Két még nem elterjedt technika: időjel elemzés és ütésimpulzus vizsgálat dr. Péczely György A.A. Stádium Kft H-6701 Magyarország, Szeged, pf.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Két még nem elterjedt technika: időjel elemzés és ütésimpulzus vizsgálat dr. Péczely György A.A. Stádium Kft H-6701 Magyarország, Szeged, pf."

Átírás

1 A.A. Stádium Kft..aastadium.hu Két még nem elterjedt technika: időjel elemzés és ütésimpulzus vizsgálat dr. Péczely György A.A. Stádium Kft H-6701 Magyarrszág, Szeged, pf.: 1181 Bevezetés A műszaki rezgésvizsgálatk közel hat évtizedes múltja egyes technikákat felemelt, máskat elfeledtetett. Létezik néhány lyan vizsgálati módszer is, amelyek elméletben már régóta a rendelkezésünkre álltak, de a beszerezhető műszerezettség alkalmazásukat nem segítette. A műszeres rezgésvizsgálatk egyik jelentős lépése az vlt, amikr a rezgésnagyság-idő síkból sikerült átjutni a rezgésnagyság-frekvencia síkba. Az összetettségük miatt nehezen értelmezhető rezgési időjelek (time avefrms) a frekvencia-magitúdó síkn tisztán/világsan elemezetők. Évtizedekig száms tankönyv az időjel megjelenési frmát, mint rsszul kezelhető, gyakrlatilag értékelhetetlen és ezért értéktelen infrmációt kezelte. A valóságban száms lyan esettel találkzik a gyakrló rezgésdiagnszta, ahl az időjel elemzésének fntssága messze meghaladja a spektrumét. Különféle szerkezetek sajátfrekvenciáinak megállapítása több szempntból is fnts. Segíthet a kialakuló hibák időbeni felismerésében, útmutatót adhat a vizsgált rendszer átalakításáhz, pntsíthatja a rezgésvizsgálat alapján kialakíttt diagnózist. Frgó gépeknél gyakri reznancia frekvencia megállapítási módszer a felfutás-leállás vizsgálat, míg a tartályk, csővezetékek mechanikai elemzését a külső gejesztéses eljárásk segítik. Ez utóbbiak közül a legegyszerűbb és a legkönnyebben elvégezhető az ütésimpulzussal történő gerjesztés. Ez a vizsgálat igen gyrs műszerezettséget és biznys elméleti megfntlásk meglétét igényli. E módszer egzakt elvégzéséhez szükséges a vizsgált rendszerben levő nem-linearitásk és zavark felismerése. Az időjelek vizsgálatáról A rezgési időjel és a spektrum: a harmnikus rezgőmzgás a kitérés, a sebesség vagy a gyrsulás legnagybb értékével és a körfrekvenciával (illetve a rezgésszámmal vagy a rezgési ciklus idejével) egyértelműen megadható. Ha a rezgés nem tiszta szinuszs, akkr valamivel többet jelent az effektív érték. y = A * sin α * t, ahl y a tömegpnt t időpntbani kitérése A a legnagybb kitérés, azaz a harmnikus rezgés elmzdulás amplitúdója α a lengőrendszer saját lengésének a körfrekvenciája A harmnikus rezgőmzgás y = A * sin α * t kitérésének a sebesség az első, a gyrsulás pedig a másdik idő szerinti differenciálhányadsa:

2 v = dy/dt = α A cs α t a = d 2 y/dt 2 = - α 2 A sin α t Az 1. ábra a kitérés, sebesség és gyrsulás visznyát mutatja. 1 amplitúdó kitérés sebesség idő gyrsulás 1. ábra A kitérés, a sebesség és a gyrsulás időbeni kapcslata Az effektív érték gyrsulás esetén a következő: A valóságban igen ritka az, hgy csak egyetlen szinuszs jellegű rezgés jelentkezzen a vizsgált bjektumn. Több rezgésösszetevő együttese már vizuálisan nehezen értelmezhető időjelet eredményez, mint azt a 2. ábra mutatja (f 0,A) (4f 0,A/4) a. ábra Két tisztán szinuszs jellegű rezgés és összege (y 1 = A * sin α * t és y 2 =A/4 * sin α*4 *t) A vizuálisan nehezen elemezhető időjelből Furier analízissel állíthatjuk elő a rezgési spektrumt, amelynek interpretálhatósága lényegesen egyszerűbb.

3 1.5 1 (f,a) (8f,0,5A) b. ábra Két tisztán szinuszs jellegű rezgés és összege (y 1 = A * sin α * t és y 2 =A/2 * sin α*8 *t) Időjelből spektrum: a Furier analízis segítségével a tetszőleges y(t) peridikus rezgés harmnikus összetevőkre bntható: y(t) = y 0 + Σy i sin(2π i f 0 t + φ i ) i=1,ahl y 0 a jel aritmetikai középértéke (többnyire zérus) y i a harmnikus összetevő amplitúdója φ i a t=0 pillanathz tartzó fázishelyzet f 0 a peridikus jel alapfrekvenciája A többi összetevő frekvenciája az alapharmnikus frekvenciájának egészszámú többszöröse. A peridikus jelet rendszerint véges (n) számú összetevővel közelítik meg. Az öszszetett peridikus rezgés tehát összetevőkkel is megadható, ami a frekvenciaspektrummal ábrázlható. Spektrum: rezgési flyamat különböző frekvenciájú összetevőinek összes-sége. A spektrumban a derékszögű krdinátarendszer abszcisszájára a frekvenciát (vagy a percenkénti ciklusszámt), rdinátájára pedig az összetevők amplitúdóját vagy effektív értékét mérik. Peridikus jel esetén vnalas színképet kapunk. Sk esetben a mért jel nem peridikus. Ha az összetevők száma n, akkr n y(t) = Σy i sin(2π i f i t + φ i ) i=1 Az f i a rezgéskeverék egyes összetevőinek frekvenciája. Sztchasztikus rezgéskeverékek frekvenciaspektruma többnyire flytns. A frekvenciaanalízis a diagnsztikai rezgésvizsgálat fnts eszköze, ugyanis ezzel a módszerrel lehet felismerni a különféle frekvenciájú rezgésfrráskból származó jeleket.

4 A 3. ábra a 2. ábrán bemutattt két időjel keverék rezgési spektrumát mutatja be. amplitudó frekvencia 3.a. ábra Két szinuszs jellegű rezgés spektruma (y 1 = A sin α t és y 2 =A/2 sin α 8 t) Amplitúdó frekvencia 3. b. ábra Két tisztán szinuszs jellegű rezgés spektruma (y 1 = A sin α t és y 2 =A/4 sin α 4 t) A hagymánys felfgás szerint a rezgési spektrum frekvenciái segíteneik a hiba aznsításában, míg az amplitúdók annak súlysságáról adnak infrmációt, az időjel csak "feldlgzandó nyersanyag". A valóság ezzel szemben az, hgy ez a felfgás csak az lyan eseményeknél alkalmazható megbízhatóan, ahl a rezgés a mérés alatt nem váltzik. 1. példa: fgaskerekes hajtómű Vegyünk példának egy fgaskerekes hajtást. A hajtó keréken legyen 19 fg, percenkénti frdulatszáma 1440, a hajtttkerék 47 fgú és 582/perc a frdulatszáma. Tételezzük fel, hgy a hajttt kerék egy fga sérült, tvábbá mindkét keréken található egy "magas pnt", amelyek találkzásakr kárs mértékű túlterhelés lép fel. A hajtóműről a rezgési spektrum felvétele tartsn 1,6 s-ig. A mérés ideje alatt mindkét tengely több frdulatt tesz meg (a gyrs tengely 38,4-et, a lassú 15,5-öt). A hajttt kerék fgkapcslódási frekvenciáján a hibás fg hatása csak 2 %-ban érvényesül az össz mért értékben (1/47). A "magas pntk" találkzása csak 82%-s valószínű-

