Anyaghullámok. A fény kettős természete. Fémlemez. K max

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Anyaghullámok. A fény kettős természete. Fémlemez. K max"

Átírás

1 Anyagullámok A fény kettős temészete Fotoeffektus e - Fémlemez Fény K max e ν 0 ν 1. ába Egy fénnyel megvilágított vezető töltötté válik. Ha a megvilágító fény fekvenciája egy küszöbfekvenciánál kisebb, nincs elektonkilépés. Megfigyelések (P. Lenad): a kilépő elektonok max. sebessége (max. kinetikus enegiája) csak a megvilágító fény fekvenciájától függ, független a megvilágító foás intenzitásától, a fémfelületből egységnyi idő alatt kilépő elektonok száma (a fotoáam) csak a fényfoás intenzitásának függvénye, a kilépő elektonok max. kinetikus enegiája (K max ) lineáisan függ a fekvenciától, a K max (ν) függvényt epezentáló egyenesek azonban nem az oigóban, anem valamilyen ν 0 küszöbfekvenciánál metszik a vízszintes tengelyt.

2 A fenti kíséleti tapasztalatok intepetációját Einstein adta meg éppen 1 évszázaddal ezelőtt. A fémbeli elektonok a fémdaab teljes téfogatában szabadon mozognak, kilépni azonban nem tudnak, a fémdaab végeinél meedek potenciális enegiafal állja útjukat, az elektonok összenegiája negatív. Az enegiatételből: foton enegiája = elekton kilépéséez szükséges enegia + az elekton kinetikus enegiája K max = ν W = ω W W: kilépési munka. E ν -W 0 x W ν -U 0. ába A fémek potenciálkád modellje. A kíséleti adatokból megatáozató és W étéke.

3 K max : Planck-állandó 0 -W ν 0 ν = 6, Js 3. ába A kilépő elektonok max. kinetikus enegiája a fekvencia függvényében. A függvény meedeksége éppen a Planck állandót adja. Einstein úgy magyaázta, ogy a fény észecskéi (fotonok) ugalmatlanul ütköznek az elektonokkal. A foton mint észecske: mekkoa a tömege? m = m u 1 c 0 u = c m0 m = = E = mc =? 0? De az előző kíséletekből tudjuk, ogy E = ν véges. Megoldás: m 0 = 0 kell legyen (a 0/0 atáéték véges is leet). A foton teát zéus nyugalmi tömegű észecske! (1): Enegia: E =mc = ν u= = c (): Impulzus: p = mu mc de m nem ismet (csak m 0 = 0)

4 ν (1 ): (1)-ből m = c (1 ) beíva ()-be: p ν c = c = ν c Teát a foton enegiája és impulzusa: ν E = ν p = = c λ

5 Részecske vagy ullám? Hullámtemészet: diffakció, intefeencia Részecske: fotoeffektus, Compton szóás (az elektonokkal ütköző fotonok ullámossza/fekvenciája megváltozik). ν c pime foton atom ν c mv szót foton meglökött e - 4. ába: Elekton ütközése fotonnal (Compton effektus) Hullám- és észecskemodell egyaánt jó: a fény nyomása, Dopple-effektus, A fénnyel kapcsolatos jelenségek egy észe teát a ullámmodellel másik észe a észecskemodellel ételmezető. Azt mondjuk, ogy a fény kettős temészetű. A kettős temészet fogalmi elfogadása azét neéz, met a makoméetű testek világában valami vagy ullám, vagy észecske, a két elképzelés egymást kizája.

6 De Boglie ipotézise Nemcsak a fény viselkedik egysze ullámként másko észecskeként, anem minden test ill. mikoészecske (L. de Boglie 193)! Fotonoka mint láttuk: ν p = =, (λ = c/ν) c λ Minden észecskéez, testez (nem zéus nyugalmi tömeggel endelkezőköz is), ozzzáendelető egy ullám, amelynek ullámossza (de Boglie-ullámossz): λ = p Makoszkopikus észecskéke nagyon kicsi: (az impulzusa ilyenko asználatjuk a newtoni p=mv impulzust): λ<10-30 m. Kis tömegű észecskéke, pl. elektonoka má méető : pl. 1 kev kinetikus enegiájú elektona λ = λ = p = me kg Js ev J/eV = m A temészetben előfoduló kistályokban az atomsíkok távolsága néány tized nm (n m) az elektonoknak optikai ácsokon átaladva intefeenciajelenséget kell mutatniuk.

7 Davisson - Geme kísélet (197): elekton- intefeencia G. P. Tomson kísélete (197): az elektonokkal előállított intefeenciakép asonló a öntgensugaakkal előállított képez. 5. ába

8 Jönsson kétéses intefeencia kísélete(1961): n=-1 n=0 n=+1 enyő 6. ába

9 A ullámfüggvény (állapotfüggvény) bevezetése De Boglie szeint teát minden p impulzusú észecskéez λ=/p ullámosszúságú ullámot endelünk, a ullámfüggvény tébeli peiodicitása, azaz a ullámossz kódolja a észecskénk impulzusát (és kinetikus enegiáját). p = π = = λ π λ k π aol k = és λ vonás) (olv. π A észecskékkel előállított intefeencia, valamint az a tény, ogy a észecskék a kíséletekben mindig osztatatlannak bizonyultak, csak úgy volt magyaázató, a feltételezték, ogy a ullámfüggvénynek valószínűségi jelentése van (M. Bon). A észecske v( x, y, z) pont könyezetében töténő megtalálásának valószínűsége a ullámfüggvény abszolút éték négyzetével aányos. ψ ( v, t) dv valószínűségi sűűség A fenti kifejezés annak valószínűsége, ogy a észecskét a t időpillanatban az v( x, y, z) pont köüli dv=dxdydz téfogatelemben találjuk. y v dv P(x,y,z) x z 7. ába

10 Eddigi ismeeteink alapján egy az x-tengely iányában állandó sebességgel aladó észecskéez célszeű lenne a következő függvényt ozzáendelni: ψ = Acos( kx ωt) A észecske tatózkodási valószínűsége: ψ = A cos ( kx ωt) Tében peiodikus függvény, bizonyos tébeli pontokban zéus étékkel. Egy szabadon mozgó észecske tatózkodási valószínűsége miét nem azonos minden tébeli pontban? Olyan függvényt kell választanunk, amelyik elytől függetlenül állandó tatózkodási valószínűséget jelent. Követelményeinknek az alábbi függvény tesz eleget (síkullám): i( kx ωt) ψ = Ae e függvény abszolút étékének négyzete tében állandó étéket ad: ψ = ψ ψ = i( kx ωt ) i( kx ωt ) ( Ae )( Ae ) A = A észecske lokalizációja, a ullámcsomag A ψ függvény tatalmazza a észecske impulzusát ( a ullámossz kódolja az impulzust, k p), van azonban egy neézség: egy síkullám nem lokalizálató a tében.

11 Re(ψ) P x 8. ába A komplex síkullám valós észe és a ullámfüggvény abszolút-étékének négyzete A gyakolatban a lokalizáció legalábbis észben megteető: többnyie meg tudjuk mondani, ozzávetőleg ol tatózkodik egy észecske: pl. elagyta a katódot, de még nem csapódott be az enyőbe. (A Wilson-kamában a lokalizáció má annyia sikees, ogy azt éezzük, a mikoészecskék a makoszkópikus testekez asonlóan pályán, idegen szóval tajektóián mozognak.) Megoldás: ullámcsomag készítése. Emlékezzünk vissza, ilyenko különböző ullámosszúságú (ullámszámú) ullámok szupepozíciójával leet tében valamennyie lokalizált csomagot előállítani ( ψ = ciψ i ): i x ψ k + k 0 i ( ) ( ) ( ωt kx x, t = c k e ) k 0 k dk

12 9. ába Hatáozott impulzusú, (vagyis atáozott ullámszámú, ullámosszú) síkullámok szupepozíciójaként alkotatunk tében (most az x-tengely mentén) valamennyie lokalizált ullámcsomagot. Az a betétába azt mutatja, milyen impulzus (ullámossz) tatományból vett síkullámokból építettük fel a csomagot. A atáozott ullámosszú síkullámok komplex függvények, a b ábán a valós ész ely és időfüggését ábázoltuk.

13 Hullámcsomag szétfolyása (diszpezió): A 9. ába egy ullámcsomag két időpontbeli elyzetét mutatja, a két időkoodináta távolsága t. Látató, ogy a csomag építéséez asznált ullámok az eltelt időintevallumban különböző távolságot tesznek meg. Ennek ézékeltetésée az ábán az egyes ullámokoz kööket endeltünk. Az egyes ullámok eltéő sebességének atása az eedő ullám alakjának megváltozásán is látszik, a csomag kitejedtebb lett. A 10. ába észletesen mutatja be a csomag szétfolyását. idő ullámfüggvény: Re[ψ (x,t)] megtalálási valószínűség: P 10. ába Egy ullámcsomag valós észe és az abszulútétéknégyzete az idő függvényében.

