Alapvető rajzolási funkciók

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alapvető rajzolási funkciók"

Átírás

1 Page 1 of 16 Aapvető rajzoási funkciók Sprint-Layout tartamazza az összes szükséges rajzoási funkciót egy pane tervezéséhez: Vezetősávok / Vonaak Forrasztási pontok és Furatok SMD-Tapak (Pad) Kör / Körívek Tégaapok Terüetek Speciáis formák (sokszög, spirá, stb.) Szövegek Mindegyik rajz funkcióhoz van egy rajz mód. Kiváaszthatja a rajzoási módot a ba odasó sávbó. Mindig térjen vissza a kijeöés módba, ha eemeket szeretne kiváasztani, szerkeszteni vagy mozgatni. Gyorsan visszatérhet a kijeöés módba, hogyha a jobb egérgombba a munkafeüetre kattint vagy megnyomja az ESC gombot. Javasat: Ha a munkafeüeten jobb gombba kattint, eőhívhat egy eőugró menüt, mey ehetővé teszi a gyakran hasznát funkciók gyors és kényemes hozzáférését. Kiváasztás Miután megrajzot néhány eemet, bármikor szerkesztheti azokat. Emozdíthatja, töröheti, másohatja és szerkesztheti őket. Amennyiben szerkeszteni kíván egy eemet, eőször ki ke váasztania. Kérjük, térjen vissza a kijeöés módba, amennyiben még mindig egy rajz módban enne. Most kattintson arra az eemre, ameyet szerkeszteni kíván. Ekkor az eem színe ia esz. A kiváasztott eem színe mindig iává váik. A kiváasztott eemeken a kiváasztás funkció visszavonásához egyszerűen kattintson a munkafeüet egy üres részére. Ekkor minden kiváasztott eemen azonna megszűnik a kiváasztás. Amennyiben egyszerre több eemet kíván kiváasztani, rajzohat egy keretet minden eem köré. Egyszerűen kattintson egy üres heyre, rajzoja meg a keretet és engedje e az egér gombot. Minden eem, ameyik ezen a kereten beü (ietve részben beü) taáható, ki esz váasztva. Ha több küönáó eemet kíván kiváasztani, hasznáhatja a SHIFT gombot is. Nyomja e és tartsa nyomva a SHIFT gombot és most egymás után kiváaszthatja a kívánt eemeket úgy, hogy a már kiváasztott eemek továbbra is kiváasztva maradnak. Javasat: Amennyiben egy eemet kíván kiváasztani egy csoportbó vagy egy makróbó, nyomja e és tartsa nyomva az ALT gombot és kattintson a kívánt eemre. Az ALT és SHIFT gombot egyszerre nyomva tartva több eemet is kiváaszthat egy csoportbó vagy egy makróbó anékü, hogy szétbontaná a csoportot. Természetesen ezt tudja akamazni egy akatrészen is. A fenti összes funkció kombinációjára is ehetőség van, így összetett kiváasztásokat hozhat étre. Átheyezés / Mozgatás Váassza ki a mozgatni kívánt eemet, azután kattintson a kiváasztott eemek egyikére, nyomja e és tartsa nyomva a ba egérgombot. Mozgassa az eemeket a kívánt heyre és az eemek eheyezéséhez engedje e az egérgombot. A bientyűzet NYIL gombjait is hasznáhatja a kiváasztott eemek mozgatásához. Javasat: Tartsa nyomva a bientyűzet CTRL gombját a raszter-rögzítés kikapcsoásához, ha oyan pozíciókat szeretne eérni, ameyek a raszteren kívü taáhatóak. Érték beáítás mező módosítása/átírása

2 Page 2 of 16 Az értékek beáítására több megodás is étezik: Kattintson a mezőbe és írja be a numerikus értékeket. Kattintson a mező meetti jobb odai részre és tartsa enyomva a BAL egérgombot, majd az egér fe/e mozgatásáva áítsa be a megfeeő értékeket. Ha közben megnyomja a CTRL gombot, finomabb épésekben tudja áítani az értékeket. Kattintson a mező meetti jobb odai részre egyszer, a BAL egérgombba. Minden kattintásra nő az érték. A JOBB egérgomb minden egyes kattintására pedig csökken. Ha közben megnyomja a CTRL gombot, finomabb épésekben tudja áítani az értékeket. Törés Váassza ki a töröni kívánt eemeket. A Törés funkció a főmenü Szerkesztés menüjébő vagy az eszköztárbó érhető e. Hasznáhatja a bientyűzet DEL gombját vagy az eszköztár megfeeő gombját is, hogy kiváasztott eemeket töröjön a tervbő. Vezetősávok és Vonaak Vezetősáv rajzoásához váassza ki a megfeeő módot a ba odai odasávbó: Ha az egeret a rajzhoz mozgatja, átni fog egy az aktuáis sáv méretéve megegyező pontot. Ez a pont határozza meg az új sáv kezdőpontját. Kattintson az egérre a kezdőpont megerősítéséhez. Innentő kezdve mindig esz egy szögetes rész hozzáragadva az egérkurzorhoz, az aktuáis sáv adataiva. További kattintásokka most megrajzohatja a tejes sáv nyomvonaát. Ha be kívánja fejezni a rajzoást, egyszerűen kattintson a JOBB egérgombba. Most ekezdhet egy új nyomvonaat rajzoni. Amennyiben ki akar épni a vezetősáv-módbó, újbó kattintson a JOBB egérgombba vagy nyomja meg az ESC gombot. Törés / Könyök mód Egy sáv rajzoása közben megvátoztathatja a sáv törés módját a SPACE gomb megnyomásáva. Összesen 5 mód étezik, és könnyedén váthat ezek között a módok között a SPACE gombba.

3 Page 3 of 16 Javasat: Tartsa nyomva a bientyűzet CTRL gombját a raszter-rögzítés kikapcsoásához, ha oyan pozíciókat szeretne eérni, ameyek a raszteren kívü taáhatóak. Az aktuáis sáv széessége a mód gombok aatti ba odai odasávban átható: Itt bármikor megvátoztathatja az aktuáis sáv széességet. A "0" széesség mindig a egvékonyabb vona, ameyet a készüék (képernyő vagy nyomtató) támogat. Kedvencek istája A gyakran hasznát vezetősáv széességek számára eérhető egy kedvencek ista. Kattintson az egérre a szerkesztés mezőtő bara évő szimbóumra: Megjeenik egy menü és egyeten kattintássa eérhetők a kedvenc vezetősáv széességek: Ha az aktuáis érték nincs a istában, a "+" ehetőséget hasznáva hozzáadhatja. Ha az aktuáis érték szerepe a istán, akkor meg van jeöve. Azokat az értékeket, meyekre nincs szüksége, etávoíthatja a istábó a Törés opcióva. Létező vezetősáv módosítása Megévő sáv módosításához váassza ki a sávot: A sáv csomópontjai küönáó kék pontokként jeennek meg. Kattintson egy csomópontra és húzza az új heyére. Virtuáis csomópontok Ezek a csomópontok minden sáv közepén heyezkednek e. Egyszerűen húzza egy új pozícióba, ezze új csomópontokat hozhat étre. Így egyszerűsíthető a sávok szerkesztése. Ha a JOBB egérgombba egy csomópontra kattint, megjeenik egy heyi eőugró menü. Itt töröheti, vagy a raszterhez igazíthatja a csomópontot vagy a megévő sávot két küönáó sávvá aakíthatja.

