TARTALO M M U TAT Ó. II.KÜLÖNFÉLÉK: Oktatási intézmények 2007/2008. tanévben indítható csoportok száma, ezek maximális létszámának meghatározása.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TARTALO M M U TAT Ó. II.KÜLÖNFÉLÉK: Oktatási intézmények 2007/2008. tanévben indítható csoportok száma, ezek maximális létszámának meghatározása."

Átírás

1 TARTALO M M U TAT Ó II.KÜLÖNFÉLÉK: Oktatási intézmények 2007/2008. tanévben indítható csoportok száma, ezek maximális létszámának meghatározása. 2. Városi Óvoda intézményirányítási programja. 3. III. Béla Szakképző Iskola Minőségirányítási programja. 4. III. Béla Szakképző Iskola Alapító Okirat módosítása. 5. III. Béla Szakképző Iskola kérelme. 6. Pannon Kapu Kulturális Egyesület évi munkaterve. 7. Kistérségi Társulási megállapodás módosítása. 8. Regionális Rádióért Közalapítvány megszüntetése. 9. Vas megyei Önkormányzat véleménykérése megyei intézmény átszervezéséhez. 10. Újság megjelentetése évi diáksport, szabadidő sport támogatások felosztása évi közbeszerzési terv elfogadása. 13. Rába folyón szlalom pálya és vízi erőmű kialakítása. 14. Partium Alapfokú Művészetoktatási Intézmény támogatása. 15. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díja. 16. Vagyonrendelet módosítása. 17. A helyi környezetvédelem szabályairól szóló rendelet módosítása. 18. A temetőkről és a temetkezésről szóló rendelet módosítása. 19. A Szentgotthárd, Széll K.téri épületek közterület felőli homlokzatának karakterszabályozó rendelete mellékletének módosítási kérelme. 20.Eladási ár meghatározása.(pintér-trans BT.) 21.Eladási ár meghatározása.(dalmex Kft.) 22.Nemesmedves 32/1 hrsz-ú terület értékesítése. 23.Szilárd burkolatú, önkormányzati tulajdonú utak felújítására pályázat benyújtása. 24.Vörösné Gyurits Anett úthasználati kérelme. 25.CÉDE pályázat. 26.Első lakáshoz jutók támogatása. 27. Társadalmi Gazdasági Program Munkaterv módosítás 1.

2 28.Értékelés az Önkormányzat évi gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladat ellátásáról 29. Szentgotthárd Város Önkormányzatának évi zárszámadása 30. Két ülés között történt fontosabb események

3 E LŐTE R J ES ZTÉS a Képviselő-testület március 28-i ülésre Tárgy: Oktatási intézményekben 2007/2008. tanévben indítható csoportok száma, ezek maximális létszámának meghatározása Tisztelt Képviselő-testület! A nevelési oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994.(VI. 8.) MKM r. 16. (1) bek. szerint a szülő március 1-je és április 30-a között köteles beíratni tanköteles gyermekét a lakóhelye szerinti oktatási intézmény első évfolyamára. Szentgotthárd Városában a jegyző a beiratkozást április re írta ki. E napokon lesz az óvodai és iskolai beíratás egységesen a Városi Óvoda intézményében. A közoktatásról szóló évi LXXIX. tv. 90. (1) bek. alapján a közoktatási intézményt fenntartó önkormányzat meghatározza az óvodák és az iskolák működési ( felvételi ) körzetét. A Városi Óvoda, valamint a Szentgotthárdi Oktatási Intézmény ( SZOI ) intézményegységeinek működési ( felvételi ) körzetét az 53/2005.sz. határozatban a Testület az alábbiak szerint határozta meg (mely az Alapító Okiratokban is ily módon szerepel): Beiskolázási körzet: Szentgotthárdi Kistérség területe. A tanulók felvétele során elsősorban azokat kell felvenni, akiknek lakóhelye ( állandó lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye ) Szentgotthárd közigazgatási területén van. Amennyiben e tanulók felvételével még nem érik el a maximális osztálylétszámot ( 26 ), a fennmaradó helyekre azok vehetők fel, akiknek lakóhelye a Szentgotthárdi Kistérség önkormányzatainak területén van. A Városi Óvodában jelenleg 277 fővel összesen 12 csoport működik. A székhely óvodában 11 csoport, közülük 1 német nemzetiségi vegyes csoport, 1 szlovén nemzetiségi vegyes csoport; a rábatótfalui tagóvodában 1 csoport van, amely szintén szlovén nemzetiségi. A Képviselő-testület 71/ sz. hat. 2. pontja alapján az óvoda intézményében összesen 11 csoport indítását engedélyezte. Az óvodai jelentkezéseket követően a 129/2006. sz. határozat 2./ pontja alapján újabb óvodai csoport indítását engedélyezte a Testület, határozott időre szeptember június 30-ig. Így van 12 csoport. A születési létszámokat és a jelentkezési igényeket figyelembe véve a következő tanévre ismét határozott időre a plusz 1 csoport továbbműködtetése indokolt.

4 A SZOI Arany János Általános Iskola, valamint a Széchenyi István Általános Iskola intézményegységeiben a 2007/2008-as tanévben is 2-2 első osztály indítása a célszerű. Ezt a tanköteles gyermekek létszámadatai is alátámasztják : Szentgotthárdon kb.: 84 fő a leendő elsősök száma, ehhez hosszú évek tapasztalatai alapján min fő érkezik a környező önkormányzatok településeiről. Így kb fővel számolhatunk a leendő első osztályosok tekintetében. A közoktatásról szóló évi LXXIX. tv. 3. sz. mell. 1 a./ pontja az 1-4. évfolyamon az átlag létszámot 21 főben, a maximális osztálylétszámot 26 főben határozza meg. Javasoljuk a két intézményegységnek, hogy az induló első osztályosok létszáma max. 26 fő legyen, ezt a létszámot túllépni nem lehet. A SZOI általános iskolai intézményegységek tekintetében a napközis csoportok számának meghatározásáról is dönteni szükséges. A napközis csoportok számának alakulása a 2006/2007-es tanévben a 175/2006.sz.határozat alapján: - SZOI Arany János Általános Iskola 180 tanuló részére 8 napközis csoportot működtet, - SZOI Széchenyi István Általános Iskolában 6 iskolaotthonos és 2 napközis csoport működik, a napközis csoportok összesen 51 fővel. A napközis csoportok pontos számát csak a tényleges napközis beíratást követően a májusi testületi ülésen tudja a Testület meghatározni. Szentgotthárd középiskoláiban az induló osztályok létszáma szintén lépheti túl a törvényi előírás maximális létszámát. nem A SZOI Vörösmarty Mihály Gimnázium a hagyományoknak megfelelően a 8 évfolyamos képzésben egy osztályt indít, melynek maximális osztálylétszáma 30 fő, beírt tanulók száma (leendő első osztályosok) 21 fő; illetve egy 0. évfolyamos nyelvi előkészítő osztályt indít, ahol szintén 30 fő lehet a max. létszám, ebbe az osztályba előzetesen leadott jelentkezési lapok: 63 db. A pontos létszám csak április 15. után lesz végleges, amikor az OKÉV megküldi a jelentkezési lapokat. A III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium intézményébe az általános iskolákból 141 db jelentkezési lap érkezett. Az iskola a jelentkezők kb. 80%-val számol. A szakközépiskolai és a szakiskolai tagozaton is két-két osztály indítását tervezik. A szakközépiskolai tagozaton az egyik osztály 0. évfolyamos nyelvi előkészítő osztály/ számítástechnika, vendéglátó technikus szakiránnyal/, a másik sima szakközépiskolai osztály / környezetvédelmi technikus, automatizálási technikus, faipari technikus szakiránnyal/.

5 A szakiskolai képzés egyik osztályában szakácsok és kereskedők, a másik osztályban asztalosok és géplakatosok képzését tervezik. Jelenleg a szakács képzéshez oktató nem áll rendelkezésre, de ezt a képzés 3. évétől kell biztosítani, az első két évben a tanulók általános képzésben vesznek részt. A két év alatt nyugdíjazás kapcsán, illetve pedagógus átképzéssel kívánja megoldani a szakember feltételt az intézmény. A törvényi előírásnak megfelelően a évfolyamokon az osztálylétszám max. 35 fő kivétel a szakiskola évfolyam és a 0. évfolyamos nyelvi előkészítő osztály létszáma, ahol 30 fő lehet a max. osztály létszám. Kérem a T. Testületet az előterjesztést megtárgyalni és tárgyában dönteni szíveskedjen. Határozati javaslat: 1./ Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testülete kezdeményezi a fenntartó Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulásnál, hogy a Városi Óvodában a 2007/2008-as tanévben indítható csoportok számát összesen 12 csoportban határozza meg Szentgotthárd 11 csoport, Rábatótfalu 1 csoport. A székhely óvoda 11 csoportjából 1 csoport továbbra is határozott időre, szeptember 1-jétől június 30-ig működhet. A csoportok maximális csoportlétszáma az oktatási törvény által meghatározott 25 fő. Határidő: azonnal Felelős : Dr. Dancsecs Zsolt jegyző Kovács Tiborné óvodavezető 2./ Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testülete kezdeményezi a fenntartó Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulásnál, hogy a Szentgotthárdi Integrált Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Arany János és Széchenyi István Általános Iskola intézményegységeiben 2-2 első osztály indítását határozza meg. Az induló első osztályok létszámát a törvényi előírásoknak megfelelően max. 26 főben engedélyezi. A felvétel az intézmény Alapító Okiratában meghatározott rend szerint történik. Határidő: azonnal Felelős : Dr. Dancsecs Zsolt jegyző Pénzes Tibor igazgató 3./ Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete kezdeményezi a fenntartó Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulásnál, hogy a Szentgotthárdi integrált Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Arany János és Széchenyi István Általános Iskola intézményegységeiben a napközis csoportok száma a tényleges napközis beíratást követően, a májusi testületi ülésen kerüljön meghatározásra.

6 Határidő: azonnal Felelős : Dr. Dancsecs Zsolt jegyző Pénzes Tibor igazgató 4./ Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testülete kezdeményezi a fenntartó Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulásnál, hogy a Szentgotthárdi Oktatási Intézmény Vörösmarty Mihály Gimnáziumban a 2007/2008-as tanévben két első osztályt indíthasson. A nyolcévfolyamos képzésen a maximális osztálylétszám: 30 fő; a 0. évfolyamos nyelvi előkészítő osztály max. létszáma szintén 30 fő. Határidő: azonnal Felelős : Dr. Dancsecs Zsolt jegyző Pénzes Tibor igazgató 5./ Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testülete a III. Béla Szakképző Iskola és Kollégium intézményében a 2007/2008-as tanévben a szakközépiskolai és a szakiskolai képzésben is 2-2 osztály indítását engedélyezi. A szakközépiskolai képzés 2 osztálya közül egy 0. évfolyamos nyelvi előkészítő osztály indításához járul hozzá. Az osztályok maximális létszáma az oktatási törvényben meghatározottak szerint: 0. évfolyam és szakiskolai képzés osztály 30 fő, évfolyam max. 35 fő. Határidő: azonnal Felelős : Dr. Dancsecs Zsolt jegyző Bedics Sándor igazgató Szentgotthárd, március 19. Dr.Dancsecs Zsolt jegyző

7 E LŐTE R J ES ZTÉS a Képviselő-testület március 28-i ülésére Tárgy: Városi Óvoda Minőségirányítási Program (IMIP) felülvizsgálata, Kiegészítése Tisztelt Képviselő-testület! A közoktatásról szóló évi LXXIX.tv évi módosítása értelmében, a 40. (10) és (11) bek. alapján a évben elkészített és hatályba lépett Intézményi Minőségirányítási Programot ( továbbiakban IMIP) felülvizsgálta az intézmény, kiegészítette a törvényben előírtak szerint a vezetői feladatokat ellátók, továbbá a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak teljesítményértékelésének szempontjaival és az értékelés rendjével ( 1.sz. mell. ). A módosítás, kiegészítés kapcsán figyelembe vette és az alapdokumentumba beépítésre került az ÖMIP intézményre vonatkozó megállapításai. Az értékelés alapján meg kell határozni azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítják, hogy a közoktatási intézmény szakmai célkitűzései és az intézmény működése folyamatosan közeledjenek egymáshoz. A nevelőtestület és az SZM értékelést meg kell küldeni a fenntartónak. A javasolt intézkedések a fenntartó jóváhagyásával válnak érvényessé. A közoktatásról szóló évi LXXIX. tv (5) bek. alapján a fentiekben említett értékelést első ízben a 2008/2009-es tanévben kell megtenni. Ugyancsak ezen paragrafus mondja ki, hogy az intézmények legkésőbb március 31-ig küldik meg a fenntartónak az IMIP kiegészítését jóváhagyásra. A mellékelt kiegészítés tartalmazza a jogszabályban előírtakat: - minőségpolitikai elvárások az egyes közoktatási intézményektől - a pedagógusok és a vezetői feladatot ellátó munkatársak értékelésének szabályozása - kulcskompetenciák és tartalmi jellemzőik -nevelőmunkát közvetlen segítő alkalmazottak munkájának ellenőrzése, mérése, értékelésének szempontjai - kérdőívek, értékelő önértékelő adatlapok. A dokumentum kiegészítését az iskola nevelőtestülete, szülői munkaközössége és a diákönkormányzat megismerte és elfogadta. Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megtárgyalni és tárgyában dönteni szíveskedjen!

