Ideggyógyászati tételek 1. A neuron. Az idegsejt fény- és elektronmikroszkópos szerkezete. 2. A központi idegrendszer támasztószövete és kóros

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ideggyógyászati tételek 1. A neuron. Az idegsejt fény- és elektronmikroszkópos szerkezete. 2. A központi idegrendszer támasztószövete és kóros"

Átírás

1 1 Ideggyógyászati tételek 1. A neuron. Az idegsejt fény- és elektronmikroszkópos szerkezete. 2. A központi idegrendszer támasztószövete és kóros elváltozásai. 3. A gócos, a rendszer és a rendszeres betegségek. 4. Az agy és a gerincvelő burkai. A cisternák és a sinusok. 5. Szaglászavarok és okaik. 6. A látórendszer anatómiája, a leggyakoribb látótérzavarok. 7. A látóideg bántalmának kórjelei. 8. A pangásos papilla és differenciális diagnózisa. 9. A pupillavizsgálat diagnosztikus jelentősége. 10. A kettőslátás lehetséges okai, differenciális diagnózisa. 11. A szemmozgások zavarai. 12. A fissura orbitalis superior syndroma. 13. A nervus trigeminus anatómiája. 14. A trigeminus neuralgia kórisméje és kezelése. 15. A n. facialis anatómiája. 16. A centralis és periferiás facialis károsodás elkülönítése. 17. A perifériás facialis paresis kóroktana és kezelése. 18. A VIII. agyideg anatómiája. 19. A tinnitus leggyakoribb okai, kezelése. 20. A hallórendszer bántalmára utaló tünetek, a hallásvizsgáló próbák. 21. A centralis és perifériás vestibularis károsodás tünetei. 22. A nystagmus felosztása, jellemzői. 23. A vestibularis rendszer vizsgálata. 24. A vestibularis rendszer bántalmának kórjelei. 25. Neuronitis vestibularis. 26. A Meniére betegség és kezelése. 27. A n. glossopharyngeus anatómiája, károsodásának tünetei. 28. A dysphagia okai. 29. A pseudobulbaris és a bulbaris paresis elkülönítése. 30. A praefrontalis és frontalis lebeny anatómiája és tünetcsoportjai. 31. A parietalis lebeny anatómiája, tünetcsoportjai. 32. A temporalis és occipitalis lebeny anatómiája, tünetcsoportjai. 33. A peripheriás és a centralis motoneuron bántalmának elkülönítése. 34. A pyramispálya lefutása, sérülését jelző kóros reflexek. 35. Az izomtónus élet- és kórtana. 36. A kisagy anatómiája, legfontosabb összeköttetései. 37. A kisagy bántalmának kórjelei. 38. A gerincvelő anatómiája. 39. A fontosabb gerincvelői dermatomák és reflex-segmentumok.

2 2 40. A gerincvelő harántlaesiójának tünetei. 41. A felületes vagy idegen reflexek. 42. A mélyreflexek és kóros változásaik. 43. A liberatios jelek és lokalizációs értékük. 44. Az érzésfajták és felvevőkészülékeik. 45. Az érzőpályák felosztása, anatómiája. 46. Az érzészavarok felosztása. 47. Az aphasia fogalma és fontosabb formái. 48. A nem-aphasiás eredetű beszédzavarok és jellemzői. 49. Az apraxia fogalma, lokalizációs értéke. A praxia vizsgálata. 50. Alexia, agraphia, acalculia, amusia. 51. Az agnosia definitiója és formái. Anosognosia, óraidő agnosia, testséma zavarok. 52. Az epilepsia fogalma és felosztása. 53. Az epilepsiás roham differenciális diagnosztikája. 54. Partialis epilepsia (rohamformák). 55. Complex partialis epilepsia. 56. Generalizált epilepsiás rohamformák. 57. Az epilepsiák gyógykezelésének általános elvei. 58. A legfontosabb antiepileptikumok és indikációjuk. 59. A partialis epilepsiás rohamok kezelése. 60. Symptomás epilepsiák leggyakoribb okai. 61. A generalizált epilepsiás rohamok kezelése. 62. Gyakorlati teendők epilepsiás roham esetén. 63. A status epileptikus kezelése. 64. Alkalmi epilepsiás roham esetén szükséges teendők. 65. Az epilepsia és gépjárművezetés ill. munkaalkalmasság. 66. Az agy vérellátásának legfontosabb anatómiai jellemzői. 67. Az agy vérkeringésének legfontosabb élettani jellemzői az agy vérkeringését szabályozó mechanizmusok. 68. Az agy kollateralis vérellátásának lehetőségei. 69. Az agy vénás rendszere. 70. A vér-agy-gát jelentősége. 71. Az ischaemiás agyi keringési zavarok rizikótényezői. 72. A központi idegrendszer éreredetű betegségeinek felosztása. 73. Az ischaemiás cerebrovascularis betegségek felosztása a tünetek időtartama szerint. 74. Az agyi ischaemia és állományvérzés elkülönítő kórisméje. 75. Az agyi TIA leggyakoribb tünetei. 76. Embolia cerebri (kórszármazás, tünetek, elkülönítő kórisme). 77. Az arteria cerebri anterior elzáródásának tünetei.

3 3 78. Az arteria cerebri media elzáródásának tünetei. 79. Az arteria cerebri posterior és az arteria carotis interna elzáródásának tünetei. 80. A vertebrobasilaris területi keringészavarok tünettana. 81. Az arteria subclavia kezdeti szakasza szűkületének, ill. elzáródásának syndromája. 82. Az agyi keringési zavar gyanúja esetén végzendő neurológiai vizsgálatok. 83. Az agyi keringési zavar gyanúja esetén végzendő belgyógyászati vizsgálatok. 84. Az átmeneti agyi keringészavar (TIA) kezelése. 85. Az agy akut ischaemiás keringési zavarainak kezelése. 86. Az antikoagulánsok szerepe a cerebrovascularis kórképekben és a legveszélyesebb kölcsönhatások (más gyógyszerekkel) 87. Az a. carotis interna stenosisok kezelése. 88. A carotis endarterectomia indikációi, kontraindikációi, szövődményei. 89. Az agyvérzés kóroktana, kórbonctana, kórjóslata. 90. Az állományvérzések konzervatív és műtétes kezelése, kórjóslata. 91. Háziorvosi teendők akut stroke-ban. 92. A krónikus cerebrovascularis betegek kezelése, gondozása. 93. A cerebrovascularis betegségek megelőzése. 94. A hypertoniás krízis és kezelése. 95. Az encephalopatia hypertonica és kezelése. 96. A hypotensio jelentősége, kezelése. 97. Az arterioscleroticus encephalopathia legfontosabb tünetei, kezelése. 98. Az agyvelő vénás keringési zavarán alapuló betegségek és kezelésük. 99. A subarachnoidalis vérzések tünettana A subarachnoidalis vérzés gyanúja esetén szükséges vizsgálatok, a konzervatív kezelés A subarachnoidalis vérzés kezelési lehetőségei, kórjóslata A fejfájós beteg anamnesisének legfontosabb szempontjai A fejfájások formái A fejfájás okának kiderítése céljából elvégzendő vizsgálatok A fejfájások kezelésének általános elvei A tenziós fejfájás jelentősége, kórisméje, kezelése A cluster fejfájás és kezelése A migraine felosztása, tünetei A migraine-roham kezelése, megelőzése A szokatlan és hirtelen jelentkező fejfájás diff. diagn. vonatkozásai Súlyos betegségre utaló jelek a fejfájós beteg anamnesisében, vizsgálati leleteiben Spondylogen fejfájás A tudatállapot zavarainak felosztása A Glasgow kóma skála.

