éss a nyelvi tényezt

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "éss a nyelvi tényezt"

Átírás

1 Sajátos Nevelési Igény, éss a szociális, kulturális/ lis/éss vagy nyelvi tényezt nyezők összefüggései

2 A sajátos nevelési igény nyű tanulói i csoportok meghatároz rozása a nemzetközi zi szakirodalomban

3 Az ISCED 97 (International( Stansdard Classification of Education: : az oktatás s nemzetközi zi szabvány szerinti osztályoz lyozása) definíci ciója szerint Az a tanuló sajátos nevelési igény nyű (SNI), aki az iskolai tantervi követelmk vetelményeket csak iskolai többletszolgt bbletszolgáltatás, -támogatás segíts tségével tudja teljesíteni. teni. A támogatt mogatás lehet: Személyi (gyógypedag gypedagógus, gus, kisebb csoportlétsz tszám, asszisztens) Dologi (akadálymentes lymentesítés, s, speciális eszközök) k) Pénzügyi

4 Az OECD szerint (The Classification of Educational Programs for SEN students, OECD, 2002) Az SNI- gyermekek/tanulók k háromh kategóri riátt alkotnak: A kategória: ria: szabvány orvosi kritériumok riumok szerint példp ldául vakok, gyengánl nlátók,, siketek, nagyothallók, kevéss ssé vagy súlyosabbans értelmi fogyatékosok, halmozottan fogyatékosok. Szenzoros, motoros vagy neurológiai defektusokhoz kapcsolódnak. B kategória ria: olyan tanulók, akiknek tanulási nehézs zségei sem az A,, sem a B kategóri riához vezető tényezőknek nem tulajdoníthat thatók. Például tanulási zavarok, magatartási problémák éss tanulási nehézs zségek állnak a hátth ttérben. C kategória: ria: olyan tanulók, akiknél l a probléma elsődlegesen szociális, kulturális lis és/vagy nyelvi tényezt nyezőkbőll következikk

5 Az SNI magyarországi gi értelmezése nem igazodik az európai országok gokéhoz: nem terjed ki a szociális, kulturális lis és/vagy nyelvi hátrányos helyzetre, így a gyermekek/fiatalok ezen részer többletszolgáltatásokban nem vagy csak korlátozott módonm részesr szesül (Gordosné,, 2004).

6 Hazánkban a sajátos nevelési igény nyű tanuló fogalmát a közoktatk zoktatásróll szóló 1993-ban kiadott többszörösensen módosm dosított LXXIX. törvt rvény 121. (29) bekezdése így határozza meg: Sajátos nevelési igény nyű gyermek, tanuló: : az a gyermek, tanuló,, aki a szakért rtői éss rehabilitáci ciós bizottság g szakvélem leménye alapján testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyat dfogyatékos, autista, több fogyatékoss kosságg együttes előfordul fordulása esetén halmozottan fogyatékos; pszichés s fejlődés s zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan éss súlyosans akadályozott (pl. diszlexia, diszgráfia fia, diszkalkulia, mutizmus, hiperkinetikus vagy kórosk aktivitászavar).

7 A magyar kategóriarendszer tehát t az OECD tanulási éss beilleszkedési si nehézs zségekkel rendelkező tanulói i csoportját t részbenr az organikusan fogyatékos, részbenr pedig a hátrányos helyzetű kategóri riával vegyíti, ezáltal egy laza éss könnyenk átjárható definíci cióss alapot biztosít t a fogyatékoss kosság, a hátrányos helyzet éss a tanulási nehézs zségek fogalmai között. k A problémára ra az OECD 2005-ben végzett, v MéltM ltányosságg az oktatásban nemzetközi zi összehasonlító tematikus vizsgálata is felhívta a figyelmet (Equity in Education,, 2005 )

8 A nemzetközi zi szakirodalom az elmúlt lt évtizedekben egyre nagyobb figyelmet szentelt az iskolák mikrovilágában végbemenv gbemenő minőségi folyamatoknak. Az 1966-os egye sült államokbeli Coleman- jelentés (Coleman,, 1966) volt az első olyan nagy hatású kutatás, amely megpróbálta a tanulói i teljesítm tménykülönbségek mögöttm meghúzódó iskolán n belüli li tényezt nyezőket is feltárni. Az elkövetkez vetkező évtizedek kutatásai, valamint a PISA- felvétel eredményei is arra engednek következtetni, hogy a tanulási eredményekben kimutatható különbségek a tanulási környezettel, k ezen belül l is elsősorban sorban a tanárok minőségével és a tanulói i csoportok társadalmit összetételével állhatnak össze függésben

9 Magyarországon gon a tanulók k tanulmányi nyi teljesítm tménybeli különbsk nbségeit kiugróan magas mértm rtékben magyarázza a szülők iskolai végzettsv gzettsége, ge, az iskolák k tanulói társadalmának összetételetele (Knowledge and Skills for Life,, 2001). Azaz a családi hátth ttérr hatása.

10 Számos vizsgálat (többek közöttk a PISA-kutat kutatások) nyomán n tudjuk, hogy a szocioökon konómiai státus tus meghatároz rozó jelentőségű a gyerekek iskolai esélyeit illetően, en, tovább bbá hogy a szülők (elsősorban sorban az anya) iskolázotts zottsága a gyerek sikerességének egyik legfőbb indikátora. Éppen ezért, ahhoz, hogy a leszakadó családokhoz az iskola megtalálja lja a megfelelő utat, nem elég g a szociológiai mutatók k ismerete; szüks kségg van a gyerekek hátterh tterében rejtező családi értékvilág megismerésére re is.

11 Az iskolának értenie kell tehát, t, hogy az elhanyagolt vagy zaklatott gyerek hátterh tterében álló,, elégtelen gtelenül teljesítő szülő nem felelőtlen éss alkalmatlan, hanem maga is segíts tségre szorul. Tudnia kell, hogy a roma kisgyerek azért késik, k mert a környezetk rnyezetében senki nem működikm időpontok szerint, s a családban nincs is óra. Tudnia kell, hogy a szegény, iskolázatlan szülő számonk monkéréstőll tartva, félelemmelf telve megy fel az iskolába, az iskolától érkező kezdeményez nyezésekben veszélyt érez, éss azokra védekezéssel reagál. Az iskolának mindezt értenie kell, s a hátrh trányos helyzetű gyerekek és családok megnyerése érdekében el kell jutnia a megismerésen sen alapuló befogadó pedagógi giáig. ig.

