GEODÉZIAI DÁTUMTRANSZFORMÁCIÓ ITERÁCIÓS MEGOLDÁSA KVATERNIÓVAL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GEODÉZIAI DÁTUMTRANSZFORMÁCIÓ ITERÁCIÓS MEGOLDÁSA KVATERNIÓVAL"

Átírás

1 GEODÉZIAI DÁUMRANSZFORMÁIÓ IERÁIÓS MEGOLDÁSA KVAERNIÓVAL Sent István Egetem Yl Mklós Éítéstudomán Kar ÖSSZEFOGLALÁS A dátumtransformácó a egk leggakraan előforduló feladat a geodéáan forogrammetráan térnformatkáan a anmácóan és a sámítógées megjelenítésen. A hagomános módser hátrána hog a forgássögek meghatároása erősen függ a araméterek kedet értéketől amel suer nag forgássögek esetén nem ad megoldást. A dolgoatan smertetett módser egségkvaternót alkalma a térel forgatás mátr meghatároásáho. Ismertet a kvaternó alaú geodéa dátumtransformácó terácós megoldását lnearálással a ursa-wolf dátum transformácós modellen. A sámítások at mutatják hog a kvaternó alaú terácós megoldás független a araméterek kedet értéketől gors és megíható eredmént ad. A terácó eredméneként a kvaternó elemet és a méretaránt kajuk. Ennek a algortmusnak a legnago előne hog tetsőleges nagságú sögelfordulások esetéen s alkalmaható a transformácós araméterek sámításáho. eveetés A térel (D) koordnáta transformácó a egk leggakor feladat a geodéáan forogrammetráan térnformatkáan a sámítógées anmácóan és más kutatás területeken. E magáan foglaja a térel adatok (koordnáták kéek térkéek modellek ontfelhők st.) transformálását a forrás koordnáta rendseről a cél koordnáta rendsere. Jelenleg a legtösör alkalmaott modell a hétaraméteres hasonlóság transformácós modell. Dátumtransformácó esetén hét transformácós aramétert kell ksámítanunk neveetesen három eltolást három elforgatást és a méretarán aramétert a mndkét rendseren adott köös ontok koordnátának felhasnálásával. Een a dolgoatan a ursa-wolf hasonlóság transformácós modellt alkalmauk amelet klasskus modellnek hétaraméteres modellnek térel Helmert modellnek vag konform csoortnak 7() s nevenek. A geodéáan mvel a forgássögek általáan nagon kcsnek vags a két koordnáta rendser tengele köel árhuamosak lneárs egserűsített modellt alkalmanak Detrekő(99) Kleuserg(996) Leck (4) Wellenhoff(994 ) amel aramétere egserűen sámíthatók. Sámos külföld és haa ulkácó foglakok a geodéa dátumtransformácóval mnt éldául Welsch (99) Grafarend et al. (995) Vancek and Steeves (996) Yung (999) Pa at al. (997) () (5) és lnearálás Óuda Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

2 sükséges a transformácós araméterek meghatároásáho aért hog egserűsítsük a modellt. Grafarend és Awange ( 5) Gauss-Jaco komnatorka és rocrustes algortmust javasolt D dátumtransformácós feladat megoldásáho. A transformácós araméterek sámításáho nemlneárs túlhatároott egenleteket hasnálnak a legkse négetek módsere sernt kegenlítéssel. Een megoldások két csoorta sorolhatók: terácós algortmusok és analtkus algortmusok. Een algortmusok köött fő különség a forgatás mátr eltérő értelmeésének kösönhető amel különöő lnearácós modelleket eredméne. A forgatás aramétereket általáan három forgássöggel sokás megadn. A forgatás mátran klenc smeretlen sereel amelekre hat ortogonaltás és normalálás feltétel teljesül. A terácós algortmusok alkalmaásakor lnearálás és a araméterek sámításáho jól köelítő értékek sükségesek. Jelenleg a analtkus algortmusok két fő tíusa hasnálatos a rocrustes algortmus Grafarend és Awange ( 5) és a kvaternó alaú algortmus Horn (987) Shen (6) Zeng és Y () Pa (). Een a dolgoatan megvsgáljuk a dátumtransformácó megoldását a kvaternó algera jelőlésével lletve alkalmaásával és emutatjuk a kvaternó alaú dátum transformácós algortmus terácós megoldását. A kvaternó és a D forgatás mátr Sr Wllam Rowan Hamlton 84-an fedete fel a kvaternókat eg D vektor áráolására. A kvaternó nagon alkalmas a forgatás egségsugarú gömön történő leírására. Eért séleskören alkalmaák mogó ojektum heletének leírására mnt éldául űrhajó reülőgé vag géjármű továá a rootok ránításáan a anmácóan fkáan mechankáan és más kutatás területeken. A kvaternó komle sámként a követkeőkéen defnálható j k () ahol j k j j k jk kj k k j és a kéetes rés j k eg D vektort jelöl. A megfelelő konjugált kvaternó a aláak sernt jelölhető * j k () A kvaternó oslovektor formáan s kfejehető a ( j k) egségvektorok felhasnálásával () ahol a valós rés a kéetes rés eg D vektort és a transonálást jelöl. Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

3 Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5. Eg D vektor mndg megadható kvaternókal a követkeők sernt k j (4) A kvaternó hossa (5) Ha akkor a kvaternót egség kvaternónak neveük. A kvaternó defnícójának megfelelően können gaolhatók a alá tulajdonságok P P k (6) P (7) P P (8) P P P (9) P P () () () ahol k eg valós sám P és kvaternók a a kvaternó nverét jelöl a. és a skalárs és a vektoráls sorat jele. Vektorok skalárs és vektoráls sorata a követkeőkéen defnálható () A kvaternó sorat P (7) egenlet oslovektor és mátr sorataként kfejehető I I c c (4) ahol I I eg egségmátr. eveetve a követkeő mátr jelöléseket I I P (5)

4 ahol a + és felsőnde a (.) mátr előjelét jelöl és ehelettesítve a (5) egenletet a (4) egenlete eredménül a sorat kvaternó vektor és mátr formáját kajuk: P P (6) Egserűen onítható hog a konjugált kvaternó a követkeő tulajdonságokkal rendelkek: P P P P (7) Jól smert módser eg D vektor s vektora történő forgatására kvaternóval a követkeő: S P (8) ahol a és s vektorokól kéett kvaternók a P és S edg egség kvaternó amel a aláak sernt defnálható cos en sn (9) ahol en e e j ek és e e e amel eg D egség vektor a forgássög a e n egségvektor körül és a e n en. Össehasonlítva a (9) egenletet a () egenlettel nlvánvaló hog cos e sn esn e sn A (6) és (7) egenletek alaján a (8) egenlet kfejehető vektor-mátr formáan S P () A () egenlet a követkeőkéen alakítható át S P P P P R I P () A R forgatás mátr I R () ahol a eg D vektort jelöl I eg egségmátr ld. a (4) egenletet. Eek után a forgássögek a R forgatás mátr elemeől sámíthatók 4 Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

5 r r R r r r α X arc tg βy arc sn r γz arc tg () r r r r r r r ahol α β és γ a X Y és Z tengelek körül forgássögeket jelölk. Kvaternó alaú dátumtransformácó terácós megoldásának modellje Legtö dátumtransformácós modell hétaraméteres amelek két különöő geodéa dátumho tartoó köös ontok felhasnálásával kerülnek ksámításra. A jól smert ursa-wolf hasonlóság transformácós modell a követkeők sernt írható fel: r a t (4) R ahol a X Y Z és X Y Z (= n) a két különöő rendseren adott köös ontok D koordnátá t (tx tytz ) jelöl a három eltolás aramétert a méretarán téneő és a -as R forgatás mátr három forgatás aramétert tartalma. Nlvánvaló hog hét araméter meghatároásáho a köös ontok sámának a (= n) nagonak vag egenlőnek kell lenne mnt három. Határouk meg a súlontra vonatkoó Δa Δ koordnátákat: Δ a a a Δ (5) n n ahol a a n n. ehelettesítve a (5) egenletet a (4) egenlete a követkeőt kajuk a t R (6) A (6) egenlet lnearálása után a követítő egenlet ahol V V V V l (7) V jelöl a Δa váltoásat d d d d d a smeretlen vektor javítása és eg 5 koeffcens mátr: l 4 K " " 4 K (8) 4 K l l l eg konstans vektor. A koeffcens mátr és a l tstatag vektor eleme a aláak: 5 Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

6 6 Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5. K K K K Z l K Y l K X l Mvel a egség kvaternó a követkeő kénsernek kell teljesülne: (9) A (9) egenlet lnearálása után a W () alakot kajuk ahol és W () Amkor a köös ontok sáma n akkor n követítő egenlet írható fel ld. a (7) a aláak sernt l V () ahol n n n L l V V l V. Eek után kegenlítéssel sámíthatjuk a transformácós aramétereket. A feladat kegenlítés követítő egenletekkel és kénserfeltételekkel (IV. kegenlítés csoort) Detrekő(99). A váltoások vektora a követkeő mátr egenlettel sámítható c c W N N W N N N N () ahol c N N l W N (4)

