TRANS/WP.29/924 page 2

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TRANS/WP.29/924 page 2"

Átírás

1 E/ECE/324 Rev.2/Add.114 E/ECE/TRANS/ december 2. ENSZ-EGB 115. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN KIBOCSÁTOTT JÓVÁHAGYÁSOK KÖLCSÖNÖS ELISMERÉSÉNEK FELTÉTELEIRÕL*/ (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-á hatályba lépett módosításokat) 114. Melléklet: 115. számú Elõírás Hatályba lépett az Egyezméy Mellékletekét ovember 30-á EGYSÉGES FELTÉTELEK I. MEGHAJTÓ RENDSZERÜKBEN LPG HASZNÁLATÁHOZ GÉPJÁRMÛVEKRE UTÓLAG FELSZERELT KÜLÖNLEGES LPG (FOLYÉKONY OLAJGÁZ) RENDSZEREK II. MEGHAJTÓ RENDSZERÜKBEN CNG HASZNÁLATÁHOZ GÉPJÁRMÛVEKRE UTÓLAG FELSZERELT KÜLÖNLEGES CNG (SÛRÍTETT FÖLDGÁZ) RENDSZEREK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG BUDAPEST 2008 / Az Egyezméy korábbi címe: Egyezméy gépjármû részegységek és alkatrészek jóváhagyására voatkozó egységes feltételek elfogadásáról és a jóváhagyás kölcsöös elismerésérõl. Kelt Gefbe, március 20-á.

2 page 2 Az Elõírás eredeti címe: UNIFORM PROVISIONS CONCERNING THE APPROVAL OF: I. SPECIFIC LPG (LIQUEFIED PETROLEUM GASES) RETROFIT SYSTEMS TO BE INSTALLED IN MOTOR VEHICLES FOR THE USE OF LPG IN THEIR PROPULSION SYSTEM II. SPECIFIC CNG (COMPRESSED NATURAL GAS) RETROFIT SYSTEMS TO BE INSTALLED IN MOTOR VEHICLES FOR THE USE OF CNG IN THEIR PROPULSION SYSTEM Tartalmaz mide érvéyes alábbi szöveget: az eredeti Elõírás 1. kiegészítését hatályba lépett ovember 9-é az eredeti Elõírás 2. kiegészítését hatályba lépett jauár 16-á az eredeti Elõírás 3. kiegészítését hatályba lépett július 11-é A magyar szöveg: JAMES Mérökiroda Kft. Fordította: Tóth József Közzétette az ENSZ-EGB december 2-á kelt E/ECE/324;E/ECE/TRANS/505/Rev.2/Add.114 számú agol yelvû kiadváyába.

3 page számú Elõírás Egységes feltételek I. MEGHAJTÓ RENDSZERÜKBEN LPG HASZNÁLATÁHOZ GÉPJÁRMÛVEKRE UTÓLAG FELSZERELÉSRE KERÜLÕ KÜLÖNLEGES LPG (FOLYÉKONY OLAJ GÁZ) RENDSZEREK II. MEGHAJTÓ RENDSZERÜKBEN CNG HASZNÁLATÁHOZ GÉPJÁRMÛVEKRE UTÓLAG FELSZERELÉSRE KERÜLÕ ÚJ KÜLÖNLEGES CNG (SÛRÍTETT FÖLDGÁZ) RENDSZEREK jóváhagyásához ELÕÍRÁS TARTALOM 1. Alkalmazási terület Meghatározások Jóváhagyás kérése Jelölések Jóváhagyás Utólag felszerelhetõ redszer jellemzõi Haszálati utasításokra voatkozó kéziköyvek Utólag felszerelhetõ redszer típusáak módosítása és a jóváhagyás kiterjesztése Gyártás megfelelõsége Eljárás a jóváhagyott típustól eltérõ gyártás esetére Gyártás végleges beszütetése Jóváhagyó hatóság és a jóváhagyási vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálat eve és címe... MELLÉKLETEK 1A Melléklet Értesítés az utólag felszerelhetõ LPG redszer típusáak jóváhagyásáról, vagy a jóváhagyás elutasításáról vagy kiterjesztésérõl vagy a gyártás végleges beszütetésérõl a 115. számú Elõírás szerit. 1A Melléklet Kiegészítés: kiegészítés az utólag felszerelhetõ LPG redszer típusára voatkozó értesítéshez a 115. számú elõírás szerit 1B Melléklet Értesítés az utólag felszerelhetõ CNG redszer típusáak jóváhagyásáról, vagy a jóváhagyás elutasításáról vagy kiterjesztésérõl vagy a gyártás végleges beszütetésérõl a 115. számú Elõírás szerit. 1B Melléklet Kiegészítés: kiegészítés az utólag felszerelhetõ CNG redszer típusára voatkozó értesítéshez a 115. számú elõírás szerit 2A Meléklet 2B Melléklet 3A Melléklet 3B Melléklet Utólag felszerelhetõ LPG redszer jóváhagyási jeléek elredezése Utólag felszerelhetõ CNG redszer jóváhagyási jeléek elredezése Teljes tájékoztató lista jármû típusjóváhagyásakor utólag felszerelhetõ LPG redszerhez Teljes tájékoztató lista jármû típusjóváhagyásakor utólag felszerelhetõ CNG redszerhez 4. Melléklet Szívárgás vizsgálati eljárás leírása jármûre szerelt CNG/LPG redszerekél 5. Melléklet LPG és CNG tartályok rögzítésére voatkozó elõírások Oldal

4 page 4 1. Alkalmazási terület Ezt az Elõírást alkalmazzák: 1.1. I. Rész: Külöleges, utólag felszerelhetõ LPG redszerekre, amelyeket gépjármûvekre szerelek azért, hogy meghajtó redszerükbe LPG-t haszáljaak. II. Rész: Külöleges, utólag felszerelhetõ CNG redszerekre, amelyeket gépjármûvekre szerelek azért, hogy meghajtó redszerükbe CNG-t haszáljaak Ezt az Elõírást alkalmazzák, amikor az utólag felszerelhetõ redszer gyártója megtartja a teljes redszer kezdeti jellemzõit a meghatározott jármû-családál, amelyhez a jóváhagyást kiadták Ezt az Elõírást em alkalmazzák olya eljárásokhoz, elleõrzésekhez és felügyelethez, amelyekek célja, hogy elleõrizze a jármûre utólag felszerelhetõ redszer elhelyezését, mert ez aak az országak, mit Szerzõdõ Félek az ügye, ahol a jármûvet yilvátartásba veszik Ezt az Elõírást alkalmazzák olya utólag felszerelt redszerekre, amelyeket M és N kategóriás jármûvekbe szádékozak beszereli, kivéve: (a) (b) (c) (d) a 83. számú Elõírás szerit jóváhagyott jármûtípusokat, A és C jóváhagyás, a 83. számú Elõírás szerit jóváhagyott jármûtípusokat, melyek em M1 és N1 kategóriák, a 01 vagy 02, vagy 03, vagy 04 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 83. számú Elõírás szerit jóváhagyott jármûtípusokat, a 01 vagy 02, vagy 03 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 49. számú Elõírás szerit jóváhagyott jármûtípusokat Az eltérõ kategóriákra (M1, N1 vagy mások) voatkozó követelméyeket a 2-7 bekezdésekbe határozzák meg 1/ 2. MEGHATÁROZÁSOK 2.1. "LPG vagy CNG utólag felszerelhetõ redszer jóváhagyása" olya utólag felszerelhetõ redszer típusáak a jóváhagyását jeleti, amelyet LPG-t vagy CNG-t haszáló gépjármûvekre szerelek fel Jóváhagyott típusú külöleges, utólag felszerelhetõ LPG redszer több olya elembõl állhat, amit azt a 01 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 67. számú Elõírás I Része és külö jármû-kéziköyve szerit osztályoztak és hagytak jóvá Jóváhagyott típusú külöleges, utólag felszerelhetõ LPG redszer több olya elembõl állhat, amit azt a 110. számú Elõírás I Része és külö jármû-kéziköyve szerit osztályozták és jóváhagytak A jármûvet "egy tüzelõayagosak tekitik", ha az utólagos felszerelési mûvelet utá 15 literes bezitartállyal látják el azért, hogy "haza tudjo ballagi A jármûvet "két tüzelõayagosak tekitik", ha az utólagos felszerelési mûvelet utá mid bezi és LPG vagy CNG tüzelõayaggal is mûködik 15 litert meghaladó ûrtartalmú bezitartállyal "Nem zavaró redszer" azt az utólag felszerelt redszert jeleti, amelybe az LPG vagy CNG tüzelõayag-redszer em változtatja meg a motorhoz tartozó eredeti levegõ és bezi tápredszert "'master-slave' redszer" olya utólag felszerelt redszer, amelybe a LPG ECU vagy CNG ECU képes átfordítai a bezi ECU szabályozó stratégiát LPG vagy CNG mûködésre. 1/ A biztosági követelméyeket tekitve, ajálott, hogy a 67. számú Elõírás 01 sorozatszámú módosításait és a 110. számú Elõírást alkalmazzák mide utólag felszerelt jármûre.