14 A ullámcsomagok sebessége (kapcsolat a klasszikus mecanikával) A ullámokkal kapcsolatban láttuk, ogy a csomagok nem feltétlenül a fázissebességgel (ω/k), anem az un. csopotsebességgel mozognak. A de Boglie féle anyagullámok csomagjainak sebességét is a diszpeziós eláció ω(k) atáozza meg: p ω = E, p = k, E = m elációkból kapjuk az anyagullámok diszpeziós elációját: ω = ( k) m dω = dk k m = p m = v Azt a megnyugtató eedményt kaptuk, ogy a észecskét epezentáló ullámcsomag a észecskével együtt mozog, sebessége megegyezik a észecske sebességével. Azonban a ullámcsomag időben szétfolyik. Szétfolyik a észecske? Igen! De a szétfolyás ideje t m( x) Pléldák: Egy elekton, mely kezdetben 0,1 nm-es téészbe (atomi méet) volt lokalizálva, szabaddá válása után kb s után - szeesée növekszik (a ullámcsomag). Ha kezdetben 1 µm-es téésze volt kolátozva, akko szo több idő (kb. 100 ns) kell. Ha 1 mm-e volt, akko kb s szükséges. Egy 0.1 mm-es, 1 gammos máványgolyó év alatt delokalizálódik spontán módon mm-méetűvé ( - szeesée).

15 Heisenbeg-féle atáozatlansági eláció x 11. ába egy ullámcsomag tébeli kitejedése. x-ben n vagy n+1 ullám van? Neéz megmondani a végek atáozatlansága miatt: x x = λ 1 vagy n n + 1 = λ x x 1 λ λ, továbbá p 1 Így p - p 1 = p jelöléssel: = λ x ( p p ) 1 1 x p Pontosabban: x p ez a Heisenbeg-féle atáozatlansági eláció. Egy észecske elyét és impulzusát nem ismeetjük együtt tetszőleges pontossággal.

16 Megjegyzés: a ezgés és ullámcsomagokkal foglalkozó fejezetben láttuk, ogy klasszikus ullámcsomagoka k x π teljesül. Ebből az összefüggésből, felasználva a de Boglie elációt, valamint a ullámszám és a ullámossz kapcsolatát ( p = λ, k = π λ ) a Heisenbeg féle elációt kapatjuk. P P p p 0 p p p 0 p x x 1. ába. Egy ullámcsomag kitejedése a geometiai és az impulzustében. Ha a csomag tébeli kitejedését csökkentjük, az impulzutébeli kitejedés (életlenség, bizonytalanság, szóás) nő. Részecske pályamenti mozgása Nincs megatáozott pálya (tajektóia), csupán valószínűsítető.

17 Minél jobban tudjuk, ogy éppen ol já a észecske, annál kevésbé tudjuk, ogy milyen gyosan alad (azaz az impulzusát); és fodítva. Megjegyzés: Gondolatkísélet: egy elekton pályájáól pontosabb infomációt szeezetnénk, a az elektont fénnyel megvilágítjuk. A Compton szóás esetén láttuk mi töténik: a két észecske impulzust cseél. A ely szeinti lokalizációt tovább növeletnénk, a a megvilágító fény ullámosszát csökkentjük. A ullámossz csökkentésével azonban nő a fotonok impulzusa, vagyis a ely pontosabb méésével ( x csökken) növeljük az elektonok impulzusának életlenségét ( p nő). A atáozatlansági elációt nem leet megkeülni. Megjegyzés: A x p elációoz asonló eláció évényes egy állapot enegiájának és élettatamának bizonytalanságáa (életlenségée) E t. Megjegyzés: a méés mindig beavatkozik a mét endszebe, aogyan megméünk valamit má meg is változtatjuk azt.

18 A dobozba zát észecske I Képzeljünk el két, egymástól L távolságban lévő falat, amely a áeső észecskéket tökéletesen eflektálja. Az egyik fal pozíciója x=0, a másiké x=l. A két fal által atáolt teületen a észecske szabadon, eőmentes tében mozog (U=0 a 0 x L, U =, egyébként). A dobozban a eflexió miatt egyszee van jelen a jobba és a bala aladó észecskét epezentáló síkullám: ψ ikx iωt ikx iωt ikx ikx ( x, t) = Ce Ce = C( e e ) A két síkullám azét különböző előjelű, met x=0-ban a ullámfüggvény zéus (zát vég). e i ωtt Felasználva, ogy sin kx = e ikx e i ikx iωt iωt ( x, t) = ice sin kx = Asin kx, A ice ψ A észecske x=l elyen sem atolat át a falon, így a ullámfüggvény x=l elyen is zéus kell legyen: sin kl = 0 kl = nπ vagyis a ullám ullámszáma csak az alábbi leet: k n = π n L Mivel k = π/λ, csak olyan ullámok epezentálatják a dobozbeli észecskét, amely ullámok félullámossza egész számszo fé á a doboz méetét jellemző L távolsága: 1 L = n λ

19 Tudjuk ogy a ullám ullámszáma a de Boglie eláció szeint az impulzussal aányos: π pn = kn pn = n L A doboz belsejében szabadon mozgó észecske enegiája teát: E n = pn π = n m ml ψ E,U E 3 ψ 3 E E 1 ψ ψ 1 0 L x 0 L x 0 L 13. ába A potenciálgödö (a gödö alján a potenciális enegia zéus), az enegia-sajátétékek, valamint az egyes állapotok sajátfüggvényei. x 1. az n egész szám: kvantumszám, az n=1 állapotot. az egyes állapotokoz tatozó ullámfüggvények asonlóak a mecanikai ullámoknál megfigyelt állóullámokoz 3. a észecske enegiája alapállapotban sem zéus! 4. az egyes állapotokat jellemezetjük a belső csomópontok számával: Az első gejesztett állapot (n=) pl. egy belső csomópontos állapot. Temészetesen, a a észecskét kétill.áomdimenziós dobozba zájuk, a ullámfüggvények asonlóak lennének a mecanikai ullámok esetén tapasztalt állóullám megoldásokoz, azzal a különbséggel, ogy az alapállapot 0 belső csomóvonalas (csomó síkos), az első gejesztett állapot 1 belső csomóvonalas (csomósíkos) állapot lenne.

20 5. Az állapotok enegiái nem ekvidisztánsak. 6. a észecske enegiája eősen függ a doboz méetétől! A ullámfüggvény szétteülése enegianyeeséggel já! Ez a jelenség az alapja a kémiai kötésnek. A dobozba zát észecske II Mi a elyzet, a gödö alján a potenciális enegia nem zéus? Legyen a gödö alján a potenciális enegia U 0! Hatáozzuk meg a ullámfüggvényt, a deiváltjait, valamint az enegia sajátétékeket! E,U -L/ 0 L/ x 14. ába. A gödö alján a potenciális enegia nem zéus. U 0 Az előző feladat alapján: ψ = C sin( kx + α), aol p k = az impulzus az összenegia fv. (E=K+U) segítségével: 1 1 p K = mv = m v = p = mk m m

21 m p = m E 0 U A ullámfüggvény második deiváltja: ( U ) k = ( E ) d ψ = k C sin( kx + α ) = k ψ dx d ψ m = ( E U 0 )ψ dx A kinetikus enegiát az előző feladatban kapott összefüggés alapján számoljuk: π K n = n ml π π K n = En U 0 = n E n U n = + 0 ml ml Megjegyzés: Az előző feladatban E = K volt (U 0 = 0) 0 Részecske mozgása eőtében Az eddigiekben eőmentes tében vizsgáltuk a észecskét epezentáló ullámfüggvényt. (U=0, U=áll.). Eő akko at egy teste, vagyis a az U(x) függvény tében változik (a az U függvény x szeinti deiváltja nem zéus, vagyis gadu 0). p A észecske öszenegiája ( E = + U ( x) ) konzevatív eők esetén m állandó, a teát a potenciális enegia x növekedésével növekszik p csökken (E = áll.) λ nő.

