TDA TAR MENTESÍTÉSE OPTIMÁLIS KEVERÉSI VISZONYOK A TAR OLDÓBAN I. TDA TAR DECONTAMINATION OPTIMAL CONDITIONS IN THE TAR MIXER, PART I.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TDA TAR MENTESÍTÉSE OPTIMÁLIS KEVERÉSI VISZONYOK A TAR OLDÓBAN I. TDA TAR DECONTAMINATION OPTIMAL CONDITIONS IN THE TAR MIXER, PART I."

Átírás

1 Anyagérnöki Tudoányok, 37. kötet, 1. szá (01), pp TDA TAR MENTESÍTÉSE OPTIMÁLIS KEERÉSI ISZONYOK A TAR OLDÓBAN I. TDA TAR DECONTAMINATION OPTIMAL CONDITIONS IN THE TAR MIXER, PART I. BOKROS ISTÁN, SIMÉNFALI ZOLTÁN, SZEPESI GÁBOR Miskolci Egyete, egyipari Gépek Tanszéke 3515 Miskolc-Egyeteváros szepesi@uni-iskolc.hu A TDI-gyártás során ellékterékként keletkező TDA anyag TAR tartalának csökkentése ne csak inőségi, hane gazdasági előnyöket is jelent. Cikkünkben célul tűzzük ki, hogy a TAR egseisítése során az oldó készülék űködési paraétereit vizsgáljuk, eghatározzuk a feladathoz legalkalasabb keverőtípust, a keveréshez szükséges optiális keverési időt, ai egyben a tartózkodási idő is. Kulcsszavak: TDA TAR, keverési idő, CFD. During the TDI producing process the TDA secondary product contains TAR that ust be decrease and it cause quality and econoical benefits. In this paper we shows soe theoretical ethods to choose the best type of ixer for solvint TAR in TDA, to deterine the optial ixing tie which has equal the residential tie. Keywords: TDA TAR, optial ixing tie, CFD. Bevezetés A TDI (touilén-diizocianát) gyártása során a TDA (touilén-diain) egy közbenső terék, ely kb. 1% TAR (kátrány) tartaloal rendelkezik. A TDA-ból a TAR kinyerése ne pusztán inőségi- és technológiai, hane gazdasági előnyökkel is jár, ugyanis annak égetése során keletkező hő hasznosításra kerül. A TDA TAR entesítésének elvi kapcsolási vázlatát az 1. ábrán utatjuk be. Az ábrán látható desztilláló oszlop fenék terékének a TAR tartala kb. 30%, elyet a vákuubepárló készülékben tovább dúsítunk. A dúsítás utáni töény TAR oldatot ortotoluilén-diainban (OTDA) feloldjuk és égetőre küldjük. Cikkünket egelőzte egy odellkísérlet, elyet a Borsodche Zrt. Műveleti Laboratóriuában hajtottak végre, ahol a TAR-t OTDA-ban keverős készülékben való oldhatóságát vizsgálták [3]. Célunk az üzei berendezés egtervezése a laborkísérlet eredényeit felhasználva, azt kiegészítve további kisinta kísérletekkel, elyek alapján a CFD sziuláció adta lehetőségek is alkalazhatóak. (A CFD betűkobináció egy ozaikszót takar, ely a Coputational Fluid Dynaics angol terinológia rövidítése, agyar egfelelője,,áralástani nuerikus sziuláció.)

2 36 Bokros István Siénfalvi Zoltán Szepesi Gábor 1. ábra. TDA TAR entesítése Jelen cikkünkben a téa összetettségére való tekintettel az elvégzendő feladatok összefoglalását illetve eléleti hátterének isertetését tűztük ki célul, elyek a későbbi éretnövelési feladat egoldását teszik lehetővé. 1. Az optiális keverési idő és fordulatszá eghatározása A keverés hatékonyságára jellező a szükséges keverési idő ( τ ), aely elsősorban a keverő keringtetési kapacitásától és a fordulatszától függ. Holes-áralástörőkkel felszerelt turbinakeverőre adja eg az optiális keverési időre vonatkozó összefüggést, aely a következő: d n τ k const. (1) D ahol d a keverőele, D a készülék átérője. Zlokaik-propellerkeverőkkel végzett kísérletsorozat eredényeképpen azt tapasztalta, hogy az n τ függvénynek iniua van a Re = Reynolds-szá értéknél, így a k következő összefüggések írhatók fel az optiális keverési idő eghatározására: 0,7 n τ Re, ha Re > 3 10 (. a) k 0,7 n τ Re, ha Re < 3 10 (. b) k Az egyes keverőtípusok közötti választás egkönnyítésére két új dienzió nélküli száot vezettek be. Az egyik a keverési időre jellező dienzió nélküli szá: 4 4 k

3 TDA TAR entesítése optiális keverési viszonyok a TAT oldóban I d τ k η n τ k Re = (3) D D ρ A ásik a hajtóteljesítényre (P) jellező kifejezés: ζ Re 3 D P D ρ = 3 d η ahol: P : a keverés teljesítényszüksége, ρ : a kevert anyag sűrűsége, η : a kevert anyag dinaikai viszkozitása, ζ : ellenállástényező. Tapasztalati adatok alapján, a technológiai folyaat igényeit eleezve a keverési feladatra hároszárnyú ipeller-keverőt tartunk alkalasnak, azonban erre a típusú keverőre a szakirodaloban nincsenek használható érési eredények. Két folyadék összekeverése esetén az egyes keverőtípusokat jól össze tudjuk hasonlítani, ha a hajtóteljesítényre jellező száot ábrázoljuk a keverési időre jellező szá függvényében. Az így kapott görbeseregből száunkra az az érdekes, hogy ely keverőtípushoz tartozó görbe fekszik egy adott intervalluban a legélyebben. Az ábrába bejelölhető az egyes görbeszakaszokhoz tartozó Re-szá skála is. Ezáltal egy adott keverési feladatra könnyen és gyorsan eghatározható a legalkalasabb keverőtípus és az egyéb űködtetési paraéterek. Ha isert a keverős készülék átérője és a kevert folyadék anyagjellezői, akkor a keverési idő (a keverőhöz kapcsolódó technológiai berendezések ezt általában deterinálják) felvételével kiszáítjuk a keverési időre jellező száot. A diagraból leolvasható: a legkedvezőbb keverőtípus a betartandó Re-szá (ebből eghatározható a fordulatszá is) az ordinátaértékből kiszáítható a szükséges hajtóteljesítény. A keverés hatásosságának további jellezésére Danckwerts [4] a szegregáció erőssége (intensity of segregation, I) fogalat vezette be. Folytonos üzeódban dolgozó keverőknél ez a következő kifejezéssel száítható: Qv I = (5) Q + Q p ahol a Q p : (puping capacity) éréssel határozható eg az egyes keverőtípusokra [5]. Adott keverőtípus gazdaságos keverési idejét csak kisinta kísérletekkel lehet helyesen egállapítani. A kísérletek során érni kell a szükséges keverési időket különböző fordulatszáoknál és a teljesítényszükségletet. A kísérletek eredényei alapján a éretnövelés összefüggéseit felhasználva lehet egválasztani az ipari éretű keverő legkedvezőbb űködtetési paraétereit.. Az optiális keverési idő (tartózkodási idő) eghatározása ipeller-keverő esetén Az optiális keverési idő eghatározásához kísérleti vizsgálatokat kívánunk végezni. A kísérleti érés eredényének feldolgozása során egy dienzióentes száok közötti v (4)

