Dr. Kovács László - Dr. Váradi Sándor Pneumatikus szállítás a fluid emelõ függõleges szállítóvezetékében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Kovács László - Dr. Váradi Sándor Pneumatikus szállítás a fluid emelõ függõleges szállítóvezetékében"

Átírás

1 Dr. Kovác Lázló - Dr. Váradi Sándor Pneumatiku zállítá a fluid emelõ füõlee zállítóvezetékében Özefolaló A dolozatban a zerzők a fluid emelő füőlee cővezetékében mozó anya okozta nyomáeé mehatározáára mutatnak be ey zámítái módzert. A módzer lehetővé tezi olyan fonto araméterek mehatározáát - a zállító áz exanziójának fiyelembe vételével - mint éldául az anyarézeckék ebeée yoruláa, a ázebeé cőmenti változáa tb. Ebben a dolozatban a zerzők nem vezik fiyelembe az anya okozta kereztmetzet zűkítő hatáát. Ey kéőbb mejelenő a kereztmetzet zűkítő hatáát fiyelembe vevő dolozatban kívánnak rámutatni arra, hoy ez az elhanyaolá milyen hibát okoz az eye fizikai araméterekben. Bevezeté A dolozatban a zerzõk vizálják a nayobb füõlee távolára, nayobb tömeáramú neumatiku anyazállítá olyan fizikai aramétereit, melyeknek imerete a berendezé méretezée orán feltétlenül zükéeek. Ilyen nay távolára, nay tömeáramot zállító cõvezeték l. a fluid emelõ füõlee zállítóvezetéke. A zállítócõ átmérõje D = (8-4) mm, a zállítócõ hoza H = (1-7) m, a zállítóteljeítmény edi m = ( - 15) t/h között mozo "normál" eetben. Mindezek azt jelentik, hoy a zállítóvezeték nyomáeéét, a zállítóáz ebeéének a áz exanziója miatti meváltozáát, a rézeckék ebeéét, yoruláát tb. a berendezé méretezée orán imerni kell. A dolozatban a zerzõk bemutatnak ey zámítái eljárát, melynek eítéével a zállítá araméterei mehatározhatók. Ebben a dolozatban elhanyaolják az anyarézeckék kereztmetzet zûkítõ hatáát. A ontoabb zámítát, amely fiyelembevezi ezt a zûkítõ hatát i ey kéõbbi dolozatban imertetik a zerzõk.

2 1. A fluid emelõ füõlee zállítóvezetékében létrejövõ kétfáziú áramlá jellemzõ aramétereinek mehatározáa. Az 1. ábrában ey fluid emelõ vázlato rajza látható. A fluid emelõ közimert mûködéének mefelelõen az 1. jelû eloztó réteen átáramló leveõ a jelû tartályban fluidizálja a zállítandó anyaot. A 3 jelû fúvókán kiléõ nayebeéû zállító leveõ maával raadja az anyaot, amely íy a füõlee 4 jelû zállítóvezetékbe jut. A zállítóvezeték véén kiléõ leveõzilárdanya keverék a leválaztóba kerül, ahol metörténik az anya é a leveõ különválaztáa. A. jelû tartályba a folyamato anyautánótlá az 5 jelû conkon át történik, mí az anyaréteen átáramlott fluidizáló leveõ a 6 jelû conkon át távozik. 1. ábra Fluid emelõ vázlato elrendezéi rajza 1.1. A kétfáziú áramlá eyenleteinek felíráánál tett mekötéek a. A cõkereztmetzetben a ebeéelozlát eyenletenek tekintjük. b. A rézeckére ható ütközébõl zármazó erõt folyamatoan hatónak tételezzük fel.

3 3 c. A zállító áz állaotváltozáát izotermikunak tételezzük fel. d. Az anyarézeckék foráából zármazó hatáokat nem vezük fiyelembe. e. Az anyarézeckéket ömböknek tekintjük. f. Nem vezük fiyelembe az anyarézeckék cõkereztmetzetet zûkítõ hatáát. 1.. Az anyarézeckékre felírt eyenletek A fluid emelõ zállítóvezetékébõl kimetzett, az ellenõrzõfelülettel körülhatárolt cõvezékdarab vázlatát a. ábrában láthatjuk. v v ρ y y y y v + d, v + d, + d, ρ y y + dy y v, v,, ρ. ábra A füõlee cõzakazból kimetzett elemi cõzakaz Az eyényi hozúáú cõzakazban levõ anyatöme: mdt m q = = (1) dy v Az anya "ρ" koncentrációja az "A dy" térfoat elemben: q dy m ρ = = () A dy A v Az anyakoncentráció meváltozáa:

4 4 m dv d ρ = A v (3) Az ellenõrzõ felületben mozó rézeckékre felírt kontinuitái eyenlet az alábbi: ( ρ )( ) ρ v A = ρ d v + dv A (4) Az eyenletbõl - a máodrendûen kiciny taokat a maradék taokhoz kéet elhayva - kajuk, hoy: ρ dv= (5) v dρ A füõlee zállítóvezetékbõl kimetzett, a. ábrában bemutatott elemi ellenõrzõ felülettel körülhatárolt térfoatban levõ anyarézekre felírt imulzutétetel az alábbi: ( )( ) ρ v A + ρ dρ v+ dv A = df dff dg (6) Az özefüében: "df" az ellenõrzõ térfoatban lévõ anyarézeckékre ható, a ázáram é az anyarézecke közti ebeékülönbébõl zármazó erõ. "df f " a rézeckék falhoz ütközéébõl zármazó fékezõerõ, melyrõl feltételeztük, hoy az az anyarézeckékre folyamatoan hat. "dg " a kimetzett elemi térfoatban levõ rézeckék úlya. A 6. valamint az 5. eyenlet fiyelembevételével - a máodrendûen kiciny taokat a maradék taokhoz kéet elhayva - kajuk hoy: ρ f v A dv = df df dg (7) Az anyarézeckékre ható "df" erõ: df = N dρ ρ A C v o D dv + dv v + (8) Az özefüében az ellenõrzõ térfoatban lévõ rézeckék "N" darabzáma az "m 1 " rézecketömeel az alábbi módon zámítható:

5 5 N dm dρ A = = ρ m1 dy m1 (9) A 8. özefüében a "C D " ellenállátényezõ KASKAS [] zerint ömböknek tekintett rézeckékre az alábbi: 4 4 C D = + + 4, ; Re Re ( ) w d v v d Re = = ν η Izotermiku exanzió fiyelembevételével írható hoy: ρ (1) ρ ρo = (11) o Ezzel a áz tömeárama: m ρo = A ρ v = A v o (1) A ázebeére a 1. eyenletbõl kajuk hoy: m o = = vo o A ρo v (13) A 8. eyenlet a 9, 13 eyenleteket fiyelembevéve, valamint a máodrendûen kiciny A taokat a maradék taokhoz kéet itt i elhanyaolva, a π o o jelöléel az m AC D alábbi formát ölti: = 1 π m o df = ρ v v dy (14) A v o o o o Az "F f " fékezõerõt - PÁPAI [1] ondolatmenetét követve - az ütközéek következményének tekintve, de folyamatoan hatónak feltételezve, úy értelmezzük, hoy annak hatáára a zilárdanya rézeckék elveztik mozái eneriájuk "ξ" rézét, azaz:

6 6 ξ m1v 1 f = = k m v i D D F (15) Az özefüében "ξ" a zállított anyara jellemzõ, kíérlettel mehatározandó tényezõ. Az ellenõrzõ térfoatban lévõ anyarézeckékre ható fékezõerõ ezekután: k i dρ f = D + dv ρ Ady v df (16) Az eyenlet az elhanyaoláok után az alábbi formát ölti: k i df f = mvdy (17) D Az ellenõrzõ felülettel körülhatárolt térfoatban levõ anyarézeckék úlya m dg = dy (18) v A ρ o o A fentieket fiyelembevéve, az özevonáokat elvéezve, a π = D, m C 1 o ξ valamint a π3 = jelöléekkel az alábbi eyenletre jutunk: D dv dy o o = π v v 3v v π (19) v 1.3. A zállító ázra felírt eyenletek Az ellenõrzõ felületbe zárt térfoatban levõ ázra felírt imulzutétel az alábbi: ( ) ( ) ( ) ρ v A + ρ dρ v + dv A = A + d A df df dg fd () Az özefüében:

