DINAMIKA A minimum teszt kérdései a gépészmérnöki szak hallgatói részére (2004/2005 tavaszi félév)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DINAMIKA A minimum teszt kérdései a gépészmérnöki szak hallgatói részére (2004/2005 tavaszi félév)"

Átírás

1 DINAMIKA A minimum teszt kérdései a gépészmérnöki szak hallgatói részére (2004/2005 tavaszi félév) Dinamika Pontszám 1. A mechanikai mozgás fogalma (1) 2. Az anyagi pont pályája (1) 3. A mozgástörvény fogalma (1) 4. A pálya kísérő triédere (2) 5. Elmozdulásvektor és közepes sebesség értelmezése (2) 6. A sebességvektor értelmezése (1) 7. A gyorsulásvektor értelmezése (1) 8. A pályasebesség és pályagyorsulás értelmezése (2) 9. A gyorsulásvektor felbontása érintőirányú és normálirányú összetevőkre (2) 10. Az egyenletes mozgás fogalma (2) 11. Az egyenletesen gyorsuló mozgás fogalma (2) 12. A szabadságfok fogalma. Anyagi pont és merev test szabad mozgásának szabadságfoka (2) 13. Merev test sebességállapotának definiciója (2) 14. Merev test B pontjának sebessége az A pont sebességével és a merev test szögsebességével kifejezve (2) 15. Elemi mozgások osztályozása (4) 16. Merev test gyorsulásállapotának definiciója (2) 17. Merev test B pontjának gyorsulása az A pont gyorsulásával, illetve a merev test szögsebességével és szöggyorsulásával kifejezve (2) 18. A szállítósebesség illetve a szállítógyorsulás fogalma (2) 19. A Coriolis gyorsulás értelmezése (2) 20. Az anyagi pont abszolút sebessége a relatív KR mozgásának, valamint az anyagi pont relatív mozgásának ismeretében (2) 21. Az anyagi pont abszolút gyorsulása a relatív KR mozgásának, valamint az anyagi pont relatív mozgásának ismeretében (2) 22. Merev test abszolút szögsebessége a relatív KR mozgásának és a merev test relatív szögsebességének ismeretében (2) 23. Merev test abszolút szöggyorsulása a relatív KR mozgásának és a merev test relatív szögsebességének és szöggyorsulásának ismeretében (2) 24. Az impulzus vektorrendszer T tömegközéppontba redukált vektorkettőse anyagi pontrendszerre (3) 25. Az impulzus vektorrendszer T tömegközéppontba redukált vektorkettőse merev testre (3) 26. A merev test T tömegközéponthoz kötött tehetetlenségi tenzorának értelmezése (a tenzor invariáns alakja) (3) 27. A merev test T tömegközéponthoz kötött tehetetlenségi tenzorának mátrixa (3) 28. Steiner tétele a merev test T tömegközépponthoz és az A T ponthoz kötött tehetetlenségi tenzoraira (3) 29. Tehetetlenségi főtengelyek, főtehetetlenségi nyomatékok értelmezése (2) 30. A kinetikai vektorrendszer T tömegközéppontba redukált vektorkettőse anyagi pontrendszer esetére (3) 31. A kinetikai vektorrendszer T tömegközéppontba redukált vektorkettőse merev testre (3) 32. Az impulzus és kinetikai vektorrendszer kapcsolata (3) 33. Newton első törvénye (2) 34. Newton második törvénye (2) 35. A Newton féle második törvény relatív KR-ben érvényes matematikai alakja (2) 36. Newton harmadik törvénye (1) 37. Az inerciarendszer értelmezése (2)

2 2 38. A dinamika alaptétele, impulzus- és perdülettétel merev testre (3) 39. Anyagi pontra ható erők teljesítménye (1) 40. Anyagi pontrendszerre ható külső és belső erők teljesítménye (2) 41. Merev test belső erőinek teljesítménye (1) 42. Merev testre ható külső erők teljesítménye (3) 43. A mechanikai munka értelmezése (1) 44. Anyagi pontra ható erő munkája (2) 45. A konzervatív erőtér fogalma (2) 46. Anyagi pont kinetikai energiája (2) 47. Anyagi pontrendszer kinetikai energiája (2) 48. Merev test kinetikai energiája általános esetben (3) 49. Merev test kinetikai energiája síkmozgás esetén (3) 50. A munkatétel (2) 51. Mikor van a csapágyakban forgó merev test statikailag kiegyensúlyozva (2) 52. Mikor van a csapágyakban forgó merev test dinamikusan kiegyensúlyozva (2) 53. A közepes szögsebesség értelmezése (2) 54. Az egyenlőtlenségi fok értelmezése (2) 55. Az általános koordináták értelmezése (1) 56. Hogyan értelmezzük a β ij vektort (2) 57. A q i általános koordinátához tartozó általános erő értelmezése (2) 58. Hogyan számítjuk a q i általános koordinátához tartozó általános erőt, ha ismeretes a külső ER teljesítménye (2) 59. A Lagrange féle másodfajú mozgásegyenletek matematikai alakja (2) 60. A b ij vektor értelmezése (2) 61. A q j általános koordinátához tartozó általános erő merev testekből álló dinamikai rendszerre (3) 62. Az egyszabadságfokú rezgések mozgásegyenletének általános alakja (2) 63. Az általános csillapító erő számítása egyszabadságfokú rezgő rendszerre (2) 64. Az általános visszatérítő erő számítása egyszabadságfokú rezgő rendszerre (2) 65. Az általános gerjesztő erő számítása egyszabadságfokú rezgő rendszerre (2)

3 DINAMIKA A minimum teszt dinamika kérdéseinek megoldása 1. A mechanikai mozgás testek egymáshoz viszonyított helyváltoztatása. Hallgatólagos feltevés, hogy van olyan test amelyhez a mozgást viszonyitjuk. Az utóbbi testet vonatkoztatási rendszerként szokás tekinteni. 2. Az anyagi pont pályája az anyagi pont által mozgása során leírt tér- vagy síkgörbe a görbe speciális esetben egyenes is lehet. 3. A mozgástörvény az anyagi pont helyzetét megadó helyvektor mint az idő függvénye (a pálya egyenlete az idő mint paraméter függvényében): r = r(t). 4. A kísérő triédert a pálya adott pontbeli t érintő egységvektora, az ugyanitt vett n normális egységvektor és a b = t n binormális egységvektor határozza meg. A t, n, b vektorok jobbsodratú vektorhármast alkotnak. 5. Legyen t = t 2 t 1, ahol t 2 > t 1. A r elmozdulásvektort és v k közepes sebességet a r = r(t 2 ) r(t 1 ) és v k = r t képletek értelmezik. Szűkebb értelemben vett egyenletesen gyorsuló mozgásra 6. A sebességvektor: 7. A gyorsulásvektor: v k = v(t 2) + v(t 1 ) 2 v = ṙ = dr dt. a = v = dv dt = d2 r dt Ha adott az s ívkoordináta mint a t függvénye, akkor v = ṡ = ds és a t = v = dv dt dt = d2 s dt 2 a pályasebesség és pályagyorsulás. 9. A gyorsulásvektor felbontható érintőirányú és normális irányú összetevőkre: a t = vt, a = a t + a n,. a n = v2 ρ n. Itt a t és a n az a gyorsulásvektor érintő- és normális irányú összetevője, v a pályasebesség, ρ pedig a pálya görbületi sugara. 10. Egyenletes mozgásról beszélünk szűkebb értelemben, ha v = v o =állandó, vagyis a = 0 és r = r 0 + v 0 t; tágabb értelemben, ha v = v 0 =állandó, vagyis a t = 0 és s = s 0 + v 0 t. 11. Egyenletesen gyorsuló mozgásról beszélünk szűkebb értelemben, ha a =állandó, vagyis v = v 0 + at és r = r 0 + v 0 t + a t2 2 ; tágabb értelemben, ha a t =állandó, vagyis v = v 0 + a t t és s = s 0 + v 0 t + a t t A szabadságfok a mozgás leírásához szükséges független koordináták száma. Anyagi pont és merev test szabad mozgásának rendre 3 és 6 a szabadságfoka. 13. Merev test sebességállapota a testet alkotó pontok sebességeinek térbeli megoszlása adott időpillanatban. 3