8 Határozati javaslat: Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete javasolja a fenntartó Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Tanácsának, hogy a Városi Óvoda Intézményi Minőségirányítási Programját a melléklet szerint hagyja jóvá. Határidő : azonnal Felelős : Dr. Krajczár Róbert irodavezető Szentgotthárd, március 20. Dr. Krajczár Róbert Irodavezető Ellenjegyzem: Dr. Dancsecs Zsolt jegyző

9 Ügyiratszám: 49. / Tárgy: A Városi Óvoda Minőségirányítási Programjának kötelező felülvizsgálata, módosítása. Címzett: Szentgotthárd Város és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa Viniczay Tibor Társulási Tanács elnöke Tisztelt Elnök Úr! A közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény évi módosítása értelmében, a 40. /10/ és /11/ bekezdései alapján, a évben elkészített és hatályba lépett Intézményi Minőségirányítási Programot (továbbiakban IMIP) felül kellett vizsgálni, illetve ki kellett egészíteni az intézményben vezetői feladatokat ellátók, továbbá a pedagógus munkakörben foglalkoztatottak teljesítmény-értékelésének szempontjaival és az értékelés rendjével. Szentgotthárd Város Önkormányzata 4/2007. sz. (02.01.) ÖKT határozatával módosította az önkormányzati Minőségirányítási Programot (továbbiakban ÖMIP). Az IMIP felülvizsgálata és szükséges módosítása fentiek okán megtörtént. A mellékelt alapdokumentumba beépítettük az ÖMIP intézményünkre vonatkozó módosításait, s kiegészítettük a teljesítmény-értékelési rendszerrel. A jóváhagyásra benyújtott alapdokumentum összhangban áll az ÖMIP-ban foglaltakkal, nincs költségvetési többlet kihatása. Várható hatása, hogy meghatározóvá válik intézményünkben a teljesítmény értékelés rendszere, annak egyes elemei, eljárása. A közoktatásról szóló törvény alapján a kiegészített, módosított IMIP-ot március 31-ig meg kell küldeni jóváhagyás végett a fenntartónak. A benyújtott, módosított IMIP-ot az óvoda nevelőtestülete 1/2007. számú ( ) határozatával elfogadta. Az intézmény alkalmazotti közössége március 10-i értekezletén véleményezte és elfogadta a módosítási javaslatokat. A módosítási javaslatokat ismertettük a Szülők Választmányi Közösségének vezetőivel. Tisztelettel kérem a fenntartót, hogy a Városi Óvoda módosított Intézményi Minőségirányítási Programját jóváhagyni szíveskedjék.

10 Szentgotthárd, Tisztelettel: Kovács Tiborné óvodavezető Mellékletek: 1. Az intézmény hatályos Minőségirányítási Programjának módosításai. 2. Jegyzőkönyv a nevelőtestületi ismertetésről, elfogadásról, határozatról, illetve az alkalmazotti közösség elfogadásáról. 3. Feljegyzés a SZKV vezetőségének véleményéről

11 1. AZ INTÉZMÉNY MINŐSÉGPOLITIKÁJA 1.1. A FENNTARTÓI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM INTÉZMÉNYÜNKRE VONATKOZÓ RÉSZE. II. B ) Minőségpolitikai elvárások az egyes közoktatási intézményektől 1. Óvoda Nevelőmunkájuk középpontjába továbbra is az egészséges életmódra nevelést tartsa. Kapjon kiemelt figyelmet a gyerekek életkori sajátosságaival összhangban a legkonkrétabb szülőföld, a település (településrészek) szeretetére, értékeihez való ragaszkodásra nevelés. Ezen belül fontos feladat: a helyi néphagyományok ( a két tagóvodában kitüntetően a nemzetiségi hagyományok ) felhasználása, beépítése a nevelési programba; ehhez vegyék igénybe a szülők, nagyszülők segítségét, igényeljék részvételüket a hagyományok megismerésében és életre keltésében, a helyi természeti adottságok megismerése, megbecsülése, gondozása ( a Rába, a ritka, védett növények, állatvilág stb.) a helyi, védett (elsősorban ciszterekhez kapcsolódó és a városrészekben lévő népi, nemzetiségi) építészeti értékek megismertetése és megbecsülésükre való nevelés. A nevelőmunka eredményességét mérhetjük az egyes gyerekek személyiségének önmagához viszonyított fejlődésével a hozzáadott értékkel. Ne a taxatív ismeretek átadására, hanem a társas érintkezés, a gondolatok és az érzések közvetítésének, befogadásának és cseréje képességének a kifejlesztésére helyezzék a hangsúlyt. Ez az igazi iskolaérettség fokmérője. Az óvoda (tagóvoda) és az átvevő iskolák pedagógiai együttműködésének rendszerszerűbb, célzottabb gyakorlatával segítsék az óvoda iskola átmenet problémáinak minimalizálását. Fordítsanak figyelmet az egyéni képességfejlesztésre, a hátrányok csökkentését szolgáló fejlesztő programok minél hatásosabb végrehajtására, a gyermekek személyiségének fejlesztésére. Tervezetten, rendszeresen és ellenőrizhetően tájékoztassák a gyermekek szüleit részletesen és érdemi módon - a gyermekek fejlődéséről, adjanak tanácsokat, illetve nyújtsanak segítséget a gyermekek neveléséhez. Tartsanak rendszeres kapcsolatot az illetékes gyermekvédelmi, szociális és egészségügyi intézményekkel, illetve pedagógiai szakszolgálatokkal a gyermekek érdekeit veszélyeztető problémák megoldása érdekében. Az óvodai gyermeki tevékenység foglalata még inkább és még teljesebben a játék legyen. Ehhez: természetes anyagokból készült eszközöket használjanak, minél gyakrabban (lehetőleg minden nap) játszanak a szabadban, növeljék, céltudatosan használják ki a személyiségformáló szerepjátékok lehetőségét A VEZETŐI FELADATOKAT ELLÁTÓK, A PEDAGÓGUS MUNKAKÖRBEN FOGLALKOZTATOTTAK

12 TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSÉNEK SZABÁLYOZÁSA, AZ ÉRTÉKELÉS RENDJE Intézmény neve, címe Városi Óvoda Szentgotthárd Kossuth Lajos utca 14. Szabályozás a pedagógusok és a vezetői feladatot ellátó munkatársak értékelésére A szabályozás célja: Biztosítva legyen valamennyi pedagógus értékelésében az egységes alapelvek, szempontok szerinti értékelés, és a résztvevők számára követhető legyen a folyamata. Az értékelés fejlesztésorientált, személyre szabott, és motivál a jobb teljesítményre, végső soron járuljon hozzá az óvodai munka színvonalának emeléséhez.. A szabályozás hatálya kiterjed: a Városi Óvoda Szentgotthárd, valamennyi pedagógus munkakörben foglalkoztatott alkalmazottjára, és a vezetői munkát ellátókra, kivéve; ha felmentés alatt áll, illetve ha határozott időre szóló kinevezése egy évnél rövidebb időre szól, ha újonnan belépő, új munkakörbe kerülő, hosszabb fizetés nélküli szabadságról visszatér, illetve ha három éven belül eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt. Ezekben az esetekben a szorosan vett értékelés halasztható, melynek ideje a belépést követő nevelési év november 1. napja. Az értékelés felelőse: az intézményvezető Mivel a teljesítményértékelés folyamatosan zajló, sokrétű és összetett feladat, az óvodavezetés ebben a folyamatban maga mellé vonja a minőségügyi felelőst, folyamatgazdákat ( kiemelten az alkalmazottak értékeléséért felelőst) szükség szerint a szakmai munkaközösség vezetőket. Feladatukat megbízás alapján, beszámolási kötelezettség mellett látják el. Az értékelés bevezetése, gyakorisága, időpontja: minden értékelendő alkalmazott összegző teljesítmény értékelésére 3 évente kerül sor. Bevezetése: a 2007/2008-as nevelési év Az értékelés szempontjai: Az értékelés kompetencia-alapú, az alábbi 5 kulcskompetencia szerint;

13 szakmai tudás alkalmazása kommunikáció, kapcsolatok kezelése megbízhatóság, felelősségvállalás együttműködés komplexitás kezelése A vizsgálatok követelményrendszere óvodánk Szervezeti és Működési Szabályzatában rögzített munkaköri leírásokon, nevelési programunkon, s az IMIP-ban meghatározott minőségcélokon nyugszik. Mindezeket kiegészítik az előző értékelési ciklus végén született, egyénekre vonatkozó megállapítások. Az értékelés nyilvánossága: A személyre szóló értékelés nem nyilvános, dokumentumai a személyi anyag részét képezik. A szervezetre vonatkozó összesítő értékelés nyilvános. Az értékelés további hasznosítása: A személyre szóló értékelést figyelembe lehet venni a minőségi munkáért járó kereset kiegészítés, jutalmazás, illetve más elismerés, anyagi ösztönzés odaítélésénél. A szervezeti összesítést a szervezetfejlesztési feladatok tervezésénél, a feladatok jobb elosztásánál, a pedagógusok és az óvodavezetés közti kommunikáció javításánál, a beosztással járó személyi döntések elbírálásánál. Eszközök: Kézikönyv: a kulcskompetenciák kifejtése, segítő mintapéldák pontozólapok (önértékeléshez, vezetői értékeléshez) Excel program az egyéni és intézményi összegző diagramok készítéséhez. A diagramok alkalmasak a kulcskompetenciák teljesítési szintjének megjelenítésére, és elemzésre. Összegző értékelés és megállapodás táblázata Szervezetfejlesztési terv Az értékelés bevezetésének folyamata: 1. Az értékelő modell megismertetése a nevelőtestülettel; 2. Döntés vezetőségi körben (kompetencia elemek fontossági pontelosztásának és a kulcskompetenciák teljesítésében az intézményi elvárás-szint meghatározása) 3. Adott időszakban / nevelési évben / nevelési években az értékelésre kerülő pedagógusok személyének ( 8 fő ) és az értékelés időpontjának megtervezése az éves munkatervben. 4. A szükséges eszközök biztosítása (Kézikönyv, Pontozólap)

14 5. Az értékeléshez előzetesen gyűjtött adatok, információk rendszerezése ( szülői, munkatársi kérdőívek, ellenőrző lap, feljegyzések, összegző feljegyzések, pedagógiai dokumentumok ) 6. Értékelőlapok kitöltése (önértékelés és vezetői értékelés) 7. Adatbevitel az Excel programba, az értékelés megjelenítése diagramokon. 8. Az egyéni diagramlap átadása az értékeltnek 9. A diagram, adatok vezetői elemzése, következtetések levonása 10. Értékelő megbeszélés: a. A vezető, az értékelésben részt vevők, és az értékelt véleményének egyeztetése b. Javasolt fejlesztési feladatok egyeztetése. Szükség esetén mentor, segítő megbízása. c. Dolgozói értékelés szöveges összegzése és megállapodás a fejlődési feladatokban lap kitöltése, aláírása. 11. A dokumentum átadása az értékeltnek és archiválása a személyi anyagban. 12. A megállapodás nyomon-követése (értékelő és/vagy mentor) 13. Szervezeti összegzés nyilvánossá tétele, elemzése. A megállapítások alapján a feladatok rögzítése szervezetfejlesztési tervben, mely az éves munkaterv része. PEDAGÓGUSOK ÉRTÉKELÉSÉNEK FOLYAMATÁBRÁJA (következő oldal)