5 séggel következik be a mérés ideje alatt.. Bekövetkező találkzás esetén is a gerjesztett magasabb rezgésszint hatása csak 1/730-ad arányban jelenik meg az összképben. Egyik hiba sem jelenik meg tehát a rezgési spektrumban, ugyanakkr bármelyik súlys havária frrása lehet. 2. példa: lazaság vagy egytengelyűségi hiba A spektrumban mindkét prbléma a frdulatszám (f 0 ) és első felharmnikusai (2f 0, 3f 0,...) frekvenciáján jelentkezik megnövekedett amplitúdóval. A tengelykapcslat hibánál az időjelben a 2f 0, 3f 0 frgási frekvencinak megfelelő csúcsk egymáshz képest szabálys távlságkra helyezkednek el. A hullámk alakja és magassága is közel teljesen megegyező (pl. a hárm csúcs közül az egyik rendre magasabb a többinél). Nincs kiemelkedően magas csúcs. A fellazulás esetében a fő csúcsk távlsága kevésbé meghatárztt. A hullámk alakja eltérő és egyes csúcsk akár 5-8 g magasságt is elérhetnek. 3. példa: lebegés A lebegést közel azns frekvenciájú hullámk egymásra hatása kzza. Amikr a jelek fázisban közel kerülnek egymáshz, akkr erősítés, ellenkező esetben gyengítés lép. Felismerése a spektrumból megldatlan. 4. ábra Ha két harmnikus összetevő körfrekvenciája csak kevéssé tér el egymástól lebegés jön létre Egy 1460/perc (f 0,1 = 24,33. Hz) és egy 1480/perc (f 0,2 =24,66. Hz) frdulatszámú berendezésnél a lebegési idő (T= 1/Δf) 3 s. A gyakrlatban a jelenség 3 másdpercenként érezhető rezgés felerősödésként/gyengülésként jelentkezik. A legnagybb létrejövő amplitúdó az egyes amplitúdók számtani összege. A rezgési spektrumban f 0 -n látható magnitúdó nagysága alapján a diagnszta téves következtetésre jut, hiszen a mért érték nincs lieáris kapcslatban a gépben keletkező gerjesztő erőkkel. A lebegés mindezeken túl a berendezések fkztt igénybevételét is eredményezi, tehát felismerése mindenképp kívánats.

6 4. példa: dugattyús (reciprkáló) berendezések állaptértékelése A körflyamat egyes pillanataiban a dugattyús berendezések egyes elemei működnek, másk nem, illetve hgy a működő elemek terhelése is váltzik a ciklus alatt. Mindezeket a megfntláskat figyelembe véve könnyen belátható, hgy a dugattyús berendezés állaptértékelése pusztán a rezgési spektrum alapján nehéz. 5. példa: Az időjel analízis jelentősége gördülőcsapágy hibák kimutatásában Egyes gördülőcsapágy hibák felismeréséhez szükséges az időjel vizsgálata. Ha a csapágy terhelt zónájában egy gördülőelem futófelületi hibán halad keresztül, vagy egy gördülőelem hiba érintkezik a futófelülettel impulzus keletkezik. Ez aznban nem feltétlenül eredményezi spektrumcsúcs megjelenését a csapágytípus ismeretében kiszámítható frekvenciákn. A csapágy terhelt zónájának nagysága jelentős mértékben függ a csapágy típusától, elrendezésétől, terhelési visznyaitól. Tisztán radiális terhelés esetén a terhelt zóna szűk szögtartmányba esik, míg nagy aiális terhelésnél ez 360 is lehet. Ha a csapágy külső futópályáján, a terhelt zónában sérülés van (ez a gyakri eset álló külső gyűrű esetén), azn minden gördülő elem áthaladásakr impulzus jön létre, ami a jellemző csapágyfrekvencián (BPFO) gerjeszt, tehát a spektrumban általában jól észrevehető. Ezzel szemben egy kisebb kiterjedésű belső gyűrű hiba, például repedés csak akkr hz létre impulzust, ha a terhelt zónában gördülőelemmel találkzik, így szűk terhelt zóna esetén sk esetben csak frdulatnként egyszer. Ilyenkr nem jelenik meg a hibára jellemző csapágyfrekvencia (BPFI), az alapfrdulati spektrumcsúcs pedig nem nő meg számttevően (ha meg is nőne, sem gndlnánk csapágyhibára, hisz ez a frekvencia száms más gyakri hiba megjelenési helye). A gördülőelem frekvenciák (BSF) megjelenése is ritka. Ennek hárm fő ka: 1. Gyakran a teljes gördülőelem felülete sérült (hengergörgős csapágyak), ilyenkr csak az általáns zajszint emelkedik a spektrumban. 2. A gördülőelem hiba csak akkr kelt impulzust, ha a terhelt zónában a futófelülettel érintkezik, ez skszr csak frdulatnként egyszer következik be. 3. Glyóscsapágy esetén a glyó több frdulatn keresztül is frghat úgy, hgy a hiba nem is érintkezik a futófelületekkel. Az időjel alkalmazásának még sk egyéb példája ismert. Gépi megmunkáláskr a szerszám rendellenes ütődéses mzgása a munkadarabn, gyrsan váltzó frdulatszámú berendezésnél a helyi reznancia prblémák felismerése, időszaks ütődések, súrlódásk felismerése mind e módszerrel ismerhetők fel. Az időjel elemzése mindezeken túl sk esetben segít a spektum megfelelő értelmezésében.

7 Az ábrán egy belsõ gyûrû repedéses csapágy frekvencia spektruma és idõjele látható. A frdulatszám 2 Hz a BPFI 17.6 Hz. Megfigyelhetõ, hgy frdulatnként csak egy impulzuskeletkezik, és a spektrumban nincs jelen a BPFI. 5. ábra Gördülőcsapágyról felvett időjel és spektrum Az ütésvizsgálatkról A rezgésdiagnszta eszköztárának másik, még nem kellően alkalmaztt lehetősége a külső gerjesztéses vizsgálatk közé tartzó ütésvizsgálat. A frgógépek, szerkezetek rezgésvizsgálatánál gyakri jelenség a reznancia kialakulása. Szerencsés esetben a gerjesztő erőt adó gép a reznanciapntn csak áthalad felfutás vagy leállás közben, rsszabb esetben annak közelében vagy épp azn üzemel. A reznanciapntn való áthaladás a frgórészre, az egész berendezésre és a környezetre is veszélyes lehet. A szükséges óvintézkedések megtételéhez mindenképpen szükséges tudni, hgy a frgórész mikr, milyen módn halad át a reznanciapntn vagy pntkn. Más esetben a reznanciapnt eltlódása adhat arról infrmációt, hgy a vizsgált egység mechanikai állapta megváltztt. Előfrdulhat az is, hgy a berendezésen vagy annak egy részén, átalakítást kívánnak végrehajtani (pl. az alapzás tömegét növelni). Mivel az átalakítás a reznanciapntt becsülhető irányban eltlja, ezért szükséges tudni, hgy a reznanciapnt és a főbb ger-

8 jesztési frekvenciák hgyan helyezkednek el egymáshz képest. Ebben az esetben az átalakítás veszélytelenségének vagy épp veszélyességének előrejelzése a cél. A reznanciafrekvenciák megállapítására több eljárás is elterjedt: - a számításs módszerek közül a legismertebb a végeselemes mdellezés; - a kísérleti eljárásk közül egyszerűbb esetben impulzusszerű gerjesztésnek (pl. kalapácsütés) teszik ki a rendszert és a válaszfüggvényből következtetnek a reznanciafrekvenciákra; - bnylultabb eset, amikr a bemenő jelet pl. egy erőmérő szndával, a válaszfüggvényt gyrsulásérzékelővel mérik és a két jel hányadsából határzzák meg akár a mbilitás (rendszer válasz/input erő), akár pedig a mechanikai impedancia (input erő/rendszer válasz) függvényt; - lehetséges külön e célra kifejlesztett rezgéskeltővel is gerjeszteni a vizsgált tárgyat, amelyre szinte tetszés szerinti bemenő jelet vihetünk fel. Míg a számításs módszer igen nagy munkaigénnyel jár és sk a tévesztési lehetőség, a bnylultabb módszerek esetén a műszerezettség erőteljes kiterjesztése szükséges; az ütésimpulzuss módszerrel pedig egy nagytömegű és bnylult gemetriájú berendezés hatéknyan nem gerjeszthető, ráadásul nagysebességű valós idejű analizátrt igényel. Statikus és dinamikus merevség A rendszer merevségét vagy statikus merevségét az egységnyi elmzduláshz szükséges erő mértékével határzhatjuk meg: K = F/X,ahl K = merevség (N/m) F = erő (N) X = elmzdulás (m) A szerkezetek dinamikus dinamikus válasza nagyn alacsny frekvenciás terhelés esetén megegyezik a statikus válasszal. Amennyiben a terhelés frekvenciája növekszik, a merevség megváltzhat a statikus állapthz képest. A viselkedést ebben az állaptban a dinamikus merevség írja le: Kd(f) = F(f)/A(f),ahl Kd(f) = dinamikus merevség egy adtt frekvencián (N/m) F(f) = erő ugyanazn a frekvencián (N) A(f) = elmzdulás ugyanazn a frekvencián (m) Attól függően, hgy a választ elmzdulásban vagy sebességben vagy gyrsulásban mérjük és a válaszhz visznyítjuk e a gerjesztést vagy frdítva a dinamikus viselkedést hat frmában írhatjuk le: Gyrsuléknyság (g/n) = gyrsulás/erő Hatékny tömeg (N/g) = erő/gyrsulás Mbilitás (m/ns) = sebesség/erő Mechanikai impedancia Ns/m) = erő/sebesség