12 Az oktatási egyenlőtlens tlenségek legszembetűnőbben bben a tanulói teljesítm tményekben érhetőkk tetten. Az oktatás eredményess nyessége, társadalmilagt és területileg igen egyenlőtlen tlenüll oszlik el. A területi különbsk nbségeket ugyan nagymért rtékben szociokulturális lis tényezők magyarázz zzák, vizsgálatuk ugyanakkor nem érdektelen

13 Középfokú továbbtanulási arányok iskolakategóriák és településkategóriák szerint, 2005 (%) Forrás: KIFIR évi adatbázisa

14 A szakiskolában éss a középiskolk piskolában megjelenő diákok szociokulturális lis háttere közöttk szakadék tátong. tong. A szakiskolások sok édesanyjánaknak kevesebb mint egyharmada érettségizett, a középiskolásoknáll 70% fölöttif az arány. A családok nagy részer nagyon szegény. Ha elfogadjuk, hogy mélyszegm lyszegénységben élő honfitársaink a lakosság g nagyjából l 7%-át t teszik ki, akkor a demográfiai viszonyokat ismerve a szakiskolákba kba járókj k közelk fele tartozik ebbe a kategóri riába. Nincstelenség, kilátástalans stalanságg veszi őket körül. k Rendkívül l sokan közülükk k falvakból járnak be a városiv iskolába, annak anyagi és egyéb b terheit kénytelenekk vállalni. v

15 A szakiskolába került diákok közelk fele márm év végénn is megbukott legalább egyszer az általános iskolában, tanulmányi nyi átlaguk a készségtárgyakat leszámítva tantárgyank rgyankéntnt is 3,00 alatt marad. Mintegy a diákok feléről nyilatkoztak úgy az iskolák, k, hogy velük k a kilencedikes tananyagot elkezdeni sem lehet (Mártonfi,, 2004). Nagyon sokan kerülnek kényszerválasztáss révénr n ebbe az iskolatípusba, illetve ezen belül l az adott szakmacsoportra, szakmára. Az iskolához, tanuláshoz, képzk pzéshez való viszonyuk, motiválts ltságuk ebből l is adódóan an alacsony.

16 Nyelvi tényezt nyezők összefüggései

17 A roma gyermekek gyenge teljesítm tményéneknek az iskolában nagyon összetett. Az egyik főf ok, hogy a romáknak idegen világ g az oktatási nyelv a többst bbségi társadalomt kultúrájának azon ismerete, ami segíten tené őket az iskolában. Azok a viselkedés magatartási normák, amik a többst bbségnek természetes az a roma gyereknek ismeretlen. A roma gyermekek számára nagy akadály a nyelvi nehézs zségek leküzd zdése.

18 A kétnyelvk tnyelvű családokn doknáll végzettv kutatás bebizonyította, hogy a romani nyelv milyen nagy jelentőségű a szocializáci cióban. A nyelvvel közvetítiktik a közössk sségg kultúráját, t, az identitást. Amikor a gyermek bekerül l az iskolába, ezeket az értékeket semmibe nézik. n Fontos lenne, az iskolák részéről, hogy minél l többt roma származ rmazású pedagógust gust alkalmazzon. Minden pedagógus gus világn gnézete és értékrendszere oly módonm legyen objektív, fogadja el, tolerálja lja az övétőll eltérő kultúrát. t.

19 Nem elutasítani tani kell, hanem segíts tségüll kell hívni ezeket a roma közössk sségre jellemző értékeket. Az óvodában a beszoktatás időszak szakában, az iskola megkezdés s előtt létrejönne egy kommunikáci cióss rendszer a szülő éss az iskola részr széről. Minden családnak szüks kségg lenne egy mentorra. A gyerek nem érezni idegen világban magát, nem érezné azt, hogy össze van zavarodva.

20 Ha a kölcsk lcsönöss bizalom megvan, akkor és csak akkor kell felépíteni egy olyan fajta integrálódást, ahol a saját értékeket megtartva, teljes jogú polgárai lehetnek a társadalomnak. Ahhoz, hogy ez létrejl trejöjjön az oktatási rendszer oly módúm reformja szüks kséges, mely által alkalmas, hozzáé áértő szakemberek, pedagógusok gusok végezhetnv gezhetnék lelkiismeretesen a munkájukat. /Galyasn/ Galyasné, Szakdolgozat ELTE-BTK 2003/

21 Életpálya-építéss mint lehetséges eszköz éss célc

22 Az életpálya-építési kompetencia meghatároz rozásakor mindenképpen le kell szögezni, hogy ez a fogalom nemcsak a pályaorientp lyaorientációtt jelenti, hanem az egyén képességétt arra, hogy reális önismerete alapján n tisztában legyen szellemi éss fizikai erőss sségeivel éss gyengeségeivel; geivel; különböző távú célokat tudjon maga elé tűzni, éss a célhozc vezető utat képes legyen operatív szakaszokra bontani; közvetlen tetteit képesk legyen céljainakc alárendelni, illetve a céljainakc és érdeklődésének megfelelő egyéni tanulási utakat kijelölni; lni; az egész életen átt tartó tanulás s egyéni folyamatában tudja saját t tetteit és teljesítm tményét reflektív módon értékelni; képes legyen a megkezdett utak szüks kségg szerinti korrekciójára; ra; tudjon jój döntéseket hozni.

23 A fejlesztés s a nemzetközi zi tapasztalatokat felhasználva lva a jelenlegi munkaerő-piaci tanácsad csadásbansban éss az egyes intézm zményi műhelyekbenm márm r jólj l bevált tapasztalatokra támaszkodik. t Kiemelt célja, c hogy az egyének kezdettől l fogva (óvoda,( iskola) megkapják az egész életen átt tartó segítő tanácsad csadáss lehetőségét. t. Ennek jegyében egyrészt eszközöket, ket, módszereketm ad a pedagógusok gusok kezébe, másrm srésztszt a diákok sok-sok modellért rtékű helyzetben való részvétel során n szerezhetik meg azokat a képessk pességeket, praktikus munkaerő-piaci ismereteket, amelyek nélkn lkül nem tudják k hatékonyan tervezni saját életpályájukat (Gönczöl Vass,, 2005).

24 Az integrált nevelés s emberi mivoltunk örökk szánd ndékátt fejezi ki; az egységre gre való törekvést. Ez az egység úgy tud megvalósulni, ha a befogadó jó szívvel kinyitja kapuját, a belépő személy pedig saját t maga is óhajtja a fogadást. Ha ezek a szánd ndékok találkoznak, lkoznak, utána következikk a közösk út feltételeinek teleinek éss módszereinekm megteremtése. Ilyen értelemben minden gyermek integrálhat lható,, ha az igényeinek megfelelő feltételek telek rendelkezésre állnak. Az integráci cióra való alkalmasság eszerint elsősorban sorban a fogadó környezet tulajdonsága, nem pedig az akadályozott gyermeké. A minőségelv gelvű munka végzv gzésére az iskolai folyamat valamennyi terület leténn meg kell felelni az intézm zményeknek annak érdekében, hogy ott gyermekcentrikus, partnerközpont zpontú, állandóan megújulni képesk munka folyjék. Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívülk l az iskolák inkluzivitásra (befogadásra) való nyitottságát t sem. NéhányN országban márm úgynevezett inklúzi ziós index fémjelzif egy-egy intézm zmény minőségét.

ció Innováci ció kontra renováci Dr Litter Adrienn

ció Innováci ció kontra renováci Dr Litter Adrienn Innováci ció kontra renováci ció Dr Litter Adrienn Környezettudatos magatartásra nevelő témahét Olyan lesz a világ, amilyenné te teszed ( Légy te is ÖKO-llégista! gista! ) TÁMOP 3.1.4 TÁMOP 3.1.7 TÁMOP

Részletesebben

Az eredményess és s szakmai ellenőrz. Barcziné Horváth Márta iskolaigazgató, IPR szakértő Kocsis Gáborné IPR szakértő