4 38 Bokros István Siénfalvi Zoltán Szepesi Gábor epirikus összefüggést kívánunk felállítani a függő és független változók között. Ezeket a száokat a dienzióanalízis ódszerével állítjuk elő és a közöttük lévő összefüggés alapján határozzuk eg a keverési időt. A dienzió nélküli invariánsok eghatározásához a bázisfaktoron-alapuló ódszert alkalazzuk, elyet Baloghné, Békéssy és Fáy [1] használtak először az itthoni tudoányos életben. Az eljárás lényege, hogy a dienzióátrixot úgynevezett bázisfaktorokra bontjuk, azaz olyan két átrix szorzatára, aelynél elsőnek oszlopai, a ásodiknak a sorai lineárisan függetlenek. A bázisátrixokból azután a fizikai ennyiségek báziseleei eghatározhatóak. Az általunk vizsgált folyaatot leíró fizikai jellezők az 1. táblázatban tekinthetők eg. Megnevezés Jel Dienzió Fordulatszá n T -1 Keverőele átérő d L Folyadékszint H L Idő τ T Tartály átérő D L Nehézségi gyorsulás g LT - 1. táblázat. Az általunk vizsgált fizikai jellezők A fenti ódszer a független, dienzió nélküli száok egy rendszerét adja. Az eljárás eredénye az alábbi dienzióentes száok: d H n d n τ,,, = Fr H D g Szükséges vizsgálni, hogy a kapott dienzió nélküli száok teljes készletet alkotnak-e. A kitevőkből képzett deterináns értéke: -1, így a teljes készletre vonatkozó feltétel teljesül. A szükséges keverési idő az alábbi függvénykapcsolattal írható le: ( d, n, H, D g) τ = f, (6) Ezt az általános függvénykapcsolatot a dienzióanalízis segítségével a fentiek szerint az alábbi alakra hozható: c b H d n τ = A Fr (7) D D Tehát a keresett optiális keverési idő értékét a (7) egyenlet alapján kívánjuk eghatározni. Az összefüggésben szereplő állandók értékeit a legkisebb négyzetek ódszerével a kísérleti eredények alapján kapjuk eg. 3. Méretnövelés A kisinta kísérletek eredényeinek felhasználása az ipari berendezés tervezésekor csak akkor hasznosítható, ha tisztában vagyunk a éretnövelés törvényszerűségeivel. Duplikatúrás készülékek esetében a legnagyobb probléát az jelenti, hogy a lezajló techno- e

5 TDA TAR entesítése optiális keverési viszonyok a TAT oldóban I. 39 lógiai folyaat és a hőátadási viszonyok egyidejű hasonlóságának biztosítása ne lehetséges. Keverős készülékeknél a folyadékoldali (belső) hőátadási tényezőt fázisváltozás nélküli hőátvitel esetén az alábbi egyenlettel száoljuk: o Nu C η = Re Pr (8) η f ahol: C,,o,p: állandók, Pr: Prandtl-szá. A kitevők értéke a legtöbb kutató szerint: = /3, o = 1/3, p = 0,14 A fenti egyenlet figyelebevételével egállapítható, hogy a odellkészülék felnagyításánál ilyen hőátadási tényező érhető el. E célból képezzük a Nu-száok viszonyát, feltételezve az anyagjellezők azonosságát, azaz a odellkísérleteknél az ugyanolyan anyagok használatát. A kisintára vonatkozó változókat index-el jelölve: Nu Nu αd = α D p / 3 ( nd ) = ( n d ) Tekintettel arra, hogy a keverésnél indig célszerű a geoetriai arányokat egtartani (d~d), ezért a hőátadási tényezők viszonyára vonatkozó összefüggés: / 3 (9) α α = n n / 3 d d 1/ 3 (10) A fordulatszá helyes egválasztásának jelentősége necsak a keverési hatásnál, hane a teljesítényszükségletnél is fontos. Miután kisinta kísérletekkel ár eghatároztuk a legkedvezőbb alakot, típust, fordulatszáot, következik az ipari éretű keverő fordulatszáának és ás egyéb paraétereinek egválasztása. A keverés jósága, a keverési idő arányos a térfogategységre vonatkoztatott teljesítényszükséglet, tehát a hasonlóság feltétele a következő lesz: Turbulens áraláskép esetén: P P = (11) P 5 ρ 3 n 3 3 n d ~ = d ρ (1) d A jobb áttekinthetőség érdekében a éretnövelés értékét k-val jelölve ( k = d / d ) az ipari éretű berendezésben a fordulatszá, a kerületi sebesség, a Re-szá, a hőátadási tényező, a térfogategységre vonatkoztatott átvihető hőennyiség és a (7) egyenlet alapján a keverési idő a következőképpen alakul:

6 40 Bokros István Siénfalvi Zoltán Szepesi Gábor n = k / 3 1/ 3 4 / 3 n, w = k w, Re = k Re, 1/ 9 α = k α Q 10 / 9 = k Q, b / 3, τ = k τ (13) 4. Az áralásképek vizsgálata, az energia bevitel és a folyaat eredényességét befolyásoló rendszerparaéterek eghatározása Az áraképek, keveredési inták eghatározására több lehetőség is adódik. Egyrészt kísérleti ódszerekkel ásrészt nuerikus sziulációk végrehajtásával is eredényre juthatunk. Napjainkban jelentős értékben elterjedt a CFD alkalazása keverési feladatok vizsgálatára. A tervezett keverős készülék nuerikus áralástani sziulációját Tetra/SC CFD szoftver környezetben kívánjuk végrehajtani. Keverési feladatok nuerikus vizsgálatánál az egyik legfontosabb alapfeladat, az alkalazni kívánt turbulencia odell egválasztása. A jelenleg leginkább alkalazott turbulenciaodellek: standard k-e odell, RNG k-e odell (átlagolt Reynolds), RSM odell, LES. A turbulenciaodellek közül az első kettő a kétváltozós, az RSM, hétváltozós turbulencia odell közé tartozik. Az idevonatkozó szakirodalo tanulányozása során a vizsgált jelenség leírására az RSM illetve a LES odellek felelnek eg legjobban a kevert terek leírására. A sziulációs eredényekből eghatározható a keverés teljesítényszükséglete, illetve a köpenyfűtéssel ellátott keverős készülék hőtani szepontból is leírható. A sziuláció eredényeit következő tervezett Közleényünkben isertetjük Összefoglalás Jelen cikkünkben ráutattunk arra, hogy a vegyiparban alkalazott TDI-gyártás során a TDA, int közbenső terék TAR tartalának kinyerése ne csak inőségi, hane anyagi előnnyel is jár. A technológiai igények és anyagtulajdonságok alapján eghatároztuk azt a keverőtípust, elyet alkalasnak tartunk a TAR oldásának elősegítésére. Kidolgoztunk egy összefüggést az optiális keverési idő eghatározására, valaint egvizsgáltuk a éretnövelés hatását a űködési paraéterekre. Az elvégzett vizsgálataink konkrét eredényeit a cikk II. részében foglaljuk össze. Köszönetnyilvánítás A beutatott kutató unka a TÁMOP-4..1.B-10//KON jelű projekt részeként az Európai Unió táogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul eg.

