4. fejezet. Nemlineáris folyamatok Egy nemlineáris fehér zaj

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "4. fejezet. Nemlineáris folyamatok Egy nemlineáris fehér zaj"

Átírás

1 4

2 4. fejezet Nemlineáris folyamatok 4.. Egy nemlineáris fehér zaj Mostantól nemlineáris modelleket fogunk vizsgálni. Ezek els ránézésre lineárisnak is t nhetnek, mert el fordulhat, hogy az els két momentum egyezik egy lineáriséval, így ha csak autokovariancia erejéig tekintjük ket, akkor nem vehetjük észre a különbséget. A következ példa is egy furcsaságot mutat be: fehér zaj, mely nem független érték. Állítás 4... Legyen e(t) i.i.d. sorozat 0 várható értékkel és véges negyedik momentummal. Ezzel legyen ε(t) = e(t) + β e(t ) e(t ). Jel.: W N(β) Ekkor ε(t) fehér zaj, de nem i.i.d. (e(t ) helyett ε(t ) kellene, hogy bilineáris legyen). Bizonyítás: Eε(t) = Ee(t) + β Ee(t ) Ee(t ) = 0 43

3 44 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK R(0) = D ε(t) = D e(t) + β D (e(t ) e(t )) = σ e + β σ 4 e R() = Eε(t)ε(t + ) 0 = = E [e(t) + βe(t )e(t )] [e(t + ) + βe(t)e(t )] = 0, mert beszorzás után minden összeadandóban lesz els fokú, a többit l független és 0 várható érték tag. Továbbá R() = 0 + βee(t ) e(t ) = 0 ugyanúgy, mint fenn, és R(τ) = 0 τ 3 esetén. Ez utóbbi nyilvánvaló, mert nincs azonos id höz tartozó tag, azaz minden els fokon szerepel. Tehát ε(t) fehér zaj, de nem független, azonos eloszlású, mert a hármas szorzatnak nem 0 a várható értéke, azaz Eε(t ) ε(t) ε(t + ) 0. Ugyanis ez egyenl E ([e(t ) + βe(t )e(t 3)] [e(t) + βe(t )e(t )] [e(t + ) + βe(t)e(t )]) = β E ( e (t) e (t ) ) = β σ 4 e. Tehát a harmadik vegyes momentum (és mellesleg a 3. kumuláns) nem 0, így W N(β) nem független érték fehér zaj.

4 4.. EGY NEMLINEÁRIS FEHÉR ZAJ 45 Legyen e(t) N(0, ). Ekkor ε(t) eloszlása nyilván ugyanaz, mint a független standard normális X, Y, Z változókból el állított X + B Y Z eloszlása. Ha viszont ε(t) és ε(t ) együttes eloszlását nézzük, az már különbözik az U = X + B Y Z és V = X + B Y Z együttes eloszlásától, ahol X, Y, Z, X, Y, Z teljesen függetlenek. Tekintsük azt a folyamatot, amelynek dierenciája éppen az el z W N(β), azaz Y (t) Y (t ) = ε(t) = e(t) + βe(t )e(t ). Erre EY (t) = 0, a szórásnégyzet pedig D Y (t) = D ( t i= Y (i) Y (i ) ) = t D (Y (k) Y (k )) = = t D ε(t) = t σe( + β σe). (Ehhez Y (0) = c-nek (c = 0) teljesülnie kell valószín séggel, mert így a teleszkópos összeg után Y (t) Y (0) marad.) Ezért t esetén D Y (t) tart végtelenbe O(t) nagyságrendben, így Y (t) egy Wiener folyamat diszkretizáltjára hasonlít (de nem az, mert nem független növekmény a folyamat).

5 46 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK 4.. A bilineáris modell Deníció 4... Bilineáris folyamat: BL(p, q, P, Q), X(t)+ p a i X(t i) = ε(t) + }{{} zaj i=0 } {{ } AR komponens q b j ε(t j) + j=0 } {{ } MA komponens P i= Q c ij X(t i)ε(t j), j= ahol ε(t) i.i.d. 0 várható értékkel, és vegyük észre, hogy az utolsó (nem lineáris) tagban a folyamat és a zaj múltbéli értékei vannak összeszorozva. A stacionárius megoldás létezésére Liu és Brockwell adtak feltételt 988- ban. Most vizsgáljuk a BL(, 0,, )-et a c, = c jelölés mellett: X(t) ax(t ) = ε(t) + cx(t )ε(t ). A bilineáris folyamat paraméterbecslése nagyon bonyolult. Ld. SubbaRao- Gabr. Meg lehet mutatni, hogy µ = EX(t) = c σ ε a konstans, m = EX (t) = σ ε( + cσε + 4acµ). a c σε Földrengések modellezésére jó, mert néha kiugrik, majd lassan lecseng, ráadásul hosszú távon stacionárius.

6 4.. A BILINEÁRIS MODELL 47 Nyilván R(0) = m µ, továbbá S() = E(X(t)X(t + )) = am + cσ εµ, és S(s) = E(X(t)X(t + s)) = as(s ) + cσ εµ, azaz S(s) nem függ t-t l, így másodrendben stacionárius. Innen pedig R(s) = S(s) µ, S(s ) = R(s ) + µ, tehát felírhatjuk, hogy R(s) = a [ R(s ) + µ ] + cσ εµ }{{} ( a)µ µ = = ar(s ) + aµ + ( a)µ µ = ar(s ). Ezzel azt kaptuk, hogy R(s) = const a s alakban írható, vagyis ugyanolyan, mint egy els rend autoregresszió kovariancia struktúrája, így csak az els két momentum - és annak becslése - alapján nem elkülöníthet egy AR()- t l, ARMA(, )-t l. Kell a kumuláns, illetve az annak megfelel bispek- Ha a spektrumot tekintenénk, az sem segítene, hisz az is csak az autokovariancia Fouriertranszformáltja.

7 48 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK trum 3 4. A stacionaritás, más szóval a stacionárius megoldás létének elégséges feltétele, hogy a + c. X(t) s r ségfüggvénye ekkor létezik és folytonos, kivéve a c -t, ugyanis erre f( a ) = +, és határértékben is c végtelenbe tart. Minden a 0-ra és minden pozitív A-ra f c (x) c 0 f 0 (x) egyenletesen is x < A-n. Egy ismert sejtés szerint, ha X(t) BL(p, q, P, Q), akkor stacionárius eloszlása egycsúcsú Egyszer bilineáris modell X(t) = β X(t k) ε(t l) + ε(t) diagonális, ha k=l, szuperdiagonális, ha k>l, illetve szubdiagonális, ha k<l. Az autokorrelációk számítása nem egyszer, mert nem függetlenek szorzata! Szuperdiagonális modell: EX(t) = β E [X(t k + l)e (ε(t) ε(t l))] + E E(ε(t) ε(t l)) = 0. EX(t) X(t j) = 0 hasonlóan számolható. 3 A karakterisztikus függvény logaritmusát kumulánsgeneráló függvénynek is nevezik, értelemszer en a sorfejtésének együtthatóit kumulánsoknak nevezzük. A név arra a fontos tulajdonságra utal, hogy független valószín ségi változók összegének kumulánsa a valószín ségi változók kumulánsainak összege (persze: függetlenek összegénél a karakterisztikus függvények szorzódnak, és a logaritmus hatására ebb l összeg lesz). Emiatt szokták még szemiinvariánsoknak is hívni ket. 4 A harmadik kumuláns (stacionaritás miatt csak két változós függvény) Fourier-transzformáltját bispektrumnak hívjuk. Gauss folyamatra 0. Gyakran használják linearitás tesztekre.

8 4.. A BILINEÁRIS MODELL 49 Diagonális modell: EX(t) = β µ, ahol µ = E ( ε(t) ε(t ) ), speciálisan µ = σε, ha ε(t) i.i.d. cov (X(t), X(t j)) = 0, ha j k és cov (X(t), X(t k)) = β µ. Tegyük fel még, hogy ε(t) i.i.d. és ahol µ 4 = Eε 4. Ekkor: Eε p = 0, p =,..., 4, β 4 µ 4 <, cov ( X (t), X (t j) ) = 0 j k. Szuperdiagonális modell: cov ( X (t), X (t j) ) = 0, ha j =,..., l, l +,..., k és j k l. Egyébként: cov ( X (t), X (t j) ) = β4 µ (µ 4 µ ) β 4 µ EX(t).

9 50 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK Legyen Y (t) Y (t ) = X(t), ahol X(t) BL(, 0,, ). Behelyettesítve X(t) formuláját kapjuk, hogy Y (t) ( + a)y (t ) + ay (t ) = = cy (t )ε(t ) cy (t )ε(t ) + ε(t), azaz Y (t) BL(, 0,, ) lesz. De míg az el z modellben a < -re stacionárius a folyamat, az itt lév AR() "tagot" egy olyan gerjesztéssel hajtjuk meg, amely a folyamat múltjától is függ - jogos az AR() karakterisztikus polinomját nézni (bal oldal). Ez pedig a z ( + a)z + a, aminek a z = tetsz leges a mellett gyöke, így nem lesz stacionárius a folyamat ARCH folyamatok és általánosításaik Az ARCH() folyamat A most következ folyamatok és általánosításaik a pénzügyi modellezésben nagyon népszer ek. Az ARCH() folyamatot Robert F. Engle vezette be 98-ben, kés bb közgazdasági Nobel-díjat kapott érte. Az ARCH elnevezés az Autoregressive Conditional Heteroscedasticity rövidítése. 5 Legyen ε(t) GWN, ε(t) N(0, ) és i.i.d. Az X(t) folyamatot az X(t) = σ(t)ε(t) 5 Ez azt takarja, hogy a jelenlegi hiba varianciája függ a múltbeli értékekt l (általában úgy, hogy a folyamat stacionárius maradjon). a Heteroscedasticity szó alapja a görög szkedásztikosz σκεδαστ ικως szó, melynek jelentése kb. (szét)szóródni képes.