4 4 14. A merev test A és B pontjának sebességei között a v B = v A + ω r AB összefüggés áll fenn, ahol ω a szögsebesség vektor. 15. Elemi mozgások osztályozása a szögsebesség vektorrendszer redukált vektorkettőse alapján: 1.a. ω = 0 v A = 0 Elemi nyugalom 1.b. ω = 0 v A 0 Elemi haladó mozgás 2.a. ω 0 ω v A = 0 Elemi forgó mozgás 2.b. ω 0 ω v A 0 Elemi csavarmozgás 16. Merev test gyorsulásállapota a testet alkotó pontok gyorsulásainak térbeli megoszlása adott időpillanatban. 17. A merev test A és B pontjának gyorsulásai között az a B = a A + ɛ r AB + ω (ω r AB ) összefüggés áll fenn, ahol ɛ a szöggyorsulás, ω pedig a szögsebesség. Síkmozgásra a képlet egyszerűsödik: a B = a A + ɛe z r AB ω 2 r AB. 18. A v sz szállítósebesség, illetve az a sz szállítógyorsulás a merev testnek tekintett mozgó relatív ξηζ KR azon pontjának sebessége, illetve gyorsulása, ahol a vizsgált anyagi pont tartózkodik: v sz = v 12 + ω 12 ρ, a sz = a 12 + ɛ 12 ρ + ω 12 (ω 12 ρ). Itt v 12 és a 12 a ξηζ KR origójának sebessége és gyorsulása, ω 12 és ɛ 12 a relatív ξηζ KR szögsebessége és szöggyorsulása, ρ pedig az anyagi pont helyvektora a relatív ξηζ KR-ben. 19. A Coriolis gyorsulást az a c = 2ω 12 β összefüggés értelmezi, ahol ω 12 a relatív ξηζ KR szögsebessége, β = ρ pedig a relatív sebesség. 20. Az anyagi pont v abszolút sebességét a v = v sz + β képlet adja meg, ahol v sz a szállítósebesség, β = ρ pedig a relatív ξηζ KR-ben megfigyelt (mért) relatív sebesség. 21. Az anyagi pont a abszolút gyorsulását az a = a sz + a c + α összefüggés adja meg. A képletben a sz a szállítógyorsulás, a c = 2ω 12 β a Coriolis gyorsulás, α = β pedig a relatív ξηζ KR-ben megfigyelt (mért) relatív gyorsulás. 22. A merev test ω 13 abszolút szögsebességét az ω 13 = ω 12 + ω 23 képlet adja meg, ahol ω 12 a relatív ξηζ KR szögsebessége (szállító szögsebesség), ω 23 pedig a merev test ξηζ KR-ben megfigyelt (mért) relatív szögsebessége. 23. A merev test ɛ 13 abszolút szöggyorsulását az ɛ 13 = ɛ 12 + ω 12 ω 23 + ɛ 23 képlet adja meg, ahol ɛ 12 a relatív ξηζ KR szöggyorsulása, ω 12 a relatív ξηζ KR szögsebessége (szállító szögsebesség), ɛ 23 pedig a merev test ξηζ KR-ben megfigyelt (mért) relatív szöggyorsulása. 24. Anyagi pontrendszerre az ábra jelöléseivel

5 5 az I = I i = m i v i = mv T és Π T = r i I i = r i (m i v i ) összefüggések adják az impulzus vektorrendszer I eredőjét és a T tömegközéppontra vett Π T nyomatékát, azaz a perdületet. A képletekben n az anyagi pontok száma, m = n m i a teljes tömeg, v T = r T az r T = n m ir i /m tömegközéppont sebessége. 25. Merev testre az ábra jelöléseivel az I = (m) v dm = mv T és Π T = (m) ρ v dm = J T ω összefüggések adják az impulzus vektorrendszer I eredőjét és a T tömegközéppontra vett Π T nyomatékát. A képletekben m a test tömege, J T a T tömegközéppontban vett tehetetlenségi tenzor, v T = ṙ T a tömegközéppont sebessége. 26. A merev test T tömegközéponthoz kötött J T tehetetlenségi tenzorának J T = [R 2 I R R] dm (m) az invariáns (KR független) alakja. Itt R a dm tömegelem T tömegközéppontra vonatkoztatott helyvektora, R az R vektor abszolút értéke, míg I az egységtenzor. Az értelmezésből következik, hogy a J T tenzor szimmetrikus.

6 6 27. A T tömegközéponttal egybeeső kezdőpontú ξηζ kartéziuszi koordinátarendszerben [J T ] = J ξ J ξη J ξζ J ηξ J η J ηζ J ζξ J ζη J ζ a merev test tömegközéponthoz kötött J T tehetetlenségi tenzorának mátrixa, ahol a J ξ, J η, J ζ tengelyre és a J ξη = J ηξ, J ξζ = J ζξ, J ηζ = J ζη síkpárra számított másodrendű nyomatékokat az alábbi képletek adják: J ξ = (m) ( η 2 + ζ 2) dm, J η = (m) ( ξ 2 + ζ 2) dm, J ζ = (m) ( ξ 2 + η 2) dm, J ξη = (m) ξη dm, J ηζ = (m) ηζdm, J ζξ = (m) ζξdm. 28. Legyen ξηζ az m tömegű merev test T tömegközéppontjához kötött kartéziuszi koordinátarendszer. Legyen továbbá xyz a merev test A T pontjához kötött kartéziuszi koordinátarendszer. A két KR megfelelő tengelyei párhuzamosak. Legyenek J ξ, J η, J ζ, J ξη, J ηζ, J ζξ illetve J x, J y, J z, J xy, J yz, J zy a vonatkozó másodrendű nyomatékok. A J x J xy J xz J yx J y J yz } _J zx J zy {{ J z } [J A ] = J ξ J ξη J ξζ J ηξ J η J ηζ } J ζξ J ζη {{ J ζ } [J T ] y2 T A + z2 T A x T A y SA x T A z T A y T A x T A x 2 T A + z2 T A y T A z T A z T A x SA z T A y SA x 2 T A + y2 T A }{{} [J AT ] egyenlet a Steiner tétel mátrix alakja. 29. Legyen J A a merev test A pontjában vett tehetetlenségi tenzor. Legyen továbbá az n és m egységvektor irányvektor az A pontban. Ha J n = J A n = J n n azaz minden m n -re fennáll, hogy J mn = m J n = 0, akkor az n irány tehetetlenségi főirány, az általa kijelölt n tengely tehetetlenségi főtengely, J n pedig a vonatkozó főtehetetlenségi nyomaték. 30. Anyagi pontrendszerre az ábra jelöléseivel +m a K = K i = m i a i = ma T, D T = r i K i = r i (m i a i ) összefüggések adják a kinetikai vektorrendszer K eredőjét és a T tömegközéppontra vett D T nyomatékát. A képletekben n az anyagi pontok száma, m = n m i a teljes tömeg, a T = v T = r T az r T = n m ir i /m tömegközéppont gyorsulása. Az egyéb jelölések a szokásosak. 31. Merev testre az ábra jelöléseivel

7 7 az K = (m) a dm = ma T, D T = (m) ρ a dm = J T ε + ω Π T összefüggések adják a kinetikai vektorrendszer K eredőjét és a T tömegközéppontra vett D T nyomatékát. A képletekben m a test teljes tömege, J T a T tömegközéppontban vett tehetetlenségi tenzor, Π T a tömegközéppontra vett perdület. 32. Jelölje K a kinetikai vektorrendszer eredőjét, és legyen D T illetve D A a T tömegközéppontra és az A pontra vett nyomaték. Az impulzus vektorrendszerre nézve I az eredő illetve Π T és Π A a vonatkozó nyomaték. Legyen m a merev test tömege, és jelölje v A illetve v T az A és T pontok sebességét. A test tömegközéppontjában vett vektorkettősökre az K = İ, D T = Π T összefüggések, a test A T pontjában pedig a K = İ, D A = Π A + mv A v T összefüggések állnak fenn. 33. Minden anyagi pont (test) megtartja nyugalmi állapotát, vagy egyenletes egyenesvonalú mozgását, amíg egy másik anyagi pont (test) ennek megváltoztatására nem kényszeríti. A törvény csak inerciarendszerekben érvényes. (A test szó a newtoni megfogalmazást tükrözi.) 34. Az anyagi pont gyorsulása egyenesen arányos az anyagi pontra ható erők eredőjével, azaz ma = F. Itt m az anyagi pont tömege, a az anyagi pont gyorsulása, míg F az anyagi pontra ható erők eredője. Az I = mv impulzusvektorral ma = d dt I = d mv = mdv dt dt a második törvény baloldala, a külső erők eredőjét pedig az F = F i. összeg adja, ahol F i az anyagi pontra ható i-ik erő. A törvény csak inerciarendszerben érvényes ha az F i -k kölcsönhatásból származó erők. A törvény magában foglalja az első törvényt hiszen F = 0 esetén a v = állandó (egyenletes egyenesvonalú mozgás) és a v = 0 (nyugalmi állapot) egyaránt megoldása az ma = 0 egyenletnek. 35. A ξηζ relatív koordinátarendszerben mα = F I + F sz + F c