7 Mvel a () mátregenlet mndkét oldalát alról sorouk a N mátrsal eért a kemelhető végül a váltoások vektorát a követkeő mátr egenlettel sámítjuk ahol I eg 55egség mátr. I N c N W N c W N (5) A araméterek sámítását a klasskus Gauss-Newton terácós módserrel végetük. Elősör jó köelítő értékeket vettünk föl a smeretlen vektor elemere és ksámítottuk a váltoásokat. A vag kedő értékekkel végehetjük a terácót. Aan a eseten ha a kvaternó kedőértékének nullát válastunk és a méretaránnak eget akkor a koeffcens mátr (8) eleme a K K és K elemek kvételével nullák lesnek a N nver mátr nem sámítható. Amennen a vektor mnden eleme kse mnt a előre megadott toleranca akkor a forgatás mátr a forgatások és a eltolás értékek sámítása követkek. Ellenkeő eseten a terácót mndaddg smételjük eg joan köelítő értékkel ameddg a váltoások értéke kseek lesnek a megadott toleranca értékénél. A kavaternó algera alkalmaásán alauló dátum transformácós algortmus terácós megoldása végeetül a aláak sernt foglalható össe. A súlontra vonatkoó Δa Δ koordnáták sámítása (5) egenlet. A terácó kedőértékenek felvétele:. A váltoások sámítása (5) egenlet 4. Ha a vektor mnden eleme kse a megadott ε tolerancánál melnek értéke 9 E akkor foltatás a 6. léésnél 5. Ha a vektor mnden eleme nago a megadott tolerancánál akkor úja k k k terácó sámítása követkek a új kedőértékkel foltatás a. léésnél 6. A R forgatás mátr sámítása () egenlet forgatások sámítása () egenlet 7. t eltolás araméter sámítása (4) egenlet a a súlont koordnáták felhasnálásával 4 HI rogram A érel Helmert transformácó Iterácós megoldására a aláakan smertetett J nelvű rogramot késítettük (. melléklet). A rogram fájlól történő etöltése után elősör transformácós aramétereket határounk meg a evtele után megjelenő lstáól. 4. Ismert transformácós araméterek esetén a rogram a E X EY EZ eltolás értékeket a kvaternó elemenek értékeket és a méretaránt kér. 7 Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

8 4. Ismeretlen transformácós araméterek esetén a mndkét rendseren adott forrásés célkoordnátákat tartalmaó FKJ és KJ köös ontok koordnátát tartalmaó fájlok etöltése után a rogram ksámítja a transformácós aramétereket. A E X EY EZ eltolás értékeket a elforgatásokat a méretaránt a kvaternó elemet. Eek után a maradék ellentmondások sámítása követkek. A rogram a köös ontok alaján meghatároott transformácós araméterek felhasnálásával a forrás rendserel köös ontokat a cél rendsere transformálja. A célrendseren adott és transformált koordnáták különségeként sámítja a e e e maradék ellentmondások három össetevőjét továá eek felhasnálásával térel Ptagoras tétellel a e maradék ellentmondás vektort amel a transformált ont és a eredet onthel térel távolsága. A két rendser lleskedésének jellemésére a rogram ksámítja a m súlegség köéháját a m e e n 7 e (4) össefüggés alaján ahol n a mndkét rendseren adott köös ontok sámát jelöl. 4. érel Helmert transformácó. A átsámítandó ontokat tartalmaó KJ koordnáta jegék fájl eolvasása után a rogram a forrás rendseren adott ontok [ ] koordnátát a [X Y Z] célrendsere transformálja. A transformácó léése a követkeő folamatárán láthatók. ára. Aól a célól hog emutassuk a (5) () () és (4) össefüggések érvénességét megsmételtük Grafarend Avange () Shan han Zheng (6) és Zeng Y () sámításat. A eredmének teljes egeést mutatnak úg a transformácós araméterek mnd edg a transformált koordnáták és maradék ellentmondások tekntetéen (. Melléklet). Elvégetük a OGPSH 4 4 és 5 ontjának továá a 6 ontos GNSS ermanens állomások felhasnálásával a transformácós araméterek meghatároását a emérés (WGS84 XYZ IUGG67 XYZ) és ktűés (IUGG67 XYZ WGS84 XYZ) feladatok esetén (. melléklet). A Zeng Y testfeladatanak smulált koordnátákkal történő sámítás eredméne ks forgássögek ( A) nag forgássögek ( A) és suernag forgássögek esetén ( A) a 4. mellékleten találhatók. A rogram futtatás adata a 5. táláatan láthatók. 5 Össefoglalás A dátumtransformácó a egk leggakraan előforduló sámítás feladat a geodéáan forogrammetráan térnformatkáan anmácóan és a sámítógées megjelenítésen. A hagomános módser hátrána hog a forgássögek meghatároása erősen függ a araméterek kedet értéketől amel suer nag forgássögek esetén nem ad megoldást. A dolgoatan smertetett módser egség kvaternót alkalma a térel forgatás mátr meghatároásáho. Ismertet a kvaternó alaú geodéa dátumtransformácó terácós megoldását lnearálással a ursa-wolf dátum transformácós modellen. A sámítások at mutatják hog a kvaternó alaú terácós megoldás független a araméterek kedet értéketől gors és megíható 8 Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

9 . ára. érel Helmert transformácó folamatárája eredmént ad. Ennek a algortmusnak a legnago előne hog tetsőleges nagságú sögelfordulások esetéen s alkalmaható a transformácós araméterek sámításáho. Kösönetnlvánítás. Ősnte és hálás kösönetet mondok a FÖMI munkatársa köül Keneres Amrusnak a GNSS ermanens állomások EOV és ERS89 koordnátáért valamnt Vrág Gáornak a GNSS ermanens állomások HD7 koordnátáért Kádár István és óth Gula tstelt kollégáknak továá a J Forums Programmng tagja köül Henr Rch Mke Da és Raul Mller uraknak a feladat megoldásáho és a rogram elkésítéséhe nújtott önetlen segítségükért. Irodalom. A. Kleuserg P.J.G. eunssen (Eds.) (996): GPS for Geodes Lecture Notes n Earth Scences 6 Srnger Verlag erln Hedelerg. A. Leck (4): GPS satellte surveng rd edn. Wkle Hooken.. H. Wellenhoff H. Lchtenegger and J. ollns (): GPS heor and Practce Ffth revsed Ed. Srnger- Ferlag Wen New York 4. Hofmann Wellenhoff Kenast G Lchtenegger H (994): GPS n der Pras Srnger-Verlag Wen New York 5. Detrekő Á. (99): Kegenlítő sámítások ankönvkadó udaest 9 Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

10 6. ertold K. P. Horn(987): losed-form soluton of asolut orentaton usng unt uaternons J. Ot. Soc. Am. A/Vol. 4 No. 4/Arl Grafarend EW Awange LJ (): Nonlnear analss of the threedmensonal datum transformaton [conformal grou 7()]. J Geod 77: HamltonWR (85): Lectures on uaternons: contanng a sstematc statement of a New mathematcal method Hodges and Smth Duln 9. H. Zeng. Y (): uaternon-ased Iteratve Soluton of hree- Dmensonal oordnate ransformaton Prolem J of omuters Vol.6. No. 7. Jul J L. Awange E. W Grafarend(5): Solvng Algerc omutatonal Prolems n Geodes and Geonformatcs he answer to modern hallanges Srnger erln Hedelerg New York. Pa et al. (997): GPS network transformaton nto dfferent datums and rojecton sstems. Reorts on Geodes No.4(7) Pa at al. (): Hungaran GPS Network ransformaton nto Dfferent Datums and Projecton Sstems. Per. Pol. v. Eng. (46/) Pa E - Sűcs L (5): Föld és műholdas hálóatok transformácója Geomatka Kölemének VIII Pa E (): Geodéa dátumtransformácó kvaternóval. Geomatka Kölemének XVI Pa E (): Geodéa dátumtransformácó kvaternóval. htt:// 6. Vaníˇcek P Steeves RR (996): ransformaton of coordnates etween two horontal geodetc datums. J Geod 7: Vaníˇcek P Novák P ramer MR Pagataks S (): On the correct determnaton of transformaton arameters of a horontal geodetc datum. Geomatca 56(4): WelschWM(99): A general 7-arameter transformaton for the comnaton comarson and accurac control of the terrestral and satellte network oservatons. Manuscr Geod 7: 4 9. Yang Y (999): Roust estmaton of geodetc datum transformaton. J Geod 7: Y.-Z. Shen Y. hen D.-H. Zheng (6): A uaternon-ased geodetc datum transformaton algorthm J Geod 8: 9 A serő elérés adata Sent István Egetem Yl Mklós Éítéstudomán Kar 46 udaest hököl út 74 el Emal: a.erk@l.se.hu Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

11 . Melléklet load'h:\hig.run' '' érel HELMER transformácó ransformácós araméterek Ismertek Nem smertek ransformácós araméterek: Ismertek Nem smertek öltse e a FKJ és KJ Forrás és él Koordnáta Jegéket load'h:\fkjg.run' load'h:\kjga.run' FKJ t KJ érel HELMER transformácó Köös ontok PSZ Forrás rendser [ ] -> RANSZFORMÁIÓ -> él rendser [X Y Z] KOORDINÁA JEGYZÉK Soltude ouch Zel Hohenneuffen Kuehlenerg E Mergelaec E Hof Aserg E Kasersach n = 7 köös ont ransformácós araméterek Eltolás Elforgatás Méretarán _ MARADÉK ELLENMONDÁSOK [mm] PSZ e e e e Soltude ouch Zel 59 _ Hohenneuffen _4 _88 _8 97 Kuehlenerg 87 9 E Mergelaec _9 4 _5 9 E Hof Aserg _ 7 _55 56 E Kasersach _9 4 Súlegség köéhája: m = kvaternó = =.4486 = _ = _.4778 load'h:\kjg.run' H KJ Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

