Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok"

Átírás

1 Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon keresztül mutassa be ezt a folyamatot. A feladatok megoldása során részletes leírást adunk arról, hogy miként oldjuk meg a feladatokat és ezeket lehetőség szerint képpel is illusztráljuk. A feladatok megoldásához a Microsoft Office Frontpage 2003 WYSIWYG szerkesztő programot használjuk, mely azt jelenti, hogy azt kapod, amit látsz, tehát vizuálisan látható formában szerkeszthetjük a weboldalakat. A gyakorlathoz korábbi érettségi feladatokból veszünk példákat, és ezeket fogjuk lépésekre lebontva megoldani. A program részletes bemutatását itt már nem tesszük meg ismét, hiszen a korábbiakban megtanult weboldalszerkesztési technikákat szintén ebben a programban lettek bemutatva. A feladat során ne feledkezzünk meg a folyamatos mentésről!

2 I. feladat Az ősember

3

4 Feladatok megoldása lépésenként Első lépésként az ikonsor legelső ikonjára kattintva egy új lapot hozunk létre, így már rendelkezésre fog állni a két lap, melyeket elmentve létrehozhatjuk a két html fájlt, melyet a feladat kér. Ezután a Fájl/Mentés másként menüpontra kattintva egyik lapot nean.html, a másikat osember.html néven elmentem. A mentésnél ügyeljünk arra, hogy a fájlokat abba a könyvtárba mentsük, ahol a honlaphoz tartozó fényképek is szerepelnek, melyeket később fogunk az oldalba beszúrni. 1. feladat Az oldalak háttérszínének állítsuk be a feladatban megadott moccasin és a szöveg színének a navy megnevezésű színt. Ehhez az oldalakon kattintsunk a fehér szerkesztőfelületen jobb egérgombbal és válasszuk az Lap tulajdonságai menüpontot, majd itt a második, Formázás fülön először a Háttér színét állítsuk be. Nyissuk le a Háttér felirat melletti gombot, és itt válasszuk a További színek pontot. A felugró párbeszédablakban az értékhez (az Automatikus felirat helyére) írjuk be a megadott szín megnevezését, vagy színkódját, és nyomjunk OK gombot.

5 A szöveg színének beállításához tegyünk ugyanígy, csak a Szöveg felirat melletti gombot válasszuk. 2. feladat Miután a háttér- és szövegszínt megfelelően beállítottuk, a lap beállításai párbeszédablakot is zárjuk be az OK gombra való kattintással. Ezután a gépeljük be az oldalakra a megfelelő címeket, majd jelöljük ki a szöveget, igazítsuk középre, és a stílusoknál válasszuk ki a Címsor 1 stílust. Ezután állítsuk be, hogy a böngésző keretén megjelenő cím is megegyezzen a címmel. Ehhez válasszuk ismét a jobb egérgomb/lap tulajdonságai menüpontot és az első (Általános) fülön a Cím mezőbe írjuk be a főcímmel megegyező szöveget, majd nyomjunk OK gombot. 3. feladat Most először a osember.html fájl tartalmát fogjuk megszerkeszteni. Az ember.jpg beszúrásához válasszuk ki a Beszúrás/Kép/Fájlból menüpontot, és a felugró Tallózás

6 ablakban válasszuk ki a fájlt abból a könyvtárból, ahova a feladathoz tartozó html fájlokat is mentettük. Miután beszúrtuk a képet, kattintsunk rá egyszer, és miután ilyen módon kiválasztottuk, nyomjuk meg a középre igazítás gombot az ikonsorban. Ezután kattintsunk a képre jobb egérgombbal és válasszuk a Kép tulajdonságai pontot, majd a megjelenő ablakban állítsuk be, hogy a Szegély vastagsága 1 legyen. Ezután nyissuk meg a forrásfájlok között található osforras.txt fájlt (Total Commander, vagy Sajátgép segítségével) és az ebben található szövegek közül jelöljük ki azt a két bekezdést, ami ehhez a fájlhoz tartozik. Miután kijelöltük, kattintsunk rá jobb egérgombbal és válasszuk