15 START Előkészítés Tervezett / rendszeres adatgyűjtés Intézményi elvárások, maximumok meghatározása az értékelési időszakban Emlékeztető Felkészülés az értékelésre Feladat és hatáskörök szétosztása Az értékelésre kerülő dolgozók kijelölése Az értékelő lapok kitöltése Megbízások Dolgozó Értékelő lapok Vezető vagy megbízottja Szervezeti fejlesztési terv Grafikonok Adatbevitel és grafikus megjelenítése Bejövő / kapcsolódó Egyéni grafikonok átadása a vezetőnek és a dolgozónak jó Intézményi grafikon átadása a vezetőnek Nem jó Korrekció Vezetői elemzés jó Felkészülés az értékelő STOP megbeszélésre Nevelőtestület tájékoztatása Egyéni fejlesztési terv Értékelő megbeszélés Megállapodások rögzítése Nem jó Nyomon-követés Korrekció dokumentumok: jegyzőkönyvek, Célkitűzések, fejlesztési terv elkészítése feljegyzések, emlékeztetők a végzett munkáról; adatok, Végrehajtás kimutatások a pedagógus tevékenységének Értékelés eredményességéről;

16 a pedagógus tervező - ellenőrző - értékelő tevékenységének dokumentumai. Kimenő / készítendő dokumentumok: Egyéni diagramlap; Intézményi diagramlap; Dolgozói értékelés szöveges összegzése és megállapodás a fejlődési feladatokban lap; Szervezetfejlesztési terv A szabályozás felülvizsgálata: az intézményvezető, a vezetőség, vagy a minőségirányítási vezető javaslatára történik.

17 Kulcskompetenciák és tartalmi jellemzőik Kulcskompetenciák Tartalmi jellemzők 1. SZAKMAI TUDÁS ALKALMAZÁSA A beosztásához szükséges ismereteknek, képességeknek birtokában van, azokat képes munkája során, alkotó módon alkalmazni, tudását eredményesen átadni és folyamatosan fejleszteni. 2. KOMMUNIKÁCIÓ, KAPCSOLATOK KEZELÉSE Magatartása és kommunikációja hiteles, érthető, határozott és meggyőző. Figyelembe veszi partnere jelzéseit. Alkotó módon alkalmazza az IKT eszközeit. Képes kapcsolatokat felépíteni és hatékonyan fenntartani, a szervezetet képviselni. Konfliktusokat megfelelően tud kezelni. 3. MEGBÍZHATÓSÁG, FELELŐSSÉGVÁLLALÁS Ismeri és betartja a munkakörére vonatkozó előírásokat. A szabályokat megbízhatóan alkalmazza és meg tudja ítélni az elfogadható mértékű eltérést, szükség esetén korrekciós javaslatot tesz. Ítéletalkotásában, intézkedéseiben mérlegel. Vállalt feladatait felelősséggel, önállóan, pontosan teljesíti. Döntéseit vállalja, hibáit felismeri, és önállóan javítja. 4. EGYÜTTMŰKÖDÉS 5. KOMPLEXITÁS KEZELÉSE EGYÉB, A SZERVEZET SZÁMÁRA ÉRTÉKES KOMPETENCIÁK Képes különböző partnerekkel eredményesen együttműködni. Képes csoportnormákat kialakítani és azokat betartani és betartatni. Csoportszerepekhez alkalmazkodva tevékenykedik. Képes a csoportcélokat követni és/vagy azok kialakításában részt vállalni. A bizalom és a számonkérés arányait helyesen kezeli. Rutin és nyitott helyzetekben képes komplexen gondolkodni, dönteni és cselekedni. Alkalmazza az ok-elemzés, a problémamegoldás eszközeit, célokat tud meghatározni és/vagy elfogadni. Tevékenységét megtervezi, a tervek szerint végzi, az eredményeket elemzi, értékeli, szükség esetén a korrekciót végez, javasol. Döntéseknél figyelembe veszi a feladat és hatásköröket. Feladatainak megvalósítása során alkalmaz olyan, a személyében rejlő lehetőségeket, a munkakör betöltéséhez közvetlenül nem szükséges kompetenciákat, amelyek a szervezeti célok megvalósulását támogatják, munkáját hatékonyabbá teszik, teljesítményét fokozzák, vagy az intézményről a partnerek által alkotott pozitív képet erősítik. Az egyes kulcskompetenciák és azok tartalmi elemei

18 Sor KULCSKOMPETENCIAK 1. SZAKMAI TUDÁS ALKALMAZÁSA KOMMUNIKÁCIÓ ÉS KAPCSOLATOK KEZELÉSE MEGBÍZHATÓSÁG, FELELŐSÉGVÁLLALÁS EGYÜTTMŰKÖDÉS KOMPLEXITÁS KEZELÉSE PARAMÉTEREK szám TARTALMI ELEMEI A beosztásához szükséges ismereteknek, képességeknek birtokában van. Pedagógiai ismereteit munkája során képes alkotó módon alkalmazni. Nevelési ismereteit munkája során képes alkotó módon alkalmazni. Tudását eredményesen adja át. Tudását, képességeit folyamatosan fejleszti. Magatartása és kommunikációja hiteles, érthető, határozott és meggyőző. Figyelembe veszi partnerei jelzéseit. Alkalmazza az információs-kommunikációs technológia eszközeit. Képes kapcsolatokat felépíteni és hatékonyan fenntartani, a szervezetet képviselni. Konfliktusokat megfelelően tud kezelni. Ismeri és betartja a munkakörére vonatkozó előírásokat. A szabályokat megbízhatóan alkalmazza és meg tudja ítélni az elfogadható mértékű eltérést, szükség esetén korrekciós javaslatot tesz. Ítéletalkotásban, intézkedésben mérlegel. Kötelező és vállalt feladatait felelősséggel, önállóan, pontosan teljesíti. Döntéseit vállalja, hibáit felismeri, és önállóan javítja. Képes különböző partnerekkel eredményesen együttműködni. Képes csoportnormákat kialakítani és azokat betartani és betartatni. Csoportszerepekhez alkalmazkodva tevékenykedik. Képes a csoportcélokat követni és/vagy azok kialakításában részt vállalni. A bizalom és a számonkérés arányait helyesen kezeli. Rutin és nyitott helyzetekben képes komplexen gondolkodni, dönteni és cselekedni. Alkalmazza az ok-elemzés, a problémamegoldás eszközeit. Célokat tud meghatározni és/vagy elfogadni. Tevékenységét megtervezi, a tervek szerint végzi, az eredményeket elemzi, értékeli. Szükség esetén korrekciót végez és/vagy javasol. Döntéseknél figyelembe veszi a feladat- és hatásköröket.

19 Kulcskompetenciák óvodánkban elvárt szintje,és a kérdések maximális pontszáma Intézmény Városi Óvoda_9970 Szentgotthárd, Kossuth L u 14. Az értékelés időpontja Az értékelésben résztvevők száma Kulcskompetenciák intézményben elvárt szintje % Kompetencia Szakmai tudás alkalmazása Szakmai tudás alkalmazása Kommunikáció és kapcsolatok kezelése Megbízhatóság, felelősségvállalás Együttműködés Kommunikáció és kapcsolatok kezelése Komplexitás kezelése Megbízhatóság, felelősségvállalás Együttműködés Komplexitás kezelése Kérdés sorszáma Intézményi maximális pont kompetenciánként max 30 pont

20 PONTOZÓLAP Értékelt neve: Tartalmi elemek sorszáma Adható maximális pontszám Önértékelés pontszáma Egyéb, a szervezet számára értékes kompetenciák Készült:: Aláírás:. PONTOZÓLAP Értékelt neve: Tartalmi elemek sorszáma Adható maximális pontszám Vezetői értékelés pontszáma Egyéb, a szervezet számára értékes kompetenciák

21 Készült: Aláírás:. Dolgozói értékelés szöveges összegzése és megállapodás a fejlődési feladatokban Az értékelt NEVE: Munkaköre és megbízatásai: Munkakör betöltésének kezdete az intézményben: Az értékelés időpontja: Az összegző értékelést végző munkaköre: Előző értékelés időpontja: Összegző megállapítások a kompetencia területek alapján Erősségei Gyengeségei Lényeges különbségek a vezetői-, az önértékelés és az elvárás szint között

22 Munkakörhöz szorosan nem kapcsolódó erősségek / a szervezet számára értékes tevékenységek, kompetenciák: Az értékelt megjegyzései, jövőképe, jövőbeli elképzelései: Képzési igénye: Szervezeti értékelés szöveges összegzése célkitűzések, és megállapodás a fejlődési feladatokban Az összegző értékelés készítésekor értékelt dolgozók száma: Az összegző értékelést végző munkaköre: Az értékelés időpontja: Előző értékelés időpontja: Összegző megállapítások a kompetencia területek alapján A szervezet erősségei A szervezet gyengeségei Lényeges különbségek a vezetői-, az önértékelés és az elvárás szint között

23

24 Adat- és információgyűjtés lehetőségei Tanügyi dokumentumok Intézményi dokumentáció Információforrások Pontos és esztétikus vezetése, a határidő betartása, a tartalmi elemek, megállapítások pontossága, és formai megjelenítése, Csoportnaplók Beszámoltatás Adott témában előre meghatározott szempontok szerint (írásbeli / szóbeli) fejlesztési tervek / csoport-tervek, egyéni fejlesztési tervek, stb. szülői faliújság Látogatások, bemutatók, hospitálások, előadások kirándulás, kulturális, sport programok, stb. Csoport, gyerekek viselkedés tapasztalatai Külső / belső ellenőrzések eredményei, jegyzőkönyvei, feljegyzései Munkakörnyezet rendezettsége / csoport szoba dekorációja, faliújság, stb. A gyermekcsoport fejlődése, problémák, eredmények, ráfordítás Külső értekezletek, továbbképzések, műhelyek, stb. tapasztalatai beszámolók, értékelések Gyermekmunkák ( rajzok, produktumok, ) Foglalkoztatók / szertárak rendezettsége Gyerekek / szülők tájékoztatása Nyilvántartások Személyes tapasztalatszerzés Külső vagy belső vizsgálatok, látogatások során Munkaközösségek, teamek értékelései, és egyéb feljegyzései Adatgyűjtés / - elemzés összefüggéseinek, tendenciájának megállapítása Partneri elégedettség és igénymérés (PIF) adatai Külső / belső felmérések, vizsgálatok, mérések adatai Mérések adatainak elemzései, következtetései, megállapításai Gyermekek fejlettségi, neveltségi eredményei Beszélgetés Spontán, vagy tervezett témában (egyéni / csoportos)

25 Tanügyi dokumentumok Intézményi dokumentáció Pontos és esztétikus vezetése, a határidő betartása, a tartalmi elemek, megállapítások pontossága, és formai megjelenítése, Információforrások Önellenőrzések, önértékelések feljegyzései * Munkaköri leírás Személyes tapasztalatszerzés Külső vagy belső vizsgálatok, látogatások során Beszámoltatás Adott témában előre meghatározott szempontok szerint (írásbeli / szóbeli) Adatgyűjtés / - elemzés összefüggéseinek, tendenciájának megállapítása Rendezvények, ünnepségek ( csoport / intézményi) Dolgozói önértékelés Szemléltetőeszközök -, könyvtár -, IKT használata Partneri panaszok, visszajelzések Csoport / munkanaplók Továbbképzési nyilvántartás Eseti / időszakos / állandó megbízatások dokumentációja Eseti / időszakos / állandó megbízatások végrehajtása, eredményei, stb. Pénzügyi és egyéb elszámolások bizonylatai Ügyeleti munka tapasztalatai Helyettesítések tapasztalatai Óvodán kívüli foglalkozások, programok tapasztalatai Szülői értekezletek, fogadóórák, esetmegbeszélő csoportok tapasztalatai Spontán / tervezett dolgozói megnyilvánulások tapasztalatai: pl. értekezleten, napi munkában, stb. *Pl.: végez-e a pedagógus rendszeresen önértékelést, végez-e korrekciót, ennek dokumentáltsága foglalkozási tervben / feljegyzésben Beszélgetés Spontán, vagy tervezett témában (egyéni / csoportos)