12 PSZ Forrás rendser [ ] -> RANSZFORMÁIÓ -> él rendser [X Y Z] KOORDINÁA JEGYZÉK Soltude ouch Zel Hohenneuffen Kuehlenerg E Mergelaec E Hof Aserg E Kasersach Melléklet HI rogram lsta N.================================================================================ N.érel HELMER transformácó tarácós megoldása kvaternóval J nelven (J6a) N. ursa-wolf hasonlóság transformácó N. Grafarend éldája 5 karakter hossú ont nevekkel N. Ismert transformácós araméterek: N. ransformácós araméterek köös ontok alaján: FKJ t KJ N. Új ontok transformálása : H KJ N.================================================================================ s=:9!: s N. set rnt recson vonal=: : ) m=: +/. * N. Matr roduct dmstor=: :'r8*r6#..":' rtodms=: :'4j 4j 7j":" s* 6 6#:6*r8%~ [s=.*' dsla =: (!:) & =: : dsla' érel HELMER transformácó' dsla'' dsla' ransformácós araméterek' dsla'' dsla' Ismertek' dsla' Nem smertek' dsla'ransformácós araméterek: Ismertek Nem smertek' W=:".w[w=: (!:) '' f. W= do. dsla'írja e a E eltolás értékét:' t=: (!:) dsla'írja e a E eltolás értékét:' t=: (!:) dsla'írja e a E eltolás értékét:' t=: (!:) dsla'írja e a kvaternó értékét:' =: (!:) dsla'írja e a kvaternó értékét:' =: (!:) dsla'írja e a kvaternó értékét:' =: (!:) dsla'írja e a kvaternó értékét:' =: (!:) dsla'írja e a m méretarán értékét:' la=: (!:) la=:".la[i=: $ [t=: $ttt[t=:".t[t=:".t[t=:".t =: $[=:".[=:".[=:".[=:". =: $(-)(-)(-)[=: $ N. R forgatás mátr R=:R+R[R=:*( m :)+( $)*[R=: I* $(*:)-( :) m Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

13 E=: rtodms _ o. {r % {r[e=: rtodms _ o. -{r[e=: rtodms _ o. 5{r % 8{r[r=:R E=:EE:E N. forgatások c6=:' érel HELMER transformácó' c=:' ransformácós araméterek' c=:' Eltolás Elforgatás Méretarán' c6=:de:f[d=:j6":la[e=:''(":u )[f=:''(":u )[U=:'' c4=:.(j4":t).(":e).c6 U=:(' kvaternó')(' = '8j4":)(' = '8j4":)(' = '8j4":):(' = '8j4":) vonalc6ccc4vonaluvonal elsef. W= do.'öltse e a FKJ és KJ Forrás és él Koordnáta Jegéket'vonal end. ) t=: 4 : N. ransformácós araméterek sámítása köös ontok alaján AS=:(".AKJ)-" RA=:(+/%#)".AKJ=:>5}."&.>.KJ[X=:5 $ S=:(".KJ)-" R=:(+/%#)".KJ=:>5}."&.>.FKJ[dX=:5 $ lael_teraco. =: $[=:{X[=:{X[=:{X[=:{X[la=:4{X[X=:X+dX =:[n=:{$akj[=: $[l=: $ whle. <n do. d=:{s[d=:{s[d=:{s[s=:{s =:*la*(*d)+*d[=:*la*(-*d)+*d 4=:*la*((-**d)-*d)+*d[=:*la*((-**d)+*d)+*d =:*la*((*d)-**d)-*d[=:*la*(*d)-*d 4=:*la*((*d)-**d)+*d[=:*la*(*d)+*d =:*la*((*d)+*d)-**d[=:*la*(-*d)+*d 4=:*la*(*d)+*d[=:*la*((-*d)+*d)-**d K=:((-*(*:)+(*:))*d)+(*d*(*)-(*))+*d*(*)+(*) K=:(*d*(*)+(*))+((-*(*:)+(*:))*d)+*d*(*)-(*) K=:(*d*(*)-(*))+(*d*(*)+(*))+(-*(*:)+(*:))*d =: 5$4K4K4K DX=:{as[DY=:{as[DZ=:{as[as=:{AS l=:l $lll[l=:dz-la*k[l=:dy-la*k[l=:dx-la*k =:+ end. =: :[=: 5$[W=: m l[i =: =.#NI[NI=:%.N[N=: m [=: : NcI=:%.Nc[Nc=: m NI m [W=:(-+/*:)%[=:4 $ dx=:ni m((i -A m NI)m W)+ * {NcI m W[A=: m * {NcI tol=:5 $.e_9 f. ( dx) < tol do. goto_eltolas. end. f. ( dx) > tol do. goto_teraco. end. lael_eltolas. m=: $la[i=: $ =: $(-)(-)(-)[=: $ N. R forgatás mátr R=:R+R[R=:*( m :)+( $)*[R=: I* $(*:)-( :) m E=: rtodms _ o. {r % {r[e=: rtodms _ o. -{r[e=: rtodms _ o. 5{r % 8{r[r=:R E=:EE:E N. forgatások la=:4{x [=:[n=:{$akj[kj=: $[P=:>.5{. "&.>.FKJ N. méretarán t=: ${" RA- ( $la)*r m R N. t eltolás whle. <n do. KJ =:KJRA + m m R m s[s=:{ S =:+ end. av=:+/&.*:/ N. térel Ptagóras =:e*av" me[me=:(".akj) - KJ N. e maradék ellentmondások m=:%:(+/*:%e) % (*n)-7 N. mo súlegség köéhája c6=:' érel HELMER transformácó' c7=:' Köös ontok' c8=:' PSZ Forrás rendser [ ] -> RANSZFORMÁIÓ -> él rendser [X Y Z]' c=:' KOORDINÁA JEGYZÉK' PO=:P[KJA=:j":(".AKJ)[KJ=:j":(".KJ)[P=:>5{."&.>FKJ c9=:(":po).(":kj).(":kja) c=:' n = '(":n)' köös ont' c=:' ransformácós araméterek' c=:' Eltolás Elforgatás Méretarán' c6=:de:f[d=:j6":la[e=:''(":u )[f=:''(":u )[U=:'' c4=:.(j4":t).(":e).c6 c7=:' MARADÉK ELLENMONDÁSOK [mm]' c8=:' PSZ e e e e' c9=:(":po).(6j":e*me).(6j":.) c5=:' Súlegség köéhája: m = '":m U=:(' kvaternó')(' = '8j4":)(' = '8j4":)(' = '8j4":):(' = '8j4":) Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

14 vonalc6c7c8vonalcc9cvonalccc4vonalc7c8c9vonalc5vonal Uvonal ) H=: : N. érel HELMER transformácó: Új ontok transformálása =:[n=:{$kj[kj=: $[P=:>5{."&.>KJ[AKJ=:>5}."&.>.KJ m=: $la whle. <n do. KJ=:KJ(t) + m m R m kj[kj=:{(".akj) =:+ end. PO=:P[KJ=:j":".>5}."&.>.KJ[KJ=:j":KJ c=:' PSZ Forrás rendser [ ] -> RANSZFORMÁIÓ -> él rendser [X Y Z]' c4=:' KOORDINÁA JEGYZÉK' c5=:(":po).(":kj).(":kj) vonalcvonalc4c5vonal ). Melléklet ransformácós araméterek a OGPSH hálóatan 4 OGPSH ont emérés ransformácós araméterek Eltolás Elforgatás Méretarán _ _ _ Súlegség köéhája: m = kvaternó e_7 _ e_ e_6 Ktűés ransformácós araméterek Eltolás Elforgatás Méretarán _ _ _ Súlegség köéhája: m = kvaternó.88 _ e_ e_7 _ e_6 6 GNSS ermanens állomás emérés ransformácós araméterek Eltolás Elforgatás Méretarán _ _ _ _ Súlegség köéhája: m = kvaternó e_ e_ e_7 4 Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

15 Ktűés ransformácós araméterek Eltolás Elforgatás Méretarán _ _ Súlegség köéhája: m = kvaternó _ e_7 _ e_7 _ e_7 4 OGPSH ont emérés ransformácós araméterek Eltolás Elforgatás Méretarán _ _ _ Súlegség köéhája: m = kvaternó e_7 _ e_ e_6 Ktűés ransformácós araméterek Eltolás Elforgatás Méretarán _ _ _ Súlegség köéhája: m = kvaternó.6 _ e_ e_7 _ e_6 5 OGPSH ont emérés ransformácós araméterek Eltolás Elforgatás Méretarán _ _ _ _ Súlegség köéhája: m = kvaternó e_ e_ e_6 Ktűés ransformácós araméterek Eltolás Elforgatás Méretarán _ _ Súlegség köéhája: m = Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

16 kvaternó _ e_7 _ e_7 _ e_6 4. Melléklet estfeladatok smulált koordnátákkal A ks forgássögek ransformácós araméterek Eltolás Elforgatás Méretarán Súlegség köéhája: m = kvaternó _ _ _ A nag forgássögek ransformácós araméterek Eltolás Elforgatás Méretarán Súlegség köéhája: m = kvaternó _ A suernag forgássögek ransformácós araméterek Eltolás Elforgatás Méretarán _ Súlegség köéhája: m = kvaternó _ Melléklet Program futtatása érel Helmert Iterácós rogram futtatása Köös ontok sáma Grafarend Zeng-Y OGPSH GNSS OGPSH OGPSH Program futás deje [sec] 4 Eredmének lstája A4-es laéret 8-as etűméret 6 Nugat-magarorság Egetem Ala Rega Műsak Kar Sékesfehérvár 5.

