Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat."

Átírás

1 A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression Studio 2, a DreamWeaver MX 2004, a Mozilla Composer 1.7 és az NVU 1.0 programokat használhatnánk még a feladat megoldásához. bfc1 4bd d9e710d44f42 Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

2 FONTOS! A weboldal egy egyszerű szöveges állomány, vagyis a weboldalon megjelenő képeket a weboldalt tartalmazó mappába célszerű mentenünk, másolnunk. Így a feladat elkezdése előtt kell kiválasztani azt a helyet ahová a weboldalunkat mentjük és oda kell másolni a feladat szövegében szereplő képeket (jelen esetben a boly.jpg, hangyakep.gif, vorosh.jpg). Indítsuk el a Sharepoint Designer 2007 programot.

3 A használat előtt beállíthatjuk milyen eszközöket szeretnénk használni. Amire nincs szükség azt bezárhatjuk az eszköz jobb felső sarkában lévő X jelre kattintva. Ha szükségünk volna egy eszközre azt a Munkaablakok menüpont segítségével jeleníthetjük meg a képernyőn. Az index.html állomány létrehozásához mentsük el az alapból megjelenő üres weboldalt a Fájl menüpont Mentés parancsával abba a mappába, amit a megoldásnak létrehoztunk és ahová a forrás képeket átmásoltuk. Ügyeljünk arra, hogy alapértelmezetten htm kiterjesztésű állományt hoz létre a program, így célszerű begépelni a teljes fájlnevet: index.html. Így a megoldás mappában a 3 kép mellett megjelenik az index.html állomány is. Az oldal háttérszínét és a szövegszínt beállítását a Fájl Tulajdonságok parancsra megjelenő Lap tulajdonságai ablak Formázás fülére kattintva tehetjük meg. A legördíthető menüben a További színek lehetőségeit kell választani.

4 Az Érték megadásánál kell a #F09838 kódot begépelni, majd az OK gombra kattintva a háttérszín megváltozik. Hasonlóan kell eljárni a szövegszín módosításánál is, a #A03028 érték megadásával.

5 Táblázatot a Táblázat menüpont Táblázat beszúrás parancsára megjelenő Táblázat beszúrás ablakban megadott, a szövegben szereplő alapadatokkal tudunk.

6 A táblázat bal oldali oszlopában jobb egér gombbal kattintva megjelenő gyors menüben a Cella tulajdonságai lehetőséget kell kiválasztani. A megjelenő Cella tulajdonságai ablakban kell a Szélesség megadásánál a 150 képpontot beírni. Képet beszúrni a Beszúrás Kép Fájlból paranccsal lehet a kép kitallózásával. Vigyázzunk, hogy a megoldás mappában lévő képet használjuk. A beszúrás végrehajtásakor egy információt kérő ablak jelenik meg, melyben megadhatjuk, hogy milyen szöveg jelenjen meg, ha a képre visszük az egérmutatót. Jelen feladat nem kér ilyen beállítást. OK gombra megjelenik a kép a bal oldali cellában. ENTER billentyű lenyomására új bekezdést létrehozva meg kell ismételni a műveletet még háromszor. A képre kattintva a középre igazítással igazíthatjuk középre a képet.

7 A hangya.txt állományt nem másoltuk át a megoldás mappába, így azt az eredeti forrás mappában találjuk. Itt megnyitva a Jegyzettömb lehetőséget kihasználva (Szerkesztés Az összes kijelölése; Szerkesztés Másolás) illeszthetjük be a Sharepoint Designer programba a szöveget (Szerkesztés Beillesztés) a jobb oldali cellába kattintás után.

8 Mielőtt belekezdenénk a feladat végrehajtásába, alakítanunk kell a szövegen, mivel a Jegyzettömb sorvég jeleit le kell cserélnünk a Sharepoint Designer 2007 bekezdésjeleire. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy a szövegbe kattintva a Bekezdéstulajdonságot a Nincs értékről Bekezdésre módosítjuk, majd a szöveget a bekezdések mentén Enterek beszúrásával bekezdésekre bontjuk.

9 A cím Az erdei vöröshangya formázása a szövegszerkesztésben megszokott módon történik. Furcsaságot csak az okozhat, hogy a betűméretnél 7 konkrét méret közül választhatunk. Ahhoz, hogy a böngésző keretén is a cím szövege jelenjen meg, először a kijelölése után vágólapra másoljuk (Szerkesztés Másolás), majd a Fájl Tulajdonságok menüpontra megjelenő Lap tulajdonságai ablakban az Általános részben a Cím értékhez kell beilleszteni. Először ki kell jelölni a bolyokban szót, majd ha a kijelölésen jobb egér gombbal kattintunk, a megjelenő gyors menüben a Hiperhivatkozás lehetőséget kell választani.

10 A megjelenő Hipehivatkozás beszúrása ablakban vagy a listából kell kiválasztani a boly.jpg állományt, vagy a Cím mezőbe kézzel kell beírni a boly.jpg t. A kép beszúrása előtt célszerű az első bekezdés után egy üres bekezdést létrehozni. Az üres bekezdésbe kattintva a már használt Beszúrás Kép Fájlból paranccsal szúrjuk be a képet és a középre igazítással igazítjuk középre.

11 Az utolsó feladatnál a minta szerinti helyre létrehozunk egy üres bekezdést, majd egy táblázatot szúrunk be (Táblázat menüpont Táblázat beszúrás parancsára megjelenő Táblázat beszúrás ablakban megadott, a szövegben szereplő alapadatokkal). A szín megadásánál nem szükséges a háttérszín kódját megadni, mivel a háttérszínnél megadott narancssárga szín szerepel a legutóbb használt színek listájában. A táblázat beszúrása után a minta szerinti Tudtad?... kezdetű szöveget jelöljük ki és a Szerkesztés Kivágás paranccsal való kivágás után illesszük be a táblázatba. A szöveg színét kijelölés után a feladatban megadott (a legutóbb használt színek listájában szereplő) #FFECC0 színkódra kell beállítani, illetve középre igazítani.

12 A Tudtad? bekezdés kettes szintű címsor stílusú legyen! feladatrész megoldásához két bekezdésre kell bontani a táblázatban lévő szöveget, vagyis először a bekezdéstípus értékét Nincs-ről Bekezdésre kell állítani. Majd a Tudtad? után egy Entert kell beszúrni, és a szövegbe kattintva a bekezdéstípus t a Bekezdés értékről Címsor 2-re kell állítani. A feladat megoldása közben többször mentettünk ugyan, de szükség van még egy mentésre. A megoldás mappában duplán kattinthatunk az index.html állományon és az alapértelmezett böngészőben megtekinthetjük a végeredményt. Kész!

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása

Bevezetés. Az Excel munkakörnyezet. A program indítása Bevezetés A táblázatkezelő szoftvereket az az igény hívta életre, hogy gyakran ábrázolunk olyan számokat táblázatokban, amelyeknek azután oszloponként vagy soronként fel kell tüntetni az összegét és például

Részletesebben

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag

Szövegszerkesztés Microsoft Word XP. Tananyag Szövegszerkesztés Microsoft Word XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...8 A SZÖVEGSZERKESZTÉS ELSŐ LÉPÉSEI...9 ALAPFOGALMAK...9 A MICROSOFT WORD XP INDÍTÁSA...11 A WORD XP ABLAK RÉSZEI...12 A MUNKAABLAK

Részletesebben

Első lépések. 1. ábra Program megnyitása a legutóbbi dokumentumok listája alapján

Első lépések. 1. ábra Program megnyitása a legutóbbi dokumentumok listája alapján A program indítása Kétféle programot mutatok be, mint már említettem a bevezetőben, a Microsoft Office PowerPoint 2003-at és a Microsoft Office PowerPoint 2007-et. Mindkettő az Office programcsomag része.

Részletesebben

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc

Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól. Pallay Ferenc Az OpenOffice.org Calc használata Táblázatkezelés az alapoktól Pallay Ferenc Szerző: Pallay Ferenc CC Néhány jog fenntartva 2010. július A kiadvány létrejöttét az támogatta. Lektorálták: Dr. Blahota István

Részletesebben

ECDL operációs rendszer segédlet II..

ECDL operációs rendszer segédlet II.. Nagyon sok esetben előfordul, hogy háttértártárainkon nem találunk bizonyos fájlokat (Nem emlékszünk melyik mappában van, esetleg arra nem, hogy mi a fájl neve, vagy egyéb tulajdonságaira.), vagy épp bizonyos

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT

BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT Netre fel! BARHÁCS OKTATÓKÖZPONT ÉS VIZSGAKÖZPONT www.facebook.com/barhacs www.barhacs.hu Az Internet olyan globális számítógépes hálózatok hálózata, amely felhasználók milliárdjait kapcsolja össze Az

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7. Tartalom

OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7. Tartalom OPERÁCIÓS RENDSZER MODUL KÉRDÉSEI ÉS VÁLASZAI WIN7 Tartalom Számítógép be és kikapcsolása... 1 Súgó:... 1 Asztal és beállításai:... 2 Ablak és ablakműveletek:... 5 Mappák, mappaműveletek:... 7 Fájlok,

Részletesebben

qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq

qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq qwertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq Operációs rendszerek wertzuiopőúasdfghjkléáűíyxcvbnmq jegyzet 2010.

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek

OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 1. Operációs rendszerek Hardver, szoftver, operációs rendszer fogalma A hardver a számítógép működését lehetővé tevő elektromos, elektromágneses egységek összessége.

Részletesebben

Programozási ismeretek. Visual Studio 2008/2010 Express Edition Ismerkedés a fejlesztőrendszerrel

Programozási ismeretek. Visual Studio 2008/2010 Express Edition Ismerkedés a fejlesztőrendszerrel Juhász Tibor Kiss Zsolt: Programozási ismeretek (Műszaki Könyvkiadó, 2011, MK 4462-3) Visual Studio 2008/2010 Express Edition Ismerkedés a fejlesztőrendszerrel Kiegészítések a tankönyvhöz Bevezetés Az

Részletesebben

Rövid útmutató az első lépésekhez

Rövid útmutató az első lépésekhez Rövid útmutató az első lépésekhez A Microsoft PowerPoint 2013 megjelenése eltér a korábbi verziókétól, így ezzel az útmutatóval szeretnénk segíteni a gyors elsajátítását. Parancsok elérése A menüszalag

Részletesebben

Google Drive használata

Google Drive használata Google Drive használata WEB: https://drive.google.com/ A Google Drive egy ún. felhő-alapú szolgáltatás, melynek lényege, hogy a különböző fájlokat nem egy konkrét számítógéphez tartozó adathordozón (pl.

Részletesebben

í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1

í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 í r t a : V i d a A t t i l a - w w w. h a n s a g i i s k. h u 1 Bevezetés Az táblázatkezelők voltak azok a programok, amelyek a PC-k robbanásszerű elterjedését idézték elő. Az üzletemberek, vállalkozók

Részletesebben

A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése

A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése I. Bevezetés A MEODIT több-felhasználós ontológia szerkesztő program tesztelése A MEODIT ontológia szerkesztő programot az NKFP-2/042/04 számú Egységes Magyar Ontológia c. pályázat keretében készítették

Részletesebben

Mutassa meg az önben rejtőző gurut!

Mutassa meg az önben rejtőző gurut! Mutassa meg az önben rejtőző gurut! Bujtár József http://www.offcafe.hu Ha megosztaná a tudást? Ez az ön példánya. Küldje el ezt a fájlt barátainak, ismerőseinek. Remélem, egyre többen kedvelik meg ezt

Részletesebben

ECDL OPERÁCIÓS RENDSZER KÉRDÉSEK KÉSZÍTETTE: GAZDAG PÉTER, 2009

ECDL OPERÁCIÓS RENDSZER KÉRDÉSEK KÉSZÍTETTE: GAZDAG PÉTER, 2009 1. Hogyan lehet áthelyezni a képernyőn egy ablakot? Az ablak a címsorára kattintunk az egér balgombjával és fogd és vidd módszerrel áthelyezzük 2. Hogyan kicsinyíthető le egy ablak? A Címsoron található

Részletesebben

Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal

Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal Programozási készségek fejlesztése az ImagineLogo programmal (A helyes elrendezés megjelenítéséhez, kérjük a Word webes elrendezésének használatát.) Logo bemutatása, telepítése... 2 Rajzolási műveletek...

