PID szabályozó tervezése frekvenciatartományban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PID szabályozó tervezése frekvenciatartományban"

Átírás

1 ID zabályozó tervezée frekvencatartományban... A zabályozó erítéének hatáa a tabltára A zabályozó erítée az a paraméter, amelyet a zabályozá mköée alatt zámo eetben móoítanak, hangolnak pélául a mnél kebb állanóult állapotbel hba elérééhez. Ezért célzer megvzgáln, hogy a köreríté móoítáa hogyan befolyáola a zárt renzer tabltáát. 7. éla: Legyen a zabályozó átvtel függvénye c amelynek ampltúómenete c, fázmenete c. Legyen a folyamat átvtel függvénye amelynek ampltúómenete, fázmenete. atározzuk meg a nyílt renzer ampltúó- é fázmenetét. A zabályozó átvtelét az ampltúó é fáz függvényében az alább formában írhatuk fel: n co Im Re Euler e 7. A folyamat eetében: e 7. A nyílt renzer átvtel függvénye: e e e 7.4 ehát a nyílt renzer ampltúó- é fázmenete: 7.5 A zabályozó erítée é a fáztartalék kapcolatának vzgálatához íruk fel a nyílt renzert olyan formában, hogy a zabályozó erítée elkülönítve legyen a nyílt renzer több rézétl. 7.6 a -t komplex átvtelként kezelük, könnyen belátható, hogy az ampltúóa é fáza 0. ehát ha értékét változtatuk a 7.5 özefüggéek alapán, a nyílt renzer ampltúómenete változk, fázmenete peg nem. A 7. Ábrán a fáztartalék változáa

2 látzk az ampltúó függvényében: ha a zabályozá erítéét növelük, az ampltúómenet felebb kúzk, a fázmenet változatlan mara. a a fáztartalék cökken, a zabályozá renzer tabltáa romlk. Ez abban nylvánul meg, hogy tranzen állapotban a túllövé egyre nagyobb lez, a folyamat kmenetén a lengéek cllapítáa egyre kebb lez. ulla fáztartalékra a lengéek kontan ampltúóúvá vállnak. egatív fáztartalék eetén a zárt renzer ntabl, a kmenet korlátlanul növekzk. ba! nc lyen tíluú zöveg a okumentumban.. Ábra: A zabályozó erítéének hatáa a fáztartalékra A zabályozó erítéének növeléével a zabályozá renzer tabltáa romlk, t túl nagy zabályozóerítéel a zabályozá renzert ntabllá tehetük.... ID zabályozók tervezée elírt fáztartalékra A cél a ID típuú zabályozó paraméterenek meghatározáa úgy, hogy a zabályozó renzer akkor e vezíte el a tabltáát, ha a tervezénél alkalmazott moell nem íra le tökéleteen a való rányított folyamat velkeéét, vagy ha a folyamat paramétere megváltoznak.

3 ba! nc lyen tíluú zöveg a okumentumban.. Ábra: A moellbzonytalanág a Boe agramon A 7. Ábrán a nomnál renzer Boe agrama, amt a zabályozó tervezééhez alkalmaztunk, valamnt a való rányított renzer Boe agrama látható. A való renzer Boe agrama pontoan nem mert, cak azt tuuk róla, hogy valahol a nomnál renzer agrama körül bzonytalanág ávban található. a a bzonytalanág áv zéle akár az elforulhat, hogy a nomnál renzer fáztartaléka poztív e a való renzer fáztartaléka negatív. a a zabályozó garantála, hogy a nomnál nyílt renzernek nagy elírt fáztartaléka legyen, akkor a bzonytalanág ávban található való renzer ó eéllyel tabl mara. ehát a robuztu tabltát garantáló zabályozók paraméteret úgy kell meghatározn, hogy a nyílt renzer nagy fáztartalékkal renelkezzen. A robuztuág mellett a tervezénél má követelményeket elírhatunk, mnt pélául gyor válaz é korlátozott beavatkozó el. A ID zabályozó átvtel függvénye általánoan: 7.7 A,,, paramétereket kell meghatározn úgy, hogy a zabályozá robuztu legyen. Bzonyo felaatokhoz elégége, ha cak egyzerbb truktúráú, I vagy D zabályozót alkalmazunk. Ilyenkor keveebb paramétert kell meghatározn. A követelményeket az alább három pontban foglalhatuk öze: I. Legyen a nyílt renzer fáztartaléka egyenl egy elírt tre fáztartalékkal. II. Legyen a beavatkozó el maxmál értéke u MAX. III. Legyen az rányított renzer válaza mnél gyorabb.

4 Az I. feltétel teleítééhez elzör meg kell határozn a nyílt renzer vágá frekvencáát, vagy ahol az ampltúómenet metz a vízznte tengelyt. Mvel a Boe agram logartmku, ezért az ampltúómenet a vágá frekvencán. Ezek után a nyílt renzer 7. özefüggé alapán zámított fáztartaléka egyenl kell legyen az elírt fáztartalékkal. ehát az alább egyenletrenzerhez utunk: tre 7.8 A II. feltételt akkor kell fgyelembe venn, ha a zabályozó erváló catornával renelkezk. A zabályozá nítáakor a zabályozó bementén egyégugrázer hba elenk meg. Ezért a t0 pllanatban a erváló catorna matt a beavatkozó el megugrk. A zabályozó paramétereket úgy kell megválaztan, hogy a zabályozó egyégugrára aott válaza a t0 pllanatban egyenl legyen az elírt maxmál beavatkozó ellel. A D é ID zabályozó egyégugrára aott válazának meghatározáához alkalmazzuk a Laplace tranzformált alább tulaonágát: lm u t 0 t lm u 7.9 Mvel az egyégugrá Laplace tranzformálta /: u lm lm lm lm 7.0 önnyen belátható, hogy ID eetén ugyanez lez az eremény. A 7.0 özefüggében kapott érték egyenl kell legyen u MAX -al. A III. feltételt pólu-zéru ketéel érhetük el. A zabályozó zéruat úgy válaztuk meg, hogy eték k az rányított folyamat laú póluat. A cak egy erítéparaméterrel renelkez zabályozóval cak az I. feltétel teleíthet. Zérual renelkez zabályozókkal garantálható a pólu-zéru keté, tehát a gyor válaz. A tervezé lépée orán feltételezzük, hogy az rányított folyamat harmafokú renzer, e a tervezé mózer egyzeren móoítható má renzeroztályokra. eltételezzük, hogy az rányított folyamat namkáa az alább moellel írható le: 7. Legyen a leglaúbb, a leggyorabb állanó a folyamatban, vagy: > >. A renzer öze paraméterét mertnek tekntük. 7. éla: atározzuk meg a elfokú renzer fáz- é ampltuómenetét.