Az előadás kvaternió alapú dárumtranszformációs analitikus megoldást ismertet Bemutatja

Az előadás kvaternió alapú dárumtranszformációs analitikus megoldást ismertet Bemutatja A dátumtranszformácó a geodézában alkalmazott számítás módszer számos, különböző algortmuson alauló megoldása smert A megoldások többsége ks szögelfordulásokat feltételez lnearzálás szükséges a transzformácós

Részletesebben

2. Koordináta-transzformációk

2. Koordináta-transzformációk Koordnáta-transformácók. Koordnáta-transformácók Geometra, sámítógép graka feladatok során gakran van arra sükség, hog eg alakatot eg ú koordnáta-rendserben, vag a elenleg koordnáta rendserben, de elmogatva,

Részletesebben

KOORDINÁTATRANSZFORMÁCIÓK MEGOLDÁSA SZÁMÍTÓGÉPES

KOORDINÁTATRANSZFORMÁCIÓK MEGOLDÁSA SZÁMÍTÓGÉPES BUDAPESTI MŰSAKI ÉS GADASÁGTUDOMÁNI EGETEM ÉPÍTŐMÉRNÖKI KAR ÁLTALÁNOS- ÉS FELSŐGEODÉIA TANSÉK KOORDINÁTATRANSFORMÁCIÓK MEGOLDÁSA SÁMÍTÓGÉPES ALGEBRA ÉS NEURÁLIS ÁLÓATOK FELASNÁLÁSÁVAL Ph.D. értekeés ALETNIK

Részletesebben

2. Koordináta-transzformációk

2. Koordináta-transzformációk Koordnáta-transformácók. Koordnáta-transformácók Geometra, sámítógép graka feladatok során gakran van arra sükség, hog eg alakatot eg ú koordnáta-rendserben, vag a elenleg koordnáta rendserben, de elmogatva,

Részletesebben

EUKLIDESZI TÉR. Euklideszi tér, metrikus tér, normált tér, magasabb dimenziós terek vektorainak szöge, ezek következményei

EUKLIDESZI TÉR. Euklideszi tér, metrikus tér, normált tér, magasabb dimenziós terek vektorainak szöge, ezek következményei Eukldes tér, metrkus tér, ormált tér, magasabb dmeós terek vektoraak söge, eek követkemée Metrkus tér Defícó. A H halmat metrkus térek eveük, ha va ola, metrkáak eveett m: H H R {0} függvé, amelre a követkeők

Részletesebben

Az Eötvös-inga mérések geodéziai célú hasznosításának helyzete Magyarországon

Az Eötvös-inga mérések geodéziai célú hasznosításának helyzete Magyarországon A Eötvös-nga mérések geodéa célú hasnosításának helete Magarorságon Dr. Völges Lajos egetem docens,, dr. Tóth Gula egetem docens, dr. Csapó Géa saktanácsadó 3 Sabó Zoltán saktanácsadó 3, BME Általános-

Részletesebben

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA

GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA GEODÉZIA ÉS KARTOGRÁFIA 57. ÉVFOLYAM 5 5. SZÁM A Eötvös-nga mérések geodéa célú hasnosításának helete Magarorságon Dr. Völges Lajos egetem docens,, dr. Tóth Gula egetem docens, dr. Csapó Géa saktanácsadó

Részletesebben

Az összetett hajlítás képleteiről

Az összetett hajlítás képleteiről A össetett hajlítás képleteiről Beveetés A elemi silárdságtan ismereteit a tankönvek serői általában igekenek úg kifejteni, hog a kedő sámára se okoanak komolabb matematikai nehéségeket. A húásra / nomásra

Részletesebben

15. Többváltozós függvények differenciálszámítása

15. Többváltozós függvények differenciálszámítása 5. Többváltoós függvének differenciálsámítása 5.. Határoa meg a alábbi kétváltoós függvének elsőrendű parciális derivált függvéneit és a gradiens függvénét, valamint eek értékét a megadott pontban:, =

Részletesebben

A szilárdságtan 2D feladatainak az feladatok értelmezése

A szilárdságtan 2D feladatainak az feladatok értelmezése A silárdságtan D feladatainak a feladatok értelmeése Olvassa el a ekedést! Jegee meg a silárdságtan D feladatainak csoportosítását! A silárdságtan (rugalmasságtan) kétdimeniós vag kétméretű (D) feladatai

Részletesebben

σ = = (y', z' ) = EI (z') y'

σ = = (y', z' ) = EI (z') y' 178 5.4.. Váltoó kerestmetsetű rudak tsta hajlítása Enhén váltoó kerestmetsetű, tsta hajlításra génbevett rúdnál a eges pontok fesültség állapota - a váltoó kerestmetsetű rudak tsta nomásáho vag húásáho

Részletesebben

Matematikai összefoglaló

Matematikai összefoglaló Mtemt össefoglló Vetoro Ngon so oln mennség vn, mel nem ellemehető egetlen sámml. A len mennségre legegserű és mnden áltl ól smert péld, vlmel pontn helete téren. Amor táéoódun és eg pont heletét meg ru

Részletesebben

ANYAGJELLEMZŐK MEGHATÁROZÁSA ERŐ- ÉS NYÚLÁSMÉRÉSSEL. Oktatási segédlet

ANYAGJELLEMZŐK MEGHATÁROZÁSA ERŐ- ÉS NYÚLÁSMÉRÉSSEL. Oktatási segédlet ANYAGJELLEMZŐK MEGHATÁROZÁSA ERŐ- ÉS NYÚLÁSMÉRÉSSEL Oktatási segédlet a Rugalmasságtan és Alkalmaott mechanika laboratóriumi mérési gakorlatokho a egetemi mesterképésben (MSc) réstvevő mérnökhallgatók

Részletesebben

XI. FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

XI. FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA XI. FIATAL ŰSZAKIAK TUDOÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolosvár, 6. márcus 4-5. A PÉTRVÁR-I CSAVAR TAGJAI POZICIÓJÁNAK GHATÁROZÁSA KÉNYSZRGYNLTK SGÍTSÉGÉVL Gergel Attla-Levente Astract Ths paper refl presents a mathod

Részletesebben

A végeselem programrendszer általános felépítése (ismétlés)

A végeselem programrendszer általános felépítése (ismétlés) SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ALKALMAZOTT MECHANIKA TANSZÉK 1. MECHANIKA-VÉGESELEM MÓDSZER ELŐADÁS (kdolgozta: Szüle Veronka eg. ts.) IX. előadás A végeselem rogramrendszer általános feléítése (smétlés) A végeselem

Részletesebben

Egzakt következtetés (poli-)fa Bayes-hálókban

Egzakt következtetés (poli-)fa Bayes-hálókban gakt követketetés pol-fa Baes-hálókban Outlne Tpes of nference B method: exact, stochastc B purpose: dagnostc sngle-step, sequental DSS, explanaton generaton Hardness of exact nference xact nference n

Részletesebben

A lecke célja: A tananyag felhasználója megismerje az erőrendszerek egyenértékűségének és egyensúlyának feltételeit.

A lecke célja: A tananyag felhasználója megismerje az erőrendszerek egyenértékűségének és egyensúlyának feltételeit. modul: Erőrendserek lecke: Erőrendserek egenértékűsége és egensúl lecke célj: tnng felhsnálój megsmerje erőrendserek egenértékűségének és egensúlánk feltételet Követelmének: Ön kkor sjátított el megfelelően

Részletesebben

STATIKA A minimum teszt kérdései a gépészmérnöki szak hallgatói részére (2003/2004 tavaszi félév)

STATIKA A minimum teszt kérdései a gépészmérnöki szak hallgatói részére (2003/2004 tavaszi félév) STATIKA A minimum test kérdései a gépésmérnöki sak hallgatói résére (2003/2004 tavasi félév) Statika Pontsám 1. A modell definíciója (2) 2. A silárd test értelmeése (1) 3. A merev test fogalma (1) 4. A

Részletesebben

2.2. A z-transzformált

2.2. A z-transzformált 22 MAM2M előadásjegyet, 2008/2009 2. A -transformált 2.. Egy információátviteli probléma Legyen adott egy üenetátviteli rendserünk, amelyben a üeneteket két alapjel mondjuk a és b segítségével kódoljuk

Részletesebben

y x Komplex mennyiségek tulajdonságai, műveletei Komplex mennyiség komplex szám komplex vektor. a) Komplex mennyiség algebrai alakja: z x iy,

y x Komplex mennyiségek tulajdonságai, műveletei Komplex mennyiség komplex szám komplex vektor. a) Komplex mennyiség algebrai alakja: z x iy, SZÉCHENYI ISVÁN EGYEEM ALKALMAZO MECHANIKA ANSZÉK MECHANIKA-REZGÉSAN GYAKORLA (kdolgota: Fehér Lajos, eg ts; ara Gábor, mérök taár; Molár Zoltá, eg adj) Komle meségek, Mátr- és Vektoralgebra, Dfferecálegeletek

Részletesebben

A rögzített tengely körül forgó test csapágyreakcióinak meghatározása a forgástengely ferde helyzete esetében. Bevezetés

A rögzített tengely körül forgó test csapágyreakcióinak meghatározása a forgástengely ferde helyzete esetében. Bevezetés A rögített tengel körül forgó test csapágreakcióinak meghatároása a forgástengel ferde helete esetében Beveetés A előő dolgoatokban nem esett só a forgástengel ferde heletének esetéről. Aokban a ábrák

Részletesebben

Tartóprofilok Raktári program

Tartóprofilok Raktári program Tartóproflok Raktár program ThenKrupp Ferroglou ThenKrupp Nolcadk kadá 6. áprl Ötvözetlen é alacon ötvözéú lemeztermékek Betonacélok Szerzámacélok Melegen hengerelt rúdacélok Könnú - é zínefémek Rozdamente