8 8 a Newton féle második törvény matematikai alakja, ahol m az anyagi pont tömege, α az anyagi pont ξηζ KR-ben megfigyelt (mért) relatív gyorsulása, F I az anyagi pontra ható erők eredője az xyz abszolút KR-ben, míg F sz és F c rendre a szállítóerő és a Coriolis erő. Az utóbbi két erőt járulékos (nem kölcsönhatásból származó) erőnek nevezik: F sz = ma sz, F c = ma c. Itt a sz és a c a szállító- és Coriolis gyorsulás. 36. A hatásnak ellenhatás felel meg. Két anyagi pont esetén jelölje F 21 az első anyagi ponton a második által kifejtett erőt és legyen F 12 a második anyagi ponton az első által kifejtett erőt. A törvény szerint a két anyagi pontot összekötő egyenes a két erő közös hatásvonala és F 21 + F 12 = Az inerciarendszer olyan koordinátarendszer amelyben nincsenek járulékos erők a mozgást okozó erők között, vagyis érvényes a tehetetlenségi törvény. 38. A merev test kinetikai vektorrendszere egyenértékű a testre ható külső erőrendszerrel. Az első kritérium alapján a merev test T tömegközéppontjában az alábbi összefüggések állnak fenn: K = F, azaz ma T = F (impulzustétel); D T = M T, azaz J T ε + ω Π T = M T (perdülettétel). Itt a szokásos jelöléseket alkalmaztuk: m a test tömege, J T a tehetetlenségi tenzor a T pontban, [K, D T ] és [F, M T ] rendre a kinetikai vektorrendszer és a testre ható külső erőrendszer redukált vektorkettőse a T pontban, ω a merev test szögsebessége, a T a T pont gyorsulása, ε a merev test szöggyorsulása és Π T a T pontra vett perdület. 39. Jelölje F az anyagi pontra ható erők eredőjét és legyen v az anyagi pont sebessége. Az anyagi pontra ható erők teljesítményét a P = F v összefüggés értelmezi. 40. Jelölje F i az i-ik m i anyagi pontra (i = 1,..., n; n az anyagi pontok száma) ható külső erők eredőjét, és legyen F ji a j-ik anyagi pont által (j = 1,..., n) az i-ik anyagi ponton kifejtett ún. belső erő (F ii = 0). Legyen továbbá v i az i-ik anyagi pont sebessége. Az anyagi pontrendszerre ható külső és belső erők teljesítményét a P = F i v i + F ji v i } {{ } P k j=1 } {{ } P b képlet adja. Itt P k és P b rendre a külső és belső erők teljesítménye. 41. A merev test belső erőinek zérus a teljesítménye: P b = Legyen ω és v A a merev test szögsebessége és A pontjának sebessége. Legyen továbbá F a merev testen működő külső erők eredője, és jelölje M A a külső erők A pontra vett nyomatékát. A bevezetett jelölésekkel P = P k = F v A + ω M A a merev testen működő külső erők teljesítménye. 43. A W 12 mechanikai munka a külső és belső erők (ha vannak belső erők) teljesítményének idő szerinti integrálja a t 1, t 2 időintervallumban: W 12 = t2 t 1 P dt = t2 t 1 (P k + P b ) dt.

9 44. Az m tömegű anyagi pont az F = F(t); t [t 1, t 2 ] erő hatására mozog, a mozgástörvény r = r(t), a sebesség v = v(t). Az F erő munkáját a t2 t2 W 12 = P dt = F }{{} v dt = t 1 t 1 dr összefüggés adja. Ha az erő állandó, akkor innen r2 r 1 F dr W 12 = F (r 2 r 1 ) = F r. }{{} r Szavakban: állandó erő munkája az erő és támadáspontja elmozdulásvektorának skaláris szorzata. 45. Konzervatív az erőtér, ha az erőtér által valamely anyagi pontra kifejtett erő munkája független az anyagi pont pályájától. Ez esetben létezik egy olyan U(r) skalárfüggvény (más elnevezés szerint potenciálfüggvény vagy röviden potenciál), hogy az anyagi pontra kifejtett F erőre nézve fennáll az F = U összefüggés. A pálya egy szakaszának A kezdő és B végpontja között pedig W AB = U A U B a végzett munka. 46. Legyen v az m tömegű anyagi pont sebessége. Ekkor E = 1 2 mv2 az anyagi pont kinetikai (mozgási) energiája. 47. Legyen v i az n tömegből álló anyagi pontrendszer i-ik (i = 1,..., n) m i jelű anyagi pontjának a sebessége. Ekkor E = E i = 1 2 m iv 2 i az anyagi pontrendszer kinetikai energiája. 48. Legyen [ω; v A ] a merev test szögsebesség vektorrendszerének és [I, Π A ] a merev test impulzus vektorrendszerének a test A pontjába redukált vektorkettőse. Ezekkel a mennyiségekkel E = 1 2 [v A I + ω Π A ] a merev test kinetikai energiája. Ha A = T, akkor E = 1 [ mv 2 2 T + ω J T ω ] = 1 [ mv 2 2 T + J e ω 2] a kinetikai energia, ahol m a test tömege, v T a T tömegközéppont sebessége, J T a tehetetlenségi tenzor a T pontban, ω = ωe, e e = 1 és J e = e J T e. 49. Legyen ω = ω(t)e ζ az m tömegű, síkmozgást végző merev test szögsebessége az xy síkkal egybeeső ξη sík a mozgás síkja. Legyen továbbá J ζ a T tömegközépponton átmenő ζ tengelyre, és J z a P póluson átmenő és a ζ-vel párhuzamos z tengelyre számított tehetetlenségi nyomaték. A T pont sebessége v T. A bevezetett jelölésekkel E = 1 [ mv 2 2 T + J ζ ω 2] = 1 2 J zω 2 ( Jz = J ζ + mr 2 ) T P a kinetikai energia, ahol r T P a P pólus T pontra vonatkoztatott helyvektora. 50. A munkatétel szerint [az anyagi pont]{a merev test} E kinetikai energiájának megváltozása a [t 1, t 2 ]; t 2 > t 1 időintervallumban megegyezik [az anyagi pontra ható külső erők]{a merev testre ható külső erőrendszer} által végzett W 12 munkával: E 2 E 1 = W 12. 9

10 A csapágyakban forgó merev test akkor van statikailag kiegyensúlyozva, ha zérus a testre ható külső erők eredője. Ennek az a feltétele, hogy a tömegközéppont a forgástengelyen legyen, ekkor ui. K = ma T = 0, következőleg zérus a külső erők összege. 52. A csapágyakban forgó merev test akkor van dinamikusan kiegyensúlyozva, ha statikailag ki van egyensúlyozva és emellett a testre ható külső erőrendszer nyomatéka ha nem zérus párhuzamos a forgástengellyel. Az utóbbi feltétel akkor teljesül, ha a forgástengely a J T tenzor tehetetlenségi főtengelye. 53. Jelölje rendre ω max és ω min a forgó gép szögsebességének maximumát és minimumát. A közepes szögsebességet az ω k = ω max + ω min 2 összefüggés értelmezi. 54. Jelöle rendre ω max és ω min a forgó gép szögsebességének maximumát és minimumát, ω k pedig a közepes szögsebességet. A járás egyenlőtlenségi fokát a δ = ω max ω min ω k összefüggés értelmezi. 55. A q 1,..., q s ún. általános koordináták s a vizsgált dinamikai rendszer szabadságfoka a mozgás leírásához szükséges koordináták. Az általános szó mint jelző arra utal, hogy ezek a koordináták nem szükségképpen hosszkoordináták. 56. Legyen a vizsgált dinamikai rendszer i ik pontjának r i = r i (q 1,..., q s ) a helyvektora (i = 1,..., N), ahol q 1,..., q s általános koordináták, s a szabadságfok. Értelmezés szerint Kimutatható, hogy β ij = r i q j, j = 1, 2,..., s. β ij = v i, j = 1, 2,..., s. q j Az utóbbi egyenlet alapján β ij t egységnyi koordinátasebességhez tartozó sebességnek nevezik. 57. Legyen s a vizsgált dinamikai rendszer szabadságfoka, és jelölje q 1,..., q s a vonatkozó általános koordinátákat. A dinamikai rendszerre ható külső erőket rendre F i jelöli, i = 1,..., N. Ha nincs a rendszeren nyomatéki teher például anyagi pontrendszer esetén akkor N Q j = F i β ij a q j általános koordinátához tartozó Q j általános erő értelmezése, ahol β ij az egységnyi koordinátasebességhez tartozó sebesség 58. Legyen s a vizsgált dinamikai rendszer szabadságfoka és jelölje q 1,..., q s a vonatkozó általános koordinátákat. Legyen továbbá P (q 1,... q s ; q 1,... q s ) a külső erők teljesítménye. A q j általános koordinátához tartozó Q j általános erő a Q j = P q j ; j = 1, 2,..., s képletből számítható. 59. Legyen E a vizsgált dinamikai rendszer mozgási energiája, s a szabadságfok, és jelölje q 1,..., q s a vonatkozó általános koordinátákat. Legyen továbbá Q j a q j általános koordinátához tartozó általános erő. Ezekkel a jelölésekkel d dt ( E q j ) E q j = Q j ; a Lagrange féle másodfajú mozgásegyenletek. j = 1, 2,..., s

