alapdokumentumai Budapest, október Csillag Ferenc MFFPPTI rtő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "alapdokumentumai Budapest, október Csillag Ferenc MFFPPTI rtő"

Átírás

1 A nevelési, oktatási intézm zmények alapdokumentumai Budapest, október Csillag Ferenc MFFPPTI pedagógiai giai szakért rtő

2 Alapdokumentumok: Magyar Közt K ztársas rsaság g Alkotmánya Önkorm nkormányzati nyzati törv t rvény (1990. évi LXV. törv rvény) Közoktat zoktatási törv t rvény (1993. évi LXXIX. törv rvény) több módos m dosítás Közalkalmazottak jogáll llásáról l szóló törv rvény, melynek alapja a Munkatörv rvényk nykönyv. nyv.

3 Az alapító okirat 1. A közoktat k zoktatási intézm zményt fenntartó önkorm nkormányzat nyzat vagy alapító által kiadott, a működés m s kereteit szabályoz lyozó dokumentum, amely a finanszíroz rozási lehetőségeket, a működési köröket k ket határozza meg. A Közoktat zoktatási törv t rvény értelm rtelmében: 38. (1)A közoktat k zoktatási intézm zménynek rendelkeznie kell a feladatai ellátásához szüks kséges feltételekkel. telekkel. A közoktat zoktatási intézm zmény az alapító, illetõleg a fenntartó szerv által biztosított tott pénzeszk p nzeszköz, z, valamint egyéb bevételei alapján n gondoskodik feladatainak ellátásáról. l. A közoktat zoktatási intézm zmények fenntartási és mûködési költs ltségeit az évente össze sszeáll llított és s a fenntartó által jóváhagyott költs k ltségvet gvetésben kell elõirányozni nyozni.

4 Az alapító okirat 2. (2) A közoktat k zoktatási intézm zmény ha nem sérti s az alapfeladatainak ellátását,, anyagi haszonszerzésre sre irányul nyuló tevékenys kenységet is folytathat. Az ebbõl a tevékenys kenységbõl származ rmazó nyereséget ha azt a közoktat zoktatási intézm zmény alapfeladatainak ellátásához, vagy a tevékenys kenységben részt r vevõ tanulók k díjaz d jazására használj lják k fel a közoktat k zoktatási intézm zmény alapfeladatainak ellátására szolgáló költs ltségvet gvetés megállap llapításánál l figyelmen kívül k l kell hagyni, és s azt az intézm zménytõl nem lehet elvonni.

5 Az alapító okirat (1) A nevelési si oktat oktatási intézm zmények szakmai tekintetben önáll llóak. Szervezetükkel és mûködésükkel kkel kapcsolatosan minden olyan ügyben döntenek, d amelyet jogszabály nem utal más m s hatásk skörébe. (2) A nevelési si oktat oktatási intézm zmény mûködésével kapcsolatos dönt d ntések elõkész szítésében ben,, végrehajt v grehajtásában és ellenõrzésében jogszabályban meghatározottak szerint részt vesznek a pedagógusok, gusok, a tanulók és s a szülõk lõk, illetõleg képviselõik pviselõik.

6 ÖMIP IMIP 1. A közoktat k zoktatási intézm zményt fenntartó önkorm nkormányzatok nyzatok esetében nagyjából l azonos települési változ v ltozókkal, a népess n pességsz gszámmal és s az oktatás s irány nyítását t végz v gző adminisztráci ció jellemzőivel függ össze elsődlegesen mind az intézm zmény nyért rtékel kelési, mind pedig a minőségbiztos gbiztosítási si tevékenys kenység. Ezek egymást stól l sem függetlenek, az önkorm nkormányzatok nyzatok ért rtékel kelési si min minőségbiztos gbiztosítási si hajlama, alapvetően en oktatásügyi aktivitása határozza meg, hogy milyen irány nyú lépéseket tettek e két k t kiemelt területen. Az intézm zmények pedagógiai giai munkájának nak fenntartói ért rtékel kelése (az ért rtékel kelés s megtört rténte csakúgy, mint a gyakorisága) ga) szoros kapcsolatban áll a településm smérettel azzal, hogy milyen az adott önkorm nkormányzat nyzat ért rtékel kelési aktivitása,, illetve az önkorm nkormányzati nyzati adminisztráci ció meglétével. Ez utóbbi tényez t nyező azonban olyan szorosan összef sszefügg az első kettővel, hogy önmag nmagában már m r kevés s a magyarázó ereje. Nem igazolódik az a kézenfekv k zenfekvő feltevés, hogy a gazdagabb vagy a nagyobb iskolahálózatot fenntartó önkorm nkormányzatok nyzatok inkább végezn v geznének nek intézm zmény nyért rtékel kelést, ebben a tevékenys kenységben nem jelennek meg a települések közötti k gazdasági gi egyenlőtlens tlenségek.

7 ÖMIP IMIP 2. Minőségbiztos gbiztosítás s terület letén n a Comenius program és s az önkorm nkormányzatok nyzatok viszonylatában a polgármesteri hivatal adminisztráci ciós s bázisa b nemcsak azzal függ f össze, hogy tudnak e egyáltal ltalán n a fenntartók k lehetőségeir geiről, hanem azzal is, hogy terveznek e e pály p lyázni. Ez egyrészt azt mutatja, hogy a szakmai hátt ttér r megléte vagy hiánya határozza meg az önkorm nkormányzat nyzat minőségbiztos gbiztosítási si lépéseit. l Másr M srészt szt viszont azt, hogy az informáci cióknak, illetve az informáci ciókhoz való hozzájut jutásnak fontos szerepük k van, ugyanis ez elvi gátja g lehet a cselekvésnek. snek. A kutatási eredmények annak megállap llapítására mindenképpen alkalmasak, hogy az országban az intézm zmények pedagógiai giai munkájának nak fenntartói ért rtékel kelését t tekintve nagyok a különbs k nbségek, és s ezek erőteljesen kötődnek k az elaprózott irány nyítási rendszerből fakadó adottságokhoz.

8 IMIP 1. A minőség g megközel zelíthet thetősége azon múlik, m hogy a szakma képes k pes e közvet zvetíteni teni a laikus közeg k számára, hogy mi is az oktatás s minősége. Ebben pedig kulcsszerepe van annak, hogy mit közvetít az iskola magáról. A pedagógiai giai program arról l szól, hogy egy intézm zmény meghatározza önmag nmagát. Ha versenyhelyzetbe kerülnek,, akkor az iskoláknak knak érdek rdekük, k, hogy megmutassák k magukat, és s ha a szülőknek választ v lasztási si lehetőségük k van, akkor igénylik is ezt. A kényelmes nyelmes iskola, ami a publicitásra, a nyilvánoss nosságra nem fordít kellő figyelmet, óhatatlanul alulmarad az intézm zmények közötti k versenyben. A kérd k rdés s másik m oldala az, hogy akik elvárásokat támaszthatnak t az intézm zménnyel szemben, vagyis partneri elégedetts gedettségükkel vagy éppen elégedetlens gedetlenségükkel a minőséget kialakíthatj thatják, mennyire képesek artikulálni lni vélem v lemény nyüket, igényeiket. Az állam elég g jól, j ennek dokumentumaival találkozunk, lkozunk, a munkaadóknak knak azonban már r csak egy rész r szére igaz ez, és s a szülőkr kről, diákokr kokról l sem mondhatunk mást. m