Részletesebben

Számítások, hivatkozások

Számítások, hivatkozások Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel programban alkalmazható különböző hivatkozásokkal (relatív, vegyes, abszolút). Képesek leszünk különböző alapszintű számítások elvégzésére, képletek

Részletesebben

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08.

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A DOKUMENTUM CÉLJA,

Részletesebben

Használati útmutató az MLSZ.info ügyviteli rendszeréhez (2014. január 10-i állapot)

Használati útmutató az MLSZ.info ügyviteli rendszeréhez (2014. január 10-i állapot) Használati útmutató az MLSZ.info ügyviteli rendszeréhez (2014. január 10-i állapot) Készítette: Czett Szabolcs 2013. január 10-i állapot / mlsz.info 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Általános tudnivalók...

Részletesebben

ArcView 8. gyakorlat

ArcView 8. gyakorlat Térinformatika gyakorlat Arc View 8 1 Térbeli adatok szerkesztése leíró adatok alapján ArcView 8. gyakorlat Az 5. gyakorlatban megtanultuk, hogyan lehet a térbeli/grafikus adatokat egyszerűen szerkeszteni.

Részletesebben

Fedezd fel az. In Design. kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola

Fedezd fel az. In Design. kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola Fedezd fel az In Design kiadványszerkesztőt! Dunaújvárosi Főiskola Fedezd fel az InDesign kiadványszerkesztőt! Fedezd fel az InDesign kiadványszerkesztőt! Készítették a Dunaújvárosi Főiskola Déri János

Részletesebben

HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Felhasználói dokumentáció verzió 3.4. Budapest, 2012. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 3.1 2011.03.01 2.3.3 Üzenetekhez melléklet csatolható (NMS modul

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

ESET NOD32 Antivirus

ESET NOD32 Antivirus ESET NOD32 Antivirus telepítési útmutató A telepítési útmutatóból megismerheti a szoftver újdonságait, és segítséget kap a telepítéshez. Az egyes funkciókat részletesen a szoftverhez tartozó kézikönyvbôl

Részletesebben

Köszöntjük az Iron Trade Hungary Kft. webáruházában! Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni az áruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet.

Köszöntjük az Iron Trade Hungary Kft. webáruházában! Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni az áruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. Tisztelt Partnereink! Köszöntjük az webáruházában! Kérjük, hogy mielőtt elkezdené használni az áruházat, gondosan olvassa végig ezt a segédletet. 1. Regisztráció Az on-line áruházunkat a következő módokon

Részletesebben

Használati útmutató. ST21i/ST21a. tipo

Használati útmutató. ST21i/ST21a. tipo Használati útmutató ST21i/ST21a tipo Tartalomjegyzék Fontos tudnivalók...6 Android mi és miért?...7 Alkalmazások...7 Első lépések...8 Összeszerelés...8 A telefon be- és kikapcsolása...10 Telepítő varázsló...10

Részletesebben

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra.

A Telepítés hajlékonylemezről panelen kattintson az OK gombra. Mivel a Windows 95, 98 és Millenium Edition operációs rendszerek még nem tartalmazzák az ún. PPPoE kapcsolathoz szükséges programot, ezért azt le kell tölteni. Az alábbi tájékoztató a http://www.raspppoe.com/

Részletesebben

A Facebook használata

A Facebook használata Nógrádi László Mindennapi számítástechnika A Facebook használata Jelen dokumentum a Hétköznapi számítástechnika, avagy idősebbek is elkezdhetik című könyv egy fejezete A könyv online megvásárolható a www.pcsuli.hu

Részletesebben