9 Dinamikus engedékenység (m/n) = elmzdulás/erő Dinamikus merevség (N/m) = erő/elmzdulás A felsrlt tényezőket gyűjtő néven Frekvencia Válasz Függvénynek nevezzük, angl utáni rövidítésük FRF. Hat megjelenési frmáját az 1. táblázat fglalja össze. 1. táblázat A frekvencia válasz függvény hat frmája Válasz jellemző Válasz/Bemenő erő Bemenő erő/válasz Gyrsulás Gyrsuléknyság Hatékny tömeg Sebesség Mbilitás Mechanikai impedancia Elmzdulás Dinamikus engedékenység Dinamikus merevség Az FRF jellemző a lineáris dinamikai rendszerben független a gerjesztés típusától. Az idő szempntjából a gerjesztés lehet harmnikus, véletlenszerű vagy tranziens. A gerjesztéssel elért vizsgálati eredményekből megbecsülhetjük azkat a válaszkat, amelyeket a rendszer más gerjesztés esetén eredményez. Az impulzus kalapáccsal végzett gerjesztés a tranziens gerjesztések sztályába srlható. A frekvencia válasz infrmációt ez a vizsgálat adja meg a leggyrsabban és legegyszerűbben, ugyanakkr a kaptt eredmények megbízhatóak. Más ldalról az ütéssel gerjesztési technika nem való a nemlineáris rendszerek vizsgálatáhz mivel a gerjesztési csúcsérték aránya az összes bevitt energiáhz visznyítva nagyn magas. A szerkezeti nem-linearitásra tipikus példa a részek közötti hézag vagy fellazulás, nemlineáris a csillapítás a mechanikus kötéseknél és terhelésfüggő a merevség. Azk a rendszerek, amelyekről tudtt a nem-linearitás nem tesztelhetők eredményesen ütésimpulzus módszerrel. Az ütésimpulzs vizsgálat módszere értelemszerűen a kevés összetevőt tartalmazó, egyszerűbb rendszereknél terjedt el, frgógépeknél kevésbé. A diagnszta gyakran kerül szembe lyan prblémával, amikr egy csővezetés, tartály, tartó, befgtt szerszám rezgési, fáradáss törési prblémáját kell megldania. Az ilyen esetek leggyakrabban reznanciával kapcslatsak, aminek a frekvenciáit a helyes prblémamegldáshz feltétlenül ismerni kell. 6. példa: gyakri szerszámtörés Egy gépi megmunkáló rendszerben a munkadarab mzgási irányáhz képest az rsó 45 fks helyzetű és hátsó részén rögzített. Az rsónál gyakran eltört a szerszám. Az ellenőrző dinamikus merevségvizsgálat kimutatta, hgy a gyakri szerszámtörés ka a nem megfelelő rsó rögzítési megldás. A megmunkálás srán fellépő ütődések és egyéb zavar hatásk reznanciát gerjesztettek, ami a szerszám csekély csillapítttságú rezgési mzgását eredményezte, a munkadarabt befgása visznt megfelelő dinamikai merevségű vlt. A befgó rendszer módsítása drasztikusan csökkentette a szerszámtörések számát.

10 7. példa: szerszám átvétel Egy cég nagy mennyiségben vásárlt rsókat, amelyek élettartama igen eltérő vlt. Amikr a beérkező rsókat dinamikusan ellenőrizték kiderült, hgy a terhelés hatására mért statikus behajlásuk meglehetősen egységes mértékű. A látszólag teljesen egyfrma rsók azns mérési körülmények között aznban eltérő viselkedést mutattak a dinamikai merevség tekintetében. Az rsók üzemi életének figyelemmel kísérése bebiznyíttta, hgy a csekélyebb merevségű rsóknál több vlt az idő előtti tönkremenetel. E felismerés alapján történt a jövőben a szerszámk átvétele, ami a cégnek jelentős megtakarítást eredményezett. 8. példa: összetett rendszer részleges reznanciája Reznancia vizsgálatk esetében skszr nem elég a reznanciában való üzemelés tényét megállapítani, hanem fel kell ismerni azt az elemet, amely sajátfrekvenciája megegyezik a gerjesztő frekvencával. Prblémát ez akkr kz, ha a gerjesztőt nem lehet elhanglni. (Pl.: Egy mtr frdulatszámának megfelelő frekvencián gerjeszt, de a technlógia nem engedi meg ennek a frdulatszámnak a csökkentését illetve növelését.) Egy palackzóüzem egyik zárógépén működés közben kárs rezgések léptek fel, amelyek a termelést közvetlenül nem beflyáslták, de félő vlt, hgy a fkztt dinamikus génybevétel géptörést kzhat. A rendszer felfutás-leállás vizsgálata kimutatta, hgy reznanciában üzemel a gép. A frdulatszám elhanglása a gép hajtásának bnylultsága miatt nem jöhetett szóba. A feladat ezért a reználó elem felismerése és javaslat adás a szerkezet módsítására. A reználó elem aznsításáhz ütésimpulzus tesztet végeztünk. A gerjesztést (az ütéseket) gumikalapáccsal hztuk létre. A vizsgálatt minden statikailag különálló darabn elvégeztük a tér hárm irányában. A többirányú gerjesztést az indklja, hgy a testeknek egymásra merőleges iránykban más-más lehet a sajátfrekvenciája, ("más mangn szólalnak meg"). A vizsgálatk kimutatták, hgy a kupaklófej tartószerkezetének a sajátfrekvenciája az ütésimpulzus teszt szerint 13,7 Hz. A prbléma érdekessége, hgy mivel ez a tartó nagyn merev senki sem gyanakdtt rá a vizsgálatk előtt. A mérés kétséget kizáróan a valós tényeket rögzítette. Javasltuk a tartó szabad végének egy fi részhez történő rögzítését, ami kellően elhanglta a frdulatszám közeléből a tartó sajátfrekvenciáját. A 6. ábra a leállásvizsgálat és az ütésgerjesztéses vizsgálatk eredményét mutatja Összefglalás Az előadás két általánsságban nem elterjedt diagnsztikai segédeszközt mutattt be néhány kapcslódó példával. E módszerek nem helyettesítik, hanem az esetek többségében kiegészítik a spektrumanalízises rezgésvizsgálatkat. Egyes prblémák aznban a spektrumanalízissel egyáltalán nem mutatható ki, míg e módszerekkel könnyen felismerhetők.

11 6. ábra Palackzógép vizsgálatának néhány spektruma A.A. Stádium Kft..aastadium.hu

A.A. Stádium Kft. www.aastadium.hu. Gépalapok hibáinak kimutatása és javítása. Édelmayer János (Alfatec Kft.)-Péczely György (A.A. Stádium Kft.

A.A. Stádium Kft. www.aastadium.hu. Gépalapok hibáinak kimutatása és javítása. Édelmayer János (Alfatec Kft.)-Péczely György (A.A. Stádium Kft. A.A. Stádium Kft. www.aastadium.hu Gépalapok hibáinak kimutatása és javítása Édelmayer János (Alfatec Kft.)-Péczely György (A.A. Stádium Kft.) Bevezetés A hagyományos karbantartói megközelítés szerint,

Részletesebben

Gépalapok hibájának kimutatása rezgésvizsgálattal DR. PÉCZELY GYÖRGY * Bevezetés

Gépalapok hibájának kimutatása rezgésvizsgálattal DR. PÉCZELY GYÖRGY * Bevezetés www.aastadium.hu Gépalapok hibájának kimutatása rezgésvizsgálattal DR. PÉCZELY GYÖRGY * Bevezetés A hagyományos karbantartói megközelítés szerint, ha egy berendezés visszatérően meghibásodik és a hiba

Részletesebben

A nyilvános tér, művészet és társadalom viszonyrendszere

A nyilvános tér, művészet és társadalom viszonyrendszere Oktató: Fleischer Tamás Kurzus: Várs, közlekedés, társadalm A nyilváns tér, művészet és társadalm visznyrendszere Árvay Orslya Szcilógia III. Dlgzatmmal a 2003. március 3-i, A vársi köztérről, a vársi

Részletesebben

Méréstechnika. Rezgésmérés. Készítette: Ángyán Béla. Iszak Gábor. Seidl Áron. Veszprém. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1

Méréstechnika. Rezgésmérés. Készítette: Ángyán Béla. Iszak Gábor. Seidl Áron. Veszprém. [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 Méréstechnika Rezgésmérés Készítette: Ángyán Béla Iszak Gábor Seidl Áron Veszprém 2014 [Ide írhatja a szöveget] oldal 1 A rezgésekkel kapcsolatos alapfogalmak A rezgés a Magyar Értelmező Szótár megfogalmazása

Részletesebben

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL Kerekegyháza Várs Önkrmányzata részére ÁROP szervezetfejlesztési prjekt 2010. 04. 30. 2 / 34 Tartalmjegyzék 1.