4 Az eszméletlen beteg vizsgálata A nem hypnoid tudatzavarok differenciális diagnózisa A hypnoid tudatzavarok leggyakoribb okai A hypnoid tudatzavarok esetén elvégzendő fizikális és egyszerű laborvizsgálatok Hypnoid tudatzavart okozó leggyakoribbbelgyógyászati betegségek és kezelésük Decorticatio, decerebratio, az agyhalál kritériumai A leptomeninx heveny gyulladásos betegségei (a kórokozók, a fertőzés utjai) A gyakrabban előforduló baktériumos meningitisek jellemzöi A meningitisek diagnosztikája és kezelése A gennyes meningitis kórjóslata, szövődményei Az agytályog keletkezése, tünetei Leptospira-gombás, toxoplasmameningitisek Virusmeningitisek és kezelésük Az encephalitisek diagnosztikája, kezelése A postvaccinalis és parainfectios encephalomyelitisek A subacut sclerotisaló panencephalitis aetiológiája, tünetei és jellemző vizsgálati leletei A herpes zoster neurológiai vonatkozásai A Borreliosis tünetei, diagnosztikája A neuroborreliosis és kezelése Poliomyelitis Tetanus A lues cerebrospinalis A tabes dorsalis és differentialis diagnosisa Az AIDS neurológiai vonatkozásai és kezelése A meningitis basilaris Dementiával járó leggyakoribb neurológiai kórképek A liquor cerebrospinalis képződése, keringése, felszívódása A liquor cerebrospinalis legfontosabb jellemzői (sejtszám, fehérje szerológiai vizsgálatok stb) A lumbalpunctio és cisterna punctio kivitelezése, javallatai, ellenjavallatai A véres liquor okai Az agy-gerincvelői folyadék keringésének zavarai. A normális nyomású hydrocephalus Koponya traumák esetén elvégzendő vizsgálatok A koponyatraumák következményeinek felosztása Az epiduralis haematoma A subduralis haematoma tünetei, differentialis diagnosisa, kezelése A commotio és contusio cerebri elkülönítése, therápiája.

5 A contusio cerebri diagnosztikája, therápiája, esetleges következményei Az agytumorok tünetképzésének mechanizmusa, tüneti therápiája Agyi metastasist leggyakrabban okozó extraneuralis tumorok, a cerebralis metastasisok konzervatív kezelése Az agyödéma kialakulása, formái és jelentősége agylágyulásban, agytumorban Az agyoedema kezelése Intracranialis térfoglaló folyamatok tünetei A cerebralis herniatio leggyakoribb formái és tünetei, a decorticatio, decerebratio tünetei A fájdalom kialakulását magyarázó elméletek A tumoros fájdalom kezelése A nem gyógyszeres fájdalomcsillapítás legfontosabb formái Paraneoplasiás syndromák a neurológiában Az EKG és az echocardiographia jelentősége a neurológiában Az egyszerű koponya Rtg felvétel jelentősége A nyaki erek és a koponya ultrahangos vizsgálata Az electroencephalographia és diagnosztikai jelentősége A kiváltott potenciálok vizsgálatának jelentősége EMG, ENG A myelographia és jelentősége Az angiographia javallatai, ellenjavallatai, szövődményei Az agy angiographiája és a digitalis subtractios angiographia Számítógépes rétegvizsgálat (CT) Az MRI vizsgálat A positron emissios tomographia (PET) A polyneuropathiák felosztása A polyneuropathiák okai és tünettana A polyneuropathiák kezelése Leggyakrabban polyneuropathiát okozó gyógyszerek A diabeteses és alkoholos polyneuropathia tünetei, kezelése A craniocervicalis átmenet fejlődési rendellenességei A spondylosis cervicalis és lumbalis neurol. vonatkozásai A nyak-vállfájdalom esetén felmerülő diff. diagn. problémák Gyöki tüneteket okozó nyaki és háti porckorong betegség és kezelése A costa cervicalis és a scalenus syndroma tünetei, kezelése A spinalis stenosis és jelentősége A myelopathiák okai és kezelése Myelosis funicularis és differenciális diagnózisa Syringomyelia és syringobulbia.

6 A gerincvelő éreredetű betegségei Magassági kórisme felállítása a gerincvelő károsodásoknál Derékfájdalom esetén elvégzendő műszeres és nem-neurológiai jellegű vizsgálatok A porckorongsérveket általában jellemző tünetek A lumboischialgia konzervatív kezelése A lumbago, az L3, L4 tünetegyüttes és kezelésük Az S1, L5 tünetegyüttes, diagnosztikus segédeljárások Derékpanaszok vizsgálatakor felmerülő diff. diagnosztikai problémák Tennivalók akut, traumás paraplegia esetén A sürgős sebészi kezelés indikációi porckorongsérveknél A conus medullae spinalis és a cauda equina tünetcsoportja Az alsóvégtagi paraparesisek okai és elkülönítésük Az organikus és a psychogén bénulások elkülönítése A hólyagműködés zavarai A végbél és a nemi szervek beidegzési zavarai A n. tibialis és a n.peroneus bénulás jelei A plexus brachialis sérülésének tünetei, kezelése A n.medianus, ulnaris és radialis bénulás tünetei, kezelése Amyotrophiás lateralsclerosis A nervus femoralis károsodásának tünetei és leggyakoribb okai, a diabeteses amyotrophia Carpalis és ulnaris alagút syndromák és kezelésük Guillain-Barré syndroma A felszívódási zavarok neurológiai vonatkozásai és kezelésük A krónikus alkoholizmus neurológiai szövődményei és kezelésük Krónikus májbetegséghez társuló neurológiai szövődmények Terhességgel, szüléssel, gyermekággyal kapcsolatos neurológiai problémák Endocrinopathiákhoz és anyagcsere betegségekhez társuló myopathiák és kezelésük A krónikusan dializált beteg neurológiai szövődményei Az autoimmun betegségek neuropsychiátriai vonatkozásai A sclerosis multiplex etiológiája és pathomechanismusa A sclerosis multiplex tüneteinek és lefolyásának általános jellemzése A sclerosis multiplex elkülönítő kórisméje A sclerosis multiplex kezdeti tünetei, lefolyása, prognózisa A sclerosis multiplex jellegzetes formái A sclerosis multiplex kezelése Az extrapyramidalis eredetű mozgászavarok felosztása, tünetei.

7 A parkinsonismus tünettana A parkinsonismus kezelése A torticollis spasticus A chorea minor és a chorea gravidarum A myasthenia gravis pathomechanizmusa és tünettana Myasthenia gravis pseudoparalytica kezelése, a myastheniás crisisek Mely gyógyszerek nem adhatók myastheniás betegnek? 231. A myositisek felosztása A motoneuron betegségek felosztása, tünettana Az izomdystrophiák felosztása Az izomdystrophiák és genetikai vonatkozásaik Immunsuppressiv kezelés alkalmazása a neurológiában Plasmapheresis különböző ideggyógyászati betegségekben A cerebrovascularis preventióban használt gyógyszerek mellékhatásai A legfontosabb fájdalomcsillapítók és mellékhatásaik A neuroleptikumok leggyakoribb neurológiai mellékhatásai A steroid-kezelés leggyakoribb neurológiai mellékhatásai Az antiparkinson-szerek mellékhatásai Az izomrelaxansok leggyakoribb neurológiai mellékhatásai A leggyakrabban alkalmazott antiepileptikumok mellékhatásai Az epilepsziás görcsküszöböt csökkentő leggyakoribb gyógyszerek Extrapyramidalis és motoros jelenségeket mellékhatásként leggyakrabban előidéző gyógyszerek Polyneuropathiát mellékhatásként leggyakrabban előidéző gyógyszerek.

