Elszámolhatósági Útmutató programozási idıszakra KEOP

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elszámolhatósági Útmutató programozási idıszakra KEOP"

Átírás

1 Környezetvédelmi Prgramk Irányító Hatósága Elszámlhatósági Útmutató prgramzási idıszakra KEOP któber 15. Készíette az NFÜ megbízásából a Delitte Kft.

2 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS ELSZÁMOLHATÓSÁG ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI Elszámlhatósági idıszak Elszámlás módja Elszámlhatóság általáns feltételei Saját teljesítés AZ ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK TERVEZÉSE Prjekt elıkészítés, fejlesztés A prjekt megvalósítása ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK FAJTÁI ÉS TARTALMUK A prjekt elıkészítés költségei A prjektmenedzsment tevékenységhez kapcslódó ráfrdításk elszámlása A prjekt megvalósítás költségei Terület elıkészítés Ingatlanszerzés Építési beruházás Eszközbeszerzés, bérlet, lízing Szlgáltatási jellegő költségek Lakáscélú beruházásk Husing Egyéb felmerülı ráfrdításk Értékcsökkenés ÁFA valamint más adók és közterhek Szállítói elıleg Természetbeni hzzájárulás Bevételek MELLÉKLET...34

3 Bevezetés Az Elszámlhatósági Útmutató (tvábbiakban Útmutató) célja, hgy Környezet és Energia Operatív Prgram (tvábbiakban KEOP) keretére pályázóknak iránymutatást adjn a prjekttervezés és fejlesztés srán, hgy meg tudják határzni a pályázatban a támgatás terhére elszámlható költségek körét és az egyes költségek elszámlhatóságának feltételeit. A prgramzási idıszakban az elszámlhatóság feltételeit jgszabályk rögzítették. A prgramzási idıszakban a Bizttság nem ad ki külön jgszabályt a költségek elszámlhatóságáról. A prjektek költségei az egyes alapkra vnatkzó negatív lista (ld. lenti jgszabályi hivatkzáskat) kivételével, a tagállam döntésétıl függıen számlhatók el, ezáltal a Bizttság a tagállamk számára lényegesen nagybb rugalmasságt biztsít. Hangsúlyzni kell ugyanakkr, hgy minden pályázóra tagállami szintő részletes és mindenki által betartani köteles szabályk vnatkznak. Ezen szabályk felsrlása nem képezik jelen Útmutató tárgyát, aznban az Útmutató minden felsrlt tevékenység esetén a Nemzeti Szabályzás kereteit is bemutatja, illetve azt szőkíti. Az Útmutató a pályázati kiírás részét képezi. Jelen Útmutató alapját az alapkra vnatkzó uniós szabályzás (ld. alább Általáns szabályk), és a magyar számviteli szabályk alapján összeállíttt, az NFÜ Krdinációs Irányító Hatóság által az peratív prgramk irányító hatóságai számára készített Nemzeti Szabályzás képezte. Az Útmutatóban használt fgalmak, kifejezések részletes magyarázatát a külön dkumentumban található pályázati útmutató tartalmazza 1. Emellett eljárásrendi (kifizetés és elszámlás rendje, dkumentációs és biznylatlási rend, pályázás rendje, stb.) kérdésekben a pályázati kiírás és útmutató egyéb fejezetei segítenek eligazdni, Az Útmutató az elszámlhatóság kérdését a következık szerint tárgyalja. Elıször általáns elszámlhatósági kérdéseket vizsgál mint elszámlhatósági idıszak, elszámlás módja, elszámlhatóság általáns feltételei. Ezt követıen a prjekt életciklusa szerint az alábbi tevékenységekhez kapcslódó elszámlhatósági szabálykat mutatja be: Prjekt elıkészítés, Prjektmenedzsment, 1 Megjegyezzük, hgy az NFÜ Krdinációs Irányító Hatóság által elkészített Nemzeti Szabályzásban és emiatt szükségképpen jelen útmutatóban használt fgalmak egy része nem pntsan követi a magyar számviteli törvény fgalmrendszerét és helyenként keveri a magyar és a nemzetközi számvitelben használt fgalmakat.

4 Prjekt megvalósítás (építés, eszközbeszerzés, szlgáltatás) Egyéb felmerülı ráfrdításk. Az Útmutató általáns iránymutatásként szlgál, az egyes elemek elszámlhatóságát a vnatkzó pályázati kiírásk rögzítik. Általáns szabályk: A Tanács 1080/2006/EK sz. a Khéziós Alapra (KA) vnatkzó rendeletének (2006. július 5.) 7. cikke és a 1084/2006/EK sz. az Európai Reginális Fejlesztési Alapra (ERFA) vnatkzó rendeletének (2006. július 11.) 3. cikke értelmében nem jgsultak támgatásra a következık: a hitelkamat, a földvásárlás lyan összegért, amely meghaladja az érintett mővelet teljes támgatható kiadásának 10 %-át, (ERFA esetében kivételes és kellıen indklt esetben, a környezet megırzésével kapcslats beavatkzásk tekintetében az IH magasabb arányt engedélyezhet, ld. KEOP 3.1.1), a lakhatás, (illetve ERFA esetében speciális szabályk mellett), az atmerımővek leállítása, és a visszaigényelhetı hzzáadtt érték adó (ÁFA). Biznys KEOP pályázatk esetében (természetvédelem és fenntartható életmód és fejlıdés területeken) lehetıség van az Európai Szciális Alap (ESzA) támgatására jgsult tevékenységek elszámlására is. Erre a Tanács 1081/2006/EK sz. az ESzA-ra vnatkzó rendeletének (2006. július 5.) 11. cikke vnatkzik. A felmerülı ún. ESzA jellegő költségekkel kapcslats NFÜ állásfglalás jelen útmutató készítése srán flyamatban vlt. Javasljuk, hgy az érintett pályázatk készítése (3., 4. és 6. priritási tengelyek pályázati knstrukciói) srán egyeztessenek a közremőködı szervezettel, illetve részletesen tanulmányzzák a vnatkzó pályázati kiíráskat. Fıbb váltzásk a s idıszakban érvényes uniós és hazai szabályzáshz képest: A jgszabályk által meghatárztt nem elszámlható költségek kivételével a tagállam által megállapíttt elszámlhatósági szabályk/alapelvek az irányadóak. Átalány alapján történı elszámlás lehetısége pl.: az általáns rezsi költségek esetében. Lehetıvé válik a prjektek elıkészítési költségeinek elszámlása.

5 Hangsúlysabbá válik a különbözı számviteli biznylatk, nyilatkzatk alapján történı elszámlás lehetısége, mely elszámlási mód részletes szabályait a pályázati útmutató tartalmazza. A ban rendelkezésre álló frrásk nagysága és a beavatkzási területek skszínősége elengedhetetlenné teszi az egyes prjektek alaps ismeretét, mielıtt elszámlhatósági kérdésekben döntéseket hznának. Jelen útmutató célja elsısrban az elszámlhatósági elvek rögzítése. Az Útmutató iránymutatást ad a prjekttervezéshez, visznylag tágan határzva meg, mely költségek, milyen feltételek mellett számlhatóak el. Az elszámlhatóság knkrét szabályait a vnatkzó pályázati kiírás szükség szerint szőkíti vagy pntsítja. Fnts rámutatni, hgy a benyújttt pályázat értékelése srán a pályázat el nem számlható költségeivel a Támgató csökkentheti a támgatás összegét. Az elszámlhatóság tvábbi fnts kérdései: A prjekt költségvetésének tervezéséhez jelen útmutatón felül fnts ismerni a kifizetésre vnatkzó szabálykat, melyeket a 281/2006 sz. Krm. rendelet rögzít és a pályázati útmutató tartalmaz. Ezek a következık lehetnek: A támgatás kifizetés a szállítónak közvetlenül (tvábbiakban szállítói kifizetés) vagy a kedvezményezettnek történik, illetve a két megldást vegyesen alkalmazzák, A kedvezményezettnek történı kifizetés esetén a támgató flyósít-e elıleget, Az egyes elszámlási módk szabályai (átalány, aránysítás saját teljesítés esetén; számlák benyújtásának módja), Lehetséges-e biznys költségek utólags elszámlása, ha igen, milyen kndíciókkal.

6 1. Elszámlhatóság általáns kérdései 1.1. Elszámlhatósági idıszak A strukturális alapkból és a Khéziós Alapból támgattt prjektek esetében fıszabály az, hgy a december és december 31. között ténylegesen felmerült és kifizetett költségek számlhatóak el, azzal a feltétellel, hgy a prjekt nem fejezıdhet be 3 az elszámlási idıszak kezdetéig. Az peratív prgramk módsítása esetén amennyiben a prgram új támgathatósági területtel bıvül az elszámlhatósági idıszak kezdete a prgram módsítás benyújtásának napja, amit az új támgatási területre vnatkzó pályázati kiírás rögzíti pntsan. Fnts aznban felhívni a figyelmet, hgy a elszámlhatósági idıszak tényleges kezdetét a vnatkzó pályázati kiírás rögzíti. A prjektek megvalósítására vnatkzó határidıt (záró elszámlás) a pályázati kiírás és a támgatási szerzıdés (TSz) rögzíti Elszámlás módja A prjekt megvalósítása srán hárm elszámlási módt alkalmazhatunk. Ezek a következık: Számla alapú, Átalány alapú, Aránysítás. A támgattt tevékenység ellátási módja szempntjából megkülönböztetjük a saját teljesítésben és a külsı erıfrrásk bevnásával megvalósuló feladatellátást. A KEOP esetében prjekt ciklus srán elıfrduló tevékenységek szerint a feladatellátási és az elszámlási módk az alábbi 2. sz. táblázat szerint alkalmazhatók: 2 Az Új Magyarrszág Fejlesztési Terv Európai Bizttság felé történı benyújtásának napja. 3 A prjekt akkr minısül megkezdettnek, ha a kifizetések értéke a szerzıdés 80%-t nem haladja meg, errıl független mérnöknek, vagy szakértınek kell nyilatkznia. A 80%-s teljesítés felett a prjektet befejezettnek kell tekinteni.

7 Elszámlás Prjekt Prjekt Prjekt megvalósítás módja elıkészítés menedzsment Építés Eszközbeszerzés, Szlgáltatás bérlet, lízing Számla x x x x x Saját teljesítés Átalány - x Aránysítás x x - - x Külsı vállalkzó igénybevétele Számla x x x x x 1. tábla az elszámlhatóság módjáról Sem a hárm elszámlási, sem a két feladattellátási mód nem alkalmazható krlátlanul a fent felsrltak szerint minden tevékenység (építés, eszköz beszerzés, szlgáltatás, prjekt menedzsment) esetében. Saját teljesítésnek nevezzük, ha a Kedvezményezett biznys szlgáltatáskat nem szerez be, hanem a releváns tevékenységeket saját maga végez (ld. 1.4 pnt). A számla alapú elszámlás a legalapvetıbb és leggyakribb elszámlási mód, minden prjektciklus-szakaszban alkalmazható. Abban az esetben, ha külsı vállalkzó végzi a fıtevékenységeket a teljesítés elszámlására minden esetben csak a kiállíttt számla alapján van mód. Átalány alapú elszámlás esetén az elszámlható maximum összeg 1MFt. Az átalány meghatárzható pl. a támgatás vagy az elszámlható teljes prjekt költség összegének %-ában. Átalány alapú elszámláshz az alátámasztó dkumentációt nem kell benyújtani, aznban az általáns dkumentációırzés szabályait be kell tartani, és helyszíni ellenırzéskr az ellenırök rendelkezésére kell bcsátani azkat. Az átalány alapú elszámlást csak a vnatkzó pályázati kiírás teheti lehetıvé. Nem általánsan megengedett elszámlási mód. Aránysítás történhet pl.: az igénybevett terület alapján, felhasznált humán erıfrrás létszáma vagy munkaidı ráfrdítása alapján. Krlátzásk:

