivtl E g r i P e d g ó g i i O k t t á s i K ö z p o n t Cím: 00 Eger, Szvorényi u. 7. Postcím: 00 Eger, Szvorényi u. 7. elefon: /50-90 Honlp: www.oktts.hu E-mil: POKEger@oh.gov.hu Heves Megyei

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉS A VONALINTEGRÁLHOZ

KIEGÉSZÍTÉS A VONALINTEGRÁLHOZ KIEGÉSZÍTÉS A VONALINTEGRÁLHOZ BSC MATEMATIKATANÁR SZAKIRÁNY 28/29. TAVASZI FÉLÉV Az lábbikbn z el dáson vonlinterálról ill. primitív füvényr l elhnzottk közül zok olvshtók, mik Lczkovich-T. Sós: Anlízis

Részletesebben

Vektorok (folytatás)

Vektorok (folytatás) Vektorok (folyttás) Vektor szorzás számml (sklárrl) Vektor szorzás számml b 1 c 2b c 2 ( 1 ) 2 Az vektor k-szoros (k R, vgyis k egy vlós szám) z vektor, melynek hossz k, irány pedig k > 0 esetén irányávl

Részletesebben

Matematika alapjai; Feladatok

Matematika alapjai; Feladatok Matematika alapjai; Feladatok 1. Hét 1. Tekintsük a,, \ műveleteket. Melyek lesznek a.) kommutativok b.) asszociativak c.) disztributívak-e a, műveletek? Melyik melyikre? 2. Fejezzük ki a műveletet a \

Részletesebben

1. Házi feladat. Határidő: I. Legyen f : R R, f(x) = x 2, valamint. d : R + 0 R+ 0

1. Házi feladat. Határidő: I. Legyen f : R R, f(x) = x 2, valamint. d : R + 0 R+ 0 I. Legyen f : R R, f(x) = 1 1 + x 2, valamint 1. Házi feladat d : R + 0 R+ 0 R (x, y) f(x) f(y). 1. Igazoljuk, hogy (R + 0, d) metrikus tér. 2. Adjuk meg az x {0, 3} pontok és r {1, 2} esetén a B r (x)

Részletesebben

Juhász István Orosz Gyula Paróczay József Szászné Dr. Simon Judit MATEMATIKA 10. Az érthetõ matematika tankönyv feladatainak megoldásai

Juhász István Orosz Gyula Paróczay József Szászné Dr. Simon Judit MATEMATIKA 10. Az érthetõ matematika tankönyv feladatainak megoldásai Juhász István Orosz Gyul Próczy József Szászné Dr Simon Judit MATEMATIKA 0 Az érthetõ mtemtik tnkönyv feldtink megoldási A feldtokt nehézségük szerint szinteztük: K középszint, könnyebb; K középszint,

Részletesebben

7. HATÁROZATLAN INTEGRÁL. 7.1 Definíció és alapintegrálok

7. HATÁROZATLAN INTEGRÁL. 7.1 Definíció és alapintegrálok 7. HATÁROZATLAN INTEGRÁL 7. efiníió és lpintegrálok efiníió. Legyen f : I R dott függvény (I R egy intervllum). A F : I R függvényt f függvény primitív függvényének nevezzük I-n, h F differeniálhtó I-n,

Részletesebben

f(x) a (x x 0 )-t használjuk.

f(x) a (x x 0 )-t használjuk. 5. FÜGGVÉNYEK HATÁRÉRTÉKE ÉS FOLYTONOSSÁGA 5.1 Függvény határértéke Egy D R halmaz torlódási pontjainak halmazát D -vel fogjuk jelölni. Definíció. Legyen f : D R R és legyen x 0 D (a D halmaz torlódási

Részletesebben

A következő feladat célja az, hogy egyszerű módon konstruáljunk Poisson folyamatokat.

A következő feladat célja az, hogy egyszerű módon konstruáljunk Poisson folyamatokat. Poisson folyamatok, exponenciális eloszlások Azt mondjuk, hogy a ξ valószínűségi változó Poisson eloszlású λ, 0 < λ

Részletesebben

Környezetfüggetlen nyelvek

Környezetfüggetlen nyelvek Környezetfüggetlen nyelvek Kiegészítő nyg z Algoritmuselmélet tárgyhoz ( ónyi Ivnyos Szó: Algoritmusok könyv mellé) Friedl Ktlin BM SZI friedl@cs.me.hu 2017. ugusztus 3. A reguláris nyelveket véges utomtákkl

Részletesebben

Fraktálok. Hausdorff távolság. Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék március 14.

