Dierenciálgeometria és nemeuklideszi geometriák c. gyakorlat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dierenciálgeometria és nemeuklideszi geometriák c. gyakorlat"

Átírás

1 matematikatanári szak (2017/18as tanév, 1. félév) 1. feladatsor (Másodrend görbék a projektív síkon. Konjugált pontok.) A koordinátageometriai feladatoknál feltesszük, hogy a σ euklideszi sík egy derékszög koordináta-rendszerét véve alapul már értelmeztük a σ = σ i σ projektív síkon a pontok és az egyenesek homogén koordinátáit. Tekintsük az x T Ax = 0 másodfokú egyenletet, amelyben A egy 3 3-as szimmetrikus mátrix és x T = (x 1, x 2, x 3 ). Az egyenlettel leírt M másodrend görbét egy közönséges projektív kúpszeletnek mondjuk, ha teljesül M és det A 0. A P [y 1, y 2, y 3 ] és Q[z 1, z 2, z 3 ] pontok konjugáltak egymáshoz az M kúpszeletre nézve, ha fennáll y T Az = 0, vagyis ha teljesül 3 r=1 3 s=1 a rs y r z s = 0. Pontnak az M kúpszeletre vonatkozó polárisa: az adott ponthoz konjugált pontok egyenese. Egyenes pólusa az M-re nézve: a projektív sík azon pontja, amely konjugált az egyenes összes pontjához. 1) Az σ euklideszi síkon vegyük az x 2 2p y = 0 egyenlettel leírt M parabolát, melynek tengelyét jelölje t. Ennek projektív lezárása a σbeli M másodrend görbe az (x 1 ) 2 2 p x 2 x 3 = 0 egyenlettel. Igazoljuk, hogy az i σ ideális egyenes érinti az M kúpszeletet és az érintési pontja rajta van a t egyenesen. 2) Az σ síkon tekintsük a b 2 x 2 a 2 y 2 a 2 b 2 = 0 (a, b > 0) egyenlettel leírt M hiperbolát. Adjuk meg az M projektív kúpszelet és az i σ egyenes metszéspontjainak a homogén koordinátáit. Igazoljuk, hogy a hiperbola aszimptotái ezen pontokban érintik az M kúpszeletet. 3) Adva van a σ síkban egy g egyenes és azon olyan A, B, C pontok, hogy C az AB szakasz felez pontja. A σ projektív sík mely D pontját kell vennünk ahhoz, hogy az A, B, C, D pontnégyes harmonikus legyen. 4) Legyen M vagy egy ellipszis vagy pedig egy hiperbola a σ síkon, továbbá az M kúpszelet centruma legyen a C pont. Mutassuk meg, hogy a C pontnak az M projektív kúpszeletre vonatkozó σ-beli polárisa megegyezik az i σ ideális egyenessel. (Utalás: Alkalmazzuk a konjugáltság geometriai jelentésével kapcsolatos tételt.) 5) A σ euklideszi síkon vegyünk egy M közönséges kúpszeletet. Eszerint az M lehet ellipszis, hiperbola vagy parabola. Vegyünk egy g egyenest és a vele párhuzamos azon egyeneseket, melyek metszik M-t. Igazoljuk, hogy a párhuzamosokból kimetszett szakaszok felez pontjai egy egyenesre esnek. Mutassuk meg azt is, hogy parabola esetén a felez pontok egyenese párhuzamos a tengellyel. 6) A σ euklideszi síkon legyen adott egy M parabola, melynek fókusza F és vezéregyenese v. Igazoljuk, hogy az F fókusz M kúpszeletre vonatkozó polárisa v. 7) Legyen adott egy M közönséges projektív kúpszelet a σ síkon. Tekintsünk egy P (P / M) pontot és annak az Mre vonatkozó t polárisát. Vegyük azt a κ : σ σ centrálistengelyes kollineációt, amelynek P a centruma, t a tengelye és c(κ) = 1 a karakterisztikus kett sviszonya. Mutassuk meg, hogy teljesül κ(m) = M.

2 matematikatanári szak (2017/18as tanév, 1. félév) 2. feladatsor (Másodrend görbék a projektív síkon. Pont polárisa. Érint k.) A derékszög koordinátarendszerrel ellátott σ síkon legyen adva van egy M másodrend görbe, melyet az a 11 x a 12 x y + a 22 y b 1 x + 2 b 2 y + d = 0 egyenlet ír le. Vegyük a σ = σ i σ projektív síkon a megfelel homogén koordinátákat. Ekkor az a 11 x a 12 x 1 x 2 + a 22 x b 1 x 1 x b 2 x 2 x 3 + d x 2 3 = 0 egyenlettel meghatározott σbeli M alakzatot az M projektív lezárásának mondjuk. a 11 a 12 b 1 Az M másodrend görbének tehát megfelel az A = a 12 a 22 b 2 szimmetrikus mátrix. b 1 b 2 d 1) A σ euklideszi síkon tekintsük azt az M ellipszist, amelynek egyenlete 5 x 2 4 x y + 3 y x 4 = 0. Vegyük a σ projektív síkon az M projektív lezárásával nyert M másodrend görbét. Határozzuk meg a Q[1, 2, 0] ideális pontnak az Mre vonatkozó polárisát, továbbá a P [ 1, 1, 1] pontbeli érint egyenest. Utalás: Amennyiben a Q pont egyik homogén koordináta-hármasa z T = (z 1, z 2, z 3 ), akkor az Az = u mátrixszorzat megadja a poláris egyik u T = (u 1, u 2, u 3 ) homogén koordináta-hármasát. Imeretes továbbá, hogy a projektív kúpszeletre es pont polárisa megegyezik a pontbeli érint vel. 2) A σ euklideszi síkon tekintsük azt az M hiperbolát, amelynek egyenlete 2x 2 6xy y y 21 = 0. Vegyük az M hiperbola M projektív lezárását a σ síkon. Határozzuk meg az M projektív kúpszelet azon érint it, amelyek áthaladnak az x 2 x 3 = 0 egyenlet egyenes Mre vonatkozó pólusán. 3) Adjuk meg az el z feladatban szerepl M hiperbola C középpontjának koordinátáit. Utalás: Célszer felhasználni az 1/4. feladatnál leírtakat. Melyik egyenesnek pólusa a C centrum? 4) A σ euklideszi síkon tekintsük azt az M ellipszist, amelynek egyenlete 3x 2 + 2xy + 2y 2 + 4x 10y + 20 = 0. Projektív geometriai ismeretek alkalmazásával határozzuk meg az M kúpszelet azon érint inek egyenletét, amelyek áthaladnak a P (0, 4) ponton. 5) A σ euklideszi síkon vegyük a 9 x 2 6 x y+y x 5 = 0 egyenlettel leírt parabolát. A σ projektív síkon tekintsük a parabola M projektív lezárását. Határozzuk meg az x 1 + x 3 = 0 egyenlet egyenesnek az M projektív kúpszeletre vonatkozó pólusát. 6)* Projektív geometriai eszközöket alkalmazva határozzuk meg az el z feladatban szerepl parabola tengelyének el bb az irányát, majd a tengely egyenletét. Utalás: A tengellyel párhuzamos egyenesek ideális pontja melyik egyenesnek a pólusa? A tengelyre mer leges egyenesek ideális pontjának melyik egyenes a polárisa?

3 matematikatanári szak (2017/18as tanév, 1. félév) 3. feladatsor (Dierenciálgeometria. Paraméterezett görbék.) 1) A z = 0 koordinátasíkban vegyük az x2 a + y2 = 1 (a > b > 0) egyenlet ellipszist. 2 b 2 A szögfüggvényeket alkalmazva adjunk meg egy olyan sima paraméterezett görbét, amelynek pályája megegyezik az ellipszissel. 2) A z = 0 koordinátasíkban vegyük az x2 a y2 = 1 (a > 0, b > 0) egyenlet 2 b 2 hiperbolát. A hiperbolikus függvények felhasználásával adjunk meg egy olyan sima paraméterezett görbét, amelynek pályája megegyezik a hiperbola egyik ágával. 3) Tekintsük a γ(t) = cos t cos t e 1 + sin t sin t e 2 összefüggéssel leírt γ : [0, 2 π] R 3 paraméterezett síkgörbét. Jellemezzük a γ görbe pályáját. Döntsük el, hogy C osztályúe a γ leképezés. 4) A z = 0 egyenlet síkban egy az O kezd pontra illeszked egyenes ω szögsebességgel forog O körül. Ezen forgó egyenes mentén egy tömegpont halad konstans v sebességgel. A t = 0 pillanatban a forgó egyenes éppen az x tengellyel esik egybe és a tömegpont az O kezd pontban van. Adjuk meg a tömegpont γ(t) helyvektorát az id függvényében (t 0). (A tömegpont mozgását leíró γ paraméteres görbe pályáját nevezik Archimédeszi spirálnak.) 5) Vegyük azt a γ : R R 3 paraméteres görbét, amelynél 1 ( ) γ(t) = 2t e1 + 2t 2 e 1 + t 2 + t t 3 e 3 teljesül tetsz leges t esetén. Igazoljuk, hogy a görbe pályája rajta van egy c = (0, 1, 0) centrumú gömbön. 6) Igazoljuk, hogy a γ(t) = 2t 2 e 1 + (3t 2 + t + 1) e 2 + (4t 5) e 3 (t R) összefüggéssel leírt γ görbe pályája rajta van az R 3 tér egyik síkján, és határozzuk meg ezen sík egyenletét. 7) Vegyük a γ : R R 3 paraméteres görbét, amelyre rögzített a > 0 mellett fennáll γ(t) = a(1 t2 ) e 1 + t a t 1 + t e 2 2 (t R). Milyen alakzatot képez a γ görbe pályája? 8) Tekintsük a γ(t) = e t cos t e 1 + e t sin t e 2 + e t e 3 (t R) összefüggéssel leírt γ : R R 3 paraméteres görbét, melynek pályája rajta van az x 2 +y 2 = z 2 egyenlet forgáskúpon. Igazoljuk, hogy ez a sima görbe konstans szögben metszi el a kúpfelület alkotóit. 9) Vegyük azt a γ : (, 0) R 3 sima görbét, melyet a γ(t) = 2 t e 1 + 6t e 2 + 3t 3 e 3 összefüggés ír le. Számítsuk ki a γ [ 3, 1] görbeszegmens ívhosszát. 10) Tekintsük a γ(t) = ch t e 1 + sh t e 2 egyenlettel leírt γ : R R 3 reguláris síkgörbét. Vegyük a ϕ : ( 1, 1) R függvényt, ahol ϕ(u) = 2 arth (u). Hozzuk egyszer bb alakra a γ átparaméterezésével nyert γ = γ ϕ sima görbe koordináta-függvényeit.