Ideggyógyászati tételsor 2017

Ideggyógyászati tételsor 2017 1. Az agy és a gerincvelő burkai. 2. Az agy artériás vérellátása. 3. A liquor jellemzői. 4. A cisternák, sinusok cerebralis vénák. 5. A nyaki artériák és vénák anatómiája. 6. Az agyi véráramlás, vértérfogat,

Részletesebben

Sürgősségi ellátás a neurológiában

Sürgősségi ellátás a neurológiában Csiba László - Fülesdi Béla Sürgősségi ellátás a neurológiában * Sürgős ellátást igénylő neurológiai betegségek * * Gyakran használt neurológiai gyógyszerekkel okozott mérgezések * Egyes neurológiai betegségek

Részletesebben

IDEGSEBÉSZET. 1. A carotis-rendszer anatomiája, kollaterális kapcsolatai. 2. A vertebrobasilaris rendszer anatómiája és kollaterális kapcsolatai

IDEGSEBÉSZET. 1. A carotis-rendszer anatomiája, kollaterális kapcsolatai. 2. A vertebrobasilaris rendszer anatómiája és kollaterális kapcsolatai IDEGSEBÉSZET I. Elméleti kérdések (anatómia, fiziológia, szabályozás, általános kérdések): 1. A carotis-rendszer anatomiája, kollaterális kapcsolatai 2. A vertebrobasilaris rendszer anatómiája és kollaterális

Részletesebben

NEUROLÓGIA. a) A vestibularis rendszer szerkezete és működése b) Neglect c) Parkinson-kór d) Az intracranialis nyomás csökkentése

NEUROLÓGIA. a) A vestibularis rendszer szerkezete és működése b) Neglect c) Parkinson-kór d) Az intracranialis nyomás csökkentése NEUROLÓGIA 1. a) A látópálya szerkezete b) A spinalis térfoglaló folyamatok tünetei c) A subarachnoidealis vérzés d) Az antiepileptikumok alkalmazásának elvei 2. a) A szemmozgató agyidegek működése b)

Részletesebben

Neurológiai Tanszék. 1. félév. 2. félév. 15 előadás (kedd) 5x2 óra gyakorlat + 1 hét blokkgyakorlat (6-9. héten) 10 előadás 5x2 óra gyakorlat

Neurológiai Tanszék. 1. félév. 2. félév. 15 előadás (kedd) 5x2 óra gyakorlat + 1 hét blokkgyakorlat (6-9. héten) 10 előadás 5x2 óra gyakorlat Neurológiai Tanszék 1. félév 15 előadás (kedd) 5x2 óra gyakorlat + 1 hét blokkgyakorlat (6-9. héten) 2. félév 10 előadás 5x2 óra gyakorlat Irodalom: Előadások Válogatott fejezetek a neurológiából Molnár

Részletesebben

A neurológia tárgya és a neurológiai diagnózis. Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika Budapest

A neurológia tárgya és a neurológiai diagnózis. Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika Budapest A neurológia tárgya és a neurológiai diagnózis Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika Budapest neuro- = ideglogia = valaminek a tudása, λέγω (lego), beszélni A teljes országban, érvényes működési nyilvántartással

Részletesebben

A neurológia helye az orvosi disciplínák között A fontosabb neurológiai betegségek epidemiológiája, neurológiában fontos vizsgáló-

A neurológia helye az orvosi disciplínák között A fontosabb neurológiai betegségek epidemiológiája, neurológiában fontos vizsgáló- A neurológia helye az orvosi disciplínák között A fontosabb neurológiai betegségek epidemiológiája, neurológiában fontos vizsgáló- módszerek (első rész) Dr. Komoly Sámuel MTA doktora tanszékvezető egyetemi

Részletesebben

NEURORADIOLÓGIA. Esetmegbeszélés

NEURORADIOLÓGIA. Esetmegbeszélés NEURORADIOLÓGIA Esetmegbeszélés Vörös CT2012 32 éves nő 10 éves kora óta epilepsiás Migrációs és gyrifikációs zavar 32 éves nő 3-4 éve kezdődő bal oldali látásromlás, csőlátás N. opticus meningeoma 26

Részletesebben

GYERMEK-NEUROLÓGIA. 1. A neuron szerkezete és az idegrendszer támasztószövete. 2. A n. olfactorius anatómiája. A szaglás vizsgálata.

GYERMEK-NEUROLÓGIA. 1. A neuron szerkezete és az idegrendszer támasztószövete. 2. A n. olfactorius anatómiája. A szaglás vizsgálata. GYERMEK-NEUROLÓGIA A. 1. A neuron szerkezete és az idegrendszer támasztószövete 2. A n. olfactorius anatómiája. A szaglás vizsgálata. Szaglászavarok 3. A n. opticus anatómiája. Visus, fundus és látótér

Részletesebben

Sinus thrombosis http://neurologia.deoec.hu Kovács Edina

Sinus thrombosis http://neurologia.deoec.hu Kovács Edina http://neurologia.deoec.hu Kovács Edina Jelen esetbemutatás kizárólag oktatási célokat szolgál, a diák, videók bármilyen felhasználása kizárólag a Debreceni Egyetem OEC írásos engedélyével történhet. Epidemiológia:

Részletesebben

LIQUORVIZSGÁLAT. A lumbálpunkció helye a klinikai neurodiagnosztikában. Tantermi előadás V.évf. 2014. szeptember 24. Bors László Neurológiai Klinika

LIQUORVIZSGÁLAT. A lumbálpunkció helye a klinikai neurodiagnosztikában. Tantermi előadás V.évf. 2014. szeptember 24. Bors László Neurológiai Klinika LIQUORVIZSGÁLAT A lumbálpunkció helye a klinikai neurodiagnosztikában Tantermi előadás V.évf. 2014. szeptember 24. Bors László Neurológiai Klinika Összefoglalás 1. A liquor termelődése, keringése, felszívódása

Részletesebben

STROKE PÁPAI TIBOR 1

STROKE PÁPAI TIBOR 1 STROKE PÁPAI TIBOR 1 Agyi térszűkítő folyamatok A koponya belső ürege zárt tér Agyburkok liquor agyállomány vér AGYÁLLOMÁNY COMPRESSIOJA KOPONYAŰRI NYOMÁSFOKOZÓDÁS koponyaűr beszűkül Vérzés Oedema Daganat

Részletesebben

Lebeny syndromák. Dr. Fekete István május 02.

Lebeny syndromák. Dr. Fekete István május 02. Lebeny syndromák Dr. Fekete István 2019. május 02. Lebeny-szindrómák Az agykéreg specifikus területeinek a károsodása neurológiai góctünetet és focalis, néha generalizált mentalis tünetegyüttest okoz.

Részletesebben

AKUT ELLÁTÁST IGÉNYELNEK

AKUT ELLÁTÁST IGÉNYELNEK 2017. 12. 06. AKUT ELLÁTÁST IGÉNYELNEK 1. Tudat megváltozásával járó neurológiai kórképek hypnoid/nem-hypnoid tudatzavarok zavartság/nyugtalanság epilepsia/alkalmi convulsiók syncopék 2. Intracranialis

Részletesebben

Jelentősége. Az egyik leggyakoribb betegség, mely befolyásolja a munkavégzést. Súlyos neurológiai tünetek alakulhatnak ki következményként

Jelentősége. Az egyik leggyakoribb betegség, mely befolyásolja a munkavégzést. Súlyos neurológiai tünetek alakulhatnak ki következményként Jelentősége Az egyik leggyakoribb betegség, mely befolyásolja a munkavégzést Kedvezőtlen gazdasági hatás Súlyos neurológiai tünetek alakulhatnak ki következményként Fontos differenciál diagnosztikai aspektusai

Részletesebben

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú

NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú NOAC-kezelés pitvarfibrillációban. Thrombolysis, thrombectomia és kombinációja. Az ischaemiás kórképek szekunder prevenciója. A TIA új, szöveti alapú meghatározása. (Megj.: a felsorolt esetekben meghatározó

Részletesebben

Képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok szerepe a fejfájások. Trauninger Anita PTE ÁOK Neurológiai Klinika

Képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok szerepe a fejfájások. Trauninger Anita PTE ÁOK Neurológiai Klinika Képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok szerepe a fejfájások diagnosztikájában Trauninger Anita PTE ÁOK Neurológiai Klinika Képalkotó vizsgálatok indikációja EFNS 2006 Akut kezdetű fejfájások esetén súlyos

Részletesebben

Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája

Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája Szédüléssel járó kórképek sürgősségi diagnosztikája Dr. Mike Andrea 1, Dr. Tamás László 2, Dr. Tompos Tamás 2 1 Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, Neurológiai Osztály 2 Petz Aladár Megyei Oktató Kórház,

Részletesebben

A neurológia helye az orvosi disciplínák között A fontosabb neurológiai betegségek epidemiológiája, neurológiában fontos vizsgáló-módszerek I.

A neurológia helye az orvosi disciplínák között A fontosabb neurológiai betegségek epidemiológiája, neurológiában fontos vizsgáló-módszerek I. A neurológia helye az orvosi disciplínák között A fontosabb neurológiai betegségek epidemiológiája, neurológiában fontos vizsgáló-módszerek I. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora tanszékvezető egyetemi tanár

Részletesebben

III./12.3. A tudatzavarban szenvedő beteg ellátásának szempontjai

III./12.3. A tudatzavarban szenvedő beteg ellátásának szempontjai III./12.3. A tudatzavarban szenvedő beteg ellátásának szempontjai Súlyos (különösen a hipnoid) tudatzavarban szenvedő beteg ellátása halasztást nem tűr. Az értékelhető fizikális vizsgálatok sora limitált,

Részletesebben

Egyensúlyrendszeri betegségek. Perifériás arcidegbénulás. Fejfájás

Egyensúlyrendszeri betegségek. Perifériás arcidegbénulás. Fejfájás Egyensúlyrendszeri betegségek Perifériás arcidegbénulás Fejfájás Labyrinthus Egyensúlyideg Vestibularis magvak Vestibularis pályák vestibulocerebellaris vestibulospinalis vestibuloocularis Vestibuloreticularis

Részletesebben

EPILEPSZIA. Fekete István. DE OEC Neurológiai Klinika. Debrecen, szeptember 13.

EPILEPSZIA. Fekete István. DE OEC Neurológiai Klinika. Debrecen, szeptember 13. EPILEPSZIA Fekete István DE OEC Neurológiai Klinika Debrecen, 2011. szeptember 13. Az epilepszia mint betegség Mindazon tünetegyüttesek összefoglaló neve, amelyekre jellemző: klinikailag rohamszerű tünetek,

Részletesebben

NEUROLÓGIA PSZICHOLÓGIA SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA

NEUROLÓGIA PSZICHOLÓGIA SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA NEUROLÓGIA PSZICHOLÓGIA SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA MÁRKUS ATTILA NEUROLÓGIA PSZICHOLÓGIA SZAKOS HALLGATÓK SZÁMÁRA A AKADÉMIAI KIADÓ, BUDAPEST A könyv az Oktatási Minisztérium támogatásával, a Felsôoktatási

Részletesebben

Kötelező Szintentartó Neurológiai Továbbképzés PTE ÁOK Neurológiai Klinika Pécs, 2013. november 25.

Kötelező Szintentartó Neurológiai Továbbképzés PTE ÁOK Neurológiai Klinika Pécs, 2013. november 25. Kötelező Szintentartó Neurológiai Továbbképzés PTE ÁOK Neurológiai Klinika Pécs, 2013. november 25. Harcos Péter Szt. Imre Egyetemi és Oktató Kórház Budapest Paradigma: egy adott időszakban az adott tudomány

Részletesebben

A neurológia helye az orvosi disciplinák között. A fontosabb neurológiai betegségek epidemiológiája

A neurológia helye az orvosi disciplinák között. A fontosabb neurológiai betegségek epidemiológiája A neurológia helye az orvosi disciplinák között. A fontosabb neurológiai betegségek epidemiológiája Dr. Komoly Sámuel tanszékvezetı egyetemi tanár PTE ÁOC Neurológiai Klinika Mi a neurológia? Szakterülete

Részletesebben

NEURORADIOLÓGIA 1. rész

NEURORADIOLÓGIA 1. rész NEURORADIOLÓGIA 1. rész Vörös Erika Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika A központi idegrendszer betegségei Fejlődési rendellenességek Cerebrovascularis kórképek Tumorok Gyulladások Trauma FEJLŐDÉSI

Részletesebben

Epilepszia és görcsállapotok gyermekkorban. Fogarasi András. Bethesda Gyermekkórház, Budapest. Gyermekgyógyászati kötelező szinten tartó tanfolyam

Epilepszia és görcsállapotok gyermekkorban. Fogarasi András. Bethesda Gyermekkórház, Budapest. Gyermekgyógyászati kötelező szinten tartó tanfolyam Epilepszia és görcsállapotok gyermekkorban Fogarasi András Bethesda Gyermekkórház, Budapest Gyermekgyógyászati kötelező szinten tartó tanfolyam Budapest, 2013. november 22. fog.andras@gmail.com Tel: 4222-875

Részletesebben

I. tanulási egység: Bevezetés A neurológia tárgya

I. tanulási egység: Bevezetés A neurológia tárgya I. tanulási egység: Bevezetés A neurológia tárgya A neurológia betegségek gyakoriak Tisztelt Orvostanhallgató Kolléga! A neurológiai betegségek gyakoriak: Magyarországon feltehetően legalább 800 ezer migrénes

Részletesebben

III./11.10. Gyógyszerek neurológiai mellékhatásai

III./11.10. Gyógyszerek neurológiai mellékhatásai III./11.10. Gyógyszerek neurológiai mellékhatásai Számos gyógyszernek vannak neurológiai mellékhatásai. Ebben a fejezetben a leggyakrabban használt, neurológiai-, és nem neurológiai indikációban alkalmazott

Részletesebben

Az agyműködés globális vagy fokális zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, melynek. nincs más bizonyítható oka,

Az agyműködés globális vagy fokális zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, melynek. nincs más bizonyítható oka, Stroke Az agyműködés globális vagy fokális zavarával jellemezhető, gyorsan kialakuló tünetegyüttes, melynek nincs más bizonyítható oka, mint az agy vérkeringésében kialakult kóros eltérés (WHO) Stroke

Részletesebben

A Debreceni EOEC ÁOK, a Pécsi TE ÁOK, a Semmelweis Egyetem ÁOK, és a Szegedi TE ÁOK által összeállított anyagok alapján, és jóváhagyásukkal

A Debreceni EOEC ÁOK, a Pécsi TE ÁOK, a Semmelweis Egyetem ÁOK, és a Szegedi TE ÁOK által összeállított anyagok alapján, és jóváhagyásukkal ORVOSI DIPLOMÁHOZ KÖTHETŐ KOMPETENCIÁK (Az egyetemek által megjelölt, a gyakorlati leckekönyvben felsorolt azon készségek alapján, amelyeket a végezte megjelöléssel illettek, és amelyekre az oktató megtanította

Részletesebben

Agyi keringészavar időskorban. Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika BUDAPEST

Agyi keringészavar időskorban. Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika BUDAPEST Agyi keringészavar időskorban Bereczki Dániel SE Neurológiai Klinika BUDAPEST Az agy vérellátása 50 ml/100 g/min vérátáramlás 2 a. cartotis interna 2 a. vertebralis Jobb ACA Bal ACA MCA MCA Bal PCA Jobb

Részletesebben

Syncope: mi köze k. a neurológusnak? Janszky JózsefJ Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika

Syncope: mi köze k. a neurológusnak? Janszky JózsefJ Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika Syncope: mi köze k a neurológusnak? Janszky JózsefJ Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika Ritka neurológiai kórképek ritkán járhatnak syncopéval Parkinson kórban ritkán és a multiszisztémás atrófia

Részletesebben

A FELNŐTT LAKOSSÁG 17 %-át ÉRINTI

A FELNŐTT LAKOSSÁG 17 %-át ÉRINTI dr. Barkóczy Judit A FELNŐTT LAKOSSÁG 17 %-át ÉRINTI Megoszlás: perifériás vestibulopathia 50 % psychogen szédülés 10-15 % centrális okok: 10-15 % belgyógyászati betegségek:10-13 % ismeretlen eredetű 4-5

Részletesebben

Szédülés élmény. Vestibularis Proprioceptiv Opticus input (afferentatio) nem összehangolt, hanem egymásnak ellentmondó információkat szállít (Büki)

Szédülés élmény. Vestibularis Proprioceptiv Opticus input (afferentatio) nem összehangolt, hanem egymásnak ellentmondó információkat szállít (Büki) Szédülés élmény Vestibularis Proprioceptiv Opticus input (afferentatio) nem összehangolt, hanem egymásnak ellentmondó információkat szállít (Büki) Formái 1. Vertigo Systemás mozgás-élmény: forgás vagy

Részletesebben

Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése. Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika

Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése. Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése Kasó Gábor Pécsi Tudományegyetem, Idegsebészeti Klinika Csigolyatörések konzervativ és műtéti kezelése traumás poroticus pathologias craniocervicalis, cervicalis,

Részletesebben

Neurológiai kórképek

Neurológiai kórképek Neurológiai kórképek A központi idegrendszer elváltozásai: az agyállomány elváltozásai a gerincvelő elváltozásai A perifériás idegek elváltozásai Az agyállományban zajló folyamatok A vérellátás zavarai:

Részletesebben

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER

THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER 1 of 6 12/1/2008 2:33 AM THERMOGRÁFIAI KÉPALKOTÓ RENDSZER Az infravörös monitorozás emisszión alapuló noninvazív képalkotó eljárás. A Budapesti Mûszaki Egyetemen kidolgozott thermográfiai vizsgálati rendszer

Részletesebben

Bevezetés a klinikai neurológiába. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora egyetemi tanár PTE KK Neurológiai Klinika

Bevezetés a klinikai neurológiába. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora egyetemi tanár PTE KK Neurológiai Klinika Bevezetés a klinikai neurológiába Dr. Komoly Sámuel MTA doktora egyetemi tanár PTE KK Neurológiai Klinika A neurológia helye az orvosi disciplínák között A fontosabb neurológiai betegségek epidemiológiája

Részletesebben

A reumatológus fizikális diagnosztikája

A reumatológus fizikális diagnosztikája AKUT DERÉKFÁJÁS (szakszerűen, korszerűen) A reumatológus fizikális diagnosztikája Dr. Temesvári I. Péter Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet Diagnózis régen (- és ma?) Derékfájdalom Röntgen

Részletesebben

SZOMATOSZENZOROS SZENZOROS (SEP) Dr. Pfund Zoltán. PTE Neurológiai Klinika

SZOMATOSZENZOROS SZENZOROS (SEP) Dr. Pfund Zoltán. PTE Neurológiai Klinika SZOMATOSZENZOROS SZENZOROS KIVÁLTOTT VÁLASZOK V (SEP) Dr. Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2011 SEP FOGALMAK SEP (somatosensory evoked potentials): a perifériás és centralis idegrendszer külső stimulus

Részletesebben

NEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA. Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2013

NEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA. Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2013 NEUROLÓGIAI DIAGNOSZTIKA Pfund Zoltán PTE Neurológiai Klinika 2013 LOKALIZÁCIÓS ALAPSÉMA Tünetek Centrális Perifériás Agy Gerincvelő Ideg Izom ANAMNÉZIS, FIZIKÁLIS VIZSGÁLAT Anamnézis (kezesség) Jelen

Részletesebben

CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK

CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK Agyi elváltozások: Lágyulás Vérzés CEREBROVASZKULÁRIS KÓRKÉPEK Éreredetű okai: Fejlődési eredetű érelváltozások aneurysmák vaszkuláris malformációk

Részletesebben

LIQUORVIZSGÁLAT. A lumbálpunkció helye a klinikai neurodiagnosztikában. Tantermi előadás V.évf február 21. Bors László Neurológiai Klinika

LIQUORVIZSGÁLAT. A lumbálpunkció helye a klinikai neurodiagnosztikában. Tantermi előadás V.évf február 21. Bors László Neurológiai Klinika LIQUORVIZSGÁLAT A lumbálpunkció helye a klinikai neurodiagnosztikában Tantermi előadás V.évf. 2018. február 21. Bors László Neurológiai Klinika Összefoglalás 1. A liquor termelődése, keringése, felszívódása

Részletesebben

neuropathiák a gyakorlatban

neuropathiák a gyakorlatban neuropathiák a gyakorlatban Prof. Dr. Illés Zsolt Oxford, Church College neurológiai alapelv lézió helye hol van? centrum periféria tünetek oka: betegség lézió helye? rendszer struktúra lézió helye: struktúra

Részletesebben

kórházba (SBO) kerülés idejének lerövidítése

kórházba (SBO) kerülés idejének lerövidítése AZ ELŐADÁS VÁZLATA Neurológiai katasztrófák Prof. Dr. Komoly Sámuel MTA doktora PTE Neurológiai Klinika Klinikai Idegtudományi Központ Ischaemiás (80%) és vérzéses (20%) stroke Subarachnoidalis vérzés

Részletesebben

MOTOROS KIVÁLTOTT VÁLASZ (MEP)

MOTOROS KIVÁLTOTT VÁLASZ (MEP) MOTOROS KIVÁLTOTT VÁLASZ (MEP) Pfund Zoltán PTE, Neurológiai Klinika 2011 Definíció MEP (Motor Evoked Potential) Motoros kiváltott válasz a corticospinalis pályák funkcionális állapotának vizsgálatára

Részletesebben

**** Fıcsoport: 01 Idegrendszeri megbetegedések

**** Fıcsoport: 01 Idegrendszeri megbetegedések **** Fıcsoport: 01 Idegrendszeri megbetegedések **** 01 013A Degeneratív idegrendszeri betegségek komplex átvizsgálással BETEGSÉGEK G10H0 Huntington-kór G1200 Csecsemıkori gerincvelıi izomsorvadás I. típus

Részletesebben

Rossz prognózisú jóindulatú daganatok

Rossz prognózisú jóindulatú daganatok Rossz prognózisú jóindulatú daganatok Dr. Apáthy Ágnes ORFI, III. Reumatológiai Rehabilitáció MR felvételek: Mozgásszervi Diagnosztika Kft, Dr.Kaposi N.Pál, Országos Onkológiai Intézet, Radiológiai Diagnosztika,

Részletesebben

CEREBROVASCULARIS BETEGSÉGEK. A neurológiai betegségek leggyakoribb csoportja, a halálozási arány jelentős

CEREBROVASCULARIS BETEGSÉGEK. A neurológiai betegségek leggyakoribb csoportja, a halálozási arány jelentős CEREBROVASCULARIS BETEGSÉGEK A neurológiai betegségek leggyakoribb csoportja, a halálozási arány jelentős Csoportosítása Hypoxiás/ischaemiás inzultus az agyi erek perfusiós zavara miatt Agyvérzés nem-traumás

Részletesebben

Neurológiai szakápolástan 2007-2008/I. szemeszter

Neurológiai szakápolástan 2007-2008/I. szemeszter Neurológiai szakápolástan 2007-2008/I. szemeszter Neurológiai vizsgálatok és ápolási vonatkozásaik Papp László Az óra tartalma 1. Ápolási anamnesis felvétele 2. Neurológiai beteg ápolói fizikális vizsgálata

Részletesebben

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján

Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Post-varicella angiopathia (PVA): klinikai és radiológiai jellemzők összefoglalása hét eset alapján Kovács Éva 1,Várallyay György 2, Harkányi Zoltán 1, Rosdy Beáta 3, Móser Judit 3, Kollár Katalin 3, Barsi

Részletesebben

A Látóideg vascularis megbetegedései. Dr. Klein Vera

A Látóideg vascularis megbetegedései. Dr. Klein Vera A Látóideg vascularis megbetegedései Dr. Klein Vera A látóidegbetegségek Felosztása kongenitális (gyerekkori) sclerosis multiplexben fellépő látóideggyulladás kompresszió okozta (tumor, érmalformáció)

Részletesebben

Max. inger. Fotopikus ERG. Szkotopikus ERG. Oscillatorikus potenciál Flicker (30Hz) ERG

Max. inger. Fotopikus ERG. Szkotopikus ERG. Oscillatorikus potenciál Flicker (30Hz) ERG ERG, VEP vizsgálatok. Elektrofiziológiai eto oógamódszerek e a látópálya funkcionális állapotának vizsgálatára Janáky Márta Jelentőségük nem invazív módszerek minimális kooperációt igényelnek objektív

Részletesebben

Az agyi plaszticitás szerepe heveny agykárosodást követő rehabilitációs folyamat során

Az agyi plaszticitás szerepe heveny agykárosodást követő rehabilitációs folyamat során Az agyi plaszticitás szerepe heveny agykárosodást követő rehabilitációs folyamat során Dr. Urbán Edina Károlyi Sándor Kórház Neurorehabilitációs Osztály, Budapest ORFMMT XXVII. vándorgyűlés Budapest, 2008.szeptember

Részletesebben

KÖZPONTI IDEGRENDSZERI INFEKCIÓK

KÖZPONTI IDEGRENDSZERI INFEKCIÓK KÖZPONTI IDEGRENDSZERI INFEKCIÓK dr. Hollódy Katalin AKUT BAKTERIÁLIS MENINGITIS LEGGYAKORIBB KÓROKOZÓI AZ ÉLETKOR SZERINT KOR 0-4 hét 1-3 hónap 3 hó-18 év Kórokozó Streptococcus agalactiae B csoportú

Részletesebben

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek

A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek A sürgősségi ellátás pszichiátriát érintő vonatkozásai II. Definitív pszichiátriai tünetekkel fellépő belgyógyászati kórképek Dr. Pikó Károly Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Jósa András Kórháza

Részletesebben

Eszméletvesztések. Janszky József. Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika

Eszméletvesztések. Janszky József. Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika Eszméletvesztések Janszky József Pécsi Tudományegyetem Neurológiai Klinika Ritka neurológiai kórképek ritkán járhatnak syncopéval IX-X agyideg fájdalommal járó kórképei: agyalapi tumorok és glossopharyngeus-neuralgia

Részletesebben

NEURORADIOLÓGIA III. gerinc, gerincvelő. Csomor Angéla Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika SZEGED

NEURORADIOLÓGIA III. gerinc, gerincvelő. Csomor Angéla Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika SZEGED NEURORADIOLÓGIA III. gerinc, gerincvelő Csomor Angéla Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinika SZEGED A GERINC ÉS A GERINCVELŐ BETEGSÉGEI I. Nem-tumoros betegségek fejlődési rendellenességek vascularis

Részletesebben

Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet

Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet Molekuláris Medicina Mindenkinek Semmelweis Egyetem, Neurológiai Klinika 2012. December 4. Dr. Erőss Loránd, Dr. Entz László Országos Idegtudományi Intézet Felosztás Neurofibromatózis I. (Recklinghausen

Részletesebben

Idegrendszer és Mozgás

Idegrendszer és Mozgás Idegrendszer és Mozgás Dr. Smudla Anikó ÁOK Egészségügyi Ügyvitelszervezői Szak 2012. november 16. Vizsga tételek Az idegrendszer anatómiai, funkcionális felosztása A vegetatív idegrendszer Az agyhalál

Részletesebben

VASCULARIS NEUROLÓGIA

VASCULARIS NEUROLÓGIA VASCULARIS NEUROLÓGIA Szerkesztette D r. N ag y Z oltán LAP- ES KÖNYVKIADÓ KFT TARTALOM Ajánlás... 5 A szerkesztő előszava... 7 I. A vascularis neurológiai kórállapotok kialakulásának m echanizm usai...

Részletesebben

Alagút syndromák klinikum, diagnosztika

Alagút syndromák klinikum, diagnosztika Alagút syndromák klinikum, diagnosztika Dr. Kiss Gábor REUMATOLÓGIA KÖTELEZŐ SZINTEN TARTÓ TANFOLYAM 2014. január 27 30. A perifériás neuropathiákgyakorisága Norm. populáció 2,4 %-a 55 év felett 8%! Azhary

Részletesebben

SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ. Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció

SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ. Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció SZÉDÜLÉS ÉS A NEUROREHABILITÁCIÓ Péley Iván PTE KK Neurológiai Klinika és Szigetvári Kórház Neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció Szédülés és a neurorehabilitáció

Részletesebben

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Commotio cerebri (enyhe és közepes fokú koponya- és agysérülés)

GYERMEKGYÓGYÁSZAT Commotio cerebri (enyhe és közepes fokú koponya- és agysérülés) Commotio cerebri (enyhe és közepes fokú koponya- és agysérülés) Csecsemõ- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Definíció és alapvetõ megállapítások A koponya sérülései következtében funkcionális és

Részletesebben

SCLEROSIS MULTIPLEX ÉS NAK GYAKORLATI SZEMPONTJAI

SCLEROSIS MULTIPLEX ÉS NAK GYAKORLATI SZEMPONTJAI SCLEROSIS MULTIPLEX KEZELÉSÉNEK ÉS GONDOZÁSÁNAK NAK GYAKORLATI SZEMPONTJAI Neurológusok és háziorvosok együttműködése neurológiai betegségek kezelésében és gondozásában Bors László PTE Neurológiai Klinika

Részletesebben

VARÁZS LÉPCSŐ STROKE BETEGEK REHABILITÁCIÓJA DR CSIZMADIÁNÉ WENHARD MÓNIKA PAMOK NEUROLÓGIA

VARÁZS LÉPCSŐ STROKE BETEGEK REHABILITÁCIÓJA DR CSIZMADIÁNÉ WENHARD MÓNIKA PAMOK NEUROLÓGIA VARÁZS LÉPCSŐ STROKE BETEGEK REHABILITÁCIÓJA DR CSIZMADIÁNÉ WENHARD MÓNIKA PAMOK NEUROLÓGIA A cerebrovascularis betegségek (CVB) az 50. életév felett leggyakrabban előforduló neurológiai kórképek. Epidemiológiai

Részletesebben

TABUL/^íuta OTORHINOLARYNGOLOGIAE

TABUL/^íuta OTORHINOLARYNGOLOGIAE TABUL/^íuta OTORHINOLARYNGOLOGIAE TARTALOMJEGYZÉK S orozatszerkesztői e lő s z ó... viii Főszerkesztői előszó... ix R ö vid íté sje g yz é k...x I. BEVEZETÉS (Deutsch Ottó dr.)... 1 II. HALLÁSVIZSGÁLATOK

Részletesebben

III./.11.9.1. Metastasisok

III./.11.9.1. Metastasisok III./11.9. Daganatos betegségek következményei (metastasisok, meningealis carcinomatosis, paraneoplasiás syndromák) Extraneuralis malignus tumorok károsíthatják az idegrendszer működését közvetlen jelenlétükkel

Részletesebben

PhD Értekezés Tézisei

PhD Értekezés Tézisei PhD Értekezés Tézisei A transzkraniális mágneses ingerlés szerepe a humán motoros rendszer vizsgálatában Dr. Arányi Zsuzsanna BEVEZETÉS A transzkraniális mágneses ingerlést (TMS) Barker és mtsai vezették

Részletesebben

A gyermekkori epilepsziák felismerése

A gyermekkori epilepsziák felismerése A gyermekkori epilepsziák felismerése Dr. med. habil. Fogarasi András Tudományos igazgató Bethesda Gyermekkórház, Budapest fogarasi@bethesda.hu Tel: 4222-875 Fıbb lépések Felismerés Diagnózis Klasszifikáció

Részletesebben

PERIÓDIKUS EEG MINTÁK. Dr Besenyei Mónika KNF Tanfolyam Debrecen 2011.

PERIÓDIKUS EEG MINTÁK. Dr Besenyei Mónika KNF Tanfolyam Debrecen 2011. PERIÓDIKUS EEG MINTÁK Dr Besenyei Mónika KNF Tanfolyam Debrecen 2011. Periódicit dicitás s az EEG-ben Regulárisan, meghatározott, intervallumonként jelentkező minta Az ismétlődő minta lehet: meredek hullám,

Részletesebben

NEUROOPHTHALMOLÓGIA kézikönyv 2010

NEUROOPHTHALMOLÓGIA kézikönyv 2010 NEUROOPHTHALMOLÓGIA kézikönyv 2010 Bevezető (Halász Péter) A NEUROOPHTHALMOLÓGIA JELENTŐSÉGE, FELADATA Somlai Judit: A neuroophthalmológia jelentősége, feladata a szemészeti és neuroophthalmológiai klinikai

Részletesebben

XII./1. fejezet: A fül daganata

XII./1. fejezet: A fül daganata XII./1. fejezet: A fül daganata XII./1.1. A külső fül daganatai XII./1.1.1. Praecancerosisok Cornu cutaneum Rendszerint idősebb egyének fülkagylóján képződik. 1. kép: Cornu cutaneum Keratoma senile Rendszerint

Részletesebben

Kovács Balázs és Magyar Péter. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika november 24.

Kovács Balázs és Magyar Péter. Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika november 24. Kovács Balázs és Magyar Péter Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika 2009. november 24. 1 Olyan helyzet, amiben fennáll az életveszély, vagy maradandó károsodás azonnali esélye 2 3 óra

Részletesebben

A MEOSZ közlekedőképesség-minősítési rendszer felülvizsgálatára vonatkozó javaslata

A MEOSZ közlekedőképesség-minősítési rendszer felülvizsgálatára vonatkozó javaslata Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 1032 Budapest, San Marco utca 76. +36 1 388 2387, +36 1 388 2388 meosz@meosz.hu www.meosz.hu MELLÉKLET A MEOSZ közlekedőképesség-minősítési rendszer

Részletesebben

III./2.2.: Pathologiai jellemzők, etiológia. III./2.2.1.: Anatómiai alapok

III./2.2.: Pathologiai jellemzők, etiológia. III./2.2.1.: Anatómiai alapok III./2.2.: Pathologiai jellemzők, etiológia Ez az anyagrész az önálló fejfájások pathomechanizmusát foglalja össze. A tüneti fejfájások kóreredetét terjedelmi okokból nem tárgyaljuk. III./2.2.1.: Anatómiai

Részletesebben

Neurológiai betegségek epidemiológiája, a neurológiai diagnosztika alapelvei és speciális szempontjai I.

Neurológiai betegségek epidemiológiája, a neurológiai diagnosztika alapelvei és speciális szempontjai I. Neurológiai betegségek epidemiológiája, a neurológiai diagnosztika alapelvei és speciális szempontjai I. Dr. Komoly Sámuel tanszékvezetı egyetemi tanár PTE ÁOC Neurológiai Klinika Mi a neurológia? Szakterülete

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika

Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika Neurológiai kórképek rehabilitációja - neurorehabilitáció Péley Iván dr. Idegsebészeti és Neurológiai Klinika WHO meghatározások (1980-2013) Károsodás impairment: a szervezet biológiai működés zavara (pl.:

Részletesebben

A szédülő beteg vizsgálata. Dr. Mike Andrea Pécs, 2013. november 28.

