1. Permutációk MATEMATIKA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Permutációk MATEMATIKA"

Átírás

1 7_Matematia :47 Page 7 I. Kombinatoria Az előző éveben már találoztun olyan összeszámlálási feladatoal, ahol az összes esete számát ellett meghatároznun. Foglaloztun a halmazo elemeine sorba rendezésével, a ülönböző sorba rendezése számána meghatározásával. Találoztun iválasztási feladatoal, és összeszámoltu az összes lehetséges iválasztás számát. Egyszerű eseteben eze önnyen elvégezhető volta, de ha a lehetősége száma nagyon nagy, aor az összeszámlálást nehezebben tudju elvégezni. Most felelevenítjü és rendszerezzü az eddig tanultaat, majd a ülönböző típusoat általánosítju.

2 8 MATEMATIKA I. KOMBINATORIKA. Permutáció Nagyon so esetben apun olyan érdést, amior bizonyos esete összeszámlálása a feladat. Az előző évben az ilyen érdéseet rendszereztü, megvizsgáltu a megoldáshoz vezető utaat. Az idén ezeet felelevenítjü, majd új ismereteel is bővítjü tudásunat.. példa A méteres sífutás döntőjében nyolcan állna rajthoz. Mindegyi sportoló iváló teljesítményre épes, így a verseny végeredményét csa jósolgatni lehet. Hány ülönböző imenetele lehet enne a döntőne? A döntő résztvevői egy nyolcelemű halmazt alotna. A érdés az, hogy hányféle sorrendje lehet egy nyolcelemű halmaz elemeine. Az első helyre a nyolc versenyző bármelyiét gondolhatju. A másodi helyre már csa hét versenyző valamelyie erülhet. Így az esete száma hétszereződi, azaz eddig 8 7 lehetőség van. Ezt továbbgondolva apju, hogy a nyolc versenyző sorrendje , azaz 4 -féle lehet.. példa Egy matematiai észletben számártyá található. Az általános isolában a gyeree ivette a észletből db -es, db -es, db 4-es és db 5-ös számjegyet tartalmazó ártyát. Számolju össze, hogy hányféle hétjegyű számot rahatna i ezen számártyá felhasználásával! Ha hét ülönböző számjegyün lenne, aor azo összes lehetséges sorrendje 7$ 6$ 5$ 4$ $ $, azaz 54-féle lenne. Így az 54 lehetőségben nagyon so azonos szám van. Képzeljü el, hogy az -ese ülönböző színűe. Például az 45 és a 45 is azonos. Vagyis minden lehetséges hétjegyű számot, azaz 6-szor számoltun össze. Ugyanígy gondolodva a -es számjegye miatt minden hétjegyű számot, azaz -szer számoltun össze. Eze alapján a érdésre a válaszun: 7$ 6$ 5$ 4$ $ $ 54 = = 4. $ $ $ $ 6$ n fatoriális Permutáció Az első n pozitív egész szám szorzatát n fatoriálisna nevezzü. Röviden így írju: $ $ $ f $ ^n- h$ n = n!. Megállapodás szerint:! =,! =. Legyen n db ülönböző elemün. Ezene egy sorrendjét az n elem egy permutációjána nevezzü. Az összes permutációina számát P n -nel jelöljü. Permutáció száma n ülönböző elem permutációina száma: P n = n!. Ha n darab, nem mind ülönböző tárgy ismétléses permutációina számát szeretnén meghatározni, aor tudnun ell, hogy az ismétlődőből mennyi van. Legyen ezeből rendre n, n,, n darab egyforma.

3 n P,, f n n -val jelöljü azt a számot, amely megadja, hogy n elemet hányféleéppen rahatun sorba, ha özülü n, n,, n darab egyforma. I. KOMBINATORIKA MATEMATIKA 9 n! =, ahol n, n,, n az ismét- n! $ f $ n! n elem ismétléses permutációina száma: P lődő eleme számát jelenti. n, f, n n Ismétléses permutáció száma Feladato. K Számítsu i! a)! ; b) 5! ; c)! + 6! + 9! ; d) 77! $ 87! $ 97!. 998! 47! $!! 76! $ 86! $ 96!. K Hozzu egyszerűbb alara! a) ^n-h! ^n-h^n-h; b) ^n- h! ^n+ hn; ^n + h! ^n + h! c) ; d) ; ^n + h ^n + h! e) n! + ^n+ h! ; f) ^n+ h! - n!.. K Hány permutációja van a a) MISKOLC; b) BUDAPEST szó betűine? 4. K Hány permutációja van az a) EGER; b) HATVAN; c) TATA szó betűine? Hány darab olyan tízjegyű szám van, amelyben minden számjegy pontosan egyszer sze- 5. K repel? 6. K Hányféleéppen lehet sorba rani 5 ülönböző almát és 6 ülönböző örtét, ha az almá mindig a sor elején vanna? 7. K Egy automatába bedobtun db százas és 7 db étszázas pénzérmét. Hányféle sorrendben tehettü ezt meg? 8. K A páratlan számjegye mindegyiéne felhasználásával hány darab a) ötjegyű; b) ötjegyű, hárommal osztható; c) ötjegyű, 9-re végződő; d) ötjegyű, -mal ezdődő szám észíthető?

4 MATEMATIKA I. KOMBINATORIKA 9. K A páros számjegye mindegyiéne felhasználásával hány darab a) ötjegyű; b) ötjegyű, ilenccel osztható; c) ötjegyű 4-gyel osztható; d) ötjegyű, -zel osztható szám észíthető?. K Hányféle sorrendben rahatju i a magyar ártyából a nyolc piros és a nyolc ma lapot, ha egymás után ülönböző színű lapona ell övetezni? További feladato: Matematia gyaorló és érettségire felészítő feladatgyűjtemény II. 5 6., 84.. K Egy 8 tagú társaság egy ere asztalnál foglal helyet. Hányféleéppen ülhetne le, ha a szée nem számozotta?. K Hány eleme volt a halmazna, ha az adott elemszámot -mal csöentve a permutáció száma a 6-adára csöent?. Variáció. példa Hány darab hárombetűs (nem feltétlenül értelmes) szó épezhető az ISKOLA szó betűiből, ha minden szóban egy betű csa egyszer szerepelhet? Három betűt ell iválasztanun, de az is fontos, hogy milyen sorrendbe tesszü ezeet. Az első helyre bármelyiet tehetjü a hat betű özül, a másodi helyre eggyel evesebb a választási lehetőségün. Ez eddig 6 5 eset. A harmadi helyre már csa négy lehetőségün marad. Ez négyszerezi az eddigi esete számát. Vagyis 6 5 4, azaz megfelelő szó épezhető. V n -val jelöljü azt a számot, amely megadja, hogy n ülönböző elemből hányféleéppen választhatun i ( n) elemet az összes lehetséges sorrendben. Variáció száma n ülönböző elem -ad osztályú ismétlés nélüli variációina száma: V n n n n! n = $ ^ -h$ f $ ^ - + h=, ahol n és pozitív egésze, és n. ^n - h!. példa Egy pénzérmével háromszor dobun. Hányféle dobássorozat alaulhat i, ha a dobáso sorrendjét is figyelembe vesszü? Adju meg ezeet a dobássorozatoat! Egy dobás alalmával ét lehetőség van: fej vagy írás. Jelöljü ezeet F és I betűel! Ezeből a betűből ell hármas csoportoat észítenün, olyan módon, hogy a sorrend is számít. Elészíthetjü a lehetősége gráfját:

5 Első dobás F I I. KOMBINATORIKA MATEMATIKA Másodi dobás F I F I Harmadi dobás F I F I F I F I Vagyis az összes esete száma: = = 8. Az ábráról önnyen leolvashatju az eseteet: FFF, FFI, FIF, FII, IFF, IFI, IIF, III. V ^ i h n -val jelöljü azt a számot, amely megadja, hogy n ülönböző elemből a sorrend figyelembevételével hányféleéppen választhatun i darabot (egy elemet többször is választhatun). n ülönböző elem -ad osztályú ismétléses variációina száma: Vn ^ih= n, ahol n és pozitív egésze. Ismétléses variáció száma Feladato. K Egy vetéledőn a döntő szereplői az első és a másodi helyért versenyezne. Tudju, hogy pontosan 56 lehetőség van a ét ülönböző díj megszerzésére. Egy versenyző maximum egy díjat aphat. Hányan szerepelne a döntőben?. K Hány darab háromjegyű szám épezhető a 4 68 szám számjegyeine a felhasználásával, ha a számjegye a) nem ismétlődhetne; b) ismétlődhetne?. E Hány darab legfeljebb ötjegyű, természetes szám írható fel a hetes számrendszerben? 4. K Írju fel a KERT szó betűiből épezhető hárombetűs (nem feltétlenül értelmes) szavaat, ha minden betű csa egyszer szerepelhet egy szóban! 5. K Az isolai Ki mit tud? döntőjébe tizenét tanuló jutott. Az első öt helyezett ap öt ülönböző díjat. Hányféle sorrend alaulhat i? 6. K Hány ember indulhat azon az úszóversenyen, ahol az arany-, ezüst-, bronzérme iosztása -féleéppen történhetne? 7. K Egy rejtvénypályázatra 6 jó megfejtés érezett. A helyes megfejtést beüldő özött sorsolással iosztana ülönböző díjat. Egy megfejtő maximum egy díjat aphat. Hányféle eredményt hozhat a sorsolás? 8. K Hány olyan ötjegyű szám van, amelyben minden számjegy ülönböző? 9. K Egy 8 fős osztályban az óra elején a tanár bejelenti, hogy ma hárman fogna felelni. Hányféleéppen alaulhat a felelő sorrendje?. K Egy szarendelésen 4 orvos rendel párhuzamosan egymás melletti rendelőben. Az érező betege bármelyi orvoshoz bejelentezhetne a sorszámu leadásával. Hányféleéppen jelentezhet valamely napon az első beteg a 4 orvosnál? További feladato: Matematia gyaorló és érettségire felészítő feladatgyűjtemény II