8 Az elszámláshz szükséges a szervezet önköltség számítási eljárásrendje 4 és pályázathz részletes és tételes anyag-díjas költségvetést kell csatlni. Saját teljesítés elszámlásáhz meg kell jelölni, hgy a kedvezményezett elıre rögzített átalány alapján vagy biznylatkn (tehát az alátámasztó számlák itt is szükségesek!) alapuló aránysítással végzi az elszámlást. Aránysítani a költség jellegétıl függıen munkaidı, létszám, igénybevett terület/tér, tevékenység prjektre esı része, stb. alapn lehet. Amennyiben a kedvezményezett maga végzi részben vagy egészben a helyszínelıkészítési és építési munkákat; a munka elvégzése céljából vásárlt berendezésnek csak a prjekt megvalósításnak az eszközbeszerzés idejekr tervezett idejének az eszköz leírásának idıszakával aránysíttt költsége számlható el, mivel a kedvezményezett prfiljába tartzó alapvetı feladat(k)hz tartzik, ezért a nála jelentkezı általáns mőködési költségek (adminisztratív) nem támgathatóak. Az általáns rezsiköltségek elszámlása kizárólag átalány alapján vagy aránysítással történhet. Mivel a saját teljesítéső prjekt menedzsment esetében a KEOP kiírásk csak a személyi jellegő ráfrdításk elszámlását engedik meg, rezsi költségek elszámlása csak a saját teljesítésben flytattt nem prjekt menedzsment jellegő tevékenység esetében merülhet fel. Az építési beruházásknál felmerülı költségek csak számla alapján számlhatóak el, aznban a Ft értékhatár alatt kiállíttt számlák nem számlhatóak el. A szlgáltatásk esetében mindhárm elszámlási lehetıség alkalmazható. A prjektmenedzsment költségek elszámlására mindhárm elszámlási lehetıség alkalmazható. Megjegyezzük, hgy a prjektmenedzsment költségeként csak személyi jellegő ráfrdításk számlhatóak el, azaz pl. a tevékenységhez kapcslódó eszközbeszerzés nem Elszámlhatóság általáns feltételei Csak lyan költségek számlhatóak el, amelyek megfelelnek a következı alapelveknek: 4 A számvitelrıl szóló évi C. törvény 47 alapján

9 A kedvezményezetteknél ténylegesen felmerült költségek, és teljesülésük, jgalapjuk (szerzıdéssel, megrendelıvel, közigazgatási határzattal, stb.), számlával, bevallással egyéb hiteles számviteli vagy egyéb belsı biznylattal igazlhatóak. A prjekt támgatási szerzıdése a tevékenységet és a költségtípust tartalmazza. Közvetlenül kapcslódnak a támgattt prjekthez, nélkülözhetetlenek annak elindításáhz és/vagy végrehajtásáhz és a pályázati kiírásban szereplı támgatható tevékenységekhez. Csak lyan vállalkzói szerzıdések számlhatóak el, amelyek a prjekt végrehajtáshz feltétlenül szükségesek és aránys hzzá adtt értéket képviselnek. A költségek csak lyan mértékben számlhatók el, amilyen mértékben a támgattt prjekthez kapcslódnak, ill. amilyen mértékben annak célját szlgálják. A költségszámítás alapjául szlgáló egységárak nem haladják meg a független értékbecslı, könyvvizsgáló által kiadtt igazlás alapján megállapíttt szkáss piaci árat (vagy a közbeszerzési szerzıdésben rögzített árat) és a prjekt költségvetésének megfelelıen részletezettnek és ily módn ellenırizhetınek kell lenni. A pályázati kiírásban meghatárztt földrajzi területen a prjekt végrehajtása érdekében merültek fel (ERFA támgatású priritásk esetén különösen fnts 3., 4. és 6. priritás). Az egyes költségek elszámlása alkalmával nem valósulhat meg kettıs finanszírzás. Egyéb Nem számlhatóak el az lyan közvetítıkkel vagy tanácsadókkal kötött vállalkzói szerzıdéssel kapcslatban felmerült költségek, amely szerzıdés a kifizetést a tevékenység összköltségének a százaléks arányában határzza meg, kivéve, ha a részteljesítés lehetıségét a szerzıdés vagy hatálys módsítása tartalmazza, és az ilyen ténylegesen felmerült és kiegyenlített részköltségeket a végsı kedvezményezett alátámasztja a munka vagy a szlgáltatás tartalmára és valós piaci értékére való hivatkzással. Olyan pályázat esetén, ahl több szereplı együttesen pályázik, de az együttmőködık knzrciuma nem rendelkezik jgi személyiséggel (tvábbiakban Partnerek), kell lennie egy, a partnerek által kijelölt és az elszámlásra kötelezhetı pályázó és szerzıdéskötı partnernek. Fnts, hgy a prjekt beszállítója, kivitelezıje nem lehet partner.

10 1.4. Saját teljesítés Saját teljesítésnek nevezzük, ha a Kedvezményezett biznys szlgáltatáskat nem szerez be, hanem a releváns tevékenységeket saját maga végez (ld. 1.4 pnt)., és ezeket részben belsı, a feladatellátáshz alapvetıen szükséges anyagi erıfrráskat, adat/infrmációszerzéseket külsı biznylatkkal támasztja alá. A külsı biznylattal (alapvetıen számla) elszámlni csak a saját feladatellátás alapvetı fizikai körülményeit biztsító (pl. rezsi, irdabérlet) szlgáltatásk, illetve a piacról szabadn nem beszerzhetı, csak egy adtt szlgáltatótól megszerezhetı adatk, szlgáltatásk költségeit lehet. A pályázati útmutató és az adatlap alapján a saját teljesítéshez kapcslódó dlgi költségek (pl. utazás, szállás) elszámlása külsı biznylattal (alapvetıen számla) a Számvitelrıl szóló 2000 évi C. törvénynek, az államháztartás szervezetei beszámlási és könyvvezetési kötelességének sajátsságairól szóló 249/2000. (XII.24.) Krm. rendeletnek és az adtt szervezet SZMSZ-ben meghatárztt számlarendnek megfelelıen történhet. A saját teljesítésben végzett szlgáltatás, vagy tevékenység értéke nem haladhatja meg a független értékbecslı, könyvvizsgáló által kiadtt igazlás alapján megállapíttt piaci értéket, illetve nem lehet több, mint a pénzügyileg rendezett tételek alapján kimutattt önköltség; illetve nem haladja meg a pénzügyileg rendezett tételek alapján kimutattt önköltséget, valamint az elszámlhatóság általáns szabályainak (KEOP elszámlhatósági útmutató 1.3 pnt) megfelel. Kikötések: 1. prjekt elıkészítési tevékenység esetén: aránysítás vagy számla alapú elszámlással tevékenységre vnatkzó krlátzás nélkül megengedett a saját teljesítés. 2. prjekt menedzsment tevékenység esetén: átalány, aránysítás vagy számla alapú elszámlással megengedett a saját teljesítés, de csak személyi jellegő költségek és igénybe vett szlgáltatás költsége számlható el (rezsi nem), 3. prjekt megvalósítási tevékenység esetén: számla alapú elszámlással tevékenységre vnatkzó krlátzás nélkül, szlgáltatási típusú tevékenység esetén az aránysítás alapú elszámlás is megengedett. Átalány alapú elszámlás nem lehetséges. A saját teljesítésben elszámlható költségek köre és a vállalkzói szerzıdés keretében elszámlt költségek köre között nincs különbség!

11 A fentieken túl minden pályázati knstrukció esetében a következı dkumentumk tanulmányzása szükséges a támgathtóság és elszámlhatóság megállapításáhz: pályázati kiírás és útmutató és támgatási szerıdés tervezet. Amennyiben az elıbbiekben részletezett szabályzás lehetıséget biztsít biznys tevékenységek költségeinek saját teljesítésben történı elszámlására, javasljuk az alábbi cselekvési terv szerinti ellenırzés elvégzését. 1. Költségvetési szerv alapító kiratának vizsgálata: A saját teljesítésben történı elszámláshz az 217/1998. (XII. 30.) sz. az államháztartás mőködési rendejérıl szóló Krm. rendelet 57. (1) alapján (ld. döntés elıkészítı anyag 4.2 pnt) a finanszírzni kívánt feladatnak a szerv alaptevékenységei között meg kell jelennie. 2. A pályázó szervezet belsı eljárásrendjeinek, könyvvitelének vizsgálata, szükség szerinti átalakítása: A saját teljesítés rendszeres elszámlhatóságáhz szükséges a szervezetek mőködésének átvilágítása. Az NFÜ hnlapjáról letölthetı Elszámlási és nymnkövetési nymtatványk c. anyagban 5 bemutattt és használatra javaslt dkumentumk által meghatárztt flyamatkat -megfelelı ellenırzési nymvnal kialakítása mellett- az alábbiak szerint szükséges szabályzni: a. Rezsi költségek esetében az alábbi dkumentumk szükségesek: i. Átalány alapú elszámlás esetén (max 1M Ft-ig): nyilatkzat a rezsi átalányról; számla; kifizetés megfelelı biznylatlása. Az elszámláshz pnts útmutatót a hivatkztt anyag tartalmaz. ii. Aránysítás alapján történı elszámlás esetén: az aránysítási módszertan leírása 6, melyet az elsı elszámláskr, külön lapn szükséges benyújtani és elfgadását a Támgatási Szerzıdésben is szükséges szabályzni; költség összesítı ; számla; kifizetés megfelelı biznylatlása. 5 rendszereben 6 Az aránysítást a következı képpen ajánljuk elvégezni. T T prjekt összes K rezsi mhely Ahl Tprjekt: az adtt prjekten eltöltött és munkaidı nyilvántartásban rögzített és igazlt munkaidı; Tösszes: a munkahelyen dlgzók éves munkaidı alapja; K: az adtt munkahelyre vnatkzó rezsiköltség.

12 b. Személyi jellegő költségek esetében az alábbi dkumentumk szükségesek: i. módsíttt munkaszerzıdés vagy megbízási szerzıdés; ii. módsíttt munkaköri leírás (az adtt munkavállaló hány %-át tölti a saját teljesítésbben elszémlni tervezett prjekteken); iii. részletes és pnts munkaidı nyilvántartás (ha nem a teljes bérköltség kerül elszámlásra az adtt prjekt terhére, a munkavállaló ellenırizhetı módn vezesse a különbözı tevékenységeivel eltöltött idıt) iv. költség összesítı ; v. bérjegyzék/fizetési jegyzék az illetményekrıl (ahl elkülönül az egyes frráskból származó jövedelem); vi. kifizetés megfelelı biznylatlása. c. Az elıbbieken felül a következı dkumentumk szükségesek: i. szervezeti önköltség-számítási szabályzat; ii. költség összesítı a saját teljesítés alapján elszámlni kívánt összegrıl; iii. nyilatkzat saját teljesítésrıl; iv. kapcslódó számlák, számviteli biznylatk, kimutatásk. 3. Tevékenység értékének becslése: Saját teljesítésben való elszámláshz szükség van annak igazlására, hgy az adtt tevékenység elszámlt költsége nem haladja meg a piaci árat és a pénzügyileg rendezett tételek alapján kimutattt önköltséget. Ehhez független értékbecslı, könyvvizsgáló által kiadtt igazlás szükséges.

13 2. Az elszámlható költségek tervezése 2.1. Prjekt elıkészítés, fejlesztés A beruházás költségeinek és hatásainak feltárásáhz, pnts meghatárzásáhz és a megvalósításhz szükséges a prjektek megfelelı elıkészítése. A beruházás költségeinek elsı becslésére a pályázat részeként benyújtásra kerülı elızetes megvalósíthatósági tanulmányban kerül sr. Ennek célja a prjektjavaslat bemutatása mellett az elıkészítés költségvetésének tervezése, illetve a prjekt megvalósítás költségvetésének becslése. A prjekt költségvetés pntsabb becslését a megvalósíthatósági tanulmány tartalmazza. A megvalósíthatósági tanulmány, a pénzügyi és költséghaszn-elemzés, a környezeti hatásvizsgálat valamint az engedélyezési tervek a prjekt elıkészítési, fejlesztési szakaszában készülnek el, fnts és nélkülözhetetlen elemei a pályázatnak 7. Az itt kidlgztt mőszaki tartalm alapján készül el a költségek tenderek szerinti bntása is. Az elszámlható elıkészítési költségek nem haladhatják meg a prjekt tervezett teljes beruházási költségének 6%-át. Az 2. sz. táblázat tartalmazza az egyes prjektelemeknek a prjekt teljes elszámlható költségéhez visznyíttt becsült arányát. A jellemzı arányk nagyszámú megvalósult prjekt benchmark adatai alapján képzıdött. 1 Költségtípus Tervezés, prjekt fejlesztés, helyszín elıkészítés egyes elemei Jellemzı arányk a megvalósításra elszámlható teljes költségre vetítve legfeljebb 6 % 2 Földvásárlás, kisajátítás max. 10% (egyes természetvédelmi célú beruházásk esetén 15 % - KEOP knstrukció) 3 Helyszín, terület elıkészítés, építési és felújítási munkák A pályázati kiírásban szereplı támgatható tevékenységek alapján. 7 Egyfrdulós pályázati eljárás esetében a benyújtásra kerülı pályázatnak, amennyiben azt a pályázati kiírás elıírja, kétfrdulós pályázati kiírás esetében a másdik frdulóra történı benyújtásnak, amennyiben azt a pályázati kiírás tartalmazza.