Az eredményess és s szakmai ellenőrz. Barcziné Horváth Márta iskolaigazgató, IPR szakértő Kocsis Gáborné IPR szakértő Az eredményess nyesség g mérésem és s szakmai ellenőrz rzés Összeállította: Barcziné Horváth Márta iskolaigazgató, IPR szakértő Kocsis Gáborné IPR szakértő Várható eredmények 27 480/2003. Az oktatási miniszter

Részletesebben

zoktatási rendszerben a korai fejlesztést a szakiskola befejezéséig ARANYHÍD Nevelési Központ gypedagógiai giai Módszertani Intézm Óvoda, Szakiskola

zoktatási rendszerben a korai fejlesztést a szakiskola befejezéséig ARANYHÍD Nevelési Központ gypedagógiai giai Módszertani Intézm Óvoda, Szakiskola Az autisták k a közoktatk zoktatási rendszerben a korai fejlesztést stıl a szakiskola befejezéséig ARANYHÍD Nevelési Oktatási Integráci ciós Központ Egységes ges Gyógypedag gypedagógiai giai Módszertani

Részletesebben

KÖZPONTI PROGRAMOK SZERKEZETE. NSZFI Kutatásszervez

KÖZPONTI PROGRAMOK SZERKEZETE. NSZFI Kutatásszervez ORSZÁGOS KÉPZK PZÉSI JEGYZÉK, KÖZPONTI PROGRAMOK JOGSZABÁLYI HÁTTERE, H SZERKEZETE Menyhért Anikó NSZFI Kutatásszervez sszervezési si és s fejlesztési si osztály 1 A szakképz pzés alapdokumentumai - Országos

Részletesebben

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva

mint forrás Hálózati munka Pataki Éva A szociális hálóh mint erőforr forrás Hálózati munka Pataki Éva A képzk pzés s az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. Teoretikus hátterekh Szociálökol kológiai elv (Germain( Germain/Gitterman):

Részletesebben

összetevıi 2007. október 4.

összetevıi 2007. október 4. A teljesítm tmény összetevıi 2007. október 4. Készítette: Farkas Katalin Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusk gusképzı Kar Sportteljesítm tmény fogalma: Az az összegezı és kiegyenlítési lehetıséget

Részletesebben

A projekt szakmai megvalósítása

A projekt szakmai megvalósítása A projekt szakmai megvalósítása sa Előad adó: : Szabó Istvánn nné szakmai vezető A magyar közoktatási rendszerből az egyes korosztályok közel harmada kerül ki úgy,hogy nem rendelkezik a foglalkoztathatóságukhoz

Részletesebben

Neurológiai betegek rehabilitáci

Neurológiai betegek rehabilitáci Neurológiai betegek rehabilitáci ciója A KÁROSODK ROSODÁS( S( IMPAIRMENT) IDİSZAKOS VAGY ÁLLANDÓ ANATOMIAI, ÉLETTANI VAGY PSZICHOLÓGIAI VESZTESÉGET JELENT A FOGYATÉKOSS KOSSÁG G (DISABILITY) AZ EMBER NORMÁLIS

Részletesebben

A Magyar Köztársaság kormánya

A Magyar Köztársaság kormánya A Magyar KöztK ztársaság kormánya Roma Integráci ció Évtizede Program elnöks kségének átadása Szűcs Erika miniszter Szociális és s Munkaügyi Minisztérium 2008. június j 24. Roma Integráci ció Évtizede

Részletesebben

Mi a Selfness, és s mitől Selfness egy szolgáltat. Lélek. A kód k d neve:

Mi a Selfness, és s mitől Selfness egy szolgáltat. Lélek. A kód k d neve: Mi a Selfness, és s mitől Selfness egy szolgáltat ltatás? Alcím: Lélek A kód k d neve: Mi a Selfness? Tudatosságon alapuló,, fájdalmat f és károkozást nélkn lkülöző,, testi, lelki, gasztronómiai, pénzp

Részletesebben

DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1.

DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1. A KODOLÁNYI JÁNOS J FŐISKOLÁN N FOLYÓ KÉPZÉS EGYSÉGES GES PEDAGÓGIAI GIAI ELVEI DR. VENTER GYÖRGY Siófok, 2008. szeptember 1. VÍZIÓ A Kodolányi János J Főiskola F küldetk ldetését megfogalmazó dokumentum

Részletesebben

Inkluzív iskola _2. Separáció- integráció- inklúzió

Inkluzív iskola _2. Separáció- integráció- inklúzió Inkluzív iskola _2 Separáció- integráció- inklúzió Speciális nevelési területek, speciális életvitel Speciális megközelítés Normalitás, abnormalitás fogalma, az átlagtól való eltérés okai, magyarázó elméletei

Részletesebben

Jó úton haladunk, most nem adhatjuk fel. Magyarországon)

Jó úton haladunk, most nem adhatjuk fel. Magyarországon) Jó úton haladunk, most nem adhatjuk fel (a fogyatékos kosügy Magyarországon) gon) OP MőhelytalM helytalálkozó Ability Park (Budapest, VI. Desewffy u. 18-20.) 2009. október 16. Történeti hátth ttér háborúk

Részletesebben

A felnőttk szerepe a megváltozott munkaképess foglalkoztatásában

A felnőttk szerepe a megváltozott munkaképess foglalkoztatásában A felnőttk ttképzés s integráci ciós szerepe a megváltozott munkaképess pességűek ek foglalkoztatásában Szocio-Produkt Kft. Miskolc a Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciája 2010. november 5-7.

Részletesebben

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16.

PROJEKTTERVEZÉS. Page 1. A program definíci. A projekt definíci. Olyan egymásra melynek minden eleme, 1Art. 2Art. 3Art 2009.02.16. 2009.02.16. PROJEKTTERVEZÉS Art A program definíci ciója Olyan egymásra épülő projektekből álló tevékenys kenységi lánc, l melynek minden eleme, mérhető hozzáadott érékkel viszi közelebb k a szélesebb közössk sséget

Részletesebben

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31.

Komplex munkaerőpiaci integráci. ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai. Kellermann Éva csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós s programok magyarországi gi tapasztalatai Kellermann Éva tréner, pályp lyázati tanácsad csadó 2006. január r 31. Komplex munkaerőpiaci integráci ciós programok Kifejezetten

Részletesebben

Az Alapítv. azon belül l a legelesettebb emberek. kséges feltételrendszer. telrendszer

Az Alapítv. azon belül l a legelesettebb emberek. kséges feltételrendszer. telrendszer Az Alapítv tvány céljac A Segítő Kéz z Alapítv tvány 1999-ben alakult, így már r 11 éve dolgozik a szociális ellátásban azon belül l a legelesettebb emberek segítésében. Az Alapítv tvány időskor skorúak

Részletesebben

TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012. INTER- Studium. Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel

TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012. INTER- Studium. Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012 INTER- Studium Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel Az egész életen át t tartó tanulás fejlesztése se az intézm zmények

Részletesebben

pzési forma, intelligens iskola, informatika, kompetencia, digitális oktatás,

pzési forma, intelligens iskola, informatika, kompetencia, digitális oktatás, Curriculum mese 1 A tudást alkalmazhatósága minısíti! 2 A tudás újabb értelmezése az oktatási rendszer újraértékelése radikális gazdasági gi és s demográfiai változv ltozások a társadalmi, t gazdasági

Részletesebben

Magyar-szlov. Márta.

