Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában"

Átírás

1 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában ATLÉTIKA SMDLTE2202 Készítette: Jeszencsák Edvin testnevelő tanár MSc FQQKN

2 I. A közép- és hosszútávfutás középiskolában oktatott technikájának leírása Ezeken a távokon az indulás állórajttal történik, de a mozgás kevésbé robbanékony és fokozatosabban éri el a tanuló a távközi futás sebességét. A futó mozgás fázisainak elemzése Az előrehaladást a támaszfázisban a talajra ható erőkifejtéssel biztosítja a futó. A támaszfázis ideje ebben a sebességtartományban fokozatosan emelkedik. A repülési fázis időtartama viszont kissé csökken a sebesség esésével párhuzamosan. A lépés időtartam természetesen a hosszabb távokon nagyobb. Lábak mozgása 1. A támaszfázis: a láb a külső talp éllel fog talajt, a térd függőleges vetülete előtt, majd a testsúly az egész talpra nehezedik. A gyakorlatban nagyjából két talajfogási formát figyelhetünk meg: -a térd függőleges vetülete előtt, szinte sarokkal fog talajt és ezután görbül rá a talpára, -nem lendül annyira előre a lábszár, de a térd magasabbra emelkedik, a lábfej erősebben pipál. Az előző típusba tartozók általában hosszabbakat lépnek, lazább mozgásúak, az utóbbiak rövidebbet lépnek, mozgásuk dinamikusabb. 2. A repülési fázis: A talajtól elrugaszkodás pillanatától kezdődik. A repülési szakaszban két fontos feladatot kell megoldani: egyrészt a lendítés és a talajfogás előkészítését, másrészt az izmok ellazítását a lehető legnagyobb mértékben. A talaj elhagyása után A támaszkodóláb talajfogása előtt a lendítőláb combja a hosszabb távú, kisebb sebességű futásnál sem éri el a csípőtövis függőleges vetületét. A talajfogás után a lendítőláb a megkezdett előre irányuló mozgását felgyorsítja. A lassúbb futásoknál is fokozatosan csökken a térdszög, de nem éri el a vágtafutáshoz hasonló kis értéket.

3 Karok mozgása: A karok és a lábak mozgása harmonikusan kiegészítik egymást, segítik az előrehaladást. A lazán tartott karok megfelelő mértékben hajlanak könyökben és a lábmozgással ellentétesen előre, a testközépig lendülnek, hátra pedig úgy, hogy a csukló eléri a törzs vonalát. A kezeket lazán, hajlított ujjakkal kell tartani. Törzs mozgása: Közép és hosszútávfutásnál a törzs helyzete minden fázisban megközelítően függőleges. A néhány fokkal előre döntött testtartás megfelelőbb, mint a hátradöntött, ugyanis így lehet a legkönnyebben eltalálni a lassúbb futáshoz tartozó nagyobb elrugaszkodási szöget. Talajfogáskor kisebb sebességeknél a test inkább hátradől, az elrugaszkodás és repülés szakaszában függőleges vagy előre döntött. II. A közép és hosszútávfutás legfontosabb versenyszabályai A Magyar Atlétikai Szövetség által rendezett versenyek (ifjúsági és junior korosztály)( Versenysz ám Fiúk junior ifjúsági serdülő (15 éves) Lányok junior ifjúsági serdülő (15 éves) 800m m m m m Futópálya méretek: A szabvány futópálya hossza 400 m, amely két párhuzamos egyenest és két egyenlő sugarú kanyart foglal magába. A pálya belső oldalát körülbelül 5 cm magas és legalább 5 cm széles, fehér színű, erre a célra alkalmas anyagból készített szegélynek kell határolnia. A szegély a két egyenesben elhagyható és 5 cm széles fehér vonallal helyettesíthető. A pálya hosszát a belső szegélytől 30 cm-re a futópálya felé kell kimérni, vagy ha nincs szegély a kanyarban, a festett vonaltól 20 cm-re.

4 Rajt: A futóversenyek rajtját 5 cm széles fehér vonallal kell megjelölni. Kiméretlen pálya esetén a rajt helye egy ívelt vonalon van, amelyet úgy kell meghúzni, hogy a különböző helyekről induló versenyzők azonos távolságra legyenek a céltól. A versenyeken közép és hosszútávfutásban, akadályfutásban, valamint a váltóversenyeken a 2-4. tagként induló versenyzők állórajttal indulnak. A versenyszerű indítás vezényszavakra történik. Ha valamelyik versenyző hibázik a rajtnál, az indító visszarendeli a versenyzőket. Az első alkalommal hibázó figyelmeztetést kap, majd ha ugyanaz a versenyző még egyszer elhibázza a rajtot, a versenybíró kizárja a további küzdelemből. Az indító vezényszavai: Melegítőket letenni! Rajthely mögött felállni! (A belső pályától számítva a sorsolás szerinti sorrendben, vonalban kell felállni a rajtjel mögött kb. 3 m-re.) Rajthoz! (A rajtvonalig kell a versenyzőknek előrehaladni, az eddigi sorrendet megtartva kell kialakítani a legkedvezőbb készenléti helyzetet. A rajtvonalat nem érinthetik!) Rajt! (pisztoly, síp, taps, stb.) (Báthori és mtsai, 1985; Király és mtsai, 2001). Futás iránya: Versenyző bal keze legyen a pálya belseje felé. Akadályozás a futópályán: Minden olyan futót vagy gyaloglót ki kell zárni a versenyszámból, aki azért löki meg vagy akadályozza ellenfelét, hogy zavarja őt az előrehaladásban. A futópálya elhagyása: Ha a versenyző szándékosan hagyja el a futópályát, nincs joga a verseny folytatásához.

5 Jelzések a futópályán: A részben vagy teljesen kimért pályán rendezett váltófutást kivéve, a versenyzőket nem segíthetik jelzések vagy tárgyak a futópályán vagy a pálya mellett. Kizárás történik: Lökés,gáncsolás vagy akadályozás esetén Cél: A célvonalat 5 cm széles fehér vonallal kell kijelölni. A versenyzők helyezését a szerint kell megállapítani, amilyen sorrendben törzsük bármely részével (a törzs fogalmához nem tartozik a fej, a nyak, a kar, a kéz, a láb és a lábfej) elérik a célvonal hozzájuk közelebbi szélének függőleges síkját. A kézi időmérés: Az időt addig a pillanatig kell mérni, amíg a versenyző törzsének bármely része (a törzs fogalmához nem tartozik a fej, a nyak, a kar, a kéz, a láb és a lábfej) eléri a célvonal hozzá közelebbi szélének függőleges síkját. Valamennyi célba érkező versenyző idejét mérni és jegyezni kell. Ezen kívül amikor lehetséges, 800 m-en és az annál hosszabb távokon a köridőket, és 3000 m- en, illetve annál hosszabb távokon az 1000 m-es részidőket is fel kell jegyezni. Holtverseny: ha olyan futamban alakul ki holtverseny,amely a versenyzőnek a következő futamban vagy döntőben való részvételét dönti el,lehetőleg kerüljenek tovább a holtversenyben lévő versenyzők. Ha erre nincs lehetőség, újrafutás következik. Pályaelőnyök: a 800m-es síkfutás első kanyarját kimért pályán kell futni. Kisebb versenyeken lehet kiméretlen pályán is. Mezei futóverseny: mivel a mezei futóversenyeket rendkívül változatos körülmények között rendezik,ezért nincsenek merev szabályai.

6 III. A közép-és hosszútávfutás előkészítő gyakorlatai Előfeltételek: -a mozgatórendszer megfelelő állapota, -a tanuló értelmi szintje a feladatok elvégzéséhez, -a koordináció megfelelő szintje A futómozgásban szinte valamennyi izomzat részt vesz, melynek során a fő munkát a lábak végzik. Ezért az előkészítés során erre a tényre kell fordítani a figyelmet. Különösen ügyelni kell arra, hogy a láb mozgásának nagy kilengése legyen. Ez elengedhetetlen feltétele a helyes technika elsajátításának. Növelni kell a csípőízület mozgáshatárát és vele egyidejűleg a combhajlító-, feszítő, valamint a csípőtájéki izmok és a hasizmok erősítését. A közép és hosszútáv futás technikai kivitelezésében dominánsan az alábbi izmok vesznek részt: Combizmok: Feszítőizmok Négyfejű combfeszítőizom (m. quadriceps femoris) Szabóizom (m. sartorius) Hajlítóizmok Kétfejű combhajlító izom (m. biceps femoris) Félinas izom (m. semitendinosus) Félhártyás izom (m. semimembranosus) Csípőtájéki izmok: Külső csípőizmok: nagy farizom (m. gluteus maximus); középső farizom (m. gluteus medius); kis farizom (m. gluteus minimus) combpólya feszítő izom (m. tensor fasciae latae) négyszögű combizom (m. quadratus femoris) külső elfedő izom (m. obturator externus)

7 Belső csípőizmok: csípőhorpasz izom (m. iliopsoas), körteképű izom (m. piriformis) izom (m. piriformis) belső elfedő izom (m. obturator internus). Törzs izomcsoportjai: Lapockaemelő izom (m. levator scapulae) Nagy mellizom (m.pectoralis major) Kis mellizom (M. pectoralis minor) Hasizmok: egyenes hasizom (musculus rectus abdominis) -külső ferde hasizom (musculus obliquus abdominis externus) -belső ferde hasizom (musculus obliquus abdominis internus) -haránt hasizom (musculus transversus abdominis) Előkészítő gyakorlatok 1.A gyakorlat neve: Állásban láblendítés előre, hátra, oldalt. Forrás megjelölése: saját anyag Alkalmazási területe: osztály, a csípőízület lazítására szolgál Eszköz: tornaterem. Gyakorlat leírása: Kis terpeszállásból a tanuló láblendítéseket végez különböző irányokba. A lendítéseket általában karmozgatások, lendítések kísérnek. Kritikus momentum:- Változatok: a mozdulat kiterjedésének mértékével a hatás növelhető vagy csökkenthető A résztvevők száma: (osztálylétszám)

8 2. A gyakorlat neve: Tarkóállásban kerékpározó-mozgás nagy kilengéssel Forrás megjelölése: saját anyag Alkalmazási területe: osztály, a csípőízület lazítására szolgál Eszköz: tornaterem. Gyakorlat leírása: Kiinduló helyzet: tarkóállás, melyben a tanuló folyamatosan kerékpározó mozgást végez. Kritikus momentum:- Változatok: a terhelési összetevők tudatos alkalmazásával az erőkifejtés mértéke változtatható. A résztvevők száma: (osztálylétszám) 3. A gyakorlat neve: gátülésben törzshajlítás előre a nyújtott, illetve a hajlított láb felé. Forrás megjelölése: saját anyag Alkalmazási területe: osztály, a csípőízület lazítására szolgál Eszköz: tornaterem. Gyakorlat leírása: Kis terpeszállásból a tanuló láblendítéseket végez különböző irányokba. A lendítéseket általában karmozgatások,lendítések kísérnek. Kritikus momentum:- Változatok: páros gyakorlat formájában is végezhető. A résztvevők száma: (osztálylétszám)

9 4. A gyakorlat neve: futóiskolai feladatok a társ húzásával gumikötélbe befogva. Forrás megjelölése: saját anyag Alkalmazási területe: osztály, a láb izomzatát erősítő gyakorlat. Eszköz: tornaterem, páronként 1 db gumikötél. Gyakorlat leírása: A tanulók párban állnak. Az elöl álló tanuló kötélbe fogva (kb. a has alsó részén) a párja által biztosított ellenállás mellett futóiskolai feladatokat hajt végre. A feladatokat szerepcserével is végre kell hajtani. Kritikus momentum: túl erős vagy túl gyenge ellenállás a hátul lévő tanuló részéről. Megjegyzés: a tanulók többsége szívesen végzi ezeket a gyakorlatokat. Változatok: a terhelési összetevők tudatos alkalmazásával az erőkifejtés mértéke változtatható. A résztvevők száma: (osztálylétszám) 5. A gyakorlat neve: lépcsőzés: szökdelések, ugró-futólépések, felfutások. Forrás megjelölése: saját anyag Alkalmazási területe: osztály, a láb izomzatát erősítő gyakorlat. Eszköz: lépcső. Gyakorlat leírása: a tanulók szökdelések, ugró-futólépéseket, felfutásokat végeznek lépcsőn. Kritikus momentum: figyelmetlenség esetén balesetveszély. Megjegyzés: a tanulók többsége szívesen végzi ezeket a gyakorlatokat. Változatok: a terhelési összetevők tudatos alkalmazásával az erőkifejtés mértéke változtatható. A résztvevők száma: (osztálylétszám)

10 6. A gyakorlat neve: Átfutások, szökdelések akadályok fölött. Forrás megjelölése: saját anyag. Alkalmazási területe: osztály, a láb izomzatát erősítő gyakorlat. Eszköz: tornaterem, medicinlabda, zsámoly, homokzsák. Gyakorlat leírása: a tanulók szökdeléseket átfutásokat végeznek az akadályok fölött. Kritikus momentum: nem az akadály fölött, hanem mellette haladnak el. Változatok: az akadály magasságának változtatásával a terhelés variálható. A résztvevők száma: (osztálylétszám)

11 7. A gyakorlat megnevezése: Lassú futás sarokfellendítésekkel Alkalmazási terület: évfolyam, fő célja a sarok mozgásának elsajátítása, koordináció (ritmusérzék,kinesztézis) fejlesztése Forrás megjelölése: saját gyakorlat Eszközök: sportpálya, tornaterem vagy futófolyosó Résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: a tanulók oszlopokban egymástól 2-3 lépésnyire, egyenes útvonalon haladnak lassú futással előre, közben az egyik, majd a másik lábukkal sarokfelhúzást végeznek úgy, hogy a sarok érintkezzen a farizommal. Kritikus momentum: nem megfelelő technikai végrehajtás Változatok: - foglalkoztatási formák, alakzatok variálása (Koltai Jenő: Az atlétika oktatása, Franklin Nyomda Budapest, 1975)

12 8.A gyakorlat megnevezése: Lassú futás térdfelhúzásokkal Alkalmazási terület: évfolyam, fő célja a térdlendítés dinamikájának megtanítása, koordináció (ritmusérzék) fejlesztése, a csípőhorpaszizom erősítése. Forrás megjelölése: saját gyakorlat Eszközök: sportpálya, tornaterem vagy futófolyosó Résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: a tanulók oszlopokban egymástól 2-3 lépésnyire, egyenes útvonalon haladnak lassú futással előre, közben az egyik, majd a másik láb térdben hajlítva fellendül. Kritikus momentum: nem megfelelő technikai végrehajtás Változatok: - foglalkoztatási formák, alakzatok variálása (Koltai Jenő: Az atlétika oktatása, Franklin Nyomda Budapest, 1975) 9. A gyakorlat megnevezése: Fogójáték élénk járással, hangsúlyozott karmunkával Alkalmazási terület: évfolyam, fő cél a karmunka és a talpon való átgördülés érzékeltetése

13 Forrás megjelölése: saját gyakorlat Eszközök: sportpálya, vagy tornaterem, jelzőszalag Résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: a játékterület és a fogók kijelölése után a tanár jelzésére a tanulók elkezdik a játékot. Akit éppen nem üldöznek, annak is kötelező a megadott módon élénk járással közlekednie. Kritikus momentum: a játék hevében nem megfelelő a technikai végrehajtás Változatok: - a fogók számának, illetve a játékterület nagyságának variálása, - tornateremben: csak a felfestett vonalakon szabad közlekedni. 10. A gyakorlat neve: Hármas fogó. Forrás megjelölése: Dr. Kurt Murer: 1003 atlétika játék és gyakorlat.(dialóg Campus Kiadó Budapest-Pécs, 2000.) Alkalmazási területe: osztály, állóképesség. Eszköz: tornaterem. Gyakorlat leírása: Három tanuló van egy csoportban. A megpróbálja 30 mp-en belül megfogni B-t, ha ez nem sikerül egy büntetőpontot kap. 30mp múlva B próbálja elkapni C-t, azután C az A-t. A győztes az lesz, akinek a legkevesebb bűntetőpontja van a játék végén. A 30 mp-es intervallumokat a sípszó jelzi. Kritikus momentum: figyelmetlenség esetén balesetveszély. Fontos a képesség szerinti csoportok kijelölése. Megjegyzés: a tanulók többsége szívesen végzi ezeket a gyakorlatokat.

14 Változatok: az időintervallum változtatásával a terhelés növelhető vagy csökkenthető. A résztvevők száma: (osztálylétszám) Rajz : IV. A közép- és hosszútávfutás cél és rávezető gyakorlatai: A futások rávezető gyakorlatai a futótechnika fejlesztését, illetve az előfeltételek javítását szolgálják. A tanítás-tanulás során különböző távokon és iramban végrehajtott futóiskola gyakorlatokat és futófeladatokat kell alkalmazni. A gyakorlatok végrehajtását hangsúlyozott karmunkával kell végezni. 1. A gyakorlat megnevezése: Taposófutás előrehaladással Alkalmazási terület: évfolyam, fő cél a koordináció (ritmusérzék) fejlesztése, koordináció (ritmusérzék,kineztészis) fejlesztése Forrás megjelölése: saját gyakorlat Eszközök: sportpálya, tornaterem vagy futófolyosó Résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: a tanulók nyugalmi helyzetből kezdik a feladatot, majd járással fejezik be. Kritikus momentum: nem megfelelő technikai végrehajtás Változatok: - foglalkoztatási formák, alakzatok, táv és ismétlésszám variálása

15 (Koltai Jenő: Az atlétika oktatása, Franklin Nyomda Budapest, 1975) 2. A gyakorlat megnevezése: Futás sarokemeléssel Alkalmazási terület: évfolyam, fő cél a sarok mozgatásának elsajátítása, koordináció (ritmusérzék, kinesztézis) fejlesztése Forrás megjelölése: saját gyakorlat Eszközök: sportpálya, tornaterem vagy futófolyosó Résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: a tanulók nyugalmi helyzetből kezdik a feladatot, majd járásba való átmenettel fejezik be. Kritikus momentum: nem megfelelő technikai végrehajtás Változatok: - foglalkoztatási formák, alakzatok variálása, a táv,az ismétlésszám változtatása (Koltai Jenő: Az atlétika oktatása, Franklin Nyomda Budapest, 1975) 3. A gyakorlat megnevezése: Futás mérsékelt térdemeléssel Alkalmazási terület: évfolyam, fő cél a térdlendítés dinamikájának megtanítása, koordináció (ritmusérzék) fejlesztése, a csípőhorpaszizom erősítése. Forrás megjelölése: saját gyakorlat Eszközök: sportpálya, tornaterem vagy futófolyosó Résztvevők száma: osztálylétszám

16 A gyakorlat leírása: a tanulók nyugalmi helyzetből kezdik a feladatot, majd járásba való átmenettel fejezik be. Kritikus momentum: nem megfelelő technikai végrehajtás Változatok: - foglalkoztatási formák, alakzatok variálása, a táv, az ismétlésszám változtatása (Koltai Jenő: Az atlétika oktatása, Franklin Nyomda Budapest, 1975) 4. A gyakorlat megnevezése: Futóiskolai feladatok váltogatása háromszögben Alkalmazási terület: évfolyam, fő cél a futótechnika csiszolása, a koordináció, a mozgásátállás képességének fejlesztése. Forrás megjelölése: saját gyakorlat Eszközök: sportpálya, tornaterem vagy futófolyosó, jelzőbóják Résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: a tanulók nyugalmi helyzetből kezdik a feladatot, majd járásba való átmenettel fejezik be. A tanulók háromszög alakú útvonalon, kb. 10m-es szakaszonként váltogatják a dzsoggolást, a sarokemeléssel-, és a térdemeléssel futást Kritikus momentum: nem megfelelő technikai végrehajtás Változatok: - foglalkoztatási formák, pálya alakzatok variálása, a táv, az ismétlésszám változtatása

17 5. A gyakorlat megnevezése: fokozófutás Alkalmazási terület: évfolyam, fő cél a futómozgás koordinációjának és az elrugaszkodás erejének fejlesztése. Forrás megjelölése: saját gyakorlat Eszközök: sportpálya, tornaterem vagy futófolyosó, jelzőbóják Résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: a tanulók nyugalmi helyzetből fokozatosan gyorsuló tempóval érik el maximális sebességüket, majd ennek elérése után fokozatosan lassítanak le, és járással fejezik be a feladatot. A táv 50-60m, ismétlésszám: 6-8x Kritikus momentum: a fokozatosság be nem tartása Változatok: - foglalkoztatási formák, pálya alakzatok variálása, a táv, az ismétlésszám változtatása 6. A gyakorlat neve: Kígyófutás. Forrás megjelölése: Dr. Kurt Murer: 1003 atlétika játék és gyakorlat.(dialóg Campus Kiadó Budapest- Pécs, 2000.) Alkalmazási területe: osztály, tempóváltás, köztes hajrák.

18 Eszköz: futófolyosó, szabadtéri futópálya. Gyakorlat leírása: Adott csoport oszlopban fut, egy meghatározott tempóban. A hátsó ember mindig előre fut és azonos sebesség tartása mellett átveszi a vezető szerepet. Kritikus momentum: - Változatok: variálhatjuk a tempót, ezzel a terhelést is. A résztvevők száma: (osztálylétszám) 7.A gyakorlat neve: Csoportos futás. Forrás megjelölése: Dr. Kurt Murer: 1003 atlétika játék és gyakorlat.(dialóg Campus Kiadó Budapest- Pécs, 2000.) Alkalmazási területe: osztály, tartós futás, tempóváltással. Eszköz: kosárlabdapálya, 4 db zsámoly. Gyakorlat leírása: több csoport fut egyenlő tempóban szétszóródva a pálya körül. Az 1. csapat lehetőleg állandó, de gyorsabb tempóban fut a 2. csapat felé. Ha őket elérték közepes tempóra lassítanak, akkor a 2. csapat fut a 3. csapat felé tempógyorsítással, stb. Kritikus momentum: tempóváltások, csoportokon belül az egymásra figyelés. Változatok: variálhatjuk a tempót, ezzel a terhelést is. A résztvevők száma: (osztálylétszám)

19 8. A gyakorlat neve: Hendikep-futás. Forrás megjelölése: Dr. Kurt Murer: 1003 atlétika játék és gyakorlat.(dialóg Campus Kiadó Budapest- Pécs, 2000.) Alkalmazási területe: osztály, a versengés megszerettetése. Eszköz: iskolaudvar, bólyák. Gyakorlat leírása: a tanulók adott távon teljesítmény szerinti hátránnyal indulnak. Ki ér elsőre a célba? Kritikus momentum: képességismeret. Változatok: variálható táv és útvonal. Szervezhető egyéni és csapatversennyel is. A résztvevők száma: (osztálylétszám) 9.A gyakorlat megnevezése: Folyamatos futás egyenletes sebességgel Alkalmazási terület: évfolyam, fő cél a tempóérzék, a futótechnika, a koordináció és az állóképesség szintjének fejlesztése. Forrás megjelölése: saját gyakorlat Eszközök: sportpálya, tornaterem vagy atlétikapálya, jelzőbóják Résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: a tanulók állórajttal kezdik a futást. Előzetes felmérés alapján 3 különböző képességű csoportot alakítunk. A csoportoknak különböző hosszúságú távot kell lefutnia egyenletes sebességgel. 1-es csoport: 1000m/4perc; 2-es csoport: 800m/4perc; 3-as csoport: 600m/4perc. Kritikus momentum: az aktivitás hiánya Változatok: - a táv és az időtartam változtatása

20 10. A gyakorlat megnevezése: Ismétlő futások egyenletes sebességgel Alkalmazási terület: évfolyam, fő cél a tempóérzék, a futótechnika és az állóképesség szintjének fejlesztése. Forrás megjelölése: saját gyakorlat Eszközök: tornaterem (két db tollaslabdapálya, tollaslabdák, ütők és hálók) Résztvevők száma: osztálylétszám A gyakorlat leírása: a tanulók állórajttal kezdik a futást, 3x5 percet futnak a közepesnél kissé erősebb tempóban. A kb perces szünetekben páros-forgó tollast játszanak kijelölt versenypályán. Kritikus momentum: futás alatt az aktivitás hiánya Változatok: - az időtartam és/vagy a játék változtatása V. Irodalomjegyzék Báthori és mtsai, 1985; Király és mtsai, Koltai Jenő: Az atlétika oktatása, Franklin Nyomda Budapest, 1975

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában

Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Atlétika Közép- és hosszútávfutás, állórajt a középiskolában Budai Róbert Testnevelő tanár, játék és szabadidő-szervező

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós koltai.miklos@bdpk.nyme.hu Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatása általános iskola felső tagozatában (Atlétika 2202) Készítette: Réti Pál Csaba FFT9X9 2014.

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai A flop magasugrás Atlétika SMDLTE2202 Nagy Eszter AVBK27 Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Készítette Marton Kristóf Testnevelő tanár

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Geröly Patricia G7AH72 A dolgozat szerkezete

Részletesebben

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolás oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMANTE 2202 Készítette: Kolontáry

Részletesebben

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Márkusné Halmosi Erika N4Q5MH 1. A súlylökés

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet. Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Közép és hosszútávfutás oktatása Középiskola Készítette: Szalay Ferenc Máté Neptun kód: F3GK6A A közép és hosszútávfutás

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév

Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR Atlétika Diszkoszvetés oktatása Károly Roberta Testnevelő tanár Msc 2014/2015 II. félév A diszkoszvetés középiskolában oktatott technikája A középiskolában a tanulók

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Beadandó dolgozat ATLÉTIKA SMDLTE 2202 Távolugrás oktatása középiskolában Készítette: Varga Áron Szak: Testnevelés

Részletesebben

A középtávfutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A középtávfutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A középtávfutás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Janecsek László Testnevelő tanár MSc

Részletesebben

Atlétika módszertana. NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet. Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL

Atlétika módszertana. NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet. Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL NYME-SEK MNSK Sporttudományi Intézet Konzulens: Dr. Koltai Miklós Atlétika módszertana Készítette: Fülöp Gábor Testnevelő tanár Msc. Neptunkód: CKNMNL A futás technikája I.A közép és hosszútávfutás, állórajt

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában

Nyugat-magyarországi Egyetem. Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar. Sporttudományi Intézet. Diszkoszvetés a középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Diszkoszvetés a középiskolában Az atlétika gyakorlata és módszertana SMALTE 2202 Készítette: Becker János Testnevelő

Részletesebben

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában:

I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Atlétika Gerelyhajítás (SMALTE 2202) 2015.03.05 Tóth Zsuzsa IUOSX0 Testnevelő-földrajz tanár Msc. I. A gerelyhajítás oktatása középiskolában: Elsőként a gerelyhajítás oktatásánál az előkészítő gyakorlatokra

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Közép- és hosszútávfutás és az állórajt általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Készítette: Horváthné Gáspár Bianka Neptun Kód: EGLYD5

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Máté Szilárd Msc uwrlyo 1. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai

A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Dr. Koltai Miklós A kislabdahajítás általános iskola, alsó tagozatos oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 KÉSZÍTETTE: PŐDÖRNÉ SZILOS

Részletesebben

Súlylökés az általános iskolában

Súlylökés az általános iskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Súlylökés az általános iskolában Készítette: Sörös János Neptunkód: iw4gmx 2014-03-18 Felosztás: Az általános iskolai

Részletesebben

Összetett versenyekről az általános iskolában

Összetett versenyekről az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Összetett versenyekről az általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Barthalos István IX8SCT A szabályokról

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202 Készítette:

Részletesebben

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet

I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet I/8 IZOMTAN CSÍPİ-TÉRD MOZGATÓK JGYTFK Testnevelési és Sporttudományi Intézet CSÍPİÍZÜLET MOZGATÓK A csípıízület mozgatók az articulatio coxaera (acetabulum-caput femoris) hatnak, ahol a törzs súlya az

Részletesebben

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában

A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai, az általános iskola felső tagozatában Atlétika SMDLTE2202 Szakács Tibor HKND4Z

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás és az állórajtok középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202

A közép-és hosszútávfutás és az állórajtok középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás és az állórajtok középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Kander

Részletesebben

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév

Atlétika. A diszkoszvetés SMDLTE 2202. Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév Atlétika SMDLTE 2202 A diszkoszvetés Készítette: Veres Gábor Szak: Testnevelő tanár msc. Neptun kód: gpk61u 2012/2013. I. félév I. rész A diszkoszvetés szabályai Hivatalos dobószerek - Nemzetközi versenyeken

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202

Nyugat-magyarországi Egyetem. Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar. Sporttudományi Intézet. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Sudár Mónika

Részletesebben

A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai A közép és hosszútáv futás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Kamarás Ákos Szak: Testnevelő tanár- játék és szabadidő szervező- MSC levelező tagozat Versenyszámok versenyszámok:

Részletesebben

A távolugrás oktatásának gyakorlatai

A távolugrás oktatásának gyakorlatai NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM BERZSENYI DÁNIEL PEDAGÓGUSKÉPZŐ KAR SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET A távolugrás oktatásának gyakorlatai Általános iskola, felső tagozat Készítette: Simon Bence Egészségfejlesztő- Testnevelő

Részletesebben

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában

Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában NYME MNSK SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET DR. KOLTAI MIKLÓS ATLÉTIKA SMDLTE2202 Közép- és hosszútávfutás és az állórajt oktatása a középiskolában Készítette: Szakályné Liszkai Zsuzsanna testnevelő tanár MSc BQIA1V

Részletesebben

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga

A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga A Sport XXI. Terem Atlétikai Verseny gyakorlatanyaga T1 / 1. Sprint váltó 1 1. A meghatározott létszámú csapat (8fő) egy 3m x 0,8m alapterületű területen áll fel a futás 2. A gyermekek tetszőleges sorrendben

Részletesebben

TRIGGER- ÉS TENDERPONT

TRIGGER- ÉS TENDERPONT TRIGGER- ÉS TENDERPONT - SPECIÁLIS MANUÁLIS TERÁPIA - Írta: Kanyó Ildikó, gyógytornász, manuálterapeuta, sportfizioterapeuta Kanyó Ildikó - 2015.05.20. - Dornterápia - Speciális gerincterápia PhysioVit

Részletesebben

A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai

A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A rövidtávfutás általános iskola felső tagozatú oktatásának gyakorlatai Atlétika SMANTE2202 Dr. Koltai Miklós Katzler

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202

A váltófutás oktatása általános iskolában. Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A váltófutás oktatása általános iskolában Atlétika SMDLTE 2202 Készítette: Németh

Részletesebben

A váltófutás oktatása általános iskolában

A váltófutás oktatása általános iskolában NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

A rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai

A rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A rövidtávfutás, térdelőrajt középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Nemcsics Anna Egészségfejlesztő-Testnevelő

Részletesebben

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ

Atlétika. Súlylökés oktatása általános iskolában (SMDLTE 2202) 2011. Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Dr. Koltai Miklós Atlétika Súlylökés oktatása általános

Részletesebben

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat

Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Összetett Versenyek oktatásának gyakorlatai Alsó tagozat Atlétika SMDLTE2202 Készítette: Döbröntei Máté Szak: Testnevelő

Részletesebben

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu

VERSENYFÜZET. Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu VERSENYFÜZET Terematlétika Diákolimpiai Bajnokság 2014. www.fodisz.hu A verseny célja: Lehetőséget biztosítani az intézmények alsó tagozatos tanulói számára, hogy az atlétika játékos formában történő gyakorlásával

Részletesebben

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában

Atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás előkészítő és rávezető gyakorlatai általános iskola felső tagozatában Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelési és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Távolugrás előkészítő és rávezető

Részletesebben

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00

Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr vasárnap, 11:00 Nyugat-Magyarországi Régió Sport XXI. Terematlétikai verseny Győr 2016.12.04. vasárnap, 11:00 1. Verseny célja: Versenylehetőség biztosítása a régió atlétika szakosztályaiban és a iskolai Kölyök Atlétika

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Szij Réka 1. I. A gátfutás középiskolában

Részletesebben

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához,

Termékek. Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, Termékek Alacsony fekvőtámasz állvány Az alacsony fekvőtámasz állvány kondieszköz a fekvőtámasz gyakorlatok kombinálásához, változatosabbá tételéhez nyújt segítséget. A saját testsúlyos edzés egyik legfontosabb

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet 1.kép A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE2202 Paluska Csabáné

Részletesebben

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok:

3. A tanulók fizikai állapotának mérését szolgáló feladatok, illetve az elért eredményekhez tartozó pontszámok: 1. A tanulók fizikai állapotának mérését a testnevelés tantárgyat tanító nevelők végzik el a testnevelés órákon, tanévenként két alkalommal október, illetve május hónapban. (A felmérés a Hungarofit teszt

Részletesebben

ISK - Progym JÉGKORONG

ISK - Progym JÉGKORONG Száraz tesztek U18-20 ISK - Progym JÉGKORONG Nap 1 1. Pihenőpulzus 2:2 2. Reggelihőmérséklet 2:3 -"- 3. Magasság 1:1 4. Suly 1:2 -"- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA

A MAGASUGRÁS OKTATÁSA A MAGASUGRÁS OKTATÁSA általános iskola Készítette: Börzsönyi Judit testnevelőtanár msc 2011/12 Az átlépő magasugrás A magasugrás az ügyességi versenyszámokhoz tartozik, célja, hogy az ugró egy bizonyos

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás oktatásának gyakorlatai általános iskola felső tagozat ATLÉTIKA SMALTE2202 Szabó Gábor ncvz0a Testnevelő-egészségfejlesztő

Részletesebben

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán

A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar A távolugrás technikájának oktatása az általános iskolák alsó tagozatán 2014/2015. tanév I. félév Sólymos

Részletesebben

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot.

TESTNEVELÉS. Hajtsák végre a vezényszónak megfelelő alakzatot. TESTNEVELÉS 1-2. osztály A tanterv az első két évet egyetlen egységként kezeli. A gyerekek iskolába lépésük idején igen eltérő képességűek, tudásúak. A tanulók fizikai és szellemi tulajdonságait a második

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság FEBRUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 8 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai

A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A magasugrás általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Szalay Ákos 1. A magasugrás oktatása általános

Részletesebben

ATLÉTIKA. Rövidtávfutás, térdelőrajt oktatása középiskolában

ATLÉTIKA. Rövidtávfutás, térdelőrajt oktatása középiskolában NYME-SEK 2010/2011 I. félév Dr. Koltai Miklós ATLÉTIKA SMDLTE2202 Rövidtávfutás, térdelőrajt oktatása középiskolában Név: Varga Leventéné Csótár Ágnes Szak: Testnevelőtanár MSc/levelező Elérhetőség: csotar.a@freemail.hu

Részletesebben

Izmok funkcionális anatómiája

Izmok funkcionális anatómiája Izmok funkcionális anatómiája Az emberi izomrendszer Arcizmok: 2 nagy körkörös lefutású mimikai izom: musculus orbicularis oris 4 kis, ajkakat mozgató mimikai izom: musculus orbicularis oculi m. levator

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Für Attila G8C5WR 1. A gátfutás technikája A

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Nyugat-magyarországi Egyetem (SMDLTE 2202) Szombathely 2014.

ATLÉTIKA. A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai. Nyugat-magyarországi Egyetem (SMDLTE 2202) Szombathely 2014. Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA (SMDLTE 2202) A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Készítette: Kéri Péter Szak: Testnevelőtanár

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 SZABÓ ENIKŐ E3OGJC 1, A távolugrás középiskolában

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JANUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában

Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Nyugat-Magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Átlépő magasugrás technikájának oktatása az általános iskolában Dr. Koltai Miklós SMANTE2202 Az atlétika gyakorlata

Részletesebben

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01

Termék adatlap Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 175,5 cm 349 cm Air Walker Rendelési kód: OFC2-01 399 cm 99 cm Edzéstípus: Vérkeringés, kardio Hatása: Az ízületeket kímélve edzi a teljes láb- és csípőizomzatot. Hasznos eszköze lehet a mozgásszervi rehabilitációnak

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás

A közép-és hosszútávfutás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás Készítette: Saitz krisztián HLB0G3 A futás közben érvényesülő

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat

Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő, cél- és rávezetőgyakorlatok általános iskola felső tagozat Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet dr. Koltai Miklós Az atlétika gyakorlata és módszertana SMDLTE 2202 Kislabdahajítás előkészítő,

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Földesi Ádám hnayq9 I. A gátfutás technikája A gátfutás célja

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt általános iskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika

Részletesebben

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás

A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar A magasugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Flop magasugrás Készítette: Szalai Zsolt Neptunkód: MMIAG2 Szak:

Részletesebben

A súlylökés általános iskolában való oktatása

A súlylökés általános iskolában való oktatása Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés általános iskolában való oktatása Atlétika SMDLTE2202 Zakál Simon Edina wzktdt Felépítése a dolgozatnak

Részletesebben

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit.

Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. Külön futamban futnak és külön is értékeljük az Országos Bajnokság és az Amatőr Futam résztvevőit. A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség megbízásából a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület Közreműködő

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 2018. január 21., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok 1. A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget

Részletesebben

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai

A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A diszkoszvetés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMALTE2202 Vörös Dániel F1EQHZ Testnevelés- Játék

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag

Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag Sport XXI. Egyéni Verseny - Gyakorlatanyag SPRINT ÖSSZETETT Sprint összetett (ügyességi pálya,+ 40m guggoló támaszból) U11: 1m 2,5m 3m 5m 6m 5,5m 7m 10m Pálya kialakítása: pálya hossza 2pályax40m. A versenyző

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor

ÓRAVÁZLAT 12/AB. Röplabda leütés. Készítette: Frankó Gábor ÓRAVÁZLAT 12/AB Röplabda leütés Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Óratervezet Tanít: Frankó Gábor

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt- általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202

A közép-és hosszútávfutás, állórajt- általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202 Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel pedagógusképző Központ Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt- általános iskola felső tagozaton. Oktatási gyakorlatok Atlétika SMDLTE 2202

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság JÚLIUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 6 7 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése

ÓRAVÁZLAT 10/A. Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése ÓRAVÁZLAT 10/A Kondicionális, koordinációs képességek fejlesztése Padgyakorlatok Készítette: Frankó Gábor Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum HARSÁNYI JÁNOS Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola

Részletesebben

A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum A Magyar Köztársaság 2011. évi Mezei Futóbajnoksága, az Európai Atlétikai Szövetség nyílt, Mezei Permit versenysorozat része MIKULÁS futás és Duci gyaloglás A verseny rendezője: Magyar Atlétikai Szövetség

Részletesebben

Sport XXI. Atlétikai alapprogram

Sport XXI. Atlétikai alapprogram Sport XXI. Atlétikai alapprogram Alföldi Régió, Terem 2 gyerekversenye Kecskemét 2017. december 15. 14,00 óra Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola Sportcsarnoka 1. A verseny célja: Versenylehetőség biztosítása

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió december 2., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 december, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság MÁRCIUS, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött célok eléréséhez

Részletesebben

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás

Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás Sport XXI. Egyéni Verseny Kiírás 1. A verseny célja: - Változatos és színvonalas versenylehetőség biztosítása SPORT XXI korosztály számára. 2. Versenyszámok, résztvevők: - Sprint összetett: 40m síkfutás,

Részletesebben

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat

Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Sportiskolai osztály fizikai képesség felmérési vizsgálat Célja: A testnevelés, a testkultúra elemeiből nyert értékekből olyan testi műveltséggel ruházzuk fel tanulóinkat, mely későbbi cselekvési biztonságukat,

Részletesebben

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat

ATLÉTIKA. A távolugrás oktatása középiskolában. Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat N ELTE PPK Sporttudományi Intézet ATLÉTIKA A távolugrás oktatása középiskolában Szombathely Veres-Varga Emese D4IWIU Egészségfejlesztő- Testnevelő tanári szak MA Levelező tagozat 2017. április 26. 1. A

Részletesebben

Alsó végtag csontjai

Alsó végtag csontjai Alsó végtag csontjai medenceöv: szabad alsó végtag: medencecsont (os coxae) keresztcsont (os sacrum) comb (femur) combcsont (femur) lábszár (crus) sípcsont (tibia) szárkapocs (fibula) láb (pes) lábtő (tarsus)

Részletesebben

1005 röplabda játék és gyakorlat

1005 röplabda játék és gyakorlat 1005 röplabda játék és gyakorlat lõszó Sokszor mondjuk gyerekeinknek és tanítványainknak az egyesületi edzéseken vagy az iskolában, hogy elõször a röplabda technikáját kell megtanulniuk, mielõtt játszani

Részletesebben

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok

Fejlesztési fókusz: Labdaügyesség fejlesztése, szem-kéz koordináció fejlesztése. Domináns didaktikai feladat: alkalmazás. Célok Tanító: Szántó Szilárd, Vári Péter Évfolyam/osztály: 1. Tantárgy: Testnevelés Témakör: Manipulatív természetes mozgásformák - labdagyakorlatok Tartalom/tananyag: Labdavezetés, labdaterelés, labda dobás

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Makrai Réka F419LA 1. A gátfutás technikája:

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll.

NS 1 Normális lábfej. Természetes méretű, SOMSO-műanyagból. Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. NS 1 Normális lábfej Bemutatja az anatómiai szerkezetet és a sípcsont alatti részt. Egy darabból áll. Hossz: (Pternion-Akropodion): 24 cm. Magasság: 13 cm., Szélesség: 26 cm., Mélység: 10 cm., Súly: 450

Részletesebben

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Dr. Koltai Miklós A távolugrás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Arnóth Arnold József Testnevelő

Részletesebben

A súlylökés oktatása középiskolában

A súlylökés oktatása középiskolában Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés oktatása középiskolában Pődör Ramóna L4C2U2 A becsúszásos lökés végrehajtásának szakaszai (jobb kezes

Részletesebben

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai

A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SOANTE7313 Csemba Ágnes (F6CCFS) A gátfutás jellemzői, a

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Az általános iskola alsó tagozatában, a távolugrás oktatásának előkészítő és rávezető gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202

Részletesebben

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság

Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság KÖZPONTI EDZÉS Copyright, Sáfár Sándor Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezetői Bizottság FEBRUÁR, 0 H K Sze Cs P Szo V 6 7 8 9 0 6 7 8 9 0 A további edzésprogram sikeres végrehajtásához és a kitűzött célok

Részletesebben

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok

A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió január 28., Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A Sport XXI. Alapprogram teremverseny Közép-Magyarország régió 201 január 2, Gödöllő, SZIE Sportcsarnok A verseny célja Regionális szinten, egész éven keresztül tartó motivációt és versenylehetőséget biztosítani

Részletesebben

FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE

FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE FUTÓ GYORSASÁG RÉSZELEMEI REAGÁLÁSI GYORSASÁG 1-2% (IDEGRENDSZERI MEGHATÁROZOTTSÁG) MOZDULAT (RAJT) GYORSASÁG 3-4% (IDEGRENDSZERI + GYORSERŐ-SZINT MEGHATÁROZOTTSÁG) FELGYORSULÁSI

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A gátfutás középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Gömböcz Endre Neptun kód: HH4CFX I. A gátfutás

Részletesebben

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK

PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK PÁROS NYÚJTÓ GYAKORLATOK Törös Károly Utánpótlás szövetségi kapitány Vezetőedző, szövetségi kapitány ex Délfrika Afrika és ex Algéria 2009-2013 1. Kiinduló helyzet: kisterpeszben állva, két kéz a vesetájon

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet

Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Kar Sporttudományi Intézet A súlylökés középiskolai oktatásának gyakorlatai Atlétika SMDLTE2202 Tebeli György JRHGJL A súlylökés oktatása a

Részletesebben