9 IMIP 2. Mind a tanári munkának, nak, mind pedig által ltalában véve v ve az oktatásnak a minőségét t hagyományosan a tanulók teljesítm tmény nyén n mért m rték k le. Minőség g az, ami a diákok oldaláról l eredménynek tűnik, t az iskola aszerint határozza meg a minőségét t (vagy mások m aszerint határozz rozzák k meg egy adott iskola minőségét), amit a tanulók k eredményei mutatnak. A tanulói i teljesítm tmény kiindulópontja maga a tanuló, nagyon fontos szerep jut neki az oktatás s minőségében, ugyanakkor ez az, ami a legkevésb sbé befolyásolhat solható.. A diák k ugyanis adott, hozzá nem társ t rsíthatunk minőségi kritériumot. riumot. A minőséget máshol m kell megragadnunk, valósz színűleg az iskola és s a tanár által befektetett munkában, ismert kategóri riával a hozzáadott ért rtékben.

10 IMIP 3. Ahová a hozzáadott ért rték k kapcsán n eljuthatunk, az nem más, mint a tantermi gyakorlat, a minőség egy újabb értelmezési területe.. Kutatási eredmények tanúsága szerint, míg m g az oktatásügy irány nyításában szinte minden megváltozott, addig az osztálytermi szinten mintha minden megmaradna. A gyerekek a tantermi gyakorlat és s a tananyag közvet k zvetítésével vel élik meg a minőséget, miközben az változik v a legkevésb sbé,, ami a diákkal közvetlen kapcsolatban van. Ez már m önmag nmagában is gátja g lehet a minőségnek.

11 IMIP 4. Napjainkban a sikermin sikerminőség az elit sikere, és nyilvánval nvaló az is, hogy a leszakadók, k, a gyenge eredményt nyújt jtók k ill. a kiválóak között k növekszik n a távols volság. Tudásalapú társadalomról beszélni csak úgy lehetséges, ha az emberek motiváltak erre. Élethosszig tartó tanulásra nehéz úgy rávenni r valakit, hogy csak a kudarcokat mutogatjuk neki. Az kellene, hogy megszeressék, és s ehhez jól j l kell eladni eladni az élethosszig tartó tanulást.

12 Nevelési si,, pedagógiai giai és s szakmai program (1)A nevelési si oktat oktatási intézm zményben a nevelõ és s oktató munka foglalkozási, illetve pedagógiai giai program szerint folyik. (2)A foglalkozási, illetve pedagógiai giai programot nyilvánoss nosságra kell hozni. A szülõket a megelõzõ tanév v végén v n tájékoztatni t kell azokról l a tankönyvekrõl nyvekrõl,, tanulmányi nyi segédletekr dletekről, l, taneszközökrõl krõl,, ruházati és s más m s segédletekr dletekről, l, amelyekre a következ k vetkező tanévben a nevelõ és oktató munkához szüks kség g lesz. 45. (1)Az óvoda az Országos óvodai nevelési program alapján pedagógiai giai programot kész k szít, vagy az Országos óvodai nevelési program alapján n kész k szített pedagógiai giai programok közül k l választ. v A mûvelõd velõdési és s közoktat k zoktatási miniszter ajánlott pedagógiai giai programokat tesz közz k zzé. (2) Az iskola pedagógiai giai programot, annak részek r szeként ha a törv t rvény másk sképpen nem rendelkezik a Nemzeti alaptanterv alapján n helyi tantervet kész k szít, vagy az ilyen módon m kész k szített helyi tervek közül k választ, és s azt építi be helyi tantervként a pedagógiai giai programjába.

13 Nevelési si,, pedagógiai giai és s szakmai program 2. (5) A pedagógiai giai program a tananyagot vagy annak egy rész r szét feldolgozhatja olyan témaegys t maegységekre, gekre, amelyeknek középpontj k ppontjában a mindennapi élet valamely, a tanulók által megtervezhető és s kivitelezhető feladata áll. A témaegys t maegységek gek feldolgozása, a feladat megoldása, a tanulók érdekl rdeklődésére, re, együttm ttműködésére épül, a probléma megoldása és s az összef sszefügg ggések feltárása útj tján n (a továbbiakban: projektoktatás). A projekoktatás megszervezésekor sekor a tanulói i foglalkozások megszervezésére re vonatkozó rendelkezésekt sektől az iskolai időkeretek meghatároz rozására ra vonatkozó előírások megtartásával el lehet térni. t (6)Az iskolában folyó szakképz pzés s szakmai programjának elkész szítésére a szakképz pzésre vonatkozó jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni. (7)Ha a tanuló az iskola és s a gyakorlati képz k pzés szervezõje által kötött k tt megállapod llapodás s alapján n vesz részt r iskolán n kívül k l gyakorlati képz k pzésben, az iskola és s a gyakorlati képz k pzés szervezõje egyezteti az iskolában folyó szakmai elméleti leti és s a gyakorlati képz k pzés s programját. A 48. az iskolák pedagógiai programjának kötelező elemeit határozza meg.

14 A továbbk bbképz pzési program alapelvei 1. A pedagógusok gusok továbbk bbképz pzésére irányul nyuló hazai politikának hat,, egymást kiegész szítő és s egymást erősítő stratégiai eleme van (lásd: Közoktat K zoktatási törv rvény!), amelyek mind nélk n lkülözhetetlenek, és s amelyek nagyon leegyszerűsítve a következ k vetkezőképpen fogalmazhatók k meg: 1. Az állam a központi k oktatási költs k ltségvet gvetésb sből l törv t rvényben garantált módon m és s garantált mért m rtékben jelentős s forrásokat bocsát t a pedagógus gus továbbk bbképz pzés s rendelkezésére (ez a közoktat k zoktatási törv t rvény 1996 os módos dosítása sa értelm rtelmében az állam által az önkorm nkormányzatoknak nyzatoknak juttatott oktatási támogat t mogatás s mindenkori összeg sszegének 2% a). 2. A források dönt d ntő rész szét t maguk a felhasználók, azaz az iskolák k kapják meg másra m nem fordíthat tható támogat mogatás s formájában. 3. Az iskolák k a rendelkezésükre kre bocsátott forrásokat saját t szakmai és intézm zményi fejlesztési si stratégi giájuk függv f ggvény nyében, tervezett módon m kell, hogy felhasználj lják.

15 A továbbk bbképz pzési program alapelvei A pedagógusoknak gusoknak a képz k pzésben való részv szvétel telét t az állam megfelelő öszt sztönz nzők k alkalmazásával támogatja t (a képz k pzés kötelez telezővé tétele, tele, illetve az egyéni előmenetel és s díjaz d jazás hozzákapcsol kapcsolása sa a képz k pzésben való részv szvételhez). 5. Az állam olyan intézm zményi mechanizmust hoz létre l (a pedagógus gus továbbk bbképz pzés akkreditáci ciója ja), amely garantálja azt, hogy (2.1) a források csak ellenőrz rzött minőségű képz pzési programokra legyenek fordíthat thatók, (2.2.) hogy a képz k pzési kínálat k megteremtésébe minden potenciális szolgáltat ltató beléphessen, valamint (2.3.) hogy a képz k pzés tartalmának az ellenőrz rzésében és s minőségének nek a biztosításában ban meghatároz rozó szerepet kapjanak a felhasználók és s a szakmai és társadalmi partnerek (elsősorban sorban maga a pedagógus gus szakma). 6. Az állam a pedagógus gus továbbk bbképz pzés s fejlesztése, se, szakmai színvonal nvonalának nak az emelése és s minőségének nek a biztosítása sa érdek rdekében modern módszertani m központot k hoz létre l és s támogatja t annak működését.