6 MATEMATIKA I. KOMBINATORIKA. Kombináció. példa Hány darab háromszöget határoz meg darab olyan pont a síban, amelye özül semelyi három nincs egy egyenesen? Három pontot iválasztun, és azo egyértelműen meghatározna egy háromszöget, hiszen semelyi három nincs egy egyenesen. Ha a iválasztott ponto sorrendjére is figyelün, aor az összes eset száma: 99. Ezeben az eseteben három pont minden lehetséges sorrendje szerepel, pedig a három pont iválasztásaor nem érdees a sorrend. Bármilyen sorrendben is választottu i őet, ugyanazt a háromszöget határozzá meg. Mivel három pontot -féle sorrendben tudun iválasztani, ezért az összes esete száma: $ $ 99 = $ $ C n -val jelöljü azt a számot, amely megadja, hogy n elemből hányféleéppen választhatun i ( n) elemet a sorrend figyelembevétele nélül. Kombináció száma n elem -ad osztályú ombinációina száma: n C n! nn $ f $ n n = =, ahol n és pozitív egésze és n.! n- = ^ - h ^ - + h ^ h $ f $ n Megállapodás: C n = =, C = =. Két fontos összefüggés, amelyeet már az előző tanévben tanultun: n n, = n - n + n n = +. - OLVASMÁNY. példa Egy öttagú család hűtőszerényéne ajtaját étszer nyitottá i rövid időn belül. Hányféle változatban történhetett ez meg, ha ugyanaz a személy étszer is inyithatta az ajtót, és a sorrendet nem vesszü figyelembe? A család tagjait jelölje: A, B, C, D, E. Ebből az öt elemből ell ettes csoportoat épeznün úgy, hogy egy elem étszer is szerepelhet, és a sorrendjü nem lényeges. A lehetséges eseteet fel tudju sorolni: AA, AB, AC, AD, AE, BB, BC, BD, BE, CC, CD, CE, DD, DE, EE. Vagyis 5-féle változatban nyithattá i a hűtőszerény ajtaját.

7 I. KOMBINATORIKA MATEMATIKA. példa Egymás mellett elhelyeztün 4 osarat. Hányféleéppen helyezhetün el ezeben egyforma almát? A osaraat egymás mellé helyeztü, így azo megülönböztethető, az almá azonban egyformá. Két elhelyezést aor teintün ülönbözőne, ha legalább egy osárban megváltoztatju az almá számát. Minden elhelyezést a és a 5 jeleel fogun megadni. Ha az első osárba nem erül alma, aor jellel ezdün, ha erül bele alma, aor annyi 5 jelet rajzolun, ahány alma az első osárban van, majd ezután jel övetezi. Ezután annyi 5 övetezi, amennyi alma a másodi osárban van. Ha ebben a osárban nincs alma, aor ét jel lesz egymás mellett. Ezt folytatva minden elhelyezést darab 5 és darab ír le. Például a jelsorozat jelentése: az első osárban 4 db, a másodiban db, a harmadiban db, a negyediben db alma található. Összesen annyi elhelyezése lesz az almána, ahányféleéppen a darab 5 és a darab jel egymás mellé írható. Azaz ahányféleéppen a hely özül iválasztható az a hely, ahová a jel tehető. Ez elem -adosztályú ombinációina számával egyenlő: C $ $ = = = 86. $ $ Vagyis 86-féleéppen helyezhetjü el a almát a 4 osárban. Az előző példát általánosságban így fogalmazhatju meg: Egymás mellett elhelyeztün n darab osarat. Hányféleéppen helyezhetün el ezeben darab egyforma almát? Ha gondolatmenetünet n-re és -ra alalmazzu, aor: n - n Cn = , n - de ezt tudju a övetező alaban is írni: n Cn = A ombinációna ezt a sajátos fajtáját ismétléses ombinációna nevezzü. n n elem -adosztályú ismétléses ombinációina száma: Cn ^ ih = e + - o, ahol n és pozitív egésze. Ismétléses ombináció száma Megjegyzés A. példában is ismétléses ombináció szerepelt. Ott öt elem másodosztályú ismétléses ombinációina számát határoztu meg. Mivel az esete száma nem volt túl so, ezért egyesével meg tudtu számolni. A éplet ismeretében most már így is eljárhatun: 5 6 C i $ ^ h = e + - o= = = 5. $ 4. példa Képzeljü el az ötös lottó játéna a övetező módosítását: az első 9 pozitív egész szám özül ell bejelölni 5 darabot, de egy számot többször is választhatun. (A nyerőszámona nem feltétlenül ell öt ülönböző számna lenni, elépzelhető, hogy a,,,, vagy aár a 89, 89, 89, 89, 89 lesz a nyerő.) Hány darab játészelvényt ellene itöltenün, ha biztosan szeretnén egy telitalálatosat? Ez hányszor több, mint amennyi a hagyományos ötös lottón ellene a biztos telitalálathoz?

8 4 MATEMATIKA I. KOMBINATORIKA Az így módosított játéban 9 elem 5-ödosztályú ismétléses ombinációiról van szó. Eze száma: C i ^ h $ $ $ $ = = = = $ $ $ 4 $ 5 9 A hagyományos ötös lottó esetén ez a szám: C $ $ $ $ = =. 5 $ $ $ 4 $ 5 94 $ 9 $ 9 $ 9 $ 9 C9 5 ^ih Eze alapján: $ $ $ 4$ 5 94 $ 9 $ 9 $ 9 $ 9 = =.,5. C9 5 9 $ 89 $ 88 $ 87 $ 86 9 $ 89 $ 88 $ 87 $ 86 $ $ $ 4$ 5 Vagyis a módosított játé esetén b.,5-szor több szelvényre lenne szüség a biztos telitalálathoz, mint a hagyományos változatban. Feladato. K Egy 8 fős osztály tanulói özül 6 tanuló épviseli az osztályt egy rendezvényen. a) Hányféleéppen választható i ez a 6 tanuló? b) Hányféleéppen választható i az a tanuló, ai nem vesz részt ezen a rendezvényen?. K Számítsu i! a) ; b) ; c) ; d) K Az ötös lottó hazán egyi legrégebbi számsorsjátéa: ilencven számból ötöt ell megjelölni. A játéos aor nyer, ha a isorsolt öt szám özül legalább ettőt eltalált, és aor ér el telitalálatot, ha az általa megjelölt mind az öt szám egyezi a isorsolt nyerőszámoal. Ez a lasszius lottó már 957 óta játszható ebben a formában. Hány darab ülönböző-féleéppen itöltött lottószelvény épzelhető el egy játéhéten úgy, hogy azon a) pontosan ét találat legyen; b) ne legyen találat; c) ne legyen nyeremény? 4. K A hatos lottó játéban negyvenöt számból hatot ell megjelölni. A játéos aor nyer, ha a isorsolt hat szám özül legalább hármat eltalált, és aor ér el telitalálatot, ha az általa megjelölt mind a hat szám egyezi a isorsolt nyerőszámoal. A sorsoláson már ihúztá a,, 4 számoat. Hányféleéppen épzelhető el most a telitalálatos szelvény? 5. K A sandináv lottó játéban harmincöt számból hetet ell megjelölni. A sorsoláson hét számot géppel, hét számot ézzel húzna i. Aor nyer a játéos, ha bármelyi isorsolt hét számból legalább négy találata van. Egy szelvény az iersorsolás mindét számsorsolásán automatiusan részt vesz, és aár mindét sorsoláson lehet találata. a) Ha valai a 6,, és 5 számoat minden szelvényen be szeretné jelölni, aor összesen hány játészelvényt tudna ülönböző módon itölteni? b) Egy játéosna az ötödi nyerőszám ihúzása után öt találata van. Minimum hány szelvénnyel játszhatott, ha már biztosan tudja, hogy lesz telitalálata? További feladato: Matematia gyaorló és érettségire felészítő feladatgyűjtemény II , 79., E A 4 fős osztályban jelölt van az osztálytitári tisztség betöltésére. Mindeni (a jelölte is) egy jelöltre szavazna. Hányféle eredménye lehet a szavazásna? 7. E A lapos magyar ártyából 5 lapot osztun. Hányféle eset lehetséges, ha csa a színeet vesszü figyelembe?