7 7 "F fd " a zállítóáz úrlódáa a cõfalon. Az ellenõrzõfelülettel körülhatárolt elemi cõzakazra felírt eyenlet az alábbi formát ölti: dffd = dρ ρ dy D A v dv + f (1) A máodrendûen kiciny taokat a memaradó taokhoz kéet itt i elhanyaolva a π 1 = Af D jelölét bevezetve kajuk, hoy: df = π ρ v dy () fd 1 A. eyenlet a 11., valamint a 13. eyenleteket fiyelembevéve az alábbi módon írható a π4 = π 1ρoovo jelölét haználva: fd = π 1 ρ o π4 o vo dy = df (3) ölti: A. eyenlet a fentieket fiyelembevéve, átrendezé után az alábbi formát d dy = 3 π4 + π5 vo o v v π A 3 π 6 7 v (4) A füõlee cõben áramló leveõ-zilárdanya keverék áramlátani jellemzõit a 19. valamint a 4. eyenletek írják le. A dv dy (, ; ) = f y v (, ; ) d dy = f y v (5)

8 8 differenciáleyenlet rendzernek az y = helyen levõ v = v1 illetve a = 1 kezdeti értékhez tartozó meoldáait RUNGE-KUTTA tíuú módzert haználva állítottuk elõ. A "1" kezdeti értéket az elõ léében cak beclé útján lehet felvenni. Ellenõrzéül zolál, hoy a cõvéen elõírt nyomának (éldául " o " léköri nyomának) kell lenni. Amennyiben az elõ léében az elõírt nyomáérték nem teljeül, úy orozato iterációval kell a " 1 " értékét addi változtatni, mí a cõvéi állaot az elõírt hibahatáron belül nem teljeül.. A DE. rendzer meoldáaként kaott eredmények.1. A DE. rendzert a bemutatandó mintaéldában az alábbi adatok felhaználáával oldottuk me: A zállított anya: Erõmûvi ernye A zállítócõ hoza: H = 5 m A cõátmérõ: D = 15 mm A zilárdanya tömeárama: m = 5 t/h A zállító áz tömeárama: m =,53 k/ Ey rézecke átlao tömee: m1 = 3, k Átlao zemceméret: d = m A t = C hõmérékletû leveõ abzolút vizkozitáa: η = 1, k/m. A cõvéi nyomá: = o = 1 5 Pa A leveõ ûrûée a cõ véén: ρo = 1, k/m3 Ütközéi tényezõ (kíérleti eredmény): ki =,1 Cõúrlódái tényezõ: f =,.. A DE. meoldáának eredményeit bemutató diaramokon az alábbi fizikai mennyiéeket haználtuk: a. Az y = helyen bevezetett "P ol " teljeítmény, mely meeyezik a komrezor hazno teljeítményével

9 9 Pol = o n m ρ o n 1 ( ) n 1 / n 1 1 [ W ] (6) o b. A zállítá fajlao eneriaiénye Az "e" fajlao eneriaiényt az alábbi kifejezéel adjuk me: [ ] Pol e = J/km (7) L m c. A keveréi arány A "µ" keveréi arányt az alábbi módon értelmezzük: m µ = [-] (8) m d.) A zállított zilárdanya valamint a zállító áz ebeékülönbéébõl zármazó "" zli. A zli értékét a következõ özefüéel definiáljuk: [- ] v v = (9) v.3. A meoldá eredményeként kaott diaramok A 3. ábrában a nyomá é a ebeéek változáát láthatjuk a zállítóvezeték hozának füvényében. A 4. ábra uyanezeket a jellemzõket mutatja a cõ kezdeti zakazában. Az ábrából meállaíthatjuk, hoy a "v " ázebeé, valamint a "v " anyaebeé a áz exanxiója miatt a cõ vééi fokozatoan nõ, a nyomá edi - a kezdeti zakazt lezámítva - közel lineárian cökken.

10 1 Fly ah conveyin. m =5t/h D=15mm H=5m [kpa] w v v v,v, w [m/] y [m] 3. ábra Számított nyomá- é ebeéelozláok a cõhoz füvényében A 4. ábrából kiolvahatjuk, hoy y = 5 m füõlee távolá metétele után, az anyaebeé v =15,35 m/ értékre nõ, mely értékét az y = L = 5 m utáni v = v = m/ értéknek közel 7%-a. Ez azt jelenti, hoy a yorulá nay réze a nay relatív ebeé miatt a cõ kezdeti zakazára eik. A zállítóvezeték elején, azaz az y = helyen az abzolút nyomá értéke = 1 = 156,47 kpa. Fly ah conveyin. m =5t/h D=15mm H=5m 16 v [kpa] 15 w v v,v, w [m/] y [m] 4. ábra Számított nyomá- é ebeéelozláok a cõhoz füvényében a cõ kezdeti zakazában

11 11 Az 5. illetve a 6. ábrákban a zli értékei láthatók. Meállaítható, hoy az min =,14 érték az y = 5,8 m távolában van a cõ elejétõl zámítva.,8 Fly ah conveyin. m =5t/h D=15mm H=5m,6 [-],4,, y [m] 5. ábra A zli változáa a cõhoz füvényében. A minimum helyét kör jelzi,8 Fly ah conveyin. m =5t/h D=15mm H=5m,6 [-],4,, y [m] 6. ábra A zli változáa a cõhoz füvényében a cõ kezdeti zakazában. A minimum helyét kör jelzi

12 1 A 7. ábrában az "a " yorulát valamint a "v " anyaebeéet láthatjuk az idõ füvényében. Fly ah conveyin. m =5t/h D=15mm H=5m 1 8 v 15 a [m/ ] 6 4 a 1 5 v [m/],5 1 1,5 t [] 7. ábra Az anyayorulá é -ebeé változáa az idõ füvényében a mozá kezdeti zakazában. Az inflexió helyét kör, a minimum helyét néyzö jelzi A yorulá minimuma a t =,39 idõillanatban amin = 1,59 m/. A ebeéörbének itt inflexiója van. A 8. é a 9. ábrák a zilárdanya koncentrációjának változáát mutatják a cõhoz mentén. 6 Fly ah conveyin. m =5t/h D=15mm H=5m [k/m 3 ] y [m] 8. ábra A koncentráció változáa a cõhoz füvényében

13 13 Fly ah conveyin. m =5t/h D=15mm H=5m 1 8 [k/m 3 ] 6 4,,,4,6,8 1, y [m] 9. ábra A koncentráció változáa a cõhoz füvényében a cõ kezdeti zakazában A 1. ábrában a zállítócõ = 1 - = 1 - o nyomáeée, valamint a "P ol " teljeítmény változáát láthatjuk a különbözõ cõvéi "v o " ázebeéek eetében. A zállítócõ nyomáeének minimuma van a vo = 19,5 m/ értéknél. A nyomáeé ekkor = 54,45 kpa. Fly ah conveyin. m =5t/h D=15mm H=5m 8 3 [kpa] 7 6 P ol 1 Pol [kw] v o [m/] 1. ábra A zállítócõ nyomáeée é a olitró teljeítmény a cõvéi ázebeé füvényében. A minimáli nyomáeé helyét kör jelöli

14 14 A 11. ábra a "µ" keveréi arány valamint az "e" fajlao eneria változáát mutatja a "v o " ebeé füvényében. Fly ah conveyin. m =5t/h D=15mm H=5m [-] µ e e [J/km] v o [m/] 11. ábra A keveréi arány é a fajlao eneriaiény a cõvéi ázebeé füvényében 3. A dolozatban felállított matematikai modell finomítáa A zerzõk ey következõ dolozatban - amely fiyelembe vezi az anya okozta kereztmetzet zûkítõ hatát i - kívánnak rámutatni arra, hoy a zûkítõhatá elhanyaoláa milyen hibát okoz az eye araméter értékekben. Különöen fonto az anyaebeé onto imerete a rézeckék törée, valamint a koáa zemontjából. Uyanilyen fonto eneretikai zemontból tudni azt, hoy az anya kereztmetzetzûkítõ hatáának fiyelembevétele vay elhanyaoláa milyen hibát okoz a cõvezeték nyomáeéében.