7 a Másolás menüpontot, majd váltsunk ár a Frontpagere és jobb egérgomb/beillesztés segítségével illesszük be a szöveget a honlapba. Ez a folyamat a Control+C, Control+V billentyű kombinációkkal gyorsítható. 4. feladat Az első bekezdésben keresse meg az egy fosszilis csontvázat szöveget, ezt jelölje ki és a jobb egérgomb/hiperhivatkozás pontra kattintsunk. Itt a Cím mezőbe írjuk be, hogy a hivatkozás a nean.html-re mutasson. Ez akkor fog megfelelően működni, ha a fájlok a korábban leírtaknak megfelelően egy mappában vannak. 5. feladat A mintának megfelelően a vonatkoznak. végű bekezdés után nyomjon egy Enter billentyűt és ide szúrjuk be a rajz.jpg képet a korábban leírt módon és a mintának megfelelően ennek a képnek is adjunk egy 1 pontos keretet. A képet igazítsuk középre. Amennyiben a középre igazítás az alatta található szöveget is középre igazítaná, akkor a kép után is nyomjunk egy Enter billentyűt, hogy a második szövegrész külön bekezdés legyen, majd ezt igazítsuk balra. Amennyiben eddig nem tette meg, mindenképpen mentse az osember.html fájlt a Fájl/Mentés, vagy az ikonsorban harmadik, lemez ikonra kattintva.

8 6. feladat Ennél a feladatnál áttérünk a nean.html fájl szerkesztésére. Ebben a fájlban már korábbról megtalálható az általunk felvitt cím, ami Címsor 1 stílusú és középre igazított. Ezután nyomjunk egy Entert és kattintsunk a Beszúrás/Vízszintes vonal pontra. Miután a vonal beszúrásra került, kattintson jobb egérgombbal a beszúrt vonalra és válassza a Vízszintes vonal tulajdonságai pontot és állítsa be, hogy a szélesség 400 képpont legyen, majd nyomjon OK gombot. 7. feladat A vonal után nyomjunk egy Entert az új sorba ugráshoz, majd válasszuk a Táblázat/Beszúrás/Táblázat menüpontot. Itt egy nagy párbeszédablakot fogunk látni, ahol beállíthatjuk a beszúrni kívánt táblázat paramétereit.

9 8. feladat Kattintsunk a táblázat baloldali cellájába és a korábban leírtaknak megfelelően szúrjuk be a neanderk.gif képet, illetve a táblázat jobb oldali cellájába az osforras.txt-ből a szükséges szövegrészt másolás/beillesztés segítségével.

10 9. feladat Végül a táblázat után nyomjunk egy Enter billentyűt és így a táblázat alatti sorba jutunk. A korábban leírtaknak megfelelően szúrjuk be ide a bal_nyil.gif képet és kattintsunk rá jobb egérgombbal és ott a Hiperhivatkozás menüpontra. Itt állítsuk be, hogy a hivatkozás az osember.html-re mutasson. Ezután mentsük a fájlt. A hivatkozások kipróbálásához ellenőrizzük, hogy mindkét fájl el van mentve, majd nyissuk meg őket böngészőben, vagy alul a megtekintés nézetre kattintva és ekkor már működnek a hivatkozások.

11 II. feladat Lepke

12

13 1. feladat Először a nappali.html elkészítésének látunk neki. Ehhez nyissunk egy új dokumentumot az ikonsor első (fehér lap) ikonjára kattintva, majd ezt a Fájl/Mentés másként menüpontjában mentsük nappali.html néven abba a könyvtárba, ahol a fájlhoz tartozó képek is találhatóak. A jobb egérgomb/lap tulajdonságai menüpontban a Formázás fülön állíthatjuk be ismét az oldal háttérszínét, ami esetünkben DarkSlateGray. Ennek pontos menetét az előző feladatnál ismertettem. 2. feladat Miután innen kiléptünk az OK megnyomásával, írjuk be az oldal címét, és a stílusát állítsuk át Címsor 1 típusúra. A színét a ikonra kattintva tudjuk átállítani fehérre, majd igazítsuk középre. A Lap tulajdonságainál állítsuk be a böngésző keretén megjelenő címnek is ugyanezt a mondatot.

