Adatmodellezés CityGML használatával

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adatmodellezés CityGML használatával"

Átírás

1 Társadalm térinfrmatika kataszter * GISpen knferencia Adatmdellezés CityGML használatával Kttyán László Nyugat-magyarrszági Egyetem Geinfrmatikai Kar ÖSSZEFOGLALÁS (Times 12 pnts félkövér nagybetűk) A 3D Várskalauz kutatási prjekt a 3D vársmdellek előállításának és PDA eszközökön történő megjelenítésének lehetőségeit vizsgálja. A prjektben kialakítandó mintarendszer elsősrban lézerszkenneléssel felmért adatkból előállíttt 3D mdellen alapul, aznban hetergén adatfrrásból származó történelmi és turisztikai adatkat is tartalmaz. Az adatk egységes kezelésére a CityGML szabvány kerül alkalmazásra. A cikk röviden ismerteti a prjektet, tárgyalja a szabvány által kínált adatmdellezési lehetőségeket és bemutatja az adatmdell kialakításának lépéseit. A 3D VÁROSKALAUZ PROJEKT BEMUTATÁSA A 3D Várskalauz kutatási prjekt a Nemzeti Kutatási és Technlógiai Hivatal által támgattt prjekt, amely a főpályázó, Fehérvár ÉPÍTÉSZ Kft és a knzrciumi partner, GEOINFO Nnprfit Kft. összefgásával valósul meg. A kétéves prjekt befejezési időpntja április 30-a. A prjekt célja, a napjaink innvatív technlógiái, módszerei alkalmazásával egyrészt, a valós 3D mdellek előállításának és mbil eszközökön történő megjelenítésének vizsgálata turisztikai célú felhasználásra; másrészt, egy mintarendszer elkészítése, amely módszereket, eljáráskat kínál turisztikai infrmációs rendszerek kialakításáhz PDA eszközökön. A prjekt srán a résztvevők kutatási és fejlesztési feladatkat valósítanak meg. A kutatási feladatk a következők: Helytörténeti kutatás: Székesfehérvár belvársában egy kijelölt mintaterületre vnatkztatva adatkat gyűjtünk. Az adatgyűjtés könyvtári és levéltári kutatáskat igényel, amely eredményeként a mintaterületről művészettörténeti, régészeti adatk feltárására kerül sr. Az épületek, térbeli bjektumk elhelyezkedését helyszíni, környezeti felmérésekkel rögzítjük. 1 Nyugat-magyarrszági Egyetem, Geinfrmatikai Kar, Székesfehérvár, 2010.

2 Kttyán László Társadalm térinfrmatika kataszter * GISpen knferencia Adat-, és eljárásmdell kidlgzása a hármdimenziós, kétdimenziós és a kapcslódó leíró adatk integrálására: A helytörténeti kutatás srán feltárt leíró szöveges, képi és audi - adatk feldlgzására, térképi és 3D környezetben történő megjelenítésére adat- és eljárásmdellt dlgzunk ki. Az adatmdell elkészítésekr arra a kérdésre keressük a választ, hgy milyen módn szervezhetők az eltérő frmátumú és eltérő karakterisztikával rendelkező leíró adatk, a kétdimenziós térképi adatk és a hármdimenziós térbeli mdell lyan adatstruktúrába, amely biztsítja a redundancia szükséges mértékű elkerülését, valamint a kherens adattárlást a PDA eszköz erőfrrásainak figyelembe vételével. Az eljárásmdellben az adatk integrálására kívánunk megldást kidlgzni. 3D mdell ptimalizálás: A valós 3D mdellek előállítására több módszer is kínálkzik. Egy új technlógiai megldás a térbeli bjektumk lézerszkennelése, amely nagy pntsűrűségű mdellt eredményez. Alkalmazható megldás a tervrajzkn, helyszíni méréseken alapuló drótvázas mdellalktás, amelyre digitális fényképek kifeszítésével áll elő a valóság virtuális mdellje. Mindkét eljárás esetében az előállíttt adatk ptimalizálása szükséges, annak érdekében, hgy a mbil eszközökön megjeleníthető, kezelhető hármdimenziós tér jöjjön létre. A fejlesztési feladat egy mintarendszer kialakítását jelenti a kutatási eredmények felhasználásával. A mintarendszert célja, a vársba, régióba látgató turisták tájékztatása, kalauzlása látnivalótól látnivalóig. A mintarendszerben feldlgztt terület Székesfehérvár belvársának egy kijelölt részére terjed ki és PDA eszközökön kerül telepítésre, felhasználva az előállíttt tartalmakat. Az előállíttt szöveges, képi és audi tartalmak egy-egy 3D bjektumhz (látnivaló, műtárgy, intézmény...), kapcslódnak és leírják az adtt bjektummal kapcslats érdekességeket, haszns tudnivalókat, illetve útbaigazítást nyújtanak. A cikk írásának időpntjáig a prjektben kiválasztásra kerültek az alkalmazandó technlógiák, meghatárzásra került az adatk tárlására használandó adatmdell, a helytörténeti és a régészeti adatk gyűjtése befejeződött és megtörtént az első lézerszkenneres felmérés a mintaterületről. A MODELLALKOTÁS SZABVÁNYAI Az adatgyűjtésből származó adatk strukturálására, mdellalktásra száms megldás kínálkzik. Napjainkban, a földrajzi 3D mdellek adatainak tárlásáhz és megsztásáhz a CityGML és a KML leíró nyelvek kínálnak szabványs megldáskat. CityGML A CityGML egy nyílt adatmdell virtuális 3D várs mdellek tárlására, amelyet a földrajzi adatkat leíró nyílt OGC szabvány, a GML 3 (Gegraphy Markup Language) alkalmazási sémájaként implementáltak. A CityGML célja a vársi bjektumk 2 Nyugat-magyarrszági Egyetem, Geinfrmatikai Kar, Székesfehérvár, 2010.

3 Kttyán László Társadalm térinfrmatika kataszter * GISpen knferencia reprezentálása lyan módn, hgy alkalmas legyen virtuális 3D mdellek tárlására augusztus 20-án az Open Gespatial Cnsrtium a CityGML verzióját hivatals OGC szabványként fgadta el. A CityGML, ellentétben a GML mdellel, az bjektumk gemetriája mellett, azk tematikus jellemzőit is kezeli. A nyelv gemetriai mdellje a 3D vársmdellek gemetriáját és tplógiáját, míg a tematikus mdell az bjektumk szemantikus infrmációit reprezentálja. A szemantikus mdell, a gemetriáhz jelentéseket társítva, lehetővé teszi az bjektumk közötti kapcslatk meghatárzását. Így, ugyanaz a 3D mdell felhasználható különböző alkalmazási területeken, az un. szemantika-vezérelt megjelenítés révén. [Klbe] [OGC, 2008] KML A Keyhle Markup Language (KML) jelölő nyelvet a Keyhle Inc. fejlesztette a Ggle Earth alkalmazáshz áprilisában az OGC a KML-t nyílt szabványként fgadta el. Egy KML állmány tartalmazhat gemetriát, 3D mdelleket, képeket és különböző frmákban megadható leíró adatt. A dkumentáció alapján a KML, többek között használható: egy helyhez tartzó iknk, címkék meghatárzására, kamera nézetek definiálására, a földfelszínhez tartzó képek csatlására, a KML elemek megjelenítésének definiálására, stíluskkal, a KML elemekhez tartzó HTML leírásk hzzáfűzésére, helyszín, rientáció és textúra meghatárzására 3D bjektumkhz. A KML nem GML alapú, aznban a KML 2.2 már több GML elemet felhasznál, illetve megállapdás született az OGC és a Ggle között a KML nyelv GML nyelvvel való tvábbi harmnizációjára. A CITYGML FELÉPÍTÉSE A KML elsősrban a földrajzi adatkra és azk megjelenítésére - az ábrázlásn túl, beleértve a felhasználók navigálását - helyezi a hangsúlyt, míg a CityGML ezek mellett a szemantikus tulajdnságkat is tartalmaz. A prjektben a CityGML szabvány alkalmazása mellett döntöttek a résztvevők, ugyanis a szemantika-vezérelt megjelenítés elve jól illeszkedik a mintarendszer tervezett funkcinalitásáhz. A CityGML mduláris felépítésű egy adatmdell több mdul felhasználásával alakítható ki. A mdulk a következők: Cre: a mdell alapvető beállításait tartalmazza, és hivatkzáskat a tvábbi felhasználandó tematikus mdulkra. 3 Nyugat-magyarrszági Egyetem, Geinfrmatikai Kar, Székesfehérvár, 2010.

4 Kttyán László Társadalm térinfrmatika kataszter * GISpen knferencia Apperance: a mdullal a mdell bjektumaihz megjelenítési infrmációk társíthatók. Building: az épületek, épületrészek, és az épületek belső részeinek mdellezésére alkalmas mdul, az bjektumk négy részletességi szinten definiálhatók (LOD 1-4). CityFurniture: nem mzdítható bjektumk mdellezésére alkalmas mdul, mint például az utcalámpák, közlekedési táblák, hirdetőtáblák, utcai padk. CityObjectGrup: a mdell tetszőleges bjektumai csprtkba fglalhatók a mdul segítségével. Generics: a mdul egy kiterjesztési lehetőséget biztsít, amellyel lyan attribútumk, sztályk definiálhatók, amelyek nem találhatók meg a tematikus mdulkban. LandUse: a mdul egy földterület földhasználati adatainak reprezentálására szlgál. Relief: a mdul a dmbrzat meghatárzását teszi lehetővé. Transprtatin: utak, vasútak, terek mdellezésére. Vegetatin: a növényzet mdellezésére, a mdell bjektumai lehetnek egyedi növények (pl. fa) vagy növényzettel bríttt területek (pl. erdő). WaterBdy: flyók, csatrnák, tavak, vízgyűjtők mdellezésére alkalmas mdul. TexturedSurface: a mdul az bjektumk felületinek vizuális reprezentációjára alkalmas. A szabvány későbbi verzióiban ez a mdul felfüggesztésre kerül, ezért helyette az Apperance mdul használatát javaslják. A mduláris felépítés lehetőséget biztsít, arra, hgy az alkalmazáskhz kialakítandó adatmdellben a mdulk igény szerinti kmbinációja legyen felhasználható. A mdulk egyfajta összeállítása a prfil. A szabványban definiált összes mdul által alkttt prfil az un. base prfile. Az lyan alkalmazás specifikus adatk, amelyek a szabványban nem biztsítttak a Generics mdulban definiálhatók vagy használható az un. ADE (Applicatin Dmain Extensin) mechanizmus. Az ADE kiterjesztés külön XML sémaként adható meg, definiálva az alkalmazáshz szükséges elemeket. A CityGML fnts jellemzője a mdell részletességének beállítása. A szabvány öt részletességi szintet definiál (1. táblázat), amelyekből négy az épületbjektumkra alkalmazható. 4 Nyugat-magyarrszági Egyetem, Geinfrmatikai Kar, Székesfehérvár, 2010.

5 Mdell jellemző kiterjedése Pntsság szövegesen Pntsság számszerűen (vízszintes, magassági) Generalizáltság Épületek berendezése A tetőidmk kinézete, felépítése Tetőidmk túlnyúló része Kttyán László Társadalm térinfrmatika kataszter * GISpen knferencia 1. táblázat A CityGML részletességi szintjei [OGC, 2008 alapján] LOD0 LOD1 LOD2 LOD3 LOD4 régió várs, régió vársrész építészeti mdell (külső) építészeti mdell (belső) legalacsnyabb alacsny közepes magas nagyn magas alacsnyabb a LOD1-nél maximális generalizáció (területhasználat szerinti sztályzás) 5/5 m 2/2 m 0.5/0.5 m 0.2/0.2 m blkkszerű, generalizált bjektumk; >6*6 m/3m generalizált bjektumk; >4*4m/2M valóságszerű bjektumk; >2*2m/1m a külső megjelenés szempntjából nincs laps típus és irány a valós visznyknak - - nincs nincs igen Utcabútrk - fntsabb bjektumk Egyedülálló fák - fntsabb bjektumk Összefüggő növényzet egységes bjektumkkal egységes bjektumkkal, ha nagybbak 6 méternél a valós visznyknak egységes bjektumkkal, ha nagybbak 2 méternél épületrészek és helyiségek ábrázlása a valós visznyknak a valós visznyknak a valós visznyknak egységes, vagy a valós visznyknak megfelelő bjektumkkal - >50*50m >5*5m <LOD2 <LOD2 A részletesség egyaránt jelent gemetriai szempntból és tematikus szempntból részletezettebb reprezentációt (1. ábra). A szabvány lehetőséget biztsít arra, hgy egyegy épület bjektum egy mdellben több részletességi szinten is ábrázlásra kerüljön. [OGC, 2008] 5 Nyugat-magyarrszági Egyetem, Geinfrmatikai Kar, Székesfehérvár, 2010.

6 Kttyán László Társadalm térinfrmatika kataszter * GISpen knferencia 1. ábra Objektumk megjelenítése különböző részletességben [OGC, 2008] A MINTARENDSZER SPECIÁLIS ADATAI A mintarendszer GPS vevővel rendelkező PDA eszközön kerül telepítésre. A rendszer fő funkciója a turisták kalauzlása látnivalótól-látnivalóig és a 3D megjelenítés biztsítása. A kalauzlás tervezett megldása a hang alapú és a szöveg alapú tájékztatás a magyar mellett, angl, német és francia nyelveken. A rendszer fnts jellemzője lesz az idő dimenzió, ugyanis egy bjektum történelmi vnatkzású leíró és térbeli adatkkal is rendelkezhet. A mintarendszer 3D bjektumai az alábbiak szerint csprtsíthatók: vársi bjektumk, amelyek jelenleg láthatók (épületek, szbrk, utcai bjektumk), az épületeken belüli bjektumk (pl.: történelmi, kulturális vagy művészettörténeti jelentőségű belső terek, festmények), történelmi bjektumk, amelyek már nem láthatók, de régészeti és művészettörténeti kutatásk eredményeként mdellezhetők (pl.: lermblt épületek, várfalak). A mintarendszer tehát a szabványban meghatárztt elemeken túl tvábbi adatkat is tartalmaz, ehhez a szabvány kiterjesztése szükséges. A kiterjesztés definiálja: a történeti és művészettörténeti leíráskat, az bjektumkhz tartzó képi (pl. fénykép, alaprajz, ) tartalmak jellemzőit, a turisztikai infrmációkat (pl. kalauzlás több nyelven, hanganyagk), az idő dimenzió adatait. 6 Nyugat-magyarrszági Egyetem, Geinfrmatikai Kar, Székesfehérvár, 2010.

7 Kttyán László Társadalm térinfrmatika kataszter * GISpen knferencia A MODELL KIALAKÍTÁSA A prjekt megvalósítása srán az adatgyűjtés nagyrészt megtörtént. Rendelkezésre állnak a régészeti, történelmi és turisztikai leíró adatk. A történelmi bjektumk 3D mdelljét alaprajzk és leírásk segítségével, CAD szftverrel készítették el a prjekt résztvevői. A mintaterület jelenlegi mdelljét földi lézerszkenneres felméréssel biztsítjuk (3. ábra, 4. ábra), valamint rendelkezésre áll légi lézerszkennelésből származó pntfelhő, amely az épületek tetőszerkezeteinek mdellezéséhez használható. A pntfelhő feldlgzása A 3D mdell elkészítéséhez a pntfelhő ptimalizálása szükséges, amelyet követően vektrs mdell állítható elő. 2. ábra A felmért mintaterület A feldlgzás főbb lépései a következők: Adat tisztítás: a felesleges pntk kiszűrése, eltávlítása a mdellből. A pntk csökkentése (resampling). Térháló/hármszögháló illesztése. Az üres területek kitöltése. Térháló ptimalizálása az állmány méretének csökkentése céljából. Textúrázás: képek feszítése a mdellre. [Lerma et al., 2008] 7 Nyugat-magyarrszági Egyetem, Geinfrmatikai Kar, Székesfehérvár, 2010.

8 Kttyán László Társadalm térinfrmatika kataszter * GISpen knferencia A térháló alkalmazása helyett egyes bjektumk vektrs gemetriai elemekkel is megadhatók. A CityGML mdell előállítása 3. ábra A Vársház tér részlete Miután a pntfelhő feldlgzása befejeződött és rendelkezésre állnak a mdell térbeli bjektumai, illetve rendelkezésre állnak a már krábban gyűjtött és feldlgztt történelmi térbeli bjektumk, a szöveges, a képi és hanganyagk, a következő lépés a CityGML mdell elkészítése a kidlgztt, kiterjesztett adatmdellnek. A mdell előállításáhz a prjekt részvevői egy eljárásmdellt dlgznak ki, amelynek célja a feladat, lehetőség szerinti autmatizálása. Az autmatizálást nehezíti az adatk skfélesége és a mdell részletességének mértéke. Az elképzelések szerint az épületek LOD2, illetve LOD3 szintű részletességgel ábrázlandók. Az előállítandó CityGML mdell fnts jellemzője lesz a mdell mérete, amely meghatárzza annak PDA eszközön történő kezelését. Amennyiben szükséges, a mdell kezelhetősége javítható az részletezettség csökkentésével valamint a mdell bináris frmában történő tárlásával. Az elkészült adatmdell ellenőrzésre kerül építészeti és idegenfrgalmi szempntból, amelyet a mdell javítása követ. 8 Nyugat-magyarrszági Egyetem, Geinfrmatikai Kar, Székesfehérvár, 2010.

9 Tvábbi feladatk Kttyán László Társadalm térinfrmatika kataszter * GISpen knferencia A prjekt résztvevői a prjekt másdik fázisában készítik el a mintarendszert, amelyhez a.net CF platfrm került kiválasztásra. Az adatk megjelenítését a Direct3D grafikus alkalmazásprgramzói felület biztsítja. Az alkalmazás fejlesztéséhez a Basic4ppc integrált fejlesztőkörnyezetet használják a prjekt megvalósítói. [Kttyán, 2009] AZ EREDMÉNYEK HASZNOSÍTÁSA Az elképzelések szerint, a kutatási eredmények és a mintarendszer alapul szlgálhatnak a későbbiekben kialakítandó turisztikai infrmációs rendszerekhez, amelyek vársi vagy reginális szinten élénkíthetik a turizmust, a turizmusban érdekelt szlgáltatók, szervek, infrmációs közpntk együttműködése révén. A PDA eszközökön elérhető turisztikai infrmációs rendszer az akadálymentesítés kérdésére is kínál egyfajta megldást, hiszen az érzékszervi fgyatékssággal élők számára megkönnyítheti az ismeretszerzést és a tájékzódást. Az audi-vizuális prezentáció egyaránt használható a gyengén látók, valamint a siketek és nagythallók számára. IRODALOM 1. Klbe, T.H.: CityGML Hme, 2. Kttyán L,: Szakmai beszámló, 1.1 Technlógiai kutatás, 3D Várskaluz prjekt, Lerma García, J.L., Van Genechten, B., Heine, E., Santana Quinter, M.: Thery and practice n Terrestrial Laser Scanning., Editrial de la Universidad Plitécnica de Valencia., Valencia, SPAIN, OGC: OpenGIS City Gegraphy Markup Language (CityGML) Encding Standard, OGC r1, 2008 A szerző elérési adatai Kttyán László Nyugat-magyarrszági Egyetem Geinfrmatikai Kar 8000 Székesfehérvár Pirsalma u Tel kl@ge.inf.hu Hnlap: 9 Nyugat-magyarrszági Egyetem, Geinfrmatikai Kar, Székesfehérvár, 2010.

Adatmodellezés CityGML használatával

Adatmodellezés CityGML használatával GISOPEN 2010 Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Adatmodellezés CityGML használatával Kottyán László 2010.03.18. 3D Városkalauz projekt NKTH projekt Partnerek: Fehérvár Építész Kft., GEOINFO

Részletesebben

3D városmodell kialakítása és megjelenítése PDA eszközökön

3D városmodell kialakítása és megjelenítése PDA eszközökön 3D városmodell kialakítása és megjelenítése PDA eszközökön Kottyán László Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar ÖSSZEFOGLALÁS A 3D Városkalauz projekt célkitűzése a Székesfehérvár belvárosában

Részletesebben

1.1.3. Számítógépes információs rendszerek az iskolában és a gazdaságban Ismerjen számítógépes katalógusokat és adatbázisokat.

1.1.3. Számítógépes információs rendszerek az iskolában és a gazdaságban Ismerjen számítógépes katalógusokat és adatbázisokat. 1.1.3. Számítógépes infrmációs rendszerek az isklában és a gazdaságban Ismerjen számítógépes katalóguskat és adatbáziskat. A. Alapfgalmak 1. rendszer 2. infrmációs rendszer B. Infrmációs technlógia 1.

Részletesebben

Hivatalos név: BVK HOLDING Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Postai cím: Városház u. 9-11. Város/Község: Budapest

Hivatalos név: BVK HOLDING Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Postai cím: Városház u. 9-11. Város/Község: Budapest I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatals Lapja TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI PONT(OK) Hivatals név: BVK HOLDING Budapesti

Részletesebben

Hivatalos név: BVK HOLDING Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Postai cím: Városház u. 9-11. Város/Község: Budapest

Hivatalos név: BVK HOLDING Budapesti Városüzemeltetési Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság Postai cím: Városház u. 9-11. Város/Község: Budapest I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatals Lapja TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI PONT(OK) Hivatals név: BVK HOLDING Budapesti

Részletesebben

ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSA CÉLJÁBÓL

ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSA CÉLJÁBÓL ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSA CÉLJÁBÓL Besztás Besrlási csprt/fkzat AD 8 Szerződés típusa Hivatkzás A pályázatk benyújtásának határideje A munkavégzés helye A tartaléklista érvényességének ideje

Részletesebben

LOGO-VIR Oktatási terv. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kontrolling (vezetői információs) rendszer oktatási terve

LOGO-VIR Oktatási terv. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kontrolling (vezetői információs) rendszer oktatási terve PMJVÖ Kntrlling (vezetői infrmációs) rendszer LOGO-VIR Oktatási terv Pécs Megyei Jgú Várs Önkrmányzata Kntrlling (vezetői infrmációs) rendszer ktatási terve Daten-Kntr Számítástechnikai Fejlesztő és Szlgáltató

Részletesebben

A VÁLLALKOZÁSBARÁT ÖNKORMÁNYZAT VÁLLALKOZÓI INFORMÁCIÓS KÖZPONT

A VÁLLALKOZÁSBARÁT ÖNKORMÁNYZAT VÁLLALKOZÓI INFORMÁCIÓS KÖZPONT 02 A VÁLLALKOZÁSBARÁT ÖNKORMÁNYZAT Székesfehérvár Megyei Jgú Várs Önkrmányzata 2006 któberében támgatást nyert az Európai uniós INTERREG IIIC prgram keretében a MODELE prjektben való részvételre, és alprjekt

Részletesebben

Az IGIT nemzetközi projekt alkalmazásai a természeti erőforrások menedzsmentjében

Az IGIT nemzetközi projekt alkalmazásai a természeti erőforrások menedzsmentjében Jgszabályi megújulás növekvő lehetőségek* GISpen knferencia Az IGIT nemzetközi prjekt alkalmazásai a természeti erőfrrásk menedzsmentjében Jancsó Tamás Óbudai Egyetem, Alba Regia Műszaki Kar ÖSSZEFOGLALÁS

Részletesebben

LOGO-VIR Teszt terv. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kontrolling (vezetői információs) rendszer teszt terve

LOGO-VIR Teszt terv. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kontrolling (vezetői információs) rendszer teszt terve PMJVÖ Kntrlling (vezetői infrmációs) rendszer LOGO-VIR Teszt terv Pécs Megyei Jgú Várs Önkrmányzata Kntrlling (vezetői infrmációs) rendszer teszt terve Daten-Kntr Számítástechnikai Fejlesztő és Szlgáltató

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. komplex vállalati technológia fejlesztés kis- és középvállalkozások számára

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. komplex vállalati technológia fejlesztés kis- és középvállalkozások számára PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Prgram keretében kmplex vállalati technlógia fejlesztés kis- és középvállalkzásk számára Kódszám: GOP-2007-2.1.1/B Tartalm A. A TÁMOGATÁS CÉLJA, RENDELKEZÉSRE

Részletesebben

IT mentor képzés tematika oktatott modulok

IT mentor képzés tematika oktatott modulok IT mentr képzés tematika ktattt mdulk 1142-06 - Számítógépkezelés, szftverhasználat, munkaszervezés Feladatprfil: Hardvert üzemeltet, szftvert telepít Irdai prgramcsmagt egyedi és integrált módn használ

Részletesebben

Osztályozó vizsga követelmények Informatika

Osztályozó vizsga követelmények Informatika Osztályzó vizsga követelmények Infrmatika Rendészeti képzés 9. évflyam 1. Az infrmatikai eszközök használata Az infrmatikai környezet tudats alakítása. Az egészséges munkakörnyezet megteremtése. A számítógépes

Részletesebben

620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása

620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása 620. témaszámú nemzetközi könyvvizsgálati standard A könyvvizsgáló által igénybe vett szakértő munkájának felhasználása A könyvvizsgáló által igénybevett szakértő munkája megfelelőségének értékelése 12.

Részletesebben

Általános gimnáziumi képzés és német nemzetiségi nyelvoktató program 9. évfolyam

Általános gimnáziumi képzés és német nemzetiségi nyelvoktató program 9. évfolyam Osztályzó vizsga követelmények Infrmatika Általáns gimnáziumi képzés és német nemzetiségi nyelvktató prgram 9. évflyam 1. Az infrmatikai eszközök használata Az infrmatikai környezet tudats alakítása. Az

Részletesebben

GUIDE@HAND az oktatásban tapasztalatok és lehetőségek. Márkus Zsolt László MTA SZTAKI elearning osztály

GUIDE@HAND az oktatásban tapasztalatok és lehetőségek. Márkus Zsolt László MTA SZTAKI elearning osztály GUIDE@HAND az ktatásban tapasztalatk és lehetőségek Márkus Zslt László MTA SZTAKI elearning sztály Bevezető A fejlesztés neve: GUIDE@HAND Balatn-felvidék Tartalmfejlesztő: Éltető Balatn-felvidékért Egyesület

Részletesebben

2. A kiszolgálási politika működésének lépései (releváns kiszolgálási elemek, teljesítménynormák, teljesítésmérés, eltérések elemzése)

2. A kiszolgálási politika működésének lépései (releváns kiszolgálási elemek, teljesítménynormák, teljesítésmérés, eltérések elemzése) 5.A) Ismertesse a kiszlgálási színvnal fgalmát! Mutassa be a kiszlgálási plitika működésének lépéseit! Melyek a kiszlgálási színvnal fő mutatói? Mutassa be a kiszlgálási színvnal mérésének jellemző mutatószámait!

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ

KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatalos Lapja TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ 1. melléklet a 92/2011. (II. 30.) NFM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzési Hatóság Hivatals Lapja I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL I.1) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI

Részletesebben

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia

Pályázati felhívás az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia Pályázati felhívás az EGT Finanszírzási Mechanizmus 2009-2014-es időszakában a Megújuló Energia prgram keretében megjelenő HU-03 ----- jelű Megújuló energiafrrásk fenntartható hasznsításával kapcslats

Részletesebben

INFORMATIKAI STRATÉGIA

INFORMATIKAI STRATÉGIA EREDMÉNYEK INFORMATIZÁLÁSÁNAK ELŐKÉSZÍTÉSE (ÁROP 3.d) VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA 8200 Veszprém, Óvárs tér 9. INFORMATIKAI STRATÉGIA Készítette: Indikátrk, amelyek teljesítéséhez

Részletesebben

Szeged Szabadka: Téglavártól Palánkvárig (Víztoronytól víztoronyig)

Szeged Szabadka: Téglavártól Palánkvárig (Víztoronytól víztoronyig) Szeged Szabadka: Téglavártól Palánkvárig (Víztrnytól víztrnyig) A prjekt célja Négy tematikus útvnaln, a kerékpárutak mentén található népi, történelmi, kulturális és építészeti emlékek (templmk, csárdák,

Részletesebben

Egyéni álláskeresési tanácsadás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél

Egyéni álláskeresési tanácsadás a Pro-Team Nonprofit Kft.-nél Egyéni álláskeresési tanácsadás a Pr-Team Nnprfit Kft.-nél 1. A szlgáltatás átfgó és peratív célja A Pr-Team Nnprfit Kft. megváltztt munkaképességű munkavállalókat fglalkztató cég, ahl a tranzitfglalkztatás,

Részletesebben

GINOP A kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 8 év.(türelmi. és rendelkezésre tartási idővel együtt)

GINOP A kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 8 év.(türelmi. és rendelkezésre tartási idővel együtt) Az infkmmunikációs ágazatban működő mikr-, kis- és középvállalkzásk által előállíttt termékek és szlgáltatásk piacsításának, nemzetközi piackra való belépésének támgatása GINOP-3.1.2-8.2.4-16 Támgatás

Részletesebben

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása (GINOP ) -TERVEZET-

Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása (GINOP ) -TERVEZET- Mikr-, kis- és középvállalkzásk kapacitásbővítő beruházásainak támgatása (GINOP-1.2.2-16) -TERVEZET- A pályázatk benyújtása 2016. nvember 15-től 2018. nvember 15-ig lehetséges. Támgatás célja A Felhívás

Részletesebben

A kompetens intézmények logói. ECVET ASSET Autóipari Szolgáltatási Szektor ECVET Tesztelés Hivatkozási szám /

A kompetens intézmények logói. ECVET ASSET Autóipari Szolgáltatási Szektor ECVET Tesztelés Hivatkozási szám / Tanulmányi Megállapdás az ASSET ECVET Prjekthez A kmpetens intézmények lgói ECVET ASSET Autóipari Szlgáltatási Szektr ECVET Tesztelés Hivatkzási szám - 2008 3991 / 001-001 1 Tanulmányi Szerződés (ASSET

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A TÁMOP-2.4.5-12/7

TÁJÉKOZTATÓ A TÁMOP-2.4.5-12/7 HyperTeam Üzleti és Infrmatikai Tanácsadó Kft. H-1117 Budapest, Fehérvári út 84/a II. emelet T.: +36 1 279 0720 F.: +36 1 209 3086 www.hyperteam.cm TÁJÉKOZTATÓ A TÁMOP-2.4.5-12/7 A munka és a magánélet

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajs király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 felnttkepzes@bkf.hu BUDAPEST FŐVÁROS XI. KERÜLET ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZATA PROJEKTSZERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Tartalmjegyzék

Részletesebben

Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése c. konstrukciójához. Kódszám: DDOP-2.1.1/D-12, KDOP-2.1.1/D-12, NYDOP-2.1.1/F-12 DAOP-2.1.

Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése c. konstrukciójához. Kódszám: DDOP-2.1.1/D-12, KDOP-2.1.1/D-12, NYDOP-2.1.1/F-12 DAOP-2.1. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Dél-Alföldi Operatív Prgram Dél-Dunántúli Operatív Prgram Észak-Alföldi Operatív Prgram Észak-Magyarrszági Operatív Prgram Közép-Dunántúli Operatív Prgram Nyugat-Dunántúli Operatív

Részletesebben

EGYETEMI KÖNYVTÁR ÉS TUDÁSKÖZPONT STRATÉGIAI TERVE 2015-2020

EGYETEMI KÖNYVTÁR ÉS TUDÁSKÖZPONT STRATÉGIAI TERVE 2015-2020 A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁR ÉS TUDÁSKÖZPONT STRATÉGIAI TERVE 2015-2020 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ PÉCS 2015 1 Az Egyetemi Könyvtár és Tudásközpnt tevékenysége srán 2015-ben kezdetét vette egy újabb

Részletesebben

VBexpress 9.0 verzió új képességei

VBexpress 9.0 verzió új képességei VBexpress 9.0 verzió új képességei A VBexpress prgram vasbetn szerkezetek vasalási terveinek elkészítésére alkalmas AutCAD alapú alkalmazás. A prgram 9.0-ás verziója nem más, mint a krábbi váltzat kiegészítve

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program I. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Prgram Múzeumk isklabarát fejlesztése és ktatási-képzési szerepének infrastrukturális erısítése c. pályázati felhívásáhz Kódszám: TIOP 1.2.2/09/1

Részletesebben

A TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-0413. Referencia intézmény az Őrségben projekt Szervezeti és Működési Szabályzata

A TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-0413. Referencia intézmény az Őrségben projekt Szervezeti és Működési Szabályzata A TÁMOP 3.1.7-11/2-2011-0413. Referencia intézmény az Őrségben prjekt Szervezeti és Működési Szabályzata Érvényes: szerződéskötés ideje 2012. április 25-2012.któber 31. + fenntartási kötelezettség. 2012.

Részletesebben

i-fleet flottakövető rendszer bemutatása

i-fleet flottakövető rendszer bemutatása i-cell Kft i-fleet flttakövető rendszer bemutatása i-cell Infrmatikai Fejlesztő és Szlgáltató Kft. 1143 Budapest, Hungária köz 5. Adószám: 11756420-2-42 Cégjegyzékszám: 01-09-674965 TARTALOMJEGYZÉK 1 Cégünkről...

Részletesebben

KERESLETTERVEZÉS. www.scmtrening.hu A KÉPZÉSRŐL. Kereslettervezéssel foglalkozó tréningünk méltó párja készlettervezési képzésünknek.

KERESLETTERVEZÉS. www.scmtrening.hu A KÉPZÉSRŐL. Kereslettervezéssel foglalkozó tréningünk méltó párja készlettervezési képzésünknek. Képzési Közpntja KERESLETTERVEZÉS A KÉPZÉSRŐL Kereslettervezéssel fglalkzó tréningünk méltó párja készlettervezési képzésünknek. Gyakrlati feladatkn keresztül közelítjük meg többek között a keresletterv

Részletesebben

Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása GINOP 1.2.5-15

Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása GINOP 1.2.5-15 Jelen tájékztatóban fglaltak nem nyújtanak teljes körű tájékztatást és nem minősülnek ajánlattételnek, kizárólag a figyelem felkeltése a céljuk. A pályázatkkal kapcslats infrmációk tájékztató jellegűek,

Részletesebben

Kisfaludy szálláshely fejlesztési konstrukció - PANZIÓK TERVEZET. végleges felhívás megjelenésétől számított 10. nap utántól

Kisfaludy szálláshely fejlesztési konstrukció - PANZIÓK TERVEZET. végleges felhívás megjelenésétől számított 10. nap utántól Pályázatk benyújtása: végleges felhívás megjelenésétől számíttt 10. nap utántól Támgatható szálláshely kategóriák /fgalm: 239/2009. (X. 20.) Krm. rendelet alapján/: panzió: az a kizárólag szálláshely-szlgáltatás

Részletesebben

a Magyar Építész Kamara névjegyzéke alapján, (zárójelben a kamarai kódokkal):

a Magyar Építész Kamara névjegyzéke alapján, (zárójelben a kamarai kódokkal): 8. sz. Melléklet FOGALOMJEGYZÉK Általáns definíciók Az általáns definíciókat az Általáns pályázati útmutató az EGT és Nrvég Finanszírzási Mechanizmusk 2009-2014-es időszakára vnatkzóan c. dkumentumban

Részletesebben

Felhívás Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtése fejlesztése

Felhívás Kazincbarcika és vonzáskörzete munkahelyteremtése fejlesztése Felhívás a Kazincbarcika és vnzáskörzete munkahelyteremtése fejlesztése című és SH1/1 számú prjekt keretében megvalósíttt Vállalkzásk munkahelyteremtést szlgáló támgatása pályázati alap szakmai értékelői

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Közép-Magyarországi Operatív Program keretében. A turisztikai fogadóképesség javítása c. támogatására.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. Közép-Magyarországi Operatív Program keretében. A turisztikai fogadóképesség javítása c. támogatására. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Közép-Magyarrszági Operatív Prgram keretében A turisztikai fgadóképesség javítása c. támgatására Kódszám: KMOP-2007-3.1.2/A/B/D A prjektek az Európai Unió támgatásával, az Európai

Részletesebben

Ellátási lánc információs rendszerének architektúrája

Ellátási lánc információs rendszerének architektúrája MEB 2009 7 th Internatinal Cnference n Management, Enterprise and Benchmarking June 5 6, 2009 Budapest, Hungary Ellátási lánc infrmációs rendszerének architektúrája Dr. Lőrincz Péter főisklai tanár Budapesti

Részletesebben

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT A New West Kft. számára kiemelt fntsságú cél a www.newwest.hu látgatói által rendelkezésre bcsáttt személyes adatk védelme, a látgatók infrmációs önrendelkezési jgának biztsítása.

Részletesebben

IV. Fejléc. I. Térképek. V. Szűrőmező. III. Összesítő ablak. II. Áttekintő térkép

IV. Fejléc. I. Térképek. V. Szűrőmező. III. Összesítő ablak. II. Áttekintő térkép TÁJÉKOZTATÓ a ROPTÉR működéséről IV. Fejléc V. Szűrőmező I. Térképek III. Összesítő ablak II. Áttekintő térkép I. Térképek A térképeknél az alábbi nézetek önálló térképhátterek - közül lehet választani:

Részletesebben

Üi.: Dancsecs Roland Tel. szám: 06-96-516-232

Üi.: Dancsecs Roland Tel. szám: 06-96-516-232 Dr. Szakács Imre úr elnök Győr-Msn-Sprn Megyei Önkrmányzat Győr Árpád u. 32. 9021 Iktatószám: Üi.: Dancsecs Rland Tel. szám: 06-96-516-232 Tárgy: Nyugat-dunántúli Reginális Energia Stratégia és Sprn-Fertőd

Részletesebben

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL

ZÁRÓ VEZETŐI JELENTÉS TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL TEVÉKENYSÉGELEMZÉS ÉS MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK KÉSZÍTÉSE SZÁMÍTÓGÉPES ADAT- BÁZIS TÁMOGATÁSÁVAL Kerekegyháza Várs Önkrmányzata részére ÁROP szervezetfejlesztési prjekt 2010. 04. 30. 2 / 34 Tartalmjegyzék 1.

Részletesebben

ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSÁHOZ. IT szakértő (F/N)

ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSÁHOZ. IT szakértő (F/N) ÁLLÁSHIRDETÉS TARTALÉKLISTA LÉTREHOZÁSÁHOZ Munkakör Besrlási csprt/fkzat AD 6 Szerződés típusa Hivatkzás A pályázatk benyújtásának határideje A munkavégzés helye IT szakértő (F/N) Ideiglenes alkalmaztt

Részletesebben

MÓDSZERTANI KÖTET. a közszolgáltatások versenyképességi szempontú átvilágítására irányuló kísérleti projekt megalapozása projekthez kapcsolódóan

MÓDSZERTANI KÖTET. a közszolgáltatások versenyképességi szempontú átvilágítására irányuló kísérleti projekt megalapozása projekthez kapcsolódóan MÓDSZERTANI KÖTET a közszlgáltatásk versenyképességi szempntú átvilágítására irányuló kísérleti prjekt megalapzása prjekthez kapcslódóan 2013. 07. 29. Kapcslattartó: Saád Tamás E-mail: saad.tamas@aam.hu

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázó programjának a pályázó egyéni szakmai fejlődésén keresztül elő kell segítenie az ösztöndíj célkitűzését.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. A pályázó programjának a pályázó egyéni szakmai fejlődésén keresztül elő kell segítenie az ösztöndíj célkitűzését. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 2010. évi Mhly-Nagy László Frmatervezési Ösztöndíj elnyerésére A Nemzeti Kutatási és Technlógiai Hivatal, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Szabadalmi Hivatal és a Magyar

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kontrolling (vezetői információs) rendszer koncepciója

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Kontrolling (vezetői információs) rendszer koncepciója LOGO-VIR Rendszerkncepció Pécs Megyei Jgú Várs Önkrmányzata Kntrlling (vezetői infrmációs) rendszer kncepciója 1/22 Alapadatk Dkumentum neve LOGO-VIR Rendszerkncepció Dkumentum aznsítója LVT-0001 Dkumentum

Részletesebben

1. A portálrendszer keretében elérhetı alkalmazások továbbfejlesztése keretében:

1. A portálrendszer keretében elérhetı alkalmazások továbbfejlesztése keretében: 2.2. - ÁFSZ 1 prtál funkciók bıvítése, elektrnikus krmányzati szlgáltatásk tvábbfejlesztése Az alprjekt bemutatása Az alprjekt célja, indklása, kapcslódás a kiemelt prjekt általáns céljáhz Az alprjekt

Részletesebben

az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl régiókban megvalósuló projektek esetében: 50%

az Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld, a Dél-Dunántúl régiókban megvalósuló projektek esetében: 50% Webldal: www.icteurpa.hu / E-mail: inf@icteurpa.hu MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK KAPACITÁSBŐVÍTŐ BERUHÁZÁSAINAK TÁMOGATÁSA GINOP-1.2.2-15 BENYÚJTÁSI HATÁRIDŐ: 2015. július 8-tól 2017. július 10-ig

Részletesebben

Közép-dunántúli Operatív Program. 2. prioritás Regionális turizmusfejlesztés. Akcióterv

Közép-dunántúli Operatív Program. 2. prioritás Regionális turizmusfejlesztés. Akcióterv Közép-dunántúli Operatív Prgram priritás Reginális turizmusfejlesztés Akcióterv 2007. május 25. 1 Priritásk bemutatása Priritásk tartalma Priritás neve, száma Reginális turizmusfejlesztés, priritás Priritás

Részletesebben

Építésügyi Fizetési Portál (EKOP-2.A.3-2013-2013-0003) Képzés 2.

Építésügyi Fizetési Portál (EKOP-2.A.3-2013-2013-0003) Képzés 2. Építésügyi Fizetési Prtál (EKOP-2.A.3-2013-2013-0003) Képzés 2. ÉTDR hatósági felhasználók képzése Készítette: Szbnya Margit 2014.10.25. ÉTDR hatósági felhasználók képzése... 1 1. Építésügyi Fizetési Prtál

Részletesebben

Nyugat-dunántúli Operatív Program. Akcióterv vezetői összefoglaló

Nyugat-dunántúli Operatív Program. Akcióterv vezetői összefoglaló Nyugat-dunántúli Operatív Prgram 2. priritás: Turizmusfejlesztés Pannn örökség megújítása Akcióterv vezetői összefglaló 2007. július 25. 1. Priritásk bemutatása 1.1. Priritásk tartalma Priritás, száma

Részletesebben

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév

Az Érdi Batthyány Sportiskolai Általános Iskola tanév Az Érdi Batthyány Sprtisklai Általáns Iskla Éves önértékelési terv 2017-18 tanév Készítették: Az önértékelési csprt tagjai Felülvizsgálta és a módsításkat végezte: Kőrösi Tamásné a munkacsprt vezetője

Részletesebben

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT BELCHIM CROP PROTECTION

ADATVÉDELMI NYILATKOZAT BELCHIM CROP PROTECTION ADATVÉDELMI NYILATKOZAT BELCHIM CROP PROTECTION (Érvényes 2018. május 25-től) A jelen adatvédelmi nyilatkzatt az Ön személyes adatainak a jelen nyilatkzatban feltüntetett kezeléséért közvetlenül vagy a

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSTERVEZÉS. www.scmtrening.hu A KÉPZÉSRŐL

SZÁLLÍTÁSTERVEZÉS. www.scmtrening.hu A KÉPZÉSRŐL SZÁLLÍTÁSTERVEZÉS A KÉPZÉSRŐL Képzésünk kulcsszavai és egyben főbb témakörei: járatszerkesztés, flttamenedzsment és térinfrmatikai rendszerek. Átfgó, gyakrlatias ktatás, melynek srán az életből vett gyakrlati

Részletesebben

Mi az etwinning Program? - Presentation Transcript

Mi az etwinning Program? - Presentation Transcript Mi az etwinning Prgram? - Presentatin Transcript 1. e Twinning -Testvérisklák Európában 2. Mi az etwinning? Az Európai Bizttság kezdeményezésére indult 2004-ben. A Lifelng Learning prgram legfőbb alprgramja,

Részletesebben

ista Magyarország Méréstechnika Szerviz Kft.

ista Magyarország Méréstechnika Szerviz Kft. ista Magyarrszág Méréstechnika Szerviz Kft. A fűtési költségmegsztás gyakrlata és törvényi szabályzása 2013. Nvember 14., Visegrád Üdvözlöm Önöket: Hrváth Attila kereskedelmi és marketing igazgató Nemzetközi

Részletesebben

A pályázott kommunikációs program személyi felelősei

A pályázott kommunikációs program személyi felelősei A pályáztt kategória Kmmunikációs kampány Az ügyfél, illetve vállalat iparága Pénzügy, bank és biztsítás A pályázati anyag címe Aegn Országs Kármegelőzés Prgram A pályáztt kmmunikációs prgram személyi

Részletesebben

Pályatanácsadás Pályaválasztási tanácsadás (egyéni) 3. A célcsoport tagjainak kiválasztására alkalmazott eljárások, módszerek

Pályatanácsadás Pályaválasztási tanácsadás (egyéni) 3. A célcsoport tagjainak kiválasztására alkalmazott eljárások, módszerek 1 Pályatanácsadás Pályaválasztási tanácsadás (egyéni) 1. A szlgáltatás célja A szlgáltatás célja, hgy a pályaválasztás előtt állóknak segítséget nyújtsn az egyéni kmpetenciáikhz, életpálya-elképzeléseikhez

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS)

Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Intelligens közlekedési rendszerek (ITS) Térinformatika (GIS) közlekedési alkalmazásai Közlekedési adatbázisok

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ. GINOP-1.2.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése

PÁLYÁZATI ÖSSZEFOGLALÓ. GINOP-1.2.1-15 Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése Mikr-, kis- és középvállalkzásk termelési kapacitásainak 1. Alapvető cél A hazai ipar fejlesztése érdekében jelen felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikr-, kis- és középvállalkzásk

Részletesebben

ESZTERGOM ÉS NYERGESÚJFALU TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS

ESZTERGOM ÉS NYERGESÚJFALU TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS ESZTERGOM ÉS NYERGESÚJFALU TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS Nyílt ülésen tárgyalandó. 52/2011.09.08. A határzati javaslat elfgadásáhz egyszerű többség szükséges. Előterjesztés az Esztergm és Nyergesújfalu

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI OPERATÍV PROGRAM keretében. Közoktatási intézmények beruházásainak támogatására. Kódszám: KMOP-2007-4.6.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI OPERATÍV PROGRAM keretében. Közoktatási intézmények beruházásainak támogatására. Kódszám: KMOP-2007-4.6. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a KÖZÉP-MAGYARORSZÁGI OPERATÍV PROGRAM keretében Közktatási intézmények beruházásainak támgatására Kódszám: KMOP-2007-4.6.1 A prjektek az Európai Unió támgatásával, az Európai Reginális

Részletesebben

8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI

8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI 8. melléklet a 92/2011. (XII. 30.) NFM rendelethez A SZERZŐDÉS TELJESÍTÉSÉRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK I. SZAKASZ: A SZERZŐDÉS ALANYAI I.1) AZ AJÁNLATKÉRŐKÉNT SZERZŐDŐ FÉL NEVE ÉS CÍME Hivatals név: Fővársi

Részletesebben

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu Kulcsár Attila A második szint GISopen 2012 konfrencia 1 GeoCalc GIS története 2006 Alapverzió (csak adatbázisokkal együtt Temető nyilvántartás) 2008 GeoCalc GIS 1.0 2011 GeoCalc GIS 1.5 (hierarchia, földtömegszámítás,

Részletesebben

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap)

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap) NYILATKOZAT az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támgatáskra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizttsági rendelet (HL L 352., 2013.12.24.,

Részletesebben

Agrárgazdaság, vidékfejlesztés és agrárinformatika az évezred küszöbén (AVA) 2003. április 1-2.