14 Költségtípus Jellemzı arányk a megvalósításra elszámlható teljes költségre vetítve 4 Szlgáltatásk vásárlása 5 Berendezések és immateriális javak beszerzése és tartós bérlete A prjektmenedzsment költségei beleértve a jgi és pénzügyi szlgáltatási díjakat - nem haladhatják meg a megvalósítás elszámlható költségétıl függıen az alábbi mértékeket: 6 Prjekt menedzsment a megvalósítás idıszakában 7 Tájékztatási és nyilvánssági tevékenység Megvalósítás tervezett elszámlható költsége - Prjekt menedzsment költsége a megvalósítás elszámlható költségének %-ában MFt 5%, de max. 4 MFt MFt 4%, de max. 9 MFt 300MFt 1 MrdFt 3%, de max. 20 MFt 1-4 MrdFt 2%, de max. 40 MFt 4 MrdFt - 1%-a, de max. 60 MFt 0,5-1% (hulladékgazdálkdás és egyéb környezeti tudatsság/nevelés elısegítése max. 3%) 8 Mérnök-felügyelet tender 2-4% 9 Tartalékképzés 8 % 2 táblázat Az elszámlható költségek típusai, illetve jellemzı arányai Az egyes pályázati knstrukciók speciális elszámlhatósági szabályait a pályázati kiírásk részletesn tartalmazzák. A prjektfejlesztés szakaszának elsı mérföldköve a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése. Ennek támgatási szerzıdés szerinti elfgadását követi a mőszaki tervezés, engedélyeztetés, majd a benyújtásra kerülı pályázat (kétfrdulós pályázat esetében a másdik frdulóra) és a tenderdkumentáció kidlgzása. Nagyprjekt esetén ezt követi az Európai Bizttsághz benyújtásra kerülı támgatási kérelem kidlgzása (angl nyelven). A prjekt fejlesztés flyamatát kétfrdulós pályázat esetében a pályázati kiírásk F10 pntja mutatja be. Egyfrdulós pályázat esetében a pályázat benyújtása általában megegyezik a kétfrdulós pályázat másdik frdulójával, természetesen a pályázati kiírás meghatárzhat ettıl eltérı feltételeket is. 14/34

15 2.2. A prjekt megvalósítása A KEOP-n belül megvalósuló prjektek többsége várhatóan építési beruházás jellegő prjekt, ahl az elszámlható költségek nagybb részét az építési, kivitelezési, illetve a lebnylításhz kapcslódó egyéb költségek teszik ki. Emellett kisebb számban elıfrdulnak lyan prjektek, melyek tárgya például környezeti tudatsság növelése, környezet vagy a megújuló energiafrrásk használatának növelése. Ilyen prjektek esetében a prjekt elszámlható költségeinek nagybb részét nem építési és ahhz kapcslódó tevékenységek teszik ki. Építési beruházás jellegő prjekt esetében a pályázat (kétfrdulós pályázat esetében a másdik frdulóra benyújtásra kerülı) részét képezi a részletes közbeszerzési terv, amely a prjekt végrehajtásáhz szükséges közbeszerzési eljárásk néhány fnts jellemzıjét tartalmazza. KEOP prjektekben jellemzıen szállítói szerzıdés keretében, szállítói finanszírzással valósul meg a prjekt. Az alábbi szerzıdéstípusk alkalmazása szkáss: építési-kivitelezési szerzıdések; eszközbeszerzési szerzıdések; szlgáltatói szerzıdések; Építési beruházásk esetében két tipikus szlgáltatási szerzıdés frdul elı: Mérnök-felügyelet (FIDIC szerinti) szerzıdés; 8 Tájékztatási és nyilvánssági feladatk ellátására vnatkzó szerzıdés. Ezeken kívül az igényektıl függıen tvábbi szakértıi szerzıdéseket javaslt kötni egyéb tanácsadói (pl. jgi tanácsadás, könyvvizsgáló) tevékenységekre. Amennyiben a prjekt keretében biznys tevékenységeket a kedvezményezett önmaga lát el, lehetıség nyílhat ún. saját teljesítés finanszírzására (ld pnt), ha azt a pályázati útmutató megengedi. Ennek kifizetése jellemzıen utófinanszírzással történik. Elıleg: A kedvezményezettnek történı kifizetés esetén a kedvezményezettnek elıleg flyósítható. Az elıleg mértékére fıszabály szerint az alábbi 3. táblázat irányadó, az tt szereplı %-s mértéktıl eltérı mértéket is megállapíthat aznban a vnatkzó páylázati kiírás /2004. Krm. Rendelet alapján 1 millió EUR értékhatárt meghaladó építési szerzıdések esetében kötelezı Mőszaki Ellenır (FIDIC Mérnök) alkalmazása. Egyéb, ezt az értékhatárt meghaladó szerzıdések esetében a számviteli törvényben meghatárzttak szerinti független könyvvizsgálóval kell az igazlást elvégeztetni. 15/34

16 Prjekt gazda, tevékenység vállalkzásk prjektjei nn-prfit szervezetek (állami, önkrmányzati, civil, egyházi szervezetek) nem beruházási prjektjei Elıleg mértéke mikr-, kis- és középvállalkzásk prjektjeire 50MFt alatti támgatásra max. 25%, az 50MFt feletti támgatásra max. 10% 100MFt alatti támgatás esetén egységesen max. 25%, MFt támgatás esetén két évnél rövidebb prjektekre max. 25%, annál hsszabbakra max. egy átlags félévre jutó, 500MFt feletti támgatás esetén egy évnél rövidebb prjektekre max. 25%, annál hsszabbakra max. egy átlags negyedévre jutó nn-prfit szervezetek (állami, önkrmányzati, civil, egyházi szervezetek) beruházási prjektjei 100MFt alatti támgatásra max. 25%, a MFt közötti támgatásra max. 10%, 500MFt feletti támgatás esetén szállítói kifizetés hátránys helyzető térségek önkrmányzati szerveinél a MFt közötti támgatásra is max. 25% 3 táblázat: Utófinanszírzás esetén flyósítható elıleg Vegyes kifizetés esetén a kedvezményezett részére támgatási elıleg nem nyújtható. Szállítói kifizetés esetén a szállítónak nyújtható elılegrıl az 3.4 pntban szólunk. Tartalékképzés: A tartalék az elıre nem látható, nem tervezhetı (de elszámlható költséget jelentı) kiadásk fedezetére szlgál. Tervezett arányát a pályázati kiírásban kell meghatárzni, de nem lehet több, mint a prjekt összes elszámlható költségének maximum 8%-a. Ennek az építési tenderekre esı részét lehetıség szerint aránysan szét kell sztani az egyes építési tendereken, a fennmaradó részt külön tartalék srn kell megjeleníteni a prjekt költségvetésében, illetve lehetséges a prjekt teljes tartalékát külön srn kezelni. A tartalékkeret (szerzıdésben rögzített és különálló költségvetési srn lévı) felhasználását a támgatási szerzıdés szabályzza. A gyakrlat szerint a szerzıdéseket is a tartalékkal növelt összegekre kötik meg, aznban a tartalékra beállíttt keretet csak az elszámlható költségek növekedése esetén felhasználható. A tartalék felhasználása srán figyelembe kell venni a vnatkzó jgszabálykat (Kbt.), az útmutatóban részletezett krlátkat és a költségvetés belsı arányaira vnatkzó szabálykat. 16/34

17 3. Elszámlható költségek fajtái és tartalmuk 3.1. A prjekt elıkészítés költségei Az elıkészítési költségek közül általáns esetben elszámlhatók az alábbiak: A prjekt elıkészítéséhez szükséges dkumentáció (kivéve pályázati adatlap és elımegvalósíthatósági tanulmány költségei) és kapcslódó tanulmányk elkészítési költségei, úgy mint megvalósíthatósági tanulmány, pénzügyi és költség-haszn elemzés, háttértanulmányk (pl. piackutatás, célcsprtelemzés, egyéb szükséglet- és helyzetfeltáró tanulmány), Környezetvédelmi engedélyezés költségei (hatástanulmány, IPPC, eljárási díjak), Szükséges felmérések és vizsgálatk, mőszaki tervek elkészítése, engedélyezés (elvi engedélyes, építési engedélyes, tender- és kiviteli tervek, mőszaki beavatkzási terv, engedélyezési eljárási díjai, szerzıi jg megszerzése), Tervezıi mővezetés (a megvalósítás srán felmerülı költség, aznban a tervezıvel kötött szerzıdésnek igény szerint tartalmaznia kell) Mővelési ág váltás, mővelési ágból való kivnás költségei, A megvalósításra vnatkzó közbeszerzési eljárásk tenderdkumentációinak elkészítési költségei Terület elıkészítı munkák költségei, melyek nem járnak jelentıs földmunkával (ilyenek építés vagy egyéb építési szlgáltatás keretében végzett munkák): elızetes régészeti felmérés (lyan elıkészítı munkák, melyek a késıbbi megelızı feltárást elıkészítik, illetve annak pnts költségbecsléséhez megfelelı alapt biztsítanak), kisajátítási terv készítés, talajmechanikai szakvélemény készítése, hatósági díjak régészeti feltárás: terepbejárás, mőszeres lelet- és lelıhely felderítés, próbafeltárás; 17/34

18 földszerzés költségeinek pnts becsléséhez szükséges elıkészítı tevékenységek: kisajátítási terv készítés, értékbecslés, stb.; lıszermentesítés megelızı feltáró munkái. Próbakutak és talajminta vételhez elvégzett fúrásk költségei Tájékztatási és nyilvánssági tevékenység az elıkészítés ideje alatt (amennyiben a beruházás prblémamentes megkezdéséhez indklt pl. helyi népszavazás szükséges és amennyiben azt a pályázati kiírás tartalmazza), Tananyag készítés, képzés költsége. Krlátzásk: Az elızetes megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének és a pályázati adatlap kitöltésének költségei nem támgathatóak. Azn eljárási díjak, illetékek, melyek a kedvezményezett bevételét képezik, nem elszámlhatóak A prjektmenedzsment tevékenységhez kapcslódó ráfrdításk elszámlása A támgattt pályázattal szemben általáns elvárás, hgy a prjekt elıkészítését és megvalósítását a kedvezményezett megfelelı menedzsmenttel támgassa, ennek érdekében a kapcslódó költségek az alábbiak szerint elszámlhatóak. A prjekt elıkészítése, illetve megvalósítása srán menedzsment jellegő tevékenység ráfrdításként elszámlt költségek közül csak azk számlhatóak el, melyek a pzitív támgatási döntést követıen merültek fel. A prjekt-elıkészítés ideje alatt a prjektmenedzsmenthez kapcslódó elszámlható ráfrdításk (saját teljesítésben csak személyi jellegő ráfrdításk és igénybevett szlgáltatásk díjai) mértékét a kedvezményezett szabadn határzhatja meg. A prjektmenedzsment egység felállításáról és lehetséges megldáskról a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adtt ki útmutatót. 9 9 Letölthetı a ldalról (PIU Útmutató) 18/34

19 A prjektmenedzsmenttel kapcslats tevékenységek megvalósítására hárm lehetıség kínálkzik. A prjektmenedzsment tevékenység megvalósítható a kedvezményezett saját teljesítése keretében, vagy külsı vállalkzó megbízásával, végül az elızı két lehetıség együttes alkalmazásával, a két megldás ötvözésével (részben saját teljesítés részben külsı vállalkzó bevnásával). Nagybb mérető (a teljes beruházási költség meghaladja az 1 Mrd frintt) és hsszabb végrehajtási idıt igénylı (a teljes prjektciklus hsszabb, mint 2 év) prjektek esetében célszerőbb külsı vállalkzó prjekt menedzsment céget alkalmazni a prjektmenedzsment tevékenységek ellátására. Ez alól kivételt jelent, ha a kedvezményezett közpnti költségvetési szerv. A prjektmenedzsment címén az alábbi tevékenységek számlhatóak el: a Közbeszerzési Törvény szabályai alapján kiválaszttt szervezet megbízási díja VAGY saját teljesítésben a prjekt menedzsment tevékenységgel kapcslatban felmerült személyi jellegő költségek (bérköltség, személyi jellegő egyéb kifizetések, bérjárulékk 10 ). A prjektmenedzsment feladatk közé mindkét esetben bele kell érteni a szükséges jgi és pénzügyi szakértıi szlgáltatásk díját. Oktatás (KA prjektek megvalósításáhz szükséges ismeretek elsajátítása: közbeszerzési, pénzügyi, eljárásrendi, szerzıdéskötés menedzselése, szerzıdés frmák, különös tekintettel a FIDIC szerzıdésekre). Emellett a prjekt menedzsmentet kiszlgáló egyéb feladatk közül elszámlhatók az alábbiak is: A prjektfejlesztéshez és a megvalósításhz kapcslódó tenderekre közbeszerzési eljárásainak leflytatásáhz kapcslódó költségek (pl. közbeszerzési tanácsadó díja, hirdetmény közzétételének díja) Biztsíték díja (amennyiben a pályázó az adtt frdulóban biztsítékadásra köteles) Értékbecslés díja Könyvvizsgálói díjak Krlátzásk: bérköltségként csak a ténylegesen kifizetett bér számlható el, 19/34