14 3. feladat A következő lépésként szúrjuk be az oldal gerincét jelentő táblázatot a Táblázat/Beszúrás/Táblázat menüpontban a megfelelő beállításokkal. A feladat azt kéri, hogy a sorok és oszlopok számát a szövegnek megfelelően válasszuk meg. A minta alapján a legjobb megoldás a 4 sorból és 1 oszlopból álló elrendezés, mert a két képet a két különböző oldalra könnyen le tudjuk majd tenni igazítással is. A helyes beállítások itt láthatók:

15 4. feladat Állítsuk az A nappali lepke jellemzői szöveget Címsor 2 stílusúra, a többi szöveget is másoljuk át Másolás/Beillesztés eljárással a szoveg.txt állományból és állítsuk a beszúrás utáni alapértelmezettnél nagyobb méretűre. 5. feladat Szúrjuk be a k1.jpg és k2.jpg képeket a korábban már használt Beszúrás/Kép/Fájlból menüpontban és a jobb egérgomb/kép tulajdonságainál állítsuk be, hogy a szöveg körbefuttatása legyen jobbról és a szegély vastagsága 1. A k2.jpg-nél a szöveg körbefuttatása majd balról lesz.

16 6. feladat A legalsó cellába begépelt Az éjjeli lepkék szöveget jobb egérgomb/hiperhivatkozásra kattintva alakítsuk linkké, és a Cím mezőbe az ejjeli.html -t írjuk, így erre fog mutatni a hivatkozás. Az ismert módszerrel szúrjuk be elé a jel.gif képet, majd a linkek 3 állapotának a színét állítsuk feketére a jobb egérgomb/lap tulajdonságainál. 7. feladat Ebben a feladatban már áttérünk a másik fájl, az ejjeli.html szerkesztésére. Ezt a fájlt nem kell létrehozni, csak megnyitni és azt módosítani. Tehát a Fájl/Megnyitás menüpontra kattintva nyissuk meg az ejjeli.html fájlt. 8. feladat A jobb egérgomb/táblázat tulajdonságainál állítsuk a táblázat háttérszínét DarkSlateGray-re, majd a Lap tulajdonságainál a szövegszínt fehérre.

17 9. feladat Szúrjuk be a szokásos módon a lepke képét, a k3.jpg-t a szövegbe és állítsuk a jobb egérgomb/kép tulajdonságainál a körbefuttatás stílusát arra, hogy jobbról.

18 10. feladat Az alsó sorba begépeljük A nappali lepke szöveget és a 6. feladatban leírtakkal azonos módon hivatkozást helyezünk rá, ami itt a nappali.html-re mutat. A jel.gif képet beszúrjuk elé és a linkek mindhárom állapotát itt fehérre állítjuk. Jó munkát mindenkinek!

Minta: nappali.html. ejjeli.html. A képek forrása: http://www.pwbelg.clara.net/aberrations/abs.html

Minta: nappali.html. ejjeli.html. A képek forrása: http://www.pwbelg.clara.net/aberrations/abs.html Az alábbi feladatok középszintű érettségi példák. A megoldáshoz szükséges fájlok a /mnt/tanulo/_info/forraások/html mappában találhatók. Megoldásodat e-mail-ben várom, melynek közönséges böngészővel megjeleníthetőnek

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Összetett feladatok. Föld és a Hold

Összetett feladatok. Föld és a Hold 1. feladat Összetett feladatok Föld és a Hold Készíts weblapot, ahol a Földet és a Holdat mutatod be! A weblaphoz tartozó nyers szöveg a fold.txt és a hold.txt tartalmazza. A forrásban megtalálod a fold.jpg