Agrárgazdaság, vidékfejlesztés és agrárinformatika az évezred küszöbén (AVA) 2003. április 1-2. AGRÁRINFORMATIKAI OKTATÁS/KÉPZÉS MINT A TUDÁSALAPÚ ÁGAZAT MEGALAPOZÁSÁNAK ESZKÖZE Herdn Miklós Debreceni Egyetem, ATC Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar A számítástechnikai ktatás és különböző képzések,

Részletesebben

B) A HASZNÁLATBAVÉTELI ENGEDÉLY TÁRGYÁT KÉPZETŐ ÉPÜLET ADATAI

B) A HASZNÁLATBAVÉTELI ENGEDÉLY TÁRGYÁT KÉPZETŐ ÉPÜLET ADATAI ÉPÍTÉSI, LAKÁSÜGYI KOMMUNÁLIS, MEZŐGAZDASÁGI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VAGYONJOGÜGYI OSZTÁLY Tplya Községi Közigazgatási Hivatala az építtető teljes neve (természetes személyként) teljes elnevezése (jgi személyként)

Részletesebben

TÁMOP - 3.3.14.B-14/1. Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása

TÁMOP - 3.3.14.B-14/1. Hazai és nemzetközi testvériskolai kapcsolatok kialakítása TÁMOP - 3.3.14.B-14/1 Hazai és nemzetközi testvérisklai kapcslatk kialakítása Pályázók köre: általáns iskla, szakiskla, gimnázium, szakközépiskla, alapfkú művészeti iskla fenntartói Támgatás vehető igénybe:

Részletesebben

KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében. Innovatív, integrált térségi szolgáltatások létesítése

KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ. Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében. Innovatív, integrált térségi szolgáltatások létesítése KÖLTSÉGVETÉSI SPECIFIKÁCIÓ a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Prgram keretében Innvatív, integrált térségi szlgáltatásk létesítése címő tervezési felhíváshz Kódszám: TIOP- 3.5.1-09/1 A prjektek az Európai

Részletesebben

Közbeszerzés zöldebben. Beszerzés és éghajlatvédelem. Kezdő tréning módszertani útmutató

Közbeszerzés zöldebben. Beszerzés és éghajlatvédelem. Kezdő tréning módszertani útmutató Közbeszerzés zöldebben Beszerzés és éghajlatvédelem Kezdő tréning módszertani útmutató A kiadvány a Green PrcA Green Public Prcurement in Eurpe Közbeszerzés zöldebben prjekt keretében készült az Intelligent

Részletesebben

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén:

Amennyiben az alábbi pályázattal kapcsolatban további kérdése merül fel, keressen minket bizalommal az alábbi elérhetőségeink egyikén: Amennyiben az alábbi pályázattal kapcslatban tvábbi kérdése merül fel, keressen minket bizalmmal az alábbi elérhetőségeink egyikén: EDC Debrecen Várs- és Gazdaságfejlesztési Közpnt 4031 Debrecen, Széchenyi

Részletesebben

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap)

NYILATKOZAT. Egyesülés, szétválás ideje: (év) (hónap) (nap) NYILATKOZAT az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támgatáskra való alkalmazásáról szóló, 2013. december 18-i 1407/2013/EU bizttsági rendelet (HL L 352., 2013.12.24.,

Részletesebben

Megfelelési teszt jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére

Megfelelési teszt jogi személyek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére e-mail: inf@randmcapital.hu www.randmcapital.hu Megfelelési teszt jgi személyek és jgi személyiséggel nem rendelkező szervezetek részére Felhívjuk Tisztelt Ügyfelünk figyelmét, hgy a Randm Capital Zrt.

Részletesebben

Gyermekek és kiskorúak védelmében a műsorterjesztők által alkalmazott hatékony műszaki védelem ellenőrzése a digitális műsorterjesztési platformokon

Gyermekek és kiskorúak védelmében a műsorterjesztők által alkalmazott hatékony műszaki védelem ellenőrzése a digitális műsorterjesztési platformokon Gyermekek és kiskrúak védelmében a műsrterjesztők által alkalmaztt hatékny műszaki védelem ellenőrzése a digitális műsrterjesztési platfrmkn A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 2019/2012.

Részletesebben

Vállalkozói és ipari inkubációs szolgáltatások fejlesztésének támogatása (GINOP )

Vállalkozói és ipari inkubációs szolgáltatások fejlesztésének támogatása (GINOP ) Vállalkzói és ipari inkubációs szlgáltatásk fejlesztésének támgatása (GINOP 1.1.1-18) RC Gazdasági és Adótanácsadó Zrt. 2018. augusztus 10. Társadalmi egyeztetésre bcsáttták az alábbi felhívást, amelynek

Részletesebben

Kódszám: GOP-2010-2.1.1/A. A mikro- és kisvállalkozások jövedelemtermelı képességének növelése technológiai fejlesztésen, korszerősítésen keresztül.

Kódszám: GOP-2010-2.1.1/A. A mikro- és kisvállalkozások jövedelemtermelı képességének növelése technológiai fejlesztésen, korszerősítésen keresztül. Mikr- és kisvállalkzásk technlógia fejlesztése Kódszám: GOP-2010-2.1.1/A Alapvetı cél A mikr- és kisvállalkzásk jövedelemtermelı képességének növelése technlógiai fejlesztésen, krszerősítésen keresztül.

Részletesebben

A duális felsőfokú képzés alapelvei

A duális felsőfokú képzés alapelvei A duális felsőfkú képzés alapelvei 1. A duális felsőfkú képzés definíciója A duális képzés definícióját az Nftv. 108. 1.a. bekezdése tartalmazza. Eszerint duális képzés: a műszaki, infrmatika, agrár, természettudmány

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSOK HATÁROK NÉLKÜL

SZOLGÁLTATÁSOK HATÁROK NÉLKÜL SZOLGÁLTATÁSOK HATÁROK NÉLKÜL Szélesebb fgyasztói kínálat, jbb ár-érték arány és könnyebb hzzáférhetőség a szlgáltatáskhz a szlgáltatási irányelvnek köszönhetően MIT NYERHET FOGYASZTÓKÉNT A SZOLGÁLTATÁSI

Részletesebben

DEvent PC. Elektronikus mérők Esemény napló adatállományának feldolgozása, szoftveres kiértékelés PC-n. Műszaki leírás

DEvent PC. Elektronikus mérők Esemény napló adatállományának feldolgozása, szoftveres kiértékelés PC-n. Műszaki leírás DEvent PC Elektrnikus mérők Esemény napló adatállmányának feldlgzása, szftveres kiértékelés PC-n Műszaki leírás Dbs Kft. 1094 Budapest, Tűzltó u. 59. e-mail: inf@dbsltd.hu www.dbsltd.hu A DEvent PC-s szftver

Részletesebben

Dolphin Kft. Dolphin InvoicePro. Funkciók. verziószám: 4.0.265

Dolphin Kft. Dolphin InvoicePro. Funkciók. verziószám: 4.0.265 Dlphin Kft. Dlphin InvicePr Funkciók verziószám: 4.0.265 Tartalm Általáns infrmáció... 1 Terméktámgatás... 1 Értékesítés... 1 A Dlphin Kft. egyéb elérhetőségei... 1 Tvábbi szftverek... 2 Kibcsátó adatai,

Részletesebben

3.1. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 1 humánerıforrás gazdálkodási rendszerének megújítása

3.1. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 1 humánerıforrás gazdálkodási rendszerének megújítása 3.1. Az Állami Fglalkztatási Szlgálat 1 humánerıfrrás gazdálkdási rendszerének megújítása Az alprjekt bemutatása A Nemzeti Fglalkztatási Szlgálat humán erıfrrás gazdálkdási rendszerének megújítása c. alprjekt

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program Brsd-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Brsd-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Prgram Operatív részprgram Egyeztetési váltzat 2014. június Tartalmjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Megvalósítással kapcslats kérdések...