Fraktálok. Hausdorff távolság. Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék március 14. Fraktálok Hausdorff távolság Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék 2015. március 14. TARTALOMJEGYZÉK 1 of 36 Halmazok távolsága ELSŐ MEGKÖZELÍTÉS Legyen (S, ρ) egy metrikus tér, A, B S, valamint

Részletesebben

A sorozat fogalma. függvényeket sorozatoknak nevezzük. Amennyiben az értékkészlet. az értékkészlet a komplex számok halmaza, akkor komplex

A sorozat fogalma. függvényeket sorozatoknak nevezzük. Amennyiben az értékkészlet. az értékkészlet a komplex számok halmaza, akkor komplex A sorozat fogalma Definíció. A természetes számok N halmazán értelmezett függvényeket sorozatoknak nevezzük. Amennyiben az értékkészlet a valós számok halmaza, valós számsorozatról beszélünk, mígha az

Részletesebben

Diszkrét matematika II., 8. előadás. Vektorterek

Diszkrét matematika II., 8. előadás. Vektorterek 1 Diszkrét matematika II., 8. előadás Vektorterek Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach@inf.nyme.hu http://inf.nyme.hu/ takach/ 2007.??? Vektorterek Legyen T egy test (pl. R, Q, F p ). Definíció.

Részletesebben

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Számsorozatok, vektorsorozatok konvergenciája Def.: Számsorozatok értelmezése:

Részletesebben

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató Okttási Hivtl A 013/014 tnévi Országos Középiskoli Tnulmányi Verseny első forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Jvítási-értékelési útmuttó 1 Oldj meg vlós számok hlmzán egyenletet! 3 5 16 0

Részletesebben

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé.

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. HA 1 Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) HA 2 Halmazok HA 3 Megjegyzések A halmaz, az elem és az eleme fogalmakat nem definiáljuk, hanem alapfogalmaknak

Részletesebben

Matematika 4 gyakorlat Földtudomány és Környezettan BSc II/2

Matematika 4 gyakorlat Földtudomány és Környezettan BSc II/2 Mtemtik 4 gykorlt Földtudomány és Környezettn BSc II/2 1. gykorlt Integrálszámítás R n -ben: vonlintegrál, primitív függvény, Newton Leibniz-szbály. Legyen Ω R n egy trtomány, f : Ω R n folytonos függvény

Részletesebben

Házi feladatok megoldása. Veremautomaták. Házi feladatok megoldása. Házi feladatok megoldása. Formális nyelvek, 12. gyakorlat

Házi feladatok megoldása. Veremautomaták. Házi feladatok megoldása. Házi feladatok megoldása. Formális nyelvek, 12. gyakorlat Veremutomták Formális nyelvek, 12. gykorlt Házi feldtok megoldás 1. feldt Oldjuk meg következő egyenletrendszert! X () Y = X X Y = Y Célj: A környezet-független nyelvek hsználtávl kpsoltos lpfeldtok egykorlás

Részletesebben

1. Absztrakt terek 1. (x, y) x + y X és (λ, x) λx X. műveletek értelmezve vannak, és amelyekre teljesülnek a következő axiómák:

1. Absztrakt terek 1. (x, y) x + y X és (λ, x) λx X. műveletek értelmezve vannak, és amelyekre teljesülnek a következő axiómák: 1. Absztrakt terek 1 1. Absztrakt terek 1.1. Lineáris terek 1.1. Definíció. Az X halmazt lineáris térnek vagy vektortérnek nevezzük a valós számtest (komplex számtest) felett, ha bármely x, y X elemekre

Részletesebben

Molnár Bence. 1.Tétel: Intervallumon értelmezett folytonos függvény értékkészlete intervallum. 0,ami ellentmondás uis. f (x n ) f (y n ) ε > 0

Molnár Bence. 1.Tétel: Intervallumon értelmezett folytonos függvény értékkészlete intervallum. 0,ami ellentmondás uis. f (x n ) f (y n ) ε > 0 Anlízis. Írásbeli tételek-bizonyítások Molnár Bence 1.Tétel: Intervllumon értelmezett folytonos függvény értékkészlete intervllum Legyen I R tetszőleges intervllum és f I R folytonos függvény R f intervllum

Részletesebben

Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens

Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens Lineáris egyenletrendszerek Összeállított: dr. Leitold Adrien egyetemi docens 2008.09.08. Leontieff-modellek Leontieff-modellek: input-output modellek gzdság leírásár legyen n féle, egymássl összefüggésben

Részletesebben

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 1

Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 1 Halmazok 1 Mindent olyan egyszerűvé kell tenni, amennyire csak lehet, de nem egyszerűbbé. (Albert Einstein) Halmazok 2 A fejezet legfontosabb elemei Halmaz megadási módjai Halmazok közti műveletek (metszet,