9 I. KOMBINATORIKA MATEMATIKA 5 4. Binomiális tétel Két tag négyzetre emelését, ét tag öbre emelését már a orábbi éveben megtanultu: (a + b) = a + ab + b. (a + b) = a + a b + ab + b. (a + b) (a + b) Ezehez az azonosságohoz úgy jutottun, hogy a ét-, illetve a háromtényezős szorzatot a szorzáso és az összevonáso elvégzése után rendezett többtagú ifejezésént írtu fel. Ezt a módszert bármilyen pozitív egész itevő esetén alalmazhatju.. példa Írju fel rendezett többtagú ifejezésént az (a + b) 4 hatványt! 4 ^a+ bh = ^a+ bh ^a+ bh = ^a + ab+ b h^a + ab+ b h= 4 4 = a + a b+ a b + a b+ 4a b + ab + a b + ab + b = 4 4 a + 4a b+ 6a b + 4ab + b. Nagyobb itevő esetén egyre hosszadalmasabb lesz a számítás. Keressün mási utat!. példa Írju fel rendezett többtagú ifejezésént az (a + b) 6 hatványt! 6 Tudju, hogy ^a+ bh = ^a+ bh^a+ bh^a+ bh^a+ bh^a+ bh^a+ bh. A hat tényező ét-ét tagja (a és b) özül minden lehetséges módon össze ell szoroznun egyet-egyet. A övetező esete adódna: Ha a-t 6 tényezőből választju, aor b-t -ból. Eor a szorzat: a 6. Ha a-t 5 tényezőből választju, aor b-t -ből. Eor a szorzat: a 5 b. Ha a-t 4 tényezőből választju, aor b-t -ből. Eor a szorzat: a 4 b. Ha a-t tényezőből választju, aor b-t -ból. Eor a szorzat: a b. Ha a-t tényezőből választju, aor b-t 4-ből. Eor a szorzat: a b 4. Ha a-t tényezőből választju, aor b-t 5-ből. Eor a szorzat: ab 5. Ha a-t tényezőből választju, aor b-t 6-ból. Eor a szorzat: b 6. Eze a szorzato leszne (megfelelő együtthatóval) a eresett rendezett többtagú ifejezés tagjai. Az együtthatói adjá meg, hogy a hat tényezőből hányféleéppen lehet iválasztani azoat, amelye a megfelelő számú b tényezőt adjá. Például, ha a hat tényezőből darab b-t választun, aor ez ombináció számána meghatározását jelenti. Hányféleéppen tudju iválasztani a hat darab (a + b) tényezőből azt a ettőt, amelyiből a b-t választju? Ezt -féleéppen tehetjü meg, vagyis az a 4 b együtthatója 6 5 lesz. Az összes együtthatót ilyen módon meghatározzu: e 6,,,,,,. o= = 6 = 5 = = 5 = e 6 o= Tehát: ^a+ bh = a + 6a b+ 5a b + a b + 5a b + 6ab + b.

10 6 MATEMATIKA I. KOMBINATORIKA Binomiális együttható A matematiai szairodalom a éttagú ifejezéseet binomna mondja. Ezért a binomo hatványozásaor megjelenő együtthatóat binomiális együtthatóna nevezzü. Az n és n a természetes számo, és # n. Binomiális tétel Bizonyítható, hogy ezeel az együtthatóal az (a + b) éttagú ifejezés n =,,, itevőjű hatványai mind felírható: ^a+ bh = a+ b = a+ b; ^a+ bh = a + ab+ b = a + ab+ b ; ^a+ bh = a + a b+ ab + b = a + a b+ ab + b ; Az általános esetet a binomiális tételben fogalmazzu meg: (a + b) n Az a és b tetszőleges valós számo összegéne az n pozitív egész itevőjű hatványát a övetező módon számíthatju i: n n n a b ab n n a n- b. a n- b n n ab n ^ + h = + + f+ + f+ A tétel például teljes inducióval bizonyítható, de ettől most elteintün. n n Tudju, hogy = =, továbbá a = b =, ezért a tétel jobb oldalán szereplő ifejezés n első és utolsó tagját a n, illetve b n alaban is írhatju. Ha az eddigiehez még hozzátesszü, hogy ^a+ bh = =, aor a binomiális együtthatóat soronént felírva a övetező elrendezést apju: Tudju, hogy minden sorban az első és az utolsó szám. Amelyi sorban csa egy szám van, azt nevezhetjü nulladi sorna, így minden binomiális együttható annyiadi sorban van, amennyi a felső szám értée. n + n n Az előző lecében láttu, hogy = +, ezért a fenti elrendezésben a soro - bármely nem szélső száma a felette balról és jobbról álló ét szám összege lesz.

11 I. KOMBINATORIKA MATEMATIKA 7 4 Például: = +. Így a binomiális együtthatóat gyorsan fel tudju írni A éttagú ifejezése hatványozásaor apható együtthatóna ezt az elrendezését Pascalháromszögne nevezzü.. példa A Pascal-háromszög segítségével írju fel rendezett többtagú ifejezésént a (x + ) 7 hatványt! A Pascal-háromszög hatodi sorát már meghatároztu: A tanult módon a hetedi sor a övetező lesz: Eze alapján: ^x+ h 7 = ^xh $ ^xh 6 + $ ^xh $ ^xh $ ^xh + $ ^xh + 7 $ ^xh+ = = 8x x x x 4 + 8x + 84x + 4x+. Pascal-háromszög A Pascal-háromszögben nagyon so érdeesség felfedezhető. Példaént mutatun egyet! Adju össze soronént a számoat, és vizsgálju az így apott összegeet: + = + + = = = = Eze az összege ettőne a hatványai lette: =, =, 4 =, 8 =, 6 = 4, Az eddig apott ettőhatványo esetén a itevő pontosan a megfelelő sor sorszámával azonos. Az így ialaított sejtésünet a övetező példában igazolju. Blaise Pascal (6 66) francia matematius, fizius és író apja neveléséne hatására már fiatalorában szellemileg nagyon gyorsan fejlődött. Egyi leghíresebb tételét (a úpszeletebe írt hatszögeről szólót) tizenhat évesen fedezte fel. 5 éves orában a Port Royal-i olostorba vonult, de azután sem hagyott fel a tudománnyal és az irodalommal. A binomiális együtthatóat tanulmányozva módszert adott a iszámításura. (Ezt Kínában már jóval orábban ismerté, de az együttható özötti törvényszerűségeet számunra a Pascal-háromszög mutatja igen szemléletesen.) Pascal matematiai munássága nagyon sorétű volt. 4. példa Igazolju, hogy a Pascal-háromszög n-edi sorában a számo összege n lesz! Írju fel a binomiális tételt a =, b = esetén: n n n n. n n- n n ^ + h = $ $ + $ $ + f + $ $

12 8 MATEMATIKA I. KOMBINATORIKA Vagyis valóban igaz: n n n n = + + f +. n A özépori ínai matematiában az aritmetiai és algebrai feladato mellett ombinatoriai jellegű érdése is felbuanta. Kombinatoriáról mint a matematia egyi önálló ágáról Fermat, Pascal, Jacob Bernulli és Leibniz munássága óta beszélhetün. Az 78-as éveig a matematiána ez az ága nem fejlődött tovább. Eor Németországban ialault egy omoly fejlődést mutató isola. A övetező nagy felvirágzást a XX. század hozta. Az 95- es évetől a számítógépe olyan ombinatoriai feladato megoldását tetté szüségessé, amelye ialaítottá a ombinatorius algebrát. Enne az irányzatna egyi legnagyobb épviselője Erdős Pál (9 996) volt. Világszerte elismert ezen a területen Lovász László (948 ) tevéenysége is. Lovász László Feladato. K Írju fel rendezett többtagú ifejezésént a övetező hatványoat! a) ^x + h 4 ; b) x 6 5 ^ - h ; c) ^x+ yh ; d) ^x- yh 4.. K Írju fel a övetező hatványo rendezett többtagú alajában a hatodfoú tag együtthatóját! a) ^x + 5h 6 ; b) ^x -h 9 ; c) ^x - h 8 ; d) ^x + h 7. További feladato: Matematia gyaorló és érettségire felészítő feladatgyűjtemény II. 9., 9.. K Adju meg egy binomiális együtthatóval a övetező összegeet! a) ; b) E Igazolju, hogy az n elemű halmaz részhalmazaina száma n lesz! 5.E Igazolju, hogy ha a Pascal-háromszög n-edi sorában a számoat váltaozó előjellel öszszeadju, aor -t apun!

13 7_Matematia 5... :6 Page 9 II. Gráfo A. osztályban már megismeredtün a gráfoal. Megtanultu a legfontosabb alapfogalmaat: az egyszerű gráf, a teljes gráf, az összefüggő gráf fogalmát. Megismertü a gráf pontjai foszámána jelentését, és e fogalom használatát a ülönböző gráfelméleti érdése és gyaorlati problémá megoldásában. Ebben a fejezetben először összefoglalju a már tanult legfontosabb fogalmaat, tételeet, majd új gráfelméleti fogalmaal és azo használatával ismeredün meg, özülü először az Euler-vonallal. 76-ban Leonhard Euler azt a felérést apta, hogy tervezzen Königsberg városában egy olyan sétautat, mely a várost átszelő Pregel folyó mind a 7 hídján átvezet úgy, hogy minden hídon egyszer és csa egyszer halad eresztül. E probléma megoldásával született meg maga a gráfelmélet. Ebben a fejezetben mi is átteintjü e probléma megoldásána lényegét. Ezt övetően a fagráfoal és az irányított gráfoal, valamint eze néhány egyszerű gyaorlati alalmazásával találozhatun.