26 Az információgyűjtés eljárása, eszközei TERVEZŐ szakasz 1. célkitűzés - felkészülés (a munkaterv elkészítése előtt, augusztus végén, a vezetés, a minőségügyi felelős, és az értékelésbe bevont, megbízott személy/ek között zajlik) átgondolják a feladatokat, megvizsgálják a feltételeket, kijelölik az ellenőrzésben résztvevő pedagógusok személyét, közösen elkészítik a teljesítmény mérés értékelés menetrendjét, bekerül a munkatervbe, annak részévé válik 2. célkitűző megbeszélés (az értékelendő és az értékelő között zajlik, 7 munkanappal előre, írásban közölt időpontban) Ez már a teljesítmény mérés, az ellenőrzés kezdete. Az ellenőrzés, mérés, értékelés céljának, az egész folyamatnak a tisztázására szolgál. részletesen megbeszélik a munkatervben rögzített ellenőrzési - értékelési területeket, tájékoztatást kap, a teljesítmény értékelésben résztvevő kollégák személyéről, megbeszélik az információ-gyűjtés eszközeit, és ÉRTÉKELŐ szakasz 1. adat információ gyűjtés Széleskörű információ forrásból, változatos adatgyűjtő eljárással. a szülői kérdőív, a munkatársi kérdőívek (pedagógusoknak, dajkáknak), az ellenőrzőlap, a feljegyzés írásos dokumentumok: - csoportnapló - mulasztási napló - egyéni fejlődési napló - mérés értékelés mérőlap A csoportlátogatásokat, dokumentum ellenőrzéseket értékelő megbeszélések követik, melyen a látogatott pedagógus és az értékelő van jelen.. Az összegző - értékelő megbeszélés (vezetői jelenléttel) az ellenőrzési ciklus végén zajlik az ellenőrzésbe bevont dokumentumokat Megtörténik az értékelésben résztvevő szülők ( 25 % ), és pedagógus kollégák véletlenszerű kiválasztása (20 %) A célkitűző megbeszélésről feljegyzés készül. Az ellenőrzési ciklus befejeztével a nevelési év végén, 7 nappal előre megbeszélt, egyeztetett időpontban, az óvodavezetés, az értékelt és az értékelő/k van/nak jelen, menete: - pedagógus társak, szülői kérdőívek összesítő eredményének ismertetése után, a tapasztalatok összegzése, a kitűzött célok teljesítésének megvalósulása, megvalósítása A véletlenszerű kiválasztás eljárásrendje: feladatok teljesülése, teljesítése Szülők: a csoport létszámával megegyező számozott eredményességek - hiányosságok annak megvitatása, hogy az értékelt mennyiben járult papírból a 25 % kihúzása, majd a kihúzott számok, és a hozzá a minőségpolitika, a pedagógiai és csoport névsorának letétbe helyezése zárt borítékba.. minőségcélok megvalósulásának eléréséhez okok feltárása - erősségek, fejlesztendő területek Pedagógus kollégák: számbavétele A kollégák számának megfelelő számozott papírból a 20 % Pontozó lapok kitöltése, (6 db) kihúzása, majd a kihúzott számok és a hivatalos Összegzés, jelenléti ívként is használatos névsor letétbe helyezése zárt munkájának minősége, személyes borítékba. Az ellenőrzött pedagógus közvetlen munkatársát egyéni teljesítőképessége minden esetben meginterjúvoljuk. Ő +1 fő. A lezárt esetenként fejlődést szolgáló célok megfogalmazása, borítékot minden jelen lévő átírja. az összegző értékelő lapra bekerülő szempontok tisztázása, konszenzus keresés. Borítékbontás ideje: MÁRCIUS Véleménykülönbség esetén az eltéréseket írásban kell előre egyeztetett időpontban, sor kerül a számok és a rögzíteni, majd mindkét félnek aláírni. nevek egyeztetésére,a borítékolásra, majd a kiosztásra. A kérdőíveket minden esetben, minden megkérdezett a Az aláírt összegző értékelő lapból mindenki egy-egy példányt kap. kiosztás után a teremben tölti ki, és egy erre a célra rendszeresített ládába dobja. A kiosztásban a társ óvónő segítségét kérjük. Szülői kérdőív.

27 Tisztelt Szülő! Minőségirányítási Programunkban kidolgoztuk intézményünk minőségfejlesztési, mérési és értékelési rendszerét, melybe az óvodai élet minden területe, így a pedagógusok munkájának mérése, értékelése is beletartozik. A minél reálisabb értékeléshez szeretnénk az Ön véleményét is figyelembe venni. Tisztelettel kérjük, hogy az alábbi kérdőívet szíveskedjen névtelenül kitölteni. A kérdőív.pedagógus munkájának értékelését segíti. sor sz Milyen mértékűnek ítéli meg nevezett óvónő adható pontszámok gyermekszeretetét, a gyermekekkel való viselkedését a gyermekek jogainak tiszteletben tartását együttműködését, kapcsolattartását szülőkkel beszédstílusát, kommunikációs készségét szülővel, gyermekkel véleményének fontosságát ( az Ön számára) megbízhatóságát, szakmai felkészültségét (saját eddigi tapasztalata alapján) gyermekének ragaszkodását kiegyensúlyozottságát Kitöltési útmutató: Kérjük, hogy az állítások után lévő 5 számjegy alatti üres kockákba szíveskedjen x el jelölni, hogy Ön szerint milyen mértékben igaz az adott kijelentés nevezett óvónőre. Szentgotthárd,. Fáradságukat köszöni az óvodavezetés.

28 Kérdőív az együttdolgozó pedagógusok számára. A kérdőív..pedagógus munkájának értékelését segíti. sor sz. Milyen mértékűnek ítéled meg nevezett kolléga: o elkötelezettségét, az óvoda célkitűzései iránt munkahelyi magatartását, etikáját szakmai felkészültségét nyitottságát az új módszerek, eszközök, eljárások iránt részvételét a pedagógiai fejlesztésekben, feladatokban csoportmunkában való együttműködő, segítőkészségét szorgalmát, precíz, pontos, határidőre való önálló feladatvégzését szabályszerű, fegyelmezett munkavégzését ( pld. munkaidő betartása) emberi kapcsolatát, kommunikációs készségét a kollégákkal elfogadó készségét a munkájával kapcsolatos kritikát illetően részvételét, feladatvállalását az óvodán kívüli közös programokban adható pontszámok empátiás készségét, tiszteletét munkatársai iránt Kitöltési útmutató: Kérjük, hogy az állítások után lévő 5 számjegy alatti üres kockába szíveskedjél x el jelölni, milyennek mértékűnek ítéled meg az adott kijelentést nevezett kollégára. Szentgotthárd,. Fáradságukat köszöni az óvodavezetés

29 Nevelőmunkát közvetlen segítő alkalmazottak munkájának ellenőrzése, mérése értékelése A nevelőmunkát segítő alkalmazottak munkájának ellenőrzése, mérése, értékelése, minőségének javítása folyamatos feladat, melynek középpontjában az elvégzett munkafolyamat áll. Ellenőrzésük az általános vezető - helyettes feladata, melybe alkalomszerűen, a célkitűzéstől függően, bevonja a minőségügyi felelőst és a minőségügyi tanácsot. A minősítők köre kibővül a szülők véleményével. Célja; hogy az alkalmazottak egyéni céljai összhangba legyenek az intézmény által kitűzött pedagógiai, minőségcélokkal. Az értékelés szempontjai munkavégzés szervezettsége, a gyermekekhez való alkalmazkodás szintje, (Kiemelkedő: Elvárásoknak megfelelő Fejlesztésre szorul) a gyermekekkel való kapcsolata, tisztaság, rend, viselkedéskultúra, modellszerep, munkatársakkal való együttműködés formái, gyakorlata, a munkaköri leírásban meghatározott állandó és időnkénti, tevékenységek végzésének rendszeressége, pontossága. Eszköze, módszer, rendje: megfigyelés, ellenőrzés 3 évente Óvodánk számára akkor hasznos az értékelés; ha segíti a nevelőmunkát közvetlen segítő alkalmazottakat, hogy munkakörükben jobb teljesítményt nyújtsanak és feltudjanak készülni a feladataikra, ha megmutatja munkájuk erős és gyenge oldalait, (pld. kultúrált viselkedés, lelkiismeretesség, pontosság, alapos takarítás stb) ha javítja az óvodán belüli kommunikációt és kapcsolatrendszert, ha pontos képet ad az egyes feladatok elvégzésére való alkalmasságukról. A nevelőmunkát közvetlen segítő alkalmazottak számára akkor megfelelő az értékelés; ha megbízható visszajelzést ad munkájukról és teljesítményükről, ha útmutatást, önbizalmat, megfelelő motivációt ad a jövőbeni munkájukra vonatkozóan, ha javítja a kollégákkal való munkakapcsolatukat, ha növeli a munkával való elégedettségi érzetüket. A nevelőmunkát közvetlenül segítő alkalmazottak, az óvodatitkár, illetve az adminisztrátor ellenőrzési, értékelési, mérési eljárásrendje, folyamata, értelemszerűen egyezik meg a pedagógusokéval. Az alábbi értékelő,- önértékelő adatlap; a szülői kérdőív, a közvetlenül együtt dolgozó óvónői kérdőív és az együtt dolgozó munkatársak kérdőíve, a nevelőmunkát közvetlenül segítő alkalmazottak mérését - értékelését segíti.

30 ÉRTÉKELŐ - ÖNÉRTÉKELŐ ADATLAP nevelőmunkát közvetlenül segítő alkalmazottak részére megítélése szerint napi munkáját milyen szinten végzi helyszín, időpont: kiemel kedő elvárá soknak megfelelő fejlesztés szempontok / minőségi fokozatok re szoruló 1. A munka eredményének, munkakörével kapcsolatos kötelességeknek és feladatoknak, a teljesítménynek az értékelése. Munkaköréből adódó feladatok ellátása: - rendszeretet, tisztaságigény - szituáció érzékenysége a gyermekekkel - gondozási feladatok ellátása Elkötelezettsége az óvoda célkitűzései iránt (minőségpolitika) Pontos munkaidő betartása 2. Szervezeti magatartás értékelése ismeri, betartja e a csoport szokásrendszerét a csoportban dolgozó óvónőkkel való partnerkapcsolata szülőkkel való kapcsolata (türelmes, empatikus, segítőkész) gyermekekkel való viselkedése, magatartása, beszédstílusa közvetlen munkatársakkal való magatartása, együttműködése viselkedéskultúrája, kollégákkal való kommunikációja adottságainak, lehetőségeinek, reális értékelése, ismerete hibáinak, korlátainak reális ismerete kritika elfogadó, tűrő képessége megbízhatósága, következetessége aktivitása a közösségben kiegyensúlyozottsága, terhelhetősége óvja-e értékeinket, eszközeinket, mennyire takarékos 3. Képességek, készségek értékelése ítéletalkotás empátia tolerancia közösségteremtő képessége kommunikációs készsége szervezési készsége Kiemelkedő: Elvárásoknak megfelelő Fejlesztésre szorul = 5 =4 =3 értékelő - önértékelő adatlap (nevelőmunkát közvetlenül segítők részére) 1 oldal

31 Kitöltési Útmutató Értékelés: Kiemelkedő (5) Ismeri és betartja a szükséges jogszabályokat, külső és belső szabályzatokat, utasításokat. Vezetőivel, kollégáival, szülőkkel, gyermekkel kiegyensúlyozottan, korrekten viselkedik. Munkáját lelkiismeretesen, pontosan, precízen, hatékonyan végzi. Hozzáállása, feladatvégzése, viselkedéskultúrája példamutató. Tiszteli munkatársait, az elfogadott erkölcsi normákat képviseli. Elfogadja a kritikát, melyet pozitívan épít be munkájába. Elvárásoknak megfelelő (4) Ismeri és betartja a szükséges jogszabályokat, külső és belső szabályzatokat, utasításokat. Munkáját jó színvonalon végzi. Jól kezeli a konfliktusokat, törekszik a jó viszony kialakítására és fenntartására. Reális képe van saját értékeiről, a kritikát elfogadja. Összhangban tud dolgozni közvetlen kollégáival, együttműködik az intézmény dolgozóival. Fejlesztésre szoruló (3) Ismeri a szükséges jogszabályokat, külső és belső szabályzatokat, utasításokat. Munkahelyi magatartása megfelelő. Nem törekszik szélesebb körű kapcsolatok kialakítására. A konfliktusokat nem minden esetben tudja kezelni, a kritikát elfogadni. Feladatvégzése, kitartása változó, akadnak hiányosságai. értékelő - önértékelő adatlap nevelőmunkát közvetlen segítők részére Szülői kérdőív. 2 oldal

32 Tisztelt Szülő! Minőségirányítási Programunkban kidolgoztuk intézményünk minőségfejlesztési, mérési és értékelési rendszerét, melybe az óvodai élet minden területe, így a nevelőmunkát közvetlenül segítő alkalmazottak munkájának értékelése is beletartozik. A minél reálisabb értékeléshez szeretnénk az Ön véleményét is figyelembe venni. Tisztelettel kérjük, hogy az alábbi kérdőívet szíveskedjen névtelenül kitölteni. A kérdőív.dajka munkájának értékelését segíti. sor sz Milyen mértékűnek ítéli meg nevezett dajka adható pontszámok gyermekszeretetét, a gyermekek jogainak tiszteletben tartását, együttműködését a szülőkkel segítőkészségét a szülők felé beszédstílusát a szülőkkel viselkedését a szülőkkel viselkedését a gyermekekkel rend és tisztaságigényét Kitöltési útmutató: Kérjük, hogy az állítások után lévő 5 számjegy alatti üres kockákba szíveskedjen x el jelölni, hogy Ön szerint milyen mértékben igaz az adott kijelentés a nevezett dolgozónkra. Szentgotthárd,. Fáradságukat köszöni az óvodavezetés. Kérdőív az együttdolgozó dajkák számára.

33 A kérdőív..dajka munkájának értékelését segíti. sor sz o. Milyen mértékűnek ítéled meg nevezett munkatárs adható pontszámok elkötelezettségét, az óvoda célkitűzései iránt munkahelyi magatartását, etikáját csoportmunkában való együttműködő, segítőkészségét szorgalmát, precíz, pontos, önálló feladatvégzését szabályszerű, fegyelmezett munkavégzését ( pld. munkaidő betartása) emberi kapcsolatát, kommunikációs készségét a kollégákkal elfogadó készségét a munkájával kapcsolatos kritikát illetően részvételét, feladatvállalását az óvodán kívüli közös programokban empátiás készségét, tiszteletét munkatársai iránt szervezési készségét a közösen végzett feladatoknál Kitöltési útmutató: Kérjük, hogy az állítások után lévő 5 számjegy alatti üres kockákba szíveskedjél x el jelölni, hogy szerinted milyen mértékben igaz az adott kijelentés nevezett munkatársadra. Szentgotthárd,. Fáradságotokat köszöni az óvodavezetés.

34 Kérdőív az ellenőrzött dajkával egy csoportban dolgozó óvónők számára. A kérdőív..dajka munkájának értékelését segíti. sor sz Milyen mértékűnek ítéled meg nevezett munkatárs adható pontszámok azonosulását a csoport szokás és szabályrendszerével megbízhatóságát a pedagógiai munkát segítő előkészületekben, (eszköz előkészítés, dekorálás) szituáció érzékenységét a gyermekek gondozásában, szükségleteinek kielégítésében viselkedését, kommunikációs készségének példaértékét a gyermekek számára 5. partnerkapcsolatát, együttműködő képességét az óvónőkkel 6. feladatainak tudatos, önálló szervezését 7. rendszeretetét, tisztaságigényét 8. titoktartását Kitöltési útmutató: Kérjük, hogy az állítások után lévő 5 számjegy alatti üres kockákba szíveskedjél x el jelölni, hogy szerinted milyen mértékben igaz az adott kijelentés nevezett munkatársadra. Szentgotthárd,. Fáradságotokat köszöni az óvodavezetés.

35 Óvodatitkár és adminisztrátor munkájának ellenőrzése, mérése, értékelése Az óvodatitkári és az adminisztrációs feladatokat ellátó munkatársak munkájának ellenőrzését, mérését, értékelését, az óvoda vezetője végzi, de célkitűzéstől függően, alkalomszerűen bevonja a minőségügyi felelőst és a minőségügyi tanácsot. A minősítők köre esetenként kibővülhet a pedagógus kollégák véleményével. Az ellenőrzés, mérés és értékelés idevonatkozó általános szempontjai a következők: a munkaköri leírásban foglaltak pontos végzése, kötelességek, feladatok végrehajtása, határidők betartása, együttműködés, kapcsolattartás külső partnereinkkel, együttműködés, kapcsolattartás munkatársakkal, szülőkkel. Az általánostól eltérő ellenőrzés szempontja, módszere és eszköze az éves vezetői ellenőrzési terven található. Az eljárás rendje megegyezik az eddig meghatározottakkal. Az értékelés, a kitűzött célok és feladatok gyakorlattal való szinkronja, a munkaköri leírásban foglaltak megvalósulása, a szülők, munkatársak véleménye, alapján tényszerű összehasonlítással történik

36 Kérdőív a pedagógus munkakörben dolgozó kollégák számára. A kérdőív..óvodatitkár, adminisztrátor munkájának értékelését segíti. sor sz megválaszolandó kérdések adható pontszámok megfelelően képviseli - e intézményünket, (vendégek fogadása) beszédstílusa, magatartása, kapcsolata a szülőkkel ( visszajelzés, illetve saját tapasztalat alapján) szülők tájékoztatása telefonon, személyesen (u.a. mint előbbi) mennyire ismeri saját hatáskörét, kompetenciáját milyen a kapcsolata a pedagógusokkal részt vesz-e óvodán belüli / kívüli közös programokban Kérjük, hogy az állítások után lévő 5 számjegy alatti üres kockába szíveskedjél x el jelölni, milyen mértékűnek ítéled meg az adott kijelentést nevezett kollégára. Szentgotthárd,. Fáradságotokat köszöni az óvodavezetés.

37 ÉRTÉKELŐ - ÖNÉRTÉKELŐ ADATLAP óvodatitkár, egyéb adminisztrációs feladatokat ellátó munkatársak részére megítélése szerint napi munkáját milyen szinten végzi helyszín, időpont: kiemel kedő szempontok / minőségi fokozatok A munka eredményének, munkakörével kapcsolatos kötelességeknek és feladatoknak, a teljesítménynek az értékelése., Szervezeti magatartás értékelése szülőkkel való kapcsolata (türelmes, empatikus, tájékoztató) gyermekekkel való kapcsolata, viselkedése, beszédstílusa kiegyensúlyozottsága, terhelhetősége, aktivitása a közösségben, részt vesz-e óvodán belüli / kívüli közös programokban megbízhatósága, következetessége, mennyire képes reálisan értékelni saját magát mennyire ismeri hibáit, korlátait adottságait, lehetőségeit, elfogadja - e a kritikát, tudja e hasznosítani óvja-e értékeinket, eszközeinket, mennyire takarékos fejlesz tésre szoruló Intézményünk képviselete partnereink előtt pld, -vendégek fogadása, - szülők tájékoztatása telefonon, személyesen - más partnereink előtt pld ELAMEN, Polgármesteri Hivatal saját hatáskörének, kompetenciájának ismerete Munkaköréből adódó feladatainak ellátása: - önálló, - pontos munkavégzése - határidők, és a - munkaidő pontos betartása elvárá soknak meg felelő Képességek, készségek értékelése közvetlen munkatársakkal való magatartása kommunikációs készsége, segítő és együttműködő képessége, ítéletalkotása empátiája toleranciája szervező készsége kiemelkedő =5 elvárásoknak megfelelő = 4 fejlesztésre szoruló =3 értékelő - önértékelő adatlap (óvodatitkár és vagy adminisztrátor részére) kitöltési útmutatója megegyezik a nevelőmunkát közvetlenül segítőkével 1 oldal Dátum: Szentgotthárd, március 10. Kovács Tiborné intézményvezető

38 JEGYZŐKÖNYV Az intézmény, a szervezet neve: A jegyzőkönyv felvételének helye, időpontja: Városi Óvoda Szentgotthárd, Kossuth l. u. l4. 1/12. vegyes csoport 2007.március 9. A jelenlévők száma: 24 óvodapedagógus A távollévők felsorolása, a távolmaradás oka (igazolt nem igazolt): 2 pedagógus igazoltan távol volt: Kocsisné Bucsi Etelka, Pintér Eszter A határozatképesség megállapítása: igen nem A jegyzőkönyvvezető neve: munkaköre: A jegyzőkönyv hitelesítők: neve: munkaköre: Gergó Gáborné óvónő Gubics Pálné óvónő Az értekezlet, megbeszélés témája, napirendi pontja(i): IMIP módosítása 1. Bevezetés: Intézményi minőségirányítási programok törvényrendeletek módosítása március 31-től az IMIP- nek tartalmaznia kell: A vezetői feladatokat ellátók A pedagógusi munkakörben foglalkoztatottak 2. - tartalmi szabályozása, teljesítményértékelésének szempontjait és az értékelés rendjét. Adaptálás Horváth Dubecz Tanácsadó cég MÁSKÉPP modelljével egészítjük ki az IMIP et. Megtartva, elfogadva.

A GÖDÖLLŐI REFORMÁTUS LÍCEUM GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA. Gödöllői Református Líceum Gimnázium és Kollégium Gödöllő 2009.

A GÖDÖLLŐI REFORMÁTUS LÍCEUM GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA. Gödöllői Református Líceum Gimnázium és Kollégium Gödöllő 2009. Gödöllői Református Líceum Gimnázium és Kollégium Gödöllő OM azonosító: 032575 : 2100 Gödöllő, Szabadság tér 9. /Fax: 28/410-298 E-mail: igazgato@grl.hu A GÖDÖLLŐI REFORMÁTUS LÍCEUM GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM

Részletesebben

A Hétvezér Általános Iskola minıségirányítási programja szerint mőködtetett ellenırzési, mérési és értékelési rendszer

A Hétvezér Általános Iskola minıségirányítási programja szerint mőködtetett ellenırzési, mérési és értékelési rendszer A Hétvezér Általános Iskola minıségirányítási programja szerint mőködtetett ellenırzési, mérési és értékelési rendszer Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 263/2004.(VI.24.) számú közgyőlési

Részletesebben

TARTALOM. 1. Bevezető

TARTALOM. 1. Bevezető TARTALOM 1. Bevezető 2. Az intézmény minőségpolitikája 2.1.Minőségpolitikai nyilatkozat 2.2. A minőségirányítás elvei 2.3 Minőségpolitikai célok kiemelése a minőségpolitikából és annak teljesülési kritériumai,

Részletesebben

felsorolt A vezetők és a beosztott pedagógusok teljesítményértékelési rendszerének

felsorolt A vezetők és a beosztott pedagógusok teljesítményértékelési rendszerének INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM. rész (IMIP) Módosítása és kiegészítése készült: 9. március Készítette: Hartdégenné Rieder Éva igazgató Az Intézményi Minőségirányítási Program módosításának törvényi

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ. az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Negyedik, javított kiadás Oktatási Hivatal Kiegészítés

Részletesebben

A KEREKEGYHÁZI NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM FELÜLVIZSGÁLATA MÓDOSÍTÁSA

A KEREKEGYHÁZI NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM FELÜLVIZSGÁLATA MÓDOSÍTÁSA A KEREKEGYHÁZI NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM FELÜLVIZSGÁLATA MÓDOSÍTÁSA Készítette: Hallainé Kis Mária Tartalomjegyzék Oldalszám Általános rész 3 Az intézmény adatai 3 I.