Magyar-szlov. Márta. Magyar-szlov szlovák k agglomeráci ció Pozsony környk rnyékén Vajka,, 2010. május m 19. A civil társadalom t szerepe a szuburbán integráci cióban Dr. Nárai Márta (naraim@rkk.hu) Kikölt ltözés s motiváci

Részletesebben

makrogazdasági (BIOÜZEMANYAGOK) Készítette: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jövedéki Igazgatóság Budapest 2006.

makrogazdasági (BIOÜZEMANYAGOK) Készítette: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jövedéki Igazgatóság Budapest 2006. Ásványolajok jövedéki szabályoz lyozását érintő aktuális változások, makrogazdasági gi kérdések (BIOÜZEMANYAGOK) Készítette: Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága Jövedéki Igazgatóság Budapest 2006.

Részletesebben

A projekt rövid áttekintése. 1. Előzmények

A projekt rövid áttekintése. 1. Előzmények A projekt rövid áttekintése 1. Előzmények Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban elkészítette a közoktatási intézményeire vonatkozó esélyegyenlőségi helyzetelemzésen alapuló Esélyegyenlőségi Tervét.

Részletesebben

SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK AZ OSZTÁLYBAN (A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY PEDAGÓGUS SZEMMEL) AZ INTEGRÁCIÓ JELENTŐSÉGE

SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK AZ OSZTÁLYBAN (A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY PEDAGÓGUS SZEMMEL) AZ INTEGRÁCIÓ JELENTŐSÉGE SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ GYERMEK AZ OSZTÁLYBAN (A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNY PEDAGÓGUS SZEMMEL) AZ INTEGRÁCIÓ JELENTŐSÉGE A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYHEZ IGAZODÓ DIFFERENCIÁLÁS LEHETŐSÉGEI AZ ISKOLAI OKTATÁSBAN,

Részletesebben

sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai ágazatban

sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai ágazatban A közössk sségi marketing hiánya és s annak vonzatai a hazai halászati ágazatban Egyedül l nem megy, egyedül l nem megy! Sebestyén n Attila kereskedelmi igazgató Hortobágyi Halgazdaság g Zrt. Szarvas,

Részletesebben

Felsőoktat eljárás s legfontosabb tudnivalói

Felsőoktat eljárás s legfontosabb tudnivalói Felsőoktat oktatási felvételi eljárás s legfontosabb tudnivalói Fontosabb határid ridők 2011. február r 15. jelentkezési határid ridő 2011. április 30. jelentkezések visszaigazol 2011. július j 7. hiányp

Részletesebben

A kompetencia alapú oktatás 2009.

A kompetencia alapú oktatás 2009. A kompetencia alapú oktatás 2009. Kompetencia alapú okt. Hunyadi Stratégia Hunyadi János J KözoktatK zoktatási Intézm zmény Stratégi giájának ismertetése, se, prezentálása Az előzmények (1) Miért tudunk

Részletesebben

Esélyegyenlőség a közoktatásban. Előadó: Szabó Istvánné szakmai vezető

Esélyegyenlőség a közoktatásban. Előadó: Szabó Istvánné szakmai vezető Esélyegyenlőség a közoktatásban Előadó: Szabó Istvánné szakmai vezető Esélyegyenlőségi programok megvalósítása a szarvasi közoktatásban Budapest Intézet 2009. év végi jelentéséből A magyar közoktatási

Részletesebben

Hagyomány gyógypedag. adó: : Laki Ildikó SZTE-JGYPK. MTA Szociológiai Kutatóint. Debrecen

Hagyomány gyógypedag. adó: : Laki Ildikó SZTE-JGYPK. MTA Szociológiai Kutatóint. Debrecen XXXVIII. Országos Szakmai Konferencia Hagyomány és s megújul julás s a gyógypedag gypedagógiában, a fogyatékos személyek megsegítésében Értékváltozás s a fogyatékoss kossággal élő diplomások körébenk Előad

Részletesebben

SNI BTMN gyermekek és tanulók ellátásának kérdései 2018.

SNI BTMN gyermekek és tanulók ellátásának kérdései 2018. SNI BTMN gyermekek és tanulók ellátásának kérdései 2018. Bajai EGYMI www.specialbaja.hu special.baja@gmail.com Intézményvezető: Müller István Fenntartó: Bajai Tankerületi Központ Bajai Óvoda, Általános

Részletesebben

A céltámogatások jelentősége a felnőttképzési programokban

A céltámogatások jelentősége a felnőttképzési programokban Dr. Zachár László Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet A céltámogatások jelentősége a felnőttképzési programokban A tudás versenyképesség ROP programok zárókonferenciája Budapest 2008. április

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ TÉRÍTÉSI DÍJ FIZETÉSE ALÓL VALÓ MENTESSÉG

TÁJÉKOZTATÓ TÉRÍTÉSI DÍJ FIZETÉSE ALÓL VALÓ MENTESSÉG TÁJÉKOZTATÓ AZ INTÉZMÉNY TÉRÍTÉSI ÉS TANDÍJ FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGEKRŐL 1..) TÉRÍTÉSI DÍJ MÉRTÉKE: 12.000.- FT/ÉV Egy összegben egy félévet a beiratkozáskor be kell fizetni. A beiratkozási lapot kizárólag

Részletesebben

József Attila Tagintézmény. Jó gyakorlat? Jó gyakorlatok? Jó gyakorlatok rendszere?

József Attila Tagintézmény. Jó gyakorlat? Jó gyakorlatok? Jó gyakorlatok rendszere? József Attila Tagintézmény Jó gyakorlat? Jó gyakorlatok? Jó gyakorlatok rendszere? Tanulónépesség jellemzői SNI tanulók nagy száma (51%) BTMN tanulók számának folyamatos növekedése (5%) Túlkorosság Többszörös

Részletesebben

nyelvtanulási motiváci Egy interjúkutat kutatás eredményei Csizér Kata

nyelvtanulási motiváci Egy interjúkutat kutatás eredményei Csizér Kata Diszlexiás s diákok nyelvtanulási motiváci ciója: Egy interjúkutat kutatás eredményei Csizér Kata Kutatás s háttere h I. A magyar általános iskolások sok, illetve bizonyos típusú középiskolásoksok idegen

Részletesebben

TANULÓ ZALA HEFOP 3.5.4-P.-2004-06-0038/2.0

TANULÓ ZALA HEFOP 3.5.4-P.-2004-06-0038/2.0 Zala Megyei Művelődési és Pedagógiai Intézet, Szakképző 8900 Zalaegerszeg, Kisfaludy u. 7-11. Iskola TANULÓ ZALA HEFOP 3.5.4-P.-2004-06-0038/2.0 Bevezetés Intézményünk a közművelődés és oktatás területén

Részletesebben

Iskolai hírekh. rek. zményben. Gyermekközpont. let Komplex, rugalmas modellprogram

Iskolai hírekh. rek. zményben. Gyermekközpont. let Komplex, rugalmas modellprogram Osztályt lytámogató program az ANK-ban Miért?! Iskolai hírekh rek Jelenség g kezelése, problémák megelőzése az Intézm zményben Gyermekközpont zpontú szemlélet let Komplex, rugalmas modellprogram Egy kis