14 MATEMATIKA II. GRÁFOK. Mit tanultun a gráforól? (Ismétlés) Az előző évben már megismeredtün a gráfelmélet legfontosabb alapfogalmaival, tételeivel. Mielőtt tovább vizsgálódun a gráfo világában, foglalju össze ezeet az alapvető ismereteet! Gráf Gráf Legyen adott n darab pont (n > ) és e pontoból vett pontpáro özül néhányat összeötő vonal. (Lehetséges, hogy minden pontpárt összeötöttün, de az is lehet, hogy egyet sem; az is előfordulhat, hogy valamely ét pontot több vonallal is összeötöttün.) Az ilyen alazatot gráfna nevezzü. A ponto a gráf pontjai (csúcsai), a vonala a gráf élei. Többszörös él Többszörös él Ha egy gráf valamely ét csúcsát egynél több él öti össze, aor azoat többszörös élne nevezzü. Huroél Huroél Ha egy gráfban valamely él ét végpontja egybeesi, aor ezt huroélne nevezzü. Egyszerű gráf Egyszerű gráf Egy gráfot egyszerű gráfna nevezün, ha sem többszörös élt, sem huroélt nem tartalmaz. Összefüggő gráf Összefüggő gráf Egy gráf összefüggő, ha bármely csúcsából bármely csúcsába eljuthatun éleen eresztül. Mint láttu, nagyon fontos és hasznos fogalom számunra a gráf csúcsaina a foszáma. A gráf csúcsaina foszáma A gráf csúcsaina foszáma A gráf pontjaina (csúcsaina) foszáma a érdéses pontból iinduló éle száma. Ha egy pont foszáma (azaz egyetlen él sem indul i belőle), aor e pontot izolált pontna nevezzü. Észrevettü, hogy bármely gráfban a csúcso foszámána az összege egyenlő az éle számána étszeresével. Enne pedig egyenes övetezménye, hogy bármely gráfban a páratlan foú csúcso száma páros. Egy fontos speciális gráf a teljes gráf. Teljes gráf Teljes gráf Egy egyszerű gráfot teljes gráfna nevezün, ha bármely ét ülönböző csúcsa össze van ötve egy éllel. A teljes gráf csúcsai és élei özötti fontos összefüggés: nn ^ -h Az n pontú teljes gráf éleine a száma:.

15 II. GRÁFOK MATEMATIKA Nézzün minderre néhány egyszerű példát!. példa Rajzoljun olyan 7 pontú gráfot, melyben az egyes csúcso foszáma a) 6, 5, 5, 4,,, ; b) 6, 6, 4,,,,.. (6) (5) (5) a) Érdemes iindulni a legmagasabb foú csúcsból, hiszen az enne megfelelő pont minden más ponttal össze van ötve. Eztán már önnyen elészíthetjü a megfelelő ábrát. (. ábra) b) Ilyen gráf nem létezi. Ha ugyanis valamely csúcs foszáma 6, aor az azt jelenti, hogy ez a csúcs minden más csúccsal össze van ötve. Esetünben ét darab ilyen csúcs van, vagyis e ét csúccsal minden más csúcs össze van ötve. Tehát minden csúcs foszáma legalább, vagyis nem lehet olyan csúcs, melyne foszáma. () () () (4). példa Hány pontú lehet az a teljes gráf, melyben az éle száma ötne többszöröse? Ha az éle száma osztható öttel, aor valamely pozitív egész számra nn ^ - h = 5, azaz nn ^ - h=. A apott egyenlet bal oldala ét szomszédos egész szám, így valamelyi biztosan páros. Eze szerint vagy n, vagy n - öttel osztható szám ell, hogy legyen. n = m vagy n- = 5m, ahonnan n = 5m+. Eze szerint az n pontú teljes gráf éleine a száma aor és csa aor osztható öttel, ha n osztható öttel vagy n öttel osztva maradéot ad.. példa Egy nyugdíjaslub ét lubvezetője irándulást szervezett, melyen rajtu ívül még nyugdíjas vett részt. A ét lubvezető mindenit ismert a társaságban. A nyugdíjaso özül heten volta olyano, ai özül mindeni mindenit ismert. A többie a lubvezetőn ívül senit sem ismerte a társaságban. Találozásor, ai nem ismerté egymást, ézfogással bemutatozta egymásna. Hány ézfogás történt? Ha elépzeljü a társaság ismeretségi gráfját, aor ebben a ét lubvezető foszáma. Azon 7 nyugdíjas foszáma, ai özül mindeni mindenit ismer 8, hiszen minden ilyen nyugdíjasna megfelelő pontból 6 + él indul i. A további 5 nyugdíjasna megfelelő csúcs foszáma, hiszen ő csa a lubvezetőet ismeri. Eze szerint ebben a gráfban az éle száma (a csúcso foszámai összegéne a fele): $ + 7$ 8+ 5$ = 46. Azt ell iszámítanun, hány élt ell még berajzolnun ebbe a gráfba, hogy teljes gráf legyen. Mivel a 4 pontú teljes gráf éleine a száma: 4 $ = 9, így még 9-46 = 45 új él ell, hogy teljes gráfot apjun. Tehát a feltételeből övetezi, hogy összesen 45 ézfogásra erült sor.

Dr. Tóth László, Kombinatorika (PTE TTK, 2007)

Dr. Tóth László, Kombinatorika (PTE TTK, 2007) A Fibonacci-sorozat általános tagjára vontozó éplet máséppen is levezethető A 149 Feladatbeli eljárás alalmas az x n+1 ax n + bx, n 1 másodrendű állandó együtthatós lineáris reurzióal adott sorozato n-edi

Részletesebben

1. Kombinatorikai bevezetés példákkal, (színes golyók):

1. Kombinatorikai bevezetés példákkal, (színes golyók): 1. Kombinatoriai bevezetés példáal, (színes golyó: (a ismétlés nélüli permutáció (sorba rendezés: n ülönböz szín golyót hányféleépp állíthatun sorba? 10-et? n! 10! (b ismétléses permutáció: n 1 piros,

Részletesebben

Valószínűségszámítás feladatok

Valószínűségszámítás feladatok Valószínűségszámítás feladato A FELADATOK MEGOLDÁSAI A 0. FELADAT UTÁN TALÁLHATÓK.. Egyszerre dobun fel három érmét. Mi anna a valószínűsége, hogy mindegyine ugyanaz az oldala erül felülre?. Két dobóocát

Részletesebben

Diszkrét matematika I. középszint Alapfogalmakhoz tartozó feladatok kidolgozása

Diszkrét matematika I. középszint Alapfogalmakhoz tartozó feladatok kidolgozása Diszrét matematia I. özépszint Alapfogalmahoz tartozó feladato idolgozása A doumentum a övetező címen elérhető alapfogalmahoz tartozó példafeladato lehetséges megoldásait tartalmazza: http://compalg.inf.elte.hu/~merai/edu/dm1/alapfogalma.pdf

Részletesebben

Dr. Tóth László, Kombinatorika (PTE TTK, 2007) nem vagyunk tekintettel a kiválasztott elemek sorrendjére. Mennyi a lehetőségek száma?

Dr. Tóth László, Kombinatorika (PTE TTK, 2007) nem vagyunk tekintettel a kiválasztott elemek sorrendjére. Mennyi a lehetőségek száma? Dr Tóth László, Kombiatoria (PTE TTK, 7 5 Kombiáció 5 Feladat Az,, 3, 4 számo özül válasszu i ettőt (ét ülöbözőt és írju fel ezeet úgy, hogy em vagyu teitettel a iválasztott eleme sorredjére Meyi a lehetősége

Részletesebben

24. tétel. Kombinatorika. A grá fok.

24. tétel. Kombinatorika. A grá fok. 2009/2010 1 Huszk@ Jenő 24. tétel. Kombinatorika. A grá fok. 1.Kombinatorika A kombinatorika a véges halmazokkal foglalkozik. Olyan problémákat vizsgál, amelyek függetlenek a halmazok elemeinek mibenlététől.

Részletesebben

Diszkrét matematika 1.

Diszkrét matematika 1. Diszkrét matematika 1. 201. ősz 1. Diszkrét matematika 1. 1. előadás Mérai László diái alapján Komputeralgebra Tanszék 201. ősz Kombinatorika Diszkrét matematika 1. 201. ősz 2. Kombinatorika Kombinatorika

Részletesebben

Diszkrét matematika KOMBINATORIKA KOMBINATORIKA

Diszkrét matematika KOMBINATORIKA KOMBINATORIKA A ombiatoria véges elemszámú halmazoat vizsgál. A fő érdése: a halmaz elemeit háyféleéppe lehet sorbaredezi, iválasztai özülü éháyat vagy aár midet bizoyos feltétele mellett, stb. Ezért a ombiatoria alapját

Részletesebben

Legfontosabb bizonyítandó tételek

Legfontosabb bizonyítandó tételek Legfontosabb bizonyítandó tétele 1. A binomiális tétel Tetszőleges éttagú ifejezés (binom) bármely nem negatív itevőj ű hatványa polinommá alaítható a övetez ő módon: Az nem más, mint egy olyan n tényezős

Részletesebben

7! (7 2)! = 7! 5! = 7 6 5! 5 = = ből 4 elem A lehetőségek száma megegyezik az 5 elem negyedosztályú variációjának számával:

7! (7 2)! = 7! 5! = 7 6 5! 5 = = ből 4 elem A lehetőségek száma megegyezik az 5 elem negyedosztályú variációjának számával: Kombinatorika Variáció - megoldások 1. Hány kétjegyű szám képezhető a 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9 számjegyekből. ha minden számjegyet csak egyszer használhatunk fel? A lehetőségek száma annyi, mint amennyi 7 elem

Részletesebben

XL. Felvidéki Magyar Matematikaverseny Oláh György Emlékverseny Galánta 2016 Megoldások 1. évfolyam. + x = x x 12

XL. Felvidéki Magyar Matematikaverseny Oláh György Emlékverseny Galánta 2016 Megoldások 1. évfolyam. + x = x x 12 XL. Felvidéi Magyar Matematiaverseny Oláh György Emléverseny Galánta 016 Megoldáso 1. évfolyam 1. Oldju meg az egész számo halmazán az egyenletet. x 005 11 + x 004 1 = x 11 005 + x 1 004 Az egyenlet mindét

Részletesebben

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató Otatási Hivatal A 015/016 tanévi Országos Középisolai Tanulmányi Verseny másodi forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értéelési útmutató 1 Egy adott földterület felásását három munás

Részletesebben

Véges matematika 1/III. normál gyakorlat

Véges matematika 1/III. normál gyakorlat Véges matematia 1/III normál gyaorlat Emléeztető (logiai szitaformula a dobju i a rosszat elv általánosításaént: Legyen A 1, A 2,,A n H Eor H \ (A 1 A n = H ( A 1 + A 2 + + A n + ( A 1 A 2 + + A n 1 A

Részletesebben

Definíció n egymástól megkülönböztethető elem egy sorrendjét az n elem egy (ismétlés nélküli) permutációjának nevezzük.