16 A házirend h 1. Mit kötelez k telező szabályozni a házirendben? h A közoktat k zoktatásr sról l szóló többsz bbször r módos m dosított évi LXXIX. Törv rvény és s a nevelési si oktat oktatási intézm zmények működéséről m l szóló többsz bbször r módos m dosított 11/1994. MKM rendelet több t olyan kérd k rdést is meghatároz, amelyet kötelez k telező szabályozni a házirendben. h Az iskola és s a kollégium házirendj h zirendjében kell meghatározni, hogy a tanulmányi nyi kötelezetts k telezettségek teljesítésén n kívül k a jogszabályokban meghatározott tanulói i jogokat és s kötelezetts k telezettségeket milyen módon m lehet gyakorolni, illetve kell végrehajtani. v Az iskolai, kollégiumi munkarenddel kapcsolatos szabályok. A tanórai és s a tanórán n kívüli k foglalkozások, kollégiumi foglalkozások rendjével kapcsolatos szabályok.

17 A házirend h 2. Az iskola, kollégium által szervezett, a pedagógiai giai program végrehajt v grehajtásához hoz kapcsolódó iskolán, kollégiumon kívüli k rendezvényeken nyeken tiltott tanulói magatartást. Az iskola és s a kollégium helyiségei, berendezési tárgyai, t eszközei zei és s az iskolához, kollégiumhoz tartozó területek használat latának rendjét. A tanítási órák k közötti k szünetek rendjének nek (idejének) meghatároz rozása. Annak meghatároz rozása, hogy a vélem v leményez nyezési jog gyakorlása szempontjából l a tanulók k milyen közöss k ssége minősül l a tanulók k nagyobb csoportjának, közöss k sségének. A diákk kkörök k létrehoz l trehozásának rendje. Az iskola, kollégium házirendj h zirendjében kell meghatározni azokat a védő, v óvó előírásokat, amelyeket a gyermekeknek, tanulóknak az óvod vodában, iskolában, kollégiumban való tartózkod zkodás s során n be kell tartaniuk.

18 A házirend h 3. A gyermek, tanuló távolmarad volmaradásának, mulasztásának, késésének k igazolására vonatkozó rendelkezéseket. A térítési t díj, d tandíj j befizetésére, visszafizetésére vonatkozó rendelkezéseket, tovább bbá a közoktat k zoktatási törv t rvény 12. (4) bekezdésében ben meghatározott a tanuló által előáll llított termék, dolog, alkotás s vagyoni jogára vonatkozó díjaz jazás s szabályait. A napközis, tanulószobai és s az iskolaotthonos foglalkozásokra való felvétel iránti kérelmek, k tovább bbá a kollégiumi, externátusi tusi elhelyezés s iránti kérelem k elbírálásának elveit. A szociális öszt sztönd ndíj j illetve a szociális támogat t mogatás s megállap llapításának és felosztásának elveit, a nem alanyi jogon járó j tankönyvt nyvtámogat mogatás s elvét, az elosztás s rendjét. A tanulók k vélem v leménynyilv nynyilvánításának, nak, a tanulók k rendszeres tájékoztat t koztatásának rendjét és s formáit.

19 A házirend h 4. A tanulók k jutalmazásának elveit és s formáit. A fegyelmező intézked zkedések formáit és s alkalmazásának elveit. A tanulók k tantárgyv rgyválaszt lasztásával, annak módos m dosításával kapcsolatos eljárási kérd k rdéseket.

20 A szervezeti és s működési m szabályzat A közoktat k zoktatási intézm zmény belső élet letét t szabályoz lyozó dokumentum, amely jogszabályi hivatkozásokkal pontos előírásokat, szabályokat tartalmaz a dolgozók k számára. Alapja: Munka Törv T rvényk nykönyve nyve Közalkalmazottak jogáll llásáról l szóló törv rvény (Kjt( Kjt.), Közoktat zoktatási si,, Gyermek és s Ifjúságv gvédelmi törv t rvény, stb. Rendeletek (miniszteri, fenntartói), Helyi szabályzatok, a közoktat k zoktatási intézm zmény sajátos arculatát biztosító szokások, sok, elvárások stb. Felülvizsg lvizsgálata: lata: vezetői i hatásk skörben folyamatosan (évente).(

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda FIATALOK A KÖZÉLETBENK CIVIL ARÉNA AZ ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVR SZVÉTEL FEJÉR MEGYÉBEN C. MŰHELYKONFERENCIAM 2009.SZEPTEMBER 25. Foglalkoztatási és s Szociális Hivatal Mobilitás s Országos Ifjúsági Szolgálat

Részletesebben

Szabóné Tóth Erika. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1

Szabóné Tóth Erika. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1 Szabóné Tóth Erika Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálat 1 Mi is az a Házirend? Jogi forrás Intézményi belső normatív szabály. Jogi szabály, amelynek szükségszerű és nélkülözhetetlen tartalmi és eljárásbeli

Részletesebben

TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012. INTER- Studium. Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel

TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012. INTER- Studium. Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012 INTER- Studium Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel Az egész életen át t tartó tanulás fejlesztése se az intézm zmények

Részletesebben

KÖZPONTI PROGRAMOK SZERKEZETE. NSZFI Kutatásszervez

KÖZPONTI PROGRAMOK SZERKEZETE. NSZFI Kutatásszervez ORSZÁGOS KÉPZK PZÉSI JEGYZÉK, KÖZPONTI PROGRAMOK JOGSZABÁLYI HÁTTERE, H SZERKEZETE Menyhért Anikó NSZFI Kutatásszervez sszervezési si és s fejlesztési si osztály 1 A szakképz pzés alapdokumentumai - Országos

Részletesebben

DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1.

DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1. A KODOLÁNYI JÁNOS J FŐISKOLÁN N FOLYÓ KÉPZÉS EGYSÉGES GES PEDAGÓGIAI GIAI ELVEI DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1. VÍZIÓ A Kodolányi János J Főiskola F küldetk ldetését megfogalmazó dokumentum

Részletesebben

reformprogram végrehajtv 2007.

reformprogram végrehajtv 2007. A szak- és s felnőttk ttképzést érintő reformprogram végrehajtv grehajtásához hoz szüks kséges törvények módosm dosításáról 2007. A FIATAL MUNKAVÁLLALÓK (15-24 ÉVES) FOGLALKOZTATÁSI RÁTÁI AZ EURÓPAI UNIÓ

Részletesebben

Székesfeh. számú rendelete

Székesfeh. számú rendelete Székesfeh kesfehérvár r Megyei Jogú Város Önkormányzat nyzat KözgyK zgyűlése a pénzbeli p és s természetben nyújtott szociális és s gyermekvédelmi ellátásokr sokról l szóló 5/2003.. (IV( IV.22.) számú

Részletesebben

ció Innováci ció kontra renováci Dr Litter Adrienn

ció Innováci ció kontra renováci Dr Litter Adrienn Innováci ció kontra renováci ció Dr Litter Adrienn Környezettudatos magatartásra nevelő témahét Olyan lesz a világ, amilyenné te teszed ( Légy te is ÖKO-llégista! gista! ) TÁMOP 3.1.4 TÁMOP 3.1.7 TÁMOP

Részletesebben

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva A szociális hálóh mint erőforr forrás Hálózati munka Pataki Éva A képzk pzés s az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Teoretikus hátterekh Szociálökol kológiai elv (Germain( Germain/Gitterman):

Részletesebben

sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai ágazatban

sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai ágazatban A közössk sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai halászati ágazatban Egyedül l nem megy, egyedül l nem megy! Sebestyén n Attila kereskedelmi igazgató Hortobágyi Halgazdaság g Zrt. Szarvas,

Részletesebben

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31.

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai Kellermann Éva tréner, pályp lyázati tanácsad csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós programok Kifejezetten

Részletesebben

statisztikai módszerekkel

statisztikai módszerekkel Statisztikai világnap 2010. október 20. Az oktatási kiválóság g mérése m statisztikai módszerekkel Sándorné dr. Kriszt Éva rektor A mérésrm sről l elméleti leti megközel zelítésben A A mérés m s fogalma,

Részletesebben

Sum István. zpontvezet. Miskolc, 2007. április 12.

Sum István. zpontvezet. Miskolc, 2007. április 12. A felhasználók k igényeinek megfelelen en alakítani a szakképz pzést! Sum István Magyar Posta Zrt.. Oktatási KözpontvezetK zpontvezet Stratégiai Bizottság, elnök Miskolc, 2007. április 12. 1 Tartalom A

Részletesebben

Magyar-szlov. Márta.

Magyar-szlov. Márta. Magyar-szlov szlovák k agglomeráci ció Pozsony környk rnyékén Vajka,, 2010. május m 19. A civil társadalom t szerepe a szuburbán integráci cióban Dr. Nárai Márta (naraim@rkk.hu) Kikölt ltözés s motiváci

Részletesebben

Esztergom Város Polgármestere

Esztergom Város Polgármestere Esztergom Város Polgármestere 35/2005.02.10. A határozati javaslatok elfogadásához egyszerű többség szükséges. Előterjesztés a Képviselő-testület 2005. február 10-ei ülésére a közoktatási intézmények szervezeti

Részletesebben

Holnaptól l nekem jobb lesz

Holnaptól l nekem jobb lesz Holnaptól l nekem jobb lesz A felnőttk ttképzés és s szakképz pzés kommunikálása - jó gyakorlat a Szolnoki Főiskola F Felnőttk ttképzési Központjának nak programjában SZOLNOKI FŐISKOLA F FELNŐTTK TTKÉPZÉSI

Részletesebben

GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA. (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND

GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA. (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND A GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA (2700 Cegléd, Alkotmány u. 7-9.) OM azonosító:201038 HÁZIREND 2013 Tartalom 1. A Házirend célja és feladata, hatálya... Hiba! A könyvjelző nem 1.1.A házirend hatálya...

Részletesebben

A projektek pénzp menedzselése

A projektek pénzp menedzselése 1 A projektek pénzp nzügyi menedzselése A folyamat tevékenys kenységei 1. A támogatt mogatás s felhasználásához hoz kapcsolódó szabályok megismerése se 2. Pénzügyi elemzés és s tervezés 3. Finanszíroz

Részletesebben

Az iskolaegészs. 5. Budapest

Az iskolaegészs. 5. Budapest Az iskolaegészs szségügyigyi ellátás s aktuális kérdései Dr. Kaposvári JúliaJ 2009. október 5. Budapest A 19/2009 (VI. 18.) Eü.M.. rendelet Mi változott? v Az újszülöttek Egészs szségügyi gyi Könyvvel

Részletesebben

összetevıi 2007. október 4.

összetevıi 2007. október 4. A teljesítm tmény összetevıi 2007. október 4. Készítette: Farkas Katalin Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusk gusképzı Kar Sportteljesítm tmény fogalma: Az az összegezı és kiegyenlítési lehetıséget

Részletesebben

pzés s szerepe a FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS Magyar Kereskedelmi és s Iparkamara OKTATÁSI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S IPARKAMARA

pzés s szerepe a FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS Magyar Kereskedelmi és s Iparkamara OKTATÁSI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S IPARKAMARA A duális képzk pzés s szerepe a gazdaság g versenyképess pességének növelésében VÁLLALATIRÁNYÍTÁS S FELSŐFOKON FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS OKTATÁSI ÉS S KÉPZK PZÉSI ALELNÖK MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S

Részletesebben

Munkaviszony létesl. A Munka TörvT. 16/2010. (V.13.) SZMM rendelet a harmadik országbeli. állampolgárok magyarországi

Munkaviszony létesl. A Munka TörvT. 16/2010. (V.13.) SZMM rendelet a harmadik országbeli. állampolgárok magyarországi Jogszabályi hátth ttér Munkaügy a kivitelezésben A Munka TörvT rvénykönyvéről l szóló 1992. évi XXII. törvt rvény (Mt.) 2010. évi LXXV. törvt rvény az egyszerűsített foglalkoztatásr sról 16/2010. (V.13.)

Részletesebben

Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé. áért. Politika

Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé. áért. Politika 1 Az OMMF a foglalkoztatás biztonságáé áért Az új j Nemzeti Munkavédelmi Politika 2008. június j 16. 2 A munkavédelem mint állami feladat A Magyar KöztK ztársaság g Alkotmánya - az állam garantálja a legmagasabb

Részletesebben

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény

Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény Az ellenőrzéssel érintett köznevelési intézmény adatai: az intézmény neve: az intézmény székhelye: az intézmény vezetője: OM azonosítója az intézmény fenntartója: a fenntartó székhelye: a fenntartó képviselője:

Részletesebben

Az eredményess és s szakmai ellenőrz. Barcziné Horváth Márta iskolaigazgató, IPR szakértő Kocsis Gáborné IPR szakértő

Az eredményess és s szakmai ellenőrz. Barcziné Horváth Márta iskolaigazgató, IPR szakértő Kocsis Gáborné IPR szakértő Az eredményess nyesség g mérésem és s szakmai ellenőrz rzés Összeállította: Barcziné Horváth Márta iskolaigazgató, IPR szakértő Kocsis Gáborné IPR szakértő Várható eredmények 27 480/2003. Az oktatási miniszter

Részletesebben

2011. évi CLXXV. törvt (hatályos: 2011.12.22) és

2011. évi CLXXV. törvt (hatályos: 2011.12.22) és 2011. évi CLXXV. törvt rvény (hatályos: 2011.12.22) és kapcsolódó jogszabályai A törvt rvény hatálya a Polgári TörvT rvénykönyv nyv (a továbbiakban: Ptk.) alapján n létrehozott l alapítv tványokra, egyesületekre,

Részletesebben

Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata.

Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata. Nevelési- oktatási intézmények szervezeti és működési szabályzatának köznevelési törvényben előírt kötelező felülvizsgálata RAABE konferencia Budapest, 2013.02.28 dr. Gera Tibor Valamennyi nevelési-oktatási

Részletesebben

Klinikai pszichológia alkalmazása gyben

Klinikai pszichológia alkalmazása gyben Klinikai pszichológia alkalmazása az igazságügyben gyben Kötelezı szinten tartó továbbk bbképzés Budapest, 2010. április 19. Pataky Ilona Alapkérd rdések A mentális mőködést m érintı kérdésekkel a 80-as

Részletesebben

LEADER PROGRAM

LEADER PROGRAM KFEJLESZTÉSI SI AKCIÓ ÚJ J MAGYARORSZÁG KFEJLESZTÉSI SI PROGRAM 2007-2013 LEADER PROGRAM 2007-2013 2013 SSÉG SSÉG G ELŐZETES ELISMERÉSI SI KÉRELMÉNEK JÓVÁHAGYJ HAGYÁSA Az Irány nyító Hatóság g az Európai

Részletesebben

A nevelési-oktatási intézmények működését meghatározó dokumentumok. 2012. augusztus 23.

A nevelési-oktatási intézmények működését meghatározó dokumentumok. 2012. augusztus 23. A nevelési-oktatási intézmények működését meghatározó dokumentumok 2012. augusztus 23. Vonatkozó jogszabályok 2011. évi CXC tv. a nemzeti köznevelésről 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet a nevelési-oktatási

Részletesebben

Közép-dun dunánt ntúli Környezetv K rnyezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság Vízgy zgyőjt jtı-gazd gazdálkod lkodási Osztály A Víz V z Keretirányelv célja, c végrehajt grehajtása Elıad adó: : Tóth T Sándor

Részletesebben

GÖDÖLLŐ. Szent István n Egyetem. Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ

GÖDÖLLŐ. Szent István n Egyetem. Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ Szent István Egyetem GÖDÖLLŐ Szent István n Egyetem GÖDÖLLŐ Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ SZIE - ÚMVP KÉPZK PZŐ INTÉZM ZMÉNY A Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ sikeresen pályázott

Részletesebben

Az adóss. ltatás tapasztalatai. 2012.02.24.

Az adóss. ltatás tapasztalatai. 2012.02.24. Az sságkezelési szolgáltat ltatás tapasztalatai. Lehetıségek Korlátok Nagyné Messinger TímeaT 2012.02.24. Elızm zmények Az elmúlt lt években több t célprogram c indult Problémák: jó tapasztalatok tovább

Részletesebben

TÁMOP / MOLÓ NYEIRŐL EREDMÉNYEIR

TÁMOP / MOLÓ NYEIRŐL EREDMÉNYEIR BESZÁMOL MOLÓ A TÁMOP T 3.1.4. PÁLYP LYÁZAT KERETÉBEN ZAJLÓ KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS EREDMÉNYEIR NYEIRŐL KÖZÉPISKOLA A pályp lyázat célja: c Az egész életen át t tartó tanulás s megalapozását t szolgáló

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI

Szervezeti és Működési Szabályzat ISZTI Szervezeti és Működési Szabályzat Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium ISZTI OM azonosító: 100 534 Készítette: Boldog István, igazgató Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2. A

Részletesebben

A helyreáll feladatrendszer

A helyreáll feladatrendszer A helyreáll llítási, újjáépítési feladatrendszer Közbiztonsági referensek feladatai a helyreáll llítás s időszak szakában 234/2011. (XI. 10.) Korm. r. IX. fej. 77..(3).(3) 6/2012. (III. 12.) BM OKF utasítás

Részletesebben

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és s Iparkamara. A gyakorlatorientált. lt szakképz és s a magyar kamarai rendszer

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és s Iparkamara. A gyakorlatorientált. lt szakképz és s a magyar kamarai rendszer Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és s Iparkamara A gyakorlatorientált lt szakképz pzés és s a magyar kamarai rendszer Kamarai rendszer (1999. évi CXXI. tv a gazdasági gi kamarákr król) - Országos

Részletesebben

Előterjesztés. Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. június 27-i ülésére

Előterjesztés. Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. június 27-i ülésére Lengyeltóti Városi Önkormányzat Polgármestere 8693 Lengyeltót, Zrínyi M. u. 2. Ügyiratszám: /2013 Előterjesztés Lengyeltóti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. június 27-i ülésére Napirend: Előadó:

Részletesebben

Keszthely, február 26. Szabó István Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet

Keszthely, február 26. Szabó István Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet Keszthely, 2014. február 26. Szabó István Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet istvan.szabo@emmi.gov.hu 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről szóló törvény 20/2012 (VIII. 31.) kormányrendelet

Részletesebben

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007.

DÉRI MIKSA PROGRAM. magyar részvr DERI_EUREKA_07. Budapest, 2007. DÉRI MIKSA PROGRAM Pályázat az Eureka programban való magyar részvr szvétel támogatt mogatására DERI_EUREKA_07 Pá felhívás Budapest, 2007. A Nemzeti Kutatási és s Technológiai Hivatal nevében a Kutatás-

Részletesebben

FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu. Aswad Dina

FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu. Aswad Dina FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu Alapítási év:1991. December Alapítók: December 4. Drótmvek 2 f magánszemély Els üzleti év: 1992 F tevékenység:

Részletesebben

Hogyan, miért regyházi Fiskolán 2012.10.26. 1

Hogyan, miért regyházi Fiskolán 2012.10.26. 1 Hogyan, miért és s miért nem? Továbbk a Nyíregyh regyházi Fiskolán 2012.10.26. 1 Továbbk rendszere 1. Kötelez, jogszabályokban elírt 2. Pályázati forrásb sból megvalósítottak 3. Rendszeres 4. Aktuális

Részletesebben

szintválaszt a Magyar- Angol Tannyelvű

szintválaszt a Magyar- Angol Tannyelvű Tájékoztatóa szintválaszt lasztásról a Magyar- Angol Tannyelvű Gimnázium és s Kollégium 11. évfolyamának félévi f szülői értekezletén Miért? A 12.-13. 13. évfolyamon a tanulók k bizonyos tantárgyak esetében

Részletesebben

dr. Vig Gyula 2012. Január r 26.

dr. Vig Gyula 2012. Január r 26. A ltségvetési törvt rvény, az Áht. és s az Ávr. változásai dr. Vig Gyula 2012. Január r 26. Az előad adás s vázlatav BEVEZETŐ Magyarország g Alaptörv rvénye az államháztartásról l szóló 2011. évi CXCV.