4 matematikatanári szak (2017/18as tanév, 1. félév) 4. feladatsor (Dierenciálgeometriai feladatok görbékre.) 1) Az R 3 tér z = 0 síkjában vegyük az egymást érint x 2 + y 2 = 1 egyenlet kört és az x = 1 egyenlet egyenest. Az egyenest gördítsük le csúszásmentesen a körön. Adjuk meg a kezdeti érintkezési pont által leírt pálya (a körevolvens) egy olyan paraméterezését, ahol a t paraméter a körön legördült szakasz hossza (γ(t) =?). Határozzuk meg a γ [2, 3] görbedarab ívhosszát. 2) A z = 0 egyenlet síkban vegyük az egymást érint x 2 + y 2 = 1 és (x 2) 2 + y 2 = 1 egyenlet köröket. A második kört gördítsük le az els körön. Adjuk meg a kezdeti érintkezési pont által leírt pálya (a szívgörbe) egy olyan paraméterezését, ahol a t paraméter a legördült körív középponti szöge (γ(t) =?). 3) Tekintsünk egy síkot és abban egy R sugarú kört. Ennek belsejében csúszásmentesen gördítsünk le egy r (r < R) sugarú kört. A legördül kör egy kerületi pontja által leírt pályát hipocikloisnak mondjuk. (A paraméterezést lásd egy másik oldalon.) Asztroidnak nevezzük azt a hipocikloist, ahol a körök sugaraira fennáll R = 4r. Ez esetben a γ(t) = R cos 3 t e 1 + R sin 3 t e 2 paraméterezést kapjuk, amelynél a t paraméter a [0, 2π] intervallumot futja be. Határozzuk meg az asztroid ívhosszát. 4) Tekintsük a γ(t) = ch t e 1 +sh t e 2 +t e 3 egyenlettel leírt γ : R R 3 reguláris görbét. Adjuk meg a γ azon ívhossznak megfelel γ = γ ϕ átparaméterezését, amelyre fennáll γ(0) = γ(0). 5) Számítsuk ki a 4/1) feladatbeli γ görbe görbületét tetsz leges t > 0 helyen (κ(t) =?). 6) Vegyük a γ(t) = a cos t e 1 + a sin t e 2 + b t e 3 (t R) egyenlettel meghatározott γ : R R 3 görbét (a > 0, b 0), melyet hengeres csavarvonalnak nevezünk. Határozzuk meg a γ kísér Frenetbázisát és görbületi függvényét. 7) Tekintsük a γ(t) = (2t 5) e 1 +ln t e 2 +(t 2 +1) e 3 összefüggéssel leírt γ : (0, ) R 3 görbét. Határozzuk meg t = 1 helyen a görbe simulósíkjának egyenletét, továbbá a simulókör sugarát és centrumát. 8) Tekintsük a γ(t) = (t 2 + exp(t)) e 1 + (3 cos t sin t) e sin t e 3 összefüggés által leírt γ : R R 3 görbét. A t = 0 helyen határozzuk meg a görbe Frenetbázisának vektorait, továbbá a simulókör sugarát és centrumát. 9)* A koordinátázott térben az [x, y] koordinátasík legyen egy olyan függ leges sík, ahol az y koordináta a magasságot adja meg. Vegyük azt a γ sima görbét, amelyet a γ(u) = a(u sin u) e 1 + a(1 + cos u) e 2 összefüggés ír le (u [0, 2π]). A γ képe legyen kényszerpálya egy tömegpont számára, amelyre ez esetben csak a nehézségi er és a pálya által kifejtett kényszerer hat. Helyezzük a tömegpontot a γ([0, 2π]) ciklois pályára 0 kezd sebességgel valamely h (0 < h 2a) magasságban. Bizonyítsuk be, hogy a tömegpont által végzett rezg mozgás periódusideje nem függ a h kezd magasság értékét l.

5 matematikatanári szak (2017/18as tanév, 1. félév) 5. feladatsor (Dierenciálgeometriai feladatok síkbeli görbékre.) 1) Vegyük a γ(t) = t e t3 e 2 összefüggéssel leírt γ : R R 2 síkgörbét. Számítsuk ki γ kísér Frenet-bázisát és k el jeles görbületi függvényét (T(t) =?, N(t) =?, k(t) =?). 2) Adva van egy akárhányszor dierenciálható (más szóval C -osztályú) f : I R valós függvény, amely konkáv. Tekintsük a γ(t) = t e 1 + f(t) e 2 kifejezéssel leírt γ : I R 2 síkgörbét, melynek pályája az f grakonja. Mutassuk meg, hogy γ el jeles görbületére fennáll k(t) 0 (t I). Tegyük fel, hogy a t 0 -beli érint párhuzamos az x tengellyel. Fejezzük ki a κ(t 0 ) görbületet az f deriváltjaival. 3) Adva van egy γ : I R 2 síkgörbe, amelynek az a I helyen vett görbülete κ(a). Tekintsük azon g, h : J R függvényeket (J = { t a t I }), ahol g(u) egyenl a γ(a + u) pontnak az a-beli normális egyenest l mért távolságával, továbbá h(u) megegyezik a γ(a + u) pont és az a-beli érint egyenes távolságával. Bizonyítsuk be, hogy fennáll 2 h(u) lim u 0 g(u) 2 = κ(a). (Utalás: Alkalmazzuk a L'Hospital-szabályt.) 4) Vegyük a γ(t) = a ( ln(tg t ) + cos t) e a sin t e 2 összefüggés által leírt γ : (0, π) R 3 sima görbét, ahol a > 0. (A γ pályáját nevezik traktrixnak.) Vegyük a t-beli (t π ) érint egyenes azon szakaszát, amelynek az egyik végpontja 2 γ(t), a másik pedig az érint nek az x tengellyel vett metszéspontja. Igazoljuk, hogy a szakasz hossza nem függ a t megválasztásától. 5) Legyen adott egy γ : [a, b] R 2 reguláris síkgörbe, melynek el jeles görbülete sehol sem t nik el és fennáll k (t) 0 tetsz leges t (a, b) esetén. Tekintsük a σ(t) = γ(t) + 1 N(t) egyenlettel meghatározott σ : [a, b] k(t) R2 görbét, ahol k(t) a γ el jeles görbülete és N(t) a normális egységvektora a t helyen. Ezt a σ görbét a γ 1 evolútájának mondjuk. Igazoljuk, hogy a σ ívhosszára fennáll l(σ) = k(a) 1. k(b) 6) Vegyük a γ : [0, 2π] R 2 görbét, amelynél γ(t) = a cos t e 1 + b sin t e 2 (t [0, 2π]) és a > b > 0. Ennek pályája az x 2 /a 2 + y 2 /b 2 1 = 0 egyenlet ellipszis. Igazoljuk, ( a 2 ) hogy a γ görbe σ evolútájának ívhosszára fennáll l(σ) = 4 b b2. a 7) Adva van egy γ : [a, b] R 2 síkgörbe, amelynek koordináta-függvényei x, y : [a, b] R, vagyis fennáll γ(t) = x(t) e 1 + y(t) e 2. A koordináta-függvényekre teljesül y(t) > 0 és x (t) > 0 (a < t < b). Tekintsük R 2 -ben azt a síkidomot, melyet a görbe pályája, az x tengely és az x = x(a), x = x(b) egyenlet egyenesek határolnak. Igazoljuk, hogy a síkidom területére fennáll A = b y(t) a x (t) dt. 8) Vegyük az r sugarú kör x tengelyen való legördítése során a kör egy kerületi pontja által leírt cikloisnak egy menetét. Konkrétabban, tekintsük a γ(t) = r(t sin t) e 1 + r(1 cos t) e 2 összefüggéssel leírt γ : [0, 2π] R 2 síkgörbét. Számítsuk ki a ciklois pályája és az x tengely által határolt síkidom területét.

6 Gyakorló feladatsor az I. Zárthelyi dolgozathoz 1) A derékszög koordináta-rendszerrel ellátott síkban adva van a 6 x 2 4 x y 3 y x 8 = 0 egyenlettel leírt M közönséges kúpszelet. Vegyük ennek az y + 2 = 0 egyenlet egyenessel a metszéspontjait. Projektív geometriai módszereket alkalmazva határozzuk meg a metszéspontokban az M kúpszelet érint inek az egyenletét, továbbá döntsük el, hogy ellipszis, hiperbola vagy parabola az M kúpszelet. 2) Az euklideszi térben tekintsük a γ(t) = 4 3 t3 e 1 +(t 2 t 4 ) e 2 + (2 4 ) 3 t3 e 3 egyenlettel leírt γ : R R 3 sima görbét. Határozzuk meg a γ [1, 3] görbedarab ívhosszát és igazoljuk, hogy a γ görbe pályája rajta van egy síkon. 3) Az R 3 térben vegyük a γ(t) = (3t t 2 ) e sin(t 1) e t e 3 egyenlettel leírt γ : (0, ) R 3 sima görbét. A t = 1 helyen határozzuk meg a γ görbe Frenetbázisát, a simulósík egyenletét, továbbá a simulókör sugarát és centrumát. 4) A z = 0 egyenlet síkban az x tengely mentén legördítünk egy egységnyi sugarú kört. Tekintsük a kör egyik kerületi pontja által leírt közönséges cikloisnak a γ(t) = (t sin t) e 1 +(1 cos t) e 2 paraméterezését. Igazoljuk, hogy a ciklois bármely érint je áthalad a gördül körnek a legfels pontján (azaz a pillanatnyi érintkezési ponttal átellenes köri ponton). 5) Adva van egy olyan γ : I R 3 reguláris sima görbe, amelynek görbülete sehol sem t nik el (κ(t) > 0, t I). A görbe összes f normális egyenese áthalad az R 3 tér egy rögzített q pontján. Bizonyítsuk be, hogy van olyan gömbfelület, amely tartalmazza a görbe pályáját.