Részletesebben

GÖDÖLLŐ. Szent István n Egyetem. Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ

GÖDÖLLŐ. Szent István n Egyetem. Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ Szent István Egyetem GÖDÖLLŐ Szent István n Egyetem GÖDÖLLŐ Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ SZIE - ÚMVP KÉPZK PZŐ INTÉZM ZMÉNY A Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ sikeresen pályázott

Részletesebben

lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa

lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa Szociális munka munkanélk lküliekkel, liekkel, a foglalkoztatás s világa WJLF III. évf. 2006/07 őszi szemeszter általános szociális munkás s szak VIII. ea. - A munkanélk lkülieket, lieket, álláskeresőket

Részletesebben

szintválaszt a Magyar- Angol Tannyelvű

szintválaszt a Magyar- Angol Tannyelvű Tájékoztatóa szintválaszt lasztásról a Magyar- Angol Tannyelvű Gimnázium és s Kollégium 11. évfolyamának félévi f szülői értekezletén Miért? A 12.-13. 13. évfolyamon a tanulók k bizonyos tantárgyak esetében

Részletesebben

Az egész. életen. pályázati projekt. julás

Az egész. életen. pályázati projekt. julás Az egész életen át t tartó tanulás fejlesztése se az intézm zmények közötti k nemzetközi zi együttm ttműködéssel TÁMOP-2.2.4. 2.2.4.-08/1-2009-00120012 pályázati projekt A projekt az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

AZ ÉRZELMI NEVELÉS. pedagógiai giai folyamatban. Herr Nikoletta Pszichopedagógus. gus rtő

AZ ÉRZELMI NEVELÉS. pedagógiai giai folyamatban. Herr Nikoletta Pszichopedagógus. gus rtő AZ ÉRZELMI NEVELÉS helye és s lehetőségei a pedagógiai giai folyamatban Herr Nikoletta Pszichopedagógus gus Közoktatásai szakért rtő Mi lenne, ha.. Fontosnak tartjuk-e, hogy a ránk r bízott b gyermekek

Részletesebben

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda

Foglalkoztatási. és s Szociális Hivatal lat ltató Iroda FIATALOK A KÖZÉLETBENK CIVIL ARÉNA AZ ÁLLAMPOLGÁRI RÉSZVR SZVÉTEL FEJÉR MEGYÉBEN C. MŰHELYKONFERENCIAM 2009.SZEPTEMBER 25. Foglalkoztatási és s Szociális Hivatal Mobilitás s Országos Ifjúsági Szolgálat

Részletesebben

Máltai Óvoda és Általános Iskola. Mentori rendszer 2013/2014

Máltai Óvoda és Általános Iskola. Mentori rendszer 2013/2014 Máltai Óvoda és Általános Iskola Mentori rendszer 2013/2014 A mentori rendszer bemutatása A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány, a Máltai Óvoda és Általános Iskola és a Befogadó falu Program

Részletesebben

Szerkesztette: Varga Júlia. A kötet szerzői Hajdu Tamás Hermann Zoltán Horn Dániel Varga Júlia

Szerkesztette: Varga Júlia. A kötet szerzői Hajdu Tamás Hermann Zoltán Horn Dániel Varga Júlia Szerkesztette: Varga Júlia A kötet szerzői Hajdu Tamás Hermann Zoltán Horn Dániel Varga Júlia Kutatási asszisztens: Tir Melinda Olvasószerkesztő: Patkós Anna Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... III Ábrajegyzék...

Részletesebben

alapdokumentumai Budapest, október Csillag Ferenc MFFPPTI rtő

alapdokumentumai Budapest, október Csillag Ferenc MFFPPTI rtő A nevelési, oktatási intézm zmények alapdokumentumai Budapest, 2008. október Csillag Ferenc MFFPPTI pedagógiai giai szakért rtő Alapdokumentumok: Magyar Közt K ztársas rsaság g Alkotmánya Önkorm nkormányzati

Részletesebben

település Regisztrált szervezet 31,9% közszféra 37,3% civil szervezet 30,8% vállalkozó Lakosságszám: 44.000 fı

település Regisztrált szervezet 31,9% közszféra 37,3% civil szervezet 30,8% vállalkozó Lakosságszám: 44.000 fı 60 település 185 Regisztrált szervezet A lehatárolt térst rség 31,9% közszféra 37,3% civil szervezet 30,8% vállalkozó Lakosságszám: 44.000 fı Stratégiai vázlatv Balaton-felvid felvidéki Akciócsoport csoport

Részletesebben

gypedagógiai giai intervenció

gypedagógiai giai intervenció A korai gyógypedag gypedagógiai giai intervenció Együtt tt- Értük Hatékonyan A bölcsb lcsődétől l a középiskolk piskoláigig Kiskunfélegyh legyháza, 2010. 04. 14. Az eltérő fejlődésmenet korai felismerésének

Részletesebben

Ápolás Betegellátás Alapszak PEDAGÓGIA I/8. Deutsch Krisztina szakoktató

Ápolás Betegellátás Alapszak PEDAGÓGIA I/8. Deutsch Krisztina szakoktató Ápolás Betegellátás Alapszak PEDAGÓGIA I/8. Deutsch Krisztina szakoktató KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNY Jogszabályok a képzésben 1993. évi LXXIX. tv. a közoktatásról 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN

AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN AZ ÓVODA ESÉLYNÖVELŐ SZEREPE A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ GYERMEKEK ÓVODAI NEVELÉSÉBEN Ferenczné Teleky Éva Igazgató, vezető szaktanácsadó Szolnok Városi Óvodák Kisgyermekkori nevelés támogatása EFOP-3.1.1-14-2015-00001

Részletesebben

MFFLT Kongresszus Budapest 2009. június 19. IGÉNYEK ÉS LEHETŐSÉGEK. Felnőtt beszédfogyatékosok ellátása Székesfehérváron

MFFLT Kongresszus Budapest 2009. június 19. IGÉNYEK ÉS LEHETŐSÉGEK. Felnőtt beszédfogyatékosok ellátása Székesfehérváron MFFLT Kongresszus Budapest 2009. június 19. IGÉNYEK ÉS LEHETŐSÉGEK Felnőtt beszédfogyatékosok ellátása Székesfehérváron MODELLKÍSÉRLETI PROGRAMUNK SPECIALITÁSAI SAI Már r működőm ellátásra és s a helyi

Részletesebben

pzés s szerepe a FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS Magyar Kereskedelmi és s Iparkamara OKTATÁSI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S IPARKAMARA

pzés s szerepe a FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS Magyar Kereskedelmi és s Iparkamara OKTATÁSI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S IPARKAMARA A duális képzk pzés s szerepe a gazdaság g versenyképess pességének növelésében VÁLLALATIRÁNYÍTÁS S FELSŐFOKON FOKON KONFERENCIA BIHALL TAMÁS OKTATÁSI ÉS S KÉPZK PZÉSI ALELNÖK MAGYAR KERESKEDELMI ÉS S

Részletesebben

Szerepek a pedagógia. gia

Szerepek a pedagógia. gia Szerepek a pedagógia gia világában 1. A pedagógus gus (a tanár)szerep A kezdő pedagógus gus 2009.10.26. 1 A jój pedagógus gus a jó tanár Milyen legyen? Ki mondja meg? S ha nem felel meg ezeknek a kitételeknek?

