Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Igazgatói állására

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Igazgatói állására"

Átírás

1 Vas Megyei Intézményfenntartó Központ Szombathely Berzsenyi Dániel tér 1. PÁLYÁZAT a Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Igazgatói állására Készítette: Egyed Gyula mérnök-tanár Körmend, február 10.

2 2 TARTALOM 1./ Bevezetés 2./ Szakmai önéletrajz 3./ Vezetési program 1. Célmeghatározás 2. Helyzetelemzés 3. Az elmúlt időszak legfontosabb eseményei, eredményei 4. Az iskola személyi és tárgyi feltételrendszere 4./ Az intézmény szervezeti felépítése 1. A funkcionális iskolavezetési modell működtetése 2. Az iskola belső és külső kapcsolatrendszere a./ Az iskolavezetés szerkezete és munkaprogramja b./ Nevelőtestület és az alkalmazotti közösség c./ Tanulók közössége d./ Szülők közössége e./ Intézményi, társadalmi és gazdasági kapcsolatok 5./ Fejlesztési elképzelések 6./ Összefoglalás 7./ Mellékletek Diploma másolatok Szakmai publikációs jegyzék Erkölcsi hatósági bizonyítvány Nyilatkozatok

3 3 1./ BEVEZETÉS A vezetői program elkészítésére azért vállalkozom, mert az elmúlt 18 év intézményvezetői gyakorlata, a megszerzett tapasztalatok és a közösen elért eredmények alapján képesnek érzem magam a nevelőtestület támogatásával egy újabb ciklus feladatainak ellátására. Pályázatom részleteiben a nevelőtestület tagjai felismerhetik, a megyei közoktatás fejlesztési koncepció alapján készített helyi pedagógiai programunk megvalósításának működtetési, fejlesztési lehetőségeit. A program megvalósításához nyújtott személyes segítségüket és tevékeny közreműködésüket a sikeres intézményi működtetés zálogának és biztosítékának tekintem. A tantestület és az alkalmazotti közösség tagjaival folytatott beszélgetések arról győztek meg, hogy akarják és segítik a további előrelépést. Érzékelik a munkaerő piaci igények változásaiból adódó profil módosítások szükségességét a szakképzésben és a sikeres megoldásokat mindannyiunk közös érdekének fogják fel. Ismerve a tantestület, az alkalmazottak, a tanulók és az intézmény gondjait, problémáit, munkámmal azt kívánom elősegíteni, hogy az iskolai oktató-nevelő munka oldott légkörben, demokratikus szellemben, jobb és korszerűbb működési feltételek között folytatódjék az elkövetkező időszakban.

4 4 2./ SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ Személyi adataim: Név: Egyed Gyula Szül. hely, idő: Körmend, 1951.február 10. Anyám neve: Fülöp Éva Lakcím: 9900 Körmend, Rákóczi u. 50.II. /4. Munkahely: Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Szakmai képesítések: Körmend, Rákóczi u okl. mezőgazdasági gépészmérnök /GATE - 18/1975/, - mg-i gépészmérnök-tanár /GATETI - 8/1978/, - közoktatási vezető / BMETTK - 7/1998/. Középiskolai tanulmányaimat a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium és Szakközépiskolában (géplakatos szakon) végeztem 1969-ben. A műszakitanári pálya iránt középiskolás korom óta érdeklődtem. Egyetemi tanulmányaimat egy év sorkatonai szolgálat után kezdtem meg és 1975-ben fejeztem be a Gödöllői ATE Gépészmérnöki Karán augusztusában kerültem jelenlegi munkahelyem jogelődjéhez, a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolába. Ahol az oktató munka mellett 1978-ban elvégeztem a gödöllői ATE Tanárképző Intézetének mérnöktanári szakát. Pályakezdésem után közel egy évtizedig voltam a szakmai műszaki munkaközösség vezetője. Munkánk során kiemelt figyelmet fordítottunk az iskolai eszközfejlesztésekre, a mélyebb szakmai elméleti ismeretek elsajátíttatására és a gyakorlati műveletek készségszintű begyakoroltatására. Közös munkánk eredményeként több alkalommal volt OSZTV első és helyezett tanulónk a különböző tanévekben. Oktató-nevelő munkám eredményeként 1986-ban Miniszteri Dicséretben részesültem.

5 5 A napi pedagógiai tevékenység mellett rendszeresen készítettem szakmai tárgyköreimhez (Géprajz, Mechanika, Mg.-i gépek szerkezettana) oktatásmódszertani segédleteket, vázlatgyűjteményeket től az iskola műszaki igazgatóhelyettesi tisztét töltöttem be, majd 1994-től megbízást kaptam az intézményvezetői munkakör ellátására. Az eltelt két évtizedben azon fáradoztam munkatársaimmal együtt, hogy a városnak - vonzáskörzet központi szerepéből adódóan - olyan középfokú szakképző intézménye legyen, amelyik meg tud felelni a változó gazdasági környezet munkaerő-piaci igényeinek. A szervezési - irányítási feladatok mellett rendszeresen közreműködtem a saját szakterületemet érintő képzési programok kimunkálásában és tankönyvek megírásában. Vezetési ismereteim gyarapítása és munkám jobbítása érdekében 1998-ban elvégeztem a budapesti Műszaki Egyetem Társadalom Tudományi Intézetének Közoktatási Vezető szakát tól tagja vagyok a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságnak, ahol a Képzés Stratégiai albizottság munkájában tevékenykedem. Az elmúlt években kiemelt szerepet játszott nevelőtestületünk együttes munkájában a Savaria, illetve Vasi TISZK szervezeti kereteiben végzett szervezet és tananyag fejlesztő tevékenység. Szakmai, pedagógiai és közéleti tevékenységem elismeréseként 2010-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesültem. Az iskola nevelőtestületével együtt megalkotott helyi pedagógiai programunkat és minőségirányítási rendszerünket megfelelő alapnak tekintem arra, hogy további közös erőfeszítéssel sikereket érjünk el a körmendi és vonzáskörzeti szakoktatás ügyében. Körmend, február 10. Egyed Gyula

6 6 3./ VEZETÉSI PROGRAM 1./ Célmeghatározás Intézményvezetői célom, hogy iskolánkban az értékálló hagyományokra alapozottan, egységes pedagógiai és nevelési elvek szerint végezzük a tanuló ifjúság közismereti, szakmai elméleti és gyakorlati képzését. Iskolánk oktatási-nevelési céljai közt meghatározónak tartom az európai, humanista hagyományokra épülő erkölcsiség és szellemiség kialakítását tanulóinkban. Fontos, hogy tanulóink életkori sajátosságaiknak megfelelően tudjanak eligazodni szűkebb és tágabb társadalmi környezetükben, valamint rendelkezzenek a sikeres továbbtanuláshoz és munkába álláshoz szükséges kompetencia elemekkel és képességekkel. A közismereti tárgykörök oktatása területén a szilárd alap és általános műveltség átadását és elsajátíttatását tartom elérendő célnak. Az egyes szakmák képzési programjában a kor színvonalán álló elméleti ismeretek elsajátítását és gyakorlati készségek kialakítását kell elérnünk a tanulók körében. Minden tanulónknak lehetőséget kell biztosítanunk korszerű eszközfelszereltségünk alapján az idegen nyelvi, számítástechnikai és informatikai ismeretek elsajátításához. Szakma specifikusan nagyobb hangsúlyt kell helyeznünk a kommunikációs készségek, vállalkozási-, informatikai-, automatizálási és diagnosztikai ismeretek megszerzésére. Az egészséges életmódra neveléshez minden lehetséges eszközt és szervezeti keretet szükséges kihasználnunk. Határozottabban kell fellépnünk az egészségre káros élvezeti cikkek fogyasztása ellen, tovább kell erősíteni a megelőző- felvilágosító munkánkat. Nyílt, őszinte, emberséges és kollegális légkört kívánok biztosítani a nevelőtestület, valamint a diákközösségek munkájához. Kiemelten kívánom támogatni az esélyegyenlőség biztosítását, a szociálisan rászoruló és hátrányos helyzetű tanulóink problémáinak megoldását, lemorzsolódási arányuk csökkentését. Személyes közreműködéssel is támogatom a színes és sokoldalú diákéletre serkentő programokat.

7 7 Rendszeres munkával, a kölcsönös érdekekre és a partneri igényekre alapozottan kívánom tovább fejleszteni az iskola meglévő szakmaigazdasági, intézményi, sport és kulturális kapcsolatait. Megkülönböztetett figyelmet szánok a továbbiakban is az iskola belső egységei és érdekvédelmi szervezeteivel való munkakapcsolatokra, valamint az iskolaszékkel és a szülők közösségével való együttműködésre. A kölcsönös előnyökre alapozottan kívánom képviselni iskolánk érdekeit a TISZK keretében megvalósítandó programokban. 2./ Helyzetelemzés Az iskola jelenlegi szervezeti formájában 1985-től végzi összetett szakmai oktató és nevelő munkáját. Jogelőd intézményeinél pedig 1885 óta folyt különböző szintű szakképzés a városban ben ünnepeltük a körmendi szakoktatás indításának 125. évfordulóját. Ebből az alkalomból oktatástörténeti kiadványt jelentettünk meg. Alapfeladatunknak tekintem - többcélú intézményként - a város és vonzáskörzete munkaerő-piaci, valamint az itt élő családok gyermekei szakmatanulási igényének a kielégítését, tanulóink sikeres munkába állása feltételeinek megteremtését. Az elmúlt másfél évtizedben megtörtént tanműhely építések, épület felújítások, korszerűsítések és eszközbeszerzések többségében a szakképzési alap fejlesztési hozzájárulásokból valósultak meg. Az intézmény éves költségvetési keretei általában csak a legsürgősebb állagmegóvási és karbantartási munkálatok elvégzésére voltak elegendők. Az intézmény további takarékosabb működtetését nehezíti az épületrészek tagolt elhelyezkedése. A Várkertben elhelyezett Gépjavítás tanműhely korszerűtlen építészeti jellege miatt, mára csak a gépek vagyonvédelmi tárolására és idény jellegű gyakorlatok lebonyolítására alkalmas. A gazdasági szerkezetváltással összefüggésben, két nagyvállalati gyakorlóhely ( Styl, Marc) szűnt meg. Az ADA bútorgyár munkaerő igénye jelentett megoldást az asztalos és kárpitos szakmák tekintetében. Nem sikerült bővíteni a tanulóképzést az Eybl gyár termelési visszaesése miatt a könnyűipari területen. A szakképzést általában kedvezőtlenül támogató finanszírozási rendszer és az egyes szakmák érték vesztése kedvezőtlenül hatott a beiskolázásunkra.