7 matematikatanári szak (2017/18-as tanév, 1. félév) 6. feladatsor (Felületek leírása egyenlettel és kétváltozós vektorérték függvénnyel.) 1) Legyen adott egy f : R 2 R dierenciálható függvény. Vegyük az R 3 térben a G = { (x, y, z) R 3 f(x 2, z) = c, y = 0 } alakzatot, ahol c R rögzített. Forgassuk meg a síkbeli G alakzatot a z koordináta-tengely körül. Igazoljuk, hogy a kapott alakzat megegyezik az M = { (x, y, z) R 3 f(x 2 + y 2, z) = c } ponthalmazzal. 2) Az y = 0 koordinátasíkban tekintsük az x2 a z2 1 = 0 egyenlettel leírt hiperbolát. 2 b2 Forgassuk meg a hiperbolát el bb a z tengely körül, majd pedig az x tengely körül. Adjuk meg az így nyert forgásfelületek (a hiperboloidok) egyenletét. Állítsuk el az els felületet egy dierenciálható r : D R 2 R 3 vektorfüggvény képeként. 3) Vegyük az (x a) 2 + z 2 b 2 = 0 és y = 0 egyenletekkel leírt kört, ahol a > b > 0. Ezen körnek a z koordináta-tengely körüli forgatásával egy tóruszt kapunk, amely egy negyedrend felület. Határozzuk meg a tórusz egyik egyenletét. 4) Adjuk meg a 2x + 3y 4z + 17 = 0 egyenlet síknak egy paraméteres el állítását. 5) Tekintsük a γ, σ : R R 3 paraméterezett görbéket, ahol γ(u) = u e 1 + u 2 /a 2 e 3 és σ(v) = v e 2 v 2 /b 2 e 3 (u, v R) teljesül rögzített a, b pozitív számok mellett. Világos, hogy mindkét görbe pályája parabola. A γ(r) pályához tartozó R 3 -beli vektorokkal toljuk el a σ-nak megfelel parabolát és adjuk meg az így nyert felület (az ún. hiperbolikus paraboloid) paraméteres el állítását és egyenletét. 6) Az el z feladatban szerepl hiperbolikus paraboloidnak adjuk meg egy olyan paraméterezését, amelynél az els és a második paramétervonalak egyaránt egyenesek. (Keressünk egy olyan r : R 2 R 3 paraméteres el állítást a felülethez, ahol a γ 1 (t) = r(t, v) és γ 2 (t) = r(u, t) összefüggésekkel leírt paramétervonalak egyenesek.) 7) Tekintsük az r(u, v) = sin(u 1) e exp(1 v) e (u3 v 3 ) e 3 egyenlettel megadott r : R 2 R 3 vektorfüggvényt és az általa leírt sima elemi felületet. Ezen felület p = (0, 2, 0) pontjában határozzuk meg a felületi normális irányát megadó egységvektort és az érint sík egyenletét. 8) Az I nyílt intervallumon legyen adva egy olyan γ : I R 3 sima leképezés, amely egy egyszer görbét ad az R 3 tér egy S síkjában. Vegyünk egy olyan a vektort, amely nem párhuzamos ezen S síkkal. A D = I R tartományon tekintsük az r(u, v) = γ(u) + v a egyenlettel értelmezett r vektorfüggvényt. Az általa leírt M = r(d) elemi felületet egy általános hengerfelületnek mondjuk. Mutassuk meg, hogy ezen hengerfelület bármely alkotóegyenese mentén az érint sík állandó. 9)* Tekintsük R 3 -ban az x 2 +y 2 +(z a) 2 = a 2 egyenlettel leírt a sugarú gömbfelületet. Amennyiben ebb l elhagyjuk az n = (0, 0, 2a) pontot, akkor az M elemi felülethez jutunk. Az n pontot vetítési középpontnak használva centrálisan vetítsük le M-t a z = 0 egyenlet síkra. Határozzuk meg az M-nek azt az r : R 2 R 3 paraméteres el állítását, amelyet a fent leírt sztereograkus projekcióval nyerünk.

8 matematikatanári szak (2017/18-as tanév, 1. félév) 7. feladatsor (Kompakt felületdarab felszínének meghatározása.) 1) Mutassuk meg, hogy a z 3 x y 2 = 4 egyenlet egy sima felületet ír le az R 3 euklideszi térben. Határozzuk meg a felület p = (1, 2, p 3 ) pontbeli érint síkjának az egyenletét. 2) Az R 3 euklideszi térben vegyük az ln(x 2 + y 2 1) + xz yz = 6 egyenlettel leírt M sima felületet. Határozzuk meg a felület p = (1, 1, p 3 ) pontjában a felületi normális egyenest (illetve annak paraméteres egyenletrendszerét). 3) Vegyük az r(u, v) = u e 1 + v e 2 + (u 2 + v 2 ) e 3 (u, v R) vektorfüggvény által leírt sima elemi felületet, amely egy forgásparaboloid. Adjuk meg az r paraméterezéshez tartozó N : R 2 R 2 normális egységvektormez t. Tegyük fel, hogy a z tengely irányából egy párhuzamos fénynyaláb éri el a felületet. A tér melyik pontjába fókuszálódnak a felületen visszaver d fénysugarak? 4) Tekintsük az R 2 beli D = R (0, ) tartományon értelmezett r : D R 3 vektorfüggvényt, amelyet az r(u, v) = u e 1 + v e 2 + u2 2v e 3 egyenlet ír le. Vegyük az M = r(d) elemi felületet, amely rajta van egy másodrend felületen. Határozzuk meg annak az r(b) kompakt felületdarabnak a felszínét, ahol B = [0, 1] [1, 2]. 5) Tekintsük az R 2 beli D = [ π, π ] [ π, π] zárt tartományon azt az r : D R3 2 2 vektorfüggvényt, amelyre fennáll r(u, v) = a cos u cos v e 1 +a cos u sin v e 2 +a sin u e 3 egy a > 0 számmal. Világos, hogy r(d) egy a sugarú gömbfelület. Vegyünk egy olyan B D téglalapot, amelynél az r(b) kép egy α szög gömbkétszög (0 < α < π). Mutassuk meg, hogy az r(b) gömbkétszög felszíne 2 a 2 α. 6) Adva van a γ(u) = cos u e 1 + sin u e 2 + u e 3 (u R) kifejezéssel leírt γ csavarvonal. Vegyük az r(u, v) = γ(u)+v γ (u) összefüggéssel meghatározott r : R (0, ) R 3 vektorfüggvényt. Az r azon sima elemi felület paraméterezése, amelyet a csavarvonal érint egyeneseib l nyerünk. Határozzuk meg a B = [0, 2π] [1, 3] tartománynak megfelel r(b) kompakt felületdarab felszínét. 7) Vegyük R 3 -ban az y = 0 és (x a) 2 + z 2 b 2 = 0 (a > b > 0) egyenletekkel leírt kört és forgassuk meg a z tengely körül. Határozzuk meg az így nyert körgy r felület (más néven a tórusz) felszínét. 8) Határozzuk meg a z = x y egyenlettel leírt hiperbolikus paraboloid azon darabjának felszínét, amely az x 2 + y 2 4 = 0 egyenlet henger belsejébe esik. (Célszer az x = u cos v, y = u sin v polárkoordinátás paraméterezést alkalmazni.) 9)* Adva van az euklideszi térben két kitér helyzet egyenes t és g, amelyek hajlásszöge nem derékszög. Forgassuk meg a g egyenest t körül. Koordinátageometriai eszközökkel igazoljuk, hogy a kapott forgásfelület egy egyköpeny hiperboloid.