Definíció n egymástól megkülönböztethető elem egy sorrendjét az n elem egy (ismétlés nélküli) permutációjának nevezzük. 9. Kombinatorika 9.1. Permutációk n egymástól megkülönböztethető elem egy sorrendjét az n elem egy (ismétlés nélküli) permutációjának nevezzük. n elem ismétlés nélküli permutációinak száma: P n = =1 2

Részletesebben

Diszkrét matematika 1.

Diszkrét matematika 1. Diszkrét matematika 1. 2017. ősz 1. Diszkrét matematika 1. 1. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra Tanszék

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Prof. Dr. Závoti József. Matematika III. 1. MA3-1 modul. Kombinatorika

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Prof. Dr. Závoti József. Matematika III. 1. MA3-1 modul. Kombinatorika Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Prof. Dr. Závoti József Matematika III. 1. MA3-1 modul Kombinatorika SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI.

Részletesebben

Valószínőségszámítás feladatok A FELADATOK MEGOLDÁSAI A 21. FELADAT UTÁN TALÁLHATÓK.

Valószínőségszámítás feladatok A FELADATOK MEGOLDÁSAI A 21. FELADAT UTÁN TALÁLHATÓK. Valószínőségszámítás feladato A FELADATOK MEGOLDÁSAI A 2. FELADAT UTÁN TALÁLHATÓK.. Egyszerre dobun fel három érmét. Mi anna a valószínősége, hogy mindegyine ugyanaz az oldala erül felülre? 2. Két teljesen

Részletesebben

Kombinatorika. Permutáció

Kombinatorika. Permutáció Kombinatorika Permutáció 1. Adva van az 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 számjegy. Hány különböző 9-jegyű szám állítható elő ezekkel a számjegyekkel, ha a számjegyek nem ismétlődhetnek? Mi van akkor, ha a szám

Részletesebben

6. Bizonyítási módszerek

6. Bizonyítási módszerek 6. Bizonyítási módszere I. Feladato. Egy 00 00 -as táblázat minden mezőjébe beírju az,, 3 számo valamelyiét és iszámítju soronént is, oszloponént is, és a ét átlóban is az ott lévő 00-00 szám öszszegét.

Részletesebben

k n k, k n 2 C n k k=[ n+1 2 ] 1.1. ábra. Pascal háromszög

k n k, k n 2 C n k k=[ n+1 2 ] 1.1. ábra. Pascal háromszög Alapfeladato Megoldás A ombináció értelmezése alapján felírhatju, hogy n, n Ha n páros, aor n és n özött veszi fel értéeit Ha n páratlan, aor n, vagyis > n n+, ami azt jelenti, hogy és n özött veszi fel

Részletesebben

LÁNG CSABÁNÉ KOMBINATORIKA. Példák és megoldások

LÁNG CSABÁNÉ KOMBINATORIKA. Példák és megoldások LÁNG CSABÁNÉ KOMBINATORIKA Példá és megoldáso Letorálta: Burcsi Péter c Láng Csabáné, 006 ELTE IK Budapest 008-11-10 3. javított iadás Tartalomjegyzé 1. El szó................................. 3. Elméleti

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 1. középszint 2017. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 7. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

A gyors Fourier-transzformáció (FFT)

A gyors Fourier-transzformáció (FFT) A gyors Fourier-transzformáció (FFT) Egy analóg jel spetrumát az esete döntő többségében számítástechniai eszözöel határozzu meg. A jelet mintavételezzü és elvégezzü a mintasorozat diszrét Fouriertranszformációját.

Részletesebben

Kombinatorika. I. típus: Hányféleképpen lehet sorba rendezni n különböző elemet úgy, hogy a sorrend számít? (Ismétlés nélküli permutáció)

Kombinatorika. I. típus: Hányféleképpen lehet sorba rendezni n különböző elemet úgy, hogy a sorrend számít? (Ismétlés nélküli permutáció) Kombinatorika Az első n pozitív egész szám szorzatát n faktoriálisnak nevezzük és n! jellel jelöljük: n! := 1 2 3 4... (n 1) n 0! := 1 1! := 1 I. típus: Hányféleképpen lehet sorba rendezni n különböző

Részletesebben

Kombinatorika - kidolgozott típuspéldák

Kombinatorika - kidolgozott típuspéldák Kombinatorika - kidolgozott típuspéldák az összes dolgot sorba rakjuk minden dolog különböző ismétlés nélküli permutáció Hányféleképpen lehet sorba rakni n különböző dolgot? P=1 2... (n-1) n=n! például:

Részletesebben

Tananyag: Kiss Béla - Krebsz Anna: Lineáris algebra, többváltozós függvények, valószínűségszámítás,

Tananyag: Kiss Béla - Krebsz Anna: Lineáris algebra, többváltozós függvények, valószínűségszámítás, // KURZUS: Matematika II. MODUL: Valószínűség-számítás 16. lecke: Kombinatorika (alapfeladatok) Tananyag: Kiss Béla - Krebsz Anna: Lineáris algebra, többváltozós függvények, valószínűségszámítás, 3.1.

Részletesebben

Permutáció (ismétlés nélküli)

Permutáció (ismétlés nélküli) Permutáció (ismétlés nélküli) Mi az az ismétlés nélküli permutáció?... 1. Három tanuló, András, Gábor és Róbert együtt mennek az iskolába. Hányféle sorrendben léphetik át az iskola küszöbét? Írja fel a

Részletesebben

Kombinatorika gyakorló feladatok

Kombinatorika gyakorló feladatok Kombinatorika gyakorló feladatok Egyszerűbb gyakorló feladatok 1. Három tanuló reggel az iskola bejáratánál hányféle sorrendben lépheti át a küszöböt? P = 3 2 1 = 6. 3 2. Hány különböző négyjegyű számot

Részletesebben

Megoldás: Mindkét állítás hamis! Indoklás: a) Azonos alapú hatványokat úgy szorzunk, hogy a kitevőket összeadjuk. Tehát: a 3 * a 4 = a 3+4 = a 7

Megoldás: Mindkét állítás hamis! Indoklás: a) Azonos alapú hatványokat úgy szorzunk, hogy a kitevőket összeadjuk. Tehát: a 3 * a 4 = a 3+4 = a 7 A = {1; 3; 5; 7; 9} A B = {3; 5; 7} A/B = {1; 9} Mindkét állítás hamis! Indoklás: a) Azonos alapú hatványokat úgy szorzunk, hogy a kitevőket összeadjuk. Tehát: a 3 * a 4 = a 3+4 = a 7 Azonos alapú hatványokat

Részletesebben

1. Komplex szám rendje

1. Komplex szám rendje 1. Komplex szám redje A hatváyo periódiusa ismétlőde. Tétel Legye 0 z C. Ha z egységgyö, aor hatváyai periódiusa ismétlőde. Ha z em egységgyö, aor bármely ét, egész itevőjű hatváya ülöböző. Tegyü föl,

Részletesebben

Megyei matematikaverseny évfolyam 2. forduló

Megyei matematikaverseny évfolyam 2. forduló Megyei matematikaverseny 0. 9. évfolyam. forduló. Mennyi a tizenkilencedik prím és a tizenkilencedik összetett szám szorzata? (A) 00 (B) 0 (C) 0 (D) 04 (E) Az előző válaszok egyike sem helyes.. Az 000

Részletesebben

8. GYAKORLÓ FELADATSOR MEGOLDÁSA. (b) amelyiknek mindegyik számjegye különböző, valamint a második számjegy a 2-es?

8. GYAKORLÓ FELADATSOR MEGOLDÁSA. (b) amelyiknek mindegyik számjegye különböző, valamint a második számjegy a 2-es? 8. GYAKORLÓ FELADATSOR MEGOLDÁSA 1. Az 1, 2,,,, 6 számjegyekből hány hatjegyű számot alkothatunk, (a) amelyiknek mindegyik számjegye különböző? (b) amelyiknek mindegyik számjegye különböző, valamint a

Részletesebben

A feladatok megoldása

A feladatok megoldása A feladato megoldása A hivatozáso C jelölései a i egyenleteire utalna.. feladat A beérezési léps felszíne fölött M magasságban indul a mozgás, esési ideje t = M/g. Ezalatt a labda vízszintesen ut utat,

