EGYEZMÉNY. 23. Melléklet: 24. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGYEZMÉNY. 23. Melléklet: 24. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat"

Átírás

1 E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.23/Rev április 25. ENSZ-EGB 24. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN KIBOCSÁTOTT JÓVÁHAGYÁSOK KÖLCSÖNÖS ELISMERÉSÉNEK FELTÉTELEIRÕL / (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24. számú Elõírás 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK: I. DIESELMOTOROK JÓVÁHAGYÁSÁRA LÁTHATÓ SZENNYEZÕ ANYAGOK KIBOCSÁTÁSA SZEMPONTJÁBÓL. II. GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA JÓVÁHAGYOTT TÍPUSÚ DIESEL- MOTOROK BEÉPÍTÉSE SZEMPONTJÁBÓL. III. DIESELMOTOROS GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA A MOTORBÓL KIBOCSÁTOTT LÁTHATÓ SZENNYEZÕ ANYAGOK SZEMPONTJÁBÓL. IV. A DIESELMOTOR TELJESÍTMÉNYÉNEK MÉRÉSÉRE. NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG BUDAPEST 2008 / Az Egyezmény korábbi címe: Egyezmény gépjármû részegységek és alkatrészek jóváhagyására vonatkozó egységes feltételek elfogadásáról és a jóváhagyás kölcsönös elismerésérõl. Kelt Genfben, március 20- án.

2 2.oldal Az Elõírás eredeti címe: UNIFORM PROVISIONS CONCERNING I. THE APPROVAL OF COMPRESSION IGNITION (C.I.) ENGINES WITH REGARD TO THE EMISSION OF VISIBLE POLLUTANTS, II. III. IV. THE APPROVAL OF MOTOR VEHICLES WITH REGARD TO THE INSTALLATION OF C.I. ENGINES OF AN APPROVED TYPE, THE APPROVAL OF MOTOR VEHICLES EQUIPPED WITH C.I. ENGINES WITH REGARD TO THE EMISSION OF VISIBLE POLLUTANTS BY ENGINE, THE MEASUREMENT OF POWER OF C. I. ENGINE. Tartalmaz minden érvényes alábbi szöveget: a 03 sorozatszámú módosításokat hatályba lépett április 20-án a 03 sorozatszámú módosítások 1. kiegészítését hatályba lépett március 27-én a 03 sorozatszámú módosítások 2. kiegészítését hatályba lépett június 23-án a 03 sorozatszámú módosítások 3. kiegészítését hatályba lépett február 2-án A magyar szöveg James Mérnökiroda Kft Fordította: Tóth József Közzétette az ENSZ-EGB az április 25-én kelt E/ECE/324-E/ECE/TRANS/505/Rev.1/Add.23/Rev.2 és a február 2-án kelt Add.23/Rev.2/Amend.3 számú angol nyelvû kiadványokban.

3 3. oldal 24. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK: I. DIESEL-MOTOROK JÓVÁHAGYÁSÁRA A LÁTHATÓ SZENNYEZÕ ANYAGOK KIBOCSÁTÁSA SZEMPONTJÁBÓL; II. GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA JÓVÁHAGYOTT TÍPUSÚ DIESEL-MOTOROK BEÉPÍTÉSE SZEMPONTJÁBÓL. III. DIESELMOTOROS GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA A MOTORBÓL KIBOCSÁTOTT LÁTHATÓ SZENNYEZÕ ANYAGOK SZEMPONTJÁBÓL. IV. ELÕÍRÁS A DIESEL-MOTOR TELJESÍTMÉNYÉNEK MÉRÉSÉRE. TARTALOM 1. Alkalmazási terület Az I., II. és III. Részben egyaránt alkalmazott meghatározások... I. Rész: LÁTHATÓ KIPUFOGÓ SZENNYEZÕ ANYAGOK KIBOCSÁTÁSA DIESEL- MOTOROKBÓL 3. Csak az I. Részre vonatkozó meghatározások A jóváhagyás kérése Jóváhagyás Követelmények és vizsgálatok A motor típusának módosítása és a jóváhagyás kiterjesztése A jóváhagyott típussal egyezõ kivitelû gyártmány Eljárás a jóváhagyott típustól eltérõ gyártmány esetére A gyártás végleges beszüntetése... II. Rész: A JÓVÁHAGYOTT TÍPUSÚ DIESEL-MOTOR BEÉPÍTÉSE KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE 11. Csak a II. Részre vonatkozó meghatározások A jóváhagyás kérése Jóváhagyás Követelmények és vizsgálatok A jármû típusának módosítása és a jóváhagyás kiterjesztése A jóváhagyott típussal egyezõ kivitelû gyártmány Rendszabályok a jóváhagyott típustól eltérõ gyártmány esetére A gyártás végleges beszüntetése... III. RÉSZ: LÁTHATÓ KIPUFOGÓ SZENNYEZÕ ANYAGOK KIBOCSÁTÁSA OLYAN JÁRMÛVEKBÕL, AMELYEKNEK MOTORJÁT KÜLÖN NEM HAGYTÁK JÓVÁ Oldal

4 4.oldal 19. Csak a III. Részre vonatkozó meghatározások A jóváhagyás kérése Jóváhagyás Követelmények és vizsgálatok A jármû típusának módosítása és a jóváhagyás kiterjesztése A jóváhagyott típussal egyezõ kivitelû gyártmány Rendszabályok a jóváhagyott típustól eltérõ gyártmány esetére A gyártás végleges beszüntetése A jóváhagyási vizsgálatokkal megbízott mûszaki szolgálat, valamint a jóváhagyó hatóság neve és címe... MELLÉKLETEK: 1. Melléklet: A gépjármû és a dieselmotor fõbb jellemzõi, valamint a vizsgálatok lefolytatására vonatkozó elõírások 2. Melléklet: Értesítés valamely jármûmotor típusának vagy a jóváhagyásáról, a jóváhagyás elutasításáról, a jóváhagyás kiterjesztésrõl, a jóváhagyás visszavonásáról emissziók szempontjából, vagy a motor teljesítményének mérésérõl a 24. számú Elõírás szerint 3. Melléklet: A jóváhagyási jel kiviteli mintái 4. Melléklet: Vizsgálat állandó fordulatszámnál a teljes terhelési görbe mentén 5. Melléklet: Vizsgálat terhelés nélkül gyorsítás közben 6. Melléklet: A jóváhagyási vizsgálatokhoz, valamint a jóváhagyottal egyezõ kivitelû gyártmány ellenõrzõ vizsgálatához elõírt etalon tüzelõanyag mûszaki jellemzõi 7. Melléklet: Az állandó fordulatszámmal lefolytatott vizsgálatoknál megengedhetõ határértékek 8. Melléklet: A fényelnyelés-mérõk jellemzõi 9. Melléklet: A fényelnyelés-mérõ felszerelésének és használatának módja 10. Melléklet: "EGB" módszer a dieselmotorok nettó teljesítményének mérésére.

5 5. oldal 24. számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK: I. DIESELMOTOROK JÓVÁHAGYÁSÁRA A LÁTHATÓ SZENNYEZÕ ANYAGOK KIBOCSÁTÁSA SZEMPONTJÁBÓL. II. GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA JÓVÁHAGYOTT TÍPUSÚ DIESEL-MOTOROK BEÉPÍTÉSE SZEMPONTJÁBÓL. III. DIESELMOTOROS GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA A MOTOR LÁTHATÓ SZENNYEZÕ ANYAGAI SZEMPONTJÁBÓL. IV. A DIESELMOTOR TELJESÍTMÉNYÉNEK MÉRÉSÉRE. 1. ALKALMAZÁSI TERÜLET 1.1. A jelen Elõírás a következõkre vonatkozik: I. RÉSZ Kompresszió-gyújtású motorokból származó látható kipufogási szennyezõk kibocsátása, amit L, M és N 1/ jármûkategóriákba kívánnak beszerelni II. RÉSZ A jelen Elõírás I. része szerint jóváhagyott kompresszió-gyújtású motortípusok beszerelése L, M és N jármûkategóriákba 1/ III. RÉSZ L, M és N 1/ jármûkategóriákból származó látható kipufogási szennyezõk kibocsátása, amelyeket a jelen Elõírás I. része szerint nem jóváhagyott motorral láttak el A jelen Elõírás tartalmazza még azt az EGB módszert, amelyet akkor alkalmaznak, amikor csak a dieselmotorok leadott teljesítményét mérik. 2. AZ I., II. ÉS III. RÉSZBEN EGYARÁNT ALKALMAZOTT MEGHATÁROZÁSOK 2.1. A jelen Elõírás vonatkozásában a következõ meghatározások közösek az I., II. és III. Részre vonatkozólag: 2.2. a "nettó teljesítmény" a dieselmotor jelen Elõírás 10. Mellékletében meghatározott teljesítményét jelenti a "diesel motor" a kompressziós gyújtás elve alapján mûködõ motort jelent; 2.4. a "hidegindító berendezés" olyan készülék, amely megnöveli a motorba szállított tüzelõanyag mennyiségét és feladata a motor indításának megkönnyítése; 2.5. a "fényelnyelés-mérõ" a motor által kibocsátott kipufogógázok fényelnyelési együtthatójának a jelen Elõírás 8. Mellékletében elõírt módon való folyamatos mérésére szolgáló mûszert jelent; 2.6. a "legnagyobb névleges fordulatszám" a regulátor által teljes terhelés mellett megengedett legnagyobb fordulatszámot jelenti; 2.7. a "legkisebb névleges fordulatszám" a következõkent jelent: vagy a legnagyobbat a következõ három motorfordulatszám közül a legnagyobb nettó teljesítménynek megfelelõ fordulatszám 45 %-át; 1000 fordulat/perc fordulatszámot; az üresjáratban a regulátor által megengedett legkisebb fordulatszámot. 1/ Amint a Jármûszerkezetek Közös Határozatai (R.E.3) 7. Mellékletében meghatározták, (dok. TRANS/WP.29/78/Rev.1/Amend.2 amint utoljára a 4. módosítás módosította).

6 6.oldal vagy azt a legkisebb fordulatszámot, amelyet esetleg a gyártó elõír Hibrid jármûvek (HV) "Hibrid jármû (HV)" a jármû meghajtása céljára legalább két különbözõ energia-átalakítóval és két különbözõ energia-tároló rendszerrel (jármûvön) rendelkezõ jármûvet jelent "Hibrid elektromos jármû (HEV)" olyan jármûvet jelent, ami a mechanikai meghajtás céljára energiát nyer a következõ a jármûvön tárolt energia /teljesítmény források mindegyikébõl: fogyasztható tüzelõanyag elektromos energia /teljesítmény-tároló készülék (pl. akkumulátor, kapacitor, lendkerék, generátor ) I. RÉSZ. LÁTHATÓ KIPUFOGÓ SZENNYEZÕ ANYAGOK KIBOCSÁTÁSA DIESEL-MOTOROKBÓL 3. MEGHATÁROZÁSOK A jelen Elõírás I. Részének céljára: 3.1. a "diesel motor jóváhagyása" a motornak a látható kipufogó szennyezõ anyagok kibocsátásnak limitálása szempontjából való jóváhagyását jelenti a "motor típus" kifejezés gépjármûbe való beépítésre készült olyan dieselmotorok kategóriáját jelenti, amelyek nem különböznek egymástól olyan lényeges jellemzõk tekintetében, amelyeket meghatároz a jelen Elõírás l. Melléklete, kivéve a jelen Elõírás 7.2 és 7.3 bekezdésében megengedett módosításokat a "jóváhagyásra kerülõ típust képviselõ motor" olyan motort jelent, amely a legnagyobb nettó teljesítményt biztosítja az I. Részre vonatkozó többi meghatározást a jelen Elõírás 2. bekezdése tartalmazza. 4. A JÓVÁHAGYÁS KÉRÉSE 4.1. A látható szennyezõk kibocsátása A motor típusának jóváhagyását a motorból kibocsátott látható szennyezõ anyagok korlátozása szempontjából a motor gyártója vagy megfelelõen meghatalmazott képviselõje vagy a jármû gyártója kérheti. A jóváhagyás kérelméhez a következõ iratokat mellékeljék három példányban: a motor leírását, amely tartalmazza a jelen Elõírás 1. Mellékletében felsorolt összes adatokat A jóváhagyandó motor típusát képviselõ motort és a jelen Elõírás l. Mellékletében elõírt szerelvényeit a jelen Elõírás 6. bekezdésében meghatározott jóváhagyási vizsgálatok lefolytatásával megbízott mûszaki szolgálatnak a rendelkezésére kell bocsátani A látható szennyezõ anyagok emissziójának meghatározása során a méréseket a jelen Elõírás 4. és 5. Mellékletében leírt két módszer szerint kell lefolytatni, amelyek az állandó fordulatszám melletti vizsgálatra, illetve a terhelés nélküli gyorsítás alatti vizsgálatra vonatkoznak.

7 7. oldal A látható szennyezõ anyagok emissziójának meghatározása során jóváhagyásra átadott ugyanazon motor teljesítményét és tüzelõanyag-fogyasztását a jelen Elõírás 10. Melléklete szerint kell megmérni. 4.2 Motorteljesítmény A gyártó vagy megfelelõen meghatalmazott képviselõje kérheti, hogy csupán a motorteljesítmény mérését végezzék el. Ebben az esetben: a gyártó töltse ki a jelen Elõírás 1. Mellékletének azon részét, amely speciálisan a teljesítmény mérésére vonatkozik, azaz mindazokat a pontokra, amelyek az "E" betû jelölés után következnek; egy (1) db olyan motort, amely minden tekintetben megfelel az 1. Melléklet szerinti leírásnak, át kell adni a vizsgálatokkal megbízott mûszaki szolgálatnak a jelen Elõírás 10. Mellékletében leírt vizsgálatok céljára. Az ilyen vizsgálatokat csupán próbapadon lehet lefolytatni Ha a gyártó vagy meghatalmazott képviselõjének kérésére csupán motorteljesítményt meghatározó vizsgálatokat végeznek a 10. Melléklet szerint, ezek nem tekinthetõk jóváhagyási vizsgálatoknak, hanem csak a vizsgálati eredmények olyan hivatalos közlésének, amelyet a jelen Elõírás 10. Mellékletének Függeléke szerint állítottak ki. 5. JÓVÁHAGYÁS 5.1. Ha a jelen Elõírás szerinti jóváhagyásra bemutatott motor kielégíti az alábbi 6. bekezdés követelményeit, az adott motortípust jóvá kell hagyni Adjanak jóváhagyási számot minden típusnak. Ennek elsõ két számjegye (jelen esetben 03) a jóváhagyás idõpontjában az Elõírásba befoglalt legújabb fõ mûszaki módosítások sorozatszámát jelölje. Ugyanaz a Szerzõdõ Fél ugyanazt a jóváhagyási számot ne használja másik motortípus jóváhagyására A motortípus jelen Elõírás szerinti jóváhagyásáról vagy a jóváhagyás elutasításáról, vagy a jóváhagyás kiterjesztésérõl értesíteni kell az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket. Ez az értesítés feleljen meg a jelen Elõírás 2. Mellékleteként csatolt nyomtatványnak Minden olyan motoron, amely megfelel a jelen Elõírás szerint jóváhagyott motortípusnak, a jóváhagyási ûrlapon elõírt és könnyen hozzáférhetõ helyen, jól láthatóan fel kell tüntetni a nemzetközi jóváhagyási jelet, amely a következõ Részekbõl áll: olyan kör, amely az "E" betût és utána a jóváhagyó ország számát 1/ veszi körül; 1/ 1 = Németország 18 = Dánia 35 = üres 2 = Franciaország 19 = Románia 36 = Litvánia 3 = Olaszország 20 = Lengyelország 37 = Törökország 4 = Hollandia 21 = Portugália 38 = üres 5 = Svédország 22 = Orosz Föderáció 39 = Azerbajdzsán 6 = Belgium 23 = Görögország 40 = Macedónia 7 = Magyarország 24 = Írország 41 = üres 8 = Cseh Köztársaság 25 = Horvátország 42 = Európai Közösség * / 9 = Spanyolország 26 = Szlovénia 43 = Japán 10 = Szerbia és Montenegró 27 = Szlovákia 44 = üres 11 = Egyesült Királyság 28 = Fehérorosz Köztársaság 45 = Ausztrália 12 = Ausztria 29 = Észtország 46 = Ukrajna 13 = Luxemburg 30 = üres 47 = Dél-Afrika 14 = Svájc 31 = Bosznia-Hercegovina 48 = Új-Zéland

8 8.oldal az bekezdésben elõírt kör jobb oldalán a jelen Elõírás száma, majd utána "R" betû, kötõjel és a jóváhagyási szám következik a következõ kiegészítõ jel: a kör felett egy négyzet és az ebben a négyzetben lévõ m -1 -ben fejezi ki azt a helyesbített fényelnyelési tényezõt, amelyet a jóváhagyás során határoztak meg a terhelés nélküli gyorsításos vizsgálat folyamán a jelen Elõírás 5. Mellékletében leírt eljárással a fenti jóváhagyási jelek és jelölések motoron való feltüntetése helyett a gyártó úgy is dönthet, hogy a jelen Elõírás szerint jóváhagyott mindegyik motorhoz mellékel egy olyan kísérõ okmányt, amely tartalmazza ezt az információt úgy, hogy a jóváhagyási jelek és a jelölések feltüntethetõk magán a jármûvön a jelen Elõírás bekezdésének megfelelõen Ha a motor azonos egy olyan típussal, amelyet már jóváhagytak az Egyezményhez csatolt egy vagy több Elõírás szerint ugyanabban az országban, amely a jelen Elõírás szerinti jóváhagyást megadta, úgy az bekezdésben elõírt jelképet nem kell megismételni. Ilyen esetben az összes olyan Elõírás számát és jelképét amelyek szerint a jóváhagyást már megadták ugyanabban az országban, amely a jelen Elõírás szerinti jóváhagyást adta az bekezdésben elõírt jelkép jobb oldalán függõleges oszlopokban tüntessék fel A jóváhagyási jel jól olvasható és kitörölhetetlen legyen A jóváhagyási jelet a motoron a gyártó által feltüntetett azonosítási szám közvetlen közelében kell elhelyezni. 5.8 A jelen Elõírás 3. Melléklete példákat mutat be a jóváhagyási jel kivitelére. 6. KÖVETELMÉNYEK ÉS VIZSGÁLATOK 6.1. Általános követelmények Azokat az alkatrészeket, amelyek befolyást gyakorolhatnak a látható szennyezõ anyagok emissziójára, úgy kell megtervezni, elkészíteni és összeszerelni, hogy rendeltetésszerû használat közben a rázkódtatások ellenére kielégítsék a jelen Elõírás követelményeit A hidegindító berendezésekre vonatkozó követelmények A hidegindító berendezést úgy kell megtervezni, és kivitelezni, hogy a motor normál mûködése alatt ne lehessen azt mûködésbe hozni vagy mûködésben tartani Az elõzõ 6.2 bekezdés rendelkezései nem alkalmazhatók abban az esetben, ha a következõ feltételek közül legalább egy is teljesül ha az állandó fordulatszámnál a motor által kibocsátott gázok fényelnyelési együtthatója a hidegindító berendezés mûködése közben a jelen Elõírás 4. Mellékletében leírt módszerrel mérve a jelen Elõírás 7. Mellékleten elõírt határértéken belül van; 15 = üres 32 = Lettország 49 = Ciprus 16 = Norvégia 33 = üres 50 = Málta 17 = Finnország 34 = Bulgária 51 = Koreai Köztársaság 52 = Malájföld 53 = Thaiföld 54 = üres */ A tagállamok jóváhagyásaikhoz megfelelõ megkülönböztetõ EGB számukat használják A többi számot az országok olyan sorrendben kapják, amilyen idõrendben ratifikálják, illetve csatlakoznak a kerekes jármûvekre, valamint az ilyen jármûvekre felszerelhetõ és/vagy ilyeneken alkalmazható szerelvényekre és alkatrészekre vonatkozó egységes mûszaki elõírások elfogadásáról, valamint az ilyen elõírások alapján megadott jóváhagyások kölcsönös elismerésének feltételeirõl szóló Egyezményhez. Az így meghatározott számokat az Egyesült Nemzetek Fõtitkára közli a többi Szerzõdõ Féllel.

9 9. oldal ha a hidegindító berendezés mûködésben tartása a motort ésszerû idõn belül leállítja Szükség esetén a rendszer bármelyik jármûrésze szimulálható a jóváhagyási vizsgálatokhoz A látható szennyezõ anyagok emissziójára vonatkozó követelmények A jóváhagyásra átadott motor által kibocsátott szennyezõ anyagok emisszióját a jelen Elõírás 4. és 5. Mellékletében leírt módszerekkel kell mérni A jóváhagyásra átadott motor teljesítményének a jelen Elõírás 4. Mellékletének 3.15 bekezdésében elõírt tûréshatáron belül kell lennie A látható szennyezõ anyagok emissziója a jelen Elõírás 4. Mellékletében leírt módszerrel mérve nem haladhatja meg az Elõírás 7. Mellékletének határértékeit A gyártó kérésére le kell folytatni a jelen Elõírás 4. és 5. Mellékletében leírt kiegészítõ vizsgálatokat abból a célból, hogy megkapják a terhelés nélküli gyorsulási értékeket a jóváhagyott motornak - a jelen Elõírás 7.2. és 7.3. bekezdésben megengedett - származékokhoz Ha a gyártó úgy kívánja, hogy a látható szennyezõ anyagokat kisebb nyomaték és/vagy fordulatszám-tartományban mérjék, mint amilyent a jelen Elõírás 7.3. bekezdése megenged, akkor a motortípus jóváhagyása erre a korlátozott nyomaték- és fordulatszám-tartományra lesz érvényes Viszont, ha egy késõbbi idõpontban azt kívánják, hogy terjesszék ki a motor jóváhagyását úgy, hogy az felölelje a jelen Elõírás 7.3. bekezdésével megengedett teljes nyomaték- és fordulatszám-tartományt, akkor a további motort újabb vizsgálatoknak kell alávetni, úgyhogy a látható szennyezõ anyagok megállapíthatók legyenek a terhelés- / fordulatszám-tartománynak arra a Részére vonatkozóan, amelyet korábban kihagyták Ha a nyomaték- és fordulatszám-tartomány bizonyos Részeinek kielégítése céljából kiegészítõ követelmények szükségesek, akkor ezeket fel kell tüntetni a jelen Elõírás 1. Mellékletét képezõ nyomtatványban és csatolni kell a benyújtott dokumentációhoz A motor terhelés nélküli gyorsulásos vizsgálattal meghatározott fényelnyelési együtthatója engedélyezett értékét a motor névleges fordulatszáma és nyomatéka alapján a jelen Elõírás 5. számú mellékeltének módszerével meghatározott mátrix értékekbõl állapítják meg Kipufogó-gázturbinát feltöltõs motorok esetén a terhelés nélküli gyorsítás alatt mért fényelnyelési együttható értéke ne haladja meg az állandó fordulatszámmal lefolytatott vizsgálatok alatt mért legnagyobb fényelnyelési együtthatónak a 7. Mellékletben a névleges áramlási értékre elõírt +0,5 m -1 értékkel növelt határértéket Egyenértékû mérõmûszerek alkalmazása megengedett. Ha azonban a jelen Elõírás 8. Mellékletében leírt mérõmûszertõl eltérõ mûszert alkalmaznak, annak az adott motorra vonatkozó egyenértékûségét bizonyítani kell. 7. A MOTORTÍPUS MÓDOSÍTÁSA ÉS A JÓVÁHAGYÁS KITERJESZTÉSE 7.1 Egy motortípuson belül egy valamelyik motornak az 1. Mellékletben foglalt jellemzõkre vonatkozó bármiféle módosításáról értesítsék azt a hatóságot, amelyik a motor típusát jóváhagyta. Ezeknek a módosításoknak a Részletes adatait közöljék az 1. Melléklet értesítõjében. A 7.2. és 7.3. bekezdésben elõírt korlátokon belül a jóváhagyási hatóság a következõket teheti: vagy úgy találja, hogy a végrehajtott változtatásoknak nem lesz érezhetõen kedvezõtlen hatásuk, és így a motor még mindenképpen megfelel a követelményeknek; vagy pedig újabb vizsgálati jelentést kér a vizsgálatok lefolytatásával megbízott mûszaki szolgálattól.

10 10.oldal 7.2. A jelen Elõírás vonatkozásában a látható szennyezõ anyagok emissziója szempontjából a módosítások a következõképpen osztályozhatók: 1) olyan módosítások, amelyek új jóváhagyást követelnek vizsgálatokkal együtt. 2) olyan módosítások, amelyek új jóváhagyást követelnek vizsgálatok nélkül. 3) olyan vizsgálatok, amelyek új vizsgálatokat követelnek, de új jóváhagyás nélkül 4) olyan módosítások, amelyek nem követelnek sem kiegészítõ vizsgálatokat, sem új jóváhagyásokat. A fenti osztályozások (1., 2., 3. és 4.) az 1. Melléklet megfelelõ sorában vannak jelölve Tekintet nélkül az elõzõ 7.2. bekezdés osztályozásaira, az "új jóváhagyás vizsgálatokkal" (az 1. osztály) automatikusan szükséges, hacsak nem elégíti ki a motor a következõ feltételeket: a legnagyobb névleges fordulatszám nem nagyobb, mint 100 %-a, sem nem kevesebb, mint 75 %- a a motor jóváhagyási vizsgálatai során mért hasonló értékének; a legkisebb névleges fordulatszám nem kisebb, mint a motor jóváhagyási vizsgálatai során mért hasonló értéke; a forgatónyomaték névleges értéke nem nagyobb, mint 100 %-a és nem kisebb, mint 70 %- a a motor jóváhagyási vizsgálatai során, azonos fordulatszám mellett mért hasonló értékének; az állandósult állapotban mért fényelnyelési értékek a jóváhagyási vizsgálatok értékei 1,1- szeresénél nem nagyobbak, és nem haladják meg a 7. Mellékletben elõírt határértékeket; a kipufogási ellennyomás nem nagyobb a motornak a típus-jóváhagyási vizsgálata során mért értéknél; a kipufogó rendszer térfogata nem különbözik 40 %-nál nagyobb mértékben; a szívási depresszió nem nagyobb, a motornak a típus-jóváhagyási vizsgálata során mért hasonló értéknél; a hozzácsatolt új lendkerék és hajtómû tehetetlenségi nyomatéka a jóváhagyott motor lendkerék és hajtómû rendszerének 15 %-án belül marad. MEGJEGYZÉS: A jóváhagyási vizsgálat folyamán minden esetben a motor "jóváhagyásra kerülõ típust jellemzõ motor"-t jelent úgy, ahogyan azt a 3.3. bekezdés meghatározza Ha a gyártó kéri, hogy a jóváhagyást terjesszék ki ahogyan azt a jelen Elõírás I. Részének 7.3 bekezdése megengedi a névlegestõl eltérõ nyomatékú és fordulatszámú motorokra is, úgy a vizsgálatokat az 5. Melléklet 2.2 bekezdésében meghatározott fordulatszám-tartományban is végezzék el beszabályozott motorral úgy, hogy a motor 90 %, 80 %, 70 % teljes teljesítményét, adja le. Ha a motor fordulatszámát a névlegestõl eltérõen szabályozták be, úgy az így beszabályozott motor jelen Elõírás 5. Melléklete 2.2. bekezdésében meghatározott legkisebb fordulatszámát a legnagyobb teljesítményhez tartozó legkisebb fordulatszám alapján számítsák ki. Ha a motor gyártója kéri, hogy a látható szennyezõ anyag kibocsátást szélesebb nyomatékés/vagy fordulatszám-tartományban mérjék, mint amilyet a jelent Elõírás I. Részének 7.3. bekezdése megenged, akkor a motortípus jóváhagyása erre a meghatározott nyomaték és/vagy fordulatszám-tartományra lesz érvényes Ilyen módosítások esetén további vizsgálatokat kell lefolytatni azért, hogy megállapítsák a terhelés nélküli gyorsítás füstölési értékeit a jelen Elõírás bekezdésének megfelelõen, hacsak ezek az értékek nem állapíthatók meg a már lefolytatott vizsgálatokból, miként az megengedett a bekezdés alapján. 7.6 A jóváhagyás megerõsítésérõl vagy elutasításáról, amelyhez mellékeljék a módosítások leírását is, értesítsék az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket a fenti 5.3 bekezdésben elõírt eljárásnak megfelelõen.

11 11. oldal 7.7. A jóváhagyás kiterjesztését engedélyezõ illetékes hatóság adjon sorozatszámot minden olyan értesítésnek, amelyet a jóváhagyás kiterjesztésérõl készítenek. 8. A JÓVÁHAGYOTT TÍPUSSAL EGYEZÕ KIVITELÛ GYÁRTMÁNY 8.1. Minden olyan motor, amely a jelen Elõírás 5.4. bekezdésében elõírt jóváhagyási jellel és/vagy iratokkal azonosítható, látható szennyezõ anyagokat befolyásoló alkatrészei egyezzenek a jóváhagyott motortípus alkatrészeivel Az elõzõ 8.1. bekezdésben elõírt gyártásellenõrzéshez egy motort válasszanak ki a gyártási sorozatból A motor egyezését a jóváhagyott típussal a jelen Elõírás 2. Mellékletének megfelelõ jóváhagyási nyomtatványban megadott leírás alapján kell ellenõrizni. Ezen kívül ellenõrzõ vizsgálatokat végezzenek a következõ feltételek között: Egy motort, bejáratás nélkül, vessenek alá a jelen Elõírás 5. Mellékletében elõírt gyorsítási vizsgálatnak terhelés nélkül. A motor akkor felel meg a jóváhagyott típusnak, ha a mért fényelnyelési együttható 0,5 m -1 - értéknél többel nem haladja meg a kérdéses motor jóváhagyási jelén vagy értesítésén feltüntetett számértéket (lásd a fenti 8.1. bekezdést). A gyártó kívánságára kereskedelmi forgalomban kapható tüzelõanyag használható etalon tüzelõanyag helyett Ha a bekezdésben említett vizsgálat során meghatározott számérték 0,5 m -1 értéknél többel haladja meg a kérdéses motor jóváhagyási okmányán feltüntetett számértéket, akkor azt a motort állandó fordulatszámon is vizsgálják meg a teljes terhelési görbe mentén, amint azt a jelen Elõírás 4. Melléklete elõírja. A kibocsátott szennyezõ anyagok szintje ne haladja meg a jelen Elõírás 7. Mellékletében elõírt határértékeket. 9. ELJÁRÁS A JÓVÁHAGYOTT TÍPUSTÓL ELTÉRÕ GYÁRTMÁNY ESETÉRE 9.1. A jelen Elõírás szerint jóváhagyott motortípustól a jóváhagyás megvonható, ha az nem teljesíti a fenti 8.1 bekezdésben lefektetett követelményeket, vagy ha a motor nem állta ki sikeresen a fenti 8.3 bekezdésben elõírt vizsgálatot Ha az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Fél visszavonja egy elõzõleg engedélyezett jóváhagyását, errõl haladéktalanul értesítse az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet a jóváhagyási értesítés egy példányával, amelynek végére keltezéssel és aláírással nagybetûkkel rá kell írni a "APPROVAL WITHDRAWN " megjegyzést. 10. A GYÁRTÁS VÉGLEGES BESZÜNTETÉSE II. RÉSZ: Ha a jóváhagyás birtokosa véglegesen beszünteti a jelen Elõírás szerint jóváhagyott motor gyártását, errõl értesítse a jóváhagyó hatóságot. Ez a hatóság az említett értesítés kézhezvétele után értesítse az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet a jóváhagyási értesítés egy példányával, amelynek végére keltezéssel és aláírással nagybetûkkel rá kell írni a "PRODUCTION DISCONTINUED" megjegyzést. JÓVÁHAGYOTT TÍPUSÚ DIESEL-MOTOR BEÉPÍTÉSE KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE 12. MEGHATÁROZÁSOK A jelen Elõírás II. Részének vonatkozásában "Jármû jóváhagyása" a jármûtípus jóváhagyását jelenti figyelemmel a motorból származó látható szennyezés korlátozása szempontjából jóváhagyott típusú motor beszerelésére a "jármûtípus" kifejezés olyan gépjármûvek kategóriáját jelenti, amelyek nem különböznek

12 12.oldal egymástól a jármû és a motor olyan lényeges jellemzõi tekintetében, amelyeket a jelen Elõírás 1. Melléklete határoz meg; II. Részre vonatkozó többi meghatározást a jelen Elõírás 2. bekezdése tartalmazza. 13. A JÓVÁHAGYÁS KÉRÉSE A látható szennyezõ anyagok emissziója Valamely jármûtípus jóváhagyását dieselmotor beépítése tekintetében a motor által kibocsátott látható szennyezõ anyagok korlátozása szempontjából kérheti a jármû gyártója vagy meghatalmazott képviselõje A jóváhagyás kérelméhez a következõ iratokat mellékeljék három példányban: a jármû leírását, amely tartalmazza a jármûnek és a motor a jelen Elõírás 1. Mellékletében felsorolt jellemzõ adatait; a motorra vonatkozó, a 2. Mellékletben foglalt típus-jóváhagyási értesítést, a 2. Melléklet 19. pontjában felsorolt iratokkal együtt. Az 1. Melléklet kitöltésekor csak azokra a pontokra kell válaszolni, amelyek különböznek a motor típus-jóváhagyási pontjaitól a jóváhagyásra kerülõ jármûtípust képviselõ jármûvet a jelen Elõírás 15. bekezdésében meghatározott jóváhagyási vizsgálat lefolytatásával megbízott mûszaki szolgálat rendelkezésére kell bocsátani. 14. JÓVÁHAGYÁS Ha a jelen Elõírás szerinti jóváhagyásra bemutatott jármû kielégíti az alábbi 15. bekezdés követelményeit, az adott jármûtípust jóvá kell hagyni Adjanak jóváhagyási számot minden jármûtípusnak. Ennek elsõ két számjegye (jelen esetben 03) a jóváhagyás idõpontjában az Elõírásba befoglalt legújabb fõ mûszaki módosítások sorozatszámát jelölje. Ugyanaz a Szerzõdõ Fél ugyanazt a jóváhagyási számot ne használja másik jármûtípus jóváhagyására A jármûtípus jóváhagyásáról a jelen Elõírás szerint, vagy a jóváhagyás kiterjesztésérõl, vagy a jóváhagyás elutasításáról értesítsék az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket a jelen Elõírás 2. Mellékletében elõírt nyomtatványon Minden, a jelen Elõírás szerint jóváhagyott jármûvön az értesítésben elõírt és könnyen hozzáférhetõ helyen jól láthatóan fel kell tüntetni a nemzetközi jóváhagyási jelent, amely: olyan kör, amely az "E" betût és utána a jóváhagyó ország számát / veszi körül; a bekezdésben elõírt kör jobb oldalán a jelen Elõírás száma, utána "R" betû, majd kötõjel és a jóváhagyási szám következik; a következõ kiegészítõ jel: a kör felett egy négyzet és ebben a négyzetben lévõ m -1 egységben fejezi ki azt a helyesbített fényelnyelési együtthatót, amelyet a jóváhagyás során határoztak meg a terhelés nélküli gyorsítási vizsgálat folyamán a jelen Elõírás 5. Mellékletében leírt módszerrel Ha a jármû olyan típussal azonos, amelyet már jóváhagytak az Egyezményhez csatolt egy vagy több Elõírás szerint abban az országban, ahol a jóváhagyást jelen Elõírás szerint kiadták, úgy az bekezdésben elõírt jelképet nem kell megismételni. Ilyen esetben az összes olyan Elõírás számát és jelképét amelyek szerint a jóváhagyást már megadták ugyanabban az országban, amely kiadta a jóváhagyást a jelen Elõírás szerint is az bekezdésben elõírt jelkép jobb oldalán függõleges oszlopokban tüntessék fel. / Lásd az bekezdés lábjegyzetét.

13 13. oldal A jóváhagyási jel és a kiegészítõ jelek jól olvashatók és kitörölhetetlenek legyenek A jóváhagyási jelet a gyártó adattábláján, annak közvetlen közelében kell elhelyezni A jelen Elõírás 3. Melléklete ad a jóváhagyási jel és a kiegészítõ jelek elrendezésére. 15. KÖVETELMÉNYEK ÉS VIZSGÁLATOK Általános követelmények A jármûbe beépített dieselmotor a jelen Elõírás I. része szerint jóváhagyott típus legyen. Azokat az alkatrészeket, amelyek befolyásolhatják a látható szennyezõ anyagok emisszióját, úgy kell megtervezni, elkészíteni és összeszerelni, hogy rendeltetésszerû használat közbeni rázkódtatások ellenére kielégítsék a jelen Elõírás követelményeit. Legyen lehetséges a jármûvet megvizsgálni közúti alkalmassága szempontjából meghatározva teljesítményét a típusjóváhagyáshoz összegyûjtött adatokkal kapcsolatosan, amint azt a jelen Elõírás 2. Mellékletének bekezdésében közlik. Ha ez az ellenõrzés különleges eljárást igényel, ezt részletezzék a kezelési utasításban (vagy egyenértékû ismertetésben). Ez a különleges eljárás ne igényelje más olyan különleges berendezés használatát, mint amit a jármûvel biztosítanak A hidegindító berendezésekre vonatkozó követelmények A hidegindító berendezést úgy kell megtervezni, és kivitelezni, hogy a motor normál mûködése alatt ne lehessen mûködésbe hozni vagy mûködésben tartani Az elõzõ bekezdés rendelkezései nem alkalmazhatók, ha a következõ feltételek közül legalább egy is teljesül: ha állandó fordulatszámnál a motor által kibocsátott gázok fényelnyelési együtthatója a hidegindító berendezés mûködése közben a jelen Elõírás 4. Mellékletében leírt módszerrel mérve a jelen Elõírás 7. Mellékletében elõírt határértéken belül van ha a hidegindító berendezés mûködésben tartása a motort ésszerû idõn belül leállítja Beépítés a motor beépítése elégítse ki különösen a következõ feltételeket a motor típusjóváhagyás során meghatározott jellemzõire: a szívási depresszió ne legyen nagyobb, mint a motor típus-jóváhagyási vizsgálatai során mért hasonló érték; a kipufogási ellennyomás ne legyen nagyobb, mint a motor típus-jóváhagyási vizsgálatai során mért hasonló érték; a kipufogó rendszer térfogata ne különbözzön többel a jóváhagyott motortípus térfogatától, mint 40 %; a lendkerék és hajtómû rendszer tehetetlenségi nyomatéka a jóváhagyott motortípus értékének 15 %-án belül legyen. 16. A MOTOR TÍPUSÁNAK MÓDOSÍTÁSA ÉS A JÓVÁHAGYÁS KITERJESZTÉSE A jármûtípus 1. Melléklet jellemzõire vonatkozó bármiféle módosításáról értesítsék azt a hatóságot, amelyik a jármû típusát jóváhagyta. Ez a hatóság a következõket teheti vagy úgy találja, hogy a végrehajtott változtatásoknak nem lesz érezhetõen kedvezõtlen hatásuk,

14 14.oldal és így a jármû még mindenképpen megfelel a követelményeknek; vagy pedig újabb vizsgálati jelentést kér a vizsgálatok lefolytatásával megbízott mûszaki szolgálattól A jóváhagyás megerõsítésérõl a csatolt módosításokkal vagy az elutasításáról, értesítsék az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket a fenti bekezdésben elõírt eljárásnak megfelelõen A jóváhagyás kiterjesztését engedélyezõ illetékes hatóság adjon sorozatszámot minden olyan értesítésnek, amelyet a jóváhagyás ilyen kiterjesztésérõl készítenek. 17. A JÓVÁHAGYOTT TÍPUSSAL EGYEZÕ KIVITELÛ GYÁRTMÁNY Minden olyan jármûnek, amely a jelen Elõírás 5.4. és bekezdésében elõírt jóváhagyási jel és/vagy okmány alapján azonosítható, egyeznie kell a jóváhagyott jármûtípussal a látható szennyezõ anyagok emisszióját befolyásoló alkatrészeket tekintetében Az elõzõ bekezdésben megkövetelt megegyezõ kivitelû gyártmány ellenõrzésére egy db jármûvet ki kell választani a gyártási sorozatból A jármûnek a jóváhagyott típussal való egyezését a jelen Elõírás 2. Mellékletének megfelelõ jóváhagyási nyomtatványban megadott leírás alapján kell ellenõrizni. Ezen kívül ellenõrzõ vizsgálatokat kell lefolytatni a következõ feltételek között: Egy jármûvet nem bejáratott motorral vizsgáljanak meg a jelen Elõírás 5. Mellékletében elõírt terhelés nélküli gyorsítással. A jármû akkor felel meg a jóváhagyott típusnak, ha a motor megmért fényelnyelési együtthatója nem haladja meg 0,5 m -1 értéknél többel a kérdéses motortípus jóváhagyási jelén vagy értesítésében feltüntetett értéket (lásd a fenti bekezdést). A gyártó kívánságára kereskedelmi forgalomban kapható tüzelõanyag használható fel etalon tüzelõanyag helyett. Vitás esetben etalon tüzelõanyagot kell használni Ha a bekezdésben említett vizsgálat során meghatározott számérték 0,5 m -1 értéknél többel haladja meg a kérdéses motornak a jóváhagyási jelén vagy okmányán feltüntetett számértéket, akkor azt a motort állandó fordulatszám melletti vizsgálatnak is alá kell vetni a teljes terhelési görbe mentén, amint azt a jelen Elõírás 4. Melléklete elõírja. A látható szennyezõ anyagok emissziójának szintje nem haladhatja meg a jelen Elõírás 7. Mellékletében elõírt értéket. 18. ELJÁRÁS A JÓVÁHAGYOTT TÍPUSTÓL ELTÉRÕ GYÁRTMÁNY ESETÉRE A jelen Elõírás értelmében jóváhagyott jármûtípustól a jóváhagyás megvonható, ha az nem teljesíti a fenti bekezdés követelményeit vagy, ha a jármûtípus nem állta ki sikeresen a fenti bekezdésben elõírt vizsgálatokat Ha az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Fél visszavonja egy elõzõleg engedélyezett jóváhagyását, errõl haladéktalanul értesítse az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet a jóváhagyási értesítés egy példányának megküldésével, amelynek végére keltezéssel és aláírással nagybetûkkel rá kell írni a "APPROVAL WITHDRAWN" megjegyzést. 19. A GYÁRTÁS VÉGLEGES BESZÜNTETÉSE III. RÉSZ: Ha a jóváhagyás birtokosa véglegesen beszünteti a jelen Elõírás szerint jóváhagyott jármûtípus gyártását, értesítse errõl a jóváhagyó hatóságot. Ez a hatóság az említett értesítés kézhezvétele után értesítse az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet a jóváhagyási értesítés egy példányának megküldésével, amelynek végére keltezéssel és aláírással nagybetûkkel rá kell írni a "PRODUCTION DISCONTINUED" megjegyzést. OLYAN GÉPJÁRMÛ LÁTHATÓ SZENNYEZÕANYAG KIBOCSÁTÁSA, AMELY

15 15. oldal 21. MEGHATÁROZÁSOK MOTORJÁT KÜLÖN NEM HAGYTÁK JÓVÁ A jelen Elõírás III. Részének vonatkozásában a "jármû jóváhagyása" valamely jármûtípus jóváhagyását jelenti a motor által kibocsátott látható szennyezõ anyagok korlátozása szempontjából; a "jármûtípus" kifejezés olyan gépjármûveket jelent, amelyek nem különböznek egymástól a jármû és a motor olyan lényeges jellemzõi tekintetében, amelyeket a jelen Elõírás 1. Melléklete tartalmaz; a III. Részre vonatkozó többi meghatározást a jelen Elõírás 2. bekezdése tartalmazza. 22. A JÓVÁHAGYÁS KÉRÉSE A jármûtípus jóváhagyását a motor által kibocsátott szennyezõ anyagok korlátozása szempontjából kérheti a jármû gyártója vagy megfelelõen meghatalmazott képviselõje A jóváhagyás kérelméhez a következõ iratokat és mûszaki adatokat mellékeljék három példányban: a jármû és a motor típusának olyan leírását, amely tartalmazza a jelen Elõírás 1. Mellékletében felsorolt összes mûszaki adatot A jelen Elõírás 1. Mellékletében elõírt motort és szerelvényeket, a jóváhagyandó jármûbe való beépítés céljából át kell adni a jelen Elõírás 24. bekezdésében meghatározott jóváhagyási vizsgálatokkal megbízott mûszaki szolgálatnak. Ha azonban a gyártó kéri, és a jóváhagyási vizsgálatokat végzõ mûszaki szolgálat azzal egyetért, a vizsgálat lefolytatható a jóváhagyott jármûtípust képviselõ jármûvön is A jármûtípus jóváhagyását a motor által kibocsátott szennyezõ anyagok korlátozása szempontjából kérheti a jármûvet gyártó vagy megfelelõen meghatalmazott képviselõje A jóváhagyás kéréséhez mellékelni kell három-három példányban az alább felsorolt okmányokat és mûszaki adatokat: a jármû és a motor típusának olyan leírását, amely tartalmazza a jelen Elõírás 1. Mellékletében felsorolt összes mûszaki adatot A jelen Elõírás 1. Mellékletében elõírt motort és szerelvényeket, a jóváhagyandó jármûbe való beépítés céljából át kell adni a jelen Elõírás 24. bekezdésében meghatározott jóváhagyási vizsgálatokkal megbízott mûszaki szolgálatnak. abban az esetben, ha a gyártó kéri, és a jóváhagyási vizsgálatokat végzõ mûszaki szolgálat azzal egyetért, a vizsgálat lefolytatható a jóváhagyott jármûtípust képviselõ jármûvön is. 23. JÓVÁHAGYÁS Ha a jelen Elõírás szerinti jóváhagyásra bemutatott jármû kielégíti az alábbi 24. bekezdés követelményeit, az adott jármûtípust jóvá kell hagyni Adjanak jóváhagyási számot minden jármûtípusnak. Ennek elsõ két számjegye (jelen esetben 03) a jóváhagyás idõpontjában az Elõírásba befoglalt legújabb fõ mûszaki módosítások sorozatszámát jelölje. Ugyanaz a Szerzõdõ Fél ugyanazt a jóváhagyási számot ne használja másik jármûtípus jóváhagyására A jármûtípus jelen Elõírás szerinti jóváhagyásáról vagy a jóváhagyás kiterjesztésérõl, vagy a jóváhagyás elutasításáról értesíteni kell az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást

16 16.oldal alkalmazó Szerzõdõ Feleket. Ez az értesítés feleljen meg a jelen Elõírás 2. Mellékleteként csatolt formanyomtatványnak Minden olyan jármûvön, amely megfelel a jelen Elõírás szerint jóváhagyott jármûtípusnak, a jóváhagyási ûrlapon elõírt és könnyen hozzáférhetõ legyen, jól láthatóan fel kell tüntetni a nemzetközi jóváhagyási jelet, amely a következõ részekbõl áll; olyan kör, amely az "E" betût és utána a jóváhagyó ország számát / veszi körül; a bekezdésben elõírt kör jobb oldalán a jelen Elõírás száma, utána "R" betû, majd kötõjel és a jóváhagyási szám következik; a következõ kiegészítõ jel: a kör felett egy négyzet és az abban a négyzetben lévõ szám m -1 egységben fejezi ki azt a helyesbített fényelnyelési együtthatót, amelyet a jóváhagyás során határoztak meg a terhelés nélküli gyorsításos vizsgálat folyamán a jelen Elõírás 5. Mellékletének 3.2. bekezdésében leírt eljárással Ha a jármû olyan típussal azonos, amelyet már jóváhagytak az Egyezményhez csatolt egy vagy több Elõírás szerint abban az országban, ahol a jóváhagyást jelen Elõírás szerint kiadták, úgy a bekezdésben elõírt jelképet nem kell megismételni. Ilyen esetben az összes olyan Elõírás számát és jelképét amelyek szerint a jóváhagyást már megadták ugyanabban az országban, amely kiadta a jóváhagyást a jelen Elõírás szerint is a bekezdésben elõírt jelkép jobb oldalán függõleges oszlopokban tüntessék fel A jóváhagyási jel és a kiegészítõ jel jól olvasható és kitörölhetetlen legyen A jóváhagyási jelet a gyártó által felerõsített jármû adattáblán vagy annak közvetlen közelében kell elhelyezni A jelen Elõírás 3. Melléklete példákat ad a jóváhagyási és a kiegészítõ jel elrendezésére. 24. KÖVETELMÉNYEK ÉS VIZSGÁLATOK Általános követelmények Azokat az alkatrészeket, amelyek befolyásolják a szennyezõ anyagok emisszióját, úgy kell megtervezni, elkészíteni és összeszerelni, hogy a rendeltetésszerû használat közbeni rázkódtatások ellenére kielégítsék a jelen Elõírás követelményeit. Legyen lehetséges a jármûvet megvizsgálni közúti alkalmassága szempontjából meghatározva teljesítményét a típusjóváhagyáshoz összegyûjtött adatokkal kapcsolatosan, amint azt a jelen Elõírás 2. Mellékletének bekezdésében közlik. Ha ez az ellenõrzés különleges eljárást igényel, ezt részletezzék a kezelési utasításban (vagy egyenértékû ismertetésben). Ez a különleges eljárás ne igényelje más olyan különleges berendezés használatát, mint amit a jármûvel biztosítanak A hidegindító berendezésekre vonatkozó követelmények A hidegindító berendezést úgy kell megtervezni és kivitelezni, hogy a motor normál mûködése alatt ne lehessen azt mûködésbe hozni vagy mûködésben tartani Az elõzõ bekezdés rendelkezései nem alkalmazhatók akkor, ha a következõ feltételek közül legalább egy is teljesül; ha állandó fordulatszámnál a motor által kibocsátott gázok fényelnyelési együtthatója - a hidegindító berendezés mûködése közben a jelen Elõírás 4. Mellékletében leírt módszerre mérve - / Lásd az bekezdés lábjegyzetét.

17 17. oldal a jelen Elõírás 7. Mellékletében elõírt határértéken belül marad; ha a hidegindító berendezés mûködésben tartása a motort ésszerû idõn belül leállítja A látható szennyezõ anyagok emissziójára vonatkozó követelmények A jóváhagyásra beterjesztett jármûtípussal kibocsátott látható szennyezõk kibocsátását a jelen Elõírás 4. és 5. mellékletében leírt két módszerrel mérjék meg, kapcsolódva sorrendben az állandó sebességû vizsgálatokhoz és a szabad gyorsítású vizsgálatokhoz. Ha ezeket a vizsgálatokat hibrid elektromos jármûvön végezve különleges vizsgálatok szükségesek, ezt részletezzék a kezelési utasításban (vagy egyenértékû ismertetésben). Ez a különleges eljárás ne igényelje más olyan különleges berendezés használatát, mint amit a jármûvel biztosítanak A látható szennyezõ anyagok emissziója a jelen Elõírás 4. Mellékletében leírt módszerrel mérve nem haladhatja meg az Elõírás 7. Mellékletében elõírt határértéket Kipufogógáz-turbinás feltöltõs motorok esetében a terhelés nélküli gyorsítás alatt mért fényelnyelési együttható értéke nem haladhatja meg az állandó fordulatszámmal lefolytatott vizsgálatok alatt mér legnagyobb fényelnyelési együtthatónak a 7. Mellékletben meghatározott névleges áramlási értékre elõírt + 0,5 m -1 értékkel növelt határértékét Egyenértékû mérõmûszerek alkalmazása megengedett. Ha azonban a jelen Elõírás 8. Mellékletében leírttól eltérõ mérõmûszert alkalmaznak, annak egyenértékûségét a kérdéses motorra vonatkozólag bizonyítani kell. 25. A JÁRMÛ TÍPUSÁNAK MÓDOSÍTÁSA ÉS A JÓVÁHAGYÁS KITERJESZTÉSE A jármû vagy az alkatrész típusának az 1. Melléklet jellemzõire vonatkozó bármiféle módosításáról értesítsék azt a hatóságot, amelyik a jármûtípust jóváhagyta. Ez a hatóság a következõket teheti: vagy úgy találja, hogy a végrehajtott változtatásoknak nem lesz kedvezõtlen hatásuk, és így a jármû még mindig megfelel a követelményeknek; vagy pedig újabb vizsgálati jelentést kér a vizsgálatok lefolytatásával megbízott mûszaki szolgálattól A jóváhagyás megerõsítésérõl csatolva a módosításokat, vagy elutasításáról értesítsék az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Feleket a fenti bekezdésben elõírt eljárásnak megfelelõen A jóváhagyás kiterjesztését engedélyezõ illetékes hatóság adjon sorozatszámokat minden olyan értesítésnek, amelyet a jóváhagyás kiterjesztésérõl készített. 26. A JÓVÁHAGYOTT TÍPUSSAL EGYEZÕ KIVITELÛ GYÁRTMÁNY Minden, a jelen Elõírás jóváhagyási jelével ellátott olyan jármû a látható szennyezõ anyagok emisszióját befolyásoló alkatrészei egyezzenek meg a jóváhagyott jármûtípus alkatrészeivel Az elõzõ 26.1 bekezdésben elõírt egyezõ kivitelû gyártmány ellenõrzésére a jelen Elõírásban jóváhagyási jellel ellátott egy db jármûvet kell kiválasztani a gyártási sorozatból A jóváhagyott típussal megegyezõ jármûvet a jóváhagyási értesítésben megadott leírás alapján ellenõrizzenek. Ellenõrzõ vizsgálatokat kell lefolytatni a következõ feltételek között: egy nem bejáratott jármûvet vessenek alá a jelen Elõírás 5. Mellékletében elõírt terheletlen gyorsítási vizsgálatnak. A jármû akkor felel meg a jóváhagyott típusnak, ha a mért fényelnyelési együtthatója nem haladja meg 0,5 m -1 értéknél többel a jóváhagyási jelen feltüntetett számértéket (lásd a fenti bekezdést). A gyártó kérésére a kereskedelmi forgalomban kapható üzemanyag használható az etalon tüzelõanyag helyett. Vitás esetben az etalon üzemanyagot kell használni.

18 18.oldal Ha a fenti bekezdésben említett vizsgálat során meghatározott számérték 0,5 m -1 értéknél többel haladja meg a jóváhagyási jelen feltüntetett számértéket, akkor a jármû motorját alá kell vetni állandó fordulatszám melletti vizsgálatnak a teljes terhelési görbe mentén, miként azt a jelen Elõírás 4. Melléklete elõírja. A látható emissziós szintek nem haladhatják meg a jelen Elõírás 7. Mellékletében elõírt határértékeket. 27. ELJÁRÁS A JÓVÁHAGYOTT TÍPUSTÓL ELTÉRÕ GYÁRTMÁNY ESETÉRE A jelen Elõírás értelmében jóváhagyott jármûtípustól a jóváhagyás megvonható, ha az nem elégíti ki a fenti bekezdésben lefektetett követelményeket vagy, ha a kiválasztott jármû vagy jármûvek nem állta, illetve nem állták ki sikeresen a fenti bekezdésben elõírt vizsgálatokat Abban az esetben, ha az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Fél visszavon egy általa elõzõleg engedélyezett jóváhagyást, errõl haladéktalanul értesítenie kell az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet. a jóváhagyási értesítés egy példányával, amelynek végére keltezéssel és aláírással nagybetûkkel rá kell írnia a "APPROVAL WITHDRAWN" megjegyzést. 28. A GYÁRTÁS VÉGLEGES BESZÜNTETÉSE Ha a jóváhagyás birtokosa véglegesen beszünteti a jelen Elõírás szerint jóváhagyott jármûtípus gyártását, errõl értesítenie kell a jóváhagyó hatóságot. Ez a hatóság az említett értesítés kézhezvétele után errõl köteles értesíteni az Egyezményhez csatlakozott és a jelen Elõírást alkalmazó többi Szerzõdõ Felet a jóváhagyási értesítés egy példányával, amelynek végére keltezéssel és aláírással nagybetûkkel rá kell írnia a "PRODUCTION DICONTINUED" megjegyzést. 29. A JÓVÁHAGYÁSI VIZSGÁLATOKKAL MEGBÍZOTT MÛSZAKI SZOLGÁLAT, ÉS A JÓVÁHAGYÓ HATÓSÁG NEVE ÉS CÍME Az évi Egyezményhez csatlakozott és ezt az Elõírást alkalmazó Szerzõdõ Felek közöljék az Egyesült Nemzetek Titkárságával a jóváhagyási vizsgálatok lefolytatásáért felelõs mûszaki szolgálatok nevét és címét, és annak a hatóságnak a nevét és címét, ahova meg kell küldeni a jóváhagyásról vagy annak kiterjesztésérõl, elutasításáról vagy visszavonásáról, vagy a gyártás végleges beszüntetésérõl szóló, de más országban kiadott értesítéseket.

19 19. oldal 1. Melléklet A GÉPJÁRMÛ ÉS A DIESEL-MOTOR FÕBB JELLEMZÕI, VALAMINT A VIZSGÁLATOK 1/, 6/ LEFOLYTATÁSÁRA VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK 0 A jármû leírása / 0.1 Gyártmánya 0.2 Típusa 0.3 A gyártó neve és címe 0.4 A motor típusa és jóváhagyási száma 1. A motor leírása 1.1 Gyártmánya (2) 1.2 Kereskedelmi jele (4) 1.3 A gyártó neve és címe (2) 1.4 Típusa(i) (1) 1.5 Az ütemek száma: négyütemû / kétütemû / egyéb 2/ (1) 1.6 Furat mm (1) 1.7 Löket mm (1) 1.8 Lökettérfogat cm 3 (1) 1.9 Hengerek száma és elhelyezési rendje gyújtási sorrend ((1) 1.10 Égési rendszer: leírása (1) 1.11 Az égéstér és a dugattyúkorona rajzai (3) 1.12 Kompresszió-viszony 3/ (3) 1.13 A beömlõ- és kiömlõnyílás legkisebb keresztmetszetének felülete 3/ (3) 2. Hûtõrendszer: folyadék-, léghûtés 2/ (3) 2.1 A folyadékhûtés rendszerének jellemzõi A folyadék neme (3) Keringetõ szivattyú 2/ : leírása vagy gyártmánya(k) és típusa(i) (3) A hûtõventillátor rendszerének leírása (3) A meghajtás áttételei(i) 2/ (3) A legnagyobb hõmérséklet a kiömlõnyílásnál 3/ C (3) 2.2 A levegõhûtés rendszerének jellemzõi A ventillátor rendszere: jellemzõk vagy gyártmánya(i) és típusa(i) (3) A meghajtás áttétele(i) 2 (3) Hõmérsékletet szabályozó rendszer: van / nincs 2/, ha van rövid leírása (3) Levegõvezeték: leírása (3) Legnagyobb hõmérséklet egy jellemzõ ponton 4/ C (3) 3. Szívórendszer és tüzelõanyag betáplálás A számokat megelõzõ "E" betû azt jelenti, hogy a tájékoztatóadat az emisszió jóváhagyására szolgál. Ha a számok elõtt nincs betû, ez azt jelenti, hogy a tájékoztató adatot minden esetben szolgáltatni kell. A lábjegyzeteket lásd a Melléklet végén!

20 20.oldal 3.1 Szívórendszer A szívórendszer és tartozékainak leírása és rajzai (melegítõ berendezés, szívó hangtompító, légszûrõ, stb.) vagy gyártmánya(i) és típusa(i), ha a vizsgálatot komplett rendszerrel végzik úgy, ahogyan azt a gyártó szállította, jármûvön vagy próbapadon (3) Legnagyobb megengedett depresszió a levegõvezetékben egy jellegzetes ponton (közölni a mérés helyét) 3/. 4/ kpa (3) 3.2 Feltöltõ: 2/ van / nincs A feltöltõ rendszerének leírása (3) Jellemezõ(i) vagy gyártmánya(i) és típusa(i) (3) A szívási oldal közbensõ hûtõjének legnagyobb kiömlési hõmérséklete 3/, 4/ C (3) 3.3 Befecskendezõ rendszer Alacsony nyomású bekezdés Tüzelõanyag betáplálás Jellemzõ nyomás vagy gyártmánya(i) és típusa(i) (3) Nagynyomású bekezdés A befecskendezõ rendszer leírása A befecskendezõ szivattyú: leírása vagy gyártmánya(i) és típusa(i) (3) Szállítás: mm 3 /löket fordulat/perc szivattyú fordulatszámnál teljes töltés esetén vagy jelleggörbe 2/, 3/, 4/ (3) Közölni kell az alkalmazott módszert: motoron/szivattyú próbapadon 2/. Abban az esetben, ha szívási depresszióval mûködõ töltésszabályozást alkalmaznak, közölni a tüzelõanyag-szállítás és a szívási depresszió görbéjét a motor-fordulatszám függvényében Statikus elõ-befecskendezés 3/, 4/ (3) Automatikus elõ-befecskendezési tartomány 3/ (3) 3.3 Befecskendezõ csõrendszer Hossza 3/, 4/ (3) Belsõ átmérõje 3/, 4/ (3) Porlasztó(k) Gyártmánya(i) (3) Típusa(i) (3) Nyitási nyomás 3/ MPa (3) Regulátor A regulátorrendszer leírása vagy gyártmánya(i) és típusa(i) (3) Szabályozási fordulatszám teljes terhelésnél, amikor a tüzelõanyag-adagolás elzárása megkezdõdik 3/, 4/ fordulat/perc (legnagyobb névleges fordulatszám) (3) Legnagyobb fordulatszám terhelés nélkül 3/, 4/ fordulat/perc (3) Üresjárati fordulatszám 3/, 4/ fordulat/perc (3) E 3.4 Hidegindító berendezés Leírás vagy gyártmánya(i) és típusa(i) (3) E 3.5 Kiegészítõ füstölés-gátló berendezések (ha egyáltalában vannak, és ha nem vonatkoztatható rájuk más címszó) Leírás és jellemzõk (3) 4. Szelep-beállítás Legnagyobb szelep emelkedés, nyitási és zárási szög a holtpontokhoz viszonyítva (névleges számértékek) 3/, 4/ (3) 5. Kipufogó rendszer 2/ 5.1 A kipufogóberendezés leírása, ha a vizsgálatot azzal a teljes kipufogóberendezéssel végzik,

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 23. Melléklet: 24. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.23/Rev.2 1986. április 25. ENSZ-EGB 24. számú Előírás EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEK, VALAMINT KEREKES JÁRMŰVEKRE FELSZERELHETŐ ÉS/VAGY KEREKES JÁRMŰVEKEN HASZNÁLHATÓ

Részletesebben

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

38. Melléklet: 39. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.38/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2003. február 7. ENSZ-EGB 39. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 81. Melléklet: 82. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.81 1989. augusztus 29. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ

Részletesebben

119. Melléklet: 120. számú Elõírás

119. Melléklet: 120. számú Elõírás EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 67. Melléklet: 68. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.67 1987. április 15. ENSZ-EGB 68. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 59. Melléklet: 60. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.59 1984. július 18. ENSZ-EGB 60. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2006.11.24. L 326/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) Az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának 24. számú előírása (UN/ECE) Egységes rendelkezések: I. A kompressziós gyújtású motoroknak

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 40. Melléklet: 41. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.40/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1994. május 30. ENSZ-EGB 41. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 75. Melléklet: 76. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.75 1988. május 20. ENSZ-EGB 76. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 106. Melléklet: 107. E/ECE/324 }Rev.2/Add.106/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2004. október 8. ENSZ-EGB 107. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 73. Melléklet: 74. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.73/Rev.1 2000. november 3. ENSZ-EGB 74. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 22. Melléklet: 23. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.22/Rev.2 2003. október 3. ENSZ-EGB 23. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én

27. Melléklet: 28. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1973. január 15-én E/ECE/324 }Rev.1/Add.27 E/ECE/TRANS/505 1972. október 31. ENSZ-EGB 28.számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 62. Melléklet: 63. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.62 1985. június 24. ENSZ-EGB 63. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 35. Melléklet: 36. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.35/Rev.2 2002 december 2. ENSZ-EGB 36. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat

EGYEZMÉNY. 52. Melléklet: 53. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált változat E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 } Rev.1/Add.52/Rev.1 2002. október 1. ENSZ-EGB 53. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, illetve A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 87. Melléklet: 88. E/ECE/324 }Rev.1/Add.87 E/ECE/TRANS/505 1993. március 31. ENSZ-EGB 88. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata

MELLÉKLET. a következő javaslathoz: A Tanács határozata EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.18. COM(2016) 156 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következő javaslathoz: A Tanács határozata az autóbusszal végzett nemzetközi különjárati személyszállításról szóló Interbusmegállapodással

Részletesebben

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én

88. Melléklet: 89. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként: október 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.88 1993. március 31. ENSZ-EGB 89. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat

EGYEZMÉNY. 37. Melléklet: 38. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.37/Rev. E/ECE/TRANS/505 2 ENSZ-EGB 38. számú Elõírás 2005. december 13. EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 64. Melléklet: 65. E/ECE/324 }Rev.1/Add..64/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2005. december 14. ENSZ-EGB 65. számú El írás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 58. Melléklet: 59. E/ECE/324 }Rev.1/Add.58 E/ECE/TRANS/505 1983. szeptember 22. ENSZ-EGB 59. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 103. Melléklet: 104. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.103 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

EGYEZMÉNY. 114. Melléklet: 115. számú Előírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. 115. számú Előírás Rev.2/Add.114 EGYEZMÉNY KEREKES KÖZÚTI JÁRMŰVEKRE, KEREKES JÁRMŰVEKBE SZERELHETŐ ALKATRÉSZEKRE, ÉS/VAGY KÖZÚTI JÁRMŰVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL

20. Melléklet: 21. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK JÓVÁHAGYÁSÁRA BELSÕ BERENDEZÉSÜK SZEMPONTJÁBÓL E/ECE/324 }Rev.1/Add.20/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1992. szeptember 11. ENSZ-EGB 21. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én

85. Melléklet: 86. számú Elõírás. A hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 1990. augusztus 1-én E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.85. 1993. március 5. ENSZ-EGB 86. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 110. számú Melléklet: 111. E/EE/34 E/EE/TRANS/505 }Rev/Add.110 001. március 7. ENSZ-EGB 111. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA

Részletesebben

A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX)

A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX) EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, XXX [ ](2013) XXX draft A BIZOTTSÁG.../.../EU IRÁNYELVE (XXX) a mezőgazdasági vagy erdészeti traktorok hajtására szánt motorok gáz- és szilárd halmazállapotú szennyezőanyag-kibocsátása

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 102. Melléklet: 103.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 102. Melléklet: 103. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.102 1997. március 21. ENSZ-EGB 103. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 91. Melléklet: 92.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 91. Melléklet: 92. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.91 1993. augusztus 31. ENSZ-EGB 92. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak

MELLÉKLET. a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2017.5.17. COM(2017) 242 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság jelentése az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD)

Részletesebben

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R

Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 2. oldal Norvégia Olaszország (Vatikán és San Marino) Portugália R Magyar joganyagok - PSZÁF tájékoztató - a Magyarország területére belépő külföldi t 1. oldal PSZÁF tájékoztató a Magyarország területére belépő külföldi telephelyű, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki

Azon ügyfelek számára vonatkozó adatok, akik részére a Hivatal hatósági bizonyítványt állított ki Amerikai Egyesült Államok Ausztrália Ausztria Belgium Brunei Ciprus Dánia Egyesült Arab Emírségek Egyesült Királyság Finnország Franciaország Görögország Hollandia Horvátország Irán Írország Izland Izrael

Részletesebben

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.:

2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ Budapest, Riadó u Pf Tel.: 2018/149 ELNÖKI TÁJÉKOZTATÓ 2018. 08. 03. 1026 Budapest, Riadó u. 5. 1525 Pf. 166. Tel.: +36 1 882 85 00 kapcsolat@kt.hu www.kozbeszerzes.hu A Közbeszerzési Hatóság Elnökének tájékoztatója a Kbt. 62. (1)

Részletesebben

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA

HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA HATÁRON ÁTLÉPŐ GÉPJÁRMŰVEK FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZERZŐDÉSÉNEK IGAZOLÁSA A PSZÁF tájékoztatója a Magyar Köztársaság területére belépő külföldi telephelyű gépjárművek, valamint a magyar forgalmi rendszámú

Részletesebben

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ

118. Melléklet: 119 számú Elõírás EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK BEKANYARODÁSI LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁHOZ EGYEZMÉNY E/ECE/324 2005. április 21. ENSZ-EGB 119. számú Elõírás A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1. Az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló Római Egyezmény (1998. évi XLIV. törvény az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek

Részletesebben

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA

76. Melléklet: 77. számú Elõírás. 2. Felülvizsgált szövegváltozat EGYSÉGES FELTÉTELEK GÉPJÁRMÛVEK VÁRAKOZÁST JELZÕ LÁMPÁINAK JÓVÁHAGYÁSÁRA E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.76/Rev.2 2001. július 11. ENSZ-EGB 77. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

130,00 ALL (0,94 EUR) 126,00 ALL (0,91 EUR) Ausztria 1,10 EUR (1,10 EUR) 1,27 EUR (1,27 EUR) 1,01 EUR (1,01 EUR)

130,00 ALL (0,94 EUR) 126,00 ALL (0,91 EUR) Ausztria 1,10 EUR (1,10 EUR) 1,27 EUR (1,27 EUR) 1,01 EUR (1,01 EUR) Aktuális benzinárak itt! - Benzinárak Európa 37 országából - Friss üzemanyagárak - TÉRKÉPNET - térkép Hol tankoljak? - Aktuális benzinárak itt! - Benzinárak Európa 37 országából - Friss üzemanyagárak,

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 95. Melléklet: 96.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 95. Melléklet: 96. E/ECE/324 }Rev.1/Add.95/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 2006. november 2. ENSZ-EGB 96. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10.

EGYEZMÉNY. (2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 9. Melléklet: 10. E/ECE/324 }Add.9/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 1997. december 8. ENSZ-EGB 10. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án

114. Melléklet: 115. számú Elõírás. Hatályba lépett az Egyezmény Mellékleteként 2003. november 30-án E/ECE/324 Rev.2/Add.114 E/ECE/TRANS/505 2003. december 2. ENSZ-EGB 115. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

} Rev.2/Add november 9. ENSZ-EGB 126. Elõírás

} Rev.2/Add november 9. ENSZ-EGB 126. Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL ÉS EZEN ELÕÍRÁSOK ALAPJÁN

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI 1 GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM Iktatószám: GKM/ /../2007. A gazdasági és közlekedési miniszter, valamint a környezetvédelmi és vízügyi miniszter /2007.(...) GKM- KvVM együttes rendelete a nem

Részletesebben

KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE

KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE KÉSZÜLÉKEK FRISSÍTÉSE Mi is az a MyDrive? A MyDrive Connect egy alkalmazás, amelynek segítségével a navigációs készülékén elérhető tartalmakat és szolgáltatásokat kezelheti.régen TomTom HOME-nak, és MyTomTom-nak

Részletesebben

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása.

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása. Tájékoztató A mezőgazdasági gépeket gyártók és forgalmazók részére A mezőgazdasági gépkatalógusba bejelentett illetve bejelentésre kerülő, belsőégésű motorral rendelkező, traktorok, önjáró mezőgazdasági

Részletesebben

Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2

Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2 Kitöltési útmutató az E-adatlaphoz V1.2 Változás jegyzék Módosítás dátuma Módosítás jellege Érintett oldalak 2014.10.03 Változás 4. oldal 2014.12.10 Kiegészítés 3. oldal 2. ú melléklet Leírás NYOMT_AZON

Részletesebben

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI

USE ONLY EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI EURÓPA ORSZÁGAI ÉS FŐVÁROSAI 1. Észak-Európa Norvégia Oslo Svédország Stockholm Finnország Helsinki Dánia Koppenhága Izland Reykjavík 2. Nyugat-Európa Nagy-Britannia vagy Egyesült Királyság, United Kingdom

Részletesebben

Mobilitásgarancia füzet

Mobilitásgarancia füzet Mobilitásgarancia füzet Minőségi használt autók. Garanciával. Mobilitásgarancia Fontos tudnivalók Kérjük, figyelmesen olvassa el a klubkártya használatáról szóló jelen fejezetet, mielőtt szolgáltatásainkat

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 86. Melléklet: 87. E/ECE/324 }Rev.1/Add.86/Rev.2 E/ECE/TRANS/505 2003. júliius 16. ENSZ-EGB 87. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

L 165 I Hivatalos Lapja

L 165 I Hivatalos Lapja Az Európai Unió L 165 I Hivatalos Lapja Magyar nyelvű kiadás Jogszabályok 61. évfolyam 2018. július 2. Tartalom II Nem jogalkotási aktusok HATÁROZATOK Az Európai Tanács (EU) 2018/937 határozata (2018.

Részletesebben

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK

NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK 2008.6.26. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 165/11 NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁSOKKAL LÉTREHOZOTT SZERVEK ÁLTAL ELFOGADOTT JOGI AKTUSOK A nemzetközi közjog értelmében jogi hatállyal kizárólag az ENSZ-EGB eredeti

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 72. Melléklet: 73. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.1/Add.72 1988. február 29. ENSZ-EGB 73. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt.

Észrevételek ( 1 ) Részletes vélemények ( 2 ) EFTA ( 3 ) TR ( 4 ) Belgium Bulgária Cseh Közt. 2010.6.24. Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 164/3 A Bizottság által közölt tájékoztatás az Európai Parlament és a Tanács műszaki szabványok és szabályok, valamint az információs társadalom szolgáltatásaira

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 55. Melléklet: 56.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 55. Melléklet: 56. E/ECE/324 }Rev.1/Add.55/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1989. augusztus 29. ENSZ-EGB 56. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában

Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Téli közlekedésre vonatkozó szabályok Európában Évről évre gyorsabban köszönt be a tél, és ilyenkor az ember felteszi a kérdést, hogy az európai országokban milyen előírások vonatkoznak a téli gumiabroncsra,

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 120. Melléklet: 121.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az október 16-án hatályba lépett módosításokat) 120. Melléklet: 121. 2006. február 22. ENSZ-EGB EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS TARTOZÉKOKRA VONATKOZÓ EGYSÉGES MÛSZAKI ELÕÍRÁSOK ELFOGADÁSÁRÓL

Részletesebben

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( )

1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országokban ( ) 1. táblázat - A világ tűzeseteinek összesített adatai az országok (1993-2007) Év Országok Összes lakosság /milliárd fő/ Tűzesetek /millió db/ Tűzesetben elhunytak /ezer fő/ 1000 lakosra jutó tűzesetek

Részletesebben

44. Melléklet: 45. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat

44. Melléklet: 45. számú Elõírás. 1. Felülvizsgált szövegváltozat E/ECE/324 }Rev.1/Add.44/Rev.1 E/ECE/TRANS/505 1988. május 16. ENSZ-EGB 44. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

HU0201-04 sz. Phare projekt. Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok

HU0201-04 sz. Phare projekt. Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok HU0201-04 sz. Phare projekt Segítség a program lebonyolításához: beszerzési szabályok Bevezetés Grant projektek: a Kedvezményezettek alkalmazzák a Phare szabályait 2002. tavasza óta új szabályozás: könnyítések

Részletesebben

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon

Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Közlekedésbiztonsági trendek az Európai Unióban és Magyarországon Prof. Dr. Holló Péter, az MTA doktora KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. kutató professzor Széchenyi István Egyetem, Győr egyetemi

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.2.10. COM(2016) 85 final ANNEX 4 MELLÉKLET a következőhöz: A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az európai migrációs stratégia szerinti kiemelt

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 104. Melléklet: 105.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 104. Melléklet: 105. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.104 1998. július 3. ENSZ-EGB 105. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Garancia kiterjesztés és szervizszolgáltatások. Gondtalan szerviz

Garancia kiterjesztés és szervizszolgáltatások. Gondtalan szerviz és szervizszolgáltatások Gondtalan szerviz Ismerkedjen meg kínálatunkkal és válassza ki az Önnek megfelelőt! Garancia+ GARANCIA+ EASY SERVICE + A gyártó által előírt kötelező szervizátvizsgálások Hosszabbítsa

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer

Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer Általános Szerződési Feltételek Conclude Befektetési Zrt. GoldTresor online nemesfém kereskedési rendszer Érvényben: 2018. június 14-től visszavonásig I. Általános információk A Szolgáltató adatai: Szerződő

Részletesebben

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban

Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Mire, mennyit költöttünk? Az államháztartás bevételei és kiadásai 2003-2006-ban Kiadások változása Az államháztartás kiadásainak változása (pénzforgalmi szemléletben milliárd Ft-ban) 8 500 8 700 9 500

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 192/51 IRÁNYELVEK

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 192/51 IRÁNYELVEK 2008.7.19. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 192/51 IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2008/74/EK IRÁNYELVE (2008. július 18.) a 2005/55/EK európai parlamenti és tanácsi irányelvnek és a 2005/78/EK irányelvnek a könnyű

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, március 17. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. március 17. (OR. en) Intézményközi referenciaszám: 2014/0013 (NLE) 15436/15 AGRI 684 AGRIORG 101 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: A TANÁCS RENDELETE

Részletesebben

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ

A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ A. MELLÉKLET A megállapodás 3. cikkében hivatkozott lista I. RÉSZ AZ EGT-MEGÁLLAPODÁSBAN HIVATKOZOTT AZOK A JOGI AKTUSOK, AMELYEKET A 2003. ÁPRILIS 16-I CSATLAKOZÁSI OKMÁNY MÓDOSÍTOTT Az EGT-megállapodás

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 12. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. május 12. (OR. en) 9046/17 ADD 1 EF 97 ECOFIN 351 AGRIFIN 50 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. május 8. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

Garancia kiterjesztés és szervizszolgáltatások Gondtalan szerviz

Garancia kiterjesztés és szervizszolgáltatások Gondtalan szerviz és szervizszolgáltatások Gondtalan szerviz Ismerkedjen meg kínálatunkkal és válassza ki az Önnek megfelelőt! Garancia+ GARANCIA+ EASY SERVICE + A gyártó által előírt kötelező szervizátvizsgálások Hosszabbítsa

Részletesebben

A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai. Budapest, október 4. Kovács Kornél osztályvezető

A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai. Budapest, október 4. Kovács Kornél osztályvezető A magyar közúti árufuvarozás helyzete, kihívásai Budapest, 2017. október 4. Kovács Kornél osztályvezető 1 Magyarország közúti áruszállítási teljesítményének és volumenének alakulása 2001-2016 45000 40000

Részletesebben

AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN

AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN AZ EURÓPAI HALÁSZAT SZÁMOKBAN Az alábbi táblázatok a közös halászati politika (KHP) egyes területeinek alapvető statisztikai adatait mutatják be a következő felbontásban: a tagállamok halászflottái 2014-ben

Részletesebben

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében

A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében A fényvisszaverő kontúrjelölés magyarországi bevezetéséről a 2011. július 10. után először forgalomba helyezett (új) járművek esetében (Tájékoztató jogszabálykivonat) Az A. Függelék A/20. számú melléklete

Részletesebben

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája?

Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai egészségbiztosítási kártyája? MEMO/11/406 Brüsszel, 2011. június 16. Egészség: Készülünk a nyaralásra mindig Önnél van az európai kártyája? Nyaralás: álljunk készen a váratlan helyzetekre! Utazást tervez az EU területén, Izlandra,

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara pályázatot ír ki 2015/2016. tanévi Erasmus+ oktatói mobilitási programban való részvételre. A pályázat célja: Az oktatói mobilitás célja

Részletesebben

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében.

MEE Szakmai nap Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. MEE Szakmai nap 2008. Hatékony és megvalósítható erőmű fejlesztési változatok a szén-dioxid kibocsátás csökkentése érdekében. Hatvani György az Igazgatóság elnöke A hazai erőművek beépített teljesítőképessége

Részletesebben

ADÓAZONOSÍTÓ SZÁM Az adóazonosító számokkal kapcsolatos egyes témák: Az adóazonosító szám felépítése. 1. AT Ausztria. 2. BE Belgium. 3.

ADÓAZONOSÍTÓ SZÁM Az adóazonosító számokkal kapcsolatos egyes témák: Az adóazonosító szám felépítése. 1. AT Ausztria. 2. BE Belgium. 3. ADÓAZONOSÍTÓ SZÁM Az adóazonosító számokkal kapcsolatos egyes témák: Az adóazonosító szám felépítése 1. AT Ausztria 99-999/9999 9 számjegy A kötőjelet és a perjelet egyes esetekben (például elektronikus

Részletesebben

JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL

JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1036 JELENTÉS A KERESKEDELMI SZÁLLÁSHELYEKRŐL

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: az Európai Parlament és a Tanács rendelete

MELLÉKLETEK. a következőhöz: az Európai Parlament és a Tanács rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.9.7. COM(2016) 491 final ANNEXES 1 to 7 MELLÉKLETEK a következőhöz: az Európai Parlament és a Tanács rendelete a légiközlekedés-védelmi átvizsgáló berendezések uniós minősítési

Részletesebben

Belföldi EMS Gyorsposta

Belföldi EMS Gyorsposta Belföldi EMS Gyorsposta Az EU területére megállapított zónadíjak ÁFA-t tartalmaznak. Az EMS küldemények EU-n kívüli szállításának díja csak a belföldi szakaszra vonatkozólag tartalmaz ÁFA-t. A táblázatban

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, október 7. (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, az Európai Unió Tanácsának főtitkára Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. október 7. (OR. en) 13015/16 FIN 631 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2016. október 7. Címzett: Biz. dok. sz.: Tárgy: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi

Részletesebben

1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK. 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága. A részvételi feltételekhez fűződő kérdések

1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK. 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága. A részvételi feltételekhez fűződő kérdések 1. melléklet JELENTKEZÉSI ŰRLAPOK 1. kategória: Online értékesített termékek biztonságossága A részvételi feltételekhez fűződő kérdések 1. Megerősítem, hogy vállalkozásom ipari vagy kereskedelmi jellegű

Részletesebben

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia

2006.12.26. Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Elgépiesedő világ, vagy humanizált technológia Az emberi szenvedés kalkulusai Az utóbbi 15 évben lezajlott a kettős átmenet A társadalmi intézményrendszerekbe vetett bizalom csökken Nem vagyunk elégedettek

Részletesebben

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS Nem tagja az Európa Tanácsnak (Belarusz) TAGÁLLAMOK SZÉKHELY ÉS IRODÁK KÖLTSÉGVETÉS Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A Bizottság (EU).../... felhatalmazáson alapuló rendelete

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A Bizottság (EU).../... felhatalmazáson alapuló rendelete EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.2.12. C(2018) 721 final ANNEXES 1 to 2 MELLÉKLETEK a következőhöz: A Bizottság (EU).../... felhatalmazáson alapuló rendelete a 167/2013/EU európai parlamenti és tanácsi

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 208/3

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 208/3 2006.7.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 208/3 A BIZOTTSÁG 1156/2006/EK RENDELETE (2006. július 28.) az 1782/2003/EK tanácsi rendeletben előírt, az egységes támogatási rendszer részleges vagy szabad

Részletesebben

3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában)

3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában) 3. melléklet: Innovációs és eredményességi mutatók 3.1. Összesített innovációs index, 2017 (teljesítmény a 2010-es EU-átlag arányában) 3.1.1. Az EU innovációs eredménytáblája (European Innovation Scoreboard)

Részletesebben

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 100. Melléklet: 101.

(2. felülvizsgált változat, amely tartalmazza az 1995. október 16-án hatályba lépett módosításokat) 100. Melléklet: 101. E/ECE/324 E/ECE/TRANS/505 }Rev.2/Add.100/Rev.2 2005. április 29. ENSZ-EGB 101. számú Elõírás EGYEZMÉNY A KÖZÚTI JÁRMÛVEKRE, A KÖZÚTI JÁRMÛVEKBE SZERELHETÕ ALKATRÉSZEKRE, ILLETVE A KÖZÚTI JÁRMÛVEKNÉL HASZNÁLATOS

Részletesebben

Az EUREKA és a EUROSTARS program

Az EUREKA és a EUROSTARS program Az EUREKA és a EUROSTARS program Mészáros Gergely vezető-tanácsos 2014.03.13. Az EUREKA program 1985-ben létrehozott kormányközi együttműködés, Cél: Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE

MELLÉKLET. a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.10.8. COM(2014) 619 final ANNEX 1 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG JELENTÉSE az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz való nyilvános hozzáférésről

Részletesebben

I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról

I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról FORMANYOMTATVÁNY A KÉRELMEZŐ IGAZGATÓSÁG FELHASZNÁLÁSÁRA (FAKULTATÍV) I. INFORMÁCIÓKÉRÉS szolgáltatásnyújtás céljából munkavállalók transznacionális rendelkezésre bocsátásáról a munkavállalók szolgáltatások

Részletesebben

ÖNJÁRÓ MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKBE BEÉPÍTETT KOMPRESSZIÓ GYÚJTÁSÚ MOTOROK SZENNYEZŐANYAG-KIBOCSÁTÁSA

ÖNJÁRÓ MEZŐGAZDASÁGI GÉPEKBE BEÉPÍTETT KOMPRESSZIÓ GYÚJTÁSÚ MOTOROK SZENNYEZŐANYAG-KIBOCSÁTÁSA 2014. Február 1 1 ELŐADÁS TARTALMA 1. Előadás tárgya 2. Motorok szennyezőanyag-kibocsátását korlátozó jogszabályok 3. Gyártási és forgalomba helyezési határidők, szennyezőanyag kibocsátás határértékek

Részletesebben

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állami vezetőinek hivatalos utazásai június május 20-ig

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állami vezetőinek hivatalos utazásai június május 20-ig Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állami vezetőinek hivatalos utazásai 2014. június 06-2015. május 20-ig A táblázatban szereplő tételek csak az elszámolt és lezárt utakat tartalmazzák. Utazás Napidíj költsége

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2015.10.23. COM(2015) 523 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK Az Európai Fejlesztési Alap (EFA): a 2015., 2016., 2017., 2018. és 2019. évi kötelezettségvállalásokra, kifizetésekre

Részletesebben

Mérnöki alapok 11. előadás

Mérnöki alapok 11. előadás Mérnöki alapok 11. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334.

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.6.4. COM(2012) 263 final 2012/0141 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Unió által az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának megfelelő bizottságaiban az ENSZ Európai

Részletesebben