Részletesebben

Házi feladatok megoldása. Harmadik típusú nyelvek és véges automaták. Házi feladatok megoldása. VDA-hoz 3NF nyelvtan készítése

Házi feladatok megoldása. Harmadik típusú nyelvek és véges automaták. Házi feladatok megoldása. VDA-hoz 3NF nyelvtan készítése Hrmdik típusú nyelvek és véges utomták Formális nyelvek, 10. gykorlt Házi feldtok megoldás 1. feldt Melyik nyelvet fogdj el következő utomt? c q 0 q 1 q 2 q 3 q 1 q 4 q 2 q 4 q 2 q 0 q 4 q 3 q 3 q 4 q

Részletesebben

Analízis II. harmadik, javított kiadás

Analízis II. harmadik, javított kiadás Ljkó Károly Anlízis II. hrmdik, jvított kidás Debreceni Egyetem Mtemtiki és Informtiki Intézet 2003 c Ljkó Károly ljko @ mth.klte.hu Amennyiben hibát tlál jegyzetben, kérjük jelezze szerzőnek! A jegyzet

Részletesebben

Analízis I. Vizsgatételsor

Analízis I. Vizsgatételsor Analízis I. Vizsgatételsor Programtervező Informatikus szak 2008-2009. 2. félév Készítette: Szabó Zoltán SZZNACI.ELTE zotyo@bolyaimk.hu v.0.6 RC 004 Forrás: Oláh Gábor: ANALÍZIS I.-II. VIZSGATÉTELSOR 2006-2007-/2

Részletesebben

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit.

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 2. A VALÓS SZÁMOK 2.1 A valós számok aximómarendszere Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 1.Testaxiómák R-ben két művelet van értelmezve, az

Részletesebben

Környezetfüggetlen nyelvek

Környezetfüggetlen nyelvek Környezetfüggetlen nyelvek Kiegészítő nyg z Algoritmuselmélet tárgyhoz VI. ( ónyi Ivnyos Szó: Algoritmusok könyv mellé) Friedl Ktlin BM SZI friedl@cs.me.hu 2016. feruár 24. A reguláris nyelveket véges

Részletesebben

Többváltozós analízis gyakorlat

Többváltozós analízis gyakorlat Többváltozós nlízis gykorlt Áltlános iskoli mtemtiktnár szk 07/08. őszi félév Ajánlott irodlom (sok gykorló feldt, megoldásokkl: Thoms-féle klkulus 3., Typote, 007. (Jól hsználhtók z -. kötetek is Fekete

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ ANALÍZISBE

BEVEZETÉS AZ ANALÍZISBE BEVEZETÉS AZ ANALÍZISBE Jegyzetek és példtárk mtemtik egyetemi okttásához sorozt Algoritmuselmélet Algoritmusok bonyolultság Anlitikus módszerek pénzügyben és közgzdságtnbn Anlízis feldtgyűjtemény I Anlízis

Részletesebben

A Peano-görbe. Besenyei Ádám ELTE

A Peano-görbe. Besenyei Ádám ELTE A Peano-görbe Besenyei Ádám ELTE A folytonos görbe kifejezés hallatán hajlamosak vagyunk először egy, a szó szoros értelmében egybefüggően megrajzolható vonalra gondolni. A görbe fogalma azonban a vártnál

Részletesebben

KALKULUS INFORMATIKUSOKNAK I.

KALKULUS INFORMATIKUSOKNAK I. Írt: GYŐRI ISTVÁN PITUK MIHÁLY KALKULUS INFORMATIKUSOKNAK I. Egyetemi tnnyg 20 COPYRIGHT: 20 206, Dr. Győri István, Dr. Pituk Mihály, Pnnon Egyetem Műszki Informtiki Kr Mtemtik Tnszék LEKTORÁLTA: Dr. Molnárk

Részletesebben

a b a leghosszabb. A lapátlók által meghatározott háromszögben ezzel szemben lesz a

a b a leghosszabb. A lapátlók által meghatározott háromszögben ezzel szemben lesz a 44 HANCSÓK KÁLMÁN MEGYEI MATEMATIKAVERSENY MEZŐKÖVESD, évfolym MEGOLDÁSOK Mutssuk meg, hogy egy tetszőleges tégltest háromféle lpátlójából szerkesztett háromszög hegyesszögű lesz! 6 pont A tégltest egy

Részletesebben

l.ch TÖBBVÁLTOZÓS FÜGGVÉNYEK HATÁRÉRTÉKE ÉS DIFFERENCIÁLHATÓSÁGA

l.ch TÖBBVÁLTOZÓS FÜGGVÉNYEK HATÁRÉRTÉKE ÉS DIFFERENCIÁLHATÓSÁGA l.ch TÖBBVÁLTOZÓS FÜGGVÉNYEK HATÁRÉRTÉKE ÉS DIFFERENCIÁLHATÓSÁGA A kétváltozós függvének két vlós számhoz rendelnek hozzá eg hrmdik vlós számot, másként foglmzv számpárokhoz rendelnek hozzá eg hrmdik számot.