Részletesebben

AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG DIMENZIÓI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI INTÉZMÉNYI SZEMMEL

AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG DIMENZIÓI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI INTÉZMÉNYI SZEMMEL XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉG DIMENZIÓI ÉS HÁTTÉRTÉNYEZŐI INTÉZMÉNYI SZEMMEL Bander Katalin Galántai Júlia Országos Neveléstudományi

Részletesebben

A KÖZOKTATÁS MEGÚJÍTÁSA MAGYARORSZÁGON

A KÖZOKTATÁS MEGÚJÍTÁSA MAGYARORSZÁGON A KÖZOKTATÁS MEGÚJÍTÁSA MAGYARORSZÁGON Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal munkájának első szakaszát bemutató szakmai konferencia Budapest, 2007. szeptember 25. Az Oktatási Kerekasztal célja Egyrészt tisztázni

Részletesebben

Szatmári Kistérségi Egységes Pedagógiai Szakszolgálat. Esélyegyenlőségi Intézkedési Terv

Szatmári Kistérségi Egységes Pedagógiai Szakszolgálat. Esélyegyenlőségi Intézkedési Terv Szatmári Kistérségi Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Esélyegyenlőségi Intézkedési Terv 2008 1. A dokumentum jogszabályi háttere A Magyar Köztársaság Alkotmánya 4. (1) bek., 70/a. A közoktatásról szóló

Részletesebben

Az adóss. ltatás tapasztalatai. 2012.02.24.

Az adóss. ltatás tapasztalatai. 2012.02.24. Az sságkezelési szolgáltat ltatás tapasztalatai. Lehetıségek Korlátok Nagyné Messinger TímeaT 2012.02.24. Elızm zmények Az elmúlt lt években több t célprogram c indult Problémák: jó tapasztalatok tovább

Részletesebben

MOTTÓ: ABBAN, AMIBEN JÓ, J ÉS SEGÍTENI ABBAN, AMIBEN TÁMOGATÁSRA SZORUL.

MOTTÓ: ABBAN, AMIBEN JÓ, J ÉS SEGÍTENI ABBAN, AMIBEN TÁMOGATÁSRA SZORUL. MOTTÓ: MEGERŐSÍTENI A TANULÓT ABBAN, AMIBEN JÓ, J ÉS SEGÍTENI ABBAN, AMIBEN TÁMOGATÁSRA SZORUL. Nevelőtest testületünk nk megfogalmazta jój hagyományokra épülő pedagógiai giai hitvallását Célunk: hitet,

Részletesebben

Csibi Enikő 2012. április 11.

Csibi Enikő 2012. április 11. A Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és a gyermekvédelem intézményeinek együttműködése A speciális szükségletű gyermekek felzárkóztatása érdekében Csibi Enikő 2012. április

Részletesebben

Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Központ Gyöngyös

Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család és Gyermekjóléti Központ Gyöngyös Jogszabályi háttér 1997. évi XXXI. törvény a Gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról 40/A. ag) pont szerint 2018. szeptember 1-től a Család és Gyermekjóléti Központ óvodai és iskolai szociális segítő

Részletesebben

TÁMOP A Én is továbbtanulok

TÁMOP A Én is továbbtanulok TÁMOP-3.3.10.A-12-2013-0018 Én is továbbtanulok A pályázat indulása Iskolánk, a Szolnoki Műszaki Szakközép és Szakiskola Pálfy-Vízügyi Tagintézménye 2013-ban pályázott a TÁMOP-3.3.10.A-12-2013 kódszámú

Részletesebben

Kulturális lis tudatosság. Tóth Veronika Emberi Erőforr

Kulturális lis tudatosság. Tóth Veronika Emberi Erőforr Kulturális lis tudatosság Tóth Veronika Emberi Erőforr források Minisztériuma 1. Mi a kulturális lis tudatosság? 2. Milyen eszközei zei vannak az oktatásnak a kulturális lis tudatosság g fejlesztésében?

Részletesebben

HÉVÍZGYÖRKI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA intézményi adatlapja (2011. október 1-jei adatok alapján)

HÉVÍZGYÖRKI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA intézményi adatlapja (2011. október 1-jei adatok alapján) 1. sz. melléklet HÉVÍZGYÖRKI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA intézményi adatlapja (2011. október 1-jei adatok alapján) 1. Intézményi adatok OM azonosító: 032842 Intézmény neve: Fenntartó neve: Napköziotthonos Óvoda

Részletesebben

tévhitek az oktatási szegregációról

tévhitek az oktatási szegregációról tévhitek az oktatási szegregációról Készítette: Motiváció Műhely A füzet el készítését támogatta: Open Society Institute Budapest Foundation 3 TÉVHIT #1 A SZABAD ISKOLAVÁLASZTÁS M I N DEN KI SZÁMÁRA ELÉRH

Részletesebben

Molnár Éva SZTE Neveléstudományi Intézet

Molnár Éva SZTE Neveléstudományi Intézet (TÁMOP 3.1.9/08/01) A sajátos nevelési igényő tanulóknak megfelelı diagnosztikus mérıeszközök és feladatbank kifejlesztése Molnár Éva SZTE Neveléstudományi Intézet SNI fogalom értelmezése Sajátos nevelési

Részletesebben

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése

Eredmény rögzítésének dátuma: Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése Eredmény rögzítésének dátuma: 2016.04.20. Teljesítmény: 97% Kompetenciák értékelése 1. Pedagógiai módszertani felkészültség 100.00% Változatos munkaformákat alkalmaz. Tanítványait önálló gondolkodásra,

Részletesebben

felsoktat oktatás Minség, esélyegyenlség és hatékonyság Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. felnttképzési igazgató

felsoktat oktatás Minség, esélyegyenlség és hatékonyság Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. felnttképzési igazgató Budapesti Mszaki Fiskola Tanárképz és Mérnökpedagógiai Központ Munkaer-piac orientált szakképz pzés és oktatás Minség, esélyegyenlség és hatékonyság 2007. április 12. Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. felnttképzési

Részletesebben

Pernekker Kitti Pécsi Tudományegyetem Felnttképzési és Emberi Erforrás Fejlesztési Kar Andragógia MA. Forrás: http://www.nyirvidektiszk.

