Levélírás GroupWise-ban Eszköz tár. P a n e l. Bete kintő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Levélírás GroupWise-ban Eszköz tár. P a n e l. Bete kintő"

Átírás

1 1 Levélírás GroupWise-ban Eszköz tár P a n e l Bete kintő A Navigációs sorban vagy a Mappa listában a Postafiókra történt kattintás után a Panelben megjelennek a kapott jeink (elektronikus leveleink). A Postafiók után a zárójelben látható szám, illetve a Panelben félkövér betű jelzi az olvasatlan leveleinket. Alapbeállításban a levél feladója, tárgya és a levél érkezésének dátuma, ideje látható a Panel második sorában. A tételek mellett látható ikonok jelzik a tételek, üzenetek típusát, állapotát, prioritását (azonosításuk alább található). Ha a Betekintőt bekapcsoltuk és egy üzenetre rákattintottunk vagy a kurzort odamozgattuk, akkor a Betekintőben megjelenik a tartalma és elolvashatjuk azt. Ha egy tételre Enter billentyűvel (vagy egérrel duplán) rákattintunk, külön ablakban jelenik meg a tartalma. Az ikonokat tartalmazó első oszlop nem távolítható el, nem mozgatható másik helyre. A megjelenés formátuma és rendezettsége (az ikonokat tartalmazó első oszlop kivételével) módosítható: Az egér bal billentyűvel az adott oszlop fejlécére kattintva a levelek az oszlop tartalma szerint növekvő vagy csökkenő sorrendben jelennek meg. Az oszlopok sorrendje, szélessége az egér bal billentyűvel a fogd meg és vidd módszerrel módosítható. Az egér jobb billentyűvel a Panel fejlécének második sorára történt kattintás után megjelenő menüből a További oszlopok menüpont választása után módosíthatjuk (bővíthetjük, szűkíthetjük) a megjeleníthető oszlopok számát (levél jellemzőket) vagy az oszlopszélességet.

2 2 A Panel jobb sarkában, a gyors kereső mezőben lehet megadni a keresendő szöveget. A keresés helye alapértelmezésben a megnyitott mappa. Amennyiben máshol akarunk keresni, akkor a Keresés fület lenyitva választhatjuk ki a keresés helyét. A GroupWise levelező lehetőségeit ahol lehet, elsősorban az Eszköztárakban megjelenő ikonok használatával mutatjuk be, mivel azokkal lehet a leggyorsabban és leghatékonyabban kihasználni a rendszer lehetőségeit, pl. üzeneteket, naptári bejegyzéseket stb,. létrehozni, szerkeszteni. A menürendszerben bővebb szolgáltatásokat lehet találni, de a mindennapi használathoz maximális segítséget nyújtanak az ikonok is. Eszköztár Az eszköztár elemei, az ikonok jelentése: Ikon Leírás Az Egyetem GroupWise felhasználóinak elérhetősége, személyes címjegyzékek, a Napi kapcsolatok, a rendszergazda által elérhetővé tett más rendszerek (LDAP) címjegyzéke. A kurzorral megjelölt mappa, üzenet, tennivaló, naptári tétel, stb. rendszerjellemzőik tekinthetjük meg és szükség szerint módosíthatjuk őket. A Naptár mappa tartalmát többféle formátum szerint nyomtathatjuk. A saját postafiók elemei között kereshetünk. A kereső mezőben összetett, speciális keresési igények is megadhatók. Név megadásával egy címet (kapcsolatot) kereshetünk meg a kijelölt mappában. Új levél vagy kitűzött üzenet (tennivaló) hozható létre. A levél lehet HTML formátumban történő készítéséhez az eszközsorban is rendelkezésre állnak a szokásos szövegszerkesztő eszközök (A betűtípus, az aláhúzás, a dőlt betűk és más szokásos szövegjellemzők az igazítással, behúzással, képek és táblázatok hozzáadásával és más funkciók) Egyszerű szöveges üzenetben módosíthatjuk a betűk típusát, méretét és színét. Használhatunk félkövér, dőlt és aláhúzott betűket. Azonban, az Egyszerű szöveg létrehozási nézetben nem lehet igazítani a szöveget, illetve nem lehet hiperhivatkozásokat vagy vízszintes vonalakat beilleszteni.

3 3 Ikon Leírás Találkozó értekezlet összehívása esetén személyeket hívhatunk meg (és erőforrásokat ütemezhetünk megbeszélésekre vagy eseményekre). Ütemezhető a találkozó dátuma, időpontja és helye. A kitűzött találkozókkal személyes programjainkat ütemezhetjük, például egy adott időpontban telefonálni kell és így tovább. A találkozók megjelenítődnek a naptárban. Tennivalók lista létrehozására a Tennivalók mappát használhatjuk. Bármilyen tételt (levél üzenet, telefonüzenet, emlékeztető feljegyzés, tennivaló, találkozó) áthelyezhetünk ebbe a mappába, és a kívánt sorrendbe (fogd és vidd módszerrel) rendezhetjük őket. Minden tétel mellett megjelenik egy jelölőnégyzet, amely a tétel befejezésekor bejelölhető, kipipálható. A Tennivalót kioszthatjuk önmagunknak (Kitűzött tennivaló - figyelmeztetés) vagy másnak, beállítható és követhető a készültségi foka. Az Egyetemen a dokumentum kezelés nem került telepítésre a GroupWise rendszerben. A Betekintőt használhatjuk a tételek tartalmának gyors átnézéséhez. Segítségével időt spórolhatunk meg, mert nem szükséges minden egyes tételt megnyitni, csak a tételre történő pozicionálás után máris olvasható a tartalma. A kiválasztott Panel nézeteit, megjelenési formáit állíthatjuk be. A Panelek menüt választva az alapbeállítástól különböző, új típusú Paneleket alakíthatunk ki. A postafiókban a Beszélgetések menüt választva az üzenet témakörében váltott üzenetek csoportosítva láthatóak (egyfajta történetiség válik láthatóvá). A GroupWise használatát bemutató angol nyelvű oktatóprogram. A Törlés paranccsal áthelyezzük a Lomtárba az adott tételt, ahol szükség esetén még megtalálhatjuk, helyreállíthatjuk azt. A Törlés és ürítés paranccsal véglegesen, helyreállíthatatlanul töröljük az adott tételt. A Betekintőben látható levél megtekintése teljes méretben. Csak a levél megtekintésére, átnézésre szolgál. A levél a formázásokkal együtt jelenik meg a betekintő ablakban.