Részletesebben

Permutációegyenletekről

Permutációegyenletekről Permutációegyenleteről Tuzson Zoltán tanár, Széelyudvarhely Az elemi ombinatoriában n elem egy ermutációján az n darab elem egy meghatározott sorrendjét (sorbarendezését) értjü. Legyen az n darab elem

Részletesebben

24. Kombinatorika, a valószínűségszámítás elemei

24. Kombinatorika, a valószínűségszámítás elemei 4. Kombiatoria, a valószíűségszámítás elemei Kombiatoria A véges halmazoal foglalozó tudomáyterület. Idő hiáyába csa a evezetes összeszámolásoal foglalozu. a) Sorbaállításo (ermutáció) alafeladat: ülöböző

Részletesebben

Kombinatorika (2017. február 8.) Bogya Norbert, Kátai-Urbán Kamilla

Kombinatorika (2017. február 8.) Bogya Norbert, Kátai-Urbán Kamilla Kombiatoria (017 február 8 Bogya Norbert, Kátai-Urbá Kamilla 1 Kombiatoriai alapfeladato A ombiatoriai alapfeladato léyege az, hogy bizoyos elemeet sorba redezü, vagy éháyat iválasztu belőlü, és esetleg

Részletesebben

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató

A 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal 04/0 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló MTEMTIK I KTEGÓRI (SZKKÖZÉPISKOL) Javítási-értékelési útmutató Határozza meg a tízes számrendszerbeli x = abba és y =

Részletesebben

Matematika A4 III. gyakorlat megoldás

Matematika A4 III. gyakorlat megoldás Matematia A4 III. gyaorlat megoldás 1. Független eseménye Lásd másodi gyaorlat feladatsora.. Diszrét eloszláso Nevezetes eloszláso Binomiális eloszlás: Tipius példa egy pénzdobás sorozatban a feje száma.

Részletesebben

Tizenegyedik gyakorlat: Parciális dierenciálegyenletek Dierenciálegyenletek, Földtudomány és Környezettan BSc

Tizenegyedik gyakorlat: Parciális dierenciálegyenletek Dierenciálegyenletek, Földtudomány és Környezettan BSc Tizenegyedi gyaorlat: Parciális dierenciálegyenlete Dierenciálegyenlete, Földtudomány és Környezettan BSc A parciális dierenciálegyenlete elmélete még a özönséges egyenleteénél is jóval tágabb, így a félévben

Részletesebben

K O M B I N A T O R I K A P e r m u t á c i ó k, k o m b i n á c i ó k, v a r i á c i ó k

K O M B I N A T O R I K A P e r m u t á c i ó k, k o m b i n á c i ó k, v a r i á c i ó k K O M B I N A T O R I K A P e r m u t á c i ó k, k o m b i n á c i ó k, v a r i á c i ó k. Az 1,, 3,, elemeknek hány permutációja van, amelynek harmadik jegye 1- es? Írjuk fel őket! Annyi ahányféleképpen

Részletesebben

Nagy Gábor compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz

Nagy Gábor  compalg.inf.elte.hu/ nagy ősz Diszkrét matematika 1. középszint 2016. ősz 1. Diszkrét matematika 1. középszint 6. előadás Nagy Gábor nagygabr@gmail.com nagy@compalg.inf.elte.hu compalg.inf.elte.hu/ nagy Mérai László diái alapján Komputeralgebra

Részletesebben

Szerencsejátékok. Elméleti háttér

Szerencsejátékok. Elméleti háttér Szerencsejátékok A következőekben a Szerencsejáték Zrt. által adott játékokat szeretném megvizsgálni. Kiszámolom az egyes lehetőségeknek a valószínűségét, illetve azt, hogy mennyi szelvényt kell ahhoz

Részletesebben

n akkor az n elem összes ismétléses ... k l k 3 k 1! k 2!... k l!

n akkor az n elem összes ismétléses ... k l k 3 k 1! k 2!... k l! KOMBINATORIKAI ALAPFOGALMAK A ombiatoria általába a véges halmazora voatozó redezési és leszámlálási feladatoal foglalozi. Az elemi ombiatoria legtöbb esetbe a övetező ét érdés egyiére eresi a választ:

Részletesebben

Számelmélet, műveletek, egyenletek, algebrai kifejezések, egyéb

Számelmélet, műveletek, egyenletek, algebrai kifejezések, egyéb Számelmélet, műveletek, egyenletek, algebrai kifejezések, egyéb 2004_02/4 Tegyél * jelet a táblázat megfelelő rovataiba! Biztosan Lehet hogy, de nem biztos Lehetetlen a) b) c) Négy egymást követő természetes

Részletesebben

Számelmélet Megoldások

Számelmélet Megoldások Számelmélet Megoldások 1) Egy számtani sorozat második tagja 17, harmadik tagja 1. a) Mekkora az első 150 tag összege? (5 pont) Kiszámoltuk ebben a sorozatban az első 111 tag összegét: 5 863. b) Igaz-e,

Részletesebben

23. Kombinatorika, gráfok

23. Kombinatorika, gráfok I Elméleti összefoglaló Leszámlálási alapfeladatok 23 Kombinatorika, gráfok A kombinatorikai alapfeladatok esetek, lehetőségek összeszámlálásával foglalkoznak Általában n jelöli a rendelkezésre álló különbözőfajta

Részletesebben

Kombinatorika avagy hányféleképp? Piros, fehér zöld színekből hány ország számára tudunk különböző zászlókat készíteni?

Kombinatorika avagy hányféleképp? Piros, fehér zöld színekből hány ország számára tudunk különböző zászlókat készíteni? Kombinatorika avagy hányféleképp? Piros, fehér zöld színekből hány ország számára tudunk különböző zászlókat készíteni? Kombinatorika avagy hányféleképp? Zsuzsi babájának négyféle színes blúza és kétféle

Részletesebben

Klasszikus valószínűségi mező megoldás

Klasszikus valószínűségi mező megoldás Klasszikus valószínűségi mező megoldás Ha egy Kísérletnek csak véges sok kimenetele lehet, és az egyes kimeneteleknek, vagyis az elemi eseményeknek azonos a valószínűségük, akkor a kísérelttel kapcsolatos

Részletesebben

Exponenciális és logaritmusos kifejezések, egyenletek

Exponenciális és logaritmusos kifejezések, egyenletek Gyaorló feladato Eponenciális és logaritmusos ifejezése, egyenlete. Hatványozási azonosságo. Számítsd i a övetező hatványo pontos értéét! g) b) c) d) 7 e) f) 9 0, 9 h) 0, 6 i) 0,7 j), 6 ), l). A övetező

Részletesebben

KOMBINATORIKA. Készítette: Bordi István Tóth Árpád Gimnázium Debrecen,

KOMBINATORIKA. Készítette: Bordi István Tóth Árpád Gimnázium Debrecen, KOMBINATORIKA 1 Készítette: Bordi Istvá Tóth Árpád Gimázium Debrece, boi@tagdebr.suliet.hu Kérdések: A KOMBINATORIKA TÁRGYA 1. elemet háyféleképpe lehet egymás mellé tei (permutáció). 2. elemből háyféleképpe

Részletesebben

æ A GYAKORLAT (* feladatok nem kötelezőek)

æ A GYAKORLAT (* feladatok nem kötelezőek) æ A3 6-7. GYAKORLAT (* feladatok nem kötelezőek) 1. Az 1,2,4,5,7 számkártyák mindegyikének felhasználásával hány különböző 5- jegyű szám készíthető? 2. A 0,2,4,5,7 számkártyák mindegyikének felhasználásával

Részletesebben

Matematika tanmenet 11. évfolyam (középszintű csoport)

Matematika tanmenet 11. évfolyam (középszintű csoport) Matematika tanmenet 11. évfolyam (középszintű csoport) Műveltségi terület: MATEMATIKA Iskola, osztályok: Vetési Albert Gimnázium, 11.A, 11.B, 11.D (alap) Tantárgy: MATEMATIKA Heti óraszám: 4 óra Készítették:

Részletesebben

Számelméleti alapfogalmak

Számelméleti alapfogalmak Számelméleti alapfogalma A maradéos osztás tétele Legye a és b ét természetes szám, b, és a>b Aor egyértelme léteze q és r természetes számo, amelyere igaz: a b q r, r b Megevezés: a osztadó b osztó q

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2016/2017-es tanév Kezdők III. kategória I. forduló

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2016/2017-es tanév Kezdők III. kategória I. forduló Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 016/017-es tanév Kezdők I II. kategória II. forduló Kezdők III. kategória I. forduló Megoldások és javítási útmutató 1. Egy kört

Részletesebben

Klasszikus valószínűségszámítás

Klasszikus valószínűségszámítás Klasszikus valószínűségi mező 1) Egy építőanyag raktárba vasúton és teherautón szállítanak árut. Legyen az A esemény az, amikor egy napon vasúti szállítás van, B esemény jelentse azt, hogy teherautón van

Részletesebben

Mőbiusz Nemzetközi Meghívásos Matematika Verseny Makó, március 26. MEGOLDÁSOK

Mőbiusz Nemzetközi Meghívásos Matematika Verseny Makó, március 26. MEGOLDÁSOK Mőbiusz Nemzetözi Meghívásos Matematia Versey Maó, 0. március 6. MEGOLDÁSOK 5 700. Egy gép 5 óra alatt = 000 alatt 000 csavart. 000 csavart észít, így = gép észít el 5 óra 000. 5 + 6 = = 5 + 5 6 5 6 6.

Részletesebben

semelyik kivett golyót nem tesszük vissza később az urnába. Hányféle színsorrendben tehetjük ezt meg?

semelyik kivett golyót nem tesszük vissza később az urnába. Hányféle színsorrendben tehetjük ezt meg? VIII. KOMBINATORIKA VIII.1. Kombinatorikai alapfeladatok 1. Példa. Egy urnában egy piros golyó P, egy fehér golyó F és egy zöld golyó Z van. Egymás után kihúzzuk a három golyót, semelyik kivett golyót

Részletesebben

13. Előadás. 1. Aritmetikai Ramsey-elmélet (folytatás)

13. Előadás. 1. Aritmetikai Ramsey-elmélet (folytatás) Diszrét Matematia MSc hallgató számára 13. Előadás Előadó: Hajnal Péter Jegyzetelő: Virágh Zita 010. december 13. 1. Aritmetiai Ramsey-elmélet (folytatás) Eddig megemlített Ramsey-tételeet a övetező táblázatban

Részletesebben

Azaz 56 7 = 49 darab 8 jegyű szám készíthető a megadott számjegyekből.

Azaz 56 7 = 49 darab 8 jegyű szám készíthető a megadott számjegyekből. 1 Kombináció, variáció, permutáció 1. Hányféleképpen rakhatunk be 6 levelet 1 rekeszbe, ha a levelek között nem teszünk különbséget és egy rekeszbe maximum egy levelet teszünk? Mivel egy rekeszbe legfeljebb

Részletesebben

AGRÁRMÉRNÖK SZAK Alkalmazott matematika, II. félév Összefoglaló feladatok 2. 4. A síkban 16 db általános helyzetű pont hány egyenest határoz meg?

AGRÁRMÉRNÖK SZAK Alkalmazott matematika, II. félév Összefoglaló feladatok 2. 4. A síkban 16 db általános helyzetű pont hány egyenest határoz meg? KOMBINATORIKA FELADATSOR 1 1. Hányféleképpen rendezhető egy sorba egy óvodás csoport ha 9 lány és 6 fiú van és a lányokat mindig előre akarjuk állítani? 2. Hány 6-jegyű telefonszám van ahol mind 35-tel

Részletesebben

7. Számelmélet. 1. Lehet-e négyzetszám az a pozitív egész szám, amelynek tízes számrendszerbeli alakjában 510 darab 1-es és valahány 0 szerepel?

7. Számelmélet. 1. Lehet-e négyzetszám az a pozitív egész szám, amelynek tízes számrendszerbeli alakjában 510 darab 1-es és valahány 0 szerepel? 7. Számelmélet I. Nulladik ZH-ban láttuk: 1. Lehet-e négyzetszám az a pozitív egész szám, amelynek tízes számrendszerbeli alakjában 510 darab 1-es és valahány 0 szerepel? ELTE 2006. október 27. (matematika

Részletesebben

NT Matematika 11. (Heuréka) Tanmenetjavaslat

NT Matematika 11. (Heuréka) Tanmenetjavaslat NT-17302 Matematika 11. (Heuréka) Tanmenetjavaslat A Dr. Gerőcs László Számadó László Matematika 11. tankönyv a Heuréka-sorozat harmadik tagja. Ebben a segédanyagban ehhez a könyvhöz a tizenegyedikes tananyag

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2016/2017-es tanév első (iskolai) forduló Haladók II. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2016/2017-es tanév első (iskolai) forduló Haladók II. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 016/017-es tanév első iskolai) forduló Haladók II. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. A k valós paraméter értékétől függően

Részletesebben

5 3 0,8 0,2. Számolja ki a 3

5 3 0,8 0,2. Számolja ki a 3 Megoldási útmutató, eredménye A feladato megoldásaor mindig ismételje át a feladatban szereplő fogalma definícióit. A szüséges fogalma, definíció: valószínűségi változó, diszrét-, folytonos valószínűségi

Részletesebben

A CSOPORT 4 PONTOS: 1. A

A CSOPORT 4 PONTOS: 1. A A CSOPORT 4 PONTOS:. A szám: pí= 3,459265, becslése: 3,4626 abszolút hiba: A szám és a becslés özti ülönbség abszolút értée Pl.: 0.000033 Relatív hiba: Az abszolút hiba osztva a szám abszolút értéével

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Számelmélet

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Számelmélet MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉP SZINT Számelmélet A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

Függvények hatványsorba fejtése, Maclaurin-sor, konvergenciatartomány

Függvények hatványsorba fejtése, Maclaurin-sor, konvergenciatartomány Függvénye hatványsorba fejtése, Maclaurin-sor, onvergenciatartomány Taylor-sor, ) Állítsu elő az alábbi függvénye x helyhez tartozó hatványsorát esetleg ülönféle módszereel) éa állapítsu meg a hatványsor

Részletesebben

1. megold s: A keresett háromjegyű szám egyik számjegye a 3-as, a két ismeretlen számjegyet jelölje a és b. A feltétel szerint

1. megold s: A keresett háromjegyű szám egyik számjegye a 3-as, a két ismeretlen számjegyet jelölje a és b. A feltétel szerint A 004{005. tan vi matematika OKTV I. kateg ria els (iskolai) fordul ja feladatainak megold sai 1. feladat Melyek azok a 10-es számrendszerbeli háromjegyű pozitív egész számok, amelyeknek számjegyei közül

Részletesebben

Valószínűségszámítás és statisztika előadás Info. BSC B-C szakosoknak. Bayes tétele. Példák. Események függetlensége. Példák.

Valószínűségszámítás és statisztika előadás Info. BSC B-C szakosoknak. Bayes tétele. Példák. Események függetlensége. Példák. Valószínűségszámítás és statisztia előadás Info. BSC B-C szaosona 20018/2019 1. félév Zempléni András 2.előadás Bayes tétele Legyen B 1, B 2,..., pozitív valószínűségű eseményeből álló teljes eseményrendszer

Részletesebben

OSZTHATÓSÁG. Osztók és többszörösök : a 3 többszörösei : a 4 többszörösei Ahol mindkét jel megtalálható a 12 többszöröseit találjuk.

OSZTHATÓSÁG. Osztók és többszörösök : a 3 többszörösei : a 4 többszörösei Ahol mindkét jel megtalálható a 12 többszöröseit találjuk. Osztók és többszörösök 1783. A megadott számok elsõ tíz többszöröse: 3: 3 6 9 12 15 18 21 24 27 30 4: 4 8 12 16 20 24 28 32 36 40 5: 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 6: 6 12 18 24 30 36 42 48 54 60 1784. :

Részletesebben

Speciális függvénysorok: Taylor-sorok

Speciális függvénysorok: Taylor-sorok Speciális függvénysoro: Taylor-soro Állítsu elő az alábbi függvénye x 0 0 helyhez tartozó hatványsorát esetleg ülönféle módszereel és állapítsu meg a hatványsor onvergenciatartományát! A cos 5x függvény

Részletesebben

Hatványozás. A hatványozás azonosságai

Hatványozás. A hatványozás azonosságai Hatványozás Definíció: a 0 = 1, ahol a R, azaz bármely szám nulladik hatványa mindig 1. a 1 = a, ahol a R, azaz bármely szám első hatványa önmaga a n = a a a, ahol a R, n N + n darab 3 4 = 3 3 3 3 = 84

Részletesebben

1. Tekintsük a következő két halmazt: G = {1; 2; 3; 4; 6; 12} és H = {1; 2; 4; 8; 16}. Elemeik felsorolásával adja meg a G H és a H \ G halmazokat!

1. Tekintsük a következő két halmazt: G = {1; 2; 3; 4; 6; 12} és H = {1; 2; 4; 8; 16}. Elemeik felsorolásával adja meg a G H és a H \ G halmazokat! 1. Tekintsük a következő két halmazt: G = {1; 2; 3; 4; 6; 12} és H = {1; 2; 4; 8; 16}. Elemeik felsorolásával adja meg a G H és a H \ G halmazokat! G H = H \ G = 2. Ha 1 kg szalámi ára 2800 Ft, akkor hány

Részletesebben

Bevezetés a matematikába (2009. ősz) 1. röpdolgozat

Bevezetés a matematikába (2009. ősz) 1. röpdolgozat Bevezetés a matematikába (2009. ősz) 1. röpdolgozat 1. feladat. Fogalmazza meg a következő ítélet kontrapozícióját: Ha a sorozat csökkenő és alulról korlátos, akkor konvergens. 2. feladat. Vezessük be

Részletesebben

TANMENET. a matematika tantárgy tanításához 11.E osztályok számára

TANMENET. a matematika tantárgy tanításához 11.E osztályok számára Az iskola fejbélyegzője TANMENET a matematika tantárgy tanításához 11.E osztályok számára Készítette: Természettudományi Munkaközösség matematikát tanító tanárai Készült: a gimnáziumi tanterv alapján Használatos

Részletesebben

KOMBINATORIKA Permutáció

KOMBINATORIKA Permutáció Permutáció 1) Három tanuló, András, Gábor és Miklós együtt megy iskolába. Hányféle sorrendben léphetik át az iskola küszöbét? Írja fel a lehetséges sorrendeket! 2) Hány különböző négyjegyű számot alkothatunk

Részletesebben

2015. évi Bolyai János Megyei Matematikaverseny MEGOLDÁSI ÉS ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 9. osztály

2015. évi Bolyai János Megyei Matematikaverseny MEGOLDÁSI ÉS ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 9. osztály A közölt megoldási utak a feladatoknak nem az egyetlen helyes megoldási módját adják meg, több eltérő megoldás is lehetséges. Az útmutatótól eltérő megoldásokat a kialakult tanári gyakorlat alapján, az

Részletesebben

Drótos G.: Fejezetek az elméleti mechanikából 4. rész 1

Drótos G.: Fejezetek az elméleti mechanikából 4. rész 1 Drótos G.: Fejezete az elméleti mechaniából 4. rész 4. Kis rezgése 4.. gyensúlyi pont, stabilitás gyensúlyi pontna az olyan r pontoat nevezzü valamely oordináta-rendszerben, ahol a vizsgált tömegpont gyorsulása

Részletesebben

1. FELADATSOR MEGOLDÁSAI. = 6. Ezek a sorozatok a következők: ab, ac, ba, bc, ca, cb.

1. FELADATSOR MEGOLDÁSAI. = 6. Ezek a sorozatok a következők: ab, ac, ba, bc, ca, cb. 1. FELADATSOR MEGOLDÁSAI Elméleti áttekintés Ismétlés nélküli variáció. Egy n elemű halmazból képezhető k elemű sorozatok száma, ha a sorozatok nem tartalmaznak ismétlődést n! (1 = n (n 1... (n k (n k

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Számelmélet

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Számelmélet MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Számelmélet A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek

Részletesebben

A TERMÉSZETES SZÁMOK

A TERMÉSZETES SZÁMOK Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 2600 Vác, Németh László u. 4-6. : 27-317 - 077 /fax: 27-315 - 093 WEB: http://boronkay.vac.hu e-mail: boronkay@vac.hu Levelező Matematika Szakkör 2018/2019.

Részletesebben

A III. forduló megoldásai

A III. forduló megoldásai A III. forduló megoldásai 1. Egy dobozban pénzérmék és golyók vannak, amelyek vagy ezüstből, vagy aranyból készültek. A dobozban lévő tárgyak 20%-a golyó, a pénzérmék 40%-a ezüst. A dobozban levő tárgyak

Részletesebben

Ismétlés nélküli kombináció

Ismétlés nélküli kombináció Ismétlés nélküli kombináció Hányféleképpen lehet n különböz elembl kiválasztani k elemet úgy, hogy a sorrend nem számít, és minden elemet csak egyszer választhatunk? 0. Egy 1 fs csoportban hányféleképpen

Részletesebben

1. Tekintsük a következő két halmazt: G = {1; 2; 3; 4; 6; 12} és H = {1; 2; 4; 8; 16}. Elemeik felsorolásával adja meg a G H és a H \ G halmazokat!

1. Tekintsük a következő két halmazt: G = {1; 2; 3; 4; 6; 12} és H = {1; 2; 4; 8; 16}. Elemeik felsorolásával adja meg a G H és a H \ G halmazokat! 1. Tekintsük a következő két halmazt: G = {1; 2; 3; 4; 6; 12} és H = {1; 2; 4; 8; 16}. Elemeik felsorolásával adja meg a G H és a H \ G halmazokat! G H = H \ G = 2. Ha 1 kg szalámi ára 2800 Ft, akkor hány

Részletesebben

ARCHIMEDES MATEMATIKA VERSENY

ARCHIMEDES MATEMATIKA VERSENY Koszinusztétel Tétel: Bármely háromszögben az egyik oldal négyzetét megkapjuk, ha a másik két oldal négyzetének összegéből kivonjuk e két oldal és az általuk közbezárt szög koszinuszának kétszeres szorzatát.

Részletesebben

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató

A 2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató Oktatási Hivatal A 0/04 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi erseny második forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató A 57 olyan háromjegyű szám, amelynek számjegyei

Részletesebben

Kiegészítő részelőadás 2. Algebrai és transzcendens számok, nevezetes konstansok

Kiegészítő részelőadás 2. Algebrai és transzcendens számok, nevezetes konstansok Kiegészítő részelőadás. Algebrai és transzcendens számo, nevezetes onstanso Dr. Kallós Gábor 04 05 A valós számo ategorizálása Eml. (óori felismerés): nem minden szám írható fel törtszámént (racionálisént)

Részletesebben

Számlálási feladatok

Számlálási feladatok Számlálási feladatok Ezek olyan feladatok, amelyekben a kérdés az, hogy hány, vagy mennyi, de a választ nem tudjuk spontán módon megadni, csak számolással? ) Ha ma szombat van, milyen nap lesz 200 nap

Részletesebben

Pl.: hányféleképpen lehet egy n elemű halmazból k elemű részhalmazt kiválasztani, n tárgyat hányféleképpen lehet szétosztani k személy között stb.?

Pl.: hányféleképpen lehet egy n elemű halmazból k elemű részhalmazt kiválasztani, n tárgyat hányféleképpen lehet szétosztani k személy között stb.? Dr. Vicze Szilvia A kombiatorika a véges halmazokkal foglalkozik. A véges halmazokkal kapcsolatba számos olya probléma vethető fel, amely függetle a halmazok elemeitől. Pl.: háyféleképpe lehet egy elemű

Részletesebben

Játék a szavakkal. Ismétléses nélküli kombináció: n különböző elem közül választunk ki k darabot úgy, hogy egy elemet csak egyszer

Játék a szavakkal. Ismétléses nélküli kombináció: n különböző elem közül választunk ki k darabot úgy, hogy egy elemet csak egyszer Játék a szavakkal A következőekben néhány szóképzéssel kapcsolatos feladatot szeretnék bemutatni, melyek során látni fogjuk, hogy egy ábrából hányféleképpen olvashatunk ki egy adott szót, vagy néhány betűből

Részletesebben

Feladatok és megoldások a 8. hétre Építőkari Matematika A3

Feladatok és megoldások a 8. hétre Építőkari Matematika A3 Feladatok és megoldások a 8. hétre Építőkari Matematika A3 1. Oldjuk meg a következő differenciálegyenlet rendszert: x + 2y 3x + 4y = 2 sin t 2x + y + 2x y = cos t. (1 2. Oldjuk meg a következő differenciálegyenlet

Részletesebben

III. Gráfok. 1. Irányítatlan gráfok:

III. Gráfok. 1. Irányítatlan gráfok: III. Gráfok 1. Irányítatlan gráfok: Jelölés: G=(X,U), X a csomópontok halmaza, U az élek halmaza X={1,2,3,4,5,6}, U={[1,2], [1,4], [1,6], [2,3], [2,5], [3,4], [3,5], [4,5],[5,6]} Értelmezések: 1. Fokszám:

Részletesebben

1. tétel. 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója 7 cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont)

1. tétel. 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója 7 cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont) 1. tétel 1. Egy derékszögű háromszög egyik szöge 50, a szög melletti befogója cm. Mekkora a háromszög átfogója? (4 pont). Adott az ábrán két vektor. Rajzolja meg a b, a b és az a b vektorokat! (6 pont)

Részletesebben

Feladatok és megoldások az 1. sorozat Építőkari Matematika A3

Feladatok és megoldások az 1. sorozat Építőkari Matematika A3 Feladatok és megoldások az 1. sorozat Építőkari Matematika A3 1. Tegyük fel, hogy A és B egymást kölcsönösen kizáró események, melyekre P{A} = 0.3 és P{B} = 0.. Mi a valószínűsége, hogy (a A vagy B bekövetkezik;

Részletesebben

XX. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny

XX. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny XX. Nemzetközi Magyar Matematika Verseny Bonyhád, 011. március 11 15. 10. osztály 1. feladat: Legyen egy háromszög három oldalának a hossza a, b és c. Bizonyítsuk be, hogy 3 (a+b+c) ab+bc+ca 4 Mikor állhat

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló Haladók III. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló Haladók III. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló Haladók III. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. Az a és b befogójú derékszögű háromszögnek

Részletesebben

Tananyag: Kiss Béla - Krebsz Anna: Lineáris algebra, többváltozós függvények, valószínűségszámítás,

Tananyag: Kiss Béla - Krebsz Anna: Lineáris algebra, többváltozós függvények, valószínűségszámítás, // KURZUS: Matematika II. MODUL: Valószínűség-számítás 17. lecke: Kombinatorika (vegyes feladatok) Tananyag: Kiss Béla - Krebsz Anna: Lineáris algebra, többváltozós függvények, valószínűségszámítás, 3.1.

Részletesebben

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2014/2015-ös tanév első (iskolai) forduló Haladók II. kategória

Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 2014/2015-ös tanév első (iskolai) forduló Haladók II. kategória Bolyai János Matematikai Társulat Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny 01/01-ös tanév első iskolai) forduló Haladók II. kategória Megoldások és javítási útmutató 1. Adott az alábbi két egyenletrendszer:

Részletesebben

Elemi matematika szakkör

Elemi matematika szakkör Elemi matematika szakkör Kolozsvár, 2015. október 5. 1.1. Feladat. Egy pozitív egész számot K tulajdonságúnak nevezünk, ha számjegyei nullától különböznek és nincs két azonos számjegye. Határozd meg az

Részletesebben

Biomatematika 2 Orvosi biometria

Biomatematika 2 Orvosi biometria Biomatematika 2 Orvosi biometria 2017.02.13. Populáció és minta jellemző adatai Hibaszámítás Valószínűség 1 Esemény Egy kísérlet vagy megfigyelés (vagy mérés) lehetséges eredményeinek összessége (halmaza)

Részletesebben