15 15 JELÖLÉSJEGYZÉK A [m ] A zállítócõ kereztmezete Ao [m ] Ey zilárdanya rézecke áramlára merõlee kereztmetzete a [m/ ] A zilárdanya rézecke yoruláa C D [-] Ellenállátényezõ d [m] A ömbnek feltételezett zilárdanya rézecke átlao átmérõje e [J/km] Fajlao eneriaiény F [N] A rézeckére ható elõrehajtó erõ Ff [N] A rézeckére ható fékezõerõ FfD [N] A cõfalon ébredõ úrlódóerõ f [-] Súrlódái tényezõ G [N] Súlyerõ [m/ ] Nehézéi yorulá k i = ξ [-] Ütközéi tényezõ L [m] A zállítócõ hoza m [k/] A zállító áz tömeárama m [k/] A zilárdanya tömeárama m1 [k] Ey zemce tömee N [-] A zilárdanya rézeckék darabzáma n [-] Politro kitevõ Pol [W] Politró teljeítmény [Pa] Nyomá = o [Pa] Nyomá az y = L helyen. Léköri nyomá 1 [Pa] Nyomá az y = helyen = - 1 A zállítócõ nyomáeée Re [-] Reynold zám v v = v [-] Szli t [] Idõ v [m/] A zállító áz ebeée v [m/] A rézecke ebeée v = vo [m/] A zállítóáz ebeée az y = L helyen w = v - v [m/] Relatív ebeé η [k/m] A leveõ abzolut vizkozitáa µ [-] Keveréi arány

16 16 υ [m /] A leveõ kinematikai vizkozitáa ξ [-] A zállított anyara jellemzõ, kiérlettel A π = o o m AC 1 mehatározandó tényezõ D [m4/k] Állandó π 1 = Af D [m] Állandó π ρ π = o o A o [/k] Állandó ξ π3 = D [1/m] Állandó π4 = π1ρov o [k/m4 ] Állandó π ρ π5 = o m o A [] Állandó π 6 o o o o = v ρ A [k/4 ] Állandó π 7 = m [km/ ] Állandó ρ [k/m3 ] A áz ûrûée ρo [k/m3 ] A áz ûrûée az y=l helyen A léköri nyomáú áz ûrûée ρ [k/m3 ] Szilárdanya koncentráció Indexek D Cõfal Gáz Szilárdanya 1 Ey rézecke i Ütközé f Súrlódá,1, Jellemzõ araméterek a cõhoz mentén Irodalom [1] Páai Lázló: Pneumatiku é fluidizáció anyazállítá. Mérnöki Továbbkézõ Intézet J 4864 [] Heinz Brauer: Grundlaen der Einhaen- und Mehrhaentrömunen. Verla Sauerländer, Aarau und Frankfurt am Main

Sugárszivattyú H 1. h 3. sugárszivattyú. Q 3 h 2. A sugárszivattyú hatásfoka a hasznos és a bevezetett hidraulikai teljesítmény hányadosa..

Sugárszivattyú H 1. h 3. sugárszivattyú. Q 3 h 2. A sugárszivattyú hatásfoka a hasznos és a bevezetett hidraulikai teljesítmény hányadosa.. Suárszivattyú suárszivattyúk működési elve ey nay eneriájú rimer folyadéksuár és ey kis eneriájú szekunder folyadéksuár imulzusseréje az ún. keverőtérben. rimer és szekunderköze lehet azonos vay eltérő

Részletesebben

Hatvani István fizikaverseny forduló megoldások. 1. kategória. v(m/s)

Hatvani István fizikaverseny forduló megoldások. 1. kategória. v(m/s) . kateória... a) A rafikonról leolvaható: v = 40 km =, m, v = 0 km = 5,55 m, v 3 = 0 km =,77 m h h h t = 5 min = 300 t = 5 min = 300 t 3 = min = 0 = v t, = v t 3 = v 3 t 3 ezért = 3333,3 m = 666,6 m 3

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Gépézeti alapimeretek középzint 2 ÉRETTSÉGI VIZSGA 204. máju 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fonto tudnivalók

Részletesebben

Dugós szállítás. dugó eleje és vége közötti nyomásesés p. figyelembevételével. = ρ. Keverékek áramlása. 9. előadás

Dugós szállítás. dugó eleje és vége közötti nyomásesés p. figyelembevételével. = ρ. Keverékek áramlása. 9. előadás Keerékek ármlá. 9. előá Kézítette: r. Vári Sánor Bueti Műzki é Gzátuományi Eyetem Géézmérnöki Kr Hiroinmiki enzerek Tnzék, Buet, Műeyetem rk. 3. D é. 334. Tel: 463-6-8 x: 463-3-9 tt://www.ize.bme.u Duó

Részletesebben

1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatákutató é Fejleztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-01-0001 XXI. zázadi közoktatá (fejlezté, koordináció) II. zakaz FIZIKA 1. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 015 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatákutató é Fejleztő

Részletesebben

EGYENES VONALÚ MOZGÁS

EGYENES VONALÚ MOZGÁS Mértékeyéek átváltáa Tiztelt Diákok! Ha ibát találtok az alábbi dokuentuban, akkor jelezzétek a info@eotvodoro.u eail cíen! EGYENES VONALÚ MOZGÁS 5,2 k = = 4560 = c = 4,5 óra = perc = ec 7200 ec = óra

Részletesebben

Intermodális közösségi közlekedési csomópont kialakítása Győrött. Melléklet Környezeti helyzetértékelés

Intermodális közösségi közlekedési csomópont kialakítása Győrött. Melléklet Környezeti helyzetértékelés FŐMTERV ENVECON Konzorcium Tsz: 12.12.125 Intermodális közösséi közlekedési csomópont kialakítása Győrött (KÖZOP-5.5.0-09-11-2011-0005) Melléklet Környezeti helyzetértékelés Mebízó: Győr Meyei Joú Város

Részletesebben

MINTA Mérési segédlet Porleválasztás ciklonban - BME-ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK. PORLEVÁLASZTÁS CIKLONBAN Ciklon áramlási ellenállásának meghatározása

MINTA Mérési segédlet Porleválasztás ciklonban - BME-ÁRAMLÁSTAN TANSZÉK. PORLEVÁLASZTÁS CIKLONBAN Ciklon áramlási ellenállásának meghatározása PORLEVÁLASZTÁS CIKLONBAN Ciklon áramlási ellenállásának mehatározása Mérési seélet Mérés célja: Porleválasztó ciklon nyomásesésének (íy vesztesétényezőjének) vizsálata különböző áramlási sesséeknél és

Részletesebben

Feladatok gázokhoz (10. évfolyam) Készítette: Porkoláb Tamás

Feladatok gázokhoz (10. évfolyam) Készítette: Porkoláb Tamás Feladatok ázokhoz (10. évfolyam) Készítette: Porkoláb Tamás Elméleti kérdések 1. Ismertesd az ideális ázok modelljét! 2. Írd le az ideális ázok tulajdonsáait! 3. Mit nevezünk normálállapotnak? 4. Milyen

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Repülőgépek és hajók Tanszék

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki Kar Repülőgépek és hajók Tanszék Budapet Műzak é Gazdaágtudomány Egyetem Közlekedémérnök Kar Repülőgépek é hajók Tanzék Hő- é áramlátan II. 2008/2009 I. félév 1 Méré Hőugárzá é a vízznte cő hőátadáának vzgálata Jegyzőkönyvet kézítette:

Részletesebben

Feladatok gázokhoz. Elméleti kérdések

Feladatok gázokhoz. Elméleti kérdések Feladatok ázokhoz Elméleti kérdések 1. Ismertesd az ideális ázok modelljét! 2. Írd le az ideális ázok tulajdonsáait! 3. Mit nevezünk normálállapotnak? 4. Milyen tapasztalati tényeket használhatunk a hımérséklet

Részletesebben

A porózus adalékanyagú könnyűbeton összetételének tervezése

A porózus adalékanyagú könnyűbeton összetételének tervezése 1 Építőanya, 1962.2. pp. 97-101 Jelen zámunk az Építétudományi Intézet Szerkezeti nyaok oztályának munkáját imerteti. Indokolttá tezi ezt az a változá, amelyet a hazai építő- é építőanyaipar beton- é habarcmunkáinak

Részletesebben

A 32. Mikola Sándor Fizikaverseny feladatainak megoldása Döntı - Gimnázium 10. osztály Pécs 2013. 1 pont

A 32. Mikola Sándor Fizikaverseny feladatainak megoldása Döntı - Gimnázium 10. osztály Pécs 2013. 1 pont A Mikola Sándor Fizikavereny feladatainak egoldáa Döntı - Gináziu oztály Péc feladat: a) Az elı eetben a koci é a ágne azono a lauláát a dinaika alaegyenlete felhaználáával záolhatjuk: Ma Dy Dy a 6 M ont

Részletesebben

Üdvözlünk a 7. osztályban.