A szédülő beteg vizsgálata. Dr. Mike Andrea Pécs, 2013. november 28. A szédülő beteg vizsgálata Dr. Mike Andrea Pécs, 2013. november 28. A szédülő beteg vizsgálata A diagnózis alapjai: I. részletes anamnézis II. fizikális vizsgálat III. eszközös diagnosztikai módszrek:

Részletesebben

44 éves férfibeteg: ocularis stroke és stroke. - kazuisztika -

44 éves férfibeteg: ocularis stroke és stroke. - kazuisztika - 44 éves férfibeteg: ocularis stroke és stroke - sürgősségi ellátás okai - kazuisztika - Somlai Judit, Szilágyi Géza, Szegedi Norbert MH Egészségügyi központ, Neurológia- Stroke, Neuroophthalmológia Stroke

Részletesebben

paraneoplasiás neurológiai szindrómák

paraneoplasiás neurológiai szindrómák paraneoplasiás neurológiai szindrómák Illés Zsolt Pécs 2012 56 éves férfi, hétvégi ügyelet akut fejfájás diffúz erős hasító-lüktető eset hányás, hányinger nem kíséri neurológiai kórjele nincs koponya CT

Részletesebben

Szédüléssel járó kórképek differenciáldiagnosztikája a háziorvosi rendelőben. Komoly Sámuel egyetemi tanár PTE KK Neurológiai Klinika

Szédüléssel járó kórképek differenciáldiagnosztikája a háziorvosi rendelőben. Komoly Sámuel egyetemi tanár PTE KK Neurológiai Klinika Szédüléssel járó kórképek differenciáldiagnosztikája a háziorvosi rendelőben Komoly Sámuel egyetemi tanár TE KK Neurológiai Klinika szédülés nem-forgó forgó-vertigo szédülés nem-forgó Belgyógyászati bajok,

Részletesebben

Amyotrophias lateralsclerosis Baranya megyében az elmúlt 54 év tükrében

Amyotrophias lateralsclerosis Baranya megyében az elmúlt 54 év tükrében Amyotrophias lateralsclerosis Baranya megyében az elmúlt 54 év tükrében Dr. Merkli Hajnalka Neuromuscularis Továbbképzés PTE Neurológiai Klinika Pécs 2006 ALS Történelem: 1869, Lou Gehrig Definíci ció:

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Plazmaferezis neurológiai kórképekben. Devic betegség. Dr.Simó Magdolna SE Neurológiai Klinika

Plazmaferezis neurológiai kórképekben. Devic betegség. Dr.Simó Magdolna SE Neurológiai Klinika Plazmaferezis neurológiai kórképekben Devic betegség Dr.Simó Magdolna SE Neurológiai Klinika TPE neurológiai indikációi Myasthenia gravis Guillain Barre syndroma / AIDP CIDP ADEM Sclerosis multiplex PPN

Részletesebben

Bevezetés a daganatok elhelyezkedése

Bevezetés a daganatok elhelyezkedése III./7.2. fejezet: Klinikai jellegzetességek, tünetek Az alábbi fejezetben a koponyaűri daganatok tüneteit didaktikus rendbe foglalva ismertetjük, úgy, hogy közben számos új fogalmat definiálunk. Ezek

Részletesebben

A gerincoszlop és a gerincvelő daganatai

A gerincoszlop és a gerincvelő daganatai A gerincoszlop és a gerincvelő daganatai Imre Marianna Bevezetés Gerinc anatómiája Radiológiai i i vizsgálati isor Gerinctumorok Összefoglalás Gerinc anatómiája 31 pár gerinc ideg 8 cervicalis 12 thoracalis

Részletesebben

Salomváry Bernadett, Korányi Katalin, Somlai Judit, P. Nagy Gábor

Salomváry Bernadett, Korányi Katalin, Somlai Judit, P. Nagy Gábor Salomváry Bernadett, Korányi Katalin, Somlai Judit, P. Nagy Gábor Országos Klinikai Idegtudományi Intézet, Országos Onkológiai Intézet, Magyar Honvédség Egészségügyi Központ, Országos Klinikai Idegtudományi

Részletesebben

DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK (DEMIN XIII.) 2013. május 30.

DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK (DEMIN XIII.) 2013. május 30. DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK (DEMIN XIII.) 2013. május 30. Miért kell kiemelt figyelemmel kezelni a stroke ellátást? Európában évente 1.2 millió stroke 300,000 halott 300,000 rokkant 15 millió

Részletesebben

BPPV, krónikus szubjektív szédülés, vertebrobasilaris stroke. Dr. Mike Andrea Pécs, 2013. november 28.

BPPV, krónikus szubjektív szédülés, vertebrobasilaris stroke. Dr. Mike Andrea Pécs, 2013. november 28. BPPV, krónikus szubjektív szédülés, vertebrobasilaris stroke Dr. Mike Andrea Pécs, 2013. november 28. 1. Belszervi kórképek (50%): Etiológia: Preszinkopés szédülés ortoszatikus hipotenzió, vazovagalis

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2438-06 Angiológia követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Munkahelyére kardiológiai és angiológiai szakasszisztens tanulók érkeznek. Az a feladatuk, hogy az arteriosclerosis témáját dolgozzák fel megadott szempontok szerint. Segítséget kérnek Öntől.

Részletesebben

Dementiák biomarkerei. Oláh Zita 2015. November 11.

Dementiák biomarkerei. Oláh Zita 2015. November 11. Dementiák biomarkerei Oláh Zita 2015. November 11. Mi a biomarker? A biomarkerek biológiai paraméterek, amelyek normális és kóros folyamatokat, beavatkozásokra adott válaszokat jeleznek, továbbá objektív

Részletesebben

Szédülés. Magyar Tünde

Szédülés. Magyar Tünde Szédülés Magyar Tünde Szédülés A szédülés, mint forgó álmodozás (Schaffer) A szédülésen az objektív és szubjektív térviszonyok közötti diszkrepanciát értjük (Horányi) Szédülés élmény Vestibularis Proprioceptiv

Részletesebben

Dr. Mike Andrea PTE KK Neurológiai Klinika

Dr. Mike Andrea PTE KK Neurológiai Klinika Dr. Mike Andrea PTE KK Neurológiai Klinika Az általános orvosi gyakorlatban előforduló egyik leggyakoribb panasz: Élettartam prevalencia az átlagpopuláción belül: 20-30% (Mo.-on 2-3 millió beteg) a prevalencia

Részletesebben

Dr. Arányi Zsuzsanna Neurológiai Klinika Semmelweis Egyetem

Dr. Arányi Zsuzsanna Neurológiai Klinika Semmelweis Egyetem Dr. Arányi Zsuzsanna Neurológiai Klinika Semmelweis Egyetem A peripheriás idegrendszer A peripheriás ideg Peripheriás idegek : Motoros rostok Sensoros rostok Autonóm rostok A peripheriás ideg anatómiája

Részletesebben

Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma.

Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma. Magyarországon több mint 2 millió hypertoniás él. 2025-re az előrejelzések szerint további 60 százalékkal megnő az érintettek száma. A magasvérnyomásos populációban emelkedett vércukor értéket (5,6 mmol/l

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI CSOMAGOK TÉRÍTÉSI DIJAI

TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI CSOMAGOK TÉRÍTÉSI DIJAI TÁJÉKOZTATÓ ÁRLISTA MŰTÉTI BEAVATKOZÁST IGÉNYLŐ, ILLETVE MŰTÉTI BEAVATKOZÁST NEM IGÉNYLŐ MEGBETEGEDÉSEK FEKVŐBETEG ELLÁTÁSBAN VÉGZETT KEZELÉSÉNEK, TOVÁBBÁ A JÁRÓBETEGELLÁTÁS KERETÉBEN VÉGZETT VIZSGÁLATOK,

Részletesebben

betegségek Neurológiai Klinika

betegségek Neurológiai Klinika Neuromyelitis optica (NMO) spektrum betegségek g Illés Zsolt Neurológiai Klinika Pécs 2003. kémiai Nobel-díj for discoveries concerning channels in cell membranes Roderick MacKinnon (1956) for structural

Részletesebben