11 60. Tegyük fel, hogy a vizsgált dinamikai rendszer N merev testből áll, s a szabadságfok, q 1,..., q s a vonatkozó általános koordináták, ω i (i = 1,..., N) az i-ik merev test szögsebessége. A b ij vektort a b ij = ω i ; j = 1, 2,..., s q j összefüggés adja. Ennek megfelelően b ij az egységnyi koordinátasebességhez tartozó szögsebességnek nevezhető. 61. Tegyük fel, hogy a vizsgált dinamikai rendszer N merev testből áll, s a szabadságfok, q 1,..., q s a vonatkozó általános koordináták, v T i az i-ik merev test tömegközéppontjának sebessége, β T ij = v T i, ω i az i-ik merev test szögsebessége, b ij = ω i. Az i-ik merev q j q j testre ható külső erők eredőjét F i, a T i tömegközéppontra vett nyomatékát pedig M T i jelöli. Ezekkel a jelölésekkel N Q j = (F i β T ij + M T i b ij ) ; j = 1, 2,..., s a q j általános koordinátához tartozó általános erő. 62. Egyszabadságfokú rezgő rendszer esetén ( ) d E E dt q q = Q r + Q c + Q g a mozgásegyenlet, ahol E a mozgási energia, q és q rendre az általános koordináta és az általános koordináta sebesség, Q r az általános csillapító erő, Q c az általános visszatérítő erő és Q g az általános gerjesztő erő. 63. Egyszabadságfokú rezgő rendszer esetén Q c = U q az általános visszatérítő erő, ahol U a vonatkozó potenciál (például rugóenergia). 64. Legyen az F r csillapító erő. Egyszabadságfokú rezgő rendszer esetén Q r = r(β e) 2 q a vonatkozó általános csillapító erő, ahol r a csillapítási tényező, e a csillapító erő irányát adó egységvektor β = v, v a csillapító erő támadáspontjának sebessége, q pedig az q általános koordináta sebesség. 65. Legyen F g gerjesztőerő. A vonatkozó általános erőt egyszabadságfokú rezgő rendszer esetén a Q g = F g β képlet adja, ahol β = v, v a gerjesztőerő támadáspontjának sebessége, q pedig az q általános koordináta sebesség. Legyen továbbá M g gerjesztő nyomaték. A vonatkozó általános erőt egyszabadságfokú rezgő rendszer esetén a Q g = M g b képlet adja, ahol b = ω, ω pedig azon merev test szögsebessége, amelyre a gerjesztés q működik. 11

A Hamilton-Jacobi-egyenlet

A Hamilton-Jacobi-egyenlet A Hamilton-Jacobi-egyenlet Ha sikerül olyan kanonikus transzformációt találnunk, amely a Hamilton-függvényt zérusra transzformálja akkor valamennyi új koordináta és impulzus állandó lesz: H 0 Q k = H P

Részletesebben

Az alábbi fogalmak és törvények jelentését/értelmezését/matematikai alakját (megfelelő mélységben) ismerni kell: Newtoni mechanika

Az alábbi fogalmak és törvények jelentését/értelmezését/matematikai alakját (megfelelő mélységben) ismerni kell: Newtoni mechanika Az alábbi fogalmak és törvények jelentését/értelmezését/matematikai alakját (megfelelő mélységben) ismerni kell: Newtoni mechanika 1. előadás Vonatkoztatási rendszer Hely-idő-tömeg standardok 3-dimenziós

Részletesebben

ÁLTALÁNOS JÁRMŰGÉPTAN

ÁLTALÁNOS JÁRMŰGÉPTAN ÁLTALÁNOS JÁRMŰGÉPTAN ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 3. GÉPEK MECHANIKAI FOLYAMATAI 1. Definiálja a térbeli pont helyvektorát! r helyvektor előáll ortogonális (a 3 tengely egymásra merőleges) koordinátarendszer koordinátairányú

Részletesebben

Merev testek kinematikája

Merev testek kinematikája Merev testek kinematikája Egy pontrendszert merev testnek tekintünk, ha bármely két pontjának távolsága állandó. (f=6, Euler) A merev test tetszőleges mozgása leírható elemi transzlációk és elemi rotációk

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA II 6 VI TÉRGÖRbÉk 1 Alapvető ÖSSZEFÜGGÉSEk A térgörbe (1) alakú egyenletével írható le Ez a vektoregyenlet egyenértékű az (2) skaláris egyenletrendszerrel A térgörbe három nevezetes

Részletesebben

Az M A vektor tehát a három vektori szorzat előjelhelyes összege:

Az M A vektor tehát a három vektori szorzat előjelhelyes összege: 1. feladat Határozza meg a T i támadáspontú F i erőrendszer nyomatékát az A pontra. T 1 ( 3, 0, 5 ) T 1 ( 0, 4, 5 ) T 1 ( 3, 4, 2 ) F 1 = 0 i + 300 j + 0 k F 2 = 0 i 100 j 400 k F 3 = 100 i 100 j + 500

Részletesebben

Kinematika szeptember Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek

Kinematika szeptember Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek Kinematika 2014. szeptember 28. 1. Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek 1.1. Vonatkoztatási rendszerek A test mozgásának leírása kezdetén ki kell választani azt a viszonyítási rendszert, amelyből

Részletesebben

Mechanika. Kinematika

Mechanika. Kinematika Mechanika Kinematika Alapfogalmak Anyagi pont Vonatkoztatási és koordináta rendszer Pálya, út, elmozdulás, Vektormennyiségek: elmozdulásvektor Helyvektor fogalma Sebesség Mozgások csoportosítása A mozgásokat

Részletesebben

Lendület. Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének szorzata. vektormennyiség: iránya a sebesség vektor iránya.

Lendület. Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének szorzata. vektormennyiség: iránya a sebesség vektor iránya. Lendület Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének szorzata. vektormennyiség: iránya a sebesség vektor iránya. Lendülettétel: Az lendület erő hatására változik meg. Az eredő erő határozza meg

Részletesebben

A mechanika alapjai. A pontszerű testek dinamikája

A mechanika alapjai. A pontszerű testek dinamikája A mechanika alapjai A pontszerű testek dinamikája Horváth András SZE, Fizika Tsz. v 0.6 1 / 26 alapi Bevezetés Newton I. Newton II. Newton III. Newton IV. alapi 2 / 26 Bevezetés alapi Bevezetés Newton

Részletesebben

Mechanika. I. előadás február 25. Mechanika I. előadás február / 31

Mechanika. I. előadás február 25. Mechanika I. előadás február / 31 Mechanika I. előadás 2019. február 25. Mechanika I. előadás 2019. február 25. 1 / 31 Elérhetőségek, információk Tantárgy: Mechanika (GEMET266-ZD-B) Előadó: Dr. Lengyel Ákos József Elérhetőségek: Iroda:

Részletesebben

KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS

KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS KÖRMOZGÁS, REZGŐMOZGÁS, FORGÓMOZGÁS 1 EGYENLETES KÖRMOZGÁS Pálya kör Út ív Definíció: Test körpályán azonos irányban haladva azonos időközönként egyenlő íveket tesz meg. Periodikus mozgás 2 PERIODICITÁS

Részletesebben

Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása

Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása BUDAPEST MŰSZAK ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNY EGYETEM Keresztmetszet másodrendű nyomatékainak meghatározása Segédlet a Szilárdságtan c tárgy házi feladatához Készítette: Lehotzky Dávid Budapest, 205 február 28 ábra

Részletesebben

Az elméleti mechanika alapjai

Az elméleti mechanika alapjai Az elméleti mechanika alapjai Tömegpont, a továbbiakban részecske. A jelenségeket a háromdimenziós térben és időben játszódnak le: r helyzetvektor v dr dt ṙ, a dr dt r a részecske sebessége illetve gyorsulása.

Részletesebben

Tömegpontok mozgása egyenes mentén, hajítások

Tömegpontok mozgása egyenes mentén, hajítások 2. gyakorlat 1. Feladatok a kinematika tárgyköréből Tömegpontok mozgása egyenes mentén, hajítások 1.1. Feladat: Mekkora az átlagsebessége annak pontnak, amely mozgásának első szakaszában v 1 sebességgel

Részletesebben

IMPULZUS MOMENTUM. Impulzusnyomaték, perdület, jele: N

IMPULZUS MOMENTUM. Impulzusnyomaték, perdület, jele: N IPULZUS OENTU Impulzusnyomaték, perdület, jele: N Definíció: Az (I) impulzussal rendelkező test impulzusmomentuma egy tetszőleges O pontra vonatkoztatva: O I r m Az impulzus momentum vektormennyiség: két

Részletesebben

Kinematika: A mechanikának az a része, amely a testek mozgását vizsgálja a kiváltó okok (erők) tanulmányozása nélkül.