4 4 Ikon Leírás A levél a formázásoktól megtisztítva, egyszerű szövegként jelenik meg a betekintő ablakban. Elektronikus határidő napló. Többféle nézetben lehet megjeleníteni a kívánt időszak találkozóit, tennivalóit, feljegyzéseit, egy adott projekt eseményeit, ütemezhetjük azokat. A naptárunkat megoszthatjuk másokkal (láthatóvá tehetjük), láthatjuk mások naptárait Válasz küldése a levél küldőjének, feladónak. Az ikonra történt kattintás után megnyíló ablakban írhatjuk a választ, a válaszlevél alatt látszik az eredeti üzenet. A válasz küldemény címzettjei (másolat, titkos másolat) módosíthatók. Válasz küldése a levél küldőjének (feladójának) és összes címzettjének. Az ikonra történt kattintás után megnyíló ablakban írhatjuk a választ, a válaszlevél alatt látszik az eredeti üzenet. A címzett sorban a levél feladójának és az eredeti levél címzettjének a címe, a másolat sorban azok címe olvasható, akik az eredeti levelet másolatként kapták meg. A válasz küldemény címzettjei (másolat, titkos másolat) módosíthatók. Az ikonra történt kattintás után a levelet újabb címzetteknek továbbíthatjuk. Az üzenetet az új levél mellékleteként is továbbíthatjuk, vagy a válaszlevélhez hasonlóan az új levélrész alatt lesz olvasható az eredeti üzenet tartalma. A Betekintőben a csatolmányként továbbított levél mellékletéből lépés egy szinttel fentebbre, azaz a csatolt mellékletet feladó személy levelébe. A Betekintőben láthatóvá tehetjük, vagy zárhatjuk a melléklet ablakot. A Betekintőben látható levél megnyitása.

5 5 Új levél írása 1. Új levél írását kezdeményezhetjük a Főmenü Fájl/Új/Levél menüpontjában vagy az ikonra kattintás után. Alapértelmezésben az új (üres) levél HTML formátumban nyílik meg. Azaz teljes körű szöveg formázási lehetőségeink lesznek. A HTML formátumban nemcsak a betű típusát, méretét és színét módosíthatjuk, hanem a levél hátterét is, továbbá a szöveget különböző bekezdésekbe, felsorolásokba stb. rendezhetjük hiperhivatkozásokat, víszintes vonalat szúrhatunk be. Az Új levél ikon mellett található le-nyílra kattintva egy másfajta levélnézetet is választhatunk. 2. A Címzett mezőbe írjunk be egy felhasználónevet, majd nyomja le az Enter billentyűt. Ha több felhasználót szeretnénk beírni, ismételjük meg az eljárást. Ha több azonos vagy közel azonos nevű felhasználó található a címtárban, akkor a lefele nyíl segítségével választhatjuk ki azt a személyt, akinek küldeni akarjuk a levelet. A választáshoz segítséget nyújt a név mellett megjelenő ablak, amelyben a kurzorral megjelölt felhasználó adatai ( cím, beosztás, munkahely, telefonszám) láthatóak. vagy Ha az Eszköztár ikonjára kattintunk, akkor a címzetteket (a másolat és titkos címzetteket is) listáról választhatjuk ki. Miután megtaláltuk, duplán kattintsunk a kívánt felhasználókra, és ha az összes címzettet kijelöltük kattintsunk az OK gombra. Amennyiben egy adott körhöz tartozó személyeknek gyakrabban írunk levelet, akkor mielőtt az OK-ra kattintunk a saját vagy a Napi kapcsolatok közé csoportként elmenthetjük a címzetteket. Így legközelebb nem kell egyenként kiválasztani a címzetteket, hanem csak a csoportot. A Címzett és a Másolat mezőkben megadott felhasználókat mindenki láthatja, aki megkapta a levelet, míg a Titkos mezőben megadott felhasználókat senki sem. A Titkos másolat nem jelent titkosítást, hanem csak egy figyelemfelkeltés a címzett számára az üzenet tartalmának kezelésére vonatkozóan. 3. Levél írásakor a Feladóhoz - automatikusan - a postafiók tulajdonosa kerül beírásra. A Feladó mezőben megjelenő név megváltoztatásához (másik fiók vagy egy helyettesítő nevére) kattintsunk a Feladó: elemre, majd egy névre. 4. Adjuk meg az üzenet tárgyát. 5. Írjuk be az üzenetet. A levélírásához használhatjuk a HTML vagy Egyszerű szöveg formátumban rendelkezésre álló formázási lehetőségeket. 6. Az eszköztár ikonjára kattintva a számítógépünkről vagy a hálózati meghajtóról mellékleteket csatolhatunk a levelünkhöz. 7. Az elkészült levelet az eszköztár ikonjára történt kattintással küldhetjük el. A GroupWise Főmenü/Eszközök/Beállítások/Küldés menüpont Küldési beállítások fülön több beállítás is megadható (pl. sürgős üzenetet, válaszkérés, osztályozás, strb.). Ezek a beállítások megjelennek a címzetteknél a levél elején. Az itt megadott beállítások a következőleg megírt és elküldött összes levélre fog vonatkozni. Ha csak az aktuálisan írt levélre szeretnénk kezelési útmutatást adni, akkor azt az eszköztár alatt a Küldési beállítások fülre kattintás után tehetjük meg. Az Osztályozásnál megadott titkos, kizárólagos betekintésre stb. jelzés nem jelent semmiféle titkosítást, csak figyelemfelkeltést az üzenet tartalmának kezeléséhez.