9 matematikatanári szak (2017/18-as tanév, 1. félév) 8. feladatsor (A sima felületek görbületi jellemzése.) Legyen adva R 3 -ban egy M = r(d) sima elemi felület az r paraméterezéssel. Egy p = r(u 0, v 0 ) pontban a w = w 1 1 r(u 0, v 0 )+w 2 2 r(u 0, v 0 ) érint irányhoz tartozó normálgörbületet a k p (w) = 1 ( 2 2 w 2 i=1 j=1 b ) ij(u 0, v 0 ) w i w j összefüggés adja meg. Az alapmennyiségekb l képezzük a G(u 0, v 0 ) és B(u 0, v 0 ) 2 2es mátrixokat. Az alapformák által meghatározott A p : T p M T p M Weingarten-leképezés mátrixa az 1 r(u 0, v 0 ), 2 r(u 0, v 0 ) bázisra nézve a G(u 0, v 0 ) 1 B(u 0, v 0 ) szorzat. 1) Tekintsük az r(u, v) = exp(2u) e 1 +exp( 2v) e 2 +(2u+v 3) e 3 egyenlettel megadott r : R 2 R 3 vektorfüggvényt és az általa leírt M = r(r 2 ) sima elemi felületet. Ezen felület p = (1, 1, 3) pontjában határozzuk meg a w = e 1 + 2e 2 érint irányhoz tartozó normálgörbületet. 2) Vegyük azt a sima felületet, melyet az r(u, v) = (u+v) e 1 +uv e (u3 2v 3 ) e 3 kifejezés szerinti vektorfüggvény ír le a D = { (u, v) R 2 u > 0, v < 0 } tartományon. A felület p = (0, 1, 1) pontjában határozzuk meg a w = 2e 2 3e 3 érint irányhoz tartozó normálgörbületet. 3) Legyen adott a γ(u) = ϱ(u) e 1 + ζ(u) e 3 egyenlettel leírt γ : I R 3 egyszer síkgörbe, ahol bármely u I-re igaz ϱ(u) > 0. A görbe z tengely körüli forgatásával nyert felületet az r(u, v) = ϱ(u) (cos v e 1 + sin v e 2 ) + ζ(u) e 3 kifejezéssel nyert r vektorfüggvény írja le ( π v π). Igazoljuk, hogy a forgásfelület érint terein a 1 r(u, v), 2 r(u, v) parciális deriváltak adják a normálgörbületi f irányokat. 4) Vegyük a γ(u) = u e 1 + ch u e 2 egyenlettel leírt γ : R R 3 egyszer síkgörbét. Forgassuk meg a γ görbe pályáját az x tengely körül. Az így nyert forgásfelületet paraméterezzük az r(u, v) = u e 1 + ch u (cos v e 2 + sin v e 3 ) összefüggés szerinti r vektorfüggvénnyel. Igazoljuk, hogy a fenti forgásfelület egy minimálfelület, és határozzuk meg a szorzatgörbületi függvényét. 5) Tekintsük a γ(u) = a ( ln (tg u 2 ) + cos u) e 1 + a sin u e 2 összefüggés által leírt γ : (0, π) R 3 traktrixot. Ezen görbének az x tengely körüli forgatásával nyert forgásfelületet nevezik pszeudoszférának. Bizonyítsuk be, hogy a pszeudoszféra mentén a Gauss-görbület állandó (konkrétan fennáll K = 1/a 2 ). 6) Legyen adva egy olyan γ : I R 3 egyszer sima görbe, melynek pályája egy S síkban van. Vegyünk egy c (c / S) pontot a térben. A D = I (0, ) tartományon tekintsük az r(u, v) = c + v (γ(u) c) összefüggéssel értelmezett r vektorfüggvényt. Az általa leírt M elemi felületet egy általános kúpfelületnek nevezzük. Igazoljuk, hogy a kúpfelület szorzatgörbülete elt nik, azaz fennáll K = 0. 7)* Az R 3 euklideszi térben legyen adott egy olyan M sima felület, amely összefügg és kompakt (azaz korlátos és zárt). A kompaktság miatt M nem elemi felület. Igazoljuk, hogy az M-nek van olyan felületdarabja, amelynek az összes pontja elliptikus (vagyis a pontokban vett szorzatgörbület pozitív).

10 matematikatanári szak (2017/18-as tanév, 1. félév) 9. feladatsor (Sima felület geodetikus görbéi.) Legyen adva R 3 -ban egy M = r(d) sima elemi felület az r : D R 3 paraméterezéssel. Vegyünk a paramétertartományban egy σ : I D R 2 reguláris görbét. A γ = r σ felületi görbét pregeodetikusnak (más szóval stacionáriusnak) mondjuk, ha tetsz leges t I esetén a γ (t), γ (t) és N(σ(t)) vektorok lineárisan összefügg ek. Amennyiben a γ (t) és N(σ(t)) vektorok lineárisan összefügg ek bármely t-re, akkor a γ = r σ görbét az M = r(d) felület geodetikus görbéjének nevezzük. Ha a γ = r σ felületi görbe pregeodetikus (és az I intervallum nyílt), akkor bármely a I értékhez megadhatóak olyan b < a és c > a számok, hogy a γ [b, a] és γ [a, c] görbeszegmensek a legrövidebb felületi görbéket adják a végpontjaik között. 1) Legyen adva az M = r(d) sima felületen egy γ = r σ reguláris felületi görbe. Mutassuk meg, hogy amennyiben γ egy geodetikus, akkor a γ sebessége konstans. 2) Legyen a γ = r σ reguláris felületi görbe egy pregeodetikus az M = r(d) sima felületen. Tekintsük γ-nak egy ívhossz szerinti γ = γ ϕ átparaméterezését. Igazoljuk, hogy az így nyert γ felületi görbe geodetikus. 3) Jelölje S a 0 centrumú és ρ sugarú gömbfelületet az R 3 térben. Vegyünk egy olyan M = r(d) sima elemi felületet, amelyet tartalmaz az S szféra. Bizonyítsuk be, hogy egy γ = r σ reguláris felületi görbe pregeodetikus akkor és csak akkor, ha pályája rajta van az S szféra egyik f körén. 4) Tekitsük a 8/3) feladatban szerepl r vektorfüggvényt, melyet az r(u, v) = ϱ(u) (cos v e 1 + sin v e 2 ) + ζ(u) e 3 kifejezéssel értelmeztünk, továbbá a leírt M = r(d) forgásfelületet. Bizonyítsuk be, hogy az r paraméterezés els paramétervonalai (vagyis a forgásfelület meridián görbéi) pregeodetikus görbék. 5) A koordinátázott térben tekintsük azt a forgáskúpot, amelynek csúcsa a C(3, 0, 2) pont, tengelye a C ponton átmen v(1, 2, 2) irányvektorú t egyenes és félnyílásszöge ϕ = 30. Írjuk le ezen forgáskúpot egy másodfokú egyenlettel. (Utalás: Egy P (x, y, z) pont akkor van rajta a felületen, ha a v és CP vektorok hajlásszöge 30.) 6) Vegyük az el z feladatban szerepl t egyenest. Tekintsük a tér azon pontjait, amelyek a t egyenest l a = 2 távolságra vannak. Ezek egy t tengely körhengert alkotnak. Adjuk meg a körhenger másodfokú egyenletét. (Utalás: Egy P pontnak a tt l mért távolsága kapcsolatban van a v és CP vektorokkal kifeszített parallelogrammával.) 7) Tekintsük a 6/8) feladatban szerepl általános hengerfelületet, melyet az r(u, v) = µ(u) + v a kifejezés ír le. (Ez esetben µ : I R 3 a síkbeli vezérgörbe.) Mutassuk meg, hogy a hengerfelület Gauss-görbületére fennáll K = 0. Igazoljuk, hogy egy felületi görbe pontosan akkor pregeodetikus, ha konstans szögben metszi az alkotókat. 8)* Vegyünk az R 3 euklideszi térben egy p = 1 paraméter parabolát és forgassuk meg a vezéregyenese körül. Bizonyítsuk be, hogy az így nyert forgásfelület pontjaiban a két f görbület hányadosa állandó (vagyis k 1 /k 2 értéke konstans).

2) A koordinátázott síkban adva van egy E ellipszis, melyet az x2

2) A koordinátázott síkban adva van egy E ellipszis, melyet az x2 1. feladatsor (Kúpszeletekre vonatkozó feladatok) Ha egy feladatban síkbeli koordinátákat alkalmazunk, akkor azok egy derékszög koordinátarendszerre vonatkoznak, melynek kezd pontja O és ortonormált alapvektorai

Részletesebben

Dierenciálgeometria feladatsor

Dierenciálgeometria feladatsor Dierenciálgeometria feladatsor 1. Görbék paraméterezése 1. Határozzuk meg az alábbi ponthalmazok egy paraméteres el állítását: a a, b középpontú, r sugarú kör a síkban; b y = mx + b egyenlettel leírt egyenes

Részletesebben

4. Felületek Forgásfelületek. Felületek 1. Legyen adott egy paramétersíkbeli T tartomány. A paramétersíkot az u és v koordinátatengelyekkel

4. Felületek Forgásfelületek. Felületek 1. Legyen adott egy paramétersíkbeli T tartomány. A paramétersíkot az u és v koordinátatengelyekkel Felületek 1 4. Felületek Legyen adott egy paramétersíkbeli T tartomány. A paramétersíkot az u és v koordinátatengelyekkel adjuk meg. Ekkor egy F felületet az (u, v) r(u, v), (u, v) T kétváltozós vektor-vektor

Részletesebben

Feladatsor A differenciálgeometria alapja c. kurzus gyakorlatához

Feladatsor A differenciálgeometria alapja c. kurzus gyakorlatához Feladatsor A differenciálgeometria alapja c. kurzus gyakorlatához Dr. Nagy Gábor, Geometria Tanszék 2010. szeptember 16. Görbék paraméterezése 1. feladat. (A) Bizonyítsuk be a vektoriális szorzatra vonatkozó

Részletesebben

Felületek differenciálgeometriai vizsgálata

Felületek differenciálgeometriai vizsgálata Felületek differenciálgeometriai vizsgálata Felületek differenciálgeometriai értelemben Felület: Olyan alakzat, amely előállítható az (u,v) sík egy összefüggő tartományán értelmezett r(u,v) kétparaméteres

Részletesebben

Lengyelné Dr. Szilágyi Szilvia április 7.