Részletesebben

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása

15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása 15.4.2b Laborgyakorlat: Mappa és nyomtató megosztása, a megosztási jogok beállítása Bevezetés Nyomtasd ki a feladatlapot és oldd meg a feladatokat! Ezen a laborgyakorlaton egy mappát fogunk létrehozni

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Feladatok megoldásai

Feladatok megoldásai 1. Az oszlopszélességet az oszlopszegélyre való dupla kattintással állítsuk be! Mit tapasztalunk? Az oszlopszegélyre való dupla kattintáskor az Excel az oszlopban található leghosszabb bejegyzés hosszúsága

Részletesebben

A Nobel díj története és a magyar fizikai Nobel díjasok

A Nobel díj története és a magyar fizikai Nobel díjasok 1. feladat A Nobel díj története és a magyar fizikai Nobel díjasok A weblapok híres magyar tudósok fényképeit és rövid életrajzukat kell, hogy tartalmazzák. A tudosok könyvtárban találod a meg a képeket

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

I/1. Pályázati adatlap

I/1. Pályázati adatlap I/1. Pályázati adatlap Készítsd el a mintán látható A4-es méretű adatlapot! A következő feladatok ehhez nyújtanak útmutatást. Az adatlap teljes szövegét tartalmazó forrásfájl és a felhasznált kép a mellékelt

Részletesebben

A CorinMail hírlevélküldő rendszer szerkesztőfelületének használata:

A CorinMail hírlevélküldő rendszer szerkesztőfelületének használata: A CorinMail hírlevélküldő rendszer szerkesztőfelületének használata: CMS tartalom szerkesztő használata A CMS szerkesztő felületet alapvetően két nézetben tudjuk használni. Az alapbeállítás a vizuális

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

Táblázatok. Feladatok Szegélyek és cellák. 1. feladat. 2. feladat

Táblázatok. Feladatok Szegélyek és cellák. 1. feladat. 2. feladat Táblázatok A táblázatok cellákat tartalmazó sorokból és oszlopokból épülnek fel. A cellában szöveg, szövegközi grafikák és egyéb táblázatok is elhelyezhetők. A táblázat táblázatba történő beszúrásánál

Részletesebben

Egzinet Partner Portál

Egzinet Partner Portál Egzinet Partner Portál Adminisztrációs felület Oktatási segédanyag 1 Készítsd el saját weboldalad! I. Bejelentkezés Minden Egzinet Partner Portál a http://admin.egzinet.hu adminisztrációs felületen keresztül

Részletesebben

BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN

BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Mgr. Námesztovszki Zsolt BEJEGYZÉSEK, OLDALAK LÉTREHOZÁSA ÉS SZERKESZTÉSE WORDPRESS-BEN Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar Oktatásinformatikai rendszerek - szöveggyűjtemény

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

Diagramkészítés a PowerPoint 2007 programmal

Diagramkészítés a PowerPoint 2007 programmal A Diagram parancs a Beszúrás lap/ábrák csoportban található. 1. ábra Diagram beszúrása Fontos, hogy ez a funkció csak akkor működik, ha az Excel 2007-es változata is fel van telepítve. Kattintsunk a Diagram

Részletesebben

SharePoint Designer 2007

SharePoint Designer 2007 SharePoint Designer 2007 Az elsı lépés, Programok/Microsoft Office/SharePoint Designer 2007 Az üres lapot rögtön el kell menteni, értelemszerően a feladat által megadott néven és helyre. A kiterjesztése

Részletesebben

Tanulmányi eredmények exportálasa (KIR)

Tanulmányi eredmények exportálasa (KIR) Tanulmányi eredmények exportálasa (KIR) A középiskola és a szakiskola minden évben értesíti az általános iskolát arról, hogy az ott végzett tanulók a középiskola, illetve a szakiskola első két évfolyamán

Részletesebben

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával A Microsoft OFFICE EXCEL táblázatkezelő program alapjai 2013-as verzió használatával A Microsoft Office programcsomag táblázatkezelő alkalmazása az EXCEL! Aktív táblázatok készítésére használjuk! Képletekkel,

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

Diagramok/grafikonok használata a 2003-as verzióban

Diagramok/grafikonok használata a 2003-as verzióban Diagramok/grafikonok használata Diagram beillesztése A prezentációnkban, előadásunkban gyakran használunk számokat, kimutatásokat, ezeknek a nyers felsorolása helyett érdemes használni diagramokat, grafikonokat.

Részletesebben

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I.

Microsoft Word előadás. Bevezetés az informatikába I. Microsoft Word előadás Bevezetés az informatikába I. A Word felépítése Menüsor Eszköztár Vonalzók Kurzor Dokumentum Állapotsor Betűk betűtípus fogalma betűméret félkövér, dőlt, aláhúzott proporcionális

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

DOKUMENTUMOK TÖMEGES LETÖLTÉSE ÉTDR-BŐL

DOKUMENTUMOK TÖMEGES LETÖLTÉSE ÉTDR-BŐL DOKUMENTUMOK TÖMEGES LETÖLTÉSE ÉTDR-BŐL 2017-06-19 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozószerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

Érettségi feladatok - weblapok

Érettségi feladatok - weblapok Érettségi feladatok - weblapok OKI Követelmény- és Vizsgafejlesztő Központ Próbaérettségi 2004 Informatika 3. Himnusz Az Európai Unió1986 óta Ludwig van Beethoven IX. szimfóniájának kórustételét, az Örömódát

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

Apache OpenOffice telepítési útmutató

Apache OpenOffice telepítési útmutató Apache OpenOffice telepítési útmutató 1. Az OpenOffice magyar nyelvű verziójának telepítését az alábbi oldalról tudod elkezdeni. Katt a linkre: http://www.openoffice.org/download/ Mindig a legfrissebb

Részletesebben

Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program

Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program Bevezetés a táblázatok használatába és az Excel program kezelésébe Bevezetés A táblázatok készítését, használatát támogató számítógépes szoftverek közül tananyagunkban a Microsoft Excel programmal foglalkozunk

Részletesebben

3. Az ősember. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, m á j u s 1 9.

3. Az ősember. I n f o r m a t i k a é r e t t s é g i, k ö z é p s z i n t, m á j u s 1 9. 1. Színház Készítse el a mintán látható színházi plakátot! A következő feladatok ehhez nyújtanak útmutatást! A plakát A5-ös méretű lesz, ezért egy fekvő A4-es lapra két példányt helyezzen el. 1. A szöveg

Részletesebben

PDF. Tartalomjegyzék 1/21

PDF. Tartalomjegyzék 1/21 PDF Napjainkban a publikálás elterjedt formája a PDF dokumentumok előállítása. A weben ez szinte szabvánnyá vált hosszú dokumentumok esetén. Akkor is nagyon hasznos lehet, ha a gondosan megformázott word

Részletesebben

Minta a Szigetvár feladathoz

Minta a Szigetvár feladathoz Minta a Szigetvár feladathoz A forrást (sziget.txt) megnyitjuk a Jegyzettömb segítségével és a szöveget a Vágólap segítségével átmásoljuk az alapértelmezetten megnyíló üres dokumentumba, majd elmentjük

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül!

Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata. Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítsünk weblapot könnyedén! A Google Sites használata Weboldal készítés Google Sites szolgáltatás segítségével, web-fejlesztési ismeretek nélkül! Készítette: Tratnyek Csilla 2010.03.01. Készítsünk weblapot

Részletesebben

Projektnapló készítése

Projektnapló készítése Projektnapló készítése Formai követelmények...avagy hogyan készítsünk több oldalas dokumentumot MS Word 2013 Tartalomjegyzék 1. Szövegbevitel 3 2. Oldalbeállítás 4 3. A Bekezdések formázása 5 4. Karakterek

Részletesebben

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások

Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások Szövegszerkesztés alapok WORD Formázások A formázás sorrendje 1. Begépelem a szöveget folyamatosan 2. Helyesírást ellenőrzök 3. Entert (bekezdés) vagy Shift + Entert ütök 4. Formázok KIJELÖLÖM A FORMÁZANDÓ

Részletesebben

A D2-D10 cellákba véletlenszerűen gépeljünk 610 és 690 közötti értékeket úgy, hogy lehetőleg a két szélső értéket is szerepeltessük.

A D2-D10 cellákba véletlenszerűen gépeljünk 610 és 690 közötti értékeket úgy, hogy lehetőleg a két szélső értéket is szerepeltessük. Az Excel feladat során fontos figyelembe venni a Amennyiben lehetséges, a megoldás során képletet, függvényt, hivatkozást használjon! kijelentést! Ha a feladat nem is utal külön erre, ha lehetséges mindent

Részletesebben

Tananyagszerkesztése Moodle rendszerben

Tananyagszerkesztése Moodle rendszerben Tananyagszerkesztése Moodle rendszerben A Moodle e-learning rendszer az oktatás-menedzsment feladatok ellátása mellett természetesen lehetőséget biztosít meglévő digitális tananyagok feltöltésére és rendszerezésére,

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

w w w. h a n s a g i i s k. h u

w w w. h a n s a g i i s k. h u Weblapkészítés weblap: hypertext kódolású dokumentumok, melyek szöveget képet linkeket, könyvjelzőket/horgonyokat táblázatokat / szövegdobozokat és más objektumokat tartalmaznak. Kódolásuk HTML (Hypertext

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

1.1.1 Dátum és idő függvények

1.1.1 Dátum és idő függvények 1.1.1 Dátum és idő függvények Azt már tudjuk, hogy két dátum különbsége az eltelt napok számát adja meg, köszönhetően a dátum tárolási módjának az Excel-ben. Azt is tudjuk a korábbiakból, hogy a MA() függvény

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 481 06 Informatikai rendszerüzemeltető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja

Részletesebben

Segédanyag a WORD használatához

Segédanyag a WORD használatához Segédanyag a WORD használatához Tartalom Kezdőlap:... 2 Beszúrás... 3 Tervezés... 3 Lapelrendezés... 4 Hivatkozás... 4 Objektumok saját menüi... 5 Táblázat... 5 Képek... 5 Alakzatok... 5 Menün kívüli tudnivalók

Részletesebben

FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N

FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N FÁJLOK ÉS MAPPÁK MÁSOLÁSA PENDRIVE-RA ÉS CD-RE A LEGEGYSZERŰBBEN WINDOWS XP-N Ezek a cikkek Atom Manó rovattársam kérdésfeltevése alapján jöttek létre, és mivel Ő a fényképekkel végezhető műveletek kapcsán

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal

WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal WIFI elérés beállítása Windows XP tanúsítvánnyal Pattantyús-Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ Készítette: Jászberényi József, 2011 1/24 A PÁGISZ WIFI hálózathoz kétféle

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT:

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.1 KELT: 2010.08.18. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont

Oktatás. WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken. SZTE Egyetemi Számítóközpont Oktatás WiFi hálózati kapcsolat beállítása Windows XP és Windows 7-es számítógépeken SZTE Egyetemi Számítóközpont WLAN kapcsolat beállítása 1 Tartalom Windows XP... 2 Tanúsítvány telepítése... 2 WPA2 védett

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Felhasználói segédlet

Felhasználói segédlet Felhasználói segédlet Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett Civil Alapra, Kulturális Alapra, Ifjúságpolitikai Alapra és Sportfeladatokra pályázók részére 2015/04/09/ 1 Cél A pályázók

Részletesebben

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában.

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. A CIB Internet Bankból történő nyomtatás

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

Meglévő munkafüzet megnyitása, mentése új néven

Meglévő munkafüzet megnyitása, mentése új néven Példánkban a következő lépéseket végezzük el: megnyitunk egy korábban mentett munkafüzetet, a megnyitott munkafüzetről egy másolatot készítünk, azaz új néven mentjük el. Meglévő munkafüzet megnyitása Egy

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉZÉS 1 A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A papírméret és a margók beállítása. Stílusok létrehozása, módosítása

Részletesebben

URKUND MOODLE. oktatói kézikönyv. Tartalom. Segédlet az oktatói feladatokhoz Egyéb oktatói felület Eredményképernyő...

URKUND MOODLE. oktatói kézikönyv. Tartalom. Segédlet az oktatói feladatokhoz Egyéb oktatói felület Eredményképernyő... URKUND MOODLE oktatói kézikönyv Az Urkund egy automatikusan működő szövegegyezést vizsgáló program. Bevezetésének célja az oktatók és konzulensek tevékenységének támogatása a plágium felderítésében, valamint

Részletesebben

Baár-Madas Elektronikus Tanúsítvány

Baár-Madas Elektronikus Tanúsítvány Baár-Madas Elektronikus Tanúsítvány Az alábbi dokumentum a Baár-Madas Református Gimnázium és Kollégium által használt Elektronikus tanúsítvány telepítéséhez ad útmutatót, a Debian alapú, és Ubuntu Linux

Részletesebben

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra:

1. Origin telepítése. A telepítő első képernyőjén kattintson a Next gombra: 1. Origin telepítése Az Origin telepítéséhez tegye be az Origin CD-t a CDROM-ba, majd kattintson az Origin 7.5 hivatkozásra, miután elindult a CD behelyezésekor a telepítő program. Ha nem indulna el a

Részletesebben

ÉRETTSÉGI MÁSODIK GYAKORLAT ELINDULÁS A PAPÍRMÉRET ÉS A MARGÓK BEÁLLÍTÁSA. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés

ÉRETTSÉGI MÁSODIK GYAKORLAT ELINDULÁS A PAPÍRMÉRET ÉS A MARGÓK BEÁLLÍTÁSA. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés 1 MÁSODIK GYAKORLAT ÉRETTSÉGI A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A papírméret és a margók beállítása. Stílusok létrehozása,

Részletesebben

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása

5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása 5.6.3 Laborgyakorlat: Windows rendszerleíró adatbázis biztonsági mentése és visszaállítása Bevezetés Nyomtasd ki a laborgyakorlatot és végezd el a lépéseit! Ezen a laborgyakorlaton elvégezzük egy számítógép

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 35/2016. (VIII. 31.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosítószáma és megnevezése 54 213 05 Szoftverfejlesztő Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét!

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

Segédanyag az iktatáshoz. Tartalomjegyzék

Segédanyag az  iktatáshoz. Tartalomjegyzék Segédanyag az email iktatáshoz Tartalomjegyzék I. Digitális, bejövő email iktatás... 2 II. Digitális, belső irányú email iktatása... 14 III. Kimenő email iktatása... 23 I. Digitális, bejövő email iktatás

Részletesebben

Blog (Google Blogger) használata

Blog (Google Blogger) használata Blog (Google Blogger) használata A blog naplószerű bejegyzések internetes közzétételére alkalmas weboldal. Elterjedtek az ún. személyes blogok, amikor egy-egy személyhez kötődő naplóbejegyzéseket találunk;

Részletesebben

A Google űrlap (form) használata

A Google űrlap (form) használata A Google űrlap (form) használata Az űrlap létrehozásához jelentkezzünk be a Google dokumentumok (http://docs.google.com/ ) oldalra. Az űrlap (Form) létrehozásához kattintsunk az Új létrehozása / Form menüpontra.

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép: Koordináta levétel plugin bekapcsolása.

QGIS Gyakorló. 1. kép: Koordináta levétel plugin bekapcsolása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.8.0 Trunk (Az 1.6 os verzió fejlesztői kiadása) Cím: Tagolt szöveg réteg hozzáadás; WKT - Well Known Text - opció. Minta fájl: http://www.box.net/shared/adayk6f5oy Az alábbiakban

Részletesebben

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe)

Ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) (eesztconnect.exe) A csatlakozás műszaki megvalósításának ellenőrzése az EESZT működtetője által rendelkezésre bocsájtott ellenőrző keretprogram (eesztconnect.exe) futtatásával, az alkalmazás sikeres futtatását

Részletesebben

Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása

Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása A NORA új funkciója a Kedvezményezett által kitöltött űrlap adatai alapján, automatikusan generálja a megjelölt kérelmet. A dokumentum

Részletesebben

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája

Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája Az MS Excel táblázatkezelés modul részletes tematika listája A táblázatkezelés alapjai A táblázat szerkesztése A táblázat formázása A táblázat formázása Számítások a táblázatban Oldalbeállítás és nyomtatás

Részletesebben

Hogyan szerezz több ügyfelet hírlevél kampány segítségével

Hogyan szerezz több ügyfelet hírlevél kampány segítségével Online Segédlet Hogyan szerezz több ügyfelet hírlevél kampány segítségével 1 Ön hogyan tartja a kapcsolatot a látogatóival? Vágjunk rögtön bele a közepébe: Több weboldal is elköveti ugyanazt a szarvashibát:

Részletesebben

Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok

Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok Információs technológiák 1. Gy: HTML alapok 1/53 B ITv: MAN 2017.09.28 Hogyan kezdjünk hozzá? Készítsünk egy mappát, legyen a neve mondjuk: Web Ez lesz a munkakönyvtárunk, ide kerül majd minden létrehozott

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006.május 19. INFORMATIKA KÖZÉPSZINTŰ GYAKORLATI VIZSGA 2006. május 19. 8:00 A gyakorlati vizsga időtartama: 180 perc Beadott dokumentumok Piszkozati pótlapok száma

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Kötetegyesítés. Címsorok előléptetése. Vázlat nézet használata.

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése

Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése Digitális aláírás általános telepítése és ellenőrzése A digitális aláírásból (tanúsítványból) két fajta létezik! Egyik az úgynevezett hardveres tanúsítvány, amelynél az ügyfél rendelkezik fizikailag egy

Részletesebben

MAGISZTER.NET. Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS

MAGISZTER.NET. Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS MAGISZTER.NET Tantárgyfelosztás FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS TARTALOMJEGYZÉK 1 Ellenőrzés... 3 2 Tantárgyfelosztás létrehozása... 5 3 Tantárgyfelosztás adatai... 6 4 Exportálás Excel-be... 10 5 Adatok visszatöltése...

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Előszó. (a jegyzet használatához)

Előszó. (a jegyzet használatához) Előszó (a jegyzet használatához) Ez a FrontPage segédlet abból a célból készült, hogy azok a felhasználók is tudjanak saját tetszetős küllemű honlapot készíteni, akik nem jártasak a különböző (web)programozási

Részletesebben

Hiánypótlás beküldési útmutató

Hiánypótlás beküldési útmutató Hiánypótlás beküldési útmutató Az alábbiakban néhány lépésben bemutatásra kerül a hiánypótlás megtekintése és annak beküldése. Minden lépéshez csatolva van egy kép is, ami az adott lépést mutatja egy mintán

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET 1. ÁBRA 1.Lépés Szakértői rendszer főbb paramétereinek megadása 0. Ellenőrzés bekapcsolása (Ha első alkalommal használja a rendszert ajánlott kipipálni). A rendszer a megadott paramétereket

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták A prezentáció elkészítésénél elsőként érdemes egy mintaoldalt készíteni, mert ennek tartalma és beállításai automatikusan rákerülnek minden új oldalra amit majd beillesztünk a bemutatónkba. A diaminta

Részletesebben