6 6 Levél írása HTML formátumban A HTML formátumú levélírás a népszerűbb szövegszerkesztőknél megszokott széleskörű formázási lehetőségeket nagy részét nyújtja. Az ikonok által nyújtott szolgáltatások leírása lentebb található. Képernyő: Levél írása egyszerű szöveg formátumban Egyszerű szöveges üzenetben módosíthatja a betűk típusát, méretét és színét. Használhat félkövér, dőlt és aláhúzott betűket. Azonban, az Egyszerű szöveg létrehozási nézetben nem tudja igazítani a szöveget, illetve nem tud hiperhivatkozásokat (linkeket) vagy vízszintes vonalakat beilleszteni. Képernyő:

7 7 Körüzenet írása, levél köröztetése A Körüzenet parancs segítségével tennivalót vagy levelet küldhetünk egymás után több személynek. Mi határozhatjuk meg a köröztetési útvonal bejárási sorrendjét. Ha egy felhasználó a körözvényt Készként jelöli meg, úgy azt a program elküldi a körözvény/körüzenet következő címzettjének. Ha a körözvénynek mellékletei is vannak, a bejárási út bármelyik felhasználója megtekintheti, és megjegyzéseivel láthatja el azokat. Ha a melléklethez megjegyzéseket fűznek, az útvonal következő felhasználói megtekinthetik azokat. Az útvonal legutolsó felhasználója az összes megjegyzést látja majd. Egy köröztetett tétel állapota a tétel jellemzőinek megtekintésével követhető nyomon. Ha egy köröztetett tételt külső címre küldjük el, a tétel automatikusan Kész megjelölést kap (hiszen a külső címzett nem tudja majd beállítani azt), és a program továbbküldi az útvonal következő felhasználójához. Ha meg akarjuk akadályozni, hogy egy helyettesítő felhasználó Készként jelölje meg a köröztetett tételeket, jelszóhasználatot (a fiók eredeti tulajdonos jelszavának megadását) írhatunk elő (a Küldési beállítások fülön, lásd lentebb) a köröztetett tétel készként való megjelöléséhez. Ha azt akarjuk, hogy a körüzenet, a körözvény eredménye (az üzenethez fűzött megjegyzések, a feldolgozott mellékletek) visszakerüljön hozzánk, akkor az útvonalban utolsó címzettként önmagunkat kell megadni. Körüzenet létrehozása Körüzenetet létrehozhatunk levélírásakor a Műveletek/Körüzenet menüpont kiválasztásával vagy a címzettek kiválasztásánál a Címválasztó ablak Körüzenet kijelölésével.

8 8 A címzettek kiválasztásának sorrendjével határozzuk meg a körüzenet útvonalát (bejárási sorrendjét), azaz ki kapja elsőként, másodikként stb az üzenetet. Az alábbi képernyőn látható, hogy a Címzett sor helyett Útvonal sor jelenik meg a levélírás képernyőn. Figyelem! A Körüzenetben nem küldhetünk Másolat és Titkos üzenetet. A címzettek mindnyájan látják ki kapta/kapja a körüzenetet. Ha írás közben módosítjuk körüzenetre a levelünket a Másolat és Titkos mezőkben megadott címeket a rendszer beilleszti az útvonalba. Körüzenet készre jelölése, továbbítása Az útvonalon a Készként megjelölt üzenetet kerülhet továbbküldésre, ellenkező esetben hibaüzenetet kapunk.

9 1. Miután megkaptunk és végeztünk a köröztetett tételhez kapcsolódó feladatokkal, ismét nyissuk meg a tételt. 2. Ha egy köröztetett tétel mellékletét kell megtekinteni és szerkeszteni, akkor nyissuk meg a mellékletet a hozzárendelt alkalmazásban, végezzük el a változtatásokat, majd mentsük el a fájlt. Figyelem! A program a fájlt a számítógép ideiglenes fájlok könyvtárába menti. Ne módosítsuk az elérési útvonalat, mert akkor a program nem tudja elküldeni változtatásainkat a köröztetett tétellel, amikor továbbküldi azt a következő címzetthez. Zárjuk be az alkalmazást. Ha nem tudjuk egy menetben végrehajtani a mellékletek módosításait, akkor a az üzenet bezárásával a rendszer elmenti az üzenetet az eddig elvégzett módosításokkal együtt, és következőleg folytathatjuk a módosításokat. 3. A tételen belül válasszuk a Műveletek menüpont Megjelölés készként parancsot, majd kattintsunk az OK gombra vagy tétel fejlécén is bejelölhetjük a Kész négyzetet. 4. Amennyiben a feladó jelszót igényelt a tétel elvégzéséhez, adjuk meg a GroupWise jelszavunkat, majd kattintsunk az OK gombra. A tétel postázásra kerül az útvonal következő felhasználójához. 5. Zárjuk be a tételt. A körüzenet küldője a Kimenő tételek mappában a kiküldött üzenetének Jellemzők fülén kísérheti figyelemmel a körözvény állapotát, hogy a meghatározott útvonalon kinél jár az üzenet, ki dolgozik rajta. 9

10 10 Magánjellegű üzenet A kijelölt tételt magánjellegűvé nyilvánítjuk. A magánjellegű tételek esetében korlátozható a helyettesítő személyek hozzáférési lehetősége. Például egy szabály segítségével a családtagjainktól kapott összes levelet a magánjellegű kategóriába sorolhatjuk. A minősítést a Műveletek/Magánjellegű menüpont kiválasztásával vagy az F8 funkcióbillentyű leütésével végezhetjük el.

11 11 Levél küldési beállítások kezelése A küldési beállítások megadhatóak az összes levélre (A GroupWise Főmenü/Eszközök/Beállítások/Küldés menüpont Küldési beállítások fülön) vagy csak az aktuális levélre a levélírás eszköztár alatt a Levél fül mellett látható Küldési beállítások fülön. Ezek a beállítások megjelennek a címzetteknél a levél elején, illetve részletesebben olvashatók az elküldött és érkezett üzenetek Jellemzők fülön. Küldési beállítások/általános Négy alapértelmezett kategória (Nyomkövetés, Nem sürgős üzenetek, Személyes és Sürgős) egyikét rendelhetjük hozzá egy elküldendő levélhez/tételhez, amely ugyanezzel a kategóriával fog megérkezni a címzett postafiókjába. Szükség esetén saját kategóriát hozhatunk létre. A saját kategória elküldendő tételhez történt hozzárendelésekor, az adott tétel ugyanezzel a kategóriával érkezik meg a címzett postafiókjába Kapcsolatok. Az ide beírt vagy a címjegyzékből kiválasztott címekre az üzenet nem kerül elküldésre. Ez egyfajta emlékeztető, hogy az üzenettel, a tartalmával kik hozhatók kapcsolatba. Az üzenetben foglaltak feldolgozásához, tennivalók, feladatok kiosztásához nyújthat segítséget. Ha a Kapcsolatok mappában lekérdezzük az ott nyilvántartott személyekkel folytatott levelezési előzményeket, ezek az üzenetek is megjelennek. Módosíthatjuk egy adott tétel prioritását. A postafiókban piros ikon jelzi, ha a tétel sürgős, fehér, ha normál és szürke, ha nem sürgős tételről van szó. Az osztályozás egy olyan adatvédelmi beállítás, amelynek révén a címzett értesülhet arról, hogy a kapott tétel bizalmas, szigorúan titkos stb. minősítésű. Ez az információ a tétel felső részén látható, vagy az első sorában jelenik meg. Az osztályozás nem biztosít további adatvédelmet vagy titkosítást. Csak arra szolgál, hogy tájékoztassa a címzettet a tételben található információ különlegességéről. Sok nyelv használ különböző karakterkódolásokat bizonyos karakterek helyes megjelenítéséhez. A GroupWise-ban a küldött tételeknél módosíthatjuk ezt a kódolást. Ez alapértelmezésben UTF-8, amelyet ebben a környezetben nem kell módosítani.

