Új atomerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dokumentációja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Új atomerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dokumentációja"

Átírás

1 N1.8. sz. útmutató Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja Verzió száma: któber

2 Kiadta: Fichtinger Gyula az OAH főigazgatója Budapest, 2015 A kiadvány beszerezhető: Országs Atmenergia Hivatal Budapest

3 FŐIGAZGATÓI ELŐSZÓ Az Országs Atmenergia Hivatal (a tvábbiakban: OAH) az atmenergia békés célú alkalmazása területén működő, önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező rszágs illetékességű közpnti államigazgatási szerv. Az OAH-t a Magyar Köztársaság Krmánya 1990-ben alapíttta. Az OAH jgszabályban meghatárztt közfeladata, hgy az atmenergia alkalmazásában érdekelt szervektől függetlenül ellássa és összehanglja az atmenergia békés célú, biztnságs alkalmazásával, így a nukleáris és radiaktívhulladék-tárló létesítmények és anyagk biztnságával, nukleáris veszélyhelyzet-kezeléssel, nukleáris védettséggel kapcslats hatósági feladatkat, valamint az ezekkel összefüggő tájékztatási tevékenységet, tvábbá javaslatt tegyen az atmenergia alkalmazásával kapcslats jgszabályk megalktására, módsítására és előzetesen véleményezze az atmenergia alkalmazásával összefüggő jgszabálykat. Az atmenergia alkalmazása hatósági felügyeletének alapvető célkitűzése, hgy az atmenergia békés célú felhasználása semmilyen módn ne kzhassn kárt a személyekben és a környezetben, de a hatóság az indkltnál nagybb mértékben ne krlátzza a kckázatkkal járó létesítmények üzemeltetését, illetve tevékenységek flytatását. Az alapvető biztnsági célkitűzés minden létesítményre és tevékenységre, tvábbá egy létesítmény vagy sugárfrrás élettartamának minden szakaszára érvényes, beleértve létesítmény esetében a tervezést, a telephely-kiválasztást, a gyártást, a létesítést, az üzembe helyezést és az üzemeltetést, valamint a leszerelést, az üzemen kívül helyezést és a bezárást, radiaktívhulladék-tárlók esetén a lezárást követő időszakt, radiaktív anyagk esetén a szóban frgó tevékenységekhez kapcslódó szállítást és a radiaktív hulladék kezelését. Az OAH a szabályzati követelmények teljesítésének módját az atmenergia alkalmazóival egyeztetett módn, világs és egyértelmű ajánláskat tartalmazó útmutatókban fejti ki, azkat az érintettekhez eljuttatja és a társadalm minden tagja számára hzzáférhetővé teszi. Az atmenergia alkalmazásáhz kapcslódó nukleáris biztnsági, védettségi és nn-prliferációs követelmények teljesítésének módjára vnatkzó útmutatókat az OAH főigazgatója adja ki. Az útmutatók alkalmazása előtt mindig győződjön meg arról, hgy a legújabb, érvényes kiadást használja-e! Az érvényes útmutatókat az OAH hnlapjáról ( töltheti le.

4 ELŐSZÓ Az atmenergia békés célú, biztnságs alkalmazására vnatkzó legmagasabb szintű szabályzást az atmenergiáról szóló évi CXVI. törvény (a tvábbiakban: Atv.) tartalmazza. A nukleáris létesítmények nukleáris biztnsági követelményeiről és az ezzel összefüggő hatósági tevékenységről szóló rendelkezéseket a 118/2011. (VII. 11.) Krm. rendelet (a tvábbiakban: Rendelet) és mellékletei, a Nukleáris Biztnsági Szabályzatk (a tvábbiakban: NBSZ) határzzák meg. A nukleáris biztnsági követelmények és rendelkezések betartása mindazk számára kötelező, akik az Atv. 9. (2) bekezdése szerinti flyamats hatósági felügyelet alatt állnak, valamint e törvényben előírt hatósági engedélyhez kötött tevékenységet flytatnak, ilyen tevékenységben közreműködnek, vagy ilyen tevékenység flytatásáhz engedély iránti kérelmet nyújtanak be. A nukleáris biztnsági követelmények és rendelkezések mellett a követelmények közé tartznak az egyedi hatósági előírásk, feltételek és kötelezettségek, amelyeket az OAH a nukleáris létesítmény nukleáris biztnsága érdekében határzatban állapíthat meg. Az NBSZ-ben fglalt követelmények teljesítésére az OAH ajánláskat fgalmazhat meg, amelyeket útmutatók frmájában ad ki. Az útmutatókat az OAH a hnlapján közzéteszi. Jelen útmutató az engedélyesek önkéntes alávetésével érvényesül, nem tartalmaz általánsan kötelező érvényű nrmákat. A Rendelet 3. (4) bekezdése alapján, ha a kérelmező a nukleáris biztnsággal összefüggő engedély iránti kérelmét az útmutatókban fglaltak szerint terjeszti elő, tvábbá ha az engedélyes a nukleáris biztnsággal összefüggő tevékenységét az útmutatókban fglaltak szerint végzi, akkr az OAH a választtt módszert a nukleáris biztnság követelményei teljesítésének igazlására alkalmasnak tekinti, és az alkalmaztt módszer megfelelőségét nem vizsgálja. Az útmutatókban fglaltaktól eltérő módszerek alkalmazása esetén az OAH az alkalmaztt módszer helyességét, megfelelőségét és teljeskörűségét részleteiben vizsgálja, ami hsszabb ügyintézési idővel, külső szakértő igénybevételével és tvábbi költségekkel járhat. Ha az engedélyes által választtt módszer eltér az útmutató által ajánlttól, akkr az eltérés indklása mellett igazlni kell, hgy a választtt módszer legalább ugyanazt a biztnsági szintet biztsítja, mint az útmutatóban ajánltt. Az útmutatók felülvizsgálata az OAH által meghatárztt időszaknként vagy az engedélyesek javaslatára srn kívül történik.

5 A fenti szabályzást kiegészítik az engedélyesek, illetve más, a nukleáris energia alkalmazásában közreműködő szervezetek (tervezők, gyártók stb.) belső szabályzási dkumentumai, amelyeket az irányítási rendszerükkel összhangban készítenek.

6 N1.8. sz. útmutató 6/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS Az útmutató tárgya és célja Vnatkzó jgszabályk és előírásk 7 2. MEGHATÁROZÁSOK ÉS RÖVIDÍTÉSEK Meghatárzásk Rövidítések 8 3. AJÁNLÁSOK A SZERELÉSI ENGEDÉLYKÉRELEM ÖSSZEÁLLÍTÁSÁHOZ A szerelési engedélyezés terjedelme Az engedély hatálya Az engedély iránti kérelem tartalmi követelményei MELLÉKLET: A SZERELÉS ÁTADÁSI DOKUMENTÁCIÓ TARTALMA 33

7 N1.8. sz. útmutató 7/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja 1. BEVEZETÉS 1.1. Az útmutató tárgya és célja Az útmutató ajánláskat tartalmaz az NBSZ 1. melléklet fejezetében rögzített előírásk teljesítésére. Az útmutató célja, hgy ajánláskat adva a szerelési engedélyezéssel kapcslatsan egyértelművé tegye a hatósági elváráskat, és ezzel elősegítse az érvényes előíráskban meghatárztt nukleáris biztnsági kritériumk teljesülését, az alkalmaztt műszaki megldásknak megfelelően, a nukleáris biztnság szempntjából Vnatkzó jgszabályk és előírásk A nukleáris biztnsági követelmények jgszabályi hátterét az Atv. és a Rendelet biztsítja.

8 N1.8. sz. útmutató 8/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja 2. MEGHATÁROZÁSOK ÉS RÖVIDÍTÉSEK 2.1. Meghatárzásk Az útmutató az Atv. 2. -ában, valamint a Rendelet 10. számú mellékletében ismertetett meghatárzáskn kívül az alábbi definíciókat tartalmazza. Befejező építési munkálatk: ABOS 1 sztályba srlt berendezéseknél kétféle befejező építési munka létezik: a berendezések felállítása utáni befejező építészeti munka (a beszállító nyílás lefedése és a tisztaszerelési zóna kialakítását megelőző egyéb építési tevékenység), illetve üzembe helyezés utáni befejező építési, szerelési munka (az üzembe helyezési prvizóriumk elbntását követő, az üzemeltetési feltételek megteremtéséhez szükséges tevékenység). Deknzerválás: Berendezések (pl. szénacél köpennyel és rzsdamentes csőköteggel rendelkező hőcserélők) a szállítás és raktárzás srán szükséges állagmegóvás céljából alkalmaztt knzerváló rétegének eltávlítása. Inaktív üzembe helyezési próbák: A technlógiai rendszereken, rendszerelemeken a nukleáris fűtőanyag berakását megelőzően elvégzett minden üzembe helyezési próba. Hőtágulás ellenőrzési prgramk: Prgramk annak ellenőrzésére, hgy a meleg-járatás, vagy egyéb, az üzemi hőmérsékletre való felfűtés srán a tervekben előirányztt hézagk biztsítttak-e, illetve a felfűtésben érintett rendszerelemek defrmáció mentességének igazlására Rövidítések ABOS DN EJR FKSZ P&I Atmerőművi Rendszerek és Rendszerelemek Biztnsági Osztályba Srlása Névleges Átmérő Rendszerek, Rendszerelemek Aznsítására Alkalmaztt Egységes Jelölési Rendszer Főkeringtető szivattyú Csőkapcslási és műszerezési séma (Piping & Instrumentatin)

9 N1.8. sz. útmutató 9/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja 3. A JÁNLÁSOK A SZERELÉSI ENGEDÉLYKÉRELEM ÖSSZEÁLLÍTÁSÁHOZ 3.1. A szerelési engedélyezés terjedelme Az engedélyezési eljárás a nukleáris létesítmény engedélyesének kérelmére indul. Az engedély kérelem megalapzása az engedélyezési dkumentációban történik. A nukleáris létesítmény engedélyesének feladata, hgy az engedélyezési dkumentáció összeállításával biztsítsa a nukleáris biztnsági követelmények teljesülésének egyértelmű elbírálhatóságát az OAH számára. Az OAH rendelkezésére kell bcsátani minden lyan, az engedélyezésre benyújttt tevékenységgel kapcslats hiteles infrmációt tartalmazó dkumentumt, mely az érvényben lévő előírásk által meghatárztt nukleáris biztnsági követelmények teljesülését biznyítja. A benyújttt anyag - valamint az egyéb rendelkezésre álló infrmációk - ismeretében jelölhetők ki a dkumentáció pntsításra szruló területei, ezért a dkumentáció alábbi felsrlásnak eleget tevő benyújtása nem zárja ki az OAH kiegészítést elrendelő intézkedéseit. Ez minden esetben a tényállás tisztázása, a körültekintő és megalapztt döntés érdekében történik. A felhasznált előíráskat minden esetben pntsan meg kell adni a hivatkzás helyén. Atmerőmű esetében: A nukleáris biztnsági hatóság által kiadtt engedély alapján végezhető a szerelése: a) az 1. biztnsági sztályba tartzó rendszerelemeknek, Az atmerőmű rendszerelemeinek biztnsági sztályba srlását a tervező végzi el az NBSZ 3a.2.2. fejezetében rögzített követelmények alapján kialakíttt sztályba srlási elvek alapján. 3a ABOS 1. biztnsági sztályba kell srlni a) a B1 szintű izláló funkciót biztsító rendszereket és rendszerelemeket, [ ] Nymttvizes atmerőművek esetén ez a reaktr fővízkörét jelenti.

