Kvantum pr. szló BME Villamosmérn. és s Informatikai Kar

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kvantum pr. szló BME Villamosmérn. és s Informatikai Kar"

Átírás

1 Kvanum p pímfakoizáció Gyöngy ngyösi LászlL szló BME Villamosmén nöki és s Infomaikai Ka

2 Támadás s kvanumszámíógéppel Egy klasszikus algoimusnak egy U unié anszfomáci ció feleleheő meg. Minden klasszikus algoimus megvalósíha haó unié anszfomáci cióval egy kvanumszámíógépben A szupeponál kezdőállapo segís ségével pedig páhuzamosan végehajhaó az előí művele m az összes leheséges bemenő adaa A művelevm velevégehajás s eljes mém ékben páhuzamosan ö énik

3 A kvanumhálóza működésének m elmélei lei alapjai A kvanumszámíások sok soán n kihasználha lhaó kvanumjelenségek: Szupepozíci ció Összefonódo állapook Hullámf mfüggvények inefeenciája Az eloszo kvanumszámíógép-hálózaban zaban felhasználha lhaó jelenségek: EPR állapook Kvanum-elepo elepoáció Kvanum-páhuzamoss huzamosság

4 Kvanumalgoimusok Mennyie kell aanunk a kvanumszámíógépek ámad madásáól? Pee Sho pímfakoiz mfakoizációs s algoimusa A fakoizáci cióval szemben, az LNKO megalálásáa isme gyos, klasszikus algoimus Egy olyan szám m megalálásá,, amelynek a fölbonandó számmal van közös k s oszója, áfogalmazhajuk egy függvény peiódus dusának meghaáoz ozásáaa Klasszikus endszeben nehéz z felada, viszon a peióduskees duskeesésese gyos kvanum-algoimus algoimus lehe alálni. lni. Az RSA felöése egy 600 klasszikus számíógépb pből álló hálózanak 8 hónapigh ao. Ugyanezen felada egyelen kvanumszámíógépnek csupán másodpeces idő ve igénybe.

5 Az RSA algoimus

6 Az RSA algoimus Legyen N pqké nagy pímszám szozaa, ahol p és q pímszám hossza is egyaán n bi. Az így előállío N az RSA modulusa. Napjainkban N álagos hosszúsága n 04 5 bi hosszú. bi, ami 309 decimális jegye jelen. A ké píményező pedig Az RSA kezdei időszakában még az n 8 bies modulus is bizonságosnak bizonyul, majd éppen a ámadások és a echnika fejlődése haásáa, a bizonságo a számok nagyságának emelésével igyekezek bizosíani. Így le az RSA modulus hossza 56, 5, majd 04 bi. (N) Az Eule-Fema éel alapján udjuk, hogy x (mod N), ahol ( N) az Eule függvény, ami az N edukál maadékoszályainak számá adja meg, másképpen az N -nél kisebb, N -hez képes elaív pímek számá.

7 Az RSA algoimus Ha N ké pím szozaa, akko ( N) a kövekezőképpen haáozhaó meg: ( N) ( p)( q ). A nyilvános kulcs egy eszőlegesen válaszo e szám lesz, - ami a gyakolai alkalmazásokban a gyos számíhaóság édekében álalában 6 +=65537,- amelyhez meg kell haáozni a ikos kulcskén szolgáló muliplikaív invezé d -, a mod ( N) aimeika használaával: ed mod ( N ). Az alapul szolgáló nehéz pobléma gaanálja, hogy a nyilvános kulcs (e), valamin az isme modulus (N) ismeeében egy hamadik fél nem udja meghaáozni a ikos kulcso (d), hiszen ehhez ismenie kellene ( N) ééké, ami viszon N pímfakoai (p és q) ismeeében udna csak egyszeűen meghaáozni.

8 Az RSA algoimus Azonban egy megfelelően nagy egész számo píményezőie bonani (p- és q- meghaáozni) nehéz felada. A gyakolaban a ikos és nyilvános kulcsok melle felünejük a modulus ééké is, hiszen ez a kulcs-páa jellemző és szükséges a későbbi számíásokhoz is. Így ehá a kulcsok: Nyilvános kulcs: ( e, N ) Tikos kulcs: ( d, N ) Ahol e- nyilvános exponensnek, d- pedig a pivá (ikos) exponensnek nevezzük.

9 Az RSA algoimus Kódolás Az elküldeni kíván üzenee egy N-nél kisebb egész szám (x) epezenálja. (ez feléel az algoimus működéséhez). Az x üzenee ehá ekinhejük egy egész számnak, amelye eljesül, hogy 0 x N. Abban az eseben, ha a ényleges üzene ennél hosszabb, akko az üzenee blokkoka oszjuk, amelyek eljesíik e feléel. A kódol üzene szinén egy N-nél kisebb egész szám lesz (y). A kódoláshoz a küldő fél a címze nyilvános kulcsá használja, a kódol üzenee a kövekező képleel számolja ki: e y x (mod N).

10 Az RSA algoimus Dekódolás Az üzene visszafejéséhez a fogadó fél sajá ikos kulcsá használva a kövekező számíás végzi: d ed c y = x =x (mod N). Az így kapo c éék ponosan az elküldö üzene, x lesz, mivel ed mod ( N), azaz c x.

11 Az RSA algoimus A kódolásnál az is bizosíani kell, hogy x és N elaív pímek legyenek, azaz mivel N pq, így az x nem lehe oszhaó sem p-vel, sem q-val. Gyakolailag azonban annak az esélye, hogy x belealál a píményezők valamelyik öbbszöösébe, köülbelül annyi, minha a ikos kulcso valaki póbálgaással elalálná, azaz endkívül kicsi. (Éppen ezé a gyakolai éleben ez a kiéiumo el szokák hanyagolni.) Az RSA ehá egy egyiányú függvény, amely ado d eseén könnyen inveálhaó az előzők alapján, azonban a pivá kulcs ismeee nélkül ez nagyon nehéz. Az RSA felöése ponosan aa iányul, hogy d ismeee nélkül kell inveálni az RSA függvény.

12 Az RSA algoimus Kulcsgeneálás A kulcsgeneálás soán haáozzuk meg mind a ikos-nyilvános kulcspá, mind a használ modulus. A paaméeeke (p, q, e) úgy kell megválaszani, hogy az isme, speciális eseben működő ámadási módszeeke kiküszöböljük. Ezeknek megfelelően a válaszás iányelvei: p és q legyen nagy; egyenkén legalább 5 biesek (ha van az N-nek lenne kis píményezője, akko léezik haékony ámadás) (p-q) is legyen nagy; legalább 5 bies (ha kicsi, léezik ámadás) p és q legyen vélelenül válaszo e legyen elaív pím ( N) -hez (ez az algoimus működéséhez szükséges) e ne legyen kicsi (ha e kicsi, akko léezik ámadás) d ne legyen kicsi (ha d kicsi, akko léezik ámadás) Több kulcs geneálása eseén ne használjuk ugyanazon modulus.

13 RSA példap

14 Az RSA algoimus Tegyük fel, hogy az RSA kulcsgeneálás soán má megválaszouk a ké pím összeevő, p- és q-, valamin a nyilvános kulcshoz szükséges, kievő e-. A paaméeek ismeeében előszö meghaáozzuk az N modulus, az ( N) Eule-Fema függvény ééké, majd a ikos kulcs kievőjé, d-: N modulus meghaáozása: p 3, q 7, e0. N?, ( N)?, d? N pq 37. ( N) meghaáozása: ( N) ( p-)( q-) 6 9.

15 Az RSA algoimus A d- úgy kell megválaszanunk, hogy ed mod ( N) legyen. Ezé az Euklideszi algoimus segíségével meghaáozzuk a ( N) és e legnagyobb közös oszójá, aminek -nek kell lennie, hiszen kiköés, hogy ( N) és e elaív pímek legyenek. e Az algoimus végehajásával azonban megkaphajuk az -e, azaz a legnagyobb közös oszó a 0 (e) és a 9 ( ( N) ) lineáis kombinációjakén, és így má kiszámíhaó d: Az uolsó soból kifejezzük az -e: 9-9 0

16 Az RSA algoimus A behelyeesíésével: A 9 = 9-0behelyeesíésével: A 9 = 9-0behelyeesíésével: = 9-9 (0-9) = = 0 (9-0) Azaz: = Ha mos mindké oldalnak vesszük a 9-vel ( ( N) -nel) ve oszási maadéká, akko az kapjuk, hogy: -9 0 (mod 9), ami 9-9 = 73 mia áíhaó poziív számoka: e 73 0 (mod 9)

17 Az RSA algoimus e Ebből, illeve az ed mod ( N) összefüggésből, azaz d 0 (mod 9) kifejezésből az kapjuk, hogy d 73. Tehá a (válaszo p=3, q=7 pímszámokkal a feni algoimus szein előállío) nyilvános kulcs (N=; e=0), a ikos kulcs pedig (d=73). Tegyük fel, hogy az x=70 nyíl üzenee akajuk kódolni. Ekko a kódolás művelee: y = 70 0 (mod ) = 83. Azaz y=83 lesz a kódol üzene. A dekódolás: x = (mod ) = 70.

18 Támadási leheőségek

19 RSA elleni ámad madási módszeekm Az RSA elleni ámad madásoka az alábbi csopookba főf soolhajuk: Implemenáci ciófüggő ámadások Kulcskeeséses ses ámad madás Számíási idő méése Helyelen alkalmazáson alapuló ámadások Közös s modulus Kis pivá exponens Új j ámad madási leheőség becslésével Az RSA ámad madás s a Fema egyik éel elével A modulus fakoizáci cióján alapuló ámadások

20 Fakoizáci ció alapú ámadás Az RSA bizonságának nak kulcsa az, hogy az összee számok fakoizálása az eddigi udásunk alapján nehéz felada A fakoizáláshoz szüks kséges lépésszl sszám m a fakoizáland landó szám jegyeinek számával exponenciálisan nő, és s ez igaz még m g a leghaékonyabb klasszikus fakoizáló algoimus eseében is. Maemaikailag azonban nincs bizonyíva az, hogy nem léezik l haékony klasszikus algoimus, amely a számjegyek számáól polinomiálisan lisan függő lépésszámban oldaná meg a fakoizáci ció. A jelenleg széles köben k használaos nyilvános nos kulcsú RSA ikosíás s ké k nagy pímsz mszám m szozaának gyos fakoizálásának megoldhaalanságán alapul. Emia igen nagy édeklődés kele, amiko 994-ben Pee Sho közzée egy olyan kvanumalgoimus,, amely polinomiális lis idő ala oldja meg a fakoizáci ció.