22 x x x E U(x) U U(x E a) ψ 0 b) E 0 c) U ába A ullámfüggvény változása elyfüggő potenciálgödö esetén. Az előző példa alapján, a U=U 1, akko a ullámfüggvény eleget tesz a d ψ m = ( E U1 )ψ d x Tetszőleges potenciális enegia függvény közelítető lépcsősfüggvénnyel, úgy, ogy az egyes szakaszokon a fenti egyenletben U 1, U, U 3, stb szeepel. Ezt egyetlen egyenlettel is kifejezetjük: d ψ ( x) m = [ E U ( x) ] ψ ( x) dx A fenti egyenlet neve: időfüggetlen, egydimenziós Scödingeegyenlet. Az egyenlet megoldásai stacionáius ullámok, ami azt jelenti, ogy a tatózkodási valószínűséget kifejező ψ ( x,t) időtől független. Láttuk, ogy az egyenletnek csak bizonyos E n enegia étékeknél van megoldása, az egyenletet kielégítő ψ n (x,t) függvényeket enegia-sajátfüggvényeknek, az E n enegia étékeket enegia sajátétékeknek nevezzük.

23 Véges mélységű potenciálgödö Ha a potenciálfal magassága véges, a ullámfüggvény nem tűnik el a doboz végeinél, vagyis nem biztos, ogy a észecske visszaveődik a falól. Scödinge egyenlet (SE) a fal mögött: d ψ m = ( U 0 E)ψ dx Megoldásai (tigonometikus függvények nem csak exponenciális függvények jöetnek szóba): κx + κx ψ = Ae + Be aol κ m ( U E) FM = 0 A fal mögötti (FM) B=0 (onnan nem ékezik ullám). SE a dobozon belül: mint láttuk az előzőekben tigonometikus függvény A fal mögötti exponenciális függvényt úgy kell összekapcsolni, ogy a doboz szélénél a függvények és azok első deiváltjai is illeszkedjenek egymásoz.

24 E E 1 0 -x 0 ψ U 0 x 0 x U(x) Részecskénk kis valószínűséggel ugyan, de ott is tatózkodat, aol a kinetikus enegia negatív! Ha észecske útját álló potenciálfal véges vastagságú, a észecske át is atolat a potenciálfalon. Ez a jelenség az alagúteffektus. ψ 1 Alagútmikoszkópia 0 -x 0 x 0 x 16. ába

25 A Scödinge egyenlet néány egyszeű endszee Lineáis amonikus oszcilláto A klasszikus a test amonikus ezgőmozgást végzett. Hogyan 1 1 mozog egy észecske U = kx = mω x potenciális enegiával jellemezető tatományban? A SE: d ψ m 1 = E mω x ψ dx 1 Enegia sajátétékek: E n = n ω aol n=0,1,,3... E U=1/mω x ψ 3 ψ E 3 ψ 1 E E ába. A lineáis amonikus oszcilláto enegia-sajátétékei és sajátfüggvényei. az alapállapoti enegia nem zéus a ullámfüggvények nem válnak zéussá, az E=U elyeken, a észecske kis valószínűséggel ugyan, de tatózkodat azokon a elyeken, amelyek klasszikus esetben tiltottak, Az enegiasajátétékek ekvidisztánsak, két enegiaállapot közötti átmenet soán a endsze olyan fotont emittál, amely x

26 fekvenciája megegyezik az oszcilláto klasszikus fekvenciájával. A idogénatom Az egydimenziós, függőleges falú potenciálfal duva leegyszeűsítése a Coulomb-potenciálnak, iszen a poton potenciálja (ogy a legegyszeűbb Coulomb ténél maadjunk) áomváltozós függvény ( U ( ) = U ( x, y, z) ), a fal nem függőleges stb. Pimitív, egydimenziós modellünk azonban a valóság számos fontos jellegzetességét jól tüközi. A poton teében lévő elekton enegiája is diszkét, nem ekvidisztáns stb. asonlóan az egydimenziós modell alapján kapott enegiákoz. E, U 18. ába Az elekton enegiaállapotai a poton Coulomb-teében. SE: ψ ψ ψ m + + = ( E U ( ) )ψ x y z célszeű polákoodináták asználata: x = sinϑ cosϕ; y = sinϑ sinϕ, z = cosϑ

27 ψ ϕ ψ ϑ ϑ ψ ϑ ϑ ϑ ψ + = + + q k E m sin 1 sin sin 1 1 A kö alakú membánon sikeült olyan állóullámokat gejeszteni, amelyek köszimmetikusak voltak. Az ilyen állóullámok csomóvonalai köök, a membán kitéései egy adott idópillanatban csak az y x + = változó függvénye volt. A polászögtől (kétdimenzióban ϕ) a kitéés csak akko függött, a nem köszimmetikus volt a kialakult állóullám, vagyis megjelentek az egyenes csomóvonalak. Csak -től függő megoldással póbálkozunk. Póbafüggvény: = a exp ψ a a e q k E m e + = 1 A deiválások után: mkq me a a = Az egyenlet két oldalán egy konstanst és egy 1/ tagot tatalmazó tag áll. Az -t tatalmazó tagok össeasonlításából: mkq a = A konstansokat tatalmazó tagok összeasonlításából pedig a : ev mq k E me a = = =

28 kifejezés adódik. Ez a H atom alapállapoti enegiája. a Alapállapotban a ullámfüggvény = e ψ 1 alakú, vagyis gömbszimmetikus, csomófelület nélküli függvény. Az elektont azonos valószínűséggel találjuk egy gömb felületén. A gömb közepe felé aladva a találati valószínűség nő. Hasonló gömbszimmetikus, de má egy ill. két csomógömbös állapot ullámfüggvényeit mutatja az ába. ψ 1 ψ ψ ába.

29 Molekulák és szilád testek modellezése Célszeű megvizsgálnunk, ogy a potenciálgödö esetén kapott enegia-sajátétékek és enegia sajátfüggvények ogyan függnek a gödö paaméteeitől. 0. ába. A gödö mélységét változtatva a leetséges állapotok száma változik. A mélység növelésével nő az állapotok száma. Figyeljük meg, ogy közben a gödö szélessége állandó maadt.

30 1. ába Ha a gödönek csak a szélességét változtatjuk, az enegiállapotok száma szintén változik. Két gödö egymás mellett. Nagyon fontos eset modellezéséez ékeztünk: egy gödöel eddigiekben egy poton Coulomb-teét modelleztük. Két gödö egymás mellett nyilvánvalóan alkalmas két, egymás melletti poton teében mozgó elekton enegiaállapotainak modellezésée. Amit itt tapasztalunk, abból kvalitatíve megismeetjük, ogyan megy végbe a molekulák képződése. Aa a kédése, ogy két atomból miét keletkezet egyáltalán egy molekula, má a 1. ába alapján is adató válasz. Látatjuk, ogy az elekton számáa ozzáféető tatomány méetének növelése (esetünkben a gödö szélesítése) alacsonyabb enegia-állapotot eedményez. Két egymás mellett elelyezkedő potenciálgödöben a kialakuló enegia-sajátétékek és a ozzájuk tatozó ullámfüggvények jellegzetes viselkedést mutatnak. Az egy gödö esetén talált enegia-állapotok és a sajátfüggvények megduplázódnak. Az alapállapot két egymásoz közeli állapota asad, a ozzájuk tatozó ullámfüggvények, bá asonló mintázatúak, (a gödökben nincs belső csomópont), de megkülönböztetetők (szimmetikus, ill. aszimmetikus állapotok,. ába).

31 . ába. Két egymás melletti gödöben lévő elekton enegiasajátétékei és sajátfüggvényei. Figyeljük meg a gödöket elválasztó potenciálfal szélességének atását. Ha sok atomot elyezünk egymás mellé, és az elektonok mindegyik atomoz ajlandók tatozni, akko egy egydimenziós fémet kapunk. Egy ilyen endszet (egydimenziós sziládtestet) is modellezetünk potenciálgödök soozatával. A 3. ábán megfigyelető a kialakuló állapotok jellegzetessége. Az egygödö esetén megismet állapot annyi közeli állapota asad, aány atom vesz észt a tásulásban. Az egymásoz közeli, diszkét enegiaállapotok sokaságát sávnak nevezzük. Egy sávban a ullámfüggvények mintázata asonló.

32 3. ába. Egydimenziós fém modellezése. Az egy-gödö állapot annyi enegiaállapota asad, aány atom alkotja a fémet. Figyeljük meg az egy sávban lévő állapotok ullámfüggvényeinek mintázatát. Az ába egyetlen sáv kialakulását mutatja.