7 TDA TAR entesítése optiális keverési viszonyok a TAT oldóban I. 41 Irodalo [1] Szűcs Ervin: Hasónlóság és a odell, Műszaki könyvkiadó, Budapest, 197. [] Szepesi Gábor: Nagyéretű tartályok keverési viszonyainak vizsgálata, TDK dolgozat, [3] Lengyel Attila, Ábrahá József, Mogyoródy Ferenc, Magyari Miklós, Fehér Taás: Meta- Toluilén-Diain (TDA)-kátrány (TAR) koncentrátu előállítása vákuu desztillációval, a koncentrátu viszkozitás hőérséklet és koncentráció függésének odellezése, Miskolci Egyete közleényei, Anyagérnöki Tudoányok II. sorozat, 35. kötet (7-38 oldal) [4] Fejes Gábor: Ipari keverőberendezések, Műszaki Könyvkiadó, Budapest, [5] J. Broz, I. Fort, R. Sperling, S. Jabre, M. Heiser, F. Rieger: Puping capacity of pitced blade ipellers in a tall vessel with a draught tube. Acta Polytechnica ol. 44. No. 4/004 pp

8

Keverés. Kever modell: arányok: D W

Keverés. Kever modell: arányok: D W Keverés Hiroechanikus veletek: - Keverés - Gáz-szilár renszerek szétválasztása - Szrés (foly.-szil., gáz-szil.) - Centrifugálás (foly.-szil., foly.-foly.) - Fluiizáció Keverés: Egy készülékben a folyaékot

Részletesebben

Fluidizált halmaz jellemzőinek mérése

Fluidizált halmaz jellemzőinek mérése 1. Gyakorlat célja Fluidizált halaz jellezőinek érése A szecsés halaz tulajdonságainak eghatározása, a légsebesség-nyoásesés görbe és a luidizációs határsebesseg eghatározása. A érésekböl eghatározott

Részletesebben

1. feladat Összesen 25 pont

1. feladat Összesen 25 pont 1. feladat Összesen 25 pont Centrifugál szivattyúval folyadékot szállítunk az 1 jelű, légköri nyomású tartályból a 2 jelű, ugyancsak légköri nyomású tartályba. A folyadék sűrűsége 1000 kg/m 3. A nehézségi

Részletesebben

a) Az első esetben emelési és súrlódási munkát kell végeznünk: d A

a) Az első esetben emelési és súrlódási munkát kell végeznünk: d A A 37. Mikola Sándor Fizikaverseny feladatainak egoldása Döntő - Gináziu 0. osztály Pécs 08. feladat: a) Az első esetben eelési és súrlódási unkát kell végeznünk: d W = gd + μg cos sin + μgd, A B d d C

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék HALLGATÓI SEGÉDLET

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék HALLGATÓI SEGÉDLET BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék HALLGATÓI SEGÉDLET Keverő ellenállás tényezőjének meghatározása Készítette: Hégely László, átdolgozta

Részletesebben

Rugalmas megtámasztású merev test támaszreakcióinak meghatározása I. rész

Rugalmas megtámasztású merev test támaszreakcióinak meghatározása I. rész Rugalas egtáasztású erev test táaszreakióinak eghatározása I. rész Bevezetés A következő, több dolgozatban beutatott vizsgálataink tárgya a statikai / szilárdságtani szakirodalo egyik kedvene. Ugyanis

Részletesebben

13. Román-Magyar Előolimpiai Fizika Verseny Pécs Kísérleti forduló május 21. péntek MÉRÉS NAPELEMMEL (Szász János, PTE TTK Fizikai Intézet)

13. Román-Magyar Előolimpiai Fizika Verseny Pécs Kísérleti forduló május 21. péntek MÉRÉS NAPELEMMEL (Szász János, PTE TTK Fizikai Intézet) 3. oán-magyar Előolipiai Fizika Verseny Pécs Kísérleti forduló 2. ájus 2. péntek MÉÉ NAPELEMMEL (zász János, PE K Fizikai ntézet) Ha egy félvezető határrétegében nok nyelődnek el, akkor a keletkező elektron-lyuk

Részletesebben

1. Az adott kifejezést egyszerűsítse és rajzolja le a lehető legkevesebb elemmel, a legegyszerűbben.

1. Az adott kifejezést egyszerűsítse és rajzolja le a lehető legkevesebb elemmel, a legegyszerűbben. 1 1. z adott kifejezést egyszerűsítse és rajzolja le a lehető legkevesebb eleel, a legegyszerűbben. F függvény 4 változós. MEGOLÁS: legegyszerűbb alak egtalálása valailyen egyszerűsítéssel lehetséges algebrai,

Részletesebben

Hadronzápor hatáskeresztmetszetek nagy pontosságú számítása

Hadronzápor hatáskeresztmetszetek nagy pontosságú számítása Hadronzápor hatáskeresztetszetek nagy pontosságú száítása Szőr Zoltán Fizikus MSc II. évf. Téavezető: prof. Trócsányi Zoltán Tavaszi TDK konferencia 204 áj. 6. Kérdésfelvetés Kérdésfelvetés Tudunk-e eléleti

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról. 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (1013 Budapest, Attila út 13/A.

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról. 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (1013 Budapest, Attila út 13/A. Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő és cíe: Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. (1013 Budapest, Attila út 13/A.) 2. A közbeszerzés tárgya és ennyisége: Vagyongazdálkodási szakértői

Részletesebben

A keverés fogalma és csoportosítása

A keverés fogalma és csoportosítása A keverés A keverés fogalma és csoportosítása olyan vegyipari művelet, melynek célja a homogenizálás (koncentráció-, hőmérséklet-, sűrűség-, viszkozitás kiegyenlítése) vagy a részecskék közvetlenebb érintkezésének

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK

KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK Környezetvédeli-vízgazdálkodási alaiseretek közészint Javítási-értékelési útutató 141 ÉRETTSÉGI VIZSGA 014. október 13. KÖRNYEZETVÉDELMI- VÍZGAZDÁLKODÁSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középszint 08 ÉRESÉGI VIZSGA 008. ájus 4. FIZIKA KÖZÉPSZINŰ ÍRÁSBELI ÉRESÉGI VIZSGA JAVÍÁSI-ÉRÉKELÉSI ÚMUAÓ OKAÁSI ÉS KULURÁLIS MINISZÉRIUM A dolgozatokat az útutató utasításai szerint, jól követhetően

Részletesebben

Általános Kémia. Dr. Csonka Gábor 1. Gázok. Gázok. 2-1 Gáznyomás. Barométer. 6-2 Egyszerű gáztörvények. Manométer

Általános Kémia. Dr. Csonka Gábor 1. Gázok. Gázok. 2-1 Gáznyomás. Barométer. 6-2 Egyszerű gáztörvények. Manométer Gázok -1 Gáznyoás - Egyszerű gáztörvények -3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet -4 tökéletes gáz egyenlet alkalazása -5 Gáz halazállapotú reakciók -6 Gázkeverékek