Részletesebben

Fejér Megyei Önkormányzat Kossuth Zsuzsanna Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Sárbogárd

Fejér Megyei Önkormányzat Kossuth Zsuzsanna Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Sárbogárd Fejér Megyei Önkormányzat Kossuth Zsuzsanna Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye Sárbogárd Ellenőrzési, mérési és értékelési rendszere 2009. Tartalomjegyzék

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ELVÁRÁSRENDSZER

INTÉZMÉNYI ELVÁRÁSRENDSZER Itsz.:III-476/2015 INTÉZMÉNYI ELVÁRÁSRENDSZER A Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola Pedagógus Elvárás Rendszere Felsőpakony, 2015. október Készítette: Önértékelési Csoport 1. Pedagógiai módszertani

Részletesebben

BECS - tag, intézményvezető(vagy kijelölt kolléga) óravázlat tematikus terv/tanmenet= tervezett anyag végleges jegyzőkönyv interjúk dokumnetációja

BECS - tag, intézményvezető(vagy kijelölt kolléga) óravázlat tematikus terv/tanmenet= tervezett anyag végleges jegyzőkönyv interjúk dokumnetációja 1 2 3 idő feladat ki végzi dokumentum oktatas.hu intézményvezető tanfelügyeleti eljárás előtt rendszer megnyitása a feladathoz vagy delegált BECStag e-mial levél az érintett kollégának tényéről - irattár

Részletesebben

Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola. Minőségirányítási Program 2012

Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola. Minőségirányítási Program 2012 Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola Minőségirányítási Program 2012 Tartalom Tartalom...2 Mottónk:...4 1. Általános rendelkezések...4 2. Bevezető...4 2.1. Törvényi szabályozás...4 3. Az

Részletesebben

1. Pedagógiai módszertani felkészültség

1. Pedagógiai módszertani felkészültség 1. Pedagógus önértékelés Milyen a módszertani felkészültsége? Milyen módszereket alkalmaz a tanítási órákon és egyéb foglalkozásokon? Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik

Részletesebben

TARTALO M M U TATÓ. 1. Játékvár Óvoda Minőségirányítási programjának módosítása. 2. Kompetenciamérés eredménye.

TARTALO M M U TATÓ. 1. Játékvár Óvoda Minőségirányítási programjának módosítása. 2. Kompetenciamérés eredménye. TARTALO M M U TATÓ 1. Játékvár Óvoda Minőségirányítási programjának módosítása. 2. Kompetenciamérés eredménye. 3. Móra Ferenc Városi Könyvtár nyári zárva tartása. 4. Költségvetési szervek felülvizsgálata,

Részletesebben

Maximális csoportlétszámtól való eltérés engedélyezése a Játékvár Óvodában a 2008/2009-es nevelési évben. 2. Móra Ferenc Városi Könyvtár kérelme.

Maximális csoportlétszámtól való eltérés engedélyezése a Játékvár Óvodában a 2008/2009-es nevelési évben. 2. Móra Ferenc Városi Könyvtár kérelme. TARTALO M M U TAT Ó Maximális csoportlétszámtól való eltérés engedélyezése a Játékvár Óvodában a 2008/2009-es nevelési évben. 2. Móra Ferenc Városi Könyvtár kérelme. 3. III. Béla Szakképző Iskola és Kollégiumának

Részletesebben

I. Pedagógus teljesítményének értékelése

I. Pedagógus teljesítményének értékelése Petőfi Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat A Minőségirányítási Program előírt kötelező mellékletei Csenger 2007. március 28. Kazamér Tibor A Minőségirányítási Program

Részletesebben

ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ INTÉZMÉNYI ELVÁRÁS-RENDSZER ALAPJÁN

ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ INTÉZMÉNYI ELVÁRÁS-RENDSZER ALAPJÁN Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ INTÉZMÉNYI ELVÁRÁS-RENDSZER ALAPJÁN 2015. Jogszabályok: 2011.évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

6.2. Módszer... 17 6.3. Eljárásrend... 17 6.4. Szempontok... 17 7. Az intézményi minőségirányítási program végrehajtásának nevelőtestületi

6.2. Módszer... 17 6.3. Eljárásrend... 17 6.4. Szempontok... 17 7. Az intézményi minőségirányítási program végrehajtásának nevelőtestületi MELLÉKLET Az intézményi minőségirányítási program szerint működtetett ellenőrzési, mérési és értékelési rendszer a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában 1 Tartalomjegyzék Bevezetés...4 1. Az ellenőrzés,

Részletesebben

Intézményi Önértékelés

Intézményi Önértékelés Intézményi Önértékelés Pedagógus, vezető, Intézmény elvárások Belső Ellenőrzési Csoport 2015. szeptember 30. Készítette: BECS és Erdei Gyula igazgató Kompetencia A pedagógusra vonatkozó intézményi elvárásrendszer

Részletesebben

Törpike Óvoda Pedagógiai Program 1. sz. melléklet. Intézményi egyedi elvárások: Óvodapedagógus

Törpike Óvoda Pedagógiai Program 1. sz. melléklet. Intézményi egyedi elvárások: Óvodapedagógus Törpike Óvoda Pedagógiai Program 1. sz. melléklet Intézményi egyedi elvárások: Óvodapedagógus Tartalomjegyzék 1 1. Pedagógiai módszertani felkészültség... 2 1.1. Önértékelési szempontok: Milyen a módszertani

Részletesebben

A Farkas László Általános Iskola minőségirányítási programja

A Farkas László Általános Iskola minőségirányítási programja A Farkas László Általános Iskola minőségirányítási programja Készült: a Kt.40. (10), (11), a 138/1992(X.8.) Kormányrendelet, Kelebiai Polgármesteri Hivatal ÖMIP, iskolánk pedagógiai programja és szervezeti

Részletesebben

Minőségirányítási Program

Minőségirányítási Program 1 Ikt. sz: 2007/306 -OM azonosító: 034720- Készítette: Soós Jánosné óvodavezető Közreműködők : Sulyokné Smidéliusz Marianna vezetője Süveg Miklósné tagja Aláírás: Dátum: Készítette: Soós Jánosné. 2007-02-28.

Részletesebben

Belső elvárás (melyik intézményi dokumentumban, s hol található) Új belső elvárás, melyik dokumentumba, hova került) Külső elvárás

Belső elvárás (melyik intézményi dokumentumban, s hol található) Új belső elvárás, melyik dokumentumba, hova került) Külső elvárás Intézményi önértékelés: belső elvárások kialakítása a gyakorlatban az intézményi belső értékelési csoport (BECS) közreműködésével Belső kapcsolatok, együttműködés, kommunikáció terület Külső elvárás Belső

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Tartalomjegyzék 1 AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA 2 11 ÁLTALÁNOS BEMUTATÁS 2 12 AZ ISKOLA ADATAI 3 13 Az ISKOLA SZERVEZETI FELÉPÍTÉSE 4 2 AZ INTÉZMÉNY MINŐSÉGPOLITIKÁJA 5 21 MINŐSÉGPOLITIKAI NYILATKOZAT 5 22 JÖVŐKÉP

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM BERENTEI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM BERENTEI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM BERENTEI ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT 3704 Berente, Posta u. 7. Készítette: Gyenesné Kovács Enikő ÁMK igazgató További tagok: Bánáti Veronika /Művelődési Ház vezető/ Orosz Jánosné

Részletesebben

Gyakornoki Szabályzata

Gyakornoki Szabályzata VAJDA JÁNOS GIMNÁZIUM, POSTAFORGALMI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA Gyakornoki Szabályzata 2008 1 Tartalomjegyzék 1. Fogalmak meghatározása... 3 2. A szabályzat területi, személyi hatálya...3 3. A szabályzat

Részletesebben

Intézményi Minőségirányítási Program

Intézményi Minőségirányítási Program Belvárosi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Intézményi Minőségirányítási Program Készítette: Nagy Sándor, igazgató Véleményezte: Szülői képviselet: Diákönkormányzat: Elfogadta: Alkalmazotti

Részletesebben

Gyermekkert Óvoda 1204 Budapest, Köztársaság tér 1. Telefon: 283-0819 Telefax: 421-5627 E-mail: gyermekkert@t.online.hu MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

Gyermekkert Óvoda 1204 Budapest, Köztársaság tér 1. Telefon: 283-0819 Telefax: 421-5627 E-mail: gyermekkert@t.online.hu MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Gyermekkert Óvoda 1204 Budapest, Köztársaság tér 1. Telefon: 283-0819 Telefax: 421-5627 E-mail: gyermekkert@t.online.hu MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Készítette: Dr. Schiller Istvánné óvodavezető a Minőségirányítási

Részletesebben

NAPSUGÁR ÓVODA SONNENSTRAHL KINDERGARTEN

NAPSUGÁR ÓVODA SONNENSTRAHL KINDERGARTEN SONNENSTRAHL KINDERGARTEN MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Készítette: Vámosné Szijj Anna Elfogadta: Alkalmazotti közösség Egyetértett: Német Kisebbségi Önkormányzat TARTALOMJEGYZÉK 1. ÓVODÁNK BEMUTATÁSA 2. 2.

Részletesebben

Baross Ovi Kindergarten Baross

Baross Ovi Kindergarten Baross Baross Ovi Kindergarten Baross Telefon: 289-0390 Fax: 2833-625 OM 034711 Honlap.www.barossovi.hu Baross Ovi Kindergarten Baross Készítette: MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM ÉRVÉ YESSÉG: 2007-2012 Bélteczkyné

Részletesebben

Kner imre gimnázium, Szakközépiskola és kollégium

Kner imre gimnázium, Szakközépiskola és kollégium Kner imre gimnázium, Szakközépiskola és kollégium VEZETŐI FELADATOKAT ELLÁTÓK TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSÉNEK SZABÁLYZATA 2007 Vezetői feladatokat ellátók teljesítményértékelésének szabályzata Felelős: az Hatóköre:

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre Tárgy: A zirci Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Pedagógiai Programjának módosítása Előadó: Wohlfart

Részletesebben

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Minőségirányítási Program

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. Minőségirányítási Program Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Minőségirányítási Program Orosháza 2011 Tartalomjegyzék 1. Az intézmény rövid bemutatása...4 2. Orosházi Református Kéttanítási Nyelvű Általános

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat KLAPKA ÓVODA BOCSKAI 2011. Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat

Szervezeti és Működési Szabályzat KLAPKA ÓVODA BOCSKAI 2011. Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat KLAPKA ÓVODA BOCSKAI ÓVODA Szervezeti és Működési Szabályzat 2011. Készítette: Végváriné Kékhegyi Erika óvodavezető T a r t a l o m j e g y z é k I. Az intézmény

Részletesebben

Szervezeti és működési szabályzat célja

Szervezeti és működési szabályzat célja I. Szervezeti és működési szabályzat célja A Közoktatási Intézmény Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg az intézmény szervezeti felépítését, az intézményi működés belső rendjét. Tartalmazza

Részletesebben

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYHÁLÓZATA FENNTARTÓI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYHÁLÓZATA FENNTARTÓI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA SZOMBATHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYHÁLÓZATA FENNTARTÓI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2010. Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlése az 131/2010. (III. 25.) Kgy. sz. határozatával jóváhagyta.

Részletesebben

A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium. Minő ségirányítási Programja

A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium. Minő ségirányítási Programja Vezessétek elméinket a szép tudományoknak és a bölcsességek fényes napjára, hadd lássuk meg ott: Micsoda az ember! (Bessenyei György) A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium Minő ségirányítási Programja

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA SZABÓ LÁSZLÓ ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY 4200 Hajdúszoboszló, Arany János u. 2. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA Hatálybalépés dátuma: 2010. szeptember 1. Felülvizsgálat időpontja: 2014.június 15. Példány

Részletesebben

Intézményi belső elvárások Pedagógus önértékelés Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskolája Reményhír Intézmény Erdős Kamill Szakiskolája

Intézményi belső elvárások Pedagógus önértékelés Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskolája Reményhír Intézmény Erdős Kamill Szakiskolája Intézményi belső elvárások Pedagógus önértékelés Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskolája Reményhír Intézmény Erdős 1 Tartalom 1. A pedagógus önértékelése... 3 1.1. Bevezetés... 3 2. A pedagógus

Részletesebben

MAGYAR LÁSZLÓ GIMNÁZIUM 7020 Dunaföldvár, Templom u. 5.