5 El lépében a moellben helyébe -t helyetteítünk é meghatározzuk az átvtel függvény való é komplex rézét: Az ampltúómenet: 7. Re Im Re Im 7. A fázmenet: Im Re t éla: atározzuk meg a elfokú ntegráló renzer fáz- é ampltuómenetét. Akárcak az elz péla eetén, helyébe -t helyetteítünk é meghatározzuk az átvtel függvény való é komplex rézét: Az ampltúómenet: A A fázmenet: Amennyben több oroan catolt elfokú renzer ampltúó é fázmenetét kell meghatározn, akárcak a 7. éla eetében az ampltúómenetek özezorzónak, a fázmenetek peg özeaónak lá 7.5 özefüggé.

6 ... zabályozá A nyílt renzer zabályozóval, ha a folyamatot a 7. moell íra le: 7.8 Ebben az eetben 7.8 egyenletrenzer, felhaználva a 7.5, 7., 7.4 özefüggéeket: tre 7.9 A fent nemlneár egyenletrenzer két egyenletet é két meretlent tartalmaz:,. A megoláként kapott proporconál eríté garantála a nyílt renzerben az elírt fáztartalékot tre....i zabályozá A nyílt renzer I zabályozóval é az rányított harmaren folyamat moellével: 7.0 Válazuk úgy az ntegrálá t, hogy ete k a leglaúbb állanót: 7. A pólu-zéru keté után a nyílt renzer: 7. Ebben az eetben 7.8 egyenletrenzer, felhaználva a 7.5, 7., 7.4, 7.6, 7.7 özefüggéeket: tre 7.

7 A 7. egyenletrenzer megoláaként kapuk az elírt fáztartalékot bztoító erítét. A ntegrálá t a 7. özefüggé alapán kell zámítan....d zabályozá A nyílt renzer zrt D zabályozóval é az rányított folyamattal : 7.4 Válazuk úgy a értékét, hogy ete k a leglaabb pólut: 7.5 A pólu-zéru keté után a nyílt renzer: 7.6 A 7.8 egyenletrenzert a 7.5, 7., 7.4 özefüggéeket felhaználva kapuk. Mvel a zabályozó tartalmaz erváló catornát, vegyük fgyelembe a beavatkozó el korlátoágára kkötött feltételt, felhaználva a 7.0 özefüggét: MAX tre u 7.7 A fent nemlneár egyenletrenzerben az meretlenek,,. A erválá t a paraméter meretében a 7.5 özefüggé alapán kapuk....4.id zabályozá A pólu-zéru keté elvégzééhez a ID zabályozót móoított alakban kell felírn: 7.8 A moell zámlálóát kereük az alább alakban: 7.9

8 önnyen belátható, hogy a, é a zabványo zabályozóparaméterek között az alább özefüggé áll fenn: 7.0 A pólu zéru ketéhez válazuk:,. Ezzel a paraméterválaztáal zabályozó erválá é ntegrálá eét az alább móon tuuk kfeezn: 7. A nyílt renzer zrt ID zabályozóval é az rányított folyamattal a pólu-zéru keté végrehatáa után: 7. A 7.8 egyenletrenzert felhaználva a 7.5, 7., 7.4, 7.6, 7.7 özefüggéeket kapuk. Ugyanakkor vegyük fgyelembe a beavatkozó el korlátoágára kkötött feltételt, felhaználva a 7.0 özefüggét: MAX tre c u 7. A fent nemlneár egyenletrenzerben az meretlenek,,. A, paramétereket a már meghatározott paraméter meretében a 7. özefüggé alapán zámíthatuk. A robuztu ID zabályozók tervezééhez mn a négy eetben nemlneár egyenletrenzert kell megolan. Bonyolultáguk matt az egyenletrenzerek analtkuan nem megolhatóak, ezért numerku mózerekkel kerehetük a helye megolát. aználható pélául a Matlab folve függvénye a megolá meghatározáához.

9 ... Elírt fáztartalékon alapuló tervezé ktereztée mntavétele renzerekre Az elz feezetben bemutatott, folytono renzerekre kolgozott zabályozótervezé mózer az elírt fáztartalék bztoítáára k változtatáokkal kterezthet mntavétele zabályozók tervezéére. A tervezé a blneár utn tranzformácón alapzk, amellyel mntavétele z komplex változóban felírt átvtel függvények folytono komplex változóban felírt átvtel függvényekké tranzformálhatóak é forítva. A blneár tranzformácó eetében az áttéréhez az alább özefüggét kell alkalmazn utn képlet: a mntavétel peróut elöl. A tranzformácó forította: z 7.9 z z 7.40 A blneár tranzformácó fonto tulaonága, hogy a komplex tér bal félíkát az egyégugarú kör beleébe tranzformála lá 7.8 Ábra. A forított tranzformácó peg a komplex egyégugarú kör beleét a komplex tér bal félíkába tranzformála. ehát ha a folytono renzer tabl, a tranzformácóval kapott mntavételezett renzermoell garantáltan tabl lez é forítva. Ezért a robuztuágot garantáló zabályozók mntavétele átíráánál a blneár tranzformácót éreme alkalmazn. ba! nc lyen tíluú zöveg a okumentumban.. Ábra: A utn tranzformácó A zabályozó tervezééhez aott az elírt fáztartalék tre, u MAX valamnt a beavatkozó el maxmál értéke, valamnt a mntavételezett renzer moelle z. A mntavétele zabályozó tervezéének lépée:

10 I. A blneár tranzformácót 7.9 özefüggét alkalmazva megkapuk a renzer folytono moellét. Eremény:. II. A folytono moellre megtervezzük a folytono e zabályozót. Eremény: c. III. A folytono zabályozót blneár tranzformácóval mntavétele alakra hozzuk. Eremény: c z. A II. lépében a 7. feezetekben leírtakat kell követn. Egyeül eltéré a maxmál beavatkozóel zámítáánál van. eltételeztük, hogy a beavatkozó el a t0 pontban mntavétele eetben a k0 mntavételben lez a legnagyobb. A beavatkozó el értékét mntavétele renzereknél máképp kell zámítan. A beavatkozó el értéke a legel mntavételben, ha a zabályozó bemenete egyégugrá: u 0 lm u z lm z lm z z 7.4 z z z Blneár tranzformácó eetén, ha a z komplex változó értéke a be tart, az komplex változó: z z lm lm z z z 7.4 ehát ha áttérünk folytono renzermoellre, é a beavatkozó el értékét kereük a legel mntavételben, helyébe / t kell helyetteíten: u0 7.4 A zabályozó tervezéénél a pólu-zéru keté mellett, a korlátozott beavatkozó el é elírt fáztartalék bztoítáához, az nverz blneár tranzformácóval kapott folytono moellt alkalmazva az alább nemlneár egyenletrenzert kell megolan: u MAX tre 7.44 Matlab függvényeket haználva a tervezé éma az alább móon foglalható öze: " utn " cm z, -Z keté, folve z " c utn " m `

