EGY KIS KLASSZIKUS DIFFERENCIÁLGEOMETRIA, A GAUSSBONNET-TÉTEL BIZONYÍTÁSA. 1. Bevezetés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGY KIS KLASSZIKUS DIFFERENCIÁLGEOMETRIA, A GAUSSBONNET-TÉTEL BIZONYÍTÁSA. 1. Bevezetés"

Átírás

1 Alkalmazott Matematikai Lapok 26 (2009), EGY KIS KLASSZIKUS DIFFERENCIÁLGEOMETRIA, A GAUSSBONNET-TÉTEL BIZONYÍTÁSA SZEMLÉLETES BIZONYÍTÁST ADUNK A FELÜLETELMÉLET FONTOS TÉTELÉRE FARKAS MIKLÓS 1. Bevezetés 1956 nyarán a Bolyai János Matematikai Társulat kollokviumot tartott Balatonviláoson. Ezen adtam el akkor talált új bizonyításomat a GaussBonnettételre. Sokái nem publikáltam, majd három éves niériai vendétanársáom idején kérésre leközöltem a Nierian Journal of Science-ben [1]. A folyóirat ma már nem nayon érhet el, de úy ondolom, hoy kár lenne a bizonyítást veszni hayni, annyira szépek és szemléletesek a benne felhasznált klasszikus felületelméleti eszközök. Az a yanúm, hoy a modern dierenciáleometria mai kiváló m vel i körében ezek ey része talán feledésbe is merült. A több mint 150 éves GaussBonnet-tétel (Bonnet, 1848) a felületdarab teljes örbülete és a felületdarabot határoló felületi örbe eodetikus örbülete között állapít me összefüést. Általános érvény tétel, amely n-dimeziós Riemann-tér felületeire is kimondható, mi azonban itt az eyszer, szemléletes esetre korlátozódunk, felületre a háromdimenziós euklideszi térben. A tételnek számos eyszer következménye és speciális esete van a sík- és a szférikus eometriában. Ismertnek tételezzük fel ey korszer Dierenciáleometria kurzus anyaát, de a következ pontban ismertetjük azokat a szüksées foalmakat és tételeket, amelyek feltehet le már kiestek a mai kurrikulumokból. A 3. pontban mondjuk ki a tételt és véezzük el a bizonyítást. 2. El zmények El ször is a Levi-Civita-féle párhuzamos eltolás foalmára és tulajdonsáaira lesz szükséünk (lásd pl. [2,3]). A foalmat a 20. század elején vezette be Tullio Levi-Civita azzal a céllal, hoy analízist m velhessünk felületi vektormez kön. Nyilvánvaló uyanis, hoy ha ey felületi vektort a beáyazó euklideszi térben, a közönsées értelemben párhuzamosan eltolunk a örbült felület ey másik pontjába, az ott már általában nem lesz felületi vektor.

2 10 FARKAS MIKLÓS Leyen F eyszer, sima felületdarab, sima felületi örbe, P és Q e örbe két pontja és v felületi vektor a P pontban. Tekintsük a felületnek a örbe pontjaihoz tartozó érint síkjait. E síksere burkolófelülete síkba fejthet vonalfelület [4]. Fejtsük ezt a vonalfelületet síkba, a P-nek mefelel pontbeli v síkvektort toljuk el párhuzamosan a sík Q-nak mefel pontjába, majd fejtsük vissza a burkolófelületet a örbére. Ily módon a Q pontban kapunk ey felületi vektort. Azt mondjuk, hoy ez a vektor a P ponbeli v vektorból a örbe mentén történt Levi-Civita-féle párhuzamos eltolással keletkezett. Az el bbi eometriai konstrukcióval ekvivalens a következ mehatározás. Leyen D R 2 eyszeresen összefü, korlátos, mérhet síktartomány, r : D R 3 dieomorzmus (C 3 osztálybeli), amely D-t az F felületbe képezi le: (u 1, u 2 ) D r (u 1, u 2 ) F R 3, leyen továbbá m(u 1, u 2 ) a felület eysé normálvektora és : (u 1 (t), u 2 (t)) sima felületi örbe, t [a, b] Deníció. Azt mondjuk, hoy a örbe pontjaiban értelmezett v(u 1 (t), u 2 (t)) felületi vektormez a örbe mentén Levi-Civita-féle értelemben párhuzamos, ha kieléíti a következ eyenletrenzert: m dv dt = 0, mv = 0, (1) ahol az els eyenletben vektoriális, a másodikban skalár szorzat szerepel. (1) els eyenlete azt fejezi ki, hoy ha a vektor a örbe mentén Levi-Civitaértelemben párhuzamos, akkor két közeli (szomszédos) pontbeli értékének különbsée els rendben mer lees a felület érint síkjára, dierenciálja párhuzamos a felületi normálissal. A második eyenlet biztosítja, hoy a vektormez értéke minden pontban felületi vektor. Ha az (u 1 (a), u 2 (a)) pontban meadjuk a v 0 felületi vektort, akkor, amint ez könnyen belátható, az (1) renzer eyértelm en mehatározza azt a v(t) felületi vektormez t, amely kieléíti a v(a) = v 0 kezdeti feltételt. Azt mondjuk ekkor, hoy v(t) a v 0 vektorból a örbe mentén történ Levi-Civita értelemben vett párhuzamos eltolással keletkezett. Könnyen belátható, hoy a Levi-Civita párhuzamos eltolás rendelkezik a következ tulajdonsáokkal. Két uyanazon örbe mentén eltolt felületi vektor skaláris szorzata állandó. Ebb l következik, hoy párhuzamosan eltolt felületi vektor hossza állandó, továbbá két uyanazon örbe mentén párhuzamosan eltolt felületi vektor által bezárt szö is állandó. Ha az (u 1 (a), u 2 (a)) pontbeli v 0 vektort ey másik örbe mentén toljuk el párhuzamosan az (u 1 (b), u 2 (b)) pontba, akkor általában más vektort kapunk: a párhuzamos eltolás fü az úttól. Másképpen kifejezve uyanezt, ha a örbe zárt, vayis (u 1 (a), u 2 (a)) =(u 1 (b), u 2 (b)) és a v 0 vektort párhuzamosan körbetoljuk a örbe mentén, renzerint nem kapjuk vissza a kiindulási pontban az eredeti vektort. Azokat a felületeket, amelyeken a párhuzamos eltolás füetlen az úttól, abszolút párhuzamossáal rendelkez felületeknek nevezzük. Ey felület akkor és csak akkor rendelkezik abszolút párhuzamossáal, ha Gauss-féle szorzatörbülete zérus.

3 GAUSSBONNET-TÉTEL BIZONYÍTÁSA 11 Leyen most a felületi örbe ívhossz paraméterezéssel adott: r(s), ahol s az ívhossz (valamely pontjából mérve). Jelöljük κ(s)-sel a örbe örbületét és n(s)- sel f normális eysévektorát. Az els Frenet-formula szerint d2 r = κn. Az utóbbi vektort bontsuk fel ey érint síkbeli és ey felületi normális irányú 2 komponensre: κn = γm dr + ηm, (2) ahol vektoriális szorzat áll. Az ily módon deniált γ(s) mennyiséet a örbe eodetikus örbületének nevezzük. A eodetikus örbület azt adja me, mennyire örbül a örbe az érint síkban. Azokat a felületi örbéket, amelyeknek eodetikus örbülete azonosan zérus, eodetikus vonalaknak nevezzük. Ezek eyben a két felületi pontot összeköt örbék közül az ívhosszra nézve a stacionáriusak: eleend en rövid szakaszaik a két vépontjukat összeköt felületi örbék közül a lerövidebbek Tétel. Leyen a v(s) felületi vektor párhuzamosan eltolt az ívhossz paraméterezésben adottr(s) eyenlet felületi örbe mentén, jelöljük γ(s)-sel a örbe eodetikus örbületét és θ(s)-sel a v(s) és a örbe dr(s) eysé érint vektora közötti irányított szöet, ekkor érvényes a következ : dθ = γ(s). (3) Bizonyítás. Az általánossá meszorítása nélkül teyük fel, hoy v(s) = 1. Dierenciáljuk a v dr = cos θ eyenletet: dv dr + v d2 r dθ = sin θ 2. dv Az els ta a bal oldalon zérus, mivel (1) szerint párhuzamos a felület normálvektorával. Frenet els formulája szerint v κn = sin θ dθ. Behelyettesítve (2)-b l γv m dr dθ + ηv m = sin θ. (1) szerint a második ta a bal oldalon zérus, vayis γ cos(π/2 θ) = sin θ dθ, tehát γ sin θ = sin θ dθ. Innen az állítás következik. (Ha diszkrét pontokban sin θ zérus, akkor a folytonossából, ha ey eész szakaszon zérus, akkor ez a szakasz eodetikus és a szö deriváltja is zérus). A (3) formula mutatja, hoy a eodetikus örbület a örbe érint vektora iránya meváltozásának sebessée az ívhosszra vonatkoztatva ey párhuzamosan eltolt

4 12 FARKAS MIKLÓS vektor irányához (vayis az állandónak tekinthet irányhoz) képest. Ebb l az is következik, hoy eodetikus vonal érint vektora a eodetikus vonal mentén párhuzamosan eltolt vektor. (Mejeyezzük, hoy Euklidesz mé deniálta az eyenest, mint olyan örbét, mely mindenütt uyanabba az irányba halad. A eodetikus vonal ebben az értelemben is az eyenesnek felel me örbült felületen). Leyen most szakaszonként sima, eyszer, zárt örbe vées sok törésponttal: (u 1 (a), u 2 (a)) = (u 1 (b), u 2 (b)). A töréspontokban az érint vektor törésszöét jelöljük α i -vel, (i = 1, 2,..., n). Osszuk fel a örbét kis részekre úy, hoy a töréspontok is osztópontok leyenek, és kössük össze az osztópontokat eodetikus ívekkel. Ily módon ey a örbébe írt zárt p eodetikus poliont kapunk. Jelöljük p töréspontjaiban érint vektorának törésszöeit ψ k val, (k = 1, 2,..., N). Leyen P a örbe ey töréspontja és v 0 ey felületi vektor P -ben. Toljuk el v 0 -at párhuzamosan, ill. p mentén körbe, mí visszajutunk P-be. Az ilyen módon P -ben kapott vektorokat jelöljük v -vel, ill. v p -vel. Leyen v és v 0, illetve v p és v 0 szöe ψ, ill. ψ p. A (3) formulából azonnal következik, hoy ψ = γ(s) + ψ p = α i, (4) N ψ k, (5) mivel p eodetikus örbülete zérus. Finomítsuk a örbe felosztását minden határon túl. Ekkor p, v p v, ψ p ψ, ahonnan N lim ψ k = γ(s) + α i (6) következik. Azok számára, akik dierenciáleometria Ricci-kalkuluson alapuló táryalásához szoktak, mejeyezzük, hoy a párhuzamos eltolásra adott deníciónkból levezethet az (u 1 (t), u 2 (t)) örbe mentén párhuzamosan eltolt v(t) vektor dierenciáleyenlete: dv i dt + Γi jk(u 1 (t), u 2 (t)) duj (t) v k = 0, dt ahol Γ a Christoel-szimbólum, v i a v vektor kontravariáns koordinátája, és az Einstein-konvenciót használtuk (vayis összezés fent és lent lév eyforma indexekre 1-t l 2-i). Áttérünk a felület ömbi leképezésének néhány tulajdonsáára. Az F felületet párhuzamos normálisok mózerével leképezzük az S eyséömb felületre. Ezen azt értjük, hoy a P F pontnak, amelyben a felületi eysé normálvektor m, mefeleltetjük a ömbfelület m helyvektorú P pontját. A leképezésnél, nyilván, eymásnak mefelel pontokban a felület, illetve a ömb érint síkja párhuzamos.

5 GAUSSBONNET-TÉTEL BIZONYÍTÁSA 13 Az r(u 1 (t), u 2 (t)) eyenlet felületi örbe képe a ömbfelületen a m(u 1 (t), u 2 (t)) eyenlet ömbfelületi örbe. Toljuk el az (u 1 (a), u 2 (a)) pontbeli v 0 felületi vektort Levi-Civita értelemben párhuzamosan a örbe mentén. Az érint síkok párhuzamossáa miatt az íy kapott v(t) vektormez meeyezik a v 0 vektornak a ömbfelületi örbe mentén történt párhuzamos eltolása útján nyert ṽ(t) vektormez vel: v(t) = ṽ(t), t [a, b]. Jelöljük ik -val az F felület metrikus tenzorának koordinátáit (i = 1, 2, k = 1, 2), és leyen = ( ) 2 1/2. Ekkor F felszíne: mesf = (u 1, u 2 )du 1 du 2. D Jelöljük F Gauss-féle szorzatörbületét K(u 1, u 2 )-vel és F ömbi képének felszínét Σ-val. Ismeretes, hoy ha F a ömbfelületbe ey-eyértelm en képz dik le és K el jele állandó, akkor K felszín szerinti interálja eyenl a ömbi kép el jeles felszínével: K(u 1, u 2 )(u 1, u 2 )du 1 du 2 = ±Σ, (7) D ahol a jobb oldalon a pozitív, ill. a neatív el jelet kell yelembe venni aszerint, amint K >, ill. < 0. A formula az általános esetben is érvényes, ha F -et felbontjuk olyan részekre, amelyek ey-eyértelm en képz dnek le, illetve amelyeken a szorzatörbület el jele állandó. A formula szemléletes jelentése az, hoy minél nayobb a felület örbülete, annál kisebb a felszíne a ömbi kép felszínéhez viszonyítva. 3. A GaussBonnet-tétel 3.1. Tétel. Leyen D R 2 eyszeresen összefü, mérhet, korlátos síktartomány, r : D R 3 háromszor folytonosan dierenciálható dieomorzmus, F := {r(u 1, u 2 ) R 3 : (u 1, u 2 ) D} eyszeresen összefü, sima felületdarab, amelyet az eyszer, szakaszonként sima, zárt örbe határol, és használjuk az el z pontban bevezetett jelöléseket, ekkor érvényes a következ : (i = 1, 2,..., n)az érint vektor (el jeles) törésszöei a örbe töréspontja- ahol α i iban. D K(u 1, u 2 )(u 1, u 2 )du 1 du 2 = 2π γ(s) α i, (8) Ez a tétel tehát azt mondja ki, hoy a felületdarabot határoló zárt örbe eodetikus örbülete mehatározza a felületdarab teljes örbületét (a Gauss-féle szorzatörbület felszín szerinti interálját). Alkalmazzuk a tételt az R suarú ömb ey eodetikus (f körívek által határolt) H háromszöére. Ekkor K(u 1, u 2 ) = 1/R 2, γ = 0 és ha a ömbi háromszö

6 14 FARKAS MIKLÓS bels szöeit λ, µ, ν-vel jelöljük, 1 mesh = 2π (π λ) (π µ) (π ν), R2 vayis mesh = ((λ + µ + ν) π))r 2. Visszakaptuk a ömbháromszötan ismert formuláját ömbi háromszö felszínére. Próbáljuk me alkalmazni a tételt az euklideszi sík háromszöére, bár, mint látni fojuk, a bizonyítás az euklideszi síkra nem m ködik. Ekkor K = 0, γ = 0, és ha a háromszö szöeit λ, µ, ν-vel jelöljük, 0 = 2π (π λ) (π µ) (π ν), vayis λ + µ + ν = π. Nem kaptuk me a területet, de visszakaptuk, hoy a háromszö szöeinek összee π. Bizonyítás. Az F felületet leképezzük a párhuzamos normálisok mózerével az S eyséömb felületre. A örbe ömbi képét jelöljük -mal. A örbe uyancsak szakaszonként sima, jelöljük töréspontjaiban érint vektorának törésszöeit β i vel (i = 1, 2,..., n). Írjunk be -be ey zárt, szférikus poliont és jelöljük e polion felszínét mes P -mal. Az ismert szférikus eometriai formula szerint mes P = r ω k (r 2)π, ahol ω k a polion k-adik szöe. Bevezetve e polion érint vektorának ψ k törésszöeit mes P r = 2π ψ k. (9) Ha az osztópontok számát -on minden határon túl növeljük, a szférikus polion -hoz tart és mes P az F felület ömbi képének Σ felszínéhez. Alkalmazzuk most (6)-ot a ömbi képre: lim r ψ k = γ( s)d s + β i, ahol γ és s a örbe eodetikus örbülete, ill. ívhossza. Eyenl vé téve (9) két oldalának határértékét Σ = 2π γ( s)d s +. (10) Veyünk most ey v 0 felületi vektort ey Q pontjában és jelöljük ṽ 0 -mal a v 0 -lal eyenl ömbfelületi vektort a ömb Q-nak mefelel Q pontjában. Toljuk el -n körbe Levi-Civita értelemben párhuzamosan v 0 -at és -on körbe ṽ 0 - at. Jelöljük az ily módon Q-ban, ill. Q-ban nyert vektorokat v1 -yel, ill ṽ 1 mal. A β i

7 GAUSSBONNET-TÉTEL BIZONYÍTÁSA pontban mondottakból azonban következik, hoy v 1 = ṽ 1. Ezek szerint v 1 és v 0 szöe meeyezik ṽ1 és ṽ 0 szöével. A (4) formulát és annak -ra felírt analoonját eyenl vé téve γ( s)d s + β i = γ(s) + α i. Az utóbbi eyenletb l (10)-be helyettesítve és (7)-et yelembe véve kapjuk a (8) formulát. Hivatkozások [1] Farkas, M.: A proof of Gauss-Bonnet's theorem, Nierian Journal of Science I. (1967) No. 2, [2] Klinenber, W.: A Course in Dierential Geometry (Spriner-Verla, New York, 1978) [3] Norden, A.P.: Teoria poverchnosztyej (Gosz. Izd. Tech-Teor. Lit., Moszkva, 1956) [4] Sz kefalvi-nay Gyula: Dierenciáleometria (M szaki K., Budapest, 1979) (Beérkezett: február 10.) FARKAS MIKLÓS Budapesti M szaki és Gazdasátudományi Eyetem Matematikai Intézet 1521 Budapest LITTLE CLASSICAL DIFFERENTIAL GEOMETRY, A PROOF OF GAUSS-BONNET THEOREM Miklós Farkas A simple proof is iven to this classical theorem The proof is based on properties of parallel displacement in the sense of Levi Civita.

KIEGÉSZÍTÉS A VONALINTEGRÁLHOZ

KIEGÉSZÍTÉS A VONALINTEGRÁLHOZ KIEGÉSZÍTÉS A VONALINTEGRÁLHOZ BSC MATEMATIKATANÁR SZAKIRÁNY 28/29. TAVASZI FÉLÉV Az lábbikbn z el dáson vonlinterálról ill. primitív füvényr l elhnzottk közül zok olvshtók, mik Lczkovich-T. Sós: Anlízis

Részletesebben

Bevezetés a görbe vonalú geometriába

Bevezetés a görbe vonalú geometriába Bevezetés a görbe vonalú geometriába Metrikus tenzor, Christoffel-szimbólum, kovariáns derivált, párhuzamos eltolás, geodetikus Pr hle Zsóa A klasszikus térelmélet elemei (szeminárium) 2012. október 1.

Részletesebben

Fizika 1X, pótzh (2010/11 őszi félév) Teszt

Fizika 1X, pótzh (2010/11 őszi félév) Teszt Fizika X, pótzh (00/ őszi félév) Teszt A sebessé abszolút értékének időszerinti interálja meadja az elmozdulást. H Az átlayorsulás a sebesséváltozás és az eltelt idő hányadosa. I 3 A harmonikus rező mozást

Részletesebben

Matematika a fizikában

Matematika a fizikában DIMENZIÓK 53 Matematikai Közlemények III kötet, 015 doi:10031/dim01508 Matematika a fizikában Nay Zsolt Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kolléium nayzs@emknymehu ÖSSZEFOGLALÓ A cikkben

Részletesebben

Riemanngeometria 1 c. gyakorlat A Riemann-terekkel kapcsolatos fogalmak, jelölések

Riemanngeometria 1 c. gyakorlat A Riemann-terekkel kapcsolatos fogalmak, jelölések A Riemann-terekkel kapcsolatos fogalmak, jelölések Az R m euklideszi tér természetes bázisának az e 1 = (1, 0,..., 0),..., e m = (0,..., 0, 1) vektorokból álló bázist mondjuk. Legyen M egy összefügg nyílt

Részletesebben

2. gyakorlat. A polárkoordináta-rendszer

2. gyakorlat. A polárkoordináta-rendszer . gyakorlat A polárkoordináta-rendszer Az 1. gyakorlaton megismerkedtünk a descartesi koordináta-rendszerrel. Síkvektorokat gyakran kényelmes ún. polárkoordinátákkal megadni: az r hosszúsággal és a φ irányszöggel

Részletesebben

1. Komplex függvények dierenciálhatósága, Cauchy-Riemann egyenletek. Hatványsorok, elemi függvények

1. Komplex függvények dierenciálhatósága, Cauchy-Riemann egyenletek. Hatványsorok, elemi függvények 1. Komplex függvények dierenciálhatósága, Cauchy-Riemann egyenletek. Hatványsorok, elemi függvények 1.1. Dierenciálhatóság 1.1. deníció. Legyen a z 0 pont az f(z) függvény értelmezési tartományának torlódási

Részletesebben

Analízis III. gyakorlat október

Analízis III. gyakorlat október Vektoranalízis Analízis III. gyakorlat 216. október Gyakorló feladatok és korábbi zh feladatok V1. Igazolja az alábbi "szorzat deriválási" szabályt: div(ff) = F, f + f div(f). V2. Legyen f : IR 3 IR kétszer

Részletesebben

Matematika III előadás

Matematika III előadás Matematika III. - 2. előadás Vinczéné Varga Adrienn Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Műszaki Alaptárgyi Tanszék Előadáskövető fóliák Vinczéné Varga Adrienn (DE-MK) Matematika III. 2016/2017/I 1 / 30 Egy

Részletesebben

Lagrange és Hamilton mechanika

Lagrange és Hamilton mechanika Lagrange és 2010. október 17. Lagrange és Tartalom 1 Variáció Lagrange egyenlet Legendre transzformáció Hamilton egyenletek 2 3 Szimplektikus sokaság Hamilton mez Hamilton és Lagrange egyenletek ekvivalenciája

Részletesebben

Analízis IV. gyakorlat, megoldások

Analízis IV. gyakorlat, megoldások Analízis IV. akorlat, meoldások BSc matematikatanár szakirán /. tavaszi félév. Differenciáleenletek Határozzuk me az alábbi differenciáleenletek összes, valamint a meadott feltételeket kieléítő meoldásait!.

Részletesebben

1. MECHANIKA-MECHANIZMUSOK ELŐADÁS (kidolgozta: Szüle Veronika, egy. ts.) 1. Alapfogalmak:

1. MECHANIKA-MECHANIZMUSOK ELŐADÁS (kidolgozta: Szüle Veronika, egy. ts.) 1. Alapfogalmak: SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM LKLMZOTT MECHNIK TNSZÉK. MECHNIK-MECHNIZMUSOK ELŐDÁS (kidolozta: Szüle Veronika, ey. ts.). lapfoalmak:.. mechanizmus foalmának bevezetése: modern berendezések, épek jelentős részében

Részletesebben

u ki ) = 2 x 100 k = 1,96 k (g 22 = 0 esetén: 2 k)

u ki ) = 2 x 100 k = 1,96 k (g 22 = 0 esetén: 2 k) lektronika 2 (MVIMIA027 Számpélda a földelt emitteres erősítőre: Adott kapcsolás: =0 µ = k 4,7k U t+ = 0V 2 k 2 = 0µ u u =3 k =00µ U t- =-0V Számított tranzisztor-paraméterek: ezzel: és u ki t =0k Tranzisztoradatok:

Részletesebben

Fraktálok. Kontrakciók Affin leképezések. Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék. TARTALOMJEGYZÉK Kontrakciók Affin transzformációk

Fraktálok. Kontrakciók Affin leképezések. Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék. TARTALOMJEGYZÉK Kontrakciók Affin transzformációk Fraktálok Kontrakciók Affin leképezések Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék TARTALOMJEGYZÉK 1 of 71 A Lipschitz tulajdonság ÁTMÉRŐ, PONT ÉS HALMAZ TÁVOLSÁGA Definíció Az (S, ρ) metrikus tér

Részletesebben

Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens

Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens Az R 3 tér geometriája Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens 2008.09.08. 1 Vektorok Vektor: irányított szakasz Jel.: a, a, a, AB, Jellemzői: irány, hosszúság, (abszolút érték) jel.: a Speciális

Részletesebben

Feladatsor A differenciálgeometria alapja c. kurzus gyakorlatához

Feladatsor A differenciálgeometria alapja c. kurzus gyakorlatához Feladatsor A differenciálgeometria alapja c. kurzus gyakorlatához Dr. Nagy Gábor, Geometria Tanszék 2010. szeptember 16. Görbék paraméterezése 1. feladat. (A) Bizonyítsuk be a vektoriális szorzatra vonatkozó

Részletesebben

Vektorok. Wettl Ferenc október 20. Wettl Ferenc Vektorok október / 36

Vektorok. Wettl Ferenc október 20. Wettl Ferenc Vektorok október / 36 Vektorok Wettl Ferenc 2014. október 20. Wettl Ferenc Vektorok 2014. október 20. 1 / 36 Tartalom 1 Vektorok a 2- és 3-dimenziós térben 2 Távolság, szög, orientáció 3 Vektorok koordinátás alakban 4 Összefoglalás

Részletesebben

Matematika A1a Analízis

Matematika A1a Analízis B U D A P E S T I M Ű S Z A K I M A T E M A T I K A É S G A Z D A S Á G T U D O M Á N Y I I N T É Z E T E G Y E T E M Matematika A1a Analízis BMETE90AX00 Vektorok StKis, EIC 2019-02-12 Wettl Ferenc ALGEBRA

Részletesebben

Sugárszivattyú H 1. h 3. sugárszivattyú. Q 3 h 2. A sugárszivattyú hatásfoka a hasznos és a bevezetett hidraulikai teljesítmény hányadosa..

Sugárszivattyú H 1. h 3. sugárszivattyú. Q 3 h 2. A sugárszivattyú hatásfoka a hasznos és a bevezetett hidraulikai teljesítmény hányadosa.. Suárszivattyú suárszivattyúk működési elve ey nay eneriájú rimer folyadéksuár és ey kis eneriájú szekunder folyadéksuár imulzusseréje az ún. keverőtérben. rimer és szekunderköze lehet azonos vay eltérő

Részletesebben

5. házi feladat. AB, CD kitér élpárra történ tükrözések: Az ered transzformáció: mivel az origó xpont, így nincs szükség homogénkoordinátás

5. házi feladat. AB, CD kitér élpárra történ tükrözések: Az ered transzformáció: mivel az origó xpont, így nincs szükség homogénkoordinátás 5. házi feladat 1.feladat A csúcsok: A = (0, 1, 1) T, B = (0, 1, 1) T, C = (1, 0, 0) T, D = ( 1, 0, 0) T AB, CD kitér élpárra történ tükrözések: 1 0 0 T AB = 0 1 0, elotlási rész:(i T AB )A = (0, 0, )

Részletesebben

Megoldott feladatok november 30. n+3 szigorúan monoton csökken, 5. n+3. lim a n = lim. n+3 = 2n+3 n+4 2n+1

Megoldott feladatok november 30. n+3 szigorúan monoton csökken, 5. n+3. lim a n = lim. n+3 = 2n+3 n+4 2n+1 Megoldott feladatok 00. november 0.. Feladat: Vizsgáljuk az a n = n+ n+ sorozat monotonitását, korlátosságát és konvergenciáját. Konvergencia esetén számítsuk ki a határértéket! : a n = n+ n+ = n+ n+ =

Részletesebben

Kinematika 2016. február 12.

Kinematika 2016. február 12. Kinematika 2016. február 12. Kinematika feladatokat oldunk me, szamárháromszö helyett füvényvizsálattal. A szamárháromszöel az a baj, hoy a feladat meértése helyett valami szabály formális használatára

Részletesebben

Analízis Dierenciálgeometria, vektoranalízis, mérték és integrálelmélet

Analízis Dierenciálgeometria, vektoranalízis, mérték és integrálelmélet Analízis Dierenciálgeometria, vektoranalízis, mérték és integrálelmélet Bese Antal 2006. december 26. 1 El szó Az alábbi nem hivatalos jegyzet az ELTE-IK programtervez matematikus szakán, Szili László

Részletesebben

Abszolút folytonos valószín ségi változó (4. el adás)

Abszolút folytonos valószín ségi változó (4. el adás) Abszolút folytonos valószín ségi változó (4. el adás) Deníció (Abszolút folytonosság és s r ségfüggvény) Az X valószín ségi változó abszolút folytonos, ha van olyan f : R R függvény, melyre P(X t) = t

Részletesebben

Solow modell levezetések

Solow modell levezetések Solow modell levezetések Szabó-Bakos Eszter 25. 7. hét, Makroökonómia. Aranyszabály A azdasá működését az alábbi eyenletek határozzák me: = ak α t L α t C t = MP C S t = C t = ( MP C) = MP S I t = + (

Részletesebben

T obbv altoz os f uggv enyek integr alja. 3. r esz aprilis 19.

T obbv altoz os f uggv enyek integr alja. 3. r esz aprilis 19. Többváltozós függvények integrálja. 3. rész. 2018. április 19. Kettős integrál Kettős integrál téglalap alakú tartományon. Ismétlés Ha = [a, b] [c, d] téglalap-tartomány, f : I integrálható függvény, akkor

Részletesebben

ANALÍZIS II. Példatár

ANALÍZIS II. Példatár ANALÍZIS II. Példatár Többszörös integrálok 3. április 8. . fejezet Feladatok 3 4.. Kett s integrálok Számítsa ki az alábbi integrálokat:...3. π 4 sinx.. (x + y) dx dy (x + y) dy dx.4. 5 3 y (5x y y 3

Részletesebben

LINEÁRIS ALGEBRA. matematika alapszak. Euklideszi terek. SZTE Bolyai Intézet, őszi félév. Euklideszi terek LINEÁRIS ALGEBRA 1 / 40

LINEÁRIS ALGEBRA. matematika alapszak. Euklideszi terek. SZTE Bolyai Intézet, őszi félév. Euklideszi terek LINEÁRIS ALGEBRA 1 / 40 LINEÁRIS ALGEBRA matematika alapszak SZTE Bolyai Intézet, 2016-17. őszi félév Euklideszi terek Euklideszi terek LINEÁRIS ALGEBRA 1 / 40 Euklideszi tér Emlékeztető: A standard belső szorzás és standard

Részletesebben

Vektorgeometria (1) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit

Vektorgeometria (1) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit Vektorgeometria (1) First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit 1. A térbeli irányított szakaszokat vektoroknak hívjuk. Két vektort egyenlőnek tekintünk, ha párhuzamos eltolással fedésbe hozhatók.

Részletesebben

A hullámsebesség számítása különféle esetekben. Hullám, fázissebesség, csoportsebesség. Egy H 0 amplitúdójú, haladó hullám leírható a

A hullámsebesség számítása különféle esetekben. Hullám, fázissebesség, csoportsebesség. Egy H 0 amplitúdójú, haladó hullám leírható a A hullámsebessé számítása különéle esetekben Hullám, ázissebessé, csoportsebessé y H 0 amplitúdójú, haladó hullám leírható a H ( x, t ) H 0 cos ( kx ωt ) üvénnyel. Itt k jelöli a hullámszámot, ω a körrekvenciát.

Részletesebben

Felügyelt önálló tanulás - Analízis III.

Felügyelt önálló tanulás - Analízis III. Felügyelt önálló tanulás - Analízis III Kormos Máté Differenciálható sokaságok Sokaságok Röviden, sokaságoknak nevezzük azokat az objektumokat, amelyek egy n dimenziós térben lokálisan k dimenziósak Definíció:

Részletesebben

17. előadás: Vektorok a térben

17. előadás: Vektorok a térben 17. előadás: Vektorok a térben Szabó Szilárd A vektor fogalma A mai előadásban n 1 tetszőleges egész szám lehet, de az egyszerűség kedvéért a képletek az n = 2 esetben szerepelnek. Vektorok: rendezett

Részletesebben

1. Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel.

1. Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel. . Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel.. Az x exp x + t )) függvény az x, t tartományon folytonos, és nem negatív, ezért alkalmazható rá a Fubini-tétel. I x exp x + t )) dxdt + t dt π 4. [ exp x +

Részletesebben

Matematika (mesterképzés)

Matematika (mesterképzés) Matematika (mesterképzés) Környezet- és Településmérnököknek Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Műszaki Alaptárgyi Tanszék Vinczéné Varga A. Környezet- és Településmérnököknek 2016/2017/I 1 / 29 Lineáris tér,

Részletesebben

Tartalom Fogalmak Törvények Képletek Lexikon

Tartalom Fogalmak Törvények Képletek Lexikon Fizikakönyv ifj. Zátonyi Sándor, 016. Tartalom Foalmak Törvények Képletek Lexikon A szabadesés Az elejtett kulcs, a fáról lehulló alma vay a leejtett kavics füőleesen esik le. Ősszel a falevelek azonban

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA II 7 VII VEkTORANALÍZIS 1 ELmÉLETI ALAPOk Az u függvényt skalár-vektor függvénynek nevezzük, ha értelmezési tartománya a háromdimenziós tér vektorainak halmaza, a függvényértékek

Részletesebben

Populációdinamika kurzus, projektfeladat. Aszimptotikus viselkedés egy determinisztikus járványterjedési modellben. El adó:

Populációdinamika kurzus, projektfeladat. Aszimptotikus viselkedés egy determinisztikus járványterjedési modellben. El adó: Populációdinamika kurzus, projektfeladat Aszimptotikus viselkedés egy determinisztikus járványterjedési modellben El adó: Unger Tamás István okleveles villamosmérnök matematika B.Sc. szakos hallgató Szeged

Részletesebben

Analitikus térgeometria

Analitikus térgeometria Analitikus térgeometria Wettl Ferenc el adása alapján 2015.09.21. Wettl Ferenc el adása alapján Analitikus térgeometria 2015.09.21. 1 / 23 Tartalom 1 Egyenes és sík egyenlete Egyenes Sík 2 Alakzatok közös

Részletesebben

= e i1 e ik e j 1. tenzorok. A k = l = 0 speciális esetben e az R egységeleme. A. e q 1...q s. = e j 1...j l q 1...q s

= e i1 e ik e j 1. tenzorok. A k = l = 0 speciális esetben e az R egységeleme. A. e q 1...q s. = e j 1...j l q 1...q s 3. TENZORANALÍZIS Legyen V egy n-dimenziós vektortér, V a duális tere, T (k,l) V = V V V V a (k, l)-típusú tenzorok tere. Megállapodás szerint T (0,0) V = R (általában az alaptest). Ha e 1,..., e n V egy

Részletesebben

Lineáris leképezések. Wettl Ferenc március 9. Wettl Ferenc Lineáris leképezések március 9. 1 / 31

Lineáris leképezések. Wettl Ferenc március 9. Wettl Ferenc Lineáris leképezések március 9. 1 / 31 Lineáris leképezések Wettl Ferenc 2015. március 9. Wettl Ferenc Lineáris leképezések 2015. március 9. 1 / 31 Tartalom 1 Mátrixleképezés, lineáris leképezés 2 Alkalmazás: dierenciálhatóság 3 2- és 3-dimenziós

Részletesebben

Numerikus módszerek 1.

Numerikus módszerek 1. Numerikus módszerek 1. 6. előadás: Vektor- és mátrixnormák Lócsi Levente ELTE IK 2013. október 14. Tartalomjegyzék 1 Vektornormák 2 Mátrixnormák 3 Természetes mátrixnormák, avagy indukált normák 4 Mátrixnormák

Részletesebben

Gyakorló feladatok I.

Gyakorló feladatok I. Gyakorló feladatok I. a Matematika Aa Vektorüggvények tárgyhoz (D D5 kurzusok) Összeállította: Szili László Ajánlott irodalmak:. G.B. Thomas, M.D. Weir, J. Hass, F.R. Giordano: Thomas-féle KALKULUS I.,

Részletesebben

Serret-Frenet képletek

Serret-Frenet képletek Serret-Frenet képletek Vizsgáljuk meg az e n normális- és e b binormális egységvektorok változását. e n = αe t + βe n + γe b, e t e n e n = 1 e n e n = 0 β = 0 e n e t = e n e t illetve a α = 1/R. Ugyanakkor

Részletesebben

Lin.Alg.Zh.1 feladatok

Lin.Alg.Zh.1 feladatok Lin.Alg.Zh. feladatok 0.. d vektorok Adott három vektor ā (0 b ( c (0 az R Euklideszi vektortérben egy ortonormált bázisban.. Mennyi az ā b skalárszorzat? ā b 0 + + 8. Mennyi az n ā b vektoriális szorzat?

Részletesebben

Boros Zoltán február

Boros Zoltán február Többváltozós függvények differenciál- és integrálszámítása (2 3. előadás) Boros Zoltán 209. február 9 26.. Vektorváltozós függvények differenciálhatósága és iránymenti deriváltjai A továbbiakban D R n

Részletesebben

Szeminárium. Kaposvári István október 01. Klasszikus Térelmélet Szeminárium

Szeminárium. Kaposvári István október 01. Klasszikus Térelmélet Szeminárium Klasszikus Térelmélet 2012. október 01. Tartalom: Jelölések bevezetése Kovariáns deriváltak kommutátora és a Riemann-tenzor Vektor megváltozása zárt görbe mentén Riemann-tenzor és a Stokes-tétel Geodetikus

Részletesebben

3. számú mérés Szélessávú transzformátor vizsgálata

3. számú mérés Szélessávú transzformátor vizsgálata 3. számú mérés Szélessávú transzformátor vizsálata A mérésben a hallatók meismerkedhetnek a szélessávú transzformátorok fıbb jellemzıivel. A mérési utasítás elsı része a méréshez szüksées elméleti ismereteket

Részletesebben

λ 1 u 1 + λ 2 v 1 + λ 3 w 1 = 0 λ 1 u 2 + λ 2 v 2 + λ 3 w 2 = 0 λ 1 u 3 + λ 2 v 3 + λ 3 w 3 = 0

λ 1 u 1 + λ 2 v 1 + λ 3 w 1 = 0 λ 1 u 2 + λ 2 v 2 + λ 3 w 2 = 0 λ 1 u 3 + λ 2 v 3 + λ 3 w 3 = 0 Vektorok a térben Egy (v 1,v 2,v 3 ) valós számokból álló hármast vektornak nevezzünk a térben (R 3 -ban). Használni fogjuk a v = (v 1,v 2,v 3 ) jelölést. A v 1,v 2,v 3 -at a v vektor komponenseinek nevezzük.

Részletesebben

Matematika III előadás

Matematika III előadás Matematika III. - 2. előadás Vinczéné Varga Adrienn Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Műszaki Alaptárgyi Tanszék Előadáskövető fóliák Vinczéné Varga Adrienn (DE-MK) Matematika III. 2016/2017/I 1 / 23 paramétervonalak,

Részletesebben

Geometriai alapok Felületek

Geometriai alapok Felületek Geometriai alapok Felületek Geometriai alapok Felületek matematikai definíciója A háromdimenziós tér egy altere Függvénnyel rögzítjük a pontok helyét Parabolavezérgörbéjű donga 4 f z x + a C Elliptikus

Részletesebben

Egy másik alapfeladat fűrészelt, illetve faragott gerendákra. 1. ábra

Egy másik alapfeladat fűrészelt, illetve faragott gerendákra. 1. ábra Ey másik alapfeladat fűrészelt, illetve faraott erendákra Az előző dolozatokban ld.: ( E - 1 ), ( E - ), ( E - ) már szinte teljesen előkészítettük az itteni feladatot. Ehhez tekintsük az 1. ábrát! 1.

Részletesebben

0. mérés A MÉRNÖK MÉR

0. mérés A MÉRNÖK MÉR 0. mérés A MÉRNÖK MÉR 1. Bevezetés A mérnöki ismeretszerzés eyik klasszikus formája a mérés, és a mérési eredményekből levonható következtetések feldolozása (a mérnök és a mérés szó közötti kapcsolat nyilvánvaló).

Részletesebben

Lineáris algebra mérnököknek

Lineáris algebra mérnököknek B U D A P E S T I M Ű S Z A K I M A T E M A T I K A É S G A Z D A S Á G T U D O M Á N Y I I N T É Z E T E G Y E T E M Lineáris algebra mérnököknek BMETE93BG20 Vektorok 2019-09-10 MGFEA Wettl Ferenc ALGEBRA

Részletesebben

Dierenciálhatóság. Wettl Ferenc el adása alapján és

Dierenciálhatóság. Wettl Ferenc el adása alapján és 205.0.9. és 205.0.26. 205.0.9. és 205.0.26. / Tartalom A dierenciálhatóság fogalma Pontbeli dierenciálhatóság Jobb és bal oldali dierenciálhatóság Folytonosság és dierenciálhatóság Deriváltfüggvény 2 Dierenciálási

Részletesebben

Lie-csoportok. 1. Folytonos csoportok 1 FOLYTONOS CSOPORTOK. Kontinuum számosságú csoportok esetén elemek jellemzése valós paraméterek

Lie-csoportok. 1. Folytonos csoportok 1 FOLYTONOS CSOPORTOK. Kontinuum számosságú csoportok esetén elemek jellemzése valós paraméterek 1 FOLYTONOS CSOPORTOK Lie-csoportok 1. Folytonos csoportok Kontinuum számosságú csoportok esetén elemek jellemzése valós paraméterek (koordináták) segítségével. Topologikus (folytonos) csoport: olyan csoport,

Részletesebben

Közepek Gauss-kompozíciója Gondolatok egy versenyfeladat kapcsán

Közepek Gauss-kompozíciója Gondolatok egy versenyfeladat kapcsán Gondolatok egy versenyfeladat kapcsán Debreceni Egyetem, Matematikai Intézet, Analízis Tanszék Regionális Matematika Szakkör Megnyitója Debrecen, 015. szeptember 7. AGH-egyenl tlenség Tétel Értelmezzük

Részletesebben

Határozott integrál és alkalmazásai

Határozott integrál és alkalmazásai Határozott integrál és alkalmazásai 5. május 5.. Alapfeladatok. Feladat: + d = Megoldás: Egy határozott integrál kiszámolása a feladat. Ilyenkor a Newton-Leibniz-tételt használhatjuk, mely azt mondja ki,

Részletesebben

Budapesti Műszaki Főiskola, Neumann János Informatikai Kar. Vektorok. Fodor János

Budapesti Műszaki Főiskola, Neumann János Informatikai Kar. Vektorok. Fodor János Budapesti Műszaki Főiskola, Neumann János Informatikai Kar Lineáris algebra 1. témakör Vektorok Fodor János Copyright c Fodor@bmf.hu Last Revision Date: 2006. szeptember 11. Version 1.1 Table of Contents

Részletesebben

Gibbs-jelenség viselkedésének vizsgálata egyszer négyszögjel esetén

Gibbs-jelenség viselkedésének vizsgálata egyszer négyszögjel esetén Matematikai modellek, I. kisprojekt Gibbs-jelenség viselkedésének vizsgálata egyszer négyszögjel esetén Unger amás István B.Sc. szakos matematikus hallgató ungert@maxwell.sze.hu, http://maxwell.sze.hu/~ungert

Részletesebben

Diszkrét idej rendszerek analízise az id tartományban

Diszkrét idej rendszerek analízise az id tartományban Diszkrét idej rendszerek analízise az id tartományban Dr. Horváth Péter, BME HVT 06. október 4.. feladat Számítuk ki a DI rendszer válaszát, ha adott a gerjesztés és az impulzusválasz! u[k = 0,6 k ε[k;

Részletesebben

Lin.Alg.Zh.1 feladatok

Lin.Alg.Zh.1 feladatok LinAlgZh1 feladatok 01 3d vektorok Adott három vektor ā = (0 2 4) b = (1 1 4) c = (0 2 4) az R 3 Euklideszi vektortérben egy ortonormált bázisban 1 Mennyi az ā b skalárszorzat? 2 Mennyi az n = ā b vektoriális

Részletesebben

a térerősség mindig az üreg falára merőleges, ezért a tér ott nem gömbszimmetrikus.

a térerősség mindig az üreg falára merőleges, ezért a tér ott nem gömbszimmetrikus. 2. Gyakorlat 25A-0 Tekintsünk egy l0 cm sugarú üreges fémgömböt, amelyen +0 µc töltés van. Legyen a gömb középpontja a koordinátarendszer origójában. A gömb belsejében az x = 5 cm pontban legyen egy 3

Részletesebben

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Számsorozatok, vektorsorozatok konvergenciája Def.: Számsorozatok értelmezése:

Részletesebben

Megoldások. Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma)

Megoldások. Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások 1. Határozd meg az a és b vektor skaláris szorzatát, ha a = 5, b = 4 és a közbezárt szög φ = 55! Alkalmazzuk a megfelelő képletet: a b = a b cos φ = 5 4 cos 55 11,47. 2. Határozd meg a következő

Részletesebben

A Descartes derékszög½u koordinátarendszert az i; j; k ortonormált bázis feszíti ki. Egy

A Descartes derékszög½u koordinátarendszert az i; j; k ortonormált bázis feszíti ki. Egy 8 Görbevonalú koordináták A Descartes derékszög½u koordinátarendszert az i; j; k ortonormált bázis feszíti ki. Egy tetsz½oleges pont helyvektora ebben a bázisban r =xi+yj+zk ahol x; y; z a pont ún. Descartes-féle

Részletesebben

Szélsőérték feladatok megoldása

Szélsőérték feladatok megoldása Szélsőérték feladatok megoldása A z = f (x,y) függvény lokális szélsőértékének meghatározása: A. Szükséges feltétel: f x (x,y) = 0 f y (x,y) = 0 egyenletrendszer megoldása, amire a továbbiakban az x =

Részletesebben

Friedmann egyenlet. A Friedmann egyenlet. September 27, 2011

Friedmann egyenlet. A Friedmann egyenlet. September 27, 2011 A September 27, 2011 A 1 2 3 4 A 1 2 3 4 A Robertson-Walker metrika Konvenció: idő komponenseket 4. helyre írom. R-W metrika: R(t) 2 0 0 0 1 kr 2 g = 0 R(t) 2 0 0 0 0 R(t) 2 r 2 sin 2 (Θ) 0 0 0 0 1 Ugyanez

Részletesebben

Diszkrét Matematika. zöld könyv ): XIII. fejezet: 1583, 1587, 1588, 1590, Matematikai feladatgyűjtemény II. (

Diszkrét Matematika. zöld könyv ): XIII. fejezet: 1583, 1587, 1588, 1590, Matematikai feladatgyűjtemény II. ( FELADATOK A LEKÉPEZÉSEK, PERMUTÁCIÓK TÉMAKÖRHÖZ Diszkrét Matematika 4. LEKÉPEZÉSEK Értelmezési tartomány és értékkészlet meghatározása : Összefoglaló feladatgyűjtemény matematikából ( zöld könyv ): XIII.

Részletesebben

ZH feladatok megoldásai

ZH feladatok megoldásai ZH feladatok megoldásai A CSOPORT 5. Írja le, hogy milyen szabályokat tartalmazhatnak az egyes Chomskynyelvosztályok (03 típusú nyelvek)! (4 pont) 3. típusú, vagy reguláris nyelvek szabályai A ab, A a

Részletesebben

A Hamilton-Jacobi-egyenlet

A Hamilton-Jacobi-egyenlet A Hamilton-Jacobi-egyenlet Ha sikerül olyan kanonikus transzformációt találnunk, amely a Hamilton-függvényt zérusra transzformálja akkor valamennyi új koordináta és impulzus állandó lesz: H 0 Q k = H P

Részletesebben

Fourier transzformáció

Fourier transzformáció a Matematika mérnököknek II. című tárgyhoz Fourier transzformáció Fourier transzformáció, heurisztika Tekintsük egy 2L szerint periodikus függvény Fourier sorát: f (x) = a 0 2 + ( ( nπ ) ( nπ )) a n cos

Részletesebben

5. előadás. Skaláris szorzás

5. előadás. Skaláris szorzás 5. előadás Skaláris szorzás Bevezetés Két vektor hajlásszöge: a vektorokkal párhuzamos és egyirányú, egy pontból induló félegyenesek konvex szöge. φ Bevezetés Definíció: Két vektor skaláris szorzata abszolút

Részletesebben

Számítógépes geometria (mester kurzus) III

Számítógépes geometria (mester kurzus) III 2010 sz, Debreceni Egyetem Felületek A felület megadása implicit: F : R 3 R, F (x, y, z) = 0 Euler-Monge: f : [a, b] [c, d] R, z = f (x, y) paraméteres: r : [a, b] [c, d] R 3 trianguláris háló direkt megadása

Részletesebben

Primitív függvény, határozatlan integrál

Primitív függvény, határozatlan integrál Primiív füvény, haározalan inerál Primiív füvény, haározalan inerál Az ebben a részben szereplő füvények mindeyike leyen ey I eszőlees, poziív hosszúsáú inervallumon érelmeze valós érékű füvény (I R).

Részletesebben

Q 1 D Q 2 (D x) 2 (1.1)

Q 1 D Q 2 (D x) 2 (1.1) . Gyakorlat 4B-9 Két pontszerű töltés az x tengelyen a következőképpen helyezkedik el: egy 3 µc töltés az origóban, és egy + µc töltés az x =, 5 m koordinátájú pontban van. Keressük meg azt a helyet, ahol

Részletesebben

Sorozatok és Sorozatok és / 18

Sorozatok és Sorozatok és / 18 Sorozatok 2015.11.30. és 2015.12.02. Sorozatok 2015.11.30. és 2015.12.02. 1 / 18 Tartalom 1 Sorozatok alapfogalmai 2 Sorozatok jellemz i 3 Sorozatok határértéke 4 Konvergencia és korlátosság 5 Cauchy-féle

Részletesebben

Matematika A1. 8. feladatsor. Dierenciálás 2. Trigonometrikus függvények deriváltja. A láncszabály. 1. Határozzuk meg a dy/dx függvényt.

Matematika A1. 8. feladatsor. Dierenciálás 2. Trigonometrikus függvények deriváltja. A láncszabály. 1. Határozzuk meg a dy/dx függvényt. Matematika A 8. feladatsor Dierenciálás Trigonometrikus függvények deriváltja. Határozzuk meg a dy/d függvényt. a) y = 0 + 3 cos 0 3 sin b) y = sin 4 + 7 cos sin c) y = ctg +ctg sin )+ctg ) d) y = tg cos

Részletesebben

1. A Hilbert féle axiómarendszer

1. A Hilbert féle axiómarendszer {Euklideszi geometria} 1. A Hilbert féle axiómarendszer Az axiómarendszer alapfogalmai: pont, egyenes, sík, illeszkedés (pont egyenesre, pont síkra, egyenes síkra), közte van reláció, egybevágóság (szögeké,

Részletesebben

Számítási módszerek a fizikában 1. (BMETE90AF35) tárgy részletes tematikája

Számítási módszerek a fizikában 1. (BMETE90AF35) tárgy részletes tematikája Számítási módszerek a fizikában 1. (BMETE90AF35) tárgy részletes tematikája Tasnádi Tamás 2014. szeptember 11. Kivonat A tárgy a BME Fizika BSc szak kötelező, alapozó tárgya a képzés 1. félévében. A tárgy

Részletesebben

Kinematika szeptember Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek

Kinematika szeptember Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek Kinematika 2014. szeptember 28. 1. Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek 1.1. Vonatkoztatási rendszerek A test mozgásának leírása kezdetén ki kell választani azt a viszonyítási rendszert, amelyből

Részletesebben

Verhóczki László. Riemann-geometria. el adásjegyzet. ELTE TTK Matematikai Intézet Geometriai Tanszék

Verhóczki László. Riemann-geometria. el adásjegyzet. ELTE TTK Matematikai Intézet Geometriai Tanszék Verhóczki László Riemann-geometria el adásjegyzet ELTE TTK Matematikai Intézet Geometriai Tanszék A jegyzetben használt jelölések a sokaságokkal kapcsolatosan u i : R m R a természetes i-edik koordináta-függvény

Részletesebben

9. Trigonometria. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! Megoldás:

9. Trigonometria. I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! Megoldás: 9. Trigonometria I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Tegye nagyság szerint növekvő sorrendbe az alábbi értékeket! x = cos 150 ; y = sin 5 ; z = tg ( 60 ) (A) z < x < y (B) x < y < z (C) y < x < z (D) z < y

Részletesebben

Hajlított tartó elmozdulásmez jének meghatározása Ritz-módszerrel

Hajlított tartó elmozdulásmez jének meghatározása Ritz-módszerrel Hajlított tartó elmozdulásmez jének meghatározása Ritz-módszerrel Segédlet az A végeselem módszer alapjai tárgy 4. laborgyakorlatához http://www.mm.bme.hu/~kossa/vemalap4.pdf Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu)

Részletesebben

4. HÁZI FELADAT 1 szabadsági fokú csillapított lengırendszer

4. HÁZI FELADAT 1 szabadsági fokú csillapított lengırendszer Lenésan 4.1. HF BME, Mőszaki Mechanikai sz. Lenésan 4. HÁZI FELD 1 szabadsái fokú csillapío lenırendszer 4.1. Felada z ábrán vázol lenırendszer (az m öme anyai ponnak ekinheı, a 3l hosszúsáú rúd merev,

Részletesebben

A térképen ábrázolt vonal: - sík felület egyenese? - sík felület görbéje? - görbült felület egyenese ( geodetikus )? - görbült felület görbéje?

A térképen ábrázolt vonal: - sík felület egyenese? - sík felület görbéje? - görbült felület egyenese ( geodetikus )? - görbült felület görbéje? Előzetes megjegyzés: 1. Az időt nyugodtan mérhetjük méterben. ct [s ] = t [m ] A film kétórás volt. = A film 2.16 milliárd kilométernyi ideig tartott. 2. A tömeget is nyugodtan mérhetjük méterben! GM [kg]

Részletesebben

A térképen ábrázolt vonal: - sík felület egyenese? - sík felület görbéje? - görbült felület egyenese ( geodetikus )? - görbült felület görbéje?

A térképen ábrázolt vonal: - sík felület egyenese? - sík felület görbéje? - görbült felület egyenese ( geodetikus )? - görbült felület görbéje? Előzetes megjegyzés: 1. Az időt nyugodtan mérhetjük méterben. ct [s ] = t [m ] A film kétórás volt. = A film 2.16 milliárd kilométernyi ideig tartott. 2. A tömeget is nyugodtan mérhetjük méterben! GM [kg]

Részletesebben

VIK A3 Matematika, Gyakorlati anyag 2.

VIK A3 Matematika, Gyakorlati anyag 2. VIK A3 Matematika, Gyakorlati anyag 2. 208. november Sorok. Konvergensek-e az alábbi sorok? Ha igen, adjuk meg a határértéküket! n(n+3) n(n+)(n+2) 9n 2 3n 2 ( n + 2 2 n + + n) 2n+ n 2 (n+) 2 (f) ( 3) k+2

Részletesebben

A klasszikus mechanika matematikai módszerei

A klasszikus mechanika matematikai módszerei A klasszikus mechanika matematikai módszerei Házi feladatok 2015/16 tavasz A feladatok közül szabadon lehet választani. Az összpontszám alapján alakul ki az érdemjegy a szokásos ponthatárokkal: 40-55-70-85.

Részletesebben

Fizika A2 Alapkérdések

Fizika A2 Alapkérdések Fizika A2 Alapkérdések Az elektromágnesség elméletében a vektorok és skalárok (számok) megkülönböztetése nagyon fontos. A következ szövegben a vektorokat a kézírásban is jól használható nyíllal jelöljük

Részletesebben

Vektorok és koordinátageometria

Vektorok és koordinátageometria Vektorok és koordinátageometria Vektorral kapcsolatos alapfogalmak http://zanza.tv/matematika/geometria/vektorok-bevezetese Definíció: Ha egy szakasz két végpontját megkülönböztetjük egymástól oly módon,

Részletesebben

Szinguláris értékek. Wettl Ferenc április 3. Wettl Ferenc Szinguláris értékek április 3. 1 / 28

Szinguláris értékek. Wettl Ferenc április 3. Wettl Ferenc Szinguláris értékek április 3. 1 / 28 Szinguláris értékek Wettl Ferenc 2015. április 3. Wettl Ferenc Szinguláris értékek 2015. április 3. 1 / 28 Tartalom 1 Szinguláris érték 2 Alkalmazások 3 Norma 4 Mátrixnorma Wettl Ferenc Szinguláris értékek

Részletesebben

Mit l kompatibilis az alakváltozás?

Mit l kompatibilis az alakváltozás? Mit l kompatibilis az alakváltozás? On the compatibility conditions of nite deformations PERE Balázs, PhD, egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, 9026 Gy r, Egyetem tér 1., e-mail: perebal@sze.hu Abstract

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA I 8 VIII VEkTOROk 1 VEkTOR Vektoron irányított szakaszt értünk Jelölése: stb Vektorok hossza A vektor abszolút értéke az irányított szakasz hossza Ha a vektor hossza egységnyi akkor

Részletesebben

ANALÍZIS III. ELMÉLETI KÉRDÉSEK

ANALÍZIS III. ELMÉLETI KÉRDÉSEK ANALÍZIS III. ELMÉLETI KÉRDÉSEK Szerkesztette: Balogh Tamás 2014. március 17. Ha hibát találsz, kérlek jelezd a info@baloghtamas.hu e-mail címen! Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Így

Részletesebben

Modern differenciálgeometria Sokaságok és a Riemann-geometria elemei Szilasi József

Modern differenciálgeometria Sokaságok és a Riemann-geometria elemei Szilasi József Modern differenciálgeometria Sokaságok és a Riemann-geometria elemei Szilasi József DE, Matematikai Intézet 2015-16. 2. félév Tartalomjegyzék Panoráma 0 Jelölések, megállapodások, előismeretek 1 Sima sokaságok

Részletesebben

µ: U U U folytonos leképezés, µ ( α, β ) az α és β paraméter-vektorú csoportelemek szorzatának paraméter-vektora

µ: U U U folytonos leképezés, µ ( α, β ) az α és β paraméter-vektorú csoportelemek szorzatának paraméter-vektora 1. FOLYTONOS CSOPORTOK 0-0 Lie-csoportok 1. Folytonos csoportok Kontinuum számosságú csoport elemek jellemzése valós paraméterekkel (koordinátákkal): g(α 1,..., α n )= g( α) G α U R n U paraméter-tartomány

Részletesebben

A pályázat címe: Új elméleti és numerikus módszerek tartószerkezetek topológiaoptimálására

A pályázat címe: Új elméleti és numerikus módszerek tartószerkezetek topológiaoptimálására 00. év OKA zárójelentés: Vezetı kutató:lóó János A pályázat címe: Új elmélet és numerkus módszerek tartószerkezetek topolóaoptmálására determnsztkus és sztochasztkus feladatok esetén. (Részletes jelentés)

Részletesebben

Denavit-Hartenberg konvenció alkalmazása térbeli 3DoF nyílt kinematikai láncú hengerkoordinátás és gömbi koordinátás robotra

Denavit-Hartenberg konvenció alkalmazása térbeli 3DoF nyílt kinematikai láncú hengerkoordinátás és gömbi koordinátás robotra Budapesti M szaki És Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar M szaki Mechanikai Tanszék Denavit-Hartenberg konvenció alkalmazása térbeli 3DoF nyílt kinematikai láncú hengerkoordinátás és gömbi koordinátás

Részletesebben

Felületek differenciálgeometriai vizsgálata

Felületek differenciálgeometriai vizsgálata Felületek differenciálgeometriai vizsgálata Felületek differenciálgeometriai értelemben Felület: Olyan alakzat, amely előállítható az (u,v) sík egy összefüggő tartományán értelmezett r(u,v) kétparaméteres

Részletesebben

Fizika 1i, 2018 őszi félév, 1. gyakorlat

Fizika 1i, 2018 őszi félév, 1. gyakorlat Fizika i, 08 őszi félév,. gyakorlat Szükséges előismeretek: vektorok, műveletek vektorokkal (összeadás, kivonás, skalárral való szorzás, skaláris szorzat és vektoriális szorzat, abszolút érték), vektorok

Részletesebben