Üdvözlünk a 7. osztályban. Üdvözlünk a 7. oztályban. A fizika új tantáry az órarendedben. Szeretnénk érdekeé é könnyen elajátítatóvá tenni zámodra a tananyaot. Több dolot ívtunk eez eítéül. A kíérleteket zöld zínnel jeleztük. Mellette

Részletesebben

Fizika 1X, pótzh (2010/11 őszi félév) Teszt

Fizika 1X, pótzh (2010/11 őszi félév) Teszt Fizika X, pótzh (00/ őszi félév) Teszt A sebessé abszolút értékének időszerinti interálja meadja az elmozdulást. H Az átlayorsulás a sebesséváltozás és az eltelt idő hányadosa. I 3 A harmonikus rező mozást

Részletesebben

Adatok: 1.0. A számoláshoz a radioaktív bomlási törvényt használjuk: Λ = Λ e. A bomlási állandó a fizikai felezési időből számítható:

Adatok: 1.0. A számoláshoz a radioaktív bomlási törvényt használjuk: Λ = Λ e. A bomlási állandó a fizikai felezési időből számítható: 3. MBq 3 P preparátu aktivitáa ennyi idő alatt cökken 0, kbq-re? (kb. 0 nap) T 4. 8d Λ 0 MBq 000Bq Λ 0.kBq A záolához a radioaktív bolái törvényt haználjuk: e λ Λ Λ t 0 A bolái állandó a fizikai felezéi

Részletesebben

Sűrűáramú nyomótartályos pneumatikus szállítóberendezés. Keverékek áramlása. 8. előadás

Sűrűáramú nyomótartályos pneumatikus szállítóberendezés. Keverékek áramlása. 8. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budaesti Műszaki és Gazdasátudományi Eyetem Géészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budaest, Műeyetem rk. 3. D é. 334. Tel: 463-16-80 Fa: 463-30-91 htt://www.ize.bme.hu

Részletesebben

Szakács Jenő Megyei Fizika Verseny, II. forduló, Megoldások. F f + K m 1 g + K F f = 0 és m 2 g K F f = 0. kg m

Szakács Jenő Megyei Fizika Verseny, II. forduló, Megoldások. F f + K m 1 g + K F f = 0 és m 2 g K F f = 0. kg m Szakác Jenő Megyei Fizika Vereny, II. forduló, Megoldáok. oldal. ρ v 0 kg/, ρ o 8 0 kg/, kg, ρ 5 0 kg/, d 8 c, 0,8 kg, ρ Al,7 0 kg/. a) x? b) M? x olaj F f g K a) A dezka é a golyó egyenúlyban van, így

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középzint Javítái-értékeléi útutató 06 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. noveber 6. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fizika középzint

Részletesebben

Dinamika. F = 8 N m 1 = 2 kg m 2 = 3 kg

Dinamika. F = 8 N m 1 = 2 kg m 2 = 3 kg Dinamika 1. Vízzinte irányú 8 N nagyágú erővel hatunk az m 1 2 kg tömegű tetre, amely egy fonállal az m 2 3 kg tömegű tethez van kötve, az ábrán látható elrendezében. Mekkora erő fezíti a fonalat, ha a

Részletesebben

A 2006/2007. tanévi Országos középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatai és azok megoldásai f i z i k á b ó l. I.

A 2006/2007. tanévi Országos középiskolai Tanulmányi Verseny második fordulójának feladatai és azok megoldásai f i z i k á b ó l. I. 006/007. tanévi Orzágo középikolai Tanulmányi Vereny máodik fordulójának feladatai é azok megoldáai f i z i k á b ó l I. kategória. feladat. Egy m maga 30 hajlázögű lejtő lapjának elő é máodik fele különböző

Részletesebben

TARTÓSZERKEZETEK II.-III.

TARTÓSZERKEZETEK II.-III. TRTÓSZERKEZETEK II.-III. VSBETOSZERKEZETEK 29.3.7. VSBETO KERESZTMETSZET YOMÁSI TEHERBÍRÁSÁK SZÁMÍTÁS kereztmetzet teherbíráa megelelı ha nyomott km. eetén: Rd hol a normálerı tervezéi értéke (mértékadó

Részletesebben

Készült az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából

Készült az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából Készült az FVM Vidékfejlesztési, Kézési és Szaktanácsadási Intézet mebízásából Kélettár Készült az Élelmiszer-iari mőeletek és folyamatok tankönyöz Összeállította: Pa ászló ektorálta: Koács Gáborné Budaest,

Részletesebben

GMA 7. számítási gyakorlat 2016/2017

GMA 7. számítási gyakorlat 2016/2017 GMA 7. zámítái ykrlt 0607. Péld: Emelkedőn yrulá lejtőn lulá (Ált. Géptn példtár 86) Ey teherépkci rkfelületén kőtömböt zállít. A kőtömb é rkfelület közt úrlódái tényező 0,6.. Mekkr yrulál indulht épkci

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Kísérletek tervezése és értékelése c. tárgyból Kísérlettervezés témakör

Gyakorló feladatok a Kísérletek tervezése és értékelése c. tárgyból Kísérlettervezés témakör Gyakorló feladatok a Kíérletek tervezée é értékelée c. tárgyól Kíérlettervezé témakör. példa Nitrálái kíérleteken a kitermelét az alái faktorok függvényéen vizgálták:. a alétromav-adagolá idee [h]. a reagáltatá

Részletesebben

Atomfizika zh megoldások

Atomfizika zh megoldások Atomfizika zh megoldáok 008.04.. 1. Hány hidrogénatomot tartalmaz 6 g víz? m M = 6 g = 18 g H O, perióduo rendzerből: (1 + 1 + 16) g N = m M N A = 6 g 18 g 6 10 3 1 = 103 vízekula van 6 g vízben. Mivel

Részletesebben

Üzemeltetési kézikönyv

Üzemeltetési kézikönyv Vízűtéses rendszerű tokozott vízűtő berendezések EWWP045KAW1M EWWP055KAW1M EWWP065KAW1M ECB1MUW ECB2MUW ECB3MUW EWWP045KAW1M EWWP055KAW1M EWWP065KAW1M ECB1MUW ECB2MUW ECB3MUW Vízűtéses rendszerű tokozott

Részletesebben

Kompresszoros hőszivattyúk optimalizálása épületgépész feladatokra

Kompresszoros hőszivattyúk optimalizálása épületgépész feladatokra BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Komrezoro hőzivattyúk otimalizáláa éületgééz feladatokra Doktori értekezé Írta: Méhe Szabolc oklevele géézmérnök Témavezető: Dr. Garbai

Részletesebben

Centrifugálás alapjai (vázlat)

Centrifugálás alapjai (vázlat) Centrifuálás alapjai (vázlat) Szepesi G. - Venczel G. - Völyes L. 004. október 17. A centrifuálás szuszpenziók és folyadékeleyek (emulziók) szétválasztására alkalmazott m½uvelet, amelyben a szétválasztás

Részletesebben

2015.06.25. Villámvédelem 3. #5. Elszigetelt villámvédelem tervezése, s biztonsági távolság számítása. Tervezési alapok (norma szerint villámv.

2015.06.25. Villámvédelem 3. #5. Elszigetelt villámvédelem tervezése, s biztonsági távolság számítása. Tervezési alapok (norma szerint villámv. Magyar Mérnöki Kamara ELEKTROTECHNIKAI TAGOZAT Kötelező zakmai továbbképzé 2015 Villámvédelem #5. Elzigetelt villámvédelem tervezée, biztonági távolág zámítáa Villámvédelem 1 Tervezéi alapok (norma zerint

Részletesebben

Anyagátviteli műveletek példatár

Anyagátviteli műveletek példatár Anyagátviteli műveletek példatár Erdélyi Péter, Mihalkó Józef, Rajkó Róbert (zerk.) 017/8/14 1. Állandóult állapotban oxigén (A) diffundál nyugvó zén-dioxidon (B) kereztül. Az öznyomá p ö 760 torr (1 atm).