20 a bérköltség csak a ténylegesen a prjekt menedzselésére frdíttt idı arányában számlható el (a kedvezményezettnek történı kifizetés esetén munkaidı kimutatás alapján), személyi jellegő ráfrdításként számlható el a szellemi alktásra kötött felhasználási szerzıdésben rögzített személyes közremőködés díja, közigazgatási dlgzók teljes bére csak akkr elszámlható, ha tisztviselıt ideiglenesen a hatáskörrel rendelkezı szervezet hivatals határzatával kirendeli a prjekttel kapcslats feladatk elvégzésére, vagy részaránysan a feladattal aránys mértékben elszámlható, ha tevékenysége a prjekt végrehajtásáhz közvetlenül és igazlhatóan (munkaköri leírás) kapcslódik, a feladatra kötelezıen frdíttt munkaidejét a munkaköri leírásban rögzítették. a kötelezı hatósági feladatkhz kapcslódó bérköltség semmilyen körülmények között nem elszámlható. a személyi jellegő ráfrdításk mértéke nem haladhatja meg a kedvezményezett saját szervezetén belül szkáss bérek és juttatásk mértékét. 2. Külsı vállalkzó megbízása esetén: Külsı vállalkzó igénybevétele esetén a prjektmenedzsmenttel kapcslats tevékenység, mint igénybevett szlgáltatás jelenik meg a kedvezményezett könyveiben. Az igénybevett szlgáltatás értéke a benyújttt szállítói számlákn szereplı összeg. A prjektmenedzsmenttel kapcslatsan nyújttt szlgáltatás részletes meghatárzását a kedvezményezett és a szállító között létrejött szerzıdés tartalmazza. 3. Vegyes teljesítés esetén: Vegyes teljesítés esetén az elızı két pnt meghatárzásai együttesen alkalmazandók. 4. Egyéb kapcslódó költségek: 10 Saját teljesítés esetén nem számlhatóak el például a kis értékő irdai eszközök beszerzése, a gépjármő használat, az utazási költségek, a közüzemi díjak, pstaköltségek, számlanyitás, dkumentációs és irattárzási költségek. 20/34

21 Minden esetben elszámlhatóak az alábbi, a kedvezményezettıl megkövetelt biztsítékhz köthetı ráfrdításk: biztsítási díj valamilyen specifikus szlgáltatás kizárólagsan a prjekt céljaira való megrendelése esetén (pl. a prjekt keretében beszerzett és használt nagy értékő eszközök biztsítása), amennyiben a prjekthez kapcslódóan a kedvezményezettnél közvetlenül merül fel, csak a prjekt fizikai megvalósítási idıszakának végéig felmerülı költségek számlhatók el. bankgarancia díja, amennyiben bankgarancia nyújtását a támgató a támgatás megszerzéséhez elıírja, az ingatlan jelzálghz kötıdı értékbecslés díja, amennyiben jelzálg bejegyzését a támgató a támgatás megszerzéséhez elıírja A prjekt megvalósítás költségei Terület elıkészítés A terület elıkészítés keretében elszámlható költségek a prjekt elıkészítésnél (3.1 pnt) már részletezett földmunkával járó terület elıkészítı munkák megvalósításáhz kapcslódó költségeket jelentik, ezek: a megelızı régészeti feltárás és a lıszermentesítés Ingatlanszerzés A földtulajdn és szlgalmi jg vétele és a kisajátítás költségei az elszámlható költségtípusk közé srlható, az alább részletezett feltételekkel. Tvábbá egyéb ingatlan vásárlása is elszámlható, amennyiben az ingatlanvásárlás vagy telephelyvásárlás (telek és a rajta lévı építmény) közvetlenül kapcslódik a prjekt céljáhz és a 21/34

22 tulajdnjgk megszerzése elengedhetetlen feltétele a prjekt eredményes végrehajtásának, valamint a földterület vagy ingatlan a prjekt végrehajtásáhz mőszakilag megfelelı. Krlátzásk: A földterületet a pályázatban feltüntetett idıszakban és a tervezett célra kell felhasználni. A földterület nem használható mezıgazdasági célra (mővelési ágból kivnásra került). A földterület tulajdnjga megszerzésének költsége (együttesen a megvásárlt ingatlan költségeivel) Nem haladja meg a prjekt támgatható költségeinek 10%-át, Kivéve a természetvédelmi célú használat esetét, amennyiben a földet nem mezıgazdasági hasznsítás céljából vásárlták és a vásárlást közintézmény vagy köztulajdnú intézmény bnylíttta, és a vásárlt földterület értéke nem haladja meg a teljes elszámlható beruházási költség 15%-a lehet. A föld- és ingatlanvásárlást megelızıen független minısített értékbecslıtıl vagy jgszabályban meghatalmaztt hivatals szervtıl (amely szerv nem egyezhet meg a pályázat kedvezményezettjével) igazlással kell rendelkezni, amely megerısíti, hgy a vételár nem haladja meg a piaci értéket. Létesítményeket tartalmazó földterület csak egyedileg indklt esetekben támgatható, amennyiben a prjekt költségvetésében szerepel és indklt. Az adás-vétellel és kisajátítással kapcslats költségek (ügyvédi díjak, kártalanítási költségek, mőszaki és pénzügyi szakértıi díjak stb.) elszámlhatóak. Nem számlhatóak el aznban a peres ügyekkel, késedelmi kamattal, ítélet alapján fizetendı kártérítésekkel kapcslats költségek. Nem elszámlható a kedvezményezet(tek) tulajdnában lévı, vagy valamely állami, vagy más köztulajdnban lévı földterület vagy ingatlan megszerzésének a költsége. Az ingatlanvásárlás költsége nem számlható el, amennyiben az ingatlan megvásárláshz a beszerzést megelızı 10 évben az EU vagy a hazai költségvetés hzzájárult (ez alól a közigazgatási épületek hazai frrásból történı beszerzése kivételt képezhetnek), valamint a megvásárlt ingatlan, vagy a kedvezményezett által létesített épület 10 éven belül nem részesülhet tvábbi nemzeti vagy közösségi támgatásban. 22/34

23 Építési beruházás Építési beruházás keretében szállítói szerzıdésen keresztül vagy saját teljesítésben a kedvezményzettnek flyósíttt támgatás útján finanszírztt) elszámlható költségek lehetnek: Építési, technlógiai szerelés, átalakítási, bntási, felújítási költségek: munkaerı költség (bruttó bérek, járulékk); építési munkák srán a tartós berendezések használatának díja; prjekt végrehajtásáhz használt termékek költsége; üzemi és egyéb költségek, ha azk különösen indkltak. Tervezés és engedélyeztetés (amennyiben a tervezés kivitelezı vállalkzói feladat általában FIDIC sárga könyv szerinti szerzıdések esetén). Pótmunka: Amennyiben a prjekt megvalósítása srán lyan elıre nem tervezett és elıre nem látható (vagyis a benyújttt pályázatban nem szereplı) tevékenység az adtt költségelıirányzatn belül felmerül, amely a prjekt eredeti célkitőzésnek végrehajtásáhz és fenntarthatóságáhz elengedhetetlen, akkr ez a tevékenység is támgatható. Krlátzásk: Építés, kivitelezés akkr számlható el, ha a prjekt végrehajtásáhz szükséges, vagyis lyan épületek, építmények és egyéb mőtárgyak építési és értéknövelı felújítási, bıvítési költségei számlhatók el, amelyek a pályázati kiírás szerinti támgatható tevékenységekhez köthetık. Az építési költségek alatt kell érteni minden, a mőtárgy, építmény rendeltetésszerő hasznsítását lehetıvé tevı átalakítási, bntási felújítási, bıvítési tevékenységgel kapcslatban felmerült költséget. A prjekthez való hzzáférést biztsító vagy a létesítmény közvetlen védelmét szlgáló átalakítási és létesítési költségek (rámpa, felhajtó, lift, bekötı út, kerítés, stb.) elszámlhatók, amennyiben közvetlenül a prjekthez kötıdnek és végrehajtása nélkül az építmény nem alkalmas a feladat ellátására, vaalmint a pályázatban ezt külön feltüntették és jóváhagyásra kerültek. Hzzáférést biztsító létesítmények építése elszámlható, amennyiben annak szükségességét, az átalakítási terv megfelelıségét szakvélemény támasztja alá, valamint a létesítmény mőszaki paramétereit a támgató jóváhagyta. Különösen amennyiben a fgyatékkal élı személyek prjektben való részvétele egyébként nem lenne biztsíttt; 23/34

24 Próbaüzem költségei (próbaüzemhez közvetlenül kapcslódó anyag és rezsi költségek) elszámlhatóak, aznban az ezalatt keletkezett bevételeknek a prjekt pénzügyi elemzésében meg kell jelenniük. Próbaüzemi költséget nem lehet elszámlni abban az esetben, ha az üzemeltetı a Kedvezményezett; Amennyiben a kivitelezıi szerzıdés tartalmaz nem elszámlható költségeket, a nem elszámlható tételek elkülönült kezelésérıl a kedvezményezettnek kell gndskdnia; Pótmunka csak a támgatási összeg váltzása nélkül, a támgatási szerzıdésben és mellékleteiben meghatárztt támgatási intenzitás fenntartása mellett, ill. az érvényes jgi szabályzás betartása mellett (Kbt.) támgatható. Ha a szerzıdésben fglaltaktól eltérnek a megvalósítás srán és a megváltztt mőszaki tartalm elszámlható költség, valamint a támgatási szerzıdés alapján jgsan merültek fel, a többletköltségeket, a prjekt tartaléka terhére a támgatási szerzıdés szerint el elszámlható. Nem elszámlható költség esetén a Kedvezményezettnek kell a fedezetet biztsítania;. A kedvezménytett által létesített épület 10 éven belül nem részesülhet tvábbi nemzeti vagy közösségi támgatásban. Amennyiben a megbíztt vállalkzó feladata a tervezés is (FIDIC sárga könyvnél), ezekre a munkákra a prjekt-elıkészítésnél (3.1 pnt) leírtak vnatkznak Eszközbeszerzés, bérlet, lízing KEOP prjekt keretében lehetıség van a támgatható tevékenységekhez kapcslódó lyan tartós berendezések, illetve immateriális javak beszerzésére, bérletére vagy lízing díj fizetésre, amelyek a beruházás mőködtetéséhez közvetlenül kapcslódnak az alábbiak szerint. 1. Eszközbeszerzés: Elszámlható az eszköz bekerülési értéke, a évi C. tv. 47. (1), (2) és (5) bekezdése értelmezésében. A prjekt céljáhz kapcslódó leginkább krszerő technlógiát alkalmazó eszközök beszerzése támgatható, de a prjekt céljaival közvetlen összefüggésben, külön indklással elszámlható meglévı eszköz átalakításának, bıvítésének, krszerősítésének, zavartalan és biztnságs üzemeltetését szlgáló munka költsége is. Fıszabály, hgy új, kereskedelmi frgalmban, vagy gyártótól beszerezhetı, elsı üzembe helyezéső gépek, technlógiai berendezések, eszközök, anyagk beszerzése és beépítése 24/34