10 4.3. ARCH FOLYAMATOK ÉS ÁLTALÁNOSÍTÁSAIK 5 egyenlettel adjuk meg, azaz egy (nemkonstans) valószín ségi változószor egy fehér zaj. A valószín ségi változóra id t l függ szórásként gondolhatunk. Err l a szórásról azt feltételezzük, hogy a folyamat megel z értékét l (értékeit l) függ. Ezért feltételes szórásként is értelmezhetjük, feltéve, hogy a folyamat múltját ismerjük. E szórást a σ (t) = α 0 + α X (t ) egyenlet 6 határozza meg. Az egyenletben α 0, α nemnegatív valós konstansok. A feltételes szórásnégyzet D ( X(t) X(t ) = x ) = α 0 + α x az el z érték kvadratikus függvénye. A négyzet helyett más hatvány is szóba jöhet itt, de ez persze már általánosítás Power ARCH -nak szokás hívni. A fentebbi két egyenletb l kapjuk, hogy X (t) = ( α 0 + α X (t ) ) ε (t), de ez nem ekvivalens velük, mert pl. Gauss zajjal történ generálás mellett az egyesített egyenletnek akár nemnegatív X(t) megoldása is lehet, míg az eredeti két egyenlet megoldása biztos, hogy negatív értékeket is felvesz. Keressük a stacionárius megoldást. Ehhez tegyük fel, hogy létezik ilyen, és iteráljuk az egyenletet: X (t) = α 0 ε (t) + α α 0 ε (t) ε (t ) + α X (t ) ε (t) ε (t ) 6 Ebb l látszik, hogy a variancia függ a múlttól, azaz feltételes.

11 5 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK X (t) = α 0. α j ε (t)... ε (t j). j=0 Ez utóbbi akkor írható fel így, ha α <, mert a maradéktagokban α egyre nagyobb hatványai jelennek meg, amik így nullához tartanak, miközben X(t) stacionaritása és ε(t) függetlensége, szórása miatt a valváltozók szorzata korlátos a maradéktagokban (pl. L norma szerint). Ha az összegzés és a várható érték felcserélhet, akkor EX (t) = α 0 j=0 α j Eε (t)... Eε (t j) = α 0 α, ugyanis az ε(t)-k várható értéke 0, így második momentumuk a szórásnégyzetükkel egyenl, ami, tehát egy egyszer mértani sort kellett összegeznünk. Ebb l látjuk, hogy α 0 = 0 esetén X(t) az azonosan 0 folyamat, ami nem túl érdekes. Ha az X(t) = ε(t) α0 ( + k=0 α k+ ε (t )... ε (t k ) ) ( ) felírásban a szumma konvergál, akkor stacionárius folyamatot állít el, hiszen az η(t) = ε(t + h) zaj véges dimenziós eloszlásai megegyeznek, és (X(t + h),..., X(t m + h))-t ugyanúgy állíthatjuk el η-ból, mint (X(t ),..., X(t m ))-et ε-ból, tehát az eloszlásaik megegyeznek.

12 4.3. ARCH FOLYAMATOK ÉS ÁLTALÁNOSÍTÁSAIK 53 Tétel Ha α <, akkor ( ) konvergál, és az ARCH() egyenlet egyértelm, véges szórású, stacionárius megoldását adja. 7 Ha nem követeljük meg a véges szórást, akkor α > -re is van stacionárius megoldás. Bizonyítás: Nem bizonyítjuk. Megjegyzés Ez a. állítás általánosítása. Következmény Az ε(t) és tagok függetlensége miatt EX(t) = Eε(t) E = 0, továbbá Az autokovariancia pedig D X(t) = α 0 α. E ( X(t + h)x(t) ) = Eε(t + h) E (. ε(t) ) = 0, }{{} t+h múltja mind azaz az ARCH() korrelálatlan, stacionárius, 0 várható érték, tehát fehér zaj. 7 Ez a megoldás véges szórásának megkövetelése mellett szükséges, egyébként csak elégséges feltétel.

13 54 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK Az ARCH() azonban nem független érték : E ( X (t) X(t ) ) = [ α 0 + α X (t ) ] E ( ε (t) X(t ) ), ahol ε (t) és X(t ) függetlenek és Eε (t) =, tehát E ( X (t) X(t ) ) = α 0 + α X (t ). Ez pedig nem konstans valószín ségi változó, mint ahogy azt a függetlent l várnánk. Tehát az ARCH() nem is Gauss-eloszlású, hiszen akkor a korrelálatlanságából már a függetlenség is következne. Ezen kívül szimmetrikus zajból generálva az ARCH() szimmetrikus eloszlású, hiszen ε(t) alakú, ami szimmetrikus eloszlású: }{{}}{{} szimm. X nemneg. Y (Biz.:) Z = X Y mellett és {Z > z} = {X < x} = így P (Z > z) = P (Z < z). { ω : Y (ω) = y > 0, X(ω) > z } y { ω : Y (ω) = y (y > 0), X(ω) > z }, y Állítás Minden α (0, )-re létezik β, hogy EX β (t) =. Állítás EX 4 (t) pontosan akkor véges, ha 3α <. Állítás Ha EX 4 (t) <, akkor az X (t) autokorrelált és ACF-je ugyanaz, mint az AR()-nek α -gyel.

14 4.3. ARCH FOLYAMATOK ÉS ÁLTALÁNOSÍTÁSAIK Az ARCH(p) folyamat Deníció Kicsit általánosabban az ARCH(p) az az X(t) = σ(t)ε(t) folyamat, ahol σ (t) = α 0 + p α i X (t i). i= Megjegyzés Az el z állítás AR(p)-vel igaz ARCH(p)-re. Innen a névben (ARCH) az AR. Állítás Az ARCH(p) feltételesen Gauss-eloszlású, ha adott X(t ),..., X(t p). Tehát könny feltételes likelihood-ot számolni és a maximumhelyével paraméter becslést adni - de ez nem az igazi max likelihood ezért kvázi ML-nek hívják A GARCH(p, q) folyamat Deníció További általánosításként bevezetjük a GARCH(p, q) 8 folyamat fogalmát, amely Bollerslev (986) nevéhez f z dik, és X(t) = σ(t) ε(t) alakban deniálható, ahol ε(t) i.i.d. 0 várható értékkel és véges negyedik momentummal 9, továbbá σ (t) = α 0 + p α i X (t i) + i= q β j σ (t j). j= 8 Generalized AutoRegressive Conditional Heteroscedasticity; a konkrét alkalmazásokban igen nagy p kellett az ARCH-ban. 9 ez utóbbit nem muszáj feltenni, de így lesz jó a Bollerslev-tételben

15 56 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK Állítás A GARCH(p, q) is WN. (A bizonyítás nem nehéz.) Megjegyzés ε(t) általában N(0, ), de stabilis is lehet. Az α i, β j konstansok pedig pozitívak (mert a bal oldalon egy szám négyzete van). Továbbá látható a σ (t) el állításából, hogy a korábbi szórásokra és állapotokra feltételes. Tétel (Bollerslev, 986.). A fenti GARCH(p, q) gyengén, azaz másodrendben stacionárius, ha p α i + i= q β j <. j= Ekkor EX(t) = 0, X(t) W N, azaz R(τ) = 0 pozitív τ-ra, továbbá R(0) = D X(t) = α 0 ( ) <. p α i + q β j i= j= Ha megköveteljük D X(t) végességét, vonatkozó fenti < feltétel szükséges is. akkor az együtthatók összegére Bizonyítás: A bizonyítás ugyanolyan folyamatos behelyettesítéssel történik, mint az ARCH() esetben.

16 4.4. SZTOCHASZTIKUS REKURZIÓS EGYENLETEK 57 Legyen F t = σ{x(s) : s t} ltráció. Ez megegyezik F ε t t}-vel. = σ{ε(s) : s Állítás Ha valamely t 0 -ra σ(t 0 ) F t0 -mérhet, akkor σ(t 0 + ) F t0 - mérhet 0, így minden t t 0 -ra σ (t) F t -mérhet. Ezzel az ε(t)-t l való függetlenség miatt a szorzatuk várható értéke Eσ(t)ε(t) = 0, és Eσ (t) σ (t + τ) ε(t) ε(t + τ) = 0. Ez adja az R(τ) = 0-ra vonatkozó állítást Sztochasztikus rekurziós egyenletek Deníció Az X(t) = A(t)X(t ) + B(t) egyenletet sztochasztikus rekurziós egyenletnek hívjuk (SRE), ahol A(t) véletlen d d-s mátrix, B(t) véletlen d-dimenziós vektor, továbbá (A(t), B(t)) i.i.d. Szokásos módon jelölje az euklideszi normát R d -ben, pedig az operátornormát, azaz A = sup Ax. A > 0 azt jelenti, hogy A minden x = eleme pozitív. Kérdés a stacionárius megoldás létezése. Deníció γ = inf { n E log A... A n } -t Ljapunovexponensnek nevezzük. Determinisztikus esetben a Ljapunov-exponens inf log ), azaz a "geometriai közép" logaritmusának inmuma. ( A... A n n Megjegyzés Fürstenberg és Kesten egy, a nagy számok törvényéhez hasonló tétele szerint (szubadditív ergodtétel) γ = lim n n log A... A n 0 Ez teljesül, ha adaptált megoldását nézzük a GARCH egyenletnek.