10 N1.8. sz. útmutató 10/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja A fővízkör határát a 3a pnt szerint állapítják meg: A fővízkört, mint a nymás alatt lévő B1 funkcióval rendelkező, primerköri hőhrdzót tárló rendszert, úgy kell megtervezni, hgy: [ ] c) a fővízkör lezárását a becsatlakzó csővezetékek törése esetére minden csővezetéken két, a fővízkörhöz közel elhelyezkedő elzáró szerelvénnyel kell biztsítani; [ ] A szerelési engedély hatálya tehát a fővízköri nymástartó berendezésekre (reaktr, gőzfejlesztők, fő keringtető szivattyúk, illetve fővízköri csővezetékek), valamint a fővízkörhöz csatlakzó rendszerek csővezetékeire terjed ki a másdik elzáró szerelvényig. Amennyiben a létesítendő atmerőmű egyéb rendszerelemei (beleértve a prgramzható rendszerelemeket is) között lesz ABOS 1. biztnsági sztályba srlt elem, akkr ezekre vnatkzóan az OAH a létesítési engedély elbírálásakr rendelkezni fg a szerelési engedélyezésre vnatkzó kötelezettség NBSZ pntja értelmezésére. Az OAH által szerelési engedély csak a hatósági engedély alapján gyárttt, vagy beszerzett fővízköri berendezések és azk rendszerelemeinek, valamint ABOS 1. biztnsági sztályba srlt rendszerelemek szerelésére kerül kiadásra A nukleáris biztnsági hatóság által kiadtt engedély alapján gyárthatók: a) az 1. biztnsági sztályba tartzó rendszerelemek, A gyártási engedély az abban rögzített feltételek teljesülése esetén a rendszerelem gyártására és a telephelyre történő beszállítására jgsít fel. A felsrlt fővizköri rendszerelemek határát az MSZ : Nukleáris létesítmények kmpnenseinek létesítési szabályai 1-1 rész: 1. sztályú kmpnensek NB pntja alapján kell megállapítani: NB A kmpnensek határa A tervezési specifikációban meg kell határzni a kmpnens határát, amelyhez csővezeték vagy más kmpnens csatlakzik. A határ ne legyen közelebb bármely edényhez, tartályhz, szivattyúhz vagy szerelvényhez, mint: (a) hegesztett kötések esetén az első körvarrat (a kötővarratt a csővezeték részének kell tekinteni);

11 N1.8. sz. útmutató 11/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja (b) (c) csavarztt csatlakzásk esetén az első karima felülete (a csavarkat a csővezeték részének kell tekinteni); csavarmenetes csatlakzásk esetén az első menetes kötés. NB A kmpnensek és a tartzékk közötti határ NB Tartzékk (a) (b) (c) A tartzék a kmpnens nymástartó részének belső vagy külső felületéhez kapcslódó, vagy csatlakztattt eleme. A tartzéknak lehet nymástartó vagy nem nymástartó funkciója. (1) A nymástartó funkciójú tartzékk közé lyan tételek tartznak, mint például a merevítők és a csőelágazásk vagy az edénynyílásk megerősítése. (2) A nem nymástartó funkciójú tartzékk például: (a) (b) szelepvezeték, hővédő burklatk és frgólapátk; zónatartó szerkezetek, belső szerkezetek vagy egyéb, a reaktrtartályn belüli egyéb állandó szerkezetek, valamint (c) tartálynyergek, tartó- vagy függesztő-fülek, knzlk, csőbilincsek, hajtókerekek, szegélyek és egyéb alkatrészek a terhelési hatásvnaln. A tartzékknak lehet szerkezeti vagy nem szerkezeti funkciója. (1) A szerkezeti funkciójú (szerkezeti) tartzékk: (a) (b) (c) elláthatnak nymástartó funkciót, lehetnek zónatartó szerkezetek, belső szerkezetek vagy a reaktrtartályn belüli egyéb állandó szerkezetek, vagy lehetnek a terhelési hatásvnaln. (2) Azk a tartzékk, amelyeknek nincs szerkezeti funkciója (nem szerkezeti tartzékk): (a) (b) nem látnak el nymástartó funkciót, nincsenek a terhelési hatásvnaln. Nem szerkezeti tartzékk például az adattáblák, szigeteléstartók, valamint a tartó- és emelőfülek. NB Érvényességi határ. A nymástartó kmpnens és a tartzék között a tervezési specifikációban meghatárztt érvényességi határ nem lehet közelebb

12 N1.8. sz. útmutató 12/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja a kmpnens nymástartó részéhez, mint a következő (a) (g) bekezdés szerinti meghatárzttak. (a) (b) (c) (d) (e) (f) (g) Az lyan tartzékkat, amelyeket a kmpnenssel együtt öntenek vagy kvácslnak, és a kmpnens felületén kialakíttt varratkat a kmpnens részének kell tekinteni. A nymástartó funkciójú tartzékkat, varratkat és rögzítő elemeket a kmpnens részének kell tekinteni. A következő (d) és (e) bekezdést kivéve, a nymástartó kmpnens és a nymástartó funkcióval nem rendelkező tartzék közötti határ a kmpnens felületén legyen. A kmpnens nem nymástartó szerkezeti tartzékának első kötővarratát a kmpnens részének kell tekinteni, kivéve, ha a varrat 2t-nél nagybb távlságra van a kmpnens nymástartó részétől, ahl t a nymástartó anyag névleges vastagságát jelenti. A kmpnens nymástartó részétől 2tnél messzebb lévő első varratt a tartzék részének kell tekinteni. A kmpnens nem szerkezeti tartzékának első összekötő varratát a tartzék részének kell tekinteni. A kmpnens nymástartó részétől 2t vagy kisebb távlságban lévő első kötővarrat feleljen meg az NB szakasznak. A nem nymástartó tartzékt a kmpnenshez csatlakztató mechanikus rögzítőelemeket a tartzék részének kell tekinteni. A határ az előző (a) (f) bekezdés szerintinél távlabb is elhelyezkedhet a kmpnens nymástartó részétől, ha elő van írva a tervezési specifikációban. A szerelési engedély a szerelési ütemtervhez igazdóan önálló rendszerelemenként is benyújtható, amennyiben előzetesen igazlták, hgy a teljes fővízköri rendszer vagy az ABOS 1. biztnsági sztályba srlt rendszerelemek (beleértve a prgramzható rendszerelemeket is) szereléséhez szükséges előzetes feltételek (szervezeti feltételek, tisztaszerelés, állagmegóvás, gedéziai felmérések, dkumentációs eljárásk, verifikációs és validációs prgramk, stb.) biztsítttak Az engedély hatálya A szerelési engedély az abban rögzített feltételek teljesülése esetén a rendszerelem felállítására vagy beépítésére, más rendszerelemekhez való csatlakztatására, az üzembevételhez szükséges előkészítő tevékenységek

13 N1.8. sz. útmutató 13/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja végrehajtására, így különösen a csővezetékek msatására, aktív rendszerelem vagy kmpnensei működési próbájára jgsít fel. A szerelési engedély hatálya (az egyéb szükséges engedélyek megléte esetén) kiterjed a nukleáris fűtőelemek kivételével: a rendszerelemeknek a raktárzási helytől a végleges helyükre történő beszállításra, az épületszerkezeteknek a rendszerelemek beszállításáhz szükséges készültségének ellenőrzésére, a beszállítást követő tvábbi építési munkák alatti állagmegóvásra, a szereléshez szükséges gedéziai bemérési prgram megvalósítására, a szereléshez szükséges ideiglenes szerkezetek felállítására, a szerelési, hegesztési, ellenőrzési, anyagvizsgálati és dkumentálási tevékenységek jóváhagyására, az esetleg szükséges knzerválási és deknzerválási tevékenységek jóváhagyására, a rendszerelemek épületszerkezetekhez való rögzítésére, a szereléssel azns időben és helyszínen flytattt egyéb létesítési tevékenységek jóváhagyására, a rendszerelemek, illetve a kmplett fővízkör tisztítására, msatásk elvégzésére, a fővízkör nymáspróbáira, a fővízköri rendszerelemek krrózióvédelmi és hőszigetelési munkáinak jóváhagyására, a fővízköri rendszerelemek nullállapt-felvételi prgramjának jóváhagyására, valamint a fővízkör üzemagyag nélküli hideg és meleg járatási prgramjának jóváhagyására, az erőmű rendszereihez tartzó kmmunikációs és jelző kábelekhez való csatlakztatásra, valamint a végrehajtó szerves és részleges rendszerelem tesztekre Az engedély iránti kérelem tartalmi követelményei Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

14 N1.8. sz. útmutató 14/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja a) a rendszerelem megnevezését, biztnsági és földrengés-biztnsági sztályba srlását, a rendszerelem által elláttt biztnsági funkció megnevezését; b) a rendszerelem feladatát az atmerőművi blkk, illetve a kiégett üzemanyag átmeneti tárlására szlgáló létesítmény minden tervezett üzemállaptában; c) a jgszabályban és a nukleáris létesítmény Előzetes Biztnsági Jelentésében a rendszerelemre, a beépítés helyére, a biztnsági és földrengés-biztnsági sztályra meghatárztt, a szerelésre vnatkzó műszaki és minőségi követelményeket, tvábbá a gyártmány tervezője által előírtakat; d) a nukleáris biztnsági követelmények figyelembevételét igazló tervezői nyilatkzatkat; e) a szerelési tevékenység és szerelési technlógiák tervdkumentációját; f) a szerelés ellenőrzési tervét, az ellenőrző szervezet megnevezését és a tevékenység elvégzésére való alkalmasságt igazló dkumentumkat; g) az üzembevételt előkészítő tevékenységeket, így különösen csővezetékmsatás, feszültség alá helyezés, működtetési próba, ezeknek a tevékenységeknek a végrehajtása srán a nukleáris biztnsági követelmények teljesülése érdekében végzendő műszaki és adminisztratív jellegű tevékenységeket tartalmazó dkumentációt; h) a szerelés megfelelőségét igazló átadási dkumentáció tartalmi követelményeit; i) a tervező és a szerelést végző szervezet minősítését igazló dkumentumkat; valamint j) az eljáráshz kapcslódóan a nukleáris biztnsági hatóság által kiadtt engedély ügyszámát, a kérelem megalapzásáhz felhasznált, az engedélyes által krábban benyújttt dkumentáció megnevezését és ezek aznsítóit. Dkumentáció-jegyzéket kell készíteni annak érdekében, hgy a benyújttt dkumentáció kötetei, fejezetei, alfejezetei és mellékletei egyértelműen aznsítható módn hivatkzttak, az eljárás srán hivatkzhatók, valamint a későbbiekben szükségessé váló módsításk megfelelően dkumentálhatók legyenek. A váltzásk nyilvántartására következetes jelölésrendszert kell alkalmazni. A szerelendő rendszerelem(ek) dkumentumai: a szerelési engedélykérelemben be kell mutatni a felszerelendő ill. beépítendő rendszerelemre vnatkzó, beépítést megelőző deknzerválási minőségellenőrzési, üzemeltetési, karbantartási, esetleges krlátzáskat tartalmazó stb. előíráskat.