25 támgatható. Az új jelzı csak azn, beruházási jellegő termékeket illeti meg, amelyeknél a Kedvezményezett rendelkezik a vétel (a számla kiállítás dátuma) idıpntjában kezdıdı termékfelelısségi, garanciális és szavatssági jgainak érvényesíthetıségéhez szükséges, a gyártó és a frgalmazó által kibcsáttt hiteles dkumentumkkal. A beszerzett eszköznek meg kell felelnie a hatálys szabványknak és nrmáknak. Krlátzásk: A prjekt részét képezı mőszaki berendezések, gépek, jármővek és egyéb berendezések, felszerelések beszerzése azzal a feltétellel támgatható, ha azkat a Kedvezményezett tartós berendezésekrıl összeállíttt leltárában szerepelteti. A kifejezetten a prjekt végrehajtásáhz beszerzett vagy elıállíttt tartós berendezés akkr minısülhet támgathatónak, ha a használatt követıen gazdasági értékkel nem rendelkezik, valamint a használatt követıen leselejtezik, amennyiben a támgatási szerzıdés ilyen értelmő rendelkezést tartalmaz. Amennyiben a Kedvezményezett a saját költségére végzi a helyszín elıkészítési vagy építési munkálatkat, az építéshez használt tartós használatú berendezés beszerzésével vagy gyártásával kapcslats kiadásk nem számlhatók el. Ez vnatkzik az építıipari nehézgépekre, valamint az irdai és egyéb berendezésekre is. Az immateriális jószágként számlható el az adtt tevékenység keretében vásárlt, a tevékenységet szlgáló javak (pl. szellemi termékek) bekerülési értéke. A bekerülési értéket a számviteli törvény ában és az 51. -ában fglaltak határzzák meg. A számviteli törvény 25. -ának (7) bekezdése szerinti szellemi termékek támgatási szempntból csak akkr vehetık figyelembe, ha azkat a támgattt más szervezettıl vásárlta. A reginális támgatáskra vnatkzó iránymutatás hatálya alá esı szervezetek esetében az immateriális javak támgatásánál szükséges, hgy a reginális támgatásra jgsult kedvezményezett régióhz kapcslódjanak, és ne képezzék más fıleg reginális támgatásra nem jgsult régiókat elınyhöz juttató átruházás tárgyát. Ennek érdekében a támgatható immateriális javaknak meg kell felelniük a következı feltételeknek: Kizárólag a reginális támgatásban részesülı létesítményben használhatóak fel, Leírható eszközöknek kell ıket tekinteni, Piaci feltételek mellett harmadik féltıl kell ıket megvásárlni, 25/34

26 A vállalat eszközei közé kell srlni ıket, és legalább öt évig a reginális támgatásban részesülı létesítményben kell maradniuk (a KKV-k esetében hárm évig). KKV-k esetében mindig figyelembe lehet venni az immateriális javakba technlógiatranszfer által, szabadalmi jg, licensz, knw-hw vagy nem szabadalmaztattt technikai ismeretek megszerzésén keresztül történı beruházásk teljes költségét. Nagyvállalatk esetében az ilyen költségek csak a prjekt teljes elszámlható beruházási költségének 50 %-áig vehetık figyelembe. Amennyiben a pályázó valamilyen szlgáltatást, árucikket kedvezményes árn vásárl, akkr a vásárlt termék tényleges beszerzés ára (kedvezményes ára) számlható el, a szkáss piaci ár és a kedvezményes ár közötti különbség pedig nem vehetı figyelembe. Amennyiben a szerzıdés szerint részletekben fizetik meg az árú ellenértékét, akkr csak a ténylegesen megfizetett részletek összege számlható el. Használt eszközök beszerzése: Fıszabály szerint a megszerzett eszközöknek újaknak kell lenniük, a nagyvállalatk kivételével aznban a következı kritériumk betartásával elszámlhatóak a használt eszközök: Amennyiben azt a pályázati kiírás külön megengedi; Az adtt eszközt a beszerzést megelızı hét évben nem EU vagy hazai támgatásból szerezték be vagy állíttták elı és más megldás (új eszköz beszerzése, lízing, stb.) igénybevétele nem lehetséges; Az eszköz eladója igazlja az eszköz eredetét; Értéke nem érheti el a hasnló rendeltetéső új eszköz értékét, azaz a használt eszköz ára nem haladhatja meg a független értékbecslı, könyvvizsgáló által kiadtt igazlás alapján megállapíttt piaci árat. 2. Bérleti díjak: A prjekt megvalósításáhz (a pályázati kiírás és útmutató C2 fejezetében rögzített támgatható tevékenységek alapján) kötıdı és indklt épület bérleti díjai, illetve a pénzügyi lízing frmában lízingelt eszközök lízingdíjai elszámlhatóak, abban az esetben, ha a bérleti díj igazltan költséghatékny. 26/34

27 A bérleti díj, mint igénybevett szlgáltatás költsége kerül be a kedvezményezett könyveibe, abban az esetben, ha a kedvezményezett saját elıállításban végez beruházást és a beruházás megvalósításáhz kötıdıen kerül sr valamilyen eszköz bérlésére, akkr a számviteli törvény szerint az eszköz bérleti díja a beruházás részeként kerül elszámlásra, majd a beruházás aktiválásakr a tárgyi eszközök között. Krlátzásk: Bérleti díj csak a bérlemény prjektcélra való használatának arányában számlható el; as reginális Iránymutatás alapján, az iránymutatás hatálya alá esı szervezetek (állami támgatás) esetében a földterület és az épületek kivételével az eszközök bérletével kapcslats költségeket nem lehet figyelembe venni. Aznban, ha az ingatlan vagy ingó dlg használata pénzügyi lízing keretében történik a lízingbevevınél (aki jelen esetben a kedvezményezett) és a szerzıdésben kikötik, hgy a használati idıtartam lejártával a lízingdíj teljes tıketörlesztı és kamattörlesztı részének, valamint a szerzıdésben kikötött maradványértéknek megfizetésével a dlg a lízingbevevı tulajdnába kerül, akkr a lízingdíj elszámlható ráfrdítás. Földterület és épületek bérlése esetén a beruházási prjekt befejezésének várható idıpntját követıen (a prjekt eredmény fenntartásának biztsítása érdekében) a bérletnek nagyvállalatk esetében még legalább öt évig, míg KKV-k esetében hárm évig kell flytatódnia. 3. Lízingdíj: A lízing keretében történı eszközbeszerzés akkr támgatható, ha pénzügyi lízing keretében történik a beszerzés és a lízing 3 éven belül a kedvezményezett tulajdnszerzésével zárul. A lízingbe vevınek nyújttt támgatás A pénzügyi lízing 11 az a tevékenység, amelynek srán a lízingbeadó ingatlan vagy ingó dlg tulajdnjgát, illetve vagyni értékő jgt a lízingbevevı megbízása szerint abból a célból szerzi meg, hgy azt a lízingbevevı határztt idejő használatába adja ly módn, hgy az a lízingbevevı könyveiben kerül kimutatásra. A használatba adással a lízingbevevı a) viseli a kárveszély átszállásából származó kckázatt, b) a hasznk szedésére jgsulttá válik, 27/34

28 c) viseli a közvetlen terheket (ideértve a fenntartási és amrtizációs költségeket is), d) jgsultságt szerez arra, hgy a szerzıdésben kikötött idıtartam lejártával a lízingdíj teljes tıketörlesztı és kamattörlesztı részének, valamint a szerzıdésben kikötött maradványérték megfizetésével a dlgn ı vagy az általa megjelölt személy tulajdnjgt szerezzen. Ha a lízingbevevı nem él e jgával, a lízing tárgya visszakerül a lízingbeadó birtkába és könyveibe. A felek a szerzıdésben kötik ki a lízingdíj tıkerészét - amely a lízingbe adtt vagyntárgy, vagyni értékő jg szerzıdés szerinti árával azns -, valamint kamatrészét és a törlesztésének ütemezését. A lízingbe vevı az peratív prgramk esetében maga a kedvezményezett. Pénzügyi lízing keretében megvalósuló eszköz használat esetén a számlával alátámaszttt lízingdíj egészét elszámlhatja. Krlátzásk: A lízingdíj csak abban az esetben számlható el, amennyiben a lízing az eszköz használatának legkedvezıbb módja, ellenkezı esetben a többletköltségeket le kell vnni az elszámlható költségekbıl. Abban az esetben, ha a legkisebb lízingelési idıszak egyenlı az eszköz haszns élettartamával, a támgatás alapjául szlgáló elszámlható ráfrdítás nem haladhatja meg az eszköz piaci értékét. Az elszámlás alapját kizárólag a ténylegesen kifizetett lízingdíjak jelentik, tehát a megvalósítási idıszakn túlnyúlóan felmerülı lízingdíjak nem számlhatók el. A lízingszerzıdéssel összefüggı egyéb költségek nem számlhatók el. Tvábbá mivel a as reginális iránymutatás alapján, az iránymutatás hatálya alá esı szervezetek (állami támgatás) esetében a földterület és az épületek kivételével az eszközök bérletével kapcslats költségeket nem lehet figyelembe venni. Aznban, ha az ingatlan vagy ingó dlg használata pénzügyi lízing keretében történik a lízingbevevınél (aki jelen esetben a kedvezményezett) és a szerzıdésben kikötik, hgy a használati idıtartam lejártával a lízingdíj teljes tıketörlesztı és kamattörlesztı részének, valamint a szerzıdésben kikötött maradványértéknek megfizetésével a dlg a lízingbevevı tulajdnába kerül, akkr a lízingdíj elszámlható ráfrdítás. 11 Lásd a 1996 évi CXII. törvényt és a 2000 évi C. törvényt. 28/34

6. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program

6. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program 6. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Prgram A Képzésbe Ágyaztt Fglalkztatás szakmai támgatása c. pályázati felhívásáhz Kódszám: TÁMOP 3.3.6 C-10/01 A prjektek az

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében. Innovatív, integrált térségi szolgáltatások létesítése

KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében. Innovatív, integrált térségi szolgáltatások létesítése KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Prgram keretében Innvatív, integrált térségi szlgáltatásk létesítése címő tervezési felhíváshz Kódszám: TIOP- 3.5.1-09/1 A prjektek az Európai

Részletesebben

9.sz. melléklet. KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program

9.sz. melléklet. KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program 9.sz. melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Prgram Innvatív, kísérleti fglalkztatási prgramk - A kmpnens c. pályázati felhívásáhz Kódszám: TÁMOP- 1.4.3-08/1 A prjektek az

Részletesebben

Közlekedés Operatív Program keretében megvalósuló. A térségi elérhetıség javítása. prioritás. támogatására. Elıkészítési konstrukció.

Közlekedés Operatív Program keretében megvalósuló. A térségi elérhetıség javítása. prioritás. támogatására. Elıkészítési konstrukció. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK ÚTMUTATÓJA a Közlekedés Operatív Program keretében megvalósuló A térségi elérhetıség javítása prioritás támogatására Elıkészítési konstrukció Kódszám: KÖZOP-2008-3.3. A projektek

Részletesebben

Magyarázat az egyes költségvetési sorok tartalmához

Magyarázat az egyes költségvetési sorok tartalmához Magyarázat az egyes költségvetési srk tartalmáhz Általáns feltételek: Az Intézkedés keretében megvalósítandó prjektek esetében csak lyan költségek számlhatók el, amelyek megfelelnek a következı feltételeknek:

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétıl

Sárospatak Város Polgármesterétıl Sárspatak Várs Plgármesterétıl 3950 Sárspatak, Kssuth u. 44. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarspatak@sarspatak.hu ELİTERJESZTÉS - a Képviselı-testületnek - az ÉMOP-3.1.2/D-09-2010-0009 aznsítószámú

Részletesebben

Kódszám: GOP-2010-2.1.1/A. A mikro- és kisvállalkozások jövedelemtermelı képességének növelése technológiai fejlesztésen, korszerősítésen keresztül.

Kódszám: GOP-2010-2.1.1/A. A mikro- és kisvállalkozások jövedelemtermelı képességének növelése technológiai fejlesztésen, korszerősítésen keresztül. Mikr- és kisvállalkzásk technlógia fejlesztése Kódszám: GOP-2010-2.1.1/A Alapvetı cél A mikr- és kisvállalkzásk jövedelemtermelı képességének növelése technlógiai fejlesztésen, krszerősítésen keresztül.

Részletesebben

SZÁMÁRA. Pályázhatnak nagyvállalatok Támogatási keretösszeg: 10 Mrd Ft. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: db.