17 58 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK valószín séggel, tehát "kiválthatjuk" a várható értéket valószín ség konvergenciára. Tétel A t és B t független, azonos eloszlású, azaz i.i.d. Tegyük fel, hogy E log + A <, E log + B < és γ < 0. Ekkor az X n = B n + A n... A n k+ B n k k= sorozat valószín séggel konvergens, és ez az egyértelm, er sen stacionárius, oksági megoldása a sztochasztikus rekurziós egyenletnek. Ha d =, a γ-ra tett feltétel n E log A... A n = n E log ( A... A n ) = E log A < 0. Deníció Reguláris változás: Az X d-dimenziós véletlen vektort reguláris változásúnak mondjuk α 0 index-szel, ha van olyan (a n ) számsorozat, hogy n P ( X > t a n, e X B S ) t α Q(B S ) n ahol e X jelöli az X irányú egységvektort és B S a d dimenziós tér egységgömbjét. [ÁBRA] Megjegyzés Egydimenzióban B S pont, és n P ( X > t a n ) const t α. Legyen például a n = n, ekkor P ( X > t n) const n t α. itt az egyéggömbre, mint Borel-halmazra kell gondolnunk mármint pont, de nyilván csak a pozitív oldalon lev vel foglalkozunk, mert X -et nézzük

18 4.4. SZTOCHASZTIKUS REKURZIÓS EGYENLETEK 59 Tehát ez azt mondja meg, hogy elég nagy n mellett, ha elég messzir l indulunk 3, akkor a farokviselkedés t α nagyságrend, azaz hiperbolikus lecsengés. Explicite úgy fogalmazhatunk, hogy léteznek c + és c konstansok úgy, hogy t + esetén P (X > t) c + t α és P (X < t) c t α. Tétel (Kesten, Vervaat, Goldie, 99). Legyen (A t, B t ) i.i.d., A t nemnegatív elemekkel van kitöltve, B t szintén és nem nulla. Tegyük fel, hogy. E A ε <, valamilyen pozitív ε-ra,. A nem degenerált, ( 3. létezik olyan pozitív κ 0, hogy E min i=,...,d j= ) κ0 d (A ) i,j d κ0/, 4. E ( A κ 0 ln+ A ) véges 5. s r csoport feltétel: Az {ln a n... a : n, a n... a > 0 and a n,..., a suppp A } halmaz egy R-ben s r csoportot generál. Ekkor a következ k teljesülnek:. Létezik κ (0, κ 0 ] egyértelm megoldása a 0 = lim n log E A n... A κ egyenletnek.. Létezik egyértelm (er sen) stacionárius oksági megoldása az SREnek. 3 tehát t még n-nél is nagyobb

19 60 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK 3. Ha E B κ véges, akkor X(t) reguláris változású κ = α-val. Megjegyzés dimenzióban 0 = log E A κ pontosan az = E A κ egyenlettel ekvivalens, tehát azt az abszolút momentumot keressük, amelyre éppen az értéke, és ez lesz a regularitási index. Felhasználtuk, hogy a függetlenség miatt log E A n... A κ = n log E A κ Az els rend bilineáris modell stacionárius eloszlása Vizsgáljuk most az els rend bilineáris modellt: X(t) = ax(t ) + bx(t )ε(t ) + ε(t), ahol ε(t) i.i.d., a, b pedig valós konstansok. Tegyük fel, hogy ε(t) N(0, ). Ekkor az egyenlet átírható a következ alakba: X(t) = Y (t ) + ε(t), ahol Y (t) = (a + b ε(t))x(t) = (a + b ε(t))(y (t ) + ε(t)) = = (a + bε(t)) Y (t ) + (aε(t) + bε (t)) = A t Y (t ) + B t. Megjegyezzük, hogy az A t, B t pár független az A t, B t pártól. Ez kielégít egy sztochasztikus rekurziós egyenletet, mivel A t -k és B t -k független, azonos eloszlású sorozatok (minden egydimenziós). Ha ε(t) N(0, ), akkor A t N(a, b ). Ekkor vajon mi lesz a stacionárius megoldás?

20 4.4. SZTOCHASZTIKUS REKURZIÓS EGYENLETEK 6 Az, hogy E log A t < 0 - azaz a Ljapunov-exponens negatív -, átírható az ekvivalens log x e (x a) b dx < 0 πb alakba. Kesten tételéb l azt kapjuk, hogy ha κ kielégíti az E a + b ε(t) κ = egyenletet, akkor létezik stacionárius megoldás, és az reguláris változású κ -gyel. (Ezt a κ -et persze nem könny kiszámolni.) A feltételb l πb x κ e (x a) b dx = π 0 (by + a) κ e y dy =, ahol fontos feltételezésünk az a = 0, hiszen a 0 esetén nem végezhet el ilyen formában a helyettesítéses integrálás, f ként az integrálandó függvény nem páros (és az x = a egyenesre sem szimmetrikus) volta miatt. Viszont ha a = 0, akkor már páros a függvény, így els lépésben a 0-tól végtelenig való integráljának a kétszerese írható, majd erre az x = by helyettesítés. Ezután az y = t, dy = dt helyettesítéssel t = π bκ 0 t κ e t = bκ κ + π bκ dt = t π 0 0 z κ e z dz, t κ e t dt = ahol ez utóbbi lépésben a t = z, dt = dz áttérést alkalmaztuk. Itt az intergrál éppen a Γ függvény alakját öltötte a κ + helyen. Azaz ( b) κ ( ) κ + Γ =. π

21 6 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK Ebb l pedig felhasználva a Γ ( ) = π azonosságot kapjuk, hogy ( ( Γ κ ) + Γ ( ) ) κ = b. Például b = -re Γ ( κ ) ( + = Γ ), így κ = 0. Ekkor pedig nem lesz reguláris változású a megoldás, azaz a stacionárius megoldás a polinomiálisnál gyorsabban lecseng eloszlású. Most b = -re nézve Γ ( ( ) ) 3 = π -t felhasználva kapjuk, hogy Γ( 3 ) = Γ( ), tehát κ =. b = π -re κ = ; b = 4 3 -re κ = 4; b = 6 π 3 -re κ = 3. Ez utóbbinál érdemes megjegyezni, hogy 6 π 3 = π 4 = 6 π 4 <. Tehát a b = nem határa a "reguláris változásúságnak". Ha a 0, akkor igencsak reménytelennek látszik az integrálás elvégzése A GARCH(p, q) modell stacionárius megoldása és eloszlása Ha X(t) GARCH folyamat, akkor (a denícióban szerepl ) X (t) és σ (t) beágyazható egy sztochasztikus rekurziós egyenletbe, azaz az X(t) = A t X(t ) + B t vektorérték folyamatokra vonatkozó egyenletbe. X(t) = ( ) σt+,..., σt q+, Xt,..., Xt p+

22 4.4. SZTOCHASZTIKUS REKURZIÓS EGYENLETEK 63 α ε (t) + β β... β q β q α α 3... α p A t = , B t = ε (t) (α 0, 0,..., 0) Tétel Tegyük fel, hogy az SRE Ljapunov-exponense γ < 0, valamint α 0 > 0. a) Tegyük fel, hogy E log + ε() véges. Ekkor létezik egyértelm, oksági, er sen stacionárius megoldása a GARCH egyenletnek. b) Tegyük fel, hogy ε() abszolút folytonos eloszlású, mindenütt pozitív s r ségfüggvénnyel, valamint E ε() h < minden h < h 0 -ra, de E ε() h 0 = valamely 0 < h 0 -re. Ezen kívül nem t nik el az összes α i, β i. Ekkor létezik olyan pozitív κ, és w(x) véges érték függvény, hogy minden x R d \{0}-ra lim u u κ P ( x, X > u) = w(x) létezik, azaz x, X reguláris változású κ indexszel. Továbbá ha κ nem páros, akkor X reguláris változású κ indexszel. c) Ha az ε() s r ségfüggvénye a 0 egy környezetében pozitív, akkor X(t) er sen kever geometriai sebességgel (gyakorlatilag geometrikusan ergodikus lesz).

23 64 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK Megjegyzés Nehéz formulát kapni a Ljapunov-exponensre, így feltételt a stacionaritásra is. Tegyük fel, hogy α 0 > 0, Eε() = 0 és Eε (t) =. Ekkor i) γ < 0 szükséges és elégséges feltétel az egyértelm, er sen stacionárius, oksági megoldás létezéséhez. q ii) β j < szükséges γ < 0-hoz iii) j= p α i + q β j < elégséges γ < 0-hoz (ez egy nagyon er s feltétel) i= j= iv) ha ε(t) véges tartójú, nincs atomja 0-ban, α i, β j > 0, akkor q β j = elégséges γ < 0-hoz. j= p α i Az ARCH() modell er s stacionaritása Nézzük az ARCH() esetét! Láttuk, hogy X(t) = σ(t) ε(t), négyzetre emelve pedig X (t) = σ (t) ε (t), ahol σ (t) = α 0 + α X (t ). Ezt behelyettesítve X (t) = ( α 0 + α X (t ) ) ε (t) = A t X (t ) + B t, ahol A t = α ε (t) és B t = α 0 ε (t), tehát (A t, B t ) i.i.d. Összehasonlítva, az ARCH()-et X (t) = α X (t ) ε (t) + α 0 ε (t), és a bilineáris modellt X(t) = bx(t ) ε(t ) + ε(t) + ax(t ), i=

24 4.4. SZTOCHASZTIKUS REKURZIÓS EGYENLETEK 65 láthatjuk, hogy lényeges különbség van a kett között 4. A γ Ljapunovexponens negativitásához az kell, hogy E log A = E log α ε (t) = log α + E log(ε (t)) < 0 legyen. Mivel ε(t) standard normális eloszlású, így E log(ε (t)) = E log(ε(t)) = log(ε(t)) e ε (t) dε(t), π ahonnan ε(t) = X helyettesítéssel kapjuk, hogy log(x) e x π x dx = log() Γ ( )e x x dx+ log(x) Γ ( )e x x dx ahol felhasználtuk, hogy π = Γ ( ). Vegyük észre, hogy Γ( ) e x x éppen a Γ, eloszlás s r ség-függvénye, tehát X ilyen eloszlású. Így az el z tovább egyenl Felhasználva, hogy Γ (y) = log + Γ ( ) e x (x y ) dx = log(x)e x x dx-szel. e x log(x)x y dx 0 0 kapjuk, hogy log + Γ( ) Γ ( ). Γ (z) Γ(z) pedig deníció szerint a digamma függvény, ami az helyen C log(), ahol C az Euler-konstans5. Így végül E log(ε (t)) = log() C log() = log() C. 4 X(t ) az egyikben t-t l függ vel van szorozva, másikban meg (t )-t l függ vel ( n ) ( ) 5 C = lim n k log n = [x] x dx k=

25 66 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK Innen α > 0-ra E log A = log α log C < 0, ami pontosan akkor teljesül, ha 0 < α < e C 3, Tehát ezen tartományban a Ljapunovexponens negatív. Nyilván E log + A <, továbbá belátható, hogy minden pozitív α 0 -ra E log + B is véges Az ARCH() modell stacionárius eloszlásának regularitása Nézzük a regularitás kérdését 0 < α < e C mellett. Keressük azt a κ-t, amely kielégíti az E A t κ = egyenletet. E α ε (t) κ = α κ Eε κ 6 = α κ π 0 x κ e x dx = Most helyettesítsünk a következ képpen: legyen t = x, ezzel dx = dt = t dt, így az egyenl ség a következ képpen folytatható = α κ π 0 κ t κ e t dt = (α ) κ t π 0 t t (κ+ ) e t dt = (α ) κ ( κ + ) = π Γ Ezzel (α ) κ Γ ( κ + ) = π. Speciálisan α = -re κ = jó választás, mert π = Γ ( 3). Állítás h(κ) szigorúan konvex függvény, így létezik egyértelm megoldása h(κ) = -nek. Továbbá erre a megoldásra κ >, ha α (0, ) κ =, ha α = 6 páros függvényt integrálunk