Kinematika: A mechanikának az a része, amely a testek mozgását vizsgálja a kiváltó okok (erők) tanulmányozása nélkül. 01.03.16. RADNAY László Tnársegéd Debreceni Egyetem Műszki Kr Építőmérnöki Tnszék E-mil: rdnylszlo@gmil.com Mobil: +36 0 416 59 14 Definíciók: Kinemtik: A mechnikánk z része, mely testek mozgását vizsgálj

Részletesebben

FIZIKA II. Dr. Rácz Ervin. egyetemi docens

FIZIKA II. Dr. Rácz Ervin. egyetemi docens FIZIKA II. Dr. Rácz Ervin egyetemi docens Fontos tudnivalók e-mail: racz.ervin@kvk.uni-obuda.hu web: http://uni-obuda.hu/users/racz.ervin/index.htm Iroda: Bécsi út, C. épület, 124. szoba Fizika II. - ismertetés

Részletesebben

Mechanika Kinematika. - Kinematikára: a testek mozgását tanulmányozza anélkül, hogy figyelembe venné a kiváltó

Mechanika Kinematika. - Kinematikára: a testek mozgását tanulmányozza anélkül, hogy figyelembe venné a kiváltó Mechanika Kinematika A mechanika a fizika része mely a testek mozgásával és egyensúlyával foglalkozik. A klasszikus mechanika, mely a fénysebességnél sokkal kisebb sebességű testekre vonatkozik, feloszlik:

Részletesebben

Matematika III előadás

Matematika III előadás Matematika III. - 2. előadás Vinczéné Varga Adrienn Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Műszaki Alaptárgyi Tanszék Előadáskövető fóliák Vinczéné Varga Adrienn (DE-MK) Matematika III. 2016/2017/I 1 / 30 Egy

Részletesebben

1 2. Az anyagi pont kinematikája

1 2. Az anyagi pont kinematikája 1. Az anyagi pont kinematikája 1. Ha egy P anyagi pont egyenes vonalú mozgását az x = 1t +t) egyenlet írja le x a megtett út hossza m-ben), határozzuk meg a pont sebességét és gyorsulását az indulás utáni

Részletesebben

MODELLEZÉS - SZIMULÁCIÓ

MODELLEZÉS - SZIMULÁCIÓ Mechatronika = Mechanikai elemek+ elektromechanikai átalakítók+ villamos rendszerek+ számítógép elemek integrációja Eszközök, rendszerek, gépek és szerkezetek felügyeletére, vezérlésére (manapság miniatürizált)

Részletesebben

Kifejtendő kérdések december 11. Gyakorló feladatok

Kifejtendő kérdések december 11. Gyakorló feladatok Kifejtendő kérdések 2016. december 11. Gyakorló feladatok 1. Adja meg és a pályagörbe felrajzolásával értelmezze egy tömegpont általános síkbeli mozgását jellemző kinematikai mennyiségeket (1p)! Vezesse

Részletesebben

rnök k informatikusoknak 1. FBNxE-1 Klasszikus mechanika

rnök k informatikusoknak 1. FBNxE-1 Klasszikus mechanika Fizika mérnm rnök k informatikusoknak 1. FBNxE-1 Mechanika. előadás Dr. Geretovszky Zsolt 1. szeptember 15. Klasszikus mechanika A fizika azon ága, melynek feladata az anyagi testek mozgására vonatkozó

Részletesebben

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele Rezgőmozgás A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele A rezgés fogalma Minden olyan változás, amely az időben valamilyen ismétlődést mutat rezgésnek nevezünk. A rezgések fajtái:

Részletesebben

Bevezetés az elméleti zikába

Bevezetés az elméleti zikába Bevezetés az elméleti zikába egyetemi jegyzet Merev test mozgása Lázár Zsolt, Lázár József Babe³Bolyai Tudományegyetem Fizika Kar 011 TARTALOMJEGYZÉK 0.1. Alapfogalmak,jelölések............................

Részletesebben

Pere Balázs október 20.

Pere Balázs október 20. Végeselem anaĺızis 1. előadás Széchenyi István Egyetem, Alkalmazott Mechanika Tanszék 2014. október 20. Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)? Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)? Mi az a VégesElem Anaĺızis (VEA)?

Részletesebben

Gyakorlati példák Dr. Gönczi Dávid

Gyakorlati példák Dr. Gönczi Dávid Szilárdságtani számítások Gyakorlati példák Dr. Gönczi Dávid I. Bevezető ismeretek I.1 Definíciók I.2 Tenzoralgebrai alapismeretek I.3 Bevezetés az indexes jelölésmódba I.4 A lineáris rugalmasságtan általános

Részletesebben

Egyenes és sík. Wettl Ferenc szeptember 29. Wettl Ferenc () Egyenes és sík szeptember / 15

Egyenes és sík. Wettl Ferenc szeptember 29. Wettl Ferenc () Egyenes és sík szeptember / 15 Egyenes és sík Wettl Ferenc 2006. szeptember 29. Wettl Ferenc () Egyenes és sík 2006. szeptember 29. 1 / 15 Tartalom 1 Egyenes és szakasz Egyenes Szakasz Egyenesvonalú egyenletes mozgás Egyenes és pont

Részletesebben

Matematika (mesterképzés)

Matematika (mesterképzés) Matematika (mesterképzés) Környezet- és Településmérnököknek Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Műszaki Alaptárgyi Tanszék Vinczéné Varga A. Környezet- és Településmérnököknek 2016/2017/I 1 / 29 Lineáris tér,

Részletesebben

Szeretném felhívni figyelmüket a feltett korábbi vizsgapéldák és az azokhoz tartozó megoldások felhasználásával kapcsolatban néhány dologra.

Szeretném felhívni figyelmüket a feltett korábbi vizsgapéldák és az azokhoz tartozó megoldások felhasználásával kapcsolatban néhány dologra. Tisztelt Hallgatók! Szeretném felhívni figyelmüket a feltett korábbi vizsgapéldák és az azokhoz tartozó megoldások felhasználásával kapcsolatban néhány dologra. Az, hogy valaki egy korábbi vizsga megoldását

Részletesebben

Végeselem analízis. 1. el adás

Végeselem analízis. 1. el adás Végeselem analízis 1. el adás Pere Balázs Széchenyi István Egyetem, Alkalmazott Mechanika Tanszék 2016. szeptember 7. Mi az a VégesElem Analízis (VEA)? Parciális dierenciálegyenletek (egyenletrendszerek)

Részletesebben

MateFIZIKA: Pörgés, forgás, csavarodás (Vektorok és axiálvektorok a fizikában)

MateFIZIKA: Pörgés, forgás, csavarodás (Vektorok és axiálvektorok a fizikában) MateFIZIKA: Pörgés, forgás, csavarodás (Vektorok és axiálvektorok a fizikában) Tasnádi Tamás 1 2015. április 17. 1 BME, Mat. Int., Analízis Tsz. Tartalom Vektorok és axiálvektorok Forgómozgás, pörgettyűk

Részletesebben

Dinamika. A dinamika feladata a test(ek) gyorsulását okozó erők matematikai leírása.

Dinamika. A dinamika feladata a test(ek) gyorsulását okozó erők matematikai leírása. Dinamika A dinamika feladata a test(ek) gyorsulását okozó erők matematikai leírása. Newton törvényei: I. Newton I. axiómája: Minden nyugalomban lévő test megtartja nyugalmi állapotát, minden mozgó test

Részletesebben

Mechanika, dinamika. p = m = F t vagy. m t

Mechanika, dinamika. p = m = F t vagy. m t Mechanika, dinamika Mozgás, alakváltozás és ennek háttere Newton: a mozgás természetes állapot. A témakör egyik kulcsfontosságú fizikai mennyisége az impulzus (p), vagy lendület, vagy mozgásmennyiség.

Részletesebben

Tárgymutató. dinamika, 5 dinamikai rendszer, 4 végtelen sok állapotú, dinamikai törvény, 5 dinamikai törvények, 12 divergencia,

Tárgymutató. dinamika, 5 dinamikai rendszer, 4 végtelen sok állapotú, dinamikai törvény, 5 dinamikai törvények, 12 divergencia, Tárgymutató állapottér, 3 10, 107 általánosított impulzusok, 143 147 általánosított koordináták, 143 147 áramlás, 194 197 Arisztotelész mozgástörvényei, 71 77 bázisvektorok, 30 centrifugális erő, 142 ciklikus

Részletesebben

Irányításelmélet és technika I.