21 Fakoizáci ció alapú ámadás Az elmélei lei RSA ámad madások legelejedebb csopoja ehá ez, amelyben a ámad madás s a publikus kulcs ismeeében (e) az N modulus fakoizálásáa a iányul N oszóinak ismeeében a ámad madó könnyen kiszámíhaja ( N) -, és s ennek ismeeében a pivá kulcs is adódik dik d e mod ( N)

22 Fakoizáci ció alapú ámadás A modulus fakoizáci cióján alapuló ámadások műveleigénye a modulus hosszának exponenciális függvf ggvénye, így elég g nagy modulus eseén, a gyakolai felöés s ieális időig igényű lehe. A jelenlegi leggyosabb fakoizáci ciós algoimus az 993-ban publikál l Numbe Field Sieve algoimus. Az RSA Secuiy álal meghidee fakoizáci ciós vesenyen is ezzel az algoimussal éék k el a ekodo, ami egy 5 bies szám m oszóinak a megkeesése se vol.

23 Fakoizáci ció alapú ámadás Az RSA felöése pímfakoiz mfakoizációs algoimussal ) Vegyük az x FN ( x) a mod( N), ahol x 0,,,... függvény, amelyben a egy 0 és N közöi eszőleges emészees szám. Az FN ( x) függvényől udjuk, hogy peiodikus. ) Miuán a FN ( x) függvény peiodikus, meghaáozzuk az peiodus: F ( x) F ( bk ), ahol k 0,,,... 3) Legyen M, N a / N 4) Haáozzuk meg N és M legnagyobb közös oszójá (P ), valamin N és M legnagyobb közös oszójá (P ). 5) P és P az N píményezői lesznek, illeve a píményezőinek szozaa.

24 A Szozaényez nyezőke bonás szozaényezőke bonás bámilyen függvény eseében végehejhaó. Legyen N=73, ( 7x39, mos 39 nem pím) valamin a ééké válasszuk 3-nak. Ekko a függvényünk alakja a kövekező: ( ) 3 x F73 x mod(73). Nézzük k meg, hogy egyes éékeke milyen ééke vesz fel a függvf ggvény. x F(x) A függvf ggvény ééke peiodikusan ismél lődik

25 Szozaényez nyezőke bonás A felada ezuán n a függvf ggvény peiódus dusának a meghaáoz ozása, azaz: F ( x) F ( x k ) mod(73), ahol k 0,,, A függvf ggvényünk nk peiódusa 6, így F ( x) F ( xk6) mod(73), ahol k 0,,, Ahonnan 6/ M 3 68; 6/ M 3 66.

26 Fakoizáci ció alapú ámadás Ebből l az Euklideszi-algoimussal: Azaz, Így, d(68,73) 39; d(66,73) 7. P 39; P 7. N P P A kapo eedmények valóban az N oszói, N PP, azaz

27 Fakoizáci ció alapú ámadás klasszikus endsze eseén A végehajv gehajás s kiikus észe az peiódus meghaáoz ozása. A legnagyobb közös k s oszók k megalálása az Euklideszi- algoimus alapján n pedig polinomiális lis lépésszl sszámban könnyen elvégezhe gezheő. A peiódus keesésének lépésszl sszáma azonban N jegyeinek számával exponenciálisan növekszik, azaz ugyanolyan bonyolulságú,, min más m - aká az egyszeű póbálga lgaásos - fakoizáci ciós s algoimus. Kijelenhejük k ehá,, hogy klasszikus endszeekben a felöés gyakolailag leheelen.

28 A kvanumámad madás s menee

29 Támadás kvanumszámíógéppel A pímfakoiz mfakoizáció végzv gző kvanumáamk amkö

30 Támadás kvanumszámíógéppel Amíg g a pímfakoiz mfakoizáció klasszikus endszeekben exponenciális, addig kvanumos endszeekben négyzees növekményű végehajási idő igényel. Az algoimus, a fakoizáland landó szám moduláis haványainak peiodiciási ulajdonságá kihasználva kvanumegiszeeken végzi el a pím ményezőke bonás.

31 Klasszikus memóiac iacímzés kvanumbiekkel A klasszikus adaoka (az a moduláis haványai) aalmazó memóiacell iacellák k megcímz mzése szupepozíci ciós állapookkal is

32 Támadás s kvanumszámíógéppel x Az F(x)=a N mod(n) függvény megvalósíásához a áolás egy kvanumegiszeel valósíjuk meg, amely egisze álljon n daab kvanumbi-ből. A kvanumegisze jelölése: A- egisze. Az n daab kvanumbi felhasználásával a kvanumegiszeben n 0 - állísuk elő -ól -ig az összes emészees szám szupepozíciójá! A kvanumegiszeben a szupepozíció előállíásá a Hadamad-opeáo segíségével ehejük meg, amely n - léehozza a x állapoo. n x=0

33 Támadás s kvanumszámíógéppel Az A-egiszeben áol x éékeke felhasználva, hajsuk F(x)=a mod(n) x vége az N függvénynek megfelelő opeáció, a kapo eedményeke együk egy újabb kvanumegiszebe! Miuán a művele így a ké egisze aalma: elvégzéséhez ké egisze használunk, n - x=0 x F (x). N

34 Támadás s kvanumszámíógéppel A kövekező lépésben a B - egiszeben eláol éékekhez kell valahogyan hozzájununk. Ee egyelen leheőségünk van: méés kell végehajanunk. A kvanumegiszeen ehá egy méés kell végehajanunk, amely a kvanumelmélei axióma alapján a B- egisze aalmá, azaz állapoá vélelenszeűen valamelyik konké F * N állapoba viszi.

35 Támadás s kvanumszámíógéppel * Az en azonban csak azon x állapook szupepozíciója lehe, amelyeke igaz az, hogy F ( x ) F, azaz x b k. ahol k=0,,,..., N A-egiszeb * * N * 0 * * 0 valamin b azon legkisebb emészees szám, amelye F (x * ) = F *. N 0 N Azaz, a B-egiszeen elvégze méés soán kapo vélelenszeű F éék egy vélelenszeű ééke endel * 0 * N az x -hoz, azonban az A-egiszeben kialakul szupeponál állapo mindenféleképpen peiódusú lesz.

36 Támadás s kvanumszámíógéppel Az A-egiszeen ezuán kvanum Fouie-anszfomáció hajunk vége, amelynek eedménye a keese éék lesz. Az biokában az N szám oszói, P és P má meghaáozhaóak.

37 Támadás s kvanumszámíógéppel. A kiindulási helyzeben mindé egisze, azaz az X és s Y egisze éékkel inicializáljuk. ljuk. A ké k egisze kiindulási állapoa ekko: 0,0. Ezuán n az X egisze aalmá szupepozíci ciós állapoba hozzuk.

38 Támadás s kvanumszámíógéppel 3. Az X egisze aalmának felhasználásával előáll llíjuk az x f ( x) a mod( N) éékeke, és s az éékeke az Y egiszeben áoljuk el. A endszeünk nk állapoa a ké k egisze diek szozaa lesz. Az Y egiszeből l ö énő kiolvasáshoz shoz méés kell végeznv geznünk. nk. A méés m s uán, az X egiszeben csak peiódus dusú állapook maadnak, hiszen csak ezen éékeke eljesül l a mé m f(x) függvf ggvény. 4. A kövekezk vekező lépésben az X egiszeen végehajjuk a Fouie anszfomáci ció. A Fouie anszfomáci ció végehajása uán, a y * 0 mk állapook eseén, a peiódus meghaáoz ozó agok ééke lesz. A agok összege pedig éppen k. Azaz, az X egiszeen végehajo v Fouie anszfomáci ció uán n megkapjuk k ééké..

39 A kvanum-fouie anszfomáci ció Valószínűség elői állapo (A egisze) b0 b0 b0 b0 3 a b 0 x a0

40 Támadás s kvanumszámíógéppel 5. Végül l elvégezz gezzük k a méés m az X egiszeen. Az X egiszeben, a Fouie anszfomáci ció uán n csak olyan éékek maadak, amelyek k öbbsz bbszöösei: sei: n * n y0 mk m, ahol k /. Az biokában az N szám oszói, P és P má meghaáozhaóak.

41 A kvanum-fouie anszfomáci ció Valószínűség uáni állapo (A egisze)

42 Eőfo foásszükségle A Kvanum Fouie anszfomáci ció végehajása soán csak olyan kvanumkapuka használunk, amelyek anszfomáci ciója unié, így a eljes Kvanum Fouie Tanszfomáci ció is unié. A anszfomáci ció végehajásához hoz szüks kséges kapuk száma ma: n A anszfomáci ció végehajása uáni áfodíáshoz kell még g n/ daab SWAP kapu. n n

43 Eőfo foásszükségle A kvanum-fouie anszfomáci ció végehajáshoz szüks kséges kapuk száma nagyságendileg gendileg Klasszikus endszeben log O n O N n log O n O N N ahol N n.

44 Példa: Eőfo foásszükségle 50 bi eseében, egy klasszikus endszeben elvégze Fouie anszfomáci ció lépésszáma: N log N 50log Ugyanez, egy 50 kvanumbies endsze eseén: log N log Azaz, egy klasszikus endszebeli n - lépésszámú művele, egyelen lépésben l elvégezhe gezheő egy kvanumendsze eseében.