26 4.4. SZTOCHASZTIKUS REKURZIÓS EGYENLETEK 67 κ <, ha α (, e C ) Megjegyzés X -es egyenletb l indultunk ki, tehát pontosan akkor nincs κ-adik momentum, ha X-nek nincs κ-adik momentuma. Ezen kívül az egyenlet explicite nem oldható meg, de a következ ket ismerjük: α 0, 0,3 0,5 0,7 0,9,0,5,0,5 3 3,5 κ 3,4 4,8,37,59,5,0 0,54 0,3 0,7 0,075 0,007 Tétel Ha α 0 > 0, 0 < α < e C, és ε(t) N(0, ) Gauss-féle fehér zaj, akkor az ARCH() egyenletnek létezik er sen stacionárius megoldása, amelynek négyzete regulárisan változó eloszlású κ indexszel. Legyen p a κ-nál szigorúan kisebb legnagyobb egész szám. Ekkor m =,..., p-re az EX(t) m momentumok végesek. Továbbá, ha X(t) stacionárius ARCH() folyamat, ε(t) GWN, és α 0 > 0, 0 < α <, akkor egyrészt X második momentuma α 0 α, másrészt α < 3 esetén a negyedik momentum is véges, méghozzá EX 4 = 3α 0 + α 3α, α innen a lapultság (kurtosis). 7. r X (t) = corr(x t, X 0) = α t minden t-re. Tehát az ARCH() α = 0-ra GWN. 0 < α < -re stacionárius véges szórással. α < e C -re stacionárius végtelen szórással. 7 Kurt X = E(X(t)4 ) = 3 α (E(X(t) )) > 3 3α

27 68 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK Tétel Legyen X(t) ARCH(), α 0 > 0, 0 < α < e C, ε(t) GWN és κ a h(κ) = egyenlet megoldása. Ekkor P (X(t) > x) d x κ, ha x. 8 Az ARCH-GARCH folyamat néhány jellemz je: Az adatok nem korreláltak, és a szórás változik az id vel. Az eloszlás vastag farkú. A négyzetek és az abszolútértékek er sen korreláltak. A nagy értékek meghaladása klaszterekben történik (a kiugró értékek klaszterekben jelennek meg) További nemlineáris modellek Véletlen együtthatós autoregresszió Deníció Véletlen együtthatós AR(p) modellt deniál a következ : p X(t) = A i X(t i) + ε(t), i= ahol A i -k valószín ségi változók. Példa Els rend véletlen együtthatós autoregressziós modell: X(t) = (α + A t )X(t ) + ε(t), ahol A(t) i.i.d. 0 várható értékkel és σa szórásnégyzettel, továbbá A t és ε(t) függetlenek, ε(t) N(0, σε) i.i.d., α pedig valós konstans. A stacionárius (ergodikus) oksági megoldás létezéséhez elégséges feltétel, hogy α +σa <. 8 d kiszámolható pozitív konstans

28 4.5. TOVÁBBI NEMLINEÁRIS MODELLEK Küszöb modellek Deníció Küszöb modellek: osszuk fel R p -t k db diszjunkt részre, k azaz hozzunk létre egy partíciót, így R i = R p. Ha X(t ),..., X(t p) R i akkor az i-edik autoregressziós AR(p) modell legyen érvényes rá. i= Ilyen például a SETAR (Self Exciting Threshold AR) modell, ahol a partíciót különböz, a megoldás folyamat által elért küszöbszintek hozzák létre. Példa SETAR(,,): α X(t ) + ε(t) ha X(t ) > 0 X(t) = α X(t ) + ε(t) ha X(t ) 0 Erre X(t) geometrikusan ergodikus, ha α <, α < és α α <. Petrucelli és Woolford 984-ben megmutatták, hogy az ergodicitásnak ez szükséges és elégséges feltétele. Deníció EXPAR: X(t) = p j= Ezt pl. vibrációs jelenségek leírására használták. [ ] α j + β j e δx (t ) X(t j) + ε(t) Multiplikatív autoregresszió Deníció Product AR(p): ahol ε(t) i.i.d. X(t) = ε(t) p µ i X(t i), i= Pl. viharkárok modellezésére bizonyult hasznosnak.

29 70 FEJEZET 4. NEMLINEÁRIS FOLYAMATOK Deníció Nemlineáris AR(p): X(t) = f(x(t ),..., X(t p)) + ε(t) Megjegyzés A bilineáris modellnél spektrálsugár-feltétel van a stacionaritásra, méghozzá egy bonyolult operátor spektrálsugarának kell -nél kisebbnek lennie. Deníció Nemlineáris Wold-felbontás. X(t) = f(ε(t), ε(t ),...) végtelen mozgóátlag helyett egy tetsz leges, akár végtelen sok változós függvény van (végtelen sok ε-os taggal) Egyéb kiegészítések Tétel 4.6. (Herglotz). Az R(τ) (τ Z) sorozat pontosan akkor lesz egy stacionárius Gauss-folyamat kovarianciafüggvénye, ha létezik szimmetrikus véges F mérték [ π, π]-n, amelyre (i) R(τ) = π π e iτλ df (λ). Ha még F abszolút folytonos is a Λ Lebesgue-mértékre, akkor (ii) R(τ) = π π e iτλ ϕ(λ)dλ alakban írható, ahol (i) a kovariancia spektrálel állítása, F a spektrálmérték, ϕ(λ) pedig a spektrál-s r ségfüggvény. (ii)-nek megfelel en létezik olyan φ(dλ) véletlen spektrálmérték, hogy X(t) = π π e itλ φ(dλ).

30 4.6. EGYÉB KIEGÉSZÍTÉSEK 7 Tétel A stacionárius AR(p) folyamatnak létezik spektráls r ségfüggvénye, és az ϕ(λ) = σ π P (e iλ ) = σ π P (e iλ ) P (e iλ ). Állítás A fehér zaj spektráls r sége ϕ = π, azaz konstans a [ π, π] intervallumon. Tétel A stacionárius M A(q) folyamat spektráls r sége ϕ(λ) = π Q(eiλ ). Tétel Az ARMA folyamat spektráls r sége π Speciálisan AR()-re R(0) = σx, a spektráls r ség pedig ϕ(λ) = R(0) { + π k= r(k) e ikλ } = Q(eiλ ) P (e iλ ) Itt a szimmetria miatt e ikλ -ban és e i( k)λ -ban a szinuszos tagok kiesnek, így ez tovább = σ X π ( + ) α k cos(kλ) k= = σ X π Re ( + ( ( )) = σ X α e iλ π + Re = α e iλ. ) (αe iλ ) k = k= = σ ε π( α cos λ + α ) = σ ε π αe iλ.

Mozgóátlag folyamatok

Mozgóátlag folyamatok Mozgóátlag folyamatok 3.. Deníció. Legyen ε(t független érték zaj, vagy fehér zaj - gyakran Gauss fehér zaj (GWN, Gaussian white noise. Ekkor az X(t = β ε(t + β ε(t +... + β q ε(t q folyamatot q-rend mozgóátlag

Részletesebben

4. fejezet. Nemlineáris folyamatok Egy nemlineáris fehér zaj

4. fejezet. Nemlineáris folyamatok Egy nemlineáris fehér zaj 4 4. fejezet Nemlineáris folyamatok 4.1. Egy nemlineáris fehér zaj Mostantól nemlineáris modelleket fogunk vizsgálni. Ezek els ránézésre lineárisnak is t nhetnek, mert el fordulhat, hogy az els két momentum

Részletesebben

3. fejezet. Lineáris folyamatok Zaj folyamatok. 1. Az ε(t) folyamat független érték zaj, ha a várható értéke 0 és

3. fejezet. Lineáris folyamatok Zaj folyamatok. 1. Az ε(t) folyamat független érték zaj, ha a várható értéke 0 és 18 3. fejezet Lineáris folyamatok 3.1. Zaj folyamatok 1. Az ε(t) folyamat független érték zaj, ha a várható értéke 0 és ε(t)-k független, azonos eloszlású valószín ségi változók. 2. Az ε(t) folyamat fehér

Részletesebben

1. Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel.

1. Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel. . Példa. A gamma függvény és a Fubini-tétel.. Az x exp x + t )) függvény az x, t tartományon folytonos, és nem negatív, ezért alkalmazható rá a Fubini-tétel. I x exp x + t )) dxdt + t dt π 4. [ exp x +

Részletesebben

Abszolút folytonos valószín ségi változó (4. el adás)

Abszolút folytonos valószín ségi változó (4. el adás) Abszolút folytonos valószín ségi változó (4. el adás) Deníció (Abszolút folytonosság és s r ségfüggvény) Az X valószín ségi változó abszolút folytonos, ha van olyan f : R R függvény, melyre P(X t) = t

Részletesebben

Megoldott feladatok november 30. n+3 szigorúan monoton csökken, 5. n+3. lim a n = lim. n+3 = 2n+3 n+4 2n+1

Megoldott feladatok november 30. n+3 szigorúan monoton csökken, 5. n+3. lim a n = lim. n+3 = 2n+3 n+4 2n+1 Megoldott feladatok 00. november 0.. Feladat: Vizsgáljuk az a n = n+ n+ sorozat monotonitását, korlátosságát és konvergenciáját. Konvergencia esetén számítsuk ki a határértéket! : a n = n+ n+ = n+ n+ =

Részletesebben

Elméleti összefoglaló a Valószín ségszámítás kurzushoz

Elméleti összefoglaló a Valószín ségszámítás kurzushoz Elméleti összefoglaló a Valószín ségszámítás kurzushoz Véletlen kísérletek, események valószín sége Deníció. Egy véletlen kísérlet lehetséges eredményeit kimeneteleknek nevezzük. A kísérlet kimeneteleinek

Részletesebben

Függvények július 13. Határozza meg a következ határértékeket! 1. Feladat: x 0 7x 15 x ) = lim. x 7 x 15 x ) = (2 + 0) = lim.

