A Régiók Bizottsága politikai hatásának mérlege

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Régiók Bizottsága politikai hatásának mérlege"

Átírás

1 A Régiók Bizottsága politikai hatásának mérlege elért politikai célok intézményközi Uniós polgárság intézményi ügyek az alábbi tárgyban: Az európai polgári kezdeményezés Elıadó: Sonia Masini (IT/PES). CdR 167/2010, elfogadva június 10- én fıelıadóvá való kijelölés eljárása CDR 167/2010 elismeri, hogy az Európai Unióról szóló szerzıdés 11. cikkén és az Európai Unió mőködésérıl szóló szerzıdés 24. cikkén alapuló polgári kezdeményezés lényeges új eszköze a demokratikus mobilizálásnak az európai folyamatban, és kötelezettséget vállal arra, hogy aktívan figyelemmel követi ennek az eszköznek a végrehajtását annak biztosítása érdekében, hogy a helyi és regionális önkormányzatok minden tılük telhetıt megtehessenek a benne rejlı lehetıségek megvalósításához. széleskörően támogatja az Európai Bizottság javaslatát, úgy véli azonban, hogy tovább javíthatók annak többek között a következı pontjai: azon tagállamok minimális száma, amelyeknek támogató nyilatkozatot kell kibocsátaniuk, a technikai segítségnyújtás lehetısége a polgári kezdeményezések megszervezéséhez, valamint az adott kezdeményezés elfogadhatóságának kritériumai és a az elfogadhatóság meghatározásának idıpontja. Az európai polgári kezdeményezés mőködésének segítése érdekében az RB támogatja egy intézményközi információs pont kialakítását. Az Európai Parlament és a Tanács december 15-én megállapodott az európai polgári kezdeményezésre vonatkozó rendeletrıl. A rendelet egy évvel a Hivatalos Lapban való közzétételét követıen lép majd hatályba, így az elsı polgári kezdeményezéseket 2012 elejétıl lehet majd útnak indítani. A parlamenti és tanácsi tárgyalási folyamat során a CIVEX szakbizottság proaktív kapcsolatban állt a társjogalkotókkal, különösképpen a parlamenti bizottságokkal és ezek elıadóival. A CIVEX szakbizottság elnökét és az elıadót meghívták az Európai Parlament AFCO bizottságának július 12-i ülésére, hogy véleményt cserélhessenek az európai parlamenti elıadókkal és képviselıkkel. Gurmai Zita EP-elıadó október 12-én részt vett a CIVEX szakbizottság ülésén, ahol eszmecserét folytatott a tagokkal. Az elnök és az elıadó több levelet is írt az EP-elıadóknak, amelyekben hangsúlyozta az RB álláspontját, és véleményezte az Európai Parlamenttel folyó tárgyalások fejleményeit. A levelek tükrözték a CIVEX szakbizottságban folyó vitákat. Az Európai Parlament és a Tanács megállapodása számos, az RB véleményében szereplı javaslatot tartalmaz (a tagállamok számának HU

2 - 2 - workshopok küszöbértéke, az Európai Bizottság a nyilvántartásba vétel során ellenırizze a kezdeményezések elfogadhatóságát, az egyszerő és bürokráciamentes folyamat biztosítása, a szervezıknek megküldött formális európai bizottsági állásfoglalás szükségessége, jogorvoslatok megemlítése az Európai Bizottság lépéseinek elmaradása esetén). A megállapodás tárgyát képezı rendelet biztosítja az intézményi meghallgatások megszervezését, itt az RB is potenciálisan szerepet játszhat. A CIVEX szakbizottság elnöke, Luc Van den Brande felszólalt Az uniós polgárok jogai: az elıttünk álló út címő konferencián, amelyet az Európai Bizottság szervezett július 1 2-án Brüsszelben. Luc Van den Brande ugyancsak felszólalt a Europe Direct hálózat éves közgyőlésén, amelyre október án került sor Antwerpenben. A CIVEX szakbizottság jelenleg az Európai Bizottság uniós polgárságról szóló évi jelentésérıl készít véleményt [elıadó: Roberto Pella (IT/EPP)] június 7-én a CIVEX szakbizottság kihelyezett szemináriumot rendez Nicosiában, amely a helyi és regionális önkormányzatoknak az uniós polgárság megerısítésében játszott szerepére összpontosít majd. Az európai polgári kezdeményezés is azon kérdések közé tartozik, amelyeket érintenek a szeminárium során. Az Európai Bizottság is bejelentette, hogy 2013 a polgárság európai éve lesz. Ezzel összefüggésben különbözı rendezvények révén lehetıség nyílik majd ennek és más, a polgárság kérdéséhez kötıdı véleményeknek a jelentıs nyomon követésére. Események Európai Bizottság általi elfogadás március 31. A Tanács elé való terjesztés március 31. Az Európai Parlament elé való terjesztés március március 31. Az európai adatvédelmi biztos véleménye április 21. A Tanács általi megvitatás április 26. Az Európai Bizottság véleménye június 10. Tanácsi megállapodás június 14. Az EGSZB véleménye július 14. A Tanács általi megvitatás december 14. Az Európai Parlament véleményének elsı olvasata december 15. Az Európai Bizottság állásfoglalása az EP módosításaira vonatkozóan elsı olvasatban december 15. A Tanács általi jóváhagyás elsı olvasatban február 14.

3 - 3 - elért politikai célok intézményközi médiában való megjelenés az alábbi tárgyban: Az idısödı népesség hatásának kezelése az Unióban (2009-es jelentés az idısödésrıl) Elıadó: Rob Bats (NL/ALDE), CdR 212/2009, elfogadva 2010 áprilisában CdR 212/2009 végleges Ezzel a véleménnyel az RB lényegesen növelte ismertségét és jelentıségét az aktív idıskor terén. Az Európai Bizottság most teljes mértékben elismerte, hogy a regionális és helyi önkormányzatok az egészségüggyel, a jóléttel, a fizetett és nem fizetett ápolással, a munkaerıpiaccal, valamint a lakhatásra, a tömegközlekedésre és az oktatásra irányuló szolgáltatások és létesítmények biztosításával kapcsolatos feladataik révén alapvetıen fontos szerepet játszanak ezen a téren. Ennek néhány bizonyítéka: RB-tagok meghívása az Európai Bizottság és a Tanács különféle rendezvényeire, például a jövıbeli demográfiai változásról szóló szemináriumra (Magdeburg, június), az aktív és egészséges idıskorról szóló konferenciára (Logroño, április) és az EU 2020 stratégia demográfiai vetületérıl szóló, 3. demográfiai fórumra (Brüsszel, november). workshopok 2010 végén háromoldalú konzultáció az Európai Bizottság, a Tanács és az Európai Parlament részvételével az aktív és egészséges idıskor európai évére (2012) vonatkozó határozattervezetrıl, amely külön említi az RB, valamint a helyi és regionális önkormányzatok szerepét. A határozattervezet nagy vonalakban megfelel az RB véleményében foglalt ajánlásoknak. A helyi és regionális önkormányzatok megemlítése az idısödı munkaerınek és népességnek a foglalkoztatási politikára gyakorolt hatásáról, valamint a 2012-es európai évrıl szóló, december 6 7-i tanácsi következtetésekben. és az AGE egyesület Hogyan népszerősítsük a Jólétben megöregedni Európában kezdeményezést címő közös tájékoztató füzetének sikere, illetve az Európai Bizottság kérése, hogy támogatásával frissítésre kerüljön a füzet a 2012-es európai év kontextusában. Számos rendezvény az RB szervezésében, illetve RB-tagok meghívása az AGE platformjára, például Az idıs munkavállalók foglalkoztatásának fellendítése az Európai Unióban: mit tehet a regionális és helyi szint? címő szemináriumra (2010. november 25.). Két kísérleti projekt kidolgozása az egészséges idıskorral, illetve a szolgáltatásokhoz és létesítményekhez való hozzáféréssel kapcsolatban. Közös megbeszélések a Foglalkoztatás, Szociális Ügyek és Társadalmi Összetartozás Fıigazgatóságával 2010 márciusában.

4 - 4 - Események részvétele a helyi önkormányzatok 1. európai versenyén Az idısebb bevándorlókat támogató legjobb kezdeményezések tárgyában. Bizottság általi elfogadás április 29. Beterjesztés a Tanácshoz április 30. Beterjesztés az Európai Parlementhez április 30. Tanácsi következtetések május 5. Tanácsi megvitatás június 8. A Régiók Bizottsága véleménye április 14. Európai parlamenti állásfoglalás szeptember 7. Tanácsi következtetések december 6.

5 - 5 - KUTATÁS ÉS TECHNOLÓGIA elért politikai célok intézményközi médiamegjelenés workshopok az alábbi tárgyban: Felkészülés a jövıre: közös stratégia kidolgozása a kulcsfontosságú alaptechnológiákkal kapcsolatban Elıadó: Veronica DIACONU (RO/EPP), CdR 15/2010 fin; elfogadva: április 14-énCdR 15/ Ez a vélemény elıkészítette a talajt a kutatáshoz és innovációhoz kapcsolódó további RB-vélemények és számára; arra ösztönözte a városokat és régiókat, hogy támogassák a tudástranszfert és az innovációt a tudományos alapoktól egészen az iparig, illetve javítsanak a kockázati tıke hozzáférhetıségén a határokon átnyúló együttmőködések számára is; újfent hangsúlyozta a keretprogram, a strukturális alapok és a nemzeti politikák közötti szinergiák jelentıségét a versenyképesség és kohézió szélesebb értelemben vett uniós célkitőzésének vonatkozásában. A Közös Kutatóközpont egy, a vélemény nyomon követésére szolgáló levélben (suivi d avis) kapott tájékoztatást a véleményrıl, amelynek eredményeként a Közös Kutatóközpont fıigazgatója levélben (Adonis A/1483) fejezte ki azt a kívánságát, hogy erısítsék meg az RB-vel való együttmőködést. Jean-Paul Malingreau, a Közös Kutatóközpont munkaprogrammal és stratégiával foglalkozó osztályának vezetıje a novemberi EDUC-ülésen ismertette a Kutatóközpont új stratégiáját. Ezt követıen kifejezésre juttatta, hogy érdeklıdik a jövıbeli együttmőködési lehetıségek közös feltárása iránt. Ez a kérés a jövıben további vizsgálatok és nyomon követés tárgyát fogja képezni. Jó együttmőködés az Európai Bizottsággal: a Vállalkozáspolitikai és a Kutatási és Innovációs Fıigazgatóság (a Fıigazgatóság új neve 2010tıl) munkatársai látogatást tettek az elıadónál az RB-ben, és elıadásokat tartottak az EDUC ülésein. Az EDUC szakbizottsággal felvették a kapcsolatot egyes elsısorban a félvezetık és a biotechnológia területén érintett érdekcsoportok, és érdeklıdésüket fejezték ki az együttmőködés iránt. Késıbbi vélemények kapcsán részt vettek az érintettekkel folytatott konzultációkon, és tájékoztatást küldtek a témába vágó meghallgatásokról is például az EP-ben az Egyesült Államok tudománypolitikai programjáról tartott meghallgatásáról, amelyen azt a kérdést taglalták, hogy hogyan mérhetı a kutatás által az innovációra, a versenyképességre és a tudományra kifejtett hatás. Az Európai Bizottság szintén magas szinten foglalkozik az innováció mérésével

6 - 6 - Események Bizottság általi elfogadás szeptember szeptember 30. Beterjesztés a Tanácshoz október 5. Beterjesztés az Európai Parlamenthez október 5. A Régiók Bizottsága véleménye április 14. Az EGSZB véleménye szeptember 15.

7 - 7 - az alábbi tárgyban: Szolidaritás az egészségügyben: Az egészség terén mutatkozó egyenlıtlenségek csökkentése az Európai Unióban Elıadó: Dave WILCOX (UK/PES), CdR 47/2010 fin, elfogadva: április CdR 47/2010 megvalósult politikai célok intézményközi médiamegjelenés Ezzel a véleménnyel az RB jelentısen növelte ismertségét és jelentıségét az egészségügy terén, hangsúlyozva a helyi fellépés fontosságát az egészséges életmód népszerősítésében és az egészségromláshoz vezetı körülmények elkerülésében. Az Európai Parlament november 9-i jelentéstervezete az egészség terén mutatkozó egyenlıtlenségek csökkentésérıl az EU-ban 2 kiemelte, hogy számos országban a nemzeti kormányok mellett a regionális önkormányzatok is fontos szerepet játszanak a közegészségügy és az egészségügyi szolgáltatások terén, ezért szükség van aktív bevonásukra; rámutat arra, hogy a helyi önkormányzatoknak, munkahelyeknek és más érdekelt feleknek szintén nagy mértékben hozzá kell járulniuk a kérdés megoldásához. -vélemények több pontja is jól láthatóan megjelenik a jelentésben, így az egészség terén a nemek között fennálló különbségek elismerése, valamint a gazdasági visszaesés egészségügyi ágazatra gyakorolt hatásának enyhítésére vonatkozó felhívás. Az Európai Parlament emellett a vélemény néhány konkrét ajánlását is átveszi, amikor arra kéri a Tanácsot és az Európai Bizottságot, hogy az Európa 2020 stratégián belül fokozottabban vegye figyelembe azt a tényt, hogy az egészség és a jólét kulcsfontosságú a kirekesztés elleni küzdelemben, illetve társadalmi-gazdasági státusz szerint osztályozott mutatókat építsen be az Európa 2020 stratégia nyomon követésébe, valamint kéri az Európai Bizottságot, hogy segítse a tagállamokat az EU kohéziós politikájának és strukturális alapjainak jobb felhasználásában az egészség terén mutatkozó egyenlıtlenségekhez hozzájáruló tényezıkkel foglalkozó projektek támogatása érdekében; kéri továbbá az Európai Bizottságot, hogy támogassa a PROGRESS programból finanszírozott et. Találkozó az RB elıadója és Edite Estrela európai parlamenti képviselı, az egészség terén mutatkozó egyenlıtlenségek csökkentése az EU-ban címet viselı jelentés elıadója között november 30-án. A vélemény kidolgozása során megerısödött az Európai Bizottsággal meglévı jó együttmőködés. Ennek következtében az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Fıigazgatóság és az RB közösen munkálkodott egy új DOC+PDF+V0//HU&language=HU

8 - 8 - állandó struktúra az egészségügyi együttmőködés technikai platformja létrehozásán, melynek célja, hogy gyors párbeszédet mozdítson elı bármilyen kölcsönös érdeklıdésre számot tartó kérdésben, illetve lehetıséget nyújtson a legjobb gyakorlatok cseréjére technikai szinten. A technikai platform fı célja, hogy közös fórumot biztosítson a helyi és regionális önkormányzatok tisztviselıi, továbbá szakértık, érintettek, uniós tisztviselık, valamint az RB érdeklıdı tagjai számára. Elsı ülését 2010 júniusában tartotta a strukturális alapok egészségüggyel kapcsolatos projektekre történı felhasználásáról, ahogyan az a véleményben is szerepel. szubszidiaritásfigyelı hálózatának partnerei által megküldött hozzájárulások (összesen 13) az RB-vélemény kidolgozását megelızıen szervezett területi hatásvizsgálatról tartott konzultációhoz. Ezen túlmenıen a hálózat folyamatosan foglalkozik az egészségügyi kérdéseket szubszidiaritási szempontból vizsgáló kel. workshopok elıadójának számos tevékenysége hozzájárult az RB ismertségének fokozásához e téren: Találkozók európai szövetségek és nemzetközi szervezetek, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Jogalkotói Hatáskörrel Rendelkezı Európai Régiók Konferenciája (Regleg), a EuroHealthnet, az Európai Határ Menti Régiók Szövetsége (AEBR) és a Hajléktalanokkal Foglalkozó Nemzeti Szervezetek Európai Szövetsége (FEANTSA) képviselıivel Az elıadó ismertette az RB véleményét Az egészség terén mutatkozó egyenlıtlenségek csökkentése regionális szempontból mi mőködik és mi nem? címmel a belga elnökség keretében november 8-án, Genkben (Belgium) megrendezett konferencián Részvétel az Együtt az egészségért: EU 2020 stratégia címmel június 29-én, Brüsszelben megrendezett évi Nyílt Egészségügyi Fórumon Események Bizottság általi elfogadás október október október 20. Beterjesztés a Tanácshoz október 21. Beterjesztés az Európai Parlamenthez október 21. A Régiók Bizottsága véleménye április 14. Az EGSZB véleménye április 29.

9 - 9 - Tanácsi következtetések június 8. Az Európai Parlament állásfoglalása március 8.

10 megvalósult politikai célok intézményközi MEZİGAZDASÁG Saját kezdeményezéső vélemény a 2013 utáni idıszakra vonatkozó KAP-ról Elıadó: René SOUCHON (FR/PES), CdR 127/2010 fin, elfogadva: június 9. CdR 127/ A KAP 2020-ig tartó jövıjérıl szóló európai bizottsági közlemény (COM(2010)672 végleges) 1. pillérrel kapcsolatos javaslatai összhangban vannak a Régiók Bizottsága saját kezdeményezéső véleményében megfogalmazott, mindenekelıtt a közvetlen kifizetések rendszerének kiigazítására vonatkozó kéréseivel. E kiigazítás lehetıvé tenné a támogatások igazságos újraelosztását és a mezıgazdasági termelıknek nyújtandó támogatások célzottabbá tételét. - Az Európai Bizottság közleményében javasolt három lehetıség közül a 2. opció, melynek célja a politika mélyreható átalakítása annak fenntarthatóbbá tétele, illetve a különbözı politikai célkitőzések, a mezıgazdasági termelık és a tagállamok közötti jobb egyensúly biztosítása érdekében, rendkívül közel áll a Régiók Bizottsága által kifejtett állásponthoz. - A NAT szakbizottság február 23-i ülésén kerekasztal került megrendezésre a KAP jövıjérıl, melyen részt vett George LYON (UK/ALDE), a KAP 2013 utáni jövıjével foglalkozó európai parlamenti elıadó, María ECHEVARRIA VINUELA, az Európai Tanács Mezıgazdasági Tanácsának elnöke, valamint Anastassios HANIOTIS, az Európai Bizottság Mezıgazdasági és Vidékfejlesztési Fıigazgatósága gazdasági elemzésekkel, kilátásokkal és értékelésekkel foglalkozó igazgatóságának vezetıje. - Dacian CIOLOȘ mezıgazdaságért és vidékfejlesztésért felelıs európai biztos, aki jelen volt a vélemény plenáris ülésen történı elfogadásakor, kedvezıen fogadta a Régiók Bizottsága javaslatait. - A Régiók Bizottsága részvétele az Európai Bizottság Mezıgazdasági és Vidékfejlesztési Fıigazgatósága kibıvített konzultatív csoportjának a KAP reformjával foglalkozó június 3-i és január 12-i ülésein. - Az elıadó részvétele az Európai Bizottság Mezıgazdasági és Vidékfejlesztési Fıigazgatósága által A 2013 utáni KAP témájában rendezett nyilvános vitáról szóló konferencián július án, Brüsszelben. - Több újságcikk is megjelent a vélemény plenáris ülésen történt elfogadását követıen az alábbi médiákban: Le progrès, Agence Europe, Localtis, La France agricole és Réussir.

11 médiamegjelenés Események - Interjú a Radio France bleue Auvergne-ben és az Euractivban a vélemény plenáris ülésen történt elfogadását követıen. - Az elıadó részvétele az Alsó-Normandia, Bretagne, a Loire vidéke és Poitou Charentes által Egy erıs, átalakított és a XXI. század kihívásainak megfelelı KAP-ért címmel szervezett konferencián, melynek a Régiók Bizottsága épülete adott otthont január 25- én. - Kerekasztal az állattenyésztéssel foglalkozó csúcstalálkozó keretében, Erıs KAP-ra van szükség 2013 után ahhoz, hogy megırizzük és dinamikussá tegyük az állattenyésztést régióinkban címmel, Clermont-Ferrand (Franciaország), október 8. A René SOUCHON elnökletével vezetett kerekasztal több személyiséget fogott össze, köztük az alábbi európai parlamenti képviselıket: José BOVÉ (Zöldek/Európai Szabad Szövetség), Stéphane LE FOLL (Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége), Jean- Pierre AUDY (Európai Néppárt), Patrick LE HYARIC (az Európai Egységes Baloldal és az Északi Zöld Baloldal szövetségi csoportja). - Egy új KAP felé az állandó természeti hátrányokkal küzdı térségek potenciáljának kihasználása, Clermont-Ferrand (Franciaország), március Nem releváns a saját kezdeményezéső véleményekkel kapcsolatban

12 KÖZLEKEDÉS VÁROSI MOBILITÁS az alábbi tárgyban: A városi mobilitás cselekvési terve Elıadó: Sir Albert Bore (UK/PES), CdR 256/2009 fin; elfogadva április 15-én CdR 256/2009 elért politikai célok - intézményközi - médiamegjelenés workshopok Ez az RB-vélemény a harmadik, Sir Albert Bore által a városi mobilitás témájában készített dokumentum. Ennek köszönhetıen az RB 2007 vége azaz a tárgyban készült zöld könyv megjelenése óta megkerülhetetlen szereplı a témában. Az Európai Bizottság szeptember 30-án, azaz a tervezettnél egy évvel késıbb, végül az Európai Parlament és az RB (a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottságot képviselı Gilles SAVARY egy közös cselekvési terv kidolgozására vonatkozó felkérése révén kifejtett) közös nyomása hatására tett közzé egy, a városi mobilitást támogató európai cselekvési tervet. A Régiók Bizottsága álláspontja hozzásegítette az Európai Bizottságot annak könnyebb elismertetéséhez, hogy egy európai szintő fellépés nem kérdıjelezi meg a helyi szinten megválasztott képviselık azon alapvetı jogát, hogy a várost érintı ügyeket igazgassák azaz nem sérül a szubszidiaritási elv. A vélemény egyes ajánlásait az Európai Bizottság elsısorban az ötödik kohéziós jelentés következtetéseiben átvette, az alábbi, a kohéziós politika jövıjére vonatkozó elsı ajánlásokat említve meg: - a városi dimenzió megerısítése a 2013 utáni kohéziós politikában, lehetıvé téve így az integrált városfejlesztési stratégiák, közöttük is a városi mobilitási tervek fokozottabb finanszírozását; - egy közös stratégiai keret kialakítása, amely az EU pénzügyi fellépéseit fogja össze annak érdekében, hogy fokozottabb koherencia legyen elérhetı az európai kezdeményezések és politikák terén; - a fenntartható fejlıdés megerısítése és a 2013 után a strukturális alapok zömét koncentráló Európa 2020 stratégia pillérének rangjára emelése; - feltételességi rendszer bevezetése a strukturális alapok kiosztásában: ez az elképzelés lehetıvé tenné, hogy a vélemény egyik ajánlása (amely szerint egy fenntartható városi mobilitási terv kidolgozása a közösségi finanszírozás elnyerésének elıfeltétele) 2013 után megvalósuljon. - Találkozó ( Task Force ) a városok és régiók szövetségeivel, valamint az európai fuvarozók lobbiszervezetével Brüsszelben, január 14-én - Az elıadó részt vett az EUROCITIES által március 2-án Münchenben, a városi mobilitás új finanszírozási formái és költségei témában megszervezett mobilitási fórumon - Felszólalás a fenntartható energia európai hetén, a városi mobilitás témájában tartott konferencián: Brüsszel, március 24.

13 Fenntartható városok hatodik konferenciája: Dunkerque, március Részvétel a közlekedés terén folytatott kutatásról az Európai Bizottság, a Közútkezelık Európai Konferenciája (CEDR) és az Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Tanács (ERTRAC) közös szervezésében megrendezett konferencián, június 9-én Események Európai Bizottság általi elfogadás szeptember szeptember szeptember 30. Beterjesztés a Tanácshoz október 6. Beterjesztés az Európai Parlamenthez október 6. Helyesbítés január 8. A Régiók Bizottsága véleménye április 15. Az EGSZB véleménye május 27. Tanácsi következtetések június 24.

14 KÖRNYEZETVÉDELEM elért politikai célok intézményközi médiamegjelenés : A KHV- és az SKV-irányelv hatékonyabbá tétele Elıadó: José Macário CORREIA (PT/EPP), CdR 38/2010 fin, elfogadva: április 15-én. CdR 38/ A vélemény növelte az RB jelentıségét és intézményközi szerepét a területen. - A vélemény kidolgozását a szubszidiaritásfigyelı hálózat által végzett célzott konzultáció segítette, amely a két irányelv (a környezeti hatásvizsgálatokról szóló irányelv (KHV-irányelv) és a stratégiai környezeti vizsgálatról szóló irányelv (SKV-irányelv)) alkalmazásával és hatékonyságával kapcsolatos egyes kulcskérdésekkel foglalkozott. - Az Európai Bizottság az RB-véleményre adott válaszában egyetértett az RB arra vonatkozó ajánlásaival, hogy a KHV-irányelv esetében javítani kell a szőrési mechanizmust, az alkalmazási kör meghatározásának kötelezıvé tételét, a nyilvánosság részvételét, az adatok minıségét, a határokon átnyúló KHV-eljárásokat és a KHV más irányelvekkel és politikákkal való összehangolását. Ezenkívül az SKVirányelv esetleges jövıbeli felülvizsgálatakor figyelembe veszi az RB arra vonatkozó kérését is, hogy tegyék kötelezıvé ésszerő alternatívák meghatározását, valamint a végrehajtási tervek és programok jelentıs környezeti inak figyelemmel kísérését lehetıvé tevı módszerek és mutatók kidolgozását. - A Tanács a környezetvédelmi politikai eszközök javításáról december 20-án elfogadott következtetéseiben 3 felkéri a Bizottságot a környezeti hatásvizsgálatra és a stratégiai környezeti vizsgálatra vonatkozó irányelv hatékonyságának [ ] fokozásával kapcsolatos lehetıségek feltérképezésére. - A vélemény hatásának értékelése még tart. számításai szerint a KHV-irányelv felülvizsgálatára vonatkozó jogalkotási javaslat 2011 vége, 2012 eleje körül várható. - Néhány nem kormányzati szervezet nyújtott be hozzászólást. 3

15 workshopok Események KHV-irányelv Elfogadás a Bizottság által július 23. Beterjesztés a Tanácshoz július 23. Beterjesztés az Európai Parlamenthez július 23. A Régiók Bizottsága véleménye április 15. SKV-irányelv: Elfogadás a Bizottság által szeptember 14. Beterjesztés a Tanácshoz szeptember 14. Beterjesztés az Európai Parlamenthez szeptember 14. A Régiók Bizottsága véleménye április 15.

16 KÖRNYEZETVÉDELEM elért politikai célok intézményközi médiamegjelenés Az EU és a nemzetközi biodiverzitás-politika 2010 után tárgyában Elıadó: Linda GILLHAM, (UK/EA), CdR 112/2010 fin, elfogadva június 10-én Link: CdR 112/ véleménye, valamint az elıadó számos tevékenysége és a véleményhez kapcsolódóan az RB részvétele a Biológiai Sokféleség Egyezményének COP 10 konferenciáján Nagoyában, jelentısen erısítették az RB intézményi szerepét, profilját és ismertségét e téren. - A COP 10 konferencián a felek elfogadták a X/22 határozatot, a szubnacionális kormányzatok, városok és más helyi önkormányzatok biodiverzitási cselekvési tervét ( ) 4, amelyet az RB támogatott. - A nemzetközi biodiverzitási politikáról szóló RB-vélemény néhány pontját jól tükrözik az Európai Unió Tanácsának a COP 10-rıl szóló 5 következtetései. A Tanács kiemeli, hogy a koherens és együttmőködésen alapuló döntéshozatalt és végrehajtást nemzetközi, nemzeti, nemzeti szint alatti, regionális és helyi szinten egyaránt meg kell erısíteni. A Tanács hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a biológiai sokféleségre vonatkozó jövıbeli uniós stratégia, valamint a [ ] tagállami stratégiák és cselekvési tervek [így az említett cselekvési terv is] tükrözzék a COP 10 vonatkozó határozatait. - A véleményt követıen az RB technikai hozzájárulást is készített az Európai Bizottság ra szóló biodiverzitási stratégiájának területi hatáselemzéséhez. Ez különösen a biodiverzitás-politika célirányosabb és megnövelt finanszírozásával foglalkozik. - Az Európai Bizottság az RB véleményére adott decemberi válaszában osztotta az RB aggodalmait arra vonatkozóan, hogy fokozni kell az erıfeszítéseket az ökoszisztéma-szolgáltatások gazdasági értékét illetıen, hogy a helyi és regionális önkormányzatok kulcsfontosságú szerepet játszanak a biodiverzitás csökkenésének megállításában, hogy a Natura2000 területek nem részesülnek elegendı finanszírozásban, hogy a strukturális alapok keretében a környezetvédelem alulfinanszírozott, amit orvosolni kell, valamint hogy az EU as biodiverzitási stratégiáján belül korlátozott

17 workshopok számú részcélra kell összpontosítani. - Megerısített együttmőködésre került sor a CBD titkárságával, valamint különösen az ENSZ Környezetvédelmi Programjával (UNEP), elsısorban az ENVE szakbizottság elnöke, Ilmar Reepalu és Ahmed Djoghlaf, a CBD ügyvezetı titkára és Achim Steiner, az UNEP ügyvezetı igazgatója közös találkozói révén. Az UNEP képviselıi részt vettek az ENVE szakbizottság áprilisban és februárban tartott ülésein. - Találkozók (a Zöld Hét és az OPEN DAYS rendezvényei mellett) a helyi és regionális önkormányzati szövetségek és régiók képviselıivel, valamint érintett felekkel, beleértve az NGO-kat is. - Az EU Zöld Hetének kísérırendezvénye júniusban Brüsszelben, A biológiai sokféleség mellett elkötelezett helyi szintő szereplık Rövid betekintés a TEEB tanulmányának helyi politikaalkotók számára készült jelentésébe címmel, az ENVE szakbizottság titkársága és az Európai Bizottság közös rendezésében, az elıadó elnökletével. - OPEN DAYS workshop Az éghajlatváltozás kezelése: együttmőködés a természettel címmel októberben Brüsszelben, az ENVE szakbizottság titkársága és az Európai Bizottság közös rendezésében, az elıadó elnökletével. Az ENVE szakbizottság elnöke, Ilmar Reepalu (SE/PES) az EUdelegáció megfigyelıjeként képviselte az RB-t október án a biológiai sokféleségrıl szóló egyezményt (CBD) aláíró felek COP 10 konferenciáján Japánban, Nagoyában. Részt vett a COP 10 városokról és biológiai sokféleségrıl szóló csúcstalálkozóján, valamint kétoldalú találkozókon a CBD, az UNEP képviselıivel, Janez Potočnik európai biztossal, Joke Schauvliege miniszterrel (EU-elnökség), az Európai Parlament delegációjának tagjaival, valamint a CBD által a biológiai sokféleségért létrehozott, városok alkotta globális partnerségben (Global Partnership of Cities for Biodiversity) részt vevı polgármesterekkel. adott helyet a nemzetközi TEEB ( Az ökoszisztémák és a biológiai sokféleség gazdaságtana ) tanulmány tanácsadó bizottsága ülésének februárban. - Kerekasztal-beszélgetés a következı témában: Nagoya után: A biodiverzitás támogatása Európa helyi és regionális önkormányzatai körében az ENVE szakbizottság februári ülése során, az UNEP, az Európai Bizottság, az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) és A biodiverzitás európai fıvárosai projekt képviselıinek részvételével.

18 Események Elfogadás a Bizottság által január 19. Beterjesztés a Tanácshoz január 20. Beterjesztés az Európai Parlamenthez január 20. Tanácsi következtetések március 15. A Régiók Bizottsága véleménye június 10. Az EGSZB véleménye szeptember 15.

19 INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM A digitális hozadék társadalmi haszonná és gazdasági növekedéssé való átalakítása és A jövı internetével foglalkozó magán állami partnerség tárgyában Elıadó: Jean-François ISTASSE (BE/PES), CdR 14/2010 fin, elfogadva április 15-én CdR 14/2010 elért politikai célok intézményközi médiamegjelenés workshopok Események - Ezzel a véleménnyel az RB jelentısen növelte ismertségét és jelentıségét az informatika terén, hangsúlyozva a helyi és regionális önkormányzatok kulcsfontosságú szerepét a digitális hozadék és az internet jövıje területén. Az Európai Unió Tanácsa következtetéseiben hangsúlyozta a digitális hozadék jelentıségét a vidéki területek nagy sebességő szélessávú szolgáltatásokkal való ellátása szempontjából. - Intenzív együttmőködés alakult ki az Európai Bizottsággal: az elıadóval való korai kapcsolatfelvétel nyomán az Információs Társadalmi és Médiaügyi Fıigazgatóság az EDUC szakbizottság március 4-i ülésén ismertette az Európai Bizottság véleménytervezettel kapcsolatos álláspontját. Az EGSZB véleményét július 15-én fogadták el. (Elıadó: Anna Maria Darmanin (MT/II)) - elıadójának számos tevékenysége hozzájárult az RB ismertségének fokozásához e téren: - Találkozók érdekcsoportok és régiók képviselıivel (REGLEG, EUROCITIES, ACT stb.). - elıadója ismertette a véleményt az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak A részvételen alapuló köz-magán társulások modelljeinek javítása az EU 27 tagállamában az e-szolgáltatások általános kiépítése terén c. saját kezdeményezéső véleményéhez kapcsolódóan június 14-én Brüsszelben tartott meghallgatáson. - elıadója ismertette a véleményt a tagállamok és társult államok szeptember 30-án Brüsszelben a jövı internetérıl szervezett fórumán. Elfogadás a Bizottság által október október október 28. Beterjesztés a Tanácshoz október 30.

20 Beterjesztés az Európai Parlamenthez október 30. Tanácsi következtetések december 18. A Régiók Bizottsága véleménye április 15. Az EGSZB véleménye július 15 Elfogadás a Bizottság által október 28. Beterjesztés a Tanácshoz október 28. Beterjesztés az Európai Parlamenthez október 28. A Régiók Bizottsága véleménye április 15.

21 INTEGRÁLT TENGERPOLITIKA Úton a földközi-tengeri térségben folytatott jobb irányítását célzó integrált tengerpolitika felé Elıadó: Michael Cohen (MT/PES), CdR 126/2010 fin, elfogadva: június CdR 126/2010 elért politikai célok intézményközi Helyi és regionális dimenzióval egészíti ki a földközi-tengeri térségben folytatott integrált tengerpolitika fejlesztésérıl szóló vitát, és felhívja a figyelmet az RB e téren végzett tevékenységeire. A Michael Cohen és Gesine Meissner európai parlamenti elıadó közötti jó együttmőködésnek köszönhetıen az RB véleményének több pontja is szerepel az Integrált tengerpolitika az elért elırehaladás értékelése és új kihívások címő október 21-i állásfoglalásban 6. Például az Európai Parlament kéri a tagállamokat és az Európai Bizottságot, hogy nemzetközi szinten mélyítsék el az integrált tengerpolitikáról és más tengeri kérdésekrıl, ideértve az UNCLOS ratifikálásáról és végrehajtásáról szóló párbeszédet a megfelelı fórumokon, emlékeztet a part menti régióknak és a szigeteknek az éghajlatváltozás ival kapcsolatos fokozott veszélyeztetettségére, valamint kéri az Európai Bizottságot, hogy [...] térképezze fel a harmadik országokkal, különösen az UNCLOS-t már ratifikált földközi-tengeri térségbeli országokkal való együttmőködés területeit [ ]. Ezen túlmenıen az Európai Bizottság több pontot is figyelembe vett az RB véleményébıl. Például hangsúlyozza, hogy az összes kormányzati szint, köztük a helyi és regionális önkormányzatok bevonása az EU integrált tengerpolitikájába teljes mértékben összhangban áll az Európai Bizottság prioritásaival. Emellett üdvözli, hogy az RB támogatja a Földközi-tenger partján fekvı nem uniós államokkal folytatandó párbeszéd megerısítését és a legjobb gyakorlatok cseréjét a tengeri ügyek integrált megközelítésének régióbeli kialakításával kapcsolatban. Az Európai Bizottság kiemelte, hogy az érintett országok szuverenitásának tiszteletben tartása mellett kétoldalú kapcsolataiban továbbra is ösztönzi az UNCLOS ratifikálását és összehangolt végrehajtását. Továbbá egyetért azzal, hogy szükség van a határokon átnyúló szervezett bőnözés elleni küzdelem jobb koordinációjára a törvények keretein belül. Az Europol fontos szerepet játszik e téren, és a kérdésrıl politikai szintő vita folyik a különbözı fórumokon. Végezetül az Európai Bizottság tudomásul veszi az ARLEM bevonásával és a vele 6

22 workshopok való együttmőködéssel kapcsolatos RB-ajánlást. A nem uniós partnerországokkal folytatott, az integrált tengerpolitikáról szóló jelenlegi párbeszéd a meglévı együttmőködési mechanizmusokra épül, tehát a földközi-tengeri térségért létrehozott unióval és az ezzel kapcsolatban létrehívott más fórumokkal való együttmőködésben zajlik majd. Az elıadó rendkívül aktív részt vállalt a vélemény nyomon követésében, amivel hozzájárult az RB ismertségének növeléséhez e téren. véleményének ismertetése az európai tengerészeti nap keretében tartott RB-s workshopon, mely Egy integrált tengerpolitikai megközelítés felé az EU-ban: a legjobb helyi és regionális szintő gyakorlati példák címmel került megrendezésre május én a spanyolországi Gijónban, a spanyol elnökség idején. A NAT szakbizottság szemináriuma: Az Európai Unió közös halászati politikájának szerepe az integrált tengerpolitika kialakításában, október 15., St. Julian's, Málta. Események Elfogadás a Bizottság által szeptember 11. Beterjesztés a Tanácshoz szeptember 11. Beterjesztés az Európai Parlamenthez szeptember 11. A Régiók Bizottsága véleménye június 10.

23 elért politikai célok intézményközi médiamegjelenés Saját kezdeményezéső vélemény a következı tárgyban: Zöld könyv a cégnyilvántartások összekapcsolásáról" Elıadó: Dr. Uno Silberg (EA/EE), CoR 20/2010, elfogadva: június CdR 20/2010 A vélemény jelentısen befolyásolta az Európai Bizottság által a társasági törvények reformfolyamata és a belsı piaci reform elımozdítása terén végzett munkát. Emellett a Régiók Bizottsága ismertségét és jelentıségét is növelte. Az egységes piac megvalósítása sikerének egyik kulcsa a határokon átnyúló üzleti partnerségek szereplıivel kapcsolatos adatok gyorsabb és megbízhatóbb cseréje. az alábbi eszközök segítségével gyakorolt befolyást a politikai folyamatokra: - Az Európai Parlament szeptember 7-i állásfoglalása a cégnyilvántartások összekapcsolásáról - A cégnyilvántartások összekapcsolásáról szóló európai bizottsági konzultáció és az ezt követıen az elért eredményekrıl kiadott jelentés workshopok RB fórum az egységes piacról szóló jogszabály jövıjérıl, november 30. Események Elfogadás a Bizottság által november november 4. Beterjesztés a Tanácshoz november 5. Beterjesztés az Európai Parlamenthez november 5. A Régiók Bizottsága véleménye június 9. EP-állásfoglalás szeptember 7. Az EGSZB véleménye szeptember 16.

24 Regionális politika elért politikai célok intézményközi médiamegjelenés workshopok a balti-tengeri régióra vonatkozó európai uniós stratégiáról Elıadó: Pauliina HAIJANEN (FI/EPP) CdR 255/2009 fin; elfogadva április 14-én Link: CdR 255/ Ezzel a véleménnyel az RB lényegesen növelte ismertségét és jelentıségét a balti-tengeri régióban, kiemelve a helyi és regionális önkormányzatok által a stratégia célkitőzéseinek elérésében betöltött alapvetı szerepet. -vélemény számos pontja megjelenik a balti-tengeri stratégia jövıjérıl, valamint a kialakulóban levı makrorégiókról jelenleg folyó megbeszélésekben. - -vélemény nyomán az Európai Bizottság a balti-tengeri stratégia éves fórumán (2010. október, Tallinn) felvetette, hogy a stratégiából hiányzik a régiók részvétele. 7 - Az Európai Bizottság ezenkívül a stratégia ágazatokat átfogó, koherensebb megközelítését is a sikeres végrehajtás feltételeként jelölte meg. - Az Európai Bizottság meghívta az RB-t a balti-tengeri stratégiával foglalkozó magas szintő csoportba (adminisztratív szinten). - A Régiók Bizottsága kérése nyomán a többszintő kormányzással kapcsolatos megközelítés jelentısége is fontos elemét képezi az Európai Bizottság által a balti-tengeri régióra vonatkozó európai uniós stratégia végrehajtásáról készített jelentésnek. - Az elıadó is hangsúlyozta, és a tallinni éves fórumon is fontos tényezıként nevezték meg annak határozott szükségességét, hogy Oroszországot minden, a balti-tengerrel kapcsolatos intézkedésbe bevonják. - elıadójának számos tevékenysége hozzájárult az RB ismertségének fokozásához e téren: március 18.: az RB véleménytervezetének ismertetése az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságával; november 2 3.: az elıadó az olaszországi Taorminában a régióközi együttmőködés témájában tartott konferencián ismertette a véleményt; - által a makrorégiók témájában 2010 áprilisában megrendezett fórum jó lehetıséget biztosított a makroregionális stratégiákkal 7

25 kapcsolatos kérdéseknek az érdekcsoportokkal történı megvitatására. Az elıadó beszédet mondott, és moderátorként is közremőködött ezen a fórumon. Események Elfogadás a Bizottság által június 10. Beterjesztés a Tanácshoz június 10. Beterjesztés az Európai Parlamenthez június június június június 10. Tanácsi vita július 27. Tanácsi következtetések október 26. Az EGSZB véleménye január 20. A Régiók Bizottsága véleménye április 14. EP-állásfoglalás július 6.

26 Regionális politika elért politikai célok intézményközi médiamegjelenés workshopok Elıretekintı vélemény a következı tárgyban: A kohéziós politika jövıje Elıadó: Michael Schneider (DE/EPP), CdR 210/2009 fin, elfogadva: április 15-én CdR 210/ A Régiók Bizottsága volt az elsı intézmény, amely állást foglalt ezen a politikai területen, vezetı szerepet töltve be ezáltal az intézményi vitában. - Az elıretekintı vélemény ajánlásokat fogalmazott meg a kohéziós politika jövıbeli súlypontja és struktúrája vonatkozásában. Az Európai Bizottság a 2010 novemberében közzétett, a gazdasági, szociális és területi kohézióról szóló ötödik jelentésében, valamint az Európai Parlament a kohéziós politika jövıjérıl szóló októberi állásfoglalásában nagymértékben figyelembe vette ezeket. - A kohéziós politika a jövıben is az ÖSSZES régió fejlesztését jelenti, amelynek keretében a források zömét a legkevésbé fejlettek kapják. - Az Európai Bizottság ötödik kohéziós jelentésében elismerte egy, a köztes régióknak szóló új finanszírozási kategória bevezetésének szükségességét. Ez összhangban van azzal az RB-véleményben megfogalmazott kéréssel, hogy biztosítsák a folyamatos támogatást az átmeneti régiók számára. - A területi együttmőködés továbbra is a jövıbeli kohéziós politika egyik fontos eleme. - Az elıadó mind az illetékes európai biztossal, mind pedig a tagállamok kohéziós politikával foglalkozó magas szintő csoportjával ismertette a véleményt, illetve megvitatta azt az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságával is. - elıadójának számos tevékenysége hozzájárult az RB ismertségének fokozásához e téren: - Számos konzultatív fórumra került sor a helyi és regionális önkormányzatok európai szövetségével és a regionális hivatalok képviselıivel; - December 8. és január 12.: konzultatív fórum a helyi és regionális önkormányzatok európai szövetségeivel; március 11.: találkozó Johannes Hahn európai biztossal; március 24.: vita az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottságának kohéziós politikával foglalkozó munkacsoportjában; június 3.: a vélemény ismertetése az Európai Parlament

27 Regionális Fejlesztési Bizottságával; június 7.: a vélemény ismertetése a kohéziós politikával foglalkozó magas szintő csoporttal. Események

28 Regionális politika a következı tágyban: A városrehabilitáció szerepe az európai városfejlesztésben Elıadó: Spyridon Spyridon (EL/EPP), CdR 98/2010 fin, elfogadva: június 9-én CdR 98/2010 elért politikai célok intézményközi médiamegjelenés -vélemény azon elemei, amelyek az Európai Bizottság intézkedéséhez vezettek: aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az URBAN közösségi kezdeményezést beolvasztották az ERDF operatív programjaiba. Az Európai Bizottság ígéretet tett e kérdés megvizsgálására, a jelenlegi tervezési idıszakban lehetséges elırelépések összefoglalására és a jövıbeli ajánlások megfogalmazására. azt kérte, hogy a városi dimenzió élvezzen nagyobb prioritást az uniós politikákban. Az Európai Bizottság jelezte, hogy támogatja a következı tervezési idıszakra szóló erısebb városi dimenzió elképzelését, különösképpen a kohéziós politika területén. véleményével összhangban az Európai Bizottságnak a kohézióról szóló ötödik jelentése hangsúlyozza, hogy a városi területek a növekedés motorjai, valamint a kreativitás és az innováció csomópontjai lehetnek. A környezet romlásához vagy a társadalmi kirekesztéshez kötıdı urbanisztikai problémák konkrét választ tesznek szükségessé, valamint az érintett kormányzati szintek közvetlen bevonását. Ennek megfelelıen egy ambiciózus városfejlesztési menetrendet kellene kidolgozni, amelyben világosabban meghatározzák az urbanisztikai kérdések kezeléséhez szükséges pénzügyi forrásokat, és amelyben a városi hatóságok nagyobb szerepet játszanának a városfejlesztési stratégiák tervezésében és végrehajtásában. Az Európai Bizottság szerint a programtervezési dokumentumokban világosan meg kellene határozni az urbanisztikai intézkedéseket, a kapcsolódó forrásokat és az érintett városokat. véleménye az EU Tanácsának spanyol elnöksége felkérésére készült. A vélemény elfogadásának folyamán szoros együttmőködés alakult ki a spanyol elnökséggel, amelynek csúcspontját az RB-vélemény Mercedes Bresso RB-elnök általi ismertetése jelentette a lakhatás és városfejlesztés témájában tartott informális miniszteri ülésen (Toledo, június ), amelynek középpontjában az integrált városrehabilitáció kérdése állt. Az ezen az ülésen elfogadott Toledói Nyilatkozat szoros összhangban állt az RB véleményével. A nyilatkozat hangsúlyozta, hogy konszolidálni kell

29 az Európai Városfejlesztési Menetrendet, meg kell erısíteni a kohéziós politika városi dimenzióját, növelni kell a helyi önkormányzatok közremőködését az operatív programok tervezésében és végrehajtásában, és nagyobb hangsúlyt kell fektetni a városfejlesztés integrált megközelítésére. véleménye fontos hozzájárulásnak bizonyult a spanyol elnökség városfejlesztéssel kapcsolatos munkájához. workshopok április 15-én konzultációt szerveztek az érintett felekkel. Az elıadónak lehetısége nyílt a helyi és regionális önkormányzatok, a regionális szövetségek és más, a városfejlesztésben aktív érintett felek 25 képviselıjével találkozni.

30 Kultúra és kulturális sokszínőség elért politikai célok intézményközi médiamegjelenés workshopok a következı tárgyban: Az Európai Örökség cím Elıadó: Mireille Lacombe (FR/PES), CdR 105/2010 fin, elfogadva: június 9 10-én CDR 105/ jelentısen növelte ismertségét és jelentıségét a kultúra terén, hangsúlyozva a helyi és regionális önkormányzatok kulcsfontosságú szerepét a jogalkotási javaslat célkitőzéseinek elımozdításában. - Jó együttmőködés az Európai Bizottsággal: az elıadó kiterjedt eszmecserét folytatott az Oktatásügyi és Kulturális Fıigazgatóság felelısével, és felhívta a figyelmet arra, hogy milyen jelentıséggel bír a cím a helyi és a regionális szint számára. - Hatás az Európai Parlament véleményére: az elıadó április 27-én találkozott az EP elıadójával. véleményében szereplı, a jogalkotási javaslathoz ajánlott jelentıs módosításokat beépítették az EP elsı olvasatban kialakított véleményébe. Ilyen volt például az európai testület egy az RB által küldött fıvel való kibıvítése, harmadik országok részvételének lehetıvé tétele, az Európai Bizottság tájékoztatási kötelezettségének kiterjesztése az RB-re, vagy az európai testület szelekciós mozgásterének kibıvítése. - Jó együttmőködés a Tanács elnökségével: az elıadó április 15-én találkozott a Tanács kulturális ügyekkel foglalkozó bizottságának elnökével. A belga elnökség október 27-i helyzetjelentése szerint a Tanács bizottsága lényegében egyetért az RB számos, a jogalkotási javaslathoz ajánlott módosítási javaslatával. elıadójának tevékenységei hozzájárultak az RB ismertségének fokozásához a következı területeken: Találkozó érdekcsoportok és régiók képviselıivel március 25-én.

31 Események Elfogadás az Európai Bizottság által március március március 9. Beterjesztés a Tanácshoz március 11. Beterjesztés az Európai Parlamenthez március 11. Megvitatás a Tanácsban május 10. A Régiók Bizottsága véleménye június 9. Megvitatás a Tanácsban november 18. Az Európai Parlament véleménye az 1. olvasatban december 16 Az Európai Bizottság álláspontja az EP módosításairól az 1. olvasatban: december 16.

32 elért politikai célok intézményközi médiamegjelenés workshopok Események Fejlesztési támogatás a következı tárgyban: Tavaszi csomag: Az EU cselekvési terve a millenniumi fejlesztési célok megvalósítására Elıadó: Christophe Rouillon (FR/PES), CdR 116/2010, elfogadva: június 9-én CdR 116/2010 A vélemény megerısítette a regionális és helyi önkormányzatok döntı szerepét az alapvetı szolgáltatások megszervezésében és biztosításában, figyelemmel a demokratikus és hatékony, a polgárok jólétének javítását szem elıtt tartó kormányzás szempontjaira. Kiemelte a tavaszi csomag jelentıségét az átláthatóbb és hatékonyabb fejlesztési támogatás érdekében. Arra kérte az Európai Bizottságot, hogy a regionális és nemzeti stratégiai dokumentumoknak a partnerországokkal együtt történı véglegesítésekor a helyi fejlesztési megközelítést is építse be. Mivel a tavaszi csomagban nem került külön említésre a helyi és regionális önkormányzatoknak a fejlesztési együttmőködésben betöltött szerepe, a vélemény jelentısen növelte az RB ismertségét a fejlesztési támogatás területén, kiemelve a helyi és regionális önkormányzatok kulcsszerepét a millenniumi fejlesztési célok megvalósításában. Az elıadó szoros kapcsolatban állt az Európai Bizottsággal, és folyamatosan konzultált vele március 15-én az Andris Piebalgs biztossal folytatott megbeszéléseinek keretében az elıadó ismertette véleménytervezetét decemberében az európai fejlesztési napok alkalmával megtárgyalták a véleményt. Elfogadás az Európai Bizottság által április 21. Beterjesztés a Tanácshoz április 21. Beterjesztés az Európai Parlamenthez április április április április április április 21. A Régiók Bizottsága véleménye június 9. Megvitatás a Tanácsban június 14.

33 Alapjogok Saját kezdeményezéső vélemény a következı tárgyban: A gyermekjogok Európai Unión belüli védelmére irányuló helyi és regionális együttmőködés Elıadó: Arnoldas Abramavičius (LT/EPP), Zarasai körzet önkormányzatának polgármestere, CdR 54/2010, elfogadva június 10- én CDR 54/2010 elért politikai célok intézményközi workshopok A vélemény tovább növelte az RB szerepét és jelentıségét az alapvetı jogok területén. Jó együttmőködés az Európai Bizottsággal: a vélemény lehetıséget nyújtott arra, hogy az RB közremőködjön a gyermekjogi európai stratégia ( ) kidolgozása érdekében végzett európai bizottsági munkában. Az elıadó tevékenységei hozzájárultak a stratégia kidolgozásához. Az Európai Bizottság felkérte az RB-t, hogy jelöljön ki állandó tagot az Európai Gyermekjogi Fórum irányítóbizottságába. Az Elnökség az elıadót nevezte ki e bizottság RB-s képviselıjévé. Szoros volt az együttmőködés a fent említett fórum EGSZB-s tagjával. elıadójának tevékenységei hozzájárultak az RB ismertségének fokozásához e téren. Az elıadó szoros kapcsolatban állt az Európai Bizottsággal, és március 15-én konzultációt tartott az érintett felekkel az általa kidolgozott véleményrıl. Az elıadó október 14-én részt vett az ötödik gyermekjogi fórumon. Ugyancsak részt vett a Gyermekbarát városok konferencián, amelyet november 27-én tartottak Firenzében, Olaszországban. A CIVEX szakbizottság és az EU Alapjogi Ügynökség társrendezésében került sor november 26-án Bécsben (Ausztria) az alapvetı jogokról szóló második éves párbeszédre. Az elıadó az alapvetı jogok helyi és regionális szintő nyomon követésérıl szóló ülésszakon vett részt. Elnökként közremőködött az alapjogokról szóló éves konferenciának Az adatok hozzáférhetısége és a mutatók címő ülésszakán, amelyre december 7 8-án került sor az EU Alapjogi Ügynökségének, az Európai Bizottságnak és a Tanács elnökségének társszervezésében.

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2009. december 8. 17024/1/09 REV 1 (hu)

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2009. december 8. 17024/1/09 REV 1 (hu) AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2009. december 8. 17024/1/09 REV 1 (hu) CO EUR-PREP 3 JAI 896 POLGEN 229 FELJEGYZÉS Küldi: az elnökség Címzett: az Általános Ügyek Tanácsa / az Európai Tanács Elızı dok.

Részletesebben

Ipar. Szent Korona Értékrend

Ipar. Szent Korona Értékrend Ipar Az ipar anyagi kincseink embert szolgáló átalakítása, vagy környezetromboló szakbarbarizmus? Úgy használjuk, hogy megmaradjon, vagy úgy, hogy felégetjük a jövıt? Miért? Mit? Hogyan? Az EU belsı piaca

Részletesebben

94. plenáris ülés 2012. február 15 16. A Régiók Bizottsága VÉLEMÉNYE

94. plenáris ülés 2012. február 15 16. A Régiók Bizottsága VÉLEMÉNYE 94. plenáris ülés 2012. február 15 16. CIVEX-V-020 A Régiók Bizottsága VÉLEMÉNYE A TÖBBSZINTŰ KORMÁNYZÁS EURÓPAI KULTÚRÁJÁNAK KIALAKÍTÁSA: A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA FEHÉR KÖNYVÉNEK NYOMON KÖVETÉSE A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA

Részletesebben

Fejér megye Integrált Területi Programja 2.0

Fejér megye Integrált Területi Programja 2.0 Fejér megye Integrált Területi Programja 2.0 Cím Verzió 2.0 Megyei közgyőlési határozat száma és dátuma Területfejlesztés stratégiai tervezéséért felelıs minisztériumi jóváhagyás száma és dátuma IH jóváhagyó

Részletesebben

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság VÉLEMÉNYE

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság VÉLEMÉNYE Európai Gazdasági és Szociális Bizottság TEN/445 Az uniós közlekedéspolitikák szociális szempontjai Brüsszel, 2011. június 15. Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság VÉLEMÉNYE Az uniós politikák hatása

Részletesebben

Európai Unió. A Régiók Bizottsága. Szakmai anyag. A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK 76. PLENÁRIS ÜLÉS-ére

Európai Unió. A Régiók Bizottsága. Szakmai anyag. A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK 76. PLENÁRIS ÜLÉS-ére Európai Unió A Régiók Bizottsága Szakmai anyag A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK 76. PLENÁRIS ÜLÉS-ére 2008. október 8., szerda 15.00 21.00 2008. október 9., csütörtök 9.00 13.00 Charlemagne épület (Európai Bizottság)

Részletesebben

JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615

JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÉSZREVÉTELEI az Aarhusi Egyezmény 10.

Részletesebben

36/2013. (V. 24.) EMMI rendelet. az egészségügyi rendszer teljesítményértékelésének eljárásrendjére vonatkozó szabályokról

36/2013. (V. 24.) EMMI rendelet. az egészségügyi rendszer teljesítményértékelésének eljárásrendjére vonatkozó szabályokról 36/2013. (V. 24.) EMMI rendelet az egészségügyi rendszer teljesítményértékelésének eljárásrendjére vonatkozó szabályokról hatályos: 2013.05.25 - Az egészségügyrıl szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2)

Részletesebben

29.3.2011 A7-0329/29 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS...

29.3.2011 A7-0329/29 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS... 29.3.2011 A7-0329/29 Módosítás 29 Brian Simpson a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság nevében Jelentés Brian Simpson Az idegenforgalomra vonatkozó európai statisztikák (COM(2010)0117 C7 0085/2010 2010/0063(COD))

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 11.5.2005 EP-PE_TC2-COD(2002)0061 ***II AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 11.5.2005 EP-PE_TC2-COD(2002)0061 ***II AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 11.5.2005 EP-PE_TC2-COD(2002)0061 ***II AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely második olvasatban 2005. május 11-én került

Részletesebben

e-közigazgatás fejlesztési koncepció

e-közigazgatás fejlesztési koncepció Miniszterelnöki Hivatal e-közigazgatás fejlesztési koncepció 2007. március Stratégiai munkaanyag Tartalomjegyzék Elızmények 3 Az e-kormányzás útja a hatékonyságtól a szolgáltató államig az EU-ban 9 Az

Részletesebben

Hévízgyörk község esélyegyenlıségi programja

Hévízgyörk község esélyegyenlıségi programja Hévízgyörk község esélyegyenlıségi programja Készítette: Andráska Zsófia 2007. június 27. I. A PROGRAM CÉLJA A 2003. évi CXXV. törvényben leírtakhoz hően az Esélyegyenlıségi Program célja a lakosságot,

Részletesebben

T/2691. számú. törvényjavaslat

T/2691. számú. törvényjavaslat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/2691. számú törvényjavaslat az egyrészrıl az Európai Közösségek és tagállamai, másrészrıl a Kirgiz Köztársaság közötti partnerség létrehozásáról szóló Partnerségi és Együttmőködési

Részletesebben

JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615. I.

JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615. I. JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA Ügyszám: J-3327/2008. A

Részletesebben

A cukorbetegség járványszerő terjedése elleni fellépés az Unióban

A cukorbetegség járványszerő terjedése elleni fellépés az Unióban P7_TA-PROV(0)008 A cukorbetegség járványszerő terjedése elleni fellépés az Unióban Az Európai Parlament 0. március -i állásfoglalása a diabétesz járványszerő terjedésének megakadályozásáról az Európai

Részletesebben

(2007. évben kidolgozott változat, 2011. évben felülvizsgált, egységes szerkezetbe foglalt változata)

(2007. évben kidolgozott változat, 2011. évben felülvizsgált, egységes szerkezetbe foglalt változata) ELFOGADOTT VÁLTOZAT! (2011.06.30.) 2011. ÉVBEN ELFOGADOTT VÁLTOZTATÁSOK: VASTAG BETŐVEL KIEMELVE! PILIS, 2011. JÚNIUS 30. DR. CSIKI GÁBOR JEGYZİ Pilis Város Önkormányzatának Számviteli Politikája és Számlarendje

Részletesebben

Az NFSZ ismer tségének, a felhasználói csopor tok elégedettségének vizsgálata

Az NFSZ ismer tségének, a felhasználói csopor tok elégedettségének vizsgálata Az NFSZ ismer tségének, a felhasználói csopor tok elégedettségének vizsgálata Készült: a TÁMOP 1.3.1. kódszámú kiemelt projekt 3.2. alprojektjének keretében a TÁRKI Zrt. kutatásaként Összefoglaló tanulmány

Részletesebben

2005. évi CLXXXIII. törvény. a vasúti közlekedésrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A TÖRVÉNY HATÁLYA ÉRTELMEZİ RENDELKEZÉSEK

2005. évi CLXXXIII. törvény. a vasúti közlekedésrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A TÖRVÉNY HATÁLYA ÉRTELMEZİ RENDELKEZÉSEK 2005. évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésrıl Az Országgyőlés a nemzeti közlekedéspolitikában meghatározott elvek érvényesítése, a magyar vasúti közlekedésnek az egységesülı nemzetközi vasúti közlekedési

Részletesebben

Versenyképességi Szerzıdés Székesfehérvár Megyei Jogú Város gazdaságélénkítési stratégiájához, és ahhoz kapcsolódó fejlesztésekhez

Versenyképességi Szerzıdés Székesfehérvár Megyei Jogú Város gazdaságélénkítési stratégiájához, és ahhoz kapcsolódó fejlesztésekhez Versenyképességi Szerzıdés Székesfehérvár Megyei Jogú Város gazdaságélénkítési stratégiájához, és ahhoz kapcsolódó fejlesztésekhez mely létrejött egyrészrıl a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (8000

Részletesebben

Plenárisülés-dokumentum. 10.9.2014 cor01 HELYESBÍTÉS

Plenárisülés-dokumentum. 10.9.2014 cor01 HELYESBÍTÉS EURÓPAI PARLAMENT 2014-2019 Plenárisülés-dokumentum 10.9.2014 cor01 HELYESBÍTÉS az Európai Parlament által 2014. április 17-én a tagállamok és az Európai Unió versenyjogi rendelkezéseinek megsértésén alapuló,

Részletesebben

2009. január 25. EDF EDF Csoport RSE megállapodás 2009 1/25

2009. január 25. EDF EDF Csoport RSE megállapodás 2009 1/25 EDF CSOPORT TARSADALMI FELELOSSEGVALLALAS MEGALLAPODAS FELÜLVIZSGÁLATA 2009. január 25 1/25 MEGÁLLAPODÁS AZ EDF CSOPORT SZOCIÁLIS-TÁRSADALMI FELELİSSÉGVÁLLALÁSÁRA VONATKOZÓAN, amely létrejött : Az EDF,

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselı Hölgyek és Urak! Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselı Hölgyek és Urak! Tisztelt Miniszter Úr! Ülésnap Napirend Felszólaló Az Állami Számvevőszék elnökének expozéja - A Magyar Köztársaság 2011. 2010. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatról és a Domokos László szeptember 20.

Részletesebben

Készült: Tompa Város Önkormányzat Képviselı-testülete, 2009. augusztus 13-án tartott rendkívüli ülésérıl.

Készült: Tompa Város Önkormányzat Képviselı-testülete, 2009. augusztus 13-án tartott rendkívüli ülésérıl. 1 Készült: Tompa Város Önkormányzat Képviselı-testülete, 2009. augusztus 13-án tartott rendkívüli ülésérıl. Jelen vannak: Tompa Város Önkormányzat Képviselı-testülete: Belágyi Mihály, Dusnoki Tibor, Gubics

Részletesebben

Az EU terrorizmusellenes politikája A legfontosabb eredmények és a jövõbeni kihívások

Az EU terrorizmusellenes politikája A legfontosabb eredmények és a jövõbeni kihívások BIZTONSÁGPOLITIKA 3 Az EU terrorizmusellenes politikája A legfontosabb eredmények és a jövõbeni kihívások Ez évben lett öt éves az Európai Unió terrorizmusellenes stratégiája. Az EU Bizottsága 2010 júliusában

Részletesebben

Tájékoztató a Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum mőködésérıl

Tájékoztató a Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum mőködésérıl 2. sz. mellékelt Tájékoztató a Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum mőködésérıl A foglalkoztatási paktum a térségi foglalkoztatáspolitika társadalmasításának fontos eszköze, amely a helyi partnerségen

Részletesebben

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik TÁMOP 1.3.1-07/1-2008-0002 kiemelt projekt A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként Stratégiai irányítás és regionális tervezés támogatása komponens

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 40. MELLÉKLET: - TÁRGY: Beszámoló a kábítószer probléma visszaszorítására elfogadott stratégia eredményeinek és a KEF munkájának tapasztalatairól E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD

Részletesebben

106/2009. (XII. 21.) OGY határozat. a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról

106/2009. (XII. 21.) OGY határozat. a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról 106/2009. (XII. 21.) OGY határozat a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített nemzeti stratégiai programról Az Országgyőlés abból a felismerésbıl kiindulva, hogy a kábítószer-használat és -kereskedelem

Részletesebben

A szerkesztı jegyzete

A szerkesztı jegyzete A szerkesztı jegyzete Íme utolsó hírlevelünk és egyben a PALADIN Projekt búcsúztatója. Küldetésünk beteljesítésének érzésével zárjuk a projektet, mivel az összes kitőzött célunkat elértük. Azzal a reménnyel

Részletesebben

Ügyszám:JNO-715/1/2010. I. A panasz

Ügyszám:JNO-715/1/2010. I. A panasz JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40. Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA Nagymányok-Kismányok-Váralja-Hidas

Részletesebben

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA. H/11435. számú. országgyőlési határozati javaslat

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA. H/11435. számú. országgyőlési határozati javaslat MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA H/11435. számú országgyőlési határozati javaslat a Magyar Köztársaság és Szerbia és Montenegró között a Magyar Köztársaságban élı szerb kisebbség és a Szerbia és Montenegróban

Részletesebben

Az Európai Parlament 2012. szeptember 11-i állásfoglalása a nık munkakörülményeirıl a szolgáltatási ágazatban (2012/2046(INI))

Az Európai Parlament 2012. szeptember 11-i állásfoglalása a nık munkakörülményeirıl a szolgáltatási ágazatban (2012/2046(INI)) P7_TA-PROV(2012)0322 A nık munkakörülményei a szolgáltatási ágazatban Az Európai Parlament 2012. szeptember 11-i állásfoglalása a nık munkakörülményeirıl a szolgáltatási ágazatban (2012/2046(INI)) Az Európai

Részletesebben

2009. évi CXXXV. törvény a szakképzésrıl szóló 1993. évi LXXVI. törvény módosításáról*

2009. évi CXXXV. törvény a szakképzésrıl szóló 1993. évi LXXVI. törvény módosításáról* 2009. évi CXXXV. törvény a szakképzésrıl szóló 1993. évi LXXVI. törvény módosításáról* 1. (1)A szakképzésrıl szóló 1993. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. (2) bekezdése helyébe a következı rendelkezés

Részletesebben

ELFOGADOTT SZÖVEGEK. Egyesülve a sokféleségben. 2010. július 6. keddi ülés EURÓPAI PARLAMENT 2010-2011

ELFOGADOTT SZÖVEGEK. Egyesülve a sokféleségben. 2010. július 6. keddi ülés EURÓPAI PARLAMENT 2010-2011 EURÓPAI PARLAMENT 2010-2011 ELFOGADOTT SZÖVEGEK 2010. július 6. keddi ülés P7_TA-PROV(2010)07-06 IDEIGLENES VÁLTOZAT PE 443.887 Egyesülve a sokféleségben TARTALOM A PARLAMENT ÁLTAL ELFOGADOTT SZÖVEGEK

Részletesebben

Jelentés az EURELECTRIC, az ESPU és az EMCEF számára. Készítették: David Tarren, Dr. Howard Potter, Dr. Sian Moore Working Lives Research Institute

Jelentés az EURELECTRIC, az ESPU és az EMCEF számára. Készítették: David Tarren, Dr. Howard Potter, Dr. Sian Moore Working Lives Research Institute Szerkezetátalakítás a villamosenergia-ipari ágazatban: Eszköztár a szociálisan felelıs szerkezetátalakításhoz, a legjobb gyakorlatra vonatkozó útmutatóval Jelentés az EURELECTRIC, az ESPU és az EMCEF számára

Részletesebben

A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA 89. PLENÁRIS ÜLÉSE 2011. MÁRCIUS 31. ÁPRILIS 1. GYORSFELMÉRÉS

A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA 89. PLENÁRIS ÜLÉSE 2011. MÁRCIUS 31. ÁPRILIS 1. GYORSFELMÉRÉS Brüsszel, 2011. április 18. A RÉGIÓK BIZOTTSÁGA 89. PLENÁRIS ÜLÉSE 2011. MÁRCIUS 31. ÁPRILIS 1. GYORSFELMÉRÉS A SZEGÉNYSÉG ÉS TÁRSADALMI KIREKESZTÉS ELLENI KÜZDELEM EURÓPAI PLATFORMJA ÖSSZEGZŐ JELENTÉS

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ JELENTÉS

ÉVES BESZÁMOLÓ JELENTÉS ÉVES BESZÁMOLÓ JELENTÉS 2007. február 2007. július DR. GRACZKA GYULA Tanácsos, tudományos és technológiai (TéT) attasé MOSZKVA Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Budapest 1 1. Oroszország tudományos

Részletesebben

I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A

I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A TELEPÜLÉSHÁLÓZATBAN I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A TELEPÜLÉSHÁLÓZATBAN... 1 I.1. Érd szerepe az országos településhálózatban... 2 I.1.1. Érd szerepe a térség

Részletesebben

1. Támogatható képzések

1. Támogatható képzések A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ ajánlattételi felhívása a 2008. március 17-2009. május 31. közötti idıszakra vonatkozóan a Munkaerı-piaci Alap decentralizált Foglalkoztatási Alaprészébıl

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S a költségvetési intézmények 2010. évi pénzügyi-gazdasági ellenırzéseinek tapasztalatairól

E L İ T E R J E S Z T É S a költségvetési intézmények 2010. évi pénzügyi-gazdasági ellenırzéseinek tapasztalatairól HAJDÚNÁNÁS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT P O L G Á R M E S T E R É T İ L 8. Száma: 9214-9/2011. Elıkészítı: Dr. Nagy Attila revizor Az elıterjesztés törvényességi ellenırzıje: Dr. Kiss Imre jegyzı E L İ T E R J

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Gazdasági és Monetáris Bizottság 22.12.2009 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Tárgy: Maria DAMANAKI, a tengerügyek és halászat területéért felelős biztosjelölt meghallgatása A

Részletesebben

S Z AB Á L Y Z AT A A S Z T E K E R E T E I K Ö Z Ö T T F O L Y T AT O T T P Á L Y Á Z AT I T E V É K E N Y S É G RİL

S Z AB Á L Y Z AT A A S Z T E K E R E T E I K Ö Z Ö T T F O L Y T AT O T T P Á L Y Á Z AT I T E V É K E N Y S É G RİL S Z EGEDI TUDOMÁNYEGYETEM S Z AB Á L Y Z AT A A S Z T E K E R E T E I K Ö Z Ö T T F O L Y T AT O T T P Á L Y Á Z AT I T E V É K E N Y S É G RİL Szeged, 2009. Szabályzat az SZTE keretei között folytatott

Részletesebben

2006. évi XCIV. törvény. a tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki mentésrıl és a tőzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény módosításáról

2006. évi XCIV. törvény. a tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki mentésrıl és a tőzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény módosításáról Mi változott a tőzvédelmi törvényben, 2006-ban? A 2006. évi XCIV. törvény több ponton módosította az 1996. évi XXXI. Törvényt. A változások és az eredeti szöveg egymás melletti vizsgálata és a hozzá főzött

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA. az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok (ÁFSz-ek) közötti fokozott együttműködésről

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA. az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok (ÁFSz-ek) közötti fokozott együttműködésről EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.6.17. COM(2013) 430 final 2013/0202 (COD) C7-0177/13 Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az Állami Foglalkoztatási Szolgálatok (ÁFSz-ek) közötti fokozott

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.6.17. COM(2014) 357 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK az Európai

Részletesebben

11.6.2010 A7-0109/ 001-249. MÓDOSÍTÁSOK 001-249 elıterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

11.6.2010 A7-0109/ 001-249. MÓDOSÍTÁSOK 001-249 elıterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság 11.6.2010 A7-0109/ 001-249 MÓDOSÍTÁSOK 001-249 elıterjesztette: Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság Jelentés Renate Sommer A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatása

Részletesebben

FELÜLVIZSGÁLT NEMZETI LISSZABONI AKCIÓPROGRAM MAGYARORSZÁG MELLÉKLETEK

FELÜLVIZSGÁLT NEMZETI LISSZABONI AKCIÓPROGRAM MAGYARORSZÁG MELLÉKLETEK MELLÉKLETEK AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉSZREVÉTELEIT ÉS AZ EURÓPAI TANÁCS KÖVETKEZTETÉSEIT FIGYELEMBE VEVİ INTÉZKEDÉSEK TEMATIKUS ISMERTETÉSE A NEMZETI LISSZABONI AKCIÓPROGRAMBAN SZEREPLİ INTÉZKEDÉS hiány csökkentése

Részletesebben

DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁS, ÉLETKOR-KEZELÉS ÉS KOMPETENCIÁK AZ EURÓPAI GÁZRA VÁRÓ KIHÍVÁSOK FÉNYÉBEN

DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁS, ÉLETKOR-KEZELÉS ÉS KOMPETENCIÁK AZ EURÓPAI GÁZRA VÁRÓ KIHÍVÁSOK FÉNYÉBEN DEMOGRÁFIAI VÁLTOZÁS, ÉLETKOR-KEZELÉS ÉS KOMPETENCIÁK AZ EURÓPAI GÁZRA VÁRÓ Bevezetés Az európai polgárok átlagéletkora növekszik, ami azt jelenti, hogy a jövıben kevesebb munkaképes korú ember lesz, aki

Részletesebben

Együttmőködés a fejlıdı országokkal a jó adóügyi kormányzás elımozdítása terén

Együttmőködés a fejlıdı országokkal a jó adóügyi kormányzás elımozdítása terén P7_TA(2011)0082 Együttmőködés a fejlıdı országokkal a jó adóügyi kormányzás elımozdítása terén Az Európai Parlament 2011. március 8-i állásfoglalása Adók és a fejlesztés Együttmőködés a fejlıdı országokkal

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX COM(2012) 148 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK a mezőgazdasági

Részletesebben

Kollégium Nevelıtestülete Tisztelt Kollégák!

Kollégium Nevelıtestülete Tisztelt Kollégák! A választásokról Egy szervezet ereje, életképessége abban is megmutatkozik, hogy - vezetıi testületeinek megújítása nem okoz törést a szervezet "üzemszerő" mőködésében; - biztosított a folyamatos személyi

Részletesebben

1996. évi LVIII. törvény. I. Fejezet. Általános rendelkezések

1996. évi LVIII. törvény. I. Fejezet. Általános rendelkezések 1996. évi LVIII. törvény a tervezı- és szakértı mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról Az Országgyőlés - a hazai hagyományokat és a fejlett demokráciák gyakorlatát követve - a környezet alakítása,

Részletesebben

BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA

BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2008. Q u a l y - C o O k t a t á s i T a n á c s a d ó 1141 Budapest, Fogarasi út 111. Tel. fax: (1) 239-1460; (1) 451-0391;

Részletesebben

OPEN DAYS 2009 LOCAL EVENTS MAGYARORSZÁG HUNGARY. Partnerség

OPEN DAYS 2009 LOCAL EVENTS MAGYARORSZÁG HUNGARY. Partnerség OPEN DAYS 2009 LOCAL EVENTS MAGYARORSZÁG HUNGARY Partnerség 1 INDEX Budapest...3 Észak-Alföld...4 Észak-Magyarország...5 Pécs...7 Dél-Dunántúl...8 Nyugat-Dunántúl...9 2 Budapest (Capital Cities ) Típus:

Részletesebben

II. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési és Stratégiai Terv (2007-2013) által támogatott fejlesztési irányok... 194 A horizontális politikák:...

II. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési és Stratégiai Terv (2007-2013) által támogatott fejlesztési irányok... 194 A horizontális politikák:... Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 BEVEZETÉS... 7 A TERÜLETI ALAPON SZERVEZETT GAZDASÁG STRUKTÚRÁJA... 15 1. Bevezetés... 15 2. A területi rendszerő gazdaság irányításának alapjai... 16 3. A területi

Részletesebben

Gál Kinga, EP-képviselı: Koszovó jövıje és az EU szerepe

Gál Kinga, EP-képviselı: Koszovó jövıje és az EU szerepe Gál Kinga, EP-képviselı: Koszovó jövıje és az EU szerepe (Az elıadás 2007. április 13-án az MTA Nemzeti Stratégiai Tanulmányok Programbizottsága és az Európa Intézet Budapest által szervezett a Függetlenség

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében Munkahelyi képzések támogatása középvállalkozások számára címmel meghirdetett pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-2.1.3.B-11/1 1 Tartalom

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. az önkormányzat 2014. évi költségvetésének tervezési irányelveirıl

ELİTERJESZTÉS. az önkormányzat 2014. évi költségvetésének tervezési irányelveirıl HAJDÚNÁNÁS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT P O L G Á R M E S T E R É T İ L 8. Száma: 6721-6/2013. Elıkészítık: Szólláth Tibor polgármester, Kiss György Közgazdasági Iroda irodavezetıje Az elıterjesztés törvényességi

Részletesebben

BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA

BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA 1. számú melléklet: Esélyegyenlıségi Terv Az egyenlı bánásmódról és az esélyegyenlıség elımozdításáról szóló 2003. évi CXXV. Törvény alapelvi szinten rögzíti, hogy minden ember elidegeníthetetlen joga,

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 13.12.2005 COM(2005) 658 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK ÉS AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK A fenntartható fejlődés stratégiájának felülvizsgálatáról Cselekvési

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 31. MELLÉKLET: db TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyőlésének /2012. ( ) önkormányzati rendelete Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2012. évi költségvetésrıl

Részletesebben

Az uniós repülıtereken a földi kiszolgálás körébe tartozó szolgáltatások és a 96/67/EK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezése ***I

Az uniós repülıtereken a földi kiszolgálás körébe tartozó szolgáltatások és a 96/67/EK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezése ***I P7_TA-PROV(2013)0116 Az uniós repülıtereken a földi kiszolgálás körébe tartozó szolgáltatások és a 96/67/EK tanácsi irányelv hatályon kívül helyezése ***I Az Európai Parlament 2013. április 16-i jogalkotási

Részletesebben

Régiók Bizottsága. 9. szakbizottsági ülés 2007. szeptember 19. A Külkapcsolatok és decentralizált együttmûködés szakbizottság VÉLEMÉNYTERVEZETE

Régiók Bizottsága. 9. szakbizottsági ülés 2007. szeptember 19. A Külkapcsolatok és decentralizált együttmûködés szakbizottság VÉLEMÉNYTERVEZETE EURÓPAI UNIÓ Régiók Bizottsága 9. szakbizottsági ülés 2007. szeptember 19. RELEX-IV-008 A Külkapcsolatok és decentralizált együttmûködés szakbizottság VÉLEMÉNYTERVEZETE FEKETE-TENGERI SZINERGIA ÚJ REGIONÁLIS

Részletesebben

2008. január 1-i állapot

2008. január 1-i állapot KOLLEKTÍV SZERZİDÉS azoknak a munkavállalóknak a számára, akiket az egészségügyi és szociális szakmák munkáltatóit tömörítı szakmai egyesület tagjai foglalkoztatnak 2008. január 1-i állapot 2. A KOLLEKTÍV

Részletesebben

Beszámoló a Magyar Tudományos Akadémia 2011. évi költségvetési irányelveirıl

Beszámoló a Magyar Tudományos Akadémia 2011. évi költségvetési irányelveirıl Tervezet Beszámoló a Magyar Tudományos Akadémia 2011. évi költségvetési irányelveirıl Budapest, 2010. május A Magyar Tudományos Akadémia 2011. évi költségvetési irányelvei A Magyar Tudományos Akadémiáról

Részletesebben

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE

KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Alkotmányügyi Bizottság 18.10.2011 KÖZLEMÉNY A KÉPVISELİK RÉSZÉRE Tárgy: VÉLEMÉNY MAGYARORSZÁG ÚJ ALAPTÖRVÉNYÉRİL Elfogadta a VELENCEI BIZOTTSÁG 87. plenáris ülésén (Velence,

Részletesebben

Kiegészítı melléklet az Urányi János Sport KFT 2010. évi mérlegéhez

Kiegészítı melléklet az Urányi János Sport KFT 2010. évi mérlegéhez Kiegészítı melléklet az Urányi János Sport KFT 2010. évi mérlegéhez ÁLTALÁNOS ÖSSZEFOGLALÁS A kiegészítı melléklet a URÁNYI JÁNOS SPORT KFT 2010. január 1-tıl 2010. december 31-ig terjedı idıszak üzleti

Részletesebben

16509/1/10 REV 1 (hu) zsk/zsk/kz 1 DG G 2B

16509/1/10 REV 1 (hu) zsk/zsk/kz 1 DG G 2B AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2010. december 3. Intézményközi referenciaszám: 2008/0193 (COD) 16509/1/10 REV 1 (hu) SOC 772 SAN 255 CODEC 1296 FELJEGYZÉS Küldi: az elnökség Címzett: az Állandó Képviselők

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 13.12.2005 EP-PE_TC2-COD(2003)0282 ***II AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA

EURÓPAI PARLAMENT. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 13.12.2005 EP-PE_TC2-COD(2003)0282 ***II AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 13.12.2005 EP-PE_TC2-COD(2003)0282 ***II AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely második olvasatban 2005. december 13-án került

Részletesebben

I. Fejezet Általános rendelkezések Az önkormányzat és jelképei

I. Fejezet Általános rendelkezések Az önkormányzat és jelképei BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 7/1995. (III. 3.) számú r e n d e l e t e BÉKÉS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK ÉS SZERVEINEK SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL /*: A rendelet

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2013. február 13-án 14 órakor tartott rendes, nyílt ülésén. Az ülés helye: Városháza tárgyaló terme Jelen vannak: Pádár

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2008. ÉVI PÁLYAVÁLASZTÁSI RENDEZVÉNYSOROZAT TOLNA MEGYEI

TÁJÉKOZTATÓ A 2008. ÉVI PÁLYAVÁLASZTÁSI RENDEZVÉNYSOROZAT TOLNA MEGYEI TÁJÉKOZTATÓ A ÉVI PÁLYAVÁLASZTÁSI RENDEZVÉNYSOROZAT TOLNA MEGYEI PROGRAMJAIRÓL A már második alkalommal szervezi meg a Mi a pálya? elnevezéső, regionális szintő pályaválasztási rendezvénysorozatát. Az

Részletesebben

Zsiday Krisztina Európai szintő Képzés Képzıknek

Zsiday Krisztina Európai szintő Képzés Képzıknek Zsiday Krisztina Európai szintő Képzés Képzıknek Az elmúlt évek tapasztalataira építve a Youth-Partnership, az Európa Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Ifjúsági Fórum, a Nemzeti Ifjúsági Irodákkal

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŐJTİ-GAZDÁLKODÁSI TERV közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. április alegység

Részletesebben

Szám: 11-11/2009 Melléklet: 1. Jelenléti ív 2. Költségvetési táblázat (2008) 3. Költségvetési táblázat (2009) 4. Munkaterv

Szám: 11-11/2009 Melléklet: 1. Jelenléti ív 2. Költségvetési táblázat (2008) 3. Költségvetési táblázat (2009) 4. Munkaterv Szám: 11-11/2009 Melléklet: 1. Jelenléti ív 2. Költségvetési táblázat (2008) 3. Költségvetési táblázat (2009) 4. Munkaterv Az ülés helye: Gyır, Megyeháza Gobelin terem Jelen voltak: a csatolt jelenléti

Részletesebben

TARTALOM AKTUÁLIS. Aktuális 1. Fókusz 3. Nemzetközi 3. Kutatás 6. Hírek 7. AZ IDEI SZAKMUNKÁSVERSENYEK LEGJOBBJAIT KÖSZÖNTÖTTÉK A PARLAMENTBEN

TARTALOM AKTUÁLIS. Aktuális 1. Fókusz 3. Nemzetközi 3. Kutatás 6. Hírek 7. AZ IDEI SZAKMUNKÁSVERSENYEK LEGJOBBJAIT KÖSZÖNTÖTTÉK A PARLAMENTBEN TARTALOM Aktuális 1. Fókusz 3. Nemzetközi 3. Kutatás 6. Hírek 7. AKTUÁLIS AZ IDEI SZAKMUNKÁSVERSENYEK LEGJOBBJAIT KÖSZÖNTÖTTÉK A PARLAMENTBEN A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett

Részletesebben

Interparlamentáris Unió Chemin du Pommier 5, C.P. 330, CH-1218 Le Grand-Saconnex/Genf, Svájc

Interparlamentáris Unió Chemin du Pommier 5, C.P. 330, CH-1218 Le Grand-Saconnex/Genf, Svájc Interparlamentáris Unió Chemin du Pommier 5, C.P. 330, CH-1218 Le Grand-Saconnex/Genf, Svájc A NEMZETI PARLAMENTEK SZEREPE A KÉZI- ÉS KÖNNYŐFEGYVER VALAMINT EZEK LİSZEREIVEL VALÓ KERESKEDELEM ELLENİRZÉSÉNEK

Részletesebben

TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2010-2012. évi költségvetési koncepciója (tervezet)

TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2010-2012. évi költségvetési koncepciója (tervezet) AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 238. MELLÉKLET: - TÁRGY: Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatának 2010-2012. évi költségvetési koncepciója (tervezet) E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS

Részletesebben

1995. évi CXVII. törvény. a személyi jövedelemadóról ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet ALAPELVEK

1995. évi CXVII. törvény. a személyi jövedelemadóról ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. I. Fejezet ALAPELVEK Az adóbevételek biztosítása érdekében, az állampolgárok közterhekhez való hozzájárulásának alkotmányos kötelezettségébıl kiindulva az Országgyőlés a következı törvényt alkotja: ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

Részletesebben

1. oldal, összesen: 30. 2007. évi CXVII. törvény. a foglalkoztatói nyugdíjról és intézményeirıl

1. oldal, összesen: 30. 2007. évi CXVII. törvény. a foglalkoztatói nyugdíjról és intézményeirıl 1. oldal, összesen: 30 A jogszabály mai napon hatályos állapota 2007. évi CXVII. törvény a foglalkoztatói nyugdíjról és intézményeirıl Az Országgyőlés a foglalkoztatók nyugdíjcélú megtakarítások terén

Részletesebben

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2008. június 26-ai ülésére

a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2008. június 26-ai ülésére -KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KÖZGYŐLÉS E L N Ö K E VI. 1-1372008. E L İ T E R J E S Z T É S a Komárom-Esztergom Megyei Közgyőlés 2008. június 26-ai ülésére Tárgy: Tájékoztató a közgyőlés két ülése közötti

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történı hozzáadásának egyes kérdéseirıl szóló NEFMI rendeletrıl

ELİTERJESZTÉS. a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történı hozzáadásának egyes kérdéseirıl szóló NEFMI rendeletrıl NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTER SZÁM: 4033-8/2011-JOGI Tervezet ELİTERJESZTÉS a vitaminok, ásványi anyagok és bizonyos egyéb anyagok élelmiszerekhez történı hozzáadásának egyes kérdéseirıl szóló NEFMI rendeletrıl

Részletesebben

HATÁROZAT-TERVEZET. Mór Város Önkormányzatának /2009.(IV.29.) Kt. határozata szociális szolgálattervezési koncepciójának felülvizsgálatáról

HATÁROZAT-TERVEZET. Mór Város Önkormányzatának /2009.(IV.29.) Kt. határozata szociális szolgálattervezési koncepciójának felülvizsgálatáról ELİTERJESZTÉS Mór Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepció felülvizsgálata tárgyában (Szociális és Egészségügyi Bizottság egyhangú támogatásával) A társadalomba való be- és visszailleszkedés

Részletesebben

Hajdúnánás Városi Önkormányzat. szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata

Hajdúnánás Városi Önkormányzat. szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata Hajdúnánás Városi Önkormányzat szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2011-2013 Készítették: Benkıné Takács Mária Szociális Iroda és Városi Gyámhivatal irodavezetı Nagyné Bózsár

Részletesebben

F E L H Í V Á S MUNKAHELYEK MEGİRZÉSÉÉRT

F E L H Í V Á S MUNKAHELYEK MEGİRZÉSÉÉRT F E L H Í V Á S a MUNKAHELYEK MEGİRZÉSÉÉRT elnevezéső, az átmenetileg nehéz helyzetbe jutott munkaadók támogatására irányuló, a munkaadók és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat együttmőködésében megvalósuló

Részletesebben

A Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény, a Magyar Tudományos Akadémia Alapszabálya és az Akadémiai Ügyrend egységes szerkezetben

A Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény, a Magyar Tudományos Akadémia Alapszabálya és az Akadémiai Ügyrend egységes szerkezetben 1 A Magyar Tudományos Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény, a Magyar Tudományos Akadémia Alapszabálya és az Akadémiai Ügyrend egységes szerkezetben = Akadémiai törvény Asz. = Alapszabály Ü. = Ügyrend

Részletesebben

Minıségirányítási Program

Minıségirányítási Program Minıségirányítási Program Nagybajomi Általános Mővelıdési Központ Napköziotthonos Óvodái 2009-2014 Nagybajom, 2009. 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetı.3 1.1. A minıségirányítási program módosításának indoklása.3

Részletesebben

HÁTTÉRANYAG SZABÓ IMRE MINISZTERJELÖLT MEGHALLGATÁSÁHOZ

HÁTTÉRANYAG SZABÓ IMRE MINISZTERJELÖLT MEGHALLGATÁSÁHOZ ORSZÁGGYŐLÉSI KÖNYVTÁR HÁTTÉRANYAG SZABÓ IMRE MINISZTERJELÖLT MEGHALLGATÁSÁHOZ AZ ORSZÁGGYŐLÉSI KÉPVISELİK RÉSZÉRE 2008. ÁPRILIS Összeállította: HARASZTI PÁLNÉ Országgyőlési Könyvtár Képviselıi Kutatószolgálat

Részletesebben

Az Európai Parlament és a Tanács 2004/49/EK irányelve (2004. április 29.) a közösségi vasutak biztonságáról, valamint a vasúttársaságok

Az Európai Parlament és a Tanács 2004/49/EK irányelve (2004. április 29.) a közösségi vasutak biztonságáról, valamint a vasúttársaságok Az Európai Parlament és a Tanács 2004/49/EK irányelve (2004. április 29.) a közösségi vasutak biztonságáról, valamint a vasúttársaságok engedélyezésérıl szóló 95/18/EK tanácsi irányelv és a vasúti infrastruktúrakapacitás

Részletesebben

TARTALOM AKTUÁLIS. Aktuális 1. Külkapcsolatok 3. Gazdaság 4. Jog 5. Hírek 5. ÜLÉSEZETT A KAMARA ELNÖKSÉGE

TARTALOM AKTUÁLIS. Aktuális 1. Külkapcsolatok 3. Gazdaság 4. Jog 5. Hírek 5. ÜLÉSEZETT A KAMARA ELNÖKSÉGE TARTALOM Aktuális 1. Külkapcsolatok 3. Gazdaság 4. Jog 5. Hírek 5. AKTUÁLIS ÜLÉSEZETT A KAMARA ELNÖKSÉGE Az MKIK elnökségi ülésére 2009. március 11- én került sor a kamara székházában..az elnökségi ülés

Részletesebben

FOLYAMATLEÍRÁST SEGÍTİ GYAKORLATI ÚTMUTATÓ

FOLYAMATLEÍRÁST SEGÍTİ GYAKORLATI ÚTMUTATÓ FOLYAMATLEÍRÁST SEGÍTİ GYAKORLATI ÚTMUTATÓ 1/ 50 A dokumentum az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, az Államreform Operatív Program támogatásával, az Elektronikus közigazgatási keretrendszer tárgyú

Részletesebben

Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyőlése 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.sz. I. 260-4/2003. J E G Y Z İ K Ö N Y V

Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyőlése 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.sz. I. 260-4/2003. J E G Y Z İ K Ö N Y V Békéscsaba Megyei Jogú Város Közgyőlése 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7.sz. I. 260-4/2003. J E G Y Z İ K Ö N Y V Készült: 2003. április 24-én Békéscsaba Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala hivatalos

Részletesebben

További információk a következı címen szerezhetık be: Azonos a fent említett kapcsolattartási ponttal/pontokkal

További információk a következı címen szerezhetık be: Azonos a fent említett kapcsolattartási ponttal/pontokkal AZ EGYSZERŐ ELJÁRÁS AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁSA Építési beruházás Árubeszerzés Szolgáltatás Építési koncesszió Szolgáltatási koncesszió X Tisztelt Ajánlattevı! Jelen ajánlattételi felhívás a Kbt. 251. (2)

Részletesebben

2005. évi CXXXIX. törvény. a felsıoktatásról ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A TÖRVÉNY CÉLJA

2005. évi CXXXIX. törvény. a felsıoktatásról ELSİ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A TÖRVÉNY CÉLJA 2005. évi CXXXIX. törvény a felsıoktatásról Az Országgyőlés annak érdekében, hogy a Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történı csatlakozásával a magyar felsıoktatás az Európai Gazdasági Térség felsıoktatási

Részletesebben

ÜZLETI TANÁCSADÓK ÉS MUNKAERİ-PIACI SZOLGÁLAT

ÜZLETI TANÁCSADÓK ÉS MUNKAERİ-PIACI SZOLGÁLAT ÜZLETI TANÁCSADÓK ÉS MUNKAERİ-PIACI SZOLGÁLAT EGYÜTTMŐKÖDÉSI HÁLÓZAT KIALAKÍTÁSA ÜZLETI ÉS NON-PROFIT TANÁCSADÓK EGYÜTTMŐKÖDÉSE FOGYATÉKOS EMBEREK MUNKAERİ-PIACI INTEGRÁCIÓJA ELİSEGÍTÉSE ÉRDEKÉBEN Vezetıi

Részletesebben

LIPICS LÁSZLÓ REPEDÉSEK AZ EURÓPAI ERİDÖN A SCHENGENI EGYEZMÉNY JÖVİJE. I. A schengeni vívmányok létrejötte

LIPICS LÁSZLÓ REPEDÉSEK AZ EURÓPAI ERİDÖN A SCHENGENI EGYEZMÉNY JÖVİJE. I. A schengeni vívmányok létrejötte LIPICS LÁSZLÓ REPEDÉSEK AZ EURÓPAI ERİDÖN A SCHENGENI EGYEZMÉNY JÖVİJE I. A schengeni vívmányok létrejötte Már a Római Szerzıdés aláírásakor tervbe vették a tagállamok lakóinak szabad lakó- és munkahelyválasztását.

Részletesebben

Szarvasmarhákat kínoznak Szekszárdnál

Szarvasmarhákat kínoznak Szekszárdnál HFTE KÉSZÍTETTE: SIPOSNÉ RUSZKAI KRISZTINA Események novemberben november 22. Küldöttgyőlési meghívók és küldötti tájékoztatók kiküldése november 23. DATE államvizsgáztatás november 24. MSzSz tisztújító

Részletesebben

6. szám ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 497.

6. szám ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 497. 6. szám ÖNKORMÁNYZATI HÍREK 497. ISSN 1215 4261 TARTALOMJEGYZÉK SZÁM TÁRGY OLDALSZÁM A MEGYEI KÖZGYŐLÉS RENDELETE 13/2007. (V. 31.) HBMÖK A vagyongazdálkodásról valamint a beruházások rendjérıl szóló 13/2004.

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj/031-57/2011. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Darabos János ügyvezetı által képviselt Aqua Plastech Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Hajdúsámson), a Darabos

Részletesebben

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT

DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS MUNKAÜGYI KÖZPONT A Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2009. elsı félévi beszámolója A Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervhez kapcsolódó, a 2008-2009. évekre

Részletesebben