Részletesebben

Kristályszerkezetek és vizsgálatuk

Kristályszerkezetek és vizsgálatuk Kristályszerkezetek és vizsgálatuk Az anyagk tulajdnságait atmjaik fajtája, kémiai kötésük jellege és kristályszerkezete együttesen határzza meg. A fentiekre a szén egy tipikus példa. A tiszta szén gyémánt

Részletesebben

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia Pályázati felhívás az EGT Finanszírzási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia prgram keretében megjelenő HU-03 ----- jelű Megújuló energiafrrásk fenntartható hasznsításával kapcslats

Részletesebben

SARKÍTOTT FÉNNYEL A VIKINGEK NYOMÁBAN AZ ÉSZAKI-SARKVIDÉKEN A polarimetrikus viking navigáció légköroptikai feltételeinek kísérleti vizsgálata

SARKÍTOTT FÉNNYEL A VIKINGEK NYOMÁBAN AZ ÉSZAKI-SARKVIDÉKEN A polarimetrikus viking navigáció légköroptikai feltételeinek kísérleti vizsgálata neutrncsillagk száma 8 7 6 5 4 3 2 1 ( dm/ dt ) 10 = 1 0 0 200 400 600 800 1000 1 n (s ) 10. ábra. A milliszekundums neutrncsillagk frekvencia szerinti elszlásának összehasnlítása Glendenning és Weber

Részletesebben

A fogyasztói tudatosság növelése. az elektronikus hírközlési piacon

A fogyasztói tudatosság növelése. az elektronikus hírközlési piacon A fgyasztói tudatsság növelése az elektrnikus hírközlési piacn A Nemzeti Hírközlési Hatóság szakmai tájékztató anyaga 2008. szeptember A fgyasztók körébe meghatárzás szerint valamennyien beletartzunk,

Részletesebben

2. A kiszolgálási politika működésének lépései (releváns kiszolgálási elemek, teljesítménynormák, teljesítésmérés, eltérések elemzése)

2. A kiszolgálási politika működésének lépései (releváns kiszolgálási elemek, teljesítménynormák, teljesítésmérés, eltérések elemzése) 5.A) Ismertesse a kiszlgálási színvnal fgalmát! Mutassa be a kiszlgálási plitika működésének lépéseit! Melyek a kiszlgálási színvnal fő mutatói? Mutassa be a kiszlgálási színvnal mérésének jellemző mutatószámait!

Részletesebben

Szivattyú-csővezeték rendszer rezgésfelügyelete. Dr. Hegedűs Ferenc

Szivattyú-csővezeték rendszer rezgésfelügyelete. Dr. Hegedűs Ferenc Szivattyú-csővezeték rendszer rezgésfelügyelete Dr. Hegedűs Ferenc (fhegedus@hds.bme.hu) 1. Feladat ismertetése Rezgésfelügyeleti módszer kidolgozása szivattyúk nyomásjelére alapozva Mérési környezetben

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 0911 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. któber 30. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A dlgzatkat az útmutató utasításai

Részletesebben

Mélyhúzás lemezanyagai és minősítési módszereik. Oktatási segédlet.

Mélyhúzás lemezanyagai és minősítési módszereik. Oktatási segédlet. ÓBUDAI EGYETEM Bánki Dnát Gépész és Biztnságtechnikai Mérnöki Kar Anyagtudmányi- és Gyártástechnlógiai Intézet Mélyhúzás lemezanyagai és minősítési módszereik Oktatási segédlet. Összeállíttta: dr. Hrváth

Részletesebben

11. Egy Y alakú gumikötél egyik ága 20 cm, másik ága 50 cm. A két ág végeit azonos, f = 4 Hz

11. Egy Y alakú gumikötél egyik ága 20 cm, másik ága 50 cm. A két ág végeit azonos, f = 4 Hz Hullámok tesztek 1. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? a) Transzverzális hullám esetén a részecskék rezgésének iránya merőleges a hullámterjedés irányára. b) Csak a transzverzális hullám

Részletesebben

IV. rész. Az élettársi kapcsolat

IV. rész. Az élettársi kapcsolat IV. rész Az élettársi kapcslat Napjaink egyik leggyakrabban vitattt jgintézménye úgy tűnik kimzdult az évtizedeken át tartó jgi szabályzatlanságból, sőt az újnnan megjelenő jgszabályk és az azk által generált

Részletesebben

Felhívás. Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására. a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosítószámú Tehetséghidak Program

Felhívás. Csoportos tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására. a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosítószámú Tehetséghidak Program Felhívás Csprts tehetségsegítő tevékenységek megvalósítására a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 aznsítószámú című kiemelt prjekt keretében A Tehetséghidak Prjektirda a TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 aznsító számú 1

Részletesebben

VÍZGYŰRŰS VÁKUUMSZIVATTYÚ MÉRÉSE

VÍZGYŰRŰS VÁKUUMSZIVATTYÚ MÉRÉSE Áramlástechnikai Géek VÍZGYŰRŰS VÁKUUMSZIVATTYÚ MÉRÉSE A vákuumszivattyúk lyan géek, amelyek egy zárt térből gázt távlítanak el, és ezzel részleges vákuumt hznak létre.. A mérés célja Meghatárzandók egy

Részletesebben

MEGBÍZÁS TÍPUSOK LIMITÁRAS MEGBÍZÁS (LIMIT VAGY LIMIT ORDER)

MEGBÍZÁS TÍPUSOK LIMITÁRAS MEGBÍZÁS (LIMIT VAGY LIMIT ORDER) MEGBÍZÁS TÍPUSOK LIMITÁRAS MEGBÍZÁS (LIMIT VAGY LIMIT ORDER) A limitáras megbízás leírása Limitáras megbízás esetén egy előre meghatárztt árflyamt adunk meg, és megbízásunk csak ezen a limitárn vagy annál

Részletesebben

Siklócsapágyazású fogaskerékhajtómű rezgésvizsgálata a VÉRT-nél

Siklócsapágyazású fogaskerékhajtómű rezgésvizsgálata a VÉRT-nél A.A. Stádium Kft. www.aastadium.hu Siklócsapágyazású fogaskerékhajtómű rezgésvizsgálata a VÉRT-nél Péczely György (A.A.Stádium Kft.) Bevezetés A rezgésvizsgálatoknak különösen érdekes területei a siklócsapágyazású

Részletesebben

Mechanika I-II. Példatár

Mechanika I-II. Példatár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műszaki Mechanika Tanszék Mechanika I-II. Példatár 2012. május 24. Előszó A példatár célja, hogy támogassa a mechanika I. és mechanika II. tárgy oktatását

Részletesebben

5CG. számú előterjesztés

5CG. számú előterjesztés Budapest Fővárs X. kerület Kőbányai Önkrmányzat Plgármestere 5CG. számú előterjesztés Bizalmas az előterjesztés 2. mellékletének 2. és 211. melléklete! Előterjesztés a Képviselő-testület részére a Körösi

Részletesebben

Osteodenzitometriás szûrõvizsgálat eredményeinek értékelése

Osteodenzitometriás szûrõvizsgálat eredményeinek értékelése Ostedenzitmetriás szûrõvizsgálat eredményeinek értékelése Simnkay Lászlóné fõnõvér Vas megyei Markusvszky Kórház, Szmbathely A vizsgálat célja: Az steprsis gyakriságának és súlysságának felmérése. Vizsgálati

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/

DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ DEBRECENI EGYETEM MŰSZAKI KAR GÉPÉSZMÉRNÖKI TANSZÉK SPM BEARINGCHECKER KÉZI CSAPÁGYMÉRŐ HASZNÁLATA /OKTATÁSI SEGÉDLET DIAGNOSZTIKA TANTÁRGYHOZ/ ÖSSZEÁLLÍTOTTA: DEÁK KRISZTIÁN 2013 Az SPM BearingChecker

Részletesebben

MATEMATIKA C 12. évfolyam 3. modul A mi terünk

MATEMATIKA C 12. évfolyam 3. modul A mi terünk MTEMTIK C 1. évflyam. mdul mi terünk Készítette: Kvács Kárlyné Matematika C 1. évflyam. mdul: mi terünk Tanári útmutató mdul célja Időkeret jánltt krsztály Mdulkapcslódási pntk térfgat- és felszínszámítási

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM Némann Valéria Általános Iskola 5932 Gádoros, Iskola u. 4. 2004.