Rugalmas hullámok terjedése. A hullámegyenlet és speciális megoldásai

Rugalmas hullámok terjedése. A hullámegyenlet és speciális megoldásai Rugalmas hullámok tejedése. A hullámegyenlet és speciális megoldásai Milyen hullámok alakulhatnak ki ugalmas közegben? Gázokban és folyadékokban csak longitudinális hullámok tejedhetnek. Szilád közegben

Részletesebben

KVANTUMJELENSÉGEK ÚJ FIZIKA

KVANTUMJELENSÉGEK ÚJ FIZIKA KVANTUMJELENSÉGEK ÚJ FIZIKA 196 Erwin Scrödinger HULLÁMMECHANIKA 197 Werner Heisenberg MÁTRIXMECHANIKA A két különböző fizikai megközelítésről később Paul Dirac bebizonyította, ogy EGYENÉRTÉKŰEK. Erwin

Részletesebben

Mozgás centrális erőtérben

Mozgás centrális erőtérben Mozgás centális eőtében 1. A centális eő Válasszunk egy olyan potenciális enegia függvényt, amely csak az oigótól való távolságtól függ: V = V(). A tömegponta ható eő a potenciális enegiája gaiensének

Részletesebben

9. ábra. A 25B-7 feladathoz

9. ábra. A 25B-7 feladathoz . gyakolat.1. Feladat: (HN 5B-7) Egy d vastagságú lemezben egyenletes ρ téfogatmenti töltés van. A lemez a ±y és ±z iányokban gyakolatilag végtelen (9. ába); az x tengely zéuspontját úgy választottuk meg,

Részletesebben

SCHRÖDINGER-EGYENLET SCHRÖDINGER-EGYENLET

SCHRÖDINGER-EGYENLET SCHRÖDINGER-EGYENLET SCHRÖDINGER-EGYENLET A Scrödinger-egyenlet a kvantummecanika mozgásegyenlet, Newton II. törvényével analóg. Nem vezetető le korábbi elvekből, de intuitívan bevezetető. Egy atározott energiával és impulzussal

Részletesebben

Fizika Előadás

Fizika Előadás Fizika. lőadás Kvatummecaika I. Plack és istei Bo De Boglie Heisebeg Pauli és még soka mások VIZSGA LŐADÁS + JGYZT lőzméyek I. A fekete-test sugázás P σat 4 g λ c λ 5 c ep kλt λ ma b T Plack álladó: 6,6

Részletesebben

Bevezetés az anyagtudományba II. előadás

Bevezetés az anyagtudományba II. előadás Bevezetés az anyagtudományba II. előadás 010. febuá 11. Boh-féle atommodell 1914 Niels Henik David BOHR 1885-196 Posztulátumai: 1) Az elekton a mag köül köpályán keing. ) Az elektonok számáa csak bizonyos

Részletesebben

Hősugárzás. 2. Milyen kölcsönhatások lépnek fel sugárzás és anyag között?

Hősugárzás. 2. Milyen kölcsönhatások lépnek fel sugárzás és anyag között? Hősugázás. Milyen hőtejedési fomát nevezünk hőmésékleti sugázásnak? Minden test bocsát ki elektomágneses hullámok fomájában enegiát a hőméséklete által meghatáozott intenzitással ( az anyag a molekulái

Részletesebben

III. Differenciálszámítás

III. Differenciálszámítás III. Diffeenciálszámítás A diffeenciálszámítás számunka elsősoban aa való hogy megállaítsuk hogyan változnak a (fizikai) kémiában nagy számban előfoló (többváltozós) függvények. A diffeenciálszámítás megadja

Részletesebben

Fizika és 3. Előadás

Fizika és 3. Előadás Fizika. és 3. Előadás Az anyagi pont dinamikája Kinematika: a mozgás leíásaa kezdeti feltételek(kezdőpont és kezdősebesség) és a gyosulás ismeetében, de vajon mi az oka a mozgásnak?? Megfigyelés kísélet???

Részletesebben

Az atomok vonalas színképe

Az atomok vonalas színképe Az atomok vonalas színképe Színképelemzés, spektoszkópia R. Bunsen 8-899 G.R. Kichhoff 8-887 A legegyszebb (a legkönnyebb) atom a hidogén. A spektuma a láthatóban a következ A hidogén atom spektuma a látható

Részletesebben

Sugárzás és szórás. ahol az amplitúdófüggvény. d 3 x J(x )e ikˆxx. 1. Számoljuk ki a szórási hatáskeresztmetszetet egy

Sugárzás és szórás. ahol az amplitúdófüggvény. d 3 x J(x )e ikˆxx. 1. Számoljuk ki a szórási hatáskeresztmetszetet egy Sugázás és szóás I SZÓRÁSOK A Szóás dielektomos gömbön Számoljuk ki a szóási hatáskeesztmetszetet egy ε elatív dielektomos állandójú gömb esetén amennyiben a gömb R sugaa jóval kisebb mint a beeső fény

Részletesebben

A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről

A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről A kvantummechanika kísérleti előzményei A részecske hullám kettősségről Utolsó módosítás: 2016. május 4. 1 Előzmények Franck-Hertz-kísérlet (1) A Franck-Hertz-kísérlet vázlatos elrendezése: http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/frhz.html

Részletesebben

Atomfizika című tantárgy tételei

Atomfizika című tantárgy tételei Atomfizika című tantágy tételei 1 b A spektumok multiplicitása és az elektonspin; az alkálispektumok dublett szekezete A Sten- Gelach - féle kísélet Az alkálispektumok dublett szekezete Az egy vegyéték-elektonnal

Részletesebben

FIZIKA. Ma igazán feltöltődhettek! (Elektrosztatika) Dr. Seres István

FIZIKA. Ma igazán feltöltődhettek! (Elektrosztatika) Dr. Seres István Ma igazán feltöltődhettek! () D. Sees István Elektomágnesesség Töltések elektomos tee Kondenzátook fft.szie.hu 2 Sees.Istvan@gek.szie.hu Elektomágnesesség, elektomos alapjelenségek Dözselektomosság Ruha,

Részletesebben

Molekulák világa 1. kémiai szeminárium

Molekulák világa 1. kémiai szeminárium GoBack Molekulák világa 1. kémiai szeminárium Szilágyi András 2008. október 6. Molekulák világa 1. kémiai szeminárium Molekuláris bionika szak I. év 1 Kvantummechanika Klasszikus fizika eszközei tömegpont

Részletesebben

α v e φ e r Név: Pontszám: Számítási Módszerek a Fizikában ZH 1

α v e φ e r Név: Pontszám: Számítási Módszerek a Fizikában ZH 1 Név: Pontsám: Sámítási Módseek a Fiikában ZH 1 1. Feladat 2 pont A éjsakai pillangók a Hold fénye alapján tájékoódnak: úgy epülnek, ogy a Holdat állandó sög alatt lássák! A lepkétől a Hold felé mutató

Részletesebben

2, = 5221 K (7.2)

2, = 5221 K (7.2) 7. Gyakorlat 4A-7 Az emberi szem kb. 555 nm hullámhossznál a Iegnagyobb érzékenységű. Adjuk meg annak a fekete testnek a hőmérsékletét, amely sugárzásának a spektrális teljesitménye ezen a hullámhosszon

Részletesebben

Fizika és 6. Előadás

Fizika és 6. Előadás Fzka 5. és 6. Előadás Gejesztett, csllapított oszclláto: dőméés F s λv k F F s m F( t) Fo cos( ωt) v F (t) Mozgásegyenlet: F f o o m ma kx λ v + Fo cos( ωt) Megoldás: x( t) Acos ( ) ( ) β ωt ϕ + ae t sn

Részletesebben

FIZIKA. Ma igazán feltöltődhettek! (Elektrosztatika) Dr. Seres István

FIZIKA. Ma igazán feltöltődhettek! (Elektrosztatika) Dr. Seres István Ma igazán feltöltődhettek! () D. Sees István Elektomágnesesség Pontszeű töltések elektomos tee Folytonos töltéseloszlások tee Elektomos té munkája Feszültség, potenciál Kondenzátook fft.szie.hu 2 Sees.Istvan@gek.szie.hu

Részletesebben

Atomok és molekulák elektronszerkezete

Atomok és molekulák elektronszerkezete Atomok és molekulák elektronszerkezete Szabad atomok és molekulák Schrödinger egyenlete Tekintsünk egy kvantummechanikai rendszert amely N n magból és N e elektronból áll. Koordinátáikat jelölje rendre

Részletesebben

X. MÁGNESES TÉR AZ ANYAGBAN

X. MÁGNESES TÉR AZ ANYAGBAN X. MÁGNESES TÉR AZ ANYAGBAN Bevezetés. Ha (a külső áaok által vákuuban létehozott) ágneses tébe anyagot helyezünk, a ágneses té egváltozik, és az anyag ágnesezettsége tesz szet. Az anyag ágnesezettségének

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALKATRÉSZEK

ELEKTRONIKAI ALKATRÉSZEK ELEKTRONIKAI ALKATRÉSZEK VEZETÉS VÁKUUMBAN (EMISSZIÓ) 2. ELŐADÁS Fémek kilépési munkája Termikus emisszió vákuumban Hideg (autoelektromos) emisszió vákuumban Fotoelektromos emisszió vákuumban KILÉPÉSI

Részletesebben

A Coulomb-törvény : ahol, = coulomb = 1C. = a vákuum permittivitása (dielektromos álladója) k 9 10 F Q. elektromos térerősség : ponttöltés tere :

A Coulomb-törvény : ahol, = coulomb = 1C. = a vákuum permittivitása (dielektromos álladója) k 9 10 F Q. elektromos térerősség : ponttöltés tere : Villamosságtan A Coulomb-tövény : F QQ 4 ahol, Q = coulomb = C = a vákuum pemittivitása (dielektomos álladója) 4 9 k 9 elektomos téeősség : E F Q ponttöltés tee : E Q 4 Az elektosztatika I. alaptövénye

Részletesebben

Lendület. Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének szorzata. vektormennyiség: iránya a sebesség vektor iránya.