Pernekker Kitti Pécsi Tudományegyetem Felnttképzési és Emberi Erforrás Fejlesztési Kar Andragógia MA. Forrás: http://www.nyirvidektiszk. Pernekker Kitti Pécsi Tudományegyetem Felnttképzési és Emberi Erforrás Fejlesztési Kar Andragógia MA Forrás: http://www.nyirvidektiszk.hu/ Alapvet problémák k a magyar szakképz pzési rendszerben Elaprózódott

Részletesebben

TÁMOP / MOLÓ NYEIRŐL EREDMÉNYEIR

TÁMOP / MOLÓ NYEIRŐL EREDMÉNYEIR BESZÁMOL MOLÓ A TÁMOP T 3.1.4. PÁLYP LYÁZAT KERETÉBEN ZAJLÓ KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS EREDMÉNYEIR NYEIRŐL KÖZÉPISKOLA A pályp lyázat célja: c Az egész életen át t tartó tanulás s megalapozását t szolgáló

Részletesebben

Inklúziós index. Tony Booth, Mel Ainscow: A tanulás és részvétel támogatása az iskolákban Harmadik, bővített, átdolgozott kiadás

Inklúziós index. Tony Booth, Mel Ainscow: A tanulás és részvétel támogatása az iskolákban Harmadik, bővített, átdolgozott kiadás Tony Booth, Mel Ainscow: Inklúziós index A tanulás és részvétel támogatása az iskolákban Harmadik, bővített, átdolgozott kiadás Csepregi András Velence, 2015. 05. 14. A magyar változat Tény: az Educatio

Részletesebben

TANULÁSI MAGATARTÁSKULT SKULTÚRA. - 2010. január

TANULÁSI MAGATARTÁSKULT SKULTÚRA. - 2010. január TANULÁSI SI-, MAGATARTÁSKULT SKULTÚRA ÉS ÉLETPÁLYA-ÉPÍTÉS 2008. június j - 2010. január Foglalkoztatási ráták r k a kiemelt korcsoportokban 2008. III. negyedévben Foglalkoztatási ráta % 15-64 évesek 15-24

Részletesebben

Holnaptól l nekem jobb lesz

Holnaptól l nekem jobb lesz Holnaptól l nekem jobb lesz A felnőttk ttképzés és s szakképz pzés kommunikálása - jó gyakorlat a Szolnoki Főiskola F Felnőttk ttképzési Központjának nak programjában SZOLNOKI FŐISKOLA F FELNŐTTK TTKÉPZÉSI

Részletesebben

Tárgy: A képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 14/1994. (VI.24.) MKM rendelet módosítása

Tárgy: A képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 14/1994. (VI.24.) MKM rendelet módosítása A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI TERVEZET! (honlapra) Tárgy: A képzési kötelezettségről és a pedagógiai szakszolgálatokról szóló 14/1994. (VI.24.) MKM rendelet módosítása Budapest,

Részletesebben

Az időskor skorú tanulás jellegzetességei gei dr. Striker SándorS 2012. május m 23. Újvárosháza Minőségi öregedés az élethosszig tartó tanulás segítségével - TÁMOP 4.2.1/B-09/1/KMR 2010-0003 Minden élettelen

Részletesebben

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 10. évfolyam :: Szakiskola

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 10. évfolyam :: Szakiskola FIT-jelentés :: 2015 10. évfolyam :: Szakiskola Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközépiskola és Szakiskola 1064 Budapest, Szondy utca 41. Létszámadatok A telephely létszámadatai a szakiskolai

Részletesebben

Általános tudnivalók a kétszintű érettségi vizsgáról és a felvételi pontszámításról

Általános tudnivalók a kétszintű érettségi vizsgáról és a felvételi pontszámításról Általános tudnivalók k a kétszintű érettségi vizsgáról és s a felvételi pontszámításr sról Vizsgafajták Rendes Előrehozott Javító Pótló Szintemelő Kiegész szítő Ismétl tlő Vizsgaidőszakok szakok május-június

Részletesebben

A HATÉKONY TANULÁS. Differenciális pedagógia. gia

A HATÉKONY TANULÁS. Differenciális pedagógia. gia A HATÉKONY TANULÁS Differenciális pedagógia gia A HATÉKONY TANULÁS S MÓDJAIM A feladatrendszeres oktatás, mely a gondolkodás rugalmas fejlesztésében mutatkozik hatékonynak. A kiscsoportos tanulás, mely

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens LOGISZTIKAI MÓDSZEREK 3. Raktározás,

Részletesebben

Székesfeh. számú rendelete

Székesfeh. számú rendelete Székesfeh kesfehérvár r Megyei Jogú Város Önkormányzat nyzat KözgyK zgyűlése a pénzbeli p és s természetben nyújtott szociális és s gyermekvédelmi ellátásokr sokról l szóló 5/2003.. (IV( IV.22.) számú

Részletesebben

Esélyegyenlőség: Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek: SNI gyermekek

Esélyegyenlőség: Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek: SNI gyermekek Esélyegyenlőség: Kiemelt figyelmet igénylő gyermekek: SNI gyermekek Nagy Gyöngyi Mária Óvodapedagógiai konferencia - 2013. 04. 12.- Hotel Benczúr 1 Köznevelés A köznevelés közszolgálat, amely a felnövekvő

Részletesebben

Hazai és európai szakpolitikai irányok a kisgyermekkori nevelésben. 2014. December 2.

Hazai és európai szakpolitikai irányok a kisgyermekkori nevelésben. 2014. December 2. Hazai és európai szakpolitikai irányok a kisgyermekkori nevelésben SZEMINÁRIUM 2014. December 2. Helyzetelemzés - NTFS következtetései Oktatás Oktatási rendszerünk nem képes megfelelő mértékben csökkenteni

Részletesebben

Változás. Tanulás és tanítás. Mások

Változás. Tanulás és tanítás. Mások Együttm ttműködés, nyilvánoss nosság, tájékoztatás Csak amennyire az ember a természetet ismeri, annyira ismeri önmagát. t. (Hebbel) Természet szet- és s környezettudatos k magatartásra nevelő komplex

Részletesebben

Boronkay György. Mőszaki. Jelmondatunk: A TUDÁS HATALOM!

Boronkay György. Mőszaki. Jelmondatunk: A TUDÁS HATALOM! Boronkay György Mőszaki Középiskola és Gimnázium Jelmondatunk: A TUDÁS HATALOM! NÉHÁNY NY FONTOSABB DÁTUMD Október 23-november 01. İszi szünet December 21-janu január r 03. Téli szünet Január r 14-15.

Részletesebben

FOGADUNK? VAGY BEFOGADUNK? Inkluzív nevelés a Pöttyös oviban

FOGADUNK? VAGY BEFOGADUNK? Inkluzív nevelés a Pöttyös oviban FOGADUNK? VAGY BEFOGADUNK? Inkluzív nevelés a Pöttyös oviban SZVÓ Szakmai Nap 2017.03.28. Készítette: Bencsik Mária tagintézmény vezető Az integráció integrálás, fogadás : a Magyar értelmező kéziszótár

Részletesebben

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük?

Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? Hogyan növelhető az iskola megtartó ereje? Mit tehetünk a tanulói lemorzsolódás ellen? Mit tehet a család? Kapcsolat a szülői házzal Velük vagy nélkülük velük vagy helyettük? FPF konferencia 2018.02.24

Részletesebben

Programzáró Konferencia Székesfeh

Programzáró Konferencia Székesfeh Elkötelezettség g a Kiválóságért rt Közép-dunántúli KözoktatK zoktatási Kiválóság g Mintaprojekt 2008 Programzáró Konferencia Székesfeh kesfehérvár, r, 2009. január r 28. Mottó: : A minıség g felemel,

Részletesebben

Multikulturális nevelés Inkluzív nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2016

Multikulturális nevelés Inkluzív nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2016 Multikulturális nevelés Inkluzív nevelés Dr. Nyéki Lajos 2016 Az iskolával szembeni társadalmi igények A tudásközvetítő funkció A szocializációs funkció A társadalmi integrációs (ezen belül a mobilitási)

Részletesebben

HOZZÁFÉRÉS ÉS MINŐSÉG A SÚLYOSAN HALMOZOTT GYERMEKEK ELLÁTÓ- RENDSZERÉNEK JELLEMZŐI

HOZZÁFÉRÉS ÉS MINŐSÉG A SÚLYOSAN HALMOZOTT GYERMEKEK ELLÁTÓ- RENDSZERÉNEK JELLEMZŐI HOZZÁFÉRÉS ÉS MINŐSÉG A SÚLYOSAN HALMOZOTT GYERMEKEK ELLÁTÓ- RENDSZERÉNEK JELLEMZŐI FOGALMI MEGHATÁROZÁS KIK ŐK? HAZAI HELYZET fogalom 32/2012 (X.8.) EMMI rendelet 3. melléklet: A súlyos halmozott fogyatékosság

Részletesebben

Konzulensek: Mikó Gyula. Budapest, ősz

Konzulensek: Mikó Gyula. Budapest, ősz Önálló laboratórium rium 2. M.Sc.. képzk pzés Mikrohullámú teljesítm tményerősítők linearizálása adaptív v módszerekkelm Készítette: Konzulensek: Sas Péter P István - YRWPU9 Dr. Sujbert László Mikó Gyula

Részletesebben

felnttkorban 6. Magyar Nemzeti és s Nemzetközi zi Lifelong Learning Konferencia Debreceni Egyetem

felnttkorban 6. Magyar Nemzeti és s Nemzetközi zi Lifelong Learning Konferencia Debreceni Egyetem Szabadid tanulási id felnttkorban 6. Magyar Nemzeti és s Nemzetközi zi Lifelong Learning Konferencia Pécs, 2010. április 29-30. Erdei Gábor G Ph.D Debreceni Egyetem Oktatási szrk Oktatáspolitika Oktatási

Részletesebben

BEISKOLÁZÁS 2014/2015

BEISKOLÁZÁS 2014/2015 BEISKOLÁZÁS 2014/2015 Az iskola jellege, célkitűzése: Gimnáziumunkban az általános műveltséget megalapozó, kétszintű érettségi vizsgára, felsőfokú iskolai tanulmányok megkezdésére, valamint a munkába állásra

Részletesebben

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 6. évfolyam :: Általános iskola

FIT-jelentés :: Telephelyi jelentés. 6. évfolyam :: Általános iskola FIT-jelentés :: 2014 6. évfolyam :: Általános iskola Oladi Általános Iskola, Középiskola és Szakiskola 9700 Szombathely, Simon István utca 2-6. Létszámadatok A telephely létszámadatai az általános iskolai

Részletesebben

A szociális támogatt mogatási rendszer munkára ösztönző átalakítása A leghátr trányosabb helyzetűek ek foglalkoztatásának előseg segítése (munkahelyteremtő,, munkakínálat lat-növelő,, képzk pzési támogatt

Részletesebben

Iskola. ngyös, Martinovics út t 2. Tel.: (37)311-062 E-mail: suli@felsovarosi-gyongyos.sulinet.hu Web: http://www.felsovarosi.hu

Iskola. ngyös, Martinovics út t 2. Tel.: (37)311-062 E-mail: suli@felsovarosi-gyongyos.sulinet.hu Web: http://www.felsovarosi.hu Felsővárosi Általános Iskola Címünk: 3200 Gyöngy ngyös, Martinovics út t 2. Tel.: (37)311-062 E-mail: suli@felsovarosi-gyongyos.sulinet.hu Web: http://www.felsovarosi.hu Dolgozói i létszl tszámunk: 52

Részletesebben

gia alapjai I. NYME- SEK Ágnes

gia alapjai I. NYME- SEK Ágnes A gyógyító pedagógia gia alapjai I. NYME- SEK 2009.06.28. Némethné Tóth Ágnes 1 A gyógypedag gypedagógia gia helye a neveléstudom studományban NEVELÉSTUDOMÁNY (PEDAGÓGIA) gyógypedagógia 2009.06.28. Némethné

Részletesebben

gi- kapcsolati tért Politikai identitás Lengyelország: ntések, amelyek Geopolitikai szemléletm letmód Csehország:

gi- kapcsolati tért Politikai identitás Lengyelország: ntések, amelyek Geopolitikai szemléletm letmód Csehország: KözépEurópa mint egységes ges gazdasági gi kapcsolati tért Kockázatok, kihívások, lehetőségek: együttm ttműködés a szomszédos országokkal Kőrösi Csaba, 2008. 05. 13. Politikai identitás Lengyelország:

Részletesebben

A pedagógiai szakszolgálati feladatellátás a Pedagógiai Intézet irányítása alatt

A pedagógiai szakszolgálati feladatellátás a Pedagógiai Intézet irányítása alatt A pedagógiai szakszolgálati feladatellátás a Pedagógiai Intézet irányítása alatt 2004-2011. Csibi Enikő szakszolgálati igazgatóhelyettes 2011.12.12 Változó törvényesség, állandó szakmaiság! Rövid történeti

Részletesebben

A Nat 2007. évi felülvizsgálata, a gazdasági és pénzügyi ismeretek beemelése a Nat-ba.

A Nat 2007. évi felülvizsgálata, a gazdasági és pénzügyi ismeretek beemelése a Nat-ba. A Nat 2007. évi felülvizsgálata, a gazdasági és pénzügyi ismeretek beemelése a Nat-ba. Brassói Sándor főosztályvezető-helyettes Közoktatási Főosztály Oktatási és Kulturális Minisztérium 1. Az iskolai nevelés-oktatás

Részletesebben

Baleseti sérültek rehabilitációja

Baleseti sérültek rehabilitációja Baleseti sérültek rehabilitációja Dr. Dénes D Zoltán n egyetemi docens Osztályvezet lyvezető főorvos OORI Koponya-agys agysérültek Rehabilitáci ciós s Osztálya Országos Orvosi Rehabilitáci ciós Intézet

Részletesebben

FIT-jelentés. Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda 1043 Budapest, Tanoda tér 6. OM azonosító: Telephely kódja: 001

FIT-jelentés. Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda 1043 Budapest, Tanoda tér 6. OM azonosító: Telephely kódja: 001 Országos kompetenciamérés 2017 FIT-jelentés 6. évfolyam :: Általános iskola Szent János Apostol Katolikus Általános Iskola és Óvoda 1043 Budapest, Tanoda tér 6. FIGYELEM! Kérjük, tartsa szem előtt, hogy

Részletesebben

FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu. Aswad Dina

FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu. Aswad Dina FUX ZRT. H-3527 Miskolc, Vásártéri u. 8. Tel: 36-46-501-850 Fax: 36-46-501-851 www.fux.hu Alapítási év:1991. December Alapítók: December 4. Drótmvek 2 f magánszemély Els üzleti év: 1992 F tevékenység:

Részletesebben

DROGPREVENCIÓ. nak bemutatása

DROGPREVENCIÓ. nak bemutatása DROGPREVENCIÓ Általános irányelvek A FÜGE Drogprevenciós Munkacsoport munkájának nak bemutatása Drogprevenció A megelızés s három h szintő modellje (WHO): Elsıdleges megelızés: amikor a megelızés s arra

Részletesebben