Lengyelné Dr. Szilágyi Szilvia április 7. ME, Anaĺızis Tanszék 2010. április 7. , alapfogalmak 2.1. Definíció A H 1, H 2,..., H n R (ahol n 2 egész szám) nemüres valós számhalmazok H 1 H 2... H n Descartes-szorzatán a következő halmazt értjük:

Részletesebben

ANALÍZIS II. Példatár

ANALÍZIS II. Példatár ANALÍZIS II. Példatár Többszörös integrálok 3. április 8. . fejezet Feladatok 3 4.. Kett s integrálok Számítsa ki az alábbi integrálokat:...3. π 4 sinx.. (x + y) dx dy (x + y) dy dx.4. 5 3 y (5x y y 3

Részletesebben

Matematika III előadás

Matematika III előadás Matematika III. - 2. előadás Vinczéné Varga Adrienn Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Műszaki Alaptárgyi Tanszék Előadáskövető fóliák Vinczéné Varga Adrienn (DE-MK) Matematika III. 2016/2017/I 1 / 30 Egy

Részletesebben

sin x = cos x =? sin x = dx =? dx = cos x =? g) Adja meg a helyettesítéses integrálás szabályát határozott integrálokra vonatkozóan!

sin x = cos x =? sin x = dx =? dx = cos x =? g) Adja meg a helyettesítéses integrálás szabályát határozott integrálokra vonatkozóan! Matematika előadás elméleti kérdéseinél kérdezhető képletek Analízis II Határozatlan integrálszámítás g) t = tg x 2 helyettesítés esetén mivel egyenlő sin x = cos x =? g) t = tg x 2 helyettesítés esetén

Részletesebben

Riemanngeometria 1 c. gyakorlat A Riemann-terekkel kapcsolatos fogalmak, jelölések

Riemanngeometria 1 c. gyakorlat A Riemann-terekkel kapcsolatos fogalmak, jelölések A Riemann-terekkel kapcsolatos fogalmak, jelölések Az R m euklideszi tér természetes bázisának az e 1 = (1, 0,..., 0),..., e m = (0,..., 0, 1) vektorokból álló bázist mondjuk. Legyen M egy összefügg nyílt

Részletesebben

Analitikus geometria c. gyakorlat (2018/19-es tanév, 1. félév) 1. feladatsor (Síkbeli koordinátageometria vektorok alkalmazása nélkül)

Analitikus geometria c. gyakorlat (2018/19-es tanév, 1. félév) 1. feladatsor (Síkbeli koordinátageometria vektorok alkalmazása nélkül) 1. feladatsor (Síkbeli koordinátageometria vektorok alkalmazása nélkül) A tér egy σ síkjában vegyünk két egymásra mer leges egyenest, melyeket jelöljön x és y, a metszéspontjukat pedig jelölje O. A két

Részletesebben

Analitikus térgeometria

Analitikus térgeometria 5. fejezet Analitikus térgeometria Kezd és végpontjuk koordinátáival adott vektorok D 5.1 A koordináta-rendszer O kezd pontjából a P pontba mutató OP kötött vektort a P pont helyvektorának nevezzük. T

Részletesebben

Analitikus geometria c. gyakorlat

Analitikus geometria c. gyakorlat matematikatanári szak (2016/2017-es tanév, 1. félév) 1. feladatsor (M veletek vektorokkal) 1) Az a vektor hossza kétszerese a b vektor hosszának. Mekkora a két vektor szöge, ha az a b vektor mer leges

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 19 XIX A HATÁROZOTT INTEGRÁL ALkALmAZÁSAI 1 TERÜLET ÉS ÍVHOSSZ SZÁmÍTÁSA Területszámítás Ha f az [a,b] intervallumon nemnegatív, folytonos függvény, akkor az görbe, az x tengely,

Részletesebben

Matematika II. 1 sin xdx =, 1 cos xdx =, 1 + x 2 dx =

Matematika II. 1 sin xdx =, 1 cos xdx =, 1 + x 2 dx = Matematika előadás elméleti kérdéseinél kérdezhető képletek Matematika II Határozatlan Integrálszámítás d) Adja meg az alábbi alapintegrálokat! x n 1 dx =, sin 2 x dx = d) Adja meg az alábbi alapintegrálokat!

Részletesebben

Bevezetés az elméleti zikába

Bevezetés az elméleti zikába Bevezetés az elméleti zikába egyetemi jegyzet Kúpszeletek Lázár Zsolt, Lázár József Babe³Bolyai Tudományegyetem Fizika Kar 2011 TARTALOMJEGYZÉK 6 TARTALOMJEGYZÉK Azokat a görbéket, amelyeknek egyenlete

Részletesebben

Koordináta-geometria feladatok (emelt szint)

Koordináta-geometria feladatok (emelt szint) Koordináta-geometria feladatok (emelt szint) 1. (ESZÉV Minta (2) 2004.05/7) Egy ABC háromszögben CAB = 30, az ACB = 45. A háromszög két csúcsának koordinátái: A(2; 2) és C(4; 2). Határozza meg a harmadik

Részletesebben

A bolygók mozgására vonatkozó Kepler-törvények igazolása

A bolygók mozgására vonatkozó Kepler-törvények igazolása A bolygók mozgására vonatkozó Kepler-törvények igazolása Geometriai alapok. A kúpszeletek polárkoordinátás egyenlete A síkbeli másodrend görbék közül az ellipszist, a hiperbolát és a parabolát mondjuk

Részletesebben

Matematika II képletek. 1 sin xdx =, cos 2 x dx = sh 2 x dx = 1 + x 2 dx = 1 x. cos xdx =,

Matematika II képletek. 1 sin xdx =, cos 2 x dx = sh 2 x dx = 1 + x 2 dx = 1 x. cos xdx =, Matematika II előadás elméleti kérdéseinél kérdezhető képletek Matematika II képletek Határozatlan Integrálszámítás x n dx =, sin 2 x dx = sin xdx =, ch 2 x dx = sin xdx =, sh 2 x dx = cos xdx =, + x 2

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II. KOVÁCS BÉLA MATEmATIkA II 6 VI TÉRGÖRbÉk 1 Alapvető ÖSSZEFÜGGÉSEk A térgörbe (1) alakú egyenletével írható le Ez a vektoregyenlet egyenértékű az (2) skaláris egyenletrendszerrel A térgörbe három nevezetes

Részletesebben

9. előadás. Térbeli koordinátageometria

9. előadás. Térbeli koordinátageometria 9. előadás Térbeli koordinátageometria Koordinátageometria a térben Descartes-féle koordinátarendszerben dolgozunk. A legegyszerűbb alakzatokat fogjuk vizsgálni. Az ezeket leíró egyenletek első-, vagy

Részletesebben

Analízis III. gyakorlat október

Analízis III. gyakorlat október Vektoranalízis Analízis III. gyakorlat 216. október Gyakorló feladatok és korábbi zh feladatok V1. Igazolja az alábbi "szorzat deriválási" szabályt: div(ff) = F, f + f div(f). V2. Legyen f : IR 3 IR kétszer

Részletesebben

Számítógépes geometria (mester kurzus) III

Számítógépes geometria (mester kurzus) III 2010 sz, Debreceni Egyetem Felületek A felület megadása implicit: F : R 3 R, F (x, y, z) = 0 Euler-Monge: f : [a, b] [c, d] R, z = f (x, y) paraméteres: r : [a, b] [c, d] R 3 trianguláris háló direkt megadása

Részletesebben

Matematika I. Vektorok, egyenesek, síkok

Matematika I. Vektorok, egyenesek, síkok Matematika előadás elméleti kérdéseinél kérdezhető képletek Matematika I Vektorok, egyenesek, síkok a) Hogyan számítjuk ki az a = (a 1, a 2, a 3 ) és b = (b 1, b 2, b 3 ) vektorok szögét? a) Hogyan számítjuk

Részletesebben

IV. INTEGRÁLSZÁMÍTÁS Feladatok november

IV. INTEGRÁLSZÁMÍTÁS Feladatok november IV. INTEGRÁLSZÁMÍTÁS Feladatok 9. november Határozatlan integrálás Elemi függvények integrálja 4.5. 4.6. 3 4.7. ( ) 4.8. ( ) 4.9. + 4 4.. ( + )( + ) 4.4. + ( + ) 4.5. 4.6. 6 5 + 5 ln + 4.8. cos cos sin

Részletesebben

Koordinátageometriai gyakorló feladatok I ( vektorok )

Koordinátageometriai gyakorló feladatok I ( vektorok ) Koordinátageometriai gyakorló feladatok I ( vektorok./ Határozd meg az AB szakasznak azt a pontját, amely a szakaszt : ha A ( ; és a B ( ; 8!./ Adott az A ( 3 ; 5 és a ( ; 6 B pont. Számítsd ki az AB vektor

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 16 XVI A DIFFERENCIÁLSZÁmÍTÁS ALkALmAZÁSAI 1 Érintő ÉS NORmÁLIS EGYENES, L HOSPITAL-SZAbÁLY Az görbe abszcisszájú pontjához tartozó érintőjének egyenlete (1), normálisának egyenlete

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 14 XIV NEVEZETES GÖRbÉk 1 AZ EGYEnES EGYEnLETE A és pontokon átmenő egyenes egyenlete: (1), Az hányados neve iránytényező (iránytangens, meredekség) A ponton átmenő, m iránytangensű

Részletesebben

VIK A3 Matematika, Gyakorlati anyag 2.

VIK A3 Matematika, Gyakorlati anyag 2. VIK A3 Matematika, Gyakorlati anyag 2. 208. november Sorok. Konvergensek-e az alábbi sorok? Ha igen, adjuk meg a határértéküket! n(n+3) n(n+)(n+2) 9n 2 3n 2 ( n + 2 2 n + + n) 2n+ n 2 (n+) 2 (f) ( 3) k+2

Részletesebben

Matematika III előadás

Matematika III előadás Matematika III. - 2. előadás Vinczéné Varga Adrienn Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Műszaki Alaptárgyi Tanszék Előadáskövető fóliák Vinczéné Varga Adrienn (DE-MK) Matematika III. 2016/2017/I 1 / 23 paramétervonalak,

Részletesebben

(a b)(c d)(e f) = (a b)[(c d) (e f)] = = (a b)[e(cdf) f(cde)] = (abe)(cdf) (abf)(cde)

(a b)(c d)(e f) = (a b)[(c d) (e f)] = = (a b)[e(cdf) f(cde)] = (abe)(cdf) (abf)(cde) 2. házi feladat 1.feladat a b)c d)e f) = a b)[c d) e f)] = = a b)[ecdf) fcde)] = abe)cdf) abf)cde) 2.feladat a) Legyen a két adott pontunk helyzete A = 0, 0), B = 1, 0), továbbá legyen a távolságok aránya

Részletesebben

A bifiláris felfüggesztésű rúd mozgásáról

A bifiláris felfüggesztésű rúd mozgásáról 1 A bifiláris felfüggesztésű rúd mozgásáról A végein fonállal felfüggesztett egyenes rúd részleges erőtani vizsgálatát mutattuk be egy korábbi dolgozatunkban, melynek címe: Forgatónyomaték mérése - I.