Lendület. Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének szorzata. vektormennyiség: iránya a sebesség vektor iránya. Lendület Lendület (impulzus): A test tömegének és sebességének szorzata. vektormennyiség: iránya a sebesség vektor iránya. Lendülettétel: Az lendület erő hatására változik meg. Az eredő erő határozza meg

Részletesebben

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás

6. MECHANIKA-STATIKA GYAKORLAT Kidolgozta: Triesz Péter egy. ts. Négy erő egyensúlya, Culmann-szerkesztés, Ritter-számítás SZÉHENYI ISTVÁN EGYETE GÉPSZERKEZETTN ÉS EHNIK TNSZÉK 6. EHNIK-STTIK GYKORLT Kidolgozta: Tiesz Péte egy. ts. Négy eő egyensúlya ulmann-szekesztés Ritte-számítás 6.. Példa Egy létát egy veembe letámasztunk

Részletesebben

A Maxwell-féle villamos feszültségtenzor

A Maxwell-féle villamos feszültségtenzor A Maxwell-féle villamos feszültségtenzo Veszely Octobe, Rétegezett síkkondenzátoban fellépő (mechanikai) feszültségek Figue : Keesztiányban étegezett síkkondenzáto Tekintsük a. ábán látható keesztiányban

Részletesebben

A Hamilton-Jacobi-egyenlet

A Hamilton-Jacobi-egyenlet A Hamilton-Jacobi-egyenlet Ha sikerül olyan kanonikus transzformációt találnunk, amely a Hamilton-függvényt zérusra transzformálja akkor valamennyi új koordináta és impulzus állandó lesz: H 0 Q k = H P

Részletesebben

ω mennyiségek nem túl gyorsan változnak

ω mennyiségek nem túl gyorsan változnak Licenszvizsga példakérdések Fizika szak KVANTUMMECHANIKA Egy részecskére felírt Schrödinger egyenlet szétválasztható a három koordinátatengely irányában levő egydimenziós egyenletre ha a potenciális energiára

Részletesebben

Kvantummechanikai alapok I.

Kvantummechanikai alapok I. Kvantummechanikai alapok I. Dr. Berta Miklós bertam@sze.hu 2017. szeptember 21. 1 / 41 Állapotfüggvény. Dinamikai egyenlet. Ψ(r, t) 2 / 41 Állapotfüggvény. Dinamikai egyenlet. Ψ(r, t) Ψ(r, t)-csak a hely

Részletesebben

Differenciálegyenletek december 13.

Differenciálegyenletek december 13. Differenciálegyenletek 2018. december 13. Elsőrendű DE Definíció. Az elsőrendű differenciálegyenlet általános alakja y = f (x, y), ahol f (x, y) adott kétváltozós függvény. Minden y = y(x) függvény, amire

Részletesebben

6. Kérdés A kormányzati kiadások növelése hosszú távon az alábbi folyamaton keresztül vezet a kamat változásához: (a)

6. Kérdés A kormányzati kiadások növelése hosszú távon az alábbi folyamaton keresztül vezet a kamat változásához: (a) Feleletválasztós kédések 1. Hosszú távú modell 02 Olvassa el figyelmesen az alábbi állításokat és kaikázza be a helyes válasz előtt álló betűjelet. 1. Kédés Egy zát gazdaság áupiacán akko van egyensúly,

Részletesebben

Kvantummechanika gyakorlat Beadandó feladatsor Határid : 4. heti gyakorlatok eleje

Kvantummechanika gyakorlat Beadandó feladatsor Határid : 4. heti gyakorlatok eleje Kvantummechanika gyakorlat 015 1. Beadandó feladatsor Határid : 4. heti gyakorlatok eleje 1. Mutassuk meg, hogy A és B tetsz leges operátorokra igaz, hogy e B A e B = A + [B, A] + 1![ B, [B, A] ] +....

Részletesebben

FIZIKA II. Dr. Rácz Ervin. egyetemi docens

FIZIKA II. Dr. Rácz Ervin. egyetemi docens FIZIKA II. Dr. Rácz Ervin egyetemi docens Fontos tudnivalók e-mail: racz.ervin@kvk.uni-obuda.hu web: http://uni-obuda.hu/users/racz.ervin/index.htm Iroda: Bécsi út, C. épület, 124. szoba Fizika II. - ismertetés

Részletesebben

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat október 17. A technológia és a költségek dualitása

Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat október 17. A technológia és a költségek dualitása Műszaki folyamatok közgazdasági elemzése Előadásvázlat 3 októbe 7 technológia és a költségek dualitása oábban beláttuk az alábbi összefüggéseket: a) Ha a munka hatáteméke nő akko a hatáköltség csökken

Részletesebben

A TŐKE KÖLTSÉGE. 7. Fejezet. 7.1. Források tőkeköltsége. 7.1.2 Saját tőke költsége. 7.1.1. Hitel típusú források tőkeköltsége DIV DIV

A TŐKE KÖLTSÉGE. 7. Fejezet. 7.1. Források tőkeköltsége. 7.1.2 Saját tőke költsége. 7.1.1. Hitel típusú források tőkeköltsége DIV DIV 7. Fejezet A TŐKE KÖLTSÉGE 7.1.2 Saját tőke költsége D =hitel tőkeköltsége. i =névleges kamatláb, kötvény esetén n. P n =a kötvény névétéke. =a kötvény áfolyama. P 0 Hitel típusú foások tőkeköltsége, (T

Részletesebben

Antennák és hullámterjedés 6 óra

Antennák és hullámterjedés 6 óra Antennák és ullámtejeés 6 óa. Antennák óa.a. Antennák alapfogalmak aás, vétel, szóás.b. Antennák elektomos tulajonságai bemeneti ill. sugázási jellemzők. Antennák típusai uzalantennák, apetua antennák,

Részletesebben

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 4. (a) Kvantummechanika. Utolsó módosítás: november 15. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 4. (a) Kvantummechanika. Utolsó módosítás: november 15. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 4. (a) Kvantummechanika Utolsó módosítás: 2015. november 15. 1 Előzmények Az atomok színképe (1) A fehér fény komponensekre bontható: http://en.wikipedia.org/wiki/spectrum

Részletesebben

Kétváltozós vektor-skalár függvények

Kétváltozós vektor-skalár függvények Kétáltozós ekto-skalá függények Definíció: Az olyan függényt amely az ( endezett alós számpáokhoz ( R R ( ektot endel kétáltozós ekto-skalá függénynek neezzük. : ( ( ( x( i + y( j + z( k Az ektoal együtt

Részletesebben

XV. Tornyai Sándor Országos Fizikai Feladatmegoldó Verseny a református középiskolák számára Hódmezővásárhely, 2011. április 1-3. 9.

