ATLÉTIKA. Rövidtávfutás, térdelőrajt oktatása középiskolában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ATLÉTIKA. Rövidtávfutás, térdelőrajt oktatása középiskolában"

Átírás

1 NYME-SEK 2010/2011 I. félév Dr. Koltai Miklós ATLÉTIKA SMDLTE2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt oktatása középiskolában Név: Varga Leventéné Csótár Ágnes Szak: Testnevelőtanár MSc/levelező Elérhetőség:

2 1. A rövidtávfutás és térdelőrajt középiskolában oktatott technikájának leírása Rövidtávfutás technikája Az egyes rövidtávfutó-versenyszámok a versenyzők sebességének alakulása alapján három szakaszra oszthatók: - A rajt és gyorsítás szakasza - A maximális vagy állandó sebesség szakasza - A csökkenő sebesség szakasza E három szakaszt minden vágtatávnál megfigyelhetjük, csupán az egyes szakaszok hosszának arányaiban van különbség A rajt és gyorsítás szakasza: - a vágtázók eredményességét döntően a gyorsítás és az elérhető maximális sebesség határozza meg. - a rajt szabályai szerint a vigyázz helyzet elfoglalása után a versenyzőknek mozdulatlanul kell várniuk az indítás jelét. - optimális technikai végrehajtás esetén a rajttámla elhagyásának pillanatában az elrugaszkodó erő iránya os szöget zár be a talajjal. A követ kező lépések alatt a törzs fokozatosan emelkedik és ezzel arányosan az elrugaszkodás szöge is. A sebesség növekedését korlátozó tényezők: A vágtázókat az egyén képességei és futótechnikája által meghatározott sebesség elérése után a további sebességnövekedésben a következő hatóerők akadályozzák: - A növekvő sebesség függvényében csökken a támaszfázis időtartama, és ezzel csökken a kifejthető erő nagysága is. - A növekvő sebességgel négyzetesen növekszik a légellenállás - A sebesség növekedésével együtt nő a belső fékezőerő hatások nagysága az ízületekben, antagonista izmokban.

3 - A sebesség növekedésével a talajfogás helye egyre inkább a test súlyponti vetülete elé kerül. Ezáltal növekszik a talajfogáskor fellépő vízszintes irányú fékezőerők nagysága. A maximális vagy állandó sebesség szakasza Az optimális lépéshossz és lépésfrekvencia létrejöttének előfeltétele, hogy a támaszfázis időtartama és az erőkifejtés feleljen meg a haladás sebességének. Az optimális erőkifejtéstől való eltérés minden esetben rontja az eredményt. A koordináció szintjének meghatározó szerepe van első sorban az aktív talajfogás szakaszában. A mozgás ritmusát zavarhatja a túlzottan rövid támaszidő. A szükségesnél nagyobb erőkifejtés idő előtt elhasználja az izom energiáját és ez a futó mozgásának görcsösségét okozza. A maximális lépéshossz/végtaghossz hányadosa a kiváló vágtázóknál 2,4-2,45 körüli. A csökkenő sebesség szakasza és a célba érkezés A táv végén bekövetkező sebességcsökkenés általában nem állóképességi hiányosságból adódik, hanem a lépéshossz-lépésfrekvencia optimális viszonyának megbomlásából, a futóritmus megváltozásából következik. Ezt úgy lehet elkerülni, hogy a futónak a célba érkezés előtti lépéséig a minél magasabb frekvencia tartására kell törekedni. A célba érkezésnél a felsőtestet kifejezetten előre kell dönteni és ezzel egy időben a lendítőláb irányába, oldalra elfordítani. A törzs döntésével és elfordításával cm-es távolságot lehet nyerni és 0,02-0,06 s-al javíthatja az időeredményt. 100 m-es síkfutás A 100 m-es síkfutásban a sebesség alakulása általános jellegzetességet mutat. A rajt után fokozatos gyorsulással érik el a futók a maximális sebességüket, amit egy rövid szakaszon megközelítőleg állandó szinten tartanak (± 1%). A táv végén csökken a sebesség.

4 Különböző felkészültségű versenyzők átlagos teljesítményeit összehasonlítva megfigyelhetjük, hogy a jobb felkészültségű versenyzők azonos távolságon nagyobb gyorsulásra képesek, és hosszabb úton tudják fokozni sebességüket. Ugyanúgy fellelhető különbség a maximális sebesség fázisában és a táv végi lassulásnál is. A rövidtávfutást két tényező befolyásolja: lépéshossz, és a lépésfrekvencia. A lépéshossz és lépésfrekvencia változásait együttesen vizsgálva megállapíthatjuk: - A gyorsítás első részében mindkét paraméter együtt növekszik és a gyorsítás szempontjából a frekvencianövekedés a hatékonyabb. - A gyorsítás második részében (15-25 m) a frekvencia már általában változatlan, vagy enyhén csökken. Itt tehát a lépéshossz fokozatos növekedése határozza meg a sebességnövekedését.

5 - A táv további szakaszain elsődlegesen meghatározó a lépéshossz és a lépésfrekvencia megfelelő, optimális összhangja és annak megtartása a célig. A rajtot követő időszak alatt a támaszfázis időtartama hosszú, ez lehetővé teszi a gyorsítás érdekében szükséges nagyobb erőkifejtést. Később a sebesség növekedésével fordított arányban csökken a támaszfázis időtartama és az állandó sebesség szakaszában csaknem változatlan. A lépéshossz távvégi növekedésekor pedig általában növekszik a támaszfázis is. A repülőfázis arányai is változnak. A táv elején igen rövidek, hiszen minél gyakrabban kell erőt közölni a talajjal. A táv közepén, amikor a futó sebessége maximális a repülőfázisok is nagyobbak. A táv végén ezek tovább nőnek.

6 200m-es síkfutás A haladási sebesség és a futólépés paramétereinek változása hasonló tendenciát mutat, mint a 100 m-es síkfutásnál. A végsebesség azonban még a legkiválóbb futóknál is elmarad ehhez képest (0,2-0,6 m/s-al). Az elmaradást a kanyar negatív hatása okozza. A futóknak arra kell törekedniük, hogy minél könnyedebben fussanak (lehetőleg maximális gyorsaság mellett), hogy a sebesség az egész távon kitartson. Ez a legnagyobb sebességtől való elmaradás a sebességtartalék, optimálisan úgy jön létre, hogy kisebbek lesznek a lépések, mert így biztosítható legjobban a megfelelő ritmusú kanyarfutás. Az álladó sebességű szakasz második részében (az egyenesben) a lépéshossz eléri az egyénre jellemző maximális mértéket és ilyenkor a sebességtartalékot az alacsonyabb frekvencia adja. Kritikus pont tehát a kanyar befejező szakasza. Megfelelő végrehajtással az energiatartalék egészen m- ig kitartható. A 100 és 200 m-es eredmények szoros összefüggést mutatnak 400 m-es síkfutás A gyorsítási szakaszban döntő jelentősége van annak, hogy a futó minden felesleges erőkifejtést kerülve, könnyed jó ritmusú futással rövid idő alatt érje el a táv megtételéhez szükséges sebességet. Ez egyéntől függően m. A versenyzők az állandó sebességű szakaszokban a maximális sebességük 86-96%-ával futnak. A lépések hossza hosszabb lehet az első egyenesben, mint amilyen 100 m-es síkfutás közben. Fontos a jó mozgáskoordináció. A harmadik 100 méternél a kanyar miatt a lépéshossz csökkenés törvényszerű, de élvonalbeli atlétáknál elhanyagolható. A csökkenő sebesség szakaszában a kiváló teljesítményű versenyzőknél is megbomlik a mozgáskoordináció, ami magával hordozza a lépéshossz, és a frekvencia csökkenő értékeit is. A 400 m-es síkfutás befejező szakaszában a fáradás, és a merevedés hatására a mozgás térbeli szerkezetében is változás áll elő. Az ízületi elmozdulások beszűkülnek. Széleskörű felmérések alapján megállapíthatjuk, hogy a legjobb 400 m-es futóknál nemcsak a as eredménnyel, hanem a legjobb m-es eredménnyel is szoros az összefüggés.

7 Rajtok technikája Állórajt (indulás a hátul lévő lábbal) Kiinduló helyzet: 1-1,5 lábfej távolságban, harántterpeszállásban kell elhelyezni a lábakat. Az elől lévő lábbal ellentétes kar van elől. Az a láb legyen hátul, amelyik az induláskor a természetes mozgás biztosítja Térdelőrajt A térdelőrajt kiinduló helyzete. "Rajthoz!" vezényszóra a következőképpen helyezkedik el az atléta: a rajtvonaltól két lábfejre van az első, egy lábfejre a hátsó rajttámla (ez a közepes rajttámla állás 2+1). A hátul lévő láb térde a talajon, a kezek vállszélességben támaszkodnak a talajra két vagy öt ujjal. A talp a támlán támaszkodik a cipőorra érintkezik a talajjal. Az elől lévő, illetve hátul lévő láb megválasztása a tanítvány kívánsága szerint. "Vigyázz!" vezényszóra kissé vízszintes fölé kell emelni a csípőt, a kar függőleges, a talpat a rajttámlára kell nyomni. Az indító jelére mindkét lábbal erőteljesen kell elrugaszkodni a rajttámláról. Az először előremozgó hátul lévő lábbal ellentétes kar előre, a másik hátra lendül. Itt fontos szempont a fokozatosan növekvő lépéshosszúság és fokozatosan felemelkedő felsőtest. Rajthelyzetek elemzése - szűk támlaállás: a támlatávolságok a rajtvonaltól 1,5 vagy 2 lábfej. A rajttámlákon az erőhatás ideje rövid, tehát csak kiemelkedően robbanékony versenyzők részére lehet előnyös. - közepes támlaállás: a támla távolság a rajtvonaltól 1,5-2, illetve 3 lábfej. Ez a támlaállítás biztosíthatja mindkét láb számára az optimális erőkifejtés lehetőségét.

8 - tág támlaállás: az első rajttámlán a láb erőkifejtésének hatásideje hosszú, ezáltal itt nagyobb a létrehozható erőlökés, ugyanakkor a hátsó támlán kisebb erőlökés jön létre. A medence felemelésének magassága szerint két változatot különböztetünk meg: - rakéta rajt: a támlatávolságok cm körüliek. A medence csak kis mértékben emelt, hogy az alszárak párhuzamosak legyenek a talajjal. - indulás magas medencehelyzettel: az első lépések során az ilyen helyzetből indulók a törzset vízszintes helyzetben igyekeznek tartani és a térdlendítést kivezetik majdnem mellkasig.

9 2. A rövidtávfutás és térdelőrajt legfontosabb versenyszabályai Az idevonatkozó jelölések és méreteik megfelelnek az IAAF előírásainak, egyúttal a MASZ elvárásainak is; A futópálya egyes sávjainak szélessége 117 cm (az előírt 122 cm-ben egy elválasztó vonal szélessége is beleértendő); A futópályával kapcsolatos méretek: A négyszáz méteres pálya mérete meg kell feleljen a közölt számszerű adatoknak 400 m +0,04 m -0,00 m. A fentieket figyelembe vételével következik, hogy 100 m-re +0,01 m -0,00 m, 200 m-re +0,02 m -0,00 m, 300 m-re +0,03 m -0,00 m, 400 m-re +0,04 m -0,00 m Futósáv A kimért pályás futószámokban a futósávokat sorsolással kell az indulók közt elosztani. Kiméretlen pályás futószámokban, ha több az indulók száma, mint amennyit egy sorba tudunk felállítani, egyesületenként egy-egy futót kell a sorsolás sorrendjében felállítani. A többi azonos egyesületbeli mögöttük áll fel. Futás a pályasávon belül Kimért pályán rendezett versenyben minden versenyzőnek a számára kijelölt pályasávon kell haladnia. Azt a versenyzőt, aki pályáját elhagyja kizárják, kivéve: a.) Ha egy másik versenyző kilöki saját sávjából és ebből előnye nem származik. b.) Saját pályáján fut egyenesben, vagy c.) Saját pályája külső szegélyén kívül fut kanyarban és mást nem akadályoz. A korcsoportok és jelölésük: jun- junior férfi, női: év ifj- ifjúsági fiú, leány: év

10 s15- serdülő fiú, leány: 15 év s14- serdülő fiú, leány: 14 év s13- serdülő fiú, leány: 13 év gyermek fiú, leány: év 2010 ősszel történt szabálymódosítások: Az 1996-os születésű, középiskolás versenyzőknél a megfogalmazás a következő: Csapatbajnokságnál: V-VI. korcsoport: ben születettek, valamint azok az 1996-ban született középiskolások, akik a tanév során az V. korcsoport versenyét választják. Egyéni bajnokságnál: V. korcsoport: ( , valamint azok az 1996-ban született középiskolások, akik a tanév első versenyén az V. korcsoportot választották) VI. korcsoport: ban született középiskolások Feljutásos versenyszámok: Versenyszá m V. kcs fiú VI. kcs fiú V. kcs leány VI. kcs leány 100 m 11,7 11,6 13,1 13,1 200 m 24,2 24,0 27,5 27,5 400 m 55,0 54,5 63,0 63,0 800 m 2:08,0 2:04,0 2:30,0 2:30, m 4:30,0 4:25,0 5:18,0 5:18, m 9:55,0 9:40,0 12:00,0 12:00,0 110/100 m gát 17,5 17,5 17,5 17,5 Magasugrás Távolugrás Súlylökés 13,00 (5kg) 13,00 (6kg) 10,00 10,00 Diszkoszveté 40,00 s (1.5kg) Gerelyhajítás 46,00 (700gr) 38,00 (1.75kg) 46,00 (800gr) 29,00 29,00 32,00 32,00

11 4x100 m 47,0 54,0 4x400 m 3:45,0 4:35,0 A rajt szabályai 1. A futóversenyek rajtját 5 cm széles fehér vonallal kell megjelölni. Kiméretlen pálya esetén a rajt helye egy ívelt vonalon van. A rajthelyek megállapításánál két tényezők kell figyelembe venni: a szokásos pályaelőnyt és a rajthely kiigazítását azok számára, akik nem a belső pályán indulnak. A versenyzők akkor hagyhatják el kimért pályájukat, amint beérnek az egyenesbe. 2. Az indítónak a rajtpisztoly felfelé történő elsütésével (vagy a rajtberendezés, csapó összecsapásával) kell elindítani, miután meggyőződött arról, hogy a versenyzők nyugalomban, szabályosa rajthelyzetben vannak. 3. A nemzetközi versenyeket az indító a saját nyelvén, vagy angolul, vagy franciául adja meg az indítás vezényszavait. 400 m-ig (beleértve 4x200, 4x400 m-t is) a rajthoz, majd a vigyázz, vezényszó után, miután valamennyi versenyző felvette indulási helyzetét, az indító elsüti a pisztolyt (vagy a rajtberendezést). A 400m-nél hosszabb távú versenyeken a rajthoz vezényszó után, miután valamennyi versenyző felvette indulási helyzetét, az indító elsüti a pisztolyát. A rajtnál a versenyzők kezei nem érinthetik a talajt. 4. A versenyzők valamennyi futószámban 400m-ig (beleértve a 4x200,4x400) kötelesek térdelőrajttal indulni és rajttámlákat használni. A rajthoz vezényszó után a versenyzőknek a számukra kijelölt pályán, a rajtvonal mögött kell elhelyezkedniük. Minkét kéznek és az egyik térdnek érintenie kell a földet és mindkét talpnak a rajtgépet. A vigyázz vezényszóra a versenyzőknek azonnal fel kell emelkedniük a végső rajthelyzetbe, kezeikkel továbbra is a földet, talpaikkal a rajtgép lábtámaszát érintve. Az indítási helyzetben a versenyző nem érintheti sem a rajtvonalat sem a vonal előtti talajt. 5. A rajthoz, vagy a vigyázz vezényszóra a versenyzőknek el kell foglalniuk a teljes és végleges rajthelyzetet. Ennek elmulasztás hibás rajtot jelent. Ha egy versenyző a rajthoz vezényszó után hanggal vagy más módon zavarja a többi versenyzőt, a rajtot hibásnak lehet tekinteni. 6. Hibás a rajt, ha az indítólövés elhangzása előtt kezdi meg a rajtmozgást a sportoló.

12 7. Hibás rajtot elkövető versenyzőt figyelmeztetni kell. Két hibás rajt után a versenyző kizárása a versenyszámból. A hibás rajtot elkövető versenyzőt figyelmeztetni kell. Futamonként csak egy hibás rajtra van lehetőség a felelős versenyző-k kizárása nélkül. Ezt követően bármelyik versenyzők-k hajt-anak végre hibás rajtot, ki kell zárni a versenyszámból 2003.jan.1-től. Akadályozás a futópályán Minden olyan versenyzőt ki kell zárni a versenyből, aki akadályozza ellenfelét a haladásban. A Célba érkezés A versenyzők helyezését aszerint kell megállapítani, ahogy a törzsük valamely részével elérik a cél síkját. A fej, a nyak és a végtagok helyzete nem vehető figyelembe. Időmérés Kézi időmérésnél az időket tizedmásodpercre kell kerekíteni. Századmásodpercet mérő óráról a második tizedesnél nem nullára végződő időket a következő nagyobb tizedmásodpercekre kell kerekíteni. Az időt a fegyver füstjétől, tapsnál a tenyérösszeérésétől kell mérni addig a pillanatig, amíg a versenyző törzsének bármely része el nem éri a célvonal közelebbi szélének merőleges síkját. Ha két óra azonos időt mutat, a harmadik eltérőt, a két óra által mértet kell elfogadni. Ha mindhárom óra mást mutat, hivatalosnak a középsőt kell tekinteni. Ha két órával mérnek és a két idő különböző, akkor a hosszabbat kell hivatalosnak elismerni. Holtverseny Ha olyan futamban alakul ki holtverseny, amely a versenyzőnek a következő futamban vagy a döntőben való részvételét dönti el, lehetőleg kerüljenek a holtversenyben lévő versenyzők. Ha erre nincs mód, újrafutással kell dönteni.

13 Hasonlóképpen a döntőben is, ha a versenybíróság elnökének véleménye szerint erre lehetőség van. Selejtező futamok Selejtezőket (előfutamokat) kell rendezni minden olyan esetben, ha a versenyzők száma túl sok az azonnali döntő szabályos megrendezéséhez. Amikor előfutamokat tartanak minden versenyzőnek részt kell venni ezeken és minden fordulóban meg kell szerezni a továbbjutás jogát. Selejtező futamok fajtái a.)előfutamok középfutamok, elődöntők, középdöntők: Erősorrend alapján - amelyhez az év legjobb eredményét kell figyelembe venni a versenyzőket úgy kell beosztani, hogy a legjobb futó az I., a következő a II.,a harmadik legjobb a III. előfutamba kerül és így tovább. Az utolsó előfutamba beosztott versenyző után következő versenyző másodikként az utolsó, a következő az utolsó előttibe stb. kerül. Pl. I. futam II. futam III. futam IV. futam Továbbjutás: az előfutamok számától függően 2-4. legjobb helyezést elérő versenyző futamonként, valamint 2-9 legjobb időt elérő versenyző. b.) Időelőfutamok: Beosztásuk az előfutamokéhoz hasonlóan történik, továbbjutás az elért időeredmények alapján. Jól bevált formája a időelőfutamoknak továbbá, mikor a futamgyőztesek jutnak tovább, a döntő többi résztvevőjét az elért időeredmények alapján válogatják ki: előfutam-időelőfutam kombináció. c.) Időfutamok: Főleg közép- és hosszú távú versenyeken elvétve 400 m-en rendezhetünk időfutamokat. A futamokba úgy osszuk be a versenyzőket, hogy egy-egy futamba közel egyenlő erejű futók kerüljenek. Az itt elért időeredmény alapján állapíthatjuk

14 meg a helyezéseket, döntő tehát nincs. Az első forduló után a második forduló futamaiba a kiemelés az előző fordulóban elért helyezések és időeredmények alapján történjen. Pihenőidő A továbbjutó versenyzőnek az egyes futamok között következő pihenőidőket kell biztosítani: 200m-ig 45perc 200m-től 1000m-ig 90 perc 1000m-felett 1nap 2futás nem rendezhető.

15 3. A rövidtávfutás és térdelőrajt előkészítő gyakorlatai A futások sajátos előkészítő gyakorlatai Mivel a futás az ember természetes mozgásai közé tartozik, mindenki ösztönösen, saját elképzelése szerint fut. Ez a többé-kevésbé jól végrehajtott alapforma csak addig felel meg, amíg a futás távolsága és sebessége szabadon megválasztható. Ha azonban meghatározott távolságot nagyobb sebességgel kell lefutni, akkor az ösztönös futótechnika cserben hagyja a futót. Tehát a helyes technika kialakításával foglalkoznunk kell. A gazdaságos futótechnika a biomechanika törvényszerűségein alapszik. Eredményes oktatását csak akkor remélhetjük, ha tanítványainkat alapvető fizikai képességek és pszichikai tulajdonságok tekintetében a futótechnika elsajátítására előkészítettük. Már említettük, hogyha futunk, testünknek szinte valamennyi izomzata részt vesz a mozgásban: hol feszítés, hol ellazulás, illetve hajlítás vagy nyújtás jön létre. Tudjuk azt is, hogy a fő munkát a lábak végzik. Ezért az előkészítés során erre a tényre fordítsuk figyelmünket. Különösen arra ügyeljünk, hogy a láb mozgásának nagy amplitúdója (kilengése) legyen. Ez elengedhetetlen feltétele a helyes technika elsajátításának. Növelni kell tehát a csípőízület mozgáshatárát és vele egyidejűleg a combhajlító-, feszítő, valamint a csípőtájéki- izmokat és a hasizmokat erősíteni kell. A gyakorlat száma: 1. A gyakorlat megnevezése: A csípőízület lazító gyakorlatok (1. ábra) Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók. A gyakorlat leírása: Kh.: alapállás, Állásban láblendítés előre, hátra, oldalra. Kritikus momentum: Az ízületi mozgékonyság kiterjedésének minél nagyobb elérése Változatok: Páros gyakorlat formájában is végezhető (1/1 ábra).

16 A gyakorlat száma: 2. A gyakorlat megnevezése: Alsó végtag izomcsoportjait fejlesztő gyakorlatok Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók A gyakorlat leírása: Kh.: alapállás, Állásban lábkörzések: előre és hátra indított mozgással (1/2 ábra). Kritikus momentum: A gyakorlat végrehajtásának idejét növeljük Változatok: Végezhető nyújtott és térdben hajlított lábbal hajlított lábbal végrehajtott gyakorlat a csípőízületet lazítja. A gyakorlat száma: 3. A gyakorlat megnevezése: A csípőízület lazító és alsó végtag izmok erősítő gyakorlata Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók. A gyakorlat leírása: Kh.: tarkóállás a csípő alátámasztásával, láblendítés oldal- és harántirányban (1/3 ábra) Kritikus momentum: A gyakorlat közben a térd nyújtva legyen. Változatok: Tarkóállásban kerékpározó-mozgás - nagy kilengéssel (1/7 ábra). A gyakorlat száma: 4. A gyakorlat megnevezése: A csípőízület lazító és alsó végtag izmok erősítő gyakorlata Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók. A gyakorlat leírása: Kh.: oldalfekvés, Oldalfekvésben láblendítés előre, hátra, a kar ellentétes lendítésével (1/4 ábra). Kritikus momentum: A gyakorlat közben a térd nyújtva legyen és a lendítő láb ne érintse a talajt.

17 A gyakorlat száma: 5. A gyakorlat megnevezése: A csípőízület lazító gyakorlat Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók. A gyakorlat leírása: Kh.: térdelőtámasz, Térdelőtámaszban láblendítés hátra (1/5 ábra). Kritikus momentum: Lendítésnél a térd nyújtva legyen Változatok: A láblendítés oldalra-, és oldalra-hátra történő végrehajtása. A gyakorlat száma: 6. A gyakorlat megnevezése: A csípőízület lazító és alsó végtag izmok erősítő gyakorlata Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók. A gyakorlat leírása: Kh.: alapállás Kilépés bal támadó állásba, guggoló támasz, kéztámasszal a talajon, térdrugózás (az elől levő láb sarokvonala előrébb legyen a térd függőleges vetületénél), majd lábtartás csere (1/6 ábra) Kritikus momentum: A kilépés megfelelő hosszúságú és a hátul lévő láb nyújtott legyen. Változatok: A hátul lévő láb lábfejének talajra feszítése a sípcsonti izom és a combizmok nyújtását eredményezi. A gyakorlat száma: 7. A gyakorlat megnevezése: A csípőízület lazító gyakorlat Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók. A gyakorlat leírása: Kh.: nyújtott ülés terpeszben, törzshajlítás előre a jobb, illetve a bal lábhoz. Az ellentétes kéz előrelendülve érintse a lábfejet (1/8 ábra) Kritikus momentum: A térd nyújtva legyen. a hajlítás csípőből történjen. Változatok: Gátülésben törzshajlítás előre és oldalt, a nyújtott, illetve a hajlított láb felé (1/9 ábra).

18 A gyakorlat száma: 8. A gyakorlat megnevezése: A láb izomzatát erősítő gyakorlatok (2. ábra) Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók. A gyakorlat leírása: Szökdelés helyben, mindkét, illetve jobb és bal lábon. Kritikus momentum: A szökdelés lábujjhegyen történjen, a kar lendítése ne maradjon el. Változatok:. A gyakorlat előrehaladással történő végrehajtása. A gyakorlat száma: 9. A gyakorlat megnevezése: A láb izomzatát erősítő gyakorlatok, és ügyesség fejlesztése. Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók Eszközök: 5 db medicinlabda, 5 db zsámoly, 1 db tornapad A gyakorlat leírása: Átfutások, szökdelések akadályok:- medicinlabda,- zsámoly,- tornapad fölött.

19 Kritikus momentum: Az akadályok távolsága egymástól megfelelő legyen, a végrehajtás lendületes legyen. A gyakorlat száma: 10. A gyakorlat megnevezése: A láb izomzatát erősítő gyakorlatok Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók Eszközök: 5 db medicinlabda, 5 db zsámoly, szánkó, gumi-, ugrókötél 5 fős csoportokban A gyakorlat leírása: Futás - terheléssel: a társ ellenállásával, vagy erre a célra készített szánkót, zsámolyt medicinlabdákkal benne magunk előtt tolva (2/1 ábra). Kritikus momentum: A tanuló terhelhetőségének megfelelő teher kiválasztása, hogy a feladat ne legyen számára túl könnyű, illetve túl nehéz sem. Változatok: Futás a társ húzásával gumi- vagy ugrókötélbe befogva (2/3 ábra). A gyakorlat száma: 11. A gyakorlat megnevezése: A láb izomzatát erősítő gyakorlatok, gyorsaságierő-álló képesség fejlesztése. Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók A gyakorlat leírása: Lépcsőzés: szökdelések, ugrások, futó lépések, felfutások (2/2 ábra). Kritikus momentum: A tanulók a feladatokat lendületesen hajtsák végre, a távolság a tanulók között megfelelő legyen. Változatok: Futás emelkedőre, főleg terepen (2/4 ábra), az ilyen gyakorlatokat atlétika futóedzéseken végezzük.

20 A gyakorlat száma: 12. A gyakorlat megnevezése: Játék: Baglyocska Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók, Képzési feladat: reakciógyorsaság, egyensúlyérzék, figyelem fejlesztése A gyakorlat leírása: A tanulók közül kijelöljük a baglyot, a többiek a lepkék. Nappal a lepkék szabadon mozoghatnak, éjjel viszont a bagoly az úr, és a mozgó lepkéket elfogja. A tanár váltja a nappal és éjszaka hívó szavakat, és a gyermekeknek ennek megfelelően kell mozogni, vagy mozdulatlanul állni. Kritikus momentum: Határozzuk meg a haladási módot. Változatok: Több baglyot is kijelölhetünk, így mozgalmasabb, izgalmasabb lesz a játék. A gyakorlat száma: 13. A gyakorlat megnevezése: Játék: Mindenki a kapitányához Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók, Képzési feladat: figyelem és reakciógyorsaság fejlesztése, 3 csoport alakítása A gyakorlat leírása: A gyerekeket csoportokba osztjuk. Minden csoportnak van egy kapitánya. A tanulók szabadon szaladgálhatnak a területen, amikor a tanár elkiáltja magát, hogy mindenki a kapitányához!, Ilyenkor leggyorsabban a hirtelen megálló

21 kapitányhoz kell futni (sorba, oszlopba, körbe stb.). Amelyik csoport a leggyorsabb, az szerzi meg a pontot. Kritikus momentum:. A játékot alakítsuk úgy, hogy a gyerekek ne a kapitány körül torlódjanak futás közben. Változatok: A tanár azt is megmondja, a kapitány hol emelheti fel a zászlaját, például: Kapitány, a terem közepére! Meghatározhatjuk a haladási módot is. A gyakorlat száma: 14. A gyakorlat megnevezése: Játék: Árok-fogó Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók, Képzési feladat: reakciógyorsaság, figyelem, egyensúlyérzék, mozgásérzékelés fejlesztése. A gyakorlat leírása: A teremben, (krétával, szalaggal) kijelölünk egy 2-3 méter széles sávot. Ebben a sávban mozoghatnak a fogók. A többi gyerek az árok két oldalán helyezkedik el. Jelre megpróbálnak minél többször átjutni az árok másik oldalára. Ha valakit a fogó elkap, helyet cserél vele (esetleg kiáll a játékból). Kritikus momentum: Feltétlenül értékeljük a sok átkelést, mert ezzel késztetjük több mozgásra a gyerekeket. Változatok: Könnyítjük a fogó helyzetét, ha több fogót jelölünk ki a játék kezdetén. A gyakorlat száma: 15. A gyakorlat megnevezése: Játék: Hány óra van farkas apó? Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók, Képzési feladat: gyorsaság, mozgásérzékelés fejlesztése. A gyakorlat leírása: Kijelöljük a farkast és a farkas odút. A libuskák szabadon sétálnak, futkosnak és kérdezgetik: Hány óra van? A farkas mindig mond egy időt, de csak 12 órakor jön elő. Akit megfog egy kijelölt területen belül, az szintén farkas lesz Kritikus momentum Határozzuk meg a haladási módot. Változatok: Több farkas is kijelölhető, akik más-más időpontban ébrednek fel.

22 A gyakorlat száma: 16. A gyakorlat megnevezése: Játék: Egyszerű fogó Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók A gyakorlat leírása: Kijelöljük a fogót, aki kergeti a többieket. Akit megérint, az lesz az új fogó. A fogót jelöljük szalaggal, vagy fogjon valamilyen tárgyat a kezében, amit továbbad, ha sikerült valakit elkapnia. Több fogóval is játszható a játék. Kritikus momentum: Az egyszerűbb játékokat kezdjük tanítani. A terhelést fokozhatjuk a haladási mód nehezítésével és a fogók számának növelésével. Változatok: Félperces fogó: kijelöljük a fogót, aki kergeti a többieket. Akit elkap, az kiáll a játékból. 30 másodperc után megszámoljuk, hány embert sikerült elkapnia, majd új fogót jelölünk ki. Ház-fogók: az egyszerű fogójáték szabályai szerint játszunk, de aki veszélyben érzi magát, kereshet házat magának. A házban lévő tanulót nem lehet megfogni. Ház lehet: pl. terpeszállás, karikába guggolás, két gyermek kezet fog, stb A házból egy másik tanuló mentheti ki, aki átbújik (terpeszben lévő) a lábai alatt. Segítsük a fogót azzal, hogy előre meghatározzuk, hogy hányszor, illetve meddig lehet valaki házban. Kecskézés: a ház-fogók közé sorolható népi játék. Házban van a menekülő, ha a pálya szélein kitett padok által leválasztott területre beugrik. A házakat jelölhetjük vonallal is. Fészek-fogó: Kijelöljük a fogót és a menekülőt. A többiek párokban kézfogással állnak fel. A menekülő megszabadul, ha két gyermek által kialakított fészekbe bújik. Ilyenkor, akinek háttal áll a menekülő, az fut tovább. Sikeres fogásnál a fogó és az éppen menekülő szerepet cserél.

23 4. A rövidtávfutás és térdelőrajt rávezető gyakorlatai A futások rávezető gyakorlatai egyrészt a futómozgás egyes elemeit, másrészt a teljes, az egyszerűsített, illetve könnyített formáit tartalmazzák. Mind az egyes elemeket magukba foglaló, mind az egyszerűsített, könnyített formák gyakorlatainak alkalmazása az előkészítés folyamán eszköz a futás technikájának oktatásához, elsajátításához. Ezekre a gyakorlatokra az a jellemző, hogy végrehajtáskor nagy figyelmet igényelnek. Csak a tudatos mozgásirányítás hozhatja meg a kívánt eredményt. E nélkül elmarad az alapvető technikai részek eredményes végrehajtása, feleslegesen megnyújtja az elsajátítás idejét. Követeljük meg a futás alapformáinak gyakorlásánál is a koncentrálást, a tudatos mozgásirányítást. Minden gyakorlat arra irányuljon, hogy a futótechnika egy-egy fontos fázisának megtanulását tegye lehetővé a tanítványok számára. Alapvető követelmény: gyakorlatok végrehajtása hangsúlyozott karmunkával történjék. A gyakorlat száma: 1. A gyakorlat megnevezése: A futás egyes mozzanatait tartalmazó gyakorlatok Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók A gyakorlatok és változatok leírása: 1. Élénk járás hangsúlyozott karmunkával és hangsúlyozott átgördüléssel a talpon. A sarok legfeljebb csak érintse a talajt. Az ellépés energikus elrugaszkodással fejeződjék be. 2. Lassú futás közben az egyik, majd a másik láb térdben hajlítva fellendül. 3. Lassú futás közben sarokfelcsapás; a sarok érintkezzék a nagy farizommal. 4. Futás lassú tempóban, előreirányuló, hosszú, tért ölelő lépésekkel. A hangsúly az erőteljes lendítésen és elrugaszkodáson legyen. 5. Futó-ugrólépések erőteljes lendítéssel és elrugaszkodással; talajfogás a

24 talp elülső részén. A hangsúly a lendítés-elrugaszkodás összhangján legyen (3. ábra). Kritikus momentum: A tanulók a feladatokat egyesével hajtsák végre, hogy a hibajavítás folyamatos lehessen. A gyakorlat száma: 2. A gyakorlat megnevezése: A futás egyszerű, könnyített formáinak gyakorlatai: dzsoggolás Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók A gyakorlat leírása: Taposófutás helyben (dzsoggolás). A tanulók helyezzék testsúlyukat az egyik lábukra, és teljes talpon támaszkodjanak a talajon. Másik lábuk sarkát emeljék fel - a lábujj érinti a talajt -, és térdüket tolják a mozgás irányába. Ebből a helyzetből teljes talpon való átgördüléssel végezzenek lábtartás cserét. (4. ábra). Kritikus momentum: Ezt a mozgásfeladatot kezdetben lassan, de folyamatosan, majd fokozatosan gyorsítva hajtsák végre a tanulók. Változatok: Taposófutás előrehaladással. A feladat lényegében megegyezik az előbbivel. Az előremozgó láb elszakad a talajtól és megközelítőleg egy lábfejnyi távolságra fog talajt. A hangsúly a folyamatos, ritmusos mozgás kivitelezésen legyen. A feladat végrehajtását először lassú, majd a begyakorlás mértékével összhangban gyorsabb ritmusban végezzék a tanítványok (5. ábra).

25 A gyakorlat száma: 3. A gyakorlat megnevezése: A futás egyszerű, könnyített formáinak gyakorlatai: dzsoggolás Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók A gyakorlat leírása: Taposófutás mérsékelt térdemeléssel. Ez a gyakorlat kifejezettebb formája a dzsoggolásnak. Az erőteljesebb térdemelés aktívabb lábmunkát igényel. Ennek következményeként megszakad a talajjal való állandó érintkezés. Létrejön a futásra jellemző repülési szakasz. A fokozottabb lábmunka miatt a karok mozgása is energikusabb lesz. (6. ábra).

26 Kritikus momentum: A gyakorlat végrehajtása közben ügyelni kell arra, hogy a törzs egyenes maradjon. A térd előre-fölfelé lendítése mérsékelt, a lépések pedig rövidek legyenek. Változatok: Taposófutás magas térdemeléssel (szkippelés). Az előre-felfelé lendülő láb combja a vízszintesig emelkedik. Az elrugaszkodó láb, csípő- és térdnyújtása hangsúlyozott. A karok hajlítva lendülnek előre-hátra, a törzs egyenes. A lábak a "test alatt" dolgoznak. (7. ábra). Kritikus momentum: A mozgásirányítás nagy figyelmet igényel. Kezdetben célszerű a gyakorlatot fokozatosan mind magasabbra lendülő térdvezetéssel végezni, egészen addig, amíg végül a tanítványok eljutnak a vízszintes emelésig. Ez a gyakorlat ritmusigényes. Ha a technikai kivitelezés hibás: pl. a törzs hátradöntött, a csípő mélyen lesüllyed, akkor a tanítványok ne folytassák, hanem kezdjék újra a gyakorlatot. A gyakorlat száma: 4.

27 A gyakorlat megnevezése: A futás egyszerű, könnyített formáinak gyakorlatai: fokozófutás Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók A gyakorlat leírása: A gyakorlatot a tanítványok járásból, taposásból kezdjék, majd menjenek át lassú futásba, és a sebességet fokozatosan növeljék. A lépéshossz és a lépésszaporaság legyen természetes. Amikor elérték azt a sebességet, amelynél még uralni tudják a futómozgásukat, fokozatosan csökkentsék sebességüket, majd járással fejezzék be a gyakorlatot. (8/a ábra). Kritikus momentum: A feladat tehát az, hogy lépésről lépésre növeljék a sebességet, ezután lépésről lépésre csökkentsék, így a futómozgás folyamatos és törésmentes lesz. Erőteljes kitámasztással, fékezéssel nem szabad csökkenteni a sebességet, mert az megtöri a mozgás folyamatosságát. A gyakorlat száma: 5. A gyakorlat megnevezése: A futás egyszerű, könnyített formáinak gyakorlatai: repülőfutás Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók A gyakorlat leírása: A gyakorlat végrehajtását hasonlóképpen kell kezdeni, mint a fokozófutásnál: taposásból, vagy élénk járásból kezdve, lassú futáson át fokozatosan növeljék a tanítványok sebességüket. Az egyénileg elérhető sebességet - amely mellett a futás technikáját még jól végrehajtják - néhány méteren keresztül megtartva fussanak. E néhány méter után fokozatosan csökkentsék a sebességet és lassú futáson át járással fejezzék be a repülőfutást (8/b ábra). Kritikus momentum: A tanulóknál figyelni kell a futó technikát, hogy az harmonikus maradjon a maximális sebességnél is. Változatok: Fokozható a gyakorlat intenzitása és az elérhető legnagyobb sebesség, ha a távot növeljük.

28 A gyakorlat száma: 6. A gyakorlat megnevezése: Különböző kiinduló helyzetekből futóversenyek. Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók, Képzési feladat: reakciógyorsaság, figyelem, mozgásérzékelés fejlesztése., csoportos osztályfoglalkozás 5-6 fős csoportokban. A gyakorlat leírása: Futóverseny alapállásból 2x (1.ábra) hangjelre. Rajtvonal az alapvonal, cél a kb. 20m-re lévő vonal. 1.ábra Kritikus momentum: A tanulók a célvonalon teljes sebességgel fussanak át, utána fokozatosan lassítsanak! A gyakorlat száma: 7.. A gyakorlat megnevezése: Különböző kiinduló helyzetekből futóversenyek. Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók, Képzési feladat: reakciógyorsaság, figyelem, mozgásérzékelés fejlesztése., csoportos osztályfoglalkozás, 5-6 fős csoportokban. A gyakorlat leírása: Futóverseny hason fekvésből hangjelre. (2.ábra) Rajtvonal az alapvonal, cél a kb. 20m-re lévő vonal.

29 2.ábra Kritikus momentum: A tanulók fokozatosan emeljék felsőtestüket a rajt után a futó helyzetbe! A tanulók a célvonalon teljes sebességgel fussanak át, utána fokozatosan lassítva álljanak meg! A tanulók csukják be a szemüket a rajt előtt, koncentrálva a rajtjelre! Változatok: Futóverseny hanyattfekvésből indulva.(3.ábra) 3.ábra A gyakorlat száma: 8 A gyakorlat megnevezése: Különböző kiinduló helyzetekből futóversenyek. Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók, Képzési feladat: reakciógyorsaság, figyelem, mozgásérzékelés fejlesztése., csoportos osztályfoglalkozás, 5-6 fős csoportokban. A gyakorlat leírása: Futóverseny guggolásból indulva rajtjelre 2x. (4.ábra) Rajtvonal az alapvonal, cél a kb. 20m-re lévő vonal.

30 4.ábra Kritikus momentum: A tanulók hirtelen induljanak el, fokozatosan emeljék felsőtestüket a rajt után a futó helyzetbe! A tanulók a célvonalon teljes sebességgel fussanak át, utána fokozatosan lassítva álljanak meg! Változatok: Futóverseny törökülésből. A gyakorlat száma: 9. A gyakorlat megnevezése: Rajthoz! vezényszóra történő elhelyezkedés oktatása a rajtvonalnál Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók, Képzési feladat: a helyes technika elsajátítása, a feladat egyenként történő végrehajtása A gyakorlat leírása: A rajtvonaltól 2-3 lépés távolságról indulva, a Rajthoz! vezényszó elhangzása után a féltérdelő testhelyzet felvétele 3x. (5.ábra) 5.ábra Kritikus momentum: A támaszkodó és az indító láb között legyen egy lábfejnyi távolság!

31 A hüvelykujj befelé, a másik 4 ujj kifelé nézzen az indulóvonal mögött! A tekintet előre nézzen, a tanuló maradjon mozdulatlan, ha kész az indulásra! A támasz vállszéles legyen! A gyakorlat száma: 10. A gyakorlat megnevezése: A Vigyázz- helyzet kialakítása, a csípő emelés oktatása Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók, Képzési feladat: a helyes technika elsajátítása, a feladat egyenként történő végrehajtása A gyakorlat leírása: A Vigyázz! vezényszó elhangzása után a csípő emelése, a kar függőleges, váll a kéztámasz fölött, a nyújtott kezek nem érintik a rajtvonalat (6.ábra). 6.ábra Változatok: Vigyázz helyzetből a gyors indulás elsajátítása. Rajthoz!, Vigyázz!,vezényszavak után az indítójelre történő gyors megindulás (7.ábra)

32 7.ábra Kritikus momentum: A csípő helyzetei, ha az első lépés rövidebb, akkor a csípőt alacsonyabb helyzetbe, a vállat egy kicsit hátrébb kell beállítani. A lábakat egymáshoz közelebb, a rajtvonaltól kicsit távolabb kell állítani! Lassú, hosszú első lépés esetén, általában a csípőt kicsit emeltebb helyzetbe lehet hozni, ellépésnél a térd hirtelen felrántására kell felhívni a figyelmet! A lábakat egymástól messzebb, a rajtvonalhoz közelebb állítsuk! A gyakorlat száma: 11. A gyakorlat megnevezése: Futóverseny térdelőrajtból Alkalmazási területe: évfolyamos tanulók, Képzési feladat: a helyes technika csiszolása, reakciógyorsaság, figyelem, mozgásérzékelés fejlesztése., csoportos osztályfoglalkozás, 5-6 fős csoportokban. A gyakorlat leírása: Térdelőrajt gyakorlása futóverseny segítségével. Rajtvonal az alapvonal, cél a kb. 20m-re lévő vonal. Rajthoz! - Vigyázz! - Rajt Kritikus momentum: Az esetleges hibás testhelyzetet és elindulást javítani kell!

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Atlétika Szigethy Mónika

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Atlétika Szigethy Mónika Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Térdelőrajt és rövidtávfutás, általános iskola Szigethy Mónika Testnevelés msc 2010/2011 I. Szabályok

Részletesebben

A térdelőrajt és a rövidtávfutás, általános iskolában Atlétika SMDLTE2202

A térdelőrajt és a rövidtávfutás, általános iskolában Atlétika SMDLTE2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A térdelőrajt és a rövidtávfutás, általános iskolában Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Varga Adrienn Testnevelő

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMDLTE2202)

Nyugat-Magyarországi Egyetem. Savaria Egyetemi Központ. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMDLTE2202) Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMDLTE2202) A térdelőrajt és a rövidtávfutás

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Máté Szilárd Msc uwrlyo 1. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

Atlétika módszertana. NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet. Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL

Atlétika módszertana. NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet. Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet Konzulens: Dr. Koltai Miklós Atlétika módszertana Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL A futás technikája I.A közép és hosszútávfutás, állórajt

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202 Készítette:

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JANUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Készítette: Horváthné Gáspár Bianka Neptun Kód: EGLYD5

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában ATLÉTIKA SMDLTE2202 Készítette: Jeszencsák Edvin

Részletesebben

A rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

A rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Nemcsics Anna Egészségfejlesztő-Testnevelő

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Készítette: Szalay Ferenc Máté Neptun kód: F3GK6A A közép és hosszútávfutás

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Sudár Mónika

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

Testedzési program: 1.-6. hét

Testedzési program: 1.-6. hét Testedzési program: 1.-6. hét Az alábbiakban közreadunk egy teljes test megmozgatására alkalmas, kezdőnek szóló edzéstervet. A napi életritmusba rugalmasan beilleszthető, és emellett lehetőséget nyújt

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag SPRINT ÖSSZETETT Sprint összetett (ügyességi pálya,+ 40m guggoló támaszból) U11: 1m 2,5m 3m 5m 6m 5,5m 7m 10m Pálya kialakítása: pálya hossza 2pályax40m. A versenyző

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

Rövidtávfutás, térdelőrajt általános iskola alsó tagozat

Rövidtávfutás, térdelőrajt általános iskola alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt általános iskola alsó tagozat

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

A rövidtávfutás és a térdelőrajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A rövidtávfutás és a térdelőrajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A rövidtávfutás és a térdelőrajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Dr. Koltai Miklós

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

Magyarország Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága 2017 egyben Serdülő Magyar Liga és Szuper Liga versenyszámok

Magyarország Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága 2017 egyben Serdülő Magyar Liga és Szuper Liga versenyszámok Magyarország Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága 2017 egyben Serdülő Magyar Liga és Szuper Liga versenyszámok A bajnokság rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség A bajnokság időpontja és helyszíne: 2017.

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

Magyarország évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő Liga, DEBRECEN

Magyarország évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő Liga, DEBRECEN Debreceni Sportcentrum Közhasznú Nonprofit Kft. 4032 Debrecen, Oláh Gábor u. 5. telefon: 06 52 514 400 e-mail: info@debrecenisportcentrum.hu Magyarország 2016. évi Serdülő és Újonc Bajnoksága, egyben Serdülő

Részletesebben

Akadályfutás. I. Fejezet. Futópálya méretek

Akadályfutás. I. Fejezet. Futópálya méretek Akadályfutás I. Fejezet Futópálya méretek 1.) A szabvány futópálya hossza 400 m, amely két párhuzamos egyenest és két egyenlő sugarú kanyart foglal magába. A füves pályát kivéve, a pálya belső oldalát

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2.

Híd. Lábemelés. Váll/Fej fölé nyúlás (száraz hátúszás) Bemelegítő gyakorlatok lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. lépés: 1. lépés: 2. Bemelegítő gyakorlatok 1 HÁTONFEKVÉSBEN Híd Feküdj hanyatt, a lábadat húzd talpra, a lábfejed legyen majdnem pontosan a térd alatt. Nyomd le a sarkad, és emeld fel a feneked a talajról. Húzd be a hasad,

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás 1. A verseny célja: - Változatos és színvonalas versenylehetőség biztosítása SPORT XXI korosztály számára. 2. Versenyszámok, résztvevők: - Sprint összetett: 40m síkfutás,

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulóinak atlétika és labdarúgó bajnokságára

VERSENYKIÍRÁS. A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulóinak atlétika és labdarúgó bajnokságára VERSENYKIÍRÁS A tanulásban akadályozott tanulók nevelését, oktatását ellátó iskolák tanulóinak atlétika és labdarúgó bajnokságára A verseny célja: A verseny kiírásban szereplő sportágakban korcsoportonként

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest

30 NAPOS BEMELEGÍTÉS. Összesen 1 percig. Szászhegyessy Zita. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 11. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS vállkörzés előre-hátra karkörzés szökdelés/ lépkedés Összesen 1 percig. 6 Gyakorlat 2 Körben - 15 perc 1. Tenyértámaszban evezés+ hegymászás (45 mp) Széles tenyértámaszban állj meg, hát egyenes

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság FEBRUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött célok

Részletesebben

Atlétika. 1. A verseny célja: 5. Meghívás: Lásd az Általános szabályok 6. pontja szerint.

Atlétika. 1. A verseny célja: 5. Meghívás: Lásd az Általános szabályok 6. pontja szerint. II. KORCSOPORT II. KORCSOPORT Atlétika A versenyt a Magyar Diáksport Szövetség a Magyar Atlétikai Szövetséggel (MASZ) együttműködésben hirdeti meg. 1. A verseny célja: Az atlétika sportág megszerettetése

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A

ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A ATLÉTIKAI DIÁKOLIMPIA TÖBBPRÓBA ÉS EGYÉNI MEGYEI BAJNOKSÁGAINAK V E R S E N Y K I Í R Á S A II-III-IV. korcsoport 1. A bajnokság célja: A megyebajnoki cím eldöntése. Versenyalkalom biztosítása a 2000-2001-2002-2003-2004-2005-ben

Részletesebben

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT

FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT FELKÉSZÜLÉSI JAVASLAT (fekvőtámasz, felülés, ingafutás, helyből távolugrás, függeszkedés, fekve-nyomás és 2000 méteres futás) Állóképesség fogalma: egy adott fizikai pszichikai teljesítmény jellemző intenzitásának

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság FEBRUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 8 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

Magyarország Atlétikai Csapatbajnoksága Elődöntő Nyugati Csoport a ZÁÉV Zrt. és ZALAEGERSZEG MJV. Önkormányzata támogatásával

Magyarország Atlétikai Csapatbajnoksága Elődöntő Nyugati Csoport a ZÁÉV Zrt. és ZALAEGERSZEG MJV. Önkormányzata támogatásával Magyarország Atlétikai Csapatbajnoksága Elődöntő 2018 - Nyugati Csoport a ZÁÉV Zrt. és ZALAEGERSZEG MJV. Önkormányzata támogatásával A verseny célja: Az atlétika népszerűsítése. A spotszervezetek munkájának

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Szij Réka 1. I. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Gömböcz Endre Neptun kód: HH4CFX I. A gátfutás

Részletesebben

Magyarország 2015. évi Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága, egyben Serdülő Magyar Liga

Magyarország 2015. évi Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága, egyben Serdülő Magyar Liga Magyarország 2015. évi Serdülő és Újonc Atlétikai Bajnoksága, egyben Serdülő Magyar Liga A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség A verseny időpontja és helyszíne: 2015. július 11-12. (szombat-vasárnap)

Részletesebben

Magyarország évi Atlétikai Csapatbajnoksága Elődöntő Keleti Csoport

Magyarország évi Atlétikai Csapatbajnoksága Elődöntő Keleti Csoport Magyarország 2017. évi Atlétikai Csapatbajnoksága Elődöntő Keleti Csoport A verseny célja: Az atlétika népszerűsítése. A spotszervezetek munkájának egymással történő csapatszintű összehasonlítása. A bajnokság

Részletesebben

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS

Szászhegyessy Zita 30 NAPOS. SAJÁT TESTSÚLYOS KIHÍVÁS 2. Nap Felsőtest BEMELEGÍTÉS BEMELEGÍTÉS ugrókötél ugró kötél nélkül ugrálsz (nagyobb túlsúllyal maradj a járásnál, egyelőre ne terheld feleslegesen az ízületeidet) Karhúzás oldaltartásban vállkörzés sarokhúzás térdhúzás Összesen

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet 1.kép A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Paluska Csabáné

Részletesebben

ATLÉTIKAI VILÁGNAP OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE IX. TISZAÚJVÁROS NEMZETKÖZI ATLÉTIKAI VERSENYE

ATLÉTIKAI VILÁGNAP OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE IX. TISZAÚJVÁROS NEMZETKÖZI ATLÉTIKAI VERSENYE ATLÉTIKAI VILÁGNAP OLIMPIAI REMÉNYSÉGEK VERSENYE IX. TISZAÚJVÁROS NEMZETKÖZI ATLÉTIKAI VERSENYE A verseny rendezője: Tiszaújvárosi Sport Club, MASZ, a NUPI és az IAAF támogatásával. A verseny célja: Az

Részletesebben

Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához I. (1-8. osztály)

Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához I. (1-8. osztály) Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához I. (1-8. osztály) Kósa László - Vas László Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához (1-8. osztály) Lektorálta: Prof. Dr.Vass

Részletesebben

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT)

A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) A NEMZETI EGYSÉGES TANULÓI FITTSÉGI TESZT (NETFIT) ELŐZMÉNYEK A Nemzeti Együttműködés Programja szerint: felfutó rendszerben a közoktatásban be kell vezetni a mindennapos testnevelést és az évenkénti egységes

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JÚLIUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is!

2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 2. Házi feladat Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 1) Reakciógyorsaság fejlesztése és téri tájékozódás fejlesztése: Fekete-Fehér (nappal-éjszaka

Részletesebben

FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE

FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE FUTÓ GYORSASÁG RÉSZELEMEI REAGÁLÁSI GYORSASÁG 1-2% (IDEGRENDSZERI MEGHATÁROZOTTSÁG) MOZDULAT (RAJT) GYORSASÁG 3-4% (IDEGRENDSZERI + GYORSERŐ-SZINT MEGHATÁROZOTTSÁG) FELGYORSULÁSI

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Az ökölvívás nyílt mozgáskészségére utalva döntő szerepet kap a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság. Ezeket a tulajdonságokat a felkészülésnek is követnie kell.

Részletesebben

Magyarország évi Atlétikai Csapatbajnoksága Elődöntő Keleti Csoport

Magyarország évi Atlétikai Csapatbajnoksága Elődöntő Keleti Csoport Magyarország 2019. évi Atlétikai Csapatbajnoksága Elődöntő Keleti Csoport A verseny célja: Az atlétika népszerűsítése. A spotszervezetek munkájának egymással történő csapatszintű összehasonlítása. A bajnokság

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola.

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet. Atlétika. Magasugrás általános iskola. Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Atlétika Magasugrás általános iskola Takács Zsoltné testnevelés msc 2010/11 Módszertani gyakorlatgyűjtemény

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből

Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztályozó vizsga anyaga testnevelésből Osztály: Szakközép iskola 9-12. Szakiskola 9-10 A vizsga szerkezete: Testnevelés tantárgyból csak gyakorlati vizsga van. 1. Gyakorlati vizsga - Időtartama: 45 perc

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl

Kezdő íjászok kézikönyve. Fehér. Nyíl Fehér Nyíl 1 A FITA FEHÉR NYÍL MEGSZERZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ISMERETANYAG TALÁLATOK ÉRTÉKELÉSE Lőtávolság: 10 méter Minimális elérendő pontszám: 115 pont MOZGÁSTECHNIKA - A lövési folyamat végrehajtása a következők

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Testmozgással az egészségért 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Testmozgással az egészségért Hogyan sportoljunk? Gyógytorna program Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I.

Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. Nyugat-Dunántúli Területi Verseny Zala-Vas Megye Sport XXI. Alapprogram SPORT XXI. Terematlétikai Verseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban/iskoláiban

Részletesebben

A középtávfutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A középtávfutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A középtávfutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Janecsek László Testnevelő tanár MSc

Részletesebben

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V)

Atlétika. A súlylökés tanítása középiskolában. Németh Aladár(D4SA2V) Nyugat- magyarországi Egyetem Művészeti- Nevelési és Sporttudományi Kar Szombathely, Károlyi Gáspár tér 3. Atlétika A súlylökés tanítása középiskolában Németh Aladár(D4SA2V) Földrajz- testnevelés szakos

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság ÁPRILIS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a

Részletesebben

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél

ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél ATLÉTIKA Évfolyam: I. (6-9 évesek) Korosztály: Gyermekkorcsoport B Cél - A korosztály biológiai fejlődésének szem előtt tartása, az egészség megőrzése. - Az életkori sajátosságoknak megfelelő, sokoldalú

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

JUMPING JACK! THE AEROBIC GYMNASTICS NEWSLETTER N 4 October 2014

JUMPING JACK! THE AEROBIC GYMNASTICS NEWSLETTER N 4 October 2014 Antibes (FRA), Sunday, 5th October 201 Kedves Barátok, A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) Aerobik Technikai Bizottsága az alábbi információkról értesíti a Tagszövetségeket. COP MÓDOSÍTÁSAI és PONTOSÍTÁSAI,

Részletesebben

Gyorsaság fejlesztése

Gyorsaság fejlesztése Gyorsaság fejlesztése katalinracz@mail.com A gyorsaság fejlesztésének módszerei Ismétléses módszer Beleerősítéses módszer: Lassú mozgásra jelre váltás max. iramra. Iramjátékok. Rajtgyorsasági módszerek:

Részletesebben

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I.

Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. Sport XXI. Program Észak - Dunántúl területi pályaverseny I. 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban sportoló gyermek korosztály számára. 2. A verseny ideje és

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás oktatása középiskolában, állórajt, gyakorlatgyűjtemény SMDLTE2202

Közép- és hosszútávfutás oktatása középiskolában, állórajt, gyakorlatgyűjtemény SMDLTE2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Közép- és hosszútávfutás oktatása középiskolában, állórajt, gyakorlatgyűjtemény SMDLTE2202 Fazekas Edina Testnevelő

Részletesebben

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA

JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA JÖVŐ TORNÁSZBAJNOKAI KEZDŐ TORNÁSZ CSAPATVERSENYEK KIÍRÁSA 2016 CSAPATVERSENYEK korosztályai : I. korcsoport: 2008-2009 II. korcsoport 2006-2007 Csapatlétszám: 4-8 fő valamennyi korosztálynál ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Általános bemelegítés

Általános bemelegítés Általános bemelegítés Összefoglalás A test tengelyei és síkjai a szaknyelv kialakításának az alapja. Test és szer viszonya a test szélességifőtengelyének viszonya alapján állapítható meg. Az álló helyzetek

Részletesebben

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon.

Csípőforgás. Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Csípőforgás Módszer: Álljon a gömbre egyenesen, majd végezzen a derekával twist-pörgő mozdulatokat és a karjaival egyensúlyozzon. Hatás: Erősíti a derekat és a hátizmokat. 2. Nyak-hát nyújtó gyakorlat

Részletesebben

Kick-box light-contact övvizsga 3. kyu (barna öv egy piros keresztcsíkkal)

Kick-box light-contact övvizsga 3. kyu (barna öv egy piros keresztcsíkkal) 3. kyu (barna öv egy piros keresztcsíkkal) 14-16 év között 16 év felett fekvőtámasz 50 60 felülés 120 150 a, első köríves rúgás (t) + fordított köríves rúgás (f) + köríves rúgás (f) - hátsó csapott (t)

Részletesebben

A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum A Magyar Köztársaság 2011. évi Mezei Futóbajnoksága, az Európai Atlétikai Szövetség nyílt, Mezei Permit versenysorozat része MIKULÁS futás és Duci gyaloglás A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

MAGYARORSZÁG évi ATLÉTIKAI CSAPATBAJNOKSÁGA DÖNTŐ Székesfehérvár, Regionális Atlétikai Központ, Bregyó köz 1.

MAGYARORSZÁG évi ATLÉTIKAI CSAPATBAJNOKSÁGA DÖNTŐ Székesfehérvár, Regionális Atlétikai Központ, Bregyó köz 1. MAGYARORSZÁG 2017. évi ATLÉTIKAI CSAPATBAJNOKSÁGA DÖNTŐ A bajnokság ideje és helye: 2017. 09. 9-10. Székesfehérvár, Regionális Atlétikai Központ, Bregyó köz 1. A bajnokság célja: 1. Az aktív atletizálás

Részletesebben

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom!

Ez fontos, ha a fájdalmas helyeken csak átgurulsz, akkor az izomorsó ingerlődik és csak nő a feszültség és a fájdalom! SMR henger protokoll Az SMR (Self Myofascial Release) elsősorban sportolók számára kifejlesztett rendszer, melynek lényege azizompólyákban kialakult feszültségek feloldása, felszabadítása. Ennek eléréséhez

Részletesebben

A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai

A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Dr. Koltai Miklós Katzler

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY)

VIZSGA KÖVETELMÉNYEK TESTNEVELÉS 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) 9. OSZTÁLY (5 ÉVFOLYAMOS KÉPZÉSBEN: KNY. OSZTÁLY) Torna - Talaj: - kötelező elemek: - gurulóátfordulás előre, - hátra, fejállás, mérlegállás, tarkóállás. - Kötélmászás: - mászókulcsolás, fiúknak függeszkedési

Részletesebben