15 N1.8. sz. útmutató 15/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja Hsszabb tárlás után mindig szükséges meggyőződni a rendszerelem eredeti minőségének megőrzéséről. E fejezetben fel kell srlni az eltelt tárlási idő függvényében szükségessé váló ellenőrzések körét. A beadványnak tartalmaznia kell a tervező, illetve a gyártómű előírásait a helyszíni üzembe helyezésre vnatkzóan. Tartalmaznia kell tvábbá a részegységek helyszíni szerelésére, üzembe helyezésére vnatkzó minőségi és vizsgálati előíráskat, megjelölve a megengedhető hibakritériumkat is. Azn dkumentumk szerelési engedélyezési dkumentációban történő ismételt benyújtása nem szükséges, melyek a rendszerelem az OAH-hz benyújttt gyártási vagy behzatali engedélyezési dkumentációjában már szerepeltek. Műszaki biztnsági megalapzás: az engedély kérelemhez műszaki biztnságt megalapzó fejezetet kell összeállítani. Ebben a szereléssel érintett, és a kapcslódó technlógiai rendszerek, valamint az atmerőművi blkk üzemvitelével, műszaki sugárvédelemével kapcslats biztnsági intézkedéseket kell ismertetni. Szerelési tervrajzk: az engedély kérelemhez mellékelt tervrajzk lyan részletességűek legyenek, hgy azk alapján a szerelés elvégezhető, és az előírt biztnsági kritériumk teljesülése egyértelműen elbírálható legyen. A szerelési engedélykérelem megszerzésének ütemezése A fővízköri rendszer szerelése, illetve ennek engedélyezése az atmerőművi blkk létesítésének sajátsságaiból adódóan általában több ütemben valósulhat meg: főberendezések beszállítása és beemelése, állagmegóvás a tvábbépítés alatt, a fővízkör szerelése és hegesztése, a főberendezések összeszerelése, a fővízkörhöz kapcslódó rendszerek csővezetékeinek szerelése és hegesztése, villams és irányítástechnikai rendszerek szerelése, befejező építési munkálatk, msatásk és esetleg deknzerválás, krrózióvédelem és hőszigetelés, inaktív üzembe helyezési próbák,

16 N1.8. sz. útmutató 16/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja anyagvizsgálati revíziók. Az engedélyes a létesítési engedély megalapzásaként benyújtja a létesítési tevékenységek ütemezését, beleértve szerelési tevékenységekhez szükséges tervezési és engedélyezési feladatkat is. A szerelési engedélykérelem ütemezéséről az OAH a létesítési engedélyben rendelkezik. A rendszerelemek megnevezése A megnevezés tartalmazza az NBSZ 3.a kötet 3a és az NBSZ 9. kötet pntjai szerinti funkcinális aznsítókat. 3a A rendszerek, rendszerelemek aznsítására, a rendszertechnikai helyét is egyértelműen aznsító jelölési rendszert kell kialakítani A funkcinális aznsító rendszernek alkalmasnak kell lennie minden, a rendszer funkcióinak ellátásában részt vevő rendszerelem aznsítására. A műszaki aznsító rendszernek alkalmasnak kell lennie a rendszerelemek élettartama srán szükséges minden tevékenység, így különösen: építés, gyártás, szerelés, hegesztés, üzembe helyezés, üzemeltetés, karbantartás, anyagvizsgálatk, javítás, csere, öregedéskezelés, környezetállósági minősítés helyének aznsítására. A szerelés srán alkalmazandó hegesztési varratkra varratnkénti aznsítási rendszert vezetnek be, melyben megkülönböztetik a gyári, illetve előszerelésben készített varratkat a helyszíni szerelési varratkat, tvábbá megjelölik a javíttt varratkat. A rendszerelemek műszaki aznsító rendszerének részletes követelményeit a tervezési kézikönyvben kell meghatárzni. Osztályba srlásk Az egyes rendszerelemek esetén minimálisan meghatárzzák a biztnsági sztályt, a földrengés-biztnsági és környezetállósági sztályt, illetve amennyiben a létesítés srán alkalmazzák - a hegesztési, tisztasági, minőségbiztsítási és egyéb sztályba srlásk jellemzőit. Az OAH - a szerelendő rendszerelem biztnsági sztályától függetlenül - előírhatja a megvalósulási tervek utólags, szerelés befejezését követő benyújtását is. A rendszerelemek feladatai Az engedélykérelemben az Előzetes Biztnsági Jelentésnek megfelelően meghatárzzák a rendszerelem funkció ellátási feladatait nrmál üzemeltetés, várható üzemi események, tervezési üzemzavark és

17 N1.8. sz. útmutató 17/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja balesetek, tvábbá speciális üzemmódk, ún. üzembe helyezés, karbantartás, állagmegóvás stb. idején. A rendszerelem egyes feladataihz rendelten meghatárzzák a következőket: műszaki paraméterek, üzemeltetési körülmények, tervezési, méretezési igénybevételek és terhelések (nymás, hőmérséklet, üzemi közeg kémiai jellemzői, földrengés, ciklikus fárasztó igénybevétel, dinamikus hatásk, neutrn-besugárzás, vibráció, stb.). kapcslódási és illesztési követelmények (funkcinális és fizikai kapcslatk, gemetriai paraméterek, technlógiai paraméterek), teljesülését a beépített anyagkra vnatkzó követelmények teljesülését elhelyezési és elrendezési követelmények, megbízhatósági követelmények. kezelési feltételek. A szerelésre vnatkzó műszaki és minőségi követelmények A knkrét szerelésre vnatkzó műszaki és minőségi követelményeket a tervező határzza meg a pntban részletezett ütemezés sajátsságainak figyelembevételével. Megengedhető, hgy az alábbiakban leírt műszaki és minőségi követelmények egy része a tervezési kézikönyvben legyen szabályzva. (a) A szerelésre vnatkzó gyártóműi előírásk betartása Az NBSZ a gyártási dkumentációval szemben megköveteli, hgy: A rendszerelemmel együtt szállítandó átadási dkumentációnak elegendő infrmációt kell tartalmaznia az alábbiak végrehajtására: c) a rendszerelem biztnságs üzemeltetése, karbantartása és felügyelete, A szerelési engedélykérelem részeként bemutatják, hgy a gyártómű által meghatárztt szerelési követelményeket betartják, illetve eltérések esetén biznyítják az alkalmaztt megldásk egyenértékűségét. A gyártóművi ajánlásk vnatkzhatnak a deknzerválási módszer leírására, összeszerelési srrend, beállításk, tesztek, vizsgálatk, emelések elvégzésének módjára, stb.)

18 N1.8. sz. útmutató 18/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja (b) A tervező és a szerelést végző, ellenőrző szervezet minősítését igazló dkumentum Csatlják a szerelési engedélyt megalapzó terveket, dkumentációt készítő tervező személyére és a tervezést végző szervezetre előírt minősítési, feljgsítási kiratk máslatát, beleértve azt az esetet is, amikr a szerelési engedélykérelem dkumentációjának egy részét a szerelő szervezet tervező részlege készíti. A szerelést végző szervezetre és a szerelésben résztvevő személyzetre vnatkzó minősítő kiratk máslata: benyújtják a szerelő szervezet minőségügyi, környezetvédelmi, hegesztési, és egyéb tanúsítványait, beleértve a bevnt alvállalkzók hasnló dkumentumait is. Hasnló módn bemutatják a szerelés ellenőrzését végző szervezet alkalmasságát biznyító dkumentumkat (akkreditációs kiratt). (c) A szerelési tevékenység irányítása Az építést-szerelést végrehajtó szervezet feladata az általa végzendő tevékenység részletes terveinek elkészítése, és ezek jóváhagyatása az építést-szerelést irányító szervezettel Az építést-szerelést flyamatsan karbantarttt terv alapján kell flytatni A műszaki személyzetnek speciális képzést kell nyújtani úgy, hgy az kiegészítse az isklai képzést, ktatást és jártasságt nyújtsn az atmerőművi blkk létesítési prgramjában, tvábbá felkészítse az egyes személyeket tevékenységük ellátására. (d) A szerelést irányító szervezet szerepe A szerelési engedélykérelemben bemutatják, hgy a szerelés az atmerőművi blkk létesítésének ütemtervébe illeszkedően, az Előzetes Biztnsági Jelentésben bemutattt feltételek szerint, az építéssel, illetve a beszerelendő berendezések gyártásával összehanglt, flyamatsan aktualizált szerelési ütemterv alapján fg megvalósulni. A szereléshez szükséges kiviteli tervek, építészeti készültség, rganizációs feltételek, valamint berendezések, anyagk és szerkezetek rendelkezésre állnak. Az engedélykérelem tartalmazza a szerelő szervezetnek és alvállalkzóinak a szerelést irányító szervezet általi felügyeleti tervét, amely legalább az alábbiakra terjed ki: a szerelő szervezet alkalmasságának igazlása,

19 N1.8. sz. útmutató 19/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja a szerelés minőségbiztsítási tervében megfgalmaztt feltételek meglétének ellenőrzése, a szerelési tervek és technlógiák megfelelősége: Összefglaló szerelési leírást kell adni. Az összefglaló szerelési leírásban a helyszíni szerelés (beépítés, felállítás) műveleteit kell ismertetni, közölve valamennyi fntsnak ítélt kapcslódó infrmációt. Lehetőség van egyszerű, vázlats ábrák felhasználására is. Itt kell feltüntetni a tervező által meghatárztt /biztnsági, minőségbiztsítási, földrengés-állósági, tisztasági/ sztálykat, megjelölve az sztályzás alapdkumentumát, ismertetve az alkalmaztt szempntrendszert. A műszaki leírásban szükséges a tárgyi tevékenységhez kapcslódó, érvényes gyártási, behzatali, átalakítási engedélyek, valamint - megváltztt biztnsági jellemzők esetén - a biztnsági jelentés megfelelő részének meghivatkzása. A nukleáris szakterületre érvényes speciális technlógiai előírásk (pl.: tisztasági követelmények, bevnatlás, alkalmazható segédanyagk stb.) betartásának ellenőrzése céljából az OAH részére be kell mutatni a szerelés kivitelezéséhez szükséges technlógia minden lényeges, - kritikus tevékenységet, műveletet tartalmazó - elemét. A munkaflyamatkat és tevékenységeket irányító dkumentumk - a munka összetettségével és jelentőségével összemérhetően - lyan részletességűek legyenek, melyek a tevékenységekhez a végrehajtó szervezet és a végrehajtási hely egyértelmű hzzárendelését biztsítják. Jóváhagytt általáns vagy típustechnlógia esetén elégséges ennek, valamint a jóváhagyó dkumentum aznsítójának meghivatkzása. a hegesztési és egyéb speciális különleges flyamatk (hőkezelés, deknzerválás stb.) technlógiai leírásának megfelelőségének igazlása, az ellenőrzési és dkumentációs eljárásk megfelelősége, az eltérések, hibák és egyéb nem-megfelelőségek jelentésének és kezelésének módja, a szerelő szervezet és a szerelés irányító szervezet közötti infrmációs kapcslat leírása. (e) A személyzet képzése és tanúsítása A személyzet képezését és minősítését úgy végzik, hgy alkalmassá váljn feladatainak ellátására és tisztában legyen tevékenységének a nukleáris biztnságra gyakrlt hatásával.

20 N1.8. sz. útmutató 20/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja A műszaki személyzet képzését úgy hajtják végre, hgy az kiegészítse az előzetes képzést, ktatást és jártasságt, és felkészítse az egyes személyeket tevékenységük ellátására. Azkn a szakterületeken, ahl a személyzet képzését és minősítését jgszabályk vagy szabványk szabályzzák (pl. hegesztők, anyagvizsgálók), értelemszerűen biztsítják a vnatkzó előírásknak való megfelelést is. (f) Az engedélykérelem tartalmazza a rendelkezésre álló személyzet képzésére és tanúsítására vnatkzó infrmációkat, így különösen: a szerelést irányító személyek végzettségét, gyakrlatát valamint a szerelési követelményekkel kapcslats ismereteiket az engedélyes prjektirányítási prgramjának követelményei szerint, a hegesztő, anyagvizsgáló és más, tanúsításhz kötött munkavállalók tanúsításának és az engedélyezés tárgyát képező szerelési munka általuk végrehajtandó technlógiáinak ismeretét igazló dkumentumkat. (h) Minőségbiztsítási terv A szerelési engedélykérelemben az engedélyezendő tevékenység terjedelmének, szakmai összetételének és kmplexitásának megfelelően igazlják, hgy a szerelő szervezet és az általa megbíztt alvállalkzók rendelkeznek a rendszerelem szerelésére - felállítására vagy beépítésére, más rendszerelemekhez való csatlakztatására, az üzembevételhez szükséges előkészítő tevékenységek végrehajtására, így különösen a csővezetékek msatására, aktív rendszerelem vagy kmpnensei működési próbájára - vnatkzó: knkrét minőségügyi eljáráskkal, a szereléshez szükséges személyi feltételekkel és erőfrráskkal, a szerelési tevékenység srrendjét rögzítő minőségügyi tervvel, melynek lényeges elemei: a szerelést, annak minden közbenső fázisáhz előírt megelőző ellenőrzések és vizsgálatk köre, a szerelés tervezése, a szerelés végrehajtása,