Részletesebben

A mérés célkitűzései: A sűrűség fogalmának mélyítése, különböző eljárások segítségével sűrűség mérése.

A mérés célkitűzései: A sűrűség fogalmának mélyítése, különböző eljárások segítségével sűrűség mérése. A mérés célkitűzései: A sűrűsé foalmának mélyítése, különböző eljárások seítséével sűrűsé mérése. Eszközszüksélet: Mechanika I. készletből: állvány, mérőhener fecskendő különböző anyaokból készült, eyforma

Részletesebben

Hőátviteli műveletek példatár. Szerkesztette: Erdélyi Péter és Rajkó Róbert

Hőátviteli műveletek példatár. Szerkesztette: Erdélyi Péter és Rajkó Róbert Hőátviteli műveletek példatár Szerkeztette: Erdélyi Péter é Rajkó Róbert . Milyen vatag legyen egy berendezé poliuretán zigetelée, ha a megengedhető legnagyobb hővezteég ϕ 8 m? A berendezé két oldalán

Részletesebben

A m becslése. A s becslése. A (tapasztalati) szórás. n m. A minta és a populáció kapcsolata. x i átlag

A m becslése. A s becslése. A (tapasztalati) szórás. n m. A minta és a populáció kapcsolata. x i átlag 016.09.09. A m beclée A beclée = Az adatok átlago eltérée a m-től. (tapaztalat zórá) = az elemek átlago eltérée az átlagtól. átlag: az elemekhez képet középen kell elhelyezkedne. x x 0 x n x Q x x x 0

Részletesebben

Hőátviteli műveletek példatár

Hőátviteli műveletek példatár Hőátviteli műveletek példatár Szerkeztette: Erdélyi Péter é Rajkó Róbert 05. zeptember 0. . Milyen vatag legyen egy berendezé poliuretán zigetelée, ha a megengedhető legnagyobb hővezteég φ 8 m? A berendezé

Részletesebben

Az összekapcsolt gáz-gőz körfolyamatok termodinamikai alapjai

Az összekapcsolt gáz-gőz körfolyamatok termodinamikai alapjai Az összekapcsol áz-őz körfolyamaok ermodinamikai alapjai A manapsá használaos ázurbinák kipufoóázai nay hőpoenciállal rendelkeznek (kb. 400-600 C). Kézenfekvő ez az eneriá kiaknázni. Ez mevalósíhajuk,

Részletesebben

Hidraulika II. Szivattyúk: típusok, jellemzők legfontosabb üzemi paraméterek és meghatározásuk

Hidraulika II. Szivattyúk: típusok, jellemzők legfontosabb üzemi paraméterek és meghatározásuk Hidraulika II. Szivattyúk: tíuok, jellemzők lefotoabb üzemi araméterek é meatározáuk Az ú. eyfokozatú ciaáza örvéyzivattyú zerkezete Sebeéek a járókerékbe: a ebeéározö. A foró járókerék laátjai a folyadékot

Részletesebben

Idő-ütemterv hálók - II.

Idő-ütemterv hálók - II. Előadá:Folia1.doc Idő-ütemterv hálók - II. CPM - CPM létra : Továbbra i gond az átlaolá, a nyitott háló é a meg-nem-zakítható tevékenyég ( termeléközeli ütemtervek ) MPM time : ( METRA Potential' Method

Részletesebben

g g g g mol mol mol mol g g g g mol mol mol mol g H 0 mol CH + 2O = CO + 2H O Kémia ZH Nappali Dátum: Név: Neptun-kód Aa Csoport

g g g g mol mol mol mol g g g g mol mol mol mol g H 0 mol CH + 2O = CO + 2H O Kémia ZH Nappali Dátum: Név: Neptun-kód Aa Csoport émia 2. 1. Z ppali Dátum: év: eptun-kód Aa soport 1. Ismertesse a víz kloridion tartalmának mérési elvét, a mérés menetét röviden! 2.1. Adott az alábbi reakcióeyenlet: l + A = Al+ l = 35, 5 A = 17, 9 =

Részletesebben

Ns/m, y0 3 mm, v0 0,18 m/s. Feladat: meghatározása. meghatározása. 4 2 k 1600 Ns 1. , rad/s, rad/s. 0,209 s.

Ns/m, y0 3 mm, v0 0,18 m/s. Feladat: meghatározása. meghatározása. 4 2 k 1600 Ns 1. , rad/s, rad/s. 0,209 s. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM ALKALMAZOTT MECHANIKA TANSZÉK 8. MECHANIKA-EZGÉSTAN GYAKOLAT (kidoloza: Fehér Lajos, sz. mérnök; Tarnai Gábor, mérnök anár; Molnár Zolán, ey. adj., Dr. Nay Zolán, ey. adj.) Ey

Részletesebben

ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN

ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN TÁMOP-4...F-4//KONV-05-0006 Duáli é modulári képzéfejlezté ALKALMAZOTT MŰSZAKI HŐTAN Prof. Dr. Kezthelyi-Szabó Gábor TÁMOP-4...F-4//KONV-05-0006 Duáli é modulári képzéfejlezté Többfáziú rendzerek. Többfáziú

Részletesebben

A hullámsebesség számítása különféle esetekben. Hullám, fázissebesség, csoportsebesség. Egy H 0 amplitúdójú, haladó hullám leírható a

A hullámsebesség számítása különféle esetekben. Hullám, fázissebesség, csoportsebesség. Egy H 0 amplitúdójú, haladó hullám leírható a A hullámsebessé számítása különéle esetekben Hullám, ázissebessé, csoportsebessé y H 0 amplitúdójú, haladó hullám leírható a H ( x, t ) H 0 cos ( kx ωt ) üvénnyel. Itt k jelöli a hullámszámot, ω a körrekvenciát.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. dr. Lublóy László főiskolai docens. Nyomott oszlop vasalásának tervezése

Tartalomjegyzék. dr. Lublóy László főiskolai docens. Nyomott oszlop vasalásának tervezése dr. Lulóy Lázló főikolai docen yomott ozlop vaaláának tervezée oldalzám: 7. 1. Tartalomjegyzék 1. Központoan nyomott ozlop... 1.1. Vaalá tervezée egyzerűített zámítáal... 1..Vaalá tervezée két irányan....

Részletesebben

Távközlési mérések Laboratórium ALCATEL OPTIKAI VÉGBERENDEZÉS MÉRÉSE

Távközlési mérések Laboratórium ALCATEL OPTIKAI VÉGBERENDEZÉS MÉRÉSE H Í R A D Á S T E C H N I K A I N T É Z E T Távközléi méréek Laboratórium ALCATEL OPTIKAI VÉGBERENDEZÉS MÉRÉSE méréi útmutató 2 ALCATEL OPTIKAI VÉGBERENDEZÉS MÉRÉSE ALCATEL OPTIKAI VÉGBERENDEZÉS MÉRÉSE

Részletesebben

FELÜLETI HŐMÉRSÉKLETMÉRŐ ÉRZÉKELŐK KALIBRÁLÁSA A FELÜLET DŐLÉSSZÖGÉNEK FÜGGVÉNYÉBEN

FELÜLETI HŐMÉRSÉKLETMÉRŐ ÉRZÉKELŐK KALIBRÁLÁSA A FELÜLET DŐLÉSSZÖGÉNEK FÜGGVÉNYÉBEN FELÜLETI HŐMÉRSÉKLETMÉRŐ ÉRZÉKELŐK KALIBRÁLÁSA A FELÜLET DŐLÉSSZÖGÉNEK FÜGGVÉNYÉBEN Andrá Emee* Kivonat Az OMH kifejleztett egy berendezét a kontakt, felületi hőméréklet érzékelők kalibráláára é a méréi

Részletesebben

Hőátviteli műveletek példatár. Szerkesztette: Mihalkó József, Erdélyi Péter és Rajkó Róbert

Hőátviteli műveletek példatár. Szerkesztette: Mihalkó József, Erdélyi Péter és Rajkó Róbert Hőátviteli műveletek példatár Szerkeztette: Mihalkó ózef, Erdélyi Péter é Rajkó Róbert Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Szeged 07 . Milyen vatag legyen egy berendezé poliuretán zigetelée, ha a megengedhető