Részletesebben

A személyi jövedelemadj vedelemadó változásai Siklósin siné Antal Gyöngyi Nemzetgazdasági gi Minisztérium Jövedelem és s Forgalmi Adók k főosztf osztálya Tematika I. Évközi változv ltozások Az egyes gazdasági

Részletesebben

forrás csadó mesterszak

forrás csadó mesterszak Az emberi erıforr forrás tanácsad csadó mesterszak helyzete és s kihívásai az NYME-AK AK-n Dr. Szretykó György Tanszékvezet kvezetı,, egyetemi docens 2010. február r 17. A mesterszak képzk pzıhelyei Pécsi

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér:

A PEDAGÓGIAI PROGRAM ÁTDOLGOZÁSA. Törvényi háttér: A PEDAGÓGIAI PROGRAM Törvényi háttér: ÁTDOLGOZÁSA 2011. évi CXC törvény a köznevelésről 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról

Részletesebben

Régiós támogatás s feltételei: telei: A legalább 6 hónapja h foglalkoztatott munkavállal llaló munkaviszonyát működéssel összefüggő okból, rendes felm

Régiós támogatás s feltételei: telei: A legalább 6 hónapja h foglalkoztatott munkavállal llaló munkaviszonyát működéssel összefüggő okból, rendes felm Kösz szönt ntöm a konferencia résztvev sztvevőit! Észak-alföldi ldi Regionális Munkaügyi Központ K Kisvárdai Kirendeltsége Vargáné Maklári Zsuzsanna 2009.március 25 Munkahelymegőrz rzés s támogat mogatása:

Részletesebben

A kockázat munkakegészs vonatkozásai

A kockázat munkakegészs vonatkozásai A kockázat zatértékelés munkakegészs szségügyigyi vonatkozásai dr. Misky Erika foglalkozás-eg egészségügyi gyi orvos 2008.06.16. Kockázat zatértékelés A jogszabályok által előírt követelményeket betartják-e?

Részletesebben

MOTTÓ. Page 1. nzügyek, avagy határozza meg a tudatot. Ha ide néznn. znél, vad aranyszíved. Óh, hullna az arany, hullna egyre. nzügyi menedzselés

MOTTÓ. Page 1. nzügyek, avagy határozza meg a tudatot. Ha ide néznn. znél, vad aranyszíved. Óh, hullna az arany, hullna egyre. nzügyi menedzselés Azok a fránya pénzp nzügyek, avagy A A lél határozza meg a tudatot 1Art Ha ide néznn znél, vad aranyszíved Összeszorulna. Könnyed K eredne S úszó,, sötét s t gályg lyánk szőnyeg nyegére Óh, hullna az arany,

Részletesebben

A Magyar Köztársaság kormánya

A Magyar Köztársaság kormánya A Magyar KöztK ztársaság kormánya Roma Integráci ció Évtizede Program elnöks kségének átadása Szűcs Erika miniszter Szociális és s Munkaügyi Minisztérium 2008. június j 24. Roma Integráci ció Évtizede

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja

Tartalomjegyzék. Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék Mérk-Vállaj Általános Művelődési Központ Iskoláinak Pedagógiai Programja I. Előszó a felülvizsgált Pedagógiai programhoz...3 II. Bevezetés...4 1. Az intézmény múltja...8 1.1. A mérki iskola

Részletesebben

Az adózás rendjér szóló törvény változásai

Az adózás rendjér szóló törvény változásai Az adózás s rendjéről szóló törvény változásai 2011. A gyakorlatot segítő Képviseleti szabályok változások Képviselet a miniszter hatásk skörébe tartozó eljárásokban az Art. szerint. Képviselői i mentesülés

Részletesebben

A projekt szakmai megvalósítása

A projekt szakmai megvalósítása A projekt szakmai megvalósítása sa Előad adó: : Szabó Istvánn nné szakmai vezető A magyar közoktatási rendszerből az egyes korosztályok közel harmada kerül ki úgy,hogy nem rendelkezik a foglalkoztathatóságukhoz

Részletesebben

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16.

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16. PROJEKTTERVEZÉS Art A program definíci ciója Olyan egymásra épülő projektekből álló tevékenys kenységi lánc, l melynek minden eleme, mérhető hozzáadott érékkel viszi közelebb k a szélesebb közössk sséget

Részletesebben

vnyitó Konferencia, Budapest, 2009. 08. 25.

vnyitó Konferencia, Budapest, 2009. 08. 25. Az óvoda- és s iskola-védőnői i ellátást érintő jogszabályi változv ltozások Odor Andrea országos vezető védőnő osztályvezet lyvezető Védőnői i Szakfelügyeleti Osztály ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal

Részletesebben

Egy mondat a. Kicsit bővebben b. . 2003. évi CXXIX. törvt a közbeszerzk. Igen bonyolult és s szerteágaz. gazó volta miatt, - FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ!!

Egy mondat a. Kicsit bővebben b. . 2003. évi CXXIX. törvt a közbeszerzk. Igen bonyolult és s szerteágaz. gazó volta miatt, - FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ!! 1 Egy mondat a közbeszerzésről Igen bonyolult és s szerteágaz gazó volta miatt, - 72 eljárási változat v lehetséges - FORDULJUNK SZAKEMBERHEZ!! 2 Kicsit bővebben b. 2003. évi CXXIX. törvt rvény a közbeszerzk

Részletesebben

Adatbiztonság és adatvédelem

Adatbiztonság és adatvédelem Adatbiztonság és s adatvédelem delem ADATBIZTONSÁG Az adatok jogosulatlan megszerzése, se, módosítása sa és s tönkrett nkretétele tele ellen tett olyan eljárások, szabályok, műszaki m és szervezési si

Részletesebben

Az időskor skorú tanulás jellegzetességei gei dr. Striker SándorS 2012. május m 23. Újvárosháza Minőségi öregedés az élethosszig tartó tanulás segítségével - TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR 2010-0003 Minden élettelen

Részletesebben

Gyakornoki szabályzat

Gyakornoki szabályzat A Budapest XIX. kerület Gábor Áron Általános Iskola Gyakornoki szabályzat 2007 Célja: az intézményben gyakornoki időt teljesítő pedagógus, valamint segítői feladatainak, hatásköreinek és juttatásának szabályozása

Részletesebben

DR. STEINER ARNOLD. ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat. Magyar Medikai Gyárt. rigazgatója

DR. STEINER ARNOLD. ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat. Magyar Medikai Gyárt. rigazgatója Köszönti Önöket: DR. STEINER ARNOLD Magyar Medikai Gyárt rtók és s Szolgáltat ltatók Klaszter Elnöke MEDICOR Elektronika Zrt. Vezérigazgat rigazgatója Az Új j Széchenyi Terv 7 kiemelt programot tartalmaz:

Részletesebben

legfontosabb adatvédelmi delmi és s direktmarketing

legfontosabb adatvédelmi delmi és s direktmarketing A webáruh ruházak működésével kapcsolatos legfontosabb adatvédelmi delmi és s direktmarketing kérdések 2014. március m 19. Alapfogalmak Az informáci ciós önrendelkezési jogról és s az informáci ciószabadságról

Részletesebben

zoktatási rendszerben a korai fejlesztést a szakiskola befejezéséig ARANYHÍD Nevelési Központ gypedagógiai giai Módszertani Intézm Óvoda, Szakiskola

zoktatási rendszerben a korai fejlesztést a szakiskola befejezéséig ARANYHÍD Nevelési Központ gypedagógiai giai Módszertani Intézm Óvoda, Szakiskola Az autisták k a közoktatk zoktatási rendszerben a korai fejlesztést stıl a szakiskola befejezéséig ARANYHÍD Nevelési Oktatási Integráci ciós Központ Egységes ges Gyógypedag gypedagógiai giai Módszertani