12 12 Amennyiben az üzenet címzettje nem látja megfelelően a tételt, az esetleges módosítás szükségességéről a rendszergazdákat kell megkérdezni. Ha beállítjuk egy elévülési dátumot egy másik GroupWise felhasználónak küldendő elektronikus levél (tétel) számára, az üzenet az elévülésekor automatikusan vissza lesz hívva (törölve) a címzett GroupWise postafiókjából, attól függetlenül, hogy a címzett megnyitotta vagy sem az üzenetet. Ha egy adott tétel kézbesítését késleltetni szeretnénk (pl. a címzett szabadságon van, de nem szeretnénk elfelejteni az üzenet megírását és zavarni sem a pihenése idején, ezért megírjuk és elküldjük az üzenetet). A mezőben megadhatjuk, hány nappal szeretnénk késleltetni az üzenet kézbesítését. Beállíthatjuk a késleltetés határidejét (év, hónap, nap, óra, perc pontossággal is. Ha egy adott tétel címzettjeit értesíteni szeretnénk a küldeményről, akkor kell bejelölnünk (alapértelmezés). Ebben az esetben üzenet érkezésekor a képernyő jobb alsó sarkában látható a GroupWise értesítő ikon formájú ikonra módosul és egy ablak is megjelenik az üzenet (tétel) küldőjének nevével, az üzenet tárgyával, és elküldésének dátumával. Amennyiben letiltottuk a figyelmeztetések és értesítések fogadását, nem kapunk értesítést az elküldött üzeneteinkről. Más GroupWise felhasználók helyett csak akkor kaphatunk értesítést, ha az illető ellátott bennünket helyettesi és megfelelő hozzáférési jogokkal a GroupWise programban a saját Hozzáférési listáján. A Helyettesítés használatával más felhasználók postafiókját és naptárát kezelhetjük. A helyettesítés során különféle műveleteket, például tételek olvasását, elfogadását vagy elutasítását hajthatjuk végre a másik felhasználó helyett, a másik felhasználó által megszabott határokon belül. Helyettesítő felhasználóként nincs szükségünk a postafiók tulajdonosának jelszavára, mivel a postafiók tulajdonosa biztosította azokat a hozzáférési jogokat, amelyekkel rendelkezhetünk a postafiókban. Csak ugyanabban a GroupWise rendszerben meglévő felhasználókat helyettesíthetünk. Más GroupWise rendszerben dolgozó felhasználót nem helyettesíthetünk. Küldési beállítások/állapot követés

13 13 Értesítést kérhetünk és kaphatunk, ha a címzett megnyitja vagy törli az üzenetet, elutasítja a találkozót, vagy befejezi a feladatot. A Nyugtázás csoportban adjuk meg a kívánt visszajelzés típusát. - Nincs: Nem történt művelet. Az információk az elküldött tételekben lesznek nyomon követve. - Válaszlevél: Kap egy t. - Értesítő: Egy figyelmeztetés kap az Értesítőben. - Értesítés és levél: Egy t és egy figyelmeztetés kap az Értesítőben. A GroupWise Főmenü/Eszközök/Beállítások/Munkakörnyezet/Általános fül Értesítő elindítása indításkor pont választásával szabályozhatjuk az Értesítő indítását. Ha nem akarunk értesítéseket kapni, akkor tiltsuk le az Értesítő indítását a GroupWise indulásakor vagy az egér jobb billentyűvel az ikonra történt kattintás után válasszuk a kilépés menüpontot. Ha a tételt internetes címre (saját GroupWise rendszeren kívülre) küldjük, akkor az Internetes elektronikus levelek csoportban jelezhetjük a visszaigazolás kérést. Amennyiben a fogadó internetes elektronikus levelező rendszere támogatja az állapotkövetést, értesülhetünk az elküldött tétel állapotáról. Küldési beállítások/adatvédelem Bizalmas információk esetén a tárgy elrejthető. A tárgy csak akkor válik láthatóvá, ha a címzett megnyitja az elemet. Ha meg akarjuk akadályozni, hogy egy helyettesítő felhasználó Készként jelölje meg a köröztetett tételeket, jelszóhasználatot (a fiók eredeti tulajdonos jelszavának megadását) írhatunk elő a köröztetett tétel készként való megjelöléséhez. A titkosításhoz és digitális tanúsítványok nem kerültek beszerzésre, telepítésre.

14 14 Levélírás képernyő eszköztárában látható ikonok és jelentésük: Ikon Leírás Levél címzettekhez történő elküldése Levél mentés nélküli bezárása Címlista megnyitása, címzettek kiválasztása Melléklet csatolása Levél mentése A GroupWise 30 másodpercenként automatikusan menti az éppen létrehozás alatt álló tételt (levelet). Ez akkor igazán hasznos, ha a GroupWise váratlanul leáll. A GroupWise újraindulásakor a program felajánlja a tételhez kapcsolódó különböző visszaállítási lehetőségeket. Ha a levél írását valamilyen oknál fogva nem tudjuk befejezni, akkor az ikonra történt kattintás után az alábbi képernyőn kiválasztott (alap értelmezésben a Folyamatban) mappába elmenthetjük a levelet és a megfelelő időben folytathatjuk a levél (tétel) írását. A levél utolsó formátumát (HTML vagy Egyszerű szöveg) őrzi meg. Az aktuálisan írt levél (vagy tétel) típusát módosíthatjuk. A Levél (egyszerű) választásával itt csak az ablak megjelenése változik egyszerűbbre nem a formátuma. Az Egyszerű szöveg formátum az ikonnal vagy a főmenüben választható (módosítható).