8 8 A belső tartalmi munka megújítása vonatkozásában az alábbi fő feladatok állnak az intézmény előtt: folyamatos fejlesztő munkával eredményesebb képesség-és készségfejlesztést kell elérnünk a szövegértés és a logikai kompetencia elemek területén, konkrét elemzés után fel kell készülnünk a módosuló OKJ szerinti szakmai képzési programjaink beindítására, ki kell dolgoznunk a három éves szakiskolai képzések indításának pedagógiai programját, a minőségpolitikai célok megvalósítása érdekében továbbra is figyelmet kell fordítanunk a partnerigényekre, az intézményi szervezeti kultúra fejlesztésére és az alkalmazottak teljesítményértékelésére, szakképzési alap támogatások segítségével meg kell építeni egy új iskolai tároló színt az üzemelő géppark szakszerű elhelyezése érdekében, továbbá elő kell készíteni az iskola főépületének komplex tatarozási munkálatait, tovább kell folytatni a lapos tetős műhelyépületek födém szerkezetének felújítását, valamint az intézmény energetikai korszerűsítését. 3./ Az elmúlt időszak legfontosabb eseményei, eredményei Ellentmondásosan befolyásolta képzéseinket az elmúlt években a demográfiai hullám alakulása és a körmendi munkaerő-piaci igények, néha drasztikusnak tűnő változása. A nevelőtestület együttes akaratával és tevékeny közreműködésével tudtuk megvalósítani, a kárpitos, a kereskedő, az asztalos szakiskolai képzést, valamint a felnőttek középiskolája nappali tagozatának folytatását és a szakközépiskolai képzésre épített kereskedelmi ügyintéző szakmai képzéseinket. Az össz-tanuló létszám aránya csökkenő tendenciát mutat. Az elmúlt öt évben mintegy 100 fővel csökkent tanuló létszámunk (20,8%). A tanulólétszám alakulása: - Értékelt tanulók /fő/ Létszám 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 1. Szakiskola Szakközép Szakképzés Osztályozott Beírt Kollégista

9 9 A statisztikai adatokból kiderül, hogy: több mint harmadával csökkent a szakközépiskolai tanulók száma, a 0.tipusú képzések miatt nem tudtunk 2 szakközépiskolai osztályt beiskolázni, az ágazat presztizsvesztésének köszönhetően ma már csak a szakiskolába tudunk beiskolázni mezőgazdasági gépész tanulókat, a munkaerő-piaci és családi gondok enyhítése érdekében indított felnőttek középiskolájának nappali tagozatát, a fogyó szakiskolai tanuló létszám miatt csak 1-1 osztállyal tudjuk működtetni, az egyes szakmák keresettségének visszaesése (nőiruhakészítő, cipőfelsőrész-készítő, mezőgazdasági gépésztechnikus, szerkezetlakatos) és a megye más iskoláiban indított hasonló szakmai képzések miatt jelentősen visszaesett a kollégiumi létszámunk, ezért 2010-ben megszüntettük a kollégium működését. A szakmai képzésekre lebontott adatok azonban azt mutatják, hogy a ma kínált képzési programok már jobban követik a munkaerő-piaci igényeket, mint a gazdasági átalakulás kezdetén. Gondolva itt az autószerelő, a kereskedelmi ügyintéző, a kárpitos, az asztalos, a kereskedő, valamint a mezőgazdasági gépész képzéseinkre. Az eltelt másfél évtized tapasztalatai a felnőttek középiskolája 2 éves intenzív nappali tagozatán úgy összegezhetők, hogy tanulónak, családnak egyaránt kedvelt és megfelelő továbbtanulási forma ez az iskolatípus, igaz mostanában már némileg veszített presztízséből. A megszerzett érettségi bizonyítvány nagyobb lehetőséget biztosít a pályaválasztáshoz, munkába álláshoz és egyéb szakmai tanulmányokhoz is. Az oktatás piacán érzékelhető beiskolázási vetekedés a tanulókért már évek óta arra kényszerít bennünket, hogy képzési szolgáltatásainkat mintegy általános iskolában, a rendszeresen megtartott beiskolázási körutakon, iskolai nyílt napokon és a megyei képzési vásáron ajánljuk a szülők figyelmébe. Már harmadik alkalommal szerveztük meg a Kisinas pályaválasztási tábort a vonzáskörzetbe tartozó általános iskolák 7. osztályosai számára. Nem kedvez tanulólétszámunk stabilitásának a viszonylag magas lemorzsolódási arány, amely időnként a 4-5 %-ot is eléri. Szinte minden egyes lemaradó tanuló sorsát külön is figyelemmel kisérve megállapítható, hogy az általános iskolai pályaválasztási döntések, a szülői befolyásolás és a munkaerő-piaci távlatok nem mindig esnek egybe a tanulók valóságos képességszintjével és munkába állási szándékával. Az iskolába jelentkező tanulók többsége átlagos vagy az alatti képességszinttel rendelkezik.

10 10 Tanulmányi átlagok alakulása iskolatípusonként: 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 1, Szakiskola 2,80 2,85 2,44 2,30 2,73 2,28 2,67 2, Szakközépiskola 3,02 2,98 2,65 2,55 2,85 2,55 2,86 3, szakképzés 2,71 3,14 2,96 2,86 3,03 3,23 3,22 Iski.-i átlag: - tanulói - tantárgyi 2,88 2, ,57 2,87 2,69 2,91 A félévi teljesítmények általában ettől is gyengébbek, a bukások aránya néha az év véginek a kétszeresét is meghaladja. A jó eredményt elérő tanulók száma közel negyedével kevesebb a bukottakénál. Tantárgyi-nevelőtestületi dicséretben tanévenként fő részesül. A kompetenciamérések eredményei az előző években: Szakközépiskola Szakiskola Év Szövegértés Matematika Szövegértés Matematika A viszonylag gyengébb eredményszintek okai összetettek: - némely tanulónál gondot jelent az értő olvasási, logikai és az önálló tanulási képesség hiánya, - felfedezhető a képzési programok tantervi maximalizmusa is, - nincs meg minden diáknál a tanulást ösztönző családi háttér, - a szülők nem fordítanak elegendő figyelmet gyermekeik tanulmányi előmenetelére, - a pedagógiai munkában is ellentmondásos a tanulói képességszintek és egyéni teljesítmények megítélésének összhangja,

11 11 - az iskola huzamosabb ideje nem tud megfelelő órakeretet fordítani a felzárkóztatásra, az együtt indulók szintrehozására,a rászoruló tanulók fejlesztő foglalkozására, - a gyengébb tanulók nehezen bírják a tanórán kívüli terheléseket (sport-, kulturális- tanfolyami programok), - a szakmai oktatásunk módszertanában még nem alakult ki a munkáltató jellegű feladatok egymásra épült rendszere és ezzel párhuzamosan rejtve maradnak a tanulói motivációs tartalékok, - általában jellemző a korosztályra a munkakultúra fejletlensége, az igényes munkavégzésre való beállítódás hiánya. Az iskola diákjai szaktárgyi és szakmai versenyeken rendszeresen részt vesznek. Az elmúlt években gyarapodott a közismereti versenyeken indulók száma. Komolyabb eredményt a mezőgazdasági gépész (SZKTV I. helyezés) és kereskedő (SZKTV IV. helyezés) szakmákban értünk el, a történelem, a német nyelvi és a matematika versenyeken elindult szakiskolai tanulóink váltakozó sikerrel szerepeltek. A diáksportban, fiú kosárlabda és a leány kézilabdacsapatunk ért el területi sikereket. Iskolánk rendszeresen volt házigazdája az asztalos-kárpitos szakmai szintvizsgáknak az Iparkamarával közös szervezésben. A tanulói magatartási problémák közül kiemelésre kívánkozik a hiányzások köre, az éves hiányzási átlag meghaladja a két heti óraszám mértékét. Eltérő formában jelentkezik az igazolatlan hiányzások száma is az elmélet és a gyakorlati foglalkozások terén. Néha felütik fejüket a sorozatos jellegű cselekmények: késések, lógások, hanyagságból adódó feladatelhagyások, nemkívánatos cselekményekbe sodródás, volt példánk járványhullám elleni védekezésre is. A felsoroltakkal szemben azonban tanulóifjúságunk javára írható az a konkrét munka, amit az iskolai és városi rendezvényeken, épületeink és eszközeink állagmegóvásában és fejlesztéseiben elvégez. Tanulóink közül évenként 6-8 fő jelentkezik felsőfokú intézményekbe továbbtanulásra. Tanórán kívüli foglalkozási keretben fiú kosárlabda, leány kézilabda szakosztály működik. Alkalmi programként úszás oktatás, természetjárás, diák olimpiai és háziversenyek kerülnek lebonyolításra különböző labdajátékokban. Az elmúlt tanévben a Diákolimpia országos döntőjébe jutott az V. korcsoportos kosárlabda csapatunk, VII. helyezést értek el.