5 page "Jóváhagyott típusú külöleges LPG vagy CNG utólag felszerelhetõ redszer" olya redszert jelet, amely em külöbözik olya tekitetbe, mit utólag felszerelhetõ redszer gyártója (felelõs az utólag felszerelhetõ redszer jóváhagyásáak kérelméért); yomásszabályozó / párologtató típusa ugyaattól a gyártótól va; a gázellátó redszer típusa ugyaattól a gyártótól va (azaz átvezetõ keverõ, befecskedezõ készülék, párologtató vagy folyékoy, egyetle vagy több potos befecskedezõ redszer); érzékelõk és mûködtetõk típusai; tüzelõayag-tartály típusa (pl. amit a TRANS/WP.29/GRPE/2005/8 módosítja: folyadék kivezetés/gõzyomás, gõz kivezetés, folyadék kivezetés szivattyús yomás) a biztosági szerkezetek és tüzelõayag-tartály szerelvéyei, amit az a 01 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 67. számú Elõírás, vagy a 110. számú Elõírás szerit ahol alkalmazható szükségesek, (pl. kioldó szelep, stb.); a tüzelõayag-tartály szerelvéyei; ECU (Electroic Cotrol Uit Elektroikus Szabályozó Egység) típusa ugyaattól a gyártótól va; alap szoftver alapelvei és szabályozási stratégiája; Megjegyzés: A , , és bekezdésekre tekitettel, az utólag felszerelhetõ redszer gyártója bevehet szerelési kéziköyvébe, beleértve a jóváhagyást, más elemeket is, mit csereelemeket (lásd 7. bekezdést) szerelési kéziköyv (lásd 7. bekezdést); végfelhaszálói kéziköyv (lásd 7. bekezdést) "redszer-gyártó" olya szervezetet jelet, amirõl feltételezhetõ a mûszaki felelõsség az LPG és CNG utólag felszerelhetõ redszeréért, és bizoyítai tudja, hogy a szükséges tulajdoságokkal redelkezik és olya szükséges eszközökkel, az utólag felszerelt redszer miõségi megítéléséek és gyártása megfelelõségéek eléréséhez "beszerelõ" olya szervezetet jelet, amirõl feltételezhetõ a mûszaki felelõsség az utólag felszerelt LPG és CNG redszer helyes és biztoságos beszereléséhez a jele Elõírás és bekezdése szerit. 2/ 2.5. A jele Elõírás céljára "az alapjármû", mid az LPG redszer, mid a CNG redszer szempotjából, olya jármûvet jelet, amelyet kiválasztaak, mit azt a jármûvet, amelye a jele Elõírás követelméyeit bebizoyítják, és amelyre mit a jármûcsalád tagjára hivatkozak A jele Elõírás szerit, "a család tagja" az az utólag felszerelhetõ redszer típusával felszerelt jármû, amelyek típusjóváhagyását kérik és osztja a következõ léyeges jellemzõket az alapjármûvel: (a) ugyaattól a jármûgyártó mutassák be. 2/ A Szerzõdõ Fél törvéyhozó hatalmáak keretei között amit a jele Elõírás 3.1. bekezdésébe megállapítják a beszerelõ megfelelõ miõsítéséek biztosítása érdekébe ajálott a redszer gyártójáak és/vagy szakértõ szervezetek érvéyes bizoyítváyt követelie, bizoyítva személyzet szükséges szakértelmét és a mûhely alkalmasságát az utólag felszerelt redszer beszerelésére.

6 page 6 (b) sorolják ugyaabba az M1 vagy M2 vagy M3 vagy N1 vagy N2 vagy N3 kategóriába. M1 és N1 I osztály tartozhat ugyaahhoz a jármûcsaládhoz. (c) alá vetik ugyaazokak az emissziós határértékekek vagy azokak, amelyeket az alkalmazott Elõírás korábbi módosításai határoztak meg (d) ha a gáz-betápláló redszerek az egész motorra közpoti mérõje va: a jóváhagyott teljesítméy-leadás az õsjármû motorjáak 0,7 és 1,15 szerese között legye. Ha a gázbetápláló redszer egyedi mérõ hegerekét: a jóváhagyott teljesítméy-leadás az õsjármû motorjáak hegerekét 0,7 és 1,15 szöröse között legye. (e) tüzelõayag tápredszer és égési folyamat befecskedezés: közvetle vagy közvetett, egypotos vagy többpotos), (f) ugyaaz a szeyezés-szabályozó redszer: ugyaaz a típusú katalizátor, ha felszerelték (háromutas, oxidációs, NO x eltávolító) levegõ-befecskedezõ (vele vagy élküle) kipufogógáz visszavezetése (EGR) (vele vagy élküle) Ha a vizsgált jármûvet em szerelték fel levegõ-befecskedezõvel vagy EGR-rel, ezekkel a szerkezetekkel redelkezõ motorokat megegedhetik A (a) bekezdés követelméyeire figyelemmel a jármûcsalád tartalmazhat más jármûgyártóál készített jármûveket is, ha bizoyítai tudják a jóváhagyó hatóságak, hogy ugyaazt a motortípust és emissziós stratégiát haszálják A (d) bekezdésre figyelemmel: a teljes jármû közpoti mérõje esetébe, ahol a bizoyítás azt mutatja, hogy kétféle gázzal táplált jármû ugyaaak a családak lehet tagja jóváhagyott teljesítméy-leadásáak kivételével, P1 és P2 (P1 < P2), és midkettõt megvizsgálták, mitha õsjármûvek leéek, a családi kapcsolatot tekitsék érvéyesek mide olya jármûre, amelyekek jóváhagyott teljesítméy-leadása 0.7*P1 és 1.15*P2 között va; hegerekéti egyedi mérõ esetébe, ahol a bizoyítás azt mutatja, hogy kétféle gázzal táplált jármû ugyaaak a családak lehet tagja jóváhagyott teljesítméy-leadásáak kivételével, P1 és P2 (P1 < P2), és midkettõt megvizsgálták, mitha õsjármûvek leéek, a családi kapcsolatot tekitsék érvéyesek mide olya jármûre, amelyekek jóváhagyott teljesítméy-leadása 0.7*P1 és 1.15*P2 között va; A (f) bekezdésre figyelemmel "master-slave" redszer esetébe amit a bekezdés meghatározza a családi kapcsolatot tekitsék érvéyesek a levegõ-befecskedezés vagy EGR jelelétére tekitet élkül A 01 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 67. számú Elõírásba említett utólag felszerelhetõ LPG redszer elemei meghatározásáál A 110. számú Elõírásba említett utólag felszerelhetõ CNG redszer elemei meghatározásáál. 3. JÓVÁHAGYÁS KÉRÉSE 3.1. Meghatározott utólag felszerelhetõ redszer jóváhagyásáak kérelmét a gyártó vagy meghatalmazott képviselõje terjessze be Mellékeljék az alább említett okmáyokat három példáyba és a következõ részletekkel: Az utólag felszerelhetõ redszer olya leírása, amely mide odatartozó részletet tartalmaz, beleértve mide olya elem jóváhagyási számát is, amelyre az LPG-re voatkozó jele Elõírás 3A melléklete és az CNG-re voatkozó jele Elõírás 3B melléklete hivatkozik Az alapjármû (jármûvek) leírását, amely(ek)e a jele Elõírás követelméyeit majd vizsgálják.

7 page A eredeti alapjármûre alkalmazott mide módosítás leírását, csak két tüzelõayagos kialakításba A jele Elõírás 6. bekezdésébe leírt jellemzõkkel való egyezõség igazolását Ha az 5.2. bekezdés céljára szükséges, az utólag felszerelt redszer jóváhagyásáról szóló értesítés, ami külöbözik attól az alkalmazott értesítéstõl, bizoyítva, hogy az utólag felszerelt redszert jóváhagyták, mit "em zavaró redszer" amit azt a bekezdés meghatározza Ha az 5.3. bekezdés céljára szükséges, az utólag felszerelt redszer jóváhagyásáról szóló értesítés, ami külöbözik attól az alkalmazott értesítéstõl, bizoyítva, hogy az utólag felszerelt redszert jóváhagyták, mit "master-slave" redszer, amit azt a bekezdés meghatározza Az I rész kezelési utasítását az utólag felszerelhetõ redszer beépítéséhez a jármû(vek)be Végfelhaszálói kéziköyv. A jellemzõ utólag felszerelhetõ redszer mitáját, megfelelõe beépítve az õsjármû(vek)be A meghatározott utólag felszerelhetõ redszer mitáját, amelyet megfelelõe felszereltek az alapjármûre (jármûvekre). 4. JELÖLÉSEK 4.1. A jóváhagyásra beterjesztett, az utólag felszerelhetõ redszer mitájá (mitái) legye olya tábla, amelye rajta va a redszer gyártójáak kereskedelmi eve vagy jele és a típusa, amit azt a 2A és 2B Melléklet mutatja A 2. bekezdésbe meghatározott családhoz tartozó, a jármûre felszerelt mide utólag felszerelhetõ redszer olya táblával legye azoosítható, amelye a jóváhagyási számot és a 2A és 2B Mellékletbe elõírt mûszaki jellemzõket tütetik fel. Ezt a táblát tartós módo rögzítsék a jármû szerkezetéhez, és világosa olvasható és kitörülhetetle legye. 5. JÓVÁHAGYÁS 5.1. Ha a jóváhagyásra beterjesztett utólag felszerelhetõ redszer megfelel a jele Elõírás 6. bekezdéséek követelméyeiek, az utólag felszerelhetõ redszert jóvá kell hagyi Utólag felszerelhetõ redszerek, amelyeket már jóváhagytak, mit "em zavaró redszereket" legalább egy õsjármûvö, em szükséges, hogy megfeleljeek a jele Elõírás vagy bekezdéseiek Utólag felszerelhetõ redszerek, amelyeket már jóváhagytak, mit "master-slave" redszereket legalább egy õsjármûvö, em szükséges, hogy megfeleljeek a jele Elõírás vagy bekezdéseiek Adjaak jóváhagyási számot az utólag felszerelhetõ redszer mide egyes típusáak. Eek elsõ két számjegye (jeleleg 00 az eredeti formájú Elõírás szerit) azokak a legújabb fõ mûszaki módosításokak a sorozatszámát jelölje, amelyeket az Elõírás tartalmaz a jóváhagyás kibocsátásáak idõpotjába. Ugyaaz a Szerzõdõ Fél e adja ugyaazt a típus-jóváhagyási számot egy másik utólag felszerelhetõ redszer típusáak Az utólag felszerelhetõ redszer / alkatrész jóváhagyásáak elutasítására vagy kiterjesztésére voatkozó értesítést küldjék meg az Egyezméy jele Elõírást alkalmazó szerzõdõ feleiek a jele Elõírás 1A és 1B mellékletéek megfelelõ mita szerit A 4.1. bekezdésbe elõírt megjelölése felül helyezzeek el emzetközi jóváhagyási jelet a 2A és 2B mellékletekbe ismertetett mide utólag felszerelhetõ redszer táblájá, amely megfelel a jele Elõírás szerit jóváhagyott típusak. Ez a jóváhagyási jel tartalmazza:

8 page olya kör, amely az "E" betût és utáa a jóváhagyó ország 1/ számát veszi körül; a jele Elõírás száma, amelyet R betû, kötõjel és a jóváhagyási szám követ a bekezdésbe meghatározott kör jobb oldalá. A jóváhagyási szám az utólag felszerelhetõ redszer típusáak az a jóváhagyási száma, amelyet az erre a típusra voatkozó értesítése tütettek fel (lásd 5.2. bekezdést és 1A és 1B mellékleteket), megelõzve két olya számmal, amely a jele Elõírás legutolsó sorozatszámú módosításait jelöli A jóváhagyási szám világosa olvasható és kitörülhetetle legye A jele Elõírás 2A és 2B mellékletei a fet említett, jóváhagyási jellel ellátott tábla elredezéséek példáit mutatja. 6. UTÓLAG FELSZERELHETÕ RENDSZER JELLEMZÕI 6.1. I Rész - LPG utólag felszerelhetõ redszer jellemzõi: Meghatározott beredezés felszereléséek követelméyei LPG haszálatához a jármû meghajtó redszerébe Az LPG utólag felszerelhetõ redszer legalább a következõ elemeket tartalmazza: a 01 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 67. számú Elõírásba bemutatott és szükség szerit meghatározott elemeket, beszerelési utasítást, Végfelhaszálói kéziköyv Az LPG utólag felszerelhetõ redszer tartalmazhat olya elemeket is, amelyeket a 01 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 67. számú Elõírásba választhatókét jelezek. 1/ 1 = Németország 21 = Portugália 41 = üres 2 = Fraciaország 22 = Orosz Föderáció 42 = Európai Közösség * / 3 = Olaszország 23 = Görögország 43 = Japá 4 = Holladia 24 = Írország 44 = üres 5 = Svédország 25 = Horvátország 45 = Ausztrália 6 = Belgium 26 = Szlovéia 46 = Ukraja 7 = Magyarország 27 = Szlovákia 47 = Dél-Afrika 8 = Cseh Köztársaság 28 = Fehérorosz Köztársaság 48 = Új-Zélad 9 = Spayolország 29 = Észtország 49 = Ciprus 10 = Jugoszlávia 30 = üres 50 = Málta 11 = Egyesült Királyság 31 = Boszia-Hercegovia 51 = Koreai Köztársaság 12 = Ausztria 32 = Lettország 52 = Malajzia 13 = Luxemburg 33 = üres 53 = Thaiföld 14 = Svájc 34 = Bulgária 54 = 15 = üres 35 = üres 55 = 16 = Norvégia 36 = Litváia 56 = Moteegró 17 = Fiország 37 = Törökország 57 = 18 = Dáia 38 = üres 58 = Tuézia 19 = Romáia 39 = Azerbajdzsá 20 = Legyelország 40 = Macedóia */ A tagállamok jóváhagyásaikhoz megfelelõ megkülöböztetõ EGB számukat haszálják A többi számot az országok olya sorredbe kapják, amilye idõredbe ratifikálják, illetve csatlakozak a kerekes jármûvekre, valamit az ilye jármûvekre felszerelhetõ és/vagy ilyeeke alkalmazható szerelvéyekre és alkatrészekre voatkozó egységes mûszaki elõírások elfogadásáról, valamit az ilye elõírások alapjá megadott jóváhagyások kölcsöös elismeréséek feltételeirõl szóló Egyezméyhez. Az így meghatározott számokat az Egyesült Nemzetek Fõtitkára közli a többi Szerzõdõ Féllel.

9 page A jármûbe felszerelt LPG utólag felszerelhetõ redszer a feti beszerelési utasításba meghatározott megfelelõ módo teljesítse a 01 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 67. számú Elõírás beszerelési követelméyeit. A tüzelõayag-tartály rögzítésére voatkozólag a 01 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 67. számú Elõírás követelméyeit akkor ítéljék teljesültek, ha a jele Elõírás D mellékletéek követelméyei teljesülek Szeyezõk kibocsátása és CO 2 emissziók (csak M1 és N1 kategóriás jármûvekhez) A jele Elõírás 2. bekezdése szerit az õsmotorba beszerelt LPG utólag felszerelt redszeréek mitáját vessék alá a 83. számú 2/ és a 101. számú Elõírásba, és, ahol alkalmazható a 49. számú 3/ Elõírás a és bekezdések határértékeiél leírt vizsgálati eljárásak. A jármûveket és/vagy motorokat vessék alá legagyobb teljesítméyük összehasolító vizsgálatáak a motorokál a 85. számú Elõírás szerit, vagy a jármûvekél az alábbi bekezdésbe meghatározottak szerit Aak bizoyítására, hogy az utólag felszerelt redszer a bekezdésbe meghatározott "em zavaró redszer", a redszer gyártója szolgáltasso adatokat és/vagy méröki értékelést, amelyek elegedõe bizoyítják, miszerit a motor eredeti levegõ és bezi tápredszere az utólag felszerelt redszert em befolyásolja Tüzelõayag-követelméyek motorál: legye szokásosa haszált tüzelõayag a motorba: (a) csak LPG (b) egyik ólmozatla bezi valamit LPG (d) egyik dízel olaj valamit dízel olaj és LPG "Gázszeyezõk" jeletik: (i) (ii) (iii) (iv) szémooxidot széhidrogéeket feltételezve az aráyt: CH 1,85 bezire CH 1,86 dízel olajra CH 2,52 LPG-re CH (meghatározi) kettõs tüzelõayagra; itrogéoxidokat, az utóbbit itrogédioxid (NO 2 ) egyeértékbe kifejezve. részecskéket, stb Kipufogási emisszió és CO 2 kibocsátás (M1 és N1 kategóriás jármûvek Külöleges követelméyek I típusú vizsgálatokba (hidegidítás utá elleõrizve az átlagos kipufogási emissziókat), amit azt a 05 sorozatszámú 83. számú Elõírás meghatározza (3500 kg legagyobb tömeget em meghaladó jármûvekél): Háromszor mérjék meg a kipufogó-vezetékél az emissziót a hidegidítás utá, midegyik tüzelõayaggal: (i) voatkoztatási bezi (ii) voatkoztatási LPG A, (iii) voatkoztatási LPG B.. A CO, HC, NO x és HC + NO x emissziót számítsák ki a 83. számú Elõírás szerit. 4/ Az utólag felszerelhetõ redszerrel és voatkoztatási beziel ellátott vizsgálati jármû(vek) feleljeek meg a határértékekek a jármû(vek) típusjóváhagyása szerit, beleértve azokat a romlási téyezõket is, amelyeket a jármû(vek) jóváhagyásához haszáltak. 2/ A motor elsõ típusjóváhagyása idejé hatályos sorozatszámú módosításokat tartalmazó 83. számú Elõírás szerit. 3/ A motor elsõ típusjóváhagyása idejé hatályos sorozatszámú módosításokat tartalmazó 49. számú Elõírás szerit. 4/ A motor elsõ típusjóváhagyása idejé hatályos sorozatszámú módosításokat tartalmazó 83. számú Elõírás szerit.

10 page 10 Ezt a feltételt ítéljék teljesítettek, ha midegyik szeyõre az emissziós értékek vagy midegyik vizsgálatba kapott szeyezõk együttese voatkoztatási beziel kevesebb, mit a határérték. A három vizsgálati érték közül egy azoba meghaladhatja legfeljebb 10 százalékkal az elõírt határértéket feltéve, hogy a három érték számtai közepe e határérték alatt va. Ahol egyél több szeyezõél vagy együttes szeyezõél túllépik az elõírt határértékeket, közömbös vajo ez ugyaabba vagy másik vizsgálatba fordul elõ Az utólag felszerelt redszerrel és két voatkoztatási gázzal táplált jármûvek emissziójára voatkozó követelméyeket úgy ítéljék meg, mit amelyek teljesülek, ha az eredméyek midegyik szabályozott szeyezõél (CO, HC + NO x ) vagy (CO, HC, NO x ) megfelelek a feltételekek, amit az õsjármûek kellett teljesíteie jóváhagyásáak idõpotjába: (1) (MA + MB)/2 < 0.85S + 0.4G (2) MA és MB < G ahol: MA: egy szeyezõ (CO / HC / NO x ) 4/ emissziójáak középértéke vagy az utólag felszerelt redszerrel és LPG A tüzelõayaggal elvégzett három I Típusú vizsgálatból yert két szeyezõ(hc + NO x ) összege, MB: egy szeyezõ (CO / HC / NO x ) 4/ emissziójáak középértéke vagy az utólag felszerelt redszerrel és LPG B tüzelõayaggal elvégzett három I Típusú vizsgálatból yert két szeyezõ (HC + NO x ) összege, S egy szeyezõ (CO / HC / NO x ) 4/ emissziójáak középértéke vagy az utólag felszerelt redszerrel és voatkoztatási beziel elvégzett három I Típusú vizsgálatból yert két szeyezõ összege, G: egy szeyezõ emissziójáak határértéke (CO /HC / NO x ) 4/ vagy két szeyezõ (HC + NO x ) összege a jármû típusjóváhagyása szerit, osztva a romlási téyezõvel A bekezdések redelkezései elleére a bekezdésbe meghatározott "em zavaró" utólag felszerelt redszerél az I típusú vizsgálatot csak midegyik LPG voatkoztatási tüzelõayaggal végezzék el A bekezdés követelméyeitõl függõe a vizsgálatokat háromszor ismételjék meg. LPG voatkoztatási tüzelõayaggal táplált vizsgálati jármû(vek) feleljeek meg a határértékekek a jármû(vek) típusjóváhagyása szerit, beleértve azokat a romlási téyezõket is, amelyeket a jármû(vek) jóváhagyásához haszáltak Egy LPG voatkoztatási tüzelõayaggal elvégzett emissziós vizsgálatok száma csökkethetõ az alább következõ feltételekkel: csak egy vizsgálatot végezek, ha midegyik szeyezõél elért eredméy vagy két, korlátozástól függõ együttes szeyezõ kevesebb vagy egyelõ, mit az emissziós határérték 0,7-szereséél (azaz M G), csak egy vizsgálatot végezek, ha midegyik szeyezõél elért eredméy vagy két, korlátozástól függõ együttes szeyezõ megfelel a következõ követelméyek: M1 O.85 G és M1 + M G és M2 G ahol: M1: az elvégzett I típus elsõ vizsgálatából yert egy szeyezõ emissziójáak értéke, M2: az elvégzett I típus második vizsgálatából yert egy szeyezõ emissziójáak értéke, G: egy szeyezõ (CO / HC / NO x ) vagy két szeyezõ (HC + NO x ) összegéek határértéke a motor típusvizsgálata szerit, osztva a romlási téyezõvel.