MAGYAR LÁSZLÓ GIMNÁZIUM 7020 Dunaföldvár, Templom u. 5. INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM MAGYAR LÁSZLÓ GIMNÁZIUM 7020 Dunaföldvár, Templom u. 5. Készítette: az intézmény igazgatója Elfogadás dátuma: Jóváhagyás dátuma: Hatálybalépés: 2004. szeptember1. Érvényesség

Részletesebben

Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez

Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez 1. kompetencia: Szakmai feladatok, szaktudományos, szaktárgyi, tantervi tudás Szaktárgyi KKK-k: "Képes segíteni a tanulók iskolai tanulmányi munkáját, a tanulók tudományos fogalmainak, fogalomrendszereinek

Részletesebben

TAR TALO M M UTAT Ó. SZOI alapdokumentumainak módosítása.

TAR TALO M M UTAT Ó. SZOI alapdokumentumainak módosítása. TAR TALO M M UTAT Ó SZOI alapdokumentumainak módosítása. 2. Költségvetési szervek Alapító Okiratainak felülvizsgálata. 3. Játékvár Óvoda alapdokumentumainak módosítása. 4. Együttműködési megállapodások.

Részletesebben

A VAS- ÉS VILLAMOSIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A VAS- ÉS VILLAMOSIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A VAS- ÉS VILLAMOSIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA TARTALOM I. RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK II. RÉSZ AZ ISKOLA VEZETÉSI SZERKEZETE, A VEZETŐK KÖZÖTTI FELA- DATMEGOSZTÁS,

Részletesebben

Hőgyészi Somvirág Óvoda 7191 Hőgyész, Fő u. 27. Szervezeti és Működési Szabályzat

Hőgyészi Somvirág Óvoda 7191 Hőgyész, Fő u. 27. Szervezeti és Működési Szabályzat Hőgyészi Somvirág Óvoda 7191 Hőgyész, Fő u. 27 Szervezeti és Működési Szabályzat Tartalomjegyzék I. AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI... 3 1.. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT (SZMSZ) CÉLJA, JOGI ALAPJA

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM JÁRDÁNYI PÁL ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM JÁRDÁNYI PÁL ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM 2009 JÁRDÁNYI PÁL ZENEISKOLA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY I. Az Intézményirányítási Program alapelvei 1. Minőségpolitikai nyilatkozat Iskolánk, a Járdányi Pál Zeneiskola

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola Sátoraljaújhely FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV 1. kiadás Hatályba léptetve: 2013. október 30. Ellenőrzött példány Nem ellenőrzött

Részletesebben

Minőségirányítási Program

Minőségirányítási Program PITYPANG UTCAI ÁLTALÁNOS ISKOLA Minőségirányítási Program 2009 Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ... 3 1.1 AZ INTÉZMÉNY RÖVID BEMUTATÁSA... 3 1.2 A FENNTARTÓI ÖMIP-BŐL INTÉZMÉNYÜNKRE VONATKOZÓ FELADATOK...

Részletesebben

AZ APRÓK HÁZA ÓVODA MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYBESZERKESZTETT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁT

AZ APRÓK HÁZA ÓVODA MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYBESZERKESZTETT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁT - 1- AZ APRÓK HÁZA ÓVODA MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYBESZERKESZTETT MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJÁT Készítette: Baloghné Stadler Irén óvodavezető és a Minőségi kör tagjai Elfogadta: Az óvoda alkalmazotti közössége

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2-3. MEGHÍVÓ

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2-3. MEGHÍVÓ SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK HUMÁN ERŐFORRÁS BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2-3. MEGHÍVÓ Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága 2012. június

Részletesebben

2. NAPIREND: Ügyiratszám: 1 /12-34/ 2007. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2007. június 26 i ülésére

2. NAPIREND: Ügyiratszám: 1 /12-34/ 2007. ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2007. június 26 i ülésére 2. NAPIREND: Ügyiratszám: 1 /12-34/ 2007 ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2007. június 26 i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Megtárgyalja: Meghívottak: A Diákotthon és Kollégium csatolása

Részletesebben

A Németvölgyi Általános Iskola SZABÁLYZATA. Budapest Hegyvidék 2013. március

A Németvölgyi Általános Iskola SZABÁLYZATA. Budapest Hegyvidék 2013. március A Németvölgyi Általános Iskola SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Budapest Hegyvidék 2013. március Németvölgyi Általános Iskola Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Bevezető... 5 Az iskola adatai... 5

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA (IMIP)

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA (IMIP) Imádott hazám feldicsőülésére intézem minden erőmet (Táncsics Mihály) A TÁNCSICS MIHÁLY Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Veszprém, Eötvös u. 1. INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA (IMIP) 2011.

Részletesebben

ZENGŐ ÓVODA EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

ZENGŐ ÓVODA EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ZENGŐ ÓVODA EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1 Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK...4 1.1 A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ JOGSZABÁLYOK...4 1.2 A SZERVEZETI

Részletesebben

1. Az intézmény adatai, általános információk

1. Az intézmény adatai, általános információk HÁZIREND A Házirend Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat 1126 Budapest, Németvölgyi út 46. szám alatti Mackós Óvoda használói és közvetlen partnerei részére íródott, és az intézmény működését

Részletesebben

Az éves munkaterv összhangban van a stratégiai dokumentumokkal és a munkaközösségek terveivel. Megvalósítás

Az éves munkaterv összhangban van a stratégiai dokumentumokkal és a munkaközösségek terveivel. Megvalósítás 1., Pedagógiai folyamatok Tervezés A tervek elkészítése a nevelőtestület bevonásával történik, az intézmény munkatársainak felkészítése a feladatra időben megtörténik. Megvalósítás Ellenőrzés Az éves munkaterv

Részletesebben

Bátai Hunyadi János Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Bátai Hunyadi János Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Bátai Hunyadi János Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA I. A szervezeti és működési szabályzat célja A Szervezeti és Működési Szabályzat a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény és

Részletesebben

Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Balatonszemes SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Balatonszemes, 2009. szeptember

Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Balatonszemes SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA. Balatonszemes, 2009. szeptember Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Balatonszemes SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Balatonszemes, 2009. szeptember 1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Az intézmény legfontosabb adatai A/ Az intézmény megnevezése:

Részletesebben

A DOBBANTÓ PROGRAM TANULÁSSZERVEZÉSI KERETEI Munkaanyag. Tartalomjegyzék

A DOBBANTÓ PROGRAM TANULÁSSZERVEZÉSI KERETEI Munkaanyag. Tartalomjegyzék Készült a Tartalomfejlesztési és. a Híd csoport anyagai alapján. A DOBBANTÓ PROGRAM TANULÁSSZERVEZÉSI KERETEI Munkaanyag Tartalomjegyzék 1. A program szükségessége és jogi háttere 2. Célcsoportok 2. 1.

Részletesebben

Tisztelt Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság! A Lippai János Szakközépiskola és Szakiskola Pedagógia programját az alábbiak szerint szeretné

Tisztelt Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság! A Lippai János Szakközépiskola és Szakiskola Pedagógia programját az alábbiak szerint szeretné LIpPAI JANOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOL4 4400 Nyíregybáza, Krúdy köz 2. Telefon/Fax: (42) 403-765, Telefon: (42) 403-750, (42) 403-751, (42) 500-232 E-maii: Iippai.szakko=episkolat{j) maii. com Internet:

Részletesebben

KOMPLEX SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNY KAESZ GYULA FAIPARI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS SZAKISKOLÁJA. Belső Ellenőrzési Csoport

KOMPLEX SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNY KAESZ GYULA FAIPARI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS SZAKISKOLÁJA. Belső Ellenőrzési Csoport KOMPLEX SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNY KAESZ GYULA FAIPARI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS SZAKISKOLÁJA Belső Ellenőrzési Csoport 1. Az önértékelés alapja Jogszabályok: - 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (64-65.

Részletesebben

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT. Érvényes: 2008. JANUÁR 01-től

GYAKORNOKI SZABÁLYZAT. Érvényes: 2008. JANUÁR 01-től KIRÁLY ENDRE IPARI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM VÁC GYAKORNOKI SZABÁLYZAT Érvényes: 2008. JANUÁR 01-től Vác, 2007. november 30. Mészáros Ferenc igazgató Tartalomjegyzék 1. Fogalmak meghatározása...

Részletesebben

Tisztelt Polgármester asszony! Tisztelt Képviselő Testület!

Tisztelt Polgármester asszony! Tisztelt Képviselő Testület! Kiszombor Nagyközség Önkormányzata 6775 Kiszombor, Nagyszentmiklósi u. 8. Tel: 62/525-090 Tárgy: Kérelem Éves Munkaterv véleményezésére Tisztelt Polgármester asszony! Tisztelt Képviselő Testület! Az emberi

Részletesebben

A BÁRCZI GÉZA ÁLTALÁNOS

A BÁRCZI GÉZA ÁLTALÁNOS Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat B á r c z i G é z a Á l t a l á n o s I s k o l a 1039 Budapest, Bárczi Géza u. 2. 243-1509 453-2039 Ema il: ba rcz i-a@kszk i.ob uda.h u Honlap unk: www.bar czigai.s ulinet.hu

Részletesebben

Újszászi. Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ RENDSZERE

Újszászi. Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ RENDSZERE Újszászi Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ INTÉZMÉNYI MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA MÉRÉSI, ÉRTÉKELÉSI, FEJLESZTÉSI RENDSZERE Hatálya kiterjed az Újszász Város Önkormányzat

Részletesebben

A Báthori István Középiskola és Szakiskola (4371 Nyírlugos, Debreceni út 2.) Házirendje. Készült: 2007. november Elfogadva: 2008.

A Báthori István Középiskola és Szakiskola (4371 Nyírlugos, Debreceni út 2.) Házirendje. Készült: 2007. november Elfogadva: 2008. A Báthori István Középiskola és Szakiskola (4371 Nyírlugos, Debreceni út 2.) Házirendje Készült: 2007. november Elfogadva: 2008. február 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A házirend célja és feladata... 3 2. A házirend

Részletesebben

Kiegészítés. Székesfehérvár, 2009. március 30.

Kiegészítés. Székesfehérvár, 2009. március 30. Kiegészítés Az intézményi minőségirányítási program szerint működtetett ellenőrzési, mérési és értékelési rendszer a Munkácsy Mihály Általános Iskolában a vezetői feladatokat ellátók, a pedagógus munkakörben

Részletesebben

Mosolygó Alma Óvoda és Egységes Óvoda- bölcsőde. 2735 Dánszentmiklós, Nyárfa utca 1/1.

Mosolygó Alma Óvoda és Egységes Óvoda- bölcsőde. 2735 Dánszentmiklós, Nyárfa utca 1/1. [Ide írhatja a szöveget] Minőségirányítási program Mosolygó Alma Óvoda és Egységes Óvoda- bölcsőde 2735 Dánszentmiklós, Nyárfa utca 1/1. Készítette: A Mosolygó Alma Óvoda minőségügyi team. Alkalmazotti

Részletesebben

Ménfőcsanaki Óvoda Szervezeti és Működési Szabályzata I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3. 1. AZ SZMSZ célja, jogi alapjai, hatálya...

Ménfőcsanaki Óvoda Szervezeti és Működési Szabályzata I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3. 1. AZ SZMSZ célja, jogi alapjai, hatálya... Tartalom I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1. AZ SZMSZ célja, jogi alapjai, hatálya... 3 2. Az intézményi dokumentumok; nyilvánosságával kapcsolatos rendelkezések... 4 2.1. Az alapító okirat... 4 2.2. Óvodai

Részletesebben

I N T É Z M É N Y I M I N Ő S É G I R Á N Y Í T Á S I P R O G R A M T I S Z A L Ö K 2 0 0 4.