Függvények július 13. Határozza meg a következ határértékeket! 1. Feladat: x 0 7x 15 x ) = lim. x 7 x 15 x ) = (2 + 0) = lim. Függvények 205. július 3. Határozza meg a következ határértékeket!. Feladat: 2. Feladat: 3. Feladat: 4. Feladat: (2 + 7 5 ) (2 + 7 5 ) (2 + 0 ) (2 + 7 5 ) (2 + 7 5 ) (2 + 0) (2 + 0 7 5 ) (2 + 0 7 5 ) (2

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 3 III. VÉLETLEN VEKTOROK 1. A KÉTDIMENZIÓs VÉLETLEN VEKTOR Definíció: Az leképezést (kétdimenziós) véletlen vektornak nevezzük, ha Definíció:

Részletesebben

Elméleti összefoglaló a Sztochasztika alapjai kurzushoz

Elméleti összefoglaló a Sztochasztika alapjai kurzushoz Elméleti összefoglaló a Sztochasztika alapjai kurzushoz 1. dolgozat Véletlen kísérletek, események valószín sége Deníció. Egy véletlen kísérlet lehetséges eredményeit kimeneteleknek nevezzük. A kísérlet

Részletesebben

egyenletesen, és c olyan színű golyót teszünk az urnába, amilyen színűt húztunk. Bizonyítsuk

egyenletesen, és c olyan színű golyót teszünk az urnába, amilyen színűt húztunk. Bizonyítsuk Valószínűségszámítás 8. feladatsor 2015. november 26. 1. Bizonyítsuk be, hogy az alábbi folyamatok mindegyike martingál. a S n, Sn 2 n, Y n = t n 1+ 1 t 2 Sn, t Fn = σ S 1,..., S n, 0 < t < 1 rögzített,

Részletesebben

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus.

Véletlen jelenség: okok rendszere hozza létre - nem ismerhetjük mind, ezért sztochasztikus. Valószín ségelméleti és matematikai statisztikai alapfogalmak összefoglalása (Kemény Sándor - Deák András: Mérések tervezése és eredményeik értékelése, kivonat) Véletlen jelenség: okok rendszere hozza

Részletesebben

Szinguláris értékek. Wettl Ferenc április 3. Wettl Ferenc Szinguláris értékek április 3. 1 / 28

Szinguláris értékek. Wettl Ferenc április 3. Wettl Ferenc Szinguláris értékek április 3. 1 / 28 Szinguláris értékek Wettl Ferenc 2015. április 3. Wettl Ferenc Szinguláris értékek 2015. április 3. 1 / 28 Tartalom 1 Szinguláris érték 2 Alkalmazások 3 Norma 4 Mátrixnorma Wettl Ferenc Szinguláris értékek

Részletesebben

DIFFERENCIAEGYENLETEK

DIFFERENCIAEGYENLETEK DIFFERENCIAEGYENLETEK Példa: elsőrendű állandó e.h. lineáris differenciaegyenlet Ennek megoldása: Kezdeti feltétellel: Kezdeti feltétel nélkül ha 1 és a végtelen összeg (abszolút) konvergens: / 1 Minden

Részletesebben

Centrális határeloszlás-tétel

Centrális határeloszlás-tétel 13. fejezet Centrális határeloszlás-tétel A valószínűségszámítás legfontosabb állításai azok, amelyek független valószínűségi változók normalizált összegeire vonatkoznak. A legfontosabb ilyen tételek a

Részletesebben

Opkut deníciók és tételek

Opkut deníciók és tételek Opkut deníciók és tételek Készítette: Bán József Deníciók 1. Deníció (Lineáris programozási feladat). Keressük meg adott lineáris, R n értelmezési tartományú függvény, az ún. célfüggvény széls értékét

Részletesebben

Taylor-polinomok. 1. Alapfeladatok. 2015. április 11. 1. Feladat: Írjuk fel az f(x) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját!

Taylor-polinomok. 1. Alapfeladatok. 2015. április 11. 1. Feladat: Írjuk fel az f(x) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját! Taylor-polinomok 205. április.. Alapfeladatok. Feladat: Írjuk fel az fx) = e 2x függvény másodfokú Maclaurinpolinomját! Megoldás: A feladatot kétféle úton is megoldjuk. Az els megoldásban induljunk el

Részletesebben

Vektorterek. Wettl Ferenc február 17. Wettl Ferenc Vektorterek február / 27

Vektorterek. Wettl Ferenc február 17. Wettl Ferenc Vektorterek február / 27 Vektorterek Wettl Ferenc 2015. február 17. Wettl Ferenc Vektorterek 2015. február 17. 1 / 27 Tartalom 1 Egyenletrendszerek 2 Algebrai struktúrák 3 Vektortér 4 Bázis, dimenzió 5 Valós mátrixok és egyenletrendszerek

Részletesebben

Valószínűségi változók. Várható érték és szórás

Valószínűségi változók. Várható érték és szórás Matematikai statisztika gyakorlat Valószínűségi változók. Várható érték és szórás Valószínűségi változók 2016. március 7-11. 1 / 13 Valószínűségi változók Legyen a (Ω, A, P) valószínűségi mező. Egy X :

Részletesebben

1. Házi feladat. Határidő: I. Legyen f : R R, f(x) = x 2, valamint. d : R + 0 R+ 0

1. Házi feladat. Határidő: I. Legyen f : R R, f(x) = x 2, valamint. d : R + 0 R+ 0 I. Legyen f : R R, f(x) = 1 1 + x 2, valamint 1. Házi feladat d : R + 0 R+ 0 R (x, y) f(x) f(y). 1. Igazoljuk, hogy (R + 0, d) metrikus tér. 2. Adjuk meg az x {0, 3} pontok és r {1, 2} esetén a B r (x)

Részletesebben

Véletlen bolyongás. 2. rész. Márkus László jegyzete alapján Tóth Tamás december 10.

Véletlen bolyongás. 2. rész. Márkus László jegyzete alapján Tóth Tamás december 10. 2. rész 2012. december 10. Határeloszlás tételek a bolyongás funkcionáljaira 1 A bolygó pont helyzete: EX i = 0, D 2 X i = EX 2 = 1 miatt i ES n = 0, D 2 S n = n, és a centrális határeloszlás tétel (CHT)

Részletesebben

Modellek és Algoritmusok - 2.ZH Elmélet

Modellek és Algoritmusok - 2.ZH Elmélet Modellek és Algoritmusok - 2.ZH Elmélet Ha hibát elírást találsz kérlek jelezd: sellei_m@hotmail.com A fríss/javított változat elérhet : people.inf.elte.hu/semsaai/modalg/ 2.ZH Számonkérés: 3.EA-tól(DE-ek)

Részletesebben

e (t µ) 2 f (t) = 1 F (t) = 1 Normális eloszlás negyedik centrális momentuma:

e (t µ) 2 f (t) = 1 F (t) = 1 Normális eloszlás negyedik centrális momentuma: Normális eloszlás ξ valószínűségi változó normális eloszlású. ξ N ( µ, σ 2) Paraméterei: µ: várható érték, σ 2 : szórásnégyzet (µ tetszőleges, σ 2 tetszőleges pozitív valós szám) Normális eloszlás sűrűségfüggvénye:

Részletesebben

Szinguláris értékek. Wettl Ferenc április 12. Wettl Ferenc Szinguláris értékek április / 35

Szinguláris értékek. Wettl Ferenc április 12. Wettl Ferenc Szinguláris értékek április / 35 Szinguláris értékek Wettl Ferenc 2016. április 12. Wettl Ferenc Szinguláris értékek 2016. április 12. 1 / 35 Tartalom 1 Szinguláris érték 2 Norma 3 Mátrixnorma 4 Alkalmazások Wettl Ferenc Szinguláris értékek

Részletesebben

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 5. A JELFELDOLGOZÁS ALAPJAI: JELEK

ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 5. A JELFELDOLGOZÁS ALAPJAI: JELEK ÉRZÉKELŐK ÉS BEAVATKOZÓK I. 5. A JELFELDOLGOZÁS ALAPJAI: JELEK Dr. Soumelidis Alexandros 2018.10.18. BME KÖZLEKEDÉSMÉRNÖKI ÉS JÁRMŰMÉRNÖKI KAR 32708-2/2017/INTFIN SZÁMÚ EMMI ÁLTAL TÁMOGATOTT TANANYAG Mérések

Részletesebben

Idősorok elemzése november 14. Spektrálelemzés, DF és ADF tesztek. Idősorok elemzése

Idősorok elemzése november 14. Spektrálelemzés, DF és ADF tesztek. Idősorok elemzése Spektrálelemzés, DF és ADF tesztek 2017. november 14. SPEKTRÁL-ELEMZÉS Példa - BKV villamosenergia-terhelési görbéje Figure: BKV villamosenergia-terhelési görbéje, negyedóránkénti mérések (2 hét adatai,

Részletesebben

Funkcionálanalízis. n=1. n=1. x n y n. n=1

Funkcionálanalízis. n=1. n=1. x n y n. n=1 Funkcionálanalízis 2011/12 tavaszi félév - 2. előadás 1.4. Lényeges alap-terek, példák Sorozat terek (Folytatás.) C: konvergens sorozatok tere. A tér pontjai sorozatok: x = (x n ). Ezen belül C 0 a nullsorozatok

Részletesebben

3. Lineáris differenciálegyenletek

3. Lineáris differenciálegyenletek 3. Lineáris differenciálegyenletek A közönséges differenciálegyenletek két nagy csoportba oszthatók lineáris és nemlineáris egyenletek csoportjába. Ez a felbontás kicsit önkényesnek tűnhet, a megoldásra

Részletesebben

0,424 0,576. f) P (X 2 = 3) g) P (X 3 = 1) h) P (X 4 = 1 vagy 2 X 2 = 2) i) P (X 7 = 3, X 4 = 1, X 2 = 2 X 0 = 2) j) P (X 7 = 3, X 4 = 1, X 2 = 2)

0,424 0,576. f) P (X 2 = 3) g) P (X 3 = 1) h) P (X 4 = 1 vagy 2 X 2 = 2) i) P (X 7 = 3, X 4 = 1, X 2 = 2 X 0 = 2) j) P (X 7 = 3, X 4 = 1, X 2 = 2) Legyen adott a P átmenetvalószín ség mátrix és a ϕ 0 kezdeti eloszlás Kérdés, hogy miként lehetne meghatározni az egyes állapotokban való tartózkodás valószín ségét az n-edik lépés múlva Deniáljuk az n-lépéses

Részletesebben

Függvényhatárérték és folytonosság

Függvényhatárérték és folytonosság 8. fejezet Függvényhatárérték és folytonosság Valós függvények és szemléltetésük D 8. n-változós valós függvényen (n N + ) olyan f függvényt értünk amelynek értelmezési tartománya (Dom f ) az R n halmaznak

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 8 VIII. REGREssZIÓ 1. A REGREssZIÓs EGYENEs Két valószínűségi változó kapcsolatának leírására az eddigiek alapján vagy egy numerikus

Részletesebben

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN Készült a TÁMOP-4.1.-08//a/KMR-009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék

Részletesebben

Egyváltozós függvények 1.

Egyváltozós függvények 1. Egyváltozós függvények 1. Filip Ferdinánd filip.ferdinand@bgk.uni-obuda.hu siva.banki.hu/jegyzetek 015 szeptember 1. Filip Ferdinánd 015 szeptember 1. Egyváltozós függvények 1. 1 / 5 Az el adás vázlata

Részletesebben

II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés

II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés Nagyon könnyen megfigyelhetjük, hogy akármilyen két számmal elindítunk egy Fibonacci sorozatot, a sorozat egymást követő tagjainak

Részletesebben

minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének mondjuk, f(x 0 )-at pedig az (abszolút) maximumértékének.

minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének mondjuk, f(x 0 )-at pedig az (abszolút) maximumértékének. Függvények határértéke és folytonossága Egy f: D R R függvényt korlátosnak nevezünk, ha a függvényértékek halmaza korlátos. Ha f(x) f(x 0 ) teljesül minden x D esetén, akkor x 0 -at a függvény maximumhelyének

Részletesebben

Matematika A2 vizsga mgeoldása június 4.

Matematika A2 vizsga mgeoldása június 4. Matematika A vizsga mgeoldása 03. június.. (a (3 pont Definiálja az f(x, y függvény határértékét az (x 0, y 0 helyen! Megoldás: Legyen D R, f : D R. Legyen az f(x, y függvény értelmezve az (x 0, y 0 pont

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 10 X. SZIMULÁCIÓ 1. VÉLETLEN számok A véletlen számok fontos szerepet játszanak a véletlen helyzetek generálásában (pénzérme, dobókocka,

Részletesebben

A következő feladat célja az, hogy egyszerű módon konstruáljunk Poisson folyamatokat.

A következő feladat célja az, hogy egyszerű módon konstruáljunk Poisson folyamatokat. Poisson folyamatok, exponenciális eloszlások Azt mondjuk, hogy a ξ valószínűségi változó Poisson eloszlású λ, 0 < λ

Részletesebben

2. SZÉLSŽÉRTÉKSZÁMÍTÁS. 2.1 A széls érték fogalma, létezése

2. SZÉLSŽÉRTÉKSZÁMÍTÁS. 2.1 A széls érték fogalma, létezése 2 SZÉLSŽÉRTÉKSZÁMÍTÁS DEFINÍCIÓ 21 A széls érték fogalma, létezése Azt mondjuk, hogy az f : D R k R függvénynek lokális (helyi) maximuma (minimuma) van az x 0 D pontban, ha van olyan ε > 0 hogy f(x 0 )

Részletesebben

1. Komplex függvények dierenciálhatósága, Cauchy-Riemann egyenletek. Hatványsorok, elemi függvények

1. Komplex függvények dierenciálhatósága, Cauchy-Riemann egyenletek. Hatványsorok, elemi függvények 1. Komplex függvények dierenciálhatósága, Cauchy-Riemann egyenletek. Hatványsorok, elemi függvények 1.1. Dierenciálhatóság 1.1. deníció. Legyen a z 0 pont az f(z) függvény értelmezési tartományának torlódási

Részletesebben

: s s t 2 s t. m m m. e f e f. a a ab a b c. a c b ac. 5. Végezzük el a kijelölt m veleteket a változók lehetséges értékei mellett!

: s s t 2 s t. m m m. e f e f. a a ab a b c. a c b ac. 5. Végezzük el a kijelölt m veleteket a változók lehetséges értékei mellett! nomosztással a megoldást visszavezethetjük egy alacsonyabb fokú egyenlet megoldására Mivel a 4 6 8 6 egyenletben az együtthatók összege 6 8 6 ezért az egyenletnek gyöke az (mert esetén a kifejezés helyettesítési

Részletesebben

Véletlen bolyongás. Márkus László március 17. Márkus László Véletlen bolyongás március / 31

Véletlen bolyongás. Márkus László március 17. Márkus László Véletlen bolyongás március / 31 Márkus László Véletlen bolyongás 2015. március 17. 1 / 31 Véletlen bolyongás Márkus László 2015. március 17. Modell Deníció Márkus László Véletlen bolyongás 2015. március 17. 2 / 31 Modell: Egy egyenesen

Részletesebben

Valószín ségszámítás és statisztika

Valószín ségszámítás és statisztika Valószín ségszámítás és statisztika Informatika BSc, esti tagozat Backhausz Ágnes agnes@cs.elte.hu 2016/2017. tavaszi félév Bevezetés Célok: véletlen folyamatok modellezése; kísérletekb l, felmérésekb

Részletesebben

DIFFERENCIÁLEGYENLETEK. BSc. Matematika II. BGRMA2HNND, BGRMA2HNNC

DIFFERENCIÁLEGYENLETEK. BSc. Matematika II. BGRMA2HNND, BGRMA2HNNC BSC MATEMATIKA II. MÁSODRENDŰ LINEÁRIS DIFFERENCIÁLEGYENLETEK BSc. Matematika II. BGRMAHNND, BGRMAHNNC MÁSODRENDŰ DIFFERENCIÁLEGYENLETEK Egy explicit közönséges másodrendű differenciálegyenlet általános

Részletesebben

1.9. B - SPLINEOK B - SPLINEOK EGZISZTENCIÁJA. numerikus analízis ii. 34. [ a, b] - n legfeljebb n darab gyöke lehet. = r (m 1) n = r m + n 1

1.9. B - SPLINEOK B - SPLINEOK EGZISZTENCIÁJA. numerikus analízis ii. 34. [ a, b] - n legfeljebb n darab gyöke lehet. = r (m 1) n = r m + n 1 numerikus analízis ii 34 Ezért [ a, b] - n legfeljebb n darab gyöke lehet = r (m 1) n = r m + n 1 19 B - SPLINEOK VOLT: Ω n véges felosztás S n (Ω n ) véges dimenziós altér A bázis az úgynevezett egyoldalú

Részletesebben

A maximum likelihood becslésről

A maximum likelihood becslésről A maximum likelihood becslésről Definíció Parametrikus becsléssel foglalkozunk. Adott egy modell, mellyel elképzeléseink szerint jól leírható a meghatározni kívánt rendszer. (A modell típusának és rendszámának

Részletesebben

Matematikai statisztika I. témakör: Valószínűségszámítási ismétlés

Matematikai statisztika I. témakör: Valószínűségszámítási ismétlés Matematikai statisztika I. témakör: Valószínűségszámítási ismétlés Elek Péter 1. Valószínűségi változók és eloszlások 1.1. Egyváltozós eset Ismétlés: valószínűség fogalma Valószínűségekre vonatkozó axiómák

Részletesebben

Határozott integrál és alkalmazásai

Határozott integrál és alkalmazásai Határozott integrál és alkalmazásai 5. május 5.. Alapfeladatok. Feladat: + d = Megoldás: Egy határozott integrál kiszámolása a feladat. Ilyenkor a Newton-Leibniz-tételt használhatjuk, mely azt mondja ki,

Részletesebben

Vektorterek. =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott

Vektorterek. =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott Vektorterek =a gyakorlatokon megoldásra ajánlott 40. Alteret alkotnak-e a valós R 5 vektortérben a megadott részhalmazok? Ha igen, akkor hány dimenziósak? (a) L = { (x 1, x 2, x 3, x 4, x 5 ) x 1 = x 5,

Részletesebben

Utolsó el adás. Wettl Ferenc BME Algebra Tanszék, Wettl Ferenc (BME) Utolsó el adás / 20

Utolsó el adás. Wettl Ferenc BME Algebra Tanszék,   Wettl Ferenc (BME) Utolsó el adás / 20 Utolsó el adás Wettl Ferenc BME Algebra Tanszék, http://www.math.bme.hu/~wettl 2013-12-09 Wettl Ferenc (BME) Utolsó el adás 2013-12-09 1 / 20 1 Dierenciálegyenletek megoldhatóságának elmélete 2 Parciális

Részletesebben

Miért fontos számunkra az előző gyakorlaton tárgyalt lineáris algebrai ismeretek

Miért fontos számunkra az előző gyakorlaton tárgyalt lineáris algebrai ismeretek Az november 23-i szeminárium témája Rövid összefoglaló Miért fontos számunkra az előző gyakorlaton tárgyalt lineáris algebrai ismeretek felfrissítése? Tekintsünk ξ 1,..., ξ k valószínűségi változókat,

Részletesebben

Sorozatok és Sorozatok és / 18

Sorozatok és Sorozatok és / 18 Sorozatok 2015.11.30. és 2015.12.02. Sorozatok 2015.11.30. és 2015.12.02. 1 / 18 Tartalom 1 Sorozatok alapfogalmai 2 Sorozatok jellemz i 3 Sorozatok határértéke 4 Konvergencia és korlátosság 5 Cauchy-féle

Részletesebben

3. előadás Stabilitás

3. előadás Stabilitás Stabilitás 3. előadás 2011. 09. 19. Alapfogalmak Tekintsük dx dt = f (t, x), x(t 0) = x 0 t (, ), (1) Jelölje t x(t; t 0, x 0 ) vagy x(.; t 0, x 0 ) a KÉF megoldását. Kívánalom: kezdeti állapot kis megváltozása

Részletesebben

A sorozat fogalma. függvényeket sorozatoknak nevezzük. Amennyiben az értékkészlet. az értékkészlet a komplex számok halmaza, akkor komplex

A sorozat fogalma. függvényeket sorozatoknak nevezzük. Amennyiben az értékkészlet. az értékkészlet a komplex számok halmaza, akkor komplex A sorozat fogalma Definíció. A természetes számok N halmazán értelmezett függvényeket sorozatoknak nevezzük. Amennyiben az értékkészlet a valós számok halmaza, valós számsorozatról beszélünk, mígha az

Részletesebben

Lagrange és Hamilton mechanika

Lagrange és Hamilton mechanika Lagrange és 2010. október 17. Lagrange és Tartalom 1 Variáció Lagrange egyenlet Legendre transzformáció Hamilton egyenletek 2 3 Szimplektikus sokaság Hamilton mez Hamilton és Lagrange egyenletek ekvivalenciája

Részletesebben

1/1. Házi feladat. 1. Legyen p és q igaz vagy hamis matematikai kifejezés. Mutassuk meg, hogy

1/1. Házi feladat. 1. Legyen p és q igaz vagy hamis matematikai kifejezés. Mutassuk meg, hogy /. Házi feladat. Legyen p és q igaz vagy hamis matematikai kifejezés. Mutassuk meg, hogy mindig igaz. (p (( p) q)) (( p) ( q)). Igazoljuk, hogy minden A, B és C halmazra A \ (B C) = (A \ B) (A \ C) teljesül.