15 15 Ikon Leírás A Helyesírás-ellenőrzőt külön futtathatjuk kézi indítással vagy kiválaszthatjuk, hogy gépelés közben ellenőrizze a begépelt szöveget vagy/és a Küldés gombra történő kattintáskor fusson. Az elírt szavak a helyesírás-ellenőrző által javasolt szóra cserélhetők vagy kézzel javíthatók, illetve figyelmen kívül hagyhatók. A kijavított szavak felvehetők egy egyéni szójegyzékbe, emellett a gyakran hibásan írt szavakhoz az a helyes szóalak is megadható, amelyre a program azt automatikusan lecseréli. Az Eszközök menü, Beállítások/Munkakörnyezet parancs Általános fülön beállíthatjuk, hogy a GroupWise gépelés közben és/vagy elküldés előtt végezze a helyesírás ellenőrzését. Javasolt a gépelés közbeni ellenőrzés. Titkosítás. Az Egyetem nem rendelkezik a tikosításhoz szükséges tanúsítvánnyal. Digitális aláírás. Az Egyetem nem rendelkezik a digitális aláíráshoz szükséges tanúsítvánnyal. HTML formátumú levél írása. Ha a HTML formátumú levél formátumát írás közben Egyszerű szöveg formátumra módosítjuk és így mentjük el, akkor minden formázást elveszítünk. A formátum levélírás közbeni módosításaival nem veszítjük el a formázásokat. Levél írása Egyszerű szöveg formátumban. Ebben az esetben csak a betűtípust, a betű megjelenését tudjuk módosítani, más szöveg formázási lehetőségek nem fognak rendelkezésre állni. HTML formátumú levél írásakor a betű típusát és mértét módosíthatjuk. HTML formátumú levél írásakor a bekezdés stílusát módosíthatjuk.

16 16 Ikon Leírás HTML formátumú levél írásakor a betűk stílusát módosíthatjuk (félkövér, dőlt, aláhúzott) HTML formátumú levél írásakor a betűk színét módosíthatjuk. HTML formátumú levél írásakor a bekezdés stílusát módosíthatjuk (sorszámozás, felsorolás, behúzás növelése, csökkentése) HTML formátumú levél írásakor a bekezdést balra, középre vagy jobbra igazíthatjuk. HTML formátumú levél írásakor egy vízszintes vonallal választhatunk el két bekezdést. HTML formátumú levél írásakor a legördülő listából választható típusú hivatkozást (linket) szúrhatunk be, pl egy internetes honlap címét. HTML formátumú levél írásakor egy képet szúrhatunk be, helyezhetünk el a számítógépünkről a levelünkben. HTML formátumú levél írásakor a levelünk hátterét módosíthatjuk. HTML formátumú levél írása írásakor a levelünk hátterének színét módosíthatjuk. HTML formátumú levél írásakor táblázatot szúrhatunk be a levelünkbe. Egyszerű szöveg formátumú levél írásakor Egyszerű szöveg formátumú levél írásakor a betű típusát, méretét, stílusát (félkövér, aláhúzott, dőlt) módosíthatjuk.

17 17 Keresés a GroupWise fiókunkban A keresés funkcióval kereshetünk a postafiókunkban. A Panel jobb felső sarkába írhatjuk be a megtalálni kívánt tétel azonosításához szükséges szöveget vagy egy részletet belőle. Ezen a helyen csak a mappa listában aktuálisan kijelölt/megnyitott mappában kereshetünk. A legördülő menü pontjaiból választva a megnyíló űrlap kitöltésével a postafiók egészében vagy tetszőleges mappájában kereshetünk.

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől

Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől 1 Belépés a GroupWise levelező rendszerbe az Internet felől A GroupWise levelező szolgáltatás web felelületről, az Internet felől az Egyetem honlapjáról is elérhető, az alábbi linken: www.uni-nke.hu WEBMAIL-NKE

Részletesebben

Levél olvasása, műveletek a levelekkel

Levél olvasása, műveletek a levelekkel 1 Levél olvasása, műveletek a levelekkel Üzeneteink legegyszerűbb és leggyorsabb áttekintésére a Betekintőt használhatjuk. Segítségével időt spórolhatunk meg, mert nem szükséges minden egyes tételt megnyitni,

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

ECDL Információ és kommunikáció

ECDL Információ és kommunikáció 1. rész: Információ 7.1 Az internet 7.1.1 Fogalmak és szakkifejezések 7.1.2 Biztonsági megfontolások 7.1.3 Első lépések a webböngésző használatában 7.1.4 A beállítások elévégzése 7.1.1.1 Az internet és

Részletesebben

Web-ről elérhető felületének ismertetése

Web-ről elérhető felületének ismertetése Web-ről elérhető felületének ismertetése Készítette: Zrínyi Miklós Tartalomjegyzék... 1 Bejelentkező oldal... 2 Novell GroupWise WebAccess... 2 Címsor... 2 Választó fülek... 6 - Postafiók nézet... 6 Beérkezett

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Távollét, szabadság szabály létrehozása, kezelése a GroupWise-ban

Távollét, szabadság szabály létrehozása, kezelése a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Távollét, szabadság szabály létrehozása, kezelése a GroupWise-ban A távollétek, szabadságok idején nem tudjuk folyamatosan ellenőrizni az e- mailjeinket, vagy legalábbis a kapcsolatos tevékenységeket

Részletesebben

A GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület

A GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület GroupWise WebAccess Alap-illesztőfelület gyorskalauz 8 Novell GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület Gyorskalauz www.novell.com A GroupWise WebAccess Alapillesztőfelület használata Miután a rendszergazda

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban

Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban Az Egyetem GroupWise levelező rendszerébe irányuló levelek közül az értéktelen levélszemét szűrése központilag történik. Azonban