Részletesebben

Feladatok a Gazdasági matematika II. tárgy gyakorlataihoz

Feladatok a Gazdasági matematika II. tárgy gyakorlataihoz Debreceni Egyetem Közgazdaságtudományi Kar Feladatok a Gazdasági matematika II tárgy gyakorlataihoz a megoldásra ajánlott feladatokat jelöli e feladatokat a félév végére megoldottnak tekintjük a nehezebb

Részletesebben

Matematikai analízis II.

Matematikai analízis II. Matematikai analízis II. Feladatgyűjtemény GEMAN6-B Gazdaságinformatikus, Programtervező informatikus és Mérnökinformatikus hallgatók részére Lengyelné Dr. Szilágyi Szilvia 6 . feladatlap Implicit függvények

Részletesebben

10. Differenciálszámítás

10. Differenciálszámítás 0. Differenciálszámítás 0. Vázolja a következő függvények, és határozza meg az értelmezési tartomány azon pontjait, ahol nem differenciálhatóak: a, f() = - b, f()= sin c, f() = sin d, f () = + e, f() =

Részletesebben

I. feladatsor. 9x x x 2 6x x 9x. 12x 9x2 3. 9x 2 + x. x(x + 3) 50 (d) f(x) = 8x + 4 x(x 2 25)

I. feladatsor. 9x x x 2 6x x 9x. 12x 9x2 3. 9x 2 + x. x(x + 3) 50 (d) f(x) = 8x + 4 x(x 2 25) I. feladatsor () Határozza meg az alábbi függvények határozatlan integrálját: (a) f(x) = (b) f(x) = x + 4 9x + (c) f(x) = (d) f(x) = 6x + 5 5x + f(x) = (f) f(x) = x + x + 5 x 6x + (g) f(x) = (h) f(x) =

Részletesebben

Koordinátarendszerek

Koordinátarendszerek Koordinátarendszerek KO 1 Koordinátarendszerek Ponthalmazok előállításai Koordinátarendszerek KO Két gyakran alkalmazott síkbeli koordinátarendszer Derékszögű (Descartes féle) koordinátarendszer Síkbeli

Részletesebben

Függvényhatárérték és folytonosság

Függvényhatárérték és folytonosság 8. fejezet Függvényhatárérték és folytonosság Valós függvények és szemléltetésük D 8. n-változós valós függvényen (n N + ) olyan f függvényt értünk amelynek értelmezési tartománya (Dom f ) az R n halmaznak

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. Írd fel a K (0; 2) középpontú 7 sugarú kör egyenletét! A keresett kör egyenletét felírhatjuk a képletbe való behelyettesítéssel: x 2 + (y + 2) 2 = 49. 2. Írd fel annak a körnek az egyenletét,

Részletesebben

5 1 6 (2x3 + 4) 7. 4 ( ctg(4x + 2)) + c = 3 4 ctg(4x + 2) + c ] 12 (2x6 + 9) 20 ln(5x4 + 17) + c ch(8x) 20 ln 5x c = 11

5 1 6 (2x3 + 4) 7. 4 ( ctg(4x + 2)) + c = 3 4 ctg(4x + 2) + c ] 12 (2x6 + 9) 20 ln(5x4 + 17) + c ch(8x) 20 ln 5x c = 11 Bodó Beáta ISMÉTLÉS. ch(6 d.. 4.. 6. 7. 8. 9..... 4.. e (8 d ch (9 + 7 d ( + 4 6 d 7 8 + d sin (4 + d cos sin d 7 ( 6 + 9 4 d INTEGRÁLSZÁMÍTÁS 7 6 sh(6 + c 8 e(8 + c 9 th(9 + 7 + c 6 ( + 4 7 + c = 7 4

Részletesebben

Síkgörbék. 1. Készítsünk elfogadható ábrát a G: t frac(1/t) leképezés gráfjáról. (frac a törtrész függvény, ez a Maple függvénynév is.

Síkgörbék. 1. Készítsünk elfogadható ábrát a G: t frac(1/t) leképezés gráfjáról. (frac a törtrész függvény, ez a Maple függvénynév is. Síkgörbék 1. Készítsünk elfogadható ábrát a G: t frac(1/t) leképezés gráfjáról. (frac a törtrész függvény, ez a Maple függvénynév is.) 2. (n szirmú virág.) Legyen r(t) = sin(nt), (0 t 2π). Ábrázoljuk polár

Részletesebben

Elemi matematika 3 c. gyakorlat

Elemi matematika 3 c. gyakorlat 1. feladatsor (Szintetikus síkgeometriai feladatok.) 1) Adva van egy sokszög, amelynek hatszor annyi átlója van, mint oldala. Határozzuk meg a sokszög oldalszámát. ) Igazoljuk, hogy egy háromszög súlyvonalainak

Részletesebben

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Polárkoordinátás és paraméteres megadású görbék. oktatási segédanyag

Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR. Polárkoordinátás és paraméteres megadású görbék. oktatási segédanyag Miskolci Egyetem GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR Polárkoordinátás és paraméteres megadású görbék oktatási segédanyag Összeállította: Lengyelné Dr. Szilágyi Szilvia Miskolc, 01. Köszönetnyilvánítás Az

Részletesebben

Analitikus térgeometria

Analitikus térgeometria Analitikus térgeometria Wettl Ferenc el adása alapján 2015.09.21. Wettl Ferenc el adása alapján Analitikus térgeometria 2015.09.21. 1 / 23 Tartalom 1 Egyenes és sík egyenlete Egyenes Sík 2 Alakzatok közös

Részletesebben

8. előadás. Kúpszeletek

8. előadás. Kúpszeletek 8. előadás Kúpszeletek Kör A k kört egyértelműen meghatározza C(a,b) középpontja és r sugara. A P pont pontosan akkor van k-n, ha CP=r. Vektoregyenlet: p-c = r. Koordinátás egyenlet: (X-a)2 + (Y-b)2 =

Részletesebben

VIK A2 Matematika - BOSCH, Hatvan, 3. Gyakorlati anyag. Mátrix rangja

VIK A2 Matematika - BOSCH, Hatvan, 3. Gyakorlati anyag. Mátrix rangja VIK A2 Matematika - BOSCH, Hatvan, 3. Gyakorlati anyag 2019. március 21. Mátrix rangja 1. Számítsuk ki az alábbi mátrixok rangját! (d) 1 1 2 2 4 5 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 1 1 0 1 1 2 1 0 1 1 1 1 2 3 1 3

Részletesebben

1 2. Az anyagi pont kinematikája

1 2. Az anyagi pont kinematikája 1. Az anyagi pont kinematikája 1. Ha egy P anyagi pont egyenes vonalú mozgását az x = 1t +t) egyenlet írja le x a megtett út hossza m-ben), határozzuk meg a pont sebességét és gyorsulását az indulás utáni

Részletesebben

A képzetes számok az isteni szellem e gyönyörű és csodálatos hordozói már majdnem a lét és nemlét megtestesítői. (Carl Friedrich Gauss)

A képzetes számok az isteni szellem e gyönyörű és csodálatos hordozói már majdnem a lét és nemlét megtestesítői. (Carl Friedrich Gauss) Gyakorló feladatok (Ép. matek). Komple számok: A képzetes számok az isteni szellem e gyönyörű és csodálatos hordozói már majdnem a lét és nemlét megtestesítői. (Carl Friedrich Gauss) ) Számítsa ki a következő

Részletesebben

Differenciálgeometria feladatok

Differenciálgeometria feladatok Differenciálgeometri feldtok 1. sorozt 1. Egy sugrú kör csúszás nélkül gördül egy egyenes mentén. A kör egy rögzített kerületi pontj áltl leírt pályát cikloisnk nevezzük. () Írjuk fel ciklois egy c: R

Részletesebben

Geometriai alapok Felületek

Geometriai alapok Felületek Geometriai alapok Felületek Geometriai alapok Felületek matematikai definíciója A háromdimenziós tér egy altere Függvénnyel rögzítjük a pontok helyét Parabolavezérgörbéjű donga 4 f z x + a C Elliptikus

Részletesebben

25 i, = i, z 1. (x y) + 2i xy 6.1

25 i, = i, z 1. (x y) + 2i xy 6.1 6 Komplex számok megoldások Lásd ábra z = + i, z = + i, z = i, z = i z = 7i, z = + 5i, z = 5i, z = i, z 5 = 9, z 6 = 0 Teljes indukcióval 5 Teljes indukcióval 6 Az el z feladatból következik z = z = =

Részletesebben

Lin.Alg.Zh.1 feladatok

Lin.Alg.Zh.1 feladatok Lin.Alg.Zh. feladatok 0.. d vektorok Adott három vektor ā (0 b ( c (0 az R Euklideszi vektortérben egy ortonormált bázisban.. Mennyi az ā b skalárszorzat? ā b 0 + + 8. Mennyi az n ā b vektoriális szorzat?

Részletesebben

Az f ( xy, ) függvény y változó szerinti primitív függvénye G( x, f xydy= Gxy + C. Kétváltozós függvény integrálszámítása. Primitívfüggvény.

Az f ( xy, ) függvény y változó szerinti primitív függvénye G( x, f xydy= Gxy + C. Kétváltozós függvény integrálszámítása. Primitívfüggvény. Tartalomjegyzék Kétváltozós függvény integrálszámítása... Primitívfüggvény... Kettősintegrál... A kettősintegrál téglalap tartományon... A kettősintegrál létezésének szükséges feltétele... 3 Illusztráció...

Részletesebben

1. Folytonosság. 1. (A) Igaz-e, hogy ha D(f) = R, f folytonos és periodikus, akkor f korlátos és van maximuma és minimuma?

1. Folytonosság. 1. (A) Igaz-e, hogy ha D(f) = R, f folytonos és periodikus, akkor f korlátos és van maximuma és minimuma? . Folytonosság. (A) Igaz-e, hogy ha D(f) = R, f folytonos és periodikus, akkor f korlátos és van maimuma és minimuma?. (A) Tudunk példát adni olyan függvényekre, melyek megegyeznek inverzükkel? Ha igen,

Részletesebben

Koordinátageometria. , azaz ( ) a B halmazt pontosan azok a pontok alkotják, amelynek koordinátáira:

Koordinátageometria. , azaz ( ) a B halmazt pontosan azok a pontok alkotják, amelynek koordinátáira: 005-0XX Emelt szint Koordinátageometria 1) a) Egy derékszögű háromszög egyik oldalegyenese valamelyik koordinátatengely, egy másik oldalegyenesének egyenlete x + y = 10, egyik csúcsa az origó. Hány ilyen

Részletesebben

Dierenciálhányados, derivált

Dierenciálhányados, derivált 9. fejezet Dierenciálhányados, derivált A dierenciálhányados deníciója D 9.1 Az egyváltozós valós f függvény x0 pontbeli dierenciálhányadosának nevezzük a lim f(x0 + h) f(x0) h 0 h határértéket, ha ez

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA II. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA II 7 VII VEkTORANALÍZIS 1 ELmÉLETI ALAPOk Az u függvényt skalár-vektor függvénynek nevezzük, ha értelmezési tartománya a háromdimenziós tér vektorainak halmaza, a függvényértékek

Részletesebben

3. tétel Térelemek távolsága és szöge. Nevezetes ponthalmazok a síkon és a térben.

3. tétel Térelemek távolsága és szöge. Nevezetes ponthalmazok a síkon és a térben. 3. tétel Térelemek távolsága és szöge. Nevezetes ponthalmazok a síkon és a térben. TÁVOLSÁG Általános definíció: két alakzat távolsága a két alakzat pontjai között húzható legrövidebb szakasz hosszaa távolság

Részletesebben

Serret-Frenet képletek

Serret-Frenet képletek Serret-Frenet képletek Vizsgáljuk meg az e n normális- és e b binormális egységvektorok változását. e n = αe t + βe n + γe b, e t e n e n = 1 e n e n = 0 β = 0 e n e t = e n e t illetve a α = 1/R. Ugyanakkor

Részletesebben

Határozott integrál és alkalmazásai

Határozott integrál és alkalmazásai Határozott integrál és alkalmazásai 5. május 5.. Alapfeladatok. Feladat: + d = Megoldás: Egy határozott integrál kiszámolása a feladat. Ilyenkor a Newton-Leibniz-tételt használhatjuk, mely azt mondja ki,

Részletesebben

2014/2015. tavaszi félév

2014/2015. tavaszi félév Hajder L. és Valasek G. hajder.levente@sztaki.mta.hu Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar 2014/2015. tavaszi félév Tartalom Geometria modellezés 1 Geometria modellezés 2 Geometria modellezés

Részletesebben

Koordináta-geometria feladatok (középszint)

Koordináta-geometria feladatok (középszint) Koordináta-geometria feladatok (középszint) 1. (KSZÉV Minta (1) 2004.05/I/4) Adott az A(2; 5) és B(1; 3) pont. Adja meg az AB szakasz felezőpontjának koordinátáit! 2. (KSZÉV Minta (2) 2004.05/I/7) Egy

Részletesebben

Koordináta geometria III.

Koordináta geometria III. Koordináta geometria III. TÉTEL: A P (x; y) pont akkor és csak akkor illeszkedik a K (u; v) középpontú r sugarú körre (körvonalra), ha (x u) 2 + (y v) 2 = r 2. Ez az összefüggés a K (u; v) középpontú r

Részletesebben

Írja át a következő komplex számokat trigonometrikus alakba: 1+i, 2i, -1-i, -2, 3 Végezze el a műveletet: = 2. gyakorlat Sajátérték - sajátvektor 13 6

Írja át a következő komplex számokat trigonometrikus alakba: 1+i, 2i, -1-i, -2, 3 Végezze el a műveletet: = 2. gyakorlat Sajátérték - sajátvektor 13 6 Építész Kar Gakorló feladatok gakorlat Számítsa ki az alábbi komple számok összegét, különbségét, szorzatát, hánadosát: a/ z = i z = i b/ z = i z = - 7i c/ z = i z = i d/ z = i z = i e/ z = i z = i Írja

Részletesebben

0-49 pont: elégtelen, pont: elégséges, pont: közepes, pont: jó, pont: jeles

0-49 pont: elégtelen, pont: elégséges, pont: közepes, pont: jó, pont: jeles Matematika szigorlat, Mérnök informatikus szak I. 2013. jan. 10. Név: Neptun kód: Idő: 180 perc Elm.: 1. f. 2. f. 3. f. 4. f. 5. f. Fel. össz.: Össz.: Oszt.: Az elérhető pontszám 40 (elmélet) + 60 (feladatok)

Részletesebben

20. tétel A kör és a parabola a koordinátasíkon, egyenessel való kölcsönös helyzetük. Másodfokú egyenlőtlenségek.

20. tétel A kör és a parabola a koordinátasíkon, egyenessel való kölcsönös helyzetük. Másodfokú egyenlőtlenségek. . tétel A kör és a parabola a koordinátasíkon, egyenessel való kölcsönös helyzetük. Másodfokú egyenlőtlenségek. Először megadom a síkbeli definíciójukat, mert ez alapján vezetjük le az egyenletüket. Alakzat

Részletesebben

(x + 1) sh x) (x 2 4) = cos(x 2 ) 2x, e cos x = e

(x + 1) sh x) (x 2 4) = cos(x 2 ) 2x, e cos x = e Az. gyakorlat HF-inak megoldása. Deriváljuk az alábbi függvényeket. sin x cos x = cos x sin x, x ln x = x / ln x + x x x, x x = x / = x/ = = e x cos x+e x sin x e x cos x cos x, x sin x ln x = + x x, x

Részletesebben

Kinematika szeptember Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek

Kinematika szeptember Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek Kinematika 2014. szeptember 28. 1. Vonatkoztatási rendszerek, koordinátarendszerek 1.1. Vonatkoztatási rendszerek A test mozgásának leírása kezdetén ki kell választani azt a viszonyítási rendszert, amelyből

Részletesebben

2) Írja fel az alábbi lineáris függvény grafikonjának egyenletét! (3pont)

2) Írja fel az alábbi lineáris függvény grafikonjának egyenletét! (3pont) (11/1) Függvények 1 1) Ábrázolja az f()= -4 függvényt a [ ;10 ] intervallumon! (pont) ) Írja fel az alábbi lineáris függvény grafikonjának egyenletét! (3pont) 3) Ábrázolja + 1 - függvényt a [ ;] -on! (3pont)

Részletesebben

Klasszikus differenciálgeometria

Klasszikus differenciálgeometria Klasszikus differenciálgeometria Verhóczki László Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar 2013 Tartalomjegyzék Bevezető 3 1. Alapfogalmak és tételek a geometriából és az analízisből 5 1.1.

Részletesebben

Vektorok. Wettl Ferenc október 20. Wettl Ferenc Vektorok október / 36

Vektorok. Wettl Ferenc október 20. Wettl Ferenc Vektorok október / 36 Vektorok Wettl Ferenc 2014. október 20. Wettl Ferenc Vektorok 2014. október 20. 1 / 36 Tartalom 1 Vektorok a 2- és 3-dimenziós térben 2 Távolság, szög, orientáció 3 Vektorok koordinátás alakban 4 Összefoglalás

Részletesebben

Feladatok az 1. Geometria gyakorlathoz Geometria 1 haladó szint (2011/2012 es tanév, 2. félév)

Feladatok az 1. Geometria gyakorlathoz Geometria 1 haladó szint (2011/2012 es tanév, 2. félév) Feladatok az 1. Geometria gyakorlathoz 1) Az euklideszi síkon adva van két egyenlő sugarú kör k 1 és k 2, amelyek az M, N pontokban metszik egymást. Jelölje r a két kör sugarát. Az M ponttal, mint centrummal,

Részletesebben

Lin.Alg.Zh.1 feladatok

Lin.Alg.Zh.1 feladatok LinAlgZh1 feladatok 01 3d vektorok Adott három vektor ā = (0 2 4) b = (1 1 4) c = (0 2 4) az R 3 Euklideszi vektortérben egy ortonormált bázisban 1 Mennyi az ā b skalárszorzat? 2 Mennyi az n = ā b vektoriális

Részletesebben

Megoldott feladatok november 30. n+3 szigorúan monoton csökken, 5. n+3. lim a n = lim. n+3 = 2n+3 n+4 2n+1

Megoldott feladatok november 30. n+3 szigorúan monoton csökken, 5. n+3. lim a n = lim. n+3 = 2n+3 n+4 2n+1 Megoldott feladatok 00. november 0.. Feladat: Vizsgáljuk az a n = n+ n+ sorozat monotonitását, korlátosságát és konvergenciáját. Konvergencia esetén számítsuk ki a határértéket! : a n = n+ n+ = n+ n+ =

Részletesebben

VIK A1 Matematika BOSCH, Hatvan, 5. Gyakorlati anyag

VIK A1 Matematika BOSCH, Hatvan, 5. Gyakorlati anyag VIK A1 Matematika BOSCH, Hatvan, 5. Gyakorlati anyag 2018/19 1. félév Függvények határértéke 1. Bizonyítsuk be definíció alapján a következőket! (a) lim x 2 3x+1 5x+4 = 1 2 (b) lim x 4 x 16 x 2 4x = 2

Részletesebben

Integrálszámítás. a Matematika A1a-Analízis nevű tárgyhoz november

Integrálszámítás. a Matematika A1a-Analízis nevű tárgyhoz november Integrálszámítás a Matematika Aa-Analízis nevű tárgyhoz 009. november Tartalomjegyzék I. Feladatok 5. A határozatlan integrál (primitív függvények........... 7.. A definíciók egyszerű következményei..................

