2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "2. Házi feladat. Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is!"

Átírás

1 2. Házi feladat Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 utánzó játékot is! 1) Reakciógyorsaság fejlesztése és téri tájékozódás fejlesztése: Fekete-Fehér (nappal-éjszaka /bármilyen csapatnevek/) Játékosokat 2 csapatba osztjuk. A 2 csoport feláll egymással szembe vonalba, egymástól 2 méterre. Amelyik csapatnevet mondja az edző, ők lesznek a menekülők a kijelöl határig. A másik csapat pedig az üldöző, akik feladata, hogy a menekülő csapat tagjait a határ előtt elkapják. Futás után a csapatok visszaállnak a kiinduló helyre, eközben a találatokat számolja az edző. Nehezítés: különböző kiindulóhelyzetből, megcserélhetjük az értelmezést (akiket mondanak, ők lesznek a fogók), csak adott testrészek megérintésével ér a találat (pl: kar, láb alsó szára, comb) Eszközigény: 2 különböző színű bója (sok) (kiindulóhelyek és határvonalak jelöléséhez) 2) Egyensúlyozó képesség fejlesztése: Kötéltáncos

2 A játékosok egy földre tett kötél mögött egymás után sorakoznak fel. (Ha túl nagy a létszám, akkor csoportokra oszthatjuk őket.) Feladatuk, hogy a kötélen végigsétáljanak anélkül, hogy lelépnének róla. Nehezítés: A kötélből kanyarokat hozunk létre, a játékos a kezét a háta mögé kell tenni, lábujjhegyen kell végigmenni a pályán, labdát feldobni, elkapni kell a kötélen sétálás közben. 3) Mozdulatgyorsaság és irányváltoztatás képességének fejlesztése: Rendszám leolvasó- fogójáték Minden játékos hátára ragasztunk egy szimbólummal ellátott fehér lapot, kivétel a fogó(k)éra. A fogó feladata most nem az lesz, hogy minél több játékost megfogjon, hanem hogy minél több játékos rendszámát leolvassa. A rendszámok lehetnek különböző szimbólumok, alakzatok. Nehezítés: Terület csökkentése, fogók számának növelése, labdavezetés a fogónak és vagy minden játékosnak. Játszhatjuk a játékot fogyasztóként is, így minden leolvasott játékos a területen kívülre megy. 4) Sebességérzet fejlesztése: Villám McQueen A játékosok egy adott területen belül kocognak, ahol garázsok is vannak kialakítva. Az előre megbeszélt színek értelmében lassítják vagy gyorsítják mozgásukat, illetve beparkolnak a garázsokba. Pl: narancssárga: séta, zöld: kocogás, fehér: lendületes, kék: nagyon gyors, piros: parkolás a garázsba.

3 Nehezítés: Labdavezetés közben kell a feladatokat teljesíteni. 5) Szem-kéz, szem-láb koordinációjának fejlesztése: Pókok és rákok A játékosokat 2 csoportba osztjuk. A 15x15-ös területen mindkét csapatnak van egy raktára (2x2 méteres). Minden játékos pókjárásban közlekedik a területen belül, hasukon jelzőmez (csapatonként más színű). A feladat az, hogy saját mezükre ügyelve, a másik csapat mezét saját raktárjukba gyűjtsék. Az a csapat nyer, amelyik az összes ellenfél jelzőjét el tudja csenni, vagy ha adott idő alatt több jelzőt gyűjt be. Nehezítés: rákjárásban közlekedés, pókjárásban hasuknál labda és az oldalukon van a jelzőmez, illetve terület szűkítése.

4 Írjon 5 fejlesztési célt az U7-es labdarúgók számára és rendeljen hozzá 1-1 szerepjátékot is! 1. Akadályhelyzet leküzdése: Bárkafoglaló A játéktér 20x15 méteres, 3 részre felosztott. Az előzetesen kiválasztott csapatok a terület 2 hosszabbik felén kívül helyezkedik el szemben egymással. A pálya középső részén karikákat, létrákat, bójákat és bábukat helyezünk el. A feladat első részében csak úgy lehet átkelni a tengeren, hogy a karikákat és a létrákat segítségül veszik. Labda kézben. Második körben csak úgy lehet átjutni a másik oldalra, labdavezetés közben, hogy az akadályokat kikerülik és egyetlen akadályba sem ütköznek. Nehezítés: Több akadályt helyezünk fel a pályára, illetve kevesebbet (attól függ, melyik feladat van), időkorlátot állítunk fel a játékosoknak.

5 2. Taktikai gondolkodás fejlesztése: Amőba Kijelölünk 2 játékost, akik csapatot választanak maguknak. A 2 csapatnak más-más jelzőmezük van (3-3 db). Indulóbójájuktól 8 méterre 3x3-as, 9 egyenlő részre felosztott négyzet található. A csapat feladata az, hogy 3 egymás melletti négyzetben az ő jelzőjük legyen. Ez lehet vízszintesen, függőlegesen, vagy átlóban (jobbról balra, fentről lefele vagy fordítva). Az a csapat nyer, aki előbb eléri ezt az állapotot Nehezítés: 4x4-es, 5x5-ös játéktér kialakítása, labdavezetéssel kell kimenni a négyzethez. 3. Pálya részeinek tanítása: Thomas és barátai Létszámtól függően alakítunk csapatokat (max. 2). 15x20 méteres pályán, edzői (hangosbemondó) utasításra a vonatok a megfelelő vonalon

6 közlekednek. Minden vonatnak van egy mozdonya és több kocsija. A kocsiknak figyelni kell arra, hogy ne szakadjanak el a mozdonytól és egymástól sem. Így bejárják a pálya részeit és közben tanulják azok neveit. (oldalvonal, felezővonal, kapuvonal) Nehezítés: tolatva kell haladni, haladás közben kézzel, fej fölött labdát kell hátra majd előre adogatni. 4.Megindulás-megállás külső jelekre: Kapd el a rablót! Párokat alakítunk. A pár egyik tagja az induló piros bójánál, párja mögötte 2 méterre lévő fekete bójánál. Jelre (síp) mind a két játékos elindul (futással) a kijelölt terület végéig, ahol 3 kapu van.(kapuk távolsága egymástól 5 méter, és a kapu nagysága 2 méter) A rabló (első) játékos feladata, hogy megmeneküljön az őt üldöző rendőr elől. A rendőr feladata, hogy a rablót elkapja a területen belül. Az edző eközben rövid sípjeleket ad, melyeknél megállni és elindulni kell. A rabló választja ki, melyik kapunk menekül. Nehezítés: mindkét játékos labdavezetéssel halad, kapuk mélységbeli szétszórása.

7 5. Labdaérzékelés kézzel-lábbal Ki a legügyesebb másoló? Minden játékos számára kialakítunk egy 4x4-es terület. A terület sarkait más-más színű bójával jelöljük (pl: kék-fekete-zöld-piros). Feladatuk az, hogy az edző által bemutatott mozdulatsorokat lemásolva pontosan ugyan úgy hajtsák végre a gyakorlatokat. Természetesen labdával. Nehezítés: időkorlát

8