Részletesebben

AZ IPARI BETONPADLÓK MÉRETEZÉSE MEGBÍZHATÓSÁGI ELJÁRÁS ALAPJÁN

AZ IPARI BETONPADLÓK MÉRETEZÉSE MEGBÍZHATÓSÁGI ELJÁRÁS ALAPJÁN AZ IPARI BETONPADLÓK MÉRETEZÉSE MEGBÍZHATÓSÁGI ELJÁRÁS ALAPJÁN Huszár Zsolt - Szalai Kálán RÖVID KIVONAT A ipari betonpadlókat jelenleg az évszázados últtal rendelkező, egengedett feszültségek alapján

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szabó László. Áramlástani alaptörvények. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szabó László. Áramlástani alaptörvények. A követelménymodul megnevezése: Szabó László Áralástani alaptörények A köetelényodul egneezése: Kőolaj- és egyipari géprendszer üzeeltetője és egyipari technikus feladatok A köetelényodul száa: 07-06 A tartaloele azonosító száa és célcsoportja:

Részletesebben

Szemcsés szilárd anyag porozitásának mérése. A sűrűség ismert definíciója szerint meghatározásához az anyag tömegét és térfogatát kell ismernünk:

Szemcsés szilárd anyag porozitásának mérése. A sűrűség ismert definíciója szerint meghatározásához az anyag tömegét és térfogatát kell ismernünk: Szecsés szilárd anyag porozitásának érése. Eléleti háttér A vegyipar alapanyagainak és terékeinek több int fele szilárd szecsés, ún. ölesztett anyag. Alapanyag pl. a szén, szilikonok, szees terények stb.,

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 14. elléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és cíek 1 (jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt)

Részletesebben

TDA-TAR ÉS O-TDA FOLYADÉKÁRAMOK ELEGYÍTHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA STUDY OF THE MIXABILITY OF TDA-TAR AND O-TDA LIQUID STREAMS

TDA-TAR ÉS O-TDA FOLYADÉKÁRAMOK ELEGYÍTHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA STUDY OF THE MIXABILITY OF TDA-TAR AND O-TDA LIQUID STREAMS Anyagmérnöki Tudományok, 37. kötet, 1. szám (2012), pp. 147 156. TDA-TAR ÉS O-TDA FOLYADÉKÁRAMOK ELEGYÍTHETŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA STUDY OF THE MIXABILITY OF TDA-TAR AND O-TDA LIQUID STREAMS HUTKAINÉ GÖNDÖR

Részletesebben

Modern piacelmélet. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. Selei Adrienn

Modern piacelmélet. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. Selei Adrienn Modern piacelélet ELTE TáTK Közgazdaságtudoányi Tanszék Selei Adrienn A tananyag a Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja és a Tudás-Ökonóia Alapítvány táogatásával készült az ELTE TáTK Közgazdaságtudoányi

Részletesebben

2.4.29. OMEGA-3-SAVAKBAN GAZDAG ZSÍROS OLAJOK ZSÍRSAVÖSSZETÉTELE

2.4.29. OMEGA-3-SAVAKBAN GAZDAG ZSÍROS OLAJOK ZSÍRSAVÖSSZETÉTELE 2.4.29. Oega-3-savakban gazdag zsíros olajok Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.0-0/2008:20429 javított 6.0 2.4.29. OMEG-3-SVKBN GZDG ZSÍROS OLJOK ZSÍRSVÖSSZETÉTELE eghatározás alkalazható EPS- és DHS-tartalo kvantitatív

Részletesebben

MATLAB PROGRAMFEJLESZTÉS AUTÓPÁLYA HÁLÓZAT IRÁNYÍTÁSÁRA. ALGORITMUS, SZOFTVER ÉS DOKUMENTÁCIÓ

MATLAB PROGRAMFEJLESZTÉS AUTÓPÁLYA HÁLÓZAT IRÁNYÍTÁSÁRA. ALGORITMUS, SZOFTVER ÉS DOKUMENTÁCIÓ Lantos Béla BME Irányítástechnika és Inforatika Tanszék MATLAB PROGRAMFEJLESZTÉS AUTÓPÁLYA HÁLÓZAT IRÁNYÍTÁSÁRA. ALGORITMUS, SZOFTVER ÉS DOKUMENTÁCIÓ Tanulány Készült a RET 1.1 Járűforgali rendszerek odellezése

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAM

FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAM FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAM Nyilvántartásbavételi szá: 07//206. A képzés egnevezése (és belső kódja) 6-0. évfolyaon tanulók tehetségfejlesztése a ateatika területén (H528) 2. A képzés besorolása Szakai képzés

Részletesebben

A multikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós modellekben A PETRES-féle Red-mutató vizsgálata

A multikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós modellekben A PETRES-féle Red-mutató vizsgálata Szegedi Tudoányegyete Gazdaságtudoányi Kar Közgazdaságtudoányi Doktori Iskola A ultikollinearitás vizsgálata lineáris regressziós odellekben A PETRES-féle Red-utató vizsgálata Doktori értekezés tézisei

Részletesebben

Fluidizáció. A leiratban a felkészülést és a mélyebb megértést elősegítő elgondolkodtató és ellenőrző kérdések zölddel vannak szedve.

Fluidizáció. A leiratban a felkészülést és a mélyebb megértést elősegítő elgondolkodtató és ellenőrző kérdések zölddel vannak szedve. Fluidizáció A luidizáció érés célja, hogy a hallgató a érés elvégzése után az alábbi tanulási eredényeket elérje: Miniu szint: A hallgató - kées egy élüzei éretű készüléken eligazodni és a seatikus rajz

Részletesebben

Mágneses momentum, mágneses szuszceptibilitás

Mágneses momentum, mágneses szuszceptibilitás Mágneses oentu, ágneses szuszceptibilitás A olekuláknak (atooknak, ionoknak) elektronszerkezetüktől függően lehet állandóan eglévő, azaz peranens ágneses oentua (ha van bennük párosítatlan elektron, azaz

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 14. ellékletei 44/201 n, (XL 2 J MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I. szakasz: Ajánlatkérő I.l) Név és cíek 1(jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt)

Részletesebben

A REPÜLŐGÉP SZIMULÁTOR ÉS TRENÁZS BERENDEZÉS VIZUÁLIS HELYZET-MODELLEZÉS ELMÉLETÉNEK ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI

A REPÜLŐGÉP SZIMULÁTOR ÉS TRENÁZS BERENDEZÉS VIZUÁLIS HELYZET-MODELLEZÉS ELMÉLETÉNEK ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI A REPÜLŐGÉP SZIMULÁTOR ÉS TRENÁZS BERENDEZÉS VIZUÁLIS HELYZET-MODELLEZÉS ELMÉLETÉNEK ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI Békési László k. ezredes egyetei adjunktus Dr. Szabó László k. alezredes Egyetei adjunktus Zrínyi

Részletesebben

Technológiai tervezés Oktatási segédlet

Technológiai tervezés Oktatási segédlet Miskolci Egyete Gépészérnöki és Inforatikai Kar Gépgyártástechnológiai Tanszék Technológiai tervezés Oktatási segédlet Műveleti éretek és ráhagyások eghatározása. Miskolc, 009 Összeállította: Dr. Maros