12 12 Az egyes tanévekben 4-6 szakmában összesen külső gyakorlóhelyen, vállalkozóknál és gazdasági társaságoknál töltik szakmai gyakorlatukat tanulóink. A szakmai gyakorlóhelyek többsége a gazdasági kamarák által minősített és az iskolával kötött képzési megállapodás alapján működik együtt a tanulóképzésben. A vállalati tanműhelyi, termelőüzemi gyakorlatokon az ADA bútorgyár körmendi üzemében a kárpitos tanulók csoportosan vesznek részt, míg a többi szakmában tanulószerződéssel foglalkoztatják tanulóinkat évenként gazdasági társaságnál, illetve vállalkozásnál. 4./ Az iskola személyi és tárgyi feltételrendszere Személyi feltételek A szakképzés belső szerkezetének változása, a tanulólétszám arányainak módosulása, az évenkénti megszorító költségvetési intézkedések és a közalkalmazottakra vonatkozó különböző nyugdíjazási lehetőségek az alábbi létszámváltozásokat mutatják az eltelt időszakban: Év Pedagógus /fő/ Technikai /fő/ Összesen /fő/ Az elmúlt 5 évben 5 fő pedagógus és 5 fő technikai állományú dolgozóval csökkent alkalmazotti létszámunk. Az indított új szakmák oktatására (kárpitos, asztalos, kereskedő) és a szakmunkások szakközépiskolája közismereti óráinak megtartására alkalmaztunk évenként változó számban pedagógust óraadóként. Ebben az időszakban végezte el: 2 fő a történelem, 1 fő a fizika, és 1 fő a német nyelvi egyetemi kiegészítő szakot, 1 fő a közoktatási vezető szakon fejezi be tanulmányait.

13 13 A tanári karból 5 főnek van érettségi, illetve szakmai vizsgaelnöki képesítése. A nevelőtestület tagjai közül a kötelezettek mind eleget tettek a 7 évenkénti 120 órás továbbképzési kötelezettségének. A szaktárgyi és módszertani továbbképzéseket zömében a Vasi TISZK és a HEFOP 3.1., valamint a TÁMOP program keretében szervezett tanfolyamokon végezték a kollégák. A közoktatási törvényben előírt képesítési követelmények betartásához, a törzsállományba tartozó pedagógusok esetén a kjt. besoroláskor egyeztetésre került a kiegészítő képesítések megszerzésének ütemterve. A közeljövőben 1 fő a szakoktatói képesítését szerzi meg. Az iskola évenként karbantartott továbbképzési tervvel rendelkezik. A technikai állomány munkaterületét az utóbbi időben többször módosítva, elegendő létszámban látja el a szükséges feladatait. Tárgyi feltételek Az intézmény többcélú oktatási jellegéből és az ehhez tartozó tárgyi feltételrendszeréből adódóan, visszatérő gondot jelent a célszerű, folyamatos működtetés fenntartása, az épületek állagmegóvása, a szakmailag szükséges eszköz-, illetve épület felújítások és fejlesztések megvalósítása. A hagyományos képzési feltételek megőrzése mellett több szakmai ágon felújítottuk, illetve átrendeztük a tanműhelyi képzési feltételeinket. Az elmúlt 5 évben, a szakképzési alap eszközfejlesztési támogatásokból sikerült megvalósítani az autószerelő tanműhely szerelő terének bővítését, valamint egy új korszerű tanműhelyi részleg megépítését a faipari, kereskedelmi és ügyintézői tanulóképzés számára. A szakmai gyakorlati képzéseinkhez tartozó eszközfejlesztéseinket a szakképzési alap fejlesztési támogatásokból évenkénti bontásban a következők szerint sikerült megvalósítani:

14 14 Év Befizető vállalati tétel Beérkezett összeg (mft) Megvalósított fejlesztés Számítástechnikai eszközök Tanműhelyépítés, autószerelő eszközök beszerzése Tanműhelyépítés Tanműhelyépítés, Opel Vivaró, Pótkocsi besz. 2 db traktor, mg.-i gépek, diagnosztikai eszk.-k, 4 db eszterga Garázsipari berendezések, faipari kisgépek, szállítójárművek, 1 db asztalos megmunkáló gép, 2 db kárpitos asztal, IKT eszközök 1 db oktatótraktor, váltva forgató eke, tanirodai számítógéppark Az elmúlt 8 évben: mft értékű eszközfejlesztési támogatást sikerült begyűjteni a támogatásra kötelezettektől. A támogatások felhasználását két alkalommal ellenőrizte az alapkezelő és rendben lévőnek, szabályszerűnek találta a felhasználásokat. Az iskolabútorzatok és nyílászárók részleges felújítását, cseréjét saját tanműhelyi munkával, illetve az eszközfejlesztési pályázaton nyert pénzekből végeztük.

15 15 4./ AZ INTÉZMÉNY SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE 4.1./ A funkcionális iskolavezetési modell működtetése Többcélú, önálló gazdálkodási jogkörrel rendelkező és összetett képzésinevelési feladatokat ellátó intézmény vezetőjeként - az iskola szervezeti és működési szabályzatában rögzítettek szerint - a funkcionális irányítási modell alapján kívánom az egyes részterületek vezetői tevékenységét és végrehajtási munkálatait szervezni. Tiszteletben tartva az iskola belső közösségeinek, szakmai és szervezeti önállóságát. Önállóan irányítandó területnek és feladatnak tekintem a vezetői munkamegosztás szempontjából: az iskola szakmai képzési vertikumát, a nevelési- közismereti tárgykörök területét, az iskolai és az üzemi gyakorlatok szervezését, az intézményi gazdálkodás és működtetés munkaterületét. Az általam célszerűnek és hatékonynak tartott irányítási modell működtetése mellett kiemelt figyelmet kívánok fordítani: a vezetői, szakmai döntések meghozatalánál és végrehajtásánál a vezetőtársak együttműködési képességének javítására, a pedagógusok személyi és szakmai hovatartozásának biztosítására, a nevelőtestületi, érdekképviseleti, szülői és diák szervezeti fórumok észrevételeinek, véleményének hasznosítására. Az iskolavezetés jó döntés előkészítő és operatív irányítási munkájának megszervezésére rendszeresen (2 hetente és alkalmi jelleggel) működtetni kívánom a vezetői értekezletet, amelyet napirendekhez kapcsoltan nyitottnak tekintek a szakmai közösségek és érdekképviseletek számára. 4.2./ Az iskola belső és külső kapcsolatrendszere a./ Az iskolavezetés szerkezete és munkaprogramja Az intézmény vezetői munkaköreit a funkcionális irányítási modellben taglalt feladatkörök szerint kívánom meghatározni: Igazgatóként elvégzem az intézmény fő munkaterületeinek koordinációját, a részterületek felelős vezetőinek irányítását. Az iskola pedagógiai és minőségfejlesztési programjában kitűzött nevelési-, szakmai- és szervezet fejlesztési feladatok megvalósításában személyes közreműködést vállalok. Feladataim közül kiemelt figyelmet fordítok az iskola társadalmi, gazdasági kapcsolatrendszerének ápolására, az alkalmazottakkal való személyes törődésre, az iskola takarékos gazdálkodására, valamint az oktatásban az esélyegyenlőség javítására és a tartalmi-korszerűsítési törekvések megvalósítására.

16 16 Az oktató nevelő munka irányítását: egy általános szakmai, egy nevelési-közismereti igazgatóhelyettes és egy gyakorlati-oktatásvezető (műszaki vezető) tevékenységének közreműködésével kívánom végezni. Az intézmény sikeres önálló gazdálkodási és működtetési feladatainak megvalósításában: gazdasági vezető segítené munkámat. A közvetlen iskolavezetés tagjainak munkáját az éves munkaterv és a munkaköri leírásokban foglaltak alapján, a rendszeresen megtartott vezetői munkaértekezleteken heti feladat meghatározás szerint szervezem, meghagyva a vezetőtársak önálló döntési jogát az operatív ügyekben. A vezetői értekezleteken meghozott döntésekről a nevelőtestületet 1-2 napon belül tájékoztatni kívánom. Az intézményvezetés tagjaival együtt tudatosan törekszem arra, hogy az iskolai PR tevékenység eredményeként az oktató-nevelő munkáról,, a tanórán kívüli tevékenységről és a jó munkahelyi légkörről vonzó kép alakuljon ki. b./ Nevelőtestület és alkalmazotti közösség A lehetőségek keretein belül élni kívánok a minőségi munkát végzők erkölcsi és anyagi elismerésével. A minőségi munkavégzésnél kiemelt szempontnak tekintem a tehetséggondozást, a szaktárgyi, szakmai kísérleti és fejlesztő tevékenységet, a kompetencia fejlesztést,valamint az eredményes csoport és közösség formáló munkát a nevelésben. A továbbiakban is támogatni és ösztönözni kívánom a nevelőtestület tagjainak a különböző pályázatokon való részvételét. Az iskolai élet egészét érintő kérdésekről a tantestület informálását alapvető igénynek tartom. Rendszeres tájékoztatását a továbbiakban is személyesen kívánom megoldani. Célul kitűzve azt, hogy még nagyobb gondot fordítunk az egyes tagok kommunikációs készségszintjének javítására. Az intézmény nem pedagógus dolgozóinak munkáját fontosnak tartom a folyamatos működés biztosítása és az iskola fejlesztési feladatainak megvalósítása érdekében. Jogos igényüknek kívánok eleget tenni a munkaprogramokhoz kapcsolt rendszeres tájékoztatók megszervezésével, munkafeladataik pontos meghatározásával.