Részletesebben

A geometriai transzformációk egy speciális esete, a külső tájékozás

A geometriai transzformációk egy speciális esete, a külső tájékozás DIMENIÓK Mtemtk Kölemének II. kötet 4 A geometr trnsormáók eg seáls esete külső táékoás ávot Jóse MTA CSFK GGI vot@ggk.hu ÖSSEFOGLALÓ. A geometr külső táékoás rméteret ontok kékoordnátá és hoáuk trtoó

Részletesebben

3. MÉRETEZÉS, ELLENŐRZÉS STATIKUS TERHELÉS ESETÉN

3. MÉRETEZÉS, ELLENŐRZÉS STATIKUS TERHELÉS ESETÉN ÉRETEZÉS ELLENŐRZÉS STATIUS TERHELÉS ESETÉN A méreteés ellenőrés célkitűése: Annak elérése hog a serkeet rendeltetésserű hasnálat esetén előírt ideig és előírt bitonsággal elviselje a adott terhelést anélkül

Részletesebben

Példatár megoldások. æ + ö ç è. ö ç è. ö ç è. æ ø. = ø

Példatár megoldások. æ + ö ç è. ö ç è. ö ç è. æ ø. = ø Műsaki matematika I. Lineáris algebra pldatár s feladattár Ksítette a Centroset SakkpsServesi Nonprofit Kft. Pldatár megoldások. feladat megoldása Mivel s B típusa megegeik, a sseadás elvgehető s Z is

Részletesebben

y x Komplex mennyiségek tulajdonságai, műveletei Komplex mennyiség komplex szám komplex vektor. a) Komplex mennyiség algebrai alakja:, z x iy x

y x Komplex mennyiségek tulajdonságai, műveletei Komplex mennyiség komplex szám komplex vektor. a) Komplex mennyiség algebrai alakja:, z x iy x SZÉCHENYI ISVÁN EGYEEM LKLMZO MECHNIK NSZÉK MECHNIK-REZGÉSN GYKORL (kdolgota: Fehér Lajos, tas m; ara Gábor, mérök taár; Molár Zoltá, eg adj) Komle meségek, Mátr- és Vektoralgebra, Dfferecálegeletek Komle

Részletesebben

Robottechnika II. 1. Bevezetés, ismétlés. Ballagi Áron Automatizálási Tanszék

Robottechnika II. 1. Bevezetés, ismétlés. Ballagi Áron Automatizálási Tanszék Robottechnika II. 1. Beveetés, ismétlés Ballagi Áron Automatiálási Tansék Bemutatkoás Dr. Ballagi Áron tansékveető-helettes, egetemi docens Automatiálási Ts. C71, 3461 Autonóm és Intelligens Robotok Laboratórium

Részletesebben

A lecke célja: A tananyag felhasználója megismerje a rugalmasságtan 2D feladatainak elméleti alapjait.

A lecke célja: A tananyag felhasználója megismerje a rugalmasságtan 2D feladatainak elméleti alapjait. 9 modul: A rugalmasságtan D feladatai 9 lecke: A D feladatok definíciója és egenletei A lecke célja: A tananag felhasnálója megismerje a rugalmasságtan D feladatainak elméleti alapjait Követelmének: Ön

Részletesebben

Műszaki Mechanika I. A legfontosabb statikai fogalmak a gépészmérnöki kar mérnök menedzser hallgatói részére (2008/2009 őszi félév)

Műszaki Mechanika I. A legfontosabb statikai fogalmak a gépészmérnöki kar mérnök menedzser hallgatói részére (2008/2009 őszi félév) Műsaki Mechanika I. A legfontosabb statikai fogalmak a gépésmérnöki kar mérnök menedser hallgatói résére (2008/2009 ősi félév) Műsaki Mechanika I. Pontsám 1. A modell definíciója (2) 2. A silárd test értelmeése

Részletesebben

ANALITIKUS MÓDSZER RÉSZLEGESEN KAPCSOLT, RÉTEGEZETT KOMPOZIT RUDAK SZILÁRDSÁGTANI FELADATAINAK MEGOLDÁSÁRA

ANALITIKUS MÓDSZER RÉSZLEGESEN KAPCSOLT, RÉTEGEZETT KOMPOZIT RUDAK SZILÁRDSÁGTANI FELADATAINAK MEGOLDÁSÁRA Multidisciplináris tudománok. kötet. () s. pp. 89-. ANALITIKUS MÓDSZER RÉSZLEGESEN KAPCSOLT RÉTEGEZETT KOMPOZIT RUDAK SZILÁRDSÁGTANI FELADATAINAK MEGOLDÁSÁRA Lengel Ákos Jósef Ecsedi István doktorandus

Részletesebben

Szilárdságtan. Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR

Szilárdságtan. Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR Miskolci Egetem GÉÉMÉRNÖKI É INORMTIKI KR ilárságtan (Oktatási segélet a Gépésmérnöki és Informatikai Kar sc leveleős hallgatói résére) Késítette: Nánori riges, irbik ánor Miskolc, 2008. Een kéirat a Gépésmérnöki

Részletesebben

Feladatok Oktatási segédanyag

Feladatok Oktatási segédanyag VIK, Műsaki Informatika ANAÍZIS () Komplex függvénytan Feladatok Oktatási segédanyag A Villamosmérnöki és Informatikai Kar műsaki informatikus hallgatóinak tartott előadásai alapján össeállította: Frit

Részletesebben

1. MÁSODRENDŰ NYOMATÉK

1. MÁSODRENDŰ NYOMATÉK Gak 01 Mechanka. Szlárdságtan 016 01 Segédlet MECHNK. TNNYG SMÉTLÉSE Tartalom 1. MÁSODRENDŰ NYOMTÉK... 1. RÁCSOS TRTÓ.... GÉNYEVÉTEL ÁRÁK... 5. TÉREL TRTÓK GÉNYEVÉTEL ÁRÁ... 8 Ez a Segédlet a 015, 016

Részletesebben

- Anyagi pontrendszer: anyagi pontok halmaza / összessége.

- Anyagi pontrendszer: anyagi pontok halmaza / összessége. 2 LPFGLK mechnk fk egk (klsskus) résterülete mechnk tárg: testek (ng pontok ng pontrendserek) heletváltottó mogásnk és eeket létrehoó htásoknk (erőknek) vsgált vsgált testek hlmállpot sernt besélhetünk:

Részletesebben

Máté: Számítógépes grafika alapjai

Máté: Számítógépes grafika alapjai VETÍTÉSEK Vetítések fajtái / Trasformációk amelek -imeiós objektumokat kisebb imeiós terekbe visek át. Pl. 3D 2D Vetítés köéotja ersektívikus A A B Vetítési B Vetítés köéotja a végtelebe árhuamos A A B

Részletesebben

A Föld alakja TRANSZFORMÁCIÓ. Magyarországon még használatban lévő vetületi rendszerek. Miért kell transzformálni? Főbb transzformációs lehetőségek

A Föld alakja TRANSZFORMÁCIÓ. Magyarországon még használatban lévő vetületi rendszerek. Miért kell transzformálni? Főbb transzformációs lehetőségek TRANSZFORMÁCIÓ A Föld alakja -A föld alakja: geoid (az a felület, amelyen a nehézségi gyorsulás értéke állandó) szabálytalan alak, kezelése nehéz -A geoidot ellipszoiddal közelítjük -A földfelszíni pontokat

Részletesebben

Fizika A2E, 1. feladatsor

Fizika A2E, 1. feladatsor Fiika AE, 1. feladatsor Vida Görg Jósef vidagorg@gmail.com 1. feladat: Legen a = i + j + 3k, b = i 3j + k és c = i + j k. a Mekkora a a, b és c vektorok hossa? b Milen söget ár be egmással a és b? c Mekkora

Részletesebben

- Anyagi pontrendszer: anyagi pontok halmaza / összessége.

- Anyagi pontrendszer: anyagi pontok halmaza / összessége. LFGLK mechnk fk egk (klsskus) résterülete mechnk tárg: testek (ng pontok ng pontrendserek) heletváltottó mogásnk és eeket létrehoó htásoknk (erőknek) vsgált vsgált testek hlmállpot sernt besélhetünk: -

Részletesebben

A szilárdságtan alapkísérletei III. Tiszta hajlítás

A szilárdságtan alapkísérletei III. Tiszta hajlítás 5. FEJEET silárdságtan alapkísérletei III. Tista hajlítás 5.1. Egenes primatikus rúd tista egenes hajlítása 5.1.1. Beveető megjegések.tista hajlításról besélünk, ha a rúd eg adott sakasa csak hajlításra

Részletesebben

TARTÓSZERKETETEK III.

TARTÓSZERKETETEK III. TARTÓSZERKETETEK III. KERESZTETSZETEK ELLENÁLLÁSA + STABILITÁSI ELLENÁLLÁS 1 KERESZTETSZETEK ELLENÁLLÁSA 1.1 Csavarlukkal gengített köpontosan húott rúd 1. Egik sárán kapsolt köpontosan húott sögaél 1.

Részletesebben

hajlító nyomaték és a T nyíróerő között ugyanolyan összefüggés van, mint az egyenes rudaknál.

hajlító nyomaték és a T nyíróerő között ugyanolyan összefüggés van, mint az egyenes rudaknál. 5 RÚDELADATOK 51 íkgörbe rudk Grhof 1 -féle elmélete íkgörbe rúd: rúd köépvonl ( ponti ál) íkgörbe e P n e t Jelöléek: A köépvonl mentén pontokt ívkoordinátávl onoítjuk Pl P pont A P pontbn (P pontho trtoó

Részletesebben

Projektív ábrázoló geometria, centrálaxonometria

Projektív ábrázoló geometria, centrálaxonometria Projektív ábráoló geometria, centrálaonometria Ennél a leképeésnél a projektív teret seretnénk úg megjeleníteni eg képsíkon, hog a aonometrikus leképeést (paralel aonometriát) speciális esetként megkaphassuk.