Részletesebben

9. Exponenciális és logaritmusos egyenletek, egyenlőtlenségek

9. Exponenciális és logaritmusos egyenletek, egyenlőtlenségek . Eponenciális és ritmusos egenletek, egenlőtlenségek Elméleti összefoglló H >, b>, és vlós számok, kkor + ( ) b ( b) H >, kkor z z ( ) ( ) f függvén szigorún monoton növekvő, míg h <

Részletesebben

Gazdasági matematika I. tanmenet

Gazdasági matematika I. tanmenet Gzdsági mtemtik I. tnmenet Mádi-Ngy Gergely A hivtkozásokbn z lábbi két tnkönyvre utlunk: Cs: Csernyák László (szerk.): Anlízis, Nemzeti Tnkönyvkidó 200. D: Denkinger Géz: Anlízis gykorltok, Nemzeti Tnkönyvkidó

Részletesebben

Matematika I. Mőszaki informatikai mérnm. rnökasszisztens. Galambos GáborG JGYPK 2011

Matematika I. Mőszaki informatikai mérnm. rnökasszisztens. Galambos GáborG JGYPK 2011 Mtemtik I. Mőszki informtiki mérnm rnöksszisztens http://jgypk.u jgypk.u-szeged.hu/tnszek/szmtech szmtech/oktts/mtemtik-.pdf Glmbos GáborG JGYPK - Mtemtik I. Felsıfokú Szkképzés A Mtemtik I. fıbb f témái:

Részletesebben

Halmazelmélet. 1. előadás. Farkas István. DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék. Halmazelmélet p. 1/1

Halmazelmélet. 1. előadás. Farkas István. DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék. Halmazelmélet p. 1/1 Halmazelmélet 1. előadás Farkas István DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék Halmazelmélet p. 1/1 A halmaz fogalma, jelölések A halmaz fogalmát a matematikában nem definiáljuk, tulajdonságaival

Részletesebben

Sorozatok. 5. előadás. Farkas István. DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék. Sorozatok p. 1/2

Sorozatok. 5. előadás. Farkas István. DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék. Sorozatok p. 1/2 Sorozatok 5. előadás Farkas István DE ATC Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék Sorozatok p. 1/2 A sorozat definíciója Definíció. A természetes számok halmazán értelmezett valós értékű a: N R függvényt

Részletesebben

Egy látószög - feladat

Egy látószög - feladat Ehhez tekintsük z 1. ábrát is! Egy látószög - feldt 1. ábr Az A pont körül kering C pont, egy r sugrú körön. A rögzített A és B pontok egymástól távolság vnnk. Az = CAB szöget folymtosn mérjük. Keressük

Részletesebben

Debreceni Egyetem. Kalkulus II. Gselmann Eszter

Debreceni Egyetem. Kalkulus II. Gselmann Eszter Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológii Kr Klkulus II. Gselmnn Eszter Debrecen, 22 Azoknk, kik nem ismerik mtemtikát, nehézséget okoz keresztüljutni szépség vlódi érzéséhez, legmélyebb szépséghez,

Részletesebben

Analízis. 1. fejezet Normált-, Banach- és Hilbert-terek. 1. Definíció. (K n,, ) vektortér, ha X, Y, Z K n és a, b K esetén

Analízis. 1. fejezet Normált-, Banach- és Hilbert-terek. 1. Definíció. (K n,, ) vektortér, ha X, Y, Z K n és a, b K esetén 1. fejezet Analízis 1.1. Normált-, Banach- és Hilbert-terek. Zártés teljes ortonormált rendszer. Fourier-sor. Riesz-Fischer tétel Hilbert-térben. Szeparábilis Hilbert terek izomorfiája. 1.1.1. Normált-,

Részletesebben

Vektoralgebra. Ebben a részben a vektorokat aláhúzással jelöljük

Vektoralgebra. Ebben a részben a vektorokat aláhúzással jelöljük Vektorlger VE Vektorlger Een részen vektorokt láhúzássl jelöljük Vektorlger VE Szdvektorok Helyzetvektorok (kötött vektorok) Az irányított szkszok hlmzán z eltolás, mint ekvivlenci reláció, áltl generált

Részletesebben

Fraktálok. Kontrakciók Affin leképezések. Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék. TARTALOMJEGYZÉK Kontrakciók Affin transzformációk

Fraktálok. Kontrakciók Affin leképezések. Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék. TARTALOMJEGYZÉK Kontrakciók Affin transzformációk Fraktálok Kontrakciók Affin leképezések Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék TARTALOMJEGYZÉK 1 of 71 A Lipschitz tulajdonság ÁTMÉRŐ, PONT ÉS HALMAZ TÁVOLSÁGA Definíció Az (S, ρ) metrikus tér

Részletesebben

11. évfolyam feladatsorának megoldásai

11. évfolyam feladatsorának megoldásai évolym eldtsoránk megoldási Oldjuk meg természetes számok hlmzán következő egyenleteket x ) y 6 x! 3 b) y 6 3 ) Átrendezve megoldndó egyenlet y 6 x! 3 H x 0, kkor H x, kkor H x, kkor H x 3, kkor H x, kkor

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 4 IV. FÜGGVÉNYEk 1. LEkÉPEZÉSEk, függvények Definíció Legyen és két halmaz. Egy függvény -ből -ba egy olyan szabály, amely minden elemhez pontosan egy elemet rendel hozzá. Az

Részletesebben

II. EGYENLETEK ÉS EGYENLŐTLENSÉGEK

II. EGYENLETEK ÉS EGYENLŐTLENSÉGEK Egyenletek és egyenlőtlenségek 5 II EGYENLETEK ÉS EGYENLŐTLENSÉGEK Az idők folymán ngyon sok gykorlti problém merült fel, melynek megoldásához egyenletekre volt szükség A mi egyszerű és tömör mtemtiki

Részletesebben

Bevezetés a matematikába. Galambos Gábor JGYPK

Bevezetés a matematikába. Galambos Gábor JGYPK Bevezetés mtemtiká. http://jgypk.u-szeged.hu/tnszek/szmtech/oktts/mtemtik.pdf Glmos Gáor JGYPK 4-5 Bevez. mt.- Felsőokttási Szkképzés Az elődás fő témái: Hlmzok: Alpfoglmk, műveletek hlmzokkl, számhlmzok,

Részletesebben

1. előadás: Halmazelmélet, számfogalom, teljes

1. előadás: Halmazelmélet, számfogalom, teljes 1. előadás: Halmazelmélet, számfogalom, teljes indukció Szabó Szilárd Halmazok Halmaz: alapfogalom, bizonyos elemek (matematikai objektumok) összessége. Egy halmaz akkor adott, ha minden objektumról eldönthető,

Részletesebben

Differenciálgeometria feladatok

Differenciálgeometria feladatok Differenciálgeometri feldtok 1. sorozt 1. Egy sugrú kör csúszás nélkül gördül egy egyenes mentén. A kör egy rögzített kerületi pontj áltl leírt pályát cikloisnk nevezzük. () Írjuk fel ciklois egy c: R

Részletesebben

1. tétel Halmazok és halmazok számossága. Halmazműveletek és logikai műveletek kapcsolata.

1. tétel Halmazok és halmazok számossága. Halmazműveletek és logikai műveletek kapcsolata. 1. tétel Halmazok és halmazok számossága. Halmazműveletek és logikai műveletek kapcsolata. HLMZOK halmaz axiomatikus fogalom, nincs definíciója. benne van valami a halmazban szintén axiomatikus fogalom,

Részletesebben

IX. A TRIGONOMETRIA ALKALMAZÁSA A GEOMETRIÁBAN

IX. A TRIGONOMETRIA ALKALMAZÁSA A GEOMETRIÁBAN 4 trigonometri lklmzás geometrián IX TRIGONOMETRI LKLMZÁS GEOMETRIÁN IX szinusz tétel Feldt Számítsd ki z háromszög köré írhtó kör sugrát háromszög egy oldl és szemen fekvő szög függvényéen Megoldás z

Részletesebben

= n 2 = x 2 dx = 3c 2 ( 1 ( 4)). = π 13.1

= n 2 = x 2 dx = 3c 2 ( 1 ( 4)). = π 13.1 Htározott integrál megoldások + 7 + + 9 = 9 6 A bl végpontokt válsztv: i = i n, i+ i = n, fξ i = i 6 d = lim n n i= i n n = n lim n n i = lim n i= A jobb végpontokt válsztv: fξ i = n i, n i d = lim n n

Részletesebben