17 17 Munkakörülményeik javítására és szakmai továbbképzésükre több figyelmet kell fordítanunk. A munkahelyi légkört javító közös megmozdulásaikat még nagyobb odafigyeléssel kívánom támogatni. Hatékony közreműködésüket az állagmegóvás és a környezetkultúránk jobbítása terén a következőkben is elvárjuk. c./ A tanulók közössége Az optimális tanulólétszám biztosításához sikeres beiskolázási propagandát kell folytatnunk. Az iskolakezdés után megkülönböztetett gondot kell fordítanunk a rászoruló tanulók felzárkóztatására. A tanulási képességek kibontakoztatásához és a megfelelő szakmai beállítódás eléréséhez szorosabb kapcsolatot kell tartani az általános iskolákkal és a családokkal. A tanórák és foglalkozások módszertani változatosságukkal segítsék elő a jobb egyéni hozzáállást, a rendszeres tanulást és a szakmai kreativitás megjelenítését. A jövőben is ösztönözni kívánjuk a tehetséggondozást a jobb képességű tanulóink versenyeken való szerepeltetését. Színes, sokrétű iskolai élet kibontakoztatását szeretnénk elősegíteni a tanulói önállóság kiteljesítésével. Jól szerkesztett iskola rádiót akarunk működtetni. A tanórán kívüli tevékenységek színtereit a legszélesebb körben ajánljuk tanulóinknak, ezzel is erősítve kötődésüket az iskolához. Alkalmi jelleggel támogatjuk diákújság megjelentetését. A következőkben is teret adunk a különböző sport és kulturális egyesületetekben való tanulói szereplésnek. Az iskolai diákönkormányzat részére biztosítjuk a működési feltételeket, aktívabb munkára ösztönözzük a feladatokat vállaló csoportokat. Rendszeresen értékeljük a gyermek- és ifjúság védelem helyzetét, konkrét intézkedésekkel segítjük a rászorulókat. Az egyéni teljesítmények javításához bővebb korrepetálási és felzárkóztatási lehetőséggel kell élnünk, az ehhez szükséges pénzügyi fedezetet meg kell teremtenünk.

18 18 A szabadidős kulturális és sport rendezvényeiket a továbbiakban is megkülönböztetett figyelemben kell részesítenünk. A jövőben is élnünk kell azokkal a pályázati lehetőségekkel, amelyek a tanulók társas érintkezési készségének javítását, szocializációját és a diákközösség önkormányzási képességének formálását szolgálják. d./ A szülők közössége Iskolánkban Iskolaszék és Szülői szervezet működik. A szülők támogatásának elnyerése az egyik fő biztosítéka, az iskola pedagógiai programjában foglaltak megvalósításának. Fontosnak tartom, hogy az együttműködés különböző kereteiben a nyitottság szellemében, a szülők a továbbiakban is korrekt alapon, őszintén és fenntartások nélkül elmondhassák az iskolai munkával kapcsolatos véleményüket. Nagyobb részvételi arányt szeretnénk elérni a szülői értekezletek látogatottságát illetően. Vezetőtársaimmal együtt rendszeresen részt veszünk az egyes osztályok szülői értekezletein. Az iskola hagyományos ünnepi rendezvényeire képviselőiket meghívjuk, véleményüket, javaslataikat a nevelés egész folyamatára vonatkozóan hasznosítani kívánjuk. A helyi szakképzés ügyének előmozdítását személyes közreműködésemmel segítem az Iskolszékben. e./ Intézményi, társadalmi és gazdasági kapcsolatok Az iskola a megyei és a városi közoktatás fejlesztési tervben megfogalmazott célok alapján szerkesztette meg pedagógiai programját. Alapvetően a helyi, kisebb részarányában pedig a regionális munkaerőpiac igényeinek kívánunk megfelelni a szakképzés területén. Közvetlen beiskolázási területünknek tekintjük a helyi és a vonzáskörzetbe tartozó általános iskolákat, de rendszeresen ápoljuk kapcsolatainkat a megye más területein és a szomszédos Zala megye határos vidékén lévő általános iskolákkal is.

19 19 Éves egyeztetések alapján szervezzük hagyományos és közös programjainkat a város közművelődési intézményeivel: a Művelődési és Ifjúsági Központtal a Városi Könyvtárral és a Helytörténeti Múzeummal. Támogatjuk diákjaink érdeklődési körre alapozott tevékenységét a Városi Fúvós zenekarban és a Béri Balogh Ádám néptánc együttesben. Figyelemmel kísérjük a sportegyesületekben rendszeresen sportoló tanulóink előrehaladását, teljesítményükről véleménycserét folytatunk testnevelőik és osztályfőnökeik bevonásával. Szakmai, kollegális kapcsolatokat ápolunk és találkozókat szervezünk az ágazati képzési területeinkhez tartozó és a képzésben velünk együttműködő gazdasági területek szakembereivel, a szakmai képzésekben érintett kamarák képviselőivel. Célul tűzzük ki, hogy az integrációs gyakorlatnak megfelelően egy-egy szakmai területen nemzetközi partner kapcsolatot alakítsunk ki. Hagyományosan jó kapcsolatokat ápolunk a helyi Gimnáziummal és a Rendészeti Szakközépiskolával a megyei középiskolákkal és a vonzáskörzeti Általános Iskolákkal. Évenként rendszeresen megkeressük a szakképzési alap fejlesztési támogatásukért a velünk kapcsolatban álló cégeket. Rendszeresen részt veszünk a Gazdasági Kamarák a Munkaügyi Központ gazdaság- és képzésfejlesztéssel kapcsolatos fórumain. 5. FEJLESZTÉSI ELKÉPZELÉSEK Az iskola új képzési struktúrájának kialakítása Az iskola alternatív lehetőségeket nyújt a képzési idő, az iskolatípus és a megszerezhető végzettség tekintetében: I. Iskolai oktatás az általános műveltséget megalapozó szakaszban: II osztályos (alapműveltségi vizsgára felkészítő) és 9-12 osztályos (érettségi vizsgára felkészítő) képzés Szakmai képzések 8. osztályra épülő 3 éves szakiskolai képzés női szabó szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, mezőgazdasági gépész, kárpitos, asztalos, élelmiszer- és vegyi áru eladó, - irodai asszisztens

20 20 III. IV osztályra (alapvizsgára) épülő szakirányok (kifutó rendszerben): női szabó szerkezetlakatos, mezőgazdasági gépész, kárpitos, asztalos, élelmiszer- és vegyi áru eladó, irodai asszisztens, 12 osztályra (érettségire) épülő szakirányok: autószerelő, autó technikus, kereskedelmi-, logisztikai ügyintéző, informatikus (gazdasági). Tanfolyami képzések: B. MV és C tip. gépjárművezető, alapfokú ív, gáz és fogyóelektródás hegesztő, számítógépkezelői, Auto-CAD, CNC megmunkálói, diesel-adagoló beállító, mezőgazdasági gépkezelői, kereskedelmi - boltvezetői. Akreditált munkaerő-piaci átképzési formákban való részvétel a Vasi TISZK keretein belül. A felsoroltak mellett célszerűnek tartom még az olyan képzési szerkezet és formák kialakítását, ahol az adott szakterületen a tanuló képességének és teljesítményének megfelelő végzettséget megszerezheti, szándékának és tanulmányi eredményének megfelelően felkészülhet a munkába állásra, illetve felsőfokú továbbtanulásra. A szakember képzés szempontjából fontos megvalósítanunk a munkafegyelemre, a megbízhatóságra, a felelősségre, az önállóságra, a kreativitásra, a nyitottságra és az önképzés igényének a kialakítására történő képesség fejlesztését. Az általános ismeretközvetítésnél - az egyes képzési szakaszokban eltérő mértékben - a tárgyi tudás és a kommunikációs készség szintjének fokozására kell törekednünk. A tanulói fizikum fejlesztésénél - a kötelező és tanórán kívüli sporttevékenység keretében - az életkoruknak megfelelő állóképesség és edzettség kialakítását kell elérni. A személyiség jegyek fejlesztésének területén a kellő önismereti szintet, az akarati tényezők jobbítását, a beállítódást, az érdeklődés felkeltését és az önálló véleményalkotás képességének a kialakítását helyezem előtérbe. Az iskola egész szakképzési vertikumára vonatkozóan a szakmacsoportos szervezési elvet tartom megvalósíthatónak, mert a vonzáskörzet munkaerőpiacának hosszabb távon és kiszámíthatóan erre van igénye.

21 21 A tanulók szakmai beállítódásának elősegítéséhez élni kívánunk a kerettantervi módosítás kínálta szabad foglalkozási időkeret célszerű felhasználásával. A képzés-nevelés tárgyi feltételrendszerének a biztosítása: A megfelelő színvonalú oktató-nevelő munka végzéséhez - a helyzetelemzésben leírt és megvalósult fejlesztéseken túl - szükségesnek tartok egy az intézmény működésének egészére kiható modernizációs eszközgyarapítást és a főépületünkre vonatkozó teljes körű felújítást. Részletezve a szükségesnek tartott fejlesztéseket: - a tanügyi épület általános komfort fokát tovább kell fokozni (külsőbelső falburkolatok, padozatok, nyílászárók, elektromos- és vízvezetékek, bútorzatok cseréje vagy teljes körű felújítása), - a közismereti tárgykörökhöz tartozó szertárak és laborok ( kiemelten: kémia, fizika, műszaki ) folyamatos eszközfelújítását megvalósítani az eszközjegyzék alapján, - szükséges megépíteni egy új géptároló színt a mezőgazdasági géppark szakszerű tárolása érdekében, - indokolt felújítanunk a tornatermi öltöző együttest,szociális blokkjával együtt - az épületszigetelési problémák megoldása után lehetőség adódhat a pince és padlástér jobb helykihasználására (eszköztárolás, padláslőtér kialakítás), - az udvari utak és járdák burkolatát az elhasználódás miatt indokolt felújítani, - gyarapítani kell az iskolai orvosi rendelő eszközfelszereltségét, - az esztétikusabb környezeti kultúra megjelenítése végett felújításra szorulnak kerti bútorzataink és parkrészleteink, - a városkép javítása miatt is folyamatosan gondot kell fordítanunk épületeink homlokzati felújítására, - célszerű további belső átalakításokkal javítani a Technológia épületének kihasználtságát, az igényesebb eszközfelszereltségű gyakorlataink számára, - gazdaságtalansága és korszerűtlensége miatt indokolt a Várkerti műhelyünk korszerűbbre váltása, - tovább kell fejlesztenünk gépjármű-diagnosztikai tanműhelyünk eszközfelszereltségét, a régióban megvalósuló fejlesztésekre való tekintettel, - figyelmet kell fordítanunk a tanterületet művelő gépparkunk állandó eszközfelújítására, - ütemezett rendben meg kell oldanunk a lapos tetős épületeink nyeregtetősre alakítását, vagy időtálló szigetelését,

22 22 - városi koordinációban sort kell keríteni a 8-as főút mellett elhelyezkedő iskolai parkoló rendbetételére, az Aradi Vértanúk emlékművére való tekintettel is. A felsorolt fejlesztési elképzelések megvalósításához évenként tervezhető és szervezhető biztosítékok: az állami normatív finanszírozáson túl, a központi elkülönített céltámogatások, az iskola által évenként begyűjthető szakképzési alap fejlesztési támogatások, a megyei és országos decentralizált szakképzési alap pályázatok, a közoktatási és egyéb alapítványok pályázatai, az együttműködési megállapodás alapján elfogadott eszköztámogatások, az iskola többletbevételi forrásai / terembérlet, gépi- és tanműhelyi munkák, tanterületi termesztés, tanfolyami képzések, ), valamint az iskola szakember gárdájának vállalkozási készsége a részfeladatok kivitelezésében. 6./ ÖSSZEFOGLALÁS Pályázatomban a vezetési program elkészítésénél, az iskolánál eltöltött közel négy évtizedes szakmai és az utóbbi két évtized vezetői gyakorlata alapján arra törekedtem, hogy a sok változáson átment körmendi szakképzés ügyét hagyományokra alapozottan és kiegyensúlyozott fejlesztési ütemben tudjuk korszerűsíteni. A tantestülettel, alkalmazotti közösséggel és az iskolavezetéssel közösen vállalhatónak és teljesíthetőnek tartom a pedagógiai programunkban megfogalmazott feladatok és az ehhez szükséges fejlesztési elképzeléseink megvalósítását. Programjaink megvalósításához szükségesnek tartom, hogy folyamatosan ismerjék és támogassák céljainkat az iskolahasználók. Személyes közreműködésemmel azt kívánom elősegíteni, hogy iskolánk a modernizációs termelési- és vállalkozási gyakorlatnak megfelelően, méltó módon és egyre jobb körülmények között tudja szolgálni a körmendi és vonzáskörzeti szakképzés ügyét. A napi munkában, a tanítás-tanulás folyamatában pedig olyan iskolai légkört szeretnék megvalósítani, amelyben diáknak-tanárnak eredményes a tevékenysége és sikeres az együttműködése. Körmend, február 10. Tisztelettel: Egyed Gyula

23 23 7./ MELLÉKLETEK 1. Diplomamásolatok - 1 db egyetemi oklevél - 1 db mérnök-tanári oklevél - 1 db közoktatási vezető oklevél 2. Szakmai publikációs jegyzék 1. A gépesített talajkeverék készítés folyamata /GATE 1975./ 2. A gépelemek tanításának módszertani kérdései /GATE 1978./ 3. A körmendi szakképző iskola pedagógiai programja /BMETTK 1998./ 4. Mezőgazdasági munkagépek IL-II. tankönyv /ASZI-159,- G-364, 1993./ (társszerző) 5. Mechanika tankönyv /ASZI - G / 6. Mezőgazdasági erőgépek L-II. tankönyv /ASZI-G-366/I-II / (társszerző) 7. Mezőgazdasági gépészmester szakmai ismeretek /Magyar Agrárkamara 1999./ 8. Ezüstkalászos gazda /Műszaki ismeretek/- ASZI EK-100/I Aranykalászos gazda /Műszaki ismeretek/- FVM KSZI AK-100/II Mezőgazdasági gépész szakképesítés központi programja FVM KSZI Erkölcsi- hatósági bizonyítvány / 1 db / 4. Nyilatkozat a személyes adatok nyilvános kezeléséről 5. Nyilatkozat a vagyonnyilatkozat-tételi eljárás vállalásáról 6. 5 éves szakmai gyakorlat igazolása

24 24 4.sz. melléklet Nyilatkozat Alulírott Egyed Gyula pályázó nyilatkozom, hogy a pályázati anyagban foglalt személyes adataimnak, a pályázati eljárással összefüggésben szükséges kezeléséhez hozzájárulok. Körmend, Egyed Gyula

25 25 5. sz. melléklet Nyilatkozat Alulírott Egyed Gyula pályázó nyilatkozom, hogy a pályázati eljárással kapcsolatos vagyonnyilatkozat-tételi eljárás lefolytatását vállalom. Körmend, Egyed Gyula

26 26 6. sz. melléklet Munkáltatói igazolás Alulírott Bősze Zoltán, a Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola gazdasági vezetője igazolom, hogy Egyed Gyula pályázó, közalkalmazott iskolánknál augusztus 1-től tölti be az igazgatói munkakört. Jelen igazolást a pályázó kérelmére, pályázatának benyújtásához állítottam ki. Körmend, Bősze Zoltán gazdasági vezető

A SZÉCHENYI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A SZÉCHENYI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SZÉCHENYI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. Az intézmény jogi státusza... 5 1.3. Az iskola története... 6 2. NEVELÉSI PROGRAM... 7 2.1.

Részletesebben

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium (Puskás)

Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium (Puskás) A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2011/2012. tanév KÖZÉPFOKÚ NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK 3. sz. melléklet Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium (Puskás) Az ÖMIP általános

Részletesebben

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program. Nagy Zoltán igazgató Tartalomjegyzék Bevezető... 6 1. Az iskola jogállása... 7 2. A nevelő munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai... 8 2.1.

Részletesebben

KAPOSVÁRI SZC ÉPÍTŐIPARI, FAIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA SZC OM: 203027 151101 Kaposvár, Cseri út 6.

KAPOSVÁRI SZC ÉPÍTŐIPARI, FAIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA SZC OM: 203027 151101 Kaposvár, Cseri út 6. KAPOSVÁRI SZC ÉPÍTŐIPARI, FAIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA SZC OM: 203027 151101 Kaposvár, Cseri út 6. 2016/2017-es tanévtől KAPOSVÁR 2016. TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. HELYZETELEMZÉS... 4 1.2. Az iskola

Részletesebben

HARMADFOKÚ OKTATÁS VAGY FİISKOLAI KAR BERETTYÓÚJFALUBAN?

HARMADFOKÚ OKTATÁS VAGY FİISKOLAI KAR BERETTYÓÚJFALUBAN? 1 HARMADFOKÚ OKTATÁS VAGY FİISKOLAI KAR BERETTYÓÚJFALUBAN? BEVEZETÉS Berettyóújfalunak, mint a Bihari kistérség, központjának kötelessége a tudásátadás minden formájának létrehozása, életbenntartása és

Részletesebben

Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakközépiskola Pedagógiai Programja 2013. március

Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakközépiskola Pedagógiai Programja 2013. március Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakközépiskola Pedagógiai Programja 2013. március 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés.4. A. Nevelési program 7. 1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

AZ EGRI BORNEMISSZA GERGELY SZAKKÖZÉP-, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

AZ EGRI BORNEMISSZA GERGELY SZAKKÖZÉP-, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A MÚLTAT TISZTELD, S A JELENT VELE KÖSD A JÖVŐHÖZ Vörösmarty Mihály AZ EGRI BORNEMISSZA GERGELY SZAKKÖZÉP-, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA EGER, KERTÉSZ ÚT 128. +36/36-312-166 OM AZONOSÍTÓ:

Részletesebben

Pedagógiai Program 2015

Pedagógiai Program 2015 Pedagógiai Program 2015 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 5 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 6 1.1.1. Pedagógiai alapelveink, értékeink,

Részletesebben

ZALALÖVŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA

ZALALÖVŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA ZALALÖVŐI ÁLTALÁNOS ISKOLA 8999 Zalalövő Rákóczi u. 1. Tel.: 30/386-8195 Tel/fax: 92/371-025 E-mail: iskola@zalalovo.hu PEDAGÓGIAI PROGRAM Készítette: a Zalalövői Általános Iskola Nevelőtestülete 2013.

Részletesebben

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA A 206/2012.(VIII.30.) határozat melléklete SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2012 Perényi Barnabás igazgató 1 A minıségirányítási program véleményezése és jóváhagyása

Részletesebben

PEDAGÓGIAI (SZAKMAI ÉS NEVELÉSI) PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI (SZAKMAI ÉS NEVELÉSI) PROGRAMJA EUROKT-AKADÉMIA Szakiskola 2500 Esztergom, Kis-Duna sétány 11. Tel: (33)-414-866; Fax: (33)-401-674 e-mail: eurokt@eurokt-akademia.hu; web: www.eurokt-akademia.hu PEDAGÓGIAI (SZAKMAI ÉS NEVELÉSI) PROGRAMJA

Részletesebben

Tolna Megyei Önkormányzat SZENT LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TÉRSÉGI INTEGRÁLT SZAKKÉPZŐ KÖZPONT INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

Tolna Megyei Önkormányzat SZENT LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TÉRSÉGI INTEGRÁLT SZAKKÉPZŐ KÖZPONT INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Tolna Megyei Önkormányzat SZENT LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TÉRSÉGI INTEGRÁLT SZAKKÉPZŐ KÖZPONT INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM 2009. Az első kiadás dátuma: Az Intézményi Minőségirányítási

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Pályázó: Meghirdetett munkahely: BUDAPESTI GAZDASÁGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

PÁLYÁZAT. Pályázó: Meghirdetett munkahely: BUDAPESTI GAZDASÁGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PÁLYÁZAT Meghirdetett munkahely: Pályázó: BUDAPESTI GAZDASÁGI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM DR. NAGYNÉ HORVÁTH MÁRTA SZENT ISTVÁN KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA OM 203061 1095 BUDAPEST, MESTER U. 56-58.

Részletesebben

Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola. Helyi nevelési program

Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola. Helyi nevelési program Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola Helyi nevelési program 2. oldal Az iskola bemutatása Az iskola megnevezése: Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola Székhelye: 1165 Budapest,

Részletesebben

Pedagógiai Program. Petőfi Sándor Gimnázium, Kollégium és Közétkeztetési Központ OM:028375. 5650 Mezőberény Petőfi út 13-15.

Pedagógiai Program. Petőfi Sándor Gimnázium, Kollégium és Közétkeztetési Központ OM:028375. 5650 Mezőberény Petőfi út 13-15. Pedagógiai Program Petőfi Sándor Gimnázium, Kollégium és Közétkeztetési Központ OM:028375 5650 Mezőberény Petőfi út 13-15. Érvényes: 2009. szeptember 1-től Tartalomjegyzék I. Nevelési program 1. Bevezetés

Részletesebben

Zsámbéki Premontrei Szakközépiskola és Szakiskola helyi tanterve Tartalomjegyzék

Zsámbéki Premontrei Szakközépiskola és Szakiskola helyi tanterve Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1. Az egyes évfolyamokon tanított tantárgyak, a kötelezı és választható tantárgyak és azok ai... 6 1.1.1. A szakiskolai óraterv a kerettanterv A változat szerint...6 1.1.2.Szegregált és

Részletesebben

Pályázat. a Pápai Szakképzési Centrum által. 2016.03.11-én meghirdetett,

Pályázat. a Pápai Szakképzési Centrum által. 2016.03.11-én meghirdetett, Pályázat a Pápai Szakképzési Centrum által 2016.03.11-én meghirdetett, a Pápai SZC Faller Jenő Szakképző Iskolája és Kollégiuma tagintézmény-vezető (magasabb vezető)- beosztás ellátására Pályázó: Tóth

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017. tanév

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017. tanév FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017. tanév A szakképzésről szóló, 2011. évi CLXXXVII. törvény változását követően 2015. július 1-én megalakultak a Szakképzési Centrumok. A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

Részletesebben

Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése Tatabánya Megyei Jogú Város Oktatási és Kulturális Bizottsága 2800 Tatabánya V., Fő tér 6.

Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése Tatabánya Megyei Jogú Város Oktatási és Kulturális Bizottsága 2800 Tatabánya V., Fő tér 6. Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése Tatabánya Megyei Jogú Város Oktatási és Kulturális Bizottsága 2800 Tatabánya V., Fő tér 6. PÁLYÁZAT a Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium főigazgatói

Részletesebben

Szakközépiskola és Szakiskola Nyíregyháza, Semmelweis u. 15.

Szakközépiskola és Szakiskola Nyíregyháza, Semmelweis u. 15. TARTALOMJEGYZÉK 1. A MIP RENDELTETÉSE...4 2. AZ INTÉZMÉNY ADATAI...5 2.1. AZ INTÉZMÉNY FELADATA A NYÍRVIDÉK NYÍRSÉGI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT TAGJAKÉNT... 7 3. MINŐSÉGÜGYI

Részletesebben

Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium NYÍREGYHÁZA PEDAGÓGIAI PROGRAM

Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium NYÍREGYHÁZA PEDAGÓGIAI PROGRAM Egészségügyi, Informatikai Szakközépiskola és Kollégium NYÍREGYHÁZA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 0 1 4 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 4 I. NEVELÉSI PROGRAM..5 I.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai

Részletesebben

Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzı Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM

Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzı Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzı Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 PEDAGÓGIAI PROGRAM ELFOGADTA A SZÉCHENYI ISTVÁN KERESKEDELMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZİ ISKOLA NEVELİTESTÜLETE 2004.

Részletesebben

EURÓPA 2000 TURISZTIKA- VENDÉGLÁTÓ, FILM ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZÉPISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA IGAZGATÓJÁNAK

EURÓPA 2000 TURISZTIKA- VENDÉGLÁTÓ, FILM ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZÉPISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA IGAZGATÓJÁNAK EURÓPA 2000 TURISZTIKA- VENDÉGLÁTÓ, FILM ÉS KOMMUNIKÁCIÓS KÖZÉPISKOLA, SZAKKÉPZŐ ISKOLA IGAZGATÓJÁNAK 3/2015. SZÁMÚ HATÁROZATA AZ EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT PEDAGÓGIAI PROGRAM MÓDOSÍTÁSÁRÓL Nevelőtestületi

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013.

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. 1 Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás

Részletesebben

15. OM: 030496 PEDAGÓGIAI PROGRAM

15. OM: 030496 PEDAGÓGIAI PROGRAM Haller János Általános, Szakközép- és Szakiskola Mosonmagyaróvár, Mosonvár u. 15. OM: 030496 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2011 Készítette: Sárköziné Kollárits Edit igazgató 0 Tartalom Á L T A L Á N O S A D A T O

Részletesebben

Beszámoló a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum munkájáról Tájékoztató a Vas Megyei Közgyűlés számára

Beszámoló a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum munkájáról Tájékoztató a Vas Megyei Közgyűlés számára Beszámoló a i Szolgáltatási Szakképzési Centrum munkájáról Tájékoztató a Vas Megyei Közgyűlés számára A i Szolgáltatási Szakképzési Centrum mint új intézmény Alapadatok: Az intézmény megnevezése: i Szolgáltatási

Részletesebben

BEREMENDI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM

BEREMENDI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM BEREMENDI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 1 1.1. A pedagógiai program elkészítésére vonatkozó fontosabb új jogszabályok... 1 1.2. A pedagógiai

Részletesebben

Orczy Anna Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM. Készítette: Hornyákné Szabó Bernadett Hatályba lépés: 2015. szeptember 1.

Orczy Anna Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM. Készítette: Hornyákné Szabó Bernadett Hatályba lépés: 2015. szeptember 1. Orczy Anna Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM Készítette: Hornyákné Szabó Bernadett Hatályba lépés: 2015. szeptember 1. 1 Tartalom 1. Helyzetelemzés... 5 1.1. Bevezető... 5 1.2. Küldetés... 5 1.3. A társadalmi

Részletesebben

III. Szakmai program bevezető

III. Szakmai program bevezető III. Szakmai program bevezető Tartalomjegyzék 1. Bevezető... 3 1.1. Az iskola szakképzési tevékenysége... 3 1.2. Az intézményben folyó képzési (szakképzési) irányok... 3 1.3. Választható szakmacsoportok,

Részletesebben

Eötvös József Gimnázium és Kollégium. 2890 Tata, Tanoda tér 5. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Eötvös József Gimnázium és Kollégium. 2890 Tata, Tanoda tér 5. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Eötvös József Gimnázium és Kollégium 2890 Tata, Tanoda tér 5. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013 1. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi alapja

Részletesebben

Működési koncepció és vezetői program a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola működésének tükrében. (Részlet)

Működési koncepció és vezetői program a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola működésének tükrében. (Részlet) Működési koncepció és vezetői program a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola működésének tükrében (Részlet) 3. VEZETŐI, PEDAGÓGIAI PROGRAM... 3 3.1. A feltételek alakulása... 3 3.1.1. Tárgyi feltételek

Részletesebben

Csátalja-Nagybaracska Általános Művelődési Központ Pedagógiai-művelődési program

Csátalja-Nagybaracska Általános Művelődési Központ Pedagógiai-művelődési program Csátalja-Nagybaracska PEMPO 2010 Csátalja-Nagybaracska Általános Művelődési Központ Pedagógiai-művelődési program (a 2010. évi LXXI. törvény a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosítása alapján,

Részletesebben

Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola (1138 Budapest, Váci út 179-183.)

Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola (1138 Budapest, Váci út 179-183.) Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakközépiskola és Szakiskola (1138 Budapest, Váci út 179-183.) PEDAGÓGIAI PROGRAM Intézmény OM - azonosítója: 035391 Intézményvezető: Fehér Dalma Emese Legitimációs eljárás

Részletesebben

Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola 1. KÜLDETÉS...5 2. BEVEZETÉS...6. 2.1. Az intézmény adatai... 6

Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola 1. KÜLDETÉS...5 2. BEVEZETÉS...6. 2.1. Az intézmény adatai... 6 Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola Baross Gábor Közgazdasági és Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola Baross Gábor Zweisprachige Fachmittelschule für Wirtschaft Baross Gábor

Részletesebben

KIRÁLY ENDRE SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA

KIRÁLY ENDRE SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA 1 A VÁCI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KIRÁLY ENDRE SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 Készítette: Papolczi Emőke Mb. igazgató Álmosné Fehér Marianna Nevelési és társadalomtudományi

Részletesebben

Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17.

Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17. JANKÓ JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA és GIMNÁZIUM NEVELÉSI TERV 2011. JANKÓ JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17. 1 JANKÓ JÁNOS

Részletesebben

A középfokú szakképzésben tanulók átmenete a munka világába; a munkahelyi elvárásokra és kiválasztási folyamatra való felkészítés vizsgálata

A középfokú szakképzésben tanulók átmenete a munka világába; a munkahelyi elvárásokra és kiválasztási folyamatra való felkészítés vizsgálata A középfokú szakképzésben tanulók átmenete a munka világába; a munkahelyi elvárásokra és kiválasztási folyamatra való felkészítés vizsgálata Vámosi Tamás Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző

Részletesebben

A SZONDI GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A SZONDI GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SZONDI GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA BALASSAGYARMAT 2013 TARTALOMJEGYZÉK I. AZ INTÉZMÉNY JELLEMZŐI... 3 I.1. Az intézmény adatai... 3 I.2. Az iskola

Részletesebben

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2006-2010 Felülvizsgálat ideje: 2007. december 31. OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI,

Részletesebben

VAS MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK ÉRTESÍT JE

VAS MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK ÉRTESÍT JE XVII. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2006. MÁJUS 26. VAS MEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK ÉRTESÍT JE TARTALOM SZÁM TÁRGY OLDAL SZEMÉLYI RÉSZ 92/2006. (V.26.) sz. határozat A Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet Szombathely

Részletesebben

Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum. Tájékoztató Vas megye szakképzésének helyzetéről, fejlesztési szükségleteiről

Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum. Tájékoztató Vas megye szakképzésének helyzetéről, fejlesztési szükségleteiről Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Tájékoztató Vas megye szakképzésének helyzetéről, fejlesztési szükségleteiről A Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Megalakítása A szakképzésről szóló 2011.

Részletesebben

A BKF SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A BKF SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A BKF SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 által fenntartott A BKF SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készült: 2013. március 1-én a 2012-es pedagógiai program átdolgozásával Jóváhagyta: Borbás Anikó

Részletesebben

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS ÁLTAL FENNTARTOTT INTÉZMÉNYEK ÉS 100% TULAJDONÚ GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK SZOCIÁLIS ALAPELLÁTÁSÁNAK VIZSGÁLATA Készítette: Kanyik Csaba Szollár Zsuzsa Dr. Szántó Tamás Szombathely,

Részletesebben

Pedagógiai program. Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola. Pécs 2012.

Pedagógiai program. Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola. Pécs 2012. Pedagógiai program Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola Pécs 2012. ŀ TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK... 2 BEVEZETŐ... 3 A PEDAGÓGIAI PROGRAM... 5 AZ ISKOLA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI... 5 A NEVELŐ-OKTATÓ

Részletesebben

SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA

SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2005 2013 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2005 2013 Oktatási Minisztérium 1055 Budapest, Szalay u. 10 14. Tel.: +36 (1) 473 7000 Fax: +36

Részletesebben

Táltos Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2010. Tartalomjegyzék

Táltos Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2010. Tartalomjegyzék Táltos Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2010. Tartalomjegyzék 1 I. Bevezetés II. Az iskola nevelési programja III. Az iskola helyi tanterve: - általános iskola - gimnázium - szakiskola - szakközépiskola IV.

Részletesebben

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS 2014. JANUÁR SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM PETZ LAJOS EGÉSZSÉGÜGYI ÉS SZOCIÁLIS INTÉZET ÖNÉRTÉKELÉS INTÉZMÉNYAKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁSBAN 2014. január Készítette: Az Intézeti akkreditációt előkészítő bizottság: Dr. Nagy Sándor

Részletesebben

BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY

BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY Pedagógiai Program 2013 Tartalomjegyzék I PEDAGÓGIAI PROGRAM. 1. Helyzetértékelés

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROG- RAMJA

PEDAGÓGIAI PROG- RAMJA A Kiskunfélegyházi Középiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Kollégium PEDAGÓGIAI PROG- RAMJA Készült: 2010. 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 I. BEVEZETÉS... 6 Az összevont intézmény létrejötte:...

Részletesebben

Száma:.../2015. ELŐTERJESZTÉS - a Képviselő-testülethez. Dombrád Város 2015-2019 közötti időszakra vonatkozó Sportkoncepciójának elfogadására

Száma:.../2015. ELŐTERJESZTÉS - a Képviselő-testülethez. Dombrád Város 2015-2019 közötti időszakra vonatkozó Sportkoncepciójának elfogadására DOMBRÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERÉTŐL ---------------------------------------------------------- ---- 4492 Dombrád, Rákóczi út 36. Tel/fax: (45) 465-001, 565-002 Száma:.../2015. ELŐTERJESZTÉS -

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: István Zsolt igazgató BESZÁMOLÓ A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT MŰKÖDÉSÉRŐL Tisztelt Képviselő-testület! Kazincbarcika Város Önkormányzata élve a jogszabályok

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ II. kötet

TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ II. kötet HAJDÓBÖSZÖRMÉNYI KISTÉRSÉG TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS PROGRAMJA TERÜLETFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ II. kötet 2005. szeptember Tartalom Bevezetés... 2 Stratégia helyzetértékelés (SWOT elemzés)... 4 Erősségek...

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Kecskeméti SZC Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Szakiskolája. tagintézmény-vezető beosztás ellátására

PÁLYÁZAT. Kecskeméti SZC Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Szakiskolája. tagintézmény-vezető beosztás ellátására PÁLYÁZAT a Kecskeméti SZC Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Szakiskolája tagintézmény-vezető beosztás ellátására készítette: Pongóné Kovács Erika mb. tagintézmény-vezető Kecskemét, 2016. március

Részletesebben

Rázsó Imre. Szakközépiskola és Szakiskola

Rázsó Imre. Szakközépiskola és Szakiskola Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Körmend SZERVEZETI ÉS MŰKŐDÉSI SZABÁLYZAT A nevelőtestület elfogadta: 2012.12.14-i értekezletén. Jóváhagyta: 2012.12.15. Egyed Gyula igazgató SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI

Részletesebben

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28.

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. Tartalomjegyzék A. Nevelési program...2 1 A nevelő-oktató munka alapelvei, területei...6

Részletesebben

15 ÉVES A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL

15 ÉVES A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL 15 ÉVES A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL Nagyon jeles évfordulót ünnepel a közigazgatási hivatal ebben az évben, hiszen 15 évvel ezelőtt, 1991. január 1-jén alakult meg a győri székhelyű 1. számú régió Köztársasági

Részletesebben

VARRÓ ISTVÁN SZAKISKOLA, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM. Szervezeti és Működési Szabályzata

VARRÓ ISTVÁN SZAKISKOLA, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM. Szervezeti és Működési Szabályzata VARRÓ ISTVÁN SZAKISKOLA, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 2013 TARTALOMJEGYÉK 1. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT JOGSZABÁLYI HÁTTERE... 6 1.1. AZ ISKOLA FELADATA... 6 1.2. AZ SZMSZ ELKÉSZÍTÉSÉRE VONATKOZÓ

Részletesebben

ELTE GYETYÁNFFY ISTVÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

ELTE GYETYÁNFFY ISTVÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ELTE GYETYÁNFFY ISTVÁN GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014 Tartalomjegyzék: 1. Az intézmény adatai 4 1.1. Székhely, telephely megjelölése 4 1.2. Jogelőd intézményei 4 1.3.

Részletesebben

Szakiskolai Önértékelési Modell I. dokumentációja 2009.

Szakiskolai Önértékelési Modell I. dokumentációja 2009. amjanich János Ipari Szakképzési Intézet Szakiskolai Önértékelési Modell I. dokumentációja 2009. Tartalomjegyzék 1. Önértékelési projektterv... 3 2. Helyzetfelmérés... 8 Az intézmény bemutatása... 8 I.

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (Tervezet) A szakképzés-fejlesztési koncepció megalkotásának szükségessége 1) A munkaerı-piac igényeihez való alkalmazkodás

Részletesebben

AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...9

AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...9 1. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 6 1.1. AZ ISKOLA BEMUTATÁSA... 6 1.1.1. Az intézmény adatai... 6 1.1.2. Helyzetelemzés... 6 1.1.3. Az iskola környezete... 7 1.1.4. Az iskola tanulói közössége... 7 1.1.5.

Részletesebben

PÁLYÁZAT. tagintézmény-vezető LAKATNÉ MESTER ÉVA

PÁLYÁZAT. tagintézmény-vezető LAKATNÉ MESTER ÉVA egy jó stratégia az új helyzethez igazítja a taktikáját /Roberta Rich/ PÁLYÁZAT a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum Szombathelyi Szolgáltatási SZC Barabás György Műszaki Szakközépiskolája

Részletesebben

A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. Pedagógiai Programja. OM azonosító: 035987

A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. Pedagógiai Programja. OM azonosító: 035987 A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola Pedagógiai Programja OM azonosító: 035987 A szabályzat érvényes 20. szeptember -jét l Majkutné Tóth Emma igazgató -- Tartalomjegyzék:

Részletesebben

Min ségirányítási Programja

Min ségirányítási Programja A Gábor Áron M vészeti Iskola, Szakközépiskola Min ségirányítási Programja Dátum Aláírás Készítette a min ségi kör közrem ködésével: Csordásné Bereczki Ildikó igazgató 2009. 06. 30. Hatályba lépés 2009.

Részletesebben

KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014.

KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014. KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014. 1 Kiskunfélegyháza Város Gazdasági és Munka Programja 2011-2014 Tartalomjegyzék: A. Célok 2 B. Programok 4 C. Feladatok 7 I. GAZDASÁGFEJLESZTÉS

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Soós István Borászati Szakképző Iskola 1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83.

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Soós István Borászati Szakképző Iskola 1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 Soós István Borászati Szakképző Iskola 1221 Budapest, Kossuth Lajos u. 83. Soós István Borászati Szakképző Iskola Pedagógiai program 2013. Tartalom 1 BEVEZETŐ 5 1.1 Jogszabályi

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI INTÉZET

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI INTÉZET NEMZETI SZAKKÉPZÉSI INTÉZET Cím: 1087 Budapest, Berzsenyi D. u. 6. Tel.: 06-1/210-1065 Fax: 06-1/210-1063 E-mail: info@nszi.hu Honlap: www.nive.hu Főigazgató: Nagy László N E M Z E T I S Z A K K É P Z

Részletesebben

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM (1157 Budapest, Kavicsos köz 2-4.) Pedagógiai Program 2

Részletesebben

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium nevelési programja és helyi tanterve

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium nevelési programja és helyi tanterve "Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy tanítson minket a jól végzett munka örömére és izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit

Részletesebben

S e g e s d - T a r a n y i I V. B é l a K i r á l y Á l t a l á n o s I s k o l a O M 2 0 1 3 1 5 P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A

S e g e s d - T a r a n y i I V. B é l a K i r á l y Á l t a l á n o s I s k o l a O M 2 0 1 3 1 5 P E D A G Ó G I A I P R O G R A M J A PEDAGÓGIAI PROGRAM ELFOGADTA SEGESD-TARANY ÁLTALÁNOS ISKOLA NEVELŐTESTÜLETE 2013. április 24. napján 1. oldal Mottó: " Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a

Részletesebben

Pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola Pedagógiai Program

Pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola Pedagógiai Program Pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola Pedagógiai Program 2013 Tartalom Az iskola rövid története... 3 1. Az iskola nevelési programja... 5 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai,

Részletesebben

Beszámoló. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése. 2011. május 25-i ülésére. a kamara 2010. évben végzett munkájáról

Beszámoló. a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése. 2011. május 25-i ülésére. a kamara 2010. évben végzett munkájáról Beszámoló a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Küldöttgyűlése 2011. május 25-i ülésére a kamara 2010. évben végzett munkájáról Előterjesztő: Dr. Sziráki András elnök 2 Tisztelt Küldöttgyűlés!

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat 2015/2016

Szervezeti és Működési Szabályzat 2015/2016 Szervezeti é s M űködési Szabályzat Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium (036379) Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium Székhelye: 7200 Dombóvár, Bajcsy-Zs. utca 2. Iktatószám:.. Ügyintéző: Dr. Szenyéri Zoltán

Részletesebben

PÁLYÁZAT PÁPAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

PÁLYÁZAT PÁPAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM PÁLYÁZAT PÁPAI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM ACSÁDY IGNÁC SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐI BEOSZTÁSRA a pályázati adatbázisban szereplő azonosítószám: 37-5/2016/3 Pápa, 2016. április 4. pályázó: Dr. Császár

Részletesebben

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. MÁRCIUS 31. Hatályos: 2014. szeptember 1-jétől

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. MÁRCIUS 31. Hatályos: 2014. szeptember 1-jétől HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. MÁRCIUS 31. Hatályos: 2014. szeptember 1-jétől Tartalom 1. Nevelési program... 6 1.1 ISKOLÁNK ARCULATA...

Részletesebben

Tájékoztató. a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Heves megyét érintő 2015. évi tevékenységéről

Tájékoztató. a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Heves megyét érintő 2015. évi tevékenységéről Ikt. szám: 57-10/2016/222 Ügyintéző: Macz Orsolya Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése Helyben Tájékoztató a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Heves megyét érintő 2015. évi tevékenységéről

Részletesebben

A DEBRECENI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA...

A DEBRECENI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA... 1 A DEBRECENI CSOKONAI VITÉZ MIHÁLY GIMNÁZIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA... I. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT (SZMSZ) CÉLJA, JOGI ALAPJA ÉS HATÁLYA A Szervezeti és Működési Szabályzat meghatározza

Részletesebben

Pedagógiai program. I. rész NEVELÉSI PROGRAM

Pedagógiai program. I. rész NEVELÉSI PROGRAM Pedagógiai program I. rész NEVELÉSI PROGRAM Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK I. A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI, ELJÁRÁSAI... 4 1. A társadalmi igény és az egyéni

Részletesebben

UJSZASZ VAROS POLGARMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAx: 56/552-022 e-mail: mo1narpeter(2~pr.hu

UJSZASZ VAROS POLGARMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAx: 56/552-022 e-mail: mo1narpeter(2~pr.hu UJSZASZ VAROS POLGARMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAx: 56/552-022 e-mail: mo1narpeter(2~pr.hu Tárgyalja: Oktatási, Sport és Kulturális Bizottság ELŐTERJESZTÉS Újszász Város Képviselő-testület

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. BOZZAI Község Önkormányzata 2013.06.12.

Helyi Esélyegyenlőségi Program. BOZZAI Község Önkormányzata 2013.06.12. Helyi Esélyegyenlőségi Program BOZZAI Község Önkormányzata 2013.06.12. Tartalom Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)...3 Bevezetés...3 A település bemutatása...3 Fekvése...4 Nevének eredete...4 Története...4

Részletesebben

Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Körmend SZERVEZETI ÉS MŰKŐDÉSI SZABÁLYZAT. A nevelőtestület elfogadta: 2014.03.31-i értekezletén.

Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Körmend SZERVEZETI ÉS MŰKŐDÉSI SZABÁLYZAT. A nevelőtestület elfogadta: 2014.03.31-i értekezletén. Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Körmend SZERVEZETI ÉS MŰKŐDÉSI SZABÁLYZAT A nevelőtestület elfogadta: 2014.03.31-i értekezletén. Tartalomjegyzék I. rész... 4 A Szervezeti és Működési Szabályzat

Részletesebben

A SZÁSZ MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY

A SZÁSZ MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY Szélfútta levél a világ. De hol az ág? de Ki az ág?" /Zelk Zoltán/ A SZÁSZ MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

Részletesebben

Szakmai program. Az intézmény nevelıtestületének a helyi szakmai tanterv kialakítását meghatározó pedagógiai alapelvei:

Szakmai program. Az intézmény nevelıtestületének a helyi szakmai tanterv kialakítását meghatározó pedagógiai alapelvei: Szakmai program Az intézmény nevelıtestületének a helyi szakmai tanterv kialakítását meghatározó pedagógiai alapelvei: Figyelemmel kísérjük a gazdasági és technikai fejlıdést a piacképes ismeretek átadása

Részletesebben

A NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA (1148 Budapest, Lengyel utca 23.) NEVELÉSI PROGRAMJA 2011.

A NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA (1148 Budapest, Lengyel utca 23.) NEVELÉSI PROGRAMJA 2011. A NÉMETH IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLA (1148 Budapest, Lengyel utca 23.) NEVELÉSI PROGRAMJA 2011. 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 1. Az iskolában folyó nevelı-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai,

Részletesebben

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet André Lászlóné Kerékgyártó László

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet André Lászlóné Kerékgyártó László Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet André Lászlóné Kerékgyártó László Fejlesztési programok és eredmények a hátrányos helyzetű fiatalok szakiskolai szakképzésének előkészítésében (1998-2006)

Részletesebben

A Kolozsvár Utcai Általános Iskola. Pedagógiai Programja

A Kolozsvár Utcai Általános Iskola. Pedagógiai Programja A Kolozsvár Utcai Általános Iskola Pedagógiai Programja Seléyiné Stier Márta igazgató sk Budapest, 2013. március 28. Módosítva: 2015.09.04. függelékben összegezve Seléyiné Stier Márta igazgató sk Budapest,

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK

A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK A NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁRA VONATKOZÓ JOGSZABÁLYI ELŐÍRÁSOK A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény pedagógiai programmal kapcsolatos rendelkezései, A nevelési-oktatási

Részletesebben

AZ ENDREFALVA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA NEVELÉSI PROGRAM

AZ ENDREFALVA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA NEVELÉSI PROGRAM AZ ENDREFALVA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA NEVELÉSI PROGRAM TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezetı... 3 II. Intézmény bemutatása, legfontosabb jellemzı adatai... 6 III. Küldetésnyilatkozat... 11

Részletesebben

Fejlesztések-kutatások a pedagógusok szakmai munkájának támogatása érdekében

Fejlesztések-kutatások a pedagógusok szakmai munkájának támogatása érdekében Fejlesztések-kutatások a pedagógusok szakmai munkájának támogatása érdekében dr. Kaposi József főigazgató 2014. október 7. Hajdúszoboszló Fejlesztési-kutatási területek 1. Háttér 2. Fejlesztések tankönyvek

Részletesebben

Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzat

Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzat Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szervezeti és Működési Szabályzat 2014 Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola SZOLNOKI KŐRÖSI CSOMA

Részletesebben

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 TARTALOMJEGYZÉK A nevelési-oktatási intézmények pedagógiai programjára vonatkozó jogszabályi előírások...

Részletesebben

SZAKMAI ELLENİRZÉS ÉS ÉRTÉKELÉS

SZAKMAI ELLENİRZÉS ÉS ÉRTÉKELÉS SZAKMAI ELLENİRZÉS ÉS ÉRTÉKELÉS 2010/2011-ES TANÉV SAVARIA KÖZLEKEDÉSI SZAKKÉPZİ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Szombathely, Hadnagy u. 1. Törvényi háttér: a fenntartó négyévenként legalább egy alkalommal ellenırzi

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. ILLYÉS GYULA GIMNÁZIUM és KSZKI 2013.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. ILLYÉS GYULA GIMNÁZIUM és KSZKI 2013. PEDAGÓGIAI PROGRAM ILLYÉS GYULA GIMNÁZIUM és KSZKI 2013. Pedagógiai program 2 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 5 2. AZ INTÉZMÉNY JOGI HELYZETE... 5 2.1. Az intézmény alapító okirata... 5 (lásd mellékletben)...

Részletesebben

BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma. Kollégiumi Pedagógiai Program 2015.

BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma. Kollégiumi Pedagógiai Program 2015. BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma Kollégiumi Pedagógiai Program 2015. Tartalom 1. Az intézmény meghatározása... 4 2. Bevezető... 4 I. NEVELÉSI PROGRAM... 4 1.2 Értékeink...

Részletesebben

Iktatási szám: 11-98/2010.

Iktatási szám: 11-98/2010. NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE sz. napirendi pont Iktatási szám: 11-98/2010. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László BESZÁMOLÓ Nógrád Megye Önkormányzatának 2006-2010. évi ciklusra

Részletesebben

Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola. Pedagógiai program

Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola. Pedagógiai program Lóczy Lajos Gimnázium és Két Tanítási Nyelvű Idegenforgalmi Szakközépiskola Pedagógiai program 2015 TARTALOM 1. NEVELÉSI PROGRAM... 5 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai,

Részletesebben

Berettyóújfalu Város Polgármesterétől Intézményi Iroda ELŐTERJESZTÉS

Berettyóújfalu Város Polgármesterétől Intézményi Iroda ELŐTERJESZTÉS Tárgyalja: Oktatási és Kulturális Bizottság Nyilvános ülés anyaga Berettyóújfalu Város Polgármesterétől Intézményi Iroda ELŐTERJESZTÉS a középfokú köznevelési intézmények és a Közintézmények Szolgáltató

Részletesebben

2009. Perfekt Képzési Terv FAT: 0036 FNYSZ:01-0507-04. Képzési Terv 2009. 1. oldal

2009. Perfekt Képzési Terv FAT: 0036 FNYSZ:01-0507-04. Képzési Terv 2009. 1. oldal FAT: 0036 FNYSZ:01-0507-04 2009. 1. oldal Bevezetés A Perfekt Gazdasági Tanácsadó, Oktató és Kiadó Zrt. több mint fél évszázados tapasztalattal, szakmai hírnévvel, az egész országot lefedı hálózattal rendelkezı

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Szervezeti és Működési Szabályzat 2013 KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KONSTANTIN ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 5000. Szolnok, Nagy Imre krt. 20. Szerkesztés:

Részletesebben

A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja

A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja 2013. Mottó: ha az ifjak gondozása és nevelése a helyes úton halad, akkor az állam hajója biztosan halad előre, ha ellenben baj van a nevelés körül,

Részletesebben