11 page külöleges követelméyek a II típusú vizsgálathoz (szémooxid-emisszió vizsgálata üresjáratba 3500 kg-ot meghaladó tömegû jármûvekhez Egy LPG utólag felszerelhetõ redszer mitáját amit a jele Elõírás 2. bekezdése leírja beszerelve az õsjármûbe, amit a jele Elõírás 2. bekezdése leírja, bocsássák a 83. számú Elõírásba leírt II típusú vizsgálati eljárásra A 05 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 83. számú Elõírás 5. Mellékletéek redelkezései elleére végezzék el a II típusú vizsgálatot a redszer gyártójáak kérésére a típus-jóváhagyási vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálat választása szerit csak egy LPG voatkoztatási tüzelõayaggal CO 2 emisszió és tüzelõayag-fogyasztás kiszámítása (M1 és N1 kategóriás jármûvek) A CO 2 emissziót a 101. számú Elõírás szerit számítják ki midegyik õsjármûre, ha alkalmazható. A CO 2 emisszió középértékét számítsák a következõk szerit: CO 2LPG =1/ (CO 2Ai +CO 2Bi )/2 i=1 CO 2,petrol = 1 CO i = 1 2,petrol,i ahol: i: õsjármûvek száma (i = 1 ) CO 2Ai : utólag LPG A-val felszerelt redszer három I típusú vizsgálatából yert CO 2 emisszió középértéke az i. jármûhöz, CO 2Bi : utólag LPG B-vel felszerelt redszer három I típusú vizsgálatából yert CO 2 emisszió középértéke az i. jármûhöz, CO 2petrol.i : voatkoztatási beziel három I típusú vizsgálatából yert CO 2 emisszió középértéke az i. jármûhöz, A közepes tüzelõayag-fogyasztást ugyaúgy számíthatják, mit a CO 2 emissziót, amit azt a bekezdés meghatározza A CO 2 emisszió és a tüzelõayag-fogyasztás aráyát a következõk szerit számítsák ki: KCO = CO 2 2,LPG CO2,petrol Kcos = CosLPG Cospetrol a család midegyik jármûvére, a CO 2 emisszió és a tüzelõayag-fogyasztást megszorozva a feti aráyal A bekezdés redelkezése elleére "em zavaró redszerél", amit azt a jele Elõírás a bekezdésébe meghatározza, a bezi CO 2 emissziójáak értéke lehet az i. jármû hivatalos CO 2 emissziós értéke Kipufogási emisszió (M2, M3, N2 ad N3 kategóriás jármûvekél) Az alapjármûveket vessék alá a 49. számú Elõírásba 5/ leírt vizsgálatak a következõk szerit: Emisszió mérése 13 mód ciklusába midegyik tüzelõayaggal: (i) (ii) voatkoztatási dízel tüzelõayag, voatkoztatási diesel tüzelõayag és LPG kereskedelmi LPG. A CO, HC, NO x és részecske emissziót a 49. számú Elõírás 5/ szerit számítsák ki

12 page 12 A vizsgálati motorok a voatkoztatási dízel tüzelõayaggal teljesítsék a határértékeket a típusvizsgálat alatt haszált motor típusjóváhagyása szerit. Az utólag felszerelhetõ redszerrel ellátott és LPG-vel üzemelõ motor emissziójáak tekitetébe a követelméyeket tekitsék teljesültek, ha az eredméyek mide szabályozott szeyezõél (CO, HC, NO x és részecskék) megfelelek a következõ feltételekek: (1) M < 0.85S + 0.4G M < G ahol: M: utólag felszerelhetõ redszerrel és LPG-vel végzett 13 módból álló vizsgálatba yert egy szeyezõ emissziójáak értéke, S: voatkoztatási dízel tüzelõayaggal végzett 13 módból álló vizsgálatba yert egy szeyezõ emissziójáak értéke, G: egy szeyezõ határértéke a motor típusvizsgálata szerit Teljesítméy-követelméyek Az alapjármûveket vagy motorokat vessék alá a következõ vizsgálatokak: Az õsjármûre utólag felszerelt LPG redszer mitáját amit azt a jele Elõírás 2. bekezdése leírja vagy egy alapmotort vesseek alá vizsgálatak a vagy bekezdés szerit. Az LPG-vel megmért teljesítméy alacsoyabb legye, mit a beziel mért érték +5 %. 5/ No. 49. számú Elõírás szerit, a hatályos sorozatszámú módosítások a motor elsõ típusjóváhagyásakor Görgõs próbapadi módszer: A kerekekél a legagyobb teljesítméyt megmérik a görgõs próbapado midegyik õsjármûél a következõ tüzelõayagokkal: (i) voatkoztatási bezi, (ii) voatkoztatási LPG A vagy B, A teljesítméy mérési eredméyéek középértékét a következõk szerit számítsák: Teljesítméy Teljesítméy petrol LPG = 1 Teljesítméy i = 1 = 1 Teljesítméy i = 1 petrol,i LPG,i A motor teljesítméyéek viszoyszámát a következõk szerit számítsák: K power = Teljesítméy LPG / Teljesítméy petrol A jármûcsalád mide egyes jármûvére a motorteljesítméy hivatalos értékét szorozzák meg a feti viszoyszámmal Motorfékpadi módszer: A legagyobb teljesítméyt a fõtegelyél megmérik motorfékpado a 85. számú Elõírás szerit midegyik alapmotorál a következõ tüzelõayagokkal: (i) kereskedelmi bezi vagy dízel tüzelõayag, (ii) kereskedelmi LPG, A teljesítméy mérési eredméyéek középértékét a következõk szerit számítsák:

13 page 13 Teljesítméy Teljesítméy petrol petrol = 1 Teljesítméy i = 1 = 1 Teljesítméy i = 1 petrol,i petrol,i A motor teljesítméyéek viszoyszámát a következõk szerit számítsák: K power = Teljesítméy LPG / Teljesítméy petrol A jármûcsalád mide egyes jármûvére a motorteljesítméy hivatalos értékét szorozzák meg a feti viszoyszámmal A bekezdés redelkezései elleére a és bekezdésébe a beziel mért legagyobb teljesítméy középértékéek kiszámítására figyelemmel, a jele Elõírás bekezdésébe meghatározott "em zavaró redszerél" a beziel üzemelõ jármû legagyobb teljesítméye lehet az i. jármû hivatalos értéke OBD követelméyek és vizsgálatok jármûre utólag felszerelt LPG redszerrel A jele bekezdés céljára a következõ meghatározásokat alkalmazzák: "eredeti emisszióhoz kapcsolódó alkatrész" mide olya alkatrész a levegõ-beömlõ, kipufogó vagy párologtató redszerbe, ami ellát egy bemeetet vagy kimeetet fogad a beziszabályozótól "LPG emisszióhoz kapcsolódó alkatrész" mide olya alkatrész a levegõ-beömlõ, kipufogó vagy párologtató redszerbe, ami ellát egy bemeetet vagy kimeetet fogad az LPGszabályozótól Olya esetbe, amikor szükség va az LPG utólag felszerelhetõ redszer helyes beszerelésére a jármûbe, megegedett aak az eredeti emisszióhoz kapcsolódó alkatrészek a helyes mûködtetése, ami ics haszálatba LPG-módba Amit azt a jele Elõírás 2. bekezdése leírja az õsjármû(vek)be utólag felszerelhetõ LPG redszer felelje meg a 05 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 83. számú Elõírás 11. Melléklete követelméyeiek és vizsgálataiak mid bezies mid LPG módba Külöleges OBD követelméyek és vizsgálatok a "master-slave" utólag felszerelt redszerhez: A bekezdés követelméyeiek elleére az utólag felszerelt "master-slave" redszer teljesítse a következõ követelméyeket: (a) (b) (c) (d) az ECU bezi maradjo mûködésbe a motor vezérlésébe mid bezi mid LPG módba, bezies üzem alatt csak az OBD redszer maradjo a jármû fedélzeti diagosztikai redszere, LPG mûködés alatt a bezies OBD redszer folytassa az eredeti emisszióhoz kapcsolódó alkatrész megfigyelését azokak a kivételével, amelyek icseek haszálatba, LPG mûködés alatt az LPG ECU csak az LPG emisszióhoz kapcsolódó alkatrészt valamit az elektromos csatlakozásokat figyelje A bekezdés követelméyei elleére az utólag felszerelhetõ LPG redszert bocsássák a következõ vizsgálatokra, amelyeket I típusú vizsgálat esetébe a 05 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 83. számú Elõírás 11. Melléklet 1. függeléke szerit hajtsaak végre A következõ vizsgálatokat hajtsák végre egy utólag LPG redszerrel felszerelt õsjármûvö: az LPG ECU kövesse a bezi ECU-t a tüzelõayag-stratégiába (pl. befecskedezés). Ezt megfigyelõ (diagosztikai) programmal bizoyíthatják, mialatt módosítják a bezies redszer érzékelõjéek jelét a befecskedezési idõre gyakorolt hatással.