XV. Tornyai Sándor Országos Fizikai Feladatmegoldó Verseny a református középiskolák számára Hódmezővásárhely, 2011. április 1-3. 9. A vesenydolgozatok megíásáa 3 óa áll a diákok endelkezésée, minden tágyi segédeszköz tesztek teljes és hibátlan megoldása 20 pontot é, a tesztfeladat esetén a választást meg kell indokolni. 1. 4 db játék

Részletesebben

Az előadás vázlata:

Az előadás vázlata: Az előadás vázlata: I. emokémiai egyenletek. A eakcióhő temodinamikai definíciója. II. A standad állapot. Standad képződési entalpia. III. Hess-tétel. IV. Reakcióentalpia számítása képződési entalpia (képződéshő)

Részletesebben

4 A. FELÜLETI FESZÜLTSÉG MÉRÉSE BUBORÉKNYOMÁSOS MÓDSZERREL

4 A. FELÜLETI FESZÜLTSÉG MÉRÉSE BUBORÉKNYOMÁSOS MÓDSZERREL 4 A. FELÜLETI FESZÜLTSÉG MÉRÉSE BUBORÉKNYOMÁSOS MÓDSZERREL Az összefüggő anyagi endszeek (az ún. tömbfázisok, agy angol elneezéssel "bulk" fázisok) közötti atáfelületi étegek alkotóészei más enegetikai

Részletesebben

A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld ábra ábra

A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld ábra ábra . Gyakorlat 4B-9 A +Q töltés egy L hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld. 4-6 ábra.). Számítsuk ki az E elektromos térerősséget a vonal irányában lévő, annak.. ábra. 4-6 ábra végpontjától

Részletesebben

A termodinamika I. főtétele

A termodinamika I. főtétele A temodinamika I. főtétele Fizikai kémia előadások biológusoknak 1. uányi amás ELE Kémiai Intézet A temodinamika tanulása elé: A temodinamika Ó-Egyiptom: közéthető módszeek téglalap és kö alakú földek

Részletesebben

Az anyag hullámtermészete: de Broglie-hipotézis, hullámcsomag, fázis- és csoportsebesség, elektron-interferencia

Az anyag hullámtermészete: de Broglie-hipotézis, hullámcsomag, fázis- és csoportsebesség, elektron-interferencia Az anyag ullámtermészete: de Broglie-ipotézis, ullámcsomag, fázis- és csoportsebesség, elektron-interferencia Az anyag ullámtermészete (de Broglie (93)) Láttuk, ogy foton lendülete és energiája a: p =

Részletesebben

1. ábra. 24B-19 feladat

1. ábra. 24B-19 feladat . gyakorlat.. Feladat: (HN 4B-9) A +Q töltés egy hosszúságú egyenes szakasz mentén oszlik el egyenletesen (ld.. ábra.). Számítsuk ki az E elektromos térerősséget a vonal. ábra. 4B-9 feladat irányában lévő,

Részletesebben

Ψ - 1/v 2 2 Ψ/ t 2 = 0

Ψ - 1/v 2 2 Ψ/ t 2 = 0 ELTE II. Fizikus 005/006 I. félév KISÉRLETI FIZIKA Optika 7. (X. 4) Interferencia I. Ψ (r,t) = Φ (r,t)e iωt = A(r) e ikl(r) e iωt hullámfüggvény (E, B, E, B,...) Ψ - /v Ψ/ t = 0 ω /v = k ; ω /c = k o ;

Részletesebben

Az elektron. 0 nyomás vékony fényszál jelenik meg (nyomáscsökkenésre kistélesedik) nyomás

Az elektron. 0 nyomás vékony fényszál jelenik meg (nyomáscsökkenésre kistélesedik) nyomás ı Elektromos áram gázokbang Az elektron Az elektromosság kvantált szerkezetének felismerésében igen fontos szerepet játszott az elektromos áram gázokban való átaladásának vizsgálata. A gázok közönséges

Részletesebben

Zaj és rezgésvédelem

Zaj és rezgésvédelem OMKT felsőfokú munkavédelmi szakiányú képzés Szekesztette: Mákus Miklós zaj- és ezgésvédelmi szakétő Lektoálta: Mákus Péte zaj- és ezgésvédelmi szakétő Budapest 2010. febuá Tatalomjegyzék Tatalomjegyzék...

Részletesebben

Atomfizika. A hidrogén lámpa színképei. Elektronok H atom. Fényképlemez. emisszió H 2. gáz

Atomfizika. A hidrogén lámpa színképei. Elektronok H atom. Fényképlemez. emisszió H 2. gáz Atomfizika A hidrogén lámpa színképei - Elektronok H atom emisszió Fényképlemez V + H 2 gáz Az atom és kvantumfizika fejlődésének fontos szakasza volt a hidrogén lámpa színképeinek leírása, és a vonalas

Részletesebben

Néhány mozgás kvantummechanikai tárgyalása

Néhány mozgás kvantummechanikai tárgyalása Néhány ozgás kvantuechanikai tárgyalása Mozzanatok: A Schrödinger-egyenlet felírása ĤΨ EΨ Hailton-operátor egállapítása a kinetikus energiaoperátor felírása, vagy 3 dienziós ozgásra, Descartes-féle koordinátarendszerben

Részletesebben

f r homorú tükör gyűjtőlencse O F C F f

f r homorú tükör gyűjtőlencse O F C F f 0. A fény visszaveődése és töése göbült hatáfelületeken, gömbtükö és optikai lencse. ptikai leképezés kis nyílásszögű gömbtükökkel, és vékony lencsékkel. A fő sugámenetek ismetetése. A nagyító, a mikoszkóp

Részletesebben

Atomok (molekulák) fotoionizációja során jelentkező rezonanciahatások Resonance Effects in the Photoionization of Atoms (Molecules)

Atomok (molekulák) fotoionizációja során jelentkező rezonanciahatások Resonance Effects in the Photoionization of Atoms (Molecules) Atomok (molekulák) fotoionizációja soán jelentkező ezonanciahatások Resonance Effects in the Photoionization of Atoms (Molecules) BORBÉLY Sándo, NAGY László Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Fizika ka, 484

Részletesebben

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István Atomfizika Fizika kurzus Dr. Seres István Történeti áttekintés J.J. Thomson (1897) Katódsugárcsővel végzett kísérleteket az elektron fajlagos töltésének (e/m) meghatározására. A katódsugarat alkotó részecskét

Részletesebben

Segédlet a Tengely gördülő-csapágyazása feladathoz

Segédlet a Tengely gördülő-csapágyazása feladathoz Segélet a Tengely göülő-csaágyazása felaathoz Összeállította: ihai Zoltán egyetemi ajunktus Tengely göülő-csaágyazása Aott az. ábán egy csaágyazott tengely kinematikai vázlata. A ajz szeint az A jelű csaágy

Részletesebben

January 16, ψ( r, t) ψ( r, t) = 1 (1) ( ψ ( r,

January 16, ψ( r, t) ψ( r, t) = 1 (1) ( ψ ( r, Közelítő módszerek January 16, 27 1 A variációs módszer A variációs módszer szintén egy analitikus közelítő módszer. Olyan esetekben alkalmazzuk mikor ismert az analitikus alak amelyben keressük a sajátfüggvényt,

Részletesebben

Fizika I. (Mechanika, áramlástan, reológia, fénytan) előadási jegyzet Élelmiszermérnök, Szőlész-borász mérnök és Biomérnök BSc hallgatóknak

Fizika I. (Mechanika, áramlástan, reológia, fénytan) előadási jegyzet Élelmiszermérnök, Szőlész-borász mérnök és Biomérnök BSc hallgatóknak Fizika I. (Mecanika, áamlástan, eológia, fénytan) előadási jegyzet Élelmiszeménök, Szőlész-boász ménök és Bioménök BSc allgatóknak D. Fita Feenc Fizika-Automatika Tanszék Tatalom 0 (- 05..). Statika, kinematika

Részletesebben

A Coulomb-törvény : 4πε. ahol, = coulomb = 1C. = a vákuum permittivitása (dielektromos álladója) elektromos térerősség : ponttöltés tere : ( r)

A Coulomb-törvény : 4πε. ahol, = coulomb = 1C. = a vákuum permittivitása (dielektromos álladója) elektromos térerősség : ponttöltés tere : ( r) Villamosságtan A Coulomb-tövény : F 1 = 1 Q1Q 4π ahol, [ Q ] = coulomb = 1C = a vákuum pemittivitása (dielektomos álladója) 1 4π 9 { k} = = 9 1 elektomos téeősség : E ponttöltés tee : ( ) F E = Q = 1 Q

Részletesebben

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele

Rezgőmozgás. A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele Rezgőmozgás A mechanikai rezgések vizsgálata, jellemzői és dinamikai feltétele A rezgés fogalma Minden olyan változás, amely az időben valamilyen ismétlődést mutat rezgésnek nevezünk. A rezgések fajtái:

Részletesebben

Atommodellek de Broglie hullámhossz Davisson-Germer-kísérlet

Atommodellek de Broglie hullámhossz Davisson-Germer-kísérlet Atommodellek de Broglie hullámhossz Davisson-Germer-kísérlet Utolsó módosítás: 2016. május 4. 1 Előzmények Az atomok színképe (1) A fehér fény komponensekre bontható: http://en.wikipedia.org/wiki/spectrum

Részletesebben

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István

Atomfizika. Fizika kurzus Dr. Seres István Atomfizika Fizika kurzus Dr. Seres István Történeti áttekintés 440 BC Democritus, Leucippus, Epicurus 1660 Pierre Gassendi 1803 1897 1904 1911 19 193 John Dalton Joseph John (J.J.) Thomson J.J. Thomson

Részletesebben

Az elméleti mechanika alapjai

Az elméleti mechanika alapjai Az elméleti mechanika alapjai Tömegpont, a továbbiakban részecske. A jelenségeket a háromdimenziós térben és időben játszódnak le: r helyzetvektor v dr dt ṙ, a dr dt r a részecske sebessége illetve gyorsulása.