PEDAGÓGIAI PROGRAM Némann Valéria Általános Iskola 5932 Gádoros, Iskola u. 4. 2004. PEDAGÓGIAI PROGRAM Némann Valéria Általáns Iskla 5932 Gádrs, Iskla u. 4. 2004. 2 TARTALOMJEGYZÉK NEVELÉSI PROGRAM I. Pedagógiai alapelvek...3 II. Az isklában flyó nevelő és ktató munka céljai feladatai,

Részletesebben

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása

Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Az ExpertALERT szakértői rendszer által beazonosítható hibák felsorolása Merev kuplungos berendezések Kiegyensúlyozatlanság Motor kiegyensúlyozatlanság Ventilátor kiegyensúlyozatlanság Gépalap flexibilitás

Részletesebben

állapot felügyelete állapot rendelkezésre

állapot felügyelete állapot rendelkezésre Forgógépek állapot felügyelete állapot megbízhat zhatóság rendelkezésre állás A forgógépek állapot felügyelete jelenti az aktuális állapot vizsgálatát, a további üzemeltetés engedélyezését ill. korlátozását,

Részletesebben

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma:

2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv. Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: Leadás dátuma: 2. Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata jegyzőkönyv Zsigmond Anna Fizika Bsc II. Mérés dátuma: 2008. 09. 24. Leadás dátuma: 2008. 10. 01. 1 1. Mérések ismertetése Az 1. ábrán látható összeállításban

Részletesebben

A KÓS KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A KÓS KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KÓS KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Tartalmjegyzék 1. Az iskla nevelési prgramja... 5 1.1. A nevelő-ktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 5 1.1.1. Az

Részletesebben

Verzió 1.2 2009.11.27. CompLex Officium Felhasználói kézikönyv

Verzió 1.2 2009.11.27. CompLex Officium Felhasználói kézikönyv Verzió 1.2 2009.11.27. CmpLex Officium Felhasználói kézikönyv CmpLex Officium felhasználói kézikönyv Tartalmjegyzék 1 Bevezetés... 3 1.1 Rendszerkövetelmények... 3 1.2 Fgalmtár... 3 2 Officium lehetőségek...

Részletesebben

1. számú Melléklet AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP KÖZPONTOK KIALAKÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK

1. számú Melléklet AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP KÖZPONTOK KIALAKÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK 1. számú Melléklet AZ ÖNKORMÁNYZATI ASP KÖZPONTOK KIALAKÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS KÖVETELMÉNYEK A prjektek az Európai Unió támgatásával, az Európai Reginális Fejlesztési Alap társfinanszírzásával valósulnak

Részletesebben

IFFK 2012 Budapest, 2012. augusztus 29-31. * Széchenyi István Egyetem, H9026 Győr, Egyetem tér 1. (Tel::+36 30 391-53-01, e-mail: szauter@sze.

IFFK 2012 Budapest, 2012. augusztus 29-31. * Széchenyi István Egyetem, H9026 Győr, Egyetem tér 1. (Tel::+36 30 391-53-01, e-mail: szauter@sze. IFFK 2012 Budapest, 2012. augusztus 29-31. Lőrincz Illés- Plák József * * Széchenyi István Egyetem, H9026 Győr, Egyetem tér 1. (Tel::+36 30 391-53-01, e-mail: szauter@sze.hu) Abstract: A tanulmány a Széchenyi

Részletesebben

Inczeffy Szabolcs: Lissajoux görbék előállítása ferdeszögű rezgések egymásra tevődésével

Inczeffy Szabolcs: Lissajoux görbék előállítása ferdeszögű rezgések egymásra tevődésével Inczeffy Szablcs: Lissajux görbék előállítása ferdeszögű rezgések egymásra tevődésével I. Lissajux görbék Mint ismeretes a Lissajux görbék merőleges rezgések egymásra tevődéseként jönnek létre. Váltztatva

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI A szükséges mintaszám krlát elemzése Pataki Béla BME I.E. 414, 463-26-79 pataki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/pataki Mit is jelent az eredmény, ha pnts lenne

Részletesebben

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. MEGFELELÉSI KÉRDŐÍV EURÓPA BRÓKERHÁZ BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Megfelelési kérdőív

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. MEGFELELÉSI KÉRDŐÍV EURÓPA BRÓKERHÁZ BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Megfelelési kérdőív Üzletszabályzat 6. sz. melléklete EURÓPA BRÓKERHÁZ BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Megfelelési kérdőív EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Oldal 1 Ügyfél neve: Ügyfélkód: Jelen kérdőív kifejezett

Részletesebben

Jegyzőkönyv. hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálatáról (3)

Jegyzőkönyv. hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálatáról (3) Jegyzőkönyv a hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálatáról () Készítette: Tüzes Dániel Mérés ideje: 2008-11-19, szerda 14-18 óra Jegyzőkönyv elkészülte: 2008-11-26 A mérés célja A feladat két anyag

Részletesebben

ALKALMASSÁGI ÉS MEGFELELÉSI KÉRDŐÍV Természetes személyek részére A 2007.évi CXXXVIII. törvény alapján

ALKALMASSÁGI ÉS MEGFELELÉSI KÉRDŐÍV Természetes személyek részére A 2007.évi CXXXVIII. törvény alapján ALKALMASSÁGI ÉS MEGFELELÉSI KÉRDŐÍV Természetes személyek részére A 2007.évi CXXXVIII. törvény alapján 1 Jelen kérdőív a befektetési vállalkzáskról és az árutőzsdei szlgáltatókról, valamint az általuk

Részletesebben

Dr`avni izpitni center MATEMATIKA

Dr`avni izpitni center MATEMATIKA Dr`avni izpitni center *P053C03M* TÉLI VIZSGAIDŐSZAK MATEMATIKA ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 006. február 3., hétfő SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RIC 006 P053-C0--3M ÚTMUTATÓ a szakmai írásbeli érettségi vizsga feladatainak

Részletesebben

Testépítés. Kovács Zoltán (Nyíregyházi Főiskola Debreceni Egyetem) zeus.nyf.hu/ kovacsz. 2004. július 7.

Testépítés. Kovács Zoltán (Nyíregyházi Főiskola Debreceni Egyetem) zeus.nyf.hu/ kovacsz. 2004. július 7. Testépítés Kvács Zltán (Nyíregyházi Főiskla Debreceni Egyetem) zeus.nyf.hu/ kvacsz 2004. július 7. A címlapn látható csillagtest, a nagy ikzi-ddekaéder mdelljének elkészítésére a KöMaL 1981. évi nvemberi

Részletesebben

620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása

620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása 620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása A könyvvizsgáló által igénybevett szakértő munkája megfelelőségének értékelése 12.

Részletesebben

REZGÉSDIAGNOSZTIKA ALAPJAI

REZGÉSDIAGNOSZTIKA ALAPJAI TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 SZTE Mérnöki Kar Műszaki Intézet, Duális és moduláris képzésfejlesztés alprogram (1a) A rezgésdiagnosztika gyakorlati alkalmazása REZGÉSDIAGNOSZTIKA ALAPJAI Forgács Endre

Részletesebben

JELENTÉS. az önkormányzatok 1993. évi normatív állami hozzájárulás igénybevételének és elszámolásának ellenőrzési tapasztalatairól. 1994. július 212.