Részletesebben

Függvények december 6. Határozza meg a következő határértékeket! 1. Feladat: x 0 7x 15 x ) = lim. Megoldás: lim. 2. Feladat: lim.

Függvények december 6. Határozza meg a következő határértékeket! 1. Feladat: x 0 7x 15 x ) = lim. Megoldás: lim. 2. Feladat: lim. Függvények 05. december 6. Határozza meg a következő határértékeket!. Feladat: ( + 7 5 ) ( + 7 5 ) ( + 0 ). Feladat: ( + 7 5 ) ( + 7 5 ) ( + 0) 3. Feladat: ( + 0 7 5 ) 4. Feladat: ( + 0 7 5 ) ( + 7 0 5

Részletesebben

Itô-formula. A sztochasztikus folyamatok egyik legfontosabb formulája. Medvegyev Péter Matematika tanszék

Itô-formula. A sztochasztikus folyamatok egyik legfontosabb formulája. Medvegyev Péter Matematika tanszék Itô-formula A sztochasztikus folyamatok egyik legfontosabb formulája Medvegyev Péter Matematika tanszék 2008 Medvegyev (Corvinus Egyetem) Itô-formula 2008 1 / 39 Az Itô-formula Theorem Ha F kétszer folytonosan

Részletesebben

Bevezetés az algebrába 2 Differencia- és differenciálegyenlet-rendszerek

Bevezetés az algebrába 2 Differencia- és differenciálegyenlet-rendszerek Bevezetés az algebrába 2 Differencia- és differenciálegyenlet-rendszerek Algebra Tanszék B U D A P E S T I M Ű S Z A K I M A T E M A T I K A É S G A Z D A S Á G T U D O M Á N Y I I N T É Z E T E G Y E

Részletesebben

Lineáris algebra 2. Filip Ferdinánd december 7. siva.banki.hu/jegyzetek

Lineáris algebra 2. Filip Ferdinánd december 7. siva.banki.hu/jegyzetek Lineáris algebra 2 Filip Ferdinánd filipferdinand@bgkuni-obudahu sivabankihu/jegyzetek 2015 december 7 Filip Ferdinánd 2016 februar 9 Lineáris algebra 2 1 / 37 Az el adás vázlata Determináns Determináns

Részletesebben

x, x R, x rögzített esetén esemény. : ( ) x Valószínűségi Változó: Feltételes valószínűség: Teljes valószínűség Tétele: Bayes Tétel:

x, x R, x rögzített esetén esemény. : ( ) x Valószínűségi Változó: Feltételes valószínűség: Teljes valószínűség Tétele: Bayes Tétel: Feltételes valószínűség: Teljes valószínűség Tétele: Bayes Tétel: Valószínűségi változó általános fogalma: A : R leképezést valószínűségi változónak nevezzük, ha : ( ) x, x R, x rögzített esetén esemény.

Részletesebben

Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához

Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához Izsák Ferenc 2007. szeptember 17. Explicit hibabecslés Maxwell-egyenletek numerikus megoldásához 1 Vázlat Bevezetés: a vizsgált egyenlet,

Részletesebben

Függvények július 13. f(x) = 1 x+x 2 f() = 1 ()+() 2 f(f(x)) = 1 (1 x+x 2 )+(1 x+x 2 ) 2 Rendezés után kapjuk, hogy:

Függvények július 13. f(x) = 1 x+x 2 f() = 1 ()+() 2 f(f(x)) = 1 (1 x+x 2 )+(1 x+x 2 ) 2 Rendezés után kapjuk, hogy: Függvények 015. július 1. 1. Feladat: Határozza meg a következ összetett függvényeket! f(x) = cos x + x g(x) = x f(g(x)) =? g(f(x)) =? Megoldás: Összetett függvény el állításához a küls függvényben a független

Részletesebben

Feladatok a Gazdasági matematika II. tárgy gyakorlataihoz

Feladatok a Gazdasági matematika II. tárgy gyakorlataihoz Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Feladatok a Gazdasági matematika II tárgy gyakorlataihoz a megoldásra ajánlott feladatokat jelöli e feladatokat a félév végére megoldottnak tekintjük a nehezebb

Részletesebben

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján

Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Sorozatok, sorok, függvények határértéke és folytonossága Leindler Schipp - Analízis I. könyve + jegyzetek, kidolgozások alapján Számsorozatok, vektorsorozatok konvergenciája Def.: Számsorozatok értelmezése:

Részletesebben

Függvények határértéke, folytonossága

Függvények határértéke, folytonossága Függvények határértéke, folytonossága 25. február 22.. Alapfeladatok. Feladat: Határozzuk meg az f() = 23 4 5 3 + 9 a végtelenben és a mínusz végtelenben! függvény határértékét Megoldás: Vizsgáljuk el

Részletesebben

Továbblépés. Általános, lineáris modell. Példák. Jellemzık. Matematikai statisztika 12. elıadás,

Továbblépés. Általános, lineáris modell. Példák. Jellemzık. Matematikai statisztika 12. elıadás, Matematikai statisztika. elıadás, 9.5.. Továbblépés Ha nem fogadható el a reziduálisok korrelálatlansága: Lehetnek fel nem tárt periódusok De más kapcsolat is fennmaradhat az egymáshoz közeli megfigyelések

Részletesebben

Fraktálok. Kontrakciók Affin leképezések. Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék. TARTALOMJEGYZÉK Kontrakciók Affin transzformációk

Fraktálok. Kontrakciók Affin leképezések. Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék. TARTALOMJEGYZÉK Kontrakciók Affin transzformációk Fraktálok Kontrakciók Affin leképezések Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék TARTALOMJEGYZÉK 1 of 71 A Lipschitz tulajdonság ÁTMÉRŐ, PONT ÉS HALMAZ TÁVOLSÁGA Definíció Az (S, ρ) metrikus tér

Részletesebben

Yule és Galton-Watson folyamatok

Yule és Galton-Watson folyamatok Dr. Márkus László Yule és ok 2015. március 9. 1 / 36 Yule és ok Dr. Márkus László 2015. március 9. Yule folyamat Dr. Márkus László Yule és ok 2015. március 9. 2 / 36 A független stacionárius növekmény

Részletesebben

IV. INTEGRÁLSZÁMÍTÁS Megoldások november

IV. INTEGRÁLSZÁMÍTÁS Megoldások november IV. INTEGRÁLSZÁMÍTÁS Megoldások 009. november Határozatlan integrálás.05. + C + C.06. + C + C.07. ( ( 5 5 + C.08. ( ( + 5 5 + + C.09. + ( + ln + + C.. ( + ( + ( + 5 5 + + C.. + ( + ( + ( + + ( + ( + +

Részletesebben

Ido sorok. Egyetemi elo adás. Márkus László. February 27, 2019

Ido sorok. Egyetemi elo adás. Márkus László. February 27, 2019 Ido sorok Egyetemi elo adás Márkus László February 27, 2019 Márkus László Ido sorok February 27, 2019 1 / 88 Definíció Valószínűségi változók egy X 1,X 2,...,X t,... sorozatát idősornak hívjuk, ha az indexparaméter

Részletesebben

Trigonometria Megoldások. 1) Igazolja, hogy ha egy háromszög szögeire érvényes az alábbi összefüggés: sin : sin = cos + : cos +, ( ) ( )

Trigonometria Megoldások. 1) Igazolja, hogy ha egy háromszög szögeire érvényes az alábbi összefüggés: sin : sin = cos + : cos +, ( ) ( ) Trigonometria Megoldások Trigonometria - megoldások ) Igazolja, hogy ha egy háromszög szögeire érvényes az alábbi összefüggés: sin : sin = cos + : cos +, ( ) ( ) akkor a háromszög egyenlő szárú vagy derékszögű!

Részletesebben

(!), {z C z z 0 < R} K (K: konv. tart.) lim cn+1

(!), {z C z z 0 < R} K (K: konv. tart.) lim cn+1 Komlex analízis Komlex hatványsorok c n (z z 0 ) n ; R = lim n c n, R = (!), {z C z z 0 < R} K (K: konv. tart.) lim cn+ c n n=0. Van-e olyan komlex hatványsor, melynek a) üres a konvergenciatartománya,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Valós változós valós értékű függvények... 2

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék Valós változós valós értékű függvények... 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... Valós változós valós értékű függvények... Hatványfüggvények:... Páratlan gyökfüggvények:... Páros gyökfüggvények... Törtkitevős függvények (gyökfüggvények hatványai)...

Részletesebben

VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER október 15. Irodalom. További ajánlott feladatok

VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER október 15. Irodalom. További ajánlott feladatok VEKTORTEREK I. VEKTORTÉR, ALTÉR, GENERÁTORRENDSZER 2004. október 15. Irodalom A fogalmakat, definíciókat illetően két forrásra támaszkodhatnak: ezek egyrészt elhangzanak az előadáson, másrészt megtalálják

Részletesebben

CHT& NSZT Hoeffding NET mom. stabilis. 2011. november 9.