Részletesebben

Az egész. életen. pályázati projekt. julás

Az egész. életen. pályázati projekt. julás Az egész életen át t tartó tanulás fejlesztése se az intézm zmények közötti k nemzetközi zi együttm ttműködéssel TÁMOP-2.2.4. 2.2.4.-08/1-2009-00120012 pályázati projekt A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

A Nemzeti Fejlesztési si Terv és s a partnerség

A Nemzeti Fejlesztési si Terv és s a partnerség A Nemzeti Fejlesztési si Terv és s a partnerség Civil részvr szvétel és s EU források 2007-2013 2013 2004. december 3. Európai Ifjúsági KözpontK Dr. Arató Krisztina ELTE Állam- és s Jogtudományi Kar Politikatudományi

Részletesebben

Szarvas Város Önkormányzata 25/2009. (IX.25.) rendelete A fenntartásában működő közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítéséről

Szarvas Város Önkormányzata 25/2009. (IX.25.) rendelete A fenntartásában működő közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítéséről Szarvas Város Önkormányzata 25/2009. (IX.25.) rendelete A fenntartásában működő közoktatási intézmények ának teljesítéséről Szarvas Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Civil Centrum KözhasznK

Civil Centrum KözhasznK A Civil Centrum Közhasznú Alapí az NCA Civil Szolgáltató, Fejlesztő és Információs Kollégiumának támogatásával 2009-2012 időszakra kistérségi civil stratégiát készített az Enyingi- valamint az Adonyi kistérségben.

Részletesebben

Controlling tevékenység a FIDIC és a német VOB szerinti építési szerzıdéseknél

Controlling tevékenység a FIDIC és a német VOB szerinti építési szerzıdéseknél Controlling tevékenység a FIDIC és a német VOB szerinti építési szerzıdéseknél Gazdasági keretfeltételek Recesszív piac NémetorszN metországban Szigorú szerzıdési si feltételek telek és s nyomott árak

Részletesebben

Nyíregyháza, március 27. Szabó István Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet

Nyíregyháza, március 27. Szabó István Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet Nyíregyháza, 2014. március 27. Szabó István Köznevelésért Felelős Államtitkári Kabinet istvan.szabo@emmi.gov.hu Jogszabályi háttér Kötelező alkalmazandó 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről szóló

Részletesebben

Stratégiai tervezési alapismeretek

Stratégiai tervezési alapismeretek InterMap Térinformatikai Tanácsadó Iroda 1037 Budapest, Viharhegyi út 19/c. Tel.: 06-1-212-2070, 06-1-214-0352, Fax: 06-1-214-0352 Honlap: www.intermap.hu, e-mail: info@intermap.hu HIDASNÉMETI ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Nemzetközi. zi gazdasági gi ismeretek 4. A regionális gazdasági. gi integráci

Nemzetközi. zi gazdasági gi ismeretek 4. A regionális gazdasági. gi integráci Nemzetközi zi gazdasági gi ismeretek 4. A regionális gazdasági gi integráci ciók k elmélete lete Dr. Bernek Ágnes, fıiskolai tanár Harsányi János FıiskolaF 2008. 1 Az Uruguay-fordul forduló után Nyugtalanító

Részletesebben

Az egész. életen zi. projekt ZÁRÓKONFERENCIA

Az egész. életen zi. projekt ZÁRÓKONFERENCIA Az egész életen át t tartó tanulás s fejlesztése se az intézm zmények közötti k nemzetközi zi együttm ttműködéssel TÁMOP-2.2.4. 2.2.4.-08/1-2009-00120012 pályázati projekt ZÁRÓKONFERENCIA A projekt az

Részletesebben

éss a nyelvi tényezt

éss a nyelvi tényezt Sajátos Nevelési Igény, éss a szociális, kulturális/ lis/éss vagy nyelvi tényezt nyezők összefüggései A sajátos nevelési igény nyű tanulói i csoportok meghatároz rozása a nemzetközi zi szakirodalomban

Részletesebben

Előterjesztés a május 29 -én tartandó Képviselő-testületi ülésére

Előterjesztés a május 29 -én tartandó Képviselő-testületi ülésére Előterjesztés a 2012. május 29 -én tartandó Képviselő-testületi ülésére Tárgy: A 2012/2013. tanévben indítható iskolai osztályok, valamint napközis csoportok számának meghatározása az ÁMK Ványai Ambrus

Részletesebben

1. A kollégiumi felvétel rendje, a felvétel intézményi sajátosságai

1. A kollégiumi felvétel rendje, a felvétel intézményi sajátosságai A BMSZC Bolyai János Szakgimnázium és Kollégium különös közzétételi listája BOLYAI KOLLÉGIUM 2017/2018 1. A kollégiumi felvétel rendje, a felvétel intézményi sajátosságai Felvétel általános tájékoztató

Részletesebben

Hol tartunk az intézményi dokumentumok átdolgozásában? Karcag március 20. Szymczak Judit igazgató JNSZ Megyei Pedagógiai Intézet Szolnok

Hol tartunk az intézményi dokumentumok átdolgozásában? Karcag március 20. Szymczak Judit igazgató JNSZ Megyei Pedagógiai Intézet Szolnok Hol tartunk az intézményi dokumentumok átdolgozásában? Karcag 2013. március 20. Szymczak Judit igazgató JNSZ Megyei Pedagógiai Intézet Szolnok Jogszabályi háttér 2011. évi CXC. tv. a köznevelésről 20/2012.

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! Előterjesztés Ecsegfalva Község Önkormányzat 010. május 31-én tartandó Képviselő-testületi ülésére Tárgy: A 011/01. tanévben indítható iskolai osztályok, valamint napközis csoportok számának meghatározása

Részletesebben

Kiskırös 2010 november 17. Fejlesztési si Terve (2006-2013) 2013) átszervezések sek (2007) Az oktatási. sa az integráci. cióba (HHH, SNI) gyógypedag

Kiskırös 2010 november 17. Fejlesztési si Terve (2006-2013) 2013) átszervezések sek (2007) Az oktatási. sa az integráci. cióba (HHH, SNI) gyógypedag Kiskırös 2010 november 17 Hódmezıvásárhely MJV KözoktatK zoktatási Feladat-ell ellátási Fejlesztési si Terve (2006-2013) 2013) Intézményi átszervezések sek (2007) Az oktatási si-nevelési intézm zmények

Részletesebben

A hazai előáll. Hungarotrade Fish Kft. 2011. szeptember 30. Budapest

A hazai előáll. Hungarotrade Fish Kft. 2011. szeptember 30. Budapest A hazai előáll llítású élő- és s frisshal forgalmazásának főbb f problémái és fejlesztési si lehetőségei Sebestyén n Attila ügyvezető igazgató Hungarotrade Fish Kft. 2011. szeptember 30. Budapest Adatok

Részletesebben

referencia intézm kenysége január r 27.

referencia intézm kenysége január r 27. Szenvedélybetegek részr szére nyújtott közösségi ellátás referencia intézm zmény tevékenys kenysége 2011. január r 27. Az egyesületr letről 1990-ben alakult meg a Forrás s Lelki Segítők Egyesülete 3 telephelyen

Részletesebben

M Ó D O S Í T Ó O K I R A T

M Ó D O S Í T Ó O K I R A T /2012. (10. 25.) sz. határozat 7. melléklete M Ó D O S Í T Ó O K I R A T Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 2120 Dunakeszi, Garas u. 26. Dunakeszi Város Képviselő-testülete jóváhagyta a Bárdos Lajos