Részletesebben

Számítógépes Grafika mintafeladatok

Számítógépes Grafika mintafeladatok Számítógépes Grafika mintafeladatok Feladat: Forgassunk a 3D-s pontokat 45 fokkal a X tengely körül, majd nyújtsuk az eredményt minden koordinátájában kétszeresére az origóhoz képest, utána forgassunk

Részletesebben

PROJEKTÍV GEOMETRIAI PÉLDATÁR

PROJEKTÍV GEOMETRIAI PÉLDATÁR Papp Ildikó PROJEKTÍV GEOMETRIAI PÉLDATÁR mobidiák könyvtár Papp Ildikó PROJEKTÍV GEOMETRIAI PÉLDATÁR mobidiák könyvtár SOROZATSZERKESZTÖ Fazekas István Papp Ildikó PROJEKTÍV GEOMETRIAI PÉLDATÁR Első kiadás

Részletesebben

3 m ; a víz sodráé sec. Bizonyítsuk be, hogy a legnagyobb szöge 120 0 -os! α =. 4cos 2

3 m ; a víz sodráé sec. Bizonyítsuk be, hogy a legnagyobb szöge 120 0 -os! α =. 4cos 2 3... Egyenes szíjhatás esetén milyen hosszú szíj szükséges 50 cmes és 6 cm-es sugarú tárcsák összekapcsolásához, ha a tárcsák tengelyeinek távolsága 335 cm? 3... Csónakkal akarunk a folyó túlsó partjára

Részletesebben

Matematika A2 vizsga mgeoldása június 4.

Matematika A2 vizsga mgeoldása június 4. Matematika A vizsga mgeoldása 03. június.. (a (3 pont Definiálja az f(x, y függvény határértékét az (x 0, y 0 helyen! Megoldás: Legyen D R, f : D R. Legyen az f(x, y függvény értelmezve az (x 0, y 0 pont

Részletesebben

Matematika (mesterképzés)

Matematika (mesterképzés) Matematika (mesterképzés) Környezet- és Településmérnököknek Debreceni Egyetem Műszaki Kar, Műszaki Alaptárgyi Tanszék Vinczéné Varga A. Környezet- és Településmérnököknek 2016/2017/I 1 / 29 Lineáris tér,

Részletesebben

Számítógépes Grafika mintafeladatok

Számítógépes Grafika mintafeladatok Számítógépes Grafika mintafeladatok Feladat: Forgassunk a 3D-s pontokat 45 fokkal a X tengely körül, majd nyújtsuk az eredményt minden koordinátájában kétszeresére az origóhoz képest, utána forgassunk

Részletesebben

Matematika II. Feladatgyűjtemény GEMAN012B. Anyagmérnök BSc szakos hallgatók részére

Matematika II. Feladatgyűjtemény GEMAN012B. Anyagmérnök BSc szakos hallgatók részére Matematika II. Feladatgyűjtemény GEMANB Anyagmérnök BSc szakos hallgatók részére Lengyelné Dr. Szilágyi Szilvia 6 . gyakorlat Matematika II.. Az alábbi f függvényeknél adja meg f -t! f() = + 5; (b) f()

Részletesebben

x = cos αx sin αy y = sin αx + cos αy 2. Mi a X/Y/Z tengely körüli forgatás transzformációs mátrixa 3D-ben?

x = cos αx sin αy y = sin αx + cos αy 2. Mi a X/Y/Z tengely körüli forgatás transzformációs mátrixa 3D-ben? . Mi az (x, y) koordinátákkal megadott pont elforgatás uténi két koordinátája, ha α szöggel forgatunk az origó körül? x = cos αx sin αy y = sin αx + cos αy 2. Mi a X/Y/Z tengely körüli forgatás transzformációs

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Megoldások Megoldások 1. Tekintsük az alábbi szabályos hatszögben a következő vektorokat: a = AB és b = AF. Add meg az FO, DC, AO, AC, BE, FB, CE, DF vektorok koordinátáit az (a ; b ) koordinátarendszerben! Alkalmazzuk

Részletesebben

Koordinátageometria. M veletek vektorokkal grakusan. Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Matematika Tanszék 1

Koordinátageometria. M veletek vektorokkal grakusan. Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Matematika Tanszék 1 Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Matematika Tanszék 1 Koordinátageometria M veletek vektorokkal grakusan 1. Az ABCD négyzet oldalvektorai közül a = AB és b = BC. Adja meg az AC és BD vektorokat a

Részletesebben

λ 1 u 1 + λ 2 v 1 + λ 3 w 1 = 0 λ 1 u 2 + λ 2 v 2 + λ 3 w 2 = 0 λ 1 u 3 + λ 2 v 3 + λ 3 w 3 = 0

λ 1 u 1 + λ 2 v 1 + λ 3 w 1 = 0 λ 1 u 2 + λ 2 v 2 + λ 3 w 2 = 0 λ 1 u 3 + λ 2 v 3 + λ 3 w 3 = 0 Vektorok a térben Egy (v 1,v 2,v 3 ) valós számokból álló hármast vektornak nevezzünk a térben (R 3 -ban). Használni fogjuk a v = (v 1,v 2,v 3 ) jelölést. A v 1,v 2,v 3 -at a v vektor komponenseinek nevezzük.

Részletesebben

Területszámítás Ívhossz számítás Térfogat számítás Felszínszámítás. Integrálszámítás 4. Filip Ferdinánd

Területszámítás Ívhossz számítás Térfogat számítás Felszínszámítás. Integrálszámítás 4. Filip Ferdinánd Integrálszámítás 4. Filip Ferdinánd filip.ferdinand@bgk.uni-obuda.hu siva.banki.hu/jegyzetek 2015 november 30. Filip Ferdinánd 2015 november 30. Integrálszámítás 4. 1 / 12 Az el adás vázlata Területszámítás

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Koordinátageometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Koordinátageometria 1) MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK EMELT SZINT Koordinátageometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Lineáris leképezések. Wettl Ferenc március 9. Wettl Ferenc Lineáris leképezések március 9. 1 / 31

Lineáris leképezések. Wettl Ferenc március 9. Wettl Ferenc Lineáris leképezések március 9. 1 / 31 Lineáris leképezések Wettl Ferenc 2015. március 9. Wettl Ferenc Lineáris leképezések 2015. március 9. 1 / 31 Tartalom 1 Mátrixleképezés, lineáris leképezés 2 Alkalmazás: dierenciálhatóság 3 2- és 3-dimenziós

Részletesebben

Az egyenes és a sík analitikus geometriája

Az egyenes és a sík analitikus geometriája Az egyenes és a sík analitikus geometriája Az egyenes a kétdimenziós koordinátarendszerben A kétdimenziós koordinátarendszerben az egyenest egy n(a, B) normálvektorával és egy r 0 helyvektorú P(x 0,y 0

Részletesebben

Másodrendű görbék a projektív síkon. Matematika BSc Szakdolgozat

Másodrendű görbék a projektív síkon. Matematika BSc Szakdolgozat Másodrendű görbék a projektív síkon Matematika BSc Szakdolgozat Írta: Deli Anikó Matematika BSc, tanári szakirány Témavezető: Dr. Verhóczki László egyetemi docens Matematikai Intézet, Geometriai Tanszék

Részletesebben

KOORDINÁTA-GEOMETRIA

KOORDINÁTA-GEOMETRIA XIV. Témakör: feladatok 1 Huszk@ Jenő XIV.TÉMAKÖR Téma A pont koordinátageometriája A kör koordinátageometriája KOORDINÁTA-GEOMETRIA A projekt típus ú feladatok tartalmi szintézise A feladat sorszáma Oldal

Részletesebben

Ellipszisekr½ol részletesen

Ellipszisekr½ol részletesen Ellipszisekr½ol részletesen dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém, szalkai@almos.uni-pannon.hu 019.01.07. Kivonat A mindennapi életben a kör alakú tárgyakat (is), például közlekedési táblákat, legtöbbször

Részletesebben

1. feladatsor: Vektorfüggvények deriválása (megoldás)

1. feladatsor: Vektorfüggvények deriválása (megoldás) Matematika A gyakorlat Energetika és Mechatronika BSc szakok 016/17 ősz 1. feladatsor: Vektorfüggvények deriválása megoldás) 1. Tekintsük azt az L : R R lineáris leképezést ami az 1 0) vektort az 1 0 )

Részletesebben

HÁZI FELADATOK. 1. félév. 1. konferencia A lineáris algebra alapjai

HÁZI FELADATOK. 1. félév. 1. konferencia A lineáris algebra alapjai HÁZI FELADATOK. félév. konferencia A lineáris algebra alapjai Értékelés:. egység: önálló feladatmegoldás.8. Döntse el, párhuzamosak-e a következő vektorpárok: a) a( ; ; 7) b(; 5; ) b) c(; 9; 5) d(8; 6;

Részletesebben

5. házi feladat. AB, CD kitér élpárra történ tükrözések: Az ered transzformáció: mivel az origó xpont, így nincs szükség homogénkoordinátás

5. házi feladat. AB, CD kitér élpárra történ tükrözések: Az ered transzformáció: mivel az origó xpont, így nincs szükség homogénkoordinátás 5. házi feladat 1.feladat A csúcsok: A = (0, 1, 1) T, B = (0, 1, 1) T, C = (1, 0, 0) T, D = ( 1, 0, 0) T AB, CD kitér élpárra történ tükrözések: 1 0 0 T AB = 0 1 0, elotlási rész:(i T AB )A = (0, 0, )

Részletesebben

Parciális dierenciálegyenletek

Parciális dierenciálegyenletek Parciális dierenciálegyenletek 2009. május 25. A félév lezárásaként néhány alap-deníciót és alap-példát szeretnék adni a Parciális Dierenciálegynletek (PDE) témaköréb l. Épp csak egy kis izelít t. Az alapfeladatok

Részletesebben

Szendrői Balázs: Algebrai síkgörbék, szerkesztette: Ádám Liliána, Ódor Gergő, Lajos Mátyás

Szendrői Balázs: Algebrai síkgörbék, szerkesztette: Ádám Liliána, Ódor Gergő, Lajos Mátyás Algebrai síkgörbék Algebrai síkgörbéknek az olyan görbéket nevezzük, amelyek pontjai egy kétváltozós polinommal jellemezhetők. Ilyenek az egyenesek (ezek az elsőfokú síkgörbék). Másodfokú síkgörbék: pl.

Részletesebben