14 page 14 bezies I típusú vizsgálat alatt az eredeti MI hozza mûködésbe bármely eredeti emisszióhoz kapcsolódó alkatrész elektromos lekapcsolódása miatt. LPG- végzett I típusú vizsgálat alatt az eredeti MI hozza mûködésbe bármely eredeti emisszióhoz kapcsolódó alkatrész elektromos, amit az LPG mûködése alatt haszálak, lekapcsolódása miatt A következõ vizsgálatokat végezzék el utólag LPG redszerrel felszerelt õsjármûvö csak LPG üzemmódba: (a) (b) I típusú vizsgálat alatt, LPG emisszióhoz kapcsolódó alkatrész elektromos kikapcsolása, I típusú vizsgálat alatt egy LPG emisszióhoz kapcsolódó alkatrész kicserélése rogálódott és hibás alkatrésszel vagy ilye hiba elektroikus szimulációja. Az eredeti MI vagy LPG módról bezies módra törtéõ automata átkapcsolás hozza mûködébe a vizsgálat vége elõtt bármely feti feltétel között LPG emisszióhoz kapcsolódó alkatrész és elektromos csatlakozásuk rossz mûködése miatt hibakódokat tároljaak az LPG ECU-ba A redszer-gyártó biztosítso külö utasításokat, amibõl kiolvassák a bekezdésbe hivatkozott LPG hibakódokat II Rész - CNG utólag felszerelhetõ redszer jellemzõi: Meghatározott beredezés felszereléséek követelméyei CNG haszálatához a jármû meghajtó redszerébe A CNG utólag felszerelhetõ redszer legalább a következõ alkatrészekbõl álljo: A 110. számú Elõírásba meghatározott és szükség szerit meghatározott elemeket, Szerelési utasítás, Végfelhaszálói kéziköyv Az utólag felszerelhetõ CNG redszer tartalmazhat olya elemeket is, amelyeket a 110. számú Elõírásba választhatókét jelezek A jármûbe felszerelt CNG utólag felszerelhetõ redszer a feti beszerelési utasításba meghatározott megfelelõ módo teljesítse 110. számú Elõírás beszerelési követelméyeit. A tüzelõayag-tartály rögzítésére voatkozólag a 110. számú Elõírás követelméyeit akkor ítéljék teljesültek, ha a jele Elõírás D mellékletéek követelméyei teljesülek Szeyezõk és CO 2 emissziója (csak M1 és N1 kategóriás jármûvekre) Az alapjármûbe beszerelt utólag felszerelhetõ CNG redszer mitáját amit azt a jele Elõírás 2. bekezdése leírja vessék alá a 83. számú 4/ és a 101. számú vagy 49. számú Elõírások, ahol alkalmazhatók, a és bekezdések követelméyeiek határértékei között. A jármûveket és/vagy a motorokat vessék alá legagyobb teljesítméyük összehasolító vizsgálatáak motorokál a 85. számú Elõírás szerit, vagy jármûvekél az alábbi bekezdés szerit. 4/ A 83. számú Elõírás szerit, a hatályos sorozatszámú módosításokkal a motor elsõ típusjóváhagyásakor. 5/ A 49. számú Elõírás szerit, a hatályos sorozatszámú módosításokkal a motor elsõ típusjóváhagyásakor.

15 page Azt, hogy az utólag felszerelt redszer a bekezdésbe meghatározott "em zavaró" redszer, a gyártója szolgáltasso adatokat és/vagy méröki értékelést, amelyek elegedõe bizoyítják, miszerit a motor eredeti levegõ és bezi tápredszere az utólag felszerelt redszert em befolyásolja Tüzelõayag-követelméyek motorhoz, a motorba szokásosa haszált tüzelõayag típusa: (a) csak CNG (b) ólmozatla bezi valamit CNG (c) diesel tüzelõayag valamit CNG "Gázszeyezõk" jeletik: (i) (ii) (iii) (iv) a szédioxidot széhidrogéeket, feltételezve az aráyt: CH 1,85 beziél CH 1,86 dízel olajál CH 2,52 CNG-él CH (meghatározi) kettõs tüzelõayagál; itrogéoxidok, az utóbbit itrogédioxid (NO 2 ) egyeértékbe kifejezve, részecskék, stb Kipufogási emisszió (M1 és N1 kategóriás és CO 2 emisszió M1 kategóriás jármûvekél): Az alapjármûvet vessék alá az alábbi vizsgálatak a 83. számú Elõírás 4/ szerit: I Típus: vezeték végé az emisszió három mérése hidegidítás utá midegyik tüzelõayaggal: (i) voatkoztatási bezi, (ii) voatkoztatási G2O tüzelõayag, (iii) voatkoztatási G25 tüzelõayag. A CO, HC, NO x és HC + NO x emissziót számítsák ki a 83. számú Elõírás szerit 4/. A voatkoztatási beziel mûködõ vizsgálati jármû teljesítse a jóváhagyás szerit megállapított határértékeket, beleértve a jármû jóváhagyása sorá alkalmazott romlási téyezõt is. Az utólag felszerelhetõ redszerrel és két voatkoztatási gázzal ellátott jármûvek emissziójára voatkozó követelméyeket úgy ítéljék meg, mit amik teljesülek, ha az eredméyek megfelelek midegyik szabályozott szeyezõél (CO, HC + NO x ) a következõ feltételekkel: ahol: MG20: MG25: (1) (MG20 + MG25)/2 < 0.85S + 0.4G (2) MG20 ad MG25 < G egy szeyezõ emissziójáak középértéke (CO/HC/NO x ) 4/ vagy két szeyezõ összege (HC + NO x ), amit a három I típusú vizsgálatból yertek utólag felszerelhetõ redszerrel és G20 tüzelõayaggal, egy szeyezõ emissziójáak középértéke (CO/HC/NO x ) 4/ vagy két szeyezõ összege (HC + NO x ), amit a három I típusú vizsgálatból yertek utólag felszerelhetõ redszerrel és G25 tüzelõayaggal, S: egy szeyezõ emissziójáak középértéke (CO/HC/NO x ) 4/ vagy két szeyezõ összege (HC + NO x ), amit a három I típusú vizsgálatból yertek utólag felszerelhetõ redszerrel és voatkoztatási tüzelõayaggal, G: egy szeyezõ emissziójáak középértéke (CO/HC/NO x ) 4/ vagy két szeyezõ összege (HC + NO x ), amit a jármû típusvizsgálata szerit, osztva a romlási téyezõvel. A CO 2 emissziót számítsák ki a 101. számú Elõírás szerit midegyik alapjármûre.

16 page 16 A CO 2 emisszió középértékét a következõk szerit számítsák: ( CO 2G 20,i + 2G25,i ) CO 2CNG = 1 CO i= 1 CO 2petrol = 1 CO i= 1 2petrol,i ahol: i: az alapjármûvek száma (i = 1 ) CO 2G20 : a CO 2 emisszió középértéke, amelyet az i. számú jármûél utólag felszerelhetõ redszerrel és G20 tüzelõayaggal elvégzett három I Típusú vizsgálatból yertek, CO 2G25 : a CO 2 emisszió középértéke, amelyet az i. számú jármûél utólag felszerelhetõ redszerrel és G25 tüzelõayaggal elvégzett három I Típusú vizsgálatból yertek,; CO 2 petrol.i : a CO 2 emisszió középértéke, amelyet az i. számú jármûél voatkoztatási beziel elvégzett három I Típusú vizsgálatból yertek. 4/ A 83. számú Elõírás szerit, a hatályos sorozatszámú módosításokkal a motor elsõ típusjóváhagyásakor. A CO 2 emisszió és a tüzelõayag-fogyasztás viszoyszámát a következõk szerit számítsák ki: K CO2 = CO 2CNG / CO 2 petrol K Cos = Cos CNG / Cos petrol A család midegyik jármûvére a CO 2 viszoyszámmal. emisszió hivatalos értékét szorozzák meg a feti Külöleges követelméyek I típusú vizsgálathoz (átlagos kipufogási emisszió elleõrzése hidegidítás utá), amit a 05 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 83. számú Elõírás meghatározza (3500 kg legagyobb tömeget em meghaladó jármûvekhez): Háromszor mérjék meg a kipufogó-vezetékél az emissziót a hidegidítás utá, midegyik tüzelõayaggal: (i) voatkoztatási bezi (ii) voatkoztatási LPG A, (iii) voatkoztatási LPG B. A CO, HC, NO x és HC + NO x emissziót számítsák ki a 83. számú Elõírás szerit. 4/ Az utólag felszerelhetõ redszerrel és voatkoztatási beziel ellátott vizsgálati jármû(vek) feleljeek meg a határértékekek a jármû(vek) típusjóváhagyása szerit, beleértve azokat a romlási téyezõket is, amelyeket a jármû(vek) jóváhagyásához haszáltak. Ezt a feltételt ítéljék teljesítettek, ha midegyik szeyõre az emissziós értékek vagy midegyik vizsgálatba kapott szeyezõk együttese voatkoztatási beziel kevesebb, mit a határérték. A három vizsgálati érték közül egy azoba meghaladhatja legfeljebb 10 százalékkal az elõírt határértéket feltéve, hogy a három érték számtai közepe e határérték alatt va. Ahol egyél több szeyezõ vagy együttes szeyezõ túllépi az elõírt határértékeket, közömbös vajo ez ugyaabba vagy másik vizsgálatba fordul elõ Az utólag felszerelt redszerrel és két voatkoztatási gázzal táplált jármûvek emissziójára voatkozó követelméyeket úgy ítéljék meg, mit amelyek teljesülek, ha az eredméyek midegyik szabályozott szeyezõél (CO, HC + NO x ) vagy (CO, HC, NO x ) megfelelek a feltételekek, amit az õsjármûek kellett teljesíteie jóváhagyásáak idõpotjába:

17 page 17 (1) (MA + MB)/2 < 0.85S + 0.4G (2) MA és MB < G ahol: MA: egy szeyezõ (CO / HC / NO x ) 4/ emissziójáak középértéke vagy az utólag felszerelt redszerrel és G 20 tüzelõayaggal elvégzett három I Típusú vizsgálatból yert két szeyezõ(hc + NO x ) összege, MB: egy szeyezõ (CO / HC / NO x ) 4/ emissziójáak középértéke vagy az utólag felszerelt redszerrel és G 25 tüzelõayaggal elvégzett három I Típusú vizsgálatból yert két szeyezõ (HC + NO x ) összege, S egy szeyezõ (CO / HC / NO x ) 4/ emissziójáak középértéke voatkoztatási beziel elvégzett három I Típusú vizsgálatból yert két szeyezõ összege, G: egy szeyezõ emissziójáak határértéke (CO /HC / NO x ) 4/ vagy két szeyezõ (HC + NO x ) összege a jármû típusjóváhagyása szerit, osztva a romlási téyezõvel A bekezdések redelkezései elleére a bekezdésbe meghatározott "em zavaró" utólag felszerelt redszerél az I típusú vizsgálatot csak midegyik CNG voatkoztatási tüzelõayaggal végezzék el A bekezdés követelméyeitõl függõe a vizsgálatokat háromszor ismételjék meg. A CNG voatkoztatási tüzelõayaggal táplált vizsgálati jármû(vek) feleljeek meg a határértékekek a jármû(vek) típusjóváhagyása szerit, beleértve azokat a romlási téyezõket is, amelyeket a jármû(vek) jóváhagyásához haszáltak Egy CNG voatkoztatási tüzelõayaggal elvégzett emissziós vizsgálatok száma csökkethetõ az alább következõ feltételekkel: csak egy vizsgálatot végezek, ha midegyik szeyezõél elért eredméy vagy két, korlátozástól függõ együttes szeyezõ kevesebb vagy egyelõ, mit az emissziós határérték 0,7-szereséél (azaz M G), csak egy vizsgálatot végezek, ha midegyik szeyezõél elért eredméy vagy két, korlátozástól függõ együttes szeyezõ megfelel a következõ követelméyek: M1 O.85 G és M1 + M2 1,70 G és M2 G ahol: M1: az elvégzett I típus elsõ vizsgálatából yert egy szeyezõ emissziójáak értéke, M2: az elvégzett I típus második vizsgálatából yert egy szeyezõ emissziójáak értéke, G: egy szeyezõ (CO / HC / NO x ) vagy két szeyezõ (HC + NO x ) összegéek határértéke a motor típusvizsgálata szerit, osztva a romlási téyezõvel Külöleges követelméyek a II típusú vizsgálathoz (szémooxid-emisszió vizsgálata üresjáratba 3500 kg-ot meghaladó tömegû jármûvekhez Egy CNG utólag felszerelhetõ redszer mitáját amit a jele Elõírás 2. bekezdése leírja beszerelve az õsjármûbe, amit a jele Elõírás 2. bekezdése leírja, bocsássák a 83. számú Elõírásba leírt II típusú vizsgálati eljárásra A 05 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 83. számú Elõírás 5. Mellékletéek redelkezései elleére végezzék el a II típusú vizsgálatot a redszer gyártójáak kérésére a típus-jóváhagyási vizsgálatokért felelõs mûszaki szolgálat választása szerit csak egy CNG voatkoztatási tüzelõayaggal CO 2 emisszió és tüzelõayag-fogyasztás kiszámítása (M1 és N1 kategóriás jármûvekre) A CO 2 emissziót a 101. számú Elõírás szerit számítják ki midegyik õsjármûre, ha ez alkalmazható.