CHT& NSZT Hoeffding NET mom. stabilis. 2011. november 9. CHT& NSZT Hoeffding NET mom. stabilis Becslések, határeloszlás tételek Székely Balázs 2011. november 9. CHT& NSZT Hoeffding NET mom. stabilis 1 CHT és NSZT 2 Hoeffding-egyenlőtlenség Alkalmazása: Beengedés

Részletesebben

A fontosabb definíciók

A fontosabb definíciók A legfontosabb definíciókat jelöli. A fontosabb definíciók [Descartes szorzat] Az A és B halmazok Descartes szorzatán az A és B elemeiből képezett összes (a, b) a A, b B rendezett párok halmazát értjük,

Részletesebben

Készítette: Fegyverneki Sándor

Készítette: Fegyverneki Sándor VALÓSZÍNŰSÉGSZÁMÍTÁS Összefoglaló segédlet Készítette: Fegyverneki Sándor Miskolci Egyetem, 2001. i JELÖLÉSEK: N a természetes számok halmaza (pozitív egészek) R a valós számok halmaza R 2 {(x, y) x, y

Részletesebben

f(x) vagy f(x) a (x x 0 )-t használjuk. lim melyekre Mivel itt ɛ > 0 tetszőlegesen kicsi, így a a = 0, a = a, ami ellentmondás, bizonyítva

f(x) vagy f(x) a (x x 0 )-t használjuk. lim melyekre Mivel itt ɛ > 0 tetszőlegesen kicsi, így a a = 0, a = a, ami ellentmondás, bizonyítva 6. FÜGGVÉNYEK HATÁRÉRTÉKE ÉS FOLYTONOSSÁGA 6.1 Függvény határértéke Egy D R halmaz torlódási pontjainak halmazát D -vel fogjuk jelölni. Definíció. Legyen f : D R R és legyen x 0 D (a D halmaz torlódási

Részletesebben

A KroneckerCapelli-tételb l következik, hogy egy Bx = 0 homogén lineáris egyenletrendszernek

A KroneckerCapelli-tételb l következik, hogy egy Bx = 0 homogén lineáris egyenletrendszernek 10. gyakorlat Mátrixok sajátértékei és sajátvektorai Azt mondjuk, hogy az A M n mátrixnak a λ IR szám a sajátértéke, ha létezik olyan x IR n, x 0 vektor, amelyre Ax = λx. Ekkor az x vektort az A mátrix

Részletesebben

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás)

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) Matematika A2c gyakorlat Vegyészmérnöki, Biomérnöki, Környezetmérnöki szakok, 2017/18 ősz 1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) 1. Valós vektorterek-e a következő

Részletesebben

Függvény határérték összefoglalás

Függvény határérték összefoglalás Függvény határérték összefoglalás Függvény határértéke: Def: Függvény: egyértékű reláció. (Vagyis minden értelmezési tartománybeli elemhez, egyértelműen rendelünk hozzá egy elemet az értékkészletből. Vagyis

Részletesebben

Markov-láncok stacionárius eloszlása

Markov-láncok stacionárius eloszlása Markov-láncok stacionárius eloszlása Adatbányászat és Keresés Csoport, MTA SZTAKI dms.sztaki.hu Kiss Tamás 2013. április 11. Tartalom Markov láncok definíciója, jellemzése Visszatérési idők Stacionárius

Részletesebben

Határozatlan integrál

Határozatlan integrál Határozatlan integrál 205..04. Határozatlan integrál 205..04. / 2 Tartalom Primitív függvény 2 Határozatlan integrál 3 Alapintegrálok 4 Integrálási szabályok 5 Helyettesítéses integrálás 6 Parciális integrálás

Részletesebben

Dierenciálhatóság. Wettl Ferenc el adása alapján és

Dierenciálhatóság. Wettl Ferenc el adása alapján és 205.0.9. és 205.0.26. 205.0.9. és 205.0.26. / Tartalom A dierenciálhatóság fogalma Pontbeli dierenciálhatóság Jobb és bal oldali dierenciálhatóság Folytonosság és dierenciálhatóság Deriváltfüggvény 2 Dierenciálási

Részletesebben

Lineáris leképezések. Wettl Ferenc március 9. Wettl Ferenc Lineáris leképezések március 9. 1 / 31

Lineáris leképezések. Wettl Ferenc március 9. Wettl Ferenc Lineáris leképezések március 9. 1 / 31 Lineáris leképezések Wettl Ferenc 2015. március 9. Wettl Ferenc Lineáris leképezések 2015. március 9. 1 / 31 Tartalom 1 Mátrixleképezés, lineáris leképezés 2 Alkalmazás: dierenciálhatóság 3 2- és 3-dimenziós

Részletesebben

Numerikus módszerek 1.

Numerikus módszerek 1. Numerikus módszerek 1. 6. előadás: Vektor- és mátrixnormák Lócsi Levente ELTE IK 2013. október 14. Tartalomjegyzék 1 Vektornormák 2 Mátrixnormák 3 Természetes mátrixnormák, avagy indukált normák 4 Mátrixnormák

Részletesebben

Gyakorló feladatok I.

Gyakorló feladatok I. Gyakorló feladatok I. a Matematika Aa Vektorüggvények tárgyhoz (D D5 kurzusok) Összeállította: Szili László Ajánlott irodalmak:. G.B. Thomas, M.D. Weir, J. Hass, F.R. Giordano: Thomas-féle KALKULUS I.,

Részletesebben

Gazdasági matematika II. vizsgadolgozat megoldása, június 10

Gazdasági matematika II. vizsgadolgozat megoldása, június 10 Gazdasági matematika II. vizsgadolgozat megoldása, 204. június 0 A dolgozatírásnál íróeszközön kívül más segédeszköz nem használható. A dolgozat időtartama: 90 perc. Ha a dolgozat első részéből szerzett

Részletesebben

Principal Component Analysis

Principal Component Analysis Principal Component Analysis Principal Component Analysis Principal Component Analysis Definíció Ortogonális transzformáció, amely az adatokat egy új koordinátarendszerbe transzformálja úgy, hogy a koordináták

Részletesebben

Skalárszorzat, norma, szög, távolság. Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach@inf.nyme.hu http://inf.nyme.hu/ takach/ 2005.

Skalárszorzat, norma, szög, távolság. Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach@inf.nyme.hu http://inf.nyme.hu/ takach/ 2005. 1 Diszkrét matematika II., 4. el adás Skalárszorzat, norma, szög, távolság Dr. Takách Géza NyME FMK Informatikai Intézet takach@inf.nyme.hu http://inf.nyme.hu/ takach/ 2005. március 1 A téma jelent sége

Részletesebben

Gazdasági matematika II. tanmenet

Gazdasági matematika II. tanmenet Gazdasági matematika II. tanmenet Mádi-Nagy Gergely A hivatkozásokban az alábbi tankönyvekre utalunk: T: Tóth Irén (szerk.): Operációkutatás I., Nemzeti Tankönyvkiadó 1987. Cs: Csernyák László (szerk.):

Részletesebben

Parciális dierenciálegyenletek

Parciális dierenciálegyenletek Parciális dierenciálegyenletek 2009. május 25. A félév lezárásaként néhány alap-deníciót és alap-példát szeretnék adni a Parciális Dierenciálegynletek (PDE) témaköréb l. Épp csak egy kis izelít t. Az alapfeladatok

Részletesebben

5. előadás - Regressziószámítás

5. előadás - Regressziószámítás 5. előadás - Regressziószámítás 2016. október 3. 5. előadás 1 / 18 Kétváltozós eset A modell: Y i = α + βx i + u i, i = 1,..., T, ahol X i független u i -től minden i esetén, (u i ) pedig i.i.d. sorozat

Részletesebben

(1 + (y ) 2 = f(x). Határozzuk meg a rúd alakját, ha a nyomaték eloszlás. (y ) 2 + 2yy = 0,

(1 + (y ) 2 = f(x). Határozzuk meg a rúd alakját, ha a nyomaték eloszlás. (y ) 2 + 2yy = 0, Feladatok az 5. hétre. Eredményekkel és kidolgozott megoldásokkal. Oldjuk meg az alábbi másodrend lineáris homogén d.e. - et, tudva, hogy egy megoldása az y = x! x y xy + y = 0.. Oldjuk meg a következ

Részletesebben

4. Az A és B események egymást kizáró eseményeknek vagy idegen (diszjunkt)eseményeknek nevezzük, ha AB=O

4. Az A és B események egymást kizáró eseményeknek vagy idegen (diszjunkt)eseményeknek nevezzük, ha AB=O 1. Mit nevezünk elemi eseménynek és eseménytérnek? A kísérlet lehetséges kimeneteleit elemi eseményeknek nevezzük. Az adott kísélethez tartozó elemi események halmazát eseménytérnek nevezzük, jele: X 2.

Részletesebben

Eseményalgebra. Esemény: minden amirl a kísérlet elvégzése során eldönthet egyértelmen hogy a kísérlet során bekövetkezett-e vagy sem.

Eseményalgebra. Esemény: minden amirl a kísérlet elvégzése során eldönthet egyértelmen hogy a kísérlet során bekövetkezett-e vagy sem. Eseményalgebra. Esemény: minden amirl a kísérlet elvégzése során eldönthet egyértelmen hogy a kísérlet során bekövetkezett-e vagy sem. Elemi esemény: a kísérlet egyes lehetséges egyes lehetséges kimenetelei.

Részletesebben

konvergensek-e. Amennyiben igen, számítsa ki határértéküket!

konvergensek-e. Amennyiben igen, számítsa ki határértéküket! 1. Határértékek 1. Állapítsa meg az alábbi sorozatokról, hogy van-e határértékük, konvergensek-e. Amennyiben igen, számítsa ki határértéküket! 2 2...2 2 (n db gyökjel), lim a) lim n b) lim n (sin(1)) n,

Részletesebben

λx f 1 (x) e λx f 2 (x) λe λx f 2 (x) + e λx f 2(x) e λx f 2 (x) Hasonlóan általában is elérhető sorműveletekkel, hogy csak f (j)

λx f 1 (x) e λx f 2 (x) λe λx f 2 (x) + e λx f 2(x) e λx f 2 (x) Hasonlóan általában is elérhető sorműveletekkel, hogy csak f (j) Matematika A3 gyakorlat Energetika és Mechatronika BSc szakok, 016/17 ősz 10 feladatsor: Magasabbrendű lineáris differenciálegyenletek (megoldás) 1 Határozzuk meg az e λx, xe λx, x e λx,, x k 1 e λx függvények

Részletesebben

First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit

First Prev Next Last Go Back Full Screen Close Quit Valós függvények (2) (Határérték) 1. A a R szám δ > 0 sugarú környezete az (a δ, a + δ) nyílt intervallum. Ezután a valós számokat, a számegyenesen való ábrázolhatóságuk miatt, pontoknak is fogjuk hívni.

Részletesebben