A robusztos PID szabályozó tervezése

A robusztos PID szabályozó tervezése A robuzto ID zabályozó tervezée. A gyakorlat célja Robuzto ID zabályozó tervezée harmafokú folyamatra. A zabályozá vzgálata zmulácókkal.. Elmélet bevezet özmert, hogy a zabályozá renzerek tabltáát a zárt

Részletesebben

Egyenáramú motor kaszkád szabályozása

Egyenáramú motor kaszkád szabályozása Egyeáramú motor kazkád zabályozáa. gyakorlat élja z egyeáramú motor modellje alajá kazkád zabályozó terezée. zabályozá kör feléítée Smulk köryezetbe. zmuláó eredméyek feldolgozáa.. Elmélet beezet a az

Részletesebben

8. Gyors folyamatok szabályozása

8. Gyors folyamatok szabályozása 8. Gyor folyamatok zabályozáa Gyor zabályozá rendzerekről akkor bezélünk, ha az rányított folyamat dőállandó máoder, agy az alatt nagyágrendűek. gyor folyamatok eetében a holtdő általában az rányítá algortmu

Részletesebben

( ) abszolút érték függvényét!

( ) abszolút érték függvényét! Modulzáró példák. Folytono lineári rendzerek leíráa az idő-, az operátor- é a frekvenciatartományban. Egy lineári rendzer frekvenciafüggvényének fázimenete: (")= # 90 # 5". Írja fel a rendzer átviteli

Részletesebben

Gyengesavak disszociációs állandójának meghatározása potenciometriás titrálással

Gyengesavak disszociációs állandójának meghatározása potenciometriás titrálással Gyengeavak izociáció állanójának meghatározáa potenciometriá titráláal 1. Bevezeté a) A titrálái görbe egyenlete Egy egybáziú A gyengeavat titrálva NaO mérőolattal a titrálá bármely pontjában teljeül az

Részletesebben

Laplace transzformáció

Laplace transzformáció Laplace tranzformáció 27. márciu 19. 1. Bevezeté Definíció: Legyen f :, R. Az F ) = f t) e t dt függvényt az f függvény Laplace-tranzformáltjának nevezzük, ha a fenti impropriu integrál valamilyen R zámokra

Részletesebben

A m becslése. A s becslése. A (tapasztalati) szórás. n m. A minta és a populáció kapcsolata. x i átlag

A m becslése. A s becslése. A (tapasztalati) szórás. n m. A minta és a populáció kapcsolata. x i átlag 016.09.09. A m beclée A beclée = Az adatok átlago eltérée a m-től. (tapaztalat zórá) = az elemek átlago eltérée az átlagtól. átlag: az elemekhez képet középen kell elhelyezkedne. x x 0 x n x Q x x x 0

Részletesebben

Érzékelők és beavatkozók

Érzékelők és beavatkozók Érzékelők é beavatkozók DC motorok 2. réz egyetemi docen - 1 - A DC motor dinamiku leíráa Villamo egyenlet: R r L r i r v r v e v r a forgóréz kapocfezültége i r a forgóréz árama R r a forgóréz villamo

Részletesebben

Frekvenciatartomány Irányítástechnika PE MI BSc 1

Frekvenciatartomány Irányítástechnika PE MI BSc 1 Frekvenciatartomány ny 008.03.4. Irányítátechnika PE MI BSc Frekvenciatartomány bevezetéének indoka: általában időtartománybeli válaz kell alkalmazott teztelek i ezt indokolák információ rendzerek eetében

Részletesebben

1. Gyors folyamatok szabályozása

1. Gyors folyamatok szabályozása . Gyor olyamatok zabályozáa Gyor zabályozá redzerekrl akkor bezélük, ha az ráyított olyamat dálladó máoder, agy az alatt agyágredek. gyor olyamatok eetébe a holtd általába az ráyítá algortmu megalóítááál

Részletesebben

Irányítástechnika 3. előadás

Irányítástechnika 3. előadás Irányítátechnika 3. előadá Dr. Kovác Levente 203. 04. 6. 203.04.6. Tartalom Laplace tranzformáció, fontoabb jelek Laplace tranzformáltja Stabilitá alaptétele Bode diagram, Bode-féle tabilitá kritérium

Részletesebben

Az átviteli (transzfer) függvény, átviteli karakterisztika, Bode diagrammok

Az átviteli (transzfer) függvény, átviteli karakterisztika, Bode diagrammok Elektronka. Bode dagramok, éldák /9 Az átvtel (tranzfer) függvény, átvtel karakterztka, Bode dagrammok.) Tku feladat: Számítuk k adott lezáráok mellett egy lneár hálózat (oerátor tartomány) u j T tranzfer

Részletesebben

1. Holtids folyamatok szabályozása

1. Holtids folyamatok szabályozása . oltds folyamatok szabályozása Az rányított folyamatok jelentés részét képezk a lassú folyamatok. Ilyenek például az par környezetben található nagy méret kemencék, desztllácós oszlopok, amelyekben valamlyen

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS IDŐBEN VÁLTOZÓ IGÉNYBEVÉTEL, KIFÁRADÁS

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS IDŐBEN VÁLTOZÓ IGÉNYBEVÉTEL, KIFÁRADÁS GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS IDŐBEN VÁLTOZÓ IGÉNYBEVÉTEL, KIFÁRADÁS Változó igénybevétel Állandó amplitudó, periódiku változá Gépzerkezettan, tervezé Kifáradá 2 Alapfogalmak Középfezültég: m, fezültégamplitudó:

Részletesebben

Oldat koncentrációszabályozása

Oldat koncentrációszabályozása Olat oetráiózabályozáa. A gyaorlat élja A oetráió zabályozá folyamatmoelljée megimerée. Szabályozóterezé elírt trazie jellemz alapjá. A zabályozá zimuláiója, ereméye felolgozáa.. Elméleti beezet. A folyamat

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS IDŐBEN VÁLTOZÓ IGÉNYBEVÉTEL, KIFÁRADÁS

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS IDŐBEN VÁLTOZÓ IGÉNYBEVÉTEL, KIFÁRADÁS GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS IDŐBEN VÁLTOZÓ IGÉNYBEVÉTEL, KIFÁRADÁS Változó igénybevétel Állandó amplitudó, periódiku változá Kifáradá 2 Alapfogalmak Középfezültég: m, fezültégamplitudó: a, maximáli fezültég:

Részletesebben

Márkus Zsolt Értelmezések, munkapont beállítások BMF -

Márkus Zsolt Értelmezések, munkapont beállítások BMF - Márku Zolt marku.zolt@qo.hu Értelmezéek, munkapont beállítáok Negatív vizacatoláú rendzerek alapvető követelménye hogy: az x zabályozott jellemző a lehető legnagyobb mértékben közelíte meg az x a alapjellel

Részletesebben

Ipari folyamatirányítás

Ipari folyamatirányítás Mechatronika továbbképzé Ipari folyamatirányítá 3. Előadá A zabályozáok minőégi jellemzői. Alapjelköveté é zavarelhárítá. Stabilitá. Általáno követelmények Értéktartó zabályozá biztoíta a zabályozott jellemző