45 A pímfakoiz mfakoizációs kvanumalgoimus ulajdonságai Exponenciális helye polinomiális lis idősz szükségle Klasszikus endsze Kvanum endsze Ο n 3 n lépés lépés Példa: számjegy 0 év számjegy 0 év néhány óa

46 A kvanum Fouie anszfomáci ció

47 Fouie anszfomáci ció Adasook, függvények viselkedésének jellemzésée a Fouie-anszfomáció egy nagyon haékony eszköz A Fouie anszfomáció elsősoban akko hasznos igazán, ha a vizsgál függvényünk különböző fekvenciával válozó, hamonikus függvények összege. A különböző fekvenciával válozó hamonikus függvények szinuszos vagy koszinuszos függvények lehenek, vagy ahhoz közelíenek. A Fouie anszfomáció alkalmazásával az egyes, különböző peiódusú komponensek súlyá adhajuk meg. A Fouie-anszfomációa egy egyszeű A Fouie anszfomáció számos helyen alkalmazzák a moden, elekonikus kommunikációs eszközökben is

48 Fouie anszfomáci ció Egy peiodikus függvény szinuszos és koszinuszos agok lineáis kombinációjakén öénő felbonásá Fouie-sonak nevezzük. Bámilyen peiodikus, folyonos függvény felíhaó szinuszos és koszinuszos agok lineáis kombinációjakén. A kvanumszámíásoknál is alkalmazhajuk a Fouie sofejés: a 0 és egy oonomál bázis alko, a szinuszos és koszinuszos agok pedig az időaományban alkonak oonomál bázis, a hullámfüggvény eseében. A Fouie so álalános alakja a kövekező: a 0 sin cos f a n b n n n n Ha egy hullámfomá szeenénk leíni, akko szükségünk lesz a szinuszos és koszinuszos agokhoz aozó a0, a,, an és b0, b,, bn együhaók éékeie n

49 Fouie anszfomáci ció Tegyük fel, hogy megaláluk a kövekező együhaóka: a 0.5, a4 és b 4, az összes öbbi együhaó ééke nulla. Ebben az eseben a Fouie so a kövekezőképpen adhaó meg: n4 4 o f 0.5sin si c s. A függvény alakja a kövekező:

50 Fouie anszfomáci ció Az f függvény egyes alkoóészeke bonva a kövekező: Az egyes fekvenciák és ampliúdók elemezéseuán : Szinuszos Koszinuszos Hullámfüggvény fekvencia ampliúdó ampliúdó 0.5sin 0 sin 4 0 4cos 0 4

51 Fouie anszfomáci ció A DFT egy diszké, peiodikus k időaománybeli soozaból állíja elő a fekvenciaaománybeli diszké soozao. A DFT függvény álal előállío kimenee egy komplex ömb. A ömbben lévő elemek számá a minavéelezési fekvencia, és a hullámfoma hossza haáozza meg. Azaz, az N daab 0,, N komplex szám N daab komplex számmá anszfomálódik a f0,, fn függvények segíségével, a kövekezőképpen: N f j ke, ahol j 0,, N -. k 0 i jk N

52 Fouie anszfomáci ció A DFT inveálhaó máixxal endelkezik, így a DFT inveze is elvégezheő, amelyből megkapjuk az időaománybeli éékeke. Az invez Fouie anszfomáció alakja: k N N j0 f e j i N jk, ahol k 0,, N - A szinuszos és koszinuszos agoka ehá elő kell állíanunk komplex, exponenciális alakban. A soozaunk diszké, ezé csak bizonyos ponoka minavéelezünk, a minavéelezési fekvencia pedig a minavéelezés ponosságá haáozza meg.

53 Fouie anszfomáci ció A kvanum-fouie anszfomáció a kövekezőképpen adhaó meg: N i xy F : x exp y. N y0 N Ahol x bináis szám, amelynek alakja n azon legkisebb egész szám, amelye igaz, hogy n n n 0 n n l x x x x N n., és i Ezen x bináis számo n daab kvanumbien ábázoljuk, azaz x x x xn, ezek a vekook pedig egy N dimenziós enzoi szozaé bázisvekoai, ez ehá a számíási bázis. A számíási bázisunk ábázolásához egy n bies kvanumegisze szükséges. A feni kifejezés ehá áíhaó a kövekezőképpen: n i xy F : x exp y. n n y 0

54 Fouie anszfomáci ció Ahol ehá xy egy nomál szozásnak felel meg, amely szozás kvanumegiszeekkel valósíjuk meg: x x x x n n 0 y y y y n n 0,. Az x k és y k egymásól függelen kvanumbiek. A kvanum Fouie anszfomáció egy unié anszfomáció, és ez egy szozafelbonás évén is igazolhaó: Mivel N N N N i xy F : cx x c x exp y c y y. x0 x0 N y0 N y0 N i xy y F x x N x0 N c c exp c, ahol y 0, N, így a kapo eedmény a c x együhaók Fouie anszfomálja.

55 A QFT áamkö felépíése

56 Kvanum Fouie-anszfom anszfomáció H a Hadamad kapu, R d pedig a fázisfodíó kapu, ami ebben az eseben a kövekezőképpen adhaó meg: 0 R d i / 0 e Ahol d az egyes bemeni kvanumbiek indexe közöi ávolságo jeleni. d.

57 Kvanum Fouie-anszfom anszfomáció Az áamkö működésének észleezése. Az x kvanumbi a Hadamad kapuba lép be elsőkén, ennek i0, xy/ i0, x eedményekén kialakul a e 0 e y0, ahol i 0, x ahol e, ami aól függ, hogy a bemeneen x 0 vagy x vol. Azaz: i 0, x y/ y 0, x e ( ) y0 y0 0, Ahol ( ) y x ééke aól függően, hogy a bemenei kvanumbi ééke 0 vagy..

58 Kvanum Fouie-anszfom anszfomáció A kövekező lépésben az R kapu akivizálódik, ami a kövekező anszfomáció hajja vége a bemenekén kapo állapoon: R 0 0 i / e. Az R kapu célbije, -azaz amelyik kvanumbien a válozaás végehajjuk- az a bemenei kvanumbi x, a konollbi pedig x. Az R kapu ehá a kövekező anszfomáció hajja vége: i 0, x i 0, x ix e e e / /. i 0 e

59 Kvanum Fouie-anszfom anszfomáció Az R kapu haása ehá a kövekező a bemenei állapoa, a konollbi figyelembevéelével: R x 0 e x 0 e e = x i(0, x/0, x/4) 0 e i 0, x i0, x ix/ x i(0, xx) = 0. e Felhasználuk az előzőekben kapo eedményünke: xn xn 0, xn xn, így az egyszeűbb jelölés mia 4 i(0, xx) használunk a -, a feni kifejezésben. e

60 Kvanum Fouie-anszfom anszfomáció A QFT kvanumáamkö kövekező kapuja az R. Konollbi: x 0. A anszfomáció ulajdonságai nem válozak, azaz ugyanúgy évényesek az előző ponban felállío feléelek: R 0 0 i /4 e. Azaz, a fázisfodíás ezúal i /4 e, az előző i / e helye!!

61 Kvanum Fouie-anszfom anszfomáció A eljes endsze leíásához azonban mos nem elég csupán az akuális x konollbie figyelembe venni, mivel az előző anszfomáció 0 eedményé adjuk bemenkén az R kapua, ahol viszon a konollbi az x vol, így: i(0, xx) R x0 x 0 e i(0, xx) i x0 /4 x0 x 0. e e x0 x e x0 x e i( x0/8 x/4 x/ = 0 i(0, x0xx) = 0. Használ jelölés: xn xn 0, xn xn 4 = (0, ) e i x x

62 Kvanum Fouie-anszfom anszfomáció Végül, ismé egy Hadamad anszfomáció kövekezik, ami az x 0 kvanumbien i 0, x0 keül végehajása, aminek eedménye: 0 e kvanumendszeünk végső állapoa a kövekező lesz :. Így a eljes i(0, x 0x) i(0, x0xx) x0 0 e 0 e i0, x 0 i(0, x0x) i(0, x0xx) 0 e 0 e 0 e. Ahol x x 0, x x 4 e. n n (0, ) n n = i x x

63 A kvanum pímfakoiz mfakoizációs algoimus lépéseil

64 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció V a x x y x a y x : A egisze, kvanumbi: N N, kivéel: ha az haványa, =n is elég y : B egisze, n kvanumbi mod N: 0 a x 0 5 y N Rendszeállapook leíása: Kiindulási állapo: n Ahol a ééke kisebb, min N, és elaív pím N-hez

65 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció. A-egiszeen végehajjuk a Hadamad anszfomáció: Az A-egisze kvanumbijeinek valószínűségi ampliúdó éékei:. Végehajjuk a Va anszfomáció: x0 x 0 Va Va x 0 x0 x x a b k x0 b0 k 0 ahol 0 k / és 0b a b,

66 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció V Va x 0 x a x0 x0 a b b k a, 0 k 0 b. ahol és b0 k0 b kb megj.: a a, mivel a mod N x 3. Méés eedménye legyen: 3 0 k 0 / k 0 k b b 0 k b0 a b a 0 b 0.

67 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció b 3 k b 0 a k b0 a k 0 / k 0 Eedmény : 0 0 Peiodikus állapook : b, b, b, b b 0. Felada : peiódus meghaáozása: QFT

68 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció k Fouie kx i/ N ahol e é DFT 0 N : számíási bázis anszfomáció k DFT, k s k ' k k végehajása: k kx e x x N N N ixk / N x0 x0 : k 0,, N oonomál bázis, így : N N N N N kx' x x' x x0 N x0, ha x x ' ( ill. k az N öbbszööse) k ' k. 0, ha x x' k,, így :

69 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció Az A-egisze beméésének eedménye b0 az 3 k b0 a b0 3 8 állapoban, és éékek melle / k 0 A vízszines engelyen pon láhaó, a csúcséékek száma:, peiodus: csúcsponokhoz aozó maximális valószínűség:

70 4. Kvanum pímfakoiz mfakoizáció Fouie-anszfomáció végehajása a állapoon: b 0 DFT DFT k b a / k 0 Áendezés uán: 4 e x a k0 x0 ixk / ixb / e e x a x0 k0 / / ixk x0 / k0 / ixb0 / e e x a ix b k / b b b0

71 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció ix/7 Az e x 0,,6 vekook, N 7 és s eseén: A komplex vekook összege 0. A szöglees záójel ééke csak abban az eseben nem nulla, ha x s /, ahol s 0,, -, ezen x ééke k melle a szöglees záójelben lévő kifejezés : 4 ixk / ixb / e e x a x0 / k0 0 b0 is/ k / isk ekko: e e / k0 / = k0 / / k 0 / ixb0 / b0, így: x0 e, x a,

72 Kvanum p Kvanum pímfakoiz mfakoizáci ció / , / :. s i i xb b x b i s b s b s b e x a x s így s e a s e a mivel

73 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció s i b0 s b0 5. Az 4 e a állapoon s0 elvégezve a A-egisze beméésé, a kapo eedmény: s0, ahol s eszőleges éék lehe 0 és - közö, azonos valószínűséggel. 0 A vízszines engelyen pon alálhaó. A vízszines engelyen éékalálhaó a nem nulla ponokhoz aozó valószínűség, a peióduséék pedig mindenhol.