18 page 18 A CO 2 emisszió középértékét számítsák a következõk szerit: 1 CO2CNG = i 1( CO2G20 CO 2G25) /2 = + 1 CO2petrol = i 1CO2petrol i = ahol: i: õsjármûvek száma (i = 1 ) CO 2G20 : utólag CNG-G20-al felszerelt redszer három I típusú vizsgálatából yert CO 2 emisszió középértéke az i. jármûhöz, CO 2G25 : utólag CNG G25-el felszerelt redszer három I típusú vizsgálatából yert CO 2 emisszió középértéke az i. jármûhöz, CO 2petrol.i : voatkoztatási beziel három I típusú vizsgálatából yert CO 2 emisszió középértéke az i. jármûhöz, A közepes tüzelõayag-fogyasztást ugyaúgy számíthatják, mit a CO 2 emissziót, amit azt a bekezdés meghatározza A CO 2 emisszió és a tüzelõayag-fogyasztás aráyát a következõk szerit számítsák ki: KCO = CO 2 2,CNG /CO2,petrol KCos = Cos CNG /Cospetrol a család midegyik jármûvére, a CO 2 emisszió és a tüzelõayag-fogyasztást megszorozva a feti aráyal A bekezdés redelkezése elleére "em zavaró redszerél", amit azt a jele Elõírás a bekezdésébe meghatározza, a bezi CO 2 emissziójáak értéke lehet az i. jármû hivatalos CO 2 emissziós értéke Kipufogási emisszió (M2, M3, N2 és N3 jármûkategóriák) Az alapjármûveket vessék alá a 49. számú Elõírásba 5/ megállapított vizsgálatak a következõk szerit: Emisszió mérése 13 módból álló ciklusba midegyik tüzelõayaggal: (i) voatkoztatási dízel tüzelõayag, (ii) voatkoztatási diesel tüzelõayag és CNG A CO, HC, NO x és részecske emissziót számítsák ki a 49. számú Elõírás szerit. 5/ A vizsgálati motorok voatkoztatási dízel tüzelõayaggal teljesítsék a határértékeket a típusjóváhagyás sorá alkalmazott motor típusjóváhagyása szerit. Az utólag felszerelhetõ redszerrel ellátott és CNG-vel üzemelõ motor emissziójáak tekitetébe a követelméyeket úgy ítéljék meg, mit amik teljesülek, ha az eredméyek mide szabályozott szeyezõél (CO, HC, NO x és részecskék) megfelelek a következõ feltételekek: (1) M < 0.85S + 0.4G. (2) M < G ahol: M: utólag felszerelhetõ redszerrel és CNG-vel végzett, 13 módból álló vizsgálatba yert egy szeyezõ emissziójáak értéke, S: voatkoztatási dízel tüzelõayaggal végzett 13 módból álló vizsgálatba yert egy szeyezõ emissziójáak értéke,

19 page 19 G: egy szeyezõ határértéke a motor típusvizsgálata szerit. 5/ A 49. számú Elõírás szerit, a hatályos sorozatszámú módosításokkal a motor elsõ típusjóváhagyásakor Teljesítméy-követelméyek Az alapjármûveket vagy motorokat vessék alá a következõ vizsgálatokak: Egy, az alapjármûre vagy az alapmotorra utólag felszerelhetõ CNG redszer mitáját amit azt a jele Elõírás 2. bekezdése leírja vessék alá a vagy bekezdés vizsgálati eljárásáak. A CNG-vel megmért teljesítméy +5 százalékkal legye kisebb, mit amit beziel mértek Görgõs próbapadi módszer: Megmérik a kerekekél a legagyobb teljesítméyt a görgõs próbapado midegyik alapjármûél a következõ tüzelõayagokkal: (i) voatkoztatási bezi, (ii) voatkoztatási G20 vagy G25 tüzelõayaggal, A teljesítméy mérési eredméyéek középértékét a következõk szerit számítsák: Teljesítméy Teljesítméy = 1 Teljesítmé petrol y petrol,i i=1 = 1 Teljesítmé petrol y CNG,i i=1 A motor teljesítméyéek viszoyszámát a következõk szerit számítsák: K power = Teljesítméy CNG / Teljesítméy petrol A jármûcsalád mide egyes jármûvére a motorteljesítméy hivatalos értékét szorozzák meg a feti viszoyszámmal Motorfékpadi módszer: A legagyobb teljesítméyt a fõtegelyél megmérik motorfékpado a 85. számú Elõírás szerit midegyik alapmotorál a következõ tüzelõayagokkal: (i) kereskedelmi bezi vagy dízel tüzelõayag, (ii) kereskedelmi CNG, A teljesítméy mérési eredméyéek középértékét a következõk szerit számítsák: Teljesítméy Teljesítméy petrol CNG = 1 Teljesítméy i = 1 = 1 Teljesítméy i = 1 petrol,i CNG,i A motor teljesítméyéek viszoyszámát a következõk szerit számítsák: K power = Teljesítméy CNG / Teljesítméy petrol A jármûcsalád mide egyes jármûvére a motorteljesítméy hivatalos értékét szorozzák eg a feti viszoyszámmal.

20 page A bekezdés redelkezései elleére a és bekezdésébe a beziel mért legagyobb teljesítméy középértékéek kiszámítására figyelemmel, a jele Elõírás bekezdésébe meghatározott "em zavaró redszerél" a beziel üzemelõ jármû legagyobb teljesítméye lehet az i. jármû hivatalos értéke OBD követelméyek és vizsgálatok jármûre utólag felszerelt CNG redszerrel A jele bekezdés céljára a következõ meghatározásokat alkalmazzák: "eredeti emisszióhoz kapcsolódó alkatrész" mide olya alkatrész a levegõ-beömlõ, kipufogó vagy párologtató redszerbe, ami ellát egy bemeetet vagy kimeetet fogad a beziszabályozótól "CNG emisszióhoz kapcsolódó alkatrész" mide olya alkatrész a levegõ-beömlõ, kipufogó vagy párologtató redszerbe, ami ellát egy bemeetet vagy kimeetet fogad az CNGszabályozótól Olya esetbe, amikor szükség va az utólag felszerelhetõ LPG redszer helyes beszerelésére a jármûbe, megegedett aak az eredeti emisszióhoz kapcsolódó alkatrészek a helyes mûködtetése, ami ics haszálatba LPG-módba Amit azt a jele Elõírás 2. bekezdése leírja az õsjármû(vek)be utólag beszerelhetõ LPG redszer felelje meg a 05 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 83. számú Elõírás 11. Melléklete követelméyeiek és vizsgálataiak mid bezies mid CNG módba Külöleges OBD követelméyek és vizsgálatok utólag felszerelt "master-slave" redszerhez: A bekezdés követelméyeiek elleére az utólag felszerelt "master-slave" redszer teljesítse a következõ követelméyeket: (a) (b) (c) (d) az ECU bezi-üzeme maradjo mûködésbe a motor vezérlésébe mid bezi mid CNG módba, bezies üzembe csak a bezies OBD redszer maradjo a jármû fedélzeti diagosztikai redszere, CNG-üzem alatt a bezies OBD redszer folytassa az eredeti emisszióhoz kapcsolódó alkatrészek megfigyelését azokak a kivételével, amelyek icseek haszálatba, CNG-üzem alatt az CNG ECU csak az CNG emisszióhoz kapcsolódó alkatrészt valamit az elektromos csatlakozásokat figyelje A bekezdés követelméyei elleére az utólag felszerelhetõ CNG redszert bocsássák a következõ vizsgálatokra, amelyeket I típusú vizsgálat esetébe a 05 sorozatszámú módosításokat tartalmazó 83. számú Elõírás 11. Melléklet 1. függeléke szerit hajtsaak végre A következõ vizsgálatokat hajtsák végre egy utólag CNG redszerrel felszerelt õsjármûvö: az CNG ECU kövesse a bezi ECU-t a tüzelõayag-stratégiába (pl. befecskedezés és gyújtási stratégiák, pl. gyertya elõgyújtása). Ezt megfigyelõ (diagosztikai) programmal bizoyíthatják, mialatt módosítják a bezies redszer érzékelõjéek jelét a befecskedezési idõre és a gyertya elõgyújtására gyakorolt hatással. bezies I típusú vizsgálat alatt az eredeti MI hozza mûködésbe bármely eredeti emisszióhoz kapcsolódó alkatrész elektromos lekapcsolódása miatt, CNG- végzett I típusú vizsgálat alatt az eredeti MI hozza mûködésbe bármely eredeti emisszióhoz kapcsolódó alkatrész elektromos, amit az CNG mûködése alatt haszálak, lekapcsolódása miatt A következõ vizsgálatokat végezzék el utólag CNG redszerrel felszerelt õsjármûvö csak CNG üzemmódba: (a) I típusú vizsgálat alatt, CNG emisszióhoz kapcsolódó alkatrész elektromos kikapcsolása,

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 Rev.2/Add.114 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. ENSZ-EGB 115. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. 115. számú Előírás Rev.2/Add.114 EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEKRE, KEREKES JÁRMŰVEKBE SZERELHETŐ ALKATRÉSZEKRE, ÉS/VAGY KÖZÚTI JÁRMŰVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.38/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2003. február 7. ENSZ-EGB 39. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.81 1989. augusztus 29. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 102. Melléklet: 103.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 102. Melléklet: 103. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.102 1997. március 21. ENSZ-EGB 103. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a 2011. július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében (Tájékoztató jogszabálykivonat) Az A. Függelék A/20. számú melléklete

Részletesebben

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én E/ECE/324 }Rev.1/Add.27 E/ECE/TRANS/505 1972. október 31. ENSZ-EGB 28.számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

119. Melléklet: 120. számú Elõírás

119. Melléklet: 120. számú Elõírás EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK

Részletesebben

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.18. COM(2016) 156 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következő javaslathoz: A Tanács határozata az autóbusszal végzett nemzetközi különjárati személyszállításról szóló Interbusmegállapodással

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.75 1988. május 20. ENSZ-EGB 76. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.67 1987. április 15. ENSZ-EGB 68. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI 1 GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM Iktatószám: GKM/ /../2007. A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint a környezetvédelmi és vízügyi miniszter /2007.(...) GKM- KvVM együttes rendelete a nem

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65. E/ECE/324 }Rev.1/Add..64/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2005. december 14. ENSZ-EGB 65. számú El írás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 23. Melléklet: 24. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 23. Melléklet: 24. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.23/Rev.2 1986. április 25. ENSZ-EGB 24. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.23/Rev.2 1986. április 25. ENSZ-EGB 24. számú Előírás EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEK, VALAMINT KEREKES JÁRMŰVEKRE FELSZERELHETŐ ÉS/VAGY KEREKES JÁRMŰVEKEN HASZNÁLHATÓ

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

Átfolyó-rendszerű gázvízmelegítő teljesítményének és hatásfokának meghatározása Gazdaságossági számításokhoz

Átfolyó-rendszerű gázvízmelegítő teljesítményének és hatásfokának meghatározása Gazdaságossági számításokhoz Átfolyó-redszerű gázvízmelegítő teljesítméyéek és hatásfokáak meghatározása Gazdaságossági számításokhoz Szuyog Istvá 005 Készült az OTKA T-0464 kutatási projekt keretébe A Gázipari oktatási laboratórium

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.22/Rev.2 2003. október 3. ENSZ-EGB 23. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.73/Rev.1 2000. november 3. ENSZ-EGB 74. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Az új építőipari termelőiár-index részletes módszertani leírása

Az új építőipari termelőiár-index részletes módszertani leírása Az új építőipari termelőiár-idex részletes módszertai leírása. Előzméyek Az elmúlt évekbe az építőipari árstatisztikába egy új, a korábba haszálatos költségalapú áridextől eltérő termelői ár alapú idexmutató

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE EURÓPI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.4.3. C(2019) 2327 final NNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE a 661/2009/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet IV. mellékletének, valamint

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX)

A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [ ](2013) XXX draft A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX) a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok hajtására szánt motorok gáz- és szilárd halmazállapotú szennyezőanyag-kibocsátása

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 104. Melléklet: 105.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 104. Melléklet: 105. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.104 1998. július 3. ENSZ-EGB 105. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.6.4. COM(2012) 263 final 2012/0141 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió által az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának megfelelő bizottságaiban az ENSZ Európai

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107. E/ECE/324 }Rev.2/Add.106/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2004. október 8. ENSZ-EGB 107. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.85. 1993. március 5. ENSZ-EGB 86. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.88 1993. március 31. ENSZ-EGB 89. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.37/Rev. E/ECE/TRANS/505 2 ENSZ-EGB 38. számú Elõírás 2005. december 13. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

ÖNJÁRÓ MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKBE BEÉPÍTETT KOMPRESSZIÓ GYÚJTÁSÚ MOTOROK SZENNYEZŐANYAG-KIBOCSÁTÁSA

ÖNJÁRÓ MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKBE BEÉPÍTETT KOMPRESSZIÓ GYÚJTÁSÚ MOTOROK SZENNYEZŐANYAG-KIBOCSÁTÁSA 2014. Február 1 1 ELŐADÁS TARTALMA 1. Előadás tárgya 2. Motorok szennyezőanyag-kibocsátását korlátozó jogszabályok 3. Gyártási és forgalomba helyezési határidők, szennyezőanyag kibocsátás határértékek

Részletesebben

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése

VII. A határozatlan esetek kiküszöbölése A határozatla esetek kiküszöbölése 9 VII A határozatla esetek kiküszöbölése 7 A l Hospital szabály A véges övekedések tétele alapjá egy függvéy értékét egy potba közelíthetjük az köryezetébe felvett valamely

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.59 1984. július 18. ENSZ-EGB 60. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Szabályozó szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-járatú szelep, karima

Szabályozó szelepek (PN 6) VL 2 2-utú szelep, karima VL 3 3-járatú szelep, karima Szabályozó szelepek (PN 6) V 2 2-utú szelep, karima V 3 3-járatú szelep, karima eírás V 2 V 3 A V 2 és a V 3 szelepek miőségi és költséghatékoy megoldást adak a legtöbb víz és hűtött víz alkalmazás eseté.

Részletesebben

ANNEX MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) /... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE

ANNEX MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) /... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2019.3.7. C(2019) 1710 final ANNEX MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG (EU) /... FELHATALMAZÁSON ALAPULÓ RENDELETE az 510/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet I.

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 14. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 14. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. június 14. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2016/0162 (NLE) 9703/16 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: ECO 42 ENT 106 MI 406 UNECE 10 A TANÁCS HATÁROZATA

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 82. Melléklet: 83.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 82. Melléklet: 83. 1. oldal EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK

Részletesebben

REOIL. növeli a transzformátorok élettartamát. www.ekofluid.sk/hu/

REOIL. növeli a transzformátorok élettartamát. www.ekofluid.sk/hu/ 5 öveli a traszformátorok öveli a traszformátorok A techológia előyei A költségek csökketéseek folyamatos kéyszere és a zavartala eergiaellátás ehézségei szükségessé teszik a traszformátorok tervezett

Részletesebben

2. Az együttműködő villamosenergia-rendszer teljesítmény-egyensúlya

2. Az együttműködő villamosenergia-rendszer teljesítmény-egyensúlya II RÉZ 2 EJEZE 2 Az együttműködő vllamoseerga-redszer teljesítméy-egyesúlya 2 A frekveca és a hatásos teljesítméy között összefüggés A fogyasztó alredszerbe a fogyasztók hatásos wattos teljesítméyt lletve

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.103 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Traktorokba beépített motorok szennyezőanyag- kibocsátásának határértékei

Traktorokba beépített motorok szennyezőanyag- kibocsátásának határértékei Traktorokba beépített motorok szennyezőanyag- kibocsátásának határértékei - 2014 Az új mezőgazdasági vontatók első forgalomba helyezése 2014. február 1. Zsován Noémi Az előadás tartalma: 1. Az új traktorok

Részletesebben

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet):

(A TÁMOP /2/A/KMR számú projekt keretében írt egyetemi jegyzetrészlet): A umerikus sorozatok fogalma, határértéke (A TÁMOP-4-8//A/KMR-9-8 számú projekt keretébe írt egyetemi jegyzetrészlet): Koverges és diverges sorozatok Defiíció: A természetes számoko értelmezett N R sorozatokak

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 91. Melléklet: 92.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 91. Melléklet: 92. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.91 1993. augusztus 31. ENSZ-EGB 92. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE (XXX)

A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX D040155/01 [ ](2015) XXX draft A BIZOTTSÁG (EU) / RENDELETE (XXX) a 692/2008/EK rendeletnek a könnyű személy- és haszongépjárművek kibocsátásai (Euro 5/6) tekintetében történő

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88. E/ECE/324 }Rev.1/Add.87 E/ECE/TRANS/505 1993. március 31. ENSZ-EGB 88. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.35/Rev.2 2002 december 2. ENSZ-EGB 36. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ A. MELLÉKLET A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ AZ EGT-MEGÁLLAPODÁSBAN HIVATKOZOTT AZOK A JOGI AKTUSOK, AMELYEKET A 2003. ÁPRILIS 16-I CSATLAKOZÁSI OKMÁNY MÓDOSÍTOTT Az EGT-megállapodás

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.62 1985. június 24. ENSZ-EGB 63. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE. (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről

Az Európai Unió Hivatalos Lapja A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE. (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről 194 07/2. kötet 31993L0093 L 311/76 AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 1993.12.14. A TANÁCS 93/93/EGK IRÁNYELVE (1993. október 29.) a motorkerékpárok és segédmotoros kerékpárok tömegéről és méreteiről

Részletesebben

3. változat. Tartalmazza az alábbi dokumentumok érvényes szövegezését:

3. változat. Tartalmazza az alábbi dokumentumok érvényes szövegezését: Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának 83. számú előírása (UN/ECE) Egységes rendelkezések járművek jóváhagyására vonatkozóan a kibocsátott szennyezőanyagok tekintetében a motor üzemanyagigénye

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.1/Add.52/Rev.1 2002. október 1. ENSZ-EGB 53. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, illetve A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Gyakorló feladatok II.

Gyakorló feladatok II. Gyakorló feladatok II. Valós sorozatok és sorok Közgazdász szakos hallgatókak a Matematika B című tárgyhoz 2005. október Valós sorozatok elemi tulajdoságai F. Pozitív állítás formájába fogalmazza meg azt,

Részletesebben

66. Melléklet: 67. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

66. Melléklet: 67. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.66/Rev.2 2006. március 29. ENSZ-EGB 67. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59. E/ECE/324 }Rev.1/Add.58 E/ECE/TRANS/505 1983. szeptember 22. ENSZ-EGB 59. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 48. Melléklet: 49.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 48. Melléklet: 49. 1 E/ECE/324 EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.40/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1994. május 30. ENSZ-EGB 41. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.76/Rev.2 2001. július 11. ENSZ-EGB 77. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 48. Melléklet: 49.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 48. Melléklet: 49. 1 E/ECE/324 EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN

Részletesebben

Nemzeti Közlekedési Napok 2013

Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Nemzeti Közlekedési Napok 2013 Korszerű Diesel emisszió mérés Előadó: Zentai Tamás, Délceg Zsolt Átfogó megközelítés: mi a jelenlegi helyzet A Diesel motor hazánk közlekedésének meghatározó erőforrása

Részletesebben

Gépjárművek hatósági típusjóváhagyási és gyártásellenőrző károsanyag-kibocsátási vizsgálatai

Gépjárművek hatósági típusjóváhagyási és gyártásellenőrző károsanyag-kibocsátási vizsgálatai Gépjárművek hatósági típusjóváhagyási és gyártásellenőrző károsanyag-kibocsátási vizsgálatai A típusjóváhagyó és gyártásellenőrző vizsgálatokról általában Az iparilag fejlett országok mindegyike hatósági

Részletesebben

Dr. Bencsik Attila L. PhD

Dr. Bencsik Attila L. PhD Dr. Bencsik Attila L. PhD főiskolai tanár egyetemi docens Óbudai Egyetem Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Gépjármű eredetiség vizsgálat Mi a feladat? Gépjármű azonosítás: Komplex tevékenység, melynek

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1. Az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló Római Egyezmény (1998. évi XLIV. törvény az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek

Részletesebben

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 1. oldal PSZÁF tájékoztató a Magyarország területére belépő külföldi telephelyű, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL E/ECE/324 }Rev.1/Add.20/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1992. szeptember 11. ENSZ-EGB 21. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

HU0201-04 sz. Phare projekt. Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok

HU0201-04 sz. Phare projekt. Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok HU0201-04 sz. Phare projekt Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok Bevezetés Grant projektek: a Kedvezményezettek alkalmazzák a Phare szabályait 2002. tavasza óta új szabályozás: könnyítések

Részletesebben

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ 404 der Beilagen XXII. GP - Staatsvertrag - Anhänge Ungarisch (Normativer Teil) 1 von 89 A. MELLÉKLET A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ AZ EGT-MEGÁLLAPODÁSBAN HIVATKOZOTT AZOK A JOGI

Részletesebben

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA A PSZÁF tájékoztatója a Magyar Köztársaság területére belépő külföldi telephelyű gépjárművek, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2

Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2 Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2 Változás jegyzék Módosítás dátuma Módosítás jellege Érintett oldalak 2014.10.03 Változás 4. oldal 2014.12.10 Kiegészítés 3. oldal 2. ú melléklet Leírás NYOMT_AZON

Részletesebben

Szabályozó szelepek (PN 16) VF 2 2 utú szelep, karima VF 3 3 járatú szelep, karima

Szabályozó szelepek (PN 16) VF 2 2 utú szelep, karima VF 3 3 járatú szelep, karima Szabályozó szelepek (PN 16) VF 2 2 utú szelep, karima VF 3 3 járatú szelep, karima eírás Jellemzők: ágytömítéses kostrukció Gyorscsatlakozó az AMV(E) 335, AMV(E) 435 -hez 2- és 3 Alkalmazás keverő és osztó

Részletesebben

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo

SZÁMELMÉLET. Vasile Berinde, Filippo Spagnolo SZÁMELMÉLET Vasile Beride, Filippo Spagolo A számelmélet a matematika egyik legrégibb ága, és az egyik legagyobb is egybe Eek a fejezetek az a célja, hogy egy elemi bevezetést yújtso az első szite lévő

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 12. (OR. en) 9046/17 ADD 1 EF 97 ECOFIN 351 AGRIFIN 50 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 8. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában)

3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában) 3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók 3.1. Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában) 3.1.1. Az EU innovációs eredménytáblája (European Innovation Scoreboard)

Részletesebben

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova

Matematikai játékok. Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova Első rész Matematikai tréfák Matematikai játékok Svetoslav Bilchev, Emiliya Velikova A következő matematikai játékokba matematikai tréfákba a végső eredméy a játék kiidulási feltételeitől függ, és em a

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.10. COM(2016) 85 final ANNEX 4 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az európai migrációs stratégia szerinti kiemelt

Részletesebben

Az alapnorma helyett egyszerűsített elszámolásként alapnorma-átalány is használható. Ez a következő:

Az alapnorma helyett egyszerűsített elszámolásként alapnorma-átalány is használható. Ez a következő: 2010.10.01.-től hatályos alapnorma átalány A közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyagés kenőanyag fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékét a 60/1992.

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.72 1988. február 29. ENSZ-EGB 73. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10.

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10. E/ECE/324 }Add.9/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1997. december 8. ENSZ-EGB 10. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

UNIFORM TECHNICAL PRESCRIPTIONS CONCERNING THE APPROVAL OF VEHICLES OF CATEGORIES M, N AND O WITH REGARD TO THEIR HEATING SYSTEMS

UNIFORM TECHNICAL PRESCRIPTIONS CONCERNING THE APPROVAL OF VEHICLES OF CATEGORIES M, N AND O WITH REGARD TO THEIR HEATING SYSTEMS 2006. február 23. ENSZ-EGB EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL

Részletesebben

Felépítés Típus 955010/ Konfigurálás setup programmal. Mérési adatok kiolvasása

Felépítés Típus 955010/ Konfigurálás setup programmal. Mérési adatok kiolvasása JUMO Meß- ud Regelgeräte GmbH A-1232 Wie, Pfarrgasse 48 Magyarországi Kereskedelmi Képviselet Telefo: 00-43-1 / 61-061-0 H-1147 Budapest Öv u. 143. Fax: 00-43-1 / 61-061-59 Telefo/fax: 00-36-1 / 467-0835,

Részletesebben

-TÁJÉKOZTATÓ. a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről

-TÁJÉKOZTATÓ. a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről -TÁJÉKOZTATÓ a Számlatulajdonos pénzforgalmi vagy fizetési számláját érintő fizetési megbízások benyújtásának és teljesítésének rendjéről Hatályos: 2016. december 12-től A Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet

Részletesebben

Európai Rendır Akadémia (CEPOL)

Európai Rendır Akadémia (CEPOL) Európai Redır Akadémia (CEPOL) 2010. Jauár 29. Európai Redır Akadémia (CEPOL) A CEPOL létrejötte, céljai, feladatai (I.) Az Európai Redır Akadémiát az Európai Uió Taácsáak Határozata (2000. december 22.)

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 100. Melléklet: 101.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 100. Melléklet: 101. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.100/Rev.2 2005. április 29. ENSZ-EGB 101. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

} Rev.2/Add.109/Rev.1

} Rev.2/Add.109/Rev.1 2008. május 30. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS

Részletesebben

TÜV Rheinland-KTI Kft. H-1119 Budapest, Thán Károly u H-1519 Budapest, Pf.: 327.

TÜV Rheinland-KTI Kft. H-1119 Budapest, Thán Károly u H-1519 Budapest, Pf.: 327. EU előírások: Irányelv 70/157 Zajszint és kipufogó berendezések Pótalkatrész kipufogó berendezés 70/220 Károsanyag kibocsátás, légszennyezés Műszaki terület 715/2007 692/2008 Károsanyag-kibocsátás 70/221

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87. E/ECE/324 }Rev.1/Add.86/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2003. júliius 16. ENSZ-EGB 87. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, február 28. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. február 28. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2017/0038 (NLE) 6620/17 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: ECO 10 ENT 43 MI 154 UNECE 4 A TANÁCS HATÁROZATA

Részletesebben

Kutatói pályára felkészítı modul

Kutatói pályára felkészítı modul Kutatói pályára felkészítı modul Kutatói pályára felkészítı kutatási ismeretek modul Tudomáyos kutatási alapayag feldolgozása, elemzési ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.8.9. C(2016) 5091 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A kötelezettségszegési eljárások keretében a Bizottság által a Bíróságnak javasolt rögzített összegű és kényszerítő bírságok

Részletesebben

Mobilitásgarancia füzet

Mobilitásgarancia füzet Mobilitásgarancia füzet Minőségi használt autók. Garanciával. Mobilitásgarancia Fontos tudnivalók Kérjük, figyelmesen olvassa el a klubkártya használatáról szóló jelen fejezetet, mielőtt szolgáltatásainkat

Részletesebben

A nemzeti fejlesztési miniszter. rendelete. egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról

A nemzeti fejlesztési miniszter. rendelete. egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról A nemzeti fejlesztési miniszter /2016. ( ) NFM rendelete egyes közlekedési tárgyú miniszteri rendeletek ásáról A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. (3) bekezdés b) pont 12. alpontjában

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

Rudas Tamás: A hibahatár a becsült mennyiség függvényében a mért pártpreferenciák téves értelmezésének egyik forrása

Rudas Tamás: A hibahatár a becsült mennyiség függvényében a mért pártpreferenciák téves értelmezésének egyik forrása Rudas Tamás: A hibahatár a becsült meyiség függvéyébe a mért ártrefereciák téves értelmezéséek egyik forrása Megjelet: Agelusz Róbert és Tardos Róbert szerk.: Mérésről mérésre. A választáskutatás módszertai

Részletesebben

SIMA FELÜLETŰ MOTO- ROKKAL 0,37 1,1 kw

SIMA FELÜLETŰ MOTO- ROKKAL 0,37 1,1 kw Itelliget Drivesystems, Worldwide Services Services KÖNNYŰFÉM HAJTÓMŰVES MOTOROK HAJTÓMO- ÉS TOR FREKVENCIAVÁLTÓK SIMA FELÜLETŰ MOTO- ROKKAL 0,37 1,1 kw HU KOMPLETT HAJTÁSRENDSZEREK EGY KÉZBŐL KOMPLETT

Részletesebben

3. Számelmélet. 1-nek pedig pontosan három. Hány pozitív osztója van az n számnak? OKTV 2012/2013; I. kategória, 1. forduló

3. Számelmélet. 1-nek pedig pontosan három. Hány pozitív osztója van az n számnak? OKTV 2012/2013; I. kategória, 1. forduló . Számelmélet I. Feladatok 1. Háy égyzetszám osztója va a 7 5 5 7 számak?. Az pozitív egész számak potosa két pozitív osztója va, az + 1-ek pedig potosa három. Háy pozitív osztója va az + 01 számak? OKTV

Részletesebben