Részletesebben

A fogyasztói tudatosság növelése. az elektronikus hírközlési piacon

A fogyasztói tudatosság növelése. az elektronikus hírközlési piacon A fgyasztói tudatsság növelése az elektrnikus hírközlési piacn A Nemzeti Hírközlési Hatóság szakmai tájékztató anyaga 2008. szeptember A fgyasztók körébe meghatárzás szerint valamennyien beletartzunk,

Részletesebben

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Program Brsd-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés Brsd-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Prgram Operatív részprgram Végleges váltzat 2014. szeptember Tartalmjegyzék 1. Bevezetés... 4 2. Megvalósítással kapcslats kérdések...

Részletesebben

EGYSZERŰSÍTETT PROJEKTMÓDSZERTAN AZ ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA RÉSZÉRE

EGYSZERŰSÍTETT PROJEKTMÓDSZERTAN AZ ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA RÉSZÉRE Cím: 1148 Budapest, Nagy Lajs király útja 1-9. Tel.: Fax: E-mail: 06-1-2733090 06-1-2733099 felnttkepzes@bkf.hu EGYSZERŰSÍTETT PROJEKTMÓDSZERTAN AZ ÚJBUDA ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERI HIVATALA RÉSZÉRE Intézményi

Részletesebben

A nyilvános tér, művészet és társadalom viszonyrendszere

A nyilvános tér, művészet és társadalom viszonyrendszere Oktató: Fleischer Tamás Kurzus: Várs, közlekedés, társadalm A nyilváns tér, művészet és társadalm visznyrendszere Árvay Orslya Szcilógia III. Dlgzatmmal a 2003. március 3-i, A vársi köztérről, a vársi

Részletesebben

PRIVACY POLICY. 1. Ki kicsoda a jelen Adatvédelmi Szabályzatban?

PRIVACY POLICY. 1. Ki kicsoda a jelen Adatvédelmi Szabályzatban? PRIVACY POLICY 1. Ki kicsda a jelen Adatvédelmi Szabályzatban? 2. Mi a jelen Adatvédelmi Szabályzat célja? 3. Ki az Ön személyes adatainak kezelője és milyen elérhetőségeken keresheti az adatkezelőt? 4.

Részletesebben

EGT FINANSZÍROZÁSI MECHANIZMUS 2009-2014 ENERGIAHATÉKONYSÁG PROGRAMTERÜLET BESZÁLLÍTÓI WORK-SHOP EMLÉKEZTETŐ

EGT FINANSZÍROZÁSI MECHANIZMUS 2009-2014 ENERGIAHATÉKONYSÁG PROGRAMTERÜLET BESZÁLLÍTÓI WORK-SHOP EMLÉKEZTETŐ EGT FINANSZÍROZÁSI MECHANIZMUS 2009-2014 ENERGIAHATÉKONYSÁG PROGRAMTERÜLET BESZÁLLÍTÓI WORK-SHOP EMLÉKEZTETŐ Dátum és időpnt: 2013. június 25. 10:00 Helyszín: NFÜ tárgyalója RÉSZTVEVŐK Meghívtt vendégek

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.11.12. COM(2010) 662 végleges 2010/0325 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA a külső határk átlépésére jgsító és vízummal ellátható úti kmányk listájáról,

Részletesebben

2015-ös Nemzetközi Személyzeti Tréning Hét Drezdai Műszaki Egyetem; 2015. 05. 04.-05. 08.

2015-ös Nemzetközi Személyzeti Tréning Hét Drezdai Műszaki Egyetem; 2015. 05. 04.-05. 08. 2015-ös Nemzetközi Személyzeti Tréning Hét Drezdai Műszaki Egyetem; 2015. 05. 04.-05. 08. A Drezdai Műszaki Egyetemről néhány gndlat bevezetésként. Az egyetem 1961 óta létezik, de jgelőd intézménye már

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv Kisbanki NetBOSS - SMS

Felhasználói kézikönyv Kisbanki NetBOSS - SMS Felhasználói kézikönyv Kisbanki NetBOSS - SMS 2004. 10. 07. Váltzás-nyilvántartó lap Kiadásk Srszáma Dátuma Állmány neve Leírása 1.00 2003.11.18. 2.00 2004.02.03. 3.00 2004. 10. 07. tknb_felhkk_s ms.dc

Részletesebben

1. Értelmező rendelkezés (1) Jelen rendelet alkalmazásában:

1. Értelmező rendelkezés (1) Jelen rendelet alkalmazásában: BALMAZÚJVÁROS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Képviselő-testületének 12/2016. (IV. 27.) önkrmányzati rendelete a helyi adókról szóló 29/2012. (XI. 29.) rendelet módsításáról Balmazújvárs Várs Önkrmányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

A MEZŐGAZDASÁGI ÁGAZATBAN ÉRDEKELT VÁLLALKOZÁSOK INFORMÁCIÓSZERZÉSI SZOKÁSAI ÉS IGÉNYEI Kutatás a magyar mezőgazdasági termelők körében 2010 Betekintő A kutatásról A jelentés bemutatja a Farmit.hu nline

Részletesebben

FELÜGYELT INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ. Visszajelző anyag KAPCSOLATTARTÁSRÓL HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL. Visszajelző dokumentáció.

FELÜGYELT INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ. Visszajelző anyag KAPCSOLATTARTÁSRÓL HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL. Visszajelző dokumentáció. Visszajelző anyag Visszajelző dkumentáció HÓDMEZŐVÁSÁRHELY POLGÁRMESTERI HIVATALÁNÁL készített FELÜGYELT INTÉZMÉNYEKKEL VALÓ KAPCSOLATTARTÁSRÓL 2009. NOVEMBER 25. 1 Visszajelző anyag (részlet) Hódmezővásárhely

Részletesebben

Feladatok. Tervek alapján látvány terv készítése. Irodai munka Test modellezés. Létező objektum számítógépes modelljének elkészítése

Feladatok. Tervek alapján látvány terv készítése. Irodai munka Test modellezés. Létező objektum számítógépes modelljének elkészítése Virtuális valóság Feladatok Tervek alapján látvány terv készítése Irodai munka Test modellezés Létező objektum számítógépes modelljének elkészítése Geodéziai mérések Fotogrammetriai feldolgozás Egyszerű

Részletesebben

Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása GINOP-3.2.

Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása GINOP-3.2. Vállalati kmplex infkmmunikációs és mbilfejlesztések, felhőalapú nline üzleti szlgáltatásk terjesztésének támgatása GINOP-3.2.2-2016 Támgatás összege: 1 millió-24 millió frint vissza nem térítendő támgatás

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné

Szentes Város Polgármesterétől. U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándorné Szentes Várs Plgármesterétől U-1420-3/2013. Témafelelős: Krajsóczki Sándrné Tárgy: Tájékztató az önkrmányzati adósságátvállalásról Mell.: 1 db nyilatkzat Szentes Várs Önkrmányzata Képviselő-testülete Szentes

Részletesebben

Dr. Görög István jegyző. Dr. Görög István jegyző

Dr. Görög István jegyző. Dr. Görög István jegyző Eszközbeszerzési pályázat az önkrmányzati ASP rendszerhez történő csatlakzás érdekében Dr. Görög István jegyző Dr. Görög István jegyző Az előterjesztést Magyarrszág helyi önkrmányzatairól szóló 2011. évi

Részletesebben