74 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció s i b0 s b0 5. Az 4 e a állapoon s0 elvégezve a A-egisze beméésé, a kapo eedmény: s0, ahol s eszőleges éék lehe 0 és - közö, azonos valószínűséggel. 0 Ha s 0 : ééke nem állapíhaó meg, újból fuajuk 0 az algoimus s0 0 0: Ha s akko a kapo eedmény oszjuk vel, így: Azonban mind s, mind pedig ééke ismeelen. 0 s 0.

75 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció Ha s elaív pím -hez: a nevező a megoldás. 0 Ha s 0 -nak és -nek van közös oszója: ieaív eljáással csökkenjük az s 0 ééké az közös oszó megalálásáig.

76 Kvanum-p pímfakoizáció példa

77 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció A fakoizálni kíván N legyen N p 7, q 3. Az A egiszeben legyen 9 kvanumbi, az N N összefüggés figyelembevéelével. Ekko leheséges legkisebb ééke 9. Cél: peiodus meghaáozása, ado a és N éékek melle. Az algoimus végén =6 eedmény kell kapnunk! A B egisze legyen 5 kvanumbies. a : vélelen éék, elaív pím N-hez, illeve a N, így a. Ha a vélelen válaszo éékünk nem lenne elaív pím N hez, N pímfakoai könnyen megalálhanánk az LNKO(a,N) segíségével.

78 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció. A endsze kezdei állapoa : n A Hadamad anszfomáció végehajása uáni állapo : 9 9 x0 x0 x 0 x x0 x 0.

79 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció. V a x 5 5 a x x 0 x modn 5 5 x0 anszfomáció végehajása: x0 V a A B-egisze éékei szein csopoosíva, oszlopok szein pedig növekvő soendbe endezhejük.

80 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció Az áendezés uáni eedmény ebben az eseben azé nem szimmeikus, me a peiódus ééke nem keő haványa. Így az első ké soban 86 éék alálhaó, a öbbiben pedig

81 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció Az áendezés köveően az egy soban lévő éékek szá ma: / 5/6 86.

82 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció Beméjük a B egisze: A leheséges függvényéékek a kövekezők lesznek: ( ) x F x mod( ). Az F( x) függvény álal felve éé kek: x F(x) A B egiszeen elvégze méés eedménye a,, 4,8,6, halmazból keülhe csak ki!

83 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció A méésünk eedménye legyen. Ekko: így az előbbi áendezésnél kapo éékhez aozó so lesz a méés eedménye. Az állapo valószínűségi ampliúdója: x F(x)

84 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció A B egiszeen elvégze méés m s eedménye kövekezében az A-egiszeben A csak azon so maad, amely az akuális méési eedmény nyünkneknknek megfelel. Így, az A-egiszeben csak olyan éékek maadak, amelyek a mé m eedmény állíják k elő,, ehá egy eljes peiódus kapunk. Ebből l az eedményb nyből l azonban még m g nem udjuk kinyeni az ééké,, ezé a kövekezk vekező lépésben a Fouie anszfomáci ció alkalmazása kövekezik. k x F(x)

85 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció A B-egiszeen elvégze méés eedménye, így a b 0, azaz b DFT DFT 6k 86 k xk x i i 5 5 e e x. 5 x0 86 k0 Mivel 5/6-= , így keekíünk.

86 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció 85 6xk i 5 A e ag csak abban az eseben nem nulla, ha 86 k 0 x s /, ahol s 0,, -, ezen x éékek melle a szöglees záójelben lévő kifejezés x x x x x x 05/6 0 5 / /6 7 35/ / / 6 47 :

87 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció x legyen 5 / / 6 k x i i 5 5 e e x 5 x0 86 k0. 4 e e x a x0 / k ik s ixb / b.

88 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció Ha s: 0 0 és 5 közöi inevallumból keül ki, akko s0 s05. 6 A anszfomáció eedménye csak abban az eseben különbözik nulláól, ha xs/ s 0,, -. Mekkoa a valószínűsége annak, hogy az A-egisze megméése soán a 0-5 közöi inevallumból éppen x ééke fogok kapni? x A keese P valószínűség: 85 6 xk i 5 P x e 586 k 0.

89 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció A P x valószínűség maximális ééké éékek eseén veszi fel, ekko: P x 5 6s k 85 6xk i 85 i 5 5 k0 x 5 s e k0 e 5 6 k 85 i 6 5 e k 0 k 0 e isk. Mivel eedmény. : N az x bemééséből nagy valószínűséggel kiolvashaó az

90 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció 85 6 xk i 5 P x e 586 k 0. A csúcséékek az x=0,85,7,56,34,47 éékeknél alálhaóak. A csúcséékek ponossága az A-egiszeben alálhaó kvanumbiek számáól függ.

91 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció Leheséges méési eedmények vizsgálaa: x 0: algoimus leáll, úja kell fuanunk, azonban a B egiszeen elvégze méés eedményé a megajuk. Csak a B egiszeen elvégze méés uáni észeke fuajuk úja, így annak a valószínűsége, hogy x=0 isméelen: 85 60k i 5 P e k

92 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció Ha x 85, az eedmény oszjuk vel : hiszen, ha s, akko: x = s0 / 6, s s0 85 Cél: éékéből meghaáozni az peiódus. Azaz : ből az éék előállíásá 5 5 kell elvégeznünk. Ehhez számláló ééké kell folyamaosan csökkenenünk addig, amíg el nem ée az -e, a nevezővel együ. x x k 0 k k p.

93 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció x x k 0 k. k p Az ieáció alkalmazása x 85 eseén: STOP. Azaz: A felbonása: ,,,,

94 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció A felbonása:,,,, Mivel N, így azoneleme válaszjuk a,, halmazból, amelynek nevezője kisebb, min : 6 Ellenőzé s : =6. 6 mod N mod eljesül.

95 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció Ha a méés eedménye a 67 x 75 közöi inevallumból keül ki, akko: 85 s0 s0. 5 A felbonás elvégezve:. Ekko ehá nem magá az peiódus, hanem annak egyik fakoá kapuk. Ezen eedmény ellenőizve : 8 mod. A keese peiodus. A méésünk eedménye 3 le, azonban az ellenőzésnél kideül, hogy ez nem lehe a keese. Azon ééké keessük, amely az peiódusa. x 3 x Tudjuk, hogy x 8, így F ( x) 8 mod() függvény alapján: x F(x) A kapo peióduséék, az az. A keese peiodus ehá: 36.

96 Kvanum pímfakoizáció A kiinduló adaok az áamkö léehozásához: A fakoizálandó szám: N=. A függvényhez válaszo vélelenszám: a=. Az A-egiszeben alálhaó kvanumbiek száma: =9.

97 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció A szimuláci ció végezével a megkapjuk az egyes állapookhoz aozó valósz színűségi ampliúdók ééké.. A szimuláci cióval kapo eedmények közül k l a legnagyobb valósz színűségi ampliúdóhoz aozó éék k adja meg a k ééké,, ami > E-8i. A-eg=85 a= A legnagyobb valószínűségű x éékek: x 0,85,7,56,34,47

98 Kvanum pímfakoiz mfakoizáció A kapo valósz színűségi ampliúdó éékből l előáll llíjuk a keese peiódus. Tudjuk, hogy k=85,, ebből l pedig a 5 k? összefüggés s felhasználásával kapjuk, hogy k 85 = : isme, ééke 5 k ééke így 0.6 A nevező és a számláló felcseélésével, az előzőekben láo módon, a peiódus ééke innen má egyszeűen meghaáozhaó.

t 2 Hőcsere folyamatok ( Műv-I. 248-284.o. ) Minden hővel kapcsolatos művelet veszteséges - nincs tökéletes hőszigetelő anyag,

t 2 Hőcsere folyamatok ( Műv-I. 248-284.o. ) Minden hővel kapcsolatos művelet veszteséges - nincs tökéletes hőszigetelő anyag, Hősee folyamaok ( Műv-I. 48-84.o. ) A ménöki gyakola endkívül gyakoi feladaa: - a közegek ( folyadékok, gázok ) Minden hővel kapsolaos művele veszeséges - nins ökélees hőszigeelő anyag, hűése melegíése

Részletesebben

A kiszámított nyomatékok módszere (CTM - Computed Torque Method)

A kiszámított nyomatékok módszere (CTM - Computed Torque Method) A kiszámío nyomaékok módszee CM - Compued oue Mehod A obokaok D+G és ID iányíási módszeei csak a onól onig iányíás eseében gaanálják a nulla állandósul állapobeli hibá illeve csak az előí eenciapon közelében

Részletesebben

n -alkatrészfajta r -fő termékcsoportok -az i-edik alkatrészből a j-edik főcsoportba beépülő darabszám

n -alkatrészfajta r -fő termékcsoportok -az i-edik alkatrészből a j-edik főcsoportba beépülő darabszám 13., ELŐAÁ A maemaikai modell ellegzees máixai, vekoai A leí kölségfüggvények felhasználásával elvégezheő oimálásokhoz szükséges adaoka a kövekező máixokból lehe leszámazani. ovábbá megelölheők az oimalizálandó

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin 3 ÉETTSÉG VZSG 04. május 0. EEKTONK PSMEETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍÁSBE ÉETTSÉG VZSG JVÍTÁS-ÉTÉKEÉS ÚTMTTÓ EMBE EŐFOÁSOK MNSZTÉM Egyszerű, rövid feladaok Maximális ponszám: 40.)

Részletesebben

HF1. Határozza meg az f t 5 2 ugyanabban a koordinátarendszerben. Mi a lehetséges legbővebb értelmezési tartománya és

HF1. Határozza meg az f t 5 2 ugyanabban a koordinátarendszerben. Mi a lehetséges legbővebb értelmezési tartománya és Házi feladaok megoldása 0. nov. 6. HF. Haározza meg az f 5 ugyanabban a koordináarendszerben. Mi a leheséges legbővebb érelmezési arománya és érékkészlee az f és az f függvényeknek? ( ) = függvény inverzé.

Részletesebben

5. Differenciálegyenlet rendszerek

5. Differenciálegyenlet rendszerek 5 Differenciálegyenle rendszerek Elsőrendű explici differenciálegyenle rendszer álalános alakja: d = f (, x, x,, x n ) d = f (, x, x,, x n ) (5) n d = f n (, x, x,, x n ) ömörebben: d = f(, x) Definíció:

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin ÉETTSÉG VZSGA 0. május. ELEKTONKA ALAPSMEETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍÁSBEL ÉETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉTÉKELÉS ÚTMTATÓ EMBE EŐFOÁSOK MNSZTÉMA Egyszerű, rövid feladaok Maximális ponszám:

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin Javíási-érékelési úmaó 09 ÉETTSÉGI VIZSG 00. májs 4. ELEKTONIKI LPISMEETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍÁSBELI ÉETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ OKTTÁSI ÉS KULTUÁLIS MINISZTÉIUM

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin Javíási-érékelési úmuaó 063 ÉETTSÉG VZSG 006. okóber 4. EEKTONK PSMEETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍÁSE ÉETTSÉG VZSG JVÍTÁS-ÉTÉKEÉS ÚTMTTÓ OKTTÁS ÉS KTÁS MNSZTÉM Elekronikai alapismereek

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Meserséges Inelligencia MI Valószínűségi emporális kövekezeés Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péer, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mi.bme.hu, hp://www.mi.bme.hu/general/saff/ade X - a időpillanaban

Részletesebben

Előszó. 1. Rendszertechnikai alapfogalmak.

Előszó. 1. Rendszertechnikai alapfogalmak. Plel Álalános áekinés, jel és rendszerechnikai alapfogalmak. Jelek feloszása (folyonos idejű, diszkré idejű és folyonos érékű, diszkré érékű, deerminiszikus és szochaszikus. Előszó Anyagi világunkban,

Részletesebben

Tiszta és kevert stratégiák

Tiszta és kevert stratégiák sza és kever sraégák sza sraéga: Az -edk áékos az sraégá és ez alkalmazza. S sraégahalmazból egyérelműen válasz k egy eknsük a kövekező áéko. Ké vállala I és II azonos erméke állí elő. Azon gondolkodnak,

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek emel szin 05 ÉETTSÉGI VIZSGA 005. május 0. ELEKTONIKAI ALAPISMEETEK EMELT SZINTŰ ÉETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időarama: 0 perc JAVÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉIM

Részletesebben

makroökonómia Szabó-Bakos Eszter Feleletválasztós kérdések

makroökonómia Szabó-Bakos Eszter Feleletválasztós kérdések makoökonómia Szabó-akos sze eleleválaszós kédések Szabó-akos sze Makoökonómia eleleválaszós kédések udapesi ovinus gyeem özgazdaságudományi a 2018 Taalom eleleválaszós kédések Makoaggegáumok 1 osszú ávú

Részletesebben

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA)

MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Okaási Hivaal A 015/016 anévi Országos Közéiskolai Tanulmányi Verseny dönő forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javíási-érékelési úmuaó 1 Ado három egymásól és nulláól különböző számjegy, melyekből

Részletesebben

3. Gyakorlat. A soros RLC áramkör tanulmányozása

3. Gyakorlat. A soros RLC áramkör tanulmányozása 3. Gyakorla A soros áramkör anlmányozása. A gyakorla célkiőzései Válakozó áramú áramkörökben a ekercsek és kondenzáorok frekvenciafüggı reakív ellenállással ún. reakanciával rendelkeznek. Sajáságos lajdonságaik

Részletesebben

Síkalapok vizsgálata - az EC-7 bevezetése

Síkalapok vizsgálata - az EC-7 bevezetése Szilvágyi László - Wolf Ákos Síkalapok vizsgálaa - az EC-7 bevezeése Síkalapozási feladaokkal a geoehnikus mérnökök szine minden nap alálkoznak annak ellenére, hogy mosanában egyre inkább a mélyépíés kerül

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS ÜZLETI STATISZTIKA jegyzet ÜZLETI ELŐREJELZÉSI MÓDSZEREK

GAZDASÁGI ÉS ÜZLETI STATISZTIKA jegyzet ÜZLETI ELŐREJELZÉSI MÓDSZEREK BG PzK Módszerani Inézei Tanszéki Oszály GAZDAÁGI É ÜZLETI TATIZTIKA jegyze ÜZLETI ELŐREJELZÉI MÓDZEREK A jegyzee a BG Módszerani Inézei Tanszékének okaói készíeék 00-ben. Az idősoros vizsgálaok legfonosabb

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek középszin 3 ÉETTSÉGI VIZSGA 0. okór 5. ELEKTONIKAI ALAPISMEETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍÁSBELI ÉETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMTATÓ EMBEI EŐFOÁSOK MINISZTÉIMA Egyszerű, rövid feladaok

Részletesebben

Túlgerjesztés elleni védelmi funkció

Túlgerjesztés elleni védelmi funkció Túlgerjeszés elleni védelmi unkció Budapes, 2011. auguszus Túlgerjeszés elleni védelmi unkció Bevezeés A úlgerjeszés elleni védelmi unkció generáorok és egységkapcsolású ranszormáorok vasmagjainak úlzoan

Részletesebben

Fourier-sorok konvergenciájáról

Fourier-sorok konvergenciájáról Fourier-sorok konvergenciájáról A szereplő függvényekről mindenü felesszük, hogy szerin periodikusak. Az ilyen függvények megközelíésére (nem a polinomok, hanem) a rigonomerikus polinomok űnnek ermészees

Részletesebben

Helyettesítéses-permutációs iteratív rejtjelezők

Helyettesítéses-permutációs iteratív rejtjelezők Helyeesíéses-peruációs ieraív rejjelezők I. Shao-i elv: kofúzió/diffúzió Erős iverálhaó raszforáció előállíhaó egyszerű, köye aalizálhaó és ipleeálhaó, de öagába gyege raszforációk sokszori egyás uái alkalazásával.

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek emel szin Javíási-érékelési úmuaó ÉETTSÉGI VIZSG 0. okóber. ELEKTONIKI LPISMEETEK EMELT SZINTŰ ÍÁSELI ÉETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMUTTÓ EMEI EŐFOÁSOK MINISZTÉIUM Elekronikai

Részletesebben

Szinkron sorrendi hálózatok tervezése

Szinkron sorrendi hálózatok tervezése Szinkron sorrendi hálózaok ervezése Benesóczky Zolán 24 A jegyzee a szerzői jog védi. Az a BME hallgaói használhaják, nyomahaják anulás céljából. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző belegyezése szükséges.

Részletesebben

Geometria tervezés alapjai

Geometria tervezés alapjai Geomeia evezés alapjai Geomeiai evezés alapjai Koodináa endsze + + k j i i, j, k az,, koodináa engelyek iányába muaó egységvekook Objekum anszfomációk Objekum elolása az elolás veko az új helyveko az elolás

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek emel szin 080 ÉETTSÉGI VISGA 009. május. EEKTONIKAI AAPISMEETEK EMET SINTŰ ÍÁSBEI ÉETTSÉGI VISGA JAVÍTÁSI-ÉTÉKEÉSI ÚTMTATÓ OKTATÁSI ÉS KTÁIS MINISTÉIM Egyszerű, rövid feladaok

Részletesebben

Elosztott rendszerek és szenzorhálózatok 1.

Elosztott rendszerek és szenzorhálózatok 1. Mérési úmuaó a Beágyazo és ambiens rendszerek laboraórium (vimia350) Eloszo rendszerek és szenzorhálózaok 1. című méréséhez Készíee: Orosz György, Dr. Sujber László BME-MIT 2008. március 9. mérés Eloszo

Részletesebben

3. ábra nem periodikus, változó jel 4. ábra periodikusan változó jel

3. ábra nem periodikus, változó jel 4. ábra periodikusan változó jel Válakozó (hibásan váló-) menniségeknek nevezzük azoka a jeleke, melek időbeli lefolásuk közben polariás (előjele) válanak, legalább egszer. A legalább eg nullámenei (polariásválás) kriériumnak megfelelnek

Részletesebben

Valek Béla. Modern Fizika Kézikönyv I. Általános Relativitáselmélet

Valek Béla. Modern Fizika Kézikönyv I. Általános Relativitáselmélet Valek Béla Moden Fizika Kézikönyv I. Álalános Relaiviáselméle Valek Béla Moden Fizika Kézikönyv I. Álalános Relaiviáselméle A dokumenum bámely észé, vagy egészé ilos anyagi haszonszezés céljából sokszoosíani,

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek emel szin 5 ÉETTSÉGI VIZSG 06. május 8. EEKTONIKI PISMEETEK EMET SZINTŰ ÍÁSEI ÉETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉTÉKEÉSI ÚTMTTÓ EMEI EŐFOÁSOK MINISZTÉIM Egyszerű, rövid feladaok Maximális

Részletesebben

Negyedik gyakorlat: Szöveges feladatok, Homogén fokszámú egyenletek Dierenciálegyenletek, Földtudomány és Környezettan BSc

Negyedik gyakorlat: Szöveges feladatok, Homogén fokszámú egyenletek Dierenciálegyenletek, Földtudomány és Környezettan BSc Negyedik gyakorla: Szöveges feladaok, Homogén fokszámú egyenleek Dierenciálegyenleek, Földudomány és Környezean BSc. Szöveges feladaok A zikában el forduló folyamaok nagy része széválaszhaó egyenleekkel

Részletesebben

A BIZOTTSÁG MUNKADOKUMENTUMA

A BIZOTTSÁG MUNKADOKUMENTUMA AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2007. május 23. (25.05) (OR. en) Inézményközi dokumenum: 2006/0039 (CNS) 9851/07 ADD 2 FIN 239 RESPR 5 CADREFIN 32 FELJEGYZÉS AZ I/A NAPIRENDI PONTHOZ 2. KIEGÉSZÍTÉS Küldi:

Részletesebben

Schmitt-trigger tanulmányozása

Schmitt-trigger tanulmányozása Schmirigger anulmányozása 1. Bevezeés Analóg makroszkopikus világunkban minden fizikai mennyiség folyonos érékkészleű. Csak néhánya emlíve ilyenek a hossz, idő, sebesség, az elekromos mennyiségek (feszülség,

Részletesebben

Ezért A ortogonális transzformációval diagonalizálható, vagyis létezik olyan S ortogonális transzformáció,

Ezért A ortogonális transzformációval diagonalizálható, vagyis létezik olyan S ortogonális transzformáció, Kadaiku alakok A ( ) B( ) : V függén az B bilineái függénhez aozó kadaiku alaknak neezzük Minden kadaiku alak megadhaó a köekező fomában: T A ahol A zimmeiku mái é a kadaiku alak Miel A zimmeiku ezé a

Részletesebben

A sebességállapot ismert, ha meg tudjuk határozni bármely pont sebességét és bármely pont szögsebességét. Analógia: Erőrendszer

A sebességállapot ismert, ha meg tudjuk határozni bármely pont sebességét és bármely pont szögsebességét. Analógia: Erőrendszer Kinemaikai egyensúly éele: Téel: zár kinemaikai lánc relaív szögsebesség-vekorrendszere egyensúlyi. Mechanizmusok sebességállapoa a kinemaikai egyensúly éelével is meghaározhaó. sebességállapo ismer, ha

Részletesebben

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció

3D számítógépes geometria és alakzatrekonstrukció 3D számíógépes geomeia és alakzaekonsukció 3. Felülemeszések páhuzamosan elol és lekeekíő felüleek hp://cg.ii.bme.hu/poal/noe/3 hps://www.vik.bme.hu/kepzes/agak/viiima D. Váa Tamás D. Salvi Pée BME Villamosménöki

Részletesebben

Izzítva, h tve... Látványos kísérletek vashuzallal és grafitceruza béllel

Izzítva, h tve... Látványos kísérletek vashuzallal és grafitceruza béllel kísérle, labor Izzíva, h ve... Láványos kísérleek vashuzallal és graficeruza béllel Az elekromos, valamin az elekronikus áramköröknél is, az áfolyó elekromos áram h"haása mia az egyes áramköri alkoóelemek

Részletesebben

4. Fejezet BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE Beruházási pénzáramok értékelése Infláció hatása a beruházási projektekre

4. Fejezet BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE Beruházási pénzáramok értékelése Infláció hatása a beruházási projektekre . Fejeze Pénzáramok (euróban) 0. év. év. év. év. év. év 0 000 9000 900 0 000 000 000 BERUHÁZÁSI PROJEKTEK ÉRTÉKELÉSE... Saikus beruházás gazdaságossági számíások: Neó pénzáramok álaga ARR = Kezdõ pénzáram

Részletesebben

Járműelemek I. Tengelykötés kisfeladat (A típus) Szilárd illesztés

Járműelemek I. Tengelykötés kisfeladat (A típus) Szilárd illesztés BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Közlekedésmérnöki Kar Járműelemek I. (KOJHA 7) Tengelyköés kisfelada (A ípus) Szilárd illeszés Járműelemek és Hajások Tanszék Ssz.: A/... Név:...................................

Részletesebben

Képlékenyalakítás elméleti alapjai. Feszültségi állapot. Dr. Krállics György

Képlékenyalakítás elméleti alapjai. Feszültségi állapot. Dr. Krállics György Képlékeyalakíás elmélei alapjai Feszülségi állapo Dr. Krállics György krallics@eik.bme.hu Az előadás sorá megismerjük: A érfogai és felülei erőke, a feszülség ezor. A feszülség ezor főérékei és főiráyai;

Részletesebben

BODE-diagram szerkesztés

BODE-diagram szerkesztés BODE-diagram szerkeszés Egy lineáris ulajdonságú szabályozandó szakasz (process) dinamikus viselkedése egyérelmű kapcsolaban áll a rendszer szinuszos jelekre ado válaszával, vagyis a G(j) frekvenciaávieli

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK 5. Beruházások

GYAKORLÓ FELADATOK 5. Beruházások 1. felada Egymás kölcsööse kizáró beruházások közöi válaszás. Ké külöböző ípusú gépe szerezheük be egyazo művele elvégzésére. A ké egymás kölcsööse kizáró projek pézáramlásai ($) a kövekező ábláza muaja:

Részletesebben

Gépészeti automatika

Gépészeti automatika Gépészei auomaika evezeés. oole-algebra alapelemei, aiómarendszere, alapfüggvényei Irányíás: az anyag-és energiaáalakíó ermelési folyamaokba való beavakozás azok elindíása, leállíása, vagy bizonyos jellemzoiknek

Részletesebben

Elektronika 2. TFBE1302

Elektronika 2. TFBE1302 DE, Kísérlei Fizika Tanszék Elekronika 2. TFBE302 Jelparaméerek és üzemi paraméerek mérési módszerei TFBE302 Elekronika 2. DE, Kísérlei Fizika Tanszék Analóg elekronika, jelparaméerek Impulzus paraméerek

Részletesebben

PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK

PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK Eegeikai gazdasága MKEE. gyakola PROJEKTÉRTÉKELÉSI ALAPOK A gyakola célja, hogy a hallgaók A. megismejék az alapveő közgazdaságai muaóka; B. egyszeű pojekéékelési számíásoka udjaak elvégezi. A. KÖZGAZDASÁGTANI

Részletesebben

Aggregált termeléstervezés

Aggregált termeléstervezés Aggregál ermeléservezés Az aggregál ermeléservezés feladaa az opimális ermékszerkeze valamin a gyáráshoz felhasználhaó erőforrások opimális szinjének meghaározása. Termékek aggregálása. Erőforrások aggregálása.

Részletesebben

HÁTADÁS. (írta: Dr Ortutay Miklós)

HÁTADÁS. (írta: Dr Ortutay Miklós) (ía: D Oua Milós) HÁTADÁS. Bevezeés. Háaás halmazállapo-válozás nélül.. Szabaáamlás.. Konveciós énszeáamú háaás csben... Lamináis áamlás... Háaás csben ubulensen áamló olaénál... Háaás csben áamló olaénál

Részletesebben

Ancon feszítõrúd rendszer

Ancon feszítõrúd rendszer Ancon feszíõrúd rendszer Ancon 500 feszíőrúd rendszer Az összeköő, feszíő rudazaoka egyre gyakrabban használják épíészei, lászó szerkezei elemkén is. Nagy erhelheősége melle az Ancon rendszer eljesíi a

Részletesebben

A sztochasztikus idősorelemzés alapjai

A sztochasztikus idősorelemzés alapjai A szochaszikus idősorelemzés alapjai Ferenci Tamás BCE, Saiszika Tanszék amas.ferenci@medsa.hu 2011. december 19. Taralomjegyzék 1. Az idősorelemzés fogalma, megközelíései 2 1.1. Az idősor fogalma...................................

Részletesebben

1. Előadás: Készletezési modellek, I-II.

1. Előadás: Készletezési modellek, I-II. . Előadás: Készleezési modellek, I-II. Készleeke rendszerin azér arunk hogy, valamely szükséglee, igény kielégísünk. A szóban forgó anyag, cikk iráni igény, keresle a készle fogyásá idézi elő. Gondoskodnunk

Részletesebben

Gépi tanulás. Bagging, Boosting Adaboost

Gépi tanulás. Bagging, Boosting Adaboost Gépi anulás Bagging, Boosing Adaboos Paaki Béla BME I.E. 414, 463-26-79 paaki@mi.bme.hu, hp://www.mi.bme.hu/general/saff/paaki Ponos, de különböző együműködő megoldások 1 y M d( x) y y 1 2 y M h ( x) h

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek emel szin Javíási-érékelési úmuaó 0 ÉETTSÉGI VIZSG 0. május 3. EEKTONIKI PISMEETEK EMET SZINTŰ ÍÁSBEI ÉETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉTÉKEÉSI ÚTMTTÓ NEMZETI EŐFOÁS MINISZTÉIM Elekronikai

Részletesebben

Tossenberger Tamás. Algoritmusok kvantum-információelméletből

Tossenberger Tamás. Algoritmusok kvantum-információelméletből Eötvös Loánd Tudományegyetem Temészettudományi Ka Tossenbege Tamás Algoitmusok kvantum-infomációelméletből BSc Alkalmazott Matematikus Szakdolgozat Témavezető: d. Mosonyi Milán Analízis Tanszék, BME Matematika

Részletesebben

Finanszírozás, garanciák

Finanszírozás, garanciák 29..9. Fiaszíozás, gaaciák D. Fakas Szilvesze egyeemi doces SZE Gazdálkodásudomáyi Taszék fakassz@sze.hu hp://d.fakasszilvesze.hu/ Fiaszíozás émaköei. A péz idıééke, jövıéék és jeleéék, speciális pézáamlások

Részletesebben

II. Egyenáramú generátorokkal kapcsolatos egyéb tudnivalók:

II. Egyenáramú generátorokkal kapcsolatos egyéb tudnivalók: Bolizsár Zolán Aila Enika -. Eyenáramú eneráorok (NEM ÉGLEGES EZÓ, TT HÁNYOS, HBÁT TATALMAZHAT!!!). Eyenáramú eneráorokkal kapcsolaos eyé univalók: a. alós eneráorok: Természeesen ieális eneráorok nem

Részletesebben

2. gyakorlat: Z épület ferdeségmérésének mérése

2. gyakorlat: Z épület ferdeségmérésének mérése . gyakorla: Z épüle ferdeségének mérése. gyakorla: Z épüle ferdeségmérésének mérése Felada: Épíésellenőrzési feladakén egy 1 szines épüle függőleges élének érbeli helyzeé kell meghaározni, majd az 1986-ban

Részletesebben

Data Security: Public key

Data Security: Public key Nyilvános kulcsú rejtjelezés RSA rejtjelező El-Gamal rejtjelező : Elliptikus görbe kriptográfia RSA 1. Véletlenszerűen választunk két "nagy" prímszámot: p1, p2 2. m= p1p2 φ ( ) = ( p -1)( p -1) m 1 2 3.

Részletesebben

DIPLOMADOLGOZAT Varga Zoltán 2012

DIPLOMADOLGOZAT Varga Zoltán 2012 DIPLOMADOLGOZAT Varga Zolán 2012 Szen Isván Egyeem Gazdaság- és Társadalomudományi Kar Markeing Inéze Keresle-előrejelzés a vállalai logiszikában Belső konzulens neve, beoszása: Dr. Komáromi Nándor, egyeemi

Részletesebben

Dobos Imre Vállalati termelési-készletezési stratégiák környezetvédelem figyelembevételével: Optimális irányítási megközelítés

Dobos Imre Vállalati termelési-készletezési stratégiák környezetvédelem figyelembevételével: Optimális irányítási megközelítés dc_77_ Dobos Ime Vállalai emelési-készleezési saégiák könyezevédelem figyelembevéelével: Opimális iányíási megközelíés dc_77_ Logiszika és Elláási Lánc Menedzsmen Tanszék Vállalagazdaságan Inéze Dobos

Részletesebben

Fluoreszkáló festék fénykibocsátásának vizsgálata, a kibocsátott fény időfüggésének megállapítása

Fluoreszkáló festék fénykibocsátásának vizsgálata, a kibocsátott fény időfüggésének megállapítása Fluoreszkáló fesék fénykibocsáásának vizsgálaa, a kibocsáo fény időfüggésének megállapíása A) A méréshez használ eszközök: 1. A fekee színű doboz aralmaz egy fluoreszkáló fesékkel elláo felülee, LED-eke

Részletesebben

CriticEl. CriticEl. CriticEl Kőzetfeszültségek és hatásuk a hullámterjedés jellemzőire nyomásfüggő kőzetfizikai modellek

CriticEl. CriticEl. CriticEl Kőzetfeszültségek és hatásuk a hullámterjedés jellemzőire nyomásfüggő kőzetfizikai modellek CiicEl Kőzefeszülségek és haásuk a hullámejedés jellemzőie nyomásfüggő kőzefizai modellek Taalom Előszó 7 Bevezeés Koninuummechanai áekinés 3 Hullámejedés ugalmas és eológiai közegben 5 A kőzefeszülségek

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elekronikai alapismereek emel szin Javíási-érékelési úmuaó ÉETTSÉG VZSG 05. okóber. ELEKTONK LPSMEETEK EMELT SZNTŰ ÍÁSBEL ÉETTSÉG VZSG JVÍTÁS-ÉTÉKELÉS ÚTMTTÓ EMBE EŐFOÁSOK MNSZTÉM Elekronikai alapismereek

Részletesebben

Tájékoztató a portfólió értékelésérıl, illetve a portfólión elért hozam számításáról

Tájékoztató a portfólió értékelésérıl, illetve a portfólión elért hozam számításáról Tájékozaó a pofóló éékeléséıl, lleve a pofólón elé hoza száíásáól Jelen ájékozaó elválaszhaalan észé képez az Ügyfél és az EQUILOR Befekeés Z. (ovábbakban EQUILOR) közö léejö pofólókezelés szezıdésnek.

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó. 2010. június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó. 2010. június GAZDASÁGSTATISZTIKA GAZDASÁGSTATISZTIKA Készül a TÁMOP-4..2-08/2/A/KMR-2009-004pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáK Közgazdaságudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék, az

Részletesebben

Mechanikai munka, energia, teljesítmény (Vázlat)

Mechanikai munka, energia, teljesítmény (Vázlat) Mechanikai unka, energia, eljesíény (Vázla). Mechanikai unka fogala. A echanikai unkavégzés fajái a) Eelési unka b) Nehézségi erő unkája c) Gyorsíási unka d) Súrlódási erő unkája e) Rugóerő unkája 3. Mechanikai

Részletesebben

13 Wiener folyamat és az Itô lemma. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull

13 Wiener folyamat és az Itô lemma. Options, Futures, and Other Derivatives, 8th Edition, Copyright John C. Hull 13 Wiener folyama és az Iô lemma Opions, Fuures, and Oher Derivaives, 8h Ediion, Copyrigh John C. Hull 01 1 Markov folyamaok Memória nélküli szochaszikus folyamaok, a kövekező lépés csak a pillananyi helyzeől

Részletesebben

Gyakorló feladatok Az alábbiakon kívül a nappalis gyakorlatokon szereplő feladatokból is lehet készülni.

Gyakorló feladatok Az alábbiakon kívül a nappalis gyakorlatokon szereplő feladatokból is lehet készülni. Gyakorló feladaok z alábbiakon kívül a nappali gyakorlaokon zereplő feladaokból i lehe kézülni. 1. 0,1,,,, zámjegyekből hány olyan valódi hajegyű zám kézíheő, melyben minden zámjegy cak egyzer zerepelhe,

Részletesebben

A tapintó hőmérséklet érzékelő hőtani számítása, tekintetbe véve a környezet hőmérsékletterének a felület dőlésszögétől való függését

A tapintó hőmérséklet érzékelő hőtani számítása, tekintetbe véve a környezet hőmérsékletterének a felület dőlésszögétől való függését A apnó őméséle ézéelő őan számíása, enebe véve a önyeze őméséleeéne a felüle dőlésszögéől való függésé Andás Emese. Bevezeés n éépából álló almaz áll endelezésüne a (x) függvény analus fomájána megállapíásáa

Részletesebben

A xilol gőz alsó robbanási határkoncentrációja 1,1 tf.%. Kérdés, hogy az előbbi térfogat ezt milyen mértékben közelíti meg.

A xilol gőz alsó robbanási határkoncentrációja 1,1 tf.%. Kérdés, hogy az előbbi térfogat ezt milyen mértékben közelíti meg. Bónusz János A robbanásveszély elemzése számíással Szerzőnk álal ismeree gondolamene minden olyan eseben kiindulási alapul szolgálha, amikor szerves oldószergőzök kerülnek a munkaérbe és o különféle robbanásveszélyes

Részletesebben

GROVER-algoritmus. Sinkovicz Péter. ELTE, MSc II dec.15.

GROVER-algoritmus. Sinkovicz Péter. ELTE, MSc II dec.15. ELTE, MSc II. 2011.dec.15. Áttekintés Feladat Algoritmus Kvantum keresési algoritmus áttekintése Input: N = 2 n elemű tömb, Ψ 1 = 0 1 kezdőállapot, f x0 (x) orákulum függvény. Output: x 0 keresett elem

Részletesebben

XIII. Bolyai Konferencia Bodnár József Eötvös József Collegium, ELTE TTK, III. matematikus. A véletlen nyomában

XIII. Bolyai Konferencia Bodnár József Eötvös József Collegium, ELTE TTK, III. matematikus. A véletlen nyomában XIII. Bolyai Konferencia Bodnár József Eötvös József Collegium, ELTE TTK, III. matematikus A véletlen nyomában Mi is az a véletlen? 1111111111, 1010101010, 1100010111 valószínűsége egyaránt 1/1024 Melyiket

Részletesebben

Szempontok a járműkarbantartási rendszerek felülvizsgálatához

Szempontok a járműkarbantartási rendszerek felülvizsgálatához A VMMSzK evékenységének bemuaása 2013. február 7. Szemponok a járműkarbanarási rendszerek felülvizsgálaához Malainszky Sándor MÁV Zr. Vasúi Mérnöki és Mérésügyi Szolgálaó Közpon Magyar Államvasuak ZR.

Részletesebben

Takács Lajos ( ) és Prékopa András ( ) emlékére.

Takács Lajos ( ) és Prékopa András ( ) emlékére. Haladvány Kiadvány 17-06-15 Mely merev kör½u gráfok és hogyan használhaók valószín½uségi becslésekhez? Hujer Mihály hujer.misigmail.com Ajánlás. Takács Lajos (1924 2015) és Prékopa András (1929 2016) emlékére.

Részletesebben

462 Trigonometrikus egyenetek II. rész

462 Trigonometrikus egyenetek II. rész Tigonometikus egyenetek II ész - cosx N cosx Alakítsuk át az egyenletet a következô alakúa: + + N p O O Ebbôl kapjuk, hogy cos x $ p- Ennek az egyenletnek akko és csak akko van valós megoldása, ha 0 #

Részletesebben

Intraspecifikus verseny

Intraspecifikus verseny Inraspecifikus verseny Források limiálsága evolúciós (finesz) kövekezmény aszimmeria Denziás-függés Park és msai (930-as évek, Chicago) - Tribolium casaneum = denziás-függelen (D-ID) 2 = alulkompenzál

Részletesebben

REAKCIÓKINETIKA ALAPFOGALMAK. Reakciókinetika célja

REAKCIÓKINETIKA ALAPFOGALMAK. Reakciókinetika célja REKCIÓKINETIK LPFOGLMK Reakiókineika élja. Reakiók idbeli lefuásának, idbeliségének vizsgálaa: miér gyors egy reakió, és miér lassú egy másik?. Hogyan függ a reakiók sebessége a hmérséklel? 3. Reakiók

Részletesebben

6. szemináriumi. Gyakorló feladatok. Tőkekínálat. Tőkekereslet. Várható vs váratlan esemény tőkepiaci hatása. feladatok

6. szemináriumi. Gyakorló feladatok. Tőkekínálat. Tőkekereslet. Várható vs váratlan esemény tőkepiaci hatása. feladatok 6. szemináriumi Gyakorló feladaok. Tőkekínála. Tőkekeresle. Várhaó vs váralan esemény őkepiaci haása. feladaok A feladaok megoldása során ahol lehe, írjon MATLAB scripe!!! Figyelem, a MATLAB a gondolkodás

Részletesebben

Bor Pál Fizikaverseny. 2015/2016-os tanév DÖNTŐ április évfolyam. Versenyző neve:...

Bor Pál Fizikaverseny. 2015/2016-os tanév DÖNTŐ április évfolyam. Versenyző neve:... Bor ál Fizikaverseny 2015/201-os anév DÖNTŐ 201. április 1. 8. évfolyam Versenyző neve:... Figyelj arra, hogy ezen kívül még a ovábbi lapokon is fel kell írnod a neved! skola:... Felkészíő anár neve:...

Részletesebben

[ ] Dr. Mikó Balázs Hervay Péter Tóth Georgina Nóra

[ ] Dr. Mikó Balázs Hervay Péter Tóth Georgina Nóra . CAD RENDSZEREK GEOMETRIAI ALAPJAI D. Mkó Balázs Hevay Pée Tóh Geogna Nóa A számíógéppel segíe gépésze evezés soán egy vuáls modell hozunk lée. Ez a modell ö összeevııl áll, egyész a geomea modellıl,

Részletesebben

Erőmű-beruházások értékelése a liberalizált piacon

Erőmű-beruházások értékelése a liberalizált piacon AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.3 2.5 Erőmű-beruházások érékelése a liberalizál piacon Tárgyszavak: erőmű-beruházás; piaci ár; kockáza; üzelőanyagár; belső kama. Az elmúl évek kaliforniai apaszalaai az

Részletesebben

AUTOMATIKA. Dr. Tóth János

AUTOMATIKA. Dr. Tóth János UTOMTIK UTOMTIK Dr. Tóh János TERC Kf. udapes, 3 Dr. Tóh János, 3 3 Kézira lezárva:. november 9. ISN 978-963-9968-57-8 Kiadja a TERC Kereskedelmi és Szolgálaó Kf. Szakkönyvkiadó Üzleága, az 795-ben alapío

Részletesebben

Mobil robotok gépi látás alapú navigációja. Vámossy Zoltán Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar

Mobil robotok gépi látás alapú navigációja. Vámossy Zoltán Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Mobil robook gépi láás alapú navigációja Vámoss Zolán Budapesi Műszaki Főiskola Neumann János nformaikai Kar Taralom Bevezeés és a kuaások előzménei Célkiűzések és alkalmazo módszerek Körbeláó szenzorok,

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról Összegezés az ajánlaok elbírálásáról 9. mellékle a 92/211. (XII. 3.) NFM rendelehez 1. Az ajánlakérő neve és címe: Budesi Távhőszolgálaó Zárkörűen Működő Részvényársaság (FŐTÁV Zr.) 1116 Budes Kaloaszeg

Részletesebben

DARVAS ZSOLT SÁVOS DEVIZAÁRFOLYAM-RENDSZEREK HITELESSÉGE

DARVAS ZSOLT SÁVOS DEVIZAÁRFOLYAM-RENDSZEREK HITELESSÉGE DARVAS ZSOL SÁVOS DEVIZAÁRFOLYAM-RENDSZEREK HIELESSÉGE UDAPESI KÖZGAZDASÁGUDOMÁNYI ÉS ÁLLAMIGAZGAÁSI EGYEEM MAEMAIKAI KÖZGAZDASÁGAN ÉS ÖKONOMERIA ANSZÉK ÉMAVEZEŐ: HALPERN LÁSZLÓ, KANDIDÁUS DARVAS ZSOL

Részletesebben

3. feladatsor: Görbe ívhossza, görbementi integrál (megoldás)

3. feladatsor: Görbe ívhossza, görbementi integrál (megoldás) Maemaika A3 gyakorla Energeika és Mecharonika BSc szakok, 6/7 avasz 3. feladasor: Görbe ívhossza, görbemeni inegrál megoldás. Mi az r 3 3 i + 6 5 5 j + 9 k görbe ívhossza a [, ] inervallumon? A megado

Részletesebben

2014.11.18. SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK: Gazdasági ösztönzők jellemzői. GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK (economic instruments) típusai. Környezetterhelési díjak

2014.11.18. SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK: Gazdasági ösztönzők jellemzői. GAZDASÁGI ÖSZTÖNZŐK (economic instruments) típusai. Környezetterhelési díjak SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK: 10. hé: A Pigou-éelen alapuló környezei szabályozás: gazdasági öszönzők alapelvei és ípusai 1.A ulajdonjogok (a szennyezési jogosulság) allokálása 2.Felelősségi szabályok (káréríés)

Részletesebben

Statisztika II. előadás és gyakorlat 1. rész

Statisztika II. előadás és gyakorlat 1. rész Saiszika II. Saiszika II. előadás és gyakorla 1. rész T.Nagy Judi Ajánlo irodalom: Ilyésné Molnár Emese Lovasné Avaó Judi: Saiszika II. Feladagyűjemény, Perfek, 2006. Korpás Ailáné (szerk.): Álalános Saiszika

Részletesebben

FIZIKA KÖZÉPSZINT. Első rész. Minden feladat helyes megoldásáért 2 pont adható.

FIZIKA KÖZÉPSZINT. Első rész. Minden feladat helyes megoldásáért 2 pont adható. FIZIKA KÖZÉPSZINT Első rész Minden felada helyes megoldásáér 2 pon adhaó. 1. Egy rakor először lassan, majd nagyobb sebességgel halad ovább egyenleesen. Melyik grafikon muaja helyesen a mozgás? v v s s

Részletesebben

W W W. A U t O S O f t. h U. Pörög az idei év.

W W W. A U t O S O f t. h U. Pörög az idei év. S f h Pörög az idei év Remélem, Önnél is jól haladnak a dolgok Mi gőzerővel dolgozunk Készülnek a szofverek újabb és újabb verziói, folyamaosan arjuk a ovábbképzéseke és i van a magazin újabb száma is

Részletesebben

3D-s számíógépes geomeia és alakzaekonskció 3. Felülemeszések páhzamosan elol és lekeekíő felüleek hp://cg.ii.bme.h/poal/noe/3 hps://www.ik.bme.h/kepzes/agak/viiiav8 D. Váa Tamás D. ali Pée BME Villamosménöki

Részletesebben

Függvények július 13. f(x) = 1 x+x 2 f() = 1 ()+() 2 f(f(x)) = 1 (1 x+x 2 )+(1 x+x 2 ) 2 Rendezés után kapjuk, hogy:

Függvények július 13. f(x) = 1 x+x 2 f() = 1 ()+() 2 f(f(x)) = 1 (1 x+x 2 )+(1 x+x 2 ) 2 Rendezés után kapjuk, hogy: Függvények 015. július 1. 1. Feladat: Határozza meg a következ összetett függvényeket! f(x) = cos x + x g(x) = x f(g(x)) =? g(f(x)) =? Megoldás: Összetett függvény el állításához a küls függvényben a független

Részletesebben

Geometriai Optika. ultraibolya. látható fény. 300 THz 400 THz 750 THz. 800 nm 400 nm 100 nm

Geometriai Optika. ultraibolya. látható fény. 300 THz 400 THz 750 THz. 800 nm 400 nm 100 nm Geomeiai Opia Láhaó éy: az eleomágeses hullámaomáy egy esey észe adio hullám mico hullám (cm) láhaó éy iavöös ulaibolya Röge sugázás (0-0 m) (Hz) 300 Hz 400 Hz 750 Hz λ 800 m 400 m 00 m A láhaó éy speuma:

Részletesebben

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó június

ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék GAZDASÁGSTATISZTIKA. Készítette: Bíró Anikó. Szakmai felelős: Bíró Anikó június GAZDASÁGSTATISZTIKA GAZDASÁGSTATISZTIKA Készül a TÁMOP-4..2-08/2/A/KMR-2009-004pályázai projek kereében Taralomfejleszés az ELTE TáK Közgazdaságudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságudományi Tanszék, az

Részletesebben

Numerikus módszerek 2. Nemlineáris egyenletek közelítő megoldása

Numerikus módszerek 2. Nemlineáris egyenletek közelítő megoldása Numerius módszere. Nemlieáris egyelee özelíő megoldása Egyelemegoldás iervallumelezéssel A Baach-ipo-ierációs módszer A Newo-módszer és válozaai Álaláosío Newo-módszer Egyelemegoldás iervallumelezéssel

Részletesebben

KIS MATEMATIKA. 1. Bevezető

KIS MATEMATIKA. 1. Bevezető KIS MATEMATIKA. Bevezeő Fizikus vagyok, és azon belül is elmélei fizikusnak arom magam, mindemelle nagyon fonosnak arom a kísérlei fiziká is, ső magam is kísérleezem a graviáció erüleén. A maemaikával

Részletesebben

ELOSZLÁS, ELOSZLÁSFÜGGVÉNY, SŰRŰSÉGFÜGGVÉNY

ELOSZLÁS, ELOSZLÁSFÜGGVÉNY, SŰRŰSÉGFÜGGVÉNY ELOSZLÁS, ELOSZLÁSÜGGVÉNY, SŰRŰSÉGÜGGVÉNY AZ ELOSZLÁSÜGGVÉNY Egy célábla sugara cm, a valószínűségi válozó jlns az, hogy milyn ávol lőünk a célábla középponjáól. Tgyük öl, hogy a céláblá bizosan laláljuk.

Részletesebben

7.1 ábra Stabilizált tápegység elvi felépítése

7.1 ábra Stabilizált tápegység elvi felépítése 7. Tápegységek A ápegységek az elekronikus rendezések megfelelő működéséhez szükséges elekromos energiá bizosíják. Felépíésüke és jellemzőike a áplálandó rendezés igényei haározzák meg. A legöbb elekronikus

Részletesebben

3D-s számítógépes geometria

3D-s számítógépes geometria 3D-s számíógépes geomeia 8. Felülemeszések páhzamosan elol és lekeekíő felüleek hp://cg.ii.bme.h/poal/noe/3 hps://www.ik.bme.h/kepzes/agak/viiiav D. Váa Tamás BME Villamosménöki és Infomaikai Ka Iáníásechnika

Részletesebben

A közgazdasági Nobel-díjat a svéd jegybank támogatásával 1969 óta ítélik oda. 1 Az

A közgazdasági Nobel-díjat a svéd jegybank támogatásával 1969 óta ítélik oda. 1 Az ROBERT F. ENGLE ÉS CLIVE W. J. GRANGER, A 003. ÉVI KÖZGAZDASÁGI NOBEL-DÍJASOK DARVAS ZSOLT A Svéd Tudományos Akadémia a 003. évi Nobel-díjak odaíélésé ké fő alkoással indokola: Rober F. Engle eseén az

Részletesebben

A kúpszeletekről - V.

A kúpszeletekről - V. A kúpszeleekről - V. A kúpszeleekről szóló munkánk III. részének 10. ábrájá kiegészíve láhajuk az 1. ábrán. Mos ez alapján dolgozva állíunk fel összefüggéseke a kúpszeleek Dandelin - gömbös / körös vizsgálaának

Részletesebben