I N T É Z M É N Y I M I N Ő S É G I R Á N Y Í T Á S I P R O G R A M T I S Z A L Ö K 2 0 0 4. 1 I N T É Z M É N Y I M I N Ő S É G I R Á N Y Í T Á S I P R O G R A M T I S Z A L Ö K 2 0 0 4. 2 Osztani magad hogy így sokasodjál, kicsikhez hajolni hogy magasodjál, hallgatni őket, hogy tudd a világot,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ I. INTÉZMÉNYI MŰKÖDÉS

TÁJÉKOZTATÓ I. INTÉZMÉNYI MŰKÖDÉS TÁJÉKOZTATÓ Gádoros Nagyközség Önkormányzata Képviselő- testületének 2011.szeptember 13-án 14 órakor tartandó ülésére, a Napközi otthonos Óvodában folyó nevelőmunkáról, gazdálkodásáról Tisztelt Képviselő-

Részletesebben

7. Jövőkép. 7.1. Vezetői feladataim

7. Jövőkép. 7.1. Vezetői feladataim 7. Jövőkép 7.1. Vezetői feladataim Iskolánknak szakgimnáziumként kell működnie 2016 szeptember elsejétől. A Nemzeti köznevelésről szóló törvényt, a NAT és a kerettantervek változásait napra készen kell

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzata Vörösmarty Mihály Általános és Alapfokú Művészetoktatási Iskola 9062 Kisbajcs, Arany János út 20. Tel./Fax.: 96 / 560-016 vorosmartyiskola@freemail.hu Kisbajcsi Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú

Részletesebben

I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott

I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott feladataink... 5 II. MINŐSÉGPOLITIKA... 5 II.1. Minőségpolitikai

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM IMIP. Mesevár Óvoda ÓVODAI MINŐSÉGIRÁNYITÁSI PROGRAM RAKAMAZ

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM IMIP. Mesevár Óvoda ÓVODAI MINŐSÉGIRÁNYITÁSI PROGRAM RAKAMAZ INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM IMIP Mesevár Óvoda ÓVODAI MINŐSÉGIRÁNYITÁSI PROGRAM RAKAMAZ 1 Tartalomjegyzék : I. Minőségirányítási program rendeltetése:... 4 I/1. Hatálybalépés érvényesség ideje,

Részletesebben

A JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA A KÖZOKTATÁSI (1993. évi LXXIX.) TÖRVÉNY ALAPJÁN

A JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA A KÖZOKTATÁSI (1993. évi LXXIX.) TÖRVÉNY ALAPJÁN Lap: 1/93 A JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA JA A KÖZOKTATÁSI (1993. évi LXXIX.) TÖRVÉNY ALAPJÁN Az eredeti, nyomtatott példányt külső fél számára csak az igazgató adhatja át! Másolat csak tájékoztató jelleggel

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola

II. Rákóczi Ferenc Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola II. Rákóczi Ferenc Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola 3170 Szécsény, Rákóczi út 90. Tel/Fax: 06-32-372-490 Web: www.rfszkki.sulinet.hu E-mail: rfszkki@gimn-szecseny.sulinet.hu

Részletesebben

Tárgy: Tájékoztató intézményvezetők négy éves

Tárgy: Tájékoztató intézményvezetők négy éves Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Polgármcstere Tárgy: Tájékoztató intézményvezetők négy éves vezetői tevékenységéről Tisztelt Képviselő-testület! A Képviselő-testület a 876/2005. (X. 20.)

Részletesebben

AZ 5. SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA

AZ 5. SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA AZ 5. SZÁMÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2008. Tartalom 1. AZ INTÉZMÉNY MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ALAPJAI... 4 1.1 AZ INTÉZMÉNY BEMUTATÁSA...4 1.2 MINŐSÉGÜGYI ELŐZMÉNYEK...6 1.3 AZ INTÉZMÉNY SZERVEZETI

Részletesebben

BÁCSKAI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2013.

BÁCSKAI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2013. BÁCSKAI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2013. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A HÁZIRENDDEL KAPCSOLATOS ÁLTALÁNOS ALAPELVEK 1.1. A házirend célja 1.2. A házirend feladata 1.3. A házirend jogi és egyéb forrásai 1.4. A házirend

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK AZ INTÉZMÉNYRŐL... HELYZETELEMZÉS... (ÖMIP) FŐ IRÁNYELVEI.. 6. old. MINŐSÉGPOLITITKAI NYILATKOZAT.. 8. old.

TARTALOMJEGYZÉK AZ INTÉZMÉNYRŐL... HELYZETELEMZÉS... (ÖMIP) FŐ IRÁNYELVEI.. 6. old. MINŐSÉGPOLITITKAI NYILATKOZAT.. 8. old. IMIP TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... AZ INTÉZMÉNYRŐL.... HELYZETELEMZÉS..... 3. old. 4. old. 5. old. FENNTARTÓI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM (ÖMIP) FŐ IRÁNYELVEI.. 6. old. MINŐSÉGPOLITITKAI NYILATKOZAT.. 8.

Részletesebben

Gödöllő Város Önkormányzata

Gödöllő Város Önkormányzata Gödöllő Város Önkormányzata 2100 Gödöllő, Szabadság tér 7. (11) fejlesztési elem: A KÖZSZOLGÁLTATÁSOK NYÚJTÁSÁNAK ÉS A SZERVEZET MŰKÖDÉSÉNEK FOLYAMATOS, CIKLIKUS MINŐSÉGFEJLESZTÉSE ÉRDEKÉBEN NEMZETKÖZILEG

Részletesebben

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. Az intézmény jogi státusza... 5 1.2. Az intézményben ellátott oktatási-nevelési alapfeladatok...

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM 1 Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola Cegléd INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM 2 T a r t a l o m j e g y z é k 3 4 11. MELLÉKLETEK 1. számú melléklet: Iskolai

Részletesebben

Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Radnóti Miklós Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Mővészetoktatási Intézménye

Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Radnóti Miklós Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Mővészetoktatási Intézménye Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás Radnóti Miklós Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Mővészetoktatási Intézménye Intézményi minıségirányítási programja Alkalmazotti közösség jóváhagyta: 2010 Diákönkormányzat

Részletesebben

Keszthelyi Életfa Óvoda 8360 Keszthely, Vaszary Kolos u. 12. Szervezeti és Működési Szabályzat. Életfa Óvoda

Keszthelyi Életfa Óvoda 8360 Keszthely, Vaszary Kolos u. 12. Szervezeti és Működési Szabályzat. Életfa Óvoda Szervezeti és Működési Szabályzat Életfa Óvoda 2013 Keszthelyi Életfa Óvoda Intézmény OM - azonosítója: Készítette:.. intézményvezető aláírás Legitimációs eljárás - Az érvényességet igazoló aláírások:

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Szent Margit Általános Iskola Tatabánya Szent Margit Általános Iskola Szent László Tagiskolája Bicske MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM PH. Csák Lajos igazgató Tatabánya, 2007. december 20. Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

T A R T A L O M M U T A T Ó

T A R T A L O M M U T A T Ó TARTALO M M UTAT Ó 1. Beszámoló Szentgotthárd Város Önkormányzata 2009. évi költségvetésének I-III. negyedéves teljesítéséről. 2. A fizetőparkolók működésének és igénybevételének rendjéről szóló rendelet

Részletesebben

Az intézmény neve és címe: Napköziotthonos Óvoda és Bölcsıde 5520. Szeghalom Petıfi u 1 sz.

Az intézmény neve és címe: Napköziotthonos Óvoda és Bölcsıde 5520. Szeghalom Petıfi u 1 sz. 1 1. BEVEZETÉS A Közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. Törvényt módosító 2003. évi LXI. Törvény meghatározza minden közoktatási intézmény számára a minıségfejlesztési rendszer kiépítését és mőködtetését.

Részletesebben

Az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Eger, 2012 I Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 1. Az SZMSZ általános

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ALSÓÚJLAKI VACKOR ÓVODA 2015. Készítette: Galambosné Bolla Rita óvodavezető Tartalomjegyzék 1. Hatályos jogszabályok... 3 2.ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 6 3. Az intézményalapító

Részletesebben

Rázsó Imre. Szakközépiskola és Szakiskola

Rázsó Imre. Szakközépiskola és Szakiskola Rázsó Imre Szakközépiskola és Szakiskola Körmend SZERVEZETI ÉS MŰKŐDÉSI SZABÁLYZAT A nevelőtestület elfogadta: 2012.12.14-i értekezletén. Jóváhagyta: 2012.12.15. Egyed Gyula igazgató SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI

Részletesebben

TARTALOMMUTATÓ. 1. Beszámoló a Társulás 2009. évi költségvetésének I. félévi teljesítéséről.

TARTALOMMUTATÓ. 1. Beszámoló a Társulás 2009. évi költségvetésének I. félévi teljesítéséről. TARTALOMMUTATÓ 1. Beszámoló a Társulás 2009. évi költségvetésének I. félévi teljesítéséről. 2. Tájékoztató az oktatási intézmények helyzetéről a 2009/2010-es tanév kezdése előtt. 3. Költségracionalizálási

Részletesebben

Csontváry Általános- és Alapfokú Művészeti Iskola 8308 Zalahaláp Iskola utca 3. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013.

Csontváry Általános- és Alapfokú Művészeti Iskola 8308 Zalahaláp Iskola utca 3. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013. Csontváry Általános- és Alapfokú Művészeti Iskola 8308 Zalahaláp Iskola utca 3. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013. - 2 - Tartalomjegyzék I. AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI... 4 1. A SZERVEZETI ÉS

Részletesebben

GÖCSEJ KAPUJA BAK ÁMK INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA. Bak. Készítette: Garamvölgyi György ÁMK igazgató

GÖCSEJ KAPUJA BAK ÁMK INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA. Bak. Készítette: Garamvölgyi György ÁMK igazgató GÖCSEJ KAPUJA BAK ÁMK INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2010 Bak Készítette: Garamvölgyi György ÁMK igazgató 1 1. AZ ISKOLA BEMUTATÁSA... 4 2. AZ INTÉZMÉNY MINŐSÉGPOLITIKÁJA... 5 2.1. A fenntartói

Részletesebben

Pedagógiai Program. Orosháza 2011. Orosháza Városi Önkormányzat- Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont

Pedagógiai Program. Orosháza 2011. Orosháza Városi Önkormányzat- Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont Pedagógiai Program Orosháza Városi Önkormányzat- Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont Orosháza 2011. 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1. Bevezető...10 2. Az iskola adatai...11

Részletesebben

Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba, Madách u. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015.

Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba, Madách u. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba, Madách u. 2 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015. 1 TARTALOM ISKOLÁNKRÓL... 4 1. NEVELÉSI PROGRAM... 5 1.1. ISKOLÁNKBAN FOLYÓ NEVELŐ ÉS OKTATÓ MUNKA CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI,

Részletesebben

MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. Pedagógiai program. Sárvári Tankerület. Répcelak

MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. Pedagógiai program. Sárvári Tankerület. Répcelak MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Pedagógiai program Sárvári Tankerület Répcelak 1 2013 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

Az általános elvárások intézményi értelmezése

Az általános elvárások intézményi értelmezése Az intézményi dokumentumok: pedagógiai program SZMSZ 1. Pedagógiai módszertani felkészültség Az általános elvárások intézményi értelmezése A pedagógus önértékelése A pedagógus önértékelésének területei

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum

Debreceni Szakképzési Centrum Telefonszám: 52/437-311 Debreceni Szakképzési Centrum A Felnőttképzési Tevékenység Minőségbiztosítási Kézikönyve (FTMK) Érvényességi terület: Jelen kézikönyv az intézmény minőségbiztosítási rendszerének

Részletesebben

OM azonosító: 029991 INTÉZMÉNYI SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

OM azonosító: 029991 INTÉZMÉNYI SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT OM azonosító: 029991 INTÉZMÉNYI SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Készítette: Pekarek Istvánné Óvodavezető Jóváhagyta: Alapi Óvoda Nevelőtestülete Hatályos: 2015. 10. 01. Tartalom 1. rész Az alapító okiratban

Részletesebben

KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAM

KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAM PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015 KOLLÉGIUMI PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. kötet I. BÉLA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA Tartalomjegyzék A KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJÁNAK KIADMÁNYOZÁSA... 1 1. BEVEZETÉS... 1

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Landorhegyi Integrált Óvoda Zalaegerszeg,Űrhajós u. 2. IV. 90-53/2010. számon iktatva SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2010. 1 Tartalomjegyzék I. AZ INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS JELLEMZŐI...3 1. A SZERVEZETI ÉS

Részletesebben