21 N1.8. sz. útmutató 21/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja a szerelés megfelelőségének flyamatközi- és végellenőrzése a szakterületi sajátsságk szerinti részletességgel és összetételben, a készültségi állapt ellenőrzése, dkumentumk nyilvántartása, beszerzés, gyártás minőségbiztsítása (alapanyag, félkész- és késztermékek, segédanyagk). A rendszer/rendszerelem szerelési flyamatának bemutatására a szerelést végző szervezet ismerteti a rendszer/rendszerelem szerelésére vnatkzó minőségbiztsítási rendszerét, az ahhz kapcslódó ellenőrzéseket és ezek elvégzésének módszerét. A minőségügyi dkumentációnak - a végzendő tevékenységre jellemző speciális követelményekre kncentrálva - az előírt biztnsági kritériumk teljesülését kell biztsítania. A minőségbiztsítási terv vnatkzó fejezetében elemzik a szerelést végző szervezet által átadtt minőségügyi rendben fglaltakat, megindklják azk elégségességét és megfelelőségét. A rendszerelem beépítése srán végzendő helyszíni szerelés, műhelyben történő előszerelés flyamatait, eljárásait szabályzó dkumentációk terjedelmében meghatárzzák a következőket: hegesztési technlógia, előgyártási utasításk, ellenőrzési és vizsgálati utasításk, szerelési terv, a szerelés nyilvántartási és átvételi dkumentációja, átadás-átvételi eljárásk. A minőségügyi tervnek tartalmaznia kell a szerelésre vnatkzó minőségellenőrzési prgramt, melyben - a megfelelőségi kritériumk egyértelmű hzzárendelésével - meg kell határzni: a rendszerelem névleges adatait, a tevékenység megkezdésének előfeltételeit: a készültségi állaptt, a szerelést megelőző ellenőrzések és vizsgálatk körét, a személyi feltételeket (pl.: képzettség), a szükséges alap- és segédanyagk, mérőeszközök minőségét,

22 N1.8. sz. útmutató 22/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja a tevékenység közbenső ellenőrzési pntjait, és a végrehajtó szervezetet, a befejezést követő, a szerelés eredményességét ellenőrző specifikus próbák (funkciópróbák) és ellenőrzések körét, és ezek minősítő kritériumait, a dkumentálás rendjét. Tervezői nyilatkzatk Az előírásk és követelmények figyelembevételét igazló tervezői nyilatkzatk az alábbiak: Tervezői nyilatkzat az NBSZ előírásk és más jgszabályi, és szakmai követelmények betartásáról az egyes engedélyezési tervkötetek terjedelmében illetve a különböző tervkötetek illeszthetőségéről. Munkavédelmi tervezői nyilatkzat a szükséges munkavédelmi előírásk megtételéről. Tűzvédelmi tervezői nyilatkzat a szükséges tűzvédelmi óvintézkedések előírásáról. Sugárvédelmi tervezői nyilatkzat szükség esetén a megfelelő sugárvédelmi előírásk megtételéről. Környezetvédelmi tervezői nyilatkzat szükség esetén a megfelelő környezetvédelmi előírásk megtételéről. Szerelési tevékenység és szerelési technlógiák Az építési-szerelési tervben ki kell térni az alábbiakra: a) meg kell határzni a munkaterület, a rendszerelemek, a kiviteli tervek, a szerelési technlógiák és a részrganizációs tervek követelményeit; b) a pnt szerinti aznsítási rendszer bemutatása, az építésiszerelési dkumentációk sztályba srlási, átvételi, megőrzési, visszakeresési és érvénytelenítési szabályainak ismertetésével; c) az aznsítási rendszerben meg kell különböztetni az építési-szerelési flytatására és ellenőrzésére szlgáló nyilvántartási dkumentációkat, és a rendszerek, rendszerelemek megvalósulási állaptát rögzítő átadási dkumentációt, valamint szabályzni kell az infrmációnak a nyilvántartási dkumentációból az átadási dkumentációba való átkerülési flyamatát; d) meg kell határzni azkat a nemmegfelelőségeket, amelyeket be kell jelenteni a az építést-szerelést irányító szervezet számára;

23 N1.8. sz. útmutató 23/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja e) szabályzni kell a különleges flyamatk, így különösen a hegesztés, a hőkezelés, a rncslásmentes anyagvizsgálat felügyeletét; valamint f) szabályzni kell a szerelési területen szükséges befejező építési munkák, valamint az azns szerelési területen dlgzó több szerelő szervezet munkavégzési feltételeit Az építéshez és szereléshez szükséges anyagk helyszíni tárlásáhz, kezeléséhez, mzgatásáhz szükséges létesítményeket, így különösen épületeket, építményeket, helyhez kötött eszközöket, valamint berendezéseket, így különösen szerelő, vizsgáló, anyagmzgató emelő gépeket, hrdzható eszközöket kell biztsítani Az építési-szerelési munkaterületet úgy kell előkészíteni, hgy biztsítttak legyenek a jó minőségű munkavégzés feltételei - így különösen fűtés, szellőzés, világítás -, valamint az előírt helyeken a tiszta szerelés körülményei A beépítésre vagy szerelésre kerülő rendszerelemek előírt minőségének megóvása érdekében rendtartási intézkedéseket kell kidlgzni és fganatsítani. Ide tartzik a szerelési terület, a létesítmények, a beépítendő anyagk és rendszerelemek kezelésének módszere és rendje Meg kell határzni a rendtartási tevékenység tisztasági követelményeit. Ahl tisztaszerelési zónákat alkalmaznak, azkat egyértelműen meg kell jelölni, és használatuk szabályzására eljárás-, végrehajtási vagy munkautasításkat kell kiadni ABOS 1. biztnsági sztályba srlt rendszerelemek szerelésénél lépésről-lépésre típusú szerelési, hegesztési, vizsgálati és dkumentálási technlógiákat kell készíteni A szerelés előkészítése srán ismételten ellenőrizni kell a beépítésre kerülő anyagkat, rendszerelemeket. Nem megfelelő, nem aznsítható, hiánys biznylattal, vagy biznylat nélkül leszállíttt anyag, rendszerelem nem építhető be Ellenőrizni kell a szereléshez felhasználni kívánt szerszámk, eszközök, készülékek, munkahelyi berendezések állaptát abból a szempntból, hgy azkkal az előírt minőségű és tisztaságú munka elvégezhető legyen. A szerelési engedélykérelemben be kell mutatni az alábbiakat:

24 N1.8. sz. útmutató 24/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja (a) Munkaterület átvételi követelmények A szerelési engedélykérelemben meghatárzzák a szerelési munkák megkezdésének feltételeit jelentő szerelési munkaterület átvételi követelményeket, különös tekintettel az alábbiakra: a szerelési munkaterület építészeti készültsége, a gedéziai felmérések készültsége, a teheremelő szerkezetek rendelkezésre állása, egyéb szerelési feltételek (fűtés, szellőzés világítás stb.) rendelkezésre állása, a szereléssel együtt végzendő egyéb szerelési és építési munkák szervezésének feltételei és követelményei, tisztasági és idegentest mentességi követelmények (beléptető rendszer, szerszámk nyilvántartása, nedves takarítási követelmények stb.) (b) Szerelés-rganizáció A szerelési rganizációs terv rögzíti az alábbiakat: a berendezések és anyagk beszállítása a szerelési munkaterületre, a szerelési munkaterület installációs ellátása (elektrms energiaellátás, világítás, fűtés és szellőztetés, préslevegő ellátás szükség szerint stb.), teheremelő szerkezetek, vnszlási segédszerkezetek, ideiglenes beszállító nyílásk, a szerelési munkaterület megközelítése, a szereléssel azns helyszínen és azns időben végzendő létesítési tevékenység. (c) Egyedi berendezések emelési tervei Egyedi nehéz berendezések emeléséhez tervet kell készíteni (ld. 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet az Emelőgép Biztnsági Szabályzat kiadásáról). Az emelési tervnek tartalmaznia kell legalább: az emelési művelet előkészítését, az emelés srán használt berendezések, készülékek, eszközök felsrlását, a berendezés megfgásának módját, megkötésének, emelésének vázlatát, az emelés srán használats készülékek tervét,

25 N1.8. sz. útmutató 25/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja az emelés srán betartandó biztnságtechnikai előíráskat. (d) Szerelési technlógia A szerelési technlógia a szerelésellenőrzési technlógiával összhangban tartalmazza az alábbiakat: a berendezés (rendszerelem) szerelési jellemzői (tömeg, méretek stb.) előkészületi munkák (munkaterület, szerelési eszközök és installációs feltételek ellenőrzése, beszerelendő berendezések gyártóműi és raktárzási dkumentációjának ellenőrzése stb.) a berendezéseken esetleg szükséges deknzerválási, repasszálási művelet leírása és kritériumai, a szerelés egyes lépéseinek ismertetése, ezen belül: az egyes szerelési lépések leírása, a szerelési lépések srrendjének meghatárzása, az adtt lépések kivitelezéséhez tartzó rajzk, a műszaki (pntssági, tisztasági stb.) követelmények, az adtt lépéshez tartzó szerelési eszközök, berendezések, speciális szerszámk és segédanyagk meghatárzása. a szerelés srán alkalmaztt nyilvántartási dkumentáció ellenőrzési jegyzőkönyveinek és frmalapjainak kitöltési útmutatója, a szerelés srán szükséges megállítási pntk és az azkhz szükséges dkumentációk felsrlása, a feltárt nem-megfelelőségek kezelésére vnatkzó követelmények, tvábbá a nem-megfelelőségek srán szükséges jelentések módja. (e) Hegesztési utasításk A rendszerelem összeszereléséhez és csatlakztatásáhz kapcslódó hegesztési varratk elkészítési módjának és ellenőrzésének leírása. a hegesztési munka előkészítéséhez szükséges műveletek, a hegesztendő alapanyagk, a használható hegesztő berendezések felsrlása, a hegesztők minősítése, a hegesztők munkába állásának feltételei, a csövek, berendezések előkészítésének módja a hegesztéshez,

26 N1.8. sz. útmutató 26/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja az alkalmaztt varratalakk; méretek és tűrések, a hegesztés előtti összeállítás követelményei, fűzővarratk és ideiglenes rögzítő elemek alkalmazása, az előzetes ellenőrzési műveletek, a hegesztés előtti előmelegítés és ellenőrzésének követelményei, a hegesztési művelet leírása (pl. Welding Prcedure Specificatin lap), az általáns előírásk, szükség szerint tisztaszerelési előírásk, a hegesztési eljárásk leírása, a hegesztési srrend, az esetleges varratk elhelyezése közötti visszahűlési követelményekkel, a varratk jelölési módja, a hegesztési varratk vizsgálati technlógiája, a hibás varratk javítási technlógiája, szükség szerinti visszatartási pntk, a hegesztés utáni hőkezelések technlógiai leírása és követelményei, a varratk dkumentálásának módját előírásai, a biztnságtechnikai előírásk. (f) Állagvédelmi követelmények A szerelési engedélykérelem tartalmazza: az előzetesen beszállíttt berendezések állagvédelmének követelményeit, terveit a beszállítást követő építés időszakában, az ugyanazn szerelési területen végzett egyéb szerelési tevékenység miatt szükséges állagvédelmi intézkedések követelményeit, terveit, a szerelés után szükséges esetleges knzerválási, állagmegóvási tevékenységek leírását, valamint az üzembe helyezési és építés befejezési munkák miatt szükséges állagvédelmi intézkedések leírását. A szerelés ellenőrzési terve Az előző pntban tárgyalt szerelési technlógiai utasításkkal párhuzamsan kidlgzzák a szerelés lépésről-lépésre típusú ellenőrzési tervét. A szerelésellenőrzési terv tartalmazza az alábbiakat:

27 N1.8. sz. útmutató 27/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja (a) Az előkészítő munkák ellenőrzése: a szerelési munka irányítását végző dlgzók szakképzettségének igazlása az összeállítási, szerelési, hegesztési, hegesztés-ellenőrzési munkák végzésére jgsult dlgzók jgsultságának igazlása, a szerelés alapjául szlgáló dkumentáció átvétele, a technlógiai berendezések szerelésre történő átvételének dkumentuma, az összeállító, hegesztő és ellenőrző berendezések előzetes ellenőrzése igazlása, a hegesztő és hegesztés-ellenőrző anyagk átvételét igazló dkumentumk. (b) A szerelési fázisk ellenőrzése: a szerelés különböző ellenőrzési szintjéhez tartzó (önellenőrzés, a szerelő szervezet minőségellenőrzése, a szerelést irányító szervezet ellenőrzése, független harmadik szerv ellenőrzése) ellenőrzési lépések meghatárzása, a művelet srszáma a szerelési technlógia szerint, a műveletet végrehajtó irányítójának aláírása, az ellenőrző szervezet(ek) képviselőinek aláírása (a szerelésirányítási kézikönyvnek megfelelően), az adtt szerelési fázisról készült jegyzőkönyv száma. (c) A szerelés dkumentációja: a szerelés srán használt nyilvántartási dkumentáció (szerelési és hegesztési napló, izmetriák, átvételi jegyzőkönyvek, hegesztés előtti illesztések ellenőrzése, varratanyakönyv, tisztasági és idegentestmentességi jegyzőkönyvek stb.) és az átadási dkumentáció (megvalósulási terv, hatósági gépkönyv stb.) knzisztenciáját biztsító eljárásk leírása, az ellenőrzési terv készítése srán figyelembe vett gyártóműi és tervezői követelmények, dkumentációk felsrlása, a hibák és nem-megfelelőségek javításának dkumentálási módjának leírása,

28 N1.8. sz. útmutató 28/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja a részletes jegyzőkönyvek a szükséges ábrákkal, műszaki követelményekkel és minősítéssel. Az üzembevételt előkészítő tevékenységek Az üzembe helyezési prgramnak igazlnia kell, hgy az építés, gyártás és szerelés a tervezésnek megfelelően történt Az üzembe helyezési prgramnak biztsítania kell a rendszerek és rendszerelemek üzembe vételét Az üzembe helyezési prgramnak megfelelően részletesnek kell lennie a végrehajtandó tesztek, felelősök, végrehajtási szakaszk hssza és egymással való kapcslata, és az ehhez szükséges erőfrrásk biztsítása, valamint a visszatartási pntk tekintetében Az üzemeltetés előtti tesztek a szerelés és a szerelést követő ellenőrzések után végezhetőek Az üzemeltetést megelőző teszteknek igazlniuk kell: a) a rendszerek és rendszerelemek tervezésnek megfelelő üzemelését; b) jellemző üzemmódk, azaz a kézi üzemeltetés, az autmatikus üzemeltetés, a másdlags vagy alternatív vezérlés melletti üzemeltetés megvalósíthatóságát; c) a mérések és szabályzó körök megfelelő működőképességét, a reteszek működőképességét, a rendszerelemek védelmi műszereinek működőképességét; valamint d) rezgési, hőtágulási, elmzdulási, akadálytalan-mzgási és elmzdulási ellenőrzések eredményeinek megfelelőségét. A szerelési engedély az ABOS1 berendezések inaktív próbáinak elvégzésére jgsít fel. Ennek megfelelően az engedélykérelem az alábbi tevékenységek leírását és követelményeit tartalmazza: a msatáshz, deknzerváláshz és nymáspróbákhz használt prvizóriumk tervei, nymáspróba prgramk, az inaktív próbák üzembe helyezési prgramjai, a főberendezések anyagvizsgálati prgramja (revíziós és nullállaptfelvételi prgramk), a fővízköri elemek (különösen a tartályn belüli berendezések, FKSZ-ek és gőzfejlesztő hőátadó csövek) ellenőrzési prgramja a dinamikus próbák srán,

29 N1.8. sz. útmutató 29/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja hőtágulás ellenőrzési prgramk az üzemi hőmérséklet elérése srán, a prvizóriumk eltávlítása és a végleges knfiguráció létrehzása. A msatási vagy kifúvatási követelmények a következőket tartalmazzák: msatás vagy kifúvatás közegét, minőségét, egyéb paramétereit, (nymás, sebesség...) a megfelelő tisztaság ellenőrzésére vnatkzó vizsgálatkat, elfgadási kritériumkat, a kiszakaszlt, illetve megkerült berendezések listáját, lég-, és víztelenítések módját, helyeit, illetve a kifúvató csnk csatlakzását, msatási vagy kifúvatási séma: a sémán feltüntetik a msatási vagy kifúvatási köröket, légtelenítési és ürítési helyeket, a msatási/kifúvatási határkat. Amennyiben valamely berendezést a msatás/kifúvatás srán meg kell kerülni, ezt a séma tartalmazza. A séma a teljes technlógiai rendszerre vnatkzik, a kiviteli séma általáns tartalma mellett tartalmazza az alkalmazandó prvizóriumk tételszámát, a prvizóriumk kiírásának számát, a prvizóriumk kiírása a következőket tartalmazza: megnevezés, tételszám, DN (vagy Dxs), PN, rajzszám, anyagminőség, anyagszabvány, mennyiség, össztömeg, vegyszeres msatás és kifúvatás esetén a biztnsági intézkedéseket, A nymáspróba követelmények a következőket tartalmazzák: nymáspróba paramétereit (próbanymás értéke, időtartama, nymásnövelési, nymáscsökkentés, sebesség stb.), nymáspróba közegét, minőségét, illetve egyéb paramétereit, nymáspróba sikerességének kritériumait, lég-, és víztelenítések módját, illetve helyeit, nymáspróba sémákra való hivatkzáskat, a kiszakaszlt berendezések listáját, nymáspróba prvizóriumk kiírásának számát. A rendszer üzembe helyezési munkáinak végrehajtására készülő dkumentáció (ütemterv, prgramk, utasításk) kidlgzásáhz a következő infrmációkat.

30 N1.8. sz. útmutató 30/43 1. Verzió Új atmerőművi rendszerek szerelésének engedélyezési dkumentációja Ismerteti a rendszer üzembe helyezésének fázisait. Ismerteti azkat a feltételeket, melyeket teljesíteni kell az üzembe helyezés megkezdéséig. Szükség esetén hivatkzik a villams, irányítástechnikai (feszültség alá helyezés, működtetési próbák) vagy egyéb tervkötet megfelelő részeire, illetve más tervdkumentációban szereplő, betartandó fejezetekre, eljáráskra. Ismerteti az üzembe helyezési műveletek technlógiai srrendjét, a technlógiai flyamatk elvégzéséhez szükséges biztnsági intézkedéseket. Összefglaló infrmációt ad szöveges, vagy listás frmában az elvégzendő funkciópróbákról, üzemi próbákról és próbaüzemi próbákról, valamint az eredmények értékeléséről. Ha a rendszer beszabályzást igényel, ismerteti a beszabályzás módját. A szerelési engedélykérelem tartalmazza az inaktív üzembe helyezésben érintett szervezetek (tervező, gyártő, szerelő, üzembe helyező és üzemeltető) képviselőjének feladatait, felelősségét, kmmunikációját, valamint a szerelés megfelelőségét tanúsító infrmáció, illetve a megvalósulási tervdkumentáció átadásának útját a tervező és szerelő szervezettől az üzemeltető szervezetig. Az átadási dkumentáció tartalmi követelményei Az átadási dkumentáció terjedelmét a nukleáris biztnsági hatósági előírásk, valamint a gyártás srán alkalmaztt szabványk előírásaival összhangban az építés-szerelés megkezdése előtt rögzíteni kell A megszerelt rendszerrel, rendszerelemmel együtt szállítandó átadási dkumentációnak elegendő infrmációt kell tartalmaznia az alábbiak végrehajtására: a) a rendszer, rendszerelem megfelelőségének igazlása a vnatkzó nukleáris biztnsági hatósági követelmények, a szerelési engedély, valamint a rendszerre, rendszerelemre vnatkzó műszaki előírásk szerint, b) az Előzetes Biztnsági Jelentés rendszerre vnatkzó feltételezéseinek verifikálása és a Végleges Biztnsági Jelentés elkészítése, c) a rendszerelem biztnságs üzemeltetése, karbantartása és felügyelete, d) a rendszerelem meghibásdásainak elhárítása, valamint e) a rendszerelemen végrehajtandó cserék elvégzése.

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév Az Érdi Batthyány Sprtisklai Általáns Iskla Éves önértékelési terv 2017-18 tanév Készítették: Az önértékelési csprt tagjai Felülvizsgálta és a módsításkat végezte: Kőrösi Tamásné a munkacsprt vezetője

Részletesebben

620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása

620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása 620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása A könyvvizsgáló által igénybevett szakértő munkája megfelelőségének értékelése 12.

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Szabványok használatának szabályai új atomerőmű létesítése során

Szabványok használatának szabályai új atomerőmű létesítése során N9.3. sz. útmutató Szabványok használatának szabályai új atomerőmű létesítése során Verzió száma: 1. 2015. november Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger Gyula

Részletesebben

Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez

Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez Megalapozó tanulmány az NBSZ 9. kötethez kiadandó hegesztési útmutató előkészítéséhez Gayer Béla Műszaki Igazgató 2017. Május 31 Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés /MHtE/ Tartalom:

Részletesebben

A csatlakozás érdekében a Csatlakozó adatkezelőnek az alábbi folyamat szerint kell informatikai rendszerének csatlakozását megvalósítani:

A csatlakozás érdekében a Csatlakozó adatkezelőnek az alábbi folyamat szerint kell informatikai rendszerének csatlakozását megvalósítani: Melléklet 1 A Csatlakzás eljárásrendje A csatlakzás érdekében a Csatlakzó adatkezelőnek az alábbi flyamat szerint kell infrmatikai rendszerének csatlakzását megvalósítani: 1. Regisztráció a https://e-egeszsegugy.gv.hu/ekapu

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.11.12. COM(2010) 662 végleges 2010/0325 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA a külső határk átlépésére jgsító és vízummal ellátható úti kmányk listájáról,

Részletesebben

(2) A továbbképzésre kötelezettnek egy továbbképzési időszak alatt szakképesítésenként legalább 250 pontot kell teljesítenie.

(2) A továbbképzésre kötelezettnek egy továbbképzési időszak alatt szakképesítésenként legalább 250 pontot kell teljesítenie. A nemzeti erőfrrás miniszter 64/2011. (XI. 29.) NEFMI rendelete az rvsk, fgrvsk, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfkú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők flyamats tvábbképzéséről Az egészségügyről

Részletesebben

Tiszaroff Önkormányzat Főzőkonyha. Fűtési rendszer átalakítás. épületgépészeti kiviteli tervdokumentációja

Tiszaroff Önkormányzat Főzőkonyha. Fűtési rendszer átalakítás. épületgépészeti kiviteli tervdokumentációja 5300 Karcag, Móricz Zs. u. 53 sz. tel.: 59/503-010, 70/9325-304 Fax: 59/503-009 e-mail: kcsisj@gepeszmernki.hu i rendszer átalakítás épületgépészeti kiviteli tervdkumentációja Tervszám: 252/2/2017 5300

Részletesebben

EGYSZERŰSÍTETT PROJEKTMÓDSZERTAN AZ ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA RÉSZÉRE

EGYSZERŰSÍTETT PROJEKTMÓDSZERTAN AZ ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA RÉSZÉRE Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajs király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 felnttkepzes@bkf.hu EGYSZERŰSÍTETT PROJEKTMÓDSZERTAN AZ ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA RÉSZÉRE Intézményi

Részletesebben

Üzemelő atomerőmű villamos rendszereinek és rendszerelemeinek tervezése

Üzemelő atomerőmű villamos rendszereinek és rendszerelemeinek tervezése A3.33. sz. útmutató Üzemelő atomerőmű villamos rendszereinek és rendszerelemeinek tervezése Verzió száma: 1. 2019. július Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger

Részletesebben

Bejelentés ipari tevékenység folytatásáról

Bejelentés ipari tevékenység folytatásáról ZALAKOMÁR NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA Cím: 8751 Zalakmár, Tavasz u. 13. Tel: (93) 386-017 Fax: (93) 386-037 E-mail: inf@zalakmar.hu Web: http://www.zalakmar.hu Bejelentés ipari tevékenység flytatásáról (A

Részletesebben

Atomerőművi rendszerelemek gyártásának és beszerzésének engedélyezési dokumentációja

Atomerőművi rendszerelemek gyártásának és beszerzésének engedélyezési dokumentációja N1.7. sz. útmutató Atomerőművi rendszerelemek gyártásának és beszerzésének engedélyezési Verzió száma: 1. 2015. október Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger

Részletesebben

LOGO-VIR Teszt terv. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kontrolling (vezetői információs) rendszer teszt terve

LOGO-VIR Teszt terv. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kontrolling (vezetői információs) rendszer teszt terve PMJVÖ Kntrlling (vezetői infrmációs) rendszer LOGO-VIR Teszt terv Pécs Megyei Jgú Várs Önkrmányzata Kntrlling (vezetői infrmációs) rendszer teszt terve Daten-Kntr Számítástechnikai Fejlesztő és Szlgáltató

Részletesebben

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév Az Érdi Batthyány Sprtisklai Általáns Iskla Éves önértékelési terv 2017-18 tanév Készítették: Az önértékelési csprt tagjai Felülvizsgálta és a módsításkat végezte: Kőrösi Tamásné a munkacsprt vezetője

Részletesebben

Pénzügyi folyamatok felülvizsgálata

Pénzügyi folyamatok felülvizsgálata BUDAPEST XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA ÁROP Pénzügyi flyamatk felülvizsgálata (WP3) 2010.02.11. Pénzügyi flyamatk felülvizsgálata ÁROP 3.A.1/B pályázat - szervezetfejlesztés

Részletesebben

ÜGYVITELI SZABÁLYZAT

ÜGYVITELI SZABÁLYZAT ÜGYVITELI SZABÁLYZAT Az Internatinal Plice Assciatin (Nemzetközi Rendőrszövetség) Magyar Szekció Elnöksége (tvábbiakban Elnökség) az Egyesületekről szóló 1989. évi II. tv. és Alapszabályának rendelkezéseire

Részletesebben

LOGO-VIR Oktatási terv. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kontrolling (vezetői információs) rendszer oktatási terve

LOGO-VIR Oktatási terv. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kontrolling (vezetői információs) rendszer oktatási terve PMJVÖ Kntrlling (vezetői infrmációs) rendszer LOGO-VIR Oktatási terv Pécs Megyei Jgú Várs Önkrmányzata Kntrlling (vezetői infrmációs) rendszer ktatási terve Daten-Kntr Számítástechnikai Fejlesztő és Szlgáltató

Részletesebben

A dokumentálás szabályozása és a nyilvántartások

A dokumentálás szabályozása és a nyilvántartások Országs Atmenergia Hivatal 2.3. sz. 5.2.3. sz. 6.2.3. sz. útmutató A dkumentálás szabályzása és a nyilvántartásk Verzió száma: 2. 2006. június Kiadta: Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója Budapest, 2006.

Részletesebben

A 2011-ben benyújtott Leader pályázatok elszámolása kapcsán:

A 2011-ben benyújtott Leader pályázatok elszámolása kapcsán: Felhívjuk mindenki figyelmét, hgy a tájékzódásra szánt hivatals dkumentum az MVH által kibcsáttt közlemény. Ez a vázlat nem teljes körű, a kifizetési kérelmek benyújtásáhz, mindenképpen szükséges áttanulmányzni

Részletesebben

Átalakítások felügyelete az oktató- és kutatóreaktorokban

Átalakítások felügyelete az oktató- és kutatóreaktorokban 5.1.42. sz. útmutató Átalakítások felügyelete az oktató- és kutatóreaktorokban Verzió száma: 1. 2015. szeptember Kiadta: --------------------------------------------------------------- Fichtinger Gyula

Részletesebben

Út a munkához program. Kőnig Éva Hajdúszoboszló 2009. június 9-11.

Út a munkához program. Kőnig Éva Hajdúszoboszló 2009. június 9-11. Út a munkáhz prgram Kőnig Éva Hajdúszbszló 2009. június 9-11. Az átalakítás céljai és alapelvei Célk: a segélyezettek munkaerőpiaci pzíciójának javítása, a segélyezés munka ellen ösztönző hatásának mérséklése,

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok. A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.1-14

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok. A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.1-14 EFOP_3.8.1-14 FELHÍVÁS Az egészségügyi ellátórendszerben dlgzó, OKJ előtti szakképesítéssel rendelkezők számára az OKJ-s szakképesítés megszerzése támgatásának megvalósítására A felhívás címe: Felzárkóztató

Részletesebben

Tájékoztató a évi pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítések szakértői feladataival kapcsolatban

Tájékoztató a évi pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítések szakértői feladataival kapcsolatban Tájékztató a 2015. évi pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítések szakértői feladataival kapcslatban Budapest, 2015. szeptember 21. 1 A 2015. év szeptemberében megkezdődött minősítésekkel

Részletesebben

1 A Játék elnevezése, szervezője:

1 A Játék elnevezése, szervezője: 1 A Játék elnevezése, szervezője: A prmóciós játék elnevezése: "Legyen egy jó kd az örömre!" (a tvábbiakban: Játék ). A Játék szervezője: HENKEL Magyarrszág Kft. székhely: 1113 Budapest, Dávid Ferenc utca.

Részletesebben

Utólagos, Ügyfél kérésére történő hitelszerződés módosításokról szóló tájékoztató

Utólagos, Ügyfél kérésére történő hitelszerződés módosításokról szóló tájékoztató Utólags, Ügyfél kérésére történő hitelszerződés módsításkról szóló tájékztató Tartalm: Fedezetcsere... 1 Fedezetkivnás... 4 Adóstárs csere... 6 Lakáscél és/vagy finanszírztt ingatlan módsítás... 7 Fedezetcsere

Részletesebben

Előterjesztő: Dr. Görög István jegyző. Összeállította: Dr. Görög István jegyző. Melléklet: Partnerségi Egyeztetési Szabályzat

Előterjesztő: Dr. Görög István jegyző. Összeállította: Dr. Görög István jegyző. Melléklet: Partnerségi Egyeztetési Szabályzat ELŐTERJESZTÉS Gencsapáti Község Önkrmányzata 9721 Gencsapáti, Hunyadi út 229. Tel.: (94) 510-225 Fax: (94) 511-542 gencsapati@savaria.hu Tárgy: Gencsapáti Község Önkrmányzata Képviselő-testületének 2016.

Részletesebben

1. Az ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma; elektronikus levelezési címe

1. Az ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma; elektronikus levelezési címe és útfelújítás építési beruházás kivitelezői feladatainak ellátása AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS - módsításkkal egységes szerkezetben II.- - Huszártelep területi és társadalmi reintegrációja (ÉAOP-5.1.1/B-09-2f-2012-0002-Szciális

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Bevezető

TÁJÉKOZTATÓ. Bevezető TÁJÉKOZTATÓ Az pénzmsás és terrrizmus finanszírzása megelőzésével és megakadályzásával kapcslats eljárásairól Bevezető A pénzmsás lyan bűncselekmény, amelynek célja, hgy az illegális útn, avagy bűnözésből

Részletesebben

A Játékban a Szervező által forgalmazott más termékek nem vesznek részt.

A Játékban a Szervező által forgalmazott más termékek nem vesznek részt. 1 A Játék elnevezése, szervezője: A prmóciós játék elnevezése: Mutasd meg szépséged a világnak! (a tvábbiakban: Játék ). Játék szervezője: HENKEL Magyarrszág Kft. székhely: 1113 Budapest, Dávid Ferenc

Részletesebben

Általános tájékoztató

Általános tájékoztató Frrás: www.hajtervez.hu Általáns tájékztató Hajókikötők és egyéb úszóművek tervezéséről és a jóváhagyás menetéről 1 2 3 4 5 6 Az első eldöntendő kérdések Az érintett szakhatóságk és jgszabályk Hajómérnöki

Részletesebben

Fizikai védelemmel kapcsolatos jelentési rendszer

Fizikai védelemmel kapcsolatos jelentési rendszer FV-12. sz. útmutató Fizikai védelemmel kapcsolatos jelentési rendszer Verzió száma: 3. (Új, műszakilag változatlan kiadás) 2018. október Kiadta: ---------------------------------------------------------------

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajs király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 felnttkepzes@bkf.hu BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Tartalmjegyzék

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Összegezés az ajánlatk elbírálásáról Educati Társadalmi Szlgáltató Nnprfit Krlátlt Felelősségű Társaság, 1122 Budapest, Mars utca 19-21. 2. A közbeszerzés tárgya és mennyisége:

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Társaság neve: cégjegyzékszáma: székhelye: Infrmációs közpnt: elektrnikus címe: hnlapja: UNI-MED Szeged Egészségügyi Szlgáltató Krlátlt Felelősségű Társaság 06-09-011070 (Szegedi Törvényszék Cégbírósága)

Részletesebben

Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése c. konstrukciójához. Kódszám: DDOP-2.1.1/D-12, KDOP-2.1.1/D-12, NYDOP-2.1.1/F-12 DAOP-2.1.

Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése c. konstrukciójához. Kódszám: DDOP-2.1.1/D-12, KDOP-2.1.1/D-12, NYDOP-2.1.1/F-12 DAOP-2.1. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Dél-Alföldi Operatív Prgram Dél-Dunántúli Operatív Prgram Észak-Alföldi Operatív Prgram Észak-Magyarrszági Operatív Prgram Közép-Dunántúli Operatív Prgram Nyugat-Dunántúli Operatív

Részletesebben

Fennmaradási engedélyezési eljárás

Fennmaradási engedélyezési eljárás Lakssági tájékztató Lakssági tájékztató a fennmaradási engedélyezési eljárás 2013. január 1 jén hatályba lépő új szabályairól Milyen esetben kérhető, és ki kérhet fennmaradási engedélyt? Fennmaradási engedély

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI LEÍRÁS

KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI LEÍRÁS BKV Zrt. T-268/17. Autóbuszkhz mechanikus és légfékalkatrészek beszerzése (Eljárás száma: ) KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUMOK III. KÖTET MŰSZAKI LEÍRÁS 2018. Műszaki leírás Műszaki követelmények: Az ajánlati

Részletesebben

Általános gimnáziumi képzés és német nemzetiségi nyelvoktató program 9. évfolyam

Általános gimnáziumi képzés és német nemzetiségi nyelvoktató program 9. évfolyam Osztályzó vizsga követelmények Infrmatika Általáns gimnáziumi képzés és német nemzetiségi nyelvktató prgram 9. évflyam 1. Az infrmatikai eszközök használata Az infrmatikai környezet tudats alakítása. Az

Részletesebben

A duális felsőfokú képzés alapelvei

A duális felsőfokú képzés alapelvei A duális felsőfkú képzés alapelvei 1. A duális felsőfkú képzés definíciója A duális képzés definícióját az Nftv. 108. 1.a. bekezdése tartalmazza. Eszerint duális képzés: a műszaki, infrmatika, agrár, természettudmány

Részletesebben

Osztályozó vizsga követelmények Informatika

Osztályozó vizsga követelmények Informatika Osztályzó vizsga követelmények Infrmatika Rendészeti képzés 9. évflyam 1. Az infrmatikai eszközök használata Az infrmatikai környezet tudats alakítása. Az egészséges munkakörnyezet megteremtése. A számítógépes

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 4/2002. (II.1.) számú. r e n d e l e t e

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 4/2002. (II.1.) számú. r e n d e l e t e NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 4/2002. (II.1.) számú r e n d e l e t e az iparsíttt technlógiával épült lakóépületek energiatakaréks felújításának támgatásáról Nyíregyháza Megyei Jgú Várs

Részletesebben

A KézenFogva Alapítvány észrevételei és javaslatai

A KézenFogva Alapítvány észrevételei és javaslatai A KézenFgva Alapítvány észrevételei és javaslatai FELHÍVÁS a nagylétszámú intézeti ellátási frma kiváltásának, és magas minőségű, hzzáférhető közösségi ellátási frmák kialakításának megvalósítására A Felhívás

Részletesebben

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. MEGFELELÉSI KÉRDŐÍV EURÓPA BRÓKERHÁZ BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Megfelelési kérdőív

EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. MEGFELELÉSI KÉRDŐÍV EURÓPA BRÓKERHÁZ BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. Megfelelési kérdőív Üzletszabályzat 6. sz. melléklete EURÓPA BRÓKERHÁZ BEFEKTETÉSI SZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG Megfelelési kérdőív EURÓPA BRÓKERHÁZ ZRT. Oldal 1 Ügyfél neve: Ügyfélkód: Jelen kérdőív kifejezett

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Gyermekvédelmi gyámi témájú alapképzésen való részvételre Kódszáma: T5410-Gy-4/2014

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Gyermekvédelmi gyámi témájú alapképzésen való részvételre Kódszáma: T5410-Gy-4/2014 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Gyermekvédelmi gyámi témájú alapképzésen való részvételre Kódszáma: T5410-Gy-4/2014 I. A pályázat tárgya A Nemzeti Család- és Szciálplitikai Intézet és az Apr Vilms Katlikus Főiskla

Részletesebben

ÖSSZEGEZÉS AZ AJÁNLATOK ELBÍRÁLÁSÁRÓL

ÖSSZEGEZÉS AZ AJÁNLATOK ELBÍRÁLÁSÁRÓL 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Oktatási Hivatal 1055 Budapest, Szalay u. 10-14. ÖSSZEGEZÉS AZ AJÁNLATOK ELBÍRÁLÁSÁRÓL 2. A közbeszerzés tárgya és mennyisége: Adásvételi szerződés a NKAK tárgyi feltételrendszerének

Részletesebben

A Lippói Gárdonyi Géza Általános Iskola panaszkezelési szabályzata

A Lippói Gárdonyi Géza Általános Iskola panaszkezelési szabályzata A Lippói Gárdnyi Géza Általáns Iskla panaszkezelési szabályzata A Lippói Gárdnyi Géza Általáns Iskla Szervezeti és Működési Szabályzatának melléklete Panaszkezelési rend a Lippói Gárdnyi Géza Általáns

Részletesebben

ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT

ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI SZABÁLYZAT Az adatkezelő személye, a szabályzat célja Az adatkezelő neve: Szalay és Társa Kft. (a tvábbiakban Badacsny Ingatlanirda) Székhelye: 8261 Badacsny, Római út 142.

Részletesebben

1 A Játék elnevezése, szervezője

1 A Játék elnevezése, szervezője 1 A Játék elnevezése, szervezője A prmóciós játék elnevezése: "Nyerjen Samsung Msógépet a Henkel-lel!" (a tvábbiakban: Játék ). A Játék szervezője: HENKEL Magyarrszág Kft. székhely: 1113 Budapest, Dávid

Részletesebben

A területi kamarák és a Magyar Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési törvényből fakadó 2018-tól teljesítendő feladatai

A területi kamarák és a Magyar Ügyvédi Kamara elektronikus ügyintézési törvényből fakadó 2018-tól teljesítendő feladatai I. Elektrnikus ügyintézés lehetőségének biztsítása 2. (1) bekezdés valamennyi kamarai feladat- és hatáskörbe tartzó hatósági, fegyelmi és egyéb ügyben valamennyi jgszabály alapján biztsítandó kamarai szlgáltatás

Részletesebben

Közlemény. Módosított pont. dokumentum neve Pályázati útmutató és Pályázati felhívás. B1 Jogi forma (a szöveg kiegészítése)

Közlemény. Módosított pont. dokumentum neve Pályázati útmutató és Pályázati felhívás. B1 Jogi forma (a szöveg kiegészítése) Közlemény A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felhívja a tisztelt pályázók figyelmét, hgy a TIOP-1.2.1/08/1 Agóra -multifunkcinális közösségi közpntk és területi közművelődési tanácsadó szlgálat infrastrukturális

Részletesebben

Az állattenyésztési ágazat fejlesztése - trágyatárolók építése

Az állattenyésztési ágazat fejlesztése - trágyatárolók építése Tanácsadás Pályázatírás Támgatás lehívása Utókövetés Az állattenyésztési ágazat fejlesztése - trágyatárlók építése Vidékfejlesztési Prgram KÓDSZÁM VP-5-4.1.1.6-15 A vissza nem térítendő tőketámgatás célja,

Részletesebben

A felülvizsgálatok során feltárt hibákat a döntések tartalmához igazodó sorrendben csoportosítottuk.

A felülvizsgálatok során feltárt hibákat a döntések tartalmához igazodó sorrendben csoportosítottuk. 1 Jegyző helyi környezet- illetve természetvédelemmel kapcslats hatáskörében hztt I. fkú szakhatósági állásfglalásk és eljárásk felülvizsgálatának tapasztalatairól Cél meghatárzása: - a hatóságk közötti

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné Szentes Várs Plgármesterétől U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándrné Tárgy: Tájékztató az önkrmányzati adósságátvállalásról Mell.: 1 db nyilatkzat Szentes Várs Önkrmányzata Képviselő-testülete Szentes

Részletesebben

Pályázati felhívás. Fontosabb feltételek még :

Pályázati felhívás. Fontosabb feltételek még : Pályázati felhívás A BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. 1203 Budapest, Csepeli átjáró 1-3. (tvábbiakban: ajánlatkérő) ajánlatt kér közvilágítás távfelügyeleti rendszer szállítására, installálására

Részletesebben

KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951

KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951 KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951 TÁJÉKOZATÓ T-1-03-02 A kölcsönös átjárhatóságot biztosító infrastruktúra alrendszer

Részletesebben

KERESLETTERVEZÉS. www.scmtrening.hu A KÉPZÉSRŐL. Kereslettervezéssel foglalkozó tréningünk méltó párja készlettervezési képzésünknek.

KERESLETTERVEZÉS. www.scmtrening.hu A KÉPZÉSRŐL. Kereslettervezéssel foglalkozó tréningünk méltó párja készlettervezési képzésünknek. Képzési Közpntja KERESLETTERVEZÉS A KÉPZÉSRŐL Kereslettervezéssel fglalkzó tréningünk méltó párja készlettervezési képzésünknek. Gyakrlati feladatkn keresztül közelítjük meg többek között a keresletterv

Részletesebben

Felhívás Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtése fejlesztése

Felhívás Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtése fejlesztése Felhívás a Kazincbarcika és vnzáskörzete munkahelyteremtése fejlesztése című és SH1/1 számú prjekt keretében megvalósíttt Vállalkzásk munkahelyteremtést szlgáló támgatása pályázati alap szakmai értékelői

Részletesebben

ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSA CÉLJÁBÓL

ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSA CÉLJÁBÓL ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSA CÉLJÁBÓL Besztás Besrlási csprt/fkzat AD 8 Szerződés típusa Hivatkzás A pályázatk benyújtásának határideje A munkavégzés helye A tartaléklista érvényességének ideje

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról

HIRDETMÉNY. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról HIRDETMÉNY A pénzmsás és a terrrizmus finanszírzása megelőzéséről és megakadályzásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról Az Erste Bank Hungary Zrt. (tvábbiakban Bank), mint a 2007. évi CXXXVI.

Részletesebben

Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2013

Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2013 Az OAH nukleáris biztonsági hatósági határozatai 2013 Dátum 2013.01.17 HA-5611 2013.01.18 HA-5612 2013.01.15 HA-5613 2013.01.22 HA- 5615 2013.02.01 HA-5618 Átalakítási engedély az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Részletesebben

A Indítsd a tavaszt stílusosan Internetes promóciós játék hivatalos játékszabálya. 1 A Játék elnevezése, szervezője

A Indítsd a tavaszt stílusosan Internetes promóciós játék hivatalos játékszabálya. 1 A Játék elnevezése, szervezője A Indítsd a tavaszt stílussan Internetes prmóciós játék hivatals játékszabálya 1 A Játék elnevezése, szervezője A prmóciós játék elnevezése: "Indítsd a tavaszt stílussan" (a tvábbiakban: Játék ). A Játék

Részletesebben

Felkészülés a radioaktív hulladékok kezelésének hatósági ellenőrzésére

Felkészülés a radioaktív hulladékok kezelésének hatósági ellenőrzésére Országos Atomenergia Hivatal 1.22. sz. útmutató Felkészülés a radioaktív hulladékok kezelésének hatósági ellenőrzésére Verzió száma: 3. 2005. október Kiadta: Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója Budapest,

Részletesebben

NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET óvodák számára "Zöld Óvoda" cím elnyerésére

NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET óvodák számára Zöld Óvoda cím elnyerésére Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megbízásából az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támgatáskezelı Igazgatósága A pályázat célja: NYÍLT PÁLYÁZATOT HIRDET

Részletesebben

A gyártás minőségirányítása

A gyártás minőségirányítása Országos Atomenergia Hivatal 2.7. sz. 5.2.7 sz. 6.2.7. sz. útmutató Verzió száma: 2. 2006. június Kiadta: Dr. Rónaky József, az OAH főigazgatója Budapest, 2006. június A kiadvány beszerezhető: Országos

Részletesebben

a Szervező vezető tisztségviselői, munkavállalói valamint az itt felsorolt személyek Ptk. 8:1

a Szervező vezető tisztségviselői, munkavállalói valamint az itt felsorolt személyek Ptk. 8:1 1 A Játék elnevezése, szervezője: A prmóciós játék elnevezése: Nyerjen a Silan illatával!" (a tvábbiakban: Játék ). A Játék szervezője: HENKEL Magyarrszág Kft. székhely: 1113 Budapest, Dávid Ferenc utca.

Részletesebben

Tiszaroff Polgármesteri Hivatal. Fűtési rendszer átalakítás. épületgépészeti kiviteli tervdokumentációja

Tiszaroff Polgármesteri Hivatal. Fűtési rendszer átalakítás. épületgépészeti kiviteli tervdokumentációja 5300 Karcag, Móricz Zs. u. 53 sz. tel.: 59/503-010, 70/9325-304 Fax: 59/503-009 e-mail: kcsisj@gepeszmernki.hu Tiszarff Plgármesteri Hivatal i rendszer átalakítás épületgépészeti kiviteli tervdkumentációja

Részletesebben

MOL Nyrt. MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK IRÁNYÍTÁSTECHNIKA. Kötet- és füzetjegyzék MGS-M-LOG-I-LI. Rev

MOL Nyrt. MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK IRÁNYÍTÁSTECHNIKA. Kötet- és füzetjegyzék MGS-M-LOG-I-LI. Rev MOL Nyrt. Termékelőállítás és Kereskedelem Logisztika MOL Nyrt. MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓK IRÁNYÍTÁSTECHNIKA Kötet- és füzetjegyzék MGS-M-LOG-I-LI Rev. 1.00.00 www.mol.hu Ez a dokumentáció a MOL Csoport tulajdona.

Részletesebben

Közgyógyellátás és a jogosultság nyilvántartása

Közgyógyellátás és a jogosultság nyilvántartása Közgyógyellátás Hatósági ügy neve: Közgyógyellátás és a jgsultság nyilvántartása A hatáskörrel Gyógyszerkeret megállapítására: jegyző székhelye szerinti MEP rendelkezdő szerv neve Közgyógyellátási igazlvány

Részletesebben

Tájékoztató a 2015. évi pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítések szakértői feladataival kapcsolatban

Tájékoztató a 2015. évi pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítések szakértői feladataival kapcsolatban Tájékztató a 2015. évi pedagógiai-szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) és pedagógusminősítések szakértői feladataival kapcslatban Budapest, 2015. szeptember 21. 1 A 2015. év szeptemberében megkezdődött minősítésekkel

Részletesebben

5. A nyerésre való pályázat menete

5. A nyerésre való pályázat menete 1. A Játék elnevezése, szervezője A prmóciós játék elnevezése: "ROBOGJ A VARTA-val!" (a tvábbiakban: Játék ). A Játék szervezője, lebnylítója és adatkezelője: Spectrum Brands Hungaria Kft. székhely: 1191

Részletesebben

A kompetens intézmények logói. ECVET ASSET Autóipari Szolgáltatási Szektor ECVET Tesztelés Hivatkozási szám /

A kompetens intézmények logói. ECVET ASSET Autóipari Szolgáltatási Szektor ECVET Tesztelés Hivatkozási szám / Tanulmányi Megállapdás az ASSET ECVET Prjekthez A kmpetens intézmények lgói ECVET ASSET Autóipari Szlgáltatási Szektr ECVET Tesztelés Hivatkzási szám - 2008 3991 / 001-001 1 Tanulmányi Szerződés (ASSET

Részletesebben

Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban

Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban Tanácsadás Pályázatírás Támgatás lehívása Utókövetés Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőfrrás-hatéknyságának elősegítése a feldlgzásban Vidékfejlesztési Prgram KÓDSZÁM VP-3-4.2.1-15 A vissza nem

Részletesebben

Projektzárási használati útmutató

Projektzárási használati útmutató Prjektzárási használati útmutató Tartalmjegyzék I. Prjektzárási dkumentáció minimális tartalma:... 2 A Kifizetési kérelem és Záró Prjekt Előrehaladási Jelentés (ZPEJ) nymtattt váltzata (5. számú melléklet)...

Részletesebben

13. Pneumatikus csatlakozástechnika

13. Pneumatikus csatlakozástechnika 13. Pneumatikus csatlakzástechnika Pneumatika csatlakzók Egy kmplett pneumatika rendszerben nagyn fnts, hgy lyan szabványs alkatrészeket használjunk, melyek biztsítják a rendszer minden egyes elemének

Részletesebben

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ III. KÖTET FELADATLEÍRÁS - A PÉCS2010 EURÓPA KULTURÁLIS FİVÁROSA PROGRAM BERUHÁZÁ-

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ III. KÖTET FELADATLEÍRÁS - A PÉCS2010 EURÓPA KULTURÁLIS FİVÁROSA PROGRAM BERUHÁZÁ- AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ III. KÖTET FELADATLEÍRÁS - A PÉCS2010 EURÓPA KULTURÁLIS FİVÁROSA PROGRAM BERUHÁZÁ- SAIHOZ KAPCSOLÓDÓ KOMPLEX MÉRNÖKI SZOLGÁLTATÁSOK - Pécs2010 EKF prgram TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETİ...

Részletesebben

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra

Működési és eljárási szabályzat. 1. sz. melléklet: Folyamatábra Oldal: 1 / 5 1. A szabályzat célja Jelen működési és eljárási szabályzat célja a megfelelőségértékelési tevékenység szabályozása a kijelölt területen. 2. Alkalmazási terület ÉMI-TÜV SÜD Kft. kijelölt területe.

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mokelnok@vpmegye. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 8200 Veszprém, Megyeház tér 1. Tel.: (88)545-011, Fax: (88)545-012 E-mail: mkelnk@vpmegye.hu Szám: 02/303-11/2013. ELŐTERJESZTÉS A Veszprém Megyei Önkrmányzat

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Hegesztő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

A Bárdi Autó Zrt. (1089 Budapest, Orczy u ; adószám: , a továbbiakban: vállalkozás) által forgalmazott

A Bárdi Autó Zrt. (1089 Budapest, Orczy u ; adószám: , a továbbiakban: vállalkozás) által forgalmazott Iktatószám: Tárgy: SZ/71/00084-0009/2016 Elsőfkú bírságt és kötelezést kiszabó határzat A Bárdi Autó Zrt. (1089 Budapest, Orczy u. 44-46.; adószám: 12229132-2-44, a tvábbiakban: vállalkzás) által frgalmaztt

Részletesebben

Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 2. oldal 3. (1)1 A Kormányhivatal az engedélyt a 2. (3) bekezdése

Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 2. oldal 3. (1)1 A Kormányhivatal az engedélyt a 2. (3) bekezdése Magyar joganyagok - 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet - egyes hegesztett szerkezetek gy 1. oldal 3/1998. (I. 12.) IKIM rendelet egyes hegesztett szerkezetek gyártását végző gazdálkodó szervezetek alkalmasságának

Részletesebben

1. A Játék elnevezése, szervezője 2. A Játékban résztvevő és abból kizárt személyek 3. A Játék időtartama 4. A Játékban résztvevő termékek

1. A Játék elnevezése, szervezője 2. A Játékban résztvevő és abból kizárt személyek 3. A Játék időtartama 4. A Játékban résztvevő termékek 1. A Játék elnevezése, szervezője A prmóciós játék elnevezése: "Rbgjn a Varta-val!" (a tvábbiakban: Játék ). A Játék szervezője: Spectrum Brands Hungaria Kft. székhely: 1191 Budapest, Ady Endre út 42-44.,

Részletesebben

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet

39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet - Az építési célra szolgáló anyagok. 1 39/1997. (XII. 19.) KTM-IKIM együttes rendelet az építési célra szolgáló anyagok, szerkezetek és berendezések mûszaki

Részletesebben

HIRDETMÉNY. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról

HIRDETMÉNY. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról HIRDETMÉNY A pénzmsás és a terrrizmus finanszírzása megelőzéséről és megakadályzásáról szóló törvény követelményeinek betartásáról Az Erste Bank Hungary Zrt. (tvábbiakban Bank), mint a pénzmsás és a terrrizmus

Részletesebben

ÖSSZEGEZÉS AZ AJÁNLATOK ELBÍRÁLÁSÁRÓL

ÖSSZEGEZÉS AZ AJÁNLATOK ELBÍRÁLÁSÁRÓL 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Oktatási Hivatal 1055 Budapest, Szalay u. 10-14. ÖSSZEGEZÉS AZ AJÁNLATOK ELBÍRÁLÁSÁRÓL 2. A közbeszerzés tárgya és mennyisége: Vállalkzási keretszerződés catering és rendezvényszervezés

Részletesebben

Pályázati felhívás kiskereskedők számára A Kiskereskedelmi szektor UV-A/C-készülék használatának támogatása tárgyában

Pályázati felhívás kiskereskedők számára A Kiskereskedelmi szektor UV-A/C-készülék használatának támogatása tárgyában Pályázati felhívás kiskereskedők számára A Kiskereskedelmi szektr UV-A/C-készülék használatának támgatása tárgyában A Magyar Nemzeti Bank (székhely: 1054 Budapest, Szabadság tér 8-9., levelezési címe:

Részletesebben

a Szervező vezető tisztségviselői, munkavállalói valamint az itt felsorolt személyek Ptk. 8:1

a Szervező vezető tisztségviselői, munkavállalói valamint az itt felsorolt személyek Ptk. 8:1 1 A Játék elnevezése, szervezője: A prmóciós játék elnevezése: "Smat nyereményjáték" (a tvábbiakban: Játék ). A Játék szervezője: HENKEL Magyarrszág Kft. székhely: 1113 Budapest, Dávid Ferenc utca. 6.

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE HATÁROZAT Szám: 56/2013. (XII. 19.) MÖK határzat Tárgy: A Veszprém Megyei Önkrmányzat 2014-2017. évekre vnatkzó stratégiai ellenőrzési tervének és a 2014. évi belső

Részletesebben

BUILD UP Skills II. Konferencia 2013. március 8. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

BUILD UP Skills II. Konferencia 2013. március 8. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem BUILD UP Skills II. Knferencia 2013. március 8. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudmányi Egyetem Hujber Drttya Prjektmenedzser, BUSH krdinátr ÉMI Nnprfit Kft. Tartalm ÉMI Nnprfit Kft. bemutatása BUILD UP

Részletesebben

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ NMT TÍPUSÚ ÉS EGHN SMART TÍPUSÚ, MENETES CSATLAKOZÁSÚ, ELEKTRONIKUS SZABÁLYOZÁSÚ SZIVATTYÚKHOZ

BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ NMT TÍPUSÚ ÉS EGHN SMART TÍPUSÚ, MENETES CSATLAKOZÁSÚ, ELEKTRONIKUS SZABÁLYOZÁSÚ SZIVATTYÚKHOZ BEÉPÍTÉSI ÚTMUTATÓ NMT TÍPUSÚ ÉS EGHN SMART TÍPUSÚ, MENETES CSATLAKOZÁSÚ, ELEKTRONIKUS SZABÁLYOZÁSÚ SZIVATTYÚKHOZ 1. Bevezető 2-2. Szivattyúztt közeg 2-3. A szivattyú beépítése és üzembe helyezése 2-4.

Részletesebben

Módosult az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című (TOP- 4.1.1-15 kódszámú) felhívás

Módosult az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című (TOP- 4.1.1-15 kódszámú) felhívás Módsult az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése című (TOP- 4.1.1-15 kódszámú) felhívás Módsult a Széchenyi 2020 keretében megjelent Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése

Részletesebben

Az atomenergia alkalmazása körében sugárvédelmi szakértői tevékenység folytatásához szükséges engedélykérelem összeállítása

Az atomenergia alkalmazása körében sugárvédelmi szakértői tevékenység folytatásához szükséges engedélykérelem összeállítása SV-8. sz. útmutató Az atomenergia alkalmazása körében sugárvédelmi szakértői tevékenység folytatásához szükséges engedélykérelem összeállítása Verzió száma: 2. 2018. november Kiadta: ---------------------------------------------------------------

Részletesebben

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL Kerekegyháza Várs Önkrmányzata részére ÁROP szervezetfejlesztési prjekt 2010. 04. 30. 2 / 34 Tartalmjegyzék 1.

Részletesebben

DDOP 3.1.3/G - 14. Egészségügyi alapellátás fejlesztése

DDOP 3.1.3/G - 14. Egészségügyi alapellátás fejlesztése DDOP 3.1.3/G - 14 Egészségügyi alapellátás fejlesztése Pályázók köre: helyi önkrmányzatk; helyi önkrmányzatk társulásai; helyi önkrmányzatk, önkrmányzati társulásk által létrehztt nn-prfit gazdasági társaságk,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az Újpesti Építészeti Tervtanács működésével kapcsolatban

TÁJÉKOZTATÓ az Újpesti Építészeti Tervtanács működésével kapcsolatban 1042 Budapest, István út 15. 231-3173, Fax.: 231-3175 fepitesz.irda@ujpest.hu Budapest Fővárs IV. kerület Újpest Önkrmányzat POLGÁRMESTERI HIVATAL POLGÁRMESTERI KABINET FŐÉPÍTÉSZI IRODA TÁJÉKOZTATÓ az

Részletesebben

1. A Játék elnevezése, szervezője:

1. A Játék elnevezése, szervezője: 1. A Játék elnevezése, szervezője: A prmóciós játék elnevezése: Hív a hegy!" (a tvábbiakban: Játék ). A Játék szervezője: HENKEL Magyarrszág Kft., székhely: 1113 Budapest, Dávid Ferenc utca. 6. cégjegyzékszám:

Részletesebben

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap)

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap) NYILATKOZAT az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támgatáskra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizttsági rendelet (HL L 352., 2013.12.24.,

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter. /2018. (..) NFM rendelete

A nemzeti fejlesztési miniszter. /2018. (..) NFM rendelete Melléklet a JEF/ / 2017-NFM számú előterjesztéshez A nemzeti fejlesztési miniszter /2018. (..) NFM rendelete A nukleáris létesítményben foglalkoztatott munkavállalók speciális szakmai képzéséről, továbbképzéséről

Részletesebben

PANASZKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ (PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT) április 5. I. TÁRSASÁGUNK PANASZKEZELÉSI RENDJE

PANASZKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ (PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT) április 5. I. TÁRSASÁGUNK PANASZKEZELÉSI RENDJE PANASZKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ (PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT) 2019. április 5. Az O.F.SZ. Országs Fizetési Szlgáltató Zrt. (a tvábbiakban: Társaság) törekvése, hgy termékeivel, szlgáltatásaival és ügyfélkiszlgálásával

Részletesebben

a Szervező vezető tisztségviselői, munkavállalói valamint az itt felsorolt személyek Ptk. 8:1

a Szervező vezető tisztségviselői, munkavállalói valamint az itt felsorolt személyek Ptk. 8:1 1 A Játék elnevezése, szervezője: A prmóciós játék elnevezése: "Nyerjen a Persil-lel!" (a tvábbiakban: Játék ). A Játék szervezője: HENKEL Magyarrszág Kft. székhely: 1113 Budapest, Dávid Ferenc utca. 6.

Részletesebben