Részletesebben

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal Szülői modul Belépés a TANINFORM rendszerbe Belépni vagy a bogim.hu oldalon elhelyezett linkre való kattintással vagy a https://start.taninform.hu/application/start?intezmenyindex=032552 cím böngészőbe

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

e-papír Felhasználói Kézikönyv

e-papír Felhasználói Kézikönyv e-papír Felhasználói Kézikönyv v1.0 2017.06.29. Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató ZRt. Tartalommenedzsment csoport Tartalom 1 Bevezetés... 2 2 Bejelentkezés... 2 3 Az alapképernyő áttekintése... 4

Részletesebben

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések Dokumentáció IT Worx Web eszközök Hír box 1. Első lépések A szöveg melletti háromszögre kattintva rendezhetjük a hír boxokat abc szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe: Ha rákattintunk az egyik hír box

Részletesebben

G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével

G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével G-Mail levelezőrendszerben e-mail fiók levélforgalmának kezelése Outlook Express program segítségével 1. lépés: regisztráljunk e-mail fiókot a G-Mail rendszerében http://www.google.hu weboldalon a bal

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

A GroupWise WebAccess segítségével Ön bármely HTML 3 szabványt alkalmazó böngészõ programmal hozzáférhet levelezéséhez és naptárához.

A GroupWise WebAccess segítségével Ön bármely HTML 3 szabványt alkalmazó böngészõ programmal hozzáférhet levelezéséhez és naptárához. V E R Z I Ó 5.1/5.2 G Y O R S K A L A U Z A W E B A C C E S S J A V A P R O G R A M H O Z TM GROUPWISE 5.2 QUICK START CARD A GroupWise WebAccess segítségével Ön bármely HTML 3 szabványt alkalmazó böngészõ

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.05.07. v.1.2. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját.

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját. Körlevél l készk szítésese Mi a körlevk rlevél? l? A körlevél több személynek küldendő azonos tartalmú levél, amely azáltal válik személyessé, hogy minden levél a címzettre vonatkozó adatokat tartalmazza.

Részletesebben

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra

A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra Nyomtató telepítése A nyomtatókkal kapcsolatos beállításokat a Vezérlőpulton, a Nyomtatók mappában végezhetjük el. Nyomtató telepítését a Nyomtató hozzáadása ikonra duplán kattintva kezdeményezhetjük.

Részletesebben

SAP DocuSign Aláírási Útmutató

SAP DocuSign Aláírási Útmutató SAP DocuSign Aláírási Útmutató Tartalomjegyzék 1. SAP DocuSign Aláírási Útmutató... 2 2. E-mail értesítés fogadása... 2 3. A Dokumentum aláírása... 3 4. További opciók... 4 4.1 Befejezés később... 4 4.2

Részletesebben

Általános e-mail fiók beállítási útmutató

Általános e-mail fiók beállítási útmutató Általános e-mail fiók beállítási útmutató Ennek az összeállításnak az a célja, hogy segítséget nyújtsunk azon Ügyfeleink számára, akik az IntroWeb Kft. által nyújtott e-mail szolgáltatáshoz be szeretnék

Részletesebben

Az egyetemi levelezőrendszerbe integrált megosztható Naptár szolgáltatás használata. Események, feladatok, meghívók felvitele és megosztása

Az egyetemi levelezőrendszerbe integrált megosztható Naptár szolgáltatás használata. Események, feladatok, meghívók felvitele és megosztása Az egyetemi levelezőrendszerbe integrált megosztható Naptár szolgáltatás használata Események, feladatok, meghívók felvitele és megosztása A Naptár szolgáltatás Tulajdonképpen egy elektronikus határidőnapló,

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

Minden olyan szervezeti egység közös mappájához hozzáférünk, ahol megfelelő jogosultsággal (pl.: iktató, vezető) rendelkezünk.

Minden olyan szervezeti egység közös mappájához hozzáférünk, ahol megfelelő jogosultsággal (pl.: iktató, vezető) rendelkezünk. Papirusz Ügyiratkezelő Rendszer Körlevelek, saját példányok kezelése 2012. 04. 12. Ez a felhasználói segédlet a Papirusz Ügyiratkezelő Rendszer körlevelekkel, saját példányokkal kapcsolatos funkcióinak

Részletesebben

Elektronikus aláírás és titkosítás beállítása MS Outlook 2010 levelezőben

Elektronikus aláírás és titkosítás beállítása MS Outlook 2010 levelezőben Elektronikus aláírás és titkosítás beállítása MS Outlook 2010 levelezőben Verziószám 2.0 Objektum azonosító (OID) Hatálybalépés dátuma 2013. november 6. 1 Változáskövetés Verzió Dátum Változás leírása

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ VÉRADÁS IDŐPONT SZERKESZTŐ (verzió: 1.2) 2013. április 1. Tartalomjegyzék 1. Telepítés és indítás... 3 2. Frissítés... 3 3. Beállítás... 4 4. Felület... 4 5. Véradó helyszínek...

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

Segédanyag az iktatáshoz. Tartalomjegyzék

Segédanyag az  iktatáshoz. Tartalomjegyzék Segédanyag az email iktatáshoz Tartalomjegyzék I. Digitális, bejövő email iktatás... 2 II. Digitális, belső irányú email iktatása... 14 III. Kimenő email iktatása... 23 I. Digitális, bejövő email iktatás

Részletesebben

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése

A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése Telepítő fájl letöltése honlapunkról A Novitax ügyviteli programrendszer első telepítése A honlapunkon (www.novitax.hu) található telepítő fájlt (novitax2007-setup.exe) le kell tölteni a számítógép egy

Részletesebben

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató Új Nemzedék Központ EFOP pályázatok online beszámoló felülete Felhasználói útmutató Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 1.1. Első bejelentkezés... 2 1.2. Elfelejtett jelszó... 3 2. Saját adatok... 4 3. Dokumentumok...

Részletesebben

é rtésí té sék szű ré sé

é rtésí té sék szű ré sé E-mail é rtésí té sék szű ré sé Szűrési beállítások 2019. 01. 03. Tartalom E-mail értesítések szűrése...2 Gyakorlati példák szűrési feltételek megadására...2 Szűrés beállítása a levelezőrendszerben...2

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató Használati útmutató Program indítása: A telepítés utáni első indításkor a program a szükséges alapbeállításokat elvégzi, és automatikusan újra indul. A főképernyőn a bejelentkezéshez mindig meg kell adni

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Vevői felhasználói fiók... 3 2 Adataim... 3 3 Szállítók... 4 4 Számláim... 5 4.1 E-számla listatábla... 5 4.2 Keresési funkciók...