Részletesebben

7. VIZES OLDATOK VISZKOZITÁSÁNAK MÉRÉSE OSTWALD-FENSKE-FÉLE VISZKOZIMÉTERREL

7. VIZES OLDATOK VISZKOZITÁSÁNAK MÉRÉSE OSTWALD-FENSKE-FÉLE VISZKOZIMÉTERREL 7. VIZES OLDATOK VISZKOZITÁSÁNAK MÉRÉSE OSTWALD-FENSKE-FÉLE VISZKOZIMÉTERREL Számos technológiai folyamat, kémiai reakció színtere gáz, vagy folyékony közeg (fluid közeg). Gondoljunk csak a fémek előállításakor

Részletesebben

1. tétel: EGYENLETES MOZGÁS

1. tétel: EGYENLETES MOZGÁS 1. éel: EGYENLETES MOZGÁS Kérdéek: a.) Mikor bezélünk eyene vonalú eyenlee ozáról? b.) Ké e közül elyiknek nayobb a ebeée? (Elí e yakorlai példá!) c.) Mi ua e a ebeé? Mi a jele, érékeyée? Hoyan záoljuk

Részletesebben

Tartalom Fogalmak Törvények Képletek Lexikon

Tartalom Fogalmak Törvények Képletek Lexikon Fizikakönyv ifj. Zátonyi Sándor, 016. Tartalom Foalmak Törvények Képletek Lexikon A szabadesés Az elejtett kulcs, a fáról lehulló alma vay a leejtett kavics füőleesen esik le. Ősszel a falevelek azonban

Részletesebben

Laplace transzformáció

Laplace transzformáció Laplace tranzformáció 27. márciu 19. 1. Bevezeté Definíció: Legyen f :, R. Az F ) = f t) e t dt függvényt az f függvény Laplace-tranzformáltjának nevezzük, ha a fenti impropriu integrál valamilyen R zámokra

Részletesebben

- IV.1 - mozgó süllyesztékfél. álló süllyesztékfél. 4.1 ábra. A süllyesztékes kovácsolás alapelve

- IV.1 - mozgó süllyesztékfél. álló süllyesztékfél. 4.1 ábra. A süllyesztékes kovácsolás alapelve - IV.1 - ALAKÍTÁSTECHNIKA Előadájegyzet Pro Ziaja György IV.réz. TÉRFOGATALAKÍTÁS 4.1 SÜLLYESZTÉKES KOVÁCSOLÁS Az alkatrézgyártában alkalmazott képlékenyalakítái eljáráokat két ő coportra zoká oztani:

Részletesebben

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA

HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA P I L I S S Z E N T K E R E S Z T K Ö Z S É G Ö N K O R M Á N Y Z A T A PILISSZENTKERESZT HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATA 2006. szeptember ECORYS Mayarorszá Kft. 1052 Budapest, Városház utca 3-5. telefon/távmásolat:

Részletesebben

Tevékenység: Tanulmányozza, mi okozza a ráncosodást mélyhúzásnál! Gyűjtse ki, tanulja meg, milyen esetekben szükséges ráncgátló alkalmazása!

Tevékenység: Tanulmányozza, mi okozza a ráncosodást mélyhúzásnál! Gyűjtse ki, tanulja meg, milyen esetekben szükséges ráncgátló alkalmazása! Tanulányozza, i okozza a ráncooát élyhúzánál! Gyűjte ki, tanulja eg, ilyen eetekben zükége ráncgátló alkalazáa! Ráncooá, ráncgátlá A élyhúzá folyaatára jellező, hogy egy nagyobb átérőjű ík tárcából ( )

Részletesebben

Solow modell levezetések

Solow modell levezetések Solow modell levezetések Szabó-Bakos Eszter 25. 7. hét, Makroökonómia. Aranyszabály A azdasá működését az alábbi eyenletek határozzák me: = ak α t L α t C t = MP C S t = C t = ( MP C) = MP S I t = + (

Részletesebben

Merev test kinetika, síkmozgás Hajtott kerék mozgása

Merev test kinetika, síkmozgás Hajtott kerék mozgása ere e kineika, íkozá Hajo kerék ozáa k a kerék öee, a kerék uara nyoaék µ, ozábeli úrlódái ényez µ, nyuábeli úrlódái ényez / zöebeé o y A ázol hooén öeelozláú kerék zöebeéel ördül ízzine, érde alajon.

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika középzint 1513 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 22. FIZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA A dolgozatokat az útmutató utaítáai zerint,

Részletesebben

Atommagok mágneses momentumának mérése

Atommagok mágneses momentumának mérése Atommaok máneses momentumának mérése Tóth Bence fizikus, 3. évfolyam 2006.02.23. csütörtök beadva: 2005.03.16. 1 1. A mérés célja a proton -faktorának mehatározása, majd a fluor és a proton -faktorai arányának

Részletesebben

VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR

VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR ÍRÁSBELI VIZSGA FELADATSOR NINCS TESZT, PÉLDASOR (120 perc) Az áramlástan alapjai BMEGEÁTAKM1 Környezetmérnök BSc képzés VBK (ea.: Dr. Suda J.M.) VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR EREDMÉNYHIRDETÉS és SZÓBELI

Részletesebben

Szakács Jenő Megyei Fizikaverseny forduló Megoldások 1 1. s = 36 km,

Szakács Jenő Megyei Fizikaverseny forduló Megoldások 1 1. s = 36 km, Szakác Jenő Meyei Fizikaereny 009 00. forduló Meoldáok. 6 k, 6 k 6 k 5 8 k k,5 a)? b) ál? c) ( ) rafikon d) ( ) rafikon a) aradik úzakaz oza k. 6 k z elő zakaz 0,4 idő ala, a áodik k 5 8 k zakaz,5 idő

Részletesebben

= 450 kg. b) A hó 4500 N erővel nyomja a tetőt. c) A víz tömege m víz = m = 450 kg, V víz = 450 dm 3 = 0,45 m 3. = 0,009 m = 9 mm = 1 14

= 450 kg. b) A hó 4500 N erővel nyomja a tetőt. c) A víz tömege m víz = m = 450 kg, V víz = 450 dm 3 = 0,45 m 3. = 0,009 m = 9 mm = 1 14 . kategória... Adatok: h = 5 cm = 0,5 m, A = 50 m, ρ = 60 kg m 3 a) kg A hó tömege m = ρ V = ρ A h m = 0,5 m 50 m 60 3 = 450 kg. b) A hó 4500 N erővel nyomja a tetőt. c) A víz tömege m víz = m = 450 kg,

Részletesebben

Hidraulikatömítések minősítése a kenőanyag rétegvastagságának mérése alapján

Hidraulikatömítések minősítése a kenőanyag rétegvastagságának mérése alapján JELLEGZETES ÜZEMFENNTATÁSI OBJEKTUMOK ÉS SZAKTEÜLETEK 5.33 Hidraulikatömítéek minőítée a kenőanyag rétegvatagágának mérée alapján Tárgyzavak: tömíté; tömítőrendzer; hidraulika; kenőanyag; méré. A jó tömíté

Részletesebben

Praktikus tippek: Lambdaszondák ellenőrzése és cseréje

Praktikus tippek: Lambdaszondák ellenőrzése és cseréje A mi zaktudáunk: Az Ön hazna Mint a lambdazonda feltalálója é legnagyobb gyártója, a Boch jól látható többletet kínál a kerekedelem, a műhelyek é gépjármű-tulajdonook zámára a minőég é termékválazték tekintetében.

Részletesebben

A maximálisan lapos esetben a hurokerősítés Bode diagramjának elhelyezkedése Q * p így is írható:

A maximálisan lapos esetben a hurokerősítés Bode diagramjának elhelyezkedése Q * p így is írható: A maximálian lapo eetben a hurokerőíté Bode diagramjának elhelyezkedée Q * p így i írható: Q * p H0 H0 Ha» é H 0», akkor Q * p H 0 Vagyi a maximálian lapo eetben (ahol Q * p = ): H 0 = Az ennek megfelelő

Részletesebben

1. feladat Összesen 21 pont

1. feladat Összesen 21 pont 1. feladat Összesen 21 pont A) Egészítse ki az alábbi, B feladatrészben látható rajzra vonatkozó mondatokat! Az ábrán egy működésű szivattyú látható. Az betűk a szivattyú nyomócsonkjait, a betűk pedig

Részletesebben

Földgáz égéshıjének és főtıértékének meghatározása

Földgáz égéshıjének és főtıértékének meghatározása BME Eneretikai Géek é Rendzerek Tanzék Földáz ééhıjének é főtıértékének ehatározáa 1. A éré célja A éré célja a tüzelétechnikai célra felhaználható ázok közül a laboratóriuban rendelkezére álló földáz

Részletesebben

1.40 VARIFORM (VF) Légcsatorna idomok. Légcsatorna rendszerek

1.40 VARIFORM (VF) Légcsatorna idomok. Légcsatorna rendszerek .40 VARIFORM (VF) égcatrna idmk égcatrna rendzerek Alkalmazá: A VARIFORM idmk lyan zellõztetõ é klímarendzerek kialakítááz, illetve zerelééez aználatók, al a légcatrna-álózatz WESTERFORM vagy SPIKO cöveket

Részletesebben

1. MECHANIKA-MECHANIZMUSOK ELŐADÁS (kidolgozta: Szüle Veronika, egy. ts.) 1. Alapfogalmak:

1. MECHANIKA-MECHANIZMUSOK ELŐADÁS (kidolgozta: Szüle Veronika, egy. ts.) 1. Alapfogalmak: SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM LKLMZOTT MECHNIK TNSZÉK. MECHNIK-MECHNIZMUSOK ELŐDÁS (kidolozta: Szüle Veronika, ey. ts.). lapfoalmak:.. mechanizmus foalmának bevezetése: modern berendezések, épek jelentős részében

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (limitációk) Fókusz Légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gáz egyenlet és általánosított gáz egyenlet 5-4 A tökéletes gáz egyenlet alkalmazása 5-5 Gáz halmazállapotú reakciók

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal k t a t á si Hivatal 01/01. tanévi rszáos Középiskolai Tanulmányi Verseny Kémia I. kateória. orduló I. FELADATR Meoldások 1. A helyes válasz(ok) betűjele: B, D, E. A lenayobb elektromotoros erejű alvánelem

Részletesebben

N=20db. b) ÜZEMMELEG ÁLLAPOT MOTORINDÍTÁS UTÁN (TÉLEN)

N=20db. b) ÜZEMMELEG ÁLLAPOT MOTORINDÍTÁS UTÁN (TÉLEN) ÍRÁSBELI VIZSGA FELADATSOR NINCS TESZT, PÉLDASOR (120 perc) Az áramlástan alapjai BMEGEÁTAKM1 Környezetmérnök BSc képzés VBK (ea.: Dr. Suda J.M.) VIZSGA ÍRÁSBELI FELADATSOR EREDMÉNYHIRDETÉS és SZÓBELI

Részletesebben

Vegyipari géptan 1. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: Fax:

Vegyipari géptan 1. Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék. 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 3. em Tel: Fax: Veyiari étan 1. Hidrodinamikai Rendzerek Tanzék 1111, Budaet, Műeyetem rk. 3. D é. 3. em Tel: 463 16 80 Fax: 463 30 91 www.d.bme.u Beezető Trietilén likol yártái folyamat Folyadék é ázzállító éek Beezető

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS IDŐBEN VÁLTOZÓ IGÉNYBEVÉTEL, KIFÁRADÁS

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS IDŐBEN VÁLTOZÓ IGÉNYBEVÉTEL, KIFÁRADÁS GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS IDŐBEN VÁLTOZÓ IGÉNYBEVÉTEL, KIFÁRADÁS Változó igénybevétel Állandó amplitudó, periódiku változá Gépzerkezettan, tervezé Kifáradá 2 Alapfogalmak Középfezültég: m, fezültégamplitudó:

Részletesebben

Forgó mágneses tér létrehozása

Forgó mágneses tér létrehozása Forgó mágnee tér létrehozáa 3 f-ú tekercelé, pólupárok záma: p=1 A póluoztá: U X kivezetéekre i=io egyenáram Az indukció kerület menti elozláa: U X kivezetéekre Im=Io amplitúdójú váltakozó áram Az indukció

Részletesebben

AERMEC hőszivattyú az előremutató fűtési alternatíva

AERMEC hőszivattyú az előremutató fűtési alternatíva - AERMEC hőszivattyú az előremutató fűtési alternatíva A hőszivattyúk a kifordított hűtőép elvén a környezetből a hőeneriát hasznosítják épületek fűtésére a felhasználó által kifizetett eneriaárra vonatkoztatva

Részletesebben

9. Tetszőleges nyomvonalú pneumatikus szállítóvezeték méretezése

9. Tetszőleges nyomvonalú pneumatikus szállítóvezeték méretezése 4 9. Tetszőlees nymnlú neumtikus szállítóezeték méretezése Jelen fejezetben bemuttjuk neumtikus szállítóezetékben előfruló szerkezeti elemekben mzó szilár ny és leeő keerékre ntkzó leyenleteket (kntinuitás,

Részletesebben

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája

Gázok. 5-7 Kinetikus gázelmélet 5-8 Reális gázok (korlátok) Fókusz: a légzsák (Air-Bag Systems) kémiája Gázok 5-1 Gáznyomás 5-2 Egyszerű gáztörvények 5-3 Gáztörvények egyesítése: Tökéletes gázegyenlet és általánosított gázegyenlet 5-4 A tökéletes gázegyenlet alkalmazása 5-5 Gáz reakciók 5-6 Gázkeverékek

Részletesebben

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS IDŐBEN VÁLTOZÓ IGÉNYBEVÉTEL, KIFÁRADÁS

GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS IDŐBEN VÁLTOZÓ IGÉNYBEVÉTEL, KIFÁRADÁS GÉPSZERKEZETTAN - TERVEZÉS IDŐBEN VÁLTOZÓ IGÉNYBEVÉTEL, KIFÁRADÁS Változó igénybevétel Állandó amplitudó, periódiku változá Kifáradá 2 Alapfogalmak Középfezültég: m, fezültégamplitudó: a, maximáli fezültég:

Részletesebben

Motorteljesítmény mérés diagnosztikai eszközökkel Készült a Bolyai János Ösztöndíj támogatásával

Motorteljesítmény mérés diagnosztikai eszközökkel Készült a Bolyai János Ösztöndíj támogatásával Motorteljesítmény mérés dianosztikai eszközökkel Készült a Bolyai János Ösztöndíj támoatásával Dr. Lakatos István h.d., eyetemi docens* * Széchenyi István Eyetem, Közúti és Vasúti Járművek Tanszék (e-mail:

Részletesebben

Mintapélda. Szivattyúperem furatának mérése tapintós furatmérővel. Megnevezés: Szivattyúperem Anyag: alumíniumötvözet

Mintapélda. Szivattyúperem furatának mérése tapintós furatmérővel. Megnevezés: Szivattyúperem Anyag: alumíniumötvözet Szivattyúperem fratának mérée tapintó fratmérővel A mnkadarab: A mérőezköz: Megnevezé: Szivattyúperem Fratmérő Anyag: almínimötvözet EV 0,5 1,5 m Spec.: 85 kj Lin 3 m (T = 35 m) Tapintó (DIN 897-1) Mérétartomány:

Részletesebben

TANULMÁNY A BETONBURKOLATOK HÚZÓSZILÁRDSÁGÁNAK FÁRADÁSÁRÓL TANULMÁNY BETONBURKOLATOK HAJLÍTÓ-HÚZÓSZILÁRDSÁGÁNAK FÁRADÁSA ISMÉTELT TERHELÉS HATÁSÁRA

TANULMÁNY A BETONBURKOLATOK HÚZÓSZILÁRDSÁGÁNAK FÁRADÁSÁRÓL TANULMÁNY BETONBURKOLATOK HAJLÍTÓ-HÚZÓSZILÁRDSÁGÁNAK FÁRADÁSA ISMÉTELT TERHELÉS HATÁSÁRA /36 TANULMÁNY BETONBURKOLATOK HAJLÍTÓ-HÚZÓSZILÁRDSÁGÁNAK FÁRADÁSA ISMÉTELT TERHELÉS HATÁSÁRA Budapet, 2007. auguztu 5. é zeptember 30. között kézült. Dr. Liptay Andrá műzaki zakértő 0Szakmai témák/betonzilárdág

Részletesebben

13. MECHANIKA-MOZGÁSTAN GYAKORLAT (kidolgozta: Németh Imre óraadó tanár, Bojtár Gergely egyetemi ts., Szüle Veronika, egy. ts.

13. MECHANIKA-MOZGÁSTAN GYAKORLAT (kidolgozta: Németh Imre óraadó tanár, Bojtár Gergely egyetemi ts., Szüle Veronika, egy. ts. SZÉCHEYI ISTVÁ EGYETEM LKLMZOTT MECHIK TSZÉK. MECHIK-MOZGÁST GYKOLT (kidolgozta: éeth Ire óraadó tanár, Bojtár Gergely egyetei t., Szüle Veronika, egy. t.) /. feladat: Szerkezetek kinetikája, járű odell

Részletesebben

Hatvani István fizikaverseny forduló megoldások. 1. kategória

Hatvani István fizikaverseny forduló megoldások. 1. kategória Hatvani Itván fizikavereny 07-8.. kategória.3.. A kockából cak cm x cm x 6 cm e függőlege ozlopokat vehetek el. Ezt n =,,,35 eetben tehetem meg, így N = n 6 db kockát vehetek el egyzerre úgy, hogy a nyomá

Részletesebben

U = 24 V I = 4,8 A. Mind a két mellékágban az ellenállás külön-külön 6 Ω, ezért az áramerősség mindkét mellékágban egyenlő, azaz :...

U = 24 V I = 4,8 A. Mind a két mellékágban az ellenállás külön-külön 6 Ω, ezért az áramerősség mindkét mellékágban egyenlő, azaz :... Jedlik Ányos Fizikaverseny regionális forduló Öveges korcsoport 08. A feladatok megoldása során végig századpontossággal kerekített értékekkel számolj! Jó munkát! :). A kapcsolási rajz adatai felhasználásával

Részletesebben

Áramlástan feladatgyűjtemény. 2. gyakorlat Viszkozitás, hidrosztatika

Áramlástan feladatgyűjtemény. 2. gyakorlat Viszkozitás, hidrosztatika Áramlátan feladatgyűjtemény Az energetikai mérnöki BSc é gépézmérnöki BSc képzéek Áramlátan című tárgyához. gyakorlat Vizkozitá, hidroztatika Özeállította: Lukác Ezter Dr. Itók Baláz Dr. Benedek Tamá BME

Részletesebben

Szerelési kézikönyv. Díszítőpanel BYCQ140CW1 BYCQ140CW1W

Szerelési kézikönyv. Díszítőpanel BYCQ140CW1 BYCQ140CW1W Díszítőpanel BYCQ0CW BYCQ0CWW 9 8 7 6 6 6 7 7 +6 a a c e f d h 6 mm 6 8 7 9 6 BYCQ0CW Díszítőpanel BYCQ0CWW Előkészületek üzeme helyezés előtt Az üzeme helyezés helyén veye csak ki az eyséet a csomaolásól.

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ izika középszint 1012 ÉRETTSÉGI VIZSGA 11. május 17. IZIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐORRÁS MINISZTÉRIUM JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ELSŐ RÉSZ A feleletválasztós

Részletesebben

Matematika a fizikában

Matematika a fizikában DIMENZIÓK 53 Matematikai Közlemények III kötet, 015 doi:10031/dim01508 Matematika a fizikában Nay Zsolt Roth Gyula Erdészeti, Faipari Szakközépiskola és Kolléium nayzs@emknymehu ÖSSZEFOGLALÓ A cikkben

Részletesebben

VIII. Reinforced Concrete Structures I. / Vasbetonszerkezetek I. Dr. Kovács Imre PhD tanszékvezető főiskolai tanár

VIII. Reinforced Concrete Structures I. / Vasbetonszerkezetek I. Dr. Kovács Imre PhD tanszékvezető főiskolai tanár Reinorce Concrete Structure I. / Vabetonzerkezetek I. VIII. Lecture VIII. / VIII. Előaá Reinorce Concrete Structure I. Vabetonzerkezetek I. - Vabeton kereztmetzet kötött é zaba tervezée hajlítára - Dr.

Részletesebben

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FIZIKA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Fizika emelt zint 08 É RETTSÉGI VIZSGA 0. október 7. FIZIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM A dolgozatokat az útmutató utaítáai zerint,

Részletesebben

HIDROMOTOROK. s azaz kb. 1,77 l/s. A folyadéknyelésből meghatározható az elérhető maximális fordulatszám: 3

HIDROMOTOROK. s azaz kb. 1,77 l/s. A folyadéknyelésből meghatározható az elérhető maximális fordulatszám: 3 íz- és széltrbiák - ok IROMOTOROK I. Ey 6,8 bar túlyomású idraliks redszerről kívák üzemelteti ey 0 cm -es axiál dattyús idrosztatiks motort. Milye maximális fordlatszám és yomaték érető el, a a kívát

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal A 01/013. Tanévi FIZIKA Orszáos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és meoldásai I. kateória A dolozatok elkészítéséhez minden seédeszköz használható. Meoldandó

Részletesebben

Vegyjel Mg O Vegyértékelektronok száma 55. 2 56. 6 Párosítatlan elektronok száma alapállapotban 57. 0 58. 2

Vegyjel Mg O Vegyértékelektronok száma 55. 2 56. 6 Párosítatlan elektronok száma alapállapotban 57. 0 58. 2 IV. ANYAGI HALMAZOK IV. 1 2. FELELETVÁLASZTÁSOS TESZTEK 0 1 2 4 5 6 7 8 9 0 B B D C B A B D A 1 C C C E C A B C C D 2 C E C D D E(D*) D C A A B D C A B A B D B C 4 B C A D A B A D D C 5 A D B A C *A D

Részletesebben

7 10. 7.o.: 1 50. feladat 8. o.: 26 75. feladat 9 10. o.: 50 100. feladat. Fizikaiskola 2012. Egységnyi térfogatú anyag tömege

7 10. 7.o.: 1 50. feladat 8. o.: 26 75. feladat 9 10. o.: 50 100. feladat. Fizikaiskola 2012. Egységnyi térfogatú anyag tömege Fizikaikola FELADATGYŰJTEMÉNY a 7. ÉVFOLYAMA SZÁMÁRA Jedlik-ereny I. forduló 7.o.: 5. feladat 8. o.: 6 75. feladat 9. o.: 5. feladat Szerkeztette: Járezei Taá ( 75. feladat) Dr. Mándy Tiaér é Bülözdi Lázló

Részletesebben

Ipari kemencék CO emissziója

Ipari kemencék CO emissziója Iari kemencék CO emissziója Bíró Attila, Palotás Árád Bence Miskolci Egyetem Tüzeléstani és Hıenergia Tanszék Iari kemencéknél a nitrogénoxid kibocsátás mellett fontos kérdés a szénmonoxid emisszió kérdése.

Részletesebben

Az aszinkron (indukciós) gép.

Az aszinkron (indukciós) gép. 33 Az azinkron (indukció) gép. Az azinkron gép forgóréz tekercelée kalická, vagy cúzógyűrű. A kalická tekercelé általában a (hornyokban) zigeteletlen vezetőrudakból é a rudakat a forgóréz vatet két homlokfelületén

Részletesebben

Mit keressek? Uccu! könyvtár. Teljes kiírás (hosszú!) L.nY..dEZ

Mit keressek? Uccu! könyvtár. Teljes kiírás (hosszú!) L.nY..dEZ Dugonic Andrá Piarita Gimnázium, Szakképző Ikola, Alapfokú Művézetoktatái Intézmény é Kollégium Az könyvtár haználati útmutatója 1. Az ikolai könyvtár feladatai: 1.1. Alapfeladatok: a gyűjtemény folyamato

Részletesebben

Egyedi cölöp süllyedésszámítása

Egyedi cölöp süllyedésszámítása 14. zámú mérnöki kézikönyv Friítve: 2016. áprili Egyedi cölöp üllyedézámítáa Program: Cölöp Fájl: Demo_manual_14.gpi Ennek a mérnöki kézikönyvnek tárgya egy egyedi cölöp GEO5 cölöp programmal való üllyedézámítáának

Részletesebben

0. mérés A MÉRNÖK MÉR

0. mérés A MÉRNÖK MÉR 0. mérés A MÉRNÖK MÉR 1. Bevezetés A mérnöki ismeretszerzés eyik klasszikus formája a mérés, és a mérési eredményekből levonható következtetések feldolozása (a mérnök és a mérés szó közötti kapcsolat nyilvánvaló).

Részletesebben