Irányításelmélet és technika I. Irányításelmélet és technika I. Mechanikai rendszerek dinamikus leírása Magyar Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék amagyar@almos.vein.hu 2010

Részletesebben

1. Feladatok munkavégzés és konzervatív erőterek tárgyköréből. Munkatétel

1. Feladatok munkavégzés és konzervatív erőterek tárgyköréből. Munkatétel 1. Feladatok munkavégzés és konzervatív erőterek tárgyköréből. Munkatétel Munkavégzés, teljesítmény 1.1. Feladat: (HN 6B-8) Egy rúgót nyugalmi állapotból 4 J munka árán 10 cm-rel nyújthatunk meg. Mekkora

Részletesebben

l 1 Adott: a 3 merev fogaskerékből álló, szabad rezgést végző rezgőrendszer. Adott továbbá

l 1 Adott: a 3 merev fogaskerékből álló, szabad rezgést végző rezgőrendszer. Adott továbbá SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETE ALKALAZOTT ECHANIKA TANSZÉK ECHANIKA-REZGÉSTAN GYAKORLAT (kidolgozta: Fehér Lajos tsz mérnök; Tarnai Gábor mérnök tanár; olnár Zoltán egy adj r Nagy Zoltán egy adj) Több szabadságfokú

Részletesebben

10. KINEMATIKA, KINETIKA

10. KINEMATIKA, KINETIKA KINEMTIK, KINETIK Kinematika: z anagi pontok és a merev testek mozgásának leírása Kinetika: z anagi pontokra és a merev testekre ható erők, nomatékok és a mozgás kapcsolatának tisztázása mozgás okainak

Részletesebben

BME Gépészmérnöki Kar 3. vizsga (112A) Név: 1 Műszaki Mechanikai Tanszék január 11. Neptun: 2 Szilárdságtan Aláírás: 3

BME Gépészmérnöki Kar 3. vizsga (112A) Név: 1 Műszaki Mechanikai Tanszék január 11. Neptun: 2 Szilárdságtan Aláírás: 3 BME Gépészmérnöki Kar 3. vizsga (2A) Név: Műszaki Mechanikai Tanszék 2. január. Neptun: 2 Szilárdságtan Aláírás: 3. feladat (2 pont) A vázolt befogott tartót a p intenzitású megoszló erőrendszer, az F

Részletesebben

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ

Osztályozó, javító vizsga 9. évfolyam gimnázium. Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ Írásbeli vizsgarész ELSŐ RÉSZ 1. Egy téglalap alakú háztömb egyik sarkából elindulva 80 m, 150 m, 80 m utat tettünk meg az egyes házoldalak mentén, míg a szomszédos sarokig értünk. Mekkora az elmozdulásunk?

Részletesebben

1. Feladatok merev testek fizikájának tárgyköréből

1. Feladatok merev testek fizikájának tárgyköréből 1. Feladatok merev testek fizikájának tárgyköréből Forgatónyomaték, impulzusmomentum, impulzusmomentum tétel 1.1. Feladat: (HN 13B-7) Homogén tömör henger csúszás nélkül gördül le az α szög alatt hajló

Részletesebben

Példa: Háromszög síkidom másodrendű nyomatékainak számítása

Példa: Háromszög síkidom másodrendű nyomatékainak számítása Példa: Háromszög síkidom másodrendű nyomatékainak számítása Készítette: Dr. Kossa Attila kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék. február 6. Határozzuk meg az alábbi ábrán látható derékszögű háromszög

Részletesebben

Fizika. Fizika. Nyitray Gergely (PhD) PTE PMMIK február 13.

Fizika. Fizika. Nyitray Gergely (PhD) PTE PMMIK február 13. Fizika Nyitray Gergely (PhD) PTE PMMIK 017. február 13. A lejtő mint kényszer A lejtő egy ún. egyszerű gép. A következő problémában először a lejtőt rögzítjük, és egy m tömegű test súrlódás nélkül lecsúszik

Részletesebben

Segédlet: Főfeszültségek meghatározása Mohr-féle feszültségi körök alkalmazásával

Segédlet: Főfeszültségek meghatározása Mohr-féle feszültségi körök alkalmazásával Segédlet: Főfeszültségek meghatározása Mohr-féle feszültségi körök alkalmazásával Készítette: Dr. Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék 212. október 16. Frissítve: 215. január

Részletesebben

Komplex természettudomány 3.

Komplex természettudomány 3. Komplex természettudomány 3. 1 A lendület és megmaradása Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének a szorzata. Jele: I. Képlete: II = mm vv mértékegysége: kkkk mm ss A lendület származtatott

Részletesebben

Newton törvények és a gravitációs kölcsönhatás (Vázlat)

Newton törvények és a gravitációs kölcsönhatás (Vázlat) Newton törvények és a gravitációs kölcsönhatás (Vázlat) 1. Az inerciarendszer fogalma. Newton I. törvénye 3. Newton II. törvénye 4. Newton III. törvénye 5. Erők szuperpozíciójának elve 6. Különböző mozgások

Részletesebben

v i = v i V. (1) m i m i (v i V) = i P = i m i V = m i v i i A V = P M

v i = v i V. (1) m i m i (v i V) = i P = i m i V = m i v i i A V = P M Mképpen függ egy pontrendszer mpulzusa a vonatkoztatás rendszertől? K-ban legyenek a részecskék sebessége v. K -ben mely K-hoz képest V sebességgel halad v = v V. (1) P = m v = m (v V) = m v m V = = P

Részletesebben

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés.

Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. SZABÓ JÁNOS: Fizika (Mechanika, hőtan) I. TARTALOMJEGYZÉK Előszó.. Bevezetés. 1. A fizikai megismerés alapjai... 2. Tér is idő. Hosszúság- és időmérés. MECHANIKA I. Az anyagi pont mechanikája 1. Az anyagi

Részletesebben

Alkalmazott Mechanika Tanszék. Széchenyi István Egyetem

Alkalmazott Mechanika Tanszék. Széchenyi István Egyetem Széchenyi István Egyetem Szerkezetek dinamikája Alkalmazott Mechanika Tanszék Elméleti kérdések egyetemi mesterképzésben (MSc) résztvev járm mérnöki szakos hallgatók számára 2013. szeptember 6. 1. Folytonos

Részletesebben

1. Feladatok a dinamika tárgyköréből

1. Feladatok a dinamika tárgyköréből 1. Feladatok a dinamika tárgyköréből Newton három törvénye 1.1. Feladat: Három azonos m tömegű gyöngyszemet fonálra fűzünk, egymástól kis távolságokban a fonálhoz rögzítünk, és az elhanyagolható tömegű

Részletesebben

2 óra szeminárium, kedd 10 óra, 3/II terem. Elektronikus anyag: comodi.phys.ubbcluj.ro/elmeletifizika

2 óra szeminárium, kedd 10 óra, 3/II terem. Elektronikus anyag: comodi.phys.ubbcluj.ro/elmeletifizika Tematika: AZ ELMÉLETI FIZIKA ALAPJAI Kódszám: FLM1303 Kreditszám: 6 Órarend:3 óra előadás, hétfő 10 óra, 243A. terem 2 óra szeminárium, kedd 10 óra, 3/II terem Oktató: Lázár Zsolt József adjunktus főépület

Részletesebben

Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport

Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport Elméleti kérdések 11. osztály érettségire el ı készít ı csoport MECHANIKA I. 1. Definiálja a helyvektort! 2. Mondja meg mit értünk vonatkoztatási rendszeren! 3. Fogalmazza meg kinematikailag, hogy mikor

Részletesebben

Serret-Frenet képletek

Serret-Frenet képletek Serret-Frenet képletek Vizsgáljuk meg az e n normális- és e b binormális egységvektorok változását. e n = αe t + βe n + γe b, e t e n e n = 1 e n e n = 0 β = 0 e n e t = e n e t illetve a α = 1/R. Ugyanakkor

Részletesebben

7. GRAVITÁCIÓS ALAPFOGALMAK

7. GRAVITÁCIÓS ALAPFOGALMAK 7. GRAVITÁCIÓS ALAPFOGALMAK A földi nehézségi erőtérnek alapvetően fontos szerepe van a geodéziában és a geofizikában. A geofizikában a Föld szerkezetének tanulmányozásában és különféle ásványi nyersanyagok

Részletesebben

Analitikus térgeometria

Analitikus térgeometria Analitikus térgeometria Wettl Ferenc el adása alapján 2015.09.21. Wettl Ferenc el adása alapján Analitikus térgeometria 2015.09.21. 1 / 23 Tartalom 1 Egyenes és sík egyenlete Egyenes Sík 2 Alakzatok közös