SZÁMÁRA. Pályázhatnak nagyvállalatok Támogatási keretösszeg: 10 Mrd Ft. A támogatott támogatási kérelmek várható száma: db. A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK: PÁLYÁZATI FELHÍVÁS TERVEZET MUNKAHELYI KÉPZÉSEK TÁMOGATÁSA NAGYVÁLLALATOK MUNKAVÁLLALÓI SZÁMÁRA GINOP-6.1.5-16 TÁRSADALMI EGYEZTETÉS ALATT A Krmány a Partnerségi Megállapdásban

Részletesebben

II. Kódszám: ÉMOP-2007-3.1.3. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.

II. Kódszám: ÉMOP-2007-3.1.3. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg. II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ az Észak-Magyarrszági Reginális Operatív Prgram Vidékfejlesztési prgramt kiegészítı településfejlesztés c. pályázati felhívásáhz Kódszám: ÉMOP-2007-3.1.3. A prjektek az Európai Unió

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ GINOP-2.1.7-15 Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ GINOP-2.1.7-15 Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés Prttípus, termék-, technlógia- és szlgáltatásfejlesztés 1 1. Alapvető cél A Felhívás célja, hgy a Nemzeti Intelligens Szaksdási Stratégiában (a tvábbiakban: S3) megfgalmaztt intelligens gyártás specializációt

Részletesebben

VI. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program

VI. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program VI. ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program Anti-diszkriminációs programok támogatása a médiában c. pályázati felhívásához B komponenséhez A diszkrimináció csökkentésének

Részletesebben

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap)

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap) NYILATKOZAT az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támgatáskra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizttsági rendelet (HL L 352., 2013.12.24.,

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.2.0/09-11. Szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása. című konstrukcióhoz

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.2.0/09-11. Szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása. című konstrukcióhoz PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a örnyezet és Energia Operatív Prgram EOP-1.2.0/09-11 Szennyvízelvezetés és tisztítás megvalósítása című knstrukcióhz érvényes: 2011. február 10-től 1 Tartalm A. A TÁMOGATÁS CÉLJA ÉS

Részletesebben

Elszámolást alátámasztó dokumentumok (Az egyes elszámolható költségekhez, projektelem/tevékenység kategóriákhoz)

Elszámolást alátámasztó dokumentumok (Az egyes elszámolható költségekhez, projektelem/tevékenység kategóriákhoz) Elszámolást alátámasztó dokumentumok (Az egyes elszámolható költségekhez, projektelem/tevékenység kategóriákhoz) 1. Föld és ingatlan vásárlás Területszerzéssel kapcsolatos bizonylatok összesítıje Hatósági

Részletesebben

Balatonrendes Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 6/2016. (V. 13.) önkormányzati rendelete

Balatonrendes Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 6/2016. (V. 13.) önkormányzati rendelete Balatnrendes Község Önkrmányzata Képviselő-testületének 6/2016. (V. 13.) önkrmányzati rendelete a helyi adókról szóló 7/2014. (X. 9.) önkrmányzati rendelet módsításáról Balatnrendes Község Önkrmányzata

Részletesebben

Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása GINOP 1.2.5-15

Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása GINOP 1.2.5-15 Jelen tájékztatóban fglaltak nem nyújtanak teljes körű tájékztatást és nem minősülnek ajánlattételnek, kizárólag a figyelem felkeltése a céljuk. A pályázatkkal kapcslats infrmációk tájékztató jellegűek,

Részletesebben

Út a munkához program. Kőnig Éva Hajdúszoboszló 2009. június 9-11.

Út a munkához program. Kőnig Éva Hajdúszoboszló 2009. június 9-11. Út a munkáhz prgram Kőnig Éva Hajdúszbszló 2009. június 9-11. Az átalakítás céljai és alapelvei Célk: a segélyezettek munkaerőpiaci pzíciójának javítása, a segélyezés munka ellen ösztönző hatásának mérséklése,

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ. GINOP-1.2.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ. GINOP-1.2.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése Mikr-, kis- és középvállalkzásk termelési kapacitásainak 1. Alapvető cél A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikr-, kis- és középvállalkzásk

Részletesebben

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap)

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap) NYILATKOZAT az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támgatáskra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizttsági rendelet (HL L 352., 2013.12.24.,

Részletesebben

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap)

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap) NYILATKOZAT az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a mezőgazdasági ágazatban nyújttt csekély összegű támgatáskra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1408/2013/EU bizttsági

Részletesebben

A jelentéstétellel és kifizetésekkel kapcsolatos tájékoztatás rendje

A jelentéstétellel és kifizetésekkel kapcsolatos tájékoztatás rendje 15. sz melléklet A jelentéstétellel és kifizetésekkel kapcslats tájékztatás rendje A KEDVEZMÉNYEZETTEK JELENTÉSTÉTELI ÉS MONITORING FELADATAI A Pályázati Alap kedvezményezettje köteles a TKSZ-t tájékztatni

Részletesebben

MUNKAHELYI KÉPZÉSEK TÁMOGATÁSA NAGYVÁLLALATOK MUNKAVÁLLALÓI SZÁMÁRA

MUNKAHELYI KÉPZÉSEK TÁMOGATÁSA NAGYVÁLLALATOK MUNKAVÁLLALÓI SZÁMÁRA MUNKAHELYI KÉPZÉSEK TÁMOGATÁSA NAGYVÁLLALATOK MUNKAVÁLLALÓI SZÁMÁRA Pályázat kódszáma GINOP-6.1.5-17 Támgatás összege 10 100 millió Ft Támgatási De minimis támgatás esetén max. 100 % intenzitás ilyen típusú

Részletesebben

Utólagos, Ügyfél kérésére történő hitelszerződés módosításokról szóló tájékoztató

Utólagos, Ügyfél kérésére történő hitelszerződés módosításokról szóló tájékoztató Utólags, Ügyfél kérésére történő hitelszerződés módsításkról szóló tájékztató Tartalm: Fedezetcsere... 1 Fedezetkivnás... 4 Adóstárs csere... 6 Lakáscél és/vagy finanszírztt ingatlan módsítás... 7 Fedezetcsere

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. komplex vállalati technológia fejlesztés kis- és középvállalkozások számára

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. komplex vállalati technológia fejlesztés kis- és középvállalkozások számára PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Prgram keretében kmplex vállalati technlógia fejlesztés kis- és középvállalkzásk számára Kódszám: GOP-2007-2.1.1/B Tartalm A. A TÁMOGATÁS CÉLJA, RENDELKEZÉSRE

Részletesebben

1. Értelmező rendelkezés (1) Jelen rendelet alkalmazásában:

1. Értelmező rendelkezés (1) Jelen rendelet alkalmazásában: BALMAZÚJVÁROS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselő-testületének 12/2016. (IV. 27.) önkrmányzati rendelete a helyi adókról szóló 29/2012. (XI. 29.) rendelet módsításáról Balmazújvárs Várs Önkrmányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

KÖZLEMÉNY a KEOP-5.1.0 és KEOP-5.2.0 pályázatok módosításáról

KÖZLEMÉNY a KEOP-5.1.0 és KEOP-5.2.0 pályázatok módosításáról KÖZLEMÉNY a KEOP-5.1.0 és KEOP-5.2.0 pályázatok módosításáról A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felhívja a tisztelt pályázók figyelmét, hogy a 2007. szeptember 18-án megjelent KEOP-5.1.0 Energetikai hatékonyság

Részletesebben

A KORMÁNYZATI ELLEN RZÉSI HIVATAL ELLEN RZÉSI TAPASZTALATAI

A KORMÁNYZATI ELLEN RZÉSI HIVATAL ELLEN RZÉSI TAPASZTALATAI A KORMÁNYZATI ELLEN RZÉSI HIVATAL ELLEN RZÉSI TAPASZTALATAI az Európai Területi Társulásk gazdálkdásának ellenőrzése srán Dr. Tari Beatrix fősztályvezető, Krmányzati Ellenőrzési Hivatal 2016. szeptember

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Dél-dunántúli Operatív Program. Funkcióbıvítı integrált városfejlesztési akciók támogatása c. pályázati felhívásához

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Dél-dunántúli Operatív Program. Funkcióbıvítı integrált városfejlesztési akciók támogatása c. pályázati felhívásához PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Dél-dunántúli Operatív Prgram Funkcióbıvítı integrált vársfejlesztési akciók támgatása c. pályázati felhívásáhz Kódszám: DDOP-2007-4.1.1A A prjektek az Európai Unió támgatásával, az

Részletesebben

AGÓRA-PROGRAM BÉKÉSCSABA

AGÓRA-PROGRAM BÉKÉSCSABA AGÓRA-PROGRAM BÉKÉSCSABA (A békéscsabai AGÓRA intézménytípusú multifunkcinális közösségi közpnt és területi közmővelıdési tanácsadó szlgálat kialakítása) ELİZETES MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY VEZETİI ÖSSZEFOGLALÓ

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtott tanácsadás

Mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújtott tanácsadás Mikr-, kis- és középvállalkzásknak nyújttt tanácsadás 1. A szlgáltatás célja 1.1. Átfgó cél A szlgáltatás célja, hgy a már mőködı mikr-, kis- és középvállalkzásk ismereteinek bıvítése révén hzzájáruljn

Részletesebben

A KézenFogva Alapítvány észrevételei és javaslatai

A KézenFogva Alapítvány észrevételei és javaslatai A KézenFgva Alapítvány észrevételei és javaslatai FELHÍVÁS a nagylétszámú intézeti ellátási frma kiváltásának, és magas minőségű, hzzáférhető közösségi ellátási frmák kialakításának megvalósítására A Felhívás

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcslatban tvábbi kérdése merül fel, keressen minket bizalmmal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Várs- és Gazdaságfejlesztési Közpnt 4031 Debrecen, Széchenyi

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Közép-Dunántúli Operatív Program. Regionálisan kiegyensúlyozott, vonzó telephelyi, iparterületi infrastruktúra kialakítása

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Közép-Dunántúli Operatív Program. Regionálisan kiegyensúlyozott, vonzó telephelyi, iparterületi infrastruktúra kialakítása PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Közép-Dunántúli Operatív Prgram Reginálisan kiegyensúlyztt, vnzó telephelyi, iparterületi infrastruktúra kialakítása Kódszám: KDOP-2007-1.1.1 A prjektek az Európai Unió támgatásával,

Részletesebben

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ III. KÖTET FELADATLEÍRÁS - A PÉCS2010 EURÓPA KULTURÁLIS FİVÁROSA PROGRAM BERUHÁZÁ-

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ III. KÖTET FELADATLEÍRÁS - A PÉCS2010 EURÓPA KULTURÁLIS FİVÁROSA PROGRAM BERUHÁZÁ- AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ III. KÖTET FELADATLEÍRÁS - A PÉCS2010 EURÓPA KULTURÁLIS FİVÁROSA PROGRAM BERUHÁZÁ- SAIHOZ KAPCSOLÓDÓ KOMPLEX MÉRNÖKI SZOLGÁLTATÁSOK - Pécs2010 EKF prgram TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETİ...

Részletesebben

Ötleted van? Vállalkozz! - Vállalkozás menedzselés a válság idején

Ötleted van? Vállalkozz! - Vállalkozás menedzselés a válság idején Ötleted van? Vállalkzz! - Vállalkzás menedzselés a válság idején Helyszín: 7100 Szekszárd, Arany J. u. 23-25. III. emelet Tlna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. március 6-7. 2013. március 6. (szerda)

Részletesebben

Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés

Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés Tanácsadás Pályázatírás Támgatás lehívása Utókövetés Prttípus, termék-, technlógia- és szlgáltatásfejlesztés Gazdaságfejlesztési és Innvációs Operatív Prgram KÓDSZÁM GINOP-2.1.7-15 A pályázati kiírás a

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Nyugat-Dunántúli Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Nyugat-Dunántúli Operatív Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Nyugat-Dunántúli Operatív Prgram A régió történelmi és kulturális örökségének fenntartható hasznsítása és természeti értékeken alapuló aktív turisztikai prgramk fejlesztése c. pályázati

Részletesebben

2010.08.30. Forrás: APEH

2010.08.30. Forrás: APEH 2010.08.30. Frrás: APEH Tájékztató a társasági adóalanyk 2010. adóévi adókötelezettsége megállapításának új szabályairól Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalktásáról, illetve módsításáról

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Közép-Magyarországi Operatív Program keretében. A turisztikai fogadóképesség javítása c. támogatására.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Közép-Magyarországi Operatív Program keretében. A turisztikai fogadóképesség javítása c. támogatására. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Közép-Magyarrszági Operatív Prgram keretében A turisztikai fgadóképesség javítása c. támgatására Kódszám: KMOP-2007-3.1.2/A/B/D A prjektek az Európai Unió támgatásával, az Európai

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program I. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Prgram Múzeumk isklabarát fejlesztése és ktatási-képzési szerepének infrastrukturális erısítése c. pályázati felhívásáhz Kódszám: TIOP 1.2.2/09/1

Részletesebben

A Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Közép-Magyarországi Régióban Tükörprogram bemutatása

A Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a Közép-Magyarországi Régióban Tükörprogram bemutatása A Fiatalk vállalkzóvá válásának támgatása a Közép-Magyarrszági Régióban Tükörprgram bemutatása Budapest. 2014. március 6. Előadó: Pákzdi Szablcs ügyvezető igazgató 1200000 Vállalkzás összesen 1.645.438

Részletesebben

az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl régiókban megvalósuló projektek esetében: 50%

az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl régiókban megvalósuló projektek esetében: 50% Webldal: www.icteurpa.hu / E-mail: inf@icteurpa.hu MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK KAPACITÁSBŐVÍTŐ BERUHÁZÁSAINAK TÁMOGATÁSA GINOP-1.2.2-15 BENYÚJTÁSI HATÁRIDŐ: 2015. július 8-tól 2017. július 10-ig

Részletesebben

Módosult a Társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési intézkedések támogatása felhívás

Módosult a Társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési intézkedések támogatása felhívás Módsult a Társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési intézkedések támgatása felhívás Ezútn értesítjük a tisztelt támgatás igénylőt, hgy módsult a Társadalmi felzárkózási és integrációs köznevelési

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Nyugat-dunántúli Operatív Program. Helyi és kistérségi szintő rekultivációs programok elvégzése c. pályázati felhívásához

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Nyugat-dunántúli Operatív Program. Helyi és kistérségi szintő rekultivációs programok elvégzése c. pályázati felhívásához PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Nyugat-dunántúli Operatív Prgram Helyi és kistérségi szintő rekultivációs prgramk elvégzése c. pályázati felhívásáhz Kódszám: NYDOP-2007-4.1.1/2 A prjektek az Európai Unió támgatásával,

Részletesebben

Vállalkozóvá válást elısegítı tanácsadás

Vállalkozóvá válást elısegítı tanácsadás Vállalkzóvá válást elısegítı tanácsadás 1. A szlgáltatás célja 1.1. Átfgó cél A szlgáltatás célja a munkát keresık vállalkzóvá válásának elısegítése, új vállalkzásk indítása. 1.2. Operatív cél A vállalkzóvá

Részletesebben

Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése c. konstrukciójához. Kódszám: DDOP-2.1.1/D-12, KDOP-2.1.1/D-12, NYDOP-2.1.1/F-12 DAOP-2.1.

Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése c. konstrukciójához. Kódszám: DDOP-2.1.1/D-12, KDOP-2.1.1/D-12, NYDOP-2.1.1/F-12 DAOP-2.1. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Dél-Alföldi Operatív Prgram Dél-Dunántúli Operatív Prgram Észak-Alföldi Operatív Prgram Észak-Magyarrszági Operatív Prgram Közép-Dunántúli Operatív Prgram Nyugat-Dunántúli Operatív

Részletesebben

7. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett

7. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett 7. számú melléklet KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett Építı közösségek Közmővelıdési intézmények az élethosszig tartó tanulásért címő pályázathoz

Részletesebben

III. számú melléklet PÉNZÜGYI ÉS SZERZŐDÉSES RENDELKEZÉSEK

III. számú melléklet PÉNZÜGYI ÉS SZERZŐDÉSES RENDELKEZÉSEK Erasmus+ Felnőttktatási munkatársak mbilitása Támgatási szerződés III. számú melléklet (egy-kedvezményezett) 2016 III. számú melléklet PÉNZÜGYI ÉS SZERZŐDÉSES RENDELKEZÉSEK I. RENDELKEZÉSEK AZ EGYSÉGKÖLTSÉG-HOZZÁJÁRULÁSON

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok. A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.1-14

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Felzárkóztató egészségügyi ápolói szakképzési programok. A felhívás kódszáma: EFOP-3.8.1-14 EFOP_3.8.1-14 FELHÍVÁS Az egészségügyi ellátórendszerben dlgzó, OKJ előtti szakképesítéssel rendelkezők számára az OKJ-s szakképesítés megszerzése támgatásának megvalósítására A felhívás címe: Felzárkóztató

Részletesebben

III. számú Melléklet PÉNZÜGYI ÉS SZERZŐDÉSES RENDELKEZÉSEK

III. számú Melléklet PÉNZÜGYI ÉS SZERZŐDÉSES RENDELKEZÉSEK III. számú Melléklet PÉNZÜGYI ÉS SZERZŐDÉSES RENDELKEZÉSEK I. RENDELKEZÉSEK AZ EGYSÉGKÖLTSÉG-HOZZÁJÁRULÁSON ALAPULÓ KÖLTSÉGVETÉSI KATEGÓRIÁKRA VONATKOZÓAN I.1 Egységköltség-hzzájárulás támgathatóságának

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Vársi Önkrmányzat Képviselő-testülete 2009. július 30-i rendkívüli ülésére Tárgy: Zirc Vársi Önkrmányzat csatlakzása a Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezethez Előterjesztés

Részletesebben

A 2011-ben benyújtott Leader pályázatok elszámolása kapcsán:

A 2011-ben benyújtott Leader pályázatok elszámolása kapcsán: Felhívjuk mindenki figyelmét, hgy a tájékzódásra szánt hivatals dkumentum az MVH által kibcsáttt közlemény. Ez a vázlat nem teljes körű, a kifizetési kérelmek benyújtásáhz, mindenképpen szükséges áttanulmányzni

Részletesebben

Kiemelt Projekt Felhívás. Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2015-5.7.0 Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése

Kiemelt Projekt Felhívás. Környezet és Energia Operatív Program KEOP-2015-5.7.0 Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése Kiemelt Prjekt Felhívás a Környezet és Energia Operatív Prgram KEOP-2015-5.7.0 Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése című knstrukcióhz Érvényes: 2015. május Tartalm A. DOKUMENTUM

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET január 31-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET január 31-i ülésére Budapest Fővárs IX. Kerület Ferencvárs Önkrmányzata Iktató szám: 14/2013. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2013. január 31-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Javaslat az önkrmányzat adósságának

Részletesebben

Tel.: +(36) Fax: +(36) Debrecen, Nagyszentgyörgy utca 83/2.

Tel.: +(36) Fax: +(36) Debrecen, Nagyszentgyörgy utca 83/2. TÁJÉKOZTATÓ A Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támgatása kmbinált hiteltermékkel c. pályázatról Kódszám: GINOP-4.1.1-8.4.4-16 A knstrukció célja Jelen Felhívás

Részletesebben

FELHÍVÁS. A Természetvédelmi Őrszolgálat és monitorozó rendszer fejlesztésének megvalósítására

FELHÍVÁS. A Természetvédelmi Őrszolgálat és monitorozó rendszer fejlesztésének megvalósítására FELHÍVÁS A Természetvédelmi Őrszlgálat és mnitrzó rendszer fejlesztésének megvalósítására A Természetvédelmi Őrszlgálat és mnitrzó rendszer fejlesztése A felhívás kódszáma: KEHOP- 4.2.0 Magyarrszág Krmányának

Részletesebben

a Közlekedés Operatív Program keretében megvalósuló Az ország és a régióközpontok nemzetközi közúti elérhetıségének javítása prioritás

a Közlekedés Operatív Program keretében megvalósuló Az ország és a régióközpontok nemzetközi közúti elérhetıségének javítása prioritás ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK ÚTMUTATÓJA a Közlekedés Operatív Program keretében megvalósuló Az ország és a régióközpontok nemzetközi közúti elérhetıségének javítása prioritás Kivitelezési konstrukcióhoz Kódszám:

Részletesebben

620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása

620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása 620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása A könyvvizsgáló által igénybevett szakértő munkája megfelelőségének értékelése 12.

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné Szentes Várs Plgármesterétől U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándrné Tárgy: Tájékztató az önkrmányzati adósságátvállalásról Mell.: 1 db nyilatkzat Szentes Várs Önkrmányzata Képviselő-testülete Szentes

Részletesebben

PÁLYÁZAT ÁLLATTARTÓ TELEPEK KORSZERŰSÍTÉSE VP

PÁLYÁZAT ÁLLATTARTÓ TELEPEK KORSZERŰSÍTÉSE VP PÁLYÁZAT ÁLLATTARTÓ TELEPEK KORSZERŰSÍTÉSE VP-2-4.1.1.3.-16 A PÁLYÁZATI KIÍRÁS CÉLJA: A felhívás alapvető célja a lófélék, a húshasznsítású galamb, a strucc, az emu, a fürj, a nyúl, a méh és a csincsilla

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása (GINOP ) -TERVEZET-

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása (GINOP ) -TERVEZET- Mikr-, kis- és középvállalkzásk kapacitásbővítő beruházásainak támgatása (GINOP-1.2.2-16) -TERVEZET- A pályázatk benyújtása 2016. nvember 15-től 2018. nvember 15-ig lehetséges. Támgatás célja A Felhívás

Részletesebben

Gyömrő Város Önkormányzat 2010. évi EGYSZERŰsíTETT MÉRLEGE

Gyömrő Város Önkormányzat 2010. évi EGYSZERŰsíTETT MÉRLEGE Gyömrő Várs Önkrmányzat 2010. évi EGYSZERŰsíTETT MÉRLEGE ezer Ft-ban ESZKÖZÖK Előző évi költségvetési beszámló (+,-) Előző évi auditált beszámló Tárgyévi költségvetési beszámló (+,-) Tárgyévi auditált

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2013. január 21-én (hétfő) 08.00 órára

M E G H Í V Ó. 2013. január 21-én (hétfő) 08.00 órára BALATONFENYVES KÖZSÉG POLGÁRMESTERÉTŐL Balatnfenyves, Kölcsey u. 27. Tel: 85/560-158, Fax: 85/361-802 E-mail: plgarmester@balatnfenyves.hu M E G H Í V Ó a Balatnfenyves Község Önkrmányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

1. Az ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma; elektronikus levelezési címe

1. Az ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma; elektronikus levelezési címe és útfelújítás építési beruházás kivitelezői feladatainak ellátása AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS - módsításkkal egységes szerkezetben II.- - Huszártelep területi és társadalmi reintegrációja (ÉAOP-5.1.1/B-09-2f-2012-0002-Szciális

Részletesebben

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL Kerekegyháza Várs Önkrmányzata részére ÁROP szervezetfejlesztési prjekt 2010. 04. 30. 2 / 34 Tartalmjegyzék 1.

Részletesebben

Pénzügyi folyamatok felülvizsgálata

Pénzügyi folyamatok felülvizsgálata BUDAPEST XII. KERÜLET HEGYVIDÉKI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA ÁROP Pénzügyi flyamatk felülvizsgálata (WP3) 2010.02.11. Pénzügyi flyamatk felülvizsgálata ÁROP 3.A.1/B pályázat - szervezetfejlesztés

Részletesebben

NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK. 30/2015.(XII.18.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról

NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK. 30/2015.(XII.18.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról NyíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŰLÉSÉNEK 30/2015.(XII.18.) önkrmányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Nyíregyháza Megyei Jgú Várs Önkrmányzatának Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása GINOP-3.2.

Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása GINOP-3.2. Vállalati kmplex infkmmunikációs és mbilfejlesztések, felhőalapú nline üzleti szlgáltatásk terjesztésének támgatása GINOP-3.2.2-2016 Támgatás összege: 1 millió-24 millió frint vissza nem térítendő támgatás

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával c. konstrukciójához

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A régió innovációs potenciáljának fejlesztése innovatív start-up cégek létrehozásával c. konstrukciójához PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a DÉL-ALFÖLDI OPERATÍV PROGRAM ÉSZAK-ALFÖLDI OPERATÍV PROGRAM ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI OPERATÍV PROGRAM NYUGAT-DUNÁNTÚLI OPERATÍV PROGRAM A régió innvációs ptenciáljának fejlesztése innvatív

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS A ZAGYVARÉKASON MŰKÖDŐ TÁRSADALMI SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁRA

PÁLYÁZATI KIÍRÁS A ZAGYVARÉKASON MŰKÖDŐ TÁRSADALMI SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁRA PÁLYÁZATI KIÍRÁS A ZAGYVARÉKASON MŰKÖDŐ TÁRSADALMI SZERVEZETEK TÁMOGATÁSÁRA Zagyvarékas Község Képviselő-testülete anyagilag is támgatni kívánja a település területén működő társadalmi szervezetek működését,

Részletesebben

GINOP A kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 8 év.(türelmi. és rendelkezésre tartási idővel együtt)

GINOP A kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 8 év.(türelmi. és rendelkezésre tartási idővel együtt) Az infkmmunikációs ágazatban működő mikr-, kis- és középvállalkzásk által előállíttt termékek és szlgáltatásk piacsításának, nemzetközi piackra való belépésének támgatása GINOP-3.1.2-8.2.4-16 Támgatás

Részletesebben

FELHÍVÁS. szakaszolt projektek megvalósítására. Fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek javítása szakaszolt projektek KEHOP-1.3.