Részletesebben

F1FNKORV) KÖRNYEZETMENEDZSMENT

F1FNKORV) KÖRNYEZETMENEDZSMENT KÖRNYEZETVÉDELEM A FAIPARBAN (Tantárgy kód: k F1FNKORV) III. RÉSZ: R KÖRNYEZETMENEDZSMENT KÖRNYEZETVÉDELEM A FAIPARBAN III. RÉSZ: R KÖRNYEZETMENEDZSMENTK Vállalatok környezetvk rnyezetvédelmi feladatai

Részletesebben

Területi gyermekellátás szakfőorvosi beszámol molója és aktuális kérdk rdései Dr. Kovács Julianna országos házi h gyermekorvos szakfelügyel gyelő Csecsemő- és s gyermekgyógy gyász Szakfőorvosok Országos

Részletesebben

felnttkorban 6. Magyar Nemzeti és s Nemzetközi zi Lifelong Learning Konferencia Debreceni Egyetem

felnttkorban 6. Magyar Nemzeti és s Nemzetközi zi Lifelong Learning Konferencia Debreceni Egyetem Szabadid tanulási id felnttkorban 6. Magyar Nemzeti és s Nemzetközi zi Lifelong Learning Konferencia Pécs, 2010. április 29-30. Erdei Gábor G Ph.D Debreceni Egyetem Oktatási szrk Oktatáspolitika Oktatási

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás 2009.

A kompetencia alapú oktatás 2009. A kompetencia alapú oktatás 2009. Kompetencia alapú okt. Hunyadi Stratégia Hunyadi János J KözoktatK zoktatási Intézm zmény Stratégi giájának ismertetése, se, prezentálása Az előzmények (1) Miért tudunk

Részletesebben

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA

HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓ OKIRATA Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 38. (1) bekezdése, az államháztartásról

Részletesebben

Nem mondunk le senkiről. Program

Nem mondunk le senkiről. Program Dél dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nem mondunk le senkiről Új j Magyarország g Felzárk rkóztatási Program ( zászlóshajó program) Előad adó: Dr. GöndG ndöcs István A program indoklása A A területi

Részletesebben

Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft.

Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. Nyugat Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. térségi TDM szervezet a Nyugat-Balaton partján 1. Elızm zmények Nyugat Balaton mostohahelyzete vízminıségi problémák nincs image, nincs terv Tourinform

Részletesebben

A céltámogatások jelentősége a felnőttképzési programokban

A céltámogatások jelentősége a felnőttképzési programokban Dr. Zachár László Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet A céltámogatások jelentősége a felnőttképzési programokban A tudás versenyképesség ROP programok zárókonferenciája Budapest 2008. április

Részletesebben

Versenyképess. Szolnok 2009 Károly

Versenyképess. Szolnok 2009 Károly Versenyképess pesség és s képzk pzés Szolnok 2009 Salgó-Nemes Károly A FOGLALKOZTATÁS S SZERKEZETI VÁLTOZÁSAI I. (2007-2008 2008 harmadik negyedévek közötti k változv ltozás s alapján*) (forr( forrás:ksh)

Részletesebben

HURO 2008/01 Partnerségi FórumF Nagyvárad, 2008. november 25. UNG-TISZA TISZA-TÚR-SAJÓ (Hernád-Bódva-Szinva) Korlátolt Felelőss sségű Európai Területi Együttm ttműködési Csoportosulás Előad adó: Dányádi

Részletesebben

üzleti, Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, Szerbiában ban REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési Konferencia a gazdaságfejleszt 2009. október 20.

üzleti, Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, Szerbiában ban REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési Konferencia a gazdaságfejleszt 2009. október 20. REEVOLUTIO Regionális Fejlesztési si Konferencia Magyar-Szerb területi együttm ttmőködések a gazdaságfejleszt gfejlesztés s szolgálat latában 2009. október 20. Szerbia makrogazdasági gi jellemzıi, üzleti,

Részletesebben

Iskolai hírekh. rek. zményben. Gyermekközpont. let Komplex, rugalmas modellprogram

Iskolai hírekh. rek. zményben. Gyermekközpont. let Komplex, rugalmas modellprogram Osztályt lytámogató program az ANK-ban Miért?! Iskolai hírekh rek Jelenség g kezelése, problémák megelőzése az Intézm zményben Gyermekközpont zpontú szemlélet let Komplex, rugalmas modellprogram Egy kis

Részletesebben

A Felügyel tapasztalatainak összefoglalásasa

A Felügyel tapasztalatainak összefoglalásasa A Felügyel gyelőségellenőrzési tapasztalatainak összefoglalásasa Pados RóbertR Hulladékgazd kgazdálkodási osztályvezet lyvezető Szombathely, 2015. február r 12. Célkit lkitűzéseink A Felügyel gyelőség

Részletesebben

gyakorlati készsk módszere

gyakorlati készsk módszere A Bázis-intézmény rendszer, mint a gyakorlati készsk szségfejlesztés módszere Általános VállalkozV llalkozási FőiskolaF Alkalmazott Magatartástudom studományi Tanszék 1996-2009 Bánfalvi Mária és Dr Szakács

Részletesebben

DEMIN XV. Hete Gabriella

DEMIN XV. Hete Gabriella Egészs szségügyi gyi szolgáltat ltatók k minőségir girányítási rendszer tanúsítás s akkreditálása DEMIN XV. Nemzeti Akkreditáló Testület Hete Gabriella minőségir girányítási vezető Előad adás s tartalma

Részletesebben

A földgáz nagykereskedelem jelene és jövőbeli lehetőségei

A földgáz nagykereskedelem jelene és jövőbeli lehetőségei A földgáz nagykereskedelem jelene és jövőbeli lehetőségei Nemzetközi Gázkonferencia és Szakkiállítás Siófok, Hotel Azúr 2005. október 5-6. Viktor László Földgáz közüzemi nagykereskedelem igazgató Tartalom

Részletesebben

inárcsi Tolnay Lajos Általános Iskola

inárcsi Tolnay Lajos Általános Iskola SZAKÉRTŐI VÉLEMÉNY az inárcsi Tolnay Lajos Általános Iskola 2365 Inárcs, Tolnay Lajos út 1. Szervezeti és Működési Szabályzatáról Készítette: Szegedi György közoktatási szakértő SZ024539 2011. április

Részletesebben

A szakképz. jtható 2009.

A szakképz. jtható 2009. A szakképz pzési hozzájárul rulásból l nyújthat jtható fejlesztési si támogatt mogatások a 2009. évi jogszabály változv ltozások tükrében 2009. Módosítások sok 2009. július j 1-jétől1 A TISZK fenntartója

Részletesebben

ADATVÉDELEM DELEM. EU szakjogász.

ADATVÉDELEM DELEM. EU szakjogász. ADATVÉDELEM DELEM Dr. Hosszú Károly Ügyvéd EU szakjogász Közoktatási jogi szakjogász www.drhosszu.hu www.szantoestarsa.hu Tartalomjegyzék Jogforrások Önkorm nkormányzati nyzati jog/források sok Adatvédelmi

Részletesebben