Részletesebben

Egy sík és a koordinátasíkok metszésvonalainak meghatározása

Egy sík és a koordinátasíkok metszésvonalainak meghatározása 1 Egy sík és a koordinátasíkok metszésvonalainak meghatározása Ehhez tekintsük az 1. ábrát! 1. ábra Itt az ( u, v, w ) tengelymetszeteivel adott S síkot látjuk, az Oxyz térbeli derékszögű koordináta -

Részletesebben

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika ZH, október 10.. CHFMAX. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont)

Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika ZH, október 10.. CHFMAX. Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont) 1. 2. 3. Mondat E1 E2 Gépészmérnöki alapszak, Mérnöki fizika ZH, 2017. október 10.. CHFMAX NÉV: Neptun kód: Aláírás: g=10 m/s 2 Előadó: Márkus / Varga Feladatok (maximum 3x6 pont=18 pont) 1) Az l hosszúságú

Részletesebben

Lássuk be, hogy nem lehet a három pontot úgy elhelyezni, hogy egy inerciarendszerben

Lássuk be, hogy nem lehet a három pontot úgy elhelyezni, hogy egy inerciarendszerben Feladat: A háromtest probléma speciális megoldásai Arra vagyunk kiváncsiak, hogy a bolygó mozgásnak milyen egyszerű egyensúlyi megoldásai vannak három bolygó esetén. Az így felmerülő három-test probléma

Részletesebben

Egy mozgástani feladat

Egy mozgástani feladat 1 Egy mozgástani feladat Előző dolgozatunk melynek jele és címe: ED ~ Ismét az ellipszis egyenleteiről folytatásának tekinthető ez az írás. Leválasztottuk róla, mert bár szorosan kapcsolódnak, más a céljuk.

Részletesebben

Egyenes és sík. Wettl Ferenc Wettl Ferenc () Egyenes és sík / 16

Egyenes és sík. Wettl Ferenc Wettl Ferenc () Egyenes és sík / 16 Egyenes és sík Wettl Ferenc 2012-09-20 Wettl Ferenc () Egyenes és sík 2012-09-20 1 / 16 Tartalom 1 Egyenes és szakasz Egyenes Szakasz Egyenesvonalú egyenletes mozgás Egyenes és pont távolsága 2 Sík Sík

Részletesebben

Az elliptikus hengerre írt csavarvonalról

Az elliptikus hengerre írt csavarvonalról 1 Az elliptikus hengerre írt csavarvonalról Erről viszonylag ritkán olvashatunk, ezért most erről lesz szó. Az [ 1 ] munkában találtuk az alábbi részt 1. ábra. 1. ábra Itt a ( c ) feladat és annak megoldása

Részletesebben

Fizika 1 Mechanika órai feladatok megoldása 7. hét

Fizika 1 Mechanika órai feladatok megoldása 7. hét Fizika 1 Mechanika órai feladatok megoldása 7. hét Az F erő által végzett munka, ha a test adott pályán mozog az r 1 helyvektorú P 1 pontból az r helyvektorú P pontba, az alábbi vonalintegrállal számolható:

Részletesebben

Példa keresztmetszet másodrendű nyomatékainak számítására

Példa keresztmetszet másodrendű nyomatékainak számítására Példa keresztmetszet másodrendű nyomatékainak számítására Készítette: Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék 2011. február 22. Tekintsük az alábbi keresztmetszetet. 1. ábra. A vizsgált

Részletesebben

DR. BUDO ÁGOSTON ' # i. akadémikus, Kossuth-díjas egyetemi tanár MECHANIKA. Kilencedik kiadás TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST

DR. BUDO ÁGOSTON ' # i. akadémikus, Kossuth-díjas egyetemi tanár MECHANIKA. Kilencedik kiadás TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST DR. BUDO ÁGOSTON ' # i akadémikus, Kossuth-díjas egyetemi tanár MECHANIKA Kilencedik kiadás TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST 1991 TARTALOMJEGYZÉK Bevezette 1.. A klasszikus mechanika feladata, érvényességi határai

Részletesebben

A test tömegének és sebességének szorzatát nevezzük impulzusnak, lendületnek, mozgásmennyiségnek.

A test tömegének és sebességének szorzatát nevezzük impulzusnak, lendületnek, mozgásmennyiségnek. Mozgások dinamikai leírása A dinamika azzal foglalkozik, hogy mi a testek mozgásának oka, mitől mozognak úgy, ahogy mozognak? Ennek a kérdésnek a megválaszolása Isaac NEWTON (1642 1727) nevéhez fűződik.

Részletesebben

Lagrange és Hamilton mechanika

Lagrange és Hamilton mechanika Lagrange és 2010. október 17. Lagrange és Tartalom 1 Variáció Lagrange egyenlet Legendre transzformáció Hamilton egyenletek 2 3 Szimplektikus sokaság Hamilton mez Hamilton és Lagrange egyenletek ekvivalenciája

Részletesebben

TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ STATIKA

TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ STATIKA TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ STATIKA GEMET001-B Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Műszaki Mechanikai Intézet MM/37/2018. Miskolc, 2018. február 5. HIRDETMÉNY Statika(GEMET201NB és GEMET001-B)

Részletesebben

3. előadás Stabilitás

3. előadás Stabilitás Stabilitás 3. előadás 2011. 09. 19. Alapfogalmak Tekintsük dx dt = f (t, x), x(t 0) = x 0 t (, ), (1) Jelölje t x(t; t 0, x 0 ) vagy x(.; t 0, x 0 ) a KÉF megoldását. Kívánalom: kezdeti állapot kis megváltozása

Részletesebben

Dr. Égert János Dr. Molnár Zoltán Dr. Nagy Zoltán ALKALMAZOTT MECHANIKA

Dr. Égert János Dr. Molnár Zoltán Dr. Nagy Zoltán ALKALMAZOTT MECHANIKA Dr. Égert János Dr. Molnár Zoltán Dr. Nagy Zoltán ALKALMAZOTT MECHANIKA UNIVERSITAS-GYŐR Nonprofit Kft. Győr, 2010 SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR ALKALMAZOTT MECHANIKA TANSZÉK ALKALMAZOTT

Részletesebben

t, u v. u v t A kúpra írt csavarvonalról I. rész

t, u v. u v t A kúpra írt csavarvonalról I. rész A kúpra írt csavarvonalról I. rész Sokféle kúpra írt csavarvonal létezik. Ezek közül először a legegyszerűbbel foglalko - zunk. Ezt azért tesszük mert meglepő az a tény hogy eddig még szinte sehol nem

Részletesebben

Mechanika I-II. Példatár

Mechanika I-II. Példatár Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Műszaki Mechanika Tanszék Mechanika I-II. Példatár 2012. május 24. Előszó A példatár célja, hogy támogassa a mechanika I. és mechanika II. tárgy oktatását

Részletesebben

Vektoranalízis Vektor értékű függvények

Vektoranalízis Vektor értékű függvények VS Vektor értékű üggvények VS A korábbi ejezetekben tanulmányoztuk azokat a üggvényeket, amelyek értékkészlete a valós számok halmazának egy részhalmaza. Ezek egyrészt az R R típusú egyváltozós, valós

Részletesebben

Lagrange egyenletek. Úgy a virtuális munka mint a D Alembert-elv gyakorlati alkalmazását

Lagrange egyenletek. Úgy a virtuális munka mint a D Alembert-elv gyakorlati alkalmazását Lagrange egyenletek Úgy a virtuális munka mint a D Alembert-elv gyakorlati alkalmazását megnehezíti a δr i virtuális elmozdulások egymástól való függősége. (F i ṗ i )δx i = 0, i = 1, 3N. (1) i 3N infinitezimális

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA I 8 VIII VEkTOROk 1 VEkTOR Vektoron irányított szakaszt értünk Jelölése: stb Vektorok hossza A vektor abszolút értéke az irányított szakasz hossza Ha a vektor hossza egységnyi akkor

Részletesebben

DR. DEMÉNY ANDRÁS-I)R. EROSTYÁK JÁNOS- DR. SZABÓ GÁBOR-DR. TRÓCSÁNYI ZOLTÁN FIZIKA I. Klasszikus mechanika NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST

DR. DEMÉNY ANDRÁS-I)R. EROSTYÁK JÁNOS- DR. SZABÓ GÁBOR-DR. TRÓCSÁNYI ZOLTÁN FIZIKA I. Klasszikus mechanika NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST DR. DEMÉNY ANDRÁS-I)R. EROSTYÁK JÁNOS- DR. SZABÓ GÁBOR-DR. TRÓCSÁNYI ZOLTÁN FIZIKA I Klasszikus mechanika NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ, BUDAPEST Előszó a Fizika című tankönyvsorozathoz Előszó a Fizika I. (Klasszikus

Részletesebben

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések 1. Melyek a rezgőmozgást jellemző fizikai mennyiségek?. Egy rezgés során mely helyzetekben maximális a sebesség, és mikor a gyorsulás? 3. Milyen