FELHÍVÁS. szakaszolt projektek megvalósítására. Fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek javítása szakaszolt projektek KEHOP-1.3. FELHÍVÁS szakaszlt prjektek megvalósítására Fenntartható vízgazdálkdás infrastrukturális feltételeinek javítása szakaszlt prjektek KEHOP-1.3.1 Magyarrszág Krmánya a 2014 2020 prgramzási időszakban az egyes

Részletesebben

Közlemény. Módosított pont. dokumentum neve Pályázati útmutató és Pályázati felhívás. B1 Jogi forma (a szöveg kiegészítése)

Közlemény. Módosított pont. dokumentum neve Pályázati útmutató és Pályázati felhívás. B1 Jogi forma (a szöveg kiegészítése) Közlemény A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felhívja a tisztelt pályázók figyelmét, hgy a TIOP-1.2.1/08/1 Agóra -multifunkcinális közösségi közpntk és területi közművelődési tanácsadó szlgálat infrastrukturális

Részletesebben

Pénzügyi elszámolás részletes szabályai. Regionális Fejlesztési Operatív Programok keretében. támogatott projektek pénzügyi lebonyolításához

Pénzügyi elszámolás részletes szabályai. Regionális Fejlesztési Operatív Programok keretében. támogatott projektek pénzügyi lebonyolításához Nemzetgazdasági Minisztérium reginális fejlesztési prgramkért felelős helyettes államtitkár Pénzügyi elszámlás részletes szabályai a Reginális Fejlesztési Operatív Prgramk keretében támgattt prjektek pénzügyi

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program. Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz. Kódszám: KEOP-2007-5.1.0.

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program. Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz. Kódszám: KEOP-2007-5.1.0. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Környezet és Energia Operatív Program Energetikai hatékonyság fokozása c. pályázati konstrukcióhoz Kódszám: KEOP-2007-5.1.0. A projektek az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Knstrukció panziók fejlesztése TFC-1.1.1-2017 A pályázatban elnyerhető támgatás célja a panziók szlgáltatási színvnalának emelése, és ezáltal a még

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2014. január 23-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2014. január 23-i ülésére Budapest Fővárs IX. Kerület Ferencvárs Önkrmányzata Iktató szám: 14/2014. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐTESTÜLET 2014. január 23-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Javaslat az önkrmányzat adósságának

Részletesebben

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia Pályázati felhívás az EGT Finanszírzási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia prgram keretében megjelenő HU-03 ----- jelű Megújuló energiafrrásk fenntartható hasznsításával kapcslats

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT ELSZÁMOLÁSI FELTÉTELEK, TUDNIVALÓK ZENEMŰVÉSZETI PÁLYÁZAT

MÓDOSÍTOTT ELSZÁMOLÁSI FELTÉTELEK, TUDNIVALÓK ZENEMŰVÉSZETI PÁLYÁZAT MÓDOSÍTOTT ELSZÁMOLÁSI FELTÉTELEK, TUDNIVALÓK 2015. ZENEMŰVÉSZETI PÁLYÁZAT alapján nyújttt támgatásk felhasználásáról készítendő elszámláskhz Hatálys: 2015. szeptember 14-től I. Általáns elszámlási feltételek

Részletesebben

ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához

ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEK SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP 5.1.1.-09/4 A projektek az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

Az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe az AXA Bank Europe SA törvényes képviselője által nyújtott lakásvásárlási kölcsönök különös feltételei

Az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe az AXA Bank Europe SA törvényes képviselője által nyújtott lakásvásárlási kölcsönök különös feltételei Az AXA Bank Eurpe SA Magyarrszági Fióktelepe az AXA Bank Eurpe SA törvényes képviselője által nyújttt lakásvásárlási kölcsönök különös feltételei Hatálys 2011. december 15-től a hivatalsan közzétett váltztatásig

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT SOPRON 2016 Hatálys: 2016. 03. 02.-től TARTALOMJEGYZÉK A KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT CÉLJA ÉS HATÁLYA... 3 A KÖZBESZERZÉS TÁRGYA... 3 A KÖZBESZERZÉSI

Részletesebben

AZ ERGO ÉLETBIZTOSÍTÓ ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA

AZ ERGO ÉLETBIZTOSÍTÓ ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA AZ ERGO ÉLETBIZTOSÍTÓ ZRT. PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZATA 1. A panasz fgalma 1.1. Panasznak minısül az ERGO Életbiztsító Zrt. (tvábbiakban: Biztsító) tevékenységével, szlgáltatásával, termékével szemben felmerülı

Részletesebben

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS MÉRNÖKI ÉS MŰSZAKI FELÜGYELETI MUNKÁK ELLÁTÁSÁRA, amely létrejött. Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás

MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS MÉRNÖKI ÉS MŰSZAKI FELÜGYELETI MUNKÁK ELLÁTÁSÁRA, amely létrejött. Nagyatádi Regionális Szennyvíztársulás A SZERZŐDÉS SZÁMA: MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS NAGYATÁD ÉS KÖRNYÉKE CSATORNAHÁLÓZATÁNAK ÉS NAGYATÁD SZENNYVÍZTELEPÉNEK FEJLESZTÉSE ELNEVEZÉSŰ KEOP-1.2.0/09-11-2011-0038 AZONOSÍTÓSZÁMÚ PROJEKTTEL KAPCSOLATOS MÉRNÖKI

Részletesebben

TELEPHELYFEJLESZTÉS ÉS IPARTELEPÍTÉS PÁLYÁZAT ÖSSZEFOGLALÁS

TELEPHELYFEJLESZTÉS ÉS IPARTELEPÍTÉS PÁLYÁZAT ÖSSZEFOGLALÁS TELEPHELYFEJLESZTÉS ÉS IPARTELEPÍTÉS PÁLYÁZAT ÖSSZEFOGLALÁS Támgatás igényelhető a következő tevékenységekre: 1. A termelő és szlgáltató tevékenységekhez kapcslódó új épület építése, létesítése, a szükséges

Részletesebben

1. A portálrendszer keretében elérhetı alkalmazások továbbfejlesztése keretében:

1. A portálrendszer keretében elérhetı alkalmazások továbbfejlesztése keretében: 2.2. - ÁFSZ 1 prtál funkciók bıvítése, elektrnikus krmányzati szlgáltatásk tvábbfejlesztése Az alprjekt bemutatása Az alprjekt célja, indklása, kapcslódás a kiemelt prjekt általáns céljáhz Az alprjekt

Részletesebben

Pályázati Felhívás és Útmutató

Pályázati Felhívás és Útmutató Pályázati Felhívás és Útmutató a Svájci-Magyar Együttműködési Prgram keretében Vállalkzásk munkahelyteremtést szlgáló támgatása tárgyú pályázathz Kazincbarcikai kistérség 2015. december 1 Tartalm A Fgalmak...

Részletesebben

Pályázati Felhívás és Útmutató

Pályázati Felhívás és Útmutató Pályázati Felhívás és Útmutató a Svájci-Magyar Együttműködési Prgram keretében Vállalkzásk munkahelyteremtést szlgáló támgatása tárgyú pályázathz Kazincbarcikai kistérség 2014. április 1 Tartalm A Alapvető

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT ALPOLGÁRMESTERE Készült a 2013. április 17. napján tartandó Képviselő-testületi ülésre Készítette: Müller Kinga Intézményi irdavezető Tárgy: Javaslat a szciális

Részletesebben

Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban

Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban Tanácsadás Pályázatírás Támgatás lehívása Utókövetés Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőfrrás-hatéknyságának elősegítése a feldlgzásban Vidékfejlesztési Prgram KÓDSZÁM VP-3-4.2.1-15 A vissza nem

Részletesebben

GOP-2009-2.1.1/A KMOP-2009-1.2.1/A

GOP-2009-2.1.1/A KMOP-2009-1.2.1/A PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Gazdaságfejlesztési Operatív Prgram és a Közép-Magyarrszági Operatív Prgram mikr-, kis- és középvállalkzásk technlógia fejlesztése c. pályázati knstrukcióhz Kódszám: GOP-2009-2.1.1/A

Részletesebben

"-- 'AlJ ~ ///1/ l. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere

-- 'AlJ ~ ///1/ l. Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Budapest Fővárs X. kerület Kőbányai Önkrmányzat Alplgármestere Előterjesztés a kőbányai hátránys helyzetű gyermekek sprtcélú, valamint hazánkat nemzetközi szinten képviselő gyermekek sprttevékenysége 2011.

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Társaság neve: cégjegyzékszáma: székhelye: Infrmációs közpnt: elektrnikus címe: hnlapja: UNI-MED Szeged Egészségügyi Szlgáltató Krlátlt Felelősségű Társaság 06-09-011070 (Szegedi Törvényszék Cégbírósága)

Részletesebben

K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének január 18-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének január 18-án megtartott ülésének jegyzőkönyvéből K i v n a t Biatrbágy Várs Önkrmányzat Képviselő-testületének 2012. január 18-án megtarttt ülésének jegyzőkönyvéből Biatrbágy Várs Önkrmányzata Képviselő-testületének 2/2012. (01.18.) Öh. sz.határzata

Részletesebben

Pénzügyi elszámolás részletes szabályai. Regionális Fejlesztési Operatív Programok keretében. támogatott projektek pénzügyi lebonyolításához

Pénzügyi elszámolás részletes szabályai. Regionális Fejlesztési Operatív Programok keretében. támogatott projektek pénzügyi lebonyolításához Nemzetgazdasági Minisztérium reginális fejlesztési prgramkért felelős helyettes államtitkár Pénzügyi elszámlás részletes szabályai a Reginális Fejlesztési Operatív Prgramk keretében támgattt prjektek pénzügyi

Részletesebben

FORRÁSOLDALI KAMATTÁMOGATÁSÚ HITEL

FORRÁSOLDALI KAMATTÁMOGATÁSÚ HITEL ÁLLAMI KAMATTÁMOGATÁSÚ LAKÁSHITELEK Ügyféltájékztató Hatálys: 2006. któber 9-től Tisztelt Ügyfelünk! Engedje meg, hgy szíves figyelmébe ajánljuk a MKB Bank Zrt-nél igényelhető Frrásldali kamattámgatás

Részletesebben

NEMZETI SZABÁLYOZÁS AZ ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEKRİL. 2007-2013 programozási idıszak

NEMZETI SZABÁLYOZÁS AZ ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEKRİL. 2007-2013 programozási idıszak NEMZETI SZABÁLYOZÁS AZ ELSZÁMOLHATÓ KÖLTSÉGEKRİL 2007-2013 programozási idıszak Bevezetés...3 1. Elszámolhatóság általános kérdései...5 1.1. Elszámolhatósági idıszak... 5 1.2. Elszámolhatóság feltételei...

Részletesebben

Pályázati Felhívás és Útmutató

Pályázati Felhívás és Útmutató Pályázati Felhívás és Útmutató a Svájci-Magyar Együttműködési Prgram keretében Vállalkzásk munkahelyteremtést szlgáló támgatása tárgyú pályázathz Kazincbarcikai kistérség 2015. április 1 Tartalm A Alapvető

Részletesebben

6000 Kecskemét, Kölcsey u. 7/a. Tel.: 76/508-750 Fax: 76/508-751. Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése KMOP-3.3.3-11.

6000 Kecskemét, Kölcsey u. 7/a. Tel.: 76/508-750 Fax: 76/508-751. Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése KMOP-3.3.3-11. Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése KMOP-3.3.3-11. Pályázat célja: Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése elnevezéső konstrukció általános célja a kisebb környezeti terheléssel járó megújuló

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Gazdaságfejlesztési Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Gazdaságfejlesztési Operatív Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Gazdaságfejlesztési Operatív Prgram kmplex beruházásk támgatása a kmplex prgrammal segítendı leghátránysabb helyzető kistérségekben mikr-, kis- és középvállalkzásk számára

Részletesebben