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 14. elléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS I. szakasz: Ajánlatkérő Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I.1) Név és cíek 1 (jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt)

Részletesebben

2. Rugalmas állandók mérése

2. Rugalmas állandók mérése . Rugalas állandók érése PÁPICS PÉTER ISTVÁN csillagász, 3. évfolya 00.10.7. Beadva: 00.1.1. 1. A -ES, AZAZ AZ ABLAK FELLI MÉRHELYEN MÉRTEM. Ezen a laboron a férudak Young-oduluszát értük, pontosabban

Részletesebben

Enzimaktivitás szabályozása

Enzimaktivitás szabályozása 2017. 03. 12. Dr. Tretter László, Dr. olev rasziir Enziaktivitás szabályozása 2017. árcius 13/16. Mit kell tudni az előadás után: 1. Reverzibilis inhibitorok kinetikai jellezői és funkcionális orvosbiológiai

Részletesebben

Használati-melegvíz készítő napkollektoros rendszer méretezése

Használati-melegvíz készítő napkollektoros rendszer méretezése Használati-elegvíz készítő nakollektoros rendszer éretezése Kiindulási adatok: A éretezendő létesítény jellege: Családi ház Melegvíz felhasználók száa: n 6 fő Szeélyenkénti elegvíz fogyasztás: 1 50 liter/fő.na

Részletesebben

14. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez

14. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez 14. elléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és cíek1 (jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt) Hivatalos név:nezeti Útdíjfizetési

Részletesebben

1. A hőszigetelés elmélete

1. A hőszigetelés elmélete . A hőszigetelés elélete.. A hővezetés... A hővezetés alapjai A hővezetési száítások előtt bizonyos előfeltételeket el kell fogadnunk. Feltételezzük, hogy a hőt vezető test két oldalán fellépő hőfokkülönbség

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS 14. elléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és cíek 1 (jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt) Hivatalos név: Vinegrower Kft.

Részletesebben

ÜZEMELTETÉSI FOLYAMAT GRÁFMODELLEZÉSE 2 1. BEVEZETÉS

ÜZEMELTETÉSI FOLYAMAT GRÁFMODELLEZÉSE 2 1. BEVEZETÉS okorádi László ÜZEMELTETÉSI FOLYAMAT GRÁFMODELLEZÉSE 2 Technikai eszközök üzeeltetési rendszerei, folyaatai ateatikai szepontból irányított gráfokkal írhatóak le. A űszaki tudoányokban a hálózatokat, gráfokat

Részletesebben

Ujfalussy Balázs Idegsejtek biofizikája

Ujfalussy Balázs Idegsejtek biofizikája M A TTA? Ujfalussy Balázs degsejtek biofizikája Második rész A nyugali potenciál A sorozat előző cikkében nekiláttunk egfejteni az idegrendszer alapjelenségeit. Az otivált bennünket, hogy a száítógépeink

Részletesebben

KÚPKERÉKPÁR TERVEZÉSE

KÚPKERÉKPÁR TERVEZÉSE MISKOLCI EGYETEM GÉPELEMEK TANSZÉKE OKTATÁSI SEGÉDLET a GÉPELEMEK III. c. tantárgyhoz KÚPKERÉKPÁR TERVEZÉSE Összeállította: Dr. Szente József egyetei docens Miskolc, 007. Geoetriai száítások. A kiskerék

Részletesebben

Mérési útmutató Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika c. tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához

Mérési útmutató Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező meghatározása Az Elektrotechnika c. tárgy 7. sz. laboratóriumi gyakorlatához BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VILLAMOS ENERGETIKA TANSZÉK Mérési útutató Az önindukciós és kölcsönös indukciós tényező eghatározása Az Elektrotechnika

Részletesebben

Tevékenység: Tanulmányozza, mi okozza a ráncosodást mélyhúzásnál! Gyűjtse ki, tanulja meg, milyen esetekben szükséges ráncgátló alkalmazása!

Tevékenység: Tanulmányozza, mi okozza a ráncosodást mélyhúzásnál! Gyűjtse ki, tanulja meg, milyen esetekben szükséges ráncgátló alkalmazása! Tanulányozza, i okozza a ráncooát élyhúzánál! Gyűjte ki, tanulja eg, ilyen eetekben zükége ráncgátló alkalazáa! Ráncooá, ráncgátlá A élyhúzá folyaatára jellező, hogy egy nagyobb átérőjű ík tárcából ( )

Részletesebben

- III. 1- Az energiakarakterisztikájú gépek őse a kalapács, melynek elve a 3.1 ábrán látható. A kalapácsot egy m tömegű, v

- III. 1- Az energiakarakterisztikájú gépek őse a kalapács, melynek elve a 3.1 ábrán látható. A kalapácsot egy m tömegű, v - III. 1- ALAKÍTÁSTECHNIKA Előadásjegyzet Prof Ziaja György III.rész. ALAKÍTÓ GÉPEK Az alakítási folyaatokhoz szükséges erőt és energiát az alakító gépek szolgáltatják. Az alakképzés többnyire az alakító

Részletesebben

SZILÁRD ANYAGOK JELLEMZÉSE FOLYADÉK FÁZISÚ NMR SPEKTROSZKÓPIÁVAL

SZILÁRD ANYAGOK JELLEMZÉSE FOLYADÉK FÁZISÚ NMR SPEKTROSZKÓPIÁVAL ZILÁRD ANYAGOK JELLEMZÉE OLYADÉK ÁZIÚ NMR PEKROZKÓPIÁAL Bevezetés: Porózus anyagok alatt azokat a szilárd vagy gél állapotú anyagokat értjük, aelyek szerkezetében pórusok találhatók. Környezetünkben száos

Részletesebben

IV.1.1) A Kbt. mely része, illetve fejezete szerinti eljárás került alkalmazásra: A Kbt. III. rész, XVII. fejezet

IV.1.1) A Kbt. mely része, illetve fejezete szerinti eljárás került alkalmazásra: A Kbt. III. rész, XVII. fejezet 14. elléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és cíek 1 (jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt)

Részletesebben

Oktatási Hivatal. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal. A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 05/06. tanévi Országos Középiskolai Tanulányi Verseny ásodik forduló FIZIKA I. KATEGÓRIA Javítási-értékelési útutató. feladat: Vékony, nyújthatatlan fonálra M töegű, R sugarú karikát

Részletesebben

Szárítás során kialakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval

Szárítás során kialakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval Szárítás során kalakuló hővezetés számítása Excel VBA makróval Rajkó Róbert 1 Eszes Ferenc 2 Szabó Gábor 1 1 Szeged Tudományegyetem, Szeged Élelmszerpar Főskola Kar Élelmszerpar Műveletek és Környezettechnka

Részletesebben

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018.

Hidraulika. 1.előadás A hidraulika alapjai. Szilágyi Attila, NYE, 2018. Hidraulika 1.előadás A hidraulika alapjai Szilágyi Attila, NYE, 018. Folyadékok mechanikája Ideális folyadék: homogén, súrlódásmentes, kitölti a rendelkezésre álló teret, nincs nyírófeszültség. Folyadékok

Részletesebben

Felületi feszültség: cseppfolyós-gáz határfelületen a vonzerő kiegyensúlyozatlan: rugalmas hártyaként viselkedik.

Felületi feszültség: cseppfolyós-gáz határfelületen a vonzerő kiegyensúlyozatlan: rugalmas hártyaként viselkedik. Felületi feszültség: cseppfolyós-gáz határfelületen a vonzerő kiegyensúlyozatlan: rugalmas hártyaként viselkedik. Mérése: L huzalkeret folyadékhártya mozgatható huzal F F = L σ két oldala van a hártyának

Részletesebben

Ujfalussy Balázs Idegsejtek biofizikája Első rész

Ujfalussy Balázs Idegsejtek biofizikája Első rész Ujfalussy Balázs Idegsejtek biofizikája Első rész MI A TITA? Ez a négyrészes sorozat azt a célt szolgálja, hogy az idegsejtek űködéséről ateatikai, fizikai odellekkel alkossunk képet középiskolás iseretekre

Részletesebben

Vályogos homoktalaj terepprofil mérése

Vályogos homoktalaj terepprofil mérése Vályogos hooktalaj terepprofl érése Pllnger György Szent István Egyete, Gépészérnök Kar Folyaatérnök Intézet, Járűtechnka Tanszék PhD hallgató, pllnger.gyorgy@gek.sze.hu Összefoglalás A terepen haladó

Részletesebben

fajtái anyagmegmunkálás anyagmegmunk

fajtái anyagmegmunkálás anyagmegmunk A lézeres l anyagegunk egunkálás 2009. noveber 18. A lézeres l anyagegunkálás fajtái Szerkezeti változás (structural change) Felületkeényítés (hardening) Deforáció és törés (deforation and fracture) Felszíni

Részletesebben

A szinuszosan váltakozó feszültség és áram

A szinuszosan váltakozó feszültség és áram A szinszosan váltakozó feszültség és ára. A szinszos feszültség előállítása: Egy téglalap alakú vezető keretet egyenletesen forgatnk szögsebességgel egy hoogén B indkciójú ágneses térben úgy, hogy a keret

Részletesebben

Egyfázisú aszinkron motor

Egyfázisú aszinkron motor AGISYS Ipari Keverés- és Hajtástecnika Kft. Egyfázisú aszinkron otor 1 Egy- és árofázisú otorok főbb jellegzetességei 1.1 Forgórész A kalickás aszinkron otorok a forgórész orony alakjának kialakításától

Részletesebben

3. 1 dimenziós mozgások, fázistér

3. 1 dimenziós mozgások, fázistér Drótos G.: Fejezetek az eléleti echanikából 3. rész 3. dienziós ozgások, fázistér 3.. Az dienziós ozgások leírása, a fázistér fogala dienziós ozgás alatt egy töegpont olyan ozgását értjük ebben a jegyzetben,

Részletesebben

Tiszta anyagok fázisátmenetei

Tiszta anyagok fázisátmenetei Tiszta anyagok fázisátenetei Fizikai kéia előadások 4. Turányi Taás ELTE Kéiai Intézet Fázisok DEF egy rendszer hoogén, ha () nincsenek benne akroszkoikus határfelülettel elválasztott részek és () az intenzív

Részletesebben

HAJDÚNÁNÁS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT

HAJDÚNÁNÁS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT Dátu: 2009. június 15. Tisztelt Ajánlattevő! Mellékelten küldö a HAJDÚNÁNÁS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT, int Ajánlatkérő által a KÉ 8969/2009 száon a közbeszerzési értesítőben 2009. ájus 20-án közzétett Egyösszegű,

Részletesebben

A hordófelület síkmetszeteiről

A hordófelület síkmetszeteiről 1 A hordófelület síkmetszeteiről Előző dolgozatunkban melynek címe: Ismét egy érdekes mechanizmusról azon hiányérzetünknek adtunk hangot, hogy a hordószerű test görbe felülete nem kapott nevet. Itt elneveztük

Részletesebben

TÖMEGHATÁS MODELLEZÉSE SIMULATION OF CROWD EFFECT

TÖMEGHATÁS MODELLEZÉSE SIMULATION OF CROWD EFFECT Gradus Vol 4, No 2 (207) 386-394 ISSN 2064-804 TÖMEGHATÁS MODELLEÉSE SIMULATION OF CROWD EFFECT Nagy Péter, Tasnádi Péter 2 GAMF Műszaki és Inforatikai Kar, Neuann János Egyete, Kecskeét 2 Terészettudoányi

Részletesebben

Bertrand-duopólium. Profitmaximum a Bertrand-modellben. Az árak egyenlõk és megegyeznek a. Kovács Norbert SZE KGYK, GT

Bertrand-duopólium. Profitmaximum a Bertrand-modellben. Az árak egyenlõk és megegyeznek a. Kovács Norbert SZE KGYK, GT 6. Elõadás Saikus Jáékok folyaás Az árverseny: Berrand, Berrand hiái, éreli Berrand Dinaikus Jáékok: Sakelerg-odell Kovás orer SZE KGYK, GT Berrand-duoóliu A. vállala erékei iráni keresle Berrand versenyen

Részletesebben

VÁROSI VÍZGŐZHÁLÓZAT MODELLEZÉSE ÉS IDENTIFIKÁCIÓJA

VÁROSI VÍZGŐZHÁLÓZAT MODELLEZÉSE ÉS IDENTIFIKÁCIÓJA dr. Szakonyi Lajos VÁROSI VÍZGŐZHÁLÓZAT MODELLEZÉSE ÉS IDENTIFIKÁCIÓJA Doktori (PhD) értekezés Pannon Egyete Vegyészérnöki Doktori Iskola Veszpré 009 VÁROSI VÍZGŐZHÁLÓZAT MODELLEZÉSE ÉS IDENTIFIKÁCIÓJA

Részletesebben

2. LOGIKAI FÜGGVÉNYEK MEGADÁSI MÓDSZEREI. A tananyag célja: a többváltozós logikai függvények megadási módszereinek gyakorlása.

2. LOGIKAI FÜGGVÉNYEK MEGADÁSI MÓDSZEREI. A tananyag célja: a többváltozós logikai függvények megadási módszereinek gyakorlása. . LOGIKI ÜGGVÉNYEK EGÁSI ÓSZEREI taayag célja: a többváltozós logikai függvéyek egadási ódszereiek gyakorlása. Eléleti iseretayag: r. jtoyi Istvá: igitális redszerek I.... pot. Eléleti áttekités.. i jellezi

Részletesebben

Klasszikus Fizika Laboratórium V.mérés. Fajhő mérése. Mérést végezte: Vanó Lilla VALTAAT.ELTE. Mérés időpontja:

Klasszikus Fizika Laboratórium V.mérés. Fajhő mérése. Mérést végezte: Vanó Lilla VALTAAT.ELTE. Mérés időpontja: Klasszikus Fizika Laboratóriu V.érés Fajhő érése Mérést égezte: Vanó Lilla VALTAAT.ELTE Mérés időpontja: 2012.10.11. 1. Mérés röid leírása A érés során egy inta fajhőjét kellett eghatározno. Ezt legkönnyebben

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertudományok Doktori Iskola

Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertudományok Doktori Iskola Szegedi Tudoányegyete Gyógyszertudoányok Doktori Iskola Gyógyszertechnológia Oktatási Progra Progravezető: Prof. Dr. Habil. Szabó-Révész Piroska Ph.D., D.Sc. Gyógyszertechnológiai Intézet Téavezető: Prof.

Részletesebben

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye

CompLex Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye 1 / 8 211.8.29. 12:4 Ingyenes, egbízható jogszabály szolgáltatás Magyarország egyik legnagyobb jogi A jogszabály ai napon (211.VIII.29) hatályos állapota tartaloszolgáltatójától A jel a legutoljára egváltozott

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT VIRÁG DÁVID

SZAKDOLGOZAT VIRÁG DÁVID SZAKDOLGOZAT VIRÁG DÁVID 2010 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Áramlástan Tanszék SZÁRNY KÖRÜLI TURBULENS ÁRAMLÁS NUMERIKUS SZIMULÁCIÓJA NYÍLT FORRÁSKÓDÚ SZOFTVERREL VIRÁG

Részletesebben

3. Technológiai és műveleti számítások

3. Technológiai és műveleti számítások Technológiai és űveleti száítások 3. Technológiai és űveleti száítások A technológiai száítások egyik fontos előfeltétele a folyaat inél jobb iserete. Erre általában, a szöveges leíráson túlenően, kétféle

Részletesebben

VEGYIPARI RENDSZEREK MODELLEZÉSE

VEGYIPARI RENDSZEREK MODELLEZÉSE VEGYIPARI RENDSZEREK MODELLEZÉSE ANYAGMÉRNÖK MSC KÉPZÉS SZAKMAI TÖRZSANYAG (nappali munkarendben) TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR KERÁMIA- és POLIMERMÉRNÖKI

Részletesebben

7. számú melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez

7. számú melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez 7. sú elléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és cíe: Budapesti Távhőszolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FŐTÁV Zrt.) 1116

Részletesebben

1. feladat Összesen 21 pont

1. feladat Összesen 21 pont 1. feladat Összesen 21 pont A) Egészítse ki az alábbi, B feladatrészben látható rajzra vonatkozó mondatokat! Az ábrán egy működésű szivattyú látható. Az betűk a szivattyú nyomócsonkjait, a betűk pedig

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK I gyakorlat

TARTÓSZERKEZETEK I gyakorlat Nyírási vasalás tervezése NYOMOTT ÖV (beton) HÚZOTT RÁCSRUDAK (felhajlított hosszvasak) NYOMOTT RÁCSRUDAK (beton) HÚZOTT ÖV (hosszvasak) NYOMOTT ÖV (beton) HÚZOTT RÁCSRUDAK (kengyelek) NYOMOTT RÁCSRUDAK

Részletesebben

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,,

F. F, <I> F,, F, <I> F,, F, <J> F F, <I> F,, F,=A4>, ahol A arányossági tényező: A= 0.06 ~, oszt as cl> a műszer kitérése. A F, = f(f,,) függvénykapcsolatot felrajzolva (a mérőpontok közé egyenes huzható) az egyenes iránytaogense a mozgó surlódási

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar. Körhengerhéjjal merevített körlemez stabilitásvizsgálata

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar. Körhengerhéjjal merevített körlemez stabilitásvizsgálata Miskolci Egyete Gépészérnöki és Inforatikai Kar Körengeréjjal erevített körleez stabilitásvizsgálata PD értekezés készítette: Bureister Dániel okleveles gépészérnök Sályi István Gépészeti Tudoányok Doktori

Részletesebben

3.3.3. Ragasztott kötések

3.3.3. Ragasztott kötések 3.3.3. Ragasztott kötések A ragasztott kötéseket azonos, vagy különböző anyagok, féek és neféek kötésére használjuk. Előnyei: Sokoldalúan használható: fé-, űanyag, keráia, bőr, fa, üveg azaz szinte inden

Részletesebben

1. feladat Összesen 17 pont

1. feladat Összesen 17 pont 1. feladat Összesen 17 pont Két tartály közötti folyadékszállítást végzünk. Az ábrán egy centrifugál szivattyú- és egy csővezetéki (terhelési) jelleggörbe látható. A jelleggörbe alapján válaszoljon az

Részletesebben

A u t o m a t i k a. vezérlõegység VCB. vezérlõegység

A u t o m a t i k a. vezérlõegység VCB. vezérlõegység A u t o a t i k a vezérlõegység VCB vezérlõegység Elvi kapcsolási rajz Helység Alternatív kivitel Légkezelõ berendezés elegvizes fûtõkaloriferrel, hûtõkaloriferrel, ventilátor fordulatszá (légennyiség)

Részletesebben

6. Számitási gyakorlatok

6. Számitási gyakorlatok űvelettani érési és száítási útutató 6. Száitási gyakorlatok 6.. közegek fizikai tulajdonságainak eghatározása int iseretes, a űvelettanban, úgy egyfázisú, int többfázisú közegekkel dolgozunk. Ezek a közegek

Részletesebben

M13/III. javítási-értékelési útmutatója. Fizika III. kategóriában. A 2006/2007. tanévi. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny

M13/III. javítási-értékelési útmutatója. Fizika III. kategóriában. A 2006/2007. tanévi. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny M/III A 006/007 tanévi Országos Középiskolai Tanulányi Verseny első (iskolai) fordulójának javítási-értékelési útutatója Fizika III kategóriában A 006/007 tanévi Országos Középiskolai Tanulányi Verseny

Részletesebben

FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika eelt szint 74 ÉESÉGI VIZSGA 07. ájus. FIZIKA EMEL SZINŰ ÍÁSBELI VIZSGA JAVÍÁSI-ÉÉKELÉSI ÚMUAÓ EMBEI EŐFOÁSOK MINISZÉIUMA A dolgozatokat az útutató utasításai szerint, jól követhetően kell javítani

Részletesebben

Az enzimkinetika alapjai

Az enzimkinetika alapjai 217. 2. 27. Dr. olev rasziir Az enziinetia alapjai 217. árcius 6/9. Mit ell tudni az előadás után: 1. 2. 3. 4. 5. Miért van szüség inetiai odellere? A Michaelis-Menten odell feltételrendszere A inetiai

Részletesebben

NATRII HYALURONAS. Nátrium-hialuronát

NATRII HYALURONAS. Nátrium-hialuronát Natrii hyaluronas Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.0. - 1 01/2008:1472 NATRII HYALURONAS Nátriu-hialuronát (C 14 H 20 NNaO 11 ) n [9067-32-7] DEFINÍCIÓ A nátriu-hialuronát a hialuronsav nátriusója. A hialuronsav D-glükuronsav

Részletesebben

OMEGA-3-SAVAKBAN GAZDAG ZSÍROS OLAJOK ZSÍRSAVÖSSZETÉTELE

OMEGA-3-SAVAKBAN GAZDAG ZSÍROS OLAJOK ZSÍRSAVÖSSZETÉTELE 2.4.29. Oega-3-savakban gazdag zsíros olajok Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.6-0/200:20429 2.4.29. OMEG-3-SVKBN GZDG ZSÍROS OLJOK ZSÍRSVÖSSZETÉTELE eghatározás alkalazható EPS- és DHS-tartalo kvantitatív eghatározására

Részletesebben

NC programok kiterjesztett számítógépes szimulációja Extended Simulation of NC Part Program With Computer Tools

NC programok kiterjesztett számítógépes szimulációja Extended Simulation of NC Part Program With Computer Tools NC prograok kiterjesztett száítógépes sziulációja Extended Siulation of NC Part Progra With Coputer Tools Erdéli Ferenc, Hornák Olivér eg. docens eg. tanársegéd Miskolci Egete, Inforatikai Intézet, Alkalazott

Részletesebben

14. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez

14. melléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez 14. elléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS ÖSSZEGEZÉS AZ AJÁNLATOK ELBÍRÁLÁSÁRÓL I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és cíek 1 (jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt)

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS 14. elléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I. szakasz: Ajánlatkérő I.1) Név és cíek 1 (jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt)

Részletesebben

1. Híg karbamid-oldat fagyáspontcsökkenésének meghatározása. Előkészítő előadás

1. Híg karbamid-oldat fagyáspontcsökkenésének meghatározása. Előkészítő előadás 1. Híg karbaid-oldat fagyáspontcsökkenésének eghatározása Előkészítő előadás 2018.02.12. Alapfogalak A fagyáspontcsökkenés: híg oldatok fagyáspontja indig alacsonyabb, int a tiszta oldószeré. A fagyáspontcsökkenés

Részletesebben

A 2010/2011. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának. feladatai és megoldásai fizikából. II.

A 2010/2011. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának. feladatai és megoldásai fizikából. II. Oktatási Hivatal A 010/011. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulányi Verseny első fordulójának feladatai és egoldásai fizikából II. kategória A dolgozatok elkészítéséhez inden segédeszköz használható.

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika eelt szint 0803 ÉRETTSÉGI VIZSGA 008. noveber 3. FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útutató utasításai

Részletesebben

II. MELLÉKLET AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI PONT(OK)

II. MELLÉKLET AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI PONT(OK) II. MELLÉKLET EURÓPAI UNIÓ Az Európai Unió Hivatalos Lapjának Kiegészítő Kiadványa 2, rue Mercier, L-2985 Luxebourg Fax: (352) 29 29 42 670 E-ail: p-ojs@opoce.cec.eu.int Inforáció és on-line foranyotatványok:

Részletesebben

Ellenáramú hőcserélő

Ellenáramú hőcserélő Ellenáramú hőcserélő Elméleti összefoglalás, emlékeztető A hőcserélő alapvető működésével és az egyszerűsített számolásokkal a Vegyipari műveletek. tárgy keretében ismerkedtek meg. A mérés elvégzéséhez

Részletesebben

9.1. ábra. Két részecske kölcsönhatási energiája a távolságuk függvényében

9.1. ábra. Két részecske kölcsönhatási energiája a távolságuk függvényében 9. Reális gázok * A tökéletes gáztörvényt egyszerűsége folytán széles körben alkalazzuk. Légköri nyoáson, alatta és ne túl sokkal felette a legtöbb gázra jól használható, a száításokban ne követünk el

Részletesebben

Al-Mg-Si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása

Al-Mg-Si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása l--si háromalkotós egyensúlyi fázisdiagram közelítő számítása evezetés Farkas János 1, Dr. Roósz ndrás 1 doktorandusz, tanszékvezető egyetemi tanár Miskolci Egyetem nyag- és Kohómérnöki Kar Fémtani Tanszék

Részletesebben

Hálózatmérés gyakorlat: Önálló hálózat mérése és kiegyenlítése, a hálózat bekapcsolása az országos koordinátarendszerbe

Hálózatmérés gyakorlat: Önálló hálózat mérése és kiegyenlítése, a hálózat bekapcsolása az országos koordinátarendszerbe Hálózatérés gyakorlat: Önálló hálózat érése és kiegyenlítése, a hálózat bekapcsolása az országos koordinátarendszerbe A Hálózatérési gyakorlat isertetése: A Hálózatérés gyakorlat során egy 4 pontból álló

Részletesebben

Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai

Radioaktív nyomjelzés analitikai kémiai alkalmazásai Rdioktív nyojelzés nlitiki kéii lklzási Izotóphígításos ódszerek A λn A ktivitás, n rdioktív gok ennyisége, bolási állndój. A fjlgos ktivitás kezdetben ( ): λn n N N z inktív hordozó ennyisége. N ennyiségű

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS

KÖZBESZERZÉSI ADATBÁZIS 14. elléklet a 44/2015. (XI. 2.) MvM rendelethez KÖZBESZERZÉSI DTBÁZIS Összegezés az ajánlatok elbírálásáról I. szakasz: kérő I.1) Név és cíek 1 (jelölje eg az eljárásért felelős összes ajánlatkérőt) Hivatalos

Részletesebben

A HCM megállapodás továbbfejlesztési

A HCM megállapodás továbbfejlesztési A HCM egállapodás továbbfejlesztési lehetőségei a földi ozgószolgálat nezetközi frekvenciakoordinációjában Unger Taás István Távközlési Tanszék Széchenyi István Egyete B.Sc. szakos villaosérnök hallgató

Részletesebben

Kazánlefúvatás: lehetőségek az elvesző energia visszanyerésére

Kazánlefúvatás: lehetőségek az elvesző energia visszanyerésére RACIONÁLIS ENERGIAFELHASZNÁLÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG 3.1 3.3 Kazánlefúvatás: lehetőségek az elvesző energia visszanyerésére Tárgyszavak: energiavisszanyerés; kazántápvíz; vízkezelés; kéiai összetevők; hulladékhő-visszanyerés;

Részletesebben

q=h(termékek) H(Kiindulási anyagok) (állandó p-n) q=u(termékek) U(Kiindulási anyagok) (állandó V-n)

q=h(termékek) H(Kiindulási anyagok) (állandó p-n) q=u(termékek) U(Kiindulási anyagok) (állandó V-n) ERMOKÉMIA A vzsgált általános folyaatok és teodnaka jellezésük agyjuk egy pllanata az egysze D- endszeeket, s tekntsük azokat a változásokat, elyeket kísé entalpa- (ll. bels enega-) változásokkal á koább

Részletesebben

2.9. Az egyszerű, tiszta anyagok fázisátalakulásai

2.9. Az egyszerű, tiszta anyagok fázisátalakulásai Kéiai potenciál Fejezetek a fizikai kéiából 2.9. Az egyszerű, tiszta anyagok fázisátalakulásai A indennapi életben találkozunk olyan kifejezésekkel, int fagyás, forrás, párolgás, stb. Mint a kifejezésekből

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS LEÍRÁSA

TARTALOMJEGYZÉK JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS LEÍRÁSA TARTALOMJEGYZÉK JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ÉS LEÍRÁSA ÉS SZABÁLYOZÁSI TERV I. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK 1 A rendelet hatálya 1 Szabályozási eleek 1 Sajátos jogintézények 2 Fogalo eghatározás

Részletesebben

Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2006 (IX.15) számú rendelete (egységes szerkezetben a módosításokkal)

Balatonfenyves Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2006 (IX.15) számú rendelete (egységes szerkezetben a módosításokkal) Balatonfenyves Község Önkorányzata Képviselő-testületének 21/2006 (IX.15) száú rendelete (egységes szerkezetben a ódosításokkal) BALATOFENYVES KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL. Balatonfenyves Község

Részletesebben