Részletesebben

A magnetosztatika törvényei anyag jelenlétében

A magnetosztatika törvényei anyag jelenlétében TÓTH A.: Mágnesség anyagban (kibővített óavázlat) 1 A magnetosztatika tövényei anyag jelenlétében Eddig: a mágneses jelenségeket levegőben vizsgáltuk. Kimutatható, hogy vákuumban gyakolatilag ugyanolyanok

Részletesebben

dr 2 # r 2 d* 2 # r 2 sin 2 *d+ 2 t = ["#,#]

dr 2 # r 2 d* 2 # r 2 sin 2 *d+ 2 t = [#,#] Gömbszimmetikus, M tömegű test köüli téidő vákuumban: 1) Vákuum: T " = 0 2) Ügyes koodinátaendsze-választással ki lehet használni a gömbszimmetiát. Az Einstein-egyenlet analitikusan is megoldható, a megoldás,

Részletesebben

A fény mint elektromágneses hullám és mint fényrészecske

A fény mint elektromágneses hullám és mint fényrészecske A fény mint elektromágneses hullám és mint fényrészecske Segítség az 5. tétel (Hogyan alkalmazható a hullám-részecske kettősség gondolata a fénysugárzás esetében?) megértéséhez és megtanulásához, továbbá

Részletesebben

1.4. Mintapéldák. Vs r. (Használhatjuk azt a közelítő egyenlőséget, hogy 8π 25.)

1.4. Mintapéldák. Vs r. (Használhatjuk azt a közelítő egyenlőséget, hogy 8π 25.) Elektotechnikai alapismeetek Mágneses té 14 Mintapéldák 1 feladat: Az ába szeinti homogén anyagú zát állandó keesztmetszetű köben hatáozzuk meg a Φ B és étékét! Ismet adatok: a = 11 cm A = 4 cm μ = 8 I

Részletesebben

A hőmérsékleti sugárzás

A hőmérsékleti sugárzás A hőmérsékleti sugárzás Alapfogalmak 1. A hőmérsékleti sugárzás Értelmezés (hőmérsékleti sugárzás): A testek hőmérsékletével kapcsolatos, a teljes elektromágneses spektrumra kiterjedő sugárzást hőmérsékleti

Részletesebben

1. Feladatok munkavégzés és konzervatív erőterek tárgyköréből. Munkatétel

1. Feladatok munkavégzés és konzervatív erőterek tárgyköréből. Munkatétel 1. Feladatok munkavégzés és konzervatív erőterek tárgyköréből. Munkatétel Munkavégzés, teljesítmény 1.1. Feladat: (HN 6B-8) Egy rúgót nyugalmi állapotból 4 J munka árán 10 cm-rel nyújthatunk meg. Mekkora

Részletesebben

Compton-effektus. Zsigmond Anna. jegyzıkönyv. Fizika BSc III.

Compton-effektus. Zsigmond Anna. jegyzıkönyv. Fizika BSc III. Compton-effektus jegyzıkönyv Zsigmond Anna Fizika BSc III. Mérés vezetıje: Csanád Máté Mérés dátuma: 010. április. Leadás dátuma: 010. május 5. Mérés célja A kvantumelmélet egyik bizonyítékának a Compton-effektusnak

Részletesebben

4. Előadás A mátrixoptika elemei

4. Előadás A mátrixoptika elemei 4. Előadás A mátixoptika elemei Amiko optikai endszeek elemeinek pozicionálását tevezzük, a paaxiális optika eszközeie támaszkodunk. Fénysugaak esetében ez az optikai tengelyhez közeli, azzal kis (< 5º)

Részletesebben

Fermi Dirac statisztika elemei

Fermi Dirac statisztika elemei Fermi Dirac statisztika elemei A Fermi Dirac statisztika alapjai Nagy részecskeszámú rendszerek fizikai jellemzéséhez statisztikai leírást kell alkalmazni. (Pl. gázokra érvényes klasszikus statisztika

Részletesebben

Fizika I. (Mechanika, áramlástan, reológia, fénytan) előadási jegyzet Élelmiszermérnök, Szőlész-borász mérnök és Biomérnök BSc hallgatóknak

Fizika I. (Mechanika, áramlástan, reológia, fénytan) előadási jegyzet Élelmiszermérnök, Szőlész-borász mérnök és Biomérnök BSc hallgatóknak Fizika I. (Mecanika, áamlástan, eológia, fénytan) előadási jegyzet Élelmiszeménök, Szőlész-boász ménök és Bioménök BSc allgatóknak Tatalom D. Fita Feenc Fizika-Automatika Tanszék 05. Statika, kinematika

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2017/2018-as tanév 1. forduló Haladók III. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2017/2018-as tanév 1. forduló Haladók III. kategória Bolyai János Matematikai Tásulat Aany Dániel Matematikai Tanulóveseny 017/018-as tanév 1. foduló Haladók III. kategóia Megoldások és javítási útmutató 1. Anna matematika házi feladatáa áfolyt a tinta.

Részletesebben

2010. március 27. Megoldások 1/6. 1. A jégtömb tömege: kg. = m 10 m = 8,56 10 kg. 4 pont m. tengervíz

2010. március 27. Megoldások 1/6. 1. A jégtömb tömege: kg. = m 10 m = 8,56 10 kg. 4 pont m. tengervíz 00. ácius 7. Megoldások /6.. jégtöb töege: kg 6 6 jég = ρ jég jég jég = 90 9000 0 0 = 8,56 0 kg. Kiszoított víz téfogata: 6 jég 8,56 0 kg Vk = = = 8, 5 0. ρ kg tengevíz 07,4 Vízszint-eelkedés: Vk 8, 5

Részletesebben

ELEKTROMÁGNESSÉG. (A jelen segédanyag, az előadás és a számonkérés alapja:) Hevesi Imre: Elektromosságtan, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2007

ELEKTROMÁGNESSÉG. (A jelen segédanyag, az előadás és a számonkérés alapja:) Hevesi Imre: Elektromosságtan, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2007 ELEKTROMÁGNESSÉG (A jelen segédanyag, az előadás és a számonkéés alapja:) Hevesi Ime: Elektomosságtan, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 7 ELEKTROMOSSÁGTAN A. Elektosztatikai té vákuumban. Az elektomos

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen a következő kérdéseket, állításokat, s karikázza be a helyesnek vélt választ.

Olvassa el figyelmesen a következő kérdéseket, állításokat, s karikázza be a helyesnek vélt választ. Feleletválasztós kédések 1. Hosszú távú modell Pénz Olvassa el figyelmesen a következő kédéseket, állításokat, s kaikázza be a helyesnek vélt választ. 1. Kédés A pénz olyan pénzügyi eszköz, amely betölti

Részletesebben

5. IDŐBEN VÁLTOZÓ ELEKTROMÁGNESES TÉR

5. IDŐBEN VÁLTOZÓ ELEKTROMÁGNESES TÉR 5 IDŐBEN VÁLTOZÓ ELEKTROMÁGNESES TÉR A koábbiakban külön, egymástól függetlenül vizsgáltuk a nyugvó töltések elektomos teét és az időben állandó áam elektomos és mágneses teét Az elektomágneses té pontosabb

Részletesebben

KVANTUMMECHANIKA. a11.b-nek

KVANTUMMECHANIKA. a11.b-nek KVANTUMMECHANIKA a11.b-nek HŐMÉRSÉKLETI SUGÁRZÁS 1 Hősugárzás: elektromágneses hullám A sugárzás által szállított energia: intenzitás I, T és λkapcsolata? Példa: Nap (6000 K): sárga (látható) Föld (300

Részletesebben

1. Feladatok a dinamika tárgyköréből

1. Feladatok a dinamika tárgyköréből 1. Feladatok a dinamika tárgyköréből Newton három törvénye 1.1. Feladat: Három azonos m tömegű gyöngyszemet fonálra fűzünk, egymástól kis távolságokban a fonálhoz rögzítünk, és az elhanyagolható tömegű

Részletesebben

http://www.flickr.com Az atommag állapotait kvantummechanikai állapotfüggvénnyel írjuk le. A mag paritását ezen fv. paritása adja meg. Paritás: egy állapot tértükrözéssel szemben mutatott viselkedését

Részletesebben

Kvantummechanika gyakorlo feladatok 1 - Megoldások. 1. feladat: Az eltolás operátorának megtalálásával teljesen analóg módon fejtsük Taylor-sorba