Részletesebben

Statika. Miskolci Egyetem. (Oktatási segédlet a Gépészmérnöki és Informatikai Kar Bsc levelez½os hallgatói részére)

Statika. Miskolci Egyetem. (Oktatási segédlet a Gépészmérnöki és Informatikai Kar Bsc levelez½os hallgatói részére) iskolci Egetem GÉPÉSZÉRNÖKI ÉS INORTIKI KR Statika (Oktatási segédlet a Gépésmérnöki és Informatikai Kar sc levele½os hallgatói résére) Késítette: Sirbik Sándor, Nándori riges ½usaki echanikai Intéet iskolc,

Részletesebben

MAGYARÁZAT A MATEMATIKA NULLADIK ZÁRTHELYI MINTAFELADATSOR FELADATAIHOZ 2010.

MAGYARÁZAT A MATEMATIKA NULLADIK ZÁRTHELYI MINTAFELADATSOR FELADATAIHOZ 2010. MAGYARÁZAT A MATEMATIKA NULLADIK ZÁRTHELYI MINTAFELADATSOR FELADATAIHOZ 00.. Tetszőleges, nem negatív szám esetén, Göktelenítsük a nevezőt: (B). Menni a 0 kifejezés értéke? (D) 0 0 0 0 0000 400 0. 5 Felhasznált

Részletesebben

Határérték. Wettl Ferenc el adása alapján és Wettl Ferenc el adása alapján Határérték és

Határérték. Wettl Ferenc el adása alapján és Wettl Ferenc el adása alapján Határérték és 2015.09.28. és 2015.09.30. 2015.09.28. és 2015.09.30. 1 / Tartalom 1 A valós függvén fogalma 2 A határérték fogalma a végtelenben véges pontban Végtelen határértékek 3 A határértékek kiszámítása A rend

Részletesebben

Kiegészítés a felületi hullámossághoz és a forgácsképződéshez. 1. ábra. ( 2 ) A szögváltozó kifejezése:

Kiegészítés a felületi hullámossághoz és a forgácsképződéshez. 1. ábra. ( 2 ) A szögváltozó kifejezése: Kegészítés a felület hullámossághoz és a forgácsképződéshez Két korább dolgozatunkban [ KD1 ], [ KD2 ] s foglalkoztunk már a fapar forgácsoláselméletben központ szerepet játszó felület hullámosság kalakulásával,

Részletesebben

9. osztály 1.) Oldjuk meg a valós számhármasok halmazán a következő egyenletet!

9. osztály 1.) Oldjuk meg a valós számhármasok halmazán a következő egyenletet! HANCSÓK KÁLMÁN MEGYEI MAEMAIKAVERSENY MEZŐKÖVESD Sóeli feldto és megoldáso ostál ) Oldju meg vlós sámhármso hlmán öveteő egenletet! ( pont) A egenlet l oldlát átlíthtju öveteőéppen: A l oldl egi tgj sem

Részletesebben

Nemlineáris függvények illesztésének néhány kérdése

Nemlineáris függvények illesztésének néhány kérdése Mûhel Tóth Zoltán docens, Károl Róbert Főskola E-mal: zol@karolrobert.hu Nemlneárs függvének llesztésének néhán kérdése A nemlneárs regresszós és trendfüggvének llesztésekor számos esetben alkalmazzuk

Részletesebben

HÁZI FELADAT megoldási segédlet PONTSZERŐ TEST MOZGÁSA FORGÓ TÁRCSA HORNYÁBAN 2. Anyagi pont dinamikája neminerciarendszerben

HÁZI FELADAT megoldási segédlet PONTSZERŐ TEST MOZGÁSA FORGÓ TÁRCSA HORNYÁBAN 2. Anyagi pont dinamikája neminerciarendszerben HÁZI FELADAT megolási segélet PONTSZEŐ TEST MOZGÁSA FOGÓ TÁCSA HONYÁBAN. Anyagi pont inamikája neminerciarenserben. A pont a tárcsán egyenes pályán moog, mert a horony kénysert jelent a mogása sámára.

Részletesebben

Dr. Batta Gyula: A modern NMR módszerek elméleti alapjai. A modern NMR módszerek elméleti háttere:

Dr. Batta Gyula: A modern NMR módszerek elméleti alapjai. A modern NMR módszerek elméleti háttere: A modern NMR módserek elmélet háttere: Ajánlott rodalom: Slág Lásló-jeget: Beveetés és elsőrendű spektrum elemés A.Derome: Technka aspektusok, vektormodell, alapkísérletek Modern NMR technques for chemstr

Részletesebben

A differenciálegyenlet általános megoldása az összes megoldást tartalmazó halmaz.

A differenciálegyenlet általános megoldása az összes megoldást tartalmazó halmaz. Differenciálegenletek Bevezetés Differenciálegenletnek olan egenletet nevezünk, amelben az ismeretlen eg függvén és az egenlet tartalmazza az ismeretlen függvén (valahánad rendű) deriváltját. Például:

Részletesebben

MECHANIKA I. - STATIKA. BSc-s hallgatók számára

MECHANIKA I. - STATIKA. BSc-s hallgatók számára ECHNK. - STTK BSc-s hllgtók sámár ECHNK. - STTK Tnkönv és jeget BSc-s hllgtók résére - - Dr. Glmbos rges echnk. Sttk tnkönv és jeget BSc-s hllgtók résére Írt és serkestette: Dr. Glmbos rges és Sándor

Részletesebben

MEREVSZÁRNYÚ REPÜLŐGÉPEK VEZÉRSÍK-RENDSZEREINEK KIALAKÍTÁSA 3 REPÜLŐKÉPESSÉG

MEREVSZÁRNYÚ REPÜLŐGÉPEK VEZÉRSÍK-RENDSZEREINEK KIALAKÍTÁSA 3 REPÜLŐKÉPESSÉG Dr. Óvári Gula 1 - Dr. Urbán István 2 MEREVSZÁRNYÚ REPÜLŐGÉPEK VEZÉRSÍK-RENDSZEREINEK KILKÍTÁS 3 cikk(soroatban)ben a merev sárnú repülőgépek veérsík rendserinek terveését és építését követheti nomon lépésről

Részletesebben

1. Algebra x. x + értéke? x

1. Algebra x. x + értéke? x Alger I Feldtok Bonts fel két 0-nél ngo sám sortár követkeő sámokt: ) ) ) d) e) f) g) h) i) j) k) Alkíts lson foksámú polinomok sortává lái polinomokt: ) i) ) j) 7 ) k) d) l) 0 6 e) m) 0 6 f) n) g) o)

Részletesebben

F.I.1. Vektorok és vektorműveletek

F.I.1. Vektorok és vektorműveletek FI FÜGGELÉK: FI Vektorok és vektorműveletek MATEMATIKAI ÖSSZEFOGLALÓ Skláris menniség: oln geometrii vg fiiki menniség melet ngság (előjel) és mértékegség jelleme Vektor menniség: iránított geometrii vg

Részletesebben

A lecke célja: A tananyag felhasználója megismerje az erő, a nyomaték és erőrendszerek jellemzőit.

A lecke célja: A tananyag felhasználója megismerje az erő, a nyomaték és erőrendszerek jellemzőit. 2 modul: Erőrendserek 21 lecke: Erő és nomték lecke célj: tnng felhsnálój megismerje erő, nomték és erőrendserek jellemőit Követelmének: Ön kkor sjátított el megfelelően tnngot, h sját svivl meg tudj htároni

Részletesebben

Héj / lemez hajlítási elméletek, felületi feszültségek / élerők és élnyomatékok

Héj / lemez hajlítási elméletek, felületi feszültségek / élerők és élnyomatékok Héj / leme hajlítási elméletek felületi fesültségek / élerők és élnomatékok Tevékenség: Olvassa el a bekedést! Jegee meg a héj és a leme definícióját! Tanulja meg a superpoíció elvét és a membrán állapot

Részletesebben

A VÉGESELEM-MÓDSZER ALAPJAI

A VÉGESELEM-MÓDSZER ALAPJAI A VÉGESEEM-MÓDSZER AAPJAI A projekt címe: Egségesített Jármű- és mobilgépek képés- és tananagfejlestés A megvalósítás érdekében létrehoott konorcium réstvevői: KECSKEMÉI FŐISKOA BUDAPESI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGUDOMÁNYI

Részletesebben

A flóderes rajzolatról

A flóderes rajzolatról A flóderes rajolatról Beveetés Ebben a dolgoatban vagy talán több ilyenben is at a célt igyeksünk megvalósítani, hogy matematikailag leírjuk a faanyag úgyneveett flóderes, más néven lángnyelv alakú rajolatát.

Részletesebben

Fizikai kémia 2. A newtoni fizika alapfeltevései. A newtoni fizika alapfeltevései E teljes. (=T) + E helyzeti.