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Titkositott.email - Thunderbird levelező www.titkositott.email 2 Bevezető Thunderbird levelező beállítása A felhasználói kézikönyv abban segít, hogy a titkositott.email weboldalon

Részletesebben

A Google űrlap (form) használata

A Google űrlap (form) használata A Google űrlap (form) használata Az űrlap létrehozásához jelentkezzünk be a Google dokumentumok (http://docs.google.com/ ) oldalra. Az űrlap (Form) létrehozásához kattintsunk az Új létrehozása / Form menüpontra.

Részletesebben

Webáruház felhasználói útmutató

Webáruház felhasználói útmutató Webáruház felhasználói útmutató 1. Bejelentkezés Bejelentkezni a rendszerbe egyféleképpen, regisztrált vevőként lehetséges. A webáruházból rendelést kizárólag a rendszerben szereplő, felhasználónévvel

Részletesebben

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása

OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET TÁMOP-3.1.5/12-2012-0001 Pedagógusképzés támogatása TÁMOP-3.1.1-11/1 XXI. századi közoktatás Technikai tudnivalók a jelentkezéshez Regisztráció A regisztráció az OFI honlapon elérhető A pályázók kizárólag elektronikusan úton jelentkezhetnek az innen elérhető

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén

Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Invitel levelezés beállítása @fibermail.hu email címek esetén Tisztelt Ügyfelünk! Az Invitel - szolgáltatás biztonsági és minőségjavító okokból módosítja a @fibermail.hu domainhez tartozó e-mail címeket

Részletesebben

Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER

Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER Felhasználói Kézikönyv Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER 1. Belépés A rendszer indulásakor egy ideiglenes jelszót kapott emailben. Az ennek segítségével történt bejelentkezés után tudja jelszavát

Részletesebben

Áttérés az Outlook 2010-es verziójára

Áttérés az Outlook 2010-es verziójára A jelen útmutatóról Microsoft A Microsoft Outlook 2010 megjelenése nagyban eltér az Outlook 2003-as verzióétól, ezért elkészítettük ezt az útmutatót, hogy megkönnyítsük a tanulást. Megismerheti belőle

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pázmány Péter Katolikus Egyetem Levelezőrendszere Felhasználói segédlet (Kiegészítés) Tartalom Bevezetés... 3 Általános ismertető... 4 Levelezés... 5 Levelek írása... 6 Aláírás... 7 Mellékletek csatolása...

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

Titkosított kommunikáció. Mindenkivel. Egyszerűen.

Titkosított  kommunikáció. Mindenkivel. Egyszerűen. Felhasználói kézikönyv Android 2 Bevezető Android okostelefon beállítása A felhasználói kézikönyv abban segít, hogy a titkositott.email weboldalon megrendelt e-mail titkosítási szolgáltatást igénybe tudja

Részletesebben

Az e-mail az internet elektronikus levelezési rendszere, amely segítségével percek alatt küldhetünk üzenetet a világ bármely pontjára.

Az e-mail az internet elektronikus levelezési rendszere, amely segítségével percek alatt küldhetünk üzenetet a világ bármely pontjára. E-mail Az e-mail az internet elektronikus levelezési rendszere, amely segítségével percek alatt küldhetünk üzenetet a világ bármely pontjára. Ma már szinte minden internetfelhasználó rendelkezik egy vagy

Részletesebben

A főképernyő felső ikonsorába kerültek a sajátmappa különböző füleire vezérlő ikonok, valamint a gyakran használt műveletek.

A főképernyő felső ikonsorába kerültek a sajátmappa különböző füleire vezérlő ikonok, valamint a gyakran használt műveletek. 2010.10.04. programverzió újdonságai Papirusz Ügyiratkezelő Rendszer Saját mappával, főképernyővel kapcsolatos változások A főképernyő felső ikonsorába kerültek a sajátmappa különböző füleire vezérlő ikonok,

Részletesebben

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok

CÍMLISTA HASZNÁLATA. Címlista alapok CÍMLISTA HASZNÁLATA Címlista alapok Címlista elemnek hívunk minden személyt és céget amit a címlista modulban tárolunk. Két típusát különböztetjük meg: cég és személy. Személyekhez és a cégekhez különböző

Részletesebben

epostabox Szolgáltatásismertető Adja meg a felhasználó nevét és jelszavát (2), majd kattintson a Belépés (3) gombra

epostabox Szolgáltatásismertető Adja meg a felhasználó nevét és jelszavát (2), majd kattintson a Belépés (3) gombra epostabox Szolgáltatásismertető 1. Belépés a rendszerbe Kattintson a Belépés (1) mezőre Adja meg a felhasználó nevét és jelszavát (2), majd kattintson a Belépés (3) gombra Jelszó emlékeztető: Az Elfelejtette

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

Webáruház felhasználói útmutató

Webáruház felhasználói útmutató Webáruház felhasználói útmutató 1. Bejelentkezés Bejelentkezni a rendszerbe egyféleképpen, regisztrált vevőként lehetséges. A webáruházból rendelést kizárólag a rendszerben szereplő, felhasználónévvel

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 Tartalom Felhasználói kézikönyv... 1 MyDmc... 3 Új felhasználó létrehozása... 3 Regisztráció adatok megadásával... 3 Regisztráció Google fiókkal... 4 Regisztráció Facebook fiókkal...