JELENTÉS. az önkormányzatok 1993. évi normatív állami hozzájárulás igénybevételének és elszámolásának ellenőrzési tapasztalatairól. 1994. július 212. JELENTÉS az önkrmányzatk 1993. évi nrmatív állami hzzájárulás igénybevételének és elszámlásának ellenőrzési tapasztalatairól 1994. július 212. Állami Számvevőszék V-1006-52/1994. Témaszám: 221 Jelentés

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. május 7. (hétfő délelőtti csoport) 1. Bevezetés Ebben a mérésben a szilárdtestek rugalmas tulajdonságait vizsgáljuk

Részletesebben

A SZŐKE TISZA pusztulása és a jogi felelősség kérdése

A SZŐKE TISZA pusztulása és a jogi felelősség kérdése 3. számú melléklet A SZŐKE TISZA pusztulása és a jgi felelősség kérdése Furcsa mód épp a laikus civil közösség hivatkztt internetes közösségi ldalain kmmentelők részéről vetődött fel több alkalmmal is

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.2.0/09-11. Szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása. című konstrukcióhoz

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.2.0/09-11. Szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása. című konstrukcióhoz PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a örnyezet és Energia Operatív Prgram EOP-1.2.0/09-11 Szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása című knstrukcióhz érvényes: 2011. február 10-től 1 Tartalm A. A TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS

Részletesebben

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele Rezgőmozgás A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele A rezgés fogalma Minden olyan változás, amely az időben valamilyen ismétlődést mutat rezgésnek nevezünk. A rezgések fajtái:

Részletesebben

2013. novemberi jóváhagyás tervezett. 2013. decemberi jóváhagyás tervezett

2013. novemberi jóváhagyás tervezett. 2013. decemberi jóváhagyás tervezett SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ Kerepes Várs flyamatban lévő (egyeztetés alatt álló) településrendezési eszköz módsításairól, és ezek és az Újnnan készülő településrendezési eszközök összefüggéseiről 2013. nvemberében

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG KKK FŐIGAZGATÓSÁG KÖZÖS KUTATÓKÖZPONT Fejlett technológiai tanulmányok intézete

EURÓPAI BIZOTTSÁG KKK FŐIGAZGATÓSÁG KÖZÖS KUTATÓKÖZPONT Fejlett technológiai tanulmányok intézete EURÓPAI BIZOTTSÁG KKK FŐIGAZGATÓSÁG KÖZÖS KUTATÓKÖZPONT Fejlett technlógiai tanulmányk intézete A környezetszennyezés integrált megelőzése és csökkentése (IPPC) Referenciadkumentum a plimerek gyártása

Részletesebben

SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A TUTORÁLT BEVÁLOGATÁS FOLYAMATÁHOZ

SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A TUTORÁLT BEVÁLOGATÁS FOLYAMATÁHOZ SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ A TUTORÁLT BEVÁLOGATÁS FOLYAMATÁHOZ A tutrhálózat legfntsabb szlgáltatása a tutr maga, egy tehetségsegítő szakember. A prgram két fnts szereplője a tutr és a tutrált. A tutr az a tehetséggndzó

Részletesebben

A poszturális kontroll fejleszthetõsége idõs korban

A poszturális kontroll fejleszthetõsége idõs korban pszturális kntrll fejleszthetõsége idõs krban z egyensúly fenntartásában szerepet játszó különbözõ fizilógiai rendszerek az életkr elõrehaladtával kialakuló váltzása jól ismert, mely megnöveli az esések

Részletesebben

Foglalkoztatás és a foglalkoztatási formák kérdőiv 2014

Foglalkoztatás és a foglalkoztatási formák kérdőiv 2014 Fglalkztatás és a fglalkztatási frmák kérdőiv 2014 Tisztelt Hölgyem, Uram! A Kmárm-Esztergm Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (KEMKI), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával Kmárm-Esztergm megyei Igazgatósága

Részletesebben

INFORMATIKAI STRATÉGIA

INFORMATIKAI STRATÉGIA EREDMÉNYEK INFORMATIZÁLÁSÁNAK ELŐKÉSZÍTÉSE (ÁROP 3.d) VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 8200 Veszprém, Óvárs tér 9. INFORMATIKAI STRATÉGIA Készítette: Indikátrk, amelyek teljesítéséhez

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok. A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.1-14

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok. A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.1-14 EFOP_3.8.1-14 FELHÍVÁS Az egészségügyi ellátórendszerben dlgzó, OKJ előtti szakképesítéssel rendelkezők számára az OKJ-s szakképesítés megszerzése támgatásának megvalósítására A felhívás címe: Felzárkóztató

Részletesebben

2. REZGÉSEK Harmonikus rezgések: 2.2. Csillapított rezgések

2. REZGÉSEK Harmonikus rezgések: 2.2. Csillapított rezgések . REZGÉSEK.1. Harmonikus rezgések: Harmonikus erő: F = D x D m ẍ= D x (ezt a mechanikai rendszert lineáris harmonikus oszcillátornak nevezik) (Oszcillátor körfrekvenciája) ẍ x= Másodrendű konstansegyütthatós

Részletesebben

(Forgó gépek, gépalapok és kompresszorok csővezetékeinek rezgésvizsgálata. Dr. Péczely György)

(Forgó gépek, gépalapok és kompresszorok csővezetékeinek rezgésvizsgálata. Dr. Péczely György) REZGÉSVIZSGÁLAT (Forgó gépek, gépalapok és kompresszorok csővezetékeinek rezgésvizsgálata. Dr. Péczely György) A rezgésvizsgálatok alapelvei és néhány alapfogalom 1. Minden működő gép összetett rezgéseket

Részletesebben

Osztályozó vizsga követelmények Informatika

Osztályozó vizsga követelmények Informatika Osztályzó vizsga követelmények Infrmatika Rendészeti képzés 9. évflyam 1. Az infrmatikai eszközök használata Az infrmatikai környezet tudats alakítása. Az egészséges munkakörnyezet megteremtése. A számítógépes

Részletesebben

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA MEGOLDÁSI ÚTMUTATÓ

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA MEGOLDÁSI ÚTMUTATÓ Oktatási Hivatal A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntő forduló FIZIKA II. KATEGÓRIA MEGOLDÁSI ÚTMUTATÓ 1./ Bevezetés Ha egy rezgésre képes rugalmas testet például ütéssel rezgésbe

Részletesebben

Általános gimnáziumi képzés és német nemzetiségi nyelvoktató program 9. évfolyam

Általános gimnáziumi képzés és német nemzetiségi nyelvoktató program 9. évfolyam Osztályzó vizsga követelmények Infrmatika Általáns gimnáziumi képzés és német nemzetiségi nyelvktató prgram 9. évflyam 1. Az infrmatikai eszközök használata Az infrmatikai környezet tudats alakítása. Az

Részletesebben

Az Alsózsolcai 2. sz. Óvoda önértékelése

Az Alsózsolcai 2. sz. Óvoda önértékelése Alsózslcai 2. sz. Óvda Az Alsózslcai 2. sz. Óvda önértékelése Beszámló a 2015/2016 nevelési évünk működéséről Bevezető: Az önértékelés célja, hgy segítséget adjn az intézmény pedagógiai-szakmai munkájának

Részletesebben

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések 1. Melyek a rezgőmozgást jellemző fizikai mennyiségek?. Egy rezgés során mely helyzetekben maximális a sebesség, és mikor a gyorsulás? 3. Milyen

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT Szám: 56/2013. (XII. 19.) MÖK határzat Tárgy: A Veszprém Megyei Önkrmányzat 2014-2017. évekre vnatkzó stratégiai ellenőrzési tervének és a 2014. évi belső

Részletesebben

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév Az Érdi Batthyány Sprtisklai Általáns Iskla Éves önértékelési terv 2017-18 tanév Készítették: Az önértékelési csprt tagjai Felülvizsgálta és a módsításkat végezte: Kőrösi Tamásné a munkacsprt vezetője

Részletesebben

Kiss Attila: A rezgési paraméter választás szempontjai

Kiss Attila: A rezgési paraméter választás szempontjai Kiss Attila: A rezgési paraméter választás szempontjai 1. Forgógépek rezgései A forgógépek működésekor a belső, dinamikus periodikus erőhatások periodikus rezgéseket keltenek. Minden egyes szerkezeti elem

Részletesebben

FOGYATÉKOS ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODOTT FIATALOK PÁLYAORIENTÁCIÓJÁNAK HELYZETE. Elemző tanulmány

FOGYATÉKOS ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODOTT FIATALOK PÁLYAORIENTÁCIÓJÁNAK HELYZETE. Elemző tanulmány FOGYATÉKOS ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODOTT FIATALOK PÁLYAORIENTÁCIÓJÁNAK HELYZETE Elemző tanulmány Készült a JÖVŐFORMÁLÓ Pályaválasztást támgató rendszer kialakítása fgyatéks és egészségkársdtt fiatalk számára című

Részletesebben

ALKALMASSÁGI ÉS MEGFELELÉSI KÉRDŐÍV Jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező személyek részére A 2007.évi CXXXVIII.