Fizikai kémia 2. A newtoni fizika alapfeltevései. A newtoni fizika alapfeltevései E teljes. (=T) + E helyzeti. 06.07.0. Fiikai kémia.. A kvantummechanika alajai Dr. Berkesi Ottó SZTE Fiikai Kémiai és Anagtudománi Tanséke 05 A newtoni fiika alafeltevései I. Minden test megtartja mogásállaotát amíg valamilen erő

Részletesebben

ÍVHÍDMODELL TEHERBÍRÁSA: KÍSÉRLETI, NUMERIKUS ÉS SZABVÁNYOS EREDMÉNYEK

ÍVHÍDMODELL TEHERBÍRÁSA: KÍSÉRLETI, NUMERIKUS ÉS SZABVÁNYOS EREDMÉNYEK ÍVHÍDODELL TEHERBÍRÁSA: KÍSÉRLETI, UERIKUS ÉS SZABVÁYOS EREDÉYEK Dunai Lásló * - Joó Attila Lásló ** RÖVID KIVOAT A Dunaújvárosi Duna-híd terveése kapcsán a BE Hidak és Serkeetek Tansékén végrehajtottunk

Részletesebben

Szárítás során kialakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval

Szárítás során kialakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval Szárítás során kalakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval Rajkó Róbert 1 Eszes Ferenc 2 Szabó Gábor 1 1 Szeged Tudományegyetem, Szeged Élelmszerpar Főskola Kar Élelmszerpar Műveletek és Környezettechnka

Részletesebben

Merev test mozgása. A merev test kinematikájának alapjai

Merev test mozgása. A merev test kinematikájának alapjai TÓTH : Merev test (kbővített óraválat) Merev test mogása Eddg olyan dealált "testek" mogását vsgáltuk, amelyek a tömegpont modelljén alapultak E aal a előnnyel járt, hogy nem kellett foglalkon a test kterjedésével

Részletesebben

Modla G., Láng P., Kopasz Á. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészeti Eljárások Tanszék

Modla G., Láng P., Kopasz Á. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészeti Eljárások Tanszék Új kolonna konfigurációk nyomásváltó sakasos destillációho. Megvalósíthatósági visgálatok New column configutations for ressure swing batch distillation. Feasibility Studies Modla G., Láng P., Koas Á.

Részletesebben

Regresszió számítás. Mérnöki létesítmények ellenőrzése, terveknek megfelelése. Geodéziai mérések pontok helyzete, pontszerű információ

Regresszió számítás. Mérnöki létesítmények ellenőrzése, terveknek megfelelése. Geodéziai mérések pontok helyzete, pontszerű információ Regresszó számítás Mérök létesítméek elleőrzése, terekek megfelelése Deformácózsgálat Geodéza mérések potok helzete, potszerű formácó Leárs regresszó Regresszós sík Regresszós göre Legkse égzetek módszere

Részletesebben

TRANSZPORTFOLYAMATOK HOMOGÉN ELEKTROKÉMIAI RENDSZEREKBEN

TRANSZPORTFOLYAMATOK HOMOGÉN ELEKTROKÉMIAI RENDSZEREKBEN TRANSZPORTOLYAMATOK HOMOGÉN ELEKTROKÉMIAI RENDSZEREKEN Transport folyamatok legfontosabb össefüggése (smétlés) A entrópatermelés sebessége folytonos rendserekben: ds dt k k k, ahol k : a transportálódó

Részletesebben

Anizotrópia kettőstörés (birefringence)

Anizotrópia kettőstörés (birefringence) Anotróa ettőstörés (brefrngence) htts://h.nterest.com/ Ota FIZIKA BSc III/. / rde Gábor letromos anotróa (μ r = ) ε d S w t ; ; Főtengel-transformácó: ε Ota FIZIKA BSc III/. / rde Gábor Ota FIZIKA BSc

Részletesebben

x = 1 egyenletnek megoldása. Komplex számok Komplex számok bevezetése

x = 1 egyenletnek megoldása. Komplex számok Komplex számok bevezetése Komplex sámok Komplex sámok beveetése A valós sámok körét a követkeőképpen építettük fel. Elősör a termésetes sámokat veettük be. Itt két művelet volt, a össeadás és a sorás (ismételt össeadás A össeadás

Részletesebben

Mechanika. III. előadás március 11. Mechanika III. előadás március / 30

Mechanika. III. előadás március 11. Mechanika III. előadás március / 30 Mechanika III. előadás 2019. március 11. Mechanika III. előadás 2019. március 11. 1 / 30 7. Serkeetek statikája 7.2. Rácsos serkeet hidak, daruk, távveeték tartó oslopok, stb. 3 kn C 4 m 2 4 8 5 3 7 1

Részletesebben

9. A RUGALMASSÁGTAN 2D FELADATAI

9. A RUGALMASSÁGTAN 2D FELADATAI 9 A UGALMASSÁGTAN D FELADATAI A D ( két dimeniós ) feladatok köös jellemői: - két skalár elmodulásmeő különöik nullától - minden mechanikai menniség két helkoordinátától függ 9 Sík alakváltoás (SA) a)

Részletesebben

A REPÜL GÉP SZIMULÁTOROK ÉS TRENÁZS BERENDEZÉSEK MATEMATIKAI MODELLEZÉSÉNEK JELLEMZ I

A REPÜL GÉP SZIMULÁTOROK ÉS TRENÁZS BERENDEZÉSEK MATEMATIKAI MODELLEZÉSÉNEK JELLEMZ I A REPÜL GÉP SZIMULÁTOROK ÉS TRENÁZS BERENDEZÉSEK MATEMATIKAI MODELLEZÉSÉNEK JELLEMZ I Békési Lásló mk. eredes Egyetemi adjunktus Dr. Sabó Lásló mk. aleredes egyetemi adjunktus Zrínyi Miklós Nemetvédelmi

Részletesebben

Tevékenység: Olvassa el a jegyzet oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet 11. fejezetében lévı kidolgozott feladatot!

Tevékenység: Olvassa el a jegyzet oldalain található tananyagát! Tanulmányozza át a segédlet 11. fejezetében lévı kidolgozott feladatot! 3.2. Lánchajtások Tevékenység: Olvassa el a jegyet 163-173 oldalain található tananyagát! Tanulmányoa át a segédlet 11. fejeetében lévı kidolgoott feladatot! A tananyag tanulmányoása köben a alábbiakra

Részletesebben

halozat verzió: március 27.

halozat verzió: március 27. Hálóatok /27 3. HÁLÓZATOK 2 3. Hálóatok defnícója 2 3.2 Hálóatok repreentácó, mplementácó 3 3.3 Hálóat analís 3.3. Egyenletrendser és megoldása 2 3.3.2 Jelfolyam gráf ekvvalens átalakítása, fokoatos egyserűsítése

Részletesebben

A PÓLUSMOZGÁS FIZIKAI ALAPJAI. Völgyesi Lajos *

A PÓLUSMOZGÁS FIZIKAI ALAPJAI. Völgyesi Lajos * Geomatikai Kölemének V., PÓLUSMOZGÁS FZK LPJ Völgesi Lajos * Phsical backgrounds of polar motion. Rotation of the Earth is quite involved process. Deep knowledge of certain area of phsics is indispensable

Részletesebben

Dr. BALOGH ALBERT. A folyamatképesség és a folyamatteljesítmény statisztikái (ISO 21747)

Dr. BALOGH ALBERT. A folyamatképesség és a folyamatteljesítmény statisztikái (ISO 21747) Dr. BAOGH ABERT A folyamatkéesség és a folyamatteljesítméy statistikái ISO 747 Folyamat sabályoott, ha csak véletle okú váltoásokat hibákat tartalma. Sabályoatla, ha aoosítható okú redseres váltoásokat

Részletesebben

Sorfejtéses inverzió IV. A nehézségi erőtér potenciálfüggvényének inverziós előállítása

Sorfejtéses inverzió IV. A nehézségi erőtér potenciálfüggvényének inverziós előállítása AGYAR GEOFIZIKA TANULÁNY 51. évf. (010) 3. sám, 1 7 Sorfejtéses inverió IV. A nehéségi erőtér potenciálfüggvényének inveriós előállítása DOBRÓKA IHÁLY 1,3, VÖLGYESI LAJOS,4 1 iskolci Egyetem, Geofiikai

Részletesebben

Matematika OKTV I. kategória 2017/2018 második forduló szakgimnázium-szakközépiskola

Matematika OKTV I. kategória 2017/2018 második forduló szakgimnázium-szakközépiskola O k t a t á s i H i v a t a l A 017/018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmáni Versen második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató 1. Adja meg

Részletesebben

. Vonatkoztatási rendszer z pálya

. Vonatkoztatási rendszer z pálya 1. Knemaka alapfogalmak. A pála, a sebesség és a gorsulás defnícója. Sebesség, és gorsulás lokáls koordnáá. Mogás leírása különböő koordnáa-rendserekben. A knemaka a mogás maemaka leírása, a ok felárása

Részletesebben

alkalmazott hő-h szimuláci

alkalmazott hő-h szimuláci Buderus Rosenberg sakmai napok Visegrád, 008.május.6-7. A légtechnikai l fejlestések sek során alkalmaott hő-h és áramlástani simuláci ciós s eljárások Sekeres GáborG Okl.gépésmérnök Beeetés Numerikus

Részletesebben

5. ROBOTOK IRÁNYÍTÓ RENDSZERE. 5.1. Robotok belső adatfeldolgozásának struktúrája

5. ROBOTOK IRÁNYÍTÓ RENDSZERE. 5.1. Robotok belső adatfeldolgozásának struktúrája TARTALOM 5. ROBOTOK IRÁNYÍTÓ RENDSZERE... 7 5.. Robotok belső adatfeldolgozásának struktúrája... 7 5.. Koordináta transzformációk... 5... Forgatás... 5... R-P-Y szögek... 5... Homogén transzformációk...