Részletesebben

Vektoranalízis Vektor értékű függvények

Vektoranalízis Vektor értékű függvények Vektoranalízis VS Vektoranalízis Vektor értékű üggvények A diákon megjelenő szövegek és képek csak a szerző (Kocsis Imre, DE MFK engedélyével használhatók el! Vektoranalízis VS A korábbi ejezetekben tanulmányoztuk

Részletesebben

Feladatsor A differenciálgeometria alapja c. kurzus gyakorlatához

Feladatsor A differenciálgeometria alapja c. kurzus gyakorlatához Feladatsor A differenciálgeometria alapja c. kurzus gyakorlatához Dr. Nagy Gábor, Geometria Tanszék 2010. szeptember 16. Görbék paraméterezése 1. feladat. (A) Bizonyítsuk be a vektoriális szorzatra vonatkozó

Részletesebben

MECHANIKA I. rész: Szilárd testek mechanikája

MECHANIKA I. rész: Szilárd testek mechanikája Egészségügyi mérnökképzés MECHNIK I. rész: Szilárd testek mechanikája készítette: Németh Róbert Igénybevételek térben I. z alapelv ugyanaz, mint síkban: a keresztmetszet egyik oldalán levő szerkezetrészre

Részletesebben

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata

Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata Hangfrekvenciás mechanikai rezgések vizsgálata (Mérési jegyzőkönyv) Hagymási Imre 2007. május 7. (hétfő délelőtti csoport) 1. Bevezetés Ebben a mérésben a szilárdtestek rugalmas tulajdonságait vizsgáljuk

Részletesebben

sin x = cos x =? sin x = dx =? dx = cos x =? g) Adja meg a helyettesítéses integrálás szabályát határozott integrálokra vonatkozóan!

sin x = cos x =? sin x = dx =? dx = cos x =? g) Adja meg a helyettesítéses integrálás szabályát határozott integrálokra vonatkozóan! Matematika előadás elméleti kérdéseinél kérdezhető képletek Analízis II Határozatlan integrálszámítás g) t = tg x 2 helyettesítés esetén mivel egyenlő sin x = cos x =? g) t = tg x 2 helyettesítés esetén

Részletesebben

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS!

Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! Figyelem! Csak belső és saját használatra! Terjesztése és másolása TILOS! 1. példa Vasúti kocsinak a 6. ábrán látható ütközőjébe épített tekercsrugóban 44,5 kn előfeszítő erő ébred. A rugó állandója 0,18

Részletesebben

A bolygók mozgására vonatkozó Kepler-törvények igazolása

A bolygók mozgására vonatkozó Kepler-törvények igazolása A bolygók mozgására vonatkozó Kepler-törvények igazolása Geometriai alapok. A kúpszeletek polárkoordinátás egyenlete A síkbeli másodrend görbék közül az ellipszist, a hiperbolát és a parabolát mondjuk

Részletesebben

Mit nevezünk nehézségi erőnek?

Mit nevezünk nehézségi erőnek? Mit nevezünk nehézségi erőnek? Azt az erőt, amelynek hatására a szabadon eső testek g (gravitációs) gyorsulással esnek a vonzó test centruma felé, nevezzük nehézségi erőnek. F neh = m g Mi a súly? Azt

Részletesebben

Oktatási Hivatal FIZIKA. II. kategória. A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 1. forduló. Javítási-értékelési útmutató

Oktatási Hivatal FIZIKA. II. kategória. A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 1. forduló. Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 2017/2018. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 1. forduló FIZIKA II. kategória Javítási-értékelési útmutató 1. feladat. Az m tömeg, L hosszúságú, egyenletes keresztmetszet,

Részletesebben

A mechanikai alaptörvények ismerete

A mechanikai alaptörvények ismerete A mechanikai alaptörvények ismerete Az oldalszám hivatkozások a Hudson-Nelson Útban a modern fizikához c. könyv megfelelő szakaszaira vonatkoznak. A Feladatgyűjtemény a Mérnöki fizika tárgy honlapjára

Részletesebben

MECHANIKA I. /Statika/ 1. előadás SZIE-YMM 1. Bevezetés épületek, építmények fizikai hatások, köztük erőhatások részleges vagy teljes tönkremenetel használhatatlanná válás anyagi kár, emberáldozat 1 Cél:

Részletesebben

Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens

Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens Az R 3 tér geometriája Összeállította: dr. Leitold Adrien egyetemi docens 2008.09.08. 1 Vektorok Vektor: irányított szakasz Jel.: a, a, a, AB, Jellemzői: irány, hosszúság, (abszolút érték) jel.: a Speciális

Részletesebben

Kinematika. A mozgás matematikai leírása, a mozgást kiváltó ok feltárása nélkül.

Kinematika. A mozgás matematikai leírása, a mozgást kiváltó ok feltárása nélkül. Kinematika A mozgás matematikai leírása, a mozgást kiváltó ok feltárása nélkül. Helyvektor és elmozdulás Egy test helyzetét és helyzetváltozását csak más testekhez viszonyítva írhatjuk le. Ezért először

Részletesebben

2. E L Ő A D Á S D R. H U S I G É Z A

2. E L Ő A D Á S D R. H U S I G É Z A Mechatronika alapjai 2. E L Ő A D Á S D R. H U S I G É Z A elmozdulás erő nyomaték elmozdulás erő nyomaték Mechanizmusok Mechanizmus: általánosságban: A gép mechanikus elven működő részei Definíció: A

Részletesebben

Csuklós mechanizmus tervezése és analízise

Csuklós mechanizmus tervezése és analízise Csuklós mechanizmus tervezése és analízise Burmeister Dániel 1. Feladatkitűzés Megtervezendő egy többláncú csuklós mechanizmus, melynek ABCD láncában található hajtórúd (2-es tag) mozgása során három előírt

Részletesebben

Geometriai vagy kinematikai természetű feltételek: kötések vagy. kényszerek. 1. Egy apró korong egy mozdulatlan lejtőn vagy egy gömb belső

Geometriai vagy kinematikai természetű feltételek: kötések vagy. kényszerek. 1. Egy apró korong egy mozdulatlan lejtőn vagy egy gömb belső Kényszerek Geometriai vagy kinematikai természetű feltételek: kötések vagy kényszerek. Példák: 1. Egy apró korong egy mozdulatlan lejtőn vagy egy gömb belső felületén mozog. Kényszerek Geometriai vagy

Részletesebben

A bifiláris felfüggesztésű rúd mozgásáról

A bifiláris felfüggesztésű rúd mozgásáról 1 A bifiláris felfüggesztésű rúd mozgásáról A végein fonállal felfüggesztett egyenes rúd részleges erőtani vizsgálatát mutattuk be egy korábbi dolgozatunkban, melynek címe: Forgatónyomaték mérése - I.

Részletesebben

Mozgás centrális erőtérben

Mozgás centrális erőtérben Mozgás centális eőtében 1. A centális eő Válasszunk egy olyan potenciális enegia függvényt, amely csak az oigótól való távolságtól függ: V = V(). A tömegponta ható eő a potenciális enegiája gaiensének

Részletesebben

Két körhenger általánosabban ( Alkalmazzuk a vektoralgebrát! ) 1. ábra

Két körhenger általánosabban ( Alkalmazzuk a vektoralgebrát! ) 1. ábra Két körhenger általánosabban ( Alkalmazzuk a vektoralgebrát! ) Egy korábbi dolgozatunkban címe: Két egyenes körhenger a merőlegesen metsződő tengelyű körhengerek áthatási feladatával foglalkoztunk. Most

Részletesebben

Speciális mozgásfajták

Speciális mozgásfajták DINAMIKA Klasszikus mechanika: a mozgások leírása I. Kinematika: hogyan mozog egy test út-idő függvény sebesség-idő függvény s f (t) v f (t) s Példa: a 2 2 t v a t gyorsulások a f (t) a állandó Speciális

Részletesebben

Égi mechanika tesztkérdések. A hallgatók javaslatai 2008

Égi mechanika tesztkérdések. A hallgatók javaslatai 2008 Égi mechanika tesztkérdések A hallgatók javaslatai 2008 1 1 Albert hajnalka 1. A tömegközéppont körüli mozgást leíró m 1 s1 = k 2 m 1m 2 r,m s r 2 r 2 2 = k 2 m 1m 2 r r 2 r mozgásegyenletek ekvivalensek

Részletesebben

Chasles tételéről. Előkészítés

Chasles tételéről. Előkészítés 1 Chasles tételéről A minap megint találtunk valami érdekeset az interneten. Az [ 1 ] tankönyvet, illetve an - nak fejezetenként felrakott egyetemi internetes változatát. Utóbbi 20. fejezetében volt az,

Részletesebben