Kvantummechanika gyakorlo feladatok 1 - Megoldások. 1. feladat: Az eltolás operátorának megtalálásával teljesen analóg módon fejtsük Taylor-sorba Kvatummechaika gyakorlo felaatok - Megolások felaat: z eltolás operátoráak megtalálásával teljese aalóg móo fejtsük Taylor-sorba a hullámfüggvéyt a változójába: ψr θ ϕ + ϕ ψr θ ϕ + ψr θ ϕ ϕ + ψr θ ϕ ϕ

Részletesebben

A kémiai kötés eredete; viriál tétel 1

A kémiai kötés eredete; viriál tétel 1 A kémiai kötés ereete; viriál tétel 1 Probléma felvetés Ha egy molekula atommagjai közötti távolság csökken, akkor a közöttük fellép elektrosztatikus taszításhoz tartozó energia n. Ugyanez igaz az elektronokra

Részletesebben

A termodinamika I. főtétele

A termodinamika I. főtétele A temodinamika I. főtétele Fizikai kémia előadások. uányi amás ELE Kémiai Intézet A temodinamika A temodinamika egy fucsa tudomány. Amiko az embe előszö tanula, egyáltalán nem éti. Amiko második alkalommal

Részletesebben

1 Mechanikai anyagvizsgálatok.

1 Mechanikai anyagvizsgálatok. 1 Mecanikai anyagvizsgálatok. 1.1 Szakítóvizsgálat A vizsgálat elve: Az S kiinduló keresztmetszetű és L kezdeti osszúságú próbatestet egytengelyű úzó igénybevétellel adott sebesség mellett addig nyújtunk,

Részletesebben

A Schrödinger-egyenlet és egyszerű alkalmazásai

A Schrödinger-egyenlet és egyszerű alkalmazásai Jelen dokumentumra a Creative Commons Nevezd meg! Ne add el! Ne változtasd meg! 3. licenc feltételei érvényesek: a művet a felhasználó másolhatja, többszörözheti, továbbadhatja, amennyiben feltünteti a

Részletesebben

1. Feladatok merev testek fizikájának tárgyköréből

1. Feladatok merev testek fizikájának tárgyköréből 1. Feladatok merev testek fizikájának tárgyköréből Forgatónyomaték, impulzusmomentum, impulzusmomentum tétel 1.1. Feladat: (HN 13B-7) Homogén tömör henger csúszás nélkül gördül le az α szög alatt hajló

Részletesebben

Az éjszakai rovarok repüléséről

Az éjszakai rovarok repüléséről Erről ezt olvashatjuk [ ] - ben: Az éjszakai rovarok repüléséről Az a kijelentés, miszerint a repülés pályája logaritmikus spirális, a következőképpen igazolható [ 2 ].. ábra Az állandó v nagyságú sebességgel

Részletesebben

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 4. (e) Kvantummechanika. Utolsó módosítás: december 3. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék

Bevezetés a modern fizika fejezeteibe. 4. (e) Kvantummechanika. Utolsó módosítás: december 3. Dr. Márkus Ferenc BME Fizika Tanszék Bevezetés a modern fizika fejezeteibe 4. (e) Kvantummechanika Utolsó módosítás: 2014. december 3. 1 A Klein-Gordon-egyenlet (1) A relativisztikus dinamikából a tömegnövekedésre és impulzusra vonatkozó

Részletesebben

5. Geometriai transzformációk

5. Geometriai transzformációk 5. Geometiai tanszfomáiók Kató Zoltán Képfeldolgozás és Számítógépes Gafika tanszék SZTE (http://www.inf.u-szeged.hu/~kato/teahing/) 2 Kép tanszfomáiók típusai Kép étékkészletének (adiometiai infomáió)

Részletesebben

VALÓSÁGOS ÖRVÉNYEK IDEÁLIS ÖRVÉNYEK MEGMARADÁSI ELVEI

VALÓSÁGOS ÖRVÉNYEK IDEÁLIS ÖRVÉNYEK MEGMARADÁSI ELVEI D. Gausz Tamás VALÓSÁGOS ÖRVÉNYEK Az aeodinamikában igen gyakan találkozunk az övény fogalmával. Ez az övény a epülőgép köüli áamlásban kialakuló otációból (fogásból) számazik. Egy általában kis téész

Részletesebben

1. ábra. r v. 2. ábra A soros RL-kör fázorábrái (feszültség-, impedancia- és teljesítmény-) =tg ϕ. Ez a meredekség. r

1. ábra. r v. 2. ábra A soros RL-kör fázorábrái (feszültség-, impedancia- és teljesítmény-) =tg ϕ. Ez a meredekség. r A VAÓÁO TEKE É A VAÓÁO KONDENÁTO A JÓÁ A soos -modell vizsgálata A veszteséges tekecs egy tiszta induktivitással, valamint a veszteségi teljesítményből számaztatható ellenállással modellezhető. Ez utóbbi

Részletesebben

Lagrange és Hamilton mechanika

Lagrange és Hamilton mechanika Lagrange és 2010. október 17. Lagrange és Tartalom 1 Variáció Lagrange egyenlet Legendre transzformáció Hamilton egyenletek 2 3 Szimplektikus sokaság Hamilton mez Hamilton és Lagrange egyenletek ekvivalenciája

Részletesebben

Irányításelmélet és technika I.

Irányításelmélet és technika I. Irányításelmélet és technika I. Mechanikai rendszerek dinamikus leírása Magyar Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék amagyar@almos.vein.hu 2010

Részletesebben

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések

Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések Mechanikai rezgések Ismétlő kérdések és feladatok Kérdések 1. Melyek a rezgőmozgást jellemző fizikai mennyiségek?. Egy rezgés során mely helyzetekben maximális a sebesség, és mikor a gyorsulás? 3. Milyen

Részletesebben

Kémiai egyensúly. Fizikai kémia előadások 6. Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet. ν j sztöchiometriai együttható

Kémiai egyensúly. Fizikai kémia előadások 6. Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet. ν j sztöchiometriai együttható émiai egyensúly Fizikai kémia előadások 6. Tuányi Tamás ELTE émiai Intézet Sztöchiometiai együttható ν sztöchiometiai együttható általános kémiai eakció: (a temokémiában használtuk előszö) ν A 0 ν A eaktánsa

Részletesebben

λx f 1 (x) e λx f 2 (x) λe λx f 2 (x) + e λx f 2(x) e λx f 2 (x) Hasonlóan általában is elérhető sorműveletekkel, hogy csak f (j)

λx f 1 (x) e λx f 2 (x) λe λx f 2 (x) + e λx f 2(x) e λx f 2 (x) Hasonlóan általában is elérhető sorműveletekkel, hogy csak f (j) Matematika A3 gyakorlat Energetika és Mechatronika BSc szakok, 016/17 ősz 10 feladatsor: Magasabbrendű lineáris differenciálegyenletek (megoldás) 1 Határozzuk meg az e λx, xe λx, x e λx,, x k 1 e λx függvények

Részletesebben

rnök k informatikusoknak 1. FBNxE-1 Klasszikus mechanika

rnök k informatikusoknak 1. FBNxE-1 Klasszikus mechanika Fizika mérnm rnök k informatikusoknak 1. FBNxE-1 Mechanika. előadás Dr. Geretovszky Zsolt 1. szeptember 15. Klasszikus mechanika A fizika azon ága, melynek feladata az anyagi testek mozgására vonatkozó

Részletesebben

A fény korpuszkuláris jellegét tükröző fizikai jelenségek

A fény korpuszkuláris jellegét tükröző fizikai jelenségek A fény korpuszkuláris jellegét tükröző fizikai jelenségek A fény elektromágneses sugárzás, amely hullámjelleggel és korpuszkuláris sajátosságokkal is rendelkezik. A fény hullámjellege elsősorban az olyan

Részletesebben

HARDVEREK VILLAMOSSÁGTANI ALAPJAI

HARDVEREK VILLAMOSSÁGTANI ALAPJAI HARDVEREK VILLAMOSSÁGTANI ALAPJAI Lektoálta D. Kuczmann Miklós, okl. villamosménök egyetemi taná Széchenyi István Egyetem, Győ A feladatokat ellenőizte Macsa Dániel, okl. villamosménök Széchenyi István

Részletesebben

AZ ELEKTROMÁGNESES SUGÁRZÁS KETTŐS TERMÉSZETE

AZ ELEKTROMÁGNESES SUGÁRZÁS KETTŐS TERMÉSZETE AZ ELEKTROMÁGNESES SUGÁRZÁS KETTŐS TERMÉSZETE A Planck-féle sugárzási törvény Hipotézis 1.: A hősugárzást (elektromágneses hullámokat) kis, apró rezgő oszcillátorok hozzák létre. Egy ilyen oszcillátor

Részletesebben