Részletesebben

Vodafone e-sms. Használati útmutató

Vodafone e-sms. Használati útmutató Vodafone e-sms Használati útmutató Tartalomjegyzék Bevezetés 3 Követelmények Telepítés 3 Telepítési útmutató A program első indítása Üzenetek küldése 5 Címzettek kiválasztása Üzenetek írása Üzenetek elküldése

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

EDInet Connector telepítési segédlet

EDInet Connector telepítési segédlet EDInet Connector telepítési segédlet A cégünk által küldött e-mail-ben található linkre kattintva, a következő weboldal jelenik meg a böngészőben: Az EdinetConnectorInstall szövegre klikkelve(a képen pirossal

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

A KMail levelező program beállítása és használata

A KMail levelező program beállítása és használata A KMail levelező program beállítása és használata A KMail levelező program (a KDE részét képezi), ahogy neve is utal rá elektronikus levelek küldésére és fogadására szolgál. Működése, kinézete hasonlatos

Részletesebben

Samsung GT-S7230 (Wave 723) Exchange ActiveSync beállítása Virtualoso levelezésre

Samsung GT-S7230 (Wave 723) Exchange ActiveSync beállítása Virtualoso  levelezésre Samsung GT-S7230 (Wave 723) Exchange ActiveSync beállítása Virtualoso email levelezésre A következô lépések segítségével egyszerûen beállíthatja a Virtualoso email levelezést Samsung GT-S7230 készülékre.

Részletesebben

Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben

Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben Szállítói útmutató: Felhasználói profil frissítése a MOL ebidding (elektronikus ajánlatkérési) rendszerben Bejelentkezési oldalak a felhasználói profil frissítéséhez a MOL-csoport értesítőben található

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Konvertálja megrendeléseit (PO) számlává. Copyright Tungsten Corporation plc 2018

Konvertálja megrendeléseit (PO) számlává. Copyright Tungsten Corporation plc 2018 Konvertálja megrendeléseit (PO) számlává Ennek a videónak a célja annak bemutatása, hogy a PO átalakítási módszer használatával mennyire egyszerű a számlák és jóváírási értesítések feltöltése a Tungsten

Részletesebben

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv Mikroszámla Interneten működő számlázóprogram Kézikönyv Tartalomjegyzék Weboldal 2 Regisztráció 3 Bejelentkezés 4 Főoldal 6 Menüsor szerkezete 7 Számlák 8 Beállítások 9 Fizetési módszerek kezelése 10 Kedvezmények

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

Első lépések. A Microsoft Outlook 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését.

Első lépések. A Microsoft Outlook 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Első lépések A Microsoft Outlook 2013 külsőre kicsit más, mint elődei, ezért ezzel az útmutatóval szeretnénk megkönnyíteni a program megismerését. Személyre szabás Az Outlookot testre szabhatja. Másik

Részletesebben

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása

Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása 1 Novell és Windows7 bejelentkezési jelszavak módosítása A jelszavak használatáról a Nemzeti Közszolgálati Egyetem informatikai és kommunikációs hálózata használatának és üzemeltetésének szabályai, abban

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu

First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu A weboldalt és az admin felületet tervezte és fejlesztette: First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu 1 2 www.kvtagozat.hu Belépés minden regisztrált látogatónak saját egyedi felhasználónévvel

Részletesebben

Samsung GT-S7230 (Wave 723) Exchange ActiveSync beállítása Virtualoso levelezésre

Samsung GT-S7230 (Wave 723) Exchange ActiveSync beállítása Virtualoso  levelezésre Samsung GT-S7230 (Wave 723) Exchange ActiveSync beállítása Virtualoso email levelezésre A következô lépések segítségével egyszerûen beállíthatja a Virtualoso email levelezést Samsung GT-S7230 készülékre.

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

Információ és kommunikáció

Információ és kommunikáció Információ és kommunikáció Tanmenet Információ és kommunikáció TANMENET- Információ és kommunikáció Témakörök Javasolt óraszám 1. Hálózati alapismeretek 20 perc 2. Az internet jellemzői 25 perc 3. Szolgáltatások

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu Hiteles elektronikus postafiók Perkapu 2018.10.27. Tartalom Bevezetés...2 Bejelentkezés a Hiteles Elektronikus Postafiókba...2 Perkapu tárhely kiválasztása...2 Beérkezett üzenetek...3 Dokumentumletöltés...4

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett Civil Alapra, Kulturális Alapra, Ifjúságpolitikai Alapra és Sportfeladatokra pályázók részére 2015/04/09/ 1 Cél A pályázók

Részletesebben

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam

ECDL képzés tematika. Operáció rendszer ECDL tanfolyam Operáció rendszer ECDL tanfolyam Alapok A Windows áttekintése Asztal Tálca Start menü Lomtár használata Súgó használata Felhasználói fiókok kezelése Kijelentkezés, felhasználóváltás Fájlok és mappák Sajátgép

Részletesebben

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató

JLR EPC. Gyors kezdés útmutatója. Tartalom. Hungry Version 2.0. Lépésenkénti gyakorlati útmutató Képernyős útmutató JLR EPC Gyors kezdés útmutatója Tartalom Lépésenkénti gyakorlati útmutató.....2-7 Képernyős útmutató........8-10 Hungry Version 2.0 JLR EPC Gyors kezdés útmutatója 1. Az alkalmazásba való belépés Nyissa

Részletesebben

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához

QualcoMAE jártassági vizsgálatok. Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához QualcoMAE jártassági vizsgálatok Segédlet az Elektronikus ügyintézés használatához Első lépések... 2 A jelentkezési lap kitöltése... 6 A minták megérkeztének visszaigazolása... 10 Eredmények rögzítése...

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 1 A CKB4 rendszer Üzenetek funkciójához v1.0 2015.05.21. TARTALOMJEGYZÉK SK-Trend Kft- CKB4 Üzenetek funkció Felhasználói kézikönyv V 1.0 Bevezető... 3 A felhasználói leírásban használt

Részletesebben

Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár Partner Portál

Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár Partner Portál Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár Partner Portál Felhasználói leírás Tartalomjegyzék 1Regisztráció... 2 1.1Regisztráció megerősítése... 3 2Bejelentkezés... 4 3Elfelejtett jelszó... 4 4A Partner Portál felépítése...

Részletesebben

Feladatok megoldásai

Feladatok megoldásai 1. Az oszlopszélességet az oszlopszegélyre való dupla kattintással állítsuk be! Mit tapasztalunk? Az oszlopszegélyre való dupla kattintáskor az Excel az oszlopban található leghosszabb bejegyzés hosszúsága

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Internet bank felhasználói leírás v1.1

Internet bank felhasználói leírás v1.1 Internet bank felhasználói leírás v1.1 Miután az Internet Bank használatára leadta igénylését, 5 munkanapon belül E- mailben megkapja a Csoport, illetve a Felhasználó nevét, SMS-ben pedig az első belépéshez

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben