A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa. Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13."

Átírás

1 A szív és vázizom megbetegedések laboratóriumi diagnózisa Dr. Miseta Attila Laboratórimi Medicina Inézet, 4624 Pécs, Ifjúság u. 13.

2 Bevezetés Tárgykörök: szív infarktus, szív elégtelenség, kockázati tényezők Vezető mortalitási és morbiditási tényezők A laboratórium szerepe elengedhetetlen, de nem kizárólagos a diagnózisban. Fizikai tünetek Elektrokardiogram EKG Laboratóriumi (Bio)markerek

3 Biomarkerek a napjainkban A szívizom biomarkerek használata az akut mellkasi fájdalom diagnózisában és kockázat megítélésében a SBO-n gyorsan erősödik. A szívizom fehérjék diagnosztikus szerepe ma már nem csak az akut miokardiális infarktus megítélésére szorítkozik.

4 Az ideális szívizom biomarker Abszolút szívizom specificitás Specifikus az irreverzibilis sérülésre Korai felszabadulás Stabil kiáramlás Kiszámítható klírensz Komplett kiáramlás (az elhalás méretének a megítélése) Mérhető a hagyományos metodikákkal

5 Nekrózis markerek

6 Nekrózis markerek Egy korai (CKMB) és egy specifikus marker (troponin) használata ajánlott. Az eredménynek 30 percen belül meg kell lennie! Az eljárásnak megbízhatónak kell lennie (jó pozitív prediktív erő).

7 Nekrózis markerek Myoglobin: Gyors indikátor, 2 órán belül, Nem szívizom specifikus, Inkább az infarktus kizárására jó mint annak igazolására!

8 Nekrózis markerek CK: 3 fő izoenzim - CK- MM, MB & BB teljes CK aktivitás vázizom (2500 U/g); szív (473 U/g); agy (55 U/g). Más szövetekben is jelen van: uterus, prosztata, vékonybél szövet-vs.-plazma hányados vázizom vs. myocardium A teljes CK aktivitás mérés önmagában nem ajánlott!

9 Nekrózis markerek Az emelkedett CK emelkedett CK-MB-vel együtt igen hasznos a szívizom infarktus megítélésben. De!!! A vázizom tömeg ~100-szor nagyobb a szívizoménál Ha a CK-MB index > 2.5% az infarktus valószínű Probléma (mio- & vázizom sérülés) A vázizom CK-MB torzítja a CK-MB indexet még akkor is, ha igen csekély a vázizomban a mennyisége.

10 Nekrózis markerek

11 Nekrózis markerek Troponinok: A TrI- az aktinhoz, a TrT a tropomiozinhez kötődik ször több a troponin mint a CK-MB per gram miokardium A legtöbb troponin kötött a kontraktilis apparátusban A citoszólikus troponin pool, CK-MB Jelen vannak a plazmában hosszabb ideig.

12 Nekrózis markerek Troponin T vs. I A diagnosztikus és prognosztikus sajátságok hasonlók (kivéve a vesebetegséget ahol a TrT kevésbé szenzitív) Emelkedés ~ 2h - 12h! ~30 40%-a az ACS betegeknek ST emelkedés nélkül normál CKMB-vel de emelkedett troponinnal bír az észleléskor Meta-analízis (Heindereich et al) 3 8-szor emelkedett halálozási kozkázat az emelkedett troponinnál!

13 Nekrózis markerek A szív troponinokat önmagukban nem szabad a MI diagnózisban használni. Más okok, pl. súlyos peri- vagy miokardítisz, szeptikus sokk, dekompenzált szív elégtelenség! Vesebetgség esetén különös figyelem javasolt. Az LDH és GOT/GPT szintek szintén nekrózis indikátorok, de kevéssé specifikusak, viszont emelkedett szintjük tartósabb.

14 Pangásos szív elégtelenség A BNP és az ANP szív neuro-endokrin hormonok amelyek a Na kiválasztás fokozásán át a vizelet volument is növelik, ér sima izom ellazulást okoznak, és gátolják a renin angiotenzin rendszert. Az emelkedett BNP igen erősen specifikus és szenzitív krónikus szív elégtelenségben!

15 Pangásos szív elégtelenség A BNP szint emelkedése segít differenciáni az akut diszpnoés betegek között akik elsődleges tüdő vagy dekompenzált szív betegsége lehet. A BNP ugyancsak jó prognózis indikátora a krónikus szív megbetegedéseknek, amennyiben emelkedett BNP rossz prognózist jelent és a hirtelen szívhalál lehetősége valószínűbb.

16 Pangásos szív elégtelenség Figyelem! A BNP önmagában mint szkrínelő eszköz nem használható. A BNP eredményeket mindig a klinikai kép tükrében szükséges értkelni, melyben maguk is egy (fontos) összetevőt képviselnek!

17 Nem egészen infarktus:ischaemia Új lehetőségek jönnek! Ischaemia módosított albumin Az albumin kobalt kötő képessége csökkent ischaemiában. A szintje emelkedik percekkel az ischemia után, mintegy 6-12 h hosszan magas marad majd normalizálódik 24 h után. Tartós fizikai terhelés is megemeli a szintet Az endogén laktát viszont gátolja (szepszis, krónikus vesebetegség stb ) Kevéssé specifikus rákos megbetegedésben,ckd-ben, szepszisben, májbetegségekben.

18 Főbb kockázati tényezők Öröklődés Szex (+) Kor Cigaretta Magas vérnyomás Elhízás (Hasi típus) A fizikai aktivitás hiánya Emelkedett koleszterin és más lipidek

19 C-reaktív fehérje Egy akut fázis fehérje amit a máj termel és fokozza a citokin termelést A standard CRP teszt nem érzékeli a normál tartományt hs-crp: a normál tartományban is mér! A CRP szintek emelkedettek, de a normál tartományban maradhatnak: a kockázat azonban nő!

20 Kockázati tényezők: lipidek Zsírsavak Koleszterin és észterei Trigliceridek Foszfolipidek Szfingolipidek

21 Homocisztein A kockázati tényező szerepe vitatott A metionin metabolizmus terméke, ami tovább metabolizált Remetilációval (Vitamin B 12 és folát függő) Transzulfurációval (Vitamin B 6 függő) Hatásai: Direkt toxikus hatás, Interferencia az alvadási faktorokkal, Gátolja a kis artériák tágulását.

22 Kapcsolódó vizsga kérdések 1. A szívinfarktus klinikai biokémiai jelei 2. Az AMI (akut miokardiális infarktus)kezelésének (reperfúzió, fibrinolízis) laboratóriumi ellenőrzése 3. A krónikus szívelégtelenség laboratóriumi diagnosztikája (BNP, probnp, elektrolitok) 4. A kardiovaszkuláris rizikó becslése laboratóriumi módszerekkel.

A SZÍVELÉGTELENSÉG KORSZERŰ DIAGNOSZTIZÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYON

A SZÍVELÉGTELENSÉG KORSZERŰ DIAGNOSZTIZÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYON A SZÍVELÉGTELENSÉG KORSZERŰ DIAGNOSZTIZÁLÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI A SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYON Botos Péter, Fogl Anita. Király Szilvia, Szabó Katalin HMÖ Markhot Ferenc Kórház Rendelőintézet Sürgősségi Betegellátó

Részletesebben

Szívizom megbetegedések laboratóriumi eltérései. Cardiometabolikus rizikó Szívinfarktus Szívelégtelenség

Szívizom megbetegedések laboratóriumi eltérései. Cardiometabolikus rizikó Szívinfarktus Szívelégtelenség Szívizom megbetegedések laboratóriumi eltérései Cardiometabolikus rizikó Szívinfarktus Szívelégtelenség A kardiovaszkuláris betegség ismert rizikó faktorai LDL oxidáció LDL-C Anti-OxLDL OxLDL LDL Oxid.

Részletesebben

Tomcsányi János. A Troponin használata a sürgősségi sségi gyakorlatban a kardiológus szemszögéből

Tomcsányi János. A Troponin használata a sürgősségi sségi gyakorlatban a kardiológus szemszögéből Tomcsányi János A Troponin használata a sürgősségi sségi gyakorlatban a kardiológus szemszögéből Előadás célja A Troponinnyújtotta nyújtotta lehetőség bemutatása a gyors és klinikailag megalapozott optimális

Részletesebben

Szívizom biomarkerek kardiovaszkuláris betegségekben

Szívizom biomarkerek kardiovaszkuláris betegségekben Szívizom biomarkerek kardiovaszkuláris betegségekben Szívizom biomarkereknek nevezzük azokat az enzimeket és egyéb fehérjéket, amelyek a szívizomsejtekből szabadulnak fel. A szívizom fehérjék diagnosztikus

Részletesebben

Szívkárosodás markerei

Szívkárosodás markerei Szívkárosodás markerei Korábbi kórélettan előadások 2018 Amit megtanultak Pathomechanizmus Hajlamosító tényezők Klinikai jelek, tünetek, panaszok EKG Képalkotók szerepe Biomarkerek Kardiovaszkuláris betegségek

Részletesebben

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel

Eredmény POSZTANALITIKA. értelmezése. Vizsgálatkérés Eredmény. Fekete doboz: a labor. Mintavétel Posztanalitika Vizsgálatkérés Eredmény értelmezése POSZTANALITIKA Eredmény Mintavétel Fekete doboz: a labor Az ESET Zoli bácsi, 67 éves Erős hasi fájdalom Este 8, sebészeti ügyelet Akut has? Beavatkozások

Részletesebben

A troponin módszerek m analitikai bizonytalansága a diagnosztikus

A troponin módszerek m analitikai bizonytalansága a diagnosztikus A troponin módszerek m analitikai bizonytalansága a diagnosztikus határért rtékek közelk zelében Hartman Judit, Dobos Imréné, Bárdos Éva, Mittli Ödönné Vas megyei Markusovszky Lajos Általános és Gyógyfürdı

Részletesebben

ROSODÁS LABORATÓRIUMI RIUMI DIAGNOSZTIKAI FÓRIZS SZENTES LÁSZLL

ROSODÁS LABORATÓRIUMI RIUMI DIAGNOSZTIKAI FÓRIZS SZENTES LÁSZLL A HEVENY SZÍVIZOM KÁROSODK ROSODÁS LABORATÓRIUMI RIUMI DIAGNOSZTIKAI MEGÍTÉLÉSÉNEK JELLEMZİ VÁLTOZÁSAI FÓRIZS ÉVA, GRÍNYI ANIKÓ,, POLGÁR R BÉLÁNÉ, B SZENTES LÁSZLL SZLÓNÉ BEVEZETÉS A fejlett nyugati és

Részletesebben

Laboratórium biomarkereknélkül nincs korszerű szívgyógyászat. Tomcsányi János Budai Irgalmasrendi Kórház Kardiológiai Osztály 2015.

Laboratórium biomarkereknélkül nincs korszerű szívgyógyászat. Tomcsányi János Budai Irgalmasrendi Kórház Kardiológiai Osztály 2015. Laboratórium biomarkereknélkül nincs korszerű szívgyógyászat Tomcsányi János Budai Irgalmasrendi Kórház Kardiológiai Osztály 2015. Balatonfüred Téziseim A kardiológiai betegségeknek változatlanul magas

Részletesebben

A kardiális troponin értékelése sürgősségi betegellátásban

A kardiális troponin értékelése sürgősségi betegellátásban A kardiális troponin értékelése sürgősségi betegellátásban Dr. V. Oláh Anna, Debreceni Egyetem OEC, LMI MediLab, 202.2.6. Sürgősségi osztályon jellemző tünetek és biomarkerek Akut coronaria sydroma : ACS

Részletesebben

ECHOCARDIOGRAPHIÁS VIZSGÁLATOK II. Az ischaemiás történések időbeni sorrendje. Az ischaemia lehetséges kimenetele

ECHOCARDIOGRAPHIÁS VIZSGÁLATOK II. Az ischaemiás történések időbeni sorrendje. Az ischaemia lehetséges kimenetele ECHOCARDIOGRAPHIÁS VIZSGÁLATOK II. AZ INFARCTUS SZÖVŐDMÉNYEI STRESSZ ECHOCARDIOGRAPHIA DEBRECENI EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR KLINIKAI FIZIOLÓGIAI TANSZÉK TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 Az ischaemiás

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Miért probléma a lázas gyermek a rendelőben? nem beteg - súlyos beteg otthon ellátható

Részletesebben

Akut koronária szindróma. Dr.Becker Dávid Ph.D

Akut koronária szindróma. Dr.Becker Dávid Ph.D Akut koronária szindróma Dr.Becker Dávid Ph.D KARDIOLÓGIA NAPJA 2012 2 napja visszatérő mellkasi fájdalmak 2 Mi látható az EKG-n? 1. normál variáns 2. ST depressio avl, V5-6 3. ST eleváció III, avf 4.

Részletesebben

Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel

Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel Ischaemias szívbetegség kezelése PCI-vel Semmelweis Egyetem ÁOK Kardiológiai Központ Dr. Merkely Béla Ischaemiás szívbetegség klinikai formái tünetmentes (silent ischaemia!) congestiv functiozavar / /

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2447-06 Kémiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2447-06 Kémiai vizsgálatok követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Új kollégája a mai napon átveszi Öntől a fehérje ELFO vizsgálatokat. Magyarázza el kollégájának a vizsgálathoz szükséges tudnivalókat! Magyarázatában térjen ki a következőkre: - a szérum fehérje

Részletesebben

LIAISON Troponin I. a jelenlegi legérzékenyebb módszer. nagy érzékenység kiváló fajlagosság a megbízható, gyors eredményhez

LIAISON Troponin I. a jelenlegi legérzékenyebb módszer. nagy érzékenység kiváló fajlagosság a megbízható, gyors eredményhez LIAISON Troponin I a jelenlegi legérzékenyebb módszer nagy érzékenység kiváló fajlagosság a megbízható, gyors eredményhez A miokardiális infarktus új értelmezése Új alapelv a miokardiális infarktus diagnózisában

Részletesebben

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006

Új könnyűlánc diagnosztika. Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 Új könnyűlánc diagnosztika Dr. Németh Julianna Országos Gyógyintézeti Központ Immundiagnosztikai Osztály MLDT-MIT Továbbképzés 2006 1845 Bence Jones Protein vizelet fehérje 1922 BJP I-II típus 1956 BJP

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika

A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika A mellkasi betegségek diagnosztikus lehetőségei Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem, II.sz. Belgyógyászati Klinika Fizikálsi status inspectio, palpatio, percussio, auscultatio Funkcionális vizsgálatok

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az acut coronaria szindróma (ACS) laboratóriumi diagnosztikája

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az acut coronaria szindróma (ACS) laboratóriumi diagnosztikája Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az acut coronaria szindróma (ACS) laboratóriumi diagnosztikája Készítette: Az Orvosi laboratóriumi vizsgálatok Szakmai Kollégiuma I. Alapvető megfontolások

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila Sav-bázis egyensúly Dr. Miseta Attila A szervezet és a ph A ph egyensúly szorosan kontrollált A vérben a referencia tartomány: ph = 7.35 7.45 (35-45 nmol/l) < 6.8 vagy > 8.0 halálozáshoz vezet Acidózis

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

Hiperbár oxigénkezelés a toxikológiában. dr. Ágoston Viktor Antal Péterfy Sándor utcai Kórház Toxikológia

Hiperbár oxigénkezelés a toxikológiában. dr. Ágoston Viktor Antal Péterfy Sándor utcai Kórház Toxikológia Hiperbár oxigénkezelés a toxikológiában dr. Ágoston Viktor Antal Péterfy Sándor utcai Kórház Toxikológia physiological effects of carbon monoxide could be mitigated considerably by increasing the partial

Részletesebben

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma

Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Katasztrófális antifoszfolipid szindróma Gadó Klára Semmelweis Egyetem, I.sz. Belgyógyászati Klinika Antifoszfolipid szindróma Artériás és vénás thrombosis Habituális vetélés apl antitest jelenléte Mi

Részletesebben

Az iszkémiás szívbetegség, szegmentális falmozgászavarok, infarktus szövődményei

Az iszkémiás szívbetegség, szegmentális falmozgászavarok, infarktus szövődményei Az iszkémiás szívbetegség, szegmentális falmozgászavarok, infarktus szövődményei Dr. Gaszner Balázs Ph.D., med.habil. Pécsi Tudományegyetem, ÁOK, Szívgyógyászati Klinika 2016 WHO előrejelzése a vezető

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok. Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet

Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok. Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Intraoperatív és sürgıs endokrin vizsgálatok Kıszegi Tamás Pécsi Tudományegyetem Laboratóriumi Medicina Intézet Sürgıs vizsgálatok elérhetısége Elvben minden vizsgálat lehet sürgıs! Non-stop elérhetıség

Részletesebben

Mellkasi fájdalmaink az elmúlt 2 év során

Mellkasi fájdalmaink az elmúlt 2 év során Mellkasi fájdalmaink az elmúlt 2 év során Dr. Frimmerné Dr. Gulyás Szilvia Dr. Guti Elek, Dr. Bényei Eszter Dr. Ungvári Tamás, Gégény Szilvia SBO, Jósa András Oktató Kórház Nyíregyháza Mottónk A szomorú

Részletesebben

A koronária keringés kórélettana Az akut koronária szindróma. Prof. Dr. Szabó Gyula tanszékvezető egyetemi tanár

A koronária keringés kórélettana Az akut koronária szindróma. Prof. Dr. Szabó Gyula tanszékvezető egyetemi tanár A koronária keringés kórélettana Az akut koronária szindróma Prof. Dr. Szabó Gyula tanszékvezető egyetemi tanár 2 Bal koronária Jobb koronária 3 85% 8% 7% 4 Koronária keringés - élettan O 2 ellátás O 2

Részletesebben

A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása

A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása A myocardium infarktus különböző klinikai formáinak összehasonlítása Infarktus Regiszter adatok Dr. Ofner Péter Cél: A STEMI és NSTEMI diagnózissal kezelt betegek demográfiai adatainak, a társbetegségeknek

Részletesebben

Bízom benne, új szolgáltatásunk segíteni fog abban, hogy Ön és munkatársai minél hatékonyabban vegyék igénybe az Intézet laborszolgáltatásait.

Bízom benne, új szolgáltatásunk segíteni fog abban, hogy Ön és munkatársai minél hatékonyabban vegyék igénybe az Intézet laborszolgáltatásait. Klinikusok, a laborvizsgálatokat megrendelő és értelmező munkatársak Budapest, 2015 június 3 KK/KL/126/2015 tárgy: Hírlevél indítása klinikusok számára Kedves Munkatársak! A Semmelweis Egyetemen a diagnosztikai

Részletesebben

Fehérjéket és izomrendszert. Vajdovich Péter és Kungl Krisztina

Fehérjéket és izomrendszert. Vajdovich Péter és Kungl Krisztina Fehérjéket és izomrendszert érintő laboratóriumi vizsgálatok Vajdovich Péter és Kungl Krisztina TP az összes szérum (plazma) fehérje 1. A vérszéruma fibrinogén és a V+ VIII véralvadási faktorokon kívül

Részletesebben

Copeptin -újabb biomarkeraz akut diagnosztikában. Dr. Kanizsai Péter Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Orvostani Tanszék

Copeptin -újabb biomarkeraz akut diagnosztikában. Dr. Kanizsai Péter Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Orvostani Tanszék Copeptin -újabb biomarkeraz akut diagnosztikában Dr. Kanizsai Péter Pécsi Tudományegyetem Sürgősségi Orvostani Tanszék Mottó: aki időt nyer, életet nyer Különösen igaz a sürgősségi diagnosztikában Különösen

Részletesebben

Doktor24 Egyedi Szolgáltatások Díjszabása

Doktor24 Egyedi Szolgáltatások Díjszabása Doktor24 Egyedi Szolgáltatások Díjszabása Belgyógyászati áttekintő Tüdőszűrő röntgen (PA mellkas felvétel) Hasi és kismedencei ultrahang Nyaki (carotis és pajzsmirigy) ultrahang Ízületi ultrahang Echokardiográfiai

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

Perzisztens ST-elevációval nem járó akut koronária szindróma (ACS) kezelése ESC guideline - 2012. Dr. Habon Tamás (Pécs)

Perzisztens ST-elevációval nem járó akut koronária szindróma (ACS) kezelése ESC guideline - 2012. Dr. Habon Tamás (Pécs) Perzisztens ST-elevációval nem járó akut koronária szindróma (ACS) kezelése ESC guideline - 2012. Dr. Habon Tamás (Pécs) A kardiovaszkuláris betegségek a fejlett országokban a halálozási statisztikák élén

Részletesebben

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr.

MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. MI ÁLLHAT A FEJFÁJÁS HÁTTERÉBEN? Dr. HégerJúlia, Dr. BeszterczánPéter, Dr. Deák Veronika, Dr. Szörényi Péter, Dr. Tátrai Ottó, Dr. Varga Csaba ESET 46 ÉVES FÉRFI Kórelőzmény kezelt hypertonia kivizsgálás

Részletesebben

Új orális véralvadásgátlók

Új orális véralvadásgátlók Új orális véralvadásgátlók XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus Lovas András, Szegedi Tudományegyetem, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Véralvadásgátlók alkalmazási területei posztoperatív

Részletesebben

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban

A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Szűcs József dr. Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő A koszorúérbetegség (agyi érbetegség és perifériás érbetegség) prevenciós stratégiája a családorvosi gyakorlatban Atherothrombosis mint globális betegség

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

Nagyító alatt a szélütés - a stroke

Nagyító alatt a szélütés - a stroke Nagyító alatt a szélütés - a stroke A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezetõ okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az elõrejelzések

Részletesebben

a NAT-1-1553/2008 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT-1-1553/2008 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1553/2008 számú akkreditálási ügyirathoz A Pécsi Tudományegyetem, Orvostudományi és Egészségtudományi Koordinációs Központ, Klinikai Központ,

Részletesebben

Célérték típusok, elfogadási tartományok

Célérték típusok, elfogadási tartományok Célérték típusok, elfogadási tartományok Kerekítési különbözetként a maximális elfogadási tartománytól való max. 1 százalékpont eltérés lehetséges. 100. Klinikai kémia (nedves) 1. Kalcium RMV 10 2. Klorid

Részletesebben

Összesítés az osztályos teljesítményről térítési kategóriánként

Összesítés az osztályos teljesítményről térítési kategóriánként 252512 Laboratórium Térítési kategória: E elszámoláson alapuló nemzetközi szerződés, ill. közösségi szabály alapján történő ellátás (ideértve 2112 Karbamid meghatározása szérumban 54 4 4 216 21141 Kreatinin

Részletesebben

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS

ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS ÖREGEDÉS ÉLETTARTAM, EGÉSZSÉGES ÖREGEDÉS Mi az öregedés? Egyrészről az idő múlásával definiálható, a születéstől eltelt idővel mérhető, kronológiai sajátosságú, Másrészről az idő múlásához köthető biológiai,

Részletesebben

A COPD keringésre kifejtett hatásai

A COPD keringésre kifejtett hatásai A COPD keringésre kifejtett hatásai Dr. Habil. Varga János Tamás Országos Korányi Pulmonológiai Intézet MTT Továbbképzés 2019 2019. január 25. A FEV1 csökkenés következményei Young R 2008 COPD-cluster

Részletesebben

AMI-STEMI. Rudas László. Szeged, November 19.

AMI-STEMI. Rudas László. Szeged, November 19. AMI-STEMI Rudas László Szeged, 2014. November 19. A szívinfarktus kifejezés ischaemiás eredetű szívizom elhalást jelent. Thygesen K Circulation. 2012;126:2020-2035 spontán esemény Nem-plakk ruptúra eredetűek

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák. Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika

Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák. Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika Pulmonalis embólia Akut Aorta Szindrómák Szukits Sándor PTE - KK - Radiológiai Klinika Pulmonális Embólia - Kivizsgálási taktika Klinikai valószínűség Scoring rendszerek: Wells Genfi Pisa-Ped Módosított

Részletesebben

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI

A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A TELJES SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI RIZIKÓ ÉS CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI Dr. Páll Dénes egyetemi docens Debreceni Egyetem OEC Belgyógyászati Intézet A HYPERTONIA SZÖVŐDMÉNYEI Stroke (agykárosodás) Szívizom infarktus

Részletesebben

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe)

Vizsgálataink. EKG (Elektrokardiogramm) A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Kardiológiai Szakrendelés Dr. Füsi Gabriella Kardiológus Főorvos Élni való minden élet, Csak magadhoz hű maradj. Veszteség nem érhet téged, A míg az lész, a mi vagy. (Goethe) Vizsgálataink EKG (Elektrokardiogramm)

Részletesebben

Plazmaenzimek laboratóriumi vizsgálata

Plazmaenzimek laboratóriumi vizsgálata Plazmaenzimek laboratóriumi vizsgálata Az enzimek szubsztrát-és reakcióspecifikus biológiai katalizátorok. Meghatározhatók vérből (szérum, plazma), vizeletből, mirigyváladékokból, liquorból, szövetnedvből

Részletesebben

Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban

Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban Az új mérőeszközök felhasználási lehetőségei a gyakorlatban Előadó: Dr. Hudák Aranka vezető főorvos Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Klinikai Laboratóriuma

Részletesebben

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény 2016.10.17. 1 2016.10.17. 2 2016.10.17. 3 A TUMORMARKEREK TÖRTÉNETE I. ÉV FELFEDEZŐ

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei

A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A keringı tumor markerek klinikai alkalmazásának aktuális kérdései és irányelvei A TM vizsgálatok alapkérdései A vizsgálatok célja, információértéke? Az alkalmazás területei? Hogyan válasszuk ki az alkalmazott

Részletesebben

11.00-12.00 Gyakorlat Az orvos-beteg viszony jelentősége az orvosi munka szempontjából.

11.00-12.00 Gyakorlat Az orvos-beteg viszony jelentősége az orvosi munka szempontjából. 2012-2013 Intézet neve: Belgyógyászati Intézet A tárgy neve: Belgyógyászati propedeutika Évfolyam/félév: III. évfolyam, 1. félév Óraszám/félév- előadás: 30 (2/hét) - gyakorlat: 15x2 óra Előadások helye,

Részletesebben

SZÍV- ÉS AGYI ESEMÉNYEK ELŐFORDULÁSA A NEMZETKÖZI MONICA VIZSGÁLAT BUDAPESTI KÖZPONTJÁBAN

SZÍV- ÉS AGYI ESEMÉNYEK ELŐFORDULÁSA A NEMZETKÖZI MONICA VIZSGÁLAT BUDAPESTI KÖZPONTJÁBAN SZÍV- ÉS AGYI ESEMÉNYEK ELŐFORDULÁSA A NEMZETKÖZI MONICA VIZSGÁLAT BUDAPESTI KÖZPONTJÁBAN DR. DUBA JENŐ Az utóbbi évtizedekben a szív- és érrendszeri megbetegedések az egész magyar népesség egészségi állapotát

Részletesebben

Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék)

Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék) Szívstresszmérés (VIPORT - EKG-bázisú szívstresszmérő készülék) A stressz hatása a szívre A túlzott mértékű stressz a szívbetegségek egyik rizikófaktora. Nyugalmi állapotban, átlagosan a felnőtt szív percenként

Részletesebben

BETEG KÖZELI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK Point of care testing (POCT) Szabó Antal Laboratóriumi Medicina Intézet

BETEG KÖZELI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK Point of care testing (POCT) Szabó Antal Laboratóriumi Medicina Intézet BETEG KÖZELI LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK Point of care testing (POCT) Szabó Antal Laboratóriumi Medicina Intézet Vizeletvizsgáló tesztcsík ~ 1950 Vizeletvizsgáló tesztcsík szerkezete POCT mozaikszó eredete

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

Riadó sorszám: Donorlekérdező. ET nr: ABO: RH: Születési dátum: Életkor: év Nem:

Riadó sorszám: Donorlekérdező. ET nr: ABO: RH: Születési dátum: Életkor: év Nem: Donorlekérdező Donorjelentés időpontja: ET nr: ABO: RH: Születési dátum: Életkor: év Nem: Fertőző betegségek kizárása céljából végzett (* kötelező) vizsgálatok HIV Ag/Ab* Anti-HCV* HBsAg* Anti-TP* Anti-HBc*

Részletesebben

Pulmonalis embolisatio. Kerekes György DEOEC, Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika

Pulmonalis embolisatio. Kerekes György DEOEC, Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika Pulmonalis embolisatio Kerekes György DEOEC, Belgyógyászati Intézet, III. sz. Belgyógyászati Klinika Definíció Mélyvénás thrombózis (MVT-DVT): a végtagok mélyvénás rendszerének (izomfacia alatt) véralvadék

Részletesebben

BETEG KÖZELI VIZSGÁLATOK ANYAGCSERE-BETEGSÉGEKNÉL. Szabó Antal Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet

BETEG KÖZELI VIZSGÁLATOK ANYAGCSERE-BETEGSÉGEKNÉL. Szabó Antal Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet BETEG KÖZELI VIZSGÁLATOK (POCT) ANYAGCSERE-BETEGSÉGEKNÉL Szabó Antal Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet ELNEVEZÉSEK BEDSIDE TESTING EMERGENCY TESTING POINT-OF-CARE TESTING CRITICAL CARE

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-8-0002/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-8-0002/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-8-0002/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A QualiCont In Vitro Diagnosztikai Minőségellenőrzési Nonprofit Kft. (6720 Szeged,

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

Lehet, hogy szívelégtelenségem van?

Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Lehet, hogy szívelégtelenségem van? Ez a kiadvány azért jött létre, hogy segítse önt a szívelégtelenség korai tüneteinek felismerésében. Mi a szívelégtelenség? A szívelégtelenség meghatározás nagyon ijesztőnek

Részletesebben

Szénhidrát anyagcsere. Kőszegi Tamás, Lakatos Ágnes PTE Laboratóriumi Medicina Intézet

Szénhidrát anyagcsere. Kőszegi Tamás, Lakatos Ágnes PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Szénhidrát anyagcsere Kőszegi Tamás, Lakatos Ágnes PTE Laboratóriumi Medicina Intézet Szénhidrát anyagcsere sommásan Izomszövet Zsírszövet Máj Homeosztázis Hormon Hatás Szerv Inzulin Glukagon Sejtek glükóz

Részletesebben

Laboratóriumi diagnosztika a kardiológiában. Dr. Halmosi Róbert PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika 2015.

Laboratóriumi diagnosztika a kardiológiában. Dr. Halmosi Róbert PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika 2015. Laboratóriumi diagnosztika a kardiológiában Dr. Halmosi Róbert PTE KK I. sz. Belgyógyászati Klinika 2015. I. ISZB, angina pectoris Rizikófaktorok azonosítása és adekvát kezelése, mellékhatás felismerése

Részletesebben

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája Laborvizsgálatok célja diabetes mellitusban 1. Diagnózis 2. Monitorozás 3. Metabolikus komplikációk kimutatása és követése Laboratóriumi tesztek a diabetes

Részletesebben

Dyspnoe pontrendszerek a sürgősségi ellátásban

Dyspnoe pontrendszerek a sürgősségi ellátásban Gondos Tibor Dyspnoe pontrendszerek a sürgősségi ellátásban Jávorszky Ödön Kórház, SBO, Vác, Semmelweis Egyetem, Egészségtudományi Kar Budapest MSOTKE, Siófok, 2017. Definíció Egyszerű megközelítés: aránytalanság

Részletesebben

Lehetıségek a thrombosis prophylaxis és kezelés hatékonyságának monitorozásában

Lehetıségek a thrombosis prophylaxis és kezelés hatékonyságának monitorozásában Lehetıségek a thrombosis prophylaxis és kezelés hatékonyságának monitorozásában Tıkés-Füzesi Margit PTE ÁOK Laboratóriumi Medicina Intézete, Pécs Aspirin(ASA) non responder betegek 30-40%a További kezelési

Részletesebben

Lázas beteg az intenzív osztályon: a differenciáldiagnosztika

Lázas beteg az intenzív osztályon: a differenciáldiagnosztika Lázas beteg az intenzív osztályon: a differenciáldiagnosztika problémái Székely Éva Lázas beteg az intenzív osztályon az infektológus megközelítésében 2011. október 8. A láz o Normál testhőmérséklet: szájban

Részletesebben

AMBULANTER SZÍVCENTRUM KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLAT KATALÓGUSA. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.

AMBULANTER SZÍVCENTRUM KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLAT KATALÓGUSA. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I. AMBULANTER SZÍVCENTRUM KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLAT KATALÓGUSA MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK KÓRHÁZI HÁTTÉRREL KIVIZSGÁLÁS

Részletesebben

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet

A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada. Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet A Népegészségügyi Programok és a háziorvoslás negyed százada Prof. Dr. Balogh Sándor egyetemi tanár PTE ÁOK Alapellátási Intézet 6/1992. (III. 31.) NM rendelet A háziorvosi szolgálat elsődleges, személyes

Részletesebben

1 / 8. BI533ep Pajzs Szolidáris Alap Járóbeteg-ellátásra szóló egészségbiztosítás Különös feltételek. 1. fejezet Fogalmak és meghatározások

1 / 8. BI533ep Pajzs Szolidáris Alap Járóbeteg-ellátásra szóló egészségbiztosítás Különös feltételek. 1. fejezet Fogalmak és meghatározások BI533ep / 20160402 BI533ep Pajzs Szolidáris Alap Járóbeteg-ellátásra szóló egészségbiztosítás Különös feltételek Jelen feltételek hatályba lépésének időpontja: 2016. április 2. A Vienna Life Vienna Insurance

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményei Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményeinek okai Általános szövődmények: az érzéstelenítés anyaga Helyi szövődmények:

Részletesebben

Sürgősségi laboratóriumi diagnosztika: finanszírozási szempontok

Sürgősségi laboratóriumi diagnosztika: finanszírozási szempontok Sürgősségi laboratóriumi diagnosztika: finanszírozási szempontok Fekete Mátyás Multilab-Diagnosztika Diagnosztikai Kft. Központi Laboratóriuma, Székesfehérvár Laboratóriumvezetők II. országos találkozója

Részletesebben

Szepszis és sürgősség. dr. Kanizsai Péter

Szepszis és sürgősség. dr. Kanizsai Péter Szepszis és sürgősség dr. Kanizsai Péter A SZEPSZIS ELŐFORDULÁSA drámaian nő A növekedés fő oka a társadalom idősödése. A szepszissel kórházba kerülők száma az elmúlt tíz évben megduplázódott és az USA-ban

Részletesebben

Fejezetek a klinikai onkológiából

Fejezetek a klinikai onkológiából Fejezetek a klinikai onkológiából Előadás jegyzet Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Onkoterápiás Klinika 2012. A patológiai, képalkotó és laboratóriumi diagnosztika jelentősége az onkológiában.

Részletesebben

2. Biotranszformáció. 3. Kiválasztás A koncentráció csökkenése, az. A biotranszformáció fıbb mechanizmusai. anyagmennyiség kiválasztása nélkül

2. Biotranszformáció. 3. Kiválasztás A koncentráció csökkenése, az. A biotranszformáció fıbb mechanizmusai. anyagmennyiség kiválasztása nélkül 2. Biotranszformáció 1. Kiválasztást fokozza 2. Az anyagot kevésbé toxikus formába alakítja (detoxifikáció ) 3. Az anyagot toxikusabb formába alakítja (aktiváció, parathion - paraoxon) Szerves anyagok

Részletesebben

Bevezetés az EKG analízisbe IV. Myocardiális ischemia, sérülés és nekrózis

Bevezetés az EKG analízisbe IV. Myocardiális ischemia, sérülés és nekrózis Bevezetés az EKG analízisbe IV. Myocardiális ischemia, sérülés és nekrózis Jobb kamra Prof. Szabó Gyula SZTE ÁOK Kórélettani Intézet Jobb pitvar Bal kamra Középső Aorta Apikális Bazális 2 Bazális Középső

Részletesebben

Bevezetés az EKG analízisbe IV. Myocardiális ischemia, sérülés és nekrózis. Prof. Szabó Gyula SZTE ÁOK Kórélettani Intézet

Bevezetés az EKG analízisbe IV. Myocardiális ischemia, sérülés és nekrózis. Prof. Szabó Gyula SZTE ÁOK Kórélettani Intézet Bevezetés az EKG analízisbe IV. Myocardiális ischemia, sérülés és nekrózis Prof. Szabó Gyula SZTE ÁOK Kórélettani Intézet Jobb kamra Bal kamra Középső Jobb pitvar Aorta Apikális Bazális 2 Bazális Inferobazális

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

SZÉRUM KOLESZTERIN ÉS TRIGLICERID MEGHATÁROZÁS

SZÉRUM KOLESZTERIN ÉS TRIGLICERID MEGHATÁROZÁS SZÉRUM KOLESZTERIN ÉS TRIGLICERID MEGHATÁROZÁS A koleszterin, a koleszterin észterek, triacilglicerolok vízben oldhatatlan vegyületek. E lipidek a májból történő szintézist, és/vagy táplálék abszorpciót

Részletesebben

Akut pankreatitisz. 1. Személyes adatok OPR BETEGSZÁM Név:.. Születési dátum:. TAJ szám:.. KÓRHÁZ. mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év):

Akut pankreatitisz. 1. Személyes adatok OPR BETEGSZÁM Név:.. Születési dátum:. TAJ szám:.. KÓRHÁZ. mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év): FORM-A A kérdőívet FELVÉTELKOR kell kitölteni! A beteg vizsgálatát és statuszának rögzítését FELVÉTELKOR kell elvégezni! A kötelező laborparamétereket a FELVÉTELKOR levett vérből kell elvégezni! A képalkotó

Részletesebben

OTKA Zárójelentés. I. Ösztrogén receptor α génpolimorfizmusok vizsgálata ischaemiás stroke-ban

OTKA Zárójelentés. I. Ösztrogén receptor α génpolimorfizmusok vizsgálata ischaemiás stroke-ban OTKA Zárójelentés A téma megnevezése: Az ösztrogén receptor gén polimorfizmus és a lipoproteinek, valamint egyes alvadási tényezők kapcsolata. Az ösztrogén receptor gén polimorfizmus szerepe a cardiovascularis

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020

Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010 2020 www.egeszsegprogram.eu EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A Programban résztvevők egészségi állapotára irányuló statisztikai jelentés Projekt:

Részletesebben

Pajzsmirigy specifikus Calcitonin Tg Tg-Ab? Általános

Pajzsmirigy specifikus Calcitonin Tg Tg-Ab? Általános 1 A pajzsmirigy carcinomák utánkövetésének laboratóriumi módszereiről, a thyreoglobulin meghatározás gondja Toldy Erzsébet, Szombathely Szeged, Orvostovábbképzés 2009. november Rutinban mérhető pajzsmirigy

Részletesebben

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat

Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Cardiovascularis (szív- és érrendszeri) kockázat Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/7 Cardiovascularis kockázatbecslő tábla Fatális szív- és érrendszeri események előfordulásának kockázata 10 éven belül Nő

Részletesebben

AMBULANTER SZÍVCENTRUM KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLAT ÁRKATALÓGUSA. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I.

AMBULANTER SZÍVCENTRUM KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLAT ÁRKATALÓGUSA. MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u D -épület, I. AMBULANTER SZÍVCENTRUM KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLAT ÁRKATALÓGUSA MES II. sz. telephelyén: 1145 Budapest, Uzsoki u. 29-41. D -épület, I.emelet VIP Osztály KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK KÓRHÁZI HÁTTÉRREL Szakorvosi

Részletesebben

A farnezol és a vörös pálmaolaj szerepe az iszkémiás/reperfúziós károsodás elleni védelemben

A farnezol és a vörös pálmaolaj szerepe az iszkémiás/reperfúziós károsodás elleni védelemben A farnezol és a vörös pálmaolaj szerepe az iszkémiás/reperfúziós károsodás elleni védelemben (PhD tézis rövid magyar nyelvű összefoglalója) Dr. Szűcs Gergő Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi

Részletesebben

Hatékony diagnosztika az intenzív betegellátásban. Diagnózis és kórlefolyás Agysérülés Myocardialis infarctus Szepszis

Hatékony diagnosztika az intenzív betegellátásban. Diagnózis és kórlefolyás Agysérülés Myocardialis infarctus Szepszis Hatékony diagnosztika az intenzív betegellátásban Diagnózis és kórlefolyás Agysérülés Myocardialis infarctus Szepszis CNSSangtec 100 - az agykárosodás biokémiai markere A fejsérülések diagnosztikájában

Részletesebben

KEDVEZMÉNYES VIZSGÁLATI CSOMAGOK

KEDVEZMÉNYES VIZSGÁLATI CSOMAGOK es ár Élni jó csomag Páros csomag D-vitamin csomag Manager csomag Egészség 50+ csomag hölgyeknek Egészség 50+ csomag férfiaknak Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel) (GGT), Alkalikus foszfatáz (ALP),

Részletesebben

KEDVEZMÉNYES VIZSGÁLATI CSOMAGOK

KEDVEZMÉNYES VIZSGÁLATI CSOMAGOK C-1 es ár Élni jó csomag Páros csomag D-vitamin csomag Manager csomag Egészség 50+ csomag hölgyeknek Egészség 50+ csomag férfiaknak Vérkép automatával (kvalitatív vérképpel) (GGT), Alkalikus foszfatáz

Részletesebben