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépézeti alapimeretek középzint 2 ÉRETTSÉGI VIZSGA 204. máju 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fonto tudnivalók

Részletesebben

Irányítás előrecsatolással (Feed-forward control)

Irányítás előrecsatolással (Feed-forward control) Iányítá előeatoláal Feed-owad ontol Az iányítái endzeek élja azt biztoítani, hogy a zabályozott olyamat az elvát módon vielkedjen a kimenete eléje az előít étéket előít tanzienekkel valamint az, hogy a

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Repülőgépek és hajók Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Repülőgépek és hajók Tanszék Budapet Műzak é Gazdaágtudomány Egyetem Közlekedémérnök Kar Repülőgépek é hajók Tanzék Hő- é áramlátan II. 2008/2009 I. félév 1 Méré Hőugárzá é a vízznte cő hőátadáának vzgálata Jegyzőkönyvet kézítette:

Részletesebben

VIII. Reinforced Concrete Structures I. / Vasbetonszerkezetek I. Dr. Kovács Imre PhD tanszékvezető főiskolai tanár

VIII. Reinforced Concrete Structures I. / Vasbetonszerkezetek I. Dr. Kovács Imre PhD tanszékvezető főiskolai tanár Reinorce Concrete Structure I. / Vabetonzerkezetek I. VIII. Lecture VIII. / VIII. Előaá Reinorce Concrete Structure I. Vabetonzerkezetek I. - Vabeton kereztmetzet kötött é zaba tervezée hajlítára - Dr.

Részletesebben

RANGSOROLÁSON ALAPULÓ NEM-PARAMÉTERES PRÓBÁK

RANGSOROLÁSON ALAPULÓ NEM-PARAMÉTERES PRÓBÁK RANGSOROLÁSON ALAPULÓ NEM-PARAMÉTERES PRÓBÁK Sorrendbe állítjuk a vzgált értékeket (a mntaelemeket) é az aktuál érték helyett a rangzámokat haználjuk a próbatatztkák értékenek kzámítáára. Egye próbáknál

Részletesebben

FELADATMEGOLDÁSI GYAKORLATOK SZABÁLYOZÁSTECHNIKA

FELADATMEGOLDÁSI GYAKORLATOK SZABÁLYOZÁSTECHNIKA FELADAMEGOLDÁSI GYAKORLAOK SZABÁLYOZÁSECHNIKA 007 Szabályozátechnika Feladatok - Megoldáok I. Automatizálái é Alkalmazott Informatikai anzék Hetthéy Jenô - Bar Ruth 3. Feladat: Egy folytono rendzer állapottere

Részletesebben

Villamos gépek tantárgy tételei

Villamos gépek tantárgy tételei 1. tétel Imertee a nagy aznkron motorok közvetlen ndítáának következményet! Elemezze a közvetett ndítá módokat! Kalcká motorok ndítáa Közvetlen ndítá. Az álló motor közvetlen hálózatra kapcoláa a legegyzerűbb

Részletesebben

2015.06.25. Villámvédelem 3. #5. Elszigetelt villámvédelem tervezése, s biztonsági távolság számítása. Tervezési alapok (norma szerint villámv.

2015.06.25. Villámvédelem 3. #5. Elszigetelt villámvédelem tervezése, s biztonsági távolság számítása. Tervezési alapok (norma szerint villámv. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező zakmai továbbképzé 2015 Villámvédelem #5. Elzigetelt villámvédelem tervezée, biztonági távolág zámítáa Villámvédelem 1 Tervezéi alapok (norma zerint

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika emelt zint 08 É RETTSÉGI VIZSGA 0. október 7. FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utaítáai zerint,

Részletesebben

Szervomotor pozíciószabályozása

Szervomotor pozíciószabályozása Szervomotor pozíciószabályozása 1. A gyaorlat célja Egyenáramú szervomotor pozíciószabályozásána tervezése. A pozíció irányítási algoritms megvalósítása valós iben. A pozíció szabályozás tranzienséne archiválása,

Részletesebben

II.2. A Monte Carlo számítógépes szimuláció

II.2. A Monte Carlo számítógépes szimuláció II.2. A Monte Calo zámítógépe zmulácó Rendezetlen anyag endzeek zmulácójának két alapvet változata meete: a molekulá dnamka MD é a Monte Calo MC módze []. A két módze között alapvet elv különbég a következ.

Részletesebben

1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatákutató é Fejleztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-01-0001 XXI. zázadi közoktatá (fejlezté, koordináció) II. zakaz FIZIKA 1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 015 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatákutató é Fejleztő

Részletesebben

Egyenáramú szervomotor modellezése

Egyenáramú szervomotor modellezése Egyenáramú szervomotor modellezése. A gyakorlat élja: Az egyenáramú szervomotor mködését leíró modell meghatározása. A modell valdálása számításokkal és szotverejlesztéssel katalógsadatok alapján.. Elmélet

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem MTK Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék Tartók statikája I. Dr. Papp Ferenc RÚDAK CSAVARÁSA

Széchenyi István Egyetem MTK Szerkezetépítési és Geotechnikai Tanszék Tartók statikája I. Dr. Papp Ferenc RÚDAK CSAVARÁSA Széchenyi Itván Egyetem MTK Szerkezetépítéi é Geotechnikai Tanzék Tartók tatikája I. 1. Prizmatiku rúdelem cavaráa r. Papp Ferenc RÚAK CSAVARÁSA Egyene tengelyű é állandó kereztmetzetű (prizmatiku) rúdelem

Részletesebben

Kidolgozott minta feladatok kinematikából

Kidolgozott minta feladatok kinematikából Kidolgozott minta feladatok kinematikából EGYENESVONALÚ EGYNLETES MOZGÁS 1. Egy gépkoci útjának az elő felét, a máik felét ebeéggel tette meg. Mekkora volt az átlagebeége? I. Saját zavainkkal megfogalmazva:

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kísérletek tervezése és értékelése c. tárgyból Kísérlettervezés témakör

Gyakorló feladatok a Kísérletek tervezése és értékelése c. tárgyból Kísérlettervezés témakör Gyakorló feladatok a Kíérletek tervezée é értékelée c. tárgyól Kíérlettervezé témakör. példa Nitrálái kíérleteken a kitermelét az alái faktorok függvényéen vizgálták:. a alétromav-adagolá idee [h]. a reagáltatá

Részletesebben

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 2014. november 06. A közgazdaságtan játékelméleti megközelítései

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 2014. november 06. A közgazdaságtan játékelméleti megközelítései Műzak folyamatok közgazdaág elemzée Előadávázlat 04. november 06. A közgazdaágtan átékelmélet megközelítée a Története: - Táraátékok elmélete (Zermelo - Neumann Jáno (mnmax-tétel, azaz mkor létezk megoldá

Részletesebben

Portfólióelméleti modell szerinti optimális nyugdíjrendszer

Portfólióelméleti modell szerinti optimális nyugdíjrendszer MŰHELY Közgazdaág Szemle, LVIII. évf., 011. zeptember (79 805. o.) Szüle Borbála Portfólóelmélet modell zernt optmál nyugdíjrendzer Az optmál nyugdíjrendzer elmélete ránt az utóbb években folyamato érdeklődé

Részletesebben

A mintavételes Smith prediktor

A mintavételes Smith prediktor mintavétele mith peikto. gyakolat célja Mintavétele mith peikto teveée integáló jelleg holti olyamatoka. abályoá vigálata imlációkkal. 2. Elméleti beveet mith peikto egítégével holti olyamatok abályoáánál

Részletesebben

Dinamika. F = 8 N m 1 = 2 kg m 2 = 3 kg

Dinamika. F = 8 N m 1 = 2 kg m 2 = 3 kg Dinamika 1. Vízzinte irányú 8 N nagyágú erővel hatunk az m 1 2 kg tömegű tetre, amely egy fonállal az m 2 3 kg tömegű tethez van kötve, az ábrán látható elrendezében. Mekkora erő fezíti a fonalat, ha a

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II.-III.

TARTÓSZERKEZETEK II.-III. TRTÓSZERKEZETEK II.-III. VSBETOSZERKEZETEK 29.3.7. VSBETO KERESZTMETSZET YOMÁSI TEHERBÍRÁSÁK SZÁMÍTÁS kereztmetzet teherbíráa megelelı ha nyomott km. eetén: Rd hol a normálerı tervezéi értéke (mértékadó

Részletesebben

Felderítő statisztika

Felderítő statisztika Felerítő tatztka Aatok-. Aatok.. Az aat fogalma Az aat valamely vzgált obektum mért vagy megfgyelt tulaonágát megaó, többnyre numerku érték. Az obektum (obect, obervaton, cae, nvual, Merkmalträger) é a

Részletesebben

A 2006/2007. tanévi Országos középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatai és azok megoldásai f i z i k á b ó l. I.

A 2006/2007. tanévi Országos középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatai és azok megoldásai f i z i k á b ó l. I. 006/007. tanévi Orzágo középikolai Tanulmányi Vereny máodik fordulójának feladatai é azok megoldáai f i z i k á b ó l I. kategória. feladat. Egy m maga 30 hajlázögű lejtő lapjának elő é máodik fele különböző

Részletesebben

Wilcoxon-féle előjel-próba. A rangok. Ismert eloszlás. A nullhipotézis megfogalmazása H 1 : m 0 0. A medián 0! Az eltérés csak véletlen!

Wilcoxon-féle előjel-próba. A rangok. Ismert eloszlás. A nullhipotézis megfogalmazása H 1 : m 0 0. A medián 0! Az eltérés csak véletlen! 0.0.4. Wlcoxo-féle előel-próba ragok Példa: Va-e hatáa egy zórakoztató flm megtektééek, a páceek együttműködé halamára? ( zámok potértékek) orzám előtte utáa külöbég 0 0 3 3-4 4 5 3 6 3 3 0 7 4 3 8 5 4

Részletesebben

fizikai-kémiai mérések kiértékelése (jegyzkönyv elkészítése) mérési eredmények pontossága hibaszámítás ( közvetlen elvi segítség)

fizikai-kémiai mérések kiértékelése (jegyzkönyv elkészítése) mérési eredmények pontossága hibaszámítás ( közvetlen elvi segítség) BEVEZEÉS Eladá célja: fzka-kéa éréek kértékelée jegyzkönyv elkézítée éré eredények pontoága hbazáítá közvetlen elv egítég éré technkák egerée alapvet fzka ennyégek pektrozkópa éréek elektrokéa éréek Ma

Részletesebben

Regresszióanalízis. Lineáris regresszió

Regresszióanalízis. Lineáris regresszió Regrezóanalíz Lneár regrezó REGRESSZIÓ 1 Modell: Valamely (pl. fzka) törvényzerûég értelméen az x független változó zonyo értékénél a függõ változó értéke Y ϕ (x). Y helyett y értéket mérünk, E(y x) Y,

Részletesebben

Matematika M1 1. zárthelyi megoldások, 2017 tavasz

Matematika M1 1. zárthelyi megoldások, 2017 tavasz Matematika M. zárthelyi megoldáok, 07 tavaz A coport Pontozá: 0 + + 6 + 50 pont. Számíta ki az alábbi adatokhoz legkiebb négyzete értelemben legjobban illezkedő legfeljebb máodfokú polinomot! x i 3 0 y

Részletesebben

A következő angol szavak rövidítése: Advanced Product Quality Planning. Magyarul minőségtervezésnek szokás nevezni.

A következő angol szavak rövidítése: Advanced Product Quality Planning. Magyarul minőségtervezésnek szokás nevezni. Mi az az APQP? Az APQP egy mozaik zó. A következő angol zavak rövidítée: Advanced Product Quality Planning. Magyarul minőégtervezének zoká nevezni. Ez egy projekt menedzment ezköz, é egyben egy trukturált

Részletesebben

1.1. A Laplace-transzformált és fontosabb tulajdonságai

1.1. A Laplace-transzformált és fontosabb tulajdonságai . A Laplace-tranzformált. A Laplace-tranzformált.. A Laplace-tranzformált é fontoabb tulajdonágai Jelölje R a való zámok é C a komplex zámok halmazát. Legyen g : [a,b] C adott komplex értékű függvény.

Részletesebben

HARDVEREK VILLAMOSSÁGTANI ALAPJAI

HARDVEREK VILLAMOSSÁGTANI ALAPJAI HADVEEK VAMOSSÁGTAN AAPJA Dr. vány Mklóné Profeor Emert 5. Előadá PTE PMMK Műzak nformatka Tanzék Hardverek Vllamoágtan Alapja/EA-V/ Hálózatzámítá Fzka valóág modell Az objektm modellje a rendzer A rendzer

Részletesebben

Az aszinkron (indukciós) gép.

Az aszinkron (indukciós) gép. 33 Az azinkron (indukció) gép. Az azinkron gép forgóréz tekercelée kalická, vagy cúzógyűrű. A kalická tekercelé általában a (hornyokban) zigeteletlen vezetőrudakból é a rudakat a forgóréz vatet két homlokfelületén

Részletesebben

MŰSZAKI FIZIKA I. Dr. Iványi Miklósné professor emeritus. 5. Előadás

MŰSZAKI FIZIKA I. Dr. Iványi Miklósné professor emeritus. 5. Előadás MŰSZAK FZKA Dr. vány Mklóné profeor emert 5. Előadá PTE PMMK Műzak nformatka Tanzék Műzak Fzka-/EA-V/ Hálózatzámítá Fzka valóág modell Az objektm modellje a rendzer A rendzer megvalóítáa realzácója a hálózat

Részletesebben

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára

Szerelési útmutató FKC-1 síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára Szerelés útmutató FKC- síkkollektor tetőre történő felszerelése Junkers szolár rendszerek számára 604975.00-.SD 6 70649 HU (006/04) SD Tartalomjegyzék Általános..................................................

Részletesebben

Félpantográf rendszerű áramszedők tervezése és vizsgálata

Félpantográf rendszerű áramszedők tervezése és vizsgálata Buapeti Műzaki, é Gazaágtuományi Egyetem Vaúti járművek, Repülőgépek é Hajók Tanzék Félpantográf renzerű áramzeők tervezée é vizgálata Haa Áám Járműmérnöki MSc zak Vaúti járműmérnök zakirány Konzulen:

Részletesebben

AUTOMATIKA DE-MFK, Villamosmérnöki Szak Alapfogalmak

AUTOMATIKA DE-MFK, Villamosmérnöki Szak Alapfogalmak AUOMAIKA DE-MFK, Villamomérnöki Szak.. Alapfogalmak 3-9-8 Automatizálá: Az emberiég történetének gazdaági alapját megadó termeléi folyamat fejl déének azon zakaza, amely menteíti az embert nemcak a fizikai

Részletesebben

Ó Ó É ü É ü ü

Ó Ó É ü É ü ü É Ó É Ú ü ű ú ú ü ü ü Ó Ó É ü É ü ü Ó ü ü ü É ü ü Ó É É ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü ü Ó Ó ü ü ü ü ü ü ü É ü ü É ü ü ü ü ü ü Ó ü ü ü ü ü ü ü ü É Ó ü ü É Ó Ó ü ü ü ü ü É ü ü ü É ü ü ü ü ü Ó Ó ú ü ü ü ü ü ü Ó

Részletesebben

ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN

ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN TÁMOP-4...F-4//KONV-05-0006 Duáli é modulári képzéfejlezté ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN Prof. Dr. Kezthelyi-Szabó Gábor TÁMOP-4...F-4//KONV-05-0006 Duáli é modulári képzéfejlezté Többfáziú rendzerek. Többfáziú

Részletesebben

Forrás: Esztergálás

Forrás:   Esztergálás Eztergálá A forgácolái adatok meghatározáakor a gazdaágoágból kell kiindulni. A gazdaágo forgácolá zempontjai változóak azerint, hogy nagyoláról vagy imítáról vane zó. Nagyolákor gazdaágo éltartam mellett

Részletesebben

A kémiai kötés magasabb szinten

A kémiai kötés magasabb szinten A kémiai köté magaabb zinten 5-1 Mit kell tudnia a kötéelméletnek? 5- Vegyérték köté elmélet 5-3 Atompályák hibridizációja 5-4 Többzörö kovalen kötéek 5-5 Molekulapálya elmélet 5-6 Delokalizált elektronok:

Részletesebben

Tevékenység: Tanulmányozza, mi okozza a ráncosodást mélyhúzásnál! Gyűjtse ki, tanulja meg, milyen esetekben szükséges ráncgátló alkalmazása!

Tevékenység: Tanulmányozza, mi okozza a ráncosodást mélyhúzásnál! Gyűjtse ki, tanulja meg, milyen esetekben szükséges ráncgátló alkalmazása! Tanulányozza, i okozza a ráncooát élyhúzánál! Gyűjte ki, tanulja eg, ilyen eetekben zükége ráncgátló alkalazáa! Ráncooá, ráncgátlá A élyhúzá folyaatára jellező, hogy egy nagyobb átérőjű ík tárcából ( )

Részletesebben

Stabilitás. Input / output rendszerek

Stabilitás. Input / output rendszerek Stabilitá Iput / output redzerek 006.09.4. Stabilitá - bevezeté egyzerűített zemlélet példa zavará utá a magára hagyott redzer vizatér a yugalmi állapotába kvázitacioáriu állapotba kerül végtelebe tart

Részletesebben

ű ű ű Ö ű ű ű Ú ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű

ű ű ű Ö ű ű ű Ú ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű ű Ö É ű É Ö ű ű ű ű ű ű ű ű ű Ö ű ű ű Ú ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ú Ú Ú Ü É É É É ű É Ú É ű É Ó Ö É É ű ű ű É ű Ö Ö ű Ö Ú ű ű ű Ú ű ű ű Ö ű ű ű É ű ű ű Ó Ü É É Ú Ú Ü Ü Ö Ó ű Ü Ü ű ű É Ó Ó ű ű Ü Ö Ó Ö Ü Ü ű

Részletesebben

Ú Ú Ü Ü ű ű ű É Ú É ű

Ú Ú Ü Ü ű ű ű É Ú É ű É Ó ű ű Ö Ú Ú Ü Ü ű ű ű É Ú É ű É ű ű ű Ü ű É ű Ű Ö ű ű ű Ú Ú É É Ó Ó Ú ű ű É Ú É Ü Ü Ú ű Ú Ó É Ü ű É ű ű ű Ö ű ű ű Ö Ö Ú ű Ü Ú Ö ű Ü ű Ü ű ű Ü Ö ű ű ű Ú Ü Ú Ó ű ű É É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű ű ű ű ű Ö ű ű ű

Részletesebben

Ó Ó ú ú ú ú ú É ú

Ó Ó ú ú ú ú ú É ú É Ö É ű ú É Ó É ú ú ú Ó Ó ú ú ú ú ú É ú Ó Ó ú É ú É ú Ó Ö É Ó Ó ú É ú Ö Ó Ó ú ú É É É ú Ó Ó É ú ú ú ú ú ú ú ú ú ú É Ú É Ó Ó ú ú Ó Ó Ö Ö É É É ú É É ú ú É É Ó Ó É Ű ú É Ó Ó Ű Ú ú ú É Ú Ú É Ú Ó Ó Ó É É É

Részletesebben

Ó ú É ú É É É Ő ú ú ű Ó Ö É É ú Ü ú É ú

Ó ú É ú É É É Ő ú ú ű Ó Ö É É ú Ü ú É ú É Ó Ö É Ü ű ú Ü ÉÚ É ú ú ű ú Ó ú É ú É É É Ő ú ú ű Ó Ö É É ú Ü ú É ú Ó ú Ü Ü ú ű Ü Ö Ó ú ú ú ú É Ü ú ú Ü Ü Ó Ó É ú ú É É É É Ú Ü Ü ú Ü ú ú É Ő Ő ú É Ó Ó É Ő Ü Ó Ő ú Ó Ó É É ú Ü Ó Ó Ó É ú Ü Ú Ö Ü É ú Ó

Részletesebben

Aktív lengéscsillapítás. Másodfokú lengrendszer tesztelése.

Aktív lengéscsillapítás. Másodfokú lengrendszer tesztelése. Aktív lgécillapítá. Máodfokú lgrdzr tztlé.. A gyakorlat célja Jármvk aktív lgé cillapítááak modllzé máodfokú lgrdzrkét. Szoftvrfjlzté a rdzr való idj tztléér, a tztrdméyk kiértéklé.. Elmélti bvzt. A máodfokú

Részletesebben

N.III. Vasbeton I. T1-t Gerendák I oldal

N.III. Vasbeton I. T1-t Gerendák I oldal N.III. Vabeton I. T1-t Gerendák I. 01.0. 1. oldal 1.1. Négyzögkereztmetzet ellenőrzée hajlítára: normálian vaalt gerenda Feladat Ellenőrizze az ábrán adott vabeton gerendát hajlítára! Az állandó teher

Részletesebben

ű ő ű ű ű ö ő ú ö ő ő ő ő ő ő ő ű ő ő ő ő ü ü ő ü ü ő ú ü ő ő ü ü ü ő ú ü

ű ő ű ű ű ö ő ú ö ő ő ő ő ő ő ő ű ő ő ő ő ü ü ő ü ü ő ú ü ő ő ü ü ü ő ú ü Ö ü ö ő ú ö ü ű ö ö ö ö ő ő ö ő ü ö ö ő ö ö ü ú ö ü ő ő ö ú ő ü ü ü ű ű ű ő ű ű ű ö ő ú ö ő ő ő ő ő ő ő ű ő ő ő ő ü ü ő ü ü ő ú ü ő ő ü ü ü ő ú ü ő ü ü ő ő ü ü ő ő ú ő ú ő ü ü ő ü ő ú ü Ü ő ő ö ő ü ő ü

Részletesebben

Mechanizmusok vegyes dinamikájának elemzése

Mechanizmusok vegyes dinamikájának elemzése echanzmuso vegyes dnamáána elemzése ntonya Csaba ranslvana Egyetem, nyagsmeret Kar, Brassó. Bevezetés Komple mechanzmuso nemata és dnama mozgásvszonyana elemzése nélülözhetetlen a termétervezés első szaaszaban.

Részletesebben

1. feladat Összesen 28 pont

1. feladat Összesen 28 pont . elaat Özeen 8 pont Dorr ülepítő berenezében zuzpenziót válaztunk zét. A zilár zecék űrűége 70 kg/ 3, a leválaztanó legkiebb zeceátérő 50. A olyaék űrűége kg/ 3, inaikai vizkozitáa 0 3 Pa. A belépő zagy

Részletesebben

A projektirányítás a költségekkel, erőforrásokkal és a felhasznált idővel foglalkozik. A konfigurációkezelés pedig magukkal a termékekkel foglalkozik.

A projektirányítás a költségekkel, erőforrásokkal és a felhasznált idővel foglalkozik. A konfigurációkezelés pedig magukkal a termékekkel foglalkozik. A projektirányítá a költégekkel, erőforráokkal é a felhaznált idővel foglalkozik. A konfigurációkezelé pedig magukkal a termékekkel foglalkozik. CM010/1 Egy KIS projekt nyomon követée nem NAGY feladat!

Részletesebben

A maximálisan lapos esetben a hurokerősítés Bode diagramjának elhelyezkedése Q * p így is írható:

A maximálisan lapos esetben a hurokerősítés Bode diagramjának elhelyezkedése Q * p így is írható: A maximálian lapo eetben a hurokerőíté Bode diagramjának elhelyezkedée Q * p így i írható: Q * p H0 H0 Ha» é H 0», akkor Q * p H 0 Vagyi a maximálian lapo eetben (ahol Q * p = ): H 0 = Az ennek megfelelő

Részletesebben

Maradékos osztás nagy számokkal

Maradékos osztás nagy számokkal Maradéko oztá nagy zámokkal Uray M. Jáno, 01 1 Bevezeté Célunk a nagy termézete zámokkal való zámolá. A nagy itt azt jelenti, hogy nagyobb, mint amivel a zámítógép közvetlenül zámolni tud. A termézete

Részletesebben

Feladatgy jtemény az Irányítástechnika II. c. tárgyhoz

Feladatgy jtemény az Irányítástechnika II. c. tárgyhoz BME Közlekedéautomatikai Tanzék Feladatgy jtemény az Irányítátechnika II. c. tárgyhoz Özeállította: Dr. Bokor Józef egyetemi tanár Dr. Gápár Péter egyetemi tanár Bauer Péter tudományo munkatár Lupay Tamá

Részletesebben

Tartalomjegyzék. dr. Lublóy László főiskolai docens. Nyomott oszlop vasalásának tervezése

Tartalomjegyzék. dr. Lublóy László főiskolai docens. Nyomott oszlop vasalásának tervezése dr. Lulóy Lázló főikolai docen yomott ozlop vaaláának tervezée oldalzám: 7. 1. Tartalomjegyzék 1. Központoan nyomott ozlop... 1.1. Vaalá tervezée egyzerűített zámítáal... 1..Vaalá tervezée két irányan....

Részletesebben

Lejtn guruló golyó nemlineáris irányítása

Lejtn guruló golyó nemlineáris irányítása Lejtn guuló golyó nemlneás ányítása. A gyakolat célja Lyapunov technkákon alapuló szaályozótevezés mószeek elsajátítása, alkalmazása a lejt-golyó enszee. A nemlneás szaályozás ensze vzsgálata szmulácókkal.

Részletesebben

Fuzzy rendszerek. A fuzzy halmaz és a fuzzy logika

Fuzzy rendszerek. A fuzzy halmaz és a fuzzy logika Fuzzy rendszerek A fuzzy halmaz és a fuzzy logka A hagyományos kétértékű logka, melyet évezredek óta alkalmazunk a tudományban, és amelyet George Boole (1815-1864) fogalmazott meg matematkalag, azon a

Részletesebben

Kálmán-szűrés. Korszerű matematikai módszerek a geodéziában 2014.03.10.

Kálmán-szűrés. Korszerű matematikai módszerek a geodéziában 2014.03.10. Kálmánzűré Korzerű matemata módzere a geodézában 4.3.. A Kálmánzűré defnícója Olyan algortmu, amely valamely lneár dnamu rendzerben egzat övetezetét tez lehetővé, amely a rejtett Marovmodellhez haonló

Részletesebben

Marás. Forgácsleválasztás homlokmarással

Marás. Forgácsleválasztás homlokmarással Forrá: http://www.doki.hu Mará A forgácolá teljeítménynöveléének egyik hatáo módja a zerzám forgácoló élek zámának növelée. A mará olyan forgácoló eljárá, ahol a zerzám zabályoan többélű, é a forgó forgácoló

Részletesebben

1. feladat Összesen: 12 pont

1. feladat Összesen: 12 pont 1. feladat Özeen: 1 Jellemezze az alábbi ekulákat, ionokat a táblázatban megadott zempontok zerint! Képlet: CH 4 H O + CO 2 Név: metán oxóniumion zén-dioxid -kötéek záma: 4 2 -kötéek záma: 0 0 2 Nemkötő

Részletesebben

TestLine - Fizika 7. osztály mozgás 1 Minta feladatsor

TestLine - Fizika 7. osztály mozgás 1 Minta feladatsor TetLine - Fizika 7. oztály mozgá 1 7. oztály nap körül (1 helye válaz) 1. 1:35 Normál áll a föld kering a föld forog a föld Mi az elmozdulá fogalma: (1 helye válaz) 2. 1:48 Normál z a vonal, amelyen a

Részletesebben

1-1. számú melléklet PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

1-1. számú melléklet PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 1-1. zámú melléklet PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Budapet Józefvároi Önkormányzat megbízáából a Kifalu Józefvároi Vagyongazdálkodái Kft. - a Budapet Józefvároi Önkormányzat Képvielő-tetületének 219/2012.(VII.05.),

Részletesebben

Analóg fáziszárt hurok vizsgálata

Analóg fáziszárt hurok vizsgálata 9. méré Analóg fázizárt hurok izgálata Beezeté Az elektronika egyik leggyakrabban alkalmazott áramköre a fázizárt hurok (Phae-Locke Loop - PLL), amellyel egyebek mellett frekenciazintetizátor, FM é AM

Részletesebben

Hipotézis vizsgálatok. Egy példa. Hipotézisek. A megfigyelt változó eloszlása Kérdés: Hatásos a lázcsillapító gyógyszer?

Hipotézis vizsgálatok. Egy példa. Hipotézisek. A megfigyelt változó eloszlása Kérdés: Hatásos a lázcsillapító gyógyszer? 01.09.18. Hpotézs vzsgálatok Egy példa Kérdések (példa) Hogyan adhatunk választ? Kérdés: Hatásos a lázcsllapító gyógyszer? Hatásos-e a gyógyszer?? rodalomból kísérletekből Hpotézsek A megfgyelt változó

Részletesebben

Forgó mágneses tér létrehozása

Forgó mágneses tér létrehozása Forgó mágnee tér létrehozáa 3 f-ú tekercelé, pólupárok záma: p=1 A póluoztá: U X kivezetéekre i=io egyenáram Az indukció kerület menti elozláa: U X kivezetéekre Im=Io amplitúdójú váltakozó áram Az indukció

Részletesebben

Differenciálegyenletek megoldása Laplace-transzformációval. Vajda István március 21.

Differenciálegyenletek megoldása Laplace-transzformációval. Vajda István március 21. Analízis előadások Vajda István 2009. március 21. A módszer alkalmazásának feltételei: Állandó együtthatós, lineáris differenciálegyenletek megoldására használhatjuk. A módszer alkalmazásának feltételei:

Részletesebben

Gazdaságstatisztika példatár

Gazdaságstatisztika példatár Buapet Műzak é Gazaágtuomány Egyetem Gazaág- é Táraalomtuomány Kar Üzlet Tuományok Intézet Menezment é Vállalatgazaágtan Tanzék Gazaágtatztka pélatár Megoláokkal E pélatár a Gazaágtatztka című tárgyhoz

Részletesebben

Perifériakezelés. Segítség március 16. Izsó Tamás Perifériakezelés/ 1

Perifériakezelés. Segítség március 16. Izsó Tamás Perifériakezelés/ 1 Perifériakezelé Segítég. 2016. márciu 16. Izó amá Perifériakezelé/ 1 1. feladat Procezor órajel : 100MHz 10 8 órajel átlago leüté: 10 leüté minimáli időköz: 50 m leüté állapot lekérdé: 500 órajel interrupt

Részletesebben

1. A mozgásokról általában

1. A mozgásokról általában 1. A ozgáokról általában A világegyeteben inden ozog. Az anyag é a ozgá egyától elválazthatatlan. A ozgá időben é térben egy végbe. Néhány ozgáfora: táradali, tudati, kéiai, biológiai, echanikai. Mechanikai

Részletesebben

KAPILLÁRIS NYOMÁS GÖRBE MEGHATÁROZÁSA HIGANYTELÍTÉSES POROZITÁSMÉRÉS ADATAIBÓL DETERMINATION OF CAPILLARY PRESSURE CURVE FROM MERCURY POROSIMETRY DATA

KAPILLÁRIS NYOMÁS GÖRBE MEGHATÁROZÁSA HIGANYTELÍTÉSES POROZITÁSMÉRÉS ADATAIBÓL DETERMINATION OF CAPILLARY PRESSURE CURVE FROM MERCURY POROSIMETRY DATA Műszak Földtudomány Közlemények, 84. kötet,. szám (03), pp. 63 69. KAPILLÁRIS NYOMÁS GÖRBE MEGHATÁROZÁSA HIGANYTELÍTÉSES POROZITÁSMÉRÉS ADATAIBÓL DETERMINATION OF CAPILLARY PRESSURE CURVE FROM MERCURY

Részletesebben

Atomfizika zh megoldások

Atomfizika zh megoldások Atomfizika zh megoldáok 008.04.. 1. Hány hidrogénatomot tartalmaz 6 g víz? m M = 6 g = 18 g H O, perióduo rendzerből: (1 + 1 + 16) g N = m M N A = 6 g 18 g 6 10 3 1 = 103 vízekula van 6 g vízben. Mivel

Részletesebben

é ü ó ö é Ö é ü é é ó ö é ü ü é é ó ó ó é Á é é ü ó é ó ó é ö ö ö é é ü é ü é é ö ü ü é ó é é é é é é ö é é é é é é ö é ó ö ü é é é ü é é ó é ü ó ö é

é ü ó ö é Ö é ü é é ó ö é ü ü é é ó ó ó é Á é é ü ó é ó ó é ö ö ö é é ü é ü é é ö ü ü é ó é é é é é é ö é é é é é é ö é ó ö ü é é é ü é é ó é ü ó ö é Ó Ö é ü ó ö é é ü é é ó ö é ü ü é é ó é é é é é é ö é é é é é é é ó ö ü é é é ü ó ö é Ö é ü é é ó ö é ü ü é é ó ó ó é Á é é ü ó é ó ó é ö ö ö é é ü é ü é é ö ü ü é ó é é é é é é ö é é é é é é ö é ó ö ü

Részletesebben

Ó Ó ó ö ó

Ó Ó ó ö ó É ó ö É Á ó ó ü ó Ü ó ö ú ű ö ö ö ü ó Ó Ó ó ö ó Ó Ó ö ö ö ü Ó Ó ö ö ü ö ó ó ü ü Ó Ó Ó Ó ó ö ó ö ó ö ó ö ü ö ö ü ö ó ü ö ü ö ö ö ü ü ö ü É ü ö ü ü ö ó ü ü ü ü Ó Ó ü ö ö ü ö ó ö ö ü ó ü ó ö ü ö ü ö ü ö ó

Részletesebben