ALKALMASSÁGI ÉS MEGFELELÉSI KÉRDŐÍV Jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező személyek részére A 2007.évi CXXXVIII. ALKALMASSÁGI ÉS MEGFELELÉSI KÉRDŐÍV Jgi személyek és jgi személyiséggel nem rendelkező személyek részére A 2007.évi CXXXVIII. törvény alapján 1 Jelen kérdőív a befektetési vállalkzáskról és az árutőzsdei

Részletesebben

Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés

Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés Tanácsadás Pályázatírás Támgatás lehívása Utókövetés Prttípus, termék-, technlógia- és szlgáltatásfejlesztés Gazdaságfejlesztési és Innvációs Operatív Prgram KÓDSZÁM GINOP-2.1.7-15 A pályázati kiírás a

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mkelnk@vpmegye.hu Szám: 02/303-11/2013. ELŐTERJESZTÉS A Veszprém Megyei Önkrmányzat

Részletesebben

Hullámok tesztek. 3. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében?

Hullámok tesztek. 3. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? Hullámok tesztek 1. Melyik állítás nem igaz a mechanikai hullámok körében? a) Transzverzális hullám esetén a részecskék rezgésének iránya merıleges a hullámterjedés irányára. b) Csak a transzverzális hullám

Részletesebben

Az üzemelést/karbantartást felügyelő szakemberek általában a következő kérdésekre keresik a választ a rezgésdiagnosztika segítségével:

Az üzemelést/karbantartást felügyelő szakemberek általában a következő kérdésekre keresik a választ a rezgésdiagnosztika segítségével: A.A Stádium Kft. www.aastadium.hu/muszaki-diagnosztika/rezgesdiagnosztika Rezgésvizsgálat 1. Bevezetés A rezgésdiagnosztikai vizsgálat alapelve, hogy a géprezgés alapján következtetni lehet a gépállapotra,

Részletesebben

Ejtési teszt modellezése a tervezés fázisában

Ejtési teszt modellezése a tervezés fázisában Antal Dániel, doktorandusz, Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Tanszék Szabó Tamás, egyetemi docens, Ph.D., Miskolci Egyetem Robert Bosch Mechatronikai Tanszék Szilágyi Attila, egyetemi adjunktus,

Részletesebben

LiPo akkumulátorok kezelése: LiPo akkumulátorok előnyei a NiMh-val szemben:

LiPo akkumulátorok kezelése: LiPo akkumulátorok előnyei a NiMh-val szemben: LiP akkumulátrk kezelése: LiP akkumulátrk előnyei a NiMh-val szemben: Azns teljesítménynél lényegesen kisebb súly Megfelelő kezelés esetén hsszabb élettartam Kiegyensúlyzttabb feszültséggörbe (értsd: míg

Részletesebben

Tevékenység ismertető

Tevékenység ismertető Tevékenység ismertető Tisztelt Műszaki Vezető! Cégünk a hatékony karbantartást támogató műszaki diagnosztikai eljárásokat alkalmaz. A felsorolt tevékenységek növelik eszközei rendelkezésre állását, segítenek

Részletesebben

31. Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaverseny I. forduló feladatainak megoldása

31. Mikola Sándor Országos Tehetségkutató Fizikaverseny I. forduló feladatainak megoldása 3. Mikla Sándr Országs Tehetségkutató Fizikaverseny I. frduló feladatainak megldása A feladatk helyes megldása maximálisan 0 pntt ér. A javító tanár belátása szerint a 0 pnt az itt megadttól eltérő frmában

Részletesebben

A PUBLIC RELATIONS TEVÉKENYSÉG ESZKÖZEI

A PUBLIC RELATIONS TEVÉKENYSÉG ESZKÖZEI A PUBLIC RELATIONS TEVÉKENYSÉG ESZKÖZEI A klasszikus értelemben vett médián kívül száms eszköz szlgálja az üzenetek célba juttatását. Az infrmáció-, és tudásalapú társadalm megváltztatja az infrmáció áramlás

Részletesebben

DR. ROSE GYERMEKGYÓGYÁSZATI ELLÁTÁS

DR. ROSE GYERMEKGYÓGYÁSZATI ELLÁTÁS DR. ROSE GYERMEKGYÓGYÁSZATI ELLÁTÁS Dr. Rse 1051 Budapest Széchenyi tér 7/8. Tel.: +36 1 377 6737 Gyermekgyógyászati ellátás A gyermek nem "kis felnőtt", így ha bármi prblémája van, nem hagyatkzhatunk

Részletesebben

Nők szolgálata. Tehát úgy teremtette Isten a férfit és a nőt, hogy személyükben egyenlőek, de sorrendiségükben és szerepükben eltérőek legyenek.

Nők szolgálata. Tehát úgy teremtette Isten a férfit és a nőt, hogy személyükben egyenlőek, de sorrendiségükben és szerepükben eltérőek legyenek. Nők szlgálata A nők szlgálatának a kérdése az elmúlt évtizedekben sk vitára adtt kt. Egyes közösségekben egyáltalán nem engedik a nők szlgálatát, míg más közösségekben, főleg a XX. század női egyenjgúsági

Részletesebben

Adatbenyújtási kézikönyv

Adatbenyújtási kézikönyv Adatbenyújtási kézikönyv 22. rész Az engedélyezési kérelem elkészítése és benyújtása Annankatu 18, P Bx 400, FI-00121 Helsinki, Finland (Finnrszág) Tel.: +358 9 686180 Fax: +358 9 68618210 echa.eurpa.eu

Részletesebben

Csapágyak szigetelési lehetőségei a kóbor áram ellen. Schaeffler Gruppe

Csapágyak szigetelési lehetőségei a kóbor áram ellen. Schaeffler Gruppe Csapágyak szigetelési lehetőségei a kóbor áram ellen Kóbor áram Kóbor áram okozta csapágy károk Szigetelés a kóbor áram ellen 23.11.2009 Seite 2 Kóbor áram Kóbor áram okozta csapágy károk Szigetelés a

Részletesebben

Budapest XIII., Röppentyű u. 53. Telefon: +36 70 426-7070

Budapest XIII., Röppentyű u. 53. Telefon: +36 70 426-7070 Kedves Vásárló! Köszönjük hgy a LRP H4 Gravit Micr quadrkptert választtta. Az LRP H4 Gravit Micr egy előre összeszerelt, 2,4GHz-es frekvencián kmmunikáló rádió távirányítású quadrkpter. A Gravit külső

Részletesebben

LUDA SZILVIA. sikerül egységnyi anyagból nagyobb értéket létrehozni, gyorsabban nő a GDP, mint az anyagfelhasználás.

LUDA SZILVIA. sikerül egységnyi anyagból nagyobb értéket létrehozni, gyorsabban nő a GDP, mint az anyagfelhasználás. A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS ÉS A PAPÍRFELHASZNÁLÁS ALAKULÁSA NÉHÁNY OECD ORSZÁG PÉLDÁJÁN KERESZTÜL Bevezetés LUDA SZILVIA A tanulmány az ök-hatéknyság fgalmának értelmezését bemutatva, felhívja a figyelmet annak

Részletesebben

Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény

Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény Az Ampère-Maxwell-féle gerjesztési törvény Maxwell elméleti meggondolások alapján feltételezte, hogy a változó elektromos tér örvényes mágneses teret kelt (hasonlóan ahhoz ahogy a változó mágneses tér

Részletesebben

A duális felsőfokú képzés alapelvei

A duális felsőfokú képzés alapelvei A duális felsőfkú képzés alapelvei 1. A duális felsőfkú képzés definíciója A duális képzés definícióját az Nftv. 108. 1.a. bekezdése tartalmazza. Eszerint duális képzés: a műszaki, infrmatika, agrár, természettudmány

Részletesebben

Négyszög - Háromszög Oszcillátor Mérése Mérési Útmutató

Négyszög - Háromszög Oszcillátor Mérése Mérési Útmutató ÓBUDAI EGYETEM Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézet Négyszög - Háromszög Oszcillátor Mérése Mérési Útmutató A mérést végezte: Neptun kód: A mérés időpontja: A méréshez szükséges eszközök:

Részletesebben

EGT FINANSZÍROZÁSI MECHANIZMUS 2009-2014 ENERGIAHATÉKONYSÁG PROGRAMTERÜLET BESZÁLLÍTÓI WORK-SHOP EMLÉKEZTETŐ

EGT FINANSZÍROZÁSI MECHANIZMUS 2009-2014 ENERGIAHATÉKONYSÁG PROGRAMTERÜLET BESZÁLLÍTÓI WORK-SHOP EMLÉKEZTETŐ EGT FINANSZÍROZÁSI MECHANIZMUS 2009-2014 ENERGIAHATÉKONYSÁG PROGRAMTERÜLET BESZÁLLÍTÓI WORK-SHOP EMLÉKEZTETŐ Dátum és időpnt: 2013. június 25. 10:00 Helyszín: NFÜ tárgyalója RÉSZTVEVŐK Meghívtt vendégek

Részletesebben

Gépi tanulás. A szükséges mintaszám korlát elemzése. Pataki Béla (Bolgár Bence)

Gépi tanulás. A szükséges mintaszám korlát elemzése. Pataki Béla (Bolgár Bence) Gépi tanulás A szükséges mintaszám krlát elemzése Pataki Béla (Blgár Bence) BME I.E. 414, 463-26-79 pataki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/pataki A Russell-Nrvig könyv n=10 bemenetű lgikai

Részletesebben

MATEMATIKA C 12. évfolyam 5. modul Ismétlés a tudás anyja

MATEMATIKA C 12. évfolyam 5. modul Ismétlés a tudás anyja MATEMATIKA C. évflyam 5. mdul Ismétlés a tudás anyja Készítette: Kvács Kárlyné Matematika C. évflyam 5. mdul: Ismétlés a tudás anyja Tanári útmutató A mdul célja Időkeret Ajánltt krsztály Mdulkapcslódási

Részletesebben

Kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb ismeretek 3. rész Oldal 1

Kerékpárosokra vonatkozó legfontosabb ismeretek 3. rész Oldal 1 ı 15. Irányjelzés A kerékpársnak is, jeleznie kell minden irányváltztatási szándékát, mégpedig balra kanyardva bal, jbbra kanyardva jbb kézzel. Az irányjelzést az irányváltztatás előtt megfelelő távlságban

Részletesebben

Lineáris rendszerek stabilitása

Lineáris rendszerek stabilitása Lineáris rendszerek stabilitása A gyakrlat célja A dlgzatban a lineáris rendszerek stabilitásának fgalmát vezetjük be majd megvizsgáljuk a stabilitás vizsgálati módszereket. Elméleti bevezető Egy LTI rendszer

Részletesebben

Elektromágneses terek (VIHVA204, BSc kurzus) Szóbeli vizsgakérdések

Elektromágneses terek (VIHVA204, BSc kurzus) Szóbeli vizsgakérdések Elektrmágneses terek (VIHVA204, BSc kurzus) Szóbeli vizsgakérdések 1. Ismertesse az elektrmágneses tér frrásmennyiségeit és a köztük lévő kapcslatt! 2. Ismertesse az elektrmágneses tér intenzitásvektrait

Részletesebben

11.3. Az Achilles- ín egy olyan rugónak tekinthető, amelynek rugóállandója 3 10 5 N/m. Mekkora erő szükséges az ín 2 mm- rel történő megnyújtásához?

11.3. Az Achilles- ín egy olyan rugónak tekinthető, amelynek rugóállandója 3 10 5 N/m. Mekkora erő szükséges az ín 2 mm- rel történő megnyújtásához? Fényemisszió 2.45. Az elektromágneses spektrum látható tartománya a 400 és 800 nm- es hullámhosszak között található. Mely energiatartomány (ev- ban) felel meg ennek a hullámhossztartománynak? 2.56. A

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A PROJEKTMENEDZSMENT TÁMOGATÓ RENDSZER

ÚTMUTATÓ A PROJEKTMENEDZSMENT TÁMOGATÓ RENDSZER ÚTMUTATÓ A PROJEKTMENEDZSMENT TÁMOGATÓ RENDSZER TERVEZÉSÉHEZ BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA RÉSZÉRE Intézményi akkreditációs lajstrmszám: 01-0789-04 OM aznsítószám: FI33842 Tartalmjegyzék

Részletesebben

ADATVÉDELMI és COOKIE SZABÁLYZAT

ADATVÉDELMI és COOKIE SZABÁLYZAT ADATVÉDELMI és COOKIE SZABÁLYZAT A jelen adatvédelmi szabályzat azkat a személyes adatkat ismerteti, amelyek gyűjtésére, létrehzására (kezelésére) akkr kerül sr, amikr Ön a Be Smart Klub webldalait ( Webldalak

Részletesebben

1.1.3. Számítógépes információs rendszerek az iskolában és a gazdaságban Ismerjen számítógépes katalógusokat és adatbázisokat.

1.1.3. Számítógépes információs rendszerek az iskolában és a gazdaságban Ismerjen számítógépes katalógusokat és adatbázisokat. 1.1.3. Számítógépes infrmációs rendszerek az isklában és a gazdaságban Ismerjen számítógépes katalóguskat és adatbáziskat. A. Alapfgalmak 1. rendszer 2. infrmációs rendszer B. Infrmációs technlógia 1.

Részletesebben

Visszapillantó Bluetooth tükör autós készlet

Visszapillantó Bluetooth tükör autós készlet Visszapillantó Bluetth tükör autós készlet Tisztelt Vásárló: Gratulálunk a választásáhz! A visszapillantó bluetth tükör autós készlet az előírt alkalmazás esetén maximális szabadságt kínálja önnek a gépjárműve

Részletesebben

MIRE KELL ÜGYELNI A SZAKDOLGOZAT ÖSSZEÁLLÍTÁSAKOR (Ismertető Bodó Barna)

MIRE KELL ÜGYELNI A SZAKDOLGOZAT ÖSSZEÁLLÍTÁSAKOR (Ismertető Bodó Barna) MIRE KELL ÜGYELNI A SZAKDOLGOZAT ÖSSZEÁLLÍTÁSAKOR (Ismertető Bdó Barna) Ütemterv segédlet a dlgzat összeállításáhz 1. Kutatási/elemzési terv beadási határideje: 5-8 ldal Irdalmgyűjtés (cédulázás) flyamatsan

Részletesebben

MATEMATIKA C 12. évfolyam 2. modul Telek és kerítés

MATEMATIKA C 12. évfolyam 2. modul Telek és kerítés MATEMATIKA C 1. évflyam. mdul Telek és kerítés Készítette: Kvács Kárlyné Matematika C 1. évflyam. mdul: Telek és kerítés Tanári útmutató A mdul célja Időkeret Ajánltt krsztály Mdulkapcslódási pntk Skszögekről

Részletesebben

Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 2015 A Duna-vízgyűjtő magyarországi része. 1-1. háttéranyag: Felszíni víztestek kijelölésének felülvizsgálata

Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv - 2015 A Duna-vízgyűjtő magyarországi része. 1-1. háttéranyag: Felszíni víztestek kijelölésének felülvizsgálata Vízgyűjtő-gazdálkdási Terv - 2015 A Duna-vízgyűjtő magyarrszági része 1-1. háttéranyag: Felszíni víztestek kijelölésének felülvizsgálata Felszíni víztestek kijelölése Módszertan Vízflyás víztestek felülvizsgálata

Részletesebben

Hullámmozgás. Mechanikai hullámok A hang és jellemzői A fény hullámtermészete

Hullámmozgás. Mechanikai hullámok A hang és jellemzői A fény hullámtermészete Hullámmozgás Mechanikai hullámok A hang és jellemzői A fény hullámtermészete A hullámmozgás fogalma A rezgési energia térbeli továbbterjedését hullámmozgásnak nevezzük. Hullámmozgáskor a közeg, vagy mező

Részletesebben

FELÜGYELT INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ. Visszajelző anyag KAPCSOLATTARTÁSRÓL HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL. Visszajelző dokumentáció.

FELÜGYELT INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ. Visszajelző anyag KAPCSOLATTARTÁSRÓL HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL. Visszajelző dokumentáció. Visszajelző anyag Visszajelző dkumentáció HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL készített FELÜGYELT INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ KAPCSOLATTARTÁSRÓL 2009. NOVEMBER 25. 1 Visszajelző anyag (részlet) Hódmezővásárhely

Részletesebben

MODERN, BIZTONSÁGOS BUDAPESTET!

MODERN, BIZTONSÁGOS BUDAPESTET! PÁRBESZÉD A VÁROSSAL A VÁROSÉRT MODERN, BIZTONSÁGOS BUDAPESTET! VITAINDÍTÓ Tartalm Helyzet...3 Budapest mára leállt...3 Budapestet újra kell indítani...4 Élhető mindennapk javuló élet és környezet mindenek

Részletesebben