Részletesebben

x y amelyeket az összenyomhatatlanságot kifejezőkontinuitási egyenlet egészít ki: v x p v

x y amelyeket az összenyomhatatlanságot kifejezőkontinuitási egyenlet egészít ki: v x p v A asonóság transormácó a sócsaág sámításoná A asonóság transormácó a sócsaág sámításoná DR BENKŐJÁNOS Agrártudomán Egetem GödöőMeőgadaság Gétan Intéet A terveő a sócsaága méreteésére a egat megodás ánáan

Részletesebben

A feladatsorok összeállításánál felhasználtuk a Nemzeti Tankönyvkiadó RT. Gyakorló és érettségire felkészítő feladatgyűjtemény I III. példatárát.

A feladatsorok összeállításánál felhasználtuk a Nemzeti Tankönyvkiadó RT. Gyakorló és érettségire felkészítő feladatgyűjtemény I III. példatárát. Oros Gyula, 00. november Emelt sintű érettségi feladatsor Össeállította: Oros Gyula; dátum: 00. október A feladatsorok össeállításánál felhasnáltuk a Nemeti Tankönyvkiadó RT. Gyakorló és érettségire felkésítő

Részletesebben

Melegen hengerelt acélrudak szabványos teherbírásának vizsgálata valószínűségelméleti alapokon

Melegen hengerelt acélrudak szabványos teherbírásának vizsgálata valószínűségelméleti alapokon Hdak és Serkeetek Tanséke Melegen hengerelt acélrudak sabvános teherbírásának vsgálata valósínűségelmélet alapokon PhD dssertácó Serő: Sala Jósef Tudomános veető: Dr. Papp Ferenc egetem docens Budapest

Részletesebben

S 05 ROBOTOK ÉS VIZSGÁLATUK I. ÉAÜLT ROBOT1 S 05 SEGÉDLET Dr. Pápai Ferenc KOORDINÁTA TRANSZFORMÁCIÓK

S 05 ROBOTOK ÉS VIZSGÁLATUK I. ÉAÜLT ROBOT1 S 05 SEGÉDLET Dr. Pápai Ferenc KOORDINÁTA TRANSZFORMÁCIÓK S 5 OBOOK ÉS VIZSGÁAUK I. ÉAÜ OBO S 5 SGÉ r. Páai Feren. KOOINÁA ANSZFOMÁCIÓK BM ÉAG KOOINÁA ANSZFOMÁCIÓK.... FOGAÁS... A elemi rotáió mátriok invere:.... -P-Y SZÖGK.... OMOGÉN ANSZFOMÁCIÓK... A homogén

Részletesebben

Kozák Imre Szeidl György FEJEZETEK A SZILÁRDSÁGTANBÓL

Kozák Imre Szeidl György FEJEZETEK A SZILÁRDSÁGTANBÓL Koák Imre Seidl Görg FEJEZETEK SZILÁRDSÁGTNBÓL KÉZIRT 008 0 Tartalomjegék. fejeet. tenorsámítás elemei.. Beveető megjegések.. Függvének.3. másodrendű tenor fogalmának geometriai beveetése 5.4. Speciális

Részletesebben

ÁRAMLÁSTAN ALAPJAI. minimum tételek szóbeli vizsgához. Powered by Beecy

ÁRAMLÁSTAN ALAPJAI. minimum tételek szóbeli vizsgához. Powered by Beecy ÁRAMLÁSTAN ALAPJAI minimum tételek sóbeli isgáho Powered b Beec Minimum tételek sóbeli isgáho 1. tétel. Írja fel a foltonossági tétel integrál alakját, és magaráa el, milen fiikai alapelet feje ki. Hogan

Részletesebben

Dr. Égert János Dr. Nagy Zoltán ALKALMAZOTT RUGALMASSÁGTAN

Dr. Égert János Dr. Nagy Zoltán ALKALMAZOTT RUGALMASSÁGTAN Dr Égert János Dr Nag Zoltán ALALMAZOTT UGALMASSÁGTAN Dr Égert János Dr Nag Zoltán ALALMAZOTT UGALMASSÁGTAN UNIVESITAS-GYŐ Nonprofit ft Gőr 9 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐ Írta: Dr Égert János Dr Nag Zoltán

Részletesebben

22. ÖSSZETETT SZŰRŐKÖRÖK VIZSGÁLATA

22. ÖSSZETETT SZŰRŐKÖRÖK VIZSGÁLATA . ÖSSZETETT SZŰRŐKÖRÖK VIZSGÁLATA Célkitűés: A műveleti erősítőkben és oscillátorokban alkalmaott össetett sűrőkörök össeállítása és fiikai ellemőinek (amlitúdó- és fáiskarakteristikáának) visgálata. A

Részletesebben

1. Lineáris transzformáció

1. Lineáris transzformáció Lineáris transzformáció Lineáris transzformáció mátrixának felírása eg adott bázisban: Emlékeztető: Legen B = {u,, u n } eg tetszőleges bázisa az R n -nek, Eg tetszőleges v R n vektor egértelműen felírható

Részletesebben

Relációk. Vázlat. Példák direkt szorzatra

Relációk. Vázlat. Példák direkt szorzatra 8.. 7. elácók elácó matematka fogalma zükséges fogalom: drekt szorzat Halmazok Descartes drekt szorzata: Legenek D D D n adott doman halmazok. D D D n : = { d d d n d k D k k n } A drekt szorzat tehát

Részletesebben

26 Győri István, Hartung Ferenc: MA1114f és MA6116a előadásjegyzet, 2006/2007

26 Győri István, Hartung Ferenc: MA1114f és MA6116a előadásjegyzet, 2006/2007 6 Győri Istvá, Hartug Ferec: MA4f és MA66a előadásjegyet, 006/007. A -trasformált.. Egy iformációátviteli probléma Legye adott egy üeetátviteli redserük, amelybe a üeeteket két alapjel modjuk a és b segítségével

Részletesebben

13. Tárcsák számítása. 1. A felületszerkezetek. A felületszerkezetek típusai

13. Tárcsák számítása. 1. A felületszerkezetek. A felületszerkezetek típusai Tárcsák számítása A felületszerkezetek A felületszerkezetek típusa A tartószerkezeteket geometra méretek alapjá osztálozzuk Az eddg taulmáakba szereplı rúdszerkezetek rúdjara az a jellemzı hog a hosszuk

Részletesebben

Vázlat. Relációk. Példák direkt szorzatra

Vázlat. Relációk. Példák direkt szorzatra 7..9. Vázlat elácók a. elácó fogalma b. Tulajdonsága: refleív szmmetrkus/antszmmetrkus tranztív c. Ekvvalenca relácók rzleges/parcáls rrendez relácók felsmere d. elácók reprezentálása elácó matematka fogalma

Részletesebben

Együttdolgozó acél-beton lemezek

Együttdolgozó acél-beton lemezek Egüttdolgozó cél-eton lemezek számítógées tevezése D. Köllő Gáo 1, Oán Zsolt, Godj Teodo 3, Muesn Olmu 4 1 Kolozsvá Műszk Egetem, PFT. Kolozsvá, 3 ALMAA Kft. Kolozsvá, 4 DUME Kft. Kolozsvá 1. Bevezetés

Részletesebben

10.3. A MÁSODFOKÚ EGYENLET

10.3. A MÁSODFOKÚ EGYENLET .. A MÁSODFOKÚ EGYENLET A másodfokú egenlet és függvén megoldások w9 a) ( ) + ; b) ( ) + ; c) ( + ) ; d) ( 6) ; e) ( + 8) 6; f) ( ) 9; g) (,),; h) ( +,),; i) ( ) + ; j) ( ) ; k) ( + ) + 7; l) ( ) + 9.

Részletesebben

A ferde hajlítás alapképleteiről

A ferde hajlítás alapképleteiről ferde hajlítás alapképleteiről Beveetés régebbi silárdságtani sakirodalomban [ 1 ], [ ] más típusú leveetések, más alakú képletek voltak forgalomban a egenes tengelű rudak ferde hajlításával kapcsolatban,

Részletesebben

K MPa ( N / mm ). q Ennek megfelelően: K q K b h, A forgácsolóerő nagyságának meghatározásáról. Bevezetés

K MPa ( N / mm ). q Ennek megfelelően: K q K b h, A forgácsolóerő nagyságának meghatározásáról. Bevezetés A orgácsolóerő nagságának megatároásáról Beveetés A aipari tecnikus - képésben oktatott aipari gépek és tecnológiák, valamint a Gépéseti ismeretek tantárgak tanítása / tanulása során elmerület a kérdés:

Részletesebben

A fő - másodrendű nyomatékok meghatározása feltételes szélsőérték - feladatként

A fő - másodrendű nyomatékok meghatározása feltételes szélsőérték - feladatként A fő - másodrendű nomatékok meghatározása feltételes szélsőérték - feladatként A Keresztmetszeti jellemzők című mappa első lakója eg ritkábban látható levezetést mutat be amel talán segít helesen elrendezni

Részletesebben

Méréselmélet: 5. előadás,

Méréselmélet: 5. előadás, 5. Modellllesztés (folyt.) Méréselmélet: 5. előadás, 03.03.3. Út az adaptív elárásokhoz: (85) és (88) alapán: W P, ( ( P). Ez utóbb mndkét oldalát megszorozva az mátrxszal: W W ( ( n ). (9) Feltételezve,

Részletesebben

A pályázat címe: Rugalmas-képlékeny tartószerkezetek topológiai optimalizálásának néhány különleges feladata

A pályázat címe: Rugalmas-képlékeny tartószerkezetek topológiai optimalizálásának néhány különleges feladata 6. év OTKA zárójeletés: Vezető kutató:kalszky Sádor OTKA ylvátartás szám T 4993 A pályázat címe: Rugalmas-képlékey tartószerkezetek topológa optmalzálásáak éháy külöleges feladata (Részletes jeletés) Az

Részletesebben