4 Page 4 of 16 Amikor kiváaszt egy sávot, a sáv széességét a sávszéesség mező mutatja: Itt áíthatja be a kiváasztott sáv széességét (és bármiyen más kiváasztott sáv széességét). Amikor kiváasztott egy sávot, a széesség bevitei mező pirossá váik. Ez azt jezi, hogy ha ezen az értéken bármiyen vátoztatást hajt végre, akkor azok az értékek a terven is meg fognak vátozni. Forrasztási pontok és Furatok Forrasztási pont eheyezéséhez váassza ki a ba odai menüsorbó a megfeeő módot: A Sprint Layout küönböző aakokat kíná a forrasztási pontok számára. Az aktuáis aak a gombon átható. Ha egy másik aakot szeretne váasztani, kattintson a forrasztási pont gombtó jobbra évő nyíra. Amennyiben a Furatgavanizát PAD opciót váasztja, akkor a forrasztási pont a pane mindkét odaán automatikusan megjeenik (többrétegű paneek esetén a B1 és B2 beső rétegeken is). Ezek a furatgavanizát forrasztási pontok más színne jeennek meg. Mozgassa az egér kurzort a tervre, miközben kiváasztotta a forrasztási pont módot. Minden egyes kattintássa egy újabb forrasztási pontot adhat a tervhez. A forrasztási pont mód megszakításához nyomja meg a jobb odai egérgombot (vagy az ESC gombot a bientyűzeten). 3 küönböző forrasztási pont Megjegyzés: Egy forrasztási pont furata mindig rézmentes esz, más eemme nem ehet efedni. Tehát rajzohat egy sávot már megévő forrasztási pontokra, de a fúrási ukak mindig üresek esznek. Javasat: Tartsa nyomva a bientyűzet CTRL gombját a raszter-rögzítés kikapcsoásához, ha oyan pozíciókat szeretne eérni, ameyek a raszteren kívü taáhatóak. A forrasztási pont és a furat aktuáis mérete a ba odai menüben, a mód gombok aatt átható:

5 Page 5 of 16 Itt bármikor megvátoztathatja az aktuáis értékeket. Kedvencek istája A gyakran hasznát forrasztási pont méretek számára taáható egy kedvencek istája. Kattintson az egérre a szerkesztés mezőtő bara évő szimbóumra: Ekkor megjeenik egy menü, ameybő csupán egy kattintássa eérhetők a kedvenc forrasztási pont méretek: Amennyiben az aktuáis érték nem taáható a istában, hozzáadhatja a "+" opció hasznáatáva. Amennyiben az aktuáis érték már szerepe a istában, akkor meg van jeöve. Nem hasznát értékeket a Törés opció segítségéve töröhet. Már megévő forrasztási pontok módosítása Már étező forrasztási pont módosításához eőször váassza ki a forrasztási pontot. Mindig amikor kiváaszt egy forrasztási pontot, a ba odai menüsor kijezője mutatja a méretét. A forrasztási pont aakja szintén átható a forrasztási pont mód gombon: Most más aakot is kiváaszthat a forrasztási pont számára vagy a forrasztási pont, ietve a furat méretét is beáíthatja. Amennyiben egyidejűeg több forrasztási pontot is kiváasztott, a vátoztatások az összes kiváasztott forrasztási pontot módosítják. Ha kiváasztott egy forrasztási pontot, a pont méretének mezői pirosra vátoznak. Ez azt jezi, hogy ha ezeken az értékeken bármiyen vátoztatást hajt végre, akkor a terven is azonna meg fog vátozni. Ha a tuajdonságok-pane átható, itt szerkesztheti a forrasztási pontot:

6 Page 6 of 16 Tiszta furatok A tiszta furatok rézgyűrű néküi egyszerű yukak. Ezeket a furatokat átaában arra hasznáják, hogy akatrészeket iesszenek/szerejenek fe a panere. Áítsa be egy forrasztási pont beső és küső átmérőjét azonos értékekre, hogy étrehozzon egy réz néküi furatot. Az iyen fúrt ukakat egy keresztte jeöjük. Átkötéses furat (Furatgavanizát Pad) Egy átkötéses furat (meyet furatgavanizáásnak is neveznek) egy oyan forrasztási pont, mey a pane mindkét odaán automatikusan megjeenik. Furatgavanizáást a pane mindkét odaán évő sávok összekötésére hasznájuk. A furatgavanizáásokat küöneges színne jeöjük. Amennyiben egy furatgavanizáást kíván eheyezni, váassza a forrasztási pont gomb eőugró menüjének Furatgavanizát PAD opcióját. A furatgavanizáások megrajzoása és szerkesztése ugyanúgy történik, mint a rendes forrasztási pontoké. Vagy kiváaszthat egy már megévő forrasztási pontot és a tuajdonságok menüben megvátoztathatja a Furatgavanizát PAD opciót. Javasat: Egy forrasztási pontot bármikor átvátoztathat furatgavanizátra és fordítva. Egyszerűen váassza ki a ponto(ka)t és nyomja meg az F12 -es gombot a bientyűzeten. Therma-pad A Therma-Pad csak akkor eérhető, ha a réteg rendekezik automatikus-teeföde (Auto-GND). Egy Therma-Pad így néz ki: A Therma-Pad pontokat könnyebb forrasztani, mive nincs tejesen körüvéve rézze. Az aábbiakban áthatja a Therma-Pad pontok néhány további tuajdonságát:

7 Page 7 of 16 Megvátoztathatja a kis csápok széességét és pozícióját, meyek a Therma-Pad pontokat a teeföde kötik össze. Amennyiben a Therma-Pad pont egyben furatgavanizát is, meg ehet vátoztatni e kis csápok pozícióját minden egyes rétegre küön-küön. Ehhez váassza az Aktuáis réteg opciót. Innentő a pozíciókra vonatkozó beáítások kizáróag az aktuáisan aktív rétegre vonatkoznak. Tehát ahhoz hogy minden egyes rétegben szerkeszthesse a pozíciókat, mindig meg ke vátoztatnia az aktív réteget. SMD-Pad (SMD-Tap) Egy SMD-tap beheyezéséhez váassza ki a megfeeő módot a ba odai menübő: Mozgassa az egér kurzort a tervre, miközben az SMD-tap mód ki van váasztva. Minden egyes kattintássa egy újabb SMD-tapat adhat a tervhez. Az SMD-tap módot megszakíthatja a jobb egérgomb (vagy az ESC gomb a bientyűzeten) megnyomásáva. 3 küönböző SMD-tap Javasat: Tartsa nyomva a bientyűzet CTRL gombját a raszter-rögzítés kikapcsoásához, ha oyan pozíciókat szeretne eérni, ameyek a raszteren kívü taáhatóak. Az SMD-tap aktuáis mérete a ba menüsorban, a mód gombok aatt átható:

8 Page 8 of 16 Itt bármikor megvátoztathatja az aktuáis méretet. A szerkesztés mező aatti kis nyiakra kattintva a két érték fecseréhető. Kedvencek istája A gyakran hasznát SMD-tap méretek számára taáható egy kedvencek istája. Kattintson az egérre a szerkesztés mezőtő bara évő szimbóumra: Ekkor megjeenik egy menü, ameybő csupán egy kattintássa eérhetők a kedvenc SMD-tap méretek: Amennyiben az aktuáis érték nem taáható a istában, hozzáadhatja a "+" opció hasznáatáva. Amennyiben az aktuáis érték már szerepe a istában, akkor meg van jeöve. Nem hasznát értékeket a Törés opció segítségéve töröhet. Már megévő SMD-tapak módosítása Már étező SMD-tap módosításához váassza ki az SMD-tapat. Mindig amikor kiváaszt egy SMD-tapat, a ba odai menüsor kijezi az SMD-tap méretét. Most beáíthatja az SMD-tap méretét. Amennyiben egyidejűeg több SMD-tapat is kiváasztott, a vátoztatások az összes kiváasztott SMD-tapat módosítják. Ha kiváasztott egy SMD-tapat, a tap méretének mezői pirosra vátoznak. Ez azt jezi, hogy ha ezeken az értékeken bármiyen vátoztatást hajt végre, akkor a terven is azonna meg fog vátozni. Kör és Körívek Kör rajzoásához a ba odai menübő váassza ki a megfeeő módot: Most kattintson az tervrajzon, hogy meghatározza az új kör középpontját és nyomva tartott ba egérgombba rajzoja meg a kört a kívánt méretben. A kör vonaának széessége ugyanannyi, mint a az aktuáis sávszéesség.

9 Page 9 of 16 Megszakíthatja a kör módot, ha megnyomja a jobb egérgombot (vagy az ESC gomb a bientyűzeten). Javasat: Tartsa nyomva a bientyűzet CTRL gombját a raszter-rögzítés kikapcsoásához, ha oyan pozíciókat szeretne eérni, ameyek a raszteren kívü taáhatóak. A kör aktuáis sávszéessége a mód gombok aatti ba odai odasávban átható: Itt bármikor megvátoztathatja az aktuáis sáv-széességet. A 0 széesség mindig a egvékonyabb vona, amit a készüék (képernyő vagy nyomtató) támogat. Már megévő körök módosítása Amikor kiváaszt egy kört, ennek a körnek a sáv-széessége a sávszéesség mezőben átható: Itt áíthatja be a kiváasztott kör sáv-széességét (és az összes további kiváasztott kör sáv-széességét). Amikor kiváasztott egy kört, a széesség-bemenet mező pirosra vátozik. Ez azt jezi, hogy az érték megvátoztatása esetén a terven is azonna meg fog vátozni. Körívek Minden kör egy körív is ehet. Ezért minden körben van két vátozó pont a körív kezdő- és végpozíciójának meghatározásához. Mindkét pont a 3 óra pozícióban (= 0o) van aapheyzetben. Ezeket a vátozó pontokat (kék színne fetüntetve) a kívánt heyzetbe húzhatja. Ha megnyomja és enyomva tartja az ALT gombot, a szögek heyett a kör átmérőjét is megvátoztathatja. A kör vagy körív tuajdonságainak numerikus beáítása a tuajdonságok-pane-en végezhető e. Váassza ki a kör(öke)t és szerkessze a tuajdonságokat:

10 Page 10 of 16 Tégaap Tégaap rajzoásához váassza ki a ba odai menübő a megfeeő módot: Most kattintson a tervre, hogy meghatározza az új tégaap kezdőpontját és nyomva tartott egérgombba rajzoja meg a tégaapot a kívánt méretben. A tégaap sávszéessége a mindenkor aktuáisan beáított sávszéességnek fee meg. A tégaap mód a jobb egérgomb (vagy az ESC gomb) megnyomásáva megszakítható. Javasat: Tartsa nyomva a bientyűzet CTRL gombját a raszter-rögzítés kikapcsoásához, ha oyan pozíciókat szeretne eérni, ameyek a raszteren kívü taáhatóak. A tégaap aktuáis sávszéessége a mód gombok aatti ba odai odasávban átható: Itt bármikor megvátoztathatja az aktuáis sáv-széességet. A 0 széesség mindig a egvékonyabb vona, amit a készüék (képernyő vagy nyomtató) támogat. Kitötött (tei) tégaapok Ha a tégaap gomb jobb odaán évő kis nyíra kattint, kiváaszthatja, hogy üres vagy tei tégaapot

11 Page 11 of 16 szeretne rajzoni. 2 tégaap Miután ekészüt a tégaap, az vagy egyszerű kontúr, vagy egyszerű terüet (ha ki van tötve). Terüetek Kitötött terüetek, sokszögek. Egy terüet kontúrját ugyanúgy ke megrajzoni, mint a sávokat, aho a kontúr széessége meghatározza a terüeti sarkok sugarát. A Sprint Layout automatikusan bezárja és kitöti a sokszögeket. Egy tégaap megrajzoásához váassza a megfeeő módot a ba odai menüsávbó: Ha az tervrajzra mozgatja az egeret, átni fog egy további, aktuáis sávszéesség méretű pontot. Ez a pont határozza meg az új terüet kezdőpontját. Ha szeretné megerősíteni a kezdőpontot, kattintson az egérre. Mostantó kezdve mindig esz egy szögetes rész hozzáragadva az egérkurzorhoz, az aktuáis sáv adataiva. További kattintásokka megrajzohatja a kívánt terüetet. Amennyiben be kívánja fejezni a rajzoást, egyszerűen kattintson a JOBB egérgombba. Most beekezdhet egy új sáv rajzoásába. Ha ki akar épni a sáv módbó, kattintson ismét a JOBB egérgombba, vagy nyomja meg az ESC gombot a bientyűzeten. A terüet automatikusan bezáru és kitötődik. Ügyejen arra, hogy egaább három pontra van szükség egy terüet megrajzoásához. Másküönben nem jön étre a terüet. Törés / Könyök mód Egy sáv rajzoása közben megvátoztathatja a sáv törés módját a SPACE gomb megnyomásáva. Összesen 5 mód étezik, és könnyedén váthat ezek között a módok között a SPACE gombba. Javasat: Tartsa nyomva a bientyűzet CTRL gombját a raszter-rögzítés kikapcsoásához, ha oyan pozíciókat szeretne eérni, ameyek a raszteren kívü taáhatóak. A terüet aktuáis sávszéessége a mód gombok aatti ba odai odasávban átható:

12 Page 12 of 16 Itt bármikor megvátoztathatja az aktuáis sávszéességet. Már megévő terüetek módosítása Egy már megévő terüet sávjának módosításához váassza ki a terüetet: A terüet csomópontjai tömör kék pontokként jeennek meg. Kattintson egy csomópontra és húzza át más heyre. Virtuáis csomópontok Ezek a csomópontok minden egyes sáv közepén heyezkednek e. Ha új csomópontot kíván étrehozni, egyszerűen húzza őket egy új heyre. Amennyiben a JOBB egérgombba egy csomópontra kattint, egy heyi feugró menü jeenik meg, meynek segítségéve töröheti a csomópontot vagy a raszterhez igazíthatja azt. Bármikor kiváaszt egy terüetet, ennek a terüetnek a sávszéessége megjeenik a sávszéesség mezőben: Ekkor beáíthatja a kiváasztott terüet széességét (és az összes többi kiváasztott sávét). Mindig, amikor kiváasztott egy terüetet, a széesség bemeneti mezője pirosra vát. Ez azt jezi, hogy az érték megvátoztatása esetén, a terven is azonna meg fog vátozni. Amennyiben aktív a tuajdonságok-pane, ehetőség van néhány további beáítás evégzésére: A terüeteket nemcsak egybefüggően, hanem sraffozássa is ki ehet töteni. Váassza ki a Sraffozás opciót és áítsa be a sűrűségét/vastagságát. Speciáis formák Itt küönböző geometriai aakzatokat hozhat étre:

13 Page 13 of 16 Egyenő odaú sokszögeket Spiráokat Rajz kereteket A sokszögeket nagyon jó fe ehet hasznáni eemek akotásakor segítségként. Pédáu ha egy oyan aakzatra van szüksége, aho 12 akatrészáb kör aakban van, akkor szerkeszthet egy 12 odaú sokszöget, minden csúcsára heyezhet egy-egy forrpontot és utána kitöröheti a sokszöget. Spiráokra eginkább hf-paneeken van szükség. Ha egy speciáis aakzatot kíván étrehozni, váassza ki a megfeeő módot a ba odai menüsorbó: Sokszögek étrehozása Itt beáíthatja a kívánt paramétereket. Az eőnézettben mindig áthatja a bevitt paraméterek áta étrehozott aakzatot. Ha az OK gombba megerősíti, akkor a sokszöget a tervre heyezheti. Mozgassa az egeret a terv föött és átja a étrehozott sokszög másoatát. A sokszög eheyezéséhez kattintson a ba egérgombba. A JOBB egérgombba vagy az ESC gombba megszakíthatja a műveetet. Spirá étrehozása

14 Page 14 of 16 Itt beáíthatja a kívánt paramétereket. Az eőnézettben mindig áthatja a bevitt paraméterek áta étrehozott aakzatot. Ha az OK gombba megerősíti, akkor a spirát a tervre heyezheti. Mozgassa az egeret a terv föött és átja a étrehozott spirá másoatát. A spirá eheyezéséhez kattintson a ba egérgombba. A JOBB egérgombba vagy az ESC gombba megszakíthatja a műveetet. Keret étrehozása Itt beáíthatja a kívánt paramétereket. Az eőnézettben mindig áthatja a bevitt paraméterek átai vátozásokat. Az Automatikus méretezés segítségéve automatikusan igazíthatja a keret méretét az aktuáis panemérethez. Ha az OK gombba megerősíti, akkor a rajz keretet a tervre heyezheti. Mozgassa az egeret a vázat föött és átja a étrehozott keret másoatát. A keret eheyezéséhez kattintson a ba egérgombba. A JOBB egérgombba vagy az ESC gombba megszakíthatja a műveetet.

15 Page 15 of 16 Javasat: Tartsa nyomva a bientyűzet CTRL gombját a raszter-rögzítés kikapcsoásához, ha oyan pozíciókat szeretne eérni, ameyek a raszteren kívü taáhatóak. Szöveg címkék Szövegcímkék eheyezéséhez váassza ki a megfeeő módot a ba odai menüsorbó: A következő párbeszédabak jeenik meg: Itt ehetőség van szövegbevitere és további paraméterek (vastagság, stíus, eheyezés stb.) beáítására. Erősítse meg a paramétereket és a ba egérgombba eheyezheti a szöveget. A szöveg módot megszakíthatja a JOBB egérgombba, vagy az ESC gomb megnyomásáva. Javasat: Tartsa nyomva a bientyűzet CTRL gombját a raszter-rögzítés kikapcsoásához, ha oyan pozíciókat szeretne eérni, ameyek a raszteren kívü taáhatóak. 2 Szöveg címke A pane asó részén évő szöveget (F2 vagy A2) mindig tükrözni ke. Mive a tervezés közben Ön átát a paneen, az aján évő szöveget mindig tükrözve átja. A Sprint-Layout automatikusan evégzi a tükrözést. Automatikus számozás Az Automatikus funkcióva egymást követő számokka (pédáu R1, R2, R3, ) jezett szövegcímkéket hozhat étre. A szám automatikusan adódik hozzá a szöveghez. Miután eheyezett egy szöveget, közvetenü utána eheyezhet egy másik szöveget, mey a soron következő számma van eátva. A JOBB egérgomb vagy az ESC gomb megnyomásáva megszakíthatja az automatikus módot és kiéphet beőe.

16 Page 16 of 16 Létező szövegcimke módosítása Létező szövegcímkék módosításához egyszerűen kattintson dupán erre a címkére és máris szerkesztheti a paramétereket. Ha megjeent a tuajdonságok-pane ott is szerkesztheti a szövegcímkét:

Vágólap használata. Nagyító

Vágólap használata. Nagyító Vágóap hasznáata fie:///c:/users/nándor/appdata/loca/temp/~hh3f19.htm Page 1 of 8 Vágóap hasznáata A vágóap egy nagyon hasznos eszköz majdnem minden Windows akamazásban. A vágóap egyfajta tároó, ameyet

Részletesebben

Általános beállítások

Általános beállítások Page 1 of 21 Átaános beáítások Nyissa meg az Opciók menü Átaános beáítások... menüpontját. Itt megvátoztathatja a Sprint-Layout összes beáítását. Aap beáítások Mértékegység Itt beáíthatja a Sprint-Layout

Részletesebben

I n n o v a t i v e M e t r o l o g y AXIOMTOO. Fejlődés a KMG technológiában. Axiom too manuális és CNC koordináta mérőgépek bemutatása

I n n o v a t i v e M e t r o l o g y AXIOMTOO. Fejlődés a KMG technológiában. Axiom too manuális és CNC koordináta mérőgépek bemutatása I n n o v a t i v e M e t r o o g y AXIOMTOO Fejődés a KMG technoógiában Axiom too manuáis és CNC koordináta mérőgépek bemutatása Aberink Ltd Est. 1993 Egy kompett eenőrző központ Axiom too... a következő

Részletesebben

Amikor elektromos eszközt használ mindig kövesse a biztonsági előírásokat, ezzel csökkentve a tűz, áramütés és egyéb személyi sérülés veszélyét.

Amikor elektromos eszközt használ mindig kövesse a biztonsági előírásokat, ezzel csökkentve a tűz, áramütés és egyéb személyi sérülés veszélyét. A gép részei A- Hőmérséketjező viágítás (jezi a gép áapotát) B- Fő ki/be kapcsoó gomb C- Kávéfőző gomb (eindítja és megáítja a kávé kifoyását) D- Kávéfőző fej E- Csepptáca szintjező F- Csészetartó rács

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

Összefüggések a marótárcsás kotrógépek elméleti és tényleges

Összefüggések a marótárcsás kotrógépek elméleti és tényleges Összefüggések a marótárcsás kotrógépek eméeti és tényeges tejesítménye között BREUER JÁNOS ok. bányamérnök, DR.DAÓ GYÖRGY ok. bányagépészmérnök, ok. küfejtési szakmérnök A küfejtésnek a viág bányászatában

Részletesebben

rendelési kód típus leszorítás vágási magasság vágási hossz vágási kapacitás 255-9450 1 CM3206 normál 1,0 mm 320 mm

rendelési kód típus leszorítás vágási magasság vágási hossz vágási kapacitás 255-9450 1 CM3206 normál 1,0 mm 320 mm 06 Irodatechnika HSM karos papírvágógép vágógép paper trier rendeési kód típus eszorítás i magasság i hossz i 55-99 CM606 normá,0 60 55-950 CM06 normá,0 0 0 ap 0 ap Egyszerű, könnyen kezehető karos vágógép

Részletesebben

Harmonikus rezgőmozgás

Harmonikus rezgőmozgás Haronikus rezgőozgás (Vázat). A rezgőozgás fogaa. Rezgőozgás eírását segítő ennyiségek 3. Kapcsoat az egyenetes körozgás és a haronikus rezgőozgás között 4. A haronikus rezgőozgás kineatikai egyenetei

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm estere. Javaslat stratégiai együttműködési megállapodás megkötésére

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgárm estere. Javaslat stratégiai együttműködési megállapodás megkötésére Sagótarján Megyei Jogú Város Pogárm estere Szám:12382/2014. Javasat stratégiai együttműködési megáapodás megkötésére A szabad váakozási zónák kedvező fetéteeket és kedvezményeket biztosítanak a gazdasági

Részletesebben

Radványi Gábor alpolgármester. Szabó László vezérigazgató. Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Javaslat fedett jégpálya létesítésére

Radványi Gábor alpolgármester. Szabó László vezérigazgató. Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Javaslat fedett jégpálya létesítésére Eőterjesztő: Eőkészítő: Radványi Gábor apogármester Kőbányai Vagyonkezeő Zrt. Szabó Lászó vezérigazgató Tárgy: Javasat fedett jégpáya étesítésére Tisztet Képviseő-testüet! A Budapest Főváros X. kerüet

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

Hatékony színes készülék munkacsoportok számára. Lexmark X950 sorozatú színes többfunkciós készülékek

Hatékony színes készülék munkacsoportok számára. Lexmark X950 sorozatú színes többfunkciós készülékek Lexmark X950 sorozatú színes többfunkciós készüékek Hatékony színes készüék munkacsoportok számára Lexmark X950 sorozat A nagy tejesítményű A3-as színes Lexmark X950 sorozatú készüékek rugamas funkciókat,

Részletesebben

Kérelmezök vállalják a helyiségrész teljes felújítását, amennyiben azt kedvezményes 4 OOO Ft/m2/év bérleti díj megállapításával vehetik igénybe.

Kérelmezök vállalják a helyiségrész teljes felújítását, amennyiben azt kedvezményes 4 OOO Ft/m2/év bérleti díj megállapításával vehetik igénybe. Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere y. ',. sz. napirendi pont Tárgy: Javasat a Budapest X. kerüet Újhegyi sétány 12. szám aatti heyiség egy részének bérbeadására Tisztet Gazdasági

Részletesebben

Kábel-membrán szerkezetek

Kábel-membrán szerkezetek Kábe-membrán szerkezetek Szereési aak meghatározása Definíció: Egy geometriai aak meghatározása adott peremfetéte és eőfeszítés esetén ameyné a beső erők egyensúyban vannak. Numerikus módszerek: Geometriai

Részletesebben

Szabályozó áramlásmérővel

Szabályozó áramlásmérővel Méretek Ø Ød Leírás Akamazási terüet Az áramásmérő fehasznáható szabáyozásra és foyamatos áramásmérésre is. Áandó beépítésre készüt, így már a tervezési fázisban specifikáni ke. Ød Ø Szereési, mérési,

Részletesebben

Két példa lineárisan változó keresztmetszetű rúd húzása

Két példa lineárisan változó keresztmetszetű rúd húzása Két péda ineárisan vátozó keresztmetszetű rúd húzása Eőző dogozatnkban meynek címe: Hámos rúd húzása szintén egy vátozó keresztmetszetű, egyenes tengeyű, végein P nagyságú erőve húzott rúd esetét vizs

Részletesebben

Lossnay Models: Használati kézikönyv LGH-15RVX-E LGH-25RVX-E LGH-35RVX-E LGH-50RVX-E LGH-65RVX-E LGH-80RVX-E LGH-100RVX-E LGH-150RVX-E LGH-200RVX-E

Lossnay Models: Használati kézikönyv LGH-15RVX-E LGH-25RVX-E LGH-35RVX-E LGH-50RVX-E LGH-65RVX-E LGH-80RVX-E LGH-100RVX-E LGH-150RVX-E LGH-200RVX-E 1409875HK9501 Modes: LGH-15RVX-E LGH-25RVX-E LGH-35RVX-E LGH-50RVX-E LGH-65RVX-E LGH-RVX-E LGH-100RVX-E LGH-150RVX-E LGH-200RVX-E Haszáati kéziköyv eergiatakaékos hővisszayerős szeőztető MODELLEK: LGH-15RVX-E,

Részletesebben

J ~15-. számú előterjesztés

J ~15-. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere J ~15-. számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Magyar Labdarúgó Szövetség Országos abdarúgó páyaépítési programján történő

Részletesebben

Az én árnyékolómat a SELVE vezérli

Az én árnyékolómat a SELVE vezérli Az én árnyékoómat a SELVE vezéri Javíthatunk éetminõségén? Napeemes szé-, és fényérzékeõ az árnyékoó védeméért és hosszú éettartamáért Programozható faikapcsoó Automatikusan mûködteti az árnyékoókat Miért

Részletesebben

Alsónémedi Felszíni Vízelvezetésének Tanulmányterve megrendelő: Alsónémedi Polgármesteri Hivatala

Alsónémedi Felszíni Vízelvezetésének Tanulmányterve megrendelő: Alsónémedi Polgármesteri Hivatala Asónémedi Feszíni Vízevezetésének Tanumányterve megrendeő: Asónémedi Pogármesteri Hivataa 2012. január Tsz.: 11-026 Terv és iratjegyzék ALSÓNÉMEDI FELSZÍNI VÍZELVEZETÉSÉNEK TANULMÁNYTERVE 1. Mûszaki eírás

Részletesebben

ECOLIP E-F zsírfogó nemesacélból

ECOLIP E-F zsírfogó nemesacélból ECOLIP E-F zsírfogó nemesaébó 1.4571 ECOLIP E-F Automata zsírfogó nemesaébó, áó kivite, hordós ürítésse. Fagymentes beépítésre Hordós automata zsíreváasztók közös jeemzői: 1. A darabos huadékot siga továbbítja

Részletesebben

TESZTKÖNYV a hajóvezetõk részére. 2., javított kiadás

TESZTKÖNYV a hajóvezetõk részére. 2., javított kiadás TESZTKÖNYV a hajóvezetõk részére 2., javított kiadás KÖZLEKEDÉSI FÕFELÜGYELET 1999 1 Jóváhagyta a Közekedési Fõfeügyeet A könyvet írták: Horváth Imre, Somóvári Lászó Szerkesztette: Keer Ervin, Takács Ferenc

Részletesebben

M400 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

M400 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ M400 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOM Tartaom 2 Bevezetés 8 M400 8 H7 Puzusmérő jeadó 8 USB Kábe 9 Poar Fow akamazás 9 Poar FowSync Szoftver 9 Poar Fow web szogátatás 9 Eső épések 10 Eemcsere 10 Az akkumuátor

Részletesebben

MILTON ROY VEGYSZERADAGOLÓ SZIVATTYÚK

MILTON ROY VEGYSZERADAGOLÓ SZIVATTYÚK MILTON ROY VEGYSZERADAGOLÓ SZIVATTYÚK X I. kiadás TARTALOMJEGYZÉK Odaszám LMI sorozat átaános eírás 4 LMI vegyszeráósági tábázat - kivonat 6 LMI gyorskiváasztási tábázat 7 LMI szivattyúk nyomóodai speciáis

Részletesebben

Tételek törlése, lomtár kezelése a GroupWise-ban

Tételek törlése, lomtár kezelése a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Tételek törlése, lomtár kezelése a GroupWise-ban Eszköz tár P a n e l Bete kintő A GroupWise fiókunkban található tételeket (leveleket, naptári elemeket, tennivalókat, napi kapcsolatokat)

Részletesebben

A környezet adta lehetőségek fejlesztése, igényes, vonzó lakókörnyezet

A környezet adta lehetőségek fejlesztése, igényes, vonzó lakókörnyezet 1 aprojekt, vezető: Faskárné dr Hőnigh Magdona A környezet adta ehetőségek fejesztése, igényes, vonzó akókörnyezet projektmenedzser: Deák Iboya a cé eérésének határideje 1. a.) Gyógyszertár és az Egészségügyi

Részletesebben

Pulzátor határok nélkül...

Pulzátor határok nélkül... Puzátor határok nékü... Disztribútor: V-N-V HÛTÉS- és FEJÉSTECHNIKA KFT. Pápa, Jókai M. u. 76. Fax: 89/511-016, 89/511-015 Mobi: 30/959-0007 Nagy árammegtakarítás Rövid várakozási idõ Maximáis vákuumstabiitás

Részletesebben

Nagy Örs, BBTE, MIK Matematika-informatika szak, IV. év

Nagy Örs, BBTE, MIK Matematika-informatika szak, IV. év XI. Erdéyi Tudományos Diákköri Konferencia Matematika szekció Ponceet záródási tétee Szerző Nagy Örs, BBTE, MIK Matematika-informatika szak, IV. év Témavezető Dr. András Sziárd, adjunktus BBTE, MIK, Differenciáegyenetek

Részletesebben

merevségének oldódásával és az mtézrnél!1yl

merevségének oldódásával és az mtézrnél!1yl I az 991192-es tan.év Komárom-Eszterszabáyozás merevségének odódásáva és az mtézrné!1y gom, A egfontosabb cékitűzés az tantárgy- és tanórarendszert érintő térnyeréséve- eindutak az intézményekben, és ma

Részletesebben

18/1997. (IV.29.) sz. önkor.mányzati rendelete

18/1997. (IV.29.) sz. önkor.mányzati rendelete Budapest Kőbányai Önkor.mányzat 18/1997. (IV.29.) sz. önkor.mányzati rendeete a Budapest X. ker., Mag1ódi út - Bodza u. - Sörgyár u. - Kada utca áta határot terüet R-35973 tt.számú Részetes Rendezési Tervérő

Részletesebben

KaVo ESTETICA E30. Szeretni fogja!

KaVo ESTETICA E30. Szeretni fogja! Szeretni fogja! A KaVo ESTETICA E30 inden, ait szeretne. A KaVo ESTETICA E30 szép küső, kiváó érzés. A KaVo ESTETICA E30 a fogászati tökéetesség új dienzióját nyitja eg, a KaVo áta biztosított inőségnek,

Részletesebben

Castigliano- és Betti-tételek összefoglalása, kidolgozott példa

Castigliano- és Betti-tételek összefoglalása, kidolgozott példa Castigiano- és Betti-téteek összefogaása, kidogozott péda Készítette: Dr. Kossa Attia kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék Frissítve: 15. január 8. Az aakvátozási energiasűrűség számítása egy

Részletesebben

Képfeldolgozás laborjegyzet. Szilágyi László

Képfeldolgozás laborjegyzet. Szilágyi László Képfedogozás aborjegyzet Sziágyi Lászó 2008 2 Képfedogozás aborjegyzet Tartaom:. gyakorat: Ismerkedés az OpenCV programcsomagga 2. gyakorat: Aritmetikai és geometriai műveetek képekke. A ROI hasznáata

Részletesebben

Téglalap kijelölés opciói

Téglalap kijelölés opciói Kijelölés Téglalap kijelölés opciói Hozzunk létre egy új képet (méret: 640x400)!.Téglalap kijelölő eszköz kiválasztása. Kijelölés-szerkesztő megnyitása. Kijelölés megrajzolása Opciók: 4. Élsímítás 5. Lágy

Részletesebben

T 201 KÉTMOTOROS VEZÉRLÉS

T 201 KÉTMOTOROS VEZÉRLÉS T 201 KÉTMOTOROS VEZÉRLÉS Kérjük ovassa e figyemesen a tejes eírást a termék teepítése eőtt! A heyteen hasznáat vagy hibás csatakozás a vezérés hibás működését eredményezheti, és veszéyt jeenthet a végfehasznáóra!

Részletesebben

Nagyteljesítményű elektrolízis berendezések www.prominent.com

Nagyteljesítményű elektrolízis berendezések www.prominent.com Biztonságos és hatékony vízfertőtenítés konyhasóva Nagytejesítményű eektroízis berendezések www.prominent.com Környezetbarát vízfertőtenítés Az eektroízis gazdaságiag böcs, műszakiag érett aternatíva a

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

11.5. Ellipszis és ellipszisív

11.5. Ellipszis és ellipszisív 11. Geometriai elemek 907 11.5. Ellipszis és ellipszisív Egy ellipszist geometriailag a fókuszpontjaival, valamint a nagy- és kistengelyei hosszának és irányának megadásával, egy ellipszisívet pedig ugyanezekkel

Részletesebben

2. MECHANIKA-VÉGESELEM MÓDSZER ELŐADÁS (kidolgozta: Szüle Veronika, egy. ts.) II. előadás

2. MECHANIKA-VÉGESELEM MÓDSZER ELŐADÁS (kidolgozta: Szüle Veronika, egy. ts.) II. előadás SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ALKALMAZOTT MECHANIKA TANSZÉK. MECHANIKA-VÉGESELEM MÓDSZER ELŐADÁS (kiogozta: Szüe Veronika egy. ts.) II. eőaás. Közeítő megoások energiaevek: Összetett rugamas peremérték feaat

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

it) l. számú előterjesztés

it) l. számú előterjesztés it). számú eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Pogármcstere Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Budapest Főváros Kormányhivataa X. Kerüeti Hivataa részére heyiségek ingyenes

Részletesebben

Vektorgrafikus rajzeszközök

Vektorgrafikus rajzeszközök 8. nap Vektorgrafikus rajzeszközök A fejezet címe kicsit megtévesztõ lehet. Mivel a Flash alapvetõen vektorgrafikus alapú képek animálására szolgál, ezért a programon belül használható rajzeszközök mindegyikével

Részletesebben

Alfa Laval lemeztechnológia

Alfa Laval lemeztechnológia Bemutatkozunk Az Afa Lava piacvezetô a speciaizát termékeket és mérnöki szogátatásokat nyújtó viágváaatok között. Berendezéseink, rendszereink és szogátatásaink megtervezésekor ügyfeeink foyamatainak hatékonyabbá

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

A HŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE

A HŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE A HŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE A hőmérséket az egyik eggyakrabban mért fizikai mennyiség, egyike a hét SI aapmértékegységnek. Nehezen meghatározható és kaibráható, ugyanis a hőmérséketi tartományt meghatározni és

Részletesebben

BLUE ÚJ NÉV AZ AUTÓSZÁLLÍTÓK KÖZÖTT

BLUE ÚJ NÉV AZ AUTÓSZÁLLÍTÓK KÖZÖTT LU ÚJ NÉV Z UTÓSZÁLLÍTÓK KÖZÖTT -ue modesorozat a rian James Traiers cég központi értékeinek összességét jeeníti meg. zek pedig: a minőség amiben bízhat eérhető árakon. ue és a 4 ue autószáítók több küönböző

Részletesebben

l_. szám ú előterjesztés

l_. szám ú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere. szám ú eőterjesztés Eőterjeszt és a Gazdasági Bizottság részére a MÁRVIMPEX Kft. béreti jog (Budapest X., Sírkert u. 38.) átruházására vonatkozó

Részletesebben

Térkép megjelenítése

Térkép megjelenítése Térkép megjelenítése VUE-nek több eszköze is van, hogy rendszerezzen és megmutasson térkép tartalmat, képet és csomópontot. Zoom opció, térkép beállítások és metszés a következőekben lesz tárgyalva. Zoom

Részletesebben

Mágneses jelenségek. 1. A mágneses tér fogalma, jellemzői

Mágneses jelenségek. 1. A mágneses tér fogalma, jellemzői . mágneses tér fogama, jeemző Mágneses jeenségek mágneses tér jeenségenek vzsgáatakor a mozgó vamos tötések okozta jeenségekke fogakozunk mozgó vamos tötések (áram) a körüöttük évő teret küöneges áapotba

Részletesebben

CLAS B FALIKAZÁN. Nagyfokú megbízhatóság

CLAS B FALIKAZÁN. Nagyfokú megbízhatóság CLAS B FALIKAZÁN Beépített tároóva Nagyfokú megbízhatóság CLAS B Azonnai jó közérzet Új ABC rendszer Minden, amit egy kazántó evárhat A Cas B a testre szabhatóság magas szintjét programozás segítségéve

Részletesebben

Lindab Coverline Szendvicspanelek. Lindab Coverline. Lindab Szendvicspanelek. Műszaki információ

Lindab Coverline Szendvicspanelek. Lindab Coverline. Lindab Szendvicspanelek. Műszaki információ Lindab Coverine zendvicsaneek Lindab Coverine Lindab zendvicsaneek Műszaki információ 2 Faaneek Lindab Monowa Iari és kereskedemi éüetek, 0 C feetti hűtőházak burkoására és téreváasztására akamas önhordó

Részletesebben

ARCA TECHNOLOGY. Fali kazán család KONDENZÁCIÓS. Kis méretű Digitális, elektronikus vezérléssel SEDBUK BAND A

ARCA TECHNOLOGY. Fali kazán család KONDENZÁCIÓS. Kis méretű Digitális, elektronikus vezérléssel SEDBUK BAND A ARCA TECHNOLOGY Fai kazán csaád KONDENZÁCIÓS Kis méretű Digitáis, eektronikus vezérésse SEDBUK BAND A A Heizer új, kifejezett kis méretű (7 x 400 x 0) kondenzációs faikazánja eektronikus szabáyzássa, digitáis

Részletesebben

Hogyan kezdjük a VUE-val

Hogyan kezdjük a VUE-val Hogyan kezdjük a VUE-val Új térkép készítése VUE indításához: 1. Válasszuk a Start -> Minden program -> VUE -> VUE pontot. VUE elindul. A VUE eszköztár, a térkép vászon, és a lebegő Formázás eszköztár

Részletesebben

Gazdaságos kapcsolat: kondenzációs technika és napenergia-hasznosítás

Gazdaságos kapcsolat: kondenzációs technika és napenergia-hasznosítás 28 GÁZBERENDEZÉSEK, GÁZFELHASZNÁLÁS 2006 Gazdaságos kapcsoat: kondenzációs technika és napenergia-hasznosítás Miyen feadatokra haszná(hat)juk a napsugárzást? Miért nevezhetõ kataizátornak a szoáris fûtésrásegítéses

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

FALIKAZÁN BEÉPÍTETT TÁROLÓVAL CLAS B

FALIKAZÁN BEÉPÍTETT TÁROLÓVAL CLAS B FALIKAZÁN BEÉPÍTETT TÁROLÓVAL CLAS B Cas B azonnai jó közérzet Új ABC rendszer Minden, amit egy kazántó evárhat A Cas B a testre szabhatóság magas szintjét programozás segítségéve vaódi (akár 15-os) energia-megtakarítássa

Részletesebben

0f. számú előterjesztés

0f. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere,, ' 0f. számú eőterjesztés -- Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Budapest X. kerüet, Újhegyi sétány 16. (hrsz: 42309/27) szám aatti

Részletesebben

1. Csomag tartalma. 2. A készülék áttekintése. Kezdő lépések

1. Csomag tartalma. 2. A készülék áttekintése. Kezdő lépések Kezdő lépések 1. Csomag tartalma 1. ekönyv olvasó főegység 2. Tápadapter 3. USB-kábel 4. Rövid használati útmutató 5. Garancialevél 6. Hordozótok 2. A készülék áttekintése 7 ekönyv olvasó HU - 1 1 2 3

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

Termékújdonságok. Kivágószerszám készítés I / 2015. E 5240 Görgőskosár. Sávvezetők kínálatának bővítése

Termékújdonságok. Kivágószerszám készítés I / 2015. E 5240 Görgőskosár. Sávvezetők kínálatának bővítése Termékújdonságok Kivágószerszám készítés I / 2015 CD-kataógus 5.8.4.0 Onine kataógus Újabb termékbővítésse reagáunk az Önök kívánságaira, észrevéteeire. Mint tejeskörű beszáítók, így most még nagyobb árukínáatta

Részletesebben

~IIami ~ámbrtlő$ék JELENTÉS. a távfűtés és melegvízszolgáltatás támogatási és gazdálkodási rendszerének vizsgálatáról. 1991. május hó 55.

~IIami ~ámbrtlő$ék JELENTÉS. a távfűtés és melegvízszolgáltatás támogatási és gazdálkodási rendszerének vizsgálatáról. 1991. május hó 55. ~IIami ~ámbrtő$ék JELENTÉS a távfűtés és meegvízszogátatás támogatási és gazdákodási rendszerének vizsgáatáró 1991. május hó 55. A vizsgáatot Nagy József régióvezető főtanácsos vezette. Az összefogaót

Részletesebben

,, zeneovi bodogság, szeretet és vidámság" /Komáromi Lajosné/,,Zeneővoda" eindításáná a Kodáy-Forrai módszer hagyományait veszem aapu, amey a zene, eméeti szeméeténaapszik F,z a zenei neveés néküözheteten

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

Vogel - blokkszivattyúk LMN / LM sorozat

Vogel - blokkszivattyúk LMN / LM sorozat Voge Pumpen Voge Pumpen Voge - bokkszivattyúk LMN / LM sorozat VOGEL bokkszivattyúk, LMN / LM sorozat Voge Pumpen Tejesítmény: LMN, méretek DN 32-80 LM, méretek DN 100-150 Térfogatáram 500 m 3 /h-ig Emeőmagasság

Részletesebben

2. Közelítő megoldások, energiaelvek:

2. Közelítő megoldások, energiaelvek: SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ALKALMAZOTT MECHANIKA TANSZÉK 3. MECHANIKA-VÉGESELEM MÓDSZER ELŐADÁS (kidogozta: Szüe Veronika, egy. ts.) III. eőadás. Közeítő megodások, energiaevek:.. A tejes otenciáis energia

Részletesebben

27/1997. (VI.10.) sz. önkormányzati rendelete

27/1997. (VI.10.) sz. önkormányzati rendelete . ( BUDAPEST KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT 27/1997. (VI.10.) sz. önkormányzati rendeete a Budapest X. kerüet, Gyömrői út - Örmény u. - Cserkesz u.- Kőér utca áta határot terüet R-33532 tt.számú Részetes Rendezési

Részletesebben

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVI VÉLEMÉNYEK ELBÍRÁLÁSA

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVI VÉLEMÉNYEK ELBÍRÁLÁSA Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat POLGÁRMESTERE Iktatószám: K/1857/2014/XI Ügyintéző: Móré Tünde Teefon: 43 38 386 E-mai: more _ tunde@kobanya.hu Tárgy: Budapest Főváros X. kerüet, Kőbányai

Részletesebben

Előterjesztés a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság részére az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Nyrt. X. kerületi fiókjainak

Előterjesztés a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság részére az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Nyrt. X. kerületi fiókjainak Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere ~~. szám ú eőterjesztés Eőterjesztés a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság részére az Országos Takarékpénztár és Kereskedemi Bank Nyrt. X. kerüeti

Részletesebben

61o. l. Tartalmi összefoglaló. Budapest Főváros X. kerület. . számú előterjesztés

61o. l. Tartalmi összefoglaló. Budapest Főváros X. kerület. . számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere 61o. számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére egyes szociáis aapszogátatások megszervezésérő és forrás biztosításáró. Tartami

Részletesebben

A befogott tartóvég erőtani vizsgálatához III. rész

A befogott tartóvég erőtani vizsgálatához III. rész A befogott tartóvég erőtani vizsgáatához III. rész Az I. részben a befogott gerendavéget merevnek, a tehereoszást ineáris függvény szerintinek vettük. A II. részben a befogott gerendavéget rugamasan deformáhatónak,

Részletesebben

Cj - számú előterjesztés

Cj - számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere Cj - számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Kőbányai Református Tempom óomüvegabakainak feújításához nyújtott támogatás

Részletesebben

ELMIB ZRT. FÖLDGÁZKERESKEDELMIÜZLETSZABÁLYZATA. l l I I BUDAPEST, 2009. SZEPTEMBER 1.

ELMIB ZRT. FÖLDGÁZKERESKEDELMIÜZLETSZABÁLYZATA. l l I I BUDAPEST, 2009. SZEPTEMBER 1. ELMB ZRT. FÖLDGÁZKERESKEDELMÜZLETSZABÁLYZATA BUDAPEST, 2009. SZEPTEMBER 1. i r L L ELMB Zrt. Födgáz- kereskedemi Üzetszabáyzata TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS.................................. 3 1. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

A ~lj. . szám ú előterjesztés

A ~lj. . szám ú előterjesztés A ~j. szám ú eőterjesztés Budapest Fővárs X. kerüet Kőbányai Önkrmányzat Apgármestere Eőterjesztés a Gazdasági Bizttság részére a Martinvics tér (Gergey utca- Kápna utca közötti szakasz) útfeújítási kiviteezési

Részletesebben

A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján.

A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján. PowerMill 1. Bevezetés 1. BEVEZETÉS A PowerMill egy hatékony alámarásmentes CAM rendszer, amellyel 3D-s szerszámpályákat tudunk generálni, importált CAD modellek alapján. Bementeti fájlformátumok DELCAM

Részletesebben

(/ri. számú előterjesztés

(/ri. számú előterjesztés (/ri. számú eőterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Jegyző je Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat áta fenntartott neveésioktatási

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg.

A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg. 894 11.4. Kör és körív 11.4. Kör és körív A program a köröket és köríveket az óramutató járásával ellentétes irányban rajzolja meg. 11.4.1. Kör/Körív tulajdonságai A kör vagy körív létrehozása előtt állítsa

Részletesebben

10. Méretezés, Szöveg, Sraffozás 825

10. Méretezés, Szöveg, Sraffozás 825 10. Méretezés, Szöveg, Sraffozás 825 10.2. Szöveg A Szöveg készlet parancsaival feliratokat hozhat létre a meghatározott helyre, az aktuális szöveg tulajdonságokat használva. A szöveg többsoros is lehet

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

--'-'--1 számú előterjesztés

--'-'--1 számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Apogármestere 'Í, ( - --'-'--1_ _ számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a "Kőbányai Komposztáási Program- 2015" enevezéső páyázat kiírásáró

Részletesebben

Volvo Trucks. Driving Progress VOLVO FE TERMÉKISMERTETŐ

Volvo Trucks. Driving Progress VOLVO FE TERMÉKISMERTETŐ Vovo Trucks. Driving Progress VOLVO FE TERMÉKISMERTETŐ Az Ön sokodaú munkatársa. Ideáis hűtött éemiszerek száítására, de betonkeverővé is kiaakítható. Vagy huadékszáítóvá. A Vovo FE métó hírnevéhez, miszerint

Részletesebben

Schöck Isokorb Q, Q-VV, QP, QP-VV típus

Schöck Isokorb Q, Q-VV, QP, QP-VV típus Schöck Isokorb, -VV,, -VV típus Schöck Isokorb, -VV,, -VV típus Schöck Isokorb típus Aátámasztott erkéyekhez, pozitív nyíróerők fevéteére. Schöck Isokorb -VV típus Aátámasztott erkéyekhez, pozitív és negatív

Részletesebben

MENÜ ÚTMUTATÓ. E-Animations Zrt.

MENÜ ÚTMUTATÓ. E-Animations Zrt. MENÜ ÚTMUTATÓ E-Animations Zrt. Főmenü Főmenü gombjai Menük Főmenü elrejtése Beállítások Háttérszín beállítás Előzmények Lementett nézetek Interaktív tábla menü Az interaktív tábla menü és a modell menü

Részletesebben

Imagine Logo Tanmenet évfolyam

Imagine Logo Tanmenet évfolyam Imagine Logo Tanmenet 5. 6. 7. évfolyam 5. évfolyam 18. óra: Algoritmus fogalma, hétköznapi algoritmusok. Tkv. 72-73. oldal feladatai + Imagine Logo Demóválasztás (Játékok) 19. óra: Térbeli tájékozódást

Részletesebben

olvo FE-jének testre szabása.

olvo FE-jének testre szabása. SPECIFIKÁCIÓK ovo FE-jének V testre szabása. Üdvözi Önt a Vovo FE a korátan ehetőségek teherautója. A rugamas avázkiaakítás és a Vovo feépítmé nyezési tasítások (VBI) megkönnyítik járműve eőkészítését

Részletesebben

aquatherm green aquatherm blue aquatherm state of the pipe aquatherm-hungaria kft. Nagykereskedelmi árlista Érvényes

aquatherm green aquatherm blue aquatherm state of the pipe aquatherm-hungaria kft. Nagykereskedelmi árlista Érvényes aquatherm-hungaria kft. Iroa, raktár : 12. Buapest, unaejáró 14. (Csepe Ipari Park) T/Fax. 0-1-425-405, Te.: 0-1-427-1233, 0-30-282-3530 www.aquatherm.hu, e-mai: info@aquatherm.hu 2 0 1 Nagykereskeemi

Részletesebben

j_l. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat

j_l. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Önkormányzat Jegyző je j. számú eőterjesztés Eőterjesztés a Képviseő-testüet részére a Budapest Főváros X. kerüet Kőbányai Pogármesteri Hivata Áomás utca 26. szám aatti

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez ÚTMUTATÓ az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez Amennyiben Ön már rendelkezik az Akadémiai Adattárba szóló regisztrációval, a pályázat benyújtásához

Részletesebben

1. Mérési példafeladat A matematikai inga vizsgálata

1. Mérési példafeladat A matematikai inga vizsgálata Hoyan készítsünk jeyzőkönyvet? Az aábbiakban ey pédamérést, a hozzá tartozó kiértékeést és rafikus módszerre történő hibaszámítást, vaamint a mérésrő készüt jeyzőkönyv vázatát szeretnénk bemutatni. A jeyzőkönyvben

Részletesebben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben

14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben 14. Fotórealisztikus megjelenítés 1019 14.2. OpenGL 3D: Mozgás a modellben A program az OpenGL technika alkalmazásával gyors lehetőséget biztosít a modellben való mozgásra. A mozgás mellett lehetőség van

Részletesebben

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES

ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES ELSŐ LÉPÉSEK A SZÁMÍTÓGÉPEK RODALMÁBA AMIT A SZÁMÍTÓGÉPEKRŐL TUDNI ÉRDEMES Számítógép = Univerzális gép! Csupán egy gép a sok közül, amelyik pontosan azt csinálja, amit mondunk neki. Hardver A számítógép

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA 2013-AS VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁHOZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A MAGYAR KARDIOLÓGUSOK TÁRSASÁGA 2013-AS VEZETŐSÉGVÁLASZTÁSÁHOZ Üdvözöljük a Magyar Kardiológusok Társaság 2013-as Vezetőségválasztásán. A Vezetőségválasztás informatikai hátterét a NETLOCK Kft.-t biztosítja. Minden jogosult MKT tag emailben értesítést kap a rendszer

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

+ 6 P( E l BAL)+ 6 P( E l K ZEJ>);

+ 6 P( E l BAL)+ 6 P( E l K ZEJ>); \ Lássátok be, hogy a következő két összefüggés is heyes! ~ 2 P(EIJOBB) = 6P(EIKEZDO)+ 6P(EIJOBB)+ 6 0 + ö, + 6 P( E BAL)+ 6 P( E K ZEJ>);.., P( E KOZEP) = 6 + 6 P( E BAL)+ 6 P( E JOBB) + 6 O+ + ~P( E

Részletesebben

A Parking Kft. 2011. ÉVI ÜZLETI TERVE

A Parking Kft. 2011. ÉVI ÜZLETI TERVE Társaságunk céja egy szerctbctó, és éhetőbb fővárs étrehzása! Küdetésünk: amdern vársi köz! ekedési kutúra rnegteretmése. PARKING KFT. A Parking Kft. 2011. ÉVI ÜZLETI TERVE 2011. ápriis Budapest 1054 Budapest,

Részletesebben

jegyzet Sándor Gergely szerkesztő

jegyzet Sándor Gergely szerkesztő jegyzet Te e kom mu ni ká ci ós ma ga zin Meg je e nik ha von ta Ki ad ja: Te e com Press Bt. Feeős ki adó: A ki adó ügyvezető igaz ga tó ja Főszerkesztő: Vár nagy At ti a Szerkesztő: Sándor Gergey Lap

Részletesebben

Éves Energetikai Szakreferens Jelentés havi bontással. Baár-Madas Református Gimnázium Budapest, Lórántffy Zsuzsa u. 3. CÉG.

Éves Energetikai Szakreferens Jelentés havi bontással. Baár-Madas Református Gimnázium Budapest, Lórántffy Zsuzsa u. 3. CÉG. Éves Energetikai Szakreferens Jeentés havi bontássa CÉG Baár-Madas Református Gimnázium Jeentési időszak 2017 TELEPHELY 1022. Budapest, Lórántffy Zsuzsa u. 3. SZAKREFJEL_FEDLAP Page 1 Energetikai Szakreferensi

Részletesebben

Tartalom Képernyő részei... 2

Tartalom Képernyő részei... 2 Tartalom Képernyő részei... 2 Sötétszürke menü részei... 2 1. Menü kibontása... 2 2. Eszközök... 3 3. Műveletek... 3 Világosszürke menü részei... 4 Kijelölés... 4 Okos kijelölés... 5 Körülvágás... 6 Vegyes

Részletesebben

T AMOGATASI SZERZÓDÉS. "Eszaki Lipótváros megújítása" Azonosító szám : KM OP-5. 2.2/ A-13-2013-000 1 86"'.,..,. ..,

T AMOGATASI SZERZÓDÉS. Eszaki Lipótváros megújítása Azonosító szám : KM OP-5. 2.2/ A-13-2013-000 1 86'.,..,. .., .,.,..,,, T AMOGATASI SZERZÓDÉS, "Eszaki Lipótváros megújítása" Azonosító szám : KM OP-5. 2.2/ A-13-2013-000 1 Nemze Fejesdéo Og~Okdt -.u)siechonyifi'.,...u 86"'.,..,. - _, MAGYAR ORSZAG t~ EGU J U L A

Részletesebben

ARCHLine.XP Interior 2010. Windows. Interior alapok. Oktatási anyag az ARCHLine.XP Interior alapszintű használatához.

ARCHLine.XP Interior 2010. Windows. Interior alapok. Oktatási anyag az ARCHLine.XP Interior alapszintű használatához. ARCHLine.XP Interior 2010 Windows Interior alapok Oktatási anyag az ARCHLine.XP Interior alapszintű használatához. A dokumentációban lévő anyag változásának jogát a